Omille asiakkaille voi tietyin edellytyksin lähettää sähköistä suoramarkkinointia ilman lupaa, katso tästä erillinen ASML-ohje.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Omille asiakkaille voi tietyin edellytyksin lähettää sähköistä suoramarkkinointia ilman lupaa, katso tästä erillinen ASML-ohje."

Transkriptio

1 Vain ASML:n jäsenyritysten käyttöön SÄHKÖINEN SUORAMARKKINOINTI KULUTTAJALLE Lakitausta: Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 26 1 momentti, 28 (Henkilötietolaki 8, 19, 24, 25 ) Valvova viranomainen: Tietosuojavaltuutettu (+ Kuluttajavirasto) Viranomaisohjeita: TSV:n suoramarkkinointiohje 1/2007 Tämä ASML-ohje koskee kuluttajalle tehtävää kuluttajan lupaan perustuvaa sähköistä suoramarkkinointia. Omille asiakkaille voi tietyin edellytyksin lähettää sähköistä suoramarkkinointia ilman lupaa, katso tästä erillinen ASML-ohje. ENNEN KUIN LUPIA LÄHDETÄÄN KYSYMÄÄN on yrityksen hyvä miettiä asiakkuuden viestinnällisiä sisältöjä, asiakasviestinnän ja markkinointiviestinnän välistä suhdetta sekä prosesseja ja jatkumoa kokonaisuutena. è Onko yrityksen mahdollista hyödyntää ilman lupaa tehtävissä olevaa sähköistä asiakassuoraa? è Voisiko jo olemassa olevista yrityksen sisältöelementeistä muodostaa asiakkuuden piiriin kuuluvan sähköisen sisältötuotteen (vrt. perinteinen asiakaslehti), johon ei tarvitsisi kysyä lupaa - ns. sitä saa mitä tilaa - konsepti. Tällainen konsepti on käyttökelpoinen etenkin uuden liiketoiminnan lanseerauksissa. Tällaisen sähköisen sisältötuotteen è Onko yritys riittävällä tasolla standardoinut luvan kysymisen tavat ja muodot? Tässä on hyvä huomioida kaikki lupien kysymisen rajapinnat. Olennaista on myös pitää huolta, että alihankkijat ja yrityksen kaikki eri alihankkijasuhteet.

2 è Onko yrityksellä näyttää esimerkkejä siitä, mitä tuleva sähköinen markkinointi tarjoaa - yllättävän harva yritys tarjoaa demoja näytille. è Aito asia/asiakasviestintä sähköisesti ei edellytä lupaa, kieltäytymismahdollisuus voi olla tarjolla. Tässä on huomioitava asiaviestinnän eri lajityypit, häiriö/kriisiviestinnästä ei tule antaa mahdollisuutta kieltäytyä sähköisissäkään suorissa kanavissa. Kerro ennen asiakkuuden tai asioinnin alkua asiakkaallesi mitä asiakkuus tai asiointi sisältää ja mitä se kattaa. Kerro mm. tuotteista, palveluista, sisältölajeista, asiakasviestinnästä, asiakaspalvelun yhteystiedoista ja lisätiedon saannista. Informoi asiakkaita myös muutostilanteissa riittävästi siten, että asiakkuudesta on koko ajan puolin ja toisin mahdollisimman samanlainen käsitys. è Onko yritykselläsi perusteltua pakottaa asiakkaita antamaan asiakkuuden alussa tai kestäessä sähköpostiosoitteensa? Sähköpostimarkkinoinnin lanseerausta voi helpottaa luvan kysyminen yrityksen sähköpostitse toteutetun asiaviestinnän ohessa (vrt. kylmä kysyminen erikseen. Kuluttajavirasto on linjannut mobiilia asiakasviestintää seuraavasti casessa v.2006 seuraavasti: Kuluttajan on ennen sopimuksen tekemistä saatava aina tietoonsa sopimuksen kaikki ehdot. Vaikka kyse ei tässä tapauksessa olekaan markkinoinnista, kyse on kuluttajan oikeudesta määrätä matkapuhelimensa käytöstä. Kuluttajan on asiakkaaksi sitoutuessaan saatava tietää, mitä asiakkuussuhde pitää sisällään. Tämän vuoksi palvelua toteutettaessa on varmistettava, että kuluttaja saa ennen palveluun ostamista tiedon siitä, että palvelun tarjoaja tulee käyttämään tekstiviestejä tiedottamiseen uusista liitetyistä alueista ja muista niihin verrattavista tilanteista. Jos tätä tietoa ei turvata kuluttajalle etukäteen, sopimusehto voidaan katsoa kuluttajan kannalta kuluttajansuojalain 3 luvun 1 :n nojalla kohtuuttomaksi. NETTI-, SÄHKÖPOSTI- JA MOBIILIMEDIA Yrityksen omilla tai muiden www- tai mobiilisivuilla oleva mainonta (bannerit, pop up it, expanderit ym.) eivät ole suoramarkkinointia, vaikka mainonta olisi kohdistettua tai se tapahtuisi henkilökohtaisessa palveluosioissa. Mainosrahoitteisia mediakonsepteiksi luokiteltavia toimintamalleja on monen tyyppisiä. Niissä käyttäjä esim. tilaa sähköisen tarjouskoosteen tai voi saada sähköposti- tai mobiiliviestien

3 vastanottamisen vastineeksi käyttää jotain palvelua ilman erillistä vastiketta. Viestit voivat olla yksittäisiä mainoksia, kumppanietuja, koosteita eri tarjouksista tai kaupallisen sisällön ja muun sisällön yhdistelmiä (konsepteja mm. Apinat.fi, ookoo.fi, Saunalahden Etuohjelma). Mainostilan ostaminen tällaisesta mediasta ei ole suoramarkkinoinnin ostamista vaan mediatilan ostamista, vaikka näissä yhteyksissä puhutaan usein väljästi lupien tai rekisterin ostamisesta. Mediatilan myyjä ja samalla kuluttajalle viestin esittävä tai lähettävä taho vastaa siitä, että asiat on kuluttajaan päin asianmukaisesti hoidettu. Mediatilaa ostavan yrityksen on hyvä kysyä mediatilan myyjältä, mitä kuluttajille on informoitu näiden liittyessä näiden medioiden käyttäjiksi/tilaajiksi. MINKÄ VÄLINEEN KÄYTTÖ EDELLYTTÄÄ LUPAA? sähköposti tekstiviesti (sms) mukaan lukien wap-linkin lähettäminen kuvaviesti (mms) nauhoitteen tai videon lähettäminen (tapahtuu käytännössä usein viestissä olevan linkin avulla) nauhoitesoitto puhelimeen (koko viesti tulee suoraan tallenteelta) ns. vastaajasoitto eli tarkoituksellinen massasoitto matkapuhelinten vastaajiin tarkoituksessa jättää kaikille sama viesti Mainittakoon, että sopimatonta markkinointia on soittaa ns. ykkösiä, jolloin puhelimen annetaan soida kerran tarkoituksessa, että puhelimeen jää numero, johon kuluttaja sitten uteliaisuuttaan soittaisi. KENELLE JA MIHIN LUPAA VOI KYSYÄ? Lupaa voi kysyä Yritykselle - yleisin ja selkein konsepti Yrityksen tietylle liiketoimintakonseptille tai tuotebrandille (kiinnitä huomioita selkeään yksilöintiin) Rajattuun kampanjaan, esim. ajallisesti rajattu konsepti Yritykselle ja sen valitsemille yhteistyökumppaneille. Tärkeää pitää konsepti kasassa, että sisältö pysyy kuluttajalle riittävän tuttuna ja ennakoituna ja kokonaisuuden elementit tukevat koko ajan tuntua siitä, että kyseessä on luvan kysyjän lähettämät viestit. Samaan aikaan lupa erikseen usealle yksilöidylle yritykselle; tällöin on huolehdittava, että kuluttaja saa selkeän infon mitä yrityksiä lupa ja tuleva viestintä kattaa ja mihin luvan peruutus tai muutos tehdään - vähän käytetty, ei helppo hallinnoida.

4 Konsernille, jolloin konserni on hyvä yksilöidä esim. konsernirakenteen avaavan linkin avulla - epäselvänä ja epätarkoituksenmukaisena ei juurikaan käytössä MISSÄ LUPAA VOI KYSYÄ? Lupaa voi kysyä lähtökohtaisesti kaikilla välineillä ja kanavissa. Lupaa voi kysyä esimerkiksi verkkosivuilla ja kupongilla. Puhelinkeskustelun aikana voi myös kysyä lupaa, jolloin luvan saamisesta (kuten muutoinkin) on hyvä jäädä selkeä merkintä asiakstietoihin. Lupaa voi kysyä erillisenä toimenpiteenä esim. kilpailun, sopimuksen tai tilauksen yhteydessä, tapahtumissa, asiakaspalvelu- tai asiakasviestintäkontaktin yhteydessä. Luvan kysymistä ei voi sulauttaa sopimusehtojen sekaan pienellä präntilla tyyliin hyväksymällä ehdot annat samalla luvan meille lähettää tai..rekisteröitymällä hyväksyt tai osallistumalla kilpailuun annat samalla luvan. Luvan antamisen tulee olla selkeä erillinen sitoumus. Sähköpostilla Usein nousee esiin kysymys, voiko yritys kysyä asiakkailtaan sähköiseen suoramarkkinointiin sähköpostilla. Vaikka asia on käytännössä jonkun verran herkkä, on tämä mahdollista. Asiaa helpottaa, jos yrityksellä on muuta sähköistä asiaviestintää, jonka yhteydessä voidaan luvan kysyminen esim. linkin avulla ottaa esille. Mobiililla Viranomaiset ja asiakkaat ovat tältä osin todella herkkiä. Korkein oikeus on antanut päätöksen, jonka mukaan mobiililla ei voisi kysyä lupaa, jos tuote mainitaan lupaa kysyttäessä (ns. Seiska-case). Eli tarkkaan ottaen lupaa voisi mobiililla kysyä, jos tuotetta ei mainita. HUOM! Kuluttaja-aloitteisen mobiilidialogin lopussa voi kysyä lupaa myös mobiilitse, esimerkiksi kilpailuun liittyvän osallistumisen vahvistavan viestin lopussa tyyliin. Lähetä viesti KYLLÄ, jos jatkossa haluat kännykkääsi.. Jos tätä toteutustapaa nimenomaisesti kysyisi viranomaiselta, voisi vastaus olla ei-niin-myönteinen, mutta käytännössä toimitaan em. tavalla. MILLÄ TAVOIN LUPA PITÄÄ KYSYÄ? Lupa pitää kysyä kuluttajalta nimenomaisesti ja selkeästi erikseen. Lupaa ei saa hankkia rasti valmiina ruudussa konseptilla. Jos luvat on kysytty lainvastaisesti, seurauksena voi olla koko kerätyn lupakannan käyttökelvottomuus. Luvan voi myös kysyä konseptilla Antamalla sähköposti-osoitteesi tähän saat jatkossa etuja ja tarjouksia..

5 Jos mahdollista, kirjaa luvan antamisaika ja tapa järjestelmään sekä se mitä se kattaa, jos yrityksellä eri sisältöisiä lupia. Onko luvanhallinta selkeästi informoitu kuluttajan näkökulmasta? Mihin ja miten ottaa yhteyttä kysymysten, peruutusten, muutosten merkeissä (asiakaspalvelu, henkilökohtainen palveluosio )? Vältä ostamasta lupaa lahjoilla tai tarjouksilla. Tyylikäs arvonta tai kohtuullisen edun antaminen luvan kysymisen yhteydessä on kuitenkin mahdollista, viranomaiset ovat tässä melko herkkiä. Edun antaminen asiakkaille luvan kysymisen yhteydessä on perustellumpaa kuin ns. puhtaille prospekteille. LUVAN YKSILÖINTI? On hyvä miettiä ainakin: - Minkälaisia kanavia lupa kattaa mahdollista kysyä vain sähköpostiin tai mobiilin tai molempiin. Hyvä miettiä pitkää jatkumoa. Vältä protokolla-termejä kuten sms tai gsm. Lupaa voi kysyä toki vain sähköiseen suoramarkkinointiin, mutta siinä yhteydessä on hyvä yksilöidä mitä se tarkoittaa. - Jos päädyt rajaamaan sähköisen suoran vain osaan tuote- tai brandivalikoimasta, kerro selvästi mitä tuotteita tai palveluita tuleva markkinointi koskee. - Kannattaako lainkaan tarkasti rajata lähetettävien viestien määrää? Näitä ja muitakin rajoituksia on vaikea muuttaa myöhemmin. - Jos lupa on määräaikainen esim. tietty rajattu kampanja- tai muu rajattu aktiviteetti, niin kerro se selkeästi. HUOM! Rajatun aktiviteetin aikana voi olla myös etukäteen informoitua kaikille lähtevää aktiviteettiin liittyvää sähköistä asia/asiakasviestintää. INFORMOINTI Informointia on korostettu monessa tämän ohjeen kohdassa. Kuluttajan informointi on tärkeässä roolissa sähköisen suoramarkkinoinnin toteuttamisessa - yrityksen jatkotoiminnan ja lähtevien viestien tulee vastata aikaisemmin annettua informaatiota. Jos viranomaiset ottavat casen käsittelyynsä, katsotaan aina informaation kattavuutta ja täsmällisyyttä. Luvan antavan kuluttajan tulisi tietää, mihin hän suostuu luvan antaessaan. Yrityksen on syytä muistaa varmistaa, että myös rekisteriselosteesta löytyy lausuma, jonka voi perustella sisältävän myös sähköisen suoran tekemisen (sähköinen suora on osaltaan myös henkilötietojen käsittelyä). Rekisteriselosteen yleisluontoinen maininta markkinointitoimenpiteistä toki sisältää myös sähköisen suoran.

6 LUVAN MUUTTAMINEN JA PERUUTTAMINEN Informoi kuluttajaa suostumuksen peruuttamis- tai muuttamismahdollisuudesta luvan kysymisen yhteydessä ja tarvittaessa muussa tietosuojamateriaalissa. Kuluttajalla tulee olla mahdollisuus peruuttaa suostumuksensa kieltää helposti ja ilman eri maksua markkinointiviestien saapuminen jatkossa. Luvan peruutuksesta ei sovi periä eri maksua esim. lisämaksullinen asiointikanava. Viestintävälineen käytöstä kiellon antamisessa perittävä maksu (esim. peruspuhelinmaksu) on ok eli yrityksen ei tarvitse järjestää ilmaisia yhteydenottokanavia kiellon antamista varten. Yritys voi toki nähdä tällaisten järjestämisen hyvänä asiakaspalveluna. Sähköpostiviesteissä on vakiintunut tapa antaa selkeä kieltomahdollisuus jokaisen viestin lopussa esim. Lähetä viesti takaisin otsikolla LOPETA, jos et enää halua jatkossa tietoja X-eduista ja tarjouksista. Yhä yleisempi peruutuksen toteutustapa on laittaa peruutussivulle vievä linkki viestiin. Linkkiä klikkaamalla ei kannata ihan suoraan toteuttaa peruuttamista, vaan kannattaa vielä edellyttää jatkovalintaa peruutuksen vahvistamiseksi (siinä yhteydessä voi harkita muutamaa kysymystä poistumisen syiden kartoittamiseksi). Älä käytä kielto-osoitteena puhelin- tai mobiilirajapinnassa numeroa, johon pääsy voi estyä erityismaksullisiin palveluihin liittyvän estopalvelun käytön tai muun vastaavan syyn vuoksi. Luvan peruuntumisesta ja käytännön toteuttamisesta on suositeltavaa antaa tai lähettää heti kuittaus kuluttajalle. HUOM! Silloin tällöin kuluttaja pyytää yleisluontoisesti, että yrityksen tulisi poistaa kaikki hänen tietonsa rekisteristään. Asiakastietojen poistamiseen ei kuluttajalla ole oikeutta. Luvan voi peruuttaa, antaa markkinointikieltoja tai vaatia virheellistä tietoa korjattavaksi tai poistettavaksi, mutta mitään poistamisoikeutta ei ole. Yrityksellä on oikeus pitää tarpeelliset asiakastiedot rekisterissään. MARKKINOINTIVIESTIN SISÄLLÖSTÄ Markkinoinnin tunnistettavuus Kuten muukin suoramarkkinointi, niin sähköinenkin on oltava tunnistettavissa markkinoinniksi. Eli sähköpostin otsikosta ja lähettäjätiedosta tulisi ennen viestin avaamista käydä kokonaisuutena ilmi, että kyse on markkinointiviestistä. Mobiilin osalta tunnistettavuus määräytyy pääsääntöisesti itse viestin sisällön, ei saapumishetkellä päätelaitteesta ilmenevän informaation perusteella. Osoitelähde Sähköistä asiakassuoraa koskee myös henkilötietolain osoitelähteen ilmoittamista koskeva velvoite. Henkilötietolain 25 mukaan suoramarkkinointiviestissä on lisäksi kerrottava käytetyn henkilörekisterin nimi, rekisterinpitäjä ja tämän yhteystiedot.

7 Käytännössä osoitelähde ilmenee sähköisissä asiakasmarkkinointiviesteissä riittävällä tavalla jo sisällöstä Hyvä X:n asiakas tai Hyvä asiakas, kestoetuna saat t. X. Näin osoitelähde ilmaistaan tyypillisesti mobiiliviesteissä. Vaikka sanamuoto kertookin osoitelähteen, jotkut lisäävät sähköpostisuoraan tavanomaisen Osoitelähde: X:n asiakasrekisteri merkinnän. Y-tunnus Tarkasti ottaen yrityksen tulisi kertoa y-tunnuksensa kirjeenvaihdossaan, johon sähköpostimarkkinointikin kuuluu. Kaikissa yritysten lähettämissä kirjeissä on yritysja yhteisötietolain 15 mukaan mainittava yritys- ja yhteisötunnus (Y-tunnus). Käytännössä y-tunnusta ei näe kovin usein, mutta faktaboksi-tyyppiseen yritystietosettiin sen voi toki vaivatta upottaa. YHTEYSTIEDON KERÄÄMINEN JA YLLÄPITO Sähköisen suoramarkkinoinnin mahdollistavan yhteystiedon osalta pätevät normaalit pelisäännöt henkilötietojen päivitysten osalta eli yrityksellä on velvollisuus pitää rekisterinsä ajantasaisena ja poistaa vanhentuneet ja toimimattomat yhteystiedot. Etujen ja arvontojen käyttäminen päivittämisen edistämisessä on sallittua. ALAIKÄISET Kuluttajaviranomaisten yleinen suhtautuminen on, että alle 18-vuotiaille ei tulisi lähettää sähköistä suoraa ilman vanhempien lupaa eikä alle 18-vuotiaalta voisi kysyä lainkaan suostumusta. Tämä kanta on lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä tiukempi vuotiaat saavat käyttää taskurahojaan ja työansioitaan heille tavanomaisiin hankintoihin. He voivatkin olla tällaisiin ja palveluihin liittyvän markkinoinnin, myös sähköisen suoramarkkinoinnin ja asiakasviestinnän kohteena ilman vanhempien suostumusta. Alaikäisten erityisasema otettava aina huomioon konseptin eri osissa (selkeys, läpinäkyvyys, tehokeinot ym.). Kysyttäessä suostumusta sähköiseen suoramarkkinointiin on yleisestikin hyvä muistaa rajata alle 15-vuotiaat kokonaan pois. Jos suostumus koskee markkinointia tuotteesta tai palvelusta, joka ei ole sopiva myöskään vuotiaille, on heidätkin rajattava selkeästi pois (lomakkeen suostumuskohdassa esim. Vain yli 18-vuotiaille ). Useat yritykset pitävät selkeänä ratkaisuna rajat aina alle 18-vuotiaat pois. ILMOITUSVELVOLLISUUS Sähköisen suoran luparekisteriä ei tarvitse erillisellä rekisteri-ilmoituksella ilmoittaa tietosuojavaltuutetulle, koska tiedot on kerätty kuluttajan suostumuksella. Lainaus TSV:n ohjeesta: Suoramarkkinointirekisteristä ei tarvitse tehdä

8 tietosuojavaltuutetulle rekisteri-ilmoitusta, jos tiedot rekisteriin on kerätty rekisteröityjen suostumuksella. SANKTIOT Sähköisen suoramarkkinoinnin osalta tietosuojavaltuutetun toimintamuodot ovat käytännössä vapaamuotoinen ohjaus ja neuvonta yritykselle toimenpidepyynnön jälkeen yritykselle ohjauskirje, jossa TSV:n kannanotto toimintaan; voi olla myös määräystyyppinen kirje julkinen kannanotto median kautta Lain mukaan tietosuojavaltuutettu voi velvoittaa yrityksen korjaamaan virheensä tai laiminlyöntinsä (= edellä selostetut TSV:n käytännön toimet). voi myös asettaa velvoitteen noudattamisen tehosteeksi uhkasakon tai uhan, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään asianomaisen kustannuksella voi saattaa käsiteltävänään olevan asian esitutkinnan kohteeksi; sähköisen suoran säännöksien rikkomisesta voidaan tuomita sakkoon (sähköisen viestinnän tietosuojarikkomus, SVTSL 42 ); rangaistusmaksimi henkilötietolain rikkomisesta on vuosi vankeutta (Rikoslaki 38:9). Suomessa ei ole sähköisen suoran osalta ollut käytössä uhkasakon asettamisia tai esitutkintaa, vaan asia on yleensä hoitunut kirjelmöinnin alussa yrityksen välittömin omin toimenpitein tai TSV:n ohjauskirjeen jälkeen tehtyjen muutosten kautta. Kuluttajavirasto on viime aikoina ottanut kantaa joihinkin sähköisen suoran tapauksiin. Niissäkin on pääasiassa edetty viraston ja yrityksen välisen kirjelmöinnin keinoin.

SÄHKÖINEN SUORA ILMAN LUPAA OMILLE KULUTTAJA- ASIAKKAILLE

SÄHKÖINEN SUORA ILMAN LUPAA OMILLE KULUTTAJA- ASIAKKAILLE ASML-jäsenohje 20.8.2007 - vain jäsenkäyttöön SÄHKÖINEN SUORA ILMAN LUPAA OMILLE KULUTTAJA- ASIAKKAILLE Lakitausta: Sähköisen viestinnän tietosuojalaki 26 3 momentti, 28 (Henkilötietolaki 24, 25 ja 30

Lisätiedot

Punaisen Ristin valokuvaetsintä

Punaisen Ristin valokuvaetsintä Punaisen Ristin valokuvaetsintä Suomen Punainen Risti on mukana Punaisen Ristin kansainvälisen komitean aloittamassa Trace the Face -julistekampanjassa. Katastrofit ja kriisitilanteet saattavat erottaa

Lisätiedot

Henkilötiedot ja tietosuoja kotipalveluyrityksissä

Henkilötiedot ja tietosuoja kotipalveluyrityksissä Henkilötiedot ja tietosuoja kotipalveluyrityksissä Valtakunnalliset kotityöpalvelupäivät 18.1.2013 Otto Markkanen, lakimies Asianajotoimisto Castrén & Snellman 1 TIETOSUOJA? YKSITYISYYS JA HENKILÖTIEDOT

Lisätiedot

Ylläpitäjä ei peri maksua omien sähköisten palvelujensa yhteydessä, ellei sitä ole palvelun kuvauksessa erikseen ja selkeästi mainittu.

Ylläpitäjä ei peri maksua omien sähköisten palvelujensa yhteydessä, ellei sitä ole palvelun kuvauksessa erikseen ja selkeästi mainittu. PALVELUN YLEISET KÄYTTÖEHDOT Viimeisin päivitys 24.4.2013 1. Yleistä asiointi.hameenlinna.fi -palvelu on Hämeenlinnan kaupungin hallinnoima ja ylläpitämä julkinen Internet-palvelu, joka on tarkoitettu

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa

Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Henkilötietojen suojasta kiinteistökaupan verkkopalvelussa Kiinteistöasioiden digipäivä 15.4.2016, Pasila Kristian Holmén Johtava asiantuntija, VT Maanmittauslaitos Yleistä henkilötiedoista verkkopalvelussa

Lisätiedot

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Toimitustavat... 5 Tilauksen käsittely...6 Huomioitavaa... 7 Lähipaketti toimitustapa...

Lisätiedot

Kuusamon kaupungin ohjeistus PALVELUSETELI- JA OSTOPALVELUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

Kuusamon kaupungin ohjeistus PALVELUSETELI- JA OSTOPALVELUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN Kuusamon kaupungin ohjeistus PALVELUSETELI- JA OSTOPALVELUJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN www.parastapalvelua.fi 7.6.2016 Asiakas 1 Hyvä palveluseteliasiakas Palveluseteli on yksi tapa valita ja käyttää sosiaali-

Lisätiedot

Tämä ohjeistus on valmisteltu Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton (ASML) toimesta ja tehty yhteistyössä FiCom ry:n ja Teleforum ry:n kanssa.

Tämä ohjeistus on valmisteltu Suomen Asiakkuusmarkkinointiliiton (ASML) toimesta ja tehty yhteistyössä FiCom ry:n ja Teleforum ry:n kanssa. MOBIILIN PELISÄÄNNÖT mobiiliasiointi mobiilimarkkinointi mobiilimedia Tämän yrityksille tarkoitettuun ohjeistukseen on koottu mobiilin avulla tapahtuvaa markkinointia ja mainontaa, asiointia ja myyntiä

Lisätiedot

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa.

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa. Laatimispäivä: 1 / 2015 Tämä on tietosuojaseloste, joka sisältää rekisteriselosteen ja asiakkaiden henkilötietojen käsittelyä koskevan informoinnin. 1. Toiminnasta vastaava rekisterinpitäjä Katuosoite:

Lisätiedot

Yhteystiedot (osoite, puhelin ) Liperin kunta / Keskustie 10, 83100 LIPERI puh. 013 6865 11 s-posti: kirjaamo@liperi.fi

Yhteystiedot (osoite, puhelin ) Liperin kunta / Keskustie 10, 83100 LIPERI puh. 013 6865 11 s-posti: kirjaamo@liperi.fi TIETOSUOJASELOSTE yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 Laatimispvm: 24.1.2014 Päivitetty: 6.3.2015 / SR Laatija: Sini Rantaeskola 1. Rekisterinpitäjä Nimi

Lisätiedot

Suomen Oikeudellinen Perintä

Suomen Oikeudellinen Perintä Toimeksiantajan tiedot Nimi Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka Y-tunnus / syntymäaika (Henkilötunnuksen loppuosa tarvitaan viimeistään silloin, jos asia etenee ulosottoon) Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Lisätiedot

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut.

HUOM! Sinisellä taustavärillä on merkitty tarjoajan täytettäväksi tarkoitetut sarakkeet/kohdat/solut. 1 (12) TARJOUS- JA HINNOITTELULOMAKE 2012 Viestintä- ja markkinointisuunnitelman tekeminen ja toteuttaminen Tarjoaja tekee tarjouksen täyttämällä ja allekirjoittamalla tämän tarjous- ja hinnoittelulomakkeen.

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Meneekö viesti perille?

Meneekö viesti perille? Meneekö viesti perille? Viestintäkoulutus Mitä viestintä on? Viestintä on sekä sanomien siirtämistä että merkitysten tuottamista. Olennaista ei ole vain tiedon tai informaation välittäminen vaan yhteisen

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

Aluefoorumi 10.3.2016 Kuopio

Aluefoorumi 10.3.2016 Kuopio Aluefoorumi 10.3.2016 Kuopio Millainen on hyvä lupahakemus Valvojan näkökulma 9.3.2016 Hyvä lupahakemus valvojan näkökulmasta 1/4 Viranomaisiin kannattaa ottaa yhteyttä ajoissa Hakemus oikein mitoitettu

Lisätiedot

2. Miksi keräämme käyttäjien tietoja? Fernando kerää ja käsittelee tiettyjä sivustonsa käyttäjien henkilötietoja, jotta:

2. Miksi keräämme käyttäjien tietoja? Fernando kerää ja käsittelee tiettyjä sivustonsa käyttäjien henkilötietoja, jotta: TIETOSUOJASELOSTE 1. Johdanto Avare Oy ("Avare") sitoutuu suojaamaan Fernando sivuston (sisältäen, mutta ei rajoittuen, seuraavan internetsivuston (http://fernando.fi) sekä kaikki siihen liittyvät keskustelufoorumit,

Lisätiedot

Uusi ajanvarausjärjestelmä

Uusi ajanvarausjärjestelmä Uusi ajanvarausjärjestelmä Koulutus, testaus ja käyttöönotto Maria Nieminen / Etäpalvelun infopäivä 27.10.2015 Uuden ajanvarausjärjestelmän käyttöönotto Uusi ajanvarausjärjestelmä korvaa nykyisen ajanvarauskäytännön

Lisätiedot

ESR-Henkilö. Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä

ESR-Henkilö. Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä ESR-Henkilö Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä Käyttöohje toteuttajille 28.9.2015 ESR-Henkilö -järjestelmän käyttöohje hankkeiden toteuttajille 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä tunnistautumisesta...

Lisätiedot

Jäsenluettelo ja henkilörekisterit. Olli Välke Opintokeskus Visio

Jäsenluettelo ja henkilörekisterit. Olli Välke Opintokeskus Visio Jäsenluettelo ja henkilörekisterit Olli Välke Opintokeskus Visio Yhdistyksen jäsenluettelo Yhdistyslain mukaan hallituksen on pidettävä yhdistyksen jäsenistä luetteloa. Hallituksen kannattaa antaa jäsenluettelon

Lisätiedot

Kauppa osana monikanavaista verkostoa. Case Kesko Minna Kurunsaari 6.11.2012

Kauppa osana monikanavaista verkostoa. Case Kesko Minna Kurunsaari 6.11.2012 Kauppa osana monikanavaista verkostoa Case Kesko Minna Kurunsaari 6.11.2012 Sähköisen liiketoiminnan muutokset asiakkaiden ostokäyttäytymiseen ja kaupan toimintamalleihin 2 Sähköinen vallankumous asioinnissa

Lisätiedot

Lomarengas Oy: henkilötietolain (523/1999) mukainen rekisteriseloste Päivitetty 12.02.2016

Lomarengas Oy: henkilötietolain (523/1999) mukainen rekisteriseloste Päivitetty 12.02.2016 Lomarengas Oy: henkilötietolain (523/1999) mukainen rekisteriseloste Päivitetty 12.02.2016 Rekisterinpitäjä, rekisterin nimi ja yhteystiedot Lomarengas Oy ja Lomarengas Oy:n tytäryhtiöt (myöh. rekisterinpitäjä

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) Kunnossapitoyksikkö 22.03.2016 Yksikön johtaja

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) Liikennelaitos -liikelaitos (HKL) Kunnossapitoyksikkö 22.03.2016 Yksikön johtaja Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (6) 20 Metron vaihteiden ja vaihteiden osien hankinta HEL 2016-003445 T 02 08 01 00 Päätös Päätöksen perustelut päätti tilata Salomar Oy:ltä metron vaihteet ja vaihteiden

Lisätiedot

TIETOSUOJASELOSTE LÄÄKÄRIN TERVEYSKANSION KÄYTTÄJÄREKISTERI V. 1.0

TIETOSUOJASELOSTE LÄÄKÄRIN TERVEYSKANSION KÄYTTÄJÄREKISTERI V. 1.0 1. Rekisterinpitäjä Nimi Cityterveys-konserni (Cityterveys Oy, Y-tunnus 2608646-3 ja sen kanssa samaan konserniin kuuluvat yhtiöt) Rekisteri on yhteiskäytössä myös niillä itsenäisillä ammatinharjoittajilla,

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE

MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE MYEERIKKILÄ OHJEET PELAAJALLE MYEERIKKILÄN AVAINTOIMINNALLISUUDET PELAAJAN NÄKÖKULMASTA Kehittymisen seuranta Oma taso ja kehittyminen Vertailu tavoitetasoihin ja oman ikäluokan parhaisiin Videot Omat

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 13.01.2012 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Yhteystiedot (osoite,

Lisätiedot

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus

Muutoksenhakuohje. Muutoksenhakukiellot. Oikaisuvaatimus. Valitusosoitus Muutoksenhakuohje Muutoksenhakukiellot Päätöksistä ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, jos päätös koskee kuntalain 91 :n mukaan valmistelua tai täytäntöönpanoa työ- tai virkaehtosopimuksen

Lisätiedot

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91.

Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91. MUUTOKSENHAKUKIELTO Liikelaitosten johtokunta :t 38, 39, 41, 42, 43, 44, 45, 48, 49, 50 Valmistelua tai täytäntöönpanoa koskevaan päätökseen ei saa hakea muutos ta Sovellettava lainkohta: Kunta laki 91.

Lisätiedot

Yleistä kameravalvonnasta

Yleistä kameravalvonnasta Kameravalvonta taloyhtiössä 26.4.2016 Heidi Vitikainen Lakimies Kiinteistöliitto Uusimaa Yleistä kameravalvonnasta Ei omaa erityistä lainsäädäntöä Ei lupakäytäntöjä tai viranomaismaksuja Huomioitava lainsäädäntö:

Lisätiedot

SUKUTUTKIMUS HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN

SUKUTUTKIMUS HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO SUKUTUTKIMUS HENKILÖTIETOLAIN MUKAAN Päivitetty 27.07.2010 www.tietosuoja.fi Sisällysluettelo 1. Oikeus sukututkimusrekisterin perustamiseen 2. Mistä tiedot sukututkimukseen

Lisätiedot

AJOK/KEAJ/IAJOK. Koetallennus

AJOK/KEAJ/IAJOK. Koetallennus AJOK/KEAJ/IAJOK Koetallennus Sisältö Mitä uutta? Ohjelman käyttö koepaikalla AJOK koetallennus ja tulosteet KEAJ koetallennus ja tulosteet IAJOK koetallennus ja tulosteet Koekauden kokeet (AJOK, KEAJ)

Lisätiedot

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje

Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje Sisällys Opintotuen palauttaminen, peruminen ja lakkautus sähköisen muutosilmoituksen täyttöohje... 1 Yleisohjeet...

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus. Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS. Sisältö

ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus. Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS. Sisältö ESPOON KAUPUNKI Liite 3 Tekninen keskus Vaalimainostelineet SOPIMUSLUONNOS Sisältö 1 SOPIJAPUOLET 3 1.1 TILAAJA 3 1.2 TOIMITTAJA 3 2 SOPIMUKSEN KOHDE 3 3 SOPIMUKSEN SYNTYMINEN JA KESTO 3 4 TILAUKSET, HINNAT

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Aloitus Valitse ensin vahinkotyyppi ja paina Jatka-nappia. Jos avautuu lisäkysymyksiä vakuutukseen liittyen,

Lisätiedot

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Sähköpostiosoite: Postiosoite: PL 10 00099 HELSINGIN KAUPUNKI MUUTOKSENHAKUOHJEET MUUTOKSENHAKU HANKINTAPÄÄTÖKSEEN Tähän päätökseen tyytymätön asianosainen voi hakea päätökseen muutosta vaatimalla hankintaoikaisua tai tekemällä valituksen markkinaoikeudelle taikka

Lisätiedot

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Protecting the irreplaceable f-secure.com Sovelluksen lataus Tilattuaan Mobiiliturva palvelun, asiakas saa Android-laitteeseensa latauslinkin*, jota klikkaamalla sovellus

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Kodin puhdistusaineisiin on lähiaikoina tulossa uudet varoitusmerkinnät. Osa symboleista

Lisätiedot

Venäjän uudistunut henkilötietolainsäädäntö

Venäjän uudistunut henkilötietolainsäädäntö Venäjän uudistunut henkilötietolainsäädäntö Jan Långstedt, asianajaja Lahti 21.4.2015 Merkittävimmät muutokset - Venäjän kansalaisten henkilötiedot tallennettava Venäjällä sijaitseville palvelimille -

Lisätiedot

Valtakunnalliset kuvaarkistopäivät. Tutkija Maria Virtanen

Valtakunnalliset kuvaarkistopäivät. Tutkija Maria Virtanen Valtakunnalliset kuvaarkistopäivät 21.11.2011 Tutkija Maria Virtanen Palvelun taustaa Haluttiin väline, jolla voidaan palvella yleisöä helpommin lähestyttävästi saada talteen ja julkaista museon tietopääomaa

Lisätiedot

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 1. Johdanto Hosted Mail on yrityskäyttöön suunniteltu sähköposti- ja ryhmätyösovelluspalvelu. Se perustuu Microsoft

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu

Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu Rekisteri- ja tietosuojaseloste, Mökkivuokraajan käsikirja -palvelu Mökkivuokraajan käsikirja -palvelun toiminta perustuu mökkivuokrauksesta kiinnostuneiden kouluttamiseen, maksulliseen ja maksuttomaan.

Lisätiedot

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Hakijan ohje Opetushallitus kevät 2013 Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Tässä ohjeessa on kuvattu miten hakulomake täytetään ja lähetetään yliopistohaku.fi-palvelussa. Näytön

Lisätiedot

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Rohkeus uudistua ja kasvaa Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Euroopan erikoisliikeketjut 2015 Olemme tänään Euroopan neljänneksi suurin omalla alallamme 227 112 115

Lisätiedot

Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66

Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66 Arkkitehtitoimistojen Liitto ATL ry Julkisten hankintojen lainsäädännön vaikutus arkkitehtipalveluihin Kesä-elokuu 2010, vastaajia: 66 1 Sisältö Tutkimuksen tausta ja toteutus 3 Vastaajien taustatiedot

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Ohje EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle rekisteröidyillä yksityiskäytössä olevilla huviveneillä Suomeen saapuville

Ohje EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle rekisteröidyillä yksityiskäytössä olevilla huviveneillä Suomeen saapuville 1 Ohje EU:n tulli- ja veroalueen ulkopuolelle rekisteröidyillä yksityiskäytössä olevilla huviveneillä Suomeen saapuville Tämä ohje on voimassa 1.5.2015 alkaen Ohjeessa on selostettu pääpiirteittäin täysin

Lisätiedot

Katso-tunnistautuminen. Jyrki Laitinen ja Johanna Kallio Järjestelmän koulutus syksy 2015 Suomen ympäristökeskus SYKE

Katso-tunnistautuminen. Jyrki Laitinen ja Johanna Kallio Järjestelmän koulutus syksy 2015 Suomen ympäristökeskus SYKE Katso-tunnistautuminen Jyrki Laitinen ja Johanna Kallio Järjestelmän koulutus syksy 2015 Suomen ympäristökeskus SYKE Mikä on Katso? Katso-tunnistautuminen on Verohallinnon tarjoama palvelu, joka on käyttäjätunnistautuminen

Lisätiedot

Lausuntopyyntö STM 2015

Lausuntopyyntö STM 2015 Lausuntopyyntö STM 2015 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Vaasan sairaanhoitopiirin ky 2. Vastauksen kirjanneen henkilön nimi Nimi - Göran Honga 3. Vastauksen vastuuhenkilön yhteystiedot Nimi Asema

Lisätiedot

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia

HE 226/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työttömyysturvalain 11 luvun :n muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia siten, että niitä perusteita, joilla soviteltua työttömyysetuutta

Lisätiedot

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Solita Oy Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki Åkerludinkatu 11, 33100 Tampere Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu 1060155-5 10.02.2016 2 (5) 1. SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita.

Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Samppalinnan Kesäteatterin tietosuojaseloste Asiakkaan on hyväksyttävä tämän tietosuojaselosteen ehdot käyttääkseen Samppalinnan Kesäteatterin palveluita. Selosteella informoimme asiakkaitamme heidän henkilötietojensa

Lisätiedot

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry.

Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 2016 Västankvarns skola/ Tukiyhdistys Almus ry. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadun arviointi 06 Västankvarns skola/ toteutti perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan seurantakyselyn lapsille ja huoltajille huhtikuussa 06. Vuoden 06

Lisätiedot

Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012

Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012 Asteri Kirjanpito Dos ALV% nousu 1 %-yksiköllä Vuosipäivitys 26.11.2012 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh. (09) 350 75 30 Päivystys: atsoft@atsoft.fi Fax (09) 351 55 32 0400 316 088 Viime hetken tiedot

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Limingan Kiekko ry Yhteystiedot (osoite,

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

KESKIÖSSÄ LAPSI Mitä ja miten voimme tehdä yhdessä? Koonnut: Projektikoordinaattori Sirpa Tuomela-Jaskari, LasSe

KESKIÖSSÄ LAPSI Mitä ja miten voimme tehdä yhdessä? Koonnut: Projektikoordinaattori Sirpa Tuomela-Jaskari, LasSe KESKIÖSSÄ LAPSI Mitä ja miten voimme tehdä yhdessä? Koonnut: Projektikoordinaattori Sirpa Tuomela-Jaskari, LasSe KOTI Kehitysympäristö KOULU HARRASTUKSET VARHAISKASVATUS VAPAA-AIKA Lastensuojelun taustalla

Lisätiedot

SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011

SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011 1 SÄHKÖISEN LIIKETOIMINNAN AMMATILLISET ERIKOISTUMIS- OPINNOT (30 op) 30.9.2010 31.5.2011 Sähköinen liiketoiminta on tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä yrityksen liiketoiminnassa ja liiketoimintaprosesseissa.

Lisätiedot

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat

IV-kuntotutkimushanke_tutkijat IV-kuntotutkimushanke_tutkijat 1. 1. Kuinka käyttökelpoisena pidät SuLVIn IV-kuntotutkimusohjeistusta yleisesti? 1 2 3 4 5 Yhteensä Keskiarvo Asteikko 0 0 0 3 0 3 4 2. 2. Kuinka hyvänä pidät IV-kuntotutkimuksen

Lisätiedot

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut

Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Puheenjohtajana taloyhtiössä rooli ja vastuut Taloyhtiö 2016 -tapahtuma 6.4.2016 Simo Vihemäki lakimies, OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja Kiinteistöliitto Uusimaa 2 Hallituksen puheenjohtaja (AOYL

Lisätiedot

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016

Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta. Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Ajankohtaista Liikenneviraston hankinnan ohjauksesta Vesiväyläpäivä 2016, 6.4.2016 Esityksen sisältö Hankintalain kokonaisuudistuksen viivästyminen Käytännön ohjeita EU-hankintoihin Ajankohtaista Kipon

Lisätiedot

KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN

KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN KAMPANJAOHJEISTUS 2017 VIRKOIHIN Miksi kampanjoida? Nuokauppakamarivirkojen hakemiseen kuuluu oleellisena osana kampanjointi. Vaalilautakunta ja -toimikunnat suosittelevat jokaiselle ehdokkaalle kampanjointia,

Lisätiedot

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää?

Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Miten korkeakoulujen yhteishaun ja erillishakujen kokonaisuutta tulisi kehittää? Nykytilan haasteita, mahdollisen kehittämisen aikataulu ja vaihtoehtoja OKM/KTPO 2.6.2016 Tulevat haut ja kehittämisen aikajanaa

Lisätiedot

Yleistä todentamisesta. Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä 11.9.2015

Yleistä todentamisesta. Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä 11.9.2015 Yleistä todentamisesta Nora Kankaanrinta, Kestävyysasiantuntija Energiavirasto Todentajapäivä 11.9.2015 Todentajilla tärkeä rooli valvonnassa Kolme tukipilaria YHTEISTYÖ Energiavirasto Kontrolli Valvonta

Lisätiedot

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT

STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Kasvihuonekaasupitoisuudet ilmakehässä vakiinnutetaan tasolle, joka estää vaaralliset muutokset ja mahdollistaa sopeutumisen Rakennettu ympäristö on energiatehokas, elinvoimainen

Lisätiedot

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena,

Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, Yleinen osa - Kuntoutuksessa tukena, muutoksessa mukana Anneli Louhenperä Ma. kehittämispäällikkö 25.11.2015 1 Esityksen sisältö Kertausta: Mikä on standardi ja miksi sitä tarvitaan Diat 3 7 Muutokset:

Lisätiedot

Ajankohtaista tukien maksamisesta

Ajankohtaista tukien maksamisesta 772 5785 Ajankohtaista tukien maksamisesta Tuula Seurujärvi Yksikönjohtaja Tukien maksatusyksikkö Varainhoito-osasto Maksettu sidotusta (%) 30.4.2014 Lähde: HankeDW / TK Sis. toimintalinjojen 1, 3, 4 hanke

Lisätiedot

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille

Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille 1(6) Lappeenrannan kaupunki Lakisääteinen tapaturmavakuutus Tapaturman sattuessa - vakuutustodistuksen täyttöohje esimiehille Tulosta tämä ohje itsellesi. Täytä vakuutustodistus tämän ohjeen avulla. Internet-osoite:

Lisätiedot

Virkailijan nimi: Kallio Riitta Osoite: Valtakatu 16, 96200 Rovaniemi Puhelin: 050-396 2558 Sähköposti: riitta.kallio@mol.fi

Virkailijan nimi: Kallio Riitta Osoite: Valtakatu 16, 96200 Rovaniemi Puhelin: 050-396 2558 Sähköposti: riitta.kallio@mol.fi REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 26.2.2007, uusittu 29.10.2007 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Rovaniemen työvoiman palvelukeskus (Rovaniemen työvoimatoimiston, Rovaniemen kaupungin sosiaali ja

Lisätiedot

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma

Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hyvä vesihuoltohanke, suunnittelijan näkökulma Hannu Pirinen Pohjois-Karjalan aikuisopisto 16.03.2012 Maveplan Oy March 14, 2012 2 PÄÄVAIHEET: Osuuskunnan perustaminen Liittymishalukkuuden selvittäminen

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) Kiinteistövirasto 12/2015 Asunto-osasto 13.04.2015 Apulaisosastopäällikkö Helsingin kaupunki Pöytäkirja 1 (5) 14 Asukasvalintaperusteista poikkeaminen; Hoas, Pohjoinen Rautatiekatu 29 HEL 2015-004257 T 10 07 01 Päätös Päätöksen perustelut päätti antaa Helsingin seudun opiskelijaasuntosäätiölle

Lisätiedot

ympäristömministeriön maksuasetus 1205/2006 ympäristöministeriön suoritehinnaston vahvistaminen

ympäristömministeriön maksuasetus 1205/2006 ympäristöministeriön suoritehinnaston vahvistaminen Päiväys Datum Dnro Dnr 3.1.2007 YM 1/00/2007 Jakelussa mainituille Viite Hänvisning ympäristömministeriön maksuasetus 1205/2006 Asia Ärende ympäristöministeriön suoritehinnaston vahvistaminen Ympäristöministeriö

Lisätiedot

Induktiosilmukka LPS-4 Käyttöopas. 9354812 3. painos

Induktiosilmukka LPS-4 Käyttöopas. 9354812 3. painos Induktiosilmukka LPS-4 Käyttöopas 9354812 3. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote induktiosilmukka LPS-4 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY

Lisätiedot

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille 1 Sisällys 1 Yksittäin ja monipakkauksessa myytävät tuotteet... 3 Vähittäistuote... 3 Kuljetuspakkaus ja monipakkaus...

Lisätiedot

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa

Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Syksyn aloituskampanjat lippukunnissa Partiossa eletään nyt hyvää nousukautta. Jotta sama tilanne jatkuisi, olemme tehneet teille syksyn toiminnan aloittamisen tueksi tarkoitetun vihkon. Viime syksynä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013

HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) HANKINTAKESKUS H045-13 HEL 2013-001542 5.3.2013 HELSINGIN KAUPUNKI OSALLISTUMISPYYNTÖ 1 (5) MIELENTERVEYSASIAKKAIDEN ASUMISPALVELUJEN HANKINTA PUITEJÄRJESTELYNÄ, JONKA KAIKKI EHDOT VAHVISTETAAN Helsingin kaupungin hankintakeskus yhteistyönä sosiaali-

Lisätiedot

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ LAKIALOITE 74/2004 vp Sairausvakuutuslaki Eduskunnalle ALOITTEEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Tämä lakialoite on rinnakkaislakialoite hallituksen esitykselle HE 50/2004 vp. Lakialoitteessa ehdotan, että erityishoitorahan

Lisätiedot

Oulun kaupunki / Joukkoliikennejaosto Y-tunnus 0187690-1

Oulun kaupunki / Joukkoliikennejaosto Y-tunnus 0187690-1 1/5 Rekisteriseloste, laatimispäivä luonnos Henkilötietolaki (523/1999) 10 Rekisterinpitäjä Yhteystiedot Oulun kaupunki / Joukkoliikennejaosto Y-tunnus 0187690-1 Oulun kaupunki, Katu- ja viherpalvelut,

Lisätiedot

Windows Live SkyDrive - esittely

Windows Live SkyDrive - esittely Windows Live SkyDrive - esittely Microsoftin SkyDrive on pilvipohjainen tiedostojen säilytys- ja jakopalvelu. SkyDrive tarjoaa 25 Gb ilmaista säilytystilaa tiedostoille ja valokuville. Voit käyttää SkyDriven

Lisätiedot

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015

Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Tilaajavastuulain muutokset 1.9.2015 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain muuttamisesta 678/2015 Hallituksen esitys HE 161/2014 vp Työelämä-

Lisätiedot

Asiamiestutkinto 26.4.2016 Tavaramerkkioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. OSIO 2. (enintään 85 pistettä) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä)

Asiamiestutkinto 26.4.2016 Tavaramerkkioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. OSIO 2. (enintään 85 pistettä) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä) 1 (5) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä) Asiakkaasi miettivät uusia tavaramerkkejä ja kysyvät mielipidettäsi merkkien erottamiskyvystä. Kerro asiakkaillesi lyhyesti perustellen, katsottaisiinko alla olevat

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja

SISÄLLYSLUETTELO. KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja SISÄLLYSLUETTELO KVALT, 30.11.2015 18:00, Pöytäkirja 73 LAUSUNTO ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEISTA JA SOTE-UUDISTUKSESTA... 1 Pykälän liite: Liite 3: Lopen kunnan lausunto... 2 73, KVALT 30.11.2015 18:00

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa EU-lainsäädäntöä. Myös MARin nojalla annetut

Lisätiedot

SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA

SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA / TEHTÄVÄILMOITUKSET JOTTA SEURA SAA AINA VÄLITTÖMÄSTI TIEDON: Uudesta rekisteröinnistä (hyväksyminen / aktivointi) Rekisteröinnin uudistamisesta

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi 3.4.

Matematiikan tukikurssi 3.4. Matematiikan tukikurssi 3.4. Neliömuodot, Hessen matriisi, deiniittisyys, konveksisuus siinä tämän dokumentin aiheet. Neliömuodot ovat unktioita, jotka ovat muotoa T ( x) = x Ax, missä x = (x 1,, x n )

Lisätiedot

ASIA KANTELU SELVITYS

ASIA KANTELU SELVITYS ANONYMISOITU PÄÄTÖS 21.03.2016 Dnro OKV/1377/1/2015 1/5 ASIA Muistutuksen tekeminen sähköisesti KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 1.10.2015 osoittamassaan kantelussa terveyskeskuksen kuntayhtymän

Lisätiedot

Lue täyttöohjeet ennen tietosuojaselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä.

Lue täyttöohjeet ennen tietosuojaselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. TIETOSUOJASELOSTE - yhdistetty rekisteriseloste ja informointiasiakirja Henkilötietolaki (523/99) 10 ja 24 Laatimispvm: Lue täyttöohjeet ennen tietosuojaselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä.

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen.

Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen. 1 Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen. (HUOM!): Toteutussuunnitelmat otetaan käyttöön vasta 2015 OPSista lähtien. (Connect

Lisätiedot

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015

Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä saattohoidosta 22.9.2015 Esitelmä Lapin sairaanhoitopiirin asiakasraadille Lapin keskussairaalassa tapahtuvasta saattohoidosta Tarja Huumonen Diakonissa-sairaanhoitaja AMK Saattohoito Saattohoidolla

Lisätiedot

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi

Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS. rajoittavista toimenpiteistä Keski-Afrikan tasavallan tilanteen huomioon ottamiseksi EUROOPAN KOMISSIO EUROOPAN UNIONIN ULKOASIOIDEN JA TURVALLISUUSPOLITIIKAN KORKEA EDUSTAJA Bryssel 13.1.2014 JOIN(2014) 1 final 2014/0004 (NLE) Yhteinen ehdotus NEUVOSTON ASETUS rajoittavista toimenpiteistä

Lisätiedot

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa.

Henkilö, johon asiakas voi ottaa yhteyttä henkilötietojen käsittelyä koskevissa asioissa. Laatimispäivä: 1/2015 Tämä on tietosuojaseloste, joka sisältää rekisteriselosteen ja asiakkaiden henkilötietojen käsittelyä koskevan informoinnin. 1. Toiminnasta vastaava rekisterinpitäjä Nimi: Kuopion

Lisätiedot

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA Kangasalan kunta pyytää tarjouksia alle 65-vuotiaiden omaishoidon vapaiden ja kehitysvammaisten tilapäishoidon

Lisätiedot

Joensuun seudun hankintatoimi

Joensuun seudun hankintatoimi HANKINTAOIKAISU- JA OIKAISUVAATIMUSOHJEET Päätöksen tekijä JOENSUUN KAUPUNKI Joensuun seudun hankintatoimi Päätöspäivä ja Hankintaoikaisu- ja oikaisuvaatimusoikeus Hankintayksikön päätökseen tai muuhun

Lisätiedot