Museo 2015 hankesuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Museo 2015 hankesuunnitelma"

Transkriptio

1 1 Museo 2015 hankesuunnitelma Sisällysluettelo Sisällysluettelo Museo hankkeen tausta Hankkeen tavoitteet, vaikutukset ja rajaukset Hankkeen organisointi Toimintaympäristö ja sidosryhmät Tehtävät... 5 Luettelointi... 5 Kokonaisarkkitehtuuri... 5 Uuteen kokoelmahallintajärjestelmään liittyvät tehtäväkokonaisuudet... 5 Museo 2015 ja KDK... 6 Viestintä Työmenetelmät Kustannukset Museo hankkeen tausta Museovirasto tilasi vuonna 2010 Tieteen tietotekniikan keskus CSC:ltä selvitystyön museoiden kokoelmahallintajärjestelmien nykytilasta ja vaihtoehtoisista kehitysmalleista. Selvitystyön loppuraportti valmistui (Museoiden kokoelmahallintajärjestelmät. Nykytila ja vaihtoehtoiset kehitysmallit. Selvitystyön loppuraportti. Selvitys koettiin tarpeelliseksi, koska Kansallinen digitaalinen kirjasto hankkeen (KDK) asiakasliittymän koekäyttö osoitti, että museoaineistojen saavutettavuuteen liittyi ongelmia. Museoiden kirjavista luettelointikäytännöistä ja useista erilaisista kokoelmahallintajärjestelmistä johtuva aineistojen epäyhtenäisyys heikensi museotietojen laatua asiakasnäkökulmasta katsottuna.

2 2 Selvityksessä perehdyttiin tärkeimpiin Suomessa käytössä oleviin kokoelmahallintajärjestelmiin sekä kirjallisen materiaalin että ohjelmistojen käyttäjien haastattelujen perusteella. Niiden lisäksi selvityksessä tutustuttiin tärkeimpiin kansainvälisiin kokoelmahallintajärjestelmiin. CSC:n selvityksessä kuvattiin neljä vaihtoehtoista toimintamallia, joiden mukaisesti museoala voisi jatkossa kehittää kokoelmahallinnan käytäntöjä ja tietojärjestelmiä. Kuvattujen toimintamallien vahvuuksia, heikkouksia, mahdollisuuksia ja uhkia arvioitiin sekä pohdittiin keinoja ennaltaehkäistä tunnistettuja uhkia ja lieventää niiden mahdollisen toteutumisen vaikutuksia. Tehtyjen havaintojen ja päätelmien perusteella laadittiin suosituksia jatkotoimenpiteiksi. CSC:n suositus ratkaisuksi oli, että aluksi kehitetään järjestelmien rajapintoja siten, että niiden yhteentoimivuus paranee. Jatkotoimenpiteenä CSC suositteli museolle siirtymistä yhteiseen, uuteen järjestelmään muutaman vuoden tähtäimellä. Museovirasto ja Valtion taidemuseo ryhtyivät yhdessä edistämään CSC:n suosittelemia kehittämistoimia. CSC:n raportti esitettiin museoille huhtikuussa Esittelytilaisuudessa ja sen jälkeisessä yhteydenpidossa museoiden kanssa todettiin, että raportin mukaiset kehittämistoimet olivat monin tavoin tervetulleita museokentällä, vaikka yhteiseen järjestelmään suhtauduttiin varauksella. Hankevalmistelujen käynnistyttyä Suomen museoliitto ry (jäljempänä Museoliitto) liittyi hankekumppaniksi, opetus- ja kulttuuriministeriö vahvisti rahoituksen hankkeen suunnitteluvaiheelle, ja hankkeelle rekrytoitiin projektitiimi. Museosektorille järjestettiin hankkeen esittelyseminaari , ja Museovirasto nimitti hankkeen johtoryhmän Valmisteluvaiheen jälkeen hanke käynnistyi vuonna Hankkeen tavoitteet, vaikutukset ja rajaukset Museo 2015 hanke on museoiden yhteishanke, joka tuottaa työkaluja museokokoelmien sähköisen kokoelmahallinnan käyttöön ja kehittämiseen. Tavoitteena on museoiden kokoelmien hallinta järkevällä, kestävällä ja taloudellisella tavalla. Tulokset mahdollistavat kokoelma-aineistojen saatavuuden, näkyvyyden, monipuolisen käytön ja niiden tuottaman lisäarvon kasvun. Hankkeen keskeiset päämäärät ovat museoiden kokoelmiin liittyvien tiedonhallinnan prosessien, välineiden ja tavoitteiden kartoitus sekä museoiden organisoituminen luomaan ja kehittämään niitä yhdessä museoiden kokoelmien käytettävyyden edistäminen laadukkaalla, muuttuvan toimintaympäristön tarpeita palvelevalla luetteloinnilla kaikille museoille tarkoitetun ajanmukaisen kokoelmahallintajärjestelmän EU-tason hankintaprosessi, pilotoinnin ja käyttöönottovaiheen toteutus Hankkeen keskeiset tuotokset ovat Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri 1.0. Toteutettu: ks. kansallinen, järjestelmäriippumaton Museoiden luettelointiohje. Julkaistaan helmikuussa Luettelointiohjeita museoiden digitointiprojekteille 1.0. Toteutettu: ks.

3 3 sekä Suositus asiasanastojen, luokitusjärjestelmien ja ontologioiden käytöstä luetteloinnissa Suomen museoissa. Toteutettu. ks. yhteinen kokoelmahallintajärjestelmä monen eri järjestelmän tilalle (jäljempänä Museo 2015 järjestelmä) hyvät käytännöt museoiden aineistojen avaamiseksi ja viemiseksi Finnaan Museo 2015 hankkeen välittömänä vaikutuksena ovat hyödyt kokoelmatyössä ja siihen perehdyttämisessä. Selkeillä luettelointiohjeilla työ voidaan tehdä hyvin, erilaisia tarpeita ajatellen ja sähköisen pitkäaikaissäilytyksen kriteerit täyttävällä tavalla. Luettelointiohjeiden vaikutuksesta luettelointikoulutus helpottuu ja kokoelmatyön laatu paranee. Kokoelmatietojen siirto yhteisiin verkkopalveluihin muuttuu sujuvammaksi aineistojen metatietojen yhdenmukaistumisen seurauksena. Museo 2015 järjestelmään siirtymisen keskeisin vaikutus on museoiden resurssien säästö monin tavoin. Museoiden ei jokaisen tahollaan tarvitse kartoittaa ja kustantaa järjestelmiinsä tarvittavia uusia ominaisuuksia tai esimerkiksi hankkia palvelintilaa. Yhteisen järjestelmän käyttäjät voivat yhdessä suunnitella järjestelmän pitkäntähtäimen kehitystarpeita ja yhdistää siten osaamisensa. Museo 2015 hanke on tekee yhteistyötä muistiorganisaatioiden kanssa. Hankkeen keskeisimpiä rajauksia tällä hetkellä ovat: Museo 2015 hanke tekee yhteistyötä Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen kanssa tukien museoita niiden aineistojen siirtämisessä Finnaan. Hanke tarjoaa asiantuntijuuden museoiden kokoelmatietokantojen siirtämisessä Finnaan, mutta hanke ei toimi museoiden edustajana Finnan tai KDK-hankkeen osalta. Museo 2015 kehittää kokoelmahallinnan välineitä ensisijaisesti ammatillisesti hoidetuille museoille, mutta ottaa huomioon paikallismuseoiden toimintatavat ja tarpeet osana ammatillisten museoiden ohjauksen piiriin kuuluvaa toimintakenttää. 3. Hankkeen organisointi Hankkeen omistaja on Museovirasto, joka vastaa hankkeen toimintabudjetista ja hankkeen käytännön toteuttamisesta. Museoliito osallistuu hankkeen toteutukseen tarjoamalla hanketiimin työn hankkeeseen. Edellytyksenä hankkeen toteutukselle on opetus- ja kulttuuriministeriön Museovirastolle myöntämä toimintamenobudjetti ja Museoliitolle myöntämä hankehenkilöstön palkkarahoitus. Hanketta johtaa Museovirastossa Arkistot ja tietopalvelut -osaston osastonjohtaja (jäljempänä osastonjohtaja). Projektipäällikkö ja hanketiimi toimivat osastonjohtajan ohjauksen ja valvonnan alaisina. Osastonjohtaja seuraa tiimin työskentelyä ja antaa projektipäällikölle ja tiimille työn suorittamisen ja hankkeen toteutumisen kannalta tarpeellisia ohjeita ja määräyksiä. Työntekijät ovat työsuhteessa Museoliittoon, joka vastaa työnantajan velvollisuuksista Museoviraston ja Museoliiton välisessä sopimuksessa määritellyllä tavalla.

4 4 Hankkeella on Museoviraston nimittämä johtoryhmä, johon kuuluvat edustajat Museovirastosta, Valtion taidemuseosta ja Suomen museoliitosta. Johtoryhmän puheenjohtaja on osastonjohtaja. Johtoryhmä vastaa toteutuksen seurannasta sekä strategisen tason päätöksistä ja linjauksista. Johtoryhmä huolehtii osaltaan hankkeen raportoinnista osallistuvien organisaatioiden johdolle, opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä sidosryhmille. Museoliitto päättää hankkeeseen palkattavista työntekijöistä yhdessä Museoviraston kanssa. Projektiryhmän työntekijät ovat ( ) Savia, Satu, projektipäällikkö Bärman, Toni, koordinaattori (järjestelmähankinta) Furu, Leena, koordinaattori (luettelointi) Korhonen, Pekka, IT-suunnittelija Orre, Tomi, IT-suunnittelija Sainio, Riikka, tiedottaja 4. Toimintaympäristö ja sidosryhmät Sähköinen toimintaympäristö ja loppukäyttäjien tarpeet muodostavat perustan kokoelmahallinnan kehittämiselle ja palveluiden mahdollistamiselle. Museo 2015 hankkeen keskeinen menestystekijä on museoiden asiakkuuksista muodostuvan toimintaympäristön ja sen muutosten tunnistaminen. Edistäessään museokokoelmien saatavuutta ja käytettävyyttä Museo hanke toteuttaa kansallisia kulttuuripoliittisia tavoitteita. Se palvelee hallitusohjelman linjauksista yhtäältä aineistojen avaamista kansalaisten vapaaseen käyttöön ja kansallisen tutkimusinfrastruktuurin kehittämistä, toisaalta tietojärjestelmäpohjan kehittämistä yhteisen kokonaisarkkitehtuurin ja taloudellisten kokonaisratkaisujen näkökulmasta. Museo 2015 keskittyy museoiden kokoelmahallinnan prosesseihin ja teknisiin ratkaisuihin. Hankkeen välitön sidosryhmä on museoammattilaiset. Hankkeen keskeisenä sidosryhmänä ovat museoiden omistajatahot, jotka rahoittavat museotoimintaa ja sen ydinprosesseja. Museot ovat keskenään erilaisia toimijoita, joiden osallisuus ja aktiivisuus ovat hankkeen kannalta ensiarvoisen tärkeää. Museot tekevät yhteistyötä erilaisissa hankkeissa. Museo 2015 täydentää museosektorin yhteistyötä ja organisoitumista. Museot ovat vuosina mukana hankkeessa osallistumalla koulutus- ja tiedotustilaisuuksiin ja työryhmiin. Museoiden yhteistä etua ja näkökulmaa hankkeessa edustaa Museoliitto. Museo 2015 edistää museoiden aineistojen julkaisemista Kansallisen digitaalisen kirjaston Finnassa. Kirjastojen, arkistojen ja museoiden KDK-hanke kuuluu hankkeen lähimpiin sidosryhmiin. Museo 2015 järjestelmä hankitaan yksityiseltä toimittajalta, jolta edellytetään vankkaa kokemusta museoiden kokoelmahallintajärjestelmien toimittamisesta ja kehittämisestä. Myös konesalipalvelut sekä palvelimet tullaan toteuttamaan ulkoisena palveluhankintana.

5 5 5. Tehtävät Museo 2015:n keskeiset tehtäväkokonaisuudet ovat kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuurin laatiminen ja ylläpito, luetteloinnin kehittäminen sekä Museo 2015 järjestelmän hankinta, pilotointi ja käyttöönotto. Kokonaisarkkitehtuurityö nostaa esille museoiden kokoelmahallinnan prosessit, välineet ja tavoitteet, joihin hanke keskittyy. Luetteloinnin kehittäminen parantaa luetteloinnin laatua ja tarkoituksenmukaisuutta sekä kokoelmien monipuolista käytettävyyttä. Museo 2015 järjestelmän toteuttaminen edistää museoiden kokoelmatietojen yhdenmukaisuutta ja parantaa niiden laatua. Kokoelmahallintaan liittyvän yhteistyön organisoimista ja yhteisen näkemyksen saavuttamista palvelevat sekä hankkeen toimintamallit että hankeviestintä. Luettelointi Luetteloinnin kehittämisen päätavoite, kansallinen Museoiden luettelointiohje, julkaistaan helmikuussa Ohjeet julkaistaan sekä verkkosivuina (Luettelointi-wiki) että verkkojulkaisuna (pdf). Julkaisemisen jälkeen järjestetään laaja luetteloinnin koulutussarja eri puolilla Suomea. Luettelointiohjeita kehitetään edelleen palautteiden perusteella vuosina Museoiden luettelointiohje antaa pohjan Museo 2015 järjestelmän käyttöohjeille. Luetteloinnin kehittämisen osana valmistuu myös luetteloinnin prosessikuvaus, joka liitetään Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuurin prosessikuvauksiin. Kokonaisarkkitehtuuri Vuoden 2013 tammikuussa julkaistua Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuria päivitetään vuonna 2015 Fyysisen tason arkkitehtuurin osalta Museo järjestelmän pilottimuseoiden kanssa. Päivitykseen sisällytetään myös Museo järjestelmän kuvaus ja luettelointiprosessin kuvaus. Arkkitehtuurin hallintamalli valmistuu vuonna Uuteen kokoelmahallintajärjestelmään liittyvät tehtäväkokonaisuudet Museo 2015 järjestelmän hankintavaihe päättyy tammikuussa Järjestelmästä tehdään sopimus neuvottelumenettelyllä valitun järjestelmätoimittajan kanssa. Toimittajalta hankitaan järjestelmän käyttöön vaadittavat lisenssit, järjestelmän tuki- ja ylläpito sekä järjestelmän kehitystyö. Valittua järjestelmää koekäytetään viiden pilottimuseon kanssa vuonna Pilottimuseoina toimivat seuraavat museot ja kokoelmat: Arkkitehtuurimuseo (Helsinki), Kuopion kulttuurihistoriallinen museo (Kuopio), Museoviraston kuvakokoelmat/ Journalistinen kuva-arkisto (Helsinki), Tuusulan taidemuseo (Tuusula) ja Valtion taidemuseo/ Kuvataiteen keskusarkisto (Helsinki). Pilottimuseoilla on keskenään erilaiset ja erikokoiset kokoelmat, jotka sisältävät mm. av-aineistoa, esineitä, rakennuspiirustuksia, taideteoksia ja valokuvia. Pilottimuseoilla on myös käytössään erilaisia kokoelmahallintajärjestelmiä kuten Muusa, SIPI ja Musketti. Pilottivaihe on suunniteltu aloitettavaksi pilottimuseoiden nykyisten tietokantojen tietojen migraatiovaiheella. Vaiheen suunnittelu ja toteutus tehdään hankkeessa yhdessä museoiden, niiden nykyisten järjestelmätoimittajien ja Museo 2015 järjestelmän toimittajan kanssa. Migraatio pyritään tekemään mahdollisimman taloudellisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Museoiden on kuitenkin varauduttava mahdollisiin kustannuksiin, joita syntyy tietojen siirron yhteydessä. Kustannuksista saadaan tietoa vuonna

6 tapahtuvan Museo 2015 järjestelmän pilottivaiheen alussa. Hanke toimii teknisenä asiantuntijana museoiden ja niiden nykyisten järjestelmätoimittajien välisissä keskusteluissa. Pilotin keskeinen tavoite on varmistaa järjestelmän toimivuus ja sopivuus erilaisille museoille. Pilottimuseot testaavat yhteistyössä hankkeen kanssa järjestelmän ominaisuudet ja käytettävyyden. Pilotin tulokset hyödynnetään järjestelmän aalloittain tapahtuvassa käyttöönotossa vuonna Järjestelmän käyttöönotosta on sovittu alustavasti 12 museon kanssa. Pilotti- ja käyttöönottovaiheessa Museo 2015 hankkeella on vastuu yhteistyöstä valitun järjestelmän toimittajan kanssa. Lisäksi hanke vastaa järjestelmän käytön kouluttamisesta ja teknisen ympäristön kuten palvelimien hankinnasta. Museo 2015 ja KDK Hanke tarjoaa asiantuntemustaan museoille Finnaan liittymisessä. Museot saavat hankkeelta apua laatiessaan rajapintaa, joka mahdollistaa kokoelmien Finnassa jakamisen. Hankkeella on tietoa Finnan siirtoformaatti LIDO:sta ja kokemusta museoiden aineistojen sovittamisesta siihen. Hanke myös huolehtii Museoiden Finnan eli museoiden oman näkymän tarkoituksenmukaisuudesta ja laadusta yhteistyössä Kansalliskirjaston verkkopalveluiden kanssa ( Aineistojaan Finnassa julkaisseiden tai sitä valmistelevien museoiden tukena toimii myös Museoviraston johtama Museoiden KDK-ryhmä, jossa hanke on mukana. Ryhmän tehtävänä on olla Finnan eri työryhmissä (ohjausryhmä, konsortioryhmä, kansallisen näkymän ryhmä, käytettävyysryhmä) toimivien museoiden edustajien tiedonvälityskanava sekä Finnan museoita koskettavien toiminnallisuuksien kommenttiryhmä. Vuonna 2013 Finnassa julkaistaan lähes valokuvaa ja esinettä yli kymmenestä museosta. Aineistoja on mukana seuraavilta museoilta ja arkistoilta, joiden aineistot ovat mukana museoiden kanssa samassa taustajärjestelmässä: Museovirasto, Museovirasto, Lusto - Suomen Metsämuseo, Työväenmuseo Werstas, Työväen Arkisto, Suomen Metsästysmuseo, Kansan Arkisto, Nurmeksen museo, Pielisen museo, Ilomantsin Museosäätiö, Ateneumin taidemuseo, Helsingin yliopistomuseo, Tuusulan taidemuseo, Sähkömuseo Elektra, Sinebrychoffin taidemuseo, Lapin metsämuseo, Tekniikan museo, Suomen Siirtolaisuusmuseo, Verlan tehdasmuseo, Helinä Rautavaaran museo, Suomen Rautatiemuseo, Päivälehden museo ja Designmuseo. Vuonna 2014 Finnaan ovat liittymässä mm. Varkauden museot ja Suomen valokuvataiteen museo. Vuonna 2013 Museo 2015 hanke oli mukana KDK:n Pitkäaikaissäilytys-hankkeen (PAS) pilotoinnissa Museoviraston kanssa. Vuonna 2014 hanke jatkaa museoiden kokoelmatietojen pitkäaikaissäilytykseen liittyvän prosessin tarkentamista ja tarjoaa museoille apua niiden mahdollisissa tietojensiirroissa PASjärjestelmään. Viestintä Hankkeen viestinnän tavoitteena on vuosina kertoa ajantasaisesti hankkeen tavoitteiden työstämisestä ja valmistumisesta. Hankeviestinnän keskiössä ovat luettelointiohjeen koulutussarja ja Museo 2015 järjestelmän pilotin eteneminen. Vuonna 2015 viestinnässä painottuu Museo 2015 järjestelmän markkinointi sekä hankkeen tulosten laaja tiedottaminen tilaisuuksissa ja tiedotteilla. Viestinnän tavoitteina on paitsi kertoa hankkeen tapahtumista myös vahvistaa museokentän

7 7 organisoitumista, lujittaa yhteisiä toimintatapoja ja luoda osaltaan hyvät edellytykset vuorovaikutteiselle toiminnan kehittämiselle. 6. Työmenetelmät Hankkeen tulokset tehdään vuonna asiantuntijoista koostuvissa työryhmissä ja hankkeen hanketiimissä. Luettelointityöryhmä päättää kaksivuotisen toimintansa vuoden 2014 alussa. Uutena työryhmänä aloittaa vuoden 2014 ajan toimiva viiden pilottimuseon ryhmä. Myös vuonna 2015 tapahtuvan Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuurin päivitystyö tehdään työryhmätyönä. Muista hankkeessa tuotettuja ja tuotettavia ohjeita ja suosituksia päivitetään tarvittaessa vuosina Vuoden 2014 helmikuussa julkaistavan Museoiden luettelointiohjeen jalkauttaminen museokentälle tapahtuu laajalla koulutussarjalla. Koulutukset järjestetään eri puolilla Suomea yhteistyössä Museoliiton kanssa. Koulutustilaisuuksia järjestetään yhteensä 18 kappaletta ja yhteistyökumppaneina toimii 14 ammatillista museota. Lähes jokaisessa koulutustilaisuudessa on mukana luettelointityöryhmän jäsen luettelointikoordinaattorin lisäksi. Luettelointikoulutuksessa harjoitellaan Museoiden luettelointiohjeen käyttämistä esimerkiksi luetteloimalla objekteja. 7. Kustannukset Hankkeen kustannusarvio, johon sisältyy myös kuvaus aikataulutuksesta, on hankesuunnitelman liitteenä. Kustannusarvio on päivitetty ja siinä käsitellään hankkeen kustannusjakauma vuosina Kustannusarvio sisältää myös Museoviraston, Valtion taidemuseon ja muiden hankkeen työhön osallistuvien museoiden omarahoitusosuuden. Hanketiimin palkkauksesta vastaa Museoliitto, joka on em. varten saanut avustuksen opetus- ja kulttuuriministeriöltä vuodeksi 2013.

Museo 2015 hankesuunnitelma 1.6.2012. Sisällysluettelo

Museo 2015 hankesuunnitelma 1.6.2012. Sisällysluettelo Museo 2015 hankesuunnitelma 1.6.2012 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 1 1. Museo 2015 -hankkeen tausta... 1 2. Hankkeen tavoitteet, vaikutukset ja rajaukset... 2 3. Hankkeen organisointi... 4 4. Toimintaympäristö

Lisätiedot

Digitoinnin laadun ja taloudellisuuden puolesta!

Digitoinnin laadun ja taloudellisuuden puolesta! Digitoinnin laadun ja taloudellisuuden puolesta! Digiwiki seminaari 13.12.2011 21.11.2011 Elina Anttila museo 2015 Museo 2015 Museoiden yhteishanke, vetäjänä Museovirasto yhteistyössä Valtion taidemuseon

Lisätiedot

Museo Mitä museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuurihanke merkitsee museoille?

Museo Mitä museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuurihanke merkitsee museoille? Museo 2015 Mitä museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuurihanke merkitsee museoille? 27.9.2011 Elina Anttila, osastonjohtaja Museovirasto Museoalan kehittäminen ja tiedonhallinta Museo 2015 mahdollistaa

Lisätiedot

Museo 2015 tavoitteet, organisointi ja museoyhteistyö. Elina Anttila

Museo 2015 tavoitteet, organisointi ja museoyhteistyö. Elina Anttila Museo 2015 tavoitteet, organisointi ja museoyhteistyö Elina Anttila 14.2.2012 Elina Anttila museo 2015 Mitä museo 2015 on? Museoiden yhteishanke, jossa kartoitetaan museoiden kokoelmahallinnan prosesseja,

Lisätiedot

Museo 2015 järjestelmän pilotin aloitustyöpaja. Satu Savia 14.11.2013

Museo 2015 järjestelmän pilotin aloitustyöpaja. Satu Savia 14.11.2013 Museo 2015 järjestelmän pilotin aloitustyöpaja Satu Savia 14.11.2013 Päivän ohjelma 10.00-10.15 Kahvitarjoilu ja esittäytyminen 10.15-11.00 Pilotin tavoitteista ja aikataulusta, Satu Savia, projektipäällikkö

Lisätiedot

MUSEO 2015 MITÄ UUTTA SE TUO KUVA-ARKISTOILLE?

MUSEO 2015 MITÄ UUTTA SE TUO KUVA-ARKISTOILLE? MUSEO 2015 MITÄ UUTTA SE TUO KUVA-ARKISTOILLE? Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 22.11.2011 Leena Furu luettelointikoordinaattori Museo 2015 -hanke Mikä Museo 2015? Valtion taidemuseon, Museoviraston

Lisätiedot

Museo 2015-hanke. Mikael Vakkari, Projektipäällikkö,

Museo 2015-hanke. Mikael Vakkari, Projektipäällikkö, Museo 2015-hanke Mikael Vakkari, Projektipäällikkö, Museo 2015-hanke Museo 2015 Museo 2015 on Museoviraston, Valtion taidemuseon ja Suomen Museoliiton yhteinen hanke, joka toteutetaan vuosina 2011 2015

Lisätiedot

KDK-asiakasliittymä ja museot. Museo 2015 -hankkeen aloitusseminaari 23.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto

KDK-asiakasliittymä ja museot. Museo 2015 -hankkeen aloitusseminaari 23.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto KDK-asiakasliittymä ja museot Museo 2015 -hankkeen aloitusseminaari 23.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto Asiakasliittymän tavoitteita Arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteistyö Yhteinen asiakasliittymä

Lisätiedot

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset

KDK:n ajankohtaiset kuulumiset KDK:n ajankohtaiset kuulumiset 17.5.2011 Valtakunnalliset museopäivät, Turku Tapani Sainio Kansalliskirjasto www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri. Museo aloitusseminaari Kansallismuseon auditorio, Helsinki

Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri. Museo aloitusseminaari Kansallismuseon auditorio, Helsinki Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri Museo 2015 -aloitusseminaari 23.11.2011 Kansallismuseon auditorio, Helsinki 23.11.2011 Riitta Autere museo 2015 Esityksen sisältö Kokonaisarkkitehtuuri

Lisätiedot

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille

Luetteloinnin kehittämistyö Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille Luetteloinnin kehittämistyö 2012 Keskustelu- ja tiedotustilaisuus Uudenmaan museoille 8.5.2012 Leena Furu museo 2015 Luetteloinnin kehitystyötä tehdään luettelointityöryhmässä Luettelointityöryhmä Marjo

Lisätiedot

Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009. Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos

Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009. Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos Museoiden keskustelutilaisuus 20.8.2009 Kansalliskirjasto Museovirasto Arkistolaitos AGENDA Mikä KDK:n asiakasliittymä? Mitä asiakkaat siitä saavat? tiedonhaku Palvelut Europeana ja muut ulkoiset järjestelmät

Lisätiedot

KDK Kansallinen digitaalinen kirjasto

KDK Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK - Kansallinen digitaalinen kirjasto Vesa Hongisto 7.12. www.kdk2011.fi KDK Kansallinen digitaalinen kirjasto Lähtökohta Kokonaisarkkitehtuuri Asiakasliittymä Digitaalinen pitkäaikaissäilytys Hallintomalli

Lisätiedot

Luetteloinnin kehittäminen

Luetteloinnin kehittäminen Luetteloinnin kehittäminen Leena Furu 14.2.2012 Leena Furu museo 2015 Luetteloinnin kehitystyötä tehdään luettelointityöryhmässä Luettelointityöryhmä Marjo Ahonen-Kolu, Suomen käsityön museo Áile Aikio,

Lisätiedot

Visio Miksi museokokoelmien digitaalista hallintaa tulee kehittää yhdessä ja keskitetysti. Visio Mikael Vakkari / Elina Anttila

Visio Miksi museokokoelmien digitaalista hallintaa tulee kehittää yhdessä ja keskitetysti. Visio Mikael Vakkari / Elina Anttila Miksi museokokoelmien digitaalista hallintaa tulee kehittää yhdessä ja keskitetysti Tärkeitä kysymyksiä Onko meillä varaa ylläpitää ja kehittää kymmeniä erilaisia kokoelmahallintajärjestelmiä ja niiden

Lisätiedot

KDK-ajankohtaispäivä museoille

KDK-ajankohtaispäivä museoille KDK-ajankohtaispäivä museoille 29.4.2010 Mikael Vakkari Systeemipäällikkö Museovirasto / Tiedonhallintakeskus MUSEOVIRASTO KDK ja museot Museoiden keskeisten tietovarantojen saatavuuden ja käytettävyyden

Lisätiedot

ASIAKASLIITTYMÄ. Erikoiskirjastokokous 21.10.2009. Ari Rouvari Kansalliskirjasto

ASIAKASLIITTYMÄ. Erikoiskirjastokokous 21.10.2009. Ari Rouvari Kansalliskirjasto ASIAKASLIITTYMÄ Erikoiskirjastokokous 21.10.2009 Ari Rouvari Kansalliskirjasto AGENDA Mikä asiakasliittymä? Mitä asiakkaille? Mitä kirjastoille, museoille ja arkistoille? Miten? Asiakasliittymän ja yhteisluettelon

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus. Digiajasta ikuisuuteen -seminaari 13.12.2011 Minna Karvonen

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus. Digiajasta ikuisuuteen -seminaari 13.12.2011 Minna Karvonen Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Digiajasta ikuisuuteen -seminaari 13.12.2011 Minna Karvonen Kansallinen digitaalinen kirjasto: taustaa Hallitusohjelma: Kirjastoja kehitetään vastaamaan

Lisätiedot

Suunta tästä eteenpäin

Suunta tästä eteenpäin Suunta tästä eteenpäin Nimi- ja paikkatietopalvelujen seminaari 30.1.2018 Minna Karvonen Opetus- ja kulttuuriministeriö KDK- onnistuimmeko? Arvioinnin tulokset liikennevaloina KDK-hankkeen vaikuttavuus

Lisätiedot

KDK-Asiakasliittymä. KDK kevätseminaari 30.5.2012 Ari Rouvari

KDK-Asiakasliittymä. KDK kevätseminaari 30.5.2012 Ari Rouvari KDK-Asiakasliittymä KDK kevätseminaari 30.5.2012 Ari Rouvari Agenda Tavoitteet Ensimmäinen aalto Toinen aalto Järjestelmäarkkitehtuuri Demo Tavoitteet Asiakasliittymä Arkistojen, kirjastojen ja museoiden

Lisätiedot

MuseumPlus RIA - kokoelmahallintajärjestelmä taidemuseotyön kehittämisessä

MuseumPlus RIA - kokoelmahallintajärjestelmä taidemuseotyön kehittämisessä MuseumPlus RIA - kokoelmahallintajärjestelmä taidemuseotyön kehittämisessä Taidemuseopäivät 25.10.2016 Suunnittelija Sampsa Heinonen Pilotoinnin tilanne Pilotointi loppusuoralla Toinen pilottimuseoiden

Lisätiedot

Muusa ja KDK:n asiakasliittymä

Muusa ja KDK:n asiakasliittymä Muusa-palvelu Muusa ja KDK:n asiakasliittymä Keskustelutilaisuus museoiden kokoelmajärjestelmistä ja KDK:n asiakasliittymästä 20.8.2009 Kansallismuseon auditorio, Helsinki Riitta Autere,Valtion taidemuseo

Lisätiedot

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO

LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO LUSTO SUOMEN METSÄMUSEO Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Metsäalan museoiden verkoston ja yhteistyömuotojen luominen metsäkulttuurin tunnettuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi.

Lisätiedot

Suositus asiasanastojen, luokitusjärjestelmien ja ontologioiden käytöstä luetteloinnissa Suomen museoissa

Suositus asiasanastojen, luokitusjärjestelmien ja ontologioiden käytöstä luetteloinnissa Suomen museoissa Suositus asiasanastojen, luokitusjärjestelmien ja ontologioiden käytöstä luetteloinnissa Suomen museoissa Sisältö Johdanto... 3 Suosituksen keskeiset käsitteet... 4 Asiasanastot... 4 Kansallisen digitaalisen

Lisätiedot

KANSALLISEN DIGITAALISEN KIRJASTON KOKONAISARKKITEHTUURI. V3.0 Tiivistelmä

KANSALLISEN DIGITAALISEN KIRJASTON KOKONAISARKKITEHTUURI. V3.0 Tiivistelmä KANSALLISEN DIGITAALISEN KIRJASTON KOKONAISARKKITEHTUURI V3.0 Tiivistelmä Kansallinen digitaalinen kirjasto (KDK) on Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) toimialatasoinen sisältö- ja palvelukokonaisuus.

Lisätiedot

KDK-asiakasliittymä linjauksia KDK-seminaari Kristiina Hormia-Poutanen

KDK-asiakasliittymä linjauksia KDK-seminaari Kristiina Hormia-Poutanen KDK-asiakasliittymä linjauksia 2012 KDK-seminaari 21.3.2012 Kristiina Hormia-Poutanen Asiakasliittymä pohjustusta linjauksille KDK-johtoryhmä 9.12.2011 Kansalliskirjaston esitys: Puretaan Kansalliskirjaston

Lisätiedot

Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet. Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012

Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet. Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012 Kirjastoverkkopalvelut-TOSU 2012 Kärki- ja kehittämishankkeet Kristiina Hormia-Poutanen Sektorikokous 17.1.2012 KDK-Asiakasliittymä Konsortion toiminnan kehittäminen OS-ohjelmistoratkaisujen kartoitus,

Lisätiedot

KDK ja asiakasliittymä - tilannekatsaus. Tampereen kaupungnkirjasto, maakuntakirjastokokous 22.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto

KDK ja asiakasliittymä - tilannekatsaus. Tampereen kaupungnkirjasto, maakuntakirjastokokous 22.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto KDK ja asiakasliittymä - tilannekatsaus Tampereen kaupungnkirjasto, maakuntakirjastokokous 22.11.2011 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto KDK-hankkeen painopistealueet Kirjastojen, arkistojen ja museoiden

Lisätiedot

Kansallisgallerian valmistautuminen tiedonsiirtoon Siina Hälikkä

Kansallisgallerian valmistautuminen tiedonsiirtoon Siina Hälikkä Kansallisgallerian valmistautuminen tiedonsiirtoon 24.1.2017 Siina Hälikkä Pilottiprojekti Kansallisgalleriassa Kaksi tietokantaa: audiovisuaalisten aineistot (Avokaado), taidehistorialliset asiakirja-aineistot

Lisätiedot

Finna-konsortion toimintaperiaatteet

Finna-konsortion toimintaperiaatteet 1 (6) Finna-konsortion Finna-konsortion jäsenet ja Kansalliskirjasto noudattavat yhteistyössään näitä toimintaperiaatteita. Tarkemmin Finnan käyttöön, ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvistä tehtävistä

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus

Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suomen VIII Arkistopäivät 18.5.2010 Jyväskylässä Kansallinen digitaalinen kirjasto: tilannekatsaus Suunnittelija Tapani Sainio www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kokonaisarkkitehtuuri v3.0

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kokonaisarkkitehtuuri v3.0 Kansallinen digitaalinen kirjasto Kokonaisarkkitehtuuri v3.0 KDK: Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansallinen digitaalinen kirjasto -hankkeen tavoitteena on edistää digitaalisten kulttuuriperintö- ja

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto. Ajankohtaisseminaari digitoinnista 11.2.2009 Minna Karvonen

Kansallinen digitaalinen kirjasto. Ajankohtaisseminaari digitoinnista 11.2.2009 Minna Karvonen Kansallinen digitaalinen kirjasto Ajankohtaisseminaari digitoinnista 11.2.2009 Minna Karvonen Digitaalisia kirjastoja koskeva Euroopan unionin toiminta - kuinka kulttuuriaineistojen ja tieteellisen tiedon

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto: katsaus kokonaisuuteen

Kansallinen digitaalinen kirjasto: katsaus kokonaisuuteen Kansallinen digitaalinen kirjasto: katsaus kokonaisuuteen Minna Karvonen Kirjastojen tietojärjestelmät -koulutuspäivät 20.9.2012 Kansallinen digitaalinen kirjasto: taustaa Hallitusohjelman kirjaukset:

Lisätiedot

verkostoissa ja järjestöissä (Worklab, IALHI) Muutetaan Kuurojen museon kokoelmat Helsingin Valkeasta talosta Tampereelle

verkostoissa ja järjestöissä (Worklab, IALHI) Muutetaan Kuurojen museon kokoelmat Helsingin Valkeasta talosta Tampereelle Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Kansallisen ja kansainvälisen verkostoitumisen ja yhteistyön kehittäminen toteuttamalla yhteishankkeita 2. Valtakunnallisen tallennustoiminnan

Lisätiedot

Museo hankkeen uutiskirje Verkostomainen työskentelytapa museoiden voimavara

Museo hankkeen uutiskirje Verkostomainen työskentelytapa museoiden voimavara Museo 2015 -hankkeen uutiskirje 6.11.2012 Verkostomainen työskentelytapa museoiden voimavara Museot ovat perinteisesti tehneet yhteistyötä monin tavoin, kuten esimerkiksi vaihtuvien näyttelyiden toteuttamisessa

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto missä mennään? Kristiina Hormia-Poutanen

Kansallinen digitaalinen kirjasto missä mennään? Kristiina Hormia-Poutanen Kansallinen digitaalinen kirjasto missä mennään? 3.4.2009 Kristiina Hormia-Poutanen Kansallinen digitaalinen kirjasto 2008 2011 Opetusministeriön kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston sekä

Lisätiedot

Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut. 2008 Kristiina Hormia-Poutanen

Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut. 2008 Kristiina Hormia-Poutanen Korkeakoulukirjastojen keskitetyt kirjastoverkkopalvelut 2008 Kristiina Hormia-Poutanen Tausta Kansalliskirjasto 2002 seurantaryhmän muistio (2006) Kansalliskirjastosta kirjastoverkon palvelukeskus 1.8.2006

Lisätiedot

MuseumPlus RIA - kokoelmahallintajärjestelmä

MuseumPlus RIA - kokoelmahallintajärjestelmä MuseumPlus RIA - kokoelmahallintajärjestelmä Laatua luettelointiin -webinaari 24.1.2017 Suunnittelija Sampsa Heinonen Pilotoinnin tilanne Pilotointi päättynyt vuodenvaihteessa 2016-2017 MuseumPlusRIA siirretty

Lisätiedot

Museoiden kokoelmanhallinta ja Kansallinen digitaalinen kirjasto

Museoiden kokoelmanhallinta ja Kansallinen digitaalinen kirjasto Museoiden kokoelmanhallinta ja Kansallinen digitaalinen kirjasto Tiedonhallintakeskus Vesa Hongisto 20.8.2009 Kokoelmahallinnan tilanne Museoalalla arviolta 40-50 70 erilaista kokoelmahallintaohjelmistoa,

Lisätiedot

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Museon kokoelmien tuominen verkkoon 2. Museon osallistuminen asiantuntijana Museoviraston vetämään Museo 2015 -hankkeeseen, jossa luodaan valtakunnallista

Lisätiedot

Finnaa arkistoille. Aki Lassila Arkistot 26.11.2012

Finnaa arkistoille. Aki Lassila Arkistot 26.11.2012 Finnaa arkistoille Aki Lassila Arkistot 26.11.2012 Finnan arkkitehtuuri Asiakasliittymä rakentuu useista moduleista, jotka on integroitu toisiinsa; uusia moduleita voidaan integroida järjestelmään tarpeen

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut

Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna. 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Kansallinen digitaalinen kirjasto Käyttöliittymä Finna 12.12.2012 Aki Lassila / Kehittämispäällikkö / Kirjastoverkkopalvelut Finna tehostaa ja mahdollistaa Finnan kehittämisen myötä KDK:sta tulee: Tiedon

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee?

Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee? Kuva: KDK-asiakasliittymän käyttäjätesti 23.5.2012 Kuvaaja: Carita Sirkeä 2012 Kansallinen digitaalinen kirjasto KDK Miten se palvelee? OKM:n kirjastopäivät 12.12.2012 Heli Kautonen, Kansalliskirjasto

Lisätiedot

KAM-sektori yhteisen tiedon hallinnan edelläkävijänä. KDK-tietoarkkitehtuuriryhmän seminaari Jaana Kilkki, Kansallisarkisto

KAM-sektori yhteisen tiedon hallinnan edelläkävijänä. KDK-tietoarkkitehtuuriryhmän seminaari Jaana Kilkki, Kansallisarkisto KAM-sektori yhteisen tiedon hallinnan edelläkävijänä KDK-tietoarkkitehtuuriryhmän seminaari 30.1.2018 Jaana Kilkki, Kansallisarkisto Kansallinen Digitaalinen Kirjasto OKM:n hanke 2008-2017 toteuttaa kansallisia

Lisätiedot

Museo 2015 järjestelmä ja Museoiden luettelointiohjeet

Museo 2015 järjestelmä ja Museoiden luettelointiohjeet Museo 2015 järjestelmä ja Museoiden luettelointiohjeet Pilottimuseoiden tapaaminen Leena Furu 14.11.2013 Luetteloinnin kehittäminen Luettelointityöryhmä 16 museoammattilaista ympäri Suomen Päätavoite:

Lisätiedot

Kokoelmahallintajärjestelmän Vesa Hongisto

Kokoelmahallintajärjestelmän Vesa Hongisto Kokoelmahallintajärjestelmän hankinta 12.3.2013 Vesa Hongisto Hankkeen tilanne Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri Versio 1.0, 2012 Yhtenäiset luettelointisäännöt, formaatit ja standardit

Lisätiedot

Museoaineistojen sisällönkuvailu ja Museoiden luettelointiohjeet

Museoaineistojen sisällönkuvailu ja Museoiden luettelointiohjeet Museoaineistojen sisällönkuvailu ja Museoiden luettelointiohjeet Sisällönkuvailupäivä Leena Furu 22.11.2013 Museo 2015 Museoiden kokoelmahallinnan kehittäminen Museovirasto, Suomen museoliitto, Valtion

Lisätiedot

OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA

OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA OPETUSMINISTERIÖN TIETOYHTEISKUNTA-OHJELMA Valtionavustukset museoiden tietoyhteiskuntahankkeisiin Opetusministeriö on myöntänyt museoille tietoyhteiskuntarahaa vuonna 2001 yhteensä 4 590 000 mk, josta

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansallinen digitaalinen kirjasto 25.9.2008 Minna Karvonen Kansallinen digitaalinen kirjasto hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja museoiden tietovarantojen digitoinnin

Lisätiedot

UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT. Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet

UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT. Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet UUSI ARKKITEHTUURI PAREMMAT PALVELUT Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet 11.4.2008 Ari Rouvari SISÄLLYS Taustaa Digitaalisen kirjaston määritelmä 2007 Tietohallintostrategia 2007-2008 Tavoitteet Järjestelmäarkkitehtuurihankkeet

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto mitä tehdään ja mitä tavoitellaan?

Kansallinen digitaalinen kirjasto mitä tehdään ja mitä tavoitellaan? Kansallinen digitaalinen kirjasto mitä tehdään ja mitä tavoitellaan? Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit ei hanki - seminaari 5.6.2009 Minna Karvonen Muutossuunnat & Kansallinen digitaalinen kirjasto

Lisätiedot

Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä

Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä Kieliaineistojen käyttöoikeuksien hallinnan tietojärjestelmä Omistaja Tyyppi Tiedoston nimi Turvaluokitus Kohderyhmä Turvaluokituskäytäntö --- SE/Pekka Järveläinen Projektisuunnitelma projektisuunnitelma_kielihallinto.doc

Lisätiedot

Digitoinnin työpaja 3a/4 Äänitteiden digitoinnin perusteita

Digitoinnin työpaja 3a/4 Äänitteiden digitoinnin perusteita Digitoinnin työpaja 3a/4 Äänitteiden digitoinnin perusteita 15.1.2010 Toni Suutari www.kdk2011.fi Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen ja museoiden sähköisten aineistojen

Lisätiedot

TTA-PASin etenemissuunnitelma ja kustannukset

TTA-PASin etenemissuunnitelma ja kustannukset TTA-PASin etenemissuunnitelma ja kustannukset Saara Värttö, TTA-PAS koordinaattori, saara.vartto@csc.fi Pitkäaikaissäilytyksen keskustelutilaisuus 10.4.2013 Pitkäaikaissäilytys tutkimuksen tarpeisiin TTA-PAS-hankkeella

Lisätiedot

Uusia tuulia KDK-asiakasliittymän kehittämisessä. Museoliiton ajankohtaispäivä Kristiina Hormia-Poutanen

Uusia tuulia KDK-asiakasliittymän kehittämisessä. Museoliiton ajankohtaispäivä Kristiina Hormia-Poutanen Uusia tuulia KDK-asiakasliittymän kehittämisessä Museoliiton ajankohtaispäivä 22.3.2012 Kristiina Hormia-Poutanen Agenda Asiakasliittymä linjauksia Yhteistyö ja sektorien osallistuminen palvelun kehittämiseen

Lisätiedot

Museo 2015 & Kansallinen digitaalinen kirjasto. Museo 2015 hankkeen aloitusseminaari 23.11.2011 Minna Karvonen

Museo 2015 & Kansallinen digitaalinen kirjasto. Museo 2015 hankkeen aloitusseminaari 23.11.2011 Minna Karvonen Museo 2015 & Kansallinen digitaalinen kirjasto Museo 2015 hankkeen aloitusseminaari 23.11.2011 Minna Karvonen Kansallinen digitaalinen kirjasto: taustaa Hallitusohjelma: Edistetään kirjastojen, museoiden

Lisätiedot

AHAA-palvelu ja Finnan räätälöinti 11.11.2014

AHAA-palvelu ja Finnan räätälöinti 11.11.2014 AHAA-palvelu ja Finnan räätälöinti 11.11.2014 MIKÄ ON AAHA? AHAA on arkistoille suunnattu palvelu ja työkalu arkistokuvailun toteuttamiseksi Arkistoille palvelu tarjoaa työkalun aineistojen kuvailuja järjestämisprosessin

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

TAKO-strategia ja toimintavuosi TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa TAKO-strategia ja toimintavuosi 2018 TAKO-verkoston kevätseminaari 14.2.2018 / Johanna Jakomaa Ohjausryhmän esitys TAKO-strategiaksi 14.2.2018 Missio TAKO antaa museoille välineitä avata ja kehittää kokoelmiaan

Lisätiedot

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012

Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012. Minna Karvonen 11.12.2012 Digitaalisen maailman mahdollisuudet OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 11.12.2012 Kirjastot digitalisoituvassa maailmassa: kansallista perustaa Hallitusohjelman kirjaukset: kirjastojen kehittäminen

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansallinen digitaalinen kirjasto Luonnontieteelliset museopäivät 24.3.2009 Minna Karvonen & Tapani Sainio Digitaalisia kirjastoja koskeva Euroopan unionin toiminta kuinka kulttuuriaineistojen ja tieteellisen

Lisätiedot

TORI-siirtoprojektit. Toukokuu 2014

TORI-siirtoprojektit. Toukokuu 2014 TORI-siirtoprojektit Toukokuu 2014 Aikataulutus Toimialariippumattomien ICT-tehtävien siirtoaikataulu on hyväksytty kansliapäällikkökokouksessa 24.6.2013 Yksikkökohtaisesta siirtoprojektista on laadittu

Lisätiedot

KDK-asiakasliittymäkonsortion toimintaperiaatteet

KDK-asiakasliittymäkonsortion toimintaperiaatteet 1 (8) KDK-asiakasliittymäkonsortion Kansallisen digitaalisen kirjaston asiakasliittymäkonsortion jäsenet ja Kansalliskirjasto noudattavat yhteistyössään näitä toimintaperiaatteita. Tarkemmin asiakasliittymän

Lisätiedot

Pitkäaikaissäilytys osana yhteentoimivaa ja vaikuttavaa kulttuuriperintöä

Pitkäaikaissäilytys osana yhteentoimivaa ja vaikuttavaa kulttuuriperintöä Pitkäaikaissäilytys osana yhteentoimivaa ja vaikuttavaa kulttuuriperintöä Tapani Sainio 5.11.2018 Espoo Yhteistyöllä kestävää digitaalista pitkäaikaissäilytystä CC-BY 4.0 Kuva: Volker von Bönin 1960, Helsingin

Lisätiedot

Museoiden digitointiavustus

Museoiden digitointiavustus Museoiden digitointiavustus Digitointihankkeet ja museoiden yhteistyö tilaisuus 1.6.2010 Minna Karvonen, opetus- ja kulttuuriministeriö Kansallinen digitaalinen kirjasto parantaa kirjastojen, arkistojen

Lisätiedot

Pitkäaikaissäilytys lainsäädännön näkökulma. Jorma Waldén 6.5.2013

Pitkäaikaissäilytys lainsäädännön näkökulma. Jorma Waldén 6.5.2013 Pitkäaikaissäilytys lainsäädännön näkökulma Jorma Waldén 6.5.2013 Yleiskuva Säilytysvelvollisuus laitoksen tehtävien ja toiminnan kautta sisältää pitkäaikaissäilytyksen kulttuuri- ja tiedepoliittiset linjaukset,

Lisätiedot

Kokoelmahallintajärjestelmän

Kokoelmahallintajärjestelmän Kokoelmahallintajärjestelmän hankinta 11.4.2013 Vesa Hongisto Hankkeen tilanne Museoiden kokoelmahallinnan kokonaisarkkitehtuuri Versio 1.0, 2012 Yhtenäiset luettelointisäännöt, formaatit ja standardit

Lisätiedot

JOKA Journalistinen kuva-arkisto

JOKA Journalistinen kuva-arkisto JOKA Journalistinen kuva-arkisto Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 4.-5.11.2013 Vesa Hongisto Museoviraston ja Suomen valokuvataiteen museon yhteishanke Journalistisen kuva-arkiston tarkoituksena on

Lisätiedot

Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen. Annu Jauhiainen

Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen. Annu Jauhiainen Yhteisten palvelujen ohjauksen uudistaminen Annu Jauhiainen Kirjastojen yhteiset palvelut Kansalliskirjasto Kirjastoverkkopalvelut Johtaminen Talous Viestintä Koulutus Tieteellisten kirjastojen yhteistilasto

Lisätiedot

Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke

Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke Korkeakoulukirjastojen RAKE-hanke 2008 Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke Hankkeen tehtävänä on 1. hahmotella korkeakoulukirjastojen organisoituminen uudistuvassa korkeakoululaitoksessa

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus

OTM-HANKE. Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus OTM-HANKE Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointi - tilannekatsaus Taustaa Aalto-yliopisto, Helsingin yliopiston ja Tampereen yliopiston yhteishanke opintohallinnon tietojärjestelmien modernisoinniksi

Lisätiedot

Koulutuksen järjestämislupaprosessin kehittäminen

Koulutuksen järjestämislupaprosessin kehittäminen Koulutuksen järjestämislupaprosessin kehittäminen Jukka Lehtinen Opetusneuvos OKM/Ammatillisen koulutuksen vastuualue AMKEn laivaseminaari 24. 26.3.2015 Ammatillisen koulutuksen ohjauksen- ja säätelyprosesseja

Lisätiedot

Asiakasliittymän tilannekatsaus Ari Rouvari Kirjastopäivät. Kansallinen digitaalinen kirjasto 1/26

Asiakasliittymän tilannekatsaus Ari Rouvari Kirjastopäivät. Kansallinen digitaalinen kirjasto 1/26 Asiakasliittymän tilannekatsaus 9.6. 2011 Ari Rouvari Kirjastopäivät Kansallinen digitaalinen kirjasto 1/26 Agenda Tavoitteet Haasteet ja niiden ratkaisut Rajapinnat yleiselle sektorille Turku/VASKI tilanne

Lisätiedot

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun

Osallistuminen oman erikoisalan keskusteluun Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Oman erikoisalan museo- ja tallennustoiminnan kehittäminen valtakunnallisesti 2. Oman erikoisalan museoiden keskinäisestä yhteistoiminnasta

Lisätiedot

KDK-asiakasliittymä - tilannekatsaus. OKM kirjastopäivät Kristiina Hormia-Poutanen

KDK-asiakasliittymä - tilannekatsaus. OKM kirjastopäivät Kristiina Hormia-Poutanen KDK-asiakasliittymä - tilannekatsaus OKM kirjastopäivät 15.11.2011 Kristiina Hormia-Poutanen KDK-asiakasliittymä tavoitteita Kirjastojen, arkistojen ja museoiden yhteistyö Yhteinen asiakasliittymä kansallinen,

Lisätiedot

T.E.H.D.A.S. Arkisto. Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista. Juha Mehtäläinen

T.E.H.D.A.S. Arkisto. Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista. Juha Mehtäläinen T.E.H.D.A.S. Arkisto Kokemuksia performanssitaiteen arkistoinnista Juha Mehtäläinen Miksi arkistoida? Koska arkistoitavaa materiaalia on Performanssitaidetta halutaan kuvata - uutta aineistoa syntyy koko

Lisätiedot

CSC:ltä ostetut palvelukokonaisuudet vuonna 2014

CSC:ltä ostetut palvelukokonaisuudet vuonna 2014 CSC:ltä ostetut palvelukokonaisuudet vuonna 2014 Sopimus palvelukokonaisuuksien toimittamisesta OKM:n korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osastolle koulutuksen, tieteen, kulttuurin ja hallinnon tarpeisiin.

Lisätiedot

Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut. Pekka Linna,

Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut. Pekka Linna, Valmistelevan työryhmän ehdotus ja 3.6. käydyt keskustelut Pekka Linna, 2.9.2014 Yhteistyöryhmän perustaminen Opintohallinnon ja tietohallinnon verkostot päättivät 3.6.2014 perustaa yhteistyöryhmän tukemaan

Lisätiedot

Opintohallinnon ja tietohallinnon yhteistyö. Valmistelevan työryhmän ehdotus. Pekka Linna,

Opintohallinnon ja tietohallinnon yhteistyö. Valmistelevan työryhmän ehdotus. Pekka Linna, Opintohallinnon ja tietohallinnon yhteistyö. Valmistelevan työryhmän ehdotus Pekka Linna, 3.6.2014 Yhteistyöryhmän perustaminen Perustetaan yhteistyöryhmä tukemaan opintohallinnon ja tietohallinnon vastuualueita

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto

Kansallinen digitaalinen kirjasto Kansallinen digitaalinen kirjasto - käyttörajoitusten t huomioiminen i i Kansallisen digitaalisen it kirjaston säädöspohjasta yleisesti Ei erillistä säädöspohjaa Tulevaisuuden tarve? Organisatoriset, taloudelliset

Lisätiedot

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus

Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Kansallinen digitaalinen kirjasto -tilannekatsaus Opetus- ja kulttuuriministeriön toimialan tietohallinnon yhteistyökokous 25.5.2011 Kansallinen digitaalinen kirjasto: taustaa Kansallinen tietoyhteiskuntastrategia

Lisätiedot

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen

Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA Tommi Oikarinen Kuntien ICT tuki - suunnitelma - JUHTA 14.4.2015 Tommi Oikarinen Suunnittelun lähtökohdat Sote-uudistuksessa tapahtuneet muutokset vaatineet muutoksia uudelleen suunnitteluun Uudelleen suunnitellut toimenpiteet

Lisätiedot

econtentplus ATHENA -hanke Access to cultural heritage networks across Europe KDK ajankohtaispäivä 29.4.2010 Suvi Leukumaavaara

econtentplus ATHENA -hanke Access to cultural heritage networks across Europe KDK ajankohtaispäivä 29.4.2010 Suvi Leukumaavaara econtentplus ATHENA -hanke Access to cultural heritage networks across Europe KDK ajankohtaispäivä 29.4.2010 Suvi Leukumaavaara Hanke Best Practice Network for Digital Libraries -hanke edistää Europeanaan

Lisätiedot

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen

Hankkeet ja yhteentoimivuus. OKM:n kirjastopäivät Minna Karvonen Hankkeet ja yhteentoimivuus OKM:n kirjastopäivät 2012 Minna Karvonen 12.12.2012 Hallitusohjelman kirjaukset Yhteentoimivuus: kansallista perustaa Kirjastoja kehitetään vastaamaan tietoyhteiskunnan haasteisiin.

Lisätiedot

Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014

Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014 Digitointiprojektin käytäntö ja ongelmat. Esimerkkinä Porin taidemuseon digitointiprojekti 2014 Sakari Hanhimäki Projektitutkija, Porin taidemuseo jshanh@utu.fi sakari.hanhimaki@pori.fi Porin taidemuseon

Lisätiedot

Tietohallinto on palvelu

Tietohallinto on palvelu Tietohallinto on palvelu Jouko Mäkelä Tietohallinnon erityisasiantuntija, TAKK StudentaPluS - projektipäällikkö, AMKE Oy Näkökulmia oppilaitoksen tietohallintoon Julkishallinnon ohjaus Tietohallintolaki

Lisätiedot

Ajankohtaista ministeriöstä

Ajankohtaista ministeriöstä Ajankohtaista ministeriöstä Maakuntamuseoiden, aluetaidemuseoiden ja valtakunnallisten erikoismuseoiden johtajien tapaaminen 18.3.2015 Mirva Mattila Esityksen sisältö Kulttuuri- ja taidepolitiikan osaston

Lisätiedot

Kokemuksia ekam-yhteistyöstä

Kokemuksia ekam-yhteistyöstä Ei oikeutta maassa saa, ken itse sit ei hanki 5.6.2009 Kokemuksia ekam-yhteistyöstä Kansalliskirjasto Minna Kaukonen sisällysluettelo 1. Kansallinen digitointikeskus 2. ekam-yhteistyö 3. ekam ja KDK -

Lisätiedot

Keskitetty digitaalisen säilyttämisen palvelu osana KDK arkkitehtuuria. 10.11.2014 Kimmo Koivunen CSC Tieteen tietotekniikan keskus

Keskitetty digitaalisen säilyttämisen palvelu osana KDK arkkitehtuuria. 10.11.2014 Kimmo Koivunen CSC Tieteen tietotekniikan keskus Keskitetty digitaalisen säilyttämisen palvelu osana KDK arkkitehtuuria 10.11.2014 Kimmo Koivunen CSC Tieteen tietotekniikan keskus Metatieto Objektihaku Siirtopaketti Jakelupaketti Kansallinen digitaalinen

Lisätiedot

4. Museoiden kokoelmatoiminta 2017

4. Museoiden kokoelmatoiminta 2017 4. MUSEOIDEN KOKOELMATOIMINTA 2017 4.1.1 Yhteenveto: Maakuntamuseot, aluetaidemuseot ja valtakunnalliset erikoismuseot (vos + 10%) 4.1.2 Yhteenveto: Muut valtionosuuden piirissä olevat museot 4.2 Muut

Lisätiedot

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA

Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen. Kunta-KaPA Kuntien Kansalliseen palveluarkkitehtuuriin liittyminen Kunta-KaPA JUHTA 14.10.2015 Kunta-KaPA Kuntaliittoon on perustettu projektitoimisto, jonka tehtävänä on tukea ja edesauttaa Kansallisen Palveluarkkitehtuurin

Lisätiedot

KDK kokonaisarkkitehtuuriuudistus ja kirjastot + Kansallinen palveluväylä + Helsingin kaupunginkirjaston tavoitearkkitehtuuri

KDK kokonaisarkkitehtuuriuudistus ja kirjastot + Kansallinen palveluväylä + Helsingin kaupunginkirjaston tavoitearkkitehtuuri KDK kokonaisarkkitehtuuriuudistus ja kirjastot + Kansallinen palveluväylä + Helsingin kaupunginkirjaston tavoitearkkitehtuuri 26.5.2015 Matti Sarmela Keskeisiä muutostekijöitä KDK-kokonaisarkkitehtuurin

Lisätiedot

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013

TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 TORI-palvelukeskuksen suunnittelun status 27.2.2013 Ajankohtaista TORI-palvelukeskuksen strategiakarttaa työstettiin työpajassa 5.2.2013 TORI-palvelukeskuksen ja asiakkaan rooleja, tehtäviä ja vastuita

Lisätiedot

Finnan metatiedon avaaminen CC0-lisenssillä

Finnan metatiedon avaaminen CC0-lisenssillä Finnan metatiedon avaaminen CC0-lisenssillä Yleisten kirjastojen neuvoston kokous 9.11.2013 Tapani Sainio, Kansalliskirjasto Finnan metatieto On tekstimuotoista kuvailutietoa arkistojen, kirjastojen ja

Lisätiedot

Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluiden keskitettyjen palveluiden ohjausjärjestelmän arviointi

Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluiden keskitettyjen palveluiden ohjausjärjestelmän arviointi Kansalliskirjaston kirjastoverkkopalveluiden keskitettyjen palveluiden ohjausjärjestelmän arviointi Minna-Liisa Kivinen suunnittelupäällikkö Keskitettyjen palveluiden ohjaus Ohjausryhmä Ohjattavat palvelut

Lisätiedot

Strategiatyö: Finnan strategia 2016-2020

Strategiatyö: Finnan strategia 2016-2020 Strategiatyö: Finnan strategia 2016-2020 Konsortioryhmän kokous 11.11.2014 Markku einäsenaho KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Asetetut tavoitteet ja strategiatyön hyödyntäminen Tavoitteet Yhteinen

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri JHKA Tilanne 2.10.2012 neuvotteleva virkamies Jukka Uusitalo Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuuri on rakenne, jonka

Lisätiedot

Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta. Riitta Kela 21.11.2011

Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta. Riitta Kela 21.11.2011 Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta Riitta Kela 21.11.2011 Vapriikin kuva-arkisto- Tampereen museoiden kuvakokoelmat kokoelmissa 1,1 miljoonaa valokuvaa kokoelmien alueellinen rajaus

Lisätiedot