JHL kouluttaa utbildar 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JHL kouluttaa utbildar 2015"

Transkriptio

1 JHL kouluttaa utbildar 2015

2 JHL kouluttaa NÄIN HELPOSTI HAET KOULUTUKSEEN Kurssikalenteri löytyy liiton kotisivuilta Kurssikuvauksessa on kerrottu kurssin kohderyhmä eli kenelle kurssi on tarkoitettu. Kurssin ohjelma ilmestyy verkkoon noin 2 kuukautta ennen tilaisuutta. Kurssien hakuaika päättyy 5 viikkoa ennen kurssia. Ilmoittautuminen kursseille tapahtuu liiton internetsivuilla Jäsenpalvelu 24h:n kautta omilla jäsentunnuksilla. Tarkista samalla, että tietosi ovat ajan tasalla. Saat tiedon kurssille pääsystä hyvissä ajoin hakuajan päättymisen jälkeen. Kurssikutsun mukana saat lisätietoja ja matkustusohjeet. Kursseille valitaan ensisijaisesti niitä jäseniä, joille kurssi on tarkoitettu. Valinnat tehdään liiton koulutuspalveluissa. Muutokset ovat mahdollisia, joten tarkistathan netistä kurssin tiedot, ohjelman ja hakuajan. JHL:n kurssisihteereiltä saat apua ja lisätietoa: tai taitto: JHL markkinointi Jarkko Räsänen kuvat: JHL Jarkko Räsänen Kuvaaja Sami Perttilä, sivut Opas on painettu suomalaiselle paperille ympäristöä huomioiden; mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavilla kasvisöljypohjaisilla painoväreillä, jotka täyttävät Joutsenmerkityn tuotteen tiukat vaatimukset. Tämän lisäksi paperit ovat FSC-metsäsertifioituja, mikä osoittaa puuraaka-aineen olevan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti hoidetuista metsistä. Libris Oy on suomalainen Joutsenmerkitty painotalo, jonka toiminta on kansainvälisten standardien mukaisesti laatu- ja ympäristösertifioitua (ISO 9001/ISO 14001).

3 JHL:N VISIO JHL on kokoava voima, joka nostaa hyvinvoinnin ammattilaiset arvoonsa. - JHL:n visio on haastava ja edellyttää liiton aktiiveilta, jäseniltä ja henkilökunnalta vahvaa osaamista Kokoa oma koulutuspolkusi keskiaukeaman palettiin. 3 JHL kouluttaa 2015 JHL kouluttaa yleiset ohjeet Luottamusmieskoulutus ja edunvalvonnan kursseja Yhteistoimintakoulutus Työsuojelukoulutus Järjestöllinen koulutus Jäsenten ajankohtaispäivät Tieto- ja viestintätekniikka, TiVi-taidot Ammatilliset opintopäivät ja -kurssit Svenskspråkig utbildning Mikä on opintokerho? ja Tuki yhdistysten omille kursseille 4 Kaikille avoimet ja verkkokurssit Koulutuspolkusi palettina HOPS-liite keskiaukeamalla - nappaa mukaasi Yhteistyössä Kiljavan opiston ja TSL:n kanssa 56 Koulutuskalenteri 2015, kurssit aikajärjestyksessä ja yhteystiedot 58 Olet lämpimästi tervetullut kursseille!

4 JHL kouluttaa Opintopolun ideaa < HENKILÖKOHTAISIA OPINTOPOLKUJA - MIETI OMAASI JHL:n kurssitarjonnasta on helppo räätälöidä oma opintopolku, jossa osaamista voidaan laajentaa ja syventää asteittain. Koulutuksen rakenne on luotu sellaiseksi, että sisällöltään vaativammat kokonaisuudet rakentuvat peruskurssin tietojen päälle. Yhdistyksen opintosihteerin ja hallituksen vastuulla on perehdyttää uudet jäsenet liiton koulutustarjontaan ja auttaa löytämään sieltä hyödyllisiä kursseja. Yhdistysten työkaluna tässä tehtävässä toimii uusien jäsenten ja luottamushenkilöiden perehdytyskortti. Jokaiselle aktiivitoimijalle rakennetaan oma henkilökohtainen opiskeluohjelma eli HOPS. HOPSia voidaan tarkentaa ja täydentää kurssien yhteydessä. Koulutustarjonnasta löytyy niin kaikille jäsenille avoimia kuin tiettyyn luottamustoimeenkin liittyviä kursseja. Huomaathan, että omaan ammattialaasi liittyvät koulutukset on tarkoitettu kaikille kyseisen alan jäsenille myös sinulle! < JHL-KOULUTUKSEN OPINTOPOLKU UUDEN LUOTTAMUSMIEHEN KURSSIT JÄSENKOULUTUSTA ESIMERKIKSI JHL TUTUKSI TEEMAKURSSIT... AMMATILLISET OPINTOPÄIVÄT... KAIKILLE AVOIMET KURSSIT... TIVI- JA ATK- TAIDOT... ALUEIDEN OMAT KURSSIT... YHDISTYKSEN OMAT KURSSIT EDUNVALVONNAN JA YHTEISTOIMINNAN JOHDANTOKURSSI LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSIT TYÖSUOJELUN PERUSKURSSIT YHTEISTOIMINNAN PERUSKURSSIT JÄRJESTÖLLISET TEHTÄVÄKOHTAISET KURSSIT LUOTTAMUSMIES- TIEDON JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT TYÖSUOJELUN TÄYDENNYSKURSSIT YHTEISTOIMINNAN TÄYDENNYSKURSSIT JÄRJESTÖLLISET TÄYDENNYSKURSSIT Esimerkki: yhdistys ja sen opintosihteeri opastavat alkuun. Uuden jäsenen tai toimijan perehdytys Yhdistyksen hallituksen tehtävänä on nimetä henkilö laatimaan perehdytyskortin avulla uudelle aktiiville (jäsenelleen) henkilökohtainen opintosuunnitelma ja mahdollinen opintopolku yhdessä hänen kanssaan.

5 hakeminen ja tuet 5 JHL kouluttaa 2015

6 JHL kouluttaa Hakeminen ja tuet HAKEMINEN JHL Julkisten ja hyvinvointialojen liitto tukee ammattiyhdistyskoulutusta laajasti. Tavoitteena on paikallisten aktiivitoimijoiden ja jäsenten edunvalvontaosaamisen, järjestötaitojen ja ammatillisten valmiuksien parantaminen. Kurssikalenteri löytyy liiton kotisivuilta osoitteesta Kurssikuvauksessa on kerrottu, kenelle kurssi on tarkoitettu. Kurssiohjelma julkaistaan verkossa noin 2 kuukautta ennen tilaisuuden alkua. Kurssille haetaan Jäsenpalvelu 24h -nettipalvelussa omilla jäsentunnuksilla. Hakuaika päättyy 5 viikkoa ennen kurssia. Saat tiedon kurssille pääsystä hyvissä ajoin hakuajan päättymisen jälkeen. Tullessasi valituksi kurssille saat kurssikutsun mukana lisätietoja ja matkustusohjeet. Kursseille valitaan ensisijaisesti niitä, joille kurssi on tarkoitettu. Valinnat tehdään liiton koulutuspalveluissa. Kurssien peruutusehdot JHL:n kursseille ilmoittautuminen on aina sitovaa. Jos et kuitenkaan pääse tulemaan kurssille, peru ilmoittautumisesi viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua JHL:n kurssihallintoon, tai Peruuttamatta jätetystä paikasta perimme maksun (30e) kurssilaiselta sekä mahdollisten peruuttamattomien matkalippujen hinnan. Peruutusmaksuja ei peritä, jos jäsenellä on esittää lääkärintodistus tai muu todistettavissa oleva syy (esim. lennon tai junayhteyden peruuntuminen).

7 hakeminen ja tuet 7 JHL kouluttaa 2015 < LIITON TUKI KURSSILAISELLE Koulutukseen osallistuminen on pääsääntöisesti maksutonta JHL:n jäsenelle. Liitto maksaa opetuksen, täysihoidon ja matkat. Matkakulut korvataan yleisesti halvimman matkustustavan mukaan, esimerkiksi junalla tai linja-autolla. Kurssilaisella on lento-oikeus valtakunnallisille kursseille Helsinkiin linjan Vaasa-Kuopio-Joensuu pohjoispuolelta mainitut paikkakunnat mukaan lukien. Matkaliput tilataan kutsun mukana tulevien tarkempien ohjeiden mukaisesti. Mikäli kurssilainen joutuu matkustamaan lentokentälle omalla autolla, korvataan lentokentän pysäköintimaksu. Oman auton käytöstä korvataan matkakulut ajokilometrien perusteella voimassa olevan linja-autoliikenteen lippuhinnaston mukaisesti. Kurssilaiselle, joka kuljettaa muita kurssilaisia kodin ja kurssipaikan välillä, maksetaan valtion matkustusohjeen mukainen korotettu kilometrikorvaus kurssilaista kohden, mikäli se tulee liitolle kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi. Pysäköintimaksuja ei korvata. Jos työnantaja maksaa palkan kurssiajalta ja kurssilaisen edestakainen matka (meno-paluu) kestää yhteensä yli 10 tuntia, maksetaan Verohallituksen hyväksymä matkapäiväraha (ja osapäiväraha, kun matka kestää yli 6 tuntia). Matkapäivärahaa ei makseta opinto-, ajankohtais- tai neuvottelupäivien eikä järjestökurssien osanottajille. < PALKALLISTEN KURSSIEN TYÖNANTAJAMAKSUT Työnantajien kanssa tehdyt koulutussopimukset eroavat toisistaan ja palkallisella kurssilla noudatetaan kunkin kurssilaisen oman alan koulutussopimusta. Liiton piirissä on useita koulutussopimuksia. Koulutussopimuksissa on määritelty ne kohderyhmät, jotka kuuluvat palkallisuuden ja muiden korvausten piiriin. Sopimuskoulutuksen piiriin kuuluvat luottamusmies-, työsuojelu- ja yhteistoimintakurssit. Tarkista netistä voimassa olevat oman alasi kurssikustannusten korvaukset. JHL maksaa osallistujan matkakulut ja mahdollisen matkapäivärahan. Tiesitkö, että lähetämme tietoa juuri sinulle sopivista kursseista sähköpostitse jäsenrekisterissämme olevan ammattinimikkeesi perusteella? Jos siis haluat tiedon oman alasi kurssitarjonnasta ensimmäisten joukossa, huolehdithan, että ammattinimikkeesi ja muut tietosi ovat jäsenrekisterissä ajantasalla! Samalla autat meitä auttamaan sinua edunvalvonta- ja neuvottelutilanteissa. Tiedot voit päivittää kätevästi Jäsenpalvelu 24h:n kautta.

8 JHL kouluttaa hakeminen ja tuet < KURSSITUET JA KORVAUKSET Ammatilliset opintopäivät ja -kurssit Ammatilliset opintopäivät ja kurssit ovat ammatillista täydennyskoulutusta ja liitettävissä osaamisen kehittämisen suunnitelmaan ja samalla työnantajan tuen piiriin. Liitto maksaa opintopäiville ja kursseille osallistuvien jäsentensä kurssimateriaalin, ruokailut ja kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tulevien majoituksen. Järjestökurssit ja jäsenkurssit Liitto maksaa järjestökursseille osallistuvien jäsentensä kurssimaksun, ohjelmaan liittyvät ruokailut ja matkakustannukset liiton koulutuksia koskevan matkustussäännön mukaan ja majoitukset kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tuleville kurssilaisille. Arkipäivinä pidettäviltä kursseilta liitto maksaa palkattomuustodistusta vastaan verottoman kurssiapurahan (vuonna 2015 laskennallinen päivähinta on 72,727 euroa / päivä). Kurssiapuraha koostuu kurssistipendistä ja kurssipäivärahasta. Esimerkiksi viikon eli 5-päiväisen kurssin kurssiapuraha vuonna 2015 on yhteensä 363,63 euroa ja 3-päiväisen 218,18 euroa. Jos kurssilaisen apurahojen yhteismäärä ylittää yllä kuvatut tasot, opiskelijaa tulee verottaa ylimenevältä osalta. Järjestölliset ajankohtaispäivät Ajankohtaispäivät on tarkoitettu kaikille kyseisen alan jäsenille. Liiton järjestämiltä ajankohtaispäiviltä maksetaan osanottajien matkakulut ja täysihoito. Päiviltä ei makseta kurssilaisille päivärahoja eikä ansionmenetyksen korvauksia. Ajankohtaispäivät järjestetään pääsääntöisesti viikonloppuisin. < MUU KOULUTUSTUKI Verkkokurssit Liitto maksaa jäsentensä Työelämän verkkoopiston ja TSL:n verkkokursseihin liittyvät osallistumismaksut SAK:n suosituksen mukaan. Yhteiskunnallisen opinnäytetyön tukeminen Liitto jakaa vuosittain stipendejä ammatillisesta koulutuksesta tai korkeakouluista valmistuville opiskelijoille, joiden opinnäytetyö tai pro gradu -tutkielma liittyy ammattiyhdistystoimintaan, työelämän kehittämiseen tai muuhun JHL:n toimintaan liittyvään yhteiskunnalliseen aiheeseen. Stipendiä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella ja mukaan liitetään valmis työ. Lisäohjeet hakemisesta ja myöntämisen perusteista löytyvät JHL:n nettisivuilta kohdasta opi ja osallistu. Työväen Sivistysliiton lyhytkurssit Liitto määrittelee vuosittain, mitkä TSL:n lyhytkurssit kuuluvat tuen piiriin. Tuetut kurssit löydät tämän koulutusoppaan ko. sivulta. JHL maksaa osallistujien osallistumismaksun. Majoituksen sisältävä osallistumismaksu maksetaan ainoastaan kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tuleville kurssilaisille. Opintokerho-opiskelu Liitto maksaa omat ja TSL/SAK -opiskeluaineistot sekä muita ammattiin liittyviä kirjoja erikseen sovittavalla tavalla, kun ryhmä ilmoittautuu ja toimii TSL:n JHL-opintokerhona. Tarkemmat tiedot löydät oppaasta ko. sivulta. < JHL:N TUKI YHDISTYKSEN OMAAN KOULUTUKSEEN Mikäli liiton koulutustarjonnasta ei löydy yhdistyksesi tarpeita vastaavaa koulutusta, voi yhdistys järjestää oman kurssin. Liitto tukee ensisijaisesti yhdistysten omia yksipäiväisiä kursseja. Ilmoitus kurssin pitämisestä suositellaan tekemään kuusi viikkoa ennakkoon. Kurssituki maksetaan yhdistysten kursseille, joiden aihealueena on edunvalvonta-, ammatillinen tai järjestöllinen teema. Tarkemmin oppaan ko. sivulla.

9 hakeminen ja tuet 9 JHL kouluttaa 2015

10 JHL kouluttaa Kaikille avoimet ja verkkokurssit < JOHDANTOKURSSIT Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssin on hyvä olla opintopolkusi ensimmäinen kurssi. Kurssi on niin sanottu yleiskurssi, johon voi osallistua kuka tahansa JHL:n jäsen, joka on kiinnostunut ay-asioista. Tämän kurssin tarkoituksena on perehdyttää jäseniä siihen, mitä tarkoittaa edunvalvonta, yhteistoiminta ja työsuojelu. Tätä tarkastellaan sekä koko liiton että paikallisen yhdistyksen toiminnan kannalta. Luottamusmiesten, työsuojeluvaltuutettujen ja yhteistoimintaihmisten osalta kurssi on pääsääntöisesti neuvoteltu palkalliseksi. Mikäli palkallisuuteen ei ole oikeutta tai mahdollisuutta, kurssiajalta saa kurssistipendin. Johdantokurssille voit siis hakea vaikka et olisikaan aktiivi; riittää kun olet kiinnostunut. Tällöin liitto maksaa sinulle kurssistipendin. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 3 pv Kurssilla perehdytään liiton, paikallisen edunvalvonnan, yhdistysten ja toimijoiden tehtäviin sekä vaikutusmahdollisuuksiin luottamus-, työsuojelu- ja yhteistoimintatehtävissä. Kurssi on avoin kaikille jäsenille JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 5 pv Kurssilla perehdytään liiton, paikallisen edunvalvonnan, yhdistysten ja toimijoiden tehtäviin sekä vaikutusmahdollisuuksiin luottamus-, työsuojelu- ja yhteistoimintatehtävissä. Kurssi on avoin kaikille jäsenille JHL-opisto JHL-opisto

11 kaikille avoimet ja verkkokurssit JHL kouluttaa < KAIKILLE AVOIMET KURSSIT Ay-liike kansanliike, 5 pv Kurssilla tutustutaan ay-liikkeeseen yhteiskunnallisena liikkeenä ja vaikuttajana. Kurssilaiset tutustuvat erilaisiin vaikuttamisen keinoihin, kuten mediavaikuttamiseen, kansalaisaktivismiin ja paikallisdemokratian kehittämiseen. Kurssilla tutustutaan myös kansalaisyhteiskunnan toimijoihin ja käydään samalla läpi ay-liikkeen vahvistamista elävänä kansanliikkeenä. Kurssi järjestetään yhteistyössä Kiljavan opiston järjestöopetuksen kanssa. Kurssi on avoin kaikille aihepiiristä kiinnostuneille JHL:n aktiiveille JHL-opisto Hohtoa, valoa ja piristystä hyvän olon liikunnallinen harrastekurssi, Kurssilla tutustutaan erilaisiin uusiin, pääasiassa liikunnallisiin harrastemuotoihin. Kurssilla on erillinen ohjelma miehille ja naisille sekä yhteistä ohjelmaa. Omavastuu 50 euroa JHL-opisto Miten opiskelen verkossa johdantoa verkkokurssiopiskeluun, Verkkokurssien käynnistyskurssi. Kurssi on tarkoitettu aloitusjaksoksi verkkokursseille. Käydään läpi verkkoopiskelun menetelmiä ja tutustutaan opintoalustaan JHL-opisto JHL-opisto < KURSSIT UUSILLE JÄSENILLE JHL tutuksi -digikuvauskurssi, 5 pv Kurssilla tutustutaan liiton toimintaan ja jäsenetuihin sekä perehdytään digikuvauksen perusteisiin. Kurssi on avoin kaikille uusille jäsenille sekä sellaisille vanhoille jäsenille, jotka tuovat mukanaan uuden jäsenen. Ilmoitathan uuden jäsenen nimen oman ilmoittautumisesi yhteydessä JHL-opisto JHL tutuksi -kulttuurikurssi, 5 pv Kurssilla tutustutaan liiton toimintaan ja jäsenetuihin sekä perehdytään pääkaupungin kulttuuritarjontaan. Kurssi on avoin kaikille uusille jäsenille sekä sellaisille vanhoille jäsenille, jotka tuovat mukanaan uuden jäsenen. Ilmoitathan uuden jäsenen nimen oman ilmoittautumisesi yhteydessä JHL-opisto JHL tutuksi -luontokurssi, 5 pv Kurssilla tutustutaan liiton toimintaan ja jäsenetuihin sekä retkeillään pääkaupunkiseudun monipuolisissa luontokohteissa. Kurssi on avoin kaikille uusille jäsenille sekä sellaisille vanhoille jäsenille, jotka tuovat mukanaan uuden jäsenen. Ilmoitathan uuden jäsenen nimen oman ilmoittautumisesi yhteydessä JHL-opisto Koululaisten seikkailuviikko, 5 pv Kurssi on tarkoitettu viikolla 23 opiskelevien vanhempien kouluikäisille 7 12-vuotiaille lapsille. Oman kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittauduthan myös tälle kurssille ja ilmoitat lapsesi/lastesi nimen ja iän. Aamupäivisin on lapsille ohjattua ohjelmaa ja iltapäivisin retkiä sekä muuta mukavaa tekemistä. Hinta on 15 euroa/lapsi per vuorokausi JHL-opisto

12 JHL kouluttaa kaikille avoimet ja verkkokurssit VERKKO-OPISKELU JHL tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden opiskella myös verkossa. Voit opiskella verkko-opintoina esimerkiksi uuden luottamusmiehen taitoja, sihteerin tehtäviä ja kuntatalouden hallintaa. Lisäksi tarjolla on lähi- ja verkko-opetuksen yhdistävää monimuotokoulutusta. Mitä verkko-opiskelu on? Verkko-opiskelua voi toteuttaa monella tapaa. Jotkut kurssit suoritetaan täysin itsenäisesti, toisilla kursseilla taas opettajan ohjausta ja yhteisön tukea on tarjolla paljonkin. Yhteistä kaikelle verkko-opetukselle on se, että se on ajasta ja paikasta riippumatonta. Pääset kurssille kaikkialta, missä sinulla on tietokone ja verkkoyhteys. Verkko-opiskelu vaatii oman opiskelun suunnittelua ja itsekuria. Toisaalta verkko-opiskelu tarjoaa mahdollisuuden vaikkapa kuunnella saman luennon moneen kertaan. Myös omien ajatusten jäsentämiseen on enemmän aikaa, kun kommunikoidaan kirjoittamalla. Verkkokursseille ilmoittautuminen ja kurssimaksut Kaikille verkkokursseille voit ilmoittautua osoitteessa tai liiton Jäsenpalvelu 24h:n kautta. Kurssit ovat JHL:n tuen piirissä, jolloin ne ovat jäsenille maksuttomia. Varmuutta verkko-opiskelun menetelmiin ja työtapoihin opit halutessasi ennen verkkokurssia käynnistyskurssista: Miten opiskelen verkossa johdantoa verkkokurssiopiskeluun, Verkkokurssien käynnistyskurssi. Kurssi on tarkoitettu aloitusjaksoksi verkkokursseille. Käydään läpi verkkoopiskelun menetelmiä ja tutustutaan opintoalustaan JHL-opisto JHL-opisto < VERKKOKURSSIT Henkilökohtaisten avustajien kurssi, verkkokurssina Verkkokurssilla tutustutaan työntekijän ja työnantajan oikeuksiin sekä velvollisuuksiin. Siellä käydään läpi myös henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyvät keskeiset lait, työehtosopimus, sopimukset ja säännöt. Kurssilta saat tukea työssä jaksamiseen ja vahvistat ammatillista työotettasi. Samalla voit rakentaa vertaistukiverkostoa alalle, jossa työtä tehdään pääsääntöisesti yksin. Omatoimisen opiskelun lisäksi opiskeluun kuuluu verkkotapaamisia ja luentoja Verkko Verkko Kirjoittamisen taito, verkkokurssina Kurssilla pääset harjoittelemaan erilaisten tekstien kirjoittamista: mielipidekirjoitusta, tiedotetta, lehtijuttua tai jäsenkirjettä. Kurssilla edetään ideasta tekstin jäsentämiseen, kirjoittamisprosessin eri vaiheisiin sekä vielä viimeistelyssä tarvittaviin oikeakielisyysasioihin. Kouluttaja ohjaa sinua kurssin edetessä, ja saat häneltä palautteen kirjoituksiisi. Kurssille haetaan Työelämän verkko-opiston kautta. jatkuva haku Verkko Kuntatalous hallintaan, verkkokurssina Kunta-alan henkilöstön edustajille, luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Kurssilla tutustutaan kuntatalouden näkökulmasta kuntien kehitysnäkymiin sekä kuntatalouden ja kuntakonsernin tunnuslukuihin, talousarvioihin ja tilinpäätöksiin Verkko Verkko Lehtiavustajakurssi verkkokurssina Kurssi soveltuu henkilöille, jotka haluavat kirjoittaa juttuja lehtiin tai muihin julkaisuihin ja toimia esimerkiksi Motiivin avustajana silloin tällöin. Kurssilla keskitytään lehtityön perusteisiin: pohditaan uutisen luonnetta, rakennetta ja uutiskriteerejä. Lisäksi harjoitellaan uutisen, mielipidekirjoituksen ja tiedotteen laatimista. Kurssin osallistujilta toivotaan peruskieliopin hallintaa. Kurssin suorittaminen edellyttää muutamien harjoitusjuttujen kirjoittamista ja tutustumista ohjaajan vinkkaamaan opetus- ja lähdeaineistoon Verkko

13 kaikille avoimet ja verkkokurssit JHL kouluttaa < MONIMUOTOKURSSIT Minä valpas vaikuttaja, verkkokurssina Verkkokurssin tarkoituksena on perehdyttää kurssilaiset yhteiskuntavaikuttamisen keinoihin kunnallisella, valtiollisella ja EU:n tasolla sekä löytää ja tunnistaa erilaisia yhteiskuntavaikuttamisen verkostoja ja väyliä. Päämääränä on oppia, mitä on yhteiskunnallinen edunvalvonta ay-liikkeessä. Kurssi on tarkoitettu pääluottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja yhdistysten puheenjohtajille sekä muille, joita aihe kiinnostaa Verkko Sihteerikurssi verkkokurssina Kurssilla perehdytään yhdistyksen sihteerin tehtäviin, sihteerin ja puheenjohtajan yhteistyöhön sekä asiakirjojen laadintaan ja arkistointiin. Sihteereille ja varasihteereille Verkko Verkko Työhyvinvointia etsimässä, verkkokurssina Tällä kurssilla käsitellään sitä, mistä työhyvinvointi koostuu ja miten omaan työhyvinvointiinsa voi itse vaikuttaa. Kurssi sisältää pienempiä tehtäviä, verkkoluentoja ja erikseen sovittavan lopputyön Verkko Uuden luottamusmiehen kurssi, verkkokurssina Kurssilla tutustutaan mm. liiton toimintaan ja luottamusmiehen tehtäviin Verkko Verkko Jäsenhankkijoiden tietopaketti verkkokurssina, 5 viikkoa Kurssi valmentaa jäsenhankkijana toimimiseen. Jäsenhankkija on niitä eturivin ihmisiä, jotka eri tilanteissa kertovat ihmisille liitosta, sopimuksista, eduistamme ja tapahtumista työmarkkinoilla. Jäsenhankkijoille on tarjolla erinäköisiä apuvälineitä ja työ palkitsee tekijänsä - hyvinkin konkreettisesti. Jäsenhankkijan tietopaketti on verkossa tapahtuva koulutus, josta saa perusvalmiudet näihin tehtäviin. Kurssi on avoin kaikille jäsenhankinnasta kiinnostuneille jäsenille Verkko Hyvät käytännöt ravitsemis- ja puhtauspalveluissa, monimuotokurssi, Ravitsemis- ja puhtauspalvelujen tehtävissä toimivat sekä alalle opiskelevat. Kurssi käynnistyy kahden päivän mittaisella lähijaksolla ja jatkuu verkkokurssina JHL-opisto + Verkko JHL-opisto + Verkko Koulutiedottajakurssi monimuotokurssina, 8 viikkoa Koulutiedottajan tehtävänä on perehdyttää opiskelijat työmarkkinoihin ja antaa samalla ensikosketus ja vaikutelma liitosta. Kurssin jälkeen sinulla on perusvalmiudet koulutiedottajana toimimiseen. Kurssi koostuu verkko-opiskelusta sekä esiintymistaitoihin keskittyvästä lähijaksosta. Kurssi on avoin koulutiedottajille sekä kaikille, jotka suunnittelevat ryhtyvänsä koulutiedottajiksi Verkko + Tampere Monikulttuurisuus kasvatusalalla, monimuotokurssina, Koulutuksen tavoitteena on oppia toimimaan viisaasti monikulttuurisessa työyhteisössä ja asiakastyössä. Kurssi käynnistyy kahden päivän mittaisella lähijaksolla ja jatkuu verkkokurssina saakka JHL-opisto + Verkko Monikulttuurisuus vanhustyössä, monimuotokurssina, Koulutuksen tavoitteena on oppia toimimaan viisaasti monikulttuurisessa työyhteisössä ja asiakastyössä. Kurssi käynnistyy kahden päivän mittaisella lähijaksolla ja jatkuu verkkokurssina saakka JHL-opisto + Verkko

14 JHL kouluttaa Luottamusmieskoulutus LUOTTAMUSMIES- KOULUTUS Luottamusmieskoulutus on tarkoitettu pääluottamus- ja luottamusmiehille varahenkilöineen sekä yhdistyksen puheenjohtajille. Koulutuksen sisältöjä ja rakennetta uudistettiin edellisenä vuonna. Tavoitteena on henkilökohtaisen oppimissuunnitelman avulla täsmentää koulutustarpeita jokaisen toimijan osalta erikseen. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssilla tehdään tästä suunnitelma. Suosittelemme tätä kurssia aloittavan luottamusmiehen kurssiksi. Luottamusmiehen opintopolku lähtee Uuden luottamusmiehen kurssista, joka toteutetaan alueellisena koulutuksena. Uuden luottamusmiehen kurssin voi suorittaa myös verkko-opiskeluna. Luottamusmiehen peruskurssi 3 5-päiväisenä JHL-opistolla antaa perusvalmiudet luottamusmiestehtävään. Peruskurssin jälkeen jatkokurssit syventävät luottamusmiesosaamistasi. Täydennyskursseja on teemojen ja kohderyhmien mukaan. Luottamusmiehille on lisäksi tarjolla lm-ajankohtaispäiviä alueellisena koulutuksena. Luottamusmiehen ydinosaamista on hallita myös yhteistoimintamenettely. Omaan opintopolkuun tulee sisällyttää Yhteistoiminnan peruskurssi, joka antaa valmiuksia vaikuttaa oman työpaikan yhteistoimintatehtävässä. Koulutuspäivien määrä vaihtelee sopimusaloittain. Ne on kirjattu joko omaan virka- työehtosopimukseen tai oman alan koulutussopimukseen. KAIKKI SOPIMUSALAT < ALUEELLISET JA VERKKOKURSSIT Uuden luottamusmiehen kurssi, JHL:n sopimusalat, Kurssi on tarkoitettu kyseisen alueen kaikille aloittaville luottamusmiehille sopimusalasta riippumatta. Aloittavat luottamusmiehet saavat tukiverkoston ja tutustuvat luottamusmiestiedon lisäksi liiton aluetoimintaan. Uuden luottamusmiehen kurssi, verkkokurssina Kurssilla tutustutaan mm. liiton toimintaan ja luottamusmiehen tehtäviin Verkossa Verkossa < JOHDANTOKURSSIT Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssi, 3 pv tai 5 pv Katso s. 10

15 luottamusmieskoulutus kaikki sopimusalat JHL kouluttaa < VAIKUTTAJAN POLKU Vaikuttajan polku, käynnistysseminaari, 3 pv Uusi koulutuskokonaisuus. Vaikuttajan polku -koulutuskokonaisuus antaa valmiudet aktiiviseen ja aloitteelliseen vaikuttamiseen paikallisella ja yhteiskunnallisella tasolla. Koulutus koostuu eri kursseista, verkko-opinnoista ja vapaaehtoisista kursseista. Jokainen rakentaa oman Hopsin koulutuksen aloituskurssilla. Opintokokonaisuus sisältää ns. pakollisia ja Hopsin mukaisia osioita. Koulutuskokonaisuus suoritetaan kahden vuoden aikana JHL-opisto < JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT Mentorointi, Tutustutaan mentorointiin menetelmänä ja käsitellään työpaikalla tapahtuvan oppimisen hyvien käytäntöjen sisältöjä JHL-opisto Monikulttuurisuus työpaikalla, 3 pv Kurssilla käsitellään monikulttuuristen ja monimuotoisten työyhteisöjen erityispiirteitä ja keinoja, joilla tuetaan yhdenvertaista ja hyvää työyhteisöä. Kurssilla käsitellään kulttuurin ilmenemistä sekä yhdenvertaisuuslain sisältöä ja merkitystä. Kurssi on tarkoitettu työpaikan henkilöstön edustajille ja yhdistysten aktiiveille JHL-opisto Vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot, 3 pv Harjoitellaan vuorovaikutustilanteita ja -taitoja sekä käsitellään neuvottelutoiminnan teoriaa. Neuvotteluharjoitusten avulla annetaan omakohtaista palautetta, jonka tarkoituksena on vahvistaa osaamista ja itsetuntemusta JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, ravitsemis- ja puhtauspalveluala, kaikki sopimusalat, 3 pv Kurssilla käsitellään keittiötyön sekä siivoustyön mitoituksia, työn vaativuuden arviointia, neuvottelu- ja yhteistyötaitojen kehittämistä sekä ammatillisuutta työroolissa JHL-opisto Tuumasta toimeen pääluottamusmiehet, kaikki sopimusalat, 2 osaa, 3 pv Ajankohtaisten asioiden lisäksi käsitellään edunvalvonnan kehittämistä, johon liitetään oma kehittyminen tehtävässä ja oma jaksaminen. Arvioidaan suhdetta työsuojeluun ja yhdistyksen toimintaa pääluottamusmiehen tehtävän näkökulmasta. Annetaan tilaa vuorovaikutukselle. Koulutukseen sisältyy paikallisen työnantajan puheenvuoro JHL-opisto osa 1/ JHL-opisto osa 2/2

16 JHL kouluttaa luottamusmieskoulutus kunnalliset sopimusalat JHL:N LUOTTAMUSMIESKOULUTUS, KUNTASEKTORI UUDEN LUOT- TAMUSMIEHEN KURSSI (MYÖS VERKKOKURSSINA) EDUNVALVONNAN JA YHTEIS- TOIMINNAN JOHDANTOK. LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSI LUOTTAMUSMIES- TIEDON JATKOKURSSI (2 OSAA) LUOTTAMUSMIES- TIEDON TÄYDEN- NYSKURSSIT KUNTA < PERUSKURSSIT Luottamusmiestiedon peruskurssi, kunta, 5 pv Kurssilla käsitellään luottamusmiehen toimintaympäristöä, kunnan poliittista päätöksentekoa, hallintoa ja taloutta. Sisäistetään KVTES:n sisältöä, neuvottelumenettelyä, yhteistoimintaa, työsuojelua ja työlainsäädäntöä. Kurssin sisältöjä ovat myös tiedon hankinta tietotekniikkaa hyödyntäen sekä oman Hopsin rakentaminen JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto Luottamusmiestiedon peruskurssi, teknisten sopimus, kunta 3 pv Sisältönä on työn ja työympäristön analysointi ja kehittäminen, voimassaolo ja muutostilanteet. Muita teemoja ovat ennakoiva edunvalvonta työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden näkökulmasta sekä yhteistoimintamenettely työpaikoilla. Yhteiskuntavaikuttaminen osana luottamusmiehen toimintaa JHL-opisto < JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT Luottamusmiestiedon jatkokurssi, kunta, 2 osaa, pv Kurssilla syvennetään luottamusmiesosaamista. Kurssi sisältää työsuhteisiin liittyvien asioiden selventämistä, viestintää, tiedonhankintaa, taloutta luottamusmiehen näkökulmasta, kehittämisen orientaation, työlainsäädäntöä ja paikallisen sopimisen haasteita JHL-opisto osa 1/ JHL-opisto osa 1/ JHL-opisto osa 1/2 1. osiossa käynnistetään kehittämistehtävä, joka on tehtävä ennen 2. osaa. Tehtävät puretaan kurssin 2. osassa JHL-opisto osa 2/ JHL-opisto osa 2/ JHL-opisto osa 2/2 Luottamusmiestiedon kurssi, teknisten sopimukset, kunta, 3 pv Kuntien teknisten työehtosopimuksen soveltamista, luottamusmiehen toimintaoikeuksia ja velvollisuuksia sekä työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, tuntipalkkaiset, kunta, 3 pv Kurssi on tarkoitettu pääluottamusmiehille ja luottamusmiehille, jotka neuvottelevat kunnallisen tuntipalkkaisten henkilöstön työehtosopimuksen. Käydään läpi ajankohtaisia tuntipuolen tes-kysymyksiä JHL-opisto

17 luottamusmieskoulutus valtion sopimusalat JHL kouluttaa JHL:N LUOTTAMUSMIESKOULUTUS, VALTIOSEKTORI UUDEN LUOT- TAMUSMIEHEN KURSSI (MYÖS VERKKOKURSSINA) EDUNVALVONNAN JA YHTEIS- TOIMINNAN JOHDANTOK. LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSI LUOTTAMUSMIES- TIEDON JATKOKURSSI (4 OSAA) LUOTTAMUSMIES- TIEDON TÄYDEN- NYSKURSSIT VALTIO < PERUSKURSSIT JA JATKOKURSSIT Koulunkäynninohjaajien ja koulunkäyntiavustajien luottamusmieskurssi, 3 pv Kurssin sisältönä on työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet, KVTES:n määräykset, opetustointa säätelevä keskeinen lainsäädäntö sekä ajankohtaiset asiat edunvalvonnassa JHL-opisto Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, kunta, kokoava kurssi, 3 pv Kurssilainen osallistuu yhteen seuraavista teemapajoista: 1. jaksotyöaika, 2. yleistyö- ja toimistotyöaika, 3. palkkaus tai 4. vuosiloma. Valittu teemapaja ilmoitetaan hakemisen yhteydessä lisätietokentässä. Teemapajojen lisäksi käsitellään yhteisinä osioina ajankohtaisia edunvalvonta-aiheita JHL-opisto Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, sosiaali- ja terveysala, kunta, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Perhepäivähoitajien luottamusmiestiedon kurssi, kunta, 3 pv KVTES:n sopimusmääräyksiä, liitteen 12 palkkaus- ja työaikamääräyksiä, työntekijän sekä työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia JHL-opisto Luottamusmiestiedon jatkokurssi A luottamusmiehen toimintaympäristö, valtio, 3 pv Opetellaan luottamusmiehen oikeudet ja velvollisuudet sekä syvennetään ymmärrystä luottamusmiehen roolista ja toimintaympäristöstä JHL-opisto Luottamusmiestiedon jatkokurssi B luottamusmies neuvottelijana, valtio, 3 pv Sisältönä on työn ja työympäristön analysointi ja kehittäminen osana muutoksia, palvelussuhteen ehtojen määräytyminen, valtiolla käytössä olevat palkkausjärjestelmät (kehittäminen ja arviointi). Lisäksi harjoitellaan neuvottelutoimintaa. Valtion virka- ja työehtosopimus; valtion yhteistoimintalaki ja -sopimus, pääsopimus (erimielisyysprosessi) JHL-opisto Luottamusmiestiedon jatkokurssi C luottamusmies vaikuttajana, valtio, 3 pv Sisältönä on työn ja työympäristön analysointi ja kehittäminen, voimassaolo ja muutostilanteet. Muita teemoja ovat ennakoiva edunvalvonta työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden näkökulmasta sekä yhteistoimintamenettely työpaikoilla. Yhteiskuntavaikuttaminen osana luottamusmiehen toimintaa. Valtion virka- ja työehtosopimus, valtion työaikasopimus ja niiden soveltaminen JHL-opisto

18 JHL kouluttaa luottamusmieskoulutus valtion sopimusalat JHL:N LUOTTAMUSMIESKOULUTUS, YKSITYINEN SEKTORI UUDEN LUOT- TAMUSMIEHEN KURSSI (MYÖS VERKKOKURSSINA) EDUNVALVONNAN JA YHTEIS- TOIMINNAN JOHDANTOK. LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSI (2 OSAA) LUOTTAMUSMIES- TIEDON KURSSIT TEEMAT LUOTTAMUSMIES- TIEDON TÄYDEN- NYSKURSSIT < TÄYDENNYSKURSSIT Luottamusmiestiedon jatkokurssi D - luottamusmies asiantuntijana, valtio, 3 pv Syventää osaamista sopimusrakenteista ja paikallisesta sopimisesta. Muita aiheita on työttömyysturva ja sen hakeminen sekä luottamusmiehen jaksaminen. Valtion virka- ja työehtosopimus; virkamieslaki, matkustusohjesääntö ja sen soveltamiskäytänteitä JHL-opisto Puolustushallinnon Rakennuslaitoksen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, valtio, 3 pv Keskitytään RAKE-muutoksen hallintaan ja muutoksesta selviämiseen. Lisäksi kurssilla käsitellään virastokohtaisten sopimusten rakenteet, palkan muodostuminen, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Puolustusvoimien luottamusmiestiedon täydennyskurssi, valtio, 3 pv Keskitytään muutoksien hallintaan, muutoksesta selviämiseen sekä ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin. Virastokohtaisten sopimusten rakenteet, työaikavaihtoehdot, palkan muodostuminen, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Rajavartiolaitoksen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Virastokohtaisten sopimusten rakenteet, työaikavaihtoehdot, palkan muodostuminen, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Valtion luottamusmiestiedon täydennyskurssi, kokoava kurssi, 3 pv Kurssi on tarkoitettu kaikille valtiolla työskenteleville luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja yhdistysten puheenjohtajille. Kurssi sisältää kaikille osallistujille yhteisinä osioina ajankohtaisia edunvalvonta-aiheita sekä useammasta vaihtoehdosta henkilökohtaisesti valittavan teemapajan, joissa syvennytään yhteen aihekokonaisuuteen tarkemmin. Lue tarkempaa tietoa aiheista ja teemapajojen sisällöistä liiton sivuilta Koulutuskalenterista JHL-opisto Valtionsektorin luottamusmiesten edunvalvontapäivä, 1 pv Edunvalvontapäivillä käsitellään ajankohtaisia valtionhallintoa koskevia virka- ja työehtosopimusasioita, rakenteellisia uudistuksia sekä työympäristöön (työhyvinvointi ja työturvallisuus) liittyviä asioita JHL-opisto Valtionsektorin luottamusmiesten edunvalvontapäivä, 1 pv Edunvalvontapäivillä käsitellään ajankohtaisia valtionhallintoa koskevia virka- ja työehtosopimusasioita, rakenteellisia uudistuksia sekä työympäristöön (työhyvinvointi ja työturvallisuus) liittyviä asioita JHL-opisto

19 luottamusmieskoulutus yksityinen ja vastaavat alat JHL kouluttaa YKSITYINEN, VASTAAVAT ALAT JA SEURAKUNTA YKSITYINEN < PERUSKURSSIT Luottamusmiestiedon kurssi, yksityiset alat, PALTA, 3 pv Finavian, Rengonharjusäätiön ja Airpron, PALTA:n alojen luottamusmiesten kurssi. Kurssilla käydään läpi työehtosopimuksen tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Luottamusmiestiedon peruskurssi, osa 1/2, yksityiset TES, EK, PALTA, 3 pv Luottamusmiehen toimintaympäristö ja oikeudet, rooli yksityisillä aloilla, työlainsäädännön ABC, työelämäkysymysten tietolähteet JHL-opisto osa 1/2 Luottamusmiestiedon peruskurssi osa 2/2, yksityiset TES, EK, PALTA, 3 pv Yksityisten alojen, EK ja Palta työmarkkinajärjestelmä, työehtosopimusten rakenne, neuvottelu työpaikkatasolla, ajankohtaista työlainsäädännössä ja ajankohtaiset työmarkkinakysymykset JHL-opisto osa 2/2 Luottamusmiestiedon peruskurssi, kunnan TTES ja AVAINTA, 3 pv Kurssi on tarkoitettu kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimusta neuvotteleville uusille pääluottamusmiehille ja luottamusmiehille kunnissa sekä kunnallisissa osakeyhtiöissä, jotka noudattavat kunnallista TTES:ää JHL-opisto Luottamusmiestiedon peruskurssi, yksityinen AVAINTA, Työehtosopimuksen määräykset ja niiden soveltaminen ja tulkinta, muun muassa palkkaus, työaika ja vuosiloma JHL-opisto < JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, AVAINTA yksityinen, Työehtosopimuksen mukainen paikallinen sopiminen ja neuvottelumenettely sekä luottamusmiesmääräykset JHL-opisto Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, AVAINTA yksityinen, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym. sekä ajankohtaiset edunvalvonta-asiat JHL-opisto Energia-alan luottamusmiestiedon kurssi, 3 pv Henkilöstön edunvalvonta rakennemuutoksissa, lainsäädäntö, neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen, työehtosopimusten määräykset ja tulkinnat, ajankohtaiset työmarkkinakysymykset JHL-opisto Luottamusmiesten ja puheenjohtajien täydennyskurssi, rautatieläiset, 3 pv Kurssin teemoina ovat paikallinen sopimustoiminta, palkan muodostuminen ja palkkausjärjestelmien kehittäminen sekä työaikajärjestelmät JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, Raskone, 3 pv Raskone Oy:n luottamusmiestiedon kurssin teemoja ovat työehtosopimuksen tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä rakennemuutos ja ajankohtaiset työmarkkinaasiat JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, rautatieläiset, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym. neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto

20 JHL kouluttaa luottamusmieskoulutus yksityinen ja vastaavat alat Metsähallituksen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen, ajankohtaiset työmarkkina-asiat sekä työlainsäädäntö Oulu Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, rautatieläiset, 3 pv Työehtosopimuksen rakenne, työaikavaihtoehdot, palkan muodostus, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten luottamusmiestiedon täydennyskurssi, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yliopistojen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Kirkon alan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Kurssilla käsitellään kirkon alan työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika ja palkkaus JHL-opisto Kirkon alan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen sosiaalialan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen sosiaalialan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen terveyspalvelualan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen terveyspalvelualan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU. Koulutusopas

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU. Koulutusopas Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU 2015 Koulutusopas Sisällys 3 Opi työelämän perusasiat lähde kursseille! Ohjeita kursseille ilmoittautumiseen 4 PAUn omat kurssit aikajärjestyksessä 5 Liiton sopimuskoulutus

Lisätiedot

Posti- ja logistiikka-alan unioni. Koulutusopas

Posti- ja logistiikka-alan unioni. Koulutusopas Posti- ja logistiikka-alan unioni 2014 Koulutusopas Sisällys 3 Opi työelämän perusasiat lähde kursseille! 4 PAUn omat kurssit aikajärjestyksessä 5 Liiton koulutus edunvalvojille Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan

Lisätiedot

KOULUTUS 2015. PAMin koulutukset luottamushenkilöille. Nappaa

KOULUTUS 2015. PAMin koulutukset luottamushenkilöille. Nappaa KOULUTUS 2015 PAMin koulutukset luottamushenkilöille Nappaa talteen! Ilmoittautuminen Ilmoittaudu netissä tai sähköpostitse Voit hakea kurssille netissä osoitteessa www. pam.fi/koulutus ja kirjautumalla

Lisätiedot

Koulutusta edunvalvontaan SIVISTYSTÄ VÄITTELYÄ LÄMPÖÄ LUOVUUTTA INNOSTUSTA OIKEUKSIA VAIHTOEHTOJA IDEOITA IDEOITA MAHDOLLISUUKSIA ROHKEUTTA HUUMORIA LÄMPÖÄ AJATTELUA SEL kouluttaa 2015 2 Sisältö Liiton

Lisätiedot

Kiljavan opisto on edunvalvontaan ja työelämän kehittämiseen erikoistunut opisto.

Kiljavan opisto on edunvalvontaan ja työelämän kehittämiseen erikoistunut opisto. KILJAVAN OPISTON OPINTO-OPAS 2015 1 Kiljava-opaste Kiljavan opisto sijaitsee Nurmijärven kunnassa Rajamäen ja Röykän välisen tien varrella. Opistolle pääsee linja-autolla Helsingistä (48 km) ja Hyvinkäältä

Lisätiedot

metalliliiton kunskap och handling opinto opas2015 Kaikille jäsenille Ammattiosaston toimihenkilöille

metalliliiton kunskap och handling opinto opas2015 Kaikille jäsenille Ammattiosaston toimihenkilöille metalliliiton opinto opas2015 Kaikille jäsenille Ammattiosaston toimihenkilöille Luottamusmiehille ja työsuojelutehtävissä toimiville TIEtoa JA TOIMINTAA kunskap och handling 48 49 murikka Valtakunnallinen

Lisätiedot

Ari Liirus tahtoi oppia perusasiat

Ari Liirus tahtoi oppia perusasiat Koulutus &Lomat 2012 Ari Liirus tahtoi oppia perusasiat Koulutus toi paljon uutta tietoa. Koulutuskalenteri Aikataulut, hakuohjeet, rahoitus 9 tapaa viettää edullinen loma Jäsenedut, lomapaikat, hakuohjeet

Lisätiedot

HUHTIKUU 15. 17.4. Paikallinen sopiminen, Kiljavan opisto 20. 24.4. Työsuojelun jatkokurssi 1. jakso (2. jakso 25. 29.5.

HUHTIKUU 15. 17.4. Paikallinen sopiminen, Kiljavan opisto 20. 24.4. Työsuojelun jatkokurssi 1. jakso (2. jakso 25. 29.5. TAMMIKUU 17. 18.1. Luottamusmiesten koulutus (mekaaninen, puuseppä), Oulu 17. 18.1. Luottamusmiesten koulutus (metsäkone), Kuopio 19. 23.1. Luottamusmiesten peruskurssi, Kiljavan opisto 24. 25.1. Luottamusmiesten

Lisätiedot

LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA!

LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA! LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA!» Oppiminen ajattelun ja toiminnan muutos! Ota talteen! Tarvitset tätä esitettä koko vuoden. Kansan Sivistystyön Liitto KSL ry SISÄLTÖ 5 LÖYDÄ ITSELLESI PARAS TAPA OPPIA

Lisätiedot

SÄHKÖLIITON JÄSENEDUT 2007

SÄHKÖLIITON JÄSENEDUT 2007 SÄHKÖLIITON JÄSENEDUT 2007 1 SÄHKÖLIITON JÄSENEDUT 2007 2 SÄHKÖLIITON JÄSENEDUT 2007 Sähköliiton jäsen, käytä etusi! Tähän esitteeseen on kerätty jäsenetutietosi yhteen nippuun. Näet, mitä saat jäsenkortillasi.

Lisätiedot

SÄHKÖLIITON KURSSIT 2014

SÄHKÖLIITON KURSSIT 2014 SÄHKÖLIITON KURSSIT 2014 Sähköliiton toimisto ja koulutustilat sijaitsevat keskeisellä paikalla aivan Tampereen ydinkeskustassa. YHTEYSTIEDOT Liiton kurssit, paikallinen koulutus, opistokurssit: kurssisihteeri

Lisätiedot

Koulutusta juuri Sinulle! Henkilöstökoulutus 2015

Koulutusta juuri Sinulle! Henkilöstökoulutus 2015 Koulutusta juuri Sinulle! Henkilöstökoulutus 2015 1 2 Sisältö SAK:n Kehittämiskeskus...4 kursseille ilmoittautuminen...4 poissaolot ja peruutukset...4 koulutuksen hinnoittelu...5 AY-TOIMIHENKILÖTUTKINTO

Lisätiedot

Työhyvinvointia työsuojelun yhteistoiminnalla

Työhyvinvointia työsuojelun yhteistoiminnalla Työhyvinvointia työsuojelun yhteistoiminnalla Työhyvinvointia työsuojelun yhteistoiminnalla Työhyvinvointia työsuojelun yhteistoiminnalla 1 2 JHL Julkisten ja hyvinvointialojen liitto Julkisten ja hyvinvointialojen

Lisätiedot

Hyvään yhteistoimintaan - opas henkilöstön edustajille 1. HYVÄÄN YHTEISTOIMINTAAN opas henkilöstön edustajille

Hyvään yhteistoimintaan - opas henkilöstön edustajille 1. HYVÄÄN YHTEISTOIMINTAAN opas henkilöstön edustajille Hyvään yhteistoimintaan - opas henkilöstön edustajille 1 HYVÄÄN YHTEISTOIMINTAAN opas henkilöstön edustajille 2 JHL Julkisten ja hyvinvointialojen liitto HYVÄÄN YHTEISTOIMINTAAN opas henkilöstön edustajille

Lisätiedot

YHDISTYSTOIMIJOIDEN KOULUTUKSET

YHDISTYSTOIMIJOIDEN KOULUTUKSET YHDISTYSTOIMIJOIDEN KOULUTUKSET Symbolit auttavat sinua löytämään itsellesi sopivan koulutuksen. Suosittelemme koulutuksia myös sinulle, joka harkitset kyseistä tehtävää yhdistyksessäsi. P: puheenjohtaja

Lisätiedot

VARMUUTTA - VOIMAA - VERKOSTOITUMISTA. Rakennusliiton koulutukset 2015

VARMUUTTA - VOIMAA - VERKOSTOITUMISTA. Rakennusliiton koulutukset 2015 VARMUUTTA - VOIMAA - VERKOSTOITUMISTA Rakennusliiton koulutukset 2015 1 Hyvä luottamustehtäviin valittu Hienoa, että olet vastaanottanut tärkeän luottamustehtävän. Rakennusliiton edunvalvonnalle on äärimmäisen

Lisätiedot

KUNTATYÖ 2010. Kiinnitä työhön ja tulokseen. Päivi Rainio: Opas kuntatyön perehdyttäjille. Kuntatyö hyvä työ

KUNTATYÖ 2010. Kiinnitä työhön ja tulokseen. Päivi Rainio: Opas kuntatyön perehdyttäjille. Kuntatyö hyvä työ KUNTATYÖ 2010 Päivi Rainio: Kiinnitä työhön ja tulokseen Opas kuntatyön perehdyttäjille Kuntatyö hyvä työ Sisältö Johdanto 2 Mitä perehdyttäminen on? 4 Milloin perehdyttämistä tarvitaan? 6 Kuka perehdyttää?

Lisätiedot

KOULUNKÄYNNIN OHJAAJAN OPAS

KOULUNKÄYNNIN OHJAAJAN OPAS KOULUNKÄYNNIN OHJAAJAN OPAS OPINTIE ON JOSKUS KUOPPAINEN. SIKSI TARVITAAN HEITÄ, JOTKA TASOITTAVAT TIETÄ. Jokaisella lapsella on oikeus oppia. Toisilta oppiminen vaatii kuitenkin tavallistakin suurempia

Lisätiedot

KOULUTUSKALENTERI 2016. Iloa, rohkeutta ja ammattitaitoa kasvatukseen

KOULUTUSKALENTERI 2016. Iloa, rohkeutta ja ammattitaitoa kasvatukseen KOULUTUSKALENTERI 2016 Iloa, rohkeutta ja ammattitaitoa kasvatukseen Sisällys sisällys SINULLE JA TYÖYHTEISÖLLESI koulutuksen laajuus ja vaativuus KOULUTTAJIEN YHTEYSTIEDOT yhteys- ja hintatiedot KASVATUKSEN

Lisätiedot

Kellokas 1/2014 Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Keski-Suomi ry:n jäsenlehti

Kellokas 1/2014 Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Keski-Suomi ry:n jäsenlehti 1/2014 Sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia Keski-Suomi ry:n jäsenlehti Tässä lehdessä: YT-tilanne Päivähoidon laatua uhkaavat säästötalkoot, ei opettajan väärä korkeakoulutausta Sosiaalityöntekijä-sosionomi-työparityöskentely

Lisätiedot

KOULUNKÄYNNIN OHJAAJAN OPAS

KOULUNKÄYNNIN OHJAAJAN OPAS KOULUNKÄYNNIN OHJAAJAN OPAS OPINTIE ON JOSKUS KUOPPAINEN. SIKSI TARVITAAN HEITÄ, JOTKA TASOITTAVAT TIETÄ. Jokaisella lapsella on oikeus oppia. Toisilta oppiminen vaatii kuitenkin tavallistakin suurempia

Lisätiedot

Jaostotoiminnan. pelisäännöt LAL 2012

Jaostotoiminnan. pelisäännöt LAL 2012 Jaostotoiminnan pelisäännöt LAL 2012 1 Pelisäännöt ja hyviä vinkkejä 3 2 LAL:n jaostot ja jaostovaliokunta 4 3 Liiton ja jaostojen toimintatarkoitus 6 4 Jaostojen säännöt ja jäsenyys 8 41 Jaostojen säännöt

Lisätiedot

Jaosto-opas 2010. Toimittaneet Suvi Liikkanen ja Kirsi-Marja Valariutta

Jaosto-opas 2010. Toimittaneet Suvi Liikkanen ja Kirsi-Marja Valariutta Jaosto-opas 2010 Toimittaneet Suvi Liikkanen ja Kirsi-Marja Valariutta 1. Johdanto 1 2. LAL:n jaostot ja jaostovaliokunta 1 3. Liiton ja jaostojen toimintatarkoitus 2 4. Jaostojen säännöt ja jäsenyys 3

Lisätiedot

Kisällistä mestariksi 1

Kisällistä mestariksi 1 Kisällistä mestariksi 1 2 Kisällistä mestariksi Pohjois-Kymen Setlementti ry: Kisällistä mestariksi ammattipajamalli työllistämisen tukena Kisällistä mestariksi 3 l ll Kisällistä mestariksi ammattipajamalli

Lisätiedot

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Kerhotoiminnan opas yhdistyksille Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää

Lisätiedot

Ammatillinen opettajakorkeakoulu. AMMATILLINEN ERITYISOPETTAJANKOULUTUS (60 OP) Opiskelijan käsikirja 2013-2014

Ammatillinen opettajakorkeakoulu. AMMATILLINEN ERITYISOPETTAJANKOULUTUS (60 OP) Opiskelijan käsikirja 2013-2014 Ammatillinen opettajakorkeakoulu AMMATILLINEN ERITYISOPETTAJANKOULUTUS (60 OP) Opiskelijan käsikirja 2013-2014 Sisällys Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2013-2014... 2 Ammatillista erityisopettajankoulutusta

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012. (Hyväksytty hallituksen kokouksessa 25.1.2012)

Toimintasuunnitelma 2012. (Hyväksytty hallituksen kokouksessa 25.1.2012) Toimintasuunnitelma 2012 (Hyväksytty hallituksen kokouksessa 25.1.2012) 2 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 1 toiminnanjohto... 3 1.1 Johdanto... 3 1.2 Viestintä... 5 1.3 Kansainvälinen toiminta... 6 2 Opinto-

Lisätiedot

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke

POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE. POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke POLKUJA TYÖELÄMÄÄN OPAS MAAHANMUUTTAJILLE POINTTI Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa - hanke Pointti Maahanmuuttajat työvoimaksi Etelä-Savossa hanke 2008 2013 Pointin neuvonta- ja ohjauspalvelut

Lisätiedot

Työelämään! Opas työuraa sosiaalialalla aloittavalle

Työelämään! Opas työuraa sosiaalialalla aloittavalle Työelämään! Opas työuraa sosiaalialalla aloittavalle Hyvä sosiaalialan opiskelija 3 Tartu ylpeänä sosiaalialan työhön 4 Sosiaalialan ammattilainen on luotu vaikuttamaan 6 Kelpoisuuslaki on vankka perusta

Lisätiedot

Työvoimakoulutukseen hakeutumisen opas. Esimerkkinä lähihoitajakoulutus

Työvoimakoulutukseen hakeutumisen opas. Esimerkkinä lähihoitajakoulutus Työvoimakoulutukseen hakeutumisen opas Esimerkkinä lähihoitajakoulutus Teksti: Marjo Nieminen, Anne Kumpula, Marja Nurmi-Vuorinen Taitto: Tuomas Korolainen Nasta Design Paino: Kirjapaino Öhrling Tampere

Lisätiedot