Lausunto tekijänoikeudellista lainauskorvausta koskevasta hallituksen esityksestä HE 126/2006 vp

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lausunto tekijänoikeudellista lainauskorvausta koskevasta hallituksen esityksestä HE 126/2006 vp"

Transkriptio

1 Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Helsinki Lausunto tekijänoikeudellista lainauskorvausta koskevasta hallituksen esityksestä HE 126/2006 vp Viestinnän Keskusliitto ry kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto tekijänoikeudellista lainauskorvausta koskevasta hallituksen esityksestä HE 126/2006 vp ja toteaa esityksestä seuraavaa: Pääviestit 1. Kirjojen ja lehtien laaja saatavuus kirjastoista vaikuttaa tuotteiden kaupallisiin markkinoihin ja kustantajien liiketoimintaan. Lainaamisessa on kysymys teosten levittämisestä yleisölle, mikä kuuluu kustantajien julkaisuoikeuksien piiriin. Näistä syistä kustantajilla, ei pelkästään tekijöillä, on oltava oikeus osuuteen esitetystä lainauskorvauksesta. Lainauskorvauksia maksetaan kustantajille useissa maissa. 2. Viestinnän Keskusliitto puoltaa tekijänoikeuslain muuttamista siten, että oikeudenomistajat saavat korvausoikeuden teosten lainaamisesta yleisölle kirjastoista. Korvausoikeus tulisi ulottaa yleisten kirjastojen lisäksi myös tutkimusta ja opetustoimintaa palveleviin kirjastoihin. 3. Korvaukset on tarkoitus maksaa valtion varoista ja tilittää tekijänoikeuksien yhteisvalvontajärjestöjen kautta. Sitä, mille järjestölle tai järjestöille korvaukset käytännössä maksetaan, ei ole esityksessä käsitelty. Myöskään oikeussuojakeinoja korvauksia koskevista päätöksistä ei ole mainittu. Kun kysymys on julkisten varojen käytöstä, lakiesitystä on tältä osin ehdottomasti tarpeellista täydentää.

2 2 Yleistä Hallituksen esityksessä käsitellään lainauskorvausta yksinomaan EU:n vuokraus- ja lainausdirektiivin (92/100/ETY) näkökulmasta. Perusteluista saa käsityksen, että nyt halutaan komission pakottamana toteuttaa pienin mahdollinen muutos kansalliseen lainsäädäntöön. Asiaa olisi pitänyt mielestämme käsitellä sekä perusteluissa että itse lakitekstissä laajemmin ja perusteellisemmin. Ehdotetussa muodossa esitys jättää vastaamatta liian moneen kysymykseen. Tekijänoikeudellinen lainauskorvaus on perusteltu sen vuoksi, että kirjastojen lainaustoiminta vähentää kirjojen ja lehtien myyntiä ja sitä kautta oikeudenomistajien tuloja. Kustantajien tekemät investoinnit teosten tuotteistamiseen, markkinointiin ja jakeluun jäävät ilmaisen lainauksen osalta vaille katetta. Jo pelkästään tästä liiketoiminnallisesta näkökulmasta, ei pelkästään direktiivin pohjalta, kustantajien on kohtuullista saada osuus korvaustuotoista. Kustantajien toiminta tuo kirjalliset teokset yleisön saataville. Ihmiset eivät lue käsikirjoituksia, vaan kirjoja ja lehtiä - joko painetussa tai sähköisessä muodossa. Tekstin on oltava hyvin toimitettu, kuvituksen on tuettava viestiä, teksti on aseteltava helposti luettavaan muotoon jne. Yleisön kiinnostus tuotteeseen on lisäksi eri tavoin herätettävä, jotta teos löytää lukijansa. Kaikki tämä edellyttää kustantajan panostuksia. Jotta uusien teosten julkaiseminen on mahdollista, kustannukset on pystyttävä kattamaan myynnillä. Yleisenä kannanottona Viestinnän Keskusliitto puoltaa ehdotettua lainauskorvausta. Kirjojen lainaaminen yleisistä kirjastoista on huomattavasti yleisempää kuin kirjojen ostaminen. Kirjojen lainausmarkkinoiden volyymi on lähes kolme kertaa suurempi kuin myyntivolyymi. Kirjastoissa on myös runsain mitoin saatavilla aikakaus- ja sanomalehtiä. On selvää, että yleisten kirjastojen toiminnalla on huomattavia vaikutuksia lainattavien tuotteiden kaupallisiin markkinoihin. Tutkimusta ja opetustoimintaa palvelevien kirjastojen kohdalla tilanne on periaatteessa sama: Jos aineistoa saa ilmaiseksi kirjastosta, sitä hankitaan vähemmän kaupallisilta markkinoilta. Sanoma- ja aikakauslehtiä ei lainata kirjastoista yleensä ulos samalla tavalla kuin kirjoja tai äänitteitä. Lehdet on mahdollisuus lukea kirjaston lukusalissa tai muussa vastaavassa kirjaston tilassa. Tämä vastaa aineiston kulutustapahtumana lainausta: kirjaston asiakas saa aineiston luettavakseen ilmaiseksi eikä osta lehteä irtonumerona tai tilaa sitä. Tästä syystä ei ole syytä sulkea aikakaus- ja sanomalehtien kustantajia korvausoikeuden ulkopuolelle. Lainaamisella tarkoitetaan direktiivin 1 artiklan 3 kappaleen mukaan saataville saattamista rajoitetuksi ajaksi ilman suoraa tai välillistä taloudellista tai kaupallista etua, kun se tapahtuu yleisölle avointen laitosten välityksellä. Määritelmä pitää sisällään myös ns. lukusalikäytön, koska kirjaston asiakas saa kirjat ja lehdet käytettäväkseen lukusalissa vain rajoitetuksi ajaksi, ei pysyvästi.

3 3 Ehdotetun lainauskorvausjärjestelmän vaikutuksista ns. kirjastokorvausjärjestelmään ei esityksen perusteluissa ole mainintaa. Käsittääksemme tarkoitus kuitenkin on, että uudet säännökset eivät vaikuta kirjailijoille ja kääntäjille valtion varoista maksettaviin kirjastokorvausapurahoihin. Tämä on oikea lähtökohta. Tekijänoikeuden varjolla ei olisi kohtuullista heikentää kulttuurin ja taiteen tukemista. Kustantajien oikeus korvaukseen Vuokraus- ja lainausdirektiivi velvoittaa 1 artiklassa jäsenvaltiot säätämään oikeudesta sallia tai kieltää teosten sekä muiden 2 artiklan 1 kohdassa mainittujen kohteiden vuokraus ja lainaus. Sanotun 2 artiklan 1 kohdan mukaan yksinoikeus sallia tai kieltää vuokraus ja lainaus kuuluu seuraaville oikeudenomistajaryhmille: tekijät esittäjät äänitteiden tuottajat ja elokuvatuottajat. Tekijänoikeuden perusteisiin kuuluu se, että tekijänoikeussuojaa nauttivat alkuperäisen tekijän lisäksi ne luonnolliset tai juridiset henkilöt, joille oikeudet ovat siirtyneet joko sopimuksin tai lain nojalla. Tämä perusperiaate on ilmaistu esimerkiksi Bernin sopimuksen 1 2 artiklan 6 kohdassa: Tässä artiklassa mainittuja teoksia suojataan kaikissa liittomaissa. Suoja on voimassa tekijän ja hänen oikeutensa haltijoiden hyväksi. Bernin sopimusta koskevassa WIPO:n oppaassa Guide to the Berne Convention periaate on ilmaistu ytimekkäästi: The right is not personal since it can be disposed of by contract. The author may assign some or all of it and the assignee then enjoyes the rights assigned as if he were the author. This paragraph ensures that his heirs and assignees stand in his shoes. 2 (Oikeus ei ole henkilöön kytkeytynyt, koska siitä voidaan määrätä sopimuksella. Tekijä voi siirtää kaikki tai osan oikeuksistaan ja siirronsaaja nauttii suojaa oikeuksien perusteella aivan kuin hän olisi tekijä. Tämä kappale takaa, että tekijän perilliset ja siirronsaajat ovat samassa asemassa kuin tekijä. - Käännös kirjoittajan.) Myös tekijänoikeutta koskevassa yhteisölainsäädännössä sekä Suomen ja muidenkin maiden tekijänoikeuslaeissa on voimassa sama perusperiaate: vaikka direktiivi tai laki mainitsee oikeudenomistajana ainoastaan tekijän, oikeuksien siirronsaaja on tekijän 1 Bernin yleissopimus kirjallisten ja taiteellisten teosten suojaamisesta, SopS 79 2 Guide to the Berne Convention for the Protection of Literary and Artistic Works. WIPO Geneva 1978.

4 4 asemassa niiden oikeuksien osalta, jotka ovat hänelle siirtyneet. Jos näin ei olisi, tekijänoikeuden siirrettävyys menettäisi kokonaan merkityksensä ja suojajärjestelmän peruste romahtaisi. Yhteisölainsäädännön osalta on vielä todettava, että direktiivit eli lainsäädäntöohjeet eivät voi velvoittaa jäsenvaltioita loukkaamaan niitä sitovia kansainvälisiä yleissopimuksia. Kaikki EU:n jäsenvaltiot ovat myös Bernin sopimuksen jäsenvaltioita ja velvollisia noudattamaan sopimusvelvoitteitaan. Direktiivitason sääntelyllä ei voida murtaa tekijänoikeuden kansainvälisiä ydinperiaatteita ja tekijyyden käsitettä. Kuten edellä on todettu, vuokraus- ja lainausdirektiivissä tekijöille sekä ns. lähioikeuksien haltijoista esittäjille ja äänitteiden ja elokuvien tuottajille taataan yksinoikeus sallia tai kieltää teoksen lainaus. Jäsenvaltiot voivat poiketa tästä yksinoikeudesta, jos ainakin tekijät saavat korvauksen lainauksesta. Sana tekijät on tulkittava vakiintuneen tekijänoikeuden perusperiaatteen mukaisesti: tekijät tarkoittaa teosten alkuperäisiä tekijöitä ja tekijänoikeudet siirron perusteella saaneita. Tekijät ja tekijöiden oikeudenomistajat ovat vuokraus- ja lainausdirektiivin perusteella oikeutettuja korvaukseen. Siirronsaajien oikeuden, joka sinänsä on selvä jo tekijänoikeuden yleisten perusperiaatteiden nojalla, vahvistaa direktiivin 2 artiklan 4 kohta. Sen mukaan: Edellä 1 kohdassa tarkoitetut oikeudet (eli vuokraus- ja lainausoikeudet, kirjoittajan huomautus) voidaan siirtää tai luovuttaa taikka niihin voidaan antaa sopimukseen perustuva käyttölupa. Direktiivin oikeudellinen ohje jäsenvaltioille on edellä sanotun perusteella seuraava: 1. Tekijällä on yksinoikeus sallia tai kieltää lainaus yleisölle. 2. Tekijä voi siirtää oikeutensa toiselle henkilölle sopimuksella. Oikeus voi siirtyä myös esimerkiksi perintönä tai avio-oikeuden nojalla. 3. Jäsenvaltio saa rajoittaa lainausoikeutta edellyttäen, että lainattavien teosten tekijöille maksetaan korvaus lainauksesta (ns. pakkolisenssi eli pakkolupa). Esittäjille ja tuottajille korvausta ei tarvitse maksaa, mutta toisaalta estettä korvauksen maksamiseen heille ei myöskään ole. 4. Jos tekijän lainausoikeus on siirtynyt toiselle henkilölle, tämä toinen henkilö on tekijän sijasta - tai sopimuksen sisällöstä riippuen tekijän ohella - oikeutettu korvaukseen. Hallituksen esityksen perusteluista saa käsityksen, että kaikista edellä esiin tuoduista seikoista huolimatta lainauskorvaukset on tarkoitus ohjata ainoastaan tekijöille, ei oikeudet siirron perusteella saaneille. Lainmuutoksen valmistelusta vastaava opetusministeriön virkamies on vahvistanut, että korvauksia ei ole tarkoitus maksaa kustantajille. Keskusliitto vastustaa ehdottomasti sellaista lainauskorvausoikeuden tulkintaa, joka vastoin kansainvälisiä sopimuksia, direktiiviä ja kansallista lakia sulkee tekijän käsitteestä pois oikeuksien siirronsaajat. Mielestämme esityksen

5 5 eduskuntakäsittelyssä tulee selkeästi todeta, että tekijällä tarkoitetaan esityksessä tekijänoikeuden yleisten periaatteiden mukaisesti myös oikeuksien siirronsaajaa, esimerkiksi kustantajaa. Esityksen perusteluissa ei ole selvitetty tilannetta muissa EU-maissa. Kustantajat saavat osuuden lainauskorvauksesta tietojemme mukaan ainakin Alankomaissa, Belgiassa, Italiassa, Itävallassa, Ranskassa, Saksassa ja Virossa. Irlannissa kustantajat ovat vapaaehtoisesti luopuneet osuudestaan. Kansainvälinen tilanne muuttuu jatkuvasti ja suuntana on kustantajien korvausoikeuden toteutuminen yhä laajemmin. Oikeuksien siirtyminen kustannusalalla Kirjankustannustoiminnassa tekijät siirtävät kustannussopimuksilla kustantajille oikeuden teostensa monistamiseen ja julkaisemiseen. Lehdenkustannustoiminnassa julkaisuoikeuksista sovitaan niin ikään sopimuksilla. Julkaisemisen käsite on määritelty tekijänoikeuslain 8 :n 2 momentissa: Julkaistuksi teos katsotaan, kun sen kappaleita tekijän suostumuksella on saatettu kauppaan tai muutoin levitetty yleisön keskuuteen. Levittämistä on tekijänoikeuslain 2 :n 3 momentin 3-kohdan mukaan teoksen kappaleen tarjoaminen myytäväksi, vuokrattavaksi tai lainattavaksi tai sen levittäminen muutoin yleisön keskuuteen. Koko tekijänoikeuslain tähänastisen voimassaolon ajan on ollut sääntönä, että tekijän lainausoikeus lakkaa ( raukeaa ), kun teos on ensimmäisen kerran tekijän suostumuksella myyty. Tekijänoikeudellista korvausta lainauksesta ei ole tarvinnut maksaa. Tästä syystä myöskään kustannussopimuksissa tai muissa julkaisutoiminnan sopimuksissa ei ole ollut tarvetta sopia lainauskorvauksesta eikä sen mahdollisesta jakautumisesta tekijän ja kustantajan kesken. Julkaisuoikeuden omistajina kustantajat ovat oikeutettuja tekijänoikeudelliseen lainauskorvaukseen. Tämä oikeus pitää tunnustaa lain valmisteluaineistossa. Lainauskorvausten maksaminen Lainauskorvaukset on esityksen mukaan tarkoitus rahoittaa valtion tulo- ja menoarvioon otettavalla määrärahalla. Tällaiselle rahoitusmallille ei ole oikeudellista estettä, mutta varsinainen korvausvelvollinen on kuitenkin tekijänoikeuslain 2 :n nojalla teoksen yleisölle lainaamisesta vastaava käyttäjä, tässä tapauksessa kunkin kirjaston ylläpitäjä. Jos oikeudenomistaja ei ole tyytyväinen saamaansa, tai saamatta jääneeseen, korvaukseen, hän voi tekijänoikeuslain yleisten periaatteiden mukaisesti kohdistaa

6 6 vaatimuksensa teoksen yleisölle lainaajaan eli kirjaston toiminnasta vastaavaan kuntaan tai muuhun yhteisöön. Esityksen perustelujen mukaan yksittäisten tekijöiden lainauskorvausvaatimukset ohjataan korvauksia hoitaviin tekijänoikeuksien yhteisvalvontajärjestöihin. Kun korvausvelvollinen viime kädessä on kunkin yksittäisen kirjaston ylläpitäjä eikä suinkaan korvausten maksamisessa käytettävä järjestövälikäsi, perustelumaininta ilman vastaavaa katetta lakitekstissä ei ole ymmärrettävä. Lakiehdotus ja sen perustelut ovat ristiriidassa. Kiinnitämme sivistysvaliokunnan huomiota tähän epäkohtaan ja toteamme, että lakiesitystä on tältä osin tarpeellista täydentää. Jos on tarkoitus, että yhteisvalvontajärjestöt vastaavat korvausten maksamisesta tekijöille ja että tekijät voivat kohdistaa vaatimuksensa järjestöihin, asia on kirjoitettava lakitekstiin. Tekijänoikeusjärjestöt Hallituksen esityksen mukaan korvausten tilittämisestä koti- ja ulkomaisille tekijöille huolehtivat tekijänoikeuksien yhteisvalvontajärjestöt. Esityksessä ei lähemmin käsitellä niitä edellytyksiä, joita tilityksistä huolehtivalle järjestölle on syytä asettaa. Perusteluissa ei myöskään mainita yhtään järjestöä nimeltä, vaan puhutaan vain epämääräisesti yhteisvalvontajärjestöistä. Tekijänoikeuksia on perusteltua hallinnoida tekijänoikeusjärjestöjen välityksellä niin sanotuissa massakäyttötilanteissa, joissa oikeudenomistajakohtainen sopiminen ei käytännössä ole mahdollista. Teosten lainaaminen yleisistä kirjastoista on luonteeltaan massakäyttöä ja näin ollen korvausten tilittäminen tekijänoikeusjärjestön välityksellä on hyväksyttävää. Korvauksia tilittävälle järjestölle on asetettava samat vaatimukset kuin niin sanotuille sopimuslisenssijärjestöille. Lainauskorvauksissa on kysymys on julkisten varojen käytöstä ja julkisen vallankäytön lainalaisuusvaatimus edellyttää säätämistä lain tasolla. Tämän on todennut perustuslakivaliokunta käsitellessään vuoden 2005 tekijänoikeuslain muutosesitystä (PeVL 7/2005). Korvauksia tilittävälle järjestölle tulee mielestämme asettaa seuraavat edellytykset: Järjestöllä on oltava taloudellinen ja toiminnallinen valmius ja kyky hoitaa tilitysten maksamista. Järjestön on vuosittain annettava opetusministeriölle selvitys tilitysten maksamisesta. Järjestön tulee edustaa merkittävää osaa niistä eri alojen teosten koti- ja ulkomaisista oikeudenomistajista, joiden teoksia lainataan yleisölle yleisistä kirjastoista. Edustuksen on katettava sekä tekijät että kustantajat. Järjestön on toimittava täysin läpinäkyvästi ja kustannustehokkaasti.

7 7 Järjestön on kohdeltava eri oikeudenhaltijaryhmiä tasapuolisesti. Suomessa toimii tällä hetkellä käytännössä vain yksi tekijänoikeusjärjestö, jolla on mielestämme tarvittavat edellytykset huolehtia kirjoja ja lehtiä koskevien lainauskorvausten tilityksistä. Tämä järjestö on Kopiosto ry, joka edustaa laajalti erilaisten yleisistä kirjastoista lainattavien teosten tekijöitä ja kustantajia. Pelkkä tekijöiden edustus lainauskorvausten tilittämisestä huolehtivassa järjestössä ei ole riittävä, koska myös kustantajat ovat oikeutettuja korvaukseen. Tästä syystä esimerkiksi Sanasto ry, joka edustaa ainoastaan tekijöitä, ei voi olla lainauskorvauksia hallinnoiva järjestö. Esityksen valmistelu Hallituksen esitystä ei ole valmisteltu riittävän avoimesti eikä kaikkia osapuolia ole kuultu valmistelussa. Vaikka valmisteleva viranomainen olisi itse sitä mieltä, että direktiivi ei velvoita antamaan korvausoikeutta kustantajille, hallituksen esitys kuitenkin selvästi vaikuttaa kustantajien etuihin. Kustantajille olisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa pitänyt antaa mahdollisuus tuoda esiin ja perustella oma näkemyksensä. Myöskään mm. Kopiosto ry:tä mahdollisena korvauksia tilittävänä järjestönä ei ole kuultu valmistelussa. Haluamme kiinnittää sivistysvaliokunnan huomiota esityksen suppeaan valmisteluun, mikä väistämättä näkyy esityksen sisällössä. Viestinnän Keskusliitto ry. Satu Kangas johtaja, lakiasiat Viestinnän Keskusliitto on joukkoviestintäalan ja graafisen teollisuuden kattojärjestö, joka edistää toimialan yleisiä toimintaedellytyksiä tavoitteenaan turvata monipuoliset joukkoviestintäpalvelut suomalaisille. Viestinnän Keskusliitto edustaa noin 800 yritystä, jotka työllistävät noin henkilöä. Edustettujen yritysten osuus joukkoviestintämarkkinoista on noin 80 %. Keskusliiton jäseniä ovat Aikakauslehtien Liitto, Graafinen Teollisuus, Sanomalehtien Liitto, Suomen Kustannusyhdistys, Suomen Radioiden Liitto sekä Suomen Televisioiden Liitto. Lisätietoja lausuntoon liittyen antavat tarvittaessa: Håkan Gabrielsson Satu Kangas Toimitusjohtaja johtaja, lakiasiat puhelin puhelin GSM GSM

HE 126/2006 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2007 alusta. 1 Nykytila ja ehdotetut muutokset

HE 126/2006 vp. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2007 alusta. 1 Nykytila ja ehdotetut muutokset HE 126/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan, että tekijänoikeuslakia muutetaan siten, että tekijöiden oikeus korvaukseen teosten kappaleiden

Lisätiedot

Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin uudistamista koskevasta valtioneuvoston kirjelmästä U 14/2006 vp seuraavaa:

Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin uudistamista koskevasta valtioneuvoston kirjelmästä U 14/2006 vp seuraavaa: 1 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 25.4.2006 Televisiodirektiivin uudistaminen Valtioneuvoston kirjelmä U 14/2006 vp Viestinnän Keskusliitto ry esittää lausuntonaan televisiodirektiivin

Lisätiedot

HE 102/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain 19 ja 19 a :n muuttamisesta

HE 102/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain 19 ja 19 a :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain 19 ja 19 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tekijänoikeuslakia. Esityksen mukaan tekijöille

Lisätiedot

Lausunto tekijänoikeudellisten suoja-aikojen pidentämistä koskevasta direktiiviehdotuksesta

Lausunto tekijänoikeudellisten suoja-aikojen pidentämistä koskevasta direktiiviehdotuksesta Opetusministeriö PL 293 00023 Valtioneuvosto opmkirjaamo@minedu.fi Helsinki 19.9.2008 Lausunto tekijänoikeudellisten suoja-aikojen pidentämistä koskevasta direktiiviehdotuksesta Lausuntonaan EU:n komission

Lisätiedot

Lausunto valtioneuvoston selvityksistä E 158/2009 vp ja E 1/2010 vp

Lausunto valtioneuvoston selvityksistä E 158/2009 vp ja E 1/2010 vp Helsinki 9.3.2010 Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Lausunto valtioneuvoston selvityksistä E 158/2009 vp ja E 1/2010 vp Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto E-kirjelmistä, jotka

Lisätiedot

AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus. Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015

AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus. Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015 AVOINTA DATAA TURVALLISESTI: avoimen datan käyttölupasuositus Marjut Salokannel OTT, dosentti SaReCo Oy 25.3.2015 Taustaa Tavoitteena julkishallinnon tietoaineistojen mahdollisimman laaja hyödyntäminen

Lisätiedot

Lisäksi lakiteknisenä korjauksena kahdesta pykälästä ehdotetaan poistettavaksi viittaukset aiemmin kumottuun pykälään.

Lisäksi lakiteknisenä korjauksena kahdesta pykälästä ehdotetaan poistettavaksi viittaukset aiemmin kumottuun pykälään. LUONNOS 19.10.2015 / OKM Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tekijänoikeuslain säännöksiä tekijän

Lisätiedot

Lausunto viestintämarkkinalain siirtovelvoitesäännöksestä

Lausunto viestintämarkkinalain siirtovelvoitesäännöksestä Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo PL 31 00230 Valtioneuvosto cc: kirsi.miettinen@mintc.fi Helsinki 13.6.2007 Lausunto viestintämarkkinalain siirtovelvoitesäännöksestä Viestinnän Keskusliitto ry

Lisätiedot

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas 8.11.2016 Tekijänoikeudet Oikeus valmistaa kappaleita teoksesta Oikeus saattaa teos yleisön saataviin Tekijän isyysoikeus nimen mainitseminen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi rajoitetusti verovelvollisen tulon verottamisesta annetun lain 3 :n, elinkeinotulon verottamisesta annetun lain 6 a :n ja tuloverolain 33 c :n muuttamisesta Esityksessä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 129/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta annetun lain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi ortodoksisesta kirkkokunnasta annetun lain 30 ja :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan luovuttavaksi veroäyrin käsitteestä ortodoksisesta kirkkokunnasta annetussa

Lisätiedot

KDK-kevätseminaari 30.5.2012

KDK-kevätseminaari 30.5.2012 KDK-kevätseminaari 30.5.2012 Tekijänoikeudet Jukka Liedes KDK tekijänoikeuskysymyksistä Tavoitteena edistää arkistojen, kirjastojen ja museoiden keskeisten tietovarantojen saatavuutta ja käytettävyyttä

Lisätiedot

Suoja-aikadirektiivin muutosehdotus

Suoja-aikadirektiivin muutosehdotus Helsinki 19.3.2010 Opetusministeriö copyright@minedu.fi Viite: Lausuntopyyntö 8.3.2010 Suoja-aikadirektiivin muutosehdotus Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto suoja-aikadirektiivin

Lisätiedot

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn sisältävien palvelujen oikeussuojasta tehdyn eurooppalaisen yleissopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Lausunto tekijänoikeuslain muuttamista ja orpoteosten käyttämistä koskevista lakiesityksistä

Lausunto tekijänoikeuslain muuttamista ja orpoteosten käyttämistä koskevista lakiesityksistä Helsinki 25.9.2013 Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Lausunto tekijänoikeuslain muuttamista ja orpoteosten käyttämistä koskevista lakiesityksistä Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto

Lisätiedot

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS A (sopimus nro ) (säveltäjä), (sanoittaja), (sovittaja), (kääntäjä), jota/joita jäljempänä kutsutaan Tekijäksi tai tekstiyhteyden niin vaatiessa Säveltäjäksi, Sanoittajaksi, Sovittajaksi

Lisätiedot

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet

Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Kuvausluvat ja tekijänoikeudet Ira Helkamäki Mediatekniikan seminaari 24.1.2012 Sisältö Kuvaaminen Julkisella paikalla ja muualla Tekijänoikeudet Valokuvat, musiikki, elokuvat Tekijänoikeusrikkomus Tekijänoikeusyhdistykset

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:1

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:1 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1990:1 Asia Hakija Teoksen käyttäminen, kirjasto A Annettu 3.1.1990 Tiivistelmä Tekijänoikeusneuvoston lausunto oppilaitoskirjaston materiaalihankintaa, materiaalin käsittelyä

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:16. Oikeus korvaukseen teoksen kappaleiden lainaamisesta

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:16. Oikeus korvaukseen teoksen kappaleiden lainaamisesta TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2010:16 Asia Hakija Oikeus korvaukseen teoksen kappaleiden lainaamisesta X Annettu 14.12.2010 Tiivistelmä Hakijalla oli tekijänoikeuslain 19 :n 4 momentin mukainen lainauskorvausoikeus

Lisätiedot

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO

Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO Mitä tiedekustantajan pitäisi tietää sopimuksista ja oikeuksista? Suomen tiedekustantajien liitto 24.9.2010 Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO 1 Tekijänoikeus syntyy henkilölle siirtyy kustantajalle vain sopimuksella

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle sosiaaliturvasta Suomen ja Liettuan välillä tehdyn sopimuksen lakkauttamisesta ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun lain kumoamisesta

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

2.10.2013 A7-0276/175

2.10.2013 A7-0276/175 2.10.2013 A7-0276/175 175 Johdanto-osan 32 a kappale (uusi) (32 a) Esillepanokieltoja koskevan yhdenmukaistetun lähestymistavan puute vaikuttaa sisämarkkinoiden toimintaan. Tupakoinnin torjuntaa koskevan

Lisätiedot

Tutkimusaineistojen tekijänoikeus. TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen

Tutkimusaineistojen tekijänoikeus. TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen Tutkimusaineistojen tekijänoikeus TTA, Tekijänoikeus ja tutkimusetiikka, Helsinki 14.11.2013 OTT Pirjo Kontkanen Tutkimusaineistojen tekijänoikeus Tekijänoikeus / tutkimusaineistojen säilytys ja saatavuus

Lisätiedot

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 11 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että niitä perusteita, joilla soviteltua työttömyysetuutta

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0245/187 187 2 artikla 4 kohta (4) lehtijulkaisulla luonteeltaan journalististen kirjallisten teosten kokoomatallennetta, johon voi myös kuulua muita teoksia tai aineistoa ja joka muodostaa

Lisätiedot

HE 83/2009 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle kaupallisista tavarankuljetuksista. esityksen (HE 32/2009 vp) täydentämisestä

HE 83/2009 vp. Hallituksen esitys Eduskunnalle kaupallisista tavarankuljetuksista. esityksen (HE 32/2009 vp) täydentämisestä Hallituksen esitys Eduskunnalle kaupallisista tavarankuljetuksista annetun lain muuttamisesta annetun hallituksen esityksen (HE 32/2009 vp) täydentämisestä ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Eduskunnalle

Lisätiedot

1992 vp - HE 212 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 212 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 212 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annetun lain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 282/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi osakeyhtiölain 7 luvun 6 ja :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi osakeyhtiölakia siten, että julkisen osakeyhtiön sallittaisiin nykyistä

Lisätiedot

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille sisällysluettelo Milloin korvausta voidaan suorittaa valtion varoista? 2 Mitä korvataan? > Henkilövahinko 3 > Esinevahinko ja muu omaisuusvahinko

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:5

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:5 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2009:5 Asia Hakija Hautamuistomerkin kuvaaminen kirjaan A Annettu 3.3.2009 Tiivistelmä Tekijänoikeudella suojattujen hautamuistomerkkien ja niihin sisältyvien patsaiden valokuvaaminen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi osakeyhtiölain 7 luvun 6 ja 8 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi osakeyhtiölakia siten, että julkisen osakeyhtiön sallittaisiin nykyistä laajemmin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunta 24. kesäkuuta 2003 PE 331.652/13-23 TARKISTUKSET 13-23 Lausuntoluonnos (PE 331.652) Peter Liese Helleenien

Lisätiedot

VIP-direktiivin (ja Marrakeshin sopimuksen) kansallinen voimaansaattaminen. Tekijänoikeusasioiden neuvottelukunta I/

VIP-direktiivin (ja Marrakeshin sopimuksen) kansallinen voimaansaattaminen. Tekijänoikeusasioiden neuvottelukunta I/ VIP-direktiivin (ja Marrakeshin sopimuksen) kansallinen voimaansaattaminen Tekijänoikeusasioiden neuvottelukunta I/2018 10.10.2018 HE 92/2018, tekijänoikeuslain muuttamisesta Lukemisestedirektiivi (EU)

Lisätiedot

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 13.3.2008 Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto hallituksen esityksestä

Lisätiedot

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS B

MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS B MUSIIKINKUSTANNUSSOPIMUS B (sopimus nro ) (säveltäjä), (sanoittaja), (sovittaja), (kääntäjä), jota/joita jäljempänä kutsutaan Tekijäksi tai tekstiyhteyden niin vaatiessa Säveltäjäksi, Sanoittajaksi, Sovittajaksi

Lisätiedot

38 miljoonaa euroa tuottoja. 33 miljoonaa euroa oikeudenomistajille ja tukia av-kulttuurille. 45 jäsenjärjestöä. 45 työntekijää.

38 miljoonaa euroa tuottoja. 33 miljoonaa euroa oikeudenomistajille ja tukia av-kulttuurille. 45 jäsenjärjestöä. 45 työntekijää. KOPIOSTO LYHYESTI Kopiosto ry on esittävien taiteilijoiden, tekijöiden ja kustantajien tekijänoikeusjärjestö. Vuonna 1978 perustettuun Kopiostoon kuuluu 45 eri kulttuurin ja viestinnän alojen järjestöä.

Lisätiedot

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tieteellisen kirjallisuuden tekijänoikeuspäivä Tieteiden talo 26.1.2016 Jukka-Pekka Timonen Harkitsetteko julkaisunne digiointia ja avaamista yleisön käyttöön verkossa

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 11. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2013/0119 (COD) 7756/16 JUSTCIV 56 FREMP 59 CODEC 403 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 8. huhtikuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

Immateriaali- OIKEUS. Pirkko-Liisa Haarmann

Immateriaali- OIKEUS. Pirkko-Liisa Haarmann Immateriaali- OIKEUS Pirkko-Liisa Haarmann TALENTUM Helsinki 2014 5., uudistettu painos Copyright 2014 Pirkko-Liisa Haarmann ja Talentum Media Oy Kustantaja: Talentum Media Oy Kansi: Outi Pallari ISBN

Lisätiedot

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista OTK Maria Rehbinder Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu, Aalto-yliopisto copyright.aalto.fi Kuvalähde: The Trade Marks and Designs Registration

Lisätiedot

Vanhat sanomalehdet ja tekijänoikeus Satu Kangas

Vanhat sanomalehdet ja tekijänoikeus Satu Kangas Vanhat sanomalehdet ja tekijänoikeus Satu Kangas 29.9.2016 Lähtötilanne: mission impossible Tekijänoikeuden suojaamaa aineistoa saa käyttää, jos sopii käytöstä aineiston kaikkien oikeudenhaltijoiden kanssa

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 120/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta ja orpoteosten käyttämisestä.

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 120/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta ja orpoteosten käyttämisestä. EDUSKUNNAN VASTAUS 120/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi tekijänoikeuslain muuttamisesta ja orpoteosten käyttämisestä Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi tekijänoikeuslain

Lisätiedot

HE 175/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi eräistä

HE 175/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi eräistä HE 175/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annetun lain :n muuttamisesta sekä eräistä kuvataiteen tekijöille

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.4.2015 COM(2015) 153 final 2015/0078 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS yhteistä passitusta käsittelevässä EU EFTA-sekakomiteassa esitettävästä Euroopan unionin kannasta yhteistä

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0245/170 170 Johdanto-osan 3 kappale (3) Digitaalitekniikan nopea kehitys muuttaa jatkuvasti sitä, miten teoksia ja muuta aineistoa luodaan, tuotetaan, jaellaan ja hyödynnetään. Uusia liiketoimintamalleja

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6. Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6. Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:6 Asia Hakija Tekijänoikeus kolmiulotteiseen tietokoneanimaatioon B Annettu 21.4.2015 Tiivistelmä Kolmiulotteiset tietokoneanimaatiokuvat voivat itsenäisenä ja omaperäisinä

Lisätiedot

Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta ehdotuksesta

Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta ehdotuksesta Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo kirjaamo@mintc.fi cc: eero.paukku@mintc.fi Helsinki 7.11.2005 Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2000:12. Matkapuhelinten soittoäänet. Annettu 3.10.2000. Selostus asiasta

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2000:12. Matkapuhelinten soittoäänet. Annettu 3.10.2000. Selostus asiasta TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2000:12 Asia Hakija Matkapuhelinten soittoäänet NN Annettu 3.10.2000 Selostus asiasta NN on 21.2.2000 saapuneella kirjeellään pyytänyt tekijänoikeusneuvoston lausuntoa sävellysten

Lisätiedot

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun

Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun Ilmoittautuminen kansalliseen, SM-, AM- tai avoimeen kilpailuun 1. Kirjaudu IRMAan suunnistajana. 2. Valitse kilpailukalenterista se kilpailu, johon haluat ilmoittautua ja paina Ilmoittaudu. Vain niihin

Lisätiedot

SANASTO RY, SANASTO RF Annankatu 29 A, 7. krs 00100 Helsinki Puh. (09) 5629 3300 14.10.2014 info@sanasto.fi

SANASTO RY, SANASTO RF Annankatu 29 A, 7. krs 00100 Helsinki Puh. (09) 5629 3300 14.10.2014 info@sanasto.fi SANASTO RY, SANASTO RF LAUSUNTO Annankatu 29 A, 7. krs 00100 Helsinki Puh. (09) 5629 3300 14.10.2014 info@sanasto.fi EDUSKUNNAN TULEVAISUUSVALIOKUNNALLE ASIA: HE 131/2014 vp eduskunnalle valtion talousarvioksi

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 85/2004 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain 45 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakiin tehtäviksi tekijänoikeuslain muutoksista johtuvat muutokset. Sopimuslisenssin

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97)

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) 1 (5) Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) Työneuvoston lausunto työaikalain (605/1996) 17 :n 1 ja 2 momentin tulkinnasta. Annettu Uudenmaan työsuojelupiirin pyynnöstä 18 päivänä maaliskuuta 1998.

Lisätiedot

Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00117. OHO Heine Kirta(OM) 19.05.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu

Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00117. OHO Heine Kirta(OM) 19.05.2016. Käsittelyvaihe ja jatkokäsittelyn aikataulu Oikeusministeriö PERUSMUISTIO OM2016-00117 OHO Heine Kirta(OM) 19.05.2016 Asia OSA; Direktiivi ensivaiheen oikeusavusta rikoksesta epäillyille tai syytetyille henkilöille, jotka ovat menettäneet vapautensa,

Lisätiedot

SANASTO RY, SANASTO RF Annankatu 29 A, 7. krs 00100 Helsinki Puh. (09) 5629 3300 7.10.2014 info@sanasto.fi

SANASTO RY, SANASTO RF Annankatu 29 A, 7. krs 00100 Helsinki Puh. (09) 5629 3300 7.10.2014 info@sanasto.fi SANASTO RY, SANASTO RF LAUSUNTO Annankatu 29 A, 7. krs 00100 Helsinki Puh. (09) 5629 3300 7.10.2014 info@sanasto.fi EDUSKUNNAN SIVISTYSVALIOKUNNALLE ASIA: HE 131/2014 vp eduskunnalle valtion talousarvioksi

Lisätiedot

Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä. Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl.

Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä. Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl. Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl.fi 1 Tekijänoikeuden ratio Tekijänoikeuden avulla tavoitellaan yhteiskunnallista

Lisätiedot

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS

MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA SELVITTÄVÄN TYÖRYHMÄN PUHEENJOHTAJAN ESITYS 25.6.2008 Sakari Aalto 2 MONIKANAVAJAKELUA KOSKEVA OLETTAMASÄÄNNÖSEHDOTUS - MONIKANAVAJAKELUA

Lisätiedot

Laki. tekijänoikeuslain muuttamisesta

Laki. tekijänoikeuslain muuttamisesta Laki tekijänoikeuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan tekijänoikeuslain (404/1961) 17, 45 :n 7 momentti, 46 :n 3 momentti, 48 :n 4 momentti, 49 :n 3 momentti, 49 a :n 3 momentti,

Lisätiedot

Asia T-237/00. Patrick Reynolds vastaan Euroopan parlamentti

Asia T-237/00. Patrick Reynolds vastaan Euroopan parlamentti Asia T-237/00 Patrick Reynolds vastaan Euroopan parlamentti Henkilöstö Tilapäinen siirto muihin tehtäviin yksikön edun mukaisesti Henkilöstösääntöjen 38 artikla Poliittinen ryhmä Siirron ennenaikainen

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:12

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:12 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:12 Asia Hakija Tekijänoikeuslain 21 soveltaminen I Annettu 20.10.2015 Tiivistelmä Kaikki internetissä oleva tekijänoikeuslain suojaama aineisto ei ole julkaistua tekijänoikeuslain

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.4.2013 COM(2013) 239 final 2013/0127 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS maasta toiseen ulottuvien vesistöjen ja kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehdyn yleissopimuksen

Lisätiedot

1 (3) 12.2.2016. Eduskunta Maa- ja metsätalousvaliokunta 00102 EDUSKUNTA MmV@eduskunta.fi

1 (3) 12.2.2016. Eduskunta Maa- ja metsätalousvaliokunta 00102 EDUSKUNTA MmV@eduskunta.fi 1 (3) 12.2.2016 Eduskunta Maa- ja metsätalousvaliokunta 00102 EDUSKUNTA MmV@eduskunta.fi ry:n lausunto HE 132/2015 vp Hallituksen esityksestä eduskunnalle Metsähallituksen uudelleenorganisointia koskevaksi

Lisätiedot

Tekijänoikeudet virtuaaliyliopistohankkeissa

Tekijänoikeudet virtuaaliyliopistohankkeissa Tekijänoikeudet virtuaaliyliopistohankkeissa TieVie-kouluttajakoulutus Dipoli 21.8.2002 Kristiina Harenko Varatuomari Asianajotoimisto Borenius & Kemppinen Esityksen sisältö Opetusministeriön mallisopimushankkeen

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:14. Kirjalliseen teokseen sisältyvien käsitteiden kopioiminen toisiin teoksiin

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:14. Kirjalliseen teokseen sisältyvien käsitteiden kopioiminen toisiin teoksiin TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:14 Asia Hakija Kirjalliseen teokseen sisältyvien käsitteiden kopioiminen toisiin teoksiin A.P. Annettu 17.06.2003 LAUSUNTOPYYNTÖ Diplomi-insinööri A.P. (jäljempänä hakija)

Lisätiedot

Lausunto Yleisradio-uudistuksesta

Lausunto Yleisradio-uudistuksesta Helsinki 12.4.2012 Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Viite: HE 28/2012 vp ja HE 29/2012 vp Lausunto Yleisradio-uudistuksesta Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO

HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 LIIKUNTAVIRASTO HELSINGIN KAUPUNKI VUOKRASOPIMUS 1 TOIMISTOTILAN VUOKRAAMINEN LIIKUNTAMYLLYSTÄ HELSINKI TRIATHLON RY:LLE Vuokranantaja Vuokralainen Helsingin kaupungin liikuntavirasto PL 4800, Toivonkatu 2 A 00099 Helsingin

Lisätiedot

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut

1. Nykyinen tilanne ja ehdotetut HE 185/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi tekijänoikeuslain 47 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi tekijänoikeuslain sanamuotoa siten, että

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:8. Konsolipelien tekijänoikeus ja lainausoikeus

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:8. Konsolipelien tekijänoikeus ja lainausoikeus TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2015:8 Asia Hakija Konsolipelien tekijänoikeus ja lainausoikeus Espoon kaupunginkirjasto Annettu 26.5.2015 Tiivistelmä Konsolipelit ovat yhteenliitettyinä teoksina tekijänoikeuslain

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:8. Julkaisuoikeuden luovutus, ylioppilasaine, opinnäyte

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:8. Julkaisuoikeuden luovutus, ylioppilasaine, opinnäyte TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1989:8 Asia Hakija Julkaisuoikeuden luovutus, ylioppilasaine, opinnäyte Y Annettu 5.6.1989 Tiivistelmä Ylioppilasainetta voidaan pitää tekijänoikeuslain 1 :ssä tarkoitettuna

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 118/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi yrittäjän eläkelain 115 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi yrittäjän eläkelakia. Muutos koskisi

Lisätiedot

HE 104/2015 vp. Järjestöstä ehdotetaan erottavaksi lähinnä taloudellisista syistä.

HE 104/2015 vp. Järjestöstä ehdotetaan erottavaksi lähinnä taloudellisista syistä. Hallituksen esitys eduskunnalle Kansainvälisen viinijärjestön perustamisesta tehdyn sopimuksen irtisanomisesta ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta annetun

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 15/2003 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi maatalousyrittäjien lomituspalvelulain 26 ja 28 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi maatalousyrittäjien

Lisätiedot

Rahoittajat ja tiedon julkisuus. Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008

Rahoittajat ja tiedon julkisuus. Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008 Rahoittajat ja tiedon julkisuus Pirjo Hiidenmaa Suomen Akatemia 10.10.2008 Periaate Julkisella rahalla tehty tutkimus on julkista. Termikysymys Mitä open access on suomeksi? Mitä näkökulmaa sananvalinnalla

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1993:10

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1993:10 TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 1993:10 Asia Hakija Elokuva A Annettu 17.5.1993 Tiivistelmä Tekijänoikeusneuvoston lausunto tekijänoikeudesta kahteen elokuvateokseen, tekijänoikeuden siirtymisestä ja tekijänoikeuden

Lisätiedot

E-KIRJAT SÄÄNTELYN KEHITTÄMISTARPEITA. 28 10 2011 28.10.2011 Pekka Heikkinen

E-KIRJAT SÄÄNTELYN KEHITTÄMISTARPEITA. 28 10 2011 28.10.2011 Pekka Heikkinen E-KIRJAT SÄÄNTELYN KEHITTÄMISTARPEITA 28 10 2011 28.10.2011 Pekka Heikkinen RUNKO I. Painettu aineisto: nykyinen sääntely II.e-aineiston mukanaan tuomat haasteet III.Eri ratkaisumallit: punnintaa TEKIJÄN

Lisätiedot

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa?

Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Tuomo Alasoini Joukkoistuuko työ Suomessa ja mitä siitä seuraa? Teknologinen kehitys muuttaa työtä vauhdilla. Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia jakaa työtä ja tehdä työtarjouksia ihmisille,

Lisätiedot

Kopiosto ry kiittää mahdollisuudesta lausua asiassa ja esittää kunnioittavasti seuraavaa.

Kopiosto ry kiittää mahdollisuudesta lausua asiassa ja esittää kunnioittavasti seuraavaa. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle siv@eduskunta.fi Asia: Euroopan komission ehdotus direktiiviksi tekijänoikeuden ja lähioikeuksien kollektiivisesta hallinnoinnista ja monta aluetta kattavasta musiikkiteosten

Lisätiedot

Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 4 ja 7 :n muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 98/2006 vp

Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 4 ja 7 :n muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 98/2006 vp Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Helsinki 6.10.2006 Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain 4 ja 7 :n muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 98/2006 vp Viestinnän Keskusliitto kiittää

Lisätiedot

3 X 3 pointtia hankinnoista

3 X 3 pointtia hankinnoista 3 X 3 pointtia hankinnoista Suorahankinta TOMU-seminaari, 26.2. Helsinki Juho Lehtoviita UEF // University of Eastern Finland Esityksen sisältö 1. Suorahankinnasta yleisesti: Mikä on suorahankinta? Suorahankinnan

Lisätiedot

HE 71/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia.

HE 71/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Kansaneläkelaitoksesta annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia. Kansaneläkelaitoksen

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain 45 :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakiin tehtäviksi tekijänoikeuslain muutoksista johtuvat muutokset. Sopimuslisenssin käyttöalan

Lisätiedot

Muistio 18.3.2016. YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem ja YLE Teema sekä vapaasti vastaanotettavat yleisen edun kanavat MTV3 ja Nelonen.

Muistio 18.3.2016. YLE TV1, YLE TV2, YLE Fem ja YLE Teema sekä vapaasti vastaanotettavat yleisen edun kanavat MTV3 ja Nelonen. Muistio 1(6) 18.3.2016 LVM/571/03/2016 Televisio- ja radio-ohjelmien siirtovelvoite 1 Yleistä Televisio- ja radio-ohjelmien siirtovelvoite eli niin kutsuttu must carry -velvoite tarkoittaa sitä, että verkkopalvelua

Lisätiedot

Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä

Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä Eläketurvakeskuksen asema eläkelaitosten yhteistyöelimenä Eläketurvakeskus (jäljempänä ETK) on perustettu hoitamaan yksityisten eläkelaitosten yhteisiä palvelu-, ohjaus-, rekisteröinti- ja neuvonta-asioita.

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS. neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 9.12.2003 KOM(2003) 761 lopullinen 2003/0295 (CNS) Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS neljännesvuosittaista julkista velkaa koskevien tietojen laatimisesta ja toimittamisesta

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 32/2002 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle metallirahalain 1 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan metallirahalakiin lisättäväksi säännös valtiovarainministeriön oikeudesta

Lisätiedot

Lausunto Euroopan yhteisöjen tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädäntökehyksen arvioinnista (SEK(2004) 995 final, jäljempänä asiakirja)

Lausunto Euroopan yhteisöjen tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädäntökehyksen arvioinnista (SEK(2004) 995 final, jäljempänä asiakirja) Opetusministeriö PL 29 00023 Valtioneuvosto Helsinki 18.10.2004 Viite: Lausuntopyyntö 10.9.2004 Dnro 14/670/2004 Lausunto Euroopan yhteisöjen tekijänoikeutta ja lähioikeuksia koskevan lainsäädäntökehyksen

Lisätiedot

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp -

Laki. HE 274/1998 vp. EV 306/1998 vp - EV 306/1998 vp - HE 274/1998 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi aravalain, vuokra-asuntolainojen korkotuesta annetun lain ja asumisoikeustalolainojen korkotuesta annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Gramex ry:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi.

Gramex ry:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Eduskunnan sivistysvaliokunnalle Gramex ry:n lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi tekijänoikeuden yhteishallinnoinnista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Gramex kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja

Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja ASIAKASSOPIMUS Näyttelijöiden Tekijänoikeusjärjestö - Skådespelarnas Upphövsrättsorganisation FILMEX, myöh. Filmex ja virallinen nimi ja henkilötunnus (myös taiteilijanimi, jos käytät sitä), myöh. Näyttelijä

Lisätiedot

LISÄKYSYMYKSET (HE 92/2018 vp, vastauksissa huomioitu myös 18.9 toimitettu Sanasto ry, Medialiitto ry:n ja Kopiosto ry:n yhteislausunto)

LISÄKYSYMYKSET (HE 92/2018 vp, vastauksissa huomioitu myös 18.9 toimitettu Sanasto ry, Medialiitto ry:n ja Kopiosto ry:n yhteislausunto) LISÄKYSYMYKSET (HE 92/2018 vp, vastauksissa huomioitu myös 18.9 toimitettu Sanasto ry, Medialiitto ry:n ja Kopiosto ry:n yhteislausunto) 1) Onko valmisteilla tai näköpiirissä tilaisuutta jossa tekijän

Lisätiedot

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:7. Asuntohotellin yhteydessä tapahtuvaan Internet-kahvila -toimintaan liittyvät tekijänoikeuskysymykset

TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:7. Asuntohotellin yhteydessä tapahtuvaan Internet-kahvila -toimintaan liittyvät tekijänoikeuskysymykset TEKIJÄNOIKEUSNEUVOSTO LAUSUNTO 2003:7 Asia Hakija Asuntohotellin yhteydessä tapahtuvaan Internet-kahvila -toimintaan liittyvät tekijänoikeuskysymykset M K Oy:stä Annettu 04.03.2003 LAUSUNTOPYYNTÖ M Majatalo

Lisätiedot

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Kiinteistöasioiden digipäivä 15.4.2016, Pasila Kristian Holmén Johtava asiantuntija, VT Maanmittauslaitos Yleistä henkilötiedoista verkkopalvelussa

Lisätiedot

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus TAUSTAMUISTIO 1 1 (5) 26.4.2016 Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus Työntekijöiden edustuksen nykytila Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu Luottamusmiehen

Lisätiedot

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies

Avoin data ja tietosuoja. Kuntien avoin data hyötykäyttöön Ida Sulin, lakimies Avoin data ja tietosuoja Kuntien avoin data hyötykäyttöön 27.1.2016 Ida Sulin, lakimies Lakipykäliä, avoin data ja julkisuus Perustuslaki 12 2 momentti» Viranomaisen hallussa olevat asiakirjat ja muut

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0245/162. Tarkistus. Jean-Marie Cavada ALDE-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0245/162. Tarkistus. Jean-Marie Cavada ALDE-ryhmän puolesta 5.9.2018 A8-0245/162 162 5 a artikla (uusi) 5 a artikla Olemassa olevien teosten ja muun aineiston otteiden käyttö käyttäjien lataamassa tai yleisön saataviin saattamassa sisällössä 1. Jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi. Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Tieteelliset lehdet ja takautuva digitointi Digitointirahaa onko sitä? -seminaari 11.6.2010 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Digitointi ja tekstintunnistus Digitointia varten tarvitaan alkuperäiset

Lisätiedot