TIEDOTE 1 (7) KULTTUURIPALVELUT JOENSUUN KAUPUNKI. Kulttuurin virta raportti 2 / Hanna Vienonen 01/15

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIEDOTE 1 (7) KULTTUURIPALVELUT 13.1.2015 JOENSUUN KAUPUNKI. Kulttuurin virta raportti 2 / Hanna Vienonen 01/15"

Transkriptio

1 TIEDOTE 1 (7) Kulttuurin virta raportti 2 / Hanna Vienonen 01/15 Johdanto Kulttuurin virtaa on tammikuussa 2014 alkanut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke, jota hallinnoi Joensuun kaupungin kulttuuripalvelut. Yhteistyössä mukana ovat varhaiskasvatus- ja koulutuskeskus, hoito- ja hoivapalvelut, nuorisopalvelut ja liikuntapalvelut. Koordinaattoriksi hankkeeseen palkattiin Hanna Vienonen. Kulttuurin virta -toimintamallin keskiössä ovat Joensuun kaupungin omat kulttuurilaitokset, eli kaupunginorkesteri, museot ja kirjastot. Lisäksi sisältöjä mietitään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tämän kehittämishankkeen tarkoituksena on kehittää valmiita tuotteita perustoimintaan, jotka toteutuvat vuosittain ja säästävät näin merkittävästi aikaa ja muita resursseja. Kulttuurin virta nimisen kulttuuripolun kehittämisen ydintiimissä ovat kirjasto- ja kulttuuripalvelujohtaja Rebekka Pilppula ja kulttuurisihteeri Sari Suvanto. Myös kulttuuripalvelujen johtoryhmän muut jäsenet ovat osallistuneet suunnitteluun. Kulttuurin virran kohderyhmänä ovat koululaiset ja ikääntyneet. Sekä kouluissa että vanhusten palvelukodeissa ja muissa paikoissa kulttuuritarjontaa on satunnaisesti. Kulttuurin virta antaa peruskoululaisille tasaarvoisen minimikulttuurikokemuksen peruskoulun aikana, joka vahvistaa kulttuurin kuluttajaksi, kulttuurin ja taiteen ammattilaiseksi tai harrastajaksi kasvamista. Esimerkiksi kaikki kolmasluokkalaiset käyvät kaupunginorkesterin konsertissa. Ikääntyneille kulttuuritarjonta ja siihen osallistuminen tuovat lisää virkeyttä, viihtymistä ja parempaa oloa. Joensuun kaupungin työntekijöille Kulttuurin virta antaa selkeän rakenteen, johon on helppoa rakentaa sisältöjä ja tuoda sisältöasiantuntemusta laajemmin esille. Kulttuurin virran arvot ovat tasa-arvo ja tavoitteellisuus. Toiminta Joensuun kaupunginorkesteri Kulttuurin virta niminen kulttuuripolku alkoi varsinaisesti tiistaina , kun Joensuun kaupunginorkesterin Topi Tuuba sekä Pekka ja susi -sadut esitettiin Joensuun Carelia-salissa. Kaksi esitystä keräsi yhteensä 830 kuulijaa, mukana olivat kaikki Joensuun alueen kolmasluokkalaiset sekä yhdysluokat 3-4. Konsertti sai paljon kiitosta, tässä yksi kommentti:

2 TIEDOTE 2 (7) Ylipäätään tällainen konsertti oli todella hieno, varmasti jäi oppilaiden mieleen. Kun kertasin soittimia luokassa, mokomat muistivat kaikki! Oli niin mukavaa, kun esityksen taso oli korkea, kertoja osasi hommansa, lapsia yleisönä ei aliarvioitu, siitä iso kiitos. Tämä konsertti on tarjolla myös vuonna 2015 elokuun puolen välin tienoilla kaikille kolmasluokkalaisille. Lisäksi konsertista tehdään etukäteistehtäviä, jotka toimitetaan kouluille. Joensuun kaupunginorkesterin kymmenen muusikkoa halusivat viedä musiikkitietoutta kouluille Kulttuurin virran kautta ja kokosivat neljä eri kokoonpanoa kiertämään 2-luokkia. Vierailut toteutettiin luokissa, yksi luokka kerrallaan. Vierailun kesto oli 45 minuuttia. Muusikot kiersivät 38 luokkaa niin, että osa ahkeroi 14 luokkaa, osa ehti käydä kahdessa luokassa. Näin yksi luokka sai yhden joko viulistien, tuuban ja fagotin, rytmityöpajan tai huilistien vierailun. Kilometrejä kiertämisestä kertyi kaikille muusikoille yhteensä 837. Vierailun aikana muusikot kertoivat tiestään Joensuun kaupunginorkesteriin ja esittelivät soittimiaan. Vastaanotto oli erittäin positiivinen. Tämä toimintamalli palkittiin myös henkilöstöyksikön myöntämällä Valopääpalkinnolla joulukuussa. Tässä muutama palaute kouluilta: Oppilaat pitivät vierailusta tosi paljon ja siitä puhutaan edelleen. Parhaiten mieleen jäivät kivat huilistit, taitavat soittajat, huilun kaunis ääni, orkesteri työpaikkana, lapsena harrastaminen ja tietysti kultaiset huilut. Vierailu onnistui kokonaisuudessaan todella hyvin. Kohderyhmä oli oikea ja muutoinkin vierailun sisältö oli aivan huippuluokkaa. En keksi mitään paranneltavaa. Oppilaat tykkäsivät vierailusta, vieraista ja siitä, että pääsivät itse osallistumaan musiikin tekemiseen. Kaikki oli mielestäni hyvin tiedotettu ja järjestetty, lapset olivat innoissaan vierailun ajan ja keskustelivat vilkkaasti sen jälkeen ulos mennessään. Yksi tokaluokkalainen kysyi minulta, ryhtyisikö isona kokiksi vai soittajaksi. Sanoin hänelle, että olisi aika hyvä olla esimerkiksi soittava kokki. Oppilaiden mieleen jäi soitinten kokeilu ja soitetut laulut. Useampi sanoi haluavansa oppia soittamaan viulua. Joensuun seutukirjasto Joensuun seutukirjaston toiminta on laadukasta ja monipuolista. Kirjastopalveluja käytetään Joensuun kaupungin kulttuurilaitoksista eniten. Kulttuurin virran sisältönä 1-luokkalaisille tarjotaan lähikirjastokäynti, jossa esitellään kirjastoa, kannustetaan lukemaan ja tehdään kirjastokortit. 4-luokkalaisille tarjotaan kirjavinkkausta, jonka tarkoituksena on tukea ja edesauttaa lukuharrastuksen syntyä ja ylläpitoa, kielen kehittymistä, kirjojen tuntemusta, henkistä kasvua ja maailmankuvan avartumista.

3 TIEDOTE 3 (7) Pohjois-Karjalan museo ja Joensuun taidemuseo Onni Pohjois-Karjalan museo tarjosi koululaisille Vampyyrien varjostamat Lepakoiden salainen maailma näyttelyyn työpajoja nopeimmille marraskuussa. Varsinainen Kulttuurin virta sisältö 5-luokkalaisille tulee tarjolle viikoilla Joensuun taidemuseo Onnin työpajat 6-luokkalaisille tulevat tarjolle viikoilla Yhteistyökumppanit Yhteistyöstä sovittiin Taiteen Edistämiskeskuksen Joensuun sivutoimipisteen erityisasiantuntija Hanna Susitaipaleen ja kuvataiteen läänintaiteilija Hannu Aaltosen kanssa jo keväällä Aaltonen suunnitteli kokonaisuuden, jossa hän esittelee taiteen prosenttiperiaatetta, Penttilänrannan suunnitelmia sekä sinne tehtyjä taideteoksia kuudesluokkalaisille. Taiteen Edistämiskeskus huolehtii kaikista matkakuluista. Elokuussa sovittiin myös Karelia ammattikorkeakoulun musiikkipedagogin koulutuksen yliopettaja Sanna Kurki-Suonion ja tuntiopettaja Antti Perälän kanssa yhteistyöstä. Opiskelijoista muodostui kaksi kokoonpanoa, jotka kiersivät Joensuun alueen yläkoulut tarjoten osallistavan konsertin kaikille 7-luokkalaisille. Kokemus oli erittäin hyvä sekä kuulijoille että muusikoille. Matkakulut maksettiin puoliksi Karelia ammattikorkeakoulun ja Kulttuurin virtaa hankkeen kesken. Yhteistyöneuvotteluja Joensuun kaupunginteatterin kanssa jatkettiin myös syksyllä. Teatteri suhtautuu positiivisesti Kulttuurin virta kokonaisuuteen osallistumisesta, muttei vielä vuoden 2014 ehtinyt toteutukseen asti. Konserttikeskuksen SynENERGIAA -hankkeen kanssa yhteistyössä järjestettiin kiertue, jossa oli esityksiä alakouluissa, vanhustentaloissa, sairaalaosastoilla sekä avoimia yleisötilaisuuksia. Kiertueella haluttiin kokeilla koululaisille ja ikääntyneille tarjottavia palveluja, sopiiko sama esitys molemmille ja voiko yleisöjä yhdistää. SynENERGIAA-hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön nuorten taiteilijoiden työllistämisavustuksella toteutettu, jossa kokeillaan palvelutalo- ja laitoskonserttien yhdistämistä koulukonserttikiertueisiin. Helsingissä toimiva Konserttikeskus ry on Suomen merkittävin koulu- ja päiväkotikonserttien järjestäjä. Marraskuussa 1963 perustettu yhdistys järjestää vuosittain konserttia ja musiikkityöpajaa kouluihin ja päiväkoteihin eri puolilla Suomea. Joensuun alueen konserteissa esiintyi Duo Jenna ja Emilia, jotka soittivat monipuolista harmonikkamusiikkia. Konsertit järjestettiin viikolla 48, konsertteja oli yhteensä 15. Tässä palaute yhdestä konsertista: Vierailijat osasivat ottaa kohdeyleisön aivan mahtavasti huomioon. Ohjelmassa edettiin tutuista lastenlauluista taidemusiikkiin ja lopuksi vielä Angry Birds- musisointiin. Ehdottomasti yksi syksyn

4 TIEDOTE 4 (7) kohokohtia koulullamme, iloiset ja taitavat esiintyjät, he toivat kouluumme oikean taide-elämyksen. Lapset tykkäsivät ja aikuiset myös! Ikääntyneiden palvelut Ikääntyville tarjottiin muusikko Ilja Tepon vierailuja syksyllä. Ilja haki ja sai itselleen apurahan vierailuja varten Olvi-säätiöstä. Ilja vieraili Koivupihan ja Ruoritien palvelukeskuksissa, Suvituulen päiväkuntoutuksessa ja Siilaisen sairaalaosastolla esittämässä omia ja Jaakko Tepon lauluja kerran lokakuussa ja toisen kerran samoissa paikoissa marraskuussa. Vierailut onnistuivat erinomaisesti. Tässä yksi palaute: Ilja osasi ottaa meidän vaativan yleisön mukaan. Ennen esitystä suurimmalle osalle kuulijoista Ilja Teppo ei ollut tuttu, vaan tutuksi tuli. Toiveita tuli ihan väkisin Jaakon lauluista. Ihana oli nähdä spontaani tilanne, jossa Ilja hoksasi kesken laulunsa, mitkä voimavarat voivat olla eräällä vuoteessa olijalla. Hän huomasi miten miehen silmät elivät musiikin aikana. Eli kohtasi ikäihmiset kunnioittaen ja lämpimästi. Eräs omainen kokosi muutamia lauluja, jotka hänen mielestään sopisivat Iljalle, kun musisoi vanhemmalle väelle. Eli voimaannutti rouvan toimimaan kotonaan. Musiikki osuuden jälkeen oli lähellä ja jutusteli jokaiselle jotakin. Palautetta kuulijoilta: "Mukava nuori ja reipas mies, lauloi hyvin, pääsee pitkälle, istui viereen, poijan kujeita" Tutut kappaleet aina sykähdyttävät, tuovat mieleen muistoja, tunteita. Iljan oma, uusi musiikki sai "raadilta" positiivisen hyväksynnän. Villasukkavirta-tempaus käynnistettiin Kotilahden sairaalaosaston asukkailta kerättiin ikä, kengännumero ja lempiasiat listaan, jossa oli tunnisteena Mummi tai Vaari ja numerotunnus. Tempauksesta tiedotettiin Joensuun kaupungin nettisivuilla, Karjalaisessa, Karjalan Heilissä sekä Yle Pohjois-Karjalan radiossa. Myös Maaseudun Tulevaisuus lehti teki haastattelun neulojista. Hetkessä vapaaehtoisia neulojia ilmoittautui kymmeniä. Neulojat valitsivat listasta sopivan Mummin tai Vaarin, jonka jälkeen neuloivat omalla ajallaan sekä omilla langoillaan lempiasioihin luovasti viitaten sopivat sukat. Sukkia kerättiin Carelicumin aulassa olevaan laatikkoon. Listaa päivitettiin facebook-ryhmässä ja toiveita välitettiin myös sähköpostitse ja puhelimitse neulojille. Ensimmäinen sukkien luovutustilaisuus järjestettiin Kotilahdessa, jolloin sata paria sukkia oli valmiina. Tässä tilaisuudessa olivat myös esiintymässä Joensuun kaupunginorkesterin viulisti Eila Helske ja runotaiteilija Ritva Hämäläinen. Viimeiset sukat toimitettiin Kotilahteen Neulojia oli mukana noin 80, sukkapareja valmistui yhteensä 170. Kontiolahden kunta otti Villasukkavirta-haasteen vastaan, ja aloittaa tempauksen tammikuussa.

5 TIEDOTE 5 (7) Tiedotus Joensuun alueen peruskoulujen kulttuurivastaaville keväällä 2014 tehdyssä kyselyssä tuli esille, että tiedotusta tulisi terävöittää ja keskittää. Niinpä 18.8 lähti ensimmäinen Kulttuurin virta uutiset sähköpostitse kaikkiin kouluihin. Uutiset keräävät koululaisia koskevat tiedot kirjastojen, museoiden, orkesterin ja yleisten kulttuuripalvelujen puolelta. Uutiset lähetetään joka kuukauden ensimmäisenä tiistaina jokaisen koulun kulttuurivastaavalle. Muita posteja tai materiaalia ei näistä paikoista enää kouluille lähde. Syksyllä Kulttuurin virta uutiset lähetettiin viisi kertaa, elokuu - joulukuussa. Tämä tiedottamisen malli jatkuu myös vuonna Koulujen kulttuurivastaaville järjestettiin tapaamisia 25.9 Joensuun kaupunginorkesterin konsertin yhteydessä, Pohjois-Karjalan museolla ja Joensuun Taidemuseo Onnissa. Ensimmäisessä tapaamisessa syyskuussa päätettiin koulujen kulttuurivastaavien yhteiseksi nimeksi Virtapiiri. Virtapiiriin kuuluu 40 opettajaa tai rehtoria. Tapaamisissa on esitelty kulttuurilaitosten toimintaa ja mietitty yhdessä tulevia toimintoja. Osallistujia on ollut 5-16 henkilöä/kerta. Myös ikääntyneiden palveluista on löytynyt aktiivisia henkilöitä, joten yhteistyön aloittaminen ja tiedottamisen suunta on selkiytynyt Kulttuurin virtaa hankkeen aikana. Kulttuurin virta logon suunnitteli Tuomas Kinnunen suunnittelu- ja mainostoimisto Vaganzasta. Kinnunen halusi tukea kulttuuripolun yhteiskunnallista merkittävyyttä ja teki suunnittelun maksutta. Logon tarina menee näin: Pelastaa maailman (maapallo), erilainen, mutta tasa-arvoinen (virta) sekä luovuus ja kulttuuri, joka tapaa ihmisen (kokemus). Logo on käytössä kaikessa Kulttuurin virtaan liittyvässä tiedottamisessa. Tiedotus tapahtumista ja kulttuuritarjonnasta on kuluneena syksynä ollut erittäin hyvää ja jotenkin tuntuu, että positiivista säpinää on nyt saapunut Joensuun kulttuurintarjoajille tämän Kulttuurin virta- hankkeen kautta. Koulutukset ja seminaarit Koordinaattori osallistui Anti-festivaalin järjestämään Lapset nykytaiteen kentällä - toimijoita vai kohteita? seminaariin Kuopiossa Seminaarissa pohdittiin lasten taiteellista toimijuutta sekä esiteltiin tieteellisiä näkökulmia lapsuuden sosiaalisesta estetiikasta. Myös Anti-festivaalissa mukana olevat taiteilijat Suomesta, Australiasta, Kanadasta ja Yhdysvalloista esittelivät lasten ja nuorten kanssa tehtyjä teoksiaan.

6 TIEDOTE 6 (7) Valtakunnalliseen lastenkulttuuriseminaariin Kuopiossa osallistui kulttuuripalveluiden viisi työntekijää. Seminaari esitteli lastenkulttuurin toimijoita, hyviä esimerkkejä ja tulevia rahoitusmalleja. Kulttuuripalvelujen (yleiset kulttuuripalvelut, orkesteri, museot ja kirjasto) yhteisessä työpäivässä 17 henkilön voimin tehtiin Kulttuurin virran tulevia suunnitelmia, yhteistoimintoja, hankeaihioita sekä suunniteltiin yhteistä tilastointia. Myös nuorisosihteeri oli paikalla. Taiteen Edistämiskeskuksen Joensuun sivutoimipisteen järjestämään kuntien kulttuuritoimijoiden tapaamiseen osallistuttiin myös. Rahoitus Kulttuuripalvelut on tehnyt rahoitushakemuksia opetus- ja kulttuuriministeriölle ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitolle. Valtakunnalliseen lastenkulttuurikeskus verkoston rahoituspäätös on luvattu tammikuun alkuun. Liikuntapalvelujen kanssa yhdessä tehty hakemus Kulkurit kävellen kotiseudulla, joka yhdistää vapaaehtoistoiminnan ja ikääntyvien toiminnan, Ely-keskukselle. Päätöstä odotetaan alkuvuodesta Kävijät Kulttuurin virta nimisen kulttuuripolun järjestämiä tilaisuuksia koululaisille ja vanhuksille oli vuonna 2014 yhteensä 137, joissa kävijöitä oli Pelkästään koululaisille oli 118 tapahtumaa, joissa oli 4219 osallistujaa, vanhuksille oli 14 tapahtumaa, joihin osallistui 706. Kokonaisluvussa on mukana myös yleisölle avoimet tilaisuudet, joita oli 5 ja osallistujia yhteensä 147. Vuosi 2015 Kulttuurin virta on käynnistynyt tehokkaasti - 1,5 vuodessa on saatu toiminta jo alkamaan. Vastaavissa kehityshankkeissa muualla maassa tälle tasolle pääseminen on vienyt vähintään neljä vuotta. Yhteistyö, innostus ja suunnittelusta toimintaan pääseminen ovat olleet huippuluokkaa. Uuden toimintamallin jalkauttaminen on myös lähtenyt käyntiin hyvin. Keväällä Kulttuurin virta kokonaisuuksista on vuorossa 5- ja 6-luokkalaiset. Pohjois-Karjalan museo tarjoaa 5. luokkalaisille Muinaisilla poluilla kierroksia, joissa tutustutaan esihistoriaan draaman ja leikin keinoin. Kierrokset ovat maksuttomia Joensuun alueen viidesluokkalaisille, muille hinta on 54 /ryhmä.

7 TIEDOTE 7 (7) Joensuun taidemuseo Onni tarjoaa 6. luokkalaisille osittain toiminnallisia kierroksia, joissa tutustutaan taidemuseoon paikkana ja tutkitaan antiikin ajan taidetta ja eurooppalaista kirkkotaidetta. Kesto n. 1,5 h. Kierrokset ovat maksuttomia Joensuun alueen ko. luokille. Kulttuurin virtaa hanke maksaa kauempaa tulevien matkakulut. Karelia ammattikorkeakoulun kolmas kokoonpano kiertää kaksi koulua ja kolme ikääntyvien paikkaa Joensuun kaupunginteatteri tarjoaa K9-korttilaisille ja heidän opettajilleen tapahtuman: M/S Tapahdus seilaa esitystaiteen valtamerellä eli turvallisesti karilla koko risteilyn ajan HELP! keskiviikkona klo Tapahdukseen ilmoittaudutaan etukäteen, nopeimmat pääsevät mukaan. Kulttuurin virran toiminta-ajatuksen mukaisesti kouluja ja ikääntyneitä kannustetaan yhteisiin toimintoihin ja vakiinnuttamaan toimivat mallit molempien toimintasuunnitelmiin. Tiivis yhteistyö opetussuunnitelman kehittämistyön kanssa jatkuu edelleen. Kouluille tarjotaan kerhotoimintaa sekä ollaan mukana kehittämässä joustavaa koulupäivää. Kulttuurin virta toimintamallin edelleen kehittämiseksi kootaan kaksi ryhmää, joissa päästään keskustelemaan sisällöistä paremmin. Ensimmäiseen ryhmään pyydetään kulttuuripalveluiden asiantuntijoiden lisäksi opettajia katsomaan sisältöä myös pedagogiselta näkökulmalta sekä mahdollisesti nuorisovaltuuston edustaja kommentoimaan nuorten näkökulmaa. Toinen ryhmä kootaan kulttuuri- ja vanhuspalveluiden henkilökunnasta sekä vanhusneuvoston ja vapaaehtoistyöhön osallistuvien joukosta. Tavoitteena on vuodelle 2015 Lastenkulttuurikeskuksen kehittäminen seudullisesti ja koko Pohjois-Karjalan alueelle laajentumisen selvittely. Lisäksi koordinaattorin toimen vakiinnuttaminen on merkittävässä roolissa Kulttuurin virran toiminnan jatkumisessa. Kehittämisrahaa tarvitaan uusien tuotteiden kehittämiseen sekä vanhojen päivittämiseen palvelemaan paremmin kohderyhmiä. Yhteistyötä kehitetään myös valtakunnallisen lastenkulttuuriverkoston kautta. Tämä hanke ei ole jäänyt paperiversioksi hanketyöntekijän pöydälle, vaan se konkretisoitunut oikeaksi toiminnaksi!

Kulttuurin virta. Elokuu 2014. Tausta

Kulttuurin virta. Elokuu 2014. Tausta Kulttuurin virta Elokuu 2014 Tausta Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Joensuun kaupungin kulttuuripalveluille 60 000 euroa Kulttuurin virtaa -hankkeen käynnistämiseksi. Hanke alkoi tammikuun 2014 alusta

Lisätiedot

VAPAA-AIKAKESKUS, KULTTUURIPALVELUT. Kulttuurin virtaa - hanke. Loppuraportti 14.10.2015 Pirkko Ahola

VAPAA-AIKAKESKUS, KULTTUURIPALVELUT. Kulttuurin virtaa - hanke. Loppuraportti 14.10.2015 Pirkko Ahola VAPAA-AIKAKESKUS, KULTTUURIPALVELUT Kulttuurin virtaa - hanke Loppuraportti 14.10.2015 Pirkko Ahola KULTTUURIN VIRTAA- Tiivistelmä Kulttuurin virtaa hankkeen tavoitteena oli tuoda kulttuuripalvelut lähemmäs

Lisätiedot

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat

Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Oppiminen taidekasvatuksen kautta Taikalampun monipuoliset työkalut opettajan apuna Saara Vesikansa 11.9.2013 Kuntamarkkinat Mikä on Taikalamppu? Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten verkosto Perustettu

Lisätiedot

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki

Kulttuuri- ja liikuntapalvelut Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuri- ja liikuntapalvelut 21.8.2017 Palvelujohtaja Ari Karimäki Kulttuuripalvelut sekä liikuntapalvelut lukuina 2017 KULTTUURI- OSALLISTUJIA 9780 VARHAISKASVATUKSESTA (0-6 -VUOTIAAT) PERUSOPETUKSEN

Lisätiedot

Lappeenrannan kulttuuripolku

Lappeenrannan kulttuuripolku Lappeenrannan kulttuuripolku Kulttuuripolku on suunnitelma, jonka avulla toteutetaan koulujen taide- ja kulttuurikasvatusta. Sisällöt ja teemat pohjautuvat opetussuunnitelman Ihmisenä kasvamisen aihekokonaisuuteen.

Lisätiedot

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma

Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Polvijärven kulttuurikasvatussuunnitelma Varhaiskasvatus Vierailu, Esitys, Muu, Vierailu, Esitys, Muu Mikä on osallistuva lapsi- tai ryhmämäärä? Tarvitaanko kuljetuksia? Mitkä ovat arvioidut kustannukset?

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY HYVINVOINNIN TOIMIALAN ESITTELY Sisältö: Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Hyvinvointilautakunta Lautakunnan alaiset jaostot Sote-neuvottelukunta Toimialan organisoituminen Palvelualueiden toiminnot

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Kulttuuri- ja opetussektorin yhteistyö Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus ja sitä tukevat hankkeet. Saara Vesikansa 1.10.

Kulttuuri- ja opetussektorin yhteistyö Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus ja sitä tukevat hankkeet. Saara Vesikansa 1.10. Kulttuuri- ja opetussektorin yhteistyö Lastenkulttuuripoliittinen ohjelmaehdotus ja sitä tukevat hankkeet Saara Vesikansa 1.10.2014 Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu Lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten

Lisätiedot

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki

Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Kirjasto mediakasvattajana Rebekka Pilppula, kirjastotoimen johtaja, Joensuun kaupunki Dia 1 Yleensä ajatellaan, että kirjastojen mediakasvatuksen kohteena ovat lapset ja nuoret ja heidän opettajansa.

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus sisältää opettajien koulutuksen,

Lisätiedot

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry

ERASMUS KOULUISSA 12.9.2013. Stefano De Luca Eurooppalainen Suomi ry ERASMUS KOULUISSA Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu - EVS volunteers 18-30 v. nuori tulee Suomeen vapaaehtoispalveluun suomalaiselle yleishyödyllisille organisaatioille (esim. järjestöjä, kunnallisia toimijoita,

Lisätiedot

Oulun kaupungin päivähoidon. http://www.ouka.fi/sote/paivahoito/kotisivut/alakooki/

Oulun kaupungin päivähoidon. http://www.ouka.fi/sote/paivahoito/kotisivut/alakooki/ Oulun kaupungin päivähoidon ALAKÖÖKI 2004- http://www.ouka.fi/sote/paivahoito/kotisivut/alakooki/ H.Makkonen Alaköökin tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa elämyksellistä toimintaa päivähoitoyksiköille

Lisätiedot

Kulttuurisote. Kokemuksia osallisuudesta. Kulttuurisote Pohjanmaa. Hanna Kleemola slidepohjia

Kulttuurisote. Kokemuksia osallisuudesta. Kulttuurisote Pohjanmaa. Hanna Kleemola slidepohjia Kulttuurisote Kulttuurisote Pohjanmaa Kokemuksia osallisuudesta Hanna Kleemola 9.11.2018 slidepohjia Taide- ja kulttuurilähtöisten hyvinvointipalvelujen tarjotinmalli Tarjotin toimii ikäihmisten sote-

Lisätiedot

Esitutkimus. Asiakastyöpajat

Esitutkimus. Asiakastyöpajat Suomen käsityön museo selvitti syksyllä 2013 nuorten aikuisten museoissa käymättömyyden syitä ja kehitti palvelumuotoilukoulutuksen avulla omaa toimintaansa vastaamaan paremmin heidän tarpeitaan. Lopputuloksena

Lisätiedot

Uuden koulu nimi. Mansikka-ahon koulu 7.2.2014 Rehtori Pekka Lipiäinen. Lasten- ja nuorten lautakunnalle

Uuden koulu nimi. Mansikka-ahon koulu 7.2.2014 Rehtori Pekka Lipiäinen. Lasten- ja nuorten lautakunnalle 7.2.2014 Rehtori Pekka Lipiäinen Lasten- ja nuorten lautakunnalle Uuden koulu nimi Mansikka-ahon ja Tornionmäen koulut yhdistyvät ja koulutyö jatkuu uudessa koulurakennuksessa syksyllä 2014. Kouluun tulee

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku

Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku Hyvinvointipalvelut Vastuuhenkilö: hyvinvointijohtaja As. luku 76 125 Vapaa aikalautakunnan käsittelyyn 27.9.2016 660 Kulttuuripalvelut Kulttuuripalveluihin kuuluvat yleiset kulttuuripalvelut, lastenkulttuurikeskus,museot,

Lisätiedot

Kulttuuriluotsi ja -kaveritoimintaa Suomessa. Hanne Laitinen, Pilvi Nissilä & Marko Nousiainen

Kulttuuriluotsi ja -kaveritoimintaa Suomessa. Hanne Laitinen, Pilvi Nissilä & Marko Nousiainen Kulttuuriluotsi ja -kaveritoimintaa Suomessa Hanne Laitinen, Pilvi Nissilä & Marko Nousiainen Yhdessä enemmän Kohtaamisia, sisältöä, mielekästä tekemistä Virtaa arkeen: virkeyttä, nostetta ja kulttuurikuntoa,

Lisätiedot

VENÄJÄN KIELI VALLOITTAA. Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri

VENÄJÄN KIELI VALLOITTAA. Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri VENÄJÄN KIELI VALLOITTAA Tuija Mäkinen Järjestö- ja kulttuurisihteeri Seuran kielipalvelut OHJELMA Stipendit Venäjän kielen Tähti kilpailu Teematapahtumat kouluihin Б Kielikurssit Pietarissa ja kielikoulutus

Lisätiedot

Taidelaitokset opettajan työn näkökulmasta

Taidelaitokset opettajan työn näkökulmasta Taidelaitokset opettajan työn näkökulmasta TAIKA-hanke Anu-Liisa Rönkä Palmenian tutkijaseminaari 27.8.2010 Taustaa Kulttuurimessut lahtelaisille peruskoulunopettajille 21. 25.9.2009. Lahden kaupungin

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun SYYSKUU Vanhempainilta 7. luokkalaisten huoltajille lokakuun loppuun Alueen vastaava nuoriso-ohjaaja

Lisätiedot

Raportti hankkeesta Alli Paasikiven säätiölle BiisiPaja -työryhmä Työryhmän jäsenet: Paula Kovanen, Pauli Korjus, Väinö Wallenius

Raportti hankkeesta Alli Paasikiven säätiölle BiisiPaja -työryhmä Työryhmän jäsenet: Paula Kovanen, Pauli Korjus, Väinö Wallenius Apurahaselvitys, BiisiPaja 1 BIISIPAJA Raportti hankkeesta Alli Paasikiven säätiölle 2018. BiisiPaja -työryhmä Työryhmän jäsenet: Paula Kovanen, Pauli Korjus, Väinö Wallenius 1. MITÄ BiisiPaja on musiikkihanke,

Lisätiedot

HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015

HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015 HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015 1. Toiminta-avustukset a. Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset 2015 b. Taide- ja kulttuuriyhteisöjen toiminta-avustukset

Lisätiedot

Markkinointi & viestintä. Olkkarikekkerit 2018

Markkinointi & viestintä. Olkkarikekkerit 2018 Olkkarikekkerit 2018 Olkkarikekkerit! -keikkasarja toi yhteen naapuruston lapsia eri puolilla Helsinkiä loppuvuodesta 2018. Vuoden pimeimpänä aikana olohuoneiden nurkissa nähtiin viisi erilaista elämystä:

Lisätiedot

POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU

POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU POLKUJA- KOREOGRAFIAKILPAILU Kuopiossa 21.11.2015 Tapahtuman taustaa Polkuja- koreografiakilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Järjestäjien suureksi yllätykseksi 33 koreografiaa ilmoittautui

Lisätiedot

Kirjaston palvelulupaus 2017

Kirjaston palvelulupaus 2017 Kirjaston palvelulupaus 2017 Mikä on palvelulupaus? Julkinen sitoutuminen palveluun, tästä pidämme kiinni. Oltava konkreettinen ja mitattavissa. Palvelulupaus yhdistää asiakkaan tarpeet ja tarjotun palvelun.

Lisätiedot

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ!

MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! MATERIAALIPAKETTI NUORTENILTAAN OLE HYVÄ! Nuortenillan toiminta-ajatus ja tavoite Kahden eri seurakunnan nuoret kohtaavat toisiaan ja tutustuvat seurakuntien nuorisotoimintaan, jakavat kokemuksia, ideoita,

Lisätiedot

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014

PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 PETRA-PROJEKTI TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1. Yleistä 2014 on Petra-taloyhtiötoiminnassa starttitoiminnan ja osallistavan kehittämisen vuosi. Projektin toimintaa jatketaan kaikissa Petra taloissa. Lisäksi

Lisätiedot

Vertaisohjaajatoiminta Vantaan kaupunginkirjastossa. Marjo Hänninen Varkaus

Vertaisohjaajatoiminta Vantaan kaupunginkirjastossa. Marjo Hänninen Varkaus Vertaisohjaajatoiminta Vantaan kaupunginkirjastossa Marjo Hänninen Varkaus 26.9.2013 Velvoitteita o Nuorisolaki o 7 Nuorisotyötä ja -politiikkaa toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä paikallisten viranomaisten

Lisätiedot

Esitys liittymisestä Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkostoon

Esitys liittymisestä Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkostoon Pohjois-Karjalan kuntien kulttuuripalveluista vastaavat Esitys liittymisestä Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkostoon Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkosto esittää, että kuntanne liittyisi jäseneksi

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 27.3.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Alueen taidemuseoiden aseman vahvistaminen. Uudet taidemuseo- ja taidehankkeet luovat uutta ja tuovat muutoksia toimintakenttään. 2. Julkisen taiteen

Lisätiedot

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa

Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa Yhteisöteatteria Perhonjokilaaksossa AIKATAULU VIRITÄ! -tapahtumista Perhonjokilaakson alueella Aikataulu päivittyy edelleen riippuen kunkin yhteisön toiveista ja tarpeista. Osa tilaisuuksista on avoimia,

Lisätiedot

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå

KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT. Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURI- JA VAPAA-AIKAPALVELUT Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå KULTTUURIFOORUMI - KULTURFORUM 12.3.2015 TEEMARYHMÄT 1. Luovan alan yrittäjyys 2. Kolmannen sektorin yhteistyö 3. Kulttuuri- ja

Lisätiedot

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä

Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Vanhusneuvostot Keski-Suomessa Askeleen edellä Oma tupa, oma lupa hanke/ Ulla Halonen 5.3.2014 Vanhuspalvelulain toimeenpanoa Keski-Suomessa tukee Oma tupa, oma lupa -hanke Hankkeen tavoitteita ovat: 1.

Lisätiedot

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski

Kasvun ja oppimisen lautakunta liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (1/9) KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA Kulttuurikoski Kasvun ja oppimisen lautakunta 17.5.2018 liite nro 1 (2/9) Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA 1 JOENSUUN KONSERVATORIO Vuosisuunnitelma käsitelty opettajakunnassa 18/9 2015 Toteutuksen arviointi käsitelty opettajakunnassa 31/5 2016 VUOSISUUNNITELMA 2015 2016 1. OPISKELIJAMÄÄRÄT SYKSY Tilanne 20.9.

Lisätiedot

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO

SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKI- OPISTO LÄNSI- RANTA 4B 24100 SALO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa

Lisätiedot

Väliarvioinnin tilannekatsaus: toimijoiden kokemustietoa. Karelia ENPI CBC -hanke CROSS-BORDER MOVE FOR HEALTH

Väliarvioinnin tilannekatsaus: toimijoiden kokemustietoa. Karelia ENPI CBC -hanke CROSS-BORDER MOVE FOR HEALTH Väliarvioinnin tilannekatsaus: toimijoiden kokemustietoa Karelia ENPI CBC -hanke CROSS-BORDER MOVE FOR HEALTH 2013-2014 23.01.2014 Miia Pasanen Karelia ammattikorkeakoulu 1 Arvioinnin viitekehys 1 Arviointikysymykset:

Lisätiedot

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta.

Mistä on kyse? Kehittämiskouluverkosto MAJAKKA. Tarvitsemme konkreettisia tekoja, innovaatioita ja kokeiluja koulussa ja koululta. Mistä on kyse? Opetuksen järjestämistä ohjataan erilaisilla normeilla ja asiakirjoilla, kuten lainsäädännöllä, opetussuunnitelmien perusteilla, suosituksilla, strategioilla ja suunnitelmilla. Jotta valtakunnalliset

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo

Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Maakunnallinen kulttuuriyhteistyö Maria Helo Lähtökohdat Toimijat etäällä toisistaan, maakunnallisen toiminnan lisääminen - ) eri toimijoiden kohtaamisia ja voimavarojen tehokkaampaa yhdistämistä Tahto

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin

Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Työpaja potkaisi koordinaatiohankkeen käyntiin Luomun koordinaatiohanke käynnistyi 20.8.2015 Helsingissä järjestetyllä kick off -työpajalla, johon osallistui noin 40 henkilöä. Työpajan rahoitti Manner-Suomen

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT. LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija

KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT. LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija KULTTUURIKASVATUS JA TAITEILIJAT LAURA ARALA valtakunnallinen lasten- ja nuortenkulttuurin läänintaiteilija TAITEEN EDISTÄMISKESKUS TAITEEN EDISTÄMISKESKUS Taiteen edistämiskeskus on valtion asiantuntija-

Lisätiedot

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen

KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto. Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen KULTA -hanke Etelä-Savon kulttuurirahasto Tutkimussuunnitelma 30.1.2012 Assi Liikanen Tutkimuksen tavoitteet Tavoitteena on tutkia taiteen ja kulttuuritoiminnan merkitystä ja vaikutuksia henkilökunnan

Lisätiedot

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI

TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI TOKALUOKKALAISTEN TAIDERETKI 2019 ENNAKKOMATERIAALI 1. Helsingin kaupunginorkesterin konsertti ke 21.8. Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa kuullaan Sergei Prokofjevin teos Pekka ja susi, joka kertoo

Lisätiedot

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä

Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous ajankohtaista opetus-ja kulttuuriministeriöstä Lahti 12.4.2019 Leena Aaltonen 29.4.2019 1 Ajankohtaista - kevät 2019 Lasten ja nuorten lukemista ja lukutaitoa edistävä

Lisätiedot

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009

ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta 13.2.2008 27.5.2009 ISÄ-LAPSITOIMINTA Toiminnan määrittely Isä-lapsitoiminta on tarkoitettu kaikille alle kouluikäisten lasten isien ja lasten yhteiseksi kohtaamispaikaksi. Tapaamiset antavat mahdollisuuden tutustua muihin

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

************************************* Mikä on LA-SO-LA-konsertti?

************************************* Mikä on LA-SO-LA-konsertti? Hyvä peruskoulun opettaja, Syystervehdys Itä-Helsingin musiikkikoulusta IHMU:sta. Olemme tulossa esiintymään kouluunne marraskuussa, ja sitä ennen tarjoamme teille myös ennakkomateriaalia käytettäväksi

Lisätiedot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot

LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI. 6.9.2010, Muistiinpanot LAHDEN KAUPUNGINTEATTERIN PILOTTISEMINAARI 6.9.2010, Muistiinpanot Tampereen yliopisto Tutkivan teatterityön keskus Ylös Ammattiteattereiden yleisötyön kehittäminen Anna-Mari Tuovinen 24.11.2010 Lahden

Lisätiedot

Elämänlaatua ikäihmisille

Elämänlaatua ikäihmisille Elämänlaatua ikäihmisille kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut tukevat ikäihmisten elämänlaatua Kulttuuri on hyvin moninaista. Se kuuluu jokaisen arkeen. Tampereen kaupungin

Lisätiedot

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa

Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Kulttuuriketju Keski-Savon kuntien kulttuurikasvatussuunnitelma osana seudullista opetussuunnitelmaa Mikä Kulttuuriketju? Lastenkulttuurikeskus Verson koordinoima Keski-Savon seudullinen kulttuurikasvatussuunnitelma

Lisätiedot

Taidetestaajat Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi

Taidetestaajat Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi Taidetestaajat 2017-2020 Valtakunnallinen lastenkulttuurifoorumi 24.11.2016 Anu-Maarit Moilanen, Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto Veli-Markus Tapio, Suomen Kulttuurirahasto Taide lähtee kasista!

Lisätiedot

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 27.10.2008. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.)

(Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 27.10.2008. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) KULTTUURITOIMEN J O H T O S Ä Ä N T Ö (Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 27.10.2008. Myöhemmin tehdyt muutokset ja lisäykset on mainittu tekstin yhteydessä.) I LUKU KULTTUURILAUTAKUNTA Toiminta-ajatus Toimiala

Lisätiedot

Koululaisten oma yhteiskunta

Koululaisten oma yhteiskunta Koululaisten oma yhteiskunta Yrityskylä on peruskoulun kuudensille luokille suunnattu yhteiskunnan, työelämän ja yrittäjyyden opintokokonaisuus. Yrityskylä-opintokokonaisuus muodostuu opettajien koulutuksesta,

Lisätiedot

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015

TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA LOMAKKEET SELITYKSINEEN 2015 TVA-LOMAKKEET JA NIIDEN KÄYTTÖ 2015 Tämän vuoden TVA-lomakkeissa on vain pieniä muutoksia. Lomakkeiden lisäksi niistä on kirjoitettu tarkennukset erilliselle lomakkeelle.

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa

Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Monikulttuurisuusasiain neuvottelukunta 23.8.2018 Kaisa Koskela, Kulttuurin tulosyksikkö Monien kulttuurien espoolaiset kulttuurin tulosyksikön palveluissa Kulttuurin tulosyksikkö Kulttuurilautakunta Svenska

Lisätiedot

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina.

lokakuu tiedote Laita viesti osoitteeseen info@espoonvapaaehtoisverkosto.fi kuukauden viimeisenä perjantaina. lokakuu tiedote Jos Sinulla on tiedotettavaa: kirjoita teksti suoraan sähköpostin viestiosaan, viestin pituus enintään 600 merkkiä, ei erikoismerkkejä ( VERSAALIA, kursiivia, lihavointeja, väriä yms.),

Lisätiedot

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke

Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Sinustako julkisen taiteen tekijä? Koulutuspäivä Helsingissä 23.11.2015 Prosentti taiteelle -hanke + Prosentti taiteelle YMPÄRISTÖTAITEEN SÄÄTIÖ + Miten prosenttiperiaatetta edistetään valtakunnallisesti?

Lisätiedot

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti

14 Pohjois-Karjala. 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Kulttuuria kartalla 14 Pohjois-Karjala 14.1 Kuntatyypit ja kulttuuripalvelujen sijainti Taulukko 14.1. POHJOIS-KARJALA Kuntien lukumäärä Kaupunkimaiset: 1 kpl Taajaan asutut: 4 kpl Maaseutumaiset: 9 kpl

Lisätiedot

SALON MUSIIKKIOPISTO

SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO SALON MUSIIKKIOPISTO Musiikkiopiston Nohterin ja Kärjen talot Musiikkiopiston kirjastotalon tilat Musiikkiopiston toimitilat sijaitsevat Salon keskustassa kirjaston läheisyydessä.

Lisätiedot

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena

Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena Oppimisympäristöajattelu oppimisen tukena kaisa vähähyyppä, opetusneuvos, opetushallitus Oppiminen on tapahtuma tai tapahtumasarja, jossa oppija saavuttaa uusia taitoja tai tietoja jostain aiheesta. Opittu

Lisätiedot

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia

Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko seikkailee ympäri Suomea ja opettaa viittomia Papu-sammakko on Kehitysvammaliiton hanke, jossa leikkimielinen pehmohahmo vie eteenpäin tärkeitä viestintä- ja tunneasioita. Sammakko matkustaa

Lisätiedot

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS

ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS ALA- JA YLÄKOULUN NIVELVAIHEEN PROSESSIKUVAUS www.nurmijarvi.fi KUUKAUSI TOIMENPIDE VASTUUHENKILÖ LÄSNÄ LOMAKKEET TAI MUU KIRJALLI- NEN MATERIAALI ELOKUU 7. luokkalaisten ryhmäyttämiset syyskuun loppuun

Lisätiedot

EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila

EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila EFEKTI -työpajat ja -vierailut Orimattila Ilmoittautumisohjeet: EFEKTIn kautta tilattavat esitykset ja työpajat ovat kouluille ja päiväkodeille maksuttomia. Yksi henkilö voi hakea max. kolmea eri esityskokonaisuutta

Lisätiedot

Raportti apurahan käytöstä Runojen valinta, yksilöllistä työstämistä 20 h/ taiteilija.

Raportti apurahan käytöstä Runojen valinta, yksilöllistä työstämistä 20 h/ taiteilija. Alli Paasikiven säätiö RUNOHETKI- KIERTUE YLÄ- SAVON KIRJASTOISSA Raportti apurahan käytöstä PÄIVÄKIRJA 27.3.2017 Apuraha myönnettiin 27.3.- 2.5.2017 Runojen valinta, yksilöllistä työstämistä 20 h/ taiteilija.

Lisätiedot

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 2018 Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 161 ruotsinkielistä (peruskouluikäisiä n 900) 21%

Lisätiedot

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz

Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma. Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Oulun kaupungin kulttuuriopetuksen suunnitelma Kulttuurivoltti Utajärvi 7.9.2016: Satu Jehkonen ja Katri Tenetz Kulttuurin rooli uuden Valtakunnallisen Opetussuunnitelman perusteissa Kulttuurinen osaaminen

Lisätiedot

Kissaihmisten oma kahvila!

Kissaihmisten oma kahvila! Kissaihmisten oma kahvila! Teksti ja kuvat: Annika Pitkänen Jo ulkopuolelta voi huomata, ettei tamperelainen Purnauskis ole mikä tahansa kahvila. Ikkunalaudalla istuu kissa katselemassa uteliaana ohikulkevia

Lisätiedot

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko

Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Kokemuksia lapsivaikutusten arvioinnista kouluverkkovalmistelussa, Päivi Raukko Case: Hämeenlinnan palveluverkkoselvitys Kaikkia palveluja ja koko kaupunkia koskeva Erityinen mielenkiinto koulu- ja päiväkotiverkossa

Lisätiedot

Sanna Sova, hankekoordinaattori Henrik Hurme, Kielimaistiaiset - Makuja kieliin! II vastaava

Sanna Sova, hankekoordinaattori Henrik Hurme, Kielimaistiaiset - Makuja kieliin! II vastaava Makuja Kieliin: kieltenopiskelijat kieli- ja kulttuuriagentteina kouluissa ja varhaiskasvatuksessa esimerkkejä opiskelijoiden toteuttamista kielituokioista Sanna Sova, hankekoordinaattori Henrik Hurme,

Lisätiedot

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013

Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Ajankohtaista perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa ja koulun kerhotoiminnassa ja toiminnan tulevaisuus 7.2.2013 Erityisasiantuntija Riitta Rajala, Opetushallitus JOUSTAVA KOULUPÄIVÄ SEMINAARI 23.1.2013

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari

Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Kiina on POP! Yanzu- ja POP kiinaa -hankkeiden yhteisseminaari Hotel Arthur 9.5.2014 Vaskivuoren lukion rehtori Eira Kasper Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki YANZU 言 祖 Kiinan kieltä lukioissa Kansainvälistymisen

Lisätiedot

Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäseniltä pyydettiin edellisen kokouksen päätöksen mukaisesti:

Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäseniltä pyydettiin edellisen kokouksen päätöksen mukaisesti: Lapsi- ja nuorisoneuvosto 8 05.05.2015 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 9 12.04.2016 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 20 01.11.2016 Lapsi- ja nuorisoneuvosto 10 04.04.2017 Lapsi- ja nuorisoneuvoston jäsenten palautteiden

Lisätiedot

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013

NAPPIPARISTON KUUKAUSIKIRJE 9/2013 NAPPIPARISTON 31.31 KUUKAUSIKIRJE 9/2013 Nappiparisto on ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämisen ja monipuolistamisen valtakunnallinen koordinointihanke vuosille 2011-2012, ja Nappipariston

Lisätiedot

Kulttuuripalvelut vanhuspalvelujen paletissa

Kulttuuripalvelut vanhuspalvelujen paletissa Kuvataiteet Elokuva- ja mediataiteet Arkkitehtuuri Käsityötaiteet Musiikki Kirjallisuus eli sanataiteet Tanssitaiteet Teatteri- eli Näyttämötaiteet Taideteollisuus ja taiteellinen suunnittelu 27.6.2014

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/ (5) Kaupunginhallitus Sj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 24/2012 1 (5) 754 Valtuutettu Zahra Abdullan toivomusponsi maahanmuuttajalasten tutustuttamisesta suomalaiseen kulttuuriin Pöydälle päätti panna asian pöydälle. apulaiskaupunginjohtaja

Lisätiedot

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA

KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA 1 KULTTUURIKASVATUSSUUNNITELMA NIVALAN KAUPUNKI 2018 2 Sisältö 1 Mikä on kulttuurikasvatussuunnitelma?... 3 2 Kulttuurikasvatussuunnitelman arvot ja tavoitteet... 3 3 Kulttuurikasvatussuunnitelman kohderyhmä...

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Lähtötilanne Taustalla varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen palvelurakenteen haasteet

Lisätiedot

Juhlaviikon ohjelmia Maanantai 19.9. Avoimia ovia: Piilolan päiväkoti, Äänekoski Kansalaisopisto, Äänekoski klo 14-18 Nuorisotila Sumppu, Sumiainen

Juhlaviikon ohjelmia Maanantai 19.9. Avoimia ovia: Piilolan päiväkoti, Äänekoski Kansalaisopisto, Äänekoski klo 14-18 Nuorisotila Sumppu, Sumiainen Juhlaviikon ohjelmia Maanantai 19.9. - lasten töiden näyttelyn avajaiset klo 14-18 Nuorisotila Sumppu, Sumiainen klo 15-18.45 Nuorisotiedotuspiste Nurkkeli, Äänekoski Näyttelyitä: klo 12-19, vapaa pääsy

Lisätiedot

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 lisää liikettä koulupäivän aikana rakenteilla, asenteilla, yhteistyöllä! FAKTAA HANKKEESTA - Hallinnoija Hämeen Liikunta ja

Lisätiedot

PalveluSantran perustehtävät:

PalveluSantran perustehtävät: palveluneuvontaa ikääntyville Päijät-Hämeessä ( - ja paljon muuta) 27.5.2014 Pirjo Nieminen toiminnanjohtaja Päijät-Hämeen hyvinvointipalvelujen kehitys ry PalveluSantran perustehtävät: Tarjota palveluneuvontaa

Lisätiedot

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi Facebook:

Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi  Facebook: Mahdollisuuksien kirkko Annmari Salmela / Vapaaehtoistyo.fi annmari.salmela@vapaaehtoistyo.fi Twitter: @AnnmariSa / @Vapaaehtoistyo Facebook: Vapaaehtoistyofi.fi Trendit uutta yhteisyyttä kohti Seurakunnat

Lisätiedot

Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa!

Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa! Kulttuuri kantaa sivistyskuntaa! Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuudet 2019 Johanna Selkee Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto @JoSelkee Sivistyskunnan haasteet VÄESTÖ - vanhenee - monikulttuuristuu

Lisätiedot

KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI. Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja

KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI. Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja KULTTUURIN YSTÄVYYSKAUPUNKI- YHTEISTYÖTÄ JOENSUU - PETROSKOI Arto Pippuri Kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja AKTIIVISTA KULTTUURIVAIHTOA Pienimuotoista kaupunkien välistä kulttuurivaihtoa on ollut jo

Lisätiedot

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma

KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma KULTTUURIKETJU - Keski-Savon kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelman tarkoituksena on taata kaikille oppilaille yhtäläiset oikeudet kulttuuriin. Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee koulujen

Lisätiedot

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen -

Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Palveluverkkoselvitys ja lapsivaikutusten arviointi - case Huittinen - Terve Kunta seminaari 12.4.2018 Sivistysjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki Lähtötilanne Taustalla varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen

Lisätiedot

Avara museo osana Porin taidemuseon kehittämistyötä

Avara museo osana Porin taidemuseon kehittämistyötä AVARA MUSEO Päätösseminaari 04.10.-05.10.2012 PORI Avara museo osana Porin taidemuseon kehittämistyötä Museonjohtaja Esko Nummelin Porin taidemuseo AVARA MUSEO Valtakunnallinen osio. Toimintalinja: Työmarkkinoiden

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke

Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Työtä nuorille ja hyvinvointia ikääntyneille kulttuurista- hanke Toivotamme hyvää kesää ja kiitämme yhteistyöstä tästä on kiva jatkaa. Eri puolella Kaakkois-Suomea pilotoitiin luovia osallistavia ryhmätoimintoja

Lisätiedot

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO

PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO PIENEN KIRJASTON YHTEISTYÖVERKOSTO Hyvä kirjasto elävä alue Mikkeli 13.11.2012 13.11.2012 Kirjastotoimenjohtaja Eila Ainali 1 Kirja pienen kirjaston tarpeisiin - viime vuoden urakkana oli kirja 13.11.2012

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Taiteen edistämiskeskus (Taike) edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Myös kulttuurin edistäminen kuuluu

Lisätiedot

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat

Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat Perusopetuksen lukuvuosisuunnitelmat 2018-2019 Tarja Suhonen Lukuvuosisuunnitelman rakenne 1. Opetuksen yleinen järjestäminen 1.1 Johtamisjärjestelmä 1.2 Tiedottaminen 1.3 Työ- ja loma-ajat 1.4 Tuntikehys,

Lisätiedot