Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla"

Transkriptio

1 Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (19) Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 RAE-työkalu, yleistä Reittien, pysäkkien, pysäkkiaikataulujen ja ajopäiväkalenterin tallentaminen Reitin perustiedot Reitin pysäkkiketju Reitin parantaminen muotopisteiden ja välipysäkkien avulla Pysäkkien haavittaminen Yksittäisten pysäkkien ominaisuustietojen muuttaminen Reitin vuorot, aikataulu ja ajopäiväkalenteri Vuoron lisääminen reitille Ajopäiväkalenterin kohdistaminen vuorolle Uuden kalenterin luonti Vuorokohtaiset pysäkkiajat ja niiden muokkaus Reitin muutoshistoria Reitin tallentaminen Olemassa olevan reitin hyödyntäminen uuden reitin luomisessa Reitin hyväksyttäminen ja siirtäminen koontitietokantaan Olemassa olevien reittien muokkaaminen Reitin tallentaminen gtfs-muodossa Reitin tulostaminen Kysymyksiä ja vastauksia... 19

2 Ohje 2 (19) 1 RAE-työkalu, yleistä Liikenneviraston Reitti- ja aikataulutyökalulla (RAE) voidaan tallentaa joukkoliikennereittejä pysäkkiketjuineen ja pysäkkikohtaisine aikatauluineen. RAE-työkalun käytössä on kaksi roolia: - tietojen tallentaja (=editor, esim. liikenteenharjoittaja) - viranomainen (=admin, esim. Ely-keskus) Viranomaisen RAE-työkalussa hyväksymät reitit siirtyvät automaattisesti (tällä hetkellä viikonloppuisin) Liikenneviraston joukkoliikenteen koontitietokantaan ja esimerkiksi matka.fi-palveluun. RAE-työkalussa reittejä voi tallentaa gtfs-formaatin mukaisina tiedostoina. Liikenteenharjoittaja voi näin toimittaa esim. reittiliikennelupahakemuksensa reitti- ja aikataulutiedot sähköisessä muodossa (=gtfs-pakettina) viranomaiselle. (kts erillinen ohje) RAE-työkalussa on käytössä Digiroadin pysäkit (lisätietoja Pysäkkiaineiston puutteista tulee ilmoittaa viranomaiselle tai osoitteeseen pysakit@digiroad.fi. RAE-työkalun etusivu ja sen osat: Luonnos- ja reittilistaa on mahdollista selata rullahiirellä tai listojen oikeasta reunasta löytyvillä nuolinäppäimillä.

3 Ohje 3 (19) Luodessasi reittiä, RAE-työkalussa on kaksi päänäkymää: 1. Reitit: Näkymässä pystyy muokkaamaan reitin perustietoja, pysäkkiketjua, reittiä sekä vuoroaikatauluja 2. Ajopäiväkalenteri: Näkymässä voi tarkastella ajopäiväkalentereita ja myös tarvittaessa luoda uusia kalentereita Päänäkymien välillä voi liikkua painamalla haluamaansa näkymää. 2 Reittien, pysäkkien, pysäkkiaikataulujen ja ajopäiväkalenterin tallentaminen 2.1 Reitin perustiedot Reitin perustietojen lisääminen aloitetaan painamalla etusivulla Lisää uusi reitti-painiketta. Reitin perustiedot lisätään alla olevan näkymän mukaisesti: Kentät ovat lähtökohtaisesti pakollisia. Poikkeuksina Reitin otsatunnus ja internetosoitteet (liikennettä ja lipunmyyntiä kuvaavat infosivut).

4 Ohje 4 (19) Liikennöintimuoto valitaan alasvetovalikon vaihtoehdoista: - linja-autoreitti - kutsujoukkoliikennereitti Liikennöintityyppi valitaan myös alasvetovalikosta, jonka sisältö riippuu liikennöintimuodosta. Linja-auto vaihtoehdolla liikennöintityyppi vaihtoehdot ovat seuraavat: - paikallisliikenne - kaukoliikenne - pikavuoro Reitin otsatunnus-kenttään kirjataan reitin matkustajalle tarkoitettu tunnus, esimerkiksi 4B. (ei pakollinen kenttä) Nimi-kenttään annetaan linjan nimi, esimerkiksi Matkakeskus-Kärki. Suunta-kentällä tarkoitetaan linjan suuntaa, esimerkiksi keskustaan tai Kärki. Lähtöpaikka-kenttään kirjataan linjan lähtöpaikka, esimerkiksi Matkakeskus. Määränpää-kenttään ilmoitetaan linjan päätepiste tai kääntöpiste, jos linja on rengaslinja, esimerkiksi Kärki. Määränpää näytetään mm. reittioppaassa reitin määränpäänä, eli nimen pitää olla hyvin kuvaava esim. kaukoliikenteessä Jyväskylä, paikallisliikenteessä Matkakeskus. Määränpää on se teksti joka näytetään bussin otsatekstinä. Viranomainen-kenttään tallennetaan reittiä valvova toimivaltainen viranomainen esimerkiksi Pirkanmaan ELY.

5 Ohje 5 (19) Vallu-id-kenttään tallennetaan Vallu-järjestelmästä löytyvä reitin pysyvä tunniste. Vallu-id on uniikki joka reitille, esimerkiksi kaikki reitit Rautatieasema-Hyvinkäänkylä ovat Valluid:ään Lupatunnus-kenttään tallennetaan sellainen lupatunnus, joka mahdollistaa liikenteen tunnistamisen esim. Seinäjoella käytetty paikallisliikenteen tallentamisessa lupatunnuksena SEI. On suositeltavaa, että tunnus on sama kuin Vallu ja Waltti-järjestelmissä. Pyri käyttämään luonnosvaiheessakin mahdollisimman hyvin kuvaavaa ja yksilöivää tunnistetta. Taho-kenttään tallennetaan se taho, joka myy reitille matkaliput. Taho-kenttään tallennetaan markkinaehtoisessa liikenteessä liikenteenharjoittajan nimi tai mahdollisesti lippuja myyvä muu taho. Viranomaisen järjestämässä liikenteessä kenttään tallennetaan viranomaisen nimi, esim. Jyväskylä. Lipunmyyntiurl-kenttään tallennetaan tieto url-osoitteesta, johon matkustaja voidaan ohjata lipun ostamista tai lipun ostamisesta informoimista varten. Alkaa-kenttään täytetään linjan liikennöinnin alkamispäivämäärä painamalla kentän päässä olevaa kalenteri-painiketta. Päättyy-kenttään täytetään vastaavasti linjan liikennöinnin päättymispäivämäärä. Kaikkien kenttien täyttämisen jälkeen painetaan kenttien alta Tallenna luonnoksena-painiketta. * Kun olet tallentanut reitin luonnoksena, reittietusivun listauksessa Luonnokset kohdassa. Etusivulle pääset palaamaan painamalla Reitit painiketta reitin perustietojen yläpuolella.

6 Ohje 6 (19) 2.2 Reitin pysäkkiketju Luonnoksena tallennetut reitit ilmestyvät etusivun Luonnokset-listaukseen, josta reittiä pääsee muokkaamaan klikkaamalla reitin kohdalla hiirellä. Reitin perustietojen tallentamisen jälkeen aktivoituu perustietojen alle Reitin pysäkkiketju-osio, jossa pysäkkiketjut editoidaan karttapohjalle. Osio avautuu tekstiä klikkaamalla. Avautuvassa karttaikkunan oikeassa yläkulmassa ovat ikkunat: - Näytä pysäkit kartalla - Haku - Pysäkkiketjut - Reititys - Toiminnot Näytä pysäkit kartalla-ikkuna aktivoituu, kun kartalla zoomataan tarpeeksi lähelle. Reitin tekeminen aloitetaan navigoimalla haluttuun paikkaan kartalla, ja valitsemalla näytettävät pysäkit. Pysäkkiä tai paikkaa voi etsiä myös Haku-toiminnolla. Pysäkit ilmestyvät punaisina ympyröinä kartalle.

7 Ohje 7 (19) Pysäkkiä klikkaamalla avautuu Uusi kohde pysäkkiketjuun-ikkuna. Ikkunassa on kerrottu pysäkin tiedot ja painamalla ikkunan alareunassa olevaa Lisääpainiketta, pysäkki lisätään pysäkkiketjuun. Suuntima osoittaa suunnan, johon pysäkkiä käyttävä linja jatkaa pysäkiltä. Suuntiman avulla voi päätellä oikean pysäkin, mikäli vaihtoehtoja on useita. Jos lisättävä pysäkki on muu kuin ketjun ensimmäinen pysäkki, sen paikan ketjussa voi valita pudotusvalikosta johon on listattu ketjussa olevat pysäkit. Pudotusvalikossa oletuksena oleva paikka ei välttämättä ole oikea, joten se on syytä tarkistaa lisätessä. Pysäkin paikkaa pysäkkiketjussa on myös mahdollista muuttaa raahaamalla haluttua pysäkkiä Pysäkkiketju-ikkunassa. Liikkuminen pysäkkiketjussa tapahtuu kätevimmin rullahiiren avulla. Pysäkit listataan karttanäkymän oikean yläkulman Pysäkkiketju-ikkunaan. Kun on määritelty reitin alku- ja määränpääpysäkki, kannattaa piirtää reitti tie/katuverkko pitkin Reititävalinnalla ja sitten vielä tarvittaessa säätää reittiviiva kulkemaan oikein.

8 Ohje 8 (19) Reitin parantaminen muotopisteiden ja välipysäkkien avulla Reittiviivaa voidaan säätää kulkemaan oikein: - lisäämällä muotopisteitä - mikäli mahdollista, käytä reitin linjaukseen kuitenkin välipysäkkejä - Jos lisäät muotopisteen, zoomaa tarpeeksi lähelle karttaa, jotta muotopiste osuu mahdollisimman hyvin tieverkolle haluttuun kohtaan. Näin ylimääräisiä pistoja ei pääse muodostumaan reitille. Muotopistettä voi liikuttaa raahaamalla sitä klikkaamalla sitä hiiren vasemmalla painikkeella ja pitämällä sitä alhaalla. Samoin muotopisteen voi poistaa, klikkaamalla sitä ja valitsemalla "Poista pysäkkiketjusta". - raahaamalla reittiviivaa Reitin muotopiste lisätään raahaamalla reittiä halutusta kohdasta tarttumalla reitistä "kiinni" hiirellä klikkaamalla ja viemällä reitti haluttuun paikkaan hiiren vasen painike painettuna. Muotopiste voidaan lisätä myös klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä kohtaa, josta halutaan reitin kulkevan, jolloin aukeaa Lisää muotopiste-ikkuna: Ikkunassa valitaan, mihin kohtaan pysäkkiketjua muotopiste lisätään, ja tämän jälkeen painetaan Lisää-painiketta. Muista tarkistaa, että muotopiste on pysäkkiketjun oikeassa kohdassa, jotta reititys onnistuu. Lisäksi on vielä hyvä tarkistaa muotopisteen oikea sijainti tieverkossa, esim. piste ei ole päätynyt sivuun tielinjalta. Reititys-ikkunan Reititä-painiketta painamalla työkalu piirtää reitin pysäkkiketjuun lisättyjen pysäkkien ja muotopisteiden kautta.

9 Ohje 9 (19) Pysäkkien haavittaminen Reitin pysäkkiketjun täydentäminen on mahdollista lisäämällä kaikki pysäkit käsin klikkaamalla listaan tai "haavittamalla" reitin välipysäkkejä automaattisesti. Valitse haavitettavat pysäkkityypit ja paina Reititä-nappulaa: Haavittaessa pysäkeille arvioidaan ohitusajat yksinkertaisella lineaarisella interpolointimenetelmällä. Välipysäkkien haavituksen jälkeen on tarpeen painaa uudestaan Reititä-painiketta ilman haavitusta tarkempien ajoaikojen laskemiseksi. Tämä tarkempi laskenta huomioi tie-/katuverkon nopeustasot. Pysäkkiketjussa on mahdollista liikkua rullahiiren ja pysäkkiketjunäkymässä olevien nuolinäppäinten avulla. Jos haluat poistaa pysäkkejä reitiltä, se onnistuu painamalla pysäkkiketjussa punaista ruksia halutun pysäkin kohdalla ja vastaamalla ok ilmestyvässä valintaikkunassa. Pysäkkejä on mahdollista poistaa myös suoraan kartalta, klikkaamalla haluttua pysäkkiä ja valitsemalla Poista pysäkkiketjusta. Reittiä kannattaa vielä katsoa huolellisesti läpi kartalla ja pitää kaikki pysäkit näkyvillä kartalla. Näin voidaan varmistaa, että kaikki pysäkit esim. rampeilla ovat mukana reitillä. Tässä esimerkissä rampilla oleva pysäkkiä ei ole automaattisesti tullut mukaan reitille, vaan se pitää lisätä käsin:

10 Ohje 10 (19) Yksittäisten pysäkkien ominaisuustietojen muuttaminen Reitittämisen jälkeen Pysäkkiketju-ikkunassa on mahdollista muokata ajo- ja odotusaikoja pysäkeillä klikkaamalla ko. sarakkeessa olevaa arvoa, ja kirjoittamalla uusi aika kenttään, ja enter. Painamalla pysäkkiketjussa olevaa pysäkkiä avautuu näkymään rajoituksia koskevia pudotusvalikkoja. Näiden avulla voi asettaa pysäkkikohtaisia otto- ja jättörajoituksia. Näitä rajoituksia ei voi toistaiseksi tehdä vuorotasolla. Pysäkin voi asettaa ajantasauspysäkiksi painamalla pysäkin aikasuureen oikealla puolella olevan valintaruudun aktiiviseksi. Ajantasauspysäkillä tarkoitetaan pysäkkiä, jota ei ohiteta etuajassa, vaan tarvittaessa sitä käytetään kesken ajon aikataulujen tasaamiseen. HUOM. Reitin pysäkkiketjun ajantasaushuomio säilyy vuorolla, mutta kyseinen reitin ajantasauspysäkin kelloaika ei säily, jos vuoron aikoja muutetaan erikseen vuoroaikanäkymässä Jos vuorolla muutetaan kellonaikoja käsin, on muistettava erityisesti tarkistaa ajantasauspysäkkien kellonajat. Käsin lisätty pysäkkiaika saa tähti-merkinnän pysäkkiketjussa. Käsin asetettu pysäkkiaika poistetaan klikkaamalla kelloaikaa ja tyhjentämällä kenttä, ja enter. Tähtimerkintäkin häviää. Tähtimerkkejä on kaksi, jos pysäkille on asetettu lisäksi otto/jättörajoituksia. Jälleen tähtimerkinnät häviävät, jos rajoituksen ja muutetun kellonajan poistaa. Reitin ja pysäkkiketjun tiedot tallennetaan painamalla Toiminnot-ikkunan Tallenna-painiketta. Paina ennen muutosten tallentamista vielä kerran Reititä-painiketta, jotta pysäkkiketjuun ja ajoaikoihin tehdyt muutokset varmasti muodostuvat oikein. Järjestelmä huomauttaa mahdollisista virheistä. Reititys eli pysäkkikohtaisten aikojen uudelleenlaskenta saattaa kestää kauankin, jos pysäkkiketjussa on paljon pysäkkejä. Muista aina odottaa, että reitti on varmasti tallennettu, josta varmistut saadessasi alhaalla näkyvän kuittausviestin. Jos tallennat pysäkkiketjussa tekemiäsi muutoksia useampaan otteeseen, on syytä poistaa kuittausviesti jokaisen tallennuskerran yhteydessä varmistaaksesi seuraavien tallennusten onnistumisen.

11 Ohje 11 (19) 2.3 Reitin vuorot, aikataulu ja ajopäiväkalenteri Vuoron lisääminen reitille Reitille on mahdollista lisätä vuoroja joko lisäämällä yksi vuoro kerrallaan, tai generoimalla automaattisesti useampia tasavälein lähteviä vuoroja. Jokaiselle vuorolle pitää määritellä ajopäiväkalenteri. Mikäli sinun täytyy luoda uusi ajopäiväkalenteri, siirry kohtaan On kuitenkin suositeltavaa käyttää valmiita kalenteri/tasopohjia. Mikäli haluaa luoda useita vuoroja kerrallaan, se onnistuu kätevästi Lisää vuoroja toiminnolla Tämä toiminto lisää vuoroja tasaisin aikavälein, mutta jälkikäteen on helppo muuttaa lähtöaikoja. Jos muokkaat pysäkkiketjun saapumis- ja lähtöaikoja, ne päivittyvät automaattisesti vuorojen aikatauluihin. Huom. Tämä ei kuitenkaan toimi toisin päin, eli muuttaessasi pysäkkiaikatauluja vuoronäkymässä, ne eivät siirry pysäkkiketjun aikoihin Ajopäiväkalenterin kohdistaminen vuorolle Käytä käyttöösi sopivaa valmista olemassa olevaa kalenteria, esim. Livi, Ma-Pe, aina ja tason "Livi, poikkeavat ajopäivät" lisäys. hyödyt: tulevien vuosien poikkeavat ajopäivät (esim. pyhäpäivät) päivittyvät kalenteriin automaattisesti Livi, poikkeavat ajopäivät -tason avulla jos teet omia täydennyksiä esim. lisäät koululauantai-päiviä niin tallenna kalenteri uudella nimellä esim Seinäjoki, koulup HUOM: jos käytät muiden tekemiä kalentereita tai tasoja niin varaudu siihen, että kalenteri saattaa muuttua. Eli varminta on hyödyntää Livi, alkuisia kalentereita tai tasoja. Liikennevirastoa voi myös pyytää lisäämään yleiskäyttöisiä kalentereita/tasoja.

12 Ohje 12 (19) RAE-työkaluun on luotu automaattisesti Vallu-liikenteen tarvitsemat kalenterit käyttäen kuntien todellisia koulujen lomatietoja. Kyseisiä kalentereita ei voi muokata Rakeen kautta ja niitä käytetään ensisijaisesti parantamaan Vallun tuottaman tiedon laatua Koontitietokannassa. Kyseisiä kalentereita voi hyvin käyttää soveltuvassa RAEliikenteessä ja ne tarjoavat ylläpidetyn ja automaattisesti päivittyvän ajopäiväkalenterin. Kalenterit ovat valittavissa pudotusvalikosta, jossa ne on ryhmitelty kalenterityypin mukaan. Listalle on lisätty automaattisesti luodut kuntakohtaiset koulujen lomapäiviä kuvaavat tasot, jotka perustuvat kuntien todellisiin lomatietoihin. Nämä tasot päivittyvät automaattisesti ja niitä suositellaan käytettävän myös RAE-työkalulla luotavassa liikenteessä. Avattuasi valmiiksi luodun kalenterin/tason, se ilmestyy Kalenterin ominaisuudet näkymään ja ohjelma automaattisesti valitsee kalenterista ajopäivät tämän mukaan. Esimerkin ikkunanäkymässä on valittu esitettäväksi valmiin kuntakalenterin Eurasta, jossa on valittuna ajopäivät Ma-Pe koulupäivinä ja tasona suodattamassa ajopäiviä Livi, poikkeavat ajopäivät (esim. pyhäpäivinä ei ajoa). Liikennöintiä ei ole koulujen loma-aikoina. Näkymä kertoo lisäksi mikäli jotkin reitit ja vuorot jo käyttävät valittua kalenteria.

13 Ohje 13 (19) Uuden kalenterin luonti aloita nimeämällä kalenteri Lähtökohtana kalenterin luomisessa on ajettavat viikonpäivät: eli ruksaa sopivat ma, ti, ke, to, pe, la, su Mikäli vuoroa ei ajeta aina niin aloita ajopäivien karsinta tasojen avulla kokoa siis uusi kalenteri tasojen avulla, joko olemassa olevien yhteiskäyttöisten tasojen avulla tai luomalla uusia esim. Seinäjoki, koululomat (esim. hiihtoloma viikko9, kesäloma, syysloma, joululoma) Livi, poikkeavat ajopäivät Tasoille on kaksi ajetaan valintaa: o Kyllä-valinnalla ajopäiviksi valitaan kaikki päivät, jotka on valittuna sekä viikonpäivät-valinnoilla että merkitty ajettaviksi kyseisessä kalenterissa. Kyllä-valinnassa valitaan siis viikonpäivät-valinnan ja kalenterin ajopäivistä leikkaus.

14 Ohje 14 (19) o Ei-valinnalla poistetaan tasoon merkityt päivät ajopäiväkalenterin ajopäivistä. Esimerkki ajetaan-valinnan käytöstä: Seuraavanlaisilla viikonpäivä- ja tasovalinnoilla saadaan muodostettua ajopäiväkalenteri, jossa ajetaan Maanantaisin sekä To-Pe koulujen loma-aikoina: Tee tarvittaessa vielä päiväkohtaisia säätöjä kalenteriin, klikkaamalla haluttuja päiviä kalenterissa aktiiviseksi/ei-aktiiviseksi (esim. koulun työpäivät lauantaisin ja vastaavasti arkivapaat). Tallenna kalenteri ja kiinnitä se reitin vuoroihin. Reitin vuoroihin kiinnittäminen löytyy kohdasta Kalenteri voidaan poistaa Poista-painikkeella. Käytä samaa kalenteria aina kun mahdollista. Silloin ylläpidät vain tätä yhtä kalenteria, ja jos siihen tehdään muutoksia niin muutokset siirtyvät automaattisesti kaikkiin ko. kalenteria käyttäviin reitteihin ja vuoroihin. Jos kalenteri on käytössä, sitä ei voi poistaa ennen kuin reitit/vuorot, jotka käyttävät kyseistä kalenteria on poistettu tai niille on tehty/kiinnitetty toinen kalenteri.

15 Ohje 15 (19) Vuorokohtaiset pysäkkiajat ja niiden muokkaus Kun vuoron tarvittavat lähdöt on muodostettu ja varustettu ajopäiväkalenterilla, reitti tallennetaan painamalla Tallenna painiketta. Jos haluat poistaa vuoron, se onnistuu aktivoimalla Vuoron id sarakkeen vasemmalla puolella oleva valintaruudun ja valitsemalla Poista valitut. Jos haluat muuttaa yksittäisen vuoron lähtöaikoja, klikkaa Vuoron id sarakkeen oikealla puolella olevista lähtöajoista sitä vuoroa, jota haluat muokata. Jos haluat tehdä muutoksia pysäkkiaikatauluihin vuorokohtaisesti, paina Näytä ja pääset käsittelemään valitun vuoron pysäkkiaikataulua.

16 Ohje 16 (19) Voit liikkua aikataulunäkymässä alas- ja ylöspäin rullahiiren tai näkymän oikeassa laidassa olevien nuolten avulla. Klikkaamalla saapumis tai lähtöaikaa voit muuttaa vuoron pysäkin aikataulua. Tällöin muiden pysäkkien ajat päivittyvät automaattisesti uuden tiedon myötä. Muista käydä läpi tarkasti automaattisesti päivittyneet saapumis- ja lähtöajat, sillä näissä voi olla virheitä eikä Liikennevirasto vastaa näistä. Jos haluat perua tekemäsi pysäkkiaikojen muutokset ja palata alkuperäiseen aikaan, poista tekemäsi aikamuutokset ja jätä kenttä tyhjäksi. Huom.: tämä onnistuu vain niin kauan kuin et ole vielä tallentanut käsin asetettuja aikoja. Jos taas haluat perua kaikki muutokset tekemäsi, poistu tallentamatta sivulta. Tehtyäsi tarvittavat muutokset paina aikataulun alapuolella olevaa Tallenna nappia ja palaa takaisin reitin näkymään painamalla Muokkaa reittiä. Esimerkki-ikkunassa siis painaisit Reitit/Muokkaa reittiä: 1355/Vuoro:4137 ja pääsisit takaisin reittiluonnoksesi näkymään. HUOM: Muutettaessa reitin pysäkkiketjun (karttanäkymän oikealla puolelle) aikoja ne päivittyvät aina myös vuoroaikatauluihin ja mahdolliset vuoroille erikseen tehdyt muutokset kumoutuvat. On hyvä huomata reitin tietojen päivittyvän kaikkiin vuoroihin. Toisinpäin muutettaessa vuoroaikataulun aikoja ne eivät päivity reitin pysäkkiketjun aikoihin. Jos vuorolla muutetaan kellonaikoja käsin, on muistettava erityisesti tarkistaa ajantasauspysäkkien kellonaikoja Reitin muutoshistoria Reitin muutoshistoria on näkyvillä Vuorot-osion alla, ja reitille voidaan lisätä haluttaessa kommentti.

17 Ohje 17 (19) Reitin tallentaminen Reitti on tallennettu, kun se on tallennettu sekä Reitin pysäkkiketju osiossa (=kartalla) että Vuorot-osiossa. Reitin perustietoja voidaan myös muuttaa ja tallentaa Reitin perustiedot-osion Tallenna luonnoksena-painikkeella. Poista-painikkeella voidaan poistaa reitti Olemassa olevan reitin hyödyntäminen uuden reitin luomisessa Uuden reitin voi luoda myös olemassa olevan reitin pohjalta. Valitse reitti voimassa olevien tai reittiluonnosten listalta. Nimeä uusi reitti ja tallenna uutena: 3 Reitin hyväksyttäminen ja siirtäminen koontitietokantaan Reitit lähetetään viranomaiselle hyväksyttäväksi Lähetä-painikkeella. Viranomainen voi hylätä reitin, minkä jälkeen reitti palautuu liikenteenharjoittajalle luonnokset-listalle. Viranomainen voi lähettää hylkäämiseen liittyvän kommentin sähköpostilla. Sähköposti lähetetään sille henkilölle, joka on lähettänyt luonnoksen viranomaiselle. Viranomaisen hyväksymät reitit ovat nähtävissä Voimassaolevat reitit-listauksessa. Viranomaisen hyväksynnän jälkeen reitin tiedot siirtyvät automaattisesti Liikenneviraston koontitietokantaan. 4 Olemassa olevien reittien muokkaaminen Olemassa olevaa reittiä (voimassa oleva tai luonnos) voi muokata ja tallentaa samana tai uutena Jos muokkaa ja tallentaa voimassa olevaa reittiä niin se poistuu voimassaolevien reittien listalta. Eli on tärkeää lähettää reitti mahdollisimman pian viranomaiselle hyväksyttäväksi, jotta se saadaan taas pian voimaan.

18 Ohje 18 (19) 5 Reitin tallentaminen gtfs-muodossa Reitit ja aikataulut voidaan tallentaa GTFS-muodossa ruksittamalla Vie -sarakkeesta halutut reitit ja painamalla Lataa valitut reitit. Reitti tai reitit tallentuvat gtfs-muotoisena zip-pakettina. kts: 6 Reitin tulostaminen Reitin tulostaminen onnistuu selaimen oikeasta yläkulmasta.

19 Ohje 19 (19) 7 Kysymyksiä ja vastauksia Q: Näen listan reiteistä luonnoksissa/voimassaolevissa, mutta miten pääsen yksittäisen reitin tarkempiin tietoihin? A: Klikkaa reittiä taulukossa. Q: Miten pääsen näppärimmin takaisin vuoron tietoihin, jos välillä olen käynyt katsomassa vuoron ajopäiväkalenteria? A: Klikkaa Reitit-välilehteä, niin pääset takaisin ko. reitin näkymään Q: Milloin RAE-käyttäjän kannattaa tallentaa ajopäivät tai ei-ajettavat päivät omaan kalenteriin suoraan ja milloin hyödyntää tasoja? A: Tasojen hyödyntämisessä on se etu, että kun esim. Liikennevirasto ylläpitää tai kerää keskitetysti tietoa myös tulevien vuosien kuntien koulujen lomapäivistä tai arkipyhistä niin nämä muutokset tai täydennykset tulevat käyttöön automaattisesti kaikissa ko tasoa käyttävissä kalentereissa, eikä näitä tietoja siis ole tarvetta erikseen ylläpitää. Huom. Jos käytät yhteiskäyttöistä (=jonkun toisen organisaation tallentamaa) kalenteria tai tasoa niin varaudu siihen, että kalenteri voi muuttua huomaamatta. Q: Mikä on virtuaalipysäkki? A: Joukkoliikennelinjan varrella tai päätekohdassa oleva säännöllinen paikka, jossa matkustajat odottavat joukkoliikennevälinettä, mutta jota ei ole merkitty maastoon liikennemerkillä.

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (14) 18.08.2016 Luonnos Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 RAE-työkalu, yleistä... 2 2 Reittien,

Lisätiedot

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (31) 19.03.2018 Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 Yleistä RAE-työkalusta... 2 1.1 Etusivun

Lisätiedot

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla

Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla Ohje Reitti- ja aikataulueditori RAE 1 (35) 18.01.2019 Liikenteen palvelut / Liikenne ja tieto Linja-autoreittien ja aikataulujen tallentaminen RAE-työkalulla 1 RAE-työkalu... 3 1.1 Yleistä RAE-työkalusta...

Lisätiedot

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje Liikkumispalvelukatalogi NAP Merenkulun reitti- ja aikataulueditori 1 (14) 16.8.2018 Användarinstruktioner för kartvertyget för sjötrafik på svenska NAP: Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin

Lisätiedot

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje

Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Käyttöohje 1 (18) Användarinstruktioner för kartverktyget för sjötrafik på svenska Merenkulun reitti- ja aikataulueditorin käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Kirjautuminen... 3 3 Uuden laivareitin

Lisätiedot

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko

STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko STS Uuden Tapahtuma-dokumentin teko Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt. Sisällöt-näkymä Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma 1 Valitse kieleksi Suomi Välilehti 1. Perustiedot Musta reunus kieliversioneliön

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys

Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Office 365 palvelujen käyttöohje Sisällys Sisäänkirjautuminen... 2 Office 365:n käyttöliittymä... 3 Salasanan vaihto... 5 Outlook-sähköpostin käyttö... 7 Outlook-kalenterin käyttö... 10 OneDriven käyttö...

Lisätiedot

Ohje internetkarttapalveluun

Ohje internetkarttapalveluun Ohje internetkarttapalveluun Kartalla liikkuminen Liiku kartalla käyttäen hiirtä, karttaikkunan zoomauspainikkeita tai pikavalikkotoimintoja. 1. Näkymän liikuttaminen: Liikuta karttaa hiirellä raahaamalla.

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa

Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa Muutostietojen ilmoittaminen sähköisellä lomakkeella NAPliikkumispalvelukatalogissa (www.finap.fi ) Säännöllistä aikataulua noudattava markkinaehtoinen henkilöliikenne Liikennöinnin muutoksista tulee ilmoittaa

Lisätiedot

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys

Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Skype for Business ohjelman asennus- ja käyttöohje Sisällys Kirjautuminen Office 365 -palveluun... 2 Skype for Business ohjelman asentaminen... 3 Yhteyshenkilöiden lisääminen Skype for Business ohjelmassa...

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko

Päänäkymä Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen Opettajan ohjeet kurssin teko Simppelit ohjeet Sisällys Päänäkymä... 1 Valikko... 1 Opiskelijan ohjeet Kurssin suorittaminen... 2 Kurssin haku... 2 Kurssin suorittaminen... 2 Opettajan ohjeet kurssin teko... 3 Kirjautuminen... 3 Kurssin

Lisätiedot

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö

Informaatiotekniikan kehitysyksikkö SAVONIA Savonia RPM Käyttöopas Informaatiotekniikan kehitysyksikkö 18.8.2011 Sisällysluettelo 1. Perusnäkymä... 3 2. Kirjautuminen... 4 3. Rekisteröinti... 5 4. Idean jättäminen... 6 4. Arviointi... 8

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0

RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje. v. 1.0 RockID-varastonhallintajärjestelmän käyttöohje v. 1.0 Yleistä Rockstar lukijakäyttöliittymä Tuotteiden lukeminen lähtevään tilaukseen Tilaukseen kuulumattomat tuotteet Tuotteiden lukeminen tilauksesta

Lisätiedot

Keravan karttapalvelun käyttöohje

Keravan karttapalvelun käyttöohje Keravan karttapalvelun käyttöohje Sisällys (klikkaa otsikkoa mennäksesi suoraan haluamaasi kappaleeseen) Keravan karttapalvelun käytön aloittaminen... 2 Liikkuminen kartalla... 2 Karttatasojen näyttäminen

Lisätiedot

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle

5. Sijainnin määrittäminen olemassa olevalle liikuntapaikalle VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS Sisältö: 1. Alueen sijainnin tallennus 2. Alueen ominaisuustietojen tallentaminen 3. Alueen poistaminen 4. Olemassa olevan alueen tietojen muokkaus

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely

Lupapiste käyttöönottokoulutus. Palvelun esittely Lupapiste käyttöönottokoulutus Palvelun esittely Valmistelut Tarkista, että käytössäsi on riittävän tuore selainversio Tuetut selainversiot: Internet Explorer 9 tai uudempi Mozilla Firefox 16 tai uudempi

Lisätiedot

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi

ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE. www.laurea.fi ASIO-OHJE HENKILÖSTÖLLE www.laurea.fi ASIOssa henkilöstö voi: Varata tiloja mistä tahansa Laurean kampukselta Tarkastella omaa opetusaikataulua ja opetukselle varattuja tiloja kalenterinäkymässä Saada

Lisätiedot

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu

Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu Käyttöohje: LAPIO latauspalvelu 24.8.2018 Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Kartalla liikkuminen ja zoomaus:... 2 3. Aineistojen etsiminen ja katselu:... 2 4. Ladattavien aineistojen valinta ja metatiedot:...

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Doodle helppoa aikatauluttamista

Doodle helppoa aikatauluttamista Doodle helppoa aikatauluttamista Kuinka käytän Doodlea? -vaiheittainen opas käyttöön ja aikataulukyselyn luomiseen http://www.doodle.com/ Doodle on ohjelma joka auttaa sinua aikatauluttamaan kokouksia

Lisätiedot

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu

Pika-aloitusopas. Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Pika-aloitusopas Sisältö: Projektin luominen Projektin muokkaaminen ja hallinnointi Projektin/arvioinnin tulosten tarkastelu Tämä asiakirja on laadittu auttamaan sinua hallinnoimaan nopeasti CEB TalentCentral

Lisätiedot

Hallintaliittymän käyttöohje

Hallintaliittymän käyttöohje Hallintaliittymän käyttöohje 1. Yleisiä huomioita Hallintaliittymän käyttöä helpottavia yleisiä huomioita: - Käytä listanäkymien hakukentissä kentän vieressä olevaa hakunappia, älä enter-näppäintä. - Älä

Lisätiedot

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta.

Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto / Tietohallinto Valitse muokkaustila päälle kurssialueen etusivun oikean yläkulman painikkeesta. Sanasto Sanasto -työkalulla voi laatia sanakirjan tapaisen sanaston, jonka hakusanoja (käsitteitä ja niiden määritelmiä) voidaan selata ja opettajan niin halutessa myös kommentoida. Sekä opettaja että

Lisätiedot

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET...

1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ ETUSIVU YHTEENVETO LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT VIESTIT KOKEET... OHJE OPPILAALLE 2 / 21 1 YLEISTÄ TIETOA HELMESTÄ... 3 2 ETUSIVU... 4 2.1 YHTEENVETO... 4 2.2 LUKUJÄRJESTYS / KOTITEHTÄVÄT / MERKINNÄT... 4 2.3 VIESTIT... 6 2.4 KOKEET... 6 3 VIESTIT... 7 3.1 UUSI VIESTI...

Lisätiedot

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE

VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE VIENET JULKAISUJÄRJESTELMÄLLÄ TOTEUTETTUJEN INTERNET-SIVUJEN YLLÄPITO-OHJE JULKAISUJÄRJESTELMÄÄN KIRJAUTUMINEN. Osoitekenttään kirjoitetaan www.domain.fi/admin. Kirjoita käyttäjätunnus: xxxxxx. Salasana:

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

Opiskelijoiden HOPSit

Opiskelijoiden HOPSit Opiskelijoiden HOPSit Ohje kommentoijalle ja hyväksyjälle/19.3.2014 Täydennetty ohjetta/2.1.2014: Lisätty tietoa opiskelijoiden lisäämisestä Omiin opiskelijoihin, mikä helpottaa HOPSien käsittelyä. Tarvittavat

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

LeadDesk Soittajan käsikirja

LeadDesk Soittajan käsikirja LeadDesk Soittajan käsikirja Sisällysluettelo. SOITA... 3. Automaatti... 3. Puoliautomaatti... 4.3 Soittolista... 5.4 Tilauksen ja soittopyynnön... 6.5 Haastattelun tekeminen ja tallentaminen... 8.6 Manuaalisoitto...

Lisätiedot

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( )

Lipas 2.0 käyttöohjeet ( ) Lipas 2.0 käyttöohjeet (14.3.2019) (Liikuntapaikan muokkaus, liikuntapaikan lisäys, liikuntapaikan poisto, pistemäiset liikuntapaikat) Liikuntapaikan muokkaaminen Liikuntapaikan lisääminen tai tietojen

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti

Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu KÄYTTÖOHJE. LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Tik-76.115 Tietojenkäsittelyopin ohjelmatyö Tietotekniikan osasto Teknillinen korkeakoulu JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖOHJE LiKe Liiketoiminnan kehityksen tukiprojekti Versio: 1.1 Tila: hyväksytty Päivämäärä: 13.2.2001

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan:: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista numeroiduista osioista sekä osioiden molemmilla

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus WebOodissa. Sisällys. Aluksi

Opintokohteiden muokkaus WebOodissa. Sisällys. Aluksi Opintokohteiden muokkaus ssa Sisällys Aluksi... 1 Opintokohteen tietojen muokkaaminen... 3 Opettajat... 3 Oppimateriaali... 5 Alemmat opintokohteet... 5 Vastaavat opintokohteet... 6 Kuvaukset... 7 Linkin

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM

Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM Visma Fivaldi -käsikirja MiniCRM 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Perustiedot - välilehti... 5 4 Tila (vapaassa tekstikentässä edellisellä sivulla annettu nimi) - välilehti... 6 5 Vasemman

Lisätiedot

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu

Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Osallistavan suunnittelun kyselytyökalu Käyttöohje InnoGIS- hankkeen aikana kehitetylle pilottiversiolle Dokumentti sisältää pilottiversiona toimivan kyselyn laatimiseen ja vastaamiseen liittyvän ohjeistuksen.

Lisätiedot

Seutudokumenttien pä ivittä misohje

Seutudokumenttien pä ivittä misohje Seutudokumenttien pä ivittä misohje Kirjautuminen sisällönhallinta-työkaluun Käytä ylläpidossa Firefox-selainta. Käyttäjätunnukset Käy rekisteröitymässä osoitteessa www./kirjaudu kohdassa Rekisteröidy.

Lisätiedot

Nippupelipassi. Nippupelipassien rakentaminen

Nippupelipassi. Nippupelipassien rakentaminen Nippupelipassi Nippupelipassien rakentaminen 1. Kirjaudu tunnuksilla sisään. 2. Valitse alasvetovalikosta oma seurasi. Mikäli omaa seuraasi ei löydy valikosta (mm. uudet seurat), valitse seuraksi Harrastealue

Lisätiedot

ACUTE. Kalenteri Käyttöohje

ACUTE. Kalenteri Käyttöohje ACUTE Kalenteri Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Kalenterin asetukset... 1 3 Yksikön asetukset... 2 3.1 Ajantyypit... 2 3.1.1 Ajantyypin lisääminen... 3 3.2 Yksikön aikataulun poikkeus...

Lisätiedot

RES - REAL ESTATE SYSTEM

RES - REAL ESTATE SYSTEM HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 1/13 HELPPO KIINTEISTÖNHOITAJILLE RES - REAL ESTATE SYSTEM OUKA/ RES HUOLTOKIRJAN KÄYTTÖ Sivu 2/13 Ohjelmaan kirjaudutaan osoitteesta https://www.haahtela.fi Vinkki: luo pikakuvake

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS

NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS 1 NAVIGAATTORIN ASENNUS JA MUOKKAUS YLEISTÄ NAVIGAATTORIN KÄYTÖSSÄ... 2 NAVIGAATTORIN HAKEMINEN... 3 NAVIGAATTORIN KOPIOINTI OMALLE SAP-TUNNUKSELLE... 6 NAVIGAATTORIN MUOKKAUS ENNEN KÄYTTÖÖNOTTOA... 7

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Turun seudun TAPAHTUMAKALENTERI

Turun seudun TAPAHTUMAKALENTERI Turun seudun TAPAHTUMAKALENTERI HUOM! Toistuvan tapahtuman syöttäminen muuttui 28.6.2016 alkaen. Lomaketta on hieman yksinkertaistettu, ja toistuvuuksien tekeminen on nyt entistä helpompaa. Toistuvan tapahtuman

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus...

1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2. 1.1 Kirjautuminen... 2. 1.2 Käyttöliittymä... 2. 2 Uuden varauksen tekeminen... 3. 2.1 Normaali varaus... 1 Kirjautuminen ja Käyttöliittymä... 2 1.1 Kirjautuminen... 2 1.2 Käyttöliittymä... 2 2 Uuden varauksen tekeminen... 3 2.1 Normaali varaus... 3 2.2 Alustava Varaus... 5 2.2.1 Alustavan varauksen muuttaminen

Lisätiedot

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola

Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola Pedanet oppilaan ohje Aleksanteri Kenan koulu Eija Arvola 26.8.2016 SISÄLLYSLUETTELO 1. Omat asetukset kuntoon (kaikkien tehtävä aluksi) sivut 3-5 2. Tärkeiden sivujen tilaaminen omiin linkkeihin sivut

Lisätiedot

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE

LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE LUKKARIKONE KÄYTTÖOHJE 23.8.2018 Sisällys 1 HAKU -välilehti... 2 1.1 Ryhmän perusteella hakeminen... 3 1.2 Toteutuksen perusteella hakeminen... 4 1.3 Opettajan lukujärjestyksen hakeminen... 5 2 LUKUJÄRJESTYS

Lisätiedot

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa

Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa Ponnahdusikkunoiden ja karttatekstien hallitseminen ArcGIS Online kartoissa... 1 1. Mikä on ponnahdusikkuna... 1 2. Ponnahdusikkunan

Lisätiedot

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje

Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje Granlund Manager - Huoltokirjan käyttöohje https://senaatti.granlundmanager.fi Käyttäjätuki: 010 759 2300 (ma-pe 08:00-17:00) senaatti@granlund.fi Aloitussivu Prosessit, joihin käyttäjällä on kohteessa

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

OptimePortal ja OptimeEvent versioiden yhteenveto joulukuu

OptimePortal ja OptimeEvent versioiden yhteenveto joulukuu OptimePortal 1.12.2 ja OptimeEvent 1.16.1 versioiden yhteenveto joulukuu 2016 www.helsinki.fi/yliopisto 1 Tilavaraus Tilavarauspyyntöä luotaessa laskutusyksikkö (ns. H-koodi) voidaan nyt valita viimeisessä

Lisätiedot

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS

VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS SISÄLTÖ VIRKISTYSALUEEN LISÄÄMINEN KARTALLE JA TIETOJEN MUOKKAUS... 1 Alueen sijainnin tallennus... 2 Liikuntapaikan ominaisuustietojen tallentaminen...

Lisätiedot

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit)

AUTOCAD-TULOSTUSOHJE. Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) AUTOCAD-TULOSTUSOHJE Tällä ohjeella selitetään Autocadin mittakaavatulostuksen perusasiat (mallin mittayksikkönä millimetrit) 1. MODEL VS. LAYOUT Autocadista löytyy vasemmasta alakulmasta automaattisesti

Lisätiedot

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen

Kokoelmakilpailu Lomakeohje, Laji.fi-sarja 1. Rekisteröityminen 1. Rekisteröityminen Kirjaudu palveluun sivuston oikeasta yläkulmasta luomalla itsellesi Laji.fi - tunnus tai kirjautumalla Facebook- tai Google-tunnuksilla. Laji.fi-tunnuksella rekisteröityminen 1. Valitse

Lisätiedot

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2

Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2. Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2. Yhdistyksen etusivun muokkaaminen... 2 Mietoisten kyläportaalin käyttöohjeet alasivujen ylläpitäjille Päivitetty 8.4.2011 Sisältö Perustietoja Mietoisten kyläportaalista... 2 Yhdistyksen ylläpitäjän kirjautuminen... 2 Yhdistyksen etusivun muokkaaminen...

Lisätiedot

Ennakkosuunnitelman luonti

Ennakkosuunnitelman luonti Elokuu 2019 JETI-pikaohje Ennakkosuunnitelman luonti Tämän dokumentin sisällöstä Tämä dokumentti on pikaohje ennakkosuunnitelman laadinnasta ja koskee seuraavia ennakkosuunnitelman luomisen vaiheita: 1.

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Jäsenrekisteriin kirjautuminen Avaa internet ja kirjoita selaimen osoitekenttään: https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana, ja paina Sisäänkirjaus. Kirjauduttua avautuu

Lisätiedot

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään

Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Gps-reittien lataaminen Lipas liikuntapaikat.fi - järjestelmään Lipas-projekti, Jyväskylän yliopisto 11.5.2016 GPS-laitteella tallennetut reitit voi viedä Lipas-karttanäkymään joko oman digitoinnin avuksi,

Lisätiedot

Automaattitilausten hallinta

Automaattitilausten hallinta Automaattitilauksilla voidaan automatisoida kopiotilaukset tuotantolaitokselle. Työkalulla voitte määritellä kansio- sekä tiedostokohtaisia automaattitilauksia. Joka yö SokoPro suorittaa tarkistusajon,

Lisätiedot

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17

4 Google. Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 4 Google Eetu Kahelin ja Kimi Syrjä DAT 17 Googleen siirtyminen Avaa Firefox- tai Google Crome selain Siirry näkymättömään tilaan Google Cromessa näppäinyhdistelmällä (Ctrl + Shift + N) ja Firefoxissa

Lisätiedot

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet, käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta

Lipas- järjestelmän tallennusohjeet,  käyttöohjeet-kansio. Lipas- järjestelmä löytyy myös osoitteesta Liikuntapaikan tallentaminen Lipakseen ja olemassa olevien paikkojen muokkaus Pistemäiset liikuntapaikat Sisältö: 1. Kirjautuminen Lipakseen 2. Liikuntapaikan sijainnin tallennus 3. Piste menikin väärään

Lisätiedot

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017

Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Digitaalisen oppimisen tiimi/ Mia Tele & Kalle Malinen 13.10.2017 Office 365 OneDrive Opiskelijan ohje 2017 Sisältö 1. OneDrive... 2 2. Miten voin ottaa OneDriven käyttöön?... 3 3. Mitä OneDrivella voi

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Käyttöopas Ajanvaraus

Käyttöopas Ajanvaraus Käyttöopas Ajanvaraus Tarjoa asiakkaillesi mahdollisuus varata aikojasi kellon ympäri Sisällys Kalenterin käyttö osana arkea 3 1. Luo aukioloaikoja Luo aukioloaikoja 4 Viikkoaikataulupohja 6 2. Varaukset

Lisätiedot

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille

Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Ohjeistus yhdistysten internetpäivittäjille Oman yhdistyksen tietojen päivittäminen www.krell.fi-sivuille Huom! Tarvitset päivittämistä varten tunnukset, jotka saat ottamalla yhteyden Kristillisen Eläkeliiton

Lisätiedot

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen

MOODLE-OHJE: Linkin lisääminen tehtävänannon yhteyteen. Web-linkin lisääminen Web-linkin lisääminen Kirjauduttuasi sisään SAMK Moodleen, mene omalle opintojaksollesi ja siirry muokkaustilaan. Muokkaustila päälle painike löytyy opintojakson etusivulta yläoikealta. Kun muokkaustila

Lisätiedot

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi

Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Katri Laaksonen 14.3.2011 Opetussuunnitteluprosessi WebOodissa - OpasOodi Ohjeen sisältö: Yleistä Oppaaseen liittyvien opintokohteiden käsittely Opintokohteen tila Vastuuopettajatietojen lisäys Kuvaustekstien

Lisätiedot

Tapahtuman lisääminen Lukkariin

Tapahtuman lisääminen Lukkariin Tapahtuman lisääminen Lukkariin 1. Klikkaa oikeasta yläkulmasta työkalut, mistä avautuu pudotusvalikko. Valitse tapahtumien hallinta. (Voit myös valita Lukkarin etusivulle ja siirtyä sieltä tapahtumien

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle

Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle Visma Fivaldi -käsikirja Tehtävienhallinta- ohje käyttäjälle 2 Sisällys 1 Palvelunhallinta... 3 1.1 Käyttäjäryhmän luominen... 3 2 Tehtävienhallinta- perustiedot... 4 2.1 Yhtiön perustiedot... 4 2.2 Tehtävä-/

Lisätiedot

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet

VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet Pekka Penttala 9.11.2008 1 (11) VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet VJS-96 Black Panthers joukkueen www-sivujen käyttöohjeet... 1 1 Yleistä www-sivujen käytöstä... 2 2 Sivujen osoitteet...

Lisätiedot

Katalogin luominen Coupan toimittajaportaalissa

Katalogin luominen Coupan toimittajaportaalissa CSP toimittajan luoma katalogi tarkoittaa Coupassa toimittajan tekemää katalogia, joka lähetetään Parmalle Coupan kautta hyväksyttäväksi. Coupan toimittajaportaalin Luettelot -välilehdeltä pääset katalogin

Lisätiedot

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN

OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN OHJE WWW.MUKAANPARTIOON.FI -LIPPUKUNTASIVUN MUOKKAAMISEEN 1. KIRJAUDU Navigoi osoitteeseen www.mukaanpartioon.fi. Aloita kirjautumalla: käyttäjätunnus: salasana: lippukunta HpL1Ka KUVA 1: Kirjautumislinkki

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

EeNet materiaalit ohje

EeNet materiaalit ohje EeNet materiaalit ohje EeNetin materiaaleissa voidaan ladata ja jakaa materiaaleja sekä katsoa ja keskustella materiaaleista. Materiaalit voivat olla teksti-, kuva tai videotiedostoja. Videoihin voidaan

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys

LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys LUKKARIN KÄYTTÖOHJE Sisällys 1. Yleistä... 2 2. Lukkarin käynnistys ja sisäänkirjautuminen... 2 3. Vapaa aikatauluhaku... 2 4. Lukujärjestyksen luominen ja avaaminen... 3 Lukukauden valinta... 3 Uuden

Lisätiedot

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue

Tulospalvelun käyttö. Ringette/Länsi-Suomen alue Tulospalvelun käyttö Ringette/Länsi-Suomen alue 1 Tulospalvelun käyttö E-, D- ja Harraste-sarjoissa Tulospalvelu https://ringette.torneopal.fi/ Joukkueenjohtajat lisäävät pelaajat joukkueeseen tulospalvelussa

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot