Asennusohje LK Universal-putki PE-X & PAL

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asennusohje LK Universal-putki PE-X & PAL"

Transkriptio

1 Asennusohje LK Universal-putki PE-X & PAL Yleistä Tämä asennusohje koskee asennuksia, joissa käytetään LK PE-X- ja LK PAL Universal-putkia. Merkintä LK PE-X Universal-putki tai Putki X tarkoittaa homogeenisestä PE-Xa:sta valmistettua PE-X-yleisputkea. Merkintä LK PAL Universal-putki tai Putki A tarkoittaa PE-RT:stä/alumiinista/PE-RT:stä valmistettua komposiittiputkea. Molemmat putket ovat happidiffuusiotiiviitä, joten niitä voi käyttää lämmitys-, jäähdytys- ja käyttövesijärjestelmissä. Putkien paineluokka on PN10. Varastointi ja käsittely LK PE-X- ja LK PAL Universal-putkiaei saa säilyttää tai asentaa siten, että ne altistuvat suoralle auringonvalolle (enintään 3 kuukautta). Se koskee myös LK putki-putkessa -järjestelmiä. Pakkauksessa on riittävä UV-suojaus. Rakennuksen valmistumisen jälkeen putket eivät saa altistuasuoralle auringon valolle muutoin kuin väliaikaisesti ja lyhyen aikaa. Ikkunalasi antaa riittävän UV-suojan, jotta putken hyvät ominaisuudet eivät heikenny. Putkivalikoima LK PE-X- ja LK PAL Universal-putkia on saatavana seuraavan mittaisina. Merkintä X16 16 x 2,0 X20 20 x 2,8 X25 25 x 3,5 A16 16 x 2,0 A20 20 x 2,5 A25 25 x 3,5 A32 32 x 3,0 A40 40 x 3,5 A50 50 x 4,0 A63 63 x 4,5 A75 75 x 7,5 Mitat (ulkohalkaisija x ainepaksuus) Pituudet ja versiot, esim. putket joissa on / ei ole suojaputkea ja eristettä. Lisätietoja pituuksista ja putkikiepeistä on osoitteessa: (tuotteet/lkuniversal/tuotevalikoima/putket) Paine- ja lämpötilaominaisuudet LK Universal-putket PE-X ja PAL on tarkoitettu vettä johtaviin järjestelmiin seuraavasti: Suurin sallittu käyttöpaine 1,0 Mpa Suurin sallittu jatkuva käyttölämpötila +70 ºC Suurin sallittu tilapäinen käyttölämpötila (noin kuukausi) koko käyttöiän ajan +95 ºC Pienin sallittu käyttölämpötila -20 ºC Taattu käyttöikä 50 vuotta Putki putkessa -rakenteinen LK PE-X -putki on järjestelmä, johon kuuluu komponentteja ja vaatimusten mukaisia asennusratkaisuja. Järjestemä on testattu ja hyväksytty NT VVS 129:n mukaisesti. Suojaputki on testattu ja hyväksytty Sintefin testimenetelmän mukaisesti. Lue lisää: (tuotetuki/dokumentaatio/ lkuniversal/asennusohjeet) SISÄLLYSLUETTELO Yleistä 1 Varastointi ja käsittely 1 Putkivalikoima 1 Merkinnät ja tunnisteet 2 Taivutus 2 Liittäminen 3 Kannakointi, puserrusrengas ja kiinnittäminen Putkenveto 5 Suojaputkessa olevan putken vaihto 7 Tarkatukset 8 Tiiveystarkastus 8 Ylijäämämateriaali/kierrättäminen (9)

2 LK Pal Universal Pipe A16 (16x2,0) 10 bar 95 C Oxygen barrier acc. to DIN 4726 Certification body Date Time Metre Merkinnät ja tunnisteet LK Universal-putkissa on merkintä aina metrin välein, joten ne ovat aina tunnistettavissa. Taivutus LK PE-X Universal-putken taivutus Pienimmät suositeltavat taivutussäteet: Taivutusmenetelmä Kylmätaivutus ilman kiinnikettä Kylmätaivutus kiinnikkeen kanssa Lämpötaivutus taivutustuen kanssa Pienin taivutussäde putken halkaisijan mukaan X16 X20 X Asennettaessa PE-X-putkia alle -5 C:ssa pitää olla varovainen, varsinkin taivutuksen yhteydessä. Kylmätaivutus ilman kiinnikettä Tiloissa, joissa suuret taivutussäteet ovat mahdollisia, suositellaan putken taivutusta ilman kiinnikettä. Suuri taivutussäde helpottaa suojaputkessa olevan putken vaihtoa ilman, että joudutaan rikkomaan seinärakenteita. Suojaputken sisällä olevan putken vaihtoa helpottaa mahdollisimman vähäinen taivutusmäärä ja suuret taivutussäteet, ks. sivun 7 kohta Suojaputkessa olevan putken vaihto. Virheellinen asennus Oikeanlainen asennus Esimerkki merkinnöistä ja tunnisteista HUOM! Kannakoinnin ja kiinnityksen ohjeita sivun 5 kohdassa Putkitus palkkirakenteisiin tulee noudattaa, jotta suojaputkessa oleva putki voidaan vaihtaa. PE-X-putken taivuttamista heti puristusliittimen jälkeen ei suositella. Liittimen ja PE-X-putken taivutuskohdan väli pitää olla 1 putken halkaisija (katso kuva). Syy tähän on jännitekorroosion vaara. Kylmätaivutus kiinnikkeen kanssa Kylmätaivutuskaarta suositellaan, kun PE-X Universal-putki kiinnitetään taivutettuna ja kun tilat vaativat pieniä taivutussäteitä. Valikoimassa on monia eri taivutuskiinnikkeitä, esim. lämpöpattereiden kytkemiseen tai putken ulostuloihin seinästä. Lämpötaivutus Lämpötaivutusta suositellaan, kun halutaan pieniä säteitä. Lämpötaivutuksessa PE-X-putki vedetään pois mahdollisesta suojaputkesta, lämmitetään, taivutetaan ja pujotetaan takaisin suojaputkeen. Putki lämmitetään kuumailmapuhaltimella, ei avotulella. Putki lämmitetään taivutettavasta kohdasta, kunnes se muuttuu värittömäksi ja läpinäkyväksi. Tämä tapahtuu lämpötilan ollessa ºC:een välillä. LK Taivutusjousi pujotetaan putken päälle ja sen jälkeen putki taivutetaan haluttuun kaareen. Putki jäähdytetään vedessä tai ilmassa, taivutusjousi vedetään pois ja taivutus on valmis. Lämmitys ja taivutus vaikuttavat putken happidiffuusiolta suojaavaan pintaan, mutta vain ulkomuodollisesti. Valmiin lämpötaivutuksen voi suoristaa helposti PE-X-materiaalin termisen muistin ansiosta lämmittämällä putki uudelleen. LK PAL Universal-putken taivutus Taivutus tehdään LK Taivutusjousen (kokoon 40 asti) tai LK Taivutustyökalun (kokoon 40 asti) avulla. Suurempien putkien taivutus (kokoon 75 asti) voidaan tehdä taivutustyökaluilla. Lisätietoja LK:n edustajalta. Toisin kuin PE-X-putkea sitä ei voi taivuttaa lämmittämällä. 2 (9)

3 Kannakointi tehdään PE-X- ja PAL-putkea varten olevilla kumipäällysteisillä LK Kannakkeilla ja kiristetään liukuasentoon niin, että aksiaaliset liikkeet ovat mahdollisia. Kiinnitys rakenteisiin tehdään heilurikiinnikkeillä, jotka kiinnitetään metalliseen kannatuskiskoon. Heilurikiinnike ei saa olla yli 150 mm. LK Taivutusjousi INV, LK Taivutusjousi UTV, LK Taivutustyökalu PAL Multi ja LK Taivutustyökalu PAL. Pienimmät suositeltavat taivutussäteet: Taivutettaessa LK Taivutustyökalulla Taivutettaessa käsin 4 x ulkohalkaisija 5 x ulkohalkaisija Asennettaessa PAL-putkia alle -5 C:ssa pitää olla varovainen, varsinkin taivutuksen yhteydessä. Liittäminen LK PE-X- ja LK PAL Universal-putket yhdistetään liittimillä seuraavasti: LK PressPex -puristusliittinjärjestelmä. Ks. erillinen asennusohje. LK Puserrusliittimet. Ks. erillinen asennusohje. LK PushFit -liittimet on tarkoitettu ainoastaan LK PE-X Universal-putkille. Ks. erillinen asennusohje. Kiinnittämisen voi tehdä myös PE-X- ja PAL-putkien LK Kannakkeilla, mutta liittimet kiristetään kiinnityskohdasta siten, että putken aksiaaliset liikkeet eivät ole mahdollisia. Lisätietoa vakaasta ja liikkumattomasta kiinnityksestä rakenteeseen saa putkien jälleenmyyjältä. Kannakointi- ja kiinnityspisteiden väliin on asennettava puserrusrengas, jos putket voivat liikkua esim. sekoittajan tai magneettiventtiilin äkillisen sulkemisen vuoksi. Puserrusrenkaan tehtävänä on ehkäistä putkistovaurioita ja eristää äänien siirtyminen rakenteessa. Vaakasuora asennus Vaakasuorassa asennuksessa kiinnitys tehdään haaroituksiin, ellei haaroituksen lämpölaajenemisen vastaanottavan varren pituus ole riittävä suunnitteluohjeen kappaleen Lämpölaajenemisen kompensointi mukaan. Haaroituksen varren kannattaa kuitenkin olla aina riittävän pitkä laajenemisen vastaanottoa varten. Se saadaan aikaan esim. tekemällä haaroitukseen ylimääräisiä mutkia alla olevan esimerkin mukaan. LK PressPex, LK PushFit ja LK Liitinsarja AX Esimerkki PE-X- ja PAL-putken liitännästä LK Liitinsarjalla. Kannakointi, puserrusrengas ja kiinnittäminen LK PAL Universal-putkien suorien salkojen käyttö helpottaa asennusta. Piiloasennukseen suosittelemme LK PE-X Universal-putkea, joka voidaan asentaa esim. kaapelihyllyle. Kiinnityksiä tehdään myös kohtiin, joissa laajenemisliikkeet ohjataan laajenemiskaariin. Asennettaessa kaapelihyllylle tai vastaavalle suosittelemme ainoastaan kannakointia mahdollisten kiinnityspisteiden väliin. 3 (9)

4 Esimerkki kannakoinnista vaakasuorassa asennuksessa. Kannakointi kiinnityspisteiden väliin tehdään alla olevien taulukoiden mukaan. Esimerkki kannakoinnista pystysuorassa asennuksessa. Kannakointi kiinnityspisteiden väliin tehdään alla olevien taulukoiden mukaan. Näkyvä asennus: LK Universal-putki Pisin ripustusväli X16 - X25 0,5 m A16 ja A20 1,0 m A25 ja A32 1,5 m A40 - A75 1,8 m Piiloasennus (putkiuraan tai vastaavaan): LK Universal-putki Pisin ripustusväli X16 - X25 1,5 m A16 - A75 2,0 m Näkyvä asennus: LK Universal-putki X16 - X25 A16 - A25 A32 - A75 Piiloasennus: LK Universal-putki X16 - X25 A16 - A75 Pisin ripustusväli 0,5 m 1,5 m 2,0 m Pisin ripustusväli 2,5 m 2,5 m Pystysuora asennus Pystysuorassa asennuksessa kiinnitys tehdään haaroituksiin, ellei haaroituksen lämpölaajenemisen vastaanottavan varren pituus ole riittävä suunnitteluohjeen kappaleen Lämpölaajenemisen kompensointi mukaan. Esimerkki kannakoinnista näkyvässä asennuksessa. 4 (9)

5 Putkenveto Käytä aina keskenään yhteensopivia LK järjestelmätuotteita. Kylmävesi-, lämminvesi- tai LVI-putkissa ei saa olla käyttämättömiä haaraosia. Kylmä- ja lämminvesiputket tulee asentaa niin, että ne eivät kosketa toisiansa. Lämminkiertovesiputki ei saa sijaita kylmän käyttöveden vieressä ilman vaadittavaa eristystä. Lämmitysjärjestelmien putket eivät saa sijaita kylmän käyttöveden vieressä ilman vaadittavaa eristystä. Mitään vesiputkia ei saa sijoittaa eristämättömiin tiloihin, kuten esim. tuulettuviin alapohjiin tai ullakoille. Putket voidaan sijoittaa erityiseen asennustilaan lattiaan, ulkoseinään tai ullakon palkistoon rakenteen lämpimälle puolelle, ilmatiiviin kalvon sisäpuolelle tai jäätymättömään tilaan laatan alle maaperän päälle. Lisätietoa lämmön vapautumisesta putkien kautta on suunnitteluohjeessa. Putkien läpiviennit lattiassa Kylpy- ja suihkuhuoneiden lattioissa, joissa on vesieriste, ei saa olla putkien läpivientejä. Lattian putkiläpiviennit pesutuvassa, laitehuoneessa tai muussa tilassa, jossa on lämminvesivaraaja, lämpöpumppu tai vastaava, voidaan tehdä läpivientiholkilla. Pientaloissa, joissa ei ole pesutupaa tai muuta laitehuonetta, putkiläpiviennit lämminvesivaraajalle, lämpöpumpulle tai vastaavalle voidaan tehdä läpivientiholkilla kylpy- tai suihkuhuoneen lattiaan. Ei kuitenkaan kylpyammeen tai suihkun kohdalle. Käytä ulkohalkaisijaltaan 40 ja 50 mm läpivientiholkkeja (esim. poistoputki). Asenna läpivientiholkin sekä sisäputken päälle LK tiivistysmuhvi. Sopii sekä sileille että korrugoiduille sisäputkille, joiden ulkohalkaisija on 20, 25, 32 tai 34 mm. Putkenveto palkkirakenteissa Asennettaessa palkkirakenteisiin putki putkessa -rakenteella, suojaputki kiinnitetään aina seinä- tai lattiapalkkeihin seuraavasti: Jokaisen taivutuksen alkuun ja loppuun. Suoriin, joissa on vähintään yksi kiinnitys kahden metrin välein PAL:n putki putkessa -rakenteessa. PE-X putki putkessa -rakenteessa kiinnitys pitää tehdä 0,6 metrin välein vaihdettavuus huomioon ottaen. Putkia ei saa vetää liitoskohtien välillä aivan suoraan. Loivat kaaret antavat sisäputkelle tarvittavan laajenemistilan ja pienentävät siten laajenemisliikkeitä putkien päissä. Kiinnityksen lisäksi pitää tehdä kannakointi siten, etteivät putkiston mahdolliset liikkeet, esim. äkillisten paineenmuutosten takia, aiheuta häiritseviä ääniä tai hankausvaurioita suojaputkelle. Suojaputken kiinnitys ja kannakointi tehdään LK Kiinnityslevyllä, LK Muovikannakkeella suojaputkelle, LK Metallikiinnikkeellä suojaputkelle 25 rulla, LK Suojaputken kiinnityslevyllä tai LK Seinäläpivientituella. Läpinaulaamisen estämiseksi suositellaan LK Naulasuojusta. Suojaputken voi suojata teräviltä peltireunoilta metallikoolauksessa LK Suojaputken suojakauluksella. Eristä käyttövesiputket aina mahdollisesta lattialämmityksestä sijoittamalla putket aivan alas eristeeseen. Varmista kuitenkin, että käyttövesiputkien asennus täyttää asennuksen jäätymissuojalle asetetut vaatimukset. 5 (9)

6 Putkitus betonirakenteissa Betonirakenteissa suojaputket voidaan kiinnittää raudoitukseen nippusiteellä tai vastaavalla. Kiinnityspisteiden väli saa olla korkeintaan metrin, etteivät putket nouse pintaan valettaessa. Nippusiteitä ei saa kiristää niin tiukalle, että suojaputki muuttaa muotoaan tai vaurioituu. LK PE-X putki putkessa -rakenteen piiloasennuksessa on erittäin tärkeää huomioida lämpölaajenemisen kompensointi. LK Kiinnityslevy, LK Muovikannake suojaputkelle, LK Metallikiinnike suojaputkelle 25 rulla, LK Seinäläpivientituki, LK Suojaputken kiinnityslevy ja LK Suojaputken suojakaulus. Yksi LK Kiinnityslevy 0,6 metriä kohden suorissa kohdissa ja mutkissa. Ellei lämpölaajenemista huomioida putkiasennuksessa, lämpöpatteri/sekoitin voi irrota kiinnityksistään, kun asennuksen ja käytön lämpötilat eroavat paljon toisistaan. Myös putket voivat laajeta jakotukin kohdalla, jolloin ne saattavat irrota liittimistään. Varmista, että suojaputkessa on tilaa lämpölaajenemista varten, kun PE-X-putket asennetaan jakotukin tai lämpöpatterin/sekoittimen liittimiin. Paljaiden LK PE-X -putkien piiloasennuksessa betoniin ei tarvita lämpölaajenemisen kompensointia, koska putket kiinnitetään betoniin. Esimerkki lämpölaajenemisen vastaanottavista kaarista piiloasennetussa putki putkessa -rakenteessa. Jos betonilaattaan on asennettu lattialämmitys, käyttövesiputket sijoitetaan vähintään 100 mm eristyksen ylimmän kerroksen yläreunan alapuolelle. Vaihtoehtoisesti voidaan asentaa eristetty putki suojaputkessa eristyksen alle. Lämpimät käyttövesiputket ja lämpimän käyttöveden kiertovesiputket, jotka asennetaan betonirakenteeseen ilman lattialämmitystä, tulee sijoittaa eristykseen tai putki putkessa -rakenteena eristyksen päälle. Putki putkessa -rakenteen kiinnitys palkkirakenteissa. 6 (9)

7 Soft-pex Sidonta raudoitukseen korkeintaan metrin välein. Kiinnitys raudoitukseen. Astianpesukoneen liitäntä Laajenemisvara LK PE-X- ja PAL Universal-putki Betoni Raudoitus LK Putkipidikelista LK Lattialämmitysputki Eristys Esimerkkiasennus keittiösekoittajan asennuksesta putki putkessa -rakenteisen Soft-pexin sekä LK PE-X- ja PAL Universal-putken kanssa. Putki Putkessa Eristetty putki putkessa Putki putkessa -rakenteen asennus betonilaattaan, jossa on lattialämmitys. Putkien kytkentä LK PE-X- ja LK PAL -putkilla keittiösekoittajaan Kun läpivienti putki putkessa -rakenteiselle LK PE-X- ja PAL Universal-putkelle liitetään ilman hanakulmarasiaa esim. keittiö- tai pesuallassekoittajaan, niin LK PE-X- ja PAL-putken ja sekoittajan liitäntäputken välisen siirtymän kulma pitää kiinnittää. Sen voi tehdä kierreliitoksella varustetulla seinäprikalla. Astianpesukoneen liitäntä LK PE-X Universal-putki Laajenemisvara Suojaputkessa olevan putken vaihto Vaurioituneen kokoa 16 x 2,0 olevan LK PE-X Universal-putken voi yleensä vaihtaa rakennusta vahingoittamatta. Tämä edellyttää, että asennuksessa on noudatettu ohjeita ja että LK Kiinnityslevyjä ja LK Kannakkeita käytetään asennusohjeiden mukaisesti. Esimerkkiasennus keittiösekoittajan asennuksesta putki putkessa -rakenteisen LK PE-X- ja PAL Universal-putken kanssa. LK:n suositus on enintään neljä taivutusta jakotukista vesipisteeseen. Korkeintaan kahden taivutuksen säde saa olla alle 100 mm. Putki putkessa -rakenteinen LK PAL -putki luokitellaan ei vaihdettavaksi. Sen voi kuitenkin vaihtaa, jos asennuksessa on ainoastaan kaksi taivutusta 100 mm säteellä. 7 (9)

8 Tarkatukset Seuraavat kohdat tarkastetaan: Putkitus ja putkiliitokset. Liitosten ja putkien sijainti. Sekoittajan tai muun laitteiston kytkentä putkijärjestelmään. Putkien läpiviennit Liitinosien kiinnitys seiniin, joissa on vesieristys. Asennuksen jäätymissuoja. Asennuksen tiiveys. Tiiveystarkastus Suojaputkessa olevan putken vaihto LK Vaihtonipan kanssa. LK Putkenvaihtotyökalu PE-X 16. Käytä 16 mm PE-X-putkelle tarkoitettua LK Vaihtonippaa (tuotenro ), jolla kiinnitetään vaurioitunut putki uuteen putkeen. Käytä LK Putkenvaihtotyökalua (tuotenro ), joka ruuvataan putken sisään toisesta päästä. Vedä sitten vaurioitunut putki ulos ja korvaa se uudella putkella. Halkaisijaltaan mm:n PE-X putki putkessa -rakenteen vaihto sallii yleensä enintään kaksi suurisäteistä taivutusta. Ota huomioon, että kun 20 mm:n PE-X putki putkessa -rakenne asennetaan 20 mm:n LK Hanakulmarasiaan, sitä ei voi vaihtaa. Vaurioituneen sisäputken poisvetoa helpottavat seuraavat toimenpiteet: Putken pehmentäminen esim. lämminvesihuuhtelulla tai kuumailmalla. Suojaputken ja sisäputken välisen kitkan vähentäminen huuhtelemalla suojaputki mineraaliöljyliuoksella tai vastaavalla aineella. Huomaa, että suojaputki on huuhdeltava lopuksi täysin puhtaaksi. Puserrusliittimien tiiveyden tarkastus Ennen lopullista painetarkastusta tehdään tiiveyden tarkastus, jolla varmistetaan, että kaikki puristusliittimet on puristettu. Paineista putkisto 3 baarin tarkastuspaineeseen vähintään 30 minuutiksi. Tarkista kaikki liitokset. Paine ei saa laskea tarkastuksen aikana. Huom! Tämä tiiveyden tarkastus ei korvaa alla kuvattua pakollista paineen ja tiiveyden tarkastusta. Käyttövesi- ja lämpöjohdot Kun putkiston paine ja tiiveys tarkastetaan veden avulla, putkijohto täytetään hitaasti tarkastuspaineeseen asti. Putkiston tulee olla täytetty vedellä ja ilmattu. Ilmauksen helpottamiseksi johto tulee täyttää alimmasta kohdastaan. Käyttövesijärjestelmä testataan juomakelpoisella vedellä. Huoneen ja veden lämpötilaero saa olla korkeintaan 10 C. Kun käyttövesijärjestelmän paine ja tiiveys on tarkastettu veden avulla, järjestelmä on otettava käyttöön seitsemän päivän kuluessa tai se on tyhjennettävä kokonaan bakteerien lisääntymisen välttämiseksi. Opastus Tiiveyden tarkastuksessa tulee tarkistaa kaikki liitokset piilovuotojen varalta. Tämä tarkastus on tärkeä, sillä tällaisia vuotoja ei aina havaita painelaitteiston mittarista. 8 (9)

9 Muovi- sekä muovi- ja metalliputkijärjestelmien paineen ja tiiveyden tarkastus Vaihe 1 Paineista putkistojärjestelmä tarkastuspaineeseen 1,43 laskentapaine vähintään 30 minuutiksi. Tarkastuspaineen tulee olla 14,3 baaria käyttövesijärjestelmässä ja 8,6 baaria lämmitysjärjestelmässä. Paine ei saa laskea tarkastuksen aikana. Putkistojärjestelmää voidaan joutua täyttämään tarkastuksen aikana. Vaihe 2 30 minuutin jälkeen käyttövesijärjestelmän tarkastuspaine lasketaannopeasti 7,5 baariin ja lämmitysjärjestelmän 4,5 baariin. Tämä paine pidetään vähintään 90 minuuttia. Paine nousee normaalisti hieman tarkastuksen aikana. Tarkista koko putkistojärjestelmä. Paineen ja tiiveyden tarkastus ilmalla Ilman tai muun kaasun avulla tehtävän paineen ja tiiveyden tarkastuksen suorittaa Swedacin hyväksymä yritys ja se suoritetaan AFS vaatimusten mukaisesti. Tiiveyden tarkastus ilmalla, alhainen paine - LVI-yritysten ja Säker Vatten AB:n käyttämä menetelmä Jos putkisto voi jäätyä tai bakteerit voivat levitä sen sisässä ennen käyttöönottoa, tiiveyttä ei kannata tarkastaa veden avulla. Verkosivulla www. sakervatten.se on esitetty vesiasennusnormien mukainen tapa suorittaa yksinkertaistettu tiiveystarkastus ilman avulla. Huom! Tätä menetelmää ei saa käyttää missään tilanteessa suuremmalla kuin 1,1 baarin testauspaineella EIKÄ se korvaa pakollista tiiveystarkastusta. Noudata asiakirjassa Yksinkertaistettu tiiveystarkastus ilman auvlla tietyille putkille olevia asennusnormeja. Käytä osoitteesta se ladattavissa olevaa testiraporttia. Huom! Järjestelmästä on poistettava paine heti tiiveyden testaamisen jälkeen. Olemassa oleva käyttövesi- ja lämmitysjärjetelmä Opastus Olemassa olevien käyttövesijärjestelmien paine ja tiiveys pitää tarkastaa käyttövesijärjestelmän nykyisellä vedenpaineella. Olemassa olevien lämmitysjärjestelmien paine ja tiiveys pitää tarkastaa lämmitysjärjestelmän nykyisellä käyttöpaineella. Nimeä asiantunteva henkilö johtamaan työtä ja laatimaan tarkastuspöytäkirja. Varmista, että asennus ja kaikki kiinnitysosat, kiinnikkeet, tuet ym. kestävät tarkastuksen rasitukset. Varmista, ettei ole jäätymisvaaraa. Varmista, että kaikki liitokset näkyvät ja ovat kuivia. Varmista, että mittauslaitteisto toimii moitteettomasti. Ylijäämämateriaali/kierrättäminen LK ei ota takaisin pakkausmateriaalia, eikä myöskään ylijäämämateriaalia, lukuun ottamatta avaamattomissa ja ehjissä pakkauksissa olevia tuotteita. LK Universal-järjestelmän osia ei ole luokiteltu vaaralliseksi jätteeksi. LK PE-X- ja LK PAL Universal-putkien ylijäämämateriaali luokitellaan poltettavaksi jätteeksi. Menetelmässä voi käyttää apuna LK Universal-järjestelmää ja siihen kuuluvia tyyppihyväksyttyjä tuotteita. LK:n tyyppihyväksyntää voi käyttää sertifikaattina osoittamaan, että järjestelmän kestävyys on testattu. Menetelmään voi käyttää myös LK lattialämmitysputkia (6 tai 10 bar) yhdessä LK Lattialämmitysjakotukin kanssa, koska niille tarkoitettu käyttöpaine on 6 baaria. Valmistajan todistuksen saa LK Systems Oy:ltä. LK Systems OY, Huoltotie 4, Tuusula 9 (9)

Asennusohjeet putkille LK PE-X, PAL ja PE-RT

Asennusohjeet putkille LK PE-X, PAL ja PE-RT Asennusohjeet putkille LK PE-, PAL ja PE-RT Yleistä Nämä asennusohjeet koskevat asennuksia, jotka tehdään käyttäen LK PE--, LK PAL- ja LK lämmitysputkia, joiden valmistusmateriaali on PE- tai PE-RT. Merkintä

Lisätiedot

Asennusohje LK PushFit

Asennusohje LK PushFit Asennusohje LK PushFit Yleistä LK PushFitin kaikki veden kanssa kosketuksessa olevat osat on valmistettu sinkkikadon kestävästä messingistä. LK PushFitin tyyppihyväksyntä koskee ainoastaan LK PE-X Universal-putkien

Lisätiedot

LK Universal-järjestelmän asennusohje

LK Universal-järjestelmän asennusohje LK Universal-järjestelmän asennusohje Yleistä Tämä asennusohje koskee järjestelmiä, joissa käytetään LK PE-X- ja LK Universal-putkia, sekä X- että A-tyyppisiä. Paineen ja lämpötilan rajoituksista kappaleessa

Lisätiedot

Asennusratkaisuja Nordtest-menetelmän NT VVS 129

Asennusratkaisuja Nordtest-menetelmän NT VVS 129 Asennusratkaisuja Nordtest-menetelmän NT VVS 129 Nordtest NT VVS 129 katsotaan olevan LVI-alan vaativin testi. Yhteisen pohjoismaisen testausmenetelmän ainutlaatuisuus on, että siinä ei testata ainoastaan

Lisätiedot

LK Universal-järjestelmän asennusohje

LK Universal-järjestelmän asennusohje LK Universal-järjestelmän asennusohje Yleistä Tämä asennusohje koskee järjestelmiä, joissa käytetään LK PE-X- ja LK Universal-putkia, sekä X- että A-tyyppisiä. Paineen ja lämpötilan rajoituksista kappaleessa

Lisätiedot

Kiinnikeopas. LK Säätöputki. LK Patterikiinnike UNI. (Tuote nro , )

Kiinnikeopas. LK Säätöputki. LK Patterikiinnike UNI. (Tuote nro , ) Kiinnikeopas LK Patterikiinnike UNI LK Patterikiinnike UNI k/k 40 (Tuote nro 481 43 92) LK Patterikiinnike UNI k/k 50 (Tuote nro 481 44 03) LK Säätöputki (Tuote nro 481 43 91, 481 43 90) Siisti ja helppokäyttöinen

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia AX16

LK Hanakulmarasia AX16 LK Hanakulmarasia AX16 Rakenne LK Hanakulmarasia AX16 on saatavilla kahdella eri rakenteella: yhdelle putkelle ja kahdelle putkelle. Hanakulmarasia on suunniteltu elementtirakenteisiin tai paikalla valettuihin

Lisätiedot

Multiputket PE-RT Type 2 ja AluComposite

Multiputket PE-RT Type 2 ja AluComposite TUOTEOMINAISUUDET Thermotech Multisystem PE-RT Type 2 on happidifuusiotiivis 5-kerroksinen PE-RT Type 2 (Dowlex 2388) putki. Happidiffuusiosuoja (EVOH) on sijoitettu putkiseinämän keskelle. Kaikki kerrokset

Lisätiedot

Asennusohje LK PressPex

Asennusohje LK PressPex Asennusohje LK PressPex Yleistä Kaikki veden kanssa kosketuksessa olevat LK PressPex -osat on valmistettu sinkkikadon kestävästä messingistä. Valettaessa patterilämmitysjärjestelmään, liitokset tulee suojata

Lisätiedot

Asennusratkaisuja Nordtestmenetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten vesiasennusnormien (Branschreglerna Säker Vatteninstallation) mukaan

Asennusratkaisuja Nordtestmenetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten vesiasennusnormien (Branschreglerna Säker Vatteninstallation) mukaan Asennusratkaisuja Nordtestmenetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten vesiasennusnormien (Branschreglerna Säker Vatteninstallation) mukaan Nordtest NT VVS 129 katsotaan olevan LVI-alan vaativin testi. Yhteisen

Lisätiedot

Kiinnikeopas. Betonivälipohja, maanvarainen laatta. LK Säätöputki. LK Putkikiinnike UNI. (Tuote nro , )

Kiinnikeopas. Betonivälipohja, maanvarainen laatta. LK Säätöputki. LK Putkikiinnike UNI. (Tuote nro , ) Kiinnikeopas Betonivälipohja, maanvarainen laatta LK Putkikiinnike UNI LK Putkikiinnike UNI k/k 40 (Tuote nro 481 43 92) LK Putkikiinnike UNI k/k 50 (Tuote nro 481 44 03) LK Säätöputki (Tuote nro 481 43

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia UNI Push

LK Hanakulmarasia UNI Push LK Hanakulmarasia UNI Push Tarkoitettu ainoastaan LK PE-X Universalputkelle. LK Hanakulmarasia UNI Push 16 yhdelle putkelle Tuote nro 188 06 38 LK Hanakulmarasia UNI Push 20 yhdelle putkellel Tuote nro188

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia. Rakenne. 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille. 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä

LK Hanakulmarasia. Rakenne. 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille. 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä LK Hanakulmarasia Rakenne 16 mm:n PEX-ja PAL-putkille 16 mm:n puserrusliittimellä tai PressPex-liittimellä 20 mm:n PEX-putkelle puserrusliittimellä* * 20 mm:n putki vaatii tarkastusluukun huoltoa varten

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia UNI Push X16 V2

LK Hanakulmarasia UNI Push X16 V2 LK Hanakulmarasia X16 V2 Tarkoitettu ainoastaan LK PE-X Universal-putkille. Katso: http://www.lksystems.fi/fi/tuotteet/lk-universal/ tuotevalikoima/putket/pe-x/ LK PE-X putki putkessa -järjestelmä, johon

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia AX16 valettaviin seiniin

LK Hanakulmarasia AX16 valettaviin seiniin LK Hanakulmarasia AX16 valettaviin seiniin LK Hanakulmarasia AX16 valettaviin seiniin, yhdelle putkelle. Rakenne LK Hanakulmarasia AX16 valettaviin seiniin, kahdelle putkelle. Mitat valamiseen LK Hanakulmarasia

Lisätiedot

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia.

Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Alpex-duo Asennusohjeet 1.1 Yleistä Alpex-duo paineputkijärjestelmän putki on kerrosrakenteinen komposiittiputki, jonka sisä- ja ulkopinta on PEX-muovia ja välikerros alumiinia. Järjestelmän liittimet

Lisätiedot

Asennusratkaisuja Nordtest-menetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten toimialasäännösten Säker Vatteninstallation mukaan

Asennusratkaisuja Nordtest-menetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten toimialasäännösten Säker Vatteninstallation mukaan Asennusratkaisuja Nordtest-menetelmän NT VVS 129 ja ruotsalaisten toimialasäännösten Säker Vatteninstallation mukaan Nordtest NT VVS 129 katsotaan olevan LVI-alan vaativin testi. Yhteisen pohjoismaisen

Lisätiedot

LK Hanakulmarasia UNI Push X16 V2

LK Hanakulmarasia UNI Push X16 V2 LK Hanakulmarasia X16 V2 Tarkoitettu ainoastaan LK PE-X Universal-putkille. LK Hanakulmarasia X16 V2 Tuotenro 188 21 81 Katso sivu 2 Asennus LK Hanakulmarasia X16 V2 voidaan ainutlaatuisen rakenteensa

Lisätiedot

METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA

METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA METALLILETKUJEN ASENNUSOHJEITA Asennustapa A Asennustapa B Ø 12-100 Ø 125-300 2 Lasketaan kaavalla FS=2,3 r a=1,356 r Taivutussäde "r", kun asennus kuvan A mukaan Asennus

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1 Asennus- ja huolto-ohjeet HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä

Lisätiedot

Ohjeita LVI tarkastajille

Ohjeita LVI tarkastajille Ohjeita LVI tarkastajille Heatex lämmöntalteenottokaivossa (pat. n:o 10875) ei ole kuluvia osia, joten käytön aikaisia tarkastuksia ei tarvita. Käyttäjän oma kaivon puhtaudesta huolehtiminen on riittävä

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi UNI

LK Jakotukkikaappi UNI LK Jakotukkikaappi UNI LK Kaappiläpivienti 25 suojaputkeen, Tuote nro 187 44 83 (Tilattava erikseen) LK Jakotukkikaappi UNI 350, Tuote nro 187 44 77 LK Jakotukkikaappi UNI 550, Tuote nro 187 44 78 LK Jakotukkikaappi

Lisätiedot

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje

Uponor G12 -lämmönkeruuputki. Asennuksen pikaohje Uponor G12 -lämmönkeruuputki Asennuksen pikaohje poraajille Uponor G12 -lämmönkeruuputken asennus neljässä vaiheessa Uponor G12 -putket asennetaan periaatteessa samalla menetelmällä kuin tavanomaiset keruuputket.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohje

Asennus- ja käyttöohje SE - 140 SE - 200 SE - 250 SE - 300 SE - 400 Käyttövesivaraaja Asennus- ja käyttöohje Varoitus! Vesisäiliö on varustettu magnesiumanodilla joka suojaa korroosiota vastaan. Anodin kuluminen on tarkastettava

Lisätiedot

LK Anti-Legionella Jakotukki

LK Anti-Legionella Jakotukki LK Anti-Legionella Jakotukki Rakenne/Käyttöalue LK Anti-Legionella Jakotukki on valmistettu sinkkikadon kestävästä messingistä ja sen lyijypitoisuus on alle 2 prosenttia säännösten CW 602N EN 12165 mukaisesti.

Lisätiedot

Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin

Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin Seppo Marttila 17.11.2015 1/9 Ohjeita FZVD2PMU Flex maavalokaapelin päättämiseen ODF-telineisiin ja kytkentäkaappeihin Kaapelin rakenne FZVD2PMU Flex 2 / 4 / 8 / 16 / 24 x 12 x SML Seppo Marttila 17.11.2015

Lisätiedot

Käsikirja Danfoss-putket vesikiertoiseen lattialämmitykseen

Käsikirja Danfoss-putket vesikiertoiseen lattialämmitykseen MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Käsikirja Alkuperäisten ohjeiden kieli on englanti. Muut kielet on käännetty alkuperäisestä ohjeesta. (Direktiivi 2006/42/EY) 2013 Copyright Danfoss A/S Käsikirja Sisällysluettelo

Lisätiedot

Betonivalu. Thermotech lattialämmitysjärjestelmä EDUT TIEDOT

Betonivalu. Thermotech lattialämmitysjärjestelmä EDUT TIEDOT Betonivalu EDUT Voidaan liittää mihin tahansa vesikiertoiseen lämmönlähteeseen Taloudellinen Helppo asentaa TIEDOT ASENNUSKISKO 1 MM PUTKELLE 0133-1, pituus m ASENNUSKISKO 16-0 MM PUTKELLE KIINNIKKEILLÄ

Lisätiedot

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle

Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle Asennus- ja huolto-ohje HEATEX lämmöntalteenottokaivolle 1. Asennus a. Kaivon asennus betoni lattiaan : a.1 Kaivon asennus - Kaivo on kiinnitettävä tukevasti ennen valua. Kaivo kiinnitetään ympärillä olevaan

Lisätiedot

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU

ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Käyttötarkoitus: ASENNUSOHJE LIEKKI PIIPPU Hormex T600 liekki piippu on lämpöä kestävä, kaksoisseinäinen savupiippujärjestelmä, joka on valmistettu 1.4828 lämpöä kestävästä teräksestä (ulkokuori - 1.4301)

Lisätiedot

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät

Eristetyt putkistot. Uponor -eristetyt putkistojärjestelmät 1.3.2012 Eristetyt putkistot Uponorin eristetyt putkistojärjestelmät on tarkoitettu kylmän ja lämpimän käyttöveden ja lämmön siirtoon. Putkistot voidaan asentaa suoraan kiepiltä kaivantoon jopa 200 metrin

Lisätiedot

EW-TULISIJA PAK ASENNUSOHJE

EW-TULISIJA PAK ASENNUSOHJE EW-TULISIJA PAK ASENNUSOHJE Kaukora Oy 2014 EW tulisija PAK Asennusohje 2 Sisällysluettelo 1 Tärkeää... 4 Turvallisuustiedot... 4 2 Yleistä... 4 Tuotekuvaus... 4 Takuu... 4 Kierrätys... 4 3 Putkiliitännät...

Lisätiedot

Roth Alu-LaserPlus putkijärjestelmä

Roth Alu-LaserPlus putkijärjestelmä Roth Alu-LaserPlus putkijärjestelmä Kannakointi ja kiinnitys German quality since 1947 Roth Alu-LaserPlus putkijärjestelmä - Kannakointi ja kiinnitys Roth Alu-LaserPlus putkijärjestelmä Alu-LaserPlus -putket

Lisätiedot

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0

Asennusohjeet. Gapsal OKS & Compact. Versio 5.0 Asennusohjeet Gapsal OKS & Compact Versio 5.0 Movek Grupp pidättää oikeuden tehdä muutoksia laitteen osiin ja teknisiin tietoihin ilman ennakkoilmoitusta. 2012 Movek Grupp. Alkuperäiset ohjeet on julkaistu

Lisätiedot

FPL-PX. Muoviputkien liittimet Puserrusliittimet PEX-putkille

FPL-PX. Muoviputkien liittimet Puserrusliittimet PEX-putkille FPL-PX Muoviputkien liittimet Puserrusliittimet PEX-putkille IMI TA / Liittimet / FPL-PX FPL-PX Monikäyttöinen, muunneltava puserrusliitin joka on tarkoitettu lämmitys- jäähytys- ja käyttövesijärjestelmien

Lisätiedot

Vuotovesitiivis jakotukkikaappi Työohje

Vuotovesitiivis jakotukkikaappi Työohje Kaapin kyljessä ja pohjassa on varaus läpivienneille, jotka avataan tarvittaessa vasaran ja metallitaltan avulla syöttövesiputkia varten. 2. Kaapin asennus puurunkoiseen seinään Suosittelemme että kaappi

Lisätiedot

Lattialämmitysjakotukki 1

Lattialämmitysjakotukki 1 INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE ROSTFRI Asennusohjeet Lattialämmitysjakotukki 1 Ruostumaton teräs 1 Tietoa ruostumattomasta 1 jakotukista Ruostumaton 1 jakotukki Flooré on valmistettu ruostumattomasta

Lisätiedot

PST-LÄMMITYSKAAPELI PST-LÄMMITYSKAAPELI 20 W

PST-LÄMMITYSKAAPELI PST-LÄMMITYSKAAPELI 20 W PST-LÄMMITYSKAAPELI PST-LÄMMITYSKAAPELI 20 W PST-lämmityskaapeleilla toteutat helposti ja nopeasti omakotitaloissa, tehdaskiinteistöissä yms. vastaavissa betonilla valetuissa lattioissa nykyaikaisen ja

Lisätiedot

LK Lämmönjakopelti 20 harvalaudoitukseen

LK Lämmönjakopelti 20 harvalaudoitukseen Asennusohjeet LK Lämmönjakopelti 20 harvalaudoitukseen LK Lämmönjakopelti 20 harvalaudoitukseen Rakenne Harvalaudoitukseen asennettava LK Lämmönjakopelti 20 on tarkoitettu puurakenteisiin lattioihin. Rakenne

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi VT RF / VT RF-täydellinen (vuotosuojattu)

LK Jakotukkikaappi VT RF / VT RF-täydellinen (vuotosuojattu) LK Jakotukkikaappi VT RF / VT RF-täydellinen (vuotosuojattu) Rakenne LK Jakotukkikaappi VT RF Vuotosuojattua LK Jakotukkikaappia VT RF käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF. Kaapissa on vesitiivis

Lisätiedot

Lattialämmityksen jakotukki

Lattialämmityksen jakotukki INSTALLATIONSANVISNING GOLVVÄRMEFÖRDELARE POLYMER Asennusohje Lattialämmityksen jakotukki Polymer 1 Tietoja lattialämmityksen jakotukista Polymer Floorén lattialämmityksen jakotukki Polymer on valmistettu

Lisätiedot

Multi Jakotukkikaappi

Multi Jakotukkikaappi Multi Jakotukkikaappi Tuotenro.: 75701/75702/75703 EDUT Alaosa toimii vuodonilmaisimena ja putkien tukena Täyttää määritelmän NT VVS 129 vaatimukset Toimitetaan valmiiksi asennetuilla kaappiläpivienneillä

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I

Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma- ja jätevesien johtamiseen 04 I U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - p a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä p e 10 0 Uponor-paineputkijärjestelmä PE100 turvallinen valinta juoma-

Lisätiedot

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS

Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Esikasattu LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi LL VS LK Sekoitusryhmäkaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

Viega Smartpress. Putkiliitostekniikka. ZM_L6_fi_ _061430_9.pdf :30:26

Viega Smartpress. Putkiliitostekniikka. ZM_L6_fi_ _061430_9.pdf :30:26 L6 Viega Smartpress Putkiliitostekniikka ZM_L6_fi_20190327_061430_9.pdf 1 28.03.2019 00:30:26 Virtausoptimoitu puristusliitosjärjestelmä käyttövesi- ja lämmitysjärjestelmille. Testattu DVGW-työohjelehden

Lisätiedot

GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje

GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje GG 10 W/m -lämpökaapelin asennusohje Lämmityskaapelin KIMA GG 10 W/m asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC. Kaapeli on teräsarmeerattu

Lisätiedot

EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA

EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA EDISTYKSELLINEN PUTKEN TUKI NOPEAA ASENNUSTA JA KONDENSAATION HALLINTAA VARTEN AF/ARMAFLEX -TUOTTEEN KANSSA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Varma Euroclass B/BL-s3,d0 ja suuri vesihöyryn siirtymiskestävyys

Lisätiedot

Samsung tarakka-akku Asennusohje

Samsung tarakka-akku Asennusohje Samsung tarakka-akku Asennusohje (voidaan soveltaa myös muihin tarakka-akkuihin) Kiinnitysosat: Asennus: Huom. Koska pyöriä on erilaisia, on nämä ohjeet suuntaa antavia. Lue ohjeet läpi ennen asennusta.

Lisätiedot

- luotettavuutta tulevaisuudessakin - MELTEX-ALUSKATTEET Meltex-aluskatteet Aluskate on tärkeä osa kattorakennetta, sillä se varmistaa katon vesitiiveyden. Varsinaiset vesikatteet ovat normaalioloissa

Lisätiedot

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla

Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Santex Huone 81 kiinteällä Santex-katolla ja näkyvällä vesikourulla Lue koko asennusohje, ennen kuin aloitat asennuksen. Tämä on näkyvällä vesikourulla varustetun Santex-huoneen 81 ohjeellinen asennusohje.

Lisätiedot

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje

LVI Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje TE 270217/01 LVI 3618240 Lohja CC 68 R Coolman Asennus- ja käyttöohje SISÄLTÖ Rakenne 2 Asennus 3-4 Käyttö ja ylläpito 5 Tekniset tiedot 5 Sähkökaavio 6 Lue tämä asennus- ja käyttöohje huolellisesti ennen

Lisätiedot

Asennusohje ColoRex SD och EC

Asennusohje ColoRex SD och EC Asennusohje ColoRex SD och EC ColoRex on sähköä johtava PVC-laatta, jonka mitat ovat 610 x 610 x 2 mm. ColoRex on ESD-hyväksytty (Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut). ColoRex-asennuksessa käytetään

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

QUICK BEND MINOR BEND BIG BEND SUPER BEND PUTKENTAIVUTUSPIHDIT PUTKENTAIVUTUSTYÖKALUT VUODESTA 1951

QUICK BEND MINOR BEND BIG BEND SUPER BEND PUTKENTAIVUTUSPIHDIT PUTKENTAIVUTUSTYÖKALUT VUODESTA 1951 QUICK BEND MINOR BEND BIG BEND SUPER BEND PUTKENTAIVUTUSPIHDIT PUTKENTAIVUTUSTYÖKALUT VUODESTA 1951 QUICK BEND suomalaisen putkiasentajan perustyökalu jo useammassa sukupolvessa. Kotimainen Quick bend

Lisätiedot

Lumination LED-valaisimet

Lumination LED-valaisimet GE Lighting Solutions Asennusohje Lumination LED-valaisimet LED-riippuvalaisin (EP14-sarja) Ominaisuudet Pitkä käyttöikä (50 000 tuntia) 5 vuoden takuu IP30 Kuivien tilojen luokitus ENNEN KUIN ALOITAT

Lisätiedot

Saneerauskaapelin PST 10 W/m asennusohje

Saneerauskaapelin PST 10 W/m asennusohje Saneerauskaapelin PST 10 W/m asennusohje Saneerauskaapelin PST 10 asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 3 m:n kylmäkaapelin. Teho 10 W/m, 230 V AC. Käyttökohteet: Osittain varaava

Lisätiedot

Uponor Työkalut, Katkaisu ja taivutus

Uponor Työkalut, Katkaisu ja taivutus 137 l Työkalut Ilmanvaihto Työkalut, Purkulaitteet Magna purkuteline PEX-putken purkamiseen kiepiltä. 2027100 1035807 määrä 2 Magna purkuteline 4 1 kpl 296,26 367,36 Ecoflex purkulaite Eristettyjen putkielementtien

Lisätiedot

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon Käkeläntie 41 FIN-16300 ORIMATTILA Tel. +358 3 544 3100 Fax. +358 3 544 3160 Asennusohje pdfmuodossa Säästä tämä ohje myöhempää koelaukaisua ja huoltoa varten Savunpoistoluukku voidaan asentaa täysin vaakasuoraan

Lisätiedot

Näin asennat. suihkukulman: SK-850

Näin asennat. suihkukulman: SK-850 Näin asennat suihkukulman: SK-850 Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

Roth QuickBox - levyseinälle

Roth QuickBox - levyseinälle Roth QuickBox - levyseinälle Asennusohje German quality since 1947 1/9 QuickBox-hanakulmarasia levyseinälle, asennusohje 1: Putki katkaistaan kohtisuoraan PEX-leikkurilla. Suojaputki leikataan 30 mm lyhyemmäksi

Lisätiedot

PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA

PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA PUTKITUKIEN UUSINTA UUTTA Powered by TCPDF (www.tcpdf.org) Estää kylmäsiltojen muodostumisen luotettavasti PET-muovista valmistetut ympäristöystävälliset ja kevyet kantavat lohkot Itseliimautuva kiinnitys

Lisätiedot

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT

VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT EPDM-kumiset VESIVARASTOT VIRTSA- JA LIETEALTAAT RAKENNUS / ASENNUSOHJE Myynti: Maahantuonti: Maan kaivaminen Kun altaan rakennuspaikka on valittu, maahan kaivetaan pohjapiirustusten mukainen kaivanto.

Lisätiedot

Huoletonta asumista talvipakkasilla

Huoletonta asumista talvipakkasilla J Ä ÄT Y M ÄTÖ N V E S I J O H TO J Ä ÄT Y M ÄTÖ N S U OJA P U T K I Huoletonta asumista talvipakkasilla 12 2010 10002 Uponor Supra Plus -jäätymätön vesijohto Uponor Supra Plus on eristetty ja lämmitetty

Lisätiedot

TUOTEKORTTI: RONDO L1

TUOTEKORTTI: RONDO L1 TUOTEKORTTI: RONDO L1 Tuotekoodi: Rondo L1-W-Fe RR40-1,0 (tyyppi, hyötyleveys=w, materiaali, väri, ainepaksuus) kuva 1: Rondo L1 seinäliittymä, pystyleikkaus TUOTEKUVAUS Käyttötarkoitus Raaka-aineet Värit

Lisätiedot

Matkustamon pistorasia

Matkustamon pistorasia Ohje nro Versio Osa nro 30664329 1.0 Matkustamon pistorasia M3603136 Sivu 1 / 9 Varuste A0000162 A0000163 A0000161 M8703902 Sivu 2 / 9 JOHDANTO Lue läpi koko ohje ennen asennuksen aloittamista. Huomautukset

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Asennusohje. Meltex lattialämmitysjärjestelmä JAKOKESKUS 7035TOPAC / 7035TOP / 7035

Asennusohje. Meltex lattialämmitysjärjestelmä JAKOKESKUS 7035TOPAC / 7035TOP / 7035 Meltex lattialämmitysjärjestelmä JAKOKESKUS 7035TOPAC / 7035TOP / 7035 Sisältö Jakokeskus 3 Asennus 3 Putkien asennus 4 Putkien yhdistäminen jakokeskukseen 4 Sekoitusyksikön asentaminen (lisävaruste) 5

Lisätiedot

Vettä ja lämpöä turvallista asumista

Vettä ja lämpöä turvallista asumista E R I S T E T Y T P U T K I S TOJÄ R J E S T E L M ÄT Vettä ja lämpöä turvallista asumista 01 2011 10001 Uponor Quattro neliputkinen elementti lämmön ja lämpimän käyttöveden johtamiseen autotallin ja talon

Lisätiedot

Kuituvalon asennusohje - ECO

Kuituvalon asennusohje - ECO Kuituvalon asennusohje - ECO Sun Sauna Oy Kuormaajantie 40 40320 Jyväskylä puh. 0403470220 info@sunsauna.fi Huom! Kuituja ei saa taivutella kylmänä. (jos niitä on varastoitu tai kuljetettu pakkasessa,

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125

ASENNUSOHJE. Päätekotelo NC-125 asentaminen SM_ /8. FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -kaapeleiden rakenne. Päätekotelo NC-125 SM_09122016 1/8 Päätekotelo NC-125 asentaminen Tässä ohjeessa neuvotaan FYO2PMU ja FYO2PMU Mini -talokaapelin asennusta NC-125 -päätekoteloon. Tätä ohjetta voi jokainen soveltaa omalla tavallaan, mutta

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R

Asennus- ja käyttöohjeet. SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R FI Asennus- ja käyttöohjeet SAVUPIIPPU Perusosa: 15125R Jatko-osat: 15200R, 15225R, 15325R 00000000 00000000 0809 Misa-järjestelmäsavupiippu on testattu standardin EN 1856-1:2009 mukaisesti käytettäväksi

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi LL VS, LK Esikasattu Jakotukkikaappi LL VS

LK Jakotukkikaappi LL VS, LK Esikasattu Jakotukkikaappi LL VS LK Jakotukkikaappi LL VS, LK Esikasattu Jakotukkikaappi LL VS Rakenne LK Jakotukkikaappi LL VS LK Jakotukkikaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF. Vuotosuojattu LK Jakotukkikaappi

Lisätiedot

Järjestelmäkuvaus Syöttöputket & Ryhmäjakotukit

Järjestelmäkuvaus Syöttöputket & Ryhmäjakotukit Järjestelmäkuvaus Syöttöputket & Ryhmäjakotukit Edut Järjestelmä voidaan toteuttaa pienemmällä syöttöputkihalkaisijalla. Järjestelmän kokonaispainehäviö laskee. Virtauksen säädöt eri jakotukkien välillä

Lisätiedot

PexFlex Suomen oloihin tehty, kestävä eristetty muoviputkijärjestelmä.

PexFlex Suomen oloihin tehty, kestävä eristetty muoviputkijärjestelmä. PexFlex Suomen oloihin tehty, kestävä eristetty muoviputkijärjestelmä. PexFlex eristetty muoviputkijärjestelmä Polymeerikalvo, joka varmistaa lämmöneristyskyvyn säilymisen pitkäaikaisessa käytössä. Patentti

Lisätiedot

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN

PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN PUTKEN SISÄÄNVIENTI KIINTEISTÖÖN Sisäänvientikotelo ja kotipääte Sisäänvientikotelo 1. Valitse kiinteistöstä kotipäätteen sijoituspaikka. Sijoituspaikkaa valittaessa kannattaa huomioida seuraavat suositukset:

Lisätiedot

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle

Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Tietopaketti energiakaivon porausprosessista kaivon tilaajalle Keruukontti saapuu Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jonka mitat ovat n. 2m x 2m x 3,5m. Kontin paikka

Lisätiedot

OHUTSEINÄISILLE TARKKUUSTERÄS- JA KUPARIPUTKILLE

OHUTSEINÄISILLE TARKKUUSTERÄS- JA KUPARIPUTKILLE OHUTSEINÄISILLE TARKKUUSTERÄS- JA KUPARIPUTKILLE PUSERRUSLIITTIMET METALLIPUTKET Tämä on erittäin muunneltava lämmitys, jäähdytys- ja käyttövesijärjestelmien metalliputkien puserrusliitin. Samaan liitinrunkoon

Lisätiedot

RBM. Vesikiertoinen lattialämmitys

RBM. Vesikiertoinen lattialämmitys RBM Vesikiertoinen lattialämmitys Oikea lämmön jakautuminen Lämpöä asumiseen, työhön ja vapaa-aikaan. Lattialämmityksessä suuri lämmin lattiapinta-ala levittää lämmön tasaisesti koko huonetilaan. Lämmin

Lisätiedot

LK Sekoitusryhmäkaappi VT RF/VT RF-täydellinen (vuotosuojattu)

LK Sekoitusryhmäkaappi VT RF/VT RF-täydellinen (vuotosuojattu) Asennusohjeet LK Sekoitusryhmäkaappi VT RF / VT RF-täydellinen LK Sekoitusryhmäkaappi VT RF/VT RF-täydellinen (vuotosuojattu) Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi VT RF Vuotosuojattu LK Sekoitusryhmäkaappi VT

Lisätiedot

Roth sekoituspumppuryhmä ja jakotukki

Roth sekoituspumppuryhmä ja jakotukki Roth sekoituspumppuryhmä ja jakotukki German quality since 1947 Sekoituspumppuryhmän täyttö: 1. Sulje kaikki venttiilit (piirit) sekä meno- että paluujakotukissa. 2. Sulje myös syöttöputken venttiilit.

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi UNI VS, Esikasattu LK Jakotukkikaappi UNI VS

LK Jakotukkikaappi UNI VS, Esikasattu LK Jakotukkikaappi UNI VS LK Jakotukkikaappi UNI VS, Esikasattu LK Jakotukkikaappi UNI VS Rakenne Vuotosuojattu jakotukkikaappi asennetaan upotettuna seinään tai kattoon tai pinta-asennuksena seinään. Seinän rakennesyvyyden pitää

Lisätiedot

PST 18 W/m -lämpökaapelin asennusohje

PST 18 W/m -lämpökaapelin asennusohje PST 18 W/m -lämpökaapelin asennusohje Lämmityskaapelin PST 18 W/m asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 5 m:n kylmäkaapelin. Teho 18 W/m, 230 V AC. Käyttökohteet: Lattialämmitys

Lisätiedot

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET

www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET www.sheikki.fi LUMIESTEIDEN ASENNUSOHJEET PISKO -LUMIESTEET Lumiesteillä estetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Lisäksi lumiesteillä voidaan suojata katolla

Lisätiedot

SILE-lattialämmityskaapeli. asennusohje

SILE-lattialämmityskaapeli. asennusohje SILE-lattialämmityskaapeli 20W/m asennusohje SILE-lattialämmityskaapeli 20 W/m asennusohje Tuotetiedot: Kaksijohtiminen lämpökaapeli, sis. 2 m:n kylmäkaapelin. Teho 20 W/m, 230 V AC Käyttökohteet: Lattialämmitys

Lisätiedot

LK Esikasattu Sekoitusryhmäkaappi VS2

LK Esikasattu Sekoitusryhmäkaappi VS2 LK Sekoitusryhmäkaappi VS2, LK Esikasattu Sekoitusryhmäkaappi VS2 Rakenne LK Sekoitusryhmäkaappi VS2 LK Sekoitusryhmäkaappia VS2 käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF ja LK Jakajasekoitusryhmä

Lisätiedot

6 PEX-putkenliittimet, käyttövesi ja lämmitys

6 PEX-putkenliittimet, käyttövesi ja lämmitys 6 PEX-putkenliittimet, käyttövesi ja lämmitys Tyyppihyväksytyt ja varmatoimiset HELA PEX ulkohalkaisija ja seinämävahvuus soveltuvat liittimille. Liittimet soveltuvat kaikkiin käyttökohteisiin -putkenliittimet

Lisätiedot

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu

MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen. Tuotteen tunnistaminen. Varastointi. Liitoksen laatu MODIX-raudoitusjatkoksen asentaminen Tuotteen tunnistaminen MODIX-raudoitusjatkoksen mallin voi tunnistaa tuotteessa olevasta tunnuksesta ja suojatulpan väristä. Värikoodit on esitetty alla olevassa taulukossa.

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot

KEHITETTY JA VALMISTETTU SUOMESSA SUOMALAISIIN OLOIHIN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET. Sisällysluettelo

KEHITETTY JA VALMISTETTU SUOMESSA SUOMALAISIIN OLOIHIN ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET. Sisällysluettelo ASENNUS-, KÄYTTÖ- JA HUOLTO-OHJEET Valmistenumero Kokoonpanija Päiväys Myyjän allekirjoitus, leima ja ostopäivä Sisällysluettelo 1. Yleisesittely...2 2. Tekniset tiedot...2 3. Asentaminen...3 4. Käyttö...7

Lisätiedot

NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET

NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET 1.4.2005 5. painos NVI 2000 moduulisavupiippujen ASENNUSOHJEET SISÄLLYSLUETTELO : - tekniset tiedot ja CE-merkinnät 2-3 - takuu- ja toimitusehdot 3 - yleisimmät asennustavat 4-6 - asennuspaketti 7 - asennus

Lisätiedot

Irrotettava kahva helpottaa asennusta. Kahvaa voidaan kääntää sekä vasemmalle että oikealle, kun palloventtiili suljetaan.

Irrotettava kahva helpottaa asennusta. Kahvaa voidaan kääntää sekä vasemmalle että oikealle, kun palloventtiili suljetaan. Laadukas pallosulkuventtiili LENO MSV-S Kuvaus LENO TM MSV-S on pallosulkuventtiili kaikille LENOtuoteryhmän kertasääteisille linjasäätöventtiileille. LENO TM MSV-S-venttiiliä voidaan käyttää myös laadukkaana

Lisätiedot

HAATO Lämminvesivaraajat. Laatua, turvallisuutta ja taloudellisuutta. vuoden. takuu. vuoden. takuu

HAATO Lämminvesivaraajat. Laatua, turvallisuutta ja taloudellisuutta. vuoden. takuu. vuoden. takuu HAATO Lämminvesivaraajat Laatua, turvallisuutta ja taloudellisuutta 5 vuoden takuu 5 vuoden takuu Varma valinta Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla

Lisätiedot

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014

Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Asennuskoulutus Lämpöpäivät 12.2.2014 Sampppa Takala 6.10.2014 Samppa Takala 1 Järjestelmän eri asennusvaiheet Aurinkolämpöjärjestelmän asennus on jaettavissa karkeasti 3 eri vaiheeseen Teknisessä tilassa

Lisätiedot

Aurinkokeräinten asennusohjeet

Aurinkokeräinten asennusohjeet Aurinkokeräinten asennusohjeet Solar keymark sertifioitu Yleistä Kiitos, että valitsit St1 aurinkokeräimet. Seuraavilta sivuilta löydät ohjeita St1 tyhjiöputkikeräinten kokoamiseen ja asennukseen. Asennuksessa

Lisätiedot

LK Jakotukkikaappi LL VS, LK Esikasattu Jakotukkikaappi LL VS

LK Jakotukkikaappi LL VS, LK Esikasattu Jakotukkikaappi LL VS LK Jakotukkikaappi LL VS, LK Esikasattu Jakotukkikaappi LL VS Rakenne LK Jakotukkikaappi LL VS LK Jakotukkikaappia LL VS käytetään, kun halutaan peittää LK Jakotukki RF. Vuotosuojattu LK Jakotukkikaappi

Lisätiedot

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin:

Näin asennat. SUKA90S suihkukaapin: Näin asennat SUKA90S suihkukaapin: Huomioithan että tuote on ehjä. kokoamisessa tarvittavia osia ei joudu pakkauksen mukana roskiin. tuotteen lasiosat on huolellisesti suojattava kokoamisen yhteydessä.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310. Providing sustainable energy solutions worldwide

Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310. Providing sustainable energy solutions worldwide 161 502 30-2 Providing sustainable energy solutions worldwide Asennus- ja käyttöohjeet CTC EcoTank 300/310 TÄRKEÄÄ LUE HUOLELLISESTI ENNEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN 2016-04-25 Asennus-

Lisätiedot