Taso 1: Kädentaitotehtävä 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Taso 1: Kädentaitotehtävä 1"

Transkriptio

1 Aktiviteetti: Johtamistehtävä- Kädentaidot Taso 1: Kädentaitotehtävä 1 Tavoite: Tarpoja toteuttaa yhdessä parinsa kanssa ohjatun vastuutehtävän nuoremmalle ryhmälle opettaen heille perinteisiä kädentaitoja. Tarpojapari saa palautetta tehtävän suorittamisesta. Vartionjohtajan ohje: Vierailkaa esimerkiksi seikkailijoiden kädentaitoaiheisessa kokouksessa tai retkellä. Kaikilla pareilla voi olla sama kädentaitotehtävä, joka toteutetaan saman aikaisesti pienelle osalle seikkailijavartiota, tai jokaisella parilla voi olla eri aiheinen paja, joista seikkailijat saavat valita haluamansa tai kiertää useammassa pajassa. Parien tehtävänä on vain toteuttaa heille annettu tehtävä. Tarpojien ei itse tarvitse suunnitella tehtävää. Tehtävä voi olla mitä tahansa kädentaitoihin liittyvää: askartelun ohjaamista sisällä tai ulkona, isompaa rakentelua, uuden taidon tai tekniikan opettamista jne. Ohjeita näihin löytyy Käsityötaulukosta. Ks. Reppu, s Luotsi: Luotsi hoitaa yhteydenpidon ja käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailijaryhmän aikuisen kanssa. Seikkailijaryhmän aikuinen antaa tehtävästä palautteen.

2 Aktiviteetti: Johtamistehtävä- Kädentaidot Taso: Kädentaitotehtävä 2 Tavoite: Tarpoja toteuttaa yksin ohjatun vastuutehtävän nuoremmalle ryhmälle opettaen heille perinteisiä kädentaitoja. Vartionjohtajan ohje: Vierailkaa esimerkiksi seikkailijoiden kädentaitoaiheisessa kokouksessa tai retkellä. Kaikilla tarpojilla voi olla sama kädentaitotehtävä, joka toteutetaan samanaikaisesti pienelle osalle seikkailijavartiota, tai jokaisella voi olla eri aiheinen paja, joista seikkailijat saavat valita haluamansa tai kiertää useammassa pajassa. Tarpojan tehtävänä on toteuttaa hänelle annettu tehtävä. Hänen ei itse tarvitse suunnitella tehtävää. Tehtävä voi olla mitä tahansa kädentaitoihin liittyvää: askartelun ohjaamista sisällä tai ulkona, isompaa rakentelua, uuden taidon tai tekniikan opettamista jne. Ohjeita näihin löytyy Käsityötaulukosta. Ks. Reppu, s Luotsi: Luotsi hoitaa yhteydenpidon ja käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailijaryhmän aikuisen kanssa. Seikkailijaryhmän aikuinen antaa tehtävästä palautteen, ja luotsi ohjaa tehtävää suoraan tai vartionjohtajan kautta.

3 Aktiviteetti: Johtamistehtävä- Kädentaidot Taso 3: Kädentaitotehtävä 3 Tavoite: Tarpoja suunnittelee ja toteuttaa yhdessä parinsa kanssa vastuutehtävän nuoremmalle ryhmälle opettaen heille perinteisiä kädentaitoja. Tarpojapari saa palautetta toiminnastaan. Vartionjohtajan ohje: Tämä aktiviteetti voidaan toteuttaa esimerkiksi kädentaitopajoina seikkailijoiden kokouksessa tai retkellä. Suunnitelkaa yhdessä pajojen aihepiirit ja jakakaa jokaiselle parille oma aihe. Parien tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa heille annetusta aiheesta seikkailijoille sopiva kädentaitotehtävä. Tehtävä voi olla mitä tahansa kädentaitoihin liittyvää: askartelun ohjaamista sisällä tai ulkona, isompaa rakentelua, uuden taidon tai tekniikan opettamista jne. Ohjeita löytyy Käsityötaulukosta. Ks. Reppu, s Luotsi: Luotsi hoitaa yhteydenpidon ja käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailijaryhmän aikuisen kanssa. Seikkailijaryhmän aikuinen antaa tehtävästä palautteen, ja luotsi ohjaa tehtävää suoraan tai vartionjohtajan kautta.

4 Aktiviteetti: Johtamistehtävä- Kädentaidot Taso 4: Kädentaitotehtävä 4 Tavoite: Tarpoja suunnittelee ja toteuttaa yksin vastuutehtävän nuoremmalle ryhmälle opettaen heille perinteisiä kädentaitoja. Tarpoja saa palautetta toiminnastaan. Vartionjohtajan ohje: Tämä aktiviteetti voidaan toteuttaa esimerkiksi kädentaitopajoina seikkailijoiden kokouksessa tai retkellä. Suunnitelkaa yhdessä pajojen aihepiirit ja jakakaa jokaiselle tarpojalle oma aihe. Tarpojan tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa hänelle annetusta aiheesta seikkailijoille sopiva kädentaitotehtävä. Tehtävä voi olla mitä tahansa kädentaitoihin liittyvää: askartelun ohjaamista sisällä tai ulkona, isompaa rakentelua, uuden taidon tai tekniikan opettamista jne. Ohjeita löytyy Käsityötaulukosta. Ks. Reppu, s Luotsi: Luotsi hoitaa yhteydenpidon ja käytännön järjestelyistä sopimisen seikkailijaryhmän aikuisen kanssa. Seikkailijaryhmän aikuinen antaa tehtävästä palautteen, ja luotsi ohjaa tehtävää suoraan tai vartionjohtajan kautta.

5 Aktiviteetti: Perinteiset kädentaidot Taso 1: Valmistamme perinteiseen tapaan 1 Tavoite: Vartio valmistaa perinteiseen tapaan pajupillin. Vartionjohtajan ohje: Tämän aktiviteetin voi toteuttaa myös koko ikäkauden tapaamisessa. Parasta aikaa pajupillin tekemiseen on toukokuusta keskikesään, jolloin pajun jälsisolukko on pehmeää ja kuori irtoaa helposti. Pajun katkominen ei ole jokamiehen oikeus, vaan siihen on oltava maanomistajan lupa. Pillin tekemiseen tarvitset: suoran ja ehytkuorisen, mieluummin oksattoman sormenpaksuisen ja 15cm pituisen pajunoksan (myös pihlaja ja harmaaleppä käyvät pillipuuksi) terävän puukon OHJE 1. Leikkaa oksan toinen pää vinoksi. Katkaise kärkiosaa hieman tylpemmäksi. Tästä tulee pajupillin suukappale. 2. Noin 2-3 cm vinosta päästä tehdään pieni lovi, joka ulottuu puuaineeseen. Pyöräytä puukolla kuoren paksuinen viilto oksan ympäri 5-10 cm lovesta. 3. Tämän jälkeen kuori irrotetaan varovasti viillon ja soittopään välistä. Irrota kuori puusta ensin koputtelemalla ja kiertämällä sitä varovasti edestakaisin, niin että se löystyy. Vedä kuori varovasti pois, se on saatava ehjänä irti!

6 4. Kun kuori on irti, veistetään soittopään ja loven välistä palanen pois pinnasta. Myös lovea suurennetaan (kts. katkoviiva) 5. Kokeile välillä kuoriosa paikoillaan pillin ääntä. Mikäli ääni ei mielestäsi ole sopiva, voit varovasti veistää soittopään lovea ja/tai kärkiosan lovea suuremmaksi. Kun ääni on mielestäsi sopiva aseta kuori takaisin ja pajupilli on valmis. Kuvassa on katkoviivalla esitetty kuoren sisään jäävä osa. Jos pajupilli ei toimi, olet ilmeisesti veistänyt liian pienen palasen pois pinnasta tai sitten lovi ei ole tarpeeksi syvä. Kokeile ensin pienemmällä lovella ääntä ja jos pillin ääni ei tyydytä voit varovasti suurentaa lovea ja kokeilla, kunnes ääni on mielestäsi sopiva. Lähde: Mikkelin Toimenpojat-foorumi, Ks. Reppu, s. 229.

7 Aktiviteetti: Perinteiset kädentaidot Taso 2: Valmistamme perinteiseen tapaan 2 Tavoite: Vartio valmistaa perinteiseen tapaan metallivalutyön. Vartionjohtajan ohje: Vartio valaa tinasta pieniä koruesineitä. Se tapahtuu siten, että vanhan jääkiekon pintaan kaiverretaan haluama kuvio, joka sitten täytetään sulalla tinalla. Antakaa kovettua. Muistakaa turvallisuuskäytännöt: hanskat kaikilla sekä pahvi- tai muovialustat jääkiekkomuottien alla valaessa. Ks. Reppu, s Tarvikkeet: vanhoja jääkiekkoja teräviä kaiverrustyökaluja (veitsi, taltta yms.) tinaa (rautakaupasta juottotinaa, uuden vuoden tinat huonoja, mutta paremman puutteessa käyvät) uudenvuodentinan paistinpannu hella Kirjastosta: Osaavat kädet: Metallityöt José Antonio Ares

8 Aktiviteetti: Perinteiset kädentaidot Taso 3: Valmistamme perinteiseen tapaan 3 Tavoite: Vartio valmistaa perinteisen puuesineen, esimerkiksi vesimyllyn tai puujalat. Vartionjohtajan ohje: Tätä työtä ei välttämättä voi toteuttaa kolo-olosuhteissa sen vaatimien työvaiheiden takia. Sen vuoksi toteutus tapahtuu puutyöverstaalla tai leirissä. Turussa toimii Linnan Paja- niminen yritys, joka tarjoaa yksityisille henkilöille sekä seuroille verstastyökalujen ja laitteiden käytön. Siellä saa maksua vastaan käyttää kaikkia koneita ja tarvikkeita ja valmistaa mieleisiään puutöitä. Paikalla on aina henkilökuntaa, joka auttaa ja opastaa tarvittaessa. Linnan Paja sijaitsee Ilpoisissa osoitteessa Lauklähteenkatu 10. Vartionjohtajan on syytä tarjota tarpojille mahdollisuus yhteiseen julkisen liikenteen bussikyytiin kokouksesta tiedottaessa, eikä tyytyä pelkästään vanhempien kyyteihin. Bussi 61:n pysäkiltä on 50m verstaaseen. Vartionjohtaja tai luotsi ottaa yhteyttä verstaaseen (puh , info@linnanpaja.fi) ja sopii hinnoista (n.20e) sekä puutavarasta. Verstas on avoinna arkisin klo ja viikonloppuisin klo VESIMYLLY Tarvikkeet: peruna parit akselitikut haarakepit puusta veistetyt myllyn lavat puro Yksinkertaisimmillaan vesimylly koostuu edellä luetelluista osista oheisen kuvan mukaisesti. Neljäkin lapaa riittää, mutta kuusilapainen ratkaisu takaa myllyn reippaan toiminnan. Sisätiloissa täytyy tietenkin ratkaista paitsi veden saanti myös veden poistuminen tavalla tai toisella. Yksinkertainen ratkaisu on käyttää täytettävää vesikanisteria ja keruualtaana ämpäriä. (Muista että keruualtaan täyttymistä pitää seurata, ettei tule tulvaa!) Ihanteellista on se, jos huoneen käsienpesualtaan hanassa on letkun kiinnittämisen mahdollistava suutin. Mutta tässä tapauksessa on veden poistuminen todella mietittävä pomminvarmasti, sillä pienoismallimyllyn auki unohtuneen hanan aikaansaamat vesivahingot ovat hankalia ja kalliita korjattavia! Vesimyllyn kiertovoima kannatta hyödyntää. Akseliin voi kiinnittää nauloja, jotka napauttavat eripituisia metallikieliä. Akselin kiertovoiman saa siirrettyä ratasten avulla etäällekin myllystä. Käyttämällä erikokoisia rattaita välitystä voi muuttaa. Vesimyllyn voiman avulla voi vaikkapa liikuttaa pienoismallin alppihissiä!

9 PUUJALAT Puujalat ovat ilahduttaneet lapsia jo vuosisatojen ajan. Kuten kaikkeen muuhunkin, puujaloillakin kävelemistä pitää harjoitella. Alku aina hankalaa, mutta lopussa kiitos seisoo! Raaka-aineisiinkaan ei kulu kovin paljon euroja, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen! Tarvikkeet: - 2 kpl noin 150 cm 200 cm pitkää 21 x 45 mm:n (käytä isompien tarpojien kanssa hieman paksumpaa, esim. 36 x 48 mm) mäntyrimaa - 25 cm 36 x 98 mm:n mäntylankkua kpl 55 mm 75 mm ruuveja - maalia / petsiä / lakkaa - puuliimaa Työvaiheet: 1) Mittaa ja sahaa puujalkoihin tarvittavat puurimat cm mittaisiksi. Käytä työskentelyyn mittaa, suorakulmaa, lyijykynää ja selkäsahaa. 2) Sahaa lankunkappale kahteen osaan jalkatukia varten. Sahaus tapahtuu viistoon selkäsahalla piirroksen mukaisesti. Vinosahaus vaatii onnistuakseen erityistä huolellisuutta! Mittaamiseen tarvitaan edelleen mittaa ja suorakulmaa. 3) Mittaa tarkasti jalkatukien paikat rimoihin ja merkitse ne lyijykynällä. Sitten mitataan jalkatukien kiinnitystä varten ruuveille oikeat paikat ja merkitään nekin lyijykynällä. Ruuvien on tultava keskelle puurimoja, jottei puu lohkeaisi ja ruuviliitoksesta tulisi mahdollisimman kestävä. 4) Pistinpuikolla tehdään ruuvien kohtiin niin sanotut alkureiät ja itse poraus voidaan suorittaa käsiporalla / akkuporakoneella / pylväsporakoneella. Pylväsporakonetta voivat oppilaat käyttää vain opettajan valvonnassa ja käsiporan ja akkuporakoneen käyttö tulee opettaa oppilaille ennen poraamista. 5) Levitä puuliimaa puurimojen ja jalkatukien väliselle alueelle. Ruuvaa sitten ruuvit kiinni. Jos haluat varmistaa ruuviliitoksen onnistumisen, laita työ hetkeksi aikaa puristimen avulla liitoskohdasta puristuksiin. 6) Puujalkojen loppuhionta huolellisesti käyttömukavuuden lisäämiseksi. 7) Puhdista puupinnat ja maalaa / petsaa puujalat. 8) Lopuksi lakkaus. Teoksen Hauskoja puutöitä koko perheelle (Eriksen, L. 2003) pohjalta työskentelyohjeet & tarvikelistan on laatinut luokanopettaja Sami Kolehmainen.

10

11 Aktiviteetti: Perinteiset kädentaidot Taso 4: Valmistamme perinteiseen tapaan Tavoite: Vartio valmistaa perinteiseen tapaan kalanpyydyksen tai käyttää kangaspuita. Vartionjohtajan ohje: Turun Käsityökeskus tarjoaa puitteet räsymattojen valmistamiseen kangaspuilla. Käsityökeskus sijaitsee Peltolantie 2:ssa. Opettaja on paikalla ma- pe klo Ota yhteyttä ennen vartionne saapumista puh Toinen vaihtoehto on rakentaa katiska leirillä tai erikoiskokouksessa. KATISKAN RAKENTAMINEN Tarvittavat materiaalit: kanaverkkoa rautalankaa, paksumpaa (3mm) runkoa varten ja ohuempaa sitomiseen pihdit rautalankojen katkaisemiseen ja taivutteluun Leikkaa kanaverkosta n. 5 m x 0,6 m kokoinen pala seinää varten ja siihen kaksi 5,5 m pitkää runkolankaa. Pujota runkolangat verkon ylä- ja alareunaan niin, että runkolangat tulevat ulos kummastakin päästä noin 25 cm. Pujottele runkolanka kanaverkon silmistä melko väljästi, jotta katiska olisi helpompaa taivuttaa muotoonsa. Tee 7 kpl tukilankoja, jotka kiinnitetään tasaisin välein runkolankojen väliin kuvan mukaisesti. Taivuta sitten katiskan muotoonsa ja kiinnitä runkolangat katiskan takaseinään. Tämän jälkeen leikkaa sopivat palat kanaverkosta katiskan pohjaksi ja katoksi. Käytin ohutta rautalankaa niiden kiinnittämiseksi paikoilleen. Lisäksi tee aita kalojen ohjaamiseksi nieluun. Taivuta rautalangasta kehys ja kiinnitä kanaverkko siihen. Aidan runkolandat työnnetään nielusta sisään ja kiinnitetään katiskan takaseinään sekä pohjaan ja kattoon. Katiskan kattoon kiinnitetään lenkki katiskan nostamista ja kantamista varten. Lopuksi tehdään pieni luukku katiskan yläkulmaan ja niin om katiska valmis pyyntiin. Tyhjä mehupurkki vain narulla kiinni katiskaan ja heitto rantaveteen.

12 Huomioita jatkokehittelyä varten: - Katiska voisi olla hieman pienempi. Olisi helpompi kuljetella paikasta toiseen. - Kanaverkon leikkaus kannattaisi tehdä niin, ettei jäisi teräviä piikkejä, jotka vahingoittavat kalastelijaa sekä pyydykseen joutuneita kaloja. Lähde: Kalassa.net-foorumi, Luotsi: Luotsi hankkii materiaalit, työohjeet ja opettajaksi jonkun, joka hallitsee taidon.

13 Aktiviteetti: Uusi kädentaito Taso 1: Opettelemme uuden tekniikan Tavoite: Vartio opettelee uuden kädentaidon. Apuna valinnassa voitte käyttää liitteenä olevaa käsityötaulukkoa. Vartionjohtajan ohje: Valitkaa käsityötaulukosta mieleisenne suoritus. Luotsin ohje: Luotsi koordinoi ja hankkii materiaalit, työohjeet ja pyytää asiantuntijoita opettajiksi esimerkiksi harrastuspiireistä tai partiolaisten vanhemmista. Ks. Reppu, s Tarvikkeet: Välineet ja materiaalit kädentaidon mukaan. Liitteet: Käsityötaulukko ja kädentaito-ohjeita (Löytyy Tason 3 kodalta)

14 Aktiviteetti: Uusi kädentaito Taso 3: Suunnittelen ja valmistan jotain oppimallani tekniikalla Tavoite: Vartio opettelee uuden kädentaidon. Apuna valinnassa voitte käyttää liitteenä olevaa taulukkoa. Vartio suunnittelee ja valmistaa tuotteen opettelemallaan tekniikalla. Vartionjohtajan ohje: Valitkaa käsityötaulukosta mieleisenne suoritus. Tämän jälkeen tarpoja voi koettaa valmistaa jotain omaa oppimallaan tekniikalla. Ks. Reppu, s Luotsi: Luotsi koordinoi ja hankkii materiaalit, työohjeet ja pyytää tarvittaessa asiantuntijoita opettajiksi esimerkiksi harrastuspiireistä tai partiolaisten vanhemmista. Liitteet: Käsityötaulukko ja kädentaito-ohjeita

Puutarhan betonityöt. Toukokuu

Puutarhan betonityöt. Toukokuu Puutarhan betonityöt Betoni on edullinen ja hauska materiaali kaikenlaisten puutarhakoristeiden tekemiseen. Betonista voi valaa ruukkuja, penkkejä, laattoja, lintualtaita - lähes mitä vaan! - vaatii fyysistä

Lisätiedot

TEE-SE-ITSE PIHAPELIMAALI PUUSTA

TEE-SE-ITSE PIHAPELIMAALI PUUSTA TEE-SE-ITSE PIHAPELIMAALI PUUSTA Kahdenkokoinen pihapelimaali a`la Jorma Piisinen. Maalin voi kääntää pienpelifutiksessa isompaan asentoon ja säbässä ja tennispallolätkässä pienempään asentoon. TARVIKKEET

Lisätiedot

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...

Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit...5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!... Tammikuu 2015 Huomioitavaa...4 Tarvittavat materiaalit......5 Seinäelementtien kokoaminen...6 Rungon kokoaminen...8 Viimeistelytyöt...10 Kompostointi voi alkaa!...11 2 Onneksi olkoon, olet päättänyt aloittaa

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku

Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku Rakennusohjeet Rakenna ulkosuihku Jokaisessa itseään kunnioittavassa puutarhassa on ulkosuihku kuumien päivien helpotukseksi. Seuraava vaihtoehto on helppo rakentaa ja liittää vesijohtoverkkoon. Suihkuteline

Lisätiedot

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko

Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakennusprojekti Rakenna penkki, joka on samalla säilytyslaatikko Rakenna penkki, jonka kannen alle voit kätkeä muovisen pehmustelaatikon. Laatikon ison lokeron mitat ovat 46 x 116 x 55 cm. Useimmat muoviset

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31399510 Versio 1.0 Osa nro 31260698 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) IMG-378205 Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Kerabit Dual - asennusohjeet

Kerabit Dual - asennusohjeet Kerabit Dual - asennusohjeet Lue ohjeet huolellisesti ennen asennusta. Yleistä Alustaksi sopii raakaponttilaudoitus tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy, esim. Kerabit OSB-kattolevy. Katon kaltevuus

Lisätiedot

JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS

JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS Tee se itse! ROLA BOLA JONGLÖÖRAUSPALLOT VANTEET DEVIL STICK FLOWER STICK PUUJALAT SIKARILAATIKOT JALKAJONGLEERAUS ROLA BOLA Tarvikkeet: esim. viemäriputkea ja vaneria Rola bolan rullan voi tehdä puusta

Lisätiedot

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu

Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu Tankataulu Perunaliisterillä ja kirjan sivuilla päälystetty runotaulu kirjan sivuja hiekkapaperia kehykset perunaliisteriä lankaa naulat/ruuvit TARVIKKEET (edellisellä sivulla oleellisimmat) - Taulun kehykset

Lisätiedot

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö

Rakennusprojekti. Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakennusprojekti Rakenna istutuspöytä / kesäkeittiö Rakenna pihalle reilunkokoinen ja tukeva istutuspöytä, niin sinun ei tarvitse enää sotkea keittiössä ruukkujen ja multasäkkien kanssa. Pöytälevy on kestävää

Lisätiedot

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi.

Rakenna kasvilava. yksi tai kaksi kuormalavan kaulusta. Lasiluukun koon voi tällöin muuntaa kaulukseen sopivaksi. Rakennusprojekti Rakenna kasvilava Kasvilava on kuin pieni kasvihuone, jossa kasveja voi viljellä hiukan aiemmin ja suojaisemmin kuin avomaalla. Tämä kasvilava on mitoitettu Ikean Billy-kirjahyllystä yli

Lisätiedot

TAIFUUNIN MAAILMANPYÖRÄN RAKENNUSOHJEET

TAIFUUNIN MAAILMANPYÖRÄN RAKENNUSOHJEET TAIFUUNIN MAAILMANPYÖRÄN RAKENNUSOHJEET S i v u 2 LUKIJALLE Nämä ohjeet ovat tarkoitettu kaikille, jotka suunnittelevat leirilleen maailmanpyörää. Tämä kyseinen maailmanpyörä on tehty Versojen suurleirillä

Lisätiedot

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen

Tekninen työ. Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE. Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen Tekninen työ Aihepiirityöskentely: KASETTITELINE Helsingin yliopisto opettajankoulutuslaitos syksy 1994 Jukka Kasurinen 1. MOTIVOINTI Aluksi keskustellaan oppilaiden kanssa, mitä erilaisia kasetteja he

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna pergola

Rakennusohjeet Rakenna pergola Rakennusohjeet Rakenna pergola Nauti kesästä ilmavaan pergolaan luodussa romanttisessa puutarhahuoneessa. Miltä kuulostaisi oma ulkoilmakylpylä romanttisesti sisustetussa pergolassa? Tai viihtyisä puolivarjoisa

Lisätiedot

Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10

Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10 Finnforest Terassin kokoamisohje Terassi 10 Terassin kokoaminen ja perustaminen Terassi on tarkoitettu koottavaksi valmiiksi pohjustetulle ja tasatulle maalle. Perustamisessa on otettava huomioon mahdollinen

Lisätiedot

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi

Tee-se-itse.fi Ja saat sellaisen, kuin sattuu tulemaan! http://www.tee-se-itse.fi Jykevä puutarhatuoli Oletko haaveillut uusista puutarhakalusteista? Uudet puutarhakalusteet ovat yleensä melko kalliita, mutta onneksi voit tehdä sellaiset itsekin! Tässä artikkelissa kerrotaan, miten

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla)

1) Sivulasien asennus Valmistele alumiinilistat (sivu- ja alalistat U-, katonvastainen lista joko F- tai U-profiililla) VIHTA-LASISEINÄN ASENNUSOHJE: Käymme tässä asennusohjeessa läpi lasiseinän asennuksen vaihe vaiheelta. Suorittamalla asennustyö huolella tämän ohjeen mukaan lasiseinän asennus sujuu vaivattomasti ja lasiseinän

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET KÄÄNTÖSUIHKUOVI

ASENNUSOHJEET KÄÄNTÖSUIHKUOVI ASENNUSOHJEET KÄÄNTÖSUIHKUOVI TÄRKEÄÄ - ENNEN KUIN ALOITAT! Tarkista tuote välittömästi saatuasi sen kuljetuksessa tapahtuneiden vahinkojen, puuttuvien osien ja tai valmistusvirheiden varalta. Vahingoista

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna parvekelaatikko

Rakennusohjeet Rakenna parvekelaatikko Rakennusohjeet Rakenna parvekelaatikko ukkalaatikko kiinteällä ristikolla on katseenvangitsija parvekkeella tai terassilla. Se sopii myös tilanjakajaksi puutarhaan. os haluat istuttaa kasveja suoraan laatikkoon,

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit

Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit RAKENNUSOHJE Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit 363 1 Lehden nro 84 mukana sait 11 uutta osaa mittakaavan 1:7 F2007-autoosi. Uudet osat ovat vastaanottimen

Lisätiedot

Betonin sahausjärjestelmä. KÄYTTÖOHJEKIRJA. ICS, Blount Europe SA Rue Emile Francqui 5 B-1435 Mont-Saint-Guibert BELGIA. www.icsbestway.

Betonin sahausjärjestelmä. KÄYTTÖOHJEKIRJA. ICS, Blount Europe SA Rue Emile Francqui 5 B-1435 Mont-Saint-Guibert BELGIA. www.icsbestway. Betonin sahausjärjestelmä. KÄYTTÖOHJEKIRJA ICS, Blount Europe SA Rue Emile Francqui 5 B-1435 Mont-Saint-Guibert BELGIA www.icsbestway.com www.icsbestway.com 1 Sisältö TURVAOHJEITA 3 SAHAN TEKNIKEN ERITTELY

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015

Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Pippuri/suolamylly 1: Kantikas/epäsäännöllinen muoto/ tms. Pekka Pikkarainen 2015 Ohje on 195 ja 245mm akselilla oleville koneistoille. Pyri tekemään mahdollisimman tarkasti ohjeen mukaan, silloin ei tarvitse

Lisätiedot

Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista

Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista Ajattele julkisivu jonka kauneus on ikuista Half Round Portsmouth Shake Puolipyöreät paanupaneelit Asennusohje Puolipyöreät Asennusohje Yleistä Varoitus: Muista, että paneelit laajenevat ja kutistuvat

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo!

Tutustu. Innostu. Luo! 1 Kristallirondelliriipukseen tarvitset: 14 kpl 6 mm pyöreää kristallia (mallikoruissa punaisia intialaisia kristalleja ja särmikkäitä tsekkiläisiä lasihelmiä) 1 kpl 7-8 mm pyöreä helmi 9 kpl 10/0 tsekkiläisiä

Lisätiedot

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92

Siipiratasalus. Petri Sinivuori 92 Siipiratasalus Petri Sinivuori 92 Tehtävänä on tehdä annettujen ohjeiden mukaan siipiratasalus, joka sopivalla moottorilla toimii myös sähkövoimalana. Silloin voima voidaan ottaa esim. vesihanasta ja patteri

Lisätiedot

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FYOVD2PMU-kaapelit

KÄSITTELYOHJE /AV/01. FYOVD2PMU-kaapelit FYOVD2PMU-kaapelit Yleiset asennusohjeet Ohjeet kaapelikelan käsittelyyn löytyvät yleisohjeesta 20130515/AV/01 Kelan käsittely. FYOVD2PMU-kaapelit on suunniteltu kestämään aurausasennus suoraan maahan.

Lisätiedot

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi

Melojan pieni solmuopas. Johdanto. Köysimateriaali. Solmun sitominen. Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Melojan pieni solmuopas Timo Kiravuo kiravuo@iki.fi Johdanto Meloa voi solmuja osaamatta, mutta osaamalla muutaman perussolmun hän pärjää paremmin. Teltan saa kireäksi, pyykkinaru ei romahda, unohtunut

Lisätiedot

Lamelliverhojen asennusohjeet

Lamelliverhojen asennusohjeet 9728BFI Lamelliverhojen asennusohjeet 2017-08 Willab Garden AB pidättää oikeuden materia muutoksiin, ohjeisiin ja muotoiluun. 2017-08-30/ml Tomtaholmsvägen 11 Östra Karup 269 21 Båstad RUOTSI Puh. 09 615

Lisätiedot

Lue asennusohje huolellisesti aina ennen asentamisen aloittamista

Lue asennusohje huolellisesti aina ennen asentamisen aloittamista Lue asennusohje huolellisesti aina ennen asentamisen aloittamista Lamellikisko on koottu valmiiksi, ja pakattu pahviin. Lamellikankaat ja osat on pakattu erilliseen laatikkoon. Kankaissa on valmiina ripustushengarit.

Lisätiedot

HP LJ1100 /Canon LBP800

HP LJ1100 /Canon LBP800 HP LJ1100 /Canon LBP800 Asennusohje 1100COMPLETEKIT RY7-9090 separation pad kit RB2-4026 Pickup roller RB2-3912 Feeder roller V1.0 / 20.7.2005 1 Tärkeää Lue tämä ohje ensin läpi loppuun asti ja aloita

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22

Installation instructions, accessories. Yhdennetty puhelin. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Sivu 1 / 22 Installation instructions, accessories Ohje nro 30664283 Versio 1.0 Osa nro Yhdennetty puhelin Volvo Car Corporation Yhdennetty puhelin- 30664283 - V1.0 Sivu 1 / 22 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0801178

Lisätiedot

Kytkentä- ja loppupäätetarvikepakkaus kylmäkaapeliin, DEVI itserajoittuville lämpökaapeleille - SSTL nro 04 312 82

Kytkentä- ja loppupäätetarvikepakkaus kylmäkaapeliin, DEVI itserajoittuville lämpökaapeleille - SSTL nro 04 312 82 Intelligent Heating Kytkentä- ja loppupäätetarvikepakkaus kylmäkaapeliin, DEVI itserajoittuville lämpökaapeleille - SSTL nro 04 312 82 LIITÄNTÄPAKKAUS LIITOSKAAPELIIN JA LOPPUPÄÄ TARVIKKEET: Kytkentäpää

Lisätiedot

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä. Kuomun asennusohje Turvallisuus Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.! kuomun nostaminen, siirtäminen ja kääntäminen kevennysjousien asentaminen tuulihaan asentaminen varmistettava peräkärryn

Lisätiedot

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Aktiviteetti: Hiljentyminen Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Tavoite: Tarpoja oppii hiljentymään ja rauhoittumaan kokouksen jälkeen. Vartionjohtajan ohje: Kun kevään tai syksyn kokoukset

Lisätiedot

FZVD2PMU Flex -kaapelit

FZVD2PMU Flex -kaapelit FZVD2PMU Flex -kaapelit Yleiset asennusohjeet Ohjeet kaapelikelan käsittelyyn löytyvät yleisohjeesta 20130515/AV/01 Kelan käsittely. FZVD2PMU Flex -kaapelit on suunniteltu kestämään aurausasennus suoraan

Lisätiedot

TARPOJALUOTSI WEBINAARI

TARPOJALUOTSI WEBINAARI TARPOJALUOTSI WEBINAARI 6.3.2019 OHJELMAN TUKEMINEN Leiriprojektin aikana lippukunnat saavat uusia ideoita toimintaansa à tätä varten koottu tarpojaohjelman mukaisia toiminta vinkkejä tehtäväksi jo ennen

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään?

Tuuspartion historiaa: Mitä partiossa tehdään? Tervetuloa partioon Partio on vastavoima Miks mun pitäis ja Ei kuulu mulle -asenteille. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Tärkeää on se, että saa tehdä itse. Pienimmätkin

Lisätiedot

Kattospoileri lisäjarruvalolla

Kattospoileri lisäjarruvalolla Ohje nro Versio Osa nro 30664254 1.0 Kattospoileri lisäjarruvalolla M8400560 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 A0000180 A0000214 A0000177 M0000232 M8903187 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua

Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Tämä toimii Kuhan koulu 3.lk, Ranua Julia Petäjäjärvi, Niko Romppainen, Elias Ilvesluoto ja Taneli Luokkanen TÄMÄ TOIMII 14.3.2005 Meidän Tämä toimii - ryhmässämme on Taneli, Julia, Elias ja Niko. Aluksi

Lisätiedot

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä.

Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Kiinteiden ja liukukattojen yhdistelmä. Tarkasta aina ennen asennuksen aloittamista, että toimitus sisältää oikean määrän tarvikkeita. Katso tarvikeluettelo seuraavalta sivulta. HUOM! Ruuvit ovat Torx-ruuveja.

Lisätiedot

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus

OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus OULUN YLIOPISTO, BIOLOGIAN LAITOS Puututkimus Puu on yksilö, lajinsa edustaja, eliöyhteisönsä jäsen, esteettinen näky ja paljon muuta. Tässä harjoituksessa lähestytään puuta monipuolisesti ja harjoitellaan

Lisätiedot

Rakennusprojekti Pitkä pöytä penkeillä

Rakennusprojekti Pitkä pöytä penkeillä Rakennusprojekti Pitkä pöytä penkeillä Pitkä pöytä joka kestää ulkona seisomista ja jonka ympärille mahtuu monta ihmistä. Talläinen pöytä pitäisi olla jokaisessa puutarhassa. Pöytä ja ennen kaikkea penkit

Lisätiedot

lindab rakentamisen helppoutta Asennusohje InCapsa

lindab rakentamisen helppoutta Asennusohje InCapsa Asennusohje InCapsa Kuvaus Lindab InCapsa -järjestelmä on kehitetty helpottamaan kanavien asennusta, kannakointia ja kotelointia huonetiloissa. Lindab InCapsa -järjestelmä sisältää erilaisia tuotteita,

Lisätiedot

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08

Nestekaasuputkistot LPG. Asennusohje. LPG-liitin teräsvahvistenauhojen 8.04.01 kiinnityksellä 04.08 SISÄLTÖ 1.0 Johdanto 1.1 Yleisohjeita 1.2 Putkityypit 1.3 Liittimet 2.0 Putken pään valmistelu 2.1 Putken pään oikaisu 2.2 PE-vaipan poistaminen 2.3 Terässidosnauhan lyhentäminen 2.4 Kiristyslaipan asettaminen

Lisätiedot

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen ja huoltoon.

Lisätiedot

Emolevyn kannen poistaminen

Emolevyn kannen poistaminen Aiemmin asennetut muisti- ja liitäntäkortit voidaan helposti poistaa seuraavilla sivuilla olevien ohjeiden mukaisesti. 1 Katkaise tulostimen virta. 2 Irrota virtajohto. 3 Irrota rinnakkais- tai Ethernet-kaapeli

Lisätiedot

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä

Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä Ohjeet puukon lestallisen tupen tekemiseen. Varaa aikaa riittävästi. Saatat tarvita opettajan ohjeita lisäksi. Kuvien kohdalla mainittu, mistä lähteestä ne on lainattu. Viitaniemen koulu / Hintsa 2017

Lisätiedot

Helsinki 10.6.2000. Sarja Oranssi Vihreä Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10. Solmutaulu. Aika- ja taitotehtävä Köysityöt

Helsinki 10.6.2000. Sarja Oranssi Vihreä Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10. Solmutaulu. Aika- ja taitotehtävä Köysityöt Rasti Lähtö Lähtö Tehtävä 1 1 Maksimipisteet 10 10 Aika- ja taitotehtävä Köysityöt Solmutaulu Aika alkoi tehtäväkäskyn saadessanne. Aikaa tehtävän suorittamiseen on 30 minuuttia. Rakentakaa annetuista

Lisätiedot

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia

Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia RAKENNUSOHJE Jarruakseli, -vipu ja -holkki, vaihteistokotelo, lukitusruuvi sekä kahdeksan ruuvia 251 Lehden nro 60 mukana sait 13 uutta radio-ohjattavan F2007-autosi osaa. Osat ovat vaihteistokotelo, jarruakseli,

Lisätiedot

Kun suunnittelet Solid CoRe-paneelien asennusta, selvitä paikalliset rakennusmääräykset ja noudata niitä.

Kun suunnittelet Solid CoRe-paneelien asennusta, selvitä paikalliset rakennusmääräykset ja noudata niitä. TÄRKEÄÄ Kun suunnittelet Solid CoRe-paneelien asennusta, selvitä paikalliset rakennusmääräykset ja noudata niitä. Paneelien varastointi ja kuljetus Kun kuljetat CraneBoard-paneeleja rakennuspaikalle, huolehdi

Lisätiedot

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta.

Huom! Kaikki puuosat ovat käsittelemättömiä ja näin ollen tarvitsevat puunsuojakäsittelyn ulko- ja sisäpuolelta ennen asennusta. Asennusohjeet huvimajalle Albatros iso / pieni Huom! Asennusohjeissa olevat kuvat viittaavat monissa kohdin isoon Albatrossiin mm. seinäelementtien ja listojen osalta. Tarvittavat työvälineet asennuksessa.

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT

Hifitalo 2010. Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT. Kasausohje YHTEYSTIEDOT Hifitalo 2010 Hifitalo SIMPLE-XXX KOTELOT Kasausohje YHTEYSTIEDOT Myymälä: info@hifitalo tel.044 055 3595 Asentamo: asentamo@hifitalo.fi tel.040 588 4680 Onnittelut, olette ostaneet itsellenne laatutuotteen

Lisätiedot

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05

e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 e t BLÄUER - NURMI 2003 versio 1.05 WWW.KASITYO.COM ONNISTUNUT JAKKARA 1. Listat ovat tasaisin välein ja naulat suorassa rivissä. Naulojen päät ovat puun sisässä, eikä yhtään naulaa vinossa. Naulauksessa

Lisätiedot

Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista

Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Suunnittelu ja ohjeet: Hannele Ikäheimo ja Leena Kokko Valokuvat: Leena Kokko Pienoismallien rakentaminen Linnanmäen laitteista Suunnittelu ja ohjeet:

Lisätiedot

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun

Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Vaiheittaiset ohjeet Majan rakentaminen puuhun Sopivan puun valitseminen Valitse muodoltaan ja rakenteeltaan sopiva puu ja varmista, että se on terve. Tämä on erittäin tärkeää, jotta majalla on tukeva

Lisätiedot

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö.

AURINKOUUNI. Tarvittavat taidot: Senttimetrien mittaus, askartelutaidot ja taulukoiden käyttö. AURINKOUUNI Tavoite: Tutustutaan aurinkoon uusiutuvana energianlähteenä askartelemalla yksinkertainen aurinkouuni. Havainnollistetaan oppilaille kasvihuoneilmiötä. Tehtävä: Oppilaat jaetaan useaan ryhmään

Lisätiedot

Kenguru 2018 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2018 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 0 / 7 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Oikeasta vastauksesta saa 3, 4 tai 5 pistettä.

Lisätiedot

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0

N S. ta tai m ä. BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 N S ta tai m ä BLÄUER 2003 www.kasityo.com versio 1.0 ONNISTUNUT SALKKU Salkkuja on eri kokoisia, muotoisia ja värisiä. Huomiota kiinnitetään seuraaviin kohtiin. SALKUN AUKAISEMINEN PYÖRÖSAHALLA JA SEN

Lisätiedot

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos)

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) Näin tehdään (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) 1. 7. 6. 2. 3. 5. 4. Liima-tappi -liitos on vahva liitostyyppi. Sen avulla liitetään puumateriaaleja toisiinsa (esim. lauta, liima- tai mdf-levy).

Lisätiedot

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE

AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE AUTOTALLI KÄYTTÖOHJE ENNEN KUIN ALOITAT Ennen kuin aloitat asennuksen, ota selvää paikallisilta viranomaisilta, tarvitseeko autotalli rakennusluvan. Lue käyttöohje huolellisesti ja noudata annettuja ohjeita.

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna kaksoissäleveräjä ja veräjätolpat

Rakennusohjeet Rakenna kaksoissäleveräjä ja veräjätolpat Rakennusohjeet Rakenna kaksoissäleveräjä ja veräjätolpat Kaunis kaksoisveräjä, joka on vieläpä helppo rakentaa. Eikös kuulostakin täydelliseltä? Työläin vaihe on asentaa tolpat, mutta sekään ei ole erityisen

Lisätiedot

1. Ota Stick Up Cam Wired käyttöön Ringsovelluksessa.

1. Ota Stick Up Cam Wired käyttöön Ringsovelluksessa. Stick Up Cam Wired 1. Ota Stick Up Cam Wired käyttöön Ringsovelluksessa. Lataa Ring-sovellus. Sovellus opastaa Stick Up Cam Wiredin käyttöönotossa ja hallinnassa. Siirry johonkin alla olevista sovelluskaupoista

Lisätiedot

Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos

Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos Rakennusohjeet Rakenna oikea pyöräkatos Pyörät kannattaa pysäköidä suojakatokseen. Tässä yksinkertaisessa pyöräkatoksessa pyörät ovat aina valmiina. Seiniin voi kiinnittää koukkuja ja hyllyjä pyöräpumpuille,

Lisätiedot

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET

KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET KASOGUARD TURVAOVI - ASENNUSOHJEET 1. Oven karmin asennuksessa käytetään 16 kpl säätöholkkeja (24mm), joilla karmi säädetään asennusaukkoon. 2. Oven karmin ja asennusaukon

Lisätiedot

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited

TANSUN QUARTZHEAT. Käyttöohje. Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU. Valmistaja: Tansun Limited TANSUN QUARTZHEAT Käyttöohje Algarve UK:N & EUROOPAN MALLIT: ALG 513UK & ALG 513EU Valmistaja: Tansun Limited Asiakaspalvelukysymyksissä, ota yhteyttä maahantuojaan: Proviter Oy Tullikatu 12 A 4 21100

Lisätiedot

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS

91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (70% villaa Superwash, 30% polyamidia. Kerässä noin 100 g = 150 m) NEULETIHEYS 91275 RAGGI Versio 4 91275 HEVOSKUVIOINEN PEITTO JA TYYNYNPÄÄLLINEN Peitto: LANGAT Raggi (% villaa Superwash, % polyamidia. Kerässä noin g = 1 m) NEULETIHEYS Noin 17 s x 23 krs sileääneuletta puikoilla

Lisätiedot

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40

Terrassimarkiisi Nordic Light FA40 Asennus Käyttö Puhdistus ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS. Terassimarkiisi Nordic Light FA40 ASENNUS KÄYTTÖ PUHDISTUS Terassimarkiisi Varmista, että pinta, johon kiinnität markiisin, on riittävän tukeva. Laho puu, rapautunut rappaus tai tiili ja ohuet paneelit eivät sovellu kiinnityspinnaksi.

Lisätiedot

SUOSITUKSIA JAEHDOTUKSIA ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO

SUOSITUKSIA JAEHDOTUKSIA ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO Käyttö-jaasennusohjeet FDL654 FDL954 Liesikupu SUOSITUKSIA JAEHDOTUKSIA ASENNUS KÄYTTÖ HUOLTO Valmistajaeiole vastuussa virheellisestä taiväärästä asennuksesta aiheutuneista vahingoista. Vähimmäisturvaetäisyyskeittotasonjaliesikuvun

Lisätiedot

Palmikkohuivi, n. 20 cm korkea ja 126 cm ympärysmitaltaan

Palmikkohuivi, n. 20 cm korkea ja 126 cm ympärysmitaltaan Palmikkohuivi, n. 20 cm korkea ja 126 cm ympärysmitaltaan Tässä tuubihuivissa vuorottelevat paksummalla langalla neulotut palmikot ja kevyemmät raitaosuudet. Tämä hauska huivi on nopeasti neulottu. Lanka:

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo!

Tutustu. Innostu. Luo! 1 Yhteen rannekoruun tarvitset: 15-40 kpl n. 4 10 mm erilaisia tsekkiläisiä pyöreitä, särmikkäitä ja kuviolasihelmiä 5-10 kpl kristalleja, pyöreitä/biconeja yms. hopeavärisiä rondellihelmiä tai metallirondelleja

Lisätiedot

- Pallon voi tukea myös taivuttamalla sen päälle tiiviisti kanaverkkoa.

- Pallon voi tukea myös taivuttamalla sen päälle tiiviisti kanaverkkoa. Havupallot Havut ovat kauniita ikivihreitä, kun syksy lakastuttaa muun kasvillisuuden. Havuja voi käyttää monin tavoin: asetelmissa, kransseissa ja niistä voi tehdä vaikka havupalloja. Yksi joulun suosikkituoksuista

Lisätiedot

Suojuspelti, moottorin alle

Suojuspelti, moottorin alle Installation instructions, accessories Ohje nro 31269439 Versio 1.2 Osa nro 31269431, 31269432, 31269433, 31269434 Suojuspelti, moottorin alle IMG-328898 Volvo Car Corporation Suojuspelti, moottorin alle-

Lisätiedot

SJK & SJKK PEM130FIN 02/08

SJK & SJKK PEM130FIN 02/08 PEM130FIN 02/08 1/8 Asennusohje PEM130FIN 02/08 1 kv JATKOSPAKKAUKSET 4-JOHDINKAAPELEILLE SEKÄ 4 VASTAAN 3+1 -JOHDINKAAPELEILLE SUOMI 2/8 PEM130FIN 02/08 YLEISTÄ - Tarkista, että olet valinnut oikean pakkauksen

Lisätiedot

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET

NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET RUDOLF KOIVU NÄYTTELYYN LIITTYVÄ NUKKETEATTERI NUKKETEATTERIN KÄYTTÖOHJEET Itsekseen tekeville Nukketeatterissa voi leikkiä teatteriesitystä kokeilemalla nukeilla näyttelemistä erilaisissa lavasteissa.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Saab 9-3 CV M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault.

Saab 9-3 CV M Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SITdefault. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault Takaspoileri MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No. Replaces 12

Lisätiedot

Koristepaneeli, ulkopuoli

Koristepaneeli, ulkopuoli Ohje nro Versio Osa nro 31265210 1.2 31265211 Koristepaneeli, ulkopuoli IMG-275024 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-239446 IMG-239980 IMG-239663 A0000177 A0000214 M0000232 IMG-275023 Sivu 2 / 13 JOHDANTO

Lisätiedot

Pajutyöt. Taso 1: Koristetyö

Pajutyöt. Taso 1: Koristetyö Pajutyöt Taso 1: Koristetyö Seuraava kori on punottu perinteisin tekniikoin. Pajuja voi korjata syksystä kevääseen, ja ne oannaan nipuissa kuivumaan muutamaksi kuukaudeksi. Sen jälkeen niitä on ennen punomista

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI

ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI ASENNUSOHJEET LIUKUSUIHKUOVI TÄRKEÄÄ - ENNEN KUIN ALOITAT! Tarkista tuote välittömästi saatuasi sen kuljetuksessa tapahtuneiden vahinkojen, puuttuvien osien ja tai valmistusvirheiden varalta. Vahingoista

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Hierova kylpyamme Monte 62105 ASENNUSOPAS HIEROVA KYLPYAMME KÄYTTÖOHJE MALLI: MONTE 62105 Hyvä käyttäjä: Kiitos, että valitsit BATHLIFE kylpyammeen. Varmistaaksesi turvallisuutesi, lue ohjeet huolellisesti

Lisätiedot

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet

JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet MSJ-WOOD OY JUSSI-parviportaiden kokoamisohjeet Kokoamisohjeet suorille parviportaille MSJ-Wood 15.5.2010 www.jussi-portaat.fi Teit erinomaisen valinnan ostaessasi JUSSI-portaan. Ohjeen sisältö: Sisällysluettelo

Lisätiedot

Työohje: sahaaminen käsikäyttöisillä sahoilla (käsisaha, selkäsaha, askartelusaha

Työohje: sahaaminen käsikäyttöisillä sahoilla (käsisaha, selkäsaha, askartelusaha POM1YTN Teknologiakasvatus ja tekninen työ Työohje Eveliina Rantala ja Katja Riivari Työohje: sahaaminen käsikäyttöisillä sahoilla (käsisaha, selkäsaha, askartelusaha ja lehtisaha) kahvat sahojen terät

Lisätiedot

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet Fortum Fiksu Sisä- ja ulkolämpötilamittarit Käyttöohjeet 1 Lämpötilamittarit Fortum Fiksu -järjestelmään kytkettävä paristokäyttöinen lämpötilamittari mittaa lämpötilaa ja lähettää tiedot langattomasti

Lisätiedot

Katolle asennettu GSM-antenni

Katolle asennettu GSM-antenni Ohje nro Versio Osa nro 30660777 1.0 Katolle asennettu GSM-antenni Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0800872 A0000214 A0000177 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet

PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet PIENI ENERGIA-SYDÄN asennusohjeet ENERGIA-sydämet Yleistä Energia-sydämmellä tehdyt tulisijat ovat tehokkaita ja vievät vähemmän tilaa kuin perinteisesti muuratut tulisijat. Energiasydän takka voidaan

Lisätiedot

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT

SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT Pamaus-päivän materiaali SAMOAJAT TEHTÄVÄKÄSKYT LAPIN PARTIOLAISET ry Kaartokatu 4 as. 1, 96100 ROVANIEMI puh. 040 833 8556 faksi (016) 345 894 s-posti: lapin.partiolaiset@co.inet.fi http://www.lappi.partio.fi

Lisätiedot

ASENNUSOHJE PEM1277FIN 2015-08 SUOMI

ASENNUSOHJE PEM1277FIN 2015-08 SUOMI ASENNUSOHJE PEM1277FIN 2015-08 SUOMI KYLMÄKUTISTE PÄÄTTEET YKSIJOHDIN MUOVIKAAPELEILLE ALUMIINILAMINAATILLA Uo/U = 12.7/22 kv Um = 24 kv ULKOPÄÄTE AHXAMK-W (WISKI) KAAPELILLE. 2/12 PEM1277FIN 2015-08 YLEISTÄ

Lisätiedot