A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F."

Transkriptio

1 2.2 Yksittäiset äänteet Yksittäisten äänteiden esittely on mainosmaailma vrt. Tatun ja Patun Suomi (ala sinäkin käyttää suomen kieltä) Harjoitukset ovat käytännössä pelejä, joissa keskitytään kirjaimen hahmon ja äänteen tunnistamiseen ja muistamiseen. Opitaan tunnistamaan, mikä äänne ja kirjainhahmo vastaavat toisiaan. Äänteiden esittelysivuja on 23 kpl, numerot Ne toistuvat samanmuotoisina. Yksittäisten äänteiden esittelysivut on tavaratalotyyppinen maailma. Ohjelmassa voi periaatteessa klikata mitä äännettä tahansa, missä järjestyksessä käyttäjä haluaa. Ei ole pakotettua etenemisjärjestystä. Kommentti [a1]: Harjoitellaan tunnistamaan kirjailen visuaalinen hahmo. Osataan erottaa hahmo muista kirjainhahmoista. linkit kaikkiin 23:een äänteen esittelysivuun. Linkkeinä ovat kirjaimet: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. Ne sijoittuvat ruudun reunaan esim. pystysuunnassa. Linkit ovat samanlaiset ja samassa paikassa myös äänteiden esittelysivuilla ( ). Lisäksi ruudulla on linkit: 0 Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet Lopetus Kommentti [a2]: Tässä keskitytään nimenomaan suomen kielen äänteisiin, siksi vierasperäiset kirjaimet jäävät tästä pois. Kirjainten järjestys sama kuin äänteiden yhdistelyssä. TAI äänteet eivät välttämättä ole missään "järjestyksessä". Ruudun alasta suurimman osan vie taulu, josta voi kuunnella äänteitä. Ensin taulun kirjaimet eivät ole näkyvissä (verho edessä, taulu nurinpäin, virta pois päältä tms.). Ali selostaa, mitä seuraavaksi voi tehdä. Ali sanoo: Nyt sinä voit opiskella miltä suomen äänteet kuulostavat. Kuuntele suomen kielen äänteitä. Ali laittaa taulun päälle ja osoittaa kirjaimia, joiden äänteitä voi kuunnella ja sanoo: Valitse Klikkaa. äänne tästä. Ali osoittaa kirjainlinkkejä. Sen jälkeen Ali avaa taulun, josta voi kuunnella äänteitä, ja sanoo: Kuuntele ensin kaikki äänteet tästä. Kun käyttäjä on kuunnellut kaikki äänteet kertaalleen, Ali sanoo: Valitse yksi äänne. Aloita a:sta. Ali osoittaa A-linkkiä. Voit myös pelata peliä, jossa on kaikki äänteet. Ali osoittaa linkkiä, josta pääsee Kirjaimet liikkuu -peliin ja sanoo:. Pelaa peliä, jossa on kaikki äänteet Muotoiltu: Fontti: Lihavoitu Kommentti [a3]: Miten tämän pelin saisi erilliseksi muusta? Tähän ei pitäisi ohjata heti aluksi.

2 Äänteet ovat taulussa opetusjärjestyksessä: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.. A I U S N E O L R M T Ä P K J V H Y Ö D B G F A I U S N E O L R M T Ä P K J V H Y Ö D B G F Kommentti [SM4]: Tuleeko tähän muita äänteitä? C voi olla erilainen eri sanoissa. x ja z tietysti ovat omanlaisiaan aina ja w on v. Ruotsalainen o ääntyy tietysti omalla tavallaan. Mutta voiko q:n ääntää yksin suomeksi? VAIN "SUOMALAISET ÄÄNTEET" Kommentti [I5]: "Punaisesta nuolesta" linkki Kirjaimet liikkuu -peliin, joka on oma kokonaisuutensa. Pelissä äänneryppäät: ensin 4, sitten 8 jne. äännettä. Pelin pitäisi ohjata nopeammin eteenpäin tai hidastaa osaamisen mukaan, antaa äännettä uudestaan, jos ei mene oikein Kirjaimet liikkuu -peli? Kirjaimet liikkuu -peli Pelissä klikataan ruudulla liikkuvia äänteitä kuullun perusteella. Tasoja on kolme. Kommentti [I6]: PELI mietittävä vielä ihan uudestaan: mitä äänteitä ja miten paljon kerrallaan? Pitää harkita tarkkaan että mitä muuttujia pelissä on ja miten ne suhtautuu toisiinsa! T1 / kirjaimia leijuu Ruudulla leijuu neljä äännettä. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja valitse oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla leijuvia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo jonkin äänteen. Ali valitsee ruudulta oikean kirjaimen ja klikkaa sitä. Kirjain katoaa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Leijuvat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja.

3 Kirjaimet leijuvat ruudulla verkkaisesti, toisiin törmätessään ne ehkä vähän pompahtavat eteenpäin jne. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin -merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa matkaansa. Kun neljän sarja onnistuu viisi kertaa peräkkäin heti oikein, ohjelma arpoo ruudulle 8 kirjainta. Sitten 12 ja viimeiseksi 16. T3 T2 / kirjaimia putoaa ruudulla putoaa kirjaimia verkkaisesti Ruudun yläreunasta putoaa neljä äännettä. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja valitse oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla verkkaisesti putoavia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo jonkin äänteen. Ali valitsee ruudulla putoavista kirjaimista oikean ja klikkaa sitä. Kirjain katoaa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Putoavat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja. Kirjaimet putoavat ruudulla verkkaisesti. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin - merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa putoamista. Käyttäjän pitäisi ehtiä klikata kaikki äänteet, ennen kuin ne ehtivät alas ja katoavat ruudun alareunaan. Kun käyttäjä ehtii klikata neljän sarjaa onnistuneesti viisi kertaa peräkkäin heti oikein, ohjelma arpoo ruudulle 8 kirjainta. Sitten 12 ja viimeiseksi 16. Kommentti [a7]: Testattava, onko tämä jo liikaa.

4 Putoavat äänteet: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F a, i, u, s, n, e, o, l, r, m, t, ä, p, k, j, v, h, y, ö, d, b, g, f Kone arpoo järjestyksen. Muotoiltu: Fontti: Ei Kursivoitu T5 T3 / aikapaine Osittain vastaava kuin edellä, mutta äänteet putoavat nopeammin ja putoavien äänteiden määrällä ei ole niin väliä. ( Tai on: äänteitä ei saa olla liikaa.) Pelissä kerätään pisteitä. Peli kestää tietyn ajan (mikä sopiva aika? minuutti?) ja ajan kuluminen näkyy ruudulla sekuntikellosta. Jokaisesta oikeasta klikkauksesta käyttäjä saa pisteen ja pisteet kerääntyvät ruudulle näkyviin. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja klikkaa oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla putoavia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo äänteitä. Ali valitsee ruudulla putoavista kirjaimista mahdollisimman nopeasti oikean ja klikkaa sitä. Sitä mukaa kuin Ali klikkaa oikeaa kirjainta, se katoaa. Sekuntikello ja kerääntyvät pisteet näkyvät ruudulla myös Alin pelatessa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Kuinka monta pistettä sinä saat? Ali kysyy ja näyttää pistelaskuria. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Putoavat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin -merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa putoamista. ruudulla putoaa paljon kirjaimia nopeasti ja opiskelijan täytyy löytää tietty määrä kirjaimia annetussa ajassa, kerätään pisteitä ja putoamisvauhti nopeutuu Kirjaimet liikkuu pelin viimeinen taso, jossa on sekaisin kaikkia opiskeltuja äänteitä. Tälle sivulle linkki myös sivulta 2.2.1, jossa voi kuunnella kaikkia äänteitä. (Eli voi hypätä suoraan Muotoiltu: Fontti: Kursivoitu

5 tähän, jos jo tuntee äänteet/kirjaimet.) Onko tässäkin kaikki tasot? Tai mitkä tasot olisi järkevä ottaa? Pelkkä aikapaine? Kannattaisin useampia tasoja. KUUDES TASO ( ): Kirjaimet liikkuu pelin viimeinen taso, jossa on sekaisin kaikkia opiskeltuja äänteitä. Tälle sivulle linkki myös sivulta 2.2.1, jossa voi kuunnella kaikkia äänteitä. Löydetyt kirjaimet lentävät ruudun reunassa olevaan laskuriin. Kun opiskelija klikkaa väärää merkkiä, merkki muuttuu himmeämmäksi tai muuten "joutuu pois pelistä" A linkit kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla 2.2. Lisäksi linkit: 0 Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin Lopetus : isolla, näkyvästi kirjain A a a avainsanana AVAIN avain sanan yläpuolella kuva avaimesta sanan kuuntelumahdollisuus, ääni: [avain] suuvideo A (suuvideolla näkyy pelkästään suu, joka ääntää selvästi lyhyen a-äänteen, video käynnistyy samassa ruutunäkymässä, ei erillisessä mediasoittimessa) linkki sanavideoihin ("kadunmiesvideot"), linkkikuvakkeena??? linkki karaoketekstiin A, linkkikuvakkeena??? linkki A-harjoituksiin, linkkikuvakkeena??? linkki äänitysstudioon Alun perin olemme hahmotelleet jotain tämän tyyppistä ruutunäkymää:

6 Muotoiltu: Fontti: Kursivoitu Vaikka ruudulla on monia elementtejä, näkymän pitäisi olla selkeä ja rauhallinen. Äänitysstudiossa on mahdollista äänittää äännettä A, avainsanaa avain sekä videoissa olleita sanoja. Käyttäjä kuulee mallin, sanoo itse ja äänittää sekä lopuksi kuulee molemmat. Kommentti [ 8]: Tästä tulee mieleeni, että kaiken kaikkiaan tällaiset sivut voisivat olla toimivia kielitaidottomalle. Siis että on jossain sivulla, ja sitten voi ihan omassa tahdissa, vapaassa järjestyksessä klikkailla sivulta eri toimintoja, "uida syötteessä" Kadunmiesvideot

7 : 8-10 pientä videoruutua, Ali, joka seisoo ruutukuvien vieressä, Alilla on haastattelijan varusteet. Kadunmiesvideoita on tarkoitus olla monta (ö, d, g, b, f vähemmän videoita). Jos koko riittää, videot eivät välttämättä suurene klikattaessa. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin Lopetus Videohaastatteluja: Kun ruutu aukeaa, Ali pyytää: Sano sana, joka alkaa a:lla. Haastateltavat sanovat sanan, kun käyttäjä klikkaa haastateltavan kuvaa. Lopuksi Ali ojentaa mikin kohti käyttäjää ja pyytää: Sano sana, joka alkaa a:lla. Videoilla kuultavat sanat: Ali avain aamu Aasia/ aasialainen aurinko auto alla alas asuu avaa antaa ahaa avoinna auki alennus arkipäivä alue ankara aika Tältä sivulta on myös linkki äänitysstudioon. Sanat, jotka käyttäjä sanoo, äänittyvät sinne. Ohjelma ei pysty arvioimaan, sanoiko käyttäjä oikean sanan, mutta niitä voisi arvioida vaikka luokassa opettajan johdolla. Käyttäjä voi kuunnella omaa tuotostaan rinnakkain mallin kanssa. Kadunmiesvideoista mennään takaisin A-sivulle, jonka kautta pääsee muihin harjoituksiin. Kommentti [I9]: Onko näitä linkkejä tässä ollenkaan? Onko kadunmiesvideotsivu osa A-sivua ja siten pääsy muualle on vain A-sivun kautta? Kommentti [Axxell10]: onko sanat satunnaisia, mitä haastateltavalle tulee mieleen, vai annetaanko ne valmiiksi? millä perusteella sanat valitaan? Karaoketeksti Kun käyttäjä tulee sivulle, teksti on valmiina ruudulla. Se tekstin osa korostuu, mikä kuuluu; esim. väri muuttuu liukuen tai pallo/kaari seuraa tavuittain. myös linkki takaisin, mutta ei linkkiä pääsivulle tai ulos, koska sivu on osa A-sivua samalla tavalla kuin kadunmiesvideoiden sivu.

8 A:n karaoketeksti, joka näkyy ruudulla ja kuuluu luettuna (tai laulettuna): Aa aa allin lasta pientä linnunpoikaa, pienellä linnulla on pienet siivet, joilla se poikiaan hoitaa. Aa, aa, allin lasta, pientä linnunpoikaa, pienellä linnulla on pikkuinen nokka, jolla se poikiaan hoitaa. Aa, aa, allin lasta, missäs sull' on pesä? Lahokannon kainalossa on pienen linnun pesä. Kun käyttäjä on kuunnellut tekstin kertaalleen, ruudulle tulee uudestaan-painike ja käyttäjä voi kuunnella niin monta kertaa kuin haluaa. Uudestaan-painikkeen kanssa ruudulle ilmestyy myös linkki tehtävään , linkkinä voi olla vaikka teksti Etsi Aa Klikkaa kaikki a:t Kun käyttäjä tulee tälle sivulle, hän näkee saman karaoketekstin kuin sivulla myös Ali, joka sanoo: Etsi a. Ali myös näyttää kädessään olevaa hiirtä ja klikkaa vasenta nappulaa. Samalla tekstin ensimmäinen A korostuu. Kun klikkaa oikeaa, a:n väri muuttuu ja kuuluu oikean vastauksen äänimerkki, kun klikkaa väärää kirjainta, väri ei muutu mutta kuuluu väärän vastauksen äänimerkki.. Lopuksi kaikki a:t korostuvat hienosti tekstistä. Ruudulle tulee linkit sivuille: A-sivu Maisema H1 / Maisema realistinen kaupunki"maisema". Käyttäjän tehtävänä on poimia kuvasta opiskeltavaa äännettä vastaavat kirjaimet. Etsittävä kirjain (iso ja pieni) näkyy ruudulla, kun Ali sanoo: Etsi kuvasta a. Ali osoittaa ensimmäistä a-kirjainta, joka suurenee hetkeksi ja vaihtaa väriään. Ruudun alareunassa on laskuri, joka kertoo, montako kirjainta täytyy löytyä ja montako käyttäjä on löytänyt. Tässä harjoituksessa on samat äänimerkit kuin muissakin harjoituksissa, mm. edellä harjoituksessa Linkit tältä sivulta: Kommentti [I11]: Teksti on Vox Silentin levyllä olevan version mukaan. Onko mahdollinen tekijänoikeussäännösten mukaan? Kommentti [I12]: Vai ilmestyykö Ali suoraan tälle sivulle antamaan tehtävän ohjeistusta. Ettei käyttäjän tarvitse mennä tehtävään klikkauksen kautta? Kommentti [I13]: Vai ovatko linkit valmiina ja ne korostuvat tässä? Tuleeko Ali kertomaan, mistä pääsee mihinkin? Kuuluuko linkin nimi, kun hiiren kohdistin menee sen päälle? Kommentti [I14]: Onko kaikilla sivuilla samat linkit jossain navigointipalkissa? Silloin kaikilta sivuilta pääsisi pääsivulle, alakokonaisuuden etusivulle, takaisin edelliselle sivulle ja lopetussivulle. Vai onko nämä linkit vain kunkin äänteen etusivulla ja muilta sivuilta pääsee aina sinne etusivulle? Harjoituksilla ei ole varsinaista omaa etusivua. Pitäisikö niiden olla omina linkkeinään äänteen etusivulla? Eikä siis yhtenäisenä harjoitukset-könttänä.

9 Maisemakuvia (valokuvia kaupungin teksteistä) tarvitaan 5-7 erilaista, useiden äänteiden kohdalla voidaan käyttää samaa näkymää. Kyltit, mainokset yms., joista kirjaimia poimitaan, täytyy valita sen mukaan. Rappukäytävän nimitaulu (kirjaimet: y,ö,b,g,f ),kuva kauppakadusta valomainoksineen (kirjaimet: i,m,d,) kauppakeskuksen seinä (kirjaimet: a, u,k,) jossa liikkeiden nimiä, kaupan ikkuna (kirjaimet: n,p,v), jossa mainoksia, isohkon kaupan (Stockka, Sokos) opastekyltti (kirjaimet: s,o,ä ), siis sellainen, missä kerrotaan, missä kerroksessa ym. mitäkin on, jonkinlainen tilakartta, juna-aikataulu (kirjaimet:t,e,j), ravintolan ruokalista (kirjaimet:r,l,h)? Kommentti [I15]: Voisikohan näille kuville keksiä ohjelman jossain muussa vaiheessa lisäkäyttöä? Äänteiden yhdistelytehtävissä? Esim. kun etsitään tiettyä äänneyhdistelmää tms. Kommentti [I16]: Voisikohan näille kuville keksiä ohjelman jossain muussa vaiheessa lisäkäyttöä? Äänteiden yhdistelytehtävissä? Esim. kun etsitään tiettyä äänneyhdistelmää tms. Tässä a:n kohdalla maisemana on kauppakeskuksen seinä, josta poimitaan kaikki a-kirjaimet. Seinältä täytyy tietysti löytyä monta a-kirjainta. Kun a-kirjaimet on löydetty, seuraava-painike korostuu, ja käyttäjää ohjataan näin siirtymään seuraavaan harjoitukseen H2 / Kirjaimet sekaisin kirjaimia, joiden joukosta käyttäjän täytyy poimia opetettavaa äännettä vastaavat kirjaimet. Tehtävässä on kolme tasoa: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, sekaisin molempia. Samalla tavalla kuin maiseman kohdalla ( ) ruudun alareunassa on laskuri, joka kertoo, montako kirjainta täytyy löytyä ja montako käyttäjä on löytänyt. Tässä harjoituksessa on samat äänimerkit kuin muissakin harjoituksissa, mm. edellä harjoituksessa "Hämäyskirjaimet" voivat olla myös väärin päin tai sivuttain, mutta poimittava kirjain on aina oikein päin. Tehtävä aukeaa yhteen ruutuun, jossa tasot vaihtuvat, kun käyttäjä saa poimittua ruudulta kaikki äännettä vastaavat kirjaimet. vaikkapa 10 kpl oikeita kirjaimia ja paljon muita niin että ruutu on täynnä kirjaimia. A-äänteen kohdalla kirjaimia ei tarvitse vielä olla niin paljon. Yleisilme voi olla ilmava. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Seuraava Kommentti [I17]: hämäyskirjaimet tai muut merkit Kommentti [I18]: ks kommentti kohdassa Jos harjoituksissa on näin paljon linkkejä, opiskelija voi harhautua tosi kauas siitä, mitä oli tekemässä!

10 Takaisin Lopetus T1 / isot kirjaimet sekaisin isoja kirjaimia:a, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. A-kirjaimia on 10 kpl. Katso logiikka osiosta T2 / pienet kirjaimet Muuten samanlainen näkymä kuin , mutta kirjaimet ovat pienaakkosia (a, i, u, s, n, e, o, l, r, m, t, ä, p, k, j, v, h, y, ö, d, b, g, f). Kirjaimet ovat erilaisilla fonteilla. a-kirjaimia on 10 kpl T3 / isot ja pienet Muuten samanlainen näkymä kuin , mutta nyt ruudulla on sekä suur- että pienaakkosia erilaisilla fonteilla. Käyttäjän täytyy poimia sekä isot että pienet a:t. A-kirjaimia on yhteensä 10 kpl Kuuntele äännettä Ruudun reunassa tuolilla istuu Ali, jolla on vaikka radio/cd-soitin/mp3 ja kuulokkeet. Hän sanoo: Kuuntele sana, onko sanan alussa a? Klikkaa a tai ei a (tai a, jonka päällä on ruksi). Ali kuuntelee ensin käsi korvan takana ja näyttää sitten ruudulla selvästi näkyviä kirjaimia tai symboleja. Kirjaimet/symbolit ovat keskellä sivua isoina. Käyttäjän täytyy siis klikata oikeaa symbolia kuulemansa perusteella. Ali panee soittimen päälle ja ensimmäinen sana kuuluu kaksi kertaa. Kun sana kuuluu, Ali panee taas käden korvan taakse ja sen jälkeen osoittaa symboleita ruudulla. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin

11 Lopetus alas lapsi avaa vauva äänteiden kuunteluharjoitus: I I i avainsana ISÄ isä kuvassa Ubahin mies lapsi sylissä Kommentti [SM19]: Pitäisikö näissä ensimmäisissä äänteissä olla vähän eskarityyppisiä harjoituksia? Vai pitäisikö näitä olla yksittäisten äänteiden osiossa sen kirjaimet liikkuu -pelin "tilalla", kun se peli siirtyy omaksi kokonaisuudekseen? Kumpi sana alkaa s:llä? Kaksi kuvaa, joita klikkaamalla kuulee sanan, ja pitää valita, kumpi alkaa s:llä. sanoja ja kuvia. Opiskelijan täytyy yhdistää sanojen alkutavut(tai lopputavut) oikeisiin tavuihin, jotka myös näkyvät ruudulla Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: ihana ihminen ilta ikävä ilma ikkuna iho iso Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Kis kis kissanpoika, kissa tanssii jäällä sukat, kengät kainalossa, hieno paita päällä Klikkaa kaikki i:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki i:t H1 / Maisema

12 maisemana kuva kauppakadusta valomainoksineen. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään i-kirjaimia, jotka sekoittuvat helposti l-kirjaimeen. Ne sanat, joissa on l, voisi kirjoittaa isoilla kirjaimilla. Tarkoitus ei ole tehdä liian haastavaa tehtävää tässä vaiheessa H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Tässä etsitään I-kirjaimia T2 / pienet kirjaimet Tässä etsitään i-kirjaimia T3 / isot ja pienet Tässä tulee sekä I että i Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa U U u avainsana UUNI uuni kuvassa tavallinen keittiön liesi, jonka avonainen uuninluukku on kuvan keskeinen kohta (sama liesi kuin Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi -osion keittiössä) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat:

13 Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Aurinko, aurinko lettuja paistaa, hauska on auringon lettuja maistaa, kiipeän puuhun, pistelen suuhun, loput voin heittää ukolle kuuhun. Sitten käynkin nukkumaan, pikkuinen massuni pullollaan Klikkaa kaikki u:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki u:t H1 / Maisema maisemana kauppakeskuksen seinä (esim Kamppi Helsingissä). Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään u-kirjaimia, sekä isoja että pieniä saa olla sekaisin H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Tässä etsitään U-kirjaimia T2 / pienet kirjaimet Tässä etsitään u-kirjaimia T3 / isot ja pienet Tässä tulee sekä U että u Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa

14 2.2.5 S S s avainsana SUU suu kuvassa jonkun opashahmon suu Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Vesihiisi sihisi hississä Klikkaa kaikki s:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki s:t H1 / Maisema maisemana ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään s-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Etsitään S-kirjaimia.

15 T2 / pienet kirjaimet Etsitään s-kirjaimia T3 / isot ja pienet sekaisin sekä pieniä, että isoja s-kirjaimia. Fontit voivat olla hyvin erilaisia Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa N N n avainsana NAPPI nappi kuvassa tavallinen, suurehko nappi Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Nuku, nuku nurmilintu, väsy, väsy västäräkki. Nuku kun minä nukutan, väsy kun minä väsytän.

16 Klikkaa kaikki n:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki n:t H1 / Maisema maisemana kaupan ikkuna tai mainosseinä, jossa on paljon mainoksia. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään n-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen. Etsitään sekä isoja että pieniä kirjaimia H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa E E e avainsana EURO euro kuvassa euron raha Kadunmiesvideot

17 Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Entten tentten teelika mentten, hissun kissun vaapula vissun, eelin keelin plot, viipula vaapula vot, Eskon saum, pium paum, nyt mä lähden tästä pelistä pois. Puh pah pelistä pois! Klikkaa kaikki e:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki e:t H1 / Maisema maisemana aseman juna-aikataulu, jossa on paikannimiä ja lähtöaikoja. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään isoja ja pieniä e-kirjaimia. Kuva on taas mahdollisimman luonnollinen, esimerkiksi Helsingin rautatieasemalta H2 / Kirjaimet

18 T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Valitse sopiva kirjain. Mikä kirjain kuuluu sanan alussa tai lopussa? Valitaan kahdesta tai kolmesta vaihtoehdosta. Sopisiko esim. vokaalien erotukseen? Tuleeko a, e, i? O O o avainsana OVI ovi kuvassa Ubahin asunnon ulko-ovi, joka näkyy myös asuntopelissä osiossa Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Omena oo, ompom poo, pila pala pelistä pois.

19 Klikkaa kaikki o:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki o:t H1 / Maisema maisemana ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään s-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa L L l avainsana LAPSI lapsi kuvassa Ubahin lapsista joku (sama kuin osiossa ) Kadunmiesvideot

20 Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Maalari maalasi taloa, sinistä ja punaista, illan tullen sanoi hän, hyt mä lähden tästä talosta pois. Puh pah pelistä pois! Klikkaa kaikki l:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki l-kirjaimet H1 / Maisema maisemana ravintolan ruokalista. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään l-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen. L-kirjain sekoittuu helposti isoon i:hin. Ei ole edelleenkään tarkoitus hämätä, mutta nyt pieniäkin l-kirjaimia täytyy olla. Ruokalista voisi olla sellaisella fontilla, josta pieni l ja iso I erottuvat selvästi H2 / Kirjaimet

21 T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa R R r avainsana RADIO radio kuvassa radio (joka voi näkyä myös Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi -keittiössä) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Ärrän kierrän orren ympäri, ässän pistän taskuun Klikkaa kaikki r:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki r:t.

22 H1 / Maisema maisemana ravintolan ruokalista,. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään r-kirjaimia, sekä isoja että pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa M M m avainsana MUNA muna kuvassa kananmuna (+ kenno?) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti

23 Karaoketeksti tässä: Mies kysyi minulta erämaassa: "Montako meressä on mansikkaa?" Vastasin viisaasti:"yhtä monta kuin metsässä kasvaa silakkaa." Klikkaa kaikki m:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki m:t H1 / Maisema maisemana uudestaan kuva kauppakadusta valomainoksineen, joka oli jo osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään m-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa T

24 T t avainsana TUOLI tuoli kuvassa tuoli, jollainen löytyy myös asuntopelin ( ) jostain huoneesta Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Klikkaa kaikki t:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki t-kirjaimet H1 / Maisema maisemana uudestaan juna-aikataulu,. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään t-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä

25 Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa Ä Ä ä ä avainsana ÄITI äiti kuvassa Ubah lasten kanssa Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Lääkäri määrääsi väärää päänsärkylääkettä Klikkaa kaikki ä:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki ä:t H1 / Maisema

26 maisemana uudestaan ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on, ja joka oli jo osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään ä-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Valitse sopiva kirjain. Mikä kirjain kuuluu sanan alussa tai lopussa? Valitaan kahdesta vaihtoehdosta. Sopisiko esim. vokaalien erotukseen? Tuleeko a vai ä? Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa P P p avainsana PORKKANA porkkana kuvassa porkkana Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat:

27 Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Appilan pappilan apupapin papupata pankolla kiehuu ja kuohuu. Pappilan paksuposki piski pisti paksun papukeiton poskeensa Klikkaa kaikki p:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki p:t H1 / Maisema maisemana kaupan ikkuna tai mainosseinä, kuten osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään p-kirjaimia. Etsitään sekä isoja että pieniä kirjaimia H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa K K k

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms?

1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms? 1 Tietokone Kuva5:Ruudulla näkyy tietokone, jonka ääressä Mai istuu. Tietokoneen osat ovat pöydällä: näyttö, hiiri, näppäimistö, kuulokkeet Main päässä. Näkymä on Main selän takaa. Kaikissa kolmessa kokonaisuudessa

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa 1 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat... 10 2.3.1.2 Ali-teksti karaokena

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa.

Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. OSA 1: INTRO Kertoja: Kirjatin Mediamatka. Aloita valitsemalla yksinpeli tai ryhmäpeli ohjaajan kanssa. Klikataan version valintakuvaa (ryhmäpeli) ja siirrytään eteenpäin Kertoja: Ryhmäpeli on tarkoitettu

Lisätiedot

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä

Copylefted = saa monistaa ja jakaa vapaasti 1. Käännä omalle kielellesi. Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) minä Oppitunti 14 Persoonapronominit - Verbien taivutus (Preesens) 1 minä Minä olen. Minä laulan. Minä tanssin. Minä maalaan. Minä väritän. Minä piirrän. Minä otan. Minä myyn. Minä istun. = Olen. = Laulan.

Lisätiedot

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä?

KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? MONIKON PARTITIIVI KÄYTTÖ 1. Kenellä? ON/EI OLE Mitä? Ketä? Minulla on kirjoja. Hänellä on koiria. Minulla ei ole levyjä. Hänellä ei ole ystäviä. 2. Missä? Mistä? VERBI Mitä? Ketä? Mihin? (yksikkö) Pöydällä

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Kissa. yy Vanhustyön keskusliiton Vahvikeaineistopankista (www.vahvike.fi),

Kissa. yy Vanhustyön keskusliiton Vahvikeaineistopankista (www.vahvike.fi), MAATILAN ELÄINDOMINO 2 Vaihtoehtoja Ohjetta kannattaa soveltaa pelaajille sopivaksi. Pelaajat voivat myös muodostaa pareja. Säännöt on helpompi muistaa, jos kettukortit jättää pois. mä Leh Dominossa on

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä:

Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: Suomen kielessä on 6 verbityyppiä: 1 nukkua itkeä lukea nauraa seisoa 2 vokaalia syödä juoda imuroida uida 2 3 -da -dä purra mennä tulla nousta -ra -na -la -sta 4 haluta herätä karata 1 vokaali & -ta -tä

Lisätiedot

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku Puzzle SM 005 5. 5.7.005 Pistelasku Jokaisesta oikein ratkotusta tehtävästä saa yhden () pisteen, minkä lisäksi saa yhden () bonuspisteen jokaisesta muusta ratkojasta, joka ei ole osannut ratkoa tehtävää.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja.

1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä ja palloja. KARAMBOLEN SÄÄNNÖT Kolmen vallin kara Yhden vallin kara Suora kara - Cadre YHTEISET SÄÄNNÖT KAIKILLE PELIMUODOILLE 1 PÖYDÄT JA PALLOT 1. Kilpailuissa tulee käyttää Suomen Biljardiliiton hyväksymiä pöytiä

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet kirjautunut sisään kotisivuillesi, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa.

Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. ASUNTO JA ASUMINEN ASUMINEN 1. Missä sinä asut? Minä asun kaupungissa. Asuuko Leena kaupungissa vai maalla? Leena asuu maalla, mutta hän on työssä kaupungissa. 2. Missä kaupungissa sinä asut? Asun Lahdessa.

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä:

KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: KUVAJUTTU Lapsen nimi: Päivämäärä: Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: Lapsen kanssa järjestetään kahdenkeskeinen arviointihetki 2 kertaa vuodessa: alkukartoitus ja seuranta puolen vuoden päästä. Tutustu

Lisätiedot

Paritreenejä. Lausetyypit

Paritreenejä. Lausetyypit Paritreenejä Lausetyypit Keskustele parin kanssa, kysy parilta! Omasta mielestäni olen Minun perhe on Minun suku on Minun äiti on Minun isä on Minun koti on Minun lempiruoka on Minun suosikkilaulaja on

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Muumion kirous. Pelisuunnitteludokumentti. Veikkauksen pelisuunnittelukilpailua (Peliskaba2015) varten

Muumion kirous. Pelisuunnitteludokumentti. Veikkauksen pelisuunnittelukilpailua (Peliskaba2015) varten Pelisuunnitteludokumentti Muumion kirous Veikkauksen pelisuunnittelukilpailua (Peliskaba2015) varten Tekijä: Esko Vankka Osoite: Yliopistonkatu 39 E 51, 33500 Tampere Puh: 0400 832 907 Email: esko.pj.vankka@gmail.com

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Helsingin yliopiston LUMA-keskus

Helsingin yliopiston LUMA-keskus Ohjeet salasanankyselijän ohjelmoimiseen Scratchilla 1. Ohjelmoidaan oma salasanankyselijä Scratch-ohjelmalla. Kyselijä kysyy salasanaa niin kauan, kunnes käyttäjä syöttää oikean salasanan. 2. Mene osoitteeseen

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA?

LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? LEIKIT KUKA PELKÄÄ HUUHKAJAA? Yksi huuhkaja (kiinniottaja), loput viivalle. Huuhkaja huutaa kuka pelkää huuhkajaa?!, jonka jälkeen viivalla olevat yrittävät päästä toiseen päähän ilman, että huuhkaja koskee

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN?

MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? Connect-ohje oppilaalle MITEN KIRJAUDUN ADOBE CONNECTIIN? 1. Avaa internet-selain ja kirjoita osoiteriville virtuaaliluokkasi osoite, esim. http://tampere.adobeconnect.com/virta ja paina Enter: Luokkien

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana

Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Yksinäisyys palvelutaloasukkaiden kokemana Suomalaisten yksinäisyys hankkeen työpaja Seinäjoki 17. 18.2.2016 Jari Pirhonen, Elisa Tiilikainen, Marjut Lemivaara Taustaa Tieteellinen artikkeli, jonka aiheena

Lisätiedot

Reetta Minkkinen

Reetta Minkkinen 28.4.2016 Reetta Minkkinen Perhe Koska kertaus on opintojen äiti (minun) kirjani. (sinun) kirjasi. hänen kirjansa. (meidän) kirjamme. (teidän) kirjanne. heidän kirjansa. Muistatko: 5 perheenjäsentä 5 eläintä

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä

AdobeConnect peruskäyttövinkkejä AdobeConnect peruskäyttövinkkejä Verkkotilaisuuden valmistelu ja kirjautuminen 1. Kytke kamera ja mikrofoni ennen tietokoneen käynnistystä a. Pöytäkoneessa laitteet kytketään aina TAKAPANEELIIN 2. Käynnistä

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki.

Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. Kielioppi 2 27.1.2012 Tehtävä: Anna lausetyypille nimi ja keksi vielä oma esimerkki. La usetyyppi: Mä näin eilen kaupungilla poliiseja ja palomiehiä. Voisitko ostaa kaupasta appelsiineja ja greippejä?

Lisätiedot

LAUSESANAT KONJUNKTIOT

LAUSESANAT KONJUNKTIOT LAUSESANAT KONJUNKTIOT Ruusu ja Pampeliska ovat marsuja. Marja on vanhempi kuin Anna. Otatko teetä vai kahvia? JA TAI VAI (kysymyslause) MUTTA KOSKA (syy) KUN KUIN (vertailu) ETTÄ JOS SEKÄ Mari ja Matti

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

KUHA-PROJEKTI. Petri Lamminaho Ville Muittari Kati Mäki-Kuutti Juho Tamminen. Käytettävyys raportti 12.4.200505

KUHA-PROJEKTI. Petri Lamminaho Ville Muittari Kati Mäki-Kuutti Juho Tamminen. Käytettävyys raportti 12.4.200505 Petri Lamminaho Ville Muittari Kati Mäki-Kuutti Juho Tamminen Käytettävyys raportti 12.4.200505 1 1 Käytettävyys analyysi 11.4.5 sovellusprojektit osallistuivat käytettävyyspäivään. KUHA-ryhmän tehtävänä

Lisätiedot

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut 1 Pepe Vilpas Flinga Campus on yhteisöllisen tiedonrakentelun pilvipalvelu. Flinga mahdollistaa mobiililaitteiden (tabletit, älypuhelimet ja läppärit) ja luokkatilan interaktiivisen taulun tai projektorin

Lisätiedot

EKAPELI-ALKU LUKEMAAN OPETTAMISEN TUKENA

EKAPELI-ALKU LUKEMAAN OPETTAMISEN TUKENA JY/EOK-2016-2017 / ryhmä 2 Marjo Maula ERIA260 Teknologia ja apuvälineet vuorovaikutuksen ja viestinnän tukena Johanna Kainulainen 10.1.2017 EKAPELI-ALKU LUKEMAAN OPETTAMISEN TUKENA Ekapeli-sivusto tarjoaa

Lisätiedot

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta

Opiskelijan materiaali. Juha Mäkirinta Opiskelijan materiaali Juha Mäkirinta 4 4 5 1. Kuka sinä olet? Minä olen Som Wang. Minä olen thaimaalainen. Nyt minä asun Suomessa, Hämeenlinnassa. Ennen minä asuin Thaimaassa. Minä asuin Bangkokissa.

Lisätiedot

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen ILMAINEN Lukimat-verkkopalvelun (www.lukimat.fi) kautta saatava tietokonepeli EKAPELI-MATIKKA Ekapeli-Matikka on tarkoitettu

Lisätiedot

Päivitetty 9.5.2012. Text Mining -käyttöopas

Päivitetty 9.5.2012. Text Mining -käyttöopas Päivitetty 9.5.2012 Text Mining -käyttöopas WEBROPOL ANALYTICS: TEXT MINING Mitä tarkoittaa kun asiakkaat tai henkilöstö antavat arvosanan 3.1 o Keskiarvoa informatiivisempaa ovat taustalla olevat syyt

Lisätiedot

Tekstin etsiminen ja korvaaminen

Tekstin etsiminen ja korvaaminen KSAO Liiketalous 1 Tekstin etsiminen ja korvaaminen Etsi ja korvaa toiminnolla voit etsiä ja korvata nopeasti asiakirjan osia esimerkiksi tekstiä, grafiikkaa, alaviitteitä, jne. Voit esimerkiksi: etsiä

Lisätiedot

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä!

Pelivaihtoehtoja. Enemmän vaihtelua peliin saa käyttämällä erikoislaattoja. Jännittävimmillään Alfapet on, kun miinusruudut ovat mukana pelissä! Pelivaihtoehtoja Yksinkertaisin vaihtoehto: lfapetia voi pelata monella eri tavalla. Yksinkertaisimmassa vaihtoehdossa käytetään ainoastaan kirjainlaattoja. Pelilaudan miinusruudut ovat tavallisia ruutuja,

Lisätiedot

SUOMEN DARTSLIITTO. SM-LIIGA Kierroksen tulokset ### ### ### ### ### ### ### ### ### ###

SUOMEN DARTSLIITTO. SM-LIIGA Kierroksen tulokset ### ### ### ### ### ### ### ### ### ### SMLIIGA Kierroksen tulokset EPÄTOSI 1 Divisioona EPÄTOSI Miehet x TOSI Kierros 2 2 Divisioona x TOSI Naiset ### Lohko 1 Siutti Darts 2 Kotijoukkue pelaaja Tikat erät pelit Tonsit Max. K.a Heikkilä Miikku

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka)

Kenguru 2015 Benjamin (6. ja 7. luokka) sivu 1 / 8 NIMI LUOKKA Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Väärästä vastauksesta saat miinuspisteitä

Lisätiedot

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille

Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Tietohallintokeskus Varmenteiden asentaminen & WLAN Nokian puhelimille Datainfon toimittamiin vakioituihin henkilökunnan Nokian puhelimiin E5, E6 ja E7 on esiasennettu tarvittavat varmenteet, joten yleensä

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje:

Linkkitekstit. Kaikkein vanhin WWW-suunnitteluohje: Linkit Linkit ovat hypertekstin tärkein osa. Niiden avulla sivut liitetään toisiinsa ja käyttäjille tarjoutuu mahdollisuus liikkua muille kiinnostaville sivuille. Linkit Linkkejä on kolmea eri tyyppiä:

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta

Lasten osio. PIKI ideointipäivä 22.9.2009. PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Lasten osio PIKI ideointipäivä 22.9.2009 PIKI verkkokirjasto projekti Leila Virta Osion nimi ja kohderyhmä Lapset vai lapsille? (vrt nuoret vai nuorille) Pääasiallinen kohderyhmä: lukutaitoiset lapset

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa

PUHUMINEN Harjoit- Osaa KUULLUN YMMÄRTÄMINEN Harjoit-Osaa. pvm pvm pvm pvm TAITOTASO A1 Suppea viestintä kaikkien tutuimmissa tilanteissa PIENTEN KIELIREPPU SUOMEN KIELEN OPPIMISEN SEURANTA VARHAISKASVATUKSESSA JA ALKUOPETUKSESSA (sovellus eurooppalaisesta viitekehyksestä) Lapsen nimi : Päiväkoti/koulu: Lomakkeen täyttäjä: PUHUMINEN Harjoit-

Lisätiedot

MINÄ OSAAN OHJEITA OPETTAJALLE

MINÄ OSAAN OHJEITA OPETTAJALLE HYVINKÄÄN KAUPUNKI 2016-2017 MINÄ OSAAN OHJEITA OPETTAJALLE Äidinkielen ja kirjallisuuden jatkuvan arvioinnin lomake esi- ja alkuopetukseen Sisältö: Luokanopettajat Kirsi Lindfors ja Jaana Perkinen Äidinkielen

Lisätiedot

Kenguru 2011 Ecolier (4. ja 5. luokka)

Kenguru 2011 Ecolier (4. ja 5. luokka) sivu 1 / 6 NIMI LUOKKA/RYHMÄ Pisteet: Kenguruloikan pituus: Irrota tämä vastauslomake tehtävämonisteesta. Merkitse tehtävän numeron alle valitsemasi vastausvaihtoehto. Jätä ruutu tyhjäksi, jos et halua

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4

HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 HARJOITUKSIA VERBITYYPISTÄ 4 Verbityypin 4 tuntomerkit: - perusmuodon lopussa on -ata/ätä, joskus -ota, -ötä, -uta, -ytä: luvata: lupaan, pelätä: pelkäät, tuhota: tuhoaa, haluta: haluamme, älytä: älyää

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Aineistot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi tiedostot siirtää

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje

Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Digi.kansalliskirjasto.fi:n käyttöohje Kansalliskirjasto / Digitointi- ja konservointikeskus Uusittu 14.9.2016 Digi.kansalliskirjasto.fi - Pääsivu Etusivu Sivustokartta

Lisätiedot

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu

Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu Aurinko nousi ja valaisi Ihmevaaran kaatopaikan. Jostain kuului hiljainen ääni. Lilli-kettu höristi korviaan. Mistä ääni kuului? Ei se ainakaan lintu ollut. Ääni kuului uudestaan. - Sehän tulee tuosta

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

CODEONLINE. Monni Oo- ja Java-harjoituksia. Version 1.0

CODEONLINE. Monni Oo- ja Java-harjoituksia. Version 1.0 CODEONLINE Monni Oo- ja Java-harjoituksia Version 1.0 Revision History Date Version Description Author 25.10.2000 1.0 Initial version Juha Johansson Inspection History Date Version Inspectors Approved

Lisätiedot

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa,

OHJE 1(6) Windowsin ääniasetukset 18.5.2009. Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, OHJE 1(6) Jos äänet eivät kuulu ConnectPro:ssa, Skypessä tai muussa ohjelmassa, Tarkista tämän ohjeen mukaan. Windowsissa äänen säätäminen on pyritty tekemään helpoksi. Käyttäjää opastetaan kuvien ja tekstien

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS:

KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Rauman freinetkoulun 2lk:n luokkalehti 5# helmikuu 2011 KAKKOS SANOMAT SISÄLLYS: Oppilaan haastattelu 2 Mikaelin arvoitus 2 Kaksi merenneitoa 3 Kirjaesittely 3 Hiihtoloma 5 Hiihtoretki 5 Silja Europalla

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET

VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET VAAKAPESÄSEURANNAN KÄYTTÖOHJEET Sisällys 1 Lyhyesti vaakapesäsovelluksesta... 1 2 Vaakapesätietojen selaus... 1 3 Kirjautuminen tunnuksilla... 5 4 Omien tietojen tarkistus... 5 5 Omat vaakapesät... 6 1

Lisätiedot

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ

ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ ANDREA MARIA SCHENKEL HILJAINEN KYLÄ SUOMENTANUT LEENA VALLISAARI GUMMERUS 3 Ympäristövastuu on osa Gummerus Kustannus Oy:n jokapäiväistä toimintaa. www.gummerus.fi/ymparisto Saksankielinen alkuteos Tannöd

Lisätiedot

Puzzle-SM 2000. Loppukilpailu 18.6.2000 Oulu

Puzzle-SM 2000. Loppukilpailu 18.6.2000 Oulu Puzzle-SM Loppukilpailu 8.6. Oulu Puzzle Ratkontaaikaa tunti Ratkontaaikaa tunti tsi palat 6 Varjokuva 7 Parinmuodostus 7 Paikallista 7 Metris 7 ominopalapeli Kerrostalot Pisteestä toiseen Heinäsirkka

Lisätiedot

Evantia 360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto

Evantia 360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto Evantia 360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto Evantia360 Junior Kuvat ja viittomat -taulusto on suunniteltu lasten sähköiseksi kommunikoinnin apuvälineeksi. Taulusto toimii ChatAble Suomi -kommunikointisovelluksella.

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 3.3.2008 1 (10) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille

24.3.2005 Versio 1.0. BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille BLUETOOTH DONGLE, GS-301 GPS JA NAVICORE PERSONAL Asennusohje Windows 2000/XP ja Nokia Series 60 älypuhelimille 1 SISÄLLYLUETTELO 24.3.2005 1. Asennus...3 1.1 Bluetooth Dongle...3 1.2 Bluetooth GPS...3

Lisätiedot

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja

3M Toimistotuotteet. Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät. Näin käytämme. logoja 3M Toimistotuotteet Graafinen ohjeisto / Jälleenmyyjät Näin käytämme logoja Sisältö: 1 Yleistä tuotenimistä ja logoista 1 2 3M-logo 1 2.1 3M logon käyttö internetissä 3 3 Post-it -logo 4 3.1 Perusviestilaput

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

1 (7) OHJE Jos. Tulikivi pisteet ja. on erilainen. ryhmiin.

1 (7) OHJE Jos. Tulikivi pisteet ja. on erilainen. ryhmiin. 1 (7) Oma räätäli käyttöohje Tulikivi pisteet ja uunimestarit Uuniräätäli ja extranet tunnukset ovat kauppakohtaisia tunnuksia Molempiin järjestelmiin kirjaudutaan samalla tunnuksella Jos jälleenmyyjällä

Lisätiedot

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een

Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Liite 4 1(19) KEMIN ENERGIA Ohjeisto Trimble Pro 6H yhdistämisestä Juno 5:een Janne Pirttimaa 12.2.2013 Liite 4 2(19) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yhdistäminen bluetoothilla... 3 2. Ongelmatilanteet ja ratkaisut...

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot