Hankkeen perustehtävän ja tuotosten arviointi (Silta-malli)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hankkeen perustehtävän ja tuotosten arviointi (Silta-malli)"

Transkriptio

1 Hankkeen perustehtävän ja tuotosten arviointi (Silta-malli) Maakunnan valmistelun etenemisen skenaariot MHS

2 Valmistelussa varaudutaan erilaisiin skenaarioihin A. Lait menevät läpi Mikäli lait menevät läpi, tekeminen jatkuu suunnitelmien mukaisesti: - Vauhti kiihtyy - Yhteistyö tiivistyy - Tekeminen konkretisoituu - Jne. Business as usual B. Lakien hyväksyntä lykkääntyy / siirtyy seuraavalle hallituskaudelle Mikäli lakien läpimeno lykkääntyy, tekemisen painopisteissä tapahtuu muutoksia. Tähän asti tehty valmistelu arvioidaan ja hyödynnetään seuraavasti: Tekemiset, jotka ehdollisesti hyödynnettävissä Tekeminen arvioidaan uudelleen/keskeytetään toistaiseksi siltä osin kuin se on riippuvaista lainsäädännön yksityiskohdista, niiden edistäminen ei hyödytä nykyisiä organisaatioita tai saatavat hyödyt ovat minimaalisia. Jo tehty työ dokumentoidaan, jotta tarvittaessa siihen voidaan palata jopa vuosien päästä. Yleishyödylliset tuotokset: Oletetaan, että tulevaisuuden sote-malli tullaan luomaan kuntia laajempien alueiden ympärille. Edistetään niitä tekemisiä, jotka ovat hyödynnettävissä missä tahansa sote-mallissa. Silta Lisäarvotuotokset: Tunnistetaan valmistelun tekemiset, jotka tuottavat luovuttaville organisaatioille hyötyjä ja lisäarvoa jo nykypäivänä. Paketoidaan nämä tekemiset houkutteleviksi kokonaisuuksiksi ja edistetään yhteistyötä Uudenmaan alueella.

3 Silta-mallin ytimessä on valmistelusta saatujen hyötyjen realisointi ja nykymuotoisen valmistelun hallittu siirtymä Silta-mallin kantavat periaatteet: Vastuullisuus turvallisen siirtymän lähtökohta: Uusimaa2019- hankkeessa tehdyn työn hyötyjä voidaan lunastaa riippumatta lakien läpimenosta. Työ voi tuottaa aitoa lisäarvoa Uudenmaan sidosryhmäorganisaatioille ja näiden henkilöstölle. Koska näyttää todennäköiseltä, että sote-uudistus tulee toteutumaan joka tapauksessa jossain muodossa, on kaikille osapuolille parasta varmistaa, että jo tehty työ saadaan hyödynnettyä ja sillattua kohti tulevaisuuden vaihtoehtoja. Yhteistyö rohkean uudistumisen mahdollistaja: Sekä poliittisesti että virkamiesjohdon keskuudessa vallinnee konsensus siitä, että a) sotea tulee uudistaa sekä b) uudistamisessa tärkeää on yhteistyön syventäminen. Silta-mallissa edistetään eri toimijoiden välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Jatkamalla omaehtoista yhteistyötä voidaan valmistautua hallitusti tuleviin muutoksiin riippumatta uusien valtakunnallisten mallien sisällöistä tai yksityiskohdista. Silta-malli pähkinänkuoressa: Uusimaa2019-hankkeen vaihtoehtoinen toimintamalli ja eteneminen vuonna 2019 (jos lakien läpimeno lykkääntyy) Hanke/projektiorganisaatio, jonka henkilöstö koostuu pääosin Uusimaa2019-hankkeen aiemmin rekrytoiduista valmistelijoista Uudistuksen toimeenpanolle on varma valtion rahoitus saakka, tieto loppuvuoden rahoituksesta saadaan alkuvuodesta 2019 Mallin tavoitteena on tuottaa konkreettisia hyötyjä ja lisäarvoa Uudenmaan kunnille ja kuntayhtymille jo ennen uudistuksen valtakunnallista läpimenoa Toimintatapa perustuu osallistamiseen ja kuntien/kuntayhtymien vapaaehtoisuuteen Edellyttää hanketasoisesti tekemisen merkittävää priorisointia, uudelleen suunnittelua ja aikatauluttamista

4 Ehdollisesti hyödynnettävissä olevat kokonaisuudet liittyvät pääasiassa nykyisten lakiehdotusten ominaispiirteisiin Maakunnan ydin, tehtävät Seuraavan hallituskauden sote-malli voi joko sisältää tai olla sisältämättä myös muita tehtäviä ja vastuita kuin nykyisissä esityksissä. Näin ollen soten ulkopuolisen valmistelun edistäminen on arvioitava uudelleen siltä osin kuin niiden edistäminen ei hyödytä nykyisiä organisaatioita tai saatavat hyödyt ovat minimaalisia. Järjestäjä-tuottaja logiikkaan pohjautuvat On mahdollista, että tulevaisuuden sote-mallissa ei hyödynnetä järjestäjä-tuottajalogiikkaa. Valtaosaa sotejärjestämistoiminnon valmistelun tuotoksista voidaan tarjota käytettäväksi tai kokeiltavaksi kunnissa/kuntayhtymissä vaikka järjestäjää ja tuottajaa ei erotettaisi. Näkökulma on erilainen, mutta valmistelun elementit ovat hyödynnettävissä. Aluejaosta riippuvat asiat Tulevaisuuden sote-mallit eivät automaattisesti pohjaudu samaan aluejakoon kuin tämän hallituskauden aikana. Sellainen valmistelutyö, jota ei voida hyödyntää vaihtoehtoisissa aluejaoissa (esim. pk-seutu erillään muista Uudenmaan kunnista), voi olla syytä keskeyttää mikäli lait eivät mene nyt läpi. Valinnanvapauden elementit Valinnanvapaus ei tule välttämättä toteutumaan nykymuodossa ehdotettuna. Sellaiset valinnanvapauden elementit, jotka pohjautuvat puhtaasti lainsäädäntöesityksiin, keskeytetään toistaiseksi (esim. sote-keskusmallin valmistelu). Jo käytössä olevia valinnanvapauden mekanismeja (esim. palveluseteleihin liittyvät pilotit) voidaan taas edistää ilman merkittäviä riskejä. Maakunnan organisaatioon ja fuusioihin liittyvät asiat Lakiluonnosten perusteella yli 30 organisaatiota luovuttaa henkilöstöä, sopimuksia ja omaisuutta maakuntaan. Puhtaasti Uudenmaan maakunnan organisoitumiseen, henkilöstösiirtoihin ja organisaatiomalleihin liittyvät valmistelutehtävät voidaan keskeyttää siihen asti, että tulevaisuuden malli on selvillä.

5 Minkälaisia lisäarvotuotoksia Uusimaa2019-hanke voi tarjota ennen lainsäädännön voimaantuloa? 1/2 Yhteistyön lisäämistä Kuvaus Valmistelun aikana on osallistettu mm. kuntien ja kuntayhtymien asiantuntijoita valmistelutyöhön, luotu erilaisia verkostoja, toimittu yhteistyöalustana ja rakennettu siltoja eri toimijoiden välille. Esimerkkejä Uusimaa2019 -hankkeesta Hankkeen valmisteluryhmät ja eri substanssialojen asiantuntijaverkostot Järjestöyhteistyön verkostot Vaikuttamistoimielinten maakunnalliset pilotit YTA-tasoinen TKIO-yhteistyö Helsingin ja Keski-Uudenmaan vetämä kuntien yhteinen tuottajien ohjauksen kehittämisen hanke. Maakuntavalmistelun tuotoksista saadaan lisäarvoa erityisesti palveluiden kehittämisen ja vaikuttavuuden lisäämisen osalta. Helsingin ja Keski-Uudenmaan vetämä palvelusetelin kehittämisen hanke. Maakuntavalmistelun tuotoksista saadaan lisäarvoa hankkeeseen tuottamalla toimiva malli terveyskeskuspalveluiden palveluseteliksi. Osaamisen kehittämistä ja jakamista Valmistelussa on tunnistettu alueita, joilla osaamista voi kasvattaa jakamalla tietoa ja tuomalla asiantuntijoita kehittämään toimintaa yhdessä. Samalla henkilöstön osaaminen kehittyy. Sote-neuvonnan, ohjauksen ja palautteen toimintamallit Palveluasumisen toiminta- ja palvelumalli Uudenlainen ohjelmajohtamisen malli strategian toimeenpanossa Osallisuuden muodot ja toimintamallit Parhaiden käytäntöjen tunnistamista ja levittämistä Valmistelua on rakennettu olemassa olevien toimintojen pohjalta. Maakunnan toiminnan rakentamisessa esim. useat prosessit on pyritty rakentamaan niin, että tunnistetaan kuntien parhaat käytännöt ja jatkokehitetään niistä sopivat maakunnalliset prosessit. Henkilöstötyön valmistelu: palkitsemisen mallit, suorituksen johtamisen mallit, monimuotoisuusohjelman mallit, rekrytointi- ja uudelleensijoitusmallit, työhyvinvoinnin mallit, osaamisen kehittämisen mallit, johtamisen ja esimiestyön nykytilankuvaus ja ideaalimalli HYTE-työ Soten yhdyspintatyö eri foorumeilla (kuntien osallistaminen lapen jatkona, kasvupalveluyhteistyö, yritys- ja järjestöfoorumit)

6 Minkälaisia lisäarvotuotoksia Uusimaa2019-hanke voi tarjota ennen lainsäädännön voimaantuloa? 2/2 Kuvaus Esimerkkejä Uusimaa2019 -hankkeesta Kannattavuutta leveämmillä hartioilla Tiedolla johtamisen kehitystä Uusia ratkaisuja Etenkin pienissä kunnissa on saattanut olla haastavaa, että tiettyjen toimintojen hoitamiseen tai palveluiden tuottamiseen ei ole runsaasti resursseja ja asiantuntijoita. Maakuntatason yhteistyöllä voidaan tuottaa palveluita suuremmissa kokonaisuuksissa Yksi maakuntauudistuksen tavoitteista on kehittää tiedolla johtamista ja luoda laadukkaamman tiedon avulla parempaa päätöksentekoa. Tämän työn pohjalta on mahdollista edelleen kehittää myös nykyistä toimintaa ja kasvattaa tiedolla johtamisen kyvykkyyksiä organisaatioissa. Valmistelussa tuotetaan ja edelleen kehitetään ratkaisuja ja tuotteita maakunnalle. Osa näistä soveltuvat myös kuntien ja kuntayhtymien käyttöön. Maakunnan hankintojen palvelukeskus Tukipalvelut: yhteiset välinehuoltopalvelut, yhteiset ruokapalvelut Nykytoimijoiden laajempi yhteistyö TAHE-palveluissa Maakunnan tilojen laatu ja määrä sekä tilojen kustannukset, tilojen toiminnallinen luokitus, kiinteistöjohtamisen ohjelmiston pilotti, paikkatiedot Hyvinvointia ja terveyttä edistävän tietojohtamisen kehittäminen: tiedolla johtamisen tietomallin, visualisointivälineiden, yhteistyöverkoston ja kulttuurin sekä yhtenäisen tietopohjan luominen Ensihoidon järjestämisen nykytilanteen kuvaus ensihoidon kehittämisen pohjana Eri alojen mittarityö Konsernin johdon raportointi; Konsernin/järjestäjän ohjausmalli Ilmiölähtöiset tulevaisuustarkastelut Palveluintegraatio: Asiakasseteli- ja henkilökohtaisen budjetin palveluiden periaatteet ja ohjausmekanismit (soveltuvin osin hyödynnettävissä palvelusetelipalveluissa) Palveluintegraatio: Palvelukokonaisuuksien ja -ketjujen ohjausmekanismien määrittely ja kuvaaminen, keskitetyt asiakasohjauksen suuntaviivat sekä palveluverkon määritykset Asiakirjapohjat ja prosessikuvaukset eri alueilla Tuottajien ohjaus: Tuottajien luokittelun pohjalta luodut asiakirjapohjat ja vuorovaikutusmallit, hallintopäätöksen ehdot liitteineen on helppo muuntaa palvelusetelin sääntökirjaksi / sopimuksiksi Soten omavalvontaohjelma, Soten viranomaistoiminnan tietoturvallisuus- ja tietosuojaohjelma Hankintatoimen työkalupakki Maakunnan uusi ERP-pilviratkaisua tarjotaan HUS:in käyttöön , muitakin talouden peruspalveluiden tietojärjestelmiä tarjotaan pilotoitavaksi HUS:issa Makufi-sivustopohja, konseptit ja ketterän kehityksen toimintamalli palvelukohtaiseen sisällöntuotantoon

7 Henkilöstö Tekeminen Iso kuva: Miten etenemme käytännössä? 10/ / /2018 1/2019 2/2019 3/2019 4/ /2020 Eteneminen, jos lait hyväksytään ja uudistus etenee: Maakunta- ja soteuudistuksen valmistelu, varautuminen maakunnan toiminnan alkamiseen Maakunnan käynnistämisen valmistelu Samanaikainen varautuminen Silta-malliin: hankkeen perustehtävän ja tuotosten ennakoiva arviointi sekä toivottujen tuotosten täsmentäminen yhdessä sidosryhmien kanssa Tulevaisuuden sote-mallin yksityiskohdista riippumaton valmistelu Lisäarvojen ja hyötyjen realisointi nykyisten toimijoiden kanssa Eteneminen, jos lait viivästyvät ja uudistus siirtyy seuraavalle hallituskaudelle TAHTOTILA: Nykyisten työsuhteiden ja resurssisopimusten jatkaminen saakka Sopimuksellinen selvyys työsuhteiden ja resurssisopimusten tilasta jokaisen henkilön osalta vuodelle 2019 RIIPPUEN EDUSKUNNAN TOIMINNASTA: Maakunnan käynnistämisen valmistelu = Työsuhteiden ja resurssisopimusten jatkaminen , lisärekrytoinnit RIIPPUEN EDUSKUNNAN TOIMINNASTA: Silta-malli = Siltahankkeen täsmentäminen (työn ja toiminnan uudelleenorganisointi), mahdolliset täydennysrekrytoinnit TBC???

8 Mikä Silta-malli? Uusimaa2019 hankkeen oma käsite, jolla tarkoitetaan toimintaa, jolla maakuntavalmistelun jo saavutetut tulokset turvataan ja siirretään seuraavan hallituskauden aikana hyödynnettäväksi, erityisesti jos nyt esillä oleva lakipaketti ei tule hyväksytyksi ennen kevään eduskuntavaaleja. Hankkeen projektit ovat lokakuussa tehneet ensimmäisen arvioinnin siitä, miten valmistelu muuttuisi jos uudistusta koskevaan lakipakettiin tulee olennaisia muutoksia sekä asioista, ratkaisuista ja hankkeen tuotoksista, joita voidaan tarjota nykytoimijoille kokeilukäyttöön varsinkin jos uudistuksen valtakunnallinen toteutus viivästyy

9 Sote- ja maakuntauudistuksen läpimenon viivästyminen luo haasteita valmisteluorganisaatiossa Tilanne Sote- ja maakuntauudistuksen läpimenoon liittyvä epävarmuus jatkuu. Valmistelua on jatkettu syksyllä 2018 valmistautuen siihen että maakunnan toiminta käynnistyy Uusimaa2019-hankkeessa pyritään realismiin valmistautumalla erilaisten skenaarioiden toteutumiseen ja varmistamalla että tähän asti tehty työ ei mene hukkaan. Niiltä osin kuin mahdollista, on valmistelussa pyritty keskittymään sellaisiin asioihin jotka hyödyttävät joka tapauksessa luovuttavia organisaatioita ja avainsidosryhmiä. Haaste Varma tieto lakien läpimenosta tai uudistuksen viivästymisestä voidaan saada vasta keväällä Siihen asti on samanaikaisesti varauduttava ja valmistauduttava uudistuksen läpimenoon, mutta myös mietittävä vaihtoehtoja jos uudistus viivästyy entisestään. Valmistelua edistää yli 200 työntekijän organisaatio, jonka motivointi ja sitouttaminen epävarmassa tilanteessa on haastavaa mutta erittäin tärkeää. Hankkeessa on vahva tahtotila tehdä uudistusta, hyödyntää jo tehty työ ja varmistaa että hankkeessa tehty työ ei valu hukkaan vaikka poliittinen päätöksenteko ei etenisi aikataulujen mukaisesti.

10 Sote-valmisteluryhmien työn itsearviointi lokakuussa 2018 Toiminnan yhdenmukaistaminen ja yhteistyön lisääminen yli kuntarajojen sekä integraation lisääminen eri sektorien välillä on todettu tärkeäksi nykyisissä valmisteluryhmissä ja niiden jatkuminen on tärkeää. Maakuntavalmistelun kokoava pohjavalmistelu kunta-kuntayhtymäpohjaisille valmisteluryhmille edesauttaa kuntien nykyorganisaatioiden toimintaa asukkaiden yhdenvertaisemman palveluiden antamiseen. Sote-valmisteluryhmien palautteessa nousi esiin samoja lisäarvoteemoja joita hankkeen sisälläkin; valmisteluryhmät koettiin hyödyllisiksi. Sote-valmisteluryhmät toivovat hankkeelta sekä koordinaatiota että selkeitä tehtävänantoja. Alla poimintoja muutaman sote-valmisteluryhmän itsearvioinnista: Päihde- ja mielenterveyspalvelut ryhmä: Yhteiseksi asiaksi nähtiin mm. palvelujen kilpailuttaminen ja osaamisen vahvistaminen yhteishankkeena. Yhdessä tekemällä voidaan kehittää laatua ja saavuttaa kustannushyötyä. Motivaatio ryhmän työlle nousee työn kehittämisen näkökulmasta ja erityisesti kuntalaisten tarpeesta saada parempia palveluita. Ryhmässä päädyttiin siihen, että ryhmä jatkaa joka tapauksessa verkostona. Ikäihmisten valmisteluryhmä: On ollut hyötyä. Erityisesti kärkihanketyöskentelyn kautta on saatu hyötyä laajasti ja yhteinen ajatus kehittämisestä on muotoutunut. Suuntaa oman kunnan kehittämiselle, viety yhtenäiseen suuntaan. Hyvien käytäntöjen leviäminen. Kiinni myös omasta aktiivisuudesta, on paljon hyödynnettävää tietoa ja materiaalia kaikille tarjolla ryhmän materiaalien ja kokousten kautta. Ammatillinen tuki tapaamisissa tärkeää. Työterveyshuollon ryhmä Valmisteluryhmän työskentely on myös tukenut omaa työtä. Suuri osa toimintaympäristö-analyysistä ja selvitystyöstä olisi tullut tehtyä omassa työssä muutenkin. Ryhmästä on saanut paljon tietoa, miten tth toimii muualla. Suun TH ryhmä Motivaatiota on, sillä muutoksen taustalla olevat tekijät eivät ole muuttuneet eivätkä muutu riippumatta uudistuksen aikataulusta tai sisällöstä. Osallistujat ovat havainneet yhteistyön kantaneen hedelmää, yhteistyö on tuottanut materiaalia / toimintatapoja ( pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan ). Aikuisten sosiaalipalvelut -ryhmä Ryhmässä on saanut tietoa muiden kuntien käytännöistä palvelutarpeen arvioinnissa sekä siitä miten se on eri kunnissa organisoitu ja miten muissa kunnissa on tulkittu sosiaalihuoltolain palvelutarpeen arviointiin liittyviä säädöksiä. On ymmärretty syvällisemmin erilaisia työtapoja ja perusteita niihin. Myös resurssien erilaisuus on tullut näkyviin. On tullut uusia näkökulmia ja tunne, että olemme mukana prosessissa. Maakunta-kielteisyys on vähentynyt ja mieli on avoimempi. Lisätietoa ja ymmärrystä verkostoista, että ongelmat ovat yhteisiä, ja on myös perustavia eroja. Muutostarpeet tuntuvat olevan yhteisiä. Vammaispalveluiden ryhmä Valmistelutyö ei mene hukkaan yhtenäistyvät käytännöt ja linjaukset. Hyvää yhteistyön lisääminen, luottamuksen lisääntyminen. Toimintaa katsotaan laajemmin. Yhteiset hankinnat ja kilpailutukset. Käytäntöjen yhtenäistäminen, hinnastot, kuvaukset, tukipalvelut, kotiin annattavat palvelut, laatuvaatimusten yhdistäminen, palvelusetelit

11 Seuraa valmistelua ja osallistu keskusteluun #Uusimaa2019 #turvallinensiirtymä

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Maakuntavaltuusto 11.12.2018 Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Tilannearvio Uudistuksen tilanne joulukuussa

Lisätiedot

Hanke- ja kehittämisaihioita yhteisen onnistumisen edistämiseksi

Hanke- ja kehittämisaihioita yhteisen onnistumisen edistämiseksi Hanke- ja kehittämisaihioita yhteisen onnistumisen edistämiseksi Konkreettisia hyötyjä ja lisäarvoa tuottava yhteistyö lähitulevaisuudessa (alustava aikajänne n. 1-3 vuotta) Tämän koosteen fokus: Lisäarvotuotokset

Lisätiedot

Meidän maakunta Varsinais-Suomi. Muutosjohtaja Antti Parpo Muutosjohtaja Laura Leppänen

Meidän maakunta Varsinais-Suomi. Muutosjohtaja Antti Parpo Muutosjohtaja Laura Leppänen Meidän maakunta Varsinais-Suomi Muutosjohtaja Antti Parpo Muutosjohtaja Laura Leppänen UUTEEN MAAKUNTAAN VARSINAIS-SUOMESSA SIIRTYVÄT TEHTÄVÄT Aluekehittäminen 60 htv Ympäristöterveydenhuolto 80 htv Maaseudun

Lisätiedot

päättäminen Emmi Hyvönen

päättäminen Emmi Hyvönen Maakunta- ja soteuudistuksen valmistelun päättäminen Emmi Hyvönen 22.3.2019 Meneekö työ hukkaan? Vasta seuraavien lakiesitysten jälkeen tiedämme, paljonko tehtiin turhaa työtä KS2021-projektissa arvioitiin

Lisätiedot

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko

Järjestäjätoiminto. Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjätoiminto Muutosjohtaja (sote järjestäminen), Harri Jokiranta Sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija (sote järjestäminen), Päivi Saukko Järjestäjän perusta Maakunta vastaa asukkaan laissa

Lisätiedot

Valtion ja kuntien hyvinvointityö

Valtion ja kuntien hyvinvointityö Valtion ja kuntien hyvinvointityö Neuvotteleva virkamies Heli Hätönen 1.6.2016 1 2 1.6.2016 2 Valtakunnallinen aluehallintovirasto Yhteinen ICT Maakuntien tehtävät ja uusi sote-rakenne Valtio Sote-linjaukset:

Lisätiedot

Muutokseen valmistautuminen etenee

Muutokseen valmistautuminen etenee Muutokseen valmistautuminen etenee Tampereen työmarkkinaseminaari 17.5.2017 Kari Hakari muutosjohtaja Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Kari Hakari Muutosjohtaja

Lisätiedot

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA

PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA PALVELUKOKONAISUUKSIEN JA -KETJUJEN VALMISTELUTILANNE MAAKUNNISSA Pohjanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi Työpaja 1 17.4.2018 13.4.2018 Tilanne Pohjanmaa / Pia Vähäkangas ja Riku Niemistö 1 ÖSTERBOTTEN /

Lisätiedot

Meidän maakunta Jukka Lindberg Muutosjohtaja Kanta-Hämeen sote- ja maakuntauudistus

Meidän maakunta Jukka Lindberg Muutosjohtaja Kanta-Hämeen sote- ja maakuntauudistus Meidän maakunta 27.10.2017 Jukka Lindberg Muutosjohtaja Kanta-Hämeen sote- ja maakuntauudistus Kanta-Hämeen maakunta; kunnat ja seudut Hämeenlinnan seutu n. 95 000 as. Forssan seutu n. 35 000 as. Riihimäen

Lisätiedot

Sote-uudistuksen valmistelun tilanne Lapin maakunnassa. Miten asiakkaan ääni kuuluu ja kädenjälki näkyy valmistelutyössä?

Sote-uudistuksen valmistelun tilanne Lapin maakunnassa. Miten asiakkaan ääni kuuluu ja kädenjälki näkyy valmistelutyössä? Sote-uudistuksen valmistelun tilanne Lapin maakunnassa. Miten asiakkaan ääni kuuluu ja kädenjälki näkyy valmistelutyössä? Maija Valta Lapin Sote-Savotta hanke Lapin Liito Lapin liiton Sote-Savotta -hanke

Lisätiedot

Ajankohtaista soteuudistuksesta

Ajankohtaista soteuudistuksesta Ajankohtaista soteuudistuksesta 14.2.2019 Soste, Järjestöt muutoksessa Sinikka Salo, HLT, EHL, Sote-muutosjohtaja Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali- ja terveysministeriö 14.2.2019 Sosiaali-

Lisätiedot

TYKS. Kenen vastuulla muutokset ovat? Mitä meidän pitäisi nyt käynnistää (valtakunnallisesti, maakunnittain, kunnissa )?

TYKS. Kenen vastuulla muutokset ovat? Mitä meidän pitäisi nyt käynnistää (valtakunnallisesti, maakunnittain, kunnissa )? TYKS Millaisia resursseja muutoksiin tarvitaan? Käynnistää yhteisesti palveluiden muodostaminen palveluiden luokittelu; THL palveluluokitukset palveluiden alle alapalveluita; keskeiset palvelut Palvelutietopaketit

Lisätiedot

Uudenmaan valinnanvapauspilotti ELOKUU

Uudenmaan valinnanvapauspilotti ELOKUU Uudenmaan valinnanvapauspilotti ELOKUU Valinnanvapauspilotoinnissa erinomainen valmius ja tavoitteet saavutettu..50 miljoonan rahoituslupaus, putsasimme pöydän....todistimme että pystymme kimpassa ihmeisiin..

Lisätiedot

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ SOTE-VALMISTELU UUDELLAMAALLA JA KESKI- UUDENMAAN SOTE 17.4.2018 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ MAAKUNNAN VALMISTELU 2030 VISIO 2020-2030 KÄRKITAVOITTEET Euroopan paras alue

Lisätiedot

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ

TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖ ELÄÄ Sosiaali- ja terveysalan yhdistykset uudessa tilanteessa sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Kulttuuri- ja taideyhdistyksille olennaista Pirkanmaan

Lisätiedot

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI

SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke. Mikko Huovila STM / DITI SOTE tietojohtamisen toimeenpanohanke Mikko Huovila STM / DITI SOTE tiedolla johtamisen suunnitteluhankkeet Q1/2018 Q2/2018 Q3/2018 Q4/2018 Q1/2019 Q2/2019 Q3/2019 Q4/2019 Valtakunnallisten toimijoiden

Lisätiedot

Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa hankevalmistelusta

Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa hankevalmistelusta Hyvin integroitu on puoliksi tehty! Uusimaa 2019- hankevalmistelusta Hankejohtaja Mira Uunimäki 5.3.2018 Maakunta-sotemuutos ja integraatio Uudet valmisteltavat lait määrittelevät integraation velvoittavat

Lisätiedot

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru

Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa , Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Yhdessä soteen Järjestöt sote-uudistuksessa 13.9.2016, Keski-Uudenmaan järjestöseminaari, Hyvinkää Erityisasiantuntija Ulla Kiuru Esityksen rakenne Ajankohtaista sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

KOKONAISTAVOITTEET SEKÄ MUUTOSTAVOITTEET

KOKONAISTAVOITTEET SEKÄ MUUTOSTAVOITTEET SOTE- JA MAAKUNTAUUDISTUKSEN KOKONAISTAVOITTEET SEKÄ MUUTOSTAVOITTEET Maakuntahallitus 21.9.2017 Mikael Palola Uudistuksen kansalliset tavoitteet Hyvinvointi- ja terveyserot pienentyvät Palvelujen yhdenvertaisuus

Lisätiedot

Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta

Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta Henkilökohtaisen budjetin pilotointi osana sote-uudistusta Erityisasiantuntija Sosiaali- ja terveysministeriö 1 29.8.2018 Valinnanvapauslain (HE 16/2018) tarkoitus Edistää asiakkaiden mahdollisuuksia valita

Lisätiedot

Juha Jolkkonen Erikoislääkäri, EMBA Toimialajohtaja, Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta 27.4.

Juha Jolkkonen Erikoislääkäri, EMBA Toimialajohtaja, Helsingin sosiaali- ja terveystoimiala Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta 27.4. Asiantuntijakuuleminen hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Juha Jolkkonen Erikoislääkäri, EMBA

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu Uudellamaalla talvella 2018/2019 MHS 19.11.2018 Markus Sovala, muutosjohtaja Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Tilannearvio Uudistuksen tilanne marraskuussa 2018

Lisätiedot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot

Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Sote-liikelaitoksen visio ja arvot Hankejohtaja Mira Uunimäki ja projektipäällikkö Tiina Karppinen Sote-virkamieskoordinaatioryhmä 24.1.2019 Ohjeet Projektin eteneminen ja työvaiheet Työskentely alkanut

Lisätiedot

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi

Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Suunnitelma Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon käynnistämiseksi Itä-Uudenmaan sote-palvelutuotannon valmistelu Itä-Uudenmaan valmistelutyö tehdään osana koko Uudenmaan sote-alueen ja valtakunnallisen

Lisätiedot

SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla. Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja Uusimaa2019-hanke

SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla. Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja Uusimaa2019-hanke SOTE:n strategiset lähtökohdat Uudellamaalla Timo Aronkytö Sote-muutosjohtaja 2019-hanke Uuden soten perusta 1.Maakunta on vahva järjestäjä Järjestäjä ja tuottaja on erotettu toisistaan Tuottajien toiminta

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne. Asko Peltola

Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne. Asko Peltola Maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelutilanne Asko Peltola 16.11.2018 1 Toiminta syksyllä 2018 Keskitytty niihin asioihin, joita voidaan uudistaa jo nykyisissä rakenteissa ja nykyisellä lainsäädännöllä

Lisätiedot

Uudistumisella tuottavuusloikka

Uudistumisella tuottavuusloikka Uudistumisella tuottavuusloikka Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti 18.8.2016 www.alueuudistus.fi 17.8.2016 1 Miksi maakuntauudistus tarvitaan mitä tavoitellaan? Toimivammat palvelut Hallinnon sujuvoittaminen

Lisätiedot

Palvelustrategian valmistelu

Palvelustrategian valmistelu Palvelustrategian valmistelu Pirjo Marjamäki Leena Turpeinen Markus Pauni Esivalmistelun SOTE-virkamieskoordinaatioryhmä 17.1.2018 Maakuntastrategian ja siihen liittyvien ohjelmien ja suunnitelmien viitekehys

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen

Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Ajankohtaiskatsaus maakuntauudistukseen Neuvotteleva virkamies Katja Palonen Valtiovarainministeriö 1 28.5.2018 Etunimi Sukunimi Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta kesällä

Lisätiedot

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö

MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun. Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä Kaisa Äijö MAAKUNTAUUDISTUS Katsaus valmisteluun Ympäristönsuojelun ajankohtaispäivä 22.11.2018 Kaisa Äijö ALY -palvelukokonaisuus Alueiden suunnittelu ja käyttö Liikenne Ympäristö Epävarmuudesta huolimatta muutosorganisaatiossa

Lisätiedot

Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun

Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun Oma Häme etenee maakunnan sotevalmistelun askelmerkit Kanta-Hämeen vetovoima- ja kuntapäivä Jukka Lindberg Projektipäällikkö Hämeen liitto Hämeen parasta kehittämistä! 2015 Kanta-Hämeen sote-valmistelun

Lisätiedot

Etelä-Pohjanmaan tilanne sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen. Omaishoidon maakuntapäivä Tanja Penninkangas vastuuvalmistelija, sote-tuotanto

Etelä-Pohjanmaan tilanne sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen. Omaishoidon maakuntapäivä Tanja Penninkangas vastuuvalmistelija, sote-tuotanto Etelä-Pohjanmaan tilanne sote-uudistuksen kaatumisen jälkeen Omaishoidon maakuntapäivä, sote-tuotanto Etelä-Pohjanmaan sote-uudistus Valmistelu eteni valtakunnallisen aikataulun mukaisesti Maakunnallisen

Lisätiedot

Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0

Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0 Mitä uusi sote tarjoaa palveluntuottajille maakunnassa? Soteuttamo 2.0 Etelä-Pohjanmaan sote- ja maakuntauudistus Eduskunta päättää maakunta- ja sote-uudistuksen etenemisestä syyskaudella 2018. Tarkoitus

Lisätiedot

Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa Soili Partanen

Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa Soili Partanen Tietojohtamisen valmistelu Uusimaa2019 -hankkeessa 5.6.2019 Soili Partanen Päätavoite Maksimoida väestön hyvinvointi niukkenevilla resursseilla Uudenmaan tietojohtamisen kehittämisen viitekehys Johtopäätökset

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen tietojärjestelmäratkaisujen ja työvälineiden esiselvitys. Työpaja I. Mikko Rotonen Timo Hakala

Tiedolla johtamisen tietojärjestelmäratkaisujen ja työvälineiden esiselvitys. Työpaja I. Mikko Rotonen Timo Hakala Tiedolla johtamisen tietojärjestelmäratkaisujen ja työvälineiden esiselvitys Työpaja I Mikko Rotonen Timo Hakala 13.2.2018 Lähtökohdat SOTE tiedolla johtamisen selvitys- ja suunnitteluprojektit (STM) Järjestämisen

Lisätiedot

Sote-valmistelun eteneminen ja asiakasohjauksen kehittäminen. Hankejohtaja Ismo Rautiainen Yrittäjien tapaaminen

Sote-valmistelun eteneminen ja asiakasohjauksen kehittäminen. Hankejohtaja Ismo Rautiainen Yrittäjien tapaaminen Sote-valmistelun eteneminen ja asiakasohjauksen kehittäminen Hankejohtaja Ismo Rautiainen Yrittäjien tapaaminen 27.8.2018 Sotevalmistelun tilannekuva Ismo Rautiainen 3 28.8.2018 Sote valmistelu Päijät-Hämeessä

Lisätiedot

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM

Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa. Kuntamarkkinat Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Uudistuksen valmistelun tilannekuva maakunnissa Kuntamarkkinat 13.9.2018 Sinikka Salo STM ja Kari Hakari VM Lainvalmistelusta toimeenpanoon Lainvalmistelu alkaa olla valmista, lait ovat eduskunnan käsittelyssä

Lisätiedot

PoSoTe hanke II vaihe. Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu

PoSoTe hanke II vaihe. Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu PoSoTe hanke II vaihe Valmistelutehtävät Valmistelun linjaukset ja periaatteet Valmistelutyön organisointi Aikataulu Valmistelua ohjaava rakenne Maakuntauudistuksen valmistelu / PoSoTe Maakuntavaltuusto

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko

Sote- ja maakuntauudistus. Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko Sote ja maakuntauudistus Missä mennään? Sisäministeri Paula Risikko 12.5.2017 1 Uusi soterakenne 1.1.2019 2 Lähde:www.alueuudistus.fi Maakuntien tehtävät ja uusi soterakenne 1.1.2019 Valtakunnallinen lupa

Lisätiedot

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen 12.3.2018 Osaamisella soteen, hankkeen tausta Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää myös

Lisätiedot

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI

Tiedolla johtamisen kehittäminen. Mikko Huovila STM OHO DITI Tiedolla johtamisen kehittäminen STM OHO DITI Tiedolla johtamisen SMART S Strategia ja strategiset tavoitteet M R A Mittaaminen ja data Analyysi ja analytiikka Raportointi ja visualisointi T Toiminnan

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuk sen tilanne. Sinikka Salo, HLT, EHL Sote-muutosjohtaja, STM

Sote- ja maakuntauudistuk sen tilanne. Sinikka Salo, HLT, EHL Sote-muutosjohtaja, STM Sote ja maakuntauudistuk sen tilanne Sinikka Salo, HLT, EHL Sotemuutosjohtaja, STM 28.9.2017 Johtopäätökset perustuslakivaliokunnan lausunnosta 29.6.2017 PeV: Uudistus on välttämätön, kiireellinen ja tärkeä

Lisätiedot

Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto

Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto Lapin sote-valmistelun alaryhmätyöskentely - yhteenveto Sote-uudistuksen eteneminen Lapin maakunnassa Koko Lapin Sote 2-6/2016 7/2016 6/2017 Soteuudistuksen esivalmisteluvaihe Väliaikaishallinnon valmistelutoimie

Lisätiedot

toimeenpanon tukeminen

toimeenpanon tukeminen Sote ja maakuntauudistuksen toimeenpanon tukeminen Salme Kallinen Marraskuu 2017 Muutos tehdään yhdessä! Muutostuki Tavoite: sote ja maakuntauudistuksen edellyttämä muutos etenee ja toteutuu maakunnissa

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö. Helena Vorma Terveyttä Lapista

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö. Helena Vorma Terveyttä Lapista Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Helena Vorma Terveyttä Lapista 2014 8.10.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus SOTEMAKU-ohjausryhmä Asko Peltola

Maakunta- ja sote-uudistus SOTEMAKU-ohjausryhmä Asko Peltola Maakunta- ja sote-uudistus 27.5.2015-8.3.2019 SOTEMAKU-ohjausryhmä Asko Peltola 29.3.2019 1 Mistä kaikki alkoi? Pääministeri Sipilän hallitusohjelma 27.5.2015: Hallitus valmistelee sosiaali- ja terveyspalveluiden

Lisätiedot

VALINNANVAPAUSKOKEILU PIRJO LAITINEN-PARKKONEN HANKEJOHTAJA KESKI-UUDENMAAN SOTE

VALINNANVAPAUSKOKEILU PIRJO LAITINEN-PARKKONEN HANKEJOHTAJA KESKI-UUDENMAAN SOTE VALINNANVAPAUSKOKEILU 31.1 2017 PIRJO LAITINEN-PARKKONEN HANKEJOHTAJA KESKI-UUDENMAAN SOTE KESKI-UUDENMAAN SOTE Hankkeessa suunnitellaan Keski-Uudenmaan alueellinen sote-malli Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven,

Lisätiedot

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri

Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri Hyvällä johtamisella hyvään työelämään Paasitorni, 10.12.2013 Paula Risikko, sosiaali- ja terveysministeri 1 Johtamisverkosto selvittää, kokoaa, kehittää ja jakaa johtamisen ja esimiestyön hyviä käytäntöjä

Lisätiedot

Sote valmistelu tilannekatsaus Johtoryhmä Sirkku Pikkujämsä

Sote valmistelu tilannekatsaus Johtoryhmä Sirkku Pikkujämsä Sote valmistelu tilannekatsaus 13.12.2018 Johtoryhmä Sirkku Pikkujämsä www.popmaakunta.fi www.facebook.com/popmaakunta Twitter:@POPmaakunta Youtube: POPmaakunta Kansallisesti Sote 10.12.2018 PeV kuulemiset

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN TIEDOLLA JOHTAMISEN KEHITTÄMISEN TILANNE. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM

VALTAKUNNALLINEN TIEDOLLA JOHTAMISEN KEHITTÄMISEN TILANNE. Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM VALTAKUNNALLINEN TIEDOLLA JOHTAMISEN KEHITTÄMISEN TILANNE Erityisasiantuntija Mikko Huovila STM TIEDON TARPEET ERI TASOILLA Valtion ohjaus Alueiden vertailu ja arviointi Palveluiden järjestäminen Palveluiden

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestäminen ja tuottaminen lapsilähtöisesti muuttuvassa toimintaympäristössä Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja 1 2 Hyvinvoiva lapsi oppii ja kasvaa: varhaiskasvatus,

Lisätiedot

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi

Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi Malleja valinnanvapauden lisäämiseksi VAHVAT VANHUSNEUVOSTO ääni kuuluviin ja osaaminen näkyväksi Tampere projektijohtaja Mari Patronen Tampereen hankkeet 1. Asiakas- ja palveluohjaus 2. Henkilökohtainen

Lisätiedot

Yksikanavainen julkinen (valtion) rahoitus. Näkymättömän käden ohjaus: Valinnanvapauden lisäämisen uskotaan lisäävän tuottajien välistä kilpailua

Yksikanavainen julkinen (valtion) rahoitus. Näkymättömän käden ohjaus: Valinnanvapauden lisäämisen uskotaan lisäävän tuottajien välistä kilpailua Sote-arviointi 2019 21.5.2019 Tiedosta arviointiin tavoitteena paremmat palvelut / arviointijohtaja Pekka Rissanen 1 Mitä sote-uudistus muuttaisi? Järjestämisen ja tuottamisen erottaminen Sote-uudistus

Lisätiedot

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM

Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Miten integraatiossa yhdessä eteenpäin? Integraatiofoorumi 13.11.2018 Jaana Räsänen Erityisasiantuntija, STM Palveluintegraation muutosohjelmaa koskevia linjauksia Palveluintegraation muutosohjelma kokoa

Lisätiedot

Asiakasohjauksen työpajan ryhmätöiden yhteenveto

Asiakasohjauksen työpajan ryhmätöiden yhteenveto Asiakasohjauksen työpajan ryhmätöiden yhteenveto Keskitetyn asiakas- ja palveluohjauksen (KAAPO) työpaja järjestettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella 13.10.2017. Tutustu I&Okärkihankkeen vuoden

Lisätiedot

Tiedolla johtaminen - työryhmä

Tiedolla johtaminen - työryhmä Tiedolla johtaminen - työryhmä Loppuraportointi 30.6.2018 30.7.2018 1 www.pirkanmaa2019.fi Sisällysluettelo 1. Työryhmän tavoitteiden ja tulosten toteutumisen arviointi (dia 3) 2. Yhteistyö, oppiminen

Lisätiedot

Uudenmaan maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen riskiarvio Tiivistelmä

Uudenmaan maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen riskiarvio Tiivistelmä Uudenmaan maakunnan toiminnan ja hallinnon käynnistämisen riskiarvio Tiivistelmä 21.8.2017 Tausta Projektin tavoitteena oli kartoittaa Uudenmaan maakunnan toiminnan käynnistämiseen liittyvät riskit valituilla

Lisätiedot

Palveluketjut järjestäjän ohjauksen välineenä

Palveluketjut järjestäjän ohjauksen välineenä Palveluketjut järjestäjän ohjauksen välineenä Järjestäjän palveluintegraatio ja tuottajien ohjaus hanke Saila Nummikoski 24.1.2019 Palveluketjujen ohjausmalli Palveluketjujen työstämissuunnitelma Järjestä

Lisätiedot

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape Sote ja THL Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari 10.-11.11.2016 Kehittämispäällikkö Nina Knape 10.11.2016 Sote ja THL / Nina Knape 1 THL tukenut aktiivisesti sote-uudistuksen

Lisätiedot

Päijät-Hämeen maakunta- ja soteuudistus

Päijät-Hämeen maakunta- ja soteuudistus Päijät-Hämeen maakunta- ja soteuudistus Maakunta- ja sote-uudistuksen yleisesittely Uudistuksessa perustetaan uudet maakunnat, uudistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne, palvelut ja rahoitus sekä

Lisätiedot

Lainsäädännöstä toimeenpanoon yhdessä maakuntien kanssa. Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, VM Oma maakunta -tilaisuus

Lainsäädännöstä toimeenpanoon yhdessä maakuntien kanssa. Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, VM Oma maakunta -tilaisuus Lainsäädännöstä toimeenpanoon yhdessä maakuntien kanssa Projektijohtaja, alivaltiosihteeri Päivi Nerg, VM Oma maakunta -tilaisuus 1 Miksi maakunta- ja sote-uudistus tehdään? Perustuslakivaliokunta kesällä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Scandic Park, 29.-30.1.2015 Kirsi Varhila, STM

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Hankepäällikkö Marja Heikkilä Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Eläköön elämä ja työ V Laajavuori

Lisätiedot

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM Sote-järjestämislaki ja integraatio Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki 11.9.2014 Pekka Järvinen, STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Turvataan

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (1/20) Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (2/20) Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen toimeenpanosta Sinikka Salo Sote-muutosjohtaja, STM Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja, VM 1 Aikataulu EK:n valiokunnissa 41 lakia Maantielaki-HE eduskuntaan

Lisätiedot

Rajapinnoista yhdyspintoihin - mitä ne ovat ja miten niitä johdetaan? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto

Rajapinnoista yhdyspintoihin - mitä ne ovat ja miten niitä johdetaan? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto Rajapinnoista yhdyspintoihin - mitä ne ovat ja miten niitä johdetaan? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto 14.9.2016 Rajapinnan/yhdyspinnan määrittelyä 1. Raja-/yhdyspinnalla tarkoitetaan kahden

Lisätiedot

Uudistuksen tilannekatsaus - SOTE. Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja

Uudistuksen tilannekatsaus - SOTE. Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Uudistuksen tilannekatsaus - SOTE Timo Aronkytö, sote-muutosjohtaja Sote-valmistelun tavoitteet (muutosjohtajien muistio) Vastataan väestön ikääntymisestä aiheutuvaan palvelutarpeen kasvuun Vahvistetaan

Lisätiedot

Missä Pirkanmaalla nyt mennään?

Missä Pirkanmaalla nyt mennään? Missä Pirkanmaalla nyt mennään? Ministeri Saarikon ministerikierros Tampere 25.10.2017 Kari Hakari muutosjohtaja 31.10.2017 1 www.pirkanmaa2019.fi Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin

Lisätiedot

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.14 Vertti Kiukas, pääsihteeri 18.8.2014 AK Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle

Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Tehdään yhdessä Suomen paras ja Euroopan kiinnostavin uudistus Pirkanmaalle Sote- ja maakuntauudistuksen tilannekatsaus Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari 2.5.2017 Kari Hakari

Lisätiedot

Asukaslähtöisyys. pj. Riitta Lehtinen siht. Johanna Hämäläinen

Asukaslähtöisyys. pj. Riitta Lehtinen siht. Johanna Hämäläinen Asukaslähtöisyys pj. Riitta Lehtinen siht. Johanna Hämäläinen Asukas ja/ tai käyttäjälähtöisyys - Asukaslähtöisyys ei sitä, että kaikki palvelut saatavilla joka paikasta - Palvelut järjestetään keskitetysti,

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 31 29.01.2018 Kaupunginhallitus 48 12.02.2018 Kaupunginhallitus 66 26.02.2018 Kaupunginhallitus 86 12.03.2018 Kaupunginhallitus 103 26.03.2018 Kaupunginhallitus 111 09.04.2018 Kaupunginhallitus

Lisätiedot

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä

Henkilökohtainen budjetointi. Johanna Perälä Henkilökohtainen budjetointi Johanna Perälä 18.3.2019 Henkilökohtainen budjetointi ja sote-uudistus Tulevaisuudessa sote-palveluita tuotetaan ja käytetään hyvin erilaisessa toimintaympäristössä kuin nyt

Lisätiedot

Näkökulma Lapin uudistuksen etenemiseen. Kaisa Kostamo-Pääkkö Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus

Näkökulma Lapin uudistuksen etenemiseen. Kaisa Kostamo-Pääkkö Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Näkökulma Lapin uudistuksen etenemiseen Kaisa Kostamo-Pääkkö Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Sote-uudistuksesta Mikä uudessa sote-mallissa on sosiaalihuollon näkökulmasta hyvää? Järjestämisvastuu

Lisätiedot

KUUDEN SOTE JA VALINNANVAPAUSKOKEILU PIRJO LAITINEN-PARKKONEN VT. JOHTAJA, KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ

KUUDEN SOTE JA VALINNANVAPAUSKOKEILU PIRJO LAITINEN-PARKKONEN VT. JOHTAJA, KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ KUUDEN SOTE JA VALINNANVAPAUSKOKEILU PIRJO LAITINEN-PARKKONEN VT. JOHTAJA, KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ KESKI-UUDENMAAN SOTE-KUNTAYHTYMÄ Yhteinen sote- suunnittelu käynnistetty alueella 6/2013 Suunnitellaan

Lisätiedot

Sote liikelaitoksen alustavan toimintamallin ja rakenteiden kuvaus

Sote liikelaitoksen alustavan toimintamallin ja rakenteiden kuvaus Sote liikelaitoksen alustavan toimintamallin ja rakenteiden kuvaus Turvallinen siirtymä rohkea uudistuminen SJR 26.10.2018 Sote-liikelaitos hankejohtajat Mira Uunimäki Uudenmaan sote-liikelaitoksen toimintaa

Lisätiedot

Maakuntauudistus. Tilannekatsaus Maakuntahallitus

Maakuntauudistus. Tilannekatsaus Maakuntahallitus Maakuntauudistus Tilannekatsaus Maakuntahallitus 22.2.2019 Uudistuksen tilanne vakava Pelivara seitinohut, sillä eduskunnan viimeinen istuntopäivä pe 15.3.2019 Perustusvaliokunnan mietintö (tänään?) Reformiministerityöryhmän

Lisätiedot

Ajankohtaista Lahden kaupungista

Ajankohtaista Lahden kaupungista Ajankohtaista Lahden kaupungista Vanhusneuvostojen seminaari 23.5.2016 Mikko Komulainen Taustaa Hyvinvointikuntayhtymän tarkoituksena on koota maakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen yhdeksi

Lisätiedot

PALVELUPAKETTIEN TESTAUS JA KÄYTTÖÖNOTON TUKI. Palvelupaketit tulevien maakuntien työkaluna -seminaari Lea Konttinen, Sitra 10.2.

PALVELUPAKETTIEN TESTAUS JA KÄYTTÖÖNOTON TUKI. Palvelupaketit tulevien maakuntien työkaluna -seminaari Lea Konttinen, Sitra 10.2. PALVELUPAKETTIEN TESTAUS JA KÄYTTÖÖNOTON TUKI Palvelupaketit tulevien maakuntien työkaluna -seminaari Lea Konttinen, Sitra 10.2.2017 Palvelupaketeista kansallinen sote-raportoinnin malli 2019 Palvelupakettityön

Lisätiedot

Palvelusetelikokeilujen makusote-yhteydet

Palvelusetelikokeilujen makusote-yhteydet PALVELUSETELIKOKEILUT Palvelusetelikokeilujen makusote-yhteydet Taustamateriaali 6.2.2019 hankehenkilöstön työkokoukseen TAMPERE Valinnanvapauskokeilut tuottivat keskeistä tietoa valtakunnallisen soteuudistuksen

Lisätiedot

LAPE Pohjois-Savo tulokset

LAPE Pohjois-Savo tulokset LAPE Pohjois-Savo tulokset YHDESSÄ! hanke 1 Perustiedot Toiminta-aika: 1.1.2017 31.12.2018 Kehittämiskohteet: 1) Perhekeskustoimintamallin kehittäminen ja käyttöönotto 2) Erityis- ja vaativimman tason

Lisätiedot

Sote-uudistus ja kolmas sektori Päijät-Hämeessä

Sote-uudistus ja kolmas sektori Päijät-Hämeessä Sote-uudistus ja kolmas sektori Päijät-Hämeessä Yhdistystoiminnan tulevaisuus uudessa Päijät-Hämeessä 24.4.2018 Hankejohtaja, sote-vastuuvalmistelija Ismo Rautiainen Sote-palvelujen rakenne 2 Maakunnan

Lisätiedot

Esivalmistelun sote-virkamieskoordinaatioryhmä

Esivalmistelun sote-virkamieskoordinaatioryhmä MUISTIO 3/2019 1 Aika 14.03.2019 klo 14:00-15:20 Paikka Kallion virastotalo, Toinen linja 4 A, 3 krs, neuvotteluhuone 1 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Sote- ja maakuntauudistuksen

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. valmistelusta LAHTI Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö

Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen. valmistelusta LAHTI Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö Ajankohtaista maakunta- ja soteuudistuksen valtakunnallisesta valmistelusta LAHTI 30.1.2018 Kari Hakari Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Valtiovarainministeriö Aikataulu EK:n valiokunnissa 41 lakia Maantielaki-HE

Lisätiedot

Esivalmistelun strateginen johtoryhmä

Esivalmistelun strateginen johtoryhmä MUISTIO 1/2019 1 Aika 01.02.2019 klo 15:00-16:45 Paikka Kallion virastotalo, nh 1 Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 1 Kokouksen avaus 3 2 Hankkeen tilannekuva 4 3 Brändivalmistelun tilannekatsaus 5 4 Hankintatoimen

Lisätiedot

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Kunnan ja maakunnan yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä Uudenmaan Maakuntaparlamentti 23. 24.11.2017 Erkki Kukkonen kaupunginjohtaja Järvenpää Kuntien nykyisten tehtävien muuttuminen maakunta-

Lisätiedot

SOTE IHMISEN KOKOISEKSI KESKI-UUDENMAAN ALUEELLISEN SOTE-MALLIN SUUNNITTELUN HANKE JÄRVENPÄÄ, HYVINKÄÄ, MÄNTSÄLÄ, NURMIJÄRVI, PORNAINEN JA TUUSULA

SOTE IHMISEN KOKOISEKSI KESKI-UUDENMAAN ALUEELLISEN SOTE-MALLIN SUUNNITTELUN HANKE JÄRVENPÄÄ, HYVINKÄÄ, MÄNTSÄLÄ, NURMIJÄRVI, PORNAINEN JA TUUSULA SOTE IHMISEN KOKOISEKSI KESKI-UUDENMAAN ALUEELLISEN SOTE-MALLIN SUUNNITTELUN HANKE JÄRVENPÄÄ, HYVINKÄÄ, MÄNTSÄLÄ, NURMIJÄRVI, PORNAINEN JA TUUSULA FAKTAT Keski-Uudenmaan sote valmistelee sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Ethical Leadership and Management symposium

Ethical Leadership and Management symposium www.laurea.fi Ethical Leadership and Management symposium Hyvinvointipalvelut ekosysteemien tietojen mallintaminen 6.10.2016 Dos. Jorma Jokela 2 3 MORFEUS hanke WORKSHOP työskentelyn taustalla yliopettaja

Lisätiedot

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa

Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Vammaispalvelut maakuntarakenteessa Pirkko Valtanen Tulosaluejohtaja, vammaispalvelut PHHYKY 2017 12 kunnan omistama kuntayhtymä 212 550 asukasta 7 500 työntekijää 703 M liikevaihtoa 5 toimialaa 2 liikelaitosta

Lisätiedot

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM

Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa. Kirsi Paasovaara Erityisasiantuntija, STM Maakunnan järjestäjän rooli valinnanvapauspalveluissa Erityisasiantuntija, STM Lähde: Maakuntakonsernin johtaminen kehittämisaloite, Kuntaliitto 2017 2 Maakunta järjestäjänä vastaa Palvelujen tuottaminen

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä tehdyn ICT-valmistelun jatkuvuus Yhteenveto maakuntadigivalmistelijoiden verkoston 13.3.2019 ja AKUSTI-foorumin johtoryhmän 15.3.2019 pohjalta 28.2.2019 Alueella

Lisätiedot

Sote-uudistus ja vammaispalvelut. Anu Muuri, sosiaalihuollon johtava asiantuntija, VTT

Sote-uudistus ja vammaispalvelut. Anu Muuri, sosiaalihuollon johtava asiantuntija, VTT Sote-uudistus ja vammaispalvelut Anu Muuri, sosiaalihuollon johtava asiantuntija, VTT 26.4.2016 Anu Muuri 1 26.4.2016 Esityksen nimi / Tekijä 2 Kestävyysvajetta vähennetään Sote-uudistuksen säästötavoite

Lisätiedot

Projektikuvaus: Tukipalvelut

Projektikuvaus: Tukipalvelut Projektikuvaus: Tukipalvelut 25.4.2019 Sisällysluettelo 1. Yhteenveto... 1 2. Nykytila ja tavoitteet... 1 2.1 Nykytilan kuvaus... 1 2.2 Vaatimukset... 2 2.3 Tavoitteet... 3 3. Toteutus... 4 3.1 Työn sisältö

Lisätiedot

ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa

ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa Näkökulmia sotepalvelujen järjestämiseen ja tuottamiseen kehittyvässä kuntarakenteessa Kuntoutuspäivät Kulttuuritehdas Korjaamo Varatoimitusjohtaja Hanna Tainio @HannaTainio 7.6.2019 2 Kuntaliiton linjaukset

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä

Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sosiaali- ja terveyspalvelut mega-luokan muutoksessa avaimet onnistumiseen luodaan yhdessä Sirkka-Liisa Olli, kehittämisjohtaja, hyvinvointipalvelut, Oulun kaupunki / Popsterhankkeen asiantuntija/ Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Työvaliokunnan kannanotot. Työvaliokunnan kokous

Työvaliokunnan kannanotot. Työvaliokunnan kokous Työvaliokunnan kannanotot Työvaliokunnan kokous 13.3.2019 TYÖVALIOKUNTA KOROSTAA YHTEISTYÖTÄ Kuntien ja Hyvinvointikuntayhtymän keskeisimpänä tavoitetilana tulee olla yhteisen tilannekuvan, toimintaperiaatteiden

Lisätiedot

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula

Valinnanvapauspilotit. Anne Kumpula Valinnanvapauspilotit Anne Kumpula 13.10.2017 1 Valinnanvapauspilottien aikataulusta Valinnanvapauspilotit toteutetaan laajamittaisesti uuden valinnanvapausmallin mukaan ajalla 1.7.2018 31.12.2019. Hakuaika

Lisätiedot