Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011"

Transkriptio

1 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

2 Sisällys Vuosi 2011 Pohjola lyhyesti...1 Hallituksen puheenjohtajan katsaus...15 Toimitusjohtajan katsaus...16 Avainluvut Keskeiset tapahtumat Strategia...32 Toimintaympäristö...45 Vakavaraisuus ja riskiasema...56 Liiketoiminnot Kokonaisvaltaiset finanssipalvelut...63 Pankkitoiminta...65 Vahinkovakuutustoiminta...78 Varainhoito...95 Konsernitoiminnot Henkilöstö Vastuullisuus Yhteiskuntavastuu OP-Pohjola-ryhmässä Yhteiskuntavastuun teemat Yhteiskuntavastuun GRI-tiedot Hallinnointi ja johto Pohjola osana OP-Pohjola-ryhmää Hallinnointiperiaatteet Hallitus Johtoryhmä Tietoa sijoittajille Taloudellinen kalenteri Sijoittajasuhteet Osakkeet ja osakkeenomistajat Velkasijoittajat...251

3 1 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pohjola lyhyesti Pohjola-konserni on suomalainen finanssipalveluyritys, joka tarjoaa asiakkailleen pankki-, vahinkovakuutus- ja varainhoitopalveluja. Pohjolan perustehtävä on edistää asiakkaidensa taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Pohjolan markkina-asematavoitteena on olla johtava yrityspankki, vahinkovakuuttaja ja instituutiovarainhoitaja. Markkina-asema 2011 Tavoite Markkina-asema yrityspankkina Markkina-asema vahinkovakuuttajana Markkina-asema instituutiovarainhoitajana 1. 1.

4 2 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Konsernin päämääränä on olla halutuin finanssipalvelukumppani. Keskeisiä tavoitteita ovat kannattava kasvu sekä yhtiön arvon kasvattaminen. Pohjolan strategian kulmakiviä ovat sen kolme ainutlaatuista kilpailuetua: lähellä asiakasta kokonaisvaltainen finanssitarjooma osa OP-Pohjola-ryhmää. Pohjola on sitoutunut vahvaan pääomitukseen ja omistajaystävälliseen osinkopolitiikkaan. Yhtiön A-osake on listattu NASDAQ OMX Helsingin Large Cap -listalla vuodesta A-osakkeen kaupankäyntitunnus on POH1S ja toimialaluokka Rahoitus. Pohjolalla on noin osakkeenomistajaa. Vuoden 2011 lopussa Pohjola-konsernissa oli henkilöstöä noin

5 3 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoimintarakenne Pohjola-konserni jakautuu kolmeen liiketoimintoon, jotka ovat Pankkitoiminta, Vahinkovakuutustoiminta ja Varainhoito, sekä niitä tukeviin Konsernitoimintoihin. Liiketoimintarakenne Liiketoiminta Liiketoimintaalueet/toiminnot Päämarkkinaalue Strateginen rooli Osuus konsernin tuloksesta ennen veroja 2011 Pankkitoiminta Yritysten ja yhteisöjen rahoitus ja talouden hallinta Yrityspankki Markets Baltia Suomi ja sen lähialueet Hyvä kannattavuus ja markkina-aseman vahvistaminen Vahinkovakuutustoiminta Henkilö-, yritys- ja yhteisöasiakkaiden vakuutukset Henkilöasiakkaat Yritysasiakkaat Baltia Suomi ja sen lähialueet Markkinoita nopeampi kasvu, markkinajohtajuuden vahvistaminen ja liiketoiminnan hyvä kannattavuus Varainhoito Instituutioiden sekä varakkaiden yksityishenkilöiden ja sukujen varainhoito Instituutioasiakkaat Private Sijoitustoiminta Suomi ja sen lähialueet Hyvä kannattavuus ja markkina-aseman vahvistaminen OP-Pohjola ryhmän rahastojen varainhoito Konsernitoiminnot Konsernia ja sen liiketoimintoja tukeva toiminta Keskuspankkitoiminta ja varainhallinta OP-Pohjola ryhmän maksuvalmiudesta ja varainhankinnasta vastaaminen Talous ja rahoitus Riskienhallinta Henkilöstö Viestintä - Liiketoimintojen ohjaaminen, tukeminen ja haastaminen asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi

6 4 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoiminnan arvoon vaikuttavat keskeiset tekijät

7 5 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Luottoluokitukset Pohjola vastaa OP-Pohjola-ryhmän maksuvalmiudesta ja yhdessä OP-Asuntoluottopankin kanssa kansainvälisestä varainhankinnasta. Luottoluokitukset Luokituslaitos Pitkäaikainen varainhankinta Näkymät Standard & Poor's Credit Market Services Europe Limited AA- Vakaat Moody's Investor Service Ltd Aa2* Negatiiviset Fitch Ratings Limited A+ Vakaat * Luottoluokitus asetettu tarkkailuun mahdollista laskua varten.

8 6 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vahva suomalainen menestystarina OP-Pohjola on ollut rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa ja kartuttamassa maamme vaurautta jo 110 vuoden ajan. Ryhmän juuret ovat syvällä Suomessa. OP-Pohjolan historia lasketaan alkaneeksi vuodesta 1902, kun Osuuskassojen Keskuslainarahasto perustettiin. Vuonna 2005 finanssiryhmään hankitun Pohjolan toiminta oli alkanut jo vuonna 1891 nimellä Palovakuutus- Osakeyhtiö Pohjola luvun alku 1902 Osuuskassojen Keskuslainarahasto Osakeyhtiö perustettiin 14. toukokuuta Ensimmäiset paikalliset osuuskassat perustettiin syksyllä, mutta varsinainen lainaustoiminta alkoi vasta vuoden 1903 puolella, kun Keskuslainarahasto oli saanut käyttöönsä valtion lupaaman suuren lainan.

9 7 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus Palovakuutus-Osakeyhtiö Pohjola liittyi perustettavaan Helsingin arvopaperipörssiin OKO sai oikeuden myöntää luottoja osuuskassojen ohella myös muille osuustoiminnallisille yrityksille sekä sittemmin myös kunnille ja seurakunnille. Ensimmäinen kotimainen obligaatiolaina laskettiin liikkeeseen vuonna luku Osuuskassojen toiminta vakiintui 1920-luvulla. Vuonna 1920 kassat olivat saaneet oikeuden ottaa talletuksia jäsenten ohella myös yleisöltä, joten niiden toiminta alkoi saada todellisia pankkimaisia piirteitä Osuuskassojen Keskusliitto perustettiin. Tavoitteeksi määriteltiin maalaisväestön osuuskassojen ja paikallisten osuuskassaliittojen aatteellisena keskusjärjestönä sekä yhdyssiteenä toimiminen sekä osuuskassaliikkeen edistäminen.

10 8 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus luku 1930-luvun kuluessa osuuskassajärjestön markkinaosuus yleisön luotoista oli noussut noin kymmeneen prosenttiin ja osuuskassat olivat nousseet maaseudun merkittävimmäksi luottolaitosryhmäksi OKO otti ensimmäisen ulkomaisen lainan Ranskan pääomamarkkinoilta Sotaaika 1941 Osuuskassajärjestön keskinäinen vastuu toteutui vuonna 1933, jolloin Osuuskassojen vakuusrahasto aloitti toimintansa. ja sodanjälkeinen aika ( ) Sodanjälkeinen aika oli todellinen menestystarina osuuskassajärjestölle. Suomen jälleenrakentamisen aikana sen markkinaosuus nousi aluksi luotonannossa ja muutaman vuoden viiveellä myös talletuksissa peräti kymmenellä prosenttiyksiköllä. Kyseessä oli Suomen pankkihistorian äkillisin markkinaosuuksien muutos, jonka seurauksena osuuspankit nousivat tasaveroiseen asemaan vanhojen pankkiryhmittymien kanssa. OKO aloitti kiinnitysluottopankkitoiminnan.

11 9 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus luku 1950-luvun alkupuoliskolla muuttoliike maalta kaupunkeihin ja taajamiin kiihtyi. Myös osuuskassojen toiminnan painopiste siirtyi asiakaskunnan mukana maalta kaupunkeihin. Nyt osuuskassojen haasteena oli järjestää asuntoluottoja sekä olla mukana rakentamassa asuntoja uusille kaupunkilaisille. Osuuskassojen markkinaosuudet kehittyivät otollisesti vuosina , mikä osoittaa osuuskassojen sopeutuneen joustavasti uusiin olosuhteisiin. Osuuskassojen talletusten kasvun myötä keskuspankkina toimineeseen OKOon talletetut varat lisääntyivät. Sen seurauksena OKOlla oli entistä paremmat mahdollisuudet osallistua myös yritystoiminnan rahoittamiseen. OKO hankki pääomia lähinnä Saksasta laskemalla liikkeeseen obligaatiolainoja, joiden turvin oli mahdollista lisätä pienen ja keskisuuren yritystoiminnan luototusta Osuuskassat ottivat 50-vuotisjuhlan kunniaksi vuonna 1952 käyttöön Kylväjäliikemerkin. Merkki kuvasti kasvua, säästämistä ja turvallisuuden tunnetta luku 1960-luvulla OKO otti ensimmäisiä askelia automaattisen tietojenkäsittelyn saralla. Ensimmäinen sopimus tietokoneiden hankkimiseksi allekirjoitettiin vuonna Graniitista veistetty karhupatsas vakiintui Pohjolan symboliksi, ja se otettiin käyttöön muun muassa kirjelomakkeissa vuonna 1968.

12 10 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus luku Vuonna 1970 astuivat voimaan uudet pankkilait, joiden myötä paikallispankit saivat lähes tasaveroisen aseman liikepankkien kanssa. Osuuskassoista tuli osuuspankkeja. Vuonna 1974 osuuspankit hyväksyivät käytännössä jo toteutuneen linjauksen, jonka mukaan ne toimivat kaikkia väestöryhmiä tasapuolisesti palvelevina yleispankkeina. Osuuspankkien markkinaosuus kehittyi suotuisasti 1970-luvun alkuvuosista lähtien luvun puolivälissä osuus markkatalletuksista oli noussut jo 25 prosentin tuntumaan. Suurena apuna osuuspankkien menestymisessä oli niiden hyvä maine asiakkaiden keskuudessa. Asiakkaiden silmissä osuuspankit tunnettiin luotettavina ja yksityisasiakkaiden palveluun keskittyneinä pankkeina Tyylitelty prosenttimerkki otettiin käyttöön uudeksi liikemerkiksi. Se oli myös yhdistelmä lyhenteistä op ja ab OKO aloitti rahoitusyhtiötoiminnan. OKO liittyi pankkien kansainvälisen yhteistyöverkoston perustamaan SWIFTmaksuliikejärjestelmään.

13 11 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus OKO ja viisi keskieurooppalaista osuuspankkia perustivat osuustoiminnallisten keskuspankkien Unico-ryhmän Lontoossa. Karhunkämmen otettiin käyttöön Pohjola-yhtiöiden uudeksi liikemerkiksi vuonna luku Toisen maailmansodan vuosia seurannut säätelyjärjestelmä purkautui 1980-luvulla. Pankkien varainhankinta vapautui, ja koko pankkitoiminnan luonne muuttui. Aikaisemmista "säätelyviranomaisista" muokattiin lyhyessä ajassa "rahan myyjiä". Osuuspankeissa ja niiden keskuspankissa OKOssa edettiin kuitenkin melko maltillisesti. Markkinaosuus kääntyi selkeään nousuun sitä mukaa, kun kilpailevan paikallispankkiryhmän, säästöpankkien, vaikeudet kärjistyivät Vuonna 1987 perustettiin OP-Rahastoyhtiö, joka samalla toi markkinoille ensimmäiset sijoitusrahastonsa OP-Tuoton ja OP-Kasvun.

14 12 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus OKOsta tuli pörssiyhtiö. OKO sai noin uutta omistajaa järjestäessään yleisöannin ja listautuessaan Helsingin arvopaperipörssiin luku 1990-luvun alkupuolella pankkitoiminta Suomessa koki ennennäkemättömän kriisin. Vaikeuksista huolimatta osuuspankkiryhmä pystyi omin voimin selviytymään kriisivuosista. Vuonna 1991 osuuspankkiryhmä nousi suurimmaksi pankkiryhmäksi. Vuonna 1993 toteutettu Suomen Säästöpankin terveen liiketoiminnan myynti kilpaileville pankkiryhmille vahvisti edelleen osuuspankkiryhmän asemaa. Markkinaosuus talletuksista nousi suurimmillaan lähes 34 prosenttiin. Osuuspankkiryhmän merkitys koko kansan pankkina näkyy havainnollisesti luotonannon rakenteessa. Liki 52 prosenttia luotoista oli vuonna 1996 henkilöasiakkailla. Yritysasiakkaiden osuus oli 36 prosenttia ja maa- sekä metsätalousasiakkaiden osuus 11 prosenttia. Vuosikymmenen aikana osuuspankkiryhmä nousi myös sähköisten palvelujen edelläkävijäksi jopa globaalilla tasolla Viroon perustettiin vahinkovakuutusyhtiö, josta tuli myöhemmin Pohjolan tytäryhtiö Seesam International. Vuonna 1996 liikemerkki modernisoitiin. Sen pyöreä muoto viestii palvelua ja ihmisläheisyyttä. OP-verkkopalvelu perustettiin. Se oli aikanaan ensimmäinen verkkopankki Euroopassa sekä toinen maailmassa Osuuspankkien Keskusliitto päätettiin muuttaa osuuskunnaksi, joka toimii osuuspankkien yhteenliittymän keskusyhteisönä. Ryhmän yhteistoimintamalli uudistettiin perusteellisesti.

15 13 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus luku 2000-luku oli Suomessa voimakkaan kasvun ja vaurastumisen aikaa. Vuosikymmenen aikana OP- Pohjolan rooli suomalaisen vaurauden rakentajana vahvistui entisestään. Pankkiryhmä muuttui finanssiryhmäksi. Se on saavuttanut lähes kaikilla liiketoiminta-alueilla markkinajohtajan aseman. Pankki- ja vakuutuspalveluiden yhdistäminen on osoittautunut asiakkaiden arvostamaksi palvelukokonaisuudeksi. OP-Pohjola-ryhmällä oli vuosikymmenen lopussa jo yli 1,1 miljoonaa yhteistä pankki- ja vakuutusasiakasta. Ryhmä on saanut myös kansainvälistä tunnustusta, kun The Banker Magazine on valinnut OP-Pohjola-ryhmän useana vuonna vuoden pankiksi Suomessa Vuonna 2001 liikemerkkiä modernisoitiin. Teräväreunainen ja voimakkaan värinen liikemerkki viestii asiantuntemusta ja aktiivisuutta OP-ryhmä nousi Pohjola-Yhtymä Oyj:n pääomistajaksi. Kauppa oli OP-ryhmän historian suurin, ja sen merkitys oli ryhmälle historiallinen. Osto laajensi ryhmän toiminnan vahinkovakuutukseen. Pohjola-kaupan myötä OP-ryhmästä tuli johtava finanssiryhmä Suomessa Syyskuussa julkistettiin ja otettiin käyttöön finanssiryhmän uusi nimi: OP- Pohjola-ryhmä. OKO Pankki Oyj puolestaan muutti nimensä maaliskuussa Pohjola Pankki Oyj:ksi. OP-Pohjola-ryhmän liikemerkki on yksi Suomen tunnetuimmista: tutkimuksen mukaan 95 prosenttia ihmisistä tunnistaa sen spontaanisti. OP-Pohjola-ryhmä aloitti vuoden 2011 uudella keskusorganisaatiolla. OP-Keskus jakaantui kahdeksi toimijaksi, joista OP-Pohjola osk keskusyhteisönä vastaa ryhmäohjauksesta ja valvonnasta. OP- Pohjola-ryhmän ja sen jäsenpankkien keskitettyjen palveluiden kehittäminen ja tuottaminen eriytettiin OP-Palvelut Oy:öön.

16 14 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus YK:n yleiskokous on julistanut vuoden 2012 kansainväliseksi osuustoimintavuodeksi. Suomen johtava finanssiryhmä OP-Pohjola-ryhmä juhlii 110-vuotista taivaltaan toukokuussa. Tänä päivänä OP-Pohjola tarjoaa asiakkailleen maan kattavimman ja monipuolisimman pankki-, sijoitus- ja vakuutuspalvelujen kokonaisuuden. Ryhmän muodostavat noin 200 osuuspankkia sekä niiden omistama keskusyhteisö OP- Pohjola osk tytär- ja lähiyhteisöineen.

17 15 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Hyvät Pohjolan osakkeenomistajat Katso video Koko OP-Pohjola-ryhmän strategiassa korostuu yritysasiakasliiketoiminnan kehittäminen ja siihen panostaminen. Toinen tärkeä painopistealue on vahinkovakuutusliiketoiminnan ja pankkiliiketoiminnan integraation syventäminen. On selvää, että nämä ryhmän panostukset tukevat myös Pohjolan keskeisiä liiketoimintoja ja Pohjolan menestystä. Myös se tosiasia, että OP-Pohjola-ryhmä on yksi Euroopan vakavaraisimmista finanssiryhmistä luo vakautta ja kasvun edellytyksiä Pohjolalle. Vastavuoroisesti muu OP-Pohjola-ryhmä odottaa Pohjolalta vakaata ja hyvää osinkovirtaa. Tämä toive oli selvästi hallituksella mielessä, kun se teki esitystä vuodelta 2011 maksettavasta osingosta. Reijo Karhinen Hallituksen puheenjohtaja

18 16 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Toimitusjohtajan katsaus Katso video Takana poikkeuksellinen vuosi Vuotta 2011 leimasi voimakas kaksijakoisuus. Alkuvuosi oli tunnelmiltaan ja talouskehitykseltään lupaava. Keväällä talouden vakautumisen myötä markkinoiden volatiliteetti tasaantui ja rahoituksen riskilisät pienenivät, mutta kesällä euroalueen velkakriisi kärjistyi tehden sijoitusmarkkinoista loppuvuonna vaikean. Toimintaympäristön turbulenssi toi Pohjolalle monia haasteita, mutta myös mahdollisuuksia. Kansainvälisten finanssipalvelujen tarjonta väheni Suomessa, ja avasi Pohjolan pankkitoiminnalle monia uusia tilaisuuksia. Epävarma aika korosti ainutlaatuisia, paikallisuuteen ja asiakaskeskeisyyteen perustuvia kilpailuetujamme, ja osoitti myös liiketoimintamallimme vahvuuden osana OP-Pohjola-ryhmää. Vuonna 2011 pystyimme toiminaan häiriöttä, aitona kumppanina asiakkaillemme: tukien ja edistäen heidän taloudellista menestystään, turvallisuuttaan ja hyvinvointiaan. Vakaassa kasvussa Pohjola vahvisti toimintavuoden aikana markkina-asemiaan. Asiakasliiketoiminnan volyymi vahvistui pankkitoiminnassa sekä yritysten ja kotitalouksien vahinkovakuutuksissa. Ensimmäistä kertaa Pohjolan markkinaosuus yritysluotoista rikkoi 20 prosentin rajan. Positiivista oli myös Pohjolaan vakuutuksensa keskittäneiden etuasiakastalouksien määrä, mikä kasvoi vuoden aikana :lla yli :een. Konsernin tulos ennen veroja jäi viime vuonna kuitenkin edellisvuotista pienemmäksi ja oli 258 miljoonaa euroa. Laskuun vaikuttivat niin sijoitustuottojen aleneminen kuin myös laskuperustemuutokset, jotka koostuivat eläkevastuiden diskonttokoron laskusta ja eliniän odotteen kasvusta johtuvasta vastuuvelan lisäyksestä. Yhtiön vankka likviditeetti ja vakavaraisuus mahdollistavat strategian mukaisen osingonjaon. Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että noteeratulle A-sarjan osakkeelle maksetaan osinkoa 0,41 euroa ja ei-noteeratulle K-sarjan osakkeelle 0,38 euroa osaketta kohti. Ehdotus vastaa 60 prosentin osingonjakosuhdetta. Syvempää asiakastuntemusta Vuonna 2011 loimme samansuuntaiset toimintamallit aiemmin käyttöön ottamiimme pankki- ja vahinkovakuutustoiminnan yhteisiin asiakkuusorganisaatioihin. Lisäksi tiivistimme yhteistyötämme osuuspankkien kanssa tarjotaksemme maakuntien suurille ja keskisuurille yrityksille täysin kattavan finanssipalveluvalikoiman: muun muassa Pohjolan Yrityspankin ja Marketsin tuote- ja palveluasiantuntemusta alueorganisaatiossa lisättiin.

19 17 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Henkilöstö menestyksen rakentajana Olemme voimakkaasti sitoutuneet henkilöstömme osaamisen kehittämiseen sekä motivaation ja hyvinvoinnin varmistamiseen. Osaamispääoman kehittäminen on yksi strategiamme kulmakivistä. Vuoden aikana lisäsimme merkittävästi henkilöstöresursseja varmistaaksemme asiakaspalvelun erinomaisen toimivuuden. Lisäksi ensimmäinen räätälöity kehityspolku, Talent-ohjelma, käynnistyi. Kohti haasteita hyvistä lähtökohdista On todennäköistä, että talouskasvu vuonna 2012 Suomessa ja muualla Euroopassa jää tänä vuonna viime vuotta alemmaksi. Pohjola ponnistaa alkaneeseen vuoteen kuitenkin hyvistä lähtökohdista: vakavaraisuutemme ja luottokelpoisuutemme ovat kilpailukykyisellä tasolla, likviditeettimme on vankka ja mahdollisuutemme saada rahoitusta markkinoilta ovat hyvät. Konsernin tuloksen ennen veroja odotetaan vuonna 2012 olevan selvästi suurempi kuin vuonna Kiitän lämpimästi osakkeenomistajiamme ja asiakkaitamme luottamuksesta sekä osuuspankkeja ja muita kumppaneitamme hyvästä ja rakentavasta yhteistyöstä. Kiitos kuuluu myös henkilöstöllemme, joka on tehnyt loistavaa työtä ajoittain vaikeissakin olosuhteissa. Mikael Silvennoinen Toimitusjohtaja

20 18 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Avainluvut Tulos ennen veroja, milj Tulos ennen veroja käyvin arvoin, Oman pääoman tuotto käyvin arvoin, % 3,4 9,3 Tulos per A-osake, 0,67 0,72 Osinko (A-osake), 0,41* 0,40 Osinko (K-osake), 0,38* 0,37 * Hallituksen esitys Vakavaraisuus ja riskiasema Vakavaraisuussuhde, % 10,6 13,3 Tier 1 -vakavaraisuus, % 10,6 12,5 Core Tier 1 -vakavaraisuus, % * 10,3 10,5 RAVA-lain mukainen vakavaraisuussuhde 1,41 1,71 Riskipainotetut erät, milj Vahinkovakuutuksen vastuunkantokyky, % * Ensisijaiset omat varat pois lukien pääomalainat suhteutettuna riskipainotettuihin eriin.

21 19 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

22 20 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pohjola-konsernin tulos Konsernin tulos ennen veroja oli 258 miljoonaa euroa (308). Tulos ilman vahinkovakuutuksen laskuperustemuutoksia (diskonttokoron lasku ja eliniän odotteen kasvusta johtuva vastuuvelan lisäys) oli 317 miljoonaa euroa (322). Tulos ennen veroja käyvin arvoin oli 78 miljoonaa euroa (291). Oman pääoman tuotto käyvin arvoin oli 3,4 % (9,3). Pankkitoiminnan tulos ennen veroja parani 198 miljoonaan euroon (133). Tulokseen sisältyi saamisten arvonalentumisia 49 miljoonaa euroa (105). Luottokanta kasvoi 9 prosenttia ja keskimarginaali oli 1,34 prosenttia (1,36). Vahinkovakuutuksen maksutuotot kasvoivat 6 %. Yhdistetty kulusuhde oli 97,7 % (96,6). Operatiivinen yhdistetty kulusuhde, joka ei sisällä laskuperustemuutoksia eikä yrityskaupassa syntyneiden aineettomien hyödykkeiden poistoja, oli 89,8 % (89,7). Sijoitustoiminnan tuotot käyvin arvoin olivat -0,4 % (5,1). Varainhoidon tulos ennen veroja oli 27 miljoonaa euroa (31). Vertailukauden tulos sisälsi 6 miljoonaa euroa yritysjärjestelyihin liittyviä tuottoja. Hallinnoitavat asiakasvarat olivat vuoden lopussa 31,3 miljardia euroa (35). Konsernitoimintojen tulos ennen veroja pieneni rahoituskustannusten nousun ja myyntivoittojen pienenemisen seurauksena 24 miljoonaan euroon (61).

23 21 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

24 22 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Avainlukutaulukot Pohjola-konsernin tulos, milj Korkokate Palkkiotuotot ja -kulut, netto Kaupankäynnin nettotuotot Sijoitustoiminnan nettotuotot Vahinkovakuutustoiminnan nettotuotot Liiketoiminnan muut tuotot Tuotot yhteensä Kulut yhteensä Tulos ennen saamisten arvonalentumisia Saamisten arvonalentumiset Tulos ennen veroja Käyvän arvon rahaston muutos Tulos ennen veroja käyvin arvoin Pohjola-konsernin tase, milj Käteiset varat Saamiset luottolaitoksilta Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat rahoitusvarat Johdannaissopimukset Saamiset asiakkailta Vahinkovakuutustoiminnan varat Sijoitusomaisuus Aineettomat ja aineelliset hyödykkeet Muut varat Varat yhteensä Velat luottolaitoksille Johdannaissopimukset Velat asiakkaille Vahinkovakuutustoiminnan velat Yleiseen liikkeeseen lasketut velkakirjat Muut velat Velat yhteensä Oma pääoma Velat ja oma pääoma yhteensä

25 23 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pohjola-konsernin avainlukuja Tilikauden voitto, milj Taseen loppusumma, mrd. 41,1 36,2 35,5 32,4 25,9 Oman pääoman tuotto käyvin arvoin, % 3,4 9,3 19,2-5,6 9,3 Luottokanta, mrd. 12,4 11,4 10,7 11,6 9,4 Luotto- ja takauskanta, mrd. 15,0 14,0 13,4 14,1 11,4 Varainhoidon hallinnoitavat asiakasvarat, mrd. 31,3 35,0 33,1 25,3 31,3 Vahinkovakuutusmaksutuotot, milj Vakavaraisuussuhde, % 10,6 13,3 13,5 11,3 11,2* Ensisijaisten omien varojen vakavaraisuussuhde (Tier 1), % 10,6 12,5 11,8 9,4 10,7* RAVA-lain mukainen vakavaraisuussuhde 1,41 1,71 1,73 1,26 1,38* Tulos/osake (EPS), ** A-osake 0,68 0,72 0,66 0,36 0,85 K-osake 0,65 0,69 0,63 0,33 0,84 Oma pääoma/osake, ** 7,29 7,44 7,09 6,58 7,51 Osinko/osake, ** A-osake 0,41*** 0,40 0,34 0,19 0,53 K-osake 0,38*** 0,37 0,31 0,16 0,5 Osinko/osakekohtainen tulos, (osinkosuhde) % 60*** Efektiivinen osinkotuotto, % (Pohjola A) 5,5 4,5 4,5 2,4 5 Hinta/voitto -suhde (P/E), (Pohjola A) 11,2 12,5 11,5 22,4 12,5 Osakekannan markkina-arvo (Pohjola A ja K), mrd. 2,40 2,87 2,41 1,98 2,66 Osakkeiden vaihto (Pohjola A), milj. kpl % osakekannasta (Pohjola A) Osakkeiden lukumäärä (Pohjola A ja K) tilikauden lopussa, milj. kpl Osakkeiden lukumäärä (Pohjola A ja K) tilikauden lopussa, milj. kpl ** Henkilöstö keskimäärin * Laskentaperusteet muuttuneet vuonna Vertailutiedot vuodelta 2007 on muutettu vertailukelpoiseksi Basel II -säännöksen mukaisesti, eikä niitä ole erikseen tilintarkastettu. Vuodelta 2006 ilmoitettu luku on laskettu aiempien laskentaperusteiden mukaan. ** Osakekohtaiset tunnusluvut on oikaistu takautuvasti vuosien osalta osakeantikertoimella johtuen Pohjola Pankki Oyj:n osakeannista ja kaupparekisteriin merkityistä uusista osakkeista. *** Hallituksen ehdotuksen mukaan

26 24 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pankkitoiminnan tulos Pankkitoiminnan tulos ennen veroja oli 198 miljoonaa euroa (133). Luottokanta kasvoi 9 prosenttia ja yritysluottokannan markkinaosuus nousi yli 20 prosenttiin. Yritysluottokannan keskimarginaali oli 1,34 prosenttia (1,36), viimeisellä vuosineljänneksellä marginaali nousi 2 korkopistettä. Saamisten arvonalentumiset pienenivät 55 miljoonaa euroa ja olivat 49 miljoonaa euroa (105). Operatiivinen kulut/tuotot-suhde oli 35,5 prosenttia (35,4) eli 40 prosentin strategista tavoitetta parempi.

27 25 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vahinkovakuutustoiminnan tulos Vahinkovakuutuksen tulos ennen veroja oli 8 miljoonaa euroa (83). Tulos ilman laskuperustemuutoksia oli 66 miljoonaa euroa (103). Sijoitustuotot jäivät vaikean markkinatilanteen seurauksena 50 miljoonaa euroa vertailuvuotta pienemmiksi. Vakuutusmaksutuotot kasvoivat 6 prosenttia yli miljardiin euroon. Vakuutustekninen kannattavuus ilman laskuperustemuutoksia oli vertailuvuoden tasolla. Operatiivinen yhdistetty kulusuhde oli 89,8 prosenttia (89,7). Sijoitusten tuotto käyvin arvoin oli -0,4 prosenttia (5,1).

28 26 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Varainhoidon tulos Varainhoidon tulos ennen veroja oli 27 miljoonaa euroa (31). Vertailuvuoden tulokseen sisältyy nettovaikutukseltaan 6 miljoonaa euroa yritysjärjestelyihin liittyviä tuottoja. Hallinnoitavat asiakasvarat laskivat 11 prosenttiin ja olivat 31,3 miljardia euroa (35,0). Operatiivinen kulut/tuotot-suhde parani 49 prosenttiin (53).

29 27 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Konsernitoimintojen tulos Tulos ennen veroja oli 24 miljoonaa euroa (61). Tulosta heikensivät korkokatteen sekä saamistodistusten myyntivoittojen pieneneminen ja kasvaneet saamistodistusten arvonalentumiset. Tulos ennen veroja käyvin arvoin heikkeni 86 miljoonaa euroa vertailukaudesta ja oli -98 miljoonaa euroa (-12). Maksuvalmius ja rahoituksen saatavuus säilyivät hyvällä tasolla.

30 28 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vuoden 2012 näkymät Konsernin tuloksen ennen veroja odotetaan vuonna 2012 olevan selvästi suurempi kuin vuonna Suhdannenäkymiin ja yleiseen toimintaympäristöön liittyvä epävarmuus on edelleen suuri. Merkittävän riskin näkymiin muodostaa julkisen talouden kriisiytyminen eräissä euromaissa. Näkymät kokonaisuudessaan on esitetty vuoden 2011 toimintakertomuksessa. Lue lisää Pohjola-konsernin vuoden 2012 näkymistä

31 29 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Keskeiset tapahtumat 2011 Tammikuu Pohjolan ja Suomi-yhtiön lääketieteen palkinto myönnettiin professori Vappu Taipaleelle. Palkinto on myönnetty vuodesta 1981 lähtien vuosittain tunnustuksena suomalaiselle lääkärille merkittävästä kansainvälisestä tai kansallisesta elämäntyöstä. Helmikuu KTM Vesa Aho nimitettiin Pohjolan talous- ja rahoitusjohtajaksi (CFO) ja konsernin johtoryhmän jäseneksi alkaen. Pohjola Pankki Oyj lunasti takaisin 150 miljoonan euron alemman toissijaisen oman pääoman ehtoisen Lower Tier 2 -lainan. Laina oli laskettu liikkeeseen maaliskuussa Ehtojen mukaan laina olisi erääntynyt vuonna 2016, mutta liikkeeseenlaskijalla on oikeus Finanssivalvonnan luvalla lunastaa laina ennenaikaisesti maaliskuussa Pohjola-yhtiöiden 100-vuotisrahasto, joka on yksi Suomen Kulttuurirahaston nimikkorahastoista, jakoi euroa ympäristönsuojelun tutkimukseen. Maaliskuu Pohjolan varsinainen yhtiökokous vahvisti vuoden 2010 tilinpäätöksen, myönsi hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle vastuuvapauden ja päätti osingonjaosta. Huhtikuu Toukokuu Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö Suomi ja OP-Pohjola osk ilmoittivat Pohjola Pankki Oyj:lle arvopaperikaupasta, jolla Suomi-yhtiö myi OP-Pohjolalle kaikki omistamansa Pohjolan A-osakkeet, joiden osuus osakekannasta oli 7,26 prosenttia ja äänimäärästä 3,91 prosenttia. Pohjola Pankki Oyj:n hallitus päätti yhtiön osallistumisesta OP-Pohjola-ryhmän uusiin pitkän aikavälin kannustinjärjestelmiin. Palkitsemisjärjestelmissä otetaan käyttöön OP-Pohjolan ryhmätasoiset tavoitteet ja ne ovat yhteneväiset sekä johdon uudessa, osakepohjaisessa kannustinjärjestelmässä että koko ryhmän henkilöstön OP-Henkilöstörahastossa. Yhdenmukaisilla, koko henkilöstöä koskevilla ryhmätasoisilla pitkän aikavälin palkitsemismittareilla edesautetaan OP-Pohjola-ryhmän strategian toteutumista. Pohjola Vakuutus osti strategisen työhyvinvoinnin palveluyhtiö Excentan yhtiön toimivalta johdolta ja Elisalta. Yrityskauppa vahvisti Pohjolan uutta hyvinvointiliiketoimintaa ja laajentaa Pohjola Terveyden palveluja yritysasiakkaille. Excenta konsultoi asiakkaitaan hyvinvoinnin johtamisessa, kouluttaa esimiehiä ja tarjoaa työkaluja hyvinvoinnin mittaamiseen sekä toimenpiteitä henkilöstön työhyvinvoinnin kehittämiseen.

32 30 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Kesäkuu Pohjola Pankki Oyj laski liikkeeseen 100 miljoonan Sveitsin frangin alemman toissijaisen oman pääoman ehtoisen Lower Tier 2 -lainan. Laina-aika on 10 vuotta ja laina noteerataan Sveitsin pörssissä (SIX Swiss Exchange). Pohjolan Baltian-palvelut laajenivat Tallinnan sivukonttorin aloittaessa toimintansa. Uudet yritysasiakkaille suunnatut palvelut Virossa ovat maksuliikkeen ja likviditeetin hallinta sekä käyttöpääomarahoitus ja investointirahoitus. Heinäkuu Pohjola Pankki Oyj liittyi European Securities Network LLP (ESN) -kumppaniverkostoon, joka on Euroopan johtavien paikallisilla markkinoilla toimivien pankkien ja pankkiiriliikkeiden muodostama itsenäinen yhteenliittymä. ESN-verkosto tarjoaa asiakkailleen laadukasta Euroopan laajuista osaketutkimusta sekä osakekaupankäyntiä. Euroopan pankkiviranomainen (EBA) koordinoi kevään 2011 aikana yhteistyössä Euroopan keskuspankin, Euroopan systeemiriskineuvoston (ESRB), Euroopan komission ja kansallisten valvontaviranomaisten kanssa EU:n laajuisen stressitestin, joka julkistettiin 90 pankista. Suomalaisista pankeista stressitestissä oli mukana OP-Pohjola-ryhmä. Pohjola Pankki Oyj on osa yhteisvastuullisesti toimivaa OP-Pohjola-ryhmää, joten sen tiedot sisältyvät ryhmän tulokseen. Ryhmä sai toistamiseen puhtaat paperit Euroopan pankkivalvojien toteuttamasta stressitestistä, joka oli oletuksiltaan ankarampi kuin vuotta aiemmin. Elokuu Pohjola Pankki Oyj (Pohjola) lunasti takaisin 325 miljoonan dollarin (USD) alemman toissijaisen oman pääoman ehtoisen Lower Tier 2 -lainan. Laina oli laskettu liikkeeseen syyskuussa Ehtojen mukaan laina olisi erääntynyt vuonna 2016, mutta liikkeeseenlaskijalla oli oikeus Finanssivalvonnan luvalla lunastaa laina ennenaikaisesti syyskuussa Moody's Investors Service on asettanut OP-Pohjola-ryhmän, Pohjola Pankki Oyj:n sekä Pohjola Vakuutus Oy:n luottoluokituksia tarkkailuun luokituksen laskua varten. Pohjola Vakuutus ja Suomen Jääkiekkoliitto sopivat yhteistyön jatkamisesta pelikaudelle Pohjola Vakuutuksella on vuosikymmenien perinne jääkiekkoyhteistyöstä Suomen Jääkiekkoliiton kanssa. Pohjola Vakuutuksen tytäryhtiö Excenta Oy ja Työterveyslaitos toteuttivat yhdessä Strategisen hyvinvoinnin tila Suomessa tutkimuksen. Tutkimukseen vastasivat 368 yrityksen edustajat seitsemältä eri toimialalta. Tutkimus osoitti, että vaikka yritykset käyttävät työntekijöiden hyvinvointiin enemmän rahaa kuin vuonna 2010, panostetaan työurien pidentämiseen kuitenkin vähemmän. Syyskuu Pohjola Pankki Oyj (Pohjola) laski liikkeeseen 100 miljoonan euron (EUR) alemman toissijaisen oman pääoman ehtoisen Lower Tier 2 -lainan. Laina-aika on 10 vuotta ja laina haettiin listattavaksi Lontoon pörssiin. KTM Tarja Ollilainen nimitettiin Pohjolan henkilöstöjohtajaksi ja konsernin johtoryhmän jäseneksi alkaen.

33 31 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Lokakuu Luottoluokittaja Fitch Ratings asetti osana laajempaa globaalin ja eurooppalaisen pankkisektorin tarkastelua myös OP-Pohjola-ryhmän ja Pohjola Pankki Oyj:n luottoluokitukset tarkkailuun luokituksen mahdollista laskua varten. Fitchin luottoluokitusten uudelleenarviointi koski useita suuria kansainvälisiä ja suhteellisen korkean luottokelpoisuuden omaavia eurooppalaisia pankkeja. Euroopan pankkiviranomainen (EBA) laati uuden arvion eurooppalaisten pankkien pääomatarpeesta. Suomalaisista pankeista arvioinnissa oli mukana OP-Pohjola-ryhmä. Pohjola Pankki Oyj on osa yhteisvastuullisesti toimivaa OP-Pohjola-ryhmää, joten sen tiedot sisältyivät ryhmän tulokseen. EBAn arvion mukaan OP-Pohjola-ryhmältä ei edellytetä toimia vakavaraisuuden vahvistamiseksi, koska ryhmän ydinvakavaraisuus on korkea ja ryhmän valtiolainoihin liittyvät riskit ovat pienet. Marraskuu Pohjola Varainhoito ja johtava välitys- ja finanssiteknologiayritys Investment Technology Group ottivat käyttöön uuden algoritmisen Smart Order Routing -kaupankäyntipalvelun. Joulukuu Euroopan pankkiviranomainen (EBA) päivitti arvionsa eurooppalaisten pankkien pääomatarpeesta tietojen pohjalta. Suomalaisista pankeista arvioinnissa oli mukana OP-Pohjola-ryhmä. Pohjola Pankki Oyj on osa yhteisvastuullisesti toimivaa OP-Pohjola-ryhmää, joten sen tiedot sisältyvät ryhmän tulokseen. EBAn arvion mukaan OP-Pohjola-ryhmältä ei edellytetä toimia vakavaraisuuden vahvistamiseksi, koska ryhmän ydinvakavaraisuus on korkea ja ryhmän valtiolainoihin liittyvät riskit ovat pienet. OP-Pohjolan Core Tier 1 - suhde oli syyskuun 2011 lopussa 11,1 prosenttia, eli selvästi yli EBAn asettaman 9 prosentin vähimmäistavoitetason. Myöskään taseessa hankintamenoon kirjattujen valtionlainojen arvostuksesta markkina-arvoon ei syyskuun lopussa syntynyt pääomatarvetta. Luottoluokittaja Standard & Poor's Ratings Services vahvisti Pohjola Pankki Oyj:n pitkien luottojen luokituksen AA- ja lyhyiden luottojen luokituksen A-1+. Luottoluokittaja piti luokituksen näkymät vakaana. Lisäksi Standard & Poor's nosti Pohjola Vakuutus Oy:n luottoluokituksen tasolle AA- (aiemmin A+). Pohjolan luottoluokituksen vahvistaminen oli osa Standard & Poor'sin laajempaa globaalia ja eurooppalaisen pankkisektorin tarkastelua sekä metodologian muutosta. Standard & Poor's korosti Pohjolan luokituksen heijastavan sen vahvaa markkina-asemaa, vakavaraisuutta ja tuloksentekokykyä. Luottoluokittaja Fitch Ratings laski osana laajempaa globaalin ja eurooppalaisen pankkisektorin tarkastelua OP- Pohjola-ryhmän ja Pohjola Pankki Oyj:n pitkäaikaiselle varainhankinnalle annetut luottoluokitukset AA-:sta A+:aan ja lyhytaikaisen varainhankinnan luottoluokitukset F1+:sta F1:een. Luokitusten näkymät asetettiin vakaiksi. Maailmantalouden yleinen kehitys ja merkittävä markkinoiden luottamuksen muutos pankkisektoria kohtaan kokonaisuudessaan olivat pääasialliset syyt luottoluokituksen laskuun. Fitch totesi, että OP-Pohjolaryhmällä on vahva tase, hyvä likviditeetti sekä vahva vakavaraisuus. KTM, CEFA Niina Pullinen nimitettiin Pohjola Pankki Oyj:n sijoittajasuhdejohtajaksi alkaen.

34 32 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Strategia Pohjola tarjoaa yritys- ja yhteisöasiakkaille monipuoliset pankki-, vahinkovakuutus- ja varainhoitopalvelut. Yksityishenkilöille Pohjola tarjoaa kattavat vakuutus- ja private banking -palvelut. Pohjolan keskeiset tavoitteet ovat kannattava kasvu ja yhtiön arvon kasvattaminen. Strategian tiivistelmä Suomi ja sen lähialueet ovat Pohjolan keskeinen markkina-alue. Pohjola tuntee asiakkaansa hyvin ja toimii heidän kanssaan tiiviissä vuorovaikutuksessa. Yhtiö rakentaa asiakassuhteita pitkäjänteisesti tavoitteenaan monipuoliset kokonaisasiakkuudet. Pohjola palvelee ripeästi, joustavasti ja johdonmukaisesti. Palveluverkkoa kehitetään Suomessa ja Suomen lähialueilla. Muilla markkina-alueilla Pohjolan palvelukyky perustuu yhteistyöhön laadukkaiden paikallisten tai kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Pohjola erottuu kilpailussa osaamisellaan ja korkeatasoisilla ratkaisuilla. Kilpailuedut perustuvat asiakaskeskeiseen, joustavaan ja nopeaan toimintaan, kokonaisvaltaiseen finanssitarjoomaan sekä vakaaseen omistuspohjaan. Osana OP- Pohjola-ryhmää Pohjolalla on toimialan laajin ja monipuolisin palveluverkko sekä suurin asiakaskunta Suomessa. Pohjola kasvaa kannattavasti tuottaakseen kilpailukykyisen kokonaistuoton osakkeenomistajilleen. Yhtiö varmistaa toimintansa jatkuvuuden ylläpitämällä vahvaa vakavaraisuutta. Yhteisvastuu OP-Pohjola osk:n ja ryhmään kuuluvien jäsenluottolaitosten kanssa vahvistaa Pohjolan luottokelpoisuutta. Strategian kiteytys

35 33 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Perustehtävä, päämäärä, keskeiset tavoitteet ja arvot Pohjolan perustehtävä on edistää asiakkaidensa taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Päämääränä on olla halutuin finanssipalvelukumppani. Ensisijaisen ja halutuimman kumppanin asema rakentuu asiakkaiden odotusten ylittämiseen ja luotettavuuteen. Keskeisiä tavoitteita ovat yhtiön arvon kasvattaminen ja kannattava kasvu. Arvot Pohjolan menestyksen takana ovat sen kestävät arvot: ihmisläheisyys, vastuullisuus ja yhdessä menestyminen.

36 34 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Lupaukset sidosryhmille Pohjolan tavoitteena on, että yhtiön osakkeen kokonaistuotto ylittää verrokkiryhmän keskimääräisen osaketuoton. Yhtiö kasvaa ja vahvistaa markkina-asemaansa kannattavasti. Vahvan pääomituksen avulla yhtiö varmistaa toiminnan vakaan jatkuvuuden. Pohjola toimii pitkäjänteisesti ja tarjoaa asiakkailleen parhaat ratkaisut. Yhtiö erottautuu osaamisellaan, aktiivisuudellaan ja palvelun laadulla. Asiakkaiden tarpeet pyritään ennakoimaan ja samalla pyritään kehittämään aktiivisesti uusia palvelukokonaisuuksia. Pohjola edistää kannustavaa työilmapiiriä ja luo henkilöstölle erinomaiset mahdollisuudet kehittyä. Tavoitteena on olla finanssialan vetovoimaisin työnantaja. Pohjola panostaa esimiestyöhön ja johtamisen kehittämiseen. Pohjola toimii vastuullisesti ja tukee toimintaympäristönsä kestävää kehitystä ja hyvinvointia. Kannattava toiminta luo edellytykset liiketoiminnan jatkuvuudelle, henkilöstön työllisyydelle sekä yhteiskunnallisista velvoitteista huolehtimiselle.

37 35 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Arvoa integraatiosta kilpailuetujen avulla Pohjola toteuttaa strategiaansa kolmen ainutlaatuisen kilpailuetunsa avulla.

38 36 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

39 37 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Strategiset hankkeet 1. Yritys- ja yhteisöliiketoiminnan uudistamisessa tavoitteena on vahvistaa Pohjolan ja samalla koko ryhmän markkina-asemaa erityisesti keskisuurten yritysten kumppanina. Keskeistä hankkeessa on selkeä työnjako Pohjolan ja osuuspankkien välillä. 2. Integraation syventämisessä on kyse toimenpiteistä, joilla Pohjola tehostaa yhteisen asiakaspotentiaalin hyödyntämistä. Pohjola hyödyntää asiakastietoja niin asiakaspotentiaalin tunnistamisessa, toimenpiteiden kohdentamisessa, asiakasvalinnassa kuin hinnoittelussakin. 3. Kansainvälisen palvelukyvyn parantamisessa konserni laajentaa kansainvälistä kumppanuusverkostoaan tarjotakseen kilpailukykyiset palvelut asiakkailleen ympäri maailmaa. Pohjola on asiakkailleen täyden palvelun finanssipalveluyritys myös ulkomailla. 4. Konsernin osaamispääoman kehittämisessä Pohjola panostaa kykyynsä uudistua ja kehittyä voidakseen tarjota asiakkailleen toimialan parhaat ratkaisut ja palvelut. Yhtiö kasvattaa osaamistaan pitkäjänteisesti tulevaisuuden tarpeet huomioon ottaen.

40 38 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

41 39 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Strategian toteuttaminen vuonna 2012 ja lähivuosina OP-Pohjolan ryhmätasoisen uuden strategian työstäminen on käynnistetty ja vuoden 2012 aikana päivitetään myös Pohjolan strategia. Vuoden 2012 aikana keskeistä on strategisten hankkeiden edistäminen ja saattaminen operatiiviseksi toiminnaksi käytännön tasolla. Kuluvan vuoden vuosisuunnitelmat tähtäävät asiakaskokemuksen parantamiseen sekä asiakasaktiivisuuden lisäämiseen, yhä laadukkaampien tuotteiden ja palveluiden tarjoamiseen, kannattavaan kasvuun sekä organisaation kustannustehokkuuden nostamiseen.

42 40 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Taloudelliset tavoitteet yli suhdannesyklin Taloudelliset tavoitteet Konserni Tavoite Toteuma 2011 Toteuma 2010 Oman pääoman tuotto käyvin arvoin, % 13 3,4 9,3 Tier 1 -vakavaraisuus, % > 9,5 10,6 12,5 Pankkitoiminta Operatiivinen kulut/tuotot -suhde, % < Vahinkovakuutustoiminta Operatiivinen yhdistetty kulusuhde, % 92 89,8 89,7 Operatiivinen liikekulusuhde, % < 20 21,8 21,3 Vastuunkantokyky (Solvenssisuhde), % Varainhoito Operatiivinen kulut/tuotot -suhde, % < Luottoluokitustavoite Tavoite AA-tasoinen luokitus Vähintään kahdelta luottoluokittajalta AA-tasoinen luottoluokitus 2 3 Osinkopolitiikka Osinko tilikauden tuloksesta, % Tavoite Vähintään puolet tilikauden tuloksesta edellyttäen, että vakavaraisuus (Tier 1) on vähintään 9,5 % 60* 55 * Hallituksen esitys Graafi: Oman pääoman tuotto käyvin arvoin, %

43 41 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi. Tier 1 -vakavaraisuus, % Graafi: Operatiivinen kulut/tuotot -suhde (pankkitoiminta), %

44 42 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Operatiivinen yhdistetty kulusuhde, % Graafi: Operatiivinen liikekulusuhde, %

45 43 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Vastuunkantokyky (solvenssisuhde), % Graafi: Operatiivinen kulut/tuotot -suhde, %

46 44 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Osinko/A-osake ja osinkosuhde

47 45 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Toimintaympäristö Maailmantalous kasvoi keskimäärin kohtuullisen hyvää vauhtia vuonna Talouskehitys hidastui kuitenkin vuoden aikana selvästi ja se oli epävarmuuden sävyttämää ja epätasaista. Yhdysvalloissa talous kehittyi vaisusti vuoden alkupuolella, mutta kansantuotteen kasvu piristyi hieman loppuvuoden aikana. Kiinassa talous kasvoi edelleen ripeästi, mutta vauhti vaimeni vuoden aikana. Euroopassa velkakriisi kärjistyi vuoden jälkipuoliskolla, mikä heikensi toimintaympäristöä olennaisesti. Vuoden aikana myös Portugali joutui turvautumaan muiden apuun. Lisäksi Kreikan tilanteen heikennyttyä jouduttiin käynnistämään lukuisia toimia maan velkataakan pienentämiseksi ja julkisen rahoituksen lisäämiseksi. Inflaatio kiihtyi voimakkaasti alkuvuonna raaka-aineiden hintojen nousun vuoksi. Hintojen nousu hidastui vuoden aikana, kun maailmantalouden kehitys heikkeni. Maailmantalouden näkymät vuodelle 2012 ovat epäyhtenäiset. Euroalueen näkymiä varjostaa edelleen velkakriisi, ja talouden kehitys on jäämässä heikoksi. Muualla maailmassa talouden odotetaan kasvavan kohtuullisesti. Inflaatio maltillistuu niin euroalueella kuin Yhdysvalloissa. Maailmantalouden haasteita vuonna 2012 Euroalueen ongelmana on edelleen eteläisen Euroopan valtioiden velkakriisi. Yhdysvalloissa vaalivuosi voi luoda epävarmuutta talouspolitiikkaan. Rahoitusmarkkinoilla normaalia suuremmat vaihtelut ovat mahdollisia talouspoliittisen epävarmuuden ja eri maiden taloustilanteiden suurten erojen vuoksi. Poikkeuksellisella rahapolitiikalla voi olla yllättäviä vaikutuksia.

48 46 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Suomen talouskasvu hidastui vuonna 2011 Suomen talous kehittyi kohtuullisesti vuonna Vuosi oli kuitenkin hyvin kaksijakoinen. Alkuvuonna talous kasvoi laajalla rintamalla vahvasti. Vuoden jälkipuoliskolla erityisesti vienti alkoi kangerrella. Tämä johtui ennen kaikkea Suomen tärkeimpien vientimarkkinoiden tilanteen heikentymisestä Euroopassa. Euroalueen velkakriisin aiheuttama epävarmuus heikensi kuluttajien ja yritysten luottamusta talouden näkymiin loppuvuonna. Tämä ei kuitenkaan heijastunut voimakkaasti kotitalouksien kulutus- ja investointipäätöksiin. Kokonaisuutena sekä kulutus että investoinnit lisääntyivät viime vuonna, vaikka vauhti hiipuikin vuoden loppua kohti. Verrattain korkea inflaatio söi ostovoimaa vuoden 2011 aikana. Hintojen nousu alkoi hidastua loppuvuonna, kun muun muassa öljy halpeni hieman maailmanmarkkinoilla. Myös työttömyys aleni vuoden jälkipuoliskolla. Suomen talouden näkymät vuodelle 2012 ovat vaisut. Euroalueen velkaongelmat vaikeuttavat tärkeiden Euroopan vientimarkkinoiden näkymien arviointia. Epävarmuus heijastuu myös investointeihin. Kotitalouksien näkymät ovat silti verrattain vakaat, sillä reaalipalkkojen odotetaan nousevan ja korkojen pysyvän matalina. Graafi: BKT:n kehitys, %

49 47 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Työttömyysaste* Suomessa ja Euroalueella, % Graafi: Julkisen talouden tasapaino, yli-/alijäämä, % BKT:stä

50 48 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Luottamusindikaattoreita Suomessa, saldoluku Graafi: Yritysten velat suhteessa BKT:hen , %

51 49 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Valtionlainojen (10 v) korot, %

52 50 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Korko- ja osakemarkkinat Korkomarkkinat vuonna 2011 Rahoitusmarkkinoilla vuosi 2011 oli euroalueen velkakriisin sävyttämä. Vuoden alkupuolella talouskehitys oli vielä hyvää ja inflaatio kiihtyi. Euroopan keskuspankki nosti ohjauskoron 1,50 prosenttiin. Markkinakorot kääntyivät kuitenkin alkuvuoden nousun jälkeen laskuun kesällä. Euroopan keskuspankki laski ohjauskoron 1,00 prosenttiin vuoden 2011 lopulla. Keskuspankki myös tuki markkinoiden toimintaa tarjoamalla ylimääräistä rahoitusta pankeille sekä osti valtion lainoja markkinoilta. Korkomarkkinoiden näkymät vuodelle 2012 Euroalueen talousnäkymät vuonna 2012 ovat heikot, mutta erot maiden välillä ovat verrattain suuria. Inflaatio hidastuu keskuspankin tavoitteen tuntumaan. Vuonna 2012 Euroopan keskuspankki tukee edelleen talouden kehitystä lisäämällä markkinoiden likviditeettiä poikkeuksellisen pitkillä operaatioilla. Lisäksi se jatkaa valtion lainojen ostoa. EKP:n toimet pitävät euribor-korot poikkeuksellisen matalalla vuonna Rahamarkkinakorkojen lasku jatkuu markkinaodotusten mukaisesti alkuvuonna. EKP:n toinen kolmen vuoden huutokauppa helmikuussa lisää entisestään likviditeetin määrää euroalueella ja tämä tukee markkinoiden odotuksia laskevista euribor-koroista. Euroalueen pitkät korot (10 vuotta) aloittavat vuoden ennennäkemättömän matalilta tasoilta. Pitkien korkojen osalta ensisijainen riski on, että korot nousevat nykytasoiltaan ainakin väliaikaisesti. Pitkien korkojen nousua tukevia tekijöitä ovat taloussentimentin jatkuminen odotuksia vahvempana sekä Yhdysvaltain keskuspankki Fedin pyrkimykset elvyttää asuntomarkkinoita. Pankkien likviditeettitilanne tukee etenkin lyhyen maturiteetin valtiolainojen ja yrityslainojen riskipreemioiden normalisoitumista.

53 51 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Osakemarkkinoiden vuosi 2011 Osakemarkkinoiden kehitys oli hyvin epäyhtenäistä ja kurssiheilunta oli vuoden aikana erittäin voimakasta. Yhdysvalloissa keskeiset osakeindeksit päätyivät lähes alkuvuoden tasolle samaan aikaan, kun Euroopassa kurssit laskivat voimakkaasti. Suomessa kurssikehitys oli murheellista heikentyvien talousnäkymien ja yrityskohtaisten ongelmien painaessa kannattavuusnäkymiä. Yritysten tulokset pysyivät Yhdysvalloissa ja Euroopassa kasvussa, mutta kääntyivät Suomessa laskuun. Muiden rahoitusmarkkinoiden tapaan osakekurssien kehitystä dominoi euroalueen velkakriisin kärjistyminen ja voimakas riskin karttaminen.

54 52 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Osakemarkkinoiden näkymät vuonna 2012 Konsensusennusteet odottavat tulosten pysyvän kuluvana vuonna kohtuullisessa kasvussa. Talouskasvun ennakoitua suurempi jarrutus olisi kuitenkin riski yritysten tuloskehitykselle. Yritysten taseet ovat pääosin vahvoja, mutta talouden voimakas heikentyminen ja finanssikriisin kärjistyminen ovat potentiaalisia riskejä osinkotuotoille. Euroalueen velkakriisin lisäksi kehittyvien markkinoiden ja Yhdysvaltain talouskasvun jatkumisella on keskeinen rooli osakemarkkinoiden kehitykselle vuonna 2012.

55 53 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pankkien sääntely tiukentuu finanssikriisin seurauksena Vuoden 2011 alusta voimaan astuneet muutokset Luottolaitosten vakavaraisuusdirektiivi CRD 3 (Capital Requirements Directive) tuli voimaan Direktiivin sisältämät muutokset koskivat sivukonttorivalvontaa, suurten asiakasriskien sääntelyä, omien varojen ja lähinnä pääomalainojen sääntelyä sekä likviditeettiriskin hallintaa. Finanssisektorin EU-tason muuttuvaa palkitsemista koskevat uudet täsmennetyt määräykset tulivat voimaan Euroopan komissio julkaisi ehdotuksen CRD IV-sääntelypaketista heinäkuussa Vuonna 2008 alkaneen finanssikriisin käynnistämä keskustelu rahoitusmarkkinoiden sääntelyn ja valvonnan kehittämisen tarpeesta johti EU-alueella konkreettisiin toimiin vuosien aikana. Toimet koskevat paitsi pankkien yleisten vakavaraisuus- ja likviditeettivaatimusten kiristymistä myös muita toimenpiteitä rahoitusmarkkinoiden vakauden turvaamiseksi ja kriisin aiheuttaneiden ongelmien korjaamiseksi. Muutoksilla pyritään muun muassa parantamaan pankkien omien varojen määrää ja laatua, vähentämään pääomavaateen syklisyyttä ja asettamaan määrällisiä rajoitteita likviditeettiriskille. Vuosien aikana voimaan tuleviksi suunnitellut muutokset ovat vielä valmisteluvaiheessa, eikä niiden mahdollisia vaikutuksia markkinoihin ja pankkien liiketoimintaan kyetä vielä yksiselitteisesti arvioimaan. Sääntelymuutokset tulevat kuitenkin nostamaan merkittävästi pankkien vähimmäispääomavaateita ja lisäämään pitkän rahoituksen tarvetta. Sääntelymuutosten seurauksena pankkien oman pääoman ja vieraan pääoman kustannustason arvioidaan nousevan. Säännösten siirtymäajat ovat kohtuullisen pitkät, jotta finanssisektori ehtii sopeutua muutoksiin, eikä talouden toipumista vaaranneta. Globaalisti finanssisektoria joudutaan pääomittamaan vahvemmin, minkä myötä siitä tulee nykyistä vakaampi. Euroopan komissio julkaisi ehdotuksen lainsäädäntöpaketista, jonka tavoitteena on vahvistaa pankkisektorin sääntelyä EU:ssa. Ehdotuksen pääsisältönä on Baselin pankkivalvontakomitean uuden ns. Basel III -säännöstön käyttöönotto EU:ssa määriteltyjen siirtymäaikojen puitteissa. Ehdotus korvaa nykyiset vakavaraisuusdirektiivit asetuksella (CRR) ja direktiivillä (CRD IV). Asetuksella määritellään luottolaitosten sekä sijoituspalveluyritysten vakavaraisuuslaskenta ja maksuvalmiusvaatimukset. Asetuksen käyttö tarkoittaa kaikkien ns. Pilari 1 -vaatimusten määrittämistä sitovana suoraan EU:n lainsäädännössä ilman sisällyttämistä kansalliseen lainsäädäntöön (ns. maksimiharmonisaatio). Direktiivi puolestaan kattaa liiketoiminnan aloittamista ja palvelujen tarjontaa koskevat vaatimukset sekä viranomaisvalvontaa (ns. Pilari 2) ja yhtiöiden luotettavaa hallintoa koskevat määräykset. Vakavaraisuusasetus ja -direktiiviehdotuksen pääasiallinen sisältö: EU-jäsenmaiden pankkien vakavaraisuuslaskentaa harmonisoidaan. Omien varojen määrää lisätään ja laatua parannetaan. Lisäksi yhdenmukaistetaan omista varoista tehtävät vähennykset. Minimipääomavaatimuksen lisäksi esitetään kahta pääomapuskuria pääoman riittävyyden turvaamiseksi ja myötäsyklisyyden vähentämiseksi. Pääomapuskurit ovat pääoman säilyttävä puskuri (capital conservation buffer), joka on sama kaikille EU-pankeille sekä vastasyklinen puskuri (counter cyclical buffer), joka voidaan asettaa kansallisesti. Vastapuoliriskin vakavaraisuuslaskentaan tiukennuksia, jotka mm. kannustavat pankkeja OTCjohdannaissopimusten selvittämiseen keskusvastapuolien kanssa. Rahoituslaitosten lyhytaikaisen likviditeettiaseman parantamiseksi ehdotetaan maksuvalmiusvaatimusta. Luottolaitosten liiallisen velkaantuneisuuden rajoittamiseksi valvotaan vähimmäisomavaraisuutta.

56 54 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vahvistetaan vaatimuksia luotettavalle hallinnolle ja valvonnalle. Asetetaan vaatimuksia ylimmän johdon valvonnalle, nostetaan riskienhallinnan ja -valvonnan asemaa sekä varmistetaan valvontaviranomaisten tehokas valvonta määrittämällä valvonnalle tiettyjä vaatimuksia (mm. riskiarvion perusteella suoritettava valvonta, tarkastustoiminnan riittävyys). Vahvistetaan valvojien sanktiomahdollisuuksia. Ehdotetaan, että jos valvottavat rikkovat EU:n vaatimuksia, voi valvontaviranomainen käyttää tehokkaita sanktioita kuten sakkoja tai kieltää määräajaksi henkilöä toimimasta valvottavan johdossa. Kirjanpitosäätelyyn vireillä olevat muutokset IASB (International Accounting Standards Board) on jatkanut merkittävimpien keskeneräisten tilinpäätösstandardimuutosten valmistelua vuonna IASB julkaisi vuoden 2011 lopulla standardimuutoksen, jonka mukaan rahoitusinstrumentteja koskevaa standardia on sovellettava alkaen. Aikaisemmin pakollinen soveltaminen oli Rahoitusinstrumentteja koskevista keskeneräisistä osista vuoden 2011 lopulla julkaistiin rahoitusvarojen ja -velkojen netottamista koskeva standardimuutos, joka tulee voimaan Sen sijaan muiden keskeneräisten osien, joita ovat suojauslaskenta ja arvonalentuminen, valmistelu siirtyi vuoteen Tulouttamista koskeva uusi standardiluonnos julkaistiin vuonna Vuokrasopimusten ja vakuutussopimusten uusien standardiluonnosten julkaiseminen on siirtynyt vuoden 2012 puolelle. Näiden oletetaan tulevan voimaan Kaikilla edellä mainituilla muutoksilla tulee olemaan huomattavia vaikutuksia tilinpäätösinformaatioon.

57 55 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Solvenssi II kehittää vakuutusyhtiöiden riskienhallintaa EU hyväksyi keväällä 2009 suuren vakuutusalan sääntöjen uudistuksen. Solvenssi II -direktiivin tarkoituksena on yhtenäistää jäsenmaiden toisistaan eroavaa vakuutusyhtiöiden riskienhallinnan ja vakavaraisuuden hallinnan sääntelyä. Uuden säännöstön myötä vakuutusyritysten erilaiset riskit voidaan ottaa aikaisempaa paremmin huomioon vakuutusyritysten vakavaraisuuslaskennassa. Säännöstö kannustaa kehittyneempien riskienhallintamenetelmien käyttöönottoon. Solvenssi II -säännöstö tulee voimaan

58 56 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vakavaraisuus ja riskiasema Pohjolan vakavaraisuussuhde oli 10,6 prosenttia (13,3), kun lakisääteinen minimivaade on 8 prosenttia. Ensisijaisten omien varojen suhde riskipainotettuihin eriin oli 10,6 prosenttia (12,5). Vakavaraisuus aleni pääosin tehtyjen Tier 2 - lainajärjestelyjen johdosta. Pohjola-konsernin Tier 1 -tavoite yli suhdannesyklin on vähintään 9,5 prosenttia. Vakavaraisuus ja riskiasema Vakavaraisuussuhde, % 10,6 13,3 Tier 1 -vakavaraisuus, % 10,6 12,5 Core Tier 1 -vakavaraisuus, % * 10,3 10,5 RAVA-lain mukainen vakavaraisuussuhde 1,41 1,71 Riskipainotetut erät, milj Vahinkovakuutuksen vastuunkantokyky, % * Ensisijaiset omat varat pois lukien pääomalainat suhteutettuna riskipainotettuihin eriin. Ensisijaiset omat varat olivat miljoonaa euroa (1 692) ja omat varat yhteensä miljoonaa euroa (1 803). Riskipainotetut erät olivat vuoden lopussa miljoonaa euroa (13 520). Verrattaessa riskipainotettuja eriä vuoden 2010 lopun lukuihin, ne kasvoivat 7 prosenttia. Pohjola otti käyttöön vakavaraisuusvaateen laskennassa sisäisen luokituksen menetelmän vähittäis- ja luottolaitosvastuiden osalta. Syyskuusta 2008 lähtien sisäisen luokitusten menetelmän käyttöön on ollut lupa Pohjolan yritysvastuille. Markkinariskin ja operatiivisten riskien osalta omien varojen vähimmäismäärä on laskettu standardimenetelmän mukaisesti.

59 57 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pohjola-konserni kuuluu OP-Pohjola-ryhmään, jonka vakavaraisuutta valvotaan rahoitus- ja vakuutusryhmittymän valvonnasta annetun lain mukaan. Pohjola-konsernin osalta konsolidointimenetelmän mukaisesti laskettu rahoitus- ja vakuutusryhmittymän valvonnasta annetun lain mukainen vakavaraisuussuhde pieneni 1,41:een (1,71). Vahinkovakuutuksessa vastuunkantokyky oli 77 prosenttia (86).

60 58 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Euroopan pankkiviranomainen (EBA) asetti syksyllä 2011 merkittäville eurooppalaisille pankeille 9 prosentin vähimmäisvaatimuksen Core Tier 1-vakavaraisuudelle. EBAn lokakuussa tekemässä testissä OP-Pohjola-ryhmä ylitti selkeästi testin tiukennetutkin vaatimukset, koska ryhmän vakavaraisuus on vahva ja valtiolainoihin liittyvät riskit pienet. EBAn testissä käyttämillä kesäkuun lopun tiedoilla laskettu ryhmän Core Tier 1 -vakavaraisuus oli tuolloin 11,5 prosenttia. Pohjolan tiedot sisältyivät OP-Pohjolaryhmän vakavaraisuusarvioon.

61 59 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pohjolan merkittävimmät riskit Pohjola-konsernin toiminnan merkittävimmät riskit ovat luottoriski, markkinariskit ja likviditeettiriskit sekä vakuutusriskit. Strategiset ja operatiiviset riskit, kuten muutokset toimintaympäristössä, kilpailutilanteessa tai asiakaskäyttäytymisessä, liittyvät myös olennaisesti kaikkiin liiketoimintoihin.

62 60 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Rahoitus- ja likviditeettitilanne säilyi hyvänä Rahoitus- ja likviditeettitilanne säilyi hyvänä. Lyhytaikainen varainhankinta toimi hyvin, mutta valtioiden velkakriisi on vaikeuttanut pankkien pitkäaikaisen varainhankinnan saatavuutta. OP-Pohjola-ryhmän varainhankinta on kuitenkin toiminut markkinaolosuhteista huolimatta odotetusti. Pohjola Pankki Oyj ylläpitää OP-Pohjola-ryhmän likviditeettireservisalkkua, joka koostuu pääasiassa keskuspankkirahoituksen vakuudeksi kelpaavista saamistodistuksista. Likviditeettireservisalkun määrä oli vuoden päättyessä 12,6 miljardia euroa (9,5). Pohjolan ylläpitämä likviditeettireservisalkku muodostaa yhdessä muiden OP-Pohjola-ryhmän keskuspankkivakuuskelpoisten erien kanssa reservin, jolla voidaan tarvittaessa kattaa koko ryhmän tukkuvarainhankinnan erääntymiset vähintään 24 kuukauden ajan.

63 61 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Riskiasema säilyi hyvänä epävarmuudesta huolimatta Konsernin riskiasema säilyi hyvänä. Arvonalentumisten määrä oli koko vuoden aikana selvästi edellistä vuotta alhaisemmalla tasolla. Nettoluottotappioiden ja -arvonalentumisten tulosvaikutus oli tammi-joulukuussa 60 miljoonaa euroa (104) tulosta heikentävä, joka oli 0,40 prosenttia (0,73) luotto- ja takauskannasta. Investointitason vastuiden määrä pysyi hyvällä tasolla ja vastuut heikoimmissa luottoluokissa alenivat. Ongelmasaamiset suhteessa luotto- ja takauskantaan olivat edelleen alhaisella tasolla. Markkinariskit pidettiin maltillisella tasolla koko tilikauden ajan. Vahinkovakuutustoiminnan riskiasemaan vaikuttivat sijoitustoiminnan markkinariskien lisäksi eläkevastuiden diskonttokoron lasku sekä eliniän odotteen kasvusta johtuva vastuuvelan muutos. Suhdannenäkymiin ja yleiseen toimintaympäristöön liittyvä epävarmuus on edelleen suuri. Merkittävän riskin näkymiin muodostaa julkisen talouden kriisiytyminen eräissä euromaissa. Kriisi voi seurausvaikutuksineen vaikuttaa olennaisesti koko finanssitoimialan toimintaedellytyksiin.

64 62 Vuosi 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Sääntelymuutokset Finanssikriisin seurauksena pankkien vakavaraisuus- ja likviditeettisäännöksiä ollaan tiukentamassa merkittävästi. Muutoksilla pyritään mm. parantamaan omien varojen määrää ja laatua, vähentämään pääomavaateen syklisyyttä ja asettamaan määrällisiä rajoitteita likviditeettiriskille. Vuosien aikana voimaan tuleviksi suunnitellut muutokset ovat vielä valmisteluvaiheessa, eikä niiden mahdollisia vaikutuksia kyetä yksiselitteisesti arvioimaan. Pohjolan näkökulmasta merkittävimmät muutokset uusissa säännöksissä liittyvät vakuutusyhtiöomistusvähennyksiin ja likviditeettiriskivaatimuksiin, joiden lopullinen käsittely ratkennee vasta kansallisessa lainsäädännössä.

65 63 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Kokonaisvaltaiset finanssipalvelut lähellä asiakasta Pohjola-konserni tarjoaa yritys- ja yhteisöasiakkaille monipuoliset pankki-, vahinkovakuutus- ja varainhoitopalvelut. Yksityishenkilöille Pohjola tarjoaa kattavat vahinkovakuutus- ja private banking -palvelut. OP-Pohjola-ryhmän osuuspankit tarjoavat pankkipalvelut henkilöasiakkaille. Pohjolan asiakkailla on käytettävissään Suomen suurin pankkitoiminnan, vahinkovakuutuksen ja varainhoidon ammattilaisten joukko, jolla on vankka asiantuntemus ja yhtenäinen tapa toimia parhaan palvelun varmistamiseksi. Yhdessä osuuspankkien kanssa Pohjola lupaa henkilöasiakkailleen parhaat keskittämisedut, keskeisimpinä OPbonukset. Keskittämis- ja kumppanuuseduilla vahvistetaan asiakaspysyvyyttä. Pohjolalla on käytössään Suomen laajin konttoriverkosto, jonka lisäksi se tarjoaa asiakkailleen laadukkaat sähköiset palvelut. Kansainväliset palvelut Pohjola tarjoaa yrityksille yhteistyössä ulkomaisten kumppaneidensa kanssa. Innovatiivisia ja moderneja ratkaisuja asiakasta kuunnellen Pohjola tekee päätökset paikallisesti lähellä asiakasta ja sen palvelu on nopeaa, joustavaa ja johdonmukaista. Pohjola tuntee asiakkaansa ja heidän tarpeensa, mikä mahdollistaa heille sopivimpien ratkaisujen löytämisen ja riskien ennakoinnin. Pohjola palvelee asiakkaitaan pankki- ja vahinkovakuutustoiminnan yhteisen asiakkuusorganisaation kautta. Asiakkuudet on jaettu suuriin yritys- ja instituutioasiakkaisiin sekä henkilö- ja yritysasiakkaisiin. Asiakkuusorganisaation avulla tavoitellaan asiakkaiden tarpeiden ja liiketoiminnan aikaisempaa parempaa ymmärtämistä sekä entistä asiakaslähtöisempää toimintatapaa kokonaisvaltaisten finanssipalvelujen tarjoamisessa. Suurissa yritys- ja instituutioasiakkuuksissa Pohjola painottaa tiimityötä ja ennakkoluulotonta, innovatiivista ratkaisujen etsintää. Pohjola tuottaa asiakkailleen lisäarvoa räätälöimällä palveluja liiketoimintaan heidän tarpeidensa mukaan. Henkilö- ja yritysasiakkaiden palveluissa Pohjola on syventänyt yhteistyötään OP-Pohjola-ryhmän osuuspankkien sekä Helsingin OP:n kanssa pienten ja keskisuurten yritysten palveluiden tarjoamisessa. Pohjola on viime aikoina lisännyt tuote- ja palveluasiantuntemusta alueorganisaatiossaan, ja yhteistyön kautta koko Pohjolan asiantuntemus on asiakkaiden käytettävissä ympäri Suomen. Henkilöasiakkaiden vakuutusmyynnissä yhteistyö Pohjolan ja osuuspankkien kesken on erittäin tiivistä.

66 64 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

67 65 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pankkiliiketoiminta Euromääräisen yritysluottokannan markkinaosuus kaikkien aikojen korkein. Viron sivuliikkeen toiminta käynnistyi. Pohjola on valittu valtion maksuliikkeen päävälittäjäpankiksi alkaen. Pohjola liittyi eurooppalaiseen pankkiiriliikkeiden ja pankkien ESN-kumppaniverkostoon. Pohjolan pitkäjänteisyys asiakkuussuhteissa vaikeassakin markkinatilanteessa on vahvistanut Pohjolan roolia suomalaisten yritys- ja instituutioasiakkaiden palveluissa. Valtionlainakriisin vaikutukset Pohjolan pankkiliiketoimintaan ovat jääneet rajallisiksi, ja tuloskehitystä on tukenut myös arvonalentumisten määrän väheneminen. Pohjolan Pankkitoiminta tarjoaa ratkaisuja yritysten ja yhteisöjen rahoitus- ja taloudenhallintatarpeisiin. Näissä palveluissa Pohjola on toiseksi suurin toimija Suomessa. Pankkitoiminnan liiketoiminta-alueet ovat Yrityspankki, Markets sekä Baltian pankkitoiminta. Kansainvälinen palvelukyky on avainasemassa Pohjolan Pankkitoiminnan lähivuosien kehittämisessä, ja kansainvälisten palveluiden tarjonta nojaa vahvasti kumppanuusstrategiaan. Yhteistyömuodot vaihtelevat maksujen välityksestä strategisiin kumppanuuksiin. Tunnuslukuja Tulos ennen veroja, milj Luotto- ja takauskanta, mrd. 14,9 14,0 Yritysluottojen keskimarginaali, % 1,34 1,36 Saamisten arvonalentumiset luotto- ja takauskannasta, % 0,33 0,75 Operatiivinen kulut/tuotot -suhde, % Henkilömäärä

68 66 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Markkinat Suomessa toimivien rahoituslaitosten yhteenlaskettu yritysluottokanta oli vuoden 2011 lopussa 60,4 miljardia euroa. Suomalaisyritykset ovat rahoittaneet toimintaansa pääomamarkkinoilta joukkovelkakirjojen ja yritystodistusten kautta noin 28,9 miljardilla eurolla (syyskuu 2011), ja työeläkeyhtiöt ovat lainanneet yksityissektorille 9,2 miljardia euroa (syyskuu 2011). Vuonna 2011 epävarma markkinatilanne jarrutti yritysluottojen kysyntää, mutta luottokanta kasvoi vuodessa 9 prosenttia. Yritysten investointihalukkuus on edelleen vähäistä, mutta luotonottohaluja on kasvattanut käyttöpääoman kysyntä, joka on tuotannon kasvun ansiosta edelleen lisääntynyt. Yritysluottokannan keskimarginaali laski vuoden 2011 alussa, mutta vakiintui loppuvuoden aikana. Markkinatilanteen ja sääntelymuutosten takia marginaalien odotetaan kääntyvän uudelleen nousuun. Yritysluottojen marginaalit erilaistuivat riskien mukaan, eli hyvän luottokelpoisuuden yritysten ja huonon luottokelpoisuuden yritysten rahoituksen hinnan ero kasvoi. Matala korkotaso piti yritysten rahoituskustannukset edelleen poikkeuksellisen matalina. Joukkolainamarkkinoiden suurien heilahtelujen takia osa sijoittajista on karttanut joukkovelkakirjalainoja sijoituskohteina. Sen sijaan monien yritysten halu suojata vastuitaan ja saamisiaan johdannaisten avulla on lisääntynyt merkittävästi.

69 67 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

70 68 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Markkina-asema Pohjolan markkinaosuus yritysluotoista oli vuoden 2011 lopussa 20,2 prosenttia, ja koko OP-Pohjola-ryhmän osuus yritys- ja yhteisölainoista 29,3 prosenttia. Pohjola on suomalaisten suuryritysten pääpankkina toiseksi käytetyin (SFRtutkimus). Suomalaiset yritysasiakkaat ovat arvostaneet Pohjolan sitoutumista kotimaisten yritysten rahoittamiseen. Pohjolan vakavaraisuus sekä hyvä asiantuntemus ovat edesauttaneet Pohjolan aseman vahvistumista mm. suomalaisyritysten syndikoitujen lainojen järjestäjänä. Syndikoitujen lainojen markkina oli vilkas Suomessa vuonna 2011, ja lainoihin sisältyy tulevinakin vuosina merkittävä uudelleenrahoituspotentiaali. Osake- ja velkapääomamarkkinoiden vaikeasta tilanteesta huolimatta Pohjola on vahvistanut markkina-asemiaan sekä oman että vieraan pääoman ehtoisen markkinarahoituksen järjestäjänä.

71 69 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vuosi 2011 Pankkitoiminnan tulos parani edellisvuodesta, koska Pohjolan yritysluottokanta kasvoi markkinoita nopeammin ja arvonalentumisten määrä aleni edellisvuodesta. Lisäksi Pohjolan asema syndikoitujen lainojen markkinoilla on edelleen vahvistunut. Asiakaslähtöinen pääomamarkkinatoiminta jatkui vahvana ja Marketsin tulos oli vertailukauden tasolla. Talouden kasvaneen epävarmuuden seurauksena trading-toiminnan tulos pieneni erityisesti vuoden jälkipuoliskolla.

72 70 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pankkitoiminnan tulos M Korkokate Palkkiotuotot ja -kulut, netto Kaupankäynnin nettotuotot Muut tuotot Tuotot yhteensä Kulut yhteensä Tulos ennen saamisten arvonalentumisia Saamisten arvonalentumiset Tulos ennen veroja

73 71 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pohjolan Tallinnan konttori avasi ovensa Pohjolan Tallinnan konttori avasi ovensa Pohjolan Tallinnan-konttorin avajaisissa vieraita ottivat vastaan Pohjolan pankkiliiketoiminnan johtaja Reima Rytsölä, Viron maajohtaja Arja Jurmu ja Pohjolan Baltian pankkitoiminnan johtaja Jorma Alanne. Pohjolan Baltian-palvelut laajenivat kevään 2011 aikana, kun Tallinnan sivukonttori aloitti toimintansa ja pankkipalvelujen tarjoamisen yritysasiakkaille. Pohjolalla on ollut jo useiden vuosien ajan rahoitusyhtiötoimintaa kaikissa kolmessa Baltian maassa. Palveluvalikoimaan ovat kuuluneet kattavat leasing-rahoituspalvelut sekä lisäksi jo kahden vuosikymmenen ajan vahinkovakuuttaminen Seesam-tytäryhtiön kautta. Vuonna 2010 Pohjolan Viron-edustusto muutettiin sivukonttoriksi. Vuonna 2011 käynnistyi asiakaspalvelujen tarjoaminen yritysasiakkaille. Pohjolan uudet, Viron markkinoille tarjoamat palvelut ovat maksuliikkeen ja likviditeetin hallinta sekä käyttöpääoma- ja investointirahoitus. - Haluamme palvella Pohjolan nykyisiä asiakkaita myös Viron markkinoilla. Lisäksi kohdistamme palvelumme keskisuurille ja suurille yrityksille paikallisesti. Meidän vahvuuksiamme ovat asiakaskeskeinen, joustava ja nopea toimintatapa - rakennamme asiakassuhteemme pitkäjänteisesti, perustuen asiakkaan tarpeiden syvälliseen tuntemiseen ja tiiviiseen vuorovaikutukseen, Pohjolan Viron maajohtaja Arja Jurmu kertoo. Virossa toimii aktiivisesti jo yli 3000 suomalaisyritystä. Viron siirtyminen euroon vuoden 2011 alussa lisäsi suomalaisten yritysten halua investoida Viroon ja toisaalta myös virolaisten kiinnostus investoida Suomeen on kasvamassa. Onnistunut vuosi kilpaillussa markkinassa Pohjolan Tallinnan yrityskonttorin ensimmäistä toimintavuotta voidaan pitää onnistuneena. Huolimatta pankkien välisestä kireästä kilpailusta yritysasiakkaista, Pohjola saavutti Virossa vuonna 2011 menestyksellisesti tavoitteensa. Pohjolan tunnettuus on kasvanut nopeasti ja asiakastyytyväisyystutkimuksen kautta saatu palaute on ollut positiivista. Vuonna 2011 Pohjola voitti Tallinnan lentokentän ja Tarton yliopiston julkiset rahoitushankkeet sekä osallistui Eesti Energian lainajärjestelyyn.

74 72 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Uuden sivukonttorin myötä Pohjola ja OP-Pohjola-ryhmään kuuluvat osuuspankit ovat voineet tarjota maksuliike- ja kassanhallintapalveluita Virossa toimiville yritysasiakkailleen. Jurmun mukaan myös osuuspankit ovat lisääntyvässä määrin löytäneet Pohjolan palvelut Virossa. Vuoden 2012 aikana Pohjolan Viron konttorin palveluvalikoimaa laajennetaan. Lisäksi rahoitus- ja vakuutuspalveluissa Pohjola ja Seesam tiivistävät yhteistyötään, kun yritykset ottavat muun muassa yhteisen myyntikonseptimallin käyttöön.

75 73 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoiminta-alueet Yrityspankki Pohjolan Yrityspankki tarjoaa yritysasiakkailleen rahoitus-, maksuliike- ja kassanhallintapalveluja sekä ulkomaankaupan rahoituspalveluja. Se myöntää muun muassa luottoja, takauksia sekä kohde- ja saatavavakuudellista rahoitusta. Pohjolan tavoitteena on olla johtava yrityspankki Suomessa sekä monipuolistaa asiakkaillensa tarjoamiaan palveluita erityisesti maksuliikkeen ja kassanhallinnan hoitajana. Näiden palveluiden kautta Pohjola on onnistunut saamaan uusia asiakkuuksia, mikä tarjoaa hyvät edellytykset liiketoiminnan kehittämiselle. Pohjola on vahvistanut asemiaan myös asiakkaiden ulkomaankaupan rahoittajana. Pohjola valittiin marraskuun lopussa valtion maksuliikkeen päävälittäjäpankiksi. Uusi sopimuskausi alkaa ja se kestää seitsemän vuotta. Aiemmin Pohjola on ollut valtion maksuliikkeen sivuvälittäjä. Pohjolan vahvuuksia ovat kotimaiset palvelut suomalaisille asiakkaille ja vahva kansainvälinen yhteistyöverkosto. Pohjola kehittää aktiivisesti yritysasiakkaille tarjottavia pankkipalveluita nopeasti kasvavilla Brasilian, Venäjän, Intian ja Kiinan markkinoilla. Pohjolalla on oma edustusto Pietarissa seuraamassa paikallisia markkinoita ja avustamassa pankkipalveluvalikoiman ja -verkoston kehittämisessä. Markets Pohjolan Markets-liiketoiminta-alueen palvelutarjontaan kuuluvat raha-, valuutta-, osake-, hyödyke- ja velkapääomamarkkinatuotteet sekä niihin liittyvät palvelut. Pohjolan tavoitteena on olla halutuin pääomamarkkinakumppani Suomessa sekä kasvaa erityisesti johdannaisliiketoiminnassa laajentamalla tuotevalikoimaa ja hyödyntämällä eri myyntikanavia. Johdannaisliiketoiminta on yksi konsernin strategian painopisteistä, sillä yritykset hyödyntävät yhä enemmän johdannaisia suojautuessaan korko-, valuutta- ja muilta hintariskeiltä. Pohjolan tavoitteena on lisätä osakevälitystä ja rahamarkkina- ja valuuttatuotteiden myyntiä sekä entisestään vahvistaa Pohjolan asemaa suomalaisyritysten osakeantien ja emissioiden järjestäjänä sekä yrityskauppojen neuvonantajana. Vuonna 2011 Pohjola liittyi European Securities Network LLP (ESN) -kumppaniverkostoon, joka on Euroopan paikallisilla markkinoilla toimivien pankkien ja pankkiiriliikkeiden muodostama itsenäinen yhteenliittymä. ESN-verkosto tarjoaa asiakkailleen Euroopan laajuista osaketutkimusta sekä osakekaupankäyntiä. ESN:n kautta Pohjola voi myydä omille asiakkailleen eurooppalaisia osakkeita, ja vastaavasti suomalaisille osakkeille saatiin Euroopan laajuinen jakelukanava ESN:n instituutioasiakaskunnalle. Pohjolan arvopapereiden säilytys- ja selvityspalveluiden kansainvälinen yhteistyö Citibankin kanssa on laajentanut tuote- ja palveluvalikoimaa. Yhteistyön kautta Pohjola on saanut myös uusia kansainvälisiä asiakkaita. Osakeanteihin ja -myynteihin sekä yritysjärjestelyihin liittyviä palveluita tarjoaa Pohjolan tytäryhtiö Pohjola Corporate Finance Oy, joka toimii yritysten neuvonantajana arvopaperipohjaisissa rahoitusratkaisuissa ja erilaisissa yritysjärjestelyissä. Baltia Pohjolan Baltian pankkipalveluissa tarjonta on laajinta Virossa, jossa yritysasiakkaille on tarjolla monipuoliset palvelut. Pohjolan Viron sivukonttorin asiakaspalvelut käynnistettiin vuonna 2011, ja sivukonttorin liiketoiminta on vahvassa kasvussa erityisesti maksuliikepalvelujen kysynnän ansiosta. Muissa Baltian maissa Pohjola tarjoaa yritysasiakkaille rahoitusyhtiötuotteita ja muuta rahoitusta. Latviassa ja Liettuassa palveluiden ytimen muodostavat Pohjola Financen tarjoamat kohde- ja saatavavakuudelliset rahoitusratkaisut. Pohjola jatkaa lähivuosina Baltian-liiketoiminnan kehittämistä ja tavoitteena on avata sivukonttorit myös Latviassa ja Liettuassa vuoden 2012 aikana.

76 74 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Tärkeimmät kansainväliset kumppanuudet Pohjola kehittää yhteistyötä sellaisten ulkomaisten pankkien kanssa, joilla on vahva jalansija omilla markkinoillaan, paras asiantuntemus paikallisesta yritys- ja pankkitoiminnasta sekä parhaat mahdollisuudet tarjota kyseisille markkinoille sopivia palveluratkaisuja yritysasiakkaiden käyttöön. Pohjola on sopinut kumppanipankkien kanssa keskinäisestä asiakasohjauksesta, yhteistyöstä ulkomaankaupan rahoituksessa ja ulkomaan maksuliikkeessä sekä ulkomaankauppaa harjoittaville että paikallista toimintaa aloitteleville suomalaisyrityksille. Pohjolan yhteistyöpankit ulkomailla: Raiffeisen Bank Venäjällä ICICI Bank Limited Intiassa Bank of China Kiinassa Banco Itaú Brasiliassa Unico Pohjola kuuluu eurooppalaisten osuustoiminnallisten pankkien muodostamaan Unico-pankkiryhmään. Unico-yhteistyön painopisteenä on maksuliike- ja kassanhallintapalveluiden sekä kansainvälisten pääomamarkkina-, rahoitus- ja leasingpalveluiden kehittäminen yrityksille. Unico-pankkiryhmän jäsenpankit ovat merkittäviä pankkeja omissa maissaan ja pankkien konttorit muodostavat laajan kansainvälisen palveluverkon, joka toimii myös Pohjolan yritys- ja yhteisöasiakkaiden palvelukanavana. Unico-pankkeja ovat Crédit Agricole Ranskassa, DZ BANK Saksassa, Rabobank Hollannissa, RZB Itävallassa ja ICCREA Italiassa.

77 75 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoiminnan arvoon vaikuttavat tekijät Luotto- ja takauskannan kasvu Luotto- ja takauskannan laatu ja arvonalentumisten määrä Marginaalien ja palkkioiden taso Kaupankäynnin volyymit Markets-liiketoiminta-alueella Kustannustehokkuus

78 76 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Ajankohtaista Pohjola parantaa ja laajentaa palveluitaan Tuoterajat ylittävät ratkaisut Pohjola tavoittelee asiakkaiden tarpeiden ja liiketoiminnan aikaisempaa parempaa ymmärtämistä sekä entistä asiakaslähtöisempää toimintatapaa. Tavoitteena on rakentaa asiakkaiden tarpeiden mukaan uusia perinteiset tuoterajat ylittäviä ratkaisuja. Tällaiset palveluratkaisut ovat Pohjolalle merkittävä erottautumistekijä ja kilpailuetu. Palvelukyvyn parantaminen Pohjolan Pankkitoiminta parantaa palvelukykyään ja työn tuottavuutta uudistamalla yleisjärjestelmiään. Lisäksi kehittämisen painopisteessä on sähköisen palvelukyvyn parantaminen. Helppo ja nopea asiointi tehostaa asiakkaiden prosesseja ja vahvistaa tyytyväisyyttä Pohjolan palveluihin. Baltian liiketoiminnan kehittäminen Pohjolan Viron sivukonttorin asiakaspalvelut käynnistettiin vuonna 2011 ja liiketoiminta on vahvassa kasvussa erityisesti maksuliikepalvelujen kysynnän ansiosta. Pohjola jatkaa lähivuosina Baltian-liiketoiminnan kehittämistä ja tavoitteena on avata sivukonttorit myös Latviassa ja Liettuassa vuoden 2012 aikana. Pankkiiriliiketoiminnan kansainvälistäminen Vuonna 2011 Pohjola liittyi European Securities Network LLP (ESN) -kumppaniverkostoon, joka on Euroopan paikallisilla markkinoilla toimivien pankkien ja pankkiiriliikkeiden muodostama itsenäinen yhteenliittymä. ESN:n kautta Pohjola voi myydä omille asiakkailleen eurooppalaisia osakkeita, ja vastaavasti suomalaisille osakkeille saatiin Euroopan laajuinen jakelukanava ESN:n instituutioasiakaskunnalle.

79 77 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Q&A: Reima Rytsölä, pankkitoiminnan johtaja Mitkä ovat pankkitoiminnan strategiset tavoitteet? Pankkitoiminnassa Pohjolan tavoitteena on hyvä kannattavuus ja markkina-aseman vahvistaminen. Kannattavuutta mitataan kulujen suhteella tuottoihin, jonka pitkän aikavälin tavoite on olla alle 40 %. Pohjolan päämääränä on olla asiakkailleen sekä Suomen johtava yrityspankki että johtava palveluiden tarjoaja pääomamarkkinoilla. Pohjola tavoittelee markkinajohtajuutta suurten asiakkaiden pankkina ja yhdessä osuuspankkien kanssa myös pienten ja keskisuurten yritysten pankkina. Rahoituksen järjestäjänä pääomamarkkinoilla tavoitteena on johtava asema Suomessa. Millä keinoin tavoitteet saavutetaan? Pohjola pyrkii asiakkaidensa pääpankiksi tarjoamalla kaikkiin pankki- ja vakuutuspalvelujen tarpeisiin kokonaisvaltaiset ratkaisut. Pohjola tekee päätökset paikallisesti lähellä asiakasta, tuntee asiakkaansa ja heidän tarpeensa, mikä mahdollistaa sopivimpien ratkaisujen löytämisen ja riskien ennakoinnin. Mitä lupaat pankkitoiminnan asiakkaille? Pohjolan pankkitoiminnan kilpailukykyisyys koostuu osaavasta henkilöstöstä, johdonmukaisesta ja pitkäjänteisestä palvelusta sekä kustannustehokkuudesta. Pohjola on sitoutunut asiakkaisiinsa pitkäjänteisesti. Pohjola on läsnä heidän arjessaan, niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Mistä hyvä asiakaskokemus rakentuu? Asiakkaan saamasta aidosta lisäarvosta. Pohjola auttaa asiakkaitaan menestymään ja kehittämään heidän liiketoimintaansa eteenpäin.

80 78 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vahinkovakuutus Pohjola Vakuutus on vahvassa kasvussa. Henkilöasiakastalouksien määrä kasvoi 4,7 ja yritysasiakkaiden 4,9 prosenttia. Vuoden 2012 alussa vakuutuksia Pohjolassa oli yli taloudella ja lähes yrityksellä. Vakuutusmaksutuotot kasvoivat 6 prosenttia yli miljardiin euroon. Asiakaspalveluun, korvauspalveluun ja hyvinvointiliiketoimintaan on palkattu lähes 300 uutta työntekijää. Korvauspalvelun kehittäminen jatkuu. Vuonna 2011 Pohjolaan ilmoitettiin vahinkoa, mikä oli vahinkoa enemmän kuin edellisenä vuonna. Pohjola Vakuutus perustaa Helsinkiin päiväkirurgisen Omasairaala Oy:n, joka keskittyy ortopedisten sairauksien ja vammojen tutkimukseen ja hoitoon. Sairaala aloittaa toimintansa vuoden 2013 alussa. Vahinkovakuutustoiminta Pohjola-konsernin vahinkovakuutustoiminnassa asiakasta palvelevat Pohjola Vakuutus Oy, A-Vakuutus Oy, Vakuutusosakeyhtiö Eurooppalainen sekä Baltiassa toimiva Seesam. Pohjola Vakuutus on Suomen johtava vahinkovakuuttaja. Pohjola tarjoaa henkilö- sekä yritys- ja yhteisöasiakkailleen monipuolisen ja kattavan vakuutusturvan. A-Vakuutus on ammattiliikenteen vakuuttamisen erikoisosaaja. Eurooppalainen on Suomen ainoa matkavakuuttamiseen erikoistunut yhtiö. Seesam tarjoaa vahinkovakuutuksia Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Pohjolan vahinkovakuutustoiminnan strategisena tavoitteena on jatkaa markkinoita nopeampaa kasvua, vahvistaa markkinajohtajuutta ja säilyttää liiketoiminnan hyvä kannattavuus. Kannattavuutta mitataan operatiivisella yhdistetyllä kulusuhteella, joka on vahinkosuhteen ja operatiivisen liikekulusuhteen summa. Tunnuslukuja Tulos ennen veroja, milj Yhdistetty kulusuhde, % 97,7 96,6 Operatiivinen yhdistetty kulusuhde, % 89,8 89,7 Operatiivinen liikekulusuhde, % 21,8 21,3 Sijoitusten tuotto käyvin arvoin, % -0,4 5,1 Vastuunkantokyky (solvenssisuhde), % Henkilömäärä

81 79 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Markkinat Suomessa toimii aktiivisesti noin viisitoista suomalaista vahinkovakuutusyhtiötä ja 70 vakuutusyhdistystä. Lisäksi Suomessa toimii joitakin Eta-alueelta tulevia ulkomaisia vakuutusyhtiöitä. Suomalaisten vahinkovakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu maksutulo oli vuonna 2011 arviolta 3,7 miljardia euroa, eli 4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Yli 80 prosenttia maksutulosta kertyy neljälle suurimmalle vakuutusyhtiöryhmälle. Maksutulosta 50 prosenttia tuli henkilöasiakkailta ja 50 prosenttia yritysasiakkailta. Maksutulosta noin 35 prosenttia on lakisääteisiä ja 65 prosenttia vapaaehtoisia vakuutuksia. Lakisääteisiä ja pakollisia vahinkovakuutuksia ovat lakisääteinen tapaturmavakuutus, liikennevakuutus, potilasvakuutus ja ympäristövahinkovakuutus. Vapaaehtoisista vakuutuksista runsas puolet on yksityistalouksien ja loput yritysten ja yhteisöjen vakuutuksia. Baltian vahinkovakuutusmarkkinoilla vakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu maksutulo oli vuonna 2011 arviolta 750 miljoonaa euroa, eli samalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Henkilövakuuttamisessa on Suomessa vielä runsaasti kasvun mahdollisuuksia, sillä omaisuus on yleensä vakuutettu paremmin kuin ihmiset. Baltiassa talous on elpymässä, ja vakuutusmarkkinoiden odotetaan kehittyvän myönteisesti.

82 80 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Markkina-asema Pohjolan markkina-asema vahvistui edelleen. Henkilöasiakkaiden vakuutusmaksutuotot kasvoivat 7 prosenttia. Pohjola nousi markkinajohtajaksi henkilöasiakkaiden ajoneuvojen vakuuttajana. Yritysasiakkaissa vakuutusmaksutuotot kääntyivät 6 prosentin kasvuun. Kasvu oli voimakkainta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Baltiassa vakuutusmaksutuotot pysyivät edellisen vuoden tasolla. Vakuutuksensa Pohjolaan keskittäneiden etuasiakastalouksien määrä kasvoi yli taloudella, ja yhteensä niitä oli vuoden lopussa yli puoli miljoonaa. Näistä jo 66 prosenttia on keskittänyt myös pankkiasiointinsa OP-Pohjolaan. Pohjolan markkinaosuus kotimaisen ensivakuutuksen maksutulosta vuonna 2011 oli lähes 29 prosenttia. Pohjola on Suomen johtava vahinkovakuuttaja. Pohjolan vahvuutena Suomen markkinoilla on OP-Pohjolan vahva markkina-asema sekä sähköisten palvelujen ja konttoriverkon kattavuus. Paikallisuus ja hyvä asiakastuntemus luovat poikkeuksellisen hyvän pohjan vahinkovakuutusten myynnille. Pohjolan strategisena tavoitteena on vahvistaa edelleen asemaansa vahinkovakuuttajana kaikissa asiakassegmenteissä Suomessa ja Baltian vakuutusmarkkinoilla. Graafi: Vahinkovakuutusyhtiöiden markkinaosuudet, %

83 81 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: OP-Pohjola-ryhmän asiakaspotentiaali, asiakasta Graafi: OP-Pohjola-ryhmän yhteiset pankki- ja vakuutusasiakkaat, kpl

84 82 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Pääasiallinen vakuutusyhtiöasiakkuus osuuspankin asiakaskunnassa, % Graafi: Pääasiallinen pankkiasiakkuus Pohjola Vakuutuksen asiakaskunnassa, %

85 83 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vuosi 2011 Vakuutusmaksutuottojen kasvu jatkui vuonna 2011 vahvana. Henkilöasiakastalouksien määrä kasvoi 4,7 ja yritysasiakkaiden 4,9 prosenttia. Vuoden 2012 alussa vakuutuksia Pohjolassa oli yli taloudella ja lähes yrityksellä. Erityisesti henkilöasiakkuuksien kasvu oli markkinoita nopeampaa, ja Pohjola nousi markkinajohtajaksi myös henkilöasiakkaiden ajoneuvojen vakuuttajana. Yritysasiakkaissa vakuutusmaksutuotot kääntyivät vahvaan kasvuun. Kasvu oli voimakkainta pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Vahinkovakuutuksen operatiivinen yhdistetty kulusuhde kehittyi suotuisasti. Suomalaisten eliniänodote kasvaa edelleen, minkä seurauksena eläkkeitä maksetaan pidempään. Kuolevuusmallin muutoksesta johtuen vastuuvelkaa kasvatettiin 27 miljoonaa euroa. Lisäksi eläkevastuiden diskonttokorkoa alennettiin 0,2 prosenttiyksikköä 3,3 prosenttiin, mikä heikensi tulosta 32 miljoonalla eurolla. Korvaustoiminnassa vuosi oli kiireinen. Pohjolaan ilmoitettiin vahinkoa. Vahinkojen määrää lisäsi asiakkuuksien kasvu sekä alkuvuoden haastavat sääolosuhteet ja loppuvuoden myrskyt. Korvausmenojen kasvu oli vakuutustoimialalla yleisesti edelleen selvästi maksutulon kasvua nopeampaa. Talouskasvun hidastumisen odotetaan kuitenkin tasapainottavan korvausmenojen kasvua suhteessa maksutulon kasvuun. Euroopan velkakriisi ja sijoitusmarkkinoiden epävarmuus heikensivät sijoitustoiminnan tulosta. Sijoitusympäristöön liittyvien epävarmuustekijöiden ja matalan korkotason odotetaan lisäävän vakuutusyhtiöiden sijoitustoimintaan kohdistuvia haasteita. Vahinkovakuutustoiminnan tulos M Vakuutusmaksutuotot Korvauskulut Liikekulut Aineettomien hyödykkeiden poistot Vakuutustekninen kate Sijoitustuotot ja -kulut Muut tuotot ja kulut Tulos ennen veroja 8 83 Tulos ennen veroja käyvin arvoin

86 84 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Vakuutusmaksutuotot liiketoiminta-alueittain ja muutos, milj. Graafi: Operatiiviset yhdistetyt kulusuhteet, %

87 85 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Operatiiviset yhdistetyt kulusuhteet vakuutuslajeittain, % Graafi: Sijoitustoiminnan nettotuotot ja käyvän arvon rahaston muutos, milj.

88 86 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Sijoituskannan allokaatio, % Graafi: Vahinkovakuutuksen myyntikanavat henkilöasiakkaille, %

89 87 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Suomalaisten vakuutusyhtiöiden kannattavuus , yhdistetty kulusuhde, % Graafi: Etuasiakastaloudet

90 88 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoiminta-alueet Henkilöasiakkaat Parhaat edut saa keskittämällä vakuutus- ja pankkiasiointinsa OP-Pohjolaan. Keskittäjät hyötyvät asioinnin helppoudesta ja saavat muun muassa OP-bonuksia. Pankkiasioinnista sekä kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista kertyviä OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin. Vuonna 2011 OP-bonuksia käytettiin vakuutuslaskuun, joista laskua maksettiin kokonaan bonuksilla. Bonuksilla maksettujen vakuutusmaksujen määrä oli 66 miljoonaa euroa. Henkilöasiakkailla on käytössään Pohjolan valtakunnallinen puhelinpalvelu sekä kattavat verkkopalvelut. Pohjola.fiverkkosivuilla voi tehdä vahinkoilmoituksen ja seurata sen käsittelyä, ostaa vahinkovakuutuksia tai päivittää vakuutusturvaansa. Lisäksi pankki- ja vakuutusasioita voi hoitaa yli 300:ssa osuuspankin konttorissa. Yritysasiakkaat Yritysasiakkaiden palvelukonseptissa keskeisellä sijalla ovat kattavat ja monipuoliset riskienhallintapalvelut, Ilmarisen työeläkkeisiin liittyvät palvelut ja ennaltaehkäisevä vahingontorjunta sekä turvallisuusneuvonta. Asiakkaiden kansainvälisen vakuutusturvan järjestämisessä Pohjolan kansainvälinen palveluverkko tarjoaa paikallisten olosuhteiden tuntemukseen perustuvaa vakuutus- ja riskienhallintapalvelua kaikkialla maailmassa. Jo yli 30 vuoden ajan yhteistyökumppanina on ollut RSA, joka on maailman johtavia vahinkovakuuttajia ja toimii verkostonsa kautta yli 135 maassa. Riskien rajoittamiseksi Pohjola jälleenvakuuttaa kaikki suurimmat yksittäiset riskit sekä mahdollisten katastrofien seurauksena syntyvän riskien kertymän. Riskien hajauttamiseksi Pohjolalla on yhteistyökumppanina lähes 50 jälleenvakuutusyhtiötä. S&P on arvioinut kaikki Pohjolan jälleenvakuutuskumppanit vähintään luokkaan A. Baltia Pohjolan omistama Seesam-yhtiö tarjoaa asiakkailleen paikallista palvelua ja kattavan vahinkovakuutusturvan Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Vakuutuksia myydään myös muiden jakelukanavien kautta, kuten pankeissa ja meklarien sekä omien asiamiesten kautta. Pohjolan markkinaosuus Baltiassa on keskimäärin 6 prosenttia. Tavoitteena on markkinaosuuden vahvistaminen. Baltian vahinkovakuutusmarkkinoilla vakuutusyhtiöiden yhteenlaskettu maksutulo oli vuonna 2011 arviolta 750 miljoonaa euroa. Vakuuttamisen aste on edelleen matala ja asiakkaiden vakuutusturvan laajentamiselle on kysyntää, varsinkin nyt kun markkinat ovat alkaneet elpyä. Korvaustoiminta Vuoden aikana jatkettiin uuden toimintamallin ja sitä tukevan uuden korvausjärjestelmän kehittämistä. Korvauspalvelun tavoitteena on tehdä asiakkaan palvelukokemuksesta alan paras.

91 89 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Korvauspalveluun rekrytoitiin vuoden aikana 100 uutta työntekijää, ja yhteensä korvauspalvelussa työskentelee 740 henkilöä. Vuonna 2011 asiakkaiden vahinkojen määrä kasvoi :een, joka oli vahinkoa enemmän kuin edellisenä vuonna. Alkuvuoden haasteelliset sääolosuhteet ja loppuvuoden myrskyt tekivät vuodesta kiireisen. Laajan yhteistyökumppanien verkoston avulla korvauspalvelu toimii tehokkaasti. Kumppanuussopimuksia on yli 20 toimialalla, esimerkiksi terveyspalveluyritysten, autokorjaamojen sekä rakennus- ja kodinkoneliikkeiden kanssa. Hyvinvointi Pohjola laajensi vuoden 2011 alussa toimintaansa hyvinvointiliiketoimintaan ja perusti Pohjola Terveys Oy:n, joka tuottaa yritysten käyttöön työhyvinvointiin liittyviä analyyseja sekä johtamisen ja mittaamisen asiantuntijapalveluja. Pohjola Terveyden asiakasyritysten työhyvinvoinnin kehittämisestä vastaa asiantuntijajoukko, jolla on monipuolista osaamista ja kokemusta henkilöstöjohtamisesta, työterveyshuollosta, taloudellisesta analysoinnista sekä vahinko- ja eläkevakuuttamisesta. Toukokuussa uuden liiketoiminnan osaamisen vahvistukseksi ostettiin Excenta Oy, yksi Suomen johtavista työhyvinvoinnin palveluyrityksistä. Yrityskaupalla lisättiin yritysasiakkaille tarjottavaa palveluvalikoimaa, ja Pohjola Terveyteen siirtyi samalla 30 alan ammattilaista. Vuoden 2012 alussa Pohjola Terveys ja Excenta sulautuivat. Työhyvinvoinnin kehittämisen palvelujen kysynnän arvioidaan kasvavan suomalaisessa työelämässä voimakkaasti lähivuosina.

92 90 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Tulipalo tuhosi tavaratalon Vantaan Hong Kong -tavaratalo tuhoutui tulipalossa täysin, mutta keskeytysvakuutus turvasi liiketoiminnan jatkuvuuden. Jouluaattoa edeltävänä päivänä vuonna 2010 kello Vantaan Hong Kong -tavaratalon alakerran varastossa havaittiin tulipalo. Havaintohetkellä liekit löivät jo lattiasta kattoon. Jouluostoksilla oli 200 asiakasta. Asiakkaat ja henkilökunta saatiin sujuvasti turvaan ilman henkilövahinkoja. Palo levisi nopeasti varastosta myymälään. Palokunnan sammutustyötä vaikeuttivat myyntiä odottavat ilotulitteet ja erittäin kova 25 asteen pakkanen, joka jäädytti koneita ja sammutusletkuja. Noin kolmen tunnin kuluttua palon havaitsemisesta tavaratalo oli tuhoutunut täysin tulipalossa, joka aiheutti taloudellisia vahinkoja noin 12 miljoonan euron edestä. Lamaantuiko liiketoiminta? Myymälän kanssa samassa kiinteistössä toimivat myös tavarataloketjun maahantuontiyhtiö ja keskushallinto. Ketjun toiminnan jatkumisen kannalta tärkeät tiedot ja atk-laitteet saatiin pelastettua, mutta kaikki muu tuhoutui. Maahantuonti ja keskushallinto pystyivät jatkamaan keskeytysvakuutuksen turvin toimintaa lähes normaalisti. Toimintoja varten vuokrattiin ja kalustettiin väliaikaiset toimistotilat tietoliikenneyhteyksineen. Myös tavaratalon toiminnan tulos oli turvattu keskeytysvakuutuksella. Meillä on Pohjolassa kattavat vakuutukset ja sen ansiosta tappiota ei tullut. Koko prosessi tarkastuksesta korvaukseen sujui erinomaisen hyvin. Kaikin puolin nopeaa ja ammattimaista toimintaa, kehuu toimitusjohtaja Matti Vassinen Pohjolan korvauspalvelua. Pohjola korvasi omistajille kiinteistön, jossa tavaratalo oli vuokralaisena. Toiminnan keskeytysvahingon 2 miljoonan euron lisäksi Hong Kongille maksettiin omaisuusvahinkoja yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa.

93 91 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vahinkotarkastus kännykällä Vahinkotarkastus kännykällä Jatkojohdosta alkanut palo tuhosi kodin koko irtaimiston. Suomessa sattuu vuosittain noin puolitoistatuhatta tulipaloa, joissa palon syttymisen syy on sähkö. Jatkojohdosta alkanut palo poltti Lehdon perheen kodin remonttikuntoon ja tuhosi koko irtaimiston. Tarmo-mobiilipalvelun avulla vahinko oli tarkastettu jo seuraavana päivänä. Pohjola Vakuutuksen omaisuuskorvausosastolla on käytössä Tarmo eli tarkastuksen mobiilipalvelu. Sen avulla tarkastaja saadaan paikalle nopeasti, sillä toimeksianto lähtee kännykällä vahinkopaikkaa lähimpänä olevalle tarkastajalle tai kumppanuusliikkeelle. Vahingon tarkastaja puolestaan lähettää vahinkopaikalta tiedot, kuvat ja videot älypuhelimella suoraan ajantasaiseen tietojärjestelmään. Aikaa ja rahaa säästyy, kun tiedot ovat heti käytettävissä, ja vahinko saadaan hoidettua nopeasti. Nopeimmillaan korvauspäätös voidaan antaa jo heti vahingon tarkastuksen yhteydessä. Suuremmissa vahingoissa ja kumppaneiden tarkastamissa kohteissa korvauspäätös välitetään keskitetysti neljän vahinkojen haltuunottopisteen kautta. Lehdon perheessä tarkastaja oli paikalla vahinkoa seuraavana päivänä. Olin yllättynyt siitä, miten nopeasti tarkastaja oli paikalla. Luulin, että asioiden hoito kestäisi paljon pidempään. Asiakkaalle on tosi hyvä juttu, että korvauspäätös saadaan nopeasti. Mitä nopeammin sen parempi, sanoo Risto Lehto.

94 92 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoiminnan arvoon vaikuttavat tekijät Vakuutusmaksutuottojen kasvu Riskien valinta ja hinnoittelu Korvaustoiminnan nopeus, laatu ja tehokkuus Sijoitustoiminnan tuotot Kustannustehokkuus

95 93 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Ajankohtaista Pohjola Vakuutus perustaa Helsinkiin päiväkirurgisen Omasairaala Oy:n, joka keskittyy ortopedisten sairauksien ja vammojen tutkimukseen ja hoitoon. Sairaala aloittaa toimintansa vuoden 2013 alussa. Omasairaalan toimitusjohtajana tulee toimimaan Harri Aho ja syyskuun 2012 alussa ylilääkärinä aloittaa lääketieteen tohtori Markus Torkki. Uuden sairaalan leikkaussalikapasiteetiksi on suunniteltu noin päiväkirurgista leikkausta vuodessa. Omasairaala toimii Pohjola Vakuutuksen kumppanina jo olemassa olevien 160 lääkäriasema- ja sairaalakumppanin kanssa, jotka nykyisin vastaavat Pohjola Vakuutuksen vakuutusasiakkaiden sairauksien ja tapaturmien hoitamisesta. Omasairaalan ortopediset palvelut ovat kenen tahansa saatavilla, eikä sairaalan palveluiden käyttöä rajata millään tavalla vain Pohjola Vakuutuksen asiakkaille.

96 94 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Q&A: Jouko Pölönen, Pohjola Vakuutus Oy:n toimitusjohtaja 1. Mitkä ovat vahinkovakuutustoiminnan strategiset tavoitteet? Pohjola Vakuutus on vahvassa kasvussa. Olemme tällä hetkellä Suomen johtava vahinkovakuuttaja ja haluamme pysyä markkinoiden ykkösenä. Strategisena tavoitteenamme on jatkaa markkinoita nopeampaa kasvua ja säilyttää liiketoiminnan hyvä kannattavuus. 2. Millä keinoin tavoitteet saavutetaan? Pohjola Vakuutus on suomalainen yhtiö ja me tunnemme asiakkaamme. Asiakas on toimintamme lähtökohta. Tuotteita ja palveluja kehitetään jatkuvasti asiakkaiden tarpeista lähtien. Olemme myös lähellä asiakasta, sillä meillä on maan kattavin palveluverkosto. OP-Pohjolalla on lähes 4,2 miljoonaa asiakasta, joista vasta noin kahdella miljoonalla on vahinkovakuutuksia Pohjolassa. Tässä on huima kasvupotentiaali. 3. Mitä lupaat vahinkovakuutusasiakkaille? Tavoitteenamme on olla halutuin finanssipalvelukumppani ja vahinkovakuuttaja Suomessa. Kehitämme jatkuvasti palvelujamme asiakkaan omaisuuden ja toiminnan turvaamiseksi sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Vuonna 2011 aloittanut riskinhallinnan osaamiskeskus auttaa yritysasiakkaita kartoittamaan riski- ja turvallisuustekijöitä sekä minimoimaan vaaratilanteet. Pohjola Terveys puolestaan tarjoaa yrityksille henkilöstön hyvinvointiin liittyviä palveluja. Tänä vuonna Pohjola Vakuutus laajentaa terveydenhuoltomarkkinoille ja perustaa diagnostiikkaan ja ortopediaan keskittyvän päiväkirurgisen sairaalan Helsinkiin. Omasairaala Oy aloittaa toimintansa vuoden 2013 alussa. Asiakkaalle sairaalan perustaminen tarkoittaa parasta ja nopeaa hoitoa. 4. Mistä hyvä asiakaskokemus rakentuu? Hyvä asiakaskokemus lähtee liikkeelle asiakkaan tarpeista ja parhaista ratkaisuista juuri hänen tarpeeseensa. Me tunnemme asiakkaamme ja toimintamme on henkilökohtaista. Meillä panostetaan palvelun helppouteen, nopeuteen ja luotettavuuteen. Me pidämme sen minkä lupaamme.

97 95 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Varainhoito Sijoitusmarkkinoiden positiivinen vire kääntyi synkäksi kesän ja alkusyksyn aikana Euroopan velkakriisin kärjistyttyä. Raportointivuonna lähes ainoat positiivisesti tuottaneet omaisuusluokat olivat alhaisen riskin valtionlainat ja yrityslainat. Haastavassa markkinatilanteessa Pohjola Varainhoito vahvisti markkina-asemaansa Suomen johtavana instituutiovarainhoitajana. Pohjola Varainhoito perusti tytäryhtiön elektronisen kaupankäynnin Smart Order Routing (SOR) -palvelujen tarjoamiseen. Vuoden aikana tehtiin merkittäviä panostuksia salkunhoidon ja riskienhallinnan kehittämiseen: uusi järjestelmä sijoitusriskien hallintaan otettiin käyttöön sekä salkunhoidon ja riskienhallinnan henkilöstöresursseja lisättiin. Operatiivinen kulut/tuotot-suhde laski alle strategisen tavoitteen (<50 %) ja oli 49 %. Pohjola Varainhoito on luotettava kotimainen varainhoitaja, joka on alan johtava toimija Suomessa. Noin 31 miljardin euron hallinnoitavia asiakasvaroja hoitaa 150 varainhoidon ammattilaista. Pohjola Varainhoito hoitaa instituutioiden, varakkaiden yksityishenkilöiden ja sukujen sekä OP-Pohjola-ryhmän rahastojen varoja. Pohjola Varainhoidon muodostavat Pohjola Varainhoito Oy, Pohjola Asset Management Execution Services Oy, Pohjola Kiinteistösijoitus Oy ja osakkuusyhtiö Access Capital Partners Group SA. Pohjolan oma salkunhoito kattaa euromääräiset korkosijoitukset ja eurooppalaiset osakkeet (ml. Itä-Eurooppa ja Venäjä). Myös allokaatiopäätökset eli sijoituslajivalinnat tehdään itse. Osakekaupankäynnissä oman trading-tiimin käyttö tuottaa hinta- ja tuottohyötyä asiakkaille. Lisäksi Varainhoito tekee yhteistyötä monien arvostettujen kansainvälisten varainhoitotalojen kanssa. Perinteisten korko- ja osakeomaisuusluokkien lisäksi Pohjola Varainhoidossa toimivat omat hedge fund-, kiinteistö- ja private equity -tiimit. Salkunhoitajia ja analyytikoita on eri tiimeissä yhteensä yli 60 - pääosa Helsingissä. Näistä syntyvä informaatiovirta ja tiimityö ovat Pohjola Varainhoidon sijoitustoiminnan menestyksen keskeinen perusta. Tunnuslukuja Tulos ennen veroja, milj Hallinnoitavat asiakasvarat, mrd. 31,3 35,0 Operatiivinen kulut/tuotot-suhde, % 49 53* Henkilömäärä * pois lukien yritysjärjestelyyn liittyvät erät

98 96 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Markkina-asema Pohjola Varainhoito oli vuonna 2011 jo viidettä vuotta peräkkäin suurin instituutiovarainhoitaja Suomessa. Myös asiakasmäärällä mitattuna nousimme käytetyimmäksi varainhoitajaksi (SFR:n tutkimus). Tiukasti kilpailluilla markkinoilla Pohjola Varainhoidon etumatka suurimpiin kilpailijoihin kasvoi. Pohjola Varainhoidon asiakaspalvelun laatu arvioitiin koko alan keskiarvoa paremmaksi. Instituutioiden varoja oli vuodenvaihteessa hoidossa yhteensä 18,5 miljardia euroa. Pohjola Private tarjoaa palveluitaan varakkaille yksityishenkilöille ja perheille. Pohjola Privaten vahvuus on kattavien kansainvälisten varainhoitopalveluiden ohella tarjottavat kattavat pankki- ja vakuutuspalvelut sekä veroneuvonta. Pohjola Privatessa oli vuodenvaihteessa 2,8 miljardia euroa hoidettavia varoja. OP-rahastojen salkunhoito on pääosin keskitetty Pohjola Varainhoitoon ja sen hallinnoimat varat olivat vuodenvaihteessa 9,9 miljardia euroa. OP-rahastoissa oli varoja vuodenvaihteessa 11,5 miljardia euroa, ja OPrahastojen markkinaosuus Suomeen rekisteröidyistä sijoitusrahastoista oli 20,7 prosenttia (2. suurin markkinaosuus).

99 97 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

100 98 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vuosi 2011 Sijoitusmarkkinoiden tunnelmat kääntyivät vuoden alun positiivisista näkymistä kesän ja alkusyksyn aikana täysin päinvastaisiksi Euroopan velkakriisin kärjistyttyä. Epävarmuus näkyi myös sijoitusmarkkinoiden heikoiksi jääneissä tuotoissa. Lähes ainoat vuonna 2011 positiivisen tuoton antaneet omaisuusluokat olivat alhaisen riskin valtionlainat ja yrityslainat. Sijoitusmarkkinoiden epävarmuuden kasvu heijastui myös asiakassalkuissa, joissa riskitasoa laskettiin vuoden aikana. Hallinnoitavat varat laskivat vuoden aikana etenkin osakemarkkinoiden laskun seurauksena, mutta osittain myös asiakassalkkujen riskitason laskuun liittyvien rahastolunastusten seurauksena. Haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta Pohjola Varainhoidon tulos ennen veroja parani 27 miljoonaan euroon. Vuonna 2010 tulokseen sisältyi nettovaikutukseltaan 6 miljoonaa euroa yritysjärjestelyihin liittyviä tuottoja ja tulos ennen veroja oli 31 miljoonaa euroa. Vuonna 2011 operatiivinen kulut/tuotot-suhde laski alle strategisen tavoitteen (<50 %) ja oli 49 %. Varainhoidon kansainvälisten rahastojen analyysitiimi saavutti ykkössijan Suomen parhaana rahastovalintatiiminä pohjoismaisten rahastoyhtiöiden tutkimuksessa (Tell Media Group: Nordic Fund Selection Awards 2011). Pohjola Varainhoito on ollut yksi edelläkävijöistä elektronisen kaupankäynnin kehittämisessä eurooppalaisten varainhoitoyhtiöiden keskuudessa. Elektronisen kaupankäynnin tavoitteena on sijoitustuottojen parantaminen. Vuonna 2011 Pohjola Varainhoito perusti uuden tytäryhtiön, Pohjola Asset Management Execution Services Oy:n, kehittämään ja markkinoimaan elektronisen kaupankäynnin ja Smart Order Routingin (SOR) -palveluja lähinnä kansainvälisille sijoittajille. Pohjola Varainhoito jatkoi markkinariskienhallinnan kehittämishanketta ja otti vuoden 2011 alussa käyttöön MSCI Riskmetricsin RiskManager 4.0 -riskienhallintajärjestelmän. RiskManager-järjestelmän käyttöönotto tukee Pohjola Varainhoidon sijoitustoiminnan ja riskienhallinnan analyysia ja päätöksentekoa sekä valmistautumista Solvenssi II - sääntelyyn. Lisäksi Pohjola Varainhoito kasvatti salkunhoidon ja riskienhallinnan henkilöstöresursseja raportointivuoden aikana. Varainhoidon tulos M Nettopalkkiotuotot Muut tuotot ja kulut 6 9 Tuotot yhteensä Kulut yhteensä Tulos ennen veroja 27 31

101 99 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Instituutioasiakkuudet ja Pohjola Private Instituutioasiakkuudet Pohjola Varainhoito tarjoaa instituutiosijoittajille täyden palvelun varainhoitoa, joka asiakkaan tarpeiden mukaan voi olla täyden valtakirjan varainhoitoa, sijoituskonsultointia tai yksittäisiä rahastovaihtoehtoja sekä OP-rahastoista että laajasta joukosta kansainvälisten yhteistyökumppaneiden rahastoja. Pohjola Varainhoidon kansainvälinen palvelutarjooma on markkinoiden laajin, ja saimme vuonna 2011 ykkössijan Suomen parhaana kansainvälisten rahastojen analysoijana pohjoismaisessa tutkimuksessa. Rahastojen lisäksi Pohjola Varainhoito tekee asiakkailleen suoria sijoituksia sekä sijoituksia pörssinoteerattuihin rahastoihin, ETF:iin (Exchange Traded Funds). Palveluihimme kuuluvat myös erilaiset portfolioanalyysit ja mallinnukset. Perinteisten omaisuusluokkien lisäksi Pohjola Varainhoito tarjoaa asiakkailleen myös private equity-, kiinteistö- ja hedge fund -sijoitusvaihtoehdot kansainvälisesti. Pohjola Varainhoito on vastuullisen sijoittamisen edelläkävijöitä Suomessa. Pohjola Private Pohjola Private tarjoaa varakkaille yksityishenkilöille ja perheille varainhoito-, pankki- ja vakuutuspalveluita sekä veroneuvontaa. Olemme Suomessa edelläkävijä absoluuttisen tuottotavoitteen varainhoitokonsepteissa. Tarjolla on usean eri tuotto- ja riskitason konsepteja. Privaten asiakaspalvelu on aina henkilökohtaista, ja varainhoitajilla on tukenaan Suomen suurin omaisuusluokittain erikoistunut salkunhoitotiimi. Pohjola Private tarjoaa varakkaille yksityishenkilöille ison talon osaamisen ja kustannustehokkuuden sekä laajan valikoiman kansainvälisiä sijoitustuotteita, jotka tavallisesti ovat vain suurimpien ammattisijoittajien ulottuvilla.

102 100 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoiminnan arvoon vaikuttavat keskeiset tekijät Sijoitustoiminnan onnistuminen Hoidossa olevan varallisuuden määrä ja omaisuusluokkajako Palkkiotaso Kustannustehokkuus

103 101 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Ajankohtaista Pohjola Varainhoito on ollut yksi edelläkävijöistä elektronisen kaupankäynnin kehittämisessä eurooppalaisten varainhoitoyhtiöiden keskuudessa. Elektronisen kaupankäynnin tavoitteena on sijoitustuottojen parantaminen. Pohjola Asset Management Execution Services Oy:n liiketoiminta käynnistyi vuoden 2011 lopussa ja kansainväliset asiakkaat ovat olleet erittäin kiinnostuneita palvelusta. Ensimmäiset asiakkaat ovat aloittaneet kaupankäynnin Smart Order Routing -kaupankäyntijärjestelmällä. Smart Order Routing -kaupankäyntijärjestelmäprojekti toteutettiin yhteistyössä Pohjola Varainhoidon ja sähköiseen kaupankäyntiin erikoistuneen kansainvälisen Investment Technology Groupin kanssa. Vuoden mittaisessa tutkimus- ja yhteistyöprojektissa ITG muun muassa rakensi Tukholmaan uuden huippunopean datakeskuksen ja kehitti parannellun kaupankäyntijärjestelmän. Järjestelmä pienentää toimeksiantojen hintavaikutusta ja tarjoaa aiempaa kehittyneempiä algoritmisia Smart Order Routing -kaupankäyntipalveluja lähinnä kansainvälisille instituutiosijoittajille.

104 102 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Q&A: Karri Alameri, Pohjola Varainhoito Oy:n toimitusjohtaja Mitkä ovat varainhoidon strategiset tavoitteet? Pohjola Varainhoidon strategisena tavoitteena on olla johtava varainhoitaja Suomessa. Lisäksi taloudellisena tavoitteena yli suhdannesyklin on, että operatiivinen kulut/tuotot-suhde on alle 50 prosenttia. Millä keinoin tavoitteet saavutetaan? Pohjola Varainhoito pystyy saavuttamaan tavoitteensa osaavalla henkilöstöllä, kilpailukykyisillä sijoitustuotoilla ja ammattimaisella edelläkävijyydellä. Mitä lupaat varainhoidon asiakkaille? Pohjola Varainhoito lupaa asiakkailleen luotettavaa yhteistyötä ja kilpailukykyiset sijoitustuotot. Mistä hyvä asiakaskokemus rakentuu? Ammattimaisesta, läpinäkyvästä asiakkaan tarpeet kattavasta palvelukokonaisuudesta, missä asiakas ja Pohjola Varainhoito ymmärtävät toistensa tavoitteet ja toimintamallit.

105 103 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Konsernitoiminnot Konsernitoimintoihin on keskitetty konsernia ja sen liiketoimintaa tukevat toiminnot: Talous ja rahoitus, Riskienhallinta, Identiteetti ja viestintä sekä Henkilöstö. Konsernitoimintojen tehtävänä on ohjata, tukea ja kannustaa liiketoimintoja asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Avainasemassa ovat ennakoiva riskienhallinta, optimaalinen pääomien käyttö sekä motivoitunut ja osaava henkilöstö. Keskuspankkitoiminnan ja varainhallinnan keskeisenä tehtävänä on vastata Pohjolan ja koko OP-Pohjola-ryhmän maksuvalmiudesta ja tukkuvarainhankinnasta. Tunnuslukuja Tulos ennen veroja, milj Likviditeettireservisalkku, mrd. 12,6 9,5 Saamiset ja velat Pohjolan ja osuuspankkien välillä, netto, mrd. 1,7 3,4 Henkilömäärä

106 104 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Markkinat ja toimintaympäristö OP-Pohjola-ryhmän likviditeetin hallinnan tavoitteena on turvata tarvittava rahoitus ja sen saatavuus kustannustehokkaasti kaikissa tilanteissa. Finanssikriisin pitkittyessä vuonna 2011 Pohjolan ja koko OP-Pohjolaryhmän rahoitusasema säilyi vakaana. Hyvän luottokelpoisuusluokituksen ansiosta Pohjola hankki tarvitsemansa rahoituksen markkinoilta ongelmitta ja kasvatti lisäksi yritystalletusten osuutta varainhankinnassaan.

107 105 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Vuosi 2011 Likviditeettiasema säilyi koko vuoden 2011 vahvana. Vuoden lopussa likviditeettireservisalkun määrä oli 12,6 miljardia euroa eli 31 prosenttia Pohjola-konsernin taseesta ja 14 prosenttia OP-Pohjola-ryhmän taseesta. Varat on sijoitettu hyvän luottoluokituksen omaaviin valtioiden, kuntien ja rahoituslaitosten liikkeeseen laskemiin saamistodistuksiin sekä arvopaperistettuihin saamisiin ja keskuspankkivakuudeksi kelpaaviin lainoihin yrityksille. Pohjola hankki pitkäaikaisia varoja laskemalla liikkeeseen juoksuajaltaan viiden vuoden mittaisen senior-ehtoisen joukkovelkakirjalainan, määrältään 500 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi OP-Asuntoluottopankki laski liikkeeseen 1 miljardin euron viiden ja seitsemän vuoden mittaiset katetut kiinteistövakuudelliset joukkovelkakirjalainat (covered bond).

108 106 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Konsernitoimintojen tulos M Korkokate Kaupankäynnin nettotuotot 3-9 Sijoitustoiminnan nettotuotot Muut tuotot Tuotot yhteensä Kulut yhteensä Tulos ennen saamisten arvonalentumisia Saamisten arvonalentumiset 11-1 Tulos ennen veroja 24 61

109 107 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Liiketoiminnan arvoon vaikuttavat keskeiset tekijät Likviditeettireservisalkun määrä ja tuottotaso Luottoriskimarginaalien kehitys Osuuspankkien ja Pohjolan välisten luottojen ja talletusten määrä Pohjolan luottokelpoisuusluokitus ja varainhankintakustannus Kustannustehokkuus

110 108 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Ajankohtaista Eurooppalaisen pankkitoiminnan merkittävin muutostekijä tulevina vuosina on rahoitusmarkkinoiden sääntelymuutosten vaikutus vakavaraisuussäännöksiin ja likviditeetin hallintaan sekä rahoitusinstrumenttien kirjanpitokäytäntöihin. Muutosten analysointi ja vaikutusten ennakointi markkinoihin ja konsernin liiketoimintaan ovat Konsernitoimintojen keskeisimpiä tehtäviä vuodelle Lue lisää toimintaympäristöstä ja sääntelymuutoksista

111 109 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Työhyvinvointi hyvien tulosten ja erinomaisten asiakaskokemusten mahdollistaja Osaamisen johtaminen Pohjolassa lähtee strategiasta ja liiketoiminnan tavoitteista Tulevaisuuden asiantuntija- ja johtajapotentiaalin varmistamiseksi käynnistettiin Pohjolan Talent-ohjelma Valmiina kohtaamaan tulevaisuuden työelämän haasteet ja mahdollisuudet Pohjolan henkilöstölupauksen mukaisesti edistämme kannustavaa työilmapiiriä ja luomme erinomaiset mahdollisuudet kehittyä. Hyvä työilmapiiri ja osaamisen kehittäminen ovat edellytyksenä sille, että pystymme tavoitteidemme mukaisesti tarjoamaan parasta palvelua ja erinomaista asiantuntemusta asiakkaidemme palvelutarpeiden ratkaisemiseksi. Vuonna 2011 jatkui edellisenä vuonna aloitettu strateginen hanke Pohjolan osaamispääoman kehittämiseksi. Strategisen hankkeen tarkoituksena on varmistaa henkilöstölle annetun lupauksen toteutuminen: kannustava työilmapiiri ja erinomaiset kehittymismahdollisuudet. Työhyvinvoinnin merkitys työurien pidentämiseen ja työn tuloksellisuuteen on kiistaton. Koko henkilöstö on yhdessä esimiesten kanssa mukana Pohjolan työhyvinvointiohjelmassa rakentamassa hyvinvoivaa työyhteisöä. Ohjelmassa kannustetaan vastuullisuuteen, yhteistyöhön ja positiiviseen valmistautumiseen työssä tapahtuviin muutoksiin. Pohjolassa on jo pitkään tehty vuosittaisia henkilöstötutkimuksia, joilla seurataan työhyvinvointia ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Henkilöstötyytyväisyyttä ja työhyvinvointia on edistetty monipuolisin toimenpitein vuosien ajan, ja tulokset ovat kehittyneet varsin hyvälle tasolle. Vuosittaisen seurannan lisäksi Pohjola päätti ottaa käyttöön vuoden 2012 alusta kuukausittain toteutettavan työhyvinvoinnin pulssimittauksen. Mittauksen tarkoituksena on varmistaa nopea reagointi, jos henkilöstö kokee esimerkiksi äkillistä kuormitusta tai henkilöstön keskuudessa ilmenee muita toimenpiteitä vaativia asioita. Pohjolassa halutaan myös ennakoivasti kehittää työelämää tulevaisuuden työntekijöitä silmällä pitäen ovat he sitten jo nykyisin Pohjolassa toimivia tai vasta opiskelunsa päättäviä. Pohjola osallistui vuonna 2011 alkaneeseen Dialogihankkeeseen, jonka tavoitteena on yhteistyössä kahdeksan muun suuren työnantajayrityksen ja tulevaisuuden työntekijöiden kanssa hakea ideoita ja kehittää tulevaisuuden työtä ja sen tekemistä. Osaamisen kehittäminen lähtee Pohjolassa liiketoimintastrategian asettamista tavoitteista ja asiakkaiden tarpeista. Samalla tuetaan henkilöstön omaa kehittymistä sekä organisaation uudistumista ja innovaatiokykyä. Koko henkilöstön kanssa käydään vuosittain keskustelut, joissa kartoitetaan osaamista suhteessa liiketoiminnan vaatimuksiin ja henkilön omiin tavoitteisiin nähden. Tämän pohjalta tehdään sekä henkilötason kehittymissuunnitelmat että suunnitelmat osaamisen kehittämiselle koko konsernissa. Pohjolassa arvioidaan vuosittain ylimmän johdon seuraajapotentiaali ja tarvittavat kehittämistoimenpiteet. Pidemmän tähtäimen seuraajapotentiaalin kehittämiseksi ja varmistamiseksi aloitettiin vuonna 2011 Pohjolan Talent-ohjelma, jossa on mukana noin 60 henkilöä. Keskeistä ohjelmassa ovat henkilökohtaiset kehittymissuunnitelmat sekä ylimmän johdon vahva sitoutuminen kunkin talentin osaamisen kasvattamiseen. Johto toimii osallistujien mentoreina ja ohjelman aikana tehtävien strategiatöiden kummeina.

112 110 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Päämääränä parempi työelämä Dialogia Uudesta työstä Vuodenvaihteessa eläkkeelle jäänyt Pohjolan henkilöstöjohtaja Eva Valkama käy dialogia tulevaisuuden työpaikasta Aalto-yliopiston opiskelijan Janne Karlssonin kanssa. Vuonna 2011 Pohjola osallistui Dialogi-hankkeeseen, jonka tavoitteena on parantaa todellista vuoropuhelua yritysten ja tulevaisuuden huipputyöntekijöiden kesken. Dialogi-hankkeen tarkoituksena on luoda pohjaa tulevaisuuden uudelle työlle, joka motivoi, innostaa ja tuottaa tulosta. Hankkeessa selvitettiin Aalto-yliopistossa opiskelevien asenteita työhön ja sen tekemiseen sekä yrityksissä sisäisesti oman henkilöstön tapaa tehdä töitä ja valmiuksia tulevaisuudessa. Pohjolan lisäksi hankkeessa on mukana kahdeksan muuta suomalaista suuryritystä. Dialogia Uudesta työstä Hankkeen keskeisistä aiheista käyvät vuoropuhelua Pohjolan henkilöstöjohtaja Eva Valkama ja Aalto-yliopiston opiskelija Janne Karlsson. Eva on työelämän konkari, joka jäi vuoden vaihtuessa eläkkeelle lähes kolmenkymmenen Pohjolavuoden jälkeen. Samalla vuoropuhelun toinen osapuoli, Janne on päättämässä opintojaan ja pian astumassa työelämään. Mikä työssä on tärkeintä? Eva: On selvästi nähtävissä, että yhä useampi työntekijä haluaa ymmärtää oman työnsä vaikutuksen kokonaisuuteen. Tärkeimpänä pidetään työn kiinnostavuutta, innostavuutta ja kokemusta siitä, että saadaan aikaan jotain todellista. Janne: Nuorten näkökulmasta työelämä koostuu erilaisista verkostoista, joissa oma työ on arvokasta ja merkittävää parhaimmillaan se on osa identiteettiä. Työkierron tuomat mahdollisuudet? Eva: Työkierto on positiivinen asia niin yritykselle kuin työntekijälle itselleen. Kun sen kautta siirtyy osaamista ja ideoita organisaation sisällä, uudet ajatukset, kokemukset ja tieto rikastuttavat kaikkia. Rohkaisen ylittämään rajoja organisaatioiden sisällä. Urakierto voi olla kuin siksak-liikettä, jossa syvennetään osaamista ja vahvuuksia tavoitteiden mukaisesti eri puolilla samaa taloa.

113 111 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Janne: Edustamilleni X- sekä Y-sukupolville on tärkeää, että pystymme seuraamaan kiinnostuksemme kohteita ja koemme, että meillä on työssämme vaikutusmahdollisuuksia. Olemme ehkä aiempaa uskollisempia arvoillemme ja haluamme työpaikkamme heijastavan niitä. Miten keskeisenä näette työajan rytmityksen? Missä työt tehdään? Eva: Useimmissa työtehtävissä tärkeintä on työpanos, ei se milloin ja missä työ tehdään. On kuitenkin myös aina työtehtäviä, kuten suora asiakaspalvelu, jossa esimerkiksi etätyö ei ole mahdollista. Hyvään henkilöstöpolitiikkaan kuuluu oleellisena osana henkilöstön erityistarpeiden huomioiminen erilaisissa elämäntilanteissa. Entistä tärkeämpänä koetaan jouston mahdollisuus, oli työntekijä nuori tai vanha. Janne: Vaikka me nuoret vaadimme joustoa, ymmärrämme että tämä on kaksisuuntainen väylä joustoa tarvitaan molempiin suuntiin työntekijän ja työnantajan välillä. Nuoret haluavat diginatiiveina hyödyntää uutta teknologiaa mahdollisimman paljon. Samalla kuitenkin yhdessä ideointi, sosiaalinen kanssakäyminen työyhteisössä ja kasvokkain työskentely on yhä arvokasta. Tärkeää on myös niin sanottu läsnätyö eli mahdollisuus vetäytyä hiljaisiin huoneisiin avokonttorista. Millaista on esimiestyö tulevaisuudessa? Eva: Uskon, että tulevaisuudessakin hyvä esimiestyö on sopiva sekoitus asioiden johtamista (management) ja ihmisten johtamista (leadership). Kehittämistä ja luottamuksen rakentamista vastuullisen vaikuttamisen keinoin. Jokaisella on työyhteisössä erilaisia rooleja ja kaikilla on oman itsensä kehittämisen lisäksi myös vastuu työyhteisöstä. Janne: Aina tarvitaan tietyt johtamisen puitteet, joiden rajoissa vapauksia voidaan antaa. Me nuoret opimme paljon myös mentoroinnin kautta. Tämän vuoksi dialogi ja erilaisista ajatuksista keskusteleminen on tärkeää. Tulevaisuuden työpaikka? Eva: On kaikkia työyhteisön jäseniä kunnioittava, kannustava, dynaaminen, määrätietoinen ja tavoitteissaan onnistunut. Janne: Nuorille tärkeitä arvoja ovat avoimuus, mahdollisuus vaikuttaa, rehellisyys, joustavuus ja kehittyminen vähintään samaan tahtiin ympäristön kanssa.

114 112 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Henkilöstö avainlukuina Henkilökunnan määrä kasvoi vuonna 2011 Pohjolassa 364:lla, kun markkinaosuuden kasvun myötä syntyi tarve lisätä henkilöstöä varmistamaan asiakaspalvelun erinomainen toimivuus. Uusien henkilöiden perehdyttäminen ja samalla koko henkilökunnan monipuolinen kouluttaminen useilla eri osa-alueilla oli vuoden aikana mittavaa. Vuoden 2011 lopussa Pohjola-konsernin henkilöstömäärä oli Henkilöstön keski-ikä on 41 vuotta. Naisten osuus johtotehtävissä on hieman vahvistunut, heidän osuutensa oli vuoden 2011 lopussa 23 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli 18 prosenttia. Graafi: Henkilöstön jakauma liiketoiminnoittain, % Graafi: Henkilöstön sukupuolijakauma, %

115 113 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Graafi: Henkilöstön ikärakenne, % Graafi: Palvelusvuosijakauma, %

116 114 Liiketoiminnot Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Palkitseminen Pohjola-konsernissa Palkitsemisen tarkoitus on kannustaa, ohjata ja sitouttaa henkilöstö strategian ja siitä johdettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Palkitsemisen lähtökohtana ovat konsernille ja sen liiketoiminnoille asetetut haasteelliset taloudelliset tavoitteet ja saavutetut tulokset. Palkitsemisjärjestelmien laatimisen lähtökohtana ovat viranomaisten antamat palkitsemista koskevat säännöt ja niiden sovellusohjeet. Palkitsemisen kokonaisuuden muodostavat 1. Vuosituloksiin perustuva palkitseminen (lyhyen tähtäimen järjestelmät) ja 2. OP-Pohjola-ryhmän yhteisten strategisten tavoitteiden saavuttamiseen perustuva pitkän tähtäimen palkitseminen (henkilöstörahasto ja johdon pitkän tähtäimen järjestelmä) OP-Henkilöstörahastoon kuuluvat Pohjola Pankki Oyj:n ja Pohjola Vakuutus Oy:n henkilöstö (pl. johto). Johdon pitkän aikavälin palkitsemisen piiriin kuuluu Pohjola-konsernissa enintään 75 henkilöä. Lue lisää Pohjolan vuotuisesta selvityksestä Yhtiön hallinto- ja ohjausjärjestelmästä (Corporate Governance Statement).

117 115 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Yhteiskuntavastuu OP-Pohjola-ryhmässä Yhteiskuntavastuulla tarkoitetaan yleisesti vastuuta toiminnan taloudellisista, sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista. Finanssialalla on myös merkittävä rooli koko yhteiskunnan vakauden edistäjänä. Taloudellinen vastuu tarkoittaa sekä toiminnan liiketaloudellisesta kestävyydestä huolehtimista että yrityksen sidosryhmiin kohdistuvien taloudellisten vaikutusten huomioimista. Sosiaaliseen vastuuseen kuuluvat henkilöstön hyvinvoinnista ja osaamisen kehittämisestä huolehtiminen, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, tuotevastuu- ja kuluttajansuojakysymykset sekä hyvät toimintatavat yritysverkostossa sekä lähiyhteisö- ja yhteiskuntasuhteissa. Ympäristövastuu on vastuuta ekologisesta ympäristöstä ja se kattaa sekä oman toiminnan ympäristövaikutusten vähentämisen että koko arvoketjun ympäristövaikutusten huomioimisen. OP-Pohjola-ryhmässä terminä on yhteiskuntavastuu, sillä se kattaa koko toiminnan vaikuttavuuden. Vastuullisuus on keskeinen osa OP-Pohjolan arvoja ja strategiaa, ja ryhmä on sitoutunut edistämään yhteiskuntavastuuta liiketoiminnassaan. OP-Pohjolan historiassa taloudellisella ja sosiaalisella vastuulla on pitkät perinteet ja yhteiskuntavastuu on kiinteä osa liiketoimintaa ja jokapäiväistä tekemistä. Ryhmän strateginen tavoite on olla yhteiskuntavastuun edelläkävijä toimialallaan Suomessa. Oman toimintansa yhteiskuntavastuun merkitystä sidosryhmilleen OP-Pohjola arvioi yhdessä eri sidosryhmien kanssa. Käytännön työtä ohjaavat OP-Pohjolan yhteiskuntavastuuohjelma ja hyvän liiketavan toimintaohjeet. Yhteiskuntavastuuohjelman painopistealueina ovat paikallisuus ja yhteiskunta, eettinen liiketoiminta, tuotteiden ja palveluiden vastuullisuus, vastuu sidosryhmistä sekä ympäristövastuu. OP-Pohjola kunnioittaa ja noudattaa toimialan kansainvälisesti tunnustettuja taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun periaatteita. OP-Pohjola-ryhmä on allekirjoittanut YK:n Global Compact -sitoumuksen ja OP- Rahastoyhtiö ja Pohjola Varainhoito ovat sitoutuneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin.

118 116 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pääjohtajan vastuullisuuskatsaus Katso video OP-Pohjola-ryhmän vastuullisuuden perustana on vahva osuustoiminnallinen arvopohja, jossa omistajuus ja asiakkuus yhtyvät. Perustehtävämme on kestävän taloudellisen menestyksen ja turvallisuuden sekä hyvinvoinnin edistäminen. Vuoden 2011 lopussa olemme allekirjoittaneet Global Compactin ja sitoutuneet näin viemään sen periaatteet osaksi toimintamallejamme. OP-Pohjolan yhteiskuntavastuun strateginen tavoite pitkällä aikavälillä on olla toimialan edelläkävijä Suomessa. Yhteiskuntavastuun toimenpiteissä huomioimme taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun. Vuonna 2011 talouden epävakaa tilanne Euroopassa haastoi toimialaamme. OP-Pohjola-ryhmä avasi vuoden aikana useaan otteeseen yhteiskunnallista keskustelua Euroopan tilanteesta ja ratkaisumalleista. Koemme, että johtavana suomalaisena finanssiryhmänä meidän tulee kantaa vastuuta maamme taloudellisen infrastruktuurin toimivuudesta. Avoin ja läpinäkyvä keskustelu on osa sitä. Omalta osaltamme olemme huolehtineet vakavaraisuudestamme ja osaavasta riskienhallinnasta. Vuoden aikana nostimme pitkän aikavälin vakavaraisuustavoitteemme (Core Tier 1) 15 prosenttiin, kun se oli vuoden 2011 lopussa 14 prosenttia. Olemme kasvattaneet markkinaosuuttamme yritysrahoituksessa jatkuvasti vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen, ja vuoden 2011 lopussa osuutemme yritys- ja yhteisöluotoista oli 29,7 prosenttia. Vuonna 2011 rakensimme hyvän pohjan uudelle yhteiskuntavastuuohjelmallemme, edistimme raportointia aloittamalla GRI:n (Global Reporting Initiative) mukaisen raportoinnin ja linjasimme yhteiskuntavastuun merkitystä liiketoiminnallemme. Operatiivinen tavoite on, että vastuullisuus on tiivis osa liiketoimintaa. Olemme linjanneet, että: OP-Pohjola-ryhmä lisää vastuullisten tuotteiden ja palveluiden kehittämistä. Vastuullisen rahoituksen, sijoittamisen ja vahinkovakuuttamisen toimintatapoja parannetaan jatkuvasti. Ympäristö- ja sosiaalinen vastuu otetaan huomioon koko arvoketjussa. OP-Pohjola-ryhmä on vastuullinen työnantaja, joka huolehtii henkilöstönsä kehittymisestä ja hyvinvoinnista. Yhteiskuntavastuun osaamisemme on ammattitaitoista ja sidosryhmiemme arvostamaa. Johtavana finanssiryhmänä OP-Pohjola-ryhmä kantaa vastuuta maan taloudellisen infrastruktuurin toimivuudesta. Asiakkaiden omistamana ryhmänä panostamme talouslukutaidon edistämiseen. Yhteiskuntavastuun viestintä on avointa ja läpinäkyvää. Aktiivinen sidosryhmävuorovaikutus on OP-Pohjolaryhmän luonteva tapa kehittää edelläkävijyyttä yhteiskuntavastuussa.

119 117 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Jatkossakin merkittävä osa vastuullisuuttamme on pankki- ja vakuutusasioiden turvallisuuden edistäminen. Uskomme myös, että uusille vastuullisille tuote- ja palveluinnovaatioille tulee olemaan kysyntää. Meidän tulee huolehtia osaamisestamme taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristövastuun osalta koko organisaatiossa. Myös työn alla oleva uusi strategia on hyvä esimerkki siitä, että vahvalla vuorovaikutuksella voimme vaikuttaa yhteiskuntavastuun kehittämiseen ryhmässämme. Reijo Karhinen Pääjohtaja

120 118 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Keskeiset vaikutukset, riskit ja mahdollisuudet Yritysten yhteiskuntavastuun kannalta keskeisiä globaaleja kehitystrendejä ovat väestönkasvu, ilmastonmuutos ja kuluttajien vastuullisuustietoisuuden kasvu, joiden vaikutus heijastuu kaikkeen yritystoimintaan. Maailmantalouden kasvunäkymien heikkeneminen, euroalueen velkakriisin hoitoon liittyvä epävarmuus ja alan sääntelymuutokset kohdistavat vaatimuksia pankki- ja vakuutusyhtiöiden vastuullisuudelle. Tärkeintä on taloudellisen vakauden edistäminen ja finanssimarkkinoiden infrastruktuurin toimivuuden varmistaminen. Pankki- ja vakuutusyhtiöillä on myös erityinen yhteiskunnallinen rooli ja vastuu kansakunnan hyvinvoinnin rakentamisessa. Pankkitoiminnan perustana on asiakkaiden pankkien haltuun uskoma omaisuus, erityisesti talletukset. Pankeilla ja vakuutusyhtiöillä on välillinen vastuu myös asiakkaidensa taloudesta ja sitä kautta opastava ja neuvoja antava rooli esimerkiksi ylivelkaantumistilanteissa, vahinkoihin varautumisessa ja varallisuudenhoidossa. Toimiala on hyvin säännelty ja vastuullisuus on integroitu osa pankkien ja vakuutusyhtiöiden hyvää hallintotapaa, riskienhallintaa ja vaatimustenmukaisuuden varmistamista. Tulevaisuudessa pankki-, sijoitus- ja vakuutuspalveluiden vastuullisuus korostuu yhä enemmän. Samalla vastuullisuuden kehitys avaa myös mahdollisuuksia uusille kilpailukykyisille finanssituotteille. OP-Pohjolassa yhteiskuntavastuu on alusta asti ollut osa ryhmän perustehtävää, joka on edistää omistajajäsenten, asiakkaiden ja toimintaympäristön kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. Vastuullisuus on myös yksi ryhmän arvoista, joiden mukaan OP-Pohjola toimii sekä paikallisesti, alueellisesti että valtakunnallisesti eettisesti vastuullisena yrityksenä.

121 119 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Olennaisuusarviointi Sidosryhmien vastuullisuusodotusten selvittämiseksi ja niiden liiketoimintavaikutusten analysoimiseksi OP-Pohjola teki vuonna 2011 yhteiskuntavastuun olennaisuusarvioinnin, jossa sidosryhmät arvioivat yleisten yhteiskuntavastuun näkökohtien olennaisuutta OP-Pohjolan toiminnassa. Verkkokyselyyn osallistui henkilö- ja yritysasiakkaiden, hallinnon, henkilöstön sekä muiden ulkoisten sidosryhmien edustajia. Sidosryhmäkyselyyn vastasi yhteensä 408 henkilöä. Yhteiskuntavastuun näkökohdat jakautuivat kyselyssä neljälle osa-alueelle: OP-Pohjolan rooli suomalaisessa yhteiskunnassa, vastuulliset tuotteet ja palvelut, vastuu sidosryhmistä ja ympäristövastuu.

122 120 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Olennaisuusarvion tulokset Sidosryhmien vastausten perusteella tärkeimmät OP-Pohjolan yhteiskuntavastuun näkökohdat olivat asiakastiedon luottamuksellisuus ja tietoturva, henkilöstön osaamisen kehittäminen, ryhmän vakavaraisuus sekä viestinnän avoimuus ja ymmärrettävyys. Muita olennaisiksi arvioituja yhteiskuntavastuun näkökohtia OP-Pohjolan toiminnassa olivat lisäksi vastuullinen markkinointi, oikeudenmukainen palkka- ja palkitsemispolitiikka, maltillinen riskinotto ja taitava riskienhallinta, taloudellisen infrastruktuurin toimivuus, sähköisten pankki- ja vakuutuspalvelujen jatkuva kehittäminen sekä sijoituskohteiden vastuullisuuden arviointi. Merkittävyyden arvioinnin lisäksi sidosryhmien edustajilta pyydettiin näkemyksiä OP-Pohjolan yhteiskuntavastuusta. Näihin kysymyksiin saatiin yli 500 vapaamuotoista vastausta, mikä osoittaa sidosryhmien laajaa kiinnostusta OP- Pohjolan yhteiskuntavastuuseen. Vastauksissa korostettiin muun muassa paikallista yhteiskuntavastuuta, vastuullisuuden luontaista kytkentää osuustoiminnallisuuteen sekä mahdollisuutta edelläkävijyyteen. Toisaalta myös odotettiin lisää konkreettisia toimenpiteitä ja näyttöjä teoista. Olennaisuusarvioinnin tulokset tukevat OP-Pohjolaryhmän lähestymistapaa, jossa yhteiskuntavastuuta kehitetään kiinteänä osana liiketoimintaa.

123 121 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Arvioinnin tuloksia on hyödynnetty ryhmän yhteiskuntavastuuohjelman painopistealueiden ja toimenpiteiden määrittelyssä. Sidosryhmäpalautetta tullaan jatkossa hyödyntämään systemaattisesti osana OP-Pohjolan vastuullisuustyön kehittämistä. Yhteiskuntavastuun kehitykseen liittyy aina myös liiketoiminnallisia vaikutuksia. Yrityksissä nämä vaikutukset konkretisoituvat liiketoiminnallisina riskeinä ja mahdollisuuksina. OP-Pohjolan kannalta liiketoiminnalliset mahdollisuudet liittyvät tuote- ja palvelukehitykseen ja uusiin tuoteinnovaatioihin. Yhteiskuntavastuun toimenpiteillä ryhmä voi entistä paremmin vaikuttaa paikallisesti, alueellisesti ja valtakunnallisesti taloudellisen hyvinvoinnin luomiseen. Taloudellisen infrastruktuurin toiminta kaikissa olosuhteissa, asiakkaiden tietoturvan varmistaminen, talousrikollisuuden ja väärinkäytösten estäminen ja ilmastonmuutoksen luomat sään äärivaihtelut ovat esimerkkejä liiketoimintaan vaikuttavista riskeistä, joiden hallinta on integroitu OP-Pohjolassa osaksi ryhmän riskienhallintaa, hallintoperiaatteita ja johtamisjärjestelmää sekä compliance-toimintaa.

124 122 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Yhteiskuntavastuun johtaminen Yhteiskuntavastuu OP-Pohjolassa perustuu osuustoiminnallisille arvoille, vahvalle vakavaraisuudelle ja osaavalle riskienhallinnalle. Yhteiskuntavastuun strategisesta johtamisesta vastaa OP-Pohjola osk:n johtokunta ja operatiivisesti toimenpiteitä linjataan yhteiskuntavastuuohjelman avulla. Yhteiskuntavastuuohjelman toteuttamista ohjaa ohjausryhmä, johon kuuluvat ryhmän eri liiketoiminta-alueiden, keskusyhteisön ja osuuspankkien edustajat. Vastuu käytännön yhteiskuntavastuutyöstä on ryhmän yritysten hallituksilla ja johtoryhmillä, jotka toteuttavat yhteiskuntavastuuta omien päätöksentekoprosessiensa mukaisesti. Toimenpiteet toteutetaan osana liiketoiminnan johtamista koko ryhmässä. Yhteiskuntavastuu kuuluu keskusyhteisön johtokunnassa viestintäjohtajan vastuualueelle. Vuonna 2011 OP-Pohjola osk:n johtokunta hyväksyi yhteiskuntavastuuohjelman sekä yhteiskuntavastuun linjaukset. Vuoden aikana tehtiin myös päätös GRI-raportoinnin (Global Reporting Iniative) aloittamisesta ja yhteiskuntavastuun KPI-mittaristo (Key Performance Indicator) hyväksyttiin osaksi OP-Pohjolan yhteiskuntavastuuohjelmaa. Lisäksi OP- Pohjola-ryhmä on allekirjoittanut Global Compact -sitoumuksen vuoden 2011 lopussa. OP-Pohjola-ryhmän hallinnointijärjestelmä perustuu Suomen lainsäädännön lisäksi Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodiin sekä ryhmän omiin hyvän hallinnoinnin suosituksiin. Lue lisää OP-Pohjola-ryhmän hallinnointiperiaatteista Lue lisää Pohjola Pankki Oyj:n hallinnointiperiaatteista OP-Pohjolan yhteiskuntavastuun linjaukset: OP-Pohjola-ryhmä lisää vastuullisten tuotteiden ja palveluiden kehittämistä, ja vastuullisen rahoituksen, sijoittamisen ja vahinkovakuuttamisen toimintatapoja parannetaan jatkuvasti. Ympäristö- ja sosiaalinen vastuu otetaan huomioon koko arvoketjussa. OP-Pohjola-ryhmän linjauksiin kuuluu kiinteästi vastuullisuus työnantajana, joka huolehtii henkilöstönsä kehittämisestä ja hyvinvoinnista. Osaamisemme yhteiskuntavastuussa on ammattitaitoista ja sidosryhmiemme arvostamaa. Aktiivinen sidosryhmävuorovaikutus on OP-Pohjola-ryhmän luonteva tapa kehittää edelläkävijyyttä yhteiskuntavastuussa. Johtavana finanssiryhmänä OP-Pohjola kantaa vastuuta maan taloudellisen infrastruktuurin toimivuudesta. Asiakkaiden omistamana ryhmänä panostamme talouslukutaidon edistämiseen kaikissa kohderyhmissä. Yhteiskuntavastuun viestintä on avointa ja läpinäkyvää. OP-Pohjola kehittää systemaattisesti yhteiskuntavastuuseen liittyviä johtamiskäytäntöjään. OP-Pohjola valvoo yhteiskuntavastuun kehitystä ja raportoi tuloksista säännöllisesti osana ryhmän taloudellista raportointia.

125 123 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 OP-Pohjolan yhteiskuntavastuuohjelma

126 124 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Yhteiskuntavastuuohjelman KPI-mittarit Rahoitus- ja vakuutusryhmittymän vakavaraisuussuhde (RAVA) 1,80 1,70 1,58 Asiakaspalveluiden toimintavarmuus (%) 99,78 99,89 99,87 Tuki paikallisille hankkeille (milj.e) 3,3 1 2,1 1 1,8 Henkilöasiakkaiden vastaanottamat e-laskut (1 000 kpl) Henkilöasiakkaiden asiakastyytyväisyys (asteikolla 1 5) 3,9 4,0 4,0 Bonukset omistajajäsenille (milj.e) Edustajistopankkien jäsenmäärä kaikista jäsenistä (%) Henkilöstötyytyväisyys (asteikolla 1 5) 3,9 3 3,9 3,8 Keskimääräinen eläkkeellejäämisikä 61,5 61,3 60,4 Oman toiminnan hiilijalanjälki (tn CO2) Green Office -merkityissä toimistoissa työskentelevät (henkilömäärä) Lisäksi vuonna 2010 tehtiin päätökset 3,6 miljoonan euron yliopistolahjoituksista, joiden maksu jakaantuu vuosille Kertyneet bonukset 3 Henkilöstötutkimuksen rakenne on muuttunut vuonna Aikaisemmat luvut eivät ole vertailukelpoisia. 4 Scope 1 ja 2 Yhteiskuntavastuu on ollut osana OP-Pohjola-ryhmän liiketoimintaa koko 2000-luvun ajan. Yhteiskuntavastuuohjelman suunnittelu aloitettiin 2010, jolloin sen työpajasuunnitteluun osallistui asiantuntijoita eri puolilta ryhmää. Vuonna 2011 sisältö konkretisoitui muun muassa tehdyn olennaisuusarvioinnin avulla, jonka perusteella OP-Pohjola osk:n johtokunta päätti yhteiskuntavastuun linjauksista. Ohjelma tukee jatkossa myös ryhmän vuosisuunnittelua. Vuonna 2011 osuuspankkien vuosisuunnittelua tuettiin yhteisellä pilotilla, jonka tuloksena julkaistiin Työkirja Osuuspankin yhteiskuntavastuusta. Työkirjan tavoite on konkretisoida yhteiskuntavastuun merkitystä liiketoiminnan johtamisessa osuuspankeissa. Yhteiskuntavastuuohjelmalle ja osuustoiminnalle työstettiin toimintaa kuvaavat KPI-luvut (Key Performance Indicator). Vuoden aikana aloitettiin myös GRI-raportointi (Global Reprting Iniative), kuvattiin sen toimintatapoja ja työstettiin finanssialan GRI-ohjeiston mukaiset GRI-mittarit OP-Pohjola-ryhmälle. Loppuvuodesta 2011 OP-Pohjola-ryhmä allekirjoitti Global Compact -sitoumuksen. Vastuullinen sijoittaminen, rahoitus ja vakuuttaminen ovat olleet tiivis osa liiketoiminnan johtamista vuonna Osana hankintatoiminnan kehittämistä aloitettiin alihankinnan eettinen ohjeistaminen, jonka tavoitteena on määritellä yhteiskuntavastuulliset vaatimukset toimittajille ja alihankkijoille. Hyvän liiketavan toimintaohjeelle suunniteltiin verkkokurssi, joka toteutetaan vuonna Vuonna 2012 yhteiskuntavastuun keskeisimpiä painopistealueita ovat pankki- ja vakuutusasioinnin tietoturva, vahva vakavaraisuus ja osaava riskienhallinta. Tämän lisäksi OP-Pohjola kehittää vastuullista sijoittamista, rahoitusta ja vakuutustoimintaa osana liiketoiminnan johtamista. Yhteiskuntavastuun koulutus ja osaamisen kehittäminen, erityisesti hyvän liiketavan toimintaohjeiden tunteminen ja liiketoiminnan vastuullinen johtaminen ovat tärkeitä painopistealueita vuonna Samoin Global Compact -aloitteen periaatteita viedään eteenpäin koko henkilöstön keskuudessa ja Green Office -järjestelmää hyödynnetään ympäristöasioiden edistämisessä OP-Pohjolan yrityskulttuurissa. Vastuulliset pankki- ja vakuutustuotteet ja -palvelut ovat OP-Pohjolalle mahdollisuus erottua markkinoilla.

127 125 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Sidosryhmävuorovaikutus Vastuullisuus ei ole organisaation itsensä määrittelemää tai määräämää, vaan se on tiukasti kiinni sidosryhmien tarpeissa. Sidosryhmävuorovaikutus on sisäänrakennettu OP-Pohjolan osuustoiminnalliseen toimintamalliin ja ajatusmaailmaan. Kun asiakkuus ja omistajuus yhdistyvät, on asiakkaiden tarpeet helpompi tunnistaa ja ymmärtää heidän odotuksensa. Osuustoiminnallisuuden ansiosta OP-Pohjolalla on suorat kommunikointikanavat sille tärkeisiin sidosryhmiin, kuten esimerkiksi asiakkaisiin ja hallintoon, ja näitä kanavia voidaan hyödyntää vuoropuhelussa tehokkaasti. Merkittäviä OP- Pohjolan sidosryhmiä ovat henkilöstö, hallinto, asiakkaat, viranomaiset, median edustajat, kansalaisjärjestöt, alihankkijat sekä koulut ja yliopistot. Vuosi 2012 on YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi, jonka suunnitteluun OP-Pohjola-ryhmän edustajat ovat osallistuneet aktiivisesti Osuustoiminnan neuvottelukunnassa, osuustoimintavuoden työryhmässä ja EACB:ssä (The European Association of Co-operative Banks). OP-Pohjolassa vuoteen on valmistauduttu muun muassa tuottamalla henkilöstölle ja hallinnolle suunnattu osuustoiminnan verkkokurssi sekä sähköinen uutiskirje hallinnolle. Tavoite on jatkaa osuustoiminnan viestinnän modernisointia osana liiketoiminnan toimenpiteitä vuonna Henkilöstö Hallinto Asiakkaat ja omistajajäsenet Viranomaiset ja päättäjät Koulut ja yliopistot Lähiyhteisöt Kansalaisjärjestöt Toimialajärjestöt Tiedotusvälineet

128 126 Vastuullisuus Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Kansainväliset sitoumukset Vuoden 2011 lopussa OP-Pohjola allekirjoitti Global Compact -aloitteen, joka sitouttaa ryhmän noudattamaan YK:n kymmentä periaatetta ihmisoikeuksien, työn, ympäristön ja korruption torjunnan aloilla. Aloitteessa pyydetään yrityksiä omaksumaan, tukemaan ja toteuttamaan omassa vaikutuspiirissään näitä perusarvoja. Vuonna 1999 YK:n silloisen pääsihteerin Kofi Annanin aloitteesta syntyneen Global Compact -aloitteen periaatteet perustuvat ja ovat täten sopusoinnussa seuraavien yleismaailmallisten periaatteiden kanssa: YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus ILO:n työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia koskeva julistus YK:n ympäristöä ja kehitystä koskeva Rion julistus YK:n korruption vastainen yleissopimus Allekirjoittamalla aloitteen OP-Pohjola sitoo oman yhteiskuntavastuutyönsä osaksi kansainvälistä yhteiskuntavastuun viitekehystä. Samalla aloite tukee ryhmän yhteiskuntavastuuohjelman toteuttamista ja hyvän liiketavan toimintaohjeiden jalkauttamista. Pohjola Varainhoito Oy ja OP-Rahastoyhtiö Oy allekirjoittivat vuonna 2009 ensimmäisten suomalaisten joukossa YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet (UNPRI) ja sitoutuivat näin noudattamaan niitä toiminnassaan. Vastuullisen sijoittamisen periaatteiden lisäksi molemmat yhtiöt ovat allekirjoittaneet myös kansainvälisen sijoittajayhteisön Carbon Disclosure Project -aloitteen, jossa kannustetaan yrityksiä raportoimaan ilmastonmuutokseen liittyvistä seikoista yhä paremmin ja vakiintuneimmin tavoin. Tämän lisäksi yhtiöt ovat mukana Water Disclosure -projektissa, jossa yrityksiä kannustetaan huomioimaan veden käyttö ja saatavuus toiminnassaan. Lue lisää Global Compact -aloitteesta

Pohjola-konserni Tammi - maaliskuu Lehdistötilaisuus Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen

Pohjola-konserni Tammi - maaliskuu Lehdistötilaisuus Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen 1 Pohjola-konserni Tammi - maaliskuu 28 Lehdistötilaisuus 8.5.28 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen 2 Pohjola-konserni Kasvu jatkui vahvana Kannattavuus parani asiakasliiketoiminnoissa Maksuvalmiusreservin

Lisätiedot

OKO Pankki Oyj. Loka Joulukuu 2007

OKO Pankki Oyj. Loka Joulukuu 2007 1 OKO Pankki Oyj (1.3.28 lähtien Pohjola Pankki Oyj) Loka Joulukuu 27 Lehdistötilaisuus 14.2.28 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen Asiakasliiketoiminnan kasvu jatkui vahvana ja konsernin tulos oli hyvä

Lisätiedot

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Sijoitusmessut Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Sijoitusmessut Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen Pohjola-konserni Osavuosikatsaus 1.1.-30.9.2008 Sijoitusmessut 12.11.2008 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen Pohjolan liiketoimintarakenne 2 Pohjola-konserni Pankkitoiminta Varainhoito Vahinkovakuutustoiminta

Lisätiedot

Pohjola-konserni. Aamiaistilaisuus 9.5.2008 Enskilda. Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny, Pohjola Vakuutus Oy

Pohjola-konserni. Aamiaistilaisuus 9.5.2008 Enskilda. Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny, Pohjola Vakuutus Oy Pohjola-konserni Aamiaistilaisuus 9.5.28 Enskilda Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny, Pohjola Vakuutus Oy 2 Pohjola-konserni Kasvu jatkui vahvana Kannattavuus parani asiakasliiketoiminnoissa Maksuvalmiusreservin

Lisätiedot

OKO Pankki Oyj. ( lähtien Pohjola Pankki Oyj) Loka Joulukuu Aamiaistilaisuus Evli Pankissa Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen

OKO Pankki Oyj. ( lähtien Pohjola Pankki Oyj) Loka Joulukuu Aamiaistilaisuus Evli Pankissa Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen 1 OKO Pankki Oyj (1.3.28 lähtien Pohjola Pankki Oyj) Loka Joulukuu 27 Aamiaistilaisuus Evli Pankissa15.2.28 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen Asiakasliiketoiminnan kasvu jatkui vahvana ja konsernin tulos

Lisätiedot

OKO Pankki Oyj. Yhtiökokous Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen

OKO Pankki Oyj. Yhtiökokous Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen OKO Pankki Oyj Yhtiökokous 27.3.2007 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen 1 OKO-konsernin strategia 2006-2009 Visio Suomen vetovoimaisin ja menestyvin finanssipalveluyritys Taloudellisen lisäarvon luominen

Lisätiedot

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Lehdistötilaisuus Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Lehdistötilaisuus Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen Pohjola-konserni Osavuosikatsaus 1.1. - 3.9.28 Lehdistötilaisuus 6.11.28 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen 2 Pohjola-konserni Olennaista Asiakasliiketoiminnoissa tuottojen kasvu jatkui vahvana ja kannattavuus

Lisätiedot

OKO Pankki Oyj (1.3.2008 lähtien Pohjola Pankki Oyj) Capital Market Meeting. Helsinki 30.11.2007 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio

OKO Pankki Oyj (1.3.2008 lähtien Pohjola Pankki Oyj) Capital Market Meeting. Helsinki 30.11.2007 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 1 OKO Pankki Oyj (1.3.2008 lähtien Pohjola Pankki Oyj) Capital Market Meeting Helsinki 30.11.2007 Varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio 2 Sisältö Strategian tarkistuksen perusteet 3 Konsernin liiketoimintarakenne

Lisätiedot

OKO. I Strategia II Markkina-asema III Vuoden 2003 tärkeimpiä tapahtumia IV Taloudellinen analyysi V Osakkeen tuotto VI Näkymät

OKO. I Strategia II Markkina-asema III Vuoden 2003 tärkeimpiä tapahtumia IV Taloudellinen analyysi V Osakkeen tuotto VI Näkymät Yhtiökokous 31.3.2004 I Strategia II Markkina-asema III Vuoden 2003 tärkeimpiä tapahtumia IV Taloudellinen analyysi V Osakkeen tuotto VI Näkymät Visio Asiakkaat Henkilöstö Sijoittajat Suomen vetovoimaisin

Lisätiedot

OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2006

OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2006 Tammi-maaliskuu 2006 31.3.2006 236 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 30 800 Asiakkaita 4,0 miljoonaa Jäseniä

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2009

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2009 Tammi-maaliskuu 2009 Avainlukuja 1-3/2009 1-3/2008 Muutos * 2008 Tulos ennen veroja, milj. e 124 125 0 372 Pankki- ja sijoituspalvelutoiminta 164 160 3 532 Vahinkovakuutus -1 22-107 55 Henkivakuutus -26

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2009

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2009 Tammi-kesäkuu 2009 Avainlukuja 1-6/2009 1-6/2008 Muutos * 2008 Tulos ennen veroja, milj. e 281 283-1 372 Pankki- ja sijoituspalvelutoiminta 270 316-14 532 Vahinkovakuutus 46 40 16 55 Henkivakuutus -41-12

Lisätiedot

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2003

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2003 OP-ryhmä Tammi-kesäkuu 2003 OP-ryhmä 30.6.2003 242 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 25 000 Asiakkaita yli 3,0

Lisätiedot

OP-ryhmä. Tammi-joulukuu 2005

OP-ryhmä. Tammi-joulukuu 2005 OP-ryhmä Tammi-joulukuu 2005 OP-ryhmä 31.12.2005 238 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 29 700 Asiakkaita 3,9

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2008

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2008 Tammi-maaliskuu 2008 Avainlukuja 1-3/2008 1-3/2007 Muutos * 2007 Tulos ennen veroja, milj. e 196 246-20 1 005, josta pankki- ja sijoituspalvelutoiminta 134 184-27 706, josta vahinkovakuutus 22 31-27 181,

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2008

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2008 Tammi-kesäkuu 2008 Avainlukuja 1-6/2008 1-6/2007 Muutos * 2007 Tulos ennen veroja, milj. e 359 523-31 1 005 Pankki- ja sijoituspalvelutoiminta 320 345-7 706 Vahinkovakuutus 40 83-52 181 Henkivakuutus 34

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2010

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2010 Tammi-maaliskuu 2010 OP-Pohjola-ryhmän rakenne Avainlukuja Tulos Neljännesvuositarkastelu Vakavaraisuus Tase Luotot ja asiakasvarat Asiakkaat ja jäsenet ym Sisällysluettelo Tuote- ja palvelukehitys Tukitoiminnot

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-syyskuu 2010

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-syyskuu 2010 Tammi-syyskuu 2010 OP-Pohjola-ryhmän rakenne Avainlukuja Tulos Neljännesvuositarkastelu Vakavaraisuus Tase Luotot ja asiakasvarat Asiakkaat ja jäsenet ym Sisällysluettelo Tuote- ja palvelukehitys Tukitoiminnot

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2010

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2010 Tammi-joulukuu 2010 OP-Pohjola-ryhmän rakenne Avainlukuja Tulos Neljännesvuositarkastelu Vakavaraisuus Tase Luotot ja asiakasvarat Asiakkaat ja jäsenet ym 5-vuotisaikasarjat Sisällysluettelo Avainlukuja

Lisätiedot

Tammi-joulukuu Op-ryhmä

Tammi-joulukuu Op-ryhmä Tammi-joulukuu 22 Op-ryhmä Osuuspankkiryhmä 31.12.22 243 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus- OPK Osuuskunta OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 24 9 Asiakkaita

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2011

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2011 Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.6. Q2 Pohjola Pankki Oyj Yhtiötiedote 3.8., klo 8.00 Tiedoteluokka: Osavuosikatsaus Pohjola-konsernin tammi kesäkuu Konsernin tulos ennen veroja parani 197

Lisätiedot

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2005

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2005 OP-ryhmä Tammi-maaliskuu 2005 OP-ryhmä 31.3.2005 239 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 26 000 Asiakkaita 3,1

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2009

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2009 Tammi-joulukuu 2009 OP-Pohjola-ryhmän rakenne Avainlukuja Tulos Neljännesvuositarkastelu Vakavaraisuus Tase Luotot ja asiakasvarat Asiakkaat ja jäsenet ym 5-vuotisaikasarjat Sisällysluettelo Avainlukuja

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2008

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2008 Tammi-joulukuu 2008 Avainlukuja 1-12/2008 1-12/2007 Muutos * Tulos ennen veroja, milj. e 372 1005-63 Pankki- ja sijoituspalvelutoiminta 532 722-26 Vahinkovakuutus 55 181-70 Henkivakuutus -162 129 Asiakkaille

Lisätiedot

OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2005

OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2005 Tammi-kesäkuu 2005 OP-ryhmä 30.6.2005 239 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 26 000 Asiakkaita 3,1 miljoonaa Jäseniä

Lisätiedot

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-joulukuu 2004

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-joulukuu 2004 OP-ryhmä Tammi-joulukuu 2004 OP-ryhmä 31.12.2004 239 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 26 000 Asiakkaita 3,1

Lisätiedot

OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2007

OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2007 Tammi-maaliskuu 2007 Avainlukuja 1-3/2007 1-3/2006 Muutos * 2006 Tulos ennen veroja, m ilj. e 246 211 16 800, josta pankki- ja sijoituspalvelutoim inta 184 166 11 643, josta vahinkovakuutus 31 23 33 78,

Lisätiedot

Yhtiökokous 30.3.2006

Yhtiökokous 30.3.2006 Yhtiökokous 30.3.2006 I Pohjola-kauppa II Markkina-asema III Taloudellinen analyysi IV Osinko V Näkymät Pohjola-kauppa: Yhdentyminen Pohjola-Yhtymä Oyj OKOlle Varainhoito Vahinkovakuutus Henkivakuutus

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2007

OP-Pohjola-ryhmä. Tammi-joulukuu 2007 Tammi-joulukuu 2007 Avainlukuja 1-12/2007 1-12/2006 Muutos * Tulos ennen veroja, milj. e 1 005 800 26, josta pankki- ja sijoituspalvelutoiminta 706 643 10, josta vahinkovakuutus 181 78 130, josta henkivakuutus

Lisätiedot

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015 OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2015 Sisällysluettelo 1. OP Ryhmä 2. Tulos 3. Vuosineljännes 4. Vakavaraisuus 5. Tase 6. Luotot ja asiakasvarat 7. Asiakkaat, omistaja-asiakkaat ym 8. 5-vuotistarkastelu

Lisätiedot

Pohjola-konserni. Analyytikkotilaisuus Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen

Pohjola-konserni. Analyytikkotilaisuus Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen Pohjola-konserni Analyytikkotilaisuus 8.5.28 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen 2 Pohjola-konserni Kasvu jatkui vahvana Kannattavuus parani asiakasliiketoiminnoissa Maksuvalmiusreservin markkina-arvon

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2012

Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2012 Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1.-31.12.2012 Pohjola Pankki Oyj Pörssitiedote 6.2.2013, klo 8.00 Tilinpäätöstiedote Pohjola-konsernin vuosi 2012 Konsernin tulos ennen veroja oli 374 miljoonaa

Lisätiedot

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti:

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti: OHJELMAESITTEEN TÄYDENNYS 3, 24.10.2014 TÄYDENNYS 3, 24.10.2014 HELSINGIN OP PANKKI OYJ:N JOUKKOVELKAKIRJAOHJELMAAN 2014 (200.000.000 EUROA) SEKÄ HELSINGIN OP TUOTTODEBENTUURI 5/2014 LAINAKOHTAISIIN EHTOIHIN

Lisätiedot

AKTIA OYJ:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2012 Toimitusjohtajan katsaus

AKTIA OYJ:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2012 Toimitusjohtajan katsaus AKTIA OYJ:N VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2012 Toimitusjohtajan katsaus 2011 vaiheikas vuosi Aktialle Liikevoitto (milj. euroa) Osakekohtainen tulos laski 0,53 (0,83) euroon 77,9 Muuttumaton osinko 0,30 euroa/osake

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sampo Asuntoluottopankin katsauskauden voitto laski 4,7 miljoonaan euroon (5,1).

OSAVUOSIKATSAUS Sampo Asuntoluottopankin katsauskauden voitto laski 4,7 miljoonaan euroon (5,1). Sampo Asuntoluottopankki Oyj 7.8.2007 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2008 SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ TAMMI-KESÄKUUSSA 2008 Sampo Asuntoluottopankin katsauskauden voitto laski 4,7 miljoonaan euroon (5,1).

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2013

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2013 Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2013 Pohjola Pankki Oyj Pörssitiedote 31.7.2013, klo 8.00 Osavuosikatsaus Pohjola-konsernin tammi kesäkuu 1) Konsernin tulos ennen veroja oli 252 miljoonaa

Lisätiedot

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti:

1. Tällä Täydennysasiakirjalla muutetaan Ohjelmaesitteen ja edellä mainittujen lainakohtaisten ehtojen tiivistelmiä seuraavasti: OHJELMAESITTEEN TÄYDENNYS 1, 29.4.2014 TÄYDENNYS 1, 29.4.2014 HELSINGIN OP PANKKI OYJ:N JOUKKOVELKAKIRJAOHJELMAAN 2014 (200.000.000 EUROA) SEKÄ HELSINGIN OP TUOTTODEBENTUURI 1/2014 LAINAKOHTAISIIN EHTOIHIN

Lisätiedot

OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2006

OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2006 Tammi-kesäkuu 2006 Avainlukuja 1-6/2006 1-6/2005 Muutos 1-12/2005 Tulos ennen veroja, m ilj. 389 293 32,6 * 579 Kulujen suhde tuottoihin, % 57 53 3,6 55 Arvonalentum iset luotto-ja takauskannasta, % 0,01

Lisätiedot

Asuntorahoitukseen erikoistuneella Hypo-konsernilla erinomainen tulosvuosi

Asuntorahoitukseen erikoistuneella Hypo-konsernilla erinomainen tulosvuosi TILINPÄÄTÖSTIEDOTE Julkaisuvapaa 29.2.2008 klo 14.30 Asuntorahoitukseen erikoistuneella Hypo-konsernilla erinomainen tulosvuosi Liikevoitto 9,5 miljoonaa euroa (4,8 milj. ), lainakanta 486,7 miljoonaa

Lisätiedot

1. Tiivistelmän kohdassa B.12 (Taloudelliset tiedot) lisätään uutta tietoa seuraavasti:

1. Tiivistelmän kohdassa B.12 (Taloudelliset tiedot) lisätään uutta tietoa seuraavasti: TÄYDENNYS 1/12.5.2016 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 25.4.2016 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 3/2016, 2,00% 20.8.2021

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Sampo Asuntoluottopankki Oyj 11.8.2009 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.6.2009 SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ TAMMI-KESÄKUUSSA 2009 Sampo Asuntoluottopankin katsauskauden voitto nousi 10,1 miljoonaan euroon (4,7).

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2014 7 12/2013 1 12/2014 1 12/2013 Liikevaihto, 1000 EUR 9 751 6 466 20 427 13 644 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 959 462 3 876 1 903 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2015

OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2015 OP Ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2015 Sisällysluettelo 1. OP Ryhmä 2. Tulos 3. Vuosineljännes 4. Vakavaraisuus 5. Tase 6. Luotot ja asiakasvarat 7. Asiakkaat ja jäsenet ym 8. 5-vuotistarkastelu OP Ryhmä

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011

Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Pohjola Pankki Oyj:n vuosikatsaus 2011 Sisällys Vuosi 2011 Pohjola lyhyesti...1 Hallituksen puheenjohtajan katsaus...15 Toimitusjohtajan lyhyesti...16 Avainluvut 2011...18 Keskeiset tapahtumat 2011...29

Lisätiedot

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Q2/11 ja H1/11

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Q2/11 ja H1/11 Pohjola-konserni Osavuosikatsaus Q2/11 ja H1/11 2 Sisällysluettelo Osavuosikatsaus ja näkymät 3 Taustamateriaali 30 Tulosanalyysit 72 OP-Pohjolan ja Pohjolan 83 tulos ja tunnuslukuja Suomen kansantalous

Lisätiedot

OP-Pohjola. OP-Pohjola-ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014

OP-Pohjola. OP-Pohjola-ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 OP-Pohjola-ryhmän osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 Sisällysluettelo OP-Pohjola-ryhmä Tulos Vuosineljännes Vakavaraisuus Tase Luotot ja asiakasvarat Asiakkaat ja jäsenet ym 5-vuotistarkastelu OP-Pohjola-ryhmä

Lisätiedot

OP-ryhmä. Tammi-syyskuu 2006

OP-ryhmä. Tammi-syyskuu 2006 Tammi-syyskuu 2006 Avainlukuja 1-9/2006 1-9/2005 Muutos 1-12/2005 Tulos ennen veroja, m ilj. 598 452 32,4 * 579 Kulujen suhde tuottoihin, % 55 52 3,4 55 Arvonalentum iset luotto-ja takauskannasta, % 0,01

Lisätiedot

Syntynyt asiakkaiden omistamaksi

Syntynyt asiakkaiden omistamaksi Syntynyt asiakkaiden omistamaksi Pellervon päivä 9.4.2014 Vanha ylioppilastalo Reijo Karhinen pääjohtaja Hannes Gebhard OKOn toimitusjohtaja 1903-1917 1921-1933 OKLn toimitusjohtaja 1929-1933 Perustehtävämme

Lisätiedot

PUOLIVUOSIKATSAUS H TAALERI OYJ

PUOLIVUOSIKATSAUS H TAALERI OYJ PUOLIVUOSIKATSAUS H1 2017 TAALERI OYJ TO I M I T U S J O H TA J A J U H A N I E L O M A A 2 2. 8. 2 0 1 7 TAALERI OYJ - INTOHIMO TAALERI OYJ TAALERI-KONSERNI Taaleri on Helsingin pörssiin listattu kasvava

Lisätiedot

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2004

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-maaliskuu 2004 OP-ryhmä Tammi-maaliskuu 2004 OP-ryhmä 31.3.2004 241 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 25 800 Asiakkaita 3,1

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2011

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2011 Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 30.9. Q3 Pohjola Pankki Oyj Pörssitiedote 2.11., klo 8.00 Osavuosikatsaus Pohjola-konsernin tammi syyskuu Konsernin tulos ennen veroja oli 245 miljoonaa euroa

Lisätiedot

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-syyskuu 2004

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-syyskuu 2004 OP-ryhmä Tammi-syyskuu 2004 OP-ryhmä 30.9.2004 240 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 26 000 Asiakkaita 3,1 miljoonaa

Lisätiedot

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2004

OP-ryhmä. OP-ryhmä. Tammi-kesäkuu 2004 OP-ryhmä Tammi-kesäkuu 2004 OP-ryhmä 30.6.2004 241 jäsenosuuspankkia Osuuspankkikeskus Osk OKO Osuuspankkien Keskuspankki Oyj Tytäryritykset Osakkeenomistajia (A-osakkeet) noin 26 000 Asiakkaita 3,1 miljoonaa

Lisätiedot

Seuraavat taloudelliset tiedot on julkaistu 17. marraskuuta 2016 Aktia Pankki Oyj:n osavuosikatsauksessa :

Seuraavat taloudelliset tiedot on julkaistu 17. marraskuuta 2016 Aktia Pankki Oyj:n osavuosikatsauksessa : TÄYDENNYS 4/18.11.2016 AKTIA PANKKI OYJ:N OHJELMAESITTEEN/LISTALLEOTTOESITTEEN 25.4.2016 JOUKKOVELKAKIRJALAINOJEN LIIKKEESEENLASKUOHJELMAAN (500.000.000 EUROA) SEKÄ AKTIA DEBENTUURILAINA 5/2016, 2,00%

Lisätiedot

Mitä tulisi elämästä, ellei meillä olisi rohkeutta. - Vincent van Gogh

Mitä tulisi elämästä, ellei meillä olisi rohkeutta. - Vincent van Gogh Mitä tulisi elämästä, ellei meillä olisi rohkeutta. - Vincent van Gogh Taaleritehdas Oyj Taaleritehdas on finanssiryhmä, joka tarjoaa varainhoito- ja rahoituspalveluita institutionaalisille sijoittajille,

Lisätiedot

OP-Pohjola-ryhmä lyhyesti

OP-Pohjola-ryhmä lyhyesti OP-Pohjola-ryhmä lyhyesti OP-Pohjola-ryhmä on johtava finanssiryhmä Suomessa Yli 4,1 miljoonaa asiakasta Suomessa pankkiasiakkaita noin 3,3 miljoonaa Pohjolan vakuutusasiakkaita noin 1,8 miljoonaa pankki-

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta

SIILINJÄRVEN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta SIILINJÄRVEN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015 Asiakkaita: 17 904 (17 984), asiakasmäärä sisältää pankin omia palveluja käyttävät asiakkaat Vakavaraisuussuhde, %: konserni 18,2 % (19,1 % ),

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 07-12/2016 7-12/2015 1-12/2016 1-12/2015 Liikevaihto, 1000 EUR 9 743 10 223 20 113 27 442 Käyttökate, 1000 EUR 1672 1563 2750 6935 Käyttökate, % liikevaihdosta 17,2 % 15,3

Lisätiedot

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus

United Bankers Oyj Taulukot ja tunnusluvut Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 30.6.2017 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 1-6/2017 1-6/2016 1-12/2016 Liikevaihto, 1000 EUR 11 561 10 370 20 113 Käyttökate, 1000 EUR 2024 1078 2750 Käyttökate, % liikevaihdosta

Lisätiedot

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS JUSSI LAITINEN

TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS JUSSI LAITINEN TOIMITUSJOHTAJAN KATSAUS JUSSI LAITINEN Toimitusjohtajan katsaus Kulunut vuosi Aktia panostaa kasvuun Näkymät vuodeksi 2015 2 Suomi väärässä seurassa 3 Velkaantuminen jatkuu ilman uusia toimia 4 Vuoden

Lisätiedot

Lähellä asiakasta. Kokonaisvaltainen finanssitarjooma. Osa OP-Pohjola-ryhmää

Lähellä asiakasta. Kokonaisvaltainen finanssitarjooma. Osa OP-Pohjola-ryhmää Pohjola Pankki Oyj I Vuosikatsaus 29 Lähellä asiakasta Kokonaisvaltainen finanssitarjooma Osa OP-Pohjola-ryhmää Taloudelliset julkaisut Tämä julkaisu yhdessä Pohjola Pankki Oyj:n Hallituksen toimintakertomus

Lisätiedot

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT TUNNUSLUVUT

TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT TUNNUSLUVUT 1 / 9 Taaleritehdas Oyj Liite tulostiedotteeseen, taloudellista kehitystä kuvaavat tunnusluvut 31.12.2013. TALOUDELLISTA KEHITYSTÄ KUVAAVAT TUNNUSLUVUT Taaleritehdas-konserni 1.7.-31.12.2013 1.7.-31.12.2012

Lisätiedot

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa.

Yleiselektroniikka-konsernin kuuden kuukauden liikevaihto oli 14,9 milj. euroa eli on parantunut edelliseen vuoteen verrattuna 2,1 milj. euroa. YLEISELEKTRONIIKKA OYJ Pörssitiedote 13.8.2007 klo 11.00 YLEISELEKTRONIIKKA -KONSERNIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2007 - Liikevaihto 14,9 milj. euroa (12,8 milj. euroa) - Liikevoitto 494 tuhatta euroa

Lisätiedot

Taaleritehdas H1/2015

Taaleritehdas H1/2015 Taaleritehdas H1/2015 0 8/21/2015 Intohimomme 1 8/21/2015 Taaleritehdas ryhmä Taaleritehdasta johdetaan kahden liiketoimintasegmentin kautta: Varainhoito ja Rahoitus TAALERITEHDAS OYJ VARAINHOITO Takausvakuutus

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 Ennätykset uusiksi. 11. heinäkuuta 2013

Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 Ennätykset uusiksi. 11. heinäkuuta 2013 Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 Ennätykset uusiksi 11. heinäkuuta 2013 Osavuosikatsaus 1.4. 30.6.2013 [tilintarkastamaton] Ennätykset uusiksi Toisen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 30%

Lisätiedot

Turvatiimi Oyj:n yhtiökokous 23.3.2010. Toimitusjohtajan katsaus Merja Sohlberg

Turvatiimi Oyj:n yhtiökokous 23.3.2010. Toimitusjohtajan katsaus Merja Sohlberg Turvatiimi Oyj:n yhtiökokous 23.3.2010 Toimitusjohtajan katsaus Merja Sohlberg Turvatiimi lyhyesti Turvatiimi Oyj on johtava kotimainen turvallisuusalan ammattilainen. Yhtiö tarjoaa turvallisuusalan palvelutuotteita

Lisätiedot

SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta. Tulos ja taloudellinen asema

SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015. Liiketoiminta. Tulos ja taloudellinen asema SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2015 Asiakkaita: 44 724 (45 051), asiakasmäärä sisältää pankin omia palveluja käyttävät asiakkaat Vakavaraisuussuhde, %: 18,5 % (18,1%), katsauskauden

Lisätiedot

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00

LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 LÄNNEN TEHTAAT OYJ PÖRSSITIEDOTE 11.10.2000 KLO 9.00 OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-31.8.2000 Lännen Tehtaiden tammi-elokuun liikevaihto kasvoi 28 prosenttia ja oli 1 018,1 miljoonaa markkaa (1999: 797,1 Mmk). Tulos

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2014 [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2014 [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2014 [tilintarkastamaton] Uusia aluevaltauksia Ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 18.6% edellisvuodesta ja olivat EUR 4.7m (EUR 3.9m Q1/20). Ensimmäisen

Lisätiedot

Puolivuosikatsaus 2011. Tapiola-ryhmä. Puolivuosikatsaus 2011. Tilintarkastamaton

Puolivuosikatsaus 2011. Tapiola-ryhmä. Puolivuosikatsaus 2011. Tilintarkastamaton Puolivuosikatsaus 2011 Tapiola-ryhmä Puolivuosikatsaus 2011 Tilintarkastamaton Vahinko-Tapiola Puolivuosikatsaus 2011 Liikevoitto nousi 22,5 milj. euroa 37,9 milj. euroon (15,4 milj. e) Kokonaistulos oli

Lisätiedot

TURVATIIMI Oyj YHTIÖKOKOUS 27.3.2009 Toimitusjohtajan katsaus Tj Eero Kukkola

TURVATIIMI Oyj YHTIÖKOKOUS 27.3.2009 Toimitusjohtajan katsaus Tj Eero Kukkola TURVATIIMI Oyj YHTIÖKOKOUS 27.3.2009 Toimitusjohtajan katsaus Tj Eero Kukkola Turvatiimi lyhyesti Liikevaihto 27,6 meuroa, henkilöstöä 750, toimintaa yli 20 paikkakunnalla Atine Group Oy:n tytäryhtiö (n

Lisätiedot

SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1

SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1 SAMPO ASUNTOLUOTTOPANKKI OYJ 1 TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VUODELTA 2009 Tilikauden voitto oli 19,0 miljoonaa euroa. Tilikaudella yhtiö osti Sampo Pankilta 0,5 miljardin euron antolainakannan Tilikauden aikana

Lisätiedot

OKO Pankki Oyj. Ylimääräinen yhtiökokous Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen

OKO Pankki Oyj. Ylimääräinen yhtiökokous Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen OKO Pankki Oyj Ylimääräinen yhtiökokous 9.10.2007 Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen Vakuutus- ja pankkitoiminnan yhdistäminen jatkuu Osuuspankkien ja Pohjolan yhteistyö osoittautunut tehokkaaksi OP-Pohjolan

Lisätiedot

SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-9/2012

SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-9/2012 1 SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-9/212 Erkka Valkila Toimintaympäristö 2 kasvukeskuksissa pienten vuokra-asuntojen kysyntä ylittää tarjonnan, etenkin pääkaupunkiseudulla kaupungistuminen, perhekoon pienentyminen,

Lisätiedot

OP Pohjola ryhmän Q taustamateriaali

OP Pohjola ryhmän Q taustamateriaali OP Pohjola ryhmän Q1 2011 taustamateriaali OP-Pohjola-ryhmä Tulos Vuosineljännes Vakavaraisuus Tase Luotot ja asiakasvarat Asiakkaat ja jäsenet ym 5-vuotistarkastelu Sisällysluettelo OP Pohjola ryhmä n

Lisätiedot

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Q1/2011

Pohjola-konserni. Osavuosikatsaus Q1/2011 Pohjola-konserni Osavuosikatsaus Q1/2011 Pohjola-konserni Osavuosikatsaus Q1/11 2 3 Sisällysluettelo Osavuosikatsaus 4-26 Näkymät 27 Taustamateriaali 28-59 Tulosanalyysit 60-73 Suomen kansantalous 74-80

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1. 31.12.2015

Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1. 31.12.2015 Pohjola Pankki Oyj Pörssitiedote 4.2.2016 klo 09.00 Tilinpäätöstiedote 1.1. 31.12.2015 Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1. 31.12.2015 Konsernin tulos ennen veroja oli 652 miljoonaa euroa (584)

Lisätiedot

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT

KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT 7 12/2015 7 12/2014 1 12/2015 1 12/2014 Liikevaihto, 1000 EUR 10 223 9 751 27 442 20 427 Liikevoitto ( tappio), 1000 EUR 1 266 1 959 6 471 3 876 Liikevoitto, % liikevaihdosta

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2008 ja toimitusjohtajan kommentit

Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2008 ja toimitusjohtajan kommentit Pohjola Pankki Oyj Yhtiötiedote 8.5.2008, klo 8.00 1 (37) Tiedoteluokka: Osavuosikatsaus Pohjola Pankki Oyj:n osavuosikatsaus 1.1. 31.3.2008 ja toimitusjohtajan kommentit Toimitusjohtajan kommentit "Konsernin

Lisätiedot

VAKUUTUSOSAKEYHTIÖ GARANTIAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE

VAKUUTUSOSAKEYHTIÖ GARANTIAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE VAKUUTUSOSAKEYHTIÖ GARANTIAN TILINPÄÄTÖSTIEDOTE 1.1.-31.12.2015 Försäkringsaktiebolaget Garantia Garantia Insurance Company Ltd Kluuvikatu 3 Glogatan 3 Kluuvikatu 3 PL 600, 00101 Helsinki PB 600, 00101

Lisätiedot

Katsaus toimintaan ajalta 1.1. 30.6.2003

Katsaus toimintaan ajalta 1.1. 30.6.2003 21.8.2003 Keskinäinen vakuutusyhtiö Eläke-Fennia Katsaus toimintaan ajalta 1.1. 30.6.2003 Eläke-Fennian alkuvuoden kehitys positiivinen Sitoutuneen pääoman tuotto 3,6 prosenttia Toimintapääoma kasvoi 66

Lisätiedot

SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-3/2012

SATO OYJ Osavuosikatsaus 1-3/2012 1 SATO OYJ Erkka Valkila Toimintaympäristö 2 kasvukeskuksissa vuokra-asuntojen kysyntä jatkunut hyvänä kaupungistuminen, perhekoon pienentyminen, väestön ikääntyminen ja työperäinen maahanmuutto tukevat

Lisätiedot

RISKIENHALLINNAN LIITETIEDOT...123 Liite 39. Pohjola konsernin vastuiden maajakauma

RISKIENHALLINNAN LIITETIEDOT...123 Liite 39. Pohjola konsernin vastuiden maajakauma Pohjola Pankki Oyj:n toimintakertomus ja tilinpäätös 2015 Sisältö Hallituksen toimintakertomus vuodelta 2015...1 Toimintaympäristö Konsernin tulosanalyysi Riskienhallinta Konsernin riskiasema Operatiiviset

Lisätiedot

AKTIAN PUOLIVUOSIKATSAUS 1-6/2017. Toimitusjohtaja Martin Backman

AKTIAN PUOLIVUOSIKATSAUS 1-6/2017. Toimitusjohtaja Martin Backman AKTIAN PUOLIVUOSIKATSAUS 1-6/2017 Toimitusjohtaja Martin Backman 8.8.2017 ENSIMMÄINEN VUOSIPUOLISKO Liiketoiminnan tuotot yhteensä olivat 107,3 (109,8) milj. euroa. Palkkiotuottojen netto nousi 16 % 45,7

Lisätiedot

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 Julkaistu: 2003-02-13 08:06:55 CET Wulff - neljännesvuosikatsaus BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 13.02.2003 klo 9.00 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N TILINPÄÄTÖSTIEDOTE TILIKAUDELTA

Lisätiedot

Heikki Vauhkonen 10.2.2011. Tulikivi Oyj

Heikki Vauhkonen 10.2.2011. Tulikivi Oyj Heikki Vauhkonen 10.2.2011 Tulikivi Oyj Osavuosikatsaus 01-012/2010 Tulikivi-konsernin liikevaihto neljännellä vuosineljänneksellä oli 16,6 me (15,6 me 10-12/2009), liikevoitto 0,8 (0,3) me ja tulos ennen

Lisätiedot

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus

Elite Varainhoito Oyj Liite puolivuotiskatsaus Liite puolivuotiskatsaus 1.1. 3.6.216 KONSERNIN KESKEISET TUNNUSLUVUT, 1 EUR 1 6/216 1 6/215 1 12/215 Liikevaihto, tuhatta euroa Liikevoitto, tuhatta euroa 9 25 8 482 15 36 4 1 14 1 172 Liikevoitto, %

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n toimintakertomus ja tilinpäätös 2011

Pohjola Pankki Oyj:n toimintakertomus ja tilinpäätös 2011 Pohjola Pankki Oyj:n toimintakertomus ja tilinpäätös 2011 Sisältö Hallituksen toimintakertomus vuodelta 2011 Toimintaympäristö...2 Konsernin tulos...3 Riskienhallinta...5 Konsernin riskiasema...6 Vakavaraisuus...8

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 30.6.2014 [tilintarkastamaton] Monipuolisempia rahoituspalveluita Toisen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 24.6% edellisvuodesta ja olivat EUR 5.1m (EUR 4.1m /20)

Lisätiedot

Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1. 31.12.2014

Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1. 31.12.2014 Pohjola Pankki Oyj:n tilinpäätöstiedote 1.1. 31.12.2014 Pohjola Pankki Oyj Pörssitiedote 5.2.2015, klo 08.00 Tilinpäätöstiedote Pohjola-konsernin vuosi 2014 1) Konsernin tulos ennen veroja oli 584 miljoonaa

Lisätiedot

Pohjola-konserni Factbook Q3/13

Pohjola-konserni Factbook Q3/13 1 (44) Pohjola-konserni Factbook Q3/13 2 (44) Factbook Q3/2013 Sisällysluettelo Pohjola-konserni 3 Konsernitoiminnot 34 Tulos ennen veroja ja tulosanalyysi Tulos ennen veroja ja avainluvut Tuloslaskelmaerät

Lisätiedot

Tilinpäätös 1.1.-31.12.2010

Tilinpäätös 1.1.-31.12.2010 Tilinpäätös 1.1.-31.12.2010 15.2.2011 Tapani Kiiski, toimitusjohtaja Markkinoiden toipuminen alkoi Liiketoimintaympäristö: Maailmantalous toipui selvästi edellisestä vuodesta. Viilun, vanerin ja LVL:n

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010

Toimitusjohtajan katsaus. Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Toimitusjohtajan katsaus Varsinainen yhtiökokous 27.1.2010 Tilinpäätös 11/2008 10/2009 tiivistelmä 1/2 Liikevaihto 15,41 milj. euroa (18,40 milj. euroa), laskua 16 % Liikevoitto -0,41 milj. euroa (0,74

Lisätiedot

TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA Konsernin kehitys

TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA Konsernin kehitys TURKISTUOTTAJAT OYJ OSAVUOSIKATSAUS KAUDELTA 1.9.2004- Konsernin kehitys Turkistuottajat Oyj järjesti katsauskauden 1.9.2004- aikana neljä huutokauppaa. Huutokaupoissa ja katsauskauden aikana tapahtuneessa

Lisätiedot

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo. Osavuosiraportti 1.1. 30.6.2015

Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo. Osavuosiraportti 1.1. 30.6.2015 Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo Osavuosiraportti 1.1. 30.6.2015 Elolle vahva alkuvuosi 1.1. 30.6.2015 Sijoitustoiminnan kokonaistuotto oli 4,9 %. Sijoitusten markkina-arvo kasvoi 21 miljardiin euroon.

Lisätiedot

Osavuosikatsaus tammi - syyskuu 2009. Exel Composites Oyj

Osavuosikatsaus tammi - syyskuu 2009. Exel Composites Oyj Osavuosikatsaus tammi - syyskuu 2009 Exel Composites Oyj Toimitusjohtaja Vesa Korpimies Heinä - syyskuu 2009 lyhyesti Jatkuvien toimintojen liikevaihto pieneni 24,5 % 15,9 (21,1) miljoonaan euroon Jatkuvien

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2013 [tilintarkastamaton]

Osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2013 [tilintarkastamaton] Osavuosikatsaus 1.1. 30.9.2013 [tilintarkastamaton] Kohti kansainvälistymistä Kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto+korkotuotot nousivat 13.7% edellisvuodesta ja olivat EUR 4.3m (EUR 3.8m Q3/2012). Vuoden

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS 2014 27.2.2015

TILINPÄÄTÖS 2014 27.2.2015 TILINPÄÄTÖS 2014 27.2.2015 Suomen suurin markkinaehtoinen vuokranantaja Historiansa suurin liikevaihto. Investoinnit kasvussa. Liikevaihto 1.1. 31.12.2014 miljoonaa euroa (346,6) Tulos 1.1. 31.12.2014

Lisätiedot

SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2012. Liiketoiminta. Tulos ja taloudellinen asema

SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2012. Liiketoiminta. Tulos ja taloudellinen asema SUUPOHJAN OSUUSPANKKI OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 30.6.2012 Asiakkaita: 45 902 (46 344), asiakasmäärä sisältää pankin omia palveluja käyttävät asiakkaat Vakavaraisuussuhde, %: 16,88 % (18,04 %) Liikevoitto

Lisätiedot

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN

WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN WULFF-YHTIÖT OYJ OSAVUOSIKATSAUS 12.8.2009, KLO 11.15 KORJAUS WULFF-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUKSEN 1.1. - 30.6.2009 TIETOIHIN Pörssille 11.8.2009 annetussa tiedotteessa oli toisen neljänneksen osakekohtainen

Lisätiedot