Liite: Polkupyörän huolto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liite: Polkupyörän huolto"

Transkriptio

1 Liite: Polkupyörän huolto Lähde: Perushuolto Tarvittavat välineet Rätti ja vesisanko Öljypullo Pyörän pumppu Perushuollon toimenpiteet Pyörän puhdistaminen ja peseminen kurasta ja muusta liasta. Muista kuitenkin että puhdas (suojaamaton) teräspinta ruostuu erittäin nopeasti (esim. jos maalipinta on lohjennut, paikkamaalaus!). Etenkin putsatut ketjut pitää öljytä samantein. o Käytä pesuun juoksevaa vettä tai märkää rättiä sekä vesisankoa o Älä kastele laakereita!

2 Renkaiden kiinnitysruuvien tarkistaminen ja laakereiden vähintään tarkastaminen etteivät ne "klappaa" o Laakerit olisi parempi vuosittain avata ja rasvata (myös napavaihteet) Kumien tarkastaminen o Katso silmämääräisesti että ulkokumi on hyvässä kunnossa. Pumppaa tarvittaessa lisää ilmaa renkaisiin - kovilla kumeilla on keveintä ajaa. Varo ettet laita liikaa painetta muuten kumi saattaa pullistella. Jarrupalojen kunnon tarkistus ja tarvittaessa vaihto Ketjun sekä rattaiden öljyäminen ja puhdistus rätillä o Huomaa, että jarrupalojen ja vanteen väliin EI saa päästä öljyä! Katso että pyörästä löytyy tarvittavat heijastimet - polkimista, renkaista, edestä ja takaa. Jos ajat pimeällä, on pyörässä oltava myös valot. Tarkista aina ennen pidemmälle pyörämatkalle lähtöä jarrujen toimivuus. Jos poljettaessa kuuluu ratinaa, saattaa se johtua hiekasta ja kurasta rattaissa ja ketjussa. Puhdista ja öljyä tällöin rattaat ja ketju huolella. Katso myös että satula on sopivalla korkeudella ja että pyörällä on miellyttävä ajaa. Liian matalalta satulalta polkeminen ottaa polviin kun taas turhan ylös nostetulta satulalta ei yletä kunnolla polkimiin. Ketjujen pesu ja voitelu Paineputsaus vedellä Yksi näppärä tapa putsata ketju on pestä se vesiletkulla (paineella) tai painepesurilla. Tällä saa aika sitkeänkin lian irti. Varo ettei rasvainen moska lennä jarrupinnoille. Varo laakereita. Paineista vettä ruiskutetaan mieluiten pyörän pituus- tai pystyakselin suuntaisesti, jolloin laakereihin ei mene vettä. Kura lähtee näin todella hyvin ketjulenkkien sisäpinnoilta. Kuivana rapsuttelu Kohtuulliseen tulokseen pääsee ihan rapsuttelemalla enimmät pois tiskiharjalla. Tuloksen voi viimeistellä öljytyllä rätillä. Laitetaan rätti ketjun ympäri ja pyöritetään kampia, jotta ketju kulkee rätin välistä. Liuotinpesu Kaikenlaisia kikkoja löytyy, biologisesti hajoavista autonpesuaineista bensaan ja lamppuöljyyn. Nämä ovat työläämpiä kikkoja. Astianpesuaine ja mäntysuopa ovat vähemmän myrkyllisiä kuin liuottimet. Tosin kunnon liuotinpesu puhdistaa nopeammin ja perusteellisemmin. Ketjujen puhdistukseen on myös erityisiä pesulaitteita, joihin laitetaan pesuainetta. Laite asetetaan ketjun ympärille ketjun alajuoksulle ketjun ollessa pyörässä paikoillaan. Sitten vain pyöritetään kampia, jotta ketju kulkee laitteen läpi. Laitteessa olevat pyörivät harjat putsaavat ketjun melko perusteellisesti.

3 Ketjunvalmistaja KMC ei suosittele liuotinpesua tai ketjunpesulaitteiden käyttöä. Voitelu Erilaisia öljyjä ja vahoja löytyy. Yleensä haetaan kompromissia sen suhteen, tarttuuko öljy ketjuun kiinni ja paljonko moskaa tarttuu öljyyn ja sitä kautta ketjuun kiinni. Hyviä öljy on esim. CRC-56, jota saa esim. HongKongeista ja muista isoista tavarataloista Ketjuvahat ovat hyviä vaihtoehtoja perinteisille öljyille, koska ne eivät juuri kerää likaa ketjuun. Ennen vahan käyttöä on syytä irrottaa ketjut kokonaan ja pestä jollain liuotinpesuaineella, jotta kaikki vanha tai säilytysrasva ja öljy saadaan pois. Ohuet teflon-voiteluöljyt (esim. TF-2) sopivat myös, mutta niitä joutuu laittamaan joka päivä, koska tällaiset öljyt eivät ole kyllin vahvoja kovaan kulutukseen. Satulan korkeuden muuttaminen Pyörän satulan on oltava oikealla korkeudella, jotta ajaminen olisi mielekästä eikä kävisi polviin. Satula on sopivalla korkeudella silloin, kun poljettaessa jalka pääsee suoristumaan polkimen ollessa alimmassa kohdassa, mutta ylettää kuitenkin hyvin polkimeen. Satulan korkeuden säätö käy helposti seuraavan yksinkertaisen ohjeen avulla. Tarvittavat välineet: Kuusiokoloavain tai lenkkiavain (13 tai 14 mm) KUVA - Satulan korkeuden muuttaminen kuusiokoloavaimella. 1. Löystytä satulan kiinnitysruuvia kuusiokoloavaimella riittävästi (kuva) kiertämällä ruuvia vastapäivään, jotta pystyt liikuttamaan satulaa ylös tai alas. Tarvittaessa käännä satulaa oikealle ja vasemmalle samalla kun nostat tai lasket sitä. Kiinnitysruuvin tilalla on joissakin pyörissä vipu, jota kääntämällä satulan kiinnitystä saa löysättyä ilman työkaluja

4 2. Nosta tai laske satula sopivalle korkeudelle. Varmista että satula on suorassa. Kiristä satulan ruuvi kiertämällä ruuvia myötäpäivään tai käännä vipu tarpeeksi tiukalle, jotta satula ei pääse liikkumaan ajon aikana. Huomaa, että satulaputkessa olevaa korkeusmerkkiä ylemmäksi satulaputkea ei saa nostaa. Satulaputken on oltava riittävästi runkoputken sisässä! Ilman lisääminen renkaaseen Katso ensin millainen venttiili pyörässäsi on. Tarvikkeet Pumppu joka sopii pyöräsi venttiiliin. Renkaan pumppaaminen 1. Valmistele työympäristö sopivan tyhjäksi. 2. Avaa venttiilinkorkki ja laita se varmaan paikkaan talteen. 3. Käännä pyörää kunnes venttiili on ylhäällä. 4. Aseta pumppu venttiilin suulle, tue peukalolla vanteen reunaan ja aloita pumppaaminen. 5. Pumppaa rengas täyteen ja laita venttiilinkorkki paikoilleen. Olemassa on muutamaa erityyppistä venttiiliä. Tavallisin on ns. pikaventtiili, jollainen löytyy suurimmasta osasta pyöriä. Jos venttiili kuitenkin poikkeaa perinteisestä voi olla, että pumpulla ei pysty suoraan pumppaamaan ilmaa renkaaseen. Tällöin tarvitaan erillinen sovitinkappale pumpun ja venttiilin väliin (sovitinkappale esimerkiksi kierretään venttiilin kierteeseen minkä jälkeen pumppaaminen tapahtuu tavalliseen tapaan). Kysy tällaista esimerkiksi pyöräliikkeestä asiantuntevalta myyjältä. Alla kuva perinteisestä pikaventtiilistä. Kuvasta puuttuu kapea metallinen kiinnitysrengas eli juurimutteri, jolla venttiili on kiinni vanteessa. Venttiilin ja mustan muovikorkin keskellä oleva metallinen holkki estää ilman karkaamisen renkaasta venttiilin kautta ulos. Rengas saadaan tyhjennettyä esimerkiksi huoltotöitä varten löysäämällä kyseistä holkkia riittävästi.

5 Vaijerien huolto Tahmaava vaihteiston vaijeri sotkee vaihteiston toiminnan Tahmaava jarrujen vaijeri saa jarrut tuntumaan jäykiltä Tahmaava vaijeri rasittaa kahvaa ja vaijeria (kun joutuu vääntämään enemmän kuin pitäisi) Vaijereiden perushuolto on se että vaijeri puhdistetaan ja vaijerin sekä vaijerikuoren väliin laitetaan öljyä. Vaijerin tulisi kulkea lähes vastuksetta kuoressaan. Talvisin vaijeri voi jäätyä jos kuoren ja vaijerin väliin on päässyt vettä. Lukkosula auttaa jäätyneeseen vaijeriin. Vaijerin saa yleensä irti kiinnikkeistään irroittamatta sitä kummastakaan päästä (avaamatta pultteja). Esim. vaihteistossa siirrä ensin vaihtaja kireälle ja käännä kahva löysälle jolloin vaijeri löystyy. Tosin kunnon vaijerihuolto vaatii koko vaijerin irroituksen, koska vain siten voidaan öljytyllä rätillä pyyhkiä vaijerista epäpuhtaudet pois. Soveltuvaa öljyä on esimerkiksi lukkoöljy, mutta jokin teflonia sisältävä öljy on parasta. Navan huolto Navan laakerointi tapahtuu yleensä akseliin kiinnitetyn kartion ja navassa olevan laakerikupin välissä olevien kuulalaakerien läpi (muun tyyppiset ovat hyvin harvinaisia). Laakeri kuuluu tarkastaa, puhdistaa ja rasvata säännönmukaisesti. Navassa ei saa olla käsin tuntuvaa välystä mutta toisaalta sen täytyy pyöriä herkästi. Ennen purkamista, etsi käsiisi navan räjäytyskuva, siitä näet osat ja niiden järjestyksen. Navan purku ja kasaus Kartioavaimia.

6 Kartiot aukeavat kartioavaimella. Navan kartiot on lukittu akseliin kiinni mutterilla (=tavallisella mutterilla). Paketti aukeaa avaamalla mutterit. Kartiot pitävät navan laakereiden kuulat paikallaan eli ne tippuvat kun kartiot irroittaa. Kiinnittäessä ne saa pysymään paikallaan kun napaan laittaa sopivasti rasvaa. Navassa ei saa olla käsin tuntuvaa välystä mutta toisaalta sen täytyy pyöriä herkästi. Täten tarkkaan kireyteen saaminen ei ole ihan helppoa eikä onnistu joka kerta ensi yrittämältä ammattilaiseltakaan. Tosin koska kysymys on vain muttereista niin se onnistuu kyllä lopulta eikä sinänsä ole vaikeaa, vain työlästä. Kaikki navan osat ovat tietysti pitemmän päälle kuluvia mutta oikein säädettynä hyvin pitkäikäisiä. Navoista Eri mallisia napoja on hurja määrä. Etsi käsiisi napasi räjäytyskuva, siitä näet osat ja niiden järjestyksen. Kartiot ovat eri mallisia eri navoissa. Napoja on erilaisilla akseleilla (pituus, paksuus, kierteet,...). Napojen kuulalaakereita on monenlaisia. Ketjuvaihteisen takanavassa on erityisenä riesana se että navassa on lisäksi kiinnitys rattaille ja vapaarattaalle. Kiinnityksiä on erilaisia. Lisäksi navoissa on muita eroavaisuuksia. Kumin paikkaaminen Seuraavassa on vaiheittaiset ohjeet puhjenneen kumin paikkaamiseksi. Esimerkissä paikataan takarenkaan kumi vaikeimman kautta mutta vähemmälläkin voi päästä. Työn kulku on samanlainen eturenkaan tapauksessa. Yleensä paikatessa voidaan oikaista siten että jättää renkaan pyörään kiinni ja ottaa vain reiän kohdalta renkaan irti vanteelta. Reikä kuitenkin useasti löytyy ihan vain kuuntelemalla mistä kohtaa suhisee. Kaikkein nopein tapa hoitaa homma pikalinkulla varustettuun pyörään on vaihtaa sisärengas ja paikkoa puhjennut sitten ajan kanssa. Eli yhtä ehjää rengasta kannattaa pitää varastossa. Ohjeet pätevät pääosin kaikkiin pyöriin, ainoastaan renkaan irrotus ja kiinnitys on hieman erilainen riippuen kiinnitystavasta ja vaihteistosta.

7 Työvaiheet o o o o o o VAIHE 1 - Työympäristö VAIHE 2 - Renkaan irroitus VAIHE 3 - Ulko- ja sisuskumin irrottaminen vanteelta VAIHE 4 - Reiän paikantaminen ja paikkaaminen VAIHE 5 - Sisä- ja ulkokumin laittaminen takaisin vanteen päälle VAIHE 6 - Renkaan kiinnittäminen takahaarukkaan Tarvittavat työvälineet Useimmiten hommasta selviää ilman varsinaisia työkaluja, eli paikkasarjan sisältö (paikka, "liima" ja hiekkapaperi) riittävät. Lisäksi tietenkin jonkinlainen pumppu tarvitaan. Pumppu Kuminpaikkaussarja Rengasrautasarja (helpottaa huomattavasti renkaan irroitusta/laittoa vanteelle) Tussi Jos rengas on jostain syystä irroitettava niin (ei pikalinkulliseen) pulteilla kiinni olevaan sopivan kokoinen lenkkiavain (15mm) tai räikkäavainsarja (tai jakoavain). Lisäksi tarvittaessa ruuvimeisseli (vain ruuveihin, ei vanteen suuntaankaan!) Vesisanko Takarenkaan kiinnitysruuvit on poistettu ja rengas nostettu osittain pois takahaarukan hahlosta. Kiinnitysruuvin lisäksi on poistettava harmaat väliosat, jotka lähtevät akselilta vetämällä. VAIHE 1 - Työympäristö Aivan ensimmäiseksi valmistele itsellesi hyvä työympäristö. Avara sisätila tai tasainen maasto ulkona, jossa kaikki tarvittavat välineet ovat helposti saatavilla. Suojaa satula ja ohjaustangon päät esim vetämällä muovipussi yms niiden päälle. Käännä pyörä ympäri siten että se on maassa satulan ja ohjaustangon varassa. Näin pyörää on helppo huoltaa ja renkaan saa näppärästi irti.

8 VAIHE 2 - Renkaan irroitus Löysää ja irrota renkaan kiinnitysmutterit jakoavaimella tai lenkkiavaimella. Joissakin pyörissä rengas saattaa olla kiinni kuusiokolomuttereilla. Katso, että avain ei pääse pyörähtämään tyhjää mutterin ympärillä koska tämä kuluttaa nopeasti mutterin kulmat pyöreiksi. Tällaista mutteria on hankala irrottaa. Laita irrotetut ruuvit ja muut pienet osat talteen, jotta et hukkaa niitä ja saat vielä kasattuakin pyörän! Mikäli irrotat takarengasta, avaa myös jarrukäpälän kiinnitysruuvi jotta saat nostettua renkaan pois takahaarukasta. Kun edellämainitut mutterit on irti, voit nostaa renkaan pois takahaarukan hahloista. Ketju lähtee yleensä helposti rattaan ympäriltä. Jos kyseessä on napavaihteinen pyörä ja irrotat takarenkaan, ole varovainen ettet vahingoita vaihdevaijeria. Vaijeria ei kuitenkaan ole syytä irrottaa renkaasta. Mikäli renkaassa on vielä ilmaa jäljellä, tyhjennä se tässä vaiheessa. Ulko- ja sisäkumi irrotettuina vanteen ympäriltä. VAIHE 3 - Ulko- ja sisuskumin irrottaminen vanteelta Seuraavaksi täytyy saada sisäkumi esille. Aloita irrottamalla venttiili. Poista ensin venttiilin musta suojatulppa ja kiertämällä sen jälkeen yksi tai useampi metallinen kiinnitysrengas venttiilin ympäriltä pois. Joissakin venttiilimalleissa on vain musta suojakupu. Tyhjä ulkokumi lähtee vanteelta yleensä melko helposti nostamalla ulkokumin reuna vanteen sisältä ulkopuolelle. Tarvittaessa apuna voi käyttää vaikkapa jakoavaimen tylppää päätä(tai rengasrautoja), jonka työntää ulkokumin reunan ja vanteen väliin ja kampeaa sillä ulkokumia. Kun ulkokumin toisen reunan on saanut vanteen ulkopuolelle, lähtee se jo melko helposti irti. Mukana tulee yleensä myös sisuskumi (huomaa että venttiili on painettava vanteen reiän läpi, jotta sisuskumi pääsee irtoamaan). Käsittele sisuskumia varovasti, esimerkiksi terävät työkalut voivat tehdä siihen lisää reikiä. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa ulko- ja sisäkumin kunto silmämääräisesti. Jos ulkokumissa on suuria halkeamia tai reikiä, kannattaa se vaihtaa samalla uuteen. Samoin mikäli sisäkumi vaikuttaa kauttaaltaan kuluneelta, voi olla viisaampaa vaihtaa tilalle kokonaan uusi kumi.

9 Reiän paikantaminen sisuskumista. VAIHE 4 - Reiän paikantaminen ja paikkaaminen Jos jokin terävä ja ohut on tehnyt reiän kumiin, voi sitä olla vaikeaa havaita paljaalla silmällä. Näppärä konsti on käyttää vedellä täytettyä sankoa apuna. Kiinnitä venttiili takaisin sisäkumiin ja pumppaa siihen jonkin verran ilmaa. Upota sitten kumi vesiastiaan (tai niin iso osa kuin sitä kerralla mahtuu). Käy koko sisäkumi läpi tällä tavoin. Voit samalla puristaa kumia kevyesti lisätäksesi painetta renkaassa ja nähdäksesi selvemmin vuotokohdan. Vuotokohdan tunnistaa sen ympärille tulevista kuplista. Kun reikä on löytynyt, merkitse se vaikkapa tussilla jatkokäsittelyä varten. Kumin paikkaaminen onnistuu paikkaussetin mukana tulevilla välineillä. Ota ensin pieni metallinen raspi ja hio sillä reiän ympäristö karheaksi. Näin liima ja paikka tarttuvat kumiin paremmin. Seuraavaksi ota pieni liimatuubi ja levitä tasainen, ohut kerros liimaa karhennetulle alueelle. Paikkoja on erikokoisia - karhenna ja levitä liimaa koko paikan laajuiselle alueelle. Anna liiman kuivahtaa hetki siten että se ei tartu kosketettaessa sormeen. Ota sitten tarvittavan kokoinen paikka ja irrota siitä kirkas foliosuoja. Paina foliota vasten ollut pinta reiän päälle ja purista hetki paikkaa tiukasti kumia vasten. Yleensä paikka ehtii liimaantua kumiin parissa minuutissa. Lopuksi irrota paikan päällä oleva muovikalvo. Kumi on paikattu! Alla vielä kuvasarja kumissa olevan reiän paikkaamisesta. Hio ensin raspilla reiän ympäristö karheaksi (KUVA 1). Levitä sitten ohut ja tasainen kerros liimaa koko paikan suuruiselle alueelle (KUVA 2). Ota kiiltävä foliosuoja irti paikasta (KUVA 3) ja paina se lujasti reiän päälle (KUVA 4).

10 Sijoita vanne / sisäkumi ulkokumin sisään ensin yhdeltä puolelta ja etene siitä renkaan ympäri. Apuna saattaa tarvita jotain tylppää esinettä. VAIHE 5 - Sisä- ja ulkokumin laittaminen takaisin vanteen päälle

11 Aloita kumien paikoilleen laitto työntämällä sisuskumin venttiili vanteessa olevan reiän läpi ja kiristämällä se kiinni vanteeseen kapean kiristysrenkaan avulla. Joissakin venttiileissä ei ole tällaista kiristysrengasta, tällöin riittää että työnnät venttiilin vanteen reiän läpi. Katso, että sisuskumi kiertää vannetta suorassa, eikä se mene mistään kohdin kierteelle. Pumppaa sisuskumiin tarvittaessa vähän ilmaa, jotta se tiivistyy vanteen ympärille ja pysyy siinä. Sijoita nyt vanne ja sisuskumi ulkokumin sisälle, aloittaen yhdeltä puolelta ja edeten pikkuhiljaa koko renkaan ympäri. Tässä vaiheessa on oltava huolellinen, jotta ei vahingoita sisäkumia. Eri tapoja on varmasti useita, mutta ensin kannattaa yrittää saada sisäkumi ulkokumin sisälle ja tämän jälkeen lähteä laittamaan ulkokumin reunoja vanteen reunojen sisäpuolelle. Lopussa joutunet käyttämään esimerkiksi jakoavaimen tylppää päätä(tai rengasrautoja) kammetaksesi ulkokumin reunan vanteen reunan sisäpuolelle. Huomaa, että tässä vaiheessa joudut luultavasti tyhjentämään sisäkumin kokonaan ilmasta, jotta saat ulkokumin menemään paikalleen! Kun ulkokumi on joka puolelta vanteen reunojen sisäpuolella, pumppaa rengas täyteen ilmaa, jotta näet vuotaako se (toivottavasti ei!). Mikäli ilma näyttäisi pysyvan renkaassa, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Renkaan laittaminen paikoilleen takahaarukkaan. VAIHE 6 - Renkaan kiinnittäminen takahaarukkaan Rengas kiinnitetään takaisin pyörään samalla tavalla kuin otettiin pois mutta käänteisessä järjestyksessä. Nosta rengas paikalleen, laita ketju takarattaan ympärille ja laske rengas takahaarukan hahloihin. Muista mahdolliset välikappaleet haarukan ja mutterin väliin! Lopuksi kiristä renkaan kiinnitysruuvit tarpeeksi tiukalle jakoavaimella tai hylsyavaimella. Älä unohda kiinnittää mahdollista jarrukäpälää kiinnikkeeseensä sekä vaihdevaijeria rungon pidikkeisiin. Kiristä renkaan kiinnitysruuveja vuorotellen ja varmista että rengas tulee suoraan. Tämän näkee pyörittämällä rengasta ja katsomalla kohtisuoraan heittääkö se pyöriessään puolelta toiselle. Kun rengas on kohdallaan, kiristä ruuvit loppuun riittävän tiukalle. Lopuksi käännä pyörä oikein päin ja suorita testiajo ennen pidemmälle matkalle lähtöä. Jokaisen huollon yhteydessä kannattaa myös öljytä laakerit, rattaat ja ketju sekä varmistaa että kaikki ruuvit ja mutterit ovat tiukasti kiinni.

12 Kyllästyttääkö paikkaus? Renkaan paikkaushan on nykyään jo lähtökohtaisesti turhaa puuhaa. Ostamalla pistosuojatut renkaat hommalta useimmiten välttyy käytännössä ainiaaksi. Jos samaa rengasta joutuu paikkomaan jatkuvasti kannattaa puhkeamisen syy tietenkin selvittää. Sehän voi olla ulkorenkaaseen juuttunut lasin tai kivenpala, tai vanteen puolella huono vannenauha. Ulkorenkaan sisäpuolelle pääsevä hiekanjyvä kovertaa ajastaan sisärenkaan puhki.

Pavonin tiivisteiden vaihto

Pavonin tiivisteiden vaihto Pavonin tiivisteiden vaihto kuvitettu ohje Kuvat ja teksti: Teemu Pihlatie Taitto: Olli Orkoneva 2 Säästä rahaa ja vaihda Pavonin tiivisteet itse Teme @ www.ristretto.fi Vaikka netistä löytyykin englanniksi

Lisätiedot

Maastopyörän Asennusohjeet

Maastopyörän Asennusohjeet n Asennusohjeet n asennusohjeet I. Laatikon purkaminen 4 II. Etupyörän valmistelut 4 III. Etupyörän asennus 5 IV. Etupyörän kiinnitys haarukkaan 8 V. Ohjaustangon säätäminen 9 VI. Satulan asennus 9 VII.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein.

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein. KÄYTTÖOHJE LASTENVAUNUJEN AVAAMINEN Aseta vaunut lattialle (kuva 1a) ja vedä lujasti kahvasta, kunnes taittomekanismi lukittuu (kuva 2, 3). HUOMAUTUS! Ennen kuin alat käyttää vaunuja, varmista, että ne

Lisätiedot

Maantiepyörän Asennusohjeet

Maantiepyörän Asennusohjeet n Asennusohjeet n Asennusohjeet I. Laatikon purkaminen 4 II. Etupyörän valmistelut 4 III. Etupyörän asennus 5 IV. Etupyörän kiinnitys haarukkaan 8 V. Ohjaustangon säätäminen 8 VI. Satulan asennus 9 VII.

Lisätiedot

Rihtausohje. J.Puhakka

Rihtausohje. J.Puhakka Rihtausohje Pyörän vanteen pinnoitus (rihtaus) on aikaa vievä toimenpide, joka vaatii kärsivällisyyttä tekijältään. Tässä on ohje, joka toivottavasti helpottaa osaltaan työn onnistumista. J.Puhakka 1 Pinnat

Lisätiedot

B C I Y C C Y L C E T A R I A L I E L R

B C I Y C C Y L C E T A R I A L I E L R BICYCLE TRAILER VAROITUS KÄYTT YTTÖOHJEET Älä jätä eläintä peräkärryyn ilman valvontaa. Aja aina varovasti. Peräkärryn maksimaalinen kantokyky on 40 kg. Älä aja nopeammin kuin 16 km/h. Varmista peräkärryn

Lisätiedot

SOLAR handy - sälekaihtimien asennusohje. Tästä pääset takuuehtoihin:

SOLAR handy - sälekaihtimien asennusohje. Tästä pääset takuuehtoihin: SOLAR handy - sälekaihtimien asennusohje Tästä pääset takuuehtoihin: 29.04.2015 SISÄLLYSLUETTELO HANDY-VARIAATIOT 1-5 Varoitus 2 Handy-variaatiot 1-5 3 Asennus Handy 1 5 Käyttöohje 15 Puhdistaminen 16

Lisätiedot

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907

Vetokoneiston päivityssarja GreensPro viheriöjyrä, mallit 44905, tai 44907 Form No. Vetokoneiston päivityssarja GreensPro 00 -viheriöjyrä, mallit 44905, 44906 tai 44907 Mallinro: 7-5899 Mallinro: 7-5907 8-69 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

Lisätiedot

Retki-, Kaupunki- & Hybridipyörän Asennusohjeet

Retki-, Kaupunki- & Hybridipyörän Asennusohjeet Retki-, Kaupunki- & Hybridipyörän Asennusohjeet Retki-, kaupunki- ja hybridipyörän asennusohjeet I. Laatikon purkaminen 4 II. Etupyörän valmistelut 4 III. Etupyörän asennus 6 IV. Etupyörän kiinnitys haarukkaan

Lisätiedot

CSEasyn toimintaperiaate

CSEasyn toimintaperiaate CSEasyn toimintaperiaate Pultti (6x) Rajoitinkappale Tavallinen vanne CSEasy-rengas CSEasy-sovitin Puristuslevy Sisäsovitin koostuu kolmesta esiasennetusta lohkosta ja yhdestä esiasennetusta kumisesta

Lisätiedot

y wwwwwwwww KESKIUOMAVANNE- PYORISSÄ OHJEKIRJA Renkaiden poisottoa sekä päällepanoa varten RENGASTUKKU TIRE & RUBBER EXPORT C:o Helsinki

y wwwwwwwww KESKIUOMAVANNE- PYORISSÄ OHJEKIRJA Renkaiden poisottoa sekä päällepanoa varten RENGASTUKKU TIRE & RUBBER EXPORT C:o Helsinki HJEKIRJ Renkaiden poisottoa sekä päällepanoa varten KESKIUMVNNE- YRISSÄ y wwwwwwwww IRE & RUBBER EXR C:o kron, hio U.S.. RENGSUKKU Helsinki YEISIÄ HJEI: Renkaiden poisotto sekä päällepano keskiuomavanteista

Lisätiedot

DM-SL (Finnish) Jälleenmyyjän opas. MAANTIE MTB Retkipyöräily. City Touring/ Comfort-pyörä. Vaihdevipu. RAPIDFIRE Plus 11-vaihteinen SL-RS700

DM-SL (Finnish) Jälleenmyyjän opas. MAANTIE MTB Retkipyöräily. City Touring/ Comfort-pyörä. Vaihdevipu. RAPIDFIRE Plus 11-vaihteinen SL-RS700 (Finnish) DM-SL0006-02 Jälleenmyyjän opas MAANTIE MTB Retkipyöräily City Touring/ Comfort-pyörä URBAN SPORT E-BIKE Vaihdevipu RAPIDFIRE Plus 11-vaihteinen SL-RS700 SISÄLLYSLUETTELO TÄRKEÄ TIEDOTE... 3

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE XRover REHA -maastopyörätuoli

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE XRover REHA -maastopyörätuoli matkalle, liikkeelle, keskelle elämää KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE XRover REHA -maastopyörätuoli XRover REHA -maastopyörätuolilla liikkuminen onnistuu monenlaisissa olosuhteissa. Työntämisen lisäksi maastopyörätuolia

Lisätiedot

Cruise MAX kokoonpano-ohje

Cruise MAX kokoonpano-ohje Cruise MAX kokoonpano-ohje Sisällys 1. Toimitus 2. Ohjaimen asennus ja ohjaustangon säätö 3. Etupyörän asennus 4. Astinlaudan korkeuden säätö 5. Jarrujen säätäminen 6. Kädensijojen kiristäminen 7. Renkaiden

Lisätiedot

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet

Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennus- ja huolto-ohjeet Retrojasson asennusohje 1. Asennuspohjan valinta Laite painaa noin 30 kg. Seinäkiinnitystä varten Retrojasson takaseinässä on kaksi reikää. Kiinnitykseen käytetään

Lisätiedot

Door View Cam -ovisilmäkamera

Door View Cam -ovisilmäkamera Door View Cam -ovisilmäkamera Malli: G63R9A Lataa mukana toimitettu akku. Lataa akku ensin täyteen. Akku löytyy Door View Kit -pakkauksesta, jossa on mukana myös sovitin ja kiristysmutteri. Liitä se USB-virtalähteeseen

Lisätiedot

KÄYTT YTTÖOHJEET VAROITUS

KÄYTT YTTÖOHJEET VAROITUS VAROITUS KÄYTT YTTÖOHJEET Älä jätä eläintä peräkärryyn ilman valvontaa. Aja aina varovasti. Peräkärryn maksimaalinen kantokyky on 40 kg. Älä aja nopeammin kuin 16 km/h. Varmista peräkärryn riittävä tuuletus

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä

KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä KÄYTTÖ- JA TURVALLISUUSOHJE Hase Trets -nojapyörä Hase Trets soveltuu käytettäväksi tavallisena nojapyöränä tai peräpyöränä toiseen polkupyörään kiinnitettynä. Rungon pituutta voidaan muuttaa, joten pyörä

Lisätiedot

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab Asennusohje MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Asennusohje SITdefault MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Polkupyöräteline, vetolaitteeseen kiinnitettävä Accessories Part No. Group Date

Lisätiedot

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE

ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE ELKA STAGE 5 MTB ISKUNVAIMENNIN SÄÄTÖOHJE 1. PAINUMA 2. ULOSVAIMENNUS 3. HIDAS SISÄÄNVAIMENNUS 4. NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 5. MITÄ ISKUNVAIMENNIN ON 6. HIDAS vs NOPEA SISÄÄNVAIMENNUS 1. PAINUMAN ASETTAMINEN

Lisätiedot

Asennus Huomio: joitain osia on saatettu asentaa valmiiksi. Osan puuttuessa tarkasta ensin onko se asennettu valmiiksi.

Asennus Huomio: joitain osia on saatettu asentaa valmiiksi. Osan puuttuessa tarkasta ensin onko se asennettu valmiiksi. Asennus Käytä alla olevaa kuvaa pienten osien tunnistukseen asennuksen aikana. Suluissa oleva luku on osan avainnumero. Sulkuja seuraa asennuksessa vaadittavien osien lukumäärä. Huomio: joitain osia on

Lisätiedot

Huonekalujen kokoamisohje

Huonekalujen kokoamisohje Huonekalujen kokoamisohje Tämä ohje on tehty antamaan yleisiä ohjeita huonekalujemme kasaamisesta sekä helpottamaan itse kasaamista. Huonekalujen kasaaminen voi joskus olla työlästä, mutta sitä ei kannata

Lisätiedot

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte

Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte RAKENNUSOHJE Oikea takarengas, vanne ja vaahtokumitäyte 311 Lehden nro 73 mukana sait kolme osaa, joita tarvitset mittakaavan 1:7 F2007-autosi neljännen pyörän kokoamiseen. Uudet osat ovat oikea takarengas

Lisätiedot

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL

ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL ABT VAIJERIVINTTURI NOSTOON VAVIN300EL, VAVIN500EL, VAVIN1000EL JA VAVIN3500EL 1. Käyttö Vinssi on tehty käytettäväksi varastoissa, rakennuksilla jne. Vinssejä on sekä 230V että 400V käyttöjännitteelle,

Lisätiedot

HANNA PENTTINEN MARI VALLEMAA OPETTAJANKOULUTUSLAITOS MONIMUOTO-OPETUS TEKNISEN TYÖN PERUSKURSSI TENTTIÄ KORVAAVA TEHTÄVÄ POLKUPYÖRÄN KEVÄTHUOLTO

HANNA PENTTINEN MARI VALLEMAA OPETTAJANKOULUTUSLAITOS MONIMUOTO-OPETUS TEKNISEN TYÖN PERUSKURSSI TENTTIÄ KORVAAVA TEHTÄVÄ POLKUPYÖRÄN KEVÄTHUOLTO HANNA PENTTINEN MARI VALLEMAA OPETTAJANKOULUTUSLAITOS MONIMUOTO-OPETUS TEKNISEN TYÖN PERUSKURSSI TENTTIÄ KORVAAVA TEHTÄVÄ POLKUPYÖRÄN KEVÄTHUOLTO Työskentelyn tavoitteena on tutustua ongelmakeskeisesti

Lisätiedot

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä.

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Mukana toimitettujen kuusiokoloavainten lisäksi asennukseen vaaditaan ristipää ruuvimeisseli, jakoavain, kumivasara ja pihdit. Kun asennat kuntolaitetta käytä

Lisätiedot

PM-6.0 Koottuna. PM-6.0 Pikaopas. mcd020fi_pm60_v1.doc

PM-6.0 Koottuna. PM-6.0 Pikaopas. mcd020fi_pm60_v1.doc 1 Tässä dokumentissa esitetty seuraavia osakokoonpanoja tilausnumeroineen yleisistä kulutusosista ja huolto-ohjeita laitteen kunnossapitoon: SIVU 1. SIVU 2. SIVU 3. SIVU 4. SIVU 5. SIVU 6. SIVU 7. SIVU

Lisätiedot

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt

LMM KARTING TEAM. Rungon perussäädöt Rungon perussäädöt 1. Aurauskulma 1. Auraus 2. Haritus Auraus ja haritus on kulma jolla etupyörien kulmat poikkeavat ajosuunnassa toisistaan. Auraus = pyörät on kääntynyt sisäänpäin. Haritus = pyörät sojottavat

Lisätiedot

Henny Penny Poistetun öljyn kuljetin ODS-300.02 ODS-300.03. (Finnish) (Käännetyt asiakirjat saatavilla käsikirjan mukana olevalla CD:llä)

Henny Penny Poistetun öljyn kuljetin ODS-300.02 ODS-300.03. (Finnish) (Käännetyt asiakirjat saatavilla käsikirjan mukana olevalla CD:llä) Model ODS-300 Henny Penny Poistetun öljyn kuljetin ODS-300.02 ODS-300.03 (Finnish) FM07-702-B 11-22-10 (Käännetyt asiakirjat saatavilla käsikirjan mukana olevalla CD:llä) KÄYTTÄJÄN KÄSIKIRJA REKISTERÖI

Lisätiedot

Tervetuloa iloiseen Kickbike potkulautailijoiden joukkoon!

Tervetuloa iloiseen Kickbike potkulautailijoiden joukkoon! Tervetuloa iloiseen Kickbike potkulautailijoiden joukkoon! Tämä on kokoonpano ja säätöohje, jota noudattamalla saat potkulaudastasi parhaan käyttönautinnon turvallisesti. Ohjeessa neuvotaan havainnollisesti

Lisätiedot

CASALL XTR700 INDOOR BIKE -PYÖRÄ KÄYTTÖOHJE

CASALL XTR700 INDOOR BIKE -PYÖRÄ KÄYTTÖOHJE 9004 CASALL XTR700 INDOOR BIKE -PYÖRÄ KÄYTTÖOHJE KÄYTTOOHJEET ) Casall XTR700 -malli on tarkoitettu kuntosalien ja kuntoilukeskusten Indoor Bike -ryhmille sekä kotikäyttöön. Siinä on kiinteän rattaan käyttämä

Lisätiedot

KUNTOPYÖRÄ KÄYTTÖOHJE

KUNTOPYÖRÄ KÄYTTÖOHJE KUNTOPYÖRÄ 903 KÄYTTÖOHJE KÄYTTÖOHJEET ) Malli 903 on tarkoitettu kuntosalien ja kuntoilukeskusten spinning-ryhmille. Siinä on kiinteän rattaan käyttämä vapaaratas, ja sitä saa käyttää vain ammattilaisen

Lisätiedot

Asennus. Kiinnitä jalkatuki (93) etujalkoihin (3).

Asennus. Kiinnitä jalkatuki (93) etujalkoihin (3). Asennus Kuntolaite toimitetaan lähes valmiiksi asennettuna. Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Mukana toimitettujen työkalujen ja rasvan lisäksi asennuksessa tarvitaan ristipääruuvimeisseliä. 1. Toisen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE XTR PRO -KUNTOPYÖRÄ 91025

KÄYTTÖOHJE XTR PRO -KUNTOPYÖRÄ 91025 KÄYTTÖOHJE TR PRO -KUNTOPYÖRÄ 91025 Turvallisuusohjeet * Neuvottele lääkärisi kanssa ennen harjoitusohjelman aloittamista saadaksesi harjoittelusta parhaan mahdollisen hyödyn. * Varoitus: vääränlainen/ylenpalttinen

Lisätiedot

Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä. Asennuksessa tarvitaan mukana toimitettujen työkalujen lisäksi jakoavain, pihdit sekä ristipääruuvimeisseli.

Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä. Asennuksessa tarvitaan mukana toimitettujen työkalujen lisäksi jakoavain, pihdit sekä ristipääruuvimeisseli. Asennus Asennukseen tarvitaan kaksi henkilöä. Asennuksessa tarvitaan mukana toimitettujen työkalujen lisäksi jakoavain, pihdit sekä ristipääruuvimeisseli. Käytä alla olevaa kuvaa pienten osien tunnistukseen

Lisätiedot

Matkapuhelimen kattoantenni

Matkapuhelimen kattoantenni Ohje nro Versio Osa nro 30623028 1.0 Matkapuhelimen kattoantenni H3901401 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 H0000178 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy

Tutustu. Innostu. Luo! www.villihelmi.fi. 2013 VilliHelmi Oy 1 Yhteen kaulakoruun tarvitset: 40 cm makeanvedenhelminauha TAI vastaava/haluttu määrä irtohelmiä 2 m valmiiksi neuloitettu helmisilkki 0,6 0,65 mm TAI paksuutta, joka mahtuu kerran helmien läpi helmilukko,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI

KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI KÄYTTÖOHJEET HYDRAULITUNKKI TEKNISET TIEDOT Malli Nostovoima (Tonnia) Minimi korkeus Nostokorkeus Säätökorkeus Nettopaino (kg) T90204 2 181 116 48 2.9 T90304 3 194 118 60 3.6 T90404 4 194 118 60 3,6 T90504

Lisätiedot

Midwest PetGate koiraportti

Midwest PetGate koiraportti Midwest PetGate koiraportti Asennusohje malleihin 2929sw gl, 2939sw gl 2929sg gl, 2939sg gl. TÄRKEÄÄ TIETOA Pura kaikki osat laatikosta. Säilytä laatikko ja pakkausmateriaalit, kunnes tuote on kasattu.

Lisätiedot

Asennusohjeet malleille:

Asennusohjeet malleille: Asennusohjeet malleille: 968999306/IZC Leikkuulaitteena: 96899934 TRD48 TunnelRam-leikkuulaite tai 968999347 CD48 Combi-leikkuulaite Asennus Pura kone pakkauksesta. Renkaat Asenna takapyörät napoihin asennettujen

Lisätiedot

SKIKE V8 LIFT CROSS SKIKE V8 LIFT SPEED

SKIKE V8 LIFT CROSS SKIKE V8 LIFT SPEED KÄYTTÖOHJE - SUOMI SKIKE V8 LIFT CROSS SKIKE V8 LIFT SPEED Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO A. TOIMITUS... 1 B. ENSIASKELET... 1 C. JARRUJEN SÄÄTÖ... 1 D. X/O -JALOILLE SÄÄTÄMINEN... 2 E. HEEL LIFT -TOIMINTO...

Lisätiedot

Arctic Cat ZR200 / Yamaha Snoscoot ohjauksen muutos

Arctic Cat ZR200 / Yamaha Snoscoot ohjauksen muutos 1 Arctic Cat ZR200 / Yamaha Snoscoot 2018 2019 ohjauksen muutos Kelkan alkuperäinen ohjaustanko on kiinnitetty ohjausakseliin hitsaamalla, eikä ajoasentoa voi muuttaa. Lisäksi ohjaustanko on hyvin korkealla

Lisätiedot

RENGASKONE. Käsikäyttöinen rengaskone. Käyttöopas

RENGASKONE. Käsikäyttöinen rengaskone. Käyttöopas RENGASKONE Käsikäyttöinen rengaskone Käyttöopas PIDÄ KÄYTTÖOPAS TURVALLISESSA PAIKASSA. Käyttöopas antaa tietoja tuotteen kokoamisesta, käytöstä, turvallisuudesta ja osista. KOKOAMISOHJEET 1. Etsi ja

Lisätiedot

Ohje nro Versio Osa nro

Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 9172671 1.1 Hälytin, perussarja D3902161 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 D3902162 Sivu 2 / 13 A8901293 Sivu 3 / 13 IMG-213320 Sivu 4 / 13 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Autonhoitokaupan vianetsintä- ja huolto-ohje PT Foam Lancelle

Autonhoitokaupan vianetsintä- ja huolto-ohje PT Foam Lancelle Autonhoitokaupan vianetsintä- ja huolto-ohje PT Foam Lancelle Foam lancen toimintahäiriöiden kolme yleisintä syytä ovat: 1. Pesuaineen imusuuttimen tukkeutuminen 2. Vaahdotusverkon tukkeutuminen 3. Painesuuttimen

Lisätiedot

verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus verhopalvelu.fi

verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus verhopalvelu.fi Integroidun säätimen asennus hyvin tilaa (MSE) väliasennus Integroidun säätimen asennuksen itsekorjausopas: Step1 Tarvitseeko valkoista säädintä säilyttää? Vastaus: Mikäli muuttaa kaihtimen tulevaisuudessa

Lisätiedot

HP LJ1100 /Canon LBP800

HP LJ1100 /Canon LBP800 HP LJ1100 /Canon LBP800 Asennusohje 1100COMPLETEKIT RY7-9090 separation pad kit RB2-4026 Pickup roller RB2-3912 Feeder roller V1.0 / 20.7.2005 1 Tärkeää Lue tämä ohje ensin läpi loppuun asti ja aloita

Lisätiedot

MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen

MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen (Finnish) DM-HB0003-04 Jälleenmyyjän opas MAANTIE Etunapa / Vapaanapa, 11-vaihteinen HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 TÄRKEÄ TIEDOTE Tämä jälleenmyyjän opas on tarkoitettu ensisijaisesti

Lisätiedot

KETJU- JA HIHNAKÄYTÖT 6. SKS-mekaniikka Oy. Martinkyläntie 50, PL 122, 01721 Vantaa, http://www.sks.fi, faksi 852 6824, puh.

KETJU- JA HIHNAKÄYTÖT 6. SKS-mekaniikka Oy. Martinkyläntie 50, PL 122, 01721 Vantaa, http://www.sks.fi, faksi 852 6824, puh. KIINNITYSHOKIT KORJATTU PAINOS maaliskuu 1998 KETJU- JA HIHNAKÄYTÖT 6 SKS-mekaniikka Oy artinkyläntie 50, P 122, 01721 Vantaa, http://www.sks.fi, faksi 852 6824, puh. *852 661 Etelä-Suomi artinkyläntie

Lisätiedot

Etunapa/vapaanapa (vakiotyyppinen)

Etunapa/vapaanapa (vakiotyyppinen) (Finnish) DM-HB0001-05 Jälleenmyyjän opas Etunapa/vapaanapa (vakiotyyppinen) MAANTIE HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400 FH-RS400 HB-RS300 FH-RS300 MTB HB-MX71 HB-TX800 FH-TX800 retkipyöräily HB-T670

Lisätiedot

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet

A s. Asennusohjeet. Pvc-ikkunat ja terassinovet A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat ja terassinovet Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen

Lisätiedot

Navigointijärjestelmä, kannettava, Asennussarja TMC

Navigointijärjestelmä, kannettava, Asennussarja TMC Installation instructions, accessories Ohje nro 31285391 Versio 1.2 Osa nro 31285376, 31339014 Navigointijärjestelmä, kannettava, Asennussarja TMC Volvo Car Corporation Navigointijärjestelmä, kannettava,

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08

STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 STIGA PARK PRO 20 PRO 16 ROYAL PRESIDENT COMFORT EXCELLENT 8211-0278-08 1 2 3 4 5 2 6 K 7 J G H J I 8 9 S R T Q 10 11 C D E, F A F J B K 3 FI SUOMI 1 YLEISTÄ Tämä kuvake tarkoittaa VAROITUS. Ohjeita on

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat

A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat A s Asennusohjeet Pvc-ikkunat Onnittelut uusiin ikkunoihin! Toivomme että tulet olemaan tyytyväinen uusien ikkunoiden kanssa monta vuotta eteenpäin. Tästä neuvoja PVC-ikkunoiden asentamiseen ja huoltoon.

Lisätiedot

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET

TÄRKEÄT TURVATOIMENPITEET keraamisen kulhon käyttöohjeet Sisällysluettelo Keraamisen kulhon TURVALLISUUS Tärkeät turvatoimenpiteet...5 keraamisen kulhon käyttö Keraamisen kulhon kiinnittäminen...6 Keraamisen kulhon irrottaminen...7

Lisätiedot

Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö

Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö Installation instructions, accessories Ohje nro 30660544 Versio 1.0 Osa nro Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö Volvo Car Corporation Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö- 30660544 - V1.0 Sivu 1

Lisätiedot

Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl V1.

Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl V1. Installation instructions, accessories Ohje nro 31359457 Versio 1.0 Osa nro 31359437 Sähköinen moottorinlämmitin, matkustamon pistorasia, 4-syl./5-syl. IMG-265587 Volvo Car Corporation Sähköinen moottorinlämmitin,

Lisätiedot

Asennusohjeet malleille:

Asennusohjeet malleille: Asennusohjeet malleille: 96899930/LZ5C joissa on jokin seuraavista leikkuulaitteista: 968999343 TRD5 TunnelRam -leikkuulaite, 968999344 TRD6 TunnelRam -leikkuulaite, 968999348 CD5 Combi -leikkuulaite,

Lisätiedot

Käyttöohjeet ja osaluettelo

Käyttöohjeet ja osaluettelo Käyttöohjeet ja osaluettelo KAPASITEETILTAAN 3 TONNIN HALLITUNKKI HUOMIO TÄMÄ TUNKKI ON TARKOITETTU VAIN NOSTAMISEEN. KÄYTÄ KUORMAN TUKEMISEEN AINA TURVATELINEITÄ ENNEN KORJAUSTEN TEKEMISTÄ. OMAN TURVALLISUUTESI

Lisätiedot

TIMCO TIMCO. Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa

TIMCO TIMCO. Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa TIMCO Siirrettävä työpiste, jossa 7 vetolaatikkoa TIMCO Ominaisuudet Tilava siirrettävä työpiste auttaa pitämään työkalut järjestyksessä ja nopeuttaa työntekoa. Kestävät pyörät liikuttavat työpistettä

Lisätiedot

Jälleenmyyjän opas. MAANTIE MTB Retkipyöräily. City Touring- / Comfort-pyörä. Etuvaihtaja METREA FD-U5000

Jälleenmyyjän opas. MAANTIE MTB Retkipyöräily. City Touring- / Comfort-pyörä. Etuvaihtaja METREA FD-U5000 (Finnish) DM-UAFD001-00 Jälleenmyyjän opas MAANTIE MTB Retkipyöräily City Touring- / Comfort-pyörä URBAN SPORT E-BIKE Etuvaihtaja METREA FD-U5000 SISÄLLYSLUETTELO TÄRKEÄ TIEDOTE... 3 TURVALLISUUSOHJEITA...

Lisätiedot

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.

Turvallisuus. Asennuksessa tarvittavat työkalut. Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä. Kuomun asennusohje Turvallisuus Kuomun asentamisessa tarvitaan kaksi (2) henkilöä.! kuomun nostaminen, siirtäminen ja kääntäminen kevennysjousien asentaminen tuulihaan asentaminen varmistettava peräkärryn

Lisätiedot

Vanhan Trellikan korjaus nastoitus / testaus. Best Grip Nastoilla

Vanhan Trellikan korjaus nastoitus / testaus. Best Grip Nastoilla Vanhan Trellikan korjaus nastoitus / testaus Best Grip Nastoilla Trellikan korjaus nastoitus Tästä kaikki alkoi, etupyörän Trellikasta kaikki reunimmaiset nastat on jääneet Sulvan Enska spooriin ja nyt

Lisätiedot

Asennusohjeet POLKIMET

Asennusohjeet POLKIMET Asennusohjeet Nämä ylimääräiset ohjeet täydentävät toimitukseen sisältyvää käyttöopasta. Lue nämä ohjeet huolellisesti, jotta polkupyöräsi asentaminen sujuu ongelmitta. POLKIMET Poljinten asentaminen Jokaisessa

Lisätiedot

Suojuspelti, moottorin alle

Suojuspelti, moottorin alle Installation instructions, accessories Ohje nro 31269439 Versio 1.2 Osa nro 31269431, 31269432, 31269433, 31269434 Suojuspelti, moottorin alle IMG-328898 Volvo Car Corporation Suojuspelti, moottorin alle-

Lisätiedot

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje

MASADOOR. autotallinovet. Asennusohje MASADOOR autotallinovet Asennusohje Tämä asennusohje on tehty ammattitaitoisen asentajan käyttöön. Ohjeessa on piirroksia, joissa on komponentteja, joita ei aina oveen asenneta. Ennen asennuksen aloittamista

Lisätiedot

Lattialämmitysjärjestelmän säätö

Lattialämmitysjärjestelmän säätö Lattialämmitysjärjestelmän säätö Marraskuu 2012 1 SISÄLTÖ 1 ENERLINE- LATTIALÄMMITYSJÄRJESTELMÄN KOMPONENTIT... 2 2 LATTIALÄMMITYSJÄRJESTELMÄN SÄÄTÖ... 2 2.1 Enerline- lattialämmitysjärjestelmän jakotukkien

Lisätiedot

McPherson-joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen

McPherson-joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen Harjoitus 1 McPherson-joustintuen huolto ja rakenteen tutkiminen Harjoituksen tarkoituksena on perehtyä McPherson-joustintuen rakenteeseen, huoltokohteisiin, sekä tutustua jousitöiden työturvallisuusnäkökohtiin.

Lisätiedot

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana

KOMEROT: - Tarkista, että kaikki tarvittavat osat ovat mukana RUNKOJEN KASAUSOHJE Alakaapit...2 Komerot...3 Yläkaapit...4 Laatikoston runko...5 Rullakiskolaatikoston runkokiskot...6 Rullakiskolaatikon kasaus...8 Rullakiskolaatikon etulevyn asenus...9 Vaimennetun

Lisätiedot

Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM)

Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM) Ohje nro Versio Osa nro 31201696 1.0 31257593 Vetokoukun ohjausyksikkö (TRM) Sivu 1 / 18 Varuste A0000162 A0801178 IMG-239664 IMG-271243 M3603593 Sivu 2 / 18 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Skidplate, takapuskuri

Skidplate, takapuskuri Installation instructions, accessories Ohje nro 31265633 Versio 1.3 Osa nro 31265630, 30756290, 31316484, 31316485, 31316074, 31316075 Skidplate, takapuskuri IMG-340000 Volvo Car Corporation Skidplate,

Lisätiedot

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli

Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli RAKENNUSOHJE Moottorin takakansi, tiiviste, ruuvi ja käynnistinakseli 295 Lehden nro 69 mukana sait seitsemän uutta osaa, jotka kuuluvat mittakaavan 1:7 F2007 autosi GX-21-moottorin mekaaniseen kokonaisuuteen.

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Fiat 500 1,2 l, moottorikoodi 169 A4.000 ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä Hammashihnan

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7600 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Etene asennuksessa ohjeen

Lisätiedot

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE

KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE KEMIALLINEN WC KÄYTTÖOHJE 1. Ominaisuudet a. valmistettu korkealaatuisesta polyeteenistä b. täysin omavarainen c. ei vaadi ulkoisia liitäntöjä d. varmatoimiset lukot ja saranat e. kaikki osat käyttäjän

Lisätiedot

Koristepaneeli, ulkopuoli

Koristepaneeli, ulkopuoli Ohje nro Versio Osa nro 31265210 1.2 31265211 Koristepaneeli, ulkopuoli IMG-275024 Sivu 1 / 13 Varuste A0000162 IMG-239446 IMG-239980 IMG-239663 A0000177 A0000214 M0000232 IMG-275023 Sivu 2 / 13 JOHDANTO

Lisätiedot

Kansi. Kehys Teleskooppitikas. Palovilla. Laukaisusalpa Alaluukku

Kansi. Kehys Teleskooppitikas. Palovilla. Laukaisusalpa Alaluukku Kansi Kehys Teleskooppitikas Palovilla Laukaisusalpa Alaluukku 1: Puhdista pelastautumisluukkua varten tehdyn aukon reunat huolellisesti. 2: Sovita pelastautumisluukun kehystä aukkoon. Tarvittaessa muokkaa

Lisätiedot

KUNERT. Professional. KUNERT lastenvaunut Käyttöohjeet

KUNERT. Professional. KUNERT lastenvaunut Käyttöohjeet KUNERT Professional KUNERT lastenvaunut Käyttöohjeet Suojakaari Istuin on varustettu suojakaarella. Kiinnitä kaari liittämällä se käsinojen kummaltakin puolelta löytyviin kiinnikkeisiin (kuva 21.) Poistaaksesi

Lisätiedot

Installation instructions, accessories - Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö

Installation instructions, accessories - Lisävaruste-elektroniikan ohjausyksikkö S60 / S80 / V70 / V70 XC / XC70 Section Group Weight(Kg/Pounds) Year Month 3 36 2004 05 S60 2001, S60 2002, S60 2003, S60 2004, S60 2005, S60 2006, S60 2007, S60 2008, S60 2009, S80 (-06) 1999, S80 (-06)

Lisätiedot

SUOMEN OSUUSKAUPPOJEN KESKUSKUNNAN R. L. POLKUPYÖRÄT 1921.

SUOMEN OSUUSKAUPPOJEN KESKUSKUNNAN R. L. POLKUPYÖRÄT 1921. SUOMEN OSUUSKAUPPOJEN KESKUSKUNNAN R. L. POLKUPYÖRÄT 1921. suonen osuusknuffojen KESKUSKUriTfI f HELSINKI o ETELR-ESPLfinflDinKflTU 2 SIUUKOnTTOREJfI: HELSINGISSÄ, TURUSSA, TAMPEREELLE, UIIPURISSA, UAASASSA,

Lisätiedot

ABLOY EXEC AVAINJYRSINKONE 6232 HUOLTO-OHJE

ABLOY EXEC AVAINJYRSINKONE 6232 HUOLTO-OHJE ABLOY EXEC AVAINJYRSINKONE 6232 HUOLTO-OHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISET TIEDOT JA RAKENNE... 2 2. TURVAOHJEET... 3 3. KONEEN KÄYTTÖ- JA HALLINTALAITTEET... 4 4. PUHDISTUS JA HUOLTO... 5 5. AVAINTULKIN

Lisätiedot

Käyttöohje SOLO - Henkilönostin 150 / 200kg

Käyttöohje SOLO - Henkilönostin 150 / 200kg Käyttöohje SOLO - Henkilönostin 150 / 200kg ICF Group Oy Myrttitie 1 Tel. 09-346 2574 www.icf.fi 01300 Vantaa Fax. 09-346 2576 KOKOAMINEN Huom! Nostin on tarkoitettu ainoastaan henkilöiden nostamiseen

Lisätiedot

Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS)

Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) Ohje nro Versio Osa nro 31330604 1.7 31414189, 31201481 Rengaspaineiden valvontajärjestelmä (TPMS) Sivu 1 / 9 Erikoistyökalut T9513035 TPMS-TYÖKALU Työkalunumero: T9513035 Työkalun selostus: TPMS-TYÖKALU

Lisätiedot

Asennusohje. Fast Trac jääketjut

Asennusohje. Fast Trac jääketjut Asennusohje Fast Trac jääketjut Arvoisa lukija Tämä kirja sisältää ohjeet TRYGG Fast Trac jääketjujen asentamiseksi. Noudata aina näitä ohjeita, kun asennat jääketjut ensimmäisen kerran traktorin pyöriin.

Lisätiedot

Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit

Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit RAKENNUSOHJE Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit 363 1 Lehden nro 84 mukana sait 11 uutta osaa mittakaavan 1:7 F2007-autoosi. Uudet osat ovat vastaanottimen

Lisätiedot

Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä

Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä Ohje nro Versio Osa nro 9172666 1.0 Radion kauko-ohjaus ohjauspyörässä M3903274 Sivu 1 / 8 Varuste A0000162 A0000161 M8802509 Sivu 2 / 8 M3903275 Sivu 3 / 8 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro

Installation instructions, accessories. Kattokiskot. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden. Ohje nro Versio Osa nro Ohje nro Versio Osa nro 8685942 1.0 Kattokiskot J8401014 Sivu 1 / 10 Varuste A0000162 A0000161 J8401006 Sivu 2 / 10 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset ja varoitustekstit

Lisätiedot

Nokia teline HH-20 ja CR-122

Nokia teline HH-20 ja CR-122 Nokia teline HH-20 ja CR-122 B 1 D C E A 2.0. painos A C D 2 F E G B 4 4 3 3 5 7 8 6 2010 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia

Lisätiedot

TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ

TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ SISÄLLYSLUETTELO: TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ...1 ENNEN KUIN ALOITAT...2 KOKOAMINEN...4 SÄÄDÖT...15 KAAPELIKAAVIO...17 ONGELMANRATKAISU JA HUOLTO...18 OSA LISTA...19 RÄJÄYTYSKUVAT...20 TÄRKEITÄ VAROTOIMENPITEITÄ

Lisätiedot

Nokka-akselin hammashihnan vaihto Volvon B4204T moottorin

Nokka-akselin hammashihnan vaihto Volvon B4204T moottorin Harjoitus 4 Nokka-akselin hammashihnan vaihto Volvon B4204T moottorin Harjoituksen tarkoituksena on perehtyä nykyaikaisen, kahdella sylinterikannen yläpuolisella nokka-akselilla varustetun ottomoottorin

Lisätiedot

ORAMIX. deutsch... 4 english... 6 français... 8 nederlands suomi svenska dansk norsk eesti... 20

ORAMIX. deutsch... 4 english... 6 français... 8 nederlands suomi svenska dansk norsk eesti... 20 ORAMIX deutsch... 4 english... 6 français... 8 nederlands... 10 suomi... 12 svenska... 14 dansk... 16 norsk... 18 eesti... 20 ðóññêèé 22 polski... 24 150±23 mm 1. 150±3 mm 40 G 3/4 2. 44 G 3/4 160mm 3.

Lisätiedot

1-vaihteinen /4/7/8- napavaihteinen Ulkovaihteiset: maastopyörät - hybridit - retkipyörät

1-vaihteinen /4/7/8- napavaihteinen Ulkovaihteiset: maastopyörät - hybridit - retkipyörät GREENBIKE 2018 - Huoltohinnasto Varaa aina aika huoltoa tai korjausta varten etukäteen. Huollamme vain Greenbikesta ostettuja pyöriä. Laajempia huoltoja ja erikoistöitä ehdimme tehdä vain talvikaudella.

Lisätiedot

Levyjarrunapa maantieajoon

Levyjarrunapa maantieajoon (Finnish) DM-HB0004-01 Jälleenmyyjän opas Levyjarrunapa maantieajoon HB-CX75 HB-RS505 FH-CX75 FH-RS505 TÄRKEÄ TIEDOTE Tämä jälleenmyyjän opas on tarkoitettu ensisijaisesti ammattitaitoisten pyörämekaanikkojen

Lisätiedot

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje

Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje Katve-Hufcor Classic 7500 siirtoseinän asennusohje 2 (5) 1 Yleisesti Jokainen asennuspaikka on erilainen, joten ohjeet eivät välttämättä ole yksiselitteiset kaikissa tapauksissa. Lue ensin koko ohje lävitse,

Lisätiedot

Vetokoukku, irrotettava

Vetokoukku, irrotettava Installation instructions, accessories Ohje nro 31269488 Versio 1.5 Osa nro 31269508, 31269514, 31269512, 31269510, 31269516, 31269539 Vetokoukku, irrotettava IMG-260235 Volvo Car Corporation Vetokoukku,

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

Greencycle muunnossarjan asennusohje etu/takapyörään

Greencycle muunnossarjan asennusohje etu/takapyörään Greencycle muunnossarjan asennusohje etu/takapyörään Vanne: -Aloita poistamalla eturengas pyörästä. Vaihda vannenauha, sisuskumi ja rengas uudelle vanteelle vanhasta etuvanteesta, tai vaihda kumit kokonaan

Lisätiedot

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen

Harjoitus 8. Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoitus 8 Mäntämoottorin rakenteeseen perehtyminen Harjoituksen tarkoituksena on perehtyä mäntämoottorin rakenteeseen tutustumalla eri osakokonaisuuksiin. Harjoitus tehdään moottoritelineeseen asennetulla

Lisätiedot