Suomalainen matkailija Itä-Virossa. Timo Huttunen The Baltic Guide

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Suomalainen matkailija Itä-Virossa. Timo Huttunen The Baltic Guide"

Transkriptio

1 Suomalainen matkailija Itä-Virossa Timo Huttunen The Baltic Guide

2 Vertailussa Suomi ja Viro Suomalaisia on (2009), virolaisia on (2010). Bruttokansantuote Suomessa on euroa/vuosi/asukas (2008), joka on 12. korkein maailmassa. Virossa bruttokansantuote on euroa/vuosi/asukas (2007). (Lähde: Suomen tilastokeskus ja Eesti Statistikaamet) Suomalaisten keskimääräinen bruttokuukausipalkka on euroa (2008). (Lähde: Suomen tilastokeskus) Suomalaisen keskimääräinen eliniänodote: miehet 75,2 vuotta ja naiset 82,3 (2007), Virossa: miehet 67,1 vuotta ja naiset 78,7 vuotta (2007). (Lähde: Suomen tilastokeskus ja Eesti Statistikaamet) Suomi on maailman nopeimmin ikääntyvä maa eli eläkeläisiä on paljon ja heidän määränsä kasvaa myös tulevaisuudessa. (Lähde: Suomen tilastokeskus) Suomessa on hyvä eläkejärjestelmä ja hyvät eläkkeet. Eläkeläiset käyttävät paljon erilaisia palveluita, koska kiinteä omaisuus on jo hankittu. Eläkeikään ovat nyt tulossa ns. suuret ikäluokat eli rokkisukupolvi. 79,7 % suomalaisista kuuluu evankelis-luterilaiseen kirkkoon (2010). Suomalainen kuluttaa puhtaaksi muutettua alkoholia 8,3 litraa/ihminen/vuosi (2009), virolainen 12 litraa/ihminen/vuosi (2009). (Lähde: Stakes ja Eesti Konjuktuuriinstituut) Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995, Viro vuonna Euro otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2002, Virossa mahdollisesti vuonna Suomen viralliset kielet ovat suomi (äidinkieli 90,9 % väestöstä) ja ruotsi (äidinkieli 5,4 % väestöstä).

3 Suomalainen matkailijana Suomalaisten lomat ovat maailman pisimmät, yhteensä yli 6 viikkoa. (Lähde: Helsingin Sanomat ja Euroopan työelämän tutkimuskeskuksen raportti) - Kesäloma noin 30 päivää. - Talviloma noin 5 päivää. Usein helmikuussa, samaan aikaan kuin koulujen lomat. - Joulun aika ja pääsiäinen. - Muut kirkolliset ja valtiolliset vapaapäivät. Matkustaa paljon kotimaassa sekä viettää paljon aikaansa kesämökillä. Suomalaiset tekivät noin 31 miljoonaa yli yhden vuorokauden matkaa (2005). (Lähde: Suomen tilastokeskus) Matkustaa usein perheensä kanssa, joten tarjontaa pitää löytyä kaikille perheenjäsenille. Tarjontaa pitää olla myös ikääntyvälle väestölle. Nykyaikainen suomalainen haluaa aktiivisen loman. Suomalaiset tekevät vuodessa ulkomaanmatkaa (2008). (Lähde: Suomen tilastokeskus) Yli neljännes suomalaisten ulkomaanmatkoista suuntautui Viroon. Maahan tehtiin matkaa (2008). (Lähde: Suomen tilastokeskus) Suomalainen arvostaa kohteliasta ja muodollista käyttäytymistä, kuten teitittelyä ja kättelemistä. Suomalaiselle on tärkeää, että sovituista hinnoista ja aikatauluista pidetään kiinni. Suomalainen on rehellinen. Suomalainen on ns. kameleonttikuluttaja eli sama ihminen käyttäytyy eri tilanteissa ja paikoissa eri tavalla. Suomalainen vaatii, että matkakohde on turvallinen. Suuri osa suomalaisista ymmärtää ja osaa kotimaisten kielten lisäksi englantia.

4 Suomalaismatkailija Virossa Suomalainen matkailija käyttää rahaa Virossa ollessaan keskimäärin EEK päivässä. (Lähde: Tallinnan kaupunki ja The Baltic Guide -lehden lukijatutkimus) Keskimäärin Virossa käyvä suomalainen on hyvin koulutettu, keskitasoa paremmin hankkiva ja asuu Etelä-Suomessa. (Lähde: EAS ja The Baltic Guide -lehden lukijatutkimus) 9 prosenttia Virossa käyvistä suomalaisnaisista käy Virossa vähintään 10 kertaa vuodessa. Lähde: The Baltic Guide -lehden lukijatutkimus) Suomalaismatkailijoiden vuodessa Viroon jättämä rahasumma on yhtä suuri kuin koko Viron maataloustuotannon arvo (Lähde: EAS ja Eesti Statistikaamet) Viro on ainoa paikka, jossa kielitaidotonkin suomalainen voi tehdä itsenäisen matkan. Tallinna on Suomen toiseksi suurin ravintolakaupunki. Viru-hotelli on maailman suomalaisin hotelli. 76 prosenttia Etelä-Suomen aikuisväestöstä on käynyt kahden viimeisen vuoden aikana Virossa ja vain 20 prosenttia ei todennäköisesti tai varmasti aio matkustaa Viroon. (Lähde: Kaupan liiton huhtikuussa 2010 julkaisema tutkimus) Suomalaiset käyttävät saman tutkimuksen mukaan seuraavia palveluita (% vastaajista kahden viime vuoden aikana). Palvelut: - Ravintolat ja kahvilat 82,2 - Hotellit 56,8 - Kylpylät, solariumit jne. 29,5 - Kampaamot/kauneudenhoito 24,0 - Ooppera, teatteri, kulttuuri 17,6 (eläkeläiset 28,9!) Ostokset: - Alkoholi 86,9 - Elintarvikkeet 52,8 - Aikuisten vaatteet 49,1 - Lääkkeet 26,8 - Kosmetiikka 24,8 - Jalkineet 19,7 - Tekstiilit 18,6 - Laukut ja asusteet 18,6 - Astiat ja taloustavarat 15,2

5 Matkailun ongelmat Virossa Matkailualan johtamiskoulutuksen eli samassa myös johtamiskulttuurin puute on suuri haaste. Palvelua on parannettava. Hotelliin, ravintolaan tai matkailukohteeseen on investoitu suuria summia, rahaa on pantu markkinointiin jne. Yksi huonosti käyttäytyvä, ylimielinen tai ammattitaidoton palvelutyöntekijä voi tuhota kaiken. Hyvästä kokemuksesta kerrotaan kolmelle ihmiselle, mutta huonosta yhdeksälle. Yksi huono kokemus vaatii yhdeksän hyvää kokemusta ennen kuin ikävä asia unohtuu. Epärehellisyydestä ja varastelusta päästävä eroon. Esimerkiksi taksit. Suomalainen ei valita vaan äänestää jaloillaan.

6 Arvio suomalaisten matkailun kehittymisestä ja muuttumisesta lähivuosina Massaturismi tulee vähenemään. Ryhmämatkailu tulee vähenemään. Matkatoimistojen rooli tulee pienenemään. Kaukomatkat voivat vähentyä. (Lentomatkailun epävarmuustekijät, kuten mahdolliset haittaverot, polttoaineen hinnan nousu, ympäristöystävällisyystietouden lisääntyminen, liikennettä haittaavat luonnonmullistukset jne.) Omatoiminen matkailu kasvaa. Matkailuyritysten markkinoinnin ja tiedottamisen tarve kasvaa. Internetin ja internetsivujen merkitys korostuu. Ikääntyvä väestö matkustaa ja käyttää matkapalveluja yhä enemmän ja monipuolisemmin. Lyhytaikaiset matkat ovat lisääntyneet ja trendi tullee jatkumaan.

7 Suomalaismatkailija ja Itä-Viro lähivuosina Matkalta halutaan yhä enemmän elämyksiä. Matkailijat arvostavat yksilöllisiä ja laadukkaita matkapaketteja, joista ollaan valmiit myös maksamaan. Itä-Virossa on vanha virolainen kulttuuri sekä rikas venäläinen kulttuuri, joita pitä osata esitellä vieraille. Suomalaiset etsivät alkuperäisyyttä, erilaisuutta ja eksotiikkaa sekä vanhaa kulttuuria. (Esim. kansallispuvut, kansanmusiikki, vanhat puutalot, kirkot, kartanot ja linnoitukset, museot ja idylliset kylät sekä sipuli ja kurkut) Myös neuvostoeksotiikka kiinnostaa suomalaisia. Kaiken ei tarvitse olla uutta, historiaa ei saa hävetä eikä hävittää. Vanhaa pitää säilyttää ja sitä voi myös luoda. Alueen ominaispiirteitä pitää korostaa ja kehittää sekä monipuolistaa. Itä-Virosta löytää eksotiikkaa läheltä Suomea. Ei tarvitse matkustaa Thaimaahan asti.

8 Markkinointi suomalaisille Suomalaiset arvostavat oikeakielisyyttä, olipa kielenä suomi tai englanti. Suomalainen uskoo suomalaista. Tuotteiden ja markkinoinnin suunnittelussa on hyvä käyttää suomalaisapua. Pitää valita oikea media oikealle kohderyhmälle. Suomalaisten keskuudessa on useita erilaisia kohderyhmiä ja sama henkilö voi kuulua moneen kohderyhmään. Sanoma pitää kohdentaa. Kaikille kaikkea ei enää toimi. Yhteistyö muiden alueen matkailuyrittäjien kanssa on tärkeää. Kannattaa rakentaa yhdessä monipuolisia ja erilaisia matkapaketteja. Uutisista ja uudistuksista tiedottaminen on ilmaista mainontaa. Tiedottaminen pitää tehdä tarpeeksi aikaisin. Ei kannata uskoa ennakkoluuloja vaan faktoja. Suomalainen käyttäytyy matkallaan kuten muutkin eli rentoutuu, kokee ja nauttii elämästään.

9 The Baltic Guide -lehti tuoretta tietoa Virosta matkailijalle tämän omalla äidinkielellä Suomalais- ja ruotsalaismatkailun paras asiantuntija Virossa. The Baltic Guide -lehdet ovat Suomenlahden johtavia matkailulehtiä. Suomenkielistä lehteä on julkaistu jo yli 15 vuotta. Lehtien toimitukset tekevät säännöllistä yhteistyötä Suomen ja Ruotsin Viron suurlähetystöjen ja EAS:n kanssa. Suhteet myös Viron virallisiin kaupunki-, kunta- ja maakuntaorganisaatioihin ovat hyvät. Lisäksi Suomen suurimman Viro-yhdistyksen, Tuglas-seuran kanssa on kiinteät yhteistyösuhteet. Lehdet ovat journalistisesti toimitettuja. Toimitettu sisältö ja mainokset ovat selkeästi erillään. The Baltic Guide -lehdillä on toimitilat Virossa ja Suomessa. The Baltic Guide -tuotteet painetaan Tartossa, Kroonpress -kirjapainossa. Lehdillä on valmiit jakeluverkostot Virossa ja Suomessa. Pääjakelupisteitä ovat satamat, matkustajalaivat, hotellit, ravintolat ja baarit sekä matkailuinfopisteet. Virossa jakelupaikkoja on noin 160, Suomessa noin 10 ja Ruotsissa 4. The Baltic Guide on ainoa lehti, joka on jakelussa niin Helsingin kuin Tallinnankin satamissa sekä Tallinkin Suomen ja Viron sekä Ruotsin ja Viron välillä kulkevilla laivoilla. Jakelu tapahtuu lööpeillä varustetuista jakelukoreista tai palvelutiskeiltä eli asiakas joutuu tekemään päätöksen lehden ottamisesta. The Baltic Guide -lehtiä jaetaan huomattavat määrät Suomessa, Virossa ja Ruotsissa olevilla matkailumessuilla ja matkatapahtumissa. Lisäksi painetuille tuotteille, ilmestyvät The Baltic Guide -lehdet myös internetissä ja lehdillä on Facebook-sivu, jolla on noin fania. Lehdellä on lähes tilaajaa Suomessa. Yhtä The Baltic Guide -lehteä lukee 2,8 ihmistä. (Lähde: The Baltic Guide -lehden lukijatutkimus)

10 The Baltic Guide -tuotteet Suomenkielinen, Virosta kertova The Baltic Guide -matkailulehti aloitti vuonna Lehti ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Lehden levikki on /kuukausi. Sivumäärä on Lehti on ilmaisjulkaisu. Lehden formaatti on tabloid. Lehden päätoimittaja Mikko Savikko on syntynyt Suomessa. Suomenkielinen, Virosta kertova The Baltic Guide -kesämatkailulehti aloitti vuonna Lehti ilmestyy 1 kerran vuodessa. Lehden levikki on /kesä. Sivumäärä on Lehti on ilmaisjulkaisu. Lehden formaatti on A4. Lehden päätoimittaja on Mikko Savikko. Ruotsinkielinen, Virosta kertova The Baltic Guide -matkailulehti aloitti vuonna Lehti ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Lehden levikki on /kuukausi. Sivumäärä on Lehti on ilmaisjulkaisu. Lehden formaatti on tabloid. Lehden päätoimittaja Toomas Käbin on syntynyt Ruotsissa. Vironkielinen, Suomesta kertova The Baltic Guide -matkailulehti aloitti vuonna Lehti ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Lehden levikki on /neljännesvuosi. Sivumäärä on Lehti on ilmaisjulkaisu. Lehden formaatti on tabloid. Lehden päätoimittaja Jukka Arponen on syntynyt Suomessa.

Kysely suomalaiskuluttajilta Viron maineesta lomakohteena

Kysely suomalaiskuluttajilta Viron maineesta lomakohteena Kysely suomalaiskuluttajilta Viron maineesta lomakohteena Taustatiedot Kyselyn tavoitteena oli tutkia segmentoidusti suomalaiskuluttajien mielipidettä Viron maineesta lomakohteena, kiinnostusta erilaisia

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2010

TAK Rajatutkimus 2010 Etelä Savo Valtakatu 49 :: FIN 53100 LAPPEENRANTA :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1 Johdanto... 2 Venäläisten matkat Suomeen vuosittain Kaakkois Suomen

Lisätiedot

Jaana Rintala. Venäläismatkailijoita Etelä-Pohjanmaalle. Hankesuunnitelman laadinta.

Jaana Rintala. Venäläismatkailijoita Etelä-Pohjanmaalle. Hankesuunnitelman laadinta. Jaana Rintala Venäläismatkailijoita Etelä-Pohjanmaalle. Hankesuunnitelman laadinta. Opinnäytetyö Syksy 2012 Liiketoiminnan, yrittäjyyden ja ravitsemisalan yksikkö Liiketalouden koulutusohjelma 2 SEINÄJOEN

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Vetovoimaa matkailuun hanke maaliskuu 2013 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat

Kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat Kiinalaiset ja japanilaiset matkailijat Lahdessa Tarpeet, toiveet ja odotukset LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Kevät 2015 Suvi Mannonen Lahden

Lisätiedot

VENÄLÄISTEN VAPAA-AJAN MATKAILIJOIDEN PALVELUODOTUKSET

VENÄLÄISTEN VAPAA-AJAN MATKAILIJOIDEN PALVELUODOTUKSET Opinnäytetyö (AMK) Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma Restonomi 2013 Räsänen Katri Suni Mira VENÄLÄISTEN VAPAA-AJAN MATKAILIJOIDEN PALVELUODOTUKSET MeriTeijo Ski & Action OPINNÄYTETYÖ

Lisätiedot

Venäläiset matkailijat, venäläiset asiakkaina, kulutustottumuksia ja kulttuuria. Kolme matkailun mahdollisuutta Venäjä, Venäjä, Venäjä 7.3.

Venäläiset matkailijat, venäläiset asiakkaina, kulutustottumuksia ja kulttuuria. Kolme matkailun mahdollisuutta Venäjä, Venäjä, Venäjä 7.3. Venäläiset matkailijat, venäläiset asiakkaina, kulutustottumuksia ja kulttuuria Kolme matkailun mahdollisuutta Venäjä, Venäjä, Venäjä 7.3.2013 Esityksen valmistelussa käytetyt tietolähteet MEK eli Matkailunedistämiskeskus

Lisätiedot

MURROKSESTA MATKALLE SUOMEEN - VENÄLÄISET MATKAILIJAT

MURROKSESTA MATKALLE SUOMEEN - VENÄLÄISET MATKAILIJAT MURROKSESTA MATKALLE SUOMEEN - VENÄLÄISET MATKAILIJAT Riikka Perttula Opinnäytetyö Helmikuu 2005 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU Matkailu-, ravitsemis- ja

Lisätiedot

Ella-Miia Määttälä VENÄLÄISMATKAILU VAASAN ALUEELLA

Ella-Miia Määttälä VENÄLÄISMATKAILU VAASAN ALUEELLA Ella-Miia Määttälä VENÄLÄISMATKAILU VAASAN ALUEELLA Liiketalous ja matkailu 2014 VAASAN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tekijä Ella-Miia Määttälä Opinnäytetyön nimi Venäläismatkailu

Lisätiedot

Aikuisten mediakäyttö. Aikuiset somessa. Mainonta houkuttelee kivijalkaan. Miten mainostaa aikuisille

Aikuisten mediakäyttö. Aikuiset somessa. Mainonta houkuttelee kivijalkaan. Miten mainostaa aikuisille M AIKUISET OPAS MAINOSTAJALLE 50+ KOHDERYHMÄÄN 2 M AIKUISET M AIKUISET 3 4 Aikuisten maa 6 Aikuisten mediakäyttö 10 Motiivit mediakäytölle 12 Mediaan keskittyminen 14 Aikuiset somessa 16 Suhde mainontaan

Lisätiedot

Motiivit mediakäytölle. Aikuisten maa. Aikuisten mediakäyttö. Mediaan keskittyminen. Aikuiset somessa. Suhde mainontaan

Motiivit mediakäytölle. Aikuisten maa. Aikuisten mediakäyttö. Mediaan keskittyminen. Aikuiset somessa. Suhde mainontaan M AIKUISET OPAS MAINOSTAJALLE 50+ KOHDERYHMÄÄN 2 M AIKUISET M AIKUISET 4 6 3 10 Aikuisten maa Aikuisten mediakäyttö Motiivit mediakäytölle 12 14 16 Mediaan keskittyminen Aikuiset somessa Suhde mainontaan

Lisätiedot

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista

Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Venäläisten matkailu Yhteenveto matkailututkimuksista Vetovoimaa matkailuun hanke maaliskuu 2013 Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

MAASEUTUMATKAILUYRITYKSEN VENÄLÄISET ASIAKKAAT

MAASEUTUMATKAILUYRITYKSEN VENÄLÄISET ASIAKKAAT Sanna Peltomäki MAASEUTUMATKAILUYRITYKSEN VENÄLÄISET ASIAKKAAT Case: yritys X Opinnäytetyö Palvelujen tuottaminen ja johtaminen Joulukuu 2011 KUVAILULEHTI Opinnäytetyön päivämäärä 8.12.2011 Tekijä(t) Sanna

Lisätiedot

Segmentointi 2014 Rovaniemen matkailu

Segmentointi 2014 Rovaniemen matkailu Segmentointi 2014 Rovaniemen matkailu Sisällys 1 Taustaa ja toteutus 3-4 2 Kooste 5-3 Segmentit -47 2 Tutkimuksen taustaa ja toteutus TAUSTAA Tavoitteena on tarve kehittää Rovaniemestä yhä vetovoimaisempi

Lisätiedot

Suomi irlantilaisten silmin. Laura Kara

Suomi irlantilaisten silmin. Laura Kara Suomi irlantilaisten silmin Laura Kara Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma 2014 Tiivistelmä Matkailun koulutusohjelma Tekijä tai tekijät Laura Kara Raportin nimi Suomi irlantilaisten silmin Opettajat

Lisätiedot

CULTURE FINLAND kulttuurimatkailun katto-ohjelma. Sähköisiä ja perinteisiä jakelukanavia kulttuurimatkailussa. Iso-Britannia

CULTURE FINLAND kulttuurimatkailun katto-ohjelma. Sähköisiä ja perinteisiä jakelukanavia kulttuurimatkailussa. Iso-Britannia CULTURE FINLAND kulttuurimatkailun katto-ohjelma Sähköisiä ja perinteisiä jakelukanavia kulttuurimatkailussa Iso-Britannia Huhtikuu 2012 Kulttuurimatkailun sähköisten jakelukanavien kartoitus Iso-Britanniassa

Lisätiedot

Maksullinen kotimajoitus -tutkimus Kesäkuu 2014

Maksullinen kotimajoitus -tutkimus Kesäkuu 2014 Maksullinen kotimajoitus -tutkimus Kesäkuu 2014 Tutkimuksen pääsisältö: Suomalaisten kiinnostus majoittaa omaan kotiin vieraita maksua vastaan (vuokranantajan näkökulma) Suomalaisten kiinnostus vuokrata

Lisätiedot

TAK Rajatutkimus 2012

TAK Rajatutkimus 2012 - Porvoo RAPORTIN JAKAMINEN ULKOPUOLISILLE ILMAN TEKIJÄN LUPAA ON KIELLETTY! Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: GSM +358 45 137 5099 :: info@tak.fi :: www.tak.fi SISÄLLYSLUETTELO Tiivistelmä... 1

Lisätiedot

3kysymystä. Villa Felixissä jätät jäähyväiset kiireelle 50+ paikka saaristossa satsaa ikääntyneisiin

3kysymystä. Villa Felixissä jätät jäähyväiset kiireelle 50+ paikka saaristossa satsaa ikääntyneisiin MEKin ASIAKASLEHTI 1 2012 Potentiaalinen hiljaisuus Miten se tuotteistetaan matkailun käyttöön? Mitä Suomesta puhutaan? Sosiaalista mediaa kuuntelemalla oppii itsestään Villa Felixissä jätät jäähyväiset

Lisätiedot

SUOMEN JA METROPOLIALUEEN KIINNOSTAVUUS MATKAILUKOHTEINA VENÄLÄISILLE MATKAILIJOILLE

SUOMEN JA METROPOLIALUEEN KIINNOSTAVUUS MATKAILUKOHTEINA VENÄLÄISILLE MATKAILIJOILLE SUOMEN JA METROPOLIALUEEN KIINNOSTAVUUS MATKAILUKOHTEINA VENÄLÄISILLE MATKAILIJOILLE LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Matkailun ala Hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelma Majoitustoiminta Opinnäytetyö Kevät

Lisätiedot

Venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden ravintolaruokailu Helsingissä. Oxana Matikainen

Venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden ravintolaruokailu Helsingissä. Oxana Matikainen Venäläisten vapaa-ajanmatkailijoiden ravintolaruokailu Helsingissä Oxana Matikainen Opinnäytetyö Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohdon ko 2012 Tiivistelmä 30.5.2012 Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto

Lisätiedot

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Muistiot 9. Suomen ja Viron välinen rajakauppa

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus. Muistiot 9. Suomen ja Viron välinen rajakauppa Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Muistiot 9 Suomen ja Viron välinen rajakauppa Leena Kerkelä Muistiot 9 marraskuu 2010 VATT MUISTIOT 9 Suomen ja Viron välinen rajakauppa Leena Kerkelä Valtion taloudellinen

Lisätiedot

Kenth Nedergård. Pohjalaisten matkailuyritysten ja käyntikohteiden näkyvyys Internetissä ja sosiaalisessa mediassa

Kenth Nedergård. Pohjalaisten matkailuyritysten ja käyntikohteiden näkyvyys Internetissä ja sosiaalisessa mediassa Kenth Nedergård Pohjalaisten matkailuyritysten ja käyntikohteiden näkyvyys Internetissä ja sosiaalisessa mediassa Kartoitus yrityksistä, yhdistyksistä ja järjestöistä, jotka tarjoavat matkailupalveluja

Lisätiedot

TUOTANTOTALOUDEN TIEDEKUNTA TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA

TUOTANTOTALOUDEN TIEDEKUNTA TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA TUOTANTOTALOUDEN TIEDEKUNTA TUOTANTOTALOUDEN KOULUTUSOHJELMA Palvelusektorin kehitys ja venäläinen kuluttaja Kaakkois- Suomessa: nykytila ja tulevaisuuden näkymät Development of the service sector and

Lisätiedot

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA SUOMEKSI TILASTOTIETOJA Virolle 14,1 miljardin kruunun matkailutulot! Matkailu on merkittävä tulonlähde Virolle. Vuonna 2004 Viroon tuli matkailukruunuja 14,1 miljardin kruunun edestä, 15 prosenttia enemmän

Lisätiedot

MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMINEN HOLLANNIN MARKKINOILLE

MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMINEN HOLLANNIN MARKKINOILLE Emilia Miettinen MATKAILUN KANSAINVÄLISTYMINEN HOLLANNIN MARKKINOILLE Case: SSYP Kehitys Oy Opinnäytetyö CENTRIA AMMATTIKORKEAKOULU Kansainvälisen kaupan koulutusohjelma Huhtikuu 2015 TIIVISTELMÄ OPINNÄYTETYÖSTÄ

Lisätiedot

Suomen maaportaali avautuu heinäkuun lopulla

Suomen maaportaali avautuu heinäkuun lopulla matkailu silmä MEKin asiakaslehti 2 2009 Suomen maaportaali avautuu heinäkuun lopulla TOGETHER WE ARE STRONG Uusi VisitFinland.com aukeaa heinäkuun lopulla Sisällöntuottaminen on koko matkailualan vastuulla..

Lisätiedot

Valmismatkapaketti Makedoniaan eläkeläisryhmälle. Terhi Manninen

Valmismatkapaketti Makedoniaan eläkeläisryhmälle. Terhi Manninen Valmismatkapaketti Makedoniaan eläkeläisryhmälle Terhi Manninen Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma 2014 Tiivistelmä Matkailun koulutusohjelma 27.5.2014 Tekijä tai tekijät Terhi Manninen Raportin nimi

Lisätiedot

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa

SILENT REPORTAGE. Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa SILENT REPORTAGE Mielikuvia Suomen matkailumarkkinoista Saksassa Saksalaisten matkailijoiden haastatteluja Berliinissä ja Düsseldorfissa huhtikuussa 2011 ISBN 978-952- 6632-00- 1 (nid.) ISBN 978-952- 6632-01-

Lisätiedot

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous/Markkinointi. Tommi Halme

KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous/Markkinointi. Tommi Halme KYMENLAAKSON AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous/Markkinointi Tommi Halme VERKOSTOMARKKINOINTI: TULEVAISUUS MATKAILUTUOTTEIDEN MARKKINNOINNISSA MATKAILUALALLA Case: I2eNetwork Opinnäytetyö 2010 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot