Miten monen toimijan rinnakkainen työ voi rakentua systeemisesti toimivaksi yhteisen perhetyön verkostoksi?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten monen toimijan rinnakkainen työ voi rakentua systeemisesti toimivaksi yhteisen perhetyön verkostoksi?"

Transkriptio

1 Miten monen toimijan rinnakkainen työ voi rakentua systeemisesti toimivaksi yhteisen perhetyön verkostoksi? Pohdintaa tapausesimerkin valossa. Marjo Alatalo

2 Esityksen tarkoitus ja sisältö Kuvata monitoimijaisen työskentelyn rakentumista lapsen asiasta vastaavan sosiaalityöntekijän ja työparin näkökulmasta. Tapausesimerkki on poiminta tutkimusaineistosta: Ammatillinen lisensiaatin tutkimus: Suhdeperustaisen tiedonmuodostuksen jännitteet avohuollon sosiaalityössä. (tulossa tarkastukseen 25.5.) Tunnistaa tapausesimerkistä mahdollisia systeemisen ja monitoimijaisen yhteistyön kriittisiä kohtia. Pohtia kriittisten kohtien tunnistamisen kautta, miten lapsen ja perheen asiassa työskentelevät lastensuojelun palveluiden ja/tai muiden perheen tukena työskentelevien ammattilaisten sekä perheen yhteistyöstä voi muodostua systeemisesti lapsen ja perheen tukena työskentelevää? Motto: Enemmän hyviä kysymyksiä kuin huonoja vastauksia!

3 Tapausesimerkin monet toimijat Lapsen asiasta vastaava sosiaalityöntekijä ja työpari (taustalla oma avohuollon sosiaalityön tiimi) Kaksi yläkouluikäistä siskosta: Vanhemman osalta huolta psyykkisestä voinnista, molemmilla koulunkäynti takkuaa. Äiti, lähivanhempi, käy työssä, huoli alkoholinkäytöstä, äiti kieltää ja suhtautuu välttelevästi tai suoranaisen torjuvasti sosiaalityöntekijään. Isä, etävanhempi. Koulu (kuraattori; koululääkäri) Lastensuojelun nuorille suunnattu kotiin vietävä palvelu (lain mukaan tehostettua perhetyötä): Kaksi perhetyöntekijää (taustalla perhetyön palvelun tiimi) Kotiin vietävä psykiatrisen hoidon palvelu: Kaksi terveydenhuollon toimijaa (oletettavasti psykiatriset sairaanhoitajat; ei tietoa onko tiimirakennetta).

4 Tarinan ydin: Suhdeperustaisen, vastavuoroisen työskentelyn rakentumisen vaikeudet Et oli vaikee päästä niihin..niinkun vaikka tähän äidin alkoholinkäyttöön että se nyt on, että se nyt on se ongelma niin et siihen meni se oma aikansa. Et tavallaan jotenkin tätä tässä nyt miettii et nyt kun ne huolenaiheet on tunnistanut tai ne on niinkun siinä saatu niin miksi sillai edelleenkin sitten se kuitenkin ehkä joltain osin junnaa paikallaan eikä oo sitten niinkun tavallaan saatu semmosta niinkun näkym.tai on ehkä jotain jotain saavutettukin mut ei ehkä silti semmosta niinku ( ) Työskentely jää junnaamaan : Miksi ei päästä yhteiseen ymmärrykseen, ydinasioiden äärelle yhdessä perheen kanssa?! Seuraavat diat kuvaavat, miten ytimiin on yritetty päästä.

5 Suojelun tarpeen hahmottuminen Siinä on kaksi tämmöstä tyttöö tai sisarukset. Ja huolena on äidin alkoholin käyttö ja tyttöjen vointi ja koulunkäynti ja mitä niinku onkaan ja tavallaan jotakin tässä on nyt semmoset reilu tai semmoset pari vuotta tai mitähän tässä nyt niinku ollut tätä työskentely mut niinku semmosta aktiivisempaa semmonen.vajaa vuosi millon niinkun alko se perhetyö. Tai sehän oli oikeestaa viime keväänä vasta et eihän tässä ookaan kulunu kun sen verran tai millon niitä niinkun, et siinä vasta alko niinkun hahmottua edes että mitkä ne on ne huolenaiheet että niissäkin meni niinkun aikaa et niihin niinkun päästiin ( ) Perhetyön palvelua edelsi epätietoisuus huolen aiheesta (noin vuoden jakso seurailevaa työskentelyä, perhe välttelevä) Perhetyön aloittamisen myötä huolenaiheet alkoivat hahmottua ja työskentely aktiivisempaa

6 Sosiaalityön suhteet perheeseen ( ) Et äitihän ei edelleenkään, et se ei oo sellasta se niinkun luottamus ( )Et se siinä niinkun on että se välillä niinkun näytti että nyt tällä perhetyöllä jotenkin päästään niihin äärel ja tavallaan tulee semmosta niinkun et nyt Mut sitten taas tuli sitä niinkun vetäytymistä ja sitä salailua ja sellasta että ei siihen ole eikä niinkun vieläkään.( ) Et mä olin nytkin ihan hämmästynyt kun se soitti. Et ei se yleensä oo semmonen, et se edelleen kokee mut semmosena et edelleen heillä on hyvin voimakas se ja se äiti sitä niinkun lietso siis semmonen et nyt meistä niinkun eroon. Et se tavallaan torpedoi kyllä sitä hyvin että siinä pääsis sellaseen niinkun ( ) Et se perhe ei et ne ei tuota paljon mitään ja ne istuu ja vastaa jos kysytään ( ) Et se on kyllä semmosta tervassa uimista ollu välillä ne kotikäynnit! Työskentelyä leimaa kieltäminen, vastustaminen ja vetäytyminen.

7 Perhetyön huostaanottopaine Joo et onko se et se ei niinku kirkastu se kuva siitä ja sit se on semmosta vähän niinkun. Et ristiriitasta viestiä sieltä toisaalta tulee, ( ) varmaan se ristiriita on siellä et sieltä perhetyöstä tulee hirveen vahva viesti siitä et tää tilanne on niinkun tosi huolestuttava että tässä pitää nyt lähtee tekemään sijotusta ( ) Ja jotenkin se että mekin lähettiin siihen sitten että okei, tällä mennään sitten ja näin sitten ( ) Joo et nyt saatiin nyt sitten sitä semmosta kättä pitempää ja että näyttöä Joo ja että tähän ei nyt tartte laittaa tähän arviointiin sitten sitä painopistettä ja tätä arvioida ko perhetyö on siellä yli kaheksan kuukautta ja yli( ). Arvio sijoituksen välttämättömyydestä syntyy perhetyön työskentelyssä. Sosiaalityöntekijöiden toive, että voisivat luottaa arvioon.

8 Perhetyön suhteet Se huostaanotto paine tuli selkeesti siihen toiseen tyttöön, ei siihen toiseen joka oli lähtenyt siihen työskentelyyn.( ) Mutta se oli just se vaikeus, et hänestä ei ollut saatu sitä arvioo. Kun se arvio oli sitä et hän ei osallistu yhteistyöhön niin oli tehty niitä johtopäätöksiä että hän on hyvin sulkeutunut ja masentunut ja hän on omassa huoneessa ja hän vain nukkuu ( ) Perhetyössä ei saatu luotua suhdetta huonosti voivaan sisareen eikä äitiin. Sosiaalityöntekijät menevät kriisi-kotikäynnille sijoitusorientaatiolla: Havaitaan, että arvio perustui havaintoihin ja tulkintaan, jota ei sanoitettu perheelle.

9 Sisarusten viesti sosiaalityöntekijöille ( )Ja se oli musta jotenkin yks varmaan pysäyttävimpiä, et se tyttö joka oli ollu siin työskentelyssä, niin se jotenkin haasto meiltä niitä perusteita et miks te tämmöstä niinkun, että miks te haluatte nyt erottaa meitä ( ). Hänen oma versio oli taas että hän ei tykkää niistä työntekijöistä ja että ne tulee hänen kotiin. Että hän niin kuin vetäytyy. Kotikäynnillä sosiaalityöntekijät pääsevät keskusteluyhteyteen sisarusten kanssa.

10 Jalkautuvan hoitomallin huoli lapsen voinnin vaarantumisesta Se oli samanaikasesti perhetyön kanssa.ja hehän oli taas ihan eri mieltä sitten tästä taas tän perhetyön kanssa. Et nehän oli ihan kun ne kuuli niin että miten ihmeessä! Joo, ne oli ihan järkyttyneitä! Että tämmöstäkö te nyt lähette puhumaan! (naurahtaa) Että huostaanotosta!! ( ) Ja se (jalkautuvan palvelun työntekijä) ihan soitti sillain että et mitä! Että hän kuuli sellasta että te olitte siitä huostaanotosta puhuneet, että ettekö te yhtään aattele miltä siitä lapsesta tuntuu. Arvio täysin vastakkainen Sosiaalityöntekijään kohdentuu painetta lapsen edun vaarantumisesta huostaanottopuheiden takia.

11 Jalkautuvan hoitomallin suhteet No mikä se heidän arvio sitten oli tai oliks heillä joku arvio sitten ko he osas niin voimakkaasti ottaa kantaa siinä? No kun heilläkin oli lähinnä taas siitä toisesta tytöstä. Että he taas oli saanut siihen toiseen tyttöön sitä kontaktia. ( ) Et ei heilläkään ollut tavallaan siitä (kokonaistilanteesta arviota). M ut tavallaan sitten kuitenkin ottaen siinä huomioon niin he painotti, et ei näitä tyttöjä voi erottaa. Et se vaikuttaa sitten siihen toiseenkin, et siihen tytön niinku vointiin ja tavallaan sitä kautta niinku (tyttöjen kokonaistilanteeseen heikentävästi). Jalkautuvan hoitomallin työntekijät keskittyvät luomaan suhdetta hoitoa tarvitsevaan sisarukseen ja perustavat arvionsa tilanteesta etenkin siihen.

12 Isän epäröinti Ja se isäkin vaihto sitä siinä ja.nää on ollu nää meidän tapaamiset kun me ollaan näitä kaikkia niinkun tosi tiiviisti, ja koko ajan niinkun arvioitu ja mietitty, niin nää on ollu et ne vaihtuu ne mielipiteet! Et se oli se isän tapaaminenkin jotenkin et se tuli ensin et niinkun ei ja hän ottaa tytöt ja hän tässä on nyt aktiivisesti. Ja olikin oikein hyvä taas se suunnitelma Ja sit se käänty siinä sen tapaamisen jossain puolivälissä sillain et isä oli yhtäkkiä sitä mieltä ei ei, et se sijotus on ihan hyvä ja johonkin perheeseen vaan ja hän on siinä ja.ja sit se loppu siihen että hän on sitä mieltä mitä tekin ootte. ( ) Ja sit me vaan todettiin sen isän lähettyä et no, et mitähän mieltä me ollaan!?

13 Koulun tuottama ristiriitainen huoli (ylläpitää asiakkuutta?) No sielläkin ne on niinku huolissaan siitä voinnista ja poissaoloja ja ja mut ei nyt kuitenkaan mitään ihan. Et tavallaan tässäkin on ollut kuitenkin koko ajan se, et koko ajan hän on kuitenkin kouluakin käyny. Mut toisaalta on näinkin, mut sitä ne on silti koko ajan korostanut sieltä, et silti on koko ajan iso huoli siitä voinnista. Et on sulkeutunut ja semmonen jotenkin niinkun outo tai näin. Ja et kyl se pistää silmään, mut et sitten kumminkin myös sitä puhetta et kyl se kouluukin tavallaan sitten käy ja et kyl tää tästä jotenkin niinkun menee että yhtälailla vähän sillain niinkun ymmällään, että selkee se että niinkun tarvii paljon ja mut että

14 Koulun suhteet No koulu on semmonen tärkee (tiedon lähde ristiriitaisten äänien keskellä). Että sieltä sitä on sitten kysytty ja tai he on kyllä itekkin sitä (huolitietoa) sitten ihan ilman kysymättä tuottanut. Ja tossa kohtaa ihan sieltä lausuntoo ja muutakin sitten ihan pyydettiin. Mut sillain niinkun vaikee kun tähän on yritetty just sitä että sieltä niinkun haluttas jotakin niinkun lääkärin tai psyk.polin tai tää puoli. Mut kun hän ei niinkun mee ( ) Ja yhessäkin välissä oli, et kuraattori sitä tavallaan ajaa koululääkäriin, mut sitten hänkin, et kun hän on kerrankin tullu johonkin tapaamiselle ja saanu (kontaktia tyttöön), niin hän ei voi nyt tässä kohtaa vetää mattoo alta, et siellä ollaan lääkärille Koulu tuo esiin huolta, mutta ei ota kantaa, turvataan suhdeperustaista tukea koulun käymiseen

15 Ammattilaisten keskinäiset suhteet ja monitoimijaiset suhteet Sosiaalityöntekijät ja perhetyö: epäluottamusta, jännitettä. Jalkautuva hoitomalli: etäiset, vähän vuorovaikutusta. Koulu ja sosiaalityöntekijä: tasapainoinen, melko runsasta yhteydenpitoa taustalla. Ei mainintaa yhteisestä kohtaamisesta tai suunnitelmasta. Sosiaalityöntekijät keskiössä, pisteittäistä yhteydenpitoa eri toimijoihin.

16 Pohdintaa Tiina: Muita toimijoita kutsutaan ja saadaan joustavasti tarpeen mukaan. Mukana olevat jakavat perehdytyksen jälkeen saman käsityksen tiimityöskentelystä ja sitoutuvat siihen. Miten tämä tapahtuu organisaatioissa ja myös ylihallinnollisten rajojen (juurruttaminen, tiedottaminen)? Mitä ja kenen olisi pitänyt tehdä toisin? Mitä sellaista jäi tekemättä, jota sisältyy systeemiseen työotteeseen? Olivatko kaikki toimijat tarpeellisia? Miten heidät olisi ollut hyvä kutsua mukaan? Entä jos eivät suostu? Eri toimijoiden emotiimien merkitys?

17 Marjo Alatalo Kiitos! #pkslapemuutos stm.fi/lape #lapemuutos #kärkihanke

18 Systeeminen tiimi ja työskentelyote näkökulmia monitoimijaiseen työskentelyyn Kehittäjäverkosto Esityksen sisältöasiantuntijana Tiina Civil, toimittajana Päivi Petrelius

19 Esityksen tausta ja sisältö Esityksen pohjana ovat pääosin Pirkanmaan LAPEhankkeessa työskentelevän projektikoordinaattori Tiina Civilin havainnot, kokemukset ja keskustelut systeemiseen tiimimalliin kouluttajana sekä keskustelut tiimien kanssa. Esityksessä pohditaan: Mitä systeeminen työskentely on? Millaisia lähestymistapoja siinä sovelletaan? Millaista on hypoteeseja rakentava systeeminen työskentely? Miten systeemistä työotetta voidaan hyödyntää ja ottaa käyttöön monitoimijaisessa työskentelyssä?

20 Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa lastensuojelun avohuollon työssä

21 Lapsen ja perheen ympärillä on yleensä useita eri tahoja työskentelemässä, arviointia ja työskentelyä lapsen ja perheen kanssa on yleensä tehty pitkään ennen lastensuojelun avohuollon asiakkuuteen siirtymistä. Eri toimijat mukana lapsen asioissa myös lastensuojelun asiakkuuden käynnistyttyä voivat kokea olevansa järjestämisvastuussa verkostojen koolle kutsumisesta edelleen Jotta myös monitoimijainen yhteistyö uudistuisi, tarvitaan yhteistyömuotojen uudistamista systeemiseen malliin siirtyessä.

22 Monitoimijaisesta työskentelystä Monitoimijaiseen työskentelyyn avohuollossa ovat osallistuneet lähtökohtaisesti lapsi ja perhe, lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä, mahdollisesti työpari sekä sellaiset yhteistyötahot, joiden palveluiden piirissä lapsi ja/tai perhe on. Tavoitteena huolehtia siitä, että eri tahojen ensisijaiset tehtävät tulevat hoidetuksi ja että nämä tehtävät ovat yhteen sovitettavissa toisiinsa. Monitoimijainen yhteistyö on näyttäytynyt lastensuojelutiimien kuvaamana eritasoisena yhdessä tekemisenä ja useina erilaisina verkostoina.

23 Tiimiläisten kokemuksia monitoimijaisesta työskentelystä Yhtäältä tiimeillä kokemuksia hyvin järjestäytyneestä yhteistyöstä ja toimivista verkostoista - toisaalta toimimattomia, toisistaan tietämättömiä ja osin päällekkäistä työtä tekeviä verkostoja. Kokemuksia epäselvistä monitoimijaisen työskentelyn käytännöistä: esim. kuka on vastuussa verkoston koolle kutsumisesta, kuka vetää verkostoa, kenen näkökulma ja toive edellä ratkaisuja erilaisissa verkostoissa tehdään. Erilaiset ja eritasoiset yhteistyön vaikeudet eri toimijoiden välillä ja eri tahojen organisaatiolähtöiset näkökulmat verkostojen järjestämiseksi ovat tulleet selkeästi näkyviin esimerkiksi asiakastilanteita purkamalla.

24 Paljon keskustelua ja huolta on herännyt myös siitä, miltä monitoimijainen yhteistyö epäonnistuessaan on saattanut näyttäytyä lapselle ja perheelle. Mikäli monitoimijaisen työskentelyn tavoite ei ole ollut selvillä, eivätkä osallistujat ole nähneet rooliaan suhteessa toisiin palvelutuottajiin ja lapseen ja perheeseen, ovat monitoimijaisuuteen liitetyt hyödyt voineet kääntyä itseään vastaan ja olleet jopa haitaksi lapselle ja perheelle sekä tehtävälle yhteistyölle.

25 Miten systeemisen tiimin työskentelyote tukee onnistumista monitoimijaisessa työssä?

26 Systeeminen tiimi sitoutuu työskentelyyn jaettua asiakasvastuuta kantavana, reflektiivisenä tiiminä Tiimi sitoutuu viikkokokouksissa käytävään moninäkökulmaiseen keskusteluun ja etenemisaskelten hakemiseen tiimikeskustelun ohjaamana Tiimin työskentelyssä on sovittu selkeät tiimiroolit: Konsultoiva sosiaalityöntekijä johtaa keskustelua ja tiimin työskentelyä Koordinaattori kirjaa keskustelua Perheterapeutti tuo työskentelyyn systeemisen ajattelun ja perheterapian näkökulmia

27 Tiimin viikkokokouksessa noudatetaan sovittuja työskentelytapoja miten tiimikokous viedään läpi miten lapsen ja perheen tilanne esitellään muille miten keskustelu kirjataan miten eri näkökulmia otetaan esille Tiimin viikkokokouksen rakenteen ja roolien avulla huolehditaan kaikkien osallisuudesta ja kokemusten kuulemisesta Tavoitteena on varmistaa, että eri toimijoiden erilaiset näkökulmat tulevat otettua huomioon ratkaisuehdotuksia ja työskentelyn suuntaa mietittäessä Sitoudutaan työskentelemään siten, ettei työskentely rakennu vain yhden näkökulman (hypoteesin) varaan. Näin vältetään työskentely liian yksipuolisen tiedon varassa mahdollisesti väärään suuntaan.

28 Systeeminen ajattelu tuo moninäkökulmaisuutta Systeeminen työskentely vaalii tietoisesti moninäkökulmaisuutta: jokainen osallistuja tuo mukanaan omaa osaamistaan ja näkemystään Yhdessä näiden erilaisten näkemysten kanssa voimme saada aikaan jotain sellaista uutta, jota ei ole osattu ottaa tätä ennen huomioon tai kokeilla. Kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa. Hyvään lopputulokseen tarvitaan kaikkien näkökulmia.

29 Tavoitteena välttää välittömistä päätöksistä pidättäytymistä ennen eri näkökulmien esille nostamista ja yhteen saattamista sekä tavoitteiden yhteen sovittamista. Ennen riittävän laaja-alaista keskustelua ongelmat voivat näyttäytyä epäselvinä tai näennäisen selvinä. Näkökulmien yhteen saattaminen yleensä lisää eri osapuolten keskinäistä arvostusta, joka syntyy sen tiedostamisesta, ettei ongelmaa voida kokonaisuudessaan ymmärtää ilman eri näkökulmien esille nostamista.

30 Hypoteesit moninäkökulmaisen työskentelyn työvälineenä

31 Systeemiajattelussa keskeistä hypoteesit ja niiden kautta tapahtuva työskentely. Hypoteesi = selitys, oletus, olettamus tai väite jollekin asialle. Hypoteeseja tullaan aina muodostaneeksi vaikka niitä ei aina tiedostettaisi. Jokaisella on enemmän tai vähemmän tietoista ja perusteltua esiymmärrystä ja oletuksia ilmiöiden välisistä yhteyksistä. Tämä esiymmärrys ja oletukset ohjaavat aina tapaamme kiinnittää huomiotamme joihinkin asioihin, hylätä joitakin mahdollisuuksia jne.

32 Hypoteesit työskentelyä Hypoteesit ohjaamassa voidaankin nähdä työntekijän toimintaa ohjaavina alustavina tulkintavaihtoehtoina tai johtolankoina. Hypoteesit nostavat esille näkökulmia asioiden välisistä mahdollisista palautekehistä ja vuorovaikutuksesta Toimivat hypoteesit välttävät syyllistämistä tai yhden yksiselitteisen selityksen etsimistä. Hypoteesien avulla voidaan tarkastella perhettä vuorovaikutuksellisena kokonaisuutena Hypoteesien tehtävänä on toimia ajattelun avartajina ja toiveikkuuden lisääjinä Hypoteesit eivät syyllistä perheenjäsentä vaan lisäävät ymmärrystä eri perheen jäseniä ja heidän elämäntilannettaan kohtaan.

33 Hyvä tiedostaa: hypoteeseihin voi myös rakastua. Tällöin on vaarana on, ettemme kuule asiakastamme vaan koitamme taivutella heidät näkemään asioita samalla tavalla. Liian valmiit/varmat hypoteesit voivat kadottaa kyvyn kuulla uutta. Hypoteesit ja teoriat voidaan nähdä apuvälineinä, jotka voivat aukaista joskus hyödyllisiä näkökulmia ja jotka ovat muutokselle myönteisiä. Juuttuminen vain yhteen teoriaan tai näkökulmaan voi rajoittaa niiden perheiden määrää, joille voimme olla hyödyksi.

34 On toivottavaa, että perheen tilanteen tutkimisessa pidetään esillä useita erilaisia tulkintavaihtoehtoja. Ei tarvitse valita yhtä. Yhtä oikeaa hypoteesia ei ole. Hypoteesien oikeaan osuvuus tulee esiin vasta kun hypoteesien ohjaamana otetaan etenemisaskeleita: osa osuu, osa ei. On tärkeää olla tietoinen omista hypoteeseistaan. tukevatko havainnot ne hypoteesia vai ei? tuntuuko hypoteesimme hyödylliseltä? avaako se uusia mahdollisuuksia vai kapeuttaako ajattelua? Uusia hypoteeseja on oltava mahdollisuus rakentaa koko työskentelyn ajan ja niiden keskeneräinen luonne tulee huomioida.

35 Kun ammattilainen rakentaa hypoteeseja, on asiakkaan saatava tietää, millainen päättelyketju ja pohdinnat ovat johtaneet ko. hypoteesiin. Asiakkaan on voitava osallistua hypoteesien rakentamiseen Perustellut ja perhettä kunnioittavat hypoteesit voivat tuoda perheelle näkymän siitä, että hänen tilanteensa suhtaudutaan huolella ja ratkaisua tilanteen helpottamiseksi haetaan eri näkökulmista. Hypoteesien ja niihin liittyvien ratkaisuehdotuksien tulee olla relevantteja ja asiakasta kunnioittavia. Tärkeää on myös tunnistaa, että aina hypoteesin tarjoaminen ei liity asiakkaan maailmaan ja hypoteesin ympäriltä käytävä keskustelu voi jäädä irralliseksi.

36 Hypoteesien avulla työskentely voi tuntua aluksi monimutkaiselta ja haastavalta. Työskentelyn tueksi on tuotettu työvälineitä, mm. tiimikeskustelun runko, jonka avulla voidaan varmistaa, että systeeminen työskentelyote säilyy ja työskentelyä osataan selkeästi suunnata toivottuun suuntaan. Tiimityöskentelyä ja kirjaamista varten on luotu tyävälineitä: tiimikeskustelun runko kirjaamispohja Rungon ja pohjan tarkoituksena on tuoda monitoimijaiseen työskentelyyn erityisesti hypoteesityöskentelyn avulla moninäkökulmaisuutta ja huolehtia lapsen ja perheen sekä eri tahojen osallisuudesta ja vaikuttamisen mahdollisuudesta näkökulmia ja kokemuksia huomioimalla

37 Tiimikokouksen runko ja kirjaamispohja apuna hypoteesityöskentelyssä

38 1. Osallistujat: 2. Lapsen ja perheen esitiedot: ikä, perhesuhteet, asuminen, huoltajuus, päiväkoti, koulu, lapsen terveys, kehitys ja taso, muut lapsen ja perheen palvelut, mahdolliset muutokset perhetilanteissa sekä lapseen ja perheen tilanteeseen muut vaikuttavat tekijät ja/tai olosuhteet yms. Nämä tiedot voivat tarkentua ja täydentyä työskentelyn kuluessa. Sukupuu ja aikajanat voivat olla avuksi lapsen ja perheen esitietoja kartoitettaessa.) 3. Haastavaan tilanteeseen/ongelmaan liittyvät tiedot: käydään läpi esim. lastensuojeluilmoitus tai muu ajankohtainen esiin tullut haastava tilanne/ongelma lapsen ja perheen elämässä tuotetaan mahdollisimman tarkka selvitys asiasta, esim. milloin, kenelle ja missä yhteydessä asia on noussut esille ja miten sen jälkeen on toimittu.

39 4. Tilanteen pohdinta/reflektio pohditaan eri tulkintavaihtoehtoja /hypoteeseja ja ratkaisuehdotuksia, kirjataan hypoteesit keskustelu ja kirjaukset tehdään siten, että lapsi ja vanhempi voisivat olla mukana tilanteessa (tai mahdollisesti ovatkin paikalla tiimikokouksessa). 5. Hypoteesien rakentaminen Apukysymyksiä: mistä tilanteessa on kysymys, mikä selittää tilannetta, mistä lapsen käyttäytyminen ja oireet johtuvat Lapsen ja perheen käsityksen saamiseksi kuulemiseen/haastatteluun/tapaamiseen on tarvittaessa varattava aikaa Mikäli hypoteeseja on mietitty jo ennen lapsen ja perheen tapaamista, hypoteesit avataan ja kerrotaan, mitä pohdintaa ja päättelyketjuja ennen hypoteesien asettamista on tehty korostaen työskentelyn keskeneräisyyttä ja hypoteesien jatkuvaa tarkentumista. Lasta ja perhettä pyydetään täydentämään pohdintaa. Samoin voidaan toimia yhteistyötahojen kanssa toimiessa.

40 hypoteesi -> lapsen käsitys tilanteesta (jos lapsen ikätaso huomioon ottaen se on mahdollista selvittää) hypoteesi -> isän käsitys tilanteesta hypoteesi -> äidin käsitys tilanteesta hypoteesi -> työntekijän (esimerkiksi yhteistyötahon) käsitys tilanteesta hypoteesi -> työntekijän käsitys tilanteesta hypoteesi -> työntekijä käsitys tilanteesta hypoteesi -> työntekijän käsitys tilanteesta jne.

41 5. Suunnitelma: Hypoteeseihin liittyvät ratkaisuehdotukset eli miten edetään asiassa. Esille tulleista ratkaisuehdotuksista muodostetaan suunnitelma. Suunnitelman tekemistä voi helpottaa, mikäli hypoteeseista saadaan muodostettua yhteinen näkemys eri toimijoiden kanssa. Suunnitelma voi rakentua kuitenkin eri ratkaisuehdotuksista, eivätkä ne sellaisenaan ole toisiaan poissulkevia. Apukysymyksinä ratkaisuehdotusten tuottamiseksi esim. mitä tämä lapsi tarvitsee, mikä vaikutus minun toiminnallani on Työskentelyssä testataan asettuja hypoteeseja ja arvioidaan ratkaisuehdotusten vaikuttavuutta. hypoteesiin liittyvä ratkaisuehdotus jne. jne. 6. Seuraava tiimiaika, jolloin asia tulee uudelleen tarkasteltavaksi ja arvioitavaksi.

42 Miten muut toimijat otetaan mukaan tiimin systeemiseen työskentelyyn?

43 Pohdi ja sovi lapsen, perheen ja muiden toimijoiden kanssa, millainen kokoonpano systeemisen tiimin lisäksi tarvitaan juuri tämän lapsen ja perheen asioiden hoitamiseen Avaa ja perustele systeemisen mallin rakennetta, periaatteita ja työskentelytapoja, jotta muut voivat orientoitua yhteiseen työskentelyyn Hyödynnä systeemisen tiimin viikkokokousta monitoimijaisen työskentelyn ydinrakenteena, johon muita toimijoita kutsutaan mukaan joustavasti ja tarpeen mukaan Perehdytä mukaan tulevat tiimin työskentelytapaan

44 Tiimikokouksen vetäjällä tulee olla kokemus ja ymmärrys systeemisestä lastensuojelusta sekä selkeä tapa viedä työskentelyä turvallisesti Tiimikokouksen vetäjä huomioi eri osallistujat, heidän käsityksensä ja näkökulmansa. Hän huomioi myös niiden näkemykset, jotka eivät ole läsnä. Tiimikokouksen vetäjä rakentaa ratkaisuehdotuksia työskentelyn eteenpäin viemiseksi

45 Tiimikokouksen vuorovaikutuksessa on huolehditaan joustavuudesta, yksilöllisestä asioiden käsittelystä ja kunnoittavasta kohtaamisesta Kielenkäytössä ja sanojen valinnassa pyritään olemaan harkitsevia ja hienotunteisia, mutta myös johdonmukaisia ja selkeitä Lastensuojelun työskentelyssä pidetään perustehtävää, lapsen suojelemista selkeästi esillä: tavoitteena on tukea lapsen ja perheen päivittäistä arkea ja saada se sujumaan siten, että lapsi voi kokea arkensa ja ihmissuhteensa turvalliseksi ja hyväksi

46 Miten työskennellään systeemisesti muissa kuin oman tiimin järjestämissä tapaamisissa?

47 SELKIYTÄ LASTENSUOJELUTIIMIN ROOLI järjestettävä VERKOSTOTYÖSSÄ verkosto Kun lastensuojelutiimin työskentelyote muuttuu, on muutokset ja uudenlainen työote vietävä myös monitoimijaiseen työskentelyyn. Systeemisen työskentelyotteen vieminen osaksi yhteistyötä ehkäisee päällekkäistä työtä ja muodollista, organisaatiolähtöistä verkostotyötä. Lastensuojelutiimi voi ehdottaa yhteistyökumppaneilleen, että se huolehtii asiakkaana olevan lapsen verkoston koordinointivastuuta ja yhteistyötapaamisten kulusta systeemisen tiimimallin periaatteita seuraten

48 SOVI TYÖSKENTELYTAVASTA Sovi lapsen ja perheen kanssa, miten ja millä tavoin heidän asioitaan, kokemuksiaan ja näkökulmiaan voidaan käsitellä muualla pidettävässä tapaamisessa Käy ennen muualla toteutuvaa tapaamista lapsen, perheen ja muiden osallistuvien tahojen kanssa läpi, miten lapsen ja perheen asioissa on työskennelty tähän mennessä ja millaisia näkökulmia ja ratkaisuehdotuksia on noussut esiin. Pyydä tapaamisen järjestänyttä tahoa ja muita mahdollisia toimijoita mukaan systeemiseen työskentelyyn hypoteesien avulla sekä täydentämään tehtyjä hypoteeseja ja niihin liittyviä ratkaisuehdotuksia.

49 Keskustelua tapausesimerkin pohjalta miten ko. tapauksessa voitaisiin hyödyntää/olisi voitu hyödyntää systeemistä työotetta? Keskustelua esitysten pohjalta

50 Lähteet: LÄHTEITÄ Fagerström Katarina (2016) Ihmissuhteita rakentava ja ylläpitävä lastensuojelu. Hackneyn malli ja systeeminen käytäntö lastensuojelutyössä. Työpaperi 42/2016. THL Forrester David ym. (2013) Reclaiming Social Work. An Evaluation of Systemic Units as an Approacht o Delivering Children s Services. University of Bedfordshire. Koulutusmateriaalia (2013). Suomen Mielenterveysseura. Lahtinen Pia, Männistö Leena & Raivio Marketta (2017) Kohti suomalaista systeemistä lastensuojelun toimintamallia keskeisiä periaatteita ja reunaehtoja. Työpaperi 7/2017. THL Petrelius Päivi (2017) LAPE-hanke tuo systeemiseen työotteen lastensuojelutyöhön.

Systeemiteoreettinen pohja LAPE-työskentelyssä ja johtamisessa

Systeemiteoreettinen pohja LAPE-työskentelyssä ja johtamisessa Systeemiteoreettinen pohja LAPE-työskentelyssä ja johtamisessa Toimintakulttuurin muutos -seminaari 31.10.2017 1 31.10.2017 Yleinen systeemiteoria lähtökohta systeemiselle ajattelulle Systeemiteorian näkökulmasta

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA

VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA VARHAISKASVATUS LAPSEN KEHITYKSEN TUKENA Kehittämistyöryhmän tapaaminen 24.5.2018 klo 9.00-12.00 Linnainmaa, Koilliskeskus Kivi, Tampere Pirkanmaan LAPE TÄNÄÄN 1. Tervetuloa, alkusanat ja kahvit 2. Systeeminen

Lisätiedot

Systeemisen monitoimijaisen verkostoyhteistyön periaatteet

Systeemisen monitoimijaisen verkostoyhteistyön periaatteet Systeemisen monitoimijaisen verkostoyhteistyön periaatteet 22.11.2018 Kuopio Tiina Civil, Pirkanmaan LAPE ja Outi Abrahamsson, hankeagentti, Varsinais - Suomen LAPE Taustaa Palveluiden hajanaisuuden ongelma

Lisätiedot

Systeemisyys lastensuojelua yhdistävänä näkökulmana

Systeemisyys lastensuojelua yhdistävänä näkökulmana Systeemisyys lastensuojelua yhdistävänä näkökulmana Lastensuojelun kehittäjäverkostojen tapaaminen 7.3.2018 Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Pia Lahtinen Kehittämispäällikkö

Lisätiedot

Systeemisen, monitoimijaisen verkostotyön mahdollisuudet ymmärryksen laajentajana

Systeemisen, monitoimijaisen verkostotyön mahdollisuudet ymmärryksen laajentajana Systeemisen, monitoimijaisen verkostotyön mahdollisuudet ymmärryksen laajentajana 20.11.2018 VIP-verkosto Satu Mäki-Fossi, hankekoordinaattori LAPE Etelä-Pohjanmaa Tässä esityksessä Mitä uutta systeemisessä

Lisätiedot

Jäntevä ja hyvin johdettu viikkokokous & asiakastyön laatu

Jäntevä ja hyvin johdettu viikkokokous & asiakastyön laatu Systeemisen toimintamallin täydennyskoulutus 22.5.2018 Päivi Petrelius Jäntevä ja hyvin johdettu viikkokokous & asiakastyön laatu 28.5.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 Systeemisen työotteen varmistaminen:

Lisätiedot

Systeeminen lastensuojelun toimintamalli

Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Systeeminen lastensuojelun toimintamalli mallinnuksen esittely Yhteiskehittämispäivä 28.9.2017 1 Päivi Petrelius Terveisiä eilen päättyneiltä lastensuojelupäiviltä! 2 3.10.2017 Etunimi Sukunimi Yhteiskehittämispäivät

Lisätiedot

Lastensuojelun systeeminen toimintamalli osana erityispalveluiden uudistamista. Kehittämispäällikkö Pia Eriksson, THL

Lastensuojelun systeeminen toimintamalli osana erityispalveluiden uudistamista. Kehittämispäällikkö Pia Eriksson, THL Lastensuojelun systeeminen toimintamalli osana erityispalveluiden uudistamista Kehittämispäällikkö Pia Eriksson, THL Integroidut erityispalvelut ja toimintamallit Systeeminen kehittäminen yhtenäinen päämäärä,

Lisätiedot

Systeeminen lastensuojelu seminaari

Systeeminen lastensuojelu seminaari Systeeminen lastensuojelu 8.11.2018 seminaari Kehittämistyöstä Toimenpiteenä toteuttaa Hackneyn mallin paikallinen pilotointi Pilotointi on suunniteltu toteuttavaksi kouluttamalla ja työnohjaamalla lastensuojelutiimit

Lisätiedot

Systeeminen työote lastensuojelun sijaishuollossa Perhehoidon maakunnallisen yhteiskehittämisen kahdeksas tapaaminen ja sosiaalityön työkokous

Systeeminen työote lastensuojelun sijaishuollossa Perhehoidon maakunnallisen yhteiskehittämisen kahdeksas tapaaminen ja sosiaalityön työkokous Systeeminen työote lastensuojelun sijaishuollossa Perhehoidon maakunnallisen yhteiskehittämisen kahdeksas tapaaminen ja sosiaalityön työkokous Pia Lahtinen Kehittämispäällikkö Pesäpuu ry etunimi.sukunimi@pesapuu.fi

Lisätiedot

Lastensuojelun systeemisen mallin pilotointi

Lastensuojelun systeemisen mallin pilotointi Lastensuojelun systeemisen mallin pilotointi 4.9.2018 Lastensuojelun systeeminen malli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ollut tuomassa mallia Suomeen. Osana Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelmaa

Lisätiedot

Systeeminen lastensuojelun tiimimalli perheiden ja työntekijöiden voimavarana - alustavia huomioita

Systeeminen lastensuojelun tiimimalli perheiden ja työntekijöiden voimavarana - alustavia huomioita Systeeminen lastensuojelun tiimimalli perheiden ja työntekijöiden voimavarana - alustavia huomioita 8.10.2018 LAPE-päivät, Tampere-talo, hankekoordinaattori LAPE Etelä-Pohjanmaa Perinteinen lastensuojelu

Lisätiedot

Profiam Sosiaalipalvelut Oy

Profiam Sosiaalipalvelut Oy Profiam Sosiaalipalvelut - Lastensuojelun erikoisosaamisen keskus MONIAMMATILLISUUS LASTENSUOJELUN AVOPALVELUISSA Systeeminen lastensuojelu yhteiskehittämispäivä 1.9.2017, Lupa auttaa -hanke 31.8.2017

Lisätiedot

Kolme taloa kokemuksia tiimin koulutuksesta ja mallin käyttöönotosta Saarikassa

Kolme taloa kokemuksia tiimin koulutuksesta ja mallin käyttöönotosta Saarikassa Kolme taloa kokemuksia tiimin koulutuksesta ja mallin käyttöönotosta Saarikassa Systeeminen, monitoimijainen lastensuojelu väliseminaari 21.3.2018 Saarikka lyhyesti n liikelaitos, tuottaa sosiaali- ja

Lisätiedot

Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli. Pirkanmaan LAPE Pippuri

Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli. Pirkanmaan LAPE Pippuri Lastensuojelun sosiaalityön moniammatillinen toimintamalli Pirkanmaan LAPE Pippuri 1 26.10.2017 Tiina Civil Miksi muutos on välttämätön? Keskeisimmät lastensuojelun sosiaalityön ongelmat liittyvät suuriin

Lisätiedot

MONITOIMIJAISEN PERHETYÖN PILOTOINTI

MONITOIMIJAISEN PERHETYÖN PILOTOINTI MONITOIMIJAISEN PERHETYÖN PILOTOINTI Pohjois-Savon LAPE yhteiskehittämispäivä 18.4.2018 Laura Nyyssönen, Kuopion kaupunki Päivi Malinen, ISO MISTÄ ON KYSE? Osana maakunnan Lape-muutosohjelmaa ja lastensuojelun

Lisätiedot

Monitoimijaisuus ja perhekeskustoimintamalli Perhekeskustoimintamalli tutuksi työntekijöille

Monitoimijaisuus ja perhekeskustoimintamalli Perhekeskustoimintamalli tutuksi työntekijöille Monitoimijaisuus ja perhekeskustoimintamalli Perhekeskustoimintamalli tutuksi työntekijöille Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija, Kuopion kaupunki YHDESSÄ!-ohjelma YTM, hyvinvointipalvelujen

Lisätiedot

Systeeminen lastensuojelu erikoissairaanhoidossa ja lastensuojelussa. Pekka Aarninsalo LL psykoterapeutti VET

Systeeminen lastensuojelu erikoissairaanhoidossa ja lastensuojelussa. Pekka Aarninsalo LL psykoterapeutti VET Systeeminen lastensuojelu erikoissairaanhoidossa ja lastensuojelussa Pekka Aarninsalo LL psykoterapeutti VET AUTOETNOGRAFIA Psykiatria, nuorisopsykiatria, perheneuvola, nuorisopsykiatria 1985 1989 A-klinikkasäätiö,

Lisätiedot

Kouluttajakoulutuksen ja materiaalin jatkokehittely & mallin käyttöönoton tuki jatkossa

Kouluttajakoulutuksen ja materiaalin jatkokehittely & mallin käyttöönoton tuki jatkossa Systeemisen toimintamallin täydennyskoulutus 22.5.2018 Kouluttajakoulutuksen ja materiaalin jatkokehittely & mallin käyttöönoton tuki jatkossa 28.5.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 Kouluttajakoulutuksen

Lisätiedot

SyTy -kokonaisuus. Projektipäällikkö Nanna Miettunen /SyTy-hanke

SyTy -kokonaisuus. Projektipäällikkö Nanna Miettunen /SyTy-hanke SyTy -kokonaisuus Projektipäällikkö Nanna Miettunen /SyTy-hanke 16.4.2019 SyTy-hanke: Lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittäminen ja juurruttaminen Koordinaattorit THL/SyTytiimi Työpajat Projektiryhmät

Lisätiedot

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno

Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä Riikka Mauno Lapsiperheiden sosiaalipalveluiden perhetyön ja tehostetun perhetyön sisältöä ja kehittämistä 19.9.2018 Riikka Mauno 1 19.9.2018 Riikka Mauno 2 Riikka Mauno 3 Lapsiperheiden sosiaalipalvelut Palvelupäällikkö

Lisätiedot

Työryhmäkysymykset THL

Työryhmäkysymykset THL Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Systeeminen lastensuojelun toimintamalli Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa / POSKE Yhteiskehittämispäivien ryhmätyöt RYHMÄ 1. Työryhmäkysymykset Miten hyvin mallinnuksessa

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Lastensuojelun systeeminen toimintamalli. Leena Mämmi-Laukka Oulunkaaren ky.

Lastensuojelun systeeminen toimintamalli. Leena Mämmi-Laukka Oulunkaaren ky. Lastensuojelun systeeminen toimintamalli Leena Mämmi-Laukka Oulunkaaren ky. Lastensuojelu tarvitsee muutosta.. Kokonaisvaltaisen toimintakulttuurin uudistamisen tarve Keskeisimmät lastensuojelun sosiaalityön

Lisätiedot

Monitoimijainen lastensuojelu. Työryhmät: Monitoimijainen lastensuojelun tiimimalli Lastensuojelun perhetyö ja kuntoutus

Monitoimijainen lastensuojelu. Työryhmät: Monitoimijainen lastensuojelun tiimimalli Lastensuojelun perhetyö ja kuntoutus Monitoimijainen lastensuojelu Työryhmät: Monitoimijainen lastensuojelun tiimimalli Lastensuojelun perhetyö ja kuntoutus PALJON PALVELUITA TARVITSEVIEN PERHEIDEN INTEGRATIIVINEN TUKI SOTESSA Yhteensovittava

Lisätiedot

SyTy-hanke: Lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittäminen ja juurruttaminen Lastensuojelun kesäpäivät

SyTy-hanke: Lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittäminen ja juurruttaminen Lastensuojelun kesäpäivät SyTy-hanke: Lastensuojelun systeemisen toimintamallin levittäminen ja juurruttaminen Lastensuojelun kesäpäivät 5.6.2019 7.6.2019 SyTy-hanke/Nanna Miettunen 1 SYSTEEMISYYS LASTEN JA PERHEIDEN KANSSA TEHTÄVÄSSÄ

Lisätiedot

Monitoimijainen, yhteinen perhetyö

Monitoimijainen, yhteinen perhetyö Monitoimijainen, yhteinen perhetyö mallinnuksen esittely 1 6.9.2017 Yhteiskehittämispäivien tausta Sosiaalialan osaamiskeskukset ja THL rakentavat osana LAPEa tutkimusperustaista ja kansallisesti koordinoitua

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

Lastensuojelun kesäpäivät Kemi

Lastensuojelun kesäpäivät Kemi Lastensuojelun kesäpäivät Kemi 4.-5.6.2019 Erikoissuunnittelija Anne Kantoluoto Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca Socca 1 PÄÄKAUPUNKISEUDUN SYSTEEMISEN TOIMINTAMALLIN KEHITTÄMINEN LAPE-

Lisätiedot

Työpaja. MDFT-terapeuttina sosiaali- ja terveyspalveluissa. MDFT-terapian vaikuttavuus ja yhteistyön merkitys nuorten kanssa työskentelyssä

Työpaja. MDFT-terapeuttina sosiaali- ja terveyspalveluissa. MDFT-terapian vaikuttavuus ja yhteistyön merkitys nuorten kanssa työskentelyssä Työpaja MDFT-terapeuttina sosiaali- ja terveyspalveluissa MDFT-terapian vaikuttavuus ja yhteistyön merkitys nuorten kanssa työskentelyssä Jenni Hovila Jyväskylän nuorisovastaanotto Outi Makkonen Eksote

Lisätiedot

VARHAISEN VAIHEEN EROTYÖSKENTELY. Sari-Anne Loisa-Lindberg erosensitiivinen sosiaaliohjaaja sosionomi, psykoterapeutti

VARHAISEN VAIHEEN EROTYÖSKENTELY. Sari-Anne Loisa-Lindberg erosensitiivinen sosiaaliohjaaja sosionomi, psykoterapeutti VARHAISEN VAIHEEN EROTYÖSKENTELY Sari-Anne Loisa-Lindberg erosensitiivinen sosiaaliohjaaja sosionomi, psykoterapeutti marraskuu 2016: Miten tavoittaa eroa pohtivat vanhemmat mahdollisimman varhaisessa

Lisätiedot

KATO MUA! Lapsi näkyväksi hänen omissa palveluissaan

KATO MUA! Lapsi näkyväksi hänen omissa palveluissaan KATO MUA! Lapsi näkyväksi hänen omissa palveluissaan LAPSI SUBJEKTISTA OBJEKTIKSI MIKÄ ON RIITTÄVÄN VARHAISTA TUKEAMISTA JA ENNALTAEHKÄISYÄ? -> tuki jo ennen lapsen syntymää MIKÄ ON LAPSILÄHTÖINEN PALVELU?

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja

Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja Lastensuojelun avohuollon laatukäsikirja Laatuperiaatteita Lapsen huolenpidosta ja kasvatuksesta ovat vastuussa lapsen vanhemmat ja muut huoltajat. Tähän tehtävään heillä on oikeus saada apua ja tukea

Lisätiedot

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos

asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde pitkäaikaistyöttömän identiteetti Outi Välimaa Tampereen yliopisto Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön laitos asiakas työntekijä suhde työn ydin on asiakkaan ja työntekijän kohtaamisessa

Lisätiedot

Perhe on paljon enemmän kuin siitä kerrotut tarinat

Perhe on paljon enemmän kuin siitä kerrotut tarinat Perhe on paljon enemmän kuin siitä kerrotut tarinat 3 arviointi- ja vastaanotto-osastoa: Keltapirtti, Sinipirtti, Punapirtti, perhekuntoutusosasto Perhepirtti, Perheasema sekä Koiviston perhekoti Osastoilla

Lisätiedot

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja

Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 2018 Kysely lähetettiin Helmen kautta toukokuun lopussa 2018 Vastausaika kaksi viikkoa Vastauksia tuli 548 suomenkielistä ( peruskoululaisia n 4000) ja 161 ruotsinkielistä (peruskouluikäisiä n 900) 21%

Lisätiedot

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke

Ylä-Pirkanmaan lastensuojelun kehittämishanke 2(6) Sisällys Aloite perhetyöhön... 3 Aloitusvaihe... 3 n suunnitelman tekeminen... 4 n työskentelyvaihe... 4 n työskentelyn arviointi... 5 n päättäminen... 5 3(6) Aloite perhetyöhön Asiakkuus lastensuojelun

Lisätiedot

NOPSA -toimintamallissa perheen osallisuus on monialaisen verkostotyön lähtökohta

NOPSA -toimintamallissa perheen osallisuus on monialaisen verkostotyön lähtökohta Ennaltaehkäisevän tuen ja intensiivisen työotteen toimintamalli nuorten palveluihin 2011 2013 NOPSA -toimintamallissa perheen osallisuus on monialaisen verkostotyön lähtökohta KAPSERI II Osallisuuden helmet

Lisätiedot

Asiakashyötyjen arviointi

Asiakashyötyjen arviointi Asiakashyötyjen arviointi esimerkkinä lastensuojelun systeemisen toimintamallin arviointitutkimus 2017-2018 Elina Aaltio Tutkija Lapset, nuoret ja perheet THL Systeemisen mallin pilotointi 2017-2018 Pilotoidaan

Lisätiedot

Hyvinvointineuvola Hämeenlinnassa

Hyvinvointineuvola Hämeenlinnassa Hyvinvointineuvola Hämeenlinnassa Projekti 1.9.2009-31.10.2011 Tavoitteet: 1. Perhettä voidaan tukea psykososiaalisissa ongelmissa lähellä ja nopeasti 2. Neuvolan palveluvalikko laajenee ja työskentely

Lisätiedot

SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke Esityksen nimi / Tekijä 1

SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke Esityksen nimi / Tekijä 1 SyTy lastensuojelun systeemisen toimintamallin käyttöönotto ja juurrutushanke 2018-2019 11.2.2019 11.2.2019 Esityksen nimi / Tekijä 1 TAVOITTEET JA KESKEISET TEHTÄVÄT 1. Luodaan mallin pysyvää toimeenpanoa

Lisätiedot

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ

TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ Opinnäytetöiden kehittäminen - valtakunnallinen verkostohanke Seminaari 11.2.2005, Oulu Riitta Rissanen Savonia-ammattikorkeakoulu TYÖELÄMÄYHTEISTYÖ OPINNÄYTETÖISSÄ OPISKELIJA

Lisätiedot

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin

Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Koulutusmateriaali haastaviin kasvatuskumppanuus kohtaamisiin Korostetaan yhteisöllisiä ja yhteiskunnallisia näkökohtia kasvatuksessa ja ihmisen kehityksessä Painopiste yksilön kiinnittymisessä yhteiskuntaan

Lisätiedot

Asiakaspeili-lomakkeeseen kirjattuja asioita voidaan käyttää myös sosiaalityön palvelujen kehittämisessä.

Asiakaspeili-lomakkeeseen kirjattuja asioita voidaan käyttää myös sosiaalityön palvelujen kehittämisessä. ASIAKASPEILI KOKEMUKSENI PALVELUNKÄYTTÄJÄNÄ Asiakaspeilin tavoitteena on saavuttaa aikuissosiaalityön palveluissa parempaa ymmärrystä siitä, miten palvelunkäyttäjä kokee oman tilanteensa, ammattilaisten

Lisätiedot

Kansallisesti työstettävät tehtäväkokonaisuudet (avohuolto) vuonna 2018

Kansallisesti työstettävät tehtäväkokonaisuudet (avohuolto) vuonna 2018 Lastensuojelun kehittäjäverkosto 3.5.2018 Kansallisesti työstettävät tehtäväkokonaisuudet (avohuolto) vuonna 2018 3.5.2018 Esityksen nimi / Tekijä 1 Tausta Kehittäjäverkostossa on noussut esiin muutamia

Lisätiedot

Kokemusasiantuntijatoiminta lastensuojelun kehittämisessä - kyselyn tuloksia. Lastensuojelun kehittäjäverkoston tapaaminen 31.1.

Kokemusasiantuntijatoiminta lastensuojelun kehittämisessä - kyselyn tuloksia. Lastensuojelun kehittäjäverkoston tapaaminen 31.1. Kokemusasiantuntijatoiminta lastensuojelun kehittämisessä - kyselyn tuloksia Lastensuojelun kehittäjäverkoston tapaaminen 31.1.2018 Lastensuojelun kehittäjille suunnattu kysely Kokemusasiantuntijoiden

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja

Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja Lapsen elämää kahdessa kodissa -työpaja Ajoissa liikkeelle reseptejä ehkäisevään työhön 12.6.2012 Iisalmi Mika Ketonen eroperhetyöntekijä, Eroperheen kahden kodin lapset projekti, Lahden ensi- ja turvakoti

Lisätiedot

Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille

Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille Lapsen paras yhdessä enemmän Erityis- ja vaativimman tason kehittäminen Valtakunnallinen kysely sosiaalityöntekijöille Laura Yliruka & Riitta Vartio & Kaisa Pasanen 1 22.9.2017 Laura Yliruka 18.9.2017

Lisätiedot

Lanu -koulutus 5.9, 11.9,

Lanu -koulutus 5.9, 11.9, Lanu -koulutus 5.9, 11.9, 20.9.2018 EPSHP:N NUORISOPSYKIATRIAN POLIKLINIKAN PERHETYÖ TARJA ROSSI, PSYK. SH/PARI- JA PERHEPSYKOTERAPEUTTI Nuoren hoitojaksoon liittyvä perhetyö Puhutaan vanhempien tuki-

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

LÄHISUHDEVÄKIVALTA PERHEISSÄ LAPSEN NÄKÖKULMA

LÄHISUHDEVÄKIVALTA PERHEISSÄ LAPSEN NÄKÖKULMA LÄHISUHDEVÄKIVALTA PERHEISSÄ LAPSEN NÄKÖKULMA MITÄ VOIMME TEHDÄ? VIRANOMAISYHTEISTYÖN PARANTAMINEN, KOSKA: SELVITYS PERHE- JA LAPSENSURMIEN TAUSTOISTA VUOSILTA 2003-2012: YKSI SELVITYKSESSÄ HAVAITTU SELKEÄ

Lisätiedot

SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta

SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta SILTA -malli Pirjo Niemi-Järvinen Asiantuntija SILTA-toiminta Porvoo 8.11.2017 SILTA SUHTEESEEN Vuorovaikutuksellinen (ajattelu) malli biologisen perheen kanssa tehtävään yhteistyöhön. Vuorovaikutuksessa

Lisätiedot

LAPSI NÄKYVÄKSI PERHETYÖSSÄ. Perhetyöntekijät Aune Paloranta Viitasaarelta ja Otto Myllynen Jyväskylästä

LAPSI NÄKYVÄKSI PERHETYÖSSÄ. Perhetyöntekijät Aune Paloranta Viitasaarelta ja Otto Myllynen Jyväskylästä LAPSI NÄKYVÄKSI PERHETYÖSSÄ Perhetyöntekijät Aune Paloranta Viitasaarelta ja Otto Myllynen Jyväskylästä Miksi me puhumme täät äällä? Aune, 53 Oma pieni perhe, 1 lapsi Suuri syntymäperhe, 13 lasta Vanhainkodin

Lisätiedot

Systeemisen lastensuojelun pilotti Vantaalla Hanna Kangastalo, Jaana Kivistö & Niina Pietilä

Systeemisen lastensuojelun pilotti Vantaalla Hanna Kangastalo, Jaana Kivistö & Niina Pietilä Systeemisen lastensuojelun pilotti Vantaalla 2018 Hanna Kangastalo, Jaana Kivistö & Niina Pietilä Tiimin periaatteet: Systeemisyys, perheterapeuttinen ymmärrys, suhdeperustaisuus, lapsilähtöisyys, asiakkaiden

Lisätiedot

Systeeminen lastensuojelu Maakunnan LAPE-ryhmä

Systeeminen lastensuojelu Maakunnan LAPE-ryhmä Systeeminen lastensuojelu 22.10.2018 Maakunnan LAPE-ryhmä Kehittämistyölle asetetut Kehittämistyölle asetetut tavoitteetasetetut tavoitteet Hankesuunnitelmaan on kirjattuna lastensuojelun sosiaalityön

Lisätiedot

VANHEMMAN NEUVO VERTAISTUKIRYHMÄT Rovaniemellä kevät 2012

VANHEMMAN NEUVO VERTAISTUKIRYHMÄT Rovaniemellä kevät 2012 VANHEMMAN NEUVO VERTAISTUKIRYHMÄT Rovaniemellä kevät 0 Palautteen yhteenveto Marja Leena Nurmela/ Tukeva -hanke.5.0 Vanhemman neuvo vertaistukiryhmät Rovaniemellä keväällä 0 Päiväryhmä 8...4.0, kokoontumisia

Lisätiedot

Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa?

Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa? Mikä on osaamisen ydintä, kun tavoitteena on asiakkaan osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa? Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikön päätösseminaari 30.10.2009 Mirva Makkonen 1 Miksi osallisuus?

Lisätiedot

ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA

ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA ARVIO LASTENSUOJELUN HENKILÖSTÖN RIITTÄVYYDESTÄ JA RATKAISUEHDOTUKSIA LAPE Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma 7.3.2018 Aulikki Kananoja ENSIMMÄISEN VAIHEEN TEHTÄVÄT Arvioida uusimman tiedon valossa

Lisätiedot

Perhe on enemmän kuin yksi

Perhe on enemmän kuin yksi Perhe on enemmän kuin yksi Koko perheen huomioiminen perhekeskuksissa Emilia Säles, hankepäällikkö, Perhehoitoliitto ry Karolina Lamroth, projektityöntekijä, Leijonaemot ry Jaana Ylönen, yksikön vastaava,

Lisätiedot

Osaamis- ja tukikeskuksen toimintamallit

Osaamis- ja tukikeskuksen toimintamallit Lape Pirkanmaa Osaamis- ja tukikeskuksen toimintamallit, Projektikoordinaattori Pirkanmaan Lape Asiakastyö Osaamis- ja tukikeskus tuottaa itse vaativia palveluja ja hoitoa pienelle ryhmälle asiakkaita,

Lisätiedot

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy

Eväitä yhteistoimintaan. Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy Eväitä yhteistoimintaan Kari Valtanen Lastenpsykiatri, VE-perheterapeutti Lapin Perheklinikka Oy 3.10.2008 Modernistinen haave Arvovapaa, objektiivinen tieto - luonnonlaki Tarkkailla,tutkia ja löytää syy-seuraussuhteet

Lisätiedot

MONITOIMIJAINEN PERHETYÖ JA PERHEKUNTOUTUS

MONITOIMIJAINEN PERHETYÖ JA PERHEKUNTOUTUS MONITOIMIJAINEN PERHETYÖ JA PERHEKUNTOUTUS 13.12.2017 MISTÄ ON KYSE? LAPE lasten, nuorten ja perheiden palvelujen muutosohjelma, yksi hallituksen kärkihankkeista Pohjois-Savossa muutosta tehdään samaan

Lisätiedot

raportti Reetta Peltonen, Pia Lahtinen, Onni Westlund Pesäpuu Ry

raportti Reetta Peltonen, Pia Lahtinen, Onni Westlund Pesäpuu Ry #MUNPERHEET? Ketä kuuluu sun perheeseen? 10.3.2018 Kello 10.00-16.00 MUKANA: J Ä R J E S TÄ J ÄT : 13-21-vuotiaat perhehoidossa asuvat tai joskus asuneet nuoret raportti Reetta Peltonen, Pia Lahtinen,

Lisätiedot

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa

PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ KLO Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa PERHEKESKUKSEN MALLINNUSTYÖRYHMÄ 24.11.2017 KLO 9.00-11.30 Tampereen kulttuuripalvelut Projektikoordinaattori Maria Antikainen LAPE Pirkanmaa TÄNÄÄN Esittäytymiskierros? Lisäys listalle: terveiset valtakunnallisilta

Lisätiedot

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija

YHDESSÄ!-ohjelma. Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija YHDESSÄ!-ohjelma Yhteiskehittämispäivä Monitoimijainen perhetyö ja perhekuntoutus 1.3.2018 Laura Nyyssönen lastensuojelun kehittämisasiantuntija MISTÄ ON KYSE? LAPE lasten, nuorten ja perheiden palvelujen

Lisätiedot

POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT

POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT POIJUPUISTON LASTENSUOJELUPALVELUT VASTAANOTTOKOTI TEHOSTETTU PERHETYÖ KOTIUTUS- JA TUKITYÖRYHMÄ 2 POIJUPUISTON VASTAANOTTOKOTI Espoolaisten 13-18 -vuotiaiden nuorten

Lisätiedot

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. #lastensuojelupäivät2018 #tasavertainenarki

Valtakunnalliset lastensuojelupäivät. #lastensuojelupäivät2018 #tasavertainenarki Valtakunnalliset lastensuojelupäivät #lastensuojelupäivät2018 #tasavertainenarki ErinOmainen-hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kuulit sä meitä? - Erityislapsiperheiden moninaiset

Lisätiedot

Sosiaalipalveluiden organisaation uudistus ja asiakassegmentointi

Sosiaalipalveluiden organisaation uudistus ja asiakassegmentointi Sosiaalipalveluiden organisaation uudistus ja asiakassegmentointi Salon kaupunki Sosiaalipalveluiden organisaatio 2017 Aikuis- ja vammaissosiaalityö Väestöpohja: Noin 53 000 Vammaissosiaalityö Aikuissosiaalityö

Lisätiedot

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA

LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA LAPSET PUHEEKSI KÄYTÄNNÖN KOKEMUKSIA LASTENSUOJELUSSA 24.2.2015 Salo Katri Inkinen, erityisperhetyöntekijä, Tl&p-menetelmäkouluttaja Lausteen perhekuntoutuskeskus, Vaalan Perheyksikkö, Turku MITEN KOULUTUSTA

Lisätiedot

PEILISALI - sosiaalityön reflektiivisen itsearvioinnin lomake

PEILISALI - sosiaalityön reflektiivisen itsearvioinnin lomake Kuvastin PEILISALI - sosiaalityön reflektiivisen itsearvioinnin lomake Peilisalin itsearviointiteemojen avulla työntekijä voi reflektoida tekemäänsä työtä ja asiakkaan tilannetta ikään kuin ulkopuolisen

Lisätiedot

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan

Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Tehdään yhdessä! Tukea nopeasti, monitoimijaisuutta tarpeen mukaan Etelä-Pohjanmaan LAPE-seminaari lasten ja perheiden parissa toimiville tahoille (viranhaltijat, luottamushenkilöt, kunnat, seurakunnat,

Lisätiedot

Realiteetteja ja reunaehtoja

Realiteetteja ja reunaehtoja Realiteetteja ja reunaehtoja Toimiva arki Oppiva yhteistoiminta Läheisen ohjaus terapiatyössä 14.5.2018 Mira Lönnqvist, toimintaterapeutti YAMK, lehtori Voimauttava prosessi Yhteistoiminnan haasteita arjen

Lisätiedot

ARVIOINNIN SUDENKUOPAT

ARVIOINNIN SUDENKUOPAT Väli-Suomessa 1.4.2013 ARVIOINNIN SUDENKUOPAT Broadhurst Karen & Munro Eileen (toim.) (2010) Suora ote KATSE LAPSEEN Lastensuojelutarpeen kiireellinen arviointi Oulun kaupungin lastensuojelussa ja sosiaalipäivystyksessä-raportista

Lisätiedot

Monitoimijainen perhekuntoutuspilotti Lapsikeskeisyys lastensuojelun ja lastenpsykiatrian yhteisessä perhekuntoutuksessa

Monitoimijainen perhekuntoutuspilotti Lapsikeskeisyys lastensuojelun ja lastenpsykiatrian yhteisessä perhekuntoutuksessa Monitoimijainen perhekuntoutuspilotti Lapsikeskeisyys lastensuojelun ja lastenpsykiatrian yhteisessä perhekuntoutuksessa YAMK-opiskelija, lastensuojeluyksikön yksikönjohtaja (tutkimus) Merja Kattelus,

Lisätiedot

Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa

Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa Lastensuojelua yhteistyössä varhaiskasvatuksen ja koulun kanssa Pitäisi puhua yhteistyöstä SIIS MISTÄ? Perusturvan toimiala, sosiaalipalvelut 3 Sijais- ja jälkihuollon sosiaalityö Avohuollon sosiaalityö

Lisätiedot

* com/watch?v=lykwyqc MsEw

*  com/watch?v=lykwyqc MsEw 30.1.2018 Erikoislääkäri Mia Jussila Sairaanhoitaja Tiina Lappalainen Kota, lastenpsykiatrian poliklinikan koti- ja akuuttihoitotyöryhmä esittely Mitä etua kotona ja verkoston kanssa työskentelystä? Keinoja

Lisätiedot

P. Tervonen 11/ 2018

P. Tervonen 11/ 2018 P. Tervonen 11/ 2018 Olen 50 vuotias puhdistuspalvelualan kouluttaja Minun tyttäreni on sairastunut psyykkisesti, hänen ikänsä on 14 v Minulla on mies ja kaksi muuta lasta, toinen heistä on muualla opiskelemassa

Lisätiedot

Lastensuojelun systeemisen mallin pilotointi - puolivälin opit. Päivi Petrelius, kehittämispäällikkö Elina Aaltio, tutkija

Lastensuojelun systeemisen mallin pilotointi - puolivälin opit. Päivi Petrelius, kehittämispäällikkö Elina Aaltio, tutkija Lastensuojelun systeemisen mallin pilotointi - puolivälin opit Päivi Petrelius, kehittämispäällikkö Elina Aaltio, tutkija Esityksen sisältö sisältö Kuvaamme arviointitutkimuksessa kootun tiedon ja muun

Lisätiedot

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista

Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Yksinhän sen kohtaa,mut ilman tukee siit ei selvii - huostaanotettujen lasten vanhempien kokemuksia tuesta ja tuen tarpeista Tutkimuskysymykset Mitä / millaista tukea vanhempi on saanut / kokenut tarvitsevansa

Lisätiedot

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen

Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 2 Sivu 1 / 15 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät TOINEN TAPAAMINEN Lapsen oikeus pysyvyyteen ja jatkuvuuteen perheen oikeus tukeen Sijais- ja adoptiovanhemmat tekevät

Lisätiedot

Mitä tuloksia LAPEsta? Miten monitoimijaisuus liittyy VIP-verkoston toimintaan?

Mitä tuloksia LAPEsta? Miten monitoimijaisuus liittyy VIP-verkoston toimintaan? Mitä tuloksia LAPEsta? Miten monitoimijaisuus liittyy VIP-verkoston toimintaan? Minna Tihinen, muutospäällikkö, YHDESSÄ! Pohjois-Savon liitto Laura Nyyssönen, sosiaalityöntekijä, Kuopion kaupunki 13.2.2019

Lisätiedot

HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT

HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT HUOLIPOLKU/ LAPSET PUHEEKSI- MENETELMÄ OPETUSPALVELUT- PERHEPALVELUT I MINULLA EI OLE HUOLTA OPETUS-, PERHE- (kouluterveydenhuolto) ja TERVEYSPALVELUT (kuntoutus) SEKÄ PERHEIDEN OMATOIMISUUS TÄYDENTÄVÄT

Lisätiedot

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä

VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä VAIN NAISASIAKKAITA VARTEN Asunnottomien naisten tulkintoja naiserityisestä asunnottomuustyöstä Diakonian tutkimuksen päivä 7.11.2008 Riikka Haahtela, YTM, jatko-opiskelija sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön

Lisätiedot

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14

PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14 PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät Tehtävä 3 Sivu 1 / 14 Nimi: PRIDE-yksilökohtaiset tehtävät KOLMAS TAPAAMINEN Lapsen tarve kiintymykseen Sukupuu Sukupuu kuvaa perhettäsi ja sukuasi. Se kertoo, keitä perheeseesi

Lisätiedot

Lapset puheeksi -menetelmä

Lapset puheeksi -menetelmä Taustaa Työmallia alettiin tutkia ja kehittää osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Toimiva lapsi & perhe -hanketta Siirtyi ylläpidettäväksi Suomen Mielenterveysseuralle (lokilistat) Menetelmä on alun

Lisätiedot

Lasten, nuorten ja perheiden ääni LAPE Etelä-Savossa

Lasten, nuorten ja perheiden ääni LAPE Etelä-Savossa Lasten, nuorten ja perheiden ääni LAPE Etelä-Savossa Perhekeskustoimintamallin verkostopäivä, Pieksämäki 21.8.2018 LAPE-tiimi 1 JALKAUDUMME KUULEMAAN Kohteena luonnolliset toimintaympäristöt ja avoimet

Lisätiedot

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI

TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI TOIMIVA LAPSI & PERHE KOULUTUS LAPSET PUHEEKSI, VERKOSTOT SUOJAKSI Ennaltaehkäisevän lapsikeskeisen työmenetelmän kehittäminen ja työskentelyn keskeiset periaatteet vanhemman sairastaessa 1.Riski- eli

Lisätiedot

Masentunut isä neuvolan asiakkaana Isien kokemuksia masennuksestaan ja tuen tarpeestaan perheen odottaessa lasta

Masentunut isä neuvolan asiakkaana Isien kokemuksia masennuksestaan ja tuen tarpeestaan perheen odottaessa lasta Masentunut isä neuvolan asiakkaana Isien kokemuksia masennuksestaan ja tuen tarpeestaan perheen odottaessa lasta Pirjo Kotkamo psyk.esh., psykoterapeutti, TtM-opiskelija Esityksen sisältö I Isä-hankkeen

Lisätiedot

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto,

Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli. VIP-verkosto, Voimaa yhdessä tekemisestä, alueellinen toimintamalli VIP-verkosto, 14.2.2019 Yhteisöllinen oppilashuolto Koulukohtaisen opiskeluhuoltoryhmän (KOR) työskentelystä Työn tavoitteena on opiskelijan ja yhteisön

Lisätiedot

Olkkari. Verkostoituva perhekeskus Jalkautuvat erityispalvelut Hyvinvoiva lapsi-ja nuori -hanke

Olkkari. Verkostoituva perhekeskus Jalkautuvat erityispalvelut Hyvinvoiva lapsi-ja nuori -hanke Olkkari Verkostoituva perhekeskus Jalkautuvat erityispalvelut Hyvinvoiva lapsi-ja nuori -hanke Mikä hanke? Hyvinvoiva lapsi ja nuori -hanke on lastensuojelun ennaltaehkäisevä hanke nopea reagointi Palvelutarpeet

Lisätiedot

Sijaishuoltopaikkaan tulo

Sijaishuoltopaikkaan tulo Sijaishuoltopaikkaan tulo Mikä on sinun käsityksesi mukaan syy sille, että et voi asua biologisten vanhempiesi kanssa? Miksiköhän sinut sijoitettiin juuri tähän sijaisperheeseen/laitokseen? Kerro siitä,

Lisätiedot

Mihin suuntaan lastensuojelua kehitetään Suomessa?

Mihin suuntaan lastensuojelua kehitetään Suomessa? Mihin suuntaan lastensuojelua kehitetään Suomessa? II LAPE-konferenssi 26.10.2017 YTT, kehittämispäällikkö, THL paivi.petrelius@thl.fi 1 25.10.2017 Lastensuojelun kehittäminen osana palveluiden kokonaisuutta

Lisätiedot

Lastensuojelun asiakkaana Suomessa

Lastensuojelun asiakkaana Suomessa Lastensuojelun asiakkaana Suomessa 16.6.2010 Uusi lastensuojelulaki 2008 lähtökohtana vanhempien ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista tavoitteena auttaa perheitä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa

Lisätiedot

Monitoimijainen/monialaisen arvioinnin työrukkasen työskentelyn tulokset

Monitoimijainen/monialaisen arvioinnin työrukkasen työskentelyn tulokset Monitoimijainen/monialaisen arvioinnin työrukkasen työskentelyn tulokset Eteneminen kohti yhteistä näkemystä LAPE päivät 5.-6.2.2018 Työ on jatkunut THL aivoriihessä, jossa mukana STM, OKM ja OPH Työrukkasessa

Lisätiedot

VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN

VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN PÄIHDEPÄIVÄT 11.10.2011 TAMPERE Annikka Taitto 1 A-KLINIKKASAATIÖ LAPSI JA VANHEMPIEN ALKOHOLINKÄYTTÖ OPAS VARHAISKASVATUKSEN TYÖNTEKIJÖILLE Maritta

Lisätiedot

Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen

Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen Ryhmämuotoinen työskentely lasten ja vanhempien tukena eron jälkeen Pirpana ry:n koulutuspäivä Kuntatalo 13.5.2013 Riitta Mykkänen-Hänninen kouluttaja, työnohjaaja Samanaikaiset ryhmäprosessit Vanhempia

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot