Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla"

Transkriptio

1 Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (31) Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 Yleistä RAE-työkalusta Etusivun osat ja toiminnallisuudet Etusivun päänäkymät Reittien, pysäkkien, pysäkkiaikataulujen ja ajopäiväkalenterin tallentaminen Reitin perustiedot Reitin pysäkkiketju Reitin parantaminen muotopisteiden ja välipysäkkien avulla Pysäkkien haavittaminen Yksittäisten pysäkkien ominaisuustietojen muuttaminen Reitin vuorot, aikataulu ja ajopäiväkalenteri Vuoron lisääminen reitille Ajopäiväkalenterin kohdistaminen vuorolle Uuden kalenterin luonti Vuorokohtaiset pysäkkiajat ja niiden muokkaus Reitin muutoshistoria Reitin tallentaminen Olemassa olevan reitin hyödyntäminen uuden reitin luomisessa Reitin hyväksyttäminen ja julkaisu Reitin hyväksyttäminen viranomaisella ja siirtäminen koontitietokantaan Reitin julkaisu ilman hyväksyntää Muut toiminnallisuudet Olemassa olevien reittien muokkaaminen Reitin tallentaminen gtfs-muodossa Reitin tulostaminen Reitin tietojen vieminen NAP-palveluun Kysymyksiä ja vastauksia... 31

2 Ohje 2 (31) 1 Yleistä RAE-työkalusta Liikenneviraston Reitti- ja aikataulutyökalulla (RAE) voidaan tallentaa joukkoliikennereittejä pysäkkiketjuineen ja pysäkkikohtaisine aikatauluineen. RAE-työkalun käytössä on kaksi roolia: - tietojen tallentaja (=editor, esim. liikenteenharjoittaja) - viranomainen (=admin, esim. Ely-keskus) Viranomaisen RAE-työkalussa hyväksymät reitit siirtyvät automaattisesti (tällä hetkellä viikonloppuisin) Liikenneviraston joukkoliikenteen koontitietokantaan ja esimerkiksi matka.fi-palveluun. RAE-työkalussa reittejä voi tallentaa gtfs-formaatin mukaisina tiedostoina. Liikenteenharjoittaja voi näin toimittaa esim. reittiliikennelupahakemuksensa reitti- ja aikataulutiedot sähköisessä muodossa (=gtfs-pakettina) viranomaiselle. (kts erillinen ohje) RAE-työkalun käytössä on Digiroadin pysäkkiaineisto (lisätietoja Aineiston puutteista tulee ilmoittaa joko suoraan viranomaiselle tai sähköpostilla osoitteeseen pysakit@digiroad.fi.

3 Ohje 3 (31) 1.1 Etusivun osat ja toiminnallisuudet RAE-työkalun etusivulta löytyvät perustoiminnallisuudet, kuten Lisää uusi reitti, Tuo reittejä (GTFS) sekä jo olemassa olevien reittien hakutoiminnot. Välilehdeltä Tietojen vienti on saatavissa myös työkalussa tallennettujen reittien GTFS-muotoisten pakettien verkko-osoitteet. Tästä on lisää tietoa ohjeen seuraavassa luvussa. Etusivulta näkyvät lisäksi viranomaisen hyväksyntää odottavat reitit (viranomaisen hyväksy/hylkää lista), luonnostilassa olevat reitit sekä voimassa olevat reitit. Edellä mainittuja listoja voi selata joko rullahiirellä tai listan oikeasta reunasta löytyvillä nuolinäppäimillä.

4 Ohje 4 (31) 1.2 Etusivun päänäkymät Etusivun ylälaidassa pääset liikkumaan alla olevan kuvan mukaisten päänäkymien välillä. Päänäkymien välillä voi liikkua painamalla haluamaansa näkymän otsikkoa. Päänäkymä reitit aktivoituu vasta, kun luot uuden reitin tai siirryt muokkaamaan vanhaa. Ajopäiväkalenteri ja Tietojen vienti -välilehdet ovat aina aktiivisena. Alla on listattu, mitä missäkin päänäkymissä voi tehdä tai mitä tietoja näkymä sisältää: 1. Reitit: Näkymässä voi muokata reitin perustietoja, pysäkkiketjua, reittiä sekä vuoroaikatauluja 2. Ajopäiväkalenteri: Näkymässä voi tarkastella ajopäiväkalentereita ja myös tarvittaessa luoda uusia kalentereita 3. Tietojen vienti Näkymässä ovat listattuna kaikkien palvelusta saatavilla olevien GTFS-muotoisten aineistojen verkko-osoitteet. Verkko-osoite ilmestyy listalle noin vuorokauden kuluessa siitä, kun reitin tiedot on tallennettu RAE-työkalussa. Aineiston osoitetta voi käyttää esimerkiksi NAP-palvelun rajapinnan osoitteena.

5 Ohje 5 (31) 2 Reittien, pysäkkien, pysäkkiaikataulujen ja ajopäiväkalenterin tallentaminen 2.1 Reitin perustiedot Reitin perustietojen lisääminen aloitetaan painamalla etusivulla Lisää uusi reitti-painiketta. Reitin perustiedot lisätään alla olevan kuvan mukaiseen näkymään. Kentät ovat lähtökohtaisesti pakollisia. Poikkeuksen muodostavat kentät Reitin otsatunnus, Lupatunnus, Tahon Url, Lipunmyyntiurl, Viranomainen ja Vallu-reitti-ID. Tiedot kenttien sisältövaatimuksista on selitetty ohjeen seuraavalla sivulla.

6 Ohje 6 (31) 1. Liikennöintimuoto Alasvetovalikossa ovat valittavina ovat seuraavat vaihtoehdot: linja-autoreitti kutsujoukkoliikennereitti 2. Liikennöintityyppi Valitaan alasvetovalikosta, jonka sisältö riippuu valitusta liikennöintimuodosta. Linja-auto vaihtoehdolla liikennöintityypin vaihtoehdot ovat seuraavat: paikallisliikenne kaukoliikenne pikavuoro 3. Reitin otsatunnus (ei pakollinen) Kenttään kirjataan reitin matkustajalle tarkoitettu tunnus, esimerkiksi 4B. Otsatunnus näkyy usein myös liikennevälineen otsatekstin vieressä. 4. Nimi Kenttään kirjoitetaan reitin nimi, esimerkiksi Munkkiniemi-Keskusta tai Helsinki-Tampere. 5. Suunta Kenttään kirjoitetaan reitin suunta, esimerkiksi keskustaan, pohjoiseen, Munkkiniemeen tai Helsinkiin. 6. Lähtöpaikka Kenttään kirjoitetaan reitin lähtöpaikka, esimerkiksi Lappeenrannan matkakeskus tai Helsingin rautatieasema. 7. Määränpää Kenttään ilmoitetaan reitin päätepiste tai vaihtoehtoisesti kääntöpiste, mikäli kyseessä on rengaslinja. Määränpää tai kääntöpiste voi olla esimerkiksi Hyvinkään rautatieasema tai Kärki. Kentän tiedon tulee olla sama, kuin mitä näytetään liikennevälineen (esim. bussin) otsatekstissä. Kentän tieto näytetään myös mm. reittioppaassa reitin määränpäänä, joten nimen tulee olla riittävän kuvaava, esim. kaukoliikenteessä Jyväskylä tai paikallisliikenteessä Matkakeskus. 8. Lupatunnus (ei pakollinen) Kenttään tallennetaan sellainen lupatunnus, joka mahdollistaa liikenteen tunnistamisen. Esim. Seinäjoella käytetty paikallisliikenteen tallentamisessa lupatunnuksena SEI123. Mikäli reitin tiedot on tallennettu Vallu- tai Waltti-järjestelmiin, tulee lupatunnuksen olla sama kuin ko. järjestelmissä. Mikäli lupatunnus ei ole tiedossa, voi kentän jättää tyhjäksi ja käydä täydentämässä myöhemmin. 9. Taho Kenttään tallennetaan sen tahon tiedot, joka myy reitille matkalippuja. Kenttään tallennetaan markkinaehtoisessa liikenteessä liikenteenharjoittajan nimi tai mahdollisesti lippuja myyvä muu taho, esim. Matkahuolto. Viranomaisen järjestämässä liikenteessä kenttään tallennetaan viranomaisen nimi, esim. Jyväskylä. 10. Tahon Url (ei pakollinen) Liikenteenharjoittajan, viranomaisen tai muun lippuja myyvän tahon WWW-osoite, jossa on kuvattuna perustiedot liikenteestä.

7 Ohje 7 (31) 11. Lipunmyyntiurl (ei pakollinen) WWW-osoite, josta voi ostaa matkalippuja tai jossa informoidaan matkustajaa matkalippujen hankkimisesta. 12. Viranomainen (ei pakollinen) Kenttään täytetään reittiä valvovan toimivaltaisen viranomaisen nimi, esimerkiksi Pirkanmaan ELY-keskus. 13. Vallu-reitti-ID (ei pakollinen) Kenttään tallennetaan Vallu-järjestelmästä löytyvä reitin pysyvä tunniste. Tunniste on yksilöllinen jokaiselle reitille. Esimerkiksi kaikkien reittien välillä Rautatieasema-Hyvinkäänkylä Vallu-reitti-ID on Alkaa Kenttään täytetään reitin liikennöinnin alkamispäivämäärä painamalla kentän päässä olevaa kalenteri-painiketta. 15. Päättyy Kenttään täytetään reitin liikennöinnin päättymispäivämäärä vastaavalla tavalla kuin alkamispäivämäärä. Kun olet täyttänyt kaikki kentät, paina kenttien alla olevaa Tallenna luonnoksena-painiketta. Tämän jälkeen reitti löytyy (reitti)etusivun listauksesta kohdan Luonnokset alta. Luonnokset-listauksen reittejä pääset muokkaamaan klikkaamalla reitin kohdalla hiirellä. Etusivulle pääset palaamaan painamalla Reitit-painiketta reitin perustietojen yläpuolella (ks. alla oleva kuva).

8 Ohje 8 (31) 2.2 Reitin pysäkkiketju Reitin perustietojen tallentamisen jälkeen aktivoituu perustietojen alle Reitin pysäkkiketju-osio, jossa pysäkkiketju editoidaan karttapohjalle. Osio avautuu Reitin pysäkkiketju - tekstiä klikkaamalla. Avautuneen karttaikkunan oikeassa yläkulmassa ovat toimintoikkunat: 1. Näytä pysäkit kartalla (aktivoituu, kun kartalla zoomataan riittävän lähelle) 2. Haku 3. Pysäkkiketju 4. Reititys 5. Toiminnot (Kumoa tehty muutos ja Tallenna ) Aloita reitin tekeminen kartalle seuraavalla tavalla: 1. Navigoi haluttuun paikkaan kartalla 2. Laita ruksi kohtaan näytä pysäkit kartalla ja valitse halutut pysäkkityypit toimintoikkunasta (paikallis- tai kaukoliikenne, pikavuoro tai virtuaali). Voit valita useamman pysäkkityypin näkymään kartalle yhtä aikaa.

9 Ohje 9 (31) Pysäkkiä tai paikkaa voi etsiä myös Haku-toiminnolla. Pysäkit ilmestyvät punaisina ympyröinä kartalle. 3. Klikkaa pysäkkiä kartalla, jolloin ruudulle avautuu Uusi kohde pysäkkiketjuun -ikkuna. Ikkunassa on eritelty pysäkin tiedot. Lisää pysäkki pysäkkiketjuun painamalla ikkunan alareunassa olevaa Lisää -painiketta. Muista huomioida myös pysäkin suuntima! Suuntima osoittaa suunnan, johon pysäkkiä käyttävä reitti jatkaa pysäkiltä. Suuntiman avulla voi päätellä oikean pysäkin, mikäli vaihtoehtoja on useita. Jos lisättävä pysäkki on muu kuin ketjun ensimmäinen pysäkki, sen paikan pysäkkiketjussa voi valita pudotuslaatikosta ( Lisää pysäkkiketjuun sijainnin ), johon on listattu ketjussa olevat pysäkit. Pudotuslaatikossa oletuksena oleva paikka ei välttämättä ole oikea, joten se on syytä tarkistaa lisätessä. Pysäkin paikkaa pysäkkiketjussa on myös mahdollista muuttaa raahaamalla haluttua pysäkkiä Pysäkkiketju-ikkunassa. Ko. ikkuna sijaitsee karttanäkymän oikeassa yläkulmassa ja siihen listataan kaikki lisätyt pysäkit. Liikkuminen Pysäkkiketju-ikkunassa tapahtuu rullahiiren tai ikkunan oikeassa reunassa olevien nuolinäppäinten avulla.

10 Ohje 10 (31) 4. Kun reitin alku- ja päätepysäkki on määritelty, reitin saa piirrettyä kartalle painamalla Reititä -painiketta. Tämän jälkeen reittiviivan voi säätää kulkemaan oikein muotopisteiden ja/tai välipysäkkien avulla, joista kerrotaan seuraavassa luvussa Reitin parantaminen muotopisteiden ja välipysäkkien avulla Reittiviivaa voidaan säätää kulkemaan oikein karttaikkunassa seuraavilla tavoilla: 1. Lisäämällä välipysäkkejä 2. Lisäämällä muotopisteitä 3. Raahaamalla reittiviivaa Reitin muotopiste lisätään raahaamalla reittiä halutusta kohdasta, eli tarttumalla reitistä "kiinni" hiiren vasemmalla painikkeella klikkaamalla ja viemällä reitin haluttuun paikkaan hiiren vasen painike alas painettuna. Muotopistettä voi liikuttaa samalla tyylillä, eli klikkaamalla muotopistettä hiiren vasemmalla painikkeella ja pitämällä painiketta alhaalla samalla, kun liikuttaa hiirtä. Muotopisteen voi poistaa, klikkaamalla sitä ja valitsemalla "Poista pysäkkiketjusta". Kun lisäät muotopisteen, zoomaa tarpeeksi lähelle karttaa, jotta muotopiste osuu mahdollisimman hyvin tieverkolle haluttuun kohtaan. Näin ylimääräisiä pistoja tai koukeroita ei pääse muodostumaan reitille.

11 Ohje 11 (31) Toinen tapa lisätä muotopiste on klikata hiiren oikealla näppäimellä kohtaa, josta halutaan reitin kulkevan, jolloin aukeaa Lisää muotopiste-ikkuna: Ikkunassa valitaan, mihin kohtaan pysäkkiketjua muotopiste lisätään, ja tämän jälkeen painetaan Lisää-painiketta. Muista tarkistaa, että muotopiste on pysäkkiketjun oikeassa kohdassa, jotta reititys onnistuu. Lisäksi on vielä hyvä tarkistaa muotopisteen oikea sijainti tieverkossa, esim. piste ei ole päätynyt sivuun tielinjalta.

12 Ohje 12 (31) Paina Reititä -painiketta, jotta työkalu piirtää reitin kulkemaan pysäkkiketjuun lisättyjen pysäkkien ja muotopisteiden kautta. Muista painaa Tallenna -painiketta reitityksen jälkeen!

13 Ohje 13 (31) Pysäkkien haavittaminen Reitin pysäkkiketjun täydentäminen on mahdollista lisäämällä kaikki pysäkit pysäkkiketjuun käsin klikkaamalla yksitellen tai "haavittamalla" reitin kaikki välipysäkit automaattitoiminnolla. Haavitus onnistuu seuraavasti: Lisää ruksi kohtaan Haavita välipysäkkejä reitiltä ja valitsemalla lisäksi haavitettavat pysäkkityypit. Paina tämän jälkeen Reititä -painiketta. Haavittaessa pysäkeille arvioidaan ohitusajat yksinkertaisella lineaarisella interpolointimenetelmällä. Välipysäkkien haavituksen jälkeen on tarpeen painaa uudestaan Reititä-painiketta ilman haavitusta tarkempien ajoaikojen laskemiseksi. Tämä tarkempi laskenta huomioi tie-/katuverkon nopeustasot.

14 Ohje 14 (31) Pysäkkiketjussa on mahdollista liikkua rullahiiren avulla. Jos haluat poistaa pysäkkejä reitiltä, se onnistuu painamalla pysäkkiketjussa punaista ruksia halutun pysäkin kohdalla ja vastaamalla ok ilmestyvässä valintaikkunassa. Pysäkkejä on mahdollista poistaa myös suoraan kartalta, klikkaamalla haluttua pysäkkiä ja valitsemalla Poista pysäkkiketjusta. Reittiä kannattaa vielä katsoa huolellisesti läpi kartalla ja pitää kaikki pysäkit näkyvillä kartalla. Näin voidaan varmistaa, että esim. rampeilla sijaitsevat pysäkit ovat varmasti mukana reitillä.

15 Ohje 15 (31) Alla olevassa kuvassa on esimerkkinä tilanne, missä rampilla oleva pysäkkiä ei ole automaattisesti tullut mukaan reitille, vaan se pitää lisätä käsin: Yksittäisten pysäkkien ominaisuustietojen muuttaminen Reitittämisen jälkeen Pysäkkiketju-ikkunassa on mahdollista muokata reitin pysäkkikohtaisia ajoaikoja (kesto) sekä odotusaikoja. Tämä tehdään klikkaamalla ko. sarakkeessa olevaa arvoa, jolloin kenttä aktivoituu. Tämän jälkeen kirjoitetaan uusi ajo- tai odotusaika kenttään ja painetaan enter-näppäintä. Painamalla pysäkkiketjussa olevaa pysäkkiä avautuu näkymään rajoituksia koskevia pudotusvalikkoja. Näiden avulla voi asettaa pysäkkikohtaisia otto- ja jättörajoituksia. Näitä rajoituksia ei voi toistaiseksi voi tehdä vuorotasolla. Pysäkin voi asettaa ajantasauspysäkiksi painamalla pysäkin aikasuureen oikealla puolella olevan valintaruudun aktiiviseksi. Ajantasauspysäkillä tarkoitetaan pysäkkiä, jota ei ohiteta etuajassa, vaan tarvittaessa sitä käytetään kesken ajon aikataulujen tasaamiseen. Reitin pysäkkiketjun ajantasaushuomio säilyy vuorolla, mutta reitin ajantasauspysäkin kelloaika ei säily vuorolla, mikäli vuoron ajoaikoja muutetaan erikseen vuoroaikanäkymässä Jos reitin pysäkkiketjun ajantasauspysäkin kelloaika halutaan säilyvän myös vuorolla, on reitin pysäkkiketjulla annettava ko. pysäkille kelloaika käsin pysäkkiketjussa.

16 Ohje 16 (31) Käsin lisätty pysäkin ohitusaika saa tähti-merkinnän pysäkkiketjussa. Käsin asetettu pysäkkiaika poistetaan klikkaamalla kelloaikaa ja tyhjentämällä kenttä, ja enter. Samalla myös tähtimerkintä häviää. Tähtimerkkejä on kaksi, jos pysäkille on asetettu lisäksi otto/jättörajoituksia. Jälleen tähtimerkinnät häviävät, jos rajoituksen ja muutetun kellonajan poistaa. Reitin ja pysäkkiketjun tiedot tallennetaan painamalla Toiminnot-ikkunan Tallenna-painiketta. Paina ennen muutosten tallentamista vielä kerran Reititä-painiketta, jotta pysäkkiketjuun ja ajoaikoihin tehdyt muutokset varmasti muodostuvat oikein. Järjestelmä huomauttaa mahdollisista virheistä. Reititys eli pysäkkikohtaisten aikojen uudelleenlaskenta saattaa kestää kauankin, jos pysäkkiketjussa on paljon pysäkkejä. Muista aina odottaa, että reitti on varmasti tallennettu, josta varmistut saadessasi alhaalla näkyvän kuittausviestin. Jos tallennat pysäkkiketjussa tekemiäsi muutoksia useampaan otteeseen, on syytä poistaa kuittausviesti jokaisen tallennuskerran yhteydessä varmistaaksesi seuraavien tallennusten onnistumisen. 2.3 Reitin vuorot, aikataulu ja ajopäiväkalenteri Vuoron lisääminen reitille Reitille on mahdollista lisätä vuoroja joko lisäämällä yksi vuoro kerrallaan, tai generoimalla automaattisesti useampia tasavälein lähteviä vuoroja yhdellä kertaa. Jokaiselle vuorolle pitää määritellä ajopäiväkalenteri. Mikäli sinun täytyy luoda uusi ajopäiväkalenteri, siirry kohtaan On kuitenkin suositeltavaa käyttää valmiita kalenteri/tasopohjia. 1. Yhden vuoron lisääminen Mene kohtaan Lisää vuoro ja valitse ensin ajopäiväkalenteri pudotusvalikosta. (Voit vaihtaa ajopäiväkalenterin vielä myöhemmin.) Lisää tämän jälkeen vuoron lähtöaika ja paina Lisää -painiketta.

17 Ohje 17 (31) 2. Usean vuoron lisääminen kerralla Mene kohtaan Lisää vuoroja ja valitse ajopäiväkalenteri pudostusvalikosta. (Kalenterin voi tarvittaessa vaihtaa myöhemmin.) Anna tämän jälkeen lähtöväli vuoroille, sekä ensimmäisen ja viimeisen vuoron lähtöaika. Toiminto lisää vuoroja tasaisin aikavälein, mutta jälkikäteen on helppo muuttaa vuorojen lähtöaikoja. Jos muokkaat pysäkkiketjun saapumis- ja lähtöaikoja, ne päivittyvät automaattisesti vuorojen aikatauluihin. Huom. Tämä ei kuitenkaan toimi toisin päin, eli muuttaessasi pysäkkiaikatauluja vuoronäkymässä, ne eivät siirry pysäkkiketjun aikoihin Ajopäiväkalenterin kohdistaminen vuorolle Mikäli haluat muuttaa vuorolle valittua ajopäiväkalenteria, voit tehdä sen vuorolistauksessa (ks. kuva alla). Valitse kunkin vuoron perässä olevasta pudotusvalikosta haluamasi kalenteri ja paina tallenna. Mikäli tarpeenasi on luoda uusi kalenteri, voit tehdä sen seuraamalla kappaleen ohjeita.

18 Ohje 18 (31) Mikäli mahdollista, käytä jo olemassa olevaa ajopäiväkalenteria, esim. Livi, Ma-Pe, aina. Jos haluat poistaa valmiista ajopäiväkalenterista esim. koulujen lomapäivät, avaa ensin valmis kalenteri Ajopäiväkalenteri -välilehdeltä kohdasta Aiemmin tallennetut otsikon Kalenterit ja tasot vieressä olevasta pudostusvalikosta. Valitse tämän jälkeen Avaa. Näin kyseinen kalenteri avautuu ruudulle. Valitse tämän jälkeen kohdassa Kalenterit ja tasot-pudotusvalikosta haluamasi poistettava taso, esim. Koulujen lomapäivät, Akaa. Valitse tämän jälkeen painike lisää, jolloin sovellus poistaa tason mukaiset ajopäivät kalenterista. Voit myös poistaa ja lisätä ajopäiviä käsin klikkaamalla niitä suoraan kalenterissa.

19 Ohje 19 (31) Mikäli teet omia täydennyksiä valmiisiin ajopäiväkalentereihin, esim. lisäät koululauantai-päiviä, tallenna kalenteri uudella nimellä, esim. Seinäjoki, koulup. Muista vielä lisätä tallentamasi kalenteri erikseen haluamillesi vuoroille Reitit -välilehdellä (luku 2.3.2)! Tasojen käytöstä on olemassa useita hyötyä. Esim. tulevien vuosien poikkeavat ajopäivät (esim. pyhäpäivät) päivittyvät kalenteriin automaattisesti Livi, poikkeavat ajopäivät -tason avulla. HUOM! Jos käytät muiden tekemiä kalentereita tai tasoja, varaudu siihen, että kalenteri saattaa muuttua. Varminta on hyödyntää Livi-alkuisia kalentereita tai tasoja. Liikennevirastoa voi myös pyytää lisäämään yleiskäyttöisiä kalentereita/tasoja. RAE-työkaluun on luotu automaattisesti Vallu-liikenteen tarvitsemat kalenterit käyttäen kuntien todellisia koulujen lomatietoja. Kyseisiä kalentereita ei voi muokata Rakeen kautta ja niitä käytetään ensisijaisesti parantamaan Vallun tuottaman tiedon laatua Koontitietokannassa. Kyseisiä kalentereita voi hyvin käyttää soveltuvassa RAE-liikenteessä ja ne tarjoavat ylläpidetyn ja automaattisesti päivittyvän ajopäiväkalenterin. Kalenterit ovat valittavissa pudotusvalikosta, jossa ne on ryhmitelty kalenterityypin mukaan. Listalle on lisätty automaattisesti luodut kuntakohtaiset koulujen lomapäiviä kuvaavat tasot, jotka perustuvat kuntien todellisiin lomatietoihin. Nämä tasot päivittyvät automaattisesti ja niitä suositellaan käytettävän myös RAE-työkalulla luotavassa liikenteessä. Avattuasi valmiiksi luodun kalenterin/tason, se ilmestyy Kalenterin ominaisuudet näkymään ja ohjelma automaattisesti valitsee kalenterista ajopäivät tämän mukaan. Esimerkin ikkunanäkymässä (seuraava kuva) on valittu esitettäväksi valmis kuntakalenteri Eurasta, jossa on valittuna ajopäivät Ma-Pe talvella ja tasona suodattamassa ajopäiviä Livi, poikkeavat ajopäi-

20 Ohje 20 (31) vät (esim. pyhäpäivinä ei ajoa). Liikennöintiä ei ole koulujen loma-aikoina. Näkymä kertoo myös, mikäli jotkin reitit ja vuorot jo käyttävät valittua kalenteria. Kalenterissa näkyvät: 1. vihreinä ne päivät, jolloin liikennöidään normaalisti 2. valkoisena, sinisellä reunuksella, ne Euran koulujen lomapäivät, jolloin ei liikennöidä 3. valkoisena, punaisella reunuksella, muuten poikkeavat ajopäivät, jolloin ei liikennöidä 4. punaisella ne ajopäivät, jolloin liikennöidään, mutta liikennöinnissä saattaa olla jotakin poikkeuksia läheisistä pyhäpäivistä johtuen. Tarkempaa informaatiota asiasta saa viemällä hiiren punaisen päivän päälle.

21 Ohje 21 (31) Uuden kalenterin luonti 1. Avaa välilehti Ajopäiväkalenteri 2. Mikäli näkymässä on avoinna jokin olemassa oleva kalenteri, valitse ensin tyhjennä 3. Aloita uuden kalenterin luonti nimeämällä kalenteri 4. Ruksaa riviltä Viikonpäivät ne viikonpäivät, jolloin pääsääntöisesti liikennöidään (ma, ti, ke, to, pe, la, su) 5. Mikäli vuoroa ei ajeta aina valittuina viikonpäivinä, voidaan ajopäiviä karsia tasojen avulla. Uuden kalenterin voi koota kalenteritasojen avulla, joko olemassa olevien yhteiskäyttöisten tasojen avulla tai luomalla uusia. Valitse haluamasi taso kohdasta Kalenterit ja tasot. Paina Lisää -painiketta, jolloin tasoon liitetyt ajopäivät poistuvat kalenterista. Voit lisätä myös useamman tason

22 Ohje 22 (31) Esim. valitaan tasoista seuraavat: Livi, poikkeavat ajopäivät Koulujen lomapäivät, Hyvinkää (esim. hiihtoloma viikko 8, kesäloma, syysloma, joululoma) Tasoille on olemassa kaksi Ajetaan-valintaa: Kyllä-valinnalla ajopäiviksi valitaan kaikki ne päivät, jotka ovat valittuna sekä Viikonpäivät - valinnoilla että merkitty ajettaviksi kyseisessä kalenterissa. Kyllä-valinnassa valitaan siis Viikonpäivät -valinnan ja kalenterin ajopäivistä leikkaus. Ei-valinnalla poistetaan tasoon merkityt päivät ajopäiväkalenterin ajopäivistä.

23 Ohje 23 (31) Esimerkki Ajetaan-valinnan käytöstä: Seuraavanlaisilla viikonpäivä- ja tasovalinnoilla saadaan muodostettua ajopäiväkalenteri, jossa ajetaan maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin Kotkan koulujen loma-aikoina: Voit tehdä tarvittaessa vielä päiväkohtaisia säätöjä kalenteriin, klikkaamalla haluttuja päiviä kalenterissa aktiiviseksi/ei-aktiiviseksi (esim. koulun työpäivät lauantaisin ja vastaavasti arkivapaat). Tallenna kalenteri ja kiinnitä se reitin vuoroihin. Ajopäiväkalenterin kiinnittämisestä vuoroihin on kerrottu tarkemmin kohdassa Kalenteri voidaan poistaa Poista-painikkeella. Käytä samaa kalenteria aina kun mahdollista. Silloin ylläpidät vain tätä yhtä kalenteria, ja jos siihen tehdään muutoksia niin muutokset siirtyvät automaattisesti kaikkiin ko. kalenteria käyttäviin reitteihin ja vuoroihin.

24 Ohje 24 (31) Jos kalenteri on käytössä reiteillä/vuoroilla, sitä ei voi poistaa ennen kuin kaikki reitit/vuorot, jotka käyttävät kyseistä kalenteria on poistettu tai niille on tehty/kiinnitetty toinen kalenteri Vuorokohtaiset pysäkkiajat ja niiden muokkaus Kun vuoron tarvittavat lähdöt on muodostettu ja varustettu ajopäiväkalenterilla, reitti tallennetaan painamalla Tallenna painiketta. Jos haluat poistaa vuoron, se onnistuu laittamalla ruksin Vuoron id sarakkeen vasemmalla puolella oleva valintaruudun ja valitsemalla Poista valitut. Jos haluat muuttaa yksittäisen vuoron lähtöaikaa, klikkaa Vuoron id sarakkeen oikealla puolella olevista sen vuoron lähtöaikaa, jota haluat muokata. Jos haluat tehdä muutoksia pysäkkiaikatauluihin vuorokohtaisesti, paina vuoron perästä Näytä ja pääset käsittelemään valitun vuoron pysäkkiaikataulua avataksesi vuoron aikataulunäkymän. (Ks. seuraava kuva)

25 Ohje 25 (31) Voit liikkua aikataulunäkymässä alas- ja ylöspäin rullahiiren tai näkymän oikeassa laidassa olevien nuolten avulla. Klikkaamalla saapumis- tai lähtöaikaa voit muuttaa vuoron pysäkin aikataulua. Tällöin muiden pysäkkien ajat päivittyvät automaattisesti uuden tiedon myötä. Muista käydä läpi tarkasti automaattisesti päivittyneet saapumis- ja lähtöajat, sillä näissä voi olla virheitä eikä Liikennevirasto vastaa näistä. Jos haluat perua tekemäsi pysäkkiaikojen muutokset ja palata alkuperäiseen aikaan, poista tekemäsi aikamuutokset ja jätä kenttä tyhjäksi. Huom! Tämä onnistuu vain niin kauan kuin et ole vielä tallentanut käsin asetettuja aikoja. Jos taas haluat perua kaikki muutokset tekemäsi, poistu tallentamatta sivulta. Tehtyäsi tarvittavat muutokset paina aikataulun alapuolella olevaa Tallenna nappia ja palaa takaisin reitin näkymään painamalla Muokkaa reittiä. Esimerkki-ikkunassa siis painaisit riviltä Reitit/Muokkaa reittiä: 1355/Vuoro:4137 punaisella korostettua tekstiä ja pääsisit takaisin reittiluonnoksesi näkymään. HUOM! Muutettaessa reitin pysäkkiketjun (karttanäkymän oikeassa reunassa) ajoaikoja ne päivittyvät aina myös vuoroaikatauluihin ja mahdolliset vuoroille erikseen tehdyt muutokset kumoutuvat. On hyvä huomata, että kaikki reitin tietoihin tehdyt muutokset päivittyvät kaikille vuoroille! Toisinpäin muutettaessa vuoroaikataulun aikoja, ajat eivät päivity reitin pysäkkiketjun aikoihin Reitin muutoshistoria Reitin muutoshistoria on näkyvillä Vuorot-osion alla, ja reitille on mahdollista lisätä halutessaan kommentti.

26 Ohje 26 (31) Reitin tallentaminen Reitti on tallennettu, kun se on tallennettu sekä Reitin pysäkkiketju osiossa (=kartalla) että Vuorotosiossa. Reitin perustietoja voidaan myös muuttaa ja tallentaa Reitin perustiedot-osion Tallenna luonnoksenapainikkeella. Poista-painikkeella voidaan poistaa reitti Olemassa olevan reitin hyödyntäminen uuden reitin luomisessa Uuden reitin voi luoda myös olemassa olevan reitin pohjalta. Valitse reitti voimassa olevien tai reittiluonnosten listalta. Nimeä uusi reitti ja tallenna uutena: 3 Reitin hyväksyttäminen ja julkaisu 3.1 Reitin hyväksyttäminen viranomaisella ja siirtäminen koontitietokantaan Reitit lähetetään viranomaiselle hyväksyttäväksi Lähetä-painikkeella. Viranomainen voi hylätä reitin, minkä jälkeen reitti palautuu liikenteenharjoittajalle luonnokset-listalle. Viranomainen voi lähettää hylkäämiseen liittyvän kommentin sähköpostilla. Sähköposti lähetetään sille henkilölle, joka on lähettänyt luonnoksen viranomaiselle. Viranomaisen hyväksymät reitit ovat nähtävissä Voimassaolevat reitit-listauksessa. Viranomaisen hyväksynnän jälkeen reitin tiedot siirtyvät automaattisesti Liikenneviraston koontitietokantaan.

27 Ohje 27 (31) 3.2 Reitin julkaisu ilman hyväksyntää Mikäli reittejä ei ole tarpeen hyväksyttää viranomaisella, voi reitit julkaista suoraan painamalla Julkaisu ilman hyväksyntää -painiketta. Tällöin reitti siirtyy suoraan Voimassa olevat reitit -listaukseen. Julkaisun jälkeen reitin tiedot siirtyvät myös automaattisesti Liikenneviraston koontitietokantaan. 4 Muut toiminnallisuudet 4.1 Olemassa olevien reittien muokkaaminen Olemassa olevaa reittiä (voimassa oleva tai luonnos) voi muokata ja tallentaa joko samana tai uutena. Mikäli muokkaat luonnoksena olevaa reittiä, ja haluat pitää reitin yhä luonnostilassa, tallenna reitti yhä luonnoksena. Mikäli haluat julkaista muokkaamasi reitin, toimi kohdan 3.1 tai 3.2 tilanteesta riippuen. Jos muokkaa ja tallentaa voimassa olevan reitin tietoja, se poistuu voimassa olevien reittien listalta. Tämän vuoksi on tärkeää lähettää reitti mahdollisimman pian viranomaiselle hyväksyttäväksi ( Lähetä -painike) tai julkaista reitti ilman hyväksyntää, mikäli reitti ei vaadi viranomaisen hyväksyntää. Näin muokattu reitti saadaan taas mahdollisimman pian voimassa olevaksi. Mikäli haluat käyttää olemassa olevaa reittiä (luonnos tai voimassa oleva) uuden reitin pohjana, tallenna reitti painamalla Tallenna uutena. Näin avoinna olevan reitin tietojen pohjalta muotoutuu uusi reitti uudella ID:llä Rae-työkalun etusivulle kohtaan Luonnokset. 4.2 Reitin tallentaminen gtfs-muodossa Reitit ja aikataulut voidaan tallentaa GTFS-muodossa ruksittamalla Vie -sarakkeesta halutut reitit ja painamalla Lataa valitut reitit. Reitti tai reitit tallentuvat gtfs-muotoisena zip-pakettina. kts:

28 Ohje 28 (31) 4.3 Reitin tulostaminen Avaa tulostussivu valitsemalla selaimen oikeasta yläkulmasta painike tulosta. Painikkeen jälkeen avautuu uusi sivu, josta näkyy, mitä tulosteelle tulostetaan. Sivun oikeassa yläkulmassa on painike Tulostuksen käyttöohje, jota painamalla saa näkyviin tulostuksen ohjeistus. Huom. Ohjeet eivät tule mukaan tulosteeseen! 1. Valitse haluamasi vuorot mukaan tulosteeseen Laita ruksi niiden vuorojen eteen kohtaan Tulosta, jotka haluat tulosteeseen mukaan.

29 Ohje 29 (31) 2. Rajaa karttatuloste haluamallasi tavalla Rajaa haluamasi karttatuloste siirtämällä kehyslaatikko haluamaasi paikkaan. Voit myös muuttaa kehyslaatikon kokoa laatikon pienistä ympyröistä vetämällä. Laatikkoa voi myös pyörittää isosta ympyrästä. Zoomata voit näkymän vasemmasta yläkulmasta plus- ja miinus-painikkeilla. Kun kehyksien sisällä on haluamasi karttatuloste, paina Rajaa -painiketta (punainen nuoli kuvassa), jolloin rajaamasi kuva ilmestyy karttalaatikon alle. Voit halutessasi rajata myös useampia kuvia esim. reitin eri kohdista. 3. Paina Tulosta -painiketta sivun vasemmassa alareunassa 4.4 Reitin tietojen vieminen NAP-palveluun Mikäli reitin tiedot halutaan viedä NAP-palveluun, NAP:in Ulkoiset rajapinnat -kohtaan syötettävän web-osoite löytyy Tietojen vienti -välilehdeltä (ks. kappale 1.2). Osoitteesta löytyy tallennetun reitin tiedot GTFS-muotoisena ZIP-pakettina. Osoite on nähtävissä kyseisellä sivulla noin vuorokauden kuluttua tallentamisesta.

30 Ohje 30 (31) GTFS-paketin verkko-osoite löytyy myös, kun avaa reitin uudelleen tarkasteluun Voimassa olevat reitit -listauksesta. Osoite löytyy avautuneelta sivulta reitin perustietojen jälkeen ennen tallennuspainikkeita.

31 Ohje 31 (31) 5 Kysymyksiä ja vastauksia K: Näen listan reiteistä luonnoksissa/voimassaolevissa, mutta miten pääsen yksittäisen reitin tarkempiin tietoihin? V: Klikkaa reittiä taulukossa. K: Miten pääsen näppärimmin takaisin vuoron tietoihin, jos välillä olen käynyt katsomassa vuoron ajopäiväkalenteria? V: Klikkaa Reitit-välilehteä, niin pääset takaisin ko. reitin näkymään K: Milloin RAE-käyttäjän kannattaa tallentaa ajopäivät tai ei-ajettavat päivät omaan kalenteriin suoraan ja milloin hyödyntää tasoja? V: Tasojen hyödyntämisessä on se etu, että kun esim. Liikennevirasto ylläpitää tai kerää keskitetysti tietoa myös tulevien vuosien kuntien koulujen lomapäivistä tai arkipyhistä niin nämä muutokset tai täydennykset tulevat käyttöön automaattisesti kaikissa ko tasoa käyttävissä kalentereissa, eikä näitä tietoja siis ole tarvetta erikseen ylläpitää. Huom. Jos käytät yhteiskäyttöistä (=jonkun toisen organisaation tallentamaa) kalenteria tai tasoa niin varaudu siihen, että kalenteri voi muuttua huomaamatta. K: Mikä on virtuaalipysäkki? V: Joukkoliikennereitin varrella tai päätekohdassa oleva säännöllinen pysähtymispaikka, jossa matkustajat odottavat joukkoliikennevälinettä, mutta jota ei ole merkitty maastoon liikennemerkillä.

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (14) 18.08.2016 Luonnos Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 RAE-työkalu, yleistä... 2 2 Reittien,

Lisätiedot

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (19) 30.08.2017 Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 RAE-työkalu, yleistä... 2 2 Reittien, pysäkkien,

Lisätiedot

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (35) 18.01.2019 Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 RAE-työkalu... 3 1.1 Yleistä RAE-työkalusta...

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje 1 (18) Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik på svenska Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Kirjautuminen... 3 3 Uuden laivareitin

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu 24.8.2018 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Kartalla liikkuminen ja zoomaus:... 2 3. Aineistojen etsiminen ja katselu:... 2 4. Ladattavien aineistojen valinta ja metatiedot:...

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa

Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa (www.finap.fi ) Säännöllistä aikataulua noudattava markkinaehtoinen henkilöliikenne Liikennöinnin muutoksista tulee ilmoittaa

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Käyttöopas Ajanvaraus

Käyttöopas Ajanvaraus Käyttöopas Ajanvaraus Tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus varata aikojasi kellon ympäri Sisällys Kalenterin käyttö osana arkea 3 1. Luo aukioloaikoja Luo aukioloaikoja 4 Viikkoaikataulupohja 6 2. Varaukset

Lisätiedot

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS SISÄLTÖ VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS... 1 Alueen sijainnin tallennus... 2 Liikuntapaikan ominaisuustietojen tallentaminen...

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely Lupapiste käyttöönottokoulutus Palvelun esittely Valmistelut Tarkista, että käytössäsi on riittävän tuore selainversio Tuetut selainversiot: Internet Explorer 9 tai uudempi Mozilla Firefox 16 tai uudempi

Lisätiedot

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE 23.8.2018 Sisällys 1 HAKU -välilehti... 2 1.1 Ryhmän perusteella hakeminen... 3 1.2 Toteutuksen perusteella hakeminen... 4 1.3 Opettajan lukujärjestyksen hakeminen... 5 2 LUKUJÄRJESTYS

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto/Opetusteknologiapalvelut 2014 Tietokanta Tietokanta on työkalu, jolla opettaja ja opiskelijat voivat julkaista tiedostoja, tekstejä, kuvia ja linkkejä alueella. Opettaja määrittelee lomakkeen muotoon kentät, joiden kautta opiskelijat

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa... 1 1. Mikä on ponnahdusikkuna... 1 2. Ponnahdusikkunan

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

LeadDesk Soittajan käsikirja

LeadDesk Soittajan käsikirja LeadDesk Soittajan käsikirja Sisällysluettelo. SOITA... 3. Automaatti... 3. Puoliautomaatti... 4.3 Soittolista... 5.4 Tilauksen ja soittopyynnön... 6.5 Haastattelun tekeminen ja tallentaminen... 8.6 Manuaalisoitto...

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje https://senaatti.granlundmanager.fi Käyttäjätuki: 010 759 2300 (ma-pe 08:00-17:00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

TIMMI SELAAJA-ASIAKKAAN PIKAOHJE. Pirkkalan kunnan varattavien tilojen tilavarausten tarkastelu

TIMMI SELAAJA-ASIAKKAAN PIKAOHJE. Pirkkalan kunnan varattavien tilojen tilavarausten tarkastelu TIMMI 4.0.100 SELAAJA-ASIAKKAAN PIKAOHJE Pirkkalan kunnan varattavien tilojen tilavarausten tarkastelu 1 TILOJEN VARAAMINEN Lisätiedot tiloista ja tilojen varaamisesta: https://www.pirkkala.fi/palvelut/toimitilat_ja_kiinteistot/tilojen-varaaminen/

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi.

JYVÄSKYLÄN SEUDUN. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia. Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. JYVÄSKYLÄN SEUDUN Sivun oikeassa yläkulmasta löytyy Lisää oma tapahtumasi. Lomakkeella voit lisätä tapahtuman tapahtumiin, harrasteisiin tai molempiin. 1. Sisältö * * Tähdellä merkityt kohdat ovat pakollisia.

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen

Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun Petri Saarinen Uusi raporttityökalu emolehmätarkkailuun 19.2.2015 Petri Saarinen Yleistä Emolehmätarkkailuun kuuluville WinPihvi käyttäjille avataan 28.2. tehtävän indeksilaskennan jälkeen uusi raportti Web-ympäristöön.

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus

Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö Kirjautuminen Lipakseen... 2 Liikuntapaikan sijainnin tallennus (uusi liikuntapaikka)...

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje

Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sonera Viestintäpalvelu VIP VIP Laajennettu raportointi Ohje Sisällysluettelo VIP Laajennettu raportointi... 3 Luo raportti Laajennetun raportoinnin työkaluilla... 4 Avaa Laajennettu raportointi... 4 Valitse

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

Nettisivujen Päivitysohje

Nettisivujen Päivitysohje Hämeenlinnan rauhanyhdistys ry Nettisivujen Päivitysohje Ohje päivitetty 18.7.2012 Hallintapaneeli Kirjautuminen nettisivujen hallintaan Hallintapaneeliin päästään kirjautumaan klikkaamalla linkkiä nettisivujen

Lisätiedot

JulkICT portaalin käyttöohje

JulkICT portaalin käyttöohje LUONNOS 30.4.2013 2 (12) Sisällys 1 Johdanto... 3 2 QPR Portaali... 3 2.1 Kirjautuminen palveluun... 3 2.2 Portaalin Prosessit-välilehden toimintakuvaus... 5 2.3 Mallin valitseminen mallilistasta... 7

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje

RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje RYHTI 4.0 Huoltokirja käyttöohje https://senaatti.ryhti.fi RYHTI - tuki Puh. 010 759 2300 (ma-pe 07.00-17.00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa oikeus. Prosessivalikosta

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO

TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Timmi Software Oy Pikaopas 1(12) TIMMI-TILAVARAUSOHJELMISTO Tämä dokumentti on pikaopas Timmi-tilavarausohjelmiston ominaisuuksien testausta varten. Pikaohjeen merkinnät Pikaohjeessa käytetään seuraavia

Lisätiedot

Konfiguraatiotyökalun päivitys

Konfiguraatiotyökalun päivitys Konfiguraatiotyökalun päivitys Kuinka aloitan? Konfiguraatiotyökalu avataan niin kuin aiemminkin suoraan Tenstar clientin käyttöliittymästä, tai harjoituksen ollessa käynnissä. Kuinka aloitan konfiguraatiotyökalun

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä!

Esittely. Muistathan, että voit myös käyttää Petsietä aivan normaalina käyttäjänä kasvattajapalveluiden lisäksi. Antoisaa Petsien käyttöä! Petsie kasvattaja 1 2 Sisällysluettelo Esittely...3 1. Kuinka pääset alkuun...4 1.1. Rekisteröinti...4 2. Lemmikit...4 2.1. Lemmikkien lisäys...4 2.2. Lemmikin tietojen muokkaus...4 3. Kasvattajasivu...5

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2

Opas administraattori-tason käyttäjille. MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 MANAGERIX Opas administraattori-tason käyttäjille SISÄLLYS MANAGERIX -ohjelman esittely... 2 Kirjautuminen... 2 Käyttöliittymä... 2 1 ORGANISAATIO Organisaation tietojen tarkastelu ja muokkaaminen4 Yhteenveto

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla.

HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI. TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. HOITOAIKOJEN ILMOITTAMINEN SÄHKÖISESTI TUNNISTAUTUMINEN: Portaaliin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Valitaan pankki, jonka tunnuksilla ollaan kirjautumassa. Annetaan pankkiyhteyden vaatimat tunnusluvut.

Lisätiedot

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen)

Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) Google Sites: sivun muokkaaminen (esim. tekstin, kuvien, linkkien, tiedostojen, videoiden ym. lisääminen) 1. Valitse sivu, jolle haluat lisätä sisältöä tai jota haluat muutoin muokata, ja klikkaa sitä.

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Tarjoustyökalun käyttöohje

Tarjoustyökalun käyttöohje Tarjoustyökalun käyttöohje Suomen johtava projektipankki! Kustannustehokkaaseen rakennusprojektien hallintaan SokoPro on Kopijyvän ratkaisu kustannustehokkaaseen rakennusprojektin hallintaan. Rakennusprojektiaineistojen

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Sähköisen tentin järjestelmän EXAMin käyttöön suositellaan Firefox selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET

LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET LOHJAN KAUPUNGIN KARTTAPALVELUN KÄYTTÖOHJEET 17.11.2017 Tuki ja palaute: karttatuki@lohja.fi / 044-374 4462 0 SISÄLLYSLUETTELO 1. Aineistojen laittaminen päälle ja pois päältä 2 2. Aineiston läpinäkyvyyden

Lisätiedot

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa

Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Kypsyysnäytteen laatiminen ja arvioiminen Examissa Käytä EXAM:issa Firefox tai Chrome selainta. Järjestelmän www-osoite opettajille ja opiskelijoille on https://exam.utu.fi Kypsyysnäytteen voit osoittaa

Lisätiedot

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla

BLOGGER. ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla BLOGGER ohjeita blogin pitämiseen Googlen Bloggerilla Sisältö Blogin luominen... 1 Uuden blogitekstin kirjoittaminen... 4 Kuvan lisääminen blogitekstiin... 5 Lisää kuva omalta koneelta... 6 Lisää kuva

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot