S1-LUOKAN VÄESTÖNSUOJAN LAITTEIDEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "S1-LUOKAN VÄESTÖNSUOJAN LAITTEIDEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE"

Transkriptio

1 1 (5) S1-LUOKAN VÄESTÖNSUOJAN LAITTEIDEN KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJE Tässä väestönsuojassa on tilaa henkilölle. 1. Toimenpiteet normaaliaikana 1.1. Suojan laitteiden tarkistus Suojalaitteiden toimintakyky on varmistettava vuosittain käyttämällä ilmanvaihtolaitetta vähintään 5 min ajan kerran vuodessa. Viemärin sulkuventtiili on kierrettävä käsipyörällä täysin kiinni- ja sitten täysin aukiasentoon vuosittain. Rakennuksen omistajan on huolehdittava suojan sekä sen laitteiden ja varusteiden käyttökunnon säilyttämisestä ja siitä, että suoja voidaan kunnostaan väestönsuojana käytettäväksi 72 tunnin aikana. Suojan määräaikaistarkastus on pidettävä vähintään 10 vuoden välein. Perehdy huolellisesti väestösuojan laitekokonaisuuteen kuvien 1, 2 ja 3 avulla. 1. Tarkasta, että suojan laitteet ovat ehjät ja paikoillaan kuvien 1, 2 ja 3 avulla. Tarkasta suojan laite- ja varaosaluettelon avulla, että suojan varusteet ja välineet ovat tallella ja kunnossa. 2. Tarkasta, että ovien ja luukkujen sekä muiden metalliosien ruosteenestomaalaus on ehjä. 3. Tarkasta ovien ja luukkujen toiminta. 4. Tarkasta, että - ovien ja luukkujen tiivisteet - normaalin ilmanvaihdon sulkulaitteiden tiivisteet ja pultit - ilmanvaihtolaitteen kumiset liitososat ja letkunkiristimet ovat ehjät ja paikoillaan - erityissuodattimen suojakannet ovat ehjät ja paikoillaan sekä sinetöidyt 5. Tarkasta, että ilmavirtamittarin säätövipu on OHITUS -asennossa ja paineventtiili kiinni. 6. Tarkasta, ettei paineventtiiliin, ylipaineventtiileihin tai suojapuhaltimeen ole kerääntynyt vettä. 7. Suorita puhaltimen norjistuskäyttö konekilvessä olevien ohjeiden mukaisesti. 8. Tarkasta ylipainemittarin kunto ja suorita mittarin nollaus siihen kiinnitettyjen ohjeiden mukaisesti. 9. Tarkasta, että sulkutelttapakkaus on tallella ja kiinnityskehys on paikallaan. 10. Tarkasta varavesisäiliöiden riittävyys 40 l / varsinainen suojatila m² (tai 15 l / v- m², jos suojassa on vesipiste) ja jäteastiat 15 l / v-m². 11. Tarkasta kuivakäymäläkalusteiden lukumäärä 1 kpl jokaista varsinaisen suojatilan alkavaa 20 m² kohti.. Tarkasta, että suojassa on tarvittavat ohjeet sen saattamiseksi suojautumisen edellyttämään kuntoon: ohjeet väliseinien rakentamiseksi tai purkamiseksi, jne. Mikäli suojan laiteissa ilmenee sellaisia toimintahäiriöitä tai puutteita, ettei em. toimintoja voida suorittaa, on käännyttävä laitteen valmistajan puoleen.

2 2 (5) 1.2 Väestönsuojan tiiviyden tarkastus 1. Sulje suojaovet ja -luukut sekä normaalin ilmanvaihdon sulkulaitteet. 2. Sulje ylipaineventtiilit ja viemärin sulkuventtiili. 3. Tarkasta, että ilmanvaihtolaite on ohituskäytössä (kuva 2). 4. Sulje paineventtiili kiertämällä käsipyörästä. 5. Tarkasta, että sulkuteltta, mikäli se on asennettu paikalleen, on sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaisessa valmiusasennossa. 6. Jos väestönsuojassa on sulkuhuone, tarkasta, että sinne suojatilasta johtavat poistoilmaventtiilit ovat täysin auki. 7. Tarkasta ylipainemittarin kunto ja suorita mittarin nollaus siihen kiinnitettyjen ohjeiden mukaisesti. 8. Käynnistä suojapuhallin ja avaa paineventtiiliä hitaasti käsipyörästä, kunnes ylipainemittari osoittaa noin 300 Pa:n ylipainetta. Jollei lukemaa saavuteta on suurimmat vuotokohdat etsittävä ja tukittava. 9. Sulje paineventtiili ja sammuta puhallin. Seuraa ylipaineen vähenemistä suojassa mittaamalla se aika, mikä kuluu, kun ylipainemittarin lukema laskee 200 Pa:sta 50 Pa:iin. 10. Mikäli ko. aika on vähintään 20 sekuntia on suoja riittävän tiivis. 11. Mikäli ko. aika on lyhyempi, on suojan tiiviyttä parannettava. Vuotokohdat voi paikallistaa esim. äänen avulla: ajetaan suojaan mahdollisimman paljon ylipainetta (max 500 Pa), suljetaan paineventtiili käsipyörästä ja kierretään suojaa ympäri kuunnellen vuotokohtia, jotka suhisevat tai vinkuvat. Vuotojen etsimisessä voidaan käyttää myös savua. 2. Suojautumista edeltävät toimenpiteet Jos on tarpeellista saattaa väestönsuojat suojautumisen edellyttämään kuntoon, suoritetaan seuraavat tarkastukset ja toimenpiteet. 1. Poista suojasta väestösuojakäytölle tarpeeton tavara, rakenteet ja laitteet sekä suojan puolella mahdollisesti olevat seinäja kattopintojen lämpöeristeet tai muut lämmön siirtämistä suojan seiniin ja kattoon haittaavat verhoukset. 2. Sulje tiivisti normaalin ilmanvaihdon aukot niiden sulkulaitteilla. Varmista, ettei mikään suojan ympärysrakenteiden läpi johtava aukko jää sulkematta. 3. Kiinnitä suojaan varastoitu sulkuteltta suojaoven sisäpuolelle kiinnityskehykseensä valmiusasentoon noudattaen pakkauksessa olevaa ohjetta. 4. Kokoa ja asenna suojaan varastoidut kuivakäymäläkomerot noudattaen pakkauksessa olevia ohjeita. Varmistaudu kuivakäymäläkalusteiden käyttökunnosta ja sijoita ne käymälätiloihin. 3. Suojautumista koskevia yleisiä ohjeita Tarkasta, että kaikki suojan ulkopuolelle johtavat ovet ja luukut on huolellisesti suljettu. Viemärin sulkuventtiili pidetään suljettuna ja avataan vain tarvittaessa. Lisäksi on huolehdittava juomaveden ja varavalaistuksen säätelystä, lepovuorojen järjestämisestä sekä muista järjestyksen säilymiseksi tarpeellisista toimenpiteistä. Ohjeita ja tiedotuksia suojautumisen aikana saadaan lähinnä radion kautta.

3 3 (5) 4. Ilmanvaihtolaitteen käyttö suojautumisen aikana Toimenpiteet eri käyttötilanteissa suoritetaan järjestyksessä ohjeiden mukaan. Käyttötilanteet määrittelee ja ilmoittaa viranomainen. Ilmanvaihtolaitteen (IVL-1) työkalulaatikossa on erillinen käyttöohje ilmanvaihtolaitteelle. 4.1 Ohituskäyttö OHITUSKÄYTÖSSÄ EI KÄYTETÄ ERITYIS- SUODATINTA (kuva 2). 1. Tarkista, että erityissuodatin on käännettynä ohituskäyttöasentoon ja lukittuna paikoilleen. Tarkista myös, että ohitusilmaputki on kiinnitettynä joustavien liittimien ja letkunkiristimien avulla paineventtiiliin ja puhaltimen 90 käyrään. 2. Avaa kaikki suojan ylipaineventtiilit. 3. Avaa paineventtiili auki kiertämällä käsipyörästä. 4. Tarkasta, että sulkuteltta on sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaisessa ohituskäyttöasennossa. 5. Jos väestönsuojassa on sulkuhuone, tarkasta, että sinne suojatilasta johtavat poistoilmaventtiilit ovat täysin auki. 6. Käännä ilmavirtamittarin säätövipu OHITUS - asentoon. 7. Käynnistä puhallin puhaltimen kytkimestä. 8. Avaa paineventtiili täysin auki kiertämällä käsipyörästä ja tarkasta, että ilmavirtamittarin osoitin on vähintään 600 m³/h (170 dm³/s). Sähkönjakelun keskeytyessä pyöritä puhallinta käsin käsikammella niin, että ilmavirtamittarin osoitin näyttää noin 500 m³/h (135 dm³/s). Huomaa pyörityssuunnan nuoli puhaltimessa. Järjestä tarpeellinen vuorottelu käsikäytössä. 4.2 Sulkukäyttö SULKUKÄYTÖSSÄ EI SUOJAAN OTETA EIKÄ SIELTÄ POISTETA ILMAA. 1. Sulje paineventtiili kiertämällä käsipyörästä. Sulje ylipaineventtiilit. 2. Sulje viemärin sulkuventtiili. 3. Sulkutilanteen aikana sulkuteltan tulee olla sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaisessa käyttöasennossa. 4.3 Siirtyminen sulkukäytöstä suodatuskäyttöön SUODATUSKÄYTÖSSÄ SUOJAAN OTE- TAAN ILMAA VAIN ERITYISSUODATTI- MIEN KAUTTA. (KUVA 3). 1. Avaa suojan kaikki ylipaineventtiilit. 2. Irrota joustavat liittimet ohitusilmaputkesta. 3. Irrota erityissuodattimen alempi suojakansi. 4. Vapauta erityissuodattimen lukitus ja käännä suodatin suodatuskäyttöasentoon. 5. Liitä erityissuodatin alemman joustavan liittimen ja letkunkiristimen avulla tiivisti puhaltimen imukäyrään ja lukitse suodatin lukitusvivusta. 6. Käännä ilmavirtamittarin säätövipu SUODATUS -asentoon. 7. Käytä puhallinta käsin käsikammen avulla hitaalla nopeudella seuraavien kahden toimenpiteen ajan. Huomaa pyörityssuunnan nuoli. 7a. Irrota erityissuodattimen ylempi suojakansi.

4 4 (5) 7b. Liitä erityissuodatin ylemmän joustavan liittimen ja letkunkiristimien avulla tiivisti paineventtiiliin. 8. Poista käsikampi. 9. Lukitse erityissuodatin asentoonsa. 10. Käynnistä puhallin puhaltimen kytkimestä. 11. Säädä suodattimen ilmavirraksi 150 m³/h (40 dm³/s), avaamalla hitaasti paineventtiiliä käsipyörästä kiertäen.. Sähkönjakelun keskeytyessä avaa paineventtiili auki kiertämällä käsipyörästä ja pyöritä puhallinta käsin käsikammella siten, että ilmavirta 150 m³/h (40 dm³/s) saavutetaan. Huomaa pyörityssuunnan nuoli. Järjestä tarpeellinen vuorottelu käsikäytössä. 13. Tarkkaile suojan ylipainetta. Ylipaineen tulisi olla vähintään 50 Pa. 2. Käytä puhallinta käsin käsikammen avulla hitaalla nopeudella seuraavien kahden toimenpiteen ajan. Huomaa pyörityssuunnan nuoli. 2a. Irrota ylempi joustava liitin erityissuodattimesta. 2b. Sulje tiiviisti erityissuodatin ylemmällä suojakannella ja letkunkiristimellä. 3. Irrota alempi joustava liitin erityissuodattimesta ja sulje tiivisti suodatin alemmalla suojakannella ja letkunkiristimellä. 4. Irrota erityissuodattimen lukitus ja käännä ohituskäyttöasentoon (kuva 2). 5. Kiinnitä ohitusilmaputki joustavien liittimien ja letkunkiristäjien avulla paineventtiiliin ja puhaltimen imukäyrään. Lukitse suodatin lukitusvivusta. 6. Toista osan 4.1 (ohituskäyttö) kohdissa 2-8 esitetyt toimenpiteet. 4.4 Siirtyminen suodatuskäytöstä sulkukäyttöön Mikäli joudutaan siirtymään suodatuskäytöstä takaisin sulkukäyttöön toimitaan seuraavasti. 1. Pysäytä puhallin sähköohjauskeskuksesta tai keskeytä käsikäyttö. 2. Sulje paineventtiili kiertämällä käsipyörästä. 3. Sulje suojan kaikki ylipaineventtiilit. 4. Sulje viemärin sulkuventtiili. 4.5 Siirtyminen suodatuskäytöstä ohituskäyttöön 1. Pysäytä puhallin tai keskeytä käsikäyttö.

5 4 (5) HKL sortumankestävä ulkoluukku Nro Laitenimitys Virallinen tunnus 1 Suojaovi SO-1 2 Sulkuteltta ST-1 3 Suojaluukku HS-1 4 Ilmanottoputki IP-2 5 Paineventtiilin läpivienti LP-1P 6 Ylipaineventtiilin läpivienti LP Ilmanvaihdon läpivienti LP-1 8 LVS-läpivienti 9 Ilmanvaihtolaite IVL-1 IVL-1 10 Tuloilmaventtiili TV-3 11 Jakokanava Ylipaineventtiili YV-1 13 Ilmanvaihdon sulkulaite IS Ylipainemittari YM-3 15 Kuivakäymäläkomero KH-3 16 Kuivakäymäläkaluste KK Varavesisäiliö VS-3 18 Jäteastia JS-3 19 Viemärin sulkuventtiili VSV Kuva 1. S1-luokan väestönsuojan laitesijoittelukaavio ja laitteistoluettelo Paineventtiili Käsipyörä Ohitusputki Äänenvaimennin Käsikäytön kampi Säätövipu Ilmavirranmittari Kannatin jalka Erityissuodatin Suojapuhallin Työkalulaatikko Konekilpi / puhaltimen pyörimissuunnan kilpi Puhaltimen kytkin Varavalaisimen pistorasia Vedenpoisto tulppa Kuva 2. Ohituskäyttö Kuva 3. Suodatuskäyttö

3.0 Käyttö- ja huolto-ohje. 3.1 Ohituskäyttö

3.0 Käyttö- ja huolto-ohje. 3.1 Ohituskäyttö 3.0 Käyttö- ja huolto-ohje Toimenpiteet eri käyttötilanteissa suoritetaan siinä järjestyksessä, kuin ne on ohjeessa luetetltu. Käyttötilanteet määrittelee ja ilmoittaa VSS viranomainen 3.1 Ohituskäyttö

Lisätiedot

ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-K/20

ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-K/20 ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-K/20 KÄYTTÖTARKOITUS Ilmanvaihtolaitteisto IVL-K/20 on tarkoitettu käytettäväksi K- luokan väestönsuojissa tilanteissa, joissa edellytetään suojautumista väestönsuojaan. Laitteiston

Lisätiedot

Ilmanvaihtolaite IVL-1

Ilmanvaihtolaite IVL-1 1 (6) Ilmanvaihtolaite IVL-1 Käyttötarkoitus Ilmanvaihtolaitteisto IVL-1 on tarkoitettu käytettäväksi S1-luokan väestönsuojissa. Ilmanvaihtolaitteiston avulla ylläpidetään kriisiaikana suojassa tarvittavaa

Lisätiedot

Suoja-Expert Oy:n ja VTT:n välillä on tuotesertifiointiin liittyvä laadunvalvontasopimus. Ilmanvaihtolaitteiston LVI-numero on 9015014.

Suoja-Expert Oy:n ja VTT:n välillä on tuotesertifiointiin liittyvä laadunvalvontasopimus. Ilmanvaihtolaitteiston LVI-numero on 9015014. KÄYTTÖTARKOITUS Ilmanvaihtolaitteisto IVL-1 on tarkoitettu käytettäväksi K- ja S1-luokan väestönsuojissa. Ilmanvaihtolaitteiston avulla ylläpidetään kriisiaikana suojassa tarvittavaa ylipainetta ja suodatetaan

Lisätiedot

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOPAS ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-1

KÄYTTÖ- JA ASENNUSOPAS ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-1 KÄYTTÖ- JA ASENNUSOPAS ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-1 ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-1 KÄYTTÖTARKOITUS Ilmanvaihtolaitteisto IVL-1 on tarkoitettu käytettäväksi K- ja S1-luokan väestönsuojissa. Ilmanvaihtolaitteiston

Lisätiedot

ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-k/20

ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-k/20 ILMANVAIHTOLAITTEISTO IVL-k/20 KÄYTTÖTARKOITUS Ilmanvaihtolaitteisto IVL-K/20 on tarkoitettu käytettäväksi K-luokan väestönsuojissa tilanteissa, joissa edellytetään suojautumista väestönsuojaan. Laitteiston

Lisätiedot

VALUVAIHEEN TOIMITUKSEN KOODIT JA SELITYKSET:

VALUVAIHEEN TOIMITUKSEN KOODIT JA SELITYKSET: VALUVAIHEEN TOIMITUKSEN KOODIT JA SELITYKSET: PUTKET JA LÄPIVIENNIT: 1 Ilmanottoputki IP-1/160 1A Ilmanottoputki IP-1/200 2 Paineventtiilin putki LP-1P suoraan seinän läpi 2A Paineventtiilin putki LP-1P

Lisätiedot

Väestönsuojan laitteiden tunnukset, suoja- ja rasitusluokat

Väestönsuojan laitteiden tunnukset, suoja- ja rasitusluokat 2624 N:o 660 Taulukko 1 Väestönsuojan laitteiden tunnukset, suoja- ja rasitusluokat LIITE 1 Laite Tunnus Suojaluokat Rasitusluokka Paine - ja kaasutiivis ovi SO-K K C3 Paine - ja kaasutiivis ovi SO-1 S1

Lisätiedot

OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLIIKELAITOS. Väestönsuojan käyttöönotto- ja purkusuunnitelma. Kohteen nimi xx.xx.20xx

OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLIIKELAITOS. Väestönsuojan käyttöönotto- ja purkusuunnitelma. Kohteen nimi xx.xx.20xx Väestönsuojan käyttöönotto- ja purkusuunnitelma Kohteen nimi xx.xx.20xx 1 Sisällys 1. Yleistä väestönsuojista... 3 2. Väestönsuojan tiedot... 4 3. Toimenpiteet käyttökuntoon saattamiseksi... 5 3.1 Purkaminen...

Lisätiedot

Jotta suoja saataisiin määräyksen antamisen jälkeen mahdollisimman nopeasti kuntoon, on tyhjentäminen ja suojan varustaminen suunniteltava etukäteen.

Jotta suoja saataisiin määräyksen antamisen jälkeen mahdollisimman nopeasti kuntoon, on tyhjentäminen ja suojan varustaminen suunniteltava etukäteen. VÄESTÖNSUOJAN KÄYTTÖKUNTOON SAATTAMINEN Väestönsuoja ei normaalisti ole siinä kunnossa, että sinne voitaisiin välittömästi mennä suojautumaan normaaleissa onnettomuuksissa. Kaikissa yllättävissä onnettomuustapauksissa

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 660. Sisäasiainministeriön asetus. väestönsuojan laitteista ja varusteista. Annettu Helsingissä 29 päivänä heinäkuuta 2005

SISÄLLYS. N:o 660. Sisäasiainministeriön asetus. väestönsuojan laitteista ja varusteista. Annettu Helsingissä 29 päivänä heinäkuuta 2005 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 31 päivänä elokuuta 2005 N:o 660 661 SISÄLLYS N:o Sivu 660 Sisäasiainministeriön asetus väestönsuojan laitteista ja varusteista... 3611 661 Maa- ja metsätalousministeriön

Lisätiedot

SULKUTELTTA ST- 1. Edistykselliset väestönsuojaratkaisut. Kuva 1. Ohituskäyttöasento. Kuva 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento

SULKUTELTTA ST- 1. Edistykselliset väestönsuojaratkaisut.  Kuva 1. Ohituskäyttöasento. Kuva 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento SULKUTELTTA ST- 1 Kuva 1. Ohituskäyttöasento Kuva 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento Käyttötarkoitus Toimitus Sulkutelttaa ST-1 käytetään K- ja S1-luokan väestönsuojissa. Sulkuteltta ST-1 sijoitetaan väestönsuojan

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä toukokuuta 2011. 409/2011 Valtioneuvoston asetus. väestönsuojan laitteista ja varusteista

Julkaistu Helsingissä 9 päivänä toukokuuta 2011. 409/2011 Valtioneuvoston asetus. väestönsuojan laitteista ja varusteista SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 9 päivänä toukokuuta 2011 409/2011 Valtioneuvoston asetus väestönsuojan laitteista ja varusteista Annettu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011 Valtioneuvoston

Lisätiedot

SULKUTELTTA ST-1. Käyttötarkoitus Sulkutelttaa ST-1 käytetään S1-luokan väestönsuojissa.

SULKUTELTTA ST-1. Käyttötarkoitus Sulkutelttaa ST-1 käytetään S1-luokan väestönsuojissa. 1 (5) SULKUTELTTA ST-1 Käyttötarkoitus Sulkutelttaa ST-1 käytetään S1-luokan väestönsuojissa. Sulkuteltta ST-1 sijoitetaan väestönsuojan sisäpuolelle asennettuun kiinnityskehykseen. Se toimii väestönsuojan

Lisätiedot

PI/SDC Allekirjoitetun asiakirjan sähköinen versio

PI/SDC Allekirjoitetun asiakirjan sähköinen versio OHJE 18/17/HAKE 1 (28) VÄESTÖNSUOJAOHJE PELASTUSLAITOKSEN ASIAKKAILLE Tämä ohje astuu voimaan 29.5.2017. Yhdessä ohjeen 17/17/HAKE VÄESTÖNSUOJAOHJE PELASTUSLAITOKSEN SISÄISEEN KÄYTTÖÖN kanssa tämä ohje

Lisätiedot

SULKUTELTTA ST-1 KÄYTTÖTARKOITUS TOIMITUS RAKENNE JA TEKNISET OMINAISUUDET. KUVA 1. Ohituskäyttöasento. KUVA 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento

SULKUTELTTA ST-1 KÄYTTÖTARKOITUS TOIMITUS RAKENNE JA TEKNISET OMINAISUUDET. KUVA 1. Ohituskäyttöasento. KUVA 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento SULKUTELTTA ST-1 KUVA 1. Ohituskäyttöasento KUVA 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento KÄYTTÖTARKOITUS TOIMITUS Sulkutelttaa ST-1 käytetään K- ja S1-luokan väestönsuojissa. Sulkuteltta ST-1 sijoitetaan väestönsuojan

Lisätiedot

VÄESTÖNSUOJIEN RAKENTAMINEN UUDISTUU KOULUTUSKIERROS

VÄESTÖNSUOJIEN RAKENTAMINEN UUDISTUU KOULUTUSKIERROS VÄESTÖNSUOJIEN RAKENTAMINEN UUDISTUU KOULUTUSKIERROS 21.11.- 8.12.2016 Pekka Rajajärvi Rakennusneuvos 1. LUENTO OPPAAT 2. LUENTO VSS- SANEERAUS 3. LUENTO VSS-HISTOTIA 4. LUENTO LAINMUUTOS 2016 1. Väestönsuojan

Lisätiedot

SULKUTELTTA ST-1 KÄYTTÖTARKOITUS TOIMITUS RAKENNE JA TEKNISET OMINAISUUDET. KUVA 1. Ohituskäyttöasento. KUVA 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento

SULKUTELTTA ST-1 KÄYTTÖTARKOITUS TOIMITUS RAKENNE JA TEKNISET OMINAISUUDET. KUVA 1. Ohituskäyttöasento. KUVA 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento SULKUTELTTA ST-1 KUVA 1. Ohituskäyttöasento KUVA 2. Suodatus- ja sulkukäyttöasento KÄYTTÖTARKOITUS TOIMITUS Sulkutelttaa ST-1 käytetään K- ja S1-luokan väestönsuojissa. Sulkuteltta ST-1 sijoitetaan väestönsuojan

Lisätiedot

Sulkuteltta Suojaovi Valoaukko. ST-1/1650x2150 SO-1/SO- 1S 900x2000 ST-1/1900x2150 SO-1/SO- 1S 1200x2000

Sulkuteltta Suojaovi Valoaukko. ST-1/1650x2150 SO-1/SO- 1S 900x2000 ST-1/1900x2150 SO-1/SO- 1S 1200x2000 SULKUTELTTA ST- 1 Välittömästi väestönsuojaoven taakse sijoitettavan sulkuteltan tarkoituksena on estää vaarallisia aineita sisältävän ulkoilman kulkeutuminen ilmavirran mukana väestönsuojaan ovea avattaessa.

Lisätiedot

S1-luokan teräsbetoniväestönsuojan LVI-laitteiden suunnittelu

S1-luokan teräsbetoniväestönsuojan LVI-laitteiden suunnittelu Mikko Paakkunainen S1-luokan teräsbetoniväestönsuojan LVI-laitteiden suunnittelu Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Talotekniikan tutkinto-ohjelma Insinöörityö 27.11.2017 Tiivistelmä Tekijä

Lisätiedot

MSn/SDC/SJ/JM/ERa Allekirjoitetun asiakirjan sähköinen versio

MSn/SDC/SJ/JM/ERa Allekirjoitetun asiakirjan sähköinen versio OHJE 56/16/HAKE 1 (28) VÄESTÖNSUOJAOHJE Tämä ohje on tarkoitettu kiinteistöjen vastuuhenkilöiden ja pelastuslaitoksen valvontatyön avuksi. Tähän ohjeeseen on koottu eri väestönsuojatyypeille asetetut vaatimukset.

Lisätiedot

LVI S1-LUOKAN TERÄSBETONIVÄESTÖNSUOJAN LVIS-LAITTEET SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO

LVI S1-LUOKAN TERÄSBETONIVÄESTÖNSUOJAN LVIS-LAITTEET SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO LVI 06-10502 S1-LUOKAN TERÄSBETONIVÄESTÖNSUOJAN LVIS-LAITTEET OHJEET toukokuu 2012 korvaa LVI 06-10391 LVI 23-10220 1 (15) Tässä ohjeessa esitetään S1-luokan teräsbetoniväestönsuojan LVIS-suunnittelua,

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero täyttää sisäasiainministeriön antamissa määräyksissä esitetyt vaatimukset. VTT on myöntänyt kuivakäymäläkomerolle sen vaatimusten mukaisuuden osoittavan tuotesertifikaatin

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä (esim. asennettu

Lisätiedot

VÄESTÖNSUOJIEN TARKASTUSKORTISTO

VÄESTÖNSUOJIEN TARKASTUSKORTISTO 1 VÄESTÖNSUOJIEN TARKASTUSKORTISTO TINJA HÄNNIKÄINEN Sisällys 1 KORTISTON TARKOITUS... 3 2 TARKASTUSKORTIT VÄESTÖNSUOJALUOKITTAIN... 4 2.1 Väestönsuojat n 1955 määräysten mukaisesti... 4 2.2 Väestönsuojat

Lisätiedot

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3

KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 KUIVAKÄYMÄLÄKOMERO KH-3 Kuivakäymäläkomero KH-3/4 KÄYTTÖTARKOITUS Kuivakäymäläkomeroa KH-3 käytetään K- ja S1-luokan väestönsuojissa, joissa se sijoitetaan väestönsuojan sisäpuolelle käymälätilojen ilmanvaihtoa

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä (esim. asennettu

Lisätiedot

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , ,

Installation instructions, accessories. Handsfree, bluetooth. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden , , Installation instructions, accessories Ohje nro 31337686 Versio 1.2 Osa nro 31337677, 31310791, 31357750 Handsfree, bluetooth Volvo Car Corporation Handsfree, bluetooth- 31337686 - V1.2 Sivu 1 / 74 Materiaali

Lisätiedot

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE

OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE OTSOSON WC-LAITTEEN ASENNUS- JA HUOLTOOHJE WC-LAITTEEN ASENNUS WC-laite on varustettu kiinnityspultein paitsi S42 malli. Maahantuoja / valmistaja ei vastaa siitä, jos wc-laite on kiinnitetty vastoin määräyksiä

Lisätiedot

SISÄASIAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Tekninen johtaja 2.5.2011 Hannu Olamo VALTIONEUVOSTON ASETUS VÄESTÖNSUOJAN LAITTEISTA JA VARUSTEISTA

SISÄASIAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Tekninen johtaja 2.5.2011 Hannu Olamo VALTIONEUVOSTON ASETUS VÄESTÖNSUOJAN LAITTEISTA JA VARUSTEISTA SISÄASIAINMINISTERIÖ Muistio Liite 1 Tekninen johtaja 2.5.2011 Hannu Olamo VALTIONEUVOSTON ASETUS VÄESTÖNSUOJAN LAITTEISTA JA VARUSTEISTA Taustatietoja ja säädösperusta Sisäasiainministeriön asetus väestönsuojan

Lisätiedot

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n.

Imuyksikkö - moottoriteho 750 W - max. ilmamäärä 2210 m 3 /h - max. alipaine 920 Pa - jännite 230 V - virta 5.2 A - imyksikön paino n. KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Perehdy tähän ohjekirjaan huolellisesti ennen kuin asennat, käytät tai huollat EXTOR 2300 imuria. Tämän ohjekirjan ohjeita tulee noudattaa. TEKNINEN ERITTELY EXTOR 2300 imuri:

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1 Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 10/15 1 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden noudattamatta jättäminen tai laitteen

Lisätiedot

EXTOR 2300A asbesti-imuri alipaineistukseen

EXTOR 2300A asbesti-imuri alipaineistukseen KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Perehdy tähän ohjeeseen huolellisesti ennen kuin asennat, käytät tai huollat EXTOR 2300A asbesti-imuria. Näitä ohjeita tulee noudattaa. TEKNINEN ERITTELY EXTOR 2300A asbesti-imuri

Lisätiedot

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET

HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET HOT BOX 310 & 620 KÄYTTÖOHJEET LÄMPÖYKSIKÖN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET HOT BOX, joka on varustettu yhdellä tai kahdella 310 kw uunilla ja öljysäiliöllä, tulee sijoittaa tasaiselle ja suoralle alustalle.

Lisätiedot

Ohjeistus väestönsuojien ilmanvaihdon suunnitteluun ja toteuttamiseen erityisesti saneerattavissa kohteissa

Ohjeistus väestönsuojien ilmanvaihdon suunnitteluun ja toteuttamiseen erityisesti saneerattavissa kohteissa Tero Huttunen Ohjeistus väestönsuojien ilmanvaihdon suunnitteluun ja toteuttamiseen erityisesti saneerattavissa kohteissa Metropolia Ammattikorkeakoulu Rakennusmestari, LVI (AMK) Rakennusalan työnjohto

Lisätiedot

Niko Sääski. Väestönsuojien käyttöönottosuunnitelmat, esimerkkitapauksia

Niko Sääski. Väestönsuojien käyttöönottosuunnitelmat, esimerkkitapauksia Niko Sääski Väestönsuojien käyttöönottosuunnitelmat, esimerkkitapauksia VÄESTÖNSUOJIEN KÄYTTÖÖNOTTOSUUNNITELMAT, ESI- MERKKITAPAUKSIA Niko Sääski Opinnäytetyö Kevät 2015 Rakennustekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas

Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Käyttöohjeet Ilmatäytteinen poreallas Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Altaan asennus... 3 3. Altaan puhallus... 3 4. Altaan täyttäminen... 5 5. Pumppuyksikön käyttäminen... 6 6. Altaan käyttäminen ja vinkkejä...

Lisätiedot

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND

Movair AF 170. Käyttöohje. Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Movair AF 170 Käyttöohje Korvent Oy Vanha Nurmijärventie 116 01730 VANTAA FINLAND Sisällysluettelo Yleistä... 3 Varoitus!... 3 Laitteen käyttö ja suodattimien vaihto... 4 Alipaineistajan käyttö... 4 Suodattimien

Lisätiedot

Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti

Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti Käyttöohje Luettava huolellisesti ennen käyttöä Vers.1 8/13 Diesel-käyttöinen suurteho imurikontti. Sisällys Laitteen esittely ja tekniset tiedot Laite tutuksi Käyttö:

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Ajoneuvon alkuperäinen kaukosäädinavain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan

Lisätiedot

50 meter wireless phone line. User Manual

50 meter wireless phone line. User Manual 50 meter wireless phone line User Manual 50 meter wireless phone line Käyttöopas kytke ja käytä -asennus HYVÄ ASIAKAS Kiitos, että olet hankkinut Wireless Phone Jack -puhelimen ja/tai lisälaajennusyksikön.

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Hälytysjärjestelmän kauko-ohjain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan käyttöön

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE SAHAUSPÖYTÄ. Malli: 010A

KÄYTTÖOHJE SAHAUSPÖYTÄ. Malli: 010A KÄYTTÖOHJE SAHAUSPÖYTÄ Malli: 010A Sisällysluettelo Tekniset tiedot... 2 Pakkauksen sisältö... 3 Turvaohjeet... 3 Kokoamisohje... 4 Osien esittely... 7 Pituuden säätö sivuttaistuen... 8 Korkeussäätö sivutuki...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE WME CH-200 Puoliautomaattinen kaasukeskus lääkkeellisille kaasuille

KÄYTTÖOHJE WME CH-200 Puoliautomaattinen kaasukeskus lääkkeellisille kaasuille Kuva ei välttämättä vastaa toimitettavaa laitetta. KÄYTTÖOHJE WME CH-200 Puoliautomaattinen kaasukeskus lääkkeellisille kaasuille Alkuperäinen ohje: Gloor, Operating Instructions BM0112E 2nd edition (06/2010)

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös

Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 0-40 / 0-80 BAR 0-600 / 0-1200 PSI Asennus- ja huolto-ohjeen käännös 1 10-2015 TURVALLINEN JA OIKEA KÄYTTÖ Laitteen turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää näiden ohjeiden tarkkaa noudattamista. Ohjeiden

Lisätiedot

RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje

RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1180650/1 IM-P118-03 ST Issue 1 RP31 ja RP32 mäntäventtiilit Asennus- ja huolto-ohje 1. Turvallisuusohjeet 2. Yleinen tuoteinformaatio 3. Asennus 4. Käyttöönotto 5. Toiminta 6. Huolto 7. Varaosat IM-P118-03

Lisätiedot

testo 410-1 Käyttöohje

testo 410-1 Käyttöohje testo 410-1 Käyttöohje FIN 2 Short manual testo 410-1 Pikaohje testo 410-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Siipipyörä 3 Lämpötilasensori 4 Näyttö 5 Toimintonäppäimet 6 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

B25 2H+KT IRT.VAR. 25 KPL VSS / IRT.VAR 24 KPL UVV/LVV UVV/LVV KUIV. KUIV. SAUNA LJH SPK POHJAPIIRUSTUS 1.KRS NEITSYTSAARENTIE 6, HELSINKI

B25 2H+KT IRT.VAR. 25 KPL VSS / IRT.VAR 24 KPL UVV/LVV UVV/LVV KUIV. KUIV. SAUNA LJH SPK POHJAPIIRUSTUS 1.KRS NEITSYTSAARENTIE 6, HELSINKI US104 +18.28 TALOV. KUIV. LJH S US106 PESULA 1:20 VS101 +18.50 +18.800 B25 B-PORRAS TERASSI EI90 EI90 SAVUNPOISTON JAUS JA ILMANVAIHDON HÄTÄPYSÄYTYS IRT.VAR. 25 L A A SP EI90 47225 SAMMUTUSREITTI SAVUNPOISTO

Lisätiedot

testo 610 Käyttöohje

testo 610 Käyttöohje testo 610 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 610 Pikaohje testo 610 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Kosteus- ja lämpötilasensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä)

JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan vain täysmittaisen kuormalavan yhteydessä) FORM NO. 3318-395 SF Rev A MALLI NRO 07301 60001 & JNE. MALLI NRO 07321 60001 & JNE. Asennusohjeet 2 3- kokoinen ja täysmittainen kuormalava Workman 3000 -sarjaa varten JÄÄHDYTTIMEN SUOJUKSEN ASENNUS (Tarvitaan

Lisätiedot

rakentamisen helppoutta Pyöreä palopelti EI60

rakentamisen helppoutta Pyöreä palopelti EI60 rakentamisen helppoutta Pyöreä palopelti EI60 Käsittely- ja asennusohje Käsittely- ja asennusohje Brandis CR60 Koko CR60 CR60 + MFUS 17,5 174 345 Dn/2+13,5 P Dn-1 Z Q 0 mm for Dn

Lisätiedot

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen.

Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Vallox. Vallox. Ohje. Tuloilmalämmitin. Tuloilmalämmitin 1000. Malli. Ohje. Voimassa alkaen. Ohje Malli Tyyppi : 2352 : 2353 Ohje 1.09.629 FIN Voimassa alkaen 1.7.2015 Päivitetty 1.7.2015... 2... 5 TUOIMAÄMMITIN VAOX TUOIMAÄMMITIN Poistoilmajärjestelmän aiheuttaman alipaineen vaikutuksesta ulkoa

Lisätiedot

Ennen asennuksen aloittamista:

Ennen asennuksen aloittamista: Asennusopas Asennusopas Ennen asennuksen aloittamista: 1. Ennen asennuksen aloittamista varmistu että olet hankkinut oikean lukkopesän, joka sopii lukkoon. Yleisesti käytössä oleviin oviin oikeat lukkopesät

Lisätiedot

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy

FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje. Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy FX-korkeapainekäsipumpun käyttöohje Copyright c 2012-2013 Eräliike Riistamaa Oy 1 Johdanto FX-pumppu on suunniteltu, valmistettu ja testattu FX Airguns AB:ssä Ruotsissa. Pumpuissa käytetyt kaksi eri järjestelmää

Lisätiedot

2. Tarkasta sammuttimen kokonaispaino.

2. Tarkasta sammuttimen kokonaispaino. 1(4) Tarkastus Sammutin tulee tarkastaa vähintään kahden vuoden välein. Milloin sammutin on alttiina sammuttimen toimintakuntoon vaikuttaville tekijöille, kuten sään vaihteluille, kosteudelle tai tärinälle,

Lisätiedot

Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa.

Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa. Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa. Lue tämä ohje huolella ennen kuin käytät Classicia. Lue myös sen laitteen ohjeet,

Lisätiedot

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje

BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 0457350/6 IM-P045-10 CH Issue 6 BRV2 paineenalennusventtiili Asennus- ja huolto-ohje 1. Suositeltava asennus 2. Asennus ja huolto 3. Varaosat 4. Ulkoinen impulssiputki IM-P045-10 CH Issue 6 Copyright 20001

Lisätiedot

SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE

SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE SAVUKAASUPUHALTIMIEN ASENNUS JA HUOLTO-OHJE LAITTEEN KÄYTÖSTÄ JA HUOLLOSTA VASTAAVALLE MIRACO OY 37800 TOIJALA puh. 03-5423205 fax. 03-5424243 YLEISTÄ 1. Puhallin tulee tarkistaa kuljetuksen aikana syntyneiden

Lisätiedot

Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin

Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin Käyttöohjeet Pahlen V350 Hiekkasuodatin Näiden ohjeiden kaikki kohdat on luettava huolellisesti läpi ja kaikki ohjeet huomioitava. Ennen asennustöiden alkua tulee suodatinlaitteen täydellinen toimitus

Lisätiedot

testo 510 Käyttöohje

testo 510 Käyttöohje testo 510 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 510 Pikaohje testo 510 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Paine-ero sensorin yhteet 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo ja magneetti (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI Pro Compact, Combi, Team SEFFI Soft Compact, Combi, Team) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttö ohjekirja malleille: SEFFI Pro Compact,

Lisätiedot

Liukuosan asennusohje

Liukuosan asennusohje Liukuosat asennetaan suorakulmaiseen aukkoon, jonka mitta on sama kuin osan mitta. Tarkistusmittaa aukko viistosti. Varmista, että luukut eivät ole vääntyneet kuljetuksessa. Osia voi säätää naputtamalla

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0

SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN EPO2. Versio 1.0 SÄHKÖKÄYTTÖINEN VEDENLÄMMITIN FI EPO2 Versio 1.0 Käytettyä tuotetta ei saa hävittää talousjätteen mukana. Laite on toimitettava keräyspisteeseen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätykseen. Asianmukainen

Lisätiedot

Vallox TEKNINEN OHJE. Tyyppinumero A3522-3

Vallox TEKNINEN OHJE. Tyyppinumero A3522-3 Vallox 90KSC.09.5F.5.0 Tyyppi A5- VALLOX Tyyppinumero A5- VALLOX tuotenumero VALLOX 90K SC R 8600 VALLOX 90K SC L 8700 TEKNINEN OHJE Korkean hyötysuhteen lämmöntalteenotto ( > 80 %) Energiatehokkaat integroidut

Lisätiedot

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tulo- ja poistoilmavirtojen mittaus 3 Sähkökytkentä 4 TurboSwing puhdistus

Lisätiedot

Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B

Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B AP-550 Servon asennusohje Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B B1 Johdanto GoldCruise on laatutuote jonka Gold Automotive

Lisätiedot

EXTOR 1000A asbesti-imuri alipaineistukseen

EXTOR 1000A asbesti-imuri alipaineistukseen KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Perehdy tähän ohjeeseen huolellisesti ennen kuin asennat, käytät tai huollat EXTOR 1000A asbesti-imuria. Näitä ohjeita tulee noudattaa. TEKNINEN ERITTELY EXTOR 1000A asbesti-imuri

Lisätiedot

INTELLE-SÄÄDINKUVUN KÄYTÖN JA HUOLLON YLEISOHJEET

INTELLE-SÄÄDINKUVUN KÄYTÖN JA HUOLLON YLEISOHJEET INTELLE-SÄÄDINKUVUN KÄYTÖN JA HUOLLON YLEISOHJEET ASUNTOKOHTAINEN ILMANVAIHTOJÄRJESTELMÄ Rakennuksissa joissa on asuntokohtainen ilmanvaihto, on asukkaalla itsellään mahdollisuus vaikuttaa ilmanvaihdon

Lisätiedot

S1- LUOKAN VÄESTÖNSUOJAN TARKASTAMINEN JA KUNNOSTAMINEN

S1- LUOKAN VÄESTÖNSUOJAN TARKASTAMINEN JA KUNNOSTAMINEN Rekonen / ir LUONNOS 11.11.11 KH XX-XXXXX LVI XX-XXXXX RT XX-XXXXX S1- LUOKAN VÄESTÖNSUOJAN TARKASTAMINEN JA KUNNOSTAMINEN Tässä ohjekortissa annetaan ohjeita uusien ja valmiiden väestönsuojien tarkastamisesta

Lisätiedot

KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL. Asennusohjeet

KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL. Asennusohjeet KRSC 9011/1 KRSC 9006 KRSF 9005/SL KRSF 9005/BL Asennusohjeet Ennen jääkaapin asentamista 4 Vesiliitäntä 4 Sähköliitäntä 5 Jääkaapin sijoitus ja tasapainottaminen 6 Asennusmitat ja -vaatimukset 7 Pakastimen

Lisätiedot

3 Seisontavalo 2 Valon kannatin (vain sarja ) 2 Lukkopultti (#10 1/2 tuumaa) (vain 4 sarja ) 4 Seisontavalojen asennus.

3 Seisontavalo 2 Valon kannatin (vain sarja ) 2 Lukkopultti (#10 1/2 tuumaa) (vain 4 sarja ) 4 Seisontavalojen asennus. Form No. Ajovalo- ja katsastusvarustussarja 202-malli ja uudempi Workman HD -työajoneuvo Mallinro: 20-5030 Mallinro: 20-5045 3386-909 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

Lisätiedot

Nokia minikaiuttimet MD /1

Nokia minikaiuttimet MD /1 Nokia minikaiuttimet MD-6 3 5 4 2 9205724/1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Johdanto Onnittelut ostoksesi johdosta.

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE TT 93500 TT 93600 TT 93500 PL TT 93600 PL ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE 2 TEKNISET TIEDOT Laitteen mitat korkeus 140 mm leveys 498 mm (TT 93500 ) leveys 598 mm (TT 93600 ) syvyys 480 mm Sähköliitäntä 230V/10A,

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

Näin asennat. SUKUA90 suihkunurkan altaalla:

Näin asennat. SUKUA90 suihkunurkan altaalla: Näin asennat SUKUA90 suihkunurkan altaalla: Huomioithan että tuote on ehjä kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

LUKINTALAITE SYLINTERI TOIMILAITTEILLE Malli B_Q, B_W ja B_QW. Asennus-, huolto- ja käyttöohje

LUKINTALAITE SYLINTERI TOIMILAITTEILLE Malli B_Q, B_W ja B_QW. Asennus-, huolto- ja käyttöohje LUKINTALAITE SYLINTERI TOIMILAITTEILLE Malli B_Q, B_W ja B_QW Asennus-, huolto- ja käyttöohje 6 B 70 fi 4/2015 2 6 B 20 fi Sisältö 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Osat ja liittimet...3 2 VAROTOIMENPITEET... 4 3 ASENNUS

Lisätiedot

DHS HEPA-suodattimella varustettu hajotin

DHS HEPA-suodattimella varustettu hajotin DHS HEPA-suodattimella varustettu hajotin Version: 16.02.2012 Vaakasuuntainen pyörreilmasuihku. Laite voidaan asentaa kattoon tai seinään. Paineenmittaus ja aerosolitestit voidaan tehdä etulevyn läpi.

Lisätiedot

Äänenvaimennin, tiiviste, liitosputki ja kuusi ruuvia

Äänenvaimennin, tiiviste, liitosputki ja kuusi ruuvia RAKENNUSOHJE Äänenvaimennin, tiiviste, liitosputki ja kuusi ruuvia 331 Lehden nro 78 mukana sait yhdeksän uutta osaa radioohjattavaan pienoismalliisi. Osat ovat äänenvaimennin, liitosputki, tiiviste ja

Lisätiedot

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved

ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA SUODATTIMIEN VAIHTAMINEN (KÄYTTÄJÄ) HUOLTO. 37 Vallox Oy - All rights reserved ENNEN HUOLTOTÖIDEN ALOITTAMISTA E A Kun avaat koneen oven, turvakytkin (S) katkaisee virran. S VAROITUS Irrota tästä huolimatta koneen pistotulppa aina ennen koneen huoltotöiden aloittamista. Koneita on

Lisätiedot

PullmanErmator. Rakennusimuri S13. Käyttöohjeet

PullmanErmator. Rakennusimuri S13. Käyttöohjeet PullmanErmator Rakennusimuri S13 Käyttöohjeet Sisällys 1 Huomio!... 3 2 Pakkauksen purkaminen... 3 3 Turvamääräykset... 3 3.1 Käsittely... 3 3.2 Huolto... 3 4 Toiminta... 4 5 Käyttö... 4 6 Suodattimen

Lisätiedot

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)

Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Installation instructions, accessories Ohje nro 31454381 Versio 1.3 Osa nro 31454379 Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design) Volvo Car Corporation Sähkötoiminen moottorinlämmitin, 230 V, (R-design)-

Lisätiedot

Midwest PetGate koiraportti

Midwest PetGate koiraportti Midwest PetGate koiraportti Asennusohje malleihin 2929sw gl, 2939sw gl 2929sg gl, 2939sg gl. TÄRKEÄÄ TIETOA Pura kaikki osat laatikosta. Säilytä laatikko ja pakkausmateriaalit, kunnes tuote on kasattu.

Lisätiedot

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE

Wine4U. Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE Wine4U Lisää elinikää viinillesi KÄYTTÖOHJE ESITTELY Onneksi olkoon Wine4U -viininannostelulaitteen hankinnasta. Wine4U on ammattikäyttöön suunniteltu laite, jonka tarkoituksena on pidentään viinin nautinta-aikaa

Lisätiedot

51300 16800 4000 30500 850 7500 000 8.7 1 /PH 4.7 +17.00 h=0/1400 IKK 400x100 h=900/100 VH. 15.0 /PH 6.1 +16.10 9. VH.1 1 h=0/1400 /PH 5.4 +15.90 7.9 7.9 1.3 /PH 4.4 +15.90 8.7 9. /PH 6.1 +16.10 IKK 400x100

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Lattialämmityksen jakotukki

Lattialämmityksen jakotukki INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE POLYMER Asennusohje Lattialämmityksen jakotukki Polymer 1 Tietoja lattialämmityksen jakotukista Polymer Floorén lattialämmityksen jakotukki Polymer on valmistettu

Lisätiedot

TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE. Otsonaattori ammattikäyttöön

TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE. Otsonaattori ammattikäyttöön 1. TUOTEKORTTI JA KÄYTTÖOHJE Otsonaattori ammattikäyttöön OZO MINI Ozo Mini on otsonaattori, joka soveltuu hajujen poistamiseen esimerkiksi navettakeittiöistä tai muista tiloista, joissa vaaditaan jatkuvaa

Lisätiedot

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet

TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet TurboSwing ja JPT-ilmanvaihtokaton Säätö-, puhdistus- ja huolto-ohjeet SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tulo- ja poistoilmavirtojen mittaus 3 Sähkökytkentä 4 TurboSwing puhdistus

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet Ford Focus C-Max 1,6 l Ti -malliin, moottorin koodi HXDA, SIDA Hammashihnan vaihdon yhteydessä tapahtuu usein vakavia

Lisätiedot

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen

ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen ContiTech: Asiantuntijavinkkejä hammashihnojen vaihtamiseen Yksityiskohtaiset ohjeet, Ford Focus 2,0 l16v, moottorikoodit EDDB, EDDC, EDDD ContiTech kertoo, miten vältät virheet hihnanvaihdon yhteydessä

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W03 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

VAARA. KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus

VAARA. KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Form No. Virranjakosarja Groundsmaster 4000 -sarjan ajoyksikkö, jossa on Yanmar-moottori Mallinro: 30407 3378-135 Rev A Asennusohjeet VAARA KALIFORNIA Lakiesityksen 65 mukainen varoitus Tämä tuote sisältää

Lisätiedot

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje TE 270217/01 LVI 3618240 Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje SISÄLTÖ Rakenne 2 Asennus 3-4 Käyttö ja ylläpito 5 Tekniset tiedot 5 Sähkökaavio 6 Lue tämä asennus- ja käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon.

Ennen suodattimen asennusta, liitä mukana tulleet imukupit asennusyksikön taakse. Kiinnitä ilmanottoputki säädettävään venturi-ilmanottoaukkoon. Tetratec In 300 plus / In 400 plus / In 600 plus / In 800 plus / In 1000 plus Hyvä asiakas, onnittelemme teitä uuden ja tehokkaan Tetratec akvaariosuodattimen valinnasta. Tetratect IN plus sisäsuodatin

Lisätiedot

Käyttöohjeet LA-VA V300 / Premium Line VAKUUMIPAKKAUSLAITE

Käyttöohjeet LA-VA V300 / Premium Line VAKUUMIPAKKAUSLAITE Käyttöohjeet LA-VA V300 / Premium Line VAKUUMIPAKKAUSLAITE Hankkimallasi Lava vakuumipakkauslaitteella on 2 vuoden takuu. Takuu ei kata vahinkoa, mikäli ilmapumppuun on päästetty nestettä. On tärkeä tietää,

Lisätiedot

Huolto-ohje Sivu 1/7. Huolto-ohje. www.economizer.fi ver 2.3

Huolto-ohje Sivu 1/7. Huolto-ohje. www.economizer.fi ver 2.3 Huolto-ohje Sivu 1/7 Huolto-ohje Sisällysluettelo Huolto-ohje Sivu /7 1. Yleistä.... Lämmöntalteenottoyksikkö (LTO-yksikkö)....1. Ulkoasenteinen malli [U-]..... Sisäasenteinen malli [S- tai SL-]... 5..

Lisätiedot

S-polven asennuksen jälkeen voit kiinnittää sen halutessasi metallilevyllä seinään.

S-polven asennuksen jälkeen voit kiinnittää sen halutessasi metallilevyllä seinään. CREAVIT WC-ISTUIMEN ASENNUSOHJE WC-istuinten mitat Koti t Q2 Q3 WN 3141 175 235 235 DR3141 180 225 240 VT3641 175 230 230 SL 3141 180 220 225 KR 3141 180 210 220 SA 3141 185 235 235 MR 3641 175 185 215

Lisätiedot