A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F."

Transkriptio

1 2.2 Yksittäiset äänteet Yksittäisten äänteiden esittely on mainosmaailma vrt. Tatun ja Patun Suomi (ala sinäkin käyttää suomen kieltä) Harjoitukset ovat käytännössä pelejä, joissa keskitytään kirjaimen hahmon ja äänteen tunnistamiseen ja muistamiseen. Opitaan tunnistamaan, mikä äänne ja kirjainhahmo vastaavat toisiaan. Äänteiden esittelysivuja on 23 kpl, numerot Ne toistuvat samanmuotoisina. Yksittäisten äänteiden esittelysivut on tavaratalotyyppinen maailma. Ohjelmassa voi periaatteessa klikata mitä äännettä tahansa, missä järjestyksessä käyttäjä haluaa. Ei ole pakotettua etenemisjärjestystä. Kommentti [a1]: Harjoitellaan tunnistamaan kirjailen visuaalinen hahmo. Osataan erottaa hahmo muista kirjainhahmoista. linkit kaikkiin 23:een äänteen esittelysivuun. Linkkeinä ovat kirjaimet: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. Ne sijoittuvat ruudun reunaan esim. pystysuunnassa. Linkit ovat samanlaiset ja samassa paikassa myös äänteiden esittelysivuilla ( ). Lisäksi ruudulla on linkit: 0 Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet Lopetus Kommentti [a2]: Tässä keskitytään nimenomaan suomen kielen äänteisiin, siksi vierasperäiset kirjaimet jäävät tästä pois. Kirjainten järjestys sama kuin äänteiden yhdistelyssä. TAI äänteet eivät välttämättä ole missään "järjestyksessä". Ruudun alasta suurimman osan vie taulu, josta voi kuunnella äänteitä. Ensin taulun kirjaimet eivät ole näkyvissä (verho edessä, taulu nurinpäin, virta pois päältä tms.). Ali selostaa, mitä seuraavaksi voi tehdä. Ali sanoo: Nyt sinä voit opiskella miltä suomen äänteet kuulostavat. Kuuntele suomen kielen äänteitä. Ali laittaa taulun päälle ja osoittaa kirjaimia, joiden äänteitä voi kuunnella ja sanoo: Valitse Klikkaa. äänne tästä. Ali osoittaa kirjainlinkkejä. Sen jälkeen Ali avaa taulun, josta voi kuunnella äänteitä, ja sanoo: Kuuntele ensin kaikki äänteet tästä. Kun käyttäjä on kuunnellut kaikki äänteet kertaalleen, Ali sanoo: Valitse yksi äänne. Aloita a:sta. Ali osoittaa A-linkkiä. Voit myös pelata peliä, jossa on kaikki äänteet. Ali osoittaa linkkiä, josta pääsee Kirjaimet liikkuu -peliin ja sanoo:. Pelaa peliä, jossa on kaikki äänteet Muotoiltu: Fontti: Lihavoitu Kommentti [a3]: Miten tämän pelin saisi erilliseksi muusta? Tähän ei pitäisi ohjata heti aluksi.

2 Äänteet ovat taulussa opetusjärjestyksessä: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.. A I U S N E O L R M T Ä P K J V H Y Ö D B G F A I U S N E O L R M T Ä P K J V H Y Ö D B G F Kommentti [SM4]: Tuleeko tähän muita äänteitä? C voi olla erilainen eri sanoissa. x ja z tietysti ovat omanlaisiaan aina ja w on v. Ruotsalainen o ääntyy tietysti omalla tavallaan. Mutta voiko q:n ääntää yksin suomeksi? VAIN "SUOMALAISET ÄÄNTEET" Kommentti [I5]: "Punaisesta nuolesta" linkki Kirjaimet liikkuu -peliin, joka on oma kokonaisuutensa. Pelissä äänneryppäät: ensin 4, sitten 8 jne. äännettä. Pelin pitäisi ohjata nopeammin eteenpäin tai hidastaa osaamisen mukaan, antaa äännettä uudestaan, jos ei mene oikein Kirjaimet liikkuu -peli? Kirjaimet liikkuu -peli Pelissä klikataan ruudulla liikkuvia äänteitä kuullun perusteella. Tasoja on kolme. Kommentti [I6]: PELI mietittävä vielä ihan uudestaan: mitä äänteitä ja miten paljon kerrallaan? Pitää harkita tarkkaan että mitä muuttujia pelissä on ja miten ne suhtautuu toisiinsa! T1 / kirjaimia leijuu Ruudulla leijuu neljä äännettä. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja valitse oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla leijuvia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo jonkin äänteen. Ali valitsee ruudulta oikean kirjaimen ja klikkaa sitä. Kirjain katoaa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Leijuvat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja.

3 Kirjaimet leijuvat ruudulla verkkaisesti, toisiin törmätessään ne ehkä vähän pompahtavat eteenpäin jne. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin -merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa matkaansa. Kun neljän sarja onnistuu viisi kertaa peräkkäin heti oikein, ohjelma arpoo ruudulle 8 kirjainta. Sitten 12 ja viimeiseksi 16. T3 T2 / kirjaimia putoaa ruudulla putoaa kirjaimia verkkaisesti Ruudun yläreunasta putoaa neljä äännettä. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja valitse oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla verkkaisesti putoavia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo jonkin äänteen. Ali valitsee ruudulla putoavista kirjaimista oikean ja klikkaa sitä. Kirjain katoaa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Putoavat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja. Kirjaimet putoavat ruudulla verkkaisesti. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin - merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa putoamista. Käyttäjän pitäisi ehtiä klikata kaikki äänteet, ennen kuin ne ehtivät alas ja katoavat ruudun alareunaan. Kun käyttäjä ehtii klikata neljän sarjaa onnistuneesti viisi kertaa peräkkäin heti oikein, ohjelma arpoo ruudulle 8 kirjainta. Sitten 12 ja viimeiseksi 16. Kommentti [a7]: Testattava, onko tämä jo liikaa.

4 Putoavat äänteet: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F a, i, u, s, n, e, o, l, r, m, t, ä, p, k, j, v, h, y, ö, d, b, g, f Kone arpoo järjestyksen. Muotoiltu: Fontti: Ei Kursivoitu T5 T3 / aikapaine Osittain vastaava kuin edellä, mutta äänteet putoavat nopeammin ja putoavien äänteiden määrällä ei ole niin väliä. ( Tai on: äänteitä ei saa olla liikaa.) Pelissä kerätään pisteitä. Peli kestää tietyn ajan (mikä sopiva aika? minuutti?) ja ajan kuluminen näkyy ruudulla sekuntikellosta. Jokaisesta oikeasta klikkauksesta käyttäjä saa pisteen ja pisteet kerääntyvät ruudulle näkyviin. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja klikkaa oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla putoavia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo äänteitä. Ali valitsee ruudulla putoavista kirjaimista mahdollisimman nopeasti oikean ja klikkaa sitä. Sitä mukaa kuin Ali klikkaa oikeaa kirjainta, se katoaa. Sekuntikello ja kerääntyvät pisteet näkyvät ruudulla myös Alin pelatessa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Kuinka monta pistettä sinä saat? Ali kysyy ja näyttää pistelaskuria. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Putoavat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin -merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa putoamista. ruudulla putoaa paljon kirjaimia nopeasti ja opiskelijan täytyy löytää tietty määrä kirjaimia annetussa ajassa, kerätään pisteitä ja putoamisvauhti nopeutuu Kirjaimet liikkuu pelin viimeinen taso, jossa on sekaisin kaikkia opiskeltuja äänteitä. Tälle sivulle linkki myös sivulta 2.2.1, jossa voi kuunnella kaikkia äänteitä. (Eli voi hypätä suoraan Muotoiltu: Fontti: Kursivoitu

5 tähän, jos jo tuntee äänteet/kirjaimet.) Onko tässäkin kaikki tasot? Tai mitkä tasot olisi järkevä ottaa? Pelkkä aikapaine? Kannattaisin useampia tasoja. KUUDES TASO ( ): Kirjaimet liikkuu pelin viimeinen taso, jossa on sekaisin kaikkia opiskeltuja äänteitä. Tälle sivulle linkki myös sivulta 2.2.1, jossa voi kuunnella kaikkia äänteitä. Löydetyt kirjaimet lentävät ruudun reunassa olevaan laskuriin. Kun opiskelija klikkaa väärää merkkiä, merkki muuttuu himmeämmäksi tai muuten "joutuu pois pelistä" A linkit kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla 2.2. Lisäksi linkit: 0 Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin Lopetus : isolla, näkyvästi kirjain A a a avainsanana AVAIN avain sanan yläpuolella kuva avaimesta sanan kuuntelumahdollisuus, ääni: [avain] suuvideo A (suuvideolla näkyy pelkästään suu, joka ääntää selvästi lyhyen a-äänteen, video käynnistyy samassa ruutunäkymässä, ei erillisessä mediasoittimessa) linkki sanavideoihin ("kadunmiesvideot"), linkkikuvakkeena??? linkki karaoketekstiin A, linkkikuvakkeena??? linkki A-harjoituksiin, linkkikuvakkeena??? linkki äänitysstudioon Alun perin olemme hahmotelleet jotain tämän tyyppistä ruutunäkymää:

6 Muotoiltu: Fontti: Kursivoitu Vaikka ruudulla on monia elementtejä, näkymän pitäisi olla selkeä ja rauhallinen. Äänitysstudiossa on mahdollista äänittää äännettä A, avainsanaa avain sekä videoissa olleita sanoja. Käyttäjä kuulee mallin, sanoo itse ja äänittää sekä lopuksi kuulee molemmat. Kommentti [ 8]: Tästä tulee mieleeni, että kaiken kaikkiaan tällaiset sivut voisivat olla toimivia kielitaidottomalle. Siis että on jossain sivulla, ja sitten voi ihan omassa tahdissa, vapaassa järjestyksessä klikkailla sivulta eri toimintoja, "uida syötteessä" Kadunmiesvideot

7 : 8-10 pientä videoruutua, Ali, joka seisoo ruutukuvien vieressä, Alilla on haastattelijan varusteet. Kadunmiesvideoita on tarkoitus olla monta (ö, d, g, b, f vähemmän videoita). Jos koko riittää, videot eivät välttämättä suurene klikattaessa. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin Lopetus Videohaastatteluja: Kun ruutu aukeaa, Ali pyytää: Sano sana, joka alkaa a:lla. Haastateltavat sanovat sanan, kun käyttäjä klikkaa haastateltavan kuvaa. Lopuksi Ali ojentaa mikin kohti käyttäjää ja pyytää: Sano sana, joka alkaa a:lla. Videoilla kuultavat sanat: Ali avain aamu Aasia/ aasialainen aurinko auto alla alas asuu avaa antaa ahaa avoinna auki alennus arkipäivä alue ankara aika Tältä sivulta on myös linkki äänitysstudioon. Sanat, jotka käyttäjä sanoo, äänittyvät sinne. Ohjelma ei pysty arvioimaan, sanoiko käyttäjä oikean sanan, mutta niitä voisi arvioida vaikka luokassa opettajan johdolla. Käyttäjä voi kuunnella omaa tuotostaan rinnakkain mallin kanssa. Kadunmiesvideoista mennään takaisin A-sivulle, jonka kautta pääsee muihin harjoituksiin. Kommentti [I9]: Onko näitä linkkejä tässä ollenkaan? Onko kadunmiesvideotsivu osa A-sivua ja siten pääsy muualle on vain A-sivun kautta? Kommentti [Axxell10]: onko sanat satunnaisia, mitä haastateltavalle tulee mieleen, vai annetaanko ne valmiiksi? millä perusteella sanat valitaan? Karaoketeksti Kun käyttäjä tulee sivulle, teksti on valmiina ruudulla. Se tekstin osa korostuu, mikä kuuluu; esim. väri muuttuu liukuen tai pallo/kaari seuraa tavuittain. myös linkki takaisin, mutta ei linkkiä pääsivulle tai ulos, koska sivu on osa A-sivua samalla tavalla kuin kadunmiesvideoiden sivu.

8 A:n karaoketeksti, joka näkyy ruudulla ja kuuluu luettuna (tai laulettuna): Aa aa allin lasta pientä linnunpoikaa, pienellä linnulla on pienet siivet, joilla se poikiaan hoitaa. Aa, aa, allin lasta, pientä linnunpoikaa, pienellä linnulla on pikkuinen nokka, jolla se poikiaan hoitaa. Aa, aa, allin lasta, missäs sull' on pesä? Lahokannon kainalossa on pienen linnun pesä. Kun käyttäjä on kuunnellut tekstin kertaalleen, ruudulle tulee uudestaan-painike ja käyttäjä voi kuunnella niin monta kertaa kuin haluaa. Uudestaan-painikkeen kanssa ruudulle ilmestyy myös linkki tehtävään , linkkinä voi olla vaikka teksti Etsi Aa Klikkaa kaikki a:t Kun käyttäjä tulee tälle sivulle, hän näkee saman karaoketekstin kuin sivulla myös Ali, joka sanoo: Etsi a. Ali myös näyttää kädessään olevaa hiirtä ja klikkaa vasenta nappulaa. Samalla tekstin ensimmäinen A korostuu. Kun klikkaa oikeaa, a:n väri muuttuu ja kuuluu oikean vastauksen äänimerkki, kun klikkaa väärää kirjainta, väri ei muutu mutta kuuluu väärän vastauksen äänimerkki.. Lopuksi kaikki a:t korostuvat hienosti tekstistä. Ruudulle tulee linkit sivuille: A-sivu Maisema H1 / Maisema realistinen kaupunki"maisema". Käyttäjän tehtävänä on poimia kuvasta opiskeltavaa äännettä vastaavat kirjaimet. Etsittävä kirjain (iso ja pieni) näkyy ruudulla, kun Ali sanoo: Etsi kuvasta a. Ali osoittaa ensimmäistä a-kirjainta, joka suurenee hetkeksi ja vaihtaa väriään. Ruudun alareunassa on laskuri, joka kertoo, montako kirjainta täytyy löytyä ja montako käyttäjä on löytänyt. Tässä harjoituksessa on samat äänimerkit kuin muissakin harjoituksissa, mm. edellä harjoituksessa Linkit tältä sivulta: Kommentti [I11]: Teksti on Vox Silentin levyllä olevan version mukaan. Onko mahdollinen tekijänoikeussäännösten mukaan? Kommentti [I12]: Vai ilmestyykö Ali suoraan tälle sivulle antamaan tehtävän ohjeistusta. Ettei käyttäjän tarvitse mennä tehtävään klikkauksen kautta? Kommentti [I13]: Vai ovatko linkit valmiina ja ne korostuvat tässä? Tuleeko Ali kertomaan, mistä pääsee mihinkin? Kuuluuko linkin nimi, kun hiiren kohdistin menee sen päälle? Kommentti [I14]: Onko kaikilla sivuilla samat linkit jossain navigointipalkissa? Silloin kaikilta sivuilta pääsisi pääsivulle, alakokonaisuuden etusivulle, takaisin edelliselle sivulle ja lopetussivulle. Vai onko nämä linkit vain kunkin äänteen etusivulla ja muilta sivuilta pääsee aina sinne etusivulle? Harjoituksilla ei ole varsinaista omaa etusivua. Pitäisikö niiden olla omina linkkeinään äänteen etusivulla? Eikä siis yhtenäisenä harjoitukset-könttänä.

9 Maisemakuvia (valokuvia kaupungin teksteistä) tarvitaan 5-7 erilaista, useiden äänteiden kohdalla voidaan käyttää samaa näkymää. Kyltit, mainokset yms., joista kirjaimia poimitaan, täytyy valita sen mukaan. Rappukäytävän nimitaulu (kirjaimet: y,ö,b,g,f ),kuva kauppakadusta valomainoksineen (kirjaimet: i,m,d,) kauppakeskuksen seinä (kirjaimet: a, u,k,) jossa liikkeiden nimiä, kaupan ikkuna (kirjaimet: n,p,v), jossa mainoksia, isohkon kaupan (Stockka, Sokos) opastekyltti (kirjaimet: s,o,ä ), siis sellainen, missä kerrotaan, missä kerroksessa ym. mitäkin on, jonkinlainen tilakartta, juna-aikataulu (kirjaimet:t,e,j), ravintolan ruokalista (kirjaimet:r,l,h)? Kommentti [I15]: Voisikohan näille kuville keksiä ohjelman jossain muussa vaiheessa lisäkäyttöä? Äänteiden yhdistelytehtävissä? Esim. kun etsitään tiettyä äänneyhdistelmää tms. Kommentti [I16]: Voisikohan näille kuville keksiä ohjelman jossain muussa vaiheessa lisäkäyttöä? Äänteiden yhdistelytehtävissä? Esim. kun etsitään tiettyä äänneyhdistelmää tms. Tässä a:n kohdalla maisemana on kauppakeskuksen seinä, josta poimitaan kaikki a-kirjaimet. Seinältä täytyy tietysti löytyä monta a-kirjainta. Kun a-kirjaimet on löydetty, seuraava-painike korostuu, ja käyttäjää ohjataan näin siirtymään seuraavaan harjoitukseen H2 / Kirjaimet sekaisin kirjaimia, joiden joukosta käyttäjän täytyy poimia opetettavaa äännettä vastaavat kirjaimet. Tehtävässä on kolme tasoa: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, sekaisin molempia. Samalla tavalla kuin maiseman kohdalla ( ) ruudun alareunassa on laskuri, joka kertoo, montako kirjainta täytyy löytyä ja montako käyttäjä on löytänyt. Tässä harjoituksessa on samat äänimerkit kuin muissakin harjoituksissa, mm. edellä harjoituksessa "Hämäyskirjaimet" voivat olla myös väärin päin tai sivuttain, mutta poimittava kirjain on aina oikein päin. Tehtävä aukeaa yhteen ruutuun, jossa tasot vaihtuvat, kun käyttäjä saa poimittua ruudulta kaikki äännettä vastaavat kirjaimet. vaikkapa 10 kpl oikeita kirjaimia ja paljon muita niin että ruutu on täynnä kirjaimia. A-äänteen kohdalla kirjaimia ei tarvitse vielä olla niin paljon. Yleisilme voi olla ilmava. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Seuraava Kommentti [I17]: hämäyskirjaimet tai muut merkit Kommentti [I18]: ks kommentti kohdassa Jos harjoituksissa on näin paljon linkkejä, opiskelija voi harhautua tosi kauas siitä, mitä oli tekemässä!

10 Takaisin Lopetus T1 / isot kirjaimet sekaisin isoja kirjaimia:a, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. A-kirjaimia on 10 kpl. Katso logiikka osiosta T2 / pienet kirjaimet Muuten samanlainen näkymä kuin , mutta kirjaimet ovat pienaakkosia (a, i, u, s, n, e, o, l, r, m, t, ä, p, k, j, v, h, y, ö, d, b, g, f). Kirjaimet ovat erilaisilla fonteilla. a-kirjaimia on 10 kpl T3 / isot ja pienet Muuten samanlainen näkymä kuin , mutta nyt ruudulla on sekä suur- että pienaakkosia erilaisilla fonteilla. Käyttäjän täytyy poimia sekä isot että pienet a:t. A-kirjaimia on yhteensä 10 kpl Kuuntele äännettä Ruudun reunassa tuolilla istuu Ali, jolla on vaikka radio/cd-soitin/mp3 ja kuulokkeet. Hän sanoo: Kuuntele sana, onko sanan alussa a? Klikkaa a tai ei a (tai a, jonka päällä on ruksi). Ali kuuntelee ensin käsi korvan takana ja näyttää sitten ruudulla selvästi näkyviä kirjaimia tai symboleja. Kirjaimet/symbolit ovat keskellä sivua isoina. Käyttäjän täytyy siis klikata oikeaa symbolia kuulemansa perusteella. Ali panee soittimen päälle ja ensimmäinen sana kuuluu kaksi kertaa. Kun sana kuuluu, Ali panee taas käden korvan taakse ja sen jälkeen osoittaa symboleita ruudulla. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin

11 Lopetus alas lapsi avaa vauva äänteiden kuunteluharjoitus: I I i avainsana ISÄ isä kuvassa Ubahin mies lapsi sylissä Kommentti [SM19]: Pitäisikö näissä ensimmäisissä äänteissä olla vähän eskarityyppisiä harjoituksia? Vai pitäisikö näitä olla yksittäisten äänteiden osiossa sen kirjaimet liikkuu -pelin "tilalla", kun se peli siirtyy omaksi kokonaisuudekseen? Kumpi sana alkaa s:llä? Kaksi kuvaa, joita klikkaamalla kuulee sanan, ja pitää valita, kumpi alkaa s:llä. sanoja ja kuvia. Opiskelijan täytyy yhdistää sanojen alkutavut(tai lopputavut) oikeisiin tavuihin, jotka myös näkyvät ruudulla Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: ihana ihminen ilta ikävä ilma ikkuna iho iso Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Kis kis kissanpoika, kissa tanssii jäällä sukat, kengät kainalossa, hieno paita päällä Klikkaa kaikki i:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki i:t H1 / Maisema

12 maisemana kuva kauppakadusta valomainoksineen. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään i-kirjaimia, jotka sekoittuvat helposti l-kirjaimeen. Ne sanat, joissa on l, voisi kirjoittaa isoilla kirjaimilla. Tarkoitus ei ole tehdä liian haastavaa tehtävää tässä vaiheessa H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Tässä etsitään I-kirjaimia T2 / pienet kirjaimet Tässä etsitään i-kirjaimia T3 / isot ja pienet Tässä tulee sekä I että i Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa U U u avainsana UUNI uuni kuvassa tavallinen keittiön liesi, jonka avonainen uuninluukku on kuvan keskeinen kohta (sama liesi kuin Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi -osion keittiössä) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat:

13 Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Aurinko, aurinko lettuja paistaa, hauska on auringon lettuja maistaa, kiipeän puuhun, pistelen suuhun, loput voin heittää ukolle kuuhun. Sitten käynkin nukkumaan, pikkuinen massuni pullollaan Klikkaa kaikki u:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki u:t H1 / Maisema maisemana kauppakeskuksen seinä (esim Kamppi Helsingissä). Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään u-kirjaimia, sekä isoja että pieniä saa olla sekaisin H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Tässä etsitään U-kirjaimia T2 / pienet kirjaimet Tässä etsitään u-kirjaimia T3 / isot ja pienet Tässä tulee sekä U että u Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa

14 2.2.5 S S s avainsana SUU suu kuvassa jonkun opashahmon suu Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Vesihiisi sihisi hississä Klikkaa kaikki s:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki s:t H1 / Maisema maisemana ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään s-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Etsitään S-kirjaimia.

15 T2 / pienet kirjaimet Etsitään s-kirjaimia T3 / isot ja pienet sekaisin sekä pieniä, että isoja s-kirjaimia. Fontit voivat olla hyvin erilaisia Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa N N n avainsana NAPPI nappi kuvassa tavallinen, suurehko nappi Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Nuku, nuku nurmilintu, väsy, väsy västäräkki. Nuku kun minä nukutan, väsy kun minä väsytän.

16 Klikkaa kaikki n:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki n:t H1 / Maisema maisemana kaupan ikkuna tai mainosseinä, jossa on paljon mainoksia. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään n-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen. Etsitään sekä isoja että pieniä kirjaimia H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa E E e avainsana EURO euro kuvassa euron raha Kadunmiesvideot

17 Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Entten tentten teelika mentten, hissun kissun vaapula vissun, eelin keelin plot, viipula vaapula vot, Eskon saum, pium paum, nyt mä lähden tästä pelistä pois. Puh pah pelistä pois! Klikkaa kaikki e:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki e:t H1 / Maisema maisemana aseman juna-aikataulu, jossa on paikannimiä ja lähtöaikoja. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään isoja ja pieniä e-kirjaimia. Kuva on taas mahdollisimman luonnollinen, esimerkiksi Helsingin rautatieasemalta H2 / Kirjaimet

18 T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Valitse sopiva kirjain. Mikä kirjain kuuluu sanan alussa tai lopussa? Valitaan kahdesta tai kolmesta vaihtoehdosta. Sopisiko esim. vokaalien erotukseen? Tuleeko a, e, i? O O o avainsana OVI ovi kuvassa Ubahin asunnon ulko-ovi, joka näkyy myös asuntopelissä osiossa Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Omena oo, ompom poo, pila pala pelistä pois.

19 Klikkaa kaikki o:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki o:t H1 / Maisema maisemana ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään s-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa L L l avainsana LAPSI lapsi kuvassa Ubahin lapsista joku (sama kuin osiossa ) Kadunmiesvideot

20 Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Maalari maalasi taloa, sinistä ja punaista, illan tullen sanoi hän, hyt mä lähden tästä talosta pois. Puh pah pelistä pois! Klikkaa kaikki l:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki l-kirjaimet H1 / Maisema maisemana ravintolan ruokalista. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään l-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen. L-kirjain sekoittuu helposti isoon i:hin. Ei ole edelleenkään tarkoitus hämätä, mutta nyt pieniäkin l-kirjaimia täytyy olla. Ruokalista voisi olla sellaisella fontilla, josta pieni l ja iso I erottuvat selvästi H2 / Kirjaimet

21 T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa R R r avainsana RADIO radio kuvassa radio (joka voi näkyä myös Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi -keittiössä) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Ärrän kierrän orren ympäri, ässän pistän taskuun Klikkaa kaikki r:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki r:t.

22 H1 / Maisema maisemana ravintolan ruokalista,. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään r-kirjaimia, sekä isoja että pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa M M m avainsana MUNA muna kuvassa kananmuna (+ kenno?) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti

23 Karaoketeksti tässä: Mies kysyi minulta erämaassa: "Montako meressä on mansikkaa?" Vastasin viisaasti:"yhtä monta kuin metsässä kasvaa silakkaa." Klikkaa kaikki m:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki m:t H1 / Maisema maisemana uudestaan kuva kauppakadusta valomainoksineen, joka oli jo osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään m-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa T

24 T t avainsana TUOLI tuoli kuvassa tuoli, jollainen löytyy myös asuntopelin ( ) jostain huoneesta Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Klikkaa kaikki t:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki t-kirjaimet H1 / Maisema maisemana uudestaan juna-aikataulu,. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään t-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä

25 Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa Ä Ä ä ä avainsana ÄITI äiti kuvassa Ubah lasten kanssa Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Lääkäri määrääsi väärää päänsärkylääkettä Klikkaa kaikki ä:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki ä:t H1 / Maisema

26 maisemana uudestaan ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on, ja joka oli jo osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään ä-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Valitse sopiva kirjain. Mikä kirjain kuuluu sanan alussa tai lopussa? Valitaan kahdesta vaihtoehdosta. Sopisiko esim. vokaalien erotukseen? Tuleeko a vai ä? Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa P P p avainsana PORKKANA porkkana kuvassa porkkana Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat:

27 Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Appilan pappilan apupapin papupata pankolla kiehuu ja kuohuu. Pappilan paksuposki piski pisti paksun papukeiton poskeensa Klikkaa kaikki p:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki p:t H1 / Maisema maisemana kaupan ikkuna tai mainosseinä, kuten osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään p-kirjaimia. Etsitään sekä isoja että pieniä kirjaimia H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa K K k

A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.

A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. 2.2 Yksittäiset äänteet Yksittäisten äänteiden esittely on mainosmaailma vrt. Tatun ja Patun Suomi (ala sinäkin käyttää suomen kieltä) Harjoitukset ovat käytännössä pelejä, joissa keskitytään kirjaimen

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

ABC kissa kävelee. A B C kissa kävelee. Tikapuita pitkin taivaaseen. A B C D E. kas kissa hyppelee! Kuuntelu

ABC kissa kävelee. A B C kissa kävelee. Tikapuita pitkin taivaaseen. A B C D E. kas kissa hyppelee! Kuuntelu Kappale 1 ABC ABC kissa kävelee A B C kissa kävelee. Tikapuita pitkin taivaaseen. A B C D E kas kissa hyppelee! Kuuntelu Kuuntele kirjan teksti ABC internetistä (äänite numero 1). 3 Suomen kielen aakkoset

Lisätiedot

1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms?

1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms? 1 Tietokone Kuva5:Ruudulla näkyy tietokone, jonka ääressä Mai istuu. Tietokoneen osat ovat pöydällä: näyttö, hiiri, näppäimistö, kuulokkeet Main päässä. Näkymä on Main selän takaa. Kaikissa kolmessa kokonaisuudessa

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa 1 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat... 10 2.3.1.2 Ali-teksti karaokena

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi Ruutunäkymä: Taustalla sama kirjastohuone, joka on pääsivulla. Lisäksi kuvassa esimerkiksi kirjakasa tai kirjat hyllyssä. Kirjat ovat linkkejä äänneryppäisiin. Äänneryppäät

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain?

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain? 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi Ruutunäkymä: Taustalla sama kirjastohuone, joka on pääsivulla. Lisäksi kuvassa esimerkiksi kirjakasa tai kirjat hyllyssä. Kirjat ovat linkkejä äänneryppäisiin. Äänneryppäät

Lisätiedot

ABC kissa kävelee. A B C kissa kävelee. Tikapuita pitkin taivaaseen. A B C D E. kas kissa hyppelee! Kuuntelu (www.helao.fi/kats)

ABC kissa kävelee. A B C kissa kävelee. Tikapuita pitkin taivaaseen. A B C D E. kas kissa hyppelee! Kuuntelu (www.helao.fi/kats) Kappale 1 ABC ABC kissa kävelee A B C kissa kävelee. Tikapuita pitkin taivaaseen. A B C D E kas kissa hyppelee! Kuuntelu () Kuuntele kirjan teksti ABC internetistä (äänite numero 1). 3 Suomen kielen aakkoset

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa 1 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat... 10 2.3.1.2 Ali-teksti karaokena

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Tervetuloa kouluun! Kustannusosakeyhtiö Otava 2011

Tervetuloa kouluun! Kustannusosakeyhtiö Otava 2011 Tervetuloa kouluun! Ohjeet tehtäviin Taikamaan aapisen tutustumistehtävien avulla oppilaat muun muassa harjoittelevat tunnistamaan kirjaimia ja numeroita sekä nimeämään asioita. uutama aapisen hahmokin

Lisätiedot

EuroTraffic Language Training

EuroTraffic Language Training EuroTraffic Language Training Käyttäjän opas Sisällysluettelo Kurssin aloittaminen... 3 Rekisteröityminen... 4 Sisäänkirjautuminen... 6 Tehtävien aloittaminen... 7 Sanasto... 9 Yhdistä ääni ja kuva...

Lisätiedot

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa.

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. OSA 1: INTRO Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. Klikataan version valintakuvaa (ryhmäpeli) ja siirrytään eteenpäin Kertoja: Ryhmäpeli on tarkoitettu

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty.

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty. Nä-mä jo o-saam-me. Kir-joi-ta sa-nat so-pi-van ku-van al-le. Li-sää puut-tu-vat ta-vut. Piir-rä ju-tus-ta ku-va. Kek-si pen-nuil-le ni-met.... 8 9 Kirjoita ku-vaan: Piir-rä ku-vaan: Lu-mi-u-kol-le hat-tu

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla

Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Ideoita pihapeleihin taikasauva, aarrearkku ja kristallipallo avainsanoilla Lähde: Amob ideointipalveri 2010 Saarijärven koulu Kirkonrotta / Rönttö / Kymmenen tikkua laudalla: piilossa olija voi nähdä

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen

Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen Ohjeistus Seppo pelipalvelun käyttämiseen Kirjautuminen Seppo pelipalveluun Seppo (ex-smartfeet) löytyy nykyään osoitteesta seppo.io. Kirjautumiseen tarvitset käyttäjätunnuksen sekä salasanan. Salpauksessa

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi.

Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi. Ennen ensimmäistä kirjautumista käyttäjän tulee saada kutsu Sporttisaitin jäseneksi. Jäsenkutsun mukana tulee linkki, josta pääsee täyttämään omat tietonsa. Sporttisaitti ei vaadi uusia käyttäjiä laittamaan

Lisätiedot

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä?

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? MONIKON PARTITIIVI KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? Minulla on kirjoja. Hänellä on koiria. Minulla ei ole levyjä. Hänellä ei ole ystäviä. 2. Missä? Mistä? VERBI Mitä? Ketä? Mihin? (yksikkö) Pöydällä

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Prosenttikäsite-pelin ohje

Prosenttikäsite-pelin ohje 1(5) Prosenttikäsite-pelin ohje Yksi neljäsosa kakkua Tässä pelissä opitaan yhdistämään * murtoluvun kuva ja sanallinen kuvaus sekä murtolukumerkintä * murto- ja desimaali- sekä %-luvun merkinnät. 0,25

Lisätiedot

Kissa. yy Vanhustyön keskusliiton Vahvikeaineistopankista (www.vahvike.fi),

Kissa. yy Vanhustyön keskusliiton Vahvikeaineistopankista (www.vahvike.fi), MAATILAN ELÄINDOMINO 2 Vaihtoehtoja Ohjetta kannattaa soveltaa pelaajille sopivaksi. Pelaajat voivat myös muodostaa pareja. Säännöt on helpompi muistaa, jos kettukortit jättää pois. mä Leh Dominossa on

Lisätiedot

Agricolan Monenlaista luettavaa 2

Agricolan Monenlaista luettavaa 2 Helikopteri Jo 500 vuotta sitten italialainen keksijä Leonardo da Vinci suunnitteli helikopterin. Silloin sellaista ei kuitenkaan osattu vielä valmistaa. Vasta 70 vuotta sitten tehtiin ensimmäinen toimiva

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki

SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI. Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki SOSIAALISESTI MONIMUOTOINEN KAUPUNKI Liisa Häikiö & Liina Sointu Yhteiskuntatieteiden tiedekunta Tampereen yliopisto Ketterä kaupunki AAMUSTA ILTAAN ON KIINNI. JA YÖTKIN JOSKUS Se menikin sitten sillain,

Lisätiedot

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku Puzzle SM 005 5. 5.7.005 Pistelasku Jokaisesta oikein ratkotusta tehtävästä saa yhden () pisteen, minkä lisäksi saa yhden () bonuspisteen jokaisesta muusta ratkojasta, joka ei ole osannut ratkoa tehtävää.

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

Etusivu 1. Näkymä ja aktivointi 2. Tee partituuripohja 3. Tee nuotteja 4. Sanat, sointumerkit Pikkukappale. Pikkukappale

Etusivu 1. Näkymä ja aktivointi 2. Tee partituuripohja 3. Tee nuotteja 4. Sanat, sointumerkit Pikkukappale. Pikkukappale Etusivu 1. Näkymä ja aktivointi 2. Tee partituuripohja 3. Tee nuotteja 4. Sanat, sointumerkit... 5. Pikkukappale Pikkukappale Viimeinen oppitunti kertaa aiemmin opittuja asioita. Lisäksi harjoitellaan

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Ilolan perhe Ilolan perhe 1 Pentti ja Liisa ovat Reinon, Jaanan ja Veeran isä ja äiti. Heidän lapsiaan ovat Reino, Jaana ja Veera. 'Pikku-Veera' on perheen nuorin. Hän on vielä vauva. Henry-vaari on perheen vanhin.

Lisätiedot

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu FM, laaja-alainen erityisopettaja Tiina Muukka 20.11.2012 Oulu Primaarilukutaidoton = oppija ei osaa lukea/kirjoittaa millään kielellä eikä hänellä ole tavallisesti koulutaustaa Sekundaarilukutaitoinen

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. ensimmäinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. ensimmäinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi ensimmäinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

H5P-työkalut Moodlessa

H5P-työkalut Moodlessa H5P-työkalut Moodlessa 1. H5P-työkalujen käyttöönotto Moodlessa Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Emma Hanhiniemi 1. Klikkaa Moodlen muokkausnäkymässä Lisää aktiviteetti tai aineisto -linkkiä. 2.

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013

Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Esi-kakkosen uutiset Helmikuu 2013 Me haastateltiin1a luokkaa, mikä on heidän lempitalviurheilulajinsa. Suosituin laji oli hiihto. Tekijät Kerttu,Iida,Veikka ja Bedran Haastattelimme apulaisrehtoria Katri

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI)

ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) ESLC koetyökalun ohjeet opiskelijalle (FI) Sisällysluettelo 1 JOHDANTO 3 2 KOKEIDEN SUORITTAMINEN 3 2.1 Sisäänkirjautuminen 3 2.2 Ääniasetusten testaus kuullunymmärtämiskoetta varten 5 2.3 Kokeen suorittaminen

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3. TILASTOINTI Näkymän muokkaus Kokoonpanot Pelaajien vaihtaminen Maali Rangaistukset Poista -toiminto

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Ohjeet. Ohjeita on kahdessa paikassa. Admin-näytön oikeassa ylänurkasta. Seura- sivuilta kohdasta Dokumentit

Ohjeet. Ohjeita on kahdessa paikassa. Admin-näytön oikeassa ylänurkasta. Seura- sivuilta kohdasta Dokumentit Ohjeet Ohjeita on kahdessa paikassa Admin-näytön oikeassa ylänurkasta Seura- sivuilta kohdasta Dokumentit Jps.fi -periaatteita 1. Ensin luodaan joukkue (pääkäyttäjä) 1. joukkueen luominen synnyttää Ryhmän

Lisätiedot

MAATILAN ELÄINDOMINO 1

MAATILAN ELÄINDOMINO 1 MAATILAN ELÄINDOMINO 1 Vaihtoehtoja Pelaajat voivat myös muodostaa pareja. Säännöt on helpompi muistaa, jos kettukortin jättää pois. Myös tuplakortit voi jättää pois. Sääntöjä voi yksinkertaistaa esimerkiksi

Lisätiedot

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko

Fonttimuotoilut. Fontin tyyppi ja fonttikoko Fonttimuotoilut Kun haluat muotoilla jonkin sanan tai osan tekstistä, sinun pitää ensin "maalata" ko. alue. Maalaaminen tapahtuu vetämällä alueen yli hiiren ykköspainike alas painettuna. Maalattu alue

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja

Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Pupu Painokkaan pihapuuhakirja Turun Kaupungin Terveystoimi Tartuthan käpälään! --hei, näin me lähdetään! --pihapoluille leikkimään! --pupun loikkia hyppimään! Nurkkajussia Yksi leikkijöistä on nurkkajussi,

Lisätiedot

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit.

Tehtävä. Asetukset. Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Tehtävä Moodlen versiossa 2.3. käyttöön tuli uusi tehtävätyyppi, jonka on tarkoitus tulevaisuudessa korvata aiemmat tehtävätyypit. Uusi tehtävä näkyy Lisää aineisto tai aktiviteetti - valikossa muiden

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään

Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Tehtäviä ja vinkkejä koulun tutustumispäivään Koulun tutustumispäivä Vinkkejä opettajalle Varaa oppilaille lyijykynät, kumit ja puuvärit (keltainen, sininen, punainen, ruskea). Kouluun ja omaan uuteen

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet kirjautunut sisään kotisivuillesi, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

Alma-mobiiliverkosto aineisto-ohjeet. Päivitetty 13.11.2014

Alma-mobiiliverkosto aineisto-ohjeet. Päivitetty 13.11.2014 Alma-mobiiliverkosto aineisto-ohjeet Päivitetty 13.11.2014 Rich media ratkaisut helposti Alman medioihin Seuraavat mainosmuodot toteutetaan kaikkiin Alman mobiilipalveluihin ilman teknisiä tuotantokustannuksia:

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

ChatSimulaatio Käyttöopas

ChatSimulaatio Käyttöopas ChatSimulaatio Käyttöopas 2 1. ChatSimulaation etusivu Etusivulla on seuraavat toiminnot (kuva 1). 1. Kielivalikko 4. Linkit 2. Ohjeet 5. Kirjaudu 3. Materiaalit 6. Ilmoitustaulu Kuva 1. ChatSimulaation

Lisätiedot

S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta

S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta S-114.2720 Havaitseminen ja toiminta Heikki Hyyti 60451P Harjoitustyö 2 visuaalinen prosessointi Treismanin FIT Kuva 1. Kuvassa on Treismanin kokeen ensimmäinen osio, jossa piti etsiä vihreätä T kirjainta.

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3. 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7. 3 Palautusten tallentaminen omalle koneelle... Palautuslaatikko 2 Sisällysluettelo 1 Yleistä Palautuslaatikosta... 3 1.1 Palautuslaatikon luominen... 3 2 Tarkastajan yhteenvetonäkymä... 7 2.1 Palautusten tarkastelu... 8 2.2 Arvosanojen antaminen...

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita.

Jotta voit käyttää Facebookia täytyy sinun ensiksi luoda sinne käyttäjätili. Käyttäjätilin luominen onnistuu noudattamalla seuraavia ohjeita. Facebook-pikaopas Mikä Facebook on? Facebook on internetissä toimiva sosiaalinen palvelu, jonka avulla sen käyttäjät voivat olla yhteydessä ystäviinsä ja sukulaisiinsa, jakaa kuvia ja videoita sekä liittyä

Lisätiedot

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013 Rekisteröitymisohje Vaihe 1 Kiitos osoittamastasi luottamuksesta ja ilmoituksesta liittyä Suomen Yrittäjien hankintaasiamiespalvelun käyttäjäksi. Tämä ohje koskee rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

Tero Mononen / Kumppanuuskampus

Tero Mononen / Kumppanuuskampus Yksi tili kaikkiin Googlen palveluihin. Ne joilla on GOOGLE TILI, tutkikaa ja testatkaa sivun 19 valikosta löytyvää GOOGLE DRIVE -palvelua https://accounts.google.com/signup 1 Yksityisille ilmainen palvelu

Lisätiedot

Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari

Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari Miten opetan suomea? luento 19.8.2011 CIMO:ssa Comenius-apulaisopettajiksi lähteville Emmi Pollari Suomen kielestä 1/2 erilainen kieli kuinka eroaa indoeurooppalaisista kielistä? o ei sukuja, ei artikkeleita,

Lisätiedot

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6

Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 Kenguru Benjamin (6. ja 7. luokka) ratkaisut sivu 1 / 6 3 pisteen tehtävät 1) Mikä on pienin? A) 2 + 0 + 0 + 8 B) 200 : 8 C) 2 0 0 8 D) 200 8 E) 8 + 0 + 0 2 2) Millä voidaan korvata, jotta seuraava yhtälö

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Valloita finanssikaupunki

Valloita finanssikaupunki F I N A N Z I T Y TOIMISTOPÄÄLLIKÖN KIERROS Pelaa Finanzityä ohjatun kierroksen avulla! Täytä samalla pelikierrosta koskevat kysymykset. Valloita finanssikaupunki Finanzity. 230 000 ihmisen, 1 578 yrityksen,

Lisätiedot

Tavallisen videomainoksen sijasta Ruudussa voidaan mainostauolla esittää dynaamisia spotteja.

Tavallisen videomainoksen sijasta Ruudussa voidaan mainostauolla esittää dynaamisia spotteja. RUUTU DYNAAMINEN SPOTTI TEKNISET OHJEET Versio 1.0 Yleistä Tavallisen videomainoksen sijasta Ruudussa voidaan mainostauolla esittää dynaamisia spotteja. Dynaamiset spotit ovat flash mainoksia, jotka mahdollistavat

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

Helsingin yliopiston LUMA-keskus

Helsingin yliopiston LUMA-keskus Ohjeet salasanankyselijän ohjelmoimiseen Scratchilla 1. Ohjelmoidaan oma salasanankyselijä Scratch-ohjelmalla. Kyselijä kysyy salasanaa niin kauan, kunnes käyttäjä syöttää oikean salasanan. 2. Mene osoitteeseen

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen Mikä on Twitter? Twitter on suosittu yhteisö ja mikroblogipalvelu, jonka välityksellä yritykset, ystävät ja perheenjäsenet voivat kommunikoida keskenään. Twitterin käyttö vastaa kysymykseen mitä teet tällä

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE

LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Sisältö Johdanto 1. Haku- ja tulostustyökalut 1.1 Pikahaku 1.2 Haku karttatasoista 1.3. Osoitteen haku kartalle 2. Karttatyökalut 2.1 Lähennä 2.2 Siirrä 2.3 Karttatason

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot