Päihteillä tarkoitetaan alkoholia sekä huumeita ja päihtymistarkoituksessa käytettäviä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Päihteillä tarkoitetaan alkoholia sekä huumeita ja päihtymistarkoituksessa käytettäviä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä."

Transkriptio

1 KEMPELEEN KUNTA Henkilöstöhallinto 2016 KEMPELEEN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA 1. YLEISTÄ Päihteillä tarkoitetaan alkoholia sekä huumeita ja päihtymistarkoituksessa käytettäviä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä. Päihteiden käyttö on työpaikan kannalta ongelma silloin kun: henkilö nauttii päihteitä työaikana / työpaikalla henkilö on päihtyneenä työssä päihteiden käyttö aiheuttaa poissaoloja työstä päihteiden käyttö vaikuttaa haitallisesti työhön Näissä tilanteissa asiaan on puututtava tämän toimintamallin mukaisesti. Tätä toimintamallia sovelletaan kaikkiin henkilöstöryhmiin tasapuolisesti. Ohjeen toteuttaminen on asteittaista ja luottamuksellista. Tavoitteena on päihdeongelmaisen terveyden ja työkyvyn säilyttäminen ja hänen sekä muiden työntekijöiden työturvallisuuden varmistaminen. Päihdeongelman käsittely ja hoitoonohjaus tapahtuvat luottamuksellisesti henkilötietolakia ja lakia yksityisyyden suojasta työelämässä noudattaen. Kaikki tiedot, jotka voivat vahingoittaa yksilöä (oikeuksia) on pidettävä salassa. 2. VASTUUT Päihteiden käytöstä ensisijainen vastuu on aina käyttäjällä itsellään. Mikäli henkilö ei oma-aloitteisesti lopeta päihteiden käyttöä tai hae apua itselleen, vastuu puuttumisesta siirtyy työyhteisöön. Työpaikalla vastuu päihdeongelmiin puuttumisesta on kaikilla työyhteisön jäsenillä, mutta erityisesti esimiehellä, joka on hierarkkisesti lähinnä ongelmaista. Vastuu hoitoonohjauksen käynnistämisestä on ensisijaisesti esimiehellä.

2 Työterveyshuolto osallistuu päihdeongelmien käsittelyyn työkyvyn arvioinnin, hoitoonohjauksen ja hoitomahdollisuuksien sekä hoidon seurannan asiantuntijana. Henkilöstönedustaja / työsuojeluvaltuutettu osallistuu päihdeongelmien käsittelyyn ja hoitoonohjaukseen sekä niiden yhteydessä käytäviin neuvotteluihin päihdeongelmaisen työntekijän suostumuksella. Työyhteisön jäsenillä on velvollisuus puuttua päihdeongelmaan aina havaitessaan päihdeongelman (työturvallisuusvelvoite). PÄIHDEASIAN KÄSITTELYN JA HOITOONOHJAUKSEN TOIMINTAMALLI 1. KESKUSTELU JA SUULLINEN HUOMAUTUS Kun työnantajalla on perusteltu syy epäillä henkilön olevan päihtyneenä työpaikalla tai päihteiden käytön aiheuttaneen poissaolon tai haittaavan työtä, esimiehen tulee puuttua asiaan ilman aiheetonta viivästystä. Mikäli kyse on päihtyneenä työpaikalla olosta, pyritään asia varmentamaan asianomaisen suostumuksella tehtävällä puhalluskokeella tai mikäli epäilyksenä on huumausaineiden käyttö, pyritään asia varmistamaan huumausainetestillä asianosaisen suostumuksella. Puhalluttaminen / testaaminen tapahtuu työterveyshuollossa. Mikäli henkilö kieltäytyy puhallutuksesta / testaamisesta, riittää perusteltu epäily humalatilasta kuitenkin tässä toimintamallissa kuvatun prosessin käynnistämiseen. Esimies käynnistää keskustelut asianosaisen henkilön kanssa ja pyrkii vaikuttamaan niin, että päihdeaineiden väärinkäyttöongelma tulisi heti alkuvaiheessa hoidettua. Keskusteluvaiheen aikana ei yleensä anneta varoitusta, esimies antaa suullisen huomautuksen asiasta. Tapaus kirjataan ja esimies laatii siitä muistion, liite 1 (molemmat osapuolet allekirjoittavat muistion). Päihtynyt henkilö on aina viipymättä saatettava pois työpaikalta. Tällöin keskustelu esimiehen kanssa käydään heti seuraavana tai ensimmäisenä mahdollisena päivänä. Työntekijälle tarjotaan mahdollisuus käyttää tukihenkilönä luottamusmiestä tai työsuojeluvaltuutettua. 2. HOITOONOHJAUS JA KIRJALLINEN VAROITUS (Liite 1)

3 Mikäli kohdan 1. toimenpiteet eivät ole riittävät, siirrytään kohtaan 2. Jos kohdan 1. käyttäytyminen toistuu, siirrytään suoraan kohtaan 2. Ennen kirjallisen varoituksen antamista esimies keskustelee ao. henkilön kanssa asiasta ja pyytää tarvittaessa keskusteluun mukaan henkilöstöhallinnon yhteyshenkilön ja työsuojeluvaltuutetun tai henkilöä edustavan luottamusmiehen. Tapaus kirjataan ja esimies laatii siitä muistion. Esimies ohjaa asianomaisen henkilön työterveyshoitajan tai -lääkärin vastaanotolle. Työterveyshuollossa henkilölle käydään läpi mahdollisuus hoitoonohjaukseen. Jos henkilö suostuu hoitoonohjaukseen, hänelle laaditaan hoitosuunnitelma ja sovitaan seuranta. Työnantajan aloitteesta tapahtuvan hoitoonohjauksen perusteet ovat olemassa, kun tämän ohjeen aikaisempien kohtien menettelyt ovat olleet tuloksettomia. Jos henkilö kieltäytyy hoitoonohjauksesta, hänelle annetaan kirjallinen varoitus. Varoituksen antavat lähin esimies yhdessä oman esimiehensä kanssa henkilökohtaisesti (kaksi työnantajan edustajaa paikalla). Ennen varoituksen antamista tulee toimintasäännön mukaisesti kuulla henkilöstöpäällikköä. Henkilölle annetaan mahdollisuus käyttää varoitustilanteessa tukihenkilöä esim. työsuojeluvaltuutettu tai luottamusmies. Varoitus annetaan, jos kohta 1. ei ole tuonut muutosta henkilön päihdeaineiden väärinkäyttöön ja se jatkuu työtä haittaavana tai henkilö on kieltäytynyt hoitoonohjauksesta. 3. HOITOSOPIMUS Työnantajan toimesta hoitoon ohjatun kanssa tehdään kirjallinen hoitosopimus yhdessä työterveyshuollon edustajan kanssa, jonka mukaan hoito ja hoitokäynnit tapahtuvat hoitopaikan ohjeiden mukaisesti. Hoitosopimus liite 3. Työnantajan nimeämällä edustajalla on oikeus seurata hoidon etenemistä ja saada ilmoitus, mikäli hoito keskeytyy. Hoitosopimus tehdään neljänä kappaleena yksi kullekin: hoitoonohjattu, hoitopaikka, esimies ja henkilöstöhallinnon yhteyshenkilö.

4 3. HUUMAUSAINETESTI Oma-aloitteisesta hoitoon hakeutumisesta voidaan, mikäli työntekijä niin haluaa, tehdä myös hoitosopimus. Se voi helpottaa ja tukea hoidon onnistumista. Päihdeongelmaisen hoitoon/hoitoihin liittyvät maksusitoumukset hoidetaan suoraan oman alueen sosiaalityöntekijän kautta. Hoitoihin osallistuminen on työntekijän omaa aikaa eli poissaolo tulee korvata. Työterveyshuollon hoitoneuvottelut ja seurannat saa käydä työajalla. Huumausainetestauksella tarkoitetaan työntekijän testaamista siitä, onko kyseinen työntekijä käyttänyt lääkkeitä tai huumaavia aineita muihin kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Huumausainetestin tekeminen edellyttää työntekijän suostumusta. Työntekijän on tiedettävä suostuvansa nimenomaan huumausainetestiin ja suostumuksensa merkitys. Suostumuksen on oltava kirjallinen. Näytteenoton jälkeenkin työntekijä voi vielä kieltää testaamisen. Työntekijä voi myös testituloksen oikeellisuuteen liittyvästä syystä riitauttaa varmistetun positiivisen testituloksen ja vaatia B-näytteen analysointia 30 päivän kuluessa siitä päivästä, jolloin hän on saanut tiedon varmistetusta positiivisesta testituloksesta. Työntekijän suostuttua huumausainetestiin, hänet lähetetään huumausainetestaukseen työterveyshuoltoon. Myös työhönotto tilanteissa tehtävät huumausainetestit tehdään työterveyshuollossa. Testauksen suorittamisessa ja työnantajalle annettavan todistuksen toimittamisessa noudatetaan STM:n työterveyshuollolle antamien suositusten ja määräysten mukaisia ohjeita. Testitulos annetaan vain työntekijälle. Työntekijän on annettava työnantajalle (esimiehelle) huumausainetestiä koskeva todistus, mutta ei itse testitulosta. Silloin kun huumausainetesti on osa rekrytointiprosessia, hakija toimittaa työnantajalle (esimiehelle) työhönsopivuuslausunnon. Työnantaja vastaa huumausainetodistuksen hankkimisesta aiheutuvista kustannuksista. Todistuksen toimittaminen työhön otettaessa, siten kuin toteutustavasta on erikseen päätetty, työnhakijalla ei ole velvollisuutta toimittaa todistusta. Työnantaja voi kuitenkin jättää työhönottoharkinnassa ottamatta huomioon työnhakijan, joka ei

5 toimita todistusta työnantajalle. Lisäksi työnantaja voi tehdä valinnan ehdollisena siihen asti, kunnes tehtävään valittu on toimittanut pyydetyn todistuksen. Kempeleen kunnassa seuraavat työtehtävät ovat sellaisia, joissa huumausainetestiä koskevan todistuksen esittämistä voidaan vaatia: 1) henkilö hoitaa tehtäviä, joihin pysyväisluontoisesti ja olennaisesti kuuluu alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa eikä niihin osallistu muita henkilöitä 2) työnhakijan on tarkoitus hoitaa sellaisia tehtäviä, joissa on itsenäisesti ja valvomattomasti pääsy huumausaineisiin tai vähäistä suurempaan määrään sellaisia lääkkeitä, joita voidaan käyttää huumaaviin tarkoituksiin 3) henkilöt, joiden tehtäviin säännöllisesti kuuluu henkilöautoa suurempien moottoriajoneuvojen, trukin tai muun sellaisen laitteen kuljettaminen 4) merkittävistä atk-järjestelmistä vastaavat henkilöt, joilla on laajat ylläpitäjän tai pääkäyttäjän oikeudet 5) vaarantaa liike- ja ammattisalaisuutta tai aiheuttaa työnantajalle tai tämän asiakkaalle vähäistä suurempaa taloudellista vahinkoa, jos liike- ja ammattisalaisuuden vaarantamista tai taloudellisen riskin syntymistä ei voida muiden keinojen avulla estää. Yksityisyydensuojaa työelämässä koskevan lain (759/2004) 8 :n nojalla työntekijä, joka toimii tämän säännöksen mukaisissa tehtävissä, on velvollinen esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen, jos esimiehellä on perusteltua aihetta epäillä, että työntekijä on huumausaineiden vaikutuksen alaisena työssä tai että työntekijällä on huumeriippuvuus ja testaaminen on välttämätöntä työntekijän työ- ja toimintakyvyn selvittämiseksi.

6 Testaus huumevieroitushoidon yhteydessä Työntekijä on velvollinen esittämään huumausainetestiä koskevan todistuksen silloin, kun työntekijä on positiivisen huumausainetestituloksen perusteella sitoutunut huumausaineiden väärinkäytön vuoksi hoitoon ja todistuksen käsittely liittyy hoidon toteutumisen seurantaan. Huumeongelmaisen työntekijän hoitosuunnitelmaan voidaan sisällyttää huumetestit. Huumeongelmaisen työntekijän työhön paluun ehtona on negatiivinen testitulos. 4. PALVELUSSUHTEEN KATKAISEMINEN Hoitoonohjausjärjestelmä ei syrjäytä työnantajalle kuuluvaa lakien ja sopimusten mukaista oikeutta päihteiden väärinkäyttäjän palvelussuhteen katkaisemiseen tai virkamiesten osalta muuhun kurinpitomenettelyyn. Palvelussuhteeseen kohdistuvia toimenpiteitä harkitaan tapauskohtaisesti kiinnittäen erityistä huomiota päihteidenkäytön aiheuttamiin mahdollisiin vaaratilanteisiin. Toimenpiteiden osalta voidaan huomioida myös henkilön myönteinen suhtautuminen hoitoa kohtaan. 5. JATKOHOITO JA TARKKAILU Henkilön palatessa työyhteisöön on häntä muiden taholta kohdeltava tasavertaisena työyhteisön jäsenenä esim. laitoshoidon jälkeen saattaa seurata avohoito eikä tällöin voida määritellä hoidon päättymistä. Jos ao. henkilö 6 kuukauden jälkeen hoidon päättymisestä aloittaa uudelleen päihteiden väärinkäytön, toimenpiteet aloitetaan uudelleen kohdan 2 mukaisesti. Mikäli väärinkäyttötapauksesta on kulunut 2 vuotta, niin asia käsitellään uutena tapauksena. Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät auta, voidaan ryhtyä palvelussuhteen purkamiseen. 6. ERIMIELISYYKSIEN SELVITTÄMINEN Jos hoitoonohjauksessa, hoidosta tai palvelussuhteen jatkamisesta aiheutuu erimielisyyksiä, on luottamusmiehelle,

7 työsuojeluvaltuutetulle ja henkilöstöhallinnon yhteyshenkilölle varattava tilaisuus osallistua neuvotteluun. Jos päihdeongelman esiintymisestä työpaikalla ei näin päästä selvyyteen, työnantaja päättää työoikeudellisella tulkintaetuoikeudellaan tarvittavista ja noudatettavista jatkotoimista.

8 LIITE 1 PUHEEKSIOTTOKESKUSTELU OSALLISTUJAT Esimies Työntekijä Muut osallistujat: ESIMIEHEN HAVAINNOT PÄIHDEONGELMAN ILMENEMISESTÄ TYÖSSÄ TYÖNTEKIJÄN NÄKEMYS TILANTEESTA SOVITUT TOIMENPITEET Seuraava sovittu keskusteluaika Aika ja paikka: Allekirjoitukset (läsnäolijat) Jakelu: Tiedoksi: LIITE 2 työntekijä, esimies työterveyshuolto KIRJALLINEN VAROITUS Työntekijä

9 Nimi: Ammatti: Syntymäaika: Olen todennut yllämainitulla henkilöllä päihteiden väärinkäyttöä siinä määrin, että se on aiheuttanut haittaa työn suorittamiselle. Ao. henkilön kanssa on käyty keskustelu viimeisen kahden vuoden aikana vastaavista asioista pp.kk.vuosi. Tämän vuoksi annan kirjallisen varoituksen. Henkilölle on tarjottu mahdollisuutta käyttää avustajaa tässä tilaisuudessa. Edellytämme, että edellä mainittu menettelynne ei toistu tai tulemme harkitsemaan työsuhteenne/virkasuhteenne päättämistä (irtisanomaan työsuhteenne/virkasuhteenne). Avustaja/luottamusmies/työsuojeluvaltuutettu (nimi): Allekirjoitus Olen esimiehenä kehottanut ao. henkilöä hakeutumaan asianmukaiseen hoitoon ja hänelle on selvitetty hoitomahdollisuuksia. Allekirjoitukset: Päiväys: esimiehen nimi, tehtävänimike toisen esimiehen nimi, tehtävänimike asianosaisen nimi, tehtävänimike Jakelu: LIITE 3 Esimies/työnantajan edustaja Varoituksen saaja Henkilöstöpäällikkö Työterveyshuolto HOITOONOHJAUS Keskustelupäivämäärä / 20 Työntekijä Nimi:

10 Yksikkö: Puhelinnumero: Työnantajan edustaja Nimi: Puhelinnumero: H o i t o s o p i m u s 1. Sitoudun päihdeongelmani vuoksi käymään hoidossa. Suostun suorittamaan hoitokäynnit hoitopaikan antamien ohjeitten mukaisesti. 2. Työnantajani edustajalla/yhteyshenkilöllä on oikeus valvoa ja seurata, että noudatan hoidosta annettuja ohjeita. 3. Mikäli tämä hoitosopimus on tehty johtuen huumausaineiden käytöstä, suostun hoidon aikana tehtäviin huumetesteihin. 4. Hoitopaikan hoitoa antavalla henkilöllä on oikeus ilmoittaa työnantajan edustajalle/yhteyshenkilölle, mikäli laiminlyön hoidosta annettujen ohjeitten noudattamisen tai hoitokäyntien suoritukset tai mikäli hoidosta ei ole apua. 5. Hoitoonohjauksen aikana sairauspoissaoloista ei voida sopia puhelimitse. 6. Minulle on selvitetty mitä seurauksia saattaa olla, mikäli laiminlyön hoidon. Työpaikan toimenpiteet ennen hoitoonohjausta

11 Paikka, päivämäärä ja allekirjoitukset Paikka: Päivämäärä: Allekirjoitukset: Hoitoonohjatun allekirjoitus: Esimiehen allekirjoitus: LIITTEET: Liite 1. Puheeksiotto Liite 2. Kirjallinen varoitus Liite 3. Hoitosopimus

12 Lait ja ohjeet Työsopimuslaki ja vastaavat viran- ja toimenhaltijoita koskevat säädökset Työturvallisuuslaki /738 Työterveyshuoltolaki /1383 Valtioneuvoston asetus huumausainetestien tekemisestä /218 Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen suositus päihdeongelmien käsittelyssä Hyvä työterveyshuoltokäytäntö Sopimus työterveyshuoltopalvelujen tuottamisesta Tupakkalaki Laki yksityisyyden suojasta työelämässä Yhdenvertaisuuslaki

1. Päihdeohjelman tavoitteet ja tarkoitus

1. Päihdeohjelman tavoitteet ja tarkoitus 1. Päihdeohjelman tavoitteet ja tarkoitus Rovaniemen kaupungin päihdeohjelman tavoitteena on taata työntekijöille päihteetön ja turvallinen työympäristö. Tämä päihdeohjelma on tehty mukaillen Lapin sairaanhoitopiirin

Lisätiedot

SONKAJÄRVEN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA

SONKAJÄRVEN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA 1(19) SONKAJÄRVEN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA Yhteistyöryhmä 30.10.2014 15 Kunnanhallitus 10.11.2014 219 2(19) Sisällys 1. PÄIHDEOHJELMAN TARKOITUS JA TAVOITTEET 2. VASTUUT JA VELVOLLISUUDET PÄIHDETYÖSSÄ 3. ENNALTAEHKÄISEVÄ

Lisätiedot

Työsuojelujaosto 1.10.2015 Johtoryhmä 6.11.2015 Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kaupunginhallitus KITEEN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA

Työsuojelujaosto 1.10.2015 Johtoryhmä 6.11.2015 Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kaupunginhallitus KITEEN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA Työsuojelujaosto 1.10.2015 Johtoryhmä 6.11.2015 Yhteistyötoimikunta 12.11.2015 Kaupunginhallitus KITEEN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA 2 / 17 Sisällys Sisällys... 2 1. TAVOITE... 3 2. MÄÄRITELMIÄ... 3 3. VASTUUT

Lisätiedot

Sisällys. Liitteet 17

Sisällys. Liitteet 17 PÄIHDEOHJELMA 1 Sisällys Päihdeohjelman tarkoitus 3 Ennalta ehkäisevä toiminta 3 Tiedottaminen, koulutus ja muu ennaltaehkäisevä toiminta 3 Varhainen tukeminen 3 Päihdeongelman tunnistaminen ja ongelmaan

Lisätiedot

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012

Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Työterveyshuollon muutokset 1.6.2012 Päivärahan hakuajan lyheneminen Lausunto 90 sairauspäivärahapäivän jälkeen Elise Kivimäki 17.1.2012 Hallitusohjelmasta lainmuutokseksi Hallitusohjelman mukaan työterveyshuoltoa

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.4.2012 30.4.2014 1 Kaupan liitto Palvelualojen ammattiliitto VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS

Lisätiedot

PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSOHJE

PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSOHJE 2013 PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSOHJE 25.9.2013 Versio 1.0 Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto Lapin Urheiluopisto Lapin oppisopimuskeskus 1 (8) Sisällysluettelo 1 ALKOHOLIN JA MUIDEN PÄIHTEIDEN

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan henkilöstön päihdeohjelma Liite 3

Nurmijärven kunnan henkilöstön päihdeohjelma Liite 3 Nurmijärven kunnan henkilöstön päihdeohjelma Liite 3 Huumetestaus Nurmijärven kunnan työpaikoilla Laki yksityisyyden suojasta työelämässä määrää, että työnantaja saa käsitellä vain sellaisia työntekijän

Lisätiedot

Työpaikan päihdeasioiden yhteyshenkilöiden nimet ja tavoitettavuustiedot tulee olla näkyvissä työpaikoilla.

Työpaikan päihdeasioiden yhteyshenkilöiden nimet ja tavoitettavuustiedot tulee olla näkyvissä työpaikoilla. HÄGGMAN OY:N PÄIHDEOHJELMA Päihdeasioiden hoito käsittää sekä ennalta ehkäisevät toimenpiteet että hoitoonohjauksen. Päihdeohjelma koskee koko työyhteisöä. Koko henkilöstön tulee tuntea työpaikan päihdeohjelma.

Lisätiedot

Työsuojelutoimikunta 1.4.2011 Yhteistoimintaelin 28.4.2011 Henkilöstötoimikunta 28.4.2011 Kunnanhallitus 9.5.2011. Pyhäjoen kunnan päihdeohjelma

Työsuojelutoimikunta 1.4.2011 Yhteistoimintaelin 28.4.2011 Henkilöstötoimikunta 28.4.2011 Kunnanhallitus 9.5.2011. Pyhäjoen kunnan päihdeohjelma Työsuojelutoimikunta 1.4.2011 Yhteistoimintaelin 28.4.2011 Henkilöstötoimikunta 28.4.2011 Kunnanhallitus 9.5.2011 Pyhäjoen kunnan päihdeohjelma PÄIHDEOHJELMAN TARKOITUS Pyhäjoen kunnan tavoitteena on työnantajana

Lisätiedot

SELEVÄ -PÄIHDEOHJELMA

SELEVÄ -PÄIHDEOHJELMA Vihannin kunta SELEVÄ -PÄIHDEOHJELMA Päihdeongelmien varhainen tunnistaminen ja hoitoonohjaus Hyväksytty: Kunnanvaltuusto 22.2.2012, 5 PÄIHDEOHJELMAN TARKOITUS 1 Vihannin kunnan tavoitteena on työnantajana

Lisätiedot

Päihteetön työpaikka

Päihteetön työpaikka Työsuojeluohje 1 (19) Päihteetön työpaikka Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin päihdeohjelma Työsuojeluohje 2 (19) Sisällys Päihdeohjelman tarkoitus ja tavoite... 3 Päihdeohjelman toimijat ja tehtävät...

Lisätiedot

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Psykososiaalisen kuormituksen valvontaan valmistunut valtakunnallinen valvontaohje, jonka tarkoitus on yhdenmukaistaa ja tehostaa psykososiaalisen

Lisätiedot

PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PÄIHDEOHJELMA

PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PÄIHDEOHJELMA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ SELÄNTEEN PÄIHDEOHJELMA SISÄLTÖ sivu 1. Yleistä 1 2. Päihdeohjelman tarkoitus 1 3. Päihdeohjelma koskee koko henkilöstöä 1 4. Ennalta ehkäisevä toiminta 2 5. Päihdehaitan havaitseminen

Lisätiedot

PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA

PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA PYHÄJÄRVEN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA Kaupunginvaltuusto 31.8.2009 86 Jukka Tikanmäki Päivi Ruotoistenmäki Martti Savolainen Raija Leppäharju SISÄLTÖ sivu 1. Yleistä 3 2. Päihdeohjelman tarkoitus 3 3. Päihdeohjelma

Lisätiedot

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta.

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta. Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011 Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa Viranhaltijan on suoritettava virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja viivytyksettä noudattaen asianomaisia säännöksiä

Lisätiedot

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta

Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Tarkentava virkaehtosopimus luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen palkkioista ja palkkauksesta Verohallinto sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry., Julkisten ja hyvinvointialojen

Lisätiedot

Kumppanuushanke Verso on Rovaniemen kaupungin ja Rovalan Setlementti ry:n yhteistyöprojekti.

Kumppanuushanke Verso on Rovaniemen kaupungin ja Rovalan Setlementti ry:n yhteistyöprojekti. Kumppanuushanke Verso on Rovaniemen kaupungin ja Rovalan Setlementti ry:n yhteistyöprojekti. Miksi työpaja työpaikalla? Työpaja työpaikalla -toiminnan kautta pääset tutustumaan työelämään. Toiminta sisältää

Lisätiedot

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki)

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työturvallisuuden toteuttaminen Työturvallisuuslaki Työnantajan vastuu ja työntekijän velvollisuudet Työsuojelun toimintaohjelma Perehdytys Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työnantajan

Lisätiedot

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä

Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 liikelaitoskuntayhtymä Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen Pöytäkirja 1/2014 1 Työsuojelutoimikunta 13.01.2014 Aika 13.01.2014 klo10:30-12:00 Paikka NordLabin yhtymähallinnon neuvotteluhuone, Medipolis 5B, Kiviharjuntie 11,

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2000 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 20/2001 28.3.2001 Asia Irtisanomista koskeva oikaisuvaatimus Päätös, johon haetaan oikaisua Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen

Lisätiedot

Juuan kunnan päihdeohjelma

Juuan kunnan päihdeohjelma liite khall 8.1.2001 10 Juuan kunnan päihdeohjelma 1 Päihdeasioiden hoito ja vastuu Päihdeasioiden hoito työpaikalla on osa johtamista ja työyhteisön kehittämistä, koulutusta, työsuojelua ja työterveyshuoltoa

Lisätiedot

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 LO M ATO I M I S TO N K E V ÄT K Ä R P Ä N E N ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 TYÖTE RV

Lisätiedot

Yhdessä työkyvyn tukena

Yhdessä työkyvyn tukena Lausuntovelvoite tiivistää yhteistyötä työpaikoilla Yhdessä työkyvyn tukena Helsinki 04.12.2012 Ylilääkäri Kyösti Haukipuro Kela/Etelä-Suomen vakuutusalue 1 Taustaa 1 Valtiovalta ja työmarkkinajärjestöt

Lisätiedot

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 2 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA

Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 2 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA Opiskeluhuoltosuunnitelman liite nro 2 OPISKELIJOIDEN PÄIHTEIDENKÄYTÖN EHKÄISYSUUNNITELMA 2 (9) Sisällysluettelo 1. LUKIOKOULUTUS JA PÄIHTEET... 3 2. KOULU JA PÄIHTEET LAINSÄÄDÄNNÖN NÄKÖKULMASTA... 3 3.

Lisätiedot

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015)

VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) VIITASAAREN KAUPUNGIN LUOTTAMUSHENKILÖIDEN PALKKIOSÄÄNTÖ (voimaantulo 1.1.2015) 2 S I S Ä L L Y S L U E T T E L O Sivu 1 SOVELTAMISALA... 3 2 KOKOUSPALKKIOT... 3 3 SAMANA PÄIVÄNÄ PIDETYT KOKOUKSET... 4

Lisätiedot

Yhteistyötoimikunta 2.9.2011 Kunnanhallitus 6.9.2011 IIN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA

Yhteistyötoimikunta 2.9.2011 Kunnanhallitus 6.9.2011 IIN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA Yhteistyötoimikunta 2.9.2011 Kunnanhallitus 6.9.2011 IIN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA Sisällysluettelo 1. Päihdeohjelman tarkoitus 3 2. Ennaltaehkäisevä toiminta 3 3. Määritelmiä ja periaatteita 4 4. Päihdeongelman

Lisätiedot

Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä

Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä Koulutuspoissaolot Koulutukseen liittyviä poissaololajeja on Kieku-järjestelmässä seuraaviin koulutustapahtumiin: - Henkilöstökoulutus

Lisätiedot

Hollolan kunta 1/5 Tehtävä

Hollolan kunta 1/5 Tehtävä Hollolan 1/5 KV KH lau TYÖNANTAJATOIMINNOT Kunnalle työnantajana kuuluvat tehtävät, ellei niitä ole siirretty muulle viranomaiselle Kunnan henkilöstöpolitiikan ohjaus ja siitä yleisohjeiden antaminen Työnantajan

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

VAMMAISPALVELUHAKEMUS

VAMMAISPALVELUHAKEMUS 1 VAMMAISPALVELUHAKEMUS Hakijan henkilötiedot Sukunimi Etunimet Henkilötunnus Osoite Ammatti Puhelinnumero Haettavat palvelut (Huomioi, että hakemus täytetään vain niiden palveluiden osalta, joita haetaan)

Lisätiedot

Aktiivinen varhainen tuki työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi

Aktiivinen varhainen tuki työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi Aktiivinen varhainen tuki työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemiseksi 1. Tavoitteet Aktiivisen varhaisen tuen toimintamallin on tarkoituksena toimia työvälineenä esimiehille asioiden puheeksi ottamisessa

Lisätiedot

KAJAANIN KAUPUNGIN TYÖPAIKKOJEN PÄIHDEOHJELMA

KAJAANIN KAUPUNGIN TYÖPAIKKOJEN PÄIHDEOHJELMA KAJAANIN KAUPUNGIN TYÖPAIKKOJEN PÄIHDEOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 21.2.2012 38 Sisällysluettelo 1. Johdanto 1 2. Päihdeohjelman tarkoitus 1 3. Päihdeohjelma koskee koko henkilöstöä 1 4. Työyhteisöjen

Lisätiedot

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi 1 Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Kalajoki Alavieska Oulainen Haapavesi Siikalatva Ylivieska Pyhäntä Nivala Kärsämäki Sievi Haapajärvi

Lisätiedot

Oulunkaaren päihdeohjelma

Oulunkaaren päihdeohjelma Oulunkaaren päihdeohjelma Yhteistyötoimikunta 28.4.2011 Yhtymähallitus 25.5.2011 Sisällysluettelo 1. Päihdeohjelman tarkoitus... 3 2. Ennaltaehkäisevä toiminta... 3 3. Määritelmiä ja periaatteita... 4

Lisätiedot

LIEKSAN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA

LIEKSAN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA 1 KUNNALLINEN ASETUSKOKOELMA Kaupunginhallituksen henkilöstöjaosto hyväksynyt 5.12.2013 Voimaantulo 10.12.2013 LIEKSAN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA 2 SISÄLTÖ 1. Tavoite... 3 2. Soveltamisala ja päihteet...

Lisätiedot

REISJÄRVEN KUNTA PÄIHDEOHJELMA. Hyväksytty kunnanhallituksessa

REISJÄRVEN KUNTA PÄIHDEOHJELMA. Hyväksytty kunnanhallituksessa REISJÄRVEN KUNTA PÄIHDEOHJELMA Hyväksytty kunnanhallituksessa 22.6.2009 115 PÄIHDEOHJELMA 1.Yleistä Päihdeohjelma sisältää sekä ennaltaehkäisevät toimenpiteet, että hoitoonohjauksen. Päihteet muodostavat

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset. Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen

Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset. Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen Matkalla naapuruuteen -seminaari Eduskunnan terveiset Kansanedustaja, TtT Merja Mäkisalo-Ropponen Vammaisten palveluista hallitusohjelmassa Jatketaan vammaispoliittisen ohjelman (VAMPO) toimeenpanoa. Erityisenä

Lisätiedot

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2 OPISKELIJAN OPAS Sisällys 1 Aikuisopiskelusta 1 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1 3 Opiskelijan tukipalvelut 1 4 Koulutuksen toimijat 2 5 Opiskelijan oikeudet 3 6 Opiskelu- ja tutkinnon suorittamisen

Lisätiedot

HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI

HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI 2 SISÄLLYSLUETTELO 1.JOHDANTO 3 2.LAINSÄÄDÄNTÖ 3 3.TERVEYDELLE HAITALLISEN HÄIRINNÄN JA EPÄASIALLISEN KOHTELUN HALLINNAN TOIMINTAMALLI 3 3.1

Lisätiedot

Nuoret ja työttömyysturva. Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Nuoret ja työttömyysturva. Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto Nuoret ja työttömyysturva Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto Työttömyysetuus Työttömyysetuutta maksetaan työttömän työnhakijan toimeentulon turvaamiseksi siltä ajalta, kun hän etsii uutta työtä

Lisätiedot

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Taloyhtiö 2016 -tapahtuma 6.4.2016 Simo Vihemäki lakimies, OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja Kiinteistöliitto Uusimaa 2 Hallituksen puheenjohtaja (AOYL

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Tani Savolainen ja Eveliina Kantola LAPIN AMK 2015

Tani Savolainen ja Eveliina Kantola LAPIN AMK 2015 Kehittämistyö Tani Savolainen ja Eveliina Kantola LAPIN AMK 2015 Aina Aina ajatellaan, ajatellaan että se on joku muu muu, joka juo. juo Itse asiassa alkoholin suurkuluttajat ovat meillä mukana työelämässä,

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNAN PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSOHJE

LAPINLAHDEN KUNNAN PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSOHJE LIITE NRO 2 HKJAO 28.3.2011 31 LAPINLAHDEN KUNNAN PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSOHJE 1 1. YLEISTÄ Alkoholin ja muiden päihteiden väärinkäyttö on huomattava terveydellinen, taloudellinen ja sosiaalinen

Lisätiedot

Lähihoitajaopiskelijoiden soveltuvuus alalle

Lähihoitajaopiskelijoiden soveltuvuus alalle Lähihoitajaopiskelijoiden soveltuvuus alalle SUPERIN OPAS TYÖPAIKOILLE SORA-säädöksillä varmistetaan asiakkaiden, henkilöstön ja opiskelijoiden turvallisuus työssäoppiessa LÄHIHOITAJAKSI OPISKELEVAN TERVEYS

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ

ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ ULVILAN KAUPUNGINVIRASTON JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 25.8.2008 Voimaantulo: 1.9.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1 LUKU 2 SOVELTAMISALA 2 1 Soveltamisala 2 2 LUKU 2 TOIMINTA-AJATUS JA JOHTAMINEN 2 2 Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Liite 6 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION KRIISISUUNNITELMA

Liite 6 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION KRIISISUUNNITELMA Liite 6 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION KRIISISUUNNITELMA 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä kriisisuunnitelmasta... 3 2. Vastuullisuus kriisitilanteessa... 3 3. Kriisitilanteet ja toiminta niiden aikana...

Lisätiedot

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSJÄRJESTELMÄ

ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSJÄRJESTELMÄ Sääntökokoelma B 16 XII 2003 Ykn 15.12.2003 Mitätöi lehden VII - 98 ESPOON SEURAKUNTAYHTYMÄN PÄIHDEONGELMAISTEN HOITOONOHJAUSJÄRJESTELMÄ Yleistä Päihteiden väärinkäyttö aiheuttaa huomattavaa terveydellistä,

Lisätiedot

5 Lausunto aluehallintovirastolle kirjaston väliaikaisista henkilöstöjärjestelyistä

5 Lausunto aluehallintovirastolle kirjaston väliaikaisista henkilöstöjärjestelyistä Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 1/2016 1 (5) Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto, 28, 01.12.2015 Sivistyslautakunta, 5, 27.01.2016 5 Lausunto aluehallintovirastolle kirjaston väliaikaisista henkilöstöjärjestelyistä

Lisätiedot

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja irtisanomisaika Helsingin Yliopisto Irtisanomisen oikeudellinen perusta Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista

Lisätiedot

LÄHEISET MUKAAN KUTSUVA DOKUMENTOINTI ROVANIEMEN KAUPUNGISSA

LÄHEISET MUKAAN KUTSUVA DOKUMENTOINTI ROVANIEMEN KAUPUNGISSA Rovaniemen kaupunki Lastensuojelun alkuarviointitiimi Ennaltaehkäisevä lastensuojelu LÄHEISET MUKAAN KUTSUVA DOKUMENTOINTI ROVANIEMEN KAUPUNGISSA ESIMERKKEJÄ EFFICAN ASIAKIRJARAKENTEISTA Lähemmäs 2013-2016

Lisätiedot

Kinnulan kunta, valtuustosali. Kröger Lasse, puheenjohtaja (x) Häkkinen Kirsti, varapuheenjohtaja x) Piispanen Sanna (x)

Kinnulan kunta, valtuustosali. Kröger Lasse, puheenjohtaja (x) Häkkinen Kirsti, varapuheenjohtaja x) Piispanen Sanna (x) KINNULAN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 6/2010 Kokousaika Maanantai.2010 klo 13.00 13.42 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet (ja merkintä siitä, kuka toimi puheenjohtajana) Kinnulan kunta, valtuustosali

Lisätiedot

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille sisällysluettelo Milloin korvausta voidaan suorittaa valtion varoista? 2 Mitä korvataan? > Henkilövahinko 3 > Esinevahinko ja muu omaisuusvahinko

Lisätiedot

ONNISTUNUT TYÖHÖNPALUU

ONNISTUNUT TYÖHÖNPALUU ONNISTUNUT TYÖHÖNPALUU Työhön paluu-malli on tarkoitettu esimiehen apuvälineeksi, kun työntekijä palaa pitkän työstä poissaolon (äitiysloma, sairasloma, vuorotteluvapaa) jälkeen takaisin töihin. Työhön

Lisätiedot

Häirinnän ja epäasiallisen kohtelun hallinta. Iin kunnan toimintamalli. Yhteistyötoimikunta 2.9.2011 Kunnanhallitus 6.9.2011

Häirinnän ja epäasiallisen kohtelun hallinta. Iin kunnan toimintamalli. Yhteistyötoimikunta 2.9.2011 Kunnanhallitus 6.9.2011 Häirinnän ja epäasiallisen kohtelun hallinta Iin kunnan toimintamalli Yhteistyötoimikunta 2.9.2011 Kunnanhallitus 6.9.2011 Sisältö Sisältö 2 1. Johdanto 3 2. Häirintä ja epäasiallinen kohtelu 3 2.1. Määritelmät

Lisätiedot

Erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa

Erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa Erityistä tukea tarvitsevat asiakkaat sosiaali- ja terveydenhuollossa SHL 3 erityistä tukea tarvitsevalla henkilöllä ja asiakkaalla tarkoitetaan henkilöä, jolla on erityisiä vaikeuksia hakea ja saada tarvitsemiaan

Lisätiedot

SAUVON KUNNAN PÄIHDEOHJELMA

SAUVON KUNNAN PÄIHDEOHJELMA 1. PÄIHDEOHJELMAN TARKOITUS Sauvon kunnan tehtävänä on turvata henkilökunnalleen päihteetön ja turvallinen työyhteisö. Tämän vuoksi päihdehaittojen ehkäiseminen on tärkeä osa sekä yksilö- että työyksikkötasolla

Lisätiedot

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. Ks. palkka-asteikon käytöstä osio A 6.

1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka. Ks. palkka-asteikon käytöstä osio A 6. OSIO F LIITE 10 MUSIIKKIOPPILAITOS I VIRANHALTIJOIDEN PALKKA 1 Rehtorin ja apulaisrehtorin tehtäväkohtainen palkka 1 mom. Rehtorin (4 08 01 00 2) tehtäväkohtainen palkka (ks. palkkaliite). 2 mom. Apulaisrehtorin

Lisätiedot

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Solita Oy Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki Åkerludinkatu 11, 33100 Tampere Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu 1060155-5 10.02.2016 2 (5) 1. SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 HENKILÖSTÖKESKUS

HELSINGIN KAUPUNKI 1 HENKILÖSTÖKESKUS HELSINGIN KAUPUNKI 1 HELSINGIN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖN PÄIHDEOHJELMA 1 Päihdeohjelman tavoite Helsingin kaupungin tavoitteena on työnantajana turvata henkilöstölleen päihteetön, turvallinen työyhteisö sekä

Lisätiedot

VARHAINEN TUKI / PUHEEKSIOTTAMINEN. Sari Anetjärvi

VARHAINEN TUKI / PUHEEKSIOTTAMINEN. Sari Anetjärvi VARHAINEN TUKI / PUHEEKSIOTTAMINEN Sari Anetjärvi Pienten asioiden filosofia Työyhteisössä, kuten elämässä yleensäkin, pienet asiat, niin hyvät kuin huonotkin, ovat merkittäviä. Pienestä ongelmasta on

Lisätiedot

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 11 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että niitä perusteita, joilla soviteltua työttömyysetuutta

Lisätiedot

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko.

Liitteessä 3 on esitetty henkilökohtaisen palkanosan taulukko. PÖYTÄKIRJA Työehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (TES: 331002) Tarkentava virkaehtosopimus STUK/ Pardia ja JHL (VES: 331052) Pöytäkirja Säteilyturvakeskuksen (STUK), Pardia ry:n ja JHL ry:n välisestä neuvottelusta,

Lisätiedot

1. Päihteiden väärinkäyttötilanne työpaikalla tai epäily päihdeongelmasta. 2. Päihtymyksen todentaminen ja lomakkeen täyttö ja allekirjoitus

1. Päihteiden väärinkäyttötilanne työpaikalla tai epäily päihdeongelmasta. 2. Päihtymyksen todentaminen ja lomakkeen täyttö ja allekirjoitus PÄIHDEPROSESSI 1. Päihteiden väärinkäyttötilanne työpaikalla tai epäily päihdeongelmasta 2. Päihtymyksen todentaminen ja lomakkeen täyttö ja allekirjoitus 3. Mahdollinen päihdetestaus 4. Työkyvyttömän

Lisätiedot

Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu

Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu Varatuomari Heikki Paajanen 62.2012 Viranhaltijan palvelussuhteesta Virkasuhde syntyy yksipuolisella hallintotoimella (nimitys tai määräys). Suostumus toki edellytetään.

Lisätiedot

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet

Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Päihtyneen henkilön akuuttihoito - sosiaali- ja terveysministeriön ohjeet Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:65 SOSIAALI- JA N OHJEET Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan[1] potilaan

Lisätiedot

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Kiinteistöasioiden digipäivä 15.4.2016, Pasila Kristian Holmén Johtava asiantuntija, VT Maanmittauslaitos Yleistä henkilötiedoista verkkopalvelussa

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2004 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä elokuuta 2004 N:o 759 765. Laki. N:o 759. yksityisyyden suojasta työelämässä

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2004 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä elokuuta 2004 N:o 759 765. Laki. N:o 759. yksityisyyden suojasta työelämässä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2004 Julkaistu Helsingissä 18 päivänä elokuuta 2004 N:o 759 765 SISÄLLYS N:o Sivu 759 Laki yksityisyyden suojasta työelämässä... 2143 760 Laki työterveyshuoltolain muuttamisesta...

Lisätiedot

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille 2 Hyvä yhteistyökumppani! PÄRE- projekti on laatinut yhteistyössä Kainuun ammattiopiston, lukion ja Ylä-Kainuun lastensuojelun

Lisätiedot

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia

JÄRJESTYSSÄÄNNÖT. Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia JÄRJESTYSSÄÄNNÖT Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia Voimaan 28.8.2014 sisältävät opiskelijan tai harjoittelijan oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia määräyksiä, joiden lähtökohtana ovat ammatillisesta

Lisätiedot

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet:

TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ. Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: TYÖSSÄOPPIMINEN JA AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ Tutkinnon osa: Yrityksessä toimiminen 15 osp Tavoitteet: arvioi oman alan tarjontaa ja uusien asiakkaiden löytymistä tuotteistamisen lähtökohdista. täsmentää

Lisätiedot

Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena

Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena Työtön eri palveluissa Kuntoutus työllistymisen tukena Sirpa Syrjäläinen asiantuntija, kuntoutuspalvelut Varsinais-Suomen TE-toimisto 1 TE-palvelut www.te-palvelut.fi 2 1 Ammatillisen kuntoutuksen tarpeen

Lisätiedot

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita

Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsopimus/ käsiteltäviä asioita Työsuhteen määritelmä Työsuhteen ehtojen määräytyminen Työsopimuksen muoto Työsopimustyypit Työsopimuksen sisältö Koeaika Palkka ja oikeus palkkaan eräissä poissaolotilanteissa

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE

RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE RAAHEN KAUPUNKI Merinätkelmä (Lathyrus japonicus) kukassa kesäkuun loppupuolella. Kuvattu Taskussa. Kuva Leena Harju RAAHEN KAUPUNGIN KEHITYSKESKUSTELUOHJE Yhteistyötoimikunta 12.5.2016 Hallintolautakunta

Lisätiedot

Työyhteisösovittelu varhaisen tuen toimintamuotona

Työyhteisösovittelu varhaisen tuen toimintamuotona Työyhteisösovittelu varhaisen tuen toimintamuotona Valtion työsuojelutapaaminen 7.10.2014 Ismo Saario Varhainen tukeminen Työhyvinvointi on seurausta tasapainoisesta, motivoivasta ja sujuvasta työn arjesta

Lisätiedot

Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille

Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille Tuet ja palvelut käyttöön Työpaikkaa etsittäessä on toisinaan hyödyllistä käyttää erilaisia kunnan tai Työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston)

Lisätiedot

Tämä sopimus tulee voimaan edellyttäen, että valtiovarainministeriö on sen tarkastanut ja hyväksynyt.

Tämä sopimus tulee voimaan edellyttäen, että valtiovarainministeriö on sen tarkastanut ja hyväksynyt. TARKENTAVA VIRKAEHTOSOPIMUS OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ KULTTUURIHALLINTO Hallinnonalakohtainen tarkentava virkaehtosopimus, joka tehtiin 15. päivänä joulukuuta 2010 opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

RAUMAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA Rauman kaupungin päihdeohjelma 0 18 29

RAUMAN KAUPUNGIN KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA Rauman kaupungin päihdeohjelma 0 18 29 PÄIHDEOHJELMA Kaupunginhallitus hyväksynyt 3.12.2012 Voimaantulopäivä 3.12.2012 1 Päihdeohjelmaa koskeva suositus Kunnallinen työmarkkinalaitos ja kunnallisen alan pääsopijajärjestöt AKAVA-JS ry, Kunta-alan

Lisätiedot

Päihteetön terveyskeskus -toimintaohjelma

Päihteetön terveyskeskus -toimintaohjelma Päihteetön terveyskeskus -toimintaohjelma Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä Yhteistoimintaelin 3.9.2015 / 34 Yhtymähallitus 17.9.2015 / 114 Sisällys 1 Päihteet ja työ...3 2 Päihteetön terveyskeskus

Lisätiedot

Punaisen Ristin valokuvaetsintä

Punaisen Ristin valokuvaetsintä Punaisen Ristin valokuvaetsintä Suomen Punainen Risti on mukana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aloittamassa Trace the Face -julistekampanjassa. Katastrofit ja kriisitilanteet saattavat erottaa

Lisätiedot

Päihdeongelmaisen hoitoonohjaus

Päihdeongelmaisen hoitoonohjaus Päihdeongelmaisen hoitoonohjaus - Työsuojelujaos 4.4.2013 - Yhteistyötoimikunta 15.4.2013 Sisällysluettelo PÄIHDEONGELMA JA HOITOONOHJAUS 3 Johdanto 3 Huolestuttavia merkkejä 3 Vastuu 3 Huumausainetestiä

Lisätiedot

HENKILÖSTÖYKSIKKÖ JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA

HENKILÖSTÖYKSIKKÖ JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA HENKILÖSTÖYKSIKKÖ JOENSUUN KAUPUNGIN PÄIHDEOHJELMA Henkilöstö- ja työllisyysjaosto _. _. 2013 2 Sisältö Päihdeongelman käsittelykaavio. 3 1. Päihdeohjelman tarkoitus ja tavoite..... 4 2. Vastuulliset toimijat..

Lisätiedot

OHJE HUOMAUTUKSEN JA VAROITUKSEN ANTAMISESTA

OHJE HUOMAUTUKSEN JA VAROITUKSEN ANTAMISESTA Johtoryhmä 19.9.2018 Yhteistyötoimikunta 19.9.2018 Yhtymähallitus 30.10.2018 LIITE 6 Rovaniemen koulutuskuntayhtymä OHJE HUOMAUTUKSEN JA VAROITUKSEN ANTAMISESTA 19.9.2018 Lapin koulutuskeskus REDU - Santasport

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ AIKUISKOULUTUS- JA OPPISOPIMUSPALVELUT MITÄ ON OPPISOPIMUSKOULUTUS? oppisopimuskoulutus on määräaikaiseen työsuhteeseen perustuvaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään

Lisätiedot

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt

Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Jyväskylän ammattiopiston järjestyssäännöt Järjestyssääntöjä sovelletaan Jyväskylän ammattiopistossa (Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998/35 ), johon kuuluvana pidetään opetuksen käytössä olevia

Lisätiedot

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus

VES 340751 1(3) 1 Sopimuksen peruste ja tarkoitus VES 340751 1(3) Tarkentava virkaehtosopimus, joka tehtiin 2 päivänä kesäkuuta 2009 sisäasiainministeriön sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n, Palkansaajajärjestö Pardia ry:n ja Julkisten

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA. Päivitetty

LAPINLAHDEN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA. Päivitetty LAPINLAHDEN KUNNAN PÄIHDEOHJELMA Päivitetty 20.4.2018 1. YLEISTÄ Alkoholin ja muiden päihteiden väärinkäyttö on huomattava terveydellinen, taloudellinen ja sosiaalinen ongelma, joka aiheuttaa vaikeuksia

Lisätiedot

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN

TUNNUSMERKKEJÄ VALMIUDET OSAAMISEN JOHTAMISEEN OSAAMISEN JOHTAMINEN = LAAJA KOKONAISUUS HALLITA JA OHJATA KAIKKEA SITÄ TIETOA, TAITOA JA KOKEMUSTA, MIKÄ ON ORGANISAATIOSSA OLEMASSA, HANKITTAVISSA JA MUUTETTAVISSA TUNNUSMERKKEJÄ - avoimuus - arvojen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 14 Asukasvalintaperusteista poikkeaminen; Hoas, Pohjoinen Rautatiekatu 29 HEL 2015-004257 T 10 07 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti antaa Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiölle

Lisätiedot

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut.

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut. 1 (12) TARJOUS- JA HINNOITTELULOMAKE 2012 Viestintä- ja markkinointisuunnitelman tekeminen ja toteuttaminen Tarjoaja tekee tarjouksen täyttämällä ja allekirjoittamalla tämän tarjous- ja hinnoittelulomakkeen.

Lisätiedot

TYÖKYVYN HALLINTA JA VARHAINEN TUKI ROVANIEMEN KAUPUNKI

TYÖKYVYN HALLINTA JA VARHAINEN TUKI ROVANIEMEN KAUPUNKI TYÖKYVYN HALLINTA JA VARHAINEN TUKI ROVANIEMEN KAUPUNKI Rovaniemen kaupungin tavoitteena on työntekijöidensä työkyvyn edistäminen työuran kaikissa vaiheissa ennakoivan ja varhaisen työkyvyn tuen avulla.

Lisätiedot

Päihdeohjelma. Mahdollisuus hyvään huomiseen

Päihdeohjelma. Mahdollisuus hyvään huomiseen Päihdeohjelma Mahdollisuus hyvään huomiseen Sisällys 3 Päihdeohjelman tarkoitus 5 Ennalta ehkäisevä toiminta 5 Tiedottaminen, koulutus ja muu ennaltaehkäisevä toiminta 5 Varhainen puuttuminen 6 Määritelmiä

Lisätiedot

Effica-pääkäyttäjä Marianne Hellgrenin määräaikainen palkantarkistus

Effica-pääkäyttäjä Marianne Hellgrenin määräaikainen palkantarkistus Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 922/01.02.01/2014 11 Effica-pääkäyttäjä Marianne Hellgrenin määräaikainen palkantarkistus Sosiaali- ja terveyspalvelujen lautakunta 10.12.2014 214 Sosiaali- ja

Lisätiedot

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA

VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA 1 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SÄÄNTÖKOKOELMA KV 11.11.2013 Voimaan 1.1.2014 VALKEAKOSKEN KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Soveltamisala 1 Sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen sosiaali-

Lisätiedot

Työhyvinvointijohtaminen organisointi, työaikajoustot ja monipaikkainen työ. 11.9.2014 Maritta Yläranta Maanmittauslaitos

Työhyvinvointijohtaminen organisointi, työaikajoustot ja monipaikkainen työ. 11.9.2014 Maritta Yläranta Maanmittauslaitos Työhyvinvointijohtaminen organisointi, työaikajoustot ja monipaikkainen työ 11.9.2014 Maritta Yläranta Maanmittauslaitos Henkilöstö 2010 2011 2012 2013 Henkilöstönmäärä htv 1887 1838 1779 1710 Miehet/Naiset

Lisätiedot

PÄIHDEHAASTATTELU osio 2 - Päihdekartoitus

PÄIHDEHAASTATTELU osio 2 - Päihdekartoitus Potilas: Pvm: Haastattelija:_ Johdanto1b. Kysyisin sinulta nyt joitakin kysymyksiä päihteiden käyttöön liittyen. Kysyn sinulta alkoholista, huumausaineista, reseptittömästä lääkeaineiden käytöstä sekä

Lisätiedot