Kauppatorin ilmeen ja toiminnan kehittäminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kauppatorin ilmeen ja toiminnan kehittäminen"

Transkriptio

1

2 Kauppatorin ilmeen ja toiminnan kehittäminen 1. Toriryhmän perustaminen Tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus perusti päätöksellään toriryhmän selvittämään kauppatorin ilmeen ja toiminnan kehittämisvaihtoehtoja. Työryhmän tehtävänä on myös tarkastella kävelykadun ja kauppahallin kehittämissuunnitelmia. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut kaupunkisuunnittelujohtaja Olavi Mäkelä ja jäseninä toimitilapäällikkö Markku Lehtonen, liikenneinsinööri Markku Setälä, kaupunginarkkitehti Pentti Klemetti ja kaupunginpuutarhuri Ismo Ahonen. Sidosryhmiä ovat edustaneet toiminnanjohtaja Anja Joensuu Promenadi-Pori ry:stä, puheenjohtaja Markku Riuttala torikauppiasyhdistyksestä, yrittäjä Reijo Koivunen Café Tori Porista, isännöitsijä Seppo Hagner Porin Kauppahallista, puheenjohtaja Pirjo Lehto kauppahallin kauppiasyhdistyksestä sekä EU-koordinaattori Kristian Vainio Porin Seudun Kehittämiskeskus POSEK Oy:stä. Työryhmän sihteerinä on toiminut erityisasiantuntija Arto Vitikka. Työryhmä on kokoontunut kuusi kertaa ja kuullut asiantuntijoita. Työryhmä järjesti keskustelutilaisuuden torikauppiaiden kanssa kaupungintalon valtuustosalissa Osanotto oli runsas. Saatu palaute on huomioitu raportissa.

3 2. Nykytilan tarkastelua 2.1 Kauppatori Kauppatori on perinteikäs kauppapaikka, josta Pori tunnetaan. Kauppatorin vetovoiman väheneminen on yleinen huolenaihe. Kauppatorin kehittämisestä on keskusteltu paljon.

4 Kauppatorin hallinta kuuluu pysäköinninvalvonnalle. Pysäköinnintarkastajat huolehtivat kauppatorin järjestyksen valvonnasta, toripaikkojen vuokraamisesta ja rahastuksesta. Pysäköinninvalvonta vastaa myös kauppatorin siivouksesta ja jätehuollosta ostaen työn tekniseltä palvelukeskukselta. Kauppatorin kunnossapidosta vastaa tekninen palvelukeskus. Torilla toimii torikauppiasyhdistys, joka neuvottelee torikauppiaiden yhteisistä asioista mm. kaupungin ja Promenadi-Pori ry:n kanssa. Torin ilmettä on parannettu uusimalla sen pinnoite ja valaistus 1980-luvun lopulla. Ns. Satapaskan rakennusta laajennettiin vuonna 1999 ja sitä remontoitiin vuonna Keskikäytävän betonikiveys on tehty vuonna Viime vuosina kauppatorin kehittäminen on ollut paljon esillä. Syksyllä 2003 kaupunginvaltuusto käsitteli valtuustoaloitetta kauppatorin vihersuunnittelun aloittamisesta ja torimiljöön ilmeen parantamisesta. Aloite ei johtanut käytännön toimenpiteisiin. Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemantutkimuksen laitos antoi myös lausuntonsa kauppatorin elävöittämisestä. Se oli kaupunginhallituksessa elokuussa Kaupunginhallitus päätti tuolloin, että kauppatorin kehittämistä tulisi valmistella lausunnon hengessä. Kauppatoria koskevat asiat olivat esillä kaupunginhallituksessa myös , jolloin kaupunginhallitus käsitteli Cafe Tori Porin yrittäjän aloitetta ja sen johdosta annettuja lausuntoja kauppatorin kehittämiseksi. Tuolloin kaupunginhallitus päätti - kehottaa teknistä palvelukeskusta laatimaan kauppatorin valaistussuunnitelman kustannusarvioineen - kehottaa puistotoimea toriyhdistyksen kanssa neuvoteltuaan huolehtimaan tarpeellisiksi katsomiensa lisäpenkkien sijoittamisesta kauppatorille ja - kiirehtiä pysäköinninvalvontaa tekemään esityksensä torin aukioloajan pidentämisestä. Kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti kauppatorin valaistussuunnittelu on käynnistetty ja se etenee tämän työryhmän työn pohjalta. Torirakennuksen sivuille on sijoitettu kuusi lisäpenkkiä. Syksyn 2005 aikana pysäköinninvalvoja on käynyt neuvotteluja eri osapuolten kanssa yhteistyöstä kauppatorilla ja kävelykadulla järjestettävillä markkinoilla sekä tilannut Tori- ja markkinakaupan Palvelukeskukselta selvityksen kauppatorin kehitystyölle. Selvityksen on laatinut toiminnanjohtaja Ari Kallas ja se on ollut työryhmän käytettävissä. Kallasta on muutoinkin käytetty asiantuntijana työryhmän työssä.

5 2.2 Kävelykatu Kävelykadun toiminnasta huolehtii Promenadi-Pori ry, jolla on päätoiminen toiminnanjohtaja. Yhdistys vastaa teknisen lautakunnan ja Promenadi-Pori ry:n välisen sopimuksen mukaisesti terassien ja mainospaikkojen vuokraamisesta kävelykadulla sekä lupien myöntämisestä erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Kävelykadun toiminnasta vastaavat yrittäjät. Kaupunki on mukana luomassa toimintaedellytyksiä. Kävelykadun voimallisempi kehittäminen osana Promenadi Pori 2000 hankkeen toteutusta alkoi 10 vuotta sitten, kun Promenadi-Pori ry perustettiin. Kävelykatu luovutettiin sopimuksella Promenadi-Pori ry:n hallintaan. Promenadi-Pori ry käynnisti toiminnallistamisen olosuhteiden tarjoamilla edellytyksillä. Järjestettiin lauluiltoja ja sadonkorjuujuhlia. Kävelykadun varrella olevia liikkeitä oli tyhjillään laman jäljiltä. Betoniset istutuslaatikot poistettiin kadulta. Saatiin EU-rahaa kävelykadun toiminnalliseen kehittämiseen ja liiketilat alkoivat vähitellen täyttyä. Eetunaukio on tänään viihtyisä tapahtumapaikka. Salininpuisto Itäpuiston päässä on kuitenkin edelleen kunnostamatta. Kaupungin ja Promenadi Pori ry:n välinen yhteistyö on sujunut hyvin. Markkinat ovat keskeinen osa kävelykadun toiminnallistamisen varainhankintatyötä. Keväällä ovat pääsiäismarkkinat ja vappumarkkinat, kesällä juhannusmarkkinat, syksyllä Porin päivien markkinat ja joulun alla Tuomaan markkinat. Pori Jazz vastaa jazz viikon järjestelyistä. Muutoin kävelykadulla järjestetään vuosittain n. 40 erilaista tilaisuutta. Yhdistyksellä on 8-jäseninen hallitus ja sillä on n. 350 jäsentä. Toiminta rahoitetaan myyntipaikkatuloilla, jäsenmaksuilla ja vapaaehtoisilla markkinointimaksuilla. Kaupungin avustus on euroa vuodessa. Loppurahoitus on ns. sponsorirahaa.

6 2.3 Kauppahalli Kiinteistö Oy Porin Halli muodostuu neljästä erillisestä kiinteistöstä, jotka ovat pintaalaltaan yli puoli korttelia. Kauppahallin osakkeet muodostavat vain n. 20% koko kiinteistöyhtiön osakekannasta. Yhtiön pääomistajat ovat Porin ulkopuolelta. Kiinteistöt ovat hyvin erilaisia. Hallikauppiaista vain 2-3 omistaa myyntitilansa hallintaan oikeuttavat osakkeet. Muut ovat vuokralla. Kauppahallissa toimii kauppiasyhdistys. Kauppahalli on suojelukohde. Se on osa porilaista rakennuskulttuuriperintöä. Yleensä kauppahallit ovat Suomessa kuntien omistuksessa. Tämä helpottaa niiden suojelua ja ylläpitoa. Porissa kauppahalli on ilmeisen huonosti tuottava osa suurta kiinteistöyhtiötä, joten panostus sen kunnostamiseen on ongelmallisempaa. Kauppahallin sisätilojen korjaustarve on akuutti. Yhtiö on teettänyt pari vuotta sitten kauppahallin peruskorjauksesta suunnitelmat. Hankkeen kustannusarvio on n. miljoona euroa ja sen toteuttamiseksi valmisteltiin hakemus EU-rahoituksen saamiseksi. Hakemus ei kuitenkaan edennyt. Nyt on tehty uusi esitys Länsi-Suomen lääninhallitukselle, joka on suuruudeltaan paljon pienempi eli euroa. Sillä on tarkoitus toteuttaa kauppahallin kattorakenteiden, ikkunoiden ja ikkunapuitteiden korjaus sekä kellarin kattorakenteiden korjaus. EU:n ja valtion maksuosuus on euroa, Porin kaupungin osuus euroa ja yksityisen rahoituksen osuus euroa. KH on osaltaan hyväksynyt suunnitelman. Lääninhallituksen päätös on odotettavissa kevään aikana.

7 3. Työryhmän esitys 3.1 Kauppatorin, kävelykadun ja kauppahallin toiminnallinen kehittäminen Kauppatori, kauppahalli ja kävelykatu muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden, jonka merkitys kaupunkikeskustalle, sen elävänä pysymiselle ja kehittymiselle on suuri. Aluetta on tarkasteltava kokonaisuutena. Sen kehittämisessä tarvitaan kaikkien alueella toimivien tahojen panosta. Avainasemassa ovat alueella toimivat kiinteistönomistajat, yrittäjät ja heidän edusmiehensä. Porin kaupungin osuus mahdollisuuksien luojana on tärkeä. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on parantaa alueen vetovoimaa ja myyntiä. Työryhmä on keskittynyt toiminnan ja yhteistyön kehittämiseen. Näin arvioidaan löytyvän oikeat eväät fyysisen ilmeen ja vetovoiman asteittaiseen parantamiseen. Työryhmä esittää seuraavia toiminnallisia muutoksia: - Torikaupassa siirrytään kesäaikaan ja talviaikaan. - Perjantai on Porin ympärivuotinen toripäivä. - Kesäaika alkaa pääsiäisviikon alusta ja jatkuu Porin Päivien viikonloppuun syys-lokakuun vaihteessa. - Kesällä myyntipaikat kattavat koko torin. - Talvella myynti markkinoiden ulkopuolella keskitetään pohjoiskauppatorille. Sen käydessä ahtaaksi torikauppa laajenee keskikäytävän eteläreunaan. - Kesätorilla pohjoiskauppatori on luonteeltaan nykyisen kaltainen. Eteläkauppatorilla siirrytään pääosin 4 x 4 m 2 myyntipaikkoihin. - Tarjolla on monipuolisesti erilaisia myyntipaikkoja. - Kesäkahviloille ja ruokapaikoille varataan oma alue. - Torilla järjestetään yhteistyössä vähintään kuudet markkinat vuodessa; pääsiäislauantaina, torstaina ennen juhannusta, vappuna, jazz viikolla, Porin päivänä ja Tuomaan päivänä. Markkinoiden myyntipaikkajärjestelyistä sovitaan erikseen. - Sunnuntaikirpputoreja järjestetään toukokuusta elokuuhun. - Uusista järjestelyistä sovitaan torikauppiaiden kanssa tarkistamalla heidän vuokrasopimuksensa. - Esteetön kulku kauppatorille turvataan kaikista lähestymissuunnista. - Torilla järjestetään uusia aktiviteettejä, mm. tekemistä ja tempauksia nuorille. - Kauppatoria, kävelykatua ja kauppahallia yhteismarkkinoidaan.

8 Oheisissa kesätori- ja talvitorikaavioissa on esitetty toiminnallinen perusjäsentely. Pysäköinninvalvonta tekee kaavioihin tarkistuksia olosuhteiden muutosten edellyttämällä tavalla. kesätori

9 talvitori

10 Torin aukioloaikoja muutetaan seuraavasti: - Maanantaista torstaihin sekä lauantaina tori on auki klo kuitenkin niin, että halukkaat voivat jatkaa myyntiään klo saakka. - Perjantai on jokaviikkoinen toripäivä, jolloin tori on auki klo ja halukkaat voivat jatkaa myyntiä klo saakka. Toripäivää markkinoidaan tehokkaasti myös valtakunnallisesti ja vetovoimaa vahvistetaan erilaisilla aktiviteeteillä. - Kesäkahviloiden aukioloajasta sovitaan erikseen. - Uudet aukioloajat otetaan käyttöön pääsiäisen 2006 jälkeen ja uuden käytännön mukaiseen talviaikaan siirrytään Porin päivien jälkeisenä maanantaina tänä syksynä. 3.2 Torin markkinointi ja kehittäminen tapahtumapaikkana Torin markkinointiin panostetaan nykyistä enemmän. Työ sopii parhaiten Promenadi-Pori ry:lle, jolla on siihen tarvittavaa osaamista ja näyttöä. Torimiljöön viihtyisyyden parantaminen edellyttää kaupungin panostusten lisäksi torin varren kiinteistöjen ja yrittäjien mukaansaamista. Heistä osa on Promenadi-Pori ry:n jäseniä, joten keskusteluyhteys on olemassa. Työryhmä esittää, että Porin kaupunki ja Promenadi-Pori ry järjestävät torikaupan yhdessä. Pysäköinninvalvonta ja Promenadi-Pori ry tekevät sopimuksen torikaupan, markkinoinnin ja tapahtumien järjestämisestä ensisijaisena tavoitteena torikaupan edistäminen. Sopimuksessa määritellään mm. - Promenadi-Pori ry:n toiminta torialueella - Porin torin kehittäminen ja markkinointi - päivittäiseen torikauppaan, Porin toripäivään (perjantai), sunnuntain kirpputoritoimintaan ja markkinoihin liittyvä työnjako - Porin torin elävöittämiseen liittyvät esitykset ja tapahtumat - torin myyntipaikkojen vuokraus - torivalvonnan, jätehuollon, siivouksen, veden ja sähkön järjestämisvastuu sekä - Promenadi-Pori ry:n toiminnan rahoitus.

11 Teknisen lautakunnan ja Promenadi-Pori ry:n solmimaa sopimusta kävelykadun toiminta-alueesta ja muista ehdoista tarkistetaan ja sopimus laajennetaan koskemaan Liisankadun itäpäätä sekä kauppatoria ja sitä ympäröiviä katuja oheisen kartan mukaan. Promenadi-Pori ry:n toiminta torialueella määritellään pysäköinninvalvonnan ja Promenadi-Pori ry:n sopimuksessa. Torikauppiailta peritään vapaaehtoinen markkinointimaksu, jonka määräytymisperusteista sovitaan erikseen.

12 Toritoiminnan aktivoimiseksi perustetaan erityinen pysyvä toritoimikunta, joka koordinoi torin kehitystyötä. Toritoimikuntaan valitaan torikauppiaiden, torin varren yrittäjien ja kiinteistönomistajien, Kauppahallin kauppiasyhdistyksen, Promenadi-Pori ry:n ja kaupungin edustajat. Osapuolet pitävät riittävästi yhteyttä toisiinsa toimenpiteiden yhteensovittamiseksi. Kaupunki toimii aloitteentekijänä toritoimikunnan perustamisessa. Uusien järjestelyjen käyttöönoton kannalta on tärkeää, että kaikki toimenpiteet käynnistyvät välittömästi. 3.3 Porin torin ilmeen parantaminen Torin ilmeen parantamiseksi on tarpeen tarkastella koko torialuetta seinästä seinään. Torimiljöön suunnittelussa on tärkeätä kuulla torinvarren kiinteistöjä ja yrittäjiä ja kannustaa heitä mukaan hankkeeseen. Se on tärkeää torimiljöön viihtyisyyden ja torin varren liikeelämän kehittymisen kannalta. Keskustelua tulee käydä myös Porin Linjat Oy:n kanssa terminaalialueen kunnostamisesta. - Antinkadun varrella sijaitsevien ravintoloiden kesäterassiratkaisut ovat hyvä esimerkki siitä, miten torimiljöön ilmettä voidaan parantaa. Promenadi Pori ry:n mukanaolo on tärkeää, jotta promenadialueen fyysinen laajentuminen kauppatorille onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla. - Kauppatorin toiminnan elävöittäminen vaatii kaupungin investointeja samoin kuin kävelykadulla on tehty. Suunnittelun pohjaksi tulee asettaa toiminnalliset uudistukset ja uusi myyntipaikkakartta. - Valaistuksen suunnittelu on jo käynnissä. Nykyiset valaisintyypit ovat tarkoitukseensa sopimattomat. Valaistusta tulee myös lisätä (torikaavio), koska tori on pimeä. Riittävän laaja vapaa alue turvataan. Pysäköinninvalvonnan toimintakatetta tulee ohjata kiireelliseen sähköistykseen ja valaistukseen. - Pinnoitteen uusimistarve on ilmeinen ja sen suunnittelu tulee käynnistää. Pinnoiteratkaisujen tulee tukea toiminnallista järjestelyä, joka määrittelee myös kalusteet, valaistuksen ja istutukset.

13 - Sähköistyksen uusimis- ja vesipisteiden rakentamistarve tulee tarkistaa. Koristeistutusten käyttö viihtyvyyden lisääjänä tulee ottaa huomioon. - Pysäköintiä varten eteläkauppatorilta osoitetaan talviaikana (talvitorikaavio) lisää pysäköintipaikkoja. - Torin esiintymislava uusitaan ja siitä tehdään sirompi ja helpommin liikuteltavissa oleva lava. - Kaupunki huolehtii edelleen torin kunnossapidosta. Varat siihen osoitetaan teknisen palvelukeskuksen aluetekniikan yksikön kadunrakennuksen investointibudjetissa. Kaupunki huolehtii myös kiinteiden rakenteiden ja istutusten laadusta kaupunkirakenteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokkaalla paikalla. - Torikauppiaat vastaavat myyntikojujen ym. yhteensopivuudesta ja puoleensavetävästä ilmeestä. 3.4 Kauppahalli Kauppahalli on hyvällä paikalla torin laidassa kävelykadun varrella. Hallikaupan säilyminen ja kehittyminen on sidoksissa torikaupan kehittymiseen ja virkeään kävelykatuun. Kauppahallin kunto on huono ja kauppiaskato uhkakuva. Kiinteistöyhtiön tiedossa olevat investointisuunnitelmat eivät takaa suotuisaa kehitystä. Työryhmä esittää, että kaupunki ottaa yhteyttä Kiinteistö Oy Porin Hallin osakkeenomistajiin keskustelun käynnistämiseksi kauppahallin tulevaisuudesta.

14 3.5 Loppusanat Promenadi on Porin kaupunkikeskustan sykkivä valtaväylä ja kaupan keskus. Sen määrätietoinen kehittäminen yhdessä yrittäjien, kiinteistönomistajien, Promenadi-Pori ry:n ja kaupungin kesken on tuottanut tulosta. Panostukset eivät ole menneet hukkaan. Kehitystyö on jatkuvaa eikä se saa pysähtyä. Tämä on syytä muistaa jatkossakin. Ilman panostuksia ei kaupunkikeskustakaan pärjää kaupan mittaville investoinneille kaupunkikeskustan ulkopuolella. Porin kaupungin erityisenä tavoitteena on, että kävelykadun myönteinen ilmapiiri saadaan kauppatorin ja kauppahallin kehittämiseen. Se edellyttää uudistumista ja muutoksia, joihin työryhmän esitys tarjoaa lähtökohdat.

KAUPPIAAN ABC - OPAS

KAUPPIAAN ABC - OPAS Torit - Markkinat - Messut - Festit KAUPPIAAN ABC - OPAS kaikille tori- ja tapahtumaelinkeinossa työskenteleville selkeästi osa-alueittain esitettynä sekä kattavasti huomioiden elintarvikkeiden ulkomyynnin

Lisätiedot

1 2009 5.2.2009. Kemin Kiinteistöyhdistys ry Mika Tiiro Kimarinkatu 8, 94600 Kemi Puh. 0400 344 075 www.kiinteistoliitto.fi/kemi

1 2009 5.2.2009. Kemin Kiinteistöyhdistys ry Mika Tiiro Kimarinkatu 8, 94600 Kemi Puh. 0400 344 075 www.kiinteistoliitto.fi/kemi 1 2009 5.2.2009 Uusi laki lisää asukkaiden tiedonsaantioikeutta Uudistuva asunto-osakeyhtiölaki luo uudet pelisäännöt kahdelle miljoonalle suomalaiselle. Kiinteistöliiton mielestä on myönteistä, että uudistuva

Lisätiedot

CITY BOOK 14 RAUMA KOTKA KOKKOLA MIKKELI KEMI. www.kaupunkikeskustat.fi

CITY BOOK 14 RAUMA KOTKA KOKKOLA MIKKELI KEMI. www.kaupunkikeskustat.fi www.kaupunkikeskustat.fi RAUMA KOTKA KOKKOLA MIKKELI KEMI CITY BOOK 14 K E S K U S T A N K E H I T T Ä M I S E N K Ä S I K I R J A Kaupunki on kuin possumunkki, keskusta sen hilloa. P. L. www.kaupunkikeskustat.fi

Lisätiedot

Prizz.Uutiset. Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti. VEDESTÄ kansainvälistä liiketoimintaa. KOKO onnistui Porin seudulla

Prizz.Uutiset. Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti. VEDESTÄ kansainvälistä liiketoimintaa. KOKO onnistui Porin seudulla Prizz.Uutiset Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti 1 / 2012 VEDESTÄ kansainvälistä liiketoimintaa KOKO onnistui Porin seudulla YRITYSPALVELU ENTER OSAKSI PRIZZTECHIÄ Tässä lehdessä

Lisätiedot

Prizz.Uutiset. PORISSA MENEE PAREMMIN KUIN VUOSIKYMMENIIN Kehittämispalvelut yrityksen koko elinkaarelle 4 / 2012

Prizz.Uutiset. PORISSA MENEE PAREMMIN KUIN VUOSIKYMMENIIN Kehittämispalvelut yrityksen koko elinkaarelle 4 / 2012 Prizz.Uutiset Prizztech Oy:n ja Satakunnan osaamiskeskusohjelman tiedotuslehti 4 / 2012 PORISSA MENEE PAREMMIN KUIN VUOSIKYMMENIIN Kehittämispalvelut yrityksen koko elinkaarelle Tässä lehdessä 3 Pääkirjoitus:

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA

LAUSUNTOLUONNOS KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA LAUSUNTOLUONNOS KUNNALLISHALLINNON RAKENNE TYÖRYHMÄN SELVITYKSESTÄ SEKÄ KUNTAUUDISTUKSEEN LIITTYVISTÄ MUISTA UUDISTUKSISTA Valtiovarainministeriö pyytää tällä lausuntomenettelyllä kuntanne lausuntoa kahdesta

Lisätiedot

HUOM! Hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti terveyskeskuksen poliklinikan neuvotteluhuoneessa (ennakkoäänestys valtuustosalissa).

HUOM! Hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti terveyskeskuksen poliklinikan neuvotteluhuoneessa (ennakkoäänestys valtuustosalissa). HÄMEENKYRÖN KUNTA ASIALISTA HALLITUKSEN KOKOUS 7/2015 Kokousaika 13.4.2015, klo 17.15 18.35 Paikka Terveyskeskuksen poliklinikan neuvotteluhuone Asiat 41-46 HUOM! Hallitus kokoontuu poikkeuksellisesti

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö maankäytössä

Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö maankäytössä Julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyö maankäytössä Eväitä yhteistyön rakentamiseen ja hallintaan Helsinki 2008 ISBN 978-952-213-412-7 (painettu) ISBN 978-952-213-422-6 (pdf) TEKIJÄ Työryhmä 1. painos

Lisätiedot

HARJAVALLAN, KOKEMÄEN JA ULVILAN KAUPUNKIEN SEKÄ NAKKILAN KUN- NAN KUNTALIITOS

HARJAVALLAN, KOKEMÄEN JA ULVILAN KAUPUNKIEN SEKÄ NAKKILAN KUN- NAN KUNTALIITOS HARJAVALLAN, KOKEMÄEN JA ULVILAN KAUPUNKIEN SEKÄ NAKKILAN KUN- NAN KUNTALIITOS Hallinnon ja palvelujen järjestämissopimus sekä suunnitelma palvelurakenteiden yhteensovittamiseksi 1. KUNTIEN YHDISTYMISEN

Lisätiedot

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI Tilannekuva elinikäisen ohjauksen kehittämisestä ELY-alueilla Syksy 2012 Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia LAITURI-projekti

Lisätiedot

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI Tilannekuva elinikäisen ohjauksen kehittämisestä ELY-alueilla Syksy 2012 Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia Laituri-projekti

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi holhoustoimen edunvalvontapalveluiden järjestämisestä sekä holhoustoimesta annetun lain 8 :n ja valtion oikeusaputoimistoista annetun lain 6 :n muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

SKVL:n syystiedote 2012

SKVL:n syystiedote 2012 SKVL:n syystiedote 2012 Syksy 2012 1 Sisältö Toimitusjohtajan palsta... 4 Ensi tunnelmat laatuvalmennuksesta valmentajana... 6 Nappaa laatujärjestelmän hyödyt käyttöösi... 8 Asuntoportaalien kuopus Jokakoti.fi

Lisätiedot

kontrahti on hyötyä myös sinulle s. 8 Kylmäkosken vankilassa kokeillaan uutta yhteistyömallia s. 18 Oulussa säästetään energiaa s.

kontrahti on hyötyä myös sinulle s. 8 Kylmäkosken vankilassa kokeillaan uutta yhteistyömallia s. 18 Oulussa säästetään energiaa s. Puolustusministeriön peruskorjaus s. 4 Miten organisaatiomuutos hoidetaan hyvin? s. 14 kontrahti Senaatti-kiinteistöjen sidosryhmälehti 3 2010 Kylmäkosken vankilassa kokeillaan uutta yhteistyömallia s.

Lisätiedot

Hyvä esimiestyö. Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS

Hyvä esimiestyö. Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS 2 Hyvä esimiestyö Maijaliisa Kaistila TYÖTURVALLISUUSKESKUS KUNTIEN ELÄKEVAKUUTUS 3 Tätä opasta voit vapaasti hyödyntää koulutuksessa ja esimiestyössä. Voit tulostaa sen käyttöösi maksutta internet-osoitteista:

Lisätiedot

Muutoshanke onnistuneella yhteistyöllä!

Muutoshanke onnistuneella yhteistyöllä! Muutoshanke onnistuneella yhteistyöllä! Muuttuvat tulkkipalvelut hankkeen loppuraportti. Pirkko Jääskeläinen Helsinki 2012 Sisällysluettelo Alkusanat... 1 1. Hankkeen taustaa... 1 1.2 Hankkeen päämäärä...

Lisätiedot

Julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyö

Julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyö Julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyö Ulriika Leponiemi Pentti Siitonen Ari-Veikko Anttiroiko Tampereen yliopisto Yhdyskuntatieteiden laitos Tampere 2010 Sisältö 1 Johdanto... 3 2 Julkinen

Lisätiedot

Tapahtumajärjestäjän C. 57

Tapahtumajärjestäjän C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas C. 57 Tapahtumajärjestäjän opas Julkaisija: Etelä-Pohjanmaan liitto Julkaisu: C:57 ISBN 978-951-766-118-8 ISSN 1237-9948 Taitto: Mainostoimisto Jukka Kaminen Emme vastaa oppaan

Lisätiedot

Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon

Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon Energia- ja ilmastoasiantuntijatoimiston perustaminen Kymenlaaksoon - selvitys toimiston toteutusmalleista Annika Aalto-Partanen Rahoitus: 70 % EAKR-rahoitus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus. 30 % Kymenlaakson

Lisätiedot

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 432 Kunnanhallitus 15.12.2014

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 432 Kunnanhallitus 15.12.2014 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 432 Kokousaika 15.12.2014 klo 17.00 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 Kokouksen laillisuuden

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja

Ilo kasvaa liikkuen. Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma. Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Ilo kasvaa liikkuen Varhaiskasvatuksen uusi liikkumis- ja hyvinvointiohjelma Ohjelma-asiakirja Tutkimusmatkalla

Lisätiedot

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille

Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille Hyvä arki Hämeenlinnan maaseutualueille HÄMEENLINNAN MAASEUTUOHJELMA 2015 Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 21.5.2012 Koordinointi: Kehittämispalvelut/Marja Leena Souru 1 SISÄLLYS JOHDANTO JA TAVOITTEET...

Lisätiedot

Samuli Leveälahti. Koulutustarjonnan alue-ennakointiyhteistyön nykytila ja kehittämistarpeet

Samuli Leveälahti. Koulutustarjonnan alue-ennakointiyhteistyön nykytila ja kehittämistarpeet Samuli Leveälahti Koulutustarjonnan alue-ennakointiyhteistyön nykytila ja kehittämistarpeet Opetushallitus Moniste 4/2006 ISBN 952-13-2771-5 (nid.) ISBN 952-13-2772-3 (pdf) ISSN 1237-6590 Edita Prima Oy,

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KÄVELYN JA PYÖRÄILYN KEHITTÄMISOHJELMA 2030

TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KÄVELYN JA PYÖRÄILYN KEHITTÄMISOHJELMA 2030 TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN KÄVELYN JA PYÖRÄILYN KEHITTÄMISOHJELMA 2030 Liikennejärjestelmätyöryhmä 23.5.2012 Kuntajohtajakokous 8.6.2012 Seutuhallitus 27.6.2012 Maanmittauslaitos, lupa nro 293/MML/12 Pohjakartta

Lisätiedot

SUSANNA SILBERSTEIN TYÖELÄMÄTULKKAUS SUOMESSA

SUSANNA SILBERSTEIN TYÖELÄMÄTULKKAUS SUOMESSA SUSANNA SILBERSTEIN TYÖELÄMÄTULKKAUS SUOMESSA TYÖELÄMÄTULKKAUS SUOMESSA Susanna Silberstein Susanna Silberstein TYÖELÄMÄTULKKAUS SUOMESSA HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU Sarja B, Projektiraportit ja selvitykset

Lisätiedot

Salon seudun kymmenen (10) kunnan kuntaselvitys. Kuntajakoselvittäjä Arto Koski 10.5.2008

Salon seudun kymmenen (10) kunnan kuntaselvitys. Kuntajakoselvittäjä Arto Koski 10.5.2008 Salon seudun kymmenen (10) kunnan kuntaselvitys Kuntajakoselvittäjä Arto Koski 10.5.2008 Toukokuu 2008 Salon seudun kymmenen (10) kunnan kuntajakoselvitys SELVITYSOSA Kuusjoki Halikko Pertteli Salo Muurla

Lisätiedot

PALVELUSETELIoPAS oiminnan kehittäminen JyVäSkyLäSSä PALVELUSETELIT

PALVELUSETELIoPAS oiminnan kehittäminen JyVäSkyLäSSä PALVELUSETELIT PALVELUSETELIopas Palvelusetelitoiminnan kehittäminen Jyväskylässä Copyright Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö JYKES Oy Tämän teoksen tekstin ja kuvien jäljentäminen painamalla, monistamalla, skannaamalla

Lisätiedot

1 Maankäyttö 3. 2 Liikenne 4. 3 Joukkoliikenne 5. 4 Asuminen 6. 5 Rakennusvalvonta 8. 6 Ympäristö 9. 7 Jätehuolto 10. 8 Infra 11

1 Maankäyttö 3. 2 Liikenne 4. 3 Joukkoliikenne 5. 4 Asuminen 6. 5 Rakennusvalvonta 8. 6 Ympäristö 9. 7 Jätehuolto 10. 8 Infra 11 Hyvä rakennettu ympäristö takaa kuntien elinvoiman Hallitusohjelmatavoitteett 2011 2015 Suomen Kuntaliitto Yhdyskunta, tekniikka ja ympäristö Hyvä rakennettu ympäristö takaa kuntienn elinvoiman 1 Sisältö

Lisätiedot

Sisällysluettelo KH, 1.6.2015 16:30, Esityslista 1

Sisällysluettelo KH, 1.6.2015 16:30, Esityslista 1 Sisällysluettelo KH, 1.6.2015 16:30, Esityslista 1-1 Esityslistan kansilehti (läsnäolijat)... 1 146 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus... 2 147 Pöytäkirjan tarkastajat... 3 148 Käsittelyjärjestys...

Lisätiedot

LAPPEENRANNAN SEURAKUNTAYHTYMÄN KIINTEISTÖSTRATEGIA

LAPPEENRANNAN SEURAKUNTAYHTYMÄN KIINTEISTÖSTRATEGIA LAPPEENRANNAN SEURAKUNTAYHTYMÄN KIINTEISTÖSTRATEGIA Käsitelty yhteisessä kirkkoneuvostossa 24.11.2009/ 304 ja yhteisessä kirkkovaltuustossa 15.12.2009/ 2 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1.Johdanto 3 2.Kiinteistöstrategian

Lisätiedot