VALMENNUSRYHMÄLÄISEN OPAS Kilpa-aerobic

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALMENNUSRYHMÄLÄISEN OPAS Kilpa-aerobic"

Transkriptio

1 Valmennusryhmäläisen opas 1 (10) VALMENNUSRYHMÄLÄISEN OPAS Tämä opas on suunniteltu Nokian Voimisteluseuran kilpa-aerobicin valmennusryhmäläisille ja heidän vanhemmilleen harjoittelun tueksi. Oppaasta löydät tärkeää tietoa valmennusryhmien toimintaan liittyen. Mikäli sinulla herää oppaan sisältöön liittyen kysymyksiä, olethan ensisijaisesti ryhmäsi vastuuvalmentajaan yhteydessä. Sisällys 1. NVSn kilpa-aerobicin valmennusjärjestelmä ja tasoryhmät 2 a. Kilpa 4 tasoryhmät 3 b. Kilpa 3 tasoryhmät 3 c. Kilpa 2 tasoryhmät 3 d. Kilpa 1 tasoryhmät 4 e. Huipputiimi 4 2. Osallistuminen kilpailuihin 5 3. Harrastuksen kustannukset 5 a. Harjoitus- ja jäsenmaksut 5 b. Lisenssi ja kilpailukulut 6 c. Kilpailukoreografia ja musiikki 6 d. Harjoitusvarusteet 7 4. Edustusasut ja kilpailupuvut 7 5. Loukkaantumistapaukset 7 6. Voimistelijan vastuut 8 7. Valmentajan vastuut 8 8. Huoltajan vastuut 9 9. Talkoot ja varainhankinta NVS:n sosiaalisen median säännöt 10

2 Valmennusryhmäläisen opas 2 (10) 1. NVS:n kilpa-aerobicin valmennusjärjestelmä Nokian Voimisteluseuran kilpa-aerobicin valmennusjärjestelmä jakautuu tasoportaisiin. Harjoittelu aloitetaan pääsääntöisesti Kilpa 4 tasolta, jonka jälkeen voimistelija etenee tasoportaissa ylöspäin oman kehityksensä mukaista vauhtia. KILPA-AEROBICIN VALMENNUSPORTAAT Nokian voimisteluseura HUIPPUTIIMI Ohjatut harjoitukset 5-6 x 1,5 2,5 h / vko + omatoimitreenit Kilpailu SM-sarjoissa yksilönä ja/tai kokoonpanoina, edustus maajoukkueringissä. Urheilijavalinnat ryhmään tekee seuran johtokunta yhdessä vastuuvalmentajan kanssa. KILPA 1 -TASO Ohjatut harjoitukset 5 x 1,5 2,5 h / vko + omatoimitreenit Kilpailu SM-sarjoissa tai ylemmissä kilpasarjoissa yksilönä tai kokoonpanoina Omattava erittäin hyvät lajitaidot ja erinomainen motivaatio harjoitteluun. KILPA 2 -TASO Ohjatut harjoitukset 4 x 1,5-2 h / vko + omatoimitreenit Kilpailu kilpasarjoissa kokoonpanoina Omattava hyvät lajitaidot ja erinomainen motivaatio harjoitteluun KILPA 3 -TASO Ohjatut harjoitukset 3 x 1,5-2 h / vko Kilpailu kilpasarjoissa kokoonpanoina Omattava lajin perustaidot ja hyvä motivaatio harjoitteluun KILPA 4 -TASO (ns. harrastekilparyhmät) Ohjatut harjoitukset 2 x 1-2 h / vko Kilpailu Asemalla tai 2-luokan ohjelmasarjassa (7-9 -vuotiaat) tai Aerosport-sarjoissa (10 14-vuotiaat) tai Aerodance-ryhmänä (yli 12-vuotiaat) Kun valmentaja arvioi että voimistelijan taidot sekä harjoittelumotivaatio ovat riittävän korkealla tasolla, hän tarjoaa urheilijalle paikkaa seuraavassa tasoryhmässä. Mikäli voimistelija ei ole vielä halukas siirtymään korkeampaan tasoryhmään, hän voi halutessaan jatkaa entisellä tasolla ja siirtymistä harkitaan myöhemmin uudelleen. Jokainen tasoryhmässä ylöspäin siirtyminen lisää harjoittelutuntien määrää ja vaatii urheilijalta aiempaa vahvempaa sitoutumista harjoitteluun.

3 Valmennusryhmäläisen opas 3 (10) Kaikki valmennusryhmät harjoittelevat läpi vuoden (syksy-, kevät- ja kesäkausi). Mahdolliset pidemmät poissaolot sallitaan vain hyvästä perusteesta ja niistä on aina neuvoteltava hyvissä ajoin etukäteen vastuuvalmentajan kanssa. Mikäli vastuuvalmentaja arvioi että poissaolo voi hidastaa voimistelijan kehitystä, hänellä on mahdollisuus siirtää voimistelija alempaan tasoryhmään. Vastuuvalmentajalla on mahdollisuus siirtää urheilija alempaan tasoryhmään myös mikäli harjoittelumotivaatio tai kehitys ei vastaa ryhmän vaatimuksia. Mikäli kilparyhmän urheilijalla on tiedossa koulun suhteen vaativampia kausia, joiden urheilija arvelee verottavan harjoitteluaan, urheilijan on mahdollista sopia valmentajan kanssa alempaan tasoryhmään siirtymisestä, jolloin myös harjoitusmäärä pienenee. Muutoksista on neuvoteltava vastuuvalmentajan kanssa ajoissa ennen harjoituskauden alkua. Näissä tapauksissa on myös tärkeä tiedostaa, että siirtyminen takaisin aiempaan tasoryhmään ei ole automaattista kevennetyn kauden jälkeen vaan vastuuvalmentaja arvioi tilanteen kauden päätteeksi uudelleen. a. Kilpa 4 -tasoryhmät Kilpa 4 taso on valmennustoiminnan aloitustaso, jossa harjoitellaan lajin alkeita. Ohjatut harjoitukset on 2 x viikossa, joiden lisäksi valmentaja voi toisinaan ohjeistaa omatoimisia kotona tehtäviä harjoituksia. Kilpa 4 tasolla kilpaillaan harrastesarjoissa kokoonpanoina (joukkueet, ryhmät, aerodance), poikkeuksena 2-luokan Aerosport-sarjat, joissa kilpaillaan yksilönä. Valmentaja muodostaa kilpailukokoonpanot voimistelijoiden iän ja taitotason mukaan. Kilpa 4 tasoryhmiä ovat tällä hetkellä Kirput ja Minit. b. Kilpa 3 -tasoryhmät Kilpa 3-tasolla ohjatut harjoitukset on 3 x viikossa, joiden lisäksi valmentaja ohjeistaa toisinaan omatoimisia kotona tehtäviä harjoituksia. Kilpa 3-tasolla urheilijoilta odotetaan hyvää harjoittelumotivaatiota sekä kykyä keskittyä ja noudattaa valmentajan ohjeita. Kilpa 3-tasolla kilpaillaan kokoonpanoissa (joukkueet, ryhmät). Valmentaja muodostaa kokoonpanot voimistelijoiden iän ja taitotason mukaan kauden alussa. Kilpailukokoonpanot voivat vaihdella kausittain. Kilpa 3 tasoryhmiä ovat tällä hetkellä Hiput ja Hileet c. Kilpa 2 -tasoryhmät Kilpa 2-tasolla ohjatut harjoitukset on 4 x viikossa, joiden lisäksi valmentaja antaa ohjeet omatoimiseen harjoitteluun kausisuunnitelman mukaan. Kilpa2 tasolle siirtyäkseen urheilijalla tulee olla riittävä taitotaso (voima, liikkuvuus, lajitaidot jne.). Lisäksi urheilijalta odotetaan hyvää harjoittelumotivaatiota, keskittymiskykyä sekä halua ja kykyä myös omatoimiseen harjoitteluun.

4 Valmennusryhmäläisen opas 4 (10) Kilpa 2-tasolla kilpa-aerobic valitaan ns. päälajiksi, eli muut harrastukset tulee sovitella harjoitusaikatauluun niin että kaikkiin kilpa-aerobicin harjoituksiin pystyy osallistumaan. Kilpa 2-tason urheilijat kilpailevat vain kokoonpanoissa (joukkueet, ryhmät, aerodance). Valmentaja muodostaa kokoonpanot voimistelijoiden iän ja taitotason mukaan. Poikkeustapauksissa, mikäli kokoonpanoja ei saada muodostettua harjoitusryhmän sisällä, valmentaja voi sijoittaa urheilijan yksilöksi. Kokoonpanot voivat vaihdella kausittain. Kilpa 2-tasoryhmiä ovat tällä hetkellä Kiteet ja Kristallit. d. Kilpa 1 -tasoryhmät Kilpa 1-tasolla ohjatut harjoitukset on 5 x viikossa, joiden lisäksi valmentaja antaa ohjeet omatoimiseen harjoitteluun kausisuunnitelman mukaan. Kilpa 1-tasolla urheilijalla tulee olla erittäin hyvä taitotaso (voima, liikkuvuus, lajitaidot jne.). Lisäksi urheilijalta odotetaan erinomaista harjoittelumotivaatiota, kykyä tavoitteelliseen harjoitteluun sekä ohjatuissa että omatoimisissa treeneissä ja sitoutumista pitkäaikaiseen harjoitteluun. Muut mahdolliset harrastukset tulee sovitella harjoitusaikatauluun niin että kaikkiin kilpa-aerobicin harjoituksiin pystyy osallistumaan. Kilpa1-tason voimistelijat kilpailevat valmentajan harkinnan ja urheilijan toiveiden mukaisesti joko yksilönä tai kokoonpanossa (joukkueet, ryhmät). Mikäli valmentaja katsoo että urheilijan taitotaso ja harjoittelumotivaatio ovat riittävät ja poissaoloja harjoituksista on hyvin vähän, on mahdollista kilpailla myös kahdella ohjelmalla. Kilpa 1 tasoryhmiä on tällä hetkellä yksi, Lumo. e. Huipputiimi Huipputiimi on seurassamme kilpa-aerobicin korkein harjoitusryhmä, jolle seura osoittaa taloudellista tukea. Urheilijavalinnat Huipputiimiin tekee ryhmän vastuuvalmentaja sekä seuran johtokunta yhteistyössä. Paikkaa ryhmässä tarjotaan A- tai B-maajoukkueurheilijoille, joilla ryhmän vastuuvalmentaja katsoo olevan korkea taito- ja motivaatiotaso, edellytykset tuloksekkaaseen kilpailemiseen omalla ikätasollaan sekä erinomainen sitoutuminen pitkäntähtäimen harjoitteluun. Huipputiimin voimistelijoilla on ohjatut harjoitukset 5-6 x viikossa, joiden lisäksi valmentaja antaa ohjeet omatoimiseen harjoitteluun kausisuunnitelman mukaan. Huipputiimin voimistelijat kilpailevat valmentajan harkinnan ja urheilijan toiveiden mukaisesti yksilönä, kokoonpanossa tai molemmissa.

5 Valmennusryhmäläisen opas 5 (10) 2. Osallistuminen kilpailuihin Kaikki kilpa-aerobicin valmennusryhmäläiset osallistuvat kilpailuihin joka kaudella, pois lukien loukkaantumistapaukset. Valmentaja arvioi voimistelijan taitotason ja kehityksen mukaan hänelle soveltuvan kilpailuluokan ja sarjan. Kilpailukokoonpanot voivat vaihdella kausittain. Kilpa4 tasolla tähtäimenä on kilpailun aloittaminen, kun lajin alkeet on hallussa. Kilpa 4 tasoryhmät aloittavat kilpailemisen Voimistelun Asemalla tai 2-luokan ohjelmasarjoissa (7-9- vuotiaat), Aerosport-sarjoissa (10-14-vuotiaat) tai Aerodance-sarjassa (yli 12-vuotiaat). Kilpa3 ja Kilpa2 tasoilla kilpaillaan kokoonpanoina eli joukkue- ja ryhmäsarjoissa. Kokoonpanoissa kilpailua suositaan, sillä se mahdollistaa tehokkaamman ajankäytön harjoituksissa, jolloin lajitaitojen ja voima-, liikkuvuus- jne. ominaisuuksien harjoittamiselle jää enemmän aikaa. Myös Voimisteluliitto on esittänyt suosituksen, että alemmissa kisaluokissa kilpailtaisiin pääsääntöisesti kokoonpanoina. Vastuuvalmentaja muodostaa kokoonpanot kausittain voimistelijoiden taitotason ja ominaisuuksien pohjalta. Kilpa 3 ja kilpa 2 tasoilla kilpaillaan pääsääntöisesti kilpasarjoissa. Kilpa1 sekä Huipputiimi tasoryhmissä voimistelijoiden lajitaidot ovat erittäin hyvät, joten ohjelmaharjoitteluun on käytettävissä enemmän aikaa. Näillä ryhmillä viikoittainen harjoitusmäärä on suuri ja harjoitusryhmän koko pieni, joten valmentajan aikaa on jaettavissa useammalle koreografialle, jolloin myös yksilöohjelmien tekeminen on mahdollista. Vastuuvalmentaja pohtii yhdessä urheilijan kanssa osallistuuko tämä yksilö- vai kokoonpanosarjaan. Kilpa 1 ja Huipputiimi tasoilla kilpaillaan SM-sarjoissa tai kilpasarjojen ylemmissä luokissa. 3. Harrastuksen kustannukset in harrastaminen kilpatasolla tuo useita kustannuseriä. Mitä korkeammalla tasolla urheilija harjoittelee ja kilpailee, sitä korkeammaksi myös kustannukset nousevat. Harjoitusryhmien on mahdollista varainhankinnalla pienentää kustannuksiaan (kts. luku 9. Talkoot ja varainhankinta). Alla on lueteltu harrastukseen liittyviä maksuja. a. Harjoitus- ja jäsenmaksut Harjoitusmaksu sisältää salivuorot ja valmennuksen, sekä uusilla harrastajilla seuran edustustakin. Harjoitusmaksut ovat riippuvaisia harjoitustuntien määrästä, urheilijan tasoryhmästä, harjoitusryhmän koosta sekä harjoituskauden pituudesta. Johtokunta vahvistaa harjoitusmaksut kausittain. Harjoitusmaksun lisäksi voimistelija maksaa vuosittain seuran jäsenmaksun, joka on voimassa välisen ajanjakson. Seuran johtokuntaa vahvistaa jäsenmaksun suuruuden vuosittain.

6 Valmennusryhmäläisen opas 6 (10) b. Lisenssi ja kilpailukulut Jokainen kilparyhmäläinen hankkii omatoimisesti kilpailuluvan eli lisenssin Voimisteluliitosta lisenssikauden alussa. Lisenssikausi on Vastuuvalmentaja antaa syyskauden alussa ohjeet lisenssin hankintaan. Mikäli urheilijalla on oma, urheilutapaturmakorvaavuusehdon sisältävä tapaturmavakuutus, hän voi ostaa lisenssin ilman vakuutusta. Muussa tapauksessa urheilijan tulee hankkia vakuutuksellinen lisenssi. Oman vakuutuksen kattavuus tulee selvittää vakuutusyhtiöstä ennen lisenssin hankkimista. Vakuutuksellinen lisenssi maksaa noin 130 ja vakuutukseton lisenssi noin 60. Suomen Voimisteluliiton alaisia kilpa-aerobic-kilpailuja on 6-7 vuodessa ja ne sijoittuvat keväälle ja syksylle. Kilpailuiden osallistumismaksu on keskimäärin 25 /hlö/ohjelma, luokasta ja sarjasta riippuen. Muita kilpailuihin mahdollisesti liittyviä kuluja ovat matka-, ruokailu- ja majoituskulut. Lisäksi kilpailijoiden kesken jaetaan mukaan lähtevän valmentajan/valmentajien matka- ja ruokailukulut sekä mahdolliset majoituskulut. c. Kilpailukoreografia ja kilpailumusiikki Kilpailuja varten voimistelija/kokoonpano tarvitsee kilpailukoreografian, jonka hän voi ostaa joltakin seuran valmentajalta tai ulkopuoliselta koreografilta. Mikäli oman seuran valmentaja suunnittelee ja opettaa koreografian, seura perii voimistelijalta koreografiamaksun, jolla katetaan valmentajalle aiheutuneet matkakustannukset sekä koreografian ennakkosuunnitteluun ja sen opetukseen kulunut aika (keskimäärin tuntia). Kokoonpanojen koreografiamaksu jaetaan tasan joukkueen voimistelijoiden kesken. in koreografiamaksu on kilpailuluokasta ja sarjasta riippuvainen seuraavasti: 3lk, 4lk, AG1 Yksilöt 50 3lk, 4lk, AG1 Kokoonpanot 100 5lk, 6lk, AG2 Yksilöt 100 5lk, 6lk, AG2, AD Kokoonpanot 150 Voimistelija voi halutessaan hankkia koreografian myös seuran ulkopuoliselta kotimaiselta tai ulkomaiselta koreografilta, jolloin hinnat vaihtelevat noin välillä. Kun seuran valmentaja editoi voimistelijalle kilpailumusiikin, urheilija suorittaa tästä valmentajalle 20 korvauksen. Kokoonpanojen musiikkimaksu jaetaan tasan joukkueen urheilijoiden kesken. Voimistelija voi halutessaan ostaa kilpailumusiikin myös seuran ulkopuoliselta editoijalta.

7 Valmennusryhmäläisen opas 7 (10) SM-sarjoissa sekä ylemmissä kilpasarjoissa voimistelijan suositellaan ostavan kilpailumusiikin ammattilaiseditoijalta, sillä editoinnin laadulla ja lajinomaisuudella (mm. taustat, tehosteet) on merkittävä vaikutus kilpailuissa annettaviin taiteellisuuspisteisiin. Ammattieditoijalta ostettu musiikki maksaa noin d. Harjoitusvarusteet in varusteista tärkein on lajiharjoitteluun soveltuvat sisäkengät. Treenikengiksi sopivat tukevat ja kevyehköt sisäliikuntakengät, joiden hinnat vaihtelevat välillä. Lisäksi kilpailijoiden tulee hankkia sääntöjen mukaiset kisakengät. Venturellin kisakengät maksavat noin 80. Tietyt kenkämallit soveltuvat sekä treeni- että kisakengiksi, mutta varsinkin korkeammalla tasolla harjoittelevien on suositeltavaa hankkia erilliset kengät treeni- ja kisakäyttöön. Lisäksi Kilpa2 ja Kilpa 1 sekä Huipputiimin voimistelijoilla tulee olla tukevat lenkkarit ulkoharjoittelua varten. Valmentajalta voi kysyä lisäohjeita kenkien valintaan. Valmentaja antaa ryhmälleen ohjeistuksen muista hankittavista varusteista (mm. jumppakuminauha, hyppynaru, nilkkapainot) 4. Edustusasut ja kilpailupuvut Jokainen valmennusryhmäläinen hankkii seuran edustustakin, joka tulee olla aina mukana kilpailuissa sekä muissa tilanteissa joihin on annettu siitä ohjeistus. Lisäksi harjoitusryhmät voivat hankkia omia treeniasujaan, joiden toivotaan mukailevan seuran graafisen ilmeen värimaailmaa (turkoosi, violetti, musta, valkoinen). Yli 14-vuotiaat urheilijoilla sekä Kilpa1 ja Huipputiimi tason voimistelijoilla kilpailupuku on vapaavalintainen. Alle 14-vuotiailla Kilpa4, Kilpa3 ja Kilpa 2 tason voimistelijoilla on kilpailupukuna seuran edustuspuku eli ns. seurapuku, jonka hinta on noin 60. Näillä harjoitusryhmillä kisajoukkueiden kokoonpanot voivat vaihdella kausittain, joten yhtenäinen seurapuku mahdollistaa sen että joka kaudelle ei tarvitse ostaa uutta kisapukua. Seurapuku on myös mahdollista myydä myöhemmin eteenpäin, kun se on käynyt urheilijalle pieneksi. 5. Loukkaantumistapaukset Kilpatasolla urheilu tuo toisinaan mukanaan loukkaantumisia, jotka voivat johtua joko äkillisistä tapaturmista, rasitustyyppisistä vammoista tai näiden yhdistelmistä. Tapaturman sattuessa tulee arvioida vamman vakavuus ja hakeutua sen mukaan hoitoon. Lääkärin diagnoosin jälkeen huoltajan tulee tiedottaa vastuuvalmentajaa tilanteesta.

8 Valmennusryhmäläisen opas 8 (10) Kaikilla valmennusryhmien voimistelijoilla tulee olla vakuutus, joka kattaa mahdolliset urheilussa sattuvat tapaturmat. Voimistelijalle voidaan hankkia Pohjolan Sporttiturva-vakuutus osana kilpailulisenssiä tai muu vastaava oma vakuutus. Vakuutuksen voimassaolo ja kattavuus sekä harjoitus- että kilpailutilanteissa on voimistelijan huoltajan vastuulla. Loukkaantumisen jälkeen tulee vastuuvalmentajan kanssa neuvotella harjoituksiin osallistumisesta. Pääsääntöisesti valmennusryhmien voimistelijat osallistuvat harjoituksiin myös loukkaantumisen toipumisvaiheessa, jolloin valmentaja antaa voimistelijalle treeniohjeistuksen vamman laadun mukaan. Tarvittaessa konsultaatiota voidaan pyytää myös fysioterapeutilta. Mikäli loukkaantuminen estää kokonaan harjoituksiin osallistumisen yli 3 viikkoa kestävän ajanjakson ajan, tulee huoltajan toimittaa seuran johtokunnalle selvitys vamman laadusta, jolloin johtokunta voi tehdä päätöksen mahdollisesta harjoitusmaksun alentamisesta. Tilanteet käsitellään aina tapauskohtaisesti. 6. Voimistelijan vastuut Kaikilta kilparyhmän voimistelijoilta odotetaan hyvää harjoittelumotivaatiota sekä kykyä toimia ryhmässä ja noudattaa valmentajan ohjeita. Mitä korkeammalla tasolla voimistelija harjoittelee, sitä enemmän tarvitaan myös kykyä itsenäiseen harjoitteluun ja vastuunottoon. Voimistelija huolehtii että hänellä on harjoituksissa aina mukana tarvittavat välineet, esim. kisaja/tai treenikengät, jumppakuminauha, nilkkapainot jne. Valmentaja ohjeistaa ryhmäkohtaisesti mitä välineitä voimistelijalla tulee olla mukana. Jotta voimistelussa voisi kehittyä, on harjoituksissa käytävä säännöllisesti. Mitä tavoitteellisempi harjoitusryhmä on, sitä tiukemmat ovat läsnäolovaatimukset. Kaikista poissaoloista harjoituksissa tulee ilmoittaa valmentajalle hyvissä ajoin. Valmentaja suunnittelee kulloisenkin harjoituksen siihen osallistuvien voimistelijoiden mukaan, joten on toivottavaa että tieto poissaolosta tulisi vähintään edellisenä päivänä. Akuuteissa tilanteissa (esim. äkilliset sairastumiset) riittää että tieto on valmentajalla ennen harjoituksen alkua. Mikäli voimistelija on täysi-ikäinen, tulee hänen huolehtia poissaolo-ilmoituksen lähettämisestä. Alaikäisen voimistelijan huoltaja vastaa, että valmentaja saa poissaolosta tiedon. 7. Valmentajan vastuut Kaikilla kilparyhmien valmentajilla on useamman vuoden kokemus valmentamisesta sekä usein myös oma harjoitustausta lajissa. Valmentajat ovat suorittaneet vähintään lajitaidon 1-tason koulutuksen tai jonkun toisen sitä vastaavan koulutuksen. Nokian Voimisteluseura tukee ja kannustaa valmentajia kouluttautumaan ja pitämään yllä lajiosaamistaan.

9 Valmennusryhmäläisen opas 9 (10) Jokaisella kilparyhmällä on nimetty vastuuvalmentaja, joka on päävastuussa ryhmän harjoitteluun liittyvistä asioista. Osalla ryhmistä on myös muita valmentajia mukana valmennustiimissä. Valmentaja takaa turvalliset harjoitteluolosuhteet ja huolehtii jokaisen ryhmäläisen turvallisuudesta harjoituksen ajan. Tapaturmien sattuessa voimistelijan hankkima Sporttiturvavakuutus tai oma urheiluharrastuksen kattava tapaturmavakuutus korvaa aiheutuneita hoitokuluja. Valmentajan tehtäviin kuuluu myös paljon harjoitustilanteiden ulkopuolisia tehtäviä. Vastuuvalmentaja suunnittelee ryhmän kausisuunnitelman sekä lyhyen- ja pitkäntähtäimen harjoittelulliset tavoitteet ja huolehtii ryhmän tiedotuksesta sekä yhteydenpidosta huoltajiin. 8. Huoltajan tehtävät ja vastuut Huoltajan tehtävänä on ennen kaikkea tukea ja kannustaa voimistelijaa harrastuksessaan sekä tarjota harjoittelua tukevat olosuhteet myös kotona. Riittävä uni ja monipuolinen ruokavalio takaavat voimistelijalle hyvät eväät kehitykseen ja kasvuun. Huoltajan tulee huolehtia että sekä vastuuvalmentajalla että seuran jäsenrekisterissä on aina ajantasaiset yhteystiedot. Seuran ja harjoitusryhmän asioihin liittyvä tiedotus tapahtuu pääsääntöisesti sähköpostin välityksellä, joten huoltajan tulee seurata sähköpostiaan vähintään parin päivän välein. Nopeaa reagointia vaativissa asioissa vastuuvalmentaja on huoltajaan puhelimen välityksellä yhteydessä. Huoltaja vastaa että harrastukseen liittyvät maksut tulevat maksetuksi eräpäivään mennessä. Mikäli tarvitset maksuaikaa laskulle, neuvottelethan asiasta seuran taloudenhoitajan kanssa ennen eräpäivän umpeutumista. Huoltajan on hyvä olla aktiivisesti vastuuvalmentajaan yhteydessä harrastukseen liittyvissä kysymyksissä epäselvien tilanteiden välttämiseksi. Mikäli vastuuvalmentaja ei suoraan osaa antaa vastausta kysymykseen, hän pyytää seuran johtokuntaa käsittelemään asiaa. Mikäli alakouluikäinen voimistelija noudetaan harjoituksista, seuran toiveena on että huoltaja olisi ajoissa paikalla, jotta valmentaja voi ennen lähtöään varmistua että kaikilla on kuljetus. Toivomme että valmentajalle annetaan työrauha valmennustilanteissa. Valmentajat voivat järjestää erillisiä Avoimien ovien päiviä, jolloin treenejä on lupa tulla seuraamaan. Puhelimitse tapahtuvat yhteydenotot valmentajaan on suotavaa ajoittaa iltapäivään tai alkuiltaan, ellei valmentaja ole itse toisin ohjeistanut. Valmentajat ovat sitoutuneet seuraamaan aktiivisesti sähköpostiaan ja reagoimaan mahdollisimman pikaisesti yhteydenottoihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että valmentajista suurin osa ei tee valmennusta päätoimisena työnään, vaan opiskelun tai päätyönsä ohella. Akuuteissa tapauksissa valmentajaan on hyvä olla puhelimitse yhteydessä, jolloin asian käsittely on nopeampaa.

10 Valmennusryhmäläisen opas 10 (10) 9. Talkoot ja varainhankinta Nokian voimisteluseura ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, joka rahoittaa toimintansa jäsenja harrastusmaksuilla sekä varainhankinnalla. Jotta harrastusmaksut saadaan pidettyä mahdollisimman alhaisina, on varainhankinnalla tärkeä merkitys seuran taloudessa. Nokian voimisteluseurassa tehdään sekä seuran yhteisiä että harjoitusryhmien omia talkoita. Seuran varainhankintaa ovat pääsääntöisesti erilaiset tapahtumat kuten kevät- ja joulunäytökset sekä kilpailutapahtumat. Näistä tulevat tuotot käytetään koko seuran hyväksi ja jokaisella voimistelijalla (ikänsä mukaan) ja voimistelijan vanhemmalla on velvollisuus osallistua tapahtumien järjestelytalkoisiin. Eri talkootehtävät vaihtelevat harjoitusryhmien välillä kausittain. Nokian Voimisteluseura kannustaa kaikkia kilparyhmiä myös ryhmän omaan varainhankintaan, jolla harrastuksen kustannuksia on mahdollista keventää. Näistä on aina myös informoitava seuraa etukäteen. Talkoilla ansaittuja varoja ei lainsäädännön mukaan voi ns. korvamerkitä yhdelle urheilijalle vaan tuotto on jaettava harjoitusryhmän kesken. Tästä syystä voimistelijan/voimistelijoiden tai heidän huoltajiensa tekemä talkootyö luetaan aina koko harjoitusryhmän yhteiseksi tuotoksi. Ryhmän vanhempien kesken olisikin hyvä yhdessä miettiä varainhankinnan tavoitteita, ja mikäli innokkuutta talkootyöhön löytyy, jakaa vastuita niin että talkootehtävät jakautuisivat tasaisesti ryhmäläisten kesken. 10. NVS:n sosiaalisen median säännöt Sosiaalinen media ja sen erilaiset yhteisöt, kuten Facebook, Twitter ja Instagram, ovat osa nykypäivän kommunikaatiota. Kun osallistut sosiaaliseen mediaan ja kirjoitat seuraa koskevista tapahtumista, on syytä pitää mielessä muutama yhteinen sääntö: Ole asiallinen. Kirjoita muiden mielipiteitä kunnioittavasti, älä arvostele muita tai puhu rumia. Älä levittele perättömiä juoruja joukkuetovereista tai muista oman tai muiden seurojen joukkueista. Tarkista, että kirjoittamasi seuraa koskevat tiedot ovat oikein. Mielipiteen ilmaiseminen. Kun kirjoitat seuran toimintaan liittyvistä tapahtumista, tuo viestissäsi esiin, että kyseessä on oma henkilökohtainen mielipiteesi, eikä seuran virallinen kannanotto. Ole varovainen. On hyvä pitää mielessä, että mitään nettiin laitettua ei saa sieltä täysin pois ja kuka tahansa voi väärinkäyttää netistä löytyviä kuviasi ja tietojasi. Osallistuessasi yhteisöihin et voi kontrolloida kuka lukee viestisi ja se voi levitä myös muihin yhteisöihin, josta et voi poistaa sitä.

Tietopaketti voimistelijoiden vanhemmille

Tietopaketti voimistelijoiden vanhemmille Tietopaketti voimistelijoiden vanhemmille 7. Harjoittelu ja sitoutuminen 15 7.1 Harjoittelu 15 7.2 Sitoutuminen 15 7.3 Motivaatio 16 7.4 Läsnäolo harjoituksissa 16 Sisältö 1. Tervetuloa Tapiolan Voimistelijoihin!

Lisätiedot

KILPA-AEROBICIN KILPAILU- JA VALMENNUSTOIMINNAN TAVOITTEET, PELISÄÄNNÖT JA VALMENNUSMAKSUT

KILPA-AEROBICIN KILPAILU- JA VALMENNUSTOIMINNAN TAVOITTEET, PELISÄÄNNÖT JA VALMENNUSMAKSUT KILPA-AEROBICIN KILPAILU- JA VALMENNUSTOIMINNAN TAVOITTEET, PELISÄÄNNÖT JA VALMENNUSMAKSUT Päivitetty 10/2014 TAVOITTEET JNV:n tavoitteena on saada urheilijat nauttimaan urheilusta aikuisikään saakka.

Lisätiedot

Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry. - Toimijan käsikirja

Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry. - Toimijan käsikirja Helsinki Athletics Cheerleaders HAC ry - Toimijan käsikirja 1 Sisällys 1. Helsinki Atheltics Cheerleaders HAC ry 1.1. Toiminta-ajatus 1.2. Toiminnan arvot ja visio 2. Seuran organisaatio 2.1. Seuratoimijat

Lisätiedot

PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT

PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT 2 SISÄLLYSLUETTELO GrIFK HOCKEY -INFON LUKIJALLE 1. GrIFK HOCKEY:N ORGANISAATIO 2. GrIFK HOCKEY:N PERUSARVOT JA TULEVAISUUDEN VISIOT 3. GrIFK HOCKEY SINETTISEURA 4. JOUKKUEIDEN JÄSENET, JOHTORYHMÄ JA TEHTÄVÄT

Lisätiedot

Harjoitteluohjelmiakin pyritään mahdollisuuksien mukaan täydentämään muilla lajeilla kuten jalkapallolla, salibandyllä ja yleisurheilulla.

Harjoitteluohjelmiakin pyritään mahdollisuuksien mukaan täydentämään muilla lajeilla kuten jalkapallolla, salibandyllä ja yleisurheilulla. SEURAN PELISÄÄNNÖT 1. Limingan Kiekko ry Limingan Kiekko ry on vuonna 1982 perustettu urheiluseura, jonka päälajina on jääkiekko. Toiminnassamme kannustamme kokeilemaan ja harrastamaan myös muita urheilulajeja

Lisätiedot

Espoon Kiekkoseura ry SISÄISET PELISÄÄNNÖT JA TOIMINTAOHJEET 10.02.2014

Espoon Kiekkoseura ry SISÄISET PELISÄÄNNÖT JA TOIMINTAOHJEET 10.02.2014 1 Espoon Kiekkoseura ry SISÄISET PELISÄÄNNÖT JA TOIMINTAOHJEET 10.02.2014 2 1. YLEISTÄ 2. TOIMINNAN TARKOITUS 3. ORGANISAATIOKAAVIO JA SEURAN JOHTOKUNTA 3.1 Organisaatiokaavio 3.2 Johtokunnan tehtävät

Lisätiedot

TIEDOTE. www.vakp.net/voimistelu 1. Hei kilpa-aerobicvanhemmat

TIEDOTE. www.vakp.net/voimistelu 1. Hei kilpa-aerobicvanhemmat Hei kilpa-aerobicvanhemmat Kilpa-aerobickausi 2014-2015 alkaa olemaan lopuillaan ja lomat ovat alkaneet. Lomasta huolimatta on aika jo suunnata katseet kohti seuraavaa kilpa-aerobickautta. Luettehan ajatuksella

Lisätiedot

O2-JYVÄSKYLÄ RY SEURAOHJE

O2-JYVÄSKYLÄ RY SEURAOHJE O2-JYVÄSKYLÄ RY SEURAOHJE VERSIO 1.5 Seuraohje_v1_5.doc SIVU 1/25 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 4 2 MIKÄ ON SEURAOPAS... 5 3 TOIMINTA-AJATUS... 6 3.1 Toiminta-ajatus... 6 3.2 Arvot... 6 3.3 Visiot...

Lisätiedot

SalPa Taitoluistelun toimintalinjaus

SalPa Taitoluistelun toimintalinjaus 1 SALON PALLOILIJAT RY TAITOLUISTELUJAOSTO n toimintalinjaus Versio Salon Palloilijat ry Helsingintie 18 24100 Salo 2 SALPA TAITOLUISTELUN TOIMINTALINJAUS Sisällys 1. TOIMINTALINJAUKSEN TARKOITUS... 3

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO LPS:N TOIMINTA-AJATUS

SISÄLLYSLUETTELO LPS:N TOIMINTA-AJATUS SEURAKANSIO SISÄLLYSLUETTELO Toiminta-ajatus...2 Yhteyshenkilöt...3 Säännöt...4 Taloudenhoito...8 Tiedotustoiminta...8 Harjoitusvuorojen haku ja vuorojen jakaminen...8 Jalkapallotoiminnan päätöksentekojärjestelmä...10

Lisätiedot

Laatukäsikirja 16.8.2012

Laatukäsikirja 16.8.2012 Laatukäsikirja 16.8.2012 2 ESIPUHE Tämä on Espoo Basket Team ry:n laatukäsikirja. Viimeisin laatukäsikirjan päivitys on elokuulta 2012. Laatukäsikirjaa tarkastellaan seuran hallituksen toimesta vuosittain

Lisätiedot

TOIMINTALINJA 2013 2014. Tanssiurheiluseura Oikea rytmi ry

TOIMINTALINJA 2013 2014. Tanssiurheiluseura Oikea rytmi ry 1 TOIMINTALINJA 2013 2014 Tanssiurheiluseura Oikea rytmi ry 2 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1 Seuran esittely... 1 2 Seuran visio ja painopistealueet... 1 3 Eettisyys seuran toiminnassa... 1 4

Lisätiedot

Viipurin Urheilijat ry SEURAKÄSIKIRJA 2007->

Viipurin Urheilijat ry SEURAKÄSIKIRJA 2007-> Viipurin Urheilijat ry SEURAKÄSIKIRJA 2007-> SISÄLLYSLUETTELO 1. Seuran strategia, johtaminen ja toiminnan suunnittelu 1.1. Toiminnan perusperiaatteet 1.1.1. Arvot 1.1.2. Missio 1.1.3. Visio 1.1.4. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

SEURAOPAS. [Valitse päivämäärä]

SEURAOPAS. [Valitse päivämäärä] SEURAOPAS [Valitse päivämäärä] SEURAOPAS Urheiluseura Hatsina 2014-2015 SISÄLLYSLUETTELO Sisältö Sisältö...2 Urheiluseura Hatsina yleiskuvaus...5 Mikä on seuraopas?...5 1 TOIMINTA-AJATUS JA STRATEGIA...6

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma toimikaudelle 1.9.2011-31.8.2012

Toimintasuunnitelma toimikaudelle 1.9.2011-31.8.2012 Toimintasuunnitelma toimikaudelle 1.9.2011-31.8.2012 1. Raision Jumpparit ry:n toiminnan tarkoitus ja tavoitteet - Raision Jumppareiden toiminta-ajatuksena on tarjota jäsenilleen laadukasta, energistä

Lisätiedot

Lappajärven Veikot ry Yleisurheilujaosto

Lappajärven Veikot ry Yleisurheilujaosto Lappajärven Veikot ry Yleisurheilujaosto Toimintakäsikirja 1.3.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1. Johdanto... 4 2. Seuran strategia, johtaminen ja toiminnan suunnittelu... 5 Toiminnan perusperiaatteet...

Lisätiedot

ONS Seurakäsikirja. Hyväksytty:

ONS Seurakäsikirja. Hyväksytty: ONS Seurakäsikirja Muutoshistoria: Ver. pvm Tila Käsittelijä Kommentit 0.1 03.11.2009 Ehdotus J.Kuoksa, A.Kaihua Seura-, valmennus ja joukkuetoiminta yhdistettynä samaan dokumenttiin 1.0 16.11.2009 Hyväks.

Lisätiedot

FC HERTTA. Toimintakäsikirja. Seuratoimijoille ja vanhemmille

FC HERTTA. Toimintakäsikirja. Seuratoimijoille ja vanhemmille FC HERTTA Toimintakäsikirja Seuratoimijoille ja vanhemmille 2012 www.fchertta.fi Sisällysluettelo I Seura 2 1. FC Hertan Toiminta-ajatus 2. FC Hertan visio 2017 3. FC Hertan toimintaa ohjaavat arvot II

Lisätiedot

1. Ampumaurheilu on siisti harrastus 1 Ampumaseuran nuorisotoiminnan tavoitteet Toiminnan arvot ja linjaukset

1. Ampumaurheilu on siisti harrastus 1 Ampumaseuran nuorisotoiminnan tavoitteet Toiminnan arvot ja linjaukset Ampumaurheilukoulu Sisällysluettelo 1. Ampumaurheilu on siisti harrastus 1 Ampumaseuran nuorisotoiminnan tavoitteet Toiminnan arvot ja linjaukset 2. Suunnittelu käynnistää toiminnan 2 Uuden toiminnan käynnistäminen

Lisätiedot

Päivitetty: 31.8.2009 TURUN WEIKOT YLEISURHEILU. Toimintakäsikirja

Päivitetty: 31.8.2009 TURUN WEIKOT YLEISURHEILU. Toimintakäsikirja Päivitetty: 31.8.2009 TURUN WEIKOT YLEISURHEILU Toimintakäsikirja 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 5 1.1 Mikä on toimintakäsikirja?... 5 1.2 Turun Weikot ry... 5 1.3 Lajiliittojen jäsenyys... 5 1.4 Toiminnan

Lisätiedot

YLEISET LAJIEN VOIMISTELUKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEET

YLEISET LAJIEN VOIMISTELUKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEET YLEISET LAJIEN VOIMISTELUKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEET 21.1.2013 1 YLEISET LAJIEN VOIMISTELUKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEET Voimistelulajien kansallisten kilpailujärjestelmien yhteinen päivitys aloitettiin

Lisätiedot

TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA - SUURELLA SYDÄMELLÄ

TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA - SUURELLA SYDÄMELLÄ TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA - SUURELLA SYDÄMELLÄ SISÄLLYS 1 TUUSULAN PALLOSEURAN SEURAKÄSIKIRJA... 4 2 TUUSULAN PALLOSEURA - TuPS... 4 2.1 TuPS seurana... 4 2.2 Seuran arvot, strategia ja visio...

Lisätiedot

SÄKYLÄN URHEILIJAT ry. Toimintasuunnitelma seuran 72. toimintavuodelle

SÄKYLÄN URHEILIJAT ry. Toimintasuunnitelma seuran 72. toimintavuodelle SÄKYLÄN URHEILIJAT ry Toimintasuunnitelma seuran 72. toimintavuodelle 2015 2016 www.sakylanurheilijat.fi Sivu 1 JOHTOKUNTA Seuramme toimintaa johtaa ja valvoo vuosikokouksen valitsema johtokunta, joka

Lisätiedot

Seurakäsikirja. 1. Toiminta-ajatus ja visio. 1.1. Toiminta-ajatus

Seurakäsikirja. 1. Toiminta-ajatus ja visio. 1.1. Toiminta-ajatus 1 Seurakäsikirja 1. Toiminta-ajatus ja visio 1.1. Toiminta-ajatus Naantalin Voimistelijat tarjoaa monipuolista liikuntaa harraste- ja valmennustasolla kaiken ikäisille. Haluamme tuottaa ihmisille elämäniloa,

Lisätiedot

Toimintakäsikirja Palokan Riento ry 19.1.2012

Toimintakäsikirja Palokan Riento ry 19.1.2012 Toimintakäsikirja Palokan Riento ry 19.1.2012 Sisällys 1. Yleistä...4 2. Toiminnan tarkoitus...4 2.1. Toiminta-ajatus...4 2.2. Arvot ja visio...4 2.3. Kasvatukselliset ja urheilulliset tavoitteet...5 2.4.

Lisätiedot

Kempa. Seurakäsikirja. Versio 1.3 25.2.2013

Kempa. Seurakäsikirja. Versio 1.3 25.2.2013 Kempa Seurakäsikirja 2013 Versio 1.3 25.2.2013 Sisällysluettelo 1 Johdanto...5 2 Seura yhdistyksenä...5 2.1 Hallitus...5 2.1.1 Hallituksen kokoonpano...6 2.1.2 Hallituksen tehtävä...6 2.1.3 Kokoustoiminta...6

Lisätiedot

JOUKKUEENJOHTAJAN KÄSIKIRJA 2012-2013. www.onmky.fi/koripallo. SKL Kultainen Kori Laatuseura

JOUKKUEENJOHTAJAN KÄSIKIRJA 2012-2013. www.onmky.fi/koripallo. SKL Kultainen Kori Laatuseura JOUKKUEENJOHTAJAN KÄSIKIRJA 2012-2013 www.onmky.fi/koripallo SKL Kultainen Kori Laatuseura Sisällysluettelo JOUKKUEENJOHTAJAN KÄSIKIRJA... 1 www.onmky.fi/koripallo... 1 YLEISTÄ... 3 Joukkueen yleisjohto

Lisätiedot

SINETTISEURATOIMINTA

SINETTISEURATOIMINTA SINETTISEURATOIMINTA Lupaus laadusta urheilevan lapsen ja nuoren parhaaksi Sinettiseurojen auditointi Sinettikriteerien toteutuminen arvioidaan säännöllisin väliajoin kehittämistilaisuuden muotoon rakennetun

Lisätiedot

LAHTI RINGETTE RY SISÄISET PELISÄÄNNÖT. Kaudet 2013-2014 ja 2014-2015 Lahti 08.08.2013

LAHTI RINGETTE RY SISÄISET PELISÄÄNNÖT. Kaudet 2013-2014 ja 2014-2015 Lahti 08.08.2013 1 LAHTI RINGETTE RY SISÄISET PELISÄÄNNÖT Kaudet 2013-2014 ja 2014-2015 Lahti 08.08.2013 2 OSAT I II Sisältö: 0 OSA I, VISIO 1 OSA II, SEURAN JA JOUKKUEIDEN TOIMINTA 2 SEURAN TOIMINTARYHMÄT 3 JATKUVUUDEN

Lisätiedot

Pelaajaa kannustetaan ottamaan vastuuta kehittymisestään myös henkilökohtaisen harjoittelun avulla.

Pelaajaa kannustetaan ottamaan vastuuta kehittymisestään myös henkilökohtaisen harjoittelun avulla. LAATUKÄSIKIRJA LUONNOS GrIFK Innebandy rf. GrIFK Salibandy ry. Hyväksytty yhdistyksen hallituksen kokouksessa xx.xx.201x GrIFK Innebandy rf. - GrIFK Salibandy ry. on salibandyn erikoisseura, jonka toiminta-ajatuksena

Lisätiedot