JYTYN JÄSENEN OPAS JYTYS MEDLEMSGUIDE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JYTYN JÄSENEN OPAS JYTYS MEDLEMSGUIDE"

Transkriptio

1 2014 JYTYN JÄSENEN OPAS JYTYS MEDLEMSGUIDE SÄILYTÄ! SPARA!

2 JYTYN JÄSENENÄ saat työelämääsi ja arkeesi liittyviä monipuolisia etuja palkkaustasi ja muita työsuhteen ehtojasi edistetään aktiivisesti luottamusmies antaa työsuhdeneuvontaa työpaikallasi ja vastaa paikallisesta edunvalvonnasta saat ammattihenkilön oikeusturva- ja vastuuvakuutuksen saat ilmaista sopimus- ja oikeusapua työelämän ongelmissa taloudellinen turvasi on taattu lomautus- ja työttömyystilanteissa sinulle on neuvoteltu maksuton vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutus JYTY TUKENA JA TURVANA TYÖPAIKALLASI Jyty on noin jäsenensä edunvalvoja ammattilaisten ja asiantuntijoiden toimihenkilöliitto. Jytyn muodostavat 243 paikallista ja valtakunnallista yhdistystä. Kattava ja tiheä yhdistysverkko tuo neuvotteluvoimaa. Yhdistyksiä ja jäseniä palvelee yhdeksän aluetoimistoa ja keskustoimisto. Jytyn kunta-alan yhdistyksiin kuuluvat jäsenet työskentelevät kunnissa, kuntayhtymissä, kunnallista sopimusta noudattavilla työnantajilla tai työpaikoilla, joiden toimialana on perus- ja hyvinvointipalvelut. Jytyn yksityisillä toimialoilla työskentelevät ovat jäseninä oman sopimusalansa jytyläisissä yhdistyksissä. Jytyn kirkon alan yhdistyksiin kuuluvat seurakunnan, seurakuntayhtymän tai muun kirkollisen työnantajan palveluksessa työskentelevät. Jyty on Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsen. YHDISTYKSESI EDUSTAA SINUA Yhdistyksessä sinun hyväksesi toimivat luottamusmies, puheenjohtaja, sihteeri, jäsenasiainhoitaja, tiedottaja, rahastonhoitaja, koulutusvastaava ja nuorisovastaava. Yhdistys edustaa sinua neuvottelupöydässä ja yhteistoimintaryhmissä. Jäsenenä aktiivisuutesi ja tukesi on tärkeää yhdistyksen toiminnalle.

3 JÄSENYYS Varsinaisena jäsenenä kuulut Jyty-liittoon paikallisen tai ammattialaa edustavan jäsenyhdistyksen kautta. Jytyn työttömyyskassaan kuulut automaattisesti, mikäli et liittyessäsi ole sitä nimenomaisesti kieltänyt. OPISKELIJAJÄSENYYS Opiskelija kuuluu oman opiskelupaikkakuntansa tai Jytyn valtakunnallisen yhdistyksen jäsenenä ammattiliitto Jytyyn. Opiskelija on yhdistyksensä täysivaltainen ja vaalikelpoinen jäsen, joten hänelle kuuluvat kaikki liiton ja sen yhdistyksen jäsenedut, palvelut ja oikeudet. Koska jäsenet ovat Jytyssä yhdenvertaisia, opiskelijoilta peritään myös jäsenmaksu. Vuosijäsenmaksu on 36 euroa ja se laskutetaan kahdessa osassa. Opiskelijajäsenyys koskee ensimmäistä kertaa Jytyyn liittyvää päätoimista opiskelijaa. Opiskelijan jäsenlaji vaihtuu automaattisesti hänen valmistuessa. Opiskelija voi liittyä myös Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassaan, mutta työttömyyskassan jäsenyys alkaa vasta silloin, kun opiskelija aloittaa palkkatyön ensikerran. Opiskelija voi kerryttää oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan työskennellessään opintojensa ohella, esimerkiksi kesäisin. Oikeuden kertyminen edellyttää työssäoloehdon täyttymistä ja oman yhdistyksen jäsenmaksun maksamista kuukausipalkasta. Opiskelijaa pyydetään ilmoittamaan kun työnteko alkaa, jotta hänelle voidaan lähettää jäsenmaksuohjeet. Niiltä kuukausilta, kun opiskelija on maksanut yhdistyksensä jäsenmaksun, ei enää peritä erikseen opiskelijajäsenmaksua. Työskentelystä ilmoittaminen ja työttömyysturvasta huolehtiminen on työssäkäyvän opiskelijan etu. Opiskelijat voivat osallistua yhdistyksensä ja liittonsa kaikkeen toimintaan ja hakea luottamustehtäviin. Jytyn valtakunnallinen opiskelijatyöryhmä valitaan syksyisin. Se tekee yhteistyötä opiskelijajärjestöjen kanssa, vaikuttaa opiskelija- ja koulutuspoliittisesti sekä koordinoi ja valmistelee Jytyn opiskelijaedunvalvontaa ja -markkinointia. Opiskelijajäsenyys-, -jäsenmaksu- ja työttömyysturvaohjeet on koottu Jytyn nettisivuille. Kaikkiin opiskelijaasioihin liittyvissä kysymyksissä voi soittaa liiton keskustoimistolle Oma yhdistys tiedottaa paikallistoiminnasta.

4 ELÄKELÄISJÄSENYYS Kun jäät vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle, ilmoita siitä omaan yhdistykseesi. Tarkista yhdistyksestäsi mahdollisuus jäädä yhdistyksen eläkeläis- tai kannatusjäseneksi. Jytyn maksamat jäsenetuvakuutukset päättyvät, mutta itse ottamiesi vakuutusten keskittäjäedut jatkuvat. Eläkkeelle jäädessäsi voit liittyä myös Jytysenioreihin. Työttömyyskassan jäsenyys päättyy siirtyessäsi eläketurvan piiriin. Ilmoita siitä liiton jäsenrekisteriin. JÄSENMAKSU Työvoimajäsenten maksama prosenttiperusteinen, kuukausittain maksettava jäsenmaksu sisältää yhdistyksen, liiton ja työttömyyskassan osuuden. Vaivattominta on antaa työnantajalle valtakirja, jolla jäsen valtuuttaa työnantajan perimään jäsenmaksun suoraan palkasta. Jäsenen tulee itse huolehtia, että jäsenmaksut ovat ajan tasalla. Tarkista palkkakuitistasi, että jäsenmaksu on peritty. Näin säilytät oikeuden jäsenetuihin ja työttömyyskassan etuuksiin. Jytyn jäsenyhdistykset päättävät vuosittain jäsenmaksuprosenttinsa ja euromääräisen jäsenmaksun suuruuden. Ammattijärjestön jäsenmaksu on verotuksessa vähennyskelpoinen. Jos jäät työttömäksi tai vuorotteluvapaalle ja saat Jytyn työttömyyskassasta etuutta, sinulta peritään prosentuaalinen jäsenmaksu, joka sisältää vain liiton ja työttömyyskassan osuuden. Jäsenmaksu peritään etuudesta automaattisesti valtakirjan perusteella. Varmista, että Jytyn työttömyyskassassa on valtakirja jäsenmaksun perimisestä. Eläkeläis- tai kannatusjäseneltä ei peritä liiton tai työttömyyskassan jäsenmaksua. Jäsenyhdistykset päättävät omista kannatusjäsenmaksuistaan vuosittain, eikä nämä jäsenmaksut ole verotuksessa vähennyskelpoista. ILMOITA MUUTOKSISTA Jäsentietojesi päivittäminen on tärkeää. Voit käyttää jäsenetuja vain, jos omat jäsenyystietosi ovat ajan tasalla. Ilmoita muutoksista ensisijaisesti oman yhdistyksesi jäsenasiainhoitajalle. Voit tarkistaa ja päivittää yhteystietosi Jässärissä, joka on jäsenten sähköinen asiointijärjestelmä Jytyn nettisivuilla. Huolehdithan, että sähköpostiosoitteesi on voimassa oleva, jotta saat nopeasti ajankohtaiset tiedotteet ja tiedot liiton uusista palveluista.

5 TYÖNANTAJAN / AMMATTIALAN / PAIKKA- KUNNAN MUUTOS Uusi työnantajasi tarvitsee sinulta valtuutuksen = valtakirjan, jos haluat jäsenmaksun perittäväksi suoraan palkastasi. Jos vaihdat kokonaan ammattialaa tai paikkakuntaa, voi olla ajankohtaista vaihtaa jäsenyhdistystä toiseen Jytyn yhdistykseen. PALKATON AIKA Jos olet palkattomalla ajalla vähintään 30 päivää, olet oikeutettu ns. euromääräiseen jäsenmaksuun. Kysymyksessä on palkaton aika, kun et saa palkkaa etkä työttömyyskassan maksamaa etuutta. Tällainen voi olla esim. perhevapaa (äitiys-, isyysloma, hoitovapaa), opiskelu, sairasloma, virka- tai työloma ja yrittäjyyden aloittaminen. Ilmoita palkaton aika yhdistykseesi. Ilmoita myös muista muutoksista, esim. ulkomaille muutosta. ELÄKKEELLE Ilmoita eläkkeelle jäämisestä, sillä Jyty-liitto ei saa tietoja eläkelaitoksilta. Irtisano myös jäsenmaksun perinnän valtakirja palkkahallinnosta, jos jatkat tilapäistä työskentelyä työnantajallasi. EROAMINEN Yhdistyksestä eroamisesta tulee ilmoittaa kirjallisesti (tai suullisesti yhdistyksen kokouksessa) ja siitä tulee ilmetä, mistä erotaan (yhdistyksestä / Jytyn työttömyyskassasta), eropäivä ja mielellään eron syy. MITEN TOIMIA TYÖPAIKALLA ONGELMATILANTEESSA? Lähin kontaktihenkilösi ongelmatilanteissa on työpaikallasi toimiva Jytyn luottamusmies. Keskustele ensin asiasta esimiehesi kanssa. Jos esimiehesi ei voi auttaa tai teillä on erilaiset näkemykset asiassa, ota yhteys luottamusmieheesi. Jos edellä mainitut toimenpiteet eivät auta, ota yhteys Jytyn aluetoimistoon. MITEN TOIMIA TYÖTTÖMYYDEN UHATESSA? Ota yhteys työpaikkasi luottamusmieheen ja kysy häneltä neuvoja. Ota yhteys Jytyn työttömyyskassaan, puh Ota yhteys työ- ja elinkeinotoimistoon ja ilmoittaudu siellä heti ensimmäisenä työttömyyspäivänä.

6 JÄSENEDUT Useimmat edut saat näyttämällä Jytyn jäsenkorttia tai ilmoittamalla varauksen yhteydessä Jytyn alennuskoodin. Pidä jäsenkortti mukanasi ja ota hyödyt käyttöösi! Ajankohtaiset jäsenedut kannattaa käydä tarkistamassa liiton nettisivuilta. Muista ottaa jäsenkortti mukaan matkoille, sillä se on samalla vakuutuskorttisi ja todistus tapaturma- ja matkustajavakuutuksen voimassaolosta sekä Suomen Retkeilymajajärjestön SRM ry:n jäsenyydestä. Jäsenkortit uusitaan neljän vuoden välein. PERUSTURVA TYÖSUHDENEUVONTAA JA LAINOPILLISIA PALVELUITA Jytyn merkittävä jäsenetu on työhön liittyvä oikeusapu ja lainopillinen neuvonta palvelussuhteeseen liittyvissä asioissa. Palvelu on maksuton. VASTUU- JA OIKEUSTURVAVAKUUTUS Jäsenetuihisi kuuluu ammattihenkilön vastuu- ja oikeusturvavakuutus vahinkovakuutusyhtiö Ifissä. Vakuutettuja ovat myös opiskelijajäsenet työharjoittelussa ollessaan. Vastuu- ja oikeusturvavakuutus on voimassa, kun jäsenyys on kestänyt kuusi kuukautta. VAPAA-AJAN TAPATURMA- JA MATKUSTA- JAVAKUUTUS If vapaa-ajan tapaturma- ja matkustajavakuutuksen vakuutettuina ovat liiton yhdistysten: alle 68-vuotiaat työvoima- ja opiskelijajäsenet, jotka asuvat vakinaisesti kalenterivuosittain yli kuusi kuukautta Suomessa, joiden vakinainen kotipaikka on Suomessa ja jotka kuuluvat Suomen sairausvakuutuslain piiriin. Lisätietoja liiton maksamasta vakuutusturvasta löydät osoitteesta: /jyty. Vahinkoilmoituksen voit tehdä netissä TYÖTTÖMYYSTURVA Jytyn jäsenenä olet vakuutettu Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöiden työttömyyskassassa, mikäli et liittyessäsi ole sitä nimenomaisesti kieltänyt. Työttömäksi tai lomautetuksi joutuessasi olet oikeutettu ansioon sidottuun

7 päivärahaan jäsenyys- ja työssäoloehdon täyttyessä. Vaihtaessasi ammattiliittoa ja työttömyyskassaa ei eri työttömyyskassojen jäsenyyksien väliin saa jäädä yli 30 päivää, jotta säilytät edellisessä kassassa hankkimasi jäsenyys- ja työssäolohistorian. Joten liittyessäsi Jytyyn, pidä huoli siitä, että työttömyyskassan jäsenyys pysyy katkeamattomana. Työttömyyskassa neuvoo sinua myös vuorottelukorvauksen ja koulutuksen aikaisten etuuksien hakemisessa. Jytyn nettisivuilta pääset työttömyyskassan sähköiseen palveluun, Nettikassaan, jossa mm. voit lähettää etuushakemuksen sekä tarkastella sen käsittelyä ja maksupäiviä. EDULLISTA VAKUUTUSTURVAA Jytyn alle 68-vuotias jäsen voi ottaa Ryhmäsampo Primus -vakuutuksen jopa 50% normaalia edullisemmin, johon kuuluu henkivakuutus jäsenelle ja puolisolle, tapaturmavakuutus puolisolle sekä nuorison tapaturmavakuutus alle 18-vuotiaille lapsille. Puoliso ja alle 18-vuotiaat lapset voivat liittyä Ryhmäsampo Primus -vakuutukseen, vaikka jäsen ei liittyisikään. Ryhmäsampo Primuksen voi ostaa verkossa osoitteessa Jytyn jäsenenä saat monia rahanarvoisia Keskittäjäasiakkaan etuja ja alennuksia Ifistä. Mitä useampia Keskittäjän vakuutuksia perheelläsi on samassa If-sopimuksessa, sitä enemmän saat alennusta. Esim. kolmella Keskittäjän vakuutuksella saat alennusta 10 % ja kuudella 15%. Nuoret, alle 27-vuotiaat järjestöasiakkaat pääsevät alennusportaille jo yhdellä vakuutuksella. Muut If Keskittäjäasiakkaan edut ovat Omavastuuetu ja Turvallisuusedut. Saat Ifin vakuutuksista S-Etukortilla bonusta ilmoittamalla osuuskaupan jäsennumerosi Ifiin ennen seuraavan laskusi maksua. Lisätietoja Ifin Jytyn jäsenten vakuutuseduista: /jyty.

8 JYTY-EDUT LEHTI Jäsenetuna saat Jyty-lehden, joka käsittelee mm. alasi työmarkkina- ja ammattiasioita. Lehti ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa. KALENTERI Tietoa Jytystä, jäseneduista ja palvelussuhteen ehdoista saa kätevästi edullisesta taskukalenterista, jonka osa yhdistyksistä on tilannut jäsenetuna jäsenilleen. Kysy kalenteria yhdistyksestäsi! TAPAHTUMAT Jyty on mukana lukuisissa eri tapahtumissa ja seminaareissa sekä messuilla järjestetään Jytyn jäsenristeily, joka kokoaa jytyläiset yhteen luentopäivän ja hauskanpidon merkeissä. Lisätietoja risteilystä ja ilmoittautumisista nettisivuilta kevään 2014 aikana. Risteily korvaa tänä vuonna perinteiset Syys- ja Talvipäivät. JYTY-TUOTTEET JYTIIKISTÄ Yhdistys ja yksittäinen jäsen voi tilata Jytiikki-verkkokaupasta Jytyn merkillä varustettuja laadukkaita ja edullisia tuotteita. KOULUTTAUDU KURSSEILLA Jytyn tarjoama koulutus on jokaisen jäsenen oikeus ja jäsenelle yleensä ilmainen. Kursseilla hankit osaamista omaan edunvalvontaasi työpaikalla. Jyty kouluttaa luottamustehtäviin valitut tehtäviinsä. Henkilöstön edustajien lisäksi liitto järjestää ammatillisia opintopäiviä ja muuta viikonloppukoulutusta. Jyty tukee opiskelua Aktiivi-instituutin kursseilla. Aktiivi-instituutti on työelämän koulutuskeskus Helsingissä. Jyty toimii yhteistyössä monien ammatillista koulutusta tarjoavien oppilaitosten kanssa. Palkallista vai palkatonta? Koulutussopimusten mukaisesti työnantaja maksaa edunvalvontatehtäviin valituille (luottamusmies, yhteistoimintaedustaja, työsuojeluvaltuutettu, puheenjohtaja) koulutusajalta palkkaa, koska kurssit järjestetään arkipäivisin työajalla. Oikeus palkallisuuteen vaihtelee kurssin ja luottamustehtävän mukaan. Palkatonta on koulutus kursseilla, joita yhdistykset, aluetoimistot ja keskustoimisto järjestävät iltaisin ja viikonloppuisin. Miten koulutukseen pääsee? Lähetä kurssi-ilmoittautuminen ensin oman yhdistyksesi koulutusvastaavalle. Ilmoittautumislomakkeen voi tulostaa Jytyn nettisivuilla. Keskustoimiston kursseille voit

9 ilmoittautua myös Jässärin kautta, kuitenkin niin, että viikonloppukoulutukseen ilmoittaudutaan aina yhdistyksen koulutusvastaavan kautta. Kurssikustannukset Kurssikustannukset maksaa pääsääntöisesti oma yhdistyksesi tai Jyty-liitto. Ammatillisille opintopäiville osallistumiseen kannattaa pyytää tukea myös työnantajalta. Jäsenenä et yleensä joudu ay-koulutuksesta itse maksamaan. Yhdistyksen järjestämiin koulutuksiin saattaa olla pieni maksu. Lastenhoidon avustus Jäsen saa avustusta alle 12-vuotiaiden lasten hoitoon, joka aiheutuu osallistumisesta koulutussuunnitelman mukaiseen koulutukseen. Lähetä avustushakemuslomake yhdistyksesi kautta liittoon. Lomake löytyy Jytyn nettisivuilta. Apurahoja Jäsenet voivat hakea Jytyn Koulutussäätiön apurahaa työhönsä liittyvään ammatilliseen täydennyskoulutukseen. Lähde mukaan yhdistyksesi toimintaan Jytyn jäsenenä sinulla on oiva tilaisuus kehittää osaamistasi ja taitojasi osallistumalla yhdistyksesi toimintaan ja näin parantaa entisestään työmarkkinakelpoisuuttasi. Yhdistystoiminnan myötä pääset myös vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin, ja saat mahdollisuuden seurata työmarkkinakentän kehitystä sekä Suomessa että ulkomailla. EDULLISIA LOMA-ASUNTOJA JÄSENILLE Rentoudu ja vietä lomaa liiton tarjoamissa edullisissa loma-asunnoissa. Tarkempi esittely ja varausohjeet lomaasunnoista nettisivuilla ja oppaan takakannessa.

10 MUUT EDUT Jäsenenä saat hyviä alennuksia mm. vakuutuksista, lehdistä, polttoaineesta, matkoista ja majoituksesta. ETUJA PANKKIASIOISSA Liiton jäsenellä on mahdollisuus saada liiton neuvottelemien yhteistyösopimusten perusteella palkankeskeystysluottoa jotka ovat jäsenten turvana työtaistelutilanteissa. TIE UUTEEN ASUNTOON Jyty on osakkaana VVO-yhtymä Oyj:ssä, jolla on arava- ja korkotuettujen vuokra-asuntojen lisäksi tarjolla tulorajattomia vuokra-asuntoja. Vuokra-asuntohakemuksen voi jättää netin kautta: Muista merkitä hakemukseen, että olet Jytyn jäsen. JÄSENETUJA HOTELLI- JA LOMAKOHTEISIIN Yhdistykset saavat liiton keskittämisalennuksia moniin hotelli- ja lomakohteisiin järjestäessään yhdistyksen koulutuksia ja tilaisuuksia. Ajankohtaiset jäsentarjoukset ja tiedot kohteista löydät liiton nettisivuilta. ALENNUKSIA POLTTOAINEISTA Jäsenkorttia voit käyttää Teboil-yhtiön huoltoasemilla ja saat polttoaineiden käteisostoalennuksen. Tarkista voimassa olevat alennukset lehdestä ja nettisivuiltamme. Huom. näitä alennuksia et voi saada Express-asemilta eikä raskaan liikenteen D-pisteissä. Hankkimalla Teboil/ Jyty-maksuaikakortin saat vieläkin isommat alennukset. ALENNUKSIA MATKOISTA JA RISTEILYISTÄ Eri laivayhtiöt ja matkatoimistot tarjoavat Jytyn jäsenille sopimusasiakkaan alennuksia tai tasokorttietuja myös vapaa-ajan matkustukseen. Yritysten Jytyn extranetsivulinkit ja alennuskoodit löydät liiton nettisivuilta. HYVINVOINTIJAKSOT JA TUETUT LOMAT Jäsenenä voit hakea 1.askel-hyvinvointijaksoja, jotka ovat sekä perheille, että työikäisille aikuisille. Jaksojen tarkoituksena on tukea työssä jaksamista, terveyttä ja toimintakykyä. Hae edulliselle ja terveyttä edistävälle lomalle ympäri vuoden! Lomat järjestää Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT ry. Lisätietoja ja hakuohjeet osoitteessa

11 Liitto järjestää yhteistyökumppaneiden kanssa jytyläisille ryhmille TYK- ja ASLAK-kuntoutusta. Ryhmien aloituksesta ilmoitetaan jäsenlehdessä. Haettavissa on myös lomajärjestöjen tuettuja lomia, joista ilmoitetaan liiton lehdessä sekä liiton nettisivuilla. Tukia myönnetään mm. taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Katso tarkemmat tiedot ja hakuohjeet Jytyn nettisivuilta. OMAN YHDISTYKSEN JÄSENEDUT Selvitä myös oman yhdistyksesi jäsenedut. Monet Jytyn yhdistykset ovat neuvotelleet paikallisia etuja liikkeistä, lomamökeistä tai tuotteista. KATSO AJANKOHTAISIA TARJOUKSIA, AR- VOKUPONKEJA JA ÄKKILÄHTÖJÄ LIITON NETTISIVUILTA! SÄHKÖINEN ASIOINTI Jytyn nettisivuilla näet jäsenetusi ja pysyt jyvällä työmarkkina- asioista. Lähialueesi tapahtumat ja alueesi uutiset löydät aluetoimiston sivuilta. Jytyn nettisivuilla Pääset tarkistamaan ja päivittämään omat yhteystietosi Jässärissä Asioit helposti työttömyyskassan Nettikassassa Näet ajankohtaiset tapahtumat Tapahtumakalenterista Löydät tiedot tulevista koulutuksista Koulutuskalenterista Saat ajankohtaiset tiedotteet työmarkkina-asioissa Löydät linkin Jytyn Facebook-sivuille (facebook.com/jytyliitto)

12 SOM MEDLEM I JYTY får du mångsidiga förmåner i ditt arbetsliv och i din vardag främjas din anställning och dina övriga arbetsförhållandevillkor aktivt ger förtroendemannen rådgivning i anställningsfrågor på din arbetsplats och svarar för den lokala intressebevakningen får du en rättsskydds- och ansvarsförsäkring för yrkespersoner får du kostnadsfri avtals- och rättshjälp i arbetslivsproblem är din ekonomiska säkerhet garanterad vid permitterings- och arbetslöshetssituationer har man för dig förhandlat fram en kostnadsfri olycksfalls- och resenärsförsäkring för fritiden JYTY SOM STÖD OCH SÄKERHET PÅ DIN ARBETSPLATS Jyty är intressebevakare för sina ca medlemmar fackmännens och experternas funktionärsförbund. Jyty bildas av 243 lokala och nationella föreningar. Ett täckande och tätt föreningsnätverk betyder förhandlingskraft. Nio regionkanslier och en centralbyrå betjänar föreningarna och medlemmarna. Medlemmarna som hör till Jytys kommunbranschföreningar arbetar i kommuner, samkommuner, för arbetsgivare eller arbetsplatser som följer det kommunala avtalet och vars bransch är bas- och välståndstjänster. De som arbetar i Jytys privata branscher är medlemmar i Jyty-föreningar för sin egen avtalsbransch. Till föreningarna för Jytys kyrkobransch hör de som arbetar i en församling, kyrklig samfällighet eller för en annan kyrklig arbetsgivare. Jyty är medlem i Tjänstemannacentralorganisationen STTK. DIN FÖRENING REPRESENTERAR DIG I din förening verkar för ditt bästa en förtroendeman, en ordförande, en sekreterare, en medlemsärendehanterare, en informatör, en kassör, en utbildningsansvarig

13 och en ungdomsansvarig. Föreningen representerar dig vid förhandlingsbordet och i samarbetsgrupperna. Som medlem är din aktivitet och ditt stöd viktiga för föreningens verksamhet. MEDLEMSKAP Som egentlig medlem hör du till Jyty-förbundet genom en lokal medlemsförening eller medlemsförening som representerar en bransch. Du hör automatiskt till Jytys arbetslöshetskassa, om du inte då du anslutit dig uttryckligen förbjudit det. STUDERANDEMEDLEMSKAP En studerande hör som medlem i studieortens förening eller Jytys riksomfattande förening till fackförbundet Jyty. En studerande är en fullvärdig och valduglig medlem i sin förening, så alla förbundets och dess förenings medlemsförmåner, tjänster och rättigheter hör till medlemmen. Eftersom medlemmarna i Jyty är likvärdiga, indrivs också en medlemsavgift av studerande. Medlemsavgiften är 36 euro per år och den faktureras i två delar. Studerandemedlemskap rör huvudsaklig studerande som för första gången ansluter sig till Jyty. Studerandes medlemsslag byter automatiskt då denne examineras. En studerande kan också ansluta sig till Offentliga och privata sektorns funktionärsförbunds arbetslöshetskassa, men medlemskapet i arbetslöshetskassan inleds först då studerande påbörjar lönearbete första gången. En studerande kan tjäna in rätten till inkomstrelaterad arbetslöshetsdagpenning om denne vid sidan av studierna arbetar, till exempel på somrarna. Rätten att tjäna in förutsätter uppfyllning av arbetsvillkoren och betalning av den egna föreningens medlemsavgift från månadslönen. Studerande ombeds meddela fi då arbetet inleds, så att hon/han kan få instruktioner för medlemsavgiften. För de månader då studerande har betalat medlemsavgiften till sin förening, indrivs ingen studerandemedlemsavgift skilt. Att informera om arbete och att ta hand om arbetslöshetsskyddet är en förmån för en arbetande studerande. Studerande kan delta i sin förenings och sitt förbunds all verksamhet och söka till förtroendeuppdrag. Jytys riksomfattande studerandearbetsgrupp väljs på hösten. Den samarbetar med studerandeföreningar, påverkar studerande- och utbildningspolitiskt samt koordinerar och bereder Jytys studerandeintressebevakning och marknadsföring.

14 Instruktioner för studerandemedlemskap, medlemsavgifter och arbetslöshetsskydd finns samlade på Jytys webbsidor. I frågor gällande alla studerandeärenden kan man ringa förbundets centralbyrå Den egna föreningen informerar om lokalverksamheten. PENSIONÄRSMEDLEMSKAP Då du blir ålderspensionerad eller invaliditetspensioneras, meddela detta till din egen förening. Kontrollera med din förening om möjligheten att bli pensionärs- eller stödmedlem i din förening. De medlemsförmånsförsäkringar som Jyty betalar upphör, men koncentrationsförmånerna för de försäkringar du själv tagit fortsätter. Då du pensioneras kan du också ansluta dig till Jytyseniorerna. Medlemskapet i arbetslöshetskassan upphör då du övergår i pensionsskyddet. Meddela om detta till förbundets medlemsregister. MEDLEMSAVGIFT Den procentbaserade medlemsavgiften som arbetskraftsmedlemmarna betalar månatligen innehåller föreningens, förbundets och arbetslöshetskassans andelar. Det enklaste är att ge arbetsgivaren en fullmakt, med vilken medlemmen befullmäktigar arbetsgivaren att dra av medlemsavgiften direkt från lönen. Medlemmen bör själv se till att medlemsavgifterna är up-to-date. Kontrollera i ditt lönekvitto att medlemsavgiften är dragen. På så vis behåller du rätten till medlemsförmånerna och arbetslöshetskassans förmåner. Jytys medlemsföreningar besluter årligen storleken på sina medlemsavgiftsprocent och medlemsavgiftens eurobelopp. Fackorganisationens medlemsavgift är avdragsgill i beskattningen. Om du blir arbetslös eller tar alterneringsledigt och erhåller förmån från Jytys arbetslöshetskassa, indrivs en procentuell medlemsavgift av dig, och den innehåller bara förbundets och arbetslöshetskassans andelar. Medlemsavgiften indrivs automatiskt från förmån på basen av fullmakt. Se till att Jytys arbetslöshetskassa har en fullmakt för indrivning av medlemsavgiften. Ingen medlemsavgift till förbundet eller arbetslöshetskassan indrivs av en pensionärs- eller stödmedlem. Medlemsföreningarna besluter själva årligen om sina egna stödmedlemsavgifter, och dessa medlemsavgifter är inte avdragsgilla i beskattningen.

15 MEDDELA OM FÖRÄNDRINGAR Det är viktigt att uppdatera sina medlemsuppgifter. Du kan utnyttja medlemsförmånerna bara om dina medlemsuppgifter är up-to-date. Meddela om förändringar i första hand till din egen förenings medlemsärendehanterare. Du kan kontrollera och uppdatera dina kontaktuppgifter i Jässäri, som är medlemmarnas elektroniska ärendehanteringssystem på Jytys webbsidor. Du ser väl till att din e-postadress är i kraft, så att du snabbt får aktuella meddelanden och information om förbundets nya tjänster. FÖRÄNDRING AV ARBETSGIVARE / BRANSCH / ORT Din nya arbetsgivare behöver befullmäktigande = fullmakt av dig, om du vill att medlemsavgiften ska dras direkt från din lön. Om du helt byter bransch eller ort, kan det vara aktuellt att byta medlemsförening till en annan Jyty-förening. TID UTAN LÖN Om du har tid utan lön i minst 30 dagar, har du rätt till en medlemsavgift i eurobelopp. Det kan vara fråga om tid utan lön, då du inte får lön och ingen förmån från arbetslöshetskassan. Dylik kan vara till exempel familjeledigt (moderskaps-, faderskaps-, vårdledigt), studier, sjukledigt, tjänste- eller arbetsledigt och inledande av företagande. Meddela om tid utan lön till din förening. Meddela också om andra förändringar, t ex flyttning utomlands. PENSIONERING Meddela om pensionering, för Jyty-förbundet får ingen information från pensionsanstalterna. Säg också upp fullmakten för indrivning av medlemsavgiften vid löneadministrationen, om du fortsätter arbeta tillfälligt för din arbetsgivare. UPPSÄGNING Om avsked från föreningen bör meddelas skriftligen (eller muntligt vid föreningens möte) och det bör framkomma varifrån man säger upp sig (föreningen / Jytys arbetslöshetskassa), uppsägningsdag och helst också orsaken till uppsägningen.

16 VAD GÖRA PÅ ARBETSPLATSEN VID PROBLEMSITUATIONER? Din närmaste kontaktperson i problemsituationer är Jytys förtroendeman på din arbetsplats. Diskutera först saken med din förman. Om din förman inte kan hjälpa eller ni har olika syn på saken, kontakta din förtroendeman. Om ovan nämnda åtgärder inte hjälper, kontakta Jytys regionkansli. VAD GÖRA DÅ ARBETSLÖSHET HOTAR? Kontakta förtroendemannen på din arbetsplats och fråga om råd. Kontakta Jytys arbetslöshetskassa, tel Kontakta arbets- och näringsbyrån och anmäl dig där genast den första arbetslöshetsdagen. MEDLEMSFÖRMÅNER De flesta förmåner erhåller du genom att visa Jytys medlemskort eller genom att i samband med reserveringen meddela Jytys rabattkod. Ta med ditt medlemskort och utnyttja förmånerna! Det lönar sig att kontrollera aktuella medlemsförmåner på förbundets webbsidor. Kom ihåg att ta med ditt medlemskort på resor, för det är samtidigt ditt försäkringskort och bevis på att olycksfallsoch resenärsförsäkringen är i kraft samt på medlemskap i Suomen Retkeilymajajärjestö SRM ry. Medlemskorten förnyas vart fjärde år. BASSKYDD RÅDGIVNING I ANSTÄLLNINGSFRÅGOR OCH JURIDISKA TJÄNSTER En av Jytys betydande medlemsförmåner är till arbetet hörande rättshjälp och juridisk rådgivning i ärenden för tjänsteförhållandet. Tjänsten är kostnadsfri. ANSVARS- OCH RÄTTSSKYDDSFÖRSÄKRING Till dina medlemsförmåner hör en ansvars- och rättsskyddsförsäkring för yrkespersoner i skadeförsäkringsbolaget If. Studerandemedlemmarna är också försäkrade då de utför sin arbetspraktik. Ansvars- och rättsskyddsförsäkringen träder i kraft då medlemskapet pågått i sex månader.

17 OLYCKSFALLS- OCH RESENÄRSFÖRSÄK- RING FÖR FRITIDEN Försäkrade med If:s olycksfalls- och resenärsförsäkring för fritiden är förbundets föreningars: arbetskrafts- och studerandemedlemmar som är under 68 år och som stadigvarande bor i Finland över sex månader per kalenderår, och vars stadigvarande hemort är i Finland och som lyder under Finlands sjukförsäkringslag. Tilläggsinformation om försäkringsskyddet som förbundet betalar hittar du på adressen: /jyty. Du kan göra en skadeanmälan på adressen ARBETSLÖSHETSSKYDD Som Jyty-medlem är du försäkrad i Offentliga och privata sektorns funktionärsförbunds arbetslöshetskassa, om du inte då du anslutit dig specifikt förbjudit det. Om du blir arbetslös eller permitterad har du rätt till inkomstrelaterad dagpenning då medlemskaps- och arbetsvillkoren fyllts. Då du byter fackförbund och arbetslöshetskassa får det inte blir mer än 30 dagar mellan medlemskapen i de olika arbetslöshetskassorna för att du ska behålla den medlemskaps- och arbetsvillkorshistoria du skaffat i den tidigare kassan. Så då du ansluter dig till Jyty, se till att medlemskapet i arbetslöshetskassan förblir oavbrutet. Arbetslöshetskassan ger dig också råd vid ansökan om alterneringsersättning och förmåner för utbildningstid. På Jytys webbsidor kommer du till arbetslöshetskassans elektroniska tjänst, Nettikassa, där du bl.a. kan skicka in en förmånsansökan samt kontrollera dess behandling och betalningsdagar. JYTY-FÖRMÅNER TIDNING Som medlemsförmån får du Jyty-tidningen, som behandlar bl.a. arbetsmarknads- och yrkesärenden i din bransch. Tidningen utkommer tio gånger i året. KALENDER Information om Jyty, medlemsförmånerna och tjänsteförhållandets villkor hittar man bekvämt i den förmånliga fickkalendern, som en del av föreningarna har beställt som en medlemsförmån för sina medlemmar. Fråga efter kalendern hos din förening!

18 EVENEMANG Jyty är med i många olika evenemang och seminarier samt på mässor arrangeras Jytys medlemskryssning, som samlar Jyty-medlemmar i form av en föreläsningsdag och rolig samvaro. Tilläggsinformation om kryssningen och anmälning finns på webbsidorna under våren Kryssningen ersätter detta års traditionella Höst- och Vinterdagar. JYTY-PRODUKTER FRÅN JYTIIKKI Föreningen och den enskilde medlemmen kan från Jyty-nätbutiken beställa förmånliga produkter av hög kvalitet försedda med Jytys märke. UTBILDA DIG PÅ KURSER Utbildningen som Jyty erbjuder är varje medlems rättighet och i allmänhet gratis för medlemmar. På kurserna skaffar du kunnande för din egen intressebevakning på arbetsplatsen. Jyty utbildar de som valts till förtroendeuppdrag för sina uppgifter. Förutom personalrepresentanterna arrangerar förbundet också yrkesmässiga studiedagar och annan veckoslutsutbildning. Jyty stöder studier på Aktiivi-institutets kurser. Aktiiviinstitutet är arbetslivets utbildningscentral i Helsingfors. Jyty verkar i samarbete med många läroanstalter som erbjuder yrkesmässig utbildning. Med lön eller utan? I enlighet med utbildningsavtalen betalar arbetsgivaren lön för utbildningstiden för de som valts till intressebevakningsuppgifter (förtroendeman, samarbetsrepresentant, arbetarskyddsfullmäktig, ordförande), för kurserna arrangeras på arbetstid på vardagar. Rätten till lön varierar med kursen och förtroendeuppdraget. Utbildning utan lön är kurser som föreningarna, regionkanslierna och centralbyrån arrangerar på kvällar och veckoslut. Hur antas man till utbildning? Skicka kursanmälan först till din egen förenings utbildningsansvariga. Anmälningsblanketten kan printas ut på Jytys webbsidor. Till centralbyråns kurser kan du anmäla dig också via Jässäri, dock så att man till veckoslutsutbildningar alltid anmäler sig via föreningens utbildningsansvariga. Kurskostnader Kurskostnaderna betalas i allmänhet av den egna föreningen eller av Jyty-förbundet. För deltagande i yrkesmässiga studiedagar lönar det sig att be om stöd också av arbetsgivaren. Som medlem behöver du i allmänhet

19 inte själv betala för ff-utbildningar. För utbildningar arrangerade av föreningen kan tas en liten avgift. Barnavårdsbidrag En medlem får bidrag för skötsel av barn under 12 år, då den orsakas av deltagande i utbildning enligt utbildningsplanen. Skicka bidragsansökningsblanketten via din förening till förbundet. Blanketten finns på Jytys webbsidor. Stipendier Medlemmar kan ansöka om stipendium från Jytys Utbildningsfond för yrkesmässig fortbildning som hör till deras arbete. Gå med i din förenings verksamhet Som Jyty-medlem har du en utmärkt möjlighet att utveckla ditt kunnande och dina färdigheter genom att delta i din förenings verksamhet och på så vis ytterligare förbättra din arbetsmarknadsduglighet. I och med föreningsverksamheten får du också möjlighet att påverka samhälleliga saker, och du får möjlighet att följa med arbetsmarknadsfältets utveckling både i Finland och utomlands. FÖRMÅNLIGA SEMESTERLÄGENHETER FÖR MEDLEMMAR Koppla av och tillbringa semestern i de förmånliga semesterlägenheterna som förbundet erbjuder. En mer täckande presentation av och bokningsinstruktioner för semesterlägenheterna finns på webbsidorna och på guidens baksida. FÖRMÅNLIGT FÖRSÄKRINGSSKYDD En Jyty-medlem, som är under 68 år, kan ta en Gruppsampo Primusförsäkring till och med 50 % förmånligare, till den hör en livförsäkring för medlemmen och gemålen, en olycksfallsförsäkring för gemålen samt en ungdomsolycksfallsförsäkring för barn under 18 år. Gemålen och barn under 18 år kan anslutas till Gruppsampo Primusförsäkring, även om medlemmen själv inte ansluter sig. Gruppsampo Primus kan köpas på nätet på adressen Som Jyty-medlem får du många penningvärda koncentrationskundförmåner och rabatter från If. Ju fler koncentrationsförsäkringar din familj har i samma If-avtal, desto mer rabatt får du. Till exempel får du 10 % rabatt med tre koncentrationsförsäkringar, och 15 % med sex. Unga, under 27 år gamla, organisationskunder befinner sig på rabattstegen redan med en försäkring. Övriga förmåner för If koncentrationskunder är Självriskförmån och Säkerhetsförmåner. För If:s försäkringar får du bonus med S-förmånskortet genom att meddela If din medlemsnummer till andelsbolaget före betalning av följande faktura. Tilläggsinformation om If:s försäkringsförmåner för Jyty-medlemmar: /jyty.

20 ÖVRIGA FÖRMÅNER Som medlem får du fina rabatter på bl.a. försäkringar, tidningar, bränsle, resor och inkvartering. BANKÄRENDEFÖRMÅNER Som förbundets medlem har du möjlighet att få löneavbrottskredit, som är medlemmarnas säkerhet i arbetskonfliktsituationer, baserat på samarbetsavtal som förbundet förhandlat fram. VÄGEN TILL EN NY LÄGENHET Jyty är aktieägare i VVO-yhtymä Oyj, som utöver aravaoch räntestödda hyreslägenheter erbjuder hyreslägenheter utan inkomstgränser. Du kan lämna in en hyreslägenhetsansökan på nätet: Kom ihåg att i ansökan nämna att du är Jyty-medlem. MEDLEMSFÖRMÅNER PÅ HOTELL- OCH SE- MESTEROBJEKT Föreningarna får förbundets koncentrationsrabatter till många hotell- och semesterobjekt då de arrangerar föreningsutbildningar och tillfällen. Aktuella medlemserbjudanden och information om objekten hittar du på förbundets webbsidor. BRÄNSLERABATTER Du kan använda medlemskortet på Teboil servicestationer och du får kontantköpsrabatt på bränsle. Kontrollera ikraftvarande rabatter i tidningen och på vår webbsida. Obs. dessa rabatter fås inte på Express-stationerna och den tunga trafikens D-punkter. Genom att skaffa ett Teboil/Jyty-betaltidkort får du ännu större rabatter. RABATTER PÅ RESOR OCH KRYSSNINGAR Olika fartygsbolag och resebyråer erbjuder Jyty-medlemmar avtalskundsrabatter och nivåpoängkortsförmåner också för resor på fritiden. Jytys extranet-sidlänkar och rabattkoder för företagen hittar du på förbundets webbsidor. VÄLBEFINNANDEPERIODER OCH STÖDDA SEMESTRAR Som medlem kan du söka om 1:a steget-välbefinnandeperioder, som är för både familjer och vuxna i arbetsför ålder. Avsikten med perioderna är att stöda orkande i arbetet, hälsa och verksamhetsförmåga. Ansök om förmånlig och hälsofrämjande semester året runt! Semestrarna arrangeras av Palkansaajien hyvinvointi ja terveys

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA

YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA YHTEISTYÖSSÄ ON VALOVOIMAA TORJUNTAVOITTOJA JA BANAANIPOTKUJA ROHKEITA PELINAVAUKSIA JYTY PELAA SUJUVASTI MONILLA PELIKENTILLÄ JA TEKEE ROHKEITA PELINAVAUKSIA JÄSENTENSÄ HYÖDYKSI. ME EMME TYYDY VAIN TURVAAMAAN

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning

Henkilötunnus Personbeteckning. Postinumero ja -toimipaikka Postnummer och -anstalt. Ammattinimike Yrkesbeteckning TYÖNANTAJA ABETSGIVAE TYÖTTÖMYYSKASSAN JÄSENEKSI / VALTAKIJA AY-JÄSENMAKSUN PEIMISEKSI / MUUTOSILMOITUS ANSLUTNINGSBLANKETT FÖ MEDLEMSKAP I JYTYS MEDLEMSFÖENING OCH OFFENTLIGA OCH PIVATA SEKTONS FUNKTIONÄES

Lisätiedot

JÄSENENÄ JYTYSSÄ Medlem i Jyty 2015

JÄSENENÄ JYTYSSÄ Medlem i Jyty 2015 JÄSENENÄ JYTYSSÄ Medlem i Jyty 2015 WWWJYTYLIITTOFI ME YHDESSÄ OLEMME LIITTO Me Jytyssä teemme monilla eri aloilla, monissa eri ammateissa, kaikille tärkeää ja arvokasta työtä. Me autamme ja tuemme toisiamme

Lisätiedot

JYTYN JÄSENEN OPAS. Jytys medlemsguide 2013

JYTYN JÄSENEN OPAS. Jytys medlemsguide 2013 JYTYN JÄSENEN OPAS Jytys medlemsguide 2013 SÄILYTÄ! SPARA! JYTYN JÄSENENÄ saat työelämääsi ja arkeesi liittyviä monipuolisia etuja palkkaustasi ja muita työsuhteen ehtojasi edistetään aktiivisesti luottamusmies

Lisätiedot

TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY

TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY Monta hyvää syytä liittyä Jytyyn! Turvasi on taattu lomautus- ja työttömyystilanteissa. Ammatillinen edunvalvonta. Palkka- ja muita työsuhdeasioitasi edistetään

Lisätiedot

LIITTYMINEN Jytyn jäsenyhdistyksen ja Jytyn työttömyyskassan jäseneksi BLI MEDLEM i Jytys medlemsförening och Jytys arbetslöshetskassa

LIITTYMINEN Jytyn jäsenyhdistyksen ja Jytyn työttömyyskassan jäseneksi BLI MEDLEM i Jytys medlemsförening och Jytys arbetslöshetskassa 1. 2. Liitto Förbund 3. Yhdistys Förening 4. Viranhaltija/toimihenkilö Tjänsteinnehavare/funktionär TÄYTTÖOHJEET Täyttämällä jäsenilmoituksen A-osan liityt Julkis- ja yksityisalojen toimihen kilöliitto

Lisätiedot

TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY

TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY Monta hyvää syytä liittyä Jytyyn! Turvasi on taattu lomautus- ja työttömyystilanteissa. Ammatillinen edunvalvonta. Palkka- ja muita työsuhdeasioitasi edistetään

Lisätiedot

TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY

TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY TIIRATAAN TULEVAISUUTEEN JYTY JYVÄSKYLÄ RY Monta hyvää syytä liittyä Jytyyn! Turvasi on taattu lomautus- ja työttömyystilanteissa. Ammatillinen edunvalvonta. Palkka- ja muita työsuhdeasioitasi edistetään

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1104/2013 vp Rajatyöntekijöiden oikeus aikuiskoulutustukeen Eduskunnan puhemiehelle Osaamisen kehittäminen ja aikuisopiskelu ovat nykyään arkipäivää. Omaehtoisesti opiskelevat rajatyöntekijät

Lisätiedot

Osaaja tekee. Shutterstock. Liity Verovirkailijain Liittoon!

Osaaja tekee. Shutterstock. Liity Verovirkailijain Liittoon! Osaaja tekee. Shutterstock Liity Verovirkailijain Liittoon! Verovirkailijain Liitto tukenasi työelämässä VISIO Verovirkailijain Liitto on Verohallinnon suurin ja vaikuttavin henkilöstöjärjestö, joka neuvottelee

Lisätiedot

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet

Kommunal verksamhet och service nu på finska! Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kommunal verksamhet och service nu på finska! Trosa kommun del i det finska förvaltningsområdet Kunnallista toimintaa ja palveluita nyt myös suomeksi! Trosan kunta osa suomen kielen hallintoaluetta Kommunal

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 1/2015 TULOSTA JA SÄILYTÄ

JÄSENTIEDOTE 1/2015 TULOSTA JA SÄILYTÄ JÄSENTIEDOTE 1/2015 TULOSTA JA SÄILYTÄ Jyty toimintaa Asikkalassa omana yhdistyksenä jo vuodesta 1980 JYTY ASIKKALA RY HALLITUS Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Sihteeri Riitta Pehkonen p. (t), 044 7780431,

Lisätiedot

Meitä Jyty-senioreita on lähes 1 300, hienoa!

Meitä Jyty-senioreita on lähes 1 300, hienoa! JYTYSENIORIT 2018 Meitä Jyty-senioreita on lähes 1 300, hienoa! Jytysenoirit ry:n hallitus päätti teettää tämän jytyläisille yhdistyksille jaettavaksi tarkoitetun esitteen. Yhdistysten toivotaan jakavan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1256/2001 vp Palkansaajan järjestäytymättömyys ammattiliittoihin Eduskunnan puhemiehelle Perustuslaki turvaa oikeuden olla järjestäytymättä ammattiliittoon. Käytännössä valinnanvapautta

Lisätiedot

Hätäkeskusammattilaisten liitto. www.halry.fi

Hätäkeskusammattilaisten liitto. www.halry.fi Hätäkeskusammattilaisten liitto 112 112 www.halry.fi TYÖTÄ SINUN TURVALLISUUTESI PUOLESTA Meidän HAL Me hätäkeskusammattilaiset teemme arvostettua ja vastuullista työtä yhteiskunnan turvallisuuden puolesta.

Lisätiedot

XIV Korsholmsstafetten

XIV Korsholmsstafetten XIV Korsholmsstafetten 19.5.2013 Huvudklasser Öppen klass: Laget får komponeras fritt. Damklass: Laget ska endast bestå av kvinnliga löpare. Varje lag skall bestå av 6 8 löpare. Två löpare från varje lag

Lisätiedot

JÄSENENÄ JYTYSSÄ MEDLEM I JYTY WWWJYTYLIITTOFI

JÄSENENÄ JYTYSSÄ MEDLEM I JYTY WWWJYTYLIITTOFI JÄSENENÄ JYTYSSÄ 2017 MEDLEM I JYTY WWWJYTYLIITTOFI ME YHDESSÄ OLEMME LIITTO Me Jytyssä teemme monilla eri aloilla, monissa eri ammateissa, kaikille tärkeää ja arvokasta työtä. Autamme ja tuemme toisiamme

Lisätiedot

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA

Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Deltagande och inflytande Osallistuminen ja vaikuttaminen LANDSKAPSREFORMEN I ÖSTERBOTTEN MAAKUNTAUUDISTUS POHJANMAALLA Utkast till landskapslag - Maakuntalakiluonnos Landskapets invånare och de som använder

Lisätiedot

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE

SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE SUOMEN KIELEN HALLINTOALUE FINSKT FÖRVALTNINGSOMRÅDE HAE VALTIONTUKEA ANSÖK OM STATSBIDRAG Tukea hakeva organisaatio Sökande organisation Organisaationumero Organisationsnummer Osoite Adress Yhteyshenkilö

Lisätiedot

Jyty. Vakuuttavat jäsenedut

Jyty. Vakuuttavat jäsenedut Jyty Vakuuttavat jäsenedut Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus VAKUUTETUT Vakuutettuina ovat liiton kaikki alle 68-vuotiaat työvoimajäsenet ja toimihenkilöt, jotka asuvat vakinaisesti kalenterivuosittain

Lisätiedot

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015

Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 Sosiaali- ja terveyslautakunta 212 16.12.2014 Kuntainfo 5/2014: Toimeentulotuki 1.1.2015 lukien - Kommuninfo 5/2014: Utkomststöd från och med 1.1.2015 1010/05/03/00/2014 SosTe 212 Valmistelija; palvelujohtaja

Lisätiedot

Starttiraha aloittavan yrittäjän tuki Bli företagare med startpeng

Starttiraha aloittavan yrittäjän tuki Bli företagare med startpeng Starttiraha aloittavan yrittäjän tuki Bli företagare med startpeng 1 *Starttirahalla edistetään uuden yritystoiminnan syntymistä ja työllistymistä turvaamalla yrittäjän toimeentulo yritystoiminnan käynnistämisvaiheen

Lisätiedot

TEHYYN ON OIKEUS KUULUA TEHY ON VAHVA VAIKUTTAJA TEHY EDUSTAA SINUA

TEHYYN ON OIKEUS KUULUA TEHY ON VAHVA VAIKUTTAJA TEHY EDUSTAA SINUA TEHY OPISKELIJAT ON OIKEUS KUULUA TEHYYN Tehy on Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattiliitto. Jäseninä voivat olla kaikki alan tutkinnon suorittaneet sekä alaa opiskelevat toisesta asteesta korkeakoulututkintoon

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1278/2010 vp Osa-aikaeläkkeellä olevien sairauspäivärahaan liittyvien ongelmien korjaaminen Eduskunnan puhemiehelle Jos henkilö sairastuu osa-aikaeläkkeelle jäätyään, putoavat hänen

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 345/2013 vp Osasairauspäivärahan maksaminen vuosiloman ajalta Eduskunnan puhemiehelle Sairausvakuutuslain mukaan osasairauspäivärahaa maksetaan vähintään 12 arkipäivän yhtäjaksoiselta

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PLANEN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN Hyvä kotiväki Koti ja perhe ovat lapsen tärkein kasvuympäristö ja yhteisö. Kodin ohella päivähoidon on oltava turvallinen paikka, jossa lapsesta sekä

Lisätiedot

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla

VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD. Kauniainen - Grankulla VAMMAISNEUVOSTO HANDIKAPPRÅD Kauniainen - Grankulla Kauniaisissa on toiminut vuodesta 1989 lähtien vammaisneuvosto, joka edistää ja seuraa kunnallishallinnon eri aloilla tapahtuvaa toimintaa vammaisten

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Jäsenenä ammattiliitto Prossa

Jäsenenä ammattiliitto Prossa Jäsenenä ammattiliitto Prossa Jäsenyys Pron on toimihenkilötyön ammattilaisten asiantuntijoiden, esimiesten ja toimihenkilöiden oma etujärjestö. Jäseneksi voi liittyä koulutuksesta, ammattinimikkeestä,

Lisätiedot

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015

Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Varuboden-Osla tekee Paikallisesti hyvää, 100 000 lisälahjoitus omalle alueelle Yhteensä noin 300 000 tukea paikallisille toimijoille vuonna 2015 Osuuskauppa Varuboden-Osla haluaa omalla toimialueellaan,

Lisätiedot

JÄSENENÄ JYTYSSÄ MEDLEM I JYTY 2018

JÄSENENÄ JYTYSSÄ MEDLEM I JYTY 2018 JÄSENENÄ JYTYSSÄ MEDLEM I JYTY 2018 JYTY TUKENA TYÖPAIKALLASI Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty on 50 000 jäsenensä edunvalvoja. Jytyläiset työskentelevät perus- ja hyvinvointipalveluissa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 431/2001 vp Yrittäjien asema uudessa aikuiskoulutustuessa Eduskunnan puhemiehelle Työllisyyden hoito on merkittävä osa köyhyyden torjuntaa. Pienyritteliäisyyttä on siten tuettava, jotta

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 416/2013 vp Kehitysvamma-alan ammattitutkinnon kelpoisuus sosiaali- ja terveysalalla Eduskunnan puhemiehelle Kehitysvamma-alan ammattitutkintoon valmistavaa koulutusta tarjotaan useissa

Lisätiedot

Arkeologian valintakoe 2015

Arkeologian valintakoe 2015 Sukunimi Kaikki etunimet Henkilötunnus Puhelinnumero Valintatoimiston merkintöjä KAR A (C) Sähköpostiosoite Helsingin yliopisto Humanistinen tiedekunta Arkeologian valintakoe 2015 Tarkista sivunumeroiden

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 845/2006 vp Internetin hankkiminen yhteydenpitoon työvoimaviranomaisten kanssa Eduskunnan puhemiehelle Työttömän työnhakijan piti lähettää työvoimaviranomaiselle kuittaus sähköisen

Lisätiedot

JYTYn jäsenen opas. jytys medlemsguide

JYTYn jäsenen opas. jytys medlemsguide JYTYn jäsenen opas jytys medlemsguide WWWJYTYLIITTOFI SÄILYTÄ! SPARA! Jyty tukena ja turvana työpaikallasi Jyty on noin 70 000 jäsenensä edunvalvoja - ammattilaisten ja asiantuntijoiden toimihenkilöliitto.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1231/2010 vp Vuosilomapalkkasäännösten saattaminen vastaamaan Euroopan unionin tuomioistuimen tuomiota C-486/08 Eduskunnan puhemiehelle Euroopan unionin tuomioistuin (EUT) on jo 22.4.2010

Lisätiedot

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats?

Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Millainen on kandin hyvä työpaikka? Hurudan är en kandidats bra arbetsplats? Maarit Nevalainen, terveyskeskuslääkäri, Mäntsälän terveyskeskus Ei sidonnaisuuksia, inga bindingar (till några firmor förutom

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 857/2005 vp Vakuutusmeklaritutkinto Eduskunnan puhemiehelle 1.9.2005 tuli voimaan laki vakuutusedustuksesta (570/2005). Lain 49 :n mukaan siirtymäsäännöksistä säädetään seuraavasti:

Lisätiedot

Jyty Kalajoki ry Kesätiedote

Jyty Kalajoki ry Kesätiedote Jyty Kalajoki ry Kesätiedote Yhdistys tarjoaa jäsenille teatteriesityksen joko Pyhäjoen tai Kalajoen kesäteatteriin. 1 lippu / jäsen!! Kertomalla nimesi ja näyttämällä jäsenkorttia voit käydä katsomassa

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 816/2006 vp Yrittäjän sosiaaliturva EU-maissa Eduskunnan puhemiehelle Euroopan unionin alueella työskentelevä yrittäjä (KK-Communication Ltd FI1839803-7 Lappeenranta Finland) ei kuulu

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1254/2001 vp Osa-aikalisän myöntämisen perusteet Eduskunnan puhemiehelle Kun osa-aikalisäjärjestelmä aikoinaan otettiin käyttöön, sen yhtenä perusteena oli lisätä työssä jaksamista

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1012/2010 vp Eläkkeiden maksun myöhästymiset Eduskunnan puhemiehelle Eläkkeiden maksuissa on ollut paljon ongelmia tänä vuonna. Osa eläkeläisistä on saanut eläkkeensä tililleen myöhässä

Lisätiedot

Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin:

Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin: Yleisesti puhutaan liiton jäsenyydestä, mutta oikeasti homma menee näin: Sinä olet jäsen ammattiosastossa eli Jyväskylän Kirjatyöntekijäin Yhdistyksessä (JKY) JKY ja noin 300 muuta ammattiosastoa ovat

Lisätiedot

KOULUTUS JYTYSSÄ 2016 OPPIMISEN OSUMIA

KOULUTUS JYTYSSÄ 2016 OPPIMISEN OSUMIA KOULUTUS JYTYSSÄ 2016 OPPIMISEN OSUMIA 1 SISÄLTÖ KOULUTUSVUOSI 2016 AMMATILLISET OPINTOPÄIVÄT...6 YHTEISTYÖJÄSENYHDISTYKSIEN AMMATILLISET OPINTOPÄIVÄT...6 ALUEIDEN VIIKONLOPPUKURSSIT... 7 LUOTTAMUSMIESTEN

Lisätiedot

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki

Staden Jakobstad - Pietarsaaren kaupunki Sakägare/ Asianosainen Ärende/ Asia - VALREKLAM INFÖR RIKSDAGSVALET 2015 - VAALIMAI- NONTA ENNEN EDUSKUNTAVAALEJA 2015, TILLÄGG / LISÄYS Det finns tomma reklamplatser kvar i stadens valställningar och

Lisätiedot

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken?

Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter: 1. Organisaatio / Organisation Kunta, mikä kunta? / Kommun, vilken? Kommenttipyyntö Tulevaisuuden kunta-parlamentaarisen työryhmän väliraportista / Begäran om kommentarer till mellanrapporten från parlamentariska arbetsgruppen för Framtidens kommun Taustatiedot / Bakgrundsuppgifter:

Lisätiedot

Mistä löydän tietoa?

Mistä löydän tietoa? OAJ:n jäsenedut Mistä löydän tietoa? Perustiedot www.oaj.fi -> Jäsenyys ja jäsenpalvelut -> jäsenedut Laajemmat tiedot + ajankohtaiset tarjoukset jäsenille www.oaj.fi -> Jäsensivuille -> Jäsenedut OAJ:n

Lisätiedot

Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus

Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus Jyty ry 2017 Vakuutusedut jäsenistölle - liittovakuutus VAKUUTETUT Vakuutettuina ovat liiton kaikki alle 68-vuotiaat työvoimajäsenet ja toimihenkilöt, jotka asuvat vakinaisesti kalenterivuosittain yli

Lisätiedot

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN

OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN OHJE EHDOKASLISTOJEN TEKEMISEEN VUODEN 2016 EDUSTAJISTON VAALIA VARTEN Joka neljäs vuosi pidettävissä edustajiston vaaleissa valitaan osuuskaupan edustajistoon 50 edustajaa. Edustajisto toimii osuuskaupan

Lisätiedot

Tutkintojen perusteet uutta osaamista ja joustavuutta. Examensgrunder ny kompetens och flexibilitet

Tutkintojen perusteet uutta osaamista ja joustavuutta. Examensgrunder ny kompetens och flexibilitet Tutkintojen perusteet uutta osaamista ja joustavuutta Examensgrunder ny kompetens och flexibilitet Keskeiset muutokset Centrala ändringar Muutokset tutkintorakenteessa (asetus) Muutokset ammatillisen perustutkinnon

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1355/2001 vp Ulkomaaneläkkeiden sairausvakuutusmaksut Eduskunnan puhemiehelle EU:n tuomioistuimen päätös pakottaa Suomen muuttamaan niiden eläkeläisten verotusta, jotka saavat eläkettä

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1016/2009 vp Etuuksien leikkautuminen osa-aikaeläkkeelle siirryttäessä Eduskunnan puhemiehelle Työntekijä jäi pysyvästä työsuhteesta osa-aikaeläkkeelle 1. huhtikuuta 2009 alkaen. Myöhemmin

Lisätiedot

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers Tiedettä elämää varten Tieteentekijöiden liiton jäsenyys on tärkeä osoitus oman ammatillisen identiteetin

Lisätiedot

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT. Nimi, kotipaikka sekä kieli

YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT. Nimi, kotipaikka sekä kieli YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Nimi, kotipaikka sekä kieli Tarkoitus ja toiminta Jäsenet 1 Yhdistyksen nimi on Suomen laivainsinöörien yhdistys - Finlands skeppsingenjörförening LARADI ry. Yhdistyksen kotipaikka

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 162/2009 vp Osa-aikaeläkkeen ehtojen kohtuullistaminen lomautetuille työntekijöille Eduskunnan puhemiehelle Lomautukset ovat lisääntyneet nopeasti talouden taantuman myötä. Tilanne

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 447/2010 vp Au pair -ilmoitusten välittämisen jatkaminen työministeriön MOL-palvelussa Eduskunnan puhemiehelle Työministeriön www.mol.fi on työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämä verkkopalvelu,

Lisätiedot

TUE VIHREIDEN KAMPANJAA KYMPILLÄ. LÄHETÄ TEKSTIVIESTI TUE10 NUMEROON

TUE VIHREIDEN KAMPANJAA KYMPILLÄ. LÄHETÄ TEKSTIVIESTI TUE10 NUMEROON PUHTAAT JÄRVET PUHDAS ITÄMERI ROHKEA SUVAITSEE Remontoimme terveydenhuollon niin, että hoitoa saa sekä ruumiin että mielen sairauksiin. Investoimme ratoihin, jotta junat saadaan kulkemaan nopeammin, useammin

Lisätiedot

Verohallinto 24.8.2015 Oikaisulautakunta PL 705 33101 TAMPERE. Jakelukohdassa mainitut kunnat. Jäsenen ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan

Verohallinto 24.8.2015 Oikaisulautakunta PL 705 33101 TAMPERE. Jakelukohdassa mainitut kunnat. Jäsenen ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan Verohallinto 24.8.2015 Oikaisulautakunta PL 705 33101 TAMPERE SaeP Anl. Jakelukohdassa mainitut kunnat Kåvit. Behand. Jäsenen ehdottaminen verotuksen oikaisulautakuntaan Verohallinnossa toimivaan Verotuksen

Lisätiedot

Jäsenopas. Vakuutusväen Liitto VvL ry Vakuutusväen Työttömyyskassa

Jäsenopas. Vakuutusväen Liitto VvL ry Vakuutusväen Työttömyyskassa Jäsenopas Vakuutusväen Liitto VvL ry Vakuutusväen Työttömyyskassa Jäsenoppaaseen on koottu yleisiä asioita, joita Vakuutusväen Liiton ja Vakuutusväen Työttömyyskassan jäsenen on hyvä tietää. Jäsenyyteen

Lisätiedot

2012 ASKELia OSAAMISEEN

2012 ASKELia OSAAMISEEN 2012 ASKELia OSAAMISEEN ASKELia OSAAMISEEN Jyty tarjoaa vuonna 2012 monipuolista ja laadukasta koulutusta kaikille jäsenilleen. Hyvä ja tehokas edunvalvonta edellyttää monipuolista osaamista ja ajankohtaista

Lisätiedot

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Marraskuu 2012 Sysselsättningsöversikt: november 2012

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Marraskuu 2012 Sysselsättningsöversikt: november 2012 POHJANMAA ÖSTERBOTTEN Työllisyyskatsaus: Marraskuu 2012 Sysselsättningsöversikt: november 2012 TYÖLLISYYSKATSAUS Marraskuu 2012 Lisätiedot: Olli Peltola puh +358 50 312 8727 Pohjanmaan työllisyyskatsaus

Lisätiedot

www.pohjanmaa.fi/tilastot www.osterbotten.fi/statistik

www.pohjanmaa.fi/tilastot www.osterbotten.fi/statistik Pohjanmaa lukuina tilasto- ja ennakointiportaali www.pohjanmaa.fi/tilastot www.osterbotten.fi/statistik Tilastotiedon hyödyntäminen seminaari 25.3.2010 Irina Nori Pohjanmaan liitto irina.nori@obotnia.fi

Lisätiedot

JAKOBSTAD PIETARSAARI

JAKOBSTAD PIETARSAARI Hyvää päivähoitoa jo 110 vuotta. 110 år av högklassig dagvård. JAKOBSTAD PIETARSAARI Jakobstad ordnar småbarnspedagogisk verksamhet på svenska och finska. I Jakobstad finns dessutom ett populärt och fungerande

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 110/2007 vp Alkoholin liikakäyttöön puuttuminen työpaikoilla Eduskunnan puhemiehelle Suomessa saattaa olla Työterveyslaitoksen selvityksen mukaan jopa 500 000 700 000 alkoholin suurkuluttajaa.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 751/2004 vp Osa-aikalisän nykyistä joustavampi käyttö hoivatyössä Eduskunnan puhemiehelle Osa-aikalisä antaa työntekijälle mahdollisuuden lyhentää työaikaansa määräaikaisesti. Työnantajan

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 435/2003 vp Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoito Eduskunnan puhemiehelle Kehitysvammaisten koululaisten iltapäivähoidon osalta on ilmennyt ongelmia ympäri Suomea. Monet kunnat

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 71/2004 vp Ulkomailla työskentelyn vaikutukset kansaneläkkeen viivästymiseen Eduskunnan puhemiehelle Ulkomailla työskennelleiden Suomen kansalaisten eläkepäätökset viipyvät usein kuukausikaupalla.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 159/2012 vp Aikuisen ADHD-potilaan metyylifenidaattilääkityksen korvaaminen Eduskunnan puhemiehelle ADHD aiheuttaa keskittymishäiriötä, se myös hankaloittaa ja vaikeuttaa ihmiselämän

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 281/2011 vp Lapsettomien leskien leskeneläkkeen ikärajojen laajentaminen Eduskunnan puhemiehelle Lapsettomien leskien leskeneläkettä saavat tämänhetkisen lainsäädännön mukaan 50 65-

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2/2012 JHL 012

JÄSENTIEDOTE 2/2012 JHL 012 JÄSENTIEDOTE 2/2012 JHL 012 Hyvääsyksynalkuakaikillejäsenillemme! KävimmeelokuunlopussaretkelläPorvoossajaHangossa.Oliupeasääjamuutenkin reissuolionnistunut.kuvassaistunmustionlinnankartanonportaikolla.enollutkäynytsiellä

Lisätiedot

BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE

BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING KÄYTTÖOHJE Ver. 003-200311 Nr/Nro: 32-6826 Multiport USB-2.0 för 2,5 HDD USB 2.0 Multiportti 2,5 HDD -asemille Modell/Malli: FT-KUH-K36G SE Beskrivning: Du har nu köpt en produkt som står

Lisätiedot

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies

4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 4 Kesätyöt, monia mahdollisuuksia! 6 Tiedä mistä sovit 7 Työsopimuksen sisältö 8 Tee töitä oikeassa työsuhteessa 10 Työehtosopimus ja Luottamusmies 11 Muista töihin mennessäsi 13 Muista työsuhteen päättyessä

Lisätiedot

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017

JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 JÄSENTIEDOTE 2 / 2017 Tervetuloa Jytyliiton jäsenille suunnatulle toimisto- ja hallintotyöntekijöiden KIILA- kuntoutuskurssille 2017 Mikä KIILA kuntoutus (kurssi numero 69310) Kuntoutuksessa saat tukea

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 391/2001 vp Valtiokonttorin maksamien pienten eläkkeiden maksatuksen järkeistäminen Eduskunnan puhemiehelle Useimpien eläkkeellä olevien ihmisten kokonaiseläke koostuu monien eläkelaitosten

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16

Tiedotustilaisuus PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 PÖYTÄKIRJA 2012-05-16 Tiedotustilaisuus Aika Torstai 16. toukokuuta 2013 klo 18 20 Paikka Kaupunginjohtotoimisto, Köpmansgatan 20, Informationssalen Läsnä 27 henkilöä Antti Yliselä, suunnittelupäällikkö

Lisätiedot

Valitusviranomainen ja valitusaika

Valitusviranomainen ja valitusaika Tekninen lautakunta Muutoksenhakuohje Sivu 1 / 1 Muutoksenhaku päätökseen katu- ja yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä / Anvisning för sökande av ändring i beslut om godkännande av gatuplan och

Lisätiedot

Lupsakkaa talven aikaa ja hyviä hiihtokelejä!

Lupsakkaa talven aikaa ja hyviä hiihtokelejä! Jyty Varkaus Ry Tammikuu 2015 Jäsentiedote 1 Hallituksen joulukuun kokouksen päätökset 2 Edunvalvontakatsaus 3 Syyskokouksen päätökset 4 Yhdistyksen toimihenkilöt 2015 5 Hallitus 2015 6 Kuntokorttikausi

Lisätiedot

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten

TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers. Tiedettä elämää varten TIETEENTEKIJÖIDEN LIITTO FORSKARFÖRBUNDET The Finnish Union of University Researchers and Teachers Tiedettä elämää varten Tieteentekijöiden liiton jäsenyys on tärkeä osoitus oman ammatillisen identiteetin

Lisätiedot

KOULUTUS JYTYSSÄ 2015 WWWJYTYLIITTOFI

KOULUTUS JYTYSSÄ 2015 WWWJYTYLIITTOFI KOULUTUS JYTYSSÄ 2015 WWWJYTYLIITTOFI KEHITÄ OSAAMISTASI! SISÄLTÖ AMMATILLISET OPINTOPÄIVÄT...6 JÄRJESTÖ- JA YHDISTYSTOIMINTA...6 ALUEIDEN VIIKONLOPPUKURSSIT... 7 LUOTTAMUSMIESTEN PERUSOPINNOT...10 LUOTTAMUSMIESTEN

Lisätiedot

Kirkon Hallintovirkamiehet

Kirkon Hallintovirkamiehet Kirkon hallintovirkamiehet ry Sääminginkatu 4 A 1 57100 Savonlinna 044 7768024 kihv.ry@kolumbus.fi http://www.kirkonhallintovirkamiehet.fi/ Kirkon Hallintovirkamiehet ry on keskusjärjestöihin kuulumaton

Lisätiedot

Silva. Malin Sjöholm. Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015

Silva. Malin Sjöholm. Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015 Silva Malin Sjöholm Pedagogisk ledare/pedagoginen ohjaaja 13.10.2015 Fakta Bygget skall vara klart 30.11 Naturen har fungerat som inspiration i processen. Silva- betyder skog på latin Färgskalan inne i

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 85/2011 vp Varhennetun eläkkeen vaikutukset takuueläkkeeseen Eduskunnan puhemiehelle Laki takuueläkkeestä tuli voimaan 1.3.2011, ja sen tarkoituksena on ollut turvata Suomessa asuvan

Lisätiedot

Kulttuurikeskuksen sähköisen kurssi-ilmoittautumispalvelun käyttö- ja sopimusehdot

Kulttuurikeskuksen sähköisen kurssi-ilmoittautumispalvelun käyttö- ja sopimusehdot Kulttuurikeskuksen sähköisen kurssi-ilmoittautumispalvelun käyttö- ja sopimusehdot 1. Yleistä Käyttö- ja sopimusehtoja sovelletaan Helsingin kulttuurikeskuksen sähköisessä kurssiilmoittautumisessa ja kurssien

Lisätiedot

OPISKELIJA- JÄSENEKSI SUPERIIN ILMAINEN JÄSENYYS JA PARHAAT JÄSENEDUT!

OPISKELIJA- JÄSENEKSI SUPERIIN ILMAINEN JÄSENYYS JA PARHAAT JÄSENEDUT! OPISKELIJA- JÄSENEKSI SUPERIIN ILMAINEN JÄSENYYS JA PARHAAT JÄSENEDUT! Hei opiskelija, onnittelut opiskelupaikastasi ja tervetuloa SuPerin jäseneksi! Olet valinnut tärkeän ammatin. Superilaiset ovat lähihoitajia

Lisätiedot

Yhdistyksen kevätkokous

Yhdistyksen kevätkokous Keski-Pohjanmaan Epilepsiayhdistys ry Mellersta Österbottens Epilepsiförening rf. Jäsenkirje 1/2016 Medlemsbrev 1/2016 Hyvä yhdistyksen jäsen! Olet joskus ehkä ajatellut, että olisipa kivaa osallistua

Lisätiedot

Hyvien yhteyksien solmukohdassa. I förbindelsernas knutpunkt

Hyvien yhteyksien solmukohdassa. I förbindelsernas knutpunkt Perspektiivi-2-heinä15 klo12 Monien mahdollisuuksien liiketilaa energisen alueen ytimessä Det nyaste företagscentret i energiska Runsor WAASA KIINTEISTÖ WASAPLAN OY JUHA KOIVUSALO, RA RUNSOR Toimisto-

Lisätiedot

ARVOISA JÄSEN, HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2017!

ARVOISA JÄSEN, HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2017! 1 ARVOISA JÄSEN, HYVÄÄ ALKANUTTA VUOTTA 2017! Sodankylän JHL ry:n toimintaa Syyskokouksessa viime vuoden lopulla hyväksyttiin toimintasuunnitelma tälle vuodelle: mm. 20.5. Ikean ostosmatka, Hyvän olon

Lisätiedot

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Maaliskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: Mars 2013

POHJANMAA ÖSTERBOTTEN. Työllisyyskatsaus: Maaliskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: Mars 2013 POHJANMAA ÖSTERBOTTEN Työllisyyskatsaus: Maaliskuu 2013 Sysselsättningsöversikt: Mars 2013 TYÖLLISYYSKATSAUS Maaliskuu 2013 Lisätiedot: Jorma Höykinpuro puh +358 50 312 8568 ja Olli Peltola tfn +358 50

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 964/2010 vp Oppilaitosten työharjoittelujaksot Eduskunnan puhemiehelle Ammattikorkeakoulut järjestävät monimuotoopetusta, jossa yhdistellään eri opetuskeinoja joustavasti keskenään.

Lisätiedot

Valtion tutkimusalojen tekniset toimihenkilöt VATE ry. Jäsentensä edunvalvoja

Valtion tutkimusalojen tekniset toimihenkilöt VATE ry. Jäsentensä edunvalvoja Valtion tutkimusalojen tekniset toimihenkilöt VATE ry Jäsentensä edunvalvoja Toiminta Valtion tutkimusalojen tekniset toimihenkilöt VATE ry on paikallisesti työpaikkatasolla toimiva, useiden eri ammattiryhmien

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 220/2009 vp Perhepäivähoitajien palkkaus Eduskunnan puhemiehelle Perhepäivähoitaja on lapsia omassa kodissaan, ryhmäperhepäivähoidossa tai lapsen kotona hoitava henkilö. Perhepäivähoidossa

Lisätiedot

AVUSTUSHAKEMUS MUINAISJÄÄNNÖSALUEIDEN HOITOON ANSÖKAN OM FORNLÄMNINGSOMRÅDETS VÅRDBIDRAG

AVUSTUSHAKEMUS MUINAISJÄÄNNÖSALUEIDEN HOITOON ANSÖKAN OM FORNLÄMNINGSOMRÅDETS VÅRDBIDRAG MUSEOVIRASTO PL 913 00101 HELSINKI p. 0295 33 6999 www.nba.fi MUSEIVERKET PB 913 00101 HELSINGFORS tel. 0295 33 6999 AVUSTUSHAKEMUS MUINAISJÄÄNNÖSALUEIDEN HOITOON ANSÖKAN OM FORNLÄMNINGSOMRÅDETS VÅRDBIDRAG

Lisätiedot

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors

Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Ruotsinsuomalainen perheleiri 1-3 elokuuta 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Sverigefinskt familjeläger 1-3 augusti 2014 Bergslagsgården, Sävsjön, Hällefors Tervetuloa Örebron läänin ensimmäiselle

Lisätiedot

OHJE. Jäsenilmoitus / ammattiyhdistyksen perintäsopimus -kaavakkeen täyttöä varten

OHJE. Jäsenilmoitus / ammattiyhdistyksen perintäsopimus -kaavakkeen täyttöä varten YHDISTYS: Merkitse tähän kohtaan HAL RASTITA: Uusi jäsen jos liityt ensimmäistä kertaa Hätäkeskusammattilaisten liittoon EDELLINEN LIITTO JA EROAMISPÄIVÄ, mikäli kuulut johonkin toiseen liittoon HALiin

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 1019/2013 vp Poliisin lupapalveluiden ajanvaraus Eduskunnan puhemiehelle Poliisin lupapalveluita varten pitää jatkossa varata aika Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren poliisilaitoksella.

Lisätiedot

Eduskunnan puhemiehelle

Eduskunnan puhemiehelle KIRJALLINEN KYSYMYS 773/2010 vp Maksuhäiriömerkintöjen vaikutus puhelin- ja nettiliittymien hankintaan Eduskunnan puhemiehelle Saunalahti ja DNA solmivat Internet-laajakaistasopimuksia melko edullisella

Lisätiedot

VALTION TUTKIMUSALOJEN TEKNISET TOIMIHENKILÖT VATE RY

VALTION TUTKIMUSALOJEN TEKNISET TOIMIHENKILÖT VATE RY VALTION TUTKIMUSALOJEN TEKNISET TOIMIHENKILÖT VATE RY ORGANISAATIO STTK ry Pardia ry TTT ry VATE ry Toimihenkilöiden ammatillinen keskusjärjestö Yhteiskunnallinen edunvalvoja Keskustason pääsopija Edunvalvontajärjestö

Lisätiedot

1. 3 4 p.: Kansalaisjärjestöjen ja puolueiden ero: edelliset usein kapeammin tiettyyn kysymykseen suuntautuneita, puolueilla laajat tavoiteohjelmat. Puolueilla keskeinen tehtävä edustuksellisessa demokratiassa

Lisätiedot