Kokemukset sähköisestä äänestämisestä kuntavaaleissa 2008

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kokemukset sähköisestä äänestämisestä kuntavaaleissa 2008"

Transkriptio

1 Kokemukset sähköisestä äänestämisestä kuntavaaleissa 2008 Yksikönjohtaja Sakari Nurmela Työnro: TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja 10, Espoo Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen lupaa.

2 Sisällys sivu 1 Johdanto Sähköinen äänestäminen Kokemukset sähköisestä äänestämisestä Esteettömyyden toteutuminen äänestyspaikalla Halukkuus äänestää sähköisesti tulevaisuudessa Liitekuvat... 14

3 1 Johdanto Sähköistä äänestämistä kokeiltiin vuoden 2008 kunnallisvaaleissa kolmessa Uudenmaan vaalipiirin kunnassa, Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Kokeilukuntien äänioikeutetuilla oli mahdollisuus äänestää sähköisesti kyseisten kuntien yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa sekä vaalipäivän äänestyspaikoissa. Molemmissa tapauksissa äänestäminen tapahtui aiempien vaalien tapaan äänestyspaikalla vaaliviranomaisen valvonnassa. Myös sähköistetyissä äänestyspaikoissa äänestäjä sai halutessaan edelleen äänestää perinteiseen tapaan äänestyslipulla. Etä-äänestys Internetin välityksellä ei ollut mahdollista. Käyttäjien kokemuksia kartoitettiin mielipidetutkimuksella. TNS Gallup Oy haastatteli kokeilukuntien äänestysikäistä väestöä heti vaalin jälkeen, välisenä aikana. Yhteensä tehtiin haastattelua tietokoneavusteisin puhelinhaastatteluin. Koska kaksi kokeilukuntaa (Kauniainen ja Karkkila) ovat väestöpohjaltaan selvästi pienempiä kuin kolmas l. Vihti, kerättiin niistä haastatteluja hieman enemmän kuin mitä niiden väestömäärä edellyttäisi. Vastaavasti Vihdin haastattelumäärää aliedustettiin suhteessa väestöpohjaan. Kokonaistuloksessa kutakin kuntaa kuitenkin painotettiin niiden äänestysikäisen väestömäärän mukaisessa suhteessa. Karkkilassa toteutettiin 304 haastattelua. Kauniaislaisia aineistossa on yhteensä 297 kappaletta, vihtiläisiä on haastatelluista 400. Kaikkien otantaan perustuvien tutkimusten tuloksiin sisältyy tietty epävarmuus mahdollisten satunnaisvirheiden takia. Otantatutkimustulosten epävarmuustekijää hallitaan laskemalla mahdollisten virheiden esiintymistodennäköisyyden pohjalta ns. luottamusvälejä erisuuruisille otoksille tai niiden osille. Tietylle tutkimustulokselle laskettu luottamusväli osoittaa ne raja-arvot, joiden väliin oikea, koko perusjoukkoa koskeva tulos jää tietyllä varmuudella. Tutkimusta varten tulosten luottamusvälit on laskettu prosenttilukujakautumalle. Oheisessa taulukossa on esitetty luottamusvälien suuruudet prosenttilukuina erikokoisille ryhmille. Taulukko 1. Tilastolliset virhemarginaalit eräissä esimerkkitapauksissa. RYHMÄN SUURUUS N SAATU TULOS % % tai 90 % % tai 80 % % tai 70 % % tai 60 % % Tässä tapauksessa luottamusvälin laajuus on sovittu 95 %:n tasolle. Tämä tarkoittaa sitä, että jos tutkimusta toistettaisiin, niin ainoastaan viidessä tapauksessa sadasta osuisi otannan näyttämä tulos sattuman johdosta luottamusvälin ulkopuolelle. Tilastollisen luotettavuuden kriteeri on siis varsin ankara, käytännössä tulosten hajonta on huomattavasti kapeampi. Luottamusvälit ovat kapeampia prosenttijakautuman päissä, koska satunnaiset heitot ovat siellä todennäköisesti pienempiä kuin jakautuman keskikohdalla. Esim. 500 haastattelun suuruisesta ryhmästä saatu tulos 50 % on 95 %:n varmuustasolla arvioiden 46 %:n ja 55 %:n välissä ja voi osua näiden rajojen ulkopuolelle vain viidessä tapauksessa sadasta.

4 2 2 Sähköinen äänestäminen Kaikkiaan 65 prosenttia niistä, jotka kyselyssä kertoivat äänestäneensä 1, totesivat suorittaneensa asian sähköisesti. Luku on hieman suurempi kuin suoraan äänestystilastoista laskettavissa oleva luku (60,1 %). Pieni yliarviointi on kuitenkin ymmärrettävää asian uutuusarvon vuoksi (sen voi ajatella olevan sosiaalisesti hyväksyttävämpi vaihtoehto). Tutkimusaineisto paljastaa äänestystilaston kertoman: Karkkilassa suhteellisti ottaen hieman harvempi kuin Kauniaisissa ja Vihdissä päätyi antamaan äänensä sähköisesti. SÄHKÖINEN ÄÄNESTÄMINEN (% äänestäneistä, n=778) Karkkila Kauniainen Vihti 65% 60% Kertoi äänestäneensä Äänesti todellisuudessa 59% 53% 66% 65% 67% 61% Kerätty kyselytutkimusaineisto tarjoaa yhtenevän informaation äänestystilaston kanssa myös eriikäisten äänestäjien preferensseistä. Alle 30-vuotiaista yli 70 prosenttia päätyi sähköiseen vaihtoehtoon, kun 60 vuotta täyttäneistä hieman yli puolet totesi tehneensä saman valinnan. Mitä iäkkäämmästä henkilöstä on kyse, sitä varmemmin tämä oli päätynyt ilmaisemaan kantansa perinteisellä lippuäänestyksellä. Taulukko 2. Sähköinen vs. lippuäänestys koulutuksen mukaan (%). ÄÄNESTI sähköisesti äänestyslipulla Peruskoulun ala-aste/kansakoulu Peruskoulun yläaste/keskikoulu Ammatillinen perustutkinto/ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/amk/alempi korkeakoulu Ylempi korkeakoulututkinto tai enemmän Oheiseen taulukkoon on merkitty kyselyyn vastanneiden äänestäjien valinta heidän koulutustaustansa mukaan. Vaikuttaa siltä, että mitä korkeampi äänestäjien muodollinen koulutus on, sitä matalampi sähköisen äänestämisen kynnys oli. 1 Vastanneista 78 prosenttia ilmoitti äänestäneensä. Todellinen äänestysaktiivisuus tutkimusalueella oli noin 60 prosenttia. Vaaleja ja äänestämistä koskevissa tutkimuksissa on havaittu, että ilmoitettu äänestysaktiivisuus on yleensä aina todellista jonkin verran (n. 15 prosenttiyksikköä) korkeampi.

5 3 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE (%), n=507 Halusi kokeilla Uteliaisuudesta tai uutuudenviehätyksestä 80% 87% Periaatteesta, sähköinen äänestäminen on tulevaisuutta Sähköinen äänestäminen on vaivattomampaa 62% 68% Annettua ääntä ei voi tulkita väärin 54% Sähköisen äänestämisen jono oli lyhyempi 27% Muu syy 8% Sähköisen äänestämisen valinneilta tiedusteltiin syytä menettelylle. Useimmat mainitsivat halun kokeilla uutta menetelmää (87 %) tai uteliaisuuden ja uutuudenviehätyksen (80 %). Runsaat 60 prosenttia sähköisesti äänestäneistä piti menetelmää vaivattomampana (62 %) tai otti kantaa sen puolesta periaatteellisesti (62 %): heidän mielestään kyseisen tapa on tulevaisuutta. Runsaat puolet joukosta totesi, että sähköisesti annettua ääntä ei voi tulkita väärin. Kaikkiaan 54 prosenttia piti tätä oman valintansa perusteena. Vähemmistöllä oli perusteena käytännöllinen (sähköisen äänestämisen jono oli lyhyempi) tai jokin muu syy. Tunnusomaista on, että keskimääräisellä sähköisesti äänestäneellä oli useita syitä päätöksensä taustalla. Kyseinen henkilö valitsi keskimäärin vähintään kolme perustetta kuvaamaan toimintansa motiiveja. Perusteet eivät vaihdelleet kovinkaan paljon siirryttäessä kokeilualueen kunnasta toiseen: suosituimmat perusteet mainittiin useimmin kaikissa ja vastaava oli havaittavissa harvemmin esiin tulleiden syiden yhteydessä. Voidaan kuitenkin todeta, että varsinkin Vihdissä menetelmä keräsi uteliaita ja sen uutuudenviehätys vetosi siellä. Toisaalta keskimääräistä useampi vihtiläinen totesi valinneensa sähköisen äänestämisen, koska siten annettua ääntä ei voi tulkita väärin. Karkkilasta puolestaan voi kirjata suhteellisesti ottaen eniten sellaisia äänestäjiä, jotka pitävät menetelmää tulevaisuuden äänestystapana. Kauniaisissa sähköisen äänestämisen valinneilla oli hieman vähemmän perusteita päätökselleen kuin kahdessa muussa kunnassa. Vain kokeilunhalu ja uutuudenviehätys mainittiin yhtä usein kuin Vihdissä ja Karkkilassa. Kuntakohtaiset erot vastauksissa eivät olleet kuitenkaan minkään perusteen osalta niin suuria, että ne antaisivat aihetta erityisen voimakkaisiin tulkintoihin.

6 4 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE (%), n=507 Halusi kokeilla Uteliaisuudesta tai uutuudenviehätyksestä Periaatteesta, sähköinen äänestäminen on tulevaisuutta Sähköinen äänestäminen on vaivattomampaa Annettua ääntä ei voi tulkita väärin Sähköisen äänestämisen jono oli lyhyempi Muu syy 8% 6% 9% 29% 22% 29% 85% 85% 88% 73% 79% 82% 72% 61% 69% 66% 55% 63% 52% 43% 59% Karkkila Kauniainen Vihti Raportin liitteenä on graafinen esitys kustakin perusteesta. Niistä käy ilmi naisten ja miesten, eriikäisten sekä eri koulutustason omaavien äänestäjien esittämät perusteet. Yhteenvedon omaisesti voidaan todeta, että kaikkiin ryhmiin kuuluneet esittivät paljon perusteluja. Peruskoulun ala-asteen tai kansakoulun suorittaneet vastaajat olivat suhteellisesti ottaen innokkaimpia perustelemaan valintaansa millä tahansa syyllä. Absoluuttisesti tämä ryhmä kuitenkin muodosti selvän vähemmistön. Jos huomiota kiinnittää suurempiin koulutusryhmiin, havaitsee, että muodollisen koulutuksen lisääntyminen kasvattaa taipumusta perustella sähköistä äänestämistä kokeilunhalulla ja uutuudenviehätyksellä. Sen pitäminen tulevaisuuden tapana tai sen vaivattomuus taas oli tyypillisimmin opistoasteen koulutuksen, ammattikorkeakoulun tai alemman korkeakoulututkinnon suorittaneiden tapa perustella valintansa. Samat ryhmät toivat keskimääräistä voimakkaammin esiin senkin, ettei sähköisesti annettua ääntä voi tulkita väärin. Ammatillisen koulutuksen suorittaneet totesivat hieman muita useammin valinneensa sähköisen äänestyksen siksi, että sen jono oli ollut lyhyempi. Eniten koulutettujen joukossa tämä tunnustettiin kaikkein vähäisimmäksi syyksi äänestää sähköisesti. Naisten ja miesten vastaukset eivät poikenneet paljoakaan toisistaan. Vähäinen ero oli kirjattavissa kahdesti: pidettäessä sähköistä äänestämistä tulevaisuuden tapana ja kun todettiin, ettei siinä annettua ääntä voi tulkita väärin. Molemmissa tapauksissa naiset olivat asiasta vakuuttuneempia kuin miehet.

7 5 Ikäryhmäkohtaisista eroista voi todeta, että nuorimmat (alle 30-vuotiaat) mainitsivat keskimääräistä harvemmin valinneensa sähköisen äänestämisen sen vaivattomuuden vuoksi tai siksi, että pitävät sitä erityisesti tulevaisuuden toimintatapana vuotiaille virhetulkintojen mahdottomuus muodosti keskimääräistä tärkeämmän syyn päätyä äänestämään sähköisesti. 60-vuotiaista ja iäkkäämmistä taas suurempi osa kuin muihin ikäryhmiin kuuluvista perusti valintansa käytännöllisillä seikoilla: sähköisen äänestyskopin jono oli ollut lyhyempi. SYYT OLLA ÄÄNESTÄMÄTTÄ SÄHKÖISESTI (%), n=271 % 20% 40% 60% 80% Periaatteesta 64% Ei luottanut äänestyskoneen toimintavarmuuteen Ei ollut riittävästi tietoa sähköisestä äänestämisestä Vaalisalaisuus olisi saattanut vaarantua 26% 30% 40% Ei mielestään osannut käyttää konetta tarpeeksi hyvin Pelkäsi, että olisi vahingossa äänestänyt väärää henkilöä tai puoluetta Vaalipaikalla ei ollut tarjolla opastusta tai apua Muu syy 5% 15% 21% 20% Ei mikään edellisistä 4% Myös useat perinteiseen lippuäänestykseen päätyneet perustelivat valintaansa useammalla kuin yhdellä syyllä (keskimäärin valittiin kaksi perustetta). Enemmistö totesi äänestäneensä perinteisesti periaatteesta. Kaikkiaan 64 prosenttia esitti tämän syyn. Kaksi viidestä ei luottanut äänestyskoneen toimintavarmuuteen. Joka neljäs epäili, että vaalisalaisuus olisi saattanut vaarantua. Viidesosa arveli, ettei olisi osannut käyttää äänestyskonetta tarpeeksi hyvin. Yhteensä viisitoista prosenttia lippuäänestyksen valinneista kertoi pelänneensä, että olisi vahingossa äänestänyt väärää henkilöä tai puoluetta. Vähäinen tietämys sähköisestä äänestämisestä oli estämässä 30 prosenttia. Opastuksen tai avun puuttuminen vaalipaikalla nousi esiin vain viiden prosentin perusteluissa. Joka viides esitti lisäksi muita, usein yksittäisemmiksi jääneitä perusteluja. Niissä viitattiin useimmiten käytännön seikkoihin, kuten lyhyempään jonoon tai epäilykseen siitä, että lippuäänestäminen kokonaisuudessaan sujuisi nopeammin.

8 6 Eräät totesivat äänestäneensä ennakkoon sellaisessa paikassa, missä sähköistä mahdollisuutta ei edes ollut tarjolla. Muutamat vetosivat tottumukseen ja tapaan. Olipa joku ajatellut lippuäänestyksen siirtyvän historiaan ja nostalgiasyistä valinnut sen. SYYT OLLA ÄÄNESTÄMÄTTÄ SÄHKÖISESTI (%), n=271 % 20% 40% 60% 80% Periaatteesta 48% 67% 71% Ei luottanut äänestyskoneen toimintavarmuuteen Ei ollut riittävästi tietoa sähköisestä äänestämisestä Vaalisalaisuus olisi saattanut vaarantua 35% 35% 34% 32% 27% 27% 21% 28% 44% Ei mielestään osannut käyttää konetta tarpeeksi hyvin Pelkäsi, että olisi vahingossa äänestänyt väärää henkilöä tai puoluetta 25% 19% 20% 16% 15% 13% Vaalipaikalla ei ollut tarjolla opastusta tai apua Muu syy 6% 2% 5% 18% 16% 30% Karkkila Kauniainen Vihti Ei mikään edellisistä 4% 3% 4% Näitä yksittäisempiä muita syitä esitettiin Kauniaisissa useammin kuin kahdessa muussa kunnassa. Vastaavasti kauniaislaiset perustelivat keskimääräistä harvemmin valintansa periaatteellisilla syillä. Vihtiläisistä jonkin verran useampi kuin Karkkilassa tai Kauniaisissa asuvista totesi tunteneensa epäluuloa sähköisen äänestämisen toimintavarmuuteen, ja siksi päätyneensä perinteiseen lippuäänestykseen. 3 Kokemukset sähköisestä äänestämisestä Sähköisesti äänestäneet saivat arvioitavakseen joukon (8 kpl.) varsinaiseen äänestystapahtumaan liittyviä tekijöitä. Heitä pyydettiin ottamaan kantaa siihen, kuinka hyvin tai huonosti kukin oli heidän miestään toteutunut. Palaute oli erittäin positiivista. Seitsemän kahdeksasta arviointikohteesta nimittäin kirvoitti sähköisesti äänestäneiden enemmistön valitsemaan kaikkein parhaan eli erittäin hyvä -vaihtoehdon. Kaikkein eniten kiitosta keräsi äänestyskoneen helppokäyttöisyys ja sirukortin käytön vaivattomuus. Jälkimmäinen ansaitsi parhaan arvosanan 88 ja ensin mainittu 86 prosentin mielestä.

9 7 Useampi kuin neljä viidestä (82 %) sähköisesti äänestäneestä piti myös kosketusnäytön vaivattomuutta erittäin hyvänä. SÄHKÖISEEN ÄÄNESTÄMISEEN LIITTYVIEN PIIRTEIDEN TOTEUTUMINEN (%), n=507 Erittäin hyvä Melko hyvä Ei osaa sanoa Melko huono Erittäin huono 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Sirukortin käytön vaivattomuus 88% 10% Äänestyskoneen helppokäyttöisyys 86% 12% Sähköisen äänestämisen vaivattomuus yleensä 77% 21% Kosketusnäytön käytön vaivattomuus 82% 14% 3% Varmuus siitä, että ääni meni omalle ehdokkaalle Äänestyspaikalla olleiden, sähköistä äänestämistä koskevien opasteiden selkeys 57% 72% 20% 2% 4% 2% 30% 5% 6% 2% Äänestyskoneen toimintavarmuus 62% 24% 3% 9% 2% Sähköisestä äänestämisestä etukäteen ennen äänestyspaikalle tuloa saadun tiedon riittävyys 45% 36% 2% 11% 6% Koneen toimintavarmuutta koskevat arviot eivät olleet aivan samaa luokkaa. Silti 62 prosenttia piti asian tätäkin puolta erittäin hyvänä. 72 prosenttia oli kuitenkin täysin vakuuttunut siitä, että annettu ääni oli mennyt tarkoitetulle ehdokkaalle. Vain 45 prosenttia oli erittäin tyytyväinen asiaa koskeneen ennakkotietomääränsä riittävyyteen. Enemmistö eli 57 prosenttia totesi saaneensa äänestyspaikalla erittäin hyvin sähköistä äänestämistä koskevaa tietoutta. Useampi kuin kolme neljästä sähköisesti äänestäneestä piti itse tapahtumaa erittäin vaivattomana. Tätä mieltä oli 77 prosenttia. Kun tähän lisää sitä melko vaivattomana pitäneiden 21 prosenttia, havaitsee, ettei kritiikkiä esittäneitä juuri ollut. Oheisessa kuviossa kriittistä ajattelua kuvaava punainen väri on muutenkin vähäinen. Vain etukäteistiedon riittävyys oli joidenkin mielestä huonoa. Lisäksi muutamat olisivat toivoneet äänestyskoneen toimivuudelta tai äänestyspaikalta jaetulta tiedolta enemmän. Kaikissa tapauksissa kyse on kuitenkin selkeästä vähemmistöstä. Raportin liitteenä löytyvät graafiset esitykset, mistä käyvät ilmi eri äänestäjäryhmien vastaukset. Tässä yhteydessä voidaan todeta, kuinka iäkkäämpien vastaajien näkemykset poikkesivat eräissä asioissa yleisestä linjasta. Sähköistä äänestämistä koskevan etukäteistiedon riittävyys, aivan kuten äänestyspaikalla olleet, asiaa koskeneiden opasteiden selkeyskin, saivat varttuneimmilta eniten kiitosta. Muutenkin iäk-

10 8 käimmän ryhmän antama palaute oli joka suhteessa vähintään yhtä hyvää kuin sähköiseen äänestykseen päätyneillä yleensä. Vaikuttaakin siltä, että varttuneimmat äänestäjät olivat jakaantuneet kahtia: ryhmään, joka suosiolla päätti jättää uuden menetelmän kokeilemisen ja joukkoon, joka oli etukäteen valmistautunut huolella äänestämään sähköisesti. SÄHKÖISEEN ÄÄNESTÄMISEEN LIITTYVIEN PIIRTEIDEN TOTEUTUMINEN: erittäin hyvä -osuudet (%), n=507 Sirukortin käytön vaivattomuus Äänestyskoneen helppokäyttöisyys Sähköisen äänestämisen vaivattomuus yleensä Kosketusnäytön käytön vaivattomuus Varmuus siitä, että ääni meni omalle ehdokkaalle 83% 83% 91% 83% 82% 88% 73% 73% 79% 78% 79% 84% 69% 70% 73% Äänestyspaikalla olleiden, sähköistä äänestämistä koskevien opasteiden selkeys 58% 55% 57% Äänestyskoneen toimintavarmuus Sähköisestä äänestämisestä etukäteen ennen äänestyspaikalle tuloa saadun tiedon riittävyys 51% 52% 50% 42% 64% 65% Karkkila Kauniainen Vihti Oheisessa kuviossa on verrattu kolmen kokeilukunnan sähköisesti äänestäneiden kokemuksia. Pääpiirteissään ne vaikuttavat varsin samantyyppisiltä. Keskimääräistä harvempi kauniaislainen (mutta silti niukka enemmistö) totesi äänestyskoneen toimintavarmuuden olleen erinomainen. Karkkilassa asuvat erottuvat joukosta siksi, että heistä suurempi osa kuin kahden muun kunnan (varsinaisesti Kaunaisten) äänestäjistä pitää etukäteisinformaation määrää erittäin hyvänä. Vihtiläiset taas antoivat parasta palautetta äänestyskoneen käyttämisen ja sähköisen äänestystapahtuman vaivattomuudesta. 4 Esteettömyyden toteutuminen äänestyspaikalla Äänestämisen esteettömyyttä tutkittiin siten, että kukin äänestänyt sai arvioida, kuinka hyvin tai huonosti yhdeksän asiaa oli toteutunut heidän omalla äänestyspaikallaan. Useimmat olivat toteutuneet enemmistön mielestä jopa erittäin hyvin.

11 9 Vähintään neljä viidestä äänestäneestä antoi hyvää palautetta äänestyskopista: siellä oli tarpeeksi rauhallista ja sitä pidettiin riittävän kokoisena. Kolme neljästä oli lisäksi sitä mieltä, että kaikki pääsivät koppiin erittäin hyvin ja ongelmitta. KÄSITYKSET ÄÄNESTÄMISEN ESTEETTÖMYYDEN TOTEUTUMISESTA (%), n=778 Erittäin hyvin Melko hyvin Ei osaa sanoa Melko huonosti Erittäin huonosti 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % Äänestyskopissa oli tarpeeksi rauhallista 86% 12% 2% Äänestyskoppi oli riittävän kokoinen 80% 17% 2% Äänestyspaikka oli helposti löydettävissä 79% 16% 4% Kaikki pääsivät ongelmitta äänestyskoppiin 74% 20% 2% 3% Opasteet olivat tarpeeksi selkeät 69% 23% 6% Parkkipaikkoja oli riittävästi 55% 25% 5% 12% 3% Äänestyspaikalle pääsy oli järjestetty niin, ettei se aiheuttanut ongelmia liikuntaesteisillekään 49% 27% 11% 9% 4% Halutessaan olisi voinut käyttää avustajaa 47% 16% 31% 3% 3% Joukkoliikenneyhteydet äänestyspaikalle olivat tarpeeksi hyvät 21% 13% 25% 14% 27% Käytännössä yhtä moni ajatteli äänestyspaikan olleen erittäin helposti löydettävissä. Enemmistö (55 %) oli lisäksi hyvin tyytyväinen parkkipaikkojen määrään sen läheisyydessä. Melkein joka toinen (49 %) piti äänestyspaikalle pääsyä erittäin hyvin järjestettynä: myös liikuntaesteiset pystyivät menemään sinne vaivatta. 47 prosenttia antoi erittäin hyvää palautetta avustajien järjestämisestä. Heille oli syntynyt mielikuva siitä, että he olisivat helposti saaneet apua, mikäli olisivat sitä tarvinneet. Opasteiden selkeys oli 69 prosentin mielestä erittäin hyvä. Näitä asioita ei arvioitu kovinkaan usein negatiivisesti. Oikeastaan vain kahdesti, kun kyse oli parkkipaikkojen riittävyydestä tai liikuntaesteisten pääsystä äänestyspaikalle, kritiikkiä oli edes jonkin verran havaittavissa. Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat äänestyspaikalle johtavia joukkoliikenneyhteyksiä koskevat käsitykset. Kaksi viidestä äänestäneestä totesi, etteivät yhteydet olleet kovinkaan hyvät. Tätä mieltä olivat varsinkin Karkkilan ja Vihdin äänestäjät, joista vain runsas kymmenesosa piti joukkoliikenneyhteyksiä omalle äänestyspaikalleen erittäin hyvinä. Joka toinen Kauniaisissa äänestänyt oli erittäin tyytyväinen.

12 10 KÄSITYKSET ÄÄNESTÄMISEN ESTEETTÖMYYDEN TOTEUTUMISESTA: erittäin hyvä -osuudet (%), n=778 Äänestyskopissa oli tarpeeksi rauhallista Äänestyskoppi oli riittävän kokoinen 89% 83% 86% 83% 82% 78% Äänestyspaikka oli helposti löydettävissä Kaikki pääsivät ongelmitta äänestyskoppiin Opasteet olivat tarpeeksi selkeät Parkkipaikkoja oli riittävästi Äänestyspaikalle pääsy oli järjestetty niin, ettei se aiheuttanut ongelmia liikuntaesteisillekään Halutessaan olisi voinut käyttää avustajaa 79% 74% 79% 76% 71% 77% 67% 67% 56% 41% 60% 55% 44% 49% 52% 52% 44% 90% Joukkoliikenneyhteydet äänestyspaikalle olivat tarpeeksi hyvät 11% 15% 48% Karkkila Kauniainen Vihti Kauniaislaiset erosivat muusta joukosta lisäksi näkemyksissään parkkipaikkojen riittävyydestä (asiaa erittäin hyvänä pitäviä oli siellä keskimääräistä vähemmän) sekä äänestyspaikan löydettävyydestä (keskimääräistä useampi jopa 90 prosenttia oli löytänyt oman äänestyspaikkansa erittäin helposti). Kauniaisissa suhteellisesti ottaen pienin osa piti äänestyspaikalle pääsyn järjestelyjä erittäin hyvinä. Helpoimmin liikuntaesteisetkin pääsivät sinne Karkkilassa, missä äänestäjät olivat lisäksi kaikkein tyytyväisimpiä opasteiden selkeyteen. Vihtiläiset nousivat vain kerran joukon tyytyväisimmiksi. Tämä tapahtui silloin, kun arvioitiin parkkipaikkojen riittävyyttä äänestyspaikan läheisyydessä. Seuraavan sivun kuviossa vertaillaan sähköisesti äänestäneiden ja lippuäänestyksen valinneiden mielipiteitä. Näkemykset ovat hyvin samantyyppiset. Lievän eron voi panna merkille oikeastaan vain näkemyksissä pääsemisestä äänestyskoppiin. Lippuäänestyksen valinneista (81 %) suurempi osa kuin sähköisesti äänestäneistä (70 %) piti oman äänestyspaikkansa järjestelyjä tältä osin erittäin hyvinä. Lippuäänestykseen päätyneiden käsitys äänestyspaikalle pääsemisestä oli myös hieman positiivisempi kuin sähköisesti äänestäneiden. Tässä ero on kuitenkin niin pieni, että sitä voi pitää enintään oireellisena.

13 11 KÄSITYKSET ÄÄNESTÄMISEN ESTEETTÖMYYDEN TOTUEUTUMISESTA: erittäin hyvä -osuudet, (%), n=778 Äänestyskopissa oli tarpeeksi rauhallista 86% 86% Äänestyskoppi oli riittävän kokoinen 78% 83% Äänestyspaikka oli helposti löydettävissä Kaikki pääsivät ongelmitta äänestyskoppiin Opasteet olivat tarpeeksi selkeät 80% 77% 70% 81% 69% 70% Parkkipaikkoja oli riittävästi 55% 55% Äänestyspaikalle pääsy oli järjestetty niin, ettei se aiheuttanut ongelmia liikuntaesteisillekään 47% 54% Halutessaan olisi voinut käyttää avustajaa Joukkoliikenneyhteydet äänestyspaikalle olivat tarpeeksi hyvät 19% 25% 48% 47% Sähköinen äänestys Lippuäänestys 5 Halukkuus äänestää sähköisesti tulevaisuudessa Sähköisesti äänestäneet pitivät valitsemastaan tavasta. Peräti 84 prosenttia tästä joukosta totesi, että äänestäisi tulevaisuudessa vaaleissa sähköisesti, mikäli se olisi mahdollista. 11 prosenttia piti melko todennäköisenä, että äänestäisi uudelleen sähköisesti. KUINKA TODENNÄKÖISESTI ÄÄNESTÄISI JATKOSSAKIN SÄHKÖISESTI, MIKÄLI SE OLISI MAHDOLLISTA (%), n=507 Erittäin todennäköisesti Ei osaa sanoa Erittäin epätodennäköisesti Melko todennäköisesti Melko epätodennäköisesti 0 % 20 % 40 % 60 % 80 % 100 % 84% 11% 3% 3% Karkkila Kauniainen Vihti 78% 79% 87% 13% 14% 4% 4% 5% 2% 9% 2% 3%

14 12 Vihdissä asuvat olivat muita innokkaampia. Siellä sähköisen äänestämisen nyt valinneista peräti 87 prosenttia piti erittäin todennäköisenä, että tarttuisi jatkossakin samaan mahdollisuuteen. Taulukko 3. Kiinnostus äänestää sähköisesti jatkossa (%). ÄÄNESTÄISI Erittäin Melko todennäk. todennäk. Kaikki Naiset Miehet ja enemmän Peruskoulun ala-aste/kansakoulu Peruskoulun yläaste/keskikoulu Ammatillinen perustutkinto/ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/amk/alempi korkeakoulu Ylempi korkeakoulututkinto tai enemmän Nuorimpien into alitti keskimääräisen. Heistä vain 69 prosenttia äänestäisi jatkossakin varmasti sähköisesti. Tämä selittynee ainakin osittain sillä, että kyseinen ikäryhmä on keskimääräistä epävarmempi äänestämisestään yleensäkin. Ne varttuneet kansalaiset, jotka valitsivat sähköisenä äänestämisen, olisivat sen sijaan vankkumattomia sähköisen äänestämisen kannattajia jatkossa. EDELLYTYKSET, JOIDEN VALLITESSA VOISI AJATELLA JATKOSSA SÄHKÖISTÄ ÄÄNESTÄMISTÄ (%), n=271 % 20% 40% 60% Jos sähköisen äänestämisen turvallisuudesta voisi olla vakuuttuneempi 57% Jos sähköinen äänestäminen yleistyisi 57% Jos sähköisestä äänestämisestä puhuttaisiin enemmän 37% Muu edellytys 14% Edellytyksiä ei ole 12% Ei osaa sanoa 4% Järjestelmän yleistyminen otettaisiin todennäköisesti melko positiivisesti vastaan. Vain 12 prosenttia lippuäänestyksen valinneista nimittäin totesi, etteivät voisi minkään edellytyksen toteutuessa äänestää sähköisesti.

15 13 Useimmat löysivät perusteita, jotka voisivat muuttaa heidän käyttäytymistään. Runsas kolmasosa nyt lippuäänestämiseen päätyneistä sanoi, että asian aktiivisempi esilletuominen julkisessa keskustelussa voisi lisätä heidän alttiuttaan äänestää sähköisesti. Kaksi tekijää kuitenkin nousi vielä keskeisempään asemaan. Menetelmän yleistyminen todennäköisesti kääntäisi melko monen epäilevän Tuomaan pään. Toinen keskeinen este, mikä olisi murretta, on pelko järjestelmän turvallisuudesta. Kun systeemin toimivuuteen voidaan varmasti luottaa, moni on valmis siirtymään sen käyttäjäksi.

16 LIITEKUVAT 14

17 15 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE: uteliaisuus tai uutuudenviehätys (%), n=507 80% Nainen Mies 80% 79% v v v 60+ v 82% 83% 79% 75% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 85% 85% 69% 75% 84% 85% 86%

18 16 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE: halusi kokeilla (%), n=507 87% Nainen Mies 83% 89% v v v 60+ v 92% 89% 87% 80% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 94% 84% 84% 80% 89% 93% 91%

19 17 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE: periaatteesta, sähköinen äänestäminen on tulevaisuutta (%), n=507 68% Nainen Mies 63% 72% v v v 60+ v 56% 70% 67% 73% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 77% 63% 69% 65% 71% 71% 64%

20 18 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE: vaivattomampaa (%), n=507 62% Nainen Mies 58% 65% v 46% v 59% v 60+ v 68% 71% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu 60% 62% 73% Ylioppilas 51% Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 61% 66% 70%

21 19 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE: annettua ääntä ei voi tulkita väärin (%), n=507 54% Nainen Mies 48% 59% v v v 60+ v 48% 61% 50% 54% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas 65% 55% 57% 44% Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 47% 63% 62%

22 20 SYYT SÄHKÖISELLE ÄÄNESTÄMISELLE: jono oli lyhyempi (%), n=507 27% Nainen Mies 27% 27% v v v 19% 24% 25% 60+ v 42% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu 50% Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu 29% 36% Ylioppilas 21% Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 9% 30% 30%

23 21 SÄHKÖISTÄ ÄÄNESTÄMISTÄ KOSKENEEN ETUKÄTEISTIEDON RIITTÄVYYS: erittäin hyvä -osuudet (%), n=507 45% Nainen Mies 46% 45% v v v 34% 41% 47% 60+ v 60% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 53% 47% 48% 45% 47% 44% 36%

24 22 ÄÄNESTYSPAIKALLA OLLEIDEN, SÄHKÖISTÄ ÄÄNESTÄMISTÄ KOSKENEIDEN OPASTEIDEN SELKEYS: erittäin hyvä -osuudet (%), n=507 57% Nainen Mies 58% 55% v v v 49% 57% 54% 60+ v 67% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 58% 53% 58% 53% 50% 55% 68%

25 23 ÄÄNESTYSKONEEN HELPPOKÄYTTÖISYYS: erittäin hyvä -osuudet (%), n=507 86% Nainen Mies 83% 88% v v v 60+ v 80% 89% 86% 87% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 85% 73% 89% 84% 90% 91% 87%

26 24 ÄÄNESTYSKONEEN TOIMINTAVARMUUS: erittäin hyvä -osuudet (%), n=507 62% Nainen Mies 61% 63% v 49% v v 60+ v 66% 64% 63% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu 77% Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 58% 64% 55% 60% 62% 65%

27 25 VARMUUS SIITÄ, ETTÄ ÄÄNI MENI OMALLE EHDOKKAALLE: erittäin hyvä-osuudet (%), n=507 72% Nainen Mies 68% 74% v v v 60+ v 67% 73% 73% 72% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu 73% Peruskoulun yläaste/ keskikoulu 58% Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 71% 70% 74% 83% 71%

28 26 SIRUKORTIN KÄYTÖN VAIVATTOMUUS: erittäin hyvä-osuudet (%), n=507 88% Nainen Mies 85% 90% v v v 60+ v 84% 91% 86% 90% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 84% 91% 91% 84% 88% 92% 87%

29 27 KOSKETUSNÄYTÖN KÄYTÖN VAIVATTOMUUS: erittäin hyvä-osuudet (%), n=507 82% Nainen Mies 82% 82% v v v 60+ v 75% 85% 84% 82% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 85% 83% 87% 74% 87% 80% 81%

30 28 SÄHKÖISEN ÄÄNESTÄMISEN VAIVATTOMUUS YLEENSÄ: erittäin hyvä-osuudet (%), n=507 77% Nainen Mies 71% 81% v v v 60+ v 68% 76% 80% 79% Peruskoulun ala-aste/ kansakoulu Peruskoulun yläaste/ keskikoulu Ammatillinen perustaso/ ammattikoulu Ylioppilas Opistoasteen ammatillinen tutkinto Ylempi opistoaste/ AMK/ alempi korkeakoulututkinto Ylempi korkeakoulututkinto/ enemmän 75% 65% 84% 70% 77% 84% 77%

31 29 KÄSITYKSET ÄÄNESTÄMISEN ESTEETTÖMYYDEN TOTUEUTUMISESTA: erittäin hyvä -osuudet, sähköisesti äänestäneet (%), n=507 Äänestyskopissa oli tarpeeksi rauhallista 88% 82% 87% Äänestyskoppi oli riittävän kokoinen 81% 82% 76% Äänestyspaikka oli helposti löydettävissä 79% 90% 76% Kaikki pääsivät ongelmitta äänestyskoppiin 75% 73% 68% Opasteet olivat tarpeeksi selkeät 76% 67% 68% Parkkipaikkoja oli riittävästi 41% 55% 60% Äänestyspaikalle pääsy oli järjestetty niin, ettei se aiheuttanut ongelmia liikuntaesteisillekään 54% 42% 47% Halutessaan olisi voinut käyttää avustajaa 50% 51% 45% Joukkoliikenneyhteydet äänestyspaikalle olivat tarpeeksi hyvät 7% 13% 46% Karkkila Kauniainen Vihti

Mielipiteet ydinvoimasta Maaliskuu 2014

Mielipiteet ydinvoimasta Maaliskuu 2014 Mielipiteet ydinvoimasta Maaliskuu 2014 TUTKIMUKSEN TILAAJA Energiateollisuus ry. TUTKIMUSMENETELMÄ: Puhelinhaastattelu HAASTATTELUAJANKOHTA: 3.-16.3.2014 HAASTATTELUJEN MÄÄRÄ: 1001 SISÄLTÖ: Tulosten tilastolliset

Lisätiedot

Mielipiteet ydinvoimasta

Mielipiteet ydinvoimasta Mielipiteet ydinvoimasta Maaliskuu 12 Pauli Minkkinen 22262 TUTKIMUKSEN TILAAJA Energiateollisuus ry. TUTKIMUSMENETELMÄ: Puhelinhaastattelu HAASTATTELUAJANKOHTA: 28.2.-12.3.12 HAASTATTELUJEN MÄÄRÄ: 02

Lisätiedot

Mielipiteet ydinvoimasta Maaliskuu 2015. Mielipiteet ydinvoimasta maaliskuu 2015

Mielipiteet ydinvoimasta Maaliskuu 2015. Mielipiteet ydinvoimasta maaliskuu 2015 Mielipiteet ydinvoimasta 2015 Sisältö sivu 1. Aineiston rakenne 3 2. Tutkimustulokset Yleissuhtautuminen ydinvoimaan energianlähteenä 5 Ydinvoiman hyväksyminen ilmastomuutoksen torjuntakeinona 11 3. Liitteet

Lisätiedot

Malmin lentokentän tulevaisuus. Malmin lentokentän tulevaisuus

Malmin lentokentän tulevaisuus. Malmin lentokentän tulevaisuus Tutkimuksen toteuttaminen Kysely toteutettiin osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibustutkimusta. Malmin lentokenttää koskevat kysymykset esitettiin Uudellamaalla asuville. Yhteensä tehtiin 1.023 haastattelua.

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvottelukunta Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu

Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvottelukunta Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvottelukunta Joulukuu 1 SFS ISO22 Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista 12/1 IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä

Lisätiedot

SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 2006

SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 2006 SUOMALAISTEN SUHTAUTUMINEN VALAANPYYNTIIN 00 TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja 0 A, 000 ESPOO, Finland, tel. int+35- (0)-3 500, Fax int+35-(0)-3 50 JOHDANTO Tässä raportissa esitetään yhteenveto tutkimuksesta,

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista Suomen Yrittäjät Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu

Tuhat Suomalaista Suomen Yrittäjät Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu Tuhat Suomalaista Suomen Yrittäjät Joulukuu 16 SFS ISO252 Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista /16 IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch

Lisätiedot

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö

1. Johdanto. 2. Kirjaston käyttö 1. Johdanto Porin kaupunginkirjaston asiakastyytyväisyyttä mittaava kysely toteutettiin vuonna 2006 ensimmäisen kerran Internetin kautta. Kyselylomake oli kirjaston verkkosivuilla kahden viikon ajan 4.12.-18.12.

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus 2006

Aikuiskoulutustutkimus 2006 Koulutus 2008 Aikuiskoulutustutkimus 2006 Aikuiskoulutukseen osallistuminen Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui

Lisätiedot

Tulevaisuuden lääkärikäynnit Sakari Nurmela, Kantar TNS

Tulevaisuuden lääkärikäynnit Sakari Nurmela, Kantar TNS Tulevaisuuden lääkärikäynnit Sakari Nurmela, Kantar TNS Johdanto Seuraavassa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten ajatuksia tulevaisuuden lääkärikäynneistä sekä heidän suhtautumistaan

Lisätiedot

Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 2015

Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 2015 Suomalaisten työuraan liittyvät mielipiteet keväällä 01 Keva ja Tela Lisätietoja: Keva, työelämäpalvelujen johtaja Pauli Forma, puh. 00 0, pauli.forma(at)keva.fi Työeläkevakuuttajat TELA ry, toimitusjohtaja

Lisätiedot

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA

Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA Petteri Suominen VAPAAEHTOISPALOKUNTIEN ARVOSTUS KUNNALLISTEN PÄÄTTÄJIEN JA KANSALAISTEN KESKUUDESSA 1. Johdanto Marraskuussa 2002 julkistetussa tutkimuksessa Arvon mekin ansaitsemme yhtenä tutkimuskohteena

Lisätiedot

Helsinkiläisten mielipiteitä energiantuotannon tulevaisuuden linjauksista. Syyskuu 2015. Jaakko Hyry TNS

Helsinkiläisten mielipiteitä energiantuotannon tulevaisuuden linjauksista. Syyskuu 2015. Jaakko Hyry TNS Helsinkiläisten mielipiteitä energiantuotannon tulevaisuuden linjauksista Syyskuu 2015 TNS Tutkimuksen toteuttaminen TNS Gallup Oy kartoitti Greenpeacin toimeksiannosta tällä kyselyllä helsinkiläisten

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT TNS Gallup Oy, Miestentie C, ESPOO, Finland, tel. int+- ()-,

Lisätiedot

Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut

Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut.0.05 TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN JA SISÄLTÖ Tutkimus sisälsi seuraavat aihekokonaisuudet: suomalaisten lukemiseen, musiikin kuunteluun ja lehtien lukemiseen käyttämä

Lisätiedot

Suomalaiset ja alkoholi: kansalaisten alkoholiin liittämiä käsityksiä. Sakari Nurmela

Suomalaiset ja alkoholi: kansalaisten alkoholiin liittämiä käsityksiä. Sakari Nurmela : kansalaisten alkoholiin liittämiä käsityksiä Sakari Nurmela TNS 20 Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimukseen vastasi henkilöä 1. 1..20 välisenä aikana. Haastateltu joukko

Lisätiedot

Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta. Akavan Erityisalat TNS Gallup

Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta. Akavan Erityisalat TNS Gallup Kansalaisten käsityksiä hyvästä hallinnosta Akavan Erityisalat TNS Gallup 1 Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin suomalaisten näkemyksiä julkisesta

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 4

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 4 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 07 Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT Kantar TNS Oy, Miestentie C, 00 ESPOO, Finland, tel. int+

Lisätiedot

Äänestystutkimus. Syksy 2006

Äänestystutkimus. Syksy 2006 Äänestystutkimus Syksy Lokakuu Tilaukset: SAK puh. + SAK Äänestystutkimus syksy ÄÄNESTYSTUTKIMUS TNS Gallup Oy on tutkinut SAK:n toimeksiannosta äänestysikäisen väestön äänestysaikeita ja suhtautumista

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA LIITEKUVAT TNS

Lisätiedot

Ilta-Sanomat.fi Pelikone. Kävijäprofiili TNS Atlas tammi-kesäkuu 2012

Ilta-Sanomat.fi Pelikone. Kävijäprofiili TNS Atlas tammi-kesäkuu 2012 Kävijäprofiili Toteutus Tulokset TNS Gallup Oy:n TNS Atlas tutkimuksesta. TNS Atlas tutkimuksen tiedonkeruu toteutetaan seuraavasti: Menetelmänä internetkysely TNS Gallup Forumissa Kohderyhmänä 5- vuotias

Lisätiedot

KALLIOLAN SETLEMENTTI VAPAAEHTOISTYÖ Tuhat Suomalaista / Maaliskuu Tuhat Suomalaista Kalliolan Setlementti 3/2019

KALLIOLAN SETLEMENTTI VAPAAEHTOISTYÖ Tuhat Suomalaista / Maaliskuu Tuhat Suomalaista Kalliolan Setlementti 3/2019 KALLIOLAN SETLEMENTTI VAPAAEHTOISTYÖ Tuhat Suomalaista / Maaliskuu 1 Tutkimuksen toteutus IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: OPETUSPALVELUT. Tutkimusraportti 21.12.2011. Mikko Kesä Merja Lehtinen Juuso Heinisuo Anssi Mäkelä

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: OPETUSPALVELUT. Tutkimusraportti 21.12.2011. Mikko Kesä Merja Lehtinen Juuso Heinisuo Anssi Mäkelä HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: OPETUSPALVELUT Tutkimusraportti 21.12.2011 Mikko Kesä Merja Lehtinen Juuso Heinisuo Anssi Mäkelä TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kaupungin strategisen

Lisätiedot

piraattipuolue PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011

piraattipuolue PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011 PIRAATTIPUOLUE-KYSELY 30.8.2011 Yleistä kyselystä: Toteutusaika: 13.7. 22.8.2011 Vastaajia yhteensä: 1003 Tarkoitus: Tuloksia hyödynnetään puolueen toiminnan kehittämisessä. Huomioitavaa: Eri kysymysten

Lisätiedot

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset

Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Miehet haluavat seksiä useammin kuin naiset Julkisessa keskustelussa nostetaan ajoittain esille väitteitä siitä, haluavatko miehet vai naiset seksiä useammin ja joutuvatko jotkut elämään seksuaalisessa

Lisätiedot

Tilastokatsaus 12:2010

Tilastokatsaus 12:2010 Tilastokatsaus 12:2010 15.11.2010 Tietopalvelu B15:2010 Pendelöinti Vantaalle ja Vantaalta vuosina 2001-2008 Vantaalaisten työssäkäyntikunta Vantaalaisista työskenteli vuonna 2008 kotikunnassaan 44,9 prosenttia.

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvo1elukunta Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu

Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvo1elukunta Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu Tuhat Suomalaista Mainonnan neuvo1elukunta Joulukuu 1 SFS ISO22 Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista 12/1 IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista tutkimuksen Aedonkeruu tehain interneassä IROResearch

Lisätiedot

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%)

HARRASTANUT VIIMEISEN 7 PÄIVÄN AIKANA (%) 1 Johdanto Tämän tutkimusyhteenvedon tehtävänä on antaa tietoja kansalaisten liikunnan ja kuntoilun harrastamisesta. Tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää, missä määrin kansalaiset harrastavat liikuntaa

Lisätiedot

Rinnakkaislääketutkimus 2009

Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketutkimus 2009 Rinnakkaislääketeollisuus ry Helmikuu 2009 TNS Gallup Oy Pyry Airaksinen Projektinumero 76303 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä

Lisätiedot

Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 2019 Kantar TNS Oy

Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 2019 Kantar TNS Oy Lehdistötiedote PUOLUEBAROMETRI kevät 0 Kantar TNS Oy Julkaisuvapaa.. klo Tyytyväisyys sekä hallitukseen että oppositioon aiempaa hieman suurempaa Runsas kolmasosa suomalaisista ( %) ajattelee Juha Sipilän

Lisätiedot

Kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta 2013. Naiset ja sukupuolten välinen epätasa-arvo kriisiaikoina

Kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta 2013. Naiset ja sukupuolten välinen epätasa-arvo kriisiaikoina Viestinnän pääosasto YLEISEN MIELIPITEEN SEURANTAYKSIKKÖ Bryssel 26. helmikuuta 2013 Kansainvälinen naistenpäivä 8. maaliskuuta 2013 Naiset ja sukupuolten välinen epätasa-arvo kriisiaikoina Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Kansalaiset: Äänelläni on merkitystä ja kotikunnan asioihin voi vaikuttaa

Kansalaiset: Äänelläni on merkitystä ja kotikunnan asioihin voi vaikuttaa Kansalaiset: Äänelläni on merkitystä ja kotikunnan asioihin voi vaikuttaa Kaksi kolmesta ( %) arvioi, että hänen äänellään on merkitystä kuntavaalien lopputuloksen kannalta. Prosenttiluku on samaa luokkaa

Lisätiedot

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista

Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Suomalaisten käsityksiä kirjastoista Kesäkuu, Public Sakari Nurmela Työnro: Kantar TNS Oy, tentie C, Espoo Johdanto Tässä yhteenvetoraportissa esitetään keskeiset tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: IKÄIHMISTEN PALVELUT. Tutkimusraportti 21.12.2011. Mikko Kesä Merja Lehtinen. Anssi Mäkelä

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: IKÄIHMISTEN PALVELUT. Tutkimusraportti 21.12.2011. Mikko Kesä Merja Lehtinen. Anssi Mäkelä HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: IKÄIHMISTEN PALVELUT Tutkimusraportti 21.12.2011 Mikko Kesä Merja Lehtinen Juuso Heinisuo Anssi Mäkelä TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kaupungin strategisen

Lisätiedot

Huuto.net Koko palvelu -profiili. TNS Atlas heinä-joulukuu 2012

Huuto.net Koko palvelu -profiili. TNS Atlas heinä-joulukuu 2012 -profiili Toteutus Tulokset TNS Gallup Oy:n TNS Atlas tutkimuksesta. TNS Atlas tutkimuksen tiedonkeruu toteutetaan seuraavasti: Menetelmänä internetkysely TNS Gallup Forumissa Kohderyhmänä 5-69 vuotias

Lisätiedot

Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia

Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia Koulutus työn tukena kyselyn tuloksia AIKUISKOULUTUS KANTAA JHL:n koulutuspoliittinen seminaari Kyselyn toteutus Kysely toteutettiin verkkokyselynä 26.11. 7.12.2018 Vastaajiksi kutsuttiin satunnaisotannalla

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista Sanomalehtien liitto Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu

Tuhat Suomalaista Sanomalehtien liitto Joulukuu SFS ISO20252 Sertifioitu Tuhat Suomalaista Sanomalehtien liitto Joulukuu 2016 SFS ISO2022 Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista 12/2016 IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä

Lisätiedot

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä

Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Aikuisten kokemuksia mopoilun riskeistä Kysely vuonna 2010 Leena Pöysti Sisältö Johdanto... 3 Kokemuksia mopoilusta osana muuta liikennettä... 3 Mikä olisi mopolle sopiva huippunopeus liikenteessä... 3

Lisätiedot

Keltainenporssi.fi Autot -profiili. TNS Atlas heinä-joulukuu 2011

Keltainenporssi.fi Autot -profiili. TNS Atlas heinä-joulukuu 2011 -profiili Toteutus Tulokset TNS Gallup Oy:n TNS Atlas tutkimuksesta. TNS Atlas tutkimuksen tiedonkeruu toteutetaan seuraavasti: Menetelmänä internetkysely TNS Gallup Forumissa Kohderyhmänä 1-69 vuotias

Lisätiedot

Kaksi kolmesta voi äänestää maakuntavaaleissa

Kaksi kolmesta voi äänestää maakuntavaaleissa TUTKIMUSOSIO Julkaistavissa.. Kaksi kolmesta voi äänestää maakuntavaaleissa Kaksi kolmesta ( %) ilmoittaa äänestävänsä varmasti tai melko varmasti maakuntavaaleissa, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön

Lisätiedot

Sijoittuminen koulutuksen jälkeen 2013

Sijoittuminen koulutuksen jälkeen 2013 Koulutus 2015 Sijoittuminen koulutuksen jälkeen 2013 Vastavalmistuneiden työllistyminen jatkoi heikkenemistään Tilastokeskuksen mukaan vastavalmistuneiden työllisyys huonontui myös vuonna 2013. Lukuun

Lisätiedot

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy

Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 2018 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Kesäaikajärjestelyistä luopuminen, syyskuu 8 Sakari Nurmela Kantar TNS Oy Johdanto Seuraavassa esitetään yhteenveto tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten mielipiteitä Euroopan komission esittämästä

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista -tutkimus Hallituksen apteekkilinjaukset, Toukokuu SFS ISO20252 Sertifioitu

Tuhat Suomalaista -tutkimus Hallituksen apteekkilinjaukset, Toukokuu SFS ISO20252 Sertifioitu Tuhat Suomalaista -tutkimus Hallituksen apteekkilinjaukset, Toukokuu 1 SFS ISO Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista /1 IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista -tutkimus Apteekkariliitto, Lääkäriliitto ja Lääketietokeskus Syyskuu 2017

Tuhat Suomalaista -tutkimus Apteekkariliitto, Lääkäriliitto ja Lääketietokeskus Syyskuu 2017 Tuhat suomalaista /1 Tuhat Suomalaista -tutkimus Apteekkariliitto, Lääkäriliitto ja Lääketietokeskus Syyskuu 1 SFS ISO Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista /1 IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista

Lisätiedot

Ikäsyrjintä työpaikoilla 2016

Ikäsyrjintä työpaikoilla 2016 Ikäsyrjintä työpaikoilla 0 Sakari Nurmela TNS Gallup Oy Ikäsyrjintä työpaikoilla 0 Tutkimuksen toteuttaminen Ikäsyrjintä työpaikoilla 0 Tutkimuksen toteuttaminen Aineiston kerääminen Tutkimusaineisto kerättiin

Lisätiedot

Kauppojen aukioloaikatutkimus. Päivittäistavarakauppa ry Syyskuu 2008

Kauppojen aukioloaikatutkimus. Päivittäistavarakauppa ry Syyskuu 2008 Kauppojen aukioloaikatutkimus Päivittäistavarakauppa ry Syyskuu 008 Tutkija: Pauli Minkkinen Työnro: 7556 TNS Gallup, Itätuulenkuja 10, 0100 Espoo, puh. (09) 61 0 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu

Lisätiedot

1 JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... 1 LIITEKUVAT... 4

1 JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... 1 LIITEKUVAT... 4 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 0 Sisällysluettelo: JOHDANTO... MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME... Sivu LIITEKUVAT... Kantar TNS Oy, Miestentie C, 0 ESPOO, Finland,

Lisätiedot

Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä.

Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä. SÄÄTIÖTUTKIMUS 2012 Johdanto Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten tietämystä ja arvioita apurahoja jakavista säätiöistä. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla, internetpaneelissa, 8.-14.6.2012

Lisätiedot

Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista

Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista Tutkimusosio Lähes kaikki kuntien palvelut riittäviä huolta vanhusten palveluista Kokoava yleisarvosana kunnan palvelujen riittävyydelle painottuu yksiselitteisen myönteiseksi: kolme neljästä ( %) pitää

Lisätiedot

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa

Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance 2013: Sukupuolten väliset erot tasoittumassa Education at a Glance: OECD Indicators (EaG) on OECD:n koulutukseen keskittyvän työn lippulaivajulkaisu, joka kertoo vuosittain koulutuksen

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 2009

EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 2009 EUROOPAN PARLAMENTIN SUOMEN TIEDOTUSTOIMISTO KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 9 KANSALAISTEN KÄSITYKSET EU:N TULEVAISUUDESTA 9 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO MITKÄ TAVAT VAIKUTTAA EU:N TULEVAISUUTTA

Lisätiedot

Työelämä ja ammattiyhdistysliike 2011

Työelämä ja ammattiyhdistysliike 2011 Työelämä ja ammattiyhdistysliike Työelämä ja ammattiyhdistysliike Johdanto Tarkoituksena on ollut selvittää kansalaisten suhtautumista työelämää ja sopimustoimintaa koskeviin ehdotuksiin. Samassa yhteydessä

Lisätiedot

Sijoittuminen koulutuksen jälkeen 2010

Sijoittuminen koulutuksen jälkeen 2010 Koulutus 2012 Sijoittuminen koulutuksen jälkeen 2010 Suurin osa vastavalmistuneista työllistyi edellisvuotta paremmin vuonna 2010 Tilastokeskuksen mukaan suurin osa vastavalmistuneista työllistyi paremmin

Lisätiedot

GREENPEACE Tutkimus ydinvoimasta ja eduskuntavaaleista. Taloustutkimus Oy. Kesäkuu 2010

GREENPEACE Tutkimus ydinvoimasta ja eduskuntavaaleista. Taloustutkimus Oy. Kesäkuu 2010 GREENPEACE Tutkimus ydinvoimasta ja eduskuntavaaleista Taloustutkimus Oy Kesäkuu 2010 Risto Nikunlaakso 2.6.2010 TUTKIMUKSEN TEKNINEN TOTEUTUS TELEBUS VIIKKO 21A - 22A / 2010 Tämän tutkimuksen on tehnyt

Lisätiedot

Kansalaisten käsityksiä kulttuuripalveluista ja kuntahallinnosta 2012

Kansalaisten käsityksiä kulttuuripalveluista ja kuntahallinnosta 2012 Kansalaisten käsityksiä kulttuuripalveluista ja kuntahallinnosta 2012 Yksikönjohtaja Sakari Nurmela Työnro: 220102766 TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja 10, 02100 Espoo Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 LIITEKUVAT 5 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME LIITEKUVAT TNS Gallup Oy, Itätuulenkuja A, ESPOO, Finland, tel. int+-

Lisätiedot

Tiedotusvälineet viestivät ymmärrettävästi - poliitikkojen ja virkamiesten kielestä ei saada selvää

Tiedotusvälineet viestivät ymmärrettävästi - poliitikkojen ja virkamiesten kielestä ei saada selvää Tutkimusosio Julkaistavissa.. Tiedotusvälineet viestivät ymmärrettävästi - poliitikkojen ja virkamiesten kielestä ei saada selvää Selvä enemmistö ( %) suomalaisista katsoo, että tiedotusvälineet viestivät

Lisätiedot

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi

Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi Kansalaisten suhtautuminen maan hallituksen päätökseen eläkeiän nostamiseksi TNS Gallup Oy on selvittänyt kolmen palkansaajien keskusjärjestön SAK:n, STTK:n ja Akavan toimeksiannosta kansalaisten suhtautumista

Lisätiedot

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit

Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit TIEDOTE Kansalaiset: Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit Kaikkien aikojen arvostetuimmiksi tasavallan presidenteiksi nousevat ja, käy ilmi KAKS Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.

Lisätiedot

Palveluseteliä ja julkisten palveluiden tuottajan valitsemista koskeva kansalaistutkimus

Palveluseteliä ja julkisten palveluiden tuottajan valitsemista koskeva kansalaistutkimus Palveluseteliä ja julkisten palveluiden tuottajan valitsemista koskeva kansalaistutkimus TNS 014 Tutkimuksen toteuttaminen ja sisältö Kysely toteutettiin osana TNS Gallup Oy:n puhelinomnibustutkimusta.

Lisätiedot

Kansalaisten käsitykset elinluovutuksesta 2015

Kansalaisten käsitykset elinluovutuksesta 2015 Kansalaisten käsitykset elinluovutuksesta 20 Yksikönjohtaja Sakari Nurmela Työnro: 220002 TNS Gallup Oy, Miestentie 9 C, 0200 Espoo Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön.

Lisätiedot

2 Operaattorin vaihtoaikeet ja perusteet

2 Operaattorin vaihtoaikeet ja perusteet 1 Johdanto Tässä raportissa esitetään tulokset tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin heinäkuussa 00 voimaan tulevan viestintämarkkinalain (9/00) vaikutuksia. Eräs lain mukanaan tuomista muutoksista on se,

Lisätiedot

Aikuiskoulutustutkimus2006

Aikuiskoulutustutkimus2006 2007 Aikuiskoulutustutkimus2006 Ennakkotietoja Helsinki 21.5.2007 Tietoja lainattaessa lähteenä mainittava Tilastokeskus. Aikuiskoulutuksessa 1,7 miljoonaa henkilöä Aikuiskoulutukseen eli erityisesti aikuisia

Lisätiedot

TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 2007 SKAL:n osio

TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 2007 SKAL:n osio TIELIIKENTEEN TAVARAKULJETUKSET 007 SKAL:n osio Taloustutkimus Oy Kesäkuu 007 Kari-Pekka Töyrylä 19.0.007 Katja Louhema Tämä raportti on tarkoitettu yksinomaan toimeksiantajan omaan käyttöön. Raporttia

Lisätiedot

Kotimaisen median arvostus

Kotimaisen median arvostus 5 Kotimaisen median arvostus Mediapäivä 1..201 Tutkimuksen toteutus IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin. Tutkimuksen

Lisätiedot

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3

Sivu 1 JOHDANTO 1 2 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME 1 3 NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA 3 MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNISTÄ 0 Sisällysluettelo: Sivu JOHDANTO MIELIPITEET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNNIN JÄRJESTÄMISESTÄ MAASSAMME NÄKEMYKSET ALKOHOLIJUOMIEN MYYNTIAJOISTA RUOKAKAUPOISSA LIITEKUVAT

Lisätiedot

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA

TIIVISTELMÄ SEMINAARIA VARTEN TEHDYSTÄ MIELIPIDETUTKIMUKSESTA Toimintakyky turvallisuuden johtamisessa -arvoseminaari Poliisiammattikorkeakoulu 10.10.014 Seminaarin järjestäjät: Poliisiammattikorkeakoulu, Maanpuolustuskorkeakoulun johtamisen ja sotilaspedagogiikan

Lisätiedot

KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006. Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1

KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006. Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1 KOTITALOUKSIEN SÄÄSTÄMISTUTKIMUS 2006 Kotitalouksien säästämistutkimus 2006 1 Arvopaperien omistaminen 2006 ( suomalaisista talouksista) (kohderyhmä 18-69 vuotiaat yks.hlöt) (n=1002) Omistaa arvopapereita

Lisätiedot

Ilmastobarometri 2015

Ilmastobarometri 2015 Ilmastobarometri 2015 Tutkimuksen taustatiedot TNS Gallup Oy toteutti maaliskuussa 2015 kyselytutkimuksen kansalaisten ilmastonäkemyksistä. Tutkimuksen tilasi Valtionhallinnon ilmastoviestinnän ohjausryhmä

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 2. 26.11.2009. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 2. 26.11.2009. Kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, MARRAS 2009 (2. 26.11.2009) Toteutus Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on tehnyt Taloustutkimus Oy YLE Uutisten

Lisätiedot

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 17.2. 12.3.2009. Marraskuun 2008 alusta lähtien kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa.

YLE Uutiset. Haastattelut tehtiin 17.2. 12.3.2009. Marraskuun 2008 alusta lähtien kannatusarvio kuvaa tilannetta eduskuntavaalien puoluekannatuksessa. PUOLUEIDEN KANNATUSARVIOT, 17.2..12.3.2009 Toteutus YLE Uutiset Tämän haastattelututkimukseen perustuvan laskennallisen arvion puolueiden eduskuntavaalikannatuksesta on tehnyt Taloustutkimus Oy YLE Uutisten

Lisätiedot

Tuhat Suomalaista Apteekkariliitto Maaliskuu SFS ISO20252 Sertifioitu

Tuhat Suomalaista Apteekkariliitto Maaliskuu SFS ISO20252 Sertifioitu Tuhat Suomalaista Apteekkariliitto Maaliskuu SFS ISO22 Sertifioitu Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista / IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch

Lisätiedot

ADATO ENERGIA KAUKOLÄMPÖ Tuhat Suomalaista / Toukokuu Adato Energia - Tuhat suomalaista 5/2019

ADATO ENERGIA KAUKOLÄMPÖ Tuhat Suomalaista / Toukokuu Adato Energia - Tuhat suomalaista 5/2019 ADATO ENERGIA KAUKOLÄMPÖ Tuhat Suomalaista / Toukokuu 0 Tutkimuksen toteutus IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen kuluttajapaneeliin.

Lisätiedot

HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA

HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA Julkaistavissa.. klo. jälkeen HALLITUS VASTAAN OPPOSITIO KANSAN KANTA Hallitukseen luotetaan enemmän kuin oppositioon Suomalaisista kaksi viidestä ( %) ilmoittaa, että hallituksen kyky hoitaa maamme asioita

Lisätiedot

KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN

KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN KUNTAVAALIT LISÄSIVÄT LUOTTAMUSTA PÄÄTTÄJIIN Sivu Luottamus päättäjiin lisääntyi kuntavaalien seurauksena. Enemmistö kansalaisista ( %) luottaa erittäin tai melko paljon kotikunnan päättäjiin ja reilu

Lisätiedot

Isien osuuden kasvattaminen perhevapaista lainsäädännöllisin keinoin STTK 30.10.2014

Isien osuuden kasvattaminen perhevapaista lainsäädännöllisin keinoin STTK 30.10.2014 Isien osuuden kasvattaminen perhevapaista lainsäädännöllisin keinoin STTK 30.10.2014 Tutkimuksen taustaa Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen, jossa käsiteltiin seuraavia

Lisätiedot

Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK /14/2018 Luottamuksellinen 1

Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK /14/2018 Luottamuksellinen 1 Kysely työelämätaitojen opettamisesta ja työhön perehdyttämisestä STTK 2018 3/14/2018 Luottamuksellinen 1 Taustaa selvityksestä Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen18 29

Lisätiedot

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa

SINKUT LOMALLA: Joka neljäs sinkku lähtisi sokkotreffilomalle tuntemattoman kanssa Veikkaus toteutti matka-aiheisen kyselytutkimuksen ajalla 7.4. 15.4.2016 Kyselyyn vastasi 1 033 henkilöä Veikkauksen 1,8 miljoonasta kanta-asiakkaasta Yli tuhat asiakasta on kattava otos Veikkauksen kanta-asiakkaista.

Lisätiedot

Nuorten ikäluokkien keskuudessa ilmenee keskimäärää enemmän luottamusta yksityisen hoidon hyvyyteen. Ikääntyneet uskovat julkiseen.

Nuorten ikäluokkien keskuudessa ilmenee keskimäärää enemmän luottamusta yksityisen hoidon hyvyyteen. Ikääntyneet uskovat julkiseen. Hyviä terveyspalveluita saa, kun sinne pääsee Missä kaikkialla saa nykyisin hyvää hoitoa? Tätä tiedusteltiin kansalaisilta monivalintakysymyksellä. Vastaajat arvioivat yksityisiä ja julkisia sairaaloita,

Lisätiedot

Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut

Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut TUTKIMUSOSIO Kansalaiset: Päivittäiskauppa ja apteekki tarjoavat parhaat palvelut Valtaosa suomalaisista antaa erittäin tai melko hyvän arvosanan eniten käyttämälleen päivittäistavarakaupalle ( %) ja apteekille

Lisätiedot

Flash EB 117 Consumer Suomalaisten käsitykset Yhteenvetoraportti 2002

Flash EB 117 Consumer Suomalaisten käsitykset Yhteenvetoraportti 2002 WARNING This study was produced by an organisation or an external contractor of the European Commission. These views have not been adopted or in any way approved by the Commission and should not be relied

Lisätiedot

Taloussanomat.fi Markkinointi -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013

Taloussanomat.fi Markkinointi -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013 Taloussanomat.fi Markkinointi -kävijäprofiili TNS Atlas tammi-kesäkuu 2 Sukupuoli Nainen 26 5 käyttäjät, N=26 Mies 5 7 2 Ikä 15-2 vuotta 25-3 vuotta 35 35- vuotta käyttäjät, N=26 5-5 vuotta 2 55-69 vuotta

Lisätiedot

Taloussanomat.fi Autot -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013

Taloussanomat.fi Autot -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013 Taloussanomat.fi Autot -kävijäprofiili TNS Atlas tammi-kesäkuu 20 Sukupuoli Nainen 50 Mies 50 0 2 Ikä 15-2 vuotta 25-3 vuotta 22 35- vuotta 25 5-5 vuotta 1 20 55- vuotta 22 30 3 Koulutus Peruskoulu, kansakoulu

Lisätiedot

Taloussanomat.fi Asuminen -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013

Taloussanomat.fi Asuminen -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013 Asuminen -kävijäprofiili TNS Atlas tammi-kesäkuu 20 Sukupuoli Nainen 36 0 Asuminen käyttäjät, N=36 Mies 0 64 0 20 40 60 0 100 2 Ikä -24 vuotta 16 2-34 vuotta 32 3-44 vuotta 4-4 vuotta 20-6 vuotta 30 0

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 4:2015

TILASTOKATSAUS 4:2015 Tilastokatsaus 6:212 TILASTOKATSAUS 4:2 1 12.8.2 TIETOJA TYÖVOIMASTA JA TYÖTTÖMYYDESTÄ Työvoiman määrä kasvoi 1 3:lla (,9 %) vuoden 213 aikana Vantaalla työvoimaan kuuluvien joukko on suurentunut vuodesta

Lisätiedot

Kylvöaikomukset 2009. Vilja-alan yhteistyöryhmä 13.3.2008. Petri Pethman Työnro. 76442. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Kylvöaikomukset 2009. Vilja-alan yhteistyöryhmä 13.3.2008. Petri Pethman Työnro. 76442. Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Kylvöaikomukset 2009 Vilja-alan yhteistyöryhmä 13.3.2008 Petri Pethman Työnro. 76442 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä

Lisätiedot

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Toteutimme syyskuussa 2013 jäsenillemme kyselyn liittyen mm. työhyvinvointiin, ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin sekä luottamusmiestoimintaan.

Lisätiedot

Tuhat suomalaista Apteekkariliitto

Tuhat suomalaista Apteekkariliitto Tuhat suomalaista /0 Tuhat suomalaista Apteekkariliitto Syyskuu 0 Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista /0 IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnalliseen

Lisätiedot

Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja

Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja Vajaa viikko ennen hallituskriisiä vain neljännes kansalaisista luotti hallituksen kykyyn hoitaa maan asioita oppositiollekaan ei kehuja Sivu Suomalaisista vain neljännes ( %) ilmoitti, että hallituksen

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008

Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Kirjastoverkkopalvelut Kirjastojen kansallinen asiakaskysely 2008 Yleiset kirjastot Kysely yleisten kirjastojen palveluista 1.1 Maakunta ( Minkä kunnan / kaupunginkirjaston palveluja arvioit ) 1.2 Kirjastot

Lisätiedot

Keltainen Pörssi Kulkuneuvot -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013

Keltainen Pörssi Kulkuneuvot -kävijäprofiili. TNS Atlas tammi-kesäkuu 2013 Keltainen Pörssi Kulkuneuvot -kävijäprofiili TNS Atlas tammi-kesäkuu 2 Sukupuoli Nainen 5 Mies 5 5 2 Ikä -2 vuotta 25-3 vuotta 35- vuotta 5-5 vuotta 2 55-9 vuotta 35 3 3 Koulutus Peruskoulu, kansakoulu

Lisätiedot

Kansalaiset: Näillä perusteilla kuntavaaleissa äänestetään: aate, tapa, ehdokasasettelu ja vaihtelunhalu

Kansalaiset: Näillä perusteilla kuntavaaleissa äänestetään: aate, tapa, ehdokasasettelu ja vaihtelunhalu Kansalaiset: Näillä perusteilla kuntavaaleissa äänestetään: aate, tapa, ehdokasasettelu ja vaihtelunhalu Kansalaisten mielestä tärkein puoluevalintaan vaikuttava tekijä on puolueen aatteellinen linja.

Lisätiedot

TILASTOKATSAUS 15:2016

TILASTOKATSAUS 15:2016 Tilastokatsaus 6:2012 TILASTOKATSAUS 15:2016 1 25.8.2016 TYÖTTÖMÄT VANTAALLA 31.12.2015 Työttömyysaste oli Vantaalla 12,4 prosenttia vuoden 2015 lopussa. Työttömien määrä kasvoi kaikilla suuralueilla,

Lisätiedot

Tuhat suomalaista Mainonnan neuvo*elukunta

Tuhat suomalaista Mainonnan neuvo*elukunta Tuhat suomalaista 11/1 Tuhat suomalaista Mainonnan neuvo*elukunta Marraskuu 1 Tutkimuksen toteutus Tuhat suomalaista 11/1 IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus teh=in interne=ssä IROResearch Oy:n

Lisätiedot

Suomalaisen työn liitto (STL) - Suomalainen kuluttaja muuttuvassa ympäristössä 2014

Suomalaisen työn liitto (STL) - Suomalainen kuluttaja muuttuvassa ympäristössä 2014 Suomalaisen työn liitto (STL) - Suomalainen kuluttaja muuttuvassa ympäristössä 2014 28.08.2014 Mikko Kesä, Jan-Erik Müller, Tuomo Saarinen Innolink Research Oy Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan

Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan TUTKIMUSOSIO Neljä viidestä suomalaisesta uskoo, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella väärin toisiaan Neljä viidestä (0 %) suomalaisesta on vakuuttunut siitä, että poliitikot ymmärtävät tarkoituksella

Lisätiedot

Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan

Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan Tiedote Julkaistavissa..0 klo 00.0 Suomalainen haluaa asua pientalossa lähellä kaupunkia tiivis, kaupunkimainen rakentaminen torjutaan Väite, jonka mukaan asumisen ja rakentamisen tulee olla tiivistä ja

Lisätiedot

KANSALAISET: VAALIKAMPANJASSA SAA LOUKATA, MUTTA EI VALEHDELLA

KANSALAISET: VAALIKAMPANJASSA SAA LOUKATA, MUTTA EI VALEHDELLA Tiedote KANSALAISET: VAALIKAMPANJASSA SAA LOUKATA, MUTTA VALEHDELLA Valtaosa ( %) suomalaisista yhtyy väittämään on hyvä, että vaaleissa joku uskaltaa sanoa asiat suoraan, vaikka se loukkaisi monia ihmisiä.

Lisätiedot

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: VARHAISKASVATUS. Tutkimusraportti 21.12.2011. Mikko Kesä Merja Lehtinen Juuso Heinisuo Anssi Mäkelä

HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: VARHAISKASVATUS. Tutkimusraportti 21.12.2011. Mikko Kesä Merja Lehtinen Juuso Heinisuo Anssi Mäkelä HÄMEENLINNAN KAUPUNKI, ASUKASTUTKIMUS: VARHAISKASVATUS Tutkimusraportti 21.12.2011 Mikko Kesä Merja Lehtinen Juuso Heinisuo Anssi Mäkelä TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan kaupungin strategisen

Lisätiedot

Koulutukseen hakeutuminen 2014

Koulutukseen hakeutuminen 2014 Koulutus 2016 Koulutukseen hakeutuminen 2014 Uusien ylioppilaiden välitön pääsy jatko-opintoihin yhä vaikeaa Tilastokeskuksen koulutustilastojen mukaan uusia ylioppilaita oli vuonna 2014 noin 32 100. Heistä

Lisätiedot