1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1 Tietokone. Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms?"

Transkriptio

1 1 Tietokone Kuva5:Ruudulla näkyy tietokone, jonka ääressä Mai istuu. Tietokoneen osat ovat pöydällä: näyttö, hiiri, näppäimistö, kuulokkeet Main päässä. Näkymä on Main selän takaa. Kaikissa kolmessa kokonaisuudessa joka sivulla on samat navigointielementit vakiopaikoillaan: 0 Pääsivu - Pääsivun kuvake voisi olla minikokoinen muunnelma kuvasta 1 eli kirjastosta. Lopeta Takaisin Tällä sivulla on lisäksi kuvakkeet/linkit: tietokonesanastoon 1.0.1, hiiriharjoituksiin 1.1 ja näppäimistöharjoituksiin 1.2. Linkki tietokonesanastoon on kuvake kuvan 5 tietokoneesta minikoossa. Hiiriharjoitusten kuvake on tietokoneen hiiren kuva ja näppäimistöharjoitusten kuvake on minikokoinen näppäimistö. Kommentti [Axxell1]: Onko takaisin painike hyvä olla? Tarvitseeko käyttäjä sitä tässä ohjelmassa? Jos klikkaa vahingossa itsensä väärälle sivulle, täytyy päästä takaisin valitsemaan uudestaan? Mai kääntyy katsomaan käyttäjää ja sanoo: Tervetuloa opiskelemaan tietokoneen käyttöä. Tämä on tietokone. Kaikki tietokoneen osat korostuvat ja Mai taputtaa tietokonetta. Kuuluu (ei tarvitse olla Main ääni): hiiri Mai nostaa hiirtä ja näyttää, miten hiirellä klikataan näppäimistö Mai näyttää näppäimistöä ja kirjoittaa vähän malliksi näyttö Mai osoittaa näyttöä kuulokkeet Mai näyttää kuulokkeita päässään Main tietokoneen ruudulla näkyy sama työpöytä, kuin käyttäjälläkin, joten Mai voi liikuttaa hiirtä ja kohdistin, joka on normaalia suurempi, siirtyy oikean kuvakkeen kohdalle. Jos haluat opiskella tietokonesanat, klikkaa tätä kuvaa (tästä?). Mai näyttää oman tietokoneensa ruudulta kuvaketta, jossa on minikoossa kuvassa 5 oleva tietokone kaikkine osineen. Jos haluat harjoitella hiiren käyttöä, klikkaa tätä kuvaa. Mai osoittaa oman tietokoneensa ruudulta kuvaketta, jossa on hiiren kuva. Jos haluat harjoitella näppäimistöä, klikkaa tätä kuvaa. Mai osoittaa oman tietokoneensa ruudulta kuvaketta, jossa on näppäimistön kuva. Mai jatkaa: Jos haluat mennä alkuun, klikkaa tätä kuvaa. Mai osoittaa oman tietokoneensa ruudulta 0 Pääsivu -linkkiä. Kommentti [Axxell2]: Tapahtuuko tämä aina, kun käyttäjä tulee sivulle vaiko vain silloin kun käyttäjä tulee tähän Pääsivulta? Onko ärsyttävää, jos ääni alkaa kuulua aina, kun käyttäjä eksyy sivulle? Kommentti [SM3]: onko tämä sana ok? Pitäisikö olla: valitse hiirellä tms? Kommentti [ 4]: Mai voisi konkreettisesti kysyä esim. "osaatko käyttää hirtä" tai "osaatko tehdä tämän".

2 Jos haluat pois, klikkaa ulko-ovea tätä kuvaa/tästä. Mai osoittaa kuvaketta, josta pääsee lopetussivulle. Mikäli käyttäjä ei reagoi, Mai sanoo: Valitse, mitä haluat harjoitella, tietokonesanoja Mai näyttää omalta ruudultaan kuvaketta uudestaan ja klikkaa hiiren vasemmalla kuvaketta kohdistimen ollessa sen päällä. hiiren käyttöä Mai näyttää hiirikuvaketta uudestaan samoin kuin edellä sanastokuvaketta vai näppäimistöä Mai näyttää näppäimistökuvaketta uudestaan samoin kuin edellä. Kun käyttäjä vie kohdistimen kuvakkeen päälle, kuvake korostuu ja kuuluu linkin nimi: tietokonesanat, hiiri, näppäimistö, alkuun, lopeta, takaisin. Tekstiä ei tarvita. Kommentti [I5]: Voisiko tässä toistua tismalleen samat kehotukset/ohjeet kuin edellä? Vaikka sanoja hiukan muuttaisi, ei ymmärtäminen taida helpottua? Kommentti [Axxell6]: vaiko pääsivu? tietokonesanasto Tietokonesanasto-osiossa ruudulla on edellä esitelty tietokone: näyttö, hiiri, näppäimistö, kuulokkeet. Ruudulla näkyy samalla tavalla linkit kuin sivulla 1.0 (tietokonesanastoon johtava linkki on erivärinen), Mai sanoo: Tämä on tietokone. Näyttö korostuu kuvassa. Klikkaa kuvaa (ja kuuntele), mikä osa tämä on. Kun käyttäjä klikkaa näyttöä, kuuluu: näyttö ja sana näyttö ilmestyy näytön viereen. Sen jälkeen korostuu hiiri, kuuluu hiiri ja sana hiiri ilmestyy viereen. Sen jälkeen korostuu näppäimistö, kuuluu näppäimistö ja sana näppäimistö ilmestyy viereen. Sen jälkeen korostuvat kuulokkeet, kuuluu kuulokkeet ja sana kuulokkeet ilmestyy viereen. Kun sanat on käyty kertaalleen läpi, Mai sanoo: Nyt voit kuunnella sanat uudestaan. (=Kuuntele nyt uudestaan.) Klikkaa kuvaa ja kuuntele. Kun käyttäjä on klikkaillut kuvat läpi vielä kerran, Mai sanoo: (Kun haluat testata) Osaatko sanat?, klikkaa tätä kuvaa. Ruudulle ilmestyy kuvake, joka on muuten sama kuin tietokonesanastoon johtavan linkin kuvake, mutta siinä lukee testi.(symboli?) Linkki johtaa jatkotehtävään, joka toimii samalla ruudulla. Kommentti [Axxell7]: onko Mai pelkkä ääni vai mukana kuvassa? Saako Maita klikkaamalla apua? Kommentti [I8]: Riittääkö pelkkä korostuminen ohjaamaan käyttäjää klikkaamaan kuvaa? Tai pelkkä korostuminen ja kehotus: "klikkaa kuvaa" jatkotehtävä Käyttäjä kuulee edellisen tehtävän tietokonesanoja satunnaisessa järjestyksessä ja hänen täytyy klikata oikeaa kuvaa. Kun hän klikkaa oikeaa kuvaa, kuuluu: Hyvä! ja ruudulle ilmestyy kuultu tietokonesana myös kirjoitettuna. Kun hän klikkaa väärin, kuuluu vain äänimerkki ja sana kuuluu uudestaan.

3 Kun kaikki sanat ovat menneet oikein kolme kertaa, Mai sanoo: Hienoa, sinä osaat tietokonesanat. Voit mennä (eteenpäin) hiiriharjoituksiin. Hiiriharjoituksiin johtava kuvake korostuu ruudulla. Käyttäjä voi myös mennä näppäimistöharjoituksiin 1.2, Pääsivulle 0 tai Lopeta-painikkeen kautta lopetussivulle. Jos käyttäjä ei saa ensimmäisiä kolmea sanaa oikein, Mai sanoo: Opiskele (sanat) vielä (uudestaan)! (tai: harjoittele vielä) Klikkaa tietokonesanat kuvaa. Kuvake korostuu ruudulla. Kun käyttäjä klikkaa sitä, hän pääsee takaisin sivulle Hiiriharjoituksia Linkit: muuten samalla tavalla kuin sivulla 1.0, mutta linkkiä tietokonesanastoon ei ole lisäksi: Hiiren liiikuttaminen1.1.2 Klikkaaminen Maalaaminen Vetäminen 1.1 sivulla linkit hiiriharjoituksiin siten että hiiret ruudulla tekevät toiminnon jota harjoitellaan, kun niiden päälle laittaa hiiren kohdistimen. Hiiren päällä on Main käsi, joka liikuttaa hiirtä, klikkaa vasenta painiketta, maalaa painamalla vasenta painiketta ja raahaa jonkun kappaleen toiseen paikkaan. -> animaation jälkeen kuvaa klikkaamalla pääsee eteenpäin Linkeissä ei lue osion nimeä. Hiiret voi vaikka numeroida numerolla 1 jne. Tällä sivulla linkit hiiriharjoituksiin on sivun keskeinen sisältö. Kaikista hiiriharjoituksista on linkki tälle sivulle Hiiren liikuttaminen Esittelyanimaatiot: Mai tekee aina mallina ensimmäisen harjoituksen! Linkit: 0 Pääsivu, Lopeta 1 Tietokone 1.1 Hiiriharjoitukset Tämän sivun idea on harjoitella hiiren liikuttamista (kuljettamista, erilaisia ratoja pitkin. Kommentti [ 9]: Ovatko radat abstrakteja, joissa liikutetaan palloa, vai auto, vene ym. konkreettinen ja radat vastaavasti tie, kanava tms.

4 Radat (20 kpl)näkyvät ruudun reunassa pieninä kuvakkeina, joita klikkaamalla saa halutun radan avatuksi ruudulle isommaksi. Siinä kohdassa, mihin radat avautuvat on sama näkymä Maista tietokoneen ääressä, kuin sivulla 1 Tietokone. Main koneen ruudulla taas on sama näkymä kuin tällä sivulla Mai näyttää ruudulta, mistä käyttäjän täytyy valita ensimmäinen rata. Mai sanoo: (Valitse ensimmäinen rata.) Rata aukeaa Main ruudulle. Liikuta hiirtä rataa pitkin. Älä koske radan (Ei saa koskea) reunaan! Mai liikuttaa hiirtä, kohdistin liikkuu hänen ruudullaan. Kun kohdistin osuu reunaan, kuuluu äänimerkki ja Mai sanoo: Älä koske radan reunaan! Sitten Mai kääntyy ja sanoo: Sinun vuorosi. Rata avautuu ruudulle ja käyttäjä pääsee harjoittelemaan itse. Radat avautuvat järjestyksessä, joten käyttäjän täytyy suoriutua ensimmäisestä radasta saadakseen seuraavan. Seuraava rata avautuu automaattisesti, mutta kuvakkeet näkyvät myös reunassa ja niistä näkyy, missä radassa käyttäjä on menossa. Koko sarjaa (kaikkia ratoja) ei ole pakko tehdä kerralla läpi. Käyttäjällä on mahdollisuus palata aikaisempiin ratoihin (kuvakkeet aukeavat, kun tasosta on selvitty ja sen jälkeen niihin voi palata). Radat ovat haaleita, kun ne ovat kiinni ja värikkäitä, kun ne ovat auki. Radoista saa pisteitä. Jokaisesta onnistuneesta sentistä laskuriin rapsahtaa piste. Reunakosketuksesta menee miinuspiste. Osumasta kuuluu myös äänimerkki. Jos kohdistin menee kunnolla reunan yli, se siirtyy radan alkuun. Pisteitä saa myös nopeudesta. Suoritusta voi siten yrittää parantaa. Radat: suorat radat - 1. ylös, 2. alas, 3. sivulle oikealta vasemmalle 4. sivulle vasemmalta oikealle, 5. viistoon alhaalta ylös, 6. viistoon ylhäältä alas kulmalliset radat - 7. suorakulma kulma ylhäällä, 8. suorakulma alhaalla 9. portaat ylös, 10. portaat alas ässä -11. yhdellä kaarella, 12. kahdella kaarella, 13. useammalla kaarella sokkeloita helppo, 15. keskivaikea, 16. vaikea (esteiden ohitusta myös) kehiä ympyrä, 18. spiraali kolmiot kolmio, jonka suorakulma alhaalla, 20. kolmio, joka seisoo kärjellään Kommentti [SM10]: Yhtenä ratana voisi olla tehtävä, jossa pitää seurata tiettyä kirjainta kirjainsokkelossa Kun kaikki radat on käyty läpi, Mai sanoo: Hyvä! Haluatko mennä eteenpäin? Ruudulle ilmestyy linkki Klikkaaminen -osioon. Vai haluatko lopettaa? Lopetus-painike korostuu.

5 1.1.2 Klikkaaminen Ruutunäkymä: Mai istuu koneen ääressä kääntyneenä puoliksi käyttäjää kohti. Hän näyttää hiirtä ja sanoo: Nyt opiskelemme klikkaamaan hiiren vasemmalla näppäimellä. (Nyt klikkaamme hiirellä.) Samalla Mai naputtelee näppäintä liioitelluin sormenliikkein. Kuuluu hiiren naputusääni. Aloita tehtävästä 1. Linkit tehtäviin ovat taas Main kuvan vieressä. Kun Mai kehottaa klikkaamaan ensimmäistä tehtävää, kuvake vilkkuu. Kun käyttäjä klikkaa tehtävää, se avautuu samalle ruudulle, Main kuvan paikalle Klikkaa kohdetta, ei hiiren liikuttamista Ensimmäisessä harjoituksessa ei tarvitse liikuttaa hiirtä.. Ideana on klikata kohdetta, jolloin jotain tapahtuu: esim. klikkaa kuvaa (hedelmiä, tarvitseeko muita?), sana kuullaan ja se ilmestyy ruudulle kirjoitettuna). Uusi kohde tulee samaan paikkaan, hiirtä ei tarvitse liikuttaa. Mai sanoo: Klikkaa kuvaa ja kuuntele. Kommentti [ 11]: Pitäisikö Main vielä tehdä samanlainen tehtävä omalta ruudultaan, ennen kuin hän ohjaa käyttäjää klikkaamaan ensimmäistä kuvaketta? Kommentti [Axxell12]: Hedelmät tulevat kuultuna vasta myöhemmin. Voiko tulla tässä jo kirjoitettuna? keksitäänkö jotain, joka ei olisi vielä kirjoitettua kieltä? Liikuta kohdistinta ja klikkaa esteen yli Ruudulle avautuu sama näkymä kuin Hiiren liikuttaminen. Nyt ideana on se, että radoilla on esteitä, joita klikkaamalla pääsee eteenpäin. Pistelasku sama kuin mutta nyt lisäpisteitä saa esteiden onnistuneesta klikkaamisesta. Logiikka ja ruutu on muuten samat kuin Mai esittelee harjoituksen samalla tavalla kuin sivulla Mai sanoo: Valitse ensimmäinen rata. Rata aukeaa Main ruudulle. (Sinun täytyy) liikuttaa hiirtä rataa pitkin. Radalla on este. Klikkaa estettä, (niin pääset eteenpäin). (Älä koske) Ei saa koskea radan reunaan! Mai liikuttaa hiirtä, kohdistin liikkuu hänen ruudullaan, kun tulee este, hän klikkaa hiiren nappulaa. Kun kohdistin osuu reunaan, kuuluu äänimerkki ja Mai sanoo: Älä koske radan reunaan! (Ei saa koskea radan reunaa!) Sitten Mai kääntyy ja sanoo: Sinun vuorosi. (Nyt sinä.) Ensimmäisen radan kuvake muuttuu värikkääksi Hedelmäpeli Kun käyttäjä tulee sivulle, hän näkee hedelmähyllyn, jossa on hedelmiä, sekä ostoskärryn. Linkit: 0 Pääsivu, Lopetus, Takaisin, sekä 1.1 Hiiriharjoituksia ja Klikkaaminen. Sivulta on linkki myös Kauppa-peliin osiossa

6 Linkki seuraavaan tehtävään sivulle ilmestyy sen jälkeen, kun tehtävä on suoritettu sivulle pääsee myös sivulta 1.1 suoraan. Kuva: Mai seisoo ostoskärryn takana ja sanoo: Tänään minä ostan hedelmiä. Klikkaa (samalla hiirikäsi ruudulla klikkaa hiiren vasenta painiketta) hedelmää, se hyppää ostoskärryyn! Ideana on siis klikata hedelmät hyllystä ostoskärryyn. Kun kohdistin osuu hedelmän päälle, kuuluu hedelmän nimi. Kun käyttäjä klikkaa hedelmää, hedelmä lentää ostoskärryyn ja nimi kuuluu uudestaan Kuvat: hedelmät: omena, appelsiini, päärynä, ananas, viinirypäle, mansikka, vesimeloni, banaani, mango, luumu, kirsikka persikka (myös äänet!) hedelmähylly ostoskärry Kun käyttäjä on kerännyt hedelmät, linkki seuraavaan tehtävään ilmestyy ruudulle ja Mai sanoo: Kiitos! Tänään minä syön paljon hedelmiä. Nyt voit mennä eteenpäin. Mikäli käyttäjä ei reagoi, ruudulle ilmestynyt linkki korostuu. Mikäli käyttäjä ei reagoi, Mai sanoo: Haluatko lopettaa jo? Klikkaa tästä, jos haluat lopettaa. Lopetus-linkki vilkkuu ruudulla. Kommentti [Axxell13]: Tuleeko mihinkään kohtaan sitä versiota, että hedelmät pitää raahata kuullun perusteella kärryyn? LIIKKUVAT KOHTEET? Vetäminen Ruutunäkymä samanlainen kuin osiossa 1.1.3: Mai istuu koneen ääressä kääntyneenä puoliksi käyttäjää kohti. Hän näyttää hiirtä ja sanoo: Nyt opiskelemme vetämään hiiren vasemmalla näppäimellä. Samalla Mai painaa näppäimen alas ja vetää omalla ruudullaan olevan omenan toiseen paikkaan, ja päästää sormen pois näppäimeltä. Kuuluu hiiren ääni, kun näppäin painetaan ja kun se nostetaan. Hiiren liike korostuu. Mai siirtää omenaa vielä toisen kerran ja selostaa: Paina näppäin alas. Siirrä hiirtä. Nosta sormi pois näppäimeltä. Kommentti [Axxell14]: Tarvitaanko tähän vielä liikkuvien kohteiden klikkausharjoitus? Lumisade, joka kiihtyy, kun käyttäjä alkaa saada hiutaleita kiinni? Mai jatkaa: No niin. Sinun vuorosi. (Nyt sinä) Aloita tehtävästä 1. Linkit tehtäviin ovat taas Main kuvan vieressä. Kun Mai kehottaa klikkaamaan ensimmäistä tehtävää, kuvake korostuu. Kun käyttäjä klikkaa tehtävää, se avautuu samalle ruudulle, Main kuvan paikalle.

7 Hedelmäpeli raahaten Hedelmäpeli niin, että hedelmät siirretään hyllystä ostoskoriin raahaamalla Muuten samanlainen kuin osio Sivulta on linkki myös Kauppa-peliin osiossa Sijoita kohteen päälle Ruutunäkymä on sama kuin osiossa Mai näyttää koneelta, mitä tehtävässä tehdään. Mai sanoo: Tässä tehtävässä sinun täytyy vetää pienet kuvat oikeaan paikkaan. Tehtävässä on kolme tasoa: ensimmäisellä kuvassa on avoin matkalaukku ja vaatteita (paita, housut, kengät, sukat, villatakki, kaulaliina), Tehtävänä on raahata vaatteet laukkuun. Kun käyttäjä tarttuu vaatteeseen, hän kuulee sen nimen. (Äänet: paita, housut, kengät, sukat, villatakki, kaulaliina) Toisessa kuvassa on koulutarvikkeita (kynä, kumi, teroitin, viivoitin, laskin) ja penaali. Äänet: kynä, kumi, teroitin, viivoitin, laskin) Tehtävässä on sama idea kuin edellä. Kolmannessa kuvassa on rahoja (20 sentin, 50 sentin, euron ja kahden euron kolikko, viitonen, kymppi, kaksikymppinen, viisikymppinen). Äänet: kaksikymmentä senttiä, viisikymmentä senttiä, euro, kaksi euroa, viisi euroa, kymmenen euroa, kaksikymmentä euroa, viisikymmentä euroa. Ideana on se, että käyttäjä raahaa rahat lompakkoon Sijoita kohdakkain Tässä on asioita, jotka on revitty/leikattu kahtia ja puolikkaat pitää yhdistää. Kuvissa on erilaisia esineitä: ruokia, rahoja, edellä olleita koulutarvikkeita ja vaatteita (yhdistä pitsan puolikkaat, raha kokonaiseksi, housujen lahkeet, paidan puolikkaat, hedelmien puolikkaat, sakset) Laitetaan siis jotain kohdakkain. Tehtävä vaikeutuu. Ruudulla on ensin vain pari kuvaa, jotka on halkaistu. Kuvia tulee lisää, kun käyttäjä onnistuu sijoittamaan helpommat palaset kohdakkain. Tavaroiden koko myös pienenee, kun niitä tulee lisää ruudulle. Kommentti [SM15]: Onko tämä todella tarpeellinen harjoitus? Onko edellytys meidän tehtäville tai tarpeellinen tarkkuusharjoitus? Maalaaminen Tässä osiossa toistuu taas sama kaava kuin osioissa ja : ruudulla on ratoja, joissa pitää maalata alue: sormi alas - maalaa - sormi ylös. Radat ovat numerot 2, 4, 7, 9 hiiren

8 liikuttaminen + klikkaus "esteen" yli radoista. Nyt "este" onkin jotain, mikä pitää maalata. Esim. rata on tietyn värinen, esteet pohjavärin värisiä kohtia, jotka maalattaessa muuttuvat samanväriseksi kuin muu rata. Mai esittelee harjoituksen samalla tavalla kuin sivulla Mai sanoo: Valitse ensimmäinen rata. Rata aukeaa Main ruudulle. (Sinun täytyy) liikuttaa hiirtä rataa pitkin. Radalla on tyhjä paikka. (Sinun täytyy) maalaa(ta) se, (niin pääset eteenpäin). Älä koske radan reunaan (Ei saa koskea...)! Mai liikuttaa hiirtä, kohdistin liikkuu hänen ruudullaan, kun tulee tyhjä paikka, hän painaa hiiren nappulan alas ja siirtää hitaasti hiirtä. Ruudulla kohdistin liikkuu ja alue maalautuu radan väriseksi. Kun kohdistin osuu reunaan, kuuluu äänimerkki ja Mai sanoo: Älä koske radan reunaan! Sitten Mai kääntyy ja sanoo: Sinun vuorosi (=Nyt sinä). Ensimmäisen radan kuvake muuttuu värikkääksi. Aiemmin tuttujen ratojen lisäksi uudet radat: maalaa ruudulla olevia sanoja: 21. sanat ovat yksittäin eri riveillä 22. sanoja on ruudulla sekaisin 23. sanat ovat lähekkäin (24. etsi sama kuin annettu sana?) sanoina hedelmät: OMENA, APPELSIINI, PÄÄRYNÄ, ANANAS, VIINIRYPÄLE, MANSIKKA, VESIMELONI, BANAANI, MANGO, LUUMU, KIRSIKKA PERSIKKA Kommentti [I16]: Isot vai pienet kirjaimet? Tässä voisi vaihteen vuoksi olla isot ehkä :) 1.2 Näppäimistöharjoituksia Näppäimistön kuva ruudulla: muutama näppäin on korostettuna ja ne ovat linkkejä harjoituksiin (enter, kumi, väli, isot), niitä klikataan, ei siis valita oikealta näppäimistöltä Kaikissa näppäimistöharjoituksissa ensin Mai näyttää ja selittää, sitten harjoitus. Kun Mai selittää näppäimistöharjoituksia, ruudun alareunassa näkyy näppäimistö ja Main kädet. Kohdasta eteenpäin pitäisi olla jotain tekstiä, mitä käsitellä. Käytetäänkö sanoja, joita opiskelija on kopioinut harjoituksessa viimeisellä tasolla? Huom! Tässä osiossa mennään osittain ohjelmassa tarvittavien taitojen yli. Jos ei tunne aakkosia lainkaan, miten voi ymmärtää pienen ja ison kirjaimen eron? Ohjelmassa tarvittavat taidot liittyvät hiiren käyttöön. Kun hallitsee hiirenkäyttöosion tehtävät, voi tehdä kaikki esim. äänteetosiossa vastaantulevat tehtävät. Tässä osiossa opetellaan alkeellisia tekstinkäsittelytaitoja. Näitä voi harjoitella sopivassa välissä, muusta ohjelmasta erilläänkin.

9 Kohdissa ei voi olettaa, että opiskelija siirtyisi itse oikeaan paikkaan. Kun Mai kehottaa tekemään esim. välin, kone ohjautuu oikeaan paikkaan ja opiskelija suorittaa vain tämän toiminnon Etsi sama näppäimistöltä T1 etsi sama merkki Ruudulla on mallikirjain. Käyttäjän täytyy etsiä sama näppäimistöltä. Kun kirjainnäppäintä painaa, mallikirjaimen viereen ruudulle tulee samanlainen kirjain. Silloin oppija konkreettisesti näkee painaneensa oikeaa. Jos painaa väärää näppäintä, sekin kirjain tulee ruudulle, mutta Mai sanoo: Ei ole sama! ja kirjain katoaa pois ja Mai sanoo: Yritä uudestaan. Sama numeroilla + muut helpot merkit. Käytetään isoja kirjaimia, koska näppäimistöllä on isot kirjaimet. Tehtävässä käytettävät kirjaimet ja merkit: AIUSNEOLRMTÄPKJVHYÖDFBGWXÅZCQ ,- Kommentti [SM17]: Miten se ratkaistaan, että näppäimistöltä kirjoitettaessa oletuksena kirjoittuu pieni kirjain? Käyttäjän ei tarvitse vielä tässä vaiheessa osata ison ja pienen kirjaimen vastaavuutta. Tässä osiossa kaikki kirjoittuu isolla? Onko sellaista mahdollista ohjata ohjelmasta käsin? T2 etsi merkit usea liikkumaton Ruudulla on monta kirjainta ja merkkiä. Kun käyttäjä painaa kirjainta tai merkkiä vastaavaa näppäintä, merkki ruudulla muuttaa väriään. Käyttäjä voi kirjoittaa merkkejä missä järjestyksessä haluaa, ja merkit vaihtavat väriä/ korostuvat sitä mukaa. Merkit kirjoittuvat myös ruudun alareunassa oleviin ruutuihin siinä järjestyksessä kuin käyttäjä ne kirjoittaa. Merkit/kirjaimet ruudulla: AIUSNEOLRMTÄPKJVHYÖDFBGWXÅZCQ , T3 pyydystä liikkuvia merkkejä Muuten sama kuin , mutta merkit leijailevat ensin hitaasti ja sitten nopeutuen sen mukaan, miten hyvin käyttäjä pyydystää putoavia merkkejä. Ensin putoavat näppäimistön keskirivin kirjaimet: ASDFGHJKLÖÄ sitten näppäimistön ylärivin kirjaimet: QWERTYUIOPÅ seuraavaksi alarivi: ZXCVBNM,.- ja lopuksi numerorivi: Sen jälkeen merkit putoilevat satunnaisessa järjestyksessä.

10 Samoin kuin edellä, merkit kirjoittuvat alareunan ruutuihin. Jos käyttäjä ei saa merkkiä kiinni, se putoaa pois. Jos merkkejä putoaa paljon pois, liike ruudulla hidastuu. usea hitaasti putoava, nopeutuu Kopioi sana Ruudulle tulee yksi sana kerrallaan mallisanoja. Käyttäjän täytyy etsiä sanan kirjaimet näppäimistöltä. Sitä mukaa kuin oikeat kirjaimet löytyvät, sana kopioituu ruudulle mallisanan alla oleville viivoille. Viivoja on yhtä monta kuin sanassa on kirjaimia. Kohdistin siirtyy automaattisesti seuraavalle viivalle, kun käyttäjä kirjoittaa kirjaimia. Jos käyttäjä kirjoittaa väärän kirjaimen, kirjain ei kirjoitu ja oikea kirjain mallisanassa korostuu. Tässä vaiheessa käyttäjän ei tarvitse osata itse poistaa kirjoitusta.. Mai opastaa ensimmäisen sanan kanssa. Sana ALI tulee ruudulle. Mai sanoo: Kirjoita sana. ja kirjoittaa näppäimistöltä sanan. Sitten Mai sanoo: Nyt sinä. Ruudulle ilmestyy seuraava sana. Kommentti [ 18]: Tähän mukaan opettaminen. Sanassa korostuu seuraavaksi kirjoitettava kirjain. Opettava ääni sanoo joko "tämä kirjain ei tule vielä, katso mikä on seuraava" tai "tässä sanassa ei ole sitä kirjainta, katso mikä on seuraava". Mallisanat: ALI MAI UBAH HIIRI NÄYTTÖ NÄPPÄIMISTÖ KUULOKKEET TIETOKONE OMENA APPELSIINI PÄÄRYNÄ ANANAS VIINIRYPÄLE MANSIKKA VESIMELONI BANAANI

11 MANGO LUUMU KIRSIKKA PERSIKKA Kumi Mai esittelee kumin (backspace) käyttöä. Ruudulla näkyy näppäimistö, jota Mai käyttää, sekä paperi. Sitten Mai kehottaa opiskelijaa kokeilemaan itse samalla tavalla kuin harjoituksessa Ruudulle/ paperille tulee teksti/sanoja, joita opiskelija voi poistaa. Tekstinä käytetään edellisen tehtävän sanoja. Ohjelma siirtää kohdistimen itse seuraavan sanan loppuun. Käyttäjän ei tarvitse muuta kuin painaa backspace-näppäintä Ruudulle/ paperille tulee sanoja, joissa ylimääräinen kirjain on eri värillä. Tekstinä käytetään edellisen tehtävän sanoja. Käyttäjä klikkaa hiirellä sanan oikeaan kohtaan ja poistaa backspacenäppäimellä ylimääräisen kirjaimen. Korjattu sana lennähtää laatikkoon ja jäljelle jäävät korjaamattomat sanat Enter Etenee samoin kuin edellä. Ruudulle tulee teksti ALI MAI UBAH HIIRI NÄYTTÖ NÄPPÄIMISTÖ KUULOKKEET TIETOKONE (tehtävän sanat pötkössä, sanavälit on), johon opiskelija lisää rivivaihtoja. Ohjelma siirtää kohdistimen itse seuraavan rivinvaihdon kohdalle. Käyttäjän ei tarvitse muuta kuin painaa enternäppäintä Väli Etenee samoin kuin edellä. Ruudulle tulee sanoja pötkössä, ilman sanavälejä, Käyttäjä lisää tyhjää sanojen väliin. Ohjelma siirtää kohdistimen itse seuraavan välin kohdalle. Käyttäjän ei tarvitse muuta kuin painaa välilyönti-näppäintä

12 Ruudulle tulee sanoja pötkössä, yläpuolella näkyy malli, jossa samat sanat ovat välien kanssa. Käyttäjä klikkaa hiirellä oikeaan väliin ja lyö valilyönnillä sanat irti toisistaan. Valmiit sanat lennähtävät ruudun yläreunaan Oikein-laatikkoon Ruudulle tulee sanoja pötkössä, yläpuolella näkyy malli, jossa samat sanat tulevat näkyviin yksi kerrallaan. Käyttäjä klikkaa hiirellä välit sanan ympärille. Valmiit sanat lennähtävät ruudun yläreunaan Oikein-laatikkoon Iso kirjain etenee samoin kuin edellä. Ruudulle tulee isoja kirjaimia. Opiskelija tekee samat näppäimistöltä. Kommentti [SM19]: Vertaa kommentti 17: käyttäjä kuvittelee, että näppäimistöltä kirjoitetaan isoja kirjaimia. Miten nyt yhtäkkiä siirrytään normaaliin maailmaan, jossa oletuksena on pienet kirjaimet?

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta

- 0-100 numerot + euro, euroa, euron, sentti, senttiä + sataa + tuhat, tuhatta 3 Numeeriset taidot Ubah oppaana selittää tehtävät. Erityisesti 3.1.3.3 merkit täytyy selittää + jos opiskelija ei ymmärrä, voi katsoa muutaman ensimmäisen koneen tekemänä Äänet: - 0-100 numerot + euro,

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Scratch ohjeita. Perusteet

Scratch ohjeita. Perusteet Perusteet Scratch ohjeita Scratch on graafinen ohjelmointiympäristö koodauksen opetteluun. Se soveltuu hyvin alakouluista yläkouluunkin asti, sillä Scratchin käyttömahdollisuudet ovat monipuoliset. Scratch

Lisätiedot

2 Suomen kielen äänteet

2 Suomen kielen äänteet 1 Ruudulla on ensin vain Ali. Linkit kolmeen suomen kielen äänteiden alakokonaisuuteen (2.1 Kirjaintarjottimeen, 2.2 Yksittäisiin äänteisiin sekä 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi) ilmestyvät ruudulle

Lisätiedot

E-RESULTS LITE -OHJEET

E-RESULTS LITE -OHJEET E-RESULTS LITE -OHJEET 1 ALKUVALMISTELUT Huolehdi ennen rastiesi pitoa, että Tulospalvelutietokoneen akku on ladattu täyteen Seuran EMIT-kortit ovat tallessa ja selkeästi erillään lähtöleimasimesta. Lähtö-

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti

2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti 2.1 Yksinkertaisen geometrian luonti Kuva 2.1 Tiedon portaat Kuva 2.2 Ohjelman käyttöliittymä suoran luonnissa 1. Valitse Luo, Suora, Luo suora päätepistein. 2. Valitse Pystysuora 3. Valitse Origo Origon

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen

SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen RDS - ohjeet 1 (18) SAC RDS Futurline MAX Tupla-robotin ohjeet näytteenottoon ja päivämaidon lähetykseen Näytteenoton aloittaminen Shuttlen säädöt robotilla Telineen vaihto Näytteenoton lopettaminen Näyteraportin

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

http://www.microsoft.com/expression/

http://www.microsoft.com/expression/ Verkkojulkaisuharjoitus1 TAVOITE Harjoituksen tarkoituksena on opiskella käyttämään verkkojulkaisueditoria (Microsoft Expression Web) ja käynnistämään verkkosivu internetissä. VERKKOSIVUEDITORIN KÄYTTÖOHJEITA

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön

ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön ohjeita kirjautumiseen ja käyttöön Kirjautumisesta Opiskelijat: kirjaudu aina tietokoneelle wilmatunnuksella etunimi.sukunimi@edu.ekami.fi + wilman salasana Opettajat: kirjaudu luokan opekoneelle @edu.ekami.fi

Lisätiedot

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta.

Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Ohjeissa pyydetään toisinaan katsomaan koodia esimerkkiprojekteista (esim. Liikkuva_Tausta1). Saat esimerkkiprojektit opettajalta. Vastauksia kysymyksiin Miten hahmon saa hyppäämään? Yksinkertaisen hypyn

Lisätiedot

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen

PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen PURPLE PEN OHJELMAN KÄYTTÖ Tiedoston avaaminen 1. Avaa ohjelma Purple Pen työpöydän ikonia kaksois-klikkaamalla tai klikkaamalla ja painamalla Enter -näppäintä. 2. Valitse luo uusi tapahtuma, valitse ok.

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin...1 Tilojen haku...2 Pikkukalenteri...4 Varauskalenteri...5 Hakemuksen teko...5 Hakemuksen lisätiedot-välilehti...6 Varaukset Oma asiointi...7 Kirjautuminen Timmiin Mene

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa

2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa 1 2.3 Äänteistä tavuiksi ja sanoiksi... 7 2.3.1 Lukemisto + AIUS... 8 2.3.1.1 Mai-teksti karaokena (Mai puhuu)... 10 2.3.1.1.1 Piilosana: maalaa tekstistä annetut sanat... 10 2.3.1.2 Ali-teksti karaokena

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun tilaaminen

Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun tilaaminen Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun tilaaminen Sähköiset asiointikanavat Postittamisen työpöytä 1 Sisältö Ilmaislehti (Kotisuora Premium) palvelun perusedellytykset sivu 3 Yrityksen yhteystietojen

Lisätiedot

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin

sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin sivu 1 Verkkopäätteen muuttaminen Anvian uuteen tekniikkaan Ohje käy seuraaviin verkkopäätteisiin Zyxel Prestige 645 ISP Zyxel Prestige 645 WEB Zyxel Prestige 645R Zyxel Prestige 645 Ennen aloitusta tarkista,

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2)

Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Toiminta ennen ensimmäistä ottelua (1/2) Kotijoukkue kirjautuu järjestelmään omalla joukkuekoodillaan Joukkue- /seuratunnus -kohdasta. Kirjoita joukkueesi tunnus siihen ja paina Kirjaudu -kohdasta. Tunnukset

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA 14.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Pieni ohje, miten PhotoScape-ohjelmalla voi liittää kuvan toiseen kuvaan Kuvat on tähän valittu

Lisätiedot

Kipan AC huone on pääsääntöisesti auki ja opiskelijoiden vapaasti käytettävissä.

Kipan AC huone on pääsääntöisesti auki ja opiskelijoiden vapaasti käytettävissä. AC-YHTEYDEN KÄYTTÖ AC on internet-selaimella käytettävä verkkokokousympäristö, jossa voidaan näyttää esityksiä, pitää luentoja, esittää videotallenteita ja kirjoittaa reaaliaikaisesti. AC:n käyttö ei vaadi

Lisätiedot

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen

oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen oppimispeli esi- ja alkuopetusikäisten lasten matemaattisten taitojen tukemiseen ILMAINEN Lukimat-verkkopalvelun (www.lukimat.fi) kautta saatava tietokonepeli EKAPELI-MATIKKA Ekapeli-Matikka on tarkoitettu

Lisätiedot

6. Valitse avautuneesta ikkunasta Add-painike!

6. Valitse avautuneesta ikkunasta Add-painike! 1. Tallenna Mirc ohjelma koneellesi tästä osoitteesta: http://www.mirc.com/get.html 2. Asenna ohjelma 3. Avaa ohjelma mirc.exe kuvakkeesta 4. Avattuasi ohjelman se näyttää tältä(hieman leikeltynä): 5.

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ!

TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! TERVETULOA OPISKELEMAAN MOODLE-OPPIMISYMPÄRISTÖSSÄ! Tämä on opiskelijan Moodle-opas, josta saat tärkeimmät neuvot opiskellessasi LOVe lääkehoidon verkkokursseilla Moodle- oppimisympäristössä. Seuraamalla

Lisätiedot

käyttäjänimi 653000 salasana ****** OHJE TILAUKSEN TEKEMISEEN, SERVEA OY

käyttäjänimi 653000 salasana ****** OHJE TILAUKSEN TEKEMISEEN, SERVEA OY OHJE TILAUKSEN TEKEMISEEN, SERVEA OY Tilausjärjestelmämme sijaitsee Internet osoitteessa www.kauppapalvelu.fi -> osoita Espoo Ikkunaan avautuu kirjautumissivu. Kirjautukaa Käyttäjänimellänne ja salasanallanne

Lisätiedot

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ

Outlook Web Access 1(7) 9.9.2011 OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Outlook Web Access 1(7) OUTLOOK WEB ACCESS (OWA) SÄHKÖPOSTIN KÄYTTÖ Pääset OWA-sähköpostiin selaimella (esim. Internet Explorer, Mozilla Firefox). Tässä ohjeessa on käytetty Internet Exploreria, jonka

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Kotisuora Premium palvelun tilaaminen

Kotisuora Premium palvelun tilaaminen Kotisuora Premium palvelun tilaaminen Sähköiset asiointipalvelut Postittamisen työpöytä 1 Sisältö Kotisuora Premium palvelun perusedellytykset sivu 3 Luo markkinointijakelulle nimi, sivu 4 Luodun jakelun

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas

Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas Mobiili-HelleWi Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas 17.8.2018, Tampere Mika Perkiömäki Tuula Tikka Tunnukset Jotta voit käyttää Hellewin sähköistä mobiilipäiväkirjaa, tarvitset itsellesi tunnukset. Tunnukset

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO

EDMODO. -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO EDMODO -oppimisympäristö opettajille ja oppilaille KOONNUT: MIKA KURVINEN KANNUKSEN LUKIO HUOM! Edmodo kehittyy koko ajan, seuraavat ohjeet voivat olla jo päivityksen tarpeessa. 1 Sisällysluettelo Rekisteröityminen

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2017 TULOSPALVELUN OHJEET 30.4.2017 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin ( UUSI USB-lukija)

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo

TAULUKON TEKEMINEN. Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukon tekeminen Sisällysluettelo TAULUKON TEKEMINEN TAULUKON TEKEMINEN... 1 Tietotyypit... 1 Tiedon syöttäminen taulukkoon... 1 Kirjoitusvirheiden korjaaminen... 2 Alueen sisällön tyhjentäminen...

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA

SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015. TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO 2. LAITTEISTON VALMISTELU 3. VALMISTELUT ENNEN TAPAHTUMAA SYDÄN-HÄMEEN RASTIT 2015 TULOSPALVELUN OHJEET v.2 1. LAITTEISTO - Kannettava tietokone Panasonic CF-29, verkkolaturi, autolaturi ja langaton hiiri. (vara-akku) - Emit 250 -lukijaleimasin - MTR4-kortinlukija

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon

www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Kotisivut helposti! www.kotisivukone.fi Pikaopas kotisivujen tekoon Näin Kotisivukone toimii Kun olet kirjautunut sisään kotisivuillesi, tulet helppokäyttöiseen ylläpitotilaan ja voit heti aloittaa kotisivujen

Lisätiedot

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille

Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Teams-ohjelman asennus- ja käyttöohje vertaisohjaajille Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Teams-ohjelman asentaminen... 3 Kokousten järjestäminen ja omaan kokoukseen liittyminen... 5 Kokouskutsun

Lisätiedot

EuroTraffic Language Training

EuroTraffic Language Training EuroTraffic Language Training Käyttäjän opas Sisällysluettelo Kurssin aloittaminen... 3 Rekisteröityminen... 4 Sisäänkirjautuminen... 6 Tehtävien aloittaminen... 7 Sanasto... 9 Yhdistä ääni ja kuva...

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

Skype for Business ohje

Skype for Business ohje Skype for Business 2015 -ohje 7.12.2015 1 Kuvaus Skype for Business 2015 on pikaviestinohjelma ja videopuheluiden järjestämiseen suunniteltu ohjelma. Ohjelmalla voi järjestää isonkin kokouksen ja esittää

Lisätiedot

Kotisuora tuotteen perusedellytykset

Kotisuora tuotteen perusedellytykset Kotisuora palvelun tilaaminen Sähköiset asiointipalvelut Postittamisen työpöytä 1 Sisältö Kotisuora tuotteen perusedellytykset sivu 3 Luo markkinointijakelulle nimi, sivu 4 Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3. TILASTOINTI Näkymän muokkaus Kokoonpanot Pelaajien vaihtaminen Maali Rangaistukset Poista -toiminto

Lisätiedot

Wilman pikaopas huoltajille

Wilman pikaopas huoltajille Wilman pikaopas huoltajille Vehmaan kunnan Vinkkilän koulussa on käytössä sähköinen reissuvihko Wilma, joka helpottaa tiedonvaihtoa kodin ja koulun välillä. Wilman kautta huoltajat seuraavat ja selvittävät

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

KAMERA VIDEOKAMERA - GALLERIA

KAMERA VIDEOKAMERA - GALLERIA Heikki Aulio 24.01.2016 1 (8) LENOVO TAB2 10-30 TABLETIN KÄYTTÖOHJEITA Android 5.1.1 FOIBESSA KAMERA VIDEOKAMERA - GALLERIA Sisällys 1 KAMERA JA VIDEOKAMERA... 2 2 KAMERALLA KUVAAMINEN... 3 3 VIDEOKAMERALLA

Lisätiedot

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku

Puzzle SM 2005 15. 25.7.2005. Pistelasku Puzzle SM 005 5. 5.7.005 Pistelasku Jokaisesta oikein ratkotusta tehtävästä saa yhden () pisteen, minkä lisäksi saa yhden () bonuspisteen jokaisesta muusta ratkojasta, joka ei ole osannut ratkoa tehtävää.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Näppäri kymmensormiharjoitusohjelma Helsingin ATK-Palvelu Oy 1998-2006

Näppäri kymmensormiharjoitusohjelma Helsingin ATK-Palvelu Oy 1998-2006 Näppäri kymmensormiharjoitusohjelma Helsingin ATK-Palvelu Oy 1998-2006 1 Sisällysluettelo Sivu Asennusohje/Ohjelman käyttöönotto --------------------------------------------------------- 2 Yleistä----------------------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen

Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Ohjeita Porin Lyseon koulun yrittäjuuskasvatuksen blogin kirjoittamiseen Tervetuloa mukaan rakentamaan yr-blogiamme! Lue seuraavat ohjeet ennen artikkelisi julkaisemista. Pääset kirjautumaan sisään osoitteessa

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas

Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas Mobiili-HelleWi Mobiili-HelleWin lyhyt käyttöopas 17.8.2018, Tampere Mika Perkiömäki Tuula Tikka Tunnukset Jotta voit käyttää Hellewin sähköistä mobiilipäiväkirjaa, tarvitset itsellesi tunnukset. Tunnukset

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus

Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10. Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta. Tehtävän aloitus Ohje tekstinkäsittelyharjoitus 10 Pöytäkirja, jossa käytetään ylätunnistetta Standardiasiakirjan asettelut Microsoft Word 2007 ja 2010 versioissa Word ohjelman oletusasetukset ovat sellaiset, että suomalaisen

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot