OPAS MAAHANMUUTTAJILLE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "OPAS MAAHANMUUTTAJILLE"

Transkriptio

1 Tervetuloa Kuopioon! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE

2 SISÄLLYSLUETTELO MUUTTO KUOPIOON... Rekisteröityminen Pankkiasiat Sosiaaliturva Työskentely Veroasiat Asuminen Muuttajan muistilista Turvallinen koti HYVINVOINTI KUOPIOSSA... 6 Sosiaali- ja terveyskeskus Lääkärit Hammaslääkärit Apteekit LAPSIPERHE KUOPIOSSA... 8 Neuvolat Lasten päivähoito Esiopetus Koulunkäynti SUOMEN KIELEN OPISKELU KUOPIOSSA... KULTTUURI JA VAPAA-AIKA KUOPIOSSA... KANSAINVÄLINEN JA MONIKULTTUURINEN KUOPIO... Monikulttuurikeskus Kompassi Ystävätoiminta Ystävyysseurat MUITA HYÖDYLLISIÄ TIETOJA... 6 HÄTÄTILANTEET... 8 Hätätilanteet Kuopiossa Turvakoti Kuopion kriisikeskus Kriisiapua muualla Suomessa MAAHANMUUTTAJIEN NEUVONTA SUOMESSA... 3 Kotouttamissuunnitelma

3 3 LUKIJALLE Tämä opas on tarkoitettu sinulle, joka olet juuri muuttanut Kuopion kaupunkiin. Opas antaa tietoa Kuopion kaupungin palveluista. Oppaassa on tietoa myös viranomaisista, jotka hoitavat maahanmuuttajien asioita Kuopiossa ja Suomessa.

4 TERVETULOA KUOPIOON! Kuopio on perustettu vuonna 77. Kuopiossa on yli 0000 asukasta. Kuopiossa asuu yli 00 ulkomaalaista, jotka edustavat 70:tä eri kansallisuutta. Kuopiolaisista 0 % asuu keskustassa tai lähiöissä. Järviä ja metsiä on joka puolella. Kuopion pinta-ala on lähes 00 km. Kuopiota ympäröi Kallavesi-järvi. Tietoa Kuopion kaupungin toiminnasta saat Internetistä osoitteesta suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi.

5 MUUTTO KUOPIOON Rekisteröityminen Jos asuu Suomessa pysyvästi, on jonkin kunnan asukas. Maahanmuuttajasta tulee kunnan asukas, kun hänet on merkitty väestörekisteriin. Väestörekisteriin merkitään nimi, syntymäaika, kansalaisuus ja osoite. Kun muutat Kuopioon, sinun pitää tehdä asiaa: Mieti etukäteen miten nimesi kirjoitetaan latinalaisilla kirjaimilla. Jos nimesi pitää kirjoittaa eri tavalla kuin passissasi on, kerro se maistraatissa... Mene maistraattiin ja ilmoittaudu väestörekisteriin. Ota mukaan passi oleskelulupa alkuperäiset todistukset, esimerkiksi avioliittotodistus ja lasten syntymätodistukset ja niiden viralliset käännökset. Täytä ja allekirjoita maistraatissa ulkomaalaisen rekisteröintiilmoituslomake ja tee muuttoilmoitus. Rekisteröinnin jälkeen sinä saat henkilötunnuksen.

6 6 3. Kun saat henkilötunnuksen, käy Kelassa ja täytä siellä Kela-korttihakemus. Kun saat Kela-kortin, sinä saat Suomessa sosiaaliturvan. Kela-kortissa on nimesi ja henkilötunnuksesi. KELA Kansaneläkelaitos Keskustan toimisto Suokatu 0 PL Kuopio Puh Petosen toimisto Jalkasenkatu 7 PL Kuopio Puh Kuopion maistraatti Käsityökatu Kuopio Puh. (07) 6 30 Faksi (07) 6 3 Kuopion poliisilaitos Oikeus- ja poliisitalo Suokatu B 700 Kuopio Puh. (07) 6. Mene poliisilaitokselle ja esitä passisi ja oleskelulupasi. Poliisilaitokselta sinä voit myös kysyä, onko ajokorttisi voimassa Suomessa. Mikä on henkilötunnus? Ihmisillä voi olla sama etu- ja sukunimi, ja siksi Suomessa ihmisille annetaan henkilötunnus. Henkilötunnus säilyy samana, vaikka nimi muuttuisi. Henkilötunnusta tarvitaan Suomessa esimerkiksi pankissa, sairaalassa ja eri viranomaisten luona.

7 Pankkiasiat 7 Tarvitset Suomessa pankkitilin. Pankista saat pankkiautomaattikortin, jolla voit nostaa rahaa tililtäsi ja maksaa itse laskuja. Kun menet avaamaan tilin, ota passi mukaan. Pankki tarvitsee seuraavia tietoja kun avaat tilin: nimi henkilötunnus osoite Puolisoilla voi olla yhteinen pankkitili. Laskujen maksaminen Laskuja voi maksaa eri tavoilla. Voit maksaa laskuja pankissa, automaatilla ja Internetissä. Kysy pankissa ohjeet laskujen maksuun. Laskut pitää aina maksaa ajoissa. Laskussa on eräpäivä, joka on viimeinen laskun maksupäivä.

8 8 Sosiaaliturva Voit hakea Kelan sosiaaliturvaa Kelan lomakkeella Y77. Lomakkeen saat Kelan toimistosta tai Internetistä. Sosiaaliturva Suomen sosiaaliturva-asioita hoitaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Sinulla on mahdollisuus sosiaaliturvaan - jos aiot jäädä Suomeen vakinaisesti asumaan JA - jos sinulla on vähintään yhden vuoden oleskelulupa. Suomeen muuttoa pidetään pysyvänä:. Kun muutat Suomeen, koska olet paluumuuttaja pakolainen turvapaikanhakija ja sinulle on myönnetty oleskelulupa vähintään yhdeksi vuodeksi.. 3. Kun muutat perhesyistä. Kun sinulla on vakinainen työpaikka tai vähintään kahden vuoden työsuhde.

9 Sosiaaliturvaa ovat seuraavat: Asumistuki Kansaneläke Kotihoidontuki Lapsilisä Opintotuki Jos sinulla ei ole rahaa maksaa koko vuokraa, voit saada asumistukea. Asumistuki on raha, jonka Kela maksaa asunnon vuokraa varten. Jos et voi tehdä työtä, voit saada eläkettä. Eläkettä voi saada sairas tai vanha ihminen. Kotihoidontuki on raha, jonka voit saada, jos hoidat kotona alle 3-vuotiasta lasta. Lapsilisä on raha, jonka saat, jos sinulla on alle 7-vuotias lapsi. Opintotuki on rahaa opiskelua varten. Jos opiskelet esimerkiksi lukiossa, ammatillisessa koulussa tai yliopistossa, voit saada opintotukea. Sairauspäiväraha Jos olet sairas etkä voi mennä työhön, saat sairauspäivärahaa. Työttömyysturva Äitiysraha Voit saada työttömyysturvaa, jos asut Suomessa ja olet työvoimatoimistossa työnhakijana. Kaikki työttömät eivät saa samanlaista työttömyysturvaa. Jos puolison tulot ovat suuret, työttömyysturva voi pienentyä tai sitä ei makseta ollenkaan. Jos saat lapsen, saat äitiysrahaa.

10 0 Kela-kortilla saat reseptilääkkeet halvemmalla. Ota kortti mukaan aina, kun käyt terveyskeskuksessa, sairaalassa tai apteekissa. Sosiaalipalvelut Kuopiossa sosiaalipalveluista huolehtii sosiaali- ja terveyskeskus. Sosiaali- ja terveyskeskuksessa on sosiaalitoimisto, jossa työskentelee sosiaalityöntekijöitä. Sosiaalityöntekijät auttavat ja tukevat ihmisiä elämän ongelmissa ja kriisitilanteissa.

11 Toimeentulotuki Jos sinulla on rahaongelmia, voit saada rahaa sosiaalitoimistosta. Rahan nimi on toimeentulotuki. Toimeentulotuki on rahaa perusasioihin, esimerkiksi ruokaan, sähkölaskuun ja vuokraan. Jos haet toimeentulotukea, sinun täytyy antaa tietoja itsestäsi sosiaalityöntekijälle. Sosiaalityöntekijä on viranomainen, ja viranomaisella on vaitiolovelvollisuus. Se tarkoittaa, että hän ei saa antaa tietoja sinusta kenellekään ulkopuoliselle, ei edes sinun sukulaisillesi. Toimeentulotukiesite on myös eri kielillä Internetissä osoitteessa Lisätietoja saat sosiaalitoimistosta ja esitteestä Sosiaalihuollon asiakkaan asema ja oikeudet. Kuopion kaupungin pakolaisyksikkö Kuopion kaupungin pakolaisyksikkö auttaa pakolaisia ja paluumuuttajia kaikissa asioissa. Kuopion kaupungin pakolaisyksikkö Minna Canthin katu 8. kerros 7000 KUOPIO Puh. (07) 83 Faksi (07) 83

12 Kuopion työvoimatoimisto Asemakatu 38 0 A 700 Kuopio Puh Kansainvälinen yksikkö Asiointi vuoronumerolla ajanvarauksella.30. Puhelinpalvelu Voit ilmoittautua työnhakijaksi työvoimatoimistoon - jos olet työtön - jos olet työssä ja etsit uutta työpaikkaa. Työskentely Työvoimatoimistossa on tietoa työstä ja koulutuksesta. Työvoimatoimistossa sinua neuvotaan seuraavissa asioissa: työpaikan etsiminen työttömyysturva ammatinvalinta urasuunnittelu oman yrityksen perustaminen suomen kielen opiskelu Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, saat työvoimaneuvojan apua työpaikan etsimisessä. Myös työlupa-asioista saat tietoa työvoimatoimistoista. Työttömien vapaaehtoinen toiminta Kuopion työttömät ry Maljalahdenkatu Kuopio Puh. (07) Jos olet työtön ja haluat ystäviä ja tekemistä, voit osallistua työttömien yhdistyksen toimintaan. Veroasiat Kuopion verovirasto Tulliportinkatu Kuopio Puh. (07) 3 7 Kun menet Suomessa työhön, sinä tarvitset verokortin. Anna verokortti työnantajalle. Verokortin saat verotoimistosta. Suomessa kaikki maksavat veroa valtiolle ja kunnalle. Myös Kela voi kysyä sinulta verokortin. Verotukseen liittyvistä asioista saat tietoa verotoimistosta.

13 Asuminen 3 Jos haluat vaihtaa asuntoa, sinun pitää hankkia uusi asunto itse. Voit saada vuokran maksua varten asumistukea ja toimeentulotukea. Asunnon vuokraaminen Vuokra-asunnossa asuminen on Suomessa tavallista. Sinä maksat asunnon omistajalle asunnosta vuokraa. Voit vuokrata asunnon esimerkiksi kaupungilta tai yksityiseltä henkilöltä. Kuopion kaupungin asunnot vuokraa Niiralan Kulma Oy. Jos et maksa vuokraa tai jos vietät häiritsevää elämää, asunnon omistaja voi irtisanoa vuokrasopimuksen. Silloin sinun täytyy muuttaa pois asunnosta. Ennen muuttamista teet vuokrasopimuksen asunnon omistajan kanssa. Sopimukseen kirjoitetaan, miten suuri vuokra on ja milloin vuokra maksetaan. Vuokra maksetaan yleensä etukäteen kuukauden alussa. Lisäksi sopimukseen kirjoitetaan, kuinka pitkäksi ajaksi asunto vuokrataan. Asunnon ostaminen Voit myös ostaa asunnon. Kuopiossa on useita asunnonvälitystoimistoja (kiinteistövälittäjiä), jotka auttavat löytämään sinua sopivan asunnon. Jos haluat rakentaa talon, voit vuokrata tai ostaa sitä varten maata Kuopion kaupungilta tai yksityiseltä henkilöltä.

14 Muuttajan muistilista. Rekisteröidy maistraatissa.. Tee muuttoilmoitus maistraatissa tai postissa. 3. Tee tuloilmoitus. Kun muutat asuntoon sinun pitää ilmoittaa muutosta talonmiehelle/ kiinteistönhoitajalle. Tuloilmoitus pitää tehdä heti.. Tee sähkösopimus kotiisi. Sähkö maksaa. Sähkölasku tulee kerran kahdessa kuukaudessa. Kuopion sähköyhtiö on nimeltään Kuopion Energia.. Tarkista, onko vesimaksu mukana vuokrassa. Jos ei, sinun täytyy maksaa vesimaksu vesiyhtiölle. Kuopion vesiyhtiö on nimeltään Kuopion Vesi. 6. Sinun kannattaa ottaa Suomessa kotivakuutus. Kysy kotivakuutuksesta vakuutusyhtiöstä. 7. Hanki televisiolupa. Suomessa tarvitaan televisionkatselua varten lupa. Lupahakemuksen saat postista tai Internetistä. Voit saada sakot, jos sinulla ei ole televisiolupaa. 8. Hanki lupa satelliittiantennille. Satelliittiantennia varten tarvitaan lupa taloyhtiöltä. Satelliittiantennin voi asentaa omalle parvekkeelle, mutta älä asenna satelliittiantennia ilman lupaa. Kuopion Energia Snellmaninkatu 700 Kuopio Puh (vaihde) Kuopion Vesi Suokatu C 70 Kuopio Puh. (07) 8 Posti Tulliportinkatu Kuopio Puh

15 Turvallinen koti Turvallisessa kodissa on turvallista asua. Turvallisen kodin tuntomerkkejä: Palovaroitin on kunnossa. Kodissa on sammutusvälineitä. Kaikki perheenjäsenet osaavat soittaa hätänumeroon. Palovaroitin on pakollinen kaikissa asunnoissa. Vaatteita ei kuivata saunan kiukaan päällä. Hätänumeroon voi soittaa ilmaiseksi. Jos tulipalo syttyy: Pysy rauhallisena. Varoita muita. Soita hätänumeroon.

16 6 HYVINVOINTI KUOPIOSSA Sosiaali- ja terveyskeskus Jokaisessa kunnassa ja kaupungissa on terveyskeskus. Siellä huolehditaan kunnan asukkaiden terveydestä. Kuopiossa on yhdistetty sosiaali- ja terveyskeskus. Lääkärit Jos sairastut, voit mennä lääkäriin terveyskeskukseen tai yksityiselle lääkärille. Terveyskeskuslääkäri maksaa vähemmän kuin yksityinen lääkäri. Alle -vuotiaille terveyskeskuslääkäri on ilmainen. Terveyskeskuslääkärit Kuopiossa on omalääkärijärjestelmä. Se tarkoittaa, että jokaisella Kuopiossa asuvalla henkilöllä on nimetty lääkäri. Lääkäri määräytyy asukkaan osoitteen perusteella. Kuopiossa on neljä terveysasemaa: Pääterveysasema Tulliportinkatu H 7000 Kuopio Riistaveden terveysasema Koulutie Riistavesi - Riistavedellä asuvien terveysasema Pyörön terveysasema Pyörönkaari 7080 Kuopio - Petosella asuvien terveysasema Vehmersalmen terveysasema Vehmersalmentie Kuopio - Vehmersalmella asuvien terveysasema

17 Yhteispäivystys Terveyskeskuslääkärit ottavat potilaita vastaan vain arkipäivinä ja päiväaikaan. Jos sairastut illalla tai viikonloppuna, mene Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS) yhteispäivystykseen. 7 KYS (yhteispäivystys) Puijonlaaksontie 700 Kuopio Puh. (07) 7 00 (aikuiset) Puh. (07) (lapset) Yksityiset lääkärit Kuopiossa on useita yksityisiä lääkäriasemia. Niiden yhteystiedot löydät esimerkiksi puhelinluettelosta. Hammaslääkärit Jos tarvitset hammaslääkäriä, voit mennä hammaslääkäriin terveyskeskukseen tai yksityiselle hammaslääkärille. Apteekit Suomessa vain apteekit myyvät lääkkeitä. Joitain lääkkeitä myydään apteekissa ilman lääkärin reseptiä, mutta osaan lääkkeistä tarvitaan resepti. Jos lääkäri on määrännyt lääkkeen reseptillä, Kela korvaa osan lääkkeen hinnasta asiakkaalle.

18 8 LAPSIPERHE KUOPIOSSA Neuvolat Neuvola on Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveyskeskuksen palvelu. Kuopiossa on monta neuvolaa. Neuvola on ilmainen. Kun alat odottaa vauvaa, varaa aika lähimpään neuvolaan. Neuvolan osoitteen löydät puhelinluettelosta tai voit kysyä sen terveyskeskuksesta. Raskauden aikana käyt neuvolassa säännöllisesti. Vauvan syntymän jälkeen käytät vauvaa neuvolassa säännöllisesti. Lapsi käy neuvolassa 6-vuotiaaksi asti. Lasten päivähoito Kunta järjestää lasten päivähoitoa kodin ulkopuolella. Päivähoidossa lapsi saa kavereita, tutustuu suomalaisten elämään ja oppii suomen kieltä. Päivähoidossa tuetaan myös lapsen omaa kulttuuria ja äidinkieltä. Päivähoito on maksullista. Maksu maksetaan kerran kuukaudessa. Kuopiossa toimii myös yksityisiä päiväkoteja, esimerkiksi englantilainen päiväkoti ja saksalainen päiväkoti. Kuopion Englantilainen Leikkikoulu The English Kindergarten Tulliportinkatu 37 rakennus H 700 Kuopio Puh. (07) 6 60 tai bigredbus@pp.inet.fi Saksalainen leikkikoulu - Deutscher Kindergarten Kauppakatu Kuopio Puh. (07) 8 66 paivakoti@kuopionsaksalainenpaivakoti.com

19 Esiopetus Esiopetusta järjestetään kaikille 6-vuotiaille ennen koulun alkua. Esiopetuksessa harjoitellaan niitä asioita, joita lapset tarvitsevat koulussa. Näin koulun aloittaminen on helpompaa. Opetus on ilmaista. Esiopetus on yleensä puolipäiväistä (neljä tuntia päivässä). Kysy päivähoidosta ja esiopetuksesta: Päivähoito- ja esiopetuspalvelut Minna Canthin katu 3. kerros 7000 Kuopio Puh Sonja Hälikkä Koulunkäynti Perusopetus maahanmuuttajille Kuopiossa on 3 peruskoulua. Peruskoulua käydään yhdeksän vuotta. Joissain kouluissa on vapaaehtoinen 0. luokka. Peruskoulun jälkeen suuri osa nuorista jatkaa opintoja lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa. Peruskoulussa on ilmainen ruoka. Tytöillä ja pojilla on samanlaiset mahdollisuudet opiskella. Koulutuspalvelukeskus Vuorikatu Kuopio Puh. (07) 8

20 Maahanmuuttajille voidaan aluksi järjestää koulussa opetusta omissa ryhmissä. Kun oppilas siirtyy suomalaiselle luokalle, hän voi saada tukiopetusta myös omassa äidinkielessä. Opetusta maahanmuuttajille on Linnanpelto-Männistökoululla (7-6-vuotiaat) ja Hatsalan klassillisella koululla (3-6 -vuotiaat). Oppilaat ovat suomenkielisissä ryhmissä. Oman äidinkielen opetusta jatketaan koko peruskoulun ajan. Rajalan koulussa on englanninkielinen luokka ja Pohjantien koulussa saksankielinen luokka. Muissa peruskouluissa opiskelee maahanmuuttajaoppilaita, joilla on riittävä suomen kielen taito. Lukiot Koulussa on myös terveydenhoitaja, joka seuraa lapsen kehitystä. Kuopiossa on 6 lukiota. Kuopion Lyseon lukiossa on englanninkielinen IB-linja. Muissa lukioissa opiskellaan suomen kielellä.

21 SUOMEN KIELEN OPISKELU KUOPIOSSA Suomen kielen opiskelua aikuisille Kuopiossa järjestetään maahanmuuttajille kotouttamiskoulutusta. Koulutuksissa aloitetaan suomen kielen opiskelu sekä tutustuminen suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään. Työssä suomen kielen taito on välttämätön. Suomessa on hyvä osata suomea muutenkin. Silloin voi hoitaa itse omat asiansa. Voit opiskella suomen kieltä Kuopiossa seuraavissa paikoissa: Kuopion kansalaisopisto Puistokartano Puistokatu Kuopio Puh. (07) 8 7 Kuopion kesäyliopisto Savilahdentie 6 C 700 Kuopio Puh. (07) 6 88 Kuopion yliopisto Kielikeskus Savilahdentie (Melania,. kerros) PL Kuopio Puh. (07) Savon ammatti- ja aikuisopisto Vuorelankatu Kuopio Puh. (07) 86 Puh. (07) 878 Työvoimatoimistosta saa lisätietoa kielikursseista. Kuopion aikuislukio Maaherrankatu 7000 Kuopio Puh. (07) 8 3

22 KULTTUURI- JA VAPAA-AIKA KUOPIOSSA Kuopiossa on paljon mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon sekä lapsille että aikuisille. Elokuvateatterit Kuopiossa on useita elokuvateattereita. Jos haluat lainata kirjoja, tarvitset kirjastokortin. Saat kortin kirjastosta. Ota mukaan henkilöllisyystodistus, esimerkiksi passi. Kirjasto Kuopiossa on pääkirjasto keskustassa ja useita sivukirjastoja eri puolilla kaupunkia. Kirjastosta voit lainata ilmaiseksi esimerkiksi kirjoja, CDlevyjä ja videoita. Kuvataide Kuvataidetta voit nähdä esimerkiksi Kuopion taidemuseossa ja eri gallerioissa. Lapset ja aikuiset voivat opiskella taidetta esimerkiksi Kuopion kansalaisopiston kuvataidekoulussa ja yksityisessä lasten kuvataidekoulussa Pikku-Pikassossa. Liikunta ja urheilu Kuopiossa on hyvät liikuntapaikat ja urheilupaikat. Voit harrastaa liikuntaa yksin, ystävien kanssa tai urheiluseurassa.

23 Musiikki Kuopio on musiikkikaupunki. Kuopion Musiikkikeskuksessa pidetään sekä klassisen että kevyen musiikin konsertteja. Musiikista voi nauttia myös ravintoloissa ja klubeilla. Soittamista ja laulua voit opiskella esimerkiksi Kuopion konservatoriossa, Kuopion musiikinystäväin musiikkiopistossa ja Musiikkikoulu Kanteleessa. 3 Nuorisotalot Nuoret kokoontuvat nuorisotaloissa. Siellä voi esimerkiksi pelata pelejä, tavata ystäviä ja kuunnella musiikkia. Seurakunnat Evankelis-luterilainen seurakunta ja ortodoksinen seurakunta ovat Kuopion suurimmat uskonnolliset yhteisöt. Seurakunnilla on paljon toimintaa eri-ikäisille. Tanssi Voit harrastaa tanssia tanssiseuroissa ja kansalaisopistossa. Löydät eri tanssiseurojen osoitteet ja tiedot Kuopiossa on kesällä kansainvälinen Kuopio Tanssii ja Soi -tapahtuma. Teatteri Kuopiossa on kaupunginteatteri ja harrastajateattereita. Uimahalli Kuopiossa on kaksi uimahallia. Niiralan uimahalli on keskustassa ja Lippumäen uimahalli on Petosella.

24 KANSAINVÄLINEN JA MONIKULTTUURINEN KUOPIO Kompassi Kansainvälinen kohtaamispaikka ja monikulttuurikeskus. Kuopion Setlementti Puijola ry Kompassi Myllykatu KUOPIO Puh. (07) Kompassissa voit: opiskella suomen kieltä tavata ihmisiä saada neuvoja ja tukea Suomessa elämiseen

25 Ystävätoiminta Jos haluat suomalaisen ystävän, voit löytää hänet ystävätoiminnan kautta. Suomalaisen ystävän eli kummin kanssa voit harjoitella suomen kielen taitoasi, tehdä kaikenlaista mukavaa ja tutustua suomalaiseen elämään. Tiedustelut: Kummeja kulttuurien kohtaamiseen - projektikoordinaattori Maarit Rönkönharju Kuopion kesäyliopisto maarit.ronkonharju@uku.fi Ystävyysseurat Ystävyysseurat tekevät tunnetuksi eri maiden kulttuuria. Ne järjestävät luentoja ja tilaisuuksia. Seurojen toimintaan voivat osallistua kaikki kiinnostuneet. Kuopiossa toimivat esimerkiksi Pohjoismaiden, Venäjän, Viron, Israelin, Kreikan, Ison-Britannian, Saksan, Amerikan ja Ranskan ystävien yhdistykset. Ystävyysseurojen nimet ja yhteystiedot löytyvät puhelinluettelosta ja Kuopion kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan kalenterista osoitteesta

26 6 MUITA HYÖDYLLISIÄ TIETOJA Liikenne Kuopiossa Bussilla matkustaminen Voit ostaa lipun bussimatkaan bussista kuljettajalta. Jos ostat bussikortin, matkustaminen on edullisempaa. Näytä bussikortti bussiin noustessasi automaatille. Bussikortin voit ostaa seuraavista paikoista: Sokos, lippumyymälä Kuopion Liikenteen toimisto Varikkokatu Oy Matkahuolto Ab Puijonkatu Petosen R-kioski Pyörönkaari 7 Kirpputoreilta voit ostaa halvalla käytettyjä tavaroita. Ostoksilla Kuopiossa Kuopiossa on paljon kauppoja, ostoskeskuksia ja automarketteja. Voit tehdä ostokset pienissä kaupoissa tai suurissa kauppakeskuksissa.

27 7 Kuopion suurimmat kirpputorit: EkoKuopio kierrätys- ja uusiotyökeskus Neulamäentie Kuopio Puh. (07) EkoKuopio Sähkö-, atk- ja elektroniikkamateriaalit Likolammentie Kuopio Puh. (07) SPR-Kontti Haapaniemenkatu Kuopio Puh. (07) Kuopion Kansantori Savonkatu 7000 Kuopio Puh. (07) Asukastuvat Asukastuvat ovat kohtaamispaikkoja, joissa ihmiset voivat tutustua uusiin ihmisiin ja tehdä yhdessä asioita. Asukastuvissa on esimerkiksi kerhoja, kahvila, tietokoneita ja ilmainen pääsy nettiin. Rypysuon asukastupa Rypysuontie Kuopio Puh. (07)8 866 Petosen asukastupa Pyörönkaari. kerros 7080 Kuopio Avoinna maanantai torstai 8 perjantai 7 puh. (07) 36 7 asukastupa@ppay.raketti.net Asukastupa Kotikulma/ Petonen Petosentie Kuopio Puh. (07) Puijonlaakson asukastupa Puijonlaakson palvelukeskus Sammakkolammentie 7000 Kuopio Puh. (07) puijonlaakso.seura@co.inet.fi Saarijärven asukastupa Saarijärventie 7060 Kuopio Puh. (07)

28 8 HÄTÄTILANTEET Hätätilanteet Kuopiossa Yleinen hätänumero Suomessa on. Numeroon voi soittaa ilmaiseksi. Yleisestä hätänumerosta saa paikalle ambulanssin, poliisin ja palokunnan. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Näin soitat hätänumeroon kerro ensin oma nimesi kerro, mitä on tapahtunut ja missä vastaa sinulle esitettäviin kysymyksiin toimi sinulle annettujen ohjeiden mukaan lopeta puhelu vasta, kun saat luvan

29 Kuopion oikeusaputoimisto Voit saada oikeusapua asioihin jotka liittyvät esimerkiksi avioeroon, rikoksiin tai väkivaltaan. Oikeusapu on sinulle ilmaista. Kuopion oikeusaputoimisto Suokatu D 700 Kuopio toimisto maanantai perjantai 8 6. Vastaanotto ainoastaan ajanvarauksella Puh Turvakoti Turvakoti antaa suojapaikan, jos joudut omassa perheessä väkivallan uhriksi. Väkivalta voi olla henkistä tai ruumiillista. Voit ottaa lapset mukaan turvakotiin. Kuopion kriisikeskus Kriisikeskus auttaa sinua kriisitilanteissa, Niitä voi olla esimerkiksi onnettomuudet, läheisen kuolema, perheväkivalta, sairastuminen, vaikeudet parisuhteessa ja muut yllättävät elämänmuutokset. Voit mennä kriisikeskukseen keskustelemaan ongelmistasi. Varaa aika etukäteen. Kuopion turvakoti Alavanmäen perhetukikeskus Lastentie Kuopio Puh. (07) Kuopion kriisikeskus Saastamoisenkatu 7000 Kuopio Kriisipäivystys joka päivä klo 6 3 Puh. (07) Puh. (07)

30 30 SOS-keskus Maistraatinportti A. kerros 000 Helsinki Puh. (0) päivystys maanantai perjantai SOS-keskus Kriisiapua muualla Suomessa SOS-keskuksen palveluista ei tarvitse maksaa. Kriisikeskus toimii Helsingissä. Se palvelee kaikkia Suomessa asuvia maahanmuuttajia ja heidän perheitään. SOS-keskus auttaa mielenterveyden ongelmissa ja sosiaalisissa ongelmissa. Aika täytyy varata etukäteen. Kidutettujen kuntoutuskeskus Kidutettujen kuntoutuskeskuksesta saavat apua kidutetuksi joutuneet pakolaiset ja heidän omaisensa. Myös turvapaikanhakija voi hakeutua keskukseen hoitoon. Kuntoutuskeskukseen voi varata ajan puhelimella tai kirjeellä tai voi mennä itse keskukseen. Myös oman kunnan sosiaalityöntekijä voi varata ajan pakolaiselle. Kidutettujen kuntoutuskeskus Mäkelänkatu kerros 000 Helsinki Puh. (0) kitu@helsingindiakonissalaitos.fi

31 MAAHANMUUTTAJIEN NEUVONTA SUOMESSA 3 Suomessa maahanmuuttajia autetaan monin tavoin. Seuraavassa muutamia viranomaisia ja yhdistyksiä, joita maahanmuuttajat voivat tarvita. Vähemmistövaltuutettu Vähemmistövaltuutettu voi auttaa ihmistä, jota syrjitään. Vähemmistövaltuutettu Työministeriö PL Valtioneuvosto Puh. (0) (vaihde) Ulkomaalaisvirasto (UVI) Ulkomaalaisviraston tehtävänä on käsitellä ja ratkaista asioita, jotka koskevat maahantuloa, maassa oleskelua ja pakolaisuutta ja myös asioita, jotka liittyvät Suomen kansalaisuuteen. Asiakirjojen vastaanotto 8 6. Puhelintiedustelut tiistai, keskiviikko, torstai Puh. (0) (vaihde) maahanmuuttoasiat 0 pakolais- ja turvapaikka-asiat Ulkomaalaisvirasto Katuosoite Panimokatu A 0080 Helsinki Asiakaspalvelu Lautatarhankatu Helsinki Postiosoite PL Helsinki Puh. (0) (vaihde) Faksi (0) ulkomaalaisvirasto@uvi.fi kansalaisuusasiat

32 3 Suomen Punainen Risti (SPR) Tehtaankatu A PL Helsinki Puh. (0) 3 Suomen Punainen Risti Suomen Punainen Risti (SPR) auttaa pakolaisia ja maahanmuuttajia kotoutumaan Suomeen. SPR auttaa myös löytämään kadonneen perheenjäsenen. Pakolaisneuvonta Mannerheimintie 0 D Helsinki Puh. (0) 000 (vaihde) Faksi (0) 000 pan@pakolaisneuvonta.fi Pakolaisneuvonta ry Pakolaisneuvonnan lakimiehet antavat ilmaiseksi oikeudellista apua ja neuvontaa turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja muille ulkomaalaisille. Myös puhelimitse saa neuvontaa. Ihmisoikeusliitto Unioninkatu B, 0070 Helsinki Puh. (0) 00 Faksi (0) 0 Ihmisoikeusliitto Ihmisoikeusliitto ry vastustaa kaikkea rasismia ja syrjintää. Liittoon voi ilmoittaa, jos on kokenut rasismia tai syrjintää etnisen taustan vuoksi. Neuvonta Puh. (0) torstai -7

33 33 Muita hyödyllisiä osoitteita: Suomen pakolaisapu Kotoutumissuunnitelma Kotoutuminen tarkoittaa sitä, että maahanmuuttaja oppii uusia asioita ja taitoja uudessa kotimaassa Suomessa. Hänen täytyy oppia suomen kieltä. Hänen täytyy myös tuntea suomalainen yhteiskunta ja suomalaiset tavat. UNHCR Ulkoasiainministeriö Amnesty International Kun hän osaa nämä taidot, hän voi olla mukana työelämässä ja yhteiskunnassa niin kuin muutkin suomalaiset. Suomessa on voimassa kotoutumislaki (laki tuli voimaan..). Kun ihminen muuttaa Suomeen, hän voi tehdä kotoutumissuunnitelman yhdessä oman kotikunnan ja työvoimatoimiston kanssa. Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan, miten maahanmuuttaja opiskelee suomea tai ruotsia ja tutustuu Suomen yhteiskuntaan. Kotoutumissuunnitelma tehdään yleensä kolmen vuoden ajaksi. KOTOUTTAMISLAKI Laki 3/ ja asetus / Lisätietoa kotoutumissuunnitelmasta saat Internet-osoitteesta

34 b SNELLMA- NINPUISTO VENESATAMA P P VIERASVENE- LAITURI UPUNGIN- ATTERI HAUTAUSMAA TORI SANKA- RIPUIS- TO POLIISI RAUTATIEASEMA LINJA-AUTOASEMA KESKUS- KENTTÄ K u o p i o Aarneenkuja ihäskatu Puusepänkatu Maljalahdenkatu Museokatu Käsityökatu Kirjastokatu Maaherrankatu Sorvarinkatu Koljonniemenkatu Piispankatu Brahenkatu Kuninkaankatu Haapaniemenkatu Lapinlinnankatu Hallikatu Puijonkatu Kauppakatu Puijonkatu Savonkatu Kirkkokatu Myhkyrink Presidentinkatu rkatu lionk Kuopionlahdenkatu Maria Jotunin katu Aarneenkal Hatsalankatu Suokatu Tulliportinkatu Minna Canthin katu Ajurinkatu Puistokatu Kaarto t o ka u Sairaalakatu Kasarmikatu Torikatu Lapinlinnankuja k t eilu t a ir dan ie Urh Rav Kaar antie e Päivärinteenk i e n väri t ent Hapelähteenkatu Asemakatu Vuorikatu Puutarhakatu Päi Hatsalankatu Mäkikatu Myllykatu n k ehmaise Kappelikuja Karjalankatu ska Hannes Kol Siunau Keilakuja tu 6 7 3

35 a Linnanpel 0 36 Vuorelank 37 Venek 8 Gottlundinkatu Juh Killisenkatu Pohjolankatu H 3 6 VR Hyrräk K Sammonkatu Itkonniemenkatu V 6 Männistönkatu Tapionkatu Trubenkj Lemminkäise 7 Oksasenkj Vankilank Snellmanink M a l j a l a h t i Lukkarinkatu 6 HAPELÄHTEEN- PUISTO IISPAN- UISTO Vahtivuorenkatu Sepänkatu Lappalais Snellmaninkatu en Niemenkatu Venemiehenkatu Hallituskatu Kallanranta katu Satamakatu a VIERASVENESATAMA Maka sii ninkatu Varastokatu VENESATAMA MATKUSTAJASATAMA POLIISI KELA Kuopion kaupunki mittausosasto 00 3 V a s i VEROTOIMISTO k k a s a a r i TYÖVOIMATOIMISTO MAISTRAATTI 6 SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS 7 SOSIAALITOIMISTO K n l a h t i UIMALA

36 MAAHANMUUTTAJIEN OPAS Toimittajat: Työryhmä: Kuvitus: Taitto: Ghenet Fissahaie, Svetlana Kemppainen, Maritta Näsälä Ghenet Fissahaie, Svetlana Kemppainen, Kaija Nousiainen, Maritta Näsälä, Satu-Mari Tolonen Anu Tuomisaari Liisa Piirainen Kustantajat: Maahanmuuttajan työpolku -hanke ja Kuopion kaupunki Painopaikka: Suomen Graafiset palvelut Oy Ltd, Kuopio 006 Copyright: Maahanmuuttajan työpolku -hanke ja Kuopion kaupunki ISBN:

SUOMI. Tervetuloa Suomeen. Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa

SUOMI. Tervetuloa Suomeen. Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa SUOMI Tervetuloa Suomeen Perustietoa asumisesta ja oleskelusta Suomessa Muutto Suomeen? Miten pääsen alkuun? Hoida nämä asiat, kun olet muuttanut Suomeen. 2 Asunto Hanki itsellesi asunto. Et voi rekisteröidä

Lisätiedot

TERVETULOA ASUMAAN INARIIN Opas maahanmuuttajille

TERVETULOA ASUMAAN INARIIN Opas maahanmuuttajille TERVETULOA ASUMAAN INARIIN Opas maahanmuuttajille SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 LUKIJALLE... 3 IVALON KARTTA... 4 MUUTTO INARIIN... 5 Rekisteröityminen/ Maistraatti... 5 Sosiaaliturvan piiriin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 226 10.08.2015. 226 Asianro 5670/10.00.01.04/2015

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 18/2015 1 (1) Kaupunginhallitus 226 10.08.2015. 226 Asianro 5670/10.00.01.04/2015 0 a 0 Kuopion kaupunki Pöytäkirja /0 () 0.0.0 Asianro 0/0.00.0.0/0 Tonttia --- koskeva maankäyttösopimus Kiinteistöjohtaja Jari Kyllönen Maaomaisuuden hallintapalvelujen tukipalvelut Savonia-Ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä.

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. KANSALAISEN OIKEUDET (opettajan tukiaineisto) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. Suomessa asuvat ulkomaalaiset

Lisätiedot

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO

JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO JÄLKIHUOLLON HENKILÖKOHTAINEN TILANNEARVIO Keminmaan kunta 2 Kunnantie 3, 94400 Keminmaa 1. ASUMINEN JA ARKI Olen tyytyväinen asuntooni Kyllä En En ikinä Noudatan asumiseen liittyviä sääntöjä Viihdyn kotona

Lisätiedot

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma

Ilman huoltajaa tulleen alaikäisen kotoutumissuunnitelma Täytetään yhdessä lapsen/nuoren ja hänen edustajansa kanssa Lapsen nimi ja kutsumanimi Henkilötunnus Maahanmuuttopäivä ja ikä Äidinkieli (-kielet) Kansalaisuus Uskonto Edustajan nimi ja yhteystiedot Missä

Lisätiedot

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus

Luovissa saat olla oma itsesi. Opintoja omien tavoitteiden mukaan. Luovuus Lyhyesti Luovista Luovissa saat olla oma itsesi Luovi on valtakunnallisesti toimiva ammatillinen erityisoppilaitos. Luovin henkilöstö huomioi jokaisen opiskelijan yksilönä. Luovilaiset ymmärtävät, että

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2014-2015 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Uudet suomalaiset vuokralaisina - vuokrasuhteisiin liittyvä lainsäädäntö. Timo Mutalahti Konsernilakimies Y-Säätiö

Uudet suomalaiset vuokralaisina - vuokrasuhteisiin liittyvä lainsäädäntö. Timo Mutalahti Konsernilakimies Y-Säätiö Uudet suomalaiset vuokralaisina - vuokrasuhteisiin liittyvä lainsäädäntö Timo Mutalahti Konsernilakimies Y-Säätiö 1 Ketä ovat suomalaiset? Suomen kansalaisuus voi perustua kansalaisuuslain mukaan vanhemman

Lisätiedot

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS

OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS Lämmittely / Sanastoa OLESKELULUPA PYSYVÄ TOISTAISEKSI VOIMASSA LUPA KANSALAISUUS TURVAPAIKKA PAKOLAINEN VELVOLLISUUS TURVALLISUUS OIKEUS SIVIILISÄÄTY LAITON LAILLINEN MAAHANMUUTTO HOITAA MAASTAMUUTTO

Lisätiedot

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut

Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

WWW.KUOPIONALUE.FI 1

WWW.KUOPIONALUE.FI 1 WWW.KUOPIONALUE.FI 1 SISÄLLYSLUETTELO LINJAT JA AIKATAULUT Poikkeuspäivien liikenne 4 Merkkien selitykset Kuopion kaupunkiliikenne 6-61 Yhdistelmäaikataulut, Neulamäki 18-19 Yhdistelmäaikataulut, Kelloniemi

Lisätiedot

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE

maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalvelut SELKOESITE Tervetuloa asiakkaaksi Kouvolan kaupungin maahanmuuttopalveluihin! Maahanmuuttopalveluiden työtä on ohjata ja neuvoa sen asiakkaita, eli maahanmuuttajia.

Lisätiedot

Kumppanuushanke Verso on Rovaniemen kaupungin ja Rovalan Setlementti ry:n yhteistyöprojekti.

Kumppanuushanke Verso on Rovaniemen kaupungin ja Rovalan Setlementti ry:n yhteistyöprojekti. Kumppanuushanke Verso on Rovaniemen kaupungin ja Rovalan Setlementti ry:n yhteistyöprojekti. Miksi työpaja työpaikalla? Työpaja työpaikalla -toiminnan kautta pääset tutustumaan työelämään. Toiminta sisältää

Lisätiedot

tunnit NEULAMÄKI KESKUSTA KELLONIEMI tunnit KELLONIEMI KESKUSTA NEULAMÄKI

tunnit NEULAMÄKI KESKUSTA KELLONIEMI tunnit KELLONIEMI KESKUSTA NEULAMÄKI KUOPION LIIKENNE OY Kohde 2 Linja 4 Talviaikataulu NEULAMÄKI-KELLONIEMI Neulamäentie - Jaamantie - Leimaajantie - Juontie - Vesurikuja - Metsurintie - Neulamäentie - Savilahdentie - Niiralankatu - Tulliportinkatu

Lisätiedot

TERVETULOA ASUMAAN SODANKYLÄÄN Opas maahanmuuttajille

TERVETULOA ASUMAAN SODANKYLÄÄN Opas maahanmuuttajille TERVETULOA ASUMAAN SODANKYLÄÄN Opas maahanmuuttajille SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO... 2 LUKIJALLE... 3 SODANKYLÄN TAAJAMAN KARTTA... 4 MUUTTO SODANKYLÄÄN... 5 Rekisteröityminen/ Maistraatti... 5 Sosiaaliturvan

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_OPI_040116PP + OLE_OPI 1 *1079901* OLESKELULUPAHAKEMUS OPISKELUN PERUSTEELLA Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, jonka oleskelun tarkoituksena on opiskelu suomalaisessa oppilaitoksessa, johon sinut

Lisätiedot

Terveydenhuolto Suomessa

Terveydenhuolto Suomessa Stefan Gofferjé Terveydenhuolto Suomessa Maahanmuuttajien ammatilliseen peruskoulutukseen valmistava koulutus 03.08.2012 31-05.2013 Tampereen Aikuiskoulutuskeskus Sisällysluettelo Terveysjärjestelmä...3

Lisätiedot

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat

KUN TARVITSET APUA. Hätätilanne. Yleiset paikat KUN TARVITSET APUA Hätätilanne Kun tarvitset apua, soita hätäkeskuksen hätänumeroon 112. Kun soitat hätänumeroon, et tarvitse suuntanumeroa. Yleisestä puhelimesta voit soittaa hätänumeroon ilman rahaa

Lisätiedot

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS

TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS TOISEN ASTEEN KOULUTUS, LUKIO JA AMMATILLINEN KOULUTUS Toisen asteen koulutukseen kuuluu lukio ja ammatillinen koulutus. Toisen asteen koulutukseen voi hakea vain kaksi kertaa vuodessa eli keväällä ja

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi?

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Useimmat meistä viettävät koko elämänsä yhdessä tietyssä kulttuuriympäristössä. Siitä syystä

Lisätiedot

KOTIHOIDON YHTEYSTIEDOT

KOTIHOIDON YHTEYSTIEDOT L I I T E KOTIHOIDON YHTEYSTIEDOT A S K A I N E N - L E M U - M A S K U - M E R I M A S K U - M Y N Ä M Ä K I - N A A N T A L I - N O U S I A I N E N - R Y M Ä T T Y L Ä - R U S K O - V A H T O - V E L

Lisätiedot

YHDESSÄOLOA, TUKEA JA VIRKISTYSTÄ AVOIMIA JA MAKSUTTOMIA

YHDESSÄOLOA, TUKEA JA VIRKISTYSTÄ AVOIMIA JA MAKSUTTOMIA ASUKASTUVAT YHDESSÄOLOA, TUKEA JA VIRKISTYSTÄ A sukastuvat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia oleskelu-, kokoontumis- ja harrastepaikkoja. Asukastuvat sijaitsevat lähiöissä, kävelymatkan päässä kodeista.

Lisätiedot

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä.

Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. KANSALAISEN OIKEUDET Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat Suomessa tehdä. Suomessa asuvat ulkomaalaiset saavat tehdä samoja

Lisätiedot

Suomen verotus selkeästi

Suomen verotus selkeästi Suomen verotus selkeästi Avainsanat Vero: pakollinen maksu, jonka valtio kerää yhteiskunnan palveluita varten Veroprosentti: osuus, jonka työnantaja ottaa palkasta ja välittää Verohallinnolle Verohallinto:

Lisätiedot

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys. Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 3 Työtulot ja työttömyysetuus sovitetaan

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Lyhyesti ja selkeästi Sisällys 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki 5 Koulutusajan tuet työttömälle 6 Ikääntyvän

Lisätiedot

Nuoret ja työttömyysturva. Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Nuoret ja työttömyysturva. Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto Nuoret ja työttömyysturva Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimisto Työttömyysetuus Työttömyysetuutta maksetaan työttömän työnhakijan toimeentulon turvaamiseksi siltä ajalta, kun hän etsii uutta työtä

Lisätiedot

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus

KEVÄT 2018 SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ. Jyväskylän Kansalaisopisto. Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä. Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus KEVÄT 2018 Jyväskylän Kansalaisopisto Gradia Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Jyväskylän Yliopiston Kielikeskus Monikulttuurikeskus Gloria Huhtasuon asukasyhdistys Jyvälän Setlementti ry SUOMEA JYVÄSKYLÄSSÄ

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri: minä ja perhe. Ihminen ja

Lisätiedot

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa

Asumisen suunnitelmani. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Asumisen yksilölliset tukimallit projektin tuottamaa aineistoa Asumisen suunnitelmani Jos suunnittelet muuttoa, on hyödyllistä pohtia etukäteen, millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH5_201114PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH5_201114PP + OLE_PH5 1 *1329901* OLESKELULUPAHAKEMUS MUULLE OMAISELLE Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, joka haet ensimmäistä oleskelulupaa perhesiteen perusteella Suomeen muuna omaisena kuin puolisona tai alaikäisiä

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE Tärkeitä puhelinnumeroita Yleinen hätänumero 112 Ylätalon kanslia 5360196 Alatalon kanslia 5360187 Ylätalon op.huone 5360195 Alatalon op.huone 5360189 Lukion kanslia

Lisätiedot

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa?

Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? Mistä voi hakea vuokra-asuntoa? kunnalta kaupungilta Nuorisoasuntoliitolta (NAL) yksityisiltä vuokranantajilta esim. VVO ja SATO yksityisiltä henkilöiltä Mistä saat tietoa taloyhtiösi järjestyssäännöistä?

Lisätiedot

Punaisen Ristin kotimaan apu

Punaisen Ristin kotimaan apu Punaisen Ristin kotimaan apu Näin autamme äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan avun yhteyshenkilöiden koulutus Apumme ulottuu valmiudesta jälkitukeen USKALLA VÄLITTÄÄ Kotimaan

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus

Ammatillinen koulutus Ammatillinen koulutus pähkinänkuoressa AMMA projekti, 2005. Ammatillinen koulutus maahanmuuttajille. YLIOPISTOT 4-7 vuotta Suomen koulutusjärjestelmä AMMATTIKORKEA- KOULUT, 4 vuotta Suomessa kaikki käyvät

Lisätiedot

Miina Pyylehto, Mosaiikki-projekti

Miina Pyylehto, Mosaiikki-projekti Monikulttuurinen työ/ Miina Pyylehto, Mosaiikki-projekti E N E M M Ä N O S A A M I S T A 04/03/15 1 Mikä Mosaiikki on? Mosaiikki projektia rahoittavat Euroopan sosiaalirahasto / Uudenmaan ELY-keskus sekä

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Linnainmaan koulun huoltajille syksy 2016 Mikä on opetussuunnitelma? Opetussuunnitelma on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan,

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 RANUAN KR. KANSANOPISTO REISJÄRVEN KRISTILLINEN OPISTO Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite Postinumero Postitoimipaikka

Lisätiedot

Sastamala opas Selkokielinen opas Sastamalan palveluista

Sastamala opas Selkokielinen opas Sastamalan palveluista Sastamala opas Selkokielinen opas Sastamalan palveluista Selkoesite Sastamala opas Selkokielinen opas Sastamalan palveluista Kotoutuminen Tervetuloa Sastamalaan! Tässä oppaassa kerrotaan niistä palveluista,

Lisätiedot

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus

HARRASTUKSET. Selitä sana. kiinnostunut+ mistä? pitää + mistä? mitä tehdä? tykätä + mistä? mitä tehdä? harrastaa + mitä? harrastus HARRASTUKSET Selitä sana. harrastus harrastaa + mitä? kiinnostunut+ mistä? tykätä + mistä? mitä tehdä? pitää + mistä? mitä tehdä? säännöllisesti joka viikko päivittäin joka toinen päivä soittaa + mitä

Lisätiedot

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille

KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE. Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille KORVAUS RIKOKSEN UHRILLE Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille sisällysluettelo Milloin korvausta voidaan suorittaa valtion varoista? 2 Mitä korvataan? > Henkilövahinko 3 > Esinevahinko ja muu omaisuusvahinko

Lisätiedot

TERVETULOA KUOPIOON!

TERVETULOA KUOPIOON! TERVETULOA KUOPIOON! KUOPION MAAHANMUUTTAJAOPAS Sisällysluettelo 1 TERVETULOA KUOPIOON!.......................................................... 5 1.1 Maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalvelut Kuopiossa.................................

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

Opas 3. luokalle siirtyvälle

Opas 3. luokalle siirtyvälle Kuopion kaupunki, kasvun ja oppimisen palvelualue Opas 3. luokalle siirtyvälle Lukuvuosi 2016 2017 Valinnat 2. luokan kevätlukukaudella Oppilas valitsee 2. luokan kevätlukukauden alussa ensimmäisen vieraan

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Mihin menoihin tukea voi saada? 2 Mitkä tulot vaikuttavat tukeen? 3 Miten tuen määrä lasketaan? 4 Hakeminen ja maksaminen

Lisätiedot

Maailma haltuun. Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille

Maailma haltuun. Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille Maailma haltuun Tutkinto-opiskelijaksi ulkomaille Koko tutkinnon suorittaminen ulkomailla Tutkintoon johtavaa opiskelua, jonka kesto riippuu suoritettavasta tutkinnosta 2. asteen ammatilliset opinnot Alempi

Lisätiedot

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013

Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Eläkeläisen kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan Leena Ikonen, Kela 27.8.2013 Lakiperusta Kansallinen lainsäädäntö Laki asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta (1573/1993)= soveltamisalalaki

Lisätiedot

Omaehtoinen opiskelu. www.mol.fi. Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu

Omaehtoinen opiskelu. www.mol.fi. Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Omaehtoinen opiskelu www.mol.fi Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu Vuoden 2010 alusta lukien voit tietyin edellytyksin opiskella päätoimisia

Lisätiedot

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi

Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Itsenä isten elä mä ntäitojen pässi Minulla on paljon taitoja ja Minä osaan jo paljon asioita! Nuoruus on aikuisena olemisen harjoittelua. Itsenäistyminen tarkoittaa sellaisten taitojen kehittymistä, jotka

Lisätiedot

FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6

FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6 KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2363 Koulun hyvinvointiprofiili 2006-2007 : alaluokat 4-6 Kyselylomaketta hyödyntävien tulee

Lisätiedot

Vapaa-ajalla tapahtuva kotoutuminen Kuopiossa, esimerkkinä työhön tulevat henkilöt

Vapaa-ajalla tapahtuva kotoutuminen Kuopiossa, esimerkkinä työhön tulevat henkilöt Vapaa-ajalla tapahtuva kotoutuminen Kuopiossa, esimerkkinä työhön tulevat henkilöt Missä Kuopioon työhön tulevat ulkomaalaiset ja kantaväestö voivat kohdata? Miten tiedotamme mahdollisuuksista? Ilkka Lähteenmäki:

Lisätiedot

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III

Kysely kotona asuville kehitysvammaisille. Seutu III Kysely kotona asuville kehitysvammaisille Seutu III Tietoja Vastausmäärä seuduittain 80 60 40 20 0 Seutu I Seutu II Seutu III Kaikki vastaukset 70 44 41 Seutu I Seutu II Seutu III Yhteensä Kotona asuvat

Lisätiedot

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite Kaikkien kirjasto Näin käytät kirjastoa Selkoesite Kaikkien kirjasto Tämä esite on julkaistu osana Kaikkien kirjasto -kampanjaa. Kampanjan toteuttavat Selkokeskus, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot

Valtion varoista maksettava. korvaus rikoksen uhrille. Valtion maksama. korvaus rikoksen uhrille. Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Valtion maksama korvaus rikoksen uhrille Ennen vuotta 2006 rikoksella aiheutetut vahingot Milloin rikoksen uhrille voidaan suorittaa korvaus valtion

Lisätiedot

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka:

Työpaikka/työ- tai päivätoimintapaikka: KUNTAYHTYMÄ KAKSINEUVOINEN Palvelusuunnitelma 1 (5) Palvelusuunnitelma Palvelusuunnitelma on asiakkaan tai asiakkaan ja hänen edustajansa kanssa yhteistyössä tehty yhteenveto hänen elämänsä tämänhetkisestä

Lisätiedot

+ + Tämän lomakkeen lisäksi puolisosi tulee täyttää lomake PK2_plus, jossa hän vastaa perhesidettä koskeviin kysymyksiin.

+ + Tämän lomakkeen lisäksi puolisosi tulee täyttää lomake PK2_plus, jossa hän vastaa perhesidettä koskeviin kysymyksiin. OLE_PH2 1 *1309901* OLESKELULUPAHAKEMUS PUOLISO SUOMEN KANSALAINEN Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, joka olet hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Puolisosi on Suomen

Lisätiedot

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja:

Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: Kuntoutus- ja hoivapalvelut Lukkarila Oy Sopimus 18-21-vuotiaan nuoren jälkiseurannasta 1. Sopijaosapuolet Nuoren nimi: HETU: Lukkarilan työntekijä: Kunnan sosiaalitoimen edustaja: 2. Sopimuksen alkaminen

Lisätiedot

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero

Kela OT 15. Muutosilmoitus Opintotuki. 1. Hakijan tiedot Henkilötunnus. 270896-123A Matti Meikäläinen. 00000 Helsinki Puhelinnumero Kela Muutosilmoitus Opintotuki OT 15 Voit tehdä tämän ilmoituksen ja lähettää sen liitteet myös verkossa /asiointi Lisätietoja /opiskelijat Voit kysyä lisää opiskelijan tukien palvelunumerosta 020 692

Lisätiedot

VIRANOMAISET, joiden palveluista maahanmuuttajan pitää tietää

VIRANOMAISET, joiden palveluista maahanmuuttajan pitää tietää VIRANOMAISET, joiden palveluista maahanmuuttajan pitää tietää Pikku-koto kurssi MAISTRAATTI Suomeen rekisteröinti Jos asut vakinaisesti (vähintään vuoden) Suomessa, sinun täytyy rekisteröidä itsesi Suomessa

Lisätiedot

IISALMI-OPAS. maahanmuuttajille

IISALMI-OPAS. maahanmuuttajille IISALMI-OPAS maahanmuuttajille 1 Opas Iisalmessa asuville maahanmuuttajille. Tämä opas on tarkoitettu Iisalmessa asuville maahanmuuttajille. Oppaaseen on kerätty tietoja, joita maahanmuuttaja tarvitsee,

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut

Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Lapsiperheiden ryhmämuotoiset palvelut Perhepalvelukeskus, Korkalonkatu 4, 96100 Rovaniemi Kuva: Pekka Ojaniemi Palveluja perheille Avoin päiväkoti Avoimen päiväkodin toiminta on tarkoitettu alle kouluikäisille

Lisätiedot

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa

Kotoutujan alkuhaastattelu ja palvelutarpeen arviointi kunnassa Henkilö- ja yhteystiedot Nimi Henkilötunnus Osoite Kansalaisuus ja äidinkieli (-kielet) Puhelin Sähköposti Siviilisääty Maahantulopäivä Muutto pvm. tähän kuntaan Lähimmän omaisen nimi ja yhteystieto Oleskeluluvan

Lisätiedot

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE

OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE OPAS TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON UUDELLE MAAHANMUUTTAJAASIAKKAALLE TERVETULOA TYÖ- JA ELINKEINOTOIMISTON ASIAKKAAKSI! Työ- ja elinkeinotoimistoa kutsutaan lyhenteellä TE-toimisto. TE-toimiston asiakkuuden

Lisätiedot

Kesäaikataulu. KUOPION LIIKENNE OY Kohde 2 NEULAMÄKI-KELLONIEMI

Kesäaikataulu. KUOPION LIIKENNE OY Kohde 2 NEULAMÄKI-KELLONIEMI Kohde 2 Linja 4 NEULAMÄKI-KELLONIEMI Neulamäentie - Jaamantie - Leimaajantie - Juontie - Vesurikuja - Metsurintie - Neulamäentie - Savilahdentie - Niiralankatu - Tulliportinkatu - Puijonkatu - Puutarhakatu

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

Ennen asunnonhakua: Kun kiinnostava asunto löytyy: Kartoita omia tuloja ja menojasi Selvitä mihin asumisen tukiin ja etuuksiin sinulla on mahdollinen oikeus (ole tarvittaessa yhteydessä oman kuntasi sosiaalitoimeen

Lisätiedot

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH2_040116PP +

+ + Onko sinulla tai onko sinulla ollut suomalainen henkilötunnus? Kyllä Ei OLE_PH2_040116PP + OLE_PH2 1 *1309901* OLESKELULUPAHAKEMUS PUOLISO SUOMEN KANSALAINEN Tämä lomake on tarkoitettu sinulle, jos olet hakemassa ensimmäistä oleskelulupaa Suomeen perhesiteen perusteella. Puolisosi on Suomen

Lisätiedot

E S I O P E T U S U U S I K A A R L E P Y Y. e s ik o u lu

E S I O P E T U S U U S I K A A R L E P Y Y. e s ik o u lu E S I O P E T U S U U S I K A A R L E P Y Y e s ik o u lu ESIKOULU Esikoulu on pakollinen 1.8.2015 alkaen. Sivistystoimen ruotsinkielinen jaosto vastaa ruotsinkielisestä ja suomenkielinen suomenkielisestä

Lisätiedot

Opiskelijan toimeentulotuki ja sosiaalityö

Opiskelijan toimeentulotuki ja sosiaalityö Opiskelijan toimeentulotuki ja sosiaalityö Tampereen yliopisto 28.4.2016 Sosiaaliohjaajat Sanna Mäkipää ja Johanna Männikkö 28.4.2016 Toimeentulotuki Sosiaalipalvelut Kaupungin sosiaalipalvelut tukevat

Lisätiedot

Tietoa uudelle kotitalousopetuksen opiskelijalle. Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Upankatu

Tietoa uudelle kotitalousopetuksen opiskelijalle. Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Upankatu Tietoa uudelle kotitalousopetuksen opiskelijalle Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Upankatu Tervetuloa opiskelemaan Koulutuskeskus Seduun! Opintosi alkavat Koulutuskeskus Sedu, Seinäjoki, Upankadun opetuspisteessä

Lisätiedot

Kansalaiskysely 2014. Mäntsälä + kaikki

Kansalaiskysely 2014. Mäntsälä + kaikki Kansalaiskysely 2014 Mäntsälä + kaikki Vastaajamäärä Koko selvityksessä yhteensä 1421 vastaajaa Mäntsälästä 330 vastaajaa Tuhatta täysi-ikäistä asukasta kohden 22 vastaajaa 23 % kaikista vastaajista 2.

Lisätiedot

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN

+ + OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN OLE_TUT 1 *1109901* OLESKELULUPAHAKEMUS TIETEELLISEN TUTKIMUKSEN SUORITTAMISTA VARTEN Tämä oleskelulupahakemuslomake on tarkoitettu sinulle, joka haet oleskelulupaa tieteelliseen tutkimukseen tai tutkimushankkeeseen

Lisätiedot

Sisällys Tervetuloa Sastamalaan!... 2 Muutto Suomeen... 3 Oleskelulupa... 3 Poliisi... 4 Maistraatti... 5 Henkilötunnus... 5 Muuttoilmoitus...

Sisällys Tervetuloa Sastamalaan!... 2 Muutto Suomeen... 3 Oleskelulupa... 3 Poliisi... 4 Maistraatti... 5 Henkilötunnus... 5 Muuttoilmoitus... Sastamala-opas Sisällys Tervetuloa Sastamalaan!... 2 Muutto Suomeen... 3 Oleskelulupa... 3 Poliisi... 4 Maistraatti... 5 Henkilötunnus... 5 Muuttoilmoitus... 5 Kansaneläkelaitos (Kela)... 6 Alkukartoitus...

Lisätiedot

Valmentaudu tuleviin opintoihin!

Valmentaudu tuleviin opintoihin! Valmentaudu tuleviin opintoihin! Perusopetuksen jälkeinen koulutus 2016 2017 Koe tekemisen, osaamisen ja onnistumisen iloa! Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma) Valmentavassa koulutuksessa

Lisätiedot

Kehityskeskustelulomake

Kehityskeskustelulomake Kehityskeskustelulomake Luottamuksellinen Täytetty: OHJEISTUS Lomaketta käytetään ryhmänohjaajan ja opiskelijan välisissä kehityskeskusteluissa koko opiskeluajan. Lomake on apuväline ryhmänohjaajalle opiskelijan

Lisätiedot

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki

Perustoimeentulotuki. Viimesijainen taloudellinen tuki Perustoimeentulotuki Viimesijainen taloudellinen tuki LYHYESTI JA SELKEÄSTI Sisällys Perustoimeentulotuki 1 Mihin menoihin tukea voi saada? 2 Miten tulot vaikuttavat tukeen? 3 Miten tuen määrä lasketaan?

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Palvelut. Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Espoon kaupungin kaupunkikehitysyksikkö

Palvelut. Helsingin seudun keskeiset tunnusluvut / Espoon kaupungin kaupunkikehitysyksikkö Palvelut Terveyspalvelut Sosiaalipalvelut ja etuudet Varhaiskasvatus ja perusopetus Nuorten ja aikuisten toisen asteen koulutus ja muu aikuiskoulutus Kulttuuri, liikunta ja vapaa-ajanpalvelut Terveyspalvelut

Lisätiedot

Peruskoulujen tasa-arvo hanke

Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Peruskoulujen tasa-arvo hanke Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, joka kohdennetaan koulutuksellista tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin Hankekokonaisuus,

Lisätiedot

Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille. Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO

Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille. Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Maailmalle Nyt! Opiskelijaksi ulkomaille Sari Rehèll Helsinki 31.3.2011 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO Opetus- ja kulttuuriministeriön

Lisätiedot

Koulu Puhelin Sähköposti Faksi

Koulu Puhelin Sähköposti Faksi PERUSKOULUJEN REHTORIEN JA KOULUSIHTEERIEN YHTEYSTIEDOT LV. 2013-2014 Päivitetty 30.1.2014 Luokka-asteet 1-6 Koulu Puhelin Sähköposti Faksi Aurinkorinteen koulu rehtori Esa Miettinen 044 718 4771 esa.miettinen@kuopio.fi

Lisätiedot

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta.

2. Kirjoita sähköpostiosoitteesi sille varattuun kenttään ja paina Lähetä varmistusviesti -painiketta. OHJE KÄYTTÄJÄTUNNUKSEN TEKEMISESTÄ WILMAAN Ennen kuin pääset ilmoittamaan lapsesi kouluun, tulee sinun tehdä käyttäjätunnukset wilmaan. Jos esiopetuksessa olevan lapsesi päiväkodissa on otettu wilma käyttöön,

Lisätiedot

Kuusiston koulu (Kaarina)

Kuusiston koulu (Kaarina) Page 1 of 8 Kuusiston koulu (Kaarina) tulostusohje Tyttöjä: Poikia: 101 vastaajaa 60 (59 %) 41 (41 %) Koulun tilat ja toiminta Samaa mieltä Ei samaa eikä eri mieltä Eri mieltä Vastaajia Luokkahuone on

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari

Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa. Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Maailmalle - nyt! Koko tutkinto toisessa Pohjoismaassa Vaihtoehtona Pohjola 14.11.2014, Hanasaari Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO, 2014 Maailmalle - nyt! Opiskelu ulkomailla 2 Ensin

Lisätiedot

Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20

Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20 LAPUAN KAUPUNKI TOIMEENTULOTUKIHAKEMUS Perusturvakeskus Liuhtarintie 10 62100 Lapua Hakemus saapunut..20 Vakuutan, että antamani tiedot ovat totuudenmukaiset ja sitoudun ilmoittamaan toimeentulotukipäätöksen

Lisätiedot

MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT

MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT MIELENTERVEYS JA PÄIHDEPALVELUT Mielenterveys ja päihde SAStyöryhmä Puheenjohtaja 0400 447 633 Terveyskeskus Päivystysajanvaraus ma su 8 22 (06) 2413 3200 Terveyskeskus Ei kiireellinen ajanvaraus ma pe

Lisätiedot

Rajat ylittävä sosiaaliturva. Suvi Rasimus Lakimies 29.1.2014

Rajat ylittävä sosiaaliturva. Suvi Rasimus Lakimies 29.1.2014 Rajat ylittävä sosiaaliturva Suvi Rasimus Lakimies 29.1.2014 Kansaneläke Työttömyyskassat Perheetuudet Kela Työttömyys Työtapaturmaja ammattitautietuudet Terveydenhoito huolto Sairaus- ja äitiysetuudet

Lisätiedot

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA.

SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? MISTÄ? MIHIN? SAMU ON TYÖSSÄ KOULUSSA. LAPSET JUOKSEVAT METSÄÄN. POJAT TULEVAT KAUPASTA. MISSÄ? Missä laiva on? Missä sinun paperit ovat? Missä sinun kansio on? Missä rikas nainen istuu? Missä ruoat

Lisätiedot

Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning]

Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning] Kotoutumiskorvaus [Etableringsersättning] Klicka här, skriv ev. Undertitel Voit saada kotoutumiskorvausta, jos olet vastikään muuttanut Ruotsiin. Kotoutumiskorvaus on raha, jota sinulle maksetaan, kun

Lisätiedot