JHL kouluttaa utbildar 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JHL kouluttaa utbildar 2015"

Transkriptio

1 JHL kouluttaa utbildar 2015

2 JHL kouluttaa NÄIN HELPOSTI HAET KOULUTUKSEEN Kurssikalenteri löytyy liiton kotisivuilta Kurssikuvauksessa on kerrottu kurssin kohderyhmä eli kenelle kurssi on tarkoitettu. Kurssin ohjelma ilmestyy verkkoon noin 2 kuukautta ennen tilaisuutta. Kurssien hakuaika päättyy 5 viikkoa ennen kurssia. Ilmoittautuminen kursseille tapahtuu liiton internetsivuilla Jäsenpalvelu 24h:n kautta omilla jäsentunnuksilla. Tarkista samalla, että tietosi ovat ajan tasalla. Saat tiedon kurssille pääsystä hyvissä ajoin hakuajan päättymisen jälkeen. Kurssikutsun mukana saat lisätietoja ja matkustusohjeet. Kursseille valitaan ensisijaisesti niitä jäseniä, joille kurssi on tarkoitettu. Valinnat tehdään liiton koulutuspalveluissa. Muutokset ovat mahdollisia, joten tarkistathan netistä kurssin tiedot, ohjelman ja hakuajan. JHL:n kurssisihteereiltä saat apua ja lisätietoa: tai taitto: JHL markkinointi Jarkko Räsänen kuvat: JHL Jarkko Räsänen Kuvaaja Sami Perttilä, sivut Opas on painettu suomalaiselle paperille ympäristöä huomioiden; mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavilla kasvisöljypohjaisilla painoväreillä, jotka täyttävät Joutsenmerkityn tuotteen tiukat vaatimukset. Tämän lisäksi paperit ovat FSC-metsäsertifioituja, mikä osoittaa puuraaka-aineen olevan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti hoidetuista metsistä. Libris Oy on suomalainen Joutsenmerkitty painotalo, jonka toiminta on kansainvälisten standardien mukaisesti laatu- ja ympäristösertifioitua (ISO 9001/ISO 14001).

3 JHL:N VISIO JHL on kokoava voima, joka nostaa hyvinvoinnin ammattilaiset arvoonsa. - JHL:n visio on haastava ja edellyttää liiton aktiiveilta, jäseniltä ja henkilökunnalta vahvaa osaamista Kokoa oma koulutuspolkusi keskiaukeaman palettiin. 3 JHL kouluttaa 2015 JHL kouluttaa yleiset ohjeet Luottamusmieskoulutus ja edunvalvonnan kursseja Yhteistoimintakoulutus Työsuojelukoulutus Järjestöllinen koulutus Jäsenten ajankohtaispäivät Tieto- ja viestintätekniikka, TiVi-taidot Ammatilliset opintopäivät ja -kurssit Svenskspråkig utbildning Mikä on opintokerho? ja Tuki yhdistysten omille kursseille 4 Kaikille avoimet ja verkkokurssit Koulutuspolkusi palettina HOPS-liite keskiaukeamalla - nappaa mukaasi Yhteistyössä Kiljavan opiston ja TSL:n kanssa 56 Koulutuskalenteri 2015, kurssit aikajärjestyksessä ja yhteystiedot 58 Olet lämpimästi tervetullut kursseille!

4 JHL kouluttaa Opintopolun ideaa < HENKILÖKOHTAISIA OPINTOPOLKUJA - MIETI OMAASI JHL:n kurssitarjonnasta on helppo räätälöidä oma opintopolku, jossa osaamista voidaan laajentaa ja syventää asteittain. Koulutuksen rakenne on luotu sellaiseksi, että sisällöltään vaativammat kokonaisuudet rakentuvat peruskurssin tietojen päälle. Yhdistyksen opintosihteerin ja hallituksen vastuulla on perehdyttää uudet jäsenet liiton koulutustarjontaan ja auttaa löytämään sieltä hyödyllisiä kursseja. Yhdistysten työkaluna tässä tehtävässä toimii uusien jäsenten ja luottamushenkilöiden perehdytyskortti. Jokaiselle aktiivitoimijalle rakennetaan oma henkilökohtainen opiskeluohjelma eli HOPS. HOPSia voidaan tarkentaa ja täydentää kurssien yhteydessä. Koulutustarjonnasta löytyy niin kaikille jäsenille avoimia kuin tiettyyn luottamustoimeenkin liittyviä kursseja. Huomaathan, että omaan ammattialaasi liittyvät koulutukset on tarkoitettu kaikille kyseisen alan jäsenille myös sinulle! < JHL-KOULUTUKSEN OPINTOPOLKU UUDEN LUOTTAMUSMIEHEN KURSSIT JÄSENKOULUTUSTA ESIMERKIKSI JHL TUTUKSI TEEMAKURSSIT... AMMATILLISET OPINTOPÄIVÄT... KAIKILLE AVOIMET KURSSIT... TIVI- JA ATK- TAIDOT... ALUEIDEN OMAT KURSSIT... YHDISTYKSEN OMAT KURSSIT EDUNVALVONNAN JA YHTEISTOIMINNAN JOHDANTOKURSSI LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSIT TYÖSUOJELUN PERUSKURSSIT YHTEISTOIMINNAN PERUSKURSSIT JÄRJESTÖLLISET TEHTÄVÄKOHTAISET KURSSIT LUOTTAMUSMIES- TIEDON JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT TYÖSUOJELUN TÄYDENNYSKURSSIT YHTEISTOIMINNAN TÄYDENNYSKURSSIT JÄRJESTÖLLISET TÄYDENNYSKURSSIT Esimerkki: yhdistys ja sen opintosihteeri opastavat alkuun. Uuden jäsenen tai toimijan perehdytys Yhdistyksen hallituksen tehtävänä on nimetä henkilö laatimaan perehdytyskortin avulla uudelle aktiiville (jäsenelleen) henkilökohtainen opintosuunnitelma ja mahdollinen opintopolku yhdessä hänen kanssaan.

5 hakeminen ja tuet 5 JHL kouluttaa 2015

6 JHL kouluttaa Hakeminen ja tuet HAKEMINEN JHL Julkisten ja hyvinvointialojen liitto tukee ammattiyhdistyskoulutusta laajasti. Tavoitteena on paikallisten aktiivitoimijoiden ja jäsenten edunvalvontaosaamisen, järjestötaitojen ja ammatillisten valmiuksien parantaminen. Kurssikalenteri löytyy liiton kotisivuilta osoitteesta Kurssikuvauksessa on kerrottu, kenelle kurssi on tarkoitettu. Kurssiohjelma julkaistaan verkossa noin 2 kuukautta ennen tilaisuuden alkua. Kurssille haetaan Jäsenpalvelu 24h -nettipalvelussa omilla jäsentunnuksilla. Hakuaika päättyy 5 viikkoa ennen kurssia. Saat tiedon kurssille pääsystä hyvissä ajoin hakuajan päättymisen jälkeen. Tullessasi valituksi kurssille saat kurssikutsun mukana lisätietoja ja matkustusohjeet. Kursseille valitaan ensisijaisesti niitä, joille kurssi on tarkoitettu. Valinnat tehdään liiton koulutuspalveluissa. Kurssien peruutusehdot JHL:n kursseille ilmoittautuminen on aina sitovaa. Jos et kuitenkaan pääse tulemaan kurssille, peru ilmoittautumisesi viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua JHL:n kurssihallintoon, tai Peruuttamatta jätetystä paikasta perimme maksun (30e) kurssilaiselta sekä mahdollisten peruuttamattomien matkalippujen hinnan. Peruutusmaksuja ei peritä, jos jäsenellä on esittää lääkärintodistus tai muu todistettavissa oleva syy (esim. lennon tai junayhteyden peruuntuminen).

7 hakeminen ja tuet 7 JHL kouluttaa 2015 < LIITON TUKI KURSSILAISELLE Koulutukseen osallistuminen on pääsääntöisesti maksutonta JHL:n jäsenelle. Liitto maksaa opetuksen, täysihoidon ja matkat. Matkakulut korvataan yleisesti halvimman matkustustavan mukaan, esimerkiksi junalla tai linja-autolla. Kurssilaisella on lento-oikeus valtakunnallisille kursseille Helsinkiin linjan Vaasa-Kuopio-Joensuu pohjoispuolelta mainitut paikkakunnat mukaan lukien. Matkaliput tilataan kutsun mukana tulevien tarkempien ohjeiden mukaisesti. Mikäli kurssilainen joutuu matkustamaan lentokentälle omalla autolla, korvataan lentokentän pysäköintimaksu. Oman auton käytöstä korvataan matkakulut ajokilometrien perusteella voimassa olevan linja-autoliikenteen lippuhinnaston mukaisesti. Kurssilaiselle, joka kuljettaa muita kurssilaisia kodin ja kurssipaikan välillä, maksetaan valtion matkustusohjeen mukainen korotettu kilometrikorvaus kurssilaista kohden, mikäli se tulee liitolle kokonaistaloudellisesti edullisemmaksi. Pysäköintimaksuja ei korvata. Jos työnantaja maksaa palkan kurssiajalta ja kurssilaisen edestakainen matka (meno-paluu) kestää yhteensä yli 10 tuntia, maksetaan Verohallituksen hyväksymä matkapäiväraha (ja osapäiväraha, kun matka kestää yli 6 tuntia). Matkapäivärahaa ei makseta opinto-, ajankohtais- tai neuvottelupäivien eikä järjestökurssien osanottajille. < PALKALLISTEN KURSSIEN TYÖNANTAJAMAKSUT Työnantajien kanssa tehdyt koulutussopimukset eroavat toisistaan ja palkallisella kurssilla noudatetaan kunkin kurssilaisen oman alan koulutussopimusta. Liiton piirissä on useita koulutussopimuksia. Koulutussopimuksissa on määritelty ne kohderyhmät, jotka kuuluvat palkallisuuden ja muiden korvausten piiriin. Sopimuskoulutuksen piiriin kuuluvat luottamusmies-, työsuojelu- ja yhteistoimintakurssit. Tarkista netistä voimassa olevat oman alasi kurssikustannusten korvaukset. JHL maksaa osallistujan matkakulut ja mahdollisen matkapäivärahan. Tiesitkö, että lähetämme tietoa juuri sinulle sopivista kursseista sähköpostitse jäsenrekisterissämme olevan ammattinimikkeesi perusteella? Jos siis haluat tiedon oman alasi kurssitarjonnasta ensimmäisten joukossa, huolehdithan, että ammattinimikkeesi ja muut tietosi ovat jäsenrekisterissä ajantasalla! Samalla autat meitä auttamaan sinua edunvalvonta- ja neuvottelutilanteissa. Tiedot voit päivittää kätevästi Jäsenpalvelu 24h:n kautta.

8 JHL kouluttaa hakeminen ja tuet < KURSSITUET JA KORVAUKSET Ammatilliset opintopäivät ja -kurssit Ammatilliset opintopäivät ja kurssit ovat ammatillista täydennyskoulutusta ja liitettävissä osaamisen kehittämisen suunnitelmaan ja samalla työnantajan tuen piiriin. Liitto maksaa opintopäiville ja kursseille osallistuvien jäsentensä kurssimateriaalin, ruokailut ja kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tulevien majoituksen. Järjestökurssit ja jäsenkurssit Liitto maksaa järjestökursseille osallistuvien jäsentensä kurssimaksun, ohjelmaan liittyvät ruokailut ja matkakustannukset liiton koulutuksia koskevan matkustussäännön mukaan ja majoitukset kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tuleville kurssilaisille. Arkipäivinä pidettäviltä kursseilta liitto maksaa palkattomuustodistusta vastaan verottoman kurssiapurahan (vuonna 2015 laskennallinen päivähinta on 72,727 euroa / päivä). Kurssiapuraha koostuu kurssistipendistä ja kurssipäivärahasta. Esimerkiksi viikon eli 5-päiväisen kurssin kurssiapuraha vuonna 2015 on yhteensä 363,63 euroa ja 3-päiväisen 218,18 euroa. Jos kurssilaisen apurahojen yhteismäärä ylittää yllä kuvatut tasot, opiskelijaa tulee verottaa ylimenevältä osalta. Järjestölliset ajankohtaispäivät Ajankohtaispäivät on tarkoitettu kaikille kyseisen alan jäsenille. Liiton järjestämiltä ajankohtaispäiviltä maksetaan osanottajien matkakulut ja täysihoito. Päiviltä ei makseta kurssilaisille päivärahoja eikä ansionmenetyksen korvauksia. Ajankohtaispäivät järjestetään pääsääntöisesti viikonloppuisin. < MUU KOULUTUSTUKI Verkkokurssit Liitto maksaa jäsentensä Työelämän verkkoopiston ja TSL:n verkkokursseihin liittyvät osallistumismaksut SAK:n suosituksen mukaan. Yhteiskunnallisen opinnäytetyön tukeminen Liitto jakaa vuosittain stipendejä ammatillisesta koulutuksesta tai korkeakouluista valmistuville opiskelijoille, joiden opinnäytetyö tai pro gradu -tutkielma liittyy ammattiyhdistystoimintaan, työelämän kehittämiseen tai muuhun JHL:n toimintaan liittyvään yhteiskunnalliseen aiheeseen. Stipendiä haetaan vapaamuotoisella hakemuksella ja mukaan liitetään valmis työ. Lisäohjeet hakemisesta ja myöntämisen perusteista löytyvät JHL:n nettisivuilta kohdasta opi ja osallistu. Työväen Sivistysliiton lyhytkurssit Liitto määrittelee vuosittain, mitkä TSL:n lyhytkurssit kuuluvat tuen piiriin. Tuetut kurssit löydät tämän koulutusoppaan ko. sivulta. JHL maksaa osallistujien osallistumismaksun. Majoituksen sisältävä osallistumismaksu maksetaan ainoastaan kurssipaikkakunnan ulkopuolelta tuleville kurssilaisille. Opintokerho-opiskelu Liitto maksaa omat ja TSL/SAK -opiskeluaineistot sekä muita ammattiin liittyviä kirjoja erikseen sovittavalla tavalla, kun ryhmä ilmoittautuu ja toimii TSL:n JHL-opintokerhona. Tarkemmat tiedot löydät oppaasta ko. sivulta. < JHL:N TUKI YHDISTYKSEN OMAAN KOULUTUKSEEN Mikäli liiton koulutustarjonnasta ei löydy yhdistyksesi tarpeita vastaavaa koulutusta, voi yhdistys järjestää oman kurssin. Liitto tukee ensisijaisesti yhdistysten omia yksipäiväisiä kursseja. Ilmoitus kurssin pitämisestä suositellaan tekemään kuusi viikkoa ennakkoon. Kurssituki maksetaan yhdistysten kursseille, joiden aihealueena on edunvalvonta-, ammatillinen tai järjestöllinen teema. Tarkemmin oppaan ko. sivulla.

9 hakeminen ja tuet 9 JHL kouluttaa 2015

10 JHL kouluttaa Kaikille avoimet ja verkkokurssit < JOHDANTOKURSSIT Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssin on hyvä olla opintopolkusi ensimmäinen kurssi. Kurssi on niin sanottu yleiskurssi, johon voi osallistua kuka tahansa JHL:n jäsen, joka on kiinnostunut ay-asioista. Tämän kurssin tarkoituksena on perehdyttää jäseniä siihen, mitä tarkoittaa edunvalvonta, yhteistoiminta ja työsuojelu. Tätä tarkastellaan sekä koko liiton että paikallisen yhdistyksen toiminnan kannalta. Luottamusmiesten, työsuojeluvaltuutettujen ja yhteistoimintaihmisten osalta kurssi on pääsääntöisesti neuvoteltu palkalliseksi. Mikäli palkallisuuteen ei ole oikeutta tai mahdollisuutta, kurssiajalta saa kurssistipendin. Johdantokurssille voit siis hakea vaikka et olisikaan aktiivi; riittää kun olet kiinnostunut. Tällöin liitto maksaa sinulle kurssistipendin. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 3 pv Kurssilla perehdytään liiton, paikallisen edunvalvonnan, yhdistysten ja toimijoiden tehtäviin sekä vaikutusmahdollisuuksiin luottamus-, työsuojelu- ja yhteistoimintatehtävissä. Kurssi on avoin kaikille jäsenille JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 5 pv Kurssilla perehdytään liiton, paikallisen edunvalvonnan, yhdistysten ja toimijoiden tehtäviin sekä vaikutusmahdollisuuksiin luottamus-, työsuojelu- ja yhteistoimintatehtävissä. Kurssi on avoin kaikille jäsenille JHL-opisto JHL-opisto

11 kaikille avoimet ja verkkokurssit JHL kouluttaa < KAIKILLE AVOIMET KURSSIT Ay-liike kansanliike, 5 pv Kurssilla tutustutaan ay-liikkeeseen yhteiskunnallisena liikkeenä ja vaikuttajana. Kurssilaiset tutustuvat erilaisiin vaikuttamisen keinoihin, kuten mediavaikuttamiseen, kansalaisaktivismiin ja paikallisdemokratian kehittämiseen. Kurssilla tutustutaan myös kansalaisyhteiskunnan toimijoihin ja käydään samalla läpi ay-liikkeen vahvistamista elävänä kansanliikkeenä. Kurssi järjestetään yhteistyössä Kiljavan opiston järjestöopetuksen kanssa. Kurssi on avoin kaikille aihepiiristä kiinnostuneille JHL:n aktiiveille JHL-opisto Hohtoa, valoa ja piristystä hyvän olon liikunnallinen harrastekurssi, Kurssilla tutustutaan erilaisiin uusiin, pääasiassa liikunnallisiin harrastemuotoihin. Kurssilla on erillinen ohjelma miehille ja naisille sekä yhteistä ohjelmaa. Omavastuu 50 euroa JHL-opisto Miten opiskelen verkossa johdantoa verkkokurssiopiskeluun, Verkkokurssien käynnistyskurssi. Kurssi on tarkoitettu aloitusjaksoksi verkkokursseille. Käydään läpi verkkoopiskelun menetelmiä ja tutustutaan opintoalustaan JHL-opisto JHL-opisto < KURSSIT UUSILLE JÄSENILLE JHL tutuksi -digikuvauskurssi, 5 pv Kurssilla tutustutaan liiton toimintaan ja jäsenetuihin sekä perehdytään digikuvauksen perusteisiin. Kurssi on avoin kaikille uusille jäsenille sekä sellaisille vanhoille jäsenille, jotka tuovat mukanaan uuden jäsenen. Ilmoitathan uuden jäsenen nimen oman ilmoittautumisesi yhteydessä JHL-opisto JHL tutuksi -kulttuurikurssi, 5 pv Kurssilla tutustutaan liiton toimintaan ja jäsenetuihin sekä perehdytään pääkaupungin kulttuuritarjontaan. Kurssi on avoin kaikille uusille jäsenille sekä sellaisille vanhoille jäsenille, jotka tuovat mukanaan uuden jäsenen. Ilmoitathan uuden jäsenen nimen oman ilmoittautumisesi yhteydessä JHL-opisto JHL tutuksi -luontokurssi, 5 pv Kurssilla tutustutaan liiton toimintaan ja jäsenetuihin sekä retkeillään pääkaupunkiseudun monipuolisissa luontokohteissa. Kurssi on avoin kaikille uusille jäsenille sekä sellaisille vanhoille jäsenille, jotka tuovat mukanaan uuden jäsenen. Ilmoitathan uuden jäsenen nimen oman ilmoittautumisesi yhteydessä JHL-opisto Koululaisten seikkailuviikko, 5 pv Kurssi on tarkoitettu viikolla 23 opiskelevien vanhempien kouluikäisille 7 12-vuotiaille lapsille. Oman kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä ilmoittauduthan myös tälle kurssille ja ilmoitat lapsesi/lastesi nimen ja iän. Aamupäivisin on lapsille ohjattua ohjelmaa ja iltapäivisin retkiä sekä muuta mukavaa tekemistä. Hinta on 15 euroa/lapsi per vuorokausi JHL-opisto

12 JHL kouluttaa kaikille avoimet ja verkkokurssit VERKKO-OPISKELU JHL tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden opiskella myös verkossa. Voit opiskella verkko-opintoina esimerkiksi uuden luottamusmiehen taitoja, sihteerin tehtäviä ja kuntatalouden hallintaa. Lisäksi tarjolla on lähi- ja verkko-opetuksen yhdistävää monimuotokoulutusta. Mitä verkko-opiskelu on? Verkko-opiskelua voi toteuttaa monella tapaa. Jotkut kurssit suoritetaan täysin itsenäisesti, toisilla kursseilla taas opettajan ohjausta ja yhteisön tukea on tarjolla paljonkin. Yhteistä kaikelle verkko-opetukselle on se, että se on ajasta ja paikasta riippumatonta. Pääset kurssille kaikkialta, missä sinulla on tietokone ja verkkoyhteys. Verkko-opiskelu vaatii oman opiskelun suunnittelua ja itsekuria. Toisaalta verkko-opiskelu tarjoaa mahdollisuuden vaikkapa kuunnella saman luennon moneen kertaan. Myös omien ajatusten jäsentämiseen on enemmän aikaa, kun kommunikoidaan kirjoittamalla. Verkkokursseille ilmoittautuminen ja kurssimaksut Kaikille verkkokursseille voit ilmoittautua osoitteessa tai liiton Jäsenpalvelu 24h:n kautta. Kurssit ovat JHL:n tuen piirissä, jolloin ne ovat jäsenille maksuttomia. Varmuutta verkko-opiskelun menetelmiin ja työtapoihin opit halutessasi ennen verkkokurssia käynnistyskurssista: Miten opiskelen verkossa johdantoa verkkokurssiopiskeluun, Verkkokurssien käynnistyskurssi. Kurssi on tarkoitettu aloitusjaksoksi verkkokursseille. Käydään läpi verkkoopiskelun menetelmiä ja tutustutaan opintoalustaan JHL-opisto JHL-opisto < VERKKOKURSSIT Henkilökohtaisten avustajien kurssi, verkkokurssina Verkkokurssilla tutustutaan työntekijän ja työnantajan oikeuksiin sekä velvollisuuksiin. Siellä käydään läpi myös henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyvät keskeiset lait, työehtosopimus, sopimukset ja säännöt. Kurssilta saat tukea työssä jaksamiseen ja vahvistat ammatillista työotettasi. Samalla voit rakentaa vertaistukiverkostoa alalle, jossa työtä tehdään pääsääntöisesti yksin. Omatoimisen opiskelun lisäksi opiskeluun kuuluu verkkotapaamisia ja luentoja Verkko Verkko Kirjoittamisen taito, verkkokurssina Kurssilla pääset harjoittelemaan erilaisten tekstien kirjoittamista: mielipidekirjoitusta, tiedotetta, lehtijuttua tai jäsenkirjettä. Kurssilla edetään ideasta tekstin jäsentämiseen, kirjoittamisprosessin eri vaiheisiin sekä vielä viimeistelyssä tarvittaviin oikeakielisyysasioihin. Kouluttaja ohjaa sinua kurssin edetessä, ja saat häneltä palautteen kirjoituksiisi. Kurssille haetaan Työelämän verkko-opiston kautta. jatkuva haku Verkko Kuntatalous hallintaan, verkkokurssina Kunta-alan henkilöstön edustajille, luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Kurssilla tutustutaan kuntatalouden näkökulmasta kuntien kehitysnäkymiin sekä kuntatalouden ja kuntakonsernin tunnuslukuihin, talousarvioihin ja tilinpäätöksiin Verkko Verkko Lehtiavustajakurssi verkkokurssina Kurssi soveltuu henkilöille, jotka haluavat kirjoittaa juttuja lehtiin tai muihin julkaisuihin ja toimia esimerkiksi Motiivin avustajana silloin tällöin. Kurssilla keskitytään lehtityön perusteisiin: pohditaan uutisen luonnetta, rakennetta ja uutiskriteerejä. Lisäksi harjoitellaan uutisen, mielipidekirjoituksen ja tiedotteen laatimista. Kurssin osallistujilta toivotaan peruskieliopin hallintaa. Kurssin suorittaminen edellyttää muutamien harjoitusjuttujen kirjoittamista ja tutustumista ohjaajan vinkkaamaan opetus- ja lähdeaineistoon Verkko

13 kaikille avoimet ja verkkokurssit JHL kouluttaa < MONIMUOTOKURSSIT Minä valpas vaikuttaja, verkkokurssina Verkkokurssin tarkoituksena on perehdyttää kurssilaiset yhteiskuntavaikuttamisen keinoihin kunnallisella, valtiollisella ja EU:n tasolla sekä löytää ja tunnistaa erilaisia yhteiskuntavaikuttamisen verkostoja ja väyliä. Päämääränä on oppia, mitä on yhteiskunnallinen edunvalvonta ay-liikkeessä. Kurssi on tarkoitettu pääluottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja yhdistysten puheenjohtajille sekä muille, joita aihe kiinnostaa Verkko Sihteerikurssi verkkokurssina Kurssilla perehdytään yhdistyksen sihteerin tehtäviin, sihteerin ja puheenjohtajan yhteistyöhön sekä asiakirjojen laadintaan ja arkistointiin. Sihteereille ja varasihteereille Verkko Verkko Työhyvinvointia etsimässä, verkkokurssina Tällä kurssilla käsitellään sitä, mistä työhyvinvointi koostuu ja miten omaan työhyvinvointiinsa voi itse vaikuttaa. Kurssi sisältää pienempiä tehtäviä, verkkoluentoja ja erikseen sovittavan lopputyön Verkko Uuden luottamusmiehen kurssi, verkkokurssina Kurssilla tutustutaan mm. liiton toimintaan ja luottamusmiehen tehtäviin Verkko Verkko Jäsenhankkijoiden tietopaketti verkkokurssina, 5 viikkoa Kurssi valmentaa jäsenhankkijana toimimiseen. Jäsenhankkija on niitä eturivin ihmisiä, jotka eri tilanteissa kertovat ihmisille liitosta, sopimuksista, eduistamme ja tapahtumista työmarkkinoilla. Jäsenhankkijoille on tarjolla erinäköisiä apuvälineitä ja työ palkitsee tekijänsä - hyvinkin konkreettisesti. Jäsenhankkijan tietopaketti on verkossa tapahtuva koulutus, josta saa perusvalmiudet näihin tehtäviin. Kurssi on avoin kaikille jäsenhankinnasta kiinnostuneille jäsenille Verkko Hyvät käytännöt ravitsemis- ja puhtauspalveluissa, monimuotokurssi, Ravitsemis- ja puhtauspalvelujen tehtävissä toimivat sekä alalle opiskelevat. Kurssi käynnistyy kahden päivän mittaisella lähijaksolla ja jatkuu verkkokurssina JHL-opisto + Verkko JHL-opisto + Verkko Koulutiedottajakurssi monimuotokurssina, 8 viikkoa Koulutiedottajan tehtävänä on perehdyttää opiskelijat työmarkkinoihin ja antaa samalla ensikosketus ja vaikutelma liitosta. Kurssin jälkeen sinulla on perusvalmiudet koulutiedottajana toimimiseen. Kurssi koostuu verkko-opiskelusta sekä esiintymistaitoihin keskittyvästä lähijaksosta. Kurssi on avoin koulutiedottajille sekä kaikille, jotka suunnittelevat ryhtyvänsä koulutiedottajiksi Verkko + Tampere Monikulttuurisuus kasvatusalalla, monimuotokurssina, Koulutuksen tavoitteena on oppia toimimaan viisaasti monikulttuurisessa työyhteisössä ja asiakastyössä. Kurssi käynnistyy kahden päivän mittaisella lähijaksolla ja jatkuu verkkokurssina saakka JHL-opisto + Verkko Monikulttuurisuus vanhustyössä, monimuotokurssina, Koulutuksen tavoitteena on oppia toimimaan viisaasti monikulttuurisessa työyhteisössä ja asiakastyössä. Kurssi käynnistyy kahden päivän mittaisella lähijaksolla ja jatkuu verkkokurssina saakka JHL-opisto + Verkko

14 JHL kouluttaa Luottamusmieskoulutus LUOTTAMUSMIES- KOULUTUS Luottamusmieskoulutus on tarkoitettu pääluottamus- ja luottamusmiehille varahenkilöineen sekä yhdistyksen puheenjohtajille. Koulutuksen sisältöjä ja rakennetta uudistettiin edellisenä vuonna. Tavoitteena on henkilökohtaisen oppimissuunnitelman avulla täsmentää koulutustarpeita jokaisen toimijan osalta erikseen. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssilla tehdään tästä suunnitelma. Suosittelemme tätä kurssia aloittavan luottamusmiehen kurssiksi. Luottamusmiehen opintopolku lähtee Uuden luottamusmiehen kurssista, joka toteutetaan alueellisena koulutuksena. Uuden luottamusmiehen kurssin voi suorittaa myös verkko-opiskeluna. Luottamusmiehen peruskurssi 3 5-päiväisenä JHL-opistolla antaa perusvalmiudet luottamusmiestehtävään. Peruskurssin jälkeen jatkokurssit syventävät luottamusmiesosaamistasi. Täydennyskursseja on teemojen ja kohderyhmien mukaan. Luottamusmiehille on lisäksi tarjolla lm-ajankohtaispäiviä alueellisena koulutuksena. Luottamusmiehen ydinosaamista on hallita myös yhteistoimintamenettely. Omaan opintopolkuun tulee sisällyttää Yhteistoiminnan peruskurssi, joka antaa valmiuksia vaikuttaa oman työpaikan yhteistoimintatehtävässä. Koulutuspäivien määrä vaihtelee sopimusaloittain. Ne on kirjattu joko omaan virka- työehtosopimukseen tai oman alan koulutussopimukseen. KAIKKI SOPIMUSALAT < ALUEELLISET JA VERKKOKURSSIT Uuden luottamusmiehen kurssi, JHL:n sopimusalat, Kurssi on tarkoitettu kyseisen alueen kaikille aloittaville luottamusmiehille sopimusalasta riippumatta. Aloittavat luottamusmiehet saavat tukiverkoston ja tutustuvat luottamusmiestiedon lisäksi liiton aluetoimintaan. Uuden luottamusmiehen kurssi, verkkokurssina Kurssilla tutustutaan mm. liiton toimintaan ja luottamusmiehen tehtäviin Verkossa Verkossa < JOHDANTOKURSSIT Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdantokurssi, 3 pv tai 5 pv Katso s. 10

15 luottamusmieskoulutus kaikki sopimusalat JHL kouluttaa < VAIKUTTAJAN POLKU Vaikuttajan polku, käynnistysseminaari, 3 pv Uusi koulutuskokonaisuus. Vaikuttajan polku -koulutuskokonaisuus antaa valmiudet aktiiviseen ja aloitteelliseen vaikuttamiseen paikallisella ja yhteiskunnallisella tasolla. Koulutus koostuu eri kursseista, verkko-opinnoista ja vapaaehtoisista kursseista. Jokainen rakentaa oman Hopsin koulutuksen aloituskurssilla. Opintokokonaisuus sisältää ns. pakollisia ja Hopsin mukaisia osioita. Koulutuskokonaisuus suoritetaan kahden vuoden aikana JHL-opisto < JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT Mentorointi, Tutustutaan mentorointiin menetelmänä ja käsitellään työpaikalla tapahtuvan oppimisen hyvien käytäntöjen sisältöjä JHL-opisto Monikulttuurisuus työpaikalla, 3 pv Kurssilla käsitellään monikulttuuristen ja monimuotoisten työyhteisöjen erityispiirteitä ja keinoja, joilla tuetaan yhdenvertaista ja hyvää työyhteisöä. Kurssilla käsitellään kulttuurin ilmenemistä sekä yhdenvertaisuuslain sisältöä ja merkitystä. Kurssi on tarkoitettu työpaikan henkilöstön edustajille ja yhdistysten aktiiveille JHL-opisto Vuorovaikutus- ja neuvottelutaidot, 3 pv Harjoitellaan vuorovaikutustilanteita ja -taitoja sekä käsitellään neuvottelutoiminnan teoriaa. Neuvotteluharjoitusten avulla annetaan omakohtaista palautetta, jonka tarkoituksena on vahvistaa osaamista ja itsetuntemusta JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, ravitsemis- ja puhtauspalveluala, kaikki sopimusalat, 3 pv Kurssilla käsitellään keittiötyön sekä siivoustyön mitoituksia, työn vaativuuden arviointia, neuvottelu- ja yhteistyötaitojen kehittämistä sekä ammatillisuutta työroolissa JHL-opisto Tuumasta toimeen pääluottamusmiehet, kaikki sopimusalat, 2 osaa, 3 pv Ajankohtaisten asioiden lisäksi käsitellään edunvalvonnan kehittämistä, johon liitetään oma kehittyminen tehtävässä ja oma jaksaminen. Arvioidaan suhdetta työsuojeluun ja yhdistyksen toimintaa pääluottamusmiehen tehtävän näkökulmasta. Annetaan tilaa vuorovaikutukselle. Koulutukseen sisältyy paikallisen työnantajan puheenvuoro JHL-opisto osa 1/ JHL-opisto osa 2/2

16 JHL kouluttaa luottamusmieskoulutus kunnalliset sopimusalat JHL:N LUOTTAMUSMIESKOULUTUS, KUNTASEKTORI UUDEN LUOT- TAMUSMIEHEN KURSSI (MYÖS VERKKOKURSSINA) EDUNVALVONNAN JA YHTEIS- TOIMINNAN JOHDANTOK. LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSI LUOTTAMUSMIES- TIEDON JATKOKURSSI (2 OSAA) LUOTTAMUSMIES- TIEDON TÄYDEN- NYSKURSSIT KUNTA < PERUSKURSSIT Luottamusmiestiedon peruskurssi, kunta, 5 pv Kurssilla käsitellään luottamusmiehen toimintaympäristöä, kunnan poliittista päätöksentekoa, hallintoa ja taloutta. Sisäistetään KVTES:n sisältöä, neuvottelumenettelyä, yhteistoimintaa, työsuojelua ja työlainsäädäntöä. Kurssin sisältöjä ovat myös tiedon hankinta tietotekniikkaa hyödyntäen sekä oman Hopsin rakentaminen JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto JHL-opisto Luottamusmiestiedon peruskurssi, teknisten sopimus, kunta 3 pv Sisältönä on työn ja työympäristön analysointi ja kehittäminen, voimassaolo ja muutostilanteet. Muita teemoja ovat ennakoiva edunvalvonta työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden näkökulmasta sekä yhteistoimintamenettely työpaikoilla. Yhteiskuntavaikuttaminen osana luottamusmiehen toimintaa JHL-opisto < JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT Luottamusmiestiedon jatkokurssi, kunta, 2 osaa, pv Kurssilla syvennetään luottamusmiesosaamista. Kurssi sisältää työsuhteisiin liittyvien asioiden selventämistä, viestintää, tiedonhankintaa, taloutta luottamusmiehen näkökulmasta, kehittämisen orientaation, työlainsäädäntöä ja paikallisen sopimisen haasteita JHL-opisto osa 1/ JHL-opisto osa 1/ JHL-opisto osa 1/2 1. osiossa käynnistetään kehittämistehtävä, joka on tehtävä ennen 2. osaa. Tehtävät puretaan kurssin 2. osassa JHL-opisto osa 2/ JHL-opisto osa 2/ JHL-opisto osa 2/2 Luottamusmiestiedon kurssi, teknisten sopimukset, kunta, 3 pv Kuntien teknisten työehtosopimuksen soveltamista, luottamusmiehen toimintaoikeuksia ja velvollisuuksia sekä työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, tuntipalkkaiset, kunta, 3 pv Kurssi on tarkoitettu pääluottamusmiehille ja luottamusmiehille, jotka neuvottelevat kunnallisen tuntipalkkaisten henkilöstön työehtosopimuksen. Käydään läpi ajankohtaisia tuntipuolen tes-kysymyksiä JHL-opisto

17 luottamusmieskoulutus valtion sopimusalat JHL kouluttaa JHL:N LUOTTAMUSMIESKOULUTUS, VALTIOSEKTORI UUDEN LUOT- TAMUSMIEHEN KURSSI (MYÖS VERKKOKURSSINA) EDUNVALVONNAN JA YHTEIS- TOIMINNAN JOHDANTOK. LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSI LUOTTAMUSMIES- TIEDON JATKOKURSSI (4 OSAA) LUOTTAMUSMIES- TIEDON TÄYDEN- NYSKURSSIT VALTIO < PERUSKURSSIT JA JATKOKURSSIT Koulunkäynninohjaajien ja koulunkäyntiavustajien luottamusmieskurssi, 3 pv Kurssin sisältönä on työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet, KVTES:n määräykset, opetustointa säätelevä keskeinen lainsäädäntö sekä ajankohtaiset asiat edunvalvonnassa JHL-opisto Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, kunta, kokoava kurssi, 3 pv Kurssilainen osallistuu yhteen seuraavista teemapajoista: 1. jaksotyöaika, 2. yleistyö- ja toimistotyöaika, 3. palkkaus tai 4. vuosiloma. Valittu teemapaja ilmoitetaan hakemisen yhteydessä lisätietokentässä. Teemapajojen lisäksi käsitellään yhteisinä osioina ajankohtaisia edunvalvonta-aiheita JHL-opisto Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, sosiaali- ja terveysala, kunta, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Perhepäivähoitajien luottamusmiestiedon kurssi, kunta, 3 pv KVTES:n sopimusmääräyksiä, liitteen 12 palkkaus- ja työaikamääräyksiä, työntekijän sekä työnantajan oikeuksia ja velvollisuuksia JHL-opisto Luottamusmiestiedon jatkokurssi A luottamusmiehen toimintaympäristö, valtio, 3 pv Opetellaan luottamusmiehen oikeudet ja velvollisuudet sekä syvennetään ymmärrystä luottamusmiehen roolista ja toimintaympäristöstä JHL-opisto Luottamusmiestiedon jatkokurssi B luottamusmies neuvottelijana, valtio, 3 pv Sisältönä on työn ja työympäristön analysointi ja kehittäminen osana muutoksia, palvelussuhteen ehtojen määräytyminen, valtiolla käytössä olevat palkkausjärjestelmät (kehittäminen ja arviointi). Lisäksi harjoitellaan neuvottelutoimintaa. Valtion virka- ja työehtosopimus; valtion yhteistoimintalaki ja -sopimus, pääsopimus (erimielisyysprosessi) JHL-opisto Luottamusmiestiedon jatkokurssi C luottamusmies vaikuttajana, valtio, 3 pv Sisältönä on työn ja työympäristön analysointi ja kehittäminen, voimassaolo ja muutostilanteet. Muita teemoja ovat ennakoiva edunvalvonta työhyvinvoinnin ja tuloksellisuuden näkökulmasta sekä yhteistoimintamenettely työpaikoilla. Yhteiskuntavaikuttaminen osana luottamusmiehen toimintaa. Valtion virka- ja työehtosopimus, valtion työaikasopimus ja niiden soveltaminen JHL-opisto

18 JHL kouluttaa luottamusmieskoulutus valtion sopimusalat JHL:N LUOTTAMUSMIESKOULUTUS, YKSITYINEN SEKTORI UUDEN LUOT- TAMUSMIEHEN KURSSI (MYÖS VERKKOKURSSINA) EDUNVALVONNAN JA YHTEIS- TOIMINNAN JOHDANTOK. LUOTTAMUSMIES- TIEDON PERUSKURSSI (2 OSAA) LUOTTAMUSMIES- TIEDON KURSSIT TEEMAT LUOTTAMUSMIES- TIEDON TÄYDEN- NYSKURSSIT < TÄYDENNYSKURSSIT Luottamusmiestiedon jatkokurssi D - luottamusmies asiantuntijana, valtio, 3 pv Syventää osaamista sopimusrakenteista ja paikallisesta sopimisesta. Muita aiheita on työttömyysturva ja sen hakeminen sekä luottamusmiehen jaksaminen. Valtion virka- ja työehtosopimus; virkamieslaki, matkustusohjesääntö ja sen soveltamiskäytänteitä JHL-opisto Puolustushallinnon Rakennuslaitoksen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, valtio, 3 pv Keskitytään RAKE-muutoksen hallintaan ja muutoksesta selviämiseen. Lisäksi kurssilla käsitellään virastokohtaisten sopimusten rakenteet, palkan muodostuminen, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Puolustusvoimien luottamusmiestiedon täydennyskurssi, valtio, 3 pv Keskitytään muutoksien hallintaan, muutoksesta selviämiseen sekä ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin. Virastokohtaisten sopimusten rakenteet, työaikavaihtoehdot, palkan muodostuminen, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Rajavartiolaitoksen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Virastokohtaisten sopimusten rakenteet, työaikavaihtoehdot, palkan muodostuminen, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Valtion luottamusmiestiedon täydennyskurssi, kokoava kurssi, 3 pv Kurssi on tarkoitettu kaikille valtiolla työskenteleville luottamusmiehille, työsuojeluvaltuutetuille ja yhdistysten puheenjohtajille. Kurssi sisältää kaikille osallistujille yhteisinä osioina ajankohtaisia edunvalvonta-aiheita sekä useammasta vaihtoehdosta henkilökohtaisesti valittavan teemapajan, joissa syvennytään yhteen aihekokonaisuuteen tarkemmin. Lue tarkempaa tietoa aiheista ja teemapajojen sisällöistä liiton sivuilta Koulutuskalenterista JHL-opisto Valtionsektorin luottamusmiesten edunvalvontapäivä, 1 pv Edunvalvontapäivillä käsitellään ajankohtaisia valtionhallintoa koskevia virka- ja työehtosopimusasioita, rakenteellisia uudistuksia sekä työympäristöön (työhyvinvointi ja työturvallisuus) liittyviä asioita JHL-opisto Valtionsektorin luottamusmiesten edunvalvontapäivä, 1 pv Edunvalvontapäivillä käsitellään ajankohtaisia valtionhallintoa koskevia virka- ja työehtosopimusasioita, rakenteellisia uudistuksia sekä työympäristöön (työhyvinvointi ja työturvallisuus) liittyviä asioita JHL-opisto

19 luottamusmieskoulutus yksityinen ja vastaavat alat JHL kouluttaa YKSITYINEN, VASTAAVAT ALAT JA SEURAKUNTA YKSITYINEN < PERUSKURSSIT Luottamusmiestiedon kurssi, yksityiset alat, PALTA, 3 pv Finavian, Rengonharjusäätiön ja Airpron, PALTA:n alojen luottamusmiesten kurssi. Kurssilla käydään läpi työehtosopimuksen tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Luottamusmiestiedon peruskurssi, osa 1/2, yksityiset TES, EK, PALTA, 3 pv Luottamusmiehen toimintaympäristö ja oikeudet, rooli yksityisillä aloilla, työlainsäädännön ABC, työelämäkysymysten tietolähteet JHL-opisto osa 1/2 Luottamusmiestiedon peruskurssi osa 2/2, yksityiset TES, EK, PALTA, 3 pv Yksityisten alojen, EK ja Palta työmarkkinajärjestelmä, työehtosopimusten rakenne, neuvottelu työpaikkatasolla, ajankohtaista työlainsäädännössä ja ajankohtaiset työmarkkinakysymykset JHL-opisto osa 2/2 Luottamusmiestiedon peruskurssi, kunnan TTES ja AVAINTA, 3 pv Kurssi on tarkoitettu kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimusta neuvotteleville uusille pääluottamusmiehille ja luottamusmiehille kunnissa sekä kunnallisissa osakeyhtiöissä, jotka noudattavat kunnallista TTES:ää JHL-opisto Luottamusmiestiedon peruskurssi, yksityinen AVAINTA, Työehtosopimuksen määräykset ja niiden soveltaminen ja tulkinta, muun muassa palkkaus, työaika ja vuosiloma JHL-opisto < JATKO- JA TÄYDENNYSKURSSIT Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, AVAINTA yksityinen, Työehtosopimuksen mukainen paikallinen sopiminen ja neuvottelumenettely sekä luottamusmiesmääräykset JHL-opisto Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, AVAINTA yksityinen, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym. sekä ajankohtaiset edunvalvonta-asiat JHL-opisto Energia-alan luottamusmiestiedon kurssi, 3 pv Henkilöstön edunvalvonta rakennemuutoksissa, lainsäädäntö, neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen, työehtosopimusten määräykset ja tulkinnat, ajankohtaiset työmarkkinakysymykset JHL-opisto Luottamusmiesten ja puheenjohtajien täydennyskurssi, rautatieläiset, 3 pv Kurssin teemoina ovat paikallinen sopimustoiminta, palkan muodostuminen ja palkkausjärjestelmien kehittäminen sekä työaikajärjestelmät JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, Raskone, 3 pv Raskone Oy:n luottamusmiestiedon kurssin teemoja ovat työehtosopimuksen tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä rakennemuutos ja ajankohtaiset työmarkkinaasiat JHL-opisto Luottamusmiestiedon kurssi, rautatieläiset, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym. neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto

20 JHL kouluttaa luottamusmieskoulutus yksityinen ja vastaavat alat Metsähallituksen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen, ajankohtaiset työmarkkina-asiat sekä työlainsäädäntö Oulu Luottamusmiestiedon täydennyskurssi, rautatieläiset, 3 pv Työehtosopimuksen rakenne, työaikavaihtoehdot, palkan muodostus, vuosilomat, palkkausjärjestelmät sekä paikallinen sopimustoiminta JHL-opisto Yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten luottamusmiestiedon täydennyskurssi, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yliopistojen luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Kirkon alan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Kurssilla käsitellään kirkon alan työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika ja palkkaus JHL-opisto Kirkon alan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen sosiaalialan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen sosiaalialan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen terveyspalvelualan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto Yksityisen terveyspalvelualan luottamusmiestiedon täydennyskurssi, 3 pv Työehtosopimuksen määräykset ja tulkinnat, työaika, palkkaus ym., neuvottelumenettely ja paikallinen sopiminen sekä ajankohtaiset työmarkkina-asiat JHL-opisto

JHL-OPISTO. kouluttaa. utbildar

JHL-OPISTO. kouluttaa. utbildar JHL-OPISTO kouluttaa utbildar JHL kouluttaa 2016 2 NÄIN HELPOSTI HAET KOULUTUKSEEN Kurssikalenteri löytyy liiton kotisivuilta www.jhl.fi/kurssit. Kurssikuvauksessa on kerrottu kurssin kohderyhmä eli kenelle

Lisätiedot

Sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2016 - JHL

Sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2016 - JHL 18.11.2016 Sosiaalipalveluala Työnantajan tuen piiriin kuuluva koulutus vuonna 2016 - JHL YHTEENVETO ESITYKSEEN SISÄLTYVISTÄ KURSSEISTA 1. LUOTTAMUSMIESKOULUTUS Peruskurssit, 3 kpl - Uuden luottamusmiehen

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 2 1 (14)

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 2 1 (14) KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 2 1 (14) Luottamusmieskoulutus 16.1. 20.1. 20.3. 22.3. 18.9. 20.9. 13.11. 15.11. 11.12. 13.12. 23.1. 27.1. 6.3. 10.3. 15.5. 19.5. 25.9. 29.9. 20.11. 24.11. 13.2. 17.2. 8.5.

Lisätiedot

JHL kouluttaa utbildar 2015

JHL kouluttaa utbildar 2015 JHL kouluttaa utbildar 2015 JHL kouluttaa 2015 2 NÄIN HELPOSTI HAET KOULUTUKSEEN Kurssikalenteri löytyy liiton kotisivuilta www.jhl.fi/kurssit. Kurssikuvauksessa on kerrottu kurssin kohderyhmä eli kenelle

Lisätiedot

KT 30.11.2015 Yleiskirjeen 15/2015 liite 2

KT 30.11.2015 Yleiskirjeen 15/2015 liite 2 Luottamusmieskoulutus Johdantokurssit 18.1. - 22.1. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 5 pv 30.5. - 3.6. Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan johdanto, 5 pv 21.3. - 23.3. 22.8. - 24.8. 10.10. - 12.10.

Lisätiedot

JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2012

JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2012 1 (13) JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2012 KUNTASEKTORIN SOPIMUSKOULUTUS VUONNA 2012 JÄRJESTÄJÄ ALKAA LOPPUU PAIKKA KURSSI LUOTTAMUSMIESKOULUTUS /JHL ry 16.01.

Lisätiedot

Sisältö: Tehtävät, rooli, asema, perustiedot työehtosopimuksesta, palkkausjärjestelmästä, työpaikkatoiminnasta ja paikallisista sopimuksista

Sisältö: Tehtävät, rooli, asema, perustiedot työehtosopimuksesta, palkkausjärjestelmästä, työpaikkatoiminnasta ja paikallisista sopimuksista KOULUTUSOHJELMA 2017 1 (6) KOULUTUS VUONNA 2017 - Nousu-liiton koulutus perustuu pitkälti henkilöstöedustajille suunnattuihin koulutuksiin. Osa koulutuksista on työaikana suoritettavaa yhdessä työnantajaliiton

Lisätiedot

NOUSUN KOULUTUSOHJELMA VUONNA 2015

NOUSUN KOULUTUSOHJELMA VUONNA 2015 KOULUTUSOHJELMA 2015 1 (8) NOUSUN KOULUTUSOHJELMA VUONNA 2015 Nousu tarjoaa jäsenilleen ja luottamustoimisille monipuolista ja innoittavaa koulutusta! Arkena työajalla tapahtuva koulutus on palkallista.

Lisätiedot

Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus 12 Luku 5

Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus 12 Luku 5 AMMATTILIITTO PRO ry Koulutuskalenteri 2016 Sivu 1 (5) AY- JA TYÖSUOJELUVALTUUTETTUJEN KOULUTUS 2016 Viestintäalan toimihenkilöt ja tekniset toimihenkilöt Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus

Lisätiedot

AMMATTILIITTO PRO ry Koulutuskalenteri 2017 Sivu 1 (5) VIESTINNÄN KESKUSLIITTO. Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus 12 Luku 5

AMMATTILIITTO PRO ry Koulutuskalenteri 2017 Sivu 1 (5) VIESTINNÄN KESKUSLIITTO. Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus 12 Luku 5 AMMATTILIITTO PRO ry Koulutuskalenteri 2017 Sivu 1 (5) AY- JA TYÖSUOJELUVALTUUTETTUJEN KOULUTUS 2017 Viestintäalan toimihenkilöt ja tekniset toimihenkilöt Osallistumisoikeus ay-koulutukseen: työehtosopimus

Lisätiedot

YLEISKIRJEN 24/2007 LIITE 4 JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008

YLEISKIRJEN 24/2007 LIITE 4 JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 KT 1 JULKISTEN JA HYVINVOINTIALOJEN LIITTO JHL RY AY KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 Luottamusmieskoulutus 21.1.-25.1.2008 Karjaa Edunvalvonnan ja yhteistoiminnan 19.5.-23.5.2008 Karjaa Edunvalvonnan ja

Lisätiedot

JHL. kouluttaa utbildar 2017 JHL-OPISTO

JHL. kouluttaa utbildar 2017 JHL-OPISTO JHL kouluttaa utbildar 2017 JHL-OPISTO JHL kouluttaa 2017 2 NÄIN HELPOSTI HAET KOULUTUKSEEN Kurssikalenterin löydät osoitteesta www.jhl.fi/kurssit Kurssikuvauksessa kerrotaan kurssin kohderyhmä eli kenelle

Lisätiedot

Yleiskirjeen 3/2016 liite 1 Muutokset hyväksyttyyn vuoden 2016 ay-koulutukseen / JUKO (KTK ry) Järjestäjä Ent. aika Uusi aika Ent. paikka Uusi paikka Kurssin nimi MUUTOKSET: JUKO 10. 11.3. 3. 4.3. Oulu

Lisätiedot

KOULUTUS JYTYSSÄ 2017

KOULUTUS JYTYSSÄ 2017 KOULUTUS JYTYSSÄ 2017 JYTYN KOULUTUKSET Jyty tarjoaa runsaasti erilaista koulutusta yhdistysten jäsenille, yhdistysaktiiveille ja henkilöstönedustajille. Monipuolisessa koulutustarjonnassa on tarjolla

Lisätiedot

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK KURSSILUETTELO 1 SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ SAK

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK KURSSILUETTELO 1 SUOMEN AMMATTILIITTOJEN KESKUSJÄRJESTÖ SAK ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITTO EK KURSSILUETTELO 1 EK SAK KOULUTUSTYÖRYHMÄSSÄ HYVÄKSYTYT KURSSIT VUONNA 2017 Luottamusmiesten peruskurssi (3 pv + 2 pv, 5 pv) 1. 30.01.-03.02. Paperiliitto 2. 30.01.-03.02.

Lisätiedot

AMMATTIOSASTOJEN KOULUTUS 2017

AMMATTIOSASTOJEN KOULUTUS 2017 AMMATTIOSASTOJEN KOULUTUS 2017 Ammattiosasto koulutuksen järjestäjänä Ammattiosastojen jäsenilleen järjestämää koulutustoimintaa tuetaan kurssituen muodossa. Kurssituki on enintään 23 euroa / opetustunti

Lisätiedot

Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 13/2016 liite 3 1 (7)

Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 13/2016 liite 3 1 (7) Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 13/2016 liite 3 1 (7) LUOTTAMUSMIES- KOULUTUS 18. 19.1. Kuopio LM-perusopinnot 1 18.1. Kunnan toiminta, talous ja tietosuoja verkkokurssi 15.2. Verkkokurssi 26.

Lisätiedot

Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 13/2016 liite 3 1 (7)

Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 13/2016 liite 3 1 (7) Kunnallinen työmarkkinalaitos Yleiskirjeen 13/2016 liite 3 1 (7) LUOTTA- MUSMIES- Jyty ry 18. 19.1. Kuopio LM-perusopinnot 1 Jyty ry 18.1. 15.2. Verkkokurssi Kunnan toiminta, talous ja tietosuoja verkkokurssi

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 22/2008 liite 6

KT Yleiskirjeen 22/2008 liite 6 18.12.2008 1 (5) Super ry:n ay-koulutustilaisuudet vuonna 2009 Luottamusmieskoulutus SuPer ry 19. 23.1.2009 Oulu SuPer ry 9. 13.2.2009 Kuopio SuPer ry 16. 20.3.2009 Tampere SuPer ry 11. 15.5.2009 Helsinki

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 4 1 (5)

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 4 1 (5) KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 4 1 (5) Luottamusmieskoulutus SuPer ry 13. 17.3.2017 Helsinki Luottamusmiestutkinto, 1. opintojakso SuPer ry 13. 17.2.2017 Helsinki Luottamusmiestutkinto, 2. opintojakso SuPer

Lisätiedot

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä

Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä Mitä perusopetuksen jälkeen? Keski-Suomen Autismiyhdistyksen vanhempainryhmä 10.1.2015 Tero Kujala, ohjaava opettaja, KM, EO 1 Lisäopetusta? Perusopetuksen jälkeen nuorella on mahdollisuus hakeutua lisäopetukseen

Lisätiedot

Edunvalvontakoulutus (sopimuskoulutus) Edunvalvontakoulutus (sopimuskoulutus) OAJ kouluttaa yleistä

Edunvalvontakoulutus (sopimuskoulutus) Edunvalvontakoulutus (sopimuskoulutus) OAJ kouluttaa yleistä OAJ kouluttaa 2011 OAJ kouluttaa yleistä Edunvalvontakoulutus (sopimuskoulutus) Edunvalvontakoulutus (sopimuskoulutus) OAJ:n koulutus jakautuu edunvalvontakoulutukseen (sopimuskoulutusta) ja järjestökoulutukseen.

Lisätiedot

TEHY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008

TEHY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 KT 1 TEHY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 Luottamusmieskoulutus Tehy 14.-16.4. Vantaa Luottamusmiesten perusopinnot 3-jakso (3/07) Tehy 4.-6.2. Vantaa Luottamusmiesten perusopinnot 1-jakso (1/08)

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 4 1 (5)

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 4 1 (5) KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 4 1 (5) Luottamusmieskoulutus SuPer ry 13. 17.3.2017 Helsinki Luottamusmiestutkinto, 1. opintojakso SuPer ry 13. 17.2.2017 Helsinki Luottamusmiestutkinto, 2. opintojakso SuPer

Lisätiedot

hallitus, vaalitoimikunta hallitus, vaalitoimikunta toimistonhoitaja järjestämisvastaava hallituksen jäsenet jäsenhankkijat luottamusmiehet

hallitus, vaalitoimikunta hallitus, vaalitoimikunta toimistonhoitaja järjestämisvastaava hallituksen jäsenet jäsenhankkijat luottamusmiehet Järjestötoiminta Edustajistovaalit Ehdokasasettelu 1.10.2016-31.1.2017 Jäsenkokous ehdokasasettelusta Äänestysaika 13.3. 28.3. palautuskuori viimeistään postiin 22.3. palautuskuori viimeistään keskustoimistossa

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 LOIMAAN KAUPUNKI Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 Yhteistoimintamenettelyn perusteet Loimaan kaupunginhallitus päätti 31.3.2014 yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä vuoden 2014 talousarvioon

Lisätiedot

JYTY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008

JYTY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 KT 1 JYTY RY:N AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2008 Luottamusmieskoulutus Jyty ry 16. 17.1. Seinäjoki Luottamusmiesten perusopinnot I Jyty ry 23. 24.1. Vasa FM grundutbildning I Jyty ry 25.1. Rovaniemi Luottamusmiesten

Lisätiedot

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon!

Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Hei terveydenhoitaja, tervetuloa meidän joukkoon! Terveydenhoitaja huolehtii suomalaisten terveydestä, Tehy hoitajien eduista Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö valvoo koulutetun hoitohenkilöstön

Lisätiedot

SOPIMUS YHTEISTOIMINNASTA LAPIN YLIOPISTOSSA

SOPIMUS YHTEISTOIMINNASTA LAPIN YLIOPISTOSSA SOPIMUS SOPIMUS YHTEISTOIMINNASTA LAPIN YLIOPISTOSSA Laki yhteistoiminnasta yrityksissä 334/2007 (jatkossa yhteistoimintalaki) mukaan työnantajan tulee antaa henkilöstölle oikea-aikaisesti riittävästi

Lisätiedot

KOULUTUKSET Ilmoittautumisen yhteydessä kerro syntymäaikasi, erikoisruokavaliosi ja huonekaveritoiveesi.

KOULUTUKSET Ilmoittautumisen yhteydessä kerro syntymäaikasi, erikoisruokavaliosi ja huonekaveritoiveesi. Ilmoittautumiset - lomakkeella - sähköpostitse kurssit(at)puuliitto.fi - puhelimitse (09) 6151 6318 KOULUTUKSET 2017 Ilmoittautumisen yhteydessä kerro syntymäaikasi, erikoisruokavaliosi ja huonekaveritoiveesi.

Lisätiedot

KILJAVAN OPISTON KURSSIT 2017

KILJAVAN OPISTON KURSSIT 2017 KILJAVAN OPISTON KURSSIT 2017 TAMMIKUU 26.01. 27.01. Tv- ja radioesiintyminen PAM, SEL (Voionmaan koulutuskeskus, Tampere) 30.01. 03.02. Luottamusmiesten peruskurssi PAPERI 30.01. 03.02. Luottamusmiesten

Lisätiedot

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012

Helsingin kaupungin toimistovirkailijat JHL ry 240. Toimintasuunnitelma 2012 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2012 Carita Bardakci 23.11.2011 1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 1. JOHDANTO JA TOIMINTA-AJATUS

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 31/2016 liite 5 1 (13)

KT Yleiskirjeen 31/2016 liite 5 1 (13) KT Yleiskirjeen 31/2016 liite 5 1 (13) Luottamusmieskoulutus Vantaa 24. 26.1. Luottamusmiesten perusopinnot, 3. jakso (4/2016) Vantaa 13. 15.2. Luottamusmiesten perusopinnot, 1. jakso (1/2017) Helsinki

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa

Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty JHL 212:n syyskokouksessa Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymän toimintasuunnitelma vuodelle 2017 Hyväksytty :n syyskokouksessa 25.11.2016 Sivu 2 / 10 Sisällysluettelo Järjestötoiminta... 3 Edunvalvonta...

Lisätiedot

Joensuun seudun JHL ry osasto 310 toimintasuunnitelma 2017

Joensuun seudun JHL ry osasto 310 toimintasuunnitelma 2017 Joensuun seudun JHL ry osasto 310 toimintasuunnitelma 2017 Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarviossa varattu summa Arviointi (tekemisen jälkeen) Järjestötoiminta Lisätään yhteistyötä

Lisätiedot

E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT

E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT 1(11) E-OPINTOTOIMISTO OPISKELUPALVELUT SISÄLTÖ: OPISKELUPALVELUT eopintotoimistossa... 2 Selainvaatimus... 2 Rekisteröityminen portaaliin... 2 Muista päivittää muuttuneet tietosi... 3 VirtuaaliAMK:n koulutustarjonta

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 1 1 (7)

KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 1 1 (7) KT Yleiskirjeen 13/2016 liite 1 1 (7) Luottamusmieskoulutus JUKO 9. 10.2. Kuopio pääluottamusmiesten peruskurssi JUKO 23. 24.3. Oulu pääluottamusmiesten peruskurssi JUKO 7. 8.9. Tampere pääluottamusmiesten

Lisätiedot

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto

Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto Info Yt-neuvottelujen seurauksena irtisanotuille Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto 1 31.3.2015 Johdanto Tämä info on tarkoitettu tuotannollisista ja taloudellisista syistä irtisanotuille työntekijöille

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

POIMU työntekijäkysely

POIMU työntekijäkysely POIMU työntekijäkysely 1. Missä sosiaalityön opetusta tarjoavassa yliopistossa opiskelet? 0 1 2 3 4 5 7 8 9 10 11 12 13 14 1. Helsingin yliopisto 1 2. Jyväskylän yliopisto 9 3. Itä-Suomen yliopisto 4.

Lisätiedot

Luottamusmiesten toimintaedellytysten kehittäminen Muutokset (kursiivilla)

Luottamusmiesten toimintaedellytysten kehittäminen Muutokset (kursiivilla) Liite: Luottamusmiesten toimintaedellytysten kehittäminen Muutokset (kursiivilla) LM-sopimus: Alueluottamusmies 1. Suureen tai alueellisesti hajautettuun yritykseen on oikeus valita tämän sopimuksen tarkoittamia

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen

Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Ammattiosaamisen näytöt ja työssäoppiminen Sisältö 3 Yleistä ammattiosaamisen näytöistä ja työssäoppimisesta 4 Opettajan näyttö- ja työssäoppimistyön korvaaminen 5 Oppilaitoksessa vai työpaikassa? 6 Matkakorvaukset

Lisätiedot

Kurssi Ajankohta Sisältö Kohderyhmä Sektori. Ajankohtaista työlainsäädäntö ja työehtosopimusaiheita, luottamusmiestapausten läpikäyntejä

Kurssi Ajankohta Sisältö Kohderyhmä Sektori. Ajankohtaista työlainsäädäntö ja työehtosopimusaiheita, luottamusmiestapausten läpikäyntejä YHL Kurssi Ajankohta Sisältö Kohderyhmä Sektori Luottamusmieskurssi 2 x 1 pv (kevät/syksy) Ajankohtaista työlainsäädäntö ja työehtosopimusaiheita, luottamusmiestapausten läpikäyntejä lm, tsv, varat yliopisto,

Lisätiedot

Työelämän ajokortti hanke insinöörien työelämätietouden kehittäjänä

Työelämän ajokortti hanke insinöörien työelämätietouden kehittäjänä Työelämän ajokortti hanke insinöörien työelämätietouden kehittäjänä Insinöörit 100 vuotta foorumi 4.10.2012 Tampere Liisa Huovinen, Riina Nousiainen Ammattiliitto Pro Työelämän ajokortti opintojakso valmistaa

Lisätiedot

JHL 105 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarvios sa varattu summa

JHL 105 yhdistyksen toimintasuunnitelma Järjestötoiminta. Tapahtuma/tehtävä Tavoite Kuka järjestää Milloin Talousarvios sa varattu summa Järjestötoiminta Jäsenasiain päivystys yhdistyksen toimistolla (Jäsenasiainhoitajien p.0452165225 sekä Päivi Korkeamäki p.0400982999) antaa jäsenille henkilökohtaista apua jäsenasiainhoitaja parillisten

Lisätiedot

Luottamusmies henkilöstön edustajana Luottamusmiehen oikeudet ja velvollisuudet

Luottamusmies henkilöstön edustajana Luottamusmiehen oikeudet ja velvollisuudet Luottamusmies henkilöstön edustajana Luottamusmiehen oikeudet ja velvollisuudet Kirkon alat ry:n luottamusmiesseminaari 11.-12.5.2016 Pekka Pietinen Luottamusmiestoiminnan järjestäminen Luottamusmiessopimus

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Lapin ammattiopistossa

Lapin ammattiopistossa VALMA JA TELMA Lapin ammattiopistossa Mitä on Valma? Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavassa koulutuksessa (VALMA) on yhdistetty neljä aiempaa eri kohderyhmille suunnattua valmistavaa, valmentavaa,

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 19.11.2008 Marja Hollo ja Hanna Ketonen Osaamisen ja sivistyksen asialla KÄSI- JA TAIDETEOLLISUUSALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ

Lisätiedot

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma

Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 LOIMAAN KAUPUNKI Työllistymistä edistävä toimintasuunnitelma 1 Yhteistoimintamenettelyn perusteet Loimaan kaupunginhallitus päätti 23.9.2013 yhteistoimintamenettelyn käynnistämisestä tavoitteena 2,4

Lisätiedot

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN

15 Opetussuunnitelma OSAAMISEN ARVIOINTI ARVIOINNIN KOHTEET JA AMMATTITAITOVAATIMUKSET OSAAMISEN HANKKIMINEN Hyväksymismerkinnät 1 (6) Ammaattiosaamisen näyttö Näytön kuvaus Tutkinnon osasta ei anneta ammattiosaamisen näyttöä (kts. tutkinnon osan arvosanan muodostuminen) Näytön arviointi ja arvioijat: (kts. tutkinnon

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310 Toimintasuunnitelma 2012 Joensuun seudun JHL 310 TOIMIHENKILÖT 2012 2013 2 (10) (: etunimi.sukunimi@jns.fi tai poikkeavat mainittu erikseen) Puheenjohtaja Helena Timoskainen.............. 050 452 0013

Lisätiedot

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu.

Suunnitelmasta ei kannata tehdä liian raskasta ja hankalaa. Toimiva toimintasuunnitelma on yhdistyksen työskentelyä helpottava työkalu. JHL-yhdistyksen toimintasuunnitelma MALLI Toimintasuunnitelmasta yleisesti Hallitus on vastuussa toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimisesta, seurannasta ja arvioinnista Yhdistyksen toimintasuunnitelma

Lisätiedot

JHL:n edustajisto/hallitus Dan Koivulaakso

JHL:n edustajisto/hallitus Dan Koivulaakso Kilpailukykysopimuksen soveltaminen 2016 TTES:n neuvottelutulos 30.5.2016 JHL:n edustajisto/hallitus 31.05.2016 Dan Koivulaakso Allekirjoituspöytäkirja 1 : Työmarkkinakeskusjärjestöjen Kilpailukykysopimusta

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 17/2009 liite 7

KT Yleiskirjeen 17/2009 liite 7 9.12.2009 1 (6) Tehy ry 3.11.2009 KUNTASEKTORIN AY-KOULUTUS V 2010 Luottamusmieskoulutus Tehy Helsinki 18.-20.1. Tehy Vantaa 29.-31.3. Tehy Helsinki 27.-29.1. Tehy Helsinki 7.-9.4. Tehy Vantaa 31.5.-2.6.

Lisätiedot

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattiyhdistyskoulutus Luottamusmiesten peruskoulutus ja neuvottelupäivät Neuvottelutulos

Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattiyhdistyskoulutus Luottamusmiesten peruskoulutus ja neuvottelupäivät Neuvottelutulos 7.11.2016 Neuvottelutulos Yksityisen sosiaalipalvelualan ammattiyhdistyskoulutus 2017 PAIKKA KURSSI Luottamusmiesten peruskoulutus ja neuvottelupäivät SuPer 29.-30.3. Yksityissektorin neuvottelupäivät

Lisätiedot

KT 3.12.2014 Yleiskirjeen 14/2014 liite5

KT 3.12.2014 Yleiskirjeen 14/2014 liite5 TEHY RY AY-KOULUTUSTILAISUUDET VUONNA 2015 KUNTASEKTORIN SOPIMUSKOULUTUS V 2015 JÄRJESTÄJÄ PAIKKA AIKA KURSSI Luottamusmieskoulutus KoHo/Tehy Vantaa 12.-14.1. Luottamusmiesten perusopinnot 3-jakso (5/14)

Lisätiedot

LUOTTAMUSHENKILÖN VUOSIKELLO

LUOTTAMUSHENKILÖN VUOSIKELLO LUOTTAMUSHENKILÖN VUOSIKELLO lm vaalit (2v välein): materiaali, ehdokasasettelu, valinnat, ilmoitus liittoon osallistuminen osasto syyskokoukseen osaston tapahtuma lm jatkokoulutus, täsmäkoulutus osaston

Lisätiedot

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC NORDEA UNIONI SUOMI RY TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC Työpaikkaosastoille Järjestötoimikunta 2012 R A T A M E S T A R I N K A T U 12A 8.K R S, 00520 H E L S I N K I TYÖPAIKKATOIMINNAN TOIMINTAMALLI 1. TOIMIALUE

Lisätiedot

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä

työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä työpaikka oppisopmuskoulutus koulutus Ammatti tutkinto yrittäjä Hanki tutkinto tai kehitä osaamistasi! OPISKELE AMMATTI OPPISOPIMUKSELLA. Oppisopimuskoulutus on työsuhteeseen tai yrittäjyyteen perustuvaa

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja.

Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja. Valteri täydentää kunnallisia ja alueellisia oppimisen ja koulunkäynnin tuen palveluja. Valteri tukee lähikouluperiaatteen toteutumista tarjoamalla monipuolisia palveluja yleisen, tehostetun ja erityisen

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on kuudesluokkalaisille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden oppimisympäristö. Yrityskylä on pienoiskaupunki, jossa on vähintään 15 eri yrityksen ja

Lisätiedot

Valmentavien koulutusten perusteiden valmisteluvaihe. Ulla Aunola Opetushallitus/Ammatillinen peruskoulutus

Valmentavien koulutusten perusteiden valmisteluvaihe. Ulla Aunola Opetushallitus/Ammatillinen peruskoulutus Valmentavien koulutusten perusteiden valmisteluvaihe Ulla Aunola Opetushallitus/Ammatillinen peruskoulutus 6.11.2014 Lyhyt prosessikuvaus OKM ja OPH virkamiesvalmistelua 2012 > Taustaselvityksiä ja yhteistyöseminaareja

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian keskus Luote Oy

Kognitiivisen psykoterapian keskus Luote Oy Koulutuksen tavoitteet Kognitiivisen työnohjaajakoulutuksen tavoitteena on, että opiskelija saa tiedolliset ja taidolliset valmiudet toimia yksilöiden, ryhmien ja työyhteisöjen työnohjaajana sekä työyhteisöjen

Lisätiedot

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tätä ohjetta sovelletaan ennen alkaneisiin työsuhteisiin. Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle Tätä ohjetta sovelletaan ennen 1.10.2016 alkaneisiin työsuhteisiin. TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden

Lisätiedot

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration

Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration 1 of 5 8.6.2010 12:39 Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 12.12.2008 Elisabet Kinnunen ja Anne Huhtala Osaamisen ja sivistyksen asialla LIIKETALOUDEN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma

Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen koulutusohjelma Tutkinto: Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto Tutkintonimike: Tradenomi (ylempi AMK), Master of Business Administration Yrittäjyyden ja

Lisätiedot

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Ammattina hyvinvointi Tiedotuslehti Lehden toimitus: Levikki: Kohderyhmä: Merja Patokoski Vesa Vento 200 kpl Opetustoimen henkilöstö, pois lukien

Lisätiedot

OAJ kouluttaa 2015. Aina voi oppia enemmän.

OAJ kouluttaa 2015. Aina voi oppia enemmän. OAJ kouluttaa 2015 Aina voi oppia enemmän. Sisällys 1. Yleistä OAJ:n koulutuksista 3 1.1 Sopimuskoulutus 3 1.2 Muu edunvalvontakoulutus 4 1.3 Järjestökoulutus 4 1.4 Koulutuksen kustannukset 4 1.5 koulutuksiin

Lisätiedot

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY. SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu Ylemmät yhdessä enemmän

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY. SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu Ylemmät yhdessä enemmän YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY SUUNNITTELUALAN EDUNVALVONTATAVOITTEET Toukokuu 2010 Ylemmät yhdessä enemmän Sisällysluettelo I Työelämän muutosturvallisuuden ja työssä jaksamisen vahvistaminen... 3 1.1 Koko

Lisätiedot

VARMUUTTA VOIMAA VERKOSTOITUMISTA KOULUTUKSET 2017

VARMUUTTA VOIMAA VERKOSTOITUMISTA KOULUTUKSET 2017 VARMUUTTA VOIMAA VERKOSTOITUMISTA KOULUTUKSET 2017 Kiinnostavaa ja hyödyllistä Vuoden 2016 aikana on kuultu paljon positiivisia asioita rakennusalalla. Uusia rakennuskohteita alkaa eri puolilla maata

Lisätiedot

VARMUUTTA VOIMAA VERKOSTOITUMISTA KOULUTUKSET 2017

VARMUUTTA VOIMAA VERKOSTOITUMISTA KOULUTUKSET 2017 VARMUUTTA VOIMAA VERKOSTOITUMISTA KOULUTUKSET 2017 Kiinnostavaa ja hyödyllistä Vuoden 2016 aikana on kuultu paljon positiivisia asioita rakennusalalla. Uusia rakennuskohteita alkaa eri puolilla maata

Lisätiedot

Savon koulutuskuntayhtymän hallitus ja kuntayhtymän johtaja Heikki Helve sopivat johtajasopimuksella hyvän johtamisen edellytyksistä seuraavaa:

Savon koulutuskuntayhtymän hallitus ja kuntayhtymän johtaja Heikki Helve sopivat johtajasopimuksella hyvän johtamisen edellytyksistä seuraavaa: JOHTAJASOPIMUS Savon koulutuskuntayhtymän hallitus ja kuntayhtymän johtaja Heikki Helve sopivat johtajasopimuksella hyvän johtamisen edellytyksistä seuraavaa: 1. Kuntayhtymän johtaminen Kuntayhtymän johtaja

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN

OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN OPPILAANOHJAUKSEN KEHITTÄMINEN Koordinaattoritapaaminen 26.5.2008 Paasitorni, Helsinki Päivi-Katriina Juutilainen Ohjauksen koulutus Koulutuksen laaja-alaisena tavoitteena kehittää toimintamalleja verkostoyhteistyön

Lisätiedot

sosiaalialan menestystekijä

sosiaalialan menestystekijä sosiaalialan menestystekijä Osaaminen, vuorovaikutus, tahto. {Osaaminen on tietoa, taitoa ja oikeaa asennetta.} Ammattijärjestö Talentia edistää jäsentensä urakehitystä vaikuttamalla sosiaalialan lainsäädäntöön,

Lisätiedot

JHL:n edustajisto/hallitus

JHL:n edustajisto/hallitus Kilpailukykysopimuksen soveltaminen 2016 KirVESTES:n neuvottelutulos 31.5.2016 JHL:n edustajisto/hallitus 7.6.2016 Keijo Hiltunen Pääkohdat Työmarkkinajärjestöjen solmiman kilpailukykysopimuksen mukainen

Lisätiedot

OMASSA KODISSA TYÖSKENTELEVIEN PERHEPÄIVÄHOITAJIEN PALVELUS- SUHTEEN EHDOT/KVTES LIITE 12

OMASSA KODISSA TYÖSKENTELEVIEN PERHEPÄIVÄHOITAJIEN PALVELUS- SUHTEEN EHDOT/KVTES LIITE 12 Rovaniemen kaupunki Paikallisneuvottelupöytäkirja OMASSA KODISSA TYÖSKENTELEVIEN PERHEPÄIVÄHOITAJIEN PALVELUS- SUHTEEN EHDOT/KVTES LIITE 12 Aika 1.4..2008 klo 9.00-11.35 Paikka Kaupungintalo, kokoushuone

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Raahen JHL ry 055 TOIMINTASUUNNITELMA 2015

Raahen JHL ry 055 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Raahen JHL ry 055 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 Hyvä jäsen on aika iloita tästä ajasta, kuluneista vuosista - kaikesta saavutetusta ja siitä, mikä on vielä edessä. Yhdistyksemme viettää75-vuotisjuhlaa joulukuun

Lisätiedot

YLEISSIVISTÄVÄN JAOSTON TOIMINTA 2013 JA SUUNNITELMA VUODELLE Kari Sutinen, pj

YLEISSIVISTÄVÄN JAOSTON TOIMINTA 2013 JA SUUNNITELMA VUODELLE Kari Sutinen, pj YLEISSIVISTÄVÄN JAOSTON TOIMINTA 2013 JA SUUNNITELMA VUODELLE 2014 Kari Sutinen, pj TOIMINNAN OSA-ALUEET KOKOUSTOIMINTA KOULUTUS/EDUNVALVONTA, AKTIIVIT, JÄSENISTÖ EDUNVALVONTA JA VAIKUTTAMINEN, AKTIIVIT/JÄSENISTÖ/TYÖNANTAJAT

Lisätiedot

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi SAK ry Hallituksen suositus 1(6) HENKILÖSTÖN KOULUTUKSEN KORVAUKSET JA TUKIMUODOT Sisällys Sivu 1. Ammatillinen henkilöstökoulutus.. 2 1.1 Perehdyttämiskoulutus. 2 1.2 Täydennys- ja uudelleenkoulutus.

Lisätiedot

YHDESSÄ OPPIMISEN TAIDOT JA RYHMÄDYNAMIIKKA

YHDESSÄ OPPIMISEN TAIDOT JA RYHMÄDYNAMIIKKA KUTSU ESAVI/5965/2016 Etelä-Suomi 21.6.2016 Opetus- ja kulttuuritoimi - vastuualue Jakelussa mainituille Miten ohjaan yksilön ja ryhmän taitoja tukemaan uuden opetussuunnitelman mukaista oppimista? Tervetuloa

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Espoo. Joulukuu 2016

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Espoo. Joulukuu 2016 Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely 016 Espoo Joulukuu 016 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen

Lisätiedot

Ajankohtaista Malmikaivosten työehtosopimus uudistettiin 15.6.2016 allekirjoitetulla sopimuksella työmarkkinakeskusjärjestöjen 14.6.2016 solmiman kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Uusi työehtosopimus

Lisätiedot

TEMPO Polkuja työelämään Pirkko Mäkelä-Pusa/

TEMPO Polkuja työelämään Pirkko Mäkelä-Pusa/ TEMPO Polkuja työelämään 2015-2018 Pirkko Mäkelä-Pusa/25.8.2016 Osatyökykyisyys ja työelämä Hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen edellyttää korkeampaa työllisyysastetta ja pidempiä työuria. Osatyökykyisten

Lisätiedot

Löydämme tiet huomiseen

Löydämme tiet huomiseen Saimaan amk 1(5) Saimaan ammattikorkeakoulun strategia 2016-2020 Löydämme tiet huomiseen Osakeyhtiön hallitus hyväksynyt 9.2.2016 Saimaan amk 2(5) Saimaan ammattikorkeakoulun visio 2025 Vuonna 2025 Saimaan

Lisätiedot

Teknologiatellisuuden työkaarimalli

Teknologiatellisuuden työkaarimalli Toimenpiteillä kohti pidempiä työuria Teknologiatellisuuden työkaarimalli Parempi työ seminaari 7.4.2014 Metallityöväen Liitto 1 Teknologiateollisuuden työehtosopimus 2011-2013 Ikääntyneet työntekijät

Lisätiedot

NEUVOTTELUTULOS. Helsinki xx.yy.2013. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. LIITE neuvottelutulos

NEUVOTTELUTULOS. Helsinki xx.yy.2013. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry. LIITE neuvottelutulos NEUVOTTELUTULOS Energiateollisuus ry, Ammattiliitto Pro ry sekä Suomen Konepäällystöliitto ry ovat 21.10.2013 saavuttaneet neuvottelutuloksen keskusjärjestöjen 30.8.2013 solmiman työllisyys- ja kasvusopimuksen

Lisätiedot

Kauppatieteilijät työmarkkinoilla Vuonna 2014 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään koulutusohjelmittain

Kauppatieteilijät työmarkkinoilla Vuonna 2014 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään koulutusohjelmittain Kauppatieteilijät työmarkkinoilla Vuonna 2014 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään koulutusohjelmittain 8.3.2016, Meet Your Community 2.0 @Saha Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet

Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Uudistetut ammatillisten perustutkintojen perusteet Tiedotustilaisuus 24.11.2008 Pirkko Laurila ja Raili Laasonen Osaamisen ja sivistyksen asialla LABORATORIOALAN PERUSTUTKINNON PERUSTEIDEN SISÄLTÖ Johdanto

Lisätiedot

Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus. Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi

Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus. Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi Vertaistuutorointi Lapin ammattiopisto, aikuiskoulutus Yksin opintonsa aloittavan vertaistuutorointi VÄYLÄ -hanke 17.1.2012 2 (15) Sisältö 1. Vertaistuutori aikuiskoulutuksessa... 3 2. Miksi tarvitaan

Lisätiedot

Ammattiosaajan työkykypassi 2.0. Ville VeeVee Virtanen Verkostokoordinaattori SAKU ry

Ammattiosaajan työkykypassi 2.0. Ville VeeVee Virtanen Verkostokoordinaattori SAKU ry Ammattiosaajan työkykypassi 2.0 Ville VeeVee Virtanen Verkostokoordinaattori SAKU ry L630/1998, Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta 5 Ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Helsinki. Joulukuu 2016

Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely Helsinki. Joulukuu 2016 Pääkaupunkiseudun lukio-opiskelua koskeva kysely 201 Helsinki Joulukuu 201 Tutkimuksen taustat Pääkaupunkiseudun opetustoimien palvelukykykysely perustuu kaupunkien yhteiseen voimassa olevaan koulutuksen

Lisätiedot