ORTODOKSINEN ITÄ-SUOMI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ORTODOKSINEN ITÄ-SUOMI"

Transkriptio

1 ORTODOKSINEN ITÄ-SUOMI PYHÄN GEORGIOS VOITTAJAN KIRKKO VALAMON LUOSTARI RIISA KULTTUURIARTOS

2

3

4 PYHÄN GEORGIOS VOITTAJAN KIRKKO Georgios Voittajan tie 49 (Kaitaistentie 345) Kaitainen VALAMO Valamontie Uusi-Valamo RIISA Karjalankatu Kuopio KULTTUURIARTOS Kirkkopuistonkatu Iisalmi RIISA PYHÄN GEORGIOS VOITTAJAN KIRKKO KULTTUURIARTOS VALAMON LUOSTARI Helsinki

5 SISÄLLYSLUETTELO TERVETULOA MATKALLE ORTODOKSISEEN ITÄ-SUOMEEN ST. GEORGE VALAMO RIISA ARTOS

6 VALAMON LUOSTARI PYHÄN GEORGIOS VOITTAJAN KIRKKO RIISA SUOMEN ORTODOKSINEN KIRKKOMUSEO KULTTUURI ARTOS

7 Tervetuloa matkalle ortodoksiseen Itä-Suomeen Ortodoksinen usko saapui Suomeen, Karjalaan, perimätiedon mukaan noin 950 vuotta sitten ja pyhittäjä isä Sergei perusti luostarin Valamon saarelle. Ensimmäiset vuosisadat Valamo oli pieni kilvoittelijain yhteisö ja luvulla Valamo tunnettiin jo kaikkialla Karjalassa, ja uusia luostareita perustettiin Karjalaan luvun alkupuolella Karjala liitettiin osaksi Ruotsia 100 vuodeksi ja tuona aikana ortodoksinen usko hävisi Karjalassa lähes olemattomiin. Ortodoksisuus alkoi voimistua Karjalassa jälleen 1700-luvun alusta ja alueelle muodostui vahva ortodoksinen asutus. Venäjän vallankumouksen jälkeen yhteys Suomen ja Venäjän ortodoksien kesken katkesi ja Suomeen muodostettiin oma Suomen ortodoksinen kirkko. Vuonna 1923 Suomen ortodoksit liittyivät Konstantinopolin yhteyteen. Toisen maailmansodan jälkeen Karjalan ortodoksit muuttivat asumaan eri puolille Suomea ja nykyisin Suomessa asuu noin ortodoksisen kirkon jäsentä. Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Suomeen on muuttanut paljon ortodokseja Venäjältä. Tässä esitteessä kerromme neljästä ortodoksisesta keskuksesta, joiden välityksellä pyhiinvaeltajalla ja kulttuurimatkailijalla on mahdollisuus tutustua lähemmin ortodoksisuuteen ja karjalaisuuteen nyky-suomessa. Nämä neljä kohdetta ovat Pyhän Georgioksen kirkko Joroisissa Uuden Valamon luostari Heinävedellä Kirkkomuseo RIISA Kuopiossa KulttuuriArtos, Hotel Artos ja Pr. Elian kirkko Iisalmessa Nämä kohteet avaavat kulkijalle ikkunan ortodoksiseen Suomeen, sen historiaan ja nykypäivään. Suomi on pienuudestaan huolimatta moni-ilmeinen kulttuurimaa. Ortodoksisuus ja karjalaisuus ovat hyvin näkyvä osa suomalaista yhteiskuntaa.

8

9 PYHÄN GEORGIOS VOITTAJAN Pyhän Georgios Voittajan kirkko rakenne- KIRKKO tiin yhden perheen voimin vuonna 2013, vanhoja arvokkaita rakennusmenetelmiä ja ikonimaalausperinteitä hyödyntäen. Kirkon arkkitehtuuri edustaa karjalaista ja pohjoisvenäläistä kirkonrakennusperinnettä, ja siitä on syrjäisestä sijainnistaan huolimatta nopeasti tullut pyhiinvaelluskohde ja nähtävyys. Pyhän Georgios Voittajan kirkon sisätilat ovat todellinen käsityön taidenäyte: upeat maalatut ikonit, Keski-Venäjällä suunniteltu ja käsin veistetty, ainutlaatuinen ikonostaasi, hienot yksityiskohdat sekäviimeistelty ulkomuoto saavat

10 ihmiset huokailemaan hämmästyksestä. Jumalanpalvelukset toimitetaan säännöllisesti Varkauden ortodoksisen seurakunnan papiston ja kirkonväen voimin. Erilaiset papin johdolla kulkevat pyhiinvaeltajaryhmät saavat myös toimittaa palvelu- ja rukoushetkiä kirkon tiloissa. Kahvila trapesa Kirkon kupeeseen rakennettiin vuonna 2014 kahvila, joka on auki läpi kesän ja talvella tilauskahvilana tai -ravintolana ryhmille. Tarjolla on perinteistä lähiruokaa, kotileivonnaisia, oman tilan luomuhunajaa ja mahdolli-

11 suuksien mukaan myös vihannekset suoraan kotitilalta. Kahvilassa myydään myös ortodoksisia kirkollisesineitä: hopeisia ristejä, matkaikoneita ja hienoja villasilkkihuiveja. Pyhän Georgios Voittajan kirkko tarjoaa ravintoa sielulle perinteisen savolaisen metsämaiseman rauhassa. Retken Kaitaisiin täydentää kirkko-kahvilan jykevien hirsien alla nautitut luomuviljelyn antimet.

12 Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus. Luonnonkauniilla Heinävedellä sijaitseva luostari ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. Nykypäivän ihmiselle luostarin levollinen ilmapiiri ja ympäröivä luonto tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden rauhoittumiseen kaukana kaikesta kiireestä. Voit osallistua jumalanpalveluksiin, tutustua luostarikirkkojen ikoneihin ja luostarin omiin ja vieraileviin näyttelyihin. Ravintola Trapesa ravitsee kävijän monipuolisella noutopöydällään ja myymälästä voi käydä ostamassa tuliaisostokset. Jo päivävierailu luostarissa on elämys, mutta yhä useampi haluaa syventää kokemustaan yöpymällä luostarin rauhassa.

13 Valamon luostarin ihmeitä tekevät ikonit Monet ihmiset ovat kokeneet saaneensa aivan erityisen vastauksen rukouksiinsa rukoiltuaan tietyn ikonin edessä: he ovat esimerkiksi parantuneet sairauksistaan. Ikonin kunnioittamiseen ei liity taikuutta, sillä ikoni ei itsessään tee ihmeitä, vaan se on jostain syystä Jumalan erityisen armon välikappaleena ja siksi uskovaisten hartaan kunnioituksen kohteena. Valamon luostarin tunnetuimpia ihmeitätekeviä ikoneita ovat pääkirkossa sijaitsevat Konevitsalainen Jumalanäidin ikoni ja Valamolainen Jumalanäidin ikoni.

14 Historiallinen näyttely Valamossa esillä oleva näyttely esittelee läpileikkauksen luostarielämän arkisesta työnteosta sekä kirkollisesta elämästä 1700-luvulta nykypäivään. Näyttely ilmentää hyvin luostarin nopean nousun tuhkasta arvostetuksi suurluostariksi monine työverstaineen ja arvokkaine lahjoituksineen. Liturgiset esineet; ikonit ja kirkkotekstiilit, osoittavat venäläisen käsi- ja taideteollisuuden teknisen ja taiteellisen korkean tason. Näyttelyssä esitellään luostarin uudelleen rakentamista Heinävedelle ja sen kirkollisia ja yhteiskunnallisia suhteita sekä julkaisutoimintaa.

15 Valamon kauppa Tuohus Valamon kauppa tunnetaan nimellä Tuohus ja se palvelee vieraita päivittäin. Myymälässä on kattava valikoima ortodoksiseen elämäntapaan liittyviä tuotteita: käsin maalattuja ikoneita, painokuvaikoneita, lampukoita, rukousnauhoja, postikortteja, kaularistejä ja -ikoneita, Valamossa valmistettuja mehiläisvahatuohuksia, luostariteetä ja paljon muuta. Valikoimassa on myös paljon erilaisia lahja- ja koriste-esineitä, makeisia ja tuomisia. Tuohus on samalla yksi maan parhaiten varustetuista ortodoksisista kirjakaupoista. Valamon luostarin omien julkaisujen lisäksi saatavilla on laaja kirjo ortodoksista uskoa ja sen eri aspekteja käsittelevää kirjallisuutta. Myös ortodoksisesta kirkkomusiikista kiinnostuneet ilahtuvat Tuohuksen laajasta valikoimasta.

16 Kahvila-Ravintola Trapesa Yksi luostarin tärkeimmistä kohtaamispaikoista on sen viihtyisä 260-paikkainen A-oikeuksin varustettu Kahvila-Ravintola Trapesa, joka on saanut nimensä kreikankielen pöytää tai luostarin ruokasalia tarkoittavasta sanasta. Päivittäiset ateriat aamiaiset, lounaat ja päivälliset kootaan kotiruokatyyppisestä noutopöydästä. Sekä lounaan että päivällisen lämminruokavaihtoehtoja täydentää salaattipöytä, josta löytyy aina myös luostarin omaa hapankaalia. Monet leivonnaisista ovat pappismunkki Aleksanterin leipomia. Ruokaa on tarjolla kello yhdestätoista viiteen, kesällä jopa seitsemään asti. Kahvia, teetä ja pientä purtavaa on tarjolla koko päivän. Luostarin munkkikahvit ovat jo käsite. Heinäkuussa Trapesan tunnelmaa täydentää Valamolainen teepöytä, joka katetaan joka ilta klo Kasvisruoalla on ollut perinteisesti tärkeä asema luostarin keittiössä. Paastoaminen on luostarissa mahdollista, vaikka tarjolla on läpi vuoden niin kalaa, lihaa, kananmunia kuin maitotuotteitakin.

17 Majoittuminen luostarissa Luostari kutsuu vieraita myös yöpymään. Tarjolla on läpi vuoden useita eritasoisia vaihtoehtoja: luostarihotellin ja opistohotellin huonevalikoimaa täydentävät askeettiset vierasmajat, joista toinen on palvellut aiemmin munkkien asuinrakennuksena ja toinen kartanon kärryliiterinä sekä vanhan munkkilan huoneet. Kaikki Valamon majoitustilat ovat savuttomia, eikä niissä ole televisiota tai radiota. Iltaisin ulkovalot himmennetään klo 21, ympäristö virittäytyy lepoon ja uneen, jota ulkomaailman hälinä ei häiritse. Luostarissa on tilaa ajatuksille.

18 RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä erikoismuseo, joka sijaitsee Kuopiossa. Ortodoksista kulttuuriperintöä tallettavan museon perusta on Laatokan Valamon muinaismuistokokoelmassa vuodelta Ainutlaatuiset kokoelmat koostuvat luovutetun Karjalan ja Petsamon luostareista ja seurakunnista evakuoidusta aineistosta ja lahjoituksista. Kirkkomuseossa kohtaavat vuosituhantinen bysanttilainen traditio ja karjalais-ortodoksinen kulttuuriperintö. Liturgisesti ja taidehistoriallisesti arvokkaat ikonit, sakraaliesineet, tekstiilit, käsikirjoitukset ja keisareiden luostareille tekemät lahjoitukset kertovat ortodoksisuudesta myös elämäntapana ja osana kirkkovuoden kulkua. Elämyksellistä museokokemusta täydentävät Museokauppa Pikku-Bysantin ja Monitoimitila Mosaiikin palvelut.

19 KOKOELMIEN AARTEET RIISA on yksi Euroopan huomattavimmista ortodoksisista kirkkomuseoista. Kirkkomuseon vahvuutena ovat mittaamattoman arvokkaat ja monipuoliset kokoelmat. Kokoelmilla on kansainvälisesti tarkasteltuna keskeinen asema ortodoksisen kulttuuriperinnön näyteikkunana. Kokoelmiin kuuluu liturgisesti ja taidehistoriallisesti arvokkaita ikoneita, sakraaliesineitä, tekstiilejä, käsikirjoituksia, vanhoja kirjoja, keisareiden luostareille tekemiä lahjoituksia, muistoesineitä, mitaleja ja kunniamerkkejä. Vanhimmat esineet ajoittuvat 1100-luvulle. Museon peruskokoelma on peräisin Karjalan ortodoksisista seurakunnista sekä Valamon, Konevitsan ja Petsamon luostareista. Luostareista ja seurakunnista evakuoitu sineistö muodostaa länsimaiden merkittävimpiin kuuluvan ikonien, kirkollisten esineiden ja tekstiilien kokoelman. HELMIÄ JA HARVINAISUUKSIA Ortodoksisuus tunnetaan maailmanlaajuisesti pitkälti loistokkaan kauniista ja arvokkaista ikoneistaan ja niitä museon kokoelmissa onkin lähes 800. Vanhimmat ikonit ajoittuvat 1600-luvulle. Ehjimmät ikonikokonaisuudet ovat Laatokan Valamon ja Konevitsan luostareista. Kokoelmaan kuuluvat esimerkiksi Valamosta peräisin olevat Vasili Peshehonovin työpajassa kultapohjalle maalatut ikonit ja Konevitsan luostarista evakuoidut Jumalanäidin ikonit. Niiden hopeariisat on koristeltu aidoin helmin ja jalokivin. Ihmeitä tekevän Konevitsan Jumalanäidin ikonin riisa Museokävijöiden näkökulmasta vaikuttavimpia esineitä ovat Laatokan Valamon ja Konevitsan luostareiden perustajien taidokkaasti tehdyt kenotafit eli hopeiset muistoarkut. Niiden lisäksi arvokkaimpiin sakraaliesineisiin kuuluu Ihmeitä tekevän Konevitsan Jumalanäidin ikonin riisa. Se on kullattua hopeaa ja koristeltu miniatyyrein, aidoin helmin ja jalokivin. Riisa on valmistettu Pietarissa 1893 Konevitsan luostarin täyttäessä viisisataa vuotta.

20 Jumalanäidin ylistys Akatistos Viipurin ja Käkisalmen kirkoista on useita arvokkaita ikoneja. Käkisalmesta evakuoitu Jumalanäidin ylistys -ikoni herättää huomiota paitsi koollaan, myös harvinaisella ikonografiallaan. Jumalanäidin ylistys -ikonia kunnioitetaan ihmeitä tekevänä, sillä perimätiedon mukaan juuri ikonin ansiosta Käkisalmen kaupunkilaiset säästyivät Venäjän Karjalassa riehuneelta koleraepidemialta v Jumalanäiti Ennusmerkki RIISAn näyttävimpiin ikoneihin kuuluu myös loistelias Jumalanäiti Ennusmerkki (Orantti, Znamenie). Ikonia peittää kullattu hopeariisa, joka on rikkaasti rokokooaihein koristeltu. Jumalanäidin ja Kristus-Immanuelin puvut ovat saaneet kauniin helmiverhoilun. Jumalanäidin otsalla välkkyy sininen kiillotettu safiiri.

21 Keisarillisia lahjoja Sakraaliesineiden joukossa on lukuisia Venäjän keisariperheiden ja kauppiaiden luostareille tekemiä lahjoituksia. Näitä ovat mm. keisarinna Maria Aleksandrovnan igumeni Damaskinille lahjoittama rukousnauha sekä keisari Aleksanteri I:n Valamon luostarille lahjoittamat ehtoollismalja, diskos ja tähti. Kauppias Tjumenevin Valamon luostarille lahjoittamat kultaiset sakraaliesineet on koristeltu smaragdein ja rubiinein. Idän eksotiikkaa Bysantin eli muinaisen Itä-Rooman valtakunnan perintö elää yhä RIISAn kokoelmien esineistössä, joka edustaa korkealaatuisen käsityön upeimpia taidonnäytteitä eri vuosisadoilta. Näin ortodoksisuuden historia linkittyy kokoelmien kautta osaksi Suomen ja koko maailmanhistoriaa. RIISAn kokoelmat kertovat jännittäviä tarinoita - yhteistä ihmiskunnan historiaa, jonka haluamme jakaa kanssasi. Tule vieraaksemme ja lähde kiehtovalle aikamatkalle Bysantin perintöön! Museokaupan tuotteissa panostetaan laatuun Tunnelmallisen Museokauppa Pikku-Bysantin laadukkaat tuotteet on valittu paikallisuutta ja tuotteen tarinaa arvostaen. Valikoimissa on mm. ortodoksiseen elämäntapaan liittyviä tuotteita, ikoneita, kirjoja, tuohuksia, kortteja, taidetta, musiikkia, koruja ja koriste-esineitä sekä muita lahjatavaroita. RIISA toivottaa sinut tervetulleeksi ostoksille!

22 ARTOS

23 Pr. Elian kirkko Iisalmessa sijaitsee aivan Artoksen vieressä ja ne yhdessä muodostavat moninaisen ortodoksisen kirkkotaiteen kokonaisuuden. Pr Elian nimelle pyhitetty kirkko rakennettiin 1950-luvulla Karjalasta Iisalmen alueelle muuttaneiden ortodoksien hengelliseksi keskukseksi Kirkon pyhän osan ja alttarin seinä-ja kattomaalaukset ovat maalanneet venäläiset taiteilijat Vladimir Lupanov, Vasili Feodorov ja Vladimir Zapocnik. Maalaukset edustavat slaavilaista ikonimaalausperinnettä luvuilta. Seinä-kakattomaalaukset valmistuivat 1990-luvun loppupuolella. Samaan aikaan bulgarialainen taiteilija Jordan Ivanov veisti suomalaisesta koivusta kirkkoon ainutlaatuisen ikonostaasikokonaisuuden. Ikonostaasin degoratiivit edustavat bulgaarialaista tyylisuuntausta 1500-luvulta. Jordan Ivanovin taidetyö on lajissaan ainutlaatuinen Pohjois Euroopassa. Pr. Elian kirkon ikkunalasimaalaukset ovat pietarilaisen taiteilijan Viktor Nikitenkon valmistamat. Ne edustavat slaavilaista luvun tyylisuuntausta.

24 Ikonostaasin Pyhäportti Pr. Elian kirkon ikonostaasin ja sen Pyhän Portin kultaamisen suoritti pietarilainen kultaajamestari Olga Koslova. Ikonostaasin ikonit ovat alkuaan 150 vuotta sitten valmistuneen Suistamon kirkon ikonostaasin ikonit. Suistamon karjalaiset asutettiin II maailmansodan jälkeen Iisalmen alueelle. Pyhäinjäännökset Suomen ortodoksisissa kirkoissa on vähän pyhäinjäännöksiä. Tämä johtunee siitä, että Suomen nuorella Ortodoksisella kirkolla ei juurikaan ole sen historian aikana ollut omia pyhiksi julistettuja ihmisiä. Iisalmen Pr. Elian kirkkoon on parin viimeisen vuosikymmemen aikana satu vastaanottaa viiden pyhän pyhäinjäännökset. Pyhittäjäisä Eythimios Ivironilainen, 900-luvun lopun Athoksen Ivironin luostarin perustaja Pyhittäjäisä Antonie Dymskiläinen, 1200-luvun Antonien Dymskiläisen luostarin perustaja Tihvinän alueelta Pyhittäjäisä Aleksanteri Syväriläinen, 1500-luvun Aleksanteri Syväriläisen luostarin perustaja Pyhittäjäisä Marttiiri Zelenetskiläinen, 1600-luvun Zelenetskin luostarin perustaja Pyhä Luukas Krimiläinen, 1900-luvun Krimiläinen pyhä Pyhäinjäännökset ovat tuoneet Iisalmen Pr. Elian kirkkoon valtavan pyhyyden läsnäolon kokemisen tunnelman. Samalla kirkko on liittynyt konkreettisesti ortodoksisen maailman historian pyhään yhteyteen.

25 KulttuuriArtos Iisalmen alueelle asutettiin II maailmansodan jälkeen runsaasti rajakarjalaisia ortodokseja. Rajakarjalan alueen muodostivat ennen sotia Laatokan pohjoispuolen alueen seurakunnat.. Heidän keskuudessaan 1980-luvulla nousi halu vaalia omaa rajakarjalais-ortodoksista 1000-vuotista kulttuuria. Iisalmeen rakennettiin tuolloin kulttuurikeskus toteuttamaan rajakarjalais-ortodoksista kulttuuria vaaliva keskus. Vuonna 2013 keskus rakennettiin uudestaan ja sen uudeksi nimeksi tuli KulttuuriArtos. KulttuuriArtoksen näyttelyt Karjalan ortodoksiset kirkot Näyttelyssä on esillä yksityiskohtaiset pienoismallit 80 Karjalan kirkosta ja tsasounasta. KulttuuriArtoksessa on myös pyhäköistä kertova 3d-ohjelma, jossa esitetään 3d-kuvaus 120 Karjalan kirkosta ja tsasounasta. Ikonigalleria Ikonigalleriassa on esillä noin 100 kulttiesinettä, jotka ovat säilyneet sodan tuhoilta Karjalasta. Vanhimmat ikonit ovat peräisin 1600-luvun loppupuolelta, mutta pääosin esineistö on 1800-luvulta eri puolilta Karjalaa. Vaihtuvat näyttelyt KulttuuriArtoksessa järjestetään myös vaihtuvia taidenäyttelyjä. Kulttuuritilaisuudet KulttuuriArtoksessa järjestetään vuosittain paljon konsertteja, konferensseja ja juhlia. Ryhmille järjestetään erikseen suunniteltuja musiikkiesityksiä.

26 Hotel Artos 8,5 Hotel Artos Iisalmessa toimii seurakunnan kulttuurikeskuksessa. Nimi Artos tarkoittaa pyhitettyä leipää, jota jaetaan kansalle liturgiapalveluksen jälkeen. Hotel Artos rakennettiin uudelleen vuonna Nykyään hotellivieraat antavat arvionsa hotelleista ja niiden palveluista. Hotel Artos on asiakasarvioinneissa saanut 8,5 arvioin. Hotel Artos on tällä hetkellä ihmisten arvioiden mukaan paras hotelli Itä-Suomessa. Hotel Artos tunnetaan sen rauhallisuudesta, hiljaisuudesta, aistikkaasta sisustuksesta ja viihtyvyydestä. Ihmiset arvostavat erityisesti myös sitä, että ortodoksisuus on näkyvästi läsnä hotellin olemuksessa. 36 boutique huonetta 150 paikkaa trabezassa ainutlaatuinen kulttuurimiljöö ryhmille erikoishinnat Hotel Artoksen trabezan seinämaalaukset on maalannut kreikkalainen ikonimaalari Demetrios Andonopoulos. Trabezan Pyhän kolminaisuuden ikkunalasimaalauksen on valmistanut pietarilainen Viktor Nikitenko

27

28 PYHÄN GEORGIOS VOITTAJAN KIRKKO Georgios Voittajan tie 49 (Kaitaistentie 345) Kaitainen VALAMO Valamontie Uusi-Valamo RIISA Karjalankatu Kuopio KULTTUURIARTOS Kirkkopuistonkatu Iisalmi

Arkkimandriitta Sergei: Uuden Valamon ja Konevitsan luostarien välinen ystävyys

Arkkimandriitta Sergei: Uuden Valamon ja Konevitsan luostarien välinen ystävyys Arkkimandriitta Sergei: Uuden Valamon ja Konevitsan luostarien välinen ystävyys Valamon ja Konevitsan luostareilla on niiden pitkän historian ja maantieteellisen läheisyyden vuoksi ollut paljon yhteistyötä.

Lisätiedot

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877.

Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. LAPINLAHDEN KIRKKO Tervetuloa Lapinlahden kirkkoon! Kirkon suunnitteli arkkitehti Frans Anatolius Sjöström vuonna 1877. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1877-1880. Kirkon rakennusmestarina toimi Johannes Store

Lisätiedot

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana )

Opet Venäjällä. (Tekstit Jari Mustonen Juha Järvisen ja Tarja Lehmuskosken avustamana ) Opet Venäjällä Viime kesänä Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja SOOLin opettajat tekivät yhteisen matkan Venäjälle. Oppaanamme toimi rutinoitunut Venäjän matkaaja isä Stefan Holm. Matkan käytännön järjestelyistä

Lisätiedot

YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön kanssa

YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön kanssa YHTEISTYÖSOPIMUS Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiön kanssa 1 Sopimuksen osapuolet Kuopion kaupunki Tulliportinkatu 31 70100 KUOPIO ja Suomen ortodoksisen kirkkomuseon säätiö Karjalankatu 1 70110

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 2 1. KOKOELMIEN HISTORIA JA OMINAISPIIRTEET 2 2. ETIIKKA 3

SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 2 1. KOKOELMIEN HISTORIA JA OMINAISPIIRTEET 2 2. ETIIKKA 3 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 2 1. KOKOELMIEN HISTORIA JA OMINAISPIIRTEET 2 2. ETIIKKA 3 3. OSAKOKOELMAT 4 Ikonit (OKM) 4 Esineet (OKM) 4 Tekstiilit (OKM) 5 Vanha kirjakokoelma (OKM K) 6 Asiakirjat, kartat

Lisätiedot

ORTODOKSISUUS KARJALASSA. Pekka Intken pitämä esitelmä Karjalatalolla 19.9.2015

ORTODOKSISUUS KARJALASSA. Pekka Intken pitämä esitelmä Karjalatalolla 19.9.2015 ORTODOKSISUUS KARJALASSA Pekka Intken pitämä esitelmä Karjalatalolla 19.9.2015 1 ORTODOKSISUUS KARJALASSA 1. Kristinuskon eroavuuksien synty (kreikkalaiskatolisuus roomalaiskatolisuus) 2. Venäjän kirkon

Lisätiedot

LYHYESTI 3 HALLINTO 4. Säätiön tarkoitus 4. Yleishallinto 4. Säätiön hallitus 4. Työvaliokunta 4. Kirkkomuseon henkilökunta 4 TILAHALLINTO 4 TALOUS 5

LYHYESTI 3 HALLINTO 4. Säätiön tarkoitus 4. Yleishallinto 4. Säätiön hallitus 4. Työvaliokunta 4. Kirkkomuseon henkilökunta 4 TILAHALLINTO 4 TALOUS 5 SISÄLLYSLUETTELO LYHYESTI 3 HALLINTO 4 Säätiön tarkoitus 4 Yleishallinto 4 Säätiön hallitus 4 Työvaliokunta 4 Kirkkomuseon henkilökunta 4 TILAHALLINTO 4 TALOUS 5 2 KIRKKOMUSEON TOIMINTA 5 Kokoelmat 5 Konservointi

Lisätiedot

Maahanmuuttaja goes Kirkkomuseo

Maahanmuuttaja goes Kirkkomuseo Maahanmuuttaja goes Kirkkomuseo sirpa okulov, uskonnonopettaja Kuopiossa sijaitseva Suomen ortodoksinen kirkkomuseo on erikoismuseo, johon käydään tutustumassa maamme rajojen ulkopuoleltakin. Museon kokoelmat

Lisätiedot

ORTODOKSINEN USKONTO LUOKAT 1-2

ORTODOKSINEN USKONTO LUOKAT 1-2 ORTODOKSINEN USKONTO 176 LUOKAT 1-2 : oppilaan ortodoksinen identiteetin vahvistaminen ja ylläpitäminen; ortodoksiseen kirkkovuoteen, sakramentteihin, kristillisiin peruskäsitteisiin ja oman seurakunnan

Lisätiedot

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN

TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN TUOHITUN KYLÄYHDISTYKSEN KESÄRETKI 29.7.2012 SASTAMALAAN Retki alkoi aamukahvilla matkan varrella, retkeläisiä oli 13. Kuljetuksesta huolehti Salon Tilausmatkojen oma julkkis, maailmanmatkaaja Jani, jonka

Lisätiedot

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy.

Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. Ikimuistoinen päivämatka Hankoon! Varmasti viihtyy. 1 1874 perustettu Hangon kaupunki on pikkukaupunki sanan kaikkein parhaimmassa merkityksessä. Rennosti ylellinen Suomen Etelä tarjoaa kiehtovan historian,

Lisätiedot

RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo

RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISA Suomen ortodoksinen kirkkomuseo RIISAn Pyhyyden portailla -näyttelyyn tutustutaan omatoimisesti valmiita kulttuurikasvatus- ja oppimateriaaleja hyödyntäen. Elämyksellistä museokokemusta täydentää

Lisätiedot

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO

Uskonto. Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT ORTODOKSINEN USKONTO Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Uskonto KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana

Lisätiedot

ODOTUS JA RAUHA Ortodoksinen näkökulma

ODOTUS JA RAUHA Ortodoksinen näkökulma ODOTUS JA RAUHA Ortodoksinen näkökulma Kirkon suuria juhlia edeltää aika jota kutsutaan ortodoksisessa kirkossa paastoksi. Paasto on valmistautumista juhlaan eli odotusta. Ortodoksisessa kirkkovuodessa

Lisätiedot

*Laske sikin sokin menneet numerot yhteen. Saat tietää, kuinka monta päivää joulupaasto kestää.

*Laske sikin sokin menneet numerot yhteen. Saat tietää, kuinka monta päivää joulupaasto kestää. sä Vihtori ja hänen kissansa Pate hiljentyvät joulun viettoon pappilassa. Löydätkö kuvista 10 eroa? Voit lopuksi värittää toisen kuvista. *Laske sikin sokin menneet numerot yhteen. Saat tietää, kuinka

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

6. Ortodoksinen kirkko

6. Ortodoksinen kirkko 6. Ortodoksinen kirkko Ortodoksinen kirkko syntyi kristinuskon jakautuessa vuonna 1054. Johtaja on patriarkka. Siihen kuuluu noin 270 miljoonaa kannattajaa. Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista

Lisätiedot

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden

https://www.sokoshotels.fi/en/st-petersburg/sokos-hotel-olympia-garden 03.05.2018 10:00-14:30 Allegro juna lähtee Helsinki-Pietari 3,5 tuntia 14:30-17:00 Saapuminen Pietariin, Pietari kiertoajelu bussilla 17:00-18:30 Pietari-Paavalin linnoitukseen Neva-joen Jänissaarelle

Lisätiedot

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa

Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko ja hautausmaa Pirkkalan Vanha kirkko Valmistunut 1921 Vihitty käyttöön 3.7.1921 Arkkitehti Ilmari Launis Urut Kirkon kellot Kangasalan Urkutehdas 16-äänikertaiset (1972) Bachumin

Lisätiedot

Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa

Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa Tarjoamme senioreille itsenäistä asumista, yhteisökoteja, palvelua ja terveyslomaa Ainutlaatuista asumista Jyllin Kodit tarjoaa mahdollisuudet elinikäiseen asumiseen ja rentouttavaan terveyslomailuun Ikaalisten

Lisätiedot

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780

Seurakuntaan Kirkkovaltuusto Kirkkoneuvosto Menot 5 781 780 Mihin verorahat käytetään? Vuosi 2011 Seurakunnan hallinto Jumalanpalvelukset ja kirkkomusiikki 190 298 Muut seurakuntatilaisuudet 63 615 Investoinnit (kurssikeskus yms.) 293 395 Hautaan siunaaminen 117

Lisätiedot

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta

Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta Joulu on taas, joulu on taas MYLLYPURON OstarilLa! Tervetuloa vastaanottamaan joulua lauantaina 1.12. Myllypuron Ostarille! Muitta mutkitta VILINÄÄ, VILSKETTÄ, RÄTINÄÄ, RÄISKETTÄ Joulu alkaa Ostarilta!

Lisätiedot

IKONIT, IHMISET JA SOTA

IKONIT, IHMISET JA SOTA OPETUSMATERIAALIA SUOMEN KANSALLISMUSEO IKONIT, IHMISET JA SOTA KUVATAITEEN OPETUKSEN TEHTÄVÄPAKETTI Tehtäväpaketin avulla käydään läpi ikoneihin liittyviä perustietoja ja tutustutaan ikonimaalarin käyttämään

Lisätiedot

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin

Opetuksen tavoite: T2 ohjata oppilasta tutustumaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin käsitteisiin, kertomuksiin ja symboleihin T1 herättää oppilaassa mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan ja opastaa tuntemaan oman perheen uskonnollista ja katsomuksellista taustaa Oppilas herää mielenkiinto uskonnon opiskelua kohtaan. Oppilas

Lisätiedot

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä

ORTODOKSISET KIRKOT. Uskonto on täynnä mysteerejä ORTODOKSISET KIRKOT Historia Uskonto on täynnä mysteerejä Ortodoksinen kirkko alkoi kehittyä Kreikassa ja Bysantissa omaksi suuntauksekseen. Syynä tähän olivat eri kieli eli kreikka ja kulttuuri, joka

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2016 SEURAKUNNAN NEUVOSTO

ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2016 SEURAKUNNAN NEUVOSTO 1 ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 11/2016 SEURAKUNNAN NEUVOSTO Seurakunnan neuvoston kokous Aika 13. joulukuuta 2016 klo 16.00 Paikka Läsnä Seurakuntatalo, Mantsintie 7, Ilomantsi isä Ioannis

Lisätiedot

PÄÄTÖS: Kokous todetaan laillisesti koolle kutsutuksi ja

PÄÄTÖS: Kokous todetaan laillisesti koolle kutsutuksi ja ILOMANTSIN ORTODOKSINEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 1012016 SEURAKUNNAN NEUVOSTO Seurakunnan neuvoston kokous Aika 22. marraskuuta 2016 klo 16.00 Paikka Läsnä Seurakuntatalo, Mantsintie 7, Ilomantsi isä loannis

Lisätiedot

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA

1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA 1. OMA USKONTONI PERHEESSÄ JA KOULUSSA Kun olet koulussa oman uskonnon oppitunnilla, opit ortodoksiseen uskontoon kuuluvia asioita. Tässä jaksossa tutustut ortodoksisuuteen kodeissa ja lähiympäristössäsi.

Lisätiedot

Ortodoksinen uskonto

Ortodoksinen uskonto Ortodoksinen uskonto Ortodoksisessa uskonnonopetuksessa keskeistä on oppilaan ortodoksisen identiteetin vahvistaminen ja ylläpitäminen. ta autetaan ymmärtämään uskonnon merkitystä hänelle itselleen sekä

Lisätiedot

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa.

On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. On siinä omanlaistansa tunnelmaa, kun ympärillä on 100-vuotista historiaa. www.acravintolat.fi ARTS & CRAFTS RESTAURANTS OY:N ASIAKKAAT VOIVAT NAUTTIA NYKYAJAN MUKAVUUKSISTA MENNEEN AJAN HENGESSÄ. www.acravintolat.fi

Lisätiedot

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011

Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retki Panssariprikaatiin 10.5.2011 Retkellä oli mukana 12 senioria ja heidän seuralaistaan. Matkaan lähdettiin Tokeen bussilla Vanhalta kirkolta kello 11.00. Panssariprikaatin portilla meitä oli vastassa

Lisätiedot

Kantelut Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispan menettelystä

Kantelut Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispan menettelystä ANONYMISOITU PÄÄTÖS 07.11.2012 Dnro OKV/1273/1/2011 OKV/1329/1/2011 OKV/111/1/2012 1/6 ASIA Kantelut Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispan menettelystä KANTELUT Oikeuskanslerinvirastoon on saapunut kolme

Lisätiedot

1. Millä nimellä kutsutaan pyhiä ihmisiä ja 1. Millä värillä ikoneissa olevat sädekehät tapahtumia esittäviä kuvia? maalataan?

1. Millä nimellä kutsutaan pyhiä ihmisiä ja 1. Millä värillä ikoneissa olevat sädekehät tapahtumia esittäviä kuvia? maalataan? 1. Millä nimellä kutsutaan pyhiä ihmisiä ja tapahtumia esittäviä kuvia? Ikoneiksi. 2. Mitä sädekehä pyhien pään ympärillä kuvaa? Ikuisuutta ja taivaallista valoa. käytetään tavallisena sunnuntaipäivänä?

Lisätiedot

Risto Aikonen Sirpa Okulov PYHÄT PERINTEET. Ortodoksinen uskontokirja OPETUSHALLITUS

Risto Aikonen Sirpa Okulov PYHÄT PERINTEET. Ortodoksinen uskontokirja OPETUSHALLITUS Risto Aikonen Sirpa Okulov PYHÄT PERINTEET Ortodoksinen uskontokirja OPETUSHALLITUS SISÄLLYS 1. USKONNOT SUOMESSA Suomessa on kaksi kansankirkkoa 10 Luterilainen kirkko Suomessa 12 Katolinen kirkko Suomessa

Lisätiedot

Hyvää oloa Kruunupuistosta HOTELLI RAVINTOLA KYLPYLÄ HYVINVOINTI AKTIVITEETIT KUNTOUTUS KOKOUS

Hyvää oloa Kruunupuistosta HOTELLI RAVINTOLA KYLPYLÄ HYVINVOINTI AKTIVITEETIT KUNTOUTUS KOKOUS Hyvää oloa Kruunupuistosta HOTELLI RAVINTOLA KYLPYLÄ HYVINVOINTI AKTIVITEETIT KUNTOUTUS KOKOUS Tervetuloa Kruunupuistoon! Kruunupuisto on todellinen hyvinvoinnin helmi, haluatpa liittää vierailuusi upeaa

Lisätiedot

USKONTO EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO

USKONTO EVANKELISLUTERILAINEN USKONTO USKONTO Uskonnon opetuksen tehtävänä on tarjota oppilaille tietoja, taitoja ja kokemuksia, joista hän saa aineksia identiteetin ja maailmankatsomuksen rakentamiseen. Uskontoa käsitellään yhtenä inhimillisen

Lisätiedot

JOHDANTO 3 1. KOKOELMIEN HISTORIA JA OMINAISPIIRTEET 3 2. ETIIKKA 5

JOHDANTO 3 1. KOKOELMIEN HISTORIA JA OMINAISPIIRTEET 3 2. ETIIKKA 5 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO 3 1. KOKOELMIEN HISTORIA JA OMINAISPIIRTEET 3 2. ETIIKKA 5 3. OSAKOKOELMAT 5 Ikonit (OKM) 5 Esineet (OKM) 6 Tekstiilit (OKM) 7 Vanha kirjakokoelma (OKM K) 8 Asiakirjat, kartat

Lisätiedot

246 Kirkkotaide. Ikoniteologia. Ikonografia. Sovellettu kirkkotaide.

246 Kirkkotaide. Ikoniteologia. Ikonografia. Sovellettu kirkkotaide. Kirjan nimi Tekijä Asiasanat Kieli Julkaisuvuosi Ikonien kunnioittamisesta Ikonikirja Abu Qurra, Theodoros, Harranin piispa ; suomennos ja johdantoluku munkki Serafim Arseni, pappismunkki ikonit, kunnioitus,

Lisätiedot

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi

Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Suomen Asutusmuseo - Tietopaketti ja kysymykset museovierailun tueksi Oheiset kysymykset on tarkoitettu museovierailun yhteyteen tai museovierailun jälkeiseen tuntityöskentelyyn. Tietopaketti toimii opettajanmateriaalina,

Lisätiedot

JÄLJET. Aika, esineet, muisti

JÄLJET. Aika, esineet, muisti JÄLJET Aika, esineet, muisti JÄLJET - Aika, esineet, muisti Mitä jälkiä lääninmuseo on kerännyt tai jättänyt keräämättä? Mitä jälkiä olemme esitelleet ja mitä emme? Mitä jälkiä meidän pitäisi kerätä tänään

Lisätiedot

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015

Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 Itä-Suomen senioriviinakauppiaiden jäsentiedote 3/2015 KESÄTEATTERI KIINNOSTI Kuopion Uudessa Kesäteatterissa Rauhalahdessa esitettiin kuluneena kesänä täysille katsomoille musikaalia Solistina Olavi Virta.

Lisätiedot

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016

Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Adventtimatka Roomaan joulukuun pimeydestä Rooman valoon 04.12 09.12.2016 Matkaoppaana legendaarinen Italian asiantuntija Silja Tuominen Matkaemäntänä Hanna Ekola, musiikissa Hannan tilaisuuksissa mukana

Lisätiedot

1. Mitä sana ortodoksi tarkoittaa? 1. Mihin ristinmerkkiä tehdessä kosketetaan ensin? 2. Kuinka alkaa rukous Pyhälle Hengelle?

1. Mitä sana ortodoksi tarkoittaa? 1. Mihin ristinmerkkiä tehdessä kosketetaan ensin? 2. Kuinka alkaa rukous Pyhälle Hengelle? 1. Mitä sana ortodoksi tarkoittaa? Oikein ylistävää. 2. Kuinka alkaa rukous Pyhälle Hengelle? Taivaallinen kuningas, Lohduttaja, totuuden Henki --- 3. Mistä pappi tarkistaa päivän jumalanpalvelustekstit?

Lisätiedot

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama

Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Suoraa puhetta, kuuleeko kukaan? Matt. 7: 1-29 Pirkko Valkama Matt. 7: 1-6 1."Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. 2. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan, ja niin kuin te mittaatte,

Lisätiedot

Tehtäväpaketti Viimeinen tuomio - Ikoneita Itä-Karjalasta" -näyttelyyn

Tehtäväpaketti Viimeinen tuomio - Ikoneita Itä-Karjalasta -näyttelyyn Tehtäväpaketti Viimeinen tuomio - Ikoneita Itä-Karjalasta" -näyttelyyn Historia 1. Jatkosodan aikana ikoneiden tutkimisen ja siirtämisen taustalla oli halu suojella näitä taideteoksia, mutta se oli myös

Lisätiedot

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö:

Tervetuloa! Varkauden-Pieksämäen seutu. Sisältö: Varkauden-Pieksämäen seutu Sisältö: Tervetuloa! Tule kokemaan iloisia hetkiä Savon sydämeen! Täällä voit nauttia kiireettömästä yhdessäolosta perheesi kanssa tai osallistua elämyksellisiin aktiviteetteihin.

Lisätiedot

KAUPUNKIOTTELU LAPPEENRANTA 2010

KAUPUNKIOTTELU LAPPEENRANTA 2010 KAUPUNKIOTTELU LAPPEENRANTA 2010 Tervetuloa 26. kaupunkiotteluun 3.-4.9.2010 Lappeenrantaan Itä-Suomen kaikki golfseurat ja lisäksi kaksi aikaisemmin mukana ollutta golfseuraa on kutsuttu 26:een golfseurojen

Lisätiedot

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA

OULU JOULUNAJAN VIIKKO-OHJELMA Joulunajan viikko-ohjelma on voimassa 23.12.2011 8.1.2012 PERJANTAI 23.12. / 30.12. / 6.1. 12:00 MOOTTORIKELKKASAFARI ERÄMAAHAN Nauti ulkoilmaelämästä moottorikelkkasafarilla luonnon sydämeen. Reittimme

Lisätiedot

Usko. Elämä. Yhteys.

Usko. Elämä. Yhteys. Usko. Elämä. Yhteys. Aina kun kokoonnumme yhteen seurakuntana, haluamme, että usko, elämä ja yhteys näkyvät keskellämme. Me uskomme Jumalan yliluonnolliseen voimaan. Jumalalle ei ole mikään mahdotonta!

Lisätiedot

Koripallomuseosta Koripalloperinnekeskus

Koripallomuseosta Koripalloperinnekeskus Koripallomuseosta Koripalloperinnekeskus Jari Toivonen, Projektipäällikkö Koripallomuseo-projekti käynnistyi Kotkassa vuonna 2008 tavoitteena luoda pysyvä, valtakunnallinen, koripalloon liittyvä erikoismuseo.

Lisätiedot

Ikonit ortodoksisessa kirkossa

Ikonit ortodoksisessa kirkossa Ikonit ortodoksisessa kirkossa Sivu 2 / 5 Ikonit ortodoksisessa kirkossa Mikä on ikoni? Minkä sana ilmoittaa korvalle, sen maalaus näyttää hiljaa kuvana Basileios Suuri Ikoni (kreik. eikon = kuva ) on

Lisätiedot

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014

Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Syysmatka Montenegroon 3-11.10.2014 Vaasan Retkeilijät ry:n 30 hengen iloinen joukko Tuomo Perkiön johdolla teki ikimuistoisen matkan Montenegroon (Crna Gora) jota voidaan kutsua Välimeren helmeksi. Montenegro

Lisätiedot

IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI 11.-20.9.2015

IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI 11.-20.9.2015 IKONIMAALAUKSEN PERUSKURSSI 11.-20.9.2015 KURSSIOHJELMA PERJANTAI, 11.9. Saapuminen Valamoon (HUOM! majoittuminen klo 16 alkaen) Päivällinen. Trapesa klo 16.00- Kurssin avaus. 16.15, Valamon opiston luokka

Lisätiedot

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen.

KymiSun. Tervetuloa retkillemme luontoon, kulttuuriin, historiaan ja ihmiseen. tarjoaa unohtumattomia elämyksiä veneretkillä yrityksille, ryhmille ja yhteisöille. Kymijoen historiaretkillä, Verlan kirkkailla vesillä ja Unescon Maailmanperintökohteessa, sekä Repoveden erämaiden siimeksessä.

Lisätiedot

Vuoden 2015 jäsenmaksu tulee suorittaa 20.4.2016 mennessä yhdistyksen tilille S Pankki IBAN FI65 3636 3010 1431 21.

Vuoden 2015 jäsenmaksu tulee suorittaa 20.4.2016 mennessä yhdistyksen tilille S Pankki IBAN FI65 3636 3010 1431 21. Jäsenkirje 2/2016 Hyvä Sinebrychoffin taidemuseon ystävä, Yhdistyksen vuosikokous pidettiin Sinebrychoffin taidemuseossa 10.3.2016. Jäsenmaksut ja hallituksen jäsenmäärä pidetään ennallaan vuonna 2016.

Lisätiedot

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA

OULU KESÄN VIIKKO-OHJELMA MAANANTAI 9:00-12:00 KESÄAAMUN MAASTOPYÖRÄILYRETKI Nauti raikkaasta kesäaamun tuulesta sekä Oulun kaupungin kauniista luonnosta korkealuokkaisen maastopyörän ohjaksissa. Retki lähtee kauppatorilta ja jatkuu

Lisätiedot

Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli. Pielisen Karjalan V Tulevaisuusfoorumi 6.11.2012 Lieksa, FL Asko Saarelainen

Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli. Pielisen Karjalan V Tulevaisuusfoorumi 6.11.2012 Lieksa, FL Asko Saarelainen Tästä kaikki lähti: Rajakauppa ja väestön liikkuminen itärajan yli Lieksasta itään johtava suunta on ollut merkittävä kauppareitti vuosisatojen ajan. Karjalaisten ja venäläisten kauppatie Laatokalta Pielisen

Lisätiedot

Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri. 01. päivä 23.8.

Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri. 01. päivä 23.8. 23. 25.8.2018 Matka Sortavala - Valamo Käkisalmi Viipuri 01. päivä 23.8. Matkamme alkaa torstaina klo 7.30 Marolankadun pysäkiltä. Lappeenrannan tienoilla pidämme pienen kahvi- ja jaloittelutauon. Täältä

Lisätiedot

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa

Opettajan tehtävänä on lukea tehtävänannot ja kirjata lasten vastaukset ylös näyttelyyn tutustumisen ohessa ETELÄ-KARJALAN MUSEO Opetusmateriaalia näyttelyyn Kolme karjalaista kaupunkia Kolme karjalaista kaupunkia kertoo Lappeenrannan, Viipurin ja Käkisalmen keskeisistä vaiheista. Lappeenranta sopii näiden kaupunkien

Lisätiedot

TERVEISIÄ TARVAALASTA

TERVEISIÄ TARVAALASTA TERVEISIÄ TARVAALASTA TIESITKÖ, ETTÄ TARVAALA ON MAAKUNNALLISESTI ARVOKASTA MAISEMA- ALUETTA. TARVAALASSA ON MYÖS VALTAKUNNALLISESTI ARVOKASTA RAKENNUSPERINNETTÄ. NO NIIN, ASIAAN! eli hieman taustaa Sotilasvirkata-losta

Lisätiedot

ELÄMÄNTARINOITA-MUISTELULAUKUT

ELÄMÄNTARINOITA-MUISTELULAUKUT ELÄMÄNTARINOITA-MUISTELULAUKUT 1 Ikäihmisille suunniteltuihin muistelulaukkuihin on koottu esineitä ja materiaaleja, jotka johdattavat muisteluun ja menneisyyteen. Lisäksi salkusta löytyy liitteenä mm.

Lisätiedot

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat

Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat AIKA TEHDÄ HYVÄÄ! VAPAAEHTOISTOIMINTA TIKKURILAN SEURAKUNNASSA Tikkurilan seurakunta Vantaan seurakunnat Onko sinulla aikaa tehdä HYVÄÄ? Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan! Vapaaehtoistyö on vapaaehtoista

Lisätiedot

PERUSTIETOJA KUNNASTA

PERUSTIETOJA KUNNASTA PERUSTIETOJA KUNNASTA Nimi Maaninka on saamenkieltä ja tarkoittaa siikaa. Suomenkielinen asutus on omaksunut nimen, vaikkakin alkuperäinen merkitys on unohtunut. Ensimmäistä kertaa nimi esiintyy jo 1500-luvun

Lisätiedot

SissiSuosikit 2015. Sihteerit ja assistentit tietävät missä palvelu pelaa!

SissiSuosikit 2015. Sihteerit ja assistentit tietävät missä palvelu pelaa! SissiSuosikit 2015 SissiSuosikit 2015 äänestys on ToimistoSissien jäsenistön keskuudessa 28.10. 31.12.2015 toteutettu äänestys parhaista partnereista ja kiinnostavimmista tapahtumatiloista. Sihteerit ja

Lisätiedot

Näyttelytila on jaettu viiteen osioon, jotka kuvaavat ihmiselämän kaarta ja seurakunnan

Näyttelytila on jaettu viiteen osioon, jotka kuvaavat ihmiselämän kaarta ja seurakunnan Nokian kirkon rakentamisesta päätettiin vuonna 1758, mutta rakennus valmistui vasta 80 vuotta myöhemmin. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1829 ja saatiin loppuun vuonna 1838. Kirkko vihittiin käyttöön 1.1.1839.

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN

KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN KEVÄTMATKA SYMPAATTISEEN LJUBLJANAAN 22. 25.04.2020 Kevään ryhmämatkamme suuntautuu Slovenian pääkaupunkiin, sympaattiseen Ljubljanaan. Lähde mukaan kokemaan uusi, upea ja raikas kaupunkikohde, sen historia

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Asunto Oy Raahen Keskustan Portti

Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Unelmakoti historiallisella paikalla Tulevaisuus rakennetaan tänään Asunto Oy Raahen Keskustan Portti Keskustan Portin tarina Keskustan Portin tarina ulottuu 1800-luvulle

Lisätiedot

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle

Havaintomateriaalia - avuksi sinulle Havaintomateriaalia - avuksi sinulle - lapsi ja nuorisotyöhön - taide- ja leirikoulutyöhön - lähetyskasvatukseen - teemapäiviin - kirkollisiin tapahtumiin - ystävyysseurakunta- työhön - erityisryhmille

Lisätiedot

Postimäki. historiasta nykypäivään!

Postimäki. historiasta nykypäivään! Postimäki historiasta nykypäivään! Postimäki on museo- ja kulttuurialue Ilolan kylässä, 9 km Porvoosta koilliseen. Mäellä sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä aidoista mäkitupalaisalueista. Vanhimmat

Lisätiedot

Keski- Karjalan joulunaika. Kuva: Juhanan tupa, Hepovaaran tila ja Nikon kuvauspalvelu

Keski- Karjalan joulunaika. Kuva: Juhanan tupa, Hepovaaran tila ja Nikon kuvauspalvelu Keski- Karjalan joulunaika Kuva: Juhanan tupa, Hepovaaran tila ja Nikon kuvauspalvelu Tervetuloa Keski- Karjalaan! Keski-Karjalan joulunaika on aitoja makuja ja upeita tapahtumia täynnä. Alueen neljän

Lisätiedot

Radion ortodoksinen aamuhartaus

Radion ortodoksinen aamuhartaus 1 / 5 Rovasti Veikko Purmonen Radion ortodoksinen aamuhartaus 21.9. 2002 Luuk. 5: 1-11 Kirkon luovuttamaton tehtävä ja kaikkien kristittyjen yhteinen kutsumus on lähetystyön tekeminen, todistaminen Jumalan

Lisätiedot

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY "Puutarhan aika" "Onnellinen puutarhuri"

Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään Vuojoen kartanon kesäretkestä. WSOY:n edustaja Joni Strandberg WSOY Puutarhan aika Onnellinen puutarhuri Kirja- ja matkailta Karkasimme puutarhaan kirjojen ja matkojen pariin karkauspäivänä 29.2. Hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua väkeä alkoi saapua Bulevardi 12:n WSOY:n kirjamyymälään tekemään edullisia

Lisätiedot

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU

SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA-MUSEO BUNKKERIMUSEO SALPAPOLKU SALPALINJA Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

KUOPION ORTODOKSINEN SEURAKUNTA

KUOPION ORTODOKSINEN SEURAKUNTA KUOPION ORTODOKSINEN SEURAKUNTA Jumalanpalvelukset 11.3.2019-20.5.2019 Muutokset mahdollisia, niistä ilmoitetaan perjantain Savon Sanomissa ja Facebookissa sekä seurakunnan nettisivulla www.ort.fi/kuopio.

Lisätiedot

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017

Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBA TARINA JATKUU 1 10.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 BOMBAN RYTMINVAIHDOS 2016-2 11.10.2017 Pasi Tolonen / Tulevaisuusfoorumi 2017 PKO OMISTAJAKSI 1.2.2016 : UUDISTUMISTARVE KAIKILLA

Lisätiedot

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013

Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Helsingin tuomiokirkko Kesä 2013 Taas kukkasilla kukkulat, oi Herra, kaikki vyötät ja laumat lukemattomat taas laitumilla syötät. Näin kaikki maa nyt iloissaan sinulle laulaa kiitostaan, julistaa kunniaasi.

Lisätiedot

Sergei Radonezilainen -keppinukke

Sergei Radonezilainen -keppinukke Sergei Radonezilainen -keppinukke - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan (katso mallia ruhtinashahmosta). - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala

Lisätiedot

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013

Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Ostosmatka Keskisen kyläkauppaan Tuuriin La 23.2.2013 Lähtöpaikat: Lapinlahti Siilinjärvi Kuopio Hinta: 32 / henkilö (edellyttää 30 lähtijää) Sitovat ilmoittautumiset 9.2 mennessä: Jaana Neuvonen p.044-5640

Lisätiedot

welc me to X Cultural Kitchen X

welc me to X Cultural Kitchen X KULTTUURIKEITTIÖ HELSINKI PIETARI FRANKFURT Kulttuurikeittiö / Cultural Kitchen on kulttuurikarnevaali, jossa yhdistyvät ruoka, matkailu, design, taide ja musiikki. Joka ilta kolmen ruokalajin kattauksesta

Lisätiedot

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16

VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Mauri Liekola ja Helena Troger 7.4.2016 VENÄJÄ-VERKOSTON TUTUSTUMISMATKA PIETARIIN 4.4 7.4.16 Johdanto JEDU on ollut mukana valtakunnallisessa ammatillisten

Lisätiedot

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016

Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden viikko-ohjelma 11.1. 15.4.2016 Lapland Hotel Sirkantähden talven viikko-ohjelmassa nautitaan luonnon rauhasta, uusista kokemuksista, yhdessä tekemisestä ja Lapin tarinoista!

Lisätiedot

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011

Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Joulukuu 2011 Juha Rajahalme, rakennusarkkitehti AMK RakennusArkki RA Juankosken rakennuskulttuurin inventointi 2011 Inventoinnin tausta Juankosken keskustaajamassa

Lisätiedot

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku

Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpapolku Salpalinja-museo Bunkkerimuseo Salpalinja Salpalinja rakennettiin uuden itärajan turvaksi talvisotaa seuranneen välirauhan aikana v. 1940-41. Keskeneräisen puolustusaseman linnoittamista jatkettiin kesällä

Lisätiedot

IKONIT. Ortodoksista kirkkotaidetta

IKONIT. Ortodoksista kirkkotaidetta IKONIT Ortodoksista kirkkotaidetta 1 Mikä on ikoni? Ikoni on pyhä kuva. Ikoneita maalataan Kristuksesta, Neitsyt Mariasta, pyhistä ihmisistä tai tapahtumista sekä enkeleistä. Yleensä ikonit maalataan puulaudalle,

Lisätiedot

Merkki siitä mitä tuleman pitää 81 Herätetty ja korotettu 85 Ylösnousemus ja me? 89 Kaste uuden elämän signaali 93 Aamun ihmiseksi 97 Se valo ei

Merkki siitä mitä tuleman pitää 81 Herätetty ja korotettu 85 Ylösnousemus ja me? 89 Kaste uuden elämän signaali 93 Aamun ihmiseksi 97 Se valo ei Sisällys Merkillinen johdatus 9 Uskomaton varjelus 14 Tunnelien kulttuuri 17 Alussa oli romahdus 21 Eiköhän se ole siinä 24 Pilkkaaminen 27 Kadotuksen tie 31 Mies rohkaisi mielensä 34 Isä kertoi perheelleen

Lisätiedot

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI

KAUPPASI PARAS KALAKAVERI KAUPPASI PARAS KALAKAVERI www.jokisenevaat.fi JOKISEN EVÄÄT ON LUOTETTAVA KUMPPANI KALATISKISI HOVIHANKKIJAKSI Yhteistyö kanssamme tarjoaa sinulle suuren määrän etuja ja palveluja, jotka helpottavat työtäsi

Lisätiedot

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine:

Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: Tunnista esine: V: Äänirauta V: Ehtoolliskalkki /-malja V: Ehtoollispeite V: Ikoni V: Jälkiviinikauha V: Käspaikka V:Kasteastia V: Keihäs V: Kastepuku/-mekko V: Kirkkoleipä/ prosfora V: Kirkkolippu V: Kirkonkellot V:

Lisätiedot

St. Paulsin studion vanhat apteekkihyllyt on täytetty Framan tuoksuilla ja kosmetiikalla.

St. Paulsin studion vanhat apteekkihyllyt on täytetty Framan tuoksuilla ja kosmetiikalla. ILMIÖ St. Paulsin studion vanhat apteekkihyllyt on täytetty Framan tuoksuilla ja kosmetiikalla. Niels Strøyer Christophersen kodissaan, joka sekin on vanha myymälätila. PYSÄYTETTY HETKI Tässä ja nyt. Frama

Lisätiedot

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus

Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Chiang Main kulttuurinen monimuotoisuus Monipuolisessa Chiang Maissa yhdistyy kaunis luonto, miellyttävä ilmasto ja rikas kulttuuri. Muinaisten valtakuntien keskuksena Chiang Mai on ollut vilkas opin,

Lisätiedot

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI

ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI ELÄMÄSI TAPAHTUMIIN LAPPEENRANTA-SALI LAPPEENRANNAN KAUPUNGINTEATTERI JUHLAT, KOKOUKSET, KONFERENSSIT JA SEMINAARIT LAPPEENRANTA TARJOAA AINUTLAATUISET PUITTEET IKIMUISTOISIIN TAPAHTUMIIN! MYLLYSAARI KAUPUNGIN

Lisätiedot

Saurum Osakeyhtiöllä on pitkät perinteet laadukkaiden suomalaisten

Saurum Osakeyhtiöllä on pitkät perinteet laadukkaiden suomalaisten Saurum Osakeyhtiöllä on pitkät perinteet laadukkaiden suomalaisten hopeatuotteiden valmistuksessa. Kaikki tuotteet valmistetaan alusta loppuun korkealla valmistusteknisellä osaamisella jokaista työvaihetta

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

7.11 USKONTO KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT

7.11 USKONTO KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT 7.11 USKONTO KAIKKI USKONTOSIDONNAISET RYHMÄT Uskonnon opetuksessa tarkastellaan elämän uskonnollista ja eettistä ulottuvuutta oppilaan oman kasvun näkökulmasta sekä laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä.

Lisätiedot

Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat

Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat 2.-3.8.2013 Joensuu Laula kanssain Eläkeliiton laulujuhlat 2.-3.8.2013 Joensuu Kutsumme kaikki ikäihmisten kuorot ja lauluryhmät kokemaan laulun voimaa Joensuun laulurinteelle,

Lisätiedot

Murula. Selinin Sali. Ahlmanin Kartanon juhla- ja kokoustilat. 50 hengen kokous- ja juhlatila Kartanorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa.

Murula. Selinin Sali. Ahlmanin Kartanon juhla- ja kokoustilat. 50 hengen kokous- ja juhlatila Kartanorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. TILAVUOKRAHINNASTO Murula 50 hengen kokous- ja juhlatila Kartanorakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Murula on tunnelmallinen ja toimiva tila, joka muuntuu moneksi. Arkisin tilan täyttävät kokoukset

Lisätiedot

Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015

Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015 Tverin Karjalan Savusaunamatka 16.8. 23.8.2015 Tämä matka on tehty ennenkin. Se oli niin hyvä että pyysimme Leo Baskinia järjestämään matkan uudelleen. Tämä on tosi Savusaunafaneille. Matalle mahtuu vain

Lisätiedot