-2, KH :00

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "-2, KH :00"

Transkriptio

1 -2, KH :00 Kokouskutsu Maanantaina 15. tammikuuta 2018 klo 16:00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Pentti Silvennoinen Lars Björklund, I varapuheenjohtaja Helinä Sipinen Kurt Hellstrand, II varapuheenjohtaja Mikael Snellman Märta-Lisa Westman Monica Grankulla-Häggblom Owe Sjölund Sebastian Holmgård Anders Sandlin Conny Englund Marika Kjellman Maria Lunabba Jaana Silander Brita Brännbacka-Brunell Ulla Hellén Vesa Suvanto Kari Koskela Mervi Rantala Vuokko Piippolainen Sauli Isokoski Muut läsnäolijat Kristina Stenman, kaupunginjohtaja Milla Kallioinen, kaupunginsihteeri Anne Ekstrand, kaupunginlakimies Anna-Maja Henriksson, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jacob Storbjörk, kaupunginvaltuuston I varapuheenjohtaja Annica Haldin, kaupunginvaltuuston II varapuheenjohtaja Jarmo Ittonen, kaupunginvaltuuston III varapuheenjohtaja Asiat Oheisen esityslistan mukaan. Toimeksi saanut: Milla Kallioinen kaupunginsihteeri

2 1, KH :00 KOKOUSKUTSUN LAILLISUUS JA KOKOUKSEN PÄÄTÖSVALTAISUUS

3 2, KH :00 PÖYTÄKIRJANTARKASTUS Kaupunginsihteeri: Pöytäkirja tarkastetaan kaupunginkansliassa maanantaina 22. tammikuuta Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus valitsee Marika Kjellmanin ja Kurt Hellstrandin pöytäkirjantarkastajiksi.

4 3, KH :00 ILMOITUSASIAT Aluehallintovirasto irtisanoo talous- ja velkaneuvontaa koskevan toimeksiantosopimuksen Pietarsaaren kaupungin kanssa ja sen voimassaolo päättyy Irtisanomisen syynä on talous- ja velkaneuvonnan järjestämisvastuun siirtäminen oikeusapu- ja edunvalvontapiireille alkaen. Centria-ammattikorkeakoulu Oy on toteuttanut suunnatun osakeannin. Osakeannin toteutumisen jälkeen Centria-ammattikorkeakoulu Oy:n yhtiökokous päätti uuden hallituksen kokoonpanosta. Aiemmasta poiketen hallituksessa ei ole pysyviä asiantuntijajäseniä. Samassa yhteydessä hallitus korosti tiedonkulun ja keskusteluyhteyden säilyttämisen tärkeyttä kaikkiin Centria-ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeenomistajiin. Tätä tarkoitusta varten kutsutaan kaikki Centria-ammattikorkeakoulu Oy:n osakkeenomistajat Centrian ajankohtaisia asioita esittelevään keskustelutilaisuuteen. Osakkeenomistajien keskustelutilaisuus pidetään keskiviikkona klo Centria-ammattikorkeakoulussa, os. Talonpojankatu 2, Kokkola. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi.

5 4, KH :00 CFV: 22/2018 ASIOIDEN OTTAMINEN KAUPUNGINHALLITUKSESSA KÄSITELTÄVIKSI Kaupunginsihteeri: Kuntalain 92 :n mukaan kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja tai johtosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa hallituksen käsiteltäväksi lautakunnan jo ratkaiseman asian. Hallitus voi, eräin poikkeuksin, kumota lautakunnan päätöksen tai palauttaa asian uuteen käsittelyyn. Kun oikeutta käytetään, on katsottava, että päätös on tehty, kun pöytäkirja on tarkastettu. Oikeutta on käytettävä sinä aikana, jona oikaisuvaatimus päätöksestä on tehtävä. Pietarsaaren hallintosäännön 36 :n mukaan lautakunnan tai johtokunnan on ilmoitettava kaupunginhallitukselle viimeistään neljän päivän kuluessa pöytäkirjan tarkastamisesta sellaisia asioita koskevista päätöksistä, jotka voidaan ottaa kaupunginhallituksen käsiteltäviksi. Pietarsaaren kaupunki, Luodon kunta, Uudenkaarlepyyn kaupunki ja Pedersören kunta ovat sopineet sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksistä alueen yhteistoimintasopimuksessa, ettei isäntäkunnan (Pietarsaaren kaupungin) hallitus käytä sillä olevaa oikeutta, ylemmän toimielimen ominaisuudessa, ottaakseen käsiteltäväksi kaupunginhallituksessa asioita, joista yhteinen lautakunta tai sen jaostot ovat tehneet päätöksen. Poikkeuksena ovat tapaukset, joissa päätösten laillisuuden valvonta sitä vaatii. Teknisen lautakunnan kokouksen pöytäkirja on nähtävillä kokouksessa sekä osoitteessa Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää olla ottamatta päätettäväkseen yhtään asiaa, joista tekninen lautakunta on tehnyt päätökset.

6 5, KH :00 CFV: 1045/2017 VUODEN 2017 TALOUSARVION OIKAISU: SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO (KAUPUNGIN OSUUS) Kh Valmistelu: vt. kaupunginkamreeri Gunilla Höglund, puh Pietarsaaren sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen vuoden 2017 määrärahat (68,7 milj. euroa) tulevat marraskuussa tehdyn ennusteen mukaisesti ylittymään 2,5 milj. eurolla. Tästä ylityksestä Pietarsaaren kaupungin osuus omassa sosiaali- ja terveysvirastossa on 1,0 milj. euroa. Vaasan sairaanhoitopiirin laskutuksen määräraha ylittyy ennusteen mukaan 1,5 milj. eurolla. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että Pietarsaaren sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen määrärahoille myönnetään 2,5 milj. euron ylitys vuoden 2017 talousarviossa. Ylitys rahoitetaan lainalla. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: että kaupunginvaltuusto myöntää Pietarsaaren sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen määrärahoille 2,5 milj. euron ylityksen vuoden 2017 talousarviossa. Ylitys rahoitetaan lainalla. Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus tiedottaa sosiaali- ja terveyslautakuntaa ja rahatoimistoa kaupunginvaltuuston päätöksestä.

7 6, KH :00 CFV: 1049/2017 ANOMUS KAUPUNGINHALLITUKSEN VUODEN 2017 TALOUSARVIOMÄÄRÄRA- HOJEN OIKAISUSTA Kh Valmistelu: vt. kaupunginkamreeri Gunilla Höglund, puh Pännäisten pysäköintialueen laajentaminen on nyt valmis. Pietarsaaren seudun kunnallinen yhteistyölautakunta on päättänyt, että yhteistyölautakunnan kunnat maksavat laajentamisesta kuntien asukasmäärän mukaisesti. Pietarsaaren osuus on euroa. Summaa ei ole vuoden 2017 talousarviossa. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto myöntää kaupungin käyttömäärärahojen oikaisun, jonka suuruus on euroa. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto myöntää kaupungin käyttömäärärahojen oikaisun, jonka suuruus on euroa. Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus tiedottaa rahatoimistoa kaupunginvaltuuston päätöksestä.

8 7, KH :00 UBV: 1012/2017 SIVISTYSLAUTAKUNTA: VUODEN 2017 INVESTOINTITALOUSARVION OIKAISU Sivl Sivistysjohtaja: Kaupungin talousarviossa ja vuosien taloussuunnitelmassa on varattuna vuodelle 2017 investointimääräraha, jonka suuruus on sivistyslautakunnan/liikuntatoiminnan kohdalle Rettig Sportcenter - monitoimihallin välineiden ja materiaalin hankkimista varten. Vaiheen 1 urheilumatto on maksettu, (ilman alv:ia) ja vaiheen 2 matto oli tarkoitus rahoittaa vuoden 2018 investointitalousarvion määrärahalla. FAB Bottenviksvägen on jo ostanut ja maksanut maton, joten se tulee maksaa yhtiölle kuluvan vuoden aikana. Nyt hankitun maton summa, asentaminen sekä tarvikkeet ovat yhteensä (ilman alv:ia). Sivistyslautakunta anoo kaupunginvaltuustolta vuoden 2017 investointitalousarvion oikaisua, yhteensä Ehdotus Päätös Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta anoo kaupunginvaltuustolta vuoden 2017 investointitalousarvion oikaisua Sivistyslautakunta: Ehdotus hyväksyttiin. Kh Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se myöntää sivistyslautakunnalle :n lisämäärärahan Rettig Sportcenterin uutta mattoa varten. Rahoitetaan lainalla. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto myöntää sivistyslautakunnalle :n lisämäärärahan Rettig Sportcenterin uutta mattoa varten. Rahoitetaan lainalla. Kaupunginvaltuusto:

9 7, KH :00 UBV: 1012/2017 Kaupunginvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kaupunginhallituksen ehdotuksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus tiedottaa sivistyslautakuntaa ja rahatoimistoa kaupunginvaltuuston päätöksestä.

10 8, KH :00 SOCHV: 768/2017 MALMIN RÖNTGENYKSIKÖN SIIRTÄMINEN VAASAN KESKUSSAIRAALALLE Sotel Valmistelu: vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Liite A: Vaasan sairaanhoitopiirin pöytäkirjanote Malmin röntgenyksikkö palvelee terveydenhuoltoa ja vanhushuoltoa, ja lisäksi myydään tutkimuksia työterveyshuollolle ja yksityisille toimijoille. Keskussairaalaan käynnille menevien potilaiden on mahdollista saada käyntiin kuuluvat röntgentutkimukset Malmilla. Yksikössä tehdään röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimuksia sekä CT- ja MRI-tutkimuksia. Lisäksi röntgenlääkärit suorittavat jonkin verran toimenpiteitä ja näytteenottoja, jotka vaativat ultraäänivalvontaa tai läpivalaisua. Yksikkö on auki virka-aikana, mutta kiireellisiä röntgentutkimuksia ja kallon CT-tutkimuksia on mahdollista saada ympärivuorokautisesti. Tarvittaessa saadaan röntgenlääkärin lausunto Tyksistä. Röntgenyksikössä on kolme lääkärin virkaa ja 11 röntgenhoitajaa. Kaikki lääkärin virat on täytetty, mutta ylilääkärille on myönnetty virkavapaa Vaasan keskussairaalan vt. radiologian ylilääkärinä toimimista varten. Vaasan sairaanhoitopiiri on tehnyt viranhaltijatasolla aloitteen keskustelusta, joka koskee Vaasan keskussairaalan ja Malmin röntgenyksikköjen mahdollista yhdistämistä. Asia on käsitelty sairaanhoitopiirin hallituksessa Yksikköjen mahdollinen yhdistäminen voisi tarjota skaalaetua tuotannossa, ja lisäksi tutkimuslaitteistoa ja henkilöstön osaamista voitaisiin käyttää joustavammin kummankin yksikön hyväksi. Valtaosa tutkimuksista on sellaisia, että röntgenlääkäri voi antaa lausunnon myös toiselta paikkakunnalta käsin. Toiminnan sujuvuuden vuoksi röntgenlääkärin tulee olla paikalla virka-aikana. Ehdotus Päätös Vt. sosiaali- ja terveysjohtaja: Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että Vaasan keskussairaalan ja Malmin röntgenyksikköjen mahdollisesta yhdistämisestä ennen sote-uudistuksen voimaantuloa aloitetaan selvitys. Yhdistymisen edellytyksenä on, että siitä ei aiheudu kustannuslisäystä Pietarsaaren seudun yhteistoimintakunnille eikä se johda sosiaali- ja terveysviraston toiminnan alasajoon. Sosiaali- ja terveyslautakunta: Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi ehdotuksen. Sotel

11 8, KH :00 SOCHV: 768/2017 Valmistelu: vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti Malmin ja Vaasan keskussairaalan yhteistä röntgenyksikköä koskevan selvityksen aloittamisesta. Malmin ja Vaasan keskussairaalan viranhaltijat ovat selvittäneet mahdollisuuksia sairaaloiden röntgenosastojen yhdistämiseen. Yhteisessä neuvottelussa molemmat osapuolet olivat yksimielisiä siitä, että selvitystyön jatkon tavoitteena on, että Malmin röntgenosasto voidaan yhdistää osaksi Vaasan keskussairaalan organisaatiota vuodenvaihteessa 2017/2018. Henkilöstölle on tiedotettu muutoksesta. Yhteinen röntgenosasto toimisi molemmilla paikkakunnilla ja tarjoaisi palveluja myös Malmin osalta. Jotta yhdistyminen voidaan toteuttaa vuodenvaihteessa, on tärkeää, että toimintaan, talouteen ja henkilöstöhallintoon liittyvät selvitykset ja suunnittelu suoritetaan pikaisesti. Lähtökohtana on, että röntgenosaston henkilöstö siirretään Vaasan sairaanhoitopiirin palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Röntgenosaston käyttökustannukset vuokra- ja palvelusopimuksineen siirtyvät Vaasan sairaanhoitopiirille. Vaasan sairaanhoitopiiri laskuttaa sosiaali- ja terveysviraston käyttämät röntgenpalvelut ulkoisten röntgenpalvelujen ostoina keskussairaalan hinnaston mukaisesti. Hallinto-, talous- ja henkilöstöpalvelut saadaan sairaanhoitopiirin hallinnosta. Siivouspalvelut, varastotarvikkeet sekä lääke- ja tekstiilipalvelut ostetaan paikallisesti. Malmin röntgenyksikkö siirtyy Vaasan sairaanhoitopiirin käyttämiin IT-järjestelmiin mahdollisimman pian. Yhteiset IT-palvelut saadaan Vaasan sairaanhoitopiiriltä IT-järjestelmiä ei kuitenkaan voida siirtää niin kauan kuin sosiaali- ja terveysviraston lääkäreillä ei ole mahdollisuutta nähdä keskussairaalan röntgenkuvia reaaliaikaisesti. On epätodennäköistä, että asia voidaan järjestää käytännössä ennen vuodenvaihdetta. Lisäksi organisaatioiden välisestä sopimuksesta tulee ilmetä, ettei se johda sosiaali- ja terveysviraston toiminnan alasajoon. Sillä ei myöskään saa olla vaikutusta mahdollisuuksiin myydä yksityisiä palveluja Malmilla. Ehdotus Vt. sosiaali- ja terveysjohtaja: Sosiaali- ja terveyslautakunta tekee periaatepäätöksen, jonka mukaan Malmin röntgenosasto siirtyy Vaasan keskussairaalalle lukien ja asianomaisen henkilöstön kanssa aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut. Viranhaltijat saavat tehtäväkseen yhdistymisen valmistelun.

12 8, KH :00 SOCHV: 768/2017 Päätös Sosiaali- ja terveyslautakunta: Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi ehdotuksen. Sotel Valmistelu: vt. sosiaali- ja terveysjohtaja Liite B: Ehdotus sopimukseksi Vaasan keskussairaalan ja Malmin sairaalan röntgenyksikköjen yhdistämisestä ja ehdotus sopimukseksi henkilöstön siirtämisestä Asianomaisen henkilöstön kanssa on käyty yhteistoimintaneuvottelut, ja röntgenyksikön toiminta on mahdollista siirtää sosiaali- ja terveysvirastolta Vaasan keskussairaalalle lukien. Vaasan sairaanhoitopiiri käsittelee siirtoa koskevan ehdotuksen hallituksensa pitämässä kokouksessa. Kummankin organisaation johtavat viranhaltijat ovat valmistelleet luonnosta toiminnan siirtämistä koskevaksi sopimukseksi. Ennen yhdistymissopimuksen allekirjoittamista on tehtävä vielä seuraavat selvennykset: - siirrettävän omaisuuden erittely (laitteisto, sopimukset, leasing-sopimukset) - periaatteet poistamattoman laitteiston korvaamisesta Pietarsaaren kaupungille - maininta it-toimintojen järjestämistavasta - sopimuksen muuttamismahdollisuuden periaatteet. Lainsäädännöstä riippumattomat heikennykset Malmin toiminnassa on hyväksyttävä sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Ehdotus Päätös Vt. sosiaali- ja terveysjohtaja: Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää - hyväksyä omalta osaltaan, että Malmin röntgenosasto siirretään Vaasan keskussairaalalle lukien, kun Pietarsaaren kaupunginvaltuusto on tehnyt lopullisen päätöksen asiasta - hyväksyä toiminnan siirtämistä koskevan sopimusluonnoksen ja antaa sopimuksen viimeistelyn ja allekirjoittamisen viranhaltijoiden tehtäväksi. Sosiaali- ja terveyslautakunta: Sosiaali- ja terveyslautakunta hyväksyi ehdotuksen. Kh Ehdotus sopimukseksi Vaasan keskussairaalan ja Malmin sairaalan röntgenyksikköjen yhdistämisestä:

13 8, KH :00 SOCHV: 768/2017 Liite 410 A Ehdotus sopimukseksi henkilöstön siirtämisestä: Liite 410 B Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa, - että kaupunginvaltuusto hyväksyy Malmin röntgenosaston siirron Vaasan keskussairaalalle lukien - että kaupunginvaltuusto hyväksyy toiminnan siirtämistä koskevan sopimusluonnoksen ja antaa sopimuksen viimeistelyn ja allekirjoittamisen viranhaltijoiden tehtäväksi. Kaupunginhallitus: Keskustelun aikana kaupunginjohtaja muutti ehdotustaan seuraavasti: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa, - että kaupunginvaltuusto hyväksyy Malmin röntgenosaston siirron Vaasan keskussairaalalle lukien - että kaupunginvaltuusto hyväksyy sopimusluonnoksen toiminnan siirtämiseksi sekä antaa virkamiehille tehtäväksi sopimuksen viimeistelyn, ja lopullinen sopimus tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti. Kv Ehdotus sopimukseksi Vaasan keskussairaalan ja Malmin sairaalan röntgenyksikköjen yhdistämisestä: Liite 114 A Ehdotus sopimukseksi henkilöstön siirtämisestä: Liite 114 B Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto hyväksyy Malmin röntgenosaston siirron Vaasan keskussairaalalle lukien - että kaupunginvaltuusto hyväksyy sopimusluonnoksen toiminnan siirtämiseksi sekä antaa virkamiehille tehtäväksi sopimuksen viimeistelyn, ja lopullinen sopimus tuodaan kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Kaupunginvaltuusto: Keskustelun aikana valtuutettu Märta-Lisa Westman ehdotti seuraavaa lisäystä päätösehdotukseen: Kaupunginvaltuusto edellyttää, että sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymän tekstin tahtotila selkeästi käy ilmi lopulli-

14 8, KH :00 SOCHV: 768/2017 sesta sopimustekstistä: Yhdistymisen edellytyksenä on, että se ei johda sosiaali- ja terveysviraston alasajoon. Sopimuksen tarkoituksena tulee olla Pietarsaaren yksikön röntgentoiminnan turvaaminen sekä resurssien tarkoituksenmukainen ja tehokas käyttö. Ehdotusta kannattivat valtuutettu Mervi Rantala, valtuutettu Maria Lunabba, valtuutettu Kari Koskela, valtuutettu Pentti Silvennoinen, valtuutettu Jarmo Ittonen ja valtuutettu Kurt Hellstrand. Kaupunginvaltuusto päätti siten yksimielisesti hyväksyä kaupunginhallituksen edotuksen ja Märta-Lisa Westmanin tekemän lisäyksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus tiedottaa Vaasan keskussairaalaa ja sosiaalija terveyslautakuntaa kaupunginvaltuuston päätöksestä ja käsittelee ja hyväksyy lopullisen sopimuksen heti kun se on laadittu.

15 9, KH :00 CFV: 32/2017 KAUPUNGIN UUSI STRATEGIA Kh Kaupunginsihteeri: Uusi kuntalaki astuu kokonaisuudessaan voimaan Tätä ennen on laadittava ja hyväksyttävä kaupunginvaltuustossa uusi hallintosääntö sekä konserniohjeet. Lisäksi kaupungin strategia tulee päivittää vastaamaan uuden kuntalain vaatimuksia. Uusi hallintosääntö, konserniohjeet ja kaupungin strategia on tarkoitus hyväksyä toukokuun valtuustossa, sillä niiden on oltava hyväksyttyjä uuden valtuuston aloittaessa toimikautensa. Kaikkiin näihin muutoksiin on varattava virkamiesten ja luottamushenkilöiden taholta runsaasti aikaa. Alustava aikataulu on seuraava: Kaupungin strategia esittely kaupunginhallitukselle 2.2. keskustelutilaisuus kuntalaisten, virkamiesten ja päättäjien kanssa keskustelutilaisuus luottamushenkilöiden kanssa Maaliskuu lausuntokierros Huhtikuu kaupunginhallitus Toukokuu kaupunginvaltuusto Uusi hallintosääntö ja konserniohjeet keskustelutilaisuus luottamushenkilöiden kanssa (samassa yhteydessä strategiakeskustelu) Maaliskuu lausuntokierros Huhtikuu kaupunginhallitus Toukokuu kaupunginvaltuusto Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus merkitsee asian tiedoksi. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Ehdotus Pietarsaaren kaupungin strategiaksi : Liite 379 A

16 9, KH :00 CFV: 32/2017 Pietarsaaren kaupungin strategisen suuntautumisen yleiset tavoitteet ja periaatteet : Liite 379 B Kaupunginsihteeri: Kaupungin voimassaoleva strategia on vuodelta Strategian päivitystyö alkoi jo vuoden 2013 lopussa, ja kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin strategisen suuntautumisen yleiset tavoitteet ja periaatteet. Uuden strategian laadinnan perustana on käytetty vuonna 2014 tehtyä laajaa strategiatyötä. Tämän lisäksi seuraavia toimintoja on tehty tiedon ja toivomusten kokoamiseksi mahdollisimman laajalta ryhmältä: Asukaskysely toteutettiin toukokuussa 2017, jotta kaupunkilaisilla oli mahdollisuus esittää näkemyksensä ja toiveensa. Työpajoja (4 kpl) toteutettu vuonna 2017 kaupungin viranhaltijoiden (johtoryhmä) sekä poliitikkojen (kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto) kanssa. Iltakoulu, johon johtavat viranhaltijat osallistuivat. Pohjana ja tietolähteenä on käytetty Centria-ammattikorkeakoulun asukaskyselyä vuodelta 2014 ja joitakin konsulttiraportteja. Asukaskyselyllä kartoitettiin asukkaiden näkemyksiä osaalueista, jotka on määritelty kuntalaissa ja joiden nähtiin olevan tärkeitä kaupungin kehitykselle. Viranhaltijoiden ja poliitikkojen työpajoissa keskityttiin nykytilanteeseen, tulevaisuuden tavoitteisiin ja toimintoihin, joita tulisi toteuttaa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Vastaavista kysymyksenasetteluista keskusteltiin iltakouluissa, joihin johtavat viranhaltijat osallistuivat. Uuden strategian kehyksenä toimii uusi kuntalaki ja sen asettamat vaatimukset. Kuntastrategiaan on sisällyttävä valtuuston päätös kunnan toiminnan ja talouden pitkän tähtäimen tavoitteista. Uuteen strategiaan heijastuu myös maakuntauudistus, joka ennen kaikkea on johtanut siihen, että keskustelut yhteistyön tiivistämisestä lähikuntien ja seutualueiden kanssa on tullut yhä ajankohtaisemmaksi. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginvaltuusto päättää ehdottaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyy ehdotuksen Pietarsaaren kaupungin strategiaksi Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus päätti keskustella strategia-asiakirjasta ja antoi virkamiehille muutamia korjausehdotuksia. Strategiaasiakirjaan palataan seuraavassa kokouksessa. Kh

17 9, KH :00 CFV: 32/2017 Ehdotus Pietarsaaren kaupungin strategiaksi : Liite 407 Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy liitteenä olevan strategia-asiakirjan Pietarsaaren kaupungin uudeksi strategiaksi Kaupunginhallitus: Keskustelun aikana Helinä Sipinen ehdotti, että asia palautetaan uuteen valmisteluun. Ehdotus ei saanut kannatusta, joten Sipinen ilmoitti eriävän mielipiteen, jotta palautusehdotus voidaan kirjata pöytäkirjaan. Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Ehdotus Pietarsaaren kaupungin strategiaksi : Liite 115 A Pietarsaaren kaupungin strategisen suuntautumisen yleiset tavoitteet ja periaatteet : Liite 115 B Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto hyväksyy liitteenä olevan strategia-asiakirjan Pietarsaaren kaupungin uudeksi strategiaksi Kaupunginvaltuusto: Keskustelun aikana valtuutettu Helinä Sipinen ehdotti, että asia palautetaan uuteen valmisteluun. Ehdotusta kannatti valtuutettu Mervi Rantala. Asiassa äänestettiin seuraavasti: keskustelun jatkamisen puolesta äänestävät JAA ja asian palauttamisen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 38 JAA-ääntä ja 5 EI-ääntä. Keskustelu jatkuu. Keskustelun aikana valtuutettu Sauli Isokoski ehdotti, että kaupunginvaltuusto hyväksyy strategia-asiakirjan, mutta strategia vielä oikoluetaan sekä korjataan kielellisesti sekä mahdollisuuksien mukaan tehdään muita lisäyksiä nyt kokouksessa kirjallisesti tulleiden muutosehdotusten pohjalta. Kaupunginvaltuusto valtuuttaa kaupunginhallituksen hyväksymään lopullisesti muutetun ja oikoluetun strategia-asiakirjan.

18 9, KH :00 CFV: 32/2017 Valtuutettu Annica Haldin kannatti Isokosken ehdotusta. Kaupunginvaltuusto päätti siten yksimielisesti valtuutettu Isokosken ehdotuksen mukaan. Kh Pietarsaaren kaupungin strategia (lopullinen versio): Liite 9 A Valtuustoryhmien kirjalliset muutosehdotukset: Liite 9 B Kaupunginsihteeri: Strategia on nyt oikoluettu ja kielelliset korjaukset on otettu huomioon. Lisäksi valtuustoryhmien kirjalliset ehdotukset on käyty läpi ja kattavasti otettu huomioon liitteenä olevassa lopullisessa versiossa. Strategia-asiakirjassa todetaan sivulla 26, että tässä strategiassa mainitut tavoitteet on kirjattu yleisellä tasolla, ja niitä voi siksi olla hankala muuttaa suoraan toteutettaviksi toiminnoiksi ja mitattavissa oleviksi tavoitteiksi. Siksi on tärkeää, että kaikki tavoitteet ja aktiviteetit pilkotaan pienempiin, konkreettisiin osatavoitteisiin ja toimintoihin. Valitut henkilöt tulevat toteuttamaan osatavoitteet ja aktiviteetit. Tämä työ tehdään kaupunginjohtajan johdolla. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan strategiaasiakirjan, jonka luonnoksen kaupunginvaltuusto on jo hyväksynyt. Kaupunginhallitus valtuuttaa kaupunginjohtajan johtamaan strategian toimeenpanotyötä, ja tätä työtä varten kaupunginjohtaja perustaa työryhmän. Strategia-asiakirja jaetaan kaikille kaupungin työntekijöille sähköisesti ja se julkaistaan kaupungin kotisivuilla ja painetussa muodossa.

19 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh PIETARSAAREN KAUPUNGIN STRATEGIA asukasta vuonna 2020

20 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh

21 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Sisällysluettelo 1 Johdanto 5 2 Uuden strategian kehittäminen 7 3 Pietarsaari tänään 8 4 Tulevaisuuden Pietarsaari Elinkeinoelämä Palvelujen tuottaminen Asukkaiden vaikutusmahdollisuudet ja hyvinvointi Elinympäristö Omistajapolitiikka Henkilöstöpolitiikka 25 5 Strategian toteuttaminen 26 3

22 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Pietarsaari on viihtyisä ja kasvava teollisuuskaupunki, jota rakennamme yhdessä ja jossa kaikki löytävät paikkansa. 4

23 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Johdanto Kunnan asema yhteiskunnassa muuttuu, ja tämä muutos heijastuu Pietarsaaren kaupungin strategiaan vuosille Maakuntauudistus, jonka on määrä tulla voimaan 2020, tuo kokonaisvaltaisia muutoksia kuntien tehtäviin. Maakuntauudistuksen ja uuden lainsäädännön mukaisesti yhtenä kaupungin ensisijaisista tehtävistä tulee olemaan asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, jossa osallistuminen, elinvoima ja kumppanuus ovat tärkeitä avainsanoja. Selkeänä strategisena lähtökohtana on jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeus, jota kunnan tulee tukea, riippumatta yksilön kielestä, alkuperästä, uskonnosta tai yksilöllisistä ominaisuuksista. Kunnan asema koulutuksen ja hyvinvoinnin instituutiona vahvistuu, ja globaalit trendit sekä alueelliset uudistukset tulevat vaikuttamaan kaikkeen kuntatasolla tapahtuvaan toimintaan. Uuden strategian tarkoituksena on tukea kaupungin toiminnan- ja talousohjausta. Sen tarkoituksena on kuvata pitkäaikaistavoitteita, jotka kaupunginvaltuusto on päättänyt, ja siten toimia ohjenuorana ja apuvälineenä kaupungin asukkaille, johdolle ja henkilöstölle, niin strategisissa kysymyksissä kuin tavoitteiden toteuttamisessakin. Strategian taustana tähän asiakirjaan sisältyy myös selvitys strategian laatimistyöstä, analyysi kaupungin nykytilanteesta ja määritetyt kehittämisalueet. Tärkeät strategiset alueet konkreettisine tavoitteineen ja toimintoineen esitellään yhdessä suuntaviivojen kanssa, jotka selventävät kuka asiat toteuttaa ja milloin ne toteutetaan. Strategiatyö täytyy nähdä jatkuvana prosessina, joka innostaa ja inspiroi kaupungin asukkaita, viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä luomaan yhteisvoimin turvallisen, mutta elinvoimaisen ja nykyaikaisen kaupungin, jossa kaikkien hyvinvoinnista välitetään. Kaikki tämä työ tulee tehdä kunnioituksella kaupungin syvään juurtuneita arvoja kohtaan: usko, toivo ja rakkaus. 5

24 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Uuden strategian kehittäminen 6

25 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Kiinnostus Pietarsaaren kaupungin uuden strategian laatimista kohtaan on ollut suurta. Tämän voi nähdä myönteisenä indikaattorina hyvinvoivalle kaupungille, jossa on suuri halu osallistua sekä vahva luottamus tulevaisuuteen. Strategiseen työhön on osallistunut kaupungin asukkaita, luottamushenkilöitä ja viranhaltijoita. Nämä sidosryhmät ovat olleet mukana eri tavoin, jotta heidän näkemyksensä on saatu koottua yhteen. Uuden strategian pohjustamistyössä on käytetty kaupungin strategiaa vuodelta Tämän lisäksi toteutettiin seuraavat toiminnot, joiden tarkoituksena oli kerätä mahdollisimman laajalta ryhmältä tietoa ja toiveita: Asukaskysely, jossa kaupungin asukkaat saivattuoda esiin näkemyksensä ja toiveensa. Työpajoja, joissa oli mukana kaupungin viranhaltijoita (johtoryhmä) sekä luottamushenkilöitä (kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto). Asukaskyselyn avulla selvitettiin asukkaiden näkemyksiä alueista, jotka on määritetty kuntalaissa ja jotka koetaan strategisesti tärkeiksi kaupungin kehitykselle. Viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden työpajoissa keskityttiin nykyhetkeen, tulevaisuuden tavoitteisiin ja toimintoihin, jotka on toteutettava tavoitteiden saavuttamiseksi. Vastaavista kysymyksistä keskusteltiin ja niihin otettiin kantaa iltakouluissa, joihin johtavat viranhaltijat osallistuivat. Uuden strategian kehyksenä toimii uusi kuntalaki ja sen asettamat vaatimukset. Kuntastrategian tulee sisältää kaupunginvaltuuston päätös kunnan toiminnan ja talouden pitkäaikaisista tavoitteista. Uusi strategia heijastaa myös maakuntauudistusta. Vireillä oleva uudistus on ensisijaisesti johtanut siihen, että keskustelu tehostetusta yhteistyöstä lähikuntien ja -alueiden kanssa on yhä ajankohtaisempaa. Iltakouluja, joihin osallistui johtavia viranhaltijoita. Pohjana ja tiedonlähteenä on käytetty Centriaammattikorkeakoulun asukaskyselyä vuodelta 2014 sekä erinäisiä konsulttiraportteja. 7

26 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Pietarsaari tänään Pietarsaari on elinvoimainen kaupunki, jossa on vahva yrittäjähenki ja hyvä työllisyystilanne. Meren ja luonnon läheisyys leimaavat ympäristöä ja asukkaita. Sijainti rannikolla on luonut pitkän historian veneenrakentamiselle, meriliikenteelle ja kansainväliselle kaupalle. Myös tänä päivänä Pietarsaaren seudulla on monia vientiyrityksiä ja vienti asukasta kohden on koko maan korkeimpia. Opiskelupaikkoja on tarjolla runsaasti, mikä houkuttelee nuoria Pietarsaareen muualta maasta. Lyhyet välimatkat julkisten paikkojen, työpaikkojen, kotien, kauppojen ja palveluiden välillä tekevät asukkaiden liikkumisesta kaupungissa sujuvaa. Kulttuuri- ja viihde-elämä on monipuolista ja tarjoaa asukkaille mahdollisuuden nauttia musiikista, teatterista, taiteesta, liigaan pyrkivästä jalkapalloseurasta, muusta huipputason urheilusta ja monesta jännittävästä tapahtumasta. Pietarsaari on monikulttuurisempi ja monikielisempi kuin mitä tämän kokoiselta kaupungilta voisi odottaa - tämä on vahvuus, josta tulee pitää huolta. Kaupunki kehittyy jatkuvasti, ja viime vuoden aikana kaupungin keskusta on saanut niin uusia ja paranneltuja pysäköintimahdollisuuksia kuin uusia liikkeitä, kahviloita ja ravintoloitakin. Samalla on myös luotu uusia mahdollisuuksia liikunnalle ja harrastamiselle. Pietarsaari on tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen elinvoimaisin kaupunki, mikä perustuu etenkin vahvaan liikekeskustaamme. Vaikka Pietarsaari on suurimmilta osin hyvinvoiva ja elinvoimainen kaupunki, on sillä myös potentiaalia kehittyä. Asukaskyselyssä tuli esiin joitakin selkeitä kehittämisalueita, ja nämä kehittämisalueet ovat myös kaupungin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden tiedossa. Kehittämisalueisiin kuuluvat muun muassa asukkaiden vaikutusmahdollisuudet sekä julkishallinto. Asukaskyselyn tuloksiin perustuen kaupungilla on tärkeä tehtävä saada kaikki asukkaat tuntemaan olevansa yhtälailla kotonaan Pietarsaaressa. Osalla kaupungin nuorista on nähtävissä merkkejä pahoinvoinnista ja syrjäytymisestä, mikä edellyttää aktiivisia toimenpiteitä. Nämä kehittämisalueet sisältyvät kaupungin strategiaan. Seuraavaksi esitellään kaupungin strategiset tavoitteet ja toimenpiteet, jotka auttavat kaupunkia näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

27 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh PIETARSAARI HUHTIKUUSSA 2017 ASUKASLUKU RUOTSINKIELISIÄ 55 % SUOMENKIELISIÄ 38 % MUUNKIELISIÄ 7 % TYÖPAIKKAOMAVARAISUUSASTE Suomen kolmanneksi suurin 133 % TYÖTTÖMYYS 8,6 % vrt. 10,2 % koko Suomessa TYÖLLISYYSASTE 71,8 % vrt. 68,9 % koko Suomessa 9

28 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh

29 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh KYSELY 2017 OSALLISTUJAT 1395 OSALLISTUJIEN MÄÄRÄ 538 NAISET OSALLISTUJISTA HIEMAN SUUREMPI OSA OLI NAISIA KUIN MIEHIÄ KIELISIÄ SUOMEN- KIELISIÄ 59 % RUOTSIN- KIELISIÄ 41 % IKÄRYHMÄSSÄ v. ENITEN OSALLISTUJIA IKÄRYHMÄSSÄ v. 11

30 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh KYSELY 2014 TULOKSET HYVIN TÄRKEÄÄ Koulutus Teiden kunnossapito Terveydenhuolto (Perustuu palveluiden korkeaan käyttöasteeseen) JOKSEENKIN TÄRKEÄÄ Kulttuuri Kirjastopalvelut Nuorisotoiminta Vapaa-ajan toiminnot ja tapahtumat ASUKKAAT OLIVAT TYYTYVÄISIÄ Kirjastopalveluihin Lasten päivähoitoon Kouluihin ASUKKAAT EIVÄT OLLEET TYYTYVÄISIÄ Teihin ja katuihin Terveydenhuoltopalveluihin 12

31 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh KYSELY 2017 TULOKSET PIETARSAAREN ASUKKAAT HALUAVAT, ETTÄ KAUPUNKI PANOSTAISI SEURAAVIIN ASIOIHIN: Nuoret (nuorisotilat, kokoontumispaikat, houkuttelevat työpaikat, koulutus) ASUKKAAT OVAT TYYTYVÄISIÄ Elinvoimaan ja työllisyystilanteeseen ASUKKAAT EIVÄT OLE TYYTYVÄISIÄ Vaikutusmahdollisuuksiin Suomenkieliset (tasa-arvo kieliryhmien välillä, palveluiden ja kulttuuritarjonnan osalta) Yritykset ja yrittäminen (uusien yritysten perustamisen edistäminen, yrityskiinteistöt, pienyrittäjät) Myönteisempi mediakuva, kaupungin markkinointi Lapsiperheet (leikkikentät, puistot, perheystävällistä asumista, päiväkodit) Kokonaistulos osoittaa, että ruotsinkieliset asukkaat ovat hieman tyytyväisempiä kuin Pietarsaaren suomenkieliset asukkaat. Uudet asukkaat (opastus, tervetuliaispaketti) Liikunta- ja harrastusalueet, vapaa-ajan mahdollisuudet (lapsille suurempi tarjonta vapaa-ajan toimintoja, ei ainoastaan urheilumahdollisuuksia) Terveydenhuolto yleisesti, mutta etenkin mielenterveysongelmista kärsivät nuoret sekä vanhemmat asukkaat Asumista meren läheisyydessä Kuntaliitokset lähiseudun kuntien kanssa Kieliryhmien välisten kohtaamisten edistäminen 13

32 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Tulevaisuuden Pietarsaari Pietarsaaren strategia vuosille perustuu neljään tärkeään ja kuvaavaan tavoitteeseen, jotka toimivat tunnusmerkkeinä Pietarsaaren kehitykselle. Tavoitteet pilkotaan osatavoitteiksi, joihin kuuluvat ennalta päätetyt toiminnot, jotka toteutetaan ja joita seurataan päivittäisessä toiminnassa. Aiheesta lisää luvussa 5. 14

33 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Nämä neljä tavoitetta selityksineen ovat seuraavat: 1. Kasvu asukasta vuonna 2020, ja kasvun jatkuminen Lisää työpaikkoja, enemmän kasvuun panostavia yrityksiä Markkinoinnin kehittäminen: Pietarsaari asuinpaikkana 2. Asukas keskipisteessä kaikessa kaupungin toiminnassa Asiakaslähtöinen työtapa, jossa digitalisointi ja nykyaikaiset apuvälineet ovat käytössä palveluissa, jotta asiakkaiden tarpeet voidaan tyydyttää Jatkuva vuoropuhelu asukkaiden, yritysten, viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden välillä Innostunut, pätevä ja hyvinvoiva henkilöstö 3. Talous tasapainossa Taseen kertyneen ylijäämän tulee olla positiivinen ja kaupungin tulee rahoittaa investointinsa omin varoin Kaupunki pyrkii pitämään veroprosentin kilpailukykyisellä ja järkevällä tasolla Omistajapolitiikan tulee olla selkeästi määritelty ja kestävä, myynnit ja investoinnit tulee tehdä perustuen kaupungin ydintoimintaan 4. Hyvinvointi ja turvallisuus Kaupungin tulee olla turvallinen, kaksikielinen ja monikulttuurinen elinympäristö Lapsille ja nuorille lisää toimintaa, jolla tuetaan osallistumista ja ennaltaehkäistään syrjäytymistä Monipuolinen ja riittävä asumistarjonta kaikkiin elämänvaiheisiin Kuvatut tavoitteet saavutetaan tekemällä töitä uuden kuntalain määrittelemän kuuden alueen puitteissa: 1. Elinkeinoelämä 2. Palvelujen tuottaminen 3. Kunnan asukkaiden vaikutusmahdollisuudet ja hyvinvointi 4. Elinympäristö 5. Omistajapolitiikka 6. Henkilöstöpolitiikka 15

34 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Elinkeinoelämä Toimiva elinkeinoelämä on hyvinvoivan kaupungin edellytys. Pietarsaaren seudun yritykset kasvavat ja tarvitsevat uutta työvoimaa. Tavoitteena on luoda myönteinen kierre, jossa mielenkiintoiset työt houkuttelevat työntekijöitä ja suuri resurssi- ja tietotaitomäärä puolestaan houkuttelee työnantajia. Näin luodaan kasvua ja myös asukkaiden määrä kasvaa. Pätevää työvoimaa saadaan myös houkuteltua alueelle paranneltujen yhteyksien kautta, sekä luomalla ja ylläpitämällä ammattiverkostoja ja vahvistamalla yhteistyötä lähikuntien ja maakuntien kanssa. Yrittäjähenkisyyden säilyttäminen ja vahvistaminen onnistuu tukemalla nykyisiä yrittäjiä ja edistämällä uusien yritysten alkutaipaletta. Yrittäjähenkisyyden tukemisessa Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordialla ja vientiosuuskunta Viexpolla on suuri merkitys. Lisäksi yritysten välinen yhteistyö luo itsessään lisäarvoa. Kaupungin tulee myös toimia matkailuelinkeinon ja kaupan edellytysten vahvistamiseksi. Yhteenveto kehittämisalueista: Sekä työnantajien että pätevän työvoiman houkutteleminen alueelle Yrityksiä tukeva suunnittelu, logistiikka ja infrastruktuuri Yrittäjähenkisyyden tukeminen esimerkiksi kehittämisyhtiö Concordian avulla Ennakoiva panostus toisen asteen koulutukseen, huomisen elinkeinoelämää varten Panostaminen matkailuun ja keskustan kehittämiseen: aktiivisia toimenpiteitä matkailuelinkeinon ja kaupan edistämiseksi Ehdotus mittareiksi: omavaraisuusaste, uusien ja perustettujen yritysten määrä, uusien liiketoiminnan tonttien määrä, vienti asukasta kohden

35 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh

36 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh

37 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Palvelujen tuottaminen Strategiatyön lähtökohtina ovat maakuntauudistus sekä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistus, jotka toteutetaan vuonna Jos muutos toteutuu, kunnan tulee ennen kaikkea huolehtia alueen ja asukkaiden elinvoimasta, koulutuksesta sekä hyvinvoinnista. Kunta on myös vastuussa asukkaiden elinympäristöstä, se toimii liiketoiminnan kehittäjänä ja kumppanina ja se vaalii asukkaiden yhteiskuntaan osallistumista. Opetustoimi, erityisesti varhaiskasvatus ja perusopetus, muodostavat ytimen turvalliselle ja hyvälle kasvuympäristölle ja sen rakentamiselle Pietarsaaren lapsille ja nuorille. Jotta tuotanto ja palvelujen järjestäminen toimisi, tulee kunnallisten varojen suunnittelun ja valvonnan olla laadittuina tarpeeksi pitkälle aikavälille. Kaupungin tulee olla se taho, joka ensisijaisesti tuottaa ja huolehtii palvelujen järjestämisestä, mutta käytännössä tämä tapahtuu myös liikelaitoksissa ja kunnallisissa yhtiöissä. Opetussektori, eli varhaiskasvatus sekä ensimmäisen ja toiseen asteen koulutus, kulttuuri-, nuoriso- ja museotoiminta sekä kirjasto ovat tulevaisuudessa kaupungin tärkeintä ydintoimintaa. Sivistystoimen palvelut tuotetaan ensisijaisesti kaupungin toimesta. Yksityisellä ja kolmannella sektorilla on tärkeä, täydentävä rooli, kuten myös sosiaali- ja terveydenhuollolla, toisen asteen ammatillisen koulutuksen kuntayhtymällä sekä korkeakouluilla. Kaupungin palveluita tulee ylläpitää ja kehittää muun muassa lisäämällä hyvin suunniteltuja, senioreille soveltuvia asuntoja, joissa on yhteisiä tiloja, takaamalla turvallinen päivähoito ja korkealaatuinen koulunkäynti lapsille, sekä parantamalla katujen ja kevyiden liikenneväylien ylläpitoa. Sekä suomen- että ruotsinkielisten asukkaiden tulee saada käyttää palveluita omalla äidinkielellään. Asukkaiden tulee kokea palvelu myönteisenä ja asiakaslähtöisenä. Kaupungin digitaalisten palveluiden jatkuvaa kehitystä tarvitaan, jotta asukkaita voidaan palvella paremmin. Palvelujen tuottamisen osalta kaupungilla on palvelu- ja ostostrategia, joka määrittelee miten kaupunki tarjoaa palveluita. Palvelu- ja ostostrategian mukaan kaupungin tulee ylläpitää hyvätasoista palvelua kaupungin ydinpalveluissa. Ydinpalveluihin kuuluvat opetustoimi, tekniset toimet 18

38 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh ja kehittämistoimet. Aluksi valitaan millä tasolla tietty palvelu tarjotaan, ja sen jälkeen ratkaistaan, tarjoaako kaupunki palvelun itse vai ostetaanko ja teetetäänkö kyseinen palvelu ostopalveluna. Huolimatta siitä, tarjoaako kaupunki palvelun itse vai ostetaanko se, tulee kaupungin olla ammattimainen roolissaan ja varmistaa palvelun korkea laatu. Tämä tarkoittaa, että kaupungin pätevyys tilaajana ja ostajana kehittyy jatkuvasti. On tärkeää, että asiakkaalle eli asukkaalle on mahdollisuuksien mukaan tarjolla useita eri vaihtoehtoja, ja sen myötä enemmän valinnanvapautta. Kaupungin toiminnassa arvostetaan helposti saatavilla olevaa lakisääteistä kunnallista palvelua, ja siksi kaupunki myös pyrkii aktiivisesti lisäämään lakisääteisen kunnallisen palvelun palveluntuottajia. Mahdollisuuksien mukaan käytetään paikallisia palveluntuottajia niin lakisääteisiin, vapaaehtoisiin kuin tukipalveluihinkin. Yhteenveto kehittämisalueista: Kunnallisten varojen suunnittelu ja valvonta pitkälle aikavälille Peruspalvelujen ylläpito ja kehittäminen, esim. päivähoito, koulunkäynti ja asuminen Kaupungin työntekijät tarjoavat kaksikielistä palvelua Kaupungin digitaalisen tiedon jatkuva päivittäminen Ehdotus mittareiksi: kaupungin talousarvio, jatkuvia valitulle palvelualueelle kohdistettuja asiakaskyselyjä, digitaalisesti hoidettavien palvelujen määrä 19

39 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Asukkaiden vaikutusmahdollisuudet ja hyvinvointi Uudessa strategiassa keskeistä on asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen. Määritelmän mukaan hyvinvointi on kollektiivinen termi niille veroilla maksetuille palveluille, joita valtion ja kunnan tulee tarjota asukkailleen. Keskeisimmät alueet ovat koulu, huolenpito ja hoito. Toinen tapa kuvailla hyvinvointia on se, että yksilön fyysisistä, psyykkisistä ja sosiaalisista perustarpeista pidetään huolta. Yksi tavoitteista on nykyaikainen hallinto, jossa viranhaltijat ja luottamushenkilöt toimivat kaupungin liittolaisina, ja jotka edelläkävijöiden ominaisuudessa luovat turvallisuuden, luottamuksen ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Selkeä rooli- ja vastuunjako luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä selkeyttää ja yksinkertaistaa työn toteuttamista. Asukkaiden, luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välinen dialogi varmistetaan säännöllisillä keskustelutilaisuuksilla, jotka myös lisäävät asukkaiden osallistumista. Digitaalisen median kehittyminen avaa myös uusia kanavia, joiden kautta asukkaat voivat osallistua ja vaikuttaa. Kotouttamista ja yhteistyötä lisätään 20

40 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh luomalla yhteisiä tapaamispaikkoja sekä tapahtumia, joissa järjestetään kohtaamisia kaikille asukkaille, kieleen, taustaan tai kulttuuriin katsomatta. Pietarsaaressa maahanmuuttajien kotouttaminen toimii hyvin ja jotta tämä tilanne säilyisi ja kehittyisi entisestään, tarvitaan aktiivisia toimenpiteitä sekä tiedon levittämistä oikealla tavalla. Niin nuorten kuin vanhempienkin kouluttautumista voisi tukea vielä paremmin, ja painopisteen tulisi olla digitalisoinnissa, kaksikielisyydessä ja pitkän aikavälin tavoitteissa. Tämän toteuttamisessa Työväenopistolla ja Arbiksella on tärkeä rooli. Ylläpitääkseen ja vahvistaakseen asukkaiden psykososiaalista hyvinvointia kaupunki voisi kehittää uusia virkistys- ja kuntoilualueita sekä leikkikenttiä, ja lisäksi jo olemassa olevia alueita tulisi hoitaa ja markkinoida paremmin. Pietarsaaren tulee olla houkutteleva kaupunki kaikenikäisille. Tämän tulee toimia lähtökohtana kaupungin palvelu-, kulttuuri-, asumis- ja tapahtumatarjontaa suunniteltaessa. Yhteenveto kehittämisalueista: Lisää (harkittua ja jäsennettyä) vuoropuhelua luottamushenkilöiden, viranhaltijoiden ja asukkaiden välillä esimerkiksi eri kaupunginosissa järjestettävien keskustelutilaisuuksien sekä digitaalisten keskustelupalstojen kautta Useampia ja/tai aktiivisempia kokoontumispaikkoja, joissa ihmiset kielestä, taustasta ja kulttuurista riippumatta voivat kohdata Virkistys- ja kuntoilualueiden sekä leikkikenttien kehittäminen ja markkinoiminen Kulttuuri mm. musiikki, kuvataide, esittävä taide tärkeänä osana edistämässä asukkaiden terveyttä ja hyvinvointia Ehdotus mittareiksi: asukkaiden kanssa käytyjen keskustelutilaisuuksien määrä, asukaskysely joka toinen vuosi 21

41 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Elinympäristö Pietarsaaren seudun tulee olla houkutteleva ja elinvoimainen alue. Maakuntauudistusta sekä sosiaali- ja terveydenhuoltouudistusta silmällä pitäen on tärkeää pitää yllä hyvä keskusteluyhteys ympäröiviin kuntiin ja myös lisätä yhteistyötä näiden kanssa. Elinympäristöä voisi kehittää parannetulla asumistarjonnalla. Vuokra-asuntojen määrää tulisi lisätä, ja rakennuslupaprosessia tulisi muuttaa asiakaslähtöisemmäksi ja mahdollisimman sujuvaksi. Tehokkaan maankäytön kautta syntyy edellytyksiä niin uusille työnantajille kuin asukkaillekin. Kestävän kehityksen periaatteella sekä pitkän aikavälin näkökulmalla korjauskustannukset pienenevät. Asumisen tarjontaa täytyy erityisesti pyrkiä sopeuttamaan nuorten aikuisten tarpeisiin. Kaupunki pyrkii houkuttelemaan vuotiaita nuoria aikuisia, sillä tämä ryhmä muodostaa suuren osan työvoimasta ja on myös tärkeä ikäryhmä tulevaisuuden sukupolvia ajatellen. Yhteenveto kehittämisalueista: Yhteistyön kehittäminen lähikuntien kanssa Asuntopolitiikka, joka vastaa eri ikä- ja asukasryhmien tarpeita Viestintä- ja markkinointitoimintoja, joilla houkutellaan nuoria aikuisia (25 39-vuotiaita) seudulle Ehdotus mittareiksi toteutuneiden viestintäja markkinointitoimintojen määrä, paluumuuttajien sekä uusien asukkaiden määrä 22

42 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh

43 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Omistajapolitiikka Kaupunkikonsernia valvoo konsernijohto, johon kuuluvat kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja sekä kaupunginhallituksen talous-, kehittämis- ja konsernijaosto ja henkilöstöjaosto. Konsernijohto valvoo, että kaupunkikonserniin kuuluvat yhteisöt toimivat kaupunginhallituksen päättämien tavoitteiden ja omistajapolitiikan mukaan. Lisäksi konsernijohto tekee ehdotuksia ja raportoi kaupunginhallitukselle omistajapolitiikan suuntaviivoista sekä konsernijohdon periaatteista. Kaupunki omistaa mm. kiinteistöjä, joita käytetään osittain kaupungin toiminnassa ja jotka ovat osittain vuokralla, mutta myös osittain tyhjinä. Kaupungin täytyy kehittää elinkaariajatteluaan ja määritellä ylläpitotoimenpiteiden prioriteetit kiinteistöjen suhteen, esimerkiksi suurempien peruskorjausten ja muutosten osalta. Kaupungin tulee aktiivisemmin ja nopeammin myydä tarpeettomat kiinteistöt siten, että muut toimijat voivat luoda toimintaa kiinteistöihin. Tästä kaupunki hyötyy monella eri tavalla, esimerkiksi ylläpitokustannusten vähenemisellä sekä lisääntyneillä verotuloilla, jos kiinteistöjen uudet toimijat luovat kiinteistöihin liiketoimintaa. Koulu- ja päiväkotiverkostojen ulkoiset olosuhteet, kuten yksiköiden koko, sijainti ja laatu, tulee huomioida, jotta olosuhteet tukevat korkealaatuista ja nykyaikaista varhaiskasvatus- ta, perusopetusta ja toisen asteen koulutusta. Kaupunki toteuttaa strategisia tavoitteitaan yhteistyössä muiden kuntien kanssa. Kaupungin mukanaolo kuntayhtymissä toisen asteen ammatillisissa koulutuksissa (Optima, SÖFUK, KPEDU) ja omistajuus Centria-ammattikorkeakoulussa ovat hyvin tärkeitä, kuten myös kunnallisissa ja yksityisissä osakeyhtiöissä mukana oleminen (esimerkiksi Ekorosk, Pietarsaaren Energia/ Katternö). Yhteenveto kehittämisalueista: Selkeä konsernijohto ja -strategia Kiinteistöjä koskevan elinkaariajattelun kehittäminen Tarpeettomien kiinteistöjen myynti Päivähoidon ja koulutuksen strateginen suunnittelu Ehdotus mittareiksi: kaupungin omistamien tarpeettomien kiinteistöjen määrä, myytyjen kiinteistöjen määrä, laaditun konserniohjeen järjestelmällinen seuranta 24

44 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Henkilöstöpolitiikka Yhteiskunnalliset muutokset ja uusi lainsäädäntö asettavat muuttuvia vaatimuksia kaupungin toiminnalle. Osaamistarve muuttuu ja siksi myös osaamista tulisi arvioida ja kehittää jatkuvasti, jotta henkilöstö pysyy osaavana, hyvinvoivana ja motivoituneena. Jotta hyvä palvelu voidaan taata sekä suomeksi että ruotsiksi, tullaan avoimien julkisten virkojen ja toimien kielitaitovaatimuksia tiukentamaan. Lisäksi otetaan käyttöön digitaalisia ja muita työkaluja, jotka tehostavat ja helpottavat viestintää ja työtapoja, mikä luo henkilöstölle edellytykset jatkaa hyvää työtään. Meneillään olevat muutokset voivat aiheuttaa epävarmuutta henkilöstössä, joten on tärkeää että vastuualueet ja tavoitteet ovat hyvin määriteltyjä, jotta henkilöstön motivaatio pysyy korkealla. Läsnäoloa työssä tulee edistää ja johtajuutta selkeyttää (esimerkiksi hyvinvointipakettien, ennaltaehkäisyn, esimiehiin panostamisen ja kuntoutuksen kautta), niin että henkilöstö pysyy hyvinvoivana, motivoituneena ja suorituskykyisenä. Henkilöstön hyvinvointia tutkitaan säännöllisten kyselyiden avulla. Yhteenveto kehittämisalueista: Panostetaan osaamisen ja pätevyyden kehittämiseen esimerkiksi kehittämällä suuntaviivoja rekrytointiin sekä järjestämällä koulutuksia osaamisen kehittämiseksi Kielivaatimusten tiukempi noudattaminen avointen julkisten työpaikkojen täyttämisessä Digitalisointi digitaalisten työkalujen käyttöönotto tehokkuuden lisäämiseksi ja viestinnän parantamiseksi Toimenpiteitä, jotka auttavat henkilöstöä pysymään motivoituneina ja innostuneina esimerkiksi selkeytetty vastuunjako ja johtaminen, sekä edistää läsnäoloa työssä Ehdotus mittareiksi: henkilöstökysely, pidettyjen kehityskeskustelujen määrä, läsnäolo/sairauspoissaolo 25

45 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Strategian toteuttaminen Jotta strategiaa voidaan pitää arvokkaana, täytyy sen olla ymmärrettävä, tarkoituksenmukainen ja toteutettavissa oleva. Tässä strategiassa mainitut tavoitteet on kirjattu yleisellä tasolla, ja niitä voi siksi olla hankala muuttaa suoraan toteutettaviksi toiminnoiksi ja mitattavissa oleviksi tavoitteiksi. Siksi on tärkeää, että kaikki tavoitteet ja toiminnot pilkotaan pienempiin, konkreettisiin osatavoitteisiin ja toimintoihin. Valitut, vastuussa olevat henkilöt toteuttavat osatavoitteet ja toiminnot. Osatavoitteisiin on myös olemassa helposti seurattavissa olevia mittareita ja aikatauluja, joista näkee kehityksen kulkevan oikeaan suuntaan oikeaan aikaan. Tämä työ seuraa toistuvaa prosessia, jossa muun muassa seuraavilla tahoilla on erityiset vastuualueet: Kaupunginvaltuusto Pietarsaaren kaupungin korkein päättävä toimielin. Kaupunginvaltuusto koostuu 43 jäsenestä, jotka valitaan kunnallisvaaleissa neljän vuoden välein. Kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginhallituksen, lautakunnat ja johtokunnat, ja vastaa kaupungin toiminnasta ja taloudesta. Kaupunginvaltuusto hyväksyy kaupungin strategian ja vastaa sen seuraamisesta. Kaupunginhallitus Pietarsaaren kaupungin korkein toimeenpaneva toimielin. Kaupunginvaltuusto valitsee kaupunginhallituksen jäsenet kahden vuoden toimikaudeksi. Kaupunginhallitus vastaa kaupungin hallinnosta ja taloudesta, valtuuston päätösten valmistelusta, toimeenpanosta ja päätösten laillisuuden valvonnasta. Kaupunginhallitus vastaa strategian toimeenpanosta, eri sektoreiden toiminnan yhteensovittamisesta ja toteuttamisesta, ja raportoi kaupunginvaltuustolle toteutumisesta. 26

46 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh Kaupunginhallituksen talous-, kehittämis- ja konsernijaosto on vastuussa siitä, että konsernin johtaminen toteutuu strategian mukaisesti, ja henkilöstöjaosto vastaa henkilöstöä koskevista tavoitteista ja toimenpiteistä. Lautakunnat ja johtokunnat kaupunginvaltuusto valitsee lautakunnat ja johtokunnat. Nämä vastaavat siitä, että strategia toteutuu ja konkretisoituu eri luottamustoimien toiminnanalueiden sisällä. Lautakunnat ja johtokunnat toteuttavat strategiaa omalla toiminnanalueellaan, ja tekevät päätöksiä ja toimenpiteitä strategian tavoitteiden mukaisesti. Lautakunnat ja johtokunnat konkretisoivat strategian tavoitteet omalla vastuualueellaan Johtoryhmä kaupungin johtavat viranhaltijat ja henkilöstön edustajat. Kaupunginjohtaja nimeää johtoryhmän, ja sen pääasiallinen tehtävä on varmistaa, että kaupungin toimintaa ja taloutta johdetaan tuloksellisesti. Johtoryhmän tehtävänä on myös kehittää johdon yhteistoimintaa sekä parantaa tiedonkulkua. Johtoryhmä työskentelee yhdessä toteuttaakseen strategiaa, ja johtaa strategian toteutumista omilla toiminnan- ja vastuualueillaan. Viranhaltijat ja henkilöstö tekevät työtä omilla vastuualueillaan toimenkuvansa mukaisesti ja esimiehensä johdolla, ja toteuttavat näin kaupungin strategiaa päivittäisessä toiminnassaan. Kaupunginjohtaja kaupungin korkein viranhaltija. Kaupunginjohtajan pääasiallinen tehtävä on johtaa ja valvoa kaupungin hallinnon ja talouden hoitoa. Kaupunginjohtajan tehtävänä on myös valvoa kuinka muille kunnan toimielimille siirretty työ etenee. Kaupunginjohtaja johtaa johtoryhmän työtä sen toteuttaessa strategiaa, ja hän tekee aloitteita toteuttamisen parantamiseksi.

47 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh

48 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 A, kh

49 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 B, kh

50 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 B, kh

51 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 B, kh

52 9, KH :00 / :s bilaga: Liite 9 B, kh

53 10, KH :00 CFV: 810/2017 KUNTALIITON VALTUUSKUNNAN VAALI Kh Vaasan vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmä: Liite 389 Kaupunginsihteeri: Kuntaliiton ylimpään toimielimeen, valtuuskuntaan, valitaan 66 jäsentä ja 66 varajäsentä jäsenäänestyksellä eli vaalipiireittäin toimitettavalla vaalilla. Vaalipiirit määräytyvät samoin kuin eduskuntavaaleissa. Kustakin vaalipiiristä valitaan jäseniä vaalipiirin asukasluvun suhteessa. Vaasan vaalipiiristä valitaan 5 jäsentä ja 5 varajäsentä suoraan vaalituloksen perusteella. Kunnalla on vaalissa kunnan asukaslukua ( ) vastaava äänimäärä. Pietarsaaren kaupungin äänimäärä on Valtuuskuntaan valitaan lisäksi 9 jäsentä ja 9 varajäsentä tasauspaikoilta. Kuntaliiton valtuuston vaalilautakunta laskee ja jakaa tasauspaikat puolueiden kesken puolueiden ehdokaslistojen saamien valtakunnallisten äänimäärien perusteella. Tämän jälkeen määritellään mihin vaalipiiriin puolueen saama tasauspaikka menee. Lisäksi Ahvenanmaan maakunnasta valitaan yksi jäsen ja varajäsen. Vaalipiirin kuntapäiväkokous on nimennyt ehdokaslistat. Kuntaliiton valtuuston vaalilautakunta on vahvistanut ehdokaslistat ja laatinut vaalipiireittäin ehdokaslistojen yhdistelmän. Vaali on suljettu suhteellinen listavaali. Äänestyslippuun merkitään sen ehdokaslistan numero, jolle ääni annetaan. Kunnan äänestystulos lasketaan jakamalla kunnan asukasluku kokouksessa läsnä olevien valtuutettujen lukumäärällä ja kertomalla osamäärä ehdokaslistan saamalla äänimäärällä. Saadut ehdokaslistojen äänimäärät pyöristetään kokonaislukuun. Vastaavalla tavalla lasketaan ja pyöristetään kokonaislukuun tyhjät äänet. Valtuuston sihteeri vie kunnan äänestystuloksen eli kunnasta ehdokaslistoille annetut asukasluvun ja valtuutettujen määrän mukaan lasketut äänimäärät Kuntaliiton sähköiseen äänestysjärjestelmään kuntakohtaisen linkin kautta. Kuntaliiton valtuuskunnan vaalin tulos lasketaan ja vahvistetaan Kuntaliiton valtuuston vaalilautakunnan kokouksessa Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa, että kaupunginvaltuusto toimittaa suljetuin lipuin Suomen Kuntaliiton valtuuskunnan

54 10, KH :00 CFV: 810/2017 vaalin, jossa äänen voi antaa Vaasan vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmässä olevalle ehdokaslistalle. Päätös Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kv Vaasan vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmä: Liite 116 Ehdotus Päätös Kaupunginhallitus ehdottaa: - että kaupunginvaltuusto toimittaa suljetuin lipuin Suomen Kuntaliiton valtuuskunnan vaalin, jossa äänen voi antaa Vaasan vaalipiirin ehdokaslistojen yhdistelmässä olevalle ehdokaslistalle. Kaupunginvaltuusto: Vaalin tulos Annettuja ääniä: 43 kpl (40 hyväksyttyä ääntä, 1 tyhjä ääni ja 2 hylättyä ääntä) Suhteellista vaalitapaa käyttäen vaalin tulos on seuraava: Ehdokaslista 2 Ehdokaslista 3 Ehdokaslista 4 Ehdokaslista 5 Ehdokaslista 6 Ehdokaslista 7 Ehdokaslista 8 Ehdokaslista ääntä 8562 ääntä 0 ääntä 3605 ääntä 2253 ääntä 451 ääntä 1803 ääntä 451 ääntä Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi, että vaalin tulos on ilmoitettu Kuntaliiton sähköiseen äänestysjärjestelmään määräaikaan mennessä.

55 11, KH :00 CFV: 1103/2017 VALTUUTETTU KURT HELLSTRAND YM.: ALOITE YSTÄVÄNKORTISTA KEHI- TYSVAMMAISILLE Kv Aloite: Liite 117 Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kh Aloite: Liite 11 Kaupunginsihteeri: Aloitteessa toivotaan, että Pietarsaaren kaupunginhallitus selvittää mahdollisuuden hankkia niin sanotut Ystänvänkortit Pietarsaaren kehitysvammaisille. Kun kehitysvammainen haluaa osallistua johonkin toimintaan, tarvitsee hän useimmiten tukihenkilön mukaansa. Usein toiminta on maksullista ja syntyy ongelmia, koska vammaisen pitää maksaa kaksinkertainen hinta (omansa ja tukihenkilön). On kohtuutonta odottaa, että tukihenkilö, joka ehkä saa pienen korvauksen tukihenkilönä olemisesta, maksaisi omat kustannuksensa. Seuraus on usein, että vammainen jää toivomastaan toiminnasta pois. Tähän ongelmaan on olemassa Ystävänkortti: Ystävänkortin tarkoituksena on mahdollistaa vammaisten henkilöiden osallistuminen eri harrastuksiin, kuten teatteriin, konsertteihin, elokuviin, uimahallikäynteihin, urheilu- ja kulttuuritapahtumiin jne. Ystävänkortti, joka on vammaiselle ilmainen, kuuluu vammaiselle, joka maksaa oman sisäänpääsynsä. Näyttämällä korttia saa vammaisen tukihenkilö ilmaisen sisäänpääsyn palvelutuottajan järjestämään tapahtumaan. Kortti on voimassa koko Suomessa, ei vaan vammaisen omassa kunnassa. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää pyytää asiassa lausuntoa vammaispalvelulta ja sosiaali- ja terveyslautakunnalta. Lausunto on toimitettava kaupunginhallitukselle mennessä.

56 11, KH :00 / :s bilaga: Liite 11, kh

57 12, KH :00 CFV: 1104/2017 VALTUUTETTU KURT HELLSTRAND YM.: ALOITE IKÄIHMISTEN PERHEHOIDOS- TA Kv Aloite: Liite 118 Päätös Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää asian kaupunginhallituksen valmisteltavaksi. Kh Aloite: Liite 12 Kaupunginsihteeri: Aloitteessa toivotaan, että kaupunginhallitus selvittää mahdollisuuden ottaa käyttöön ikäihmisten perhehoidon Pietarsaaressa ja tehdä ehdotuksen kaupunginvaltuustolle. Koska vanhuspalvelu Pietarsaaressa on jo kauan aikaa elänyt paineen alla, ehdotetaan, että ikäihmisten perhehoito otettaisiin käyttöön täydennyksenä. Tammikuussa 2016 astui voimaan uusi perhehoitolaki. Perhehoidolla tarkoitetaan ikäihmisen hoitoa yksityiskodissa, joka ei ole asiakkaan oma koti. Perhehoito voi olla lyhytaikaista tai jatkuvaa ja sitä annetaan osan vuorokaudesta tai ympärivuorokautisena. Tavallisin muoto on pidemmän aikaa kestävä ympärivuorokautinen hoito. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää pyytää asiassa lausuntoa vanhushuollolta ja sosiaali- ja terveyslautakunnalta. Lausunnon on oltava kaupunginhallituksella mennessä.

58 12, KH :00 / :s bilaga: Liite 12, kh

59 13, KH :00 CFV: 11/2018 ÄHTÄVÄNJOEN RAHASTON JÄSENTEN VALINTA VUOSIKSI Edelliset jäsenet: Elinor Slotte (varsinainen jäsen) ja Andreas Svarvar (varajäsen). Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus valitsee Sofia Zittra-Bärsundin Ähtävänjoen rahaston johtoryhmän varsinaiseksi jäseneksi ja varajäseneksi Andreas Svarvarin vuosiksi

60 14, KH :00 CFV: 25/2018 KADUNNIMITOIMIKUNNAN JÄSENTEN VALINTA VUOSIKSI Kh Ehdotus Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus valitsee kadunnimitoimikunnan jäsenet seuraavasti: neljä luottamushenkilöä, sekä tekninen johtaja, puheenjohtaja Guy Björklund, sihteeri Ben Griep Ronnie Emet, pelastuslaitoksen edustaja. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus valitsi seuraavat jäsenet kadunnimitoimikuntaan vuosiksi : Jarmo Ittonen Maria Lunabba Peter Boström Tiina Stara tekninen johtaja, puheenjohtaja Guy Björklund, sihteeri Ben Griep Ronnie Emet. Kh Kaupunginsihteeri: Guy Björklund on toiminut toimikunnan sihteerinä ja hänen tilalleen tulee valita uusi jäsen. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtajan sijainen: Kaupunginhallitus päättää valita Jan Ehnvallin toimikunnan jäseneksi ja sihteeriksi jäljellä olevaksi toimikaudeksi Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus valitsee kadunnimitoimikunnan jäsenet seuraavasti: neljä luottamushenkilöä, sekä

61 14, KH :00 CFV: 25/2018 Rune Hagström, puheenjohtaja Jan Ehnvall, sihteeri Ben Griep Ronnie Emet, pelastuslaitoksen edustaja.

62 15, KH :00 CFV: 2/2018 ANOMUS MÄÄRÄRAHOISTA TAPAHTUNEEN TELOITUKSEN HUOMI- OIMISTA VARTEN Anomus: Liite 15 Kaupunginsihteeri: Kaupunginhallitus asetti työryhmän, jonka tehtävänä oli tehdä ehdotus muistolaataksi Pietarsaaressa teloitettujen muistoksi. Päätöksen mukaan työryhmä esittää ehdotuksensa kustannusarvioineen. Työryhmään kuuluvat Eero Luomala, puheenjohtaja sekä jäsenet Ulla Hellén ja Maria Lunabba. Carola Sundqvist on toiminut työryhmän sihteerinä toukokuusta 2017 alkaen. Työryhmä ehdottaa yksinkertaista pronssista muistolaattaa, jossa on lyhyt teksti teloituksesta ja henkilöiden nimet. Laatta asetettaisiin seinälle teloituksen 100-vuotispäivänä. Samalla työryhmä toivoo, että tänä päivänä koulupuiston esiintymislavan vasemmalla puolella sijaitseva muistokivi siirrettäisiin korkeammalle puistoon, tupakkatehtaan itäisen seinän korkeudelle. Työryhmä suunnittelee myös iltapäiväseminaaria järjestettäväksi muistolaatan asettamisen yhteydessä. Ehdotuksena on, että kaksi luennoitsijaa voisi kertoa maamme tapahtumista vuoden 1918 sisällissodan aikana. Työryhmä anoo täten kaupunginhallitukselta määrärahaa muistolaattaa, muistokiven siirtämistä ja seminaaria varten, johon sisältyy kahvi, yhteensä Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää myöntää muistolaattaa, muistokiven siirtämistä ja seminaaria varten.

63 15, KH :00 / :s bilaga: Liite 15, kh

64 16, KH :00 CFV: 948/2017 VANHUSNEUVOSTO: ANOMUS KANNETTAVAN KUULOSILMUKAN HANKKIMI- SESTA Anomus: Liite 16 Kaupunginsihteeri: Vanhusneuvosto esittää, että kaupunki hankkii kannettavan kuulosilmukan, joka olisi lainattavissa kirjastosta. Silmukan hinta on noin Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää lähettää asian kirjastotoimelle valmisteltavaksi ja sivistyslautakunnan kulttuurijaoston päätettäväksi.

65 16, KH :00 / :s bilaga: Liite 16, kh

66 17, KH :00 CFV: 995/2017 PIETARSAAREN SEUDUN RESERVILÄISET RY: HUOMIONOSOITUS JA VALMIUSTOIMENPITEET Kirje: Liite 17 Kaupunginsihteeri: Pietarsaaren seudun Reserviläiset ry esittää, että Pietarsaaren kaupunki osallistuu juhlallisuuksiin koskien sitä, että on kulunut 100 vuotta siitä kun venäläinen sotilasjoukko-osasto Pietarsaaressa riisuttiin aseista ja kaupunki siirtyi suomalaishallintaan. Reserviläiset aikovat laskea seppeleen muistomerkin luona Johanneksen kappelin takana kaikkien sisällissodan 1918 uhrien muistoksi. Lisäksi Reserviläiset ry esittää kaupungille erinäisiä ohjeita, joilla parannettaisiin kaupungin valmiutta kriisitilanteissa. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää osallistua muistoseppeleen laskemiseen ja muilta osin kaupunginhallitus lähettää kirjeen edelleen kaupungin valmiusryhmälle tutustuttavaksi.

67 17, KH :00 / :s bilaga: Liite 17, kh

68 17, KH :00 / :s bilaga: Liite 17, kh

69 18, KH :00 CFV: 627/2017 PRESIDENTINVAALIT 2018 Kh Kaupunginlakimies: Presidentinvaalit pidetään sunnuntaina ja ennakkoäänestys järjestetään Ellei kukaan ehdokkaista saa enemmistöä annetuista äänistä, toimitetaan toiset vaalit sunnuntaina kahden ensimmäisissä vaaleissa eniten ääniä saaneen ehdokkaan välillä. Vaalien toisen kierroksen ennakkoäänestys tapahtuu Keskusvaalilautakunta ehdottaa, että vaalipäivän äänestyspaikat ovat samat kuin viime vaaleissa. Keskusvaalilautakunta ehdottaa, että kaupunginkirjaston lukusali, Runeberginkatu 12:ssa, toimii ennakkoäänestyspaikkana ja että aukioloajat ovat arkisin klo sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää: - vahvistaa Pietarsaaren ennakkoäänestyspaikaksi Pietarsaaren kaupunginkirjasto, osoite Runeberginkatu 12 - että ensimmäisten vaalien ennakkoäänestyksen aukioloajat ovat keskiviikosta perjantaihin klo 10 19, lauantaina ja sunnuntaina klo sekä maanantaina ja tiistaina klo 10 19, - että mahdollisten toisten vaalien ennakkoäänestyksen aukioloajat ovat keskiviikosta perjantaihin klo 10 19, lauantaina ja sunnuntaina klo sekä maanantaina ja tiistaina klo Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Vuoden 2018 presidentinvaalien vaalitoimikunnat: Liite 413 Kaupunginlakimies: Presidentinvaalit järjestetään sunnuntaina Ennakkoäänestys järjestetään Suomessa ensimmäisellä kierroksella. Vaalilautakuntien ja toimikuntien lopullisen kokoonpanon on oltava valmis hyvissä ajoin ennen vaalia.

70 18, KH :00 CFV: 627/2017 Jotta vaalitoimikuntien koulutus voidaan pitää ennen ennakkoäänestyksen alkamista, on jäsenet valittava tässä kaupunginhallituksen kokouksessa. Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää: - valita kolme vaalitoimikuntaa, jotka koostuvat kolmesta jäsenestä: puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta ja yhdestä jäsenestä sekä kolmesta varajäsenestä. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus päätti - valita kolme vaalitoimikuntaa, jotka koostuvat kolmesta jäsenestä: puheenjohtajasta, varapuheenjohtajasta ja yhdestä jäsenestä sekä kolmesta varajäsenestä. Vaalitoimikuntien kokoonpano on seuraava: Vaalitoimikunta 1: Varsinaiset jäsenet: Gunilla Andersson Jarmo Ittonen Bror-Arne Nygård Varajäsenet: Patricia Sundqvist Sven Mäenpää Pirjo Teppo Puheenjohtaja: Jarmo Ittonen Varapuheenjohtaja: Gunilla Andersson Vaalitoimikunta 2: Varsinaiset jäsenet: Pia Nyman Kari-Pekka Kronqvist May Nyman Varajäsenet: Mona Vikström Tuula Luoto Puheenjohtaja: Pia Nyman Varapuheenjohtaja: May Nyman Vaalitoimikunta 3: Varsinaiset jäsenet: Carola Sundberg Stefan Enholm Teija Luoto Varajäsenet: Nils-Erik Vikström Tauno Vornanen

71 18, KH :00 CFV: 627/2017 Puheenjohtaja: Carola Sundberg Varapuheenjohtaja: Stefan Enholm. Kh Vaalilautakunnat vuoden 2018 presidentinvaaleja varten: Liite 18 (jaetaan kokouksessa) Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää valita vuoden 2018 presidentinvaaleja varten: - yhdeksän vaalilautakuntaa, joihin viisi jäsentä: puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä viisi varajäsentä.

72 19, KH :00 UBV: 697/2017 KOULUVERKKO 2030 Sivl Kaupunginhallitus päätti vuoden 2018 talousarviokehystä ja vuosien taloussuunnitelmaa koskevien keskustelujen yhteydessä mm. seuraavaa: Kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy oheisen talousarvion kehysehdotuksen: - vuoden 2018 nettoinvestointien summa tulee olemaan korkeintaan 8,3 milj. euroa. - lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto päättää aikaisempien päätösten mukaisesti, että yksi ruotsinkielinen koulu ja yksi suomenkielinen koulu lakkautetaan vuonna lisäksi kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että kaupunginvaltuusto hyväksyy, että lasten päivähoidon osalta rakennetaan yksi iso yksikkö ja lakkautetaan 3-4 yksikköä vuonna Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupunginhallituksen ehdotuksen seuraavalla muutoksella: kaupunginvaltuusto hyväksyy, että lasten päivähoidon suuren yksikön tarve selvitetään ja että 3-4 yksikköä suljetaan vuonna Jotta valtuuston kouluverkkoa koskevan päätöksen osalta edetään suunnittelussa ja toimeenpanossa, sivistyslautakunta asettaa työryhmän valmistelemaan asiaa nopealla aikataululla lautakunnalle. Työryhmän jäseniksi ehdotetaan kumpaakin koulutoimenjohtajaa, Itälän, Länsinummen, Bonäsin ja Vestersundinkylän koulujen rehtoreita, sivistyslautakunnan puheenjohtajaa, sivistyslautakunnan ruotsinkielisen koulujaoston puheenjohtajaa, sivistyslautakunnan suomenkielisen koulujaoston puheenjohtajaa sekä kaupunginhallituksen edustajaa sivistyslautakunnassa. Sivistysjohtajaa toimii kokouksen koollekutsujana. Ehdotus Päätös Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta valitsee edellä mainitun ryhmän työryhmäksi suunnittelemaan ja toimeenpanemaan valtuuston päätöksen. Lautakunta valitsee työryhmän puheenjohtajan ja sihteerin. Sivistyslautakunta hyväksyi ehdotuksen työryhmäksi lisäyksellä, jonka mukaan ryhmään otetaan mukaan yksi koti- ja kouluyhdistysten ruotsinkielinen ja yksi suomenkielinen edustaja. Lautakunta valitsi Jan Levanderin työryhmän puheenjohtajaksi ja Juha Paasimäen sihteeriksi.

73 19, KH :00 UBV: 697/2017 Sivl Seuraavista henkilöistä koostuva työryhmä Jan Levander, sivistysjohtaja, puheenjohtaja Juha Paasimäki, suomenkielinen koulutoimi, koulutoimenjohtaja, sihteeri Brita Brännbacka-Brunell, sivistyslautakunnan puheenjohtaja Conny Englund, ruotsinkielisen koulujaoston puheenjohtaja Timo Itälehto, suomenkielisen koulujaoston puheenjohtaja Johan Nygård, rehtori, Vestersundinkylän koulu Christian Porthin, rehtori, Bonäsin koulu Keijo Paananen, rehtori, Länsinummen koulu Liisa Svart, rehtori, Itälän koulu Carolina Isomaa, koti- ja kouluyhdistyksen vanhempainedustaja William Lindén, koti- ja kouluyhdistyksen vanhempainedustaja on laatinut raportin tulevaisuuden kouluverkosta Pietarsaaressa. Kouluverkko 2030 Liite 92 Työryhmä on laatinut neljä erilaista ehdotusta Pietarsaaren tulevaisuuden kouluverkoksi. Raportista ilmenevät kiinteistöjen kunto, oppilaskehitys, tonttisuunnittelu, taloudelliset edellytykset, pedagogiset perustelut ja investointien tarve. Työryhmä ei ole puoltanut mitään raportin vaihtoehdoista. Sivistyslautakunta keskustelee Pietarsaaren tulevaisuuden kouluverkon ratkaisuvaihtoehdoista. Ehdotus Sivistysjohtaja: Sivistyslautakunta päättää seuraavaa: Ruusulehdon koulu suljetaan Kiinteistö siirtyy varhaiskasvatukselle. Itälän koulu säilytetään, investointi 10 vuoden kuluessa. Resurssikoulu muuttaa Länsinummen kouluun. Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut yhdistetään hallinnollisesti yhdeksi kouluksi lukien. Kielikylpykoulu suunnitellaan vuonna 2018 ja rakennetaan vuosina Pursisalmen tontille. Oxhamnin koulun peruskorjaus suunnitellaan vuonna 2019 ja toimeenpannaan Uusi koulu läntisten kaupunginosien vuosiluokille 0-5 suunnitellaan 2021 ja rakennetaan vuonna 2022 Bonäsin koulun tontille. Asia lähetetään jatkokäsittelyä varten kaupunginhallitukseen. Päätös

74 19, KH :00 UBV: 697/2017 Keskustelun aikana Timo Itälehto ehdotti, Hans Vikmanin kannattamana, että työryhmän ehdotus nro 4, lukuun ottamatta vuosikurssien 6 oppilaiden jäämistä alakouluihin, tulee lautakunnan päätökseksi. Puheenjohtaja totesi, että lautakunta äänestää asiasta. Äänestyksen tulos oli seuraava: 9 jaa-ääntä, Brännbacka-Brunell, Rönnback, Holmgård, Englund, Yli- Pelkola, Back, Lindén, Leivo-Holmqvist, Rantanen. 2 ei-ääntä, Itälehto ja Vikman. Puheenjohtaja totesi, että lautakunta päättää esityksen mukaisesti. Timo Itälehto jätti eriävän mielipiteen pöytäkirjaan. Kh Valmistelu: sivistysjohtaja Jan Levander, puh Pietarsaaren kouluverkkoa koskeva asia on laitettu vireille lokakuussa 2014 asettamalla työryhmä, Koulut ja päiväkodit Ryhmän tehtävänä oli tehdä käytännön ehdotuksia toiminnan mitoittamisesta tulevaisuudessa. Sivistyslautakunta kutsui koko kaupungin perusopetuksen kotija kouluyhdistysten hallitukset tiedotus- ja keskustelutilaisuuteen Länsinummen koululle keskiviikkona klo 18. Asiaa on käsitelty useamman kerran sivistyslautakunnassa vuosina Kouluverkkoa koskevan selvityksen tavoitteena on ollut esittää kouluverkolle kehittämisehdotus, jota on tarkasteltu kokonaisvaltaisesta näkökulmasta: - Riittävän suuret koulut, jotta voidaan tarjota houkutteleva ja nykyaikainen oppimisympäristö oppilaille ja henkilöstölle, sekä vähentää henkilöriskejä. - Riittävän suuret koulut henkilöstövoimavarojen hyödyntämiseksi tehokkaasti ja hyvän oppilashuollon järjestämiseksi. - Parannettu tilatehokkuus, joka johtaa alhaisempiin kustannuksiin oppilasta kohden. - Vanhojen rakennusten korjausvelan vähentäminen sekä kalliita ja usein akuutteja toimenpiteitä vaativien sisäilman laadun ongelmien pienempi riski. Oppilasmäärät Tarkastellessa Pietarsaaressa syntyneiden määrää viimeisten 20 vuoden ajan, voidaan todeta, että oppilasmäärä on vaihdellut melko voimakkaasti ruotsinkielisissä kouluissa. Laskeva suuntaus on valitettavasti jatkunut vuosien aikana ja viimeisten viiden vuoden aikana ikäluokat ovat vaihdelleet välillä syntynyttä lasta. Viimeisten 15 vuoden ajan suurimpiin ikäluokkiin on kuulunut noin 170 lasta.

75 19, KH :00 UBV: 697/2017 Suomenkielisessä koulutoimessa suuntaus on hieman erilainen. Vuosiluokkien pieneneminen on melko tasaista, poikkeuksena on kaksi huippuvuotta, 2005 (85 syntynyttä) ja 2007 (90 syntynyttä). Mainittakoon myös, että maahanmuuttajien määrä nostaa suomenkielisten lukumäärää. Jos ajassa mennään kauemmaksi taaksepäin, saattoi suomenkielisten vuosiluokkien määrä olla jopa 140 oppilasta. Viimeisten viiden vuoden ajan syntyneiden lasten määrä on vaihdellut välillä Oppilasmäärät osoittavat, että meillä on liian monta alakoulua sekä suomen- että ruotsinkielisellä puolella. Kiinteistöt Koulukiinteistöjen kunto ilmenee raportista. Kiinteistöt ovat ylipäänsä vanhoja ja monet niistä elämänkaarensa loppuvaiheessa. Alle 60 %:n kuntoluokassa kiinteistö on peruskorjauksen tarpeessa. Lagmanin koulu on peruskorjattu 1996, Rådman 2003, Länsinummi 2014 ja Etelänummi vuonna Kirkkorannan koulua uudistettiin Kiinteistöt palvelivat aikoinaan paljon korkeampaa oppilasmäärää, eivätkä näin ollen vastaa suoraan tämän päivän tarpeisiin. Kiinteistöjen sijoittuminen heijastaa myös 1960-, ja luvuilla tehtyä suunnittelua. Ristikarin, Pursisalmen ja Nordmanin koulujen toiminta on päättynyt 2000-luvulla. Taulukko osoittaa selkeästi, että Bonäs, Vestersundsby ja Oxhamnin koulu tulisi peruskorjata piakkoin. Myös Itälän koulu lähestyy kriittistä pistettä. Kielikylpykoulua ei mainita erityisesti raportissa. Tämä johtuu siitä, että koulu toimii tällä hetkellä vuokratiloissa Optiparkissa. Myös tämän vuoksi on syytä vähentää koulukiinteistöjen määrää. Meidän tulisi löytää ratkaisu, joka sisältäisi mahdollisimman vähän suuria panostuksia, ja meidän tulisi käyttää jo olemassa olevia kiinteistöjä tehokkaasti. Samalla kiinteistöjen huoltoa varten tulisi varata riittävästi määrärahaa. Kiinteistöt, joita ei enää tarvita kouluina, on otettava uudelleen käyttöön muiden toimintojen tarpeisiin tai myytävä. Taloudelliset ja pedagogiset edellytykset Pietarsaaressa koulujen resurssit arvioidaan kertomalla koulun oppilaiden määrä tuntiresurssikertoimella. Vuosiluokkien 1-6 oppilaille käytetään kerrointa 1,50t/v/oppilas. Voidaankin todeta, että mitä suurempi kouluyksikkö on, sitä enemmän on resursseja. Pieni kouluyksikkö tarvitsee vähän ylimääräisiä tunteja tukea voidakseen harjoittaa hyvää toimintaa. Näitä ylimääräisiä tunteja ei ole, vaan muiden koulujen on tällöin osallistuttava pienempien yksiköiden rahoittamiseen. Sekä taloudellisesta että kasvatuksellisesta näkökulmasta pidetään parempana n.

76 19, KH :00 UBV: 697/ lapsen ryhmäkokoja. Tämä tarkoittaa, että meillä tulisi olla vähintään 100 oppilasta kouluissa vuosiluokilla 1-5 ja vähintään 120 oppilasta kouluissa, joissa on vuosiluokat 1-6. Oppilasmäärän pienentyessä alle 20 lapseen opetusryhmää kohden, opetusryhmien yhdistäminen tulee ajankohtaiseksi. Myös valtion talousarvioehdotus on huolestuttava: sen mukaan ryhmäkokojen pienentämiseen kohdistetut ylimääräiset tunnit häviävät. Vuosina 2013 ja 2014 Pietarsaaren kaupunki sai runsaat tukea ja vuonna 2015 summa puolittui runsaaseen :oon ja vuonna 2017 summa oli Opetustuntien määrässä tämä tarkoittaa n. 80 opetustunnin vähentymistä viikossa. Pietarsaaren kaupunki on myös antanut sivistystoimialalle tehtäväksi tehostaa toimintaa lähes vuosittain viimeisten 15 vuoden ajan. Suuria summia on säästetty ja suurin osa säästöistä on kohdistunut perusopetukseen. Samalla perusopetuksen opetussuunnitelman perusteita on uusittu ja uusi opetussuunnitelma on otettu käyttöön myös Pietarsaaressa. Muutoksiin sisältyy toisaalta odotuksia yhä yksilöllisemmästä opetuksesta, toisaalta paljon oppiaineiden rajat ylittävää yhteistyötä. Opetussuunnitelman toteuttaminen kaikkia oppilaita tukevalla tavalla edellyttää, että resursseja voidaan käyttää parhaalla mahdollisella tavalla. Kouluverkko, jossa on vähemmän kouluja, johtaa suurempaan tehokkuuteen sekä opetusresurssien että kiinteistökustannusten osalta. Sivistyslautakunnan päätös kouluverkosta tarkoittaa n :n säästöä henkilöstökustannuksissa vuositasolla. Lisäksi melko pientä oppilashuoltohenkilöstöä voidaan käyttää tehokkaammin kouluverkossa, jossa on vähemmän yksiköitä. Tässä vaiheessa on vaikeaa arvioida kiinteistöjen kustannuksia, mutta kiinteistön tehokkaampi käyttäminen säästää mm. energia- ja siivouskustannuksia ja voi myös tarkoittaa alhaisempia sisäisiä vuokria. Lautakunnan ehdotuksen mukaan Ruusulehdon kiinteistöä käytettäisiin jatkossa päivähoidon tarpeisiin, Vestersundinkylän kiinteistöt jätetään käyttämättä pitkällä tähtäimellä ja ne voitaisiin myydä. Koulutie Sivistyslautakunta päätti keväällä 2017 tarkistaa koulukyytiin oikeuttavia rajoja. Tällä hetkellä esiopetuksessa ja vuosiluokilla 1 ja 2 olevilla lapsilla on oikeus koulukyytiin, jos kouluun on yli 3 km matka. Vanhemmille lapsille raja on edelleen 5 km. Kouluverkkoraporttia laatinut työryhmä katsoo, että yhteistyössä teknisen palvelukeskuksen kanssa on kehitettävä kaupungin kevyen liikenteen väyliä siten, että kaikki lapset voivat kulkea koulutiensä turvallisesti. Erityisesti huomioidaan - Raatihuoneenkadun Pietarinpuistikon risteys, - Framin rautatien ylitys, - Pietarintien pyörätie ja

77 19, KH :00 UBV: 697/ Itäväylän ylitys. Sivistyslautakunnan päätös tarkoittaa myös, että koulukyytikustannukset nousevat n riippuen siitä, mihin lähikouluihin oppilaat osoitetaan. Henkilöstö Koulujemme henkilöstö on Pietarsaaren kaupungin työntekijöitä. Virat ovat kaupungin virkoja, eivät johonkin yksittäiseen kouluun perustettuja virkoja. Tässä tilanteessa kaupunki voi työnjohto-oikeutensa nojalla päättää missä henkilöstö työskentelee. Kouluverkko 2030 raportti: Liite 378 Kooste Pietarsaaren rakenne on suhteellisen tiivis. Sen myötä valtaosalle oppilaista koulutiet ovat kohtuulliset myös kouluverkkoa tarkistettaessa. Nykyinen oppilaskehitys ja resurssitilanne huomioiden on kaupunginvaltuuston aikaisemmin tekemien päätösten mukaisesti aiheellista yhdistää alakouluja. Työryhmän raportissa Kouluverkko 2030 on ehdotettu neljää eri vaihtoehtoa, joista sivistyslautakunta ehdottaa vaihtoehdon 1 valitsemista. Väestön- ja oppilaskehitystä on kuitenkin vaikea ennakoida pitkällä tähtäimellä. Sen vuoksi on syytä, että kaupunginvaltuusto tarkastaa oppilaskehitystä ja kouluverkkoa kuluvalla valtuustokaudella. Koulukiinteistöjen kuntoa ja käyttöastetta silmällä pitäen on myös syytä valmistautua uuden ruotsinkielisen koulun rakentamiseen läntisiin kaupunginosiin ja uuden suomenkielisen koulun rakentamiseen itäisiin kaupunginosiin seuraavien 5-7 vuoden aikana. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle käsiteltäväksi vuoden 2018 talousarvion yhteydessä seuraavaa: - Ruusulehdon koulu suljetaan Kiinteistö siirtyy varhaiskasvatukselle. Itälän koulu säilytetään, mahdollinen investointi 5-7 vuoden kuluessa. Resurssikoulu siirretään Länsinummen koululle. - Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut yhdistetään hallinnollisesti yhdeksi kouluksi lukien, mahdollinen investointi 5-7 vuoden kuluessa. - Kielikylpykoulua suunnitellaan vuonna 2018 ja rakennetaan vuosina Oxhamnin koulun peruskorjausta suunnitellaan vuonna 2019 ja toteutetaan Kaupunginvaltuusto arvioi oppilaspohjaa ja kouluverkkoa vuonna 2020, ennen vuoden 2021 talousarvion kehysten vahvistamista siten, että uuden suomenkielisen koulun ja uuden ruotsinkielisen koulun mahdollinen rakentaminen voidaan toteuttaa seuraavalla valtuustokaudella

78 19, KH :00 UBV: 697/2017 Päätös Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus päätti ehdottaa kaupunginvaltuustolle käsiteltäväksi vuoden 2018 talousarvion yhteydessä seuraavaa: - Ruusulehdon koulu suljetaan Kiinteistö siirtyy varhaiskasvatukselle. Itälän koulu säilytetään. Resurssikoulu siirretään Länsinummen koululle. - Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut yhdistetään hallinnollisesti yhdeksi kouluksi lukien. - Kielikylpykoulua suunnitellaan vuonna 2018 ja rakennetaan vuosina Oxhamnin koulun peruskorjausta suunnitellaan vuonna 2019 ja toteutetaan Kaupunginvaltuusto arvioi oppilaspohjaa ja kouluverkkoa vuonna 2020, ennen vuoden 2021 talousarvion kehysten vahvistamista. Keskustelun aikana Vesa Suvanto ehdotti seuraavaa lisäystä päätösehdotukseen: Pietarsaaren kaupunki järjestää myös 3. luokkalaisille oppilaille maksuttoman kuljetuksen, jos oppilaan varsinaisen koulumatkan pituus on yli 3 km. Nykyisen koulukyyditysohjeen mukaan esikoululaiset sekä 1. ja 2. luokalla olevat oppilaat ovat oikeutettuja maksuttomaan koulukuljetukseen jos koulumatkan pituus on yli 3 km. Ohjetta muutetaan siten, että oikeus koskee myös 3. luokkalaisia. Kari Koskela kannatti ehdotusta. Kaupunginhallitus hyväksyi lisäyksen yksimielisesti. Keskustelun aikana Vuokko Piippolainen ehdotti seuraavaa: kaupunginhallitus päättää ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy kouluverkkotyöryhmän vaihtoehdon neljä (4). Ehdotus ei saanut kannatusta. Vuokko Piippolainen ilmoitti eriävän mielipiteen kirjattavaksi pöytäkirjaan. Syyt: kaupunginvaltuuston kokous: Käsiteltäessä raamiehdotusta kaupunginvaltuusto päätti lakkauttaa yhden suomenkielisen koulun ja yhden ruotsinkielisen koulun vuonna Nyt tehty päätös on valtuuston päätöksen vastainen. Lainvoimaisuus: Voiko sivistysjohtaja tehdä kaupunginvaltuuston päätöksen vastaisen ehdotuksen. Lisäksi vaikutusarviointiselvitysvelvoitetta ei ole täytetty. Kv Kouluverkko 2030 raportti: Liite 107 Ehdotus Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto ottaa käsiteltäväksi vuoden 2018 talousarvion yhteydessä seuraavaa:

79 19, KH :00 UBV: 697/ Ruusulehdon koulu suljetaan Kiinteistö siirtyy varhaiskasvatukselle. Itälän koulu säilytetään. Resurssikoulu siirretään Länsinummen koululle. - Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut yhdistetään hallinnollisesti yhdeksi kouluksi lukien. - Kielikylpykoulua suunnitellaan vuonna 2018 ja rakennetaan vuosina Oxhamnin koulun peruskorjausta suunnitellaan vuonna 2019 ja toteutetaan Kaupunginvaltuusto arvioi oppilaspohjaa ja kouluverkkoa vuonna 2020, ennen vuoden 2021 talousarvion kehysten vahvistamista. - Pietarsaaren kaupunki järjestää myös 3. luokkalaisille oppilaille maksuttoman kuljetuksen, jos oppilaan varsinaisen koulumatkan pituus on yli 3 km. Päätös Kaupunginvaltuusto: Ryhmäpuheenvuorojen aikana Vasemmistoliiton valtuutettu Timo Itälehto ehdotti, että asia palautetaan uuteen valmisteluun. Asiassa äänestettiin seuraavasti: Asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestävät JAA ja palauttamisen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 34 JAA-ääntä ja 9 EI-ääntä. Keskustelu jatkuu. Ryhmäpuheenvuorojen aikana PRO Pietarsaaren valtuutettu Eero Luomala ehdotti, että mitään lähikouluja ei lopeteta ja että kielikylpyluokat jaetaan eri kouluihin. Näin uutta kielikylpykoulua ei ole tarve rakentaa, ja nykyisen kielikylpykoulun ei tarvitsisi toimia vuokratiloissa. Valtuutettu Mervi Rantala kannatti ehdotusta. Keskustelun aikana valtuutettu Vuokko Piippolainen ehdotti, että nykyinen kouluverkko säilytetään ja tarkoitukseen annetaan tarvittavat lisäresurssit. Valtuutettu Timo Itälehto kannatti ehdotusta. Keskustelun aikana Valtuutettu Brita Brännbacka-Brunell ehdotti lisäystä kaupunginhallituksen ehdotuksen viimeiseen kohtaan seuraavasti: Pietarsaaren kaupunki järjestää myös 3. luokkalaisille oppilaille maksuttoman kuljetuksen, jos oppilaan varsinaisen koulumatkan pituus on yli 3 km alkaen. Valtuutettu Owe Sjölund kannatti ehdotusta. Äänestysjärjestys on seuraava hallintosäännön mukaan: Ensin otetaan äänestykseen kaksi eniten pohjaehdotuksesta poikkeavaa ehdotusta vastaan. Näin jatketaan kunnes saadaan lopullinen vastaehdotus pohjaehdotukselle. Ensin asetetaan valtuutettu Luomalan ja valtuutettu Piippolaisen ehdotukset vastakkain. Luomalan ehdotuksen puolesta äänestävät JAA ja Piippolaisen ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos: 3 JAA-ääntä, 6 EI-ääntä ja 34 ää-

80 19, KH :00 UBV: 697/2017 nesti tyhjää. Piippolaisen ehdotus pääsi jatkoon. Seuraavaksi Piippolaisen ehdotus ja Brännbacka-Brunellin ehdotus asetetaan vastakkain. Piippolaisen ehdotuksen puolesta äänestävät EI ja Brännbacka-Brunellin ehdotuksen puolesta äänestävät JAA. Äänestyksen tulos 9 EI-ääntä ja 34 JAAääntä. Brännbacka-Brunellin ehdotus pääsi jatkoon. Seuraavaksi kaupunginhallituksen alkuperäinen ehdotus ja Brännbacka-Brunellin ehdotus asetetaan vastakkain. Kaupunginhallituksen puolesta äänestävät JAA ja Brännbacka- Brunellin ehdotuksen puolesta äänestävät EI. Äänestyksen tulos 0 JAA-ääntä ja 43 EI-ääntä. Kaupunginvaltuusto päätti siten seuraavasti: - Ruusulehdon koulu suljetaan Kiinteistö siirtyy varhaiskasvatukselle. Itälän koulu säilytetään. Resurssikoulu siirretään Länsinummen koululle. - Bonäsin ja Vestersundinkylän koulut yhdistetään hallinnollisesti yhdeksi kouluksi lukien. - Kielikylpykoulua suunnitellaan vuonna 2018 ja rakennetaan vuosina Oxhamnin koulun peruskorjausta suunnitellaan vuonna 2019 ja toteutetaan Kaupunginvaltuusto arvioi oppilaspohjaa ja kouluverkkoa vuonna 2020, ennen vuoden 2021 talousarvion kehysten vahvistamista. - Pietarsaaren kaupunki järjestää myös 3. luokkalaisille oppilaille maksuttoman kuljetuksen, jos oppilaan varsinaisen koulumatkan pituus on yli 3 km alkaen. Merkittiin, että Kristiina Hellstrand oli poistunut käsiteltäessä asiaa 107 esteellisyyden takia. Syy: asia koskee häntä henkilökohtaisesti, koska hän toimii kielikylpykoulun rehtorina. Kh Ehdotus Päätös Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus ilmoittaa sivistyskunnalle kaupunginvaltuuston päätöksestä toimeenpanoa varten. Kaupunginhallitus: Kaupunginhallitus hyväksyi ehdotuksen. Kh Valituskirjelmä:

81 19, KH :00 UBV: 697/2017 Liite 18 A Kaupunginhallituksen lausunto: Liite 18 B Kaupunginlakimies: Kati Sandberg, Jan Hägg, Johanna Karjalainen, Marika Lindén, William Lindén ja noin sata muuta henkilöä ovat tehneet Vaasan hallinto-oikeuteen valituksen Pietarsaaren kaupunginvaltuuston päätöksestä Hallinto-oikeus on pyytänyt Pietarsaaren kaupunginhallitukselta lausuntoa valituksesta. Ehdotus Kaupunginjohtaja: Kaupunginhallitus päättää hyväksyä ja lähettää liitteenä olevan lausunnon Vaasan hallinto-oikeuteen lausuntona edellä mainittujen muutoksenhakijoiden valitukseen. Kaupunginhallitus toteaa pykälän välittömästi tarkastetuksi.

82 19, KH :00 / :s bilaga: Liite 19 A, kh

83 19, KH :00 / :s bilaga: Liite 19 A, kh

84 19, KH :00 / :s bilaga: Liite 19 A, kh

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2018-05-02 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 2. toukokuuta 2018 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja

Lisätiedot

PIETARSAAREN KAUPUNGIN STRATEGIA asukasta vuonna 2020

PIETARSAAREN KAUPUNGIN STRATEGIA asukasta vuonna 2020 PIETARSAAREN KAUPUNGIN STRATEGIA 2017 2025 20.000 asukasta vuonna 2020 2 1. Sisällysluettelo 1 Johdanto 5 2 Uuden strategian kehittäminen 7 3 Pietarsaari tänään 8 4 Tulevaisuuden Pietarsaari 14 4.1 Elinkeinoelämä

Lisätiedot

-2, KH :00

-2, KH :00 -2, KH 2018-11-19 16:00 Kokouskutsu Maanantaina 19. marraskuuta 2018 klo 16.00, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala, puh Kaupunginhallitus 234 14.08.2017 Kaupunginhallitus 382 27.11.2017 Kaupunginhallitus 30 29.01.2018 Kaupunginhallitus 65 26.02.2018 Kaupunginvaltuusto 13 05.03.2018 Loimaa-strategia 100/00.01.02/2017 Kh

Lisätiedot

-2, SIVL :00

-2, SIVL :00 -2, SIVL 2017-08-30 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 30.8.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen

Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä klo Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Asukasilta Hausjärven tulevaisuudesta? tilaisuus Ryttylä 11.4.2017 klo 18.00 Kunnanjohtaja Pekka Määttänen Kuntastrategia on kunnan toiminnan punainen lanka, tie kohti haluttua tulevaisuutta Uuden kuntalain

Lisätiedot

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1

LOIMAAN JUTTU Strategian uudistaminen / päivitys Kh oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 LOIMAAN JUTTU 2020 + Strategian uudistaminen / päivitys 2017- Kh 14.8.2017 oheismateriaali Loimaan kaupunki Jari Rantala 1 Strategia-uudistaminen/päivitys 2017- Uusi valtuustokausi 1.6.2017 2020 Sote-uudistus

Lisätiedot

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala

Valmistelija: kaupunginjohtaja Jari Rantala Kaupunginhallitus 341 19.12.2016 Kaupunginhallitus 50 20.02.2017 Kaupunginhallitus 70 06.03.2017 Kaupunginvaltuusto 13 13.03.2017 Toimielimet ja luottamushenkilöorganisaatio 1.6.2017 alkaen Kh 19.12.2016

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu: 8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu:

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Hallintosääntö Hangon kaupunki / Kvo-asia

Lisätiedot

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KERAVAN KAUPUNKI SÄÄDÖSKOKOELMA SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: 13.12.2004 Voimaantulo: 1.1.2005 Muutettu: 22.1.2007 Muutettu:8.12.2008 (jäsenmäärä), voimaantulo 1.1.2009 Muutettu: 12.3.2012

Lisätiedot

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi

Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi Iisalmen kaupungin strategian päivitysprosessi 2017 10.8.2017 1 Kuntastrategia kuntalaki 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan ja talouden pitkän aikavälin tavoitteista.

Lisätiedot

Maakunta- ja sote-uudistus, ja kunnan uudet tehtävät. Luottamushenkilökoulutus Kaupunginjohtaja Kristina Stenman

Maakunta- ja sote-uudistus, ja kunnan uudet tehtävät. Luottamushenkilökoulutus Kaupunginjohtaja Kristina Stenman Maakunta- ja sote-uudistus, ja kunnan uudet tehtävät Luottamushenkilökoulutus 4.10.2017 Kaupunginjohtaja Kristina Stenman Maakunta- ja sote-uudistus 2020 1.1.2020 uusi aluehallinnon taso, maakunta Pohjanmaan

Lisätiedot

-2, KV :00

-2, KV :00 -2, 2018-05-14 18:00 Kokoustiedot Aika 14.5.2018 klo 18.00 Paikka Raatihuone, kaupunginvaltuuston istuntosali Päättäjät Aspvik, Matts Koskela, Kari Björklund, Lars Kull, Bjarne Boström, Peter Lunabba,

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ

SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Lautakunnan 5.5.2009 hyväksymä versio SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Yleiset määräykset Pietarsaaren sosiaali- ja terveyslautakunta on se toimielin, jolla sosiaali- ja terveydenhuoltolainsäädännön

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-09-13 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 13.9.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus

Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma. Elinvoimalautakunta Kaupunginhallitus Uusi Kotka 2025 osallistava kaupunkistrategiaprossi työsuunnitelma Elinvoimalautakunta 22.8.2017 Kaupunginhallitus 11.9.2017 Uusi kuntalaki: kuntastrategia johtamisen välineenä Kunnassa on oltava kuntastrategia,

Lisätiedot

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus

Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Kaupunkistrategian valmistelu ja vuorovaikutus Strategiapäällikkö Marko Karvinen 2.5.2017 asukasilta 1 Kaupunkistrategia Helsingissä Uusi kuntalaki määrää kuntastrategiasta Johtamisjärjestelmän uudistamisessa

Lisätiedot

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista:

1) hallinnon ja toiminnan järjestämiseen liittyvistä seuraavista asioista: Kaupunginhallitus 23 30.01.2017 Kaupunginhallitus 38 27.02.2017 Kaupunginhallitus 94 27.03.2017 Kaupunginhallitus 117 24.04.2017 Kaupunginhallitus 137 15.05.2017 Kaupunginvaltuusto 37 23.05.2017 Tekninen

Lisätiedot

VALTUUTETTU HELINÄ SIPINEN YM.: ALOITE HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESTÄ. Kv , 33

VALTUUTETTU HELINÄ SIPINEN YM.: ALOITE HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESTÄ. Kv , 33 VALTUUTETTU HELINÄ SIPINEN YM.: ALOITE HYVINVOINNIN JA TERVEYDEN EDISTÄMISESTÄ Kv 16.4.2007, 33 Aloite: Liite 33 Kaupunginvaltuusto: Kaupunginvaltuusto päätti työjärjestyksensä mukaisesti lähettää aloitteen

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :30

-2, SIV-LJ :30 -2, SIV-LJ 2017-03-09 17:30 Kokouskutsu Torstaina 9.3.2017 klo 17.30, Urheilutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Christer Tonberg, puheenjohtaja Pia Nyman Jaakko

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2018-12-05 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 5.12.2018 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle Kaupunginhallitus 11 09.01.2017 Kaupunginvaltuusto 10 18.01.2017 Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle 1.1. - 31.5.2017 3/00.01.01/2017, 4/00.01.01/2017, 5/00.01.01/2017,

Lisätiedot

kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018.

kokonaisuudesta alkuvuodeksi 2018. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 30/2017 1 (5) 769 V 13.9.2017, Helsingin kaupunkistrategia 2017-2021 HEL 2017-009006 T 00 01 01 Päätös Käsittely esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa: Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle Kaupunginhallitus 11 09.01.2017 Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle 1.1. - 31.5.2017 3/00.01.01/2017, 4/00.01.01/2017, 5/00.01.01/2017, 6/00.01.01/2017 KH 28.11.2016

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT ,

KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI / VALT.SEMINAARIT , KUNTASTRATEGIA HONKAJOKI 2017-2025 / VALT.SEMINAARIT 24.8.17, 5.9.17 MISSIO (MIKÄ ON KUNNAN TEHTÄVÄ? MIKSI OLEMME TÄÄLLÄ?) Kuntalaki 410/2015 Kuntalain mukaan kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia ja

Lisätiedot

Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle

Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymälle Kaupunginhallituksen 17 20.03.2017 konsernijaosto Kaupunginhallitus 151 27.03.2017 Kaupunginhallitus 444 11.09.2017 Etelä-Karjalan Työkunto Oy:n osakkeiden myyminen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA

MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA MAALLA MELKEIN KAUPUNGISSA KÄRKÖLÄN KUNNAN STRATEGIA 2007 2020 KÄRKÖLÄN KUNTA STRATEGIA 2007 2020 1 (4) JOHDANTO Kunnanvaltuusto hyväksyi Kärkölän kunnan strategian 2001 2010 22.10.2001. Kunnallinen toimintaympäristö

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :00

-2, SIV-LJ :00 -2, SIV-LJ 2018-01-17 18:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 17.1.2018 klo 18.00, Rettig Sport Center Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Kim Yli-Pelkola, puheenjohtaja Trey Howard Jaakko

Lisätiedot

Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen

Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen Parikkalan kuntastrategian laadinta (Kuntalaki 37 ) Valtuustoseminaari 19.2.2018 Kunnanjohtaja Vesa Huuskonen Kuntalaki 37 (410/2015) mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan

Lisätiedot

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri

Kokouskäytännöistä. 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokouskäytännöistä 16.1.2013 Kristiina Heinonen-Kuusela kaupunginsihteeri Kokousmenettelyt Tavoitteena yhdenmukaiset menettelyt toimielimissä Käsitellään toimielimen ensimmäisessä kokouksessa Päätetään

Lisätiedot

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle Kaupunginhallitus 383 28.11.2016 Kaupunginhallitus 405 05.12.2016 Kaupunginvaltuusto 108 14.12.2016 Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle 1.1. - 31.5.2017 1041/00.01.01/2012,

Lisätiedot

Toivakan kunta Esityslista 3/2017 1/10. Sivistyslautakunta Aika klo 16:30. Toivakan kirjasto. Käsiteltävät asiat

Toivakan kunta Esityslista 3/2017 1/10. Sivistyslautakunta Aika klo 16:30. Toivakan kirjasto. Käsiteltävät asiat Toivakan kunta Esityslista 3/2017 1/10 Aika 24.10.2017 klo 16:30 Paikka Toivakan kirjasto Käsiteltävät asiat Asia Otsikko Sivu 29 Laillisuus ja päätösvaltaisuus 3 30 Esityslistan hyväksyminen 4 31 Pöytäkirjan

Lisätiedot

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti

Esittelijä / valmistelija / lisätietojen antaja: sivistysjohtaja Silja Silvennoinen puh.(09) tai sähköposti Kasvatus- ja opetuslautakunta 69 21.10.2014 Hyvinvointitoimikunta 53 05.11.2014 Lausunto Karkkilan kaupungin talousarviosta vuodelle 2015 122/02.02/2014 Kasvatus- ja opetuslautakunta 21.10.2014 69 Esittelijä

Lisätiedot

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI

PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI PÖYTYÄN KUNNAN TULEVAISUUSFOORUMI 24.10.2017 25.10.2017 Pöytyä tulevaisuusmatkalla Pöytyän strategian rakentaminen: missä haluamme tulevaisuudessa olla ja miten sinne pääsemme? Valtakunnalliset faktat:

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto NRO 5/2011 Kokousaika klo Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta

Kaupunginvaltuusto NRO 5/2011 Kokousaika klo Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjantarkastajien valinta HAAPAVEDEN KAUPUNKI KOKOUSKUTSU Kaupunginvaltuusto NRO 5/2011 Kokousaika 19.9.2011 klo 19.00 Kokouspaikka Kaupungintalo Käsiteltävät asiat Asia nro Liite nro Asia Sivu Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/

Helsingin kaupunki Esityslista 4/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/ Helsingin kaupunki Esityslista 4/2016 1 (5) 4 Kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvien tytäryhteisöjen edustajien nimeäminen Pöydälle 29.02.2016 HEL 2016-000721 T 00 01 05 Päätösehdotus päättää 1 kehottaa

Lisätiedot

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall

KH 196 Kunnanhallitus Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter Stenvall Valtuusto 114 13.06.2016 Hakemus Sipoon kunnan osan liittämiseksi Vantaan kaupunkiin 1293/10.00.02/2015 KH 196 Kunnanhallitus 12.4.2016 Valmistelija: kunnanjohtaja Mikael Grannas ja kunnansihteeri Peter

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Hyvinvointipalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Hyvinvointipalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 116 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 13 1.1.2013 Kaupunginvaltuusto

Lisätiedot

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut

Kaupunginhallitus Liite Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut Kaupunginhallitus 16.5.2016 Liite 1 185 Tulevaisuuden kunta - Mikkelin ratkaisut 16.5. 2016 Mikkelin poliittis-hallinnollinen rakenneluonnos Konsernijaosto (5) Elinvoimajaosto (ryhmien & KH pj:t) Valtuusto

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2018 2021 Arvot IHMISLÄHEINEN VASTUULLINEN AKTIIVINEN Visio KARSTULA ON ELINVOIMAINEN KUNTA, JOSSA IHMISTEN ON HYVÄ ELÄÄ JA YRITYSTEN MENESTYÄ! Palvelut ja hyvinvointi IHMISTÄ LÄHELLÄ Karstunen

Lisätiedot

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kuntastrategian hyväksyminen (kv) 642/ /2015

Kunnanhallitus Kunnanhallitus Kuntastrategian hyväksyminen (kv) 642/ /2015 Kunnanhallitus 225 22.06.2015 Kunnanhallitus 243 10.08.2015 Kuntastrategian 2015-2017 hyväksyminen (kv) 642/00.01.03/2015 Kunnanhallitus 22.06.2015 225 Kirkkonummen kunnan voimassaoleva strategia on vuodelta

Lisätiedot

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön

Muutosehdotukset yhtymävaltuuston hyväksymään hallintosääntöön Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 1(6) Muutosehdotukset yhtymävaltuuston 23.11.2016 19 hyväksymään hallintosääntöön 3 luku Henkilöstöorganisaatio 9 Henkilöstöorganisaatio

Lisätiedot

Utsjoen kunta Esityslista 10/ Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Utsjoen kunta Esityslista 10/ Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Utsjoen kunta Esityslista 10/2018 1 Kunnanhallitus Aika 14.12.2018 klo 12:00 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsiteltävät asiat Asia Otsikko Sivu 159 Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön Heli Seppelvirta 5.4.2018 Maakuntalaki Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU -LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 1.12.2003 1. luku YLEISTÄ 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan Kajaanin kaupungin ylläpitämän, kunnallisena

Lisätiedot

Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 24/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika Maanantaina kello 18.

Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 24/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika Maanantaina kello 18. Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 24/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: 07.12.2016 Kokoustiedot Aika Maanantaina 12.12.2016 kello 18.30 Käsiteltävät asiat Paikka Osuuspankin kokoushuone 282 KOKOUKSEN LAILLISUUS

Lisätiedot

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle

Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle Kaupunginhallitus 383 28.11.2016 Kaupunginhallitus 405 05.12.2016 Esittelyoikeutta koskevien määräysten muuttaminen johtosääntöihin ajalle 1.1. - 31.5.2017 1041/00.01.01/2012, 1042/00.01.01/2012, 1043/00.01.01/2012,

Lisätiedot

Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin nykyisen yhteistyösopimuksen irtisanominen / Pihtipudas

Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin nykyisen yhteistyösopimuksen irtisanominen / Pihtipudas Kunnanhallitus 88 18.04.2017 Kunnanvaltuusto 30 29.05.2017 Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin nykyisen yhteistyösopimuksen irtisanominen / Pihtipudas Viitasaaren kaupunginhallitus 03.04.2017 80

Lisätiedot

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön Heli Seppelvirta 23.3.2018 Maakuntalaki Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta

Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön. Heli Seppelvirta Maakuntastrategian valmistelutilanne ja suhde muuhun strategiatyöhön Heli Seppelvirta 23.3.2018 Maakuntalaki Maakunnalla on oltava strategia, jossa maakuntavaltuusto päättää maakunnan toiminnan ja talouden

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (6) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/ (6) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 32/2017 1 (6) 867 Kaksikielisyystoimikunnan asettaminen HEL 2017-009210 T 00 00 02 Päätös asetti toimikaudekseen kaksikielisyystoimikunnan, jonka tehtävänä on: seurata ja

Lisätiedot

-2, SIV-LJ :00

-2, SIV-LJ :00 -2, SIV-LJ 2017-11-28 18:00 Kokouskutsu Tiistaina 28.11.2017 klo 18.00, Urheilutalon kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Kim Yli-Pelkola, puheenjohtaja Trey Howard Jaakko

Lisätiedot

JANAKKALAN VESI LIIKELAITOS

JANAKKALAN VESI LIIKELAITOS JANAKKALAN VESI LIIKELAITOS JOHTOSÄÄNTÖ Voimassa 13.2.2018 alkaen Janakkalan Veden johtokunta 13.12.2017 36 Kunnanhallitus 18.12.2017 365 Valtuusto 5.2.2018 7 2 JANAKKALAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

Lisätiedot

(KV hyväksynyt tulevaksi voimaan , jolloin ympäristöhallinnon hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa.

(KV hyväksynyt tulevaksi voimaan , jolloin ympäristöhallinnon hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa. PORIN KAUPUNGIN YMPÄRISTÖHALLINNON J O H T O S Ä Ä N T Ö (KV hyväksynyt 22.11.2010 tulevaksi voimaan 1.1.2011, jolloin ympäristöhallinnon 27.10.2008 hyväksytyn johtosäännön voimassaolo lakkaa. Myöhemmin

Lisätiedot

-2, SIVL 2015-01-28 16:00

-2, SIVL 2015-01-28 16:00 -2, SIVL 2015-01-28 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 28.1.2015 klo 16.00, Päivähoito- ja koulutusvirasto Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Annica Haldin, puheenjohtaja Malin Henriksson

Lisätiedot

Kunnallinen Asetuskokoelma

Kunnallinen Asetuskokoelma N:o 490/2012 Pietarsaaren kaupungin Kunnallinen Asetuskokoelma TALOUS JA TILINTARKASTUSSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston hyväksymä 16.12.1996 9 muutettu kaupunginvaltuuston kokouksessa 30.1.2001 12 muutettu kaupunginvaltuuston

Lisätiedot

-2, KH :30

-2, KH :30 -2, KH 2016-12-30 11:30 Kokouskutsu Perjantaina 30. joulukuuta 2016 klo 11.30, kaupunginhallituksen kokoushuone Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset varajäsenet Peter Boström, puheenjohtaja Michael

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/ (7) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 5/2017 1 (7) 34 Kaupunginjohtajan toimialaan kuuluvien tytäryhteisöjen edustajien nimeäminen HEL 2017-001399 T 00 01 05 Päätös päätti kehottaa 1 kaupunginkanslian oikeuspalvelut

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3576/ /2017

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/ (1) Kaupunginvaltuusto Asianro 3576/ /2017 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 04/2017 1 (1) Kaupunginhallitus 1 8.5.2017 65 Asianro 3576/00.01.01/2017 Hallintosäännön uudistaminen Päätöshistoria Kaupunginhallitus 8.5.2017 1 Kaupunginlakimies Vesa Toivanen

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto

Kaupunginvaltuusto Kaupunginvaltuusto 13.11.2014 108 1 Kemijärvi 2020 Vedenvälkettä ja vihreää kultaa Kemijärven kaupunki on vuonna 2020 Itä-Lapin elinvoimainen palvelu- ja seutukuntakeskus, joka hyödyntää maantieteellistä

Lisätiedot

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja Kaupunginhallitus 58 19.02.2018 Ympäristölautakunnan jäsenten ja varajäsenten valitseminen 287/00.00.01/2017 KAUPHALL 19.02.2018 58 565/01.011/2016 KAUPHALL 29.05.2017 164 Kuntalaki 71 Yleinen vaalikelpoisuus

Lisätiedot

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo

Sote-uudistus. Sinikka Salo muutosjohtaja, STM Sinikka Salo Sote-uudistus muutosjohtaja, STM 16.1.2017 1-20.2.2018 Maakunta 2023 -visio Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot

KUNNANVALTUUSTO No 1/2016. KOKOUSAIKA klo KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 1

KUNNANVALTUUSTO No 1/2016. KOKOUSAIKA klo KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 1 KARIJOEN KUNTA KOKOUSKUTSU KUNNANVALTUUSTO No 1/2016 KOKOUSAIKA 07.03.2016 klo 19.00-. KOKOUSPAIKKA Karijoen kunnanvirasto, valtuustosali. KÄSITELTÄVÄT ASIAT Asia no Liite no 1 2 3 4 5 1 6 2 7 8 Kokouksen

Lisätiedot

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja Kaupunginhallitus 59 19.02.2018 Sivistyslautakunnan jäsenten ja varajäsenten valitseminen 287/00.00.01/2017 KAUPHALL 19.02.2018 59 565/01.011/2016 KAUPHALL 29.05.2017 165 Kuntalaki 71 Yleinen vaalikelpoisuus

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan

Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan Kuntajakoselvityksen tavoitteet ja tilannekatsaus 24.9.2007 Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan valtuustot Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen Jarmo Asikainen Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kuntajakoselvitys

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo

Oulun kaupunki. Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö. Voimaantulo Oulun kaupunki Ulkoisen tarkastuksen johtosääntö Voimaantulo 1.1.2013 päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 110 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 10

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille Kunnanhallitus 94 17.03.2014 Kunnanhallitus 218 22.09.2014 Kunnanhallitus 283 17.11.2014 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy:n ja Kyamk-Kiinteistöt Oy:n osakkeiden myynti Kouvolan kaupungille 201/02.03.05/2013

Lisätiedot

Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 15/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika Maanantaina kello 18.

Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 15/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: Kokoustiedot Aika Maanantaina kello 18. Jämijärven kunta KOKOUSKUTSU 15/2016 Kunnanhallitus Laatimispäivämäärä: 7.9.2016 Kokoustiedot Aika Maanantaina 12.9.2016 kello 18.30 Käsiteltävät asiat Paikka Jämijärven keskuskoulu, taideluokka 191 KOKOUKSEN

Lisätiedot

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ

HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ HAMINAN VESI LIIKELAITOKSEN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 11.11.2008 84 Noudatetaan 1.1.2009 alkaen 1 Toimiala Tässä johtosäännössä määritellään vesihuoltolaitoksen, sen johtokunnan ja toimitusjohtajan

Lisätiedot

-2, SIV-SU :00

-2, SIV-SU :00 -2, SIV-SU 2017-05-31 16:00 Kokouskutsu Keskiviikkona 31.5.2017 klo 16.00, kokoushuone Panama (ent. Mårdin ruokala, Alholminkadulta vasemmalle alas kellariin) Päättäjät Varsinaiset jäsenet Henkilökohtaiset

Lisätiedot

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet

Muutoksenhaku Muutoksenhakukielto, valmistelu tai täytäntöönpano Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 3/2018 1 (6) 21 V 31.1.2018, Sosiaali- ja terveystoimialan varastopalvelujen siirtäminen liikkeenluovutuksena Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle HEL

Lisätiedot

Eron myöntäminen perusturvalautakunnan jäsenyydestä ja perusturvalautakunnan täydennysvaali

Eron myöntäminen perusturvalautakunnan jäsenyydestä ja perusturvalautakunnan täydennysvaali Kaupunginhallitus 60 19.02.2018 Kaupunginvaltuusto 27 12.03.2018 Kaupunginhallitus 373 17.12.2018 Eron myöntäminen perusturvalautakunnan jäsenyydestä ja perusturvalautakunnan täydennysvaali 287/00.00.01/2017

Lisätiedot

Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano

Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano Sote- ja maakuntauudistuksen toimeenpano Hallitusneuvos Pekka Järvinen Syyskuu 2016 5.9.2016 1 Tässä esityksessä Voimaanpanolaki Henkilöstö Omaisuus Rahoitus Maakunta sote-tehtävissä Toimeenpanon tuki

Lisätiedot

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84

EURAN KUNTASTRATEGIA voimaan Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto /84 EURAN KUNTASTRATEGIA 2020 voimaan 1.9.2016 Uuden kuntalain mukaiset täydennykset Valtuusto 4.12.2017/84 Kuntastrategia Kuntalaki (410/2015) 37 Kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää

Lisätiedot

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013. Saapuvilla: läsnä poissa

ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013. Saapuvilla: läsnä poissa ELINKEINOLAUTAKUNNAN KOKOUS PÖYTÄKIRJA 1/2013 Aika: Maanantaina 11.3.2013 kello 18.00 Paikka: Kosken Tl kunnantalo. Saapuvilla: läsnä poissa Puheenjohtaja Pertti Kujala Varapuheenjohtaja Matti Tausa Jäsenet

Lisätiedot

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja

2) jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja Kaupunginhallitus 57 19.02.2018 Kaupunginhallituksen jäsenten ja varajäsenten valitseminen 287/00.00.01/2017 KAUPHALL 19.02.2018 57 565/01.011/2016 KAUPHALL 29.05.2017 162 Kuntalaki 71 Yleinen vaalikelpoisuus

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö

Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö www.nurmijarvi.fi Nurmijärven kunnan keskushallinnon toimialan liikelaitosten johtosääntö Sisällysluettelo Liikelaitosten organisaatio

Lisätiedot

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Åbo stad Sammanträdets datum Ärende nr 1 5045-2014 (045) Turun kaupungin tilintarkastajan tilintarkastuskertomus, vuoden 2013 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen Sammandrag: Turun

Lisätiedot

Kuntayhtymän omaisuus sekä vastuut ja velvoitteet

Kuntayhtymän omaisuus sekä vastuut ja velvoitteet Kunnanhallitus 332 25.08.2014 Kunnanvaltuusto 79 01.09.2014 EVTEK-kuntayhtymän purkaminen 379/00.04.02/2013 Kunnanhallitus 25.08.2014 332 Selostus EVTEK-kuntayhtymä Kuntayhtymän jäsenkunnat sekä osuudet

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3220/ /2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunginhallitus Asianro 3220/ /2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2014 1 (1) 178 Asianro 3220/00.00.01.00/2014 Maaninka-neuvottelukunnan jäsenet Kuopion ja Maaningan yhdistymishallitus 5.5.2014 11: Maaningan kunnanvaltuusto päätös 14.4.2014

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1

JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 JOKILAAKSOJEN PELASTUSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 YLIVIESKAN KAUPUNKI Ylivieskan kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 25.9.2012 64 Voimaantulopäivä 1.11.2012 I LUKU JOKILAAKSOJEN PELASTUSLAITOKSEN YLEISET PERUSTEET

Lisätiedot

Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta

Lausunnon antaminen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain hallituksen esityksen luonnoksesta Sosiaali- ja terveyslautakunta 69 18.09.2014 Kaupunginhallitus 375 29.09.2014 Kaupunginhallitus 383 06.10.2014 Kaupunginvaltuusto 61 13.10.2014 Sosiaali- ja terveyslautakunta 92 13.11.2014 Lausunnon antaminen

Lisätiedot

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ KOKOUSKUTSU ASIALUETTELO Valtuusto 4/2018 KOKOUSTIEDOT Aika Paikka Perjantai 14.12.2018 klo 13.00 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski,

Lisätiedot

LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA

LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA LOVIISAN KAUPUNGIN JA LAPINJÄRVEN KUNNAN SOPIMUS SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUIDEN YHTEISTOIMINTA-ALUEESTA Loviisan kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Lapinjärven kunnanvaltuusto xx.xx.2014 xx 2

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007

TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 Kaupunginhallitus 87 08.04.2008 Kaupunginhallitus 123 06.05.2008 Kaupunginvaltuusto 43 04.06.2008 TILINPÄÄTÖKSEN HYVÄKSYMINEN JA VASTUUVAPAUDEN MYÖNTÄMINEN VUODELTA 2007 918/02/021/2008 KHALL 87 Liite

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö

Oulun kaupunki. Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö Oulun kaupunki Sivistys- ja kulttuuripalvelujen johtosääntö päätöspäivä voimaantulo Johtamisjärjestelmätoimikunta 5.10.2012 22 Yhdistymishallitus 7.11.2012 117 Kaupunginvaltuusto 12.11.2012 14 1.1.2013

Lisätiedot

KUNTASTRATEGIA

KUNTASTRATEGIA KUNTASTRATEGIA 2017 2021 KUNTASTRATEGIA KUNNAN TOIMINNAN OHJENUORANA MERKITYS JA OHJAUSVAIKUTUS Kuntalain (410/2015) 37 :n mukaan kunnassa on oltava kuntastrategia, jossa valtuusto päättää kunnan toiminnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/ (5) Kaupunginhallituksen konsernijaosto Kj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2014 1 (5) 182 Helsingin Satama Oy:n ylimääräinen yhtiökokous 16.12.2014 HEL 2014-014178 T 00 01 05 Päätös päätti kehottaa kaupunginkanslian oikeuspalvelut -osastoa edustamaan

Lisätiedot

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00

Kunnanvirastossa 5.10.2015 klo 9.00-15.00 LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä 80 Kokousaika 29.9.2015 klo 17.30 Kokouspaikka Kunnanvirasto Käsiteltävät asiat 69 70 71 72 73 74 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

Asikkala Valtuustoseminaari

Asikkala Valtuustoseminaari Asikkala Valtuustoseminaari 25.9.2017 Valtuustoseminaarin ohjelma Maanantai 25.9.2017 klo 16.30 Valtuustoseminaarin avaus Valtuuston puheenjohtaja Hilkka Kemppi Uuden strategian valmistelu ja kunnan oma

Lisätiedot

KUNNANVALTUUSTO 3/2015. KOKOUSAIKA Torstai klo KÄSITELTÄVÄT ASIAT

KUNNANVALTUUSTO 3/2015. KOKOUSAIKA Torstai klo KÄSITELTÄVÄT ASIAT KUNNANVALTUUSTO 3/2015 KOKOUSAIKA Torstai 27.8.2015 klo 18.30 KOKOUSKUTSU KOKOUSPAIKKA KÄSITELTÄVÄT ASIAT 19 20 21 22 23 24 Kunnanvirasto Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Pöytäkirjan tarkastajien

Lisätiedot

Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö

Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö VIRTAIN KAUPUNKI Sivistyspalvelujen päävastuualueen johtosääntö Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 Kaupunginkanslia VIRTAIN KAUPUNKI 1 Sisällysluettelo 1 luku YLEISET MÄÄRÄYKSET... 2 1 Johtosäännön soveltaminen...

Lisätiedot

Jokioisten kunta Pöytäkirja 1(5) Tarkastuslautakunta Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Jokioisten kunta Pöytäkirja 1(5) Tarkastuslautakunta Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Jokioisten kunta Pöytäkirja 1(5) Tarkastuslautakunnan kokous Aika Perjantai klo 9.00 Paikka Käsiteltävät asiat Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Asia Otsikko 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

Aikaansaavuutta kuntalaisten hyväksi! Kangasniemen kuntastrategia

Aikaansaavuutta kuntalaisten hyväksi! Kangasniemen kuntastrategia Aikaansaavuutta kuntalaisten hyväksi! Kangasniemen kuntastrategia 2017-2021 KUNTASTRATEGIA MISTÄ SIINÄ ON KYSE? ELÄVÄ ASIAKIRJA Strategia on kunnan pitkän aikavälin kehittämissuunnitelma, jota pidetään

Lisätiedot

JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE. Kh Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6.

JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE. Kh Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6. JAKOBSTADS SKYTTEFÖRENING R.F: LAUNISAAREN AMPUMARATA-ALUE Kh 25.6.2012 306 Jakobstads skytteförening r.f:n kirje 19.6.2012: Liite 306 Jakobstads skytteförening r.f. anoo, että kaupunginhallitus valitsee

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6591/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/ (1) Osayhteisvaltuusto Asianro 6591/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 5/2016 1 (1) Kaupunginhallitus, suunnitteluasiat 55 21.11.2016 40 Asianro 6591/00.00.01.00/2016 Jäsenten valinta kunnallisiin luottamustoimiin Päätöshistoria Kaupunginhallitus,

Lisätiedot

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi

TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008. Hannu.tamminen@ttk.fi TULOKSELLISEN TOIMINNAN KEHITTÄMISTÄ KOSKEVA SUOSITUS 2008 Hannu.tamminen@ttk.fi Taustaa Ohjausvälineet Lait Asetukset, ministeriön päätökset Keskusviraston suositukset Työmarkkinasopimukset Työmarkkinajärjestöjen

Lisätiedot

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05.

Nuorisolautakunta Kunnanhallitus Kunnanhallitus Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 241/12.05. Nuorisolautakunta 3 5.03.07 Kunnanhallitus 5 7.03.07 Kunnanhallitus 55 0.05.07 Nuorisovaltuuston perustaminen (kv) 4/.05.00/07 Nuorisolautakunta 5.03.07 3 Kuntalaki (40/05) velvoittaa kuntia huolehtimaan

Lisätiedot

KUUMA -liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on johtaa ja kehittää kuntayhteistyötä.

KUUMA -liikelaitoksen johtokunnan tehtävänä on johtaa ja kehittää kuntayhteistyötä. SISÄLLYSLUETTELO 1. LUKU, LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA... 2 1 Toimiala... 2 2 Johtokunnan kokoonpano ja toimikausi... 2 3 Johtokunnan tehtävät ja ratkaisuvalta... 3 4 Päätöksenteko johtokunnassa... 3 2. LUKU,

Lisätiedot