2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi. Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain?"

Transkriptio

1 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi Ruutunäkymä: Taustalla sama kirjastohuone, joka on pääsivulla. Lisäksi kuvassa esimerkiksi kirjakasa tai kirjat hyllyssä. Kirjat ovat linkkejä äänneryppäisiin. Äänneryppäät ovat: AIUS, NEOL, RMTÄ, PKJV. HYÖD, GBFC XZWQÅ. Osioihin täytyy mennä järjestyksessä. Järjestyksessä etenemistä voisi alleviivata sillä, että äänneryppäät ovat pöydällä kirjakasana, josta saa aina päällimmäisen kirjan auki. Kun kirja on kertaalleen avattu, se siirtyy hyllyyn, josta sitä saa vapaasti käyttää. Ohjelman täytyy rekisteröidä, missä kyseinen käyttäjä on menossa, jotta hän pääsee seuraavalla kerralla oikeaan paikkaan. Kun käyttäjä klikkaa AIUS-kirjaa, se avautuu ruudulle sivuksi AIUS + Lukemisto. Tärkeää on se, että osoitetaan mahdollisimman selvästi se, mihin käyttäjän täytyy mennä. Ali näyttää mitä sivulla täytyy tehdä. Hän nostaa ensimmäisen AIUS-kirjan pinosta ja sanoo: Aloita tästä. Klikkaa kirjaa. Kun käyttäjä klikkaa kirjaa, se aukeaa ja siirrytään sivulle Kun opiskelija palaa äänneryppäästä tälle etusivulle, Ali sijoittaa kirjan hyllyyn, josta sitä voi taas käyttää. Ali sanoo: Nyt valitse seuraava. Lisäksi sivulta on suorat linkit osioihin: vokaalit (kuvakkeena tyylitellyt vokaalit aiueoyäö sekaisin) konsonantit (kuvakkeena tyyliteltyjä konsonantteja nlrtpkh sekaisin) tavutehdas näihin pääsee, vaikka ei olisi tehnyt äänneryppäitä. Lisäksi sivulla on linkit: Lopetus 0 Pääsivu 2 Suomen äänteet Takaisin Kommentti [ 1]: Juu, tämä hyvä! Ehkä alemmat kirjat voisivat olla vielä vähän hailakampia tai jotain? Kommentti [SM2]: Miten ohjeistetaan näihin osioihin meno? Sanooko Ali, että jos osaat lukea, mutta sinulla on ongelmia aiueoäyö:n kanssa mene tänne? Täytyykö Alin ohjata tänne? Kommentti [ 3]: Jos ohjeistus tulee vasta sitten, kun klikkaa tätä? Siis että Ali ei varsinaisesti ohjaa tänne, mutta opiskelija, joka tarvitsee näitä harjoituksia, osaa ohjautua niihin itsekseen. TAI kun hiiren vie linkin päälle kuuluu vain "vokaaliharjoituksia". Voiko harjoituksia äänteen sisällä tehdä väärässä järjestyksessä? (Ei hyvä.) Aloitus "alusta" ja pakotettu eteneminen, eli seuraavaan harjoitukseen pääsee, kun edellinen menee tarpeeksi hyvin. Kun kaikki tasot tehty, voisiko olla mahdollista palata tekemään harjoituksia uudestaan?

2 2.3.1 AIUS + Lukemisto Ruutunäkymä: Kirjan sisällysluettelo, josta päästään eri äänteisiin ja lukemistoon käsillä olevasta aiheesta. Vasemmalla sivulla on linkit äänteisiin A I U S ja oikealla on kuvat: Mai, Ali, Ubah ja Ubahin perhe. Kuvista on linkit lukemistosivuihin Main kuva , Alin kuva , Ubahin kuva ja perhesanat Kun käyttäjä siirtää hiiren kohdistimen kuvan päälle, kuuluu linkin nimi: a i u s Hän on Mai. Hän on Ali. Hän on Ubah. Perhesanat Lisäksi sivulla on linkit: Lopetus Takaisin 0 Pääsivu Kommentti [ 4]: Huom: perhe tulee tässä kyllä jo esitellyksi. Animointi: Ali ohjeistaa ja näyttää samalla kun ääni kuuluu. Kun tulee tälle sivulle ensimmäisen kerran, kuuluu tervetulo-ohjeistus. Ali sanoo: Täällä voit opiskella a, i, u ja s äänteitä yhdessä. (Valitse kirjain.) Aloita a:sta. (Jos haluat, voit myös) Tutustu(a) Maihin, Aliin tai Ubahiin. Valitse kuva. Seuraavaksi Ali osoittaa A-linkkiä ja sanoo: Aloita tästä. Seuraavalla kerralla, kun käyttäjä tulee sivulle, Ali tulee ruutuun ja kuuluu -: Valitse seuraava Ohjeen kuuntelumahdollisuus on oltava aina. Ohje painikkeesta saa Alin näyttämään ja puhumaan sivun ohjeen uudestaan. Ohje on: Täällä voit opiskella a, i, u ja s äänteitä yhdessä. Valitse kirjain. Aloita a:sta. Jos haluat, voit myös tutustua Maihin, Aliin tai Ubahiin. Valitse kuva. Seuraavaksi Ali osoittaa A-linkkiä ja sanoo: Aloita tästä tai valitse seuraava. Kommentti [SM5]: voisko olla vaikka: Täällä voit opiskella a, i, u, s, äänteitä yhdessä?

3 Tällä sivulla on olennaista se, että käyttäjä etenee äänteissä halutussa järjestyksessä. Kirjaimet voivat esimerkiksi olla haaleammalla fontilla ennen kuin niihin pääsee. Lukemiston teksteihin pääsee milloin tahansa A, animoitu esittelysivu (a, aa) Ruutunäkymä: Ruudulla on keittiö. Keittiö on melko pelkistetty, mutta selvästi tunnistettavissa. Siellä on ainakin hella, tiskipöytä, astiakaappi ja jääkaappi. Ali seisoo jääkaapin vieressä. Jääkaapin vieressä pöydällä on astia, jossa on kirjaimia. Hän avaa jääkaapin oven ja ottaa jääkaapista ananaksen. Hän panee oven kiinni ja ojentaa ananasta. Hän sanoo: Tämä on ananas. Se alkaa a:lla. A-na-nas. Samalla jääkaapin oveen ilmestyy sana ananas sekä isoilla että pienillä aakkosilla. Ali ottaa erilleen a-kirjaimet ja poimii s:n ja n:n pois kirjainastiaan. Ali sanoo: Tämä on a. Hän asettaa a:n erilleen jääkaapinovessa. Sitten hän sanoo: Tämä on aa. ja asettaa toisen aan toisen viereen. Kuva zoomaa lähemmäksi kirjaimia. Sitten Ali ottaa toisen aan pois ja sanoo vielä uudestaan: a ja laittaa taas toisen aan viereen ja sanoo: aa. Sen jälkeen hän tekee oveen sekä a:n että aa:n ja sanoo: Kuuntele a ja aa. Voit myös puhua itse. Ali osoittaa linkkiä äänitysstudioon. Äänitysstudiossa opiskelija voi äänittää omana sanomanaan a:n ja aa:n ja kuunnella niitä mallin kanssa peräkkäin. Seuraavaksi käyttäjä pääsee A-osion harjoituksiin. Harjoituksiin pääsee linkeistä sivun reunassa. Harjoitukset on numeroitu A1, A2, A3, A4. Ali näyttää ensimmäisen harjoituksen kuvaketta ja ohjeistaa: Aloita tästä. Harjoitusten kuvakkeet toistuvat samanlaisina ja samalla paikalla läpi koko osion kaikilla sivuilla. Sama sivurakenne toimii läpi koko 2.3 alakokonaisuuden. Harjoitukset nimetään kuvakkeissa aina kirjaimella ja numerolla (A:n harjoitukset A1 jne. I:n harjoitukset I1 jne. ja U:n harjoitukset U1 jne.) A1 / kuulet a tai aa ja valitset kumman kuulet Ruudulla on a ja aa. Käyttäjän täytyy valita, kumman hän kuulee. Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä. Ruudulla on taas Ali, joka selittää, mitä täytyy tehdä. Ali puhuu ja näyttää

4 samalla eleillä, mitä täytyy tehdä. Ali sanoo: Kuuntele (ja näyttelee kuuntelemista käsi korvan takana) ja valitse oikea tavu (Ali osoittaa tavuja ja näyttää hiirtä?). Kun käyttäjä valitsee oikein, tavu muuttuu vihreäksi ja kuuluu äänimerkki, joka on kaikissa harjoituksissa oikeiden vastausten kanssa sama. Kun käyttäjä valitsee väärin, kuuluu väärän vastauksen äänimerkki ja tavu pienenee ruudulla pienemmäksi. Oikea vaihtoehto kasvaa ja vilkkuu. Väärin mennyt tavu kuuluu heti uudestaan. Käyttäjän täytyy saada 10 tavua oikein, ennen kuin ohjelma ohjaa hänet seuraavaan tehtävään. Kun kymmenen tavua on mennyt oikein, ruudulle ilmestyy linkki seuraava A2 / Tavut liikkuu peli A / AA Pelissä etsitään tavuja kuullun perusteella. Pelin tasot ovat: 1. ruudulla leijuu hitaasti tavut a ja aa. Ääni sanoo etsittävän tavun: a tai aa. Ääni on sama kaikilla tasoilla. 2. ruudulla leijuu hitaasti paljon näitä kahta tavua 3. ruudulla putoaa paljon tavuja verkkaisesti 4. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti 5. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti ja opiskelijan täytyy löytää tietty määrä tavuja annetussa ajassa, kerätään pisteitä ja putoamisvauhti nopeutuu Löydetyt tavut lentävät ruudun reunaan näkyville. Kun opiskelija klikkaa väärää tavua, kuuluu väärän vastauksen äänimerkki, tavu välähtää punaiseksi, minkä jälkeen tavu jatkaa matkaansa alkuperäisenä. Tässä osiossa etsittävät tavut: a aa Käyttäjän tavoitteena on löytää 10 oikeaa tavua tasoilla 1-4. Sen jälkeen ohjelma siirtyy aina seuraavalle tasolle. Jos käyttäjä ei löydä kymmentä tavua tasolla 1, hän voi siirtyä seuraavaan tehtävään, mutta ei tämän pelin seuraavalle tasolle. Hän voi aina palata yrittämään uudestaan A3 / raahaa ja kuuntele, miten sana muuttuu Ohjeistus: Alin puhuva pää kertoo, mitä tehtävässä tehdäänx4; sisältö: aamu, alas, asuu, auto, avaa, auki, ale, antaa, raha, sana, kala, kana, ruoka, liha, poika, Ali, avain, aasialainen, liha, saa, ja, jaa, Kommentti [SM6]: Entäs jos tämän kaverina tai tilalla olisikin jonkinlainen riimipariharjoitus? Mitkä sanat loppuvat samalla tavalla? (kala - pala, sana - kana) Sitten sama niin että etsitään, mitkä sanat alkavat samalla tavalla/tavulla? vrt esikouluharjoitukset, niissä on mukana kaikkia äänteitä! Kommentti [SM7R6]: Lisäksi voisi olla harjoitus, jossa etsitään sama sana erilaisten joukosta (annettu sana on kuu ja etsittävät ovat suu, puu ja kuu)

5 A4 / Aukot: kuuntele tavu tai sana ja valitse aukkoon a vai aa Ruudulle tulee sanoja yksi kerrallaan. Sanoista on poistettu a tai aa. Käyttäjän tehtävänä on kuunnella sanaa ja valita, kuuluuko aukkokohdassa a vai aa. Ensin Ali neuvoo, mitä on tarkoitus tehdä. Kun ensimmäinen sana tulee ruudulle, Ali osoittaa kuuntele-painiketta ja sanoo: Kuuntele sana. Kuuletko a vai aa? (Kun Ali sanoo a, se vilkahtaa tai korostuu muuten, ja kun Ali sanoo aa, se korostuu) Valitse kumman kuulet. Ruutunäkymä ja kirjainten toiminta ovat hyvin samanlaiset kuin harjoituksessa Tässä pääasiana ovat kuitenkin aukkosanat, jotka tulevat ruudulle vuoronperään. Kun käyttäjä saa sanan oikein, se siirtyy ruudun reunaan sanalistaan. Väärin menneet sanat tulevat uudestaan. Sanoja mahtuu listaan 10 kpl. Ohjelma arpoo sanojen esiintymisjärjestyksen aina uudestaan, kun käyttäjä aloittaa tehtävän. Sanat ruudulla: mu s las le av j al s sialainen vaa j sun li vain aj uto Thaim ant jaa _uki Vant Sanat kuultuna: aamu avaa avain antaa saa ja jaa ajaa alas asun auto auki ale aasialainen Ali Thaimaa Vantaa I, animoitu esittelysivu (i, ii, ai, ) Ruutunäkymä ja eteneminen ovat samanlaiset kuin osiossa Nyt jääkaapin ovessa on valmiina a ja aa. Tällä kertaa Ali katselee ulos ikkunasta. Ali kääntyy katsomaan oppijaa, osoittaa ikkunaa ja sanoo: Tämä on ikkuna. Sitten hän ottaa kirjainastiasta ison ja pienen i:n ja laittaa ne jääkaapinoveen. Samalla tavalla kuin a-kirjaimen kanssa, hän yhdistelee ensin ii:n ja sitten ai:n. Ali sanoo: Tämä on i. Hän asettaa i:n erilleen jääkaapinovessa. Sitten hän sanoo: Tämä on ii. ja asettaa toisen iin toisen viereen. Kuva zoomaa lähemmäksi kirjaimia. Sitten Ali ottaa toisen iin pois ja sanoo vielä uudestaan: i ja laittaa taas toisen iin viereen ja sanoo: ii. Seuraavaksi Ali ottaa mukaan a-kirjaimen. Hän ottaa toisen iin pois ja panee a:n i:n eteen ja sanoo: ai. Sen jälkeen hän tekee oveen sekä i:n, ii:n että ai:n ja sanoo: Kuuntele i, ii ja ai. Voit

6 myös puhua itse. Ali osoittaa linkkiä äänitysstudioon. Äänitysstudiossa opiskelija voi äänittää omana sanomanaan i:n, ii:n ja ai:n ja kuunnella niitä mallin kanssa peräkkäin. Seuraavaksi käyttäjä pääsee I-osion harjoituksiin. Harjoituksiin pääsee linkeistä sivun reunassa. Harjoitukset on numeroitu 1, 2, 3, 4,... Ali näyttää ensimmäisen harjoituksen kuvaketta ja ohjeistaa: Aloita tästä. Harjoitusten kuvakkeet toistuvat samanlaisina läpi koko osion kaikilla sivuilla I1 / valitset minkä kuulet Ruudulla on ensin i ja ii. Käyttäjän täytyy valita, kumman hän kuulee. Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä. Logiikka on tehtävässä samanlainen kuin osiossa Kun käyttäjä on saanut 10 kertaa oikein, ruudulle tulee lisää tavuja: a, aa, i, ii, ai. Edelleen käyttäjä kuuntelee ja valitsee oikean. Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä. Kun kymmenen tavua on mennyt oikein, ruudulle ilmestyy linkki seuraava I2 / Tavut liikkuu peli Pelissä etsitään tavuja kuullun perusteella. Pelin tasot ovat: 1. ruudulla leijuu hitaasti tavut a,aa, i, ii, ai. Ääni sanoo etsittävän tavun: a, aa, i, ii tai ai. Ääni on sama kaikilla tasoilla. 2. ruudulla leijuu hitaasti paljon näitä tavuja 3. ruudulla putoaa paljon tavuja verkkaisesti 4. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti 5. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti ja opiskelijan täytyy löytää tietty määrä tavuja annetussa ajassa, kerätään pisteitä ja putoamisvauhti nopeutuu Löydetyt tavut lentävät ruudun reunaan näkyville. Kun opiskelija klikkaa väärää tavua, kuuluu väärän vastauksen äänimerkki, tavu välähtää punaiseksi, minkä jälkeen tavu jatkaa matkaansa alkuperäisenä. Tässä osiossa etsittävät tavut: a aa i ii ai

7 Käyttäjän tavoitteena on löytää 10 oikeaa tavua tasoilla 1-4. Sen jälkeen ohjelma siirtyy aina seuraavalle tasolle. Jos käyttäjä ei löydä kymmentä tavua tasolla 1, hän voi siirtyä seuraavaan tehtävään, mutta ei tämän pelin seuraavalle tasolle. Hän voi aina palata yrittämään uudestaan raahaa ja kuuntele, I3 / miten sana muuttuu I4 / Aukot: kuuntele tavu tai sana ja valitse aukkoon Samanlainen harjoitus kuin osiossa Sanojen järjestys on määritelty siten, että lyhyet sanat tulevat ensin, mutta voivat sekoittua keskenään. Sen jälkeen tulee pitkiä sanoja, jotka myös voivat tulla keskenään eri järjestyksessä eri käyttökerroilla. Ruudulla näkyvät: i ii ai Niistä raahataan sopiva aukkoon. Sanat ruudulla: lyhyet: _sä, _kkuna, _stuu, Al_, m_nä, kot_, M, s, uus_, ä_t_, m_nulla h r_, laps_, n nen, v moa, m_es pitkät: Th maa, th maalainen, n misissa, suomal nen, _rakilainen, somal_alainen Kommentti [SM8]: Käyttäjän pitäisikin vielä tässä etsiä samalla tavulla loppuvia ja alkavia sanoja: annetaan sana, josta korostuu alkutavu, käyttäjän täytyy etsiä ruudulla olevista sanoista se/ne, jotka alkavat samalla. Sama lopputavujen kanssa. Sanat kuultuna: lyhyet: isä ikkuna istuu Ali minä koti Mai sai uusi äiti minulla hiiri lapsi nainen vaimoa mies pitkät: Thaimaa thaimaalainen naimisissa suomalainen irakilainen somalialainen I5 / Kirjoita, minkä kuulet Ruudulle ilmestyy kirjoituspaikka, jossa on aina niin monta viivaa kuin kirjoitettavassa tavussa tai sanassa on. Kohdistin menee automaattisesti oikeaan kirjoituspaikkaan. Käyttäjän ei tarvitse miettiä, mihin pitää kirjoittaa. Ali on ruudussa näppäimistön kanssa, jotta käyttäjä tietää, että nyt täytyy käyttää näppäimistöä hiiren sijaan. Ali sanoo: Kuuntele ja kirjoita. Ensimmäisellä kerralla tehtävä on helppo, koska kirjoitettavana on lyhyitä tavuja ja yksittäisiä kirjaimia: a aa i ii ai Kommentti [Axxell9]: Pitäisikö tässä vielä sanoa ja näyttää ruudulla, mitä tavuja voi kuulua? Vai onko tämä niille, jotka pysyvät kärryillä helpommin?

8 Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä. Oikein kirjoitetut kerääntyvät ruudun sivuun. Väärin kirjoitetuista putoavat kirjoitetut kirjaimet pois. Näitä kirjaimia ja tavuja täytyy kirjoittaa 10 kappaletta oikein. Sen jälkeen ruudulle tulee vuorotellen ja satunnaisessa järjestyksessä edellisissä tehtävissä esillä olleita sanoja, jotka täytyy täydentää valmiiksi kirjoittamalla. Ali aktivoituu taas ja sanoo: Kuuntele ja kirjoita kirjaimet aukkoon. Hän osoittaa ensimmäisessä sanassa olevaa aukkoa. Sanoista puuttuvat kaikki ne kirjaimet, joita on tähän mennessä opiskeltu (a, i,). Sanat: Ali Mai isä ikkuna äiti uusi nainen hiiri mies vaimo lapsi U, animoitu esittelysivu (u, uu, ui, au, iu, ) Ruutunäkymä ja eteneminen ovat samanlaiset kuin osiossa Nyt jääkaapin ovessa on valmiina a aa i ii ai. Tällä kertaa Ali on uunin vieressä, osoittaa sitä ja sanoo: Tämä on uuni. Uu-ni. Sitten hän ottaa kirjainastiasta kaksi isoa ja kaksi pientä u:ta ja laittaa ne jääkaapinoveen. Samalla tavalla kuin a-kirjaimen kanssa, hän yhdistelee ensin uu:n ja sitten au, ui ja iu. Ali sanoo: Tämä on u. Hän asettaa u:n erilleen jääkaapinovessa. Sitten hän sanoo: Tämä on uu. ja asettaa toisen uun toisen viereen. Kuva zoomaa lähemmäksi kirjaimia. Sitten Ali ottaa toisen uun pois ja sanoo vielä uudestaan: u ja laittaa taas toisen uun viereen ja sanoo: uu Seuraavaksi Ali ottaa mukaan a-kirjaimen. Hän ottaa toisen uun pois ja panee a:n u:n eteen ja sanoo: au Seuraavaksi Ali ottaa mukaan i-kirjaimen. Hän ottaa toisen uun ja panee ensin i:n u:n jälkeen ja sanoo:

9 ui. Sitten hän siirtää iin uun eteen ja sanoo: iu Sen jälkeen hän tekee oveen sekä u:n, uu:n au:n, ui:n että iu:n ja sanoo: Kuuntele u, uu, au, ui ja iu. Voit myös puhua itse. Ali osoittaa linkkiä äänitysstudioon. Sitten Ali osoittaa linkkiä harjoituksiin ja sanoo: Aloita tästä U1 / valitset minkä kuulet Ruudulla on ensin u ja uu. Käyttäjän täytyy valita, kumman hän kuulee. Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä. Logiikka on tehtävässä samanlainen kuin osiossa Kun käyttäjä on saanut 10 kertaa oikein, ruudulle tulee lisää tavuja: a, aa, i, ii, ai, u, uu, ui, iu, au. Edelleen käyttäjä kuuntelee ja valitsee oikean. Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä(joka kerta kun käyttäjä avaa tehtävän). Kun kymmenen tavua on mennyt oikein, ruudulle ilmestyy linkki uudestaan ja seuraava U2 / Tavut liikkuu peli Pelissä etsitään tavuja kuullun perusteella. Pelin tasot ovat: 1. ruudulla leijuu hitaasti tavut a,aa, i, ii, ai, u, uu, ui, iu, au. Ääni sanoo etsittävän tavun: a, aa, i, ii, ai, u, uu, ui, iu tai au. Ääni on sama kaikilla tasoilla. 2. ruudulla leijuu hitaasti paljon näitä tavuja 3. ruudulla putoaa paljon tavuja verkkaisesti 4. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti 5. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti ja opiskelijan täytyy löytää tietty määrä tavuja annetussa ajassa, kerätään pisteitä ja putoamisvauhti nopeutuu Löydetyt tavut lentävät ruudun reunaan näkyville. Kun opiskelija klikkaa väärää tavua, kuuluu väärän vastauksen äänimerkki, tavu välähtää punaiseksi, minkä jälkeen tavu jatkaa matkaansa alkuperäisenä. Tässä osiossa etsittävät tavut: a aa i ii

10 ai u uu ui iu au Käyttäjän tavoitteena on löytää 10 oikeaa tavua tasoilla 1-4. Sen jälkeen ohjelma siirtyy aina seuraavalle tasolle. Jos käyttäjä ei löydä kymmentä tavua tasolla 1, hän voi siirtyä seuraavaan tehtävään, mutta ei tämän pelin seuraavalle tasolle. Hän voi aina palata yrittämään uudestaan U3 / raahaa ja kuuntele, miten sana muuttuu Ruudulla on vokaalit A I U Käyttäjän tehtävänä on tutkia, miten sanat muuttuvat, kun niissä vaihtaa vokaalin. Tässä harjoituksessa voi olla myös epäsanoja, mutta pyritään siihen, että muodostuvat sanat olisivat luonnollisia suomen kielen sanoja. Ensimmäisenä ruudulle tulee SI Kuuluu tavu si Ali raahaa viivoille kaksi a-kirjainta. Kuuluu: aasi Sitten Ali raahaa viivoille kaksi u-kirjainta. Kuuluu: uusi Sitten Ali raahaa viivoille kaksi i-kirjainta. Kuuluu: iisi Sitten Ali sanoo: Nyt sinä. Ruudulle tulee seuraava tavu, jonka edessä tai jälkeen on viiva paikan merkkinä. Harjoituksessa näkyvät tavut järjestyksessä: _ NNA Kommentti [SM10]: Entäs, jos tämä tehtävä onkin vasta tässä ensimmäisen kerran? Tätä ennen etsitään samalla tavalla alkavia ja loppuvia sanoja? Tässä on jo kolme vokaalia, joiden kanssa voi tutkia, miten sanat muuttuvat, kun niissä vaihtaa yhden vokaalin.

11 AN STU ASTU_ ISTU _ S_MA SAM_ Kuultavat tavut ja sanat: nna anna inna unna an ana ani anu stu astu istu (ustu) (vaihtoehtoina vain a ja i, u himmeänä, ei voi valita?) astu astuu astui (vaihtoehtoina vain i ja u, a himmeänä, ei voi valita) istu istuu istui (vaihtoehtoina vain i ja u, a himmeänä, ei voi valita) sma sama sima suma sam sama sami samu U4 / Aukot: kuuntele tavu tai sana ja valitse aukkoon Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samat kuin osiossa Ruudulla näkyvät u uu au ui iu Niistä raahataan sopiva aukkoon. Sanat ruudulla: ni k si n lakko ist h kset n_k_ k passa si v va k s hkussa to t lu n deli k metta na s s na Sanat kuultuna: uuni istuu uusi auto aina ui hiukset vauva taulu suu kuusi nuku kuu nuudeli sauna naulakko kaupassa suihkussa kuumetta Kommentti [Axxell11]: epäsana - otetaanko ollenkaan? Kommentti [Axxell12]: Pitäiikö tässä kuitenkin panostaa vähän merkitykseenkin? Kuvat aukkosanojen viereen? Sanat ohjelmasta, ei outoja ja abstrakteja sanoja? Kommentti [Axxell13]: Mitä sanoja näihin tehtäviin valikoituu? Samat sanat ainakin aluksi kaikissa harjoituksissa, kun sana on saatu muodostettua kokonaan kirjoittamalla, se poistuu valikoimasta? U5 / Kirjoita, minkä kuulet Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samat kuin osiossa

12 Kirjoitettavat tavut: a aa i ii ai u uu au ui iu Aukkosanat: uuni uusi auto vauva istuu aina uimaan Sanoista puuttuvat kaikki ne kirjaimet, joita on tähän mennessä opiskeltu (a, i, u) S, animoitu esittelysivu (sa, si, su, saa, sii, suu, as, is, us, sai, sui, sau, siis) Ruutunäkymä ja eteneminen ovat samanlaiset kuin osiossa Nyt jääkaapin ovessa on valmiina a aa i ii ai u uu ui iu au Tällä kertaa Ali ottaa jääkaapista salaatin ja sanoo: Tämä on salaatti. Se alkaa s-kirjaimella. Sa-laat-ti. Samalla tavalla kuin a:n kohdalla, jääkaapin oveen ilmestyy sana SALAATTI. Sitten Ali erottaa sanan alusta s-kirjaimen ja siirtää l:n ja t:t pois. Ali sanoo: Tämä on s. Sitten hän siirtää a:n s:n viereen ja sanoo: Tämä on sa. Ali asettaa toisen aan toisen viereen. Kuva zoomaa lähemmäksi kirjaimia. Ali sanoo: saa Sitten Ali ottaa toisen aan pois ja sanoo vielä uudestaan: sa ja laittaa taas toisen aan viereen ja sanoo: saa Seuraavaksi jääkaapin ovessa olevat tavut siirtyvät allekkain ruudulle (ks. tekstikehys). Kunkin tavun eteen tulee paikka, johon s-kirjainta voi siirtää. Ali siirtää s-kirjaimen ensin a:n eteen, osoittaa kuuntele-painiketta ja sanoo: Klikkaa ja kuuntele. Sen jälkeen paikka aa:n edessä vilkkuu ja Ali sanoo: Nyt sinä. Siirrä s oikeaan paikkaan ja kuuntele tavu. Aina kun käyttäjä on kuunnellut tavun, seuraavan tavun edessä oleva paikka vilkkuu sen merkiksi, että käyttäjän täytyy raahata s sinne. Sen jälkeen, kun käyttäjä on kuunnellut kaikki ne a aa i ii ai u uu ui iu au

13 tavut, joissa s on ensimmäinen kirjain, vilkkuu a:n perässä oleva paikka, johon s pitää seuraavaksi siirtää. Viimeisenä muodostettavan siis-tavun kohdalla molemmat paikat vilkkuvat ja jääkaapinovesta täytyy poimia kaksi s-kirjainta. Muodostettavat ja kuultavat tavut ovat: sa saa si sii sai su suu sui siu sau as is us siis Kun käyttäjä on käynyt läpi kaikki tavut, ruudulle tulee uudestaan-painike ja Ali sanoo: Jos haluat, voit kuunnella uudestaan. Voit myös puhua itse. Ali osoittaa linkkiä äänitysstudioon. Äänitysstudiossa voi äänittää tässä kohtaa kaikkia esiteltyjä tavuja. Sitten Ali osoittaa linkkiä harjoituksiin ja sanoo: Aloita tästä. Linkistä pääsee ensimmäiseen s-harjoitukseen sivulle S1 / valitset minkä kuulet Ruudulla on ensin sa, saa, si, sii, su ja suu. Käyttäjän täytyy valita, minkä hän kuulee. Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä. Logiikka on tehtävässä samanlainen kuin osiossa Kun käyttäjä on saanut 10 kertaa oikein, ruudulle tulee kaksi linkkiä: uudestaan ja seuraava. Jos käyttäjä klikkaa uudestaan-linkkiä, tavut kuullaan uudestaan eri järjestyksessä. Mikäli käyttäjä klikkaa seuraava-linkkiä, ruudulle tulee lisää erilaiset tavutja: sa, as, si, is, su, us, sai, sui, sau, siis. Edelleen käyttäjä kuuntelee ja valitsee oikean. Tavut kuuluvat satunnaisessa järjestyksessä. Kun kymmenen tavua on mennyt oikein, ruudulle ilmestyy linkki seuraava. Kommentti [I14]: Harjoitusten kuvakkeet näkyvät ruudulla koko ajan, mutta ohjelma ohjaa tällä tavalla etenemisessä S2 / Tavut liikkuu peli Pelissä etsitään tavuja kuullun perusteella. Pelin tasot ovat: 1. a. ruudulla leijuu hitaasti tavut sa, as, saa, si, is, sii, su, us, suu. Ääni sanoo etsittävän tavun.tavut tulevat satunnaisessa järjestyksessä. Ääni on sama kaikilla tasoilla. b. ruudulle tulee leijailemaan edellisten lisäksi: sai, sau, sui, sas, siis. 2. ruudulla leijuu hitaasti paljon tavuja (a,aa, i, ii, ai, u, uu, ui, au, sa, as, saa, si, is, sii, su, us, suu, sai, sau, sui, siis) 3. ruudulla putoaa paljon em. tavuja verkkaisesti 4. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti 5. ruudulla putoaa paljon tavuja nopeasti ja opiskelijan täytyy löytää tietty määrä tavuja annetussa ajassa, kerätään pisteitä ja putoamisvauhti nopeutuu

14 Löydetyt tavut lentävät ruudun reunaan näkyville. Kun opiskelija klikkaa väärää tavua, kuuluu väärän vastauksen äänimerkki, tavu välähtää punaiseksi, minkä jälkeen tavu jatkaa matkaansa alkuperäisenä. Tässä osiossa etsittävät tavut: a aa i ii ai u uu ui au sa as saa si is sii su us suu sai sau sui siis Kommentti [SM15]: Pitäisikö etsittävät tavut perustua nimenomaan aina kuhunkin osioon? Tässä on kaikki, koska ollaan alussa ja opetellaan vasta systeemiä. Seuraavassa osiossa ei enää etsitä tässä osiossa tulevia tavuja. Vai tarvitaanko niitä edelleen? (na ja a?) Käyttäjän tavoitteena on löytää 10 oikeaa tavua tasoilla 1-4. Sen jälkeen ohjelma siirtyy aina seuraavalle tasolle. Jos käyttäjä ei löydä kymmentä tavua tasolla 1, hän voi siirtyä seuraavaan tehtävään, mutta ei tämän pelin seuraavalle tasolle. Hän voi aina palata yrittämään uudestaan S3 / Valitse kaksi tavua sanaksi Harjoituksen idea on se, että ruudulla näkyy tavuja, joita on edellä opiskeltu. Niistä rakennetaan sanoja kuullun perusteella. Sanat sanotaan ensin normaalisti (sasu) ja heti perään tavuittain (sasu). Ruudulla on näkyvissä tavut: a ai as us aa uu si suu i sa su sai Kuultavat sanat: Sasu susi sisu isi aasi aisa Assi uusi ussa suusi saisi asuu asia Aasia Jos käyttäjä ei löydä oikeaa tavua tai klikkaa väärää tavua, sana kuuluu uudestaan ja seuraava oikea tavu korostuu. Kun käyttäjä on tehnyt kertaalleen kaikki sanat, seuraavan harjoituksen S4 linkki korostuu ruudun reunassa ja ruudulle ilmestyy linkki seuraava, josta pääsee seuraavaan harjoitukseen. kuuluu: Hyvä! Nyt seuraava tehtävä

15 S4 / mistä kirjaimista kuultu tavu tai sana muodostuu Ruudulla on kirjaimet: a i u s Käyttäjän täytyy klikata kirjaimia siinä järjestyksessä, jossa ne esiintyvät kuullussa sanassa. Sanat kuuluvat ensin kokonaan ja heti perään tavuittain. Jos käyttäjä on nopea, hän ehtii klikata kirjaimia ennen kuin sana tulee näkyviin ruudulle. Mikäli käyttäjä ei tee mitään, sana kuuluu uudestaan ja tulee myös esille ruutuun. Ali ohjeistaa: Kuuntele. Mitkä kirjaimet sanassa on? Kuultavat tavut/sanat: saa suu susi (Assi) ai asuu aisa siis (ui) uusi asia (saisi) sai sisu Isa Kommentti [SM16]: Tässä voisi käyttää myös eskariharjoitusta, jossa pitää kulkea sanan kirjainten reitti: klikkaa kirjaimia järjestyksessä (jos sana näkyy ruudulla ja kuuluu myös, tehtävä on ehkä liian helppo?) Kun käyttäjä on käynyt läpi kaikki sanat. Ali sanoo: Hyvä! Nyt seuraava tehtävä, ja osoittaa painiketta, josta pääsee seuraavaan tehtävään S5 / Kirjoita, mitä kuulet (aukkoja, millä kirjaimella sana alkaa/loppuu) Ruutunäkymä ja toiminnot ovat samat kuin osiossa Kirjoitettavat tavut ja sanat: sa as si is su us sii sui sau saa suu siis sai uusi asuu Aukkosanat: istuu isä mies Suomessa suomalainen sinkku Sanoista puuttuvat kaikki ne kirjaimet, joita on tähän mennessä opiskeltu (a, i, u, s) Mai-teksti karaokena (Mai puhuu) Ruudulla näkyy Mai joka kertoo itsestään. Teksti ilmestyy ruudulle sitä mukaan, kun Mai puhuu, lause kerrallaan. Vanha lause häviää, kun Mai alkaa puhua seuraavaa lausetta. (Puhekupla?)Teksti ilmestyy vasemmalta oikealle (= ilmentää

16 lukusuuntaa!) Kun käyttäjä haluaa kuunnella uudestaan, hän painaa kuunetelepainiketta. Painike ilmestyy ruudulle, kun käyttäjä on kuunnellut tekstin ensimmäisen kerran. Ruudulle ilmestyy myös kuvitusta, joka auttaa tekstin ymmärtämisessä. Kun Mai kertoo olevansa thaimaalainen, ruutuun ilmestyy Thaimaan lippu/ kuvaa Thaimaasta, Kun hän kertoo asuvansa Suomessa, ruutuun tulee Suomen kartta ja lippu ja puhuessaan Vantaasta, kuvaan tulee kuvaa Vantaalta/Main kotitalo. Puhuessaan miehestään Mai näyttää hääkuvaansa.. Hei, minä olen Mai. Minä olen nainen ja minä olen 30 vuotta vanha. Minä olen thaimaalainen. Minä olen kotoisin Thaimaasta. Nyt minä asun Suomessa. Minä asun Vantaalla. Minä olen naimisissa. Minun mies on suomalainen. Meillä ei ole lapsia piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat Ruudulla näkyy tekstinä sama, mitä Mai on puhunut kertoessaan itsestään kohdassa Tekstin vieressä on sanoja isoin kirjaimin kirjoitettuna. Ali sanoo: "Etsi tekstistä sama." Ali osoittaa ensimmäistä sanaa ja sitten tekstiä. Ali sanoo: "Missä on sama?"ali etsii ensimmäisen sanan tekstistä ja maalaa sen. Ali katsoo ja sanoo käyttäjälle: "Nyt sinä." Kommentti [I17]: Vai tarvitseeko olla isoin kirjaimin? Olisiko ainakin tässä ekalla kertaa ihan samoin molemmat, sekä teksti että annetut sanat, pienin kirjaimin? Teksti: Hei, minä olen Mai. Minä olen nainen ja minä olen 30 vuotta vanha. Minä olen thaimaalainen. Minä olen kotoisin Thaimaasta. Nyt minä asun Suomessa. Minä asun Vantaalla. Minä olen naimisissa. Minun mies on suomalainen. Meillä ei ole lapsia.

17 Sanat tekstin vieressä: NAINEN, THAIMAALAINEN, VUOTTA, VANHA, ASUN, SUOMESSA, VANTAALLA Sanat täytyy maalata hiirellä, ohjelma vaatii oikean vastauksen, ei sinne päin. Löydetyt sanat jäävät erivärisiksi + sama sana listassa reagoi jollain tavalla (muuttuu samanväriseksi kuin maalattu alue, pompahtaa, ääni sanoo sanan?) Sanastotehtäviin pelejä: värjää huonekaluja tai vaatteita, siirrä koulutarvikkeet pöydälle (kuuluu myös, mitä on värjätty/siirretty) Ali-teksti karaokena (Ali puhuu) Ruudulla näkyy Ali joka kertoo itsestään. Teksti ilmestyy ruudulle sitä mukaan, kun Ali puhuu, lause kerrallaan. Vanha lause häviää, kun Ali alkaa puhua seuraavaa lausetta. (Puhekupla?)Teksti ilmestyy vasemmalta oikealle (= ilmentää lukusuuntaa!) Kun käyttäjä haluaa kuunnella uudestaan, hän painaa kuuntelepainiketta. Painike ilmestyy ruudulle, kun käyttäjä on kuunnellut tekstin ensimmäisen kerran. Ruudulle ilmestyy myös kuvitusta, joka auttaa tekstin ymmärtämisessä. Kun Ali kertoo olevansa irakilainen, ruutuun ilmestyy Irakin lippu/ kuvaa Irakista. Kun hän kertoo asuvansa Suomessa, ruutuun tulee Suomen kartta ja lippu ja puhuessaan Helsingistä, kuvaan tulee kuvaa Helsingistä/Alin kotitalo. Hei, minä olen Ali. Minä olen mies ja minä olen 22-vuotias. Minä olen irakilainen. Minä olen kotoisin Irakista. Nyt minä asun Suomessa. Minun koti on Helsingissä, Itä-Pasilassa. Minä olen sinkku. Minulla ei ole vaimoa. Minulla ei ole lapsia piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat Ruudulla näkyy tekstinä sama, mitä Ali on puhunut kertoessaan itsestään kohdassa Tekstin vieressä on sanoja isoin kirjaimin kirjoitettuna. Ali sanoo: "Etsi tekstistä sama." Kommentti [I18]: Vai tarvitseeko olla isoin kirjaimin? Olisiko ainakin tässä ekalla kertaa ihan samoin molemmat, sekä teksti että annetut sanat, pienin kirjaimin?

18 Ali osoittaa ensimmäistä sanaa ja sitten tekstiä. Ali sanoo: "Missä on sama?"ali etsii ensimmäisen sanan tekstistä ja maalaa sen. Ali katsoo ja sanoo käyttäjälle: "Nyt sinä." Teksti: Hei, minä olen Ali. Minä olen mies ja minä olen 22-vuotias. Minä olen irakilainen. Minä olen kotoisin Irakista. Nyt minä asun Suomessa. Minun koti on Helsingissä, Itä-Pasilassa. Minä olen sinkku. Minulla ei ole vaimoa. Minulla ei ole lapsia. Sanat tekstin vieressä: MINÄ, MIES, IRAKILAINEN, KOTI, HELSINGISSÄ, SINKKU, VAIMOA, LAPSIA Sanat täytyy maalata hiirellä, ohjelma vaatii oikean vastauksen, ei sinne päin. Löydetyt sanat jäävät erivärisiksi + sama sana listassa reagoi jollain tavalla (muuttuu samanväriseksi kuin maalattu alue, pompahtaa, ääni sanoo sanan?) Ubah-teksti karaokena (Ubah puhuu) Ruudulla näkyy Ubah joka kertoo itsestään.teksti ilmestyy ruudulle sitä mukaan, kun Ubah puhuu, lause kerrallaan. Vanha lause häviää, kun Ubah alkaa puhua seuraavaa lausetta. (Puhekupla?)Teksti ilmestyy vasemmalta oikealle (= ilmentää lukusuuntaa!) Kun käyttäjä haluaa kuunnella uudestaan, hän painaa kuunetelepainiketta. Painike ilmestyy ruudulle, kun käyttäjä on kuunnellut tekstin ensimmäisen kerran. Ruudulle ilmestyy myös kuvitusta, joka auttaa tekstin ymmärtämisessä. Kun Ubah kertoo olevansa somalialainen, ruutuun ilmestyy Somalian lippu/ kuvaa Somaliasta. Kun hän kertoo asuvansa Suomessa, ruutuun tulee Suomen kartta ja lippu ja puhuessaan, kuvaan tulee kuvaa /Ubahin kotitalo.kun Ubah puhuu perheestään, hän näyttää kuvaa miehestään ja lapsistaan (kun Ubah puhuu uudesta vauvasta, hän taputtaa vatsaansa).

19 Hei, minä olen Ubah. Minä olen 27-vuotias nainen. Minä olen somalialainen. Minä tulen Somaliasta, mutta nyt minä asun Suomessa. Minä asun Turussa. Minulla on perhe. Minä olen äiti ja vaimo. Minulla on mies ja kolme lasta, yksi tyttö ja kaksi poikaa. Huhtikuussa meille syntyy uusi vauva piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat Ruudulla näkyy tekstinä sama, mitä Ubah on puhunut kertoessaan itsestään kohdassa Tekstin vieressä on sanoja isoin kirjaimin kirjoitettuna. Ali sanoo: "Etsi tekstistä sama." Ali osoittaa ensimmäistä sanaa ja sitten tekstiä. Ali sanoo: "Missä on sama?"ali etsii ensimmäisen sanan tekstistä ja maalaa sen. Ali katsoo ja sanoo käyttäjälle: "Nyt sinä." Kommentti [I19]: Vai tarvitseeko olla isoin kirjaimin? Olisiko ainakin tässä ekalla kertaa ihan samoin molemmat, sekä teksti että annetut sanat, pienin kirjaimin? Teksti: Hei, minä olen Ubah. Minä olen 27-vuotias nainen. Minä olen somalialainen. Minä tulen Somaliasta, mutta nyt minä asun Suomessa. Minä asun Turussa. Minulla on perhe. Minä olen äiti ja vaimo. Minulla on mies ja kolme lasta, yksi tyttö ja kaksi poikaa. Huhtikuussa meille syntyy uusi vauva. Sanat tekstin vieressä: TULEN, UUSI, ASUN, MUTTA, SUOMESSA, MINULLA, UUSI, VAUVA Sanat täytyy maalata hiirellä, ohjelma vaatii oikean vastauksen, ei sinne päin. Löydetyt sanat jäävät erivärisiksi + sama sana listassa reagoi jollain tavalla (muuttuu samanväriseksi kuin maalattu alue, pompahtaa, ääni sanoo sanan?) Kuka hän on? Yhdistä nimi ja kuva. Ruudulla näkyy hahmot ja nimet Ali, Mai, Ubah vasemmassa reunassa. Oppijan täytyy raahata oikea nimi oikean kuvan alle. Ohjeistus:)Ali näyttää omaa kuvaansa ja kysyy: Kuka hän on?

20 Samalla Ali kävelee näyttämään sanoja vasemmassa reunassa. Kun yhdistää oikein, kuuluu: "Hän on Ali." jne. Väärää sanaa ei voi raahata, se ei liiku. Lisäksi kuuluu väärin-merkkiääni. Seuraavaksi ruudulla näkyy samat kuvat, ja sanat thaimaalainen, irakilainen, somalialainen, Oppijan täytyy raahata oikea sana oikean kuvan viereen. Animoitu Ali osoittaa Main kuvaa ja kysyy: Minkä maalainen hän on? Kun yhdistää oikein, kuuluu: "Hän on thaimaalainen." jne. Seuraavaksi ruudulla edelleen samat kuvat ja vasemmassa reunassa sanat Helsingissä, Vantaalla, Turussa. Oppijan täytyy raahata oikea sana oikean kuvan viereen. Animoitu Ali osoittaa Ubahia ja kysyy: Missä hän asuu? Kun yhdistää oikein, kuuluu: "Hän asuu Turussa." Kommentti [ 20]: Jos otetaan mukaan Main mies, saadaan vielä suomalainen... Linkki äänitysstudioon, voi harjoitella lauseita: Minä olen Ubah. Minä olen somalialainen. Minä olen nainen. Minä olen naimisissa. Minulla on kolme lasta Perhesanat vaiheistettuna animaationa Ruudulla näkyy Ubahin perhe ja sana "perhe". Kuuluu: "Tässä on Ubahin perhe.". Ubah korostuu kuvasta (muu perhe haalistuu?) ja Ubahin viereen ilmestyy sana "äiti". Kuuluu: "Hän on äiti." Sanat isä, poika, tyttö esitellään samoin. Seuraavaksi ruudulla on Ubahin lapset ja vieressä sana "lapsi". Kuuluu: "Ubahin perheessä on kaksi lasta." Pojan alle ilmestyy sana "veli" ja tytön alle sana "sisko". Tytölle ilmestyy puhekupla jossa lukee "Hän on minun veli." Lause tulee myös kuultuna. Pojalle ilmestyy puhekupla, jossa lukee "Hän on minun sisko." Lause kuuluu myös. Seuraavaksi ruudulla näkyy Ubah ja hänen miehensä. Ubahin kuvan alla lukee "vaimo" ja Ubahin miehen kuvan alla lukee "mies". Miehelle ilmestyy puhekupla, jossa lukee: "Hän on minun vaimo." Sama kuuluu myös. Ubahille ilmestyy puhekupla, jossa lukee: "Hän on minun mies." Sama kuuluu myös. Seuraavaksi ruudulla on Ubah, joka pitää kättä isohkon mahansa päällä. Mahan vieressä lukee "vauva". Kuuluu: "Ubah odottaa vauvaa." ja taustalla kuuluu vauvan jokeltelua yhdistä kuva ja sana Perhekuva Ubahin perheestä. Kuvan vieressä vasemmalla puolella on sanat äiti, isä, poika, tyttö, vauva, perhe. kuvassa kunkin perheenjäsenen vieressä tila (viiva? ruutu?), johon pitää kirjoittaa oikea sana. Jos yrittää kirjoittaa väärään kohtaan, sana ei kirjoitu (+merkkiääni). Jos kirjoittaa

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa 1 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat... 10 2.3.1.2 Ali-teksti karaokena

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi Ruutunäkymä: Taustalla sama kirjastohuone, joka on pääsivulla. Lisäksi kuvassa esimerkiksi kirjakasa tai kirjat hyllyssä. Kirjat ovat linkkejä äänneryppäisiin. Äänneryppäät

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa 1 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat... 10 2.3.1.2 Ali-teksti karaokena

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

Aakkoset Aa Ii Uu Ss Nn Ee Oo Ll Rr Mm Tt Ää Pp Kk Jj Vv Hh Yy Öö Dd Gg Bb Ff Cc Ww Xx Zz Qq Åå Numerot 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Kuka on...? (adjektiivit) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Kenellä on...? (omistaminen)

Lisätiedot

1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms?

1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms? 1 Tietokone Kuva5:Ruudulla näkyy tietokone, jonka ääressä Mai istuu. Tietokoneen osat ovat pöydällä: näyttö, hiiri, näppäimistö, kuulokkeet Main päässä. Näkymä on Main selän takaa. Kaikissa kolmessa kokonaisuudessa

Lisätiedot

TEHTÄVÄKORI Monisteita äikkään. Riikka Mononen

TEHTÄVÄKORI Monisteita äikkään. Riikka Mononen ---------------------------------------- TEHTÄVÄKORI Monisteita äikkään Riikka Mononen ---------------------------------------- Tehtäväkori 2016 TEHTÄVÄKORI Monisteita äikkään -materiaali on kokoelma tehtäviä

Lisätiedot

A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.

A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. 2.2 Yksittäiset äänteet Yksittäisten äänteiden esittely on mainosmaailma vrt. Tatun ja Patun Suomi (ala sinäkin käyttää suomen kieltä) Harjoitukset ovat käytännössä pelejä, joissa keskitytään kirjaimen

Lisätiedot

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80

Sisällys. Esipuhe Aakkoset ja koulussa Torilla 80 Sisällys Esipuhe.... 6 0. Aakkoset ja koulussa 8 Aakkoset Koulusanat Mikä sinun nimi on? Tavaaminen 4. Torilla 80 Isot numerot Mitä maksaa? Ruokia ja juomia Millainen? Partitiivi Negatiivinen verbi ko/kö-kysymys

Lisätiedot

Harjoituksia ELLIn korteille.

Harjoituksia ELLIn korteille. Harjoituksia ELLIn korteille. Tämän ohjeen harjoitukset on laadittu ELLIN korttien kanssa tehtäviksi. Harjoituksissa ELLIN kortteja käytetään tukena, siten että tehtävään kuuluvat kortit ovat näkyvillä.

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Kappale 2. Tervetuloa!

Kappale 2. Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 17 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 18 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Hei, kuka sinä olet? Minä olen Joonas Virtanen.

Lisätiedot

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää.

MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. MILLOIN PARTITIIVIA KÄYTETÄÄN? 1. NEGATIIVINEN LAUSE o Minulla ei ole autoa. o Lauralla ei ole työtä. o En osta uutta kännykkää. 2. NUMERO (EI 1) + PARTITIIVI o Minulla on kaksi autoa. o Kadulla seisoo

Lisätiedot

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty.

8 9 Kopionti ehdottomasti kielletty. Nä-mä jo o-saam-me. Kir-joi-ta sa-nat so-pi-van ku-van al-le. Li-sää puut-tu-vat ta-vut. Piir-rä ju-tus-ta ku-va. Kek-si pen-nuil-le ni-met.... 8 9 Kirjoita ku-vaan: Piir-rä ku-vaan: Lu-mi-u-kol-le hat-tu

Lisätiedot

EuroTraffic Language Training

EuroTraffic Language Training EuroTraffic Language Training Käyttäjän opas Sisällysluettelo Kurssin aloittaminen... 3 Rekisteröityminen... 4 Sisäänkirjautuminen... 6 Tehtävien aloittaminen... 7 Sanasto... 9 Yhdistä ääni ja kuva...

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat).

Valmistelut: Aseta kartiot numerojärjestykseen pienimmästä suurimpaan (alkeisopiskelu) tai sekalaiseen järjestykseen (pidemmälle edenneet oppilaat). Laske kymmeneen Tavoite: Oppilaat osaavat laskea yhdestä kymmeneen ja kymmenestä yhteen. Osallistujamäärä: Vähintään 10 oppilasta kartioita, joissa on numerot yhdestä kymmeneen. (Käytä 0-numeroidun kartion

Lisätiedot

Kirjainkiemurat - mallisivu (c)

Kirjainkiemurat - mallisivu (c) Aa Ii Uu Ss Aa Ii Uu Ss SII-LIN VII-LI-KUP-PI I-sot, pie-net kir-jai-met, sii-li neu-voo aak-ko-set. Roh-ke-as-ti mu-kaan vaan, kaik-ki kyl-lä op-pi-vat! Ss Har-joit-te-le kir-jai-mi-a li-sää vih-koo-si.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka kevät Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA

12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12. kappale (kahdestoista kappale) FERESHTE MUUTTAA 12.1. Liian pieni asunto Fereshten perheessä on äiti ja neljä lasta. Heidän koti on Hervannassa. Koti on liian pieni. Asunnossa on vain kaksi huonetta,

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

arjen aakkoset a c luku- ja kirjoitustaidon opiskeluun Petra a u t i o e va Lönnbäck Arjen aakkoset turun kristillinen opisto 2012

arjen aakkoset a c luku- ja kirjoitustaidon opiskeluun Petra a u t i o e va Lönnbäck Arjen aakkoset turun kristillinen opisto 2012 arjen aakkoset b a c luku- ja kirjoitustaidon opiskeluun Petra a u t i o e va Lönnbäck turun kristillinen opisto 2012 1 { Tekijät: Julkaisija: isbn 978-952-5803-23-5 Paino: 2 SISÄLTÖ Opettajalle...7 Aakkoset

Lisätiedot

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset.

- Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on vaaleammat hiukset. MAI FRICK KOMPARAATIO ELI VERTAILU 1. Komparatiivi -mpi -mpa, -mma monikko: -mpi, -mmi - Kumpi on vanhempi, Joni vai Ville? - Joni on vanhempi kuin Ville. - Kummalla on vaaleammat hiukset? - Villellä on

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka talvi Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle!

Ohjeet opettajalle. Tervetuloa Apilatielle! Ohjeet opettajalle Vihjeitä opettajalle koulun tutustumispäivään Esiopetuksen oppilaille koulun tutustumispäivä on tärkeä, vaikka esiopetuspaikka sijaitsisi samassa pihapiirissä koulun kanssa. Lähes kaikkia

Lisätiedot

6. Valitse avautuneesta ikkunasta Add-painike!

6. Valitse avautuneesta ikkunasta Add-painike! 1. Tallenna Mirc ohjelma koneellesi tästä osoitteesta: http://www.mirc.com/get.html 2. Asenna ohjelma 3. Avaa ohjelma mirc.exe kuvakkeesta 4. Avattuasi ohjelman se näyttää tältä(hieman leikeltynä): 5.

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

LIITE 1 Jaksoarviointi, Syntymäpäivätaivas Opettaja

LIITE 1 Jaksoarviointi, Syntymäpäivätaivas Opettaja LIITE 1 Jaksoarviointi, Syntymäpäivätaivas Opettaja SYNTYMÄPÄIVÄTAIVAS (aapinen s. 114 125): JAKSOARVIOINTI, opettajan ohjeet Jaksoarvioinnin kolme ensimmäistä tehtävää ovat sanelutehtäviä ja ne tehdään

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. toinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta.

Joomla pikaopas. Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Joomla pikaopas Yksinkertainen opas, jossa neuvotaan esimerkkisivuston teko Joomla julkaisujärjestelmällä vaihe vaiheelta. Paavo Räisänen www.ohjelmoimaan.net Tätä opasta saa vapaasti kopioida, tulostaa

Lisätiedot

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin?

KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Tunnetko jo Jussin? KAPPALE 3 RADEK TUTUSTUU JUSSIIN. Moi Radek! Moi! Tunnetko jo Jussin? En tunne. Hän on Jussi, meidän työkaveri. Hauska tutustua. Mä oon Radek. Ootko sä se uus puolalainen? Joo, kyllä olen. Hauska tutustua

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA 14.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Pieni ohje, miten PhotoScape-ohjelmalla voi liittää kuvan toiseen kuvaan Kuvat on tähän valittu

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet

Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Autokunto-ohjelmiston käyttöohjeet Koskilinjat Oy Panu Toropainen SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO...I 1. TÖIHIN SISÄÄN JA ULOS KIRJAUTUMINEN...1 1.1. Työlle kirjautuminen...2 1.2. Vikailmoituksen tekeminen...5

Lisätiedot

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja.

- 4 aloituslaattaa pelaajien väreissä molemmille puolille on kuvattu vesialtaat, joista lähtee eri määrä akvedukteja. AQUA ROMANA Vesi oli elintärkeä ja keskeinen edellytys Rooman imperiumin kehitykselle. Vedensaannin turvaamiseksi taitavimmat rakennusmestarit rakensivat valtavan pitkiä akvedukteja, joita pidetään antiikin

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Työpaja Työpaja on vertaisarviointiin soveltuva työkalu. Työpaja mahdollistaa töiden palautuksen ja niiden jakelun opiskelijoiden arvioitavaksi sekä arvioinnin antamisen. Laita Muokkaustila päälle ja lisää

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen

Tuen tarpeen tunnistaminen Tuen tarpeen tunnistaminen Matematiikan arviointi toinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja materiaaliin sekä tarkista,

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Aineistot Kun laitat Muokkaustilan päälle, näet jokaisessa osiossa Lisää aktiviteetti tai aineisto - linkin. Valitse linkin takaa avautuvasta listasta, millaisen aineiston haluat alueelle tuoda, ja paina

Lisätiedot

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen?

6. Vastaa kysymyksiin Onko sinulla isoveli? Oletko sinä lyhyt? Minkä väriset hiukset sinulla on? Onko sinulla siniset silmät? Oletko nyt iloinen? 5. Vastaa kysymyksiin (kpl1) Onko sinulla sisaruksia? Asuuko sinun perhe kaukana? Asutko sinä keskustan lähellä? Mitä sinä teet viikonloppuna? Oletko sinä viikonloppuna Lahdessa? Käytkö sinä usein ystävän

Lisätiedot

AIKAMUODOT. Perfekti

AIKAMUODOT. Perfekti AIKAMUODOT Perfekti ???! YLEISPERFEKTI Puhumme menneisyydestä YLEISESTI, mutta emme tiedä tarkasti, milloin se tapahtui Tiesitkö, että Marja on asunut Turussa? Minä olen käynyt usein Kemissä. Naapurit

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Kappale 2 Tervetuloa!

Kappale 2 Tervetuloa! Kappale 2 Tervetuloa! 19 Virtaset muuttavat On maanantai. Virtaset muuttavat. Osoite on Koivutie 8. 20 Joonas Virtanen on pihalla. Pieni poika tulee ulos. Abdi: Hei, kuka sinä olet? Joonas: Minä olen Joonas

Lisätiedot

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) LAL-LAL- LAA Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 2(19) OHJEET L-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Johdanto

Sisällysluettelo. 1. Johdanto Säännöt Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 2. Sisältö 4 3. Alkuvalmistelut 5 4. Pelin aloitus ja kulku 6 5. Pelin lopetus 9 6. Vaikea peli ja muut pelimuunnelmat 10 1. Johdanto Pelilauta on 25 ruudusta muodostuva

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan -osoitteen kautta.

1.1 Sisäänkirjautuminen ST-Akatemia Online -palveluun kirjaudutaan  -osoitteen kautta. Sisällysluettelo ST-Akatemia Online -palvelun käyttöohjeet... 2 1. Kirjautuminen... 2 1.1 Sisäänkirjautuminen... 2 1.2 Uloskirjautuminen... 2 2. Julkaisujen lukeminen... 2 2.1 Julkaisuista palaaminen palvelun

Lisätiedot

Valloita finanssikaupunki

Valloita finanssikaupunki F I N A N Z I T Y TOIMISTOPÄÄLLIKÖN KIERROS Pelaa Finanzityä ohjatun kierroksen avulla! Täytä samalla pelikierrosta koskevat kysymykset. Valloita finanssikaupunki Finanzity. 230 000 ihmisen, 1 578 yrityksen,

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail)

NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) 1 NÄIN TEET VIDEO-MAILIN (v-mail) Kirjaudu iwowwe Back Officeen. HOME Klikkaa kotisivullasi (HOME) olevaa vihreää Video E-mail kuvaa Vastaava linkki Video Email on myös Video Tools - alasvetovalikossa

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

FyKe-Mopin opettajanohje

FyKe-Mopin opettajanohje 1 FyKe-Mopin opettajanohje Ohjelma jakautuu aihepiireittäin Opiskelen ja opin ja Testi osioihin. Miten saan FyKe-Mopin nopeasti käyttöön? Ensimmäisenä on ohjelma asennettava joko yksittäiselle koneelle

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu

FM, laaja-alainen erityisopettaja. Tiina Muukka. 20.11.2012 Oulu FM, laaja-alainen erityisopettaja Tiina Muukka 20.11.2012 Oulu Primaarilukutaidoton = oppija ei osaa lukea/kirjoittaa millään kielellä eikä hänellä ole tavallisesti koulutaustaa Sekundaarilukutaitoinen

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään

Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään Työsähköpostin sisällön siirto uuteen postijärjestelmään edupori.fi/office 365 3.10.2013 Porin kaupunki ATK Tuki Sisällys Johdanto... 2 Edupori.fi sähköpostin määrittäminen Office 365:n Outlook-ohjelmaan

Lisätiedot

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä

VERBI + VERBI - LAUSE. -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä VERBI + VERBI - LAUSE -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä -maan/-mään, -massa/-mässä, -masta/-mästä MIHIN LIIA MENEE? LIIA MENEE RAVINTOLAAN SYÖMÄÄN. MISSÄ LIIA ON? LIIA ON RAVINTOLASSA SYÖMÄSSÄ.

Lisätiedot

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. ensimmäinen luokka syksy

Tuen tarpeen tunnistaminen. Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi. Esitysohjeet opettajalle. ensimmäinen luokka syksy Tuen tarpeen tunnistaminen Lukemisen ja kirjoittamisen ryhmäarviointi ensimmäinen luokka syksy Esitysohjeet opettajalle Arvioinnin yleisiä periaatteita Tutustu ennen tehtävien esittämistä ohjeisiin ja

Lisätiedot

Helsingin yliopiston LUMA-keskus

Helsingin yliopiston LUMA-keskus Ohjeet salasanankyselijän ohjelmoimiseen Scratchilla 1. Ohjelmoidaan oma salasanankyselijä Scratch-ohjelmalla. Kyselijä kysyy salasanaa niin kauan, kunnes käyttäjä syöttää oikean salasanan. 2. Mene osoitteeseen

Lisätiedot

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET

KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET KOKO PERHEEN HAUSKA STRATEGIAPELI OHJEET ROBOGEM_Ohjevihko_148x210mm.indd 1 PELIN TAVOITE Robotit laskeutuvat kaukaiselle planeetalle etsimään timantteja, joista saavat lisää virtaa aluksiinsa. Ohjelmoi

Lisätiedot

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit.

Hops-ohjaajan ohje Opiskelijan hopsit. Hops-ohjaajan ohje Tässä ohjeessa kuvataan kaksi erilaista tapaa hakea tietyn opiskelijan lähettämä hops. Ensin ohjeistetaan miten toimitaan, jos hopsin ryhmätyökalu on käytössä, eli ohjaajalle on luotu

Lisätiedot

A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F.

A, I, U, S, N, E, O, L, R, M, T, Ä, P, K, J, V, H, Y, Ö, D, B, G, F. 2.2 Yksittäiset äänteet Yksittäisten äänteiden esittely on mainosmaailma vrt. Tatun ja Patun Suomi (ala sinäkin käyttää suomen kieltä) Harjoitukset ovat käytännössä pelejä, joissa keskitytään kirjaimen

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

UUSI KIRKKOVUOSI UUSI LASTEN VIRSI UUSI ILO MESSUUN! Aineistoa 1. adventin perhemessuun

UUSI KIRKKOVUOSI UUSI LASTEN VIRSI UUSI ILO MESSUUN! Aineistoa 1. adventin perhemessuun UUSI KIRKKOVUOSI UUSI LSTN VIRSI UUSI ILO MSSUUN! ineistoa 1. adventin perhemessuun oosianna! uta meitä m # # # c # # # # # # m/ D/F oo si an na! Kan san jou kon kans sa käymme F 4 F Þ m / Þ huu ta maan.

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Prosenttikäsite-pelin ohje

Prosenttikäsite-pelin ohje 1(5) Prosenttikäsite-pelin ohje Yksi neljäsosa kakkua Tässä pelissä opitaan yhdistämään * murtoluvun kuva ja sanallinen kuvaus sekä murtolukumerkintä * murto- ja desimaali- sekä %-luvun merkinnät. 0,25

Lisätiedot

SSSSSSS. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19)

SSSSSSS. Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia   Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 1(19) SSSSSSS Ohjevihkossa on käytetty papunetin kuvia www.papunet.fi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus 3(19) OHJEET S-ÄÄNTEEN HARJOITTELUUN

Lisätiedot

4.1 Samirin uusi puhelin

4.1 Samirin uusi puhelin 4. kappale (neljäs kappale) VÄRI T JA VAATTEET 4.1 Samirin uusi puhelin Samir: Tänään on minun syntymäpäivä. Katso, minun lahja on uusi kännykkä. Se on sedän vanha. Mohamed: Se on hieno. Sinun valkoinen

Lisätiedot

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET

MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET MOODLE-KURSSIN LAATIMINEN /OPETTAJAN OHJEET Jos haluat itsellesi tai jollekin ryhmälle uuden kurssipohjan, ota yhteyttä Virpi Järvenreunaan, Leena Kankaanpäähän, Mervi Lehtoseen, Konsta Ojaseen, Jarno

Lisätiedot

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen.

SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: Ei, en auta. Ei, minä olen surullinen. SUOMEN KIELESSÄ ON KAKSI ERILAISTA KYSYMYSTYYPPIÄ: 1. -ko/-kö -kysymys; vastaus alkaa aina kyllä- tai ei-sanalla esim. Asutko sinä Lahdessa? Autatko sinä minua? Oletko sinä iloinen? Kyllä, minä asun. (positiivinen)

Lisätiedot

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa.

ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA. Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. ELOKUVATYÖKALUN KÄYTTÖ ANIMAATION LEIKKAAMISESSA Kun aloitetaan uusi projekti, on se ensimmäisenä syytä tallentaa. Projekti kannattaa tallentaa muutenkin aina sillöin tällöin, jos käy niin ikävästi että

Lisätiedot

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ

VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ VERBI ILMAISEE MYÖNTEISYYTTÄ JA KIELTEISYYTTÄ EI taipuu tekijän mukaan + VERBI NUKU/N EI NUKU (minä) EN NUKU (sinä) ET NUKU hän EI NUKU (me) EMME NUKU (te) ETTE NUKU he EIVÄT NUKU (tekijänä joku, jota

Lisätiedot

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI...

3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI... 7 3.2 VIESTIN LUKEMINEN... 9 3.3 SAAPUNEET JA LÄHETETYT... 9 3.4 KANSIOT... 10 3.5 ROSKAKORI... OHJE HUOLTAJALLE 2 / 22 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / HUOMAUTUKSET... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

L-äänteen harjoitteluohjeet

L-äänteen harjoitteluohjeet Puheterapia 1 (10) L-äänteen harjoitteluohjeet L-äänteen muodostaminen L-äänne muodostuu, kun kielen kärki koskettaa litteänä ja leveänä yläetuhampaiden takana sijaitsevan hammasvallin keskikohtaa Ilma

Lisätiedot

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen

Mikä on Twitter? Rekisteröityminen Mikä on Twitter? Twitter on suosittu yhteisö ja mikroblogipalvelu, jonka välityksellä yritykset, ystävät ja perheenjäsenet voivat kommunikoida keskenään. Twitterin käyttö vastaa kysymykseen mitä teet tällä

Lisätiedot

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät

2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät 2. Aloitus -välilehti, leikepöytä- ja fontti -ryhmät Aloitus -välilehdelle on sijoitettu eniten käytetyt muotoiluihin liittyvät komennot. Välilehti sisältää viisi eri ryhmää, johon komennot on sijoitettu

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen

Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen Yrjö Määttänen Kokemuksia SuLVInetin käytön aloituksen yrjo.maattanen@phnet.fi helpottamiseksi puh. 050 413 0820 4.11.2009 1. Yleistä SuLVInet on SuLVI:n aloitteesta avattu sivusto LVI-alan kehittäjäfoorumiksi.

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot