ENNAKOIMA YHESSÄ! Lappilaisen ennakoinnin hyviä käytäntöjä

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ENNAKOIMA YHESSÄ! Lappilaisen ennakoinnin hyviä käytäntöjä"

Transkriptio

1 ENNAKOIMA YHESSÄ! Lappilaisen ennakoinnin hyviä käytäntöjä

2 ALKUSANAT Ennakointia lappilaisittain Lapissa rakennetaan yhteistä tulevaisuutta. Lappilaiset toimijat ennakoivat tiiviissä yhteistyössä osaamisen, työvoiman, elinkeinojen ja toimintaympäristön kehitystä sekä tulevaisuuden näkymiä. Ennakoinnissa on mukana viranomaisia, koulutuksen järjestäjiä, elinkeinoelämän edustajia ja muita toimijoita. Yhteistyön tiivistäminen toimijoiden välillä on tärkeää yhteisten tulevaisuuden näkemysten ja tavoitteiden hahmottamiseksi. Ennakoima yhessä! - Lappilaisen ennakoinnin hyviä käytäntöjä -vihkosen tarkoituksena on kertoa lappilaisen ennakointityön hedelmistä. Vihkoseen on koottu hyviä toimintamalleja, tuloksia, ideoita, vinkkejä ja huomioita, joita ennakointityössä on matkan varrella karttunut. Vihkonen on tehty Ennakoinnin pohjoinen yhteistyö -hankkeessa (ESR). Hanketta on toteutettu Lapin liitossa Kestävää kasvua ja työtä Suomen rakennerahasto-ohjelman tuella. Hankkeen rahoittamisesta on vastannut Pohjois- Pohjanmaan ELY-keskus. Vihkosen kuvituksessa on hyödynnetty Lappi-brändin materiaaleja, Lapin materiaalipankin kuvia, piirustelua sekä Infogram.com -sovelluksen ja istock -kuvapankin kuvia. Mukavaa lukuhetkeä! Pirita Jokikaarre projektipäällikkö Ennakoinnin pohjoinen yhteistyö -hanke

3 VIESTINTÄ JA VISUAALISUUS Lappilaista ennakointitoimintaa on tuotu näkyväksi tunnisteella #TulevaisuusLapista. Tunnistetta on hyödynnetty julkaisuissa, ennakointitilaisuuksien markkinoinnissa ja Twitterissä. #TulevaisuusLapista on vapaasti kaikkien käytettävissä. Lapin luotsi -ennakointisivusto luotsi.lappi.fi ohjaa maakunnallisen ennakointitiedon lähteille ja auttaa luomaan kuvaa Lapin tulevaisuuden näkymistä. Luotsin tavoitteena on tarjota tietoa Lapin maakunnan kehityksen suunnista ja tavoitteista osana laajempia maailman muutoksia. Sivustolle on koottu kattavasti tilastotietoa, tutkimuksia ja asiantuntijoiden näkemyksiä maakunnan tulevaisuuden tekemisen tueksi. Lapin luotsi -ennakointisivuston Ajankohtaista-palstalle luotsi.lappi.fi/ajankohtaista on nostettu ennakointijuttuja ja -vinkkejä Lapista, Suomesta ja muualta maailmasta. Kurkistus Lapin ennakointiin -uutiskirjeessä luotsi.lappi.fi/ennakoinnin-uutiskirje on viestitty kaksi kertaa vuodessa Lapin ennakoinnin ajankohtaisia kuulumisia. Tilasto- ja ennakointitiedon esittämisessä on hyödynnetty infografiikkaa. Perinteisiin kuvaajiin ja diaesityksiin verrattuna infografiikka tarjoaa helpon ja visuaalisesti näyttävän tavan esittää, jakaa ja julkaista materiaalia niin teksti- kuin kuvamuodossa. Myös tämä vihkonen on toteutettu infografiikalla. Joukko lappilaisia ennakoinnin, koulutuksen ja aluekehittämisen parissa työskenteleviä on käynyt visuaalisen ajattelun tehokurssin. Kurssin myötä visuaalista ajattelua ja piirustelua on hyödynnetty työpajoissa, julkaisujen kuvituksissa sekä oman ajattelun ja työskentelyn tukena.

4 ENNAKOINTIVASTAAVIEN VERKOSTO Ennakointivastaavien verkosto on Lapin ennakointitoiminnan työrukkanen. Verkosto koordinoi ja analysoi ennakoinnin tietotuotantoa, vastaa ennakointiviestinnästä sekä ohjaa ja tukee Lapin ennakoinnin toimialaklusterien toimintaa. Verkosto muodostuu seuraavien organisaatioiden jäsenistä: Lapin ELY-keskus, Lapin kauppakamari, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin aluehallintovirasto, Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut sekä Lapin liitto. Ennakointivastaavat kokoontuvat noin puolentoista kuukauden välein, tarvittaessa useammin. Kukin verkoston tahoista toimii vuorollaan puheenjohtajana puolen vuoden tai vuoden ajan. Osa jäsenistä on vaihtunut vuosien varrella, mutta uudet jäsenet ovat löytäneet helposti paikkansa tästä lämminhenkisestä joukosta. Perustoiminnan lisäksi ennakointivastaavien tiimihenkeä on vahvistettu vuosittain järjestettävillä ennakointivastaavien kehittämispäivillä. Tällä joukolla on toteutettu erilaisia tilaisuuksia ja seminaareja, kehitetty sekä omaa että kumppanitahojen osaamista, osallistuttu monipuolisesti Lapin kehittämistyöhön, luotu yhteyksiä kansallisiin ja kansainvälisiin verkostoihin, ylläpidetty Lapin ennakointityön näkyvyyttä sekä tuotettu, koottu ja julkaistu tilasto- ja ennakointitietoa. Ennakointivastaavien toimintaa kuvaa osuvasti Lappi-brändin slogan Tehemä pois!

5 LAPIN ENNAKOINNIN TOIMIALAKLUSTERIT Toimialaklusterit tuottavat tietoa toimialojen nykytilasta ja kehitysnäkymistä sekä muodostavat näkemyksen toimialojen työvoima- ja osaamistarpeista. Klusterien kokoonpano muodostuu yritysten, julkisen sektorin, koulutuksen järjestäjien ja aluehallinnon edustajista. Auto- ja logistiikka-ala Klusteri arvioi toimialan tulevaa kehitystä Lapin alueella ja ennakoi alan työvoima- ja osaamistarpeita. Klusteri tekee yhteistyötä maakunnan kasvavien toimialojen kanssa varmistaen niin tavaroiden kuin henkilöiden liikkuvuuden. Energia-ala Energiaklusteri arvioi toimialan tulevaa kehitystä Lapin alueella ja ennakoi alan työvoima- ja koulutustarpeita. Energiaklusteri tekee yhteistyötä erityisesti teollisuus- ja matkailuklustereiden kanssa. Hyvinvointiala Klusterissa ennakoidaan yhteiskunnallisten muutostekijöiden sekä megatrendien ja heikkojen signaalien vaikutusta alaan. Lisäksi tärkeää on muutosten vaikutusten arviointi alan ammattien kehittymiseen. Kaivosala Klusterissa käsitellään kaivostoimialan merkitystä, mahdollisuuksia, imagoa ja ympäristövaikutuksia Lapissa. Työvoiman saatavuuden tiimoilta viritellään yhteistyötä matkailuklusterin kanssa.

6 Liiketalous Klusteri kokoaa yhteen joukon lappilaisia liiketalouden ammattilaisia. Klusteri tähtää Lapissa harjoitettavan liiketoiminnan kehittämiseen ja vahvistamiseen sekä globaaleilla markkinoilla tarvittavan osaamisen saatavuuteen. Luonnonvara-ala Klusteri havainnoi tulevaisuuden mahdollisuudet ja pullonkaulat yritysten ja koulutuksen näkökulmasta, jotta ala pääsee siihen vauhtiin, minkä luonto Lapissa mahdollistaa. Tavoitteena on myös risteyttää ala muiden alojen kanssa. Luovat alat Luovien alojen klusteri kokoaa alan osaajat, osaamisen ja ajankohtaisen tiedon yhteen. Klusterin tehtävänä on edistää toimijoiden välistä yhteistyötä. Luovat alat pitää sisällään muotoilualat, esittävät taiteet, elokuvaalan, pelit sekä käsityö- ja taidealat. Matkailu Klusterissa rakennetaan yhteistyötä muiden toimialojen kanssa ja etsitään yhteisiä tavoitteita rajapinnoilta. Klusteri keskittyy matkailun ydinliiketoiminnan kehittämiseen ja ennakointiin: liikenne, majoitus, ravitsemus, ohjelma- ja tukipalvelut. Rakennusala Toiminnassa pyritään rakennusalan työvoiman tarpeen ja koulutuksen tasapainoon, ottaen huomioon työvoiman liikkuvuuden, muuttuvat tarpeet, perusopetuksen sisällön ja täydennyskoulutuksen reagointiherkkyyden. Teollisuus Klusterissa havainnoidaan Lapin teollisuuden kehittymistä kokonaisuutena, ml. suurteollisuus ja teollisuuspalvelut. Toimialalle on tärkeää, että alueen oppilaitosten osaaminen kehittyy ja kilpailukyky oppilashankinnassa säilyy.

7 KLUSTERIEN PUHEENJOHTAJAT JA ENNAKOINTIVASTAAVAT KLUSTERITOIMINNAN VETURINA Klusterien puheenjohtajina toimivat elinkeinoelämän edustajat. Ennakointivastaaville on nimetty omat vastuuklusterit. Kunkin klusterin puheenjohtaja ja ennakointivastaava muodostavat työparin, jonka tehtävänä on klusteritoiminnan kehittäminen, tapaamisten järjestäminen ja klusteritoiminnasta viestiminen. Klusteritoiminnan kautta elinkeinoelämän tarpeet tuodaan mukaan Lapin kehittämiseen. Kun klusterin puheenjohtajana toimii elinkeinoelämän edustaja, varmistetaan se, että elinkeinoelämän ääni tulee kuulluksi niin klusteritoiminnassa kuin koko maakunnan kehittämisessä. Ennakoinnin toimialaklusterit kokoontuvat 1-3 kertaa vuodessa. Tämän lisäksi klusterien puheenjohtajat kokoontuvat puheenjohtajatapaamisiin kaksi kertaa vuodessa. Puheenjohtajatapaamisissa keskustellaan klusteritoiminnasta, välitetään tietoa oman toimialan tilanteesta ja tulevaisuudesta sekä pohditaan eri toimialojen yhteistyön paikkoja. Erityisesti toimialojen rajapinnoilta syntyvät mahdollisuudet on nähty klusteritoiminnan vahvuudeksi, jota tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa yhä enemmän.

8 LAPPILAISEN ENNAKOINNIN TULOKSIA LAPIN TOIMINTAYMPÄRISTÖKUVAUS Lapin toimintaympäristökuvauksessa tarkastellaan Lapin kehitystä yhteensä 28 eri teeman pohjalta muun muassa talouden ja elinkeinojen, liikenteen, ympäristön, osaamisen ja kulttuurin näkökulmista. Jokaisessa teemassa kuvataan Lapin nykytila sekä tulevaisuuden kehitysnäkymät vuoteen Toimintaympäristökuvauksen teemoihin on koottu indikaattorikuvaajia, joiden avulla kehitystä voi tarkastella pidemmällä aikavälillä. Kuvauksessa on pohdittu myös mahdollisuuksia ja riskitekijöitä sekä näkökulmia muutoksiin varautumiseen ja uudistumistarpeisiin. Kuvaus laaditaan kerran vuodessa yhdentoista lappilaisen tahon yhteistyönä suoraan Lapin luotsi -sivustolle Analyysia Lapin toimintaympäristön nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä kirjoittavat asiantuntijat seuraavista organisaatioista: Lapin ELY-keskus, Lapin aluehallintovirasto, Lapin liitto, Lapin yliopisto, Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin poliisilaitos, Lapin rajavartiosto, Lapin pelastuslaitos, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Lapin sairaanhoitopiiri sekä Saamelaiskäräjät. Lapin asiantuntijaverkostoja hyödynnetään myös Lapin alueellisten kehitysnäkymien ja Lapin suhdannekatsauksen laatimisessa. Toimintaympäristökuvauksen ohella nämä verkostoyhteistyönä säännöllisesti tuotettavat tarkastelut muodostavat laajasti hyödynnetyn tietopaketin Lapin nykytilasta ja tulevaisuudesta. Kuva: Lapin Materiaalipankki Terhi Tuovinen Kuva: Lapin materiaalipankki Terhi Tuovinen Kuva: Lapin materiaalipankki Antti Pietikäinen

9 POHJOISEN NÄKYMÄT SKENAARIOT Syksyn 2015 ja kevään 2016 aikana toteutettiin Pohjoisen näkymät -skenaarioprosessi, jossa luotiin kolme tulevaisuuskuvaa vuodelle luotsi.lappi.fi/pohjoisen-nakymat Alueen omat voimavarat hyödynnetään alueen yritysten ja asukkaiden eduksi. Arktisiin luonnonvaroihin pohjautuvat luksustuotteet ja palvelut myyvät maailmalla. Määrä on voittanut laadun ja pohjoista kulutetaan loppuun. Lappi-sopimuksen - Lapin maakuntaohjelman taustalla oleva Lapin tulevaisuuskuva Ponnistetaan pohjoisesta arktisella luksuksella on valmisteltu Pohjoisen näkymät skenaarioiden pohjalta.

10 ENNAKOINTILUPAUS Ennakointilupaus on kuvaus ennakointityöstä, jota tehdään eri organisaatioissa Lapin maakunnan hyväksi. Lupauksen pääasiallisena tarkoituksena on tuoda näkyväksi Lapissa tehtävää tulevaisuustyötä ja ennakoinnissa mukana olevaa verkostoa. Tarkoituksena on myös saada organisaatiot pohtimaan ja tunnistamaan niitä paikkoja, joissa ennakointia tehdään ja joissa tulevaisuuskeskustelua voisi lisätä. Lapin ennakointivastaavien verkosto haastaa lappilaiset organisaatiot laatimaan oman ennakointilupauksen osoitteessa LAPIN MUUTTAJAT 2040 Keväällä 2017 julkaistussa Katsaus Lapin muuttoliikkeeseen -selvityksessä esiteltiin viisi fiktiivistä potentiaalista Lappiin muuttajaa 2040-luvulla. Marco Placci Sara Stansgård Mei Wu Valtteri Juujärvi Oladele Orisaguna Lapin ennakointivastaavat osallistuivat työpajaan, jossa he yhdessä loivat muuttajapersoonia alustavasti ideoitujen piirteiden perusteella. Pohjana ideoinnille toimivat myös Pohjoisen näkymät skenaariot, joista nousi laajempia ilmiöitä potentiaalisten muuttajien tarkasteluun. Työpajan tulosten pohjalta persoonille muotoiltiin tarinat, jotka on maustettu ripauksella Lapin outoa taikaa ja aitoa hulluutta. Muuttajien tarinoihin voi tutustua osoitteessa

11 MENETELMIÄ ENNAKOINNIN TUEKSI Lappilaisen ennakointi- ja tulevaisuustyön taustalla on luovuus ja ripaus hulluutta. Asioita ei tyydytä tekemään perinteisillä tavoilla, vaan ajatuksia ravistellaan välillä kovinkin ottein! TYÖPAJAT Perinteistä työpajatyöskentelyä voi maustaa sillä, että pajoja järjestetään samaan aikaan eri paikkakunnilla. Pajojen tuloksia voidaan käydä läpi etäyhteydellä. Menetelmää hyödynnettiin Pohjoisen vaihtoehtoiset tulevaisuudet -työpajassa, johon osallistettiin Kansallisen ennakointiverkoston jäseniä Helsingistä sekä Pohjois-Karjalan ennakointiväkeä Joensuusta. Eri alueiden näkemykset pohjoisten alueiden tulevaisuudesta herättivät mielenkiintoisia keskusteluja! LEHTIJUTUT Pohjoisen vaihtoehtoiset tulevaisuudet -työpajassa tehtävänä oli kirjoittaa lehtijuttuja kuvitteelliseen Pohjoisen Uutiset -julkaisuun, joka ilmestyisi Kirjoitukset ovat luettavissa osoitteessa luotsi.lappi.fi/pohjoisen-nakymat. TARINAT Fiktiivisten, mutta konkreettisiin skenaarioihin pohjautuvien hahmojen luomista ja heidän tarinansa kertomista testattiin Lapin muuttajat työssä. Työstä on kerrottu tarkemmin edellisellä sivulla.

12 Vaikka käsiteltävät asiat olisivat vakavia ja arjen harmaannuttamia, niiden työstämiseen käytetyt menetelmät ja työkalut voivat olla hauskoja ja värikkäitä. Erityisesti pitkälle tulevaisuuteen suuntautuvat pohdinnat vaativat ravistautumista irti nykyhetkestä. TEKSTARIT JA TWIITIT Itä-Lapin tulevaisuuskuvaa vuodelle 2030 työstettiin kirjoittamalla tekstareita ja twiittejä kuvitteelliselle Itä-Lapin tekstaripalstalle. Tehtävänä oli twiitata niistä asioista, joista puhutaan vuonna 2030 hyvinvoivassa ja elinvoimaisessa kunnassa Kunnan palveluissa tarjolla yksilöllisiä lähiruoka-aterioita, myös vegaaneille ja hyönteistensyöjille! Kuskiton bussi taas myöhässä... ja Itä-Lapissa. ROOLILEIKKI Ennakointivastaavien kehittämispäivillä mietittiin, miten ennakointia tehdään uudessa maakunnassa ja miten eri tahot osallistuvat maakunnan ennakointityöhön. Ennakointivastaavat arpoivat itselleen roolin valitsemalla yhden pöydällä olleista hatuista. Hattujen tarkoituksena oli keventää tunnelmaa ja auttaa näkemään asioita eri näkökulmista. ASIOIDEN NIMEÄMINEN HAUSKALLA TAVALLA Lapin skenaarioita vuodelle 2040 luotiin peukkuskenaario -työpajoissa. Ylä- ja alapeukku - ryhmiin (toivottava ja ei-toivottava tulevaisuuus) oli tungosta, mutta kukaan ei olisi halunnut pohtia todennäköistä tulevaisuutta!

13 WEBINAARI Konsepti: Valitaan yhteinen teema, jota avaamaan pyydetään asiantuntijoita. Alueraadit kokoontuvat omille paikkakunnilleen. Asiantuntijat pitävät puheenvuoronsa esim. omalta työpisteeltään. Yhteydenpito raatien ja asiantuntijoiden välillä tapahtuu videoyhteyksillä. Aikataulu: * Asiantuntija-alustus 30 min. Alustuksen päätteeksi asiantuntija esittää kysymyksen, jota alueraadit pohtivat. * Alueraatien keskustelu 15 min. * Alueraatien vastausten läpikäyminen yhteensä min. Raadeilla on mahdollisuus esittää alustajalle tarkentavia kysymyksiä ja keskustella aiheesta syvemmin. * 3-4 tuntia kestävässä tilaisuudessa ehtii käydä taukoineen 2-3 asiantuntija-alustus työpaja tulosten purku -kierrosta. Työpanos ja tarvikkeet: * Videoyhteys ja videoyhteyksistä vastaava henkilö. * Webinaarin puheenjohtaja, joka huolehtii päivän juoksutuksesta ja aikataulusta. * Jokaisella alueella on lisäksi oma puheenjohtaja, joka johtaa raadin keskustelua ja kertoo oman alueensa tulokset muille osallistujille. * Kirjuri, joka tekee muistiinpanot oman alueraadin keskustelusta. * Alueiden yhteistyönä webinaarista laaditaan koonti, joka julkaistaan kunkin alueen omilla viestintäkanavilla. Aika- ja kustannustehokas malli: Webinaari ei vaadi matkustamista asiantuntijoilta tai osallistujilta. Kustannuksia syntyy mahdollisesti maksullisista asiantuntijapuheenvuoroista sekä alueiden omista tilavuokrista ja kahvituksista. Vinkki: Yhteydet kannattaa testata hyvissä ajoin! Itä- ja Pohjois-Suomen ennakoijien yhteistyönä on järjestetty kaksi webinaaria: Mitä on ennakointi uudessa maakunnassa? (2017) ja Osallistaen yhteiseen tulevaisuuteen! (2018). Konseptia voi hyödyntää myös perinteisessä seminaarissa. Ryhmätehtävien kautta puhujista saadaan enemmän irti kuin tavallisessa luentomuotoisessa seminaarissa. Malli mahdollistaa myös aidon vuorovaikutuksen osallistujien ja asiantuntijoiden välillä. Konseptia hyödynnettiin onnistuneesti EnnakointiAreena -tilaisuudessa, joka järjestettiin Ennakoinnin pohjoinen yhteistyö -hankkeen (ESR) loppuseminaarina (2017).

14 TYÖKALUJA Mitä tiukempi kravatti tai nuttura, sitä innokkaammin tartutaan saksiin ja liimaan! Ennakoinnissa ja tulevaisuustyöskentelyssä voi hyödyntää hyvin erilaisia materiaaleja. Tässä muutamia vinkkejä: trendit ja heikot signaalit (itse tunnistetut tai valmiista signaalipankeista valikoidut), skenaariot, lehtiotsikot, uutisleikkeet, kyselyn vastaukset, kartat, raporttien tulokset, emojit, hymiöt, piirrokset ja valokuvat. TYÖPAJAN JÄRJESTÄJÄN TYÖKALUPAKKI Saksia Erikokoisia ja -värisiä post it -lappuja Liimapuikkoja Erivärisiä tusseja Teippiä A4-paperia Sinitarraa "Hyvää fiilistä" Visuaalista ajattelua ja piirustelua Yhdessä tekemisen riemua Iso rulla paperia tai fläppipaperia Mustekyniä Rohkeita ajatuksia

15 LAPPILAISEN ENNAKOINNIN TULEVAISUUS Lapissa tehtävä ennakointi- ja tulevaisuustyö on herättänyt kiinnostusta niin valtakunnan tasolla kuin kansainvälisillä areenoilla. Säännöllistä yhteistyötä tehdään Kansallisen ennakointiverkoston (KEV) sekä Itä- ja Pohjois-Suomen ennakoijien kanssa. Kansainvälisistä verkostoista tärkeä yhteistyökumppani on European Network on Regional Labour Market Monitoring -verkosto (EN RLMM). Omaleimaista lappilaisella ennakoinnille on rohkeus tehdä asioita eri tavalla, yhdessä, rennolla otteella turhia jäykistelemättä. Ennakoinnin puitteissa yhteistyötä tehdään yli organisaatio- ja toimialarajojen. Toiminnassa panostetaan siihen, että ennakointi nähtäisiin osaksi jokaisen työtä ja sen merkitys Lapin kehittämisen eri osa-alueilla tunnustettaisiin entistä vahvemmin. Erityisen arvokasta lappilaisessa ennakoinnissa on se, että tulevaisuuspohdinnoissa uskalletaan nostaa pöydälle myös ikäviä asioita. On ymmärretty, että tärkeintä ei aina ole yksimielisyyteen päätyminen, vaan avoin keskustelu Lapin kannalta tärkeiksi nähdyistä tulevaisuuden teemoista. Yhdessä tekemällä ja eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia tarkastelemalla voidaan rakentaa parempaa tulevaisuutta. Lappilaisessa ennakoinnissa on outoa taikaa!

Lapin toimialaklusterit 2016

Lapin toimialaklusterit 2016 Lapin toimialaklusterit 2016 Ennakoima yhessä! Lapin ennakoinnin toimintamalli Osaaminen Työvoima Elinkeinot Toimintaympäristö Lapin toimialaklusterit ja puheenjohtajat 2016 Auto- ja logistiikka-ala pj.

Lisätiedot

Lappi kuvaan 2030 maakunnallisen ennakointihankkeen keskeiset tulokset. Päivi Holopainen, ennakointikoordinaattori Lapin liitto

Lappi kuvaan 2030 maakunnallisen ennakointihankkeen keskeiset tulokset. Päivi Holopainen, ennakointikoordinaattori Lapin liitto Lappi kuvaan 2030 maakunnallisen ennakointihankkeen keskeiset tulokset Päivi Holopainen, ennakointikoordinaattori Lapin liitto Maakunnallisen ennakoinnin toimintamalli ja ennakoinnin välineet: Ennakoinnin

Lisätiedot

Luonnonvaraklusterin kokous Päivi Holopainen Lapin liitto

Luonnonvaraklusterin kokous Päivi Holopainen Lapin liitto Luonnonvaraklusterin kokous 3.11.2014 Päivi Holopainen , tammikuu 2014 Koko maa , syyskuu 2014 Koko maa VERTAILUTAULUKKO: :n perusurat ja Lapin esitys 7.3. ja uusi 1.10.2014 01 Maatalous ja metsästys perusura

Lisätiedot

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta

Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Etelä-Savo ennakoi Ennakoinnin toimintamalli ja esavoennakoi.fi -alusta Tietoisku Anne Kokkonen ja Hanna Kautiainen Etelä-Savon ennakointiverkko -hanke Alueellinen ennakointi Järjestelmällinen, osallistava

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.9.2016 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuufoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT

VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Hämeen Näky - Pk-yritysten ennakointiosaamisen kehittäminen kuva: www.google.fi VOITTAJAT ENNAKOIVAT HÄVIÄJÄT VAIN REAGOIVAT Tulevaisuus on tehtävä Tulevaisuuden ymmärtäminen Historiantutkimus, muisti,

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 28.2.2017 Alue-ennakoinnin vuosikello 2016 Tulevaisuusfoorumi (Satli) Maakunnallisen suunnittelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu, osallistujina

Lisätiedot

Hyvinvointialan klusterikokous Päivi Holopainen Lapin liitto

Hyvinvointialan klusterikokous Päivi Holopainen Lapin liitto Hyvinvointialan klusterikokous 19.5.2014 Päivi Holopainen Lapin liitto VATT:n laskelmien pohjalla Kansantalouden tilinpito 2008 2012 2008 vuoden panos tuotos rakenne aikaisemmat historia analyysit Väestöennusteen

Lisätiedot

OSAAMISEN ENNAKOINTIFOORUMI

OSAAMISEN ENNAKOINTIFOORUMI OSAAMISEN ENNAKOINTIFOORUMI Tulevaisuus haastaa nyt! Oulu 21.3.2018 Ilpo Hanhijoki Osaamisen ennakointifoorumi Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen yhteisenä koulutuksen ennakoinnin asiantuntijaelimenä

Lisätiedot

Lappi sopimus Arktinen, rohkea, varautuva, ennakoiva ja Lappilainen

Lappi sopimus Arktinen, rohkea, varautuva, ennakoiva ja Lappilainen Lappi sopimus 2018-2021 Arktinen, rohkea, varautuva, ennakoiva ja Lappilainen Mervi Nikander Strategiapäällikkö Lapin liitto Valtuustoseminaari 21.11.2016 Rovaniemi, Above ordinary HIENOA, ETTÄ OLETTE

Lisätiedot

TNO-toiminnan ennakointia ja heikkoja signaaleja. Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto

TNO-toiminnan ennakointia ja heikkoja signaaleja. Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto TNO-toiminnan ennakointia ja heikkoja signaaleja Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto 25.11.2013 Mitä on ennakointi? SUUNNITTELU ENNAKOINTI VERKOSTOI- TUMINEN TULEVAI- SUUDEN- TUTKIMUS

Lisätiedot

Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta, 23.8.2014

Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta, 23.8.2014 Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta, 23.8.2014 Ennakoima yhessä! - Lapin ennakoinnin toimintamalli Pohjalla tiivis yhteistyö alueviranomaisten,

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus

Oma Häme. Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Koulutustarpeen ennakointi ja alueellisten koulutustavoitteiden valmistelu www.omahäme.fi 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään)

Lisätiedot

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto

Alue-ennakoinnin uudistaminen. Satakuntaliitto Alue-ennakoinnin uudistaminen Satakuntaliitto 18.2.2016 Maakunnallinen alue-ennakointi Alueellista ennakointia hyödynnetään mm. : Maakuntasuunnitelman, maakuntaohjelman ja maakuntakaavan laadinta, toteutus

Lisätiedot

Matkailu- ja kulttuuriala Klusterikokous Päivi Holopainen, Lapin liitto

Matkailu- ja kulttuuriala Klusterikokous Päivi Holopainen, Lapin liitto Matkailu- ja kulttuuriala Klusterikokous 23.9.2014 Päivi Holopainen, Lapin liitto VATT:n laskelmien pohjalla Kansantalouden tilinpito 2008-2012 2008 vuoden panos-tuotos -rakenne aikaisemmat historia-analyysit

Lisätiedot

Ennakoinnista ja maakunnallisesta ennakointityöstä. Päivi Ouallen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto

Ennakoinnista ja maakunnallisesta ennakointityöstä. Päivi Ouallen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto Ennakoinnista ja maakunnallisesta ennakointityöstä Päivi Ouallen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto 22.3.2013 Mitä on ennakointi? Ennakointi (foresight) on tulevaisuudentutkimuksen menetelmällistä

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI

VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI VALTAKUNNALLINEN AMMATILLISTEN OSAAMISTARPEIDEN ENNAKOINTI (VOSE) -PROJEKTI Koulutustoimikuntien laadullisen ennakoinnin seminaari Helsinki, Paasitorni 10.2.2011 Ulla Taipale-Lehto/Opetushallitus VALTAKUNNALLINEN

Lisätiedot

LAPPI- SOPIMUS

LAPPI- SOPIMUS LAPPI- SOPIMUS 2018-2021 Arktisesti muotoiltu yhteinen tahtotila Saavutettavuus 21.3.2017 Päivän ohjelma 3/21/2017 Tilaisuuden ohjelma Aika: 21.3.2017 9.30-15.00 Paikka: Rovaniemi, Hotelli Cumulus Pohjanhovi

Lisätiedot

Yhdessä ennakoiden tulevaisuuteen. Keski-Suomi-ennakoi hankkeen arviointi , JAMK

Yhdessä ennakoiden tulevaisuuteen. Keski-Suomi-ennakoi hankkeen arviointi , JAMK Yhdessä ennakoiden tulevaisuuteen Keski-Suomi-ennakoi hankkeen arviointi 28.5.2013, JAMK Hanke on ollut erinomainen - se on saanut toimijat yhteen ja tekemään yhdessä maakunnan eteen! Esimerkillistä ennakointia

Lisätiedot

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä.

Ennakointi on yhteistyötä. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. Mitä ennakointi on ja miten siihen tulee suhtautua Seija Kiiskilä, Keski-Suomi ennakoi Mistä työvoima 2020 26.08.2011 Ennakointi on yhteistyötä Koska tulevaisuutta ei voi tietää, se on tehtävä. 2 1 Tehdäänkö

Lisätiedot

Osaamisen ennakointi osana strategiatyötä. Päivi Mäkeläinen Helsingin kaupunki, henkilöstökeskus

Osaamisen ennakointi osana strategiatyötä. Päivi Mäkeläinen Helsingin kaupunki, henkilöstökeskus Osaamisen ennakointi osana strategiatyötä Päivi Mäkeläinen Helsingin kaupunki, henkilöstökeskus Mitä, miksi, milloin ennakoidaan? Alueellinen palvelutarve muuttuu ja palvelutuotannon vaatimukset kasvavat.

Lisätiedot

Ennakoinnin koulutustarjotin ennakointiklusterin toimijoille

Ennakoinnin koulutustarjotin ennakointiklusterin toimijoille Ennakoinnin koulutustarjotin ennakointiklusterin toimijoille Tulevaisuus Lapista -hanke Hanna-Leena Pesonen ja Antti Rajala Lapin liitto Tulevaisuus Lapista ennakointi uudessa maakunnassa -hanke Toukokuu

Lisätiedot

VARSINAIS-SUOMEN LOGISTIIKKA 2030

VARSINAIS-SUOMEN LOGISTIIKKA 2030 VARSINAIS-SUOMEN LOGISTIIKKA 2030 Ello -verstas 4.5.2011 Turku TY kauppakorkeakoulu Alueelliset tulevaisuuspajat sekä prosessi Ellohankkeessa Webropol-kysely 1: Kuljetuskäytävän hahmottelu, muutostekijät

Lisätiedot

Osallistamalla osaamisen kehittämisen toimintamallia rakentamassa

Osallistamalla osaamisen kehittämisen toimintamallia rakentamassa Osallistamalla osaamisen kehittämisen toimintamallia rakentamassa Sote-tuotantoalueen osaamisen kehittämisen toimintamalli -hanke 1.1.2015-31.5.2016 Osaaminen muutoksen avain tulevassa Sotessa seminaari

Lisätiedot

Kone- metalli-, sähkö ja muu teollisuus Klusterikokous Kemi. Päivi Holopainen, Lapin liitto

Kone- metalli-, sähkö ja muu teollisuus Klusterikokous Kemi. Päivi Holopainen, Lapin liitto Kone- metalli-, sähkö ja muu teollisuus Klusterikokous 17.9.2014 Kemi Päivi Holopainen, Lapin liitto VATT:n laskelmien pohjalla Kansantalouden tilinpito 2008 2012 2008 vuoden panos tuotos rakenne aikaisemmat

Lisätiedot

ENNAKOINTI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN TOIMINTANA OSUVA

ENNAKOINTI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN TOIMINTANA OSUVA ENNAKOINTI KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJÄN TOIMINTANA OSUVA Veli-Pekka Laukkanen Kehitysjohtaja 12.2.2013 Tavoitteena OSUVA ennakointi: Työelämään osuva, alueellisesti verkostoitunut koulutuksen sekä kehittämis-

Lisätiedot

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto

Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi. Satakuntaliitto Energia- ja resurssitehokkuus TKI-foorumi Satakuntaliitto 24.11.2016 Maakuntaohjelma 2014-2017 TL1 Kannustavaa yhteisöllisyyttä Satakuntalaiset kouluttautuvat, käyvät töissä tai toimivat yrittäjinä. P1

Lisätiedot

Lappi-sopimus Lapin maakuntaohjelma Mervi Nikander Strategiapäällikkö Lapin liitto

Lappi-sopimus Lapin maakuntaohjelma Mervi Nikander Strategiapäällikkö Lapin liitto Lappi-sopimus Lapin maakuntaohjelma 2018-2021 Mervi Nikander Strategiapäällikkö Lapin liitto Aluekehittämisen kuva kirkkaana uuteen maakuntaan Teemme maakuntaohjelman tilanteessa, jossa Lapilla menee taloudellisesti

Lisätiedot

ELYt ja alueellinen ennakointi

ELYt ja alueellinen ennakointi ELYt ja alueellinen ennakointi Naantali 7.6.2010 Jukka Peltokoski 7.6.2010 1 Ylijohtaja ELY- keskusten ennakointityön organisointi Huhtikuu 2010 Johtoryhmä Ennakoinnin organisointi ELYissä huhtikuu 2010

Lisätiedot

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke

Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke Ennakointityö ja verkostoitumisen mahdollisuudet KJY ry:n koulutuksen järjestäjän alueellisen ennakoinnin menetelmät -hanke 18.6.2010 Hannu Simi, Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Valtakunnallinen Koulutuksen

Lisätiedot

Keski-Suomi ennakoi.

Keski-Suomi ennakoi. Keski-Suomi ennakoi. Ennakointi ei ole tulevaisuuden ennustamista, koska tulevaisuus on aina avoin ja myös arvaamaton. Tulevaisuutta on mahdotonta suunnitella tarkkaan, mutta voimme luoda erilaisia vaihtoehtoisia

Lisätiedot

Koulutustoimikunnista osaamisen ennakointifoorumiksi

Koulutustoimikunnista osaamisen ennakointifoorumiksi Koulutustoimikunnista osaamisen ennakointifoorumiksi Ennakointiryhmien aloitusseminaari 1.6.2017 Ylijohtaja Mika Tammilehto 1 Osaamisen ennakointifoorumi Toimii opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen

Lisätiedot

Aikuisten TNO -toiminnan ennakointi. Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto

Aikuisten TNO -toiminnan ennakointi. Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto Aikuisten TNO -toiminnan ennakointi Päivi Holopainen Ennakointikoordinaattori, Lapin liitto 28.3.2014 Mitä on ennakointi? SUUNNITTELU ENNAKOINTI VERKOSTOI- TUMINEN TULEVAI- SUUDEN- TUTKIMUS Lähde: Euroopan

Lisätiedot

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU

JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA...YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU JUURET LAAJALLA METROPOLIALUEELLA....YHDESSÄ TEEMME TULEVAISUUDELLE SIIVET. Siivet ja juuret LAAJAN METROPOLIALUEEN TULEVAISUUSTARKASTELU TEKSTI: Lauri Kuukasjärvi, Ilona Mansikka, Maija Toukola, Tarja

Lisätiedot

Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö

Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö Alueellisen ennakointiyhteistyön kehittäminen Pirkanmaalla 2010 Marko Mäkinen suunnittelupäällikkö Ennakoinnin haasteita Hajanaisuus, koordinaation ja yhteisten foorumien puute, niukka resursointi, jaksollisuus

Lisätiedot

Liite 2: Hankinnan kohteen kuvaus

Liite 2: Hankinnan kohteen kuvaus Asiakirjatyyppi 1 (8) Liite 2: Hankinnan kohteen kuvaus Asiakirjatyyppi 2 (8) Sisällysluettelo 1 Dokumentin tarkoitus... 3 2 Taustaa... 3 3 Future Watch palvelu osana Team Finlandin palvelusalkkua... 3

Lisätiedot

LAPPI SOPIMUS. Kertausta kertaukset perään Ylläs

LAPPI SOPIMUS. Kertausta kertaukset perään Ylläs LAPPI SOPIMUS Kertausta kertaukset perään Ylläs 8.9.2014 LAPPI-SOPIMUS TOTEUTTAA LAPIN MAAKUNTASTRATEGIAA 2040 Lappi sopimukseen on yhdistetty kaksi maakunnallista suunnitteluasiakirjaa www.lapinliitto.fi/lappisopimus

Lisätiedot

Kymenlaakson Liitto. Ennakointi Kymenlaaksossa

Kymenlaakson Liitto. Ennakointi Kymenlaaksossa Kymenlaakson Liitto Ennakointi Kymenlaaksossa Hallituksen esitys maakuntalaista sanoo: Maakunnan tehtäväalaan kuuluisivat (Momentin 10 kohta) alueellisen lyhyen, pitkän ja keskipitkän aikavälin koulutustarpeiden

Lisätiedot

Ennakoinnin digitaalinen ekosysteemi valtakunnallisen osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnin näkökulmia

Ennakoinnin digitaalinen ekosysteemi valtakunnallisen osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnin näkökulmia Ennakoinnin digitaalinen ekosysteemi valtakunnallisen osaamis- ja koulutustarpeiden ennakoinnin näkökulmia 10 Valtakunnallinen alue-ennakoinnin seminaari Oulu 2132018 Projektipäällikkö, opetusneuvos Samuli

Lisätiedot

Katsaus Päijät-Hämeeseen 2030

Katsaus Päijät-Hämeeseen 2030 Katsaus Päijät-Hämeeseen 2030 Uuden maakunnan valmisteluun liittyvässä strategisessa ennakoinnissa kartoitetaan Päijät-Hämeen tulevaisuutta vaihtoehtoisten tulevaisuuskuvien kautta. Tulevaisuuskuvat toimivat

Lisätiedot

LAPPI- SOPIMUS

LAPPI- SOPIMUS LAPPI- SOPIMUS 2018-2021 Arktisesti muotoiltu yhteinen tahtotila Menestyksen välineet 28.2.2017 NMLl4 Dia 2 NMLl4 Teemme Lappi-sopimusta tilanteessa, jossa meillä menee hyvin. Nikander Mervi Lapin liitto;

Lisätiedot

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen

Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Toimivat työmarkkinat - Osaajia ja työpaikkoja Keski- Suomeen Maakunnallinen yhteistyö Juha S. Niemelä 27.11.2008 Yhteistyön lähtökohdat Yhdessä tekemisen kulttuuri Työllisyystilastot nousukaudenkin aikana

Lisätiedot

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä

Tulevaisuusverstas. Toiminnallinen tehtävä Toiminnallinen tehtävä Tulevaisuusverstas Tulevaisuusverstaassa pohditaan omaa roolia ja toimintaa kestävän kehityksen edistämisessä. Lisäksi tavoitteena on oppia tulevaisuusajattelua: ymmärtää, että nykyiset

Lisätiedot

Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015

Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015 Alueelliset kehitysnäkymät Lappi 1/2015 ARKTIKUM 12.3.2015 LAPELY Pirkko Saarela Lappi Kansainvälinen maakunta Lapin merkittävimmät kansainväliset yritystoimijat ovat teollisuutta, kaivostoimintaa ja matkailua

Lisätiedot

Laadullinen ennakointi JEDU

Laadullinen ennakointi JEDU Laadullinen ennakointi JEDU Ennakointitietojen hyödyntäminen hannu.simi@jedu.fi GSM 040 3120 441 1 Koulutus ja työmarkkinat - kysyntä ja tarjonta Yritykset Oppilaitokset Peruskoulutus 2. asteen koulutus

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA

SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA SATAKUNNAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN NEUVOTTELUKUNTA Ammatillisen koulutuksen reformi Pori 27.3.2017 ALUE-ENNAKOINNIN VUOSIKELLO Maakunnallisen suunnitelujärjestelmän ajankohtaisten teemojen tarkastelu,

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Valtteri Karhu OKM:n valtakunnalliset toimenpidekokonaisuudet rakennerahasto-ohjelmassa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus 1. Osuvaa osaamista 2. Kotona Suomessa (OKM ja TEM) 3. Osallistamalla

Lisätiedot

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso

Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Keski-Suomen koulutuksen ja osaamisen kehittämisen verkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Verkoston nimi: Osaava Metso Verkosto: Hankasalmi Joutsa Jyväskylä Jämsä Kannonkoski Karstula Keuruu Kinnula

Lisätiedot

Ennakointiyhteistyö Pirkanmaalla

Ennakointiyhteistyö Pirkanmaalla Ennakointiyhteistyö Pirkanmaalla Pirkanmaan Tulevaisuusfoorumi 2011 Marko Mäkinen Ennakoiva (proaktiivinen) työskentelyote Tulevaisuuden luonne Lähestymistapa SOPEUTTAVA ELI REAKTIIVINEN SUHTAUTUMINEN

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Maakunnan tehtäviin liittyvät kansainväliset asiat ja yhteydet www.omahäme.fi Tehtävien nykytilan kartoitus Aluekehitysviranomaisen tehtävät

Lisätiedot

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä

Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Yhteenveto ryhmätyöskentelystä Kaupungin johdon strategiaseminaari 15.8.2017 1 Seminaarin tavoitteet & tehtävänannot Seminaarin päätavoite oli ennen kaikkea strategian punaisen langan kirkastaminen. Lisäksi

Lisätiedot

Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa ESR-hanke 2011-2013

Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa ESR-hanke 2011-2013 Osaamisen ennakointi kuntapalveluissa ESR-hanke 2011-2013 Osaamisen ennakointi on jatkuva päivittyvä prosessi, joka kulkee käsi kädessä organisaation vision ja strategian kanssa. Hanke-esittely Kevät 2012

Lisätiedot

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN OSAAMISMATKA POLKU OSAAMISEN YTIMEEN MIKSI OSATA? Ohjauksen ja opetuksen roolin tulee muuttua siten, että se tukee oppijan osaamisidentiteetin kehittymistä ja antaa valmiuksia rakentaa omia yksilöllisiä

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( )

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 ( ) Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma vuodelle 2018 (28.11.2017) 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä luonnonvarapolitiikassa.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020

KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 20.1.2012 Hannu Korhonen KESKI-SUOMEN HYVINVOINTISTRATEGIA 2020 1 Maakuntaohjelma linjaa valintoja 1 VISIONA YKSILÖLÄHTÖINEN, YHTEISÖLLINEN JA ELÄMÄNMAKUINEN KESKI-SUOMI Hyvinvointi on keskeinen kilpailukykytekijä

Lisätiedot

Kestävä Rakentaminen -klusteri

Kestävä Rakentaminen -klusteri Lumen 3/2017 TEEMA-ARTIKKELI Kestävä Rakentaminen -klusteri Antti Sirkka, insinööri (AMK), projektipäällikkö, ACE -tutkimusryhmä, Teollisuuden ja luonnonvarojen osaamisala, Lapin ammattikorkeakoulu Asiasanat:

Lisätiedot

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen

Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 1 Aluetalouden tilastoseurannan kehittäminen (ATIK) -hanke: Eväitä Keski-Pohjanmaan uuden maakuntaorganisaation tietopalvelujärjestelmän kehittämiseen Sivu 2 Sisältö Mitä on aluekehittäminen? (s.

Lisätiedot

Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos

Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos Ylä-Karjalan elinkeinoohjelmaluonnos 2018-2020 Tulevaisuustyöpaja 31.01.2017 ELINKEINO-OHJELMA 2018-2020 Suuntaa Valtimon ja Nurmeksen elinkeino- ja yritystoiminnan kehittämistä Toteuttaa Valtimon ja Nurmeksen

Lisätiedot

Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi. Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen

Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi. Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen Koulutus- ja osaamistarpeen ennakointi Neuvotteleva virkamies Ville Heinonen 1 Ennakoinnin määritelmästä Ennakointi on käytettävissä olevalle nykytilaa ja menneisyyttä koskevalle tiedolle perustuvaa tulevan

Lisätiedot

Lapin tulevaisuuskuva 2040 (luonnos)

Lapin tulevaisuuskuva 2040 (luonnos) Lapin tulevaisuuskuva 2040 (luonnos) Päivi Holopainen Esityksen kuvat otettu Lapin materiaalipankista Pohjoisen näkymät 2040 kolme skenaariota Ponnistetaan pohjoisesta Alueen omat voimavarat hyödynnetään

Lisätiedot

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS

VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS VIESTINTÄSUUNNITELMA VARSINAIS-SUOMEN SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUS 2016 Maakunnan viestintäryhmä Varsinais-Suomen liitto YDINVIESTIT Suodatamme

Lisätiedot

Verkottamisen välineenä ja kilpailukyvyn vahvistajana

Verkottamisen välineenä ja kilpailukyvyn vahvistajana Verkottamisen välineenä ja kilpailukyvyn vahvistajana Miksi pk-palveluntuottajakenttää kannattaa kehittää juuri nyt? - Sote-alan toimintaympäristö muuttuu kiihtyvällä vauhdilla, vaikka tulevista uusista

Lisätiedot

Elinkeino-ohjelman painoalat

Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat Elinkeino-ohjelman painoalat 1. Uudistuva teollisuus. Nykyinen rakennemuutos on mahdollista kääntää laadullisesti uudenlaiseksi kasvuksi panostamalla uusiin liiketoimintamalleihin

Lisätiedot

TYÖPAJA: Osaamisrakenteet murroksessa. Tervetuloa! Mikko Väisänen

TYÖPAJA: Osaamisrakenteet murroksessa. Tervetuloa! Mikko Väisänen TYÖPAJA: Osaamisrakenteet murroksessa Tervetuloa! Mikko Väisänen 14.8.2014 Osaamisrakenteet murroksessa Tulevaisuus- hankkeen 5. työpaja Tulevaisuus- hankkeen avulla Pohjois-Pohjanmaan ennakointityö entistä

Lisätiedot

Innokylän laajentaminen ja kokonaiskonseptin uudistus

Innokylän laajentaminen ja kokonaiskonseptin uudistus Innokylän laajentaminen ja kokonaiskonseptin uudistus TIINA Viestintäkoordinaattori REIJA Ohjelmapäällikkö KATJA Ohjelmakoordinaattori Työpaja I Agenda (11.3.2016) Workshopin avaus Työpajan aloitus ja

Lisätiedot

Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen

Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen Taidot työhön hankkeen käynnistysseminaari 18.8.2016 Kommenttipuheenvuoro Ylitarkastaja Tarmo Mykkänen 1 Opetushallituksen ennakoinnista Osaamistarpeiden valtakunnallinen ennakointi Työvoima- ja koulutustarpeiden

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma 2017

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma 2017 Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkoston toimintasuunnitelma 2017 Luonnos 9.3.2017 9.3.2017 1 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

ENNAKOINTIA TULEVAISUUDEN TYÖSTÄ Kaupan Liiton koulutusvaliokunta 17.5.2010

ENNAKOINTIA TULEVAISUUDEN TYÖSTÄ Kaupan Liiton koulutusvaliokunta 17.5.2010 ENNAKOINTIA TULEVAISUUDEN TYÖSTÄ Kaupan Liiton koulutusvaliokunta 17.5.2010 www.ek.fi/oivallus Facebook: Oivallus twitter.com/oivalluksia kirsi.juva@ek.fi Valokuva: Kaarle Hurting Miksi tulevaisuutta mietitään,

Lisätiedot

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty

Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle Päivitetty Kansainvälisen luonnonvarapolitiikan yhteistyöverkosto; Toimintasuunnitelma vuodelle 2019 Päivitetty 8.2.2019 Toiminta-ajatus Edistää Suomen kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamista kansainvälisessä

Lisätiedot

Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta.

Yhden Lapin kasvattamiseen tarvitaan kokonainen maakunta. LAPIN MAAKUNNAN ELINVOIMA - Aluekehittäminen sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ elinvoiman mahdollistajina OHJELMA 9.00 Avaus Miten maakuntastrategia voi edistää maakunnan kilpailukykyä ja elinvoimaa?

Lisätiedot

Alueellisten työryhmien tuloksia

Alueellisten työryhmien tuloksia Alueellisten työryhmien tuloksia Rovaniemi 1.11.2013 Alustuksissa esiin nousseita asioita Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Arto Ylitalo hakijatilanne on hyvä,1,5 ensisijaista hakijaa johtamisjärjestelmän

Lisätiedot

Maakunnallinen ennakointityö: case Pohjois Karjala

Maakunnallinen ennakointityö: case Pohjois Karjala Energiaa ennakointiin Alueiden ennakointiseminaari Lappeenranta Maakunnallinen ennakointityö: case Pohjois Karjala Kimmo Niiranen maakunta-asiamies 200315 Ennakointi on tulevaisuuden tekemistä ei pelkkää

Lisätiedot

Lapin strategia. Työpaja

Lapin strategia. Työpaja Lapin strategia Työpaja 9.1.19 Työskentely screeniossa Screen.io on selainpohjainen työkalu, jolla voit osallistua keskusteluihin, kyselyihin ja äänestyksiin omalta älypuhelimeltasi, tabletiltasi tai tietokoneeltasi

Lisätiedot

Uuden ohjelmakauden valmistelu

Uuden ohjelmakauden valmistelu #MAASEUTUKLUSTERI #LÄHIRUOKA #UUSIUTUVAENERGIA Uuden ohjelmakauden valmistelu PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ TANJA HÄYRYNEN, LAPIN LIITTO TANJA.HAYRYNEN@LAPINLIITTO.FI 040 704 3130 PROJEKTIKOORDINAATTORI JOHANNA ASIALA,

Lisätiedot

Ennakointi koulutustoimikunnissa - osaamistarpeiden ennakointi osaksi koulutustoimikuntatyötä. Turku 30.8.2011

Ennakointi koulutustoimikunnissa - osaamistarpeiden ennakointi osaksi koulutustoimikuntatyötä. Turku 30.8.2011 Ennakointi koulutustoimikunnissa - osaamistarpeiden ennakointi osaksi koulutustoimikuntatyötä Turku 30.8.2011 1 KOULUTUSTOIMIKUNTAJÄRJESTELMÄ Valtioneuvoston asetus koulutustoimikuntajärjestelmästä. Koulutustoimikuntajärjestelmä

Lisätiedot

Elinikäinen ohjaus. Keskisuomalaisia askelmerkkejä eteenpäin

Elinikäinen ohjaus. Keskisuomalaisia askelmerkkejä eteenpäin Elinikäinen ohjaus Keskisuomalaisia askelmerkkejä eteenpäin 27.11.2012 Tästä on hyvä jatkaa Maakunnallinen ohjauksen kehittämisryhmä Syntyi OpinOven strategiaryhmän pohjalta MYR:n OSAT työryhmän alatyöryhmä

Lisätiedot

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus

Data-analytiikan osaamiskeskittymä. Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Data-analytiikan osaamiskeskittymä Tulevaisuuden kuljetus ja varastointi data-analytiikalla Porin yliopistokeskus Janne Harjamäki, Projektitutkija, DI Tampereen teknillinen yliopisto (TTY), Pori 31.1.2018

Lisätiedot

Pirkanmaan ennakointipalvelu 2002-2008

Pirkanmaan ennakointipalvelu 2002-2008 Pirkanmaan ennakointipalvelu Työvoima- ja elinkeinokeskus Pirkanmaan ennakointipalvelu 2002-2008 Ene Härkönen, 25.10.2007 Ennakointitiedon lisääminen ja jäsentäminen Pirkanmaan ennakointijärjestelmä, joka

Lisätiedot

Kokemuksia ennakoinnin asiantuntijarinkityöskentelystä. Rinkien toimihenkilöiltä koottuja ajatuksia

Kokemuksia ennakoinnin asiantuntijarinkityöskentelystä. Rinkien toimihenkilöiltä koottuja ajatuksia Kokemuksia ennakoinnin asiantuntijarinkityöskentelystä Rinkien toimihenkilöiltä koottuja ajatuksia Asiantuntijarinkien toiminta Helmikuun alussa 3 rinkiä asiantuntijoiden keskinäisen tiedon ja näkemysten

Lisätiedot

TOHTOS-Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen

TOHTOS-Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen TOHTOS-Tohtorikoulutuksen työelämäyhteyksien kehittäminen Minne menet tulevaisuuden tohtori? Nuorten tutkijoiden urasuunnittelua tukemassa. TOHTOS-hankkeen loppuseminaari 13.2.2019 TOHTOS Tohtorikoulutuksen

Lisätiedot

KIINTEISTÖ- JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI

KIINTEISTÖ- JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI KIINTEISTÖ- JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI Taitotalon kongressikeskus 10.5.2012 Timo Karkola Johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu ELINKEINOELÄMÄN JA KAUPPAKAMARIN TAVOITTEITA: 1. Koulutuksen ennakoinnin

Lisätiedot

Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus. 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu

Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus. 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu Kunta-alan tulevaisuuden osaamistarpeet ja henkilöstön saatavuus 9.2.2012 Eväitä työelämän ja koulutuksen kohtaamiseen Riikka-Maria Yli-Suomu Kunnallinen henkilöstö 434 000 Järjestystoimi 1,9 % Sosiaalitoimi

Lisätiedot

Keski-Suomen elinkeinojen kehittämismalli klusterivalinnat vuosiksi MYR Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto

Keski-Suomen elinkeinojen kehittämismalli klusterivalinnat vuosiksi MYR Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto Keski-Suomen elinkeinojen kehittämismalli 2007 2014 klusterivalinnat vuosiksi 2011 2014 MYR 27.4.2010 Veli-Pekka Päivänen Keski-Suomen liitto KESKI-SUOMEN MAAKUNNALLISET KLUSTERIT JA OSAAMISKESKUSALAT

Lisätiedot

Green Growth - Tie kestävään talouteen

Green Growth - Tie kestävään talouteen Green Growth - Tie kestävään talouteen 2011-2015 Ohjelman päällikkö Tuomo Suortti 7.6.2011, HTC Ruoholahti Ohjelman kesto: 2011 2015 Ohjelman laajuus: 79 miljoonaa euroa Lisätietoja: www.tekes.fi/ohjelmat/kestavatalous

Lisätiedot

Luovaa osaamista. Luovien alojen kehittämisfoorumi. Valtteri Karhu

Luovaa osaamista. Luovien alojen kehittämisfoorumi. Valtteri Karhu Luovaa osaamista Luovien alojen kehittämisfoorumi Rakennerahasto-ohjelman rakenne Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 1. Pk-yritysten kilpailukyky Uuden liiketoiminnan luominen Yritysten kasvun ja kansainvälistymisen

Lisätiedot

Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä

Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä Rakennerahastotoiminnalla kestävää kasvua ja työtä Alue- ja rakennepolitiikan ajankohtaispäivä 13.11.2013 Congress Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena Lintilä 13.11.2013 2 Etunimi Sukunimi

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi. Siksi

Lisätiedot

Toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa Opintokeskus Sivis 2

Toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Oulussa Opintokeskus Sivis 2 Valtakunnallinen aikuisoppilaitos, joka toteuttaa, kehittää, ohjaa ja tukee järjestökoulutusta. Tavoitteena aktiivisen kansalaistoiminnan edistäminen. Jäseninä 70 kansalaisjärjestöä. 19.11.2018 Opintokeskus

Lisätiedot

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto

Esimiestyö muutoksessa - oppimisverkosto Esimiestyö Kevan Kaari-työpaja & Kunteko2020 14.4.2016 Helsinki, Paasitorni Oppimisverkosto Open space työskentelyn tulokset Kokemuksia verkostoista: olen ollut Hyödyllisissä verkostoissa Hyödyttömissä

Lisätiedot

ESR Pohjois-Karjalassa. Työllisyyttä ja hyvinvointia seminaari Raisa Lappeteläinen

ESR Pohjois-Karjalassa. Työllisyyttä ja hyvinvointia seminaari Raisa Lappeteläinen ESR Pohjois-Karjalassa Työllisyyttä ja hyvinvointia seminaari 2.12.2010 Raisa Lappeteläinen Euroopan Sosiaalirahasto EU:n rakennerahasto rahoittaa inhimillisten voimavarojen kehittämistä ESR:n tehtävänä

Lisätiedot

Oma Häme. Tehtävä: Kulttuurin edistäminen. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus.

Oma Häme. Tehtävä: Kulttuurin edistäminen. Aluekehitys ja kasvupalvelut. Nykytilan kartoitus. Oma Häme Aluekehitys ja kasvupalvelut Nykytilan kartoitus Tehtävä: Kulttuurin edistäminen www.omahäme.fi 1. Vaikuttavuus (miksi tätä tehtävää tehdään) Poliittisen ohjauksen näkökulmasta (mitä kansan valitsemat

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

E-verkostomallialoitteen esittely

E-verkostomallialoitteen esittely E-verkostomallialoitteen esittely ICT-talo 20.1.2012 Varsinais-Suomen ELY-keskus, Petri Pihlavisto 20.1.2012 1 Tässä ennakoinnilla tarkoitetaan Valituilta ilmiöalueilta: o Tulevaisuustiedon tuottamista

Lisätiedot

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki.

Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Mikä? Soteuttamo on sosiaali- ja terveysalan uudistamisen ja verkostojen kehittämisen työkalupakki. Soteuttamot ovat avoimia tapahtumia, joissa yksityisen, julkisen ja kolmannen sektorin palveluntuottajat

Lisätiedot

LAPPI SOPIMUS. Maakuntastrategia 2040

LAPPI SOPIMUS. Maakuntastrategia 2040 LAPPI SOPIMUS maakuntaohjelma 2014-20172017 Maakuntastrategia 2040 Hyväksytään Lapin liiton valtuustossa 20.5.2014 Lisätietoja: ohjelmapäällikkö Mervi Nikander mervi.nikander(@)lapinliitto.fi www.lapinliitto.fi/lappi-sopimus

Lisätiedot

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen

Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Kohti tuloksellisempaa turvallisuusviestintää Mobiilipelien soveltuvuus alakouluikäisten turvallisuustietoisuuden lisäämiseen Tutkimus- ja kehittämishanke 2018 2019 Tutkija Aino Harinen, Pelastusopisto

Lisätiedot

Nyt kokeilemaan! Timo Kietäväinen, varatoimitusjohtaja, Kuntaliitto

Nyt kokeilemaan! Timo Kietäväinen, varatoimitusjohtaja, Kuntaliitto Nyt kokeilemaan! Timo Kietäväinen, varatoimitusjohtaja, Kuntaliitto 1 Kuntaliiton strategia Perustehtävä TEEMME KUNTIEN KANSSA KUNTALAISILLE KESTÄVÄÄ TULEVAISUUTTA. Kuntaliitto vaikuttaa paikallisten ja

Lisätiedot

Case Satakunta Miten naapurimaakunta ennakoi? Kari-Matti Koittola 044 455 7502 kari-matti.koittola@winnova.fi

Case Satakunta Miten naapurimaakunta ennakoi? Kari-Matti Koittola 044 455 7502 kari-matti.koittola@winnova.fi Case Satakunta Miten naapurimaakunta ennakoi? Kari-Matti Koittola 044 455 7502 kari-matti.koittola@winnova.fi Satakuntalainen koulutuksen ennakointimalli Sisältö Satakuntalainen ennakointiyhteistyö Hanketoiminta

Lisätiedot

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA

KOULUTUS TULEVAISUUDESSA KOULUTUS TULEVAISUUDESSA Lukio Suomessa - Tulevaisuusseminaari 3.4.2014 Johanna Ollila, projektipäällikkö Tulevaisuuden tutkimuskeskus Turun yliopisto TULEVAISUUDENTUTKIMUS Havainnointia mm. tilastot,

Lisätiedot

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma

ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa. Timo Vesiluoma ERM-Ennakoidun rakennemuutoksen suunnitelma Satakunnassa Timo Vesiluoma 5.2.2016 AIKO Hallitukselle on tärkeää, että koko Suomen erilaiset voimavarat saadaan hyödynnettyä kasvun ja työllistymisen varmistamiseksi.

Lisätiedot