Tässä esitellyillä kuudella perusharjoituksella aktivoit ja vahvistat tehokkaasti selän ja keskivartalon lihaksia.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tässä esitellyillä kuudella perusharjoituksella aktivoit ja vahvistat tehokkaasti selän ja keskivartalon lihaksia."

Transkriptio

1 Perusliikkeet Tässä esitellyillä kuudella perusharjoituksella aktivoit ja vahvistat tehokkaasti selän ja keskivartalon lihaksia. 1-2 viikon harjoittelun jälkeen tulet huomaamaan kehossasi seuraavia muutoksia: Selän hyvinvoinnille oleelliset selän ja vatsan syvälihakset vahvistuvat, niiden reaktiokyky ja - nopeus kasvavat ja ne pystyvät paremmin suojaamaan selkääsi vaurioilta. Selkäsi vahvistuu eikä enää väsy yhtä helposti päivittäisessä toiminnassa ja askareissa. Tulet huomaamaan muutoksen myös hartioiden ja niskan alueella jännitystilojen vähenemisenä verenkierron parantuessa ja lihasten vahvistuessa. Vatsasi tiukkenee sitä kannattelevan poikittaislihaksen vahvistuessa. Harjoitukset parantavat tehokkaasti myös ryhtiä. Vaikka keskitymmekin tässä kertomaan vaikutuksista keskivartalon ja selän alueella, tutkimusten mukaan nämä SpineGym harjoitukset aktivoivat vartalon lihasketjuja ja niiden hermotusta aina alhaalta pohkeista ylös leuan alle asti. Perusharjoitukset vievät aikaa yhteensä n. 5 minuuttia. Lihaksistosi tottuessa SpineGym harjoitteluun voit tehdä nämä harjoitukset mielellään päivittäin. Ideaalitilanteessa olisi selkää rasittavissa asennoissa työskentelevien, samoin kuin istumatyötä tekevien hyvä tehdä perusharjoitteet (tai vähintään selän kaareutus + yläselän harjoitus + poikittaislihaksen aktivaatio) muutamaan kertaan työpäivän aikana (kolmen harjoitteen kesto yhteensä vain 2-3 min.).

2 Selänpuoleiset harjoitukset Selän kaareutus Tämä on alaselän täsmäharjoitus joka aktivoi tehokkaasti nikamia tukevia ja ohjaavia pieniä lihaksia ja selän lihaksia yleisesti. Vaikka harjoituksen vaikutus tuntuukin voimakkaimmin ristiselän alueella, aktivoituu selkä alhaalta ylös olkapäihin asti. Asetu seisomaan jalustalle vartalo suorana, tukivyö edessäsi ja putkien pehmustetut yläpäät olkapäittesi takana. Säädä tukivyön korkeus lantion korkeudelle. Vyön pituus on sopiva silloin, kun pystyt seisomaan lähtöasennossa ryhdikkäästi suorana ja vyö on napakasti etumustasi vasten. Pidä kädet rentoina, putkien sivuilla tai edessäsi. Työnnä lantiota eteenpäin tukivyötä vasten ja taivuta selkää rauhallisesti taaksepäin kaarelle. Pidä vatsalihakset kevyesti jännitettyinä koko liikkeen ajan. Pidä nilkat ja polvet suorina, älä keinuta vartaloa vaan pidä jalat suorina. Älä nojaa taaksepäin sauvojen varaan, vaan tee liike vain selkää kaareuttamalla. Sauvat taipuvat vain muutaman senttimetrin, tunne jännitys selkälihaksissa. Palaa rauhallisesti alkuasentoon ja toista liike kertaa. Muista oikea hengitystekniikka: rauhallinen uloshengitys liikkeen työvaiheessa (jännittäessäsi lihaksia tankojen vastusta vasten) ja rauhallinen sisään hengitys lähtöasentoon palatessa. Vinkki: Voit halutessasi varioida liikettä viemällä samanaikaisesti selän kaareutuksen kanssa kyynärpäitä taakse (pidä kädet alhaalla, muutoin harjoitat enemmän yläselkääsi), näin aktivoit samalla leveitä selkälihaksiasi.

3 Yläselän harjoitus Tämä harjoite "jumppaa" tehokkaasti niskan ja hartioiden seutua. Lähtöasento kuten edellisessä harjoituksessa, muista vyön tiukkuus niin, että se on suorassa seisoessasi napakasti etumustasi vasten. Tämä antaa tangoille liikkeessä tarvittavan jännityksen ja lantion ollessa näin jännityksessä vyötä vasten on myös alaselkä harjoituksessa aktivoituneena, tehostaen vaikutusta koko selän alueelle. Nosta kädet eteesi ylös, hartioiden korkeudelle. Vie kyynärpäitä taakse ja lapoja yhteen, niin pitkälle kuin pystyt. Tunne jännitys hartioissa ja koko yläselän alueella. Palaa lähtöasentoon ja toista liike kertaa. Vinkki: voit tehostaa liikettä pitämällä käsiäsi liikkeen aikana taivutettuna kyynärpäästä 90 asteen kulmassa kohtisuoraan ylöspäin ( kts. kuvat alla )

4

5 Selän kierto Liike aktivoi vartalon kiertäjälihaksia ja nikamien liikkuvuus paranee. Jos sinulla on välilevyongelma ole erityisen varovainen tätä liikettä tehdessäsi! Älä koskaan yritä kiertää väkisin pidemmälle kuin mihin vartalosi kevyesti kiertyy. Lähtöasento on sama kuin edellisissä selän harjoituksissa. Kierrä ylävartaloasi rauhallisesti sivulle, tunne kuinka sauvojen vastus kasvaa mitä pidemmälle kiertoliike etenee. Pidä vartalo pystysuorassa. Jatka liikettä rauhallisesti loppuun asti niin pitkälle kuin vartalosi luonnollisesti ja kevyesti kiertyy. Säilytä liike tasaisena ja rauhallisena loppuun asti. Jatka liikettä suoraan vastakkaiselle sivulle vastaavalla tavalla, edelleen rauhallisesti kiertäen. Pyri myös tässä liikkeessä keskittämään liike ylävartaloon jalkojen pysyessä mahdollisimman suorina. Toista liike kertaa.

6 VATSANPUOLEISET HARJOITUKSET Poikittaisen vatsalihaksen aktivaatio. Poikittainen vatsalihas on syvin vatsanpuoleisista syvälihaksista ja sen voi hyvällä syyllä sanoa olevan niistä kaikkein tärkein. Se on avainasemassa koko keskivartalon hallinnassa ja selän hyvinvoinnissa. Lihas kiertää korsettimaisesti keskivartalon ympäri tukien vartaloa kuin ohutseinämäinen pilari. Kyseinen lihas on hankalasti hahmotettavissa ja harjoitettavissa, mutta yksi SpineGymin hienoimmista ominaisuuksista on sen kyky harjoittaa tämä tärkeä lihas tehokkaasti ja helposti. Asetu seisomaan jalustalle tukivyö napakasti ristiselkää vasten, putkien pehmustetut yläpäät olkapäittesi edessä. Vyön pituus on sopiva silloin, kun pystyt seisomaan lähtöasennossa ryhdikkäästi suorana, mutta tangoissa on jo päällä aivan pieni jännitys. Pidä kätesi suorina sivuillasi, kämmenet käännettyinä osoittamaan suoraan eteenpäin. Pyri pitämään hartiasi paikoillaan, älä kumarra, vaan keskity puristamaan selkääsi vyötä vasten, ikään kuin yrittäisit työntää takamustasi taaksepäin. Tehosta liikettä työntämällä samalla käsiäsi rauhallisesti eteenpäin, kämmenet koko ajan eteenpäin osoittaen, ikään kuin työntäisit eteenpäin edessäsi olevaa suurta näkymätöntä esinettä. Hengitä hitaasti ulos liikkeen aikana. Tunne puristava voima vatsan ympärillä. Palaa alkuasentoon säilyttäen jännitys vatsalihaksissa ja hengitä samalla rauhallisesti sisään. Toista liike kertaa. Muista oikea hengitystekniikka!

7 Suorien vatsalihasten harjoitus Suorat vatsalihakset ovat vatsalihaksista pinnallisimmat ja niiden vaikutus selälle ei ole niin tärkeä kuin syvempien vatsan vinolihasten ja varsinkin poikittaisen vatsalihaksen. Ne ovat kuitenkin tärkeä osa keskivartalomme hallintaa ja vahvat suorat vatsalihakset muodostavat monien tavoitteleman "six-packin". SpineGymin hiilikuitutangoista saat harjoitukseen juuri niin paljon vastusta kuin tarvitset, koostasi, ruumiinrakenteestasi ja lihasvoimasta riippumatta. Asetu seisomaan jalustalle tukivyö ristiselän takana. Selkäsi ja vatsasi vahvistuessa voit välillä varioida liikettä pitämällä vyötä alempana, pakaroiden takana kuten kuvassa. Aloita harjoittelu kuitenkin vyö ristiselässä, näin selkäsi on paremmin tuettuna. Putkien pehmustetut yläpäät ovat olkapäittesi edessä. Vyön pituus on sopiva silloin, kun pystyt seisomaan lähtöasennossa ryhdikkäästi suorana ja vyö on napakasti ristiselkääsi vasten. Taivuta ylävartaloa rauhallisesti eteenpäin vatsalihaksia jännittämällä, pyri pitämään lantio paikallaan. Kuvittele liike ikään kuin yrittäisit viedä kumartaen olkapäitäsi kohti n. 1-1,5 metriä edessäsi lattialla olevaa pistettä. Varsinkin harjoittelun alkuvaiheessa tai jos selkäsi on kipeä; älä käytä liikaa voimaa! Suorat vatsalihakset saattavat olla keskivartalon epäsuhtaisen käytön tai harjoittelun jäljiltä suhteessa liian vahvat selän kuntoon nähden ja voimakas jännittävä voima saattaa rasittaa liikaa selkää. Tämä liike aktivoi samalla myös tärkeää poikittaista vatsalihasta, mutta tuo aktivaatio tapahtuu tehokkaimmin juuri pienemmällä voimalla, noin neljänneksellä maksimivoimasta. Pidä myös tässä liikkeessä nilkat ja polvet suorina, liike tapahtuu ylävartalossa lantiosta ylöspäin, alavartalo pysyy mahdollisimman suorana. Muutaman sentin taivutus putkissa on riittävä, tunne vastus vatsalihaksissasi, mutta älä riuhdo. Palaa rauhallisesti alkuasentoon säilyttäen koko ajan jännitys vatsalihaksissa ja toista liike kertaa. Muista oikea hengitysyekniikka.

8

9 Vinot vatsalihakset (vatsan kierto) Vinot vatsalihakset ovat vinoittain kahdessa ristikkäisessä kerroksessa pinnallisempien suorienja syvän poikittaisen vatsalihaksen välissä vatsan molemmilla sivuilla. Vaikka niiden rooli selän hyvinvoinnissa ei olekaan aivan niin tärkeä kuin poikittaisen vatsalihaksen, ne ovat kuitenkin tärkeässä asemassa keskivartalon tuennassa ja olennaisessa asemassa vartalon kierrossa. Asetu seisomaan jalustalle tukivyö ristiselän takana, putkien pehmustetut yläpäät olkapäiden edessä. Voit varioida liikettä pitämällä vyön alempana, pakaroioden takana (kuvassa). Vyö ristiselän alueella antaa kuitenkin paremman tuennan selälle. Kierrä ylävartaloasi rauhallisesti sivulle, tunne kuinka sauvojen vastus kasvaa mitä pidemmälle kiertoliike etenee. Pidä vartalo pystysuorassa, älä kumarru. Jos sinulla on välilevyongelma ole erityisen varovainen tätä liikettä tehdessäsi! Älä koskaan yritä kiertää väkisin pidemmälle kuin mihin vartalosi kevyesti kiertyy. Jatka liikettä rauhallisesti loppuun asti kunnes vastus pysäyttää liikkeen. Älä yritä nykiä tai riuhtoa pidemmälle, vaan säilytä liike tasaisena ja rauhallisena loppuun asti. Jatka liikettä suoraan vastakkaiselle sivulle vastaavalla tavalla, edelleen rauhallisesti kiertäen. Pyri myös tässä liikkeessä keskittämään liike ylävartaloon jalkojen pysyessä mahdollisimman suorina. Toista liike kertaa. Vinkki: tässä, kuten selänkin kierrossa, voit myös pysäyttää liikkeen hetkeksi keskiasennossa, näin liike rytmittyy sopivasti ja pysyy paremmin hallittuna kuin suoraan sivulta toiselle kääntäessä.

10 Vinkki lisätreeniä haluaville Uudempien SpineGymien jalusta on varustettu kiinnityspisteillä vastuskuminauhoja varten. Voit laajentaa perusharjoitteluasi huomattavasti hyödyntämällä vastuskuminauhaharjoittelua osana SpineGym harjoitusta. Kokeile yhdistää myös käsipainoilla ja levytangolla tehtyihin harjoituksiin SpineGym stabilaatio. Verrattuna vastuskuminauha- tai painoharjoitteluun ilman SpineGymiä, saavutat merkittävää hyötyä: - esim. käsivarsien treenaamisen "kaupanpäällisenä" saat samalla vaivalla myös selän ja vatsan syvälihastreenin - selkäsi on harjoituksen aikana tuettuna ja suojattuna ja anatomisesti oikeassa asennossa - harjoitusliikeradat ovat "puhtaammat", koska vartalo on stabiilimmassa tilassa - harjoituksen vaikutus siirtyy paremmin käytännön toimintaan - harjoitus tuntuu mukavammalta ja helpommalta koska voit keskittyä paremmin puhtaaseen suoritukseen vartalon ollessa tuettuna.

Yleistä venyttelystä. Miksi venytellä? Milloin venytellä? 4. Itsenäisenä palauttavana ja notkeutta kehittävänä harjoituksena

Yleistä venyttelystä. Miksi venytellä? Milloin venytellä? 4. Itsenäisenä palauttavana ja notkeutta kehittävänä harjoituksena Venyttelyopas 2009 Ohjeet ja kuvatekstit: Anne Hämäläinen Kuvat: Mike Sirén Venyttelyopas 2009 Disclaimer: Tekijä ei ole liikunta-alan asiantuntija. Seuraavat ohjeet ja neuvot ovat sovellettavissa omalla

Lisätiedot

TERVETULOA MUKAAN AB KING PRO GET FIT FAST

TERVETULOA MUKAAN AB KING PRO GET FIT FAST TERVETULOA MUKAAN AB KING PRO GET FIT FAST (nopeasti kuntoon) OHJELMAAN! Kathy ja minä olemme kehittäneet tehokkaan harjoitusohjelman, jonka avulla voit kiinteyttää, muokata ja vahvistaa keskivartalosi.

Lisätiedot

Foam roller manuaali 2.0

Foam roller manuaali 2.0 umble Foam roller manuaali 2.0 Rumbleroller.fi 1 Mikä Rumble Roller? Foam roller on alkaa viimein olemaan tuttu omatoimisen lihashuollon apuväline myös täällä Suomessa. Sitä näkee myytävänä jopa läheisessä

Lisätiedot

Myöhäistä ei milloinkaan. Iloa liikunnasta

Myöhäistä ei milloinkaan. Iloa liikunnasta 1 KI -kunto-opas 60+ Iloa liikunnasta Jokainen meistä tarvitsee riittävästi liikuntaa läpi elämän. Säännöllinen liikkuminen on yksi hyvinvointimme ja toimintakykymme avaintekijöistä. Liikunnan merkitys

Lisätiedot

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri

JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri JES! Virtuaali juoksukoulu - Kuntopiiri Lämmittele kuntopiirin ensimmäinen kierros eli tee liikkeet huomattavasti kevyemmin kuin kolme muuta kierrosta. -työ osuus per liike 30sek -Palautus liikkeiden välissä

Lisätiedot

4. HEITTOVOIMAN HARJOITTAMINEN

4. HEITTOVOIMAN HARJOITTAMINEN 4. HEITTOVOIMAN HARJOITTAMINEN 4.1 Yleisiä periaatteita Seuraavissa luvuissa käsittelemme kokonaisvaltaisesti ja kaikilta osin heit to voi maan ja sen harjoittamiseen liittyviä tekijöitä. Tämä on varsin

Lisätiedot

UINTI- JA HENGENPELASTUS- KOULUTUS

UINTI- JA HENGENPELASTUS- KOULUTUS UINTI- JA HENGENPELASTUS- KOULUTUS Puolustusvoimien Koulutuksen Kehittämiskeskus ISBN 951-25-1038-3 PUMA 6920-448-7208 Ykkös-Offset Oy Vaasa 1999 Sisällysluettelo 1. UINTI- JA HENGENPELASTUSKOULUTUKSEN

Lisätiedot

TARTU TILAISUUTEEN, ota tavaksi!

TARTU TILAISUUTEEN, ota tavaksi! TARTU IUTEEN, ota tavaksi! 1 2 RENNOS pysyviä tuloksia Tartu tilaisuuteen, ota tavaksi! -painonhallintaopas johdattaa sinut pysyviin elämäntapamuutoksiin rennolla ja nautittavalla tavalla. Opas neuvoo

Lisätiedot

Vaistomaisilla reaktioilla tarkoitetaan niitä tiedostamattomia, paniikinomaisia toimintoja, joita teet pelästyessäsi. Ne

Vaistomaisilla reaktioilla tarkoitetaan niitä tiedostamattomia, paniikinomaisia toimintoja, joita teet pelästyessäsi. Ne 16 Vaaralliset vaistot Vaistomaisilla reaktioilla tarkoitetaan niitä tiedostamattomia, paniikinomaisia toimintoja, joita teet pelästyessäsi. Ne tulevat suunnittelematta, refleksinomaisesti, ennen kuin

Lisätiedot

Ohjaaminen. Ihanteellinen kaarre (Huomaa: Kuljettaja ajaa kuvassa 50-60 km/h tiellä, jossa on 80 km/h rajoitus, ei siis mitään kilpa-ajoa

Ohjaaminen. Ihanteellinen kaarre (Huomaa: Kuljettaja ajaa kuvassa 50-60 km/h tiellä, jossa on 80 km/h rajoitus, ei siis mitään kilpa-ajoa 28 Ohjaaminen Ihanteellinen kaarre (Huomaa: Kuljettaja ajaa kuvassa 50-60 km/h tiellä, jossa on 80 km/h rajoitus, ei siis mitään kilpa-ajoa 29 Lähestyt kaarretta tiellä. Kääntämiskohdassa teet tarkan ohjausliikkeen,

Lisätiedot

Lumilautailu opetusohjelma

Lumilautailu opetusohjelma Lumilautailu opetusohjelma Sisällysluettelo Alkusanat... 4 Lumilautailun perustaidot... 5 Tasapaino... 5 Kanttaaminen... 5 Kääntäminen... 6 Kuormittaminen... 6 Rytmi... 7 Ensiaskeleet lumilautailuun...

Lisätiedot

KUNTOSALILLA TEHTÄVÄ LIHASKUNTOHARJOITUS ENSIMMÄISET 12 VIIKKOA

KUNTOSALILLA TEHTÄVÄ LIHASKUNTOHARJOITUS ENSIMMÄISET 12 VIIKKOA KUNTOSALI -OHJELMA KUNTOSALILLA TEHTÄVÄ LIHASKUNTOHARJOITUS ENSIMMÄISET 12 VIIKKOA Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä

Lisätiedot

olk apä än hoito - opas

olk apä än hoito - opas olkapään hoito-opas Oy STADA Pharma Ab PL 1310, 00101 Helsinki Puh. 0207 416 888 Fax 0207 416 889 www.mobilat.fi www.stada.fi Hoito-oppaiden tilaukset: stada@stada.fi Tekijät: Kuvat: Ulkoasu: Seppo Pehkonen,

Lisätiedot

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005

Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! Ajo hanskassa! Norsk Motorcykkel Union 2001 & MP69 2005 Ajo hanskassa! on norjalaisten aktiivimotoristien ja ajokouluttajien Leif Klyven, Henry Enoksenin ja Gunnar Kubberoedin kirjoittama

Lisätiedot

Hyvää kesää peluri! Juniori-KalPa Summer Hockey Camp 2013. Harjoituspäiväkirja

Hyvää kesää peluri! Juniori-KalPa Summer Hockey Camp 2013. Harjoituspäiväkirja 24 Hyvää kesää peluri! Juniori-KalPa Summer Hockey Camp 2013 Harjoituspäiväkirja 2 harjoituspäiväkirjan tarkoitus kysy valmentajaltasi miten 23 voit kehittää Harjoituspäiväkirjan tarkoituksena on seurata

Lisätiedot

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun:

Seuraavilla ohjeilla pystyt ottamaan luonnollisen asennon suhteessa tauluun: Asento Asento määrittää kuinka sinun tulisi seisoa saadaksesi liikkumattoman tuen ammuntaan. Asento täytyy pystyä ottamaan joka kerta luonnollisesti ja samalla tavalla, tai muuten osumakasassa tapahtuu

Lisätiedot

Back App Markkinoiden ainoa tuoli, joka takuulla vahvistaa selkääsi samalla kun istut

Back App Markkinoiden ainoa tuoli, joka takuulla vahvistaa selkääsi samalla kun istut Back App Markkinoiden ainoa tuoli, joka takuulla vahvistaa selkääsi samalla kun istut Innovatiivinen Back App Ainutlaatuinen, norjalainen tuoli, joka on patentoitu kaikissa Euroopan maissa, Yhdysvalloissa

Lisätiedot

Ote stressistä. www.pohjanmaahanke.fi

Ote stressistä. www.pohjanmaahanke.fi Ote stressistä www.pohjanmaahanke.fi Mitä stressi on? Stressiä voidaan kuvata esimerkiksi seuraavasti: En saa enää töitäni valmiiksi, ennen kuin säntään jo seuraavaan asiaan. Unohtelen, minne minun pitäisi

Lisätiedot

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Vauvamatkalla. Opas synnyttäneelle. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Vauvamatkalla Opas synnyttäneelle Toimitus Kuvaajat Taitto Heta Kolanen, Katja Koskinen, Niina Kauppinen, Mirkka Kujala Tero Hanski, Mikko Hinkkanen, Jarmo Nummenpää, Heta Kolanen Mirkka Kujala Painopaikka

Lisätiedot

TÄRKEÄÄ! SÄILYTÄ TÄMÄ OHJE VASTAISEN VARALLE

TÄRKEÄÄ! SÄILYTÄ TÄMÄ OHJE VASTAISEN VARALLE A B D C E F TÄRKEÄÄ! SÄILYTÄ TÄMÄ OHJE VASTAISEN VARALLE Turvallisuus Lue käyttöohjeet ja katso kuvat huolellisesti ennen kuin käytät liinaa. Noudata erityisohjeita koska ne varmistavat vauvan turvallisuuden.

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

Kotikuntoilun luksusta Habitaressa!

Kotikuntoilun luksusta Habitaressa! K&F Nro 5/2011 H H 16. vuosikerta www.kf-lehti.com ISSN 1457-2966 Kotikuntoilun luksusta Habitaressa! Recline Personal Esittelemme Habitaressa Personal - tuoteperheen, joka on huippumuotoilija Antonio

Lisätiedot

NUORTEN LIIKETAITOHARJOITTELU LIIKETAITOMANUAALI

NUORTEN LIIKETAITOHARJOITTELU LIIKETAITOMANUAALI NUORTEN LIIKETAITOHARJOITTELU LIIKETAITOMANUAALI Opas liiketaito-valmentajalle Suomen Valmentajat ry NUORTEN LIIKETAITOHARJOITTELU LIIKETAITOMANUAALI Opas liiketaito-valmentajalle Tommi Paavola Erik Piispa

Lisätiedot

Mindfulness harjoituksia

Mindfulness harjoituksia 1 Mindfulness harjoituksia Laajalti tunnetussa zen tarinassa kaksi munkkia, opettaja ja oppilas, tulevat joen kahlauspaikalle. Hätääntynyt ylimysnainen on jo joen rannalla; joki on tulvinut niin, että

Lisätiedot

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen

SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA. Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SKILLS FINLAND AMMATTITAITOMAAJOUKKUE HENKISEN VALMENTAUTUMISEN TYÖKIRJA Juha Minkkinen Immo Pylvänen Atte Airaksinen SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 1. Suorituksen hallinnan kehittäminen... 4 1.1. Suorituksen

Lisätiedot

BMX RACING ALOITTELIJAN OPAS. SISÄLLYS: ALKUVALMISTELUT s. 2 PUMPPAAMINEN s. 3 MANUAALIT s. 4-5 HYPPÄÄMINEN s. 6 PORTTILÄHTÖ s. 7 MUTKAT s.

BMX RACING ALOITTELIJAN OPAS. SISÄLLYS: ALKUVALMISTELUT s. 2 PUMPPAAMINEN s. 3 MANUAALIT s. 4-5 HYPPÄÄMINEN s. 6 PORTTILÄHTÖ s. 7 MUTKAT s. BMX RACING ALOITTELIJAN OPAS SISÄLLYS: ALKUVALMISTELUT s. 2 PUMPPAAMINEN s. 3 MANUAALIT s. 4-5 HYPPÄÄMINEN s. 6 PORTTILÄHTÖ s. 7 MUTKAT s. 8 ALKUVALMISTELUT 1. PYÖRÄ - BMX pyörä on 20 tai 24 tuumainen

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

SUURI KIVUNHOITO KIRJA. Yli 1000 helpottavaa neuvoa OTAVA

SUURI KIVUNHOITO KIRJA. Yli 1000 helpottavaa neuvoa OTAVA SUURI KIVUNHOITO KIRJA Yli 1000 helpottavaa neuvoa OTAVA Sisällys 5 Johdanto 9 Aavesärky 11 Alaraajakivut 13 Angina pectoris (rasitusrintakipu) 16 Auringonpolttamat 23 Divertikuloosi 28 Endometrioosi 34

Lisätiedot

Juho Lehtinen ERGONOMIAOHJAUSTA OMAISHOITAJILLE

Juho Lehtinen ERGONOMIAOHJAUSTA OMAISHOITAJILLE Juho Lehtinen ERGONOMIAOHJAUSTA OMAISHOITAJILLE Fysioterapian koulutusohjelma 2011 ERGONOMIAOHJAUSTA OMAISHOITAJILLE Lehtinen, Juho Satakunnan ammattikorkeakoulu Fysioterapian koulutusohjelma Toukokuu

Lisätiedot

KINESIOTEIPPAUS PÄHKINÄNKUORESSA

KINESIOTEIPPAUS PÄHKINÄNKUORESSA KINESIOTEIPPAUS PÄHKINÄNKUORESSA MIKÄ IHMEEN KINESIOTEIPPAUS? Kinesioteippaus on japanilaisen Kenzo Kazen Japanissa jo 1970 -luvulla kehittämä teippausmenetelmä. Kinesioteipin ja kinesioteippauksen avulla

Lisätiedot