VIRANOMAISET, joiden palveluista maahanmuuttajan pitää tietää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VIRANOMAISET, joiden palveluista maahanmuuttajan pitää tietää"

Transkriptio

1 VIRANOMAISET, joiden palveluista maahanmuuttajan pitää tietää Pikku-koto kurssi

2 MAISTRAATTI Suomeen rekisteröinti Jos asut vakinaisesti (vähintään vuoden) Suomessa, sinun täytyy rekisteröidä itsesi Suomessa asuvaksi. Rekisteröinti tapahtuu henkilökohtaisesti paikallisessa maistraatissa. Maistraatti merkitsee tietosi Suomen väestötietojärjestelmään. Maistraatti rekisteröi sinusta nämä tiedot: nimi, syntymäaika, kansalaisuus, osoite ja perhesuhdetiedot. Ilmoita tiedot heti oikein. Jos myöhemmin muutat esim. syntymäaikaasi, se voi vaikeuttaa suomena kansalaisuuden saamista. Ota mukaan passi ja voimassa oleva oleskelulupa, kun asioit maistraatissa. Jos muutat Suomeen vakinaisesti, maistraatti tallentaa henkilötiedot, vakituisen osoitteen ja kotikunnan väestötietojärjestelmään. Samalla saat henkilötunnuksen. Myös tilapäisesti Suomessa asuva ulkomaalainen voi saada henkilötunnuksen, jos hän tarvitsee sen työntekoa varten. Tilapäisesti asuvalle ei rekisteröidä kotikuntaa Suomessa eikä hän saa kotikuntaan liittyviä oikeuksia.

3 POLIISI Hätänumero 112 Poliisihallituksen tehtävä on suunnitella, kehittää, johtaa ja valvoa poliisitoimintaa ja sen tukitoimintoja. Lisäksi se vastaa poliisin tehtäviin liittyvien kansalaisten palvelujen tasapuolisesta saatavuudesta ja laadusta maan eri osissa, poliisi yksiköiden tulos ohjauksesta ja voimavarojen suuntaamisesta niille ja päättää poliisiyksiköiden välisestä yhteistoiminnasta. Poliisihallituksessa on noin 180 asiantuntijaa. Toiminnot on jaettu yhdeksään yksikköön: Poliisiylijohtajan tuki, esikunta, sisäinen tarkastus, hallinto, tekniikka, kansainväliset asiat, valvonta- ja hälytystoiminta, rikostorjunta ja lupahallinto. Poliisihallitus toimii Helsingin lisäksi Turussa, Mikkelissä ja Oulussa valtion aluehallintovirastoissa.

4 KELA-KORTTI Jos asut suomessa vakinaisesti, kuulut Kansaneläkelaitoksen eli kelan sairausvakuutuksen piiriin. Myös työskentelyn perusteella voi päästä sairausvakuutuksen piiriin. Hakemus sosiaaliturvasta jätetään Kelan toimistoon. Jos haluat yksityisen sairausvakuutuksen, ota yhteyttä vakuutusyhtiöön. Tee hakemus internetissä sähköisesti tai kelan toimistossa. Kela ratkaisee asian ja lähettää sinulle Kela kortin postitse kotiin. Kelakortin avulla voi todistaa, että kuulut sairausvakuutuksen piiriin. Sinun kannattaa hankkia kela kortti. Kelakortti on ilmainen. Kela korvaa osan lääkärikuluistasi. Saat kela kortin avulla suorakorvauksen esimerkiksi yksityisen lääkäriaseman maksuista. Suorakorvaus tarkoittaa, että maksat yksityisen lääkärin laskusta vain omavastuun, eli osan laskusta. Kela korvaa myös osan lääkkeiden kuluista, varsinkin jos sairastat pitkään vakavaa sairautta. Voit hankkia myös yksityisen sairausvakuutuksen. Yksityinen sairausvakuutus täytyy hankkia vakuutusyhtiöstä. Yksityinen sairausvakuutus voi korvata hoitoa, joka ei kuulu julkiseen terveydenhoitoon. Monella Suomalaisella ei ole yksityistä sairausvakuutusta. Voit kysyä lisää kelasta ja vakuutusyhtiöistä.

5 TERVEYS Suomessa moni käyttää julkisia terveyspalveluita. Julkiset terveyspalvelut jakaantuvat perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon. Terveyskeskuksissa on muun muassa lääkärinvastaanotto, vuodeosasto, neuvolapalvelut ja hammashoito. Kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat saavat Suomessa apua välittömästä terveyskeskusten tai sairaaloiden päivystysvastaanotolla, huolimatta potilaan asuinkunnasta. Voit myös käydä yksityisellä lääkärillä. Pääsy yksityisen lääkärin luokse voi olla nopeampaa, mutta maksaa enemmän. Terveyskeskuksen palvelu ei ole aina ilmaista. Maksut eivät kuitenkaan ole korkeat. Yksityisen lääkärin maksut ovat korkeat, mutta kela voi korvata osan maksuista. Soita yleiseen hätänumeroon 112, jos tarvitsen nopeasti ambulanssia, poliisia tai palokuntaa.

6 ASUNTO Et voi rekisteröidä itseäsi Suomessa asuvaksi jos sinulla ei ole osoitetta. Asuntoilmoituksia on sanomalehdissä ja internetissä. Asunnon voit joko vuokrata tai ostaa itsellesi. Voit vuokrata asunnon yksityiseltä henkilöltä tai kaupungilta. Kaupungin vuokra-asunnot ovat yleensä halvempia. Ostaessasi asunnon, haet pankista lainaa ja maksat joka kuukausi lainaa takaisin pankille. Kun asuntolaina on maksettu, omistusasunnossa on halvempi asua kuin vuokra-asunnossa. Vuokratessa asunnon, täytyy tehdä kirjallinen vuokrasopimus ja sinun täytyy maksaa vuokravakuus, joka on enintään kolmen (3) kuukauden vuokran määrä. Vuokraa maksat joka kuukausi sovitun summan asunnon omistajalle.

7 VEROKORTTI Jos teet työtä tai saat työttömyysturvaa, sinulla täytyy olla verokortti. Suomessa kaikista tuloista maksetaan veroa. Verovaroilla tuotetaan julkiset palvelut, kuten koulu ja terveydenhuolto. Tarvitset henkilötodistuksen ja henkilötunnuksen, että voit hankkia verokortin. Jos sinulla ei ole verokorttia, työnantaja perii palkasta 60% veroa. Saat verokortin verotoimistosta. Voit myös tilata verokortin verohallinnon internet sivuilta. Suomessa tulovero maksetaan progressiivisesti. Se tarkoittaa että suurista palkkatuloista maksetaan suhteessa enemmän veroa kuin pienistä. Myös työttömyysetuudesta maksetaan veroa. Veroneuvonta, jos tarvitset neuvoa verojen maksamiseen, voit kysyä verohallinnosta.

8 ELÄKE Suomessa on kolmenlaista eläkettä: työeläke ja sitä täydentävät kansaneläke ja takuueläke. Työeläkkeen maksavat työeläkelaitokset. Työeläke karttuu työstä tai yritystoiminnasta saaduista ansioista. Kansaneläke ja takuueläke maksetaan niille henkilöille jotka eivät saa työeläkettä. Kansaneläke ja takuueläke maksetaan myös silloin, kun työeläke on pieni. Kela maksaa kansaneläkkeen ja takuueläkkeen. Voit jäädä työeläkkeelle joustavasti vuoden iässä. Kelan vanhuuseläkkeen voi saada 65-vuotiaana. Kela maksaa eläkettä joka vanhuuden tai työkyvyttömyyden takia. Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää jos olet vakavasti sairas etkä voi työskennellä. Myös maahanmuuttaja voi saada Suomesta kansaneläkettä ja/tai takuueläkettä, jos hän on asunut Suomessa kolme (3) vuotta sen jälkeen, kun täytti 16-vuotta. Et voi saada takuueläkettä, jos saat vai osa-aikaista eläkettä tai perhe-eläkettä. Kysy lisää Kelasta.

9 SANASTO Työtön työnhakija Sinulla ei ole työtä ja haet työtä. TE-toimisto Työ- ja elinkeinotoimisto, joka auttaa sinua, kun haet työtä. Kela Kansaneläkelaitos eli kela. Kela maksaa esimerkiksi lapsia, vammaisia ja vanhuksia koskevia tukia. Sosiaaliturva Yhteiskunnan tarjoamat taloudelliset etuudet ja tuki erilaisissa elämäntilanteissa. Myös apu, jota haetaan kunnan sosiaalitoimistosta. Asumistuki Asumistuki on raha, jota voit hakea, jos tulosi eivät riitä vuokran maksamiseen ja elämiseen. Asumistuki haetaan kelalta. Toimeentulotuki Toimeentulotuki on raha, jota voit hakea jos tulosi ja varasi eivät riitä elämiseen. Toimeentulo tuki haetaan sosiaalitoimistosta.

10 Työttömyysetuus Työttömyysetuus on raha, jota voit hakea, jos sinulla ei ole työtä. Sinun täytyy ilmoittautua TE-toimistoon, ennen kuin voit saada työttömyysetuutta. Työttömyysturva haetaan kelalta. Sosiaalitoimisto Sosiaalitoimisto auttaa sosiaalisissa kysymyksissä, esimerkiksi lasten kasvatuksessa ja perheasioiden neuvonnassa. Sosiaalitoimisto tukee taloudellisessa tai muussa kriisissä olevia ihmisiä. Sosiaalitoimistosta voit hakea toimeentulotukea, jos muut tuet, tulosi ja varasi eivät riitä elämiseen. Verotoimisto Verotoimisto auttaa sinua verojen maksamiseen liittyvissä asioissa. Verotoimistosta saat verokortin ja veroneuvontaa. Oleskelulupa Sinulla täytyy olla oleskelulupa, että saat asua Suomessa vakinaisesti. Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan omassa maassa tai tietyissä tilanteissa Suomen poliisilta. Henkilöllisyystodistus Henkilöllisyystodistus on virallinen, kuvallinen todistus, joka todistaa kuka sinä olet. Henkilöllisyystodistus haetaan poliisilta.

11 Henkilötunnus Henkilötunnus todistaa, että sinä olet sinä. Kenelläkään muulla ei ole samaa henkilötunnusta kuin sinulla. Tarvitset henkilötunnusta, kun hoidat asioita esimerkiksi viranomaisten kanssa. Henkilötunnus haetaan maistraatista. Maistraatti Maistraatti vastaa väestörekisterijärjestelmästä, jossa on perustiedot kaikista Suomessa asuvista ihmisistä. Maistraatti hoitaa myös kaupan ja yritysten rekisteröintiä. Perhesuhdetiedot Tieto siitä, asutko yksin vai jonkun kanssa ja onko sinulla lapsia. Työvoimapoliittinen koulutus, työvoima koulutus TE-toimistot voivat tarjota työvoimakoulutuksena esimerkiksi suomen kielen kurssin, jos olet työtön maahanmuuttaja. Työvoimakoulutuksen tarkoitus on antaa koulutusta, joka auttaa sinua saamaan työtä. Sosiaalietuus Yhteiskunnan maksama taloudellinen tuki tietyissä elämäntilanteissa tai jos omat tulosi eivät riitä. Esimerkiksi vanhempainraha ja toimeentulotuki ovat sosiaalietuuksia.

12 Kela-kortti Kansaneläkelaitoksen kortti, joka todistaa, että sinulla on oikeus suomalaiseen sairausvakuutukseen. Voit saada kortilla alennusta esimerkiksi yksityisellä lääkärillä ja apteekissa. Sairausvakuutus On osa yhteiskunnan tarjoamaa taloudellista tukea. Suomessa vakinaisesti asuvalla henkilöllä on oikeus suomalaiseen sairausvakuutukseen. Omistusasunto Oma asunto, jonka olet itse maksanut. Vuokra-asunto Jonkun toisen omistama asunto, jonka vuokraat omaan käyttöösi. Vuokravakuus Vuokravakuus on takuumaksu, jonka maksat vuokranantajalle eli asunnon omistajalle. Maksu takaa, että asunto pysyy hyvässä kunnossa. Maksu takaa myös että maksat vuokran. Suomessa vakinaisesti asuva Henkilö joka asuu Suomessa. Sinulla on Suomessa koti ja asut Suomessa. Päivystys Kaikki kiireellistä hoitoa tarvitsevat saavat Suomessa apua välittömästi terveyskeskuksen tai sairaalan päivystysvastaanotolta.

13 Perhepäivähoito Lapsen päivähoito, joka on hoitajan kotona. Lapsilisä Lapsen taloudellisiin kuluihin tarkoitettu sosiaalietu. Äitiysraha Äiti saa äitiysrahan palkan sijaan, kun hoitaa kotona vauvaa. Isyysraha Isä saa isyysrahan palkan sijaan, kun hoitaa kotona vauvaa. Terveydenhuolto Terveyden ja sairauden hoitamiseen rakennettu järjestelmä, joka kattaa mm. lääkäri- ja sairaalapalvelut. Terveysasema Terveyskeskuksen palveluja on jaettu terveysasemiin, jotka tarjoavat perusterveydenhuollon palveluja alueellaan. Kouluterveydenhuolto Koululaisille tarkoitettu terveydenhuolto, joka kattaa mm. lääkärin ja terveydenhoitajan palveluita. Terveystarkastus Lääkärin tai terveydenhoitajan suorittama terveyden tarkastus.

14 Esteettömyystodistus Esteettömyystodistus todistaa, että avioliitolle ei ole esteitä. Siviilivihkiminen Julkisen notaarin suorittama avioliittoon vihkiminen. Lähestymiskielto Käräjäoikeuden tai poliisin määräämä kielto lähestyä rikoksen uhria. Voit hakea poliisilta lähestymiskieltoa henkilölle, joka uhkaa henkeäsi.

15 Kriisit Erilaiset kriisit voivat kuulua elämään. Hae apua terveyskeskuksesta, sosiaalitoimesta tai väkivallan ehkäisytyötä tekevästä toimipaikasta, jos olet masentunut, sairas, koet väkivaltaa tai olet itse väkivaltainen. Voit saada apua myös, jos olet työtön ja rahat eivät riitä elämiseen. Ota yhteyttä kotikuntasi sosiaalitoimeen. Jos joudut väkivallan tai muun rikoksen uhriksi, soita poliisille. Poliisin valtakunnallinen numero on 112. Väkivalta Pahoinpitely, väkivalta ja seksiin pakottaminen ovat rikoksia Suomessa. Jos olet vaarassa, soita hätänumeroon 112. Jos olet vaarassa joutua tai joudut väkivallan kohteeksi, voit saada apua. Päivystävät puhelimet: Monika-naiset h joka päivä. Naistenlinja ma-pe klo 16-20, onsdagar kl , Fridays fr.4 to 8 PM. Tukinainen, kriisipäivystys ma-pe klo 9-15, la-su klo 15-21, pyhinä klo Miehen linja ma-pe klo 8-16 Rikosuhripäivystys,

16

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset

1. Tervetuloa suomeen. 3. opiskelu. 4. lapset, perhe ja vanhukset Perustietoa Suomesta 1. Tervetuloa suomeen Perustietoa Suomeen muuttavalle s. 6 Miten pääsen alkuun s. 6 Miten löydän asunnon? s. 7 Miten vuokraan asunnon? s. 7 Vuokravakuus s. 7 Muutto s. 7 Asumisen säännöt

Lisätiedot

PERUSTIETOA SUOMESTA

PERUSTIETOA SUOMESTA PERUSTIETOA SUOMESTA 1. TERVETULOA SUOMEEN ESIPUHE 6 MITEN PÄÄSEN ALKUUN 6 1.Asunto 6 2. Maistraatti 6 3. Puhelin 6 4. Pankkitili 6 5. Selvitä oikeutesi sosiaaliturvaan 6 6. Verokortti 6 7. Työn hakeminen

Lisätiedot

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE

TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE TERVETULOA MIKKELIIN! OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI - Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Tämä opas on tarkoitettu Mikkelissä asuville maahanmuuttajille. Oppaaseen on kerätty tietoja, joita

Lisätiedot

T YÖPERUSTEISEN MAAHANMUUTTAJAN JA HÄNEN PERHEENJÄSENTENSÄ KOTOUTUMINEN SUOMEEN

T YÖPERUSTEISEN MAAHANMUUTTAJAN JA HÄNEN PERHEENJÄSENTENSÄ KOTOUTUMINEN SUOMEEN T YÖPERUSTEISEN MAAHANMUUTTAJAN JA HÄNEN PERHEENJÄSENTENSÄ KOTOUTUMINEN SUOMEEN Koonnut: palveluohjaaja Irina Miettinen POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke Mikkeli 2010 SISÄLTÖ JOHDANTO...

Lisätiedot

Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi

Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Eläkkeelle 1 Mitä eläkettä voit saada? 2 Työeläke 3 Kelan eläkkeet 3 Kansaneläke 3 Takuueläke 4 Vanhuuseläke 5 Työkyvyttömyyseläke

Lisätiedot

Koti ja perhe Lapsiperheen etuudet ja asumisen tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Koti ja perhe Lapsiperheen etuudet ja asumisen tuet. Lyhyesti ja selkeästi Koti ja perhe Lapsiperheen etuudet ja asumisen tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Koti ja perhe 1 Tukea lapsiperheelle 2 Kuka voi saada lapsiperheen tukia? 2 Ennen kuin lapsi syntyy 3 Kun lapsi syntyy

Lisätiedot

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi

Eläkkeelle. Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki. Lyhyesti ja selkeästi Eläkkeelle Eläketurva, asumisen tuki ja hoitotuki Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Eläkkeelle 1 Mitä eläkettä voit saada? 2 Työeläke 3 Kelan eläkkeet 3 Kansaneläke 3 Takuueläke 4 Vanhuuseläke 5 Työkyvyttömyyseläke

Lisätiedot

Oleskelu. Maistraatti KELA. Verotoimisto. TE-toimisto. Julkiset peruspalvelut

Oleskelu. Maistraatti KELA. Verotoimisto. TE-toimisto. Julkiset peruspalvelut 1. Työnte kijän (EU:n kansalainen ) muutto Suomeen EU -alueelta Oleskelu Ansiotyö Suomessa ei vaadi työntekijän oleskelulupaa. Mikäli työ Suomessa kestää yli 3 kk, on rekisteröitävä oleskeluoikeus paikallisella

Lisätiedot

ITSENÄISTYMIS- KANSIO. Euroopan Unionin Pakolaisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen

ITSENÄISTYMIS- KANSIO. Euroopan Unionin Pakolaisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen ITSENÄISTYMIS- KANSIO Euroopan Unionin Pakolaisrahasto osallistuu hankkeen rahoittamiseen ITSENÄISTYMISKANSION SYNTYSANAT Pitelet käsissäsi ITSENÄISTYMISKANSIOTA. Kansio on toteutettu osana Suuntaviittoja

Lisätiedot

LUKIJALLE...3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN...4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN...5 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI...8 ASUMINEN...

LUKIJALLE...3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN...4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN...5 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI...8 ASUMINEN... SISÄLLYSLUETTELO LUKIJALLE...3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN...4 Kansaneläke...4 Työeläke...4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN...5 Eläkkeiden maksatus Euroopan Unionin maista Suomeen...5 Eläkkeiden maksatus

Lisätiedot

LUKIJALLE...3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN...4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN...5 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI...8 ASUMINEN...

LUKIJALLE...3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN...4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN...5 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI...8 ASUMINEN... SISÄLLYSLUETTELO LUKIJALLE...3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN...4 Kansaneläke...4 Työeläke...4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN...5 Eläkkeiden maksatus Euroopan Unionin maista Suomeen...5 Eläkkeiden maksatus

Lisätiedot

LUKIJALLE... 3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN... 4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN... 6 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI... 9 ASUMINEN...

LUKIJALLE... 3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN... 4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN... 6 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI... 9 ASUMINEN... SISÄLLYSLUETTELO LUKIJALLE... 3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN... 4 Kansaneläke... 4 Työeläke... 5 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN... 6 Eläkkeiden maksatus Euroopan Unionin maista Suomeen... 6 Eläkkeiden

Lisätiedot

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011 Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi 2011 Sisällys Kun muutat Suomeen ja Suomesta 1 Kun muutat Suomeen

Lisätiedot

LUKIJALLE... 3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN... 4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN... 6 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI... 9 ASUMINEN...

LUKIJALLE... 3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN... 4 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN... 6 REKISTERÖITYMINEN SUOMESSA ASUVAKSI... 9 ASUMINEN... SISÄLLYSLUETTELO LUKIJALLE... 3 SUOMEN ELÄKKEIDEN HAKEMINEN... 4 Kansaneläke... 4 Työeläke... 5 ELÄKKEIDEN MAKSATTAMINEN SUOMEEN... 6 Eläkkeiden maksatus Euroopan Unionin maista Suomeen... 6 Eläkkeiden

Lisätiedot

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi

Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille. Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille Miten pääset Suomen sosiaaliturvaan ja mitä tapahtuu kun muutat ulkomaille? Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Kun muutat Suomeen tai Suomesta Kun muutat Suomeen tai

Lisätiedot

Liiketoiminnan harjoittaminen ja yrityksen rekisteröinti Suomessa

Liiketoiminnan harjoittaminen ja yrityksen rekisteröinti Suomessa OPAS 5 2013 Liiketoiminnan harjoittaminen ja yrityksen rekisteröinti Suomessa Осуществление предпринимательской деятельности и регистрация фирмы в Финляндии Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi

Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet. Lyhyesti ja selkeästi Terveys ja kuntoutus Sairauteen liittyvät korvaukset ja päivärahat sekä kuntoutus- ja vammaisetuudet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Terveys ja kuntoutus 1 Kun sairastut 2 Kuka voi saada Kelan tukia? 2

Lisätiedot

Vammaisen maahanmuuttajan palveluopas

Vammaisen maahanmuuttajan palveluopas Vammaisen maahanmuuttajan palveluopas Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus hilma Vammaisfoorumi ry 2011 Vammaisen maahanmuuttajan palveluopas VAMMAISEN MAAHANMUUTTAJAN PALVELUOPAS ISBN 951-97853-3-7

Lisätiedot

oikeusopas selkokielellä Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa Muistisairaan ihmisen oikeudet

oikeusopas selkokielellä Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa Muistisairaan ihmisen oikeudet Muistisairaan ihmisen oikeudet Muistisairaan ihmisen ja hänen omaisensa oikeusopas selkokielellä Anna Mäki-Petäjä-Leinonen ja Henna Nikumaa Toim. Inkeri Vyyryläinen Sisältö Johdanto 1 Ihmisoikeudet Muistisairaan

Lisätiedot

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12.

Palvelemme numerossa 0800 9 3488 maanantaista torstaihin kello 10 12. Talous- ja velkaneuvonta Jos sinulla on rahavaikeuksia, Talous- ja velkaneuvonta voi auttaa sinua. Sinulla voi olla paljon tai vähän velkaa. Maksat ehkä jo velkaa, tai sinulta peritään sitä. Voit joka

Lisätiedot

Suomeen työhön. te-palvelut.fi. Opas Suomesta kiinnostuneille työntekijöille ja yrittäjille. Anton Ivanov/Shutterstock

Suomeen työhön. te-palvelut.fi. Opas Suomesta kiinnostuneille työntekijöille ja yrittäjille. Anton Ivanov/Shutterstock Suomeen työhön Opas Suomesta kiinnostuneille työntekijöille ja yrittäjille Anton Ivanov/Shutterstock te-palvelut.fi Työ- ja elinkeinoministeriö, 11/2014 Taitto: Edita Publishing Oy Paino: Edita Prima Oy

Lisätiedot

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi

Työttömyys Työttömyysajan tuet. Lyhyesti ja selkeästi Työttömyys Työttömyysajan tuet Lyhyesti ja selkeästi Sisällys Työttömyysajan tuet 1 Kelan tuet työttömälle 2 Kun jäät työttömäksi 2 Työttömyyspäiväraha 2 Työmarkkinatuki 4 Maahanmuuttajan kotoutumistuki

Lisätiedot

HOIVA JA HUOLENPITO 1

HOIVA JA HUOLENPITO 1 HOIVA JA HUOLENPITO 1 SISÄLLYS HOIVA JA HUOLENPITO...1 1 SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PERUSTEET...3 1.1 SOSIAALIHUOLTOLAKI...4 1.2 KUNTA...7 1.3 SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTOJÄRJESTELMÄ...8 1.4 SOSIAALI-

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia taloudellisesta tuesta (sosiaaliavustuksesta)

Kysymyksiä ja vastauksia taloudellisesta tuesta (sosiaaliavustuksesta) Frågor och svar om ekonomiskt bistånd översättning till finska Artikelnummer 2006-114-3 Kysymyksiä ja vastauksia taloudellisesta tuesta (sosiaaliavustuksesta) Lyhyitä vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Lisätiedot

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille

Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas. luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luovien alojen pätkätyöläisille ja yrittäjille Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas Opas

Lisätiedot

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä.

Hei, Toivomme, että tästä oppaasta on hyötyä, antaa vastauksia kysymyksiin ja näin ollen edesauttaa sinua itsenäistymisessä. Itsenäistyvän opas Hei, edessäsi avautuu itsenäistyvän opas. Tämän oppaan tarkoituksena on tarjota tietoa itsenäistymisestä ja omilleen asettumisesta selkeytetysti nuorten kielellä. Oppaan sisältö on koottu

Lisätiedot

Itsenäis opas ty vän

Itsenäis opas ty vän Itsenäistyvän opas Toimitus: Heidi Åkerblom, projektikoordinaattori, Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalveluiden kehittämishanke (2011-13), Vantaan nuorten tieto- ja neuvontapalvelu Jeesi Anniina Lehtoranta,

Lisätiedot

Avuksi arkeen. Hyödyllistä tietoa ennen ja jälkeen amputoinnin

Avuksi arkeen. Hyödyllistä tietoa ennen ja jälkeen amputoinnin Avuksi arkeen Hyödyllistä tietoa ennen ja jälkeen amputoinnin Sisällysluettelo A Ajankohtaista tietoa (tiedot vuodelta 2013) 9 Ammatillinen erityisopetus 13 Ammatinvalinnanohjaus 13 Ammatillinen kuntoutus

Lisätiedot

Mistä saan apua? Tärkeää tietoa sosiaaliturvasta Suomen MS-liiton julkaisusarja n:o 17. Paula Sjöblom Ari Sainio Juha Romppanen

Mistä saan apua? Tärkeää tietoa sosiaaliturvasta Suomen MS-liiton julkaisusarja n:o 17. Paula Sjöblom Ari Sainio Juha Romppanen Mistä saan apua? Tärkeää tietoa sosiaaliturvasta Suomen MS-liiton julkaisusarja n:o 17 Kirjoittajat: Päivitys: Anne Saaristo Paula Sjöblom Ari Sainio Juha Romppanen Anne Saaristo 1. painos 1999 2. täysin

Lisätiedot

Sosiaalisia etuuksia 2012

Sosiaalisia etuuksia 2012 Sosiaalisia etuuksia 2012 Sisällysluettelo Yleistä palvelujen hakemisesta... 4 Kansaneläkkeen määrät... 6 Eläkkeen maksupäivät... 6 Ajankohtaista tietoa 2010... 6 Yöpymisraha... 7 Terveydenhuollon maksukatto...

Lisätiedot