AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ (AVH) JA LIIKUNTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ (AVH) JA LIIKUNTA"

Transkriptio

1 AIVOVERENKIERTOHÄIRIÖ (AVH) JA LIIKUNTA AVH voi jättää monenlaisia fyysisiä oireita, jotka vaikeuttavat omaehtoista liikkumista ja toimintakykyä. Sairastumisen myötä yleiskunto on saatava kohenemaan, jotta kuntoutuminen mahdollisimman omatoimiseksi toteutuisi. Liikunta tulee aloittaa mahdollisimman pian AVH:n jälkeen terveyden ylläpitämiseksi, lisäsairauksien ehkäisemiseksi sekä toimintakyvyn palautumiseksi. Liikunnalla ylläpidetään aivojen verenkierron terveyttä. Tähän oppaaseen on koottu tietoa liikunnan merkityksestä, annostelusta sekä mahdollisuuksista. Oppaan suositukset pohjautuvat liikunnan Käypä hoito suositukseen AVH sairastuneille sekä kansainvälisiin terveysliikuntasuosituksiin. Toivottavasti opas tukee sinua omissa tavoitteissasi liikunnan suhteen. Säännöllinen liikunta tukee kuntoutumista Terveysliikunnalla tarkoitetaan kaikkea fyysistä aktiivisuutta, joka ylläpitää tai edistää terveyttä riippumatta liikunnan toteuttamistavoista. Terveysliikunnan tulee olla säännöllistä, riittävän monipuolista, turvallista ja omalle kuntotasolle sopivaa. AVH:n jälkeen liikkuminen voi olla hankalampaa kuin aikaisemmin, koska kehon toiminnoissa on tapahtunut muutoksia. Lihasheikkoudet, mahdolliset tuntopuutokset ja tasapainovaikeudet heijastuvat kävelykykyyn ja kävely vaatii aiempaa enemmän kestävyyskuntoa. Millainen liikkuja sinä olet ja millainen haluaisit olla? Liikuntaa voi harrastaa monella tavalla, omista mieltymyksistä riippuen. Arkiliikkuja puuhailee puutarhassa, kotitöissä ja liikkuu asiointimatkoilla. Luontoliikkuja lähtee ehkä kiikaroimaan metsään eläimiä ja kuntoliikkuja kävelylenkille maastoon tai pelaamaan sulkapalloa. Henkilökohtaiset tavoitteet ja mieltymykset liikkumisen suhteen ovat tärkeitä motivaation ylläpitämisessä. Liikkumattomuus on terveydelle haitallista.

2 Omaehtoisen liikunnan merkitys sairastumisen jälkeen Liikunnalla on suotuisia vaikutuksia AVH- sairastaneen arkielämässä. Sillä on vaikutusta mm. tasapainoon ja kaatumisten ehkäisyyn, mielialaan ja jaksamiseen. Oma kunnon kohottaminen on välttämätöntä, vaikka olisitkin kuntoutuksen piirissä. Sen avulla ehkäistään myös lisäsairauksia. Myös elämänlaatu voi parantua aktiivisuuden ja osallistumisen kautta. Mitä liikunta sinulle merkitsee? Miksi sinun kannattaa liikkua? Voisiko liikkeelle lähtemisesi tavoitteena olla esimerkiksi parempi jaksaminen, unen laadun paraneminen, verenpaineen aleneminen, painonhallinta, luonnosta tai raittiista ilmasta nauttiminen, hyvä seura vai joku muu? Tavoitteeseen pääseminen vaatii ehkä muutoksia elintavoissasi, mutta pienin askelin etenemällä tuloksia taatusti syntyy. Jos liikuntasi on ollut tähän asti kovin vähäistä, valitse tuttu liikuntamuoto ja toteuta sitä säännöllisesi. Voit aloittaa kymmenen minuutin harjoituksilla ja lisätä liikunnan määrää vähitellen. Jokainen askel, minkä otat, on tärkeä! Liikuntaa monipuolisesti ja säännöllisesti Liikunnan hyötyjä saavutetaan, kun liikunta on riittävän monipuolista ja säännöllistä sekä sopivasti kuormittavaa. Toimintakyvyn parantamiseksi AVH:n sairastanut tarvitsee kuntoa kohottavaa kestävyysliikuntaa sekä tasapainoa ja lihasvoimaa kehittävää harjoitusta.

3 Kestävyysliikunta on sellaista, jossa selvästi hengästyy ja jonka kesto on vähintään kymmenen minuuttia. Se parantaa edellytyksiä toipua AVH:sta fyysisesti ja myös psyykkisesti edistämällä mm. sydämen, verisuonten ja keuhkojen kuntoa sekä parantamalla veren rasva- ja sokeritasapainoa. Tiedetään, että erityisesti kävely hidastaa AVH:n oireiden pahenemista, ehkäisee uusia aivoinfarkteja ja muita verenkiertoelinten sairaustapahtumia sekä lisää fyysistä toimintakykyä. Kestävyyskunnon kohenemisesta kertoo mm. kävelynopeuden paraneminen. Liikunnan annostelu tulee suhteuttaa omaan suorituskykyyn siten, että se kuormittaa kohtuullisesti. Kestävyysliikuntaa tulisi toteuttaa vähintään kolmena päivänä viikossa. Päivittäisen liikunta-annoksen (20-60 minuuttia) voi kerätä yhdestä tai useammasta vähintään kymmenen minuutin suorituksesta. Liikunnan määrää ja sen riittävyyttä voi seurata esim. viikon ajalta tukkimiehen kirjanpidolla (yksi viiva = 10 min). Kestävyysliikunnassa oleellista on suurten lihasryhmien aktivointi. Se voi olla esim. kävelyä, pyöräilyä, vesivoimistelua, fyysisesti raskaita koti- ja pihatöitä tai marjastusta. On hyvä, että liikunnassa hengästyy jonkin verran. Rasitus on sopivaa, kun noudattaa sääntöä pitää pystyä puhumaan! Lihasvoimaharjoittelu tulee keskittää suuriin lihasryhmiin ja koko keholle. Erityisesti vatsa-ja selkälihasten sekä reisilihasten voimaa tarvitaan kaikissa päivittäisissä toimissa. Halvauspuolen lihasvoiman vahvistaminen parantaa ryhtiä ja lisää kehon tasapuolista käyttöä. Harjoitusten vaativuus tulee suhteuttaa omaan liikkumiskykyyn ja voimatasoon. Harjoituksia suositellaan tehtäväksi kaksi tai kolme kertaa viikossa. Jotta koko keho tulee huomioiduksi monipuolisesti, tulisi yhden harjoituskerran sisältää 8 10 erilaista liikettä. Kutakin liikettä toistetaan vähintään kertaa. Voimaharjoittelua voi tehdä kuntosalilla, mutta se onnistuu hyvin myös kotona ilman erityisiä välineitä. Esimerkiksi tuolilta nouseminen useita kertoja peräkkäin (30 kertaa) tai portaiden nouseminen on hyvää reisilihasharjoitusta. Tehoa voi lisätä toistojen määrää kasvattamalla tai madaltamalla tuolin korkeutta. Rauhallinen ja rytminen hengitys liikkeiden aikana on hyväksi. Hengityksen pidättäminen voi nostaa liiaksi verenpainetta.

4 Venyttelyillä huolletaan lihaksistoa. AVH:n myötä keho voi tuntua jäykältä ja kankealta. Lihaksiin voi kehittyä ns. spastisuutta, joka aiheuttaa ylimääräistä kireyttä. Lihaksia on vaikea rentouttaa liikkumisen aikana, joten liikkumisen sujuvuus kärsii. Venyttelyjen avulla pidetään yllä ryhtiä, tasapainotetaan kehon symmetriaa / asentoa ja lisätään nivelten liikkuvuutta. Lihaskireyttä voi syntyä sekä liikkumattomuudesta että yksipuolisesta harjoittelusta. Venyttelyjä suositellaan tehtäväksi kaksi-kolme kertaa viikossa. Ne voi toteuttaa muun liikunnan yhteydessä tai vaihtoehtoisesti omana harjoituksenaan lämmittelyliikkeiden jälkeen. AVH-sairastaneen on tärkeää venytellä erityisesti pohkeet, lonkan koukistajat, pakarat, kyljet, rintalihakset ja kyynärvarren koukistajat. Kireitä lihaksia on hyvä venyttää yli 20 sekuntia, jotta lihas ehtii palautua lepopituuteen. Spastisten lihasten rentouttaminen vaatii pitkäkestoisia (30 s 2 min) venytyksiä. Kutakin lihasryhmää tulee venyttää rauhallisesti 2-3 kertaa. Muista venytellä molemmat puolet. Tasapainoa voi parantaa voimaharjoittelulla sekä muulla monipuolisella liikkumisella. Käveleminen epätasaisessa maastossa tai lumen luominen, haravointi ja muut puutarhatyöt ovat erinomaista tasapainoharjoitusta. Liikuntapaikka voi siis löytyä lähempää kuin uskoisikaan - jopa omalta kotipihaltasi. Minulle sopivaa liikuntaa AVH:n jälkeen on lupa liikkua. Kannattaa lähteä liikkeelle, vaikka aikaisempaa liikuntamuotoa et ehkä pääse heti toteuttamaan. Voit kysyä lääkäriltäsi, kuinka kuormittavaa liikuntaa saat harrastaa ja onko tarpeen välttää kokonaan joitakin lajeja. Yleisesti ei suositella kamppailulajeja tai sukeltamista; iskut kaulan tai pään alueelle sekä voimakkaat painevaihtelut eivät ole hyväksi. Liikunnan tulee olla sellaista, josta pidät ja joka sopii omaan elämääsi. Silloin se tuottaa mielihyvää ja kiinnostus liikuntaan säilyy. Liikunnasta voi tulla elämäntapa. Liikuntalajien kirjo on laaja, joten jokaiselle löytyy mielekäs vaihtoehto. Etene pienin askelin kohti tavoitetta ja lisää liikunnan kestoa vähitellen. Muista, että pienillä päivittäisillä päätöksillä saat isoja tuloksia aikaiseksi. Liikunnan aloittaminen kannattaa aina! Tukea liikkumiseen Kunnilla on velvollisuus luoda edellytyksiä asukkaiden liikuntaharrastuksille. Ne tarjoavat liikuntapaikkoja ja järjestävät monipuolista liikuntaa ottaen huomioon myös erityisryhmät. Oman kotikuntasi liikuntamahdollisuuksista saat tietoa mm. kunnan liikunnanohjaajan tai fysioterapeutin kautta. Aivoliiton jäsenyhdistyksillä on liikuntatarjontaa useilla paikkakunnilla. Vertaisryhmässä liikunnan aloittaminen on turvallista ja ryhmässä pääsee myös jakamaan kokemuksiaan muiden sairastuneiden kanssa.

5 Yhdistyksestä voi löytyä liikuntaystävä tai uusi liikuntalaji. Jäsenyhdistysten liikuntatoiminnasta saat lisätietoa Aivoliitosta. Liikunta- tai ulkoiluystävä voi myös löytyä SPR:n tai seurakunnan kautta. Liikunnan mahdollisuudet ovat rajattomat ja moninaiset. Toiminta- ja apuvälineitä on olemassa hyvin paljon. Erilaisten toiminnallisten tukien tehtävänä on helpottaa liikkumista, mikäli lihasten hallinta on heikentynyt esim. polven tai nilkan alueella. Tuen avulla voidaan myös lievittää esimerkiksi olkapääkipua, jos se on harrastuksen esteenä. Fysioterapeutit auttavat näiden tukien tarpeellisuuden arvioinnissa ja sovituksissa. Tukia voi saada kunnan kautta, lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineenä. Liikunnan apuvälineitä voi lainata tai vuokrata joko oman kunnan liikuntatoimen kautta tai soveltavan liikunnan apuvälineitä lainaavista paikoista. Liikunnanohjaaja tai fysioterapeutti opastavat välineiden vuokraamisessa ja käytössä. Soveltavan liikunnan välineitä ovat mm. maastopyörätuoli, pyörät (mm. nojapyörä, kolmipyörä, käsipyörä, tandem), talviliikuntavälineet (mm. laskettelu- ja hiihtokelkka, potkukelkka, luistelutuki), kesävälineet (tandemkävelysauvat, uimakauluri, kajakkikaksikko), pelit ja pelivälineet (mm. kahvapallo keilailuun, boccia pallot, puhallustikka, sisäcurling). Niitä kannattaa rohkeasti kokeilla! Lisää tietoa saa hae mahdollisuuksia esteiden sijaan mieti, mikä voisi helpottaa tavoitteeseen pääsyä (ystävä, apuväline, kotikunnan liikuntatarjonta ja ulkoilumaastot?) kokeile pidä huumori läsnä palkitse itseäsi tuuleta onnistumisille aina ei tarvitse jaksaa hyväksy välillä takapakkeja, huominen on taas parempi LIIKUNNAN RIEMUA!

FITLANDIA-HYVINVOINTIOPAS

FITLANDIA-HYVINVOINTIOPAS FITLANDIA-HYVINVOINTIOPAS ASIANTUNTIJAT Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista hänen sydäntään lähellä

Lisätiedot

Tiedot on poimittu muuttamattomina www.hyvaterveys.fi- sivuilta.

Tiedot on poimittu muuttamattomina www.hyvaterveys.fi- sivuilta. Tiedot on poimittu muuttamattomina www.hyvaterveys.fi- sivuilta. Oheiset liikuntasuositukset 12 yleiseen sairauteen ja vaivaan ovat laatineet lääketieteen ja liikunnan eturivin asiantuntijat. Suosituksiin

Lisätiedot

Liikunta ja Parkinsonin tauti

Liikunta ja Parkinsonin tauti Liikunta ja Parkinsonin tauti Liikunta ja Parkinsonin tauti Teksti: Fysioterapeutit Salla Koivunen, Ulla Nurmi, Tanja Virtanen ja Taina Piittisjärvi Päivitys 2014: Fysioterapeutit Taina Piittisjärvi ja

Lisätiedot

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja

Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Täsmälääke-hanke Elämäniloa terveysliikunnasta Ryhmämuotoisen terveysliikuntamallin työkirja Lahden kaupunki Hyvinvointipalvelut ja Liikuntapalvelut Sari Kristiansen Jani Juuti Täsmälääke-hanke Elämäniloa

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPAS KUNTOILUUN 19628325.00 SWE/FIN A FIN

HENKILÖKOHTAINEN OPAS KUNTOILUUN 19628325.00 SWE/FIN A FIN 19628325.00 SWE/FIN A FIN HENKILÖKOHTAINEN OPAS KUNTOILUUN SISÄLLYS 1. ALOITA KUNTOILU...2 2. TAVOITTEIDEN ASETTAMINEN...4 3. RAJOITTAMATON MÄÄRÄ VAIHTOEHTOJA...7 4. KUNNON TESTAAMINEN...10 5. HENKILÖKOHTAINEN

Lisätiedot

Luentotiivistelmä. Teemana tuki- ja liikuntaelinvaivat. liittyvät kivut. Miten jokainen meistä voi itse ehkäistä ja hoitaa näitä sairauksia?

Luentotiivistelmä. Teemana tuki- ja liikuntaelinvaivat. liittyvät kivut. Miten jokainen meistä voi itse ehkäistä ja hoitaa näitä sairauksia? Luentotiivistelmä Teemana tuki- ja liikuntaelinvaivat ja vammat sekä niihin liittyvät kivut Miten jokainen meistä voi itse ehkäistä ja hoitaa näitä sairauksia? Luennon aiheet Yleistä tuki- ja liikuntaelimistöstä

Lisätiedot

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE

OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE OMAHOITO-OHJEITA KEUHKOAHTAUMATAUTIA SAIRASTAVALLE Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan hyvää elämää. Uloshengityksen sekuntikapasiteetin kehitys Lähde: Peto ym.

Lisätiedot

Kumppanina NIVELRIKKO. Näin tulen toimeen. Suomen Nivelyhdistys ry

Kumppanina NIVELRIKKO. Näin tulen toimeen. Suomen Nivelyhdistys ry NIVELRIKKO Kumppanina Näin tulen toimeen Suomen Nivelyhdistys ry 2 Teksti Jari P.A. Arokoski, LT Fysiatrian dosentti ja erikoislääkäri Kivunhoitolääketieteen ja kuntoutuksen erityispätevyys Itä-Suomen

Lisätiedot

NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI

NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI NYYTIN ELÄMÄNTAITOKURSSI Sisällysluettelo Esipuhe Tervetuloa Elämäntaitokurssille. Hyvä arki, toiminta ja ajankäyttö - hyvä päivä, nukkuminen, ruokailu, liikkuminen ja mukavien asioiden tekeminen. Hyvinvointi,

Lisätiedot

1 LIIKUNTAOHJELMA 1: 13 VUOTIAS KOULULAINEN

1 LIIKUNTAOHJELMA 1: 13 VUOTIAS KOULULAINEN Kirjoittajana: Aki Tiihonen 1 LIIKUNTAOHJELMA 1: 13 VUOTIAS KOULULAINEN Liikuntaohjelman tavoitteena on parantaa henkilön elämän laatua paremman jaksamisen ja sosiaalisuuden lisääntymisen kautta sekä vähentää

Lisätiedot

IkäArvokas -hanke Kaatumistapaturmat ja niiden ennaltaehkäisy toimintakykyä edistävin keinoin

IkäArvokas -hanke Kaatumistapaturmat ja niiden ennaltaehkäisy toimintakykyä edistävin keinoin IkäArvokas -hanke Kaatumistapaturmat ja niiden ennaltaehkäisy toimintakykyä edistävin keinoin Milla Majuri- Voutilainen, Laura Tuunainen E33ASH HAV Kevät 2015 Diakonia ammattikorkeakoulu Hoitotyön koulutusohjelma

Lisätiedot

TARTU TILAISUUTEEN, ota tavaksi!

TARTU TILAISUUTEEN, ota tavaksi! TARTU IUTEEN, ota tavaksi! 1 2 RENNOS pysyviä tuloksia Tartu tilaisuuteen, ota tavaksi! -painonhallintaopas johdattaa sinut pysyviin elämäntapamuutoksiin rennolla ja nautittavalla tavalla. Opas neuvoo

Lisätiedot

Myöhäistä ei milloinkaan. Iloa liikunnasta

Myöhäistä ei milloinkaan. Iloa liikunnasta 1 KI -kunto-opas 60+ Iloa liikunnasta Jokainen meistä tarvitsee riittävästi liikuntaa läpi elämän. Säännöllinen liikkuminen on yksi hyvinvointimme ja toimintakykymme avaintekijöistä. Liikunnan merkitys

Lisätiedot

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 5 PAINAVAA ASIAA KEVYEMMÄSTÄ ELÄMÄSTÄ

YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 5 PAINAVAA ASIAA KEVYEMMÄSTÄ ELÄMÄSTÄ YLIOPPILAIDEN TERVEYDENHOITOSÄÄTIÖ OPPAITA 5 2008 PAINAVAA ASIAA KEVYEMMÄSTÄ ELÄMÄSTÄ Terveyden edistämisen keskuksen arvioima. Julkaisija: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Tilaukset: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö/julkaisut

Lisätiedot

Suunnista voimavarojesi lähteille

Suunnista voimavarojesi lähteille Suunnista voimavarojesi lähteille Tervetuloa suunnistamaan sinuun Ihmisen elämä on kokonaisvaltaista. Monet arkeen kuuluvat elementit joko vahvistavat tai heikentävät ihmisen selviytymistä ja jaksamista.

Lisätiedot

OPAS HARVINAISTA HENGITYSSAIRAUTTA SAIRASTAVALLE

OPAS HARVINAISTA HENGITYSSAIRAUTTA SAIRASTAVALLE OPAS HARVINAISTA HENGITYSSAIRAUTTA SAIRASTAVALLE Ei pidä tuijottaa sitä, mitä ei pysty tekemään, vaan sitä, mitä on vielä jäljellä. Hengitysliiton tarkoituksena on edistää hengitysterveyttä ja hengityssairaan

Lisätiedot

Sydämen vajaatoiminta. - Miten hoidan itseäni? K-S SHP

Sydämen vajaatoiminta. - Miten hoidan itseäni? K-S SHP Sydämen vajaatoiminta - Miten hoidan itseäni? K-S SHP TIETOJA JA OHJEITA SINULLE, JOLLE ON KEHITTYNYT SYDÄMEN VAJAATOIMINTA Sinulla on todettu sydämen vajaatoiminta. Koska sydämen vajaatoiminnan hoito

Lisätiedot

... 17 ... 29 ... 11... 12... 13... 14... 15... 16 ... 18... 20... 21... 23... 24... 26... 28

... 17 ... 29 ... 11... 12... 13... 14... 15... 16 ... 18... 20... 21... 23... 24... 26... 28 1 ... 7... 9... 11... 12... 13... 14... 15... 16... 17... 18... 20... 21... 23... 24... 26... 28... 29... 30... 32... 34... 36... 37... 39... 41... 43... 44... 46... 48... 48 2 ... 53... 56 3 Tämä opas

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

lisävuosia. Mitä enemmän liikkuu sitä suuremmat ovat kuitenkin liikunnan tuomat hyödyt. Liiku siis miten vaan kunhan liikut!

lisävuosia. Mitä enemmän liikkuu sitä suuremmat ovat kuitenkin liikunnan tuomat hyödyt. Liiku siis miten vaan kunhan liikut! 1 PUHE TAMPEREEN KUNTOLIIKUNTA RY:N SYYSKOKOUS 18.11.2012 Kuntoliikunnan vaikutus ihmisen hyvinvointiin Hyvää iltaa kaikille, ja kiitos kutsusta syyskokoukseenne. Olen täällä mielelläni kertomassa liikunnan

Lisätiedot

ERITYISRYHMIEN LIIKUNTATARJONTA SIILINJÄRVELLÄ syksy 2014 ja kevät 2015

ERITYISRYHMIEN LIIKUNTATARJONTA SIILINJÄRVELLÄ syksy 2014 ja kevät 2015 LIIKUNTAKALENTERI ERITYISRYHMIEN LIIKUNTATARJONTA SIILINJÄRVELLÄ syksy 2014 ja kevät 2015 Alennuskortteja Fontanellaan ja Kunnonpaikkaan kunnantalolta vapaa-aikatoimistosta voimassa arkisin Fontanellaan

Lisätiedot

Terveysliikunta. uutiset. LIIKKUMATTOMUUS haasteena

Terveysliikunta. uutiset. LIIKKUMATTOMUUS haasteena Terveysliikunta uutiset LIIKKUMATTOMUUS haasteena 2011 TerveysliikunTauutiset Liikkumattomuus haasteena UKK-instituutti 2011 Terveysliikuntauutiset 2011 Liikkumattomuus haasteena Sisällys UKK-instituutin

Lisätiedot

s e l k ä - c e n t e r 20

s e l k ä - c e n t e r 20 s e l k ä - c e n t e r 20 1 1 TÄRKEINTÄ ON AJATUS TÄRKEINTÄ ON TOIMINTA TÄRKEINTÄ OLET SINÄ Emme hoida vaivoja, jotka ovat ihmisessä,vaan ihmistä, jolla on vaivoja. Tervetuloa tutustumaan työhömme SelkäCenterissä.

Lisätiedot

Sydämesi hyvinvointi

Sydämesi hyvinvointi 1 Sydämesi hyvinvointi Sisällys Sydämesi hyvinvointi... 3 Kolesteroli... 4 Verenpaine... 6 Diabetes... 8 Ruokavalio... 10 Painonhallinta... 12 Liikunta... 14 Stressi... 16 Tupakointi... 18 Kun suunnittelet

Lisätiedot

LIIKKUJAN APTEEKKI YHTEISTYÖLLÄ LIIKKEELLE! Starttiopas uusille toimijoille

LIIKKUJAN APTEEKKI YHTEISTYÖLLÄ LIIKKEELLE! Starttiopas uusille toimijoille LIIKKUJAN APTEEKKI YHTEISTYÖLLÄ LIIKKEELLE! Starttiopas uusille toimijoille Tino-Taneli Tanttu, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry Sari Kivimäki, Kunnossa kaiken ikää (KKI) -ohjelma Katariina Tuunanen,

Lisätiedot

Yrittäjänaisen työhyvinvointi

Yrittäjänaisen työhyvinvointi Yrittäjänaisen työhyvinvointi Alle on koottu tietoa yrittäjän työhyvinvointiin liittyen. Otsikoinnin avulla löydät ne asiat, jotka sinulle ovat tärkeitä. Toivomme myös että ne auttavat arvioimaan omaa

Lisätiedot

Suomen Sydänliitto ry

Suomen Sydänliitto ry Lukijalle Kädessäsi oleva opas on tarkoitettu ensitiedoksi sydämen vajaatoimintaa sairastaville potilaille ja heidän läheisilleen. Opas sisältää perustietoja vajaatoiminnasta, sen syistä, hoidosta ja ennusteesta.

Lisätiedot

Päivitetty versio 1/2012. Sisältö

Päivitetty versio 1/2012. Sisältö Päivitetty versio 1/2012. Sisältö Johdatusta...3 1. Ammattikuljettajat - epäsäännöllisen työn haasteet terveydelle...4 1.1 Vuorotyön vaikutukset elimistössä...4 1.2 Vuorotyö asettaa haasteita terveellisten

Lisätiedot

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLFvanhempien opas Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 1. Golf harrastuksena 1. GOLF HARRASTUKSENA Golf on usein koko perheen yhteinen harrastus, mutta enenevässä määrin lapset ja nuoret innostuvat lajista

Lisätiedot

URHEILULLISET ELÄMÄNTAVAT-

URHEILULLISET ELÄMÄNTAVAT- URHEILULLISET ELÄMÄNTAVATvanhempainillan vetäjän opas SISÄLLYS Sisältö 2 Esipuhe 3 Ennen vanhempainiltaa 4 1. Urheilulliset elämäntavat 5 2. Elämänrytmi 7 3. Ravinto 9 4. Urheilu ja liikunta 12 5. Uni

Lisätiedot