A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F."

Transkriptio

1 2.2 Yksittäiset äänteet Yksittäisten äänteiden esittely on mainosmaailma vrt. Tatun ja Patun Suomi (ala sinäkin käyttää suomen kieltä) Harjoitukset ovat käytännössä pelejä, joissa keskitytään kirjaimen hahmon ja äänteen tunnistamiseen ja muistamiseen. Opitaan tunnistamaan, mikä äänne ja kirjainhahmo vastaavat toisiaan. Äänteiden esittelysivuja on 23 kpl, numerot Ne toistuvat samanmuotoisina. Yksittäisten äänteiden esittelysivut on tavaratalotyyppinen maailma. Ohjelmassa voi periaatteessa klikata mitä äännettä tahansa, missä järjestyksessä käyttäjä haluaa. Ei ole pakotettua etenemisjärjestystä. Kommentti [a1]: Harjoitellaan tunnistamaan kirjailen visuaalinen hahmo. Osataan erottaa hahmo muista kirjainhahmoista. linkit kaikkiin 23:een äänteen esittelysivuun. Linkkeinä ovat kirjaimet: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. Ne sijoittuvat ruudun reunaan esim. pystysuunnassa. Linkit ovat samanlaiset ja samassa paikassa myös äänteiden esittelysivuilla ( ). Lisäksi ruudulla on linkit: 0 Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet Lopetus Kommentti [a2]: Tässä keskitytään nimenomaan suomen kielen äänteisiin, siksi vierasperäiset kirjaimet jäävät tästä pois. Kirjainten järjestys sama kuin äänteiden yhdistelyssä. TAI äänteet eivät välttämättä ole missään "järjestyksessä". Ruudun alasta suurimman osan vie taulu, josta voi kuunnella äänteitä. Ensin taulun kirjaimet eivät ole näkyvissä (verho edessä, taulu nurinpäin, virta pois päältä tms.). Ali selostaa, mitä seuraavaksi voi tehdä. Ali sanoo: Nyt sinä voit opiskella miltä suomen äänteet kuulostavat. Kuuntele suomen kielen äänteitä. Ali laittaa taulun päälle ja osoittaa kirjaimia, joiden äänteitä voi kuunnella ja sanoo: Valitse Klikkaa. äänne tästä. Ali osoittaa kirjainlinkkejä. Sen jälkeen Ali avaa taulun, josta voi kuunnella äänteitä, ja sanoo: Kuuntele ensin kaikki äänteet tästä. Kun käyttäjä on kuunnellut kaikki äänteet kertaalleen, Ali sanoo: Valitse yksi äänne. Aloita a:sta. Ali osoittaa A-linkkiä. Voit myös pelata peliä, jossa on kaikki äänteet. Ali osoittaa linkkiä, josta pääsee Kirjaimet liikkuu -peliin ja sanoo:. Pelaa peliä, jossa on kaikki äänteet Muotoiltu: Fontti: Lihavoitu Kommentti [a3]: Miten tämän pelin saisi erilliseksi muusta? Tähän ei pitäisi ohjata heti aluksi.

2 Äänteet ovat taulussa opetusjärjestyksessä: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.. A I U S N E O L R M T Ä P K J V H Y Ö D B G F A I U S N E O L R M T Ä P K J V H Y Ö D B G F Kommentti [SM4]: Tuleeko tähän muita äänteitä? C voi olla erilainen eri sanoissa. x ja z tietysti ovat omanlaisiaan aina ja w on v. Ruotsalainen o ääntyy tietysti omalla tavallaan. Mutta voiko q:n ääntää yksin suomeksi? VAIN "SUOMALAISET ÄÄNTEET" Kommentti [I5]: "Punaisesta nuolesta" linkki Kirjaimet liikkuu -peliin, joka on oma kokonaisuutensa. Pelissä äänneryppäät: ensin 4, sitten 8 jne. äännettä. Pelin pitäisi ohjata nopeammin eteenpäin tai hidastaa osaamisen mukaan, antaa äännettä uudestaan, jos ei mene oikein Kirjaimet liikkuu -peli? Kirjaimet liikkuu -peli Pelissä klikataan ruudulla liikkuvia äänteitä kuullun perusteella. Tasoja on kolme. Kommentti [I6]: PELI mietittävä vielä ihan uudestaan: mitä äänteitä ja miten paljon kerrallaan? Pitää harkita tarkkaan että mitä muuttujia pelissä on ja miten ne suhtautuu toisiinsa! T1 / kirjaimia leijuu Ruudulla leijuu neljä äännettä. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja valitse oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla leijuvia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo jonkin äänteen. Ali valitsee ruudulta oikean kirjaimen ja klikkaa sitä. Kirjain katoaa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Leijuvat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja.

3 Kirjaimet leijuvat ruudulla verkkaisesti, toisiin törmätessään ne ehkä vähän pompahtavat eteenpäin jne. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin -merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa matkaansa. Kun neljän sarja onnistuu viisi kertaa peräkkäin heti oikein, ohjelma arpoo ruudulle 8 kirjainta. Sitten 12 ja viimeiseksi 16. T3 T2 / kirjaimia putoaa ruudulla putoaa kirjaimia verkkaisesti Ruudun yläreunasta putoaa neljä äännettä. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja valitse oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla verkkaisesti putoavia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo jonkin äänteen. Ali valitsee ruudulla putoavista kirjaimista oikean ja klikkaa sitä. Kirjain katoaa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Putoavat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja. Kirjaimet putoavat ruudulla verkkaisesti. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin - merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa putoamista. Käyttäjän pitäisi ehtiä klikata kaikki äänteet, ennen kuin ne ehtivät alas ja katoavat ruudun alareunaan. Kun käyttäjä ehtii klikata neljän sarjaa onnistuneesti viisi kertaa peräkkäin heti oikein, ohjelma arpoo ruudulle 8 kirjainta. Sitten 12 ja viimeiseksi 16. Kommentti [a7]: Testattava, onko tämä jo liikaa.

4 Putoavat äänteet: A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F a, i, u, s, n, e, o, l, r, m, t, ä, p, k, j, v, h, y, ö, d, b, g, f Kone arpoo järjestyksen. Muotoiltu: Fontti: Ei Kursivoitu T5 T3 / aikapaine Osittain vastaava kuin edellä, mutta äänteet putoavat nopeammin ja putoavien äänteiden määrällä ei ole niin väliä. ( Tai on: äänteitä ei saa olla liikaa.) Pelissä kerätään pisteitä. Peli kestää tietyn ajan (mikä sopiva aika? minuutti?) ja ajan kuluminen näkyy ruudulla sekuntikellosta. Jokaisesta oikeasta klikkauksesta käyttäjä saa pisteen ja pisteet kerääntyvät ruudulle näkyviin. Oikeassa yläkulmassa näkyy kirjainkoon valintapainikkeet: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, isot ja pienet sekaisin. Ali sanoo: Kuuntele Ali laittaa käden korvan taakse ja klikkaa oikea kirjain Ali osoittaa ruudulla putoavia kirjaimia. Ali sanoo: Kirjaimet voivat olla isoja Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat isoiksi, pieniä Ali klikkaa painiketta ja kirjaimet muuttuvat pieniksi tai isoja ja pieniä sekaisin Ali osoittaa painiketta jne. Kuuluu ääni, joka sanoo äänteitä. Ali valitsee ruudulla putoavista kirjaimista mahdollisimman nopeasti oikean ja klikkaa sitä. Sitä mukaa kuin Ali klikkaa oikeaa kirjainta, se katoaa. Sekuntikello ja kerääntyvät pisteet näkyvät ruudulla myös Alin pelatessa. Ali katsoo käyttäjää ja sanoo: Nyt sinä. Kuinka monta pistettä sinä saat? Ali kysyy ja näyttää pistelaskuria. Ruutunäkymä palautuu samanlaiseksi kuin Alin aloittaessa. Käyttäjä voi valita isot kirjaimet, pienet kirjaimet tai isot ja pienet sekaisin. Kunkin kirjainkoon takana on erilainen tausta. Putoavat kirjaimet saavat olla selkeitä, isokokoisia ja ne ovat ympyrän sisällä. Erilaisia, selkeitä, tavallisia fontteja. Ohjelma arpoo kirjaimet sattumanvaraisesti. Oppijan tehtävä on klikata sitä äännettä, jonka hän kuulee. Kun hän klikkaa oikein, kirjainympyrä katoaa. Jos hän klikkaa väärin, kirjainympyrä pysähtyy hetkeksi, mutta ei katoa, lisäksi kuuluu väärin -merkkiääni. Sitten kirjainympyrä jatkaa putoamista. ruudulla putoaa paljon kirjaimia nopeasti ja opiskelijan täytyy löytää tietty määrä kirjaimia annetussa ajassa, kerätään pisteitä ja putoamisvauhti nopeutuu Kirjaimet liikkuu pelin viimeinen taso, jossa on sekaisin kaikkia opiskeltuja äänteitä. Tälle sivulle linkki myös sivulta 2.2.1, jossa voi kuunnella kaikkia äänteitä. (Eli voi hypätä suoraan Muotoiltu: Fontti: Kursivoitu

5 tähän, jos jo tuntee äänteet/kirjaimet.) Onko tässäkin kaikki tasot? Tai mitkä tasot olisi järkevä ottaa? Pelkkä aikapaine? Kannattaisin useampia tasoja. KUUDES TASO ( ): Kirjaimet liikkuu pelin viimeinen taso, jossa on sekaisin kaikkia opiskeltuja äänteitä. Tälle sivulle linkki myös sivulta 2.2.1, jossa voi kuunnella kaikkia äänteitä. Löydetyt kirjaimet lentävät ruudun reunassa olevaan laskuriin. Kun opiskelija klikkaa väärää merkkiä, merkki muuttuu himmeämmäksi tai muuten "joutuu pois pelistä" A linkit kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla 2.2. Lisäksi linkit: 0 Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin Lopetus : isolla, näkyvästi kirjain A a a avainsanana AVAIN avain sanan yläpuolella kuva avaimesta sanan kuuntelumahdollisuus, ääni: [avain] suuvideo A (suuvideolla näkyy pelkästään suu, joka ääntää selvästi lyhyen a-äänteen, video käynnistyy samassa ruutunäkymässä, ei erillisessä mediasoittimessa) linkki sanavideoihin ("kadunmiesvideot"), linkkikuvakkeena??? linkki karaoketekstiin A, linkkikuvakkeena??? linkki A-harjoituksiin, linkkikuvakkeena??? linkki äänitysstudioon Alun perin olemme hahmotelleet jotain tämän tyyppistä ruutunäkymää:

6 Muotoiltu: Fontti: Kursivoitu Vaikka ruudulla on monia elementtejä, näkymän pitäisi olla selkeä ja rauhallinen. Äänitysstudiossa on mahdollista äänittää äännettä A, avainsanaa avain sekä videoissa olleita sanoja. Käyttäjä kuulee mallin, sanoo itse ja äänittää sekä lopuksi kuulee molemmat. Kommentti [ 8]: Tästä tulee mieleeni, että kaiken kaikkiaan tällaiset sivut voisivat olla toimivia kielitaidottomalle. Siis että on jossain sivulla, ja sitten voi ihan omassa tahdissa, vapaassa järjestyksessä klikkailla sivulta eri toimintoja, "uida syötteessä" Kadunmiesvideot

7 : 8-10 pientä videoruutua, Ali, joka seisoo ruutukuvien vieressä, Alilla on haastattelijan varusteet. Kadunmiesvideoita on tarkoitus olla monta (ö, d, g, b, f vähemmän videoita). Jos koko riittää, videot eivät välttämättä suurene klikattaessa. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin Lopetus Videohaastatteluja: Kun ruutu aukeaa, Ali pyytää: Sano sana, joka alkaa a:lla. Haastateltavat sanovat sanan, kun käyttäjä klikkaa haastateltavan kuvaa. Lopuksi Ali ojentaa mikin kohti käyttäjää ja pyytää: Sano sana, joka alkaa a:lla. Videoilla kuultavat sanat: Ali avain aamu Aasia/ aasialainen aurinko auto alla alas asuu avaa antaa ahaa avoinna auki alennus arkipäivä alue ankara aika Tältä sivulta on myös linkki äänitysstudioon. Sanat, jotka käyttäjä sanoo, äänittyvät sinne. Ohjelma ei pysty arvioimaan, sanoiko käyttäjä oikean sanan, mutta niitä voisi arvioida vaikka luokassa opettajan johdolla. Käyttäjä voi kuunnella omaa tuotostaan rinnakkain mallin kanssa. Kadunmiesvideoista mennään takaisin A-sivulle, jonka kautta pääsee muihin harjoituksiin. Kommentti [I9]: Onko näitä linkkejä tässä ollenkaan? Onko kadunmiesvideotsivu osa A-sivua ja siten pääsy muualle on vain A-sivun kautta? Kommentti [Axxell10]: onko sanat satunnaisia, mitä haastateltavalle tulee mieleen, vai annetaanko ne valmiiksi? millä perusteella sanat valitaan? Karaoketeksti Kun käyttäjä tulee sivulle, teksti on valmiina ruudulla. Se tekstin osa korostuu, mikä kuuluu; esim. väri muuttuu liukuen tai pallo/kaari seuraa tavuittain. myös linkki takaisin, mutta ei linkkiä pääsivulle tai ulos, koska sivu on osa A-sivua samalla tavalla kuin kadunmiesvideoiden sivu.

8 A:n karaoketeksti, joka näkyy ruudulla ja kuuluu luettuna (tai laulettuna): Aa aa allin lasta pientä linnunpoikaa, pienellä linnulla on pienet siivet, joilla se poikiaan hoitaa. Aa, aa, allin lasta, pientä linnunpoikaa, pienellä linnulla on pikkuinen nokka, jolla se poikiaan hoitaa. Aa, aa, allin lasta, missäs sull' on pesä? Lahokannon kainalossa on pienen linnun pesä. Kun käyttäjä on kuunnellut tekstin kertaalleen, ruudulle tulee uudestaan-painike ja käyttäjä voi kuunnella niin monta kertaa kuin haluaa. Uudestaan-painikkeen kanssa ruudulle ilmestyy myös linkki tehtävään , linkkinä voi olla vaikka teksti Etsi Aa Klikkaa kaikki a:t Kun käyttäjä tulee tälle sivulle, hän näkee saman karaoketekstin kuin sivulla myös Ali, joka sanoo: Etsi a. Ali myös näyttää kädessään olevaa hiirtä ja klikkaa vasenta nappulaa. Samalla tekstin ensimmäinen A korostuu. Kun klikkaa oikeaa, a:n väri muuttuu ja kuuluu oikean vastauksen äänimerkki, kun klikkaa väärää kirjainta, väri ei muutu mutta kuuluu väärän vastauksen äänimerkki.. Lopuksi kaikki a:t korostuvat hienosti tekstistä. Ruudulle tulee linkit sivuille: A-sivu Maisema H1 / Maisema realistinen kaupunki"maisema". Käyttäjän tehtävänä on poimia kuvasta opiskeltavaa äännettä vastaavat kirjaimet. Etsittävä kirjain (iso ja pieni) näkyy ruudulla, kun Ali sanoo: Etsi kuvasta a. Ali osoittaa ensimmäistä a-kirjainta, joka suurenee hetkeksi ja vaihtaa väriään. Ruudun alareunassa on laskuri, joka kertoo, montako kirjainta täytyy löytyä ja montako käyttäjä on löytänyt. Tässä harjoituksessa on samat äänimerkit kuin muissakin harjoituksissa, mm. edellä harjoituksessa Linkit tältä sivulta: Kommentti [I11]: Teksti on Vox Silentin levyllä olevan version mukaan. Onko mahdollinen tekijänoikeussäännösten mukaan? Kommentti [I12]: Vai ilmestyykö Ali suoraan tälle sivulle antamaan tehtävän ohjeistusta. Ettei käyttäjän tarvitse mennä tehtävään klikkauksen kautta? Kommentti [I13]: Vai ovatko linkit valmiina ja ne korostuvat tässä? Tuleeko Ali kertomaan, mistä pääsee mihinkin? Kuuluuko linkin nimi, kun hiiren kohdistin menee sen päälle? Kommentti [I14]: Onko kaikilla sivuilla samat linkit jossain navigointipalkissa? Silloin kaikilta sivuilta pääsisi pääsivulle, alakokonaisuuden etusivulle, takaisin edelliselle sivulle ja lopetussivulle. Vai onko nämä linkit vain kunkin äänteen etusivulla ja muilta sivuilta pääsee aina sinne etusivulle? Harjoituksilla ei ole varsinaista omaa etusivua. Pitäisikö niiden olla omina linkkeinään äänteen etusivulla? Eikä siis yhtenäisenä harjoitukset-könttänä.

9 Maisemakuvia (valokuvia kaupungin teksteistä) tarvitaan 5-7 erilaista, useiden äänteiden kohdalla voidaan käyttää samaa näkymää. Kyltit, mainokset yms., joista kirjaimia poimitaan, täytyy valita sen mukaan. Rappukäytävän nimitaulu (kirjaimet: y,ö,b,g,f ),kuva kauppakadusta valomainoksineen (kirjaimet: i,m,d,) kauppakeskuksen seinä (kirjaimet: a, u,k,) jossa liikkeiden nimiä, kaupan ikkuna (kirjaimet: n,p,v), jossa mainoksia, isohkon kaupan (Stockka, Sokos) opastekyltti (kirjaimet: s,o,ä ), siis sellainen, missä kerrotaan, missä kerroksessa ym. mitäkin on, jonkinlainen tilakartta, juna-aikataulu (kirjaimet:t,e,j), ravintolan ruokalista (kirjaimet:r,l,h)? Kommentti [I15]: Voisikohan näille kuville keksiä ohjelman jossain muussa vaiheessa lisäkäyttöä? Äänteiden yhdistelytehtävissä? Esim. kun etsitään tiettyä äänneyhdistelmää tms. Kommentti [I16]: Voisikohan näille kuville keksiä ohjelman jossain muussa vaiheessa lisäkäyttöä? Äänteiden yhdistelytehtävissä? Esim. kun etsitään tiettyä äänneyhdistelmää tms. Tässä a:n kohdalla maisemana on kauppakeskuksen seinä, josta poimitaan kaikki a-kirjaimet. Seinältä täytyy tietysti löytyä monta a-kirjainta. Kun a-kirjaimet on löydetty, seuraava-painike korostuu, ja käyttäjää ohjataan näin siirtymään seuraavaan harjoitukseen H2 / Kirjaimet sekaisin kirjaimia, joiden joukosta käyttäjän täytyy poimia opetettavaa äännettä vastaavat kirjaimet. Tehtävässä on kolme tasoa: isot kirjaimet, pienet kirjaimet, sekaisin molempia. Samalla tavalla kuin maiseman kohdalla ( ) ruudun alareunassa on laskuri, joka kertoo, montako kirjainta täytyy löytyä ja montako käyttäjä on löytänyt. Tässä harjoituksessa on samat äänimerkit kuin muissakin harjoituksissa, mm. edellä harjoituksessa "Hämäyskirjaimet" voivat olla myös väärin päin tai sivuttain, mutta poimittava kirjain on aina oikein päin. Tehtävä aukeaa yhteen ruutuun, jossa tasot vaihtuvat, kun käyttäjä saa poimittua ruudulta kaikki äännettä vastaavat kirjaimet. vaikkapa 10 kpl oikeita kirjaimia ja paljon muita niin että ruutu on täynnä kirjaimia. A-äänteen kohdalla kirjaimia ei tarvitse vielä olla niin paljon. Yleisilme voi olla ilmava. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Seuraava Kommentti [I17]: hämäyskirjaimet tai muut merkit Kommentti [I18]: ks kommentti kohdassa Jos harjoituksissa on näin paljon linkkejä, opiskelija voi harhautua tosi kauas siitä, mitä oli tekemässä!

10 Takaisin Lopetus T1 / isot kirjaimet sekaisin isoja kirjaimia:a, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. A-kirjaimia on 10 kpl. Katso logiikka osiosta T2 / pienet kirjaimet Muuten samanlainen näkymä kuin , mutta kirjaimet ovat pienaakkosia (a, i, u, s, n, e, o, l, r, m, t, ä, p, k, j, v, h, y, ö, d, b, g, f). Kirjaimet ovat erilaisilla fonteilla. a-kirjaimia on 10 kpl T3 / isot ja pienet Muuten samanlainen näkymä kuin , mutta nyt ruudulla on sekä suur- että pienaakkosia erilaisilla fonteilla. Käyttäjän täytyy poimia sekä isot että pienet a:t. A-kirjaimia on yhteensä 10 kpl Kuuntele äännettä Ruudun reunassa tuolilla istuu Ali, jolla on vaikka radio/cd-soitin/mp3 ja kuulokkeet. Hän sanoo: Kuuntele sana, onko sanan alussa a? Klikkaa a tai ei a (tai a, jonka päällä on ruksi). Ali kuuntelee ensin käsi korvan takana ja näyttää sitten ruudulla selvästi näkyviä kirjaimia tai symboleja. Kirjaimet/symbolit ovat keskellä sivua isoina. Käyttäjän täytyy siis klikata oikeaa symbolia kuulemansa perusteella. Ali panee soittimen päälle ja ensimmäinen sana kuuluu kaksi kertaa. Kun sana kuuluu, Ali panee taas käden korvan taakse ja sen jälkeen osoittaa symboleita ruudulla. Lisäksi linkit: Kaikkiin 23:een äänteeseen, samoin ja samassa paikassa kuin sivulla Pääsivu 2 Suomen kielen äänteet 2.2 Yksittäiset äänteet Takaisin

11 Lopetus alas lapsi avaa vauva äänteiden kuunteluharjoitus: I I i avainsana ISÄ isä kuvassa Ubahin mies lapsi sylissä Kommentti [SM19]: Pitäisikö näissä ensimmäisissä äänteissä olla vähän eskarityyppisiä harjoituksia? Vai pitäisikö näitä olla yksittäisten äänteiden osiossa sen kirjaimet liikkuu -pelin "tilalla", kun se peli siirtyy omaksi kokonaisuudekseen? Kumpi sana alkaa s:llä? Kaksi kuvaa, joita klikkaamalla kuulee sanan, ja pitää valita, kumpi alkaa s:llä. sanoja ja kuvia. Opiskelijan täytyy yhdistää sanojen alkutavut(tai lopputavut) oikeisiin tavuihin, jotka myös näkyvät ruudulla Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: ihana ihminen ilta ikävä ilma ikkuna iho iso Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Kis kis kissanpoika, kissa tanssii jäällä sukat, kengät kainalossa, hieno paita päällä Klikkaa kaikki i:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki i:t H1 / Maisema

12 maisemana kuva kauppakadusta valomainoksineen. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään i-kirjaimia, jotka sekoittuvat helposti l-kirjaimeen. Ne sanat, joissa on l, voisi kirjoittaa isoilla kirjaimilla. Tarkoitus ei ole tehdä liian haastavaa tehtävää tässä vaiheessa H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Tässä etsitään I-kirjaimia T2 / pienet kirjaimet Tässä etsitään i-kirjaimia T3 / isot ja pienet Tässä tulee sekä I että i Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa U U u avainsana UUNI uuni kuvassa tavallinen keittiön liesi, jonka avonainen uuninluukku on kuvan keskeinen kohta (sama liesi kuin Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi -osion keittiössä) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat:

13 Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Aurinko, aurinko lettuja paistaa, hauska on auringon lettuja maistaa, kiipeän puuhun, pistelen suuhun, loput voin heittää ukolle kuuhun. Sitten käynkin nukkumaan, pikkuinen massuni pullollaan Klikkaa kaikki u:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki u:t H1 / Maisema maisemana kauppakeskuksen seinä (esim Kamppi Helsingissä). Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään u-kirjaimia, sekä isoja että pieniä saa olla sekaisin H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Tässä etsitään U-kirjaimia T2 / pienet kirjaimet Tässä etsitään u-kirjaimia T3 / isot ja pienet Tässä tulee sekä U että u Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa

14 2.2.5 S S s avainsana SUU suu kuvassa jonkun opashahmon suu Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Vesihiisi sihisi hississä Klikkaa kaikki s:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki s:t H1 / Maisema maisemana ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään s-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet Etsitään S-kirjaimia.

15 T2 / pienet kirjaimet Etsitään s-kirjaimia T3 / isot ja pienet sekaisin sekä pieniä, että isoja s-kirjaimia. Fontit voivat olla hyvin erilaisia Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa N N n avainsana NAPPI nappi kuvassa tavallinen, suurehko nappi Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Nuku, nuku nurmilintu, väsy, väsy västäräkki. Nuku kun minä nukutan, väsy kun minä väsytän.

16 Klikkaa kaikki n:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki n:t H1 / Maisema maisemana kaupan ikkuna tai mainosseinä, jossa on paljon mainoksia. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään n-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen. Etsitään sekä isoja että pieniä kirjaimia H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa E E e avainsana EURO euro kuvassa euron raha Kadunmiesvideot

17 Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Entten tentten teelika mentten, hissun kissun vaapula vissun, eelin keelin plot, viipula vaapula vot, Eskon saum, pium paum, nyt mä lähden tästä pelistä pois. Puh pah pelistä pois! Klikkaa kaikki e:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki e:t H1 / Maisema maisemana aseman juna-aikataulu, jossa on paikannimiä ja lähtöaikoja. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään isoja ja pieniä e-kirjaimia. Kuva on taas mahdollisimman luonnollinen, esimerkiksi Helsingin rautatieasemalta H2 / Kirjaimet

18 T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Valitse sopiva kirjain. Mikä kirjain kuuluu sanan alussa tai lopussa? Valitaan kahdesta tai kolmesta vaihtoehdosta. Sopisiko esim. vokaalien erotukseen? Tuleeko a, e, i? O O o avainsana OVI ovi kuvassa Ubahin asunnon ulko-ovi, joka näkyy myös asuntopelissä osiossa Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Omena oo, ompom poo, pila pala pelistä pois.

19 Klikkaa kaikki o:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki o:t H1 / Maisema maisemana ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään s-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa L L l avainsana LAPSI lapsi kuvassa Ubahin lapsista joku (sama kuin osiossa ) Kadunmiesvideot

20 Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Maalari maalasi taloa, sinistä ja punaista, illan tullen sanoi hän, hyt mä lähden tästä talosta pois. Puh pah pelistä pois! Klikkaa kaikki l:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki l-kirjaimet H1 / Maisema maisemana ravintolan ruokalista. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään l-kirjaimia. Ideana on se, että kuva on taas mahdollisimman luonnollinen. L-kirjain sekoittuu helposti isoon i:hin. Ei ole edelleenkään tarkoitus hämätä, mutta nyt pieniäkin l-kirjaimia täytyy olla. Ruokalista voisi olla sellaisella fontilla, josta pieni l ja iso I erottuvat selvästi H2 / Kirjaimet

21 T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa R R r avainsana RADIO radio kuvassa radio (joka voi näkyä myös Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi -keittiössä) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Ärrän kierrän orren ympäri, ässän pistän taskuun Klikkaa kaikki r:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki r:t.

22 H1 / Maisema maisemana ravintolan ruokalista,. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään r-kirjaimia, sekä isoja että pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa M M m avainsana MUNA muna kuvassa kananmuna (+ kenno?) Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti

23 Karaoketeksti tässä: Mies kysyi minulta erämaassa: "Montako meressä on mansikkaa?" Vastasin viisaasti:"yhtä monta kuin metsässä kasvaa silakkaa." Klikkaa kaikki m:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki m:t H1 / Maisema maisemana uudestaan kuva kauppakadusta valomainoksineen, joka oli jo osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään m-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa T

24 T t avainsana TUOLI tuoli kuvassa tuoli, jollainen löytyy myös asuntopelin ( ) jostain huoneesta Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Klikkaa kaikki t:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki t-kirjaimet H1 / Maisema maisemana uudestaan juna-aikataulu,. Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään t-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä

25 Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa Ä Ä ä ä avainsana ÄITI äiti kuvassa Ubah lasten kanssa Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat: Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Lääkäri määrääsi väärää päänsärkylääkettä Klikkaa kaikki ä:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki ä:t H1 / Maisema

26 maisemana uudestaan ison tavaratalon opastekyltti (Sokos/Stockmann?), jossa kerrotaan mitä missäkin kerroksessa on, ja joka oli jo osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään ä-kirjaimia, isoja ja pieniä H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Valitse sopiva kirjain. Mikä kirjain kuuluu sanan alussa tai lopussa? Valitaan kahdesta vaihtoehdosta. Sopisiko esim. vokaalien erotukseen? Tuleeko a vai ä? Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa P P p avainsana PORKKANA porkkana kuvassa porkkana Kadunmiesvideot Videoilla tulevat sanat:

27 Karaoketeksti Karaoketeksti tässä: Appilan pappilan apupapin papupata pankolla kiehuu ja kuohuu. Pappilan paksuposki piski pisti paksun papukeiton poskeensa Klikkaa kaikki p:t Samanlainen sivu kuin Nyt karaoketekstistä etsitään kaikki p:t H1 / Maisema maisemana kaupan ikkuna tai mainosseinä, kuten osiossa Toiminnot samat kuin sivulla Nyt etsitään p-kirjaimia. Etsitään sekä isoja että pieniä kirjaimia H2 / Kirjaimet T1 / isot kirjaimet T2 / pienet kirjaimet T3 / isot ja pienet Kuuntele äännettä Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samanlaisia kuin harjoituksessa K K k

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain?

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain? 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi Ruutunäkymä: Taustalla sama kirjastohuone, joka on pääsivulla. Lisäksi kuvassa esimerkiksi kirjakasa tai kirjat hyllyssä. Kirjat ovat linkkejä äänneryppäisiin. Äänneryppäät

Lisätiedot

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio

VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Materiaalin nimi: 1.3. Timo Hyvönen Kyösti Kangas Satu Kallio Materiaalin nimi: 1.3 Paikallisliikenne ja ExpressBus-liikenne. TEHTÄVÄTYYPIT Kenelle materiaali on tarkoitettu: VERSOT työryhmä AUTO- JA KULJETUSALA Materiaalin laatijan nimi / nimet: Timo Hyvönen Kyösti

Lisätiedot

a c arjen aakkoset Harjoituksia aikuisen maahanmuuttajan luku- ja kirjoitustaidon opiskeluun Petra Autio Eva Lönnbäck Turun kristillinen opisto 2012

a c arjen aakkoset Harjoituksia aikuisen maahanmuuttajan luku- ja kirjoitustaidon opiskeluun Petra Autio Eva Lönnbäck Turun kristillinen opisto 2012 arjen aakkoset b a c Harjoituksia aikuisen maahanmuuttajan luku- ja kirjoitustaidon opiskeluun Petra Autio Eva Lönnbäck Arjen aakkoset Turun kristillinen opisto 2012 1 { Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi:

LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT. Nimi: LÄRPÄKE SKETSIT, LEIKIT JA NÄYTELMÄT Nimi: ESIPUHE Lärpäke on sketsejä, leikkejä ja hengellisiä näytelmiä sisältävä iltaohjelmavihko. Olen valinnut kaikki ohjelmanumerot täysin oman pääni mukaan. Jotta

Lisätiedot

MAST. Ryhmäyttämisopas

MAST. Ryhmäyttämisopas MAST Ryhmäyttämisopas Sisällys 1 Mikä on ryhmäyttämisopas? 3 2 Miksi ryhmäyttäminen on tärkeää? 4 3 Ryhmän rakentuminen 5 4 Tutustumisharjoitukset 7 4.1 Tutuiksi 7 4.2 Parin ja ryhmän muodostaminen 13

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

Käyttöopas. Taike 2.0

Käyttöopas. Taike 2.0 Käyttöopas Taike 2.0 TAIKE 2:n käyttö edellyttää henkilökohtaista käyttäjä- tai ammattilaislisenssiä. Tietokoneavusteisen kommunikoinnin apuvälineen hankinta toteutetaan aina erikoissairaanhoidon apuvälinearviointina.

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Tietoa kaikille. Selko-e Inclusion Europe. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Tietoa kaikille Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti eurooppalainen selkokielistandardi Selko-e Inclusion Europe Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sisältö Standardi tarkoittaa ohjetta...3 Miksi nämä standardit

Lisätiedot

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen

KÄTS. Käytännön suomea. Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen KÄTS Käytännön suomea Sirpa Rönkkö ja Kaisa Toiviainen kuvitus Elina Roininen Käytännön Suomea -oppimateriaalin käyttäjälle KÄTS suomen kielen oppimateriaali on tarkoitettu etenkin hitaasti eteneviin aikuisten

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

Erilaisia osallisuusmenetelmiä

Erilaisia osallisuusmenetelmiä Erilaisia osallisuusmenetelmiä Rauna Nerelli, Suomen Lasten Parlamentti Tässä on muutamia menetelmiä, joita voi käyttää lasten kanssa ryhmässä toimittaessa, kun halutaan vahvistaa lasten osallisuutta ja

Lisätiedot

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen

GRUNDTVIG. Työkaluja S2-opetukseen GRUNDTVIG Työkaluja S2-opetukseen Tässä työkalupakissa esitellyt menetelmät on kerätty kaksivuotisen Grundtvig-oppimiskumppanuuden Tools for Empowering through Language!? puitteissa. Hankkeeseen osallistui

Lisätiedot

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun

Tietoa kaikille. Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi. Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Helppolukuinen ja ymmärrettävä teksti yleiseurooppalainen standardi Inclusion Europe Pathways Opinpolkuja kehitysvammaisten ihmisten aikuisopiskeluun Voit ladata nämä oppaat sivuilta: www.life-long-learning.eu

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen

Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Oikeesti aikuisten 1 - tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen Petra Autio Eva Lönnbäck Johanna Piirainen Oikeesti aikuisten 1 tekstejä ja harjoituksia suomen kielen opetukseen 1 Turun kristillisen

Lisätiedot

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia

Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1. Harjoitusten vastauksia Marjukka Kenttälä SUOMI SUJUVAKSI 1 Harjoitusten vastauksia KAPPALE 1 Harjoitus 1 sivu 20 1. Isabelita on filippiiniläinen. 2. Halvar on islantilainen. 3. Pavel on tšekkiläinen. 4. Susanne on sveitsiläinen.

Lisätiedot

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris.

Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO NUTRIS. Ruoka Liikunta Minä Paino. Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla. www.nutris. Käsikirja Nutris Standard Plus Active PRO Ruoka Liikunta Minä Paino Syö oikein - saavuta tavoitepainosi tietokoneen avulla NUTRIS www.nutris.fi Tämän käsikirjan omistaa:... Sarjanumero: SN _ (Numero löytyy

Lisätiedot

http://moodle.tokem.fi/

http://moodle.tokem.fi/ http://moodle.tokem.fi/ eoppimiskeskus Copyright eoppimiskeskus 2 SISÄLTÖ Johdanto 3 Aloitus 5 Kurssin ylläpito 6 Varmuuskopiointi ja Palauta-toiminto 7 Asteikot 7 Arvioinnit 8 Tapahtumat 8 Tiedostot 8

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö

5.2 Ensimmäisen asteen yhtälö 5. Ensimmäisen asteen ytälö 5. Ensimmäisen asteen yhtälö Aloitetaan antamalla nimi yhtälön osille. Nyt annettavat nimet eivät riipu yhtälön tyypistä tai asteesta. Tarkastellaan seuraavaa yhtälöä. Emme

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tentti Tentti -työkalun avulla opettaja voi laatia tentin, jonka tulokset tallentuvat Moodleen. Tentissä on mahdollista käyttää erilaisia kysymystyyppejä: monivalintakysymyksiä, tosi/epätosi -väittämiä,

Lisätiedot

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen

oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen oikeesti aikuisten III - suullisia harjoituksia suomen kielen opetukseen Eva Lönnbäck Svetlana Myhkyrä Laura Tikkanen Mari Ruohonen (toim.) 1 Turun kristillisen opiston oppimateriaaleja -sarja Tekijät:

Lisätiedot

ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun

ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun Nimi ESKO-TEHTÄVÄT - esiopetuksesta kouluun 1 ESKO- tehtävät (esiopetuksesta kouluun) on osa OPETUSHALLITUKSEN RAHOITTA- MAA KEHITTÄMISHANKETTA, jossa tavoitteena on MONIKULTTUURISUUSTAITOJEN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf

Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Kouluvierailuopas Maailmankaupoille Reilua kauppaa kouluihin Maailmankauppojen liitto ry Världsbutikernas förbund rf Sisällysluettelo Mistä lisätietoa Reilusta kaupasta? 5 Mitä on Reilu kauppa? 6 Viestintä

Lisätiedot

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012

Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Turun kasvatus- ja opetustoimi Jarkko Lehmuskenttä & Mirkku Virkkunen Versio: 15.10.2012 Palautetta voi lähettää osoitteeseen: moodletuki@turku.fi Sisällysluettelo 1 Kasvatus- ja opetustoimen moodlet...1

Lisätiedot

Ohjeita Moodlen käytön tueksi

Ohjeita Moodlen käytön tueksi Ohjeita Moodlen käytön tueksi SAMK 1 Sisällys Ohjeita Moodlen käytön tueksi Miten löydän oman verkko-oppimisympäristöni?... 3 Avain... 5 Istunnon lopettaminen... 5 Moodle-pohjan rakenne... 6 Moodle-pohjan

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot