Asennusohjeita.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asennusohjeita. www.bosch-home.fi"

Transkriptio

1 Asennusohjeita.

2 2 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Sisällysluettelo Kalusteisiin sijoitettavien kodinkoneiden yhdisteleminen 3 Kalusteisiin sijoitettavat uunit Asennusohjeita ja mittapiirroksia 46 Kalusteisiin sijoitettavat liedet Asennusohjeita ja mittapiirroksia 7 Yhdistelmäkodinkoneet Mikroaaltouunit, höyryuunit ja espressokeittimet Asennusohjeita ja mittapiirroksia 810 Keittotasot Asennusohjeita ja mittapiirroksia 11 Domino-keittotasot 12 Liesituulettimet Asennusohjeita 13 Kylmälaitteet Asennusohjeita 14 Astianpesukoneet Asennusohjeita ja mittapiirroksia 15 Kokonaan ja osittain kalustepeitteisten astianpesukoneiden asentaminen 1617 Huoltotiedot 1819 Tarvitsetko varaosia tai lisävarusteita tuotteellesi? Bosch eshopista voit ostaa laadukkaita puhdistusaineita, varaosia ja lisävarusteita tuotteillesi online-alennushinnoilla. Mene osoitteeseen: Bosch huolto kuka osaa tuotteesi paremmin kuin se joka on sen valmistanut?

3 3 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Kalusteisiin sijoitettavien kodinkoneiden yhdisteleminen Keittiö HBC 36D... HBC 24D HBC 86K/P... HBC 84K Höyryuuni on asennettava muiden kalusteisiin sijoitettavien kodinkoneiden yläpuolelle. Pyykinpesukone Pyykinpesukone Astianpesukone Astianpesukone Pistorasia V Pistorasia V Kuumavesivaraaja V V E W K A E W K 15 A Kosteuden tiivistävä kuivausrumpu Edestätäytettävä Vesi- ja pyykinpesukone sähköliitäntä ja kuivaava työtason alle pyykinpesukone Astianpesukone Sähkö- ja vesilitäntä astianpesukoneelle työtason alle Kylmäsäilytys Kylmäsäilytys Kalusteisiin sijoitettavat kylmälaitteet 10 Vapaasti sijoitettavat kylmälaitteet 215 Symbolien Symbolien selitykset selitykset Vesiliitäntä V Vesipiste E Vedenotto astianpesukoneille ja pyykinpesukoneille W Lämminvesiliitäntä astianpesukoneille K Kylmävesiliitäntä astianpesukoneille A Vedenpoisto astianpesukoneille, pyykinpesukoneille Sähköliitäntä Huomioitava laitteen liitäntäteho. Kosketussuojattu pistorasia 15 Etäisyys vasemmasta sivuseinästä 15 cm 30 Etäisyys vasemmasta sivuseinästä 30 cm 15 Etäisyys oikeasta sivuseinästä min 15 cm Lieden sähköliitäntä 30 etäisyydellä oikeasta sivuseinästä Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

4 4 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Kalusteisiin sijoitettavat uunit Kalusteisiin sijoitettavien uunien asentaminen Kaikki kalusteisiin sijoitettavat uunit on suunniteltu kalusteasennukseen. Uunit voidaan asentaa vakiokaappiin korkeaan kaappiin tai työpöydän alakaappiin. Vakiomittaiset uunit 595 x 595 mm (K x L) sopivat asennustilaan, jonka korkeus on mm. Kun asennustilan korkeus on mm, uuni asennetaan kahden korokelistan päälle (3 mm; sisältyy pakkaukseen). Uunin reunan ja ympäröivien kaappien ovien välin on oltava vähintään 3 mm ylä- ja alapuolella ja 6 mm sivuilla. Jos uuni asennetaan työtason alle katso työtason alle sijoitettavien uunien asentaminen! Kaapin ulkoreunan ja uunin etureunan välinen etäisyys on 19 mm. Uunikaapin on täytettävä vaatimukset, jotka on esitetty kuvassa 1. Lämpösuoja Kalusteisiin sijoitettavien uunien asennuskaapin materiaalien on oltava lämpöä kestäviä. Ympäröivien materiaalien tulee kestää 90 asteen lämpötila. Erityisesti vaatimus on huomioitava vanerin, muoviosien, liimojen ja maalien osalta. Viereisten kaappien ovimateriaalien on kestettävä vähintään 70 C:n lämpötila. Jäähdytystuuletin suojaa tehokkaasti viereisiä kaappeja lämmöltä ja höyryltä. Jäähdytysilmaa kierrätetään uunin ympärillä ja se poistuu lieden etupuolelta. Uunissa muodostuva höyry sekoittuu jäähdytysilmaan ja poistuu sen mukana. Keittiösuunnittelussa huomioitava Jos uunissa on pyrolyysipuhdistustoiminto, on etäisyyden oltava vähintään 40 mm (välilista) (ks. kuva 2). Viereisten kaappien suojaamiseksi lämmöltä on uunin luukun ja keittiökaapin välisessä lista ssa tuuletuslamelleja, joiden kautta uunikaappiin tulee jäähdytysilmaa. Vältä jää- tai pakastekaapin sijoittamista kalusteisiin sijoitettavan uunin viereen. Energiankulutus kasvaa ja ajan mittaan eristys heikkenee. Mikäli tällaista asennusta ei voida välttää, on lämpöeristystä vahvistettava esim. asentamalla väliin lämpöä heijastavalla alumiinifoliolla päällystetty levy. Jos uuni asennetaan jää- tai pakastekaapin yläpuolelle, varmista että tuuletuskanavalle jää vaadittu tila. On tärkeää huomioida muutama asia, kun sijoitat uunia jossa on sivulle aukeava uuniluukku. Luukku aukeaa viereisen kaapiston eteen. Huomioi luukun etäisyys seinään, kun uuni sijoitetaan lähelle nurkkaa (kts Kuva 3). Uunin ja viereisen kaapiston ulkoreunojen tasoero ei saa ylittää 20 mm. Jos keittiökaapistossa on ulostyöntyviä osia, ne saattavat hankaloittaa uuniluukun avaamista. Jos uunin molemmilla puolilla olevissa keittiökaapistoissa on huomattavia uuniluukun avaamista hankaloittavia esteitä suosittelemme tällöin uunia perinteisellä uuniluukulla tai uunivaunulla. Asennettaessa kodinkoneita vaakasuoraan linjaan, yhdistä kalusteisiin sijoitettava uuni HBA S 45 cm konseptin laitteiden kanssa, jotta ohjauspaneelit ja kahvat saadaan täydelliseen linjaan. min. 550 min. 575 max Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

5 5 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Uunien asentaminen kalusteisiin yleisiä asennusohjeita Kaapin etuosassa tulee olla 50 cm 2 kokoinen aukko ilmastointia varten * 20 mm teräs * 20 mm teräs Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

6 6 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Asennus pöytäkaappiin Asennus komeroon ** Ilmastointiaukko min. 20 mm ** Ilmastointiaukko min. 20 mm Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

7 7 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Työtason alle sijoitettavat uunit Kalusteisiin sijoitettavien uunien ja tasojen yhdistäminen Huomaa, että yhdistät oikeat uuniosat (HEA...) ja keittotasot (NKE.../ NKN.../ NIB...) keskenään. Esitteessä on mainittu, mitkä laitteet voidaan yhdistää keskenään. Lämpösuoja Työtason alle sijoitettavien uunien asennuskaapin materiaalien on oltava lämpöä kestäviä. Ympäröivien materiaalien tulee kestää 90 asteen lämpötila. Erityisesti vaatimus on huomioitava vanerin, muoviosien, liimojen ja maalien osalta. Viereisten kaappien ovimateriaalien on kestettävä vähintään 70 C:n lämpötila. Jäähdytystuuletin suojaa tehokkaasti viereisiä kaappeja lämmöltä ja höyryltä. Jäähdytysilmaa kierrätetään uunin ympärillä ja se poistuu lieden etupuolelta. Uunissa muodostuva höyry sekoittuu jäähdytysilmaan ja poistuu sen mukana. Sähköliitäntä Työtason alle sijoitettavat uunit liitetään aina kiinteästi sähköverkkoon paikalliset määräykset huomioon ottaen. Uunien mukana tulee aina asianmukaiset asennusohjeet, joita on noudatettava. Kytkentäkaavio sähköliitäntää varten löytyy laitteen takaa. Huomaa, että myös mikroaaltoyhdistelmäuunien liitäntäteho edellyttää 16 A sulakkeita. Uuni HEA 20B1.0S HEA 23B1.0S HEN 301.1S Keittotaso NKE 645G14, NKN 645G14 NKE 645G14, NKN 645G14 NKE 645H14, NKN 645H14 HEA S NKE 645P14, NKN 645P14, NIB 675T14E * Metallietuosa 20 mm HEA 20B120S ja, HEA 20B150S sekä HEA 23B120S, HEA 23B150S ja HEA 23B160S Vaatimukset kalusteille Kaikki työtason alle sijoitettavat uunit voidaan asentaa vakiokaappeihin. Kaapin rungon ja uunin etureunan välinen etäisyys on 19 mm. Tästä syystä kaikki työtason alle sijoitettavat uunit, joiden etuosa on tasainen, voidaan asentaa samaan tasoon muiden keittiökalusteiden kanssa. Uunikaapin on täytettävä vaatimukset, jotka on esitetty kuvassa 1. Keittiösuunnittelussa huomioitava Jos uunissa on pyrolyysipuh distustoiminto, on etäisyyden oltava vähintään 40 mm (välilista) (ks. kuva 2). Kun uuni asennetaan L:n tai U:n muotoisen keittiön nurk kaan, on kaapin ja uunin vä liin asennettava kulma sovitin, etäisyys seiniin vä hintään 45 ja 75 mm (ks. kuvat 36). Jos uuni asennetaan L:n muotoisen keittiön nurkkaan (ks. kuva 6), määräytyy mitta X kaapin etuosan ja kädensijan korkeuden mukaan. Viereisten kaappien suojaamiseksi lämmöltä on uunin luukun ja keittiökaapin välisessä listassa tuuletuslamelleja, joiden kautta uunikaappiin tulee jäähdytysilmaa. Sähköliitännän saa suorittaa vain sähköasennusoikeudet omaava sähköasentaja. min mm 45 mm Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 45 mm 45 mm 90 mm Kuva 4 Kuva 5 Kuva 6 Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

8 8 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Mikroaaltouunit Sähköliitäntä Kalusteisiin sijoitettavat mikroaaltouunit voidaan asentaa vakiokalusteisiin. Uuneissa on mukana liitäntäjohto ja maadoitettu pistoke. Uuni tarvitsee joko 10 A tai 16 A sulakkeen. Yhdistelmäuunit HBC 86K/P... tai HBC 84K... asennetaan kaappiin, jonka leveys on 60 cm joko työskentelykorkeudelle tai työtason alle. Asennustilan korkeus on 45 cm. Asennuskehystä ei tarvita. Asennuskaapissa ei saa olla takaseinää. Seinän etäisyys hyllytasosta sekä yläpuolelle jäävän hyllyn takaosasta on oltava vähintään 45 mm. Kaapin suojaamiseksi lämmöltä ja höyryltä uunissa on automaattinen tuuletin. Mikroaaltouunit HMT 84M6.. tai HMT 85M/G -mikroaaltouunit sijoitetaan 60 cm leveään vakiomalliseen seinäkaappiin. Asennustilan korkeus 38 cm. Asennuskehys toimitetaan mikroaaltouunin mukana. Asennuskaapissa ei saa olla takaseinää. Yläpuolella olevan hyllyn ja takaseinän välinen etäisyys tulee olla vähintään 45 mm. HMT 85M/G -mikroaaltouunit sijoitetaan 60 cm leveään vakiomalliseen kaappiin. Asennuskehys toimitetaan mikroaaltouunin mukana. Asennustilan korkeus 36,2. Korkeaan kaappiin asennettaessa svositellaan koristelistoja H2 86 x 500 (teräs) tai H2 86 x 600 (musta). Asennus uunin tai kyl mälaitteen yläpuolelle Kaikki yhdistelmäuunit (HBC 86K... ja HBC 86Q...) ja mikroaaltouunit (paitsi HMT 86...) voidaan asentaa kalusteisiin uunin tai kylmälaitteen yläpuolelle. Höyryuunin sijoittaminen On tärkeää, että höyryuuni sijoitetaan mahdollisten muiden kalusteisiin sijoitettavien tuotteiden yläpuolelle komeroon. Laitetyyppi Malli Kaluste Kaapin leveys (mm) HBC 86 K HBC 86 P Korkea kaappi Keskikorkea kaappi Pöytäkaappi 1 Asennuskorkeus (mm) Matalin asennuskorkeus (mm) Kehyksen päällekkäisyys (mm) Kaapin takaosa Tuuletusaukko (mm) Kalusteisiin sijoittaminen laitteen yläpuolelle Uuni Jääkaappi/ Pakastin Avoin 45 HBC 84 K HMT 35 M Korkea kaappi Keskikorkea kaappi Pöytäkaappi 1 Korkea kaappi Keskikorkea kaappi Pöytäkaappi Avoin Avoin 45 HMT 85 M HMT 85 D HMT 85 G Yläkaappi Korkea kaappi Yläkaappi Korkea kaappi Yläkaappi Korkea kaappi 600 Yläkaappi Korkea kaappi Yläkaappi Korkea kaappi Yläkaappi Korkea kaappi Avoin 18 (yläkaappi) 45 (korkea kaappi) Avoin 45 Avoin 45 HMT 84 M Korkea kaappi Avoin 45 HMT 75 M Yläkaappi 500/ Höyryuuni HBC 36 D Korkea kaappi Keskikorkea kaappi Pöytäkaappi 1 Höyryuuni HBC 24 D Korkea kaappi Keskikorkea kaappi Pöytäkaappi 1 14 Avoin Avoin Avoin 45 Yläosassa Alaosassa Astianpesukone Yhdistelmäuuni Yhdistelmäuuni Mikroaaltouuni Mikroaaltouuni Mikroaaltouuni Mikroaaltouuni Mikroaaltouuni Mikroaaltouuni Espressoautomaatti TCC 78 K Korkea kaappi Keskikorkea kaappi Öppen 45 1) Kompaktituotteet, jotka asennetaan keittotason alle, tarvitsevat vähintään 50 mm:n paksuisen pöytälevyn. Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

9 9 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Yhdistelmäuunien asentaminen kalusteisiin yleisiä asennusohjeita Kaapin etuosassa tulee olla 50 cm 2 kokoinen aukko ilmastointia varten * Metallietulistan kanssa 20 mm ** Luukunavautumismitta 6 mm Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

10 10 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Asennus pöytäkaappiin Asennus komeroon Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

11 11 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Keittotasot Kalusteisiin sijoitettavien keittotasojen asentaminen Kalusteisiin sijoitettavien keittotasojen kehys tekee tasosta tukevan. Hyvän tiiviyden rakenteelle antaa koko kehyksen ympäröivä pehmeä tiivistelista, joka jakaa keittotason painon tasaisesti työtason kiinnikkeille. Työtason reunat on tiivistettävä esim. silikonilla kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi. Tukevan kehyksen ansiosta keittotaso on helppo asentaa sen päälle. Tasoon tehdyn asennusaukon molempiin sivuihin asennetaan kiinnityskiskot (ks. kuva 1). Kiskot sopivat myös graniitti- tai kivilevyihin, joihin ne kiinnitetään ruuveilla tai kaksikomponenttiliimalla. Sen jälkeen keittotaso vain sovitetaan paikalleen ja painetaan alas, niin että kehys napsahtaa kiinni kiskoihin. Asennusaukko tehdään työtasoon asennusohjeiden mukaan. Kuva 1 Uunin paneelista ohjattavien keittotasojen asennus Keittotasojen liittimissä on vastaavat värimerkinnät kuin työtason alle sijoitettavissa uunien ja liitoskohdissa, jotta oikea asennus varmistetaan. Keraamiset keittotasot on suojattava määräysten mukaisesti. Mikäli keittotason ohjaus on uunin yhteydessä, keittotason maadoitusjohto (vihreäkeltainen) on liitettävä ensin uunin maadoitusruuviin (symboli m), ennen kuin kokonaisuus liitetään sähköverkkoon. Tasoon asennetut keraamiset plano-keittotasot Keittotasoja saa asentaa ainoastaan työtasoihin, joiden lämmön- ja vedenkestävyys on riittävän hyvä (esim. luonnonkivi tai kaakeloidut työtasot). Työtasoon saa tehdä leikkauksia vain pätevä asentaja. Leikkauksen on oltava tasainen ja tarkka, koska leikkausreuna näkyy yläpuolelta. Noudata asennusohjeita tarkkaan. Oikeat mitat ilmenevät keittotason mittakaaviosta. 60 cm ja 80 cm plano -keittotasoja voidaan myös asentaa puisiin työtasoihin (lisävaruste, ks. kuva 2). Tätä varten tarvitaan asennuskehys (lisävaruste ks. kuva 2). Asennusaukon leikkaamisessa käytetään sahausmallia. Kalusteisiin sijoitettavat keittotasot, joissa on oma ohjaus Näillä keittotasoilla on oma liitäntä ja ne kytketään kiinteästi sähköverkkoon. Kahden keittoalueen keittotasot voidaan liittää myös pistotulppaliitännällä pistorasiaan. Kaikissa 2-levyisissä keittotasoissa on sähköjohto valmiina. Lämpötilojen vaihteluista johtuen keittotasoja ei saa asentaa kylmälaitteiden, astianpesukoneiden eikä kalusteisiin sijoitettavien pyykinpesukoneiden yläpuolelle. On tärkeää huolehtia siitä, että kaapeli ei jää mistään kohdasta puristuksiin. Asennusohjeita lasikeraamisille keittotasoille Kun keittotaso ilman induktiota asennetaan vetolaatikon tai kaapin yläpuolelle, pitää niiden välille asentaa välilevy. Etäisyys keittotason alapinnan ja välilevyn välillä tulee olla 1 cm. Välilevyn voi valmistaa itse puusta tai ostaa lisävarusteena metallisena (katso kyseisen lasikeraamisen keittotason lisävarusteet). Kaasukeittotasot Kaasukeittotasoja ei saa asentaa kalusteisiin sijoitettavan uunin yläpuolelle ilman jäähdytyspuhallinta. Kaikissa kalusteisiin sijoitettavissa Bosch-uuneissa on jäähdytyspuhallin. Kaikki Bosch-kaasukeittotasot on esiasennettu maakaasulle. Toisten kaasujen käyttö edellyttää polttimen suuttimen vaihtamisen. Tämän saa suorittaa vain valtuutettu sähköasentaja. Noudata kaasupullon liitännässä näitä ohjeita. Niille keittotasoille, jotka sopivat yhteen kaasuverkon kanssa, tilataan suutin varaosana. Asennettaessa varmistetaan, että keittotason alla on riittävästi tilaa kaasukytkennälle. Vihjeitä induktiokeittotason sijoitukseen Induktiokeittotason alapuolella on jäähdytyspuhallin. Jos keittotaso sijoitetaan pöytäkaappiin, tulee keittotason ja ylimmän laatikoston väliin asentaa puuhylly. Kaapin ja seinän väliin tulee jättää ilmastointiaukko. Sitä vastoin työtason ja kaapiston etureunan väliin ei ole välttämätöntä jättää ilmastointiaukkoa. Asennustila syvyysmitta Kun uutta keittotasoa asennetaan vanhaan pöytälevyyn, on hyvä tietää: Tietyillä keittotasoilla on syvyysmitassa ns. tuplamitoitus 490/500 tai , mikä tarkoittaa että keraamisen pinnan täytyy myös peittää 500 mm syvä aukko. Toisin sanoen: uuteen pöytälevyyn tehdään 490 mm aukko, mutta jos pöytälevyssä on jo aukko, niin keittotaso sopii 500 mm syvyiseen aukkoon. Kun induktiokeittotaso asennetaan vetolaatikon yläpuolelle vaaditaan tilaa ilmanvaihtoa varten. Asennus vaatii tilan takaosaan ja min. 65 mm:n välimatkan pöytälevyn ja laatikon yläreunaan väliin (plano-keittotaso 70 mm). Laatikko Asennuksessa on huomioitava ilmastointiaukko Keittotason asennus vetolaatikon yläpuolelle Huomioi että laatikoiden korkeus pienenee keittotason syvyyden ja työtason paksuuden ansiosta. Mahdolliset listat työtason alla pitää poistaa, vähintään työtason leikkauksen alueelta. Työtason min. paksuus Kalusteisiin sijoitettavat keittotasot Kalusteisiin sijoitettavat induktiokeittotasot Kun uunia ei sijoiteta tason alle (mm) Uuden uunin 1) yläpuolle (mm) 1) Poikkeuksena yhdistelmäuunit. Nämä tarvitsevat vähintään 50 mm paksuisen pöytälevyn * Mittapiirroksissa ilmoitetut mitat Aikaisemman uunisarjan uunin yläpuolelle (mm) kehys, ComfortDesign (ei Domino) ilman kehystä, huullos induktio kehys, ComfortDesign (ei Domino) tai Piezo-Design 20* 20* 30* ilman kehystä, huullos 30* 30* 40* induktio (ei Domino) 20* 30* 40* Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

12 12 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Domino-keittotasot Domino-keittotasojen asennustilan vaatima leveys vaihtelee. Mitat on esitetty tämän asennusohjeen mittapiirroksissa. Kun kaksi tai useampi Domino-keittotaso ja/ tai ComfortDesign-keittotasoa asennetaan vierekkäin, tarvitaan asennuslista tasojen väliin (HEZ , lisävaruste) Tässä asennusohjeessa esitetään, kuinka kaksi ja kolme Extra tillbehör hällar Extra tillbehör hällar Extra tillbehör tillbehör hällar hällar Extra Dominokeittotasoa asennetaan vierekkäin asennuslistan avulla. Domino-keittotasoja voi yhdistellä kaikkien muiden ComfortDesign-keittotasojen kanssa. Kalusteisiin sijoitettavat kodinkoneet -esitteessä kerrotaan mitkä suuttimet toimitetaan kaasutason mukana. Suuttimen saa vaihtaa ja liittää vain ammattitaitoinen asentaja. Domino keittotasojen yhdistelymahdollisuudet sekä tuote- ja asennusmitat Malli (cm) Leveys (mm) A B C D 2 x x 30, 1 x x 30, 1 x x 30, 1 x x 30, 1 x x 30, 1 x x x 40, 1 x x 40, 1 x x x 30, 1 x x 30, 1 x x 30, 1 x x 30, 1 x x 30, 1 x x 30, 2 x x 30, 1 x 40, 1 x x 30, 1 x 40, 1 x x 30, 1 x 40, 1 x Yhdistelmämitat 1HEZ x 40, 1 x xhez 40, x 70 HEZ L X! " # $ % & ' ( ) * +, -. / z : ; < = A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z [ \ ] ^ _ ` a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z { } ~ ª «1482 ±²³!!""##$$% M P ^^ ``aabbccddeeffg qqrrssttuuvvw ±±²²³³ 1O xo40, xst μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ AB BC CD DEEFFG GH HIIJJ1K KxLL30, MN N PQ Q1R RS TU UVVW WX XYYZZ[[\\]] ghhiijjkkllm mnnoopp wxxyyzz{{ }}~~ 1618 ªª««1582! " # $ % & ' ( ) * +,. / z : ; < = A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z [ \ ] ^ _ ` a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z { } ~ ª «μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ! "μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ # $ % & ' ( ) * +, -. / z : ; < = A B C D E F G H I J K2 Lx M NO Q R S T U V W X Y Z [ \ ] ^ _ ` a b c d e f g h i j k l m n o p q606 r s t u v w x y z { } ~ 1398 ª «1362 ± ± ² ³² ³ 40, 1 xp 60 μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö }~ ª«±²³ μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö }~ ª«±²³ 4KxL30!μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ "HEZ #$% & ' ( ) * +, -. / z : ; < = A B C D E F G H I JHEZ M N O P Q R S T U V W X Y Z [ \ ] ^ _ ` a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z { } ~ 1224 ª «1188 ±²³ μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ μ ¹º»¼½¾ ÀÁÂÃÄÅÆÇÈÉÊËÌÍÎÏÐÑÒÓÔÕÖ ØÙÚÛÜÝÞßàáâãäåæçèéêëìíîïðñòóôõö øùúûüýþÿ 3 x 30, 1 x L= Yhdistettyjen keittotasojen kokonaisleveys MIKROVÅGSUGNAR MIKROVÅGSUGNAR MIKROVÅGSUGNAR MIKROVÅGSUGNAR Mikrokombiugnar Mikrokombiugnar Mikrokombiugnar Mikrokombiugnar 2 X= Asennusaukon kokonaisleveys (yhdistetyt keittotasot ja asennuslista) Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat: EFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ[\]^_`abcdefghijklmnopqrstuvwxyz{ }~ ª«±²³

13 13 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Liesituulettimet Liesituulettimen tehon valitseminen Liesituuletin on oikein mitoitettu, kun keittiön ilma vaihtuu 612 kertaa tunnissa. Esimerkiksi 32 m 3 kokoiseen keittiöön tarvitaan tuuletin, jonka kapasiteetti on 190 ja 385 m 3 /h välillä. Tällä teholla ilma vaihtuu tehokkaasti, ilman että keittiöön syntyy vetoa. Huomioi, että tuulettimen teho voi olla hormiliitettynä jopa puolet korkeampi kuin aktiivihiilisuodattimen kautta takaisin puhaltavana. Tehoon vaikuttaa mm. asennustapa, hormiputken läpimitta ja kulmat. Todellisen tehon laskemiseen käytetään mm. Rodun-tietokoneohjelmaa (jälleenmyyjiemme käytössä). Yksinkertainen nyrkkisääntö on, että jokais ta asennusputken metriä kohden teho laskee noin 30 m 3 /h. Optimaalinen ilmanpoistohormi Liesituulettimen tehoon vaikuttavat myös hormin ominaisuudet ja pituus. Valitse hormi, jonka halkaisija on 120 mm tai suurempi. Hormiputkessa on rakenteesta riippuen erilainen ilmanvastus. Pitkät, rosopintaiset putket, monet jyrkät kulmat tai putkitaipeet tai hormiputken pieni halkaisija pienentävät tehoa ja lisäävät samalla puhaltimen ääntä. Optimaalinen rakenne on sileä, pyöreä putki. Kierreletkut on vedettävä suoraan. Hormin rakenteessa on vältettävä supistuksia. Kulmien on oltava aina loivasti kaartuvia (ei jyrkkiä kulmia). Liesituulettimen tehoon vaikuttaa myös korvausilman saanti. Korvausilmavirran on sen vuoksi oltava riittävä, esim. seinässä olevan tuloilmaventtiilin kautta. Tuloilma on hyvä ohjata ylhäältä alaspäin. Noudata voimassa olevia rakennusmääräyksiä. Liesituuletin ja savu piippuun liitetty tulisija Jos liesituuletinta käytetään yhtaikaa savupiippuun liitetyn tulisijan kanssa (esim. kaasu-, öljy- tai hiiliuuni, lämminvesisäiliö tai avotakka) on noudatettava varovaisuutta, koska liesituuletin imee huoneesta palamiseen tarvittavaa ilmaa. Tällä ei ole merkitystä, jos alipaine on korkeintaan 4 Pa (0,4 mbar) huoneessa, jossa tulisija sijaitsee. Tähän päästään käyttämällä ilmaaukkoja, joita ei voida sulkea, esim. ovien tai ikkunoiden tuuletusventtiileitä, ilmanottoa ulkoseinistä tai muita teknisiä ratkaisuja. Huom! Pelkkä tuloilman/poistoilman seinäläpivienti ei riitä takaamaan raja-arvoja. Huomaa, että laskelmissa on käytettävä lähtökohtana aina koko huoneiston ilmanvaihtoa. Sääntöä ei voida soveltaa käytettäessä esim. kaasuliettä. Jos olet epävarma, tiedustele asiaa nuohoojalta. Poistoilmaa ei saa johtaa savu- tai muun poistokanavan tai putken kautta, joista vaihdetaan tulisijoilla varustettujen huoneiden ilma. Liesituuletinta, jossa on aktiivihiilisuodatin, voidaan käyttää rajoituk setta. Asentaminen Bosch-liesituulettimet voidaan joko liittää hormiin tai muuttaa huonetilaan palauttaviksi aktiivihiilisuodattimen avulla (lisävaruste). Asennus on helppo suorittaa jokaisen tuulettimen mukana toimitettavan asennusohjeen mukaan. Mikäli liesituuletinta varten asennetaan uusi pistorasia, se tulisi sijoittaa n. 215 cm:n korkeudelle lattiasta. Tällöin liitäntä tulee seinäkaapin yläpuolelle, jolloin pistoke on helppo irrottaa tarvittaessa. Liesitason ja tuulettimen alareunan välinen minimietäisyys, mikäli muuta ei ilmoiteta, on 65 cm. Kalusteisiin sijoitettavan liesituulettimen pienin etäisyys on 43 cm ja liesikupujen pienin etäisyys on 55 cm. Pienin etäisyys kaasutasoon on aina 65 cm. Aktiivihiilisuodatin Huoneilmaan palauttavissa Bosch-liesituulettimissa voidaan käyttää aktiivihiilisuodatinta. Olemassa on tavallisia aktiivihiilisuodatinsarjoja, jotka sijoitetaan rasvasuodattimen yläpuolelle. Lisäksi saatavana on uutuus, CleanAir-moduuli, joka on entistä tehokkaampi ratkaisu. Moduuli asennetaan hormin yläosaan, ja ilma puhalletaan ulos uurteisen paneelin kautta, CleanAir-moduuli: LZ 56000, LZ 56100, LZ Hormin pidennys Useisiin Bosch-seinään kiinnitettäviin ja saarekeliesituulettimiin voi tilata lisätarvikkeena hormin pidennysosan. Lisäksi on mahdollista tilata hormin jatko-osia erikoismitoilla viistoihin kattoihin. Tee tilauksesi asiakaspalvelun kautta. Saarekeliesituulettimeen tarvitaan korkeudesta riippuen yksi tai useita liitososia. Viistoon kattoon tarvitaan erityinen kiinnitin. Sekä liitososia että viistoon kattoon tarkoitettuja tuuletinkiinnikkeitä on saatavana lisätarvikkeina. Hormiläppä Tiettyjen liesituuletinmallien mukana toimitetaan hormiläppä, joka estää kylmää ilmaa tulemasta hormin kautta sisään, silloin kun tuuletin ei ole käynnissä. Suoja asennetaan hormiliitännän alkuun. DHL... -liesituulettimen asentaminen DHL... -tyyppinen liesituuletin asennetaan liesikupuun (myös keittiösaarekkeiden yläpuolelle) tai erikoiskaappiin. Ks. mittapiirros! Asentaminen on helppoa, kun asennusaukko on tehty ohjeiden mukaan. Liesituuletin sijoitetaan mahdollisimman ylös kuvun sisälle. Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

14 14 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Kalusteisiin sijoitettavat kylmälaitteet Kalusteoven kiinnittäminen Kalustepeitteinen kylmälaite yhdistetään sisustukseen asentamalla kalusteovi kiinteästi kylmälaitteen oveen. Asennuksessa käytetään kylmälaitteen omia saranoita. Kaikki asennukseen tarvittavat osat sisältyvät toimitukseen. Uusiin kylmälaitteisiin on entistä helpompi asentaa kalusteovet Litteät saranat Uuden tekniikan ansiosta kalusteovi kiinnitetään suoraan kylmälaitteen oveen (kalusteovessa ei siten tarvita erillisiä saranoita). Ovi aukeaa 115, joten kaapin jokaiseen nurkkaan pääsee helposti ja mukavasti käsiksi. Oven ollessa auki 20 tai vähemmän, se sulkeutuu itsestään. Jos kalusteovi jostakin syystä siirtyy paikaltaan, on oven saranat helppo säätää uudelleen. Litteän saronoinnin tekninen periaate Asennustilan mitat ja tarvittava ilmankierto Kunkin yksikön mukana toimitetaan piirustukset, joista ilmenevät asennustilan mitat. Kompressori saa jäähdytysilmaa yleensä helpoimmin jalustan kautta, josta ilma ohjataan ylöspäin pitkin kaapin takasivua. Jokaisen kaapin asennus ohjeista ilmenee myös kuinka suuri tuuletusaukko kaapin alaosassa, takana ja yläosassa on oltava. Jos asennuskaappi ulottuu kattoon saakka ja tuuletusaukon on oltava piilossa, on KF-/KI-/GI-kaappien aukon oltava vähintään 200 cm 2. Ks. mittapiirros. Sähköliitäntä Kalusteisiin sijoitettavien kylmälaitteiden mukana toimitetaan liitosjohto ja maadoitettu pistoke. Kaapit voidaan liittää määräysten mukaisesti asennettuihin pistorasioihin. Kaapelin pituus on 2,3 m ja se yltää keittiökaapin yläpuolelle tai sivulle asennettuun pistorasiaan. Asennus työtason alle Työtason alle asennettavissa Boschkylmälaitteissa on muovitassujalat, joiden ansiosta ne on helppo työntää paikoilleen. KUR-/GUD-malleissa tuuletus tapahtuu kylmälaitteen jalustan kautta, joten työtasoon ei tarvitse tehdä aukkoa. KUR/GUD:n sokkelikorkeus voidaan säätää sopimaan mm korkean työtason alle. Näin sokkelikorkeus voidaan sovittaa muun sisustuksen kanssa samalle tasolle. Pistorasia on hyvä sijoittaa siten, että siihen on helppo päästä käsiksi, mieluimmin asennustilan viereen. Pistorasian tulisi olla vähintään 20 cm:n korkeudella lattiasta. Jos Side by Side -kylmälaite halutaan sijoittaa syvennykseen, tulee kylmälaitteen kaikille sivuille jättää vähintään 10 mm:n turvaväli Laitteiden KAD 62A70, KAD 62S20 ja KAD 62S50 ovi pitää pystyä avaamaan 160 astetta. Oven 90 asteen avauskulmassa jääkaapin ja pakastimen laatikoita ei voida vetää ulos kokonaan, sillä ovihyllyt estävät sen. CoolProfessional CoolProfessional-tuotteiden asennusohjeet ja asennusvideo ovat ladattavissa sivustosta CoolProfessional-sarjaan kuuluvat: GIN 38P60, KIF 42P60 ja KIN 34P60 Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

15 15 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Astianpesukoneet AquaStop Bosch-vesiturvajärjestelmän nimi on Aqua- Stop. Järjestelmässä on vedenottoletku paineistettu vain silloin, kun vettä täytetään koneeseen. Jos letkuun tällöin tulee vuoto, katkaistaan veden tulo heti vesiliitännästä magneettiventtiilin avulla. Letkusta tulee silloin täysin paineeton. Letkussa ei myöskään ole painetta pesuohjelman päätyttyä tai sähkökatkoksen yhteydessä. AquaStop voidaan asentaa joko pystyasentoon, vaakasuoraan tai jopa ylösalaisin. AquaStop-jatkosarja Jos vesihana on kaukana astianpesukoneesta, voidaan AquaStop:ia pidentää n. 2 m jatkosarjalla (lisävaruste). Jatkosarjan mukana toimitetaan tasausrenkaita, jotka sopivat kaikkiin kierteisiin (ei kuvassa) Liitäntä Kaikissa 60 ja 45 cm leveissä Bosch-astianpesukoneissa on takaisinimusuoja. Erityistä takaiskuventtiiliä ei tarvita (ks. tarkemmat tiedot ko. asennusohjeesta). Lisäksi viemäriletku voidaan johtaa suoraan lattiakaivoon. Asennuksessa huomioitavaa Astianpesukoneiden korkeus on 81,5 87,5 cm tai 86,592,5 mm mallista ja keittiötason korkeudesta riippuen. Koneen ja keittiökalusteiden välinen rako tiivistetään koneen sivuissa olevilla pystylistoilla. Näiden ansiosta reunat on helppo pitää puhtaina. Asennus työtason alle Kun uusi astianpesukone asennetaan työtason alle, on tason alapintaan asennettava suojapelti/-lista joka estää höyryä vaurioittamasta työtason alapintaa. Tämä toimitetaan koneen mukana. SGZ 2025 = SR-mallit SGZ 2024 = SG-mallit SGZ 2025 = SH-mallit SMZ 5005 = SM-mallit SMZ 5015 = SB-mallit Erityisesti tätä varten kehitetyn järjestelmän ansiosta kone voidaan ensin asettaa paikalleen ja sen jälkeen säätää sen takajalan korkeus edessä olevalla säätöruuvilla. Sokkeli Sokkelin korkeutta voidaan säätää, jos käytetään koneen mukana toimitettuja sokkelin kiinnikkeitä. Kalusteisiin sijoitettujen koneiden yhteydessä suositellaan saumatonta sokkelia. Kahden astianpesukoneen asentaminen vierekkäin Anslutning för diskmaskiner Astianpesukoneen 60 cm liitännät Diskmaskiner 60 cm Anslutning för smaldisk Astianpesukoneen 45 cm liitännät 1,3 m 1,4 m 1,6 m 1,4 m 60 1,6 m 1,2 m 1,2 m 1,7 m Asennussarja 45 cm ja 60 cm leveille astianpesukoneille, SRZ 2245 Asennussarjan avulla voidaan kaksi joko 45 cm tai 60 cm leveää astianpesukonetta asentaa vierekkäin. 45 cm leveiden koneiden vierekkäin asentamiseen tarkoitettu sarja sisältää seuraavat osat: Peitelista terästä (3 kpl). Peitelistat yhdistävät koneet toisiinsa ja ympäröivään kaapistoon ja antavat siistin ja yhtenäisen vaikutelman. T-liitin poistovedelle (kuva 1) T-liitin tulovedelle (AquaStop, kuva 2) Kuva 1 1,3 m 45 1,4 m Kuva 2 1,5 m 1,4 m AquaStop-jatkosarja astianpesukoneille Diskmaskiner 45 cm R min. 75 mm Vedenotto Vedenotto/poistoletkut voidaan yhdistää yksinkertaisesti T-liitännän avulla (lisävaruste). Myös vedenpoistoletkut yhdistetään samantyyppisellä T-liitännällä (lisävaruste).! R min. 75 mm R min. 75 mm! ca. 250 cm Kun kummatkin koneet on yhdistetty samaan vesihanaan tulee minimipaineen olla vähintään 1,0 bar (tavallisesti 0,5 bar). Sähköliitännät Parhaan toimivuuden ja turvallisuuden takaamiseksi tulee kummallekin koneelle olla oma pistorasia. (Vähintään 10 A). Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

16 16 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Kokonaan ja osittain kalustepeitteisten astianpesukoneiden asentaminen Koneen mukana toimitetaan asennusohje, joka helpottaa mittausta ja jonka avulla myös kiinnitysruuvien paikat voidaan merkitä oveen. Kaikki asennukseen tarvittavat osat sisältyvät toimitukseen. Kokonaan kalustepeitteiset astianpesukoneet Kokonaan kalustepeitteisten astianpesukoneiden koko etuosa peitetään muun sisustuksen mukaisella kalusteovella. Ohjauspaneeli ei ole näkyvissä. (ks. kuva 1). Osittain kalustepeitteiset astianpesukoneet Osittain kalustepeitteisten astianpesukoneiden ohjauspaneelin alapuolinen osa peitetään muun sisustuksen mukaisella kalusteovella (ks. kuva 2). Sovitus ohjauspaneeliin tehdään mitoitettavan välilistan avulla (ks. kuva 3). Käyttämällä sopivaa välilistan korkeutta (F) voidaan ohjauspaneelin (G) ja kalusteoven yhteiskorkeus mitoittaa samalle tasolle vieressä olevan kalusteoven korkeusmitan kanssa (ks. kuva 3). Kalusteoven säätäminen Astianpesukoneisiin ruuveilla kiinnitettyä kalusteovea voidaan säätää joka suuntaan. Ovi saa olla enintään 22 mm paksu. Asennusohje Astianpesukoneen luukun jousitus säädetään kaluste oven painon mukaan ruuvimeisselillä. Kokonaan kalustepeitteinen astianpesukone Osittain kalustepeitteinen astianpesukone Osittain kalustepeitteinen astianpesukone ja sovituslista Kuva 1 Kuva 2 Kuva 3 Moduuliastianpesukone Moduuliastianpesukoneen asentaminen yhdessä muiden Bosch-kodinkoneiden kanssa. Huomioi että eristettä pitää käyttää kun astianpesukone asennetaan keittotason alapuolelle. Eriste tulee moduuliastianpesukoneen mukana. Moduuliastianpesukone Kalusteisiin sijoitettava uuni 45 cm Kalusteisiin sijoitettava höyryuuni Kalusteisiin sijoitettava mikroaaltouuni Lämpölaatikko Kalusteisiin sijoitettava espressokeitin Induktiokeittotaso Keraaminen keittotaso Kaasutaso Työtaso ja keittotaso Viereen Yläpuolelle ** ** Alapuolelle *** **** X=60 mm **** X=65 mm **** X=60 mm ** Huomaa vesiliitäntöjen tarvitsema tila. *** Huomaa samat rajoitukset kuin höyryuunin asennuksessa. Noudata asennusohjetta. **** Eristystä on käytettävä. Tulee astianpesukoneen mukana. **** Eriste on asennettava paikoilleen. Tulee astianpesukoneen mukana. Täydellinen valikoima, tiedot ja suositushinnat:

17 17 Mittapiirrokset ja ohjeita asennukseen Vinkkejä eri korkuisten kalusteisiin sijoitettavien astianpesukoneiden asentamiseen Suurempi sisätila Korkeammat astianpesukoneet (86,5 92,5 cm) ovat suunniteltu erityisesti nykyiset korkeammat, 90 cm korkeat työtasot huomioon ottaen. Koneen 5 cm lisäkorkeus tulee käyttöön sisätilassa, joka on korkeammissa koneissa 58 cm. Kaikissa SB.../SH...- malleissa on 5 cm korkeampi sisätila, joka hyödynnetään pesutilana. Kaikki mitat mm Asennustilan korkeus 860 tai 870 mm Se voidaanko tähän tilaan asentaa 81,5 87,5 cm vai 86,592,5 cm korkea astianpesukone riippuu ympäröivän keittiökalusteen sokkelikorkeudesta. (ks. seuraava taulukko). Asennuskorkeus (mm) Sokkelikorkeus (mm) = 81,587,5 cm korkea astianpesukone = 86,592,5 cm korkea astianpesukone Esimerkki: Asennuskorkeus 875 mm Jos keittiökalusteen sokkelikorkeus on yli 170 mm, valitse 81,587,5 cm korkea astianpesukone. Jos keittiökalusteen sokkelikorkeus on yli 100 ja alle 150 mm, valitse 86,592,5 cm korkeus astianpesukone.

18 18 Huoltotiedot Toimitus- ja myyntiehdot Yhteystiedot Myyntipalvelu, puh , avoinna mato ja pe Kuluttajapalvelu, puh , avoinna mato , perjantaisin suljettu. BSH Kodinkoneet Oy Postiosoite: Käyntiosoite: PL 123 Itälahdenkatu 18 A HELSINKI HELSINKI Kodinkonenäyttely on avoinna maanantaista perjantaihin klo 917 osoitteessa Itälahdenkatu 18 A, Helsinki Tilaukset ja tiedustelut myös faksilla, sähköpostilla sekä Internetin kautta Faksi: Sähköposti: Tradeplace: Tuotetiedot ja kuvat kaikista tuotteista löytyvät Internetistä: Soittajahinta on: Lankapuhelimesta 8,21snt/puhelu + 6,9 snt/min (alv 22 %) Matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 14,9 snt/min (alv 22 %) Esitetilaukset: Sähköposti: Huolto BSH Kodinkoneet Oy myöntää Bosch kodinkoneille kahden vuoden takuun. Huollon hoitaa valtakunnallisesti valtuutetut huoltoliikkeet, joiden yhteystiedot löytyvät Internet-sivuilta: Pääkaupunkiseudulla huollon hoitaa BSH Kodinkoneet Oy:n oma huolto. Takuuehdoissa noudatetaan kodintekniikka-alan markkinoinnin takuusuositusta (MTS-2002). Suosituksen mukaiset takuuehdot ovat kappaleessa takuuehdot TE Huoltotöiden tilaukset Pääkaupunkiseutu: puhelin: Muu Suomi: paikallinen huoltoliike Tarvike- ja varaosamyynti puhelin: Käyttöohjetilaukset lähetetään huoltopalveluumme: Faksi: Sähköposti: Takuuehdot TE-2002 Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n, Sähkö-, elektroniikka- ja tietoteollisuus, SET ry:n, kodintekniikkaliitto ry:n ja Suomen Kodinkonehuoltojen Liitto ry:n suositus kodintekniikanlaitteiden (kulutuselektroniikka ja kotitalouskoneet) yhtenäisiksi takuuehdoiksi. Nämä ehdot on valmisteltu edellä mainittujen järjestöjen yhteistyönä. Takuuaika Kodintekniikan tuotteille annetaan vähintään kahdentoista (12) kuukauden takuu. Takuuaika määritellään kunkin tuotteen osalta erikseen ja se on voimassa annetun määräajan tuotteen ostopäivästä lukien. Tämä takuu ei rajoita ostajan kuluttajansuojalain mukaisia oikeuksia. Tuotteen tietylle osalle voidaan antaa em. määräajasta poikkeava takuu. Juuri ennen takuuajan loppumista korjattu ja korjauksen jälkeen yhden (1) kuukauden sisällä uusiutuva sama vika tai kiistatta takuuaikana esiintynyt vika korjataan takuuna myös takuuajan jälkeen. BSH Kodinkoneet Oy myöntää yksityisessä kotikäytössä oleville kodinkoneille (2) vuoden takuun. Takuun sisältö Takuuseen sisältyvät takuuaikana valtuutetulle huoltajalle ilmoitettujen, takuunantajan toteamien rakenne-, valmistus- ja raaka-ainevikojen sekä tällaisten vikojen itse tuotteelle aiheuttamien vaurioiden korjauskustannukset. Samoin takuuseen sisältyvät valtuutetun huollon mahdollisesti korjauksen yhteydessä tuotteelle aiheuttamat vauriot. Mainitut viat valtuutettu huolto korjaa saattamalla tuotteen toimintakuntoon. Mikäli tuote tulee muuhun kuin normaaliin yksityiseen kotikäyttöön, on takuuehdoista aina erikseen sovittava kirjallisesti takuunantajan kanssa. Vastuun ja takuun rajoitukset Tämä takuu on annettu edellyttäen, että tuote on normaalissa yksityisessä kotikäytössä ja käyttöohjeita noudatetaan huolellisesti. Takuu on voimassa näiden ehtojen mukaisesti vain Suomen rajojen sisäpuolella. Takuunantajan vastuu on rajoitettu näiden takuuehtojen mukaisesti eikä takuu siten kata sellaisia vahinkoja, jotka myyty tuote aiheuttaa toiselle esineelle tai henkilölle. Tämän takuun perusteella asiakas ei ole oikeutettu esittämään vaatimuksia muille kuin takuunantajalle. Näihin takuuehtoihin sisältymättömät suulliset lupaukset eivät sido takuunantajaa. Takuun voimassaolon edellytyksenä on myös, että alkuperäisiä laitteeseen ja takuukirjoihin merkittyjä tuotetietoja ja valmistusnumeroita ei ole muutettu. Takuuseen eivät sisälly viat, jotka ovat aiheutuneet: Tuotteen kuljetuksesta Tuotteen käyttäjän huolimattomuudesta tai tuotteen ylikuormituksesta

19 19 Huoltotiedot Käyttöohjeiden, hoidon tai huollon laiminlyönnistä Takuunantajasta riippumattomista olosuhteista, kuten jännitevaihteluista (jännitevaihtelut saavat olla korkeintaan +/ 10 %), ukkosesta, tulipalosta tai muista vahinkotapauksista, muiden kuin valtuutetun huollon suorittamista korjauksista, huollosta tai rakennemuutoksista Asennus- tai käyttöohjeiden vastaisesta tai muuten virheellisestä tuotteen asennuksesta tai sijoituksesta käyttöpaikalle Takuuseen ei myöskään sisälly tuotteen toiminnan kannalta merkityksettömien vikojen korjaaminen. Myöskään osat, joiden rikkoutumisvaara käsittelyn tai luonnollisen kulumisen vuoksi on normaalia, kuten hehkulamput, lasi-, posliini-, tekstiili-, paperi- ja käsin liikuteltavat muoviosat ja levysoittimen neulat tai muut kulutusosat eivät kuulu takuuseen. Takuuseen eivät sisälly tuotteen normaalit käyttöohjeessa esitetyt säädöt, käytönopastus, hoito, huolto ja puhdistustoimenpiteet eikä sellaiset tehtävät, jotka aiheutuvat varo tai asennusmääräysten laiminlyönneistä tai näiden selvittelyistä. Toimenpiteet vian ilmetessä Vian ilmetessä takuuaikana on asiakkaan tästä viipymättä ilmoitettava valtuutetulle huollolle. Tällöin on ilmoitettava, mistä tuotteesta (tuotemalli, tyyppimerkintä takuukortista tai arvokilvestä) on kyse, vian laatu mahdollisimman tarkasti sekä olosuhteet, joissa vika on syntynyt. Takuukorjauksen edellytyksenä on, että asiakas osoittaa luotettavasti takuun olevan voimassa. Takuuajan päättymisen jälkeen ei vetoaminen takuuaikaiseen ilmoitukseen ole pätevä, ellei sitä ole tehty kirjallisesti. Korjauspyynnön yhteydessä on selvitettävä etukäteen valtuutetun huollon kanssa takuun sisältö, mahdolliset veloitukset sekä se, korjataanko tuote käyttöpaikalla vai huollossa. Samoin asiakkaan tiedusteltava tuleeko hänen mahdollisesti itse ryhtyä joihinkin toimenpiteisiin tuotteessa ilmenneen vian johdosta. Mikäli valtuutettu huolto ei ole ryhtynyt korjaamaan tuotetta viiden työpäivän kuluessa saatuaan korjausta koskevan pyynnön, voidaan tästä ilmoittaa suoraan takuunantajalle, ellei valtuutetun huoltajan kanssa ole sovittu pidemmästä toimitusajasta. Mikäli takuunantajalle ilmoitettua samaa, takuuseen kuuluvaa vikaa ei kohtuullisen ajan kuluessa ole korjattu, ostajalla on oikeus, jollei myyjä anna virheetöntä tuotetta virheellisen tilalle, vaatia hinnan alennusta virhettä vastaavalla määrällä tai vaatia kaupan purkua. Kaupan purkautuessa palautetaan asiakkaalle hänen suorittamansa kauppahinta vähennettynä, vikaa lukuun ottamatta alkuperäisessä kunnossa ja että asiakas esittää alkuperäisen ostokuitin tai muun vastaavan selvityksen. Mikäli näiden takuuehtojen tulkinnasta syntyy erimielisyyksiä asiakkaan ja valtuutetun huollon välillä tai tehdyn korjauksen suhteen on huomauttamista, voi asiakas ottaa yhteyttä suoraan takuunantajaan. Takuuaikaiset veloitukset Valtuutettu huolto ei veloita asiakkaalta takuuna korjatuista tai vaihdetuista osista, korjaustyöstä, tuotteen korjaamiseksi tarpeellisista kuljetuksista eikä matkakustannuksistaan. Tällöin kuitenkin edellytetään, että: Vialliset osat luovutetaan valtuutetulle huollolle Korjaukseen ryhdytään yleensä viiden työpäivän kuluessa ja että työ suoritetaan normaalina työaikana. Kiireellisemmin tai muuna kuin normaalina työaikana suorittamistaan korjauksista on valtuutettu huolto oikeutettu veloittamaan lisäkustannukset asiakkaalta, mikäli takuunantaja ohjeissaan tai valtuutettu huolto on etukäteen ilmoittanut asiakkaalleen veloitusperusteista. Mahdollisesti terveydellistä vaaraa tai huomattavaa taloudellista vahinkoa aiheuttavat viat korjataan kuitenkin lisäveloituksetta ja viivytyksettä. Asiakkaan on joko itse tuotava tai toimitettava helposti kannettava tuote valtuutettuun huoltoon. Korjauksen jälkeen on tällainen tuote asiakkaan valinnan mukaan joko hänen itsensä noudettava tai se palautetaan hänelle. Vaikeasti kannettavan tuotteen korjaamiseksi valtuutetun huollon katsomat tarpeelliset kuljetukset tai huollon matkat suoritetaan veloituksetta huoltoautoa tai tavanomaista aikataulun mukaan liikennöivää yleistä kulkuneuvoa (yleiseksi kulkuneuvoksi ei kuitenkaan katsota vesi-, ilma- eikä lumikulkuneuvoa) käyttäen. Mikäli tämä ei ole mahdollista, veloitetaan asiakkaalta lisäkustannukset. Kiinteästi käyttöpaikalle asennetun tuotteen irrotus- ja takaisin-asennuskustannukset veloitetaan erikseen.

20 BSH Kodinkoneet Oy Itälahdenkatu 18 A, PL 123, Helsinki Puh Fax Bosch Kodinkoneet, BSH Kodinkoneet Oy Soittajahinta on lankapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 6,9 snt/min (alv 22%) ja matkapuhelimesta 8,21 snt/puhelu + 14,9 snt/min (alv 22%) Emme vastaa mahdollisista painovirheistä. Pidätämme oikeuden teknisten ominaisuuksien ja valikoiman muutoksiin. Väripoikkeavuuksia voi esiintyä painoteknisistä syistä.

Ilmankäsittelykone Huoltokirja

Ilmankäsittelykone Huoltokirja -SV 10-05-10V.A001 Sisällys 1 Takuuehdot... 1 1.1 Takuuaika... 1 1.2 Takuun sisältö... 1 1.3 Yleiset takuun rajoitukset... 1 1.4 Takuun rajoitukset... 1 1.5 Huoltoehdot takuuaikana... 1 1.6 Toimenpiteet

Lisätiedot

Swegon CASA W100 EC. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje

Swegon CASA W100 EC. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje Swegon CASA W100 EC Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje Sisällys Asennusohje... 4 Käyttöohje... 10 Huolto-ohje... 20 Asennus, käyttö ja huolto Asentajalle ja huoltohenkilökunnalle 1. Asennusohje... 4 1.1

Lisätiedot

Swegon CASA 440 Premium. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje

Swegon CASA 440 Premium. Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje Swegon CASA 440 Premium Asennus-, käyttö- ja huolto-ohje Sisällys Käyttöohje Käyttäjälle Asennusohje... 6 Käyttöohje... 10 Huolto-ohje... 20 Tekniset tiedot... 22 Asennus, käyttö ja huolto Asentajalle

Lisätiedot

ILPO Comfort CE50 ja CE65

ILPO Comfort CE50 ja CE65 ILPO Comfort CE50 ja CE65 Asennus- ja huolto-ohje www.ilto.fi Sisällys Asennus... 3 Kuljetus ja käsittely...3 Sijoittaminen, mitat ja asennusetäisyydet...3 Putkiliitännät... 4 Patteriverkosto...4 Lattialämmitysverkosto...4

Lisätiedot

Kylmiö ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. Tämä käyttöohje on ehdottomasti luettava ennen laitteen asennusta ja käyttöönottoa.

Kylmiö ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE. Tämä käyttöohje on ehdottomasti luettava ennen laitteen asennusta ja käyttöönottoa. Kylmiö ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Tämä käyttöohje on ehdottomasti luettava ennen laitteen asennusta ja käyttöönottoa. Sisällysluettelo TURVATOIMENPITEET... 3 KÄYTTÖMÄÄRÄYKSET... 3 Ennen laitteen käyttöönottoa...

Lisätiedot

50 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

50 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Viinikylmiö 50 ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE Sisällysluettelo TURVATOIMENPITEET... 3 KÄYTTÖMÄÄRÄYKSET... 3 Ennen laitteen käyttöönottoa... 4 VIINIKYLMIÖN ASENNUS... 5 Sijoituspaikka... 5 Sähköliitäntä... 5 Tasapainotus...

Lisätiedot

NILAN EC9 KÄYTTÖOHJE EC9 731396B. 1.6.2013 v 1.1. Nilan pidättää oikeuden muuttaa näitä tietoja ilman ennakkoilmoitusta. 1

NILAN EC9 KÄYTTÖOHJE EC9 731396B. 1.6.2013 v 1.1. Nilan pidättää oikeuden muuttaa näitä tietoja ilman ennakkoilmoitusta. 1 NILAN EC9 KÄYTTÖOHJE NILAN EC9 731396B EC9 1.6.2013 v 1.1 Nilan pidättää oikeuden muuttaa näitä tietoja ilman ennakkoilmoitusta. 1 JOHDANTO Tämän oppaan tarkoitus on antaa lyhyt ja selkeä kuvaus CTS 600

Lisätiedot

GENANO 310 -ILMANPUHDISTIN

GENANO 310 -ILMANPUHDISTIN TT, tark. JSan GENANO KÄYTTÖOHJE Sivu 1 MFI ILMANPUHDISTUSTEKNOLOGIA GENANO 310 -ILMANPUHDISTIN ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE 310 Log. versio TT, tark. JSan GENANO KÄYTTÖOHJE Sivu 2 SISÄLLYSLUETTELO SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

110674SF-08 2015-02. Spirit UNI 4. Asennusohjeet Ilmankäsittelylaite ja ohjausautomatiikka

110674SF-08 2015-02. Spirit UNI 4. Asennusohjeet Ilmankäsittelylaite ja ohjausautomatiikka 110674SF-08 2015-02 Spirit UNI 4 Asennusohjeet Ilmankäsittelylaite ja ohjausautomatiikka Sisällys 1 Suunnitteleminen ja valmistelutyöt 4 1.1 Asentaja 4 1.2 LVI-asentaja (jos järjestelmässä on vesipatteri)

Lisätiedot

Käyttöohje. 1.6.2013 v 1.1. Nilan pidättää oikeuden muuttaa näitä tietoja ilman ennakkoilmoitusta. 1

Käyttöohje. 1.6.2013 v 1.1. Nilan pidättää oikeuden muuttaa näitä tietoja ilman ennakkoilmoitusta. 1 nilan Compact P MLP nilan Compact P MLP Käyttöohje 1.6.2013 v 1.1 Nilan pidättää oikeuden muuttaa näitä tietoja ilman ennakkoilmoitusta. 1 Yleisiä tietoja ennen asennusta Asennusohje on yritetty tehdä

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. BOSCH SHU43A52SK http://fi.yourpdfguides.com/dref/3565652

Käyttöoppaasi. BOSCH SHU43A52SK http://fi.yourpdfguides.com/dref/3565652 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Kodinkoneet Takuu sisältyy hintaan.

Kodinkoneet Takuu sisältyy hintaan. Kodinkoneet Takuu sisältyy hintaan. Jotta uuden keittiön suunnittelu olisi entistäkin helpompaa, olemme kehittäneet laadukkaan ja laajan kodinkonemalliston arjen tarpeisiin. Kodinkoneet sopivat täydellisesti

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QB512W http://fi.yourpdfguides.com/dref/834386

Käyttöoppaasi. HUSQVARNA QB512W http://fi.yourpdfguides.com/dref/834386 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Jää-/pakastekaapin ja varusteiden kuvaus

Jää-/pakastekaapin ja varusteiden kuvaus Käyt t öohj e FI CN( P) es/ esf / sl4013,4003,3913,3513,3503 Jää-/pakastekaapin kuvaus Käyttö- ja näyttötoiminnot Kuva A1 1. Virran kytkemis/sammuttamispainike, jääkaappi. 2. Tuuletinpainike*. 3. Lämpötilanvalitsin,

Lisätiedot

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä.

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Hyvä matkailuvaunuilija, Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi,

Lisätiedot

Vesi/ilmalämpöpumpun käyttöohje AW 12.4 AW 24.4

Vesi/ilmalämpöpumpun käyttöohje AW 12.4 AW 24.4 Vesi/ilmalämpöpumpun käyttöohje AW 12.4 AW 24.4 PL EN Instrukcja obsługi w oryginale Operating instructions in original TAKUUEHDOT... Yleiset ehdot... Muut ehdot... YLEISTÄ... Tärkeää tietoa ennen asennusta...

Lisätiedot

Matkailuvaunun käyttöohie

Matkailuvaunun käyttöohie Matkailuvaunun käyttöohie Version 07/2011 FIN Hyvä karavaanari, onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Asiakkaidemme luottamus innostaa meitä ja velvoittaa meidät tekemään matkailuvaunuistamme

Lisätiedot

Pihla ikkunat ja parvekeovet. Käyttö ja huolto

Pihla ikkunat ja parvekeovet. Käyttö ja huolto Pihla ikkunat ja parvekeovet Käyttö ja huolto Pihla ikkunan käyttö ja huolto Hyvä Pihla-tuotteiden uusi omistaja, Pihla-tuotteet ovat esimerkki suomalaisesta tuotekehityksestä ja hyvästä puunkäsittelytaidosta.

Lisätiedot

Laitteen yleiskuvaus. 1. Laitteen yleiskuvaus. Sisältö. 1.1. Laitteen käyttötarkoitus

Laitteen yleiskuvaus. 1. Laitteen yleiskuvaus. Sisältö. 1.1. Laitteen käyttötarkoitus Käyt t öohj e FI UI K1424/UI K1620 Laitteen yleiskuvaus Sisältö 1. Laitteen yleiskuvaus... 1 1.1. Laitteen käyttötarkoitus... 1 1.2. Vaatimustenmukaisuus... 1 1.3. Laitteen ja varusteiden kuvaus... 2 1.4.

Lisätiedot

Käyttöohje HERU T. SUOMI (kielen valinta s. 22)

Käyttöohje HERU T. SUOMI (kielen valinta s. 22) Käyttöohje HERU T SUOMI (kielen valinta s. 22) TAKUU Takuu on voimassa kauppakirjan mukaisen ajan laskettuna ostopäivästä. TAKUUN SISÄLTÖ Takuu kattaa takuuaikana ilmenneet viat, joista on ilmoitettu jälleenmyyjälle

Lisätiedot

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa.

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Hyvä matkailuvaunuilija, onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi, vaikka olisitkin

Lisätiedot

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet VAROITUS! Takaamme SpaDealers -kylpytynnyrien korkean laadun vain, kun asentaminen on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Selkeän käsityksen saamiseksi suosittelemme

Lisätiedot

Käyttö- ja asennusohje Jääkaappi-pakastin

Käyttö- ja asennusohje Jääkaappi-pakastin Käyttö- ja asennusohje Jääkaappi-pakastin Lue ehdottomasti tämä käyttö- ja asennusohje ennen kylmälaitteen sijoitusta, asennusta ja käyttöönottoa. Näin vältät mahdolliset vahingot ja laitteesi rikkoontumisen.

Lisätiedot

DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN

DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN Version 02/2014 Hyvä karavaanari, onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Asiakkaidemme luottamus innostaa meitä ja

Lisätiedot

MAXI PILARI-IKI 12 kw kiukaan asennusohjeet erillisellä ohjauskeskuksella

MAXI PILARI-IKI 12 kw kiukaan asennusohjeet erillisellä ohjauskeskuksella MAXI PILARI-IKI 12 kw kiukaan asennusohjeet erillisellä ohjauskeskuksella HUOMIOI SEURAAVAT ASIAT ENNEN MAXI PILARI-IKI 12 kw:n ASENNUSTYÖN ALOITTAMISTA! Lue asennus- ja käyttöohjeet ennen kiukaan asennusta.

Lisätiedot

Asennusohje DHP-S VMGFB220

Asennusohje DHP-S VMGFB220 Asennusohje DHP-S VMGFB220 Ellei tätä ohjetta noudateta asennuksessa ja huollossa, Danfoss A/ S:n voimassaolevien takuuehtojen mukainen takuu ei ole voimassa. Danfoss A/S pidättää oikeudet osien ja teknisten

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C VMBMA220

Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C VMBMA220 Asennus- ja huolto-ohje DHP-H DHP-L DHP-A DHP-AL DHP-C 2 Sisällys Asennusohje... 5 1 Tärkeää tietoa/turvamääräykset...5 1.1 Kylmäaine... 5 1.2 Sähköliitäntä... 5 1.3 Käyttöönotto... 5 2 Lämpöpumpun tiedot...6

Lisätiedot

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet

Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet Valmispiippu RONDO PLUS Asennusohjeet VALMISPIIPPU RONDO PLUS ASENNUSPÖYTÄKIRJA Asiakkaan yhteystiedot: Nimi Katuosoite Postinumero ja -toimipaikka Puhelinnumero Sähköposti Rakennuspaikan osoite: Katuosoite

Lisätiedot

Käyttöohje NILAN VGU250EK. Versio SW 1.24 30.10.07

Käyttöohje NILAN VGU250EK. Versio SW 1.24 30.10.07 äyttöohje NILAN VGU250E Versio SW 1.24 30.10.07 äyttöohje NILAN VGU250E Sisällysluettelo 2 Johdanto 3 Järjestelmätyypit 4 Lämpöanturien yleiskuvaus 4 Anturien sijainti 5 Turvatermostaatti 5 Ohjauspaneeli

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312

Asennus- ja käyttöohjeet 16150214-1 2012-03-08. CTC EcoHeat 300. Malli 306 I 308 I 310 I 312 Asennus- ja käyttöohjeet Malli 306 I 308 I 310 I 312 16150214-1 2012-03-08 Yleistä tietoa Sisällysluettelo YLEISTÄ TIETOA Tarkistuslista 6 Tärkeää! 7 Turvallisuusmääräykset 7 Talon lämpöasetukset 8 1.

Lisätiedot