0.1 Internet-verkon perustoiminta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "0.1 Internet-verkon perustoiminta"

Transkriptio

1 Tietotekniikan peruskurssi Internet-verkon perustoiminta LAN INTERNET NIMIPALVELIN ( Nameserver, DNS) REITITIN ressu.cc.tut.fi REITITIN REITITIN ariel gw.cc.tut.fi surf gw.cc.tut.fi REITITIN (Router, Gateway) PC ear.cs.tut.fi PC coral gw.cs.tut.fi PC PC PC pc2 21.cs.tut.fi urpiainen.cs.tut.fi pc2 20.cs.tut.fi pelikaani 2.cs.tut.fi PAIKALLISVERKKO ( LAN, local area network) TCP UDP ICMP muut PC

2 Tietotekniikan peruskurssi 2 Jotta liikennöinti verkossa onnistuisi, täytyy koneella olla tiedossa ainakin oma IP-osoite (IP address, IP-numero) aliverkon peite (subnet mask) oman reitittimen IP-numero ( gateway, router ) nimipalvelimen IP-numero ( nameserver, DNS )

3 Tietotekniikan peruskurssi 3 Kullakin verkossa olevalla koneella on oma IP-osoite eli IP-numero. Tämän avulla kyseiselle koneelle menevä tietoliikenne ohjataan perille. Koneen täytyy tietää ja osata kertoa verkolle oma IP-osoitteensa jotta se voi käyttää verkkoa. Kuvan mukaisesti samassa paikallisverkossa oleviin koneisiin saa yhteyden suoraan, kunhan vain tietää halutun koneen IP-osoitteen. Niihin koneisiin jotka eivät ole suorassa yhteydessä tapahtuu liikennöinti reitittimien kautta. Tietopaketit lähetetään sille reitittimelle missä ollaan kiinni, reititin osaa välittää ne eteenpäin. Kunkin koneen tulee tietää oman reitittimensä IP-osoite jotta tämä olisi mahdollista. Aliverkon peite kertoo millä IP-osoite varustettuihin koneisiin saadaan yhteys suoraan ja mille mennään reitittimen kautta. Lähes kaikilla verkossa olevilla koneilla on IP-osoitteen lisäksi myös kirjaimuodossa oleva nimi, joka on ihmisille helpompi muistaa. Kun kirjainmuodossa olevaa nimeä käytetään käy kone kysymässä vastaavan IP-osoitteen nimipalvelimelta. Jotta tämä onnistuisi täytyy myös nimipalvelimen IP-osoite olla koneen tiedossa. <nörttilogo> Jos nimipalvelin ei ole toiminnassa ei verkon koneisiin saa yhteyttä kirjainnimillä,

4 Tietotekniikan peruskurssi 4 mutta jos koneen IP-osoitteen sattuu tietämään voi sen yleensä kirjoittaa kirjainnimen tilalle ja yhteydenotto onnistuu. Virhetilanteiden varalta voi nimipalvelimia määritellä useampia, jolloin jos ensimmäinen ei vastaa kokeillaan seuraavaa jne. Koska internetissä on valtavasti koneita ja tilanne muuttuu jatkuvasti ei millään yksittäisellä nimipalvelimella voi olla tietoa koko Internetin kaikista nimistä. Tämän takia nimipalvelimet joutuvat usein kyselemään tietoja toisiltaan, ja saattaa joskus kestää kohtuullisen kauankin ennen kuin halutun tiedon sisältävä palvelin löytyy. <nörttilogo> Verkon rakennetta voi tutkia traceroute-nimisellä ohjelmalla, joka näyttää minkä kaikkien koneiden kautta liikennöinti halutulle kohdekoneelle kulkee Automaattinen verkkoasetusten haku (DHCP) Mikäli verkossa on DHCP-palvelin (dynamic Host Configuration Protocol), voi kone hakea verkkoasetukset automaattisesti. Tätä käytetään etenkin silloin, kun kone liittyy verkkoon väliaikaisesti, kuten esim. soitettaessa modeemilla palveluntarjoajalle. <nörttilogo> Otettaessa yhteyttä DHCP-palvelimeen verkkoasetuksia ei vielä tiedetä. Miten yhteydenotto on mahdollista? Asiakas - palvelinmalli (client-server) Hyvin monissa verkon toiminnoissa toinen koneista lähettää toiselle koneelle tehtäviä ja saa paluuliikenteenä tehtävien tulokset. Tehtäviä antavia koneita sanotaan asiakkaiksi (client) ja suorittavia koneita palvelimiksi (server). Tuttu esimerkki on seittisivujen katselu selainohjelmalla. Selainohjelma (asiakas) lähettää seittipalvelimelle (palvelin) pyytöjä lähettää haluttuja seittisivuja katseltaviksi.

5 Tietotekniikan peruskurssi Tietoturvauhat verkoissa Verkkoliikennettä voidaan helposti kuunnella. Verkossa kulkevia sanomia voidaan muutella tai väärentää. Toiseksi henkilöksi tai palveluksi tekeytyminen on suhteellisen helppoa, jolloin saadaan ihmiset paljastamaan luottamuksellisia asioita. Verkon tai sen palveluiden toiminta voidaan estää. Ohjelmien virheitä käyttäen voidaan kone saada tekemään aivan mitä tunkeutuja haluaa. Erityisesti verkkoa kuuntelevissa palvelinohjelmissa tällaiset virheet ovat vaarallisia. Internet-verkko sinällään ei edes pyri estämään verkkoliikenteen kuuntelua. Mikään ei estä konetta ottamasta vastaan muille kuin sille itselleen suunnattua liikennettä. Tämä tarkoittaa kaikkea mitä koneella verkon kanssa tekee, esim. kaikki katsotut seittisivut, käytetyt käyttäjätunnukset ja salasanat, sähköpostit jne. Kuuntelua ei yleensä pyritäkään estämään, vaan tarvittaessa viestit salataan jotta mahdollinen kuuntelija ei niitä ymmärtäisi tai pääsisi muuttelemaan. Internetin yleimipiä salakirjoitusta hyödyntäviä tekniikoita ovat SSH ja SSL/TLS. SSH:ta käytetään pääteyhteyksiin, tiedostojen siirtoon ja salaamattomien verkkoyhtyksien kuljettamiseen salatun "tunnelin" läpi.

6 Tietotekniikan peruskurssi 6 SSL (nykyään TLS) on yleiskäyttöinen salaus- ja varmennepalvelun tarjoava verkkoprotokollakerros, jonka suojassa voidaan kuljettaa lähes mitä tahansa verkkoliikennettä. WWW-selailussa käytettävä http-protokolla yhdistettynä SSL-salaukseen tunnetaan nimellä https. WWW-selaimissa on yleensä SSL-salauksen käyttöä osoittava kuvake (lukko). Sähköpostiviestien ja näytettävien seittisivujen yms. alkuperä ei ole välttämättä itsestäänselvyys. Sähköpostiviesteihin voidaan helposti laittaa lähettäjän nimeksi ja lähetysosoitteeksi aivan mitä tahansa. Myöskin alkuosa sähköpostiviestin kulkureitistä (joka tallettuu viestin otsikkokenttiin) voidaan väärentää. Salausmenetelmiin perustuvalla digitaalisella allekirjoituksella varustetusta viestistä voi vastaanottaja tarkistaa viestin alkuperäisyyden. Murtautumalla seittipalveluun voidaan palvelun ohjelma korvata salasanankeräilijällä, tai murtautumalla nimipalvelimelle tai reitittimille voidaan yhteydynotto palvelimeen siirtääkin meneväksi valepalvelun sisältävälle koneelle. verkkoyhteyden alussa palvelin esittää digitaalisesti allekirjoitetun varmenteen (certificate), jolla se osoittaa olevansa oikea palvelin eikä teeskentelijä. asiakas (selain) yleensä todistaa henkilöllisyytensä salasanan avulla. Salasanat voivat olla kertakäyttöisiä.

7 Tietotekniikan peruskurssi 7 Salattua yhteyttä avattaessa selain tai SSH-pääteohjelma voi varoittaa, että palvelimen esittämä varmenne on ennestään tuntematon. Tällöin ei voida varmistua siitä, ollaanko todella yhteydessä oikeaan palvelimeen.

8 Tietotekniikan peruskurssi 8 Verkon toiminnan estäminen tapahtuu usein generoimalla verkkoon niin paljon turhia viestejä että verkon ja palvelinkoneiden kapasiteetti ei enää riitä normaaliin toimintaan. Tätä kutsutaan DoShyökkäykseksi (Denial of Service, palvelun esto). Tällaista toimintaa ei voi etukäteen estää estämättä verkon normaalia käyttöä. Tällaisen toiminnan pysäyttäminen vaatii toimenpiteitä joko hyökkääjän palveluntarjoajalta tai runkoverkon ylläpidolta. Tietynlaisia ohjemointivirheitä hyödyntäen voi tunkeutuja sotkea joidenkin ohjelmien toiminnan antamalla niille käsiteltäväksi tahallaan sopivalla tavalla rikotun datatiedoston. Esimerkiksi sopivasti vialliselle seittiselaimelle voitaisiin antaa näytettäväksi tällainen seittisivu tai kuvienkatseluohjelmalle kuva. Usein tällaisissa tilanteissa tunkeutuja saa ohjelman suorittamaan ohjelmakoodinsa sijaan kyseistä datatiedostoa koodina, toisinsanoen saa tietokoneen ajamaan haluamaansa ohjelmaa. Tällöin tunkeutuja voi vaikkapa avata itselleen verkosta pääsyn koneelle. Ohjelman käyttäjä ei välttämättä huomaa mitään kummallista, sillä avattuaan pääsyn tunkeutujalle ohjelman toiminta voi jatkua normaalisti. Tunkeutuja saa näin koneelle samat oikeudet kuin mitä rikkinäistä ohjelmaa käyttäneellä käyttäjällä oli. Tämän takia ohjelmia ei pidä tarpeettomasti ajaa ylläpitäjän (root, administrator, järjestelmänvalvoja) käyttäjätunnuksella. Tällainen tunkeutuminen edellyttää että koneessa käytetään juuri tiettyä ohjelmaa (esim. seittiselainta), muissa vastaavissa ohjelmissa ei varmastikaan täysin samanlaista vikaa

9 Tietotekniikan peruskurssi 9 ole.valitettavasti tällaisia vikoja löytyy myös käyttöjärjestelmistä. Vian ollessa käyttöjärjestelmässä tunkeutuja saa yleensä ylläpitäjän oikeudet. Tällaisia hyökkäyksiä estetään päivittämällä ohjelmat versioihin jossa kyseisen hyökkäyksen mahdollistava vika on korjattu. Tämä koneeseen murtautumistapa ei suoraan liity verkkoon, mutta tuollaisia tiedostoja on helpoin levittää verkon kautta. Päivitä käyttöjärjestelmä ja ohjelmat (useissa ohjelmissa on nykyään automaattinen päivitys verkon kautta). Tämä EI tarkoita sitä että ohjelmista olisi ostettava uusimmat versiot, turvallisuuspäivitykset pitäisi saada vanhoihinkin versioihin jos ohjelmaa tuetaan asianmukaisesti. Tee ylläpitäjän käyttäjätunnuksella vain tarvittavat ylläpitotoimenpiteet, normaalikäytössä käytä jotain muuta käyttäjätunnusta. Suosituimpia ohjelmia vastaan tehdään eniten murtoyrityksiä, mutta toisaalta vähän käytetystä ohjelmasta turvallisuusaukkoja ei ehkä korjata niin nopeasti. Useat käyttöjärjestelmät käynnistävät oletuksena koneelle erilaisia palvelimia. Edellisessä kappaleissa mainittujen mahdollisten vikojen takia turhat palvelimet ovat turvallisuusriski, ja ne kannattaa sammuttaa. Edelleen päivityksistä huolehtiminen. Tarpeettomien palvelinohjelmien poisto koneelta. <nörttilogo>joihinkin ohjelmavirheiden aiheuttamiin turvallisuusongelmiin voidaan kehittää ratkaisuja käyttöjärjestelmän ja kääntäjän puolella, hakusanoina esim. "security hardened linux".

10 Tietotekniikan peruskurssi Esimerkkitilanteita kun otat uuden koneen käyttöön Ovatko käyttöjärjestelmä ja verkkoa käyttävät ja täten riskialtteimmat ohjelmat ajantasalla? kun kirjaudut salasanaa vaativaan verkkopalveluun Voiko joku kuunnella salasanan käyttämäsi päätteen ja palvelimen välillä? Oletko varmasti yhteydessä oikeaan palvelimeen vai täsmälleen samaksi palveluksi naamioituneeseen salasanojen keräilijään? kun saat sähköpostitse laskun, joka sisältää maksettavan summan ja tilinumeron Onko viestiä muutettu matkalla? maksatko varmasti oikealle tilille? kun olet lähettämässä luottamuksellisia tietoja sähköpostilla Voiko joku lukea sähköpostin matkan varrella tai jopa muuttaa sen sisältöä? kun olet antamassa luottokorttitietojasi verkkokauppaan Voiko joku salakuunnella luottokortin numeron verkkoliikenteestä? Missä verkkokauppias säilyttää kaikkia keräämiään luottokorttinumeroita? kun annat verkkopankille määräyksen suorittaa tilisiirron Voiko joku muuttaa maksumääräystä sen matkalla pankin palvelimelle?

11 Tietotekniikan peruskurssi Kannattaako murtoyrityksiltä suojautua? "Kukaan ei varmasti ole kiinnostunut minun tunnukselleni tai kotikoneeseeni murtautumisesta." Kyllä on. Jokaiseen Internetiin kytkettyyn koneeseen tulee useita murtoyrityksiä tai murtokohdetta etsiviä koeyhteydenottoja (port scan) päivässä. "Ei minulla ole salaisuuksia tietoverkossa." Vaikka salaisuuksia ei olisikaan, niin käyttäjätunnuksen tai kokonaisen tietokoneen haltuunsa saanut murtautuja alkaa esiintymään nimelläsi mm. edelleen muualle suuntautuvissa murtoyrityksissä tai tietoliikenteen häirinnässä. Kotihakemistoasi/kotikonettasi voidaan käyttää myös mm. roskapostin jakeluun tai piraattikopioiden talletukseen ja jakeluun. Koneelle väkisin tunkevat mainos-ohjelmat saattavat olla erittäin häiritseviä. Windowssista mainos-ohjelmia voi poistaa kotikäyttöön ilmaisella Ad-Aware-ohjelmalla. Jotkut mato-ohjelmat leviävät näitä murtautumismenetelmiä käyttäen.

12 Tietotekniikan peruskurssi Palomuurit Palomuurin tehtävänä on estää ei-toivottua liikennettä palomuurin läpi. Palomuureja on kahta päätyyppiä. Ensimmäinen eristää paikallisverkkoa Internetistä, ja sijoittuu verkon topologian kannalta reitittimen ja paikallisverkon väliin. Reititin voi myös hoitaa palomuurin tehtäviä, jolloin erillistä laitetta ei tarvita. Toinen on työasemassa ajettava ohjelma, joka siis pyrkii kontrolloimaan yksittäisen työaseman verkkoliikennettä. Jos kaikki on kunnossa, palomuuri on tarpeeton. Käytännössä kuitenkin ohjelmissa on vikoja ja koneen ylläpito ei aina ole erehtymätön, joten palomuurin antamaa ylimääräistä suojakerrosta tarvitaan. Palomuurin toiminta Tietokoneessa on yleensä vain yksi verkkokortti, mutta on mukavaa jos useat ohjelmat pääsevät verkkoon yhtaikaa. Tämä aiheuttaa ongelman: Kun verkosta tulee datapaketti, mille ohjelmalle se on menossa? Ongelma on ratkaistu lisäämällä datapaketteihin id-numero, jota sanotaan porttinumeroksi. Verkkoa kuunteleva ohjelma odottelee saapuvaksi tietyllä id-numerolla saapuvia datapaketta, sanotaan että ohjelma kuuntelee tätä porttia. Jotta ohjelmat osaisivat etsiä palveluja oikeista porteista, on monille palveluille sovittu oletusarvoisesti käytettävät portit. Tätä listaa ylläpitää IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Porttinumerolista:

13 Tietotekniikan peruskurssi 13 Palomuuri poistaa läpimenevistä datapaketeista jonkin säännön mukaan halutut. Tätä sanotaan liikenteen suodattamiseksi (packet filtering). Sääntöjä voi olla Kone jolta paketti on merkitty lähetetyksi Kone jolle paketti on menossa Portti johon paketti on menossa Esimerkiksi lähiverkossa käytetään Windowssin levynjakoa, ja halutaan palomuurilla lisävarmistus että levynjako ei leviä lähiverkosta ulos. Asiaa tutkimalla selviää että kyseinen toiminto käyttää sekä TCP- että UDP-portteja ja 445. Laitetaan palomuuri estämää kaikki liikenne näihin portteihin kumpaankin suuntaan. Parempi lähestymistapa olisi estää ensin kaikki yhteydet ja sitten erikseen sallia liikennöinti haluttuihin portteihin tarpeen mukaan. Usein lähiverkon palomuuri suodattaa vain sisäänpäin tulevaa liikennettä. Työaseman palomuuriohjelma pystyy saamaan itse liikenteen lisäksi myös tiedon siitä, miltä ohjelmalta ulospäin lähetettävä liikenne on tulossa. Näin voidaan verkon käyttöä säädellä ohjelmakohtaisesti (henkilökohtainen palomuuri, personal firewall). Tämä antaa jonkin verran suojaa jos koneelle pääsee livahtamaan jokin murtautumisohjelma, mahdollisesti estäen tämän

14 Tietotekniikan peruskurssi 14 ohjelman pääsyn verkkoon. Ohjelmakoodista laskettavien tarkistussummien avulla palomuuri yrittää varmistaa, että verkkoon pyrkivä ohjelma on sama kuin edellisellä kerralla eikä saman nimiseksi naamioitunut toinen ohjelma. Monet työasemakohtaiset palomuuriohjelmat ovat kotikäyttöön ilmaisia. Tällainen kannattaa koneelle hankkia. Windows XP:ssä on mukana palomuuriohjelma, se ei kuitenkaan ole sovellustason vaan suodattaa paketteja vain IP-osoitteiden ja porttinumeroiden mukaan. Myös nykyisissä Linuxeissa on palomuuri vakiona. Palomuuri ilmoittaa pysäyttäneensä yhteydenottoyrityksen, mitä teen? Totea tyytyväisenä että palomuuri toimii Etsi asetus josta saat kyseisen ilmoituksen pois häiritsemästä

15 Tietotekniikan peruskurssi NAT (network address translation) Joskus tulee tilanteita, jolloin pitäisi saada useita koneita verkkoon, mutta käytössä on vain yksi IP-osoite. Tällöin voidaan käyttää verkon osoitemuunnosta. Ulkoverkkoon (Internet) liikennöinti menee yhden koneen läpi (joka usein tekee myös paketinsuodatusta), ja kaikki liikennöinti näyttää ulospäin tulevan tältä koneelta (tapahtuu tämän koneen IP-osoitteella). Sisäverkon (paikallisverkko) koneille annetaan paikalliset IP-osoitteet, jotka eivät näy NATlaitteen taakse ulkoverkkoon. Sisäverkoille varattuja osoitesarjoja ovat (10/8 prefix) (172.16/12 prefix) ( /16 prefix) Kun paikallisverkossa oleva kone ottaa NATin läpi yhteyttä ulkoverkossa olevaan koneeseen, laittaa NAT muistiin mikä sisäverkon kone otti yhteyttä ja mihin ulkoverkon osoitteeseen. Tällöin ulkoverkossa olevan koneen vastatessa NAT osaa ohjata vastauksen oikealle sisäverkon koneelle. Ulkoverkossa oleva kone ei voi ottaa yhteyttä sisäverkon koneeseen, ellei NATiin ole etukäteen määritelty mihin sisäverkon koneeseen ulkoverkosta tuleva yhteydenottoyritys tulee ohjata. Yleisessä tapauksessa NAT ei voi tietää onko joku yhteys sen läpi vielä auki vai ei. Tämän takia NAT hukkaa tiedot yhteyksistä joiden läpi ei määräaikana (timeout) ole tapahtunut liikennettä. Tämä saattaa näkyä yhteyksien katkeilemisena, mikäli tämä aika ei ole riittävän pitkä.

Lähiverkon toimintaa Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 24.10.2011 Timo Ruohomaa

Lähiverkon toimintaa Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 24.10.2011 Timo Ruohomaa ICT1TN002 1/17 Työasemat ja tietoverkot Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma 24.10.2011 Timo Ruohomaa 3 ICT1TN002 Tässä materiaalissa on todella lyhyt kuvaus lähiverkon toiminnasta. Asiat on yritetty kertoa

Lisätiedot

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 Luento 17: Tietoturvakertaus Mitä tentissä pitää osata? Esimerkkitenttikysymyksiä Tekijät: Antti Virtanen, Timo Lehtonen, Matti Kujala, Kirsti Ala-Mutka,

Lisätiedot

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012

OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 OHJ-1010 Tietotekniikan perusteet 4 op Syksy 2012 Luento 15: Tietoverkot Tekijät: Antti Virtanen, Timo Lehtonen, Matti Kujala, Kirsti Ala-Mutka, Petri M. Gerdt et al. Vielä kerran: deadline-muistutus :)

Lisätiedot

VAHTI VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIOVARAINMINISTERIÖ HALLINNON KEHITTÄMISOSASTO

VAHTI VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIOVARAINMINISTERIÖ HALLINNON KEHITTÄMISOSASTO VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIONHALLINNON TIETOTURVALLISUUDEN JOHTORYHMÄ VAHTI VALTION TIETOHALLINNON INTERNET-TIETOTURVALLISUUSOHJE 1/2003 VALTIOVARAINMINISTERIÖ HALLINNON

Lisätiedot

Norman Personal Firewall. Versio 1.4. Käyttöopas

Norman Personal Firewall. Versio 1.4. Käyttöopas Norman Personal Firewall Versio 1.4 Käyttöopas ii! Norman Personal Firewall - Käyttöopas Rajoitettu takuu Norman takaa, että oheisessa levykkeessä tai CD-levyssä ja ohjeissa ei ole valmistusvikoja. Jos

Lisätiedot

Applen AirPort-verkot

Applen AirPort-verkot Applen AirPort-verkot 1 Sisältö Luku 1 3 Alkutoimet 5 Langattoman Apple-laitteen määritteleminen internet-yhteyttä varten AirPorttyökalulla 6 AirPort-verkon kantaman laajentaminen 6 AirPort Extreme -tukiasemaan

Lisätiedot

Petri Nuutinen 2011 KEVÄT

Petri Nuutinen 2011 KEVÄT Petri Nuutinen 2011 KEVÄT Luku 1 TCP/IP-protokollamalli 1 TCP/IPprotokolla-malli LUKU 1 Y hteistä sopimusta siitä, miten TCP/IP kuvattaisiin kerrosmallina ei kuvattaisiin kerrosmallina ei ole. Kuitenkin

Lisätiedot

Arkipäivän tietoturvaa Selkeä tietoturvaopas

Arkipäivän tietoturvaa Selkeä tietoturvaopas Arkipäivän tietoturvaa Selkeä tietoturvaopas 1. Mitä tietoturva on? Mikä on arvokasta tietoa? 1.1. Missä on arvokasta tietoa? 2. Ennakolta ja etukäteen 3. Riskit 4. Ongelmat ja ohjelmat 4.1. Virustorjunta

Lisätiedot

Tiimin käyttö. 1 Projektin jakaminen tiimiksi. 1.1 Projektin jakaminen ArchiCADistä

Tiimin käyttö. 1 Projektin jakaminen tiimiksi. 1.1 Projektin jakaminen ArchiCADistä 24.9.2010 ArchiCAD 14 YT. - 1 Tiimin käyttö 1 Projektin jakaminen tiimiksi Tiimityön voi jakaa kahdesta paikasta projektin ollessa auki: Arkisto Uusi Jaa projekti Tiimi Projekti Jaa projekti. Sen voi tehdä

Lisätiedot

AirPort-verkkojen suunnitteleminen AirPort-työkalua käyttäen. Mac OS X 10.5 + Windows

AirPort-verkkojen suunnitteleminen AirPort-työkalua käyttäen. Mac OS X 10.5 + Windows AirPort-verkkojen suunnitteleminen AirPort-työkalua käyttäen Mac OS X 10.5 + Windows 1 Sisältö Luku 1 3 Alkutoimet 5 Langattoman Apple-laitteen määritteleminen internet-yhteyttä varten AirPort-työkalulla

Lisätiedot

TW-EA510 v3(c) ADSL 2+ -modeemi ja reititin 4 x 10/100 Mbps kytkin Palomuuri WLAN tukiasema (802.11b+g+n) Huomautus!

TW-EA510 v3(c) ADSL 2+ -modeemi ja reititin 4 x 10/100 Mbps kytkin Palomuuri WLAN tukiasema (802.11b+g+n) Huomautus! TW-EA510 v3(c) ADSL 2+ -modeemi ja reititin 4 x 10/100 Mbps kytkin Palomuuri WLAN tukiasema (802.11b+g+n) Huomautus! Langattoman verkon (WLAN) salausavain on oletuksena laitteen MAC osoite ilman välimerkkejä.

Lisätiedot

TW-3G Reititin. 3G- ja Flash-OFDM Reititin WLAN-tukiasema 802.11b/g/n 300 Mbps. Ohjekirja

TW-3G Reititin. 3G- ja Flash-OFDM Reititin WLAN-tukiasema 802.11b/g/n 300 Mbps. Ohjekirja TW-3G Reititin 3G- ja Flash-OFDM Reititin WLAN-tukiasema 802.11b/g/n 300 Mbps Ohjekirja Copyright (c) TeleWell Oy 01/2010 2 SISÄLTÖ 1. LAITTEEN ESITTELY... 4 1.1. Myyntipaketin sisältö... 4 1.2. Laitteen

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

TW-Wlan Reititin. Ohjekirja

TW-Wlan Reititin. Ohjekirja TW-Wlan Reititin Ohjekirja Copyright (c) TeleWell Oy 04/2011 2 SISÄLTÖ 1. LAITTEEN ESITTELY... 4 1.1. Myyntipaketin sisältö... 4 1.2. Laitteen ominaisuudet... 5 1.3. Laitevaatimukset... 5 1.4. Takapaneelin

Lisätiedot

TW-EA515 (b) ADSL -reititin. Ohjekirja

TW-EA515 (b) ADSL -reititin. Ohjekirja TW-EA515 (b) ADSL -reititin Ohjekirja Copyright TeleWell Oy 06/2012 Sisällysluettelo 1. LAITTEEN ESITTELY... 3 1.1. Myyntipakkauksen sisältö... 3 1.2. Laitteen ominaisuudet... 4 1.3. Laitevaatimukset...

Lisätiedot

Tietoturvan perusteita

Tietoturvan perusteita Tietoturvan perusteita 14.4.2003 Sauli Takkinen Informaatioteknologian tiedekunta 1 Tietoturvaan mahdollisesti kohdistuvat hyökkäystyypit Eavesdropping Data Modification Identity Spoofing Password-Based

Lisätiedot

OHJE INTERNETIN KÄYTTÄJÄLLE

OHJE INTERNETIN KÄYTTÄJÄLLE TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO OHJE INTERNETIN KÄYTTÄJÄLLE Päivitetty 27.07.2010 www.tietosuoja.fi 2 SISÄLLYSLUETTELO Ohje Internetin käyttäjälle - Johdanto 3 Näin turvaat yksityisyytesi Internetissä.

Lisätiedot

VERKKOTIEDUSTELUN KOHTEET JA TEKNISET TIEDUSTELUMENETELMÄT

VERKKOTIEDUSTELUN KOHTEET JA TEKNISET TIEDUSTELUMENETELMÄT MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU VERKKOTIEDUSTELUN KOHTEET JA TEKNISET TIEDUSTELUMENETELMÄT Kandidaatintutkielma Kadetti Jarno Tuominen kadettikurssi 98 tiedusteluopintosuunta maaliskuu 2014 MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULU

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Iiro Sammalkorpi TCP/IP

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU. Iiro Sammalkorpi TCP/IP SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Iiro Sammalkorpi TCP/IP Liiketalous, matkailu, tietojenkäsittely ja viestintä Pori Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma TK00 Tietojenkäsittelyseminaari 2004 SISÄLLYS 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

TW-LTE/4G/3G -reititin

TW-LTE/4G/3G -reititin TW-LTE/4G/3G -reititin Ohjekirja Suomenkielinen ohjelmisto ja ohjekirja suomenkielisillä kuvilla löytyy osoitteesta www.telewell.fi Copyright TeleWell Oy 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITTEEN ESITTELY... 3 1.1.

Lisätiedot

TW-EA510v3(c) & 3G/4G

TW-EA510v3(c) & 3G/4G TW-EA510v3(c) & 3G/4G ADSL 2+ -modeemi ja reititin 4 x 10/100 Mbps kytkin Palomuuri WLAN tukiasema (802.11b/g/n) Huomautus! Langattoman verkon (WLAN) avaimen löydät laitteen pohjapuolella olevasta tarrasta.

Lisätiedot

Rosvojärjestelmien tunnistaminen

Rosvojärjestelmien tunnistaminen Product Guide McAfee Rogue System Detection 4.7.1 Tarkoitettu käytettäväksi epo 5.0.0 -ohjelmiston kanssa Rosvojärjestelmien tunnistaminen Suojaamattomat järjestelmät, joita kutsutaan rosvojärjestelmiksi,

Lisätiedot

SÄHKÖISEN KAUPPAPAIKAN TURVALLISUUS

SÄHKÖISEN KAUPPAPAIKAN TURVALLISUUS SÄHKÖISEN KAUPPAPAIKAN TURVALLISUUS Mika Valonen 27.11.2005 Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytiede Pro gradu tutkielma Tiivistelmä Internetissä toimivaan sähköiseen kauppapaikkaan kohdistuu useita turvallisuusuhkia,

Lisätiedot

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax.

PRIMUS W4. Käyttöönotto-opas 4.6.2014. StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. PRIMUS W4 Käyttöönotto-opas StarSoft Oy www.starsoft.fi sähköposti: tuki@starsoft.fi puh. (06) 320 2500 fax. (06) 320 2599 PRIMUS W4 Sivu 1/36 Primuksen kä yttö ö nöttö-öpäs SISÄLLYS 1 Käyttöönotto ja

Lisätiedot

TW-LTE/4G/3G -reititin

TW-LTE/4G/3G -reititin TW-LTE/4G/3G -reititin Ohjekirja Copyright TeleWell Oy 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. LAITTEEN ESITTELY... 3 1.1. MYYNTIPAKKAUKSEN SISÄLTÖ... 3 1.2. LAITTEEN OMINAISUUDET... 4 1.3. LAITEVAATIMUKSET... 4 1.4. TAKAPANEELIN

Lisätiedot

TW-WLAN-reititin. Ohjekirja

TW-WLAN-reititin. Ohjekirja TW-WLAN-reititin Ohjekirja Copyright TeleWell Oy 12/2011 Sisällysluettelo 1. LAITTEEN ESITTELY... 3 1.1. Myyntipakkauksen sisältö... 3 1.2. Laitteen ominaisuudet... 4 1.3. Laitevaatimukset... 4 1.4. Takapaneelin

Lisätiedot

TCW710. digital BROADBAND LANGATON KAAPELIMODEEMI

TCW710. digital BROADBAND LANGATON KAAPELIMODEEMI TCW710 digital BROADBAND LANGATON KAAPELIMODEEMI HUOMIO Irrota laite pistorasiasta ennen huoltotoimenpiteitä. HUOMIO Varmistaaksesi laitteen luotettavan toiminnan, noudata laitteen suositeltua käyttölämpötilaa.

Lisätiedot

TW-EA530. ADSL 2+ -modeemi ja reititin, sisäänrakennettu 3G-modeemi 4 x 10/100 Mbps kytkin, palomuuri 54 Mbps WLAN tukiasema (802.

TW-EA530. ADSL 2+ -modeemi ja reititin, sisäänrakennettu 3G-modeemi 4 x 10/100 Mbps kytkin, palomuuri 54 Mbps WLAN tukiasema (802. TW-EA530 ADSL 2+ -modeemi ja reititin, sisäänrakennettu 3G-modeemi 4 x 10/100 Mbps kytkin, palomuuri 54 Mbps WLAN tukiasema (802.11b+g) Huomautus! Langattoman verkon (WLAN) salausavain on oletuksena laitteen

Lisätiedot

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2

Fyysinen kone: Ubuntu Linux 9.04, 64-bit (esim. Ubuntu 10.10 ei oleellisilta osin poikkea tästä) VMware Player 3.1.2 Dokumentissa esitetään yksinkertaiset tavat VMware koneen luontiin. Tämä on lähinnä tarkoitettu käyttäjälle joka ei ole ennen luonut koneita eikä tunne VMwaren peruskäsitteitä. Tästä dokumentista ei pidä

Lisätiedot

Langattoman verkon tietoturvahaasteet ylioppilaskirjoituksissa

Langattoman verkon tietoturvahaasteet ylioppilaskirjoituksissa Langattoman verkon tietoturvahaasteet ylioppilaskirjoituksissa Julius Stenros, CCNA, GWAPT, ACFE Pasi Koistinen, GXPN, GCWN, CISA, CISSP, CRISC, CISM Sisällys Yhteenveto... 3 Langattoman verkon tietoturvahaasteet...

Lisätiedot