Muumilaakson näkyvyys internetin japaninkielisillä sivuilla keväällä 2011 Raportti: Museokävijän prosessikuvauksen tutkimus Muumilaaksossa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Muumilaakson näkyvyys internetin japaninkielisillä sivuilla keväällä 2011 Raportti: Museokävijän prosessikuvauksen tutkimus Muumilaaksossa"

Transkriptio

1 sivuilla keväällä 2011 Raportti: Museokävijän prosessikuvauksen tutkimus Muumilaaksossa Tulevaisuuden museo seminaari, Moniääninen museo opiskelija: Miki Tokoyoda

2 Muumilaakson kävijämäärä vuosittain: noin Ulkomaalaiset: % Japanilaiset: eniten käyneet ulkomaalaisryhmä Venäläiset: toiseksi eniten käyneet ulkomaalaisryhmä Sosiaalisen median kasvattaessa jatkuvasti suosiotaan, myös Muumilaaksossa on tullut tarve tutkia omaa näkyvyyttään tällä kentällä. Tämä pieni tutkimus antaa yleiskäsitystä mittakaavasta, jolla Tampereen taidemuseon Muumilaakso näkyy internetissä ja sosiaalisessa mediassa.

3 Kevään tilanne oli poikkeuksellinen, sillä Muumilaakso joutui peruuttamaan kiertonäyttelynsä Japaniin 11. maaliskuuta sattuneen luonnonmullistuksen vuoksi. Tutkimuksen perusteella voidaan kuitenkin nähdä, että Muumilaakso, nimenomaan Tampereen muumimuseo, saa näkyvyyttä internetissä muutenkin kuin poikkeavan tilanteen vuoksi. from=tw "Yomiuri online news Uutisissa kerrottiin monen taidenäyttelyn peruuntumisesta luonnonkatastrofin seurauksena. Esimerkkinä on "Tove Jansson ja Muumimaailman näyttely" Okayamassa. Otteita uutiskommenteista internetissä: 30 henkilöä suosittelee tätä Facebookissa 145 henkilöä Twitterissä. Näistä neljä mainitsi erityisesti muumeista: surullista. Muumilaakson ystävät olisivat sanoneet nyt pitää mennä Japaniin. Muumi ei käy Okayamassa. Harmi, mutta ymmärrettävää. Yksi henkilö lainasi uutista: Muumilaakso-museon mielestä Japanin tilanne on ennustamaton... Googlessa Tove Jansson ja Muumimaailman näyttely & peruutettu -hakusanoilla tuli yli 2000 osumaa.

4 Googlessa Hakutulos Muumilaakso -sanalla löytyi kaikkiaan noin osumaa. Kuvia oli noin Muumilaakson sijaintia käsiteltiin noin 2070 blogissa välisenä aikana verkossa oli noin 620 keskustelua, joissa mainittiin Tampereen taidemuseon Muumilaakso. Esimerkiksi keväinen Teehetki Japanille - tapahtuma Muumilaaksossa tsunamikatastrofin jälkeen maaliskuussa oli keskustelun aiheena. Kirjoittajat muun muassa kiittävät Muumilaakson henkilökuntaan ajatuksista Japanin hyväksi. Hakutulos Muumilaakso ja japani -sanoilla tuotti kaikkiaan noin osumaa. Blogeja tällä haulla löytyi noin Hakusanoilla Muumilaakso ) ja matka löytyi noin osumaa, blogeja kaikkiaan 965 kappaletta. Esimerkiksi osoitteessa kirjoittaja kertoo, mitä hän näki, luki ja ajatteli matkallaan Suomeen, ja esitteli ottamiaan kuvia. Hän kirjoitti muun muassa, että hänen mielestä Muumilaaksossa oli vähemmän kävijöitä kuin Japanissa järjestetyissä näyttelyssä, joten hän sai nauttia näyttelystä kaikessa rauhassa.

5 Muumien japaninkielisellä virallisella sivustolla. Tällä Muumilaakson virallisella sivustolla kerrottiin, kuinka joku lähetti Muumilaaksoon viestin ja sai vastauksen. Hän esitteli, minkälaisen vastauksen sai. Vastaus tuotti paljon hyvää mieltä.

6 Japaninkielisessä sosiaalimediassa Mixi:ssa (japanin kielinen sosiaalinen verkosto internetissä) on muutama muumifaniryhmä eri nimillä. Jäsenmäärä näissä on yhteensä noin henkeä. Keskustelua käytiin muun muassa aiheesta Tove Jansson ja Muumimaailman näyttely Japanissa Muumilaaksolla oli Japanissa vuoden pituinen kiertonäyttely Yleiset palautteet olivat: Paljon alkuperäisiä teoksia ja 3D-kuvaelmia muumitarinoista. Kaupan valikoima on mahtava. (Näyttelyn yhteydessä olevien muumikauppojen valikoimat olivat Japanilaisen Kawabe Internationalin organisoimia ja valvomia. Yhtiö valvoo muumioikeuksia Aasiassa. Mukana oli myös joitakin Muumilaakson omia tuotteita, kuten postikortteja.) Olisi kiva, jos jotain muumiin liittyvää pientä syötävää olisi ollut tarjoilla kahvilassa. Näyttelyluettelon lisäksi Geijutsu Shinchon kirja on suosittu. Muumilaakson asukkaita esittävät nuket näyttelykaupassa ovat suosittuja.

7 Kansainvälisissä sosiaalimedioissa Facebookissa Japaninkielinen Muumilaakson faniryhmä, mutta jäsenmäärä ei ole suuri, koska Facebook on Japanissa vielä vieras media. Luultavasti jäsenmäärä kasvaa. ninkielinen):

8 Kansaivälisissä sosiaalimedioissa Twitterissä Epävirallinen "Muumin-Valley_bot" poimii automaattisesti lauseen jostakin muumitarinasta muutaman kerran päivässä. Viimeisinä 2-3 päivänä (pian tsunamin jälkeen) moni japanilainen tweettasi "Muumilaakso" sanaa, kun "Muumin-Valley_bot" poimi seuraavan muumilauseen nähtäväksi: "Muumilaaksossa kaikki ovat turvassa. Heräät iloisena, ja nukkumaanmenokin on hauskaa." Monet japanilaiset pelkäävät tietysti jatkuvia maanjäristyksiä ja tulevaisuutta. Siksi he haaveilevat pääsystä Muumilaaksoon. "Muumin-Valley_bot"ia seuraa lähes japanilaista Muuan Suomessa asuva japanilainen kirjoitti Muumilaakson muuttosuunnitelmasta

9 Kansaivälisissä sisiaalimediassa Twitterissä Hakusaoilla, esim. Muumit ja Muumilaakso,,, Moomin ja Muumi Moomin(japaninkielinen): Muumilaakso(japaninkielinen): F%E3%83%B3%E8%B0%B7 Moomin: Muumi: Suomi ja Muumi(japaninkielinen): / %E3%83%95%E3%82%A3%E3%83%B3%E3%83%A9%E3%83%B3%E3%83%89%E3 %80%80%E3%83%A0%E3%83%BC%E3%83%9F%E3%83%B3

10 Blogissa Myös miehet kunnostautuvat japanilaisilla sivuilla muumientusiasteina. Osoitteessa pitää blogia 40+ perheenisä. Hän kävi yksin Tampereella tutustumassa Muumilaaksoon ja vieraili Muumilaakson näyttelyissä Tokiossa ja Okazakissa. Hänen suosikkikuva-aiheensa on Tove Janssonin Muumilaakson kartta, jota on myynnissä vain museossa ja näyttelyissä. Tässä blogissa todetaan muun muassa, että museossa elävät Muumilaakson asukkaat ja Tove Jansson ja kokemus on kuin pyhiinvaellusmatka kävijälle. Hän huomauttaa, että kaupalliset muumitavarat eivät ole sama asia kuin Tove Janssonin muumit. Monella sivustolla käsitellään Muumilaaksoon pääsemistä rautatieasemalta, sen löytämistä rakennuksen pohjakerroksesta ja kaupan tarjontaa. Yleensä tiedon ja kokemusten välittäminen on tärkeää. Ehdottaisin, että luodaan Muumilaakso-museon oma tavaratarjonta ja mainostetaan sitä. Kaupan myynnissä japanilaisten asiakkaiden ostovolyymi on merkittävä. Osa saattaa ostaa usean sadan euron kertaostokset.

11 Matkailuinfosivustolla Tampere_Art_Museum_Moominvalley-Tampere_Western_Finland.html kolme japanilaista kertoo vierailustaan Muumilaaksossa. Heidän käyntinsä kesti 1-1,5 tuntia. Rautatieasemasta Metsoon oli heidän mielestään helppo löytää, mutta sisäänkäynti museoon on vaikea löytää. Kauppa sai kehuja kävijöiltä. He suosittelevat Muumilaaksoa sekä lapsille että aikuisille, sellaisille, jotka tuntevat muumihahmot entuudestaan. Aukioloajan he kehottavat tarkistamaan netistä, mutta huomauttavat, että japaninkielinen sivu ei välttämättä ole ajan tasalla. Näyttelytila oli pienempi kuin he odottivat, mutta kehuja sai mahdollisuus nauttia alkuperäisteoksista ja 3D-malleista rauhassa.

12 Yhteenveto Tampereen taidemuseon Muumilaakson kevään 2011 verkkonäkyvyys japaninkielisillä sivustoilla oli huomattava. Osasyy oli peruutettu näyttely, mutta myös siitä riippumatonta keskustelua on käyty runsaasti. Tiedon ja kokemusten vaihto on keskeisellä sijalla keskusteluissa. Numeroina voidaan todeta, että , noin neljän viikon aikana, tehtyjen hakujen perusteella osumia löytyi noin Niistä osa oli uutislähetyksiä, joiden katsojamääristä ei ole tietoa. Myöskään blogien seuraajien määrästä ei ole tietoa. Kaikkiaan verkon kautta muumiaiheista aineistoa seuraa japaninkielisillä sivuilla jatkuvasti miljoonien kiinnostuneiden yleisö. Yksin NHK:n, Japanin yleisradioyhtiön, kesällä Suomessa tekemä viisiosainen muumidokumentti saavutti miljoonia japaninkielisiä katsojia internetissä. Dokumenttia kuvattiin myös Tampereen taidemuseon Muumilaaksossa. Ohjaaja Satsuki Hondan mukaan jokaisella puolituntisella jaksolla oli katsojia yli miljoona. Ohjelmat näytettiin heinäkuun viimeisellä viikolla NHK:n kansallisella BS.- satelliittikanavalla kahdesti päivässä. Niitä tullaan näyttämään myös uusintoina seuraavan kolmen vuoden aikana. Internetin merkityksestä kertoo sekin, että elokuussa, NHK:n dokumentin esittämisen jälkeen, Japanista tuli ensi kertaa Muumilaaksoon kokonaisia perhekuntia. Aikaisemmin tyypillinen japanilainen museovieras on ollut aikuinen. Aikuisten määrässä ei ollut muutoksia, mutta kiinnostavaa oli uusi kävijäryhmä, japanilaiset lapset perheineen.

13 Raportti: Museokävijän prosessikuvauksen tutkimus Muumilaaksossa Tutkimus paikka: Muumilaakson eteisaula ja näyttelytila Tutkimus on tehty: aikana 7 kertaa Tutkimuksen tavoitteet: Muumilaakso on yksi Tampereella olevista ulkomaalaisten matkailijoiden suosituista matkakohteesta. Niistä ulkomaalaismatkailijoista suurin ryhmä on japanilaiset. Muumisarja ja Muumihahmot ovat tunnettuja Japanissa, ja monet japanilaiset käyvät Suomessa juuri Muumin takia. Tämän tutkimuksen päätavoite on kerätä japanilaisten palautteet ja mielipiteet Muumilaaksosta ja näyttelystä. Palautteista on höytyä, kun Muumilaakso on muuttamassa uuteen paikkaan, sekä uuden näyttelyn suunnitteluvaiheessa. Tutkimusmenetelmät: museokävijän prosessikuvaus Tarkoitus on mallintaa museovierailijan prosessit vierailun eri vaiheissa ja tunnistaa eri vaiheiden kriittiset pisteet. Museovierailun aikana vaiheessa käytettävät menetelmät ovat, reittiseurannat ja ajanotto ja Think Aloud-vierailut.

14 Raportti: Museokävijän prosessikuvauksen tutkimus Muumilaaksossa Yhteenveto Ihailevat muumihahmot ja muumitaideteokset Yleisimmät sanat muumien kohtaan ovat söpö (kawaii) ihana (sugoi) ja pyöreä (marui/fukkura). Yleisimmät sanat Tove Janssonin taideteoksiin kohtaan ovat tarkka (komakai) hieno yksityiskohta (sugoku komakai) pieni (chiisai). Yleisimmät sanat Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan kuvaelmiin kohtaan ovat tarkka (komakai) näyttää aidolta (honmono mitai). Japanilaiset lapsiperheet käyvät harvoin Muumilaaksossa Tyypilliset japanilaisvierailijat ovat ikäisiä naisia. 20+ pariskunnat ja ikäisten naisten ryhmät ovat myös yleisempiä vierailijaryhmiä. Mutta tutkimusaikana Muumilaaksossa ei vieraillut yhtään japanilaislapsiperhettä (paitsi Tampereen museoiden yö-tapahtuman aikana). Lapsiperheiden puute japanilaisvierailijoista johtuisi siitä, että: Monet japanilaisvierailijat ovat matkustaneet Japanista Suomeen, ja he ovat aikuisia, eivätkä ottaneet lapsiaan mukaan. He ovat yleisesti 20+ nuoria aikuisia, joilla ei ole lapsia, tai yli 50+, joiden lapset ovat jo aikuistuneita. Muumit ovat monille suomalaisille lasten juttuja, mutta päinvastoin monille japanilaisille muumit ovat yhä aikuisten suosikkihahmoja.

15 Raportti: Museokävijän prosessikuvauksen tutkimus Muumilaaksossa Yhteenveto Teoksien järjestys ja Apumateriaalit Japanilaiset ovat tottuneet hyvään järjestykseen. Kun teokset ovat hyvässä järjestyksessä heistä tuntuu mukavalta. Teoksien tekstaus ja selkeä opaste on japanilaisille välttämättömiä. Japanilaisilla on rajoitetusti vierailuaikaa, ja helppo kulkeminen on tärkeää, eli hyvä numerojärjestys, opasteet, selkeä reitti, japanin kielinen teksti jne. ovat tärkeitä. Erityisesti katalogien, vitriinien ja taulukkojen numerojärjestys näyttää olevan huono. Valokuvien otto Valokuvat ovat japanilaisille yksi tärkeimmistä matkamuistoista. Monet ymmärtävät, että valokuvanotto on kielletty näyttelytilassa kuten muissakin museoissa. Mutta he kaipaavat lisää paikkoja, joissa voi ottaa valokuvia. Valokuvat ovat tärkeitä matkamuistoja. Tässä museossakin valokuvaus pitää sallia! Näyttelytilan hämäryys Monet vierailijat valittivat epämukavuutta, kun teoksia ja tekstejä ei näe hyvin. Erityisesti pienten piirrosten ja suosittujen kuvaelmien yksityiskohdissa kaivataan valoa.

16 Raportti: Museokävijän prosessikuvauksen tutkimus Muumilaaksossa Yhteenveto Taideteokset Monet japanilaiset ovat kiinnostuneet kuvaelmista enemmän kuin piirroksista. Edistyneet muumienystävät lienevät kiinnostuneita myös piirroksista. Tove Janssonin piirustustaidot, tekniikat, Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan kädentaidot, ja teoksien yksityiskohdat ovat vierailijoiden ihailun kohteita. Muumihahmojen kehitys ja kuvituksen edistysvaiheet ovat myös kiinnostavia. Loppupäätelmät Japanilaisilla on rajoitetusti vierailuaikaa, ja helppo kulkeminen on tärkeää, eli hyvä numeroitu järjestys, opasteet, selkeä reitti, japanin kielinen teksti jne. Lisäksi monet japanilaiset ovat oppimishaluisia. Teoksien ja muumitarinoiden tekstien puute ärsyttää heitä, koska he kaipaavat uutta tietoa ja kokemusta museovierailusta. Taideteoksien lisäksi paikkoja, joissa vierailijat pääsevät koskettamaan ja seikkailemaan, ovat monien japanilaisten mielestä mukavia. Japanilaisvierailijat käyvät Muumilaaksossa matkailukohteena, ja juuri sen takia valokuvanotto ja tuliaisten osto ovat yhtä tärkeitä kuin taideteoksista nauttiminen. Opastutuilla ryhmillä ja yksityisryhmillä on eri vaatimuksia. Samoin ulkomailta tulleilla matkustajilla ja paikallisasukkailla on eri odotuksia. Lapsiperheet ja aikuistenryhmät haluaisivat kokemuksia omien toivomusten mukaisesti. Näyttelysisällössä olisi tärkeää ottaa kaikki ryhmät huomioon ja pitää tasapaino.

Museokävijä 2011. Eeva-Liisa Taivassalo Kimmo Levä. Suomen museoliitto ry 2012. Museokävijä 2011 1

Museokävijä 2011. Eeva-Liisa Taivassalo Kimmo Levä. Suomen museoliitto ry 2012. Museokävijä 2011 1 Museokävijä 2011 Eeva-Liisa Taivassalo Kimmo Levä Suomen museoliitto ry 2012 Museokävijä 2011 1 Sisällysluettelo 3 Esipuhe 4 Tiivistelmä 5 Museokävijä Miksi museoissa käydään? ARS 11-näyttely ja Kiasman

Lisätiedot

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI

VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI VAASAN YLIOPISTO KAUPPATIETEELLINEN TIEDEKUNTA MARKKINOINTI Olli Kopakkala VERKKOKAUPAN INTERNET-MARKKINOINNIN TOIMEPITEIDEN KUSTANNUSTEHOKAS ALLOKOINTI KÄVIJÄSEURANNAN TUOTTAMIA TIETOJA HYÖDYNTÄEN Markkinoinnin

Lisätiedot

Av-kääntäjien opiskelijakyselyn tuloksia

Av-kääntäjien opiskelijakyselyn tuloksia Av-kääntäjien opiskelijakyselyn tuloksia Av-kääntäjät.fi-sivustolla toteutettiin keväällä 2011 kysely, joka oli suunnattu kaikille Suomen kielten ja kääntämisen opiskelijoille. Kyselyn tarkoituksena oli

Lisätiedot

Riihimäen kaupunginkirjaston kyselytulokset Ratamo-kirjastojen asiakaskyselyssä

Riihimäen kaupunginkirjaston kyselytulokset Ratamo-kirjastojen asiakaskyselyssä 1 Riihimäen kaupunginkirjaston kyselytulokset Ratamo-kirjastojen asiakaskyselyssä 27.1. 15.11.214 Olli Setälä FM 2 Sisällys 1. Kyselyn taustaa, toteutus ja vastausten käsittely... 1 2. Vastaajat... 2 3.

Lisätiedot

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys

Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Siellä voi varmaan tehdä paljon muutakin, mut en vaan tiiä mitä - Hämeenlinnan, Kouvolan ja Lahden kirjastojen ei-käyttäjäselvitys Hanna Kaisti & Niina Kuisma 2013 Laatua ja tuottavuutta kirjastopalveluille

Lisätiedot

Suomen elokuvasäätiö. Kotimaisen elokuvan yleisöt -tutkimus

Suomen elokuvasäätiö. Kotimaisen elokuvan yleisöt -tutkimus Suomen elokuvasäätiö Kotimaisen elokuvan yleisöt -tutkimus Parametra Tammikuu 2008 2 SISÄLLYS TIIVISTELMÄ.. 3 1 JOHDANTO 4 1.1 Tutkimuksen tausta 4 1.2 Otos ja vastanneiden taustatiedot. 4 2 ELOKUVIEN

Lisätiedot

DREAM HOSTELLIN INTERNET-SIVUJEN KÄYTTÄJÄ- KYSELY

DREAM HOSTELLIN INTERNET-SIVUJEN KÄYTTÄJÄ- KYSELY DREAM HOSTELLIN INTERNET-SIVUJEN KÄYTTÄJÄ- KYSELY Riina Leisku Sari Mäntylä Opinnäytetyö Toukokuu 2010 Matkailun koulutusohjelma Tampereen ammattikorkeakoulu 2 TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Nuorten aikuisten käsityksiä museoista. Mitä mielikuvia sana museo herättää nuorissa?

Nuorten aikuisten käsityksiä museoista. Mitä mielikuvia sana museo herättää nuorissa? Nuorten aikuisten käsityksiä museoista Suomen käsityön museo on kartoittanut nuorten aikuisten mielipiteitä ja kokemuksia museoista työpajoissa, joita on kuvattu aikaisemmissa blogikirjoituksissa. Tässä

Lisätiedot

ÄÄNESTÄMINEN NETISSÄ JA UURNALLA. Kysely äänestämisestä Allianssin vuoden 2011 Nuorisovaaleihin osallistuneiden yläasteiden ja lukioiden oppilaille

ÄÄNESTÄMINEN NETISSÄ JA UURNALLA. Kysely äänestämisestä Allianssin vuoden 2011 Nuorisovaaleihin osallistuneiden yläasteiden ja lukioiden oppilaille ÄÄNESTÄMINEN NETISSÄ JA UURNALLA Kysely äänestämisestä Allianssin vuoden 2011 Nuorisovaaleihin osallistuneiden yläasteiden ja lukioiden oppilaille SISÄLLYS: KYSELYN TAUSTAA 6 KYSELY NUORILLE ÄÄNESTÄMISESTÄ

Lisätiedot

HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU

HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tapahtuma omilla opeilla Marjo-Riitta/art- näyttelyn tuottaminen Marjo-Riitta Heino ja Miia Valenko Kulttuurituotannon koulutusohjelma 240 op Marraskuu 2010

Lisätiedot

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä

pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä pohdintaa kuratoinnista ja näyttelyistä Tämä on Täydellisen ympyrän 19. julkaisuvuosi. Lehti on järjestyksessä kahdeskymmeneskahdeksas. Lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. Julkaisija Tampereen Taiteilijaseura

Lisätiedot

HIMOSLOMILLE SATAA TULOKSIA KOHDENTAMALLA. PENTIKIN REKISTERISTÄ arkipäivän työkalu. NAMU FOOD & LOUNGE mobiilimarkkinoinnin pioneeri

HIMOSLOMILLE SATAA TULOKSIA KOHDENTAMALLA. PENTIKIN REKISTERISTÄ arkipäivän työkalu. NAMU FOOD & LOUNGE mobiilimarkkinoinnin pioneeri 2 2012 TIETOJA JA NÄKEMYKSIÄ ASIAKASSUHTEEN AVUKSI PENTIKIN REKISTERISTÄ arkipäivän työkalu NAMU FOOD & LOUNGE mobiilimarkkinoinnin pioneeri ARVOSTA ASIAKASTA Ymmärrä ja hyödynnä asiakastietoa TAVOITA

Lisätiedot

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen

Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Tutkimus siitä, miten arki vaikuttaa kehitysvammaisten ihmisten mielenterveyteen Toimittaneet: Aila Kantojärvi & Sanna Välkkilä, Soilikki Alanne & Anne Grönroos Kehitysvammaisten Tukiliitto 2009 1 Kirjan

Lisätiedot

Suomen maaportaali avautuu heinäkuun lopulla

Suomen maaportaali avautuu heinäkuun lopulla matkailu silmä MEKin asiakaslehti 2 2009 Suomen maaportaali avautuu heinäkuun lopulla TOGETHER WE ARE STRONG Uusi VisitFinland.com aukeaa heinäkuun lopulla Sisällöntuottaminen on koko matkailualan vastuulla..

Lisätiedot

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas

Internetmarkkinoinnin aloittajan pikaopas Opas vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miksi markkinoida Internetissä? Miten saada internetmarkkinoinnilla tulosta? Mitä askeleita kohti tehokasta internetmarkkinointia? Mistä saat lisätietoa menestyksekkäästä

Lisätiedot

1 JOHDANTO... 2 2 SOSIAALINEN MEDIA JA MAASEUTUMATKAILUYRITYKSET... 3

1 JOHDANTO... 2 2 SOSIAALINEN MEDIA JA MAASEUTUMATKAILUYRITYKSET... 3 1 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 2 2 SOSIAALINEN MEDIA JA MAASEUTUMATKAILUYRITYKSET... 3 3 INTERNETIN KÄYTTÄJÄT... 3 3.1 Ryhmä 1: Tyytyväiset... 3 3.2 Ryhmä 2: Funktionaaliset... 3 3.3 Ryhmä 3: Tiedonjanoiset...

Lisätiedot

Turvallisuusviestinnän kohderyhmät sosiaalisessa mediassa. Janne Leinonen

Turvallisuusviestinnän kohderyhmät sosiaalisessa mediassa. Janne Leinonen Turvallisuusviestinnän kohderyhmät sosiaalisessa mediassa Janne Leinonen Tampereen yliopisto Informaatiotieteiden yksikkö Vuorovaikutteinen teknologia Pro gradu -tutkielma Ohjaaja: Saila Ovaska Elokuu

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma

Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma Kauppatieteellinen tiedekunta Johtaminen Kandidaatintutkielma SOSIAALISEN MEDIAN KÄYTTÖ REKRYTOINNISSA TYÖNANTAJAN NÄKÖKULMASTA The Use of Social Media in Recruiting From the Perspective of Employer 11.5.2014

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINTI. Ulkoinen sekä sisäinen optimointi sekä tärkeimmät toimenpiteet näkyvyyden parantamiseksi. Opinnäytetyö (AMK)

HAKUKONEOPTIMOINTI. Ulkoinen sekä sisäinen optimointi sekä tärkeimmät toimenpiteet näkyvyyden parantamiseksi. Opinnäytetyö (AMK) 1 Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Sähköisen liiketoiminnan järjestelmät 2014 Sanna-Mari Tavola HAKUKONEOPTIMOINTI Ulkoinen sekä sisäinen optimointi sekä tärkeimmät toimenpiteet näkyvyyden

Lisätiedot

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19.

Hanke- ja Fimosnumero 2005 018, 111 339. Alajärven kaupunki, Järviseudun seutukunta Alvar Aallon tie 1 62900 ALAJÄRVI 1 / 19. 62900 ALAJÄRVI 1 / 19 1 Johdanto Tietoyhteiskunnan kehittyessä myös perinteinen kaupankäynti on joutunut muutoksen eteen. Perinteisesti yritykset tiesivät tarkasti ketkä olivat sen kilpailijoita. Kilpailijoita

Lisätiedot

Best Buddies -kaveritoiminnan arviointi Kaveri-projektin loppuraportti

Best Buddies -kaveritoiminnan arviointi Kaveri-projektin loppuraportti Taru Oulasvirta Best Buddies -kaveritoiminnan arviointi Kaveri-projektin loppuraportti Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Taru Oulasvirta Best Buddies -kaveritoiminnan arviointi Kehitysvammaisten Tukiliiton

Lisätiedot

Verkkokauppiaan Facebook-opas

Verkkokauppiaan Facebook-opas Verkkokauppiaan Facebook-opas Miksi kirjoitin tämän oppaan? Autan työkseni verkkokauppiaita kasvattamaan myyntiä. Keskustelen viikottain useiden eri alojen verkkokauppaiden kanssa. Riippumatta toimialasta,

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd Katri Kantola & Laura Kauppinen SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN PIENYRITYKSEN MATKAILUMARKKINOINNISSA CASE: Höyrylaivayhtiö Vip Cruise Ltd Opinnäytetyö Matkailun koulutusohjelma Tammikuu 2010 KUVAILULEHTI

Lisätiedot

Lankutusta ja vinkkailua. Vertaileva tutkimus kirjastojen sosiaalisen median käytöstä

Lankutusta ja vinkkailua. Vertaileva tutkimus kirjastojen sosiaalisen median käytöstä Lankutusta ja vinkkailua Vertaileva tutkimus kirjastojen sosiaalisen median käytöstä Marianne Kotiranta Pro gradu -tutkielma Turun yliopisto Historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitos Kulttuurituotannon

Lisätiedot

Miten lähestyä käymättömiä? Ei-kävijyyden esitarkastelua asiantuntijahaastattelujen valossa Tutkimusraportti

Miten lähestyä käymättömiä? Ei-kävijyyden esitarkastelua asiantuntijahaastattelujen valossa Tutkimusraportti Miten lähestyä käymättömiä? Ei-kävijyyden esitarkastelua asiantuntijahaastattelujen valossa Tutkimusraportti Päivi Karhio Toukokuu 2003 Sisällys 1. Tutkimuksen tavoitteet ja tausta...3 2. Haastateltavat...4

Lisätiedot

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS Suomen ensimmäinen, aito ja alkuperäinen Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS janne niini / Fiercer media 1 Lue kuinka Facebook-markkinoinnin avulla kasvatat brändiäsi kustannustehokkaasti ja tarkasti eri

Lisätiedot

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto

ARKI UUDESSA MAASSA OLGA KIRJANEN. Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen raportti. OLGA KIRJANEN Etelä-Karjala-instituutti Raportti 9 Lappeenrannan teknillinen yliopisto 9. ARKI UUDESSA MAASSA Maahanmuuttajan arki -hankkeen

Lisätiedot

EVENZINE. Tapahtumasta blogiksi. Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen

EVENZINE. Tapahtumasta blogiksi. Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen EVENZINE Tapahtumasta blogiksi Lahden Ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma Tapahtumamatkailu Opinnäytetyö Syksy 2013 Sofia Mäkinen Lahden ammattikorkeakoulu Matkailun koulutusohjelma MÄKINEN, SOFIA:

Lisätiedot

TYÖVÄENMUSEO WERSTAAN ASIAKASLEHTI 2015

TYÖVÄENMUSEO WERSTAAN ASIAKASLEHTI 2015 TYÖVÄENMUSEO WERSTAAN ASIAKASLEHTI 2015 Lasten Werstas Miltä työväenmuseo näyttää lapsiperheen silmin? Heikkisten lapset ottivat museon omakseen. Teksti Karoliina Suoniemi Kuva: Karoliina Suoniemi Heinäkuisena

Lisätiedot

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko

TAIDEPAKKA. 60 taidekorttia ja ideavihko TAIDEPAKKA 60 taidekorttia ja ideavihko Sisällys Käyttäjälle 2 Yleisiä kysymyksiä 4 Taidepakan teosten teemoja 5 Vihjeitä, ideoita ja tehtäviä 6 Kuva ja sana 12 Kuva, sana ja kosketus 15 Kuva ja musiikki

Lisätiedot