Liikunta- ja ulkoilureittien muokkaus, lisäys ja poistaminen Lipaksesta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Liikunta- ja ulkoilureittien muokkaus, lisäys ja poistaminen Lipaksesta"

Transkriptio

1 Lipas 2019 (Lipas 2.0) käyttöohjeet Kirsi Vehkakoski, Jyväskylän yliopisto Liikunta- ja ulkoilureittien muokkaus, lisäys ja poistaminen Lipaksesta Yleistä reittien tallennuksesta Lipas-järjestelmään Lipas-tietokantaan kerätään tiedot Suomen liikuntaan ja ulkoiluun varustetuista reiteistä. Reittien tulee olla hoidettuja, maanomistajien luvat ja muut sopimukset reitin käytöstä ovat kunnossa, ja reitin tulisi olla riittävästi maastoon merkitty. Reitillä on omistaja ja ylläpitäjä (tai useampikin taho, jotka vastaavat reitin ylläpidosta). Vain jokamiehen oikeuksin käytettäviä polkuja tai muitakaan kohteita ei tallenneta Lipas-tietokantaan. Erityinen painopiste kerättävissä tiedoissa on kuntien ja virkistysalueyhdistysten ylläpitämissä liikunta- ja ulkoilureiteissä. Metsähallituksen (valtion) ylläpitämiä reittejä ei Lipas-järjestelmään erityisesti kerätä, sillä Metsähallitus huolehtii oman reittiverkostonsa tietojen ylläpidosta omissa tietojärjestelmissään. Lipas-tietokantaan tallennetaan hoidettujen ulkoilu- ja liikuntareittien sijaintitiedot (reitin kulku maastossa) sekä keskeiset ominaisuustiedot. Ominaisuustietoja ovat esimerkiksi reitin nimi, osoite (lähtöpisteen osoite), reitin tyyppi ja tiedot omistaja- ja ylläpitäjätyypistä. Lisäksi kerrotaan mm. reitin pituus, pintamateriaali ja valaistustietoja. Lipas-järjestelmässä liikunta- ja ulkoilureitit on luokiteltu useaan eri liikuntapaikkatyyppiin (ks. taulukko 1. alla). Yksi reitti voi kuulua yhtä aikaa useampaan eri käyttötapaan (tyyppiin). Suomessa on tavallista, että kuntorata palvelee talvisin latuna tai retkeilyreittiä kuljetaan kesällä jalkaisin ja talvella suksilla. Maastopyöräilyn suosion lisääntyminen on tuonut myös olemassa oleville reitistöille uusia käyttötapoja. Tällä hetkellä Lipakseen tallennetaan kaikki eri käyttömuodot omina erillisinä kohteinaan (kopiointityökalu on tekeillä, jolloin tiedot voi helposti monistaa paikasta toiseen). Taulukko 1. Lipas-tietokannassa olevat reittityypit Kuntorata Kuntoiluun tarkoitettu liikuntareitti asutuksen läheisyydessä. Usein ainakin osittain valaistu Latu Hiihtoon tarkoitettu reitti, joka on käytössä hiihtokaudella. Sama ura voi olla kesällä jossain muussa käytössä Kävelyreitti/ulkoilureitti Jalkaisin tapahtuvaan ulkoiluun tarkoitettu reitti. Suhteellisen leveä ja helppokulkuinen reitti, yleensä valaistu ja pinnoitettu Luontopolku Erityisesti luontoharrastusta varten rakennettu ulkoilureitti. Reitin varrella on opasteita tai infotauluja alueen luonnosta.

2 4405 Retkeilyreitti Maastossa oleva retkeilyreitti, yleensä kauempana asutuksesta. Reitin varrella on retkeilyn palveluita, esim. laavuja Maastopyöräilyreitti Erityisesti maastopyöräilyyn tarkoitettu reitti, kulkee vaihtelevassa maastossa ja on merkitty maastoon. Reitti voi hyödyntää muita olemassa olevia ulkoilureittipohjia Pyöräilyreitti Pyöräilyreitti, joka kulkee enimmäkseen päällystetyillä tai sorateillä. Reitin varrella on opasteita Moottorikelkkareitti Reittitoimituksella hyväksytty, virallinen moottorikelkkailureitti Moottorikelkkaura Moottorikelkkailuun tarkoitettu reitti, jolla ei ole tehty virallista reittitoimitusta. Uralla on kuitenkin ylläpitäjä ja maanomistajien luvat kunnossa Hevosreitti Ratsastukseen ja/tai kärryillä ajoon tarkoitettu reitti. Sallitut käyttötavat kerrotaan reitin tarkemmissa tiedoissa 4440 Koirahiihtolatu Hiihtolatu, jossa on aina tai tiettyinä aikoina koirahiihto sallittua. Perinteinen tyyli tai vapaa hiihtotyyli Melontareitti Erityisesti melontaan tarkoitettu vesistöreitti. Reitistä on laadittu reittikuvaus ja maastossa löytyy opasteita (esim. rantautumispaikoista). Reittiehdotus- tyyppinen, ei navigointiin Vesiretkeilyreitti Merkitty vesireitti, ei kuitenkaan veneväylä. Vesireitti on reittiehdotus- tyyppinen suositeltu vesiretkeilyyn soveltuva reitti. Esim. kirkkovenesoutureitti. Käyttöoikeudet Tietojen muokkaus Lipas-järjestelmässä edellyttää, että sinulla on voimassa oleva käyttäjätunnus järjestelmään. Vanhat Lipas-käyttäjät voivat päivittää tunnuksensa uuteen Lipas-versioon osoitteessa Uudet Lipas-käyttäjät voivat rekisteröityä itse järjestelmään ( Kun uusi käyttäjä on rekisteröitynyt, käyttöoikeus tarkistetaan ja tunnus vahvistetaan järjestelmän ylläpitäjien toimesta. Kun tunnus vahvistetaan, siitä tulee ilmoitus käyttäjän ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Reittien tallennuksen perusteet Uudessa Lipaksessa reittien tallennuslogiikkaa on yksinkertaistettu. Reitit tallennetaan reittiosissa, ja näistä osista muodostuu kokonainen reitti, jolle annetaan nimi ja kerrotaan muut ominaisuustiedot. Reittiviivan ei tulisi leikata itseään, eli risteyskohdissa reitin piirto tulee katkaista ja jatkaa uudella reittiosalla risteyksestä eteenpäin. Lipas-aineistoa hyödyntävät palvelut, kuten Retkikartta.fi, eivät pysty näyttämään itseään leikkaavia reittiosia. Samaa uraa käyttävät eri käyttömuodot tallennetaan kukin omina reitteinään (tiedot voi kopioida paikasta toiseen). Näin eri käyttömuodot löytyvät erikseen.

3 Reittejä voi joko digitoida (piirtää kartalle hiiren avulla) ja editoida Lipaksen nettisovelluksessa. Tarjolla on perustyökalut reitin kulun piirtämiseen ja muokkaamiseen. Reittejä voi myös tuoda aineistona. Soveltuvia aineistomuotoja ovat.gpx (wgs84), shapefile (pakattuna.zip-muotoon, euref-fin tai wgs84),.kml (wgs84),.geojson (.json joka sisältää Geojson objektin, wgs84). Useimmat GPS-laitteet tuottavat aineistoa wgs84-koordinaatistossa, ja esimerkiksi Sport Tracker sovellus sopii hyvin reittiviivan tallennukseen maastossa. Reitin voi ladata itselleen Lipaksesta.gpx muodossa (tai avoimilta rajapinnoilta). Uudet reittimäiset kohteet Uuden reitin lisääminen aloitetaan karttanäkymästä käsin ( Kirjaudu sisään järjestelmään muokkauksen aloittamiseksi. Valitse iso oranssi plus-merkki uuden paikan lisäämiseksi (ks. kuva alla). Liikuntapaikan lisäys- dialogia aukeaa. Lipas-ajattelussa kaikki tietokantaan tallennettavat paikat ovat liikuntapaikkoja, älä hämäänny tästä. Aloita valitsemalla sopiva liikuntapaikkatyyppi kirjoittamalla tekstiä tyhjälle riville. Kun valitset jonkin tyypin, näet myös lyhyen kuvauksen millainen kyseiseen tyyppiin tallennettavan kohteen tulisi olla. Jos tyyppi on oikea, klikkaa Ok. Jos ei, poista valinta ja kokeile uudelleen.

4 Kun olet valinnut liikuntapaikkatyypin, valitset miten haluat tallentaa reitin: tuotko aineiston tiedostona vai digitoitko.

5 1. PIIRRÄ eli digitointi Kartta tulee olla zoomattuna riittävän tarkalle tasolle reitin piirtoa varten. Voit myös hakeutua oikeaan paikkaan käyttämällä osoitehakua:

6 Kun kartta on riittävän tarkalla tasolla (kadunnimet näkyvät), voit valita lisää kartalle - toiminnon (oranssi väri). Vie hiiren kursori kartalle ja aloita piirtäminen naputtamalla hiirellä kartalle polun kulkua seuraten. Päätä aina reittiosan piirtäminen risteyskohdissa tuplaklikkaamalla. Valitse sitten piirrä reittiosa ja jatkaa piirtämistä uudella reittiosalla. Reittiosia voi muokata myös tarttumalla hiirellä reittiin ja raahaamalla reittipisteitä eri kohtiin. Jos reitillä on ylimääräisiä pisteitä (käännöksiä tai GPS-mittauspisteitä), niitä voi poistaa painamalla Alt-näppäintä ja klikkaamalla pistettä hiirellä.

7 Kun reitti on piirretty oikein, klikkaa valmis. Täytä nyt liikuntareitin nimi, rakennusvuosi, ylläpitäjä ja omistaja jne. tiedot. Huomaa, että täytettäviä tietoja on kahdella välilehdellä. Osa tiedoista on pakollisia (punaisella).

8 Lisätiedot-välilehden kysymykset vaihtuvat liikuntapaikkatyypin mukaan. Huolehdi että pintamateriaali, reitin pituus ja valaistun reitin pituus- tietokentät on tallennettu.

9 Tallenna lopuksi. Kohde on nyt tallennettu Lipakseen. Muokkaaminen Mikäli kohdetta pitää muokata myöhemmin, se onnistuu avaamalla kohde kartalta tai hakutuloksista ja valitsemalla kynä työkalu. Muokkaustila menee silloin päälle.

10 Ominaisuustietoja voi muokata klikkaamalla oikeaa kohtaa ja kirjoittamalla uudet tiedot päälle. Reittigeometriaa voi muokata klikkaamalla reittiä kartalla. Voit halutessasi myös korvata koko vanhan geometrian uudella, lisätä reittiosia tiedostosta tai muokata olemassa olevia reittiosia (ks. kuva, työkalut kartan vasemmalla puolella, listauksen alareunassa).

11 Reitin poistaminen Jos kohde on poistunut käytöstä tai sen ylläpito loppuu, kohde tulee poistaa Lipasjärjestelmästä. Poistamiselle on uudessa Lipaksessa eri vaihtoehtoja: - väliaikaisesti poissa käytöstä: käytetään kun kohde on esim. peruskorjauksessa. Paikan voi palauttaa takaisin aktiivisesti käytössä oleviin. - poistunut lopullisesti käytöstä: paikka poistuu kokonaan käytöstä ja arkistoituu tietokantaan poistuneet-osioon. - väärä tieto: tieto oli väärä ja se poistetaan kokonaan Lipaksesta (virhetallennus, testi tms.=. Poisto onnistuu klikkaamalla liikuntapaikan kohdalla näkyvää roskakori-symbolia (symboli näkyy, kun muokkaustila ei ole päällä!). Jos symboli ei näy, kun olet kirjautunut Lipakseen, klikkaa tallenna tai peruuta, jolloin muokkaustila menee pois päältä kyseisestä paikasta.

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

Liikunta- ja ulkoilureittien tallentaminen Lipas-järjestelmään

Liikunta- ja ulkoilureittien tallentaminen Lipas-järjestelmään Liikunta- ja ulkoilureittien tallentaminen Lipas-järjestelmään Sisältö 1. Yleistä johdantoa 2. Uuden reitistön lisääminen Lipas-järjestelmään Reitistö jossa on yksi reittivaihtoehto 3. Ominaisuustiedot

Lisätiedot

Maastopyöräilyn reittitiedot Liikuntapaikat.fi (LIPAS) järjestelmässä

Maastopyöräilyn reittitiedot Liikuntapaikat.fi (LIPAS) järjestelmässä Maastopyöräilyn reittitiedot Liikuntapaikat.fi (LIPAS) järjestelmässä Kirsi Vehkakoski, projektipäällikkö Lipas-projekti, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta Lipas liikuntapaikat.fi on

Lisätiedot

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Mukana ohjeet mikäli reitti on tallennettu Sports trackerillä (3.10.2016 Kirsi Vehkakoski). 1. Gpx -jäljen tuominen Lipas-järjestelmään GPS-laitteella

Lisätiedot

Moottorikelkkareittien ja -urien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi järjestelmään

Moottorikelkkareittien ja -urien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi järjestelmään Moottorikelkkareittien ja -urien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi järjestelmään Samuli Niskala, Kirsi Vehkakoski 28.8.2017 Ohjeen sisältö Johdanto... 2 Moottorikelkkareittien ja urien tallennus gpx-tiedostoa

Lisätiedot

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Lipas-projekti, Jyväskylän yliopisto 11.5.2016 GPS-laitteella tallennetut reitit voi viedä Lipas-karttanäkymään joko oman digitoinnin avuksi,

Lisätiedot

Liikunta- ja ulkoilureittien tallentaminen Lipas-järjestelmään

Liikunta- ja ulkoilureittien tallentaminen Lipas-järjestelmään Liikunta- ja ulkoilureittien tallentaminen Lipas-järjestelmään Sisältö 1. Reittien tallennus Lipas- järjestelmään... 1 2. Uuden reitistön lisääminen Lipas-järjestelmään... 2 Reitistö jossa on vain yksi

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS SISÄLTÖ VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS... 1 Alueen sijainnin tallennus... 2 Liikuntapaikan ominaisuustietojen tallentaminen...

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö Kirjautuminen Lipakseen... 2 Liikuntapaikan sijainnin tallennus (uusi liikuntapaikka)...

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, www.lipasinfo.fi, käyttöohjeet-alasivu. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta http://lipas.cc.jyu.

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, www.lipasinfo.fi, käyttöohjeet-alasivu. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta http://lipas.cc.jyu. Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

LIPAS-järjestelmän kuulumisia. Kirsi Vehkakoski, Lipas- projekti, liikuntatieteellinen tiedekunta

LIPAS-järjestelmän kuulumisia. Kirsi Vehkakoski, Lipas- projekti, liikuntatieteellinen tiedekunta LIPAS-järjestelmän kuulumisia Kirsi Vehkakoski, Lipas- projekti, liikuntatieteellinen tiedekunta Lipas Liikuntapaikat.fi - toimijat Kuntien liikuntatoimi Päivittävät oman kunnan liikuntapaikkojen tiedot

Lisätiedot

Kuva: Usko Juntunen. Mistä polku löytyy?

Kuva: Usko Juntunen. Mistä polku löytyy? Kuva: Usko Juntunen Mistä polku löytyy? Mistä reittitarjonta löytyy? Kuntien tiedotus ulkoilupaikoista ja reiteistä? Valtakunnallinen tieto maastopyöräilymahdollisuuksista? Kartat ja reittisovellukset

Lisätiedot

LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE

LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE LIPAS KARTTASOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Sisältö Johdanto 1. Haku- ja tulostustyökalut 1.1 Pikahaku 1.2 Haku karttatasoista 1.3. Osoitteen haku kartalle 2. Karttatyökalut 2.1 Lähennä 2.2 Siirrä 2.3 Karttatason

Lisätiedot

Liikuntapaikat.fi. LIPAS liikuntapaikkatiedon lähteenä. Kirsi Vehkakoski, Lipas- projekti, liikuntatieteellinen tiedekunta

Liikuntapaikat.fi. LIPAS liikuntapaikkatiedon lähteenä. Kirsi Vehkakoski, Lipas- projekti, liikuntatieteellinen tiedekunta Liikuntapaikat.fi LIPAS liikuntapaikkatiedon lähteenä Kirsi Vehkakoski, Lipas- projekti, liikuntatieteellinen tiedekunta Liikuntapaikat siellä ja täällä Lipas Liikuntapaikat.fi on valtakunnallinen tietokanta

Lisätiedot

Liikuntapaikat.fi. LIPAS- järjestelmä kunnan liikunnan edistämisaktiivisuuden mittarina

Liikuntapaikat.fi. LIPAS- järjestelmä kunnan liikunnan edistämisaktiivisuuden mittarina Liikuntapaikat.fi LIPAS- järjestelmä kunnan liikunnan edistämisaktiivisuuden mittarina Kirsi Vehkakoski, Lipas- projekti, liikuntatieteellinen tdk 19.11.2014 Lipas Liikuntapaikat.fi Suomen liikuntapaikat

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2

HELSINGIN YLIOPISTO TIEDEKASVATUS. helsinki.fi/tiedekasvatus v 1.2 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämästäsi aineistosta. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Perustietoa Lipas-järjestelmästä: portaalit ja niiden käyttöönotto

Perustietoa Lipas-järjestelmästä: portaalit ja niiden käyttöönotto Perustietoa Lipas-järjestelmästä: portaalit ja niiden käyttöönotto 17.1.2019 Kirsi Vehkakoski Uuteen Lipas-järjestelmään kuuluvat Liikuntapaikat.fi, Jäähalliportaali ja Uimahalliportaali. Palvelun toiminnasta

Lisätiedot

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty

Museokartta Muokkaajan käyttöohje ,päivitetty Museokartta 2015 Muokkaajan käyttöohje 9.6.2015,päivitetty 25.9.2015 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka paikkatietokohteita voi luoda ja muokata. Muut toiminnot on selostettu Katselukäyttöohjeessa. Ennen

Lisätiedot

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi.

Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA. Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Punomo Blogit BLOGIN LUOMINEN WORDPRESS-ALUSTALLA Kirjaudu -palveluun osoitteessa www.punomo.npn.fi/wp-login.php tunnuksellasi. Tunnuksia jakavat Punomo.fi:n ylläpitäjät. Kun olet kirjautunut, blogin OHJAUSNÄKYMÄ

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen.

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen. v2 Tehtävä: Piirrä kartalle merkittyjen pisteiden ja välinen korkeusprofiili. Voit käyttää valmista Libre Office Draw koordinaatistopohjaa. Pisteiden välisen janan jakomerkit ovat 100m välein. Vaihtoehtoisesti

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän

Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän kautta Lipas-järjestelmän (liikuntapaikat.fi) ja valtakunnallisen, Internetissä toimivan, Retkikartta.fikarttapalvelun

Lisätiedot

Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän

Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän kautta, 27.5.2019 Lipas-järjestelmän (liikuntapaikat.fi) ja valtakunnallisen, internetissä toimivan, Retkikartta.fikarttapalvelun

Lisätiedot

Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän

Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän Luontoliikuntapaikkojen näyttäminen Retkikartta.fi-karttapalvelussa Lipasjärjestelmän kautta, 11.8.2017 Lipas-järjestelmän (liikuntapaikat.fi) ja valtakunnallisen, internetissä toimivan, Retkikartta.fikarttapalvelun

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet

Museokartta 2015. Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Museokartta 2015 Katselukäyttäjän ohje 8.6.2015, päivitetty 23.9.2015 Ohjeen sijainti: Intra/Ohjeet/Kulttuuriympäristö/Paikkatieto ohjeet Kirjaudu Museoverkko tunnuksillasi linkistä http://museovirasto.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=37851c99fc15421e9051a11b76e1c9ec

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Käyttöohje Asiakastietojen ylläpito. Sisällysluettelo. 1 Asiakastietojen ylläpito. 1.1 Kirjautuminen Asiakastietojen ylläpitoon

Käyttöohje Asiakastietojen ylläpito. Sisällysluettelo. 1 Asiakastietojen ylläpito. 1.1 Kirjautuminen Asiakastietojen ylläpitoon Käyttöohje Asiakastietojen ylläpito Sisällysluettelo 1 Asiakastietojen ylläpito... 1 1.1 Kirjautuminen Asiakastietojen ylläpitoon... 1 2 Asiakastiedot... 2 3 Laskutus- ja toimitusosoitteet... 2 3.1 Olemassa

Lisätiedot

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN

OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OPAS KULTA2 -JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN 1. Kulta2 -järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 1-3 2. Järjestelmään kirjautuminen olemassa olevalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla s. 4-5 3. Hakemuksen

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä

Käy$öohjeet ylläpitäjille. Yhteistyössä Käy$öohjeet ylläpitäjille Yhteistyössä Copyright Mo5vade 2015 OSA1: PALVELUN TILAAMINEN JA KÄYTTÖÖNOTTO SELAINSUOSITUKSET Suosittelemme käyttämään palvelua Chromella, Safarilla tai modernilla (v. 10+)

Lisätiedot

Collector for ArcGIS. Ohje /

Collector for ArcGIS. Ohje / Collector for ArcGIS Ohje / 10.5.2019 2 (11) Sisältö 1. Collector for ArcGIS... 3 2. Kartan luominen ArcGIS Onlinessa... 3 2.1 Karttatason luominen... 3 2.2 Ominaisuustietotaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa

Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa Paikkatieto-ohjelmistot maataloudessa 7.2.2018 Harjoitusmoniste QGIS Tämän harjoitusmonisteen tarkoitus on olla apuna koulutuksen harjoitus-osiossa. Ohjeet eivät ole täydelliset ja joka vaiheesta ei ole

Lisätiedot

Kylätietojen täyttöohje. Sisällys

Kylätietojen täyttöohje. Sisällys Kylätietojen täyttöohje Sisällys KIRJAUTUMINEN... 2 KYLÄTIETOJEN MUOKKAUS JA TÄYDENNYS... 4 TIEDOSTOPANKKI... 11 SALASANAN VAIHTO... 12 YHTEENVEDOT TIEDOISTA (kylien posti- ja sähköpostilistat)... 13 PIKAHAKU

Lisätiedot

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje 1 (18) Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik på svenska Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Kirjautuminen... 3 3 Uuden laivareitin

Lisätiedot

Reilan monikäyttöselvityksen sisältöä (1)

Reilan monikäyttöselvityksen sisältöä (1) Reilan monikäyttöselvityksen sisältöä (1) Johdanto Mitä reittien monikäyttö tarkoittaa Perusteita reittien monikäyttöisyyden edistämiseksi, haasteita ja rajoitteita Mitä monikäyttö edellyttää Erilaisia

Lisätiedot

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013

Rekisteröitymisohje. Vaihe 1. Rekisteröityminen palveluun tapahtuu seuraavasti: 22.2.2013 Rekisteröitymisohje Vaihe 1 Kiitos osoittamastasi luottamuksesta ja ilmoituksesta liittyä Suomen Yrittäjien hankintaasiamiespalvelun käyttäjäksi. Tämä ohje koskee rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi.

Lisätiedot

eportfolio Kyvyt.fi -ohje on tehty AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSIA varten Ohje sopii perusohjeeksi kaikille palvelua käyttäville

eportfolio Kyvyt.fi -ohje on tehty AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSIA varten Ohje sopii perusohjeeksi kaikille palvelua käyttäville eportfolio Kyvyt.fi -ohje on tehty AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSIA varten Ohje sopii perusohjeeksi kaikille palvelua käyttäville Sisällys 1 Ensimmäinen kirjautuminen... 2 2 Liittyminen ryhmään... 3 3 Valmiiden

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

PaikkaOpin kartta-alustan käyttöohje

PaikkaOpin kartta-alustan käyttöohje PaikkaOpin kartta-alustan käyttöohje 1 Sisällysluettelo Käytön aloitus Yleistä kartta-alustan käytöstä... 3 Karttanäkymä... 3 Nimistöhaku... 3 Etäisyyksien ja pinta-alojen mittaaminen... 4 Kirjautuminen

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Talotietojen päivittäminen

Talotietojen päivittäminen Talotietojen päivittäminen www.seurantalot.fi-sivustolle Pikaohje seurantalojen omistajayhdistyksille 12.10.2016 Suomen Kotiseutuliitto 1 Ohjeen sisältö Palveluun kirjautuminen s. 3 Talosivu s. 4 Tietojen

Lisätiedot

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi

LoCCaM Riistakamerasovellus. Dimag Ky dimag.fi LoCCaM Riistakamerasovellus Dimag Ky janne.koski @ dimag.fi +358505907788 Sovelluksen toimintaperiaate Toimintaperiaate yksinkertaistettuna on seuraavanlainen Kamera ottaa kuvan tai videon jonka lähettää

Lisätiedot

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely Lupapiste käyttöönottokoulutus Palvelun esittely Valmistelut Tarkista, että käytössäsi on riittävän tuore selainversio Tuetut selainversiot: Internet Explorer 9 tai uudempi Mozilla Firefox 16 tai uudempi

Lisätiedot

Talotietojen päivittäminen

Talotietojen päivittäminen Talotietojen päivittäminen www.seurantalot.fi-sivustolle Pikaohje seurantalojen omistajayhdistyksille 17.6.2015 Suomen Kotiseutuliitto 1 Ohjeen sisältö Palveluun kirjautuminen s. 3 Talosivu s. 4 Tietojen

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito

1 Johdanto. 2 Kirjautuminen. Sisällysluettelo. Kanakoirakerho - websivujen ylläpito Kanakoirakerho - websivujen ylläpito 1 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kirjautuminen... 1 2.1 Ylläpitovalikko... 2 3 Käyttäjien hallinta... 3 4 Sisällön muokkaaminen... 4 4.1 Editorin käyttäminen...

Lisätiedot

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Karttatoiminnot

Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE. SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Karttatoiminnot Korma [Tiedoston otsikko] Ssähkno Maija VIPU-KÄYTTÄJÄN OHJE SÄHKÖINEN TUKIHAKU 2014 Karttatoiminnot Sisältö 1 Yleistä sovelluksesta... 3 Video-ohjeet löytyvät: www.mavi.fi -> Tietoa Vipu-palvelusta ->

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4

1. ASIAKKAAN OHJEET... 2. 1.1 Varauksen tekeminen... 2. 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4. 1.3 Varauksen peruminen... 4 1. ASIAKKAAN OHJEET... 2 1.1 Varauksen tekeminen... 2 1.2 Käyttäjätunnuksen luominen... 4 1.3 Varauksen peruminen... 4 1.4 Omien tietojen muokkaaminen... 5 1.5 Salasanan muuttaminen... 5 2. TYÖNTEKIJÄN

Lisätiedot

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion

2020 Fusion. What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of Fusion 2020 Fusion What s New in Version 6? What s New in Version 6? 1 of 17 2020 Fusion Uusi 2020 Fusion 6 nopeuttaa ja helpottaa työskentelyäsi: Täysin uudistettu renderöinti Useiden tuotteiden muokkaus samalla

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat

Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely. Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Metsähallituksen Tarjouspalvelu.fi toimittajaportaalin esittely Taimikonhoidon ja istutuksen hankinnat Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaali https://tarjouspalvelu.fi/metsähallitus Tämän palvelun kautta

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019

GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA. Matias Järvinen 2019 GIS-ANALYYSI PAIKKATIETOIKKUNASSA Matias Järvinen 2019 Johdanto Harjoitusongelma: Millaisia paikkatietoanalyyseja Paikkatietoikkuna-ympäristössä voi tehdä? Miten niiden avulla voi tutkia tasojen sisältämää

Lisätiedot

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015

Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Nuorten hyvinvointi tilastotietokannan käyttöohjeet Tieke 18.5 2015 Taulukon valinta Valitse vasemmalta kansioita, kunnes saat taulukkoluettelon näkyviin. Jos etsit tietoa jostain tietystä aiheesta, voit

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

Käyttöohje Palvelu löytyy osoitteesta joenmuksut.fi. Päivitetty

Käyttöohje Palvelu löytyy osoitteesta joenmuksut.fi. Päivitetty Käyttöohje Palvelu löytyy osoitteesta joenmuksut.fi Päivitetty 29.7.2017 1 Sisältö 1. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana Uusi tunnus / Unohtuiko salasana 3. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana Vetumatunnistautuminen

Lisätiedot

LIPAS RAPORTTIEN KÄYTTÖOHJE. lisäinfoa Sisältö

LIPAS RAPORTTIEN KÄYTTÖOHJE.  lisäinfoa  Sisältö LIPAS RAPORTTIEN KÄYTTÖOHJE http://lipas.cc.jyu.fi, lisäinfoa www.liikuntapaikat.fi Sisältö 1.Liikuntapaikkaraportit 1.1.Liikuntapaikkaluettelo ja-tilasto 1.2. Liikuntapaikkatilasto kuntakoon mukaan 1.3.

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa

Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa (www.finap.fi ) Säännöllistä aikataulua noudattava markkinaehtoinen henkilöliikenne Liikennöinnin muutoksista tulee ilmoittaa

Lisätiedot

Collector käyttöohje. Ohje /

Collector käyttöohje. Ohje / Collector käyttöohje Ohje / 11.2.2019 2 (24) Sisältö 1. Aineiston luominen ArcGIS Prossa... 3 Kohdeluokan luominen... 3 Tietokannan arvoalueiden määrittäminen... 5 Attribuuttitaulun kenttien määrittäminen...

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset

KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset KULTA2-JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOPAS Liikunta-, kulttuuri-, nuoriso-, hyvinvointiavustukset Sisällysluettelo: 1. Sisällysluettelo s. 1 2. Kulta2-järjestelmän käyttäminen ensimmäistä kertaa s. 2-3 3. Kirjautuminen

Lisätiedot

Sisältö. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3. Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7. Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8

Sisältö. Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3. Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7. Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8 Käyttöohje Sisältö Uusi tunnus / Unohtuiko salasana - Vetuma-tunnistautuminen 3 Kirjaudu sisään Daisy-tunnuksilla 7 Kirjaudu sisään - Pankkitunnuksilla 8 Kirjaudu sisään - Mobiilivarmenteella 12 Asetukset

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille

GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille GeoGebra-harjoituksia malu-opettajille 1. Ohjelman kielen vaihtaminen Mikäli ohjelma ei syystä tai toisesta avaudu toivomallasi kielellä, voit vaihtaa ohjelman käyttöliittymän kielen seuraavasti: 2. Fonttikoon

Lisätiedot

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan

Uuden työ- tai mittavälineen luominen tietokantaan Sivu:1(12) Työ- ja mittaväline-tietokanta löytyy serveriltä APPL14.DE.ABB.COM/SRV/ABB Tarvitset read-oikeudet tietokannan tarkasteluun ja editor mainusers-oikeudet tietokannan muokkaukseen. Jos tarkoituksenasi

Lisätiedot

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE 23.8.2018 Sisällys 1 HAKU -välilehti... 2 1.1 Ryhmän perusteella hakeminen... 3 1.2 Toteutuksen perusteella hakeminen... 4 1.3 Opettajan lukujärjestyksen hakeminen... 5 2 LUKUJÄRJESTYS

Lisätiedot

Ohjeita PaikkaOpin oppimisympäristön käyttöönottoon

Ohjeita PaikkaOpin oppimisympäristön käyttöönottoon Ohjeita PaikkaOpin oppimisympäristön käyttöönottoon Mikä on PaikkaOppi? PaikkaOppi on verkkopohjainen oppimisympäristö, jonka tavoitteena on tukea paikkatietotaitojen ja ympäristöntutkimuksen monipuolista

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje ARFM- hankkeessa jatkokehitetylle SoftGIS-työkalulle Dokumentti sisältää ohjeistuksen osallistavan suunnittelun työkalun käyttöön. Työkalu on käytettävissä

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

M-FILES JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE

M-FILES JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE M-FILES JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Tässä tiedostossa on ohjeistettu Suomen Nuorkauppakamarin jäsenrekisteri M-Filesin käyttöä. Yhdistyslain 11 mukaan Yhdistyksen jäsenistä on hallituksen pidettävä luetteloa.

Lisätiedot

Sähkönumerot.fi - Itsepalvelu

Sähkönumerot.fi - Itsepalvelu Sähkönumerot.fi - Itsepalvelu Sähkönumerot.fi-palvelussa tuotteiden valmistajat ja maahantuojat ylläpitävät itse tuotteidensa tuotetietoja. Kirjautuneena käyttäjänä voit: luoda uusille tuotteille uusia

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

Maestro Lappeenranta Mannerheiminkatu Lappeenranta. Maestro Helsinki Huopalahdentie Helsinki

Maestro Lappeenranta Mannerheiminkatu Lappeenranta. Maestro Helsinki Huopalahdentie Helsinki 1 Uusi asiakasyrityksen käyttäjätunnus MaestroNG-järjestelmään 1 Yleistä... 2 2 Perusta käyttäjäryhmät... 2 3 Lisää käyttäjäryhmille oikeudet... 3 Oikeus sivustoon... 3 Oikeus firmaan... 4 Oikeudet sovelluksiin...

Lisätiedot

Diacor Turku extranet

Diacor Turku extranet Diacor Turku extranet Extranet on asiakasyritystemme vastuuhenkilöille tarkoitettu sähköinen palvelukanava. Diacor Turun extranet- sivustolla yrityksen kontaktihenkilön on mahdollista kirjata työntekijöiden

Lisätiedot

UUTTA. Hintaluokat. Hintaluokilla määritellään laituripaikkojen hinnat keskitetysti. Paikan hinta näkyy kaikkialla aina paikkatiedon ohessa.

UUTTA. Hintaluokat. Hintaluokilla määritellään laituripaikkojen hinnat keskitetysti. Paikan hinta näkyy kaikkialla aina paikkatiedon ohessa. UUTTA (23.5.2015) Hintaluokat Aikaisemmin Muutoksia Veneen tiedot lomakkeella - osa 2 Lisää tietoa laituripaikoista Muutoksia Käyttäjätiedot lomakkeella Muutoksia Veneen tiedot lomakkeella Maksulliset

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen

Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen Kaksinkäsin.fi - ohjeet varaamiseen 27.2.2017 Yleiset ohjeet Kaksinkäsin.fi sivujen yläreunassa on valikko, josta pääsee suoraan useisiin tässä ohjeessa viitattuihin alisivuihin. Kun olet kirjautuneena

Lisätiedot

Hotline-jäsenpalvelun käyttöohjeet

Hotline-jäsenpalvelun käyttöohjeet PYHÄ BIRMAN KISSA RY Sivu 1 / 13 Hotline-jäsenpalvelun käyttöohjeet Hotlineen kirjautuminen tapahtuu valitsemalla Kasvatus ja terveys -valikosta Hotline. Avautuvalla sivulla on Kirjaudu sisään palveluun

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje Versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Vipu kartat 2.0. Matti Hokkanen. Tukihakukoulutus maaseutuasiamies Oriveden yhteistoiminta-alue

Vipu kartat 2.0. Matti Hokkanen. Tukihakukoulutus maaseutuasiamies Oriveden yhteistoiminta-alue Vipu kartat 2.0 Matti Hokkanen maaseutuasiamies Oriveden yhteistoiminta-alue Tukihakukoulutus 2019 Esityksen sisältö Kevään aikataulut Uuden kartan esittely Käyttöliittymä Kasvulohkojen luonti Peruslohkomuutokset

Lisätiedot

Jyväskylän pienten järvien melontareitit

Jyväskylän pienten järvien melontareitit Jyväskylän pienten järvien melontareitit Melonnan harrastus kasvaa Melonnan harrastajia on Suomessa noin 18 500 (2001) ja määrä kasvaa koko ajan. Aktiivimelojia kuitenkin vain noin 10 % tästä määrästä

Lisätiedot

SMT / SUOMEN MATKATOIMISTO OY Y-TUNNUS / FO-NUMMER / BUSINESS ID

SMT / SUOMEN MATKATOIMISTO OY Y-TUNNUS / FO-NUMMER / BUSINESS ID Matkustajatietokanta perustuu asiakkaan ja Matkatoimisto SMT:n väliseen asiakasnumero- ja laskutushierarkiaan (yhteisöhierarkia). Matkustajatiedot (profiilit) hallinnoidaan Online -palvelussa, johon kirjaudutaan

Lisätiedot