Urheilujuridiikan päivä Oikeusturvalautakunnan sihteeri Samuli Sillanpää

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Urheilujuridiikan päivä 5.11.2015. Oikeusturvalautakunnan sihteeri Samuli Sillanpää"

Transkriptio

1 Urheilujuridiikan päivä

2 1. Sääntöjen sitovuus suhteessa kansallisiin lajiliittoihin Lähtökohta yhdistyksen säännöt ovat sen jäseniä kohtaan sitovia. Urheilulajin kansainvälisen kattojärjestön jäseniä ovat kansalliset lajiliitot. Kattojärjestön säännöissä on yleensä erikseen mainittu, että kattojärjestön jäsenliittojen on noudatettava kaikessa toiminnassaan kattojärjestön antamia sääntöjä ja määräyksiä.

3 Liittymällä kattojärjestön jäseneksi kansallinen lajiliitto a) hyväksyy kattojärjestön säännöt, b) sitoutuu noudattamaan niitä sekä c) sitoutuu valvomaan, että sen toiminnassa noudatetaan sanottuja sääntöjä. Kattojärjestön sääntöjen kanssa ristiriitaisten sääntöjen antaminen on kielletty. Esimerkki kansainvälisen amatöörinyrkkeilyliiton (AIBA) säännöistä: These AIBA Technical Rules applying to AOB, APB and WSB are the only Technical Rules worldwide which AIBA National Member Federations, boxing members, clubs and boxing family must follow and respect in all their competitions in accordance to activities at all levels. No National Federation may develop its own Technical Rules that are contradictory to these AIBA Technical Rules. Lisäksi kattojärjestön säännöissä on tavallisesti määrätty, että mahdollisessa ristiriitatilanteessa kattojärjestön antamalle sääntömääräykselle on annettava etusija suhteessa kansallisen lajiliiton sääntömääräykseen.

4 1) Sääntöketjutus Toimintaan osallistuminen edellyttää yhdistyksen (seura) jäsenyyttä. Jäsenet ovat velvollisia noudattamaan yhdistyksen sääntöjä. Lajiliiton säännöt on otettu osaksi yhdistyksen sääntöjä. Kansallisen lajiliiton säännöissä on todettu, että toiminnassa noudatetaan lajiliiton sekä lajin kansainvälisen kattojärjestön, jonka jäsen lajiliitto on, sääntöjä.

5 Sääntöketjutuksen kautta sitouttamisen ongelmakohtia: Kaikki urheilijat eivät ole edustamiensa seurojen jäseniä. Urheilijoiden ohella lajin säännöt on ulotettava koskemaan myös muita toimintaan osallistuvia henkilöitä. Katvealueiden peittämiseksi tarvitaan siten aina myös sopimuksia.

6 2) Sopimusperusteinen sitouttaminen Kilpailutoimintaan osallistumisesta ja toiminnassa noudatettavista säännöistä sovitaan urheilijan ja seuran tai urheilijan ja kilpailun järjestävän tahon välillä. Olennaista toimintaan osallistuminen, ei osallistuvan seuran/yhdistyksen jäsenyys. Sopimuksessa todetaan, että toiminnassa noudatetaan kansallisen lajiliiton sääntöjä, joiden osaksi on otettu lajin kansainvälisen kattojärjestön säännöt.

7 Tyypillisiä esimerkkejä tässä tarkoitetuista sopimuksista: Joukkueurheilu Pelaajalisenssi (amatööriurheilu) - Saadakseen oikeuden osallistua lajin kilpailutoimintaan pelaajan on lunastettava pelaajalisenssi (tai pelipassi tms.), jonka lunastamalla pelaaja sitoutuu noudattamaan lajiliiton ja edelleen kansainvälisen lajiliiton sääntöjä. Pelaaja- tai valmentajasopimus (ammattilais- ja puoliammattilaisurheilu) - Sääntöihin sitouttaminen osana työsopimusta, jossa on asiaa koskeva sopimusehto.

8 Lisenssin kautta sitouttamisen ongelmakohtia: Seura/joukkue huolehtii lisenssien lunastamisesta pelaajille. Lisenssiä lunastettaessa ei sitouteta urheilijaa nimenomaisesti sääntöihin, vaan lisenssin merkitys sääntöihin sitoutumisen kannalta ilmenee ainoastaan säännöistä (ks. UOL 9/2015 ja UOL 32/2015).

9 Yksilöurheilu Valmennustukisopimus tai maajoukkuevalinta - Sopimus lajiliiton ja urheilijan välillä. Sopimuksessa ehto, jonka mukaan urheilija sitoutuu noudattamaan lajiliiton sääntöjä. Kilpailu- tai osanottosopimus - Nimenomainen osanottosopimus kilpailun järjestäjän ja urheilijan välillä. Osana sopimusta kilpailussa noudatettavat säännöt. - Kilpailukutsu, jonka saatuaan urheilijan katsotaan kilpailuun osallistumalla sopineen kilpailun järjestävän tahon kanssa osallistumisesta kilpailuun kilpailukutsussa määritellyillä ehdoilla, mukaan lukien kilpailussa noudatettavat säännöt.

10 Asioita, joihin yleisesti tulee kiinnittää huomiota sopimusperusteisessa sääntöihin sitouttamisessa: Sovellettavien sääntöjen yksilöinti - Yleinen viittaus lajin sääntöihin on sovellettavien sääntöjen yksilöimisen ja urheilijan oikeusturvan kannalta riittämätön. - Epäselvissä tilanteissa sopimusta tulkitaan lähtökohtaisesti sopimuksen laatijan (yleensä lajiliitto tai seura) vahingoksi. Sovellettavaksi tulevien sääntöjen saatavilla olo - Hyvä käytäntö; voimassaolevat, toiminnassa sovellettavaksi tulevat säännöt suomen ja/tai ruotsin kielelle tarvittaessa käännettyinä lajiliiton kotisivuille. - Muutoksista säännöissä tulee tiedottaa erikseen sopivalla tavalla.

11 Lähtökohtana yhdistysautonomia. Kattojärjestön ja kansallisten lajiliittojen alaista toimintaa voidaan säännellä lähtökohtaisesti vapaasti. Kansalliset lainsäätäjät eivät kuitenkaan ole luovuttaneet lainsäädäntövaltaa sen paremmin kansallisille kuin kansainvälisillekään urheilujärjestöille, minkä vuoksi urheilujärjestöjen antamien sääntöjen, määräysten ja päätösten on oltava sopusoinnussa pakottavan kansallisen lainsäädännön kanssa. Lajiliiton havaitessa normiristiriidan sovellettavaksi lähtökohtaisesti tulevan kansainvälisen kattojärjestön tai lajiliiton omien sääntöjen ja pakottavan kansallisen lainsäädännön välillä laille on annettava etusija ja sääntö on jätettävä soveltamatta (ks. esim. UOL 4/2014).

12 1) Urheilujärjestön säännöt ja perustuslain asettamat vaatimukset Perustuslain säännökset asettavat velvoitteita ensisijaisesti lainsäätäjälle. Säännökset on kuitenkin otettava huomioon myös urheilutoiminnassa. Kun kysymys on ammatikseen urheilevista tai valmentavista henkilöistä, erityistä huomiota tulee kiinnittää perustuslain elinkeinovapautta koskevaan 18 :ään, jonka mukaan jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Muita myös urheilutoiminnassa huomioon otettavia perusoikeuksia ovat etenkin yleinen syrjintäkielto, jonka mukaan ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella (perustuslaki 6 ), sekä sananvapaus (perustuslaki 12 ).

13 Keskeisiä edellytyksiä arvioitaessa sitä, voidaanko urheilijan perusoikeuksia rajoittavaa sääntömääräystä yksittäistapauksessa soveltaa, ovat: 1) Täsmällisyys- ja tarkkarajaisuusvaatimus 2) Rajoitusperusteen hyväksyttävyyttä koskeva vaatimus 3) Rajoitettavan perusoikeuden ydinalueen koskemattomuutta koskeva vaatimus 4) Suhteellisuusvaatimus 5) Oikeusturvakeinojen asianmukaisuutta koskeva vaatimus

14 1. Täsmällisyys- ja tarkkarajaisuusvaatimus Perusoikeusrajoitusten on aina oltava tarkkarajaisia ja riittävän täsmällisesti määritettyjä. Tämä tulee ottaa huomioon myös urheilutoiminnan sääntöjä laadittaessa. Urheilun kuripidossa ongelmallisia ovat tässä mielessä esimerkiksi sisällöltään säännöissä tarkemmin määrittelemättä jätetyt epäurheilijamainen käytös ja lajia vahingoittava toiminta, joista sääntöjen mukaan voi seurata ankara seuraamus. On huomattava, että kielletyn ja rangaistavan menettelyn mahdollisimman tarkan määrittelemisen ohella myös kysymykseen tulevat kurinpitoseuraamukset on määriteltävä täsmällisesti. Olennaista on ennakoitavuus.

15 Urheilun oikeusturvalautakunta on ottanut kantaa perusoikeusrajoituksen täsmällisyyttä ja tarkkarajaisuutta koskevaan vaatimukseen muun muassa ratkaisussa UOL 5/2013. UOL 5/ Asiassa oli kysymys perustuslain 12 :ssä turvatun sananvapauden rajoittamista koskevasta sääntömääräyksestä ja sen rikkomisen perusteella määrätystä ehdollisesta toimintakiellosta, joka oli voimassa toistaiseksi. - Oikeusturvalautakunta totesi päätöksensä perusteluissa, että sananvapauden rajoittamiseen liittyvän päätöksen voitiin katsoa edellyttävän erityisiä perusteita ja määrättävän seuraamuksen tuli olla säännöissä ennalta määrätty ja tarkkaan rajattu. Seuraamuksen kohteen kannalta oli ensiarvoisen tärkeää tietää, koska langetettu seuraamus päättyy eikä niin sanottuja toistaiseksi voimassa olevia rangaistuksia voitu lähtökohtaisesti hyväksyä. - Sovellettaviksi tulleissa SJL:n ja Mestiksen kurinpitosäännöissä ei ollut mainittu ehdollista toimintakieltoa. Lisäksi oli selvää, ettei rangaistuksen voimassaolo ehdollisena voinut jatkua kuinka pitkään tahansa. Huomioon oli toisaalta otettava sekin, että ehdollinen, mutta automaattisesti voimaan astuva toimintakielto saattoi lopulta aktualisoituessaan muodostua tosiasiallisena seuraamuksena ankarammaksi kuin selkeästi pituudeltaan määrätty niin sanottu ehdoton toimintakielto. - Johtopäätöksenään lautakunta katsoi, että määrätty ehdollinen toimintakielto oli virheellinen sen vuoksi, ettei päätöksessä ollut merkintää siitä, kuinka pitkään mainittu seuraamus oli voimassa. Tällaista jatkuvaa oikeustilaa ei voitu pitää hyväksyttävänä seuraamuksen kohteena olevan henkilön oikeusturvan kannalta. Lisäksi ehdollinen toimintakielto, jolla pyrittiin perusoikeutena turvatun sananvapauden rajoittamiseen, oli myös virheellinen seuraamuksen tarkkarajaisuuden kannalta. Edelleen oli katsottava, ettei päätöksessä viitatuissa sääntökohdissa ollut selkeästi mainittu sitä, että seuraamus voitaisiin määrätä myös ehdollisena. Tämä oli vastoin sitä periaatetta, että määrättävien seuraamusten on oltava selkeästi mainittuina esimerkiksi kilpailusäännöissä eikä niin sanottuja kirjoittamattomia seuraamuksia voitu määrätä. Valituksen kohteena ollut päätös kumottiin ja määrätty seuraamus poistettiin.

16 2. Rajoitusperusteen hyväksyttävyyttä koskeva vaatimus Yksilön perusoikeuksia ei voida rajoittaa ilman hyväksyttävää syytä. Perustuslakivaliokunnan mietinnön mukaan rajoituksen on perustuttava painavaan yhteiskunnalliseen tarpeeseen (PeVM 25/1994). Toisen perusoikeuden turvaamisen ohella myös riittävän painava urheilullinen syy voi tehdä rajoituksesta hyväksyttävän. Tällainen voi olla esimerkiksi rehdin kilpailun edistäminen tai urheilijoiden terveyden suojeleminen.

17 Urheilun oikeusturvalautakunta on arvioinut perusoikeusrajoituksen hyväksyttävyyttä muun muassa ratkaisuissaan UOL 4/2014 ja UOL 19/2015. UOL 4/ Asiassa oli kysymys Lentopallon Mestaruusliigan sarjamääräysten perustuslainmukaisuudesta. Säännöt mahdollistivat siirtorajan jälkeen runkosarjan päättymiseen saakka loukkaantuneen aloituskuusikkotasoisen pelaajan korvaamisen ulkomailta tulevalla pelaajalla. Tällainen pelaaja ei kuitenkaan voinut olla suomalainen, jos tämä oli edustanut ulkomaista seuraa samalla sarjakaudella. Näin ollen sarjamääräykset asettavat ulkomailta tulevat pelaajat eri asemaan kansalaisuuden perusteella. - Oikeusturvalautakunta totesi ratkaisussaan, että perustuslain yhdenvertaisuutta ja syrjinnän kieltoa koskevan 6 :n nojalla kansalaisuuteen perustuvat rajoitukset, joille ei ollut hyväksyttävää syytä, olivat kiellettyjä. Lautakunta totesi edelleen, että perustuslain yhdenvertaisuutta koskevan vaatimuksen näkökulmasta oli selvää, että urheilulliset ja tähän liittyvät kilpailulliset syyt eivät olleet perustuslain 6 :n tarkoitettuja hyväksyttäviä syitä pelaajan kansalaisuutta koskevan rajoituksen asettamiselle. Sarjamääräysten ehto johti syrjintään kansalaisuuden perusteella ja ehtoa oli pidettävä perustuslain vastaisena. Tällaiseen syrjivään ehtoon ei ollut mahdollista antaa myöskään pätevää suostumusta, joten asian arvioinnissa merkitystä ei ollut sillä, että mestaruusliigassa pelaavilla seuroilla oli ollut mahdollisuus esittää näkemyksensä sarjamääräyksistä niiden valmisteluvaiheessa tai että seurat ovat sitoutuneet noudattamaan sarjamääräyksiä.

18 UOL 19/ Asiassa oli kysymys ammattinyrkkeilytoimintaan osallistuneen nyrkkeilyvalmentajan osallistumisoikeuden epäämisestä amatöörinyrkkeilyn SM-kilpailuissa. - Tapauksessa sovellettavaksi tulleiden kansainvälisen amatöörinyrkkeilyliiton (AIBA) sääntöjen mukaan ammattilaisnyrkkeilyn parissa toimiva valmentaja ei voinut toimia AIBA:n alaisissa amatöörinyrkkeilyotteluissa, ellei hän ollut ollut erossa kaikesta ammattilaisnyrkkeilyyn liittyvästä toiminnasta vähintään kuuden kuukauden ajan. - Oikeusturvalautakunta totesi ratkaisussaan, että suurelta osin julkisin varoin rahoitettavassa yleishyödyllisessä toiminnassa toiminnan itsensä on oltava riittävän tarkasti säänneltyä ja valvottua. Ammattinyrkkeilyssä toiminnan sääntely ja valvonta poikkesivat tältä osin olennaisesti amatöörinyrkkeilystä, joka Suomessa kuuluu esimerkiksi Maailman Antidopingtoimisto WADA:n ja Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n sääntelyn ja valvonnan alaisuuteen. Eri nyrkkeilymuotojen erilaisten sääntöjen ja käytäntöjen välinen raja olisi omiaan hämärtymään, mikäli urheilijat ja valmentajat voisivat toimia rajoituksetta kummankin urheilumuodon parissa. Näin etenkin, kun kysymys on kilpaurheilusta. Näillä perusteilla oikeusturvalautakunta katsoi, että ammattilaisnyrkkeilyssä toimivien henkilöiden osallistumisoikeuden rajoittaminen amatöörinyrkkeilykilpailuissa oli elinkeinovapauden estämättä lähtökohtaisesti hyväksyttävää.

19 3. Perusoikeuden ydinalueen koskemattomuutta koskeva vaatimus Perusoikeuden ydinalueelle ulottuvat, perustuslaissa turvatun oikeuden sisällön tyhjäksi tekevät rajoitukset ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä. Esimerkiksi urheilijan sananvapauden (perustuslaki 12 ) kokonaisvaltainen rajoittaminen ei olisi sopusoinnussa perustuslain vaatimusten kanssa, vaikka tällaiselle rajoitukselle olisi osoitettavissa hyväksyttävä peruste. Vastaavalla tavalla olisi arvioitava tilannetta, jossa maajoukkueeseen pääsyn edellytykseksi asetettaisiin se, että urheilijan on oltava syntyperäinen Suomen kansalainen (perustuslaki 6 ). Ongelmallisena ydinalueen koskemattomuuden kannalta voidaan pitää myös ammattilaisurheilijoille tai -valmentajille määrättyjä elinikäisiä kilpailu- ja toimitsijakieltoja (perustuslaki 18 ).

20 4. Suhteellisuusvaatimus Perusoikeusrajoituksen on oltava välttämätön hyväksyttävän tarkoituksensa toteuttamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei muuta toteuttamiskelpoista mahdollisuutta tarkoituksen toteuttamiseksi ole olemassa. Rajoituksen on oltava oikeasuhtainen eli hyväksyttävässä suhteessa sen taustalla olevien intressien painoarvoon nähden. Perusoikeusrajoitus on lisäksi hyväksyttävä vain silloin, kun sillä voidaan myös tosiasiassa saavuttaa kysymyksessä oleva päämäärä. Ammattilaisurheilussa suhteellisuusvaatimus on noussut toistuvasti esille sääntöjen vastaisen menettelyn perusteella urheilijalle määrättävän kilpailukiellon kohtuullista pituutta arvioitaessa. Kysymys on punnintatilanteesta, jossa asiasta riippuen on otettava huomioon urheilijan menettelyn moitittavuus ja urheilun etiikka sekä toisaalta urheilijan elinkeinovapaus. - Ammattilaisnyrkkeilyn parissa toimineen valmentajan osallistumisoikeuden epäämistä amatöörinyrkkeilykilpailuissa koskeneessa edellä mainitussa ratkaisussa UOL 19/2015 oikeusturvalautakunta katsoi, että koska rajoituksen taustalla oli painava ja hyväksyttävä intressi ja koska elannon hankkimista ammattilaisnyrkkeilystä ei ollut millään tavoin rajoitettu, vaan kysymys oli valintatilanteesta kahden eri urheilumuodon välillä, osallistumisoikeuden rajoittamista ja kuuden kuukauden siirtymäaikaa ei ollut pidettävä suhteellisuusperiaatteen vastaisina. Näin ollen osallistumisoikeuden rajoittamista koskevaa säännöstä oli voitu soveltaa kysymyksessä olevassa tapauksessa.

21 5. Oikeusturvakeinojen asianmukaisuus Perusoikeusrajoituksen kohteen on voitava saattaa asia tarvittaessa riippumattoman tuomioistuimen ratkaistavaksi. Kysymykseen tulee käytännössä yleinen tuomioistuin tai välimiesoikeus. Myös Urheilun oikeusturvalautakunta voi toimia välimiesoikeutena lautakunnan sääntöjen 4 :n nojalla. - Dopingin käytön perusteella määrättyä kilpailukieltoa koskevassa ratkaisussa KKO 1998:122 korkein oikeus kiinnitti ensinnäkin huomiota siihen, että kysymys oli kansainvälisen tason urheilijasta, jolle urheilu oli merkittävä toimeentulon lähde. Korkein oikeus totesi lisäksi, että kun kysymys oli kilpailukiellon määräämisestä dopingin käytön perusteella, päätös oli omiaan kielteisesti leimaamaan asianomaisen urheilijana. Kysymys oli tällöin ihmisen kunniasta, joka kuuluu ihmisen perusoikeuksiin ja jota tulee voida tehokkaasti puolustaa. Tämä näkökohta osaltaan tuki sitä, että pitkään kilpailukieltoon (tapauksessa neljä vuotta) dopingin perusteella määrätyllä urheilijalla tuli olla oikeus saada kilpailukiellon oikeellisuus tuomioistuimessa asiallisesti ratkaistuksi kilpailukiellon antaneen urheilujärjestön tai -seuran sääntöjen tai yhdistyslain normaalissa yhdistystoiminnassa esiintyvien moitekanteiden menestymiselle asettamien rajoitusten estämättä (ks. myös KKO 1998:143). Oikeudenkäyntimenettelyn asiassa on täytettävä oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimukset.

22 2) Urheilujärjestön säännöt ja kansallinen työlainsäädäntö Vastikkeellisessa joukkueurheilussa pelaaja on pääsääntöisesti työntekijän ja seura työnantajan asemassa ja sopimussuhteeseen sovelletaan työsopimuslakia (ks. KKO 1995:145). Työntekijän suojaksi työsopimuslakiin sisältyy säännöksiä, joista ei voida poiketa työntekijän ja työnantajan kesken sopimalla. Työntekijän lähtökohtaisesti heikompaa asemaa sopimussuhteessa suojataan myös työoikeudessa yleisesti sovellettavalla työntekijän suojelun periaatteella. Esimerkiksi työsuhteen päättämistä ja kilpailukieltoa koskevat työsopimuslain säännökset ovat pakottavaa lainsäädäntöä. - Kansainvälisen tai kansallisen lajiliiton säännöistä riippumatta pelaajan työsopimukseksi katsottavaa määräaikaista pelaajasopimusta ei voida irtisanoa, ellei asiasta ole erikseen sovittu. Pelaajasopimus voidaan päättää purkamalla vain työsopimuslain 8 luvun 1 :n 1 momentissa tarkoitetusta erittäin painavasta syystä. Tällaisena ei voida pitää esimerkiksi tavoitteita heikompaa suoritustasoa (ks. KKO 2014:98, jossa arvioitiin irtisanomiskynnyksen ylittymistä työntekijän jäätyä asetetuista tavoitteista).

23 - Työntekijän asemassa olevan pelaajan oikeutta harjoittaa ammattiaan vapaasti toisen työnantajan palveluksessa ei lähtökohtaisesti voida rajoittaa enää työsopimuksen päätyttyä. Työsopimuslain 3 luvun 5 :n 1 momentin mukaan työsuhteen päättymisen jälkeistä aikaa koskeva kilpailukieltosopimus voidaan solmia vain erityisen painavasta syystä. Pykälän 2 momentin mukaan kilpailukieltosopimuksen perusteen erityistä painavuutta arvioitaessa on otettava muun ohella huomioon työnantajan toiminnan laatu ja sellainen suojan tarve, joka johtuu liike- tai ammattisalaisuuden säilyttämisestä tai työnantajan työntekijälle järjestämästä erityiskoulutuksesta, samoin kuin työntekijän asema ja tehtävät (säännöksen tulkinnasta ks. esim. KKO 2014:50). Edellä selostetut edellytykset eivät voi käytännössä täyttyä työntekijän asemassa olevan pelaajan kohdalla. Näin ollen esimerkiksi sopimuksettomassa tilassa olevan jääkiekkoilijan siirtoa toiseen seuraan ei voida estää kilpailukieltolausekkeeksi tulkittavissa olevalla sopimusehdolla.

24 3) Urheilujärjestön säännöt ja kilpailulaki Kilpailulain 2 luvun 5 :n mukaan kiellettyjä ovat muun muassa sellaiset elinkeinonharjoittajien väliset sopimukset ja yhdenmukaistetut menettelytavat, joilla suoraan tai välillisesti vahvistetaan osto- tai myyntihintoja taikka muita kauppaehtoja tai joilla rajoitetaan taikka jaetaan markkinoita. Edelleen kiellettyä on sanotun säännöksen mukaan esimerkiksi se, että eri kauppakumppaneiden samankaltaisiin suorituksiin sovelletaan erilaisia ehtoja siten, että kauppakumppanit asetetaan epäedulliseen kilpailuasemaan. Selvää on, että edellä selostetussa lainkohdassa kiellettynä kartellina voitaisiin pitää esimerkiksi jääkiekon Liiga-seurojen keskinäistä sopimusta siitä, että otteluiden pääsyliput maksavat vähintään 25 euroa kappaleelta. Kiellettynä kilpailunrajoituksena voitaisiin pitää myös esimerkiksi urheilijoille maksettavista korvauksista tai mainostilan hinnoittelusta sopimista.

25 Kilpailulain 2 luvun 7 :ssä kielletään määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Väärinkäyttöä voi olla muun ohella kohtuuttomien kauppaehtojen määrääminen, tuotannon tai markkinoiden rajoittaminen kuluttajien vahingoksi tai erilaisten ehtojen soveltaminen eri kauppakumppanien samankaltaisiin suorituksiin kauppakumppaneita epäedulliseen kilpailuasetelmaan asettavalla tavalla. Urheilun lajiliittoa voidaan pitää joukkueurheilussa kilpailulaissa tarkoitettuna määräävässä markkina-asemassa olevana elinkeinonharjoittajien (seurat) yhteenliittymänä (ks. kilpailuviraston päätös dnro 511/61/94). Myös yksilöurheilussa lajiliitto voi olla määräävässä markkina-asemassa elinkeinonharjoittajina toimiviin urheilijoihin nähden.

26 Kansainväliset lajiliitot tunnustavat ja hyväksyvät jäsenekseen käytännössä vain yhden lajiliiton valtiota kohden. Kansallisella lajiliitolla onkin yleensä markkinoillaan (esimerkiksi jalkapallossa maan rajojen sisällä) käytännössä monopoliasema. Tällöin toiminnassa tulee ottaa huomioon myös määräävän markkina-aseman väärinkäyttöä koskeva sääntely. Keskeisiä velvoitteita määräävässä markkina-asemassa ja erityisesti monopoliasemassa olevalle yhteisölle ovat: a) Kohtuuttomien kauppaehtojen käyttämisen kielto. Esimerkiksi pelaaja- tai kilpailijalisenssiä ei voida hinnoitella kohtuuttomalla tavalla. b) Velvollisuus solmia sopimuksia lähtökohtaisesti kaikkien alalla toimivien kanssa. Sopimuksenteosta voi kieltäytyä vain asiallisesta syystä. c) Velvollisuus kohdella asiakkaitaan tasapuolisesti ja syrjimättä. Näin olen esimerkiksi merkittäviin kansallisen tason kilpailuihin on voitava osallistua lähtökohtaisesti vapaasti, mikäli vain täyttää kaikille yhteiset ja syrjimättömät valintakriteerit (esim. tietty tulosraja). d) Lisävelvoitteiden asettamiskielto. Tyyppitapauksena erilaiset kytkykaupat.

27 Syrjintäkielto sekä työvoiman ja palveluiden vapaa liikkuvuus ja sijoittautumisvapaus koskevat myös urheilutoimintaa ainakin silloin, kun kysymys on taloudellisesta toiminnasta. Bosman-ratkaisussa (C-415/93) EYT katsoi, että jalkapallon siirtokorvausjärjestelmä rajoitti jalkapalloilijoiden työntekijöinä oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen yhteisön alueella. Tuomioistuin totesi ratkaisussaan, että kasvatustyön tukeminen ja seurojen välisen voimatasapainon ylläpitäminen olivat sinänsä hyväksyttäviä tavoitteita, mutta siirtokorvausjärjestelmä ei ollut välttämätön keino niiden saavuttamiseksi. Näihin tavoitteisiin voitiin päästä myös esimerkiksi seurojen välisellä tulonjaolla ja kasvattajarahaston perustamisella. Kuten useissa ratkaisuissa tämän jälkeen, kysymys oli ennen muuta suhteellisuuspunninnasta. Deliege-tapauksessa (yhdistetyt asiat C-51/96 ja C-191/97) oli kysymys osallistujamäärän rajoittamisesta judossa olympialaisissa. Urheilija katsoi asiassa, että osallistujamäärän rajoittaminen rajoitti hänen mahdollisuuksiaan taloudellisen toiminnan harjoittamiseen. Asiaa arvioitiin palveluiden vapaan tarjoamisen kannalta. EYT totesi ratkaisussa, että taloudellinen ulottuvuus ei ollut urheilutoiminnassa niin vähäistä, että sitä voitaisiin pitää toiminnan kannalta toisarvoisena tai epäoleellisena. Riittävä taloudellinen ulottuvuus saattoi liittyä esimerkiksi urheilijan mahdollisuuksiin hankkia yhteistyökumppaneita. EYT päätyi katsomaan, että kilpailuun osallistuvien urheilijoiden määrän rajoittaminen liittyi erottamattomasti huipputason kansainväliseen urheiluun ja sille oli hyväksyttävä urheiluun liittyvä peruste. Rajoitus oli myös suhteellisuusperiaatteen vaatimusten mukainen. Valintajärjestelmän ei katsottu sellaisenaan rajoittavan palveluiden vapaata liikkuvuutta. Ratkaisussa Lehtonen (C-176/96) EYT puolestaan muun ohella totesi, että ammattiurheilijoiden liikkuvuudelle asetetuille rajoituksille oli esitetty olevan hyväksyttäviä perusteita. Tuomioistuin katsoi koripallon siirtoaikojen olevan lähtökohtaisesti hyväksyttävistä urheilullisista syistä oikeutettuja.

28 Huomioon tulee ottaa myös EU:n kilpailulainsäädännön asettamat vaatimukset (SEUT 101 ja 102 artikla). EU:n kilpailulainsäädäntö on asiallisesti samansisältöistä kuin kansallinen kilpailulainsäädäntö ja sääntöjä myös tulkitaan yhdenmukaisella tavalla. Urheilun ja EU:n kilpailuoikeuden välistä suhdetta on käsitelty muun muassa tapauksessa Meca-Medina ja Majcen v. komissio (C-519/04). Asiassa Meca-Medina oli kysymys urheilijoiden tekemän valituksen perusteella siitä, oliko kansainvälinen antidopingsäännöstö sopusoinnussa EU:n kilpailuoikeuden kanssa. EUT katsoi ensinnäkin, että perustamissopimuksen kilpailuoikeudellisia säännöksiä voitiin urheilun erityispiirteistä huolimatta soveltaa asiassa, koska antidopingsäännöstö tosiasiassa vaikutti tai ohjasi taloudellisen toiminnan järjestämistä. Sinällään hyväksyttäviksi katsottujen tavoitteiden (mm. urheilijoiden terveyden suojaaminen, yhdenmukaisten kilpailuedellytysten takaaminen ja urheilun eettisten arvojen toteuttaminen) toteuttamiseksi käytettävien keinojen tuli olla oikeasuhtaisia. Arvioitavaksi saattoivat tulla sekä dopingrikoksen määritelmä että määrätty kilpailukielto, joista vain ensin mainitusta oli kysymys käsiteltävänä olleessa asiassa. EUT katsoi, että asiassa ei ollut kyetty osoittamaan sovellettujen rajaarvojen epäsuhtaisuutta. Näin ollen kansainvälistä antidopingsäännöstöä ei voitu pitää SEUT 101 artiklassa tarkoitettuna kiellettynä kilpailutekona.

29 Kohtuuttoman ehdon sovittelua koskeva säännös. Varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain 36 :n mukaan oikeustoimen ehtoa voidaan sovitella tai jättää ehto kokonaan huomioon ottamatta, jos ehto on kohtuuton tai sen soveltaminen johtaisi kohtuuttomuuteen. Edellä selostetun säännöksen perusteella voidaan sovitella sekä sopimusehtoja että myös yhdistyksen sääntömääräyksiä, mikäli ne ovat kohtuuttomia tai johtavat yksittäistapauksessa kohtuuttomaan lopputulokseen. Kohtuullistamissäännös on otettava huomioon myös sovellettaessa kansainvälisen urheilujärjestön sääntöjä kansallisella tasolla. Urheilun oikeusturvalautakunnan ratkaisukäytännössä ratkaisussa UOL 2/2012 lentopallon korkeimmalla sarjatasolla pelaava seura oli laiminlyönyt ulkomaalaisen pelaajan kirjaamista koskevan velvollisuuden ja peluuttanut tämän vuoksi edustuskelpoisuutta vailla olevaa pelaajaa kaikkiaan 11 ottelussa. Seura ei ollut pyrkinyt tahallaan peluuttamaan edustusoikeutta vailla olevaa pelaajaa. Pelaaja oli pelannut jo aikaisemmilla kausilla joukkueessa, eikä seuralla olisi ollut vaikeuksia edustuskelpoisuuden vahvistamisessa tällekään kaudelle. Edustusoikeus oli myös saatu vahvistettu pian sen jälkeen, kun edustuskelpoisuuden puuttuminen oli käynyt ilmi. Oikeusturvalautakunta katsoi, että seuran määrääminen häviämään kaikki ottelunsa olisi johtanut kohtuuttomaan lopputulokseen, ja kohtuullisti seuraamusta. Oikeusturvalautakunnan kohtuullistamista koskevasta ratkaisukäytännöstä, ks. myös UOL 3/2012, UOL 22/2013, UOL 5/2014 ja UOL 19/2014.

30 Normiristiriitatilanteissa on ensiarvoisen tärkeää perustella annettava ratkaisu huolellisesti. Ratkaisun asianmukainen perusteleminen on tärkeää asianosaisten oikeusturvan kannalta. Perusteluvelvollisuus korostuu entisestään, kun ratkaisulla rajoitetaan yksilön perusoikeuksia. Vähemmän turhia valituksia. Perusteluilla on merkitystä myös suhteessa kansainväliseen lajiliittoon etenkin silloin, kun esimerkiksi pakottavasta kansallisesta lainsäädännöstä tai EUoikeudesta seuraa, että kansainvälisen lajiliiton antamaa sääntömääräystä ei voida soveltaa käsiteltävänä olevassa asiassa.

31

KURINPITOSÄÄNNÖT. (liittovaltuuston hyväksyttämät 9.5.2015)

KURINPITOSÄÄNNÖT. (liittovaltuuston hyväksyttämät 9.5.2015) KURINPITOSÄÄNNÖT (liittovaltuuston hyväksyttämät 9.5.2015) 1 Soveltamisala Suomen Koripalloliiton (jäljempänä liitto) kurinpitosääntöjen alaisia ovat a) liittovaltuuston jäsenet sekä liittohallituksen

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot

Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto

Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto Diaarinumero: 49/2015 Antopäivä: 31.3.2016 Hakija oli ilmoittautunut M ry:n järjestämään

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE

PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 0.08.013 1 (5) PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Kiimingin Kiekko-Pojat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja). SOPIMUSKAUSI Tämä

Lisätiedot

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT

PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS HAUKIPUTAAN AHMAT PELAAJASOPIMUS KAUDELLE 1. OSAPUOLET 1. Haukiputaan Ahmat Ry (jäljempänä seura), joukkue (jäljempänä joukkue) sekä 2. (jäljempänä pelaaja) ja 3. (jäljempänä huoltaja) 2.

Lisätiedot

URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN TOIMIVALTA NYT JA TULEVAISUUDESSA

URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN TOIMIVALTA NYT JA TULEVAISUUDESSA URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN TOIMIVALTA NYT JA TULEVAISUUDESSA URHEILUOIKEUDEN PÄIVÄ 5.11.2015 HENRIK ZILLIACUS URHEILUN OIKEUSTURVALAUTAKUNNAN TAPAUKSET 1991-2015 45 40 40 35 33 30 25 24 27 24 26 20

Lisätiedot

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan;

2.1 joka rikkoo liiton voimassa olevia sääntöjä, määräyksiä tai päätöksiä, joita liiton sääntöjen nojalla on annettu ja annetaan; Esitys liittokokoukselle 9.4.2016 Suomen Sulkapalloliiton kurinpitosäännöt 1 Soveltamisalaan kuuluvat henkilöt ja yhteisöt: Suomen Sulkapalloliiton (jatkossa liiton) kurinpitosääntöjen alaisia ovat: 1.1

Lisätiedot

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta.

Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011. Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa. mukaisesti työn suorittamisesta. Henkilöstöyksikön ohje 1.6.2011 Huomautus ja varoitus virka- ja työsuhteessa Viranhaltijan on suoritettava virkasuhteeseen kuuluvat tehtävät asianmukaisesti ja viivytyksettä noudattaen asianomaisia säännöksiä

Lisätiedot

Kalajoen kaupunki on antanut kantelun perusteella asiasta selvityksen.

Kalajoen kaupunki on antanut kantelun perusteella asiasta selvityksen. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 17.03.2014 Dnro OKV/734/1/2013 1/6 KANTELU A on 26.4.2013 osoittanut oikeuskanslerille kantelun, jossa hän pyytää tutkimaan Kalajoen kaupungin menettelyn lainmukaisuutta kaupungin osoitettua

Lisätiedot

Asianajajapäivät 15.1.2016. OTL, VT oikeusturvalautakunnan varapuheenjohtaja Timo Ojala

Asianajajapäivät 15.1.2016. OTL, VT oikeusturvalautakunnan varapuheenjohtaja Timo Ojala Asianajajapäivät 15.1.2016 1) Ei rikosta ilman lakia - Säännöissä tulee määrittää rangaistavat teot ja seuraamukset 2) Kohteeksi ei voi valikoitua ulkopuoliset - Varmista kurinpitoon sitoutuminen 3) Yhden

Lisätiedot

Suomen Käsipalloliiton toimintaa suuntaavat arvot rakentuvat Valon kanssa laaditun Reilun Pelin ihanteisiin ja tavoitteisiin.

Suomen Käsipalloliiton toimintaa suuntaavat arvot rakentuvat Valon kanssa laaditun Reilun Pelin ihanteisiin ja tavoitteisiin. Antidopingohjelma 2015 SUOMEN KÄSIPALLOLIITTO 1. Ohjelman arvoperusta Suomen Käsipalloliiton toimintaa suuntaavat arvot rakentuvat Valon kanssa laaditun Reilun Pelin ihanteisiin ja tavoitteisiin. Käsipalloliiton

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0305/4. Tarkistus. Mireille D'Ornano ENF-ryhmän puolesta 21.10.2015 A8-0305/4 4 Johdanto-osan 7 kappale 7) Syyt, joiden perusteella direktiivillä (EU) 2015/412 muutettiin direktiiviä 2001/18/EY viljelyyn tarkoitettujen muuntogeenisten organismien osalta, pätevät

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5)

Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Tasa-arvovaltuutettu Lausunto 1 (5) Eduskunnan työ- ja tasa-arvovaliokunta (TyV@eduskunta.fi) Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi vuosilomalain, merimiesten vuosilomalain ja sairausvakuutuslain

Lisätiedot

Yhteistyösopimus. Uudenkaupungin kaupungin. Finn Sportsman Oy:n. välillä

Yhteistyösopimus. Uudenkaupungin kaupungin. Finn Sportsman Oy:n. välillä KAU Yhteistyösopimus Uudenkaupungin kaupungin ja Finn Sportsman Oy:n välillä 2 1. OSAPUOLET Tämän yhteistyösopimuksen osapuolina ovat: (1) Uudenkaupungin kaupunki (Y-tunnus: 0144036-6) Välskärintie 2 23500

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 77/422/2011 1.6.2011 ASIA Sähkön perusmaksuja koskeva alennus ASIANOSAINEN Fortum Markets Oy TOIMENPIDEPYYNNÖN TEKIJÄ Juha Lustman VIREILLETULO 8.2.2011 SELOSTUS ASIASTA

Lisätiedot

Työsopimus kannattaa aina tehdä huolella ja tarvittaessa tarkistuttaa sen sisältö YTYn työsuhdelakimiehillä.

Työsopimus kannattaa aina tehdä huolella ja tarvittaessa tarkistuttaa sen sisältö YTYn työsuhdelakimiehillä. Työsopimus Työsopimus on sopimus, jossa työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajalle tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan. Työ voi olla kokoaikaista tai osaaikaista,

Lisätiedot

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97)

Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) 1 (5) Työneuvoston lausunto TN 1347-98 (24/97) Työneuvoston lausunto työaikalain (605/1996) 17 :n 1 ja 2 momentin tulkinnasta. Annettu Uudenmaan työsuojelupiirin pyynnöstä 18 päivänä maaliskuuta 1998.

Lisätiedot

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus

Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus TAUSTAMUISTIO 1 1 (5) 26.4.2016 Luottamusmies, luottamusvaltuutettu ja Suomen perustuslain 13 :n turvaama yhdistymisvapaus Työntekijöiden edustuksen nykytila Luottamusmies ja luottamusvaltuutettu Luottamusmiehen

Lisätiedot

SAJL PELAAJASOPIMUS 1 OSAPUOLET. (Nimi ja Henkilötunnus) jäljempänä Pelaaja 2 VOIMASSAOLO

SAJL PELAAJASOPIMUS 1 OSAPUOLET. (Nimi ja Henkilötunnus) jäljempänä Pelaaja 2 VOIMASSAOLO SAJL PELAAJASOPIMUS 1 OSAPUOLET Helsinki Wolverines ry jäljempänä Seura JA 2 VOIMASSAOLO 3 SOPIMUKSEN TARKOITUS (Nimi ja Henkilötunnus) jäljempänä Pelaaja Tämä sopimus on voimassa sopimuksen allekirjoittamishetkestä

Lisätiedot

Parkkisakko vai sopimus vai?

Parkkisakko vai sopimus vai? Minä ja tiede Parkkisakko vai sopimus vai? Vesa Annola Professori 2016 2 2016 3 2016 4 Korkein oikeus 2010:23 (16.3.2010) 9. Kiinteistön omistajalla ja haltijalla on oikeus määrätä omistamansa tai hallitsemansa

Lisätiedot

Mary Karagiozopoulou vastaan Euroopan yhteisöjen komissio

Mary Karagiozopoulou vastaan Euroopan yhteisöjen komissio YHTEISÖJEN ENSIMMÄISEN OIKEUSASTEEN TUOMIOISTUIMEN TUOMIO (neljäs jaosto) 17 päivänä joulukuuta 1997 Asia T-166/95 Mary Karagiozopoulou vastaan Euroopan yhteisöjen komissio Henkilöstö - Sisäinen kilpailu

Lisätiedot

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA

VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA Päivämäärä / Datum /Date Nro / Nr / No. 8.9.2004 824/520/2004 Jakelussa mainitut JULKINEN VIESTINTÄVIRASTON PÄÄTÖS KOSKIEN NUMERON SIIRRETTÄVYYTTÄ MÄÄRÄAIKAISIS- SA SOPIMUKSISSA ASIANOSAINEN Finnet Com

Lisätiedot

VASTALAUSEPÄÄTÖS 24.03.2016

VASTALAUSEPÄÄTÖS 24.03.2016 VASTALAUSEPÄÄTÖS 24.03.2016 Alavuden Peli-Veikot ry (APV) Kuortaneen Kunto ry (KuKu) Suomen Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunta on käsitellyt B-nuorten Alueliigan ottelusta KuKu APV (20.03.2016) APV:n tekemän

Lisätiedot

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS

KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Kotimaan matkustaja-alusliikenteen työehtosopimus 1(6) LIITE 3 JOHDANTO KOTIMAAN MATKUSTAJA-ALUSLIIKENTEEN LUOTTAMUSMIESSOPIMUS Työehtosopimusjärjestelmän ylläpitäminen ja kehittäminen perustuu työnantaja-

Lisätiedot

SISÄLLYS... JOHDANTO...

SISÄLLYS... JOHDANTO... SISÄLLYS SISÄLLYS... JOHDANTO... V XI 1 EUROOPAN UNIONIN INSTITUUTIOT... 1 1.1 Euroopan parlamentti... 2 1.2 Eurooppa-neuvosto... 5 1.3 Neuvosto... 6 1.4 Euroopan komissio... 8 1.5 Euroopan unionin tuomioistuin...

Lisätiedot

Lajiliiton kurinpitomääräykset

Lajiliiton kurinpitomääräykset Lajiliiton kurinpitomääräykset 1 Soveltamisalaan kuuluvat henkilöt ja yhteisöt: Liiton kuripitomääräysten alaisia ovat: - liiton jäsenseurat - kilpailutoimintaa harjoittavat osakeyhtiöt - jäsenseurojen

Lisätiedot

Syrjinnän sääntely ja työelämä

Syrjinnän sääntely ja työelämä 1 Syrjinnän sääntely ja työelämä Esiteteksti heinäkuu 2004 (vain sähköisenä) Sisällysluettelo Lainsäädäntö... 2 Suomen perustuslaki (731/1999)... 2 Yhdenvertaisuuslaki (21/2004)... 2 Työsopimuslaki (55/2001)...

Lisätiedot

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015

eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 eq Oyj OPTIO-OHJELMA 2015 Varsinaisen yhtiökokouksen 25.3.2015 antaman valtuutuksen nojalla hallitus on päättänyt antaa hallituksen nimeämille eq-konsernin avainhenkilöille yhteensä enintään 2 000 000

Lisätiedot

Potilaan mahdollisuudet hoidon saatavuuden ja laadun selvittämiseen. Pentti Arajärvi Terveysfoorumi 12.3.2015

Potilaan mahdollisuudet hoidon saatavuuden ja laadun selvittämiseen. Pentti Arajärvi Terveysfoorumi 12.3.2015 Potilaan mahdollisuudet hoidon saatavuuden ja laadun selvittämiseen Pentti Arajärvi Terveysfoorumi 12.3.2015 1 sosiaali ja terveyspalvelut tarveperusteisia (riittävät palvelut) edellytykset toimia yhteiskunnan

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Vetoomusvaliokunta 2009 7.3.2008 ILMOITUS JÄSENILLE Aihe: Vetoomus nro 849/2004, Bernard Ross, Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen, verotuksesta Ruotsissa ja pääoman vapaasta

Lisätiedot

SEURASIIRROT JA EDUSTUSOIKEUDET 2016-2017. HUOM!! Seurasiirtoja/seurasiirtopyyntöjä voi tehdä palvelusivuilla 2.5.2016 alkaen

SEURASIIRROT JA EDUSTUSOIKEUDET 2016-2017. HUOM!! Seurasiirtoja/seurasiirtopyyntöjä voi tehdä palvelusivuilla 2.5.2016 alkaen SEURASIIRROT JA EDUSTUSOIKEUDET 2016-2017 HUOM!! Seurasiirtoja/seurasiirtopyyntöjä voi tehdä palvelusivuilla 2.5.2016 alkaen Mikä on edustusoikeus ja milloin tarvitsee tehdä seurasiirto? - Edustusoikeus

Lisätiedot

Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta ehdotuksesta

Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta ehdotuksesta Liikenne- ja viestintäministeriö Kirjaamo kirjaamo@mintc.fi cc: eero.paukku@mintc.fi Helsinki 7.11.2005 Lausunto yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien televisiointioikeuksien käyttämistä koskevasta

Lisätiedot

Työttömyys, alennus messujen pääsylipusta, lautakunnan toimivalta antaa lausuntoja

Työttömyys, alennus messujen pääsylipusta, lautakunnan toimivalta antaa lausuntoja Työttömyys, alennus messujen pääsylipusta, lautakunnan toimivalta antaa lausuntoja YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto Diaarinumero: 180/2016 Antopäivä: 29.5.2017 Hakija on työtön työnhakija.

Lisätiedot

Uudet suomalaiset vuokralaisina - vuokrasuhteisiin liittyvä lainsäädäntö. Timo Mutalahti Konsernilakimies Y-Säätiö

Uudet suomalaiset vuokralaisina - vuokrasuhteisiin liittyvä lainsäädäntö. Timo Mutalahti Konsernilakimies Y-Säätiö Uudet suomalaiset vuokralaisina - vuokrasuhteisiin liittyvä lainsäädäntö Timo Mutalahti Konsernilakimies Y-Säätiö 1 Ketä ovat suomalaiset? Suomen kansalaisuus voi perustua kansalaisuuslain mukaan vanhemman

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 Vetoomusvaliokunta 2009 19.10.2007 ILMOITUS JÄSENILLE Aihe: Vetoomus nro 5/2007, Verena de Vries, Saksan kansalainen, (Die Frauen der Feurwehrbeamten -yhdistyksen puolesta,) (ja

Lisätiedot

Hyväksytty vuosikokouksessa 23.4.2007. Rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksellä 2.7.2007.

Hyväksytty vuosikokouksessa 23.4.2007. Rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksellä 2.7.2007. SUOMEN PARALYMPIAKOMITEA RY SÄÄNNÖT Hyväksytty vuosikokouksessa 23.4.2007. Rekisteröity Patentti- ja rekisterihallituksen päätöksellä 2.7.2007. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen

Lisätiedot

Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 82/2005 vp

Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 82/2005 vp Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 23.9.2005 Lausunto televisio- ja radiotoiminnasta annetun lain muuttamista koskevasta hallituksen esityksestä HE 82/2005 vp Viestinnän Keskusliitto

Lisätiedot

Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry:n laji- ja kilpailutoiminnan kurinpitomääräykset

Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry:n laji- ja kilpailutoiminnan kurinpitomääräykset Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry:n laji- ja kilpailutoiminnan kurinpitomääräykset Kilpailu- ja sääntövaliokunta on käsitellyt kurinpitomääräykset 31.5.2016. VAU:n hallitus on hyväksynyt kurinpitomääräykset

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Toimeksiantosopimuksen muotovaatimukset on säädetty laissa kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä. Toimeksiantosopimus on tehtävä kirjallisesti tai sähköisesti siten, ettei sopimusehtoja

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät 15.-16.4.2016 Yrittäjät Sosiaalipalvelualan työehtosopimus Terveyspalvelualan työehtosopimus

Fysioterapeuttien opintopäivät 15.-16.4.2016 Yrittäjät Sosiaalipalvelualan työehtosopimus Terveyspalvelualan työehtosopimus Fysioterapeuttien opintopäivät 15.-16.4.2016 Yrittäjät Sosiaalipalvelualan työehtosopimus Terveyspalvelualan työehtosopimus Vappu Okkeri Lakimies, VT Tehy ry, edunvalvonta Työsuhteen ehdot 1. Työsopimus:

Lisätiedot

Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien.

Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien. Näitä yleisiä sopimusehtoja sovelletaan Imatran Kylpylä Fitnessin klubijäsenyyksiin 23.3.2016 lukien. 1 Yleistä 1.1 Ehdot ovat osa Imatran Kylpylä Fitness -jäsensopimusta (myöhemmin Jäsensopimus ), joka

Lisätiedot

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015

LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 OIKEUSMINISTERIÖ LAUSUNTO 15.1.2016 OM 198/43/2015 Työ-ja elinkeinoministeriö TEM/1924/00.04.01/2014 LÄHETETTYJEN TYÖNTEKIJÖIDEN DIREKTIIVIN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAN DIREKTIIVIN JA TYÖNTEKIJÖIDEN VAPAATA

Lisätiedot

HE 43/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi

HE 43/2008 vp. Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi HE 43/2008 vp Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi Pohjoismaiden välillä yhteispohjoismaisten laitosten ja niiden henkilökunnan oikeudellista asemaa koskevan sopimuksen muuttamisesta vuonna

Lisätiedot

2) Kuka katsotaan välitystehtäviä suorittavaksi henkilöksi?

2) Kuka katsotaan välitystehtäviä suorittavaksi henkilöksi? TIEDOTE 1 (5) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.12.2015 Julkinen Välitysliikerekisteriin merkitty välitysliike VÄLITYSLIIKELAIN AMMATTIPÄTEVYYSVAATIMUSTEN MUUTOS 1.1.2016 astuu voimaan kiinteistönvälitysliikkeistä

Lisätiedot

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta

Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta Korkeimman hallinto-oikeuden päätökset jätteenkuljetusjärjestelmän valinnasta Lakimies Amanda Nikkilä Jätehuolto tänään ja huomenna, LHJ:n omistajapäivä KHO:2016:19 Jätelaki Siirtymäsäännös Jätteenkuljetus

Lisätiedot

Liiton kurinpitosäännöt vahvistaa liittokokous.

Liiton kurinpitosäännöt vahvistaa liittokokous. Suomen Käsipalloliitto r.y. Voimassa 1.7.2016 alkaen KILPAILUSÄÄNNÖT JULKISET KILPAILUT 1 Käsipallokilpailut, jotka järjestää Suomen Käsipalloliitto (SKPL), liiton jäsenseura tai muu jäsenyhteisö, ovat

Lisätiedot

TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA JURIDIIKKA

TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA JURIDIIKKA TERVEYDEN EDISTÄMINEN JA JURIDIIKKA Lasse Lehtonen, LT, OTT Terveysoikeuden professori (Hy), hallintoylilääkäri (HUS) Ihmisoikeus sopimukset Oikeusvaltioperiaate Perustuslaki Perusoikeudet PeL 106 : perustuslain

Lisätiedot

Viking Line halusi liputtaa Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöineen Rosella-laivan pois Suomen lipun alta.

Viking Line halusi liputtaa Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöineen Rosella-laivan pois Suomen lipun alta. EY-tuomioistuin: Lakko-oikeus ei ole ehdoton Viking Line halusi liputtaa Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöineen Rosella-laivan pois Suomen lipun alta. Syynä olivat merihenkilökunnan palkat ja edut

Lisätiedot

SBL:n hallituksen esitys uudeksi kurinpitosäännöstöksi. Suomen Bridgeliitto - Finlands Bridgeförbund r.y. Kurinpitosäännöstö Syyskuu 2011

SBL:n hallituksen esitys uudeksi kurinpitosäännöstöksi. Suomen Bridgeliitto - Finlands Bridgeförbund r.y. Kurinpitosäännöstö Syyskuu 2011 SBL:n hallituksen esitys uudeksi kurinpitosäännöstöksi. Suomen Bridgeliitto - Finlands Bridgeförbund r.y. Kurinpitosäännöstö Syyskuu 2011 Johdanto Kilpailubridgen laki edellyttää kaikilta pelaajilta korkeimpien

Lisätiedot

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ

TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ TASEPALVELUSOPIMUS (Balance Agreement) NRO XX [TASEVASTAAVA OY] sekä FINGRID OYJ 2 (7) Sisällys 1 SOPIMUSOSAPUOLET JA SOPIMUKSEN TARKOITUS... 3 2 SOPIMUKSEN VOIMASSAOLO... 3 3 AVOIN SÄHKÖNTOIMITUS... 3

Lisätiedot

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9)

Muistio. Työelämä / Työlainsäädäntö ja työehtosopimuspolitiikka Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) Työelämä / Työlainsäädäntö ja Katja Leppänen 18.3.2016 1 (9) VUOSILOMALAIN MUUTOKSET 1.4.2016 Vuosilomalakia muutetaan 1.4.2016 voimaantulevalla lailla kahdella tavalla: 1. Yli neljän viikon pituisiin

Lisätiedot

I JOHDANTO 27 1. PERUSOIKEUSJÄRJESTELMÄ... 29

I JOHDANTO 27 1. PERUSOIKEUSJÄRJESTELMÄ... 29 Sisällys Alkusanat toiseen, uudistettuun painokseen... 5 Esipuhe ensimmäiseen painokseen... 6 Teoksen kirjoittajat... 7 Sisällys... 9 Lukijalle... 21 Lyhenteet... 23 I JOHDANTO 27 1. PERUSOIKEUSJÄRJESTELMÄ...

Lisätiedot

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO

TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO Dnro 1307/031/2018 Tietosuojavaltuutetun lausunto 25.4.2018 Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta MmV@eduskunta.fi Maa- ja metsätalousvaliokunta on pyytänyt tietosuojavaltuutetun

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun EDUSKUNNAN VASTAUS 218/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi maanvuokralain muuttamisesta ja perintökaaren 25 luvun 1 b :n 4 momentin kumoamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi

Lisätiedot

KILPAILUSÄÄNNÖT 2014-2015

KILPAILUSÄÄNNÖT 2014-2015 SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITON KILPAILUSÄÄNNÖT 2014-2015 MUUTOKSET 4.3. Pelaajasiirtojen aikarajat Pelaajasiirtoja voidaan kausittain tehdä B-G juniori-ikäisissä seuraavina aikoina: 1.5. 30.6. vapaa siirtoaika

Lisätiedot

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu

Hyvän hallintopäätöksen sisältö. Lakimies Marko Nurmikolu Hyvän hallintopäätöksen sisältö Lakimies Marko Nurmikolu Hallintopäätöksen sisältö Hallintolain 44 (Päätöksen sisältö) Kirjallisesta päätöksestä on käytävä selvästi ilmi: 1) päätöksen tehnyt viranomainen

Lisätiedot

HE 180/2002 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

HE 180/2002 vp ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi työntekijäin eläkelain 9 a :n kumoamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työntekijäin eläkelakia siten, että jatkossa Suomessa

Lisätiedot

Uusi kilpailulaki. Lakiklinikka ,Kuntamarkkinat johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Kuntaliitto

Uusi kilpailulaki. Lakiklinikka ,Kuntamarkkinat johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Kuntaliitto Uusi kilpailulaki Lakiklinikka 13.9.2012,Kuntamarkkinat johtava lakimies Pirkka-Petri Lebedeff Kuntaliitto Uusi kilpailulaki, esityksen pääkohdat Kunnat markkinaympäristössä ja sitä rajoittava lainsäädäntö

Lisätiedot

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT

SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT SM-KILPAILUIDEN SÄÄNNÖT Kilpailuiden säännöt All Europe Taekwon-Do Federation Suomen ITF Taekwon-Do ry Kilpa- ja huippu-urheiluvaliokunta Suomen Antidopingtoimikunta Kilpailuiden järjestäjä Suomen ITF

Lisätiedot

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs

Julkisuus ja salassapito. Joensuu Riikka Ryökäs Julkisuus ja salassapito Riikka Ryökäs Sovellettavat lait Henkilötietolaki Julkisuuslaki Erityislainsäädäntö Kirkkolaki Suomen perustuslaki Yksityiselämän suoja, PL 10.1 (yksityisyyden suojan periaate)

Lisätiedot

Tekijänoikeuden yhteishallinnointi (HE 119/2016)

Tekijänoikeuden yhteishallinnointi (HE 119/2016) Tekijänoikeuden yhteishallinnointi (HE 119/2016) MaRan lausunto eduskunnan lakivaliokunnalle Työtä ja hyvinvointia koko Suomeen Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry 1. Johdannoksi Käsiteltävä teema 1.

Lisätiedot

Reinboth ja Vuortama antoivat 20.5.1996 Oikeustoimittajat ry:n puolesta vastineen lausunnon ja selvitysten johdosta.

Reinboth ja Vuortama antoivat 20.5.1996 Oikeustoimittajat ry:n puolesta vastineen lausunnon ja selvitysten johdosta. 5.9.1996 487/4/96 Oikeustoimittajat ry Journalistiliitto Hietalahdenkatu 2 B 22 00180 HELSINKI P Ä Ä T Ö S 1 KIRJOITUSOikeustoimittajat ry:n puheenjohtaja Susanna Reinboth ja sihteeri Timo Vuortama arvostelevat

Lisätiedot

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry KURINPITOMÄÄRÄYKSET

Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry KURINPITOMÄÄRÄYKSET Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry KURINPITOMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisalaan kuuluvat henkilo t ja yhteiso t: Liiton kuripitomääräysten alaisia ovat: - liiton jäsenseurat - kilpailutoimintaa harjoittavat

Lisätiedot

Tämä sopimus on tehty 31.10.2007 tehdyn valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 11 :n mukaisesti.

Tämä sopimus on tehty 31.10.2007 tehdyn valtion virka- ja työehtosopimuksen allekirjoituspöytäkirjan 11 :n mukaisesti. # 12886 2068/85/2008 Tarkentava virka- ja työehtosopimus uuden palkkausjärjestelmän käyttöönottamisesta Maaseutuvirastossa. Sopimus on tehty 15:nä päivänä joulukuuta 2008 Maaseutuviraston sekä Julkisalan

Lisätiedot

SML:N ANTIDOPINGOHJELMA

SML:N ANTIDOPINGOHJELMA SML:N ANTIDOPINGOHJELMA Sisällysluettelo: ANTIDOPINGOHJELMA 1 SML:N ANTIDOPINGTYÖN ARVOPERUSTA 2 ANTIDOPINGTYÖ JA -VALVONTA 3 DOPINGRIKKOMUKSET (LÄHDE ADT) 4 TAVOITTEET 5 TOIMENPITEET 5.1 Säännöt, ohjeistukset

Lisätiedot

Toimenpidepyynnön kohde: Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta.

Toimenpidepyynnön kohde: Toimenpidepyynnön tekijä: Kilpailu- ja kuluttajavirasto jättää asian tutkimatta. Päätös 1 (6) 1 Asia Oy Tomra Ab:n väitetty kilpailulain vastainen menettely pullonpalautuslaitteiden huollon ja varaosamyynnin markkinoilla 2 Osapuolet Toimenpidepyynnön kohde: Oy Tomra Ab, Vantaa Toimenpidepyynnön

Lisätiedot

Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015 LVM/174/03/2013

Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015 LVM/174/03/2013 HELSINGIN KÄRÄJÄOIKEUS LAUSUNTO Porkkalankatu 13 00180 Helsinki 16.12.2015 *029 56 44200 Liikenne- ja viestintäministeriö kirjaamo@lvm.fi Viite: Liikenne- ja viestintäministeriön lausuntopyyntö 11.11.2015

Lisätiedot

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET

OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET KOULULAISKULJETUKSET Ostoliikennesopimuksen LIITE OSTOLIIKENTEEN EHDOT KOULULAISKULJETUKSET Nämä ehdot liitetään ostoliikennesopimukseen. Sopimuksessa voidaan poiketa näistä ehdoista. Hoidettaessa sopimussuhteeseen

Lisätiedot

Avoimet rajapinnat ja sopimusvelvoitteet; kilpailuoikeudellisia näkökohtia. Apulaisjohtaja Valtteri Virtanen kkv.fi. kkv.

Avoimet rajapinnat ja sopimusvelvoitteet; kilpailuoikeudellisia näkökohtia. Apulaisjohtaja Valtteri Virtanen kkv.fi. kkv. Avoimet rajapinnat ja sopimusvelvoitteet; kilpailuoikeudellisia näkökohtia Apulaisjohtaja Valtteri Virtanen 9.11.2017 Tausta Sopimusvapaus lähtökohtana Kilpailuoikeus yleislakina asettaa reunaehdot käyttäytymiselle

Lisätiedot

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä

Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnalle Helsinki 13.3.2008 Lausunto valmiuslakia koskevasta hallituksen esityksestä Viestinnän Keskusliitto kiittää mahdollisuudesta antaa lausunto hallituksen esityksestä

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 356/2014 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi kaupallisten sopimusten maksuehdoista annetun lain 5 :n muuttamisesta Kaupallisten sopimusten maksuehdoista annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

SUOMEN VALJAKKOURHEILIJOIDEN LIITTO RY. KURINPITOMÄÄRÄYKSET (kurinpitosääntö) 1. VOIMASSA OLEVAT SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET

SUOMEN VALJAKKOURHEILIJOIDEN LIITTO RY. KURINPITOMÄÄRÄYKSET (kurinpitosääntö) 1. VOIMASSA OLEVAT SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET SUOMEN VALJAKKOURHEILIJOIDEN LIITTO RY KURINPITOMÄÄRÄYKSET (kurinpitosääntö) 1. VOIMASSA OLEVAT SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET 1.1 Liiton säännöt (liiton jäsenyys) Liiton varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä

Lisätiedot

U R H E I L I J A S O P I M U S

U R H E I L I J A S O P I M U S U R H E I L I J A S O P I M U S Sopimuksen tausta ja tavoitteet Suomen Ilmailuliitto ry (jäljempänä SIL ) ja (SIL:n jäsenmaksun maksanut jäsen, jäljempänä Urheilija, molemmat yhdessä jäljempänä Osapuolet

Lisätiedot

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS

IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA LUONNOS 20.4.2015 IT2015 EKT ERITYISEHTOJA OHJELMISTOJEN TOIMITUKSISTA KETTERIEN MENETELMIEN PROJEKTEILLA 1 1.1 SOVELTAMINEN Näitä erityisehtoja sovelletaan ohjelmistojen tai niiden osien toimituksiin ketterien

Lisätiedot

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin.

Normiperustan tarkistamisen yhteydessä kohta 4.3 poistettiin. 1 (6) Markkinavalvonta 21.03.2006 Dnro 15/121/2005 SAADUISTA LAUSUNNOISTA: RAHOITUSPALVELUSOPIMUKSET, STANDARDI 2.3 Rahoitustarkastus sai rahoituspalvelusopimuksia koskevaan standardiluonnokseen yhteensä

Lisätiedot

SOPIMUKSET KUNTALIITOKSISSA Lakiklinikka 13.9.2012

SOPIMUKSET KUNTALIITOKSISSA Lakiklinikka 13.9.2012 SOPIMUKSET KUNTALIITOKSISSA Lakiklinikka 13.9.2012 Leena Hoppu-Mäenpää Lakimies, varatuomari Kuntaliitto / Kuntamarkkinat Leena Hoppu-Mäenpää VT Tehty sopimus sitoo Pacta sunt servanda periaate» Sopimukset

Lisätiedot

Tilatukilain 20. 4.2.2009 Jyväskylä MMM/Juha Palonen

Tilatukilain 20. 4.2.2009 Jyväskylä MMM/Juha Palonen Tilatukilain 20 4.2.2009 Jyväskylä MMM/Juha Palonen Tausta Tilatukilaki tuli voimaan 1.8.2005 eduskunta lisäsi lakiin 20 3 ja 4 momentin Ennen lain voimaantuloa tehtyjen vuokrasopimusten päättyessä tukioikeudet

Lisätiedot

Sisällys. 1. Johdanto 1. 2. Verovelvollisen oikeusturvavaatimusten perusta 27. Esipuhe v Sisällys vii Lyhenteet xv

Sisällys. 1. Johdanto 1. 2. Verovelvollisen oikeusturvavaatimusten perusta 27. Esipuhe v Sisällys vii Lyhenteet xv Sisällys Esipuhe v Sisällys vii Lyhenteet xv 1. Johdanto 1 1.1. Tutkimuskohde 1 1.1.1. Johdanto 1 1.1.2. Perusoikeudet 3 1.1.3. Euroopan neuvoston oikeus 4 1.1.4. EU-oikeus 7 1.2. Rajaukset 10 1.3. Metodi

Lisätiedot

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn sisältävien palvelujen oikeussuojasta tehdyn eurooppalaisen yleissopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016

FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 FUTSALKILPAILUJEN VAROITUKSET JA KENTÄLTÄPOISTOT 2015-2016 Näissä määräyksissä säädetään liiton otteluissa annetuista varoituksista ja kentältäpoistoista seuraavista pelikielloista. Pelikiellot ovat kilpailun

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle

Maa- ja metsätalousvaliokunnalle PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 8/2006 vp Hallituksen esitys Elintarviketurvallisuusviraston perustamisen edellyttämistä muutoksista eräisiin lakeihin Maa- ja metsätalousvaliokunnalle JOHDANTO Vireilletulo

Lisätiedot

REKISTERÖINTI JA. Ammattihenkilölaki-ilta Lakimies Riitta Husso, Valvira 7.3.2016 9.3.2016 1

REKISTERÖINTI JA. Ammattihenkilölaki-ilta Lakimies Riitta Husso, Valvira 7.3.2016 9.3.2016 1 REKISTERÖINTI JA VALVONTA Ammattihenkilölaki-ilta Lakimies Riitta Husso, Valvira 7.3.2016 9.3.2016 1 Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki Lakia sovelletaan julkista tehtävää hoitavan yhteisön yksityisen

Lisätiedot

1 Asia. 2 Asianosaiset. 3 Ratkaisu. 4 Asian vireilletulo ja selvittäminen. Päätös 1 (7) Dnro 74/KKV /2014 Julkinen

1 Asia. 2 Asianosaiset. 3 Ratkaisu. 4 Asian vireilletulo ja selvittäminen. Päätös 1 (7) Dnro 74/KKV /2014 Julkinen Päätös 1 (7) 1 Asia Epäilty kielletty yhteistyö tieliikenteen kuljetuspalveluiden markkinoilla 2 Asianosaiset Espoon KTK Oy Helsingin KTK Oy Kuortaneen Sora ja Kuljetus Oy Läänin Kuljetus Oy Pieksämäen

Lisätiedot

Kilpailulainsäädännön noudattaminen Fingridin neuvottelukunnan ja en sekä vastaavien toiminnassa

Kilpailulainsäädännön noudattaminen Fingridin neuvottelukunnan ja en sekä vastaavien toiminnassa Ohje 1 (5) Kilpailulainsäädännön noudattaminen Fingridin neuvottelukunnan ja en sekä vastaavien toiminnassa 1 Yleistä Fingridin toiminnassa tulee noudattaa Suomen ja Euroopan yhteisön kilpailuoikeuden

Lisätiedot

Etnisen syrjinnän pikakurssi. Ylitarkastaja Yrsa Nyman

Etnisen syrjinnän pikakurssi. Ylitarkastaja Yrsa Nyman Etnisen syrjinnän pikakurssi Ylitarkastaja Yrsa Nyman 8.9.2010 Suomen perustuslaki Perustuslain 6, yhdenvertaisuus Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 291 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS terrorismin ennaltaehkäisyä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen (ETS 196) lisäpöytäkirjan

Lisätiedot

1. Kuparikiekko jr ry / A-nuoret (jäljempänä seura) sekä. 2. (jäljempänä pelaaja) 3. (jäljempänä huoltaja)

1. Kuparikiekko jr ry / A-nuoret (jäljempänä seura) sekä. 2. (jäljempänä pelaaja) 3. (jäljempänä huoltaja) 1 PELAAJASOPIMUS 1. OSAPUOLET 1. Kuparikiekko jr ry / A-nuoret (jäljempänä seura) sekä Y-tunnus: 1049626-5 2. (jäljempänä pelaaja) he-tu: 3. (jäljempänä huoltaja) he-tu: 2. SOPIMUSKAUSI Tämä pelaajasopimus

Lisätiedot

KIINTEISTÖNHOIDON JA ISÄNNÖINNIN YLEISET SOPIMUSEHDOT 2000

KIINTEISTÖNHOIDON JA ISÄNNÖINNIN YLEISET SOPIMUSEHDOT 2000 KH&I-YSE 2000 26.1.2000 1(6) KIINTEISTÖNHOIDON JA ISÄNNÖINNIN YLEISET SOPIMUSEHDOT 2000 1 Soveltamisala Yleisiä sopimusehtoja sovelletaan kiinteistönhoidossa ja kiinteistöjen isännöinnissä toimeksisaajan

Lisätiedot

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS

VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS VIRKAMIESLAUTAKUNTA ASIA 32/2000 VIRKAMIESLAUTAKUNNAN PÄÄTÖS Päätös nro 20/2001 28.3.2001 Asia Irtisanomista koskeva oikaisuvaatimus Päätös, johon haetaan oikaisua Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen

Lisätiedot

Pelipassi- ja vakuutusohje

Pelipassi- ja vakuutusohje Espoon Palloseuran Jääkiekko ry. Hallitus 9.3.2015 versio 1.0 Pelipassi- ja vakuutusohje 2 Pelipassi- ja vakuutusohje SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 3 1.1 Pelipassi 3 1.2 Vakuutukset 3 2 VASTUUT 4 2.1 Vastuu

Lisätiedot

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi

LIITE. asiakirjaan. Ehdotus neuvoston päätökseksi EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 27.5.2016 COM(2016) 302 final ANNEX 1 LIITE asiakirjaan Ehdotus neuvoston päätökseksi Euroopan unionin ja Filippiinien tasavallan hallituksen välisen tiettyjä lentoliikenteen

Lisätiedot

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa

Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki. MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Tasapuolista kohtelua uusi yhdenvertaisuuslaki MaRan Marraspäivä 19.11.2014 Varatuomari Kai Massa Johdannoksi MaRa-alalla palveluita tarjottaessa huomioitava yhdenvertaisuuslainsäädäntö: Rikoslakiin sisältyvä

Lisätiedot

SUOMEN UIMALIITON KILPAILUMÄÄRÄYKSET

SUOMEN UIMALIITON KILPAILUMÄÄRÄYKSET SUOMEN UIMALIITON KILPAILUMÄÄRÄYKSET 1 Soveltamisala Suomen Uimaliiton (jäljempänä liitto) sääntöjen, kilpailumääräysten, edustusoikeusmääräysten, sarjamääräysten, näiden rangaistusmääräysten ja muiden

Lisätiedot

Seura noudattaa niiden liikuntajärjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä se on.

Seura noudattaa niiden liikuntajärjestöjen sääntöjä, joiden jäsenenä se on. KIEKKO-LASER JUNIORIT RY:N SÄÄNNÖT 1 Nimi, kotipaikka, perustamisaika ja kieli Yhdistyksen nimi on Kiekko-Laser Juniorit ry. Yhdistyksen nimestä voidaan käyttää myös epävirallista lyhennettä K-Laser. Yhdistys

Lisätiedot

Yhdistetyt asiat C-180/98 C-184/98. Pavel Pavlov ym. vastaan Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten

Yhdistetyt asiat C-180/98 C-184/98. Pavel Pavlov ym. vastaan Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten Yhdistetyt asiat C-180/98 C-184/98 Pavel Pavlov ym. vastaan Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten (Kantongerecht te Nijmegenin esittämä ennakkoratkaisupyyntö) Pakollinen kuuluminen ammatilliseen

Lisätiedot

Saksanpaimenkoiraliiton kasvattajapäiv. ivä 19.01.2008

Saksanpaimenkoiraliiton kasvattajapäiv. ivä 19.01.2008 Saksanpaimenkoiraliiton kasvattajapäiv ivä 19.01.2008 Vilhonkatu 9 C 3.krs 00100 Helsinki Puh 020 742 4469 Fax 020 742 4468 E-mail: teppo.laine@legistum.fi www.legistum.fi Koiran omistusta ja hallintaa

Lisätiedot