Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite 1

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite 1"

Transkriptio

1 Dementiahoitokodin tila ja sisustusratkaisujen arviointikysely hoitohenkilökunnalle Tämän kyselyn taustalla on Reetta Vartiaisen diplomityö Teknillisen korkeakoulun Sotera instituutissa: Dementiahoitokodin tilojen kokonaiskäytettävyyttä tukevat tila ja sisustusratkaisut hoitohenkilökunnan näkökulmasta. Työn tarkoituksena on löytää vaatimuslista dementiahoitokodin rakentamisen ja sisustussuunnitelman avuksi, jotta tilat tukisivat mahdollisimman hyvin hoitohenkilökunnan työtä. Lähtökohtana on hoitohenkilökunnan asiantuntemuksen avulla tilaratkaisujen tutkiminen. Niinpä kyselyyn vastaaminen oman hoitotyön asiantuntemuksen pohjalta on ensiarvoisen tärkeää. Kyselyyn vastaamisen avulla on mahdollista vaikuttaa tuleviin tila ja sisustusratkaisuihin, joita dementiahoitokoteihin suunnitellaan. Kyselyn täyttöohje: Kyselyssä on esitelty laisia vaatimuksia tila ja sisustusratkaisuille, joista arvioidaan: tärkeys, vaikutus hoitotyöhön, toteutus omalla työpaikalla, ja kuinka usein arjen hoitotyössä kyseinen asia tulee tai tulisi vastaan, jos ratkaisu olisi. Harmaalla pohjalla olevilta riveiltä ympyröidään omaa mielipidettä vastaava numero, esimerkin mukaisesti: Avoin keittiö, jotta hoitajat ja asukkaat näkevät toisensa helposti ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sekä jokaisen tilaratkaisun alla, että joka osion jälkeen on tilaa kommentoida ratkaisuja sekä esitellä lisävaatimuksia kyseiselle aihealueelle. Jos tila ei riitä, voi vastauksia jatkaa sivun reunaan. Huomioithan tyisesti: Vastausvaihtoehto ei eikä kannattaa ympyröidä, jos oma mielipide asettuu äärilaitojen väliin keskelle. vaihtoehto kannattaa merkitä, jos asiasta kokemusta tai tietoa. Kysely kannattaa täyttää muutamassa erässä, jotta viimeisiäkin tilaratkaisuja jaksaa pohtia Täytetty kyselylomake laitetaan vastauskuoreen ja postilaatikkoon mennessä. Jos kuoret loppuvat, voi osoitetta käyttämällä lähettää kyselyn myös jossain muussa kuoressa. Postimerkkiä ei tarvita. Kiitokset tutkimukseen osallistumisesta! Ongelmatilanteissa voit ottaa yhteyttä tutkimuksen tekijään: Reetta Vartiainen (15.9. alkaen Reetta Ranne) Tutkimusapulainen, tekn. yo, Sotera instituutti / TKK reetta.vartiainen@tkk.fi , tai (45)

2 Kyselyssä läpikäytävät aihealueet: 1. PERUSHOITOTYÖ 1.1. Ruokailussa avustaminen 1.2. WC tilassa avustaminen 1.3. Peseytymisessä avustaminen 1.4. Vuode ja sen lähiympäristö 2. SAIRAANHOITO 2.1. Lääkkeiden säilytys ja jako 2.2. Muu sairaanhoito 3. ASUKKAAN KUNTOUTUS JA VIRKISTÄMINEN 3.1. Asukkaan viihtyvyyden parantaminen 3.2. Toimintaterapia 3.3. Asukkaan liikkuminen sisällä 3.4. Asukkaan liikkuminen piha alueella 4. TUKITOIMINNOT 4.1. Henkilökunnan tilat 4.2. Yhteydenpito sidosryhmiin 4.3. Varastotilat 4.4. Siivoaminen 5. MUITA TILARATKAISUJA 5.1. Sisustus 5.2. Hoitajien apuvälineet 5.3. Muuta tiloista 6. Vastaajien taustatiedot tilastollista käsittelyä varten 2(45)

3 1. PERUSHOITOTYÖ Hoitajien perushoitotyöhön kuuluvat avustaminen ruokailussa; ruuan tarjoilussa ja syömisessä, avustaminen sänkyyn mennessä ja sieltä noustessa, avustaminen WC:ssä käynnissä ja hygienian hoidossa, avustaminen hiusten laittamisessa ja hoidossa, kynsien leikkuussa, hampaiden pesussa sekä parran ajamisessa, avustaminen pukeutumisessa ja riisuutumisessa sekä peseytymisessä. Tässä osiossa tarkastellaan näihin asioihin liittyviä ratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan arkea ja parantaisivat työn sujuvuutta Ruokailussa avustaminen Avoin keittiö, jotta hoitajat ja asukkaat näkevät toisensa helposti ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Ruokakärrylle varattu paikka ruokailutilan läheisyyteen ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Mahdollisuus lukita keittiön kaapit ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 3(45)

4 Mahdollisuus ottaa asukkaita mukaan auttamaan ruokailuun liittyvissä askareissa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Keittiötilan kodinkoneet helppokäyttöisiä (jotta asukkaat voivat osallistua askareisiin) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita ruokailua koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 4(45)

5 1.2. WC tilassa avustaminen Mahdollisuus siirtää WC tilan kahvojen kiinnityspaikkoja ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan WC istuimen eteen tukikahva oikealle korkeudelle ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan WC istuimen kummallekin puolelle laskettavat kahvat ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Taustaväristä erottuvat kahvat ja WC istuin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 5(45)

6 WC istuimen molemmille puolille tila hoitajalle ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan WC tilan lattia karhennettua mataalia ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Tavallista korkeampi WC istuin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Irrotettava WC istuimen koroke ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 6(45)

7 Mahdollisuus säätää lavuaarin korkeutta ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Tavallista enemmän hylly tai kaappitilaa (yli 2 metriä) WC tilaan ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Mahdollisuus lukita WC tilan kaapit ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan WC tilaan hyllyjen sijasta pelkästään kaappeja ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 7(45)

8 WC tilaan liukuovi ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita WC tilassa avustamista koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 8(45)

9 1.3. Peseytymisessä avustaminen Pesutilaan lattialämmitys ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Pesutilaan lämpölamppu ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Pesutilaan säädettävä ilmastointi ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Pesutilaan mahdollisuus tuulettaa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 9(45)

10 Pidemmät suihkujen letkut (jotta pesulavlla olevan pystyy suihkuttamaan helpommin) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Hyllytilaa lähelle suihkua pesuaineita varten ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Hyllytilaa kauemmas suihkusta kuivana pidettäviä tavaroita varten ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Pesutilaan riittävästi tilaa kahdelle hoitajalle ja pesulavlle ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 10(45)

11 Pesutilan lattia karhennettua mataalia ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Mahdollisuus päästä saunaan suihkutuolin kanssa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Saunan alin laude sellaiselle korkeudelle, että siihen pääsee istumaan helposti ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita peseytymisessä avustamista koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 11(45)

12 1.4. Vuode ja sen lähiympäristö Sängyn asettelu niin, että siinä ollessa näkee ulos ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Mahdollisuus sijoittaa sänky niin, että asukas voi nousta sopivalta puolelta ylös (riippuen mahdollisista murtumista tai toisen puolen halvauksesta) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sängyn ympärille tilaa hoitajan toimimiseen ja sängyn siirtämiseen (esim. siirrettäessä asukasta pesulavlle) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 12(45)

13 Sänkyyn pyörät ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sängyn pyörien lukitsemismahdollisuus myös hoitajan käden ulottuville ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sängyn nostettaviin laitoihin kiinni suojakangas, jotta asukkaan jalka ei juutu laitojen väleihin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sängylle peite, jonka reunassa olevaa mataalia asukas voi tunnustella ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 13(45)

14 Sängyn viereen valaisin, jota asukas ei saa irti ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sänkyyn painehaavoja ehkäisevä patja kaikille asukkaille, jotka sen tarvitsevat ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Kattoon asennettava nostolaite ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita vuodetta ja sen lähiympäristöä koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: Muita perushoitotyötä koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 14(45)

15 2. SAIRAANHOITO Sairaanhoitoon kuuluvat lääkkeiden jakaminen asukkaille, heidän terveydentilan havainnoiminen, mittausten tekeminen, näytteiden ottaminen, avanteiden, haavojen ja ruhjeiden hoito, sidonta, sekä ensiavun antaminen. Tässä osiossa tarkastellaan näihin asioihin liittyviä ratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan arkea ja parantaisivat työn sujuvuutta Lääkkeiden säilytys ja jako Lääkkeiden säilyttäminen lukitussa kaapissa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Lääkkeet vedettävälle hyllylle ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Lääkkeiden jakoa varten rauhallinen, ovella suljettava tila ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 15(45)

16 Lääkkeidenjakotilaan tietokone ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita lääkkeitä koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 16(45)

17 2.2. Muu sairaanhoito Ensiaputarvikkeille puhdas ja selkeä paikka ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Haavanhoitotuotteille selkeä paikka ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita sairaanhoitoa koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 17(45)

18 3. ASUKKAAN KUNTOUTUS JA VIRKISTÄMINEN Asukkaiden kuntoutukseen ja virkistämiseen kuuluvat hoitokodin sisällä ja ulkona liikkumisessa avustaminen ja siihen kannustaminen; omaisten vierailujen mahdollistaminen; asukkaiden viihtyvyyden kohentaminen tarjoamalla heille virikkeitä esimerkiksi musiikin, televisionkatselun tai muun toiminnan muodossa; kampaajalle, jalkahoitoon tai retkille lähteminen, sekä fysioterapia ja toimintaterapia. Tässä osiossa tarkastellaan näihin asioihin liittyviä ratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan arkea ja parantaisivat työn sujuvuutta Asukkaan viihtyvyyden parantaminen Ikkunat sellaiselle tasolle, että asukas näkee ulos ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Eriluonteisia yhteistiloja tuomaan vaihtelua asukkaalle ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Paljon tyynyjä sohville tukemaan istumista ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 18(45)

19 Erilaisia tyynyjä (malli ja mataali), joita asukas voi tunnustella ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Koskettelutaulu, jossa on tuntuisia mataaleja ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Joustavasti seinässä kiinni oleva pöytä, jota asukas voi työntää seinää vasten ja takaisin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Toimintapöytä, jonka sivuilla toimintoja (ompeleminen, tunnustelu, askarteleminen, ym.) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 19(45)

20 Asukkaalla mahdollisuus kuunnella musiikkia ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Mahdollisuus sulkea kaapinovet TV:n eteen ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Asukkaan huoneeseen hänen omia esineitään ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Asukkaan huoneeseen esineitä, jotka houkuttelevat nousemaan sängystä niiden luo ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita asukkaan viihtyvyyden parantamista koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 20(45)

21 3.2. Toimintaterapia Mahdollisuus leipoa tai askarrella yhdessä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Tilaa ryhmätoimintaan (jumppaaminen kepeillä tai ilman, tanssi, laulaminen, muisteluryhmät ym.) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Ryhmätoiminnalle tila, jonka voi rauhoittaa laittamalla oven kiinni ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita toimintaterapiaa koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 21(45)

22 3.3. Asukkaan liikkuminen sisällä Reitti, jota asukas voi kulkea ympäri ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Käytävää reunustavat kaiteet, joista asukas saa otteen ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Käytäville pieniä etappeja, joissa on katseltavia asioita ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Ei mattoja ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 22(45)

23 Ei kynnyksiä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Ei suuria kontrastieroja lattiaan ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Asukkaan huoneen oven väri erottumaan seinän väristä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sängyn eteen turvamatto (joka ilmoittaa kun henkilö, jolla on kaatumisriski lähtee liikkeelle) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 23(45)

24 Asukkaalle ranneke, joka lähettää signaalin hoitajalle, jos asukas poistuu osastolta ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Ei tasoeroja parvekkeelle mentäessä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Parvekkeelle lasitus ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Parvekkeelle riittävän korkeat turvakaiteet ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 24(45)

25 Muita asukkaan sisällä liikkumista koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 25(45)

26 3.4. Asukkaan liikkuminen piha alueella Houkuttelevan näköinen piha alue ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Näkymä sisätiloista piha alueelle (jotta pihalle meno tuntuisi houkuttelevalta) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Turvallinen piha alue, jossa asukas voi ulkoilla itsenäisesti (jota hoitajat pystyvät valvomaan) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Piha alueelle helppokulkuinen reitti, jossa katseltavaa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 26(45)

27 Pihalle korotettuja kasvien kasvatusaltaita, joiden luokse pääsee pyörätuolilla ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita asukkaan pihalla liikkumista koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: Muita asukkaan kuntoutusta ja virkistämistä koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitajien työtä: 27(45)

28 4. TUKITOIMINNOT Tukitoimintoihin kuuluvat siivoaminen, käsien desinfiointi, sängyn sijaaminen, pyykinpesu, tilausten tekeminen, havaintojen kirjaaminen asukkaista, raportointi henkilökunnan kesken, sekä kommunikointi asukkaan omaisten, lääkärin, fysioterapeutin, sosiaalityöntekijän ja muiden sidosryhmien kanssa. Tässä osiossa tarkastellaan näihin asioihin liittyviä ratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan arkea ja parantaisivat työn sujuvuutta Henkilökunnan tilat Ilmoitustaulu henkilökunnan toimistotilaan (kansliaan) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Kanslia tarpeeksi tilava, jotta siellä voi raportoida työvuoron tapahtumat seuraaville ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Työvuoron kulun ja asukastietojen kirjaamista varten vähintään kaksi tietokonetta rauhalliseen paikkaan ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 28(45)

29 Kansliaan hyllyjä ja säilytystilaa jatkuvassa käytössä olevalle mataalille (kansiot, kirjat, ym.) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Varastotilaa henkilökunnan mataalille, joka jatkuvassa käytössä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Kansliasta ikkuna asukkaiden yhteistiloihin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Henkilökunnalle tarkoitettujen tilojen ovet väriä kuin seinä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 29(45)

30 Hoitohenkilökunnalle llisen kanslian lisäksi avoin työpiste asukkaiden yhteistilaan ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Hoitajille tila vaatteidenvaihtoa varten ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Hoitajille mahdollisuus ruokailla henkilökunnan tiloissa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Hoitajille lukolliset säilytyskaapit omille tavaroille ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 30(45)

31 Muita henkilökunnan tiloja koskevia ratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 31(45)

32 4.2. Yhteydenpito sidosryhmiin Virallisten puheluiden soittamiseen rauhallinen ja äänistetty tila ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Hissi / sisäänkäynti osastolle kanslian eteen ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Hissi / sisäänkäynti osastolle llään asukkaiden oleskelutilasta ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Tilaa omaisten ulkovaatteille ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 32(45)

33 Tila, jossa omaisten on mahdollista yöpyä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita yhteydenpitoa sidosryhmiin koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 33(45)

34 4.3. Varastotilat Tilaa puhtaille ja likaisille pyykeille ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Varastotilaa apuvälineille ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Varastotilaa hoitotarvikkeille, kontinenssituotteille, ensiapuvälineille ym. ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Kaappien syvyys sellainen, että niitä on mahdollista käyttää koko syvyydeltään ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 34(45)

35 Muita varastotiloja koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 35(45)

36 4.4. Siivoaminen Joka huoneeseen teline käsihuuhdetta (käsien desinfiointia) varten ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Käsihuuhdetelineiden sijoittaminen niin, etteivät ne houkuta asukkaita käyttämään niitä väärin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Kaikkiin WC ja pesutiloihin saataville kokoisia suojakäsineitä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Pinnat helposti pestävissä ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 36(45)

37 Pyykkikori ja roskakori kaappeihin, jotka ovat asukkaille hankalia avata (lukittu tai ovet ilman ripoja) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Tiloihin roskakuilu ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita siivoamista koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: Muita tukitoimintoja koskevia tilaratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 37(45)

38 5. MUITA TILARATKAISUJA Tässä osiossa tarkastellaan tila ja sisustusratkaisuja, jotka eivät suoraan asetu edellä oleviin kategorioihin, tai liittyvät useaan niistä. Näitä ovat muun muassa sisustus, hoitajien apuvälineet ja muita tiloihin liittyviä asioita. Katson näiden kuitenkin olevan oleellisia tilojen kokonaistoimivuuden kannalta Sisustus Sisustuksen tehosteväreinä keltainen, oranssi ja punainen ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Sisustuksessa käytettyjen värien sävyt lämpimiä ja voimakkaita ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Rauhallinen kuviointi mataaleissa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 38(45)

39 Kestävät ja pestävät mataalit ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Kodikas sisustus ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Tilanteeseen sopiva, säädettävä valaistus ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Erikokoisille asukkaille sopivia kalusteita (säätömahdollisuus) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 39(45)

40 Yhteistiloissa myös tavallista korkeampia sohvia ja tuoleja, joihin asukkaan on helpompi istahtaa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Asukkaiden huoneissa mahdollisuus helposti laittaa peili tai poistaa se ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Mahdollisuus peittää ikkunat verhoilla ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita sisustusratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 40(45)

41 5.2. Hoitajien apuvälineet Kaikilla hoitajilla mukanakannettava puhelin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Puhelimeen kiinnitin, jolla se pysyy taskussa kiinni ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Avaimet joustavaan avaimenperään (jotta esim. alakaappeja avatessa ei tarvitse kumarrella) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Kannettava tietokone hoitohenkilökunnan käyttöön ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 41(45)

42 Mukana kulkeva laite, josta näkyy, missä toiset hoitajat ovat ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Läsnäolovalo huoneiden yläpuolelle, jotta hoitajat löytävät toisensa ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita hoitajien apuvälineitä koskevia ratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 42(45)

43 5.3. Muuta tiloista Törmäyssuojat seiniin ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Säädettävissä oleva ilmastointi ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Tavallista leveämmät oviaukot (yli 100 cm) ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Asukkaan huoneen oveen nimikyltti ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan 43(45)

44 Mahdollisuus lukita asukkaan huoneen ovi ei eikä Toteutettu nomaisesti työpaikallani joka viikko harvoin ei koskaan Muita dementiakodin tiloihin liittyviä ratkaisuja, jotka helpottaisivat hoitohenkilökunnan työtä: 44(45)

45 Vastaajien taustatiedot aineiston tilastollista käsittelyä varten Rastita oikea vaihtoehto jokaisesta kohdasta Vanhainkoti ja osasto, jossa työskentelen: Kontulan toipilasosasto, Koskelan sairaala Kontulan vanhainkoti, Kustaankartanon vanhainkoti, osasto osasto Työnkuva: Lähihoitaja / Perushoitaja Sairaanhoitaja Fysioterapeutti Toimintaterapeutti Osastonhoitaja muu, mikä Työkokemus nykyisessä työpaikassa: noin vuotta Aiempi työkokemus: vanhustyöstä: noin vuotta muusta hoitotyöstä: noin vuotta Sukupuoli: nainen mies Syntymävuosi Dementiahoitokodin tila ja sisustusratkaisujen arviointikysely hoitohenkilökunnalle 45(45) Reetta Vartiainen, Teknillinen korkeakoulu, Sotera instituutti

46 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite 2 Suunnitteluratkaisujen ominaisuudet Mistä kunkin tilaratkaisun idea on tullut, mitä se koskee ja onko hyöty hoitohenkilökunnalle suora vai välillinen. 1. Perushoito mistä idea? mitä tilaratkaisu koskee hyöty 1.1. Ruokailussa avustaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Avoin keittiö, jotta hoitajat ja asukkaat näkevät toisensa helposti H & K x x x Ruoanjakelukärrylle varattu paikka ruokailutilan läheisyydessä H x x x Mahdollisuus lukita keittiön kaapit H x x Mahdollisuus ottaa asukkaita mukaan auttamaan ruokailuun liittyvissä askareissa H x x x Keittiön kodinkoneet helppokäyttöisiä sotera x x x 1.2. WC tilassa avustaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Mahdollisuus siirtää wc tilan tukikahvojen kiinnityspaikkoja H x x x x x Wc istuimen edessä tukikahva oikealla korkeudella H x x x x Wc istuimen kummallekin puolelle laskettavat kahvat H x x x x x Taustaväristä erottuvat tukikahvat ja wc istuimen reuna K x x Wc istuimen molemmilla puolilla tilaa hoitajalle H & K x x x Wc tilan lattiapinta karhennettua mataalia H & K x x Tavallista korkeampi wc istuin H & K x x x x Irrotettava wc istuimen koroke H & K x x x x Mahdollisuus säätää lavuaarin korkeutta H x x x x Tavallista enemmän hylly tai kaappitilaa (yli 2 metriä) wc tilassa H x x x x Mahdollisuus lukita wc tilan kaapit H x x Wc tilassa hyllyjen sijasta pelkästään kaappeja H x x Wc tilassa liukuovi H x x 1.3. Peseytymisessä avustaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Pesutilassa lattialämmitys H & K x x Pesutilassa lämpölamppu H x x Pesutilassa säädettävä ilmastointi H x x Pesutilassa mahdollisuus tuulettaa H x x Pidemmät suihkujen letkut H x x x Suihkun lähellä hyllytilaa pesuaineita varten H x x x x Kauempana suihkusta hyllytilaa kuivana pidettäviä tavaroita varten H x x x x Pesutilassa riittävästi tilaa pesulavlle ja kahdelle hoitajalle H & K x x x Pesutilan lattiapinta karhennettua mataalia H & K x x Mahdollisuus päästä saunaan suihkutuolin kanssa K x x x Saunan alin laude helposti istuttavalla korkeudella H x x x x Sivu 1(6)

47 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite Vuoteessa avustaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Vuoteen sijoittaminen niin, että siinä ollessa näkee ulos H x x x Mahdollisuus sijoittaa sänky niin, että asukas voi nousta sopivalta puolelta ylös (riippuen mahdollisista murtumista tai toisen puolen halvauksesta) Sängyn ympärillä tilaa hoitajien toimimiseen ja sängyn siirtämiseen (esim. siirrettäessä asukasta pesulavlle) H x x x x H & K x x x Sängyssä pyörät H x x Sängyn pyörien lukitsemismahdollisuus myös hoitajien käden ulottuvilla Suojakangas sängyn nostettavissa laidoissa kiinni, jotta asukkaan jalka ei juutu laitojen väleihin Sängyllä peite, jonka reunassa olevaa mataalia asukas voi tunnustella H x x H x x H x x x Sängyn vieressä valaisin, jota asukkaat eivät saa irrotettua H x x x x Sängyssä painehaavoja ehkäisevä patja kaikilla sen tarvitsevilla H x x x Kattoon asennettava nostolaite sotera x x 2. Sairaanhoito 2.1. Lääkehuolto havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu Lääkkeiden säilyttäminen lukitussa kaapissa H x x Lääkkeet ulosvedettävällä hyllyllä H x x Lääkkeiden jakoa varten rauhallinen, ovella suljettava tila osastonhoitaj a Lääkkeidenjakotilassa tietokone osastonhoitaj a x x x x x suora välillinen x 2.2. Muu sairaanhoito havainnointi /kirjallisuus /muu Ensiaputarvikkeilla puhdas ja selkeä säilytyspaikka osastonhoitaj a Haavanhoitotuotteilla selkeä säilytyspaikka osastonhoitaj a tila esine ominaisuus asettelu x x x x x x suora välillinen Sivu 2(6)

48 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite 2 3. Kuntoutus ja virkistäminen 3.1. Viihtyvyyden parantaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Ikkunat sellaisella tasolla, että asukkaat näkevät ulos H & K x x x x Eriluonteisia yhteistiloja tuomaan vaihtelua asukkaille K x x x Paljon tyynyjä sohville tukemaan istumista H x x Erilaisia tyynyjä (malli ja mataali), joita asukkaat voivat tunnustella H x x x Koskettelutaulu, jossa on tuntuisia mataaleja H x x x Joustavasti seinässä kiinni oleva pöytä, jota asukkaat voivat työntää seinää vasten ja takaisin Toimintapöytä, jonka sivuilla on toimintoja (ompeleminen, tunnustelu, askartelu, ym.) H x x x x H x x x x Asukkailla mahdollisuus kuunnella musiikkia H & K x x x Mahdollisuus sulkea TV kaappiin ovien taakse K x x Asukkaiden huoneessa heidän omia esineitään H & K x x Asuinhuoneessa esineitä, jotka houkuttelevat nousemaan sängystä niiden luo sotera x x x 3.2. Toimintaterapia havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Mahdollisuus leipoa tai askarrella yhdessä H x x x Tilaa ryhmätoimintaan (jumppaaminen kepeillä tai ilman, tanssi, laulaminen, muisteluryhmät, ym.) H & K x x x Ryhmätoiminnalla tila, jonka voi rauhoittaa sulkemalla oven H x x x x 3.3. Sisällä liikkumisen avustaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Reitti, jota voi kulkea ympäri K x x Käytävän seinällä käsijohteet, joista asukkaat saavat otteen H & K x x x x Käytävillä etappeja, joissa on katseltavia asioita H & K x x x Ei mattoja H & K x x x Ei tasoeron aiheuttavia kynnyksiä H & K x x x Ei suuria kontrastieroja lattiassa H & K x x Asuinhuoneen oven väri erottuu ympäröivästä seinästä K x x Sängyn vieressä turvamatto (joka ilmoittaa kun henkilö, jolla on kaatumisriski lähtee liikkeelle) Asukkailla ranneke, joka lähettää hoitajille signaalin, jos asukkaat poistuvat osastolta H & K x x H & K x x Ei tasoeroja parvekkeelle mentäessä H x x x Lasitettu parveke H x x Parvekkeella riittävän korkeat turvakaiteet H x x Sivu 3(6)

49 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite Piha alueella liikkumisen avustaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Houkuttelevan näköinen piha alue K x x x Näkymä sisätiloista piha alueelle (jotta pihalle meno tuntuisi houkuttelevalta) Turvallinen piha alue, jossa asukkaat voivat ulkoilla itsenäisesti (ja jota hoitajat pystyvät valvomaan) K x x x K x x x x Piha alueella helppokulkuinen reitti, jossa on katseltavaa H & K x x x x x Pihalla korotettuja kasvien kasvatusaltaita, joiden luokse pääsee pyörätuolilla K x x x x x 4. Tukitoiminnot 4.1. Henkilökunnan tiloissa toimiminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu Ilmoitustaulu kansliassa H x x x x Kanslia tarpeeksi tilava, jotta siellä voi raportoida työvuoron tapahtumat seuraaville Työvuoron kulun ja asukastietojen kirjaamista varten vähintään kaksi tietokonetta rauhallisessa paikassa Kansliassa hyllyjä ja säilytystilaa jatkuvassa käytössä olevalle mataalille (kansiot, kirjat, ym.) Varastotilaa henkilökunnan mataalille, joka jatkuvassa käytössä H x x H x x x x x H x x x x sotera x x Kansliasta sisäikkuna asukkaiden yhteistiloihin H x x x x Henkilökunnalle tarkoitettujen tilojen ovet ympäröivän seinän värisiä Hoitohenkilökunnalla llisen kanslian lisäksi avoin työpiste asukkaiden yhteistilassa suora välillinen K x x osastonhoitaj a x x x Erillinen tila hoitajien vaatteidenvaihtoa varten H x x Hoitajille mahdollisuus ruokailla henkilökunnan tiloissa H & K x x Lukittavat säilytyskaapit hoitajien omille tavaroille H x x x 4.2. Yhteydenpito sidosryhmiin havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu Virallisten puheluiden soittamiseen rauhallinen ja äänistetty tila H & K x x x suora välillinen Sisäänkäynti ryhmäkotiin kanslian edessä H x x x Sisäänkäynti ryhmäkotiin llään asukkaiden oleskelutilasta H & K x x x Naulakkotilaa omaisten ulkovaatteille K x x x x Tila, jossa omaiset voivat yöpyä K x x Sivu 4(6)

50 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite Varastointi havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu Säilytystilaa puhtaille ja likaisille pyykeille H x x Varastotilaa apuvälineille H & K x x Varastotilaa hoitotarvikkeille, kontinenssituotteille, ensiapuvälineille ym Kaappien syvyys sellainen, että niitä on mahdollista käyttää koko syvyydeltään H x x H x x x suora välillinen 4.4. Siivoaminen havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu Joka huoneessa käsihuuhdeteline (käsien desinfiointia varten) H x x Käsihuuhdetelineiden sijoittaminen niin, etteivät ne houkuta asukkaita käyttämään niitä väärin suora välillinen H x x Kaikissa wc ja pesutiloissa saatavilla kokoisia suojakäsineitä H x x Pinnat helposti pestävissä H x x Pyykkikori ja roskakori kaapeissa, jotka ovat asukkaille hankalia avata (lukittu tai ovet ilman vetimiä) H x x x x Tiloissa roskakuilu H x x x 5. Muut suunnitteluratkaisut 5.1. Sisustus havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Sisustuksen tehosteväreinä keltainen, oranssi ja punainen H & K x x Sisustuksessa käytetyt väri sävyt lämpimiä ja voimakkaita H & K x x Mataaleissa rauhallinen kuviointi H & K x x Kestävät ja pestävät mataalit H & K x x Kodikas sisustus H & K x x x x x Tilanteeseen sopiva, säädettävä valaistus K x x x x x Erikokoisille asukkaille sopivia kalusteita (säätömahdollisuus) H x x x x Yhteistiloissa myös tavallista korkeampia sohvia ja tuoleja, joihin asukkaiden on helpompi istahtaa H x x x x Asuinhuoneissa mahdollisuus helposti laittaa peili tai poistaa se H & K x x x Mahdollisuus vetää verhot ikkunan eteen H x x Sivu 5(6)

51 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite Hoitajien apuvälineet havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu Kaikilla hoitajilla mukana kannettava puhelin H x x Puhelimessa kiinnitin, jolla se pysyy taskussa kiinni H x x Avaimet joustavassa avaimenperässä (jotta esim. alakaappeja avatessa ei tarvitse kumarrella) H x x x Kannettava tietokone hoitohenkilökunnan käytössä osastonhoitaj x x a Mukana kannettava laite, josta näkyy, missä toiset hoitajat ovat K x x Läsnäolovalo huoneiden yläpuolella, jotta hoitajat löytävät toisensa H x x x suora välillinen 5.3. Muut yksityiskohdat havainnointi /kirjallisuus /muu tila esine ominaisuus asettelu suora välillinen Törmäyssuojat seinissä H x x x Säädettävä ilmastointi H x x Tavallista leveämmät oviaukot (yli 100 cm) K x x Nimikyltti asuinhuoneen ovessa H & K x x Mahdollisuus lukita asuinhuoneen ovi H & K x x Sivu 6(6)

52 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite 3 Suunnitteluratkaisut keskeisyysjärjestyksessä Keskeisyysjärjestys dementiaryhmäkodin suunnitteluratkaisuista, jotka hoitohenkilökunta kokee tärkeinä, hoitotyötä helpottavina ja jotka tulevat päivittäisessä työssä usein vastaan. sija suunnitteluratkaisu 1. Wc istuimen molemmilla puolilla tilaa hoitajalle 2. Joka huoneessa käsihuuhdeteline 3. Pinnat helposti pestävissä 4. Sängyssä pyörät 5. Lääkkeiden säilyttäminen lukitussa kaapissa 6. Läsnäolovalo huoneiden yläpuolella, jotta hoitajat löytävät toisensa 7. Säilytystilaa puhtaille ja likaisille pyykeille 8. Kaikissa wc ja pesutiloissa saatavilla kokoisia suojakäsineitä 9. Nimikyltti asuinhuoneen ovessa 10. Asukkailla mahdollisuus kuunnella musiikkia 11. WC istuimen kummallekin puolelle laskettavat kahvat 12. Käsihuuhdetelineiden sijoittaminen niin, etteivät ne houkuta asukkaita käyttämään niitä väärin 13. Sängyn ympärillä tilaa hoitajien toimimiseen ja sängyn siirtämiseen 14. Erillinen tila hoitajien vaatteidenvaihtoa varten 15. Lääkkeiden jakoa varten rauhallinen, ovella suljettava tila 16. Mahdollisuus sijoittaa sänky niin, että asukas voi nousta sopivalta puolelta ylös 17. Wc tilan lattiapinta karhennettua mataalia 18. Säädettävä ilmastointi 19. Sängyssä painehaavoja ehkäisevä patja kaikilla sen tarvitsevilla 20. Ei tasoeron aiheuttavia kynnyksiä 21. Tilanteeseen sopiva, säädettävä valaistus 22. Varastotilaa hoitotarvikkeille, kontinenssituotteille, ensiapuvälineille ym. 23. Kestävät ja pestävät mataalit 24. Varastotilaa apuvälineille 25. Sängyn pyörien lukitsemismahdollisuus myös hoitajien käden ulottuvilla 26. Tavallista leveämmät oviaukot (yli 100 cm) 27. Kodikas sisustus 28. Ei tasoeroja parvekkeelle mentäessä 29. Wc istuimen edessä tukikahva oikealla korkeudella 30. Mahdollisuus vetää verhot ikkunan eteen 31. Tavallista korkeampi WC istuin 32. Tiloissa roskakuilu 33. Kansliassa hyllyjä ja säilytystilaa jatkuvassa käytössä olevalle mataalille 34. Parvekkeella riittävän korkeat turvakaiteet 35. Työvuoron kulun ja asukastietojen kirjaamista varten vähintään kaksi tietokonetta rauhallisessa paikassa Sivu 1(3)

53 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite Mahdollisuus siirtää wc tilan tukikahvojen kiinnityspaikkoja 37. Taustaväristä erottuvat tukikahvat ja wc istuimen reuna 38. Lukittavat säilytyskaapit hoitajien omille tavaroille 39. Ruoanjakelukärrylle varattu paikka ruokailutilan läheisyydessä 40. Ilmoitustaulu kansliassa 41. Käytävän seinällä käsijohteet, joista asukkaat saavat otteen 42. Suihkun lähellä hyllytilaa pesuaineita varten 43. Haavanhoitotuotteilla selkeä säilytyspaikka 44. Pesutilassa riittävästi tilaa pesulavlle ja kahdelle hoitajalle 45. Kauempana suihkusta hyllytilaa kuivana pidettäviä tavaroita varten 46. Irrotettava WC istuimen koroke 47. Erikokoisille asukkaille sopivia kalusteita (säätömahdollisuus) 48. Ei suuria kontrastieroja lattiassa 49. Houkuttelevan näköinen piha alue 50. Ikkunat sellaisella tasolla, että asukkaat näkevät ulos 51. Turvallinen piha alue, jossa asukkaat voivat ulkoilla itsenäisesti 52. Pesutilan lattiapinta karhennettua mataalia 53. Avoin keittiö, jotta hoitajat ja asukkaat näkevät toisensa helposti 54. Yhteistiloissa myös tavallista korkeampia sohvia ja tuoleja, joihin asukkaiden on helpompi istahtaa 55. Wc tilassa liukuovi 56. Piha alueella helppokulkuinen reitti, jossa on katseltavaa 57. Pesutilassa mahdollisuus tuulettaa 58. Mataaleissa rauhallinen kuviointi 59. Kanslia tarpeeksi tilava, jotta siellä voi raportoida työvuoron tapahtumat seuraaville 60. Tilaa ryhmätoimintaan 61. Kansliasta sisäikkuna asukkaiden yhteistiloihin 62. Ryhmätoiminnalla tila, jonka voi rauhoittaa sulkemalla oven 63. Asukkaiden huoneessa heidän omia esineitään 64. Kaappien syvyys sellainen, että niitä on mahdollista käyttää koko syvyydeltään 65. Käytävillä etappeja, joissa on katseltavia asioita 66. Reitti, jota voi kulkea ympäri 67. Saunan alin laude helposti istuttavalla korkeudella 68. Pesutilassa säädettävä ilmastointi 69. Asuinhuoneen oven väri erottuu ympäröivästä seinästä 70. Mahdollisuus lukita keittiön kaapit 71. Eriluonteisia yhteistiloja tuomaan vaihtelua asukkaille 72. Ensiaputarvikkeilla puhdas ja selkeä säilytyspaikka 73. Virallisten puheluiden soittamiseen rauhallinen ja äänistetty tila 74. Mahdollisuus päästä saunaan suihkutuolin kanssa 75. Lasitettu parveke 76. Varastotilaa henkilökunnan mataalille, joka jatkuvassa käytössä 77. Tavallista enemmän hylly tai kaappitilaa (yli 2 metriä) wc tilassa 78. Pidemmät suihkujen letkut (jotta pesulavlla olevia pystyy suihkuttamaan helpommin) 79. Ei mattoja Sivu 2(3)

54 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite Näkymä sisätiloista piha alueelle 81. Sängyn vieressä valaisin, jota asukkaat eivät saa irrotettua 82. Hoitajille mahdollisuus ruokailla henkilökunnan tiloissa 83. Avaimet joustavassa avaimenperässä 84. Sängyn vieressä turvamatto 85. Mahdollisuus lukita WC tilan kaapit 86. Sisustuksessa käytetyt väri sävyt lämpimiä ja voimakkaita 87. Mahdollisuus leipoa tai askarrella yhdessä 88. Suojakangas sängyn nostettavissa laidoissa kiinni, jotta asukkaan jalka ei juutu laitojen väleihin 89. Mahdollisuus säätää lavuaarin korkeutta 90. Paljon tyynyjä sohville tukemaan istumista 91. Puhelimessa kiinnitin, jolla se pysyy taskussa kiinni 92. Pesutilassa lattialämmitys 93. Pyykkikori ja roskakori kaapeissa, jotka ovat asukkaille hankalia avata (lukittu tai ovet ilman vetimiä) 94. Sisäänkäynti ryhmäkotiin kanslian edessä 95. Vuoteen sijoittaminen niin, että siinä ollessa näkee ulos 96. Erilaisia tyynyjä (malli ja mataali), joita asukkaat voivat tunnustella 97. Kattoon asennettava nostolaite 98. Pihalla korotettuja kasvien kasvatusaltaita, joiden luokse pääsee pyörätuolilla 99. Mahdollisuus lukita asuinhuoneen ovi 100. Keittiön kodinkoneet helppokäyttöisiä(jotta asukkaat voivat osallistua askareisiin) 101. Asukkailla ranneke, joka lähettää hoitajille signaalin, jos asukkaat poistuvat osastolta 102. Lääkkeidenjakotilassa tietokone 103. Sisäänkäynti ryhmäkotiin llään asukkaiden oleskelutilasta 104. Asuinhuoneissa mahdollisuus helposti laittaa peili tai poistaa se 105. Sisustuksen tehosteväreinä keltainen, oranssi ja punainen 106. Kannettava tietokone hoitohenkilökunnan käytössä 107. Mahdollisuus ottaa asukkaita mukaan auttamaan ruokailuun liittyvissä askareissa 108. Lääkkeet ulosvedettävällä hyllyllä 109. Kaikilla hoitajilla mukana kannettava puhelin 110. Naulakkotilaa omaisten ulkovaatteille 111. Henkilökunnalle tarkoitettujen tilojen ovet ympäröivän seinän värisiä 112. Koskettelutaulu, jossa on tuntuisia mataaleja 113. Toimintapöytä, jonka sivuilla on toimintoja 114. Törmäyssuojat seinissä 115. Hoitohenkilökunnalla llisen kanslian lisäksi avoin työpiste asukkaiden yhteistilassa 116. Sängyllä peite, jonka reunassa olevaa mataalia asukas voi tunnustella 117. Mahdollisuus sulkea TV kaappiin ovien taakse 118. Pesutilassa lämpölamppu 119. Asuinhuoneessa esineitä, jotka houkuttelevat nousemaan sängystä niiden luo 120. Tila, jossa omaiset voivat yöpyä 121. Wc tilassa hyllyjen sijasta pelkästään kaappeja 122. Mukana kannettava laite, josta näkyy, missä toiset hoitajat ovat 123. Joustavasti seinässä kiinni oleva pöytä, jota asukkaat voivat työntää seinää vasten ja takaisin Sivu 3(3)

55 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite 4 Kustaankartanon vanhustenkeskuksen keskeisten ratkaisujen toteutus Parhaiten ja heikoiten toteutetut suunnitteluratkaisut, jotka ovat Kustaankartanon vanhustenkeskuksen hoitohenkilökunnan mielestä keskeisimpiä. Keskeisyyssijanumerot viittaavat siis pelkästään Kustaankartanon henkilökunnan vastauksiin. Parhaiten toteutetut keskeiset tilasuunnitteluratkaisut 3. Sängyssä pyörät 9. Läsnäolovalo huoneiden yläpuolella, jotta hoitajat löytävät toisensa 23. Erillinen tila hoitajien vaatteidenvaihtoa varten 4. Joka huoneessa käsihuuhdeteline 6. Kaikissa wc ja pesutiloissa saatavilla kokoisia suojakäsineitä 20. Nimikyltti asuinhuoneen ovessa 8. Pinnat helposti pestävissä 12. Asukkailla mahdollisuus kuunnella musiikkia 10. Käsihuuhdetelineiden sijoittaminen niin, etteivät ne houkuta asukkaita käyttämään niitä väärin 11. Avoin keittiö, jotta hoitajat ja asukkaat näkevät toisensa helposti 41. Parvekkeella riittävän korkeat turvakaiteet 34. Mahdollisuus vetää verhot ikkunan eteen 25. Lääkkeiden jakoa varten rauhallinen, ovella suljettava tila 28. Tiloissa roskakuilu 5. Sängyssä painehaavoja ehkäisevä patja kaikilla sen tarvitsevilla 18. Wc tilan lattiapinta karhennettua mataalia 26. Lukittavat säilytyskaapit hoitajien omille tavaroille 11. Säilytystilaa puhtaille ja likaisille pyykeille keskeisyyssijanumero Suunnitteluratkaisut parhaiten toteutetusta lähtien 2. Lääkkeiden säilyttäminen lukitussa kaapissa Heikoiten toteutetut keskeiset tilasuunnitteluratkaisut keskeisyyssijanumero Suunnitteluratkaisut heikoimmin toteutetusta lähtien 1. Wc istuimen molemmilla puolilla tilaa hoitajalle 33. Säädettävä ilmastointi 21. Varastotilaa apuvälineille 19. Tavallista korkeampi wc istuin 15. Sängyn ympärillä tilaa hoitajien toimimiseen ja sängyn siirtämiseen 16. Työvuoron kulun ja asukastietojen kirjaamista varten vähintään kaksi tietokonetta rauhalliseen paikkaan 36. Mahdollisuus siirtää wc tilan tukikahvojen kiinnityspaikkoja 29. Wc istuimen edessä tukikahva oikealla korkeudella 7. Wc istuimen kummallekin puolelle laskettavat kahvat 51. Erikokoisille asukkaille sopivia kalusteita (säätömahdollisuus) 38. Pesutilassa riittävästi tilaa pesulavlle ja kahdelle hoitajalle 50. Yhteistiloissa myös tavallista korkeampia sohvia ja tuoleja, joihin asukkaiden on helpompi istahtaa 40. Ei tasoeroja parvekkeelle mentäessä 37. Suihkun lähellä hyllytilaa pesuaineita varten 32. Varastotilaa hoitotarvikkeille, kontinenssituotteille, ensiapuvälineille ym.

56 Diplomityö, Reetta Ranne: Dementiaryhmäkodin hoitotyön toimintatilanteita tukeva työympäristö Liite 5 Kontulan vanhustenkeskuksen keskeisten ratkaisujen toteutus Parhaiten ja heikoiten toteutetut suunnitteluratkaisut, jotka ovat Kontulan vanhustenkeskuksen hoitohenkilökunnan mielestä keskeisimpiä. Keskeisyyssijanumerot viittaavat siis pelkästään Kontulan henkilökunnan vastauksiin. Parhaiten toteutetut keskeiset tilasuunnitteluratkaisut 6. Asukkailla mahdollisuus kuunnella musiikkia 4. Nimikyltti asuinhuoneen ovessa 19. Mahdollisuus lukita asuinhuoneen ovi 9. Mahdollisuus sijoittaa sänky niin, että asukas voi nousta sopivalta puolelta ylös 10. Kansliasta sisäikkuna asukkaiden yhteistiloihin 31. Erillinen tila hoitajien vaatteidenvaihtoa varten 18. Lääkkeiden säilyttäminen lukitussa kaapissa 20. Sängyssä painehaavoja ehkäisevä patja kaikilla sen tarvitsevilla 47. Sisäänkäynti ryhmäkotiin kanslian edessä 37. Ilmoitustaulu kansliassa 7. Ruoanjakelukärrylle varattu paikka ruokailutilan läheisyydessä 1. Joka huoneessa käsihuuhdeteline 33. Mahdollisuus vetää verhot ikkunan eteen 8. Säilytystilaa puhtaille ja likaisille pyykeille 21. Ei tasoeron aiheuttavia kynnyksiä 20. Sängyn ympärillä tilaa hoitajien toimimiseen ja sängyn siirtämiseen keskeisyyssijanumero Suunnitteluratkaisut parhaiten toteutetusta lähtien 11. Sängyssä pyörät Heikoiten toteutetut keskeiset tilasuunnitteluratkaisut keskeisyyssijanumero Suunnitteluratkaisut heikoimmin toteutetusta lähtien 2. Wc istuimen molemmilla puolilla tilaa hoitajalle 13. Säädettävä ilmastointi 15. Läsnäolovalo huoneiden yläpuolella, jotta hoitajat löytävät toisensa 5. Tavallista leveämmät oviaukot (yli 100 cm) 25. Tiloissa roskakuilu 23. Turvallinen piha alue, jossa asukkaat voivat ulkoilla itsenäisesti 36. Wc tilassa liukuovi 17. Lääkkeiden jakoa varten rauhallinen, ovella suljettava tila 44. Pesutilassa säädettävä ilmastointi 54. Tavallista enemmän hylly tai kaappitilaa (yli 2 metriä) wc tilassa 30. Wc tilan lattiapinta karhennettua mataalia 14. Ei tasoeroja parvekkeelle mentäessä 12. Kanslia tarpeeksi tilava, jotta siellä voi raportoida työvuoron tapahtumat seuraaville 41. Piha alueella helppokulkuinen reitti, jossa on katseltavaa 42. Taustaväristä erottuvat tukikahvat ja wc istuimen reuna 28. Tilanteeseen sopiva, säädettävä valaistus 3. Pinnat helposti pestävissä 32. Mahdollisuus siirtää wc tilan tukikahvojen kiinnityspaikkoja

Sotera-instituutti. Ikäihmisten kuntoutumista tukevat hoito- ja toimintaympäristöt

Sotera-instituutti. Ikäihmisten kuntoutumista tukevat hoito- ja toimintaympäristöt Ikäihmisten kuntoutumista tukevat hoito- ja toimintaympäristöt 1 Sotera-instituutti Sosiaali- ja terveydenhuollon tekniikan ja rakentamisen instituutti Sotera Teknillinen korkeakoulu, Arkkitehtuurin laitos

Lisätiedot

Ikäihmisen toimiva asuminen. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura

Ikäihmisen toimiva asuminen. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva asuminen Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva asuminen Vanhuksilla usein toiminnan rajoitteita, kuten voimattomuutta, heikentynyttä liikkumis- ja koordinointikykyä, kumartumis-,

Lisätiedot

Kelan kehittämishanke: Aivohalvauspotilaiden tehostetun käden käytön kuntoutus KOTIKÄYNTILOMAKE. omakotitalo rivitalo kerrostalo palvelutalo

Kelan kehittämishanke: Aivohalvauspotilaiden tehostetun käden käytön kuntoutus KOTIKÄYNTILOMAKE. omakotitalo rivitalo kerrostalo palvelutalo 1 Kelan kehittämishanke: Aivohalvauspotilaiden tehostetun käden käytön kuntoutus KOTIKÄYNTILOMAKE Pvm Kuntoutujan nimi: Sos.turvatunnus: Palveluntuottaja Kurssinumero: Kunta: Kotikäynti nro Kohdat 1-4

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN TURVALLINEN YKSILÖLLINEN TEHTY ELÄMÄÄN

TOIMINNALLINEN TURVALLINEN YKSILÖLLINEN TEHTY ELÄMÄÄN TOIMINNALLINEN TURVALLINEN YKSILÖLLINEN TEHTY ELÄMÄÄN TEHTY ELÄMÄÄN AINOA KAARI on suunniteltu joustamaan asukkaansa elämän mukana. Se on tilava ja toimiva kaikissa elämäntilanteissa. Kaaren käytännölliset

Lisätiedot

Sampoharjun ryhmäkoti

Sampoharjun ryhmäkoti Sampoharjun ryhmäkoti Sampoharjun ryhmäkoti Sampoharjun ryhmäkoti Sampoharjun ryhmäkoti sijaitsee Vaajakosken keskustassa, osoitteessa Vesmannintie 7. Kiinteistö on valmistunut joulukuussa 2018. Samassa

Lisätiedot

Pituuskaftevuus - 12 o/o

Pituuskaftevuus - 12 o/o 69 1O ORIVEDEN RYHMAKOTI 10.1 Piha-alueet 1a sisaankayn nit Rakennusten sisddnkaynnille johtavan tren kaltevuus on noin 12 % (kuva 1). Sisddnkdynnin edessa olevan pihan sivukaltevuus on noin 10-11 % (kuva

Lisätiedot

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua

Kårkulla Samkommun. BARNENS BY Vålaxvägen 553, Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E Sivua Kårkulla Samkommun BARNENS BY Vålaxvägen 553, 07450 Vålax RUOKALARAKENNUS MUUTOSTYÖT H U O N E S E L O S T E 12 Sivua Kohde: BARNENS BY, R U O K A L A Osoite: VÅLAXVÄGEN 553 laadittu: 2 TAMBUR tv h=n.2500

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA 17.11.2015 AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA SELVITYKSEN TULOKSIA ARA:N ERITYISRYHMÄ- KOHTEIDEN TILAMITOITUS SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET Ramboll Management Consulting toteutti yhdessä Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia

Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pirkanmaa Mitä asioita huomioida, kun valitsee hoitokotia Pienet asiat merkitsevät paljon Aila Suoanttila 2015 2 1 JOHDANTO Tämän vertailulistan tarkoitus on auttaa vanhusta ja hänen omaisia valitsemaan

Lisätiedot

Seinät: tasoitetaan ja maalataan puolikiiltävällä Luja 20, G497.tikkurilan työohjeiden mukaan.

Seinät: tasoitetaan ja maalataan puolikiiltävällä Luja 20, G497.tikkurilan työohjeiden mukaan. Hangon asuntolan korjaustoimeenpiteet. I-Kerros. Makuhuoneet/asuinhuoneet 1-10: Ulkonurkkaan valkoinen muovisuojalista. Lattiat: Vanhaa mattoa säästetään, suojataan ja vahataan uudelleen. Ovet: Ovet vaihdetaan.

Lisätiedot

Asukkaaksi Hopeasiltaan

Asukkaaksi Hopeasiltaan Asukkaaksi Hopeasiltaan Käytännön opas uudelle Hopeasillan asukkaalle, omaisille ja läheisille YLEISTÄ Hopeasillan vanhainkoti on rakennettu vuonna 1965 ja peruskorjattu vuonna 1995. Hopeasillassa on 59

Lisätiedot

PETSAMO 2 Hoitajat: Kanslia:

PETSAMO 2 Hoitajat: Kanslia: PETSAMO 2 Hoitajat: 050 436 2222 Kanslia: 044 775 8017 Tervetuloa kuntoutumaan Petsamo 2:lle Tammenlehväkeskuksen osasto Petsamo 2 on neurologinen kuntoutusosasto, jonka tarkoituksena on antaa kokonaisvaltaista

Lisätiedot

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja CO 2 GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto KOMBI 144 Kaksikerroksinen puutalo on perinyt ulkomuotonsa perinteiseltä rintamamiestalolta. Lopputulos on silti moderni ja suunniteltu vastaamaan

Lisätiedot

Partalanmäen tehostetun. palveluasumisen yksikkö. sosiaali- ja terveyspalvelukeskus

Partalanmäen tehostetun. palveluasumisen yksikkö. sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Partalanmäen tehostetun palveluasumisen yksikkö sosiaali- ja terveyspalvelukeskus Tehostettu Palvelukoti on tarkoitettu henkilöille, jotka tarvitsevat paljon ympärivuorokautista hoivaa. Asiakkaat valitaan

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy Microkatu 1, Technopolis Oyj Kunta: Kuopio Päivämäärä: 2.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

PETSAMO 3 Hoitajat Kanslia

PETSAMO 3 Hoitajat Kanslia PETSAMO 3 Hoitajat 050 366 2039 Kanslia 044 775 8018 TERVETULOA KUNTOUTUMAAN! Tammenlehväkeskuksen osasto PETSAMO 3 on 19-paikkainen kuntoutusosasto. Osa huoneista on kahden hengen ja osa yhden hengen

Lisätiedot

Hangon asuntolan korjaustoimeenpiteet. KORJATTU /PÄIVITETTY 21.1.2016 KORJATUT KOHDAT MUSTALLA. I-Kerros. Makuhuoneet/asuinhuoneet 1-10:

Hangon asuntolan korjaustoimeenpiteet. KORJATTU /PÄIVITETTY 21.1.2016 KORJATUT KOHDAT MUSTALLA. I-Kerros. Makuhuoneet/asuinhuoneet 1-10: Hangon asuntolan korjaustoimeenpiteet. KORJATTU /PÄIVITETTY 21.1.2016 KORJATUT KOHDAT MUSTALLA. I-Kerros. Makuhuoneet/asuinhuoneet 1-10: Katot: tasoitetaan/korjataan ja maaltaan matta valkoisella siroplast

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opistotie 2 Kunta: Kuopio Päivämäärä: 24.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS TARJOUSPYYNTÖ / LIITE 4 B 2 1 (6) Ryhmäperhepäiväkotien ylläpitosiivouksen palvelukuvaus 18.4.2012 1751/02.08.00/2012 RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTIEN YLLÄPITOSIIVOUS RYHMÄ- JA LEPOHUONEET Paperi- ja saippua-annostelijat

Lisätiedot

SSTY/Toiminnallisen jaoston tutustumismatka Ruotsiin 25 27.8.2013

SSTY/Toiminnallisen jaoston tutustumismatka Ruotsiin 25 27.8.2013 SSTY/Toiminnallisen jaoston tutustumismatka Ruotsiin 25 27.8.2013 Lundin yliopistollinen sairaala, lasten ja sädehoidon rakennusosat sekä Malmön akuuttisairaala Lundin yliopistollinen sairaala Lundin yliopistollinen

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Sipusaaren seurakuntakoti

Sipusaaren seurakuntakoti Kesäkuu 2017 Sipusaaren seurakuntakoti Käyntiosoite: Sipusaarentie 31, 11120 Riihimäki Seurakuntakoti valmistui vuonna 1970. Rakennuksen suunnittelijana oli rakennusmestari Urho Lehtonen. Seurakuntakoti

Lisätiedot

AMURI 2 Hoitajat Kanslia

AMURI 2 Hoitajat Kanslia AMURI 2 Hoitajat 044 7758 020 Kanslia 044 7758 019 TERVETULOA KUNTOUTUMAAN! Tammenlehväkeskuksen osasto AMURI 2 on 28-paikkainen kuntoutusosasto. Osa huoneista on kahden hengen ja osa yhden hengen huoneita.

Lisätiedot

Tervetuloa Emiliakotiin / Hopeahoviin!

Tervetuloa Emiliakotiin / Hopeahoviin! Emiliakoti ja Hopeahovi Pielaveden vanhustyönkeskus Tervetuloa Emiliakotiin / Hopeahoviin! Emiliakodissa ja Hopeahovissa asuu muistisairaita vanhuksia. Monilla asukkaista on eriasteisia käytösoireita.

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYSSELVITYS

ESTEETTÖMYYSSELVITYS esteettömyysselvitys s. 1 / 7 (Mahdollinen kuva kohteesta) ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: _ Kunta: Päivämäärä: esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen nimi: Postinro ja

Lisätiedot

VIREILLÄ EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NIMIM. KOPPI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN

VIREILLÄ EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NIMIM. KOPPI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN EHDOTUS TREY:N PIENTEOLLISUUSTALON TOIMISTOTILAN UUDISTUKSEKSI NÄYKYMÄ IDEOINTITLAAN JA RENTOON TYÖTILAAN PÄIN TILOJEN MUOKKAUS Olemassa olevista väliseinistä puretaan suurin osa. Myös kaikki alakatot

Lisätiedot

Ikäihmisen toimiva keittiö. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura

Ikäihmisen toimiva keittiö. Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva keittiö Tarja Marjomaa TTS Työtehoseura Ikäihmisen toimiva keittiö Vanhuksilla usein toiminnan rajoitteita, kuten voimattomuutta, heikentynyttä liikkumis- ja koordinointikykyä, kumartumis-,

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen FRAMI, 11.2.2010

Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen FRAMI, 11.2.2010 Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen FRAMI, 11.2.2010 Mitä virtuaaliympäristö antaa, palaute Tiina Yli Karhu, projektipäällikkö Esityksen sisältö, aineistot ja analysointi AINEISTOT CAVE

Lisätiedot

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille

SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille SELVITYS Esteetön Espoo -tunnus yrityksille ja palveluille 1 (5) VASTAUSOHJE Täytetty lomake pyydetään palauttamaan sähköpostin liitteenä osoitteeseen: esteeton.espoo@espoo.fi Tämän lomakkeen tarkoituksena

Lisätiedot

PERHEPALVELUJEN ALUEEN KIINTEISTÖT

PERHEPALVELUJEN ALUEEN KIINTEISTÖT Sotkamon kunta / sivistyspalvelut LIITE 2 PL 42 88601 SOTKAMO Palvelun sisältö ja taajuus1.1.2013 PERHEPALVELUJEN ALUEEN KIINTEISTÖT PÄIVÄTOIMINTA LEIVOLA (382,9m²) Käytävä (102, 104, 109) 5 x viikko Likaantuneet

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Kuopion Musiikkikeskus, Kuopionlahdenkatu 23 C Kunta: Kuopio Päivämäärä: 4.1.2017 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT Rakennuskohteen

Lisätiedot

FSD2208 Kehitysvammaisten elämälaatu 1991 : vaikeammin kehitysvammaiset

FSD2208 Kehitysvammaisten elämälaatu 1991 : vaikeammin kehitysvammaiset KYSELYLOMAKE Tämä kyselylomake on osa Yhteiskuntatieteelliseen tietoarkistoon arkistoitua tutkimusaineistoa FSD2208 Kehitysvammaisten elämälaatu 99 : vaikeammin kehitysvammaiset Kyselylomaketta hyödyntävien

Lisätiedot

209 WC 7,0 m 2. 0,5 m 2. 1,5 m 2. TAPAHTUMA-ALUE muutoin siirrettäviä hyllyjä ja istuimia/säkkituoleja? kirjahyllyt. (huomiopallo) 4b.

209 WC 7,0 m 2. 0,5 m 2. 1,5 m 2. TAPAHTUMA-ALUE muutoin siirrettäviä hyllyjä ja istuimia/säkkituoleja? kirjahyllyt. (huomiopallo) 4b. 1. Asiakaspalvelupiste (haitariovi) VARASTO 10,0 m 2 (lukupaikka) (tikkaat) LUKUPAIKKA 4a. 209 WC 7,0 m 2 TYÖHUONE 36,5 m 2 2. 3. Näyttelytila Tapahtuma-alue 5. (verhokisko) liukuovi H3 TAAPEROIDEN-ALUE

Lisätiedot

OSTOAPU LIXHULT. Säilytyskaapit. HOITO-OHJEET Pyyhi puhtaaksi mietoon puhdistusaineeseen

OSTOAPU LIXHULT. Säilytyskaapit. HOITO-OHJEET Pyyhi puhtaaksi mietoon puhdistusaineeseen OSTOAPU LIXHULT Säilytyskaapit HOITO-OHJEET Pyyhi puhtaaksi mietoon puhdistusaineeseen kostutetulla liinalla. Kuivaa puhtaalla liinalla. TURVALLISUUS Kaatumisriskin vuoksi kaluste täytyy aina kiinnittää

Lisätiedot

Hoitokoti Sateenkaari

Hoitokoti Sateenkaari Hoitokoti Sateenkaari Järvi-Pohjanmaan perusturva ALAJÄRVI Hoitokoti Sateenkaari sijaitsee Alajärvellä ja on Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen (Alajärvi, Soini ja Vimpeli) perusturvalautakunnan alainen

Lisätiedot

Hantverkarn toivottaa sinut tervetulleeksi

Hantverkarn toivottaa sinut tervetulleeksi Hantverkarn toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Hantverkarn on 28 asunnon erityisasuntola. Hantverkarn pyrkii luomaan rauhallisen, turvallisen ja luottamuksellisen kodinomaisen asumisen,

Lisätiedot

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN

MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN MUISTILISTA MUUTTOSIIVOUKSEEN www.moveria.fi. Katso myös www.moveria.se/blogg Valmistelu Tyhjennä koko asunnon huonekalut, muuttolaatikot ja kaikki tavarat, jotka vielä ovat kaapeissa ja laatikoissa. Muista

Lisätiedot

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ

TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ 19.07.18 1 TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Osoite: Kaupunki/Kunta: Kaupungin/Kunnanosa: Talotyyppi: Huoneet: Muut tilat: Pinta-ala: Nissiläntie 11, 90650 Oulu Oulu Ranta-Saarela Kokonaisala: 220 m² Rakennusoikeus:

Lisätiedot

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja

CO 2. GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto. Paremman tulevaisuuden koteja CO 2 GREENBUILD KOMBI Ekotoimiva passiivitalomallisto KOMBI 144 Kaksikerroksinen puutalo on perinyt ulkomuotonsa perinteiseltä rintamamiestalolta. Lopputulos on silti moderni ja suunniteltu vastaamaan

Lisätiedot

Persgårdenin erityisasuntola toivottaa sinut tervetulleeksi

Persgårdenin erityisasuntola toivottaa sinut tervetulleeksi Persgårdenin erityisasuntola toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Persgården on 32 asunnon erityisasuntola. Persgården pyrkii luomaan rauhallisen, turvallisen ja luottamuksellisen kodinomaisen

Lisätiedot

RIILAHDEN TOIMINTAKESKUS Esteettömyystarkastelu 27.2.2014

RIILAHDEN TOIMINTAKESKUS Esteettömyystarkastelu 27.2.2014 ARKKITEHTITOIMISTO L&M S i e v ä n e n Oy RIILAHDEN TOIMINTAKESKUS Esteettömyystarkastelu 27.2.2014 TALO A (alatalo) Sisäänkäynti Sisäänkäynti rakennukseen on esteellinen: - Piha-alueelta sisäänkäyntikatoksen

Lisätiedot

SUUNNITTELUOHJEET WOODI RYHMÄHUONEET ETEISTILAT LEPOHUONEET. Kuopion Woodi Oy Ankkuritie 3, FI -70460 Kuopio FINLAND

SUUNNITTELUOHJEET WOODI RYHMÄHUONEET ETEISTILAT LEPOHUONEET. Kuopion Woodi Oy Ankkuritie 3, FI -70460 Kuopio FINLAND SUUNNITTELUOHJEET RYHMÄHUONEET ETEISTILAT LEPOHUONEET LASTEN KORKEAT TUOLIT Woodin korkea Otto-tuoli on muotoilultaan ergonominen sekä tukeva ja lapsen on turvallista nousta sille istumaan. Sekä lasten

Lisätiedot

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon.

Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. Tuttu ympäristö yllättää. Perusasiat kuntoon. PERUSASIAT KUNTOON työssä ja kotona Siisteys ja järjestys ehkäisevät tapaturmia, lisäävät työtehoa ja viihtyvyyttä merkittävästi niin työpaikalla kuin kotonakin.

Lisätiedot

C A R I T A - T U O L I

C A R I T A - T U O L I CARITA - TUOLI 2 Carita-tuoli Carita-tuoli 3 CARITA-TUOLI On tärkeää huolehtia mahdollisimman hyvin niistä, jotka sitä kaikkein eniten tarvitsevat. Siksi olemme antaneet Carita-kalustesarjallemme kaikki

Lisätiedot

Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu

Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu Helposti siivottavan keittiön suunnittelu ja siivouksen organisointi käytännössä Joensuu 13.6.2019 Merja Ahola Ruokapalvelupäällikkö Sodankylän kunta 040 809 4955 Merja.ahola@sodankyla.fi Kukaan ei suunnittele

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Haukisaarentie 2 Kunta: Iisalmi Päivämäärä: 9.11.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Vuode Practico Low 25/80

Vuode Practico Low 25/80 Vuode Practico Low 25/80 225A-X Vuode Practico Low 25/80 Practico hoivavuoteessa yhdistyvät kaikki ominaisuudet, mitä kodinomaiseen ympäristöön tarvittavalta vuoteelta voidaan toivoa. Vuoteessa on tavallista

Lisätiedot

Palvelukeskus Marjapaikan TIEDOTE OMAISILLE

Palvelukeskus Marjapaikan TIEDOTE OMAISILLE Palvelukeskus Marjapaikan TIEDOTE OMAISILLE 1. PALVELUKESKUS MARJAPAIKKA 1.1 Marjapaikan tarjoamat palvelut 2. HENKILÖKUNTA JA PUHELINNUMEROT 3. PÄIVÄRYTMI 4. MARJAPAIKAN TOIMINTA- AJATUSTA 5. OMAHOITAJUUS

Lisätiedot

KIRJAAMISKÄYTÄNTÖ KUNTOUTTAVAN HOITOTYÖN JA ERGONOMIAN KANNALTA

KIRJAAMISKÄYTÄNTÖ KUNTOUTTAVAN HOITOTYÖN JA ERGONOMIAN KANNALTA KIRJAAMISKÄYTÄNTÖ KUNTOUTTAVAN HOITOTYÖN JA ERGONOMIAN KANNALTA Arja Lång, hoitotyön lehtori, Savonia-amk Tuija Sairanen, fysioterapian lehtori, Savonia-amk HOITOTYÖN PROSESSI Hoitotyön prosessin vaiheet

Lisätiedot

1/16. Säterintie 8. Tehdasalueella vuokrattavana olevat TOIMISTOTILAT VARASTOTILAT TUOTANTOTILAT

1/16. Säterintie 8. Tehdasalueella vuokrattavana olevat TOIMISTOTILAT VARASTOTILAT TUOTANTOTILAT 1/16 Säterintie 8 Tehdasalueella vuokrattavana olevat TOIMISTOTILAT VARASTOTILAT TUOTANTOTILAT 2/16 Silkinkehruu Lämmin tuotantotila / varastotila puukatto jonka yläpuolella toimistotiloja Ikkunat ulos

Lisätiedot

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin.

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin. Ideakuvastosta saat vinkkeä miten voit rakentaa kodin säilytystilat toimiviksi ja ilmeeltään yhtenäisiksi. Mitä pienempi asunto, sitä tärkeämpää on osata ottaa kaikki tila käyttöön. Mallisto on erittäin

Lisätiedot

High five. Tilan avoimuus. Visuaaliset ärsykkeet. Valoisat alueet. Purettavat ja säästettävät rakenteet

High five. Tilan avoimuus. Visuaaliset ärsykkeet. Valoisat alueet. Purettavat ja säästettävät rakenteet Tilan avoimuus Tila jaetaan kolmeen eri saavutettavuusryhmään. Kaikille avoin tila Osittain suljettu toimistotila Työhuoneet ja neuvottelutilat Visuaaliset ärsykkeet Näiden alueiden välillä ja sisällä

Lisätiedot

ILTARUSKO. Taiteilijan näkemys. Helsingin Asumisoikeus Oy / Iltarusko Kontukuja 2 00940 Helsinki turvallisesti omaan kotiin

ILTARUSKO. Taiteilijan näkemys. Helsingin Asumisoikeus Oy / Iltarusko Kontukuja 2 00940 Helsinki turvallisesti omaan kotiin ITARUO Taiteilijan näkemys Helsingin Asumisoikeus Oy / Iltarusko 2 turvallisesti omaan kotiin Helsingin asumisoikeus Oy ITARUO Kontula, 2a, Senioriasuminen Iltaruskossa Yleistä Yhtiön läheisyydes on Kontulan

Lisätiedot

SAVONLINNAN KESKUSSAIRAALA LASTEN JA NUORTEN VANHEMMILLE, LAPSILLE JA NUORILLE. Lastentautien yksikkö

SAVONLINNAN KESKUSSAIRAALA LASTEN JA NUORTEN VANHEMMILLE, LAPSILLE JA NUORILLE. Lastentautien yksikkö SAVONLINNAN KESKUSSAIRAALA Lastentautien yksikkö Ulla Rauma, Maija Tiihonen, Jenni Turtiainen Mikkelin Ammattikorkeakoulu, Savonniemen kampus. Kuvituksesta vastasi savonlinnalainen artesaani Ninja Behm.

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto

Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto Kuopion kaupunki Kaupunkiympäristön palvelualue Ympäristöterveydenhuolto ILMOITUS JATKUVAAHOITOA ANTAVASTA SOSIAALIHUOLLON TOIMIVAYKSIKÖSTÄ Terveydensuojelulaki 13 1 mom. 4. kohta Mitä ilmoitus koskee:

Lisätiedot

HOIVATYÖN YMPÄRISTÖVAATIMUKSET JA ASUNTOJEN ASETTAMAT RAJAT KOTIHOIDOLLE

HOIVATYÖN YMPÄRISTÖVAATIMUKSET JA ASUNTOJEN ASETTAMAT RAJAT KOTIHOIDOLLE HOIVATYÖN YMPÄRISTÖVAATIMUKSET JA ASUNTOJEN ASETTAMAT RAJAT KOTIHOIDOLLE Pirjo Sipiläinen, arkkitehti Helsingin kaupunki, terveyskeskus / Teknillinen korkeakoulu SOTERA pirjo.sipilainen@hel.fi TAVOITE

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, ohessa sisustussuunnitelma teidän uuteen olohuoneeseenne. Tein suunnitelmasta modernin ja nuorekkaan ja sisustuksen

Lisätiedot

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi

Tervetuloa asumaan. Kotisiipi Tervetuloa asumaan Kotisiipi Päivärinteen palvelutalon Kotisiipi on turvallinen ryhmäkoti kuudelle ikäihmiselle. Toiminta-ajatus Kotisiipi on Päivärinteen palvelutalossa sijaitseva kuuden asukkaan ryhmäkoti.

Lisätiedot

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1

Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 Loimaan kaupunki Tilattavan siivouspalvelun kuvaus ja vähimmäisvaatimukset Liite 1 1.YHTEISKOULU, HIRVIKOSKEN YHTENÄISKOULU JA KESKUSKOULU Työkorkeus ylläpitosiivouksessa on ylettyvyyskorkeus, harvemmin

Lisätiedot

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh

Kiinteistöön liittyvissä hätätapauksissa Palmian päivystys palvelee teitä 24h, puh TALOON PEREHDYTYS Osoite: Knutersintie 915 00890 Helsinki Puhelinnumero: 09 310 79784 Sähköposti: ostersundom.leirikeskus@hel.fi Kotisivut: ostersundom.munstadi.fi Facebook: ostersundominleirikeskus KOORDINAATIT:

Lisätiedot

Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi

Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi Spelmannen toivottaa sinut tervetulleeksi Hofors kommun 2009 Spelmannen on 43 asunnon erityisasuntola, jossa on 14 dementikoille tarkoitettua asuntoa. Meillä on myös pariasuntoja pariskunnille, joista

Lisätiedot

Esteettömyys korjausrakentamisessa kotona asumisen mahdollisuudet TURVALLINEN KOTI. Rakennusvalvonta. AnuMontin 28.9.2013

Esteettömyys korjausrakentamisessa kotona asumisen mahdollisuudet TURVALLINEN KOTI. Rakennusvalvonta. AnuMontin 28.9.2013 Esteettömyys korjausrakentamisessa TURVALLINEN KOTI AnuMontin 28.9.2013 Rakennusvalvonta Valtakunnalliset tavoitteet YM Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma vuosille 2013 2017 v. 2011 yli 75v 89,6%

Lisätiedot

MUISTISAIRAS ASUKAS PALVELUTALOSSA

MUISTISAIRAS ASUKAS PALVELUTALOSSA MUISTISAIRAS ASUKAS PALVELUTALOSSA KUNTOUTTAVA HOITOTYÖ Eeva-Kerttu Demirtas Osastonhoitaja Helsingin kaupunki/ Sote Puistolan palvelutalo eeva-kerttu@hel.fi Palvelutalossa asuu 116 asukasta Muistisairaiden

Lisätiedot

Attendo Poutarinne palvelukoti mielenterveyskuntoutujille

Attendo Poutarinne palvelukoti mielenterveyskuntoutujille Attendo Poutarinne palvelukoti mielenterveyskuntoutujille Poutarinne on yhteisöllinen ja yksilöllinen koti Uusi, viihtyisä Poutarinteen palvelukoti avasi ovensa Raisiossa joulukuussa 2016. Se on yksi

Lisätiedot

134,0 m², Yläkrs: h,as...,

134,0 m², Yläkrs: h,as..., Kohteen ilmoittaja Nimi: Mika Lehtonen Puh: 050 476 2332 Hämeen Laatu LKV Pakkastie 5 13500 Hämeenlinna Puh: 0504525254 Myllymäessä tunnelmallinen 2000-luvun alkupuolella täysin nykyaikaiseksi remontoitu

Lisätiedot

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN

TERVETULOA PALVELUKESKUS JOUSEEN Sitten, kun en enää muista nimeäni, sitten, kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen, sitten, kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen, sitten, kun en enää ole tuottava yksilö. Kohdelkaa

Lisätiedot

YH Kodit Kaarinan Kreivi

YH Kodit Kaarinan Kreivi YH Kodit Kaarinan Kreivi KIINTOKALUSTEET / KEITTIÖ Kalusteovi valkoinen, suorareunainen, maalattu mdf-ovi Kalusterungot, ylä- ja alasokkelit sekä mahdolliset sivutäytteet ovat valkoista melamiinia. Kalustevedin

Lisätiedot

Tuoteluettelo. Smart Storing :: Tuoteluettelo 1. smartstoring_tuoteluettelo_fi_2006.indd 1 11.9.2006 14:04:38

Tuoteluettelo. Smart Storing :: Tuoteluettelo 1. smartstoring_tuoteluettelo_fi_2006.indd 1 11.9.2006 14:04:38 Tuoteluettelo Smart Storing :: Tuoteluettelo 1 smartstoring_tuoteluettelo_fi_6.indd 1 11.9.6 14:04:38 M01 M04 Muunto-paneeli 2 t 3 t 4 Vaatetangot 5 Yleispidikkeet 6 leveys mm syvyys mm leveys mm syvyys

Lisätiedot

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita.

Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Suunnitelmissa mukana mm. näiden yhteistyökumppaniemme tuotteita. Sisustussuunnitelmasi Hei, Kiitos sisustustilauksestasi, makuuhuoneesi uutta ilmettä oli kiva suunnitella. Lähdin suunnitelmassani kokonaisvaltaisesta

Lisätiedot

22,0 m², 2h, avok, parvi,

22,0 m², 2h, avok, parvi, Kohteen ilmoittaja Nimi: Harri Sallankivi Puh: +358 400 630 848 RE/MAX Extra Kodit Malmin raitti 7 00700 Helsinki Puh: 050 361 5099 Tämä ylimmän kerroksen näppärä kaksio viehättää avaruudellaan ja selkeällä

Lisätiedot

Määräaikaan mennessä saapuneet tarjoukset Määräaikaan 3.6.2013 klo 12.00 mennessä tarjouksia on tullut yhteensä _ yritykseltä.

Määräaikaan mennessä saapuneet tarjoukset Määräaikaan 3.6.2013 klo 12.00 mennessä tarjouksia on tullut yhteensä _ yritykseltä. LIITE 4 TEHOSTETUN PALVELUASUMISEN YKSIKKÖ/ Toffela-hanke Tarjous saapunut YRITYS saapunut Hankintamenettely Avoimen menettelyn mukainen hankintailmoitus on julkaistu www.hankintailmoitukset.fi sivulla

Lisätiedot

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3

esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 esteettömyysselvitys s. 1 / 7 ESTEETTÖMYYSSELVITYS Hankkeen nimi: Savonia-ammattikorkeakoulu Oy, Opiskelijankatu 3 Kunta: Varkaus Päivämäärä: 13.12.2016 esteettömyysselvitys s. 2 / 7 KOHTEEN YHTEYSTIEDOT

Lisätiedot

Asunto Oy Pikku-Heikki

Asunto Oy Pikku-Heikki Asunto Oy Pikku-Heikki Asunto Oy Dosentinranta Piispanpelto xx 20540 Turku As Oy Turun Pikku-Heikki Iso-Heikkiläntie 5 A 20200 Turku Pikku-Heikissä asut turvallisesti palvelujen naapurissa As Oy Pikku-Heikki

Lisätiedot

TAUSTATIEDOT. 1. Minä olen asiakas omainen/läheinen

TAUSTATIEDOT. 1. Minä olen asiakas omainen/läheinen Sivu 1 / 9 TAUSTATIEDOT 1. Minä olen asiakas omainen/lähnen Seuraavat kysymykset koskevat itse asiakasta. Mikäli olet omainen/lähnen, vastaa kysymyksiin asiakkaan näkökulmasta. 2. Ikä 0-17 vuotta 18 64

Lisätiedot

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015

KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 KOSKELAN KIRKKO JA KOSKELAN SAIRAALAN KAPPELI (12.6.2007) Päivitetty 23.2.2015 Helsingin kaupungin Koskelan sairaala-aluetta alettiin rakentaa vuosina 1912 1914. Opastaulusta näkyy, että siellä on monenlaisia

Lisätiedot

104,0 m², 3h, k,

104,0 m², 3h, k, Kohteen ilmoittaja Nimi: Teppo Tuijula Puh: 0500 530 942 Solid House Oy LKV, Turku Eerikinkatu 13, 3 krs. 20100 Turku Puh: 044 282 0038 MAASEUDUN RAUHAA JA VÄLJÄÄ ASUMISTA Tässä paikassa voit yhdistää

Lisätiedot

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna

Rauhaniemen saunan talkoo-ohje. 18.7.2011 Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Rauhaniemen saunan talkoo-ohje Tuija Poutanen, Anne Vasko, Matti Ojala ja Petri Linna Sisältö Yleistä Saunan aamusiivous Saunan iltasiivous Saunanhoitajan tehtävät Yleistä Avain haetaan Rauhaniemestä saunanhoitajalta

Lisätiedot

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A

Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Tervetuloa kirurgian osastolle 4 / Pääty A Kirurgian vuodeosasto 4 / Pääty A Osasto sijaitsee sairaalan 4. kerroksessa. Osastolla hoidetaan gastroenterologian, urologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 Augustkodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 AUGUSTKODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET OLOSUHTEET

Lisätiedot

1 2 3 4 5 6 HUONETTA JA SUKUA

1 2 3 4 5 6 HUONETTA JA SUKUA 1 2 3 4 5 6 HUONETTA JA SUKUA 63,0 m2 3,0 m2 hd 76,0 m2 ma Kaikki huoneet ovat suljettavissa ovilla ja siis käytettävissä myös makuuhuoneina Ratkaisu mollistaa monipuoliset käyttötarkoitukset, vierasmajoituksen

Lisätiedot

Esteettömyysopas Hirvijärven leirikeskus osoite: Hirvijärventie 760.

Esteettömyysopas Hirvijärven leirikeskus osoite: Hirvijärventie 760. Elokuu 2013 Esteettömyysopas Hirvijärven leirikeskus Hirvijärven leirikeskus sijaitsee 13 kilometriä Riihimäen keskustasta lounaaseen, osoite: Hirvijärventie 760. Leirikeskuksessa on kolme rakennusta:

Lisätiedot

Tähtelä ja Sointula. Tähtelä ja Sointula. Asukkaana ryhmäkodissa. Yhteistä elämää

Tähtelä ja Sointula. Tähtelä ja Sointula. Asukkaana ryhmäkodissa. Yhteistä elämää Jokikartano 1 2 Tähtelä ja Sointula Tähtelä ja Sointula Jokikartanon ryhmäkodit sijaitsevat osoitteessa Tahvosentie 26 Kuokkalassa, Äijälänrannan ja Äijälänjoen luonnonläheisessä ympäristössä. Etupihalla

Lisätiedot

Tulovaiheen muistilista: Tervetuloa Kotikartanoon! Turvapuhelin

Tulovaiheen muistilista: Tervetuloa Kotikartanoon! Turvapuhelin Muuttajan opas un asukas on saanut myönteisen päätöksen palveluasumisesta ja tiedon, että paikka on järjestynyt otikartanosta, asukkaan tai omaisen tulee ottaa yhteyttä otikartanon palveluesimieheen, jotta

Lisätiedot

UUSI KOHDE: Honkakoti

UUSI KOHDE: Honkakoti UUSI KDE: Honkakoti Melankatu 15, Arvioitu valmistuminen 30.9.2019 Näkymä pihaan / länteen Asemapiirros Kaupunginosa: Männistö Talotyyppi: kerrostalo, savuton kohde Valmistumisvuosi: arvioitu valmistuminen

Lisätiedot

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste

Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste Hyvän elämän iltakahvit Oppiva kahvila ryhmäkeskustelun kooste 26.1.2011 Suomussalmi Ämmänsaaren seurakuntatalo Illan ohjelma Ilmoittautumiset ja iltakahvit Illan teemojen ja keskustelumenetelmän esittely

Lisätiedot

VILLA BREDA SANEERAUS JA LAAJENNUS

VILLA BREDA SANEERAUS JA LAAJENNUS 26 6,1 6,3 6, 2,4,4 2299,3,366 2828 24 6 6,,19 9 2727,1,,89 9 22,8 7,, +27, 23 23 4,8,6 2626,6 4,2 2,, 2 3,, 3 9 4, 1 3 2 7 9 8 6, 1 3 2 4 9 8 7 6 7, 4 3 4 6 8 9 1, 2 9, 8 3,7 7 6 4 3 2 1, 4 n.,4 3 n.

Lisätiedot

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b

Awaus HUONEKORTTI. PVM: 30.7.2010 KOHDE: GREENBUILD OY Soihtutie 12a ja 12b 001 TUULIKAAPPI (alakerta) Seinät Saumanauhoitus, tasoitus ja pohjamaalaus 1x. Pintamaalaus, Värisilmä Oy:n Sointu tai Tikkurila Oy:n Harmony. Tikkurilan symphony-värikartasta Lattia Lattiaan asennetaan

Lisätiedot

KEITTIÖ- MEKANISMIT. Ratkaisuja, jotka tekevät arjesta sujuvampaa.

KEITTIÖ- MEKANISMIT. Ratkaisuja, jotka tekevät arjesta sujuvampaa. KEITTIÖ- MEKANISMIT Ratkaisuja, jotka tekevät arjesta sujuvampaa. AVENTOS NOSTOMEKANISMIT Erityisesti yläkaapistojen avaamista helpottamaan suunniteltu AVENTOS-nostomekanismijärjestelmä yhdistää turvallisuuden

Lisätiedot

Luhtisen palvelukeskus

Luhtisen palvelukeskus Luhtisen palvelukeskus Luhtisen palvelukeskus Palvelukeskus Luhtinen sijaitsee Palokan keskustassa, osoitteessa Ritopohjantie 23. Keskustan palvelujen lisäksi lähellä on hyvät ulkoilumahdollisuudet. Esimerkiksi

Lisätiedot

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin.

Säilytystilaa kodin kaikkiin tiloihin. Ideakuvastosta saat vinkkeä miten voit rakentaa kodin säilytystilat toimiviksi ja ilmeeltään yhtenäisiksi. Mitä pienempi asunto, sitä tärkeämpää on osata ottaa kaikki tila käyttöön. Mallisto on erittäin

Lisätiedot

Käsihuuhdekulutusluvut

Käsihuuhdekulutusluvut Käsihuuhdekulutusluvut Terveyskeskusten ja pitkäaikaishoitolaitosten infektioyhdyshenkilöiden koulutuspäivä 7.11.2011 hygieniahoitaja Tuula Keränen Infektioiden torjuntayksikkö p.08-3152898 Käsihuuhdekulutuksen

Lisätiedot

Palvelukeskus Marjapaikan TIEDOTE OMAISILLE

Palvelukeskus Marjapaikan TIEDOTE OMAISILLE Palvelukeskus Marjapaikan TIEDOTE OMAISILLE päivitetty 27.6.2018 1. PALVELUKESKUS MARJAPAIKKA 1.1 Marjapaikan tarjoamat palvelut 2. HENKILÖKUNTA JA PUHELINNUMEROT 3. PÄIVÄRYTMI 4. MARJAPAIKAN TOIMINTA-

Lisätiedot

APU-TUOTE KYLPYHUONEET

APU-TUOTE KYLPYHUONEET APU-TUOTE KYLPYHUONEET SKANDINAAVISTA SUUNNITTELUA, TEKNISTÄ OSAAMISTA JA HELPPOKÄYTTÖISYYTTÄ www.aputuote.fi ROPOX SWING PESUALLAS JA TELAKKA Altaan muoto, liikkuvuus ja koko varmistavat, että istuvalla

Lisätiedot

Esteettömyysselvitys Jyväskylän asuntomessut 2014 Esteettömyyden toteutuminen messualueen pientaloissa

Esteettömyysselvitys Jyväskylän asuntomessut 2014 Esteettömyyden toteutuminen messualueen pientaloissa Esteettömyysselvitys Jyväskylän asuntomessut 2014 Esteettömyyden toteutuminen messualueen pientaloissa Niina Kilpelä, arkkitehti SAFA Kynnys ry Kynnys ry / Siltasaarenkatu 4 00530 HELSINKI puh. (09) 6850

Lisätiedot

Kotihoito Hoivaosasto Pienkoti Saarenpääkoti (erillinen hakemus) Tehostettu palveluasuminen

Kotihoito Hoivaosasto Pienkoti Saarenpääkoti (erillinen hakemus) Tehostettu palveluasuminen LAPUAN KAUPUNKI HAKEMUS 1 (5) Hakemuksen täyttöpäivä: Hakemuksen saapumispäivä: Kotihoito Hoivaosasto Pienkoti Saarenpääkoti (erillinen hakemus) Tehostettu palveluasuminen Asiakastiedot Asiakkaan suostumus

Lisätiedot

Muutamia ideoita BoKlok-kodin lisäsäilytysratkaisuiksi

Muutamia ideoita BoKlok-kodin lisäsäilytysratkaisuiksi Muutamia ideoita BoKlok-kodin lisäsäilytysratkaisuiksi Helppo resepti unelmakeittiöön BoKlok-kodin keittiöön saat lisää säilytystilaa pienilläkin muutoksilla. Jos kaipaat enemmän säilytystilaa, tutustu

Lisätiedot

TUOTEKUVASTO HOIVA-ALAN KYLPYHUONEVARUSTEET. www.gero.fi

TUOTEKUVASTO HOIVA-ALAN KYLPYHUONEVARUSTEET. www.gero.fi TUOTEKUVASTO HOIVA-ALAN KYLPYHUONEVARUSTEET www.gero.fi TUKIKAHVAN RUNKOVAIHTOEHDOT LISÄTARVIKKEET -tukikahva RAL 9010 RAL 9007 FB-ACC-1 WC-paperin pidike FB-ACC-2 Bidee pidike ELASTOMEERIPINNOITTEEN VÄRIVAIHTOEHDOT

Lisätiedot

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi

Järvenpää-talo. Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen. www.laurea.fi Järvenpää-talo Kaaren Kytömaa Emma Heikkinen Marina Muñoz Thien Nguyen www.laurea.fi Opasteet ja Ulkotilat Ulkotilat Esteetön sisäänkäynti Pysäköinti sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä 2 LI-paikkaa

Lisätiedot

AVUSTAJAKOIRA Apuna elämässä

AVUSTAJAKOIRA Apuna elämässä AVUSTAJAKOIRA Apuna elämässä Invalidiliitto ry Avustajakoira Assistenthund ry Mikä on avustajakoira? Avustajakoira on fyysisesti vammaisen, toimintarajoitteisen henkilön yksilöllisiä tarpeita vastaavaksi

Lisätiedot