PubMed-opas. Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PubMed-opas. Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011. tuulevi.ovaska@uef.fi"

Transkriptio

1 PubMed-opas Itä-Suomen yliopiston kirjasto KYSin tieteellinen kirjasto helmikuu 2011

2 Aloitus Osoitteesta Nelli-portaalista (Tietokannat) UEF:n kirjaston sivuilta pikalinkeistä KYSin tieteellisen kirjaston sivulta Pääset PubMediin mistä tahansa, koska se on maksutta verkossa, mutta Nelli-portaalin tai em.osoitteen kautta saat käyttöösi SFX-linkityksen, joka helpottaa artikkelien kokoteksteihin pääsemisessä, ja mahdollistaa myös etäkäytön esim. kotimikrolta

3 Limits-linkistä pääset asettamaan hakutulokselle rajauksia. Voit aloittaa hakusi (vapaasanahaku) kirjoittamalla hakusanasi tai lauseesi hakuruutuun ja klikkaamalla Search. Advanced Search -linkistä pääset mm. hakuhistoriaan. Näistä linkeistä pääset mm. pikaohjeisiin, uutuustiedotteisiin, animoituihin tutoriaaleihin ja usein kysyttyjen kysymysten vastauksiin. Näistä linkeistä pääset mm. yksittäisen viitteen hakuun, suodattimiin ja ja muihin lisätyökaluihin. Näistä linkeistä pääset mm. asiasanastoon (MeSH), lehtitietokantaan ja ClinicalTrials.govtutkimusrekisteriin. Sivun alaosan linkit johtavat mm. muihin NCBI: ja NLM:n tietokantoihin.

4 Katkaise hakusana *- merkillä, jos se taipuu (voi jatkua), kuten tässä, kun myös monikko sunburns on mahdollinen. Kirjoita hakutermin ympärille lainausmerkit, jos se muodostuu useammasta sanasta (fraasi, sanaliitto). Hae myös synonyymeilla ja rinnakkaistermeillä. Voit yhdistää hakujoukot käyttämällä niiden numeroita ja Boolen logiikkaa. Hakuhistorian näet klikkaamalla Advanced Search. Hakuhistoriaan kertyy lista tekemistäsi hauista. Jokainen haku saa numeron. Esimerkkihaussa on aiheena ihon palaminen auringossa ja ihosyöpä. Ensiksi haetaan ihon palamista, sitten ihosyöpää. Yhdistämällä hakutulokset saadaan todennäköisesti viitteitä tutkimuksista, jotka käsittelevät ihon palamisen ja ihosyövän yhteyksiä. Haetaan aluksi jokaisella termillä erikseen ja yhdistetään hakutulokset sitten hakuhistorian kautta. Tämän jälkeen hakua on yleensä rajattava.

5 Voit yhdistää hakujoukkoja myös klikkaamalla haun numeroa ja valitsemalla sitten pikkuvalikosta sopivan operaattorin. Jos hakulauseessasi on sekä AND-että ORoperaattoreita, joudut yleensäkorjaamaan sulkujen paikkoja käsin. Hakuhistoria säilyy kahdeksan tuntia sillä mikrolla, jolla teit haun. Jos tyhjennät selaimen välimuistin, historia häviää. Boolen logiikka: AND = kaikkien hakusanojen oltava hakutuloksessa OR = jonkin (ainakin yhden) hakusanoista oltava hakutuloksessa (kaikkikin voivat olla) NOT = sana ei saa olla hakutuloksessa Käytä sulkuja OR-lauseen ympärillä, jos käytät samassa hakulauseessa myös ANDia. Hakuhistoriasta näet tekemiesi hakujen viitemäärät ja voit klikkaamalla palata niihin. Hakuhistorian voi tyhjentää tästä. Alapuolella on linkki ohjeisiin. Linkkejä haun apuvälineisiin kuten MeSH-sanastoon ja yksittäisen viitteen hakulomakkeelle (Single CitationMatcher).

6 Rajauksiin (limits) pääset tästä. Tuloksena on satoja viitteitä. Haluat luultavasti rajata hakutulosta. Rajausmahdollisuuksia on paljon. Aikarajauksissa on valmiita vaihtoehtoja (tässä viimeisimpien kolmen vuoden aikana ilmestyneet artikkelit) tai voit itse määritellä rajauksen (Specify date range). Sopiva rajaus riippuu aiheestasi ja tiedontarpeestasi. Myös valmiit filtterit auttavat rajaamaan esim. vain katsausartikkeleihin. Älä sorru Free full text rajaukseen, kun sinulla on käyttöoikeus kymmeniintuhansiin kirjaston maksamiin e-lehtiin. Kielirajaus kannattaa tehdä aina, oman kielitaidon mukaan. Kaikki PubMedviitteet ovat englanniksi, mutta lehtiä, joihin viitataan ilmestyy kymmenillä kielillä. Viitteessä esim. [Article in French.] Julkaisutyypillä voi rajata. Subsetit rajaavat hakutulosta tietyn määritellyn lehtilistan (esim. Core clinical journals) tai aihealueen mukaan. Rajaa haku ikäryhmään/iin tästä, jos aiheesi sitä edellyttää. Halutessasi voit myös valita, mistä tietokannan tietueiden kentistä hakusanojasi haetaan. Title/abstract-rajausta käytetään usein. Kun olet valinnut haluamasi rajaukset, klikkaa Search.

7 Hakutuloksen oletusnäyttö on summary (pelkät viitetiedot), 20 viitettä sivulla ja lajittelu uutuusjärjestys. Äsken rajatun haun hakutulos 120 viitettä näkyy nyt siten, että jokaisesta viitteestä näytetään paitsi perustiedot myös abstrakti (tiivistelmä) sekä linkitykset kokotekstiin = artikkeliin. Voit muuttaa näkymää klikkaamalla Display settings ja valitsemalla esim. Abstract ja 200 viitettä sivulla kuten tässä. Näkymä muuttuu, kun klikkaat Apply. Lehden/kustantajan linkistä avautuu koko artikkeli, jos verkosta, jossa olet, on pääsy ko. lehteen, tai jos lehti/artikkeli on vapaasti verkossa (maininta free tai open access). SFX-kuvake (S-links)näkyy kaikissa viitteissä, myös niissä, joissa lehden omaa linkkiä ei ole. Se kertoo lehden/artikkelin saatavuuden UEF:n ja KYSin verkoissa (myös etäkäyttönä). Katso tarkemmin erillisestä SFX-oppaasta. Huom. Yksittäisen viitteen abstract-näytöllä nämä linkit ovat sivun oikeassa yläkulmassa eivätkä tiivistelmän alla.

8 Send to valikon kautta voit hallita ja tallentaa viitteitäsi. Voit valita osan hakutuloksen viitteistä ruksaamalla ne tai ottaa mukaan koko hakutuloksen. File = Tallenna tiedostona (txt). (Huom. Valitse lisäksi Format = MEDLINE, jos viet viitteet viitteidenhallintajärjestelmään, esim. RefWorks.) = lähetä sähköpostiin (tässä esimerkkinä) Clipboard = tallenna PubMedin leikepöydälle, joka säilyy 8 tuntia kuten hakuhistoriakin. Käytä viitteiden keräilemiseen, jos haluat usemman haun tulokset samaan tiedostoon tms. Collections = Lisää kokoelmaksi PubMedin MyNCBI-palvelussa, joka on kenen tahansa maksutta käyttöön otettavissa olevan henkilökohtainen viite- ja hakuhistoriasäilö.

9 Voit tallentaa hakutuloksia (viitteitä) ja myös jakaa niitä. Voit tallentaa myös hakulauseita ja asettaa uutuusvahteja. Lisäksi voi säätää omia filttereitä ja näytön asetuksia. Kirjautuminen henkilökohtaiselle MyNCBI-tilille mahdollistaa viitteiden tallentamisen omalle alueelle PubMedissä. Voit palata tarkistelemaan hakusi tuloksia milloin tahansa myöhemmin ilman, että joutuisit tekemään haun uudelleen. Lue lisää palvelusta, jos haluat ottaa sen käyttöön. Voit rekisteröityä eli tehdä itsellesi MyMCBI-tilin tästä.

10 Linkkien alapuolella on lisää tietoa. Klikkaa MeSH-terms nähdäksesi, millä Medical Subject Headings sanaston termeillä artikkelin sisältöä on kuvattu. MeSH (Medical Subject Headings) on laaja lääketieteen sanasto (asiasanasto, tesaurus, valvottu sanasto), jota käytetään viitteiden indeksoinnissa. Klikkaamalla jotakin viitteen MeSHtermiä avaat pienen valikon, josta klikkaamalla voit tehdä PubMed-haun ko. termillä, tässä MeSH-termi (= MeSH Heading) Melanoma tarkennettuna subheadingilla (qualifierilla) etiology. Huom. Jos termin perässä on *- merkki, on se määritelty artikkelin yhdeksi pääaiheeksi (Major Heading). Yhtä käsitettä vastaa aina yksi termi, vaikka sillä olisikin useita synonyymeja. Asiasanaston käyttö systematisoi hakua.

11 Hakulause ilmestyy hakuruutuun ja siitä näkyy, että se on tehty nimenomaan sanaston termein. Huomaa, että käytetyt rajaukset pysyvät päällä ja vaikuttavat tähänkin hakuun. Klikkaamalla Change pääset halutessasi muuttamaan rajauksia. Klikkaamalla Remove näet hakutuloksen ilman mitään rajauksia. Suoraan sanastoon pääset PubMedin etusivun linkistä MeSH Database.

12 Kun teet haun sanaston avulla, hae ensin aihettasi vastaavaa MeSH-termiä MeSH Databasesta kirjoittamalla se sanaston hakuruutuun. Hakutuloksena on tässä esimerkissä yksi termi, joka on sama Sunburn, jota käytettiin myös vapaasanahaussa. Termin alla on sen määritelmä Subheadingit ovat tarkentavia (apu)termejä, joita voi liittää päätermiin yhden tai useampia. Tehdäksesi PubMed-haun löytyneellä MeSHtermillä klikkaa Add to search builder. (Jos yksi termi riittää klikkaa Search PubMed.)

13 Jos tarvitset toisenkin (tai usemman) termin, hae sanastosta seuraavaksi sitä (niitä). Hakusanoilla skin cancer saadaan hakutulokseksi MeSH-termi Skin Neoplasms. Klikkaa Add to search builder liittääksesi termin hakuun. Oletusoperaattori AND toimii tässä, mutta vaihda sitä, jos olet tekemässä OR-hakulausetta. Kun kaikki tarpeelliset termit ovat hakulaatikossa, klikkaa Search PubMed. Entry terms kohdassa näet MeSH-termin synonyymeja ja rinnakkaistermejä. Näitä et tarvitse MeSH-haussa, koska sanaston termi vastaa niitä kaikkia. Huom. Ylemmän tason termillä haettaessa haetaan myös viitteet, joissa on jokin sen alla olevista termeistä, ellei tätä ns. explodetoimintoa erikseen estetä tästä. Myös termin paikka sanaston moniportaisessa hierarkiassa näkyy.

14 Klikattuasi MeSH Databasen puolella Search PubMed siirryt PubMediin, näet hakulauseesi hakuruudussa ja hakutuloksen sen alla. Huomaa, että asetetut rajaukset pysyvät edelleen voimassa. Voit käsitellä hakutulosta aivan samoin kuin vapaasanahaun tulosta. Myös tämä haku näkyy hakuhistoriassa. Hakuhistorian kautta voit yhdistellä eri tavoin tehtyjen hakujen tulosjoukkoja.

15 Lisää ohjeita? Paljon lisää havainnoillisia, animoituja ohjeita (tutoriaaleja) on PubMedissä Laaja koulutusmateriaali. Monta lyhyttä (1-5 min) esitystä (liikkuva kuva ja ääni) PubMedin eri toiminnoista. Tarjolla myös webcasteja.

1.1. Fysioterapiaan liittyviä hyllyluokkia Kuntokadun kirjastossa esim.

1.1. Fysioterapiaan liittyviä hyllyluokkia Kuntokadun kirjastossa esim. Fysioterapian Tiedonhakuopas 1. PAINETTU AINEISTO 1.1 Kirjaston hyllyluokat 1.2 Kirjastotietokannat: PIRKKA, TAMCAT, LINDA 1.3 Lehdet 2. AIHEENMUKAINEN HAKU TIETOKANNOISTA Hakusanojen keksiminen, katkaisu

Lisätiedot

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön

PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön PIKAOHJE Web of Science tietokantojen käyttöön SCIENCE CITATION INDEX Monitieteinen tietokanta, joka sisältää biologian, lääketieteen ja psykiatrian alalta n. 7100 lehteä SOCIAL SCIENCES CITATION INDEX

Lisätiedot

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tentti Tentti -työkalun avulla opettaja voi laatia tentin, jonka tulokset tallentuvat Moodleen. Tentissä on mahdollista käyttää erilaisia kysymystyyppejä: monivalintakysymyksiä, tosi/epätosi -väittämiä,

Lisätiedot

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE

aloita kirjautumalla Nelliin Diakin verkkotunnuksilla Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE 1 Diak kirjasto MF/2010 DIAKIN NELLI-PORTAALIN KÄYTTÖOHJE Nelli-portaali on Suomessa käytössä oleva sähköisten aineistojen hallintaväline, yhteinen tietokantojen käyttöliittymä, jota käyttävät erityisesti

Lisätiedot

Pohjoismainen kohderyhmätyökalu NORDIC BUSINESS KEY KÄYTTÖOPAS. Bisnode Finland Oy Kumpulantie 3, 00520 HELSINKI Puh 09-7511 9100 www.bisnode.

Pohjoismainen kohderyhmätyökalu NORDIC BUSINESS KEY KÄYTTÖOPAS. Bisnode Finland Oy Kumpulantie 3, 00520 HELSINKI Puh 09-7511 9100 www.bisnode. Pohjoismainen kohderyhmätyökalu NORDIC BUSINESS KEY KÄYTTÖOPAS Bisnode Finland Oy Kumpulantie 3, 00520 HELSINKI Puh 09-7511 9100 www.bisnode.fi 1 Sisällysluettelo Esittely... 2 Tervetuloa käyttämään Soliditet.fi-asiakasportaalia...

Lisätiedot

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012)

OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) OHJE (päivitetty viimeksi 05.09.2012) Ohjeet on tehty ensisijaisesti Puutarha.nettiin käyttöohjeeksi siellä toimivien valvojien toimesta, ja niissä on myös sääntöjä täydentävää asiaa. Jos Rakentaja.fi

Lisätiedot

Ohjeita Moodlen käytön tueksi

Ohjeita Moodlen käytön tueksi Ohjeita Moodlen käytön tueksi SAMK 1 Sisällys Ohjeita Moodlen käytön tueksi Miten löydän oman verkko-oppimisympäristöni?... 3 Avain... 5 Istunnon lopettaminen... 5 Moodle-pohjan rakenne... 6 Moodle-pohjan

Lisätiedot

Verkkosovelluksen käyttöopas

Verkkosovelluksen käyttöopas www.novell.com/documentation Verkkosovelluksen käyttöopas Filr 1.1 Heinäkuu 2014 Tekijänoikeustiedot Novell, Inc. ei takaa, että tämän oppaan tiedot ja ohjeet ovat virheettömiä, ja torjuu nimenomaiset

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Markkinoinnin välineet

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Markkinoinnin välineet Markkinoinnin välineet Markkinoinnin välineet Lisämoduuli Marketing Toolkit mahdollistaa erilaisten tuote- ja asiakassuuntaisten markkinointivälineiden käyttämisen verkkokaupassa, toisin sanoen voidaan

Lisätiedot

Novell Filr 1.2 -mobiilisovelluksen pika-aloitus

Novell Filr 1.2 -mobiilisovelluksen pika-aloitus Novell Filr 1.2 -mobiilisovelluksen pika-aloitus Huhtikuu 2015 Pika-aloitus Novell Filrin avulla voit helposti käyttää kaikkia tiedostojasi ja kansioitasi pöytätietokoneella, selaimella tai mobiililaitteella.

Lisätiedot

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE

www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE www-sivuston ylläpitojärjestelmä OHJEET YLLÄPITÄJÄLLE 2 Ohjeet ylläpitäjälle Esittely...3 1. Kirjautuminen...3 2. Aloitus...3 3. Sivut...4 3.1. Sivupaneeli...4 3.1.1. Sivuston kielen vaihto...4 3.1.2.

Lisätiedot

1 Groupwise-sähköpostiohjelma

1 Groupwise-sähköpostiohjelma Sisältö 1 Groupwise-sähköpostiohjelma... 2 1.1 Lukeminen ja lähettäminen... 3 1.2 Osoitekirja... 5 1.3 Liitetiedostot... 8 1.4 Viestien hallinta... 8 1.4.1 Viestien tuhoaminen... 8 1.4.2 Omat kansiot...

Lisätiedot

Kompassi. Opas tiedonhallinnan perusteisiin

Kompassi. Opas tiedonhallinnan perusteisiin Kompassi Opas tiedonhallinnan perusteisiin Copyright Suomen Virtuaaliammattikorkeakoulu 2006 2/32 isältö: Kompassi: opas tiedonhallinnan perusteisiin Tervetuloa!... 4 Tervetuloa tiedon haastavaan maailmaan!...4

Lisätiedot

Käyttöopas. Sijaisrekisteri KUNTAREKRY 6.4

Käyttöopas. Sijaisrekisteri KUNTAREKRY 6.4 Käyttöopas Sijaisrekisteri KUNTAREKRY 6.4 Elbit Oy/ KL-Kuntarekry Oy 2014 Page 1 of 84 Päivämäärä: Heinäkuu 2014 Tekijänoikeus 2014 Elbit Oy Ohjelmisto: "Elbit Skills versio 6.4" Huomautus Elbit Oy varaa

Lisätiedot

Webforum Teamwork & Professional

Webforum Teamwork & Professional Webforum Teamwork & Professional Käyttö- ja hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-03-31 Sisällysluettelo Johdanto... 4 Sisään kirjautuminen... 4 Kadotitko tai unohditko henkilökohtaiset

Lisätiedot

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät

INTERNET. Internetin palvelut. Sähköposti. Postituslistat. Internet ja käyttöjärjestelmät SISÄLLYS Sisällys... 2 Internet... 3 Internetin palvelut... 3 Sähköposti... 3 Postituslistat... 3 Internet ja käyttöjärjestelmät... 3 Internet ja TCP/IP-protokolla... 4 IP-osoite... 4 Yhteyden muodostaminen...

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset...

Sisällysluettelo. 1 Yleistä Optimasta... 7. 2 Optiman eri objektityypit... 10. Optima Opas käyttäjälle. 1.1 Laitteistovaatimukset... Opas käyttäjälle 2 Optima Opas käyttäjälle Sisällysluettelo 1 1 Yleistä Optimasta... 7 1.1 Laitteistovaatimukset... 8 1.2 Sisäänkirjautuminen... 8 1.3 Optiman käyttöliittymä... 8 2 Optiman eri objektityypit...

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE SIVU 1/30 POLKU SIVU 2/30 POLKU JÄSENREKISTERIN LYHYT KÄYTTÖOHJE Julkaisun tiedot: Toimittaja: Päivitys: Kuvittaja: Julkaisija: Laura Kalervo, Suunnittelutoimisto Omena Eero Tuomenoksa, Suomen Partiolaiset

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.

FACEBOOK-KURSSI. Edistyneille. HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere. FACEBOOK-KURSSI Edistyneille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Aluksi... 2 Asetukset... 3 Käyttäjätilin asetukset...

Lisätiedot

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut

MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS. Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut MOODLE 2 - OPISKELIJAN OPAS Saimaan ammattikorkeakoulun Viestintä- ja mediapalvelut Päivitetty 1.8.2013 Sisältö 1 Yleistä Moodlen käytöstä... 3 1.1 Oma kotisivu... 5 1.2 Profiilin muokkaaminen... 7 1.3

Lisätiedot

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1

Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Webforum Project Käyttö- ja Hallinnointiopas versio 15.1 Viimeisin päivitys: 2015-04-05 Sisällysluettelo Webforum Alusta - Johdanto... 5 Johdanto... 5 Sisään kirjautuminen... 5 Monikielinen alusta... 6

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry 1 JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry Päivitetty SISÄLLYS Jäsenmaksujen asettamisesta... 3 Jäsentyypit... 3 Suomen noutajakoirajärjestön maksuosuudet... 4 Esimerkkitapaus 1... 4 Esimerkkitapaus

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/36 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle

OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle 27.4. 2015 OPAL-järjestelmän ohje koulutuksen järjestäjälle Tämä ohje on niille kouluttajille, jotka aktivoivat koulutusten väli- ja päättöpalautteita ja tarvittaessa kommentoivat palautteita Jos oppilaitoksesi

Lisätiedot

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille.

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille. IPR Tiedonhallinta Innovaatiojohtaminen PK-yritykset AMK InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa Pekka Koivukunnas

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy

Kotisivutyökalu. Nebula Oy. Käyttäjän opas. Nebula Oy Sivu 2/37 Sisällysluettelo 1. Esittely... 4 2. Kotisivutyökalun tilaaminen... 4 3. Kotisivutyökalun tunnusten luominen... 4 4. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun... 4 4.1. Kirjautuminen Kotisivutyökaluun

Lisätiedot