Ajankohtaista elintarvikekontaktimateriaaleista

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ajankohtaista elintarvikekontaktimateriaaleista"

Transkriptio

1 Ajankohtaista elintarvikekontaktimateriaaleista Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät Rovaniemi Kouvola

2 Luennon aiheet - Bambuiset muovituotteet - Mehiläisvahaa sisältävät kontaktimateriaalit - Valvontateeman Kontaktimateriaalien maahantuojien ja tukkujakelijoiden tarkastukset alustavia tuloksia - Kontaktimateriaaliasiat Ruokaviraston internet-sivuilla

3 Bambukuitua tai muuta kasvikuitua sisältävät muovituotteet Mistä on kyse? - Markkinoilla on nykyään paljon erilaisia bambukuitua tai jauhoa tai muita kasvikuituja sisältäviä muovituotteita. Useimmiten kasvikuitua on täyteaineena melamiinihartsissa. - Niitä ei ole tunnistettu rajoilla muovituotteiksi, koska niiden nimi ja muut pakkausmerkinnät ovat olleet harhaanjohtavia. Niitä ei ole sen vuoksi valvottu EUasetuksen 284/2011 vaatimusten mukaisesti. - Bambukuitua tai muita kasvikuituja (esim. olki, kahvinpurut) ei ole hyväksytty EU:n muoviasetuksen 10/2011 hyväksyttyjen aineiden listalle (liite I) ja siten tuotteet eivät ole muoviasetuksen eivätkä siten kehysasetuksen 1935/2004 vaatimusten mukaisia. - Ne eivät kuitenkaan välttämättä ole ihmisen terveydelle haitallisia, koska puhdas bambujauho on turvallista. - Pelkästään bambusta valmistetut kontaktimateriaalit, jotka eivät sisällä muovia, ovat vaatimustenmukaisia.

4 Bambuastiat vai bambujauhoa sisältävät melamiiniastiat

5 Bambukuitua sisältävät muovituotteet Mistä on kyse? - Tuotteissa on ollut paljon myös turvallisuusongelmia, mm. formaldehydin ja melamiinin raja-arvojen ylityksiä. Myös raskasmetallit saattavat olla ongelmana. - Bambujauho, jota on käytetty ei aina ole ollut puhdasta tai tuotteiden valmistusprosessi ei ole ollut hallittu. - Tuotteet valmistetaan usein kolmansissa maissa, mikä aiheuttaa epävarmuutta materiaalin alkuperän ja puhtauden suhteen sekä asiakirjojen ja tutkimusten luotettavuudelle. - RASFF-ilmoituksia bambuisista muovituotteista on tehty n. 20 viimeisen kahden vuoden aikana. - Yksi iso ongelma on ollut myös markkinoinnin ja pakkausmerkintöjen harhaanjohtavuus. Niitä on myyty biohajoavina, 100 % bambuna, luonnollisena vaihtoehtona muoville jne.

6 Bambukuitua sisältävät muovituotteet EU-komissio on julkaissut keskustelumuistion bambukuitua sisältävistä muovituotteista kesäkuussa 2019: Komissio on antanut mandaatin Efsalle selvittää muoviasetuksen hyväksyttyjen aineiden listalla olevan puujauheen määritelmää ja voitaisiinko bambujauho sisällyttää siihen. Ruokaviraston sivuilla on kysymyksiä ja vastauksia bambujauhoa sisältävistä muovituotteista.

7 Bambukuitua sisältävät muovituotteet Mitä näistä tuotteista tulee huomioida valvonnassa? Bambukuitua tai jauhoa sisältäviä kontaktimateriaaleja ei suositella maahantuotavaksi Jo markkinoilla olevien tuotteiden osalta on tarkastettava, että niiden markkinointi ei ole harhaanjohtavaa ja että tuotteista on saatavilla luotettavat tutkimustulokset formaldehydin ja tarvittaessa melamiinin osalta. Jos puutteita havaitaan em. asioissa, on siihen puututtava valvonnassa: Jos ei ole saatavilla tutkimustuloksia formaldehydin ja melamiinin siirtymästä tai tutkimustulokset osoittavat näiden aineiden osalta migraatioraja-arvojen ylityksiä, toimijan tulee lopettaa myynti ja tarvittaessa ryhtyä takaisinvetoon ja tiedottamiseen. Harhaanjohtava markkinointi on lopetettava. Tarvittaessa voidaan määrätä tuotteiden pakkausmerkinnät ja markkinointi muutettavaksi.

8 Mehiläisvahaa sisältävät kontaktimateriaalit Mistä on kyse? Erilaiset mehiläisvahasta valmistetut pakkausmateriaalit, erityisesti mehiläisvahakääreet ovat kasvattaneet viime aikoina suosiotaan. Mehiläisvahakääre on puuvillakangas, jonka pintaan on laitettu mehiläisvahaa. Kangas voi olla painamaton tai painettu. Markkinoilla on sekä Suomalaisten mehiläistarhaajien mehiläisvahasta valmistettuja kääreitä että ulkomaisesta mehiläisvahasta valmistettuja kääreitä. Netissä on myös ohjeita kuluttajille, jotka haluavat valmistaa kääreitä itse. Kääreitä käytetään erilaisten elintarvikkeiden suojaamiseen.

9 Mehiläisvahaa sisältävät kontaktimateriaalit Mitä näistä tuotteista tulee huomioida valvonnassa? Tutkimuksilla voi olla vaikea osoittaa tuotteen turvallisuutta, koska mehiläisvahakääre kestää heikosti erilaisia testiaineita ja saattaa liueta kokonaan niihin. Näin ollen yksittäisen ainesosan tunnistaminen saattaa olla hankalaa testiaineesta. Vähintään aistinvaraisesti tulee kuitenkin tutkia sekä myös kansallisen raskasmetallipäätöksen 268/1992 (KTM) mukaan. Koostumustietojen mukaan muita mahdollisia tutkimuksia vaativia aineita voivat olla mm. kasvinsuojeluaineet ja mineraaliöljyt sekä kankaan painamisessa käytettävien painovärien siirtyminen. Asiakirjoilla tulee osoittaa mehiläisvahan kemiallinen puhtaus. Mahdollisia kontaminaatiolähteitä voivat olla mm. Kasvinsuojeluainejäämät (mm. Kumafossi, Bromopropylaatti, tau-fluvalinaatti, pp-ddt, Progargit, symiatsoli, Amiraz, Atsotsistrobiini) Mehiläisvahan joukkoon tahallisesti lisätyt aineet kuten esim. parafiiniöljy, joka sisältää mineraaliöljyjä (MOSH ja MOAH).

10 Mehiläisvahaa sisältävät kontaktimateriaalit Mitä näistä tuotteista tulee huomioida valvonnassa? Pinnoitettavan kankaan osalta tulevat huomioitavaksi kankaan käsittelyaineiden jäämät, kankaan pesussa käytettävien pesuaineiden jäämät ja kankaan painannassa käytettävien painovärien turvallisuus. Kääreen valmistajan tulee varmistaa tuotteen turvallisuus hyvillä tuotantotavoilla (laadunhallintajärjestelmä, EUasetus 2023/2006) Mehiläisvahakääreiden pakkausmerkinnät tulee tarkastaa. Pakkausmerkinnöillä ohjataan kuluttajaa käyttämään kääreitä oikein (esim. kääreen pesu, kosketukseen soveltuvat elintarvikkeet ja niiden ominaisuudet, lämpötila). Mehiläisvahakääreiden hygienia käytössä saattaa muodostua ongelmaksi Mehiläisvahakääreille tulee laatia vaatimustenmukaisuusilmoitus yritysten väliseen kaupankäyntiin vastaavasti kuin muillekin kontaktimateriaaleille.

11 Mehiläisvahaa sisältävät kontaktimateriaalit Ruokaviraston sivuilla on kysymyksiä ja vastauksia mehiläisvahaa sisältävistä kontaktimateriaaleista:

12 Maahantuojien ja tukkujakelijoiden tarkastukset valvontateema Tarkastusta raportoitu Webropolilla, 10 valvontayksikön alueella, 14 tarkastajaa tehnyt tarkastuksen Maahantuontia 60 %:lla ja jakelua 84%:lla Maahantuontia 20 EU-maasta ja 11 kolmasmaasta (Thaimaa, Taiwan, Intia, Kiina, Vietnam, Turkki, USA, Bangladesh, Venäjä, Malesia ja Etelä-Afrikka) Kontaktimateriaaleista edustettuna aktiiviset ja älykkäät materiaalit, liimat, keramiikka, korkki, kumi, lasi, metallit ja metalliseokset (64%), paperi- ja kartonki (68%), muovit (88%), regeneroitu selluloosa, silikonit, tekstiilit, lakat ja pinnoitteet, vahat ja puu. Pikkulapsille tarkoitettuja kontaktimateriaaleja oli valikoimissaan 63 %:lla, vientiä 50 %:lla, kierrätysmateriaaleja 25 %:lla. Toiminnan laajuus tarkastetuilla yrityksillä: Liikevaihto < 2 milj. /vuosi - 44 % Henkilöstön määrä < 15 kpl 56 % Tuotantomäärä > 1000 kpl tai > 1 milj. kg/vuosi 44 % Tuotantotilojen pinta-ala > 500 m 2 56%

13 Maahantuojien ja tukkujakelijoiden valvontateema TARKASTUSTEN TULOKSET ARVIOINTI A-D Yleiset tiedot GMP-laadunhallintajärjestelmässä A 10kpl, B 10 kpl ja C 5 kpl 80 %:lla (20 kpl) toimijoista oli GMP laadunhallintajärjestelmä 76 % (19 kpl) toimijoista oli tietoinen kontaktimateriaaleja koskevasta lainsäädännöstä Maahantuotavien tuotteiden koostumuksen hallinta A 15 kpl, B 7 kpl, C 3 kpl Maahantuotavien tuotteiden tutkimukset A 16 kpl, B 5 kpl, C 3 kpl, D 1 kpl Vaatimustenmukaisuusilmoitukset asiakkaille A 12 kpl, B 10 kpl, C 2 kpl, D 1 kpl 68%:ssa (17 kpl) yrityksistä löytyi vaatimustenmukaisuusilmoitukset kaikille kontaktimateriaaleille, vain 12 %:lle (3 kpl) ei löytynyt lainkaan 48%:ssa (12 kpl)vaatimustenmukaisuusilmoituksia oli vain osittain riittävät tiedot kontaktimateriaalista 36 %:ssa (9 kpl) oli vain osittain riittävät perustelut turvallisuudelle, 12 %:ssa (3 kpl) ei ollut lainkaan perusteluja 28 %:ssa (7 kpl) vain osittain riittävät tiedot käyttötarkoituksesta ja käytön rajoituksista, 16 %:ssa (4 kpl) ei ollut lainkaan ko. tietoja

14 Maahantuojien ja tukkujakelijoiden valvontateema TARKASTUSTEN TULOKSET ARVIOINTI A-D Kontaktimateriaalien merkinnät A 20 kpl, B 3 kpl, C 2 kpl Jäljitettävyys A 20 kpl, B 5 kpl Käsittelymenetelmät ja prosessit A 18 kpl, B 2 kpl, C 5 kpl Bambujauhetta sisältäviä muovituotteita oli 3 yrityksellä Yhdelle kolmesta tuotteista oli saatavilla vaatimustenmukaisuusilmoitus Yhdestäkään tuotteesta ei ollut saatavilla tutkimustuloksia, jotka olisivat osoittaneet, että muoviasetuksen 10/2011 ( ja 284/2011, jos tuotteen alkuperä on Kiina tai Hongkong) migraatioraja-arvot alittuvat formaldehydin ja tarvittaessa melamiinin osalta. Yhdessä kolmesta tuotteista tuotteiden markkinointi todettiin harhaan johtavaksi.

15 Maahantuojien ja tukkujakelijoiden valvontateema Lähtökohta valvontateemalle oli: Ruokavirastoon tulee paljon kysymyksiä maahantuojilta ja maahantuojien valvonnasta valvojilta Maahantuojilla paljon tietämättömyyttä lainsäädännön vaatimuksista ja velvoitteista. Valvotaa tehtiin vain pienessä määrässä yrityksiä päätelmien tekeminen luotettavasti epävarmaa Kehotus annettiin 5 tarkastuksessa - Tarkastusten sanallisten arviointien perusteella kehotuksen antaminen olisi ollut paikallaan useammassa tapauksessa. Osallistuminen valvontateemaan jäi valitettavan vähäiseksi Kiitos kaikille osallistujille!

16 Kontaktimateriaalit Ruokaviraston nettisivuilla Linkki sivuille:

17 Vaatimustenmukaisuusilmoituksen laatimiseen työkalu/ohjeet Kontaktimateriaalisivuja kannattaa hyödyntää toimijoiden ohjauksessa!

18 Kiitos!

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIT. Merja Virtanen

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIT. Merja Virtanen ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIT Merja Virtanen MITÄ OVAT KONTAKTIMATERIAALIT? Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, Merja Virtanen, ympäristöterveydenhuolto 2014 2 MITÄ OVAT KONTAKTIMATERIAALIT? EU-asetuksessa

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2012

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2012 LOMAKE B (1/) ELTU 01 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 01 Kunta/Kuntayhtymä: Valvontakohde Valvontatiedot Toimenpiteiden syyt ALKUTUOTANTOPAIKAT JA LAI- TOKSET E1 Alkutuotanto (entisen hygienialain

Lisätiedot

elintarvikekontaktimateriaalien turvallisuus -MATERIAALIEN VALMISTUS

elintarvikekontaktimateriaalien turvallisuus -MATERIAALIEN VALMISTUS elintarvikekontaktimateriaalien turvallisuus -MATERIAALIEN VALMISTUS Ajankohtaista elintarvikevalvonnasta ISAVI, Kuopio 25.3.2014 Ylitarkastaja Pirkko Kostamo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira PAKKAUS-

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2012

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2012 LOMAKE B (1/) ELTU 01 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 01 Kunta/Kuntayhtym: kohde tiedot Toimenpiteiden syyt ALKUTUOTANTOPAIKAT JA LAITOKSET (entisen hygienialain mukaiset ) E1 Alkutuotanto

Lisätiedot

KONTAKTIMATERIAALIHANKKEESTA ESILLE NOUSSUTTA

KONTAKTIMATERIAALIHANKKEESTA ESILLE NOUSSUTTA KONTAKTIMATERIAALIHANKKEESTA ESILLE NOUSSUTTA Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät 2.9. ja 7.10.2015, Oulu ja Tampere Ylitarkastaja Pirkko Kostamo, Evira 1 LÄHTÖKOHTIA HANKKEELLE Kontaktimateriaaleja

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2013

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2013 LOMAKE B (1/) ELTU 01 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 01 Kunta/Kuntayhtym: Kalajoen kaupungin ympristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue Valvontakohde Valvontatiedot Toimenpiteiden syyt ALKUTUOTANTOPAIKAT

Lisätiedot

KONTAKTIMATERIAALIEN VALMISTUKSEN TARKASTUS Liite tarkastuskertomukseen (EY-asetus 2023/2006, 1935/2004, 882/2004, Elintarvikelaki 23/2006)

KONTAKTIMATERIAALIEN VALMISTUKSEN TARKASTUS Liite tarkastuskertomukseen (EY-asetus 2023/2006, 1935/2004, 882/2004, Elintarvikelaki 23/2006) 1 (5) Tarkastuspvm: Läsnä: Valvova viranomainen: A. YRITYKSEN TIEDOT Yrityksen nimi Y-tunnus Käyntiosoite / postiosoite Postinumero Postitoimipaikka Lääni Toimijan nimi / yhteyshenkilö Puhelin Sähköposti

Lisätiedot

KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSSÄ HUOMIOITAVIA ASIOITA Merja virtanen

KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSSÄ HUOMIOITAVIA ASIOITA Merja virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSSÄ HUOMIOITAVIA ASIOITA Merja virtanen YLEISIÄ OHJEITA KONTAKTIMATERIAALIEN KÄYTÖSTÄ Käytä ruoan valmistuksessa vain sellaisia materiaaleja ja tarvikkeita, jotka on tarkoitettu

Lisätiedot

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2011

ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 2011 LOMAKE B (1/) ELTU 011 ELINTARVIKEVALVONTA JA VALVONNAN SUORITTEET 011 Kunta/Kuntayhtym: Tornion, Keminmaan ja Tervolan ympristöpalvelut, ympristöterveysvalvonta Valvontakohde Valvontatiedot Toimenpiteiden

Lisätiedot

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA. Merja Virtanen

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA. Merja Virtanen ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN VALVONTA ELINTARVIKEHUONEISTOISSA Merja Virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN OIVA-TARKASTUKSET ELINTARVIKEHUONEISTOSSA 1/5 Tarkastus kohdistetaan elintarvikkeen kanssa kosketukseen

Lisätiedot

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva?

Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Pakkausmerkintöjen valvonta ja Oiva? Toimijan omavalvonta Viranomaisvalvonta Kuluttajat 16.10.2014 Toimijan omavalvonta Lähtökohta: Toimiva omavalvontasuunnitelma Toimija varmistaa vaatimusten toteutumisen

Lisätiedot

Merja Virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN VALMISTUKSEN JA MAAHANTUONNIN OMAVALVONTA JA VALVONTA

Merja Virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN VALMISTUKSEN JA MAAHANTUONNIN OMAVALVONTA JA VALVONTA Merja Virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN VALMISTUKSEN JA MAAHANTUONNIN OMAVALVONTA JA VALVONTA KONTAKTIMATERIAALIALAN TOIMIJAT 1/2 KETÄ VALVOTAAN? Kontaktimateriaalien valmistuksessa käytettävien välimateriaalien

Lisätiedot

Hämeenlinna

Hämeenlinna Hämeenlinna 24.5.2016 MIKÄ OIVA? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen perustuu elintarvikelakiin (23/2006). MIKÄ

Lisätiedot

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha

Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha Pakkaus on välttämätön hyvä ei välttämätön paha 15.4.2016 EHYn koulutuspäivät 1 Esityksen sisältö 1. Pakkauksen tehtävät 2. Pakkausmarkkinat 3. Ruoan pakkaaminen 4. Elintarvikekontaktimateriaalien (FCM)

Lisätiedot

ELINTARVIKEKONTAKTI- MATERIAALEJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ

ELINTARVIKEKONTAKTI- MATERIAALEJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ ELINTARVIKEKONTAKTI- MATERIAALEJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ Soveltaminen käytäntöön Suomen Pakkausyhdistys Pirkko Kostamo Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Esityksen sisältö

Lisätiedot

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta

Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisien valvonta - omavalvonta ja sen valvonta Ravintolisäseminaari Helsingin yliopiston pieni juhlasali Ravintolisätoimijan velvollisuudet (1) - toiminta Elintarvikealan toimijan on noudatettava

Lisätiedot

RUOKAPAKKAUSTEN TURVALLISUUDEN LÄHTÖKOHDAT

RUOKAPAKKAUSTEN TURVALLISUUDEN LÄHTÖKOHDAT RUOKAPAKKAUSTEN TURVALLISUUDEN LÄHTÖKOHDAT Pirkko Kostamo Ylitarkastaja, jaostopäällikkö Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Esityksen sisältö 1.Mistä pakkausmateriaalien turvallisuus ja muu vaatimustenmukaisuus

Lisätiedot

Arviointiasteikko: A = hyvä, B = tyydyttävä, C = välttävä, D = huono

Arviointiasteikko: A = hyvä, B = tyydyttävä, C = välttävä, D = huono 1 Tarkastuksen suorittajan nimi: Tarkastuksen päivämäärä: Laitoksen nimi: tulee esitäytettynä KUTI 1 -tietona Hyväksymisnumero: tulee esitäyt. KUTI 1 -tietona Läsnä: 1 Yleistä 1.1 Tilojen sijoittelu (ristikontaminaation

Lisätiedot

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta MIETINTÖLUONNOS

Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta MIETINTÖLUONNOS Euroopan parlamentti 2014-2019 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 26.4.2016 2015/2259(INI) MIETINTÖLUONNOS elintarvikkeen kanssa kosketukseen joutuvista materiaaleista

Lisätiedot

Omavalvonnan toteutus elintarviketeollisuudessa. Katja Viitala

Omavalvonnan toteutus elintarviketeollisuudessa. Katja Viitala Omavalvonnan toteutus elintarviketeollisuudessa Katja Viitala 8.3.2016 Saarioinen lyhyesti Kotimainen perheyritys Yksi Suomen johtavista ruokataloista Liikevaihto vuonna 2014 oli 282,3 milj. Markkinajohtaja

Lisätiedot

Ajankohtaista Eviran vientipalveluista ja viennin viranomaisvaatimuksista

Ajankohtaista Eviran vientipalveluista ja viennin viranomaisvaatimuksista Ajankohtaista Eviran vientipalveluista ja viennin viranomaisvaatimuksista Arktisuudesta potkua elintarvikevientiin seminaari 3.5.2017 Sanna Kiuru, Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rooli viennin

Lisätiedot

EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan

EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan EVO-hanke 2012: Lisäainevalvonnan opastavat tarkastukset perehdytystä lisäainevalvontaan Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät Tampereella 24.-25.1.2012 Kirsi-Helena Kanninen (kirsi-helena.kanninen@evira.fi,

Lisätiedot

Tullilaboratorion rooli - kolmasmaatuonti, sisämarkkinat ja analyysimenetelmiä Riskinarviointiseminaari

Tullilaboratorion rooli - kolmasmaatuonti, sisämarkkinat ja analyysimenetelmiä Riskinarviointiseminaari Tullilaboratorion rooli - kolmasmaatuonti, sisämarkkinat ja analyysimenetelmiä Riskinarviointiseminaari 6.11.2015 Terhi Andersson Tullilaboratorio Historia Perustettu 1907 Nykyinen rakennus 1979, n. 4200

Lisätiedot

Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden turvallisuudesta ostoprosessissa

Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden turvallisuudesta ostoprosessissa Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden turvallisuudesta ostoprosessissa 1 Huomioitavat asiat päivittäistavarakaupoissa myytävien käyttö- ja kulutustavaroiden

Lisätiedot

Ylitarkastaja Sanna Viljakainen Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Ylitarkastaja Sanna Viljakainen Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Muuntogeenisten elintarvikkeiden valvonta Ylitarkastaja Tuoteturvallisuusyksikkö Valvontaosasto Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Esityksen sisällys Muuntogeenisten elintarvikkeiden valvonta Kuinka

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma Päivitys vuodelle 2017 KOHDEKOHTAISEN RISKINARVIOINNIN MUKAINEN

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma Päivitys vuodelle 2017 KOHDEKOHTAISEN RISKINARVIOINNIN MUKAINEN Kaikki valvontayksikön kunnat yhteensä Valvontakohdetyypit valvontalajeittain KOHDEKOHTAISEN RISKINARVIOINNIN MUKAINEN VALTAKUNNALLINEN OHJEISTUS Liite 1. Valvontakohteet ja resurssitarkastelu 2015-2019

Lisätiedot

Elintarvikevalvonnan tulokset 2015 Elintarvikevalvonnan alueelliset koulutuspäivät Jaostopäällikkö Annika Nurttila

Elintarvikevalvonnan tulokset 2015 Elintarvikevalvonnan alueelliset koulutuspäivät Jaostopäällikkö Annika Nurttila Elintarvikevalvonnan tulokset 2015 Elintarvikevalvonnan alueelliset koulutuspäivät Jaostopäällikkö Annika Nurttila Elintarviketurvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla Kotimaisten elintarvikkeiden mikrobiologinen

Lisätiedot

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus

Uuselintarvikkeet. Terveys ja elintarviketurvallisuus Uuselintarvikkeet Terveys ja elintarviketurvallisuus Johdanto Uuselintarvikkeiksi kutsuta an elintarvikkeita tai elintarvikkeiden ainesosia, joita on käytetty Euroopan unionissa (EU) vain vähän tai ei

Lisätiedot

Rehujen salmonellavalvonta. Moilanen Tervaniemi Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Rehujen salmonellavalvonta. Moilanen Tervaniemi Rovaniemen ammattikorkeakoulu Rehujen salmonellavalvonta Moilanen Tervaniemi Rovaniemen ammattikorkeakoulu Ensisijainen vastuu yrityksellä Yrityksellä on ensisijainen vastuu rehujen turvallisuudesta ja laadusta kaikissa tuotannon,

Lisätiedot

Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (Eviran ohje 17069/1)

Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (Eviran ohje 17069/1) Kemialliset tutkimukset elintarvikkeiden vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi (Eviran ohje 17069/1) Marika Jestoi Evira/Tuoteturvallisuusyksikkö Yleistä ohjeistusta aiheesta toivottu jo pitkään miten

Lisätiedot

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016

Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Ilmiö 7-9 Kemia OPS 2016 Kemiaa tutkimaan 1. TYÖTURVALLISUUS 2 opetuskertaa S1 - Turvallisen työskentelyn periaatteet ja perustyötaidot - Tutkimusprosessin eri vaiheet S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0237/1. Tarkistus. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0237/1. Tarkistus. Mireille D'Ornano, Jean-François Jalkh, Sylvie Goddyn ENF-ryhmän puolesta 28.9.2016 A8-0237/1 1 Johdanto-osan F a kappale (uusi) F a. toteaa, että saattaa osoittautua välttämättömäksi mukauttaa sisämarkkinat eli tavaroiden esteetön liikkuvuus kansanterveyden vaatimuksiin; toteaa,

Lisätiedot

PAKKAUSMERKINTÖJEN VALVONTA

PAKKAUSMERKINTÖJEN VALVONTA PAKKAUSMERKINTÖJEN VALVONTA http://www.evira.fi/files/attachments/fi/evira/lomakkeet_ja_ohjeet/elintarvikkeet/pakkausmerkinnat/pakkausmerkintojen_valvontaohje_versio_4_1.pdf Pakkausmerkintäseminaari 30.5.2013

Lisätiedot

Kontaktimateriaalien turvallisuus -KÄYTTÖ ELINTARVIKEALALLA

Kontaktimateriaalien turvallisuus -KÄYTTÖ ELINTARVIKEALALLA Kontaktimateriaalien turvallisuus -KÄYTTÖ ELINTARVIKEALALLA Ajankohtaista elintarvikevalvonnasta ISAVI, Kuopio 25.3.2014 Ylitarkastaja Pirkko Kostamo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira VASTUU PAKATUN

Lisätiedot

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti. Alankomaiden antillit. Albania 95/90/EY Algeria Angola

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti. Alankomaiden antillit. Albania 95/90/EY Algeria Angola 1884 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja merikotiloita

Lisätiedot

OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN

OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN OIVA VALVONTATIETOJEN JULKISTAMINEN Oiva- infopäivät elintarvikealan toimijoille Kesäkuu 2013 Kalajoen kaupunki Ympäristöterveydenhuolto / terveystarkastajat Tarkastettavat asiat koottu 18 ryhmään (elintarvikkeiden

Lisätiedot

Mikromuovien käytön rajoitusehdotus EU:ssa 2019

Mikromuovien käytön rajoitusehdotus EU:ssa 2019 Mikromuovien käytön rajoitusehdotus EU:ssa 2019 RoskatPois!-hankkeen sidosryhmäseminaari Suomen meriympäristön roskaantumisesta 12.4.2019 Matti Vainio Euroopan kemikaalivirasto Euroopan kemikaalivirasto

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 1/2018 4.4.2018 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 9/2018 4.12.2018 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 12/2018 28.2.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 10/2018 2.1.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 2/2019 30.4.2019 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tulli Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 2/2017 3.5.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 12/2016 6.3.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 5/2017 31.7.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 9/2017 4.12.2017 Tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain Lähde: Tullihallitus Talouden arviointi www.teknologiateollisuus.fi

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden vientiraportti

Teknologiateollisuuden vientiraportti Teknologiateollisuuden vientiraportti Viimeinen havainto 4/2016 30.6.2016 Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta Teknologiateollisuuden tavaravienti Suomesta päätoimialoittain *) Pl. henkilöautojen

Lisätiedot

Tukesin rooli kosmetiikan turvallisuuden varmistamisessa

Tukesin rooli kosmetiikan turvallisuuden varmistamisessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Tukesin rooli kosmetiikan turvallisuuden varmistamisessa Sovellettava lainsäädäntö Laki kosmeettisista valmisteista 492/2013: 4 : Toimivaltainen viranomainen:

Lisätiedot

Lainsäädännön taustaa

Lainsäädännön taustaa Viranomaisen näkökulma rehuista annettaviin tietoihin Eeva Saarisalo Maa- ja metsätalousministeriö Elintarvike- ja terveysosasto Kasvintuotanto ja eläinravitsemusyksikkö eeva.saarisalo@mmm.fi Lainsäädännön

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015. 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2015 31.8.2015 TULLI Tilastointi 1 VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2011-2015 7 Mrd. e 6 5 4 3 2 1 0-1 -2 2011 2012 2013 2014 2015 Vienti Tuonti Kauppatase 31.8.2015

Lisätiedot

3. Puhtaanapito 3.1. Tilojen yleinen siisteys ja puhtaus Oiva-huomio: Toimenpide:

3. Puhtaanapito 3.1. Tilojen yleinen siisteys ja puhtaus Oiva-huomio: Toimenpide: Liite 1qs, Elintarvikkeiden myynti ja tarjoilu (13.1.2014) Sivu 1 / 5 Tarkastuksen suorittaja Tarkastuksen pvm Huoneiston nimi ja osoite Läsnä: Toteutus A B C D Ei sovelleta Ei tarkasteta 1. Omavalvontasuunnitelma

Lisätiedot

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti

Maa Komission tuontipäätös Maahantuonti hyväksytty kansallisesti N:o 1088 2965 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Kaarina Kärnä 6.5.2015 Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Porissa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Kaarina Kärnä 6.5.2015 Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Porissa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Kaarina Kärnä 6.5.2015 Ympäristöterveydenhuollon valtakunnalliset koulutuspäivät Porissa Maauimaloiden, kylpylöiden ja uimahallien turvallisuus valvontaprojekti alkaa!

Lisätiedot

Kokonaisvaltainen toksisuusarviointi: Elintarvikkeet ja elintarvikekontaktimateriaalit

Kokonaisvaltainen toksisuusarviointi: Elintarvikkeet ja elintarvikekontaktimateriaalit BioSafe Simple Solutions for Complex Matters Kokonaisvaltainen toksisuusarviointi: Elintarvikkeet ja elintarvikekontaktimateriaalit Ulla Honkalampi Toimitus- ja laboratorionjohtaja Elintarviketoksisuus:

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Ympäristöasioiden, kansanterveyden ja kuluttajapolitiikan valiokunta 6. toukokuuta 2003 PE 328.775/2-14 TARKISTUKSET 2-14 Luonnos suositukseksi toiseen käsittelyyn (PE 328.775)

Lisätiedot

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10. Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.2014 Tuiri Kerttula Johtaja Tuote- ja laitteistovalvonta 2 Markkinavalvonta

Lisätiedot

Laadunvalvonta. Pakkausalan peruskurssi nro 77

Laadunvalvonta. Pakkausalan peruskurssi nro 77 Laadunvalvonta Pakkausalan peruskurssi nro 77 Sisältö 1. Raisio lyhyesti 2. Pakkausmateriaalien laadunvalvonta 3. Elintarviketeollisuuden toimintaympäristö 2 1. Raisio lyhyesti Raisio-konserni Toimintaa

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-7) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 28.9.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-5) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.7.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-1) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 29.3.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-3) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-2) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2018 1 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2018 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2014-2018(1-10) Mrd. 6 5 4 3 2 1 0-1 2014 2015 2016 2017 2018 Kauppatase Vienti Tuonti 31.12.2018 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-2) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 30.4.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2019 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2015-2019(1-3) Mrd. 7 6 5 4 3 2 1 0-1 2015 2016 2017 2018 2019 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2019 1/23 SUOMEN

Lisätiedot

Lannoitelainsäädäntö Tarja Alainen

Lannoitelainsäädäntö Tarja Alainen Lannoitelainsäädäntö Tarja Alainen Lannoitevalmisteita koskeva lainsäädäntö Lannoitevalmistelaki 539/2006 Maa- ja metsätalousministeriön asetukset 24/11 lannoitevalmisteista ja 11/12 toiminnan harjoittamisesta

Lisätiedot

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto

OIVA -valvontatietojen julkistaminen. Elintarviketurvallisuusvirasto Valvontaosasto OIVA -valvontatietojen julkistaminen Elintarviketurvallisuusvirasto 1 Mikä Oiva? Valtakunnallista uutta elintarvikevalvonnan tietojen julkistamisjärjestelmää kutsutaan Oivaksi. Valvontatietojen julkistaminen

Lisätiedot

ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020

ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020 ESP osaksi Oiva-valvontaa vuonna 2020 Jaostopäällikkö Annukka Markkula Elintarvikemikrobiologian jaosto Elintarviketurvallisuusosasto Ympäristöterveydenhuollon alueelliset koulutuspäivät Rovaniemi 25.9.2019

Lisätiedot

Perustietoa kasvinsuojeluainejäämistä. Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kemiallinen elintarviketurvallisuus

Perustietoa kasvinsuojeluainejäämistä. Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kemiallinen elintarviketurvallisuus Perustietoa kasvinsuojeluainejäämistä Sanna Viljakainen Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Kemiallinen elintarviketurvallisuus Kasvinsuojeluaineet ja niiden jäämät Kasvinsuojeluaineita käytetään tarkoituksella

Lisätiedot

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN TURVALLISUUS JA VAATIMUSTENMUKAISUUS SEKÄ OMAVALVONTA. Merja Virtanen

ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN TURVALLISUUS JA VAATIMUSTENMUKAISUUS SEKÄ OMAVALVONTA. Merja Virtanen ELINTARVIKEKONTAKTIMATERIAALIEN TURVALLISUUS JA VAATIMUSTENMUKAISUUS SEKÄ OMAVALVONTA Merja Virtanen KONTAKTIMATERIAALIEN TURVALLISUUS JA VAATIMUSTENMUKAISUUS Mitä ovat kontaktimateriaalit? Mistä kontaktimateriaalien

Lisätiedot

Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi

Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi Käytännön työtä yhteiskunnan hyväksi Tukes valvoo ja edistää tuotteiden, palveluiden ja tuotantojärjestelmien turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Toimintamme kohteita ovat Sähkö ja hissit Kemikaalituotteet

Lisätiedot

Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori. Ylilääkäri

Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat. Kimmo Linnavuori. Ylilääkäri Terveydenhuollon yksikön oma laitevalmistus: uudet velvoitteet ja menettelytavat Ylilääkäri Lain 629/2010 2 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden ja niiden lisälaitteiden

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Talouden toimijoiden vastuut ja velvollisuudet 1 Määritelmiä Talouden toimijalla tarkoitetaan valmistajaa, valtuutettua

Lisätiedot

Muovisten pakkausmateriaalien yhteispohjoismainen valvontaprojekti 2014

Muovisten pakkausmateriaalien yhteispohjoismainen valvontaprojekti 2014 Muovisten pakkausmateriaalien yhteispohjoismainen valvontaprojekti 2014 Raportti Suomen tarkastustuloksista 1.Yleistä Suomi osallistui vuonna 2014 yhteispohjoismaiseen muovisten pakkausmateriaalien valvontahankkeeseen.

Lisätiedot

Walki Flex. Joustavuutta pakkaamiseen

Walki Flex. Joustavuutta pakkaamiseen Walki Flex Joustavuutta pakkaamiseen Walki Flex ratkaisuja toimivaan p akkaamiseen Elintarvike- ja lääketeollisuudessa pakkauksilta vaaditaan ennen kaikkea hygieenisyyttä, säilyvyyden edistämistä ja ympäristöystävällisyyttä.

Lisätiedot

Vierasainevalvontaprosessi. OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma

Vierasainevalvontaprosessi. OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma Vierasainevalvontaprosessi OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma Evira/843/0411/2014 Eviran raportti Hyväksymispäivä X.X.2014 Tuoteturvallisuus Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-3) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.5.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-6) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 31.8.2017 2 SUOMEN JA

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2017 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2013-2017(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 2017 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2017 2 SUOMEN

Lisätiedot

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tytti Itkonen Evira / TUTU Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät 2012 1 Tuotekohtaisella omavalvonnalla Tarkoitetaan tässä omavalvontaa, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma 2015-2019 Päivitys vuodelle 2016

Pohjois-Karjalan Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma 2015-2019 Päivitys vuodelle 2016 hdetyypit valvontalajeittain hteiden kesto Liite 1. hteet ja resurssitarkastelu 2015-2019 KAIKKI KUNNAT YHTEENSÄ VALTAKUNNALLINEN OHJEISTUS VALVONTAYKSIKÖN TYÖSUUNNITELMA työaika Elintarvike valvontakohdetyypit

Lisätiedot

N:o Liite 1. Seuraavien kolmansien maiden osalta komissio. ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita,

N:o Liite 1. Seuraavien kolmansien maiden osalta komissio. ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, N:o 338 965 Liite 1 Kolmannet maat, joista saadaan tuoda maahan muita kalastustuotteita ja niistä saatuja raakavalmisteita ja jalosteita kuin kaksikuorisia simpukoita, piikkinahkaisia, vaippaeläimiä ja

Lisätiedot

Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät Terävähanke

Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät Terävähanke Valtakunnalliset sairaalahygieniapäivät 16.3.-17.3.2016 Terävähanke Työsuojelun vastuualue, ESAVI, tarkastaja Auli Arkko-Liekari 7.3.2016 1 Työsuojelun vastuualue Etelä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun

Lisätiedot

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia

Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Myymälässä pakattujen juustojen mikrobiologinen laatu ja käsittelyhygienia Projektiyhteenveto 2014 Pääkaupunkiseudun kunnissa toteutettiin touko-lokakuussa 2014 yhteinen projekti, jonka tarkoituksena oli

Lisätiedot

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi

Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta Tilastointi Kuvioita Suomen ulkomaankaupasta 2016 Tilastointi VIENTI, TUONTI JA KAUPPATASE KUUKAUSITTAIN 2012-2016(1-9) 6 Mrd. e 5 4 3 2 1 0-1 2013 2014 2015 2016 Kauppatase Vienti Tuonti 30.11.2016 2 SUOMEN JA SUOMEN

Lisätiedot

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu ,

KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) /, annettu 20.12.2017, kolmansista maista peräisin olevia perinteisiä elintarvikkeita koskevista hallinnollisista

Lisätiedot

Kemialliset tekijät työpaikoilla

Kemialliset tekijät työpaikoilla Kemialliset tekijät työpaikoilla Jyväskylä 4.10.2018 1 Viranomainen valvoo sekä ohjaa ja neuvoo Työolot ovat terveen, turvallisen ja tuottavan työn perusta Kemiallisten altisteiden hallinta on osa työolojen

Lisätiedot

KUNNALLISEN ELINTARVIKEVALVONNAN JA -TUTKIMUKSEN TAUSTA- JA HENKILÖSTÖTIEDOT VUONNA 2013

KUNNALLISEN ELINTARVIKEVALVONNAN JA -TUTKIMUKSEN TAUSTA- JA HENKILÖSTÖTIEDOT VUONNA 2013 LOMAKE A (1/2) ELTU 2013 KUNNALLISEN ELINTARVIKEVALVONNAN JA -TUTKIMUKSEN TAUSTA- JA HENKILÖSTÖTIEDOT VUONNA 2013 Kunta / kuntayhtymä / seudullinen valvontayksikkö: Kuntayhtymään/seudulliseen valvontayksikköön

Lisätiedot

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus

Tarkastuskertomus. Havainnot ja toimijalta edellytetyt toimenpiteet. Valvontasuunnitelmaan sisältyvä tarkastus LÄHEÄJÄ Helsingin kaupungin ympäristökeskus PL 500 00099 HELSINGIN KAUPUNKI VASAANOAJA Valkoinen Risti Oy Valkoinen Risti - Vita Korset Ab arkastuskertomus Elintarvikevalvonta Pvm 16.3.2017 apahtumatunnus

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Jari Tuomi 11.5.2011 Sähkötuotteiden markkinavalvonta Suomessa Sisältö - YLEISTÄ TUKESISTA - MARKKINAVALVONTA - TUKESIN SÄHKÖTUOTEVALVONTA - MARKKINAVALVONNAN

Lisätiedot

obaalit kierrätysmarkkinat usjaossa Kiina-ilmiö tehuoltopäivät to Pohjanpalo, yhteiskuntasuhteiden johtaja

obaalit kierrätysmarkkinat usjaossa Kiina-ilmiö tehuoltopäivät to Pohjanpalo, yhteiskuntasuhteiden johtaja obaalit kierrätysmarkkinat usjaossa Kiina-ilmiö tehuoltopäivät 4.10.2018 to Pohjanpalo, yhteiskuntasuhteiden johtaja errätys- aka-aineet ja ina 2 lobaalit kierrätysmarkkinat Viimeiset 20 vuotta Eurooppa

Lisätiedot

Monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma 2015-2019, osa I

Monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma 2015-2019, osa I Monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma 2015-2019, osa I Liitteiden 1-3 päivitys vuosille 2016-2017 Liite 1. Kasvintuotannon edellytysten ja kasvinterveyden toimenpiteet 2016-2017 Kasvintuotannon

Lisätiedot

Liha-alan laitoksen perustaminen

Liha-alan laitoksen perustaminen Liha-alan laitoksen perustaminen Marjo Ruusunen Webinaari, 31.10.2017 Yhteistyössä: Eviran Pk-neuvontahanke ja Lähiruoan valtakunnallinen koordinaatiohanke Yleistä elintarvikeyrityksen perustamisesta Yleisiä

Lisätiedot

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus. Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Markkinavalvonnan toimintaperiaatteet 1 Markkinavalvonta Mitä? Markkinavalvonnalla tarkoitetaan viranomaisten

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO TERVEYS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO

EUROOPAN KOMISSIO TERVEYS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO EUROOPAN KOMISSIO TERVEYS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO Elintarvikeketjun turvallisuus Innovointi ja kestävyys Bryssel 28.11.2013 Elintarvikkeiden kanssa kosketukseen joutuvista muovisista materiaaleista

Lisätiedot

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista

Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ajankohtaista kunta- ja aluetiedoista Ulkomaalaiset Suomessa Yliaktuaari, Tilastokeskus Esityksessäni Hieman historiallista näkökulmaa ulkomaalaisuuteen Ulkomaalaiset Suomessa Ulkomaalaisten hedelmällisyys

Lisätiedot

MITEN KULUTTAJAT LUKEVAT PAKKAUSMERKINTÖJÄ. Tuoreet kasvot pakkausmerkinnät valokeilassa 3.6.2010

MITEN KULUTTAJAT LUKEVAT PAKKAUSMERKINTÖJÄ. Tuoreet kasvot pakkausmerkinnät valokeilassa 3.6.2010 MITEN KULUTTAJAT LUKEVAT PAKKAUSMERKINTÖJÄ Tuoreet kasvot pakkausmerkinnät valokeilassa 3.6.2010 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Mitä tutkittiin ja miksi: miten suomalaiset lukevat elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä

Lisätiedot

Riistan laadunarviointi

Riistan laadunarviointi Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus Hygienia - käsite Koulutus sisältää terveyteen vaikuttavien seikkojen tutkimisen ja terveyden ylläpitämiseen sekä tautien ennaltaehkäisyn. Sisältää myös puhtauden

Lisätiedot

6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET

6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET 6.1 1 / 2 6. HUNAJANTUOTANNON ERITYSVAATIMUKSET 6.1 Hunajan kanssa kosketuksiin joutuvien pintojen puhdistamiseen käytettävän veden laatu Huomioitavaa: Tätä ohjetta sovelletaan hunajan alkutuotantoon.

Lisätiedot

Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot

Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) 5.12.2017 Katri Sihvola EU:n henkilönsuojainasetus Tekniset asiakirjat, merkinnät ja käyttöohjeet ja tiedot 1 Tekniset asiakirjat Teknisissä asiakirjoissa on ilmoitettava

Lisätiedot