Ruokaperunan laadunmääritys

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ruokaperunan laadunmääritys"

Transkriptio

1 Ruokaperunan laadunmääritys Uuden ruokaperuna asetuksen (690/06) mukaan Tärkeimmät muutokset vanhaan asetukseen verrattuna: Laatuluokkia on jatkossa kaksi (I luokka/ii luokka), aiemman kolmen sijasta. Varhais ja kesäperunaa koskevat samat vaatimukset kuin ruokaperunaa. Viallinen mukula määritetään "tavanomaisella kuorinnalla" (=vikojen poistaminen vie perunan painosta yli 10 %). Paavo Ahvenniemi

2 2 Sisällysluettelo Sivu Laatuanalyysin suorittaminen... 3 Laatukriteerit... 3 Laadunmäärityksen suoritustapa... 4 Työvälineet... 5 Tavanomainen kuorinta... 6 Maltoviat... 7 Perunan viat... 8 Kelpaamattomat mukulat... 8 Vialliset mukulat Ruokaperuna asetuksen tulkinta... 13

3 3 Laatuanalyysin suorittaminen Laatukriteerit Vika Asetus Kriteeri Vihertynyt Kelpaamaton Tavanomainen kuorinta, 10 % sääntö Märkämätä Kelpaamaton Aina kun havaitaan Mukularutto Kelpaamaton Aina kun havaitaan Kuivamätä Kelpaamaton Aina kun havaitaan Rengasmätä Kelpaamaton Aina kun havaitaan Sydänmätä Kelpaamaton Aina kun havaitaan Punamätä Kelpaamaton Aina kun havaitaan Paleltunut Kelpaamaton Aina kun havaitaan I luokka max. 2 % II luokka max. 4 % Rupisuus Viallinen Tavanomainen kuorinta, 10 % sääntö Kolhut Viallinen Tavanomainen kuorinta, 10 % sääntö Kasvuhalkeamat Viallinen Tavanomainen kuorinta, 10 % sääntö Epämuotoiset Viallinen Tavanomainen kuorinta, 10 % sääntö Kuopat Viallinen Tavanomainen kuorinta, 10 % sääntö Madonreiät Viallinen Tavanomainen kuorinta, 10 % sääntö Onttous Viallinen Halkaistusta mukulasta, aina kun havaitaan Maltoviat Viallinen Halkaistusta mukulasta, aina kun havaitaan Moptop Viallinen Halkaistusta mukulasta, aina kun havaitaan Nahistuneet Viallinen Silmävarainen arvio Itäneet Viallinen >5 mm:n itu I luokka max 6 % II luokka max 10 % (yhdessä kelpaamattomien kanssa) Muita vaatimuksia Pienin mukulakoko 30 mm Lajitteluväli I luokassa korkeintaan 20 mm, II luokassa ei kokovaatimusta Lajitteluvälistä poikkeavia korkeintaan 10 % Lajike ilmoitetusta lajikkeesta poikkeavia I luokassa <2 % ja II luokassa <5 %. Epäpuhtaudet korkeintaan 1 % (ei koske pakkaamatonta varhaisperunaa) Pirkka lisävaatimukset Pikkukolhu (yksi veto kuorintaveitsellä ei poista, mutta kaksi poistaa) <20 % Harmaahilse (>25 % mukulan pinnasta harmaahilseistä) <30 %

4 4 Laadunmäärityksen suoritustapa 1. Työvälineet: perunankuorimaveitsi, tavallinen veitsi, kokomitta, vaaka 2. Perunaerästä otetaan noin 100 mukulan satunnaisnäyte 3. Perunat pestään 4. Erästä poistetaan epäpuhtaudet, niiden kokonaismäärä punnitaan ja kirjataan 5. Perunoiden koko mitataan lajittelukoosta poikkeavien osuuden määrittämiseksi 6. Perunat käydään läpi mukula muulalta a. Tautiset (kelpaamattomia) poimitaan erilleen b. Vihertyneet mukulat (kelpaamattomia) ja muut laatuviat (vialliset mukulat) määritetään tavanomainen kuorinta periaatteella i. Tavanomainen kuorinta: mukulassa olevat viat poistetaan. Mukula on viallinen, jos siitä poistuu yli 10 paino %. (ehdotus!!) ii. 50 %:n rupisuus (pinnan peitto) vastaa yksistään 10 % poistumaa. (ehdotus!!) 10 % rupea 2 % poistuma 20 % rupea 4 % poistuma 30 % rupea 6 % poistuma 40 % rupea 8 % poistuma 50 % rupea 10 % poistuma iii. Maltoviat, onttous ja maltokaariviroosi tutkitaan halkaistuista mukuloista. Koska niitä ei voi poistaa tavanomaisella kuorinnalla, näitä vikoja sisältävät mukulat lasketaan aina viallisiin. 7. Lopuksi kelpaamattomien ja viallisten kokonaismäärät punnitaan ja lasketaan prosentit.

5 Työvälineet 5

6 Tavanomainen kuorinta 6

7 Maltoviat, ontot, maltokaariviroosi 7

8 8 Perunan viat Kelpaamattomat mukulat Vihertyneet Vihertyneessä mukulassa on kohonnut glykoalkaloidipitoisuus (solaniinipitoisuus). Koska solaniini on terveydelle haitallista, vihertyneet mukulat lasketaan laadultaan kelpaamattomiin. Mukula katsotaan vihertyneeksi, jos vihertymä ei lähde pois tavanomaisella kuorinnalla. Märkämätä Erwinia bakteerit voivat pesiytyä mukulaan jo pellossa (oikeanpuoleinen) tai päästä mukulan pinnan läpi kolhun kautta (vasemmanpuolinen). Yksikin mädäntynyt, haiseva mukula perunapakkauksessa pilaa koko pakkauksen laadun. Märkämätäiset lasketaan siksi aina laadultaan kelpaamattomiin. Mukularutto Ruttoitiöt löytävät tiensä mukulan pinnalle jo penkissä tai vasta nostossa, mutta mätäneminen lähtee usein käyntiin vasta varastossa. Ruttoisia mukuloita on vaikea havaita perunan lajittelussa. Ruton vioittama mukula on aina laadultaan kelpaamaton. Lisäksi märkämätäbakteerit voivat päästä mukulaan ruttovioituksen kautta. Kuivamätä Phoma ja Fusarium sienten aiheuttama kuivamätä lähtee aina liikkeelle kolhusta (oikealla Phomavioitusta). Kuivamätä on haitallinen perunan mädättäjä ja kuivamätäinen mukula on siksi aina laadultaan kelpaamaton. Lievä vioittuma ei välttämättä erotu kolhusta.

9 9 Rengasmätä Rengasmätää löytyy käytännössä hyvin harvoin. Sitä ei tule sotkea johtosolukon värjäytymiseen: rengasmätäisen mukulan johtosolukosta pursuaa mukulaa puristettaessa bakteereja ja mädäntynyttä solukkoa. Rengasmätäinen mukula on pilaantunut ja luetaan siksi aina kelpaamattomiin. Sydänmätä Pythium sieni aiheuttaa sydänmätää, jonka selvärajainen vioitus alkaa mukulan keskeltä. Vioitus näkyy yleensä vain halkaistussa mukulassa. Sydänmätäinen mukula on aina laadultaan kelpaamaton. Punamätä Perunaruton sukuinen punamätä vioittaa joskus harvoin mukuloita. Vioittunut malto punertuu noin 15 minuutissa halkaisun jälkeen. Punamätäinen peruna on aina laadultaan kelpaamaton. Paleltuneet Paleltunut peruna ei yleensä paljastu ilman että peruna halkaistaan. Paleltumisen tunnusmerkkejä on värjäytynyt johtosolukko, johtosolukon ulkopuolisen solukon harmaantuminen tai pehmeneminen ja perunan voimakas makeutuminen. Paleltunut peruna on aina laadultaan kelpaamaton.

10 10 Vialliset mukulat Rupisuus Streptomyces bakteerien aiheuttaman tavallisen perunaruven tapaista vioitusta on myös Spongosopora sienen aiheuttama kuorirokko ja perunaseitin (R. solani) aiheuttama kuoriroso. Peruna on viallinen, jos rupi, yhdessä muiden vikojen kanssa, ei poistu tavanomaisella kuorinnalla. 50 %:n pintaruven (pinnan peitto) poistaminen kuorimalla vie yksinään perunan painosta 10 %. Kolhut Peruna kolhiintuu sekä nostossa että lajittelussa. Ensinmainitut näkyvät terävärajaisina ruskettumina, viimeksi mainitut sinertyminä. Peruna on viallinen, jos kolhut, yhdessä muiden vikojen kanssa, eivät poistu tavanomaisella kuorinnalla (10 % sääntö). Kasvuhakeamat Kasvuhalkeamia muodostuu arkoihin lajikkeisiin kasvukauden aikana epätasaisten kosteusolojen seurauksena. Perunaseitti voi vielä pahentaa tuhoa. Peruna on viallinen, jos kasvuhalkeama, yhdessä muiden vikojen kanssa, ei poistu tavanomaisella kuorinnalla (10 % sääntö). Epämuotoiset Mukulat kasvavat epämuotoisiksi epäsuotuisien kasvuolojen seurauksena (vaihtelevat kosteus ja lämpöolot, kova maaperä). Lisäksi perunaseitti on merkittävä epämuotoisuuden aiheuttaja. Peruna on viallinen, jos epämuotoisuus, yhdessä muiden vikojen kanssa, ei poistu tavanomaisella kuorinnalla (10 % sääntö).

11 11 Kuopat Perunassa on usein perunaseitin aiheuttamia kuoppia. Ne sijaitsevat etupäässä itupäässä. Peruna on viallinen, jos kuoppa, yhdessä muiden vikojen kanssa, ei poistu tavanomaisella kuorinnalla (10 % sääntö). Madonreiät Perunassa voi olla sepän toukkien aiheuttamia koloja tai syviä reikiä. Toukat vioittavat perunoita varsinkin silloin, kun perunaa viljellään viljelykierrossa heti nurmen jälkeen, tai usein ojanpientareen lähellä olevissa penkeissä. Peruna on viallinen, jos madonreiät, yhdessä muiden vikojen kanssa, eivät poistu tavanomaisella kuorinnalla (10 % sääntö). Onttous Peruna kasvaa ontoksi epätasaisten kosteusolojen tai perunaseitin vioituksen seurauksena. Isot mukulat onttoutuvat herkimmin. Alttius onttoudelle on myös lajikeominaisuus. Onttous ei poistu tavanomaisella kuorinnalla, joten ontto mukula on aina viallinen. Maltoviat Maltovika ovat mukulan mallossa hajallaan esiintyvää ruskettumaa. Maltovika voi puhjeta esimerkiksi silloin, kun maassa on niukasti kalsiumia. Alttius maltovioille on useimmiten lajikeominaisuus. Maltovika ei poistu tavanomaisella kuorinnalla, joten maltovikainen mukula on aina viallinen.

12 12 Moptop (maltokaariviroosi) Maltokaariviroosi on yksi harvoista virustaudeista, jonka aiheuttama vioitus näkyy mukuloissa. Vioitus muistuttaa usein tavallista maltovikaa. Koska maltokaariviroosin taudioiretta ei voi useimmiten poistaa tavanomaisella kuorinnalla, lasketaan tautinen mukula aina vialliseksi. Nahistuneet Peruna nahistuu, kun sen solut menettävät runsaasti vettä. Varastoinnin aikana kosteutta häviää lämpötilan säätämiseksi suoritettavan varastotuuletuksen seurauksena. Mukulan nahistuneisuutta ei voi poistaa tavanomaisella kuorinnalla, joten nahistunut peruna on aina viallinen. Itäneet Peruna itää, kun sitä säilytetään liian lämpimässä. Mukula katsotaan itäneeksi, kun itu on kasvanut yli puolen sentin mittaiseksi. Itänyt peruna on aina viallinen. Harmaahilse Harmaahilse on Helminthosporium solani sienen aiheuttama lievä pintavioitus, joka poistuu tavanomaisella kuorinnalla. Koska se kuitenkin heikentää perunan ulkonäköä, sille on asetettu Pirkka perunan osalta erillinen laatuvaatimus. Perunaerä on harmaahilseen osalta Pirkka laatua, jos korkeintaan 30 prosentissa mukuloista on yli neljäsosa mukulan pinnasta harmaahilseen peitossa.

13 13 Ruokaperuna asetuksen tulkinta Tämä uusi asetus korvaa vanhan, vuodelta 1984 peräisin olevan asetuksen (356/84). Tässä määritetään ruokaperuna asetuksen soveltamisala: raaka, kuorimaton kaupan ruokaperuna.

14 14 Tässä määritetään erilaisia termejä, kuten mitä on ruokaperuna, varhaisperuna, mukulakoko, lajitteluväli, ruokaperunaerä ja kelpaamaton ja viallinen mukula. Kaksi viimeksimainittua termiä ovat laatuanalyysin suorittamisen kannalta keskeisiä. Kelpaamattomia mukuloita ovat pakkasen vioittamat, vihertyneet ja bakteerien tai sienten mädättämät mukulat. Bakteerimätiä ovat lähinnä märkämätä ja rengasmätä ja kuivamätää Phoma ja Fusarium sienten aiheuttamat taudit sekä mukularutto. Lisäksi mätäneminen voi satunnaisesti olla jotakin muutakin, esimerkiksi punamätää tai sydänmätää. Vihertyneisyys määritetään tavanomaisella kuorinnalla. Viallisia mukuloita aiheutuu käytännössä kaikista muista perunan vioituksista. Uuden asetuksen mukaan mukulan viallisuus määritetään ns. "tavanomaisella kuorinnalla". Tavanomainen kuorinta tarkoittaa vikojen poistamista perunasta. Jos kaikkien vikojen poistaminen johtaa yli 10 painoprosentin poistumaan, mukula on viallinen. (Ehdotus!!)

15 15 Ruokaperunan laatuvaatimukset esitetään tässä. Ruokaperunan laatuluokkia on kaksi, I luokka ja IIluokka. Kaupan ruokaperunan on täytettävä vähintään II luokan vaatimukset. I luokan perunaerässä saa olla enintään 2 paino % edellämainittuja kelpaamattomia mukuloita ja kelpaamattomia ja viallisia mukuloita yhteensä enintään 6 %. II luokan vastaavat rajat ovat 4 ja 10 %. Epäpuhtauksien kokonaismäärä saa olla korkeintaan 1 %. Tämä sääntö ei kuitenkaan koske pakkaamatonta varhaisperunaa. Kuten alla olevasta käy ilmi (7 ), tämä sama luokittelu koskee myös varhais ja kesäperunaa. Tässä esitetään ruokaperunan lajikerajoitus. Se sulkee pois lähinnä sellaiset lajikkeet, joita käytetään pelkästään tärkkelysperunan tuotannossa. Poikkeavaa lajiketta saa olla I luokassa kork. 2 % ja II luokassa kork. 5 %. Tässä kerrotaan, miten ruokaperuna on lajiteltava. I luokan lajitteluväli saa olla jatkossa 20 mm, IIluokalla ei sen sijaan ole lainkaan lajitteluvälivaatimusta. Kaiken ruokaperunan (myös varhaisperunan) täytyy kuitenkin olla vähintään 30 millistä. Poikkeamien sallittu määrä I luokassa (10 %) mainitaan seuraavassa pykälässä.

16 16 Tässä säädetään pakkausmerkinnöistä ja sallittujen lajittelussa poikkeavien määrästä (I luokassa korkeintaan 10 %). Tässä kerrotaan, milloin perunaa saa myydä varhaisperunana: kunakin satokaudella syyskuun loppuun, kasvihuoneessa tuotettua ympäri vuoden. Lopuksi voimaantuloaika, vuoden 2007 alusta, ja mikä tällä korvataan (vuoden 84 asetus, 356/84).

17 Ja eikun nimet alle 17

Perunan kuoppataudit. Asko Hannukkala Perunatutkimuksen talvipäivät Hämeenlinna Luonnonvarakeskus. Luonnonvarakeskus

Perunan kuoppataudit. Asko Hannukkala Perunatutkimuksen talvipäivät Hämeenlinna Luonnonvarakeskus. Luonnonvarakeskus Perunan kuoppataudit Asko Hannukkala Perunatutkimuksen talvipäivät Hämeenlinna 13.02. 2019 Kuoppataudit mitä ovat ja mitä niistä tiedetään? Kuoppataudiksi (engl. Pit rot) kutsutaan perunan mukuloissa näkyviä

Lisätiedot

Tautien vaikutus laatuun

Tautien vaikutus laatuun Tautien vaikutus laatuun Pohjoisen Kantaperuna 12.4.2011 Paavo Ahvenniemi Perunan taudit perunarutto virustaudit perunaseitti perunarupi tyvimätä/märkämätä harmaahilse kuivamädät (Phoma, Fusarium) rengasmätä

Lisätiedot

PERUNAN LAATU 2003 OULUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVIRASTO Raportti 1/2004

PERUNAN LAATU 2003 OULUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVIRASTO Raportti 1/2004 PERUNAN LAATU 2003 OULUN KAUPUNKI YMPÄRISTÖVIRASTO Raportti 1/2004 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 1 Sivu 2. NÄYTTEIDEN OTTO... 1 3. RUOKAPERUNA-ASETUKSESTA... 1 4. VÄHIMMÄISVAATIMUKSET... 2 5. LUOKITELTUJEN

Lisätiedot

Kasvitautiongelmat perunalla kasvukaudella 2013

Kasvitautiongelmat perunalla kasvukaudella 2013 1 Kasvitautiongelmat perunalla kasvukaudella 2013 Evijärven peruna Viking Grace13.11. 2013 Asko Hannukkala Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Perunarutto

Lisätiedot

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 Taudit

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 Taudit Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 Taudit Lea Hiltunen 21.4.2009 Suurimmat perunan tuottajamaat 2007 Määrä (tn) 1. Kiina 72 040 000 2. Venäjä 36 784 200 3. Intia 26 280 000

Lisätiedot

Luomuperunan viljely. Kaija Hinkkanen Luomuagronomi ProAgria Häme 4.12.2009

Luomuperunan viljely. Kaija Hinkkanen Luomuagronomi ProAgria Häme 4.12.2009 Luomuperunan viljely Kaija Hinkkanen Luomuagronomi ProAgria Häme 4.12. T Luomutärkkelysperunaa Kuva Kaija Hinkkanen Perunan luonnonmukainen viljely Viljelytekniikka Ravinnetarve Kevättyöt ja niihin valmistautuminen

Lisätiedot

Tuloksia porkkanan varastotautikartoituksista

Tuloksia porkkanan varastotautikartoituksista Tuloksia porkkanan varastotautikartoituksista Asko Hannukkala Porkkanan viljelyn ajankohtaispäivä 17.1.218 Jokioisilla Luonnonvarakeskus Tautikartoitus varastokaudella 216 217 Seurattiin syksyllä 216 nostettujen

Lisätiedot

Punamätä ja muut perunaa syksyllä 2013 pilanneet taudit

Punamätä ja muut perunaa syksyllä 2013 pilanneet taudit 1 Punamätä ja muut perunaa syksyllä 2013 pilanneet taudit ProAgria Kasvitautipäivä 28.11.2013 Asko Hannukkala Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Perunaseitti

Lisätiedot

Filtsjuka (Rhizoctonia solani) Lappfjärds Potatis 19.2.2003

Filtsjuka (Rhizoctonia solani) Lappfjärds Potatis 19.2.2003 Filtsjuka (Rhizoctonia solani) Lappfjärds Potatis 19.2.2003 Versolaikku % 100 90 80 70 60 50 40 30 20 10 0 Seittikoe 7400 Versolaikku K-koetila 2000 9.6. 3.7. 31.7. 30.8. 18.9. Nostokerta Uusi

Lisätiedot

VARHAIS- JA RUOKAPERUNOIDEN kaupan pitämistä ja kauppalaadun valvontaa koskevat LAATUVAATIMUKSET FFV-52 VERSIO 2011

VARHAIS- JA RUOKAPERUNOIDEN kaupan pitämistä ja kauppalaadun valvontaa koskevat LAATUVAATIMUKSET FFV-52 VERSIO 2011 VARHAIS- JA RUOKAPERUNOIDEN kaupan pitämistä ja kauppalaadun valvontaa koskevat LAATUVAATIMUKSET FFV-52 VERSIO 2011 YHDISTYNEET KANSAKUNNAT New York ja Geneve, 2011 H UOM AU T U S Pilaantumisalttiiden

Lisätiedot

LUOMUTUOTANTOON SOPIVIA LAJIKKEITA

LUOMUTUOTANTOON SOPIVIA LAJIKKEITA LUOMUTUOTANTOON SOPIVIA LAJIKKEITA Pellonpiennarpäivä 13.7.2017 Ulvila Anne Rahkonen Luonnonvarakeskus Menestyvän tärkkelyslajikkeen tuntomerkit Riittävä tärkkelyspitoisuus Satoisuus, viljelyvarmuus Siementuotannon

Lisätiedot

Kuorirokko, maltokaarivirus ja muut maassa pitkään säilyvät perunan taudit

Kuorirokko, maltokaarivirus ja muut maassa pitkään säilyvät perunan taudit 1 Kuorirokko, maltokaarivirus ja muut maassa pitkään säilyvät perunan taudit SPK Viljelijäkoulutus, Tyrnävä 16.12.2013 Kuorirokko juurissa Asko Hannukkala Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos

Lisätiedot

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen.

KASVUSTOHAVAINTOJA. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. KASVUSTOHAVAINTOJA TUHOLAISET JUURIKASKIRPPA Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. Oireet: Sirkkalehdissä (ensimmäiset

Lisätiedot

Perunaseitti ja sen torjuntamahdollisuudet

Perunaseitti ja sen torjuntamahdollisuudet Perunaseitti ja sen torjuntamahdollisuudet Pohjoisen Kantaperuna 12.4.2011 Paavo Ahvenniemi Perunaseitti Lisätietoa perunaseittisivustolta: www.saunalahti.fi/ahven/perunaseitti Taudinoireet: www.saunalahti.fi/ahven/perunaseitti/taudinoireet.htm

Lisätiedot

Perunakasvuston tuleennuttaminen vai tuleentuminen. Heidi Istolahti Perunatutkimuksen talvipäivät

Perunakasvuston tuleennuttaminen vai tuleentuminen. Heidi Istolahti Perunatutkimuksen talvipäivät Perunakasvuston tuleennuttaminen vai tuleentuminen Heidi Istolahti Perunatutkimuksen talvipäivät 12.2.2019 Taustaa esitykselle Reglone (dikvatti) poistuu kasvinsuojeluainerekisteristä 4.2.2020. Markkinoille

Lisätiedot

Perunaseitti ja sen torjunta

Perunaseitti ja sen torjunta Perunaseitti ja sen torjunta Jepua 1983 Hahkiala 1998 Kullan seittiongelma Halkeilleet mukulat perunan lajikekokeissa K-koetila 1991-2001 % 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 Bintje Kulta Kokeen k.a. 0 1991 1992

Lisätiedot

Perunaseitin monimuotoinen torjunta

Perunaseitin monimuotoinen torjunta 22.4.2015 Perunaseitin monimuotoinen torjunta Jussi Tuomisto, Petla 1 Johdanto Perunaseitti on viljelyn talouden kannalta merkittävimpiä kasvintuhoojia Vaikka perunaseittiä on paljon tutkittu ja siitä

Lisätiedot

Perunaseitti. Pirkanmaan maaseutukeskus Paavo Ahvenniemi

Perunaseitti. Pirkanmaan maaseutukeskus Paavo Ahvenniemi Perunaseitti Pirkanmaan maaseutukeskus 5.3.2004 Paavo Ahvenniemi Seitin taudinkulku 10 vrk 20 vrk 20 vrk 30 vrk 30 vrk 40 vrk 40 40 40 40 60 60 vrk 60 vrk Siementartunta/maatartunta - peittaus

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus siemenperunan kaupasta

Maa- ja metsätalousministeriön asetus siemenperunan kaupasta MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖ ASETUS nro 3/15 Päivämäärä Dnro 18.6.2015 216/14/2015 Voimaantulo- ja voimassaoloaika 1.9.2015 - toistaiseksi Kumoaa Siemenperunan kaupasta annetun maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Toimintaohjeet siemenperunan varastoon toimittamisesta

Toimintaohjeet siemenperunan varastoon toimittamisesta Suomen Siemenperunakeskus Oy Puhelin (08) 561 5800 Keskikyläntie 11 Faksi (08) 5641757 91800 Tyrnävä www.spk.fi Toimintaohjeet siemenperunan varastoon toimittamisesta Sadonkorjuukausi 2013 Yleistä Siemenperunasadon

Lisätiedot

LUOMUPERUNAN TAUDIT JA NIIDEN HALLINTA

LUOMUPERUNAN TAUDIT JA NIIDEN HALLINTA LUOMUPERUNAN TAUDIT JA NIIDEN HALLINTA Peruna on kasvitautien hallinnan kannalta vaativa viljelykasvi. Kylvösiemenen terveys ja kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivien lajikkeiden valinta ovat onnistuneen

Lisätiedot

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen?

Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Kasvitautien kirjoa onko aihetta huoleen? Asko Hannukkala, Erja Huusela-Veistola & Noora Pietikäinen MTT Kasvintuotannontutkimus Kuminasta kilpailukykyä -seminaarit 25.3.2014 Jokioinen, 27.3.2014 Ilmajoki

Lisätiedot

Perunan tautien ja ravinnepuutosten oireet sekä niiden torjunta

Perunan tautien ja ravinnepuutosten oireet sekä niiden torjunta Perunan tautien ja ravinnepuutosten oireet sekä niiden torjunta Perunakasvustossa esiintyvät taudit Lehtipolte 2 Perunakasvustossa esiintyvät taudit Perunarutto Varsikuolio 3 Perunakasvustossa esiintyvät

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON KOEASEMAN tiedote N:o 2

ETELÄ-SAVON KOEASEMAN tiedote N:o 2 MAATALOUDEN TUTKIMUSKESKUS ETELÄ-SAVON KOEASEMAN tiedote N:o 2 Erkki Huokuna ja Seppo Häkkinen: Perunan lajikekokeet Etelä-Savon koeasemalla v. 1967-74 MIKKELI 1975 Erkki Huokuna ja Seppo Häkkinen: - Perunan

Lisätiedot

Sertifioidun ja TOS-perunan vertailukoe

Sertifioidun ja TOS-perunan vertailukoe 13.02.2015 Sertifioidun ja TOS-perunan vertailukoe Perunatutkimuksen talvipäivät 11-12.2.2015, Vaasa Juhani Rahko, ProAgria 1 13.02.2015 Hankkeen idea Perunantuotannon kansallinen tuki päättyi tukielementtinä

Lisätiedot

Vinkkejä lajikevalintoihin. 19.4.2012 Perunakauppa Luonnosta Oy

Vinkkejä lajikevalintoihin. 19.4.2012 Perunakauppa Luonnosta Oy Vinkkejä lajikevalintoihin 1 19.4.2012 Perunakauppa Luonnosta Oy Värikoodit vs. lajikkeet Lajikkeiden ja perunaerien erot selviävät vain kokeilemalla ja testaamalla. Värikoodit ohjaavat oikeaan käyttötarkoitukseen,

Lisätiedot

PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3.

PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3. OPETUSMATERIAALI PERUNA 1. TUOTANTO- JA RAVINTOKASVI a) Peruna tuotantokasvina b) Peruna meillä ja maailmalla c) Peruna ravintokasvina 2. PERUNAN TUOTANTOSUUNNAT 3. PERUNAN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET 4. UUDET

Lisätiedot

Perunantutkimuslaitoksen tutkimuksia 1983 2014

Perunantutkimuslaitoksen tutkimuksia 1983 2014 Perunantutkimuslaitoksen tutkimuksia 1983 2014 Vuoden 2014 tutkimustuloksia Tärkkelysperunan lajikekoe, Ylistaro Tärkkelysperunan lajikekoe, Kokemäki Sertifioidun ja TOS-perunan vertailu Ruokaperunan lannoitusohjelmat

Lisätiedot

Perunan tummuminen. Pohjoisen Kantaperuna Paavo Ahvenniemi

Perunan tummuminen. Pohjoisen Kantaperuna Paavo Ahvenniemi Perunan tummuminen Pohjoisen Kantaperuna 12.4.2011 Paavo Ahvenniemi Perunan tummuminen Lisätietoa: Lehtiartikkelini keittotummumisesta www.saunalahti.fi/ahven/peruna/learti55.htm Tietoa tummumisesta Kotipuutarhurin

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero.

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Pakkaamon omistajan osoite (lähiosoite) Postinumero. SIEMENPERUNAN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (13) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos

Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys. Kokemäki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Luomutärkkelysperunan kasvinsuojelu ja kasvinterveys Kokemäki 24.1.2018 Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Kasvintuhoojien vaikutus luomutuotannossa Perunan kasvintuhooja Sadonalennus (arvio) Kasvinvuorotuksen

Lisätiedot

Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa

Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa Elodean käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa OHRY 2 1.12.2016 Lea Hiltunen Vesiruton käyttö maanparannusaineena ja kasvitautitorjunnassa Maanparannusaineella pyritään edistämään kasvien

Lisätiedot

Tiina Rönkä Päivi Nykänen-Kurki Seppo Häkkinen. Perunalajike Etelä-Savoon

Tiina Rönkä Päivi Nykänen-Kurki Seppo Häkkinen. Perunalajike Etelä-Savoon Tiina Rönkä Päivi Nykänen-Kurki Seppo Häkkinen Perunalajike Etelä-Savoon Varhais- ja ruokaperunan lajikekokeiden tuloksia vuosilta 1983 1994 Tiina Rönkä, Päivi Nykänen-Kurki ja Seppo Häkkinen Perunalajike

Lisätiedot

Keittolaatu. Pohjoisen Kantaperuna Paavo Ahvenniemi

Keittolaatu. Pohjoisen Kantaperuna Paavo Ahvenniemi Keittolaatu Pohjoisen Kantaperuna 12.4.2011 Paavo Ahvenniemi Mallon rakenne Lisätietoa: Keittokokeen suorittaminen www.saunalahti.fi/ahven/peruna/keittokoe.htm Värikoodijärjestelmä www.saunalahti.fi/ahven/peruna/varikoodit.htm

Lisätiedot

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna

Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna Pahkahomeen monet isäntäkasvit Asko Hannukkala Kasvinsuojelupäivä Hämeenlinna 16.01.2018 Luonnonvarakeskus Pahkahometta voi esiintyä miltei kaikilla kaksisirkkaisilla kasvilajeilla Pahkahome on yksi moniisäntäisimpiä

Lisätiedot

KASVUSTO-OIREET. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen.

KASVUSTO-OIREET. Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. KASVUSTO-OIREET TUHOLAISET JUURIKASKIRPPA Tuntomerkit: Pituudeltaan noin kaksi millimetriä, väriltään kiiltävän musta tai tummansininen, pisaranmuotoinen kovakuoriainen. Oireet: Sirkkalehdissä (ensimmäiset

Lisätiedot

Perunalajikkeiden käyttölaadun arviointi

Perunalajikkeiden käyttölaadun arviointi Perunalajikkeiden käyttölaadun arviointi Jepuan lajike-esittelykenttä 17 Anna Sipilä Perunantutkimuslaitos Alapääntie 1, 1 YLISTARO Puhelin +35 75 35 E-mail: etunimi.sukunimi@petla.fi Web: http://www.petla.fi

Lisätiedot

Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita

Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita Kotimaisen luomusipulin tuotannon haasteita Sari Iivonen, Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti 12.12.2013 1 Luomusipulin tuotanto Suomessa Luomutuotanto 2013 Etelä-Savo, ha Koko Suomi, ha Peruna 6,0

Lisätiedot

Kasvinravitsemushanke Ruokaperunan lannoitusohjelmat. Perunatutkimuksen talvipäivät 11.2.2015 Anna Sipilä Petla

Kasvinravitsemushanke Ruokaperunan lannoitusohjelmat. Perunatutkimuksen talvipäivät 11.2.2015 Anna Sipilä Petla Kasvinravitsemushanke Ruokaperunan lannoitusohjelmat Perunatutkimuksen talvipäivät 11.2.2015 Anna Sipilä Petla Kasvinravitsemushanke 2012-2014, Ruokaperunan lannoitusohjelmat Perinteisen rakeisen NPK sijoituslannoituksen

Lisätiedot

Eräistä elintarvikkeista annettavat pakkausmerkintätiedot uudistuivat

Eräistä elintarvikkeista annettavat pakkausmerkintätiedot uudistuivat 10.7.2012 1 / 5 Eräistä elintarvikkeista annettavat pakkausmerkintätiedot uudistuivat Yleistä Maa- ja metsätalousministeriön asetus (264/2012) (jäljempänä MMMa 264/2012) eräitä elintarvikkeita koskevista

Lisätiedot

Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa

Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa Kasvintuhoojien hallinta viljelykierrossa Anne Nissinen Asko Hannukkala Pentti Ruuttunen Tapio Salo Kuva: Anne Nissinen 13.2.2013 Riskejä kierrossa: Kierto 1 Ruttotartunnan aikaistuminen (maassa säilyvä)

Lisätiedot

Viljelykierron vaikutukset rikkakasvipaineeseen ja kasvitautien esiintymiseen. JUNO-hanke, Viljelykiertokoulutus

Viljelykierron vaikutukset rikkakasvipaineeseen ja kasvitautien esiintymiseen. JUNO-hanke, Viljelykiertokoulutus Viljelykierron vaikutukset rikkakasvipaineeseen ja kasvitautien esiintymiseen JUNO-hanke, Viljelykiertokoulutus Säkylä 31.1.2016 Kaarina 1.2.2016 Viljelykierto ja kasvinsuojelu - Kasvinsuojelun tarve pienenee

Lisätiedot

PERUNAN, PORKKANAN JA SOKERIJUURIKKAAN VILJELYKIERTOJEN VAIKUTUKSET KASVINTUHOOJIIN JA RAVINNETASEISIIN

PERUNAN, PORKKANAN JA SOKERIJUURIKKAAN VILJELYKIERTOJEN VAIKUTUKSET KASVINTUHOOJIIN JA RAVINNETASEISIIN TEHO Plus -hankkeen julkaisu 7/14 PERUNAN, PORKKANAN JA SOKERIJUURIKKAAN VILJELYKIERTOJEN VAIKUTUKSET KASVINTUHOOJIIN JA RAVINNETASEISIIN ASKO HANNUKKALA, TAPIO SALO JA JANNE HEIKKINEN Maatalouden vesiensuojelun

Lisätiedot

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen

Tomaatin viljely. Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatin viljely Töiden tekeminen puutarhatuotannossa/kasvihuone Tuula Tiirikainen Tomaatti (Solanum lycopersicum) Etelä-Amerikasta kotoisin oleva tomaatti on tärkein kasvihuonevihanneksemme. Vuonna 2014

Lisätiedot

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit

Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012. Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Peittauksella kasvitaudit hallintaan Luomuohrapäivä, Mustiala 17.02.2012 Asko Hannukkala, MTT Kasvintuotannon tutkimus Jokioinen, Peltokasvit Siemenessä leviävien tautien torjuntakeinoja luomussa Mahdollisimman

Lisätiedot

ProAgria, Luomukinkerit, Koiskalan kartano, Lahti Tero Hirvi, Fazer Mylly

ProAgria, Luomukinkerit, Koiskalan kartano, Lahti Tero Hirvi, Fazer Mylly ProAgria, Luomukinkerit, Koiskalan kartano, Lahti Tero Hirvi, Fazer Mylly 1 28.1.2016 FAZER LYHYESTI Fazer on perustettu 1891 Konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli n. 1,648 miljardia euroa Konserniin kuuluu

Lisätiedot

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset LIITE I Komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/428 mukaan. Muuttuneet ja uudet kohdat korostettu sinisellä. B OSA Kaupan pitämisen erityisvaatimukset 8 OSA: PAPRIKOIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I.

Lisätiedot

Perunan kolhiintumisen vähentäminen varastolla ja kauppakunnostuksessa. Timo Lötjönen, Mirja Kemppainen, Anu Markus ja Elina Virtanen

Perunan kolhiintumisen vähentäminen varastolla ja kauppakunnostuksessa. Timo Lötjönen, Mirja Kemppainen, Anu Markus ja Elina Virtanen 122 Perunan kolhiintumisen vähentäminen varastolla ja kauppakunnostuksessa Timo Lötjönen, Mirja Kemppainen, Anu Markus ja Elina Virtanen 122 Perunan kolhiintumisen vähentäminen varastolla ja kauppakunnostuksessa

Lisätiedot

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/19969 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Hannula, Emilia Title: Assessment of the effects of genetically modified potatoes

Lisätiedot

Matkaraportti: EAPR Post Harvest Section Meeting 22.-24.10.2013, Varsova, Puola

Matkaraportti: EAPR Post Harvest Section Meeting 22.-24.10.2013, Varsova, Puola POTATO NOW -HANKE Matkaraportti: EAPR Post Harvest Section Meeting 22.-24.10.2013, Varsova, Puola Anu Kankaala Matkaraportti: EAPR - Post Harvest Section meeting, Varsova, Puola 22-24.10.2013 Euroopan

Lisätiedot

Omenoiden kaupallinen laatu

Omenoiden kaupallinen laatu Omenoiden kaupallinen laatu Monipuolinen omena seminaari, Viikki 27.11.2014 Tanja Talvenheimo, SOK Twitter: @TanjaTalve 1 Omenakauppaa S-ryhmässä / 1 Tuotteiden kotimaisuus S-ryhmälle tärkeää Kotimaiset

Lisätiedot

Viljelykierron, muokkausmenetelmän ja esikasvin vaikutus perunan (Solanum tuberosum L.) satoon ja laatuun

Viljelykierron, muokkausmenetelmän ja esikasvin vaikutus perunan (Solanum tuberosum L.) satoon ja laatuun Viljelykierron, muokkausmenetelmän ja esikasvin vaikutus perunan (Solanum tuberosum L.) satoon ja laatuun Saara Nikkari Maisterintutkielma Helsingin yliopisto Maataloustieteiden laitos Kasvinviljelytiede

Lisätiedot

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 3 OSA:

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 3 OSA: KIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat Actinidia chinensis Planch.- ja Actinidia deliciosa (A. Chev.), C. F. Liang ja A. R. Ferguson -lajien kiivejä, jotka

Lisätiedot

SYÖTÄVIKSI TARKOITETTUJEN VIINIRYPÄLEIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET

SYÖTÄVIKSI TARKOITETTUJEN VIINIRYPÄLEIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET SYÖTÄVIKSI TARKOITETTUJEN VIINIRYPÄLEIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat Vitis vinifera L. -lajin syötäviksi tarkoitettuja viinirypäleitä, jotka on tarkoitettu

Lisätiedot

alkuperämaa (maan nimellä) kuljetuspakkaukseen tai kaupallisiin asiakirjoihin.

alkuperämaa (maan nimellä) kuljetuspakkaukseen tai kaupallisiin asiakirjoihin. Mansikka ELINTARVIKKEESTA ANNETTAVAT TIEDOT Lainsäädäntö Irtomyynnissä tai avorasiassa oleva mansikka merkinnät myyntikyltissä: 543/2011 1) : 5.4 art. ja tuotteen nimi 6.1 art. (maan nimellä) 834/2014

Lisätiedot

Luomuperunalajikkeita alkutuotantoon ja suurkeittiöihin. Anu Kankaala ja Jaakko Nuutila

Luomuperunalajikkeita alkutuotantoon ja suurkeittiöihin. Anu Kankaala ja Jaakko Nuutila Luomuperunalajikkeita alkutuotantoon ja suurkeittiöihin Anu Kankaala ja Jaakko Nuutila Tutkimuksen taustaa Tutkimusongelmana oli tuotannolle ja suurkeittiökäyttöön hyvin soveltuvien luomuperunalajikkeiden

Lisätiedot

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset LIITE I Komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/428 mukaan. Muuttuneet ja uudet kohdat korostettu sinisellä. B OSA Kaupan pitämisen erityisvaatimukset 9 OSA: SYÖTÄVIKSI TARKOITETTUJEN VIINIRYPÄLEIDEN

Lisätiedot

Johanna Marttila Sertifioidun ja tilalla lisätyn siemenen vertailu: Perunantuotannon tilakokeet vuonna 2012

Johanna Marttila Sertifioidun ja tilalla lisätyn siemenen vertailu: Perunantuotannon tilakokeet vuonna 2012 Johanna Marttila Sertifioidun ja tilalla lisätyn siemenen vertailu: Perunantuotannon tilakokeet vuonna 2012 Opinnäytetyö Kevät 2013 Maa- ja metsätalouden yksikkö Maaseutuelinkeinojen koulutusohjelma 2

Lisätiedot

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37

13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37 13.12.2008 FI Euroopan unionin virallinen lehti L 336/37 OSA 4: SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I. TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat: seuraavien lajien

Lisätiedot

Läpitunkevaa tehoa UUTUUS! Revus laajenevien lehtien suojaksi

Läpitunkevaa tehoa UUTUUS! Revus laajenevien lehtien suojaksi Läpitunkevaa tehoa UUTUUS! Revus laajenevien lehtien suojaksi Helppokäyttöinen Hyvä sateenkesto Suojaa myös lehden alapinnan Tehoa lehden läpi Revus piti pellon puhtaana Paavo Saikkonen Tyrnävä 75 hehtaaria,

Lisätiedot

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA

Näin kasvata PERUNOITA ASTIASSA 5 6 Siirrä astia valoisaan paikkaan viimeistään sitten, kun ensimmäiset taimet tulevat mullan pintaan. Pidä astia sisällä, kunnes ilmat lämpiävät ja siirrä se sitten päiväksi ulos. Ulkona perunat pärjäävät

Lisätiedot

Suomen huonosti tunnetut ja uhanalaiset sienet

Suomen huonosti tunnetut ja uhanalaiset sienet Suomen huonosti tunnetut ja uhanalaiset sienet Sienet Sienten lajimäärä on paljon aiemmin ajateltua suurempi Lajit tunnettava, jotta sienten todellisen monimuotoisuuden, uhanalaisuuden ja suojelutarpeiden

Lisätiedot

4. laskuharjoituskierros, vko 7, ratkaisut

4. laskuharjoituskierros, vko 7, ratkaisut 4. laskuharjoituskierros, vko 7, ratkaisut D1. Kone valmistaa kuulalaakerin kuulia, joiden halkaisija vaihtelee satunnaisesti. Halkaisijan on oltava tiettyjen rajojen sisällä, jotta kuula olisi käyttökelpoinen.

Lisätiedot

Perunaseitin torjuntaohjeet

Perunaseitin torjuntaohjeet Perunaseitin torjuntaohjeet 2006 1 Perunaseitin torjuntaohjeet Paavo Ahvennieni, Paula Wilson, Mari Lehtonen ja Jari Valkonen Helsingin yliopisto, Soveltavan biologian laitos, kasvipatologia 1. Viljele

Lisätiedot

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009. LAJIKKEET JA LANNOITUS Elina Virtanen

Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009. LAJIKKEET JA LANNOITUS Elina Virtanen Perunateknologian kehittäminen Karjalan tasavallassa 2007-2009 LAJIKKEET JA LANNOITUS Elina Virtanen Kahta suomalaista ja kahta venäläistä lajiketta verrattiin kenttäkokeissa Karjalan tasavallan tuotanto-olosuhteissa.

Lisätiedot

Gluteeniton kaura tuotantovaihtoehtona Miska Kuusela Helsingin Mylly

Gluteeniton kaura tuotantovaihtoehtona Miska Kuusela Helsingin Mylly Gluteeniton kaura tuotantovaihtoehtona Miska Kuusela Helsingin Mylly Etunimi Sukunimi Helsinki Mills Oats Flakes, Bran, Groats, Porridges Conventional Organic Gluten-Free Organic Gluten- Free Mueslies

Lisätiedot

Perunaseitti. Saarioisten viljelijäpäivä Paavo Ahvenniemi

Perunaseitti. Saarioisten viljelijäpäivä Paavo Ahvenniemi Perunaseitti Saarioisten viljelijäpäivä 26.3.04 Paavo Ahvenniemi Seitin taudinkulku 20 vrk 30 vrk 40 vrk 40 60 vrk 60 vrk Seittikokeet 1998-1999 K-koetila Lajike=Kulta Siemen/ Varsiluku Versol.

Lisätiedot

VÄKEVÖITY SOLUNESTE TÄRKKELYSPERUNAN LANNOITTEENA

VÄKEVÖITY SOLUNESTE TÄRKKELYSPERUNAN LANNOITTEENA VÄKEVÖITY SOLUNESTE TÄRKKELYSPERUNAN LANNOITTEENA Anna Sipilä Väkevöidyn solunesteen käyttöä tärkkelysperunan lannoitteena tutkittiin kahdella koepaikalla, ssä ja ssa. Solunestettä käytettiin kokeissa

Lisätiedot

SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET

SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET SALAATTIEN SEKÄ KÄHÄRÄ- JA SILOENDIIVIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat seuraavien lajien salaatteja: Lactuca sativa var. capitata L. (keräsalaatit, myös rapea

Lisätiedot

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan?

LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY. Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? LUOMUTUKILIITE KEVÄT 2013 LUOMUTUOTANTOEHDOT RINNAKKAISVILJELY Mitä rinnakkaisviljelyllä tarkoitetaan? Tilalla tuotetaan samaa kasvilajia sekä 1) Luonnonmukaisesti että siirtymävaiheessa 2) 1. ja 2. ja/tai

Lisätiedot

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka

Postinumero. Postitoimipaikka. Käyntiosoite, jos eri kuin yllä (lähiosoite) Postinumero. Postitoimipaikka KYLVÖSIEMENEN PAKKAUSLUPAHAKEMUS 1 (16) Saapumispäivämäärä Dnro HAKIJA TÄYTTÄÄ Onko kysymyksessä uuden pakkaamon aloittamisesta Vanha pakkaamonumero aiemmin aloitetun pakkaamotoiminnan jatkamisesta 1.

Lisätiedot

KOMISSION ASETUS (ETY) N:o 1677/88, annettu 15 päivänä kesäkuuta 1988, kurkkujen laatuvaatimuksista

KOMISSION ASETUS (ETY) N:o 1677/88, annettu 15 päivänä kesäkuuta 1988, kurkkujen laatuvaatimuksista 03/Nide 26 Euroopan yhteisöjen virallinen lehti 207 388R1677 16.6.88 EUROOPAN YHTEISÖJEN VIRALLINEN LEHTI N:o L 150/21 KOMISSION ASETUS (ETY) N:o 1677/88, annettu 15 päivänä kesäkuuta 1988, kurkkujen laatuvaatimuksista

Lisätiedot

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 8 OSA:

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset, 8 OSA: PAPRIKOIDEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I TUOTTEEN MÄÄRITELMÄ Nämä vaatimukset koskevat Capsicum annuum L. -lajin paprikoita 1, jotka on tarkoitettu toimitettaviksi kuluttajille tuoreina, teolliseen jalostukseen

Lisätiedot

Perunan kuorien väri vaihtelee kellanvalkoisesta lähes mustaan. Kuvassa vaalea 'Nicola', punainen 'Rosamunda ja täplikäs 'Lohtajan laivaperuna'.

Perunan kuorien väri vaihtelee kellanvalkoisesta lähes mustaan. Kuvassa vaalea 'Nicola', punainen 'Rosamunda ja täplikäs 'Lohtajan laivaperuna'. teksti Heidi Haapalahti kuvat Teija Tuisku Mukula on taas muotia. Kellareiden kätköistä esiin kaivettujen perinnelajikkeiden maut ja muodot ovat jotain aivan muuta kuin peruspotuilla. Perunan paluu Unkarista

Lisätiedot

Suositukset työaikojen kuormituksen arvioimiseksi kunta-alalla

Suositukset työaikojen kuormituksen arvioimiseksi kunta-alalla Suositukset työaikojen kuormituksen arvioimiseksi kunta-alalla Kuvailulehti Tekijät Mikko Härmä, Tarja Hakola, Annina Ropponen ja Sampsa Puttonen Versio 3.0 Päivämäärä 27.5.2015 Sisällys Julkaisija Työaikojen

Lisätiedot

Timo Kaukoranta. Viljojen hometoksiinien riskin ennustaminen

Timo Kaukoranta. Viljojen hometoksiinien riskin ennustaminen Timo Kaukoranta Viljojen hometoksiinien riskin ennustaminen Yleiset pellolla kertyvät homemyrkyt (mykotoksiinit) viljelykasveissa Pahimmat maissi, viljat, pähkinät kaikkialla on toksiineja, aiheuttajat

Lisätiedot

UUTUUS. Vain vihreät lehdet tuottavat huippusadon

UUTUUS. Vain vihreät lehdet tuottavat huippusadon UUTUUS Vain vihreät lehdet tuottavat huippusadon TM PERUNAN LEHTIPOLTE (Alternaria) Miksi se tulee torjua? Kuinka sen voi havaita? Lehtipolte, jonka aiheuttaa Alternaria solani sieni on tullut 2000-luvulla

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Ultraäänitarkastus www.ruukki.fi Ruukki toimittaa kuumavalssattuja levyjä ultraäänitarkastettuina tai muiden, erikseen sovittavien vaatimusten mukaisesti. Ultraäänitarkastuksesta

Lisätiedot

Matkaraportti: PotatoEurope 2013

Matkaraportti: PotatoEurope 2013 Matkaraportti: PotatoEurope 2013 Euroopan suurin perunanäyttely PotatoEurope kiertää vuorovuosina neljässä maassa; Hollannissa, Saksassa, Belgiassa ja Ranskassa. Tänä vuonna kaksipäiväinen näyttely järjestettiin

Lisätiedot

testo 610 Käyttöohje

testo 610 Käyttöohje testo 610 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 610 Pikaohje testo 610 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Kosteus- ja lämpötilasensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

Perunan rikkatorjunta vaatii tarkkuutta. Perunaruton kanssa on tultava toimeen. Ruiskutustekniikalla tehoa kasvinsuojeluun

Perunan rikkatorjunta vaatii tarkkuutta. Perunaruton kanssa on tultava toimeen. Ruiskutustekniikalla tehoa kasvinsuojeluun Perunan rikkatorjunta vaatii tarkkuutta Perunaruton kanssa on tultava toimeen Ruiskutustekniikalla tehoa kasvinsuojeluun 2 DuPont Agro Tietoa perunanviljelystä ja kasvinsuojelusta Peruna on vaativa viljelykasvi,

Lisätiedot

Arvoisat perunantuottajat ja yhteistyökumppanit.

Arvoisat perunantuottajat ja yhteistyökumppanit. Ruokaperunalajikkeet 1/2018 Arvoisat perunantuottajat ja yhteistyökumppanit. Suomalaisilla ja SPK:lla on ollut syytä historiallisiin juhliin täyttäessään vuosia. Niinpä päätimme kääntää historian lehteä

Lisätiedot

Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö. Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala 4.2.2009

Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö. Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala 4.2.2009 Virtsan kemiallisen seulonnan kliininen käyttö Dosentti Martti L.T. Lalla Osastonylilääkäri HUSLAB Kirurginen sairaala Virtsa elimistön tietolähteenä Virtsa - ensimmäinen kehon aine, jonka tutkiminen yhdistettiin

Lisätiedot

Riitta Lemola, Hannu Ojanen, Asko Hannukkala, Katri Siimes ja Markku Yli-Halla

Riitta Lemola, Hannu Ojanen, Asko Hannukkala, Katri Siimes ja Markku Yli-Halla Riitta Lemola, Hannu Ojanen, Asko Hannukkala, Katri Siimes ja Markku Yli-Halla Siemen-, tärkkelys- ja lastuperunan viljelyn erityispiirteitä Suomessa Riitta Lemola, Hannu Ojanen, Asko Hannukkala, Katri

Lisätiedot

Viljellyn kalan kauppakuntoon saattaminen

Viljellyn kalan kauppakuntoon saattaminen Viljellyn kalan kauppakuntoon saattaminen Suomen kalatalous- ja ympäristöinstituutti Pasi Korvonen SEMINAR-EXHIBITION DEVELOPMENT OF AQUACULTURE 07.11.2007 Saint-Petersburg Esityksen rakenne Laatu Paastotus

Lisätiedot

PEKO-PERUNANNOSTOKONE traktorikäyttöinen. Ilmoittaja ja valmistaja: Wärtsilä-yhtymä Oy, Pietarsaaren

PEKO-PERUNANNOSTOKONE traktorikäyttöinen. Ilmoittaja ja valmistaja: Wärtsilä-yhtymä Oy, Pietarsaaren VAKOLA Postios. Helsinki Rukkila Puhelin Helsinki 45 48 12 Rautatieas. Pitäjänmäki VALTION MAATALOUSKONEIDEN TUTKIMUSLAITOS 1957 Koetusselostus 232 PEKOPERUNANNOSTOKONE traktorikäyttöinen Ilmoittaja ja

Lisätiedot

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun

Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Ruvenkestävät omenalajikkeet luomuun Sanna Kauppinen, MTT Mikkeli sanna.kauppinen@mtt.fi, 040 183 4845 Tutkittua tietoa luomusta -luentosarja 29.10.2013 Luomuinstituutti Orlovim This project is co-funded

Lisätiedot

Kasvinsuojeluaineet ja niiden valinta lohkolle

Kasvinsuojeluaineet ja niiden valinta lohkolle Kasvinsuojeluaineet ja niiden valinta lohkolle Torjuntakynnykset Torjunnan taloudellinen kynnysarvo saavutetaan, kun rikkakasvien, kasvitautien tai tuholaisten vuoksi on odotettavissa olevien satotappioiden

Lisätiedot

Viljan laatuhinnoittelu

Viljan laatuhinnoittelu Sivu 1/19 Voimassa 27.10.2015 alkaen Korvaa 01.10.2015 ilmoitetun laatuhinnoittelun Ver. 5/2015 Viljan laatuhinnoittelu Satokausi 2015 / 2016 Voimassa ostoissa rehutehtaille ja varastoihin. Muutoksia kohdissa:

Lisätiedot

Perunamarkkinakatsaus - EU, kotimaa, miten hintataso kehittyy

Perunamarkkinakatsaus - EU, kotimaa, miten hintataso kehittyy Perunamarkkinakatsaus - EU, kotimaa, miten hintataso kehittyy Pottupäivä 29.11.2018 Kalajoki Antti Lavonen MTK ry Euroopan kasvukausi, sato ja hintatilanne - Säätilaa leimasi kahtiajakoisuus - Länsi-

Lisätiedot

PERUNASEITIN ETIOLOGIA JA TEHOSTETTU TORJUNTA. Etiology and improved control of potato black scurf

PERUNASEITIN ETIOLOGIA JA TEHOSTETTU TORJUNTA. Etiology and improved control of potato black scurf Maa-ja metsätalousministeriö Maatalousosasto/ Tutkimus- ja neuvontayksikkö PL 30 00023 Valtioneuvosto LOPPURAPORTTI PERUNASEITIN ETIOLOGIA JA TEHOSTETTU TORJUNTA Etiology and improved control of potato

Lisätiedot

BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi

BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi BL20A0700 Sähköverkkotekniikan peruskurssi Sähkönlaatu Sähkön toimituksen laatu Sähkön laatu Sähkön toimittamiseen liittyvien palvelujen laatu, informaatio asiakkaille Jännitteen laatu Verkon käyttövarmuus,

Lisätiedot

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista

Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista 264/2012 Dokumentin versiot Viitetiedot På svenska Annettu Helsingissä 24 päivänä toukokuuta 2012 Maa- ja metsätalousministeriön asetus eräitä elintarvikkeita koskevista vaatimuksista Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

Helsingin yliopisto, Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. Kasvinsuojelusuunnitelman tekeminen jakaantuu seuraaviin osa-alueisiin.

Helsingin yliopisto, Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. Kasvinsuojelusuunnitelman tekeminen jakaantuu seuraaviin osa-alueisiin. Helsingin yliopisto, Maaseudun tutkimus- ja koulutuskeskus. 217 6.2 KASVITAUTIEN JA TUHOLAISTEN HALLINNAN SUUNNITTELU (Lomakkeet 6.2.-6.3.-) Luonnonmukaisessa viljelyssä on tärkeätä tiedostaa ja tunnistaa

Lisätiedot

Vuoroviljely näyttää voimansa. Kalajoki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos

Vuoroviljely näyttää voimansa. Kalajoki Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Vuoroviljely näyttää voimansa Kalajoki 29.11.2018 Anne Rahkonen, Perunantutkimuslaitos Jatkuvan perunanviljelyn riesoja Kasvintuhoojat & kasvinvuorotus Leviämisominaisuudet: O = ei leviä, X = merkitys

Lisätiedot

Päijät-Hämeen Viljaklusterin myllyvilja- ja mallasohraseminaari 2015 Myllyviljakatsaus uutta satokautta kohti Tero Hirvi, Fazer Mylly

Päijät-Hämeen Viljaklusterin myllyvilja- ja mallasohraseminaari 2015 Myllyviljakatsaus uutta satokautta kohti Tero Hirvi, Fazer Mylly Päijät-Hämeen Viljaklusterin myllyvilja- ja mallasohraseminaari 2015 Myllyviljakatsaus uutta satokautta kohti Tero Hirvi, Fazer Mylly 1 21.1.2015 FAZER LYHYESTI Fazer on perustettu 1891 Konsernin liikevaihto

Lisätiedot

KOERAPORTTI FINPOM OY PERUNALAJIKKEIDEN KOE YLISTARO 2009. Arjo Kangas ja Teuvo Isotalo

KOERAPORTTI FINPOM OY PERUNALAJIKKEIDEN KOE YLISTARO 2009. Arjo Kangas ja Teuvo Isotalo KOERAPORTTI FINPOM OY PERUNALAJIKKEIDEN KOE YLISTARO 29 Arjo Kangas ja Teuvo Isotalo MTT Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 21.12.29 FINPOM OY PERUNALAJIKKEIDEN KOE 29 Kokeen toteuttajat: Asiakas:

Lisätiedot

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011, LIITE I, B OSA, Kaupan pitämisen erityisvaatimukset LIITE I Komission delegoidun asetuksen (EU) 2019/428 mukaan. Muuttuneet ja uudet kohdat korostettu sinisellä. B OSA Kaupan pitämisen erityisvaatimukset 10 OSA: TOMAATTIEN KAUPAN PITÄMISEN VAATIMUKSET I.

Lisätiedot

Kasvitautien hallinta luomutuotannossa Rokua 6.11.2013

Kasvitautien hallinta luomutuotannossa Rokua 6.11.2013 Kasvitautien hallinta luomutuotannossa Rokua 6.11.2013 Asko Hannukkala Erikoistutkija/Yliopistonlehtori MTT Kasvintuotannon tutkimus, Jokioinen Helsingin yliopisto, Maataloustieteiden laitos Kuvat: Asko

Lisätiedot

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B

Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Sovellettu todennäköisyyslaskenta B Antti Rasila 27. syyskuuta 2007 Antti Rasila () TodB 27. syyskuuta 2007 1 / 15 1 Diskreetit jakaumat Diskreetti tasainen jakauma Bernoulli-jakauma Binomijakauma Geometrinen

Lisätiedot