Työpajat Kari Halonen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Työpajat 4.12.2012. Kari Halonen"

Transkriptio

1 Työpajat Kari Halonen

2 Strategiatyöryhmä I

3 Strategia Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte yleisesti Länsi- Uudenmaan brändiin - vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi -,niin miten alueenne osalta voitaisiin käynnistää keskustelu alueen yhteisen imagomarkkinoinnin osalta? Mitä prosesseja tarvittaisiin? Investointien ja kaavoituksen osalta Asumisen kannalta Liiketoiminnan kehittämisen kannalta valtakunnallisesti ja kansainvälisesti Matkailutoimialan kannalta Miten näette tilanteen mahdollisten kehittämistoimenpiteiden jälkeen vuonna 2015?

4 Strategia Matkailutulo alueella oli vuonna 2009 yhteensä 193 miljoonaa euroa? Millaiseksi asettaisitte sen vuonna 2013, 2014 ja 2015? Vastauksena voi olla prosentuaalinen kasvu ja/tai rahamääräinen matkailutulo. (Huom! Inflaatiovaikutus vuositasolla 2 3 %) Verrattuna matkailutuloon, kuntien panostus matkailumarkkinointiin Länsi-Uudellamaalla on ollut vuositasolla euroa? Mihin asettaisitte panostukset huomioiden omat vastauksenne matkailutulon osalle? Tavoitteet tulisi asettaa vuosille 2013, 2014 ja Jotta edellä mainittuihin tavoitteisiin päästäisiin niin matkailijamäärissä ja viipymässä tulisi tapahtua vuositasolla kasvua. Päivämatkailijoita on ollut /vuosi ja yöpymisiä vuosi. Ulkomaisten matkailijoiden osuus 11 % kaikista yöpymisistä. Miten asettaisitte tavoitteet vuosille 2013, 2014 ja 2015

5 Strategiatyöryhmä II

6 Strategia Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Länsi-Uudenmaan matkailullinen visio tulisi asettaa vuoteen 2020 Sen tulisi olla voimakkaasti matkailutoimialaa eteenpäin vievää ja ohjaavan strategista toimintaa sekä käytännön toimenpiteitä Edellä esitettyjen tietojen valossa, tulisiko visio enemmän huomioida kotimaan vai ulkomaan matkailumarkkinoita ja niissä tapahtuvia muutoksia? Vai molempia? (Mm. yöpymisissä ulkomaisten osuus kaikista yöpymisistä 11 % tällä hetkellä. Mitä trendit osoittavat?) Millaisen vision asettaisitte Länsi-Uudenmaan matkailulle vuoteen 2020? Voitte ottaa tässä yhteydessä kantaa mm. matkailusesonkeihin (ympärivuotisuuteen), matkailua työllistäviin vaikutuksiin, matkailuimagoon (brändiin), jossa Länsi-Uusimaa voisi olla joko/tai kotimaassa tai ulkomailla todella merkittävä tekijä tai jopa ylivoimainen. Myös voitte huomioida nykyiset matkailutoimijat eli ne yritykset, jotka saavat toimeentulonsa liikematkustuksesta (esim. kokoukset) ja ne, jotka hyötyvät vapaa-ajan matkustuksesta. Länsi-Uudenmaan matkailua varten kehitettävä brändi ohjaa myös markkinointiviestinnällisesti kohti valittua visiota Mm. Helsinki panostaa muotoiluun, merellisyyteen ja tapahtumiin. Sen brändi on vahvasti kansainvälisyyteen keskittyvä. Turku käyttää jopa slogania Kiss My Turku, Tampere Tampere All Bright, Hämeenlinna ja Häme Viiden Tähden Häme (myös keskittyvät strategisesti vain kotimaan markkinoihin), Porvoolla ei ole. Lahti Lahteenoikeasti (myös hyvinvointi ja aktiviteetit mukana). Voitteko voittaa? Mikä erottaisi teidät näistä muista? Olisiko siitä pohjaa brändityön käynnistäjäksi?

7 Strategia Esitin esimerkin Pelon maantiede ja saavutettavuus on todettu Länsi-Uudenmaan yhdeksi haasteeksi Matkailutoimiala on varsin riippuvainen verkostoistaan, koska on kovin pk-valtainen. Matkailukeskuksista, kuten Lohja, Raasepori ja Hanko matkailijoiden siirtymiset palveluista toiseen tapahtuu joko julkisella liikenteellä tai omilla kulkuneuvoilla. Tämä korostuu muiden kuntien osalta, jossa hyväkin matkailupalvelu ja sen taustalla toimiva yrittäjä saataisiin hyötymään matkailijavirroista. Miten sekä moottoriliikenteen että kevyen liikenteen osalta Länsi-Uusimaa voisi toteuttaa yhteistyössä Destian (ent. Tieliikennelaitos) opasteiden osalta projektin, jossa huomioitaisiin nämä tarpeet?

8 Tuotekehitystyöryhmä I

9 Tuotekehitys Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte matkailubrändiin, niin vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi, niin mitkä näistä matkailuteemoista erottaa JO NYT Länsi-Uudenmaan kilpailijoista? Ovatko jotkut teemat liikaa sesonkipohjaisia vai voisivatko toimia ympärivuotisesti? Kestävä matkailu Hyvinvointi Lähiruoka Luonto- ja saaristokulttuuri (sisältäen aktiviteetit) Historia ja Ruukit Miten näette tilanteen mahdollisten kehittämistoimenpiteiden jälkeen vuonna 2015?

10 Tuotekehitys Mitä tarvitaan, että äsken ryhmänne valitsemat bränditeemat ja tuotteet olisivat kunnossa ja myyntikelpoisia markkinointiin vuonna 2015 tai aikaisemmin? Miten alueenne tapahtumia voitaisiin paremmin hyödyntää matkailumarkkinoinnissa? Miten kansallisia tai jopa kansainvälisiä tapahtumia voitaisiin hakea alueelle? (Kulttuuri ja urheilu, vrt. 52 viikkoa tulisi pystyä myymään Länsi-Uuttamaata.)

11 Tuotekehitystyöryhmä II

12 Tuotekehitys Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte matkailubrändiin, niin vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi, niin mitkä näistä matkailuteemoista erottaa JO NYT Länsi-Uudenmaan kilpailijoista? Ovatko jotkut teemat liikaa sesonkipohjaisia vai voisivatko toimia ympärivuotisesti? Kestävä matkailu Hyvinvointi Lähiruoka Luonto- ja saaristokulttuuri (sisältäen aktiviteetit) Historia ja Ruukit Miten näette tilanteen mahdollisten kehittämistoimenpiteiden jälkeen vuonna 2015?

13 Tuotekehitys Mitä tarvitaan, että äsken ryhmänne valitsemat bränditeemat ja tuotteet olisivat kunnossa ja myyntikelpoisia markkinointiin vuonna 2015 tai aikaisemmin? Miten alueenne julkinen ja yksityinen matkailusektori voisi parantaa kokouspalvelujen tuotteistusta? Miten alueen ohjelmapalveluita voitaisiin hyödyntää paremmin? Miten tuotteistamalla parantaisitte Länsi- Uudenmaan matkailijoiden ja vieraiden viipymää?

14 Myynti- ja markkinointi I

15 Myynti- ja Markkinointi Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Brändin tehtävä on erottaa oma matkailupalvelu ja/tai alue kilpailijoista. Kerroin, että brändi on paljon laajempi kysymys kuin kohteen matkailullinen imago, mutta jos keskitytte matkailubrändiin, niin vielä tietämättä mikä se loppujen lopuksi olisi, niin a) olisiko brändi suunnattu kotimaan markkinoille, b) kansainvälisille markkinoille vai c) molempiin? Voiko matkailubrändinne olla erilainen huomioiden eri markkina-alueet? (Ajatuksena on, että tod.näk. kotimaiset tuntevat alueenne jo paremmin kuin ulkomaiset)

16 Myynti- ja markkinointi Esitetyistä kohderyhmistä laittakaa tärkeysjärjestykseen ajatellen, jos joutuisitte toteuttamaan markkinointia vuodelle 2013 huomioiden seuraavat asiakassegmentit: - liikematkustus (kokoukset, sesonki , , pääasiallisesti päiväkokouksia, yöpymiset mahdollisia, Pääkaupunkiseutu ja Turku merkittävä markkina-alue) - perhematkailu kotimaa, lyhytlomat syksy, Joulu ja Vuosi sekä kevät, perhematkailu ulkomaat, lyhytlomat, syksy, Joulu ja Uusi Vuosi sekä kevät (Pääsiäinen), kotimaiset päiväkävijät (suurin matkailijaryhmä, viikonloput, kesäloma-ajanjaksot, tapahtumat) - keski-ikäiset pariskunnat, eläkeläiset (vakavaraisin kotimaan asiakassegmentti, joka pystyy matkustamaan myös lomakausien ja viikonloppujen ulkopuolella) - nuoret kotimaiset aikuiset (trenditietoisempia, laadukkuus, kestävä kehitys, sähköisen median hyödyntäminen) - kotimaiset ryhmät (harrastus-, kerho-, yhdistysryhmät, bussimatkat, sesongit kevät ja alkukesä sekä koko syksy) - venäläiset matkailijat (matkailutuloa välillisessä osassa esim. vähittäiskauppa, erityiset sesongit elokuu-syyskuu, Joulu ja Uusi Vuosi, mutta myös viikonloput, viipymä heikompi kuin keskimäärin ulkomaalaisilla, pystyvät käyttämään omaa autoaan) - ruotsalaiset matkailijat (laivayhteydet Turkuun ja Helsinkiin, oman auton käyttö, pystyvät paremmin käyttämään ruotsin kieltä kuin keskimäärin muualla Suomessa, viipymä heikompi kuin keskimäärin muilla ulkomaalaisilla matkailijoilla - saksalaiset matkailijat (pääsesonki kesä, enemmän vapaa-ajan matkustusta, jonkin verran liikematkustusta, Suomi-myyjiä Saksassa varsin runsaasti, pariskuntia, lapsiperheitä, vähemmän ryhmiä) - brittimatkailijat (pääsesonki kesä, muuten vuoden aikana myös varsin runsaasti liikematkustusta Pääkaupunkiseudulle, aktiviteetit kiinnostavat ja siihen erikoistuneita matkanjärjestäjiä on olemassa maassa, onlinemyynti ja internetin merkitys erittäin suuri matkapäätöksissä) - japanilaiset (ostavat varsin runsaasti matkailupalveluja, hyvä Suomi-imago, joko iäkkäämpiä ryhmämatkustajia bussilla tai sitten nuoria naisia, mutta tarvitsevat julkisen liikenteen palveluja

17 Myynti- ja markkinointi II

18 Myynti- ja Markkinointi Klo Keskustelu työryhmissä Klo Esitykset, ehdotukset, äänestykset Tehtävää: Onko nyt olemassa taloudellisia panostuksia käynnistää oma alueellinen verkkomyynti ja varausjärjestelmä? Tarvitaanko ulkopuolista rahoitusta, hanketta? Mikä olisi aikataulu? Onko yhteinen, alueellinen online-verkkokauppa ja varausjärjestelmä todella mahdollisuus alueelle? Huomioiden alueen kapasiteetit ja kohdemarkkinat? Tekninen panostus n euroa Tarvitaan henkilökuntaa tiedon syöttämiseen, ylläpitämiseen, valvontaan Henkilökunnan ammattitaitoa kehitettävä, rekrytointi? Onko olemassa mahdollisuus toimia valtakunnallisten myynti- ja markkinointiorganisaatioiden kautta tai jopa sijoittaa omiin aluesivuihin kansainvälisissa myyntikanavissa? (Vrt. Expedia.com, Lastminute.com, Orbitz.com, Travelocity.com, TripAdvisor.com, Booking.com, Hotels.com, ebookers.com, Matkapörssi). Esim. vuosikampanja TripAdvisor.com yhteensä euroa

19 Myynti- ja markkinointi Miten toteuttaa yhteistyö Pääkaupunkiseudun matkatoimistojen kanssa? Missä vaiheessa, milloin? Voisiko aloittaa jo samantien? Tapaamiset, neuvottelut Tutustumisvierailut Länsi-Uudellemaalle. (Mediavierailut alueelle?) Yhteispaketointi. (Vähintään muutama yö Pääkaupunkiseudulle, loput Länsi-Uudellemaalle?) Kannustimet Pääkaupunkiseudun matkatoimistoille myydä Länsi-Uudenmaan matkailupalveluita Miten Länsi-Uudenmaan julkinen ja yksityinen matkailusektori voisi tehdä tässä yhteistyötä?

20 Esityksen tehostaminen ja monipuolistaminen Luo esitys Paranna esitystäsi Pidä esityksesi Meillä on toimintoja kaikkiin vaiheisiin

21 Luo esitys Suunnittele, järjestä ja käytä yhdessä muiden kanssa

22 Mallien käytön aloittaminen Sinun ei tarvitse aloittaa tyhjästä. Jos tarvitset apua tilaraportin kanssa tai tarvitset ideoita kuvaalbumeihin, olet saapunut oikeaan paikkaan.. Esityksen aloittaminen malleilla ja sisällön kohdistaminen (käytössä on juuri nyt yksi malli!)

23 Järjestä osiin Liian paljon tietoa? Voit nyt jäsentää suuren esityksen jakamalla sen osiin. Voit helposti nimetä tai tulostaa esityksen osan tai käyttää siinä erilaisia tehosteita.

24 Yhteiskäyttöomina isuudet Yhtä tiedostoa voidaan nyt muokata samanaikaisesti. Enää ei tarvitse odottaa omaa vuoroa tai hallita useita versioita. Yhteistyö on tehokasta, ja yhteiskäyttötoimintojen ansiosta se on nyt mahdollista.

25 Lisää ominaisuuksia esitykseesi Muokkaa mediasisältöäsi lisää tyylejä ja animaatioita

26 Näyttävyys on tärkeää, mutta niin on OMA VIESTISI.

27 Uudet kuvatehosteet Kuvan värien, korjaus, taiteelliset tehosteet ja taustan poistomahdollisuus sallivat kuvien monipuolisen mukauttamisen

28 Animoi tämä Katso tämä animaatio: Animaatiosiveltimellä voit luoda saman animaation yhdellä napsautuksella

29 Täydellinen video Voit nyt hyödyntää videoita entistäkin monipuolisemmin PowerPoint 2010:ssä. Voit nyt upottaa videoita esitykseesi, joten ei enää kadonneita videotiedostoja. Voit myös vaihtaa koko videon värit tai ottaa käyttöön videon tyylin. Luot näyttäviä videoita helposti.

30 Haluatko siirtyä videosi kirjanmerkin kohdalle? Vie osoitin videon päälle, niin yllätyt. Joko mainitsimme, että voit nyt lisätä kirjanmerkkejä, sisällyttää häivytyksiä, ja leikata videoitasi? Suihkulähde

31 Upeita uusia siirtymiä Huomasitko kauniit siirtymät? Nekin ovat uutta.

32 Pidä esityksesi Käytä yleislähetystä ja pakkaa toimituksen helpottamiseksi

33 KÄYTÄ YLEISLÄHETYSTÄ» Näytä diaesitys yleislähetyksenä ja selosta sitä samalla» Jaa esityksesi reaaliaikaisesti muille selaimen käyttäjille suoraan PowerPointista.» Enää ei tarvitse pyydellä muita vaihtamaan diaa.

34 Tallenna esityksesi Luo video -toiminnolla ja liitä mukaan selostus, animaatioita, mediasisältöä ja paljon muuta. Lataa, upota ja jaa muiden kanssa

35 Levitä sanaa Jos haluat esitykseen erimuotoista sisältöä, voit käyttää yhteensopivuuden optimointia or Pakkaa mediasisältö, niin voit jakaa esityksesi luotettavasti kuormittamatta sähköpostiasi turhaan Pakkaa esityksesi helposti jaettavaksi

36 ? Mutta odota Eikä siinä vielä kaikki. Voit katsella dioja missä tahansa

37 Käytä missä vain» Tutustu: PowerPoint Web App» Käytä dioja missä ja milloin tahansa

38 Mitä haluat kertoa? POWERPOINT 2010

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1. Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020)

Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1. Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020) Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 1 Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016 (2020) Länsi-Uudenmaan matkailuyrittäjät Kunnat Novago Yrityskehitys Oy Länsi-Uudenmaan matkailustrategia 2013-2016

Lisätiedot

KAINUUN KANSAINVÄLINEN MATKAILUMARKKINOINTI

KAINUUN KANSAINVÄLINEN MATKAILUMARKKINOINTI versio 7..25 (= versio 24..24) KAINUUN KANSAINVÄLINEN MATKAILUMARKKINOINTI sivu SISÄLLYSLUETTELO versio 7..25 Yhteenveto ehdotuksesta Kainuun matkailun kansainvälisestä markkinoinnista... 4-6 Taustatietoa

Lisätiedot

Kuusamo Lapland. matkalla kansainvälisyyteen 2013

Kuusamo Lapland. matkalla kansainvälisyyteen 2013 Kuusamo Lapland matkalla kansainvälisyyteen 2013 Strategiapäivitys maaliskuu 2011 Kuusamo Lapland matkalla kansainvälisyyteen 2013 1 Sisällysluettelo: Johdanto... 2 Kuusamo Lapland kansainvälisellä kartalla...

Lisätiedot

NÄKYVÄ SAARISTO. Selvitystyön loppuraportti

NÄKYVÄ SAARISTO. Selvitystyön loppuraportti NÄKYVÄ SAARISTO Selvitystyön loppuraportti Maaliskuu 2013 1 Tausta, menetelmät ja prosessi 1.1 Projektin tausta Turun saaristo on kiinnostava ja vetovoimainen matkailualue ja Saariston rengastien avulla

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA POHJOIS-SAVON 2015 MATKAILUSTRATEGIA A:73 Kuopio 2011 Painosmäärä 100 kpl Taitto Thomasmedia Painopaikka Kopijyvä ISSN 1797-4402 ISBN 978-952-5759-56-3 ISSN pdf 978-952-5759-57-0 Pohjois-Savon liitto PL

Lisätiedot

SELVITYS MATKAILUYRITYSTEN KEHITTÄMISTARPEISTA 2007 2013 MIKKELIN JA SAVONLINNAN SEUDULLA SEKÄ HEINÄVEDELLÄ

SELVITYS MATKAILUYRITYSTEN KEHITTÄMISTARPEISTA 2007 2013 MIKKELIN JA SAVONLINNAN SEUDULLA SEKÄ HEINÄVEDELLÄ Nina Rinkinen Päivikki Liukkonen Virpi Leskinen SELVITYS MATKAILUYRITYSTEN KEHITTÄMISTARPEISTA 7 MIKKELIN JA SAVONLINNAN SEUDULLA SEKÄ HEINÄVEDELLÄ Mikkelin ammattikorkeakoulu A: Tutkimuksia ja raportteja

Lisätiedot

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017

PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 PÄIJÄT-HÄMEEN MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMISEN YLEISSUUNNITELMA 2015-2017 ASIKKALA HARTOLA HEINOLA HOLLOLA HÄMEENKOSKI KÄRKÖLÄ LAHTI NASTOLA ORIMATTILA PADASJOKI SYSMÄ Hartola Sysmä Padasjoki Alankomaat Venäjä

Lisätiedot

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista

Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen maaseutumatkailun mahdollisuuksista Sanna Hiltunen ja Kati Sinivuori (toim.) Menolippu maalle! Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C, Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 85 > Artikkelikokoelma Päijät-Hämeen

Lisätiedot

MATKAILUELINKEINON TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2020

MATKAILUELINKEINON TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2020 MATKAILUELINKEINON TOIMINTASUUNNITELMA 2014-2020 Visio 2020: Kemiönsaaren kunta on kohderyhmilleen tunnettu ja houkutteleva matkakohde. Olemme hyviä isäntiä, jotka tarjoavat haluttuja, laadukkaita ja helposti

Lisätiedot

Helsingin Matkailijan oppaan käännösprosessi

Helsingin Matkailijan oppaan käännösprosessi Helsingin Matkailijan oppaan käännösprosessi Ines Antti-Poika Tampereen yliopisto Kieli- ja käännöstieteiden laitos Käännöstiede (englanti) Pro gradu tutkielma Huhtikuu 2009 Tampereen yliopisto Käännöstiede

Lisätiedot

Suomen matkailustrategia 2020. 4 hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä

Suomen matkailustrategia 2020. 4 hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä Suomen matkailustrategia 2020 4 hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä SISÄLTÖ Tiivistelmä...3 Johdanto...5 Neljä hyvää syytä edistää matkailutoimialojen kehitystä...6 Matkailualan trendit...13

Lisätiedot

PYÖRÄILYMATKAILUN KEHITTÄMISSTRATEGIA 2009-2013

PYÖRÄILYMATKAILUN KEHITTÄMISSTRATEGIA 2009-2013 PYÖRÄILYMATKAILUN KEHITTÄMISSTRATEGIA 2009-2013 Työryhmä: Merja Hart, TTE-The Travel Experience Matti Hirvonen, Pyöräilykuntien verkosto ry Pasi Korhonen, Pyöräilykuntien verkosto ry Aleksandra Kitacheva,

Lisätiedot

Markkinointiyhteistyö 2014

Markkinointiyhteistyö 2014 Markkinointiyhteistyö 2014 Hyvä yhteistyökumppani Helsingin Matkailu Oy on Helsingin kaupungin kokonaan omistama tytäryhtiö, jonka tehtävänä on hoitaa Helsingin operatiivista matkailumarkkinointia yhteistyössä

Lisätiedot

Kenth Nedergård. Pohjalaisten matkailuyritysten ja käyntikohteiden näkyvyys Internetissä ja sosiaalisessa mediassa

Kenth Nedergård. Pohjalaisten matkailuyritysten ja käyntikohteiden näkyvyys Internetissä ja sosiaalisessa mediassa Kenth Nedergård Pohjalaisten matkailuyritysten ja käyntikohteiden näkyvyys Internetissä ja sosiaalisessa mediassa Kartoitus yrityksistä, yhdistyksistä ja järjestöistä, jotka tarjoavat matkailupalveluja

Lisätiedot

Venäjän sähköinen liiketoiminta matkailualalla. RuCoLa Plus -hankkeen anti ja kootut opit

Venäjän sähköinen liiketoiminta matkailualalla. RuCoLa Plus -hankkeen anti ja kootut opit Venäjän sähköinen liiketoiminta matkailualalla RuCoLa Plus -hankkeen anti ja kootut opit 1. JOHDANTO... 3 1.1. VENÄJÄN SÄHKÖINEN MARKKINOINTI TAUSTAA... 4 1.2. SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTAPROSESSI... 6 1.3.

Lisätiedot

Lieksan kaupunki KOLIN MASTER PLAN AINUTLAATUINEN KOLI. Suunnittelukeskus Oy 2007

Lieksan kaupunki KOLIN MASTER PLAN AINUTLAATUINEN KOLI. Suunnittelukeskus Oy 2007 Lieksan kaupunki KOLIN MASTER PLAN AINUTLAATUINEN KOLI 2007 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO... 1 1 LÄHTÖKOHDAT KOLIN KEHITTÄMISELLE... 2 1.1 Kolin alueen matkailun toimintaympäristö... 2 1.1.1 Matkailun trendit...

Lisätiedot

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS

MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS MATKAILUYRITTÄJÄN KANSAIN- VALISTYMIS- OPAS Kirjoittajat: Heli Saari, Jyrki Oksanen, Anne Ruokamo Tekstin editointi: Anna-Kaisa Hakkarainen SISÄLLYS TEKIJÖIDEN TERVEISET 2 LUE EDES TÄMÄ! TIIVIS KATSAUS

Lisätiedot

SUOMALAISTEN KULTTUURITAPAHTUMIEN MATKAILULLINEN MERKITTÄVYYS JA KANSAINVÄLINEN POTENTIAALI

SUOMALAISTEN KULTTUURITAPAHTUMIEN MATKAILULLINEN MERKITTÄVYYS JA KANSAINVÄLINEN POTENTIAALI SUOMALAISTEN KULTTUURITAPAHTUMIEN MATKAILULLINEN MERKITTÄVYYS JA KANSAINVÄLINEN POTENTIAALI Katja Pasanen ja Eva-Maria Hakola MEK : A:166 MATKAILUN EDISTÄMISKESKUS HELSINKI 2009 ISBN 978-952-5682-30-4

Lisätiedot

Kysely ekarjala -portaalin sisältöjen tulevaisuudesta

Kysely ekarjala -portaalin sisältöjen tulevaisuudesta Kysely ekarjala portaalin sisältöjen tulevaisuudesta 1. Edustamasi taho Vastaajien määrä: 35 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Kunta/kaupunki Oppilaitos Yritys Muu, Mikä? Avoimet vastaukset: Muu, Mikä?

Lisätiedot

Kulttuurin Ketju Kulttuurimatkailutuotteiden jakelukanavaselvitys 2011 YHTEENVETO

Kulttuurin Ketju Kulttuurimatkailutuotteiden jakelukanavaselvitys 2011 YHTEENVETO Kulttuurin Ketju Kulttuurimatkailutuotteiden jakelukanavaselvitys 2011 YHTEENVETO 12.12.2011 INNOLINK RESARCH OY Tutkimusjohtaja xxx Tutkimuspäällikkö xxx KULTTUURIN KETJU / KULTTUURIMATKAILUTUOTTEIDEN

Lisätiedot

Raportointi >> Perusraportti Päijät Hämeen matkailustrategia

Raportointi >> Perusraportti Päijät Hämeen matkailustrategia 4fdc079 (Lahden AMK), olet kirjautuneena sisään. 15. kesäkuuta 2009 8:0:4 Your boss is {0} Kirjaudu ulos Etusivu Kyselyt Raportointi Asetukset Käyttäjätiedot Ota yhteyttä Oppaat Help Päällä P Raportointi

Lisätiedot

Etelä-Savon maakunnan viestintäsuunnitelma 2009 2011. 15.1.2009 Kreab Oy

Etelä-Savon maakunnan viestintäsuunnitelma 2009 2011. 15.1.2009 Kreab Oy Etelä-Savon maakunnan viestintäsuunnitelma 2009 2011 15.1.2009 Kreab Oy Sisällys JOHDANTO... 4 VIESTINNÄN TAVOITTEET MIKSI?... 4 Maakunnan lyhyt esittely ja tarina... 4 PÄÄTEEMAT MITÄ?... 5 1. Puhdas järviluonto...

Lisätiedot

Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista

Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista 1 Valtakunnallinen pyörämatkailureittityöryhmä 17.11.2003 Pyörämatkailun edistämisohjelma, selvitys ohjelman laatimis- ja sisältötarpeista Sisällysluettelo: 1. Johdanto 2. Pyörämatkailupolitiikan tarve

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

TAPAHTUMAT MATKAKOHTEEN IMAGON RAKENTAJINA -hankkeen loppuraportti

TAPAHTUMAT MATKAKOHTEEN IMAGON RAKENTAJINA -hankkeen loppuraportti TAPAHTUMAT MATKAKOHTEEN IMAGON RAKENTAJINA -hankkeen loppuraportti 1.9.2013 31.12.2014 Jenni Mikkonen & Ira Lahovuo Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos Itä-Suomen yliopisto Sisällys 1. JOHDANTO... 3

Lisätiedot

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry

päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry Sähköisen kaupankäynnin aapinen päivitetty lokakuussa 2003 TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry 2(104) LUKIJALLE Tervetuloa tutustumaan pk-yrityksille laadittuun Sähköisen kaupankäynnin aapiseen.

Lisätiedot

MERI-TEIJON MASTER PLAN. Perniön kunnassa sijaitsevan Meri-Teijon alueen matkailun kehittämissuunnitelma

MERI-TEIJON MASTER PLAN. Perniön kunnassa sijaitsevan Meri-Teijon alueen matkailun kehittämissuunnitelma Perniön kunnassa sijaitsevan Meri-Teijon alueen matkailun kehittämissuunnitelma 7.12.2006 1 JOHDANTO... 4 2 TIIVISTELMÄ... 6 I MERI-TEIJON MATKAILUN NYKYTILA-ANALYYSI... 8 2 MATKAILUN KEHITTÄMISEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ...

Lisätiedot

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Joanna Vihtonen (toim.) Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 166 1 Joanna Vihtonen

Lisätiedot

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006

POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006 POHJOIS-SAVON MATKAILUSTRATEGIA 2001-2006 ALKUSANAT Pohjois-Savon matkailustrategia 2001-2006 on valmistunut. Strategiaa on valmisteltu laajana maakunnallisena yhteistyönä. Valmistelua on ohjannut Pohjois-Savon

Lisätiedot

Matkailun taloudelliset vaikutukset Etelä-Pohjanmaalla vuonna 2008

Matkailun taloudelliset vaikutukset Etelä-Pohjanmaalla vuonna 2008 Matkailun taloudelliset vaikutukset lla vuonna 2008 Välitön matkailutulo Milj. vuonna 2008 Seinäjoki 79 Muu Seinäjoen seutu 45 Järviseutu 23 Suupohja 18 Kuusiokunnat 129 Kauhava 37 330 Matkailun taloudelliset

Lisätiedot