YLÖJÄRVEN KAUPUNKI / Kaavoitus. Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu Hämeenlinna

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLÖJÄRVEN KAUPUNKI / Kaavoitus. Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu Hämeenlinna"

Transkriptio

1 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI / Kaavoitus Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu Hämeenlinna Asia 4102 Yleiskaavavalitus, diaari nro 02066/18 Ylöjärven kaupungin lausunto koskien valitusta Ylöjärven kaupunginvaltuuston päätöstä hajaasutusalueen kylien osayleiskaavan hyväksymisestä Valitus koskee tilaa Valitus koskee tilan kohdalla ranta-alueen kaavamerkinnän sijainnin muuttamista ja rakennuspaikan alkuperäisen 500 m2:n rakennusoikeuden säilyttämistä. Lisäksi esitetään, että aiemmassa osayleiskaavassa ollut toinen rakennuspaikka palautetaan tilalle. Päätöksenteko ja lainmukaisuus Osayleiskaava on laadittu maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyjen yleiskaavan sisältövaatimusten mukaan (MRL 39 ). Osayleiskaavan hyväksymispäätös on tehty Ylöjärven kaupunginvaltuustossa. Osayleiskaavassa on esitetty ranta-alueen rajaus, joka perustuu Ympäristöministeriön ohjeistukseen. Ranta-alueen määrittelyä käytetään yleiskaavoituksessa ja se on oikeuskäytännön mukaista. Yleiskaavoissa uusien rakennuspaikkojen mitoittamisessa käytetään emätilaselvitystä, jolla varmistetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Valitusta koskevalla tilalla ei ole muodostunut riittävää mitoitusta useamman rakennuspaikan osoittamiseksi. Kaavoituksen aikana annettu vastaus Valituksen aiheena olevia kohtia on käsitelty kaavan nähtävilläolon yhteydessä saaduissa palautteissa ja niihin annetuissa vastineissa. Valituksen aiheena olevia kohtiin on vastattu vastineessa vuonna Vastine vastaa pääosin valituksen mukaisiin kohtiin. Annettu vastine kokonaisuudessaan: Emätilatarkastelun perusteella tilan mitoitus ei riitä lisättävän rakennuspaikan muodostamiseen. Uusien rakennuspaikkojen osoittaminen perustuu emätilaselvitykseen, jossa tutkitaan kantatilasta lohkottujen rakennuspaikkojen lukumäärä. Menetelmä on vakiintunut suunnittelu- ja oikeuskäytäntöön. Yleiskaavoissa rakennuspaikkojen osoittamisen perusteena käytettävä emätilaselvitys takaa maanomistajien tasapuolisen kohtelun. Tila sijaitsee mitoitusvyöhykkeellä 3 ha/rakennuspaikka. Kun tilalla on olemassa oleva rakennuspaikka, niin lisäksi ei voida osoittaa uusia rakennuspaikkoja. Lisäksi tila sijaitsee ranta-alueella, eikä tilalle muodostu riittävää rantaalueen mitoitusta. Ranta-alueen rajaus perustuu Ympäristöministeriön ohjeistukseen ja menetelmä on vakiintunut oikeuskäytäntöön. Alueen aikaisempi haja-asutusalueen kylien osayleiskaava ei ole oikeusvaikutteinen. Kaikkien kaava-alueen tilojen rakennuspaikat määritellään tasapuolisesti emätilatarkastelun perusteella.

2 2 Valituksen kohta: ranta-alueen muuttaminen Osayleiskaavan aineistossa on ollut selvityksiä ja liitteitä, joissa on selostettu ranta-alueen määrittelyä. Ranta-alueen määrittely perustuu Ympäristöministeriön ohjeistukseen, toteutuneeseen yleiskaavoituksen oikeuskäytäntöön sekä yleiskaavoituksen yleiseen käytäntöön. Yksittäisen rakennuspaikan kohdalla ei ole syytä poiketa yleiskaavan suunnittelulinjauksista, koska tällöin vaarannetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu koko kaava-aluetta tarkasteltaessa. Vastauksena valituksen ranta-alueen siirtämisen vaatimukseen voidaan todeta, että se ei vaikuttaisi kyseessä olevan tilan rakennuspaikkojen muodostamiseen. Vaikka ranta-alueen rajausta ei olisi tai se muutettaisiin tilan kohdalla, niin tilan ja emätilan mitoitus ei mahdollista useamman rakennuspaikan muodostamista. Laskelmia on arvioitu seuraavassa kohdassa (Rakennuspaikan lisääminen). Valituksen kohta: Rakennuspaikan lisääminen Alueella aikaisemmin voimassa ollut osayleiskaava on hyväksytty kunnanvaltuustossa ja se on tullut lainvoimaiseksi Kyseinen osayleiskaava on laadittu ennen maankäyttö- ja rakennuslain voimaantuloa. Alueen vanha osayleiskaava ei ole ollut oikeusvaikutteinen. Kun alueen osayleiskaavan uudistaminen on laadittu oikeusvaikutteisena, niin vanhentuneen osayleiskaavan rakennuspaikkoja ei ole voitu sellaisenaan ottaa uudistettuun kaavaan. Menettely ei olisi noudattanut maanomistajien tasapuolista kohtelua, koska osa maanomistajista olisi saanut emätilaselvityksestä riippumattomasti ylimääräisiä rakennuspaikkoja. Osayleiskaavan kaikki uudet rakennuspaikat perustuvat emätilaselvitykseen, jolloin varmistetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Mitoituslaskelmasta poikkeaminen yksittäisen maanomistajan kohdalla johtaisi erityskohteluun, jolloin rakennuspaikkojen osoittaminen ei olisi enää tasapuolista. Osayleiskaavassa rakennuspaikkojen mitoitus on perustunut ns. vyöhykemitoitukseen, jossa on voitu painottaa uusien rakennuspaikkojen sijoittumista yhdyskuntarakenteen kannalta edullisemmille alueille. Valituksen kohteena oleva tila sijaitsee mitoitusvyöhykkeellä 3 ha/rakennuspaikka. Vastauksena valituksen toisen rakennuspaikan vaatimukseen sen voidaan todeta olevan mahdotonta seuraavan mitoitustarkastelun perusteella: Kun tilalla on jo yksi rakennuspaikka, niin toisen rakennuspaikan muodostumiseksi tilan vähimmäiskoko tulisi olla 6 ha. Pinta-alatarkastelun lisäksi rakennuspaikkojen muodostamisen mitoituksessa tulee tarkastella emätilan rakennuspaikkojen muodostus ja rantaalueen mitoitus. Emätilasta PETÄJÄ 2 on muodostettu yhteensä kaksi ranta-alueen rakennuspaikkaa. Emätilan kokonaispinta-ala on tällöin m2. Mitoitus ei mahdollista useampien rakennuspaikkojen muodostamista. Pinta-alamitoituksen lisäksi ranta-alueelle sijoittuvilta uusilta rakennuspaikoilta edellytetään emätilan riittävää rantamitoitusta. Valituksessa ei ole huomautettu rantamitoituksesta, joten se tulee vain mainituksi Ylöjärven kaupungin lausunnossa.

3 3 Valituksessa vaaditaan aiemmin myönnetyn suunnittelutarveratkaisun perusteella rakennuspaikan osoittamista valituksen kohteena olevalle tilalle. Myönnetty suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta. Kun lupa on myönnetty vuonna 2003, niin nykytilanteessa ei ole perusteltua edellyttää sen pitkäaikaisempaa sitovuutta. Valituksessa on vaadittu emätilaselvityksen poikkileikkausvuoden muuttamista vuoteen Emätilaselvityksen poikkileikkausvuoden muuttamiselle ei ole oikeudellisia perusteita. Emätilaselvityksen poikkileikkausvuodeksi on yleiskaavoissa ja oikeuskäytännössä vakiintunut vuosi Emätilaselvitys ja sen käytetty poikkileikkausvuosi 1959 on kaavaprosessissa valittu ja päätöksenteossa hyväksytty. Valituksen kohta: Rakennusoikeuden määrä Kaavoitusprosessin aikana osayleiskaavassa ranta-alueen rakennuspaikkojen rakennusoikeuden sopivaksi enimmäismääräksi on arvioitu 240 kem2. Valituksessa vaadittu 500 m2:n rakennusoikeuden määrä rantaalueella on katsottu olevan liian suuri. Osayleiskaava-alueen rannat ovat suurelta osin jo rakennettua aluetta, joissa rakennuspaikkoja on lukumääräisesti kohtuullisen paljon. Rakennuspaikkakohtainen rakennusoikeuden määrä on arvioitu sopivaksi kaavaprosessin aikana. Ranta-alueen rakentamisen määrään on vaikuttanut alueiden maisemalliset arvot ja virkistyksellisten arvojen säilyttäminen. Ranta-alueella on huomioitava myös luonnon- ja vesistön suojelukysymykset. Liitteet: - Selostus lopullisessa muodossaan sekä kaavakartta ja määräykset valtuuston hyväksynnän merkinnällä löytyy sivulta: Kaupunginvaltuuston hyväksymä osayleiskaava aineistoineen, jossa myös luonto ja maisemaselvitykset: (Ylöjärven kaupunki > Toimielimet > Kaupunginvaltuusto > Pöytäkirja ) -

4 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI / Kaavoitus Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu Hämeenlinna Asia 4102 Yleiskaavavalitus, diaari nro 02104/18 Ylöjärven kaupungin lausunto koskien valitusta Ylöjärven kaupunginvaltuuston päätöstä hajaasutusalueen kylien osayleiskaavan hyväksymisestä Valitus koskee tilaa Valitus koskee tilan kohdalla kaavamerkinnän muuttamista loma-asunnosta pysyvän asumisen mahdollistamiseen. Päätöksenteko ja lainmukaisuus Osayleiskaava on laadittu maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyjen yleiskaavan sisältövaatimusten mukaan (MRL 39 ). Osayleiskaavan hyväksymispäätös on tehty Ylöjärven kaupunginvaltuustossa. Kunnalla on oikeus päättää loma-asuntojen käyttötarkoituksen muuttamisesta. Valituksen kohteena olevan tilan ominaisuuksia ja olosuhteita on arvioitu kaavoituksen aikana. Tilalle ei ole ollut riittäviä perusteita muuttaa käyttötarkoitusta osoittava kaavamerkintä. Kaavoituksen aikana annettu vastaus Valituksen aiheena olevia kohtia on käsitelty kaavan nähtävilläolon yhteydessä saaduissa palautteissa ja niihin annetuissa vastineissa. Vastineessa vastataan pääosin valituksen mukaisiin kohtiin. Viimeisin vastine on hyväksytty Ylöjärven kaupunginhallituksessa Vastine on toimitettu maanomistajalle postilla. Annettu vastine kokonaisuudessaan: Muistutukseen annetaan sama vastaus kuin kaavoituksen aikaisemmissa vaiheissa. Aiemmin annettu vastine on edelleen ajanmukainen: Tilan kohdalla kaavamerkintää ei muuteta, koska se sijaitsee osana loma-asuntoalueen kokonaisuutta. Rakennuspaikan sijainti rannalla, ja sen koko eivät mahdollista muuttamista pysyvään asumiseen. Loma-asunnon merkintää ei muuteta pysyvään asumiseen aikaisemmin mainituilla perusteilla: Kaavamerkintää ei voida muuttaa loma-asuntoalueesta erillispientalovaltaisen asumisen alueeksi, koska tonttikoko ei ole riittävä. Lisäksi tontti on osa loma-asuntoalueen kokonaisuutta, jolloin yksittäisen tontin muuttaminen ei ole tarkoituksenmukaista. Tonttikoon lisäksi perusteena on sijainti yhtenäisen loma-asuntoalueen osana. Aikaisempi asuinkäyttö, verotus tai tiemaksut eivät ole riittäviä perusteita käyttötarkoituksen muutokselle asuinrakennukseksi. Maanomistajia kohdellaan kaavoituksessa tasapuolisesti, eikä vastaavissa olosuhteissa sallita pysyvää asumista. Esimerkkinä mainitut kohteet eivät ole vastaavissa olosuhteissa kuin kohteena oleva lomarakennus. Rivistön reunassa oleva lomarakennus on muutettu aiemmin pysyvään asumiseen ja Marttilanniementien alussa olevat asuinrakennukset eivät sijaitse rannalla.

5 Valituksen kohdat 1, 2 ja 4 Valituksessa on verrattu valituksen kohteena olevan tilan olosuhteita lähellä sijaitsevaan toiseen tilaan Olennaisimmat erot kahden valituksessa verratun rantatilan välillä on arvioitu jo kaavoituksen aikana. Valituksessa verrattu tila sijaitsee loma-asuntoalueen reunassa, rakennuspaikan naapurustossa sijaitsee pysyvää asumista ja lisäksi vertailtavan kohteen tonttikoko on 5250 m2 ja valituksen kohteena olevan tilan pinta-ala on 2400 m2. Ylöjärven kaupungin näkemyksen mukaan yksittäisen rakennuspaikan käyttötarkoituksen muuttaminen ei ole perusteltua. Muutos aiheuttaisi myös naapuruston olosuhteissa muutoksia. Pysyvän asumisen tarpeet rakentamisessa ja asumisen toiminnoissa ovat toisenlaisia ja ilmenevät muutoksina ympäristössä. Näin yksittäisen tilan muutos voi aiheuttaa muutoksia myös naapureiden olosuhteisiin. Tästä syystä yhtenäiseen loma-asuntorivistöön ei ole hyväksytty yksittäisiä käyttötarkoituksenmuutoksia kaavoituksessa tai poikkeamislupakäytännössä. 2 Valituksen kohta 3 Valituksen kohdat 4 ja 5 Valituksessa on mainittu perusteluina kiinteistön aikaisemman omistajan asumiskäyttö, kiinteistövero, tienhoitomaksu tai käyttö toisena asuinpaikkana. Lisäperusteluina ovat rakennuksen tekniset ratkaisut. Ylöjärven kaupungin näkemyksen mukaan valituksessa mainitut perustelut eivät ole riittäviä syitä muuttaa kaava-alueen kokonaisuudessa sijaitsevan yksittäisen loma-asunnon käyttötarkoitusta. Kaavoitusprosessin aikana on arvioitu maanomistajien tasapuolinen kohtelu laajemmin kuin valituksessa esitetty yksittäisten naapuritilojen yksityiskohtainen ominaisuusvertailu. Kaavoituksen vaiheissa on tarkasteltu kaava-alueelle sijoittuvia useita yhtenäisiä loma-asuntoalueiden rivejä. Perinteiset loma-asuntoalueet on kaavoituksessa edelleen haluttu säilyttää loma-asuntoalueina. Yksittäisiä käyttötarkoituksen muutoksia yhtenäisiin kohteisiin ei ole tehty. Tasapuolisuus on arvioitu kaavoituksen vaiheissa kaikkien vastaavien loma-asuntoalueiden kesken. Vastaavissa olosuhteissa olevia loma-asuntoalueita ja siten myös vastaavissa olosuhteissa olevia yksittäisiä rakennuspaikkoja on kohdeltu tasapuolisesti. Liitteet: - Selostus lopullisessa muodossaan sekä kaavakartta ja määräykset valtuuston hyväksynnän merkinnällä löytyy sivulta: Kaupunginvaltuuston hyväksymä osayleiskaava aineistoineen, jossa myös luonto ja maisemaselvitykset: (Ylöjärven kaupunki > Toimielimet > Kaupunginvaltuusto > Pöytäkirja ) -

6 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI / Kaavoitus Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu Hämeenlinna Asia 4102 Yleiskaavavalitus, diaari nro 02058/18 Ylöjärven kaupungin lausunto koskien valitusta Ylöjärven kaupunginvaltuuston päätöstä hajaasutusalueen kylien osayleiskaavan hyväksymisestä Valitus koskee tilaa Valitus Valituksessa pyydetään kumoamaan kaavassa käytetty emätilaselvitys kohtuuttomana, maanomistajien tasapuolista kohtelua estävänä ja toteutukseltaan ns. taannehtivana lainsäädäntönä. Valituksessa esitetään, että Vesan tilalle myönnettäisiin 16 rakennuspaikkaa, joista 8 on mahdollista heti kaavan valmistuttua ottaa käyttöön. Päätöksenteko ja lainmukaisuus Osayleiskaava on laadittu maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyjen yleiskaavan sisältövaatimusten mukaan (MRL 39 ). Osayleiskaavan hyväksymispäätös on tehty Ylöjärven kaupunginvaltuustossa. Yleiskaavoissa uusien rakennuspaikkojen osoittamiseksi käytetään emätilaselvitystä, jolla varmistetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Valituksen kohteena olevalla tilalle on osoitettu mitoituksen mukaiset rakennuspaikat. Kaavoituksen aikana annettu vastaus Valituksen aiheena olevia kohtia on käsitelty kaavan nähtävilläolon yhteydessä saaduissa palautteissa ja niihin annetuissa vastineissa. Valituksen aiheena olevia kohtiin on vastattu vastineessa vuonna Vastine vastaa pääosin valituksen mukaisiin kohtiin. Otteita annetusta vastineesta: Tilalle osoitetaan rakennuspaikkoja emätilaselvityksen mukainen määrä. Kaavakartalla ei esitetä enää yksittäisten rakennuspaikkojen tarkkaa sijaintia, vaan rakennuspaikkojen kohdalla esitetään asuinalueen merkintä (AO-10). Rakennuspaikat voidaan sijoittaa kaavassa osoitetulle asuinalueelle. Rakennuspaikkojen osoittaminen emätilaselvityksen perusteella mahdollistaa maanomistajien tasapuolisen kohtelun. Menetelmä on vakiintunut hallinto- ja oikeuskäytäntöön. Valituksen kohta: Emätilaselvityksen kumoaminen Osayleiskaavan kaikki uudet rakennuspaikat perustuvat emätilaselvitykseen, jolloin varmistetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Emätilaselvitys on yleiskaavoituksessa yleisesti käytössä oleva rakennuspaikkojen mitoituksen peruste. Oikeuskäytännössä on todettu emätilaselvityksen toteuttavan maanomistajien tasapuolisen kohtelun kaavoituksessa.

7 Emätilamitoituksesta poikkeaminen yksittäisen maanomistajan kohdalla johtaisi tulokseen, että rakennuspaikkojen osoittaminen ei olisi enää tasapuolista. Emätilaselvityksen kumoamiseen tai kohtuuttomuuteen ei ole oikeudellisia perusteita. Osayleiskaavan aineistossa on ollut selvityksiä ja liitteitä, joissa on selostettu emätilaselvityksen toteutus. Emätilaksi on katsottu tila, joka on ollut olemassa Myöhemmin erotetut ja rakennetut kiinteistöt lasketaan mitoituksessa emätilan käytetyiksi rakennusoikeuksiksi. Osayleiskaavan liiteaineistosta voi tarkastella tilakohtaisesti emätilasta lohkotut tilat ja rakennuspaikat. Valituksessa on esitetty vaatimus, että tilalle osoitettaisiin 16 uutta rakennuspaikkaa, joista 8 olisi otettavissa heti kaavan valmistuttua käyttöön. Emätilaselvityksen mukaan tilalle on osoitettu neljä uutta rakennuspaikkaa. Mitoitusta ei ole muodostunut useamman rakennuspaikan osoittamiseksi, joten niitä ei voida osoittaa enempää. Valituksen vaatimus useammasta rakennuspaikasta ei ole mahdollista, koska se ei olisi maanomistajien tasapuolisen kohtelun mukaista. Mitoituslaskelmasta poikkeaminen yksittäisen maanomistajan kohdalla johtaisi tulokseen, että rakennuspaikkojen osoittaminen ei olisi enää tasapuolista. Maanomistajien tasapuolinen kohtelu toteutuu kaava-alueen sisällä. Tällöin maanomistajia kohdellaan samanarvoisina samankaltaisissa olosuhteissa. Valituksen mukaista tasapuolisuusvertailua ei voida toteuttaa eri sijainnilla olevilla ja eri aikoina yleiskaavoitetuilla alueilla. Aiemmin laaditulla osayleiskaavalla on erilainen päätöksenteon prosessi, jossa on arvioitu erikseen rakennuspaikkojen mitoitus. Valituksen kohta: Tilan mitoitus Mitoituksessa on huomioitu tilan osat, jotka sijoittuvat osayleiskaavaalueelle. Kaava-alueen ulkopuolelle sijoittuville alueille muodostuu lisää mitoitusta vastaavilla periaatteilla. Valituksen kohteena olevan Vesan tilan mitoitus on siten kokonaisuutena enemmän kuin kaava-alueelle sijoittuva 4 uutta rakennuspaikkaa. Kaava-alueen ulkopuolelle sijoittuva mitoitus voidaan huomioida, mikäli tilalle haetaan suunnittelutarveratkaisulla rakennuspaikkaa. Kaava-alueen ulkopuolella olevilla tilan osilla on enintään vastaava mitoitus kuin kaava-alueella. Emätilaselvityksen mukaan tilasta vuodesta 1959 lähtien muodostetut rakennuspaikat huomioidaan. Kaavoituksen oikeuskäytännössä menetelmän ei ole katsottu olevan taannehtivaa lainsäädäntöä. 2 Liitteet: - Selostus lopullisessa muodossaan sekä kaavakartta ja määräykset valtuuston hyväksynnän merkinnällä löytyy sivulta: Kaupunginvaltuuston hyväksymä osayleiskaava aineistoineen, jossa myös luonto ja maisemaselvitykset: (Ylöjärven kaupunki > Toimielimet > Kaupunginvaltuusto > Pöytäkirja ) -

8 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI / Kaavoitus Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu Hämeenlinna Asia 4102 Yleiskaavavalitus, diaari nro 02098/18 Ylöjärven kaupungin lausunto koskien valitusta Ylöjärven kaupunginvaltuuston päätöstä hajaasutusalueen kylien osayleiskaavan hyväksymisestä Valitus koskee tiloja ja , jotka muodostavat yhdessä yhden rakennuspaikan. Valitus Valituksessa pyydetään kumoamaan osayleiskaavan hyväksymispäätös ja niin sanottu Kuuselan alue asetetaan toimenpidekieltoon valitusten käsittelyn ajaksi. Valitus kohdentuu Kuuselan alueelle sisältyviin tiloihin Siirilä , Jussila ja Kuusela Päätöksenteko ja lainmukaisuus Osayleiskaava on laadittu maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyjen yleiskaavan sisältövaatimusten mukaan (MRL 39 ). Osayleiskaavan hyväksymispäätös on tehty Ylöjärven kaupunginvaltuustossa. Hyväksymispäätöksen kumoamiseen ei ole oikeudellisia perusteita. Valituksessa on esitetty toisenlaisia suunnitteluratkaisuja useisiin eri kohteisiin. Esitettyjä eriäviä mielipiteitä ei ole tarpeen kiistää. Näkemyserot eivät vaikuta kaavaratkaisun lainmukaisuuteen. Lausunnossa on vastattu kohtiin jotka ovat oikeusharkinnan tai asian oikeellisuuden kannalta tarpeellisia. Kaavoituksen aikana annettu vastaus Valituksen aiheena olevia kohtia on käsitelty kaavan nähtävilläolon yhteydessä saaduissa palautteissa ja niihin annetuissa vastineissa. Valituksen aiheena olevia kohtiin on suurelta osin vastattu vastineissa, jotka on hyväksytty kaupunginhallituksessa , jonka jälkeen vastine on toimitettu tiedoksi maanomistajalle. Annettu vastine: Esitetty rakennuspaikka sopii hyvin alueen täydennysrakentamiseen, koska se sijaitsee Kuruntien, Vahantaluhdantien ja Luhdanvuorentien rajaamalla alueella, on liitettävissä vesihuoltoverkostoon ja sijainti on yhdyskuntarakenteen kannalta edullinen. Rakennuspaikkaa ei poisteta palstoitussuunnitelmasta. Esitetty rakennuspaikka edellyttää lisäksi myönteistä suunnittelutarveratkaisua. Lisäksi Kuuselan alueen asukkaat jättivät muistutuksen, jossa on vastattu pääosin valituksen mukaisiin kohtiin. Annettu vastine: Kuuselan alueen palstoitussuunnitelmaa muutetaan. Alueen asukkaiden esitys voidaan huomioida alueen suunnittelussa suurelta osin. Asukkaiden kanssa on pidetty kaksi neuvottelutilaisuutta palstoitussuunnitelmasta.

9 Koska alueen asukkaat ovat esittäneet yksityiskohtaisia huomioita alueen ympäristöstä, niin alueen luontoarvoja tarkastellaan uudelleen. Alueen liito-orava tilanne tarkistetaan ja alueen luontoarvot selvitetään. Kuuselan alueen luontoarvot on tarkasteltu aiemmin luontoselvityksiä tehtäessä. Selvitykset on tehty tilattuna konsulttityönä ulkopuolisen yrityksen toimesta. Alueella ei ole ollut sellaisia erityisiä luontoarvoja, jotka olisi tuotu esille selvityksissä. Esimerkiksi alueella olevat vesialueet ja purot eivät ole olleet erityisiä tai arvokkaita luontokohteita. Kohteilla voi kuitenkin olla arvoa tai virkistyskäyttöä alueen asukkaille. Muistutuksessa esitetyt lisäselvitystarpeet ovat pääosin sellaisia, jotka liittyvät alueen toteuttamisen suunnitteluun. Alueen palstoitussuunnitelma ei ole vielä toteutussuunnitelma, vaan se on yleispiirteinen suunnitelma rakennuspaikkojen likimääräisestä sijainnista alueella. Esimerkiksi toteutettavien teiden ja viemärilinjojen kustannukset on tarkoituksenmukaista laskea täsmällisemmän toteutussuunnittelun yhteydessä. Rakennuspaikan koko on tarkoituksenmukaista olla alueella 3000 m2, kuten koko yleiskaavan alueella. Rakennuspaikkojen siirtäminen alueelle on mahdollista toteuttaa useilla eri tavoilla. Tilusvaihto on yksi mahdollinen tapa toteuttaa rakennusoikeuden siirtäminen, jolloin rakennusoikeus siirtyy saman maanomistajan omistamilla maa-alueilla ja käyttää alkuperäisen emätilan rakennusoikeutta. Rakennuspaikan siirtäminen edellyttää tilalta emätilaselvityksen mukaista mitoitusta sekä kaavamääräystä AO-12, jonka mukaan rakennuspaikan siirtoa tulee arvioida. Ylöjärven kaupungin omistamia maita Kuuselan alueella ei myydä erillisinä tontteina, vaan maa-aluetta käytetään rakennuspaikkojen ohjaamiseen edullisemmalle sijainnille. Rakennuspaikkoja on osoitettavissa vain rajoitettu määrä. Palstoitussuunnitelmassa on esitetty arviona 15 rakennus-paikkaa. Kaupungin omistamalla kiinteistöllä noudatetaan emätilaselvityksen peri-aatetta ja ohjaavia kaavamääräyksiä. Kaikki kaava-alueen uudet rakennuspaikat muodostuvat emätilaselvityksen perusteella, jolloin varmistetaan kaikkien maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Rakennuspaikkojen siirto ei lisää niiden lukumäärää. Rakennuspaikkojen sijoittuminen kirjataan kiinteistötietoihin ja Ylöjärven kaupungin paikkatietopohjaisiin järjestelmiin. Rakennuspaikkoja ei voida osoittaa korvauksena menetetyistä rakennuspaikoista. Menettely johtaisi joidenkin maanomistajien erityiskohteluun, jolloin ei enää noudatettaisi tasapuolista kohtelua. Valituksen kohta: Emätilaselvityksen vastainen mitoitus Osayleiskaavan kaikki uudet rakennuspaikat perustuvat emätilaselvitykseen, jolloin varmistetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Emätilaselvitys on yleiskaavoituksessa yleisesti käytössä oleva rakennuspaikkojen mitoituksen perusteena. Oikeuskäytännössä on todettu emätilaselvityksen toteuttavan maanomistajien tasapuolisen kohtelun kaavoituksessa. Emätilamitoituksen ja palstoitussuunnitelman periaatteita on kuvailtu kaavaselostuksessa, kaavamääräyksissä ja muistutuksiin annetuissa vastineissa. Lisäksi Kuuselan alueen palstoitussuunnitelmaan liittyvää suunniteltua rakennuspaikkojen siirtoa on kuvailtu kaavaehdotuksesta järjestetyssä yleisötilaisuudessa sekä Kuuselan alueen asukkaille järjestetyssä kahdessa iltatilaisuudessa. Kaavoituksen osallisille on kerrottu, että rakennuspaikat eivät lisäänny rakennuspaikkojen siirrolla ja että emätilaselvityksen mitoitusta ei ylitetä. Palstoitettava alue on esitetty osayleiskaavassa Ylöjärven kaupungin omistamille tiloille. Kaavaratkaisussa on tavoiteltu rakennusoikeuden 2

10 siirtomahdollisuutta yhdyskuntarakenteen kannalta edullisemmalle sijaintipaikalle. Osayleiskaavan emätilamitoituksen mukaan muodostuvista rakennuspaikoista osa sijoittuu epäedullisille sijainnille, jossa vesi-, viemäri- ja tierakentaminen voi olla haastavaa toteuttaa. Nämä epäedulliset alueet sijaitsevat pääosin taajama-alueen ulkopuolella ja ne on osoitettu kaavamerkinnällä AO-12. Kaavamääräyksissä palstoitettava alue on osoitettu merkinnällä AO-13. Kaavamääräys kertoo, että palstoitettavalle alueelle sijoittuvat rakennuspaikat käyttävät alkuperäisen kantatilan mitoitusta, joten emätilamitoitusta ei ylitetä. Alueen rakentamista ohjataan ja arvioidaan suunnittelutarveharkinnan yhteydessä. Lisäksi aluerakenteen tiivistyessä alueen asemakaavoituksen tarvetta on seurattava. Kaavamääräys: Erillispientalovaltainen asuntoalue. Merkinnällä osoitetaan kyläalue, jolle voidaan osoittaa muilta tiloilta siirrettävät rakennuspaikat, jotka käyttävät alkuperäisen kantatilan mitoitusta. Rakennuspaikat osoitetaan kaavamerkinnän osoittamalle alueelle. Rakennuspaikka edellyttää suunnittelutarveratkaisua. Muilta osin tulee lisäksi noudattaa rakennuspaikkojen yleisiä määräyksiä ja mitä on määrätty AO-10 -alueille. Alueen asemakaavoittamisen tarvetta on seurattava. 3 Rakennuspaikkojen siirtämisen perusteluja Osayleiskaavassa on haluttu luoda mahdollisuus rakennuspaikkojen siirtoon, koska siitä on ajateltu olevan hyötyä kuntatalouden kannalta ja myös alueelle muuttavien asukkaiden kannalta. Maankäytön suunnittelussa on tarpeen löytää keinoja yhdyskuntarakenteen hajautumisen estämiseksi. Rakennuspaikkojen siirtämisen menetelmää ei ole voitu kokeilla käytännössä, joten sen toimivuudesta tai mahdollisista ongelmista ei ole vielä tietoa. Menetelmään voi mahdollisesti liittyä joitakin ongelmakohtia, jotka saattavat osoittaa, että rakennuspaikkojen siirto tilalta toiselle ei ole kannattavaa tai muulla tavalla hyväksyttävissä. Rakennuspaikkojen siirto voitaisiin toteuttaa tilusvaihtona, jolloin rakennuspaikka sijoittuisi aidosti kantatilalle. Tällöin menettely on myös emätilaselvityksen mitoituksen mukaista, eikä ole silloin maanomistajien tasapuolisen kohtelun vastaista. Rakennuspaikka siirtyisi tällöin maanomistajan kahden eri palstan välillä kantatilalta rakennettavalle palstalle. Tilusvaihdolla maanomistajalle luovutettaisiin Kuuselan palstoitettavalta alueelta palsta. Maanomistaja luovuttaisi omistamastaan tilasta maata vastaavan maanarvon mukaisesti Ylöjärven kaupungille. Uusien rakennuspaikkojen sijoittuminen muuttaisi kaava-alueella lähiympäristöä niin Kuuselan alueella kuin muuallakin. Uusien rakennuspaikkojen sijoittumien alueelle ei riko maanomistajien tasapuolista kohtelua. Rakennuspaikkojen siirtämisellä on etuna rakennuspaikkojen sijoittuminen yhdyskuntarakenteellisesti edulliselle alueelle. Palstoitettavan alueella on vesi- ja viemäriverkosto, se liittyy olemassa olevaan tieverkostoon ja Kuruntiellä on kevyen liikenteen väylä. Sijainti on lähellä koulua, joukkoliikennereittiä ja virkistysalueita. Alueella oleva kauppa on kohtuullisen lähellä. Valituksen kohta: Ranta-alueen suunnitteluvaatimukset Osayleiskaavan suunnitteluratkaisu ranta-alueen osalta on maankäyttöja rakennuslain mukainen. Lain muutoksen myötä kyläalueella voidaan osoittaa ranta-alueelle rakentamista, kun ranta-alueelle jää riittävästi yhtenäistä rakentamatonta aluetta (MRL 73 ).

11 Palstoitettava alue toteuttaa ranta-alueelle asetut lain mukaiset muut vaatimukset: Suunniteltu maankäyttö sopeutuu rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön. Lisäksi huomioidaan luonnonsuojelu, maisema-arvot, virkistystarpeet, vesien suojelu ja vesihuollon järjestäminen. Palstoitettava alue sijoittuu osittain Vahantajoen ranta-alueelle. Ratkaisuun on päädytty kahdessa asukkaiden kanssa järjestetyssä neuvottelutilaisuudessa. Alueen asukkaat esittivät muutosta alkuperäiseen ehdotukseen niin, että rakennuspaikkojen sijoitusta muutetaan nykyisten talojen naapurustosta hieman etäämmälle, jolloin rakennuspaikat sijoittuvat ranta-alueelle. Sijainti ei ole välittömässä rannan läheisyydessä ja sopeutuu ympäristöön ja maisema-arvoihin. Alueella ei ole havaittu luontoselvityksissä suojeltavia luontokohteita tai -arvoja. Virkistysalueita on läheisellä Kuuselan uimarannalla ja lisäksi voidaan huomioida läheisien metsien virkistyskäyttö. Rakennuspaikat liitetään alueelle jo osittain toteutettuun vesi- ja viemäriverkostoon. Palstoitussuunnitelmaa on arvioitu hyväksymisvaiheen viranomaisneuvottelussa. Pirkanmaan ELY-keskus on hyväksynyt viranomaisneuvottelussa ja kaavaratkaisussa osittain ranta-alueelle osoitettavat rakennuspaikat. Pirkanmaan maakuntakaavan kyläalueen merkintä ja maankäyttö- ja rakennuslain muutos mahdollistavat aiemmasta yleiskaavoituksen periaatteista poiketen kyläalueella rankennuspaikkojen osoittamisen ranta-alueelle. 4 Puistoalue ja luonto Alueen luontoarvot on arvioitu aiemmissa luontoselvityksissä ja uudelleen keväällä 2018 tehdyillä maastokäynneillä. Alueen luontoselvityksen tarpeesta tehty arviointi on lisätty kaavan selvityksiin (Kuuselan alueen luonnosta, 2018). Valituksessa on vaadittu puolueetonta luontoselvitystä. Alkuperäiset luontoselvitykset on laadittu ulkopuolisen konsultin toimesta. Keväällä 2018 luontokohteet on arvioitu puolueettomana viranomaistyönä ammattitaitoisen biologin toimesta. Mikäli alueella olisi ollut erityisiä luontokohteita, niin ne olisi esitetty selvityksissä. Luontokohteiden tarkastelun maastokäynneillä alueella ei ole havaittu erityisiä luontotyyppejä tai suojeltavia luontoarvoja. Vaikka alueella ei todettu erityisiä luontoarvoja, niin alueen luonto koetaan arvokkaana lähiympäristönä. Tarkentavilla maastokäynneillä alueella ei ole havaittu liito-oravaa. Kaava-alueen liito-oravakohteet ovat olleet seurannassa useiden vuosien ajan. Lepakkoselvityksen tarvetta palstoitettavalla alueella on arvioitu kaavoitusprosessin aikana. Aihetta käsiteltiin hyväksymisvaiheen viranomaisneuvottelussa. Selvityksen tarvetta arvioitiin myös muistutusten pohjalta tehdyllä tarkentavan luontoselvityksen yhteydessä. Lepakoiden elinpiiri voidaan huomioida alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa. Valituksessa on esitetty, että Siirilän kohta osoitettaisiin viheralueena. Siirilä sijaitsee Vahantaluhdantien ja Kuruntien risteyksessä. Siirilän tila on Ylöjärven kaupungin omistuksessa (kiinteistötunnus ). Alueen aiemmassa vuonna 1995 hyväksytyssä ja 1997 voimaan tulleessa osayleiskaava Siirilän kohdalla on osoitettu virkistysaluetta. Alueen aiempi osayleiskaava ei ole ollut oikeusvaikutteinen. Kaavoitusprosessin aikana on katsottu, että aiemmin määriteltyjä virkistysalueita on voitu muuttaa. Kuuselan alueen kohdalla on uimarantaalue, jossa on virkistyskäyttöön kohtuullisen laaja alue. Hyväksytyssä osayleiskaavassa osa Siirilän alueesta on osoitettu lähivirkistysalueena kaavamerkinnällä VL.

12 Siirilän lammen luontoarvot voidaan edelleen säilyttää. Lammella ja sen lähiympäristöllä ei ole ollut luontoselvityksen mukaan sellaisia luontoarvoja, että alue tulisi jättää kokonaan rakentamatta. Suunnittelussa on huomioitu luontoarvot, läheinen muinaismuistokohde sekä myös alueen viemäripumppaamon sijainti. 5 Melualue Palstoitussuunnitelman alueella yksi rakennuspaikka sijoittuu ainakin osittain todennäköiselle Kuruntien melualueelle. Kaavakartalla ja määräyksissä on esitetty Kuruntien yhteyteen meluntorjuntatarve. Rakennuspaikoilta edellytetään suunnittelutarveratkaisua. Lupaharkinnassa on mahdollisuus arvioida rakennushankkeen yhteydessä suunniteltuja rakenteellisia tai rakennuksilla toteutettavia melunsuojaustoimia. Lisäksi rakennusluvassa edellytetään meluntorjunnan huomioiminen. Rakennuspaikka sijaitsee Kuruntietä korkeammalla, jolloin melunsuojaus on helpommin toteutettavissa. Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä 796/2017 antaa ohjeistuksen rakennuksen suunnitteluun ja toteutukseen. Asetuksen mukaan suunnittelussa ja toteutuksessa on otettava huomioon rakennuspaikan melu- ja tärinäolosuhteet. Rakennuksen ääniympäristöä koskeva olennainen tekninen vaatimus täyttyy, jos rakennuksen ääneneristys, melun- ja tärinäntorjunta sekä ääniolosuhteet suunnitellaan ja toteutetaan tilan käyttötarkoitus huomioon ottaen. Rakennushankkeeseen ryhtyvän on osoitettava rakennuslupamenettelyn yhteydessä, että suunnittelu johtaa tilan käyttötarkoitus huomioon ottaen ääneneristyksen, melun- ja tärinäntorjunnan sekä ääniolosuhteiden kannalta olennaisen teknisen vaatimuksen täyttymiseen. Rakennuspaikan koko Valituksessa esitetään, että rakennuspaikan koon tulisi olla vähintään 5000 m2. Lisäksi rakennuspaikan ympärille esitetään 10 metrin rakentamatonta suojavyöhykettä. Perusteluina esitetään aikaisempaa tapaa rakennuspaikkojen muodostamisessa. Kaavaratkaisussa valittu rakennuspaikkojen koko ja sijoittelu on arvioitu suunnitteluprosessissa ja päätöksenteossa hyväksytty. Kaavaprosessissa on päädytty vaihtoehtoon, että kunnallistekniikkaan liitettävissä olevilla alueilla rakennuspaikan sopiva koko olisi 3000 m2. Valituksen kohteena olevan Kuuselan alueen nykyiset rakennuspaikat sijoittuvat on voimassa olevalle vesihuoltoalueelle, jossa kunnallistekniikka on lähellä. Aikaisempia rakennuspaikkojen muodostamistapaa ei voida enää nykytilanteessa pitää perusteltuna. Yhdyskuntarakenteen muuttumiselle on myös arvojen muutoksista johtuvia perusteita, jolloin vanhoja käytäntöjä ei nykytilanteessa enää pidetä perusteltuina. Alueen joillekin maanomistajille on tarjottu lisämaaksi ja omaan rakennuspaikkaan liitettäväksi rakennuspaikan ympärillä olevia suojavyöhykkeitä. Maanomistajalla on siten oman harkintansa mukaan mahdollisuus säilyttää lähiympäristöä nykyisen kaltaisena. Kaavaratkaisun yhteydessä esitetty palstoitussuunnitelma on vastaava kuin alueelle 1990-luvulla esitetty suunnitelma, jonka pohjalta alueen nykyiset rakennuspaikat on muodostettu. Valituksessa on huomautettu yhden rakennuspaikan koon jäävän pintaalaltaan alle 3000 m2:n. Kohteena oleva rakennuspaikka sijoittuu Kuruntien, Vahantaluhdantien ja Luhdanvuorentien rajaamaan osaan. Rakennuspaikan pinta-ala on mahdollista muodostaa kaavamääräysten mukaisesti 3000 m2:n kokoiseksi. Teiden rajaamana rakennuspaikan koko olisi 2800 m2. Lisäpinta-alaa voidaan osoittaa Luhdanvuorentien puolelta niin, että rakennuspaikan koko olisi 3000 m2.

13 Muistutukseen vastaaminen Valituksessa on huomautettu, että muistutuksen tekstiä on lyhennetty eikä kaikkiin kohtiin ole vastattu. Kaupunginhallituksen ja edelleen valtuuston hyväksymiskäsittelyssä on ollut muistutusten lyhennelmät ja vastineet niihin. Lisäksi vastineiden hyväksymiskäsittelyssä on ollut käytettävissä alkuperäisten muistutusten jäljennökset. Vastineissa on vastattu muistutuksessa esitettyihin kohtiin, jotka ovat kaavaratkaisun kannalta olennaisia. Mielipidetyyppisiin asioihin ei ole tarpeen vastata, koska mielipiteistä voidaan esittää toisistaan poikkeavia näkemyksiä. Valituksessa on esitetty, että vastineissa esitetty päiväys on virheellinen. Vuosiluvun 2016 sijaan olisi pitänyt olla kirjoitettuna Samalla sivulla on ollut myös oikea vuosiluku Kirjoitusvirhe ei vaikuta asian oikeellisuuteen. 6 Suunnittelutarveratkaisu Valituksessa on esitetty suunnittelutarveratkaisu-otsikon alla kohtia metsähakkuista, jotka eivät liity hyväksyttyyn osayleiskaavaan eivät kyseiset toimenpiteet sijaitse kohteena olevalla kaava-alueella. Liitteet: - Selostus lopullisessa muodossaan sekä kaavakartta ja määräykset valtuuston hyväksynnän merkinnällä löytyy sivulta: Kaupunginvaltuuston hyväksymä osayleiskaava aineistoineen, jossa myös luonto ja maisemaselvitykset: (Ylöjärven kaupunki > Toimielimet > Kaupunginvaltuusto > Pöytäkirja ) -

14 YLÖJÄRVEN KAUPUNKI / Kaavoitus Hämeenlinnan hallinto-oikeus Raatihuoneenkatu Hämeenlinna Asia 4102 Yleiskaavavalitus, diaari nro 02077/18 Ylöjärven kaupungin lausunto koskien valitusta Ylöjärven kaupunginvaltuuston päätöstä hajaasutusalueen kylien osayleiskaavan hyväksymisestä Valituksen ovat jättäneet Kuuselan alueen asukkaat. Valitus koskee tiloja Siirilä , Jussila ja Kuusela Valitus Valituksessa pyydetään kumoamaan osayleiskaavan hyväksymispäätös ja että niin sanottu Kuuselan alue asetetaan toimenpidekieltoon valitusten käsittelyn ajaksi. Valitus kohdentuu Kuuselan alueelle tiloille Siirilä , Jussila ja Kuusela Päätöksenteko ja lainmukaisuus Osayleiskaava on laadittu maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyjen yleiskaavan sisältövaatimusten mukaan (MRL 39 ). Osayleiskaavan hyväksymispäätös on tehty Ylöjärven kaupunginvaltuustossa. Hyväksymispäätöksen kumoamiseen ei ole tiedossa oikeudellisia perusteita. Valituksessa on esitetty toisenlaisia suunnitteluratkaisuja useisiin eri kohteisiin. Esitettyjä eriäviä mielipiteitä ei ole tarpeen kiistää. Näkemyserot eivät vaikuta kaavaratkaisun lainmukaisuuteen. Lausunnossa on vastattu kohtiin, jotka ovat oikeusharkinnan tai asian oikeellisuuden kannalta tarpeellisia. Kaavoituksen aikana annettu vastaus Valituksen aiheena olevia kohtia on käsitelty kaavan nähtävilläolon yhteydessä saaduissa palautteissa ja niihin annetuissa vastineissa. Valituksen aiheena oleviin kohtiin on suurelta osin vastattu vastineissa, jotka on hyväksytty kaupunginhallituksessa Vastineet ovat olleet valittajien tiedossa. Annettu vastine: Kuuselan alueen palstoitussuunnitelmaa muutetaan. Alueen asukkaiden esitys voidaan huomioida alueen suunnittelussa suurelta osin. Asukkaiden kanssa on pidetty kaksi neuvottelutilaisuutta palstoitussuunnitelmasta. Koska alueen asukkaat ovat esittäneet yksityiskohtaisia huomioita alueen ympäristöstä, niin alueen luontoarvoja tarkastellaan uudelleen. Alueen liito-oravatilanne tarkistetaan ja alueen luontoarvot selvitetään. Kuuselan alueen luontoarvot on tarkasteltu aiemmin luontoselvityksiä tehtäessä. Selvitykset on tehty tilattuna konsulttityönä ulkopuolisen yrityksen toimesta. Alueella ei ole ollut sellaisia erityisiä luontoarvoja, jotka olisi tuotu esille selvityksissä. Esimerkiksi alueella olevat vesialueet ja purot eivät ole olleet erityisiä tai arvokkaita luontokohteita. Kohteilla voi kuitenkin olla arvoa tai virkistyskäyttöä alueen asukkaille.

15 Muistutuksessa esitetyt lisäselvitystarpeet ovat pääosin sellaisia, jotka liittyvät alueen toteuttamisen suunnitteluun. Alueen palstoitussuunnitelma ei ole vielä toteutussuunnitelma, vaan se on yleispiirteinen suunnitelma rakennuspaikkojen likimääräisestä sijainnista alueella. Esimerkiksi toteutettavien teiden ja viemärilinjojen kustannukset on tarkoituksenmukaista laskea täsmällisemmän toteutussuunnittelun yhteydessä. Rakennuspaikan koko on tarkoituksenmukaista olla alueella 3000 m2, kuten koko yleiskaavan alueella. Rakennuspaikkojen siirtäminen alueelle on mahdollista toteuttaa useilla eri tavoilla. Tilusvaihto on yksi mahdollinen tapa toteuttaa rakennusoikeuden siirtäminen, jolloin rakennusoikeus siirtyy saman maanomistajan omistamilla maa-alueilla ja käyttää alkuperäisen emätilan rakennusoikeutta. Rakennuspaikan siirtäminen edellyttää tilalta emätilaselvityksen mukaista mitoitusta sekä kaavamääräystä AO-12, jonka mukaan rakennuspaikan siirtoa tulee arvioida. Ylöjärven kaupungin omistamia maita Kuuselan alueella ei myydä erillisinä tontteina, vaan maa-aluetta käytetään rakennuspaikkojen ohjaamiseen edullisemmalle sijainnille. Rakennuspaikkoja on osoitettavissa vain rajoitettu määrä. Palstoitussuunnitelmassa on esitetty arviona 15 rakennuspaikkaa. Kaupungin omistamalla kiinteistöllä noudatetaan emätilaselvityksen periaatetta ja ohjaavia kaavamääräyksiä. Kaikki kaava-alueen uudet rakennuspaikat muodostuvat emätilaselvityksen perusteella, jolloin varmistetaan kaikkien maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Rakennuspaikkojen siirto ei lisää niiden lukumäärää. Rakennuspaikkojen sijoittuminen kirjataan kiinteistötietoihin ja Ylöjärven kaupungin paikkatietopohjaisiin järjestelmiin. Rakennuspaikkoja ei voida osoittaa korvauksena menetetyistä rakennuspaikoista. Menettely johtaisi joidenkin maanomistajien erityiskohteluun, jolloin ei enää noudatettaisi tasapuolista kohtelua. Valituksen kohta: Emätilaselvityksen vastainen mitoitus Osayleiskaavan kaikki uudet rakennuspaikat perustuvat emätilaselvitykseen, jolloin varmistetaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu. Emätilaselvitys on yleiskaavoituksessa yleisesti käytössä oleva rakennuspaikkojen mitoituksen peruste. Oikeuskäytännössä on todettu emätilaselvityksen toteuttavan maanomistajien tasapuolisen kohtelun kaavoituksessa. Emätilamitoituksen ja palstoitussuunnitelman periaatteita on kuvailtu kaavaselostuksessa, kaavamääräyksissä ja muistutuksiin annetuissa vastineissa. Lisäksi Kuuselan alueen palstoitussuunnitelmaan liittyvää suunniteltua rakennuspaikkojen siirtoa on kuvailtu kaavaehdotuksesta järjestetyssä yleisötilaisuudessa sekä Kuuselan alueen asukkaille järjestetyissä kahdessa erillisessä tilaisuudessa. Kaavoituksen osallisille on kerrottu, että rakennuspaikat eivät lisäänny rakennuspaikkojen siirrolla ja että emätilaselvityksen mitoitusta ei ylitetä. Palstoitettava alue on esitetty osayleiskaavassa Ylöjärven kaupungin omistamille tiloille. Kaavaratkaisussa on tavoiteltu rakennusoikeuden siirtomahdollisuutta yhdyskuntarakenteen kannalta edullisemmalle sijaintipaikalle. Osayleiskaavan emätilamitoituksen mukaan muodostuvista rakennuspaikoista osa sijoittuu epäedullisille sijainnille, jossa vesi-, viemäri- ja tierakentaminen voi olla haastavaa toteuttaa. Nämä epäedulliset alueet sijaitsevat pääosin taajama-alueen ulkopuolella ja ne on osoitettu kaavamerkinnällä AO-12. Kaavamääräyksissä palstoitettava alue on osoitettu merkinnällä AO-13. Kaavamääräys kertoo, että palstoitettavalle alueelle sijoittuvat rakennuspaikat käyttävät alkuperäisen kantatilan mitoitusta, joten emätila- 2

16 mitoitusta ei ylitetä. Alueen rakentamista ohjataan ja arvioidaan suunnittelutarveharkinnan yhteydessä. Lisäksi aluerakenteen tiivistyessä alueen asemakaavoituksen tarvetta on seurattava. Kaavamääräys: Erillispientalovaltainen asuntoalue. Merkinnällä osoitetaan kyläalue, jolle voidaan osoittaa muilta tiloilta siirrettävät rakennuspaikat, jotka käyttävät alkuperäisen kantatilan mitoitusta. Rakennuspaikat osoitetaan kaavamerkinnän osoittamalle alueelle. Rakennuspaikka edellyttää suunnittelutarveratkaisua. Muilta osin tulee lisäksi noudattaa rakennuspaikkojen yleisiä määräyksiä ja mitä on määrätty AO-10 -alueille. Alueen asemakaavoittamisen tarvetta on seurattava. Rakennuspaikkojen siirtämisen perusteluja Osayleiskaavassa on haluttu luoda mahdollisuus rakennuspaikkojen siirtoon, koska siitä on ajateltu olevan hyötyä kuntatalouden kannalta ja myös alueelle muuttavien asukkaiden kannalta. Maankäytön suunnittelussa on tarpeen löytää keinoja yhdyskuntarakenteen hajautumisen estämiseksi. Rakennuspaikkojen siirtämisen menetelmää ei ole voitu kokeilla käytännössä, joten sen toimivuudesta tai mahdollisista ongelmista ei ole vielä tietoa. Menetelmään voi mahdollisesti liittyä joitakin ongelmakohtia, jotka saattavat osoittaa, että rakennuspaikkojen siirto tilalta toiselle ei ole kannattavaa tai muulla tavalla hyväksyttävissä. Rakennuspaikkojen siirto voitaisiin toteuttaa tilusvaihtona, jolloin rakennuspaikka sijoittuisi aidosti kantatilalle. Tällöin menettely on myös emätilaselvityksen mitoituksen mukaista, eikä ole silloin maanomistajien tasapuolisen kohtelun vastaista. Rakennuspaikka siirtyisi tällöin maanomistajan kahden eri palstan välillä kantatilalta rakennettavalle palstalle. Tilusvaihdolla maanomistajalle luovutettaisiin Kuuselan palstoitettavalta alueelta palsta. Maanomistaja luovuttaisi omistamastaan tilasta maata vastaavan maanarvon mukaisesti Ylöjärven kaupungille. Uusien rakennuspaikkojen sijoittuminen muuttaisi kaava-alueella lähiympäristöä niin Kuuselan alueella kuin muuallakin. Uusien rakennuspaikkojen sijoittuminen alueelle ei riko maanomistajien tasapuolista kohtelua. Rakennuspaikkojen siirtämisellä on etuna rakennuspaikkojen sijoittuminen yhdyskuntarakenteellisesti edulliselle alueelle. Palstoitettavalla alueella on vesi- ja viemäriverkosto, se liittyy olemassa olevaan tieverkostoon ja Kuruntiellä on kevyen liikenteen väylä. Sijainti on lähellä koulua, joukkoliikennereittiä ja virkistysalueita. Alueella oleva kauppa on kohtuullisen lähellä. Valituksen kohta: Tie- ja viemäriverkon rakentamisen kustannusvaikutusten selvittäminen Valituksessa on vaadittu tie- ja viemäriverkon rakentamisesta tarkempia selvityksiä. Asiaan on vastattu jo kaavoitusprosessin aikana annetussa vastineessa: Esimerkiksi toteutettavien teiden ja viemärilinjojen kustannukset on tarkoituksenmukaista laskea täsmällisemmän toteutussuunnittelun yhteydessä. Pyydetyt selvitykset liittyvät alueen toteutuksen suunnitteluun. Yleiskaavatasolla ei ole tarpeen arvioida tarkkoja kustannusvaikutuksia. Viranomaisohjaus ja kyläalue Viranomaisohjauksessa on ollut arvioitavana rakennuspaikkojen siirtäminen, Kuuselan alueen palstoitussuunnitelma ja alueen luontoselvitysten tarve. Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa on ollut työneuvotteluita ja hyväksymisvaiheen viranomaisneuvottelu. 3

17 Työneuvotteluissa ELY-keskus esitti, että Kuuselan alueelle suunniteltu rakentaminen pohjautuisi palstoitussuunnitelmaan. Alueelle ei vielä ole edellytetty asemakaavoitusta, mutta sen tarvetta tulee arvioida. Kaavan hyväksymisvaiheessa ELY-keskus ei jättänyt enää lausuntoa, koska kaavaratkaisussa ei ollut huomautettavaa. Viranomaisneuvottelussa on käsitelty maakuntakaavan kyläalueen määrittelyä ja johtopäätös on ollut, että Kuuselan alue on maakuntakaavan mukaista kyläaluetta. Valituksen kohta: asuinalueiden kaavamerkinnät AO-12, AO-13 Kaavaprosessissa on päädytty ns. vyöhykesuunnittelun malliin, jossa uusien asuinrakennuspaikojen sijoittumisessa painotetaan yhdyskuntarakenteen kannalta edullisia alueita. Kaavamerkinnällä AO-12 on osoitettu alueita, jotka eivät ole taajama-alueita ja alueet eivät siten ole edullisia uuden asumisen sijaintipaikkoja. Kaavamerkinnällä AO-13 on osoitettu Kuuselan palstoitettava alue. Alueen osoittamisen perusteena on edullinen sijainti yhdyskuntarakenteessa. Osayleiskaavassa on esitetty, että alueelle olisi mahdollista siirtää AO-12 aluemerkinnällä osoitetuilta tiloilta rakennuspaikkoja. Alueella AO-13 ei muodosteta tilojen emätilaselvityksen itsenäisen mitoituksen mukaisia rakennuspaikkoja. Mitoituksessa käytetään AO-12 alueella sijaitsevien kantatilojen omaa mitoitusta. Menettely ei riko tasapuolista kohtelua. Kaikille kaava-alueen maanomistajille osoitetaan samankaltaisissa olosuhteissa tilan olosuhteita vastaava mitoitus. Asuinalueet on osoitettu aluevarauksina. Rakennuspaikkoja ei ole osoitettu sitovasti tai täsmällisesti. Merkintätapaan on päädytty viranomaisohjauksessa. Samoin Kuuselan alueen asukkaille järjestetyssä työpajassa pidettiin parempana merkintätapana, että rakennuspaikkojen täsmällistä sijaintia ei osoiteta, vaan esitetään asumiselle osoitettu aluevaraus. Valituksen kohta: Ranta-alueen suunnitteluvaatimukset Osayleiskaavan suunnitteluratkaisu ranta-alueen osalta on maankäyttöja rakennuslain mukainen. Lain muutoksen myötä kyläalueella voidaan osoittaa ranta-alueelle rakentamista, kun ranta-alueelle jää riittävästi yhtenäistä rakentamatonta aluetta (MRL 73 ). Palstoitettava alue toteuttaa ranta-alueelle asetut lain mukaiset muut vaatimukset: Suunniteltu maankäyttö sopeutuu rantamaisemaan ja muuhun ympäristöön. Lisäksi huomioidaan luonnonsuojelu, maisema-arvot, virkistystarpeet, vesien suojelu ja vesihuollon järjestäminen. Palstoitettava alue sijoittuu osittain Vahantajoen ranta-alueelle. Ratkaisuun on päädytty kahdessa asukkaiden kanssa järjestetyssä neuvottelutilaisuudessa. Alueen asukkaat esittivät muutosta alkuperäiseen ehdotukseen niin, että rakennuspaikkojen sijoitusta muutetaan nykyisten talojen naapurustosta hieman etäämmälle, jolloin rakennuspaikat sijoittuvat ranta-alueelle. Sijainti ei ole välittömässä rannan läheisyydessä ja sopeutuu ympäristöön ja maisema-arvoihin. Alueella ei ole havaittu luontoselvityksissä suojeltavia luontokohteita tai -arvoja. Virkistysalueita on läheisellä Kuuselan uimarannalla ja lisäksi voidaan huomioida läheisien metsien virkistyskäyttö. Rakennuspaikat liitetään alueelle jo osittain toteutettuun vesi- ja viemäriverkostoon. Palstoitussuunnitelmaa on arvioitu hyväksymisvaiheen viranomaisneuvottelussa. Pirkanmaan ELY-keskus on hyväksynyt viranomaisneuvottelussa ja kaavaratkaisussa osittain ranta-alueelle osoitettavat rakennuspaikat. Pirkanmaan maakuntakaavan kyläalueen merkintä ja maankäyttö- ja rakennuslain muutos mahdollistavat aiemmista yleiskaavoituksen periaatteista poiketen kyläalueella rankennuspaikkojen osoittamisen ranta-alueelle. 4

18 5 Puistoalue ja luonto Alueen luontoarvot on arvioitu aiemmissa luontoselvityksissä ja uudelleen keväällä 2018 tehdyillä maastokäynneillä. Alueen luontoselvityksen tarpeesta tehty arviointi on lisätty kaavan selvityksiin (Kuuselan alueen luonnosta, 2018). Valituksessa on vaadittu puolueetonta luontoselvitystä. Alkuperäiset luontoselvitykset on laadittu ulkopuolisen konsultin toimesta. Keväällä 2018 luontokohteet on arvioitu puolueettomana viranomaistyönä ammattitaitoisen biologin toimesta. Mikäli alueella olisi ollut erityisiä luontokohteita, niin ne olisi esitetty selvityksissä. Luontokohteiden tarkastelun maastokäynneillä alueella ei ole havaittu erityisiä luontotyyppejä tai suojeltavia luontoarvoja. Vaikka alueella ei todettu erityisiä luontoarvoja, niin alueen luonto koetaan arvokkaana lähiympäristönä. Tarkentavilla maastokäynneillä alueella ei ole havaittu liito-oravaa. Kaava-alueen liito-oravakohteet ovat olleet seurannassa useiden vuosien ajan. Lepakkoselvityksen tarvetta palstoitettavalla alueella on arvioitu kaavoitusprosessin aikana. Aihetta käsiteltiin hyväksymisvaiheen viranomaisneuvottelussa. Selvityksen tarvetta arvioitiin myös muistutusten pohjalta tehdyn tarkentavan luontoselvityksen yhteydessä. Lepakoiden elinpiiri voidaan huomioida alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa. Valituksessa on esitetty, että Siirilän kohta osoitettaisiin viheralueena. Siirilä sijaitsee Vahantaluhdantien ja Kuruntien risteyksessä. Siirilän tila on Ylöjärven kaupungin omistuksessa (kiinteistötunnus ). Alueen aiemmassa vuonna 1995 hyväksytyssä ja 1997 voimaan tulleessa osayleiskaava Siirilän kohdalla on osoitettu virkistysaluetta. Alueen aiempi osayleiskaava ei ole ollut oikeusvaikutteinen. Kaavoitusprosessin aikana on katsottu, että aiemmin määriteltyjä virkistysalueita on voitu muuttaa. Kuuselan alueen kohdalla on uimarantaalue, jossa on virkistyskäyttöön kohtuullisen laaja alue. Hyväksytyssä osayleiskaavassa osa Siirilän alueesta on osoitettu lähivirkistysalueena kaavamerkinnällä VL. Siirilän lammen luontoarvot voidaan edelleen säilyttää. Lammella ja sen lähiympäristöllä ei ole ollut luontoselvityksen mukaan sellaisia luontoarvoja, että alue tulisi jättää kokonaan rakentamatta. Suunnittelussa on huomioitu luontoarvot, läheinen muinaismuistokohde sekä myös alueen viemäripumppaamon sijainti. Valituksessa on esitetty Ylöjärven luontoarvoista piittaamattomuuden perusteeksi viittaus metsähakkuisiin, jotka eivät ole tapahtuneet hyväksytyn osayleiskaavan alueella eivätkä liity tähän kaavoitusprosessiin. Melualue Palstoitussuunnitelman alueella yksi rakennuspaikka sijoittuu ainakin osittain todennäköiselle Kuruntien melualueelle. Kaavakartalla ja määräyksissä on esitetty Kuruntien yhteyteen meluntorjuntatarve. Rakennuspaikoilta edellytetään suunnittelutarveratkaisua. Lupaharkinnassa on mahdollisuus arvioida rakennushankkeen yhteydessä suunniteltuja rakenteellisia tai rakennuksilla toteutettavia melulta suojaavia toimia. Lisäksi rakennusluvassa edellytetään meluntorjunnan huomioiminen. Rakennuspaikka sijaitsee Kuruntietä korkeammalla, jolloin melulta suojaus on helpommin toteutettavissa. Ympäristöministeriön asetus rakennuksen ääniympäristöstä 796/2017 antaa ohjeistuksen rakennuksen suunnitteluun ja toteutukseen.

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valituksiin koskien kaupunginvaltuuston päätöstä

Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valituksiin koskien kaupunginvaltuuston päätöstä Kaupunginhallitus 387 17.12.2018 Lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valituksiin koskien kaupunginvaltuuston päätöstä 3.9.2018 88 749/10.02.02/2017 KAUPHALL 17.12.2018 387 Hyväksymiskäsittely Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila

Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille. Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Kaupunginarkkitehti Ilmari Mattila 13.4.2016 Maankäyttö- ja rakennuslain poikkeamistoimivallan siirto kunnille Poikkeamistoimivallan siirtoa

Lisätiedot

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU

KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU KARHUOJAN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVE- RATKAISU Päätös, raportti 12.3.2018 Nähtävillä 20.3.-18.4.2018 Hyväksytty 8.5.2018 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus 1. Johdanto Karhuojan

Lisätiedot

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori

Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset. Pori Poikkeamislupien ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset Pori 19.12.2013 Poikkeamisen edellytykset (MRL 172 ): Poikkeaminen ei saa: aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden

Lisätiedot

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti

ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU. Päätösehdotus, raportti ERVASTINKYLÄN, PAJUNIEMEN JA PEHERRYKSEN ALUEELLINEN SUUNNITTELUTARVERATKAISU Päätösehdotus, raportti 13.11.2017 Nähtävillä 24.11. - 21.12.2017 Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelu Kaavoitus

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, ehdotusvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA-ASEMA- KAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (8) S. Paananen, T. Järvinen Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä... 1 1.1 Kaavaprosessin

Lisätiedot

Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe

Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3313/2016 Varsinais-Suomi 22.3.2017 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 1.2.2017 Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, ehdotusvaihe KAAVAHANKE Kaava-alue

Lisätiedot

Kerimäen kunta Anttolan yleiskaavamuutos

Kerimäen kunta Anttolan yleiskaavamuutos Kerimäen kunta Anttolan yleiskaavamuutos Kaavaehdotukseen on nähtävilläolon (1. 30.11.2012) jälkeen tehty muutoksia. Muutoksista on kuultu maanomistajia erikseen. Maanomistajat ovat kommentoineet muutoksista

Lisätiedot

LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3313/2016 Varsinais-Suomi 21.12.2016 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 7.10.2016 Lausunto Diilin ranta-asemakaavasta, luonnosvaihe KAAVAHANKE

Lisätiedot

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä.

Suunnittelualue sijaitsee Keuruun länsiosassa Jyrkeejärven etelärannalla Hakemaniemessä. 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Kunta Kylä Tilat Kaavan nimi Kaavan laatu Keuruu Pihlajavesi 249-407-2-59 Hakemaniemi 249-407-2-97 Eemelinranta Pihlajaveden osayleiskaava Osayleiskaavan muutos

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 7033/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 3/2015 1 (1) 34 Asianro 7033/10.03.00.01/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien poikkeamista ja suunnittelutarveratkaisua tilalla 410-7-95 Kotikumpare, Haminanlahti Yleiskaavajohtaja

Lisätiedot

Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus

Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus Luhalahti, Iso-Röyhiö rantaosayleiskaava asukastilaisuus 17.5.2016 kaavajärjestelmä Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet Toimiva aluerakenne Eheytyvä yhdyskuntarakenne ja elinympäristön laatu Kulttuuri-

Lisätiedot

SELOSTUS, kaavaehdotus

SELOSTUS, kaavaehdotus JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SIIKANIEMI SELOSTUS, kaavaehdotus 28.6.2017 Ote rantayleiskaavakartasta, kaava-alueella punainen rajaus SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen

Lisätiedot

Rovaniemen kaupungin lausunto hallintovalituksen johdosta Kaavavalitus, viite: Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden lähete 440/17

Rovaniemen kaupungin lausunto hallintovalituksen johdosta Kaavavalitus, viite: Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden lähete 440/17 POHJOIS-SUOMEN HALLINTO-OIKEUDELLE ASIA Valittajat Rovaniemen kaupungin lausunto hallintovalituksen johdosta Kaavavalitus, viite: Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden lähete 440/17 Jari Vanhatapio Seppo Lehto

Lisätiedot

edellytykset yy Kankaanpää

edellytykset yy Kankaanpää Poikkeamislupien i i ja suunnittelutarveratkaisujen edellytykset yy Kankaanpää 5.9.2013 Poikkeamispäätös / suunnittelutarveratkaisu rakennusluvan edellytyksenä Asemakaavoitettu alue rakennuslupa kaavanmukaiseen

Lisätiedot

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa.

Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. Ranta-alueella käytettävät mitoitusperusteet poikkeamispäätösten valmistelussa. - Taustalla 1.4.2016 voimaan tulleenmaankäyttö- ja rakennuslain muutos, jossa poikkeamistoimivalta on siirtynyt kunnille.

Lisätiedot

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset

Luettelo selostuksen liiteasiakirjoista Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Tilastolomake Kaavakartta ja määräykset RAUTALAMMIN KUNTA 1(7) SISÄLLYSLUETTELO 1 TIIVISTELMÄ...2 1.1 KAAVAPROSESSIN VAIHEET...2 1.2 ASEMAKAAVAN MUUTOS...2 1.3 ASEMAKAAVAN MUUTOKSEN TOTEUTTAMINEN...2 2 LÄHTÖKOHDAT...2 2.1 SELVITYS SUUNNITTELUALUEEN

Lisätiedot

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 )

Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) Kunnanhallitus 79 10.03.2014 Poikkeamislupa osayleiskaavan osoittamasta maankäytöstä/eeva ja Paavo Runtti (MRL 137 ja 171-173 ) 3390/11.111/2014 KHALL 79 Hakija Nimi Eeva ja Paavo Runtti Osoite Lodentie

Lisätiedot

Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe

Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe LAUSUNTO Diaarinumero VARELY/3452/2017 Varsinais-Suomi 22.12.2017 Kustavin kunnanhallitus kustavi@kustavi.fi Viite: lausuntopyyntö 24.11.2017 Lausunto Riihimaan ranta-asemakaavan muutoksesta 5, ehdotusvaihe

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5398/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 220 Asianro 5398/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-510-10-33 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus Rakennuspaikka

Lisätiedot

IIJOKIVARREN RANTAYLEISKAAVA Rakentamisen mitoitus

IIJOKIVARREN RANTAYLEISKAAVA Rakentamisen mitoitus IIJOKIVARREN RANTAYLEISKAAVA Rakentamisen mitoitus MRL 72 mukaan rannoille ei saa rakentaa ilman asemakaavaa tai rakentamisen ohjaamiseen tarkoitettua yleiskaavaa. Silloin kun kaavaa ei ole, rakentamiseen

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNTA SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS MAKKARAJÄRVI

SIIKAISTEN KUNTA SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS MAKKARAJÄRVI SIIKAISTEN KUNTA SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS MAKKARAJÄRVI Kylän Hirvijärvi tila: Metsätunturi 747-402-6-45 ja Itälaakso 747-402-7-8 KUNNAN KAAVATUNNUS 747YKAM12014 28.8.2015 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO

PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO HIRVENSALMEN KUNTA PUULAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 10:136 KIVENKOLO Kaavaselostus 5.9.2012 Kaavan vireilletulo: Tekninen lautakunta 28.2.2012 31 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta 18.9.2012

Lisätiedot

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015

Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Maankäyttölautakunta 140 03.12.2014 Maankäyttölautakunta 10 21.01.2015 Suunnittelutarveratkaisu / Koskimäki / Ohkolan kylä, Eerola-Kortistotie / 505-410-57-5 / Omakotitalon rakentaminen määräalalle 2 /

Lisätiedot

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava

Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Ymp.ltk 14.4.2015 / 26 Hakalan kaupunginosa (5), Kalmaa-Hietaranta asemakaava Asemakaava koskee Kalman kylän osaa kiinteistöstä (6:13) sekä lähiympäristöä. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 14.4.2014

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA. Mitoitusraportti

FCG Finnish Consulting Group Oy LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA. Mitoitusraportti FCG Finnish Consulting Group Oy LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA Mitoitusraportti 13.2.2012 FCG Finnish Consulting Group Oy Mitoitusraportti I P15872 13.2.2012 SISÄLLYSLUETTELO 1 Taustaa

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 143 25.06.2014. 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 10/2014 1 (1) 143 Asianro 3804/10.03.00.01/2014 Poikkeaminen (LTK) / Lamperila, 419-3-117 (Suovunniementie 131) Suunnittelujohtaja Tapio Räsänen Kaupunkiympäristön suunnittelupalvelut

Lisätiedot

NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67

NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67 FCG Finnish Consulting Group Oy RAUTALAMMIN KUNTA NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67 Kaavaselostus, luonnos 25.10.2011 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus

Lisätiedot

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen

Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A KAAVIN KUNTA Riihiniemen ranta- asemakaava osittainen kumoaminen Kaavaselostus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P23617 Kaavaselostus 1 (2) Sisällysluettelo 1 Tiivistelmä...

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA MÄNTSÄLÄ SUVIKETO RANTA-ASEMAKAAVA. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, 26.8.2014, täyd. 20.11.2014

MÄNTSÄLÄN KUNTA MÄNTSÄLÄ SUVIKETO RANTA-ASEMAKAAVA. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, 26.8.2014, täyd. 20.11.2014 1(5) MÄNTSÄLÄ SUVIKETO RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, 26.8.2014, täyd. 20.11.2014 PROJ. NRO 247 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN

Lisätiedot

Saunataipaleen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen

Saunataipaleen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen SUONENJOEN KAUPUNKI ANNA-LIISA AIRAKSINEN, ERKKI AIRAKSINEN JA PEKKA AIRAKSINEN Saunataipaleen ranta-asemakaavan osittainen kumoaminen Kaavaselostus, FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 549230-P30817 Kaavaselostus,

Lisätiedot

KAUKJÄRVEN RANTA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA, VASTINEET

KAUKJÄRVEN RANTA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA, VASTINEET KAUKJÄRVEN RANTA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA, VASTINEET 1 (17) Kaavoittajan vastine-esitykset ehdotusvaiheen palautteeseen: LAUSUNNOT: Hämeen ja Uudenmaan ELY-keskukset Ei vastinetta. KAUKJÄRVEN RANTA-ALUEEN

Lisätiedot

Pienvesistöjen rantaosayleiskaava, eteläosa

Pienvesistöjen rantaosayleiskaava, eteläosa SAARIJÄRVEN KAUPUNKI Pienvesistöjen rantaosayleiskaava, eteläosa mielipiteiden vastineet 613-P29372 Ouni Maria Sisällysluettelo 1 mielipide... 1 2 mielipide... 2 3 mielipide... 3 4 mielipide... 4 5 mielipide...

Lisätiedot

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 )

Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) Kunnanhallitus 216 03.06.2013 Poikkeamislupa loma-asunnon rakentamiseen loma- ja matkailualueelle / Jouko Viitanen (MRL 171-173 ) 3182/11/111/2013 KHALL 216 Hakija Nimi Jouko Viitanen Osoite Kuusikarinkatu

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 5403/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 19/2016 1 (1) 221 Asianro 5403/10.03.00.01/2016 Poikkeaminen (KH) / Kuopio 297-419-3-104-M606 Va. yleiskaavajohtaja Matti Asikainen Strateginen maankäytön suunnittelu Selostus

Lisätiedot

Uusikaupunki, Raudainen-Koivunen-Kiveistenmaa ranta-asema ja rantaasemakaavan

Uusikaupunki, Raudainen-Koivunen-Kiveistenmaa ranta-asema ja rantaasemakaavan Varsinais-Suomi LAUSUNTO 30.1.2019 Diaarinumero VARELY/1497/2018 Liite 1 kpl kirjaamo@uusikaupunki.fi Viite: Kaavoittajan sähköposti 3.1.2019 Uusikaupunki, Raudainen-Koivunen-Kiveistenmaa ranta-asema ja

Lisätiedot

rakennusluvan myöntäminen 16 :ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen:

rakennusluvan myöntäminen 16 :ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen: Kh 12.7.2018 181, liite nro 4 Kunnanhallitus 12.7.2018/ Salosen muutosesitys perusteluineen 181 Esitys: Kunnanhallitus ei tee valitusta Nurmijärven elinvoimalautakunnan 14.6.2018 56 tekemästä päätöksestä.

Lisätiedot

PADASJOKI KEULAINMETSÄN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Keulainniemi OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

PADASJOKI KEULAINMETSÄN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Keulainniemi OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PADASJOKI KEULAINMETSÄN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS Keulainniemi OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. Suunnittelualue ja maanomistus Päiväys 9.1.2017 Alue sijaitsee Padasjoen kunnan Jokioisten kylässä

Lisätiedot

Kaavaprosessi ja kaavojen käsittely Kolarin kunnassa

Kaavaprosessi ja kaavojen käsittely Kolarin kunnassa Kaavaprosessi ja kaavojen käsittely Kolarin kunnassa Maankäyttöinsinööri Kullervo Lauri Maankäyttö- ja rakennuslain tavoite Lain tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä

Lisätiedot

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PALOASEMAN ALUE

KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PALOASEMAN ALUE KOSKI TL KUNTA KIRKONSEUDUN ASEMAKAAVAN MUUTOS PALOASEMAN ALUE LUONNOSVAIHE OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 8.6.2018 Kosken Tl Kirkonseudun asemakaavan muutos / Paloaseman alue OAS 8.6.2018 sivu

Lisätiedot

KOIVULAHDEN OSAYLEISKAAVA

KOIVULAHDEN OSAYLEISKAAVA KOIVULAHDEN OSAYLEISKAAVA MITOITUSPERUSTEET 4.12.2018 Page 1 TAVOITTEET 4.12.2018 Page 2 MITOITUKSEN TAVOITTEET Mustasaaren strategisessa yleiskaavassa Koivulahden alueelle määritetty väestönkasvutavoite

Lisätiedot

Anttilankuja. Asemakaavan muutos kaava nro 504 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA

Anttilankuja. Asemakaavan muutos kaava nro 504 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA 22.1.2018 Anttilankuja Asemakaavan muutos kaava nro 504 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTI- SUUNNITELMA V a l k e a k o s k e n k a u p u n k i K a u p u n k i s u u n n i t t e l u S ä ä k s m ä e n t i e 2 3

Lisätiedot

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe

KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN. Kaavaselostus, valmisteluvaihe KIVIJÄRVEN KUNTA PENTTILÄN YHTEISMETSÄN RANTA- ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P31477 1 (10) Paananen Susanna Sisällysluettelo 1 TIIVISTELMÄ... 1 1.1 Kaavaprosessin vaiheet...

Lisätiedot

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari

MERIKARVIAN KUNTA. MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari MERIKARVIAN KUNTA MERIKARVIAN MALSKERIN RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS MALSKERIN SAARI koskien tilaa Kivikari 484-414-2-122 Riispyyn kylässä KUNNAN KAAVATUNNUS 484RAKAM12016 4.12.2016 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

Meltauksen osayleiskaava

Meltauksen osayleiskaava ROVANIEMEN KAUPUNKI Meltauksen osayleiskaava Kaavaluonnoksesta annettujen mielipiteiden vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 0150-P21947 Kaavaluonnoksesta annettujen mielipiteiden vastineet 1 (21)

Lisätiedot

Kyläyleiskaavoituksen koulutuspäivät Vuonislahti Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää

Kyläyleiskaavoituksen koulutuspäivät Vuonislahti Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää Kyläyleiskaavoituksen koulutuspäivät Vuonislahti 6.-7.9.2012 Anne Jarva, kaavoituspäällikkö, Hyvinkää Kyläyleiskaavoituksen lähtökohdat, tavoitteet ja tarpeellisuus Kunnan kokonaisuuden tarkastelu Erilaisten

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI UITONSALON RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN

SAVONLINNAN KAUPUNKI UITONSALON RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SAVONLINNAN KAUPUNKI UITONSALON RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN Kaavaselostus Luonnosvaihe 19.2.2018 Rantakaavan osittainen kumoaminen Savonlinnan kaupungissa koskee osittain tilaa Taivallahti 740-544-20-14.

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA 1

NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 NURMIJÄRVEN KUNTA OTE PÖYTÄKIRJASTA 1 Korttelin 3325 puistoalueen asemakaavan muutos Klaukkalassa 464/10.02.03/2014 ASRA 57 Nurmijärven kunta aloittaa Klaukkalan korttelin 3325 puistoalueen asemakaavan

Lisätiedot

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA

LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA HIRVENSALMEN KUNTA LÄNSIOSAN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILA 1:104 NOUKKALA Kaavaselostus, ehdotus 4.9.2017 Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo 1.

Lisätiedot

SAVONLINNAN KAUPUNKI JOKINIEMI - KURKINIEMI RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN

SAVONLINNAN KAUPUNKI JOKINIEMI - KURKINIEMI RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SAVONLINNAN KAUPUNKI JOKINIEMI - KURKINIEMI RANTAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN Kaavaselostus Ehdotusvaihe 18.5.2018 Rantakaavan osittainen kumoaminen Savonlinnan kaupungissa koskee osittain tilaa Kurkiniemi

Lisätiedot

Hakemus on jätetty

Hakemus on jätetty Ympäristölautakunta 114 24.08.2016 Ympäristölautakunta 15 25.01.2017 Ympäristölautakunta 180 26.09.2017 Selitys korkeimmalle hallinto-oikeudelle koskien tilalle 78-402-1-42, Arvola myönnettyä poikkeuslupaa

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA. Mitoitusraportti

FCG Finnish Consulting Group Oy LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA. Mitoitusraportti FCG Finnish Consulting Group Oy LAUKONSELÄN JA KARTANOALUEEN RANTA- ASEMAKAAVA Mitoitusraportti 13.2.2012, tarkastettu 14.5.2013 FCG Finnish Consulting Group Oy Mitoitusraportti I P15872 13.2.2012 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Hyökännummen koulun asemakaava ja asemkaavan muutos

Hyökännummen koulun asemakaava ja asemkaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMEN KOULUN ASEMAKAAVA JA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 7.9.2014 PROJ. NRO 244 Hyökännummen koulun asemakaava ja asemkaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti

Lisätiedot

Ote rantaosayleiskaavasta, kaava-alueen rajaus

Ote rantaosayleiskaavasta, kaava-alueen rajaus JOUTSA SIIKANIEMI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 28.6.2017 SISÄLLYSLUETTELO Ote rantaosayleiskaavasta, kaava-alueen rajaus 1. Sijainti ja nykytilanne 2. Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista

Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Ajankohtaista maankäyttö- ja rakennuslain muutoksista Turun seudun kuntien kehittämiskeskustelu MRL 8 5.4.2016 Risto Rauhala, ELY-keskus (voimaan 1.4.2016) ( KARALUSU ) 2 Kaavoituksen ja rakentamisen lupien

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus

FCG Finnish Consulting Group Oy. Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Kaavaselostus. Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Konneveden kunta PUKARAJÄRVEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Kaavaselostus Ehdotus FCG Finnish Consulting Group Oy Kaavaselostus I SISÄLLYSLUETTELO 1 Tiivistelmä... 1 1.1

Lisätiedot

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.

HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS. Kaavaselostus 14.4.2015. Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9. HEINÄVEDEN KUNTA HEINÄVEDEN JÄRVIALUEIDEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS Kaavaselostus 14.4.2015 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus 15.9.2014 162 Kaavan hyväksyminen: Kunnanhallitus Kunnanvaltuusto 1. Sisällysluettelo

Lisätiedot

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI)

ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) ÄÄNEKOSKEN KAUPUNKI KESKI-SUOMEN OPISTON ASEMAKAAVAN MUUTOS (SUOLAHTI) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (MRL 63 ) 2.2.2015 1 SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue sijaitsee noin 1,5 kilometrin etäisyydellä

Lisätiedot

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 )

Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) Kunnanhallitus 301 03.11.2014 Suunnittelutarveratkaisu asuinrakennuksen rakentamiseen / Jorma Moilanen (MRL 137 ) 3564/11.111/2014 KHALL 301 Hakija Nimi Moilanen Jorma Osoite Palokankaantie 45, 92400 Ruukki

Lisätiedot

Kehvonsalon kartanon ranta-asemakaavan kumoaminen. Selostus kv hyväksynyt

Kehvonsalon kartanon ranta-asemakaavan kumoaminen. Selostus kv hyväksynyt Kehvonsalon kartanon ranta-asemakaavan kumoaminen Selostus 8.10.2018 kv hyväksynyt 22.10.2018 23 Sisällys 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT... 1 1.1 Kaavan nimi... 1 2 RANTA-ASEMAKAAVA-ALUEEN SIJAINTI... 1 3

Lisätiedot

Suomun kehittämissuunnitelma ja yleiskaava

Suomun kehittämissuunnitelma ja yleiskaava KEMIJÄRVEN KAUPUNKI Suomun kehittämissuunnitelma ja yleiskaava Suomen hallinto-oikeudelle FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 0208-D1850 1 (5) Sisällysluettelo 3 Pekka Turkki... 2 FCG Suunnittelu ja Tekniikka

Lisätiedot

Hakija: Pasila Petteri ja Minna

Hakija: Pasila Petteri ja Minna Rakennuslautakunta 14 04.02.2015 Kaavoitustoimikunta 15 02.03.2015 Kunnanhallitus 50 09.03.2015 Poikkeamislupa, Pasila Petteri ja Minna 495/10.03.00.02/2015 Rakennuslautakunta 04.02.2015 14 Hakija: Pasila

Lisätiedot

MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA

MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA MRL:N TOIMIVUUS JA SUUNNITTELUTARVERATKAISUJEN MYÖNTÄMISEDELLYTYKSET LIEVEALUEILLA TYÖPAJA MAANKÄYTÖN OHJAAMISESTA LIEVEALUEILLA Helsinki, Kuntatalo 6.6.2013 Ritva Schiestl, ympäristölakimies 6.6.2013

Lisätiedot

HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus HANHIJOEN ASEMAKAAVAN MUUTOS, ALASTALO OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo: 9.3.2016 päivitetty: 13.4.2016 on lakisääteinen (MRL

Lisätiedot

Lausunnot Kaakkois-Suomen ELY-keskus Etelä-Karjalan liitto Etelä-Karjalan pelastuslaitos Liikennevirasto 4. 5.

Lausunnot Kaakkois-Suomen ELY-keskus Etelä-Karjalan liitto Etelä-Karjalan pelastuslaitos Liikennevirasto 4. 5. Parikkalan kunta Koirniemen osayleiskaava 17.12.2014 Kaavaehdotus oli nähtävillä 26.6.2014 28.7.2014. Kaavaehdotuksesta saatiin 7 lausuntoa ja 1 muistutusta. Seuraavassa on lausunnot sekä kaavoittajan

Lisätiedot

Taapurintien asemakaava

Taapurintien asemakaava Taapurintien asemakaava Asemakaavan vaiheittainen muutos Ehdotus Kaavan laatija: Akaan kaupunki Päiväys: KAAVAN TUNNISTETIEDOT Kaavan nimi Taapurintien asemakaavan vaiheittainen muutos Kaavan päiväys Kiinteistöt

Lisätiedot

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen

Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LEPPÄVIRRAN KUNTA Osmajärven alueen ranta- asemakaava, osittainen kumoaminen Kaavaselostus, ehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20689 Kaavaselostus, ehdotus 1

Lisätiedot

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS TOIVOLA-MYNTTILÄ-PERUVESI RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS Osayleiskaavan muutos Mäntyharjun kunnan (507) Niinimäen kylän (419) tilan Antinmäki 1:66 osa-alueella. Suunnittelualueen likimääräinen sijainti jarmo.makela@karttaako.fi

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI VENESJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS 26.1.2016 OSAYLEISKAAVAN MUUTOS koskee Kankaanpään Venesjärven kylän tiloja 214-423-1-176 Hohkaranta,

Lisätiedot

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80

INARIN KUNTA. Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus. Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 INARIN KUNTA Inarin kunta Tekninen osasto Kaavoitus Inarin kirkonkylän asemakaavan muutos; KORTTELIT 79 JA 80 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma OAS 15.2.2017 Yleistä osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta

Lisätiedot

Kokemäen Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 2, Kokemäen kaupunki, Ehdotusvaihe

Kokemäen Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan muutos 2, Kokemäen kaupunki, Ehdotusvaihe Varsinais-Suomi LAUSUNTO 27.03.2019 Diaarinumero VARELY/2018/2018 Liite 1 kpl Kokemäen kaupunki kokemaki@kokemaki.fi anne.peltonen@kokemaki.fi Viite: Lausuntopyyntö 30.1.2019 Kokemäen Kokemäenjoen rantaosayleiskaavan

Lisätiedot

Tjäruholmen ranta-asemakaava ja ranta-asemakaavan muutos / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle

Tjäruholmen ranta-asemakaava ja ranta-asemakaavan muutos / Lausunto Helsingin hallinto-oikeudelle Ympäristölautakunta 84 11.06.2014 Kaupunginhallitus 156 18.08.2014 Ympäristölautakunta 94 27.08.2014 Kaupunginhallitus 183 15.09.2014 Kaupunginhallitus 99 20.04.2015 Kaupunginvaltuusto 28 12.05.2015 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema)

Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema) KITTILÄN KUNTA 1 Puh 0400 356 500, Fax 016-642 259 7.12.2012 KITTILÄN KUNTA, 2. kunnanosa, Sirkka Levin asemakaava ja asemakaavamuutos (Ounasrannan sähköasema) Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 7.12.2012

Lisätiedot

VASTINE KUSTAVIN KUNTA VARESNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 / 5

VASTINE KUSTAVIN KUNTA VARESNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA 1 / 5 1 / 5 VASTINE KUSTAVIN KUNTA VARESNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVA Varesniemen ranta-asemakaava on ollut kaavaluonnoksena nähtävillä 7.11. 7.12.2016. Kaavaluonnoksesta ei jätetty nähtävilläoloaikana mielipiteitä.

Lisätiedot

JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS

JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS JOUTSAN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SIIKANIEMI SELOSTUS Ote rantayleiskaavakartasta SISÄLLYSLUETTELO 1. LÄHTÖKOHDAT 1.1 Selvitys suunnittelualueen oloista 1.2 Alueen yleiskuvaus 1.3 Luonnonympäristö 1.4

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) Kaupunginhallitus 195 26.05.2014. 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 16/2014 1 (1) 195 Asianro 1389/10.03.00/2014 Vastine oikaisuvaatimukseen koskien suunnittelutarveratkaisua Haminanlahti, Vuorenlehto 410-5-110 Yleiskaavajohtaja Juha Romppanen

Lisätiedot

RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) RAISION KAUPUNKI KULOISTENRINNE ASEMAKAAVAN MUUTOS 6. KAUPUNGINOSA (KULOINEN) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) RAISION KAUPUNKI, TEKNINEN KESKUS, MAANKÄYTTÖPALVELUT 10.4.2018 0 YLEISTÄ Maankäyttö-

Lisätiedot

SIIKAISTEN KUNTA SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS MAKKARAJÄRVI ERKKILÄ. Kylän Hirvijärvi tiloja: Erkkilä ja Elisabet

SIIKAISTEN KUNTA SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS MAKKARAJÄRVI ERKKILÄ. Kylän Hirvijärvi tiloja: Erkkilä ja Elisabet SIIKAISTEN KUNTA SIIKAISTEN RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS MAKKARAJÄRVI ERKKILÄ Kylän Hirvijärvi tiloja: Erkkilä 747-402-6-98 ja Elisabet 747-402-7-60 KUNNAN KAAVATUNNUS 747YKAM12017 19.8.2017 1. PERUS- JA TUNNISTETIEDOT

Lisätiedot

Vastine Korkeimpaan oikeuteen tehtyyn valitukseen Itä- Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä 16/0314/3

Vastine Korkeimpaan oikeuteen tehtyyn valitukseen Itä- Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä 16/0314/3 Rantasalmen kunnanhallitus 6.2.2017 Poikkitie 2 58900 RANTASALMI Vastine Korkeimpaan oikeuteen tehtyyn valitukseen Itä- Suomen hallinto-oikeuden päätöksestä 16/0314/3 Marja-Leena Neuvo kumppaneineen on

Lisätiedot

Lausunto, Poikkeamislupa, 409, Hanhikempin kylä, tila Sumunen 2:42, , Lappeenranta

Lausunto, Poikkeamislupa, 409, Hanhikempin kylä, tila Sumunen 2:42, , Lappeenranta Lausunto 1 (6) Lappeenrannan kaupunki Kaavasuunnittelija Matti Kettunen kirjaamo@lappeenranta.fi Viite: lausuntopyyntö 14.3.2019 Lausunto, Poikkeamislupa, 409, Hanhikempin kylä, tila Sumunen 2:42, 405-409-2-42,

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA INSINÖÖRITOIMISTO POUTANEN OY tark. 30.9.2014 25.10.2013 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA KOSKIEN RANTA-ASEMAKAAVAA JA RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOSTA KEU- RUUN KAUPUNGISSA TILOJEN 249-411-2-229, 249-411-2-247,

Lisätiedot

NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67

NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A RAUTALAMMIN KUNTA NIINIVEDEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, TILAT 7:38, 7:53, 7:54, 7:56, 7:57 JA 7:67 Kaavaselostus, ehdotus 3.4.2013 Kaavan vireille tulo: Kunnanhallitus

Lisätiedot

PÄLKÄNE RAUTAJÄRVI Koivisto RN:o 1:341 KOIVISTON RANTA-ASEMAKAAVA

PÄLKÄNE RAUTAJÄRVI Koivisto RN:o 1:341 KOIVISTON RANTA-ASEMAKAAVA PÄLKÄNE RAUTAJÄRVI Koivisto RN:o 1:341 KOIVISTON RANTA-ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 11.9.2009, 12.1.2012 Tunnistetiedot Kaavan nimi: Koiviston ranta-asemakaava Kunta: Pälkäne (635)

Lisätiedot

KAAVOITUSOHJELMA

KAAVOITUSOHJELMA KAAVOITUSOHJELMA 2017-2018 KAUPUNGINARKKITEHTI MAARIT PIMIÄ 17.2.2017 Tekla30.11.2016 Tekninen toimi / kaavoitus KAAVOITUSOHJELMA M A A N K ÄY T TÖ - JA 2017-2018 R A K E N N U S L A K I M u u t o s e

Lisätiedot

POLVIJÄRVI LAMPIRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SELOSTUS

POLVIJÄRVI LAMPIRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SELOSTUS POLVIJÄRVI LAMPIRANNAN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN SELOSTUS 30.11.2017 Lamminniemi Maanmittauslaitos 2017 Sisällys 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT... 1 1.1 Kaavan nimi... 1 2 RANTA-ASEMAKAAVA-ALUEEN SIJAINTI...

Lisätiedot

NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP

NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP PARAINEN NAUVON RANTAYLEISKAAVAN MUUTOS KIRJAINEN, STRÖMAS NYTORP KAAVASELOSTUS Maanmittari Oy Öhman KÄSITTELYVAIHEET Ilmoitus kaavamuutoksen aloituksesta kuulutettu Paraisten Kuulutuksissa 11.6.2015.

Lisätiedot

HAKUMÄEN KAUPUNGINOSA (6), KORTTELI 15 MOISIONRINTEEN ALUE, ASEMAKAAVAN MUUTOS

HAKUMÄEN KAUPUNGINOSA (6), KORTTELI 15 MOISIONRINTEEN ALUE, ASEMAKAAVAN MUUTOS Liite _ HAKUMÄEN KAUPUNGINOSA (6), KORTTELI 15 MOISIONRINTEEN ALUE, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 29.8.2017 IKAALISTEN KAUPUNKI Kaavoitustoimi 2017 1. SUUNNITTELUALUE Suunnittelualue

Lisätiedot

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

Muonio. ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Seitap Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 Muonio ÄKÄSKERON RANTA- ASEMAKAAVAN MUUTOS Korttelit 2 ja 6 sekä korttelin 7 rakennuspaikka 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 19.12.2016 Seitap

Lisätiedot

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 243-RAK1605 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI SAUKO-MUSTAKARTA-KOIVUNIEMEN RANTA-ASEMAKAAVAN MUUTOS 2 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 25.7.2016 Nosto Consulting Oy Nosto Consulting Oy 2 (9) Osallistumis- ja

Lisätiedot

RAUTION ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS

RAUTION ASEMAKAAVAN MUUTOS JA LAAJENNUS KALAJOENKAUPUNKI RAUTIONASEMAKAAVAN MUUTOSJALAAJENNUS OSALLISTUMIS JAARVIOINTISUUNNITELMA(OAS) 11.1.2012/18.2.2019 OSALLISTUMIS JAARVIOINTISUUNNITELMANTARKOITUS MRL63 :nmukaankaavaalaadittaessatuleelaatiasuunnitelmaosallistumis

Lisätiedot

Merkintöjen selitykset ja kaavamääräykset:

Merkintöjen selitykset ja kaavamääräykset: LAUKAAN KUNTA Keski-Laukaan yleiskaavan pohjoisosa Osa-alue I Piilopohja-Kuukkala Kaavaehdotus 20.11.2017 1:10 000 Merkintöjen selitykset ja kaavamääräykset: AP-1 PIENTALOVALTAINEN ASUNTOALUE. Alueen rakentamisesta

Lisätiedot

Rovaniemen kaupunki Oikaraisen kylän ja Jyrhämäjärven yleiskaavan muutos Tilojen 57:30, 57:33, 57:54, 57:56 ja 57:86 alueella

Rovaniemen kaupunki Oikaraisen kylän ja Jyrhämäjärven yleiskaavan muutos Tilojen 57:30, 57:33, 57:54, 57:56 ja 57:86 alueella Rovaniemen kaupunki Oikaraisen kylän ja Jyrhämäjärven yleiskaavan muutos Tilojen 57:30, 57:33, 57:54, 57:56 ja 57:86 alueella OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelupalvelukeskus 2010 SUUNNITTELUALUE:

Lisätiedot

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos

Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos 1(7) HYÖKÄNNUMMI KORTTELI 801 ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PROJ. NRO 256 Hyökännummi Kortteli 801 asemakaavan muutos OSOITE TAI MUU PAIKANNUS Sijainti on osoitettu oheisessa

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUNNITELMA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 (5) MAANKÄYTTÖ- JA RAKENNUSLAIN 63 :n MUKAINEN ARVIOINTISUNNITELMA ASEMKAAVAN MUUTOS KOSKEE 205. KAUPUNGINOSAN KORTTELEITA JA OSIA KORTTELEISTA 1, 2, 3, 7, 8, 9, 11 JA 12 SEKÄ NIIHIN

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (5) AMANDA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS

MÄNTSÄLÄN KUNTA. Maankäyttöpalvelut (5) AMANDA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS 1(5) AMANDA ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA, OAS PROJ. NRO 260 Sijainti on osoitettu oheisessa karttaliitteessä. ALOITE TAI HAKIJA SUUNNITTELUN KOHDE Suunnittelualue Suunnittelun

Lisätiedot

IITTI KUUSIKALLION ALUE ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN KAUSALA. 118/ /2017 Khall Valtuusto Voimaantulo

IITTI KUUSIKALLION ALUE ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN KAUSALA. 118/ /2017 Khall Valtuusto Voimaantulo 118/10.02.03/2017 Khall 26.3.2018 62 Valtuusto 24.4.2018 9 Voimaantulo 16.8.2018 IITTI KAUSALA KUUSIKALLION ALUE ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN 1.12.2017 Vireille tulosta ilmoitettu KH:n päätöksellä 17.11.2014

Lisätiedot

ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1. Kemijärven kaupunki, maankäyttö

ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1. Kemijärven kaupunki, maankäyttö ASEMAKAAVAN MUUTOS 2. KAUPUNGINOSA (SÄRKIKANGAS) KORTTELI 2148 TONTTI 1 Kemijärven kaupunki, maankäyttö 1 1 PERUS- JA TUNNISTETIEDOT 1.1 Tunnistetiedot Asemakaavan muutos 2.kaupunginosan (SÄRKIKANGAS),

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS)

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) Alue Alavuden rantaosayleiskaavan 1. osan muutos Seinäjärvi, 10-404-13-31 ja 10-404-13-66 Maankäyttö- ja rakennuslain 63 1 momentin mukaan kaavaa laadittaessa

Lisätiedot

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA PAIMION KAUPUNKI Tekninen ja ympäristöpalvelut Kaavoitus SEMENTTIVALIMON ASEMAKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA vireille tulo:..2017 päivitetty: 8.5.2017 on lakisääteinen (MRL 63 ) kaavan laatimiseen

Lisätiedot

Suunnittelualue. INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N MIKKELI

Suunnittelualue. INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N MIKKELI 1 INSINÖÖRITOIMISTO ALPO LEINONEN OY Mäntypöllinkuja 6N 50170 MIKKELI RYTÖLÄ -RANTAMÄKI RANTA-ASEMAKAAVAN OSITTAINEN KUMOAMINEN SELOSTUS Vireilletulosta ilmoitettu 3.10.2015 Tekninen lautakunta hyväksynyt,

Lisätiedot