Arkistonhallintasovellus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arkistonhallintasovellus"

Transkriptio

1 Arkistonhallintasovellus Käyttöohje versio 7.1

2 Käyttöohjeesta... 4 Ohjeen terminologiasta... 4 Käytön aloittaminen... 5 Sisäänkirjoittautuminen... 5 Oletusarkisto... 7 Arkistonhallinta... 8 Arkiston tasoelementit... 9 Uuden arkiston luominen eams-toiminnallisuudet Arkiston rakenteen luominen Uuden Toiminnon / Yksikön luominen eams-toiminnallisuudet Toiminnon / Yksikön lisääminen aiemmin luotuun rakenteeseen Yksikön/Toiminnon poistaminen Tehtävän / Sarjan lisääminen Asiaryhmän lisääminen Asiakirjatyypin lisääminen Julkisuusarvon määrittäminen eams-toiminnallisuudet Uusien Sarjojen/Tehtävien / Asiaryhmien / Asiakirjatyyppien lisääminen aiemmin luotuun rakenteeseen Sarja/Tehtävän / Asiaryhmän / Asiakirjatyypin poistaminen Asiaryhmä- tai asiakirjatyyppielementtien passivointi Asiaryhmä- tai asiakirjatyyppielementtien määrittäminen pois käytöstä Arkiston kuvaileminen Asiasanojen lisääminen ja poistaminen Kuvailujen lisääminen ja poistaminen Tiedostoviittausten lisääminen ja poistaminen Tietojärjestelmäselosteiden ylläpito Arkiston selaus / rakenteen muuttaminen Arkiston poisto Rakenteen ylläpito Osan siirto Osan kopiointi Tuo / Vie arkisto Arkiston varmuuskopiointi Haku-toiminto Raportit eams:in laadintaan liittyvät toiminnot Käsittelyprosessien kuvaus AMS:ssa Toimenpiteet Toimenpiteiden lisäys Toimenpiteiden poisto Toimenpiteiden järjestäminen Toimenpiteiden passivointi Valintalista-asiakirjatyypit eams:in asettaminen eams:n versiointi Paperi-AMS:n laadintaan liittyvät toiminnot Luettelointi Säilytysyksiköiden lisääminen Säilytysyksiköihin liittyvät asetukset Säilytysyksikön poistaminen Kuvailuelementin lisääminen Kuvailuelementin poistaminen Luetteloidun aineiston siirtäminen Luetteloidun aineiston hävittäminen Lainat Dynaamisten metatietojen ylläpito Metatietojen ylläpito Arkissa... 65

3 Uuden metatietoluokan lisääminen Attribuuttien lisääminen metatietoluokkaan Metatietoluokan tai attribuutin poistaminen / passivointi Valintalistan arvojen lisääminen Valintalistan arvojen järjestyksen muuttaminen Valintalistan arvojen poistaminen / passivointi Salasanan vaihtaminen Käyttöoikeuksien tekeminen Pakolliset tiedot Arkistonmuodostussuunnitelmassa... 78

4 Käyttöohje 4 (79) Käyttöohjeesta Käyttöohjeen sisältö on jaoteltu siten, että ns. yleiset toiminnot käydään läpi ohjeen alussa. Erityisesti eams:n ja paperi-ams:n laadintaan liittyvät toiminnot on eritelty ohjeessa yleisten toimintojen jälkeen omissa kappaleissaan. Ohjeen terminologiasta Ohjeessa käytetään termiä arkistonmuodostussuunnitelma (AMS), koska tämä termi on käytössä myös lainsäädännössä. Organisaatiokohtaisesti yleisesti käytettäviä termejä ovat Tiedonhallintasuunnitelma (THS) ja Tiedonohjaussuunnitelma (TOS). Käytännössä Arkin toiminnan näkökulmasta nämä kolme termiä ovat toisiaan vastaavat. eams -termi tässä ohjeessa käytettäessä tarkoittaa AMS:ia, joka ohjaa asian- ja dokumenttienhallinnan järjestelmää seuraavalla tavalla: Asianhallintajärjestelmässä (Tweb tai Kuntatoimisto) asiat ja asiakirjat tyypitetään eams:n mukaisiin asiaryhmiin ja asiakirjatyyppeihin. Dokumenttienhallintajärjestelmässä (Tweb tai Tdoc) asiakirjat tyypitetään eams:n mukaisiin asiakirjatyyppeihin. eams:sta periytyy asioiden ja asikirjojen elinkaarta ohjaavia metatietoja, kuten säilytyaika-, julkisuus- ja kuvailutietoa. Versio 6.6 Triplan Oy 2011

5 Käyttöohje 5 (79) Käytön aloittaminen Sisäänkirjoittautuminen Käynnistä Arkki-sovellus klikkaamalla sen kuvaketta: 1. Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja salasanasi kirjautumislomakkeen kenttiin. 2. Klikkaa OK -painiketta. Huom! Sisäänkirjottautumisikkunan yläosassa on aina teksti: Käyttäjätunnus ja salasana KuntaToimistoon. Mikäli olet klikannut Arkistonhallinta -kuvaketta kansiosta Tweb (tämä on tyypillisin tapa asentaa Arkki työasemaan), olet kirjautumassa Twebin Arkkiin. Sovellus ehdottaa käyttäjätunnukseksi edellisen onnistuneen sisäänkirjoittautumiskerran käyttäjätunnusta. Sisäänkirjautuminen avaa automaattisesti erillisen sisäänkirjautumissovelluksen. Muista kirjautua ulos tai sulkea Sisäänkirjautumissovellus, kun Arkki sovelluksen käyttö lopetetaan.

6 Käyttöohje 6 (79) Kun sovellus käynnistyy, voi sen työtila näyttää esimerkiksi seuraavanlaiselta:

7 Käyttöohje 7 (79) Arkistonhallinnan työtila jakautuu kahteen osaan siten, että vasemmalla puolella on kuvattu arkiston rakenne ja oikealla puolella valitun tason sisältö. Jos arkistoja on useampia, näytetään aakkosissa ensimmäinen tai oletusarkistoksi asetettu arkisto. Voit siirtyä haluamaasi arkistoon valitsemalla sen luettelosta. Näkymä vaihtelee käyttöoikeuksien mukaan. Käyttäjiä voi olla monen tasoisia, esim. - superpääkäyttäjä, jolla on kaikki oikeudet kaikkiin arkistoihin - yhden arkiston pääkäyttäjä, jolla on kaikki oikeudet yhteen arkistoon / osa-arkistoon - yhden toiminto/yksikön pääkäyttäjä, jolla on kaikki oikeudet tähän yhteen toimintoon/yksikköön (edellyttää selaus oikeutta koko arkistoon) - selailukäyttäjä, jolla on oikeudet selata joko kaikkia arkistoja / osa-arkistoja tai joitakin niistä (tai joitakin toiminto/yksiköitä) Oletusarkisto Voit asettaa itsellesi oletusarkiston, johon sovellus siirtyy automaattisesti aina käynnistettäessä. Huom! Asetus on työasemakohtainen. 1. Siirry siihen arkistoon, johon haluat sovelluksen aukeavan. 2. Valitse sen jälkeen Versio \ Asetukset \ Aseta oletusarkistoksi. Oletusarkistoa voit halutessasi vaihtaa samalla tavalla.

8 Käyttöohje 8 (79) Arkistonhallinta Sovelluksessa toimitaan joko Ylläpitotilassa tai Kyselytilassa. Ylläpitotilassa voit luoda arkiston ja sen rakenteen sekä tehdä myöhemmin mahdollisia muutoksia rakenteeseen - esimerkiksi siirtää osan johonkin toiseen paikkaan tai poistaa kokonaan. Ylläpitotilassa voit suorittaa paperimateriaalin siirrot ja hävitykset. Ylläpito tilan huomaat otsikkorivillä olevasta ***Ylläpito*** -merkinnästä. Yhdessä arkistossa voi olla kerrallaan vain yksi käyttäjä ylläpitotilassa. Mikäli joku toinen käyttäjä yrittää samanaikaisesti siirtyä ylläpitotilaan, saa käyttäjä ilmoituksen, kenelle ylläpitotila on lukittu. Kyselytilassa voit selata olemassa olevaa arkistoa sekä tehdä mahdollisia muutoksia eri tasojen sisältöön kuitenkin muuttamatta arkiston rakennetta. Säilytysyksiköt lisätään myös kyselytilassa. Kyselytilassa voit ottaa vakioraportit (esim. muodostussuunnitelma, arkistokaava ja rakenneraportti). Ylläpitotilaan pääset Ylläpito valikosta Ylläpitotilaan siirtyminen toiminnolla.

9 Käyttöohje 9 (79) Arkiston tasoelementit Arkisto muodostuu seuraavista tasoista: ARKISTO eams -ARKISTO Lukittu eams Yksikkö/Toiminto Asiaryhmä Käsittelyvaihe Toimenpide Asiakirjatyyppi Sarja/Tehtävä Säilytysyksikkö Kuvailuelementti Yllä olevilla kuvakkeilla eri tasot näkyvät Arkin arkiston hierarkisessa rakenteessa. Jos arkistonmuodostussuunnitelmaa laaditaan Twebin tai Kuntatoimiston käyttöön, tulee huomioida, että kyseiset järjestelmät lukevat AMS:ia elementtien perusteella: asiaryhmäelementillä kuvatut tasot tulevat käyttöön asioita avattaessa ja asiakirjatyyppielementillä kuvatut tasot luotaessa uutta asiakirjaa Twebiin tai liitettä (asiakirjaa) Kuntatoimistoon. Elementit, jotka on merkitty Ei käytössä asian- tai dokumenttienhallinnassa, näkyvät harmaina kuvakkeina (asiaryhmä ja asiakirjatyyppi). Huom! Kaikilla tasoilla tunnuksen (Tunnus-kenttä) tulee olla yksilöllinen ja mikäli arkistoa käytetään eamsina, tunnus tulee löytyä kaikilta tasoilta!

10 Käyttöohje 10 (79) Sähköisen arkiston AMS:n rakenne voi olla esimerkiksi tällainen:

11 Käyttöohje 11 (79) Uuden arkiston luominen Huom! Älä päätä mitään täyttämiäsi kenttiä rivinvaihtoon (Enter). Arkiston tuominen ei onnistu, mikäli kentän viimeinen merkki on rivinvaihto. Arkki-sovelluksessa voidaan ylläpitää useampaa arkistoa eli arkistonmuodostussuunnitelmaa yhtä aikaa, mutta vain yhdessä niistä voi olla Arkistonmuodostaja -ruksi. Tämä arkistonmuodostussuunnitelma on asetettu eams:ksi, ja siitä tulee ohjaus Twebiin/ Tdociin/ KuntaToimistoon. Tämä arkisto näkyy Arkisssa eams-kuvakkeella (maapallon kuva). Voit luoda uuden arkiston seuraavalla tavalla: 1. Valitse Ylläpito \ Uusi arkisto. Uuden arkiston luominen vaatii pääkäyttäjäoikeudet. 2. Ruudulle avautuu ikkuna, johon täytetään tarvittavat tiedot uudesta arkistosta. Pakollisia tietoja ovat vain Nimi- ja Tunnus kentät. Tunnus voi sisältää kirjaimia ja numeroita. Arkiston tunnuksen perusteella voidaan Arkissa antaa arkistokohtaisia käyttöoikeuksia. 3. Voit tallentaa haluamasi tiedot Tallenna-painikkeella. Ikkuna sulkeutuu Paluupainikkeella. Tallentamisen jälkeen välilehtiä tulee lisää: Asiasanat, Kuvailu ja Tiedostot. Ohjeen näiden välilehtien täyttämiseen löydät kohdasta Kuvailu. 4. Jos haluat myöhemmin muuttaa arkiston tietoja, valitse Ylläpito \ Muuta arkistoa.

12 Käyttöohje 12 (79) eams-toiminnallisuudet - Arkistonmuodostaja-ruksi (eams) kertoo, mikä AMS on kulloinkin voimassa. Ohjaa uusien elementtien luomista Twebissä. - Lisäksi Nimi ja Tunnus kenttiä hyödynnetään siirrossa sähköiseen pitkäaikaissäilytykseen. - eams-versionumero tulee järjetelmästä AMS:lle sen versioinnin yhteydessä (kun otetetaan uusi eams käyttöön aiemmin käytössä olleen tilalle, saa viimeksi mainittu versionumeron, eikä sitä voida poistaa järjestelmästä.

13 Käyttöohje 13 (79) Arkiston rakenteen luominen Uuden Toiminnon / Yksikön luominen Toiminto / Yksikkö elementiltä ei siirry ohjausta Twebiin / Tdociin / Kuntatoimistoon. Kun haluat lisätä arkistolle toimintoja/yksikköjä: 1. Siirry ylläpitotilaan valitsemalla Ylläpito \ Ylläpitotilaan siirtyminen. 2. Valitse Lisäys \ Uusi taso ja sieltä Toiminto/Yksikkö. Nimi-kenttä on ainoa pakollinen tieto. Mikäli annetaan Tunnus-tieto, voidaan käyttöoikeuksia rajata koskemaan esim. vain tätä osa-arkistoa. Tunnus-kenttä tulee olla täytetty, mikäli käytössä on eams. Tunnuksen tulee olla yksilöllinen (erota AMS:n kaikkien muiden elementtien tunnuksista). 3. Tallenna täyttämäsi tiedot klikkaamalla Tallenna-painiketta. Huomaa, että Uusi taso valinta tehdään kullekin tasolle vain kerran. 4. Jos haluat lisätä heti lisää toimintoja/yksikköjä samalle tasolle, klikkaa Uusi-painiketta ja muokkaa kenttiä haluamallasi tavalla tai tyhjennä ne ensin Tyhjennä-painikkeella.

14 Käyttöohje 14 (79) eams-toiminnallisuudet Toiminto/yksikkö-tasot näytetään Twebissä hierarkisena rakenteena. Ei ohjaavuutta. Toiminnon / Yksikön lisääminen aiemmin luotuun rakenteeseen Voit lisätä toimintojen/yksiköiden alapuolella seuraavalle hierarkkiselle tasolle lisää toimintoja/yksiköitä: 1. Valitse ensin vasemmanpuoleisesta ikkunasta se Toiminto/Yksikkö, jonka alapuolelle haluat toimintoja/yksiköitä lisätä. 2. Valitse Lisäys \ Uusi taso \ Toiminto/Yksikkö. 3. Jatka kuten edellä esitetty. Mikäli Uusi taso valinta ei ole aktiivinen, on kohdistin väärässä paikassa, esim. väärässä ikkunassa tai väärällä tasolla. Lisättävät rakenteen osat tulevat siihen järjestykseen, jossa ne on syötetty. Ohjelma ei muokkaa järjestystä esim. aakkosjärjestykseen tai numerojärjestykseen. Voit lisätä kahden jo luomasi toiminnon/yksikön väliin uuden tason valitsemalla ensin vasemmasta ikkunasta sen toiminnon/yksikön, jonka jälkeen haluat uuden elementin tulevan. Valitse sen jälkeen Lisäys \ Toiminto/Yksikkö. Voit hyödyntää edellisen toiminnon tai yksikön yhteydessä antamiasi tietoja. 1. Klikkaa se toiminto/yksikkö oikeasta ikkunasta auki, jonka jälkeen haluat uuden toiminnon/yksikön tulevan. 2. Klikkaa Uusi painiketta ja tee muutokset. 3. Lopuksi Tallenna muutokset.

15 Käyttöohje 15 (79) Arkiston rakenne voi näyttää esimerkiksi tällaiselta toimintojen/yksiköiden lisäämisen jälkeen alemmille tasoille: + merkki tietyn tason edessä kertoo, että kyseisellä tasolla on myös alempia tasoja. - merkki tietyn tason edessä kertoo, että kyseisen tason alemmat tasot on kuvattu suoraan tason alapuolella. Yksikön/Toiminnon poistaminen Kun haluat poistaa toimintoja/yksikköjä: 1. Siirry ylläpitotilaan valitsemalla Ylläpito \ Ylläpitotilaan siirtyminen (ellet jo ole yläpitotilassa). 2. Valitse poistettava yksikkö/toiminto oikeanpuoleisesta ikkunasta. Voit valita myös useita poistettavia pitämällä pohjassa Ctrl-painiketta samalla kun teet valintoja. 3. Valitse Muutos \ Poista toiminto/tehtävä. Ohjelma kysyy varmistuksen poistoon.

16 Käyttöohje 16 (79) Tehtävän / Sarjan lisääminen Tehtävä / Sarja elementiltä ei siirry ohjausta Twebiin / Tdociin / Kuntatoimistoon. Tehtävä/Sarja -tasojen sisällöstä kootaan arkistonmuodostussuunnitelma tuloste. Jos arkistossa ei ole yhtään tehtävä/sarja -elementtiä, tulee tuloste tyhjänä. 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse vasemmanpuoleisesta ikkunasta se toiminto/yksikkö, johon haluat lisätä sarjoja/tehtäviä. 3. Valitse Lisäys \ Uusi taso ja sen jälkeen Tehtävä/Sarja. Tehtävä / Sarja -tason elementillä on oikean reunan valikossa valittuna valinta THS. Huomaa, että mikäli tunnusta ei ole merkitty Tunnus -kenttään, eivät sarjalle myöhemmin luotavat säilytysyksiköt peri kyseistä sarjan tunnusta säilytysyksikön tunnukseen.

17 Käyttöohje 17 (79) Tietyissä kentissä on käytettävä lyhenteitä, mikäli niissä ei ole käytössä valintalistoja. Alla olevassa taulukossa on lueteltu kyseiset kentät ja niiden maksimipituudet: Kenttä Maksimipituus Tullut/laad 4 Julk 2 Suojeluryhmä 5 Tietoturvalk 1 Mikäli jonkin sarjan kokonaissäilytysaika on pysyvä, merkitään Säilytysaika-kenttään 1 tai valitaan kyseinen arvo valintalistasta. Tällöin ohjelma ei koskaan ehdota säilytysyksiköitä hävitettäväksi. Kun Säilytysaika-kenttään on merkitty aika numeroina, säilytysajan Huomautus-kenttä täyttyy automaattisesti. Kentän tietoja voi myös muokata itse. Säilytysaikatietoja käytetään hyväksi siirroissa ja hävityksissä. Huomaa, että sarjan laajuus (hm ja yks) päivittyy automaattisesti sen jälkeen, kun sarjalle/tehtävälle on lisätty säilytysyksiköitä. Näihin laajuus-kenttiin ei siis tehdä käsin merkintöjä, paitsi jos kyseessä on esim. vanha aineisto, jota ei luetteloida ohjelmalla. Tehtävä/sarja tason elementti voidaan myöhemmin tarvittaessa muuttaa joko asiaryhmä- tai asiakirjatyyppielementiksi. Muuttaminen tehdään Tehtävä/sarjan tietoikkunan oikean laidan alasvetovalikosta, jossatehtävä/sarja -elementillä lukee THS. Asiaryhmän lisääminen 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse vasemmanpuoleisesta ikkunasta se toiminto/yksikkö, johon haluat lisätä asiaryhmän. 3. Valitse Lisäys \ Uusi taso ja sen jälkeen Asiaryhmä. Asiaryhmän valinta Twebissä / KuntaToimistossa edellyttää, että: - Tunnus-kentässä on asiaryhmän tunnus - ikkunan oikean reunan valintaluettelossa valitaan kohta Asiaryhmä. Asiaryhmän säilytysajaksi tulee järjestelmästä Säilytetään pysyvästi ja säilytysajan perusteeksi SÄHKE-määräys.

18 Käyttöohje 18 (79) Huomaa, että Kuvaus-kentän tiedot siirtyvät Twebiin vain, jos Kuvaus Twebiin -kenttä on valittuna. Mikäli haluat poistaa kyseisen asiaryhmän käytöstä Twebissä, ruksaa Ei käytössä -kenttä. Asiaryhmän passivointi ei poista asiaryhmää AMS:sta, mutta sen jälkeen kyseiseen ryhmään ei voida enää avata uusia asioita Twebissä. Toimenpiteet Twebiin valinta tarkoittaa, että tälle asiaryhmälle luodut toimenpidetyypit tulevat käyttöön Twebissä. Ei käytössä asian- tai dokumenttienhallinnassa valinta jättää kyseisen asiaryhmän kokonaan pois käytöstä Twebissä tai Kuntatoimistossa (valinta mahdollistaa sellaisten tehtävien, joita ei valmistella asianhallintajärjestelmässä kuvaamisen eams:iin). Metaluokka valinnalla voidaan ottaa asiaryhmälle käyttöön dynaamisia metatietoja. Metaluokkia tulee käyttöön Twebin lisäosien, kuten Sopimustenhallinnan käyttöönoton myötä.

19 Käyttöohje 19 (79) Käyttöoikeuksiin liittyvät tiedot voit tallentaa Käyttöoikeudet -välilehdellä. Jos haluat, että Twebissä asian avauksen yhteydessä joillekin käyttäjille annetaan oikeudet heti asiaa luotaessa, klikkaa ko. oikeusikkunan vieressä olevaan painiketta 1. Käyttöoikeusryhmän valinta-ikkuna aukeaa näkymään. Valitse ryhmä valintalistasta. Huomaa, että käyttäjäryhmät on luotava Twebissä ennen liittämistä asiaryhmälle. Myös ryhmien roolien ja jäsenten hallinnointi tehdään Twebissä. 2. Klikkaa Lisää. Valitsemasi käyttäjäryhmä siirtyy alempaan kenttään. Jos haluat poistaa käyttäjäryhmän, valitse ryhmä ensin ja klikkaa Poista. Jos haluat, että Twebissä asian avauksen yhteydessä asian Lisätietoja/Kuvaus ja Vireillesaattaja/Toimeksiantaja kentät suojataan (suojaus-ruksi on päällä) sovelluksen toimesta, valitse ko. ruksikenttä Arkissa.

20 Käyttöohje 20 (79) Asiakirjatyypin lisääminen 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse vasemmanpuoleisesta ikkunasta se asiaryhmä, johon haluat lisätä asiakirjatyypin. 3. Valitse Lisäys \ Uusi taso \ Asiakirjatyyppi. Asiakirjatyypin valinta Twebissä/ Tdocissa/ KuntaToimistossa edellyttää, että - Tunnus-kentässä on asiakirjatyypin tunnus - ikkunan oikean reunan valintaluettelossa valitaan kohta Asiakirjatyyppi. Huomaa, että Kuvaus-kentän tiedot siirtyvät Twebiin/ Tdociin vain, jos Kuvaus Twebiin-kenttä on valittuna.

21 Käyttöohje 21 (79) Mikäli haluat poistaa kyseisen asiakirjatyypin käytöstä Twebissä / Tdocissa, ruksaa Ei käytössä - kenttä. Ei käytössä asian- tai dokumenttienhallinnassa valinta jättää kyseisen asiakirjatyypin kokonaan pois käytöstä Twebissä tai Kuntatoimistossa (valinta mahdollistaa sellaisten asiakirjatyyppien, joita ei käsitellä asian- tai asiakirjanhallintajärjestelmässä kuvaamisen eams:iin). Käyttöoikeuksiin liittyvät tiedot voit tallentaa Käyttöoikeudet-välilehdellä. Jos haluat, että Twebissä/ Tdocissa asiakirjan luonnin yhteydessä joillekin käyttäjille annetaan oikeudet heti asiakirjaa luotaessa, klikkaa ko. oikeusikkunan vieressä olevaan painiketta 1. Käyttöoikeusryhmän valinta-ikkuna aukeaa näkymään. Valitse ryhmä valintalistasta. Huomaa, että käyttäjäryhmät on luotava Twebissä/ Tdocissa ennen liittämistä asiakirjatyypille. Myös ryhmien roolien ja jäsenten hallinnointi tehdään Twebissä/ Tdocissa. 2. Klikkaa Lisää. Valitsemasi käyttäjäryhmä siirtyy alempaan kenttään. Jos haluat poistaa käyttäjäryhmän, valitse ryhmä ensin ja klikkaa Poista.

22 Käyttöohje 22 (79) Salaisten katseluoikeudet käyttöoikeutta käytetään vain silloin, kun asia/ asiakirja on ollut alun perin julkinen, ja sille on annettu Kaikki-ryhmälle katselijaoikeudet. Mikäli Twebissä tämä asia/asiakirja muutetaan salassa tai osittain salassa pidettäväksi, haetaan AMS:sta Salaisten katseluoikeudet ryhmä, ja annetaan sille katselijaoikeus. Julkisuusarvon määrittäminen Kun julkisuus-metatiedoksi määritetään salainen tai osittain salassa pidettävä, voidaan antaa lisämetatietoja: salassapidon peruste, salassapitoaika ja laskenta (laskenta vain asiakirjatyypeillä). Jos julkisuusarvo muutetaan julkiseksi tai sisäiseksi edellä mainitut metatiedot poistetaan. Metatietomuutos on voimassa muutoksen jälkeen luotavilla uusilla asioilla ja asiakirjoilla (huomaa, että muutoksen voimaantulo vaatii sovelluspalvelimen uudelleenkäynnistyksen). Mikäli asiaryhmä määritetään salassa pidettäväksi tai osittain salassa pidettäväksi, tulee käyttöön Suojaustason/turvallisuusluokan tarkistusilmoitus valinta.

23 Käyttöohje 23 (79) eams-toiminnallisuudet Asiaryhmätason ohjaus: Asiaryhmä-taso on oltava valmiina, jotta yhtään asiaa voidaan avata Twebiin tai KuntaToimistoon. Ei käytössä ruksatut eivät näy Twebissä eikä KuntaToimistossa uusien luonnissa mutta näkyvät hauissa. nimi periytyvä metatieto: asiaryhmän tyyppinimi Twebissä/KuntaToimistossa tunnus periytyvä metatieto: asiaryhmän tyyppikoodi Twebissä/KuntaToimistossa (mukana asianumerossa, jollei organisaatiossa ole käytössä numeroryhmäkohtaista numerointia) kuvaus periytyvä metatieto: kuvaus Twebissä (vain jos Kuvaus Twebiin kenttä on ruksattu) säilytysaika periytyvä metatieto: säilytysaika Twebissä säilytysajan peruste periytyvä metatieto: säilytysajan peruste Twebissä määräaika periytyvä metatieto: määräpäivä Twebissä -> määräajan (vrk) perusteella lasketaan määräpäivä ohjelmallisesti voimassaoloaika alkaa periytyvä metatieto: siirtotiedosto voimassaoloaika päättyy periytyvä metatieto: siirtotiedosto toimenpiteet Twebiin tämän asiaryhmän toimenpiteet näkyvät Twebissä vain jos kenttä on ruksattu

24 Käyttöohje 24 (79) kieli periytyvä metatieto: kieli Twebissä sijainti periytyvä metatieto: sijaintipaikka Twebissä metaluokka dynaamiset metatiedot Twebissä -> ohjaa asiakaskohtaisia metatietoja numeroryhmä periytyvä metatieto: asiaryhmä asianumerossa, jos täytetty -> ohjaa asianumerointia, jos numeroryhmäkohtainen numerointi käytössä julkisuus periytyvä metatieto: julkisuus Twebissä KuntaToimistossa; jos salassa pidettävä, myös salassapidon peruste ja salassapitoaika periytyvä metatieto: Salassapidon peruste ja periytyvä metatieto: Salassapitoaika Twebissä -> salassapitoajan perusteella lasketaan salassapitoajan päättyminen ohjelmallisesti -> salassapidon peruste on sekä valintalista että kirjoitettava kenttä julkisuusarvon tarkistusilmoitus jos ruksattu, Tweb näyttää ilmoituksen käyttäjälle julkisuusarvon tarkistamisesta turvallisuusluokka periytyvä metatieto: tietoturvaluokka Twebissä suojeluryhmä periytyvä metatieto: suojeluryhmä Twebissä henkilötietoja periytyvä metatieto: henkilötietoja Twebissä omistusoikeudet periytyvä toiminnallisuus: käyttöoikeudet Twebissä -> asian luonnin yhteydessä laajennetaan omistusoikeuksia asialle Twebissä automaattisesti selausoikeudet periytyvä toiminnallisuus: käyttöoikeudet Twebissä -> asian luonnin yhteydessä laajennetaan katseluoikeuksia asialle Twebissä automaattisesti salaisten katseluoikeudet periytyvä toiminnallisuus: käyttöoikeudet Twebissä -> jos julkinen asia Twebissä muuttuu salassapidettäväksi, haetaan eams:ista katselijaryhmä, jolla korvataan Twebin Kaikki-ryhmän katseluoikeudet ko. asialla asiasanat periytyvä metatieto: asiasanat Twebissä Periytyvyys tapahtuu asian luonnin yhteydessä, jollei toisin ole kuvauksessa mainittu.

25 Käyttöohje 25 (79) Asiakirjatyyppitason ohjaus: Asiakirjatyyppi-taso on oltava valmiina, jotta yhtään asiakirjaa voidaan avata Twebiin/KuntaToimistoon. Ei käytössä ruksatut eivät näy Twebissä/KuntaToimistossa uusien luonnissa mutta näkyvät hauissa. nimi periytyvä metatieto: asiakirjatyypin tyyppinimi Twebissä/KuntaToimistossa tunnus periytyvä metatieto: asiakirjatyypin tyyppikoodi Twebissä/KuntaToimistossa kuvaus periytyvä metatieto: kuvaus Twebissä (vain jos Kuvaus Twebiin kenttä on ruksattu) säilytysaika periytyvä metatieto: säilytysaika Twebissä säilytysajan peruste periytyvä metatieto: säilytysajan peruste Twebissä säilytysajan laskennan peruste periytyvä toiminnallisuus: Twebissä aloitetaan säilytysajan laskenta tämän perusteella, vaihtoehdot: Asiakirjan valmiiksi merkitseminen/asiakirjan päivämäärä/asiakirjan voimassaoloaika/toimenpiteen päättyminen/asiakirjan viimeinen päivitys säilytysaika alkaa periytyvä toiminnallisuus: säilytysaika Twebissä -> käytetään takautuvien säilytysaikamuutosten yhteydessä, mistä päivästä lähtien luotuun materiaaliin säilytysaikamuutosta noudatetaan hävityksen peruste periytyvä metatieto: hävityksen peruste Twebissä -> metatieto tallennetaan Twebissä hävityksen yhteydessä versioiden poisto periytyvä toiminnallisuus: versiot Twebissä -> Twebissä poistetaan asiakirjan versiot tämän perusteella, vaihtoehdot: Asiakirjan hävityksen yhteydessä, Asiakirjan allekirjoittamisen yhteydessä, Asiakirjan hyväksymisen yhteydessä, Asiakirjan valmiiksi merkitsemisen yhteydessä

26 Käyttöohje 26 (79) kieli periytyvä metatieto: kieli Twebissä sijainti periytyvä metatieto: sijaintipaikka Twebissä metaluokka dynaamiset metatiedot Twebissä -> ohjaa asiakaskohtaisia metatietoja julkisuus periytyvä metatieto: julkisuus Twebissä/KuntaToimistossa; jos salassa pidettävä, myös salassapidon peruste, salassapitoaika ja laskenta periytyvä metatieto/toiminnallisuus: Salassapidon peruste, periytyvä metatieto: Salassapitoaika Twebissä ja periytyvä metatieto: Salassapitoajan laskenta -> salassapitoajan perusteella lasketaan salassapitoajan päättyminen ohjelmallisesti -> salassapidon peruste on sekä valintalista että kirjoitettava kenttä -> salassapitoajan laskenta arvon perusteella aloitetaan salassapitoajan laskenta (vaihtoehdot: Asiakirjan valmiiksi merkitseminen, Asiakirjan päivämäärä, Asiakirjan saapuminen) julkisuusarvon tarkistusilmoitus jos ruksattu, Tweb näyttää ilmoituksen käyttäjälle julkisuusarvon tarkistamisesta suojaustason/tietoturvallisuusluokan tarkistusilmoitus jos ruksattu, Tweb näyttää ilmoituksen käyttäjälle suojaustason ja turvallisuusluokan tarkistamisesta turvallisuusluokka periytyvä metatieto: tietoturvaluokka Twebissä suojeluryhmä periytyvä metatieto: suojeluryhmä Twebissä henkilötietoja periytyvä metatieto: henkilötietoja Twebissä omistusoikeudet periytyvä toiminnallisuus: käyttöoikeudet Twebissä -> asiakirjan luonnin yhteydessä laajennetaan omistusoikeuksia asiakirjalle Twebissä automaattisesti selausoikeudet periytyvä toiminnallisuus: käyttöoikeudet Twebissä -> asiakirjan luonnin yhteydessä laajennetaan katseluoikeuksia asiakirjalle Twebissä automaattisesti salaisten katseluoikeudet periytyvä toiminnallisuus: käyttöoikeudet Twebissä -> jos julkinen asiakirja Twebissä muuttuu salassapidettäväksi, haetaan eams:ista katselija-ryhmä, jolla korvataan Twebin Kaikki-ryhmän katseluoikeudet ko. asiakirjalla asiasanat periytyvä metatieto: asiasanat Twebissä Periytyvyys tapahtuu asiakirjan luonnin yhteydessä, jollei toisin ole kuvauksessa mainittu.

27 Käyttöohje 27 (79) Uusien Sarjojen/Tehtävien / Asiaryhmien / Asiakirjatyyppien lisääminen aiemmin luotuun rakenteeseen Voit lisätä uusia sarjoja/tehtäviä /asiaryhmiä / asiakirjatyyppejä asiaryhmälle / asiakirjatyypille / tehtävä/sarjalle: 1. Klikkaa Uusi-painiketta. 2. Täydennä tiedot ja Tallenna. Kun myöhemmin haluat lisätä sarjoja/tehtäviä /asiaryhmiä / asiakirjatyyppejä tasolle, jolla on jo olemassa sarjoja/tehtäviä /asiaryhmiä / asiakirjatyyppejä, valitse vasemmanpuoleisesta ikkunasta kohta, johon haluat lisätä elementin ja valitse Lisäys \ Tehtävä/Sarja / Asiaryhmä / Asiakirjatyyppi. Jos haluat käyttää hyväksi aiemmin luomasi elementin tietoja: 1. Kaksoisklikkaa oikeasta ikkunasta sitä elementtiä, jonka jälkeen haluat lisätä uuden. 2. Valitse tältä avautuvalta Uusi. Tee muutokset ja klikkaa Tallenna -painiketta. Sarja/Tehtävän / Asiaryhmän / Asiakirjatyypin poistaminen Kun haluat poistaa sarjoja/tehtäviä /asiaryhmiä / asiakirjatyyppejä: 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse poistettava elementti oikeanpuoleisesta ikkunasta. Voit valita myös useita poistettavia pitämällä pohjassa Ctrl-painiketta samalla kun teet valintoja. 3. Valitse Muutos \ Poista toiminto/tehtävä. Ohjelma kysyy varmistuksen poistoon. Huomaa, että mikäli kyseinen arkisto on eams, ei asiaryhmiä, asiakirjatyyppejä tai sarja / tehtävä elementtejä voi poistaa, vaan ne tulee merkitä Ei käytössä -ruksilla. Huomioitavaa AMS-muutosten siirtymisessä Twebiin/ Tdociin: muutosten voimaansaattaminen vaatii sovelluspalvelimen (Tomcat) uudelleenkäynnistyksen - takautuvia muutoksia voi tehdä vain säilytysaikaan - mikäli jotakin tietoa ei määritellä AMS:ssa (esim. säilytysajan laskennan peruste), käytössä ovat Twebin/Tdocin oletusarvot

28 Käyttöohje 28 (79) Asiaryhmä- tai asiakirjatyyppielementtien passivointi Asiaryhmä tai asiakirjatyyppi voidaan passivoida, jolloin se ei enää ole käytettävissä Twebissä / Tdocissa. Passivoitua asiaryhmää tai asiakirjatyyppiä ei voida Twebissä / Tdocissa valita passivoinnin jälkeen uutta materiaalia luotaessa. Ennen passivointia Twebiin / Tdociin luotu aineisto säilyy, ja on löydettävissä Twebin / Tdocin hakutoimintojen avulla. Passivointi toiminnallisuus palvelee parhaiten tilanteessa, jossa käytössä olevaan AMS:iin tehdään pieniä muutoksia (esimerkiksi korvataan käytössä ollut asiaryhmä tai asiakirjatyyppi toisella). Passivointi on mahdollista myös AMS:ssa, joka on asetettu eams.ksi (jota Tweb / Tdoc tai Kuntatoimisto käyttää). Passivointi tapahtuu asiaryhmän tai asiakirjatyypin tietonäkymän oikeassa alalaidassa olevan Ei käytössä valinnan kautta. Asiaryhmä- tai asiakirjatyyppielementtien määrittäminen pois käytöstä Mikäli eams:iin halutaan kuvata tehtäviä ja niissä syntyviä asiakirjatyyppejä, joita ei käsitellä asianja dokumenttienhallintajärjestelmässä (Tweb / Kuntatoimisto / Tdoc), voidaan käyttää valintaa Ei käytössä asian- tai dokumenttienhallinnassa. Kun valinta on asetettu käyttöön, kyseinen elementti (asiaryhmä tai asiakirjatyyppi) ei ole käytössä Twebissä / Kuntatoimistossa / Tdocissa lainkaan. Elementti ei näy eams-rakenteessa em. järjestelmissä lainkaan.

29 Käyttöohje 29 (79) Arkiston kuvaileminen Asiasanaston ylläpito Asiasanoissa voi olla käytössä joko kiinteä tai vapaa asiasanasto. Mikäli käytössä on kiinteä asiasanasto, ylläpidetään sitä valitsemalla Ohjaustiedot \ Ylläpito \ Asiasana ylläpito. Asiasanaryhmien ylläpito: 1. Uusia asiasanaryhmiä voit lisätä klikkaamalla Lisää asiasanaryhmä. 2. Anna ryhmälle nimi ja Tallenna. Asiasanojen ylläpito: 1. Valitse asiasanaryhmä, johon haluat sanoja lisätä. Klikkaa Lisää asiasana. 2. Anna asiasana ja Tallenna. 3. Voit ottaa asiasanan pois käytöstä ruksittamalla Ei käytössä -kentän.

30 Käyttöohje 30 (79) Muokkaa-painikkeella voit muokata jo tallennettuja asiasanaryhmiä ja asiasanoja. Tulosta-painikkeella voit tulostaa asiasanaston. + ja painikkeilla voit avata ja sulkea koko rakenteen kerralla. Asiasanojen lisääminen ja poistaminen Voit halutessasi lisätä arkiston eri tasoille asiasanoja valitsemalla Asiasanat -välilehden. Mikäli käytössä ei ole kiinteätä asiasanastoa, ruudulle avautuu seuraavanlainen ikkuna: 1. Kirjoita Asiasana-kenttään sana, jonka haluat tallentaa ja klikkaa Talleta uusi. Tällöin sana tallentuu Asiasanat -kenttään. 2. Poistaminen tapahtuu valitsemalla poistettava asiasana asiasanojen luettelosta ja klikkaamalla Poista painiketta.

31 Käyttöohje 31 (79) Jos käytössä on kiinteä asiasanasto, on näyttö alla esitetyn kaltainen: 1. Klikkaa Lisää-painiketta. 2. Valitse avautuvasta ikkunasta Asiasanaryhmä ja haluamasi Asiasanat ja klikkaa sen jälkeen Lisää -painiketta. Tällöin valitut sanat tallettuvat Asiasanat - kenttään. 3. Poistaminen tapahtuu valitsemalla poistettava asiasana asiasanojen luettelosta ja painamalla Poista painiketta.

32 Käyttöohje 32 (79) Kuvailujen lisääminen ja poistaminen Voit halutessasi kuvailla eri tasoja valitsemalla Kuvailu-välilehden 1. Kirjoita Otsikko-kenttään kuvailulle otsikko ja Kuvailu-kenttään varsinainen kuvailu ja Tallenna kuvailu. 2. Voit halutessasi lisätä uuden kuvailun klikkaamalla Uusi -painiketta. 3. Kuvailuja voit selata Otsikot -valintaikkunan kautta. 4. Kuvailun voit poistaa valitsemalla sen Otsikot -valintalistasta ja klikkaamalla Poista.

33 Käyttöohje 33 (79) Tiedostoviittausten lisääminen ja poistaminen Voit halutessasi lisätä tiedostolinkkejä. Huomaa, että kyseessä on linkki tiedostoon, eikä esimerkiksi osoita kopioon tiedostosta. Tiedoston pitää siis sijaita sellaisella verkkolevyllä, johon muillakin on oikeus. Voit myös lisätä linkkejä internet/intranet -sivuille, esim Klikkaa painiketta, kun haluat lisätä tiedostoviittauksen. Etsi tiedosto ja klikkaa Avaa -painiketta. Klikkaa Tallenna. 2. Kun haluat katsoa liitetyn tiedoston tai Internet/intranet -sivuston sisältöä, valitse se Tiedostot-ikkunasta ja klikkaa painiketta. 3. Voit poistaa linkin valitsemalla sen ikkunasta ja klikkaamalla Poista -painiketta.

34 Käyttöohje 34 (79) Tietojärjestelmäselosteiden ylläpito Tiedot syötetään sarja/tehtävä / asiaryhmä / asiakirjatyyppi -tasoiselle elementille. Valitse Kuvailu välilehti ja täytä kuhunkin kuvailuun numero, nimi ja kuvailu. Alla olevassa taulukossa on selostettu ennalta määriteltyjen otsikoiden tiedot: Otsikon nume ro Sovelluksessa syötettävä otsikko (esimerkiksi) Tulosteelle tuleva otsikko Nimi Tietojärjestelmän nimi: Vastuutaho Tietojärjestelmän vastuutaho: Vastuuyksikkö Tietojärjestelmän vastuuyksikkö ja henkilö, puh ja sähköpostiosoite: Käyttötarkoitus Tietojärjestelmän käyttötarkoitus: Päivitystiheys Tietojen päivitystiheys: Julkisuus Tietojen julkisuus/salassa pidettävyys: Lähteet Tietolähteet: Vuodesta Tiedot ovat vuosilta/alkaen vuodesta: Julk.osoite Tietojärjestelmän julkinen osoite: Hlörekisteri Henkilörekisteri: Luovutukset Säännönmukaiset tietojen luovutukset ja tietojen siirto EU:n tai ETA:n ulkopuolelle: Julkiset tiedot Julkiset tiedot tietoryhmittäin: Salassa pidettävät Salassa pidettävät tiedot: Suojaus Henkilörekisterin suojauksen periaatteet: Useat organisaatiot Onko rekisterin useamman kuin yhden organisaation ylläpitämä: Arkisto Arkistotulosteet: Tiedot muille Annetaanko rekisteristä tietoja muille organisaatioille: Ohjelmat Ohjelmat ja tietovälineet, laitteisto: Ylläpitäjä Tekninen ylläpitäjä: Koko Rekisterin nykyinen koko: Kasvu Rekisterin vuosikasvu: Säil.aika Tietojen säilytysaika: Sovelluksessa syötettävä otsikko on esimerkki käytettävästä otsikosta. Tämä otsikko on yllä olevien kiinnitettyjen numerosarjojen kohdalla päätettävissä organisaation valitsemaksi, huolehtien kuitenkin siitä, että kaikki käyttäjät käyttävät samoja otsikoita selvyyden vuoksi.

35 Käyttöohje 35 (79) Kukin kuvailu voi olla 254 merkkiä pitkä ja yhdelle elementille on varattu 4 otsikkonumero. Näin esimerkiksi tietojärjestelmän nimi voi olla maksimissaan 4x254 merkkiä pitkä. Tiedot tulostuvat numerojärjestyksessä tulosteelle. Yllä olevassa taulukossa esitetyt otsikot tulostuvat ennalta määrättyinä, sen sijaan alla lueteltujen otsikkonumeroiden otsikoiksi tulostuvat juuri ne otsikot, jotka Kuvailu välilehdellä on annettu. Vapaasti määriteltävät otsikot: Tietojärjestelmäseloste tulostetaan valitsemalla kyseinen elementti, jolle tiedot on annettu ja valitsemalla Tulosteet alasvetovalikosta Tietojärjestelmäseloste. Tuloste avautuu Crystalin esikatseluruutuun, josta se voidaan tulostaa tai sitä voidaan jatkokäsitellä normaaliin tapaan.

36 Käyttöohje 36 (79) Arkiston selaus / rakenteen muuttaminen Arkiston rakenteen muuttaminen eli arkiston muutos, arkiston poisto, siirto/kopiointi-toiminnot, rakenteen ylläpito sekä Tuo/Vie arkisto vaativat pääkäyttäjäoikeudet. eams:ksi asetettua arkistoa (arkistolistauksessa maapallosymbolilla esitetty AMS) voidaan muokata vain rajoitetusti. Siitä ei voida poistaa elementtejä, ei tehdä rakenteellisia siirtoja / kopiointeja. Uuden lisäys ja elementtien passivointi on mahdollista. Aiemmin käytössä ollutta eams:ia (arkistolistauksessa lukkosymbolilla esitetty AMS) ei voida muokata. Kun haluat selata arkiston tietoja tai muuttaa niitä, valitse Ylläpito \ Muuta arkistoa. Kun haluat selata arkistorakennetta: 1. Valitse vasemmanpuoleisesta ikkunasta elementti, jonka alapuolisia elementtejä haluat tarkastella. Tällöin oikeanpuoleiseen ikkunaan tulee kyseisen tason sisältö. 2. Kaksoisklikkaa oikeanpuoleisesta ikkunasta sitä elementtiä, jota haluat katsoa tai muuttaa. Arkiston poisto Kun haluat poistaa koko arkiston, valitse Ylläpito \ Poista arkisto. Ohjelma kysyy varmistuksen poistoon kaksi kertaa. Aiemmin käytössä ollutta eams:ia (arkistolistauksessa lukkosymbolilla esitetty AMS) ei voida poistaa. Arkiston poiston yhteydessä sovellus vie arkistosta varmuuskopion käyttäjän temp -kansioon, josta se voidaan tarvittaessa tuoda takaisin Tuo arkisto -toiminnolla. Huomaa, että tämä toiminto on pysyvä ja poistaa todellakin koko arkiston!

37 Käyttöohje 37 (79) Rakenteen ylläpito Jos arkiston rakennetta on muutettu esim. siirto-toiminnolla, saattaa elementtien järjestys raporteilla poiketa työtilassa näkyvästä järjestyksestä. Rakenteen saa korjattua ylläpitoajolla. Valitse Ylläpito \ Rakenteen ylläpito. Jos arkisto on suuri, kestää ylläpitoajo useamman minuutin. Rakenteen ylläpitoajo tule suorittaa aina arkiston rakenteeseen tehtyjen muutosten jälkeen. Osan siirto Voit halutessasi siirtää toimintoja ja sarjoja paikasta toiseen. 1. Valitse ensin siirrettävä elementti ja sitten Siirrot \ Leikkaa. 2. Siirrä kohdistin siihen kohtaan, jonka jälkeen haluat siirrettävän elementin siirtyvän ja valitse Siirrot \ Liitä. 3. Jos haluat siirtää seuraavalle tasolle, valitse Siirrot \ Liitä seuraavalle tasolle. Mikäli seuraavalla tasolla on jo jokin elementti, ei Liitä seuraavalle tasolle -toimintoa voi käyttää, vaan silloin on mentävä seuraavalle tasolle siihen kohtaan, jonka jälkeen haluat siirrettävän elementin tulevan ja valittava Siirrot \ Liitä. Huomaa, että osan siirrossa, jos kyseisellä tasolla on alatasoja, siirtyvät myös nämä (sis. säilytysyksiköt).

38 Käyttöohje 38 (79) Osan kopiointi Voit myös kopioida toimintoja tai sarjoja paikasta toiseen. 1. Valitse kopioitava elementti ja sitten Siirrot \ Kopioi. Siirrä kohdistin siihen kohtaan, jonka jälkeen haluat kopioidun elementin kopioituvan. 2. Valitse Siirrot \ Liitä. 3. Jos haluat siirtää seuraavalle tasolle, valitse Siirrot \ Liitä seuraavalle tasolle. Mikäli seuraavalla tasolla on jo jokin elementti, ei Liitä seuraavalle tasolle-toimintoa voi käyttää, vaan silloin on mentävä seuraavalle tasolle siihen kohtaan, jonka jälkeen haluat siirrettävän elementin tulevan ja valittava Siirrot \ Liitä. Huomaa, että jos kyseisellä tasolla on alatasoja, kopioituvat myös nämä (lukuun ottamatta säilytysyksiköitä). Tuo / Vie arkisto Halutessasi voit ottaa kopion arkistosta. Voit myös sisällyttää kopioon säilytysyksiköt tai ottaa kopion vain rakenteesta. 1. Valitse Ylläpito \ Vie arkisto ja valitse haluatko ottaa kopion rakenteesta / rakenteesta ja arkistoyksiköistä / kaikista tiedoista. Kaikki tiedot -valinta sisältää kaikkien välilehtien kaikki tiedot kaikilta tasoilta. 2. Määrittele arkistolle nimi esim. arkisto.txt ja hakemisto, mihin sen haluat tallettaa. 3. Klikkaa OK. Ohjelma ilmoittaa kopioinnin päättymisestä esimerkiksi seuraavalla ilmoituksella: Kun haluat tuoda kopioidun arkiston: 1. Valitse Ylläpito \ Tuo arkisto. 2. Etsi ja valitse tallentamasi tiedosto ja paina OK. Kun kopiointi on päättynyt, ilmestyy arkistojen valikkoikkunaan uusi arkisto, joka on nimeltään KOPIO alkuperäinen arkistonnimi.

39 Käyttöohje 39 (79) Huomaa, että mikäli viet arkiston Arkin versiolla 4.61 tai uudempi ja tuot sen vanhaan Arkin versioon, eivät kaikki tiedot siirry. Huomaa myös, että jos viet arkiston Arkin vanhemmasta versiosta, ja tuot sen uuteen Arkin versioon (4.61 tai uudempi), eivät kaikki tiedot siirry. Mikäli organisaatio on käyttänyt Vie arkisto -toimintoa, kannattaa versiopäivityksen jälkeen käyttää uudella versiolla tehtyjä arkistokopioita, jos halutaan tietojen siirtyvän kokonaisina. Arkiston tuonnin yhteydessä työasemalle syntyy import.log niminen lokitiedosto, jota voidaan tarvita virheselvittelyssä, mikäli arkiston tuonti ei mene läpi ongelmitta. Tiedosto syntyy Tempkansioon. Voit myös viedä arkiston XML-muodossa. Arkiston varmuuskopiointi Käytössä olevasta AMS:sta on suositeltavaa ottaa varmuuskopio säännöllisesti. Varmuuskopio voidaan tallentaa esimerkiksi työasemaan tai verkkolevyasemalle. Varmuuskopion ottaminen tapahtuu Arkin Vie arkisto toiminnolla. Arkistosta syntyvä tiedosto on hyvä nimetä siten, että nimestä näkyy varmuuskopion ottamispäivämäärä, esim. AMS_varmuuskopio_ txt.

40 Käyttöohje 40 (79) Haku-toiminto Kyselytilassa voit suorittaa hakuja toiminnoista, sarjoista ja säilytysyksiköistä. 1. Valitse valikkoriviltä Haku ja ruudulle avautuu seuraavanlainen Haku-ikkuna: 2. Valitse ensin haluatko suorittaa haun siitä arkistosta, jossa olit vai kaikista arkistoista. Oletusarvona on se arkisto, jossa olit. Kaikki arkistot -valinta on valintalistan viimeisenä ja vaatii PERUS Selaus oikeuden, eli oikeuden kaikkien arkistojen katseluun. 3. Valitse sen jälkeen, miltä tasolta haluat hakea. Sen jälkeen täytä kenttien tiedot haluamallasi rajauksella. Perustiedot Kuvailu ja hakusanat Hakuteksti-kenttään kirjoitettu hakuteksti kohdistuu - Nimi-, Huomautus- ja Kuvaus kenttien sisältöön sekä - Sijainti/Arkiston nimi -kenttiin. Hakuteksti-kenttään kirjoitettu teksti kohdistuu - Kuvailu- ja Asiasanat välilehtien sisältöön. 4. Kun olet rajannut haettavan alueen, paina Hae-painiketta. Ruudulle avautuu luettelo rajauksen mukaisista elementeistä.

41 Käyttöohje 41 (79) 5. Voit valita ylimmäisestä ikkunasta haluamasi elementin ja tarkistella sen sisältöä klikkaamalla tämän jälkeen Valitse-painiketta. Muuta rakennetta voit tarkastella valitsemalla jommastakummasta alimmasta ikkunasta arkiston osasen ja klikkaamalla sen jälkeen Valitse-painiketta. Haun kautta voit myös tehdä muutoksia elementtien tietosisältöön. 6. Jos haluat muuttaa tai tarkentaa rajaustasi, jäävät edellisen haun rajaukset muistiin Haku-ikkunaan.

42 Käyttöohje 42 (79) Hakutuloksesta voit ottaa myös tulosteita. Hakutulos -tuloste antaa hakutuloksen sekä rajausehdot: Selkämys-raportin avulla voit tulostaa säilytysyksiköille selkämykset. Tämän tulosteen saat vain hakutuloksen kautta: 1. Anna sellaiset hakuehdot, että saat haun lopputulokseksi joko sarja- tai säilytysyksikkö-tasoisia elementtejä. 2. Valitse hakutuloksesta joko sarja- tai säilytysyksikkö ja klikkaa Selkämys. 3. Valitse haluamasi koko ja valitse tulostettavat säilytysyksiköt ja klikkaa Tulosta.

43 Käyttöohje 43 (79) Raportit Kyselytilassa voi tulostaa seuraavat raportit: Muodostussuunnitelma Suojelusuunnitelma Arkistoluettelo Arkistokaava Rakenneraportti Tehtäväluokitus Siirto-/hävitysehdotelma Siirto-/hävitysluettelo Luettelo arkistoista Tietojärjestelmäseloste Arkiston arvojen tarkastus Lainat Lokit Raportteja voidaan tulostaa PDF-, RTF- tai XLS muodossa. Muoto valitaan Raportit valikosta Raportin muoto-kohdasta. Muodostussuunnitelma valinnan takaa on tulostettavissa seuraavat raportit: 1. Perusraportti sisältää vain aktiiviset elementit, eli passivoidut jäävät raportilta pois 2. Perusraportti myös passivoidut sisältää myös passivoidut elementit (harmaalla), ei sisällä Käsittelyvaiheita eikä Toimenpiteitä. 3. Perusraportti Sähke 1 sisältää Sähke 1:n mukaiset metatiedot. Sisältää myös Käsittelyvaiheet ja Toimenpiteet, asiakirjatyypeistä listautuvat ne, jotka on liitetty toimenpiteisiin.

44 Käyttöohje 44 (79) 4. Perusraportti Sähke 2 sisältää Sähke 2:n mukaiset metatiedot.. Sisältää myös Käsittelyvaiheet ja Toimenpiteet, asiakirjatyypeistä listautuvat ne, jotka on liitetty toimenpiteisiin. Asiaryhmän perään tulostuvat ne asiakirjatyypit, joita ei ole liitetty toimenpiteisiin. Passivoidut elementit eivät tulostu tälle raportille. 5. Perusraportti + toimenpiteet sisältää myös toimenpiteet. Raportilta on nähtävissä myös toimenpiteille liitetyt asiakirjatyypit. Passivoidut elementit tulostuvat harmaalla fontilla. Kaikki raportit näkyvät esikatselunäytöllä, josta ne ovat selattavissa ja tulostettavissa. Kun haluat tulostaa esim. arkistonmuodostussuunnitelman, valitse ensin se kohta arkistoa, josta haluat ko. raportin tulostuvan ja sitten Tulosteet \ Muodostussuunnitelma \ Perusraportti. Raportin esikatselu:

45 Käyttöohje 45 (79) eams:in laadintaan liittyvät toiminnot Tässä kappaleessa kuvataan seuraavia eams:in laadintaan liittyviä toimintoja: käsittelyvaiheiden ja toimenpiteiden lisääminen ja ylläpito, valintalista asiakirjatyyppien laadinta sekä eams:n asettaminen. Käsittelyprosessien kuvaus AMS:ssa Asioiden käsittelyprosessi voidaan kuvata AMS:iin asiaryhmittäin kahdella tasolla: 1. Käsittelyvaiheet 2. Toimenpiteet Hierarkisesti käsittelyvaiheet sijoittuvat asiaryhmän alapuolelle (väliin syntyy automaattisesti Käsittelyprosessi -taso), ja toimenpiteet taas käsittelyvaiheen alapuolelle. Toimenpiteet voi lisätä myös suoraan asiaryhmän alle (väliin syntyy automaattisesti Käsittelyprosessi taso). Rakenteen hierarkia AMS-rakenteessa: Asiaryhmä Käsittelyprosessi Käsittelyvaiheet Asiakirjatyypit Toimenpiteet Kuvassa näkyy asiaryhmän Vakinaiset ja määräaikaiset alla automaattisesti syntyvä Käsittelyprosessi -taso. Käsittelyprosessi -tason alla ovat Käsittelyvaiheet (Vireillepano/-tulo, Valmistelu / käsittely, Päätöksenteko, jne.) Twebissä asiaryhmäkohtaiset toimenpiteet ovat otettavissa käyttöön valittavina toimenpidetyyppeinä, kun ko. asiaryhmään avatulle asialle lisätään toimenpiteitä. Käsittelyvaiheet näkyvät toimenpidetyyppien valintalistalla Twebissä, mutta niitä ei voida valita.

46 Käyttöohje 46 (79) Asiakirjatyypit liitetään toimenpidetyypille, mikäli halutaan määrittää minkä tyyppisiä asiakirjoja voi syntyä missäkin prosessin vaiheessa. Tämä määritys ohjaa asiakirjojen luomista / liittämistä asioille Twebissä. Toimenpiteet kokonaisuuden (Käsittelyvaiheet ja Toimenpiteet) voi kopioida ja liittää AMSrakenteeseen samalla tavoin kuin muutkin elementit. Käsittelyvaiheet Käsittelyvaiheen lisääminen: 1. Valitse asiaryhmä, jolle haluat käsittelyvaiheen lisätä. 2. Valitse Ylläpitotilassa Lisäys -valikosta Käsittelyvaihe. Käsittelyvaiheet tiedot avautuvat. Voit valita Käsittelyvaiheen alasvetovalikosta tai kirjoittaa Nimi-kenttään valitsemasi nimen. Alasvetovalikossa on valittavissa Arkistolaitoksen eams-perusmallin mukaiset käsittelyvaiheet. Käsittelyvaiheelle voidaan tallentaa myös Kuvaus tieto.

47 Käyttöohje 47 (79) Huomaa, että lisättävät käsittelyvaiheet tulevat siihen järjestykseen, jossa ne syötetään. Jos samalle asiaryhmälle lisätään useampi käsittelyvaihe, on ne syötettävä lopullisessa järjestyksessä, sillä niiden järjestystä ei voi jälkikäteen muuttaa.

48 Käyttöohje 48 (79) Toimenpiteet Toimenpiteitä voidaan käyttää arkistonmuodostussuunnitelmaa laadittaessa asian käsittelyvaiheiden kuvaamiseen. Toimenpiteitä voidaan hyödyntää Twebissä toimenpidetyyppeinä ja toimeksiantotyyppeinä. Toimenpiteiden lisäys 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse vasemmanpuoleisesta ikkunasta se Asiaryhmä tai Käsittelyvaihe, johon haluat lisätä toimenpiteitä. 3. Valitse Lisäys \ Toimenpide. 4. Anna haluamasi tiedot. Tallenna. Ei käytössä asian- tai dokumenttienhallinnassa valinta jättää kyseisen toimenpidetyypin kokonaan pois käytöstä Twebissä.

49 Käyttöohje 49 (79) Huomaa, että asiakirjatyyppien valitseminen toimenpiteelle edellyttää, että kyseiseen asiaryhmään on luotu asiakirjatyyppejä. eams-toiminnallisuudet toimenpiteellä: toimenpiteen nimi periytyvä metatieto: toimenpiteellä tyyppi Twebissä suunta periytyvä metatieto/toiminnallisuus: toimenpiteellä suuntatwebissä saapuva-suuntaiselle toimenpiteelle liitetyt ja luodut asiakirjat merkitään heti valmiiksi toimeksianto periytyvä toiminnallisuus: toimeksiannolla tyyppi valintalistassa Twebissä kuvaus toimenpiteelle periytyvä metatieto: kuvaus Twebissä asiakirjatyyppirajoitus Twebissä ko. toimenpiteelle voi liittää vain eams:issa määriteltyjä asiakirjatyyppejä Toimeksianto valinnan ruksaaminen tuo Toimeksianto- ja Toimeksiannon käyttöoikeudet - välilehdet esille. Toimeksiantotyyppi on tällöin käytössä Twebissä kyseisellä asiaryhmällä. Listaotsikko tarkoittaa otsikkoa, jolla toimeksianto näkyy Twebin toimeksiantotyyppi valintalistalla. Kuvaus siirtyy toimeksiannon Tehtävän ohjeet välilehdelle. Toimeksiannon käyttöoikeudet -välilehdellä voidaan määritellä toimeksiannon mukanaan antamia käyttöoikeuksia. Ilman eri määritystä asialle siirtyy Toimeksi-tyyppisen toimeksiannon mukana Päivittäjä-oikeus, mutta tässä voidaan määritellä siirtyväksi Omistaja-oikeus, mikäli se on tarpeen. eams-toiminnallisuudet toimeksiannolla: kuvaus toimeksiannolle periytyvä metatieto: tehtävän ohje Twebissä preferoitu lähetysformaatti toimeksiannolle periytyvä toiminnallisuus: formaatti Twebissä -> jos toimeksiannon liitteellä on renditio preferoidussa formaatissa (uusimmasta versiosta) lähetetään tämä asiakirjatyyppirajoitus -> Twebissä ko. toimeksiannolle voi liittää vain eams:issa määriteltyjä asiakirjatyyppejä (Toimenpiteen ja asiakirjojen suhteet välilehdelle valitut)

50 Käyttöohje 50 (79) Toimeksi ja Tiedoksi kohtiin voidaan valita -painikkeesta Toimeksiannolle oletuksena tulevia Twebin Jakelulistoja vastaanottajiksi. Kun Twebissä luodaan toimeksianto käyttäen tätä Arkissa kyseiselle asiaryhmälle luotua toimeksiantotyyppiä, tulee vastaanottajakenttiin automaattisesti Arkissa vastaanottajiksi määritellyt Jakelulistat. Tämä edellyttää, että Twebissa on luotuna jakelulista /-listoja. eams-toiminnallisuudet toimeksiannolla: toimeksianto periytyvä toiminnallisuus: toimeksiannolla tyyppi valintalistassa Twebissä listaotsikko periytyvä metatieto: toimeksiantolistauksissa Twebissä julkisuustilan muutos periytyvä toiminnallisuus: asiakirjan julkisuus Twebissä jos asiakirja on liitteenä ko. toimekisannolla, voidaan sen julkisuus muuttaa toimeksiannon lähetyksen tuloksena toimeksi-oikeustaso periytyvä toiminnallisuus: asiakirjan käyttöoikeudet Twebissä -jos asiakirja on liitteenä ko. toimeksiannolla, voidaan toimeksiannon lähetyksen yhteydessä laajentaa sen käyttöoikeuksia yli normaalien (normaalisti suurimmat oikeudet ovat päivittäjä, nyt suurimmat voivat olla omistaja) toimeksi periytyvä toiminnallisuus: toimeksiannon toimeksi-vastaanottajat tiedoksi periytyvä toiminnallisuus: toimeksiannon tiedoksi-vastaanottajat

51 Käyttöohje 51 (79) Jos haluat, että Twebissä toimenpiteen luonnin yhteydessä toimenpiteen Kuvaus/Lisätietoja, Lähettäjä/Lähettäjän organisaatio ja Vastaanottaja -tiedot suojataan (suojaus-ruksi ko. kentissä on päällä) sovelluksen toimesta, valitse ko. ruksikenttä Arkissa. Twebissä käytettävissä olevat vakiotoimenpiteet näet Ohjaustiedot \ Ylläpito \ Vakio toimenpiteet. Toimenpiteiden poisto Voit poistaa toimenpiteitä: 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse vasemmasta ikkunasta käsittelyvaihe (jos toimenpiteet ovat käsittelyvaiheen alla) tai käsittelyprosessi (jos toimenpiteet ovat suoraan asiaryhmän alla) ja sen jälkeen oikeasta ikkunasta se toimenpide, jonka haluat poistaa. 3. Valitse Muutos \ Poista toiminto/tehtävä. Ohjelma kysyy varmistuksen poistoon. Voit halutessasi valita useita poistettavia pitämällä Ctrl-painiketta pohjassa tehdessäsi valintoja. Toimenpiteiden järjestäminen Voit järjestää toimenpiteitä eri järjestykseen 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse oikeasta ikkunasta se toimenpide, jota haluat siirtää prosessissa eri kohtaan. 3. Valitse Siirrot \ Siirrä toimenpide ylös tai Siirrä toimenpide alas, sen mukaan mihin suuntaan haluat toimenpidettä siirtää. Toimenpide siirtyy aina yhden askelman valitsemaasi suuntaan. Toista toimenpidettä kunnes toimenpide on oikealla kohdallaan. Toimenpiteiden passivointi Toimenpidetyyppi voidaan passivoida, jolloin se ei enää ole käytettävissä Twebissä. Passivoitua toimenpidetyyppiä ei voida Twebissä valita passivoinnin jälkeen uutta materiaalia luotaessa. Ennen passivointia Twebiin luotu aineisto säilyy, ja on löydettävissä Twebin hakutoimintojen avulla. Passivointi tapahtuu toimenpiteen tietonäkymän keskiosassa olevan Ei käytössä valinnan kautta. Toimenpiteet eivät ohjaa KuntaToimiston käsittelyvaiheita.

52 Käyttöohje 52 (79) Valintalista-asiakirjatyypit Jos haluat Twebissä/ Tdocissa luoda asiakirjoja, jotka ovat asiaryhmiin kuulumattomia (esim. postiluettelo-asiakirjoja): 1. Toiminto/ Yksikkö-tason tunnuksen tulee olla Kaikki 9999 tunnuksen alla olevat asiakirjatyypit tulevat Twebiin/ Tdociin valittaviksi asiakirjatyypeiksi (luotaessa asiakirjaa ilman asiaryhmä liitäntää). Valintalistan luominen Valintalistan rakenteen tulee näyttää tältä: Asiakirjatyypit on luotu suoraan Toiminto / yksikkö elementin alle. Tämä tulee tehdä seuraavalla tavalla: 1. Luo Toiminto / yksikkö elementti 9999 Valintalista. 2. Lisää sen alle THS elementti. Voit nimetä THS-elementin kuten asiakirjatyypin.

53 Käyttöohje 53 (79) 3. Muuta THS elementti Asiakirjatyypiksi. Tämä tapahtuu THS:n tiedoista, oikean reunan alasvetovalikosta: Tämän jälkeen voit luoda uusia Asiakirjatyyppi elementtejä äsken THS:stä muuttamasi alapuolelle.

54 Käyttöohje 54 (79) eams:in asettaminen Jos haluat varmistaa, onko laatimasi eams sopiva asetettavaksi eamsiksi, joka ohjaa asian- ja dokumenttienhallintaa, voit tehdä tarkistuksen valitsemalla Ohjaustiedot-valikosta Ylläpito ja sieltä eams tarkastus. Toiminto ainoastaan tarkastaa eamsin kelpoisuuden, ei tee eamsiksi asettamista. Kun haluat asettaa arkiston eams:iksi valitse Ylläpito \ Aseta eams. Saat näytölle varmistuskysymyksen. Vastaa Kyllä, mikäli haluat edetä. Sovellus tarkistaa, että suunnitelma, jonka haluat asettaa eams:iksi täyttää sille asetetut kriteerit mm. kaikille Twebiin/ Tdociin tallennetuille asiakirjoille löytyy uudesta suunnitelmasta tunnukset. Saat näytölle esimerkiksi seuraavanlaisen ilmoituksen:

55 Käyttöohje 55 (79) Kun eams on asetettu: - elementtejä ei voi poistaa, mutta niitä voi passivoida (ei käytössä-valinta oikeassa alakulmassa) - rakenteen siirto ja kopiointi ei ole mahdollista - elementin tyyppiä ja tunnusta ei voi muuttaa Mikäli eams:n asetus epäonnistuu, yleisin syy siihen on, että Twebissä/ Tdocissa on asioita / asiakirjoja, joille ei asetettavasta AMS:sta löydy asiaryhmää tai asiakirjatyyppiä. Tiedot eams:n asettamisesta näkyvät Aseta eams ikkunassa, ja ne voidaan myös tulostaa Tulosta painikkeen kautta. eams:n asettamisen yhteydessä järjestelmä antaa sille versionumeron.

56 Käyttöohje 56 (79) eams:n versiointi Kun järjestelmän(tweb / Kuntatoimisto / Tdoc) käytössä ollut eams versioidaan, eli käytännössä korvataan uudella, päivitetyllä eams-versiolla. eams:n versioinnin yhteydessä aiemmin käytössä ollut eams lukitaan selailukäyttöön, ja se näkyy arkistovalintalistassa lukkosymbolilla kuvattuna. Lukittua eams:ia ei voida poistaa Arkista, eikä siihen voida tehdä muutoksia, poistoja tai rakennesiirtoja. Lukitusta eams:sta voidaan tulostaa raportteja.

57 Käyttöohje 57 (79) Paperi-AMS:n laadintaan liittyvät toiminnot Luettelointi Säilytysyksiköiden lisääminen Sarja/tehtävä taso on oltava numerointeineen valmis, ennen kuin voidaan lisätä säilytysyksiköitä. Tämä sen vuoksi, että säilytysyksiköt saavat oikean tunnusmerkinnän. Säilytysyksiköllä tarkoitetaan arkistoyksikköä eli esim. mappia, koteloa, sidosta tmv. Säilytysyksiköiden lisääminen tapahtuu kyselytilassa. Valitse ensin vasemmanpuoleisesta ikkunasta se sarja/tehtävä, johon haluat lisätä säilytysyksikön ja valitse sen jälkeen Säilytysyksikkö \ Säilytysyksikkö.

58 Käyttöohje 58 (79) Nimi, tunnus ja sijaintitiedot tulevat automaattisesti sarjatasolta. Mikäli sarjatasoa muutetaan säilytysyksiköiden lisäämisen jälkeen, eivät säilytysyksiköt päivity automaattisesti vaan ne pitää poistaa ja lisätä uudelleen. Tämän vuoksi sarja/tehtävä taso on tärkeätä olla valmiina ennen kuin lähdetään lisäämään säilytysyksiköitä. Ohjelma numeroi säilytysyksiköt automaattisesti. Mikäli haluat antaa säilytysyksikölle toisen numeron esimerkiksi alkaessasi luetteloinnin kesken vuotta merkitse uusi säilytysyksikön numero kenttään Numero. Numero kentän jäljessä olevaan kenttään voidaan merkitä esim. aakkostunnus, jos sama säilytysyksikkö on jaettu useampaan koteloon tmv. Laajuus kenttään laitetaan säilytysyksikön leveys metrimuodossa (esim. 10 senttimetrin levyinen kotelo merkitään kenttään muodossa 0,10). Lkm-kenttään voidaan merkitä kuinka monta säilytysyksikköä tämä merkitty säilytysyksikkö sisältää (esimerkiksi luetteloitaessa vanhaa materiaalia, voidaan joskus merkitä vain yksi säilytysyksikkö, vaikka niitä olisi useita). Siirto- ja hävityspäiviä ei saa merkitä, ellei ole kyse vanhasta materiaalista, joka on jo siirretty/hävitetty. Jos kentissä on merkintöjä, ohjelma ei koskaan tarjoa materiaalia siirrettäväksi/hävitettäväksi. Ohjelma merkitsee siirto/hävitysajon yhteydessä päivämäärät automaattisesti näihin kenttiin. Kun olet täyttänyt haluamasi kentät, paina Tallenna -painiketta. Voit lisätä uusia säilytysyksiköitä samalle sarjalle/tehtävälle painamalla Uusi -painiketta. Säilytysyksiköihin liittyvät asetukset Voit valita, haluatko ohjelman numeroivan säilytysyksiköiden vuositiedon automaattisesti vai et. Asetus on käyttäjä-/työasemakohtainen. Mikäli asetus on päällä, numeroi ohjelma säilytysyksiköiden vuodet kentät automaattisesti samalla vuosivälillä, mikä on viimeksi annettu. Mikäli asetus on pois päältä, pysyy vuosikentässä sama vuositieto muuttumattomana kuin mikä oli edellisessä säilytysyksikössä.

59 Käyttöohje 59 (79) Voit valita, missä järjestyksessä säilytysyksiköt näytöllä esitetään. Asetus on käyttäjä- /työasemakohtainen. Säilytysyksikön poistaminen Kun haluat poistaa säilytysyksikön valitse poistettava säilytysyksikkö oikeanpuoleisesta ikkunasta ja valitse Muutos \ Poista säilytysyksikkö. Ohjelma kysyy varmistuksen poistoon. Poiston jälkeen laajuus muuttuu automaattisesti tehtävä/sarja tasolle. Voit myös valita useita pitämällä Ctrlpainiketta pohjassa valitessasi poistettavia säilytysyksiköitä. Normaalisti säilytysyksiköitä poistetaan hävitysprosessin kautta. Katso tähän ohje alta. Kuvailuelementin lisääminen Kuvailuelementtien avulla voidaan kuvailla sarjalle luotavien säilytysyksiköiden sisältöä. Sitä voidaan käyttää esim. tilanteessa, jossa samat arkistoyksiköt sisältävät eri säilytysaikaista materiaalia. Jokaiselle eri säilytysaikaiselle materiaalille tehdään oma kuvailuelementti. Kuvailuelementti lisätään samalle tasolle kuin säilytysyksiköt. Kuvailuelementin lisääminen tapahtuu aina ylläpitotilassa. 1. Valitse ensin vasemmanpuoleisesta ikkunasta se tehtävä/sarja, jonka säilytysyksiköitä halutaan kuvailuelementillä kuvailla. 2. Valitse sitten Lisäys \ Kuvailuelementti.

60 Käyttöohje 60 (79) 3. Täytä haluamasi kentät ja paina Tallenna-painiketta. Voit lisätä uusia kuvailuelementtejä klikkaamalla Uusi-painiketta. 4. Jo luotu sarja on myös mahdollista kopioida luotavan kuvailuelementin pohjaksi. Valitse tällöin Lisäys \ Kopioi valittu sarja kuvailuelementiksi. Kuvailuelementin poistaminen Kun haluat poistaa kuvailuelementin: 1. Siirry ylläpitotilaan. 2. Valitse poistettava kuvailuelementti oikeanpuoleisesta ikkunasta. Valitse Muutos \ Poista toiminto/tehtävä. Ohjelma kysyy varmistuksen poistoon. Voit halutessasi valita useita poistettavia pitämällä Ctrl-painiketta pohjassa tehdessäsi valintoja.

61 Käyttöohje 61 (79) Luetteloidun aineiston siirtäminen Kaikki siirtämiseen liittyvät toiminnot on koottu Tulosteet \ Siirrot kohdan alle. Kun luetteloitu materiaalisi on saavuttanut siirtoajan (säilytysyksikön loppumisvuodesta on kulunut aika, joka on merkitty asiaryhmä / asiakirjatyyppi / sarja -tasolla työyksikön säilytysajaksi): 1. Valitse Tulosteet \ Siirrot ja valitse avautuvasta valikosta Siirtoehdotelma. Siirtoehdotelman voit valita työyksiköstä tai väliarkistosta. 2. Tulostettuasi siirtoehdotelman, valitse Tulosteet \ Siirrot ja valitse avautuvasta valikosta Siirtoajo. Siirtoajon voit valita työyksiköstä tai väliarkistosta. Avautuu seuraavanlainen näkymä: Yläikkunassa näkyvät ohjelman siirrettäväksi ehdottamat säilytysyksiköt. Huomaa, että mikäli säilytysajat ovat tyhjiä, ohjelma ehdottaa niiden sarjojen säilytysyksiköitä siirto ja hävitysajoissa joka kerran. Valitsemalla jonkin säilytysyksiköistä ja painamalla sen jälkeen Poista painiketta, voit poistaa kyseisen säilytysyksikön siirtoajosta. Painamalla Poista kaikki painiketta, poistat kaikki säilytysyksiköt siirtoajosta. Säilytysyksiköitä voit lisätä Lisää painikkeella tai vastaavasti lisätä kaikki säilytysyksiköt alaikkunasta Lisää kaikki painikkeella. Siirtopäivä kenttään voit merkitä tosiasiallisen siirtopäiväyksen tai hyväksyä ohjelman tarjoaman ehdotuksen. 3. Klikkaa Siirtoajo painiketta, jolloin ohjelma suorittaa siirtoajon ja merkitsee säilytysyksiköille sen päiväyksen, joka Siirtopäivä kenttään on merkitty.

62 Käyttöohje 62 (79) Työyksiköstä siirretyt näkyvät tämän jälkeen väliarkiston tulosteilla ja vastaavasti väliarkistosta siirretyt näkyvät päätearkiston tulosteilla. 4. Suoritettuasi siirtoajon, valitse Tulosteet \ Siirrot \ Siirtoluettelo. Valitse vielä, mistä haluat sen ottaa (työyksikkö vai väliarkisto). Tämän jälkeen avautuu ikkuna, jossa kysytään siirtoluettelon alkupäivä ja sen jälkeen loppupäivä. Annettuasi nämä tiedot, saat tulosteen näytölle. Luetteloidun aineiston hävittäminen Kaikki hävittämiseen liittyvät toiminnot on koottu Tulosteet \ Hävitykset kohdan alle. Nämä hävitykseen liittyvät toiminnot koskevat paperiaineistoa. Sähköisen aineiston hävittäminen tapahtuu esimerkiksi Twebin hävitystoimintojen kautta. Kun luetteloitu materiaalisi on saavuttanut hävitysajan: 1. Valitse Tulosteet \ Hävitykset \ Hävitysehdotelma. Hävitysehdotelman voit valita työyksiköstä, väliarkistosta tai päätearkistosta. 2. Tulostettuasi hävitysehdotelman, valitse Tulosteet \ Hävitykset \ Hävitysajo. Hävitysajon voit valita työyksiköstä, väliarkistosta tai päätearkistosta. Avautuu seuraavanlainen näkymä:

63 Käyttöohje 63 (79) Yläikkunassa näkyvät ohjelman hävitettäväksi ehdottamat säilytysyksiköt. Huomaa, että mikäli säilytysajat ovat tyhjiä, ohjelma ehdottaa niiden sarjojen säilytysyksiköitä siirto ja hävitysajoissa joka kerran. Valitsemalla jonkin säilytysyksiköistä ja painamalla sen jälkeen Poista painiketta, voit poistaa kyseisen säilytysyksikön hävitysajosta. Painamalla Poista kaikki painiketta, poistat kaikki säilytysyksiköt hävitysajosta. Säilytysyksiköitä voit lisätä Lisää painikkeella tai vastaavasti lisätä kaikki säilytysyksiköt alaikkunasta Lisää kaikki painikkeella. Hävityspäivä kenttään voit merkitä tosiasiallisen hävityspäiväyksen tai hyväksyä ohjelman tarjoaman ehdotuksen. Klikkaa Hävitysajo painiketta, jolloin ohjelma suorittaa hävitysajon ja merkitsee säilytysyksiköille sen päiväyksen, joka Hävityspäivä kenttään on merkitty. 3. Suoritettuasi hävitysajon, valitse Tulosteet \ Siirrot \ Hävitysluettelo. Valitse vielä, mistä haluat sen ottaa (työyksikkö, väliarkisto vai päätearkisto). Tämän jälkeen avautuu ikkuna, jossa kysytään hävitysluettelon alkupäivä ja sen jälkeen loppupäivä. Annettuasi nämä tiedot, saat tulosteen näytölle. Hävitetyt säilytysyksiköt näkyvät sovelluksen käyttöliittymässä samalla kuvakkeella kuin muutkin säilytysyksiköt, mutta niissä on punainen rasti kuvakkeen päällä. Hävitys muuttaa sarjan laajuuden automaattisesti.

64 Käyttöohje 64 (79) Lainat Ohjelmalla on mahdollista ylläpitää lainaluetteloa avoimista ja palautetuista lainoista. Lainat merkitään aina kullekin säilytysyksikölle: Avaa ensin haluttu säilytysyksikkö kaksoisklikkaamalla sitä oikeasta ikkunasta. Klikkaa Lainat painiketta. Avautuu seuraavanlainen ikkuna: Lainauspäivä täyttyy automaattisesti kuluvalla päivällä, jonka ohjelma ottaa työaseman päiväyksestä. Voit myös muuttaa päiväyksen. Merkitse Lainaaja ja paina Tallenna painiketta. Laina siirtyy alaikkunaan (Lainat ikkunaan). Voit tehdä uuden lainausmerkinnän painamalla Uusi painiketta tai palata Paluu painikkeella. Voit poistaa lainausmerkinnän painamalla Poista-painiketta. Lainoista voit ottaa tulosteita Tulosteet \ Lainat \ Avoimet tai Palautetut.

65 Käyttöohje 65 (79) Dynaamisten metatietojen ylläpito Dynaamiset metatiedot ovat erikseen hankittava toiminnallisuus, joka voidaan ottaa käyttöön Twebissä tai Tdocissa. Esimerkiksi Sopimustenhallinta laajennusosa perustuu dynaamisen metatietoluokan (-luokkien) käyttöönottoon. Metatietoluokkien käytön kautta on mahdollista hallita mitä tahansa asia- tai asiakirjamassoja, joiden hallintaan liittyy erityistarpeita. Mikäli käytössä on metaluokka tai luokkia, joihin liittyy käytössä olevia tulosteita (raportteja), ei metaluokkia voida ylläpitää Arkista, vaan ne näkyvät Arkin Dynaamiset metatiedot näkymässä lukittuina (lukkosymbolilla). Metatietojen ylläpito Arkissa Mikäli organisaatioon hankittu Dynaaminen metatietoluokka, metatietoluokkien ylläpito on Ohjaustiedot / Ylläpito. Kuvassa näkyy yksi asiakirjaluokka, Sopimus joka on lukittu. Tähän metaluokkaan tehtävät muutokset eivät ole mahdollisia Arkin kautta.

66 Käyttöohje 66 (79) Uuden metatietoluokan lisääminen Uuden luokan lisääminen tapahtuu Uusi painikkeesta. Metatietoluokan käyttöönotto tapahtuu Asian tai Asiakirjatyypin Metaluokka valikosta. Metaluokka tulee listalle valittavaksi heti tallennuksen jälkeen. Kuvassa on lisätty metatietoluokka Julkaisu, joka voidaan ottaa käyttöön asiakirjoille Twebissä / Tdocissa. Metatietoluokka tulee näkyviin luokkalistauksessa:

67 Käyttöohje 67 (79) Attribuuttien lisääminen metatietoluokkaan Metatietoluokkaan määritellyt attribuutit ovat käytössä Twebissä / Tdocissa Lisätiedot välilehden metatietokenttinä. Ne tulevat käyttöön myös Lisätietohakutoiminnoissa kyseiseen metatietoluokkaan liittyen. Attribuuttien lisääminen tapahtuu valitun luokan Attribuutti välilehdeltä. Esimerkissä on lisätty Julkaiseva osasto attribuutti, joka on tyypiltään valintalista, jossa voi olla kymmenen valintaa. Tässä valintalistalle on tallennettu kaksi vaihtoehtoa: Viestintä ja Hallinto. Luokkalistauksessa tallennetut attribuutit näkyvät seuraavasti:

68 Käyttöohje 68 (79) Metatietoluokan tai attribuutin poistaminen / passivointi Metatietoluokka tai yksittäinen attribuutti (metatieto) voidaan poistaa vain, jos sitä ei ole käytetty Twebissä / Tdocissa. Tällöin järjestelmä ehdottaa passivointia. Metatietoluokan tai yksittäisen attribuutin passivointi estää sen käytön passivoinnin jälkeen, mutta ei vaikuta materiaaliin, jossa sitä on ennen passivointia käytetty. Poistaminen / passivointi tapahtuu Poista / passivoi painikkeella. Kuvassa toiminto kohdistuu Julkaisu metatietoluokkaan. Seuraavassa kuvassa toiminto kohdistuu Julkaisu metatietoluokan attribuuttiin Julkaiseva toimiala (toiminto poistaa / passivoi vain kyseisen attribuutin eli Twebissä / Tdocissa Lisätiedot välilehden metatietokentän).

69 Käyttöohje 69 (79) Mikäli haluat suoraan passivoida attribuutin, klikkaa valintaruutua Ei käytössä -tiedon vasemmalla puolella. Tällöin attribuutti voidaan ottaa myöhemmin käyttöön. Valintalistan arvojen lisääminen Valintalistan arvojen lisääminen tapahtuu valitun luokan attribuutti- välilehdellä (esimerkissä Virkanimike-attribuutti). Valintalistan yksittäiset arvot lisätään Valintalistan arvot näkymässä klikkaamalla ko. näkymän Uusi-painiketta. Nimike kirjoitetaan Nimike-kenttään ja tallennetaan Tallenna-painikkeella. Seuraava valintalistan arvo lisätään klikkaamalla jälleen Uusi-painiketta.

70 Käyttöohje 70 (79) Valintalistan arvojen järjestyksen muuttaminen Valintalistan arvojen järjestyksen muuttaminen tapahtuu valitsemalla haluttu arvo ja siirtämällä sen järjestystä kentän vieressä sijaitsevien nuolien avulla. Klikkaamalla nuolien suuntaan, arvo siirtyy haluttuun suuntaan listalla. Valintalistan arvojen poistaminen / passivointi Valintalistan arvo voidaan poistaa vain, jos sitä ei ole käytetty Twebissä / Tdocissa. Tällöin järjestelmä ehdottaa passivointia. Valintalistan arvon passivointi estää sen käytön passivoinnin jälkeen, mutta ei vaikuta materiaaliin, jossa sitä on ennen passivointia käytetty. Poistaminen / passivointi tapahtuu Poista / passivoi painikkeella. Kuvassa toiminto kohdistuu valintalistan arvoon Hallintopäällikkö.

71 Käyttöohje 71 (79) Mikäli haluat suoraan passivoida valintalistan arvon, klikkaa valintaruutua Ei käytössä -tiedon vasemmalla puolella. Tällöin valintalistan arvo voidaan ottaa myöhemmin käyttöön.

72 Käyttöohje 72 (79) Salasanan vaihtaminen Salasanasi voit vaihtaa aina halutessasi Sisäänkirjoittautuminen ikkunasta. Valitse Sisäänkirjoittautuminen \ Vaihda salasana. Anna vanha salasanasi ja uusi salasana kahteen kertaan. Paina sen jälkeen OK painiketta. Uusi salasana on voimassa heti.

73 Käyttöohje 73 (79) Käyttöoikeuksien tekeminen (pääkäyttäjät) - Käyttöoikeuksia hallitaan Ylläpito-sovelluksessa. - Käyttöoikeudet perustuvat aina arkiston tunnukseen. - Kun arkistonhallintasovelluksessa perustetaan uutta arkistoa, pitää arkistolle antaa vähintään nimi ja tunnus. Älä käytä tunnuksessa välilyöntejä tai skandinaavisia kirjaimia. 1. Lisää arkiston tunnus Yksiköt -tunnuksiin. Valitse Parametrointi \ Yksiköt. 2. Kun painat kohtaa Uusi, avautuu seuraavanlainen ikkuna. Täytä kysytyt tiedot ja Tallenna.

74 Käyttöohje 74 (79) 3. Lisää uusi käyttäjätunnus valitsemalla käyttäjätunnus-luettelosta jokin olemassa oleva tunnus. 4. Klikkaa Lisää-painiketta. 5. Täytä käyttäjän tiedot ja tallenna ne: 6. Kaksoisklikkaa käyttäjätunnusluettelosta juuri lisäämääsi käyttäjätunnusta, jolloin seuraavalle tasolle eli sovellustasolle ilmestyy teksti Ei sovelluksia. Näpäytä hiirellä kakkosnäppäimellä kerran tätä tekstiä ja klikkaa Lisää sovellus -painiketta.

75 Käyttöohje 75 (79) 7. Valitse sovellusluettelosta 8 Arkistonhallinta ja klikkaa Valitse-painiketta. 8. Kaksoisklikkaa sovellusriviä Arkistonhallinta, jolloin seuraavalle tasolle ilmestyy teksti Ei yksiköitä. 9. Klikkaa hiiren kakkospainikkeella kerran tätä tekstiä ja paina Lisää yksikköpainiketta. 10. Määritä oikeudet-ikkunaan haluamasi oikeudet arkistoon esim. AMS: - Nämä ovat ns. arkiston pääkäyttäjän oikeudet

76 Käyttöohje 76 (79) - Voit myös antaa kaikkiin muihin arkistoihin selausoikeus seuraavalla tavalla: 1. Klikkaa hiirellä äsken tallennettua oikeusriviä (AMS Pääkäyttäjä). 2. Klikkaa Lisää -painiketta. Määritä seuraavanlaiset oikeudet: 3. Käyttöoikeudet näyttävät tämän jälkeen seuraavalta:

77 Käyttöohje 77 (79) - Jos käyttäjä on ns. superpääkäyttäjä, hänen oikeutensa näyttävät seuraavalta: KÄYTTÖOIKEUS Selaus Selaus, rajattu muutos Selaus, rajattu muutos, muutos Selaus, rajattu muutos, muutos, uuden syöttäminen Pääkäyttäjä Superpääkäyttäjä ANTAA MAHDOLLISUUDEN - kyselytila; selaus, haku, - tulosteet: muodostussuunnitelma, arkistoluettelo, arkistokaava, lainat - sama kuin edellä + säilytysyksiköiden lisäys, muutos, poisto - sama kuin edellä + yksikön/toiminnon, sarjan/tehtävän, asiaryhmän ja asiakirjatyypin muutosoikeus - kysely- tai ylläpitotila; sama kuin edellä + yksikön/toiminnon, sarjan/tehtävän, asiaryhmän ja asiakirjatyypin lisäys, poisto - sama kuin edellä + siirto/kopiointi, rakenteen ylläpito - sama kuin edellä + uuden arkiston lisäys, muutos, poisto, vie/tuo arkisto, - tulosteet: siirrot, hävitykset

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta. Automaattitilauksien uudistettu käsittely

Automaattitilausten hallinta. Automaattitilauksien uudistettu käsittely Automaattitilausten hallinta Raportit Saat yhteenvedon voimassa olevista automaattitilauksista ja automaatti-ilmoituksista hakemistopuun Raportit-valikon alta. PDF-napista voit ladata koneellesi yhteenvedon

Lisätiedot

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry

UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE. Gospel Flight ry UTIFLEET-VARAUSJÄRJESTELMÄ Gospel Flight ry Versio 1.0 Hyväksytty Tekijä 1.11.2005 Tarkastanut 1.11.2005 Hyväksynyt Juha Huttunen 3.11.2005 Helia UTIFLEET-TIETOJÄRJESTELMÄ 2 SISÄLLYS 1 SOVELLUKSEN KÄYTTÖOIKEUDET

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet

Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet Ohjeet 15.11.2012 1.0 Vastuutaho TRAFI Sisällys Raporttiarkiston (RATKI) käyttöohjeet 1 1. Johdanto 3 1.1. Esitiedot 3 1.2. Käyttöoikeudet 3 1.3. Sisäänkirjautuminen

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 13.4. 2015 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Talousraportin käyttäjän ohje Ohje 21.01.2008 0.1 Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta...

Lisätiedot

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008

MOODLE TUTUKSI. Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 2008 MOODLE TUTUKSI Pirkko Vänttilä Oulun aikuiskoulutuskeskus 4.8.2008 SISÄLLYSLUETTELO 1. ALOITUSNÄKYMÄ... 4 2. TUTUSTUMINEN... 5 3. KESKUSTELUT... 8 4. VIESTIT... 10 5. CHATIT... 10 6. TIEDOSTOJA OMALTA

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14

Sisältö. Päivitetty viimeksi 31.8.2011 Sivu 2 / 14 Ylläpitäjän ohje Sisältö Ylläpitäjän ohje... 1 Yleistä... 3 Vinkkejä ylläpitäjälle... 3 Osoitteet... 3 Internet-selain ja Flash-laajennus... 3 Julkinen sivunäkymä ja ylläpitonäkymä eri välilehdissä...

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Uuden työtilan luonti

Uuden työtilan luonti Uuden työtilan luonti 1. Valitaan Uusi työtila vasemmanpuoleisesta valikosta 2. Valitaan Tyhjä työtila aukeavasta valikosta. Tämä toiminto luo uuden tyhjän työtilan. 3. Kun uusi työtila on luotu, aukeaa

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Jäsenrekisteriin kirjautuminen Avaa internet ja kirjoita selaimen osoitekenttään: https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana, ja paina Sisäänkirjaus. Kirjauduttua avautuu

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT

SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT 1 (9) Kansallisarkisto SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT SÄILYTYSJÄRJESTELMÄ v. 2.0 (23.4.2015) VERSIOHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Sisältö 1.0 15.3.2012 Mikko Eräkaski yhteensä 37 vaatimusta 1.1 21.5.2013

Lisätiedot

YKSA(2) (https://yksa.mikkeliamk.fi) Käyttäjän ohje

YKSA(2) (https://yksa.mikkeliamk.fi) Käyttäjän ohje YKSA(2) (https://yksa.mikkeliamk.fi) Käyttäjän ohje KÄSITTEET JA LYHENTEET Palveluntarjoaja YKSA AMS Mikkelin Ammattikorkeakoulu Arkistonpalvelun työnimi Arkistonmuodostussuunnitelma. Suunnitelma siitä

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

ADMIN. Käyttöopas 08Q4

ADMIN. Käyttöopas 08Q4 ADMIN Käyttöopas 08Q4 Sisällysluettelo Uuden käyttäjän lisääminen...3 Käyttäjän poistaminen...3 Oikeudet...4 Käyttäjäasetukset...6 Aktiviteetin määritys...8 Aktiviteetin määrittely...8 Kenttämäärittelyt...9

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa

OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa OHJE 1 (14) Peruskoulun ensimmäiselle luokalle ilmoittautuminen Wilmassa Wilman hakemukset ja muut lomakkeet EIVÄT NÄY mobiililaitteisiin asennettavissa Wilma-sovelluksissa. Huoltajan tulee siis käyttää

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

JulkICT portaalin käyttöohje

JulkICT portaalin käyttöohje LUONNOS 30.4.2013 2 (12) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 QPR Portaali... 3 2.1 Kirjautuminen palveluun... 3 2.2 Portaalin Prosessit-välilehden toimintakuvaus... 5 2.3 Mallin valitseminen mallilistasta... 7

Lisätiedot

Oma kartta Google Maps -palveluun

Oma kartta Google Maps -palveluun TAMPERE 1 (6) Oma kartta Google Maps -palveluun Google Maps palveluun on mahdollista luoda karttoja omilla paikkamerkeillä. Tilin luonti Google-palveluihin Tehdäksesi karttoja omilla paikkamerkinnöillä,

Lisätiedot

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2

https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 https://www.oppi.uku.fi/pk/ Onni-oppimispäiväkirjan ohje 15.9.2010 version 1.2 Sisällys: 1. Onni-oppimispäiväkirja yleisesti... 3 2. Käyttäjätunnuksen luominen... 3 2.1 Itä-Suomen yliopiston Opiskelija

Lisätiedot

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S

EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S EVTEK-PROJEKTORI KÄYTTÖOHJE 2007 Tekijä: Teemu Tammivaara VBP04S SISÄLLYS 1 Projektorin käyttö... 3 2 Projektien julkinen haku ja selailu... 4 2.1 Hakuvaihtoehdot... 4 2.2 Tarkennettu haku... 5 3 Rekisteröityminen

Lisätiedot

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana

UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET. Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana UUDEN NETTIJÄSENREKISTERIN OHJEET Kirjaudu sisään antamalla käyttäjätunnus ja salasana Aloitussivu näyttää seuraavalta. Sen kautta voi siirtyä haluttuihin toimintoihin. JÄSENREKISTERIN SELAUS/MUOKKAAMINEN

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

Facebook-sivun luominen

Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Facebook-sivun luominen Etene vaihe vaiheelta 1 Kirjaudu Facebook-palveluun omalla käyttäjätunnuksellasi. Sen jälkeen sivun alareunassa näkyvät toimintolinkit, joista sinun täytyy

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS

Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS Tervetuloa OmaLounea-palveluun! KÄYTTÄJÄN OPAS LOUNEA PALVELUT OY TEHDASKATU 6, 24100 SALO Sisällys Sisällys... 1 Tervetuloa OmaLounea-palveluun!... 2 OmaLounea - Käytön aloittaminen... 2 OmaLounea Kirjaudu

Lisätiedot

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen

Enigmail-opas. Asennus. Avainten hallinta. Avainparin luominen Enigmail-opas Enigmail on Mozilla Thunderbird ja Mozilla Seamonkey -ohjelmille tehty liitännäinen GPG-salausohjelmiston käyttöä varten. Sitä käytetään etenkin Thunderbirdin kanssa sähköpostin salaamiseen

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun.

Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. StorageIT 2006 varmuuskopiointiohjelman asennusohje. Hyvä asiakkaamme! Olet tehnyt hyvän valinnan hankkiessasi kotimaisen StorageIT varmuuskopiointipalvelun. Ennen asennuksen aloittamista Varmista, että

Lisätiedot

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015

Fingridin säätösähkötarjousohje. Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Fingridin säätösähkötarjousohje Vaksin käyttöohjeet 20.5.2015 Yleistä Tämän ohjeen mukaisesti osapuoli voi jättää säätötarjouksia Fingridin ylläpitämille säätösähkömarkkinoille Osapuolella tulee olla säätösähkömarkkinoille

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ

SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ SUOMI LIIKKUU KOULULIIKUNTATAPAHTUMIEN ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄ KÄYTTÄJÄN OHJE 2 S i v u SISÄLLYSLUETTELO 1. Kirjautuminen 3 2. Etusivunäkymä 4 3. Tapahtumat 5 3.1. Tapahtumaan ilmoittautuneet 6 3.2.

Lisätiedot

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21)

Oppilaan opas. Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy. Versio 0.2 (2008-01-21) Oppilaan opas Visuaaliviestinnän Instituutti VVI Oy Versio 0.2 (2008-01-21) Versio Päivämäärä Kuvaus 0.1 2005-01-16 Ensimmäinen versio. 0.2 2008-01-21 Korjattu kuvatiedostojen maksimiresoluutio ja muutamia

Lisätiedot

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN

KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN KESKUSTANUORTEN NETTISIVUT- OHJEITA PIIRIYLLÄPITÄJÄLLE 1. KIRJAUTUMINEN -Mene osoitteeseen keskustanuoret.fi/user - Kirjoita saamasi käyttäjätunnus ja salasana - Klikkaa yllä olevaa piirisi logoa niin

Lisätiedot

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle

ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle ARVI-järjestelmän ohje arvioinnin syöttäjälle 7.5. 2018 Sisältö ARVI-menettelyn perusteet... 1 Arvioinnin syöttäminen... 2 Arvion lähettäminen TE-toimistoon... 5 Sovelluksen sulkeminen... 6 Virhetilanteiden

Lisätiedot

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0

ILMOITUSSOVELLUS 4.1. Rahanpesun selvittelykeskus REKISTERÖINTIOHJE. SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Rahanpesun selvittelykeskus ILMOITUSSOVELLUS 4.1 REKISTERÖINTIOHJE SOVELLUS: 2014 UNODC, versio 4.1.38.0 Tekninen tuki: puh: 0295 486 833 (ark. 8-16) email: goaml.krp@poliisi.fi Ilmoitusten sisältöön liittyvät

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

VTJ-YLLÄPITO. Vastuukäyttäjän ohje

VTJ-YLLÄPITO. Vastuukäyttäjän ohje VTJ-YLLÄPITO Vastuukäyttäjän ohje 2 (9) Sisällysluettelo 1 Johdanto...3 1.1 Vastuukäyttäjän tehtävät...3 2 Käyttäjien hallinta...3 2.1 Kirjautuminen VTJkyselyn hallintapalveluihin...3 2.2 Uuden käyttäjän

Lisätiedot

Suomen johtava projektipankki. Mobiili-TR ja MVR

Suomen johtava projektipankki. Mobiili-TR ja MVR Suomen johtava projektipankki Mobiili-TR ja MVR Sisällysluettelo SokoPro MVR-Mittari...4 Mobiili-MVR...7 Mobiili-MVR Valitse projektipankki...8 Mobiili-MVR Valitse mobiili-mvr...9 Mobiili-MVR Uusi mittari...11

Lisätiedot

KÄYTTÄJÄKOULUTUS HARJOITUKSET IMS 2010

KÄYTTÄJÄKOULUTUS HARJOITUKSET IMS 2010 KÄYTTÄJÄKOULUTUS HARJOITUKSET IMS 2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 YLLÄPITO... 4 1.1 Luo uusi käyttäjäryhmä... 4 1.2 Lisää uusi käyttäjä... 5 1.3 Lisää käyttäjiä ryhmään... 6 1.4 Anna käyttäjäryhmälle oikeuksia...

Lisätiedot

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas

Elisa Toimisto 365. Pääkäyttäjän pikaopas Elisa Toimisto 365 Pääkäyttäjän pikaopas Päivitetty 10/2016 Tämän pikaoppaan avulla pääset alkuun Elisa Toimisto 365 -palvelun käyttöönotossa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta http://www.elisa.fi/toimisto365-ohjeet/

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja:

KÄYTTÖOHJE. Sisällysluettelo. Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: KÄYTTÖOHJE Huom! Tämä käyttöohje koskee seuraavia verkkokirjoja ja verkkopalveluja: Askinet, Asunto-osakeyhtiölaki Kommentaari, Isännöitsijän käsikirja 2015, Kiinteistöalan lakikirja, Kiinteistönhoidon

Lisätiedot

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen.

Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. 1 / 50 1. Etusivu Ohjelmisto on tietokanta pohjainen tiedostojärjestelmä, joka sisältää virtuaalisen hakemisto rakenteen. Virtuaali hakemistoihin voi tuoda tiedostoja tietokoneelta tai luoda niitä tällä

Lisätiedot

Maestro Lappeenranta Mannerheiminkatu Lappeenranta. Maestro Helsinki Huopalahdentie Helsinki

Maestro Lappeenranta Mannerheiminkatu Lappeenranta. Maestro Helsinki Huopalahdentie Helsinki 1 Uusi asiakasyrityksen käyttäjätunnus MaestroNG-järjestelmään 1 Yleistä... 2 2 Perusta käyttäjäryhmät... 2 3 Lisää käyttäjäryhmille oikeudet... 3 Oikeus sivustoon... 3 Oikeus firmaan... 4 Oikeudet sovelluksiin...

Lisätiedot

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen

Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikun käyttäminen 1 Muistitikun liittäminen tietokoneeseen Muistitikku liitetään tietokoneen USB-porttiin. Koneessa voi olla useita USB-portteja ja tikun voi liittää mihin tahansa niistä. USB-portti

Lisätiedot

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013)

Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) Copyright 1999-2012 Basware Corporation. All rights reserved. Pikaopas toimittajille Supplier Portal (Toukokuu 2013) 1 Rekisteröityminen ja sisäänkirjautuminen Sinun täytyy kirjautua Supplier Portal -sovellukseen,

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI

Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Lunastuspoistajat AJONEUVOJEN REKISTERÖINTI Kirjautuminen REKI järjestelmään...2 ATJ Aloitussivu...3 Rekisteröinnin päävalikko...4 Liikennekäytöstäpoisto...5 Rekisteritietojen haku...5 Omistajuuden perustiedot...6

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

Nippupelipassi. Nippupelipassien rakentaminen

Nippupelipassi. Nippupelipassien rakentaminen Nippupelipassi Nippupelipassien rakentaminen 1. Kirjaudu tunnuksilla sisään. 2. Valitse alasvetovalikosta oma seurasi. Mikäli omaa seuraasi ei löydy valikosta (mm. uudet seurat), valitse seuraksi Harrastealue

Lisätiedot

SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT

SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT 1 (11) Kansallisarkisto SÄHKE2-SERTIFIOINTIKRITEERIT OPERATIIVINEN JÄRJESTELMÄ v. 2.0 (23.4.2015) VERSIOHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Sisältö 1.0 15.3.2012 Mikko Eräkaski yhteensä 49 vaatimusta 1.1

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

CV-kannan käyttöohje 2017

CV-kannan käyttöohje 2017 Sisällysluettelo 1. Sisäänkirjautuminen... 2 a) Sinulle lähetetään käyttäjätunnus ja salasana Monsterilta... 2 b) Sinulla ei ole vielä tunnuksia Monsterin työnantajat sivulle... 3 Turvakysymykset... 3

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

Savalanche käyttöohje

Savalanche käyttöohje Savalanche käyttöohje Ansaitse lisätuloja riskittömästi ja helposti 1. Savalancheen rekisteröityminen Savalanche-palvelun (www.savalanche.com) avulla voit ansaita rahaa riskittömästi ja helposti. Jos sinulla

Lisätiedot

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY 15.11.2017 ALS Online-palveluun kirjautuminen Henkilökohtaiset ALS Online-tunnukset saat käyttöösi täyttämällä kotisivuiltamme löytyvän lomakkeen tai ottamalla

Lisätiedot

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas

Kanta. Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Käyttöohje 1 (10) Kanta Potilastiedon arkiston arkistonhoitajan opas Tämä dokumentti on terveydenhuollon palvelujenantajien (rekisterinpitäjien) arkistonhoitajille tarkoitettu ohje. Ohjeessa kuvataan arkistonhoitajan

Lisätiedot

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE!

TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! 1 TERVETULOA CHROME-TYÖASEMALLE! Hämeenlinnan kaupunginkirjaston käytössä on Chromebox-työasemia. Työasemat ovat pääsääntöisesti aina käynnissä, mutta tarvittaessa laite käynnistyy virtapainikkeesta. Laitteet

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com

Viva-16. Käyttöohje. 1.4.2009 Veikko Nokkala Suomen Videovalvonta.com Viva-16 Käyttöohje 1.4.2009 Veikko Nokkala Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Ohjelmisto käyttöliittymä... 3 Asentaminen... 3 Käyttöönotto... 3 Katselu... 6 Tallennus... 8 Toistaminen... 9 Selain käyttöliittymä...

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 / / Martat - KÄYTTÖOHJE Yhdistyksille 2017 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: https://www.martat.fi/wp-admin 2.2 Salasana hukassa? 3. Uuden Ajankohtaisen

Lisätiedot

Tarjoustyökalun käyttöohje

Tarjoustyökalun käyttöohje Tarjoustyökalun käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

Markkinointijakelun tilaaminen

Markkinointijakelun tilaaminen Markkinointijakelun tilaaminen PTP käyttöohje 1 Sisältö Kirjautuminen Extranet-palveluun Luo markkinointijakelulle nimi Yrityksen yhteystietojen tarkistaminen Aloita markkinointijakelun tilaaminen Tilaaminen:

Lisätiedot

Hoitopolkumallin lisääminen

Hoitopolkumallin lisääminen 1 Hoitopolkumallin lisääminen Hoitopolku muodostaa pohjan samaan hoitosarjaan liittyville käynneille. Hoitopolkujen ylläpidossa voidaan luoda uusi polku tai muokata olemassa olevaa. Hoitopolkujen avulla

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014

Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 Käyttöohje Vianova Systems Finland Oy Lokakuu 2014 2(14) SISÄLLYSLUETTELO 1. KIRJAUDU SISÄÄN... 3 2. ASETUKSET... 3 3. ALOITUS... 4 4. HAKU... 5 5. LATAA TIEDOSTOJA... 5 5.1. Käsittele dokumentteja...

Lisätiedot

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun

Osaamispassin luominen Google Sites palveluun n luominen Google Sites palveluun Mikä Osaamispassi on? Osaamispassi auttaa kertomaan taidoistasi, koulutuksestasi, työkokemuksestasi ja sinua kiinnostavista asioista työnantajalle kun haet työtä. Osaamispassi

Lisätiedot

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN...

1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... KÄYTTÖOHJE JÄSENET 1 PIKAOHJE... 3 1.1 SELAA AIKOJA... 3 1.2 PALAUTE... 3 1.3 AJANVARAUS... 3 1.4 VARAUKSEN TARKASTELU... 3 1.5 VAHVISTA LÄHTÖÖN OSALLISTUMINEN... 4 1.5.1 Vahvista lähtöön osallistuminen

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot