0.1 Internet-verkon perustoiminta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "0.1 Internet-verkon perustoiminta"

Transkriptio

1 Tietotekniikan peruskurssi Internet-verkon perustoiminta LAN INTERNET NIMIPALVELIN ( Nameserver, DNS) REITITIN ressu.cc.tut.fi REITITIN REITITIN ariel gw.cc.tut.fi surf gw.cc.tut.fi REITITIN (Router, Gateway) PC ear.cs.tut.fi PC coral gw.cs.tut.fi PC PC PC pc2 21.cs.tut.fi urpiainen.cs.tut.fi pc2 20.cs.tut.fi pelikaani 2.cs.tut.fi PAIKALLISVERKKO ( LAN, local area network) TCP UDP ICMP muut PC

2 Tietotekniikan peruskurssi 2 Jotta liikennöinti verkossa onnistuisi, täytyy koneella olla tiedossa ainakin oma IP-osoite (IP address, IP-numero) aliverkon peite (subnet mask) oman reitittimen IP-numero ( gateway, router ) nimipalvelimen IP-numero ( nameserver, DNS )

3 Tietotekniikan peruskurssi 3 Kullakin verkossa olevalla koneella on oma IP-osoite eli IP-numero. Tämän avulla kyseiselle koneelle menevä tietoliikenne ohjataan perille. Koneen täytyy tietää ja osata kertoa verkolle oma IP-osoitteensa jotta se voi käyttää verkkoa. Kuvan mukaisesti samassa paikallisverkossa oleviin koneisiin saa yhteyden suoraan, kunhan vain tietää halutun koneen IP-osoitteen. Niihin koneisiin jotka eivät ole suorassa yhteydessä tapahtuu liikennöinti reitittimien kautta. Tietopaketit lähetetään sille reitittimelle missä ollaan kiinni, reititin osaa välittää ne eteenpäin. Kunkin koneen tulee tietää oman reitittimensä IP-osoite jotta tämä olisi mahdollista. Aliverkon peite kertoo millä IP-osoite varustettuihin koneisiin saadaan yhteys suoraan ja mille mennään reitittimen kautta. Lähes kaikilla verkossa olevilla koneilla on IP-osoitteen lisäksi myös kirjaimuodossa oleva nimi, joka on ihmisille helpompi muistaa. Kun kirjainmuodossa olevaa nimeä käytetään käy kone kysymässä vastaavan IP-osoitteen nimipalvelimelta. Jotta tämä onnistuisi täytyy myös nimipalvelimen IP-osoite olla koneen tiedossa. <nörttilogo> Jos nimipalvelin ei ole toiminnassa ei verkon koneisiin saa yhteyttä kirjainnimillä,

4 Tietotekniikan peruskurssi 4 mutta jos koneen IP-osoitteen sattuu tietämään voi sen yleensä kirjoittaa kirjainnimen tilalle ja yhteydenotto onnistuu. Virhetilanteiden varalta voi nimipalvelimia määritellä useampia, jolloin jos ensimmäinen ei vastaa kokeillaan seuraavaa jne. Koska internetissä on valtavasti koneita ja tilanne muuttuu jatkuvasti ei millään yksittäisellä nimipalvelimella voi olla tietoa koko Internetin kaikista nimistä. Tämän takia nimipalvelimet joutuvat usein kyselemään tietoja toisiltaan, ja saattaa joskus kestää kohtuullisen kauankin ennen kuin halutun tiedon sisältävä palvelin löytyy. <nörttilogo> Verkon rakennetta voi tutkia traceroute-nimisellä ohjelmalla, joka näyttää minkä kaikkien koneiden kautta liikennöinti halutulle kohdekoneelle kulkee Automaattinen verkkoasetusten haku (DHCP) Mikäli verkossa on DHCP-palvelin (dynamic Host Configuration Protocol), voi kone hakea verkkoasetukset automaattisesti. Tätä käytetään etenkin silloin, kun kone liittyy verkkoon väliaikaisesti, kuten esim. soitettaessa modeemilla palveluntarjoajalle. <nörttilogo> Otettaessa yhteyttä DHCP-palvelimeen verkkoasetuksia ei vielä tiedetä. Miten yhteydenotto on mahdollista? Asiakas - palvelinmalli (client-server) Hyvin monissa verkon toiminnoissa toinen koneista lähettää toiselle koneelle tehtäviä ja saa paluuliikenteenä tehtävien tulokset. Tehtäviä antavia koneita sanotaan asiakkaiksi (client) ja suorittavia koneita palvelimiksi (server). Tuttu esimerkki on seittisivujen katselu selainohjelmalla. Selainohjelma (asiakas) lähettää seittipalvelimelle (palvelin) pyytöjä lähettää haluttuja seittisivuja katseltaviksi.

5 Tietotekniikan peruskurssi Tietoturvauhat verkoissa Verkkoliikennettä voidaan helposti kuunnella. Verkossa kulkevia sanomia voidaan muutella tai väärentää. Toiseksi henkilöksi tai palveluksi tekeytyminen on suhteellisen helppoa, jolloin saadaan ihmiset paljastamaan luottamuksellisia asioita. Verkon tai sen palveluiden toiminta voidaan estää. Ohjelmien virheitä käyttäen voidaan kone saada tekemään aivan mitä tunkeutuja haluaa. Erityisesti verkkoa kuuntelevissa palvelinohjelmissa tällaiset virheet ovat vaarallisia. Internet-verkko sinällään ei edes pyri estämään verkkoliikenteen kuuntelua. Mikään ei estä konetta ottamasta vastaan muille kuin sille itselleen suunnattua liikennettä. Tämä tarkoittaa kaikkea mitä koneella verkon kanssa tekee, esim. kaikki katsotut seittisivut, käytetyt käyttäjätunnukset ja salasanat, sähköpostit jne. Kuuntelua ei yleensä pyritäkään estämään, vaan tarvittaessa viestit salataan jotta mahdollinen kuuntelija ei niitä ymmärtäisi tai pääsisi muuttelemaan. Internetin yleimipiä salakirjoitusta hyödyntäviä tekniikoita ovat SSH ja SSL/TLS. SSH:ta käytetään pääteyhteyksiin, tiedostojen siirtoon ja salaamattomien verkkoyhtyksien kuljettamiseen salatun "tunnelin" läpi.

6 Tietotekniikan peruskurssi 6 SSL (nykyään TLS) on yleiskäyttöinen salaus- ja varmennepalvelun tarjoava verkkoprotokollakerros, jonka suojassa voidaan kuljettaa lähes mitä tahansa verkkoliikennettä. WWW-selailussa käytettävä http-protokolla yhdistettynä SSL-salaukseen tunnetaan nimellä https. WWW-selaimissa on yleensä SSL-salauksen käyttöä osoittava kuvake (lukko). Sähköpostiviestien ja näytettävien seittisivujen yms. alkuperä ei ole välttämättä itsestäänselvyys. Sähköpostiviesteihin voidaan helposti laittaa lähettäjän nimeksi ja lähetysosoitteeksi aivan mitä tahansa. Myöskin alkuosa sähköpostiviestin kulkureitistä (joka tallettuu viestin otsikkokenttiin) voidaan väärentää. Salausmenetelmiin perustuvalla digitaalisella allekirjoituksella varustetusta viestistä voi vastaanottaja tarkistaa viestin alkuperäisyyden. Murtautumalla seittipalveluun voidaan palvelun ohjelma korvata salasanankeräilijällä, tai murtautumalla nimipalvelimelle tai reitittimille voidaan yhteydynotto palvelimeen siirtääkin meneväksi valepalvelun sisältävälle koneelle. verkkoyhteyden alussa palvelin esittää digitaalisesti allekirjoitetun varmenteen (certificate), jolla se osoittaa olevansa oikea palvelin eikä teeskentelijä. asiakas (selain) yleensä todistaa henkilöllisyytensä salasanan avulla. Salasanat voivat olla kertakäyttöisiä.

7 Tietotekniikan peruskurssi 7 Salattua yhteyttä avattaessa selain tai SSH-pääteohjelma voi varoittaa, että palvelimen esittämä varmenne on ennestään tuntematon. Tällöin ei voida varmistua siitä, ollaanko todella yhteydessä oikeaan palvelimeen.

8 Tietotekniikan peruskurssi 8 Verkon toiminnan estäminen tapahtuu usein generoimalla verkkoon niin paljon turhia viestejä että verkon ja palvelinkoneiden kapasiteetti ei enää riitä normaaliin toimintaan. Tätä kutsutaan DoShyökkäykseksi (Denial of Service, palvelun esto). Tällaista toimintaa ei voi etukäteen estää estämättä verkon normaalia käyttöä. Tällaisen toiminnan pysäyttäminen vaatii toimenpiteitä joko hyökkääjän palveluntarjoajalta tai runkoverkon ylläpidolta. Tietynlaisia ohjemointivirheitä hyödyntäen voi tunkeutuja sotkea joidenkin ohjelmien toiminnan antamalla niille käsiteltäväksi tahallaan sopivalla tavalla rikotun datatiedoston. Esimerkiksi sopivasti vialliselle seittiselaimelle voitaisiin antaa näytettäväksi tällainen seittisivu tai kuvienkatseluohjelmalle kuva. Usein tällaisissa tilanteissa tunkeutuja saa ohjelman suorittamaan ohjelmakoodinsa sijaan kyseistä datatiedostoa koodina, toisinsanoen saa tietokoneen ajamaan haluamaansa ohjelmaa. Tällöin tunkeutuja voi vaikkapa avata itselleen verkosta pääsyn koneelle. Ohjelman käyttäjä ei välttämättä huomaa mitään kummallista, sillä avattuaan pääsyn tunkeutujalle ohjelman toiminta voi jatkua normaalisti. Tunkeutuja saa näin koneelle samat oikeudet kuin mitä rikkinäistä ohjelmaa käyttäneellä käyttäjällä oli. Tämän takia ohjelmia ei pidä tarpeettomasti ajaa ylläpitäjän (root, administrator, järjestelmänvalvoja) käyttäjätunnuksella. Tällainen tunkeutuminen edellyttää että koneessa käytetään juuri tiettyä ohjelmaa (esim. seittiselainta), muissa vastaavissa ohjelmissa ei varmastikaan täysin samanlaista vikaa

9 Tietotekniikan peruskurssi 9 ole.valitettavasti tällaisia vikoja löytyy myös käyttöjärjestelmistä. Vian ollessa käyttöjärjestelmässä tunkeutuja saa yleensä ylläpitäjän oikeudet. Tällaisia hyökkäyksiä estetään päivittämällä ohjelmat versioihin jossa kyseisen hyökkäyksen mahdollistava vika on korjattu. Tämä koneeseen murtautumistapa ei suoraan liity verkkoon, mutta tuollaisia tiedostoja on helpoin levittää verkon kautta. Päivitä käyttöjärjestelmä ja ohjelmat (useissa ohjelmissa on nykyään automaattinen päivitys verkon kautta). Tämä EI tarkoita sitä että ohjelmista olisi ostettava uusimmat versiot, turvallisuuspäivitykset pitäisi saada vanhoihinkin versioihin jos ohjelmaa tuetaan asianmukaisesti. Tee ylläpitäjän käyttäjätunnuksella vain tarvittavat ylläpitotoimenpiteet, normaalikäytössä käytä jotain muuta käyttäjätunnusta. Suosituimpia ohjelmia vastaan tehdään eniten murtoyrityksiä, mutta toisaalta vähän käytetystä ohjelmasta turvallisuusaukkoja ei ehkä korjata niin nopeasti. Useat käyttöjärjestelmät käynnistävät oletuksena koneelle erilaisia palvelimia. Edellisessä kappaleissa mainittujen mahdollisten vikojen takia turhat palvelimet ovat turvallisuusriski, ja ne kannattaa sammuttaa. Edelleen päivityksistä huolehtiminen. Tarpeettomien palvelinohjelmien poisto koneelta. <nörttilogo>joihinkin ohjelmavirheiden aiheuttamiin turvallisuusongelmiin voidaan kehittää ratkaisuja käyttöjärjestelmän ja kääntäjän puolella, hakusanoina esim. "security hardened linux".

10 Tietotekniikan peruskurssi Esimerkkitilanteita kun otat uuden koneen käyttöön Ovatko käyttöjärjestelmä ja verkkoa käyttävät ja täten riskialtteimmat ohjelmat ajantasalla? kun kirjaudut salasanaa vaativaan verkkopalveluun Voiko joku kuunnella salasanan käyttämäsi päätteen ja palvelimen välillä? Oletko varmasti yhteydessä oikeaan palvelimeen vai täsmälleen samaksi palveluksi naamioituneeseen salasanojen keräilijään? kun saat sähköpostitse laskun, joka sisältää maksettavan summan ja tilinumeron Onko viestiä muutettu matkalla? maksatko varmasti oikealle tilille? kun olet lähettämässä luottamuksellisia tietoja sähköpostilla Voiko joku lukea sähköpostin matkan varrella tai jopa muuttaa sen sisältöä? kun olet antamassa luottokorttitietojasi verkkokauppaan Voiko joku salakuunnella luottokortin numeron verkkoliikenteestä? Missä verkkokauppias säilyttää kaikkia keräämiään luottokorttinumeroita? kun annat verkkopankille määräyksen suorittaa tilisiirron Voiko joku muuttaa maksumääräystä sen matkalla pankin palvelimelle?

11 Tietotekniikan peruskurssi Kannattaako murtoyrityksiltä suojautua? "Kukaan ei varmasti ole kiinnostunut minun tunnukselleni tai kotikoneeseeni murtautumisesta." Kyllä on. Jokaiseen Internetiin kytkettyyn koneeseen tulee useita murtoyrityksiä tai murtokohdetta etsiviä koeyhteydenottoja (port scan) päivässä. "Ei minulla ole salaisuuksia tietoverkossa." Vaikka salaisuuksia ei olisikaan, niin käyttäjätunnuksen tai kokonaisen tietokoneen haltuunsa saanut murtautuja alkaa esiintymään nimelläsi mm. edelleen muualle suuntautuvissa murtoyrityksissä tai tietoliikenteen häirinnässä. Kotihakemistoasi/kotikonettasi voidaan käyttää myös mm. roskapostin jakeluun tai piraattikopioiden talletukseen ja jakeluun. Koneelle väkisin tunkevat mainos-ohjelmat saattavat olla erittäin häiritseviä. Windowssista mainos-ohjelmia voi poistaa kotikäyttöön ilmaisella Ad-Aware-ohjelmalla. Jotkut mato-ohjelmat leviävät näitä murtautumismenetelmiä käyttäen.

12 Tietotekniikan peruskurssi Palomuurit Palomuurin tehtävänä on estää ei-toivottua liikennettä palomuurin läpi. Palomuureja on kahta päätyyppiä. Ensimmäinen eristää paikallisverkkoa Internetistä, ja sijoittuu verkon topologian kannalta reitittimen ja paikallisverkon väliin. Reititin voi myös hoitaa palomuurin tehtäviä, jolloin erillistä laitetta ei tarvita. Toinen on työasemassa ajettava ohjelma, joka siis pyrkii kontrolloimaan yksittäisen työaseman verkkoliikennettä. Jos kaikki on kunnossa, palomuuri on tarpeeton. Käytännössä kuitenkin ohjelmissa on vikoja ja koneen ylläpito ei aina ole erehtymätön, joten palomuurin antamaa ylimääräistä suojakerrosta tarvitaan. Palomuurin toiminta Tietokoneessa on yleensä vain yksi verkkokortti, mutta on mukavaa jos useat ohjelmat pääsevät verkkoon yhtaikaa. Tämä aiheuttaa ongelman: Kun verkosta tulee datapaketti, mille ohjelmalle se on menossa? Ongelma on ratkaistu lisäämällä datapaketteihin id-numero, jota sanotaan porttinumeroksi. Verkkoa kuunteleva ohjelma odottelee saapuvaksi tietyllä id-numerolla saapuvia datapaketta, sanotaan että ohjelma kuuntelee tätä porttia. Jotta ohjelmat osaisivat etsiä palveluja oikeista porteista, on monille palveluille sovittu oletusarvoisesti käytettävät portit. Tätä listaa ylläpitää IANA (Internet Assigned Numbers Authority). Porttinumerolista:

13 Tietotekniikan peruskurssi 13 Palomuuri poistaa läpimenevistä datapaketeista jonkin säännön mukaan halutut. Tätä sanotaan liikenteen suodattamiseksi (packet filtering). Sääntöjä voi olla Kone jolta paketti on merkitty lähetetyksi Kone jolle paketti on menossa Portti johon paketti on menossa Esimerkiksi lähiverkossa käytetään Windowssin levynjakoa, ja halutaan palomuurilla lisävarmistus että levynjako ei leviä lähiverkosta ulos. Asiaa tutkimalla selviää että kyseinen toiminto käyttää sekä TCP- että UDP-portteja ja 445. Laitetaan palomuuri estämää kaikki liikenne näihin portteihin kumpaankin suuntaan. Parempi lähestymistapa olisi estää ensin kaikki yhteydet ja sitten erikseen sallia liikennöinti haluttuihin portteihin tarpeen mukaan. Usein lähiverkon palomuuri suodattaa vain sisäänpäin tulevaa liikennettä. Työaseman palomuuriohjelma pystyy saamaan itse liikenteen lisäksi myös tiedon siitä, miltä ohjelmalta ulospäin lähetettävä liikenne on tulossa. Näin voidaan verkon käyttöä säädellä ohjelmakohtaisesti (henkilökohtainen palomuuri, personal firewall). Tämä antaa jonkin verran suojaa jos koneelle pääsee livahtamaan jokin murtautumisohjelma, mahdollisesti estäen tämän

14 Tietotekniikan peruskurssi 14 ohjelman pääsyn verkkoon. Ohjelmakoodista laskettavien tarkistussummien avulla palomuuri yrittää varmistaa, että verkkoon pyrkivä ohjelma on sama kuin edellisellä kerralla eikä saman nimiseksi naamioitunut toinen ohjelma. Monet työasemakohtaiset palomuuriohjelmat ovat kotikäyttöön ilmaisia. Tällainen kannattaa koneelle hankkia. Windows XP:ssä on mukana palomuuriohjelma, se ei kuitenkaan ole sovellustason vaan suodattaa paketteja vain IP-osoitteiden ja porttinumeroiden mukaan. Myös nykyisissä Linuxeissa on palomuuri vakiona. Palomuuri ilmoittaa pysäyttäneensä yhteydenottoyrityksen, mitä teen? Totea tyytyväisenä että palomuuri toimii Etsi asetus josta saat kyseisen ilmoituksen pois häiritsemästä

15 Tietotekniikan peruskurssi NAT (network address translation) Joskus tulee tilanteita, jolloin pitäisi saada useita koneita verkkoon, mutta käytössä on vain yksi IP-osoite. Tällöin voidaan käyttää verkon osoitemuunnosta. Ulkoverkkoon (Internet) liikennöinti menee yhden koneen läpi (joka usein tekee myös paketinsuodatusta), ja kaikki liikennöinti näyttää ulospäin tulevan tältä koneelta (tapahtuu tämän koneen IP-osoitteella). Sisäverkon (paikallisverkko) koneille annetaan paikalliset IP-osoitteet, jotka eivät näy NATlaitteen taakse ulkoverkkoon. Sisäverkoille varattuja osoitesarjoja ovat (10/8 prefix) (172.16/12 prefix) ( /16 prefix) Kun paikallisverkossa oleva kone ottaa NATin läpi yhteyttä ulkoverkossa olevaan koneeseen, laittaa NAT muistiin mikä sisäverkon kone otti yhteyttä ja mihin ulkoverkon osoitteeseen. Tällöin ulkoverkossa olevan koneen vastatessa NAT osaa ohjata vastauksen oikealle sisäverkon koneelle. Ulkoverkossa oleva kone ei voi ottaa yhteyttä sisäverkon koneeseen, ellei NATiin ole etukäteen määritelty mihin sisäverkon koneeseen ulkoverkosta tuleva yhteydenottoyritys tulee ohjata. Yleisessä tapauksessa NAT ei voi tietää onko joku yhteys sen läpi vielä auki vai ei. Tämän takia NAT hukkaa tiedot yhteyksistä joiden läpi ei määräaikana (timeout) ole tapahtunut liikennettä. Tämä saattaa näkyä yhteyksien katkeilemisena, mikäli tämä aika ei ole riittävän pitkä.

Verkkoliikenteen rajoittaminen tietoturvasta huolehtimiseksi ja häiriön korjaamiseksi

Verkkoliikenteen rajoittaminen tietoturvasta huolehtimiseksi ja häiriön korjaamiseksi Julkinen Verkkoliikenteen rajoittaminen tietoturvasta huolehtimiseksi ja häiriön korjaamiseksi 20.11.2013 Julkinen 2 VML 131 Velvollisuus korjata häiriö Jos viestintäverkko tai laite aiheuttaa vaaraa tai

Lisätiedot

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla

TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ. Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla TW- EAV510 v2: WDS- TOIMINTO TW- EAV510 V2 LAITTEEN ja TW- LTE REITITTIMEN VÄLILLÄ Oletus konfiguroinnissa on, että laitteet ovat tehdasasetuksilla Laite 1 TW- EAV510 v2: - Tähän laitteeseen tulee ulkoverkon

Lisätiedot

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS

TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS TW- EAV510/TW- EAV510AC: L2TP- OHJEISTUS Esimerkki 1: L2TP- yhteys kahden TW- EAV510/TW- EAV510AC laitteen välille Esimerkki 2: L2TP- yhteys TW- EAV510/TW- EAV510 AC ja Windows 8/8.1 koneen välillä Esimerkki

Lisätiedot

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X

Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA. Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Taloyhtiön laajakaistan käyttöohje, Tekniikka: HomePNA Käyttöjärjestelmä: Mac OS X Espoon Taloyhtiöverkot, 2010 Ohjeet laajakaistaverkon käyttöön ottamiseksi Voidaksesi käyttää taloyhtiön laajakaistaverkkoa

Lisätiedot

OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- EAV510 / TW- EAV510 AC: OpenVPN LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- EAV510 laitetta OpenVPN LAN to LAN yhteydellä voidaan luoda VPN- yhteys, jossa liikenne

Lisätiedot

ICMP-sanomia. 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol)

ICMP-sanomia. 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

3. IP-kerroksen muita protokollia ja

3. IP-kerroksen muita protokollia ja 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys

IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys IPv6 käyttöönoton mahdollistajat operaattorin näkemys Jyrki Soini TeliaSonera 1 IPv6 toimi nyt IPv4 osoitteet loppumassa hyvää vauhtia keskusvarasto (IANA) jakoi viimeiset osoitelohkot 3.2.2011 RIPE arvioi

Lisätiedot

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi

Asenna palvelimeen Active Directory. Toimialueen nimeksi tulee taitajax.local, missä X on kilpailijanumerosi TAITAJA 2007 KILPAILUTEHTÄVÄ PÄIVÄ 2 W2K3 serverin asennus Yritykseen on hankittu palvelin (eilinen työasemakone), johon tulee asentaa Windows 2003 server. Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida se. Tee

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö, sekä kolme virtuaalikonetta. Tehtäväsi on importata nämä virtuaalikoneet ja konfiguroida ne, sekä verkkolaitteet,

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1. Competitor Name Objective ing Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot Competition Day 1 Sub Criterion SRV01 palvelin Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 08-04-2014 09:35:59 Entry Lock 08-04-2014 19:36:30 O1 0.50 Palvelimen

Lisätiedot

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS

WL54AP2. Langattoman verkon laajennusohje WDS WL54AP2 Langattoman verkon laajennusohje WDS Näitä ohjeita seuraamalla saadaan langaton lähiverkko laajennettua yksinkertaisesti kahden tai useamman tukiaseman verkoksi. Tukiasemien välinen liikenne(wds)

Lisätiedot

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä

Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Taitaja 2015 Windows finaalitehtävä Tehtäväkuvaus Tehtävänäsi on siirtää, asentaa ja määritellä yrityksen Windows -ratkaisuihin perustuva IT-ympäristö. Käytä salasanaa Qwerty123, jos muuta ei ole pyydetty.

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Yleinen ohjeistus Linux tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER V ympäristö. Tehtäväsi on asentaa tarvittavat virtuaalikoneet, sekä konfiguroida ne ja verkkolaitteet, tehtävän mukaisesti.

Lisätiedot

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA

KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA LUE TEHTÄVÄ KOKONAAN ENNEN ALOITTAMISTA!!! KAIKKI LAITTEET KÄYNNISTETÄÄN UUDELLEEN ENNEN TARKISTUSTA Asiakkaanne Paten Bitti Oy on nopeasti kasvava suomalainen ohjelmistotalo, joka on laajentanut toimintaansa

Lisätiedot

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje

Julkinen. Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Ohje 1 (10) Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan suojattu sähköposti: ulkoisen käyttäjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Suojatun viestin vastaanottaminen... 1 3 Suojatun viestin lukeminen... 2 4 Vastaanotetun

Lisätiedot

Yleistä tietoa Windows tehtävästä

Yleistä tietoa Windows tehtävästä Yleistä tietoa Windows tehtävästä Tehtävänäsi on asentaa ja konfiguroida yrityksen Windows ratkaisuihin perustuva ITympäristö. Käytä salasanana Qwerty123, jos ei ole muuta pyydetty. Käytössäsi on Hyper-V

Lisätiedot

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS.

Palvelukuvaus LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS. Palvelukuvaus 1 LOUNEA VERKKOTURVA PALVELUKUVAUS 2 Sisällysluettelo 1 YLEISKUVAUS... 3 1.1 Verkkoturvapalvelu... 3 1.1.1 Verkkoturvapalvelun edut... 3 1.2 Palvelun perusominaisuudet... 3 1.2.1 Suodatettava

Lisätiedot

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva

Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Olavi Manninen, tietotekniikkakeskus / Kuopion kampus 2.9.2011 Johdatus akateemisiin opintoihin Tietotekniikkakeskuksen palvelut ja opiskelijan tietoturva Tietotekniikkakeskuksen palveluista Tietotekniikkakeskus

Lisätiedot

Diplomityöseminaari

Diplomityöseminaari Nimi: Diplomityön aihe: Network Based Intrusion Detection in Corporate Network Valvoja: Prof. Seppo J. Halme Ohjaaja: DI Leo Lähteenmäki Sisällysluettelo Johdanto Hyökkäystekniikat ja työkalut Tunkeutumisen

Lisätiedot

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella

SwingControl-valvontayksikön tietojen lukeminen Jeven Flow -sovelluksella SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Tuotekuvaus ja yhdistäminen 2 Yhteys-sivu 3 Sisäisen verkon asennukset 5 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet SIVU 2 TUOTEKUVAUS Jeven Flow -sovelluksella voidaan ottaa

Lisätiedot

Arena-koulutus Sisäänkirjautuminen ja omat sivut. Noora Muurimäki Outi Syväniemi Leila Virta

Arena-koulutus Sisäänkirjautuminen ja omat sivut. Noora Muurimäki Outi Syväniemi Leila Virta Arena-koulutus Sisäänkirjautuminen ja omat sivut Noora Muurimäki Outi Syväniemi Leila Virta 1 Sisäänkirjautuminen ja omat sivut osio: Eri kirjautumistavat verkkokirjastoon, unohtuneet käyttäjätunnukset

Lisätiedot

Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje

Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje 1 (11) Inteno DG201R1 / EG500(R1) modeemi - päivitysohje Tätä ohjetta tai sen osaa ei saa kopioida tai välittää missään muodossa ilman DNA Oy:n kirjallista suostumusta. Tavaramerkit ja Inteno ovat Inteno

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje Mac Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai sähköiseen

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2013

Tietoverkkojen turvallisuus. Tuomas Aura T Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2013 Tietoverkkojen turvallisuus Tuomas Aura T-110.2100 Johdatus tietoliikenteeseen kevät 2013 Luennon sisältö 1. Palomuurit ja rajavalvonta NAT palomuurina Tilaton, tilallinen ja sovellustason palomuuri Virtuaaliverkkoyhteys

Lisätiedot

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa

Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Turvallinen etäkäyttö Aaltoyliopistossa Diplomityöseminaari Ville Pursiainen Aalto-yliopiston tietotekniikkapalvelut Valvoja: Prof Patric Östergård, Ohjaajat: DI Jari Kotomäki, DI Tommi Saranpää 7.10.2016

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä

Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä 3.3.2017 Kokeile uutta Celianetiä testiympäristössä 1 Aiheet 1. Yleistä 2. Avaa sivu ja kirjaudu sisään 3. Luo itsellesi omat tunnukset 4. Kirjaudu omilla tunnuksillasi 5. Rekisteröi uusi asiakas 6. Katso

Lisätiedot

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään

Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Yleinen ohjeistus Linux-tehtävään Sinulle on toimitettu valmiiksi asennettu HYPER-V ympäristö. Muista myös nimetä palvelimet oikein! Yleiset ohjeet: Jollei muuten ohjeisteta, käytä oletussalasanaa Qwerty7

Lisätiedot

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO

moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO moodle-opiskelijan opas AD-tunnuksien käyttäjille SISÄLLYSLUETTELO 1 Kirjautuminen moodleen...1 2 Kirjautuminen ulos...2 3 Salasanan vaihtaminen...2 4 Oman kuvan lisääminen moodleen...2 5 Uutiset ja keskustelualueet...4

Lisätiedot

Tietoturvan perusteet - Syksy 2005. SSH salattu yhteys & autentikointi. Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S)

Tietoturvan perusteet - Syksy 2005. SSH salattu yhteys & autentikointi. Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S) Tietoturvan perusteet - Syksy 2005 SSH salattu yhteys & autentikointi Tekijät: Antti Huhtala & Asko Ikävalko (TP02S) Yleistä SSH-1 vuonna 1995 (by. Tatu Ylönen) Korvaa suojaamattomat yhteydentottotavat

Lisätiedot

Palvelunestohyökkäykset. Abuse-seminaari Sisältö

Palvelunestohyökkäykset. Abuse-seminaari Sisältö Palvelunestohyökkäykset Abuse-seminaari 2009 Kauto Huopio Vanhempi tietoturva-asiantuntija CERT-FI Sisältö Havaintoja nykytilanteesta Hyökkäysmenetelmistä Havaintoja uusimmista tapauksista Varautuminen

Lisätiedot

TW-LTE REITITIN: INTERNET-YHTEYKSIEN KAISTANJAKO

TW-LTE REITITIN: INTERNET-YHTEYKSIEN KAISTANJAKO TW-LTE REITITIN: INTERNET-YHTEYKSIEN KAISTANJAKO Käyttötarkoitus: Toiminne jakaa useamman liittymän kaistaa usealle käyttäjälle samanaikaisesti. Näin ollen, kun käytössä on useampi kaista, voidaan käyttää

Lisätiedot

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP

3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3. Laajakaistaliittymän asetukset / Windows XP 3.1 Laajakaistaliittymän asetusten tarkistus / Windows XP Seuraavien ohjeiden avulla tarkistat Windows XP -käyttöjärjestelmien asetukset ja luot Internet-yhteyden.

Lisätiedot

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE

AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE AVOIMEN YLIOPISTON MOODLE-OPAS OPISKELIJALLE OHJEITA MOODLEN KÄYTTÖÖN Moodle on avoimeen lähdekoodiin perustuva verkko-oppimisympäristö. Omalta Moodlealueeltasi löydät kurssin materiaalit, tehtävät, uutiset/tiedotteet,

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

Verkkoinformaation välittämiseen isäntäkoneiden ja reitittimien välillä

Verkkoinformaation välittämiseen isäntäkoneiden ja reitittimien välillä 3. IP-kerroksen muita protokollia ja mekanismeja ICMP (Internet Control Message Protocol) ARP (Address Resolution Protocol) DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) CIDR (Classless InterDomain Routing)

Lisätiedot

EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT

EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT EASY PILVEN Myynnin opas - Storage IT EASY Pilvi EASY Tiedostopalvelin: Tiedostojen tallennukseen ja jakamiseen soveltuva monipuolinen järjestelmä EASY Pilvipalvelin: Täysiverinen, skaalautuva käyttöjärjestelmän

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot. Competitor Name Summary Form Skill Number 205 Skill Tietokoneet ja verkot ing Scheme Lock 24-04-2012 14:06:21 Final Lock 26-04-2012 13:05:53 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C

Lisätiedot

Vapaat ohjelmat matkalla

Vapaat ohjelmat matkalla Vapaat ohjelmat matkalla Arto Teräs Finnish Linux User Group FLUG ry Teemailta Helsinki, 24.5.2010 Kalvo 1(14) Tietotekniikka (loma)matkalla Eihän lomalla tarvitse koskea tietokoneisiin.

Lisätiedot

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows

Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Loppukäyttäjän ohje Asennus- ja käyttöohje - Windows Fujitsun mpollux DigiSign Client on kortinlukijaohjelmisto, jonka avulla voit kirjautua luotettavasti ja turvallisesti organisaation tietoverkkoon tai

Lisätiedot

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet

Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Langattoman kotiverkon mahdollisuudet Tietoisku 5.4.2016 mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Lataa tietoiskun materiaali netistä, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietoverkot

Lisätiedot

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden suojaus

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden suojaus Tietokoneiden ja mobiililaitteiden suojaus mikko.kaariainen@opisto.hel.fi 4.10.2016 Lataa luennon materiaali, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Haittaohjelmat (malware) Virukset,

Lisätiedot

TW- EAV510: GRE- OHJEISTUS

TW- EAV510: GRE- OHJEISTUS TWEAV510: GREOHJEISTUS GREyhteys kahden laitteen välille HUOM! Jos yhteyttä käytetään 3G/4G/LTEverkon yli, pitää käytössä olla operaattorilta julkiset IPosoitteet (esimerkiksi Soneran opengatepalvelu)

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä

Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Kuopion yliopisto / Tike / Pekka Ruippo 1 Kysymyksiä ja vastauksia Outlook 2007:stä Miten saan Outlookissa vastausviesteihin vanhan viestin tunnisteeksi > -merkin? Miten saan selville viestin lähettäjän

Lisätiedot

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla

Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla 02/2016, ed. 5 KÄYTTÖOHJE Gree Smart -sovelluksen (WiFi) asennus- ja käyttöohje: Hansol-sarjan ilmalämpöpumput WiFi-ominaisuuksilla Maahantuoja: Tiilenlyöjänkuja 9 A 01720 Vantaa www.scanvarm.fi Kiitos

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

Verkkoliikennettä Java[ssa lla] Jouni Smed

Verkkoliikennettä Java[ssa lla] Jouni Smed Verkkoliikennettä Java[ssa lla] Jouni Smed 9.2.2001 1 Perusteita 1 (2) tarvittavat luokat paketissa MDYDQHW IP-osoitteita käsitellään,qhw$gguhvv-olioina luonti (huom. ei konstruktoria):,qhw$gguhvvdggu,qhw$gguhvvjhw%\1dphdgguhvv

Lisätiedot

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta

- Valitaan kohta Asetukset / NAT / Ohjelmallinen palvelin - Seuraavassa esimerkki asetuksista: valitaan käytössä oleva ohjelmistorajapinta TW-EAV510: VALVONTAKAMERAN KYTKEMINEN VERKKOON OPERAATTORIN IP-OSOITE - Jotta valvontakameran käyttöä varten saadaan avattua tarvittavat portit, pitää operaattorilta saada julkinen IP-osoite, jotta kaikki

Lisätiedot

Internet Protocol version 6. IPv6

Internet Protocol version 6. IPv6 Internet Protocol version 6 IPv6 IPv6 Osoiteavaruus 32-bittisestä 128-bittiseksi Otsikkokentässä vähemmän kenttiä Lisäominaisuuksien määritteleminen mahdollista Pakettien salaus ja autentikointi mahdollista

Lisätiedot

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server.

Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. PIKA-ALOITUSOPAS Fiscal INFO TV -ohjelmisto koostuu kolmesta yksittäisestä ohjelmasta, Fiscal Media Player, Fiscal Media Manager ja Fiscal Media Server. Fiscal Media Manager -ohjelmalla tehdään kalenteri,

Lisätiedot

Liikkuvien isäntäkoneiden reititys

Liikkuvien isäntäkoneiden reititys Mobile IP IP-reititys IP-osoitteen perusteella koneen osoite riippuu verkosta, jossa kone sijaitsee kun kone siirtyy toiseen verkkoon tilapäisesti, osoite ei ole enää voimassa koneelle uusi osoite tässä

Lisätiedot

Valokaistan jäsenasiakkaan verkkolaitteiden asennus

Valokaistan jäsenasiakkaan verkkolaitteiden asennus Valokaistan jäsenasiakkaan verkkolaitteiden asennus Liittymän mukana saat: Telco Gateway 232 valokuitukytkin / päätelaite Planet XRT-401D palomuurilaite / jakokytkin välikuitukaapeli (keltainen) valokuitupaneelin

Lisätiedot

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION

Salasanojen hallinta. Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Salasanojen hallinta Salasanojen hallintaopas RESTAURANT ENTERPRISE SOLUTION Restaurant Enterprise Solution Asiakirjan tarkoitus Tämä asiakirja kertoo tarvittavat säännöt kuinka hallinnoida RES salasanoja

Lisätiedot

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm qwertyuiopasdfghjklzxcvbnm OMA KOTIKANSIO PUNOMO.FI- PALVELIMELLA TEEITSE-SIVUSTO 4.8.2013 Pirjo Sinervo qwertyuiopasdfghjklzxc Sisällys OMAN KOTIKANSION HALLINTA... 1 YLEISTÄ KOTIKANSIOSTA... 1 TYÖTAPAVIHJE... 2 MATERIAALIN LATAAMINEN

Lisätiedot

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ

TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ aaro.leikari@hotmail.com TIETOKONE JA TIETOVERKOT TYÖVÄLINEENÄ 25.01.2016 SISÄLLYS 1. Käyttöjärjestelmän asentaminen... 1 1.1 Windowsin asettamia laitteistovaatimuksia... 1 1.2 Windowsin asentaminen...

Lisätiedot

Maarit Pirttijärvi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö

Maarit Pirttijärvi Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö Verkkokonsulttipäivä 28.11.2011 Maarit Pirttijärvi j Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Lapin toimintayksikkö www.sosiaalijaterveyspalvelut.fi Virtuaalisen sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen käyttäjät

Lisätiedot

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut

Järjestelmän asetukset. Asetustiedostojen muokkaaminen. Pääkäyttäjä eli root. Järjestelmänhallinnan työkalut Järjestelmän asetukset Järjestelmänhallinnan työkalut Ubuntussa järjestelmän hallintaan ja asetusten muokkaamiseen tarkoitetut ohjelmat on koottu Järjestelmä-valikon alle Asetukset- ja Ylläpito -alavalikoista

Lisätiedot

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille

L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille TW- LTE- REITITIN: L2TP LAN to LAN - yhteys kahden laitteen välille Esimerkissä on käytetty kahta TW- LTE reititintä L2TP LAN to LAN - yhteydellä voidaan luoda VPN- verkko, jossa liikenne on sallittu molempiin

Lisätiedot

Introduction to exterior routing

Introduction to exterior routing Introduction to exterior routing CIDR-1 Autonomous Systems AS - Autonomous System on Internetin hallinnollinen alue, eli osa verkosta, jolla on yksi omistaja. AS:lla käytössä on yleensä yksi (sisäinen)

Lisätiedot

3. Kuljetuskerros 3.1. Kuljetuspalvelu

3. Kuljetuskerros 3.1. Kuljetuspalvelu End- to- end 3. Kuljetuskerros 3.1. Kuljetuspalvelu prosessilta prosessille looginen yhteys portti verkkokerros koneelta koneelle IP-osoite peittää verkkokerroksen puutteet jos verkkopalvelu ei ole riittävän

Lisätiedot

Worldpress ohje. Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen

Worldpress ohje. Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen Worldpress ohje Artikkelin kirjoittaminen, päivittäminen, kuvan, linkin, lomakkeen ja Google-kalenterimerkkinnän lisääminen Kun päivität sivuja, kirjaudu omalla salasanalla ja lisäksi jäsenten yhteisellä

Lisätiedot

Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset

Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset Opus Internet ajanvaraus Opus Online Client Web asetukset Sisältö Opus Online Client...3 Web asetukset...3 Vastaanotot...3 Ryhmät... 4 Hoitohenkilöt...5 Luo aliverkkotunnus... 6 Mukauttaminen... 7 Yleiset

Lisätiedot

Action Request System

Action Request System Action Request System Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet seminaari HELSINGIN YLIOPISTO Tietojenkäsittelytieteen laitos 25.10.2000 Action Request System (ARS) Manu Karjalainen Ohjelmistotuotantovälineet

Lisätiedot

Introduction to exterior routing. Autonomous Systems

Introduction to exterior routing. Autonomous Systems Introduction to exterior routing CIDR1 Autonomous Systems AS Autonomous System on Internetin hallinnollinen alue, eli osa verkosta, jolla on yksi omistaja. AS:lla käytössä on yleensä yksi (sisäinen) reititysprotokolla,

Lisätiedot

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1

Aditro Tikon ostolaskujen käsittely versio SP1 Toukokuu 2012 1 (8) Aditro versio 6.1.2 SP1 Päivitysohje Toukokuu 2012 2 (8) Sisällysluettelo 1. Tehtävät ennen versiopäivitystä... 3 1.1. Ohjelmistomuutosten luku... 3 1.2. Application Pool Identity...

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

Introduction to exterior routing

Introduction to exterior routing Introduction to exterior routing CIDR-1 Autonomous Systems AS Autonomous System on Internetin hallinnollinen alue, eli osa verkosta, jolla on yksi omistaja. AS:lla käytössä on yleensä yksi (sisäinen) reititysprotokolla,

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun

SÄHKÖPOSTIOHJE. Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun SÄHKÖPOSTIOHJE Opiskelijoiden Office 365 for Education -palveluun 1 Ohjeen nimi Vastuuhenkilö Sähköpostiohje Järjestelmäasiantuntija Pekka Patrikka Voimaantulo 15.08.2013 Muutettu viimeksi 16.08.2013 Tarkistettu

Lisätiedot

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö

Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö 24.11.15 rev. 2 Ohjelmistopohjaisen lisenssin käyttö Yleistä Mastercam on käyttänyt aina suojauspalikkaan sidottuja lisenssejä. Ne ovat suhteellisen helppokäyttöisiä ja lisenssin siirtämiseen ei tarvita

Lisätiedot

1 Kytke ADSL-kaapeli ADSL-linjaliitäntään I.

1 Kytke ADSL-kaapeli ADSL-linjaliitäntään I. Tuotetiedot A B C D E F G H I J K L M N O P A: Virtavalo B: LAN-portti -valo C: LAN-portti -valo D: LAN-portti -valo E: LAN-portti 4 -valo F: ADSL-datavalo G: ADSL-liitäntävalo H: Modeemin valmiusvalo

Lisätiedot

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle

Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Peltotuki Pron Lohkotietopankkimoduli tärkkelysperunalle Versio 2008.1 15.10.2008 ohje 15.10.2008 Asennus, käyttöönotto ja päätoiminnot Ohjelmiston tarkoitus Ohjelmiston tarkoitus on yhdistää Peltotuki

Lisätiedot

Siemens Webserver OZW672

Siemens Webserver OZW672 Siemens Webserver OZW67 Climatix IC pilvipalvelu Kytke laite lämpöpumpun ohjaimeen Kytke laite verkkopiuhalla internetiin Mene nettiselaimella Climatix IC palveluun Luo käyttäjätili ja rekisteröi laite

Lisätiedot

Nimi: Op.numero: Yritän arvosanan korotusta, olen läpäissyt IVT:n tentin

Nimi: Op.numero: Yritän arvosanan korotusta, olen läpäissyt IVT:n tentin 1 8304500 Tietoliikenneverkkojen perusteet Tentti 22102003 /OA&JH Nimi: Opnumero: HUOM! Merkitse alle ajankohdat (esim kesä 2002), mikäli olet suorittanut osuuksia kurssille 83450 Internetin verkkotekniikat,

Lisätiedot

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje

Tuplaturvan tilaus ja asennusohje Tuplaturvan tilaus ja asennusohje 1. Kirjaudu lähiverkkokauppaan omilla tunnuksillasi tai luo itsellesi käyttäjätunnus rekisteröitymällä Lähiverkkokaupan käyttäjäksi. a. Käyttäjätunnus on aina sähköpostiosoitteesi.

Lisätiedot

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset

L models. Käyttöohje. Ryhmä Rajoitteiset Teknillinen korkeakoulu T-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Lineaaristen rajoitteiden tyydyttämistehtävän ratkaisija L models Käyttöohje Ryhmä Rajoitteiset Versio Päivämäärä Tekijä Muutokset 0.1

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

Zimbran käyttöohje

Zimbran käyttöohje Zimbran käyttöohje ZIMBRAN KÄYTTÖOHJE 2 Sisältö 1 ZIMBRA LYHYESTI... 3 2 EDELLEENLÄHETYKSEN KYTKENTÄ... 3 3 LOMAVASTAAJA... 4 4 POSTIN SUODATTIMET... 5 5 ALLEKIRJOITUKSET... 6 6 OSOITEKIRJAN HALLINTA...

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden tietoturva

Tietokoneiden ja mobiililaitteiden tietoturva Tietokoneiden ja mobiililaitteiden tietoturva mikko.kaariainen@opisto.hel.fi 8.3.2016 Lataa luennon materiaali, kirjoita osoite selaimen osoitelokeroon: opi.opisto.hel.fi/mikko Tietokoneen suojaus Palomuuri

Lisätiedot

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle Valvojan ohje Nämä ohjeet koskevat koetilanteen valvontaa. Ennen koetilaisuuden alkua koetila ja kokelaiden suorituspaikat on valmisteltu lukioihin rehtoreille lähetettyjen ohjeiden mukaisesti. Koetilaan

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

Kuljetus- ja sovelluskerroksen tietoturvaratkaisut. Transport Layer Security (TLS) TLS:n suojaama sähköposti

Kuljetus- ja sovelluskerroksen tietoturvaratkaisut. Transport Layer Security (TLS) TLS:n suojaama sähköposti Kuljetus- ja sovelluskerroksen tietoturvaratkaisut Transport Layer Security (TLS) ja Secure Shell (SSH) TLS Internet 1 2 Transport Layer Security (TLS) Sopii monenlaisille sovellusprotokollille, esim HTTP

Lisätiedot

Aloita valitsemalla aineistosiirron tapa, Classic tai Light.

Aloita valitsemalla aineistosiirron tapa, Classic tai Light. BUSINESS ONLINE, AINEISTOSIIRTO CLASSIC AINEISTON LÄHETYS Voimassa 30.6.2016 Aineistosiirtopalvelulla lähetät ja vastaanotat maksuliikeaineistot eräsiirtona, joka tehostaa yrityksesi maksuliikkeen prosesseja.

Lisätiedot

Siltojen haitat. Yleisesti edut selvästi suuremmat kuin haitat 2/19/2003 79. Kytkin (switch) Erittäin suorituskykyisiä, moniporttisia siltoja

Siltojen haitat. Yleisesti edut selvästi suuremmat kuin haitat 2/19/2003 79. Kytkin (switch) Erittäin suorituskykyisiä, moniporttisia siltoja Siltojen haitat sillat puskuroivat ja aiheuttavat viivettä ei vuonsäätelyä => sillan kapasiteetti voi ylittyä kehysrakenteen muuttaminen => virheitä jää havaitsematta Yleisesti edut selvästi suuremmat

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT

TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT 1(5) TIETOJÄRJESTELMIEN KÄYTTÖSÄÄNNÖT YT-neuvosto hyväksynyt 21.11.2007 Vahvistanut: kuntayhtymän johtaja Pentti Leipälä 4.1.2008 1. SÄÄNTÖJEN TARKOITUS 1 2. KÄYTÖN PERIAATTEET

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ DC5700 MICROTOWER PC http://fi.yourpdfguides.com/dref/863340

Käyttöoppaasi. HP COMPAQ DC5700 MICROTOWER PC http://fi.yourpdfguides.com/dref/863340 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle HP COMPAQ DC5700 MICROTOWER PC. Löydät kysymyksiisi vastaukset HP COMPAQ DC5700 MICROTOWER PC käyttöoppaasta

Lisätiedot

Yrityspalvelujärjestelmä

Yrityspalvelujärjestelmä Yrityspalvelujärjestelmä Voit tehdä tyylikkäät nettisivut yrityksellesi YPJ:n sivueditorilla. Sivueditorin avulla on helppoa päivittää ittää ja ylläpitää sivuja silloin, i kun sinulle parhaiten sopii.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEISTUS ASUKKAALLE

KÄYTTÖOHJEISTUS ASUKKAALLE KÄYTTÖOHJEISTUS ASUKKAALLE on asuinkiinteistön käyttöön suunniteltu kosketustauluratkaisu joka sisältää kerrostalorapussa nimitaulun, ilmoitustaulun ja yhteisten tilojen varauskalenterit. Kodinportin käyttäjillä

Lisätiedot

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0

Sähköpostitilin käyttöönotto. Versio 2.0 Sähköpostitilin käyttöönotto Versio 2.0 Sivu 1 / 10 Jarno Parkkinen jarno@atflow.fi 1 Johdanto... 2 2 Thunderbird ohjelman lataus ja asennus... 3 3 Sähköpostitilin lisääminen ja käyttöönotto... 4 3.1 Tietojen

Lisätiedot

Lapin yliopiston sähköpostisäännöt

Lapin yliopiston sähköpostisäännöt Tietohallinto Tietoturva, sääntö 13.5.2016 Julkinen Lapin yliopiston sähköpostisäännöt Versio Pvm Muutokset Henkilö 1.0 13.05.2016 Dokumentti luotu Esa Mätäsaho 1.0 13.05.2016 Käsitelty yhteistoimintaneuvostossa

Lisätiedot

Johdatus ohjelmointiin

Johdatus ohjelmointiin Johdatus ohjelmointiin EXAM tentin liitetiedostojen lataaminen, käyttäminen ja palauttaminen Kerro mahdolliset puutteet tai parannusehdotukset: pietari.heino@tut.fi Tällä sivulla on selitetty lyhyesti

Lisätiedot

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet

Lahden Teho-Opetus Oy. Opetusohjelmien Palvelinohjelma. Käyttö- ja asennusohjeet Lahden Teho-Opetus Oy Opetusohjelmien Palvelinohjelma Käyttö- ja asennusohjeet YLEISTÄ Lahden Teho-Opetus Oy:n opetusohjelmia voidaan nyt käyttää verkon välityksellä siten, että itse opetusohjelma asennetaan

Lisätiedot

AirPrint-opas. Tämä opas on tarkoitettu mustesuihkumalleille. Versio B FIN

AirPrint-opas. Tämä opas on tarkoitettu mustesuihkumalleille. Versio B FIN AirPrint-opas Tämä opas on tarkoitettu mustesuihkumalleille. Versio B FIN Soveltuvat mallit Tämä käyttöopas koskee seuraavia malleja: DCP-J40DW, MFC-J430DW/J440DW/J450DW/J460DW/J470DW Kuvakkeiden selitykset

Lisätiedot

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO

SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO PELAAJASIIRTOJEN OHJE VERSIO 1.7. PÄIVITETTY 31.5.2016 s. 1 SALIBANDYN PALVELUSIVUSTO - ohje pelaajasiirron tekemiseen. Tässä ohjeessa ei opasteta mistä seuran tunnuksen ja salasanan Palvelusivustolle

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot