Liite: Polkupyörän huolto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liite: Polkupyörän huolto"

Transkriptio

1 Liite: Polkupyörän huolto Lähde: Perushuolto Tarvittavat välineet Rätti ja vesisanko Öljypullo Pyörän pumppu Perushuollon toimenpiteet Pyörän puhdistaminen ja peseminen kurasta ja muusta liasta. Muista kuitenkin että puhdas (suojaamaton) teräspinta ruostuu erittäin nopeasti (esim. jos maalipinta on lohjennut, paikkamaalaus!). Etenkin putsatut ketjut pitää öljytä samantein. o Käytä pesuun juoksevaa vettä tai märkää rättiä sekä vesisankoa o Älä kastele laakereita!

2 Renkaiden kiinnitysruuvien tarkistaminen ja laakereiden vähintään tarkastaminen etteivät ne "klappaa" o Laakerit olisi parempi vuosittain avata ja rasvata (myös napavaihteet) Kumien tarkastaminen o Katso silmämääräisesti että ulkokumi on hyvässä kunnossa. Pumppaa tarvittaessa lisää ilmaa renkaisiin - kovilla kumeilla on keveintä ajaa. Varo ettet laita liikaa painetta muuten kumi saattaa pullistella. Jarrupalojen kunnon tarkistus ja tarvittaessa vaihto Ketjun sekä rattaiden öljyäminen ja puhdistus rätillä o Huomaa, että jarrupalojen ja vanteen väliin EI saa päästä öljyä! Katso että pyörästä löytyy tarvittavat heijastimet - polkimista, renkaista, edestä ja takaa. Jos ajat pimeällä, on pyörässä oltava myös valot. Tarkista aina ennen pidemmälle pyörämatkalle lähtöä jarrujen toimivuus. Jos poljettaessa kuuluu ratinaa, saattaa se johtua hiekasta ja kurasta rattaissa ja ketjussa. Puhdista ja öljyä tällöin rattaat ja ketju huolella. Katso myös että satula on sopivalla korkeudella ja että pyörällä on miellyttävä ajaa. Liian matalalta satulalta polkeminen ottaa polviin kun taas turhan ylös nostetulta satulalta ei yletä kunnolla polkimiin. Ketjujen pesu ja voitelu Paineputsaus vedellä Yksi näppärä tapa putsata ketju on pestä se vesiletkulla (paineella) tai painepesurilla. Tällä saa aika sitkeänkin lian irti. Varo ettei rasvainen moska lennä jarrupinnoille. Varo laakereita. Paineista vettä ruiskutetaan mieluiten pyörän pituus- tai pystyakselin suuntaisesti, jolloin laakereihin ei mene vettä. Kura lähtee näin todella hyvin ketjulenkkien sisäpinnoilta. Kuivana rapsuttelu Kohtuulliseen tulokseen pääsee ihan rapsuttelemalla enimmät pois tiskiharjalla. Tuloksen voi viimeistellä öljytyllä rätillä. Laitetaan rätti ketjun ympäri ja pyöritetään kampia, jotta ketju kulkee rätin välistä. Liuotinpesu Kaikenlaisia kikkoja löytyy, biologisesti hajoavista autonpesuaineista bensaan ja lamppuöljyyn. Nämä ovat työläämpiä kikkoja. Astianpesuaine ja mäntysuopa ovat vähemmän myrkyllisiä kuin liuottimet. Tosin kunnon liuotinpesu puhdistaa nopeammin ja perusteellisemmin. Ketjujen puhdistukseen on myös erityisiä pesulaitteita, joihin laitetaan pesuainetta. Laite asetetaan ketjun ympärille ketjun alajuoksulle ketjun ollessa pyörässä paikoillaan. Sitten vain pyöritetään kampia, jotta ketju kulkee laitteen läpi. Laitteessa olevat pyörivät harjat putsaavat ketjun melko perusteellisesti.

3 Ketjunvalmistaja KMC ei suosittele liuotinpesua tai ketjunpesulaitteiden käyttöä. Voitelu Erilaisia öljyjä ja vahoja löytyy. Yleensä haetaan kompromissia sen suhteen, tarttuuko öljy ketjuun kiinni ja paljonko moskaa tarttuu öljyyn ja sitä kautta ketjuun kiinni. Hyviä öljy on esim. CRC-56, jota saa esim. HongKongeista ja muista isoista tavarataloista Ketjuvahat ovat hyviä vaihtoehtoja perinteisille öljyille, koska ne eivät juuri kerää likaa ketjuun. Ennen vahan käyttöä on syytä irrottaa ketjut kokonaan ja pestä jollain liuotinpesuaineella, jotta kaikki vanha tai säilytysrasva ja öljy saadaan pois. Ohuet teflon-voiteluöljyt (esim. TF-2) sopivat myös, mutta niitä joutuu laittamaan joka päivä, koska tällaiset öljyt eivät ole kyllin vahvoja kovaan kulutukseen. Satulan korkeuden muuttaminen Pyörän satulan on oltava oikealla korkeudella, jotta ajaminen olisi mielekästä eikä kävisi polviin. Satula on sopivalla korkeudella silloin, kun poljettaessa jalka pääsee suoristumaan polkimen ollessa alimmassa kohdassa, mutta ylettää kuitenkin hyvin polkimeen. Satulan korkeuden säätö käy helposti seuraavan yksinkertaisen ohjeen avulla. Tarvittavat välineet: Kuusiokoloavain tai lenkkiavain (13 tai 14 mm) KUVA - Satulan korkeuden muuttaminen kuusiokoloavaimella. 1. Löystytä satulan kiinnitysruuvia kuusiokoloavaimella riittävästi (kuva) kiertämällä ruuvia vastapäivään, jotta pystyt liikuttamaan satulaa ylös tai alas. Tarvittaessa käännä satulaa oikealle ja vasemmalle samalla kun nostat tai lasket sitä. Kiinnitysruuvin tilalla on joissakin pyörissä vipu, jota kääntämällä satulan kiinnitystä saa löysättyä ilman työkaluja

4 2. Nosta tai laske satula sopivalle korkeudelle. Varmista että satula on suorassa. Kiristä satulan ruuvi kiertämällä ruuvia myötäpäivään tai käännä vipu tarpeeksi tiukalle, jotta satula ei pääse liikkumaan ajon aikana. Huomaa, että satulaputkessa olevaa korkeusmerkkiä ylemmäksi satulaputkea ei saa nostaa. Satulaputken on oltava riittävästi runkoputken sisässä! Ilman lisääminen renkaaseen Katso ensin millainen venttiili pyörässäsi on. Tarvikkeet Pumppu joka sopii pyöräsi venttiiliin. Renkaan pumppaaminen 1. Valmistele työympäristö sopivan tyhjäksi. 2. Avaa venttiilinkorkki ja laita se varmaan paikkaan talteen. 3. Käännä pyörää kunnes venttiili on ylhäällä. 4. Aseta pumppu venttiilin suulle, tue peukalolla vanteen reunaan ja aloita pumppaaminen. 5. Pumppaa rengas täyteen ja laita venttiilinkorkki paikoilleen. Olemassa on muutamaa erityyppistä venttiiliä. Tavallisin on ns. pikaventtiili, jollainen löytyy suurimmasta osasta pyöriä. Jos venttiili kuitenkin poikkeaa perinteisestä voi olla, että pumpulla ei pysty suoraan pumppaamaan ilmaa renkaaseen. Tällöin tarvitaan erillinen sovitinkappale pumpun ja venttiilin väliin (sovitinkappale esimerkiksi kierretään venttiilin kierteeseen minkä jälkeen pumppaaminen tapahtuu tavalliseen tapaan). Kysy tällaista esimerkiksi pyöräliikkeestä asiantuntevalta myyjältä. Alla kuva perinteisestä pikaventtiilistä. Kuvasta puuttuu kapea metallinen kiinnitysrengas eli juurimutteri, jolla venttiili on kiinni vanteessa. Venttiilin ja mustan muovikorkin keskellä oleva metallinen holkki estää ilman karkaamisen renkaasta venttiilin kautta ulos. Rengas saadaan tyhjennettyä esimerkiksi huoltotöitä varten löysäämällä kyseistä holkkia riittävästi.

5 Vaijerien huolto Tahmaava vaihteiston vaijeri sotkee vaihteiston toiminnan Tahmaava jarrujen vaijeri saa jarrut tuntumaan jäykiltä Tahmaava vaijeri rasittaa kahvaa ja vaijeria (kun joutuu vääntämään enemmän kuin pitäisi) Vaijereiden perushuolto on se että vaijeri puhdistetaan ja vaijerin sekä vaijerikuoren väliin laitetaan öljyä. Vaijerin tulisi kulkea lähes vastuksetta kuoressaan. Talvisin vaijeri voi jäätyä jos kuoren ja vaijerin väliin on päässyt vettä. Lukkosula auttaa jäätyneeseen vaijeriin. Vaijerin saa yleensä irti kiinnikkeistään irroittamatta sitä kummastakaan päästä (avaamatta pultteja). Esim. vaihteistossa siirrä ensin vaihtaja kireälle ja käännä kahva löysälle jolloin vaijeri löystyy. Tosin kunnon vaijerihuolto vaatii koko vaijerin irroituksen, koska vain siten voidaan öljytyllä rätillä pyyhkiä vaijerista epäpuhtaudet pois. Soveltuvaa öljyä on esimerkiksi lukkoöljy, mutta jokin teflonia sisältävä öljy on parasta. Navan huolto Navan laakerointi tapahtuu yleensä akseliin kiinnitetyn kartion ja navassa olevan laakerikupin välissä olevien kuulalaakerien läpi (muun tyyppiset ovat hyvin harvinaisia). Laakeri kuuluu tarkastaa, puhdistaa ja rasvata säännönmukaisesti. Navassa ei saa olla käsin tuntuvaa välystä mutta toisaalta sen täytyy pyöriä herkästi. Ennen purkamista, etsi käsiisi navan räjäytyskuva, siitä näet osat ja niiden järjestyksen. Navan purku ja kasaus Kartioavaimia.

6 Kartiot aukeavat kartioavaimella. Navan kartiot on lukittu akseliin kiinni mutterilla (=tavallisella mutterilla). Paketti aukeaa avaamalla mutterit. Kartiot pitävät navan laakereiden kuulat paikallaan eli ne tippuvat kun kartiot irroittaa. Kiinnittäessä ne saa pysymään paikallaan kun napaan laittaa sopivasti rasvaa. Navassa ei saa olla käsin tuntuvaa välystä mutta toisaalta sen täytyy pyöriä herkästi. Täten tarkkaan kireyteen saaminen ei ole ihan helppoa eikä onnistu joka kerta ensi yrittämältä ammattilaiseltakaan. Tosin koska kysymys on vain muttereista niin se onnistuu kyllä lopulta eikä sinänsä ole vaikeaa, vain työlästä. Kaikki navan osat ovat tietysti pitemmän päälle kuluvia mutta oikein säädettynä hyvin pitkäikäisiä. Navoista Eri mallisia napoja on hurja määrä. Etsi käsiisi napasi räjäytyskuva, siitä näet osat ja niiden järjestyksen. Kartiot ovat eri mallisia eri navoissa. Napoja on erilaisilla akseleilla (pituus, paksuus, kierteet,...). Napojen kuulalaakereita on monenlaisia. Ketjuvaihteisen takanavassa on erityisenä riesana se että navassa on lisäksi kiinnitys rattaille ja vapaarattaalle. Kiinnityksiä on erilaisia. Lisäksi navoissa on muita eroavaisuuksia. Kumin paikkaaminen Seuraavassa on vaiheittaiset ohjeet puhjenneen kumin paikkaamiseksi. Esimerkissä paikataan takarenkaan kumi vaikeimman kautta mutta vähemmälläkin voi päästä. Työn kulku on samanlainen eturenkaan tapauksessa. Yleensä paikatessa voidaan oikaista siten että jättää renkaan pyörään kiinni ja ottaa vain reiän kohdalta renkaan irti vanteelta. Reikä kuitenkin useasti löytyy ihan vain kuuntelemalla mistä kohtaa suhisee. Kaikkein nopein tapa hoitaa homma pikalinkulla varustettuun pyörään on vaihtaa sisärengas ja paikkoa puhjennut sitten ajan kanssa. Eli yhtä ehjää rengasta kannattaa pitää varastossa. Ohjeet pätevät pääosin kaikkiin pyöriin, ainoastaan renkaan irrotus ja kiinnitys on hieman erilainen riippuen kiinnitystavasta ja vaihteistosta.

7 Työvaiheet o o o o o o VAIHE 1 - Työympäristö VAIHE 2 - Renkaan irroitus VAIHE 3 - Ulko- ja sisuskumin irrottaminen vanteelta VAIHE 4 - Reiän paikantaminen ja paikkaaminen VAIHE 5 - Sisä- ja ulkokumin laittaminen takaisin vanteen päälle VAIHE 6 - Renkaan kiinnittäminen takahaarukkaan Tarvittavat työvälineet Useimmiten hommasta selviää ilman varsinaisia työkaluja, eli paikkasarjan sisältö (paikka, "liima" ja hiekkapaperi) riittävät. Lisäksi tietenkin jonkinlainen pumppu tarvitaan. Pumppu Kuminpaikkaussarja Rengasrautasarja (helpottaa huomattavasti renkaan irroitusta/laittoa vanteelle) Tussi Jos rengas on jostain syystä irroitettava niin (ei pikalinkulliseen) pulteilla kiinni olevaan sopivan kokoinen lenkkiavain (15mm) tai räikkäavainsarja (tai jakoavain). Lisäksi tarvittaessa ruuvimeisseli (vain ruuveihin, ei vanteen suuntaankaan!) Vesisanko Takarenkaan kiinnitysruuvit on poistettu ja rengas nostettu osittain pois takahaarukan hahlosta. Kiinnitysruuvin lisäksi on poistettava harmaat väliosat, jotka lähtevät akselilta vetämällä. VAIHE 1 - Työympäristö Aivan ensimmäiseksi valmistele itsellesi hyvä työympäristö. Avara sisätila tai tasainen maasto ulkona, jossa kaikki tarvittavat välineet ovat helposti saatavilla. Suojaa satula ja ohjaustangon päät esim vetämällä muovipussi yms niiden päälle. Käännä pyörä ympäri siten että se on maassa satulan ja ohjaustangon varassa. Näin pyörää on helppo huoltaa ja renkaan saa näppärästi irti.

8 VAIHE 2 - Renkaan irroitus Löysää ja irrota renkaan kiinnitysmutterit jakoavaimella tai lenkkiavaimella. Joissakin pyörissä rengas saattaa olla kiinni kuusiokolomuttereilla. Katso, että avain ei pääse pyörähtämään tyhjää mutterin ympärillä koska tämä kuluttaa nopeasti mutterin kulmat pyöreiksi. Tällaista mutteria on hankala irrottaa. Laita irrotetut ruuvit ja muut pienet osat talteen, jotta et hukkaa niitä ja saat vielä kasattuakin pyörän! Mikäli irrotat takarengasta, avaa myös jarrukäpälän kiinnitysruuvi jotta saat nostettua renkaan pois takahaarukasta. Kun edellämainitut mutterit on irti, voit nostaa renkaan pois takahaarukan hahloista. Ketju lähtee yleensä helposti rattaan ympäriltä. Jos kyseessä on napavaihteinen pyörä ja irrotat takarenkaan, ole varovainen ettet vahingoita vaihdevaijeria. Vaijeria ei kuitenkaan ole syytä irrottaa renkaasta. Mikäli renkaassa on vielä ilmaa jäljellä, tyhjennä se tässä vaiheessa. Ulko- ja sisäkumi irrotettuina vanteen ympäriltä. VAIHE 3 - Ulko- ja sisuskumin irrottaminen vanteelta Seuraavaksi täytyy saada sisäkumi esille. Aloita irrottamalla venttiili. Poista ensin venttiilin musta suojatulppa ja kiertämällä sen jälkeen yksi tai useampi metallinen kiinnitysrengas venttiilin ympäriltä pois. Joissakin venttiilimalleissa on vain musta suojakupu. Tyhjä ulkokumi lähtee vanteelta yleensä melko helposti nostamalla ulkokumin reuna vanteen sisältä ulkopuolelle. Tarvittaessa apuna voi käyttää vaikkapa jakoavaimen tylppää päätä(tai rengasrautoja), jonka työntää ulkokumin reunan ja vanteen väliin ja kampeaa sillä ulkokumia. Kun ulkokumin toisen reunan on saanut vanteen ulkopuolelle, lähtee se jo melko helposti irti. Mukana tulee yleensä myös sisuskumi (huomaa että venttiili on painettava vanteen reiän läpi, jotta sisuskumi pääsee irtoamaan). Käsittele sisuskumia varovasti, esimerkiksi terävät työkalut voivat tehdä siihen lisää reikiä. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa ulko- ja sisäkumin kunto silmämääräisesti. Jos ulkokumissa on suuria halkeamia tai reikiä, kannattaa se vaihtaa samalla uuteen. Samoin mikäli sisäkumi vaikuttaa kauttaaltaan kuluneelta, voi olla viisaampaa vaihtaa tilalle kokonaan uusi kumi.

9 Reiän paikantaminen sisuskumista. VAIHE 4 - Reiän paikantaminen ja paikkaaminen Jos jokin terävä ja ohut on tehnyt reiän kumiin, voi sitä olla vaikeaa havaita paljaalla silmällä. Näppärä konsti on käyttää vedellä täytettyä sankoa apuna. Kiinnitä venttiili takaisin sisäkumiin ja pumppaa siihen jonkin verran ilmaa. Upota sitten kumi vesiastiaan (tai niin iso osa kuin sitä kerralla mahtuu). Käy koko sisäkumi läpi tällä tavoin. Voit samalla puristaa kumia kevyesti lisätäksesi painetta renkaassa ja nähdäksesi selvemmin vuotokohdan. Vuotokohdan tunnistaa sen ympärille tulevista kuplista. Kun reikä on löytynyt, merkitse se vaikkapa tussilla jatkokäsittelyä varten. Kumin paikkaaminen onnistuu paikkaussetin mukana tulevilla välineillä. Ota ensin pieni metallinen raspi ja hio sillä reiän ympäristö karheaksi. Näin liima ja paikka tarttuvat kumiin paremmin. Seuraavaksi ota pieni liimatuubi ja levitä tasainen, ohut kerros liimaa karhennetulle alueelle. Paikkoja on erikokoisia - karhenna ja levitä liimaa koko paikan laajuiselle alueelle. Anna liiman kuivahtaa hetki siten että se ei tartu kosketettaessa sormeen. Ota sitten tarvittavan kokoinen paikka ja irrota siitä kirkas foliosuoja. Paina foliota vasten ollut pinta reiän päälle ja purista hetki paikkaa tiukasti kumia vasten. Yleensä paikka ehtii liimaantua kumiin parissa minuutissa. Lopuksi irrota paikan päällä oleva muovikalvo. Kumi on paikattu! Alla vielä kuvasarja kumissa olevan reiän paikkaamisesta. Hio ensin raspilla reiän ympäristö karheaksi (KUVA 1). Levitä sitten ohut ja tasainen kerros liimaa koko paikan suuruiselle alueelle (KUVA 2). Ota kiiltävä foliosuoja irti paikasta (KUVA 3) ja paina se lujasti reiän päälle (KUVA 4).

10 Sijoita vanne / sisäkumi ulkokumin sisään ensin yhdeltä puolelta ja etene siitä renkaan ympäri. Apuna saattaa tarvita jotain tylppää esinettä. VAIHE 5 - Sisä- ja ulkokumin laittaminen takaisin vanteen päälle

11 Aloita kumien paikoilleen laitto työntämällä sisuskumin venttiili vanteessa olevan reiän läpi ja kiristämällä se kiinni vanteeseen kapean kiristysrenkaan avulla. Joissakin venttiileissä ei ole tällaista kiristysrengasta, tällöin riittää että työnnät venttiilin vanteen reiän läpi. Katso, että sisuskumi kiertää vannetta suorassa, eikä se mene mistään kohdin kierteelle. Pumppaa sisuskumiin tarvittaessa vähän ilmaa, jotta se tiivistyy vanteen ympärille ja pysyy siinä. Sijoita nyt vanne ja sisuskumi ulkokumin sisälle, aloittaen yhdeltä puolelta ja edeten pikkuhiljaa koko renkaan ympäri. Tässä vaiheessa on oltava huolellinen, jotta ei vahingoita sisäkumia. Eri tapoja on varmasti useita, mutta ensin kannattaa yrittää saada sisäkumi ulkokumin sisälle ja tämän jälkeen lähteä laittamaan ulkokumin reunoja vanteen reunojen sisäpuolelle. Lopussa joutunet käyttämään esimerkiksi jakoavaimen tylppää päätä(tai rengasrautoja) kammetaksesi ulkokumin reunan vanteen reunan sisäpuolelle. Huomaa, että tässä vaiheessa joudut luultavasti tyhjentämään sisäkumin kokonaan ilmasta, jotta saat ulkokumin menemään paikalleen! Kun ulkokumi on joka puolelta vanteen reunojen sisäpuolella, pumppaa rengas täyteen ilmaa, jotta näet vuotaako se (toivottavasti ei!). Mikäli ilma näyttäisi pysyvan renkaassa, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Renkaan laittaminen paikoilleen takahaarukkaan. VAIHE 6 - Renkaan kiinnittäminen takahaarukkaan Rengas kiinnitetään takaisin pyörään samalla tavalla kuin otettiin pois mutta käänteisessä järjestyksessä. Nosta rengas paikalleen, laita ketju takarattaan ympärille ja laske rengas takahaarukan hahloihin. Muista mahdolliset välikappaleet haarukan ja mutterin väliin! Lopuksi kiristä renkaan kiinnitysruuvit tarpeeksi tiukalle jakoavaimella tai hylsyavaimella. Älä unohda kiinnittää mahdollista jarrukäpälää kiinnikkeeseensä sekä vaihdevaijeria rungon pidikkeisiin. Kiristä renkaan kiinnitysruuveja vuorotellen ja varmista että rengas tulee suoraan. Tämän näkee pyörittämällä rengasta ja katsomalla kohtisuoraan heittääkö se pyöriessään puolelta toiselle. Kun rengas on kohdallaan, kiristä ruuvit loppuun riittävän tiukalle. Lopuksi käännä pyörä oikein päin ja suorita testiajo ennen pidemmälle matkalle lähtöä. Jokaisen huollon yhteydessä kannattaa myös öljytä laakerit, rattaat ja ketju sekä varmistaa että kaikki ruuvit ja mutterit ovat tiukasti kiinni.

12 Kyllästyttääkö paikkaus? Renkaan paikkaushan on nykyään jo lähtökohtaisesti turhaa puuhaa. Ostamalla pistosuojatut renkaat hommalta useimmiten välttyy käytännössä ainiaaksi. Jos samaa rengasta joutuu paikkomaan jatkuvasti kannattaa puhkeamisen syy tietenkin selvittää. Sehän voi olla ulkorenkaaseen juuttunut lasin tai kivenpala, tai vanteen puolella huono vannenauha. Ulkorenkaan sisäpuolelle pääsevä hiekanjyvä kovertaa ajastaan sisärenkaan puhki.

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS

SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS SPECIALIZED PYÖRÄN OMISTAJAN OPAS Pyörän Omistajan Opas 9:s painos, 2007 Tämä opas täyttää EN Standardit 14764, 14765, 14766 ja 14781. TÄRKEÄÄ: Tämä opas sisältää tärkeitä tietoja, jotka koskevat pyörän

Lisätiedot

Croozer Kid for 1 Croozer Kid for 2. 3-in-1 KÄYTTÖOHJE. Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry SUOMI. www.croozer.eu. Tuotenro: 124 001 114

Croozer Kid for 1 Croozer Kid for 2. 3-in-1 KÄYTTÖOHJE. Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry SUOMI. www.croozer.eu. Tuotenro: 124 001 114 Croozer Kid for Croozer Kid for 3-in- Kävelykärry Pyöräilykärry Lenkkeilykärry KÄYTTÖOHJE SUOMI Tuotenro: 4 00 4 www.croozer.eu JULKAISUTIEDOT Julkaisija: Zwei plus zwei GmbH Oskar-Jäger-Str. 5 5085 Köln

Lisätiedot

Käyttöohje. Stonebear KIVIKARHU

Käyttöohje. Stonebear KIVIKARHU Käyttöohje Stonebear KIVIKARHU Sisällysluettelo Sivu 1. Esipuhe 5 1.1. Ohjekirjan käyttäminen 6 1.2. Valmistuskilpi 6 2. Koneen esittely 7 2.1. Koneen yleisesittely 7 2.2. Kivikarhun toimintaperiaate

Lisätiedot

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa.

onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Hyvä matkailuvaunuilija, onnittelemme Sinua ostopäätöksestä ja toivomme, että uusi HOBBY-käyttöohje tarjoaa Sinulle aina hyvää matkaseuraa. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi, vaikka olisitkin

Lisätiedot

Alcoa-vanteiden huolto-opas. Eurooppa, tammikuu 2010

Alcoa-vanteiden huolto-opas. Eurooppa, tammikuu 2010 Alcoa-vanteiden huolto-opas Eurooppa, tammikuu 2010 1 Alcoa-vanteiden huolto-opas - Eurooppa Tammikuu 2010 Korvaa kaikki aikaisemmat ohjeet (Tekniset tiedot, Venttiiliasennustaulukko, Tasapainotusohje,

Lisätiedot

DERBI HALUAA KIITTÄÄ SINUA

DERBI HALUAA KIITTÄÄ SINUA DERBI HALUAA KIITTÄÄ SINUA tuotteensa valitsemisesta. Lue tämä ohjekirja huolellisesti ennen kuin ajat ajoneuvolla ensimmäistä kertaa. Se sisältää ajoneuvoosi käyttöön liittyvää tietoa, ehdotuksia ja varotoimia,

Lisätiedot

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että:

Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Muistathan että: Nouse ratsaille Hevonen liikenteessä Kun kohtaat hevosen liikenteessä: Hidasta vauhtia ja anna ratsukolle aikaa siirtyä tien pientareelle Tarkkaile ratsastajan käsimerkkejä ja noudata niitä Ohita ratsukko

Lisätiedot

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä.

Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Hyvä matkailuvaunuilija, Onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Toivomme sen olevan sinulle hyvä matkakumppani vuoden parhaimpina päivinä. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolellisesti läpi,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE MB3197-FI-B

KÄYTTÖOHJE MB3197-FI-B KÄYTTÖOHJE FI -B Johdanto Onnittelut uuden pyörätuolin johdosta! Laatu ja toimivuus ovat kaikkien Handicare-sarjan pyörätuolien perusominaisuuksia. Oman turvallisuutesi vuoksi ja jotta saisit kaiken hyödyn

Lisätiedot

Syyshuolto. Heikki Juuri-Oja

Syyshuolto. Heikki Juuri-Oja Heikki Juuri-Oja Huoleton ja holtiton veneilijä jättää ruuhensa heitteille syksyn tullen. Muut paneutuvat aarteensa talviuneen saattamiseen huolella. Seuraaville sivuille keräsimme ohjeet talvitelakointiin.

Lisätiedot

DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN

DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN DE LUXE EASY DE LUXE EXCELLENT PRESTIGE PREMIUM LANDHAUS MATKAILUVAUNUN FIN Version 02/2014 Hyvä karavaanari, onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Asiakkaidemme luottamus innostaa meitä ja

Lisätiedot

Rider 18 Rider 18 AWD Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta.

Rider 18 Rider 18 AWD Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Käyttöohje Rider 18 Rider 18 AWD Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 Huoltokirja Luovutushuolto... 3 8 ensimmäisen

Lisätiedot

Käyttöohje. Rider 15Ts AWD. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta.

Käyttöohje. Rider 15Ts AWD. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Rider 15T Käyttöohje Rider 15T AWD Rider 15Ts AWD Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 Huoltokirja Luovutushuolto...

Lisätiedot

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi 1 Käyttäjän opas 2.0 ------- 2008 L300 Basic Ruohonleikkuurobotti 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 Käyttöohjeen tarkoitus... 4 Valmistajan ja laitteen tiedot... 4 Laitteen huolto... 4 Yleistä laitteesta...

Lisätiedot

Käyttöohje R 214TC. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta.

Käyttöohje R 214TC. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Käyttöohje R 214TC Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish MERKKIEN SELITYKSET Tunnukset Näitä tunnuksia käytetään ajoleikkurissa ja käyttöohjeessa.

Lisätiedot

Pihla ikkunat ja parvekeovet. Käyttö ja huolto

Pihla ikkunat ja parvekeovet. Käyttö ja huolto Pihla ikkunat ja parvekeovet Käyttö ja huolto Pihla ikkunan käyttö ja huolto Hyvä Pihla-tuotteiden uusi omistaja, Pihla-tuotteet ovat esimerkki suomalaisesta tuotekehityksestä ja hyvästä puunkäsittelytaidosta.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE MB3196-FI-D

KÄYTTÖOHJE MB3196-FI-D KÄYTTÖOHJE FI -D Johdanto Onnittelut uuden pyörätuolin johdosta! Laatu ja toimivuus ovat kaikkien Handicare-sarjan pyörätuolien perusominaisuuksia. Exigo 20 -pyörätuoli on Handicare:n valmistama. Oman

Lisätiedot

Matkailuvaunun käyttöohie

Matkailuvaunun käyttöohie Matkailuvaunun käyttöohie Version 07/2011 FIN Hyvä karavaanari, onnittelut uuden HOBBY-asuntovaunun hankinnasta! Asiakkaidemme luottamus innostaa meitä ja velvoittaa meidät tekemään matkailuvaunuistamme

Lisätiedot

Käyttöohje. Rider 11 Rider 11 C Rider 13 C Rider 13 AWD Rider 15 C

Käyttöohje. Rider 11 Rider 11 C Rider 13 C Rider 13 AWD Rider 15 C Käyttöohje Rider 11 Rider 11 C Rider 13 C Rider 13 AWD Rider 15 C Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 JOHDANTO

Lisätiedot

Käyttöohje. Rider 112C Rider 112C5. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta.

Käyttöohje. Rider 112C Rider 112C5. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Käyttöohje Rider 112C Rider 112C5 Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Finnish SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 JOHDANTO Hyvä asiakas... 3 Ajo ja kuljetus

Lisätiedot

KÄYTÄ VAIN ALKUPERÄISVARAOSIA!

KÄYTÄ VAIN ALKUPERÄISVARAOSIA! ESIPUHE Kiitos että valitsitte yrityksemme valmistaman ajoneuvon. Olemme varmoja, että valintasi oli oikea. Ennen ensimmäistä ajoonlähtöä suosittelemme, että luet tämän omistajan käsikirjan huolellisesti

Lisätiedot

Gebrauchsanleitung. Instruction manual. Manuel d utilisation

Gebrauchsanleitung. Instruction manual. Manuel d utilisation GE 420, GE 450 DE Gebrauchsanleitung LT Naudojimo instrukcija EN Instruction manual RO Instrucţiuni de utilizare FR Manuel d utilisation EL Οδηγίες χρήσης NL IT ES PT NO Gebruiksaanwijzing Istruzioni per

Lisätiedot

Sisältö. Alkusanat... 1 Tekniset tiedot... 2 Valmistautuminen ZR 120:n turvalliseen käyttöön... 3 ZR 120:n käyttö... 4 Yleistietoja...

Sisältö. Alkusanat... 1 Tekniset tiedot... 2 Valmistautuminen ZR 120:n turvalliseen käyttöön... 3 ZR 120:n käyttö... 4 Yleistietoja... Sisältö Alkusanat... 1 Tekniset tiedot... 2 Valmistautuminen ZR 120:n turvalliseen käyttöön... 3 ZR 120:n käyttö... 4 Yleistietoja... 5-6 Moottorikelkan tunnistus... 5 Hallintalaitteet... 5 Polttoaine-öljy...

Lisätiedot

Käyttöohje SG11 SG13. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi

Käyttöohje SG11 SG13. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi Käyttöohje SG11 SG13 Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi SISÄLLYSLUETTELO Käyttöohje SG11- ja SG13-kantojyrsimet Johdanto... 2 Asiakkaalle... 2

Lisätiedot

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet

Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet Kylpytynnyrin asennus- ja hoito-ohjeet VAROITUS! Takaamme SpaDealers -kylpytynnyrien korkean laadun vain, kun asentaminen on tehty annettujen ohjeiden mukaisesti. Selkeän käsityksen saamiseksi suosittelemme

Lisätiedot

GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja

GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja GILERA Runner Purejet 50 Omistajan käsikirja runner04kansi_2.indd 3 06/17/04, 4:46 PM Maahantuoja: SUMEKO OY Kytömaantie 14, 04200 KERAVA Puh. (09) 502 812 fax (09) 2587 7922 Sähköposti: etunimi.sukunimi@sgn.fi

Lisätiedot

Käyttöohje Rider ProFlex 21 AWD. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi

Käyttöohje Rider ProFlex 21 AWD. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi Käyttöohje Rider ProFlex 21 AWD Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. Suomi Sisällysluettelo Tämä käyttöohje koskee mallia Rider ProFlex 21 AWD Johdanto...3

Lisätiedot

Betonin pumppauksen ympäristö- ja turvallisuusopas

Betonin pumppauksen ympäristö- ja turvallisuusopas Betonin pumppauksen ympäristö- ja turvallisuusopas Ruotsinkielisestä julkaisusta Miljö- och säkerhetsmanual för betongpumpar Käännös: Fil.kand. Elisa Petrow Julkaisija: Rakennustuoteteollisuus RTT ry Kustantaja:

Lisätiedot

Käyttöohje. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. FR 2216 FA FR 2218 FA 4X4

Käyttöohje. Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. FR 2216 FA FR 2218 FA 4X4 8 Käyttöohje Lue käyttöohje huolellisesti ja ymmärrä sen sisältö, ennen kuin alat käyttää konetta. FR 2216 FA FR 2218 FA 44 SISÄLTÖ Sisältö SISÄLTÖ Sisältö... 2 JOHDANTO Hyvä asiakas... 3 Ajo ja kuljetus

Lisätiedot

Vespa Primavera 50 4T. Vespa Primavera 125ie 150ie

Vespa Primavera 50 4T. Vespa Primavera 125ie 150ie Vespa haluaa kiittää sinua tuotteensa valitsemisesta. Olemme laatinet tämän käyttöoppaan, jotta saisit hyödynnettyä ajoneuvoasi mahdollisimman kattavasti. Lue se huolellisesti ennen kuin ajat ajoneuvolla

Lisätiedot