Matkaraportti: PotatoEurope 2013

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Matkaraportti: PotatoEurope 2013"

Transkriptio

1 Matkaraportti: PotatoEurope 2013 Euroopan suurin perunanäyttely PotatoEurope kiertää vuorovuosina neljässä maassa; Hollannissa, Saksassa, Belgiassa ja Ranskassa. Tänä vuonna kaksipäiväinen näyttely järjestettiin Euroopan perunapääkaupungiksi itseään mainostavassa Emmeloordissa. Hollannin näyttely on perinteisesti ollut suurin PotatoEurope. Teemaksi oli valittu Next Level, seuraava taso. Tämän tarkoituksena oli synnyttää innovaatioita peruna-alalla ja ideoida miten edistää peruna-alan kehittymistä. Sateesta huolimatta kävijäennätys Näyttelyn järjestäjänä oli DLG Benelux, joka järjestää kokouksia ja näyttelyitä päätoimisesti. Järjestelytyöt oli aloitettu 2,5 vuotta sitten, ja viimeiset puoli vuotta töissä on ollut kokopäiväisesti useampi henkilö. DLG on Saksan maatalousseura, jonka palveluja ovat mm. ruoan laatutarkkailu ja maatalouskoneiden testaus ja sertifiointi. DLG International järjestää maatalousalan näyttelyjä ympäri maailmaa mm. Agritechnika Saksassa ja AgroTech Venäjällä. Ensimmäisenä näyttelypäivänä nostettiin perunaa haastavissa olosuhteissa, ja päivän sateista kertyneet 20mm vettä peruuttivat toisen päivän nostonäytökset kokonaan. Pellot ja ulkona olleet osastot menivät savisessa maassa täysin liejuksi ja ilman kumisaappaita ei ollut asiaa ulos. Myös kumisaappaiden kanssa oli paikoin vaikeaa kun maa tarttui saappaisiin kiinni. Sateesta huolimatta tai sen vuoksi näyttelyssä kävi yli vierasta joka on kaikkien aikojen kävijäennätys. Vettyneet pellot saattoivat nimittäin lisätä paikallisten viljelijöiden osanottoa koska hekään eivät päässeet töihin omilla pelloillaan.

2 Kartta alueesta oli ymmärrettävä, mutta nostonäytösten aikataulu ei. Näyttelyn nostonäytökset järjestettiin kuten Perunantuottajan peltopäivilläkin, ensin koneiden päälle ei saanut mennä ja lopussa kaikki voivat mennä vapaasti koneiden päälle. Emmeloordissa oli 11 nostokonetta näytöksessä, eli vain 2 enemmän kuin Dagsmarkissa Perunantuottajan peltopäivillä. Huonosti järjestetyistä asioista voisi mainita että alueella ei juurikaan ollut roskiksia paitsi näytteilleasettajien osastoilla, ja pellolle ei ajettu tarpeeksi kuoriketta sateiden jälkeen. Koko alueella ei ollut kuulutuksia. Näyttelyalueelle ei ollut sujuvaa, ensimmäisenä päivänä piti jonottaa kolme varttia että pääsi edes parkkeeraamaan auton. Ruuhkan aiheutti se että parkkipaikalla oli vain kaksi paikkalipunmyyjää. Parkkialueelta oli bussikuljetus itse näyttelyalueelle, kuitenkin näyttelyalueen lähistö oli täynnä autoja. Yritykset Näyttelyssä järjestettiin innovaatiokisa jossa kolme parasta palkittiin. Yksi voittajista oli tutkimus- ja konsultointifirman HLB:n palvelu PlantCheck. Yksinkertaistettuna siinä lähetetään älypuhelimella otettu kuva kasvitaudista HLB:n asiantuntijoille, jotka kertovat mikä on tauti ja miten reagoida siihen. Jos pelkästä kuvasta ei pysty määrittämään tautia, firman kasvipatologit kysyvät lisäkysymyksiä viljelijältä koskien kasvuolosuhteita ym. Jos tautia ei vieläkään pystytä määrittämään varmuudella, voidaan viljelijää pyytää lähettämään näyte laboratorioon analysoivaksi. Aplikaation avulla saadaan tietoa siitä mitkä kasvitaudit esiintyvät tietyllä alueella enemmän ja tätäkin kautta määritys helpottuu kun useampi näyte tulee samalta alueelta.

3 HLB:n Geert Horlings kertoi perunassa esiintyvistä liiallisesta otsonista johtuvista vaurioista, joita esiintyy Hollannissa ajoittain. Hänen mukaansa joinain vuosina se saattaa alentaa hehtaarisatoa jopa 15 tonnia. Horlings kertoi tapauksista jossa kasvustot ovat kuolleet kokonaan kolme viikkoa ensimmäisten täplien ilmaantumisesta. HLB sai Horlingsin mukaan todistettua otsonivaurion kun he sumuttivat pellolla runsaasti otsonia pienessä kasvuston päälle rakennetussa kasvihuoneessa. HLB tarjoaa viljelijöille tunnistusapua, mutta jos kyseessä on otsonivaurio, ei sille voi tehdä mitään. Otsonivauriot sekoitetaan melkein aina lehtipoltteeseen, ja onkin tärkeää tietää jos ei ole tarvetta ruiskuttaa lehtipoltetta vastaan. Hollannissa lehtipoltteen tunnistaminen on taloudellisesti tärkeää koska sitä vastaan ruiskutetaan mankotsebia. Otsonivioitusta edistävät runsas valo, korkea ilmankosteus, ilmansaasteet, ja lehden aukinaiset ilmaraot. Lehtipoltteen näköisiä oireita voi aiheuttaa monet tekijät, joista yksi on otsoni. Yksistään vioituksen ulkonäön perusteella ei voi tietää, mikä vioitus on otsonin aiheuttamaa, vaan se vaatii aina laboratoriotutkimuksen perunan lehdestä. Dutch Seed Potatoes. Kuten tunnettua Hollannissa on paljon siementuotantoa ja vapaita lajikkeita. Vapaa lajike on vanha lajike jonka jalostajan oikeudet ovat umpeutuneet, ja sitä saa lisätä ilman jalostajalle maksettavia lisenssimaksuja. Lajikkeen täytyy olla joltakin ominaisuudeltaan hyvä (Bintje, Nicola tai Spunta) että se usean kymmenen vuoden ikäisenä pärjää uudemmille lajikkeille. Hollannissa yritys Dutch Seed Potatoes on netissä toimiva myynti- ja ostopalsta siemenperunalle. Myyjä laittaa erän tiedot ja hinnan esille, ja odottaa ostajan tarjousta. Sertifioituja siemeniä myydään S-luokista aina A-luokkaan saakka. Palveluun voi käydä tutustumassa osoitteessa Makteshim-agan on maailman seitsemänneksi suurin maatalouskemikaalien valmistaja ja markkinoija. Muun muassa tämän vuoden lopussa markkinoilta poistuva Afalon-neste on heidän tuotantoaan. Alun perin israelilaisen, nykyään kiinalaisten omistaman firman tytäryhtiö Makhteshim-Agan Benelux & Nordic oli messuilla omalla osastollaan. Firma myy ruttoaine Banjo Fortea, jossa teho-aineina ovat fluatsinami ja dimetomorfi. Suomessa ainetta ei vielä ole markkinoilla ja yritys etsiikin nyt sopivaa edustajaa. Yhtiö mainostaa sillä olevan hyvä teho kaikkiin ruttomuotoihin sekä varsikuolioon. Ainetta saa käyttää neljä kertaa kasvukauden aikana.

4 250 näytteilleasettajan joukossa oli yksi suomalainenkin yritys; 3 henkeä työllistävä Isojoen Laitevalmiste Oy. Jo 25 vuotta toimineen perheyrityksen toimitusjohtaja ja omistaja Esa Hernesharju esitteli Wectorscan - tuotemerkin uutta JUDGE -mallin perunan optista lajittelijaa. Hän kertoi että lajittelija voi tunnistaa 7 eri värisävyä, joka yhdessä 2 megapikselin kameroiden kanssa lisää lajittelutarkkuutta. Kameroiden linssit puhdistetaan paineilmalla joka on toimivampi menetelmä kuin kilpailijoiden pyyhkimet tms. Myös hylättyjen perunoiden poispuhallus tapahtuu paineilmalla. Koska perunoiden poisto tapahtuu hellävaraisesti, voi poiston asettaa pienille perunoille ja lajitella eri kokoihin. Koneen veroton lähtöhinta on Samaa konetta voi käyttää pestyjen ja kuorittujen perunoiden lajitteluun, mutta parhaimman tuloksen saa kun lajittelee vain yhdenlaista perunaa. Koneiden kapasiteetti 1 moduulilla on 6 tn/t, 2 moduulia 12 tn/t, 3 moduulia 18 tn/t ja niin edelleen, ei ylärajaa. Päämarkkinat ovat ulkomailla. Kuriositeettina Hernesharju mainitsee että koneessa on automaattisen voitelun lisäksi voitelurasvan keräysjärjestelmä, joten kone ja perunat eivät likaannu rasvasta. Pakkausmateriaaleja valmistava NNZ kehitti jo vuonna 2000 Twinpacks-pakkauksen, jossa on verkkoreunat ja paperinen tai muovinen etu- ja takaosa. Tuotepäällikkö Richard Brans kertoi että pussille ei kuitenkaan saa patenttia joten kilpailijat ovat kehittäneet vastaavia pakkauksia. Pakkauksia myydään kokoluokissa 2-5kg. Yritys on myös kehittänyt mallin jossa etupuoli on muovia ja toinen puoli verkkoa. Kuvassa mainitunlainen vento pussi, jonka pakkausmateriaali on biohajoavaa. NNZ on juuttisäkkien markkinajohtaja, ja Suomessa ainakin pari toimijaa käyttää heidän pakkausmateriaalejaan. British Potato Council. Monen brittiläisen firman yhteisosastolla BPC esitteli toimintaansa. BPC kuuluu maaja puutarhatalouden kehittämisneuvostoon AHDB:n (Agriculture and Horticulture Development Board). Se on lakisääteinen veroneuvosto, joka toimii peruna-alan lisäksi lihakarja-, lammas-, sika-, maito-, vilja-, öljykasvi-, sekä puutarha-aloilla. AHDB:n tavoitteena on tehdä maatalous-

5 ja puutarha-ala kilpailukykyisemmäksi tutkimukseen perustuvan tiedon ja neuvonnan avulla. BPC kerää hehtaariperusteisen maksun yli 3 hehtaarin tiloilta sekä teollisuudelta. Tällä katetaan perunatutkimuksen kulut. Viljelijät eli veronmaksajat ovat mukana toiminnassa eri komiteoiden kautta. Vaikka BPC koettaa olla suorassa yhteydessä viljelijöihin mahdollisimman paljon, myös kaupalliset firmat levittävät heidän tutkimuksia ja tietoa. Tällöin viljelijälle saattaa tulla tunne että miksi maksaa veroa kun tieto tulee muualta. Tutkimusveron maksajilla on lakisääteinen mahdollisuus äänestää haluavatko he BPC:n jatkavan toimintaansa. Toistaiseksi organisaatio on katsottu tarpeelliseksi ja äänestystä ei ole järjestetty kertaakaan. Aina kuitenkin löytyy yksittäisiä tutkimusveron maksajia jotka eivät näe siitä olevan heille maksua vastaavaa hyötyä. Tiedottaja Sophie Lock kertoi että myös britit olisivat kiinnostuneita Venäjälle suuntautuvasta siemenperunakaupasta ja samalla kadehti Suomen läheisyyttä tämän suuren markkina-alueen vieressä. Yli 90 % Brittein saarilla tuotetusta siemenperunasta on Skotlannista. Lock totesi tänä vuonna esiintyneen keskimääräistä vähemmän tyvimätää. Tautia vastaan taistellaan monilla varotoimilla, siemenperunaa ei esimerkiksi saa kastella pintavesillä tautivaaran vuoksi. Harrogatessa, Pohjois-Yorkshiressa, järjestetään marraskuuta British Potato näyttely, ja Lock toivotti suomalaiset tervetulleiksi. Ranskalaisella siemenperunayhtiö Germicopalla ei ole ainakaan toistaiseksi edustajaa Suomessa. Yritys on kuitenkin myynyt suoraan suomalaiselle viljelijälle siemenperunaksi Gwennelajiketta jonkin verran. KWS. Tuotepäällikkö Bas Blijdorp esitteli meille vasta valmistuneessa Emmeloordin toimitalossa KWS:n liiketoimintaa. KWS:llä on monia muitakin kasveja, ja vain 10 % liikevaihdosta tulee perunasta. Aiemmin perunan myynti ja jalostus tapahtuivat eri paikoissa, nyt kaikki perunaan liittyvää liiketoiminta on siirretty 40 työntekijän Emmeloordin toimistolle. Varasto on jo rakennettu toimiston viereen, rakennuksen ympärillä on lähes 100 hehtaaria omaa tai vuokrattua maata, ja kasvihuone jalostusta varten on rakenteilla.

6 Yritys tuottaa kloonia vuodessa. Tähän lukuun kuuluu perunan jalostus jota tehdään Irlannissa, Chilessä ja hollantilaisilla maatiloilla. Jalostuksesta Blijdorp mainitsi geenimerkkauksen joka helpottaa hyvien ominaisuuksien poimimista lajikkeista. 15 % yhtiön liikevaihdosta pyritään ohjaamaan tutkimus- ja kehitystoimintaan. Siemenperunat jaetaan kolmeen eri ryhmään: sipsit, ranskalaiset ja ruokaperuna. Ruokaperunoita tuotetaan laajalle maantieteelliselle alueelle sopiviksi. Blijdorp totesi että ruokaperunamarkkinat ovat usein tunteisiin perustuvaa, aina ei voi järkisyin perustella miksi joku lajike pärjää ja toinen ei. Ramos on KWS:n suurin lajike. Lajiketta käytetään paljon ranskanperunateollisuudessa ja se toimii myös ruokaperunana. Toinen Blijdorpin esille tuoma lajike on VR 808, hyvän varastointikestävyyden omaava sipsilajike jossa kuiva-ainepitoisuus on vakaa. Heikkoutena voi mainita alttiuden Y-virukselle. Horticoop. Marcel Weinans oli tuonut osastolleen Potato Incubator laitteen eli jokapojan aeroponisen minimukulankasvatuslaitteiston. Yritys markkinoi tuotteitaan maailmanlaajuisesti, tällä hetkellä laitteistoja on myyty kaksi Kanadaan ja kaksi Hollantiin, toinen niistä tutkimuskeskukseen. Normaali pöytä on 5,4 metriä pitkä ja korkeampi kuin kuvassa. Asiakkaalla pitäisi olla muovitunneli jonne sijoittaa laitteisto, tai yrityksen yhteistyökumppanit voivat rakentaa senkin. Asiakkaan pitää ostaa noin 1 /kpl maksavia in vitro kasveja jalostajalta, Horticoop ei tarjoa lajikkeita. Yritys tarjoaa vain teknisen ratkaisun eli laitteen ja kasvatusohjeet. Eri asia on sitten kuinka moni jalostaja haluaa myydä in vitro kasveja asiakkaalle lisättäväksi. Täytyy muistaa että suojatuista lajikkeista pitää laitteiston käyttäjän joka tapauksessa maksaa jalostajan rojaltit joka lisäysvuosi. Laitteisto onkin enemmän vapaiden lajikkeiden minimukulatuotantoon tarkoitettu. Markkinoilla on useita minimukuloiden kasvatukseen tarkoitettuja laitteistoja, mutta Weinansin mukaan samalla aeroponisella tekniikalla toimivia on vain yksi kilpailija heidän lisäksi.

7 Weinans ei halua arvioida laitteiston keskihintaa koska yrityksen tarjoamia installaatioita on monta. Myös tuotantokustannukset laitteiden investoinnin jälkeen riippuu paljon viljelijästä itsestään, miten hyvin hän onnistuu. Minimukulan hinnaksi pitää kuitenkin tulla alle 40 senttiä kpl jotta tuotanto olisi viljelijälle kannattavaa Weinans sanoo. Erikoista tässä laitteistossa on että juuret saavat lannoitesuihkua ja perunat pysyvät kuivina. Juuret eivät siis kasva minimukuloiden seassa, tämä helpottaa sadonkorjuuta, eikä vahingoita juuria sadonkorjuun yhteydessä. Kun minimukulasatoa alkaa tulla, sadonkorjuu suoritetaan kaksi kertaa viikossa muutaman viikon ajan. Hollannissa kasvatetaan kaksi satoa kasvukaudessa, ensimmäisen in vitro taimen istutus tehdään maaliskuussa ja sadonkorjuu heinäkuussa. Seuraavan istutuksen satoa kerätään sitten kasvukauden loppuun. Lannoituksen kierron saa jaettua yksiköihin asiakkaan toiveiden mukaan, yleistä on että kaksi lajiketta on samassa lannoitekierrossa. Hollannissa laitteesta kerätään mukulat kun ne ovat 20mm halkaisijaltaan. Niissä riittää jo kasvuvoimaa peltoolosuhteissa, kunhan siemenet istutetaan lämpimään maahan ja melko pintaan. Weinans kertoo että minimukuloita on kerätty lajikkeesta riippuen kpl per kasvi, keskimäärin 40 mukulaa. Sas Bernard on ranskalainen siemenperunan tuotanto- ja markkinointiyritys. Heidän suosituin lajikkeensa on Bernadette. Siemenperunaa myydään puutarhaviljelijöille houkuttelevissa puulaatikoissa.

8 Restrain Company Ltd. Keski-Euroopassa on yleistä että ruokaperunavarastoissa joissa ei ole kylmälaitteita aloitetaan perunoiden itämisenestotoimet tammikuussa. Tällöin perunoiden luonnollinen itämislepo on lopuillaan ja itämisherkkyys kasvaa. Restrain tarjoaa vuokralle etyleeniä varastoon puhaltavia laitteita. Samalla kaasulla sekä edistetään että estetään itämistä. Menetelmän toimimisen edellytyksenä on ainoastaan että varasto ei vuoda liikaa. Etyleeni on vaaratonta, ja varastossa voi käydä normaalisti ja ovia voi avata. Tällöin etyleeniä vaan kuluu enemmän kun kone säätää automaattisesti virtausta kovemmalle. Itämistä edistävässä menetelmässä on ajatuksena että siemenperuna kasvattavaa useampia ituja. Varastolämpötilaa pidetään 5-8 asteessa kolme neljä kuukautta ja samaan aikaan halliin puhalletaan etyleeniä. Tämä estää pääidun kasvun, sen sijaan perunasta alkaakin kasvaa useampi sivuitu. 5 päivää ennen istutusta siemenperunat siirretään ulkoilmaan jotta etyleeni haihtuu kokonaan pois. Tuloksena on useampia ituja ja sitä kautta toivottavasti useampia mukuloita per siemenperuna. Konetta ei myydä, vaan sitä vuokrataan vuosisopimuksella. Yrityksellä on tällä hetkellä noin 500 generaattoria maailmalla. Sama menetelmä toimii myös sipulille ja se on luomuhyväksytty. Etyleeni leviää nopeasti ja ison varaston täyttäminen aineella kestää vain puoli tuntia. Yksi kone riittää 6 miljoonan kilon varastolle. Etyleeniä käytetään myös esim. banaanien kypsyttämiseen poiminnan jälkeen. Perunat voivat olla varastoituna eri pakkausmuodoissa, ja varastossa voi käydä sekä tuulettaa sitä normaaliin tapaan. Tulevaisuuden perunatiski hollantilaisen jalostajan HZPC:n mukaan. Juhani Rahko, ProAgria

Kasvitautiongelmat perunalla kasvukaudella 2013

Kasvitautiongelmat perunalla kasvukaudella 2013 1 Kasvitautiongelmat perunalla kasvukaudella 2013 Evijärven peruna Viking Grace13.11. 2013 Asko Hannukkala Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Perunarutto

Lisätiedot

AVOMAANKURKUN KASVATUS

AVOMAANKURKUN KASVATUS AVOMAANKURKUN KASVATUS Atte Ahlqvist 8 B Avomaankurkun kukkia ja kurkkuja heinäkuussa 2012 / oma kuva-arkisto Me viljelemme kotonani avomaankurkkua, nippusipulia ja perunaa. Tässä työssä kerron avomaankurkun

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero.

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero. SIEMENPERUNAN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (13) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009. 17.10.2007 Sivu 1

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009. 17.10.2007 Sivu 1 Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 17.10.2007 Sivu 1 Perustietoa hankkeesta: 2,5-vuotinen Tacis - Interreg -yhteishanke, 1/2007 6/2009 Hakija: MTT Ruukki Yhteistyötahot: Petroskoin

Lisätiedot

Perunaseitin monimuotoinen torjunta

Perunaseitin monimuotoinen torjunta 22.4.2015 Perunaseitin monimuotoinen torjunta Jussi Tuomisto, Petla 1 Johdanto Perunaseitti on viljelyn talouden kannalta merkittävimpiä kasvintuhoojia Vaikka perunaseittiä on paljon tutkittu ja siitä

Lisätiedot

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hannula, Emilia Title: Assessment of the effects of genetically modified potatoes

Lisätiedot

Sertifioidun ja TOS-perunan vertailukoe

Sertifioidun ja TOS-perunan vertailukoe 13.02.2015 Sertifioidun ja TOS-perunan vertailukoe Perunatutkimuksen talvipäivät 11-12.2.2015, Vaasa Juhani Rahko, ProAgria 1 13.02.2015 Hankkeen idea Perunantuotannon kansallinen tuki päättyi tukielementtinä

Lisätiedot

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä

Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Avoinkirje kasvihuoneviljelijöille Aiheena energia- ja tuotantotehokkuus. Vähennä energian kulutusta ja kasvata satoa kasvihuoneviljelyssä Kasvihuoneen kokonaisenergian kulutusta on mahdollista pienentää

Lisätiedot

Peruna-alan yhteistyöryhmä ry. TARJOUSPYYNTÖ 17.5.2016 Alapääntie 104, 61400 YLISTARO

Peruna-alan yhteistyöryhmä ry. TARJOUSPYYNTÖ 17.5.2016 Alapääntie 104, 61400 YLISTARO Tarjouspyyntö Hilma-järjestelmässä olevaan hankintailmoitukseen viitaten Peruna-alan yhteistyöryhmä ry pyytää tarjousta peruna-alan osaston järjestämisestä seuraaviin messuihin: 1. Peruna-alan osallistuminen

Lisätiedot

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE

KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE KAJAANI 2.2. 2016 MESSUOHJE NY- YRITTÄJILLE Hyvä NY-yrittäjä! NY-aluemessut järjestetään tiistaina 2.2. klo 12-17 Kajaanin Prismassa. NYyritysten tulee osallistua messuille, osallistuminen messuille kuuluu

Lisätiedot

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen.

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. KASVUSTOHAVAINTOJA TUHOLAISET JUURIKASKIRPPA Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. Oireet: Sirkkalehdissä (ensimmäiset

Lisätiedot

Punamätä ja muut perunaa syksyllä 2013 pilanneet taudit

Punamätä ja muut perunaa syksyllä 2013 pilanneet taudit 1 Punamätä ja muut perunaa syksyllä 2013 pilanneet taudit ProAgria Kasvitautipäivä 28.11.2013 Asko Hannukkala Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Perunaseitti

Lisätiedot

GEENIVARAT OVAT PERUSTA KASVINJALOSTUKSELLE. Merja Veteläinen Boreal Kasvinjalostus Oy

GEENIVARAT OVAT PERUSTA KASVINJALOSTUKSELLE. Merja Veteläinen Boreal Kasvinjalostus Oy GEENIVARAT OVAT PERUSTA KASVINJALOSTUKSELLE Merja Veteläinen Boreal Kasvinjalostus Oy OPIT TÄNÄÄN Miksi kasvinjalostus tarvitsee geenivaroja? Miten geenivaroja käytetään kasvinjalostuksessa? Geenivarat

Lisätiedot

PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3.

PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3. OPETUSMATERIAALI PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3. PERUNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET 4. UUDET

Lisätiedot

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi

Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkakertomus, World Future Energy Summit messut 15.1.-17.1.2013, Abu Dhabi Matkalla ENY projektipäällikkö Jonna Haapamäki-Syrjälä, IS-Technics Oy Raimo Keskitalo sekä Dubaissa toimistoa pitävä Exigo Finland

Lisätiedot

Avomaan vihannesviljely

Avomaan vihannesviljely Avomaan vihannesviljely 1 I. Vihannesten ryhmittely markkinointikestävyyden mukaan 1.TUOREVIHANNEKSET suhteellisen nopeasti pilaantuvia suuri haihdutuspinta nopea hengitys, vähän vararavintoa, korjataan

Lisätiedot

Luomuperunan viljely. Kaija Hinkkanen Luomuagronomi ProAgria Häme 4.12.2009

Luomuperunan viljely. Kaija Hinkkanen Luomuagronomi ProAgria Häme 4.12.2009 Luomuperunan viljely Kaija Hinkkanen Luomuagronomi ProAgria Häme 4.12. T Luomutärkkelysperunaa Kuva Kaija Hinkkanen Perunan luonnonmukainen viljely Viljelytekniikka Ravinnetarve Kevättyöt ja niihin valmistautuminen

Lisätiedot

Ruokaperunan laadunmääritys

Ruokaperunan laadunmääritys Ruokaperunan laadunmääritys Uuden ruokaperuna asetuksen (690/06) mukaan Tärkeimmät muutokset vanhaan asetukseen verrattuna: Laatuluokkia on jatkossa kaksi (I luokka/ii luokka), aiemman kolmen sijasta.

Lisätiedot

Perunantutkimuslaitoksen tutkimuksia 1983 2014

Perunantutkimuslaitoksen tutkimuksia 1983 2014 Perunantutkimuslaitoksen tutkimuksia 1983 2014 Vuoden 2014 tutkimustuloksia Tärkkelysperunan lajikekoe, Ylistaro Tärkkelysperunan lajikekoe, Kokemäki Sertifioidun ja TOS-perunan vertailu Ruokaperunan lannoitusohjelmat

Lisätiedot

Nettimatkatoimistoista ei ole matkatoimiston kilpailijoiksi!

Nettimatkatoimistoista ei ole matkatoimiston kilpailijoiksi! Nettimatkatoimistoista ei ole matkatoimiston kilpailijoiksi! 1 1 Online - matkatoimistot lentomyynnin voittajia 2 2 1 Nettimatkatoimiston myynnin jakauma 86 % Lennot 13 % Hotellit, autot ym. 1% Paketointi

Lisätiedot

Matkaraportti: China Potato Expo 18 19.4.2014, Tengzhou, Kiina. Tuomo Pesola ja Juhani Rahko

Matkaraportti: China Potato Expo 18 19.4.2014, Tengzhou, Kiina. Tuomo Pesola ja Juhani Rahko Matkaraportti: China Potato Expo 18 19.4.2014, Tengzhou, Kiina Tuomo Pesola ja Juhani Rahko 1 Teimme opintomatkan Kiinaan China Potato Expoon pääsiäisenä 16 21.4.2014 PERUNA KIINASSA Kiina on ylivoimaisesti

Lisätiedot

Kasvinravitsemushanke Ruokaperunan lannoitusohjelmat. Perunatutkimuksen talvipäivät 11.2.2015 Anna Sipilä Petla

Kasvinravitsemushanke Ruokaperunan lannoitusohjelmat. Perunatutkimuksen talvipäivät 11.2.2015 Anna Sipilä Petla Kasvinravitsemushanke Ruokaperunan lannoitusohjelmat Perunatutkimuksen talvipäivät 11.2.2015 Anna Sipilä Petla Kasvinravitsemushanke 2012-2014, Ruokaperunan lannoitusohjelmat Perinteisen rakeisen NPK sijoituslannoituksen

Lisätiedot

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA 5 6 Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät

Lisätiedot

Spirit 9200 2-rivinen, sivulta nostava säiliökone

Spirit 9200 2-rivinen, sivulta nostava säiliökone Spirit 9200 2-rivinen, sivulta nostava säiliökone AVR nostaa 2-rivisen korjuutekniikan uudelle tasolle! Spirit 9200 nostaa 2-rivisen korjuutekniikan aivan uudelle tasolle. Tunnustettua Spirit-konseptia

Lisätiedot

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen?

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Asko Hannukkala, Erja Huusela-Veistola & Noora Pietikäinen MTT Kasvintuotannontutkimus Kuminasta kilpailukykyä -seminaarit 25.3.2014 Jokioinen, 27.3.2014 Ilmajoki

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka KYLVÖSIEMENEN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (16) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani

Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani Raision huhti-kesäkuu 2019 toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi talousjohtaja Toni Rannikko Raisio Oyj 7.8.2019 Raision Q2/2019: liikevaihto kasvoi ja liiketulos

Lisätiedot

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien

Banana Split -peli. Toinen kierros Hyvin todennäköisesti ryhmien yhteenlaskettu rahasumma on suurempi kuin 30 senttiä. Ryhmien Banana Split -peli Tavoite Esitellä banaanin tuotantoketju (mitä banaanille tapahtuu ennen kuin se on kuluttajalla) ja keskustella kuka saa mitä banaanin hinnasta. Kuinka peliä pelataan Jaa ryhmä viiteen

Lisätiedot

TUTKIMUSTIETOA PÄÄTÖKSENTEON TUEKSI NITRAATTIASETUSTA VARTEN

TUTKIMUSTIETOA PÄÄTÖKSENTEON TUEKSI NITRAATTIASETUSTA VARTEN 1(6) Ympäristöministeriö Viite: Luonnos valtioneuvoston asetukseksi eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (ns. nitraattiasetus), YM028:00/2011. Lausuntopyyntö päätöksenteon

Lisätiedot

Matkaraportti Berliinin Fruit Logistica-messuilta 5.-7.2.2013. PotatoNow-hanke. Timo Lötjönen vanhempi tutkija MTT Ruukki. - kuvat: Timo Lötjönen

Matkaraportti Berliinin Fruit Logistica-messuilta 5.-7.2.2013. PotatoNow-hanke. Timo Lötjönen vanhempi tutkija MTT Ruukki. - kuvat: Timo Lötjönen Matkaraportti Berliinin Fruit Logistica-messuilta 5.-7.2.2013 PotatoNow-hanke Timo Lötjönen vanhempi tutkija MTT Ruukki - kuvat: Timo Lötjönen Tämän messumatkan tarkoituksena oli hankkia uusinta tietoa

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus siemenperunan kaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus siemenperunan kaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 3/15 Päivämäärä Dnro 18.6.2015 216/14/2015 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.9.2015 - toistaiseksi Kumoaa Siemenperunan kaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Laitteita ja laitoksia uusille puun kyllästys- ja modifiointiteknologioille ja biomassan kuivaukseen. Toimitusjohtaja Jukka Pakarinen, Kit-Sell Oy

Laitteita ja laitoksia uusille puun kyllästys- ja modifiointiteknologioille ja biomassan kuivaukseen. Toimitusjohtaja Jukka Pakarinen, Kit-Sell Oy Laitteita ja laitoksia uusille puun kyllästys- ja modifiointiteknologioille ja biomassan kuivaukseen Toimitusjohtaja Jukka Pakarinen, Kit-Sell Oy SOLID KNOWLEDGE PL 35 82501 KITEE www.kit-sell.fi KIT-SELL

Lisätiedot

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAMARKKINATILANNE Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAKAUPPA HANKKIJA OY:SSÄ Syksyn 2015 sato oli pienempi kuin edellisenä vuotena Sadon alhainen valkuainen selkein laatua heikentävä

Lisätiedot

Kouvola-talo. 17.3.2011 Janne Hirvonen

Kouvola-talo. 17.3.2011 Janne Hirvonen Kouvola-talo 17.3.2011 Janne Hirvonen Sisältö Yritysesittely Tie kansainvälisyyteen Kansainvälistymisprojektit Case-esimerkki viennin kiemuroista Tulevaisuus Kaslink Foods Faktoja: (2010) Elintarvikealan

Lisätiedot

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011

Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja parsakaalin viljely. Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli 12.4.2011 Jäävuorisalaatin sekä kukka- ja n viljely Veikko Hintikainen Projektipäällikkö MTT Mikkeli Sisältö Viljelyn edellytykset Tuotannon suunnittelu Jäävuorisalaattilajikkeita Kukkakaalilajikkeita Parsakaalilajikkeita

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Sähköpyörämarkkinoista Jari Elamo 2.6.2016

Sähköpyörämarkkinoista Jari Elamo 2.6.2016 Sähköpyörämarkkinoista Jari Elamo 2.6.2016 Sähköavusteinen polkupyörä Sähköavusteinen polkupyörä on haasteellinen nimi, joka on hidastanut tuotteiden markkinoille leviämistä ja ollut markkinoinnin haasteena.

Lisätiedot

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009. LAJIKKEET JA LANNOITUS Elina Virtanen

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009. LAJIKKEET JA LANNOITUS Elina Virtanen Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 LAJIKKEET JA LANNOITUS Elina Virtanen Kahta suomalaista ja kahta venäläistä lajiketta verrattiin kenttäkokeissa Karjalan tasavallan tuotanto-olosuhteissa.

Lisätiedot

Suomen pohjoinen ulottuvuus etu Aasian markkinoilla case hunaja. Innotori kick off tilaisuus 20.4.2016

Suomen pohjoinen ulottuvuus etu Aasian markkinoilla case hunaja. Innotori kick off tilaisuus 20.4.2016 Suomen pohjoinen ulottuvuus etu Aasian markkinoilla case hunaja Hunaja luonnollinen makeuttaja Hunaja on maailman vanhin ja luonnonmukaisin makeutusaine, jossa on noin 200 erilaista yhdistettä Hunaja sisältää

Lisätiedot

Satoa ruukusta ja laatikosta

Satoa ruukusta ja laatikosta PUUTARHAMARTTOJEN POP UP Satoa ruukusta ja laatikosta SATOA RUUKUSTA JA LAATIKOSTA Hyötykasvit viihtyvät ja tuottavat satoa, kun ne saavat riittävästi valoa. Suoran valon on osuttava kasveihin vähintään

Lisätiedot

Tehokkaita työkaluja ja osaamista pitkän bisnesketjun hallintaan. Case: Pohjoisen Kantaperuna Oy toimitusjohtaja Jussi Karjula

Tehokkaita työkaluja ja osaamista pitkän bisnesketjun hallintaan. Case: Pohjoisen Kantaperuna Oy toimitusjohtaja Jussi Karjula Tehokkaita työkaluja ja osaamista pitkän bisnesketjun hallintaan Case: Pohjoisen Kantaperuna Oy toimitusjohtaja Jussi Karjula 8. huhtikuuta 2008 There is variety in potatoes 1 Lajikejalostaja HZPC Perunan

Lisätiedot

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia

Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia Reilu kauppa uusia tuotemahdollisuuksia esimerkkinä Jalotofu 23.12.2014 Kaikki kuvat: Oy Soya Ab Reilun kaupan soijapavut Jalotofun soijapavut kasvavat Pohjois-Brasilian auringon lämmössä, Capaneman kylässä.

Lisätiedot

Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti. Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti - matkaraportti

Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti. Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti - matkaraportti Tekstiilikierrätyksen opintomatka 15.3-18.3.2016 Saksa ja Hollanti Henna Knuutila & Nea Metsänranta/ Turun AMK Saksan tekstiilikierrätyssysteemin kuvaus Saksassa ohjeistetaan lajittelemaan kaikki (käyttökelpoiset

Lisätiedot

Agrimarket- Viljelijäristeily

Agrimarket- Viljelijäristeily Agrimarket- Viljelijäristeily Viking Mariella 2.-4.12.2013 Ajankohtaista syysrapsista: Lajikkeet ja viljelytekniikka kaksoiskylvömenetelmällä Pertti Tamminen Berner Oy Syysrapsin viljely kiinnostaa 2012

Lisätiedot

Määrätietoisesti eteenpäin. 5. maaliskuuta 2012 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

Määrätietoisesti eteenpäin. 5. maaliskuuta 2012 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Määrätietoisesti eteenpäin 5. maaliskuuta 2012 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Sisältö Liiketoiminnan kehitys vuonna 2011 Markkinoiden kehitys vuonna 2011 Vuoden 2011 kohokohdat Markkina- ja liiketoimintanäkymät

Lisätiedot

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ

Opettajalle MAATILA TAVOITE TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Opettajalle TAVOITE Oppilas ymmärtää, että suuri osa kotimaisesta ruuasta tulee maatiloilta. Hän myös oppii, miksi on tärkeää, että ruokaa tuotetaan Suomessa. MAATILA TAUSTATIETOA JA VINKKEJÄ Pohtikaa

Lisätiedot

Evira osaksi Ruokavirastoa ja siemenkauppalain uudistus vaikutukset peruna-alalle

Evira osaksi Ruokavirastoa ja siemenkauppalain uudistus vaikutukset peruna-alalle Evira osaksi Ruokavirastoa ja siemenkauppalain uudistus vaikutukset peruna-alalle Hanna Kortemaa Osastonjohtaja Kasvintuotannon osasto Perunatutkimuksen talvipäivät Hämeenlinna 13.2.2019 Ruokavirasto aloitti

Lisätiedot

Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta

Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta Maaseudun Energia-akatemia Arviointi oman tilan energian kulutuksesta Maaseudun energia-akatemia Tavoitteena - Maatalouden energiatietouden ja energian tehokkaan käytön lisääminen - Hankkeessa tuotetaan

Lisätiedot

Tärkkelysperunantuotannon kannattavuus

Tärkkelysperunantuotannon kannattavuus Jussi Tuomisto, Petla Tärkkelysperunantuotannon kannattavuus Millä mittareilla mitataan ja mitä on otettava huomioon kannattavuutta mitattaessa? Taustaa Maatilan taloutta voidaan kuvata erilaisin termein:

Lisätiedot

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis

Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään. Saila Varis Maljalta metsään -kuusen solukkoviljely tänään Saila Varis Kasvullinen lisäys osaamista ja teknologiaa biotalouden tueksi Laadukkaan kuusen siemenmateriaalin saatavuus ajoittain huono johtuen kukinnan

Lisätiedot

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry

Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään. ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Siemenestä satoon - Viljapäivä Mitä siementuottajalta edellytetään ma 18.11.2013, Joensuu Matti Teittinen, MMM agronomi Peltosiemen ry Edellytykset siementuotannolle Viljelijällä riittävä ammattitaito

Lisätiedot

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS

JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS JÄTTEENKÄSITTELIJÄN KIERTOTALOUSTULEVAISUUS MOLOK OY Hannu Jokinen toimitusjohtaja 1 Veikko Salli kehitti jätteen syväkeräys menetelmän vuonna 1991 2 MOLOK OY Tuotanto ja pääkonttori Nokialla Liikevaihto

Lisätiedot

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo

Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Pelletöinti ja pelletin uudet raaka-aineet 9.2.2010 Valtimo Lasse Okkonen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Lasse.Okkonen@pkamk.fi Tuotantoprosessi - Raaka-aineet: höylänlastu, sahanpuru, hiontapöly

Lisätiedot

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.

Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla. Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1. Kokemuksia integroidusta kasvinsuojelusta viljatiloilla Marja Jalli & Sanni Junnila MTT VYR Viljelijäseminaari Hämeenlinna 30.1.2014 PesticideLife hankkeen tavoitteet -Tukea NAPin toimeenpanoa ja päivitystä

Lisätiedot

Kuminan kasvattaminen Suomessa

Kuminan kasvattaminen Suomessa Kumina kasvina kaksivuotinen kasvi ensimmäisenä vuotena lehtiruusuke ja porkkanamainen juuri toisena vuotena kasvi kukkii ja muodostaa siemenet sarjakukkainen aromikasvi kuminaöljy antaa maun, (karvoni)

Lisätiedot

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT

RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Tuoteluettelo / 2014 RENKAAT - SISÄRENKAAT - LEVYPYÖRÄT - PYÖRÄT - AKSELIT Maatalous Teollisuus & materiaalin käsittely Ympäristönhoito Kevytperävaunut Muut laitteet THE SKY IS NOT THE LIMIT STARCO FINLAND

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

Perunakasvuston tuleennuttaminen vai tuleentuminen. Heidi Istolahti Perunatutkimuksen talvipäivät

Perunakasvuston tuleennuttaminen vai tuleentuminen. Heidi Istolahti Perunatutkimuksen talvipäivät Perunakasvuston tuleennuttaminen vai tuleentuminen Heidi Istolahti Perunatutkimuksen talvipäivät 12.2.2019 Taustaa esitykselle Reglone (dikvatti) poistuu kasvinsuojeluainerekisteristä 4.2.2020. Markkinoille

Lisätiedot

AMARETTO Ammattilaisen kevätvehnä

AMARETTO Ammattilaisen kevätvehnä Ammattilaisen kevätvehnä Amaretto on myöhäinen, huippusatoisa lajike, jolle suositellaan jaettua typpilannoitusta, jotta valkuainen saadaan myllykelpoiseksi. Sakoluku ei ole korkea, mutta melko kestävä.

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari

Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely. Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen eli jaloritarinkukan viljely Koristekasvien kasvattaminen kasvihuoneessa Tuula Tiirikainen Keudan aikuisopisto Mäntsälä Saari Amarylliksen biologiaa Amaryllis kuuluu amarylliskasvien (Amaryllidaceae)

Lisätiedot

PUUTARHAMARTAN POP UP

PUUTARHAMARTAN POP UP PUUTARHAMARTAN POP UP Viikko 14/2016 VUODEN 2016 VIHANNES KUKKIVAT KAALIT Parsakaali (broccoli) Kukkakaalit Valkoisia ja värikkäitä lajikkeita Vihreä kukkakaali (parsakukkakaali) Romanescu KUKKIVAT KAALIT

Lisätiedot

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä.

Jättiputki. Tunnistaminen. Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. Jättiputki Tunnistaminen Jättiputken siementaimet ovat vaahteranlehtimäisiä. 2-3 vuotiaan kasvin lehtien lehdyköiden reunat ovat karkea- ja terävähampaisia, lehtiruodissa usein punaisia pilkkuja tai se

Lisätiedot

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 Taudit

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 Taudit Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 Taudit Lea Hiltunen 21.4.2009 Suurimmat perunan tuottajamaat 2007 Määrä (tn) 1. Kiina 72 040 000 2. Venäjä 36 784 200 3. Intia 26 280 000

Lisätiedot

Kuorirokko, maltokaarivirus ja muut maassa pitkään säilyvät perunan taudit

Kuorirokko, maltokaarivirus ja muut maassa pitkään säilyvät perunan taudit 1 Kuorirokko, maltokaarivirus ja muut maassa pitkään säilyvät perunan taudit SPK Viljelijäkoulutus, Tyrnävä 16.12.2013 Kuorirokko juurissa Asko Hannukkala Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos

Lisätiedot

GB-sarjan hihnatoiminen perunanistutuskone

GB-sarjan hihnatoiminen perunanistutuskone PERUNATEKNIIKKA JUURIKASTEKNIIKKA VIHANNESTEKNIIKKA GB-sarjan hihnatoiminen perunanistutuskone Ammattimaista istutustekniikkaa myös erittäin suuriin vaatimuksiin Grimmen hihnaistutustekniikka: 2-, 3- ja

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS

SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS SUOMALAINEN MAATALOUS- KONETEOLLISUUS MAATALOUSKONETEOLLISUUS JA AGROTEKNOLOGIAVERKOSTO Suomalaisen maatalouskoneteollisuuden liikevaihto ja vienti on kasvanut huomattavasti 1990-luvun alusta Alan liikevaihto

Lisätiedot

Hamppu viljelykiertokasvina

Hamppu viljelykiertokasvina Hamppu viljelykiertokasvina Noora Norokytö, Hyötyhamppuhanke Turun ammattikorkeakoulu Yleistä hampusta Tuulipölytteinen lyhyen päivän kasvi Luontaisesti yksineuvoinen (öljyhamppu), jalostuksella kaksineuvoinen

Lisätiedot

Metsä Group Vuositulos 2015

Metsä Group Vuositulos 2015 Metsä Group Vuositulos 2015 Kari Jordan Pääjohtaja 3.2.2016 Metsä Group Vuositulos 2015 Vahva tuloksentekovuosi Liikevaihto 5 016 milj. euroa (4 970 milj. euroa) Liiketulos* 537 milj. euroa (418 milj.

Lisätiedot

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18

Valitun kasvin tuottamisteknologia. Viljojen kasvatus moduli. Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 Valitun kasvin tuottamisteknologia Viljojen kasvatus moduli Valitun kasvin tuottamisteknologia - opintopiste (op): 18 1. Kasvituotannon perusteet ja ravinteet 2 op 2. Viljojen kasvatus 4 op 3. 4 op 4.

Lisätiedot

SmartChemistryPark. Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy

SmartChemistryPark. Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy SmartChemistryPark Linda Fröberg-Niemi Turku Science Park Oy Varsinais-Suomessa on laajasti kemian osaamista jolla voidaan vastata moneen tulevaisuuden yhteiskunnalliseen haasteeseen MATERIAALI- VIRTOJEN

Lisätiedot

Lisälannoitus kasvukaudella

Lisälannoitus kasvukaudella Lisälannoitus kasvukaudella Kuivina kasvukausina typen hyötysuhde jää alhaiseksi. Rehevinä kasvukausina typenpuute voi rajoittaa satoa ja valkuaista. Liika typpi altistaa laolle. Yleisen kasvukunnon kannalta

Lisätiedot

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi)

Kotimainen paakkutaimi 1. vuosi (perustamisvuosi) Markku Kajalo, 16.12.2014 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo MANSIKKA (1 ha) C2 ja C2 pohjoinen VAIHTOEHTO 2 (tihkukastelussa ja kastelulannoituksessa käytetään vesijohtoverkostosta ostamalla

Lisätiedot

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille.

Muokkaus ja kylvö. Löydät valikoimastamme maan parhaat kylvösiemenet aina viljanviljelystä nurmikasveihin sekä öljy- ja valkuaiskasveille. Rehuherneen viljely Kasvulohkon valinta Herneen viljely onnistuu parhaiten ilmavilla, hyvärakenteisilla hietasavilla, jäykillä savikoilla ja hienoilla hiedoilla. Runsasmultaisia maita tulee välttää johtuen

Lisätiedot

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen yhteismetsähanke. Jari Yli-Talonen Mhy Päijät-Häme

Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen yhteismetsähanke. Jari Yli-Talonen Mhy Päijät-Häme Metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen yhteismetsähanke Jari Yli-Talonen Mhy Päijät-Häme TOIMIALUEENA Asikkalan, Hartolan, Heinolan, Hollolan, Hämeenkosken, Kärkölän, Lahden, Nastolan, Padasjoen ja Sysmän kunnat

Lisätiedot

Nurmesta uroiksi. 16.3.2016 Eija Meriläinen-Ruokolainen ProAgria Pohjois-Karjala

Nurmesta uroiksi. 16.3.2016 Eija Meriläinen-Ruokolainen ProAgria Pohjois-Karjala Nurmesta uroiksi 16.3.2016 Eija Meriläinen-Ruokolainen ProAgria Pohjois-Karjala Enemmän satoa samalla rahalla Tiedätkö nurmiesi satotason? Oletko siihen tyytyväinen? Tiedätkö säilörehusi tuotantokustannuksen?

Lisätiedot

Lapin maatalouden rakennetta

Lapin maatalouden rakennetta Lapin maatalouden rakennetta 30.11.2017 Levi Rauno Kuha Luonnonvarakeskus Lapin maatalouden tunnuslukuja Kaikki tilat 1514 kpl Keskipinta-ala peltoa 29,95 ha Keski-ikä 52,05 vuotta Lypsykarja 335 kpl Keskipinta-ala

Lisätiedot

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas

Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden energiaratkaisut? Jyrki Luukkanen/Jarmo Vehmas Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian kehitys Ympäristöpolitiikan kehitys 19.4.2010 2 Globaali

Lisätiedot

Ympäristöministeriö 1(5) LAUSUNTO 2.9.2013

Ympäristöministeriö 1(5) LAUSUNTO 2.9.2013 1(5) Ympäristöministeriö Viite: Lausuntopyyntö luonnoksesta valtioneuvoston asetukseksi eräiden maa- ja puutarhataloudesta peräisin olevien päästöjen rajoittamisesta (ns. nitraattiasetus), YM028:00/2011

Lisätiedot

PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3.

PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3. OPETUSMATERIAALI PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3. PERUNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET 4. UUDET

Lisätiedot

Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE. Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10.

Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE. Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10. Superior Caraway Chain ylivoimainen kuminaketju HYVÄ STARTTI KUMINALLE Viljelijäseminaari: 26.10.2010 Ilmajoki ja 28.10.2010 Jokioinen Hankkeen esittely Toimialajohtaja Juha Pirkkamaa, Agropolis Oy Hankkeen

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

AUTOMAATTINEN VOITELUJÄRJESTELMÄ TAKALAITANOSTIMILLE SUOMEN KIERT UE 2015 MOVALUBE OY, JUVANTASKU 7, ESPOO, FINLAND VAT

AUTOMAATTINEN VOITELUJÄRJESTELMÄ TAKALAITANOSTIMILLE SUOMEN KIERT UE 2015 MOVALUBE OY, JUVANTASKU 7, ESPOO, FINLAND VAT AUTOMAATTINEN VOITELUJÄRJESTELMÄ TAKALAITANOSTIMILLE SUOMEN KIERT UE 2015 Ongelma Käytäntö on osoittanut, että huollon puute vaurioittaa vakavasti yhtä kolmesta takalaitanostimesta niiden kolmen ensimmäisen

Lisätiedot

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys Kokemäki 24.1.2018 Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Kasvintuhoojien vaikutus luomutuotannossa Perunan kasvintuhooja Sadonalennus (arvio) Kasvinvuorotuksen

Lisätiedot

Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum. Giganteum 1/11

Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum. Giganteum 1/11 Liiketoimintasuunnitelma 01.12.2015 Giganteum Giganteum 1/11 Giganteum 2/11 Perustiedot ja osaaminen Sukunimi Etunimi Leppiaho Mika Osoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Puhelinnumero Sähköpostiosoite

Lisätiedot

Matkaraportti: EAPR Post Harvest Section Meeting 22.-24.10.2013, Varsova, Puola

Matkaraportti: EAPR Post Harvest Section Meeting 22.-24.10.2013, Varsova, Puola POTATO NOW -HANKE Matkaraportti: EAPR Post Harvest Section Meeting 22.-24.10.2013, Varsova, Puola Anu Kankaala Matkaraportti: EAPR - Post Harvest Section meeting, Varsova, Puola 22-24.10.2013 Euroopan

Lisätiedot

Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi

Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi Kauppakodassa myynnissä yli 90 yritystä ympäri Keski-Suomea OTA YHTEYTTÄ YHTEYSHENKILÖIHIMME! www.kauppakota.fi Myynnissä Kauppakodassa Myyntikohde: Liiketoiminta + 3 tasokasta liikehuoneistoa Kuvaus:

Lisätiedot

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä

Maatalouden ilmasto-ohjelma. Askeleita kohti ilmastoystävällistä Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa Maatalouden ilmasto-ohjelma Askeleita kohti ilmastoystävällistä ruokaa SISÄLLYS: Askel 1: Hoidetaan hyvin maaperää 4 Askel 2: Hoidetaan

Lisätiedot

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi

Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia. Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Energia tulevaisuudessa Epävarmuutta ja mahdollisuuksia Jyrki Luukkanen Tutkimusprofessori jyrki.luukkanen@tse.fi Tulevaisuuden epävarmuudet Globaali kehitys EU:n kehitys Suomalainen kehitys Teknologian

Lisätiedot

20329 20329 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET

20329 20329 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET Markku Kajalo 07.11.2013 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo Talvivalkosipuli (varastovalkosipuli) 0,5 ha (C2 ja C2 pohjoinen) TUOTOT määrä [kpl,h, kg, m 3 ] hinta [ /h, /ha, /kg] Yht. [

Lisätiedot

Hankkija-Maatalous Oy Ajankohtaiset asiat. Jyrki Lepistö Sarka-museo Loimaa

Hankkija-Maatalous Oy Ajankohtaiset asiat. Jyrki Lepistö Sarka-museo Loimaa Hankkija-Maatalous Oy Ajankohtaiset asiat Jyrki Lepistö Sarka-museo Loimaa 14.11.2012 Maatalouskaupan trendit 1. Maatalous Maatalousyrittäjien määrä vähenee Ammattilaiset 20 000 > 10 000 (90 % tuotanto)

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA

AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA AJANKOHTAISTA ÖLJYKASVIMARKKINOILLA 8.12.2016 KATI LASSI Öljynpuristamomme Kirkkonummella Kotimainen rypsi ja rapsi tärkeimmät raaka-aineemme Öljy tuotetaan puristamalla, prosessi täysin kemikaaliton Puristuskapasiteetti

Lisätiedot

Metsä Board. Sijoittajasuhdejohtaja Katri Sundström. Pörssisäätiön pörssiaamu, Tampere

Metsä Board. Sijoittajasuhdejohtaja Katri Sundström. Pörssisäätiön pörssiaamu, Tampere Metsä Board Sijoittajasuhdejohtaja Katri Sundström Pörssisäätiön pörssiaamu, Tampere 4.4.217 Käänne paperiyhtiöstä kartonkiyhtiöksi on saatu päätökseen Liiketoiminnan jakauma 25 Liiketoiminnan jakauma

Lisätiedot

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta lokakuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta

KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta lokakuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta KONEen osavuosikatsaus tammi syyskuulta 2011 20. lokakuuta 2011 Toimitusjohtaja Matti Alahuhta Q3 2011: Myönteinen kehitys jatkui haastavassa ympäristössä Q3/2011 Q3/2010 Historiallinen muutos 2010 Saadut

Lisätiedot

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Abloy Oy Abloy Oy on johtavia lukko- ja rakennushelavalmistajia ja sähköisen lukitusteknologian edelläkävijä. Abloy Oy kuuluu maailman johtavaan ASSA ABLOY

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus

Maa- ja metsätalousministeriön asetus Maa- ja metsätalousministeriön asetus meijerimaidon viitemäärien siirtämisestä Annettu Helsingissä 31 päivänä maaliskuuta 2000 Maa- ja metsätalousministeriön päätöksen mukaisesti säädetään Euroopan yhteisön

Lisätiedot

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012 Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Siemenessä leviävien tautien torjuntakeinoja luomussa Mahdollisimman

Lisätiedot

18.11.2015 SANEERAUSKASVIT 2016

18.11.2015 SANEERAUSKASVIT 2016 SANEERAUSKASVIT 2016 SANEERAUSKASVIT TAUSTAA JA KOKEMUKSIA VIHANNEKSET, PERUNA Varhaisviljelyssä pelto pitkään mustana sadonkorjuun jälkeen. Rikkakasvit pääsevät vapaasti kasvamaan ja siementämään jos

Lisätiedot

19755 19755 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET

19755 19755 MUUTTUVAT KUSTANNUKSET Markku Kajalo 07.11.2013 Oulun yliopisto/ Kajaanin yliopistokeskus/ Sotkamo Porkkana Vaihtoehto II. Varhaisporkkanan viljely ilman harsokatetta Kauppakelpoinen sato 35550 kg/ha, tuotantokustannus 0,519

Lisätiedot