Työpajat Kari Halonen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työpajat 4.12.2012. Kari Halonen"

Transkriptio

1 Työpajat Kari Halonen

2 Strategiatyöryhmä I

3 Strategia Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte yleisesti Länsi- Uudenmaan brändiin - vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi -,niin miten alueenne osalta voitaisiin käynnistää keskustelu alueen yhteisen imagomarkkinoinnin osalta? Mitä prosesseja tarvittaisiin? Investointien ja kaavoituksen osalta Asumisen kannalta Liiketoiminnan kehittämisen kannalta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti Matkailutoimialan kannalta Miten näette tilanteen mahdollisten kehittämistoimenpiteiden jälkeen vuonna 2015?

4 Strategia Matkailutulo alueella oli vuonna 2009 yhteensä 193 miljoonaa euroa? Millaiseksi asettaisitte sen vuonna 2013, 2014 ja 2015? Vastauksena voi olla prosentuaalinen kasvu ja/tai rahamääräinen matkailutulo. (Huom! Inflaatiovaikutus vuositasolla 2 3 %) Verrattuna matkailutuloon, kuntien panostus matkailumarkkinointiin Länsi-Uudellamaalla on ollut vuositasolla euroa? Mihin asettaisitte panostukset huomioiden omat vastauksenne matkailutulon osalle? Tavoitteet tulisi asettaa vuosille 2013, 2014 ja Jotta edellä mainittuihin tavoitteisiin päästäisiin niin matkailijamäärissä ja viipymässä tulisi tapahtua vuositasolla kasvua. Päivämatkailijoita on ollut /vuosi ja yöpymisiä vuosi. Ulkomaisten matkailijoiden osuus 11 % kaikista yöpymisistä. Miten asettaisitte tavoitteet vuosille 2013, 2014 ja 2015

5 Strategiatyöryhmä II

6 Strategia Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Länsi-Uudenmaan matkailullinen visio tulisi asettaa vuoteen 2020 Sen tulisi olla voimakkaasti matkailutoimialaa eteenpäin vievää ja ohjaavan strategista toimintaa sekä käytännön toimenpiteitä Edellä esitettyjen tietojen valossa, tulisiko visio enemmän huomioida kotimaan vai ulkomaan matkailumarkkinoita ja niissä tapahtuvia muutoksia? Vai molempia? (Mm. yöpymisissä ulkomaisten osuus kaikista yöpymisistä 11 % tällä hetkellä. Mitä trendit osoittavat?) Millaisen vision asettaisitte Länsi-Uudenmaan matkailulle vuoteen 2020? Voitte ottaa tässä yhteydessä kantaa mm. matkailusesonkeihin (ympärivuotisuuteen), matkailua työllistäviin vaikutuksiin, matkailuimagoon (brändiin), jossa Länsi-Uusimaa voisi olla joko/tai kotimaassa tai ulkomailla todella merkittävä tekijä tai jopa ylivoimainen. Myös voitte huomioida nykyiset matkailutoimijat eli ne yritykset, jotka saavat toimeentulonsa liikematkustuksesta (esim. kokoukset) ja ne, jotka hyötyvät vapaa-ajan matkustuksesta. Länsi-Uudenmaan matkailua varten kehitettävä brändi ohjaa myös markkinointiviestinnällisesti kohti valittua visiota Mm. Helsinki panostaa muotoiluun, merellisyyteen ja tapahtumiin. Sen brändi on vahvasti kansainvälisyyteen keskittyvä. Turku käyttää jopa slogania Kiss My Turku, Tampere Tampere All Bright, Hämeenlinna ja Häme Viiden Tähden Häme (myös keskittyvät strategisesti vain kotimaan markkinoihin), Porvoolla ei ole. Lahti Lahteenoikeasti (myös hyvinvointi ja aktiviteetit mukana). Voitteko voittaa? Mikä erottaisi teidät näistä muista? Olisiko siitä pohjaa brändityön käynnistäjäksi?

7 Strategia Esitin esimerkin Pelon maantiede ja saavutettavuus on todettu Länsi-Uudenmaan yhdeksi haasteeksi Matkailutoimiala on varsin riippuvainen verkostoistaan, koska on kovin pk-valtainen. Matkailukeskuksista, kuten Lohja, Raasepori ja Hanko matkailijoiden siirtymiset palveluista toiseen tapahtuu joko julkisella liikenteellä tai omilla kulkuneuvoilla. Tämä korostuu muiden kuntien osalta, jossa hyväkin matkailupalvelu ja sen taustalla toimiva yrittäjä saataisiin hyötymään matkailijavirroista. Miten sekä moottoriliikenteen että kevyen liikenteen osalta Länsi-Uusimaa voisi toteuttaa yhteistyössä Destian (ent. Tieliikennelaitos) opasteiden osalta projektin, jossa huomioitaisiin nämä tarpeet?

8 Tuotekehitystyöryhmä I

9 Tuotekehitys Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte matkailubrändiin, niin vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi, niin mitkä näistä matkailuteemoista erottaa JO NYT Länsi-Uudenmaan kilpailijoista? Ovatko jotkut teemat liikaa sesonkipohjaisia vai voisivatko toimia ympärivuotisesti? Kestävä matkailu Hyvinvointi Lähiruoka Luonto- ja saaristokulttuuri (sisältäen aktiviteetit) Historia ja Ruukit Miten näette tilanteen mahdollisten kehittämistoimenpiteiden jälkeen vuonna 2015?

10 Tuotekehitys Mitä tarvitaan, että äsken ryhmänne valitsemat bränditeemat ja tuotteet olisivat kunnossa ja myyntikelpoisia markkinointiin vuonna 2015 tai aikaisemmin? Miten alueenne tapahtumia voitaisiin paremmin hyödyntää matkailumarkkinoinnissa? Miten kansallisia tai jopa kansainvälisiä tapahtumia voitaisiin hakea alueelle? (Kulttuuri ja urheilu, vrt. 52 viikkoa tulisi pystyä myymään Länsi-Uuttamaata.)

11 Tuotekehitystyöryhmä II

12 Tuotekehitys Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte matkailubrändiin, niin vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi, niin mitkä näistä matkailuteemoista erottaa JO NYT Länsi-Uudenmaan kilpailijoista? Ovatko jotkut teemat liikaa sesonkipohjaisia vai voisivatko toimia ympärivuotisesti? Kestävä matkailu Hyvinvointi Lähiruoka Luonto- ja saaristokulttuuri (sisältäen aktiviteetit) Historia ja Ruukit Miten näette tilanteen mahdollisten kehittämistoimenpiteiden jälkeen vuonna 2015?

13 Tuotekehitys Mitä tarvitaan, että äsken ryhmänne valitsemat bränditeemat ja tuotteet olisivat kunnossa ja myyntikelpoisia markkinointiin vuonna 2015 tai aikaisemmin? Miten alueenne julkinen ja yksityinen matkailusektori voisi parantaa kokouspalvelujen tuotteistusta? Miten alueen ohjelmapalveluita voitaisiin hyödyntää paremmin? Miten tuotteistamalla parantaisitte Länsi- Uudenmaan matkailijoiden ja vieraiden viipymää?

14 Myynti- ja markkinointi I

15 Myynti- ja Markkinointi Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte matkailubrändiin, niin vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi, niin a) olisiko brändi suunnattu kotimaan markkinoille, b) kansainvälisille markkinoille vai c) molempiin? Voiko matkailubrändinne olla erilainen huomioiden eri markkina-alueet? (Ajatuksena on, että tod.näk. kotimaiset tuntevat alueenne jo paremmin kuin ulkomaiset)

16 Myynti- ja markkinointi Esitetyistä kohderyhmistä laittakaa tärkeysjärjestykseen ajatellen, jos joutuisitte toteuttamaan markkinointia vuodelle 2013 huomioiden seuraavat asiakassegmentit: - liikematkustus (kokoukset, sesonki , , pääasiallisesti päiväkokouksia, yöpymiset mahdollisia, Pääkaupunkiseutu ja Turku merkittävä markkina-alue) - perhematkailu kotimaa, lyhytlomat syksy, Joulu ja Vuosi sekä kevät, perhematkailu ulkomaat, lyhytlomat, syksy, Joulu ja Uusi Vuosi sekä kevät (Pääsiäinen), kotimaiset päiväkävijät (suurin matkailijaryhmä, viikonloput, kesäloma-ajanjaksot, tapahtumat) - keski-ikäiset pariskunnat, eläkeläiset (vakavaraisin kotimaan asiakassegmentti, joka pystyy matkustamaan myös lomakausien ja viikonloppujen ulkopuolella) - nuoret kotimaiset aikuiset (trenditietoisempia, laadukkuus, kestävä kehitys, sähköisen median hyödyntäminen) - kotimaiset ryhmät (harrastus-, kerho-, yhdistysryhmät, bussimatkat, sesongit kevät ja alkukesä sekä koko syksy) - venäläiset matkailijat (matkailutuloa välillisessä osassa esim. vähittäiskauppa, erityiset sesongit elokuu-syyskuu, Joulu ja Uusi Vuosi, mutta myös viikonloput, viipymä heikompi kuin keskimäärin ulkomaalaisilla, pystyvät käyttämään omaa autoaan) - ruotsalaiset matkailijat (laivayhteydet Turkuun ja Helsinkiin, oman auton käyttö, pystyvät paremmin käyttämään ruotsin kieltä kuin keskimäärin muualla Suomessa, viipymä heikompi kuin keskimäärin muilla ulkomaalaisilla matkailijoilla - saksalaiset matkailijat (pääsesonki kesä, enemmän vapaa-ajan matkustusta, jonkin verran liikematkustusta, Suomi-myyjiä Saksassa varsin runsaasti, pariskuntia, lapsiperheitä, vähemmän ryhmiä) - brittimatkailijat (pääsesonki kesä, muuten vuoden aikana myös varsin runsaasti liikematkustusta Pääkaupunkiseudulle, aktiviteetit kiinnostavat ja siihen erikoistuneita matkanjärjestäjiä on olemassa maassa, onlinemyynti ja internetin merkitys erittäin suuri matkapäätöksissä) - japanilaiset (ostavat varsin runsaasti matkailupalveluja, hyvä Suomi-imago, joko iäkkäämpiä ryhmämatkustajia bussilla tai sitten nuoria naisia, mutta tarvitsevat julkisen liikenteen palveluja

17 Myynti- ja markkinointi II

18 Myynti- ja Markkinointi Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Onko nyt olemassa taloudellisia panostuksia käynnistää oma alueellinen verkkomyynti ja varausjärjestelmä? Tarvitaanko ulkopuolista rahoitusta, hanketta? Mikä olisi aikataulu? Onko yhteinen, alueellinen online-verkkokauppa ja varausjärjestelmä todella mahdollisuus alueelle? Huomioiden alueen kapasiteetit ja kohdemarkkinat? Tekninen panostus n euroa Tarvitaan henkilökuntaa tiedon syöttämiseen, ylläpitämiseen, valvontaan Henkilökunnan ammattitaitoa kehitettävä, rekrytointi? Onko olemassa mahdollisuus toimia valtakunnallisten myynti- ja markkinointiorganisaatioiden kautta tai jopa sijoittaa omiin aluesivuihin kansainvälisissa myyntikanavissa? (Vrt. Expedia.com, Lastminute.com, Orbitz.com, Travelocity.com, TripAdvisor.com, Booking.com, Hotels.com, ebookers.com, Matkapörssi). Esim. vuosikampanja TripAdvisor.com yhteensä euroa

19 Myynti- ja markkinointi Miten toteuttaa yhteistyö Pääkaupunkiseudun matkatoimistojen kanssa? Missä vaiheessa, milloin? Voisiko aloittaa jo samantien? Tapaamiset, neuvottelut Tutustumisvierailut Länsi-Uudellemaalle. (Mediavierailut alueelle?) Yhteispaketointi. (Vähintään muutama yö Pääkaupunkiseudulle, loput Länsi-Uudellemaalle?) Kannustimet Pääkaupunkiseudun matkatoimistoille myydä Länsi-Uudenmaan matkailupalveluita Miten Länsi-Uudenmaan julkinen ja yksityinen matkailusektori voisi tehdä tässä yhteistyötä?

20 Esityksen tehostaminen ja monipuolistaminen Luo esitys Paranna esitystäsi Pidä esityksesi Meillä on toimintoja kaikkiin vaiheisiin

21 Luo esitys Suunnittele, järjestä ja käytä yhdessä muiden kanssa

22 Mallien käytön aloittaminen Sinun ei tarvitse aloittaa tyhjästä. Jos tarvitset apua tilaraportin kanssa tai tarvitset ideoita kuvaalbumeihin, olet saapunut oikeaan paikkaan.. Esityksen aloittaminen malleilla ja sisällön kohdistaminen (käytössä on juuri nyt yksi malli!)

23 Järjestä osiin Liian paljon tietoa? Voit nyt jäsentää suuren esityksen jakamalla sen osiin. Voit helposti nimetä tai tulostaa esityksen osan tai käyttää siinä erilaisia tehosteita.

24 Yhteiskäyttöomina isuudet Yhtä tiedostoa voidaan nyt muokata samanaikaisesti. Enää ei tarvitse odottaa omaa vuoroa tai hallita useita versioita. Yhteistyö on tehokasta, ja yhteiskäyttötoimintojen ansiosta se on nyt mahdollista.

25 Lisää ominaisuuksia esitykseesi Muokkaa mediasisältöäsi lisää tyylejä ja animaatioita

26 Näyttävyys on tärkeää, mutta niin on OMA VIESTISI.

27 Uudet kuvatehosteet Kuvan värien, korjaus, taiteelliset tehosteet ja taustan poistomahdollisuus sallivat kuvien monipuolisen mukauttamisen

28 Animoi tämä Katso tämä animaatio: Animaatiosiveltimellä voit luoda saman animaation yhdellä napsautuksella

29 Täydellinen video Voit nyt hyödyntää videoita entistäkin monipuolisemmin PowerPoint 2010:ssä. Voit nyt upottaa videoita esitykseesi, joten ei enää kadonneita videotiedostoja. Voit myös vaihtaa koko videon värit tai ottaa käyttöön videon tyylin. Luot näyttäviä videoita helposti.

30 Haluatko siirtyä videosi kirjanmerkin kohdalle? Vie osoitin videon päälle, niin yllätyt. Joko mainitsimme, että voit nyt lisätä kirjanmerkkejä, sisällyttää häivytyksiä, ja leikata videoitasi? Suihkulähde

31 Upeita uusia siirtymiä Huomasitko kauniit siirtymät? Nekin ovat uutta.

32 Pidä esityksesi Käytä yleislähetystä ja pakkaa toimituksen helpottamiseksi

33 KÄYTÄ YLEISLÄHETYSTÄ» Näytä diaesitys yleislähetyksenä ja selosta sitä samalla» Jaa esityksesi reaaliaikaisesti muille selaimen käyttäjille suoraan PowerPointista.» Enää ei tarvitse pyydellä muita vaihtamaan diaa.

34 Tallenna esityksesi Luo video -toiminnolla ja liitä mukaan selostus, animaatioita, mediasisältöä ja paljon muuta. Lataa, upota ja jaa muiden kanssa

35 Levitä sanaa Jos haluat esitykseen erimuotoista sisältöä, voit käyttää yhteensopivuuden optimointia or Pakkaa mediasisältö, niin voit jakaa esityksesi luotettavasti kuormittamatta sähköpostiasi turhaan Pakkaa esityksesi helposti jaettavaksi

36 ? Mutta odota Eikä siinä vielä kaikki. Voit katsella dioja missä tahansa

37 Käytä missä vain» Tutustu: PowerPoint Web App» Käytä dioja missä ja milloin tahansa

38 Mitä haluat kertoa? POWERPOINT 2010

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1. Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020)

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1. Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020) Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1 Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020) Länsi-Uudenmaan matkailuyrittäjät Kunnat Novago Yrityskehitys Oy Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016

Lisätiedot

Suomen matkailustrategia vuoteen 2020 ja toimenpideohjelma 2007-2013

Suomen matkailustrategia vuoteen 2020 ja toimenpideohjelma 2007-2013 Suomen matkailustrategia vuoteen 2020 ja toimenpideohjelma 2007-2013 Hämeen matkailumarkkinat 6.10.2008 Hämeenlinna Työ- ja elinkeinoministeriö Erityisasiantuntija Lea Häyhä Markkinat ASIAKAS Arvot Kilpailijat

Lisätiedot

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön

Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Kartta ja kompassi matkailun strategiat käytäntöön Valtakunnallinen maaseutumatkailun yrittäjäseminaari Pirkanmaalla, 28.3.2007, Tampere Erityisasiantuntija Lea Häyhä Kauppa- ja teollisuusministeriö 4/2/2007

Lisätiedot

Signaalisessio Matkailu

Signaalisessio Matkailu Signaalisessio Matkailu Matkailuala on epäonnistunut Matkailun vaikutus Matkailun osuus koko Suomen bkt:sta 2,8 % 13,8 miljardia Suurempi kuin maa-ja metsätalous Suurempi kuin pankkisektori Suurempi kuin

Lisätiedot

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa

Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Matkailun strateginen kehittäminen Lapissa Maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitto Keski-Suomen matkailuparlamentti 12.11.2008 Matkailun strategiatyön merkitys Matkailustrategia ohjaa maakunnan matkailun

Lisätiedot

MATKAILU. KasvuKraft 13.3.2014 Jukka Punamäki Länsi-Uudenmaan matkailun aluekoordinaattori Uudenmaan liitto / Novago Yrityskehitys

MATKAILU. KasvuKraft 13.3.2014 Jukka Punamäki Länsi-Uudenmaan matkailun aluekoordinaattori Uudenmaan liitto / Novago Yrityskehitys MATKAILU KasvuKraft 13.3.2014 Jukka Punamäki Länsi-Uudenmaan matkailun aluekoordinaattori Uudenmaan liitto / Novago Yrityskehitys Globaali matkailu 1950 25 miljoonaa kansainvälistä saapumista 2012 1 miljardi

Lisätiedot

Matkailijat karsastavat kaivoksia

Matkailijat karsastavat kaivoksia Matkailijat karsastavat kaivoksia Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja ravintola-ala on merkittävä toimiala, jolla on potentiaalia työllistää, tuoda verotuloja valtiolle ja luoda pysyvää hyvinvointia

Lisätiedot

Maakuntaohjelma Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä

Maakuntaohjelma Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä Maakuntaohjelma 2018 2021 Matkailu yksi Keski-Suomen kehittämiskärjistä Aluekehittäminen Keski-Suomen liiton ydintehtävä on maakunnan kehittäminen. Aluekehityslainsäädännön mukaisesti Keski-Suomen liitto

Lisätiedot

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen

15.11.2011. Kalevalasta kansainvälisyyteen 15.11.2011 Kalevalasta kansainvälisyyteen Perusasiat 44 kpl kahden hengen huoneita, 3 suitea kaksi suomalaista, infrapuna- ja turvesaunat, wellness -osasto kaksi kokoustilaa: 100 henkilöä ja 30 henkilöä

Lisätiedot

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013

Miset Matkailu. Miset Matkailun tehtävät 5.12.2013 Miset Matkailu Miset Matkailun tehtävät Mikkelin seudun matkailumarkkinointi VisitMikkeli Palvelusopimus Mikkelin seudun matkailupalvelu ry (7 kuntaa, n. 150 yritystä) Yhteistyössä yrittäjien ja eri sidosryhmien

Lisätiedot

Strategia Päivitetty

Strategia Päivitetty Strategia 2020 Päivitetty 25.8.16 Visio Matkailun identiteettimme rakentuu luontaisista elementeistä, joita alueesta viestitään muutenkin Luonto, Aurinko, Onnellisuus, Energia, Kansainvälisyys Visio muodostuu

Lisätiedot

Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi miksi?

Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi miksi? Merellinen saaristo kansainvälisesti tunnetuksi miksi? Suomen saariston ainutlaatuisuus ja mahdollisuudet Mm. heikko saavutettavuus ja pirstaleinen yrittäjäkenttä alueen matkailullinen kehittymättömyys

Lisätiedot

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä)

Kaikki vapaa-ajanyöpymiset* (tuhansia öitä) 1 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS KESÄMATKAILUSTRATEGIA 2004-2006 1. Lähtökohtia Pohjana kesämatkailustrategialle on vuosille 2004 2007 laadittu MEKin toimintastrategia, jossa MEKin päätuoteryhmät määritellään.

Lisätiedot

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN

KANTA-HÄMEEN MATKAILUN KANTA-HÄMEEN MATKAILUN STRATEGINEN JATKOSELVITYS VAIHE III CreaMentors Oy 2008 Strategian laadintaprosessi Toimijahaastattelut -matkailutoimijat -kehittäjät -päättäjät -rahoittajat Visio 2015 Toimenpideohjelma

Lisätiedot

Mitä kulttuurimatkailu on?

Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailun kehittämisstrategia kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Mitä kulttuurimatkailu on? Kulttuurimatkailussa tuotetaan alueellisia ja paikallisia kulttuurin voimavaroja arvostaen matkailutuotteita

Lisätiedot

GOSAIMAA.COM MYR 3.11.2014

GOSAIMAA.COM MYR 3.11.2014 GOSAIMAA.COM MYR 3.11.2014 Hannele Eskelinen, Suvi Ahola 3.11.2014 www.gosaimaa.com 1 Holiday Club Resorts Oy Perustettu 1986 Liikevaihto 123 m Henkilöstö 751 22 lomakeskusta Suomessa, 2 Ruotsissa, 6 Espanjassa

Lisätiedot

T U T K I M U K S E S T A Y L E E N S Ä

T U T K I M U K S E S T A Y L E E N S Ä Länsi-Uudenmaan vetovoimatutkimus 2011 KOKO Länsi-Uusimaa Tutkimusraportti 13.1.2012 MIKKO KESÄ KAISA MÄKI-KIHNIÄ JUUSO HEINISUO Innolink Research Oy T U T K I M U K S E S T A Y L E E N S Ä Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia (2020) Länsi-Uudenmaan matkailuyrittäjät Kunnat Novago Yrityskehitys Oy

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia (2020) Länsi-Uudenmaan matkailuyrittäjät Kunnat Novago Yrityskehitys Oy Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020) Länsi-Uudenmaan matkailuyrittäjät Kunnat Novago Yrityskehitys Oy Alkusanat Käsissäsi on Länsi-Uudenmaan alueen ensimmäinen yhteinen matkailustrategia.

Lisätiedot

Keski-Suomen matkailustrategia 2020. Keski-Suomen matkailuhallitus 14.2.2013

Keski-Suomen matkailustrategia 2020. Keski-Suomen matkailuhallitus 14.2.2013 Keski-Suomen matkailustrategia 2020 Keski-Suomen matkailuhallitus 14.2.2013 Vanhan (2005) matkailustrategian tavoitteet peruslähtökohtana yrityslähtöisyys, julkinen sektori toimii edellytysten luojana

Lisätiedot

Kansainvälinen matkailumarkkinointi

Kansainvälinen matkailumarkkinointi Kansainvälinen matkailumarkkinointi 1.9.2011 1.9.2011 Kari Halonen 1 Organisation Chart Helsinki City Council Helsinki City Board Lord Mayor Jussi Pajunen Economic and Planning Centre Finance Director

Lisätiedot

Venäläisen asiakkaan ostokäyttäytyminen ja matkailutuotteiden markkinointi Venäjälle

Venäläisen asiakkaan ostokäyttäytyminen ja matkailutuotteiden markkinointi Venäjälle Venäläisen asiakkaan ostokäyttäytyminen ja matkailutuotteiden markkinointi Venäjälle Imatra 14.1.2014 Virve Obolgogiani Mimino Oy Tavoitteena matkailutuotteen myynti venäläiselle asiakkaalle Miten asiakas

Lisätiedot

Matkailu / Työ- ja elinkeinojaosto

Matkailu / Työ- ja elinkeinojaosto Matkailu / Työ- ja elinkeinojaosto 26.10.2016 - Julkinen tuki matkailun edistämiseen. Tuen muutokset ja niiden vaikutukset. - Matkailun edistämisen kehittämistoimien vaikuttavuus ja vaikuttavuutta heikentävät

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan matkailun koordinointi

Länsi-Uudenmaan matkailun koordinointi Länsi-Uudenmaan matkailun koordinointi Alueellisen organisoitumisen mahdollisuudet Asiat Länsi-Uudenmaan matkailun ongelmat Alueelliset organisointimallit muualla Suomessa Haastattelut kesä-elokuu 2009

Lisätiedot

Uudenmaan matkailun tulo- ja. työllisyysselvitys 2016

Uudenmaan matkailun tulo- ja. työllisyysselvitys 2016 Uudenmaan matkailun tulo- ja työllisyysselvitys 2016 Miten selvitys tehtiin? 1 2 3 4 5 6 Matkailijoiden määrä Rahankäyttö eri palveluihin per matkailija Matkailijoiden rahankäyttö yhteensä eri palveluihin

Lisätiedot

Tampereen matkailutulo- ja työllisyys vuonna 2015

Tampereen matkailutulo- ja työllisyys vuonna 2015 Tampereen matkailutulo- ja työllisyys vuonna 2015 Mikko Manka Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy 30.3.2017 Meillä Tampereella on niin kaunis luonto! mutta niin on muuallakin, sillä kaikki kuvat ovat

Lisätiedot

TAHKO ACTION PLAN. 1. Markkinointi. 2. Tapahtumat. 3. Harrasteet ja tekemiset. Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen:

TAHKO ACTION PLAN. 1. Markkinointi. 2. Tapahtumat. 3. Harrasteet ja tekemiset. Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen: TAHKO ACTION PLAN Tahkon kehittämisen painopisteet on jaettu kahdeksaan osa-alueeseen: 1. Markkinointi Tahkon yhteismarkkinoinnista vastaa Kuopio-Tahko markkinointi Oy. Yhtiön vuotuinen markkinointibudjetti

Lisätiedot

Sodankylän matkailun aluetaloudelliset vaikutukset vuonna 2008 Pentti Poikela Tutkimusraportti

Sodankylän matkailun aluetaloudelliset vaikutukset vuonna 2008 Pentti Poikela Tutkimusraportti Sodankylän matkailun aluetaloudelliset vaikutukset vuonna 2008 Pentti Poikela Tutkimusraportti Miksi tutkimus tehtiin? Pro gradu-tutkielma Sodankylän kunnalla tarve tutkia matkailun aluetaloudellisia vaikutuksia

Lisätiedot

KUOPION ALUE VENÄJÄN MARKKINOILLA

KUOPION ALUE VENÄJÄN MARKKINOILLA KUOPION ALUE VENÄJÄN MARKKINOILLA MARKKINOINNIN ALKUTAIVAL Pietariin 1995 Moskovaan 1997 Ensimmäiset matkanjärjestäjävierailut Venäjän markkinoiden erityispiirteitä - neitseelliset markkinat - innokkuutta

Lisätiedot

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 1 MICROSOFT POWERPOINT 2010 Esitysgrafiikkaohjelman peruskäyttö ja uudet ominaisuudet 2 Voit tehdä näyttävät esitykset helposti Voit lisätä esitykseen kuvia, taulukoita, kaavioita, kuvia, piirroksia, ääntä,

Lisätiedot

Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset. Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto

Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset. Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto Maaseutumatkailu Suomessa ja maaseutumatkailun tulovaikutukset Pori 16.10. 2014 Kimmo Aalto Valtakunnallinen kylämatkailun kehittämishanke Kylien tapahtumat ja kylämatkailutuotteet tervetuloakylaan.fi

Lisätiedot

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella

: : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängön alueella : : HÄJY 011 : : Matkailun kehittämisprojekti Hämeen Järviylängöllä Projektin nimi lyhentyy toteutusalueesta ja päättymisvuodesta:

Lisätiedot

Lapin matkailustrategia Satu Luiro, Lapin liitto

Lapin matkailustrategia Satu Luiro, Lapin liitto Lapin matkailustrategia 2011-2014 28.9.2011 Satu Luiro, Lapin liitto Lapin matkailun visio 2014 Lappi Puhdasta ELÄMÄNVOIMAA lähelläsi. Lappi on Euroopan johtava kestävän luonto- ja elämysmatkailun kohde

Lisätiedot

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK VisitFinland ensisijaisia tehtäviä: Suomen maabrändin luominen ja sitä

Lisätiedot

Saga of Finland. Product, Place, Price, Promotion. Markkinointimix-työpaja" 19.-20.11.2012

Saga of Finland. Product, Place, Price, Promotion. Markkinointimix-työpaja 19.-20.11.2012 Saga of Finland Product, Place, Price, Promotion Markkinointimix-työpaja 19.-20.11.2012 Työpajan esittely Suomessa järjestettävä kaksipäiväinen teemoitettu työpaja keskittyy markkinointimixiin 4P-mallin

Lisätiedot

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu

Matkailun ajankohtaista. Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Matkailun ajankohtaista Nina Vesterinen Erityisasiantuntija, matkailu Kansainvälinen matkailu 2013 = 52 miljoonaa matkailijaa enemmän kun 2012 Lähde: UNWTO Euroopan yöpymisvuorokausia 1-9/2014 alustavia

Lisätiedot

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE

POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE POHJANLAHDEN RANTATIE -TAVARAMERKIN HAKEMUSLOMAKE Tällä lomakkeella yrittäjä voi Pohjanlahden Rantatien tavaramerkin käyttöoikeutta. Hakemuslomake sisältää kysymyksiä tuotteen, palvelun tai kohteen laadusta,

Lisätiedot

LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta

LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta LME:n kuulumisia Yhteistyöllä uutta toimintaa ja tulosta Liisa Mäenpää Finnish Lapland Tourist Board ry Finnish Lapland Tourist Board ry, Lapin Matkailuelinkeinon Liitto (LME) on perustettu syksyllä 2010.

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 13.3.

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 13.3. MINNO-osaprojekti Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 13.3.2014 Matkailuinnovaatiot Tavoite Etelä-Suomen kolmen maakunnan

Lisätiedot

Vauhtia Vuokatin (Kajaani-Oulujärvi) kv-matkailuun hanke

Vauhtia Vuokatin (Kajaani-Oulujärvi) kv-matkailuun hanke Vauhtia Vuokatin (Kajaani-Oulujärvi) kv-matkailuun hanke 1.1.2017-31.12.2019 Sotkamo 13.1.2017 Talousjohtaja Heidi Pyykkönen, Hankejohtaja Arto Asikainen ja Kohdepäällikkö Minna Hirvonen Hankevalmistelun

Lisätiedot

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1. Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020)

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1. Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020) Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1 Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020) Länsi-Uudenmaan matkailuyrittäjät Kunnat Novago Yrityskehitys Oy Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016

Lisätiedot

Mahdollisuuksien matkailuala

Mahdollisuuksien matkailuala Mahdollisuuksien matkailuala Kainuun matkailufoorumi 26.9.2012 Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry www.mara.fi 11.10.2012 Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alat suupaloina:

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013

MINNO-osaprojekti. Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNO-osaprojekti Leena Grönroosin puolesta Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 25.3.2013 MINNOssa on kaksi erillistä osiota Etelä-Suomen matkailun tulevaisuus : Häme, Päijät-Häme, Uusimaa Toteuttaja

Lisätiedot

E-P:n Matkailuparlamentti 1.9.09 Teema: Matkailun sähköinen liiketoiminta Etelä-Pohjanmaan Matkailustrategian toimeenpano v.

E-P:n Matkailuparlamentti 1.9.09 Teema: Matkailun sähköinen liiketoiminta Etelä-Pohjanmaan Matkailustrategian toimeenpano v. E-P:n Matkailuparlamentti 1.9.09 Teema: Matkailun sähköinen liiketoiminta Etelä-Pohjanmaan Matkailustrategian toimeenpano v. 2008 2010 MATKO2 Matkailun koordinointi E-P:lla 2008-2010 hanke, SeAMK Maa-

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI

HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI HÄMEENLINNAN YHTEISMARKKINOINTI AIKATAULU 05/2014 03/2015 04/2015 05/2015 ESISELVITYS BRÄNDITYÖ MASU + BUDJETTI YHTEISMARKKINOINTI MALLI + SITOUMUKSET TOIMINTA ALKAA TOIMEKSIANTO Kaupunginjohtajan aloitteesta

Lisätiedot

Koulujen kesälomien siirron vaikutukset matkailuelinkeinolle Tulokset

Koulujen kesälomien siirron vaikutukset matkailuelinkeinolle Tulokset Koulujen kesälomien siirron vaikutukset matkailuelinkeinolle Tulokset 3.5.2018 Susanna Harvio & Tuomas Santasalo, WSP Finland Oy Selvityksen tavoite ja toteutus Työn toteutus: 01-04/2018 Toteuttaja: WSP

Lisätiedot

Matkailusta elinvoimaa aluekehitykseen

Matkailusta elinvoimaa aluekehitykseen Matkailusta elinvoimaa aluekehitykseen oimialojen tavoiteltu kehitys vuoteen 2030 -työpaja Oulu 20.11.2014 utkija, F ekka Kauppila Naturpolis Oy Esityksen sisältö Johdanto matkailukeskusvetoinen kehittämispolitiikka

Lisätiedot

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 15.10.

MINNO-osaprojekti. Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg. TouNet-projektin ohjausryhmä 15.10. MINNO-osaprojekti Matkailuinnovaatiot & Uudenmaan tulo- ja työllisyystutkimus Leena Grönroos & Eva Holmberg TouNet-projektin ohjausryhmä 15.10.2013 Matkailuinnovaatiot Tavoitteena Etelä-Suomen kolmen maakunnan

Lisätiedot

Vetovoimaa kestävästä matkailusta

Vetovoimaa kestävästä matkailusta Vetovoimaa kestävästä matkailusta Susanne Sarvilinna Jyväskylän kaupunki/ Visit Jyväskylä Jyväskylä, Laukaa, Muurame, Hankasalmi, Petäjävesi, Uurainen, Toivakka Suomen matkailu on hyvässä kasvussa 8,3

Lisätiedot

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut

Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Matkailu; majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä ohjelmapalvelut Toimialapäällikön rahoitusnäkemykset Helsinki 21.03.2012 Toimialapäällikkö Anneli Harju-Autti Majoitusvuorokausien kehitys 1000 vrk 16000

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015

KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015 KESKI-SUOMEN MATKAILUSTRATEGIA 2015 Matkailuparlamentti 18.11.2009 Kehittämispäällikkö Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Matkailuparlamentti 2004: Keski-Suomi hyväksyy peruslähtökohdat: 1. Matkailuyrityksillä

Lisätiedot

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA

TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA TOIMENPIDEOHJELMA 2014 2016 PÄHKINÄN KUORESSA Tässä toimenpideohjelmassa paikallisella matkailulla tarkoitetaan Juvan, Rantasalmen ja Sulkavan alueiden matkailua. Alueellinen matkailu tarkoittaa Etelä-Savon

Lisätiedot

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa

Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Harvinaisten kielten osaamistarpeet Lapin alueella Ammattikielten ja viestinnän yhdistyksen kevätpäivät 18.5.2011 Kokkolassa Ritva Ala-Louko Lapin korkeakoulukonsernin kielikeskus Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Kari Halonen. Länsi-Uusimaa 4.12.2012 www.toolboxtravel.fi

Kari Halonen. Länsi-Uusimaa 4.12.2012 www.toolboxtravel.fi Kari Halonen Länsi-Uusimaa 4.12.2012 www.toolboxtravel.fi Työpajapäivä Strategiataso Tuotekehitystaso Markkinointi Myynti Ohjelma - Programm Klo 16.15 16.25 Klo 16.25 16.45 Klo 16.45 17.15 Klo 17.15 17.25

Lisätiedot

Kylään maisemaan -hanke. Loviisa Alueryhmän tapaaminen

Kylään maisemaan -hanke. Loviisa Alueryhmän tapaaminen Kylään maisemaan -hanke Loviisa 15.5.2019 Alueryhmän tapaaminen Hanke lyhyesti tavoitteena on kehittää ja edistää kulttuuriympäristöön perustuvaa yrittäjyyttä nostaa maaseudun arvostusta asukkaiden ja

Lisätiedot

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry

Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry 11/9/2012 1 Ruka-Kuusamo Matkailuyhdistys ry Perustettu syksyllä 2002 10 vuotisjuhlat lokakuussa Jäsenyrityksiä lähes 170 (matkailuyrityksiä, kauppaliikkeitä, kiinteistönvälittäjiä, huoltofirmoja, liikennöitsijöitä)

Lisätiedot

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla

gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla gosaimaan yhteismarkkinointi - alueen matkailutoimijoiden ja yrityksien asialla Yhteismarkkinointi Joukkueajattelu Paras matkailualue (joukkue) voittaa Resurssit Yhdessä enemmän kuin yksin Yhteinen suunta

Lisätiedot

LEIRINTÄMATKAILU SUOMESSA JA PORVOOSSA Pipsa Kyöstiö

LEIRINTÄMATKAILU SUOMESSA JA PORVOOSSA Pipsa Kyöstiö LEIRINTÄMATKAILU SUOMESSA JA PORVOOSSA Pipsa Kyöstiö Sisältö 1 Yleistä Suomesta... 3 1.1. Leirintämatkailun taustaa... 3 1.2. Toimialan luonne... 3 1.3. Huomioita tulevaisuuden leirintäaluematkailussa...

Lisätiedot

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010

Riihimäen seutu. Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 Riihimäen seutu Esitys Häme-markkinoinnin päättäjätilaisuudessa 22.2.2010 1. Seudun tulevaisuus Talousaluestrategia 2015: Väestönkasvu jatkuu, 1-1,5%/vuosi Talousalueemme on metropolialueen aluekeskus

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

Yöpymismäärien kehitys* (Tilastokeskuksen tilastoima rekisteröidyissä majoitusliikkeissä)

Yöpymismäärien kehitys* (Tilastokeskuksen tilastoima rekisteröidyissä majoitusliikkeissä) 1 Matkailu Yöpymismäärien kehitys* (Tilastokeskuksen tilastoima rekisteröidyissä majoitusliikkeissä) 300000 250000 200000 150000 Kotimaiset Ulkomaiset ilman Venäjää Venäjä 100000 50000 0 2010 2011 2012

Lisätiedot

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Luomun koordinaatiohanke käynnistyi 20.8.2015 Helsingissä järjestetyllä kick off -työpajalla, johon osallistui noin 40 henkilöä. Työpajan rahoitti Manner-Suomen

Lisätiedot

Matkailumarkkinoinnin kuulumiset supervuonna. Maarit Pitkänen Helsingin matkailu- ja kongressitoimisto

Matkailumarkkinoinnin kuulumiset supervuonna. Maarit Pitkänen Helsingin matkailu- ja kongressitoimisto Matkailumarkkinoinnin kuulumiset supervuonna Maarit Pitkänen Helsingin matkailu- ja kongressitoimisto MATKAILUMARKKINOINTI Helsingin matkailubrändin 9 vahvuustekijää Idän ja lännen kohtaamispaikka > Nordic

Lisätiedot

Matkailustrategia

Matkailustrategia Matkailustrategia 2017-2020 1 Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. MATKAILUN KEHITTÄMINEN UUDELLAMAALLA... 3 3. MATKAILU LÄNSI-UUDELLAMAALLA... 3 4. LÄNSI-UUDENMAAN MATKAILUSTRATEGIA... 5 5. KARKKILAN

Lisätiedot

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015

Tilastotietoa päätöksenteon tueksi. Nina Vesterinen 20.3.2015 Tilastotietoa päätöksenteon tueksi Nina Vesterinen 20.3.2015 Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun Matkailun tiekartta 2015 2025 Matkailun tiekartta www.tem.fi/matkailuntiekartta Markkinat

Lisätiedot

Kehittämisstrategiat 2014-2018

Kehittämisstrategiat 2014-2018 Kehittämisstrategiat kansainvälisille markkinoille 2014-2018 Kehittämisstrategiat 2014-2018 Määrittelevät teeman kehittämisen linjaukset ja painopisteet koko Suomessa: kulttuuri, talvi, kesäaktiviteetit/luontomatkailu,

Lisätiedot

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit

Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Teemat Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Hyvinvointi, liikunta ja rauha Elävät ruukkimiljööt Tarinat ja kulttuuri Ruoka Vesi - saaristo, meri, järvet, vesireitit Monipuolinen Monipuolinen Markkinointi

Lisätiedot

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma

OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma OIVA matkailuyrittäjien koulutusohjelma 2010-2012 Hämeen Matkailu Oy Kehittämiskeskus Oy Häme Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Janakkalan kunta 13.10.2010 Forssan Seudun Kehittämiskeskus Oy Projektin

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

B U S I N E S S O U L U

B U S I N E S S O U L U P A L V E L U J E N O N L I N E - M Y Y N N I N T Y Ö P A J A 1 0. 9. 2 0 1 9 B U S I N E S S O U L U K I R S I M I K KO L A 10.9.2019 Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy 1 OHJELMA TÄNÄÄN 10.9.2019 KLO 9-12:30

Lisätiedot

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen Internetpalvelut matkalla 03.05.2012 Mikko Sairanen Täyden palvelun mobiilitoimisto Suunnittelu Toteutus Tuki & ylläpito Jatkokehitys 2 Palvelut Mobiilisivustot ja sovellukset Tabletsovellukset Smart-TV

Lisätiedot

Etelä-Karjalan matkailun yhteismarkkinointi

Etelä-Karjalan matkailun yhteismarkkinointi Etelä-Karjalan matkailun yhteismarkkinointi Missio & visio Missio Johtaa ja toteuttaa maakunnan matkailumarkkinointia yhteismarkkinoinnin perusperiaatteiden mukaisesti (kotimaa ja kv) Visio Suomen suosituin

Lisätiedot

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi:

TOIMINTA PEVA PASSI. nimi: PEVA TOIMINTA nimi: PASSI Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti: 1. Opiskelutaidot

Lisätiedot

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013

Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 Keski-Suomen maaseutu- matkailun suuntaviivat 2007-2013 2013 Keski-Suomen Matkailuparlamentti 29.11.2006 Merja Ahonen Kehittämisohjelman kokoaminen Kehittämisohjelma tehdään yhteistyössä kehitys- ja kasvuhaluisten

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan

Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Valkoinen logo mustalla pohjalla + EU-logot mukaan Lapland The North of Finland Matkailun imagomarkkinointi 8.5.2014 Eteläisen Suomen matkailuyhteistyöpaja II Hanna-Mari Pyry Talvensaari 2 Agenda Lapland

Lisätiedot

Alueorganisaation rooli kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa

Alueorganisaation rooli kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa Alueorganisaation rooli kansainvälisessä matkailumarkkinoinnissa Matkailun alueorganisaatiot Suomessa Matkailun alueorganisaatioiden tärkein tehtävä on koota alueen yritykset yhteistyöhön Alueorganisaatio

Lisätiedot

Juva, Rantasalmi ja Sulkava 23.1.2013 www.toolboxtravel.fi. Kari Halonen

Juva, Rantasalmi ja Sulkava 23.1.2013 www.toolboxtravel.fi. Kari Halonen Juva, Rantasalmi ja Sulkava 23.1.2013 www.toolboxtravel.fi Kari Halonen Työpajapäivä Strategiataso Tuotekehitystaso Markkinointi Myynti Ohjelma 14.00 Tervetuloa, toiminnanjohtaja Ilpo Lehtinen, Rajupusu

Lisätiedot

Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin

Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin Lisärahoitushakemus loppuvuoden 2017 toimenpiteisiin Tavoite: Digitalisaatio Tampereella olevien matkailijoiden kattava palvelu Digitaalinen asiakaskokemus: visittampere.fi palvelu-uudistus Matkailijoita,

Lisätiedot

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen

KTKO104 Demo 3. Marika Peltonen KTKO104 Demo 3 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Harjoitusryhmät Vko 41 Esitysgrafiikka, Powerpoint, Prezi ja pientä kuvankäsittelyä Vko 43 Tekstinkäsittely Vko 44 Tekstinkäsittely jatkuu

Lisätiedot

Stopover Finland HELI MENDE

Stopover Finland HELI MENDE Stopover Finland Matkailun tiekartta 2015-2025 Yhdessä enemmän kasvua ja uudistumista Suomen matkailuun - strategiset projektit eli ns. kärkihankkeet käyntiin Matkailun strategisen ohjelman valmistelu

Lisätiedot

E18 ideatyöpajojen satoa Kotkan-Haminan seudulla (13.6. ja 4.9.2012)

E18 ideatyöpajojen satoa Kotkan-Haminan seudulla (13.6. ja 4.9.2012) E18 ideatyöpajojen satoa Kotkan-Haminan seudulla (13.6. ja 4.9.2012) Cursor Oy Jouko Luode 1.10.2012 1 E18-infotilaisuus 13.6.2012 E18-kasvukäytävä ohittamaton mahdollisuus yrittäjälle! Infotilaisuus yrittäjille

Lisätiedot

Lapin matkailu kasvaa Sakkaako saavutettavuus? Satu Luiro Matkailuasiantuntija Lapin liitto

Lapin matkailu kasvaa Sakkaako saavutettavuus? Satu Luiro Matkailuasiantuntija Lapin liitto 1 Lapin matkailu kasvaa Sakkaako saavutettavuus? Satu Luiro Matkailuasiantuntija Lapin liitto Esityksen sisältö Matkailun merkitys Lapin matkailun kehitys ja tavoitteet Lentoliikenteen merkitys matkailulle

Lisätiedot

Luo mediaopas Tarinatallentimella

Luo mediaopas Tarinatallentimella Luo mediaopas Tarinatallentimella 2015 Tarinatallennin Tarinatallentimella voi helposti luoda mediaoppaita käytettäväksi älypuhelimilla. Sen avulla rakennat erilaisia kokonaisuuksia helposti ja hallitset

Lisätiedot

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Lomakkeen tekeminen Google Docsilla

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Lomakkeen tekeminen Google Docsilla HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu Ohje Lomakkeen tekeminen Google Docsilla Sisällys Lomakkeen tekeminen Google docs:lla... 1 Vastausten tallentaminen... 5 Lomakkeen käyttöönottaminen... 5 Linkin laittaminen

Lisätiedot

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys

Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Verkkokaupan kasvuohjelma tavoitteena globaali pk-yrittäjyys Kari Pokkinen, Finpro 16.4.2015 2 Finpro Export Finland yritysten kansainvälistäjä Export Finland on suomalaisten yritysten kansainvälistäjä,

Lisätiedot

MATKAILUKLUSTERI 2005-2010

MATKAILUKLUSTERI 2005-2010 KESKI-SUOMEN SUOMEN MATKAILUKLUSTERI 2005-2010 Keski-Suomen matkailun nykytila Matkailun aluetaloudelliset vaikutukset Kotimaisten ja ulkomaisten matkailijoiden kulutus K-S v. 2002 oli yht. 361 milj.,

Lisätiedot

L A H T I R E G I O N J A K A N S A I N VÄ L I S T Y M I S E N PA I N O P I S T E E T

L A H T I R E G I O N J A K A N S A I N VÄ L I S T Y M I S E N PA I N O P I S T E E T L A H T I R E G I O N J A K A N S A I N VÄ L I S T Y M I S E N PA I N O P I S T E E T TA U S TA A : PÄ I J ÄT - H Ä M E E N K A N S A I N V Ä L I S T Y M I S E N Y L E I S S U U N N I T E L M A 2 0 1 5-2017

Lisätiedot

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta.

TEEMA 2 Aineistot. Kirjautuminen Moodleen. Sisältö. Kirjaudut Moodleen sivulta http://moodle.pkamk.fi/. Voit vaihtaa kielen valikosta. TEEMA2 Aineistot Sisältö Moodleen kirjautuminen...1 Aineistot (Lisää aineisto ) - Web-sivu...2 - Linkit ulkoisille sivuille...4 - Valmiit tiedostot...5 Etusivun näkymän jäsennys otsikoilla...7 Tiedostojen

Lisätiedot

Matkailukoordinaattori alueellisen yhteistyön edistäjänä

Matkailukoordinaattori alueellisen yhteistyön edistäjänä Matkailukoordinaattori alueellisen yhteistyön edistäjänä Miksi Länsi-Uusimaa, miksei kaikki kunnat erikseen? Länsi- Uusimaa Lahti Region Lahti, Asikkala, Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä, Nastola,

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

gosaimaa yhteismarkkinointi

gosaimaa yhteismarkkinointi gosaimaa yhteismarkkinointi Yhteismarkkinointi Joukkueajattelu Paras matkailualue (joukkue) voittaa Resurssit Yhdessä enemmän kuin yksin Yhteinen suunta Yhteinen viesti kaikessa markkinoinnissa Syöttöpeliä

Lisätiedot

Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää

Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää KUVA KUVA KUVA Mara-alan yritykset odottavat hyvää kesää 19.5.216 Ekonomisti Jouni Vihmo KUVA Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry Yritykset odottavat hyvää kesää majoitusyritykset

Lisätiedot

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA

MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA MELONTAMATKAILUN TOIMENPIDESUUNNITELMA 2009-2013 Työryhmä: Markus Björlin, Elämysaalto Jan Gäddnäs, Gaia Events Pertti Karttunen, Suomen Kanoottiliitto Pellervo Kokkonen, Savonlinnan Innovaatiokeskus Jukka

Lisätiedot

Hyvinvoiva Länsi-Uusimaa Hyvinvointifoorumi 7.4.2011 Lohja. Avaus ja tervetuloa KTT, yliopettaja Tarja Meristö

Hyvinvoiva Länsi-Uusimaa Hyvinvointifoorumi 7.4.2011 Lohja. Avaus ja tervetuloa KTT, yliopettaja Tarja Meristö Hyvinvoiva Länsi-Uusimaa Hyvinvointifoorumi 7.4.2011 Lohja Avaus ja tervetuloa KTT, yliopettaja Tarja Meristö Millainen ihmiskäsitys ohjaa hyvinvoinnin ja hyvinvointipalveluiden kehittämistä? Homo Sapiens

Lisätiedot

Rural Finland Matkailun kehittäjien tapaaminen Suvi Ahonen

Rural Finland Matkailun kehittäjien tapaaminen Suvi Ahonen Rural Finland Matkailun kehittäjien tapaaminen 29.11.2017 Suvi Ahonen 1 Koko maassa yöpymiset lisääntyivät tammi-syyskuussa 5,1 %. Kasvua tuli kotimaasta 1,4 % ja ulkomailta 14,8 %. Keski-Suomen majoitusliikkeiden

Lisätiedot

Visit Finlandin kehittämispalvelut yrityksille

Visit Finlandin kehittämispalvelut yrityksille Visit Finlandin kehittämispalvelut yrityksille Matkailun toimialaraportin julkistamisseminaari Rovaniemi 10.12.2014 Heli Mende, Visit Finland / Finpro Matkailuyrityksen systemaattinen kansainvälistyminen

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia Maaliskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 240 000 yöpymistä, joista suomalaisille 118 000 ja ulkomaalaisille 122 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

Toimialapalvelu Näkemyksestä menestystä

Toimialapalvelu Näkemyksestä menestystä Toimialapalvelu Näkemyksestä menestystä www.tem.fi/toimialapalvelu TEM Toimialapalvelu Matkailun kehitysnäkymiä Toimialojen kasvuseminaari 15.3.2018 Toimialapäällikkö Susanna Jänkälä TEM Toimialapalvelu

Lisätiedot