TI09. Seminaarityö Opintojakso: A Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TI09. Seminaarityö 7.11.2011. Opintojakso: A241227 Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011."

Transkriptio

1 1(8) Seminaarityö Opintojakso: A Linux järjestelmät Opettaja: Tomi Pahula Opintojakson toteutus: Syksy 2011 Opiskelijaryhmä: Opiskelija: TI09 Markus Varjola Seminaarityön aihe: Iptables & Squid proxy

2 2(8) Iptables Iptables on kättäjätilan sovellus, jota käytetään linuxytimen (linux kernel) palomuurin hallintaan. Iptables ei ole ainoa ohjelma, jolla palomuuria voidaan hallita, sillä palomuuri koostuu useista osista ja jokaisen osan hallintaan on olemassa oma sovellus. Linuxin palomuurin muodostavien moduuldeiden kokonaisuutta kutsutaan netfilteriksi. Iptables moduulia kätetään vain ja ainoastaan ipv4 liikenteen hallintaan, manipulointiin ja suodattamiseen. Iptables / netfilter projekti aloitettiin vuonna 1998 Rusty Russelin toimesta, jonka käsialaa oli myös iptablesia edeltänyt ipchains projekti. Netfilteristä tuli kiinteä osa silloista linuxin ydintä (2.3) vuonna 2000 ja on ollut mukana kaikissa linuxytimen päivityksissä siitä lähtien. Kuvassa esitetään netfilterin kaikki komponentit ja miten esimerkiksi iptables sijoittuu tähän kokonaisuuteen. Iptables on yks viidestä taulujenhallinta moduulista, joista käytetään yhteisnimitystä Xtables. Huomioitavaa on, että käyttäjälle tarkoitettu sovelluksen nimi on identtinen itse netfilterin varsinaisen moduulin nimen kanssa. Moduuleilla on useita eri kohtia, joissa paketin hallinan voi aloittaa.

3 3(8) 1. Raw ensimmäinen kohta, jossa pakettiin voidaan koskea. Tapahtuu varhaisessa vaiheessa, ennen kuin paketilla on tilaisuutta rekisteröityä muualla, kuten conntrack:ssa (pakettien tilan tarkkailu). 2. Mangle paketteja voidaan muokata ja suodattaa sen jälkeen, kun paketti on jo rekisteröitynyt esimerkiksi pakettien tilan tarkkailuun. 3. Nat pakettaja voidaan muokata ennen tai jälkeen varsinaisen suodatuksen. 4. Filter varsinainen pakettien suodatus eli palomuuri. Raw ja mangle ovat harvemmin käytettyjä, kun taas suurin osa arkisten sovellusten vaatimuksista keskittyy nat ja filter operointitiloihin. Iptables toimii edeltäjänsä tavoin säännöistä muodostuvilla ketjuilla. Riippuen paketista ja kyseisen palomuurin asetuksista paketti matkustaa määrätyssä järjestyksessä ketjujen läpi. Ketjut voidaan käydä lineaarisesti läpi, mutta myös hypyt sivuketjuihin ovat mahdollisia. Sivuketjuista palataan takaisin lineaariseen suorittamiseen. Jokainen paketti matkustaa vähintään yhden ketjun läpi ja jokaisella ketjulla on oletustoiminto, joka suoritetaan, jos mikään muu ehto ei toteudu. Oletustoimintoja on olemassa vain kaksi, ACCEPT ja DROP. Sääntöjen lineaarisen suorituksen vuoksi, sääntöjen kirjoitus järjestyksellä on äärimmäisen suuri merkitys palomuurin toiminnallisuuden kannalta. Jokaiselle paketille on olemassa vain yksi sääntö, koska täsmäävän ehdon löydyttyä, sääntö suoritetaan välittömästi, eikä ketjua käydä läpi pidemmälle. Paketin alkuperä luonnollisesti vaikuttaa ketjun valintaan. Ketjuja on vakiona viisi kappaletta. PREROUTING paketit käyvät tämän ketjun läpi, ennen kuin reitityspäätöstä on tehty INPUT paikalliseen käyttöön tulevat paketit suodatetaan tässä ketjussa FORWARD kaikki paketit, jotka reititetään ja eivät tule palomuurikoneelle kulkevat tämän ketjun kautta. OUTPUT kaikki palomuurikoneesta lähtevät paketit kulkevat tämän ketjun kautta. POSTROUTING paketit käsitellään reitityspäätöksen jälkeen.

4 4(8) Kuvassa esitetään, miten ketjut ovat kytköksissä toisiinsa. Kaikki alkaa aina PREROUTING ketjusta, jonka jälkeen siirrytään tutkimaan, kuuluuko paketti kyseiselle koneelle, vaiko toiselle koneelle. Tämän päätöksen jälkee paketti jatkaa INPUT tai FORWARD ketjua pitkin. Kummatkin reitit päättyvät lopulta POSTROUTING ketjuun ja järjestelmästä ulos, jollei pakettia hylätä sitä ennen tai oteta paikalliseen käyttöön. Iptables käytännössä Iptables pystyy muuttamaan tavallisen linuxtietokoneen tehokkaaksi palomuuriksi nopeasti pienellä vaivalla ja on ominaisuuksiltaan monen kaupallisen palomuurin veroinen. Siitä syystä iptables on hyvin suosittu ja on löytänyt tiensä moneen ilmaiseen sovellukseen. Esimerkkinä kaupalliset reitittimet, joihin on mahdollista asentaa pieni kokoinen linux käyttöjärjestelmä, kuten ddwrt, OpenWrt ja Tomato. Kaikki edellämainituista käyttää iptablesia oletusarvoisesti palomuuritoiminnalisuuden tarjoamiseen. Tulevat esimerkit ovat Tomatosta, koska se sattui olemaan kätevästi saatavilla. Reititin on NetGear WNR 3500L ja käyttöjärjestelmä on Tomato v MIPSR2-beta K26 USB vpn3.6. Puhtaalla asennuksella iptables näyttää seuraavalta.

5 5(8) Ilman mitään muutosta, iptables hoitaa kaiken hyvin mallikkaasti. Kaikki ulospäin menevä liikenne on sallittu, kaikki sisäänpäin tuleva liikenne tiputetaan jollei toisin määrätä ja sama pätee välitettäviin paketteihin. INPUT ketjusta tärkeitä huomioitavia asioita on, että kaikki br0:aan ja lo:aan tuleva liikenne sallitaan. Tämä mahdollistaa kaiken sisäverkon liikenteen esteettä. Jos kaikki sisäverkkoon suunnattu liikenne on estetty, miten sitten ylipäätänsä mikään toimii? Sekä INPUT, että FORWARD ketjussa on määritelty säännöt kaikkien protokollien paluuliikenteelle. Kaikki tietoliikenne, mikä on alotettu sisäverkosta saa myös keskustella takaisin päin. Tämmöinen toiminnalisuus on mahdollista vain tilallisissa palomuureissa. Muita mielenkiintoisia huomioita on esimerkiksi INPUT ketjun ensimmäinen rivi, jossa todetaan, että kaikki sisäverkosta tulevat paketit, joiden kohde on reitittimen ulkoinen osote tiputetaan. Kuitenkin sisäverkosta voi suorittaa ping komennon ulkoverkon osoitteella ja reititin vastaa siihen. Tähän löytyy selitys ketjun alkupäästä.

6 6(8) PREROUTING ketjun ensimmäinen sääntö toteaa, että kaikki ulkoverkon osoitteeseen osoitetut paketit ohjataan sivuketjuun nimeltä WANPREROUTING. Tässä ketjussa ensimmäinen sääntö toteaa, että kaikki icmp viestit ohjataan reitittimen sisäverkon osoitteeseen. Näin paketti pääsee uudelleen käsittelyyn uudella osoitteella ja nyt paketti täsmää INPUT ketjun kohtaan, jossa kaikki sisäverkosta tuleva liikenne täsmää ja näin reititin vastaa ping kutsuun. Toinen esimerkki siitä, miten taulukko muuttuu, kun esimerkiksi haluamme ohjata portista 2222 liikennettä sisäverkon porttiin 22 reitittimen osoistteeseen. Tehdään muutos Tomaton web käyttöliittymällä. Viimeinen rivi on lisätty kohta, joka tekee iptablesiin muutoksen ja muutos näyttää seuraavalta. WANPREROUTING ketjuun ilmestyi viimeinen rivi, jossa todetaan, että kaikki tcp paketit, jotka on suunnattu porttiin 2222 osoitetaan koneelle porttiin 22. Paketin käsittelyn vuoksi, paketti seuraavaksi kulkee FORWARD ketjuun, jossa on sivuketju wanin, jossa paketti käsitellään lopullisesti. Kaikki tcp paketit hyväksytään, joiden portti on 22 (SSH). Näin graafisesti suoritetut komennot siirtyvät iptablesiin. Tästä ei tulisi hämääntyä, koska iptables on komentorivityökalu, joten kaikki graafiset sovellukset ovat ohjelmoitu vain tiettyjä tarkoituksia varten. Vain komentoriviltä käyttää iptablesin kaikkia ominaisuuksia.

7 7(8) Lopuksi esimerkki miten konfiguroidaan yksinkertainen palomuuri komentoriviltä. #Oletusasetukset iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -t nat -P PREROUTING ACCEPT iptables -t nat -P POSTROUTING ACCEPT iptables -t nat -P OUTPUT ACCEPT # INPUT ketju iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -i br0 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p TCP -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT iptables -A INPUT -p UDP -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT # FORWARD ketju iptables -A INPUT -i br0 -o br0 -j ACCEPT iptables -A INPUT -p TCP -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT iptables -A INPUT -p UDP -m state --state RELATED,ESTABLISHED -j ACCEPT # POSTROUTING ketju iptables -t nat -A POSTROUTING -o vlan2 -j MASQUERADE Kyseinen palomuuri sallii kaiken sisäverkon liikenteen, sallii kaiken paluuliikenteen ja suorittaa ip osotteiden naamioimisen (MASQUERADE). Lisätoiminnallisuutta varten tarvitaan lisää sääntöjä, mutta kyseisellä esimerkillä pääsee jo pitkälle. Käytetyt portit on otettu Tomatosta, mutta muitakin voi olla. Lyhyesti br0 on tässä tapauksessa sisäverkko. Se voisi olla myös vaikka eth0 ja vlan2 edustaa WAN porttia.

8 8(8) Squid proxy Squid on välityspalvelin ja internet välimuisti palvelu. Sillä on useita käyttötarkoituksia, kuten selauksen nopeuttaminen, web, DNS ja muiden verkkojen hakujen välimuistiin tallettamista, sekä liikenteen suodattamista. Pääsääntöisesti Squidia käytetään kuitenkin http ja ftp välimuistina, vaikka se tukee muitakin protokollia esim tls, ssl, internet gopher ja https. Alun perin Squid suunniteltiin linuxille, mutta on myöhemmin käännetty muillekkin järjestelmille, kuten Windowsille. Squid on kaiken lisäksi ilmainen. Syitä miksi välityspalvelimia halutaan käyttää: Taataan välityspalvelimen takana oleville koneille anonyymiteetti. Nopeutetaan resurssien saatavuutta (käytetään välimuistina). Toteutetaan pääsylistoja, sallitaan tai evätään pääsy tietyille sivuille. Kierretään pääsylistoja esim ISP:n kieltämät sivustot. Kerätään käyttäjätietoja Ohitetaan turvamääräyksiä Tietoa käsittelemätöntä välityspalvelinta kutsutaan useimmiten yhdyskäytäväksi. Suora välityspalvelin (Forward Proxy) on yleisimpiä välityspalvelia. Niitä käytetään esimerkiksi, kun halutaan salata oma alkuperäinen sijainti. Esimerkiksi internet tv, jota voi katsoa vain maan sisällä on käytettävissä suoran välityspalvelimen avulla, koska internet tv palvelu näkee pyynnön tulevan välityspalvelimelta. Käänteis välityspalvelin (Reverse Proxy) on välityspalvelin, joka esimerkiksi palvelee isomman web palvelimen edessä ja näyttää käyttäjille vain yhdeltä palvelimelta, mutta todellisuudessa välittää pyyntöjä useammalle palvelimelle. Näin saadaan aikaiseksi esimerkiksi kuorman tasausta.

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

VMware virtuaalikoneen luonti

VMware virtuaalikoneen luonti JOHDANTO Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle, joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista

Lisätiedot

Ville-Pekka Kuha MICROSOFT LYNC SERVER 2013 -PALVELINYMPÄRISTÖN KÄYTTÖÖNOTTO

Ville-Pekka Kuha MICROSOFT LYNC SERVER 2013 -PALVELINYMPÄRISTÖN KÄYTTÖÖNOTTO Ville-Pekka Kuha MICROSOFT LYNC SERVER 2013 -PALVELINYMPÄRISTÖN KÄYTTÖÖNOTTO MICROSOFT LYNC SERVER 2013 -PALVELINYMPÄRISTÖN KÄYTTÖÖNOTTO Ville-Pekka Kuha Opinnäytetyö Syksy 2013 Tietotekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN

VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN VERKON ASETUKSET SEKÄ WINDOWSIN PÄIVITTÄMINEN Tämän harjoituksen tarkoituksena on varmistaa verkon asetukset sekä päivittää Windows käyttäen Windows Update -palvelua. Dokumentin lopussa on palautettava

Lisätiedot

Petri Nuutinen 2011 KEVÄT

Petri Nuutinen 2011 KEVÄT Petri Nuutinen 2011 KEVÄT Luku 1 TCP/IP-protokollamalli 1 TCP/IPprotokolla-malli LUKU 1 Y hteistä sopimusta siitä, miten TCP/IP kuvattaisiin kerrosmallina ei kuvattaisiin kerrosmallina ei ole. Kuitenkin

Lisätiedot

Tietotekniikan osasto 1.12.2004. Tero Tähtinen HTTP-VÄLITYSPALVELIMEN KÄYTTÖ TAPAHTUMIEN KERÄÄMISEEN

Tietotekniikan osasto 1.12.2004. Tero Tähtinen HTTP-VÄLITYSPALVELIMEN KÄYTTÖ TAPAHTUMIEN KERÄÄMISEEN TEKNILLINEN KORKEAKOULU Diplomityö Tietotekniikan osasto 1.12.2004 Tero Tähtinen HTTP-VÄLITYSPALVELIMEN KÄYTTÖ TAPAHTUMIEN KERÄÄMISEEN Työn valvoja Työn ohjaaja Petri Vuorimaa Timo Engblom TEKNILLINEN

Lisätiedot

Verkko-opetuksen tietotekniikkaa Verkkopalvelimet S. Räsänen

Verkko-opetuksen tietotekniikkaa Verkkopalvelimet S. Räsänen Verkko-opetuksen tietotekniikkaa Verkkopalvelimet S. Räsänen Report B / 2002 / 3 UNIVERSITY OF KUOPIO Department of Computer Science and Applied Mathematics P.O.Box 1627, FIN-70211 Kuopio, FINLAND Sisällys

Lisätiedot

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5

Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 62900 ALAJÄRVI 1 / 90 SISÄLLYSLUETTELO: Esipuhe 4 1 Tietoliikenne 5 1.1 Yleistä 5 1.2 Sisäinen tietoliikenne 5 1.2.1 Lähiverkko 5 1.2.2 Lähiverkon laitteet 5 1.2.3 Kaapeloitu lähiverkko (yleisesti ja toteutus)

Lisätiedot

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 Luento 15: Tietoverkot Tekijät: Antti Virtanen, Timo Lehtonen, Matti Kujala, Kirsti Ala-Mutka, Petri M. Gerdt et al. Vielä kerran: deadline-muistutus :)

Lisätiedot

Asennusopas Tarkistusversio B. McAfee SaaS Web Protection Service

Asennusopas Tarkistusversio B. McAfee SaaS Web Protection Service Asennusopas Tarkistusversio B McAfee SaaS Web Protection Service COPYRIGHT Copyright 2013 McAfee, Inc. Älä kopioi ilman lupaa. TUOTEMERKIT McAfee, McAfee logo, McAfee Active Protection, McAfee CleanBoot,

Lisätiedot

Käyttöopas. (tarkoitettu tuoteversiolle 4.2 tai sitä uudemmille versioille) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / 2003 / 2008

Käyttöopas. (tarkoitettu tuoteversiolle 4.2 tai sitä uudemmille versioille) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / 2003 / 2008 Käyttöopas (tarkoitettu tuoteversiolle 4.2 tai sitä uudemmille versioille) Microsoft Windows 7 / Vista / XP / 2000 / 2003 / 2008 Sisältö 1. ESET Smart Security 4...4 1.1 Uudet ominaisuudet... 4 1.2 Järjestelmävaatimukset...

Lisätiedot

TW-EV901. VDSL2-reititin. Ohjekirja

TW-EV901. VDSL2-reititin. Ohjekirja TW-EV901 VDSL2-reititin Ohjekirja 2 Sisältö Luku 1: Laite... 5 Laitteen esittely... 5 Ominaisuudet... 8 Luku 2: Yleiskatsaus... 9 Pakkauksen sisältö... 9 Tärkeitä huomioita... 9 Laitteen kuvaus...10 Etupaneelin

Lisätiedot

ESET CYBER SECURITY PRO for Mac

ESET CYBER SECURITY PRO for Mac ESET CYBER SECURITY PRO for Mac Asennusopas ja käyttöopas Lataa tämän asiakirjan uusin versio napsauttamalla tätä ESET CYBER SECURITY PRO Copyright 2013 ESET, spol. s r.o. ESET Cyber Security Pro -tuotteen

Lisätiedot

TW-3G Reititin. 3G- ja Flash-OFDM Reititin WLAN-tukiasema 802.11b/g/n 300 Mbps. Ohjekirja

TW-3G Reititin. 3G- ja Flash-OFDM Reititin WLAN-tukiasema 802.11b/g/n 300 Mbps. Ohjekirja TW-3G Reititin 3G- ja Flash-OFDM Reititin WLAN-tukiasema 802.11b/g/n 300 Mbps Ohjekirja Copyright (c) TeleWell Oy 01/2010 2 SISÄLTÖ 1. LAITTEEN ESITTELY... 4 1.1. Myyntipaketin sisältö... 4 1.2. Laitteen

Lisätiedot

TW-Wlan Reititin. Ohjekirja

TW-Wlan Reititin. Ohjekirja TW-Wlan Reititin Ohjekirja Copyright (c) TeleWell Oy 04/2011 2 SISÄLTÖ 1. LAITTEEN ESITTELY... 4 1.1. Myyntipaketin sisältö... 4 1.2. Laitteen ominaisuudet... 5 1.3. Laitevaatimukset... 5 1.4. Takapaneelin

Lisätiedot

TW-LTE/4G/3G -reititin

TW-LTE/4G/3G -reititin TW-LTE/4G/3G -reititin Ohjekirja Suomenkielinen ohjelmisto ja ohjekirja suomenkielisillä kuvilla löytyy osoitteesta www.telewell.fi Copyright TeleWell Oy 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITTEEN ESITTELY... 3 1.1.

Lisätiedot

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI

TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI TEKNISET OHJEET JA VARMUUSKOPIOINTI Sisällys YHDEN KONEEN VERSION ASENNUS... 4 PERUSVAIHEET... 4 OHJELMAN REKISTERÖINTI YRITYKSELLE... 4 VERKKOVERSION ASENTAMINEN... 6 YLEISTÄ... 6 PALVELIMEN NIMEN ASETTAMINEN...

Lisätiedot

VAHTI VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIOVARAINMINISTERIÖ HALLINNON KEHITTÄMISOSASTO

VAHTI VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIOVARAINMINISTERIÖ HALLINNON KEHITTÄMISOSASTO VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ VAHTI VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIOVARAINMINISTERIÖ HALLINNON

Lisätiedot

notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3

notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3 notesco KÄYTTÖOHJE V. 3.3 (sivu on taiton vuoksi tarkoituksella tyhjä) Sisällysluettelo Aloitus... 1 Yleiskatsaus... 1 Netcam Watcher Professionalin asennus... 3 Netcam Watcher Pro:n rekisteröiminen...

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Tikon ostolaskujen käsittely

Tikon ostolaskujen käsittely Toukokuu 2012 1 (57) Käyttöohje 6.1.2 SP1 Copyright Aditro 2012 Toukokuu 2012 2 (57) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Järjestelmävaatimukset... 5 1.1. Sovellusversion päivitys... 7 1.2. Internet Explorer

Lisätiedot

JARI-PEKKA SULONEN KESKITETTY LAAJAKAISTAKÄYTTÄJIEN TELETUNNISTETIETOJEN KERÄYS- JA HAKUJÄRJESTELMÄ

JARI-PEKKA SULONEN KESKITETTY LAAJAKAISTAKÄYTTÄJIEN TELETUNNISTETIETOJEN KERÄYS- JA HAKUJÄRJESTELMÄ JARI-PEKKA SULONEN KESKITETTY LAAJAKAISTAKÄYTTÄJIEN TELETUNNISTETIETOJEN KERÄYS- JA HAKUJÄRJESTELMÄ Diplomityö Aihe ja tarkastaja hyväksytty Tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaneuvoston kokouksessa 8.12.2010

Lisätiedot

Panu Horsmalahti Internet-sensuurin kiertäminen. Kandidaatintyö

Panu Horsmalahti Internet-sensuurin kiertäminen. Kandidaatintyö Panu Horsmalahti Internet-sensuurin kiertäminen Kandidaatintyö Tarkastaja: Antti Jääskeläinen 29. huhtikuuta 2012 II TIIVISTELMÄ TAMPEREEN TEKNILLINEN YLIOPISTO Tietotekniikan koulutusohjelma Panu Horsmalahti:

Lisätiedot

MELCloudpalvelun. käyttöopas

MELCloudpalvelun. käyttöopas The Renewable Solutions Provider Making a World of Difference MELCloudpalvelun käyttöopas Tervetuloa käyttämään MELCloudTMpalvelua, jonka avulla valvot Mitsubishi Electric -järjestelmiäsi nopeasti ja helposti.

Lisätiedot

Ennen asennusta... 5 Toimiiko SecureIT yhdessä muiden tietokoneeseeni asennettujen virustentorjunta- ja palomuuriohjelmien kanssa?...

Ennen asennusta... 5 Toimiiko SecureIT yhdessä muiden tietokoneeseeni asennettujen virustentorjunta- ja palomuuriohjelmien kanssa?... F-Secure SecureIT FAQ Ennen asennusta... 5 Toimiiko SecureIT yhdessä muiden tietokoneeseeni asennettujen virustentorjunta- ja palomuuriohjelmien kanssa?... 5 Onko kaksi virustentorjuntaohjelmaa parempi

Lisätiedot

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010

T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 T106.1208 Ohjelmoinnin perusteet Y (Python) Opetusmoniste kevät 2010 Kerttu Pollari-Malmi c Kerttu Pollari-Malmi Sisältö 1 Tietokoneista ja ohjelmista 1 1.1 Lyhyesti tietokoneen rakenteesta....................

Lisätiedot

Uudet ja muuttuneet toiminnot

Uudet ja muuttuneet toiminnot Gigaset S675 IP, S685 IP, C470 IP, C475 IP: Uudet ja muuttuneet toiminnot Tämä asiakirja täydentää Gigaset IP-puhelimien käyttöohjetta. Gigaset C470 IP, Gigaset C475 IP, Gigaset S675 IP ja Gigaset S685

Lisätiedot

Cisco IP Phone Messenger -palvelu Cisco Unified Presence Release 6.0(1) -ohjelmaa varten

Cisco IP Phone Messenger -palvelu Cisco Unified Presence Release 6.0(1) -ohjelmaa varten Cisco IP Phone Messenger -palvelu Cisco Unified Presence Release 6.0(1) -ohjelmaa varten SISÄLTÄÄ KÄYTTÖOIKEUSSOPIMUKSEN JA TAKUUN Yhdysvaltojen pääkonttori Cisco Systems, Inc. 170 West Tasman Drive San

Lisätiedot

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset

M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset M-Files 6.0:n uudet ominaisuudet ja parannukset 14.9.2009 1/56 Sisältö 1. MERKITTÄVIMMÄT UUDET OMINAISUUDET JA PARANNUKSET...4 2. JÄRJESTELMÄVAATIMUKSET JA PÄIVITTÄMINEN VERSIOON 6.0...5 2.1 Järjestelmävaatimukset

Lisätiedot

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012

Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Markus Häkkinen / Otavan Opisto 2012 Tämä oppimateriaali on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kurssin sisältö: 1 Johdanto... 3 2 Internet... 4 2.1 Internetin peruskäyttö... 4

Lisätiedot