UUDENMAAN KIRJASTOJEN KIRJASTOJÄRJESTELMÄ- JA ASIAKASLIITTYMÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "UUDENMAAN KIRJASTOJEN KIRJASTOJÄRJESTELMÄ- JA ASIAKASLIITTYMÄ"

Transkriptio

1 1 Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto Uudenmaan kirjastojärjestelmä -valmisteluhanke Projektisuunnittelija Maarit Tuomisto , päiv /mt LUOTTAMUKSELLINEN UUDENMAAN KIRJASTOJEN KIRJASTOJÄRJESTELMÄ- JA ASIAKASLIITTYMÄ 1..1 Tausta Etelä-Suomen aluehallintoviraston rahoittamassa Uudenmaan kirjastojen yhteistyö -hankkeessa selvitettiin alueen kirjastojen yhteisiä kehittämistarpeita. Ensisijaiseksi kehittämiskohteeksi sovittiin uuden yhteisen kirjastojärjestelmän ja asiakaskäyttöliittymän hankinta ja käyttöönotto. Lähes kaikkien alueen kirjastojen tietojärjestelmät ovat vanhanaikaisia ja ne on joka tapauksessa vaihdettava lähivuosina. Kirjastojärjestelmien uusimisen taustalla ovat myös kirjastojen toiminnan ja aineiston muutokset sekä julkishallinnon kansalliset linjaukset tiedon avoimuudesta ja yhteiskäyttöisyydestä erityisesti eri julkishallinnon toimijoiden välillä. Tavoitteena on muodostaa koko Uudenmaan alueen yhteinen kirjastojärjestelmäkokonaisuus (taustajärjestelmä, asiakaskäyttöliittymä / verkkokirjasto ja yhteinen tietokanta), joka tehostaa kirjastojen toimintaa mm. yhteisen metatiedon ja muiden sisältöjen tuotannossa ja parantaa alueellista tasa-arvoa kirjastopalveluissa. Kirjastojärjestelmän uusiminen mahdollistaa jatkossa kirjastojen väliset uudet kustannustehokkaat toimintatavat kokoelmatyössä, osaamisen jaossa, aineiston ja laitteistojen hankinnassa jne. Yhteinen kirjastojärjestelmähanke helpottaa kirjastojärjestelmän vaihtoa myös pienissä kunnissa, joiden resurssit eivät yksin riitä laajan kirjastojärjestelmähankkeen läpivientiin. Uuden kirjastojärjestelmän käyttöönotto tulee tapahtumaan vaiheittain v Käyttöönottoaikataulussa tullaan huomioimaan järjestelmän vaihdon kiireellisyys, tekniset mahdollisuudet, kuntien toiveet sekä erilaiset rahoitustilanteet. Kirjastojärjestelmähankkeen valmistelu alkoi Käyttöönottovaihe alkaa vuoden 2016 alussa ja tässä olevat suunnitelmat ovat toistaiseksi alustavia Suunniteltu järjestelmäkokonaisuus Järjestelmäkokonaisuus muodostuu avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmästä (taustajärjestelmä) Kohasta sekä Kansalliskirjaston ylläpitämästä asiakaskäyttöliittymä Finnasta. Kirjastoilla tulee olemaan yhteiset tietorekisterit (kuten aineistoa koskevat metatiedot ja asiakastiedot), jolloin säästytään päällekkäiseltä tiedon tallennukselta. Kirjastojen toiveiden

2 mukaisesti järjestelmään voidaan toteuttaa yhteisten toimintojen lisäksi mm. varauskimppoja, kuntakohtaisia budjetteja yms. Suomessa käytössä ja markkinoilla olevat kirjastojärjestelmät eivät toiminnallisesti poikkea juurikaan toisistaan. Merkittäviä eroja on mm. osakohteiden (esim. lehtiartikkeleiden) käsittelyssä. Osa markkinoilla olevista järjestelmistä toimivat edelleen työasemille asennettavilla asiakasohjelmilla (client), osa on selainpohjaisia. Selainpohjaisen järjestelmä on helpommin ylläpidettä ja se mahdollistaa myös käytön erilaisilla laitteilla ja käyttöjärjestelmillä. Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän valinta mahdollistaa kirjastojen päätöksenteon kirjastojärjestelmän kehittämisessä, oman datan hallinnassa (pääsy tietokantaan maksutta, tietokantakyselyt, datan muokkaus ja siirrot) sekä tukee kirjastojen henkilöstön osaamisen kehittymistä sekä alueellista, kansallista ja kansainvälistäkin yhteistyötä. Myös Valtiovarainministeriö ja mm. JHS-suositukset tukevat avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöönottoa julkishallinnossa. Avoimet rajapinnat mahdollistavat myös uusien palveluiden ja tietovarantojen liittämisen kirjastojärjestelmään kirjastojen tarpeiden mukaisesti. Tämä on ensisijaisen tärkeää avoimen yhdistetyn tiedon (linked open data LOD) käsittelyssä ja vapaassa jakamisessa. Avoin tieto mahdollistaa myös muiden toimijoiden palveluiden rakentamisen sen pohjalta. Valtiovarainministeriö ja sen JulkICT -toiminnot pyrkivät myös edistämään yhteen toimivuutta ja avoimuutta koko julkishallinnossa. Kohan valinnan taustalla oli myös joidenkin kirjastokimppojen (kuten Kirkes) palvelimen kriittinen palvelintilanne, johon tarvitaan nopea ratkaisu ilman pitkää kilpailutusprosessia Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä Koha Käyttöönotettava kirjastojärjestelmä tulee olemaan selainpohjainen Koha Library Software v Koha on laajasti käytössä eri kirjastoissa ympäri maailmaan. Opetus- ja kulttuuriministeriä on rahoittanut Kohan Suomeen lokalisoinnin, jonka toteutti Joensuun seutukirjasto. Joensuun seutukirjasto on ottanut Kohan tuotantokäyttöön kesäkuussa Joensuun seutukirjaston lisäksi Kohan käyttäjiksi ovat liittyneet muut Vaara-kirjastot Pohjois-Karjalasta. Kohan ottavat käyttöön seuraavaksi Oulun seudun Outi-kirjastot, Kymenlaakson Kyyti-kirjastot sekä Lapin kirjastot. Muita avoimen lähdekoodin järjestelmiä ei ole lokalisoitu Suomeen eikä niillä ole muita käyttäjiä täällä.

3 Finna-asiakaskäyttöliittymä/verkkokirjasto Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeessa on kehitetty avoimen lähdekoodin ohjelmistoon VuFind perustuva kaikkien muistisektoreiden yhteinen Finna-asiakasliittymä, joka on käytössä kirjastojen lisäksi useilla museoilla ja arkistoilla. Kansalliskirjasto vastaa Finnan kehittämisestä sekä ylläpidosta ja palvelua kehitetään yhdessä Finnan tiedontuottajien kumppanien kanssa. Finnan sisällöistä vastaavat palveluun osallistuvat arkistot, kirjastot ja museot. Vaski-kirjastot ovat työskennelleet Kansalliskirjaston kanssa Finnan kehittämiseksi myös yleisille kirjastoille sopivaksi ratkaisuksi. Finna hyödyntää kirjastojärjestelmän lisäksi mm. Kirjastot.fi: tuottamia palveluita kuten kirjastohakemistoa eli se poistaa päällekkäisyyksiä myös sisällöntuotannossa. Finnan julkaisujärjestelmäominaisuuksia tai niiden liittämistä Finnaan tullaan edelleen kehittämään. Uudenmaan kirjastojen aineistot ja palvelut tulevat näkymään sekä Finnan kansallisessa näkymässä ( että omassa Uudenmaan kirjastojen yhteisessä palvelussa. Asiakkaiden käyttöliittymä tulee muistuttumaan Varsinais-Suomen Vaski-kirjastojen liittymää, johon voi tutustua osoitteessa Kirjastojärjestelmän ja asiakasliittymän yhteydet kolmansien osapuolien järjestelmiin, palveluihin ja laitteisiin 1..3 Hankkeen valmistelu syksyllä 2015 Tarvittavista liitännöistä ja rajapinnoista on tehty alustava suunnitelma, jonka pohjalta neuvotellaan Koha-Suomen kehittäjien ja kolmansien osapuolten kanssa. Avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä ja sen avoimet rajapinnat helpottavat ja alentavat merkittävästi kustannuksia uusien palveluiden liittämisessä kirjastojärjestelmään. Yhteistyötä tullaan tekemään mm. eri kirjastojärjestelmätoimittajien, Kansalliskirjaston, Väestörekisterikeskuksen (mm. suomi.fi -asiointiportaali), aineistotoimittajien ja -välittäjien, laitetoimittajien sekä muiden alaan liittyvien toimijoiden kanssa. Asiakaskäyttöliittymä Finna hyödyntää olemassa olevaa tietoa mm. Kirjastot.fi:sta sekä kansallisesta ontologiapalvelusta Fintosta. Uudenmaan kunnat Askola, Hanko, Hyvinkää, Järvenpää, Karkkila, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo, Siuntio, Tuusula ja Vihti sekä Hausjärvi ja Riihimäki päättivät käynnistää kirjastojärjestelmähankkeen valmistelun tavoitteena avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän Kohan ja asiakaskäyttöliittymä Finnan käyttöönotto kaikissa mukana olevissa kunnissa vaiheittain.

4 4 Valmisteluvaiheen ohjausryhmään valittiin edustajat lähinnä alueen kirjastojen johtajista. Myös valmisteleva työryhmä on lähes kokonaan valittu. Ohjausryhmän kokoonpano: puheenjohtaja Asko Rossi Porvoo (Porsse), vastuukunnan edustaja sihteeri Katja Jokiniemi, Porvoo (maakuntakirjastonhoitaja) Maarit Tuomisto, Porvoo, projektisuunnittelija Antti Karhos, Tuusula (Kirkes) Anu Sorvali, Nurmijärvi (Ratamo) Merja Lonkainen, Vihti (Lukki) Maaret Teppo, Kirkkonummi Danielle Bäckström/Jan Nyström (Loviisan seutu) Tapio Lepikkö, Siuntio (Lukas) 1..4 HANKINTAPROSESSI Valmisteluhanke alkoi ja kestää asti. Valmisteluvaiheessa työskentelee päätoimisesti yksi projektisuunnittelija ja muita henkilöitä mahdollisuuksien mukaan. Alueen kunnat osallistuvat valmistelun rahoitukseen ja osa valmistelusta rahoitetaan maakuntakirjastoiminnan rahoituksella. Alueen kirjastot osallistuvat hankkeen ohjausryhmään, työryhmiin sekä tietojen keruuseen ja kommentoitiin omalta osaltaan. Valmistelun vastuuorganisaationa toimi Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto. Koska valmisteluvaihe on alkanut vasta heinäkuussa, suunnitelmat ovat hyvin alustavia ja ne tarkentuvat koko loppuvuoden. Kansallista hallinto-, ylläpito-, kehittämis- ja organisaatiomallia valmisteleva Kohti Kohaa -hanke on aloittanut toimintansa toukokuussa 2015 tavoitteena Koha-Suomi Oy/ryn perustaminen alkaen. Kirjastoissa otetaan käyttöön in-house -hankintana avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmä ja sen kehittäminen ja kansallinen ylläpito hoidetaan kuntien omistamassa non-profit -yhtiössä Koha-Suomi Oy:ssa. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymä Finna voidaan ottaa käyttöön ilman kilpailutusta. Kirjastojärjestelmän kilpailutusprosessi vie vähintään puoli vuotta, joten avoimen lähdekoodin valinnalla voidaan hyödyntää myös pois jäävä kilpailutusaika kirjastojärjestelmäyhteistyön käytännön suunnitteluun.

5 KÄYTTÖÖNOTTOPROSESSIT (Koha ja Finna) Valmistelu- ja käyttöönottovaihe Konversiot Käyttöönottovaiheen tarkempi suunnittelu (projektisuunnitelma) tehdään syksyn 2015 ja alkuvuoden 2016 aikana. Rinnan projektisuunnittelun kanssa tehdään kirjastojen kanssa kirjastojärjestelmän toimintoihin, tasoihin ja käsitteistöön liittyviä päätöksi. Kirjastojärjestelmän käyttöönottoaika /tietokanta on noin puoli vuotta, Finnan käyttöönotto tehdään rinnan kirjastojärjestelmän käyttöönoton kanssa. Kohan käyttöönotossa tehdään yhteistyötä Koha-Suomen järjestelmänkehittäjien kanssa ja Finnan käyttöönotossa Kansalliskirjaston Kirjastoverkkopalveluiden. Finnan yksinkertaistettu käyttöönottoprosessi on liitteenä. Käyttöönotto tehdään hankkeena, jossa vastuuorganisaationa on Porvoon kaupunginkirjasto-uudenmaan maakuntakirjasto. Kirjastojen (tai kimppojen) on resursoitava käyttöönoton ajaksi päätoiminen henkilö käyttöönottoprosessiin (noin ½ v./tietokanta). Valmistelu- ja käyttöönottovaiheessa resursseja tarvitaan myös ohjaus- ja työryhmätyöskentelyyn sekä tarvittavien taustatietojen keräämiseen kirjastoista ja niiden tietokannoista. Erityisesti bibliografisen datan osalta tietojen keruu, tietokantahuolto ja konversion tarkistus vaatii resursseja. Tietokantojen konversiot tullaan tekemään hankkeessa keskitetysti kirjastojen osallistuessa tietokantojen dokumentointiin ja konversioiden tarkistuksiin. Kirjastojen tehtävänä on toimittaa tietokannan tilanteesta ja sisällöistä vaadittavat tiedot. Kirjastojen on syytä tehdä myös tietokantahuoltoa mm. poistamalla vanhentuneita tietoja tilanteen mukaan. Myös vanhentuneen aineiston poistot kannattaa tehdä ennen konversiota. Tietokantojen dokumentointi (mm. säännönmukaiset virheet ja kirjastokohtaiset kentät erityisesti bibliografisissa tietueissa) on onnistuneen konversion aikaansaamiseksi välttämätöntä. Tietokantahuoltoa ja dokumentointia varten tehdään (todennäköisesti metatietoryhmässä) ohjeet kirjastoille. Tietokantojen datan ulosluku vanhoista kirjastojärjestelmistä tullaan tekemään kaksi kertaa (testikonversio ja varsinainen tuotantokonversio). Kirjastojärjestelmähanke hoitaa nämä keskitetysti niiden tietokantojen osalta, joihin on pääsy. Niiden tietokantojen osalta, joihin ei päästä, tullaan tarvittavat ajot ostamaan nykyiseltä järjestelmätoimittajalta. Tietokantojen konvertointi nykyisten järjestelmien tallennusmuodoista mm. MARCin vaihtomuotoon (ISO 2709) tehdään myös keskitetysti. Tarvittaessa ostetaan tuki- tai konvertointipalveluita Koha-Suomelta. MARC- ja luettelointisääntökonversiot suoritetaan myös keskitetysti. Konversioiden valmisteluun ja tarkistukseen tarvitaan kirjastojen

6 6 osallistumista, jotta tietokantakohtaiset asiat pystytään huomioimaan konversiossa ja voidaan varmistaa tietojen konvertoituminen oikein. Tietokannoista tullaan konvertoimaan ainakin bibliografiset ja kokoelmatiedot. Asiakas- ja lainaustietojen konvertoinnista ja yhdistämisestä päätetään yhteisesti syksyllä Myös hankinta- ja kausijulkaisutietojen mahdollinen konvertointi päätetään erikseen myöhemmin Koulutukset Kirjastojärjestelmään liittyvät koulutukset toteutetaan Koha-Suomi Oy:n, hankkeen yhteisen henkilöstön, kirjastojen pääkäyttäjien sekä Kansalliskirjaston (ostopalvelu) kanssa yhteistyössä. Alustava suunnitelma koulutusten vastuutahoista: Kohan pääkäyttäjäkoulutukset / Koha-Suomi Oy projektihenkilöstön koulutukset / Koha-Suomi Oy, Kansalliskirjasto ja muut yhteistyötahot sekä projektiryhmän sisäisesti kirjastojärjestelmäkoulutukset pääkäyttäjille ja muille vastuuhenkilöille: yhteinen henkilöstö ja kirjastojen pääkäyttäjät kirjastojärjestelmäkoulutukset kirjastoissa / kirjastojen pääkäyttäjät ja hankkeen yhteyshenkilöt kirjastoissa MARC 21 -formaattikoulutukset / Maakuntakirjasto järjestää, todennäköisesti ostopalveluna Kansalliskirjastolta kuvailusääntökoulutukset ISBD/RDA-kuvailusäännöt / todennäköisesti ainakin osittain ostopalveluna Kansalliskirjastolta Finna-koulutukset: yhteinen henkilöstö osallistuu Kansalliskirjaston koulutuksiin sekä kouluttaa kirjastojen paikalliset Finna-ylläpitäjät, jotka kouluttavat edelleen kirjastojen paikalliset sisällöntuottajat Käyttöönoton aikataulu Kirjastot ovat toivoneet ao. käyttöönottoaikoja. Lopullista aikataulutusta ei ole tehty vaan se tehdään syksyn 2015 aikana. Kirjasto Porvoo Sipoo Askola Pornainen nykyinen kimppa / tietokanta Porsse tuotantokäytön aloitustoiveaika 2016 Pukkila oma viimeinen Kirkkonummi oma 1/2017 Kerava Mäntsälä Kirkes ensimmäisiä esim. 4/2016

7 7 Järvenpää Tuusula Loviisa Loviisan seutu, oma syksy 2016 (Loviisan seutu samaan aikaan) Myrskylä Lapinjärvi Hanko Loviisan seutu, oma Loviisan seutu, oma Lukas 2018 (2017) Siuntio Vihti Lukki Lohja 2018 Karkkila Nurmijärvi Hyvinkää Ratamo loppuvuosi 2016 alkuvuosi 2017 Riihimäki Hausjärvi Muut mahdolliset osallistujat huom. kiinnostusta myös maakunnan ulkopuolelta Kohan hallinto, ylläpito ja kehittäminen Kohti Kohaa -hanke (kansallinen valmistelu) Kohan kansallista hallinto-organisaatiota valmistelee Kohti Kohaa -hanke, johon osallistuvat: Mikkelin kaupunginkirjasto Etelä-Savon maakuntakirjasto Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/kyyti-kirjastot Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/outi-kirjastot Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto/lapin kirjastot ja Turun kaupunginkirjasto Varsinais-Suomen maakuntakirjasto. Hanketta hallinnoi Mikkelin kaupunginkirjasto, vastuuhenkilönä on kirjastotoimenjohtaja Virpi Launonen. Hanke on Itä-Suomen aluehallintoviraston rahoittama. Hanke tekee tiivistä yhteistyötä Joensuun seutukirjaston, jossa Koha otettiin ensimmäisenä Suomessa käyttöön kesäkuussa 2014, kanssa.

8 8 Hankkeen tavoitteena on luoda yhteinen hallinto- ja ylläpitomalli kaikille Kohaa Suomessa käyttäville kirjastoille. Suurin osa Kohan käyttäjiksi tulevista kirjastoista on toivonut myös yhteisen palvelimen ja sen ylläpidon organisointia. Kohan kansallinen kehittäminen tulee perustumaan kirjastojen tarpeisiin ja niiden priorisointiin yhdessä. Kehittämisessä tehdään yhteistyötä muun Koha-yhteisön kanssa erityisesti Pohjoismaissa, mutta myös laajemmin kansainvälisesti. Hankkeessa mukana olevien kirjastojen toiminta-alueella on asukasta ja 84 yleisten kirjastojen toimipaikkaa. Kun Uudenmaan kunnat (pl. Helmet) liittyvät mukaan, Koha-kunnissa tulee olemaan 2 miljoonaa asukasta Koha-suomi Oy/ry:n perustaminen ja kustannustenjako Kohan tuotteenhallintamalli Koha-Suomi Oy tulee olemaan Kohaa käyttävien kuntien omistama non-profit -osakeyhtiö. Tavoitteena on, että osakeyhtiö on toiminnassa Käyttö-, kehittämis- ja ylläpitokustannukset (vuosimaksu) jaetaan asukasluvun suhteessa. Tietokantojen konversiot eivät kuulu vuosimaksuun, mutta Koha-Suomen henkilöstö voi aikataulujen puitteissa avustaa konversioissa omakustannushintaan. Koha-Suomi Oy valmistelu on käynnissä ja tällä hetkellä ollaan laatimassa perustamissopimusta, osakassopimusta sekä siihen liittyvää nimeämistoimikunnan työjärjestystä, yhtiöjärjestystä, aiesopimusta, listatekstejä ja talousarviota. Asiakirjat käydään läpi vielä Kuntaliiton kuntien omistamiin osakeyhtiöihin erikoistuneella lakimiehellä. Seuraava Kohti Kohaa -hankkeen ohjausryhmän kokous pidetään 24.8., todennäköisesti ym. asiakirjat ovat käytettävissä ohjausryhmän syyskuun kokouksen jälkeen. Koha-kirjastojärjestelmän ylläpito ja kehittäminen vastuutetaan avoimen lähdekoodin tuotteenhallintamallin mukaisesti. Tuottenhallintamalli on suunniteltu Valtionvarainministeriön JulkICT-toiminnoissa ja VM on myös tukenut sen soveltamisessa Kohti Kohaa -hanketta. Tuotteenhallintamalli sisältää mm. tuotteenhallinnan roolit ja organisaatiot, kirjastojärjestelmän elinkaarenhallinnan periaatteet ja käytännöt, rahoituksen käytännöt, järjestelmän dokumentaation tuotannon ja ylläpidon sekä tuotteenhallinnan roolikuvaukset. Liitteenä on luonnos Koha-Suomen tuotteenhallintamallista (luottamuksellinen). Tuotteenhallintamalliin voi tutustua VM:n JulkICT sivuilla: Uudenmaan kirjastojärjestelmäyhteistyön (yhteistietokanta) hallintomalli

9 Maakunnallisesti Kohaa ja sen tietokantoja ylläpidetään ja kehitetään Porvoon toimiessa vastuukunta. Maakunnallisesti tehtävään palkataan koordinaattori/tietojärjestelmäpäällikkö, joka osallistuu kirjastojärjestelmän kehittämisen lisäksi muuhun maakunnallisen yhteistyön kehittämiseen. Maakunnan laajuuden vuoksi myös oma maakunnallinen IT-asiantuntija olisi tarpeellinen. Tarkkoja suunnitelmia ja päätöksi tuotantokäytön maakunnallisesta organisaatiosta ei ole tehty. Koha-Suomi Oy:n järjestelmäkehittäjät tulevat työskentelemään eri maakuntakirjastoissa. Tällä hetkellä järjestelmäkehittäjät työskentelevät Joensuussa, Mikkelissä ja Oulussa. 9 Uudenmaan yhteistyön hallintomalliluonnoksen pääpiirteet hyväksyttiin valmisteluhankkeen perustamiskokouksessa. Hallintomalliesitys on tarkistettu Porvoon kaupungin lakimiehellä ja se tullaan lähettämään kirjastoille lausunnoille ja ohjausryhmän hyväksyttäväksi. Kaikki sopimusosapuolet (vastuukunta ja järjestelmäyhteistyön kunnat) allekirjoittavat sen syksyn 2015 aikana. Hallintomalliluonnos (kirjastojärjestelmäyhteistyösopimus) on liitteenä. Uudenmaan kirjastojärjestelmäyhteistyön hallintomallin pääpiirteet: Kirjastojärjestelmäyhteistyön sopijaosapuolina ovat kaikki mukana olevat kirjastot/kunnat. Sopimuksen tarkoituksena on sopia kirjastojärjestelmäyhteistyöstä, tietorekistereistä ja kustannusten jaosta. Yhteistyön kehittämisestä vastaavat ohjausryhmä ja kehitys/kehittämisryhmä. Ohjausryhmässä on edustus kaikista kunnista/kimpoista sekä tarvittavilta yhteistyökumppaneilta. Ohjausryhmä päättää budjetoinnista, tietorekisterin luovuttamisesta, päivityksistä ja uusista jäsenistä sekä valmistelee mahdolliset yhteiset käytännöt kirjastojen/kuntien päätettäväksi. Kehittämisryhmä huolehtii käytännön tehtävistä kuten kirjastojärjestelmän ja asiakasliittymän ylläpidosta mahdollisten yhteistyökumppanien kanssa, näiden kehittämisestä sekä yhteyksistä kansalliseen tai kansainväliseen yhteisöön/ järjestelmätoimittajaan sekä varmistaa kehittämistyön ja toimintojen avoimuuden. Vastuukunta huolehtii yhteisjärjestelmäyhteistyöstä kuten ohjausryhmän koollekutsumisesta, taloushallinnosta ja kustannusarvion valmistelusta, kirjastojärjestelmän ylläpidosta, (osittain) tukipalveluista, asiakasliittymän ylläpidosta ja tietorekisterin ylläpidon ohjeistuksesta. Se myös rekrytoi henkilöstön ja nimeää järjestelmäyhteistyön koordinaattorin/tietojärjestelmäpäällikön, vastaa yhteydenpidosta yhteistyökumppaneihin, huolehtii tietosuojasta ja turvallisuudesta kirjastojärjestelmäyhteistyössä. Muut sopijaosapuolet osallistuvat päätöksentekoon, kehittämistyön suunnitteluun, toimittavat tarvittavat tiedot sekä noudattavat ohjeita tietorekisterien ylläpidosta. Järjestelmäyhteistyön kustannukset koostuvat palkka- ja työvälinekuluista sekä mm. palvelinten ylläpito- tai näihin verrattavissa olevista kuluista. Kulut jaetaan kiinteän (alkuvaiheessa 2000 e) + asukaskohtaisen osuuden mukaan ja

10 10 maksetaan kaksi kertaa vuodessa. Maksuosuudet tarkistetaan vuosittain tilinpäätöksen jälkeen ja tarvittaessa peritään tai palautetaan kustannuksia vastaavaksi. Mukana olevat kunnat vastaavat tietorekistereistä ja sen luovuttamisen mahdolliset tuotot käytetään järjestelmäyhteistyön kulujen kattamiseen. Sopimus on voimassa toistaiseksi ja se on purettavissa ilman irtisanomisaikaa yhteisellä sopimuksella. Sopijaosapuolilla on 6 kk irtisanomisaika (maksettava irrottautumiskulut) ja vastuukunnalla irtisanomisaika on 18 kk. Sopimuksessa määritellään myös vakavien sopimusehtojen rikkomusten seuraamukset. Sopimus voidaan muuttaa määräenemmistön 4/5 päätöksellä. Uudet sopimuskumppanit (kunnat) hyväksyy ohjausryhmä Kirjastojen osallistuminen yhteistoimintaan ja Kohan kehittämiseen Hankkeen yhteistoiminnan hyödyt edellyttävät kaikkien mukana olevien sitoutumista, osallistumista sekä toimintatapojen uudelleenarviointia, jotta nykyiset kuuden kirjastokimpan, kolmen järjestelmän ja erilaisten käytäntöjen sopeuttamista uuteen laajaan toimintaympäristöön. Käytäntöjä edes osittain yhdenmukaistamalla yksinkertaistetaan järjestelmän rakennetta ja parannetaan tehokkuutta. Mahdollisimman yhdenmukaiset käytännöt tehostavat myös henkilökunnan työskentelyä mm. asiakaspalvelussa. Yhdenmukaiset käytännöt ja käsitteistö on erityisen tärkeää alueen asukkaille palveluiden ymmärtämisessä. Kohan kehittämisen painopisteet määritellään tuotteenhallintamallin mukaisesti kirjastojen tarpeiden perusteella. Kirjastot osallistuvat kehittämisen tekemällä kehitysehdotuksia. Kehittämisehdotukset voidaan työstää ja toimittaa Koha-Suomi Oy:n kehittämisryhmälle maakunnallisesti. Yhteiset kehittämistarpeet käsitellään maakunnallisessa kehittämisryhmässä ja suuria linjauksia vaativat asiat myös ohjausryhmässä. Kehittäminen ei siis vaadi suuria panostuksia kirjastoilta, vaikka esim. ehdotusten teko ja työryhmätyöskentely tulee viemään jonkin verran aikaa. Suomen lisäksi Koha-kirjastojärjestelmää kehitetään laajasti sekä Euroopassa että kansainvälisesti. Osallistumalla Koha-yhteisöön voidaan hyödyntää myös muiden kirjastojen ja yhteistyökumppanien kehitystyötä. Yhdistetyn avoimen tiedon (linked oped data LOD) ratkaisua kehitetään mm. Oslon kaupunginkirjastossa. Tulevaisuudessa heidän metatietonsa ovat RDF-muodossa (Resource Description Framework), mutta siitä voidaan edelleen tuottaa myös kirjastojen perinteistä MARC-formaattia. Myös kaupalliset toimijat tekevät yhteistyötä Kohan kehittäjien kanssa ja mm. Ebsco sponsoroi Elastic Search indeksorin liittämistä Kohaan. Koha-Suomeksi (käyttöohjeet yms.) Koha-Suomen Redmine (tekniset asiat) Koha-yhteisön verkkosivut

11 Kustannukset Hankinnan ja käyttöönoton kustannukset Kohan lisäksi kustannuksia arvioitiin kolmen Suomessa käytössä olevan kirjastojärjestelmän osalta keväällä Uusimpien, kalliimpien ja Suomeen lokalisoimattomien kirjastojärjestelmien kustannuksia ei ole selvitetty. Järjestelmätoimittajilta saatujen arviohintojen ja selvityksen perusteella kirjastojärjestelmien hintavertailu on erittäin monimutkaista erilaisista hinnoitteluperusteista johtuen mm. osalla järjestelmistä kaikki ominaisuudet kuuluvat hankintahintaa, osalla taas perustoiminnallisuudet ovat hankintahinnassa ja jokaiselle lisäominaisuudelle on oma hintansa. Hinnoittelun monimutkaisuus korostui erityisesti yhdellä järjestelmätoimittajalla, joka käytti hinnoittelun lähtökohtana nykyisin kirjastojen käytössä olevia toiminnallisuuksia, jotka vaihtelevat suuresti. Kohan hankinnan ja käyttöönoton kokonaiskustannusarvio kaikille valmisteluun ilmoittautuneille kunnille on yhteensä e eli 1,49 e/asukas, joka alittaa kaupallisten ratkaisujen kokonaiskustannukset. Kuntakohtaiset kustannusarviot ovat liitteenä. Avoimen lähdekoodin järjestelmän käyttöönottokustannukset muodostuvat lähinnä käyttöönoton henkilöstökustannuksista. Alustava henkilöstötarve on alla olevassa taulukossa. Henkilöstötarve myös kaupallisen järjestelmän käyttöönotossa laajassa maakunnallisessa hankkeessa on lähes samansuuruinen.

12 12 Maakunnallinen käyttöönotto-organisaatio (alustava luonnos tehtävistä) YHTEINEN KÄYTTÖÖNOTTO-ORGANISAATIO JA TEHTÄVÄT Projektipäällikkö projektin suunnittelu, johtaminen ja koordinointi, tiedotus ja kuntien, tietohallintojen ja kirjastojen sekä muiden sidosryh työryhmät osittain, muut hallinnolliset asiat Testauspäällikkö 9 kk testaussuunnittelu, testaus, muutoksenhallinta, projektisuu IT-asiantuntija liitettävät palvelut ja rajapinnat, palvelinasiat, työympäristöt yhteistyö järjestelmänkehittäjine kanssa, Finnan käyttööno uudet oheisohjelmistot, projektisuunnittelu Metatieto/tietokanta-asiantuntija tietokantojen dokumentointi, konversioiden määrittely ja tes kehittäminen, tietokantahuolto, projektisuunnittelu projektiasiantuntija/assistentti ½ dokumentointi, asiakirjahallinto, muut tehtävät, viestintä, ki työaika mahdolliset konsulttipalvelut tarvittaessa it-palvelut, lakipalvelut, konversiot ym. ohjausryhmä päätöksentekoelin: suunnitelmien hyväksyminen ja linjauks työryhmät projektisuunnitteluun osallistuminen, käyttöönoton valmiste lausunnot paikalliset tietohallinnot osallistuminen TVT-asioiden suunnitteluun, hankkeen tuki KOHA-SUOMI OY paikallinen (?) järjestelmäkehittäjä/ohjelmoija KANSALLISKIRJASTO, KVP asiakasliittymä Finna järjestelmäkehittäminen, palvelinympäristöt, työskentely-ym monikielisyys ja logistiikka, konversioiden tekniset asiat Finnan ylläpito ja tekninen kehittäminen KIRJASTOJEN ROOLI KÄYTTÖÖNOTTO-ORGANISAATIOSSA paikallinen projektinvetäjä/yhteyshenkilö tietojen kokoaminen, viestintä, käytännön valmistelut kirjas tuki, suunnitelmien kommentointi kirjastojen/logistiikkakimppojen pääkäyttäjät järjestelmän paikalliset määritykset, kirjastohenkilökunnan jne ohjaus- ja työryhmätyöskentely osallistuminen ja päätöksenteko, viestintä Finnan sisällöntuotanto kirjastot.fi:n päivitykset, kokoelmanostot ym. sisältö Finnaa tietokannan valmistelu tietokantahuolto, tietokannan dokumentointi ja korjaukset Tavoitteena on tehdä keskitetysti kaikki erityisosaamista vaativat tehtävät käyttöönottovaiheessa. Yhteisellä osaavalla henkilöstöllä säästetään kuluja käyttöönottojen tapahtuessa vaiheittain, jolloin hankittua erityisosaamista voidaan hyödyntää useampaan kertaan. Kirjastojen osallistumisen määrä on riippuvainen hankkeen yhteisistä henkilöresursseista ja päinvastoin. Riittävä yhteisellä henkilöstöllä voidaan pienentää kirjastojen työmäärää ja osaamistarpeita käyttöönottovaiheessa. Kirjastojen rooli ei Kohan hallinnon ja ylläpidon vakiintuessa poikkea juurikaan avoimen lähdekoodin ja kaupallisen ratkaisun välillä. Valmisteluhanketta ohjaa mukana olevien kuntien valitsema ohjausryhmä. Lisäksi käytännön asioita valmistelee kirjastojen asiantuntijoista koottu työryhmä sekä tarpeelliset alaryhmät (esim. metatietoryhmä). Kirjastojen tehtävät ja osallistuminen tarkennetaan projektisuunnitelmassa syksyllä 2015.

13 Käyttökustannukset 1..8 Päätöksenteko Kirjastojärjestelmien kokonaiskäyttökustannuksiksi valtakunnallisesti on arvioitu keskimäärin noin 1 e/asukas riippuen nykyisestä kirjastojärjestelmästä. Pienen otannan perusteella järjestelmätoimittajille maksetut kustannukset vaihtelevat alueella vuositasolla 0,66 1,21 e/asukas. Kaikissa mukana olevissa kirjastoissa on tällä hetkellä saman järjestelmätoimittajan kirjastojärjestelmät, joita on kolme erilaista ja eri-ikäistä. Kustannustehokkuuteen vaikuttaa myös se, että kirjastot toimivat kuudessa kimpassa ja kahdella kirjastolla on omat tietokantansa. Lisäksi yhdessä löyhässä kirjastojärjestelmäkimpassa kaikkien kuntien aineistot ovat erillisissä tietokannoissa ja ainoastaan asiakkaille näkyvät toiminnot ovat yhteisiä. Yhteensä alueella on siis 10 erillistä tietokantaan, jotka sisältävät runsaasti päällekkäistä tietoa. Kirjastojärjestelmien käyttökustannusarvioita pyydettiin samoilta kolmelta kaupalliselta toimittajalta kuin hankinta- ja käyttöönottokustannuksiakin. Kokonaiskäyttökustannukset tulevat olemaan Kohassa edullisemmat kuin kaupallisissa ratkaisuissa. Uudenmaan yhteisen kirjastojärjestelmän arvioidut käyttökustannukset (ylläpito, kehittäminen ja palvelin) ovat 0,45 e/asukas / vuosi. Kaupallisten asiakaskäyttöliittymien (verkkokirjastojen) kustannuksia ei ole yksityiskohtaisesti selvitetty. Kansalliskirjaston Finna on maksutta kaikkien Uudenmaan kirjastojen käytettävissä. Maakunnallinen ylläpito ja kehittäminen vaatii noin 1 2 htkk / v. Finnan käyttökustannukset on laskettu mukaan Kohan käyttökustannuksien yhteyteen. Finnan avulla saadaan pienellä panostuksella nykyaikainen asiakasliittymä ja lisäksi kaikki aineisto on myös kansallisen Finna -näkymän kautta löydettävissä, joten mm. paikallisaineistot tulevat hakukoneiden kautta myös kansainväliseen tietoisuuteen. Finnan sisällöntuotanto tehdään hajautetusti kirjastoissa. Yhteinen sisällöntuotanto parantaa kuntalaisten palveluita, kun yhden kunnan tekemä sisältö on myös alueen kaikkien kirjastojen ja asukkaiden käytettävissä. Tässä vaiheessa kuntien tekemä periaatepäätös Uudenmaan yhteiseen Koha-hankkeeseen liittymiseksi riittää, jotta valmisteluja voidaan jatkaa. Uudenmaan kirjastojärjestelmän maakunnallinen hallintomalliluonnos eli sopimus kirjastojärjestelmäyhteistyöstä (vastuukuntamalli) käsitellään valmisteluhankeen ohjausryhmässä lakimiehen tarkistuksen jälkeen ja lähetetään sen jälkeen kirjastoille kommentoitavaksi. Sopimus allekirjoitetaan kaikissa sopijakunnissa syksyn aikana. Kuntien on tarkistettava mm. omien kirjastojärjestelmäsopimusten irtisanomisajat. Sopimukset voi irtisanoa vasta, kun tarkennettu käyttöönottoaikataulu ja vanhoista järjestelmistä luopumisen aikataulu on yhteisesti hyväksytty.

14 Osalla kirjastokimpoista on yhteiset sopimukset kirjastojärjestelmä- ja muusta yhteistyöstä, osalla ei. Niiden päivittäminen tai irtisanominen kannattaa myös aloittaa suunnitelmien edetessä kirjastojärjestelmäyhteistyön ja mahdollisten logististen muutosten osalta. Koha-Suomen osakkaaksi osakkeiden hankinnasta ja yhteistyöstä tulee kunnille tarkemmat ohjeet, kun valmistelut kansallisesti ovat edenneet. Asiakirjat toimitetaan kirjastojen johtajille heti, kun ne ovat käytettävissä. Kunnan käytäntöjen mukaisesti ne on käsiteltävä kunnanhallituksessa tai -valtuustossa. Finnan käytöstä tehdään palvelusopimus Kansalliskirjaston kanssa. Vaihtoehtoina on Uudenmaan kirjastojen yhteinen sopimus (vastuukunta valtuutettuna) tai että jokainen kunta tekee sopimuksen erikseen. Mikäli kirjastoilla on käyttöoikeusrajoituksellisia metatietoja ne huomioida käyttöönoton yhteydessä. Hankkeen puolesta on hoidettu ensimmäinen käyttöönoton vaihe eli Finnaan ilmoittautuminen heinäkuussa Palvelusopimukset tullaan allekirjoittamaan alkuvuodesta Lisätietoja sopimuksista: Mukaan tulevien kuntien on tehtävä päätös hankkeeseen ja sen kustannuksiin sitoutumisesta lokakuun loppuun 2015 mennessä. Sopimus liitteineen lähetetään kunnille allekirjoittavaksi. Valmistelujen ja yhteisten päätösten edetessä kirjastojen on tarkasteltava tarvittavassa laajuudessa toimintakäytäntöjään (esim. yhteinen käsitteistö ja mahdollisesti aineiston liikkuvuuteen liittyvät muutokset). Näillä voi olla vaikutuksia mm. kirjastojen käyttösääntöteksteihin jne. Tavoitteena on valmistella yhteiset esittelytekstit (joita voi tarvittaessa muokata esim. lyhentää) kaikkien kuntien päätöksentekoa varten YHTEENVETO Uudenmaan yleiset kirjastot (pl. Helmet-kirjastot) päättivät yhteisen kirjastojärjestelmähankkeen valmistelusta. Tavoitteena on avoimeen lähdekoodiin pohjautuvan kirjastojärjestelmän Kohan ja Finna-asiakasliittymän käyttöönotto yhteensä 22 yleisessä kirjastossa vaiheittain vuosina Hankkeessa mukana olevat Uudenmaan kirjastot ovat Askola, Hanko, Hyvinkää, Järvenpää, Karkkila, Kerava, Kirkkonummi, Lapinjärvi, Lohja, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo, Siuntio, Tuusula ja Vihti. Lisäksi mukana ovat Hausjärvi ja Riihimäki. Valmisteluvaiheeseen ilmoittautuneet kunnat tekevät päätökset varsinaiseen kirjastojärjestelmäyhteistyöhön liittymisestä syksyn 2015 aikana. Hanke pohjautuu Uudenmaan kirjastojen yhteistyö -hankkeessa tehdylle selvitykselle kirjastojen yhteistyötarpeista ja sitä isännöi Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto. Vertailtujen kirjastojärjestelmien (kaupalliset ja avoimen lähdekoodin Koha-järjestelmä) toiminnallisuuksissa ei ole merkittäviä eroja lukuun ottamatta osakohteiden käsittelyä tai sen puuttumista. Osa kirjastojärjestelmistä vaatii työasemalle asennettavan asiakasohjelman

15 (client) ja osa toimii selainpohjaisesti, joka on tärkeää sen yksinkertaisemman päivitettävyyden ja erilaisilla laitteilla sekä käyttöjärjestelmillä käytön takia. Tärkeimmät syyt avoimen lähdekoodin valintaan ovat kirjastojen mahdollisuudet vaikuttaa järjestelmän kehittämiseen sekä oman tietokannassa olevan datan hallintaan sekä julkisen hallinnon tiedon avoimuuden ja yhteentoimivuuden vuoksi. Myös avoimet rajapinnat mahdollistavat laajemman liitettävyyden erilaisiin palveluihin toiminnan tehostamiseksi. Yhteisellä tietokannalla poistetaan erityisesti metatietojen tallennuksen päällekkäisyydet ja parannetaan asiakaspalvelua. Yhteinen kirjastojärjestelmä mahdollistaa jatkossa myös muun kirjastojen välisen yhteistyön kehittämisen. Kohan käyttöönotto Uudellamaalla toteutetaan maakunnallisena hankkeena, jossa vastuukuntana toimii Porvoo. Hanke vastaa käyttöönottoprojektista, konversiosta sekä koulutuksesta yhteistyössä Koha-Suomen sekä alueen kirjastojen kanssa. Kohan kansallisesta ylläpidosta ja kehittämisestä tulee jatkossa vastaamaan Koha-Suomi Oy, joka mahdollisesti neuvottelee myös yhteiset palvelinsopimukset. Kohan ylläpitäjänä ja kehittäjänä tulee toimimaan mukana olevien kuntien omistama osakeyhtiö. Koha-Suomi Oy:tä valmistelee Kohti Kohaa -hanke, johon osallistuvat Mikkelin kaupunginkirjasto Etelä-Savon maakuntakirjasto, Kouvolan kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/kyyti-kirjastot, Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto/outi-kirjastot, Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto/lapin kirjastot ja Turun kaupunginkirjasto Varsinais-Suomen maakuntakirjasto. Mikkelin kaupunginkirjasto Etelä-Savon maakuntakirjasto toimii vastuuorganisaationa ja hankkeen on rahoittanut Itä-Suomen aluehallintovirasto. Asukkaita hankkeessa mukana olevissa kunnissa on yli 1,5 miljoonaa ja Uudenmaan liittyessä mukaan noin 2 miljoonaa. Kohan kehittäminen ja ylläpito tapahtuvat jatkossa kansallisesti Koha-Suomi Oy:ssä Valtiovarainmisteriön ICT-toiminnoissa luodun tuotteenhallintamallin mukaisesti. Kirjastojärjestelmäyhteistyön vastuukunta hoitaa alueen kuntien ja Koha-Suomen välistä yhteistyötä, tukipalveluja sekä osallistuu järjestelmän ja maakunnallisen toiminnan kehittämiseen. Kirjastojen rooli ei poikkea merkittävästi nykyisestä eli paikalliset pääkäyttäjät osallistuvat järjestelmän ylläpitoon ja kehittämiseen yhteistyössä vastuukunnan kanssa. Lisäksi alueen kuntien on osallistuttava kirjastojärjestelmäyhteistyön hallintoon, tietojen antoon ja sovittuihin kehittämisryhmiin. Kohan käyttöönoton investointina on kuntien yhtiöön sijoitettava osakepääoma. Käyttöönottokustannukset muodostuvat nykyisten järjestelmien datan ulosluvusta sekä hankkeen yhteisistä henkilöstökuluista (3 vuoden aikana yht. 12,25 htv), matkakuluista, vuokrista, laitteista, tarvittavista konsulttipalveluista, koulutuksista jne ja kirjastojen henkilöstökuluista (noin 1 htv /kunta tai nykyinen kimppa sis. työryhmiin osallistumisen, dokumentoinnin, tietokantahuollon ja paikallisen vastuuhenkilön). Laskelmat ovat alustavia ja voivat muuttua. 15

16 Käyttökustannukset tulevat muodostumaan Koha-Suomi Oy:n asukaskohtaisesta vuosimaksusta sekä maakunnallisen yhteistietokannan ja Finnan ylläpidon kustannuksista (käyttöjaksolla maakunnallisesti 1 2 h /v.) oheiskuluineen. Alustavat kuntakohtaiset laskelmat käyttöönotto- ja käyttökustannuksista kunnittain on lähetetty kirjastojen johtajille Päivitetyt kuntakohtaiset laskelmat ovat liitteenä. Niitä päivitetään tarvittaessa Koha-Suomen kustannusarvion ja maakunnallisen hallintomallin ja suunnitelmien valmistuttua. Tärkeimmät päätökset ovat Koha-Suomi Oy:n osakkaaksi liittyminen. Yhtiön perustamisen valmistelut ovat parhaillaan meneillään ja asiasta tiedotetaan ja asiakirjat toimitetaan kunnille heti, kun mahdollista. Maakunnalliseen kirjastojärjestelmähankkeeseen ja sen kustannuksiin sitoutuminen tulee tehdä lokakuun 2015 aikana. Vastuukuntamallisopimus maakunnallisesta yhteisjärjestelmästä toimitetaan kunnille allekirjoitettavaksi sen valmistuttua. Finnan käyttöönotosta tullaan tekemään palvelusopimus Kansalliskirjaston kanssa alkuvuodesta Tavoitteena on tuottaa yhteiset esittelytekstit ja muuta materiaalia kaikkien kuntien käyttöön päätöksenteon pohjaksi. Lisätietoja Kirjastopalveluiden päällikkö Asko Rossi asko.rossi@porvoo.fi puh Projektisuunnittelija Maarit Tuomisto maarit.tuomisto@porvoo.fi puh LIITTEET Miettinen, Ville: Kirjastot ottavat tietojärjestelmät omaan haltuunsa (Kuntalehden artikkeli) ltuunsa/ 16 Kohan liiketoimintasuunnitelmaluonnos (LUOTTAMUKSELLINEN) Kohan tuotteenhallintamalliluonnos (LUOTTAMUKSELLINEN) Kuntakohtaiset hankinta- ja käyttöönottokustannusarviot Kuntakohtaiset käyttökustannusarviot Hankinta- ja käyttöönottokustannusarvio koko Uudellemaalle (LUOTTAMUKSELLINEN) Käyttökustannusarviot koko Uudellemaalle (LUOTTAMUKSELLINEN) Uudenmaan kirjastojärjestelmäyhteistyön sopimusluonnos (hallintomalli) Uudenmaan kirjastojärjestelmä- ja asiakasliittymä, Porvoon sivistyslautakunnan esityslistateksti Finnan käyttöönottoprosessin luonnos Kirjastojärjestelmä- ja asiakasliittymä -hankkeen alustava aikataulu JAKELU Uudenmaan yleisten kirjastojen (pl. Helmet-kirjastot), Riihimäen ja Hausjärven kirjastotoimenjohtajat/kirjastojen esimiehet

17 17

Kohti Kohaa avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönotto

Kohti Kohaa avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönotto Kohti Kohaa avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän käyttöönotto Virpi Launonen Kirjastotoimenjohtaja Mikkelin kaupunginkirjasto Etelä-Savon maakuntakirjasto Yleistä OKM rahoittanut lokalisoinnin, Joensuun

Lisätiedot

luonnos 25.8.2015 /mt

luonnos 25.8.2015 /mt SOPIMUS UUDENMAAN KIRJASTOJEN KIRJASTOJÄRJESTELMÄYHTEISTYÖSTÄ luonnos 25.8.2015 /mt 1. Sopijapuolet 1) Porvoon kaupunki/porvoon kaupunginkirjasto - Uudenmaan maakuntakirjasto, kirjastojärjestelmäyhteistyön

Lisätiedot

KIRJASTOJÄRJESTELMÄ- JA ASIAKASLIITTYMÄHANKKEEN ALUSTAVA AIKATAULU 2015 2020

KIRJASTOJÄRJESTELMÄ- JA ASIAKASLIITTYMÄHANKKEEN ALUSTAVA AIKATAULU 2015 2020 Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto 16.8.2015 projektisuunnittelija Maarit Tuomisto KIRJASTOJÄRJESTELMÄ- JA ASIAKASLIITTYMÄHANKKEEN ALUSTAVA AIKATAULU 2015 2020 Kirjastojärjestelmähankkeen

Lisätiedot

Vapaa-ajanjaosto/Fritidssektio nen Sivistysvaliokunta/ Bildningsutskottet 80 20.10.2015 71 24.11.2015 Uudenmaan kuntien yhteinen kirjastojärjestelmä ja asiakasliittymä / Gemensam biblioteksdatabas och

Lisätiedot

Kirjastojärjestelmä. Leena Kinnunen Lapin kirjastokokous Rovaniemi

Kirjastojärjestelmä. Leena Kinnunen Lapin kirjastokokous Rovaniemi Kirjastojärjestelmä Leena Kinnunen Lapin kirjastokokous Rovaniemi 6.5.2015 Kaupalliset kirjastojärjestelmät Rovaniemen kaupunginkirjaston hankkeessa vuosina 2011-2013 selvitettiin tarjolla olevia kaupallisia

Lisätiedot

Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta. 1. Sopijaosapuolet. Rovaniemen kaupunki. Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta. 1. Sopijaosapuolet. Rovaniemen kaupunki. Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Sopimus Lapin kirjastojen yhteistoiminnasta 1. Sopijaosapuolet Rovaniemen kaupunki Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto Jorma Eton tie 6, 96100 Rovaniemi Kemin kaupunki.(tähän tulevat kaikki

Lisätiedot

Koha Pohjois-Karjalassa. Ari Mäkiranta, Päivi Knuutinen (luettelointiosuus) 10.12.2014

Koha Pohjois-Karjalassa. Ari Mäkiranta, Päivi Knuutinen (luettelointiosuus) 10.12.2014 Koha Pohjois-Karjalassa Ari Mäkiranta, Päivi Knuutinen (luettelointiosuus) 10.12.2014 Jokunen-kirjastot 2013 Joensuun seutukirjasto, Juuan kunnankirjasto 118 205 as., 52 210 lainaajaa Lainat 2,46 milj.

Lisätiedot

Joensuussa Kohahti Kohan käyttöönotto Joensuun seutukirjastossa. Ari Mäkiranta, 050 3303 927 Ari.makiranta@jns.fi 22.10.2014

Joensuussa Kohahti Kohan käyttöönotto Joensuun seutukirjastossa. Ari Mäkiranta, 050 3303 927 Ari.makiranta@jns.fi 22.10.2014 Joensuussa Kohahti Kohan käyttöönotto Joensuun seutukirjastossa Ari Mäkiranta, 050 3303 927 Ari.makiranta@jns.fi 22.10.2014 Jokunen-kirjastot 2013 Joensuun seutukirjasto, Juuan kunnankirjasto 118 205 as.,

Lisätiedot

Vapaa-ajanjaosto/Fritidssektio nen Sivistysvaliokunta/ Bildningsutskottet Kunnanhallitus/Kommunstyrel sen 80 20.10.2015 71 24.11.2015 17 02.02.2016 Uudenmaan kuntien yhteinen kirjastojärjestelmä ja asiakasliittymä

Lisätiedot

Koha-Suomi Oy:n osakkeiden ostaminen Raision kaupungille

Koha-Suomi Oy:n osakkeiden ostaminen Raision kaupungille Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 825/12.03.02/2016 63 Koha-Suomi Oy:n osakkeiden ostaminen Raision kaupungille Kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja Tiina Salo 29.9.2016: Vaski-kirjastot harkitsevat

Lisätiedot

Eepos-kirjastojen yhteistoimintasopimus

Eepos-kirjastojen yhteistoimintasopimus Eepos-kirjastojen yhteistoimintasopimus 1. Sopijaosapuolet Kunta Alajärven kaupunki Y-tunnus Yhteyshenkilö Alavuden kaupunki Evijärven kunta Ilmajoen kunta Isokyrön kunta Karijoen kunta Kaskisten kaupunki

Lisätiedot

Koha-Suomi Oy:n osakkeiden ostaminen Raision kaupungille

Koha-Suomi Oy:n osakkeiden ostaminen Raision kaupungille Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Vapaa-aikalautakunta 63 4.10.2016 Asianro 825/12.03.02/2016 292 Koha-Suomi Oy:n osakkeiden ostaminen Raision kaupungille Päätöshistoria Vapaa-aikalautakunta 4.10.2016

Lisätiedot

Nykytilanne 20.4.2012 *

Nykytilanne 20.4.2012 * Avoin kirjasto 2013 Nykytilanne Kolme järjestelmää: PallasPro, Origo, Libra Kolme kirjastoryhmää ja Valtimo yksinään Palvelimet: PTTK/Joensuu, PTTK/Nurmes, Kirkas/Axiell, Valtimo/Axiell Kustannukset Axiellille

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee?

Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee? Kuva: KDK-asiakasliittymän käyttäjätesti 23.5.2012 Kuvaaja: Carita Sirkeä 2012 Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee? OKM:n kirjastopäivät 12.12.2012 Heli Kautonen, Kansalliskirjasto

Lisätiedot

YJA ohjaus- ja tuotteenhallintaprosessi

YJA ohjaus- ja tuotteenhallintaprosessi YJA ohjaus- ja tuotteenhallintaprosessi Muodostaminen ja toteutus Mikael Vakkari, neuvotteleva virkamies. VM Mitä tuotteenhallinta käsittää? - Yhteiset toimintatavat ja prosessit, joilla tuotteen ylläpito

Lisätiedot

Kohti Kohaa ja Koha-Suomi Oy. Maija Saraste Oulunkaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Kohti Kohaa ja Koha-Suomi Oy. Maija Saraste Oulunkaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Kohti Kohaa ja Koha-Suomi Oy Maija Saraste Oulunkaupunginkirjasto-maakuntakirjasto Oulun ja OUTI-kirjastojen tilanne Oulun kaupunginkirjastossa käynnistettiin vuonna 2013 hanke, jossa selvitettiin kaupallisten

Lisätiedot

Helle-kirjastojen yhteistoimintasopimus

Helle-kirjastojen yhteistoimintasopimus 1 (5) Helle-kirjastojen yhteistoimintasopimus 1. Sopijaosapuolet Kunta Y-tunnus Yhteyshenkilö Askolan kunta 9000162-0 kirjastonjohtaja Teija Tuomi Hangon kaupunki 0103166-9 kirjastotoimenjohtaja Milla

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella Elokuu 2019 Uudenmaan ELY-keskus Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla 2018 Elokuu 2019 Heinäkuu 2019 Elokuu Alle 25-v.

Lisätiedot

Sopimuksen osapuoliksi voi liittyä myös muita kuntia, jotka ovat ensin hyväksyneet tämän sopimuksen sekä liittyneet Rosk n Roll Oy Ab:n osakkaiksi.

Sopimuksen osapuoliksi voi liittyä myös muita kuntia, jotka ovat ensin hyväksyneet tämän sopimuksen sekä liittyneet Rosk n Roll Oy Ab:n osakkaiksi. SOPIMUS YHTEISESTÄ JÄTELAUTAKUNNASTA LUONNOS 19.5.2015 1. Sopimuksen tarkoitus Allekirjoittaneet kunnat sopivat tällä sopimuksella siitä, että Raaseporin kaupungin lautakunta, jota nimitetään Uudenmaan

Lisätiedot

Sote-uudistus - järjestämislain valmistelu

Sote-uudistus - järjestämislain valmistelu Sote-uudistus - järjestämislain valmistelu 21.11.2013 Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen Tavoitteet Keskeinen sisältö Jatkovalmistelu Uudistuksen toimeenpano

Lisätiedot

Kirjastojen kansallinen metatietovaranto -hanke Yleisten kirjastojen projekti

Kirjastojen kansallinen metatietovaranto -hanke Yleisten kirjastojen projekti Kokkolan kaupunginkirjasto maakuntakirjasto aloittaa pilotoinnin keväällä ja kesällä 2012 Pilotoinnin 1. vaihe Kokkolassa asennetaan Auroraan Linda poiminnan kohdetietokannaksi Kokkolassa asennetaan Aleph-luettelointiklientti

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014

OSAKASSOPIMUS. Luonnos 1 26.3.2014 OSAKASSOPIMUS Luonnos 1 26.3.2014 Sisällys 1. Sopijapuolet... 2 2. Osakassopimuksen tarkoitus ja omistajatahto... 2 3. Yhtiön tarkoitus ja tehtävät... 3 4. Osakkeenomistajien keskinäiset suhteet... 3 5.

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, joulukuu 2014. Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, joulukuu 2014. Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, joulukuu 2014 Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222

Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs, Huone C222 Kansallinen elektroninen kirjasto ESITYSLISTA 3/2008 1 (5) OHJAUSRYHMÄN KOKOUS 3/2008 Aika 15.9.2008 klo 12.00 15.00 Paikka Läsnä Esittelijä Kansalliskirjasto, Fabianian kokoushuone, Yliopistokatu 1, 2krs,

Lisätiedot

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE 17.4.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ MAAKUNNAN VALMISTELU 2030 VISIO 2020-2030 KÄRKITAVOITTEET Euroopan paras alue

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Stj/

Helsingin kaupunki Esityslista 8/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Stj/ Helsingin kaupunki Esityslista 8/2017 1 (5) 1 Oy Apotti Ab:n osakassopimuksen ja yhtiöjärjestyksen muuttaminen sekä uusien osakkaiden liittyminen asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttäjiksi HEL 2017-003483

Lisätiedot

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela

Valtakunnallinen kehittämistehtävä Matti Sarmela Valtakunnallinen kehittämistehtävä 22.2.2018 Matti Sarmela PERUSTA Lain yleisistä kirjastoista mukaan (29.12.2016/1492) Yleisten kirjastojen toiminnan tasapuoliseksi tukemiseksi valtakunnallisella kehittämistehtävällä

Lisätiedot

JulkICTLab Eteneminen 2015. 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM

JulkICTLab Eteneminen 2015. 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM JulkICTLab Eteneminen 2015 4.3.2015 Mikael Vakkari, VM JulkICTLab lyhyesti Kokoaa yhteen julkisen hallinnon eri projektien kehittämistoimintaa Edistää palveluiden kehittämistä ja referenssitoteutusten

Lisätiedot

Seudullisen ympäristötoimen muodostaminen

Seudullisen ympäristötoimen muodostaminen Seudullisen ympäristötoimen muodostaminen Ympäristöterveydenhuolto ja Ympäristönsuojelu Lappeenranta, Joutseno, Taipalsaari, Savitaipale, Suomenniemi, Lemi, Luumäki, Ylämaa Alue Lappeenranta, Joutseno,

Lisätiedot

Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke

Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke 2008 Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke Hankkeen tehtävänä on 1. hahmotella korkeakoulukirjastojen organisoituminen uudistuvassa korkeakoululaitoksessa

Lisätiedot

Metropolitutkimusseminaari 7.12.2011 Teemoina kaupunkitalous ja segregaatio

Metropolitutkimusseminaari 7.12.2011 Teemoina kaupunkitalous ja segregaatio Metropolitutkimusseminaari 7.12.2011 Teemoina kaupunkitalous ja segregaatio Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä 1 Vahva peruskunta muodostuu luonnollisesta työssäkäyntialueesta Yhteenveto: metropolialueella

Lisätiedot

Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma Nina Hyvönen

Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma Nina Hyvönen Kansallinen yhteisluettelo tilannekatsaus ja toimintasuunnitelma 2011 19.4.2011 Nina Hyvönen Agenda Taustaa Ajankohtaista Metadatan omistusoikeus Sopimukset Jatkosuunnitelmat Toimintakonsepti ja sisällöt

Lisätiedot

Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki.

Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki. ^IIT^ ^ 1 UUDENMAAN PÄIHDEHUOLLON KUNTAYHTYMÄN PERUSSOPIMUS 1 luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 1 Nimi ia kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan päihdehuollon kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Hyvinkään kaupunki.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Stj/15 07.11.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) Kaupunginvaltuusto Stj/15 07.11.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 18/2012 1 (5) 366 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän perussopimuksen muuttaminen HEL 2012-013867 T 00 01 06 Päätös päätti kaupunginhallituksen ehdotuksen

Lisätiedot

Sanastot ja niiden teknisen infrastruktuurin ylläpito. 2011-03-01 Juha Hakala Kansalliskirjasto

Sanastot ja niiden teknisen infrastruktuurin ylläpito. 2011-03-01 Juha Hakala Kansalliskirjasto Sanastot ja niiden teknisen infrastruktuurin ylläpito 2011-03-01 Juha Hakala Kansalliskirjasto Käsitteitä Sanasto asiasanasto, tesaurus, ontologia, auktoriteettitiedosto, toimijaontologia, paikkaontologia

Lisätiedot

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 2/2016 Sivistyslautakunta. 12 Sivistystoimen vastuuhenkilöt, laskujen tarkastaminen ja hyväksyminen

Muonion kunta Esityslista/Pöytäkirja 2/2016 Sivistyslautakunta. 12 Sivistystoimen vastuuhenkilöt, laskujen tarkastaminen ja hyväksyminen Sivistyslautakunta Kokoustiedot Aika 3.3.2016 klo 17.00-18.10 Paikka Muonion kirjasto Asiat 12 Sivistystoimen vastuuhenkilöt, laskujen tarkastaminen ja hyväksyminen 13 Sivistyslautakunnan vuoden 2015 toiminnallisten

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela

Suomi.fi-palvelut ja kirjastot. Matti Sarmela Suomi.fi-palvelut ja kirjastot Matti Sarmela 12.4.2019 Suomi.fi-palvelut Lakihallinnon yhteisistä sähköisen asioinnin tukipalveluista 571/2016 5 Tukipalvelujen käyttö julkisessa tehtävässä Seuraavat julkisen

Lisätiedot

Seutukirjastoselvitys seutukirjasto 1

Seutukirjastoselvitys seutukirjasto 1 Seutukirjastoselvitys 2006 17.11.2006 seutukirjasto 1 Miksi seutukirjasto Kunta- ja palvelurakenneuudistus Opm: n kirjastostrategia 2010 KirjL 904/1998: kunta voi järjestää kirjastopalvelut kokonaan tai

Lisätiedot

Linnea2-konsortion säännöt 12.3.2010

Linnea2-konsortion säännöt 12.3.2010 Linnea2-konsortio 2010 Linnea2-konsortion säännöt 12.3.2010 1. Määritelmät Nämä säännöt liittyvät sopimukseen Linnea2-konsortiosta, 12.3.2010. Konsortiosopimuksen allekirjoittaneet organisaatiot (sopimuksen

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköiden muodostaminen. Mira Uunimäki

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköiden muodostaminen. Mira Uunimäki Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköiden muodostaminen Mira Uunimäki 7.12.2017 Liikelaitoksen valmistelua ohjaavat periaatteet 2020 alkuun: perustason palvelut Perustason sosiaali- ja

Lisätiedot

Selvitys kirjastojärjestelmistä

Selvitys kirjastojärjestelmistä Sisällys Selvitys kirjastojärjestelmistä... 2 Taustaa... 2 Suomessa tällä hetkellä käytössä olevat järjestelmät... 2 Kuvaus yleisissä kirjastoissa käytössä olevista verkkokirjastoista... 3 Kuvaus korkeakoulukirjastoissa

Lisätiedot

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat

Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat 14.6.2005 VNK008:00/2003 Kuntien kirjastotoimenjohtajat, lääninhallitusten kirjastoista vastaavat sivistystoimentarkastajat ja yhteispalvelualuevastaavat YHTEISTYÖKUTSU: SUOMI VERKOSSA KAMPANJA KIRJASTOISSA

Lisätiedot

Melinda osana kuvailun ekosysteemiä

Melinda osana kuvailun ekosysteemiä Melinda osana kuvailun ekosysteemiä Yleisten kirjastojen neuvosto, Oulu 20.4.2018 Eeva-Riitta Peltonen Melinda kuvailun ekosysteemissä Melinda mikä, kenelle, miksi? Melinda osana kuvailun ekosysteemiä

Lisätiedot

Finna-tilannekatsaus sis. työpaketit

Finna-tilannekatsaus sis. työpaketit Finna-tilannekatsaus sis. työpaketit Erkki Tolonen 11.11.2014 Työpaketit Työpake(t Resurssit Sisältö Aikataulu TP1, Projek(n johtaminen TP2, Finna- asiakashallinta TP4, Tekninen kehitys TP5 - Kansallinen

Lisätiedot

19 Uusimaa. 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

19 Uusimaa. 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 19 Uusimaa 19.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 19.1. UUSIMAA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 13 kpl Taajaan asutut: 6 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl Uusimaa on väkiluvultaan

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, lokakuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, lokakuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköt Esivalmistelun kuntajohtajakokous Hankejohtaja Mira Uunimäki

Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköt Esivalmistelun kuntajohtajakokous Hankejohtaja Mira Uunimäki Sote-liikelaitoksen muodostamisen perusteet: Alueyksiköt 13.12.2017 Esivalmistelun kuntajohtajakokous Hankejohtaja Mira Uunimäki Perustason sosiaali- ja terveyspalvelut kootaan kuntarajat ylittäen maakunnan

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, marraskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto 1207.) - Alle 25-v.

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli.. kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana.. kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, elokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Metropolialueen esiselvitys aikataulu Espoossa

Metropolialueen esiselvitys aikataulu Espoossa Metropolialueen esiselvitys aikataulu Espoossa Maaliskuu 18.3. valtuustossa kaupunginjohtajan info (19.3. SOTE uudistuksen selvityshenkilöiden määräaika päättyy) (21.3. hallituksen budjettiriihi) Huhtikuu

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset. Pekka Järvinen 27.6.2013

Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset. Pekka Järvinen 27.6.2013 Petteri Orpon koordinaatioryhmän ehdotukset 27.6.2013 Uudistuksen keskeinen sisältö Integroidaan sosiaali- ja terveydenhuolto sekä perusja erikoistason palvelut Sosiaali- ja terveyspalvelut järjestetään

Lisätiedot

2. aluekehittämisen lainsäädäntöön sisältyvät aluekehitysviranomaiselle kuuluvat tehtävät sekä niihin liittyvä maakunnallinen edunvalvonta;

2. aluekehittämisen lainsäädäntöön sisältyvät aluekehitysviranomaiselle kuuluvat tehtävät sekä niihin liittyvä maakunnallinen edunvalvonta; 1 (10) UUDENMAAN LIITON PERUSSOPIMUS Perussopimus astunut voimaan 4.3.2013 1. luku KUNTAYHTYMÄN NIMI, TEHTÄVÄT JA JÄSENKUNNAT 1 Nimi ja kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Uudenmaan liitto, kuntayhtymä - Nylands

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, heinäkuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, joulukuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

TäTi-tietokannan toiminta. Katja Isokääntä, Oulun kaupunginkirjasto Koha-seminaari Oulu

TäTi-tietokannan toiminta. Katja Isokääntä, Oulun kaupunginkirjasto Koha-seminaari Oulu TäTi-tietokannan toiminta Katja Isokääntä, Oulun kaupunginkirjasto Koha-seminaari Oulu Mikä TäTi-tietokanta on? TäTi = Täysluetteloidut tietueet TäTi-tietokanta on Koha-kirjastojen yhteinen luettelointitietokanta

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Yhteenveto tuotteenhallinnan tiimoilta kertyneistä opeista. Jukka Kääriäinen Jukka.kaariainen@vtt.fi 22.4.2015

Yhteenveto tuotteenhallinnan tiimoilta kertyneistä opeista. Jukka Kääriäinen Jukka.kaariainen@vtt.fi 22.4.2015 Yhteenveto tuotteenhallinnan tiimoilta kertyneistä opeista Jukka Kääriäinen Jukka.kaariainen@vtt.fi 22.4.2015 Sisältö Mistä tietoja koottu? Opit Yhteenveto Mistä tietoja koottu? Nämä tiedot on kerätty

Lisätiedot

Palveluväylä tuotantoon! Marraskuun KaPA-päivä 26.11.2015. Kehittämispäällikkö Pauli Kartano / VM Hankepäällikkö Eero Konttaniemi / VRK

Palveluväylä tuotantoon! Marraskuun KaPA-päivä 26.11.2015. Kehittämispäällikkö Pauli Kartano / VM Hankepäällikkö Eero Konttaniemi / VRK Palveluväylä tuotantoon! Marraskuun KaPA-päivä 26.11.2015 Kehittämispäällikkö Pauli Kartano / VM Hankepäällikkö Eero Konttaniemi / VRK Palveluväylän tuotantokäyttö alkoi 18.11 Sitä edelsivät: º Viitearkkitehtuuri

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA

LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA Loviisan kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Lapinjärven kunnanvaltuusto xx.xx.2014 xx 2

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, helmikuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2012 86 (408) Kaupunginhallitus Stj/1 03.12.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2012 86 (408) Kaupunginhallitus Stj/1 03.12.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2012 86 (408) 1347 V Sosiaalihuollon, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisen asiakastietojärjestelmäpalvelun hankintayhteistyö päätti esittää kaupunginvaltuustolle,

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, toukokuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Alueelliset vastuumuseot 2020

Alueelliset vastuumuseot 2020 Alueelliset vastuumuseot 2020 Nelimarkka-museo Porvoon museo HAM Helsingin taidemuseo Helsingin kaupunginmuseo Hämeenlinnan kaupunginmuseo Hämeenlinnan taidemuseo Joensuun museot Jyväskylän museot Kainuun

Lisätiedot

FINMARC -> Marc 21 järjestelmätoimittajan puheenvuoro. Helsinki 27.10.2010 Seppo Lindström varatoimitusjohtaja

FINMARC -> Marc 21 järjestelmätoimittajan puheenvuoro. Helsinki 27.10.2010 Seppo Lindström varatoimitusjohtaja FINMARC -> Marc 21 järjestelmätoimittajan puheenvuoro Helsinki 27.10.2010 Seppo Lindström varatoimitusjohtaja Luettelointiformaatit Suomessa Axiellin asiakaskirjastoissa Tilanne vuonna 2015 Käyttöönotot

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialan tietohallinnon yhteistyökokous 25.5.2011 Kansallinen digitaalinen kirjasto: taustaa Kansallinen tietoyhteiskuntastrategia

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, huhtikuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi

Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta. Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Alueellinen toiminta Maakuntakirjastotoiminta Yleisten kirjastojen neuvosto 17.4.2015 Asko Rossi Uusi Kirjastolaki ja asetus 1.1.2017 OKM 2014 kirjastopäivät / Maija Berndtsonin esiselvitys on hänen näkemys,

Lisätiedot

Sitran esitys kuntien ICT- ja talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusten perustamiseksi/aiesopimukset/kpk ICT Oy/Osakkuus

Sitran esitys kuntien ICT- ja talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskusten perustamiseksi/aiesopimukset/kpk ICT Oy/Osakkuus Johtotiimi 101 15.10.2009 Seutuhallitus 173 06.11.2009 Yhtymähallitus 76 12.05.2010 Yhtymähallitus 98 02.06.2010 Yhtymähallitus 118 28.06.2010 Yhtymähallitus 137 22.09.2010 Yhtymähallitus 165 03.11.2010

Lisätiedot

Sote-uudistus. valmisteluryhmän hallituksen esityksen -muotoon kirjoitettu loppuraportti

Sote-uudistus. valmisteluryhmän hallituksen esityksen -muotoon kirjoitettu loppuraportti Sote-uudistus valmisteluryhmän hallituksen esityksen -muotoon kirjoitettu loppuraportti Kirsi Varhila, valmisteluryhmän puheenjohtaja sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, huhtikuu 2015 Tutkija Linnea Alho Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, syyskuu Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto 1207.) - Alle 25-v.

Lisätiedot

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, maaliskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall

Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, maaliskuu Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall Nuorten työllisyyden seuranta Uudenmaan ELY-keskuksen alueella, Uudenmaan ELY-keskus Tutkija Santtu Sundvall 1 Nuoret työttömät työnhakijat kuukauden lopussa Uudellamaalla (Lähde: TEM/Työnvälitystilasto

Lisätiedot

MAARIT TUOMISTO 27.5.2015, MUOKATTU 1.6.2015. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

MAARIT TUOMISTO 27.5.2015, MUOKATTU 1.6.2015. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå MAARIT TUOMISTO, MUOKATTU 1.6.2015 Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå UUDENMAAN KIRJASTOJEN YHTEISTYÖ HANKE PROJEKTET SAMARBETE MELLAN BIBLIOTEKEN I NYLAND VISIO JA TAVOITTEET: KIRJASTOPALVELUIDEN

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet. Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012

Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet. Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012 Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012 KDK-Asiakasliittymä Konsortion toiminnan kehittäminen OS-ohjelmistoratkaisujen kartoitus,

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, lokakuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, lokakuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, toukokuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut Tulokset, avainluvut ja kohokohdat KANSALLISKIRJASTO

Kirjastoverkkopalvelut Tulokset, avainluvut ja kohokohdat KANSALLISKIRJASTO Kirjastoverkkopalvelut Tulokset, avainluvut ja kohokohdat 2015 Johtajan katsaus vuoteen 2015 Tulevaisuuden rakentaminen kuvaa hyvin vuotta 2015 työstimme Finna- ja FinELib-strategioita yhdessä asiakkaidemme

Lisätiedot

Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke

Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke Apuvälinetoiminnan alueellinen organisointihanke ( Diasarja apuvälinehankkeen tämän hetkisestä tilanteesta on tarkoitettu yhteiseen käyttöön esim. yhteistoimintamenettelyyn liittyvää henkilöstön informointia

Lisätiedot

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotakuun seuranta Uudenmaan alueella, kesäkuu Tutkija Santtu Sundvall Uudenmaan ELY-keskus Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan

Lisätiedot

Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009. Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos

Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009. Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009 Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos AGENDA Mikä KDK:n asiakasliittymä? Mitä asiakkaat siitä saavat? tiedonhaku Palvelut Europeana ja muut ulkoiset järjestelmät

Lisätiedot

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset KDK:n ajankohtaiset kuulumiset 17.5.2011 Valtakunnalliset museopäivät, Turku Tapani Sainio Kansalliskirjasto www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suomen VIII Arkistopäivät 18.5.2010 Jyväskylässä Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suunnittelija Tapani Sainio www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen

Lisätiedot

MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO

MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO MAAKUNTAKIRJASTO- TOIMINTA 2007-2012 PORIN KAUPUNGINKIRJASTO- SATAKUNNAN MAAKUNTAKIRJASTO 24.1.2007 MAAKUNTAKIRJASTOTOIMINTA KIRJASTOSTRATEGIASSA 2006-2012 Porin kaupunginkirjasto Satakunnan maakuntakirjaston

Lisätiedot

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus

Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, tammikuu Uudenmaan ELY-keskus Nuorisotyöttömyyden seuranta Uudenmaan alueella, Uudenmaan ELY-keskus 1 Seurantaan liittyvä käsitteistö Virta yli 3 kk työttömyyteen % = Kuukauden aikana 3 kuukauden työttömyysrajan ylittäneiden henkilöiden

Lisätiedot

HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN YHTEISTYÖSOPIMUS

HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN YHTEISTYÖSOPIMUS 1 LUONNOS 6.4.2005 Asia 1 / Liite 1 HELSINGIN SEUDUN KUNTIEN YHTEISTYÖSOPIMUS 1. SOPIMUKSEN TARKOITUS JA TAVOITTEET Sopimuskuntien yhteisenä tavoitteena on Helsingin seudun kansainvälisen kilpailukyvyn

Lisätiedot

27 Kokousaikataulut ajalle 1.8.2015-31.1.2016. 28 Kirjastolle vuodelle 2015 osoitetun investointimäärärahan siirtäminen käyttötalouteen

27 Kokousaikataulut ajalle 1.8.2015-31.1.2016. 28 Kirjastolle vuodelle 2015 osoitetun investointimäärärahan siirtäminen käyttötalouteen Mikkeli Kokouskutsu 1 (11) Aika 20.05.2015, klo 17:00 Paikka Mikkelin Teatteri, Savilahdenkatu 11 Käsiteltävät asiat 24 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 25 Pöytäkirjan tarkastus 26 Viranhaltijoiden

Lisätiedot

Sote ICT - yhteishankintamalleja. Tapio Koivisto ICT-hankintapäällikkö KL-Kuntahankinnat Oy

Sote ICT - yhteishankintamalleja. Tapio Koivisto ICT-hankintapäällikkö KL-Kuntahankinnat Oy Sote ICT - yhteishankintamalleja Tapio Koivisto ICT-hankintapäällikkö KL-Kuntahankinnat Oy Kuntahankinnat, kunta-alan yhteishankintayksikkö Julkiset ICT-hankinnat Sote ICT -yhteishankinnat Esimerkkejä

Lisätiedot

Kuntayhtymän nimi on Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Vaasan kaupunki.

Kuntayhtymän nimi on Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Vaasan kaupunki. 1(7) VAASAN SAIRAANHOITOPIIRI 1.1.2012 PERUSSOPIMUS 1. LUKU KUNTAYHTYMÄ 1 Nimi ja kotipaikka Kuntayhtymän nimi on Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä ja sen kotipaikka on Vaasan kaupunki. 2 Tehtävät

Lisätiedot