Turve- energiasta ratkaiseva apu Suomen talouteen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Turve- energiasta ratkaiseva apu Suomen talouteen"

Transkriptio

1 Antti Kivimaa Senior Advisor Tiiviisti turve-energia-asiasta Turve- energiasta ratkaiseva apu Suomen talouteen Selvityksen ja esityksen tekijä Antti Kivimaa, Diplomi-insinööri (mekaaninen puunjalostus), Ekonomi (laskentatoimi) Teollisuudessa ja liikkeenjohdossa myös kahdesti pienen pörssiyhtiön toimitusjohtajana ja lukuisissa hallitustehtävissä VTT Senior Advisor Puutuoteteollisuus 2010 => ( osa-aikaisesti) muu toiminta nyt turve-energia-aktiivina sekä vaikuttaminen erityisesti mekaanisen metsäteollisuuden ja bioenergia-asioden edistämisessä. Pakrak Group Oy hallituksen pj. rakennustoiminta (esim. Kampin puukappeli) Finnish Wood Research tutkimustoimikunta (puutuoteteollisuuden yhteistutkimus) VAPO Timber hallituksen jäsen (Suomen johtava ei-integroitu sahayhtiö) Insinööritoimisto Saloy Oy, hallituksen jäsen ja pienosakas (10 %) Sinilevän kartoitus, lähteiden etsintä ja kuormituksen vähentäminen Vesialueiden kartoitus ja ravinne- sekä päästölähteiden mittaus ja kartoitus Ravinteiden ja humuksen poisto virtavesistä (maatalous, metsä, turvetuotanto) Turve-energia-asiasta tekemäni selvitys on helposti omaksuttavissa ja perustuu julkisiin lähteisiin sekä sisältää toimenpide-ehdotuksen turvemaiden ja tuotantomenetelmien sertifioinnista ja tarpellisista päätöksistä.

2 Antti Kivimaa Senior Advisor Tiiviisti turve-energia-asiasta Turve- energian ratkaiseva panos talouden parantamiseen Uusin suomalaistutkimus (Metla LUT) osoittaa, että aiemmin keskiarvolukuina käytetyt eri suotyyppien ja turvemaiden kasvihuonekaasupäästöt on arvioitu kertaluokkaa liian pieniksi, verrattuna keskimäärin runsaspäästöisemmiltä turv ta syntyviin kasvihuonekaasupäästöihin (CO2, CH4, N2O). Aikaisempi ruotsalaistutkimus on osoittanut jo saman tosiasian. Tekemäni selvityksen mukaisesti käytetään noin 25 vuoden energiakvartaalin aikana jo nyt ojitetuista ja siten luonnontilansa jo menettäneistä turvemaista km2 (vain n. 5 % Suomen koko suo- ja turvealasta) bioenergiaksi ja biopolttoaineiksi valikoiden turvemaat kasvihuonekaasupäästöjen mukaan ja käyttäen sertifioituja tiukkoja tuotantomenetelmiä ja vesiensuojelua. Energiakvartaalin päättyessä on Suomen kasvihuonekaasupäästöistä pysyvästi vähentynyt vuosittain noin 10 miljoonaa tonnia CO2 ekvivalenttia, joka on samaa suuruusluokkaa kuin kotimaan koko liikenteen nykyiset vuosipäästöt. Vähennys perustuu noin puoliksi runsaspäästöisten turvemaiden päästöjen loppumiseen ja istutetun metsänkasvun kaasunieluun ja vaikutus on pysyvä. Turve-energialle voidaan marginaalisilla lisäkustannuksilla asettaa hyvin tiukat tuotannon laatuvaatimukset erityisesti vesien käsittelyssä puhtaammiksi kuin luonnonsoiden päästöt (kotimaisilla jo tunnetuilla teknologioilla).

3 Antti Kivimaa Senior Advisor Tiiviisti turve-energia-asiasta Turve- energian ratkaiseva panos talouden parantamiseen Selvityksessä on laskettu Suomen kauppataseen paranevan yli 4 miljardia euroa/vuosi ja projektissa työllistyy pysyvästi yli henkilöä valtaosin ns. syrjäseuduilla Keski- ja Pohjois-Suomessa. Hanke on täysin realistinen, nopeasti toteutettavissa ja edellyttää vain Suomen oman poliittisen päätöksen. Turve-energian kasvava käyttö parantaa myös oleellisesti Suomen alhaista energiaomavaraisuutta (nykyisin 2/3 tuonnin varassa ja siitä 2/3 Venäjältä). Turpeesta voidaan jo koetellulla tekniikalla ja nykyhinnoilla kannattavasti tehdä bioöljyä ja pian biohiiltä, sekä lähitulevaisuudessa myös bioetanolia aivan kuten puubiomassasta. Nämä polttoaineet vähentävät radikaalisti fossiilisten hiilen, raakaöljyn ja maakaasun tuontitarvetta Suomeen. Toimenpide on toteutettavissa ilman mitään tukirahoja ja projektin päättyessä Suomen uusiutuva metsäala on kasvanut hehtaarilla, joita voidaan hyödyntää pysyvästi uusiutuvana teollisuuden raaka-aine- ja energialähteenä. 25 vuoden energiakvartaalin aikana muodostuu kansantalouden säästöä yli 100 miljardia euroa. Samalla luodaan edellytykset puumateriaalin laajempaan energiakäyttöön sekä vahvistetaan uusiutuvan energian ympärille rakentuvan kansainvälisesti kilpailukykyisen teollisen klusterin voimakasta kehittymistä, jolla on merkittäviä vientimahdollisuuksia.

4 Antti Kivimaa Senior Advisor Tiiviisti turve-energia-asiasta Turve- energian ratkaiseva panos talouden parantamiseen Tuotanto on täysin kestävän kehityksen periaatteiden mukainen eikä vaaranna ruokahuoltoa. Projektissa ei käytetä yhtään ojittamattomia tai luonnonarvoltaan arvokkaita suoalueita (kuten ne on määritetty kansallisessa suostrategiassa). Koska EU-alueen suo- ja turvemaista noin 9/10 sijaitsee Suomessa, Ruotsissa ja Virossa, on näillä mailla oltava sananvalta EU:ssa päätettäessä turvemaiden käytöstä. Voimme energia-asiassa ottaa mallia Norjasta, jonka öljyrahasto kasvaa voimakkaasti nykyisestä 460 miljardista eurosta. Suomessa kansallisena tavoitteena - käyttäen vain sertifioituja ja valikoituja turvemaita, jotka käytön jälkeen heti metsitetään ja käyttäen tuotannossa vain sertifioituja ympäristöystävällisiä ja tiukkoja tuotantomenetelmiä - on määrittää turpeelle samanlainen uusiutuvan biomassan status, kuin metsäbioenergialla. Tämä mahdollistaa turpeen energiakäytön erittäin merkittävän lisäämisen. Kotieläintuotannolle hyvin tärkeän ympäristöturpeen merkitys on nykyisin miljoonaa euroa ja välttämätön esim. kanankasvatuksessa. Turve on myös biokomposiittien raaka-aineena aivan puun veroinen Senior Advisor (DI, Ekonomi) Antti Kivimaa

5 ET Ympäristöseminaari Tosiasiat suo- ja turvemaista Suomessa löytyvät kaavioista Turvemaista on metsäojitettu 80-kertaisesti ja pelloksi yli 5-kertainen määrä turvetuotantoon verrattuna Suo- ja turvemaiden sijainti Vertailuna Sveitsin pinta-ala on 4,13 milj. ha

6 Tiivistelmä turpeesta Suomen turvemaiden määrästä Turpeen nykyinen vuosikasvu on selvästi suurempaa kuin sen käyttö Suo- ja turvemaita on noin 1/3 Suomen maapinta-alasta Suo- ja turvemaista on ojittamattomia km2 (Sveitsin kokoinen) Metsäojitettuja noin puolet, km2 Luonnontilaisia soita noin km2 Turvetuotannon käytössä nykyisin noin 600 km2 (eli 0,6 %) Suo- ja turvemaista on noin 1/3 Lapin läänissä, noin 1/3 Oulun läänissä ja noin 1/3 muualla Suomessa Valtaosa (85 %) pinta-alasta, km2, ei sovellu turvetuotantoon Loput (15 %) pinta-alasta, km2, sisältävät käyttökelpoisesta turve-energiasta yli 40 % Näiden turpeesta noin 20 % soveltuu parhaiten ympäristöturpeeksi Loput 80 % sisältävät teknisesti käyttökelpoista turve-energiaa noin TWh Selvityksen mukaiseen käyttöön näistä alueista tarvitaan vain n. 40 %.

7 ET Ympäristöseminaari

8 ET Ympäristöseminaari

9 Tiivistelmä turpeesta Muu kuin turpeen energiakäyttö on myös tärkeätä Ympäristöturpeen merkitys on jo nykyisellään milj. vuodessa Jakaantunut kolmeen suureen osioon : Kuiviketurve (kotieläintuotanto), Kasvuturve ja Komposti/Maanparannusturve Voidaan tuottaa käytännössä vain uusista alueista ja parhaiten sopivat ei ojitetut suoalueet, joiden saanti tulevaisuudessa yhä vähenee Monissa käyttökohteissa turpeen arvo lisääntyy merkittävästi jalostuksen prosesseissa turpeen noston jälkeen ja työllistää merkittävästi Erityisen vaikeaa on kuiviketurpeen korvaaminen kanankasvatuksessa Merkittävää on myös ympäristövahinkojen hoitaminen imeytyksellä Tuotantoa nykyisellään noin kymmenesosalla koko turvetuotantoalasta Tuotannon kasvu mahdollistaisi merkittävää viennin kasvattamista.

10 Tiivistelmä turpeesta Luonnontilaisten soiden kasvihuonekaasupäästöistä Luonnontilaisten ja ojitettujen suo- ja turvemaiden päästöistä on tehty tutkimuksia, joiden tulokset ovat hämmentävän kaukana toisistaan, vaikka niiden pitäisi mitata samaa asiaa. Ruotsalaisen IVL:n Nilsson&Nilsson tutkimuksen mukaan käytettävä arvo on 840 gco2/m2/a ja arvojen hajautuma gco2/m2/a VTT ja Metla raportin mukaan käytettävä arvo on 224 gco2/m2/a ja arvojen hajautuma g/co2/m2/a, (luvuissa mukana metsien sidonta, jonka määrää ei esitetä) SYKE on tehnyt Critical Review:n, joka yllättävästi (?) päätyy esittämään kaikkein pienintä lukua 112 gco2/m2/a (liekö sattumalta tasan puolet jo alhaisesta VTT/Metlan luvusta). Uusi LUT Metla tutkimus, jossa ei ole luonnontilaisia soita, vaan jo pilattuja turvemaita on nettotasearvojen hajautuma gco2/m2/a, ehkä keskiarvona 1280 gco2/m2/a, sekä ilman alueella olevan metsän vaikutusta gco2/m2/a Kun turpeen käyttö sertifioidaan, kuten selvityksessäni esitän, ja suunnataan yksinomaan runsaspäästöisille alueille, niin SYKEn ja VTT/Metlan luvut ovat perustaltaan virheellisiä kohdistuessaan koko suoalaan, mukana jopa kansallisen suostrategian kielletyt alueet. Suuntaamalla uusien turvemaiden käyttö runsaspäästöisille alueille voidaan alittaa oleellisesti turve-energian tuotannossa hiilen päästöt ja olla noin öljyn päästöjen tasossa. On perusteltua luokitella sertifioitu turve-energia hiilineutraaliksi ja ympäristöystävälliseksi.

11 ET Ympäristöseminaari Paljon tunnetta ja luuloja vähän turvevastaista faktaa Turvetuotannon vesistöpäästöistä taitetaan peistä pääosin tai kokonaan tunnetasolla faktoista suuremmin välittämättä Neljä kuvaavaa esimerkkiä tämän väitteeni taakse Ajankohtaisen Kakkosen (2010 syksy) Aalavuden Mulkkujärven veden laatu. Iiro Viinasen väitteet Siikavedestä - ei tässä mitään tutkimuksia ja mittauksia tarvita, kaikkihan tietävät että turvetuotanto pilaa vedet. Keski-Suomessa Saarijärvellä tehty sedimenttitutkimus - täysin käsittämättömän erilaiset tulkinnat ja ympäristötekopalkinto?? Kyyjärven tutkimukset humuksesta ja kiintoaineesta eri virtaamilla. Eikä näitä tehtyjä tutkimuksia voi kutsua pelletutkimuksiksi Erittäin tärkeätä on, että vesienpuhdistustoimenpiteet aloitetaan heti kun turvemaata aletaan valmistella tuotantoon, aivan ensimmäiseksi.

12 ET Ympäristöseminaari Ylä-Kälkäjärven kunnostuksen velvoitetarkkailu, kiintoainekuormitus

13 ET Ympäristöseminaari Selvitys kestävän yritystoiminnan mahdollisuuksista Saarijärven reitin alueella; luotaus ja sedimentit GTK:n toimesta Sedimentin pintaosien hyvin korkeat aktiivisuuspitoisuudet viittasivat siihen, että vuoden 1986 Chernobylin ydinonnettomuuden jälkeen kerrostuneet sedimentit olivat aivan näytesarjojen yläosissa (5-8 cm) Havaitun lyijyisotooppien sedimentaatiomallin mukaan toisen maailmansodan jälkeen syntyneet kerrostumat, luvulle saakka, sijoittuvat cm:n syvyyteen, ja 10 cm yläpuolella näkyy nykyinen ilmansuojelutoimista johtuva lyijykuormituksen lasku Koska vuoden 1986 cesiumlaskeuma on hautautunut noin kymmenen sentin syvyydelle liejuun, esimerkiksi luvun sedimenttien voidaan karkeasti arvioida alkavan noin kahdenkymmenen sentin syvyydestä Viimeaikaisen ihmistoiminnan aiheuttama humusaineksen kerrostuminen ei ole synnyttänyt alun perin pelättyjä paksuja (kymmenien senttien) orgaanisia kerrostumia syvännealueille, vaikka kerrostumisnopeus onkin todennäköisesti kiihtynyt Oman mielenkiintoisen osan tutkimuksessa muodosti pohjakerrostuman iän määritys. Yhtenä aineena tutkittiin Cesium-137 pitoisuudet, jotka antavat luotettavaa tietoa radioaktiivisen aineen käytöstä. Cesium-137 pitäisi esiintyä vasta 60-luvun alusta eteenpäin. Selvisi kuitenkin, että Pääjärvestä otetussa sedimenttinäytteessä löytyi 170 cm:n syvyydestä korkeita Cesium-137- arvoja. Samasta syvyydestä löytyi teollistumisen ja liikenteen päästöistä johtuvaa nokea ja lyijyisotooppia.

14 ET Ympäristöseminaari Saloy ja NabLabs humus- ja kiintoainemittaukset Kyyjärvellä 2012 Turvetuotannon vastustat väittävät, että turvetuotanto aiheuttaa moninkertaisia humusja kiintoainepäästöjä kun vesimäärät nousevat suuriksi, vaan faktat taas sen kumoavat. Aika Tekijä Virtaama Nopolanjoessa m 3 /vrk Turvetuotannon osuus % virtaamasta Osuus (%) kiintoaineesta 0,4 um Osuus (%) kiintoaineesta 1,2 um Osuus (%) COD Mn mg/l O Saloy Oy ,46 1,39 2, Nablabs Oy ,46 3,29 2,30 4,38 Aika Nablabs Oy ,06 1,72 0,84 3, Nablabs Oy ,85 0,74 1,16 2, Nablabs Oy ,89 1,49 1,37 2, Nablabs Oy ,05 1,11 1,60 2, Nablabs Oy ,46 3,06 1,84 2, Nablabs Oy ,76 2,93 3,34 5, Nablabs Oy ,82 2,32 1,95 3, Nablabs Oy ,24 1,15 1,21 2, Nablabs Oy ,11 1,91 1,70 2,26 keskiarvot 2,65 1,97 1,70 2,98

15 Lähde: SYKE, 2008 tilasto ET Ympäristöseminaari Typen ja fosforin pitoisuudet turvesuolta lähtevässä vedessä ovat hyvin pieniä Turvemaat ovat yleensä ravinneköyhiä mistä johtuen myös valumavedet ovat ravinteiden suhteen laimeita Turvetuotannossa ei missään vaiheessa käytetä lannoitteita Osa turvetuotannon kuivatusveden ravinteista on sitoutunut kiintoaineeseen (turve, savi yms.), joten kiintoainekuormituksen pienentäminen alentaa myös ravinnekuormaa Kosteikot sekä pintavalutuskentät vähentävät myös liukoisten ravinteiden kuormitusta Tyypillisiä pitoisuuksia puhdistetussa vedessä Typpi mg/l Fosfori mg/l Turvetuotannon valumavesi 1,4 0,05 Kunnallinen asumajätevesi 20 < 0,30-0,70 Haja-asutusalueen jätevesi < 76 < 3,0

16 ET Ympäristöseminaari Suomen eri lähteiden koko kiintoainekuormitus vesistöihin Suomessa eri lähteiden kiintoainekuormitus vesistöön on noin t/a (SYKE) Turvetuotannon osuus kiintoainekuormituksesta 0,2 % eli t/a Maataloudesta aiheutuvan kiintoainekuormituksen osuus 86 %, joka on 875-kertainen nykyiseen turvetuotantoon verrattuna Metsätaloudesta aiheutuvan kiintoainekuormituksen osuus on 5,2 %, joka on 26-kertainen nykyiseen turvetuotantoon verrattuna Kuva ei sisällä luonnonhuuhtouman kiintoainekuormitusta (noin 60 %). (Eri maankäyttömuotojen kuormitus, Pöyry, 2010)

17 ET Ympäristöseminaari Soiden ja turvemaiden strategia 2 / 2011: turvemaiden kiintoainekuormitus 17 Kiintoaineen huuhtoumat turv ta Suomessa Turvemaiden vesistöihin kohdistuva kiintoaineen ominaiskuormitus, kg/ha/a Turvepeltojen Viljely: t Suometsätalouden kunnostusojitukset: t Turvetuotanto: t Turvepeltojen viljely: 151 Suometsätalous, kunnostusojitukset*: 93 Turvetuotanto: 60 * suositellulla puhdistustekniikalla; luku ei sisällä suometsätalouden lannoituksia tai hakkuita. Kiintoainehuuhtoumia aiheuttavat myös kivennäismailla harjoitettava maaja metsätalous sekä kiinteistöjen, yhdyskuntien ja teollisuuden jätevedet Turveteollisuusliitto arvioi, että turvetuotannon osuus kaikista kiintoainehuuhtoumista on enintään 1 prosentti. 17

18 Kyyjärven COD-kuormitus (Saloy) Virtaus m 3 /vrk 600 COD mg/l 51,3 COD kg/vrk 31 Virtaus m 3 /vrk 150 COD mg/l 37,4 COD kg/vrk 6 Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 44,2 COD kg/vrk 120 Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 53,0 COD kg/vrk 200 Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 43,0 COD kg/vrk Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 51,4 COD kg/vrk Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 41,8 COD kg/vrk 410 Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 62,2 COD kg/vrk 400 Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 36,2 COD kg/vrk 310 Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 54,0 COD kg/vrk 84 Virtaus m 3 /vrk COD mg/l 43,4 COD kg/vrk 190

19 ET Ympäristöseminaari Luonnontilaisten vesien luokittelua humuksen ja fosforin suhteen Luonnontilaisten järvien luokittelu humuspitoisuuden suhteen Kirkas/väritön Melko kirkasvetinen Lievästi ruskeavetinen Ruskeavetinen Veden väriluku (mg Pt/l) * < > 80, jopa 200 Kemiallinen hapenkulutus, COD Mn (mg O 2 /l) * < > 20 Rauta (µg/l) ** N. 50 Pitoisuudet luontaisesti korkeammat ruskeavetisissä kuin kirkkaissa järvissä Kokonaisfosfori (µg/l) ** Kokonaistyppi (µg/l) ** Karu vesistö: < 10 Karu vesistö: Pitoisuudet luontaisesti hieman korkeammat ruskeavetisissä kuin kirkkaissa järvissä Pitoisuudet luontaisesti korkeammat ruskeavetisissä kuin kirkkaissa järvissä jopa ~1000 Karu vesistö: 15 Karu vesistö: jopa ~1000 Luokittelu veden ravinteisuuden suhteen Karu (oligotrofia) Lievästi rehevä Rehevä (eutrofia) Erittäin rehevä Kokonaisfosfori (µg/l) * < > 100

20 Saloyn ympärivuotinen kevyt kemikalointi Tuleva vesi Ferrisulfaatti Annostelija V-aukko Pystylaskeutus, vesi johdetaan altaan pohjalle Eristys Lähtevä vesi Laskeutusallas Tulvapato Sakka Vesi nousee painovoimaisesti ylöspäin, sakka laskeutuu pohjalle

21 Tuloksia Luumäen Leppisuo 2010, Saloyn 1. laitteisto Laboratoriot: KCL Kymen Laboratorio Oy (Kuusankoski), Saimaan Vesi- ja Ympäristötutkimus Oy (Lappeenranta)

22 ET Ympäristöseminaari Saloyn sähkötön kevyt kemikalointi, kustannustaso Suuntaa-antava mitoitusesimerkki ha:n turvetuotantoalue - keskim. vrk-valunta m3/vrk (25 l/s/100 ha keskivalunta) - kemikaalin annostelu noin 1: eli 1 l : 20 m3 - tavoite 50 %:n humus- (ja fosfori) reduktiot (jolloin yleensä alitetaan luonnonsoiden päästöt) Kustannukset 100 hehtaarilta - kemikalointilaitteiston investointi maatöineen enintään (sisältää aggregaatti + uppopumppu), 10 vuoden poisto vuosikustannus /v, - kemikaalin vuosikustannus noin /v - kemikaali (ferrisulfaatti) maksaa n. 360 /m3 - kemikaalikulutus 1:20 m3-annostelulla 0,108 m3/vrk (2160 m3: 20 m3) - kemikaalikustannus 38,9 /vrk (0,108 m3 x 360) Laitteiston ja kemikaalin vuosikustannukset yhteensä /vuosi. Nykykokemusten perusteella kevytkemikaloinnin kustannus 10 v. poistoilla ja arvioidulla kemikaalikulutuksella on n. 3-4 % turpeen energiasisällön hinnasta polttolaitokselle toimitettuna (energiaturve n. 10 /MWh)

23 Turpeen radikaali uudelleenarviointi 23 Ympäristöministeriön RaKi hankkeen kevyt kemikalointi laitteet Sauvossa Uuden maatalouden vesienpuhdistukseen soveltuvan prototyypin laitteistot menossa asennukseen

24 Uusi palaturvementelmä Multilayer 24 Monikerros kuivaus menetelmä (Multilayer) Tutkimusraportti VTT-R

25 Uusi palaturvementelmä Multilayer 25 Monikerros kuivaus menetelmä (Multilayer) Tutkimusraportti VTT-R

26 Uusi palaturvementelmä Multilayer 26 Monikerroskuivaus menetelmä (Multilayer) Tutkimusraportti VTT-R

27 Uusi palaturvementelmä Multilayer 27 Monikerroskuivaus menetelmä (Multilayer) Tutkimusraportti VTT-R

28 Uusi palaturvementelmä Multilayer 28 Monikerroskuivaus menetelmä (Multilayer) Tutkimusraportti VTT-R

29 Antti Kivimaa Senior Advisor Tiiviisti turve-energia-asiasta Mihin perustuu kansantalouden säästö, vaihtotaseen parannus ja pysyvä työllistyminen Selvityksessä on laskettu Suomen kauppataseen paranevan yli 4 miljardia euroa/vuosi ja Projektissa työllistyvän pysyvästi yli henkilöä. Toimintaa valtaosin syrjäseuduilla erityisesti Keski- ja Pohjois-Suomessa. Hanke on täysin realistinen, nopeasti toteutettavissa ja edellyttää vain Suomen oman poliittisen päätöksen. Turpeesta voidaan jo koetellulla tekniikalla ja nykyhinnoilla kannattavasti tehdä bioöljyä ja pian biohiiltä, sekä lähitulevaisuudessa myös bioetanolia aivan kuten puubiomassasta. Nämä vähentävät radikaalisti fossiilisten hiilen, raakaöljyn ja maakaasun tuontia Suomeen ja mahdollistavat biopolttonesteiden viennin. Turve-energian kasvava käyttö parantaa myös oleellisesti Suomen hyvin alhaista energiaomavaraisuutta (nyt 2/3 tuonnin varassa ja siitä 2/3 Venäjältä). Toimenpide on toteutettavissa ilman mitään tukitoimia tai tukirahoja Projektin päättyessä Suomen uusiutuva metsäala on lisääntynyt noin hehtaarilla, joita voidaan pysyvästi hyödyntää uusiutuvana raaka-aine- ja energialähteenä.

30 ET Ympäristöseminaari Energian hintojen kehitys 20 viime vuoden aikana Ympäristöturpeen merkitys on jo nykyisellään milj. vuodessa Jakaantunut kolmeen suureen osioon : Kuiviketurve (kotieläintuotanto), Kasvuturve ja Komposti/Maanparannusturve Voidaan tuottaa käytännössä vain uusista alueista ja parhaiten sopivat ei ojitetut suoalueet, joiden saanti tulevaisuudessa yhä vähenee Monissa käyttökohteissa arvo lisääntyy merkittävästi jalostuksen prosesseissa turpeen noston jälkeen ja työllistää merkittävästi Erityisen vaikeaa on kuiviketupeen korvaaminen kanankasvatuksessa Merkittävää on myös ympäristövahinkojen hoitaminen imeytyksellä Tuotantoa nykyisellään noin kymmenesosalla koko turvetuotantoalasta Tuotannon kasvu mahdollistaisi merkittävää viennin kasvattamista.

31 Tiivistelmä turpeesta Energian tuonnista ja sen korvaamisesta Polttoaineiden tuonti Suomeen 2011 oli yli 13 miljardia - öljy ja öljytuotteet noin 10 miljardia - hiili ja koksi 0,9 miljardia - eri kaasut 1,6 miljardia - sähkön tuonti 0,8 miljardia - ydinpolttoaine 0,1 miljardia Öljyjalosteiden vienti oli noin 5,2 miljardia => Energian tuonnin nettokustannukset olivat noin 9 miljardia Ratkaisussa pyritään hyvin nopeasti korvaamaan - sähkön tuonnista 100 % ja voidaan siirtyä sähkön vientiin - hiilen tuonnista 90 % - öljyn nettotuonnista 70 % - kaasun tuonnista 70 % (maakaasusta ei biokaasusta) Teknisesti periaatteessa mahdollista, mutta täysimääräisesti vaikeata.

32 Tiivistelmä turpeesta Kansainvälinen näkemys turpeesta (IPCC ja EU) EU luokitti 2001 turpeen hitaasti uusiutuvaksi biomateriaaliksi Suomessa Eduskunnan suuri valiokunta vuonna äänten mentyä tasan - arpaa heittämällä luokitti turpeen ei-uusiutuvaksi (suuri virhe ja valtava taloudellinen vahinko Suomelle) Päätöstä seuraten EU kumosi turpeen uusiutuvuuden Ennen 2006 IPCC luokitti turpeen fossiiliseksi, mutta 2006 Suomen esityksestä omaksi luokakseen (ei kuitenkaan enää uusiutuvaksi) 1) uusiutuvat polttoaineet 2) turve 3) fossiiliset polttoaineet Suuri osa suo- ja turvemaista on kasvihuonekaasujen päästölähteitä ja ne voidaan turve-energian käyttämisen jälkeen metsittää ja siten muuttaa kasvihuonekaasujen nieluiksi. Perusteet näiden soiden uudelle arvioinnille faktapohjalta ovat olemassa sekä EUssa että IPCC:ssä.

33 Tiivistelmä turpeesta Kivimaan turveteesit Kauppalehden tiivistämänä Turpeen käyttö kuusinkertaistetaan nykyisestä Turpeelle laaditaan sertifikaatti, joka takaa että aines on peräisin runsaasti päästöjä aiheuttavilta ja ilmastoa kuormittavilta soilta Soiden pinta-alasta vain 5 prosenttia olisi turvekäytössä, vain eineitseellisiä soita ja vedet puhdistetaan tehokkaasti Turpeesta tehdään bioöljyä ja biohiiltä, joka vähentää oleellisesti raakaöljyn ja hiilen ostoa Suomeen energiakäyttöön Kääntää kauppataseen positiiviseksi ja vähentää valtiontalouden vajetta Maksaa pois julkisesta velasta ison osan vuodessa Työllistää kymmeniä tuhansia ihmisiä syrjäseuduilla, kotimaisen lisätyöpanoksen arvo 1,7 mrd euroa vuodessa Vähentää globaaleja kasvihuonekaasuja.

34 Tiivistelmä turpeesta Selvityksen ulkopuolisia ajatuksia pohdittavaksi Selvityksen laskelmissa on periaatteessa oletettu sekä energian kulutus että energian tuotanto suunnilleen nykyisensuuruisiksi. Todellisuudessa energian kulutus varmasti vähenee ja päästöttömien uusiutuvien energioiden volyymi kasvaa jollain uralla. Siirtymää liikennepolttoaineista (öljy) sähkön käyttöön tapahtunee hyvin hitaasti ja toisaalta talojen lämmityksen volyymi laskee, jotka vähentävät kotimaista energiankulutusta, mutta ydinvoimaloiden alasajo Saksassa puolestaan kasvattaa voimakkaasti sähkön tarvetta. Mikäli Suomessa ydinvoiman määrä ei nousisi suunnitellusti se lisäisi sähköenergian tuotannon tarvetta ja erityisesti tässä skenaariossa turveenergia lisäisi työllisyyttä ja syrjäseutujen työmahdollisuuksia. Selvityksen ydin on, että turve-energiasta on moneen käyttöön, se korvaa fossiilisia lähteitä ja on sertifioiduilta alueilta ympäristöystävällistä, sekä mahdollistaa biopohjaisten polttonesteiden laajemmankin viennin.

35 Tiivistelmä turpeesta Tiivis perustelu uuteen suhtautumiseen turve-energian käyttöön Uuden Metla-LUT tutkimuksen mukaan suuri osa turvemaista on kasvihuonekaasujen suuria päästölähteitä Turpeesta voidaan olemassa olevalla tekniikalla jo nykyhinnoilla kannattavasti tehdä bioöljyä ja pian biohiiltä, jotka vähentävät radikaalisti raakaöljyn ja hiilen ostotarvetta Suomeen, ja energian hintojen nousun vuoksi vinoutunut kauppatase voidaan kääntää positiiviseksi. Uusi nykyiseen nähden 5-6 kertainen tuotanto vähentäisi merkittävästi valtiontalouden vajetta ja kotimaisen lisätyöpanoksen arvo olisi yli 1,7 mrd vuodessa ja työllistäisi varmasti jopa ihmistä syrjäseuduilla. Suomen suo- ja turvemaiden pinta-alasta tähän tarvitaan 25 v. aikana vain alle 5 %, eikä yhtään luontoarvoja sisältävää suota, vain jo pilattuja ojitettuja alueita. Turve-energian tuottamiselle voidaan marginaalisilla lisäkustannuksilla asettaa hyvin tiukat tuotannon laatuvaatimukset erityisesti vesien käsittelyssä (puhtaampaa kuin luonnonsuot) ja tekemäni selvityksen mukaisesti turve-energian käytön merkittävä lisääminen voidaan toteuttaa nopeasti ilman mitään tukitarvetta ja kokonaan kotimaiseen teknologiaan nojautuen. Tuotanto on täysin kestävän kehityksen periaatteiden mukaista ja selvityksessä perustellusti vähentää globaaleja kasvihuonekaasupäästöjä. Energiakvartaalin päättyessä on Suomen khkaasupäästöistä vähentynyt pysyvästi n. 10 miljoonaa tn. CO2 ekviv./vuosi, joka on samaa suuruusluokkaa kuin kotimaan liikenteen nykyiset päästöt. Pysyvä vähennys perustuu puoliksi runsaspäästöisten soiden päästöjen loppumiseen ja istutetun metsänkasvun nieluun. Asiasta tekemäni selvitys on nopeasti luettavissa ja omaksuttavissa ja perustuu kokonaan julkisiin lähteisiin sekä sisältää toimenpide-ehdotuksen tuotannon ja soiden sertifioinnista.

Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari

Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 1 Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari 31.1.2013 Helsinki Kuinka turvetuotannon vesistöpäästöt hallitaan? Antti Kivimaa DI, Ekonomi 2 Esitykseni sisältö Kuka on DI, Ekonomi Antti Kivimaa Kuinka

Lisätiedot

Fosfori- ja humuskuormituksen lähteiden selvittäminen ja Saloy Oy:n ratkaisut kuormituksen vähentämiseksi

Fosfori- ja humuskuormituksen lähteiden selvittäminen ja Saloy Oy:n ratkaisut kuormituksen vähentämiseksi Fosfori- ja humuskuormituksen lähteiden selvittäminen ja Saloy Oy:n ratkaisut kuormituksen vähentämiseksi Kuormituskartoitukset Saarijärven Pyhäjärvi 2010 sinilevä mg/l Sinileväkartoituksella saadaan selville

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli

Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet. TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi Jaakko Soikkeli Turvetuotannon vesistövaikutukset ja vesiensuojelutoimenpiteet TASO hankkeen aloitusseminaari Saarijärvi 21.6.2011 Jaakko Soikkeli Turvetuotanto Saarijärven reitillä, muu maankäyttö ja luontainen vedenlaatu

Lisätiedot

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 %

Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen. Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Sitoumus 121212 Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, noin 405 TWh (Tilastokeskus) Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan suhteen Puupolttoaineet 22 % Öljy 24 % Muut 2 % Ydinenergia 16 % Sähkön

Lisätiedot

Kansallinen suo- ja turvemaiden strategia turvealan kannalta

Kansallinen suo- ja turvemaiden strategia turvealan kannalta Kansallinen suo- ja turvemaiden strategia turvealan kannalta Suoseuran seminaari suo- ja turvemaiden strategiasta Säätytalolla 23.3.2011 Hannu Salo, Turveteollisuusliitto ry Turve-energiaa tarvitaan Strategia

Lisätiedot

Turve : fossiilinen vai uusiutuva - iäisyyskysymys

Turve : fossiilinen vai uusiutuva - iäisyyskysymys Turve : fossiilinen vai uusiutuva - iäisyyskysymys TURVE ENERGIANA SUOMESSA 03. 06. 1997 Valtioneuvoston energiapoliittinen selonteko 15. 03. 2001 Valtioneuvoston energia- ja ilmastopoliittinen selonteko

Lisätiedot

Kohti puhdasta kotimaista energiaa

Kohti puhdasta kotimaista energiaa Suomen Keskusta r.p. 21.5.2014 Kohti puhdasta kotimaista energiaa Keskustan mielestä Suomen tulee vastata vahvasti maailmanlaajuiseen ilmastohaasteeseen, välttämättömyyteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä

Lisätiedot

Ravinteiden vähentäminen ja kierrätys. Saloy Oy

Ravinteiden vähentäminen ja kierrätys. Saloy Oy Ravinteiden vähentäminen ja kierrätys Saloy Oy 18.7.2015 Hankkeiden tulokset - Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma Maatalouden saostuspilotti Saaristomeren

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS 2011-2015 15.2.2017 Ominaiskuormitusselvityksen taustaa Turvetuotannon vesistöön kohdistuvaa kuormitusta arvioidaan olemassa olevien tarkkailuaineistojen

Lisätiedot

Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta

Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta Kuinka turvetuotannolla vähennetään vesistökuormitusta Puhdas Vesi projekti Vapo Oy:n vastuullisuusseminaari TOTEUTUS 10-12-14 1, Projektipäällikkö Turvetuotanto - yksi kuormittaja muiden joukossa Valtakunnallisesti

Lisätiedot

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa

Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Valtakunnallinen energiatase ja energiantuotannon rakenne Suomessa Jukka Leskelä Energiateollisuus Vesiyhdistyksen Jätevesijaoston seminaari EU:n ja Suomen energiankäyttö 2013 Teollisuus Liikenne Kotitaloudet

Lisätiedot

Energiaturpeen käyttö GTK:n turvetutkimukset 70 vuotta seminaari Esa Lindholm, Bioenergia ry, 28.11.2012

Energiaturpeen käyttö GTK:n turvetutkimukset 70 vuotta seminaari Esa Lindholm, Bioenergia ry, 28.11.2012 Energiaturpeen käyttö GTK:n turvetutkimukset 70 vuotta seminaari Esa Lindholm, Bioenergia ry, 28.11.2012 Energiaturpeen käyttäjistä Kysyntä ja tarjonta Tulevaisuus Energiaturpeen käyttäjistä Turpeen energiakäyttö

Lisätiedot

CROSS CLUSTER 2030 Metsä- ja energiateollisuuden Skenaariot Jaakko Jokinen, Pöyry Management Consulting Oy 8.10.2014

CROSS CLUSTER 2030 Metsä- ja energiateollisuuden Skenaariot Jaakko Jokinen, Pöyry Management Consulting Oy 8.10.2014 CROSS CLUSTER 23 Metsä- ja energiateollisuuden Skenaariot Jaakko Jokinen, Pöyry Management Consulting Oy 8.1.214 MIHIN UUSIA BIOTUOTTEITA TARVITAAN? ÖLJYTUOTTEIDEN NETTOTUONTI Öljyn hinnan nopea nousu

Lisätiedot

Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys

Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys Kotimaisen biohiilipelletin kilpailukyvyn varmistaminen energiapolitiikan ohjauskeinoilla - esitys 11.1.16 Tausta Tämä esitys on syntynyt Mikkelin kehitysyhtiön Miksein GreenStremiltä tilaaman selvitystyön

Lisätiedot

Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013. Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin?

Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013. Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin? Mauri Pekkarinen Energiateollisuuden kevätseminaari Oulu 23.5.2013 Energiahaasteet eivät pääty vuoteen 2020 miten siitä eteenpäin? Vanhasen hallituksen strategiassa vuonna 2020 Vuonna 2020: Kokonaiskulutus

Lisätiedot

EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset. Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus

EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset. Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus EU:n vuoden 2030 tavoitteiden kansantaloudelliset vaikutukset Juha Honkatukia Yksikönjohtaja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus Peruslähtökohtia EU:n ehdotuksissa Ehdollisuus - Muun maailman vaikutus

Lisätiedot

Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto

Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Kokonaiskuormituksesta hajakuormituksen osuus on fosforin osalta n. 60 % ja typen osalta n 80% (SYKE tilastot) Fosfori Typpi Toimenpiteiden kohdentaminen

Lisätiedot

METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS 1.10.2013

METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS 1.10.2013 METSÄHAKKEEN KILPAILUASEMA LAUHDESÄHKÖN TUOTANNOSSA ESITYS LAUHDESÄHKÖN MERKITYS SÄHKÖMARKKINOILLA Lauhdesähkö on sähkön erillissähköntuotantoa (vrt. sähkön ja lämmön yhteistuotanto) Polttoaineilla (puu,

Lisätiedot

Soiden hiilivarastojen kehitys

Soiden hiilivarastojen kehitys Soiden hiilivarastojen kehitys, GTK Toimiva suoluonto Ympäristöakatemian kenttäseminaari 2.-3.9.2013 Sisältö: Suomen luonnon hiilivarastoista Soiden kasvu ja hiilen varastoituminen jääkauden jälkeisenä

Lisätiedot

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos Hannu Ilvesniemi Metla / Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Maailman väkiluku, miljardia Maailman

Lisätiedot

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila

Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella. Hannu Marttila Kiintoainemenetelmien käyttö turvemaiden alapuolella Hannu Marttila Motivaatio Orgaaninen kiintoaines ja sedimentti Lisääntynyt kulkeutuminen johtuen maankäytöstä. Ongelmallinen etenkin turvemailla, missä

Lisätiedot

Kokemuksia jatkuvatoimista mittauksista turvetuotantoalueilla. 13.2.2013 Jaakko Soikkeli

Kokemuksia jatkuvatoimista mittauksista turvetuotantoalueilla. 13.2.2013 Jaakko Soikkeli Kokemuksia jatkuvatoimista mittauksista turvetuotantoalueilla 13.2.2013 Jaakko Soikkeli Maankäytön aiheuttama kuormitus Suomen soilla ja turvemailla - Käsittää n. 33 % maa-alasta 20.5.2013 Fosforipäästölähteet,

Lisätiedot

Suomen vesistöjen tummuminen. Antti Räike Suomen ympäristökeskus Merikeskus

Suomen vesistöjen tummuminen. Antti Räike Suomen ympäristökeskus Merikeskus Suomen vesistöjen tummuminen Antti Räike Suomen ympäristökeskus Merikeskus Mitä vesien tummumisella tarkoitetaan? Kuva: Stefan Löfgren Tummumisella käsitetään humuksen lisääntymistä, joka ilmenee veden

Lisätiedot

Vapo tänään. Vapo p on Itämeren alueen johtava bioenergiaosaaja. Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Tanska, Suomen valtio omistaa emoyhtiö Vapo

Vapo tänään. Vapo p on Itämeren alueen johtava bioenergiaosaaja. Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Tanska, Suomen valtio omistaa emoyhtiö Vapo 15.6.2009 3.6.2009 Vapo tänään Vapo p on Itämeren alueen johtava bioenergiaosaaja. Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola Suomen valtio omistaa emoyhtiö Vapo Oy:n osakkeista

Lisätiedot

Kansantalouden ja aluetalouden näkökulma

Kansantalouden ja aluetalouden näkökulma Kansantalouden ja aluetalouden näkökulma Energia- ja ilmastotiekartta 2050 Aloitusseminaari 29.5.2013 Pasi Holm Lähtökohdat Tiekartta 2050: Kasvihuonepäästöjen vähennys 80-90 prosenttia vuodesta 1990 (70,4

Lisätiedot

Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon?

Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon? Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon? Mika Nieminen Uudisojitus 0 ha Päätehakkuu 15 20 000 ha Kunnostusojitus 60 000 ha Lannoitus< 10 000 ha P, 130 Mg Luonnontilaisen

Lisätiedot

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013

Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista. Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Biopolttoaineiden ympäristövaikutuksista Kaisa Manninen, Suomen ympäristökeskus Uusiutuvan energian ajankohtaispäivät 3.12.2013 Eikö ilmastovaikutus kerrokaan kaikkea? 2 Mistä ympäristövaikutuksien arvioinnissa

Lisätiedot

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100

Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Kymen Bioenergia Oy NATURAL100 Maakaasuyhdistys 23.4.2010 Kymen Bioenergia Oy KSS Energia Oy, 60 % ajurina kannattava bioenergian tuottaminen liiketoimintakonseptin tuomat monipuoliset mahdollisuudet tehokkaasti

Lisätiedot

Maailma tarvitsee bioenergiaa

Maailma tarvitsee bioenergiaa Maailma tarvitsee bioenergiaa Turpeen ja puun tulevaisuuden näkymät Punkalaidun 15.3.2014 Pasi Rantonen Vapo tänään Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Puola Suomen valtio omistaa

Lisätiedot

Suot puhdistavat vesiä. Kaisa Heikkinen, FT, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus

Suot puhdistavat vesiä. Kaisa Heikkinen, FT, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus 1 Suot puhdistavat vesiä Kaisa Heikkinen, FT, erikoistutkija Suomen ympäristökeskus 2 Soiden suojelutyöryhmän ehdotus soidensuojelun täydentämiseksi. Toim. Aulikki Alanen ja Kaisu Aapala Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007

Tampereen kaupunki Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Lahdesjärvi Lakalaivan osayleiskaavan hydrologinen selvitys: Lisäselvitys Luonnos 11.4.2007 Mikko Kajanus Suunnitteluinsinööri 2 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 3 2 Maankäyttövaihtoehto 2... 3 2.1 Valuma

Lisätiedot

Ravinnehuuhtoumien mittaaminen. Kirsti Lahti ja Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry

Ravinnehuuhtoumien mittaaminen. Kirsti Lahti ja Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Ravinnehuuhtoumien mittaaminen Kirsti Lahti ja Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry RaHa-hankkeen loppuseminaari 17.6.2014 18.6.2014 1 Mitä hankkeessa tavoiteltiin? Kehittää

Lisätiedot

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä

Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset. Samuli Joensuu Jyväskylä Kunnostusojituksen vesistökuormitus ja -vaikutukset Samuli Joensuu Jyväskylä 16.4.2013 Vesistöjen tila ja kuormituslähteet Massa-ja Yhdyskunnat paperiteollisuus Typpi t/a 10 % 2 % Turkistarhaus Muu teollisuus

Lisätiedot

Puun ja turpeen käyttö lämpölaitoksissa tulevaisuuden mahdollisuudet

Puun ja turpeen käyttö lämpölaitoksissa tulevaisuuden mahdollisuudet Puun ja turpeen käyttö lämpölaitoksissa tulevaisuuden mahdollisuudet Tilanne tällä hetkellä Kiinteiden puupolttoaineiden käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa 2000-2012 Arvioita tämänhetkisestä tilanteesta

Lisätiedot

Metsä Groupin biotuotetehdas

Metsä Groupin biotuotetehdas Metsä Groupin biotuotetehdas 12.4.2017 Martti Asunta Metsä Group METSÄ GROUP Liikevaihto 4,7 mrd. euroa Henkilöstö 9 300 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 104 000 suomalaista metsänomistajaa

Lisätiedot

Saloy Oy. Tehokas fosforin, humuksen ja kiintoaineen vähentämismenetelmä. Päästösieppari fosforin ja orgaanisen aineksen (humuksen) saostamiseen

Saloy Oy. Tehokas fosforin, humuksen ja kiintoaineen vähentämismenetelmä. Päästösieppari fosforin ja orgaanisen aineksen (humuksen) saostamiseen Saloy Oy Tehokas fosforin, humuksen ja kiintoaineen vähentämismenetelmä Päästösieppari fosforin ja orgaanisen aineksen (humuksen) saostamiseen Pystylaskeutusputkisto kiintoaineen vähentämiseen 18.8.2014

Lisätiedot

Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan

Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan Metsätalouden vaikutukset Kitkaja Posionjärvien tilaan Keskustelutilaisuus metsänomistajille 16.12.2014 Nuorisokeskus Oivanki Kati Häkkilä & Teemu Ulvi, SYKE Järvien tilassa havaittu muutoksia Asukkaat

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

PUUPOHJAISET LIIKENNEPOLTTOAINEET JA TIELIIKENTEEN KASVIHUONEKAASUJEN VÄHENTÄMINEN SUOMESSA Esa Sipilä, Pöyry Management Consulting Oy

PUUPOHJAISET LIIKENNEPOLTTOAINEET JA TIELIIKENTEEN KASVIHUONEKAASUJEN VÄHENTÄMINEN SUOMESSA Esa Sipilä, Pöyry Management Consulting Oy PUUPOHJAISET LIIKENNEPOLTTOAINEET JA TIELIIKENTEEN KASVIHUONEKAASUJEN VÄHENTÄMINEN SUOMESSA Esa Sipilä, Pöyry Management Consulting Oy ForestEnergy2020-tutkimusohjelman vuosiseminaari, Joensuu 7 Lokakuuta

Lisätiedot

Kunnostusojituksen aiheuttama humuskuormitus Marjo Palviainen

Kunnostusojituksen aiheuttama humuskuormitus Marjo Palviainen Kunnostusojituksen aiheuttama humuskuormitus Marjo Palviainen Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta /Metsätieteiden laitos 10.10.2013 1 Kunnostusojitukset ja humuskuormitus Suomen soista yli puolet (54

Lisätiedot

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi

Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07. Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Öljyhuippu- ja bioenergiailta 25.04.07 Yhdyskuntien ja teollisuuden sivuainevirtojen ja biomassan hyödyntäminen sähköksi ja lämmöksi Esa Marttila, LTY, ympäristötekniikka Jätteiden kertymät ja käsittely

Lisätiedot

Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti. Markus Hassinen Liiketoimintajohtaja, Bioheat Metsäakatemian kurssi no.32

Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti. Markus Hassinen Liiketoimintajohtaja, Bioheat Metsäakatemian kurssi no.32 Metsäenergiaa riittävästi ja riittävän tehokkaasti Markus Hassinen Liiketoimintajohtaja, Bioheat Metsäakatemian kurssi no.32 Vapon historia - Halkometsistä sahoille ja soille 18.4.2011 Vuonna 1945 Suomi

Lisätiedot

Ehdotus soiden ja turvemaiden kestävän ja vastuullisen käytön ja suojelun kansalliseksi strategiaksi Kestävä suometsätalous

Ehdotus soiden ja turvemaiden kestävän ja vastuullisen käytön ja suojelun kansalliseksi strategiaksi Kestävä suometsätalous Ehdotus soiden ja turvemaiden kestävän ja vastuullisen käytön ja suojelun kansalliseksi strategiaksi Kestävä suometsätalous Hannu Niemelä Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio hannu.niemela@tapio.fi Suoseuran

Lisätiedot

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK

Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit. Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala, EK Energia ja luonnonvarat: tulevaisuuden gigatrendit Gigaluokan muuttujia Kulutus ja päästöt Teknologiamarkkinat

Lisätiedot

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas. Metsä Group

Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas. Metsä Group Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas 1 Maailman ensimmäinen uuden sukupolven biotuotetehdas Metsäteollisuushistorian suurin investointi Suomessa 1,1 miljardia euroa Sellun tuotanto 1,3

Lisätiedot

Turvepeltojen ympäristöhaasteet

Turvepeltojen ympäristöhaasteet Turvepeltojen ympäristöhaasteet Kristiina Regina Turvepeltojen parhaat viljelytavat nyt ja tulevaisuudessa Ilmajoki 21.11.2017 Turvemaiden globaali merkitys Peittävät 3 % maa-alasta Varastoivat 30 % maaperän

Lisätiedot

Soiden käyttö hajakuormituksen hallinnassa

Soiden käyttö hajakuormituksen hallinnassa Soiden käyttö hajakuormituksen hallinnassa Kaisa Heikkinen, FT, erikoistutkija, Suomen ympäristökeskus Vesistökunnostusverkoston vuosiseminaari 2018 Oulussa Kuvat: Oulujoen-Iijoen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelma

Lisätiedot

Biotuotetehtaan mahdollistama puunhankinnan lisäys ja sen haasteet Olli Laitinen, Metsä Group

Biotuotetehtaan mahdollistama puunhankinnan lisäys ja sen haasteet Olli Laitinen, Metsä Group Biotuotetehtaan mahdollistama puunhankinnan lisäys ja sen haasteet Olli Laitinen, 1 Aiheena tänään Metsäteollisuus vahvassa nousussa Äänekosken biotuotetehdas Investointien vaikutukset puunhankintaan 2

Lisätiedot

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä

Metsäenergian uudet tuet. Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Metsäenergian uudet tuet Keski-Suomen Energiapäivä 2011 2.2.2011 Laajavuori, Jyväskylä Uusiutuvan energian velvoitepaketti EU edellyttää (direktiivi 2009/28/EY) Suomen nostavan uusiutuvan energian osuuden

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann

Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann Turvetuotannon vesistövaikutukset totta vai tarua? Anneli Wichmann Turvetuotanto ja veden väri Ojitusten osuus soista Veden väri Vapon tuotantosuot Lähde: www.ymparisto.fi Soiden käyttö ja turvetuotannon

Lisätiedot

Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä TASO hankkeen kuulumisia , Karstula Jaakko Soikkeli

Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä TASO hankkeen kuulumisia , Karstula Jaakko Soikkeli Turvetuotannon selvitykset ja toimenpiteet kesällä 2011 TASO hankkeen kuulumisia 13.10.2011, Karstula Jaakko Soikkeli KESÄN 2011 SELVITYKSET JA TOIMENPITEET 19.10.2011 - Vesistökartoitukset Saarijärven

Lisätiedot

Suometsätalouden vesistövaikutukset

Suometsätalouden vesistövaikutukset Suometsätalouden vesistövaikutukset Leena Finér Metsäntutkimuslaitos Soiden ja turvemaiden vesistövaikutukset seminaari 17.10.2012 / 18.10.2012 Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest

Lisätiedot

FINBION BIOENERGIAPAINOTUKSIA

FINBION BIOENERGIAPAINOTUKSIA FINBION BIOENERGIAPAINOTUKSIA 2011-2015 FINBIO - Suomen Bioenergiayhdistys ry www.finbioenergy.fi ja www.finbio.fi FINBIO on yli 100 jäsenorganisaation energia-alan valtakunnallinen kattojärjestö, joka

Lisätiedot

Case Vapo. Ahti Martikainen Viestintä ja yhteiskuntasuhteet 10.4.2013

Case Vapo. Ahti Martikainen Viestintä ja yhteiskuntasuhteet 10.4.2013 Case Vapo Ahti Martikainen Viestintä ja yhteiskuntasuhteet 10.4.2013 Sitoumus 121212 Paljon vai vähän? Energian kokonaiskulutus 2010, noin 405 TWh (Tilastokeskus) Turvemaiden maankäyttömuodot pinta-alan

Lisätiedot

HUMUSVESIEN PUHDISTUSTEKNOLOGIA

HUMUSVESIEN PUHDISTUSTEKNOLOGIA HUMUSVESIEN PUHDISTUSTEKNOLOGIA 2012-2014 1 HANKKEEN TOIMIJAT JA RAHOITTAJAT Hankkeen toteuttajat: VTT (hallinnoija) ja JAMK Hankkeen rahoittajat: Euroopan aluekehitysrahasto, Vapo Oy, Turveruukki Oy,

Lisätiedot

Vesiensuojeluseminaari 9.9.2014 Imatra. Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö

Vesiensuojeluseminaari 9.9.2014 Imatra. Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö Vesiensuojeluseminaari 9.9.2014 Imatra Visa Niittyniemi Vesistöpäällikkö Pintaveden tila Biologiset laatutekijät -Kasviplankton -Vesikasvit -Piilevät -Pohjaeläimet -Kalat Fysikaaliskemialliset laatutekijät

Lisätiedot

EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? http://www.eubionet.net

EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? http://www.eubionet.net EUBIONET III -selvitys biopolttoainevaroista, käytöstä ja markkinoista Euroopassa? Eija Alakangas, VTT EUBIONET III, koordinaattori http://www.eubionet.net Esityksen sisältö Bioenergian tavoitteet vuonna

Lisätiedot

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Asikkala tutkimusinsinööri Jarmo Linjama Suomen ympäristökeskus (SYKE)

Aurinkosähkö ympäristön kannalta. Asikkala tutkimusinsinööri Jarmo Linjama Suomen ympäristökeskus (SYKE) Aurinkosähkö ympäristön kannalta Asikkala 28.1.2016 tutkimusinsinööri Jarmo Linjama Suomen ympäristökeskus (SYKE) HINKU (Hiilineutraalit kunnat) -hanke HINKU-kuntien tavoitteena 80 prosentin päästövähennys

Lisätiedot

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa

Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Metsätalouden ja turvetuotannon vedenlaadun seuranta TASO-hankkeessa Limnologipäivät 11.4.2013 Pia Högmander & Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus TASO-hanke Metsätalouden

Lisätiedot

joutsenmerkityt takat

joutsenmerkityt takat joutsenmerkityt takat tulevaisuus luodaan nyt Pohjoismaisen Joutsen-ympäristömerkin tavoitteena on auttaa kuluttajaa valitsemaan vähiten ympäristöä kuormittava tuote. Palvelulle tai tuotteelle myönnettävän

Lisätiedot

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin

Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Puun monipuolinen jalostus on ratkaisu ympäristökysymyksiin Metsätieteen päivät Metsäteollisuus ry 2 Maailman metsät ovat kestävästi hoidettuina ja käytettyinä ehtymätön luonnonvara Metsien peittävyys

Lisätiedot

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011

PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 PUHDISTUSTULOKSIA RAITA PA2 PUHDISTAMOSTA LOKA-PUTS HANKKEEN SEURANNASSA 2008-2011 Raita PA 2.0-panospuhdistamo Seurannassa oli yksi Raita PA 2.0-panospuhdistamo, josta otettiin kahdeksan lähtevän jäteveden

Lisätiedot

Ravinteiden, hiilen ja energian kierto ja virrat - Maatilan tehokas toiminta. Miia Kuisma Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT

Ravinteiden, hiilen ja energian kierto ja virrat - Maatilan tehokas toiminta. Miia Kuisma Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Ravinteiden, hiilen ja energian kierto ja virrat - Maatilan tehokas toiminta Miia Kuisma Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Pieksämäki 14.1.2014 Sisältö Johdanto Ravinteiden ja hiilen kierto

Lisätiedot

TASO-hankkeen esittely

TASO-hankkeen esittely TASO-hankkeen esittely Soiden ja turvemaiden vesistövaikutukset 17.10.2012 Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus TASO-hanke Turvetuotannon ja metsätalouden vesiensuojelun valtakunnallinen

Lisätiedot

Lähienergialla huoltovarmuutta sekä hyvinvointia maakuntaan

Lähienergialla huoltovarmuutta sekä hyvinvointia maakuntaan Lähienergialla huoltovarmuutta sekä hyvinvointia maakuntaan Älyäkkö nää energiaa 11.11.2013 Juhani Järvelä Olemmeko Suomessa ajamassa itseämme energian huoltovarmuuskriisiin? 21.11.2013 2 Kokonaisenergiankäytön

Lisätiedot

Humusvedet. Tummien vesien ekologiaa. Lauri Arvola. Helsingin yliopisto Lammin biologinen asema

Humusvedet. Tummien vesien ekologiaa. Lauri Arvola. Helsingin yliopisto Lammin biologinen asema Humusvedet Tummien vesien ekologiaa Lauri Arvola Helsingin yliopisto Lammin biologinen asema Sisältö Mitä humus on? Humusaineiden mittaamisesta Humusaineiden hajoaminen Mistä vesistöjen humusaineet ovat

Lisätiedot

Odotukset ja mahdollisuudet

Odotukset ja mahdollisuudet Odotukset ja mahdollisuudet Odotukset ja mahdollisuudet teollisuudelle teollisuudelle Hannu Anttila Hannu Anttila Strategiajohtaja, Metsä Group Strategiajohtaja, Metsä Group Strategiatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

Turvemaiden ojituksen vaikutus vesistöihin

Turvemaiden ojituksen vaikutus vesistöihin Turvemaiden ojituksen vaikutus vesistöihin Leena Finér, Luke Vesistöpäivä 15.6.2018 Haukivuori Teemat: 1. Ojitustilanne ja maankäyttö 2. Paljonko ojitusalueilta tulee kuormitusta? 3. Keinot kuormituksen

Lisätiedot

Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa

Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa Nestemäiset polttoaineet ammatti- ja teollisuuskäytön kentässä tulevaisuudessa Teollisuuden polttonesteet 9.-10.9.2015 Tampere Helena Vänskä www.oil.fi Sisällöstä Globaalit haasteet ja trendit EU:n ilmasto-

Lisätiedot

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992

ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 2015 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 1980 ja 1992 LUVY/149 4.8.215 Minna Sulander Ympäristönsuojelu, Vihti ISO-KAIRIN VEDEN LAATU Kesän 215 tutkimus ja vertailu vuosiin 1978, 198 ja 1992 Vihdin pohjoisosassa sijaitsevasta Iso-Kairista otettiin vesinäytteet

Lisätiedot

TOTEUTUS Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista

TOTEUTUS Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista TOTEUTUS 10-12-14 Tomi Yli-Kyyny Kolmen vuoden yhteenveto Vapon ympäristölupauksista Vapon ympäristösitoumukset 2011 TOTEUTETUT YMPÄRISTÖSITOUMUKSET 1. 100 % BAT turvetuotannon vesiensuojelussa 2. Turvetuotannon

Lisätiedot

Toimialojen rahoitusseminaari 2016 Säätytalo, Toimialapäällikkö Markku Alm

Toimialojen rahoitusseminaari 2016 Säätytalo, Toimialapäällikkö Markku Alm Toimialojen rahoitusseminaari 2016 Säätytalo, 12.5.2016 Toimialapäällikkö Markku Alm Missä olemme? Minne menemme? Millä menemme? Uusiutuva energia Uusiutuvilla energialähteillä tarkoitetaan aurinko-, tuuli-,

Lisätiedot

Bioenergia ry 6.5.2014

Bioenergia ry 6.5.2014 Bioenergia ry 6.5.2014 Hallituksen bioenergiapolitiikka Hallitus on linjannut energia- ja ilmastopolitiikan päätavoitteista puhtaan energian ohjelmassa. Hallitus tavoittelee vuoteen 2025 mennessä: Mineraaliöljyn

Lisätiedot

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos

Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos Ihmiskunta, energian käyttö ja ilmaston muutos Hannu Ilvesniemi Metla / Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Maailman väkiluvun muutos viimeisen

Lisätiedot

Bioenergia ry:n katsaus kotimaisten polttoaineiden tilanteeseen

Bioenergia ry:n katsaus kotimaisten polttoaineiden tilanteeseen Bioenergia ry:n katsaus kotimaisten polttoaineiden tilanteeseen 1. Metsähakkeen ja turpeen yhteenlaskettu käyttö laski viime vuonna 2. Tälle ja ensi vuodelle ennätysmäärä energiapuuta ja turvetta tarjolla

Lisätiedot

Kestävä kehitys - bioenergian tuotannon vesistövaikutukset, metsätalous

Kestävä kehitys - bioenergian tuotannon vesistövaikutukset, metsätalous FP7 Regions 245438 Kestävä kehitys - bioenergian tuotannon vesistövaikutukset, metsätalous Minna Kukkonen Keski-Suomen liitto 21.5.2012, Jyväskylä K-S liitto Metsätalouden vesistövaikutukset - BIOCLUS

Lisätiedot

TURPEENOTON VAIKUTUKSET JOKIVESISTÖJEN JA VAASAN VESIALUEIDEN TILAAN

TURPEENOTON VAIKUTUKSET JOKIVESISTÖJEN JA VAASAN VESIALUEIDEN TILAAN TURPEENOTON VAIKUTUKSET JOKIVESISTÖJEN JA VAASAN VESIALUEIDEN TILAAN SLL-POHJANMAAN PIIRI RY / TEEMU TUOVINEN 5.4.2017 Soiden käyttö Suomessa Läntisessä Suomessa turvetuotanto on maamme korkein 1,9% (Etelä-

Lisätiedot

Metsätalouden kosteikot -seurantatietoja Kyyjärven ja Kaihlalammen kosteikoista

Metsätalouden kosteikot -seurantatietoja Kyyjärven ja Kaihlalammen kosteikoista Metsätalouden kosteikot -seurantatietoja Kyyjärven ja Kaihlalammen kosteikoista Kosteikkopäivä Saarijärvellä 25.4.2013 Pia Högmander & Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Lisätiedot

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014

Fossiiliset polttoaineet ja turve. Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Fossiiliset polttoaineet ja turve Parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea 23.4.2014 Energian kokonaiskulutus energialähteittäin (TWh) 450 400 350 300 250 200 150 100 50 Sähkön nettotuonti Muut Turve

Lisätiedot

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta

Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kokemukset energiatehokkuusjärjestelmän käyttöönotosta Kommenttipuheenvuoro Helena Kivi-Koskinen Energia- ja ympäristöpäällikkö www.ruukki.com Ruukki tänään Liikevaihto 3,7 miljardia euroa vuonna 2006

Lisätiedot

Suomalaisten kuluttajien näkemyksiä kotimaisista polttoaineista

Suomalaisten kuluttajien näkemyksiä kotimaisista polttoaineista Suomalaisten kuluttajien näkemyksiä kotimaisista polttoaineista BIOENERGIA RY JÄSENISTÖMME Bioenergia ry:ssä on mukana valtaosa alan merki4ävistä toimijoista Tällä hetkellä yhteensä 130 toimijaa tai yritystä,

Lisätiedot

Vesiensuojelu metsänuudistamisessa kivennäismailla

Vesiensuojelu metsänuudistamisessa kivennäismailla Vesiensuojelu metsänuudistamisessa kivennäismailla Sirpa Piirainen, MMT, varttunut tutkija Esitykseni sisältö Taustatietoja Pohjavedet ja metsänuudistaminen Huuhtoumat vesistöihin Vesiensuojelun avainkohdat

Lisätiedot

Mikko Rahtola Hankekoordinaattori Luonnonvarakeskus (Luke)

Mikko Rahtola Hankekoordinaattori Luonnonvarakeskus (Luke) Kiertotalouden mahdollisuudet 26.10.2016 Mikko Rahtola Hankekoordinaattori Luonnonvarakeskus (Luke) 1 AIHEET Maatalouden ravinteiden iso kuva Mitä tukea kärkihanke tarjoaa? 3 vaihetta parempaan kiertotalouteen

Lisätiedot

Uusi ympäristönsuojelulaki ja bioenergia - turvetuotannon jännitteet Anne Kumpula ympäristöoikeuden professori

Uusi ympäristönsuojelulaki ja bioenergia - turvetuotannon jännitteet Anne Kumpula ympäristöoikeuden professori Uusi ympäristönsuojelulaki ja bioenergia - turvetuotannon jännitteet 11.4.2014 Anne Kumpula ympäristöoikeuden professori Teemat üsuopolitiikat üturvetuotannon jännitteet ühe uudeksi ympäristönsuojelulaiksi

Lisätiedot

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600

METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 Avainluvut 2015 METSÄ GROUP Liikevaihto 5,0 mrd. euroa Henkilöstö 9 600 METSÄLIITTO OSUUSKUNTA Konsernin emoyritys Omistajina 116 000 suomalaista metsänomistajaa METSÄ FOREST Puunhankinta ja metsäpalvelut

Lisätiedot

Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy

Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy Äänekosken biotuotetehdas Niklas von Weymarn, Metsä Fibre Oy 1 Johtava toimija valituissa liiketoiminnoissa Keskitymme tuotteisiin ja palveluihin, joissa meillä on vahvaa osaamista ja kilpailuetua ja joiden

Lisätiedot

VAPON TURVETUOTANTONÄKYMÄ. Matti Alakoskela asiakkuuspäällikkö Vapo Oy

VAPON TURVETUOTANTONÄKYMÄ. Matti Alakoskela asiakkuuspäällikkö Vapo Oy VAPON TURVETUOTANTONÄKYMÄ Matti Alakoskela asiakkuuspäällikkö Vapo Oy 1 Vapo tänään Toimintamaat: Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Espanja Suomen valtio omistaa emoyhtiö Vapo

Lisätiedot

Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016. Juha Jämsén Suomen metsäkeskus

Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016. Juha Jämsén Suomen metsäkeskus Vesiensuojelu metsätaloudessa Biotalous tänään ja huomenna Saarijärvi 28.1.2016 Juha Jämsén Suomen metsäkeskus Metsätalouden vesistökuormitus Metsätalouden kuormitus on tyypiltään hajakuormitusta. Myös

Lisätiedot

Suomen uusiutuvan energian kasvupotentiaali Raimo Lovio Aalto-yliopisto

Suomen uusiutuvan energian kasvupotentiaali Raimo Lovio Aalto-yliopisto Suomen uusiutuvan energian kasvupotentiaali 2020-2030 14.3.2019 Raimo Lovio Aalto-yliopisto Potentiaalista toteutukseen Potentiaalia on paljon ja pakko ottaa käyttöön, koska fossiilisesta energiasta luovuttava

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Bioenergiastrategia 2006-2015

Pohjois-Karjalan Bioenergiastrategia 2006-2015 Pohjois-Karjalan Bioenergiastrategia 2006-2015 Bioenergian tulevaisuus Itä-Suomessa Joensuu 12.12.2006 Timo Tahvanainen - Metsäntutkimuslaitos (Metla) Eteneminen: - laajapohjainen valmistelutyö 2006 -

Lisätiedot

Energia- ja ilmastostrategia ja sen vaikutukset metsäsektoriin

Energia- ja ilmastostrategia ja sen vaikutukset metsäsektoriin Energia- ja ilmastostrategia ja sen vaikutukset metsäsektoriin Elinkeinoministeri Olli Rehn Päättäjien 40. Metsäakatemia Majvikin Kongressikeskus 26.4.2016 Pariisin ilmastokokous oli menestys Pariisin

Lisätiedot

Uusiutuvan energian velvoitepaketti

Uusiutuvan energian velvoitepaketti Uusiutuvan energian velvoitepaketti Valtiosihteeri Riina Nevamäki 20.5.2010 Hallituksen energialinja kohti vähäpäästöistä Suomea Tärkeimmät energiaratkaisut Energiatehokkuus 4.2.2010 Uusiutuva energia

Lisätiedot

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista 1900 1998 ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia)

Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista 1900 1998 ja ennuste vuoteen 2020 (miljardia tonnia) Maailman hiilidioksidipäästöt fossiilisista polttoaineista 19 1998 ja ennuste vuoteen 22 (miljardia tonnia) 4 3 2 1 19 191 192 193 194 195 196 197 198 199 2 21 22 Yhteensä Teollisuusmaat Kehitysmaat Muut

Lisätiedot

Suomen energia- ja ilmastostrategia ja EU:n kehikko

Suomen energia- ja ilmastostrategia ja EU:n kehikko Suomen energia- ja ilmastostrategia ja EU:n 2030- kehikko Teollisuusneuvos Petteri Kuuva Ilmasto- ja energiapolitiikan aamupäivä, Rake-sali 27.4.2016 Agenda Strategian valmisteluprosessi EU:n 2030 tavoitteet

Lisätiedot

Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon? Mika Nieminen

Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon? Mika Nieminen Käsitys metsäojituksen vesistökuormituksesta on muuttunut miksi ja miten paljon? Mika Nieminen P, 130 Mg Uudisojitus 0 ha Päätehakkuu 15-20 000 ha Kunnostusojitus 60 000 ha Lannoitus< 10 000 ha Luonnontilaisen

Lisätiedot

Metsästä energiaa. Kestävän kehityksen kuntatilaisuus. Sivu 1

Metsästä energiaa. Kestävän kehityksen kuntatilaisuus. Sivu 1 Metsästä energiaa Kestävän kehityksen kuntatilaisuus Sivu 1 2014 Metsästä energiaa Olli-Pekka Koisti Metsästä energiaa Metsä- ja puuenergia Suomessa Energiapuun korjuukohteet Bioenergia Asikkalassa Energiapuun

Lisätiedot

Liikenteen biopolttoaineet

Liikenteen biopolttoaineet Liikenteen biopolttoaineet Ilpo Mattila Energia-asiamies MTK 1.2.2012 Pohjois-Karjalan amk,joensuu 1 MTK:n energiastrategian tavoitteet 2020 Uusiutuvan energian osuus on 38 % energian loppukäytöstä 2020

Lisätiedot

Energian tuotanto ja käyttö

Energian tuotanto ja käyttö Energian tuotanto ja käyttö Mitä on energia? lämpöä sähköä liikenteen polttoaineita Mistä energiaa tuotetaan? Suomessa tärkeimpiä energian lähteitä ovat puupolttoaineet, öljy, kivihiili ja ydinvoima Kaukolämpöä

Lisätiedot

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS

MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS MAAILMAN MODERNEIN BIOTUOTETEHDAS OSSI PUROMÄKI METSÄ FIBRE, 1 on kannattava ja kilpailukykyinen metsäteollisuuskonserni 2 Metsä Fibre lyhyesti METSÄ FIBRE Maailman johtavia havuselluntuottajia ja suuri

Lisätiedot

Suomen metsien kestävä käyttö ja hiilitase

Suomen metsien kestävä käyttö ja hiilitase Suomen metsien kestävä käyttö ja hiilitase Antti Asikainen & Hannu Ilvesniemi, Metla Energiateollisuuden ympäristötutkimusseminaari, 31.1.2013 Helsinki Sisällys Biomassat globaalissa energiantuotannossa

Lisätiedot