Portfoliokurssin aloitustilaisuus 17.1.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Portfoliokurssin aloitustilaisuus 17.1."

Transkriptio

1 Portfoliokurssin aloitustilaisuus Portfoliotyöskentely, Juha Eskelinen Malli portfolion laatimiseksi Learn-kysely, Marjo Vesalainen

2 Työelämä- ja asiantuntijuusopinnot 10 op Kielten kandiohjelman rakenteeseen kuuluu 10 op työelämä- ja asiantuntijuusopintoja, jotka jakautuvat kahteen 5 op opintojaksoon ja nämä edelleen kolmeen tai useampaan kurssiin: Asiantuntijuusopinnot 5 op KIK-415 Portfoliotyöskentely 2 op JA KOK-403 Akateemiset tekstitaidot 3 op Työelämäopinnot 5 op KIK-412 Työharjoittelu 5 op TAI KIK-413 Työelämäprojekti 5 op TAI KIK-414 Työelämätaidot 5 op

3 Perusopinnot Aineopinnot, yhteiset ja valinnaiset opinnot Työelämä- ja asiantuntijuusopinnot Jatkaminen maisteriohjelmaan tai työelämään Orientoivat opinnot I II / 2017 Portfoliotyöskentely III / 2018 IV / IV / 2020 Orientoiva viikko Tiedekunnan tilaisuudet Kielten KO:n tilaisuudet Hops-tapaamiset Tapaamiset pienryhmässä ja/tai henkilökohtaiset tapaamiset ohjaavan opettajan kanssa vähintään kerran lukukaudessa. Tapaamisen sisältönä opintojen suunnittelu, portfoliotyön eteneminen ja urasuunnittelu (=mitä opiskelija aikoo kandiohjelman jälkeen). Teemoja: valinnaiset opinnot, aineopintovaiheen erikoisalat, asiantuntijaprofiileihin tutustuminen (tiedottaja, opettaja, tulkki tms.) Teemoja: oman polun valinta kohti omaa erikoisalaa Teemoja: työharjoittelu, kandidaatintyö, maisteriohjelma vai työelämä Pääaine Vaihtoehdot Valinnat Toimiala ja työpaikat Tutkinto Ura Oman identiteetin muodostuminen: Minä + asiantuntija-ala Omat vahvuudet ja kehittämisekohteet Asiantuntijuus ja työkokemus

4 Portfoliotyöskentelyn sisältö ja toteutus (Lähde: kielten kandiohjelman tutkintovaatimukset) Opintojakso koostuu lukuvuosittain tai tiheämmin koko kanditutkinnon ajan järjestettävistä yksilö- ja/tai pienryhmätapaamisista kurssilaisten ja kurssin opettajan kanssa, ja opiskelijan itsenäisesti tekemästä portfoliotyöskentelystä, jota kurssin opettaja ohjaa. Opiskelija kirjoittaa itse portfoliotaan ja saa siihen tarvittaessa apua oman opintosuuntansa ohjaavalta opettajalta (hops-ohjaajalta). Kurssi päättyy portfolion palauttamiseen ja arvosteluun siinä periodissa, jossa opiskelija on suorittanut kanditutkinnon kaikki kurssit. Kurssi kestää siis kanditutkinnon kaikki kolme vuotta. Arvostelu: hyväksytty / hylätty Jos portfolion arvosana on hylätty, opiskelijan on tehtävä siihen muutoksia siltä osin kuin ohjaava opettaja palautteessaan vaatii.

5 Portfoliotyöskentely 2 op (Lähde: kielten kandiohjelman tutkintovaatimukset) Opintojakson osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata ja arvioida osaamistaan, taitojaan ja tietojaan suhteessa yleisiin akateemisten valmiuksiin sekä oman tieteenalansa ja tutkintonsa vaatimuksiin. Opiskelija osaa tehdä omaa osaamistaan näkyväksi esimerkiksi CV:n, työhakemuksen tai vastaavan dokumentin laatimisen yhteydessä. Opiskelija on muodostanut itselleen kuvan siitä, millaisia etenemispolkuja hänellä on opinnoissaan tai työurallaan kanditutkinnon jälkeen ja on valinnut jonkin näistä etenemispoluista sekä suunnitellut etenemisensä opinto- tai urasuunnitelman muodossa. Opiskelija tuntee oman tieteenalansa työtilannetta, häntä kiinnostavien ammattien ja työnkuvien niihin hakeutuvalle asettamia vaatimuksia ja kykenee tekemään valintoja, jotka ohjaavat hänen ammatti-identiteettinsä ja osaamisensa kehittymistä hänen valitsemaansa suuntaan.

6 Portfoliotyöskentely 2 op (Lähde: kielten kandiohjelman tutkintovaatimukset) Opintojakson osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata ja arvioida osaamistaan, taitojaan ja tietojaan suhteessa yleisiin akateemisten valmiuksiin sekä oman tieteenalansa ja tutkintonsa vaatimuksiin. Oman asiantuntijaidentiteetin tunnistaminen Opiskelija osaa tehdä omaa osaamistaan näkyväksi esimerkiksi CV:n, työhakemuksen tai vastaavan dokumentin laatimisen yhteydessä. Opiskelija on muodostanut itselleen kuvan siitä, millaisia etenemispolkuja hänellä on opinnoissaan tai työurallaan kanditutkinnon jälkeen ja on valinnut jonkin näistä etenemispoluista sekä suunnitellut etenemisensä opinto- tai urasuunnitelman muodossa. Opiskelija tuntee oman tieteenalansa työtilannetta, häntä kiinnostavien ammattien ja työnkuvien niihin hakeutuvalle asettamia vaatimuksia ja kykenee tekemään valintoja, jotka ohjaavat hänen ammatti-identiteettinsä ja osaamisensa kehittymistä hänen valitsemaansa suuntaan.

7 Portfoliotyöskentely 2 op (Lähde: kielten kandiohjelman tutkintovaatimukset) Opintojakson osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata ja arvioida osaamistaan, taitojaan ja tietojaan suhteessa yleisiin akateemisten valmiuksiin sekä oman tieteenalansa ja tutkintonsa vaatimuksiin. Oman asiantuntijaidentiteetin tunnistaminen Opiskelija osaa tehdä omaa osaamistaan näkyväksi esimerkiksi CV:n, työhakemuksen tai vastaavan dokumentin laatimisen yhteydessä. Identiteetin kuvaaminen muille Opiskelija on muodostanut itselleen kuvan siitä, millaisia etenemispolkuja hänellä on opinnoissaan tai työurallaan kanditutkinnon jälkeen ja on valinnut jonkin näistä etenemispoluista sekä suunnitellut etenemisensä opinto- tai urasuunnitelman muodossa. Opiskelija tuntee oman tieteenalansa työtilannetta, häntä kiinnostavien ammattien ja työnkuvien niihin hakeutuvalle asettamia vaatimuksia ja kykenee tekemään valintoja, jotka ohjaavat hänen ammatti-identiteettinsä ja osaamisensa kehittymistä hänen valitsemaansa suuntaan.

8 Portfoliotyöskentely 2 op (Lähde: kielten kandiohjelman tutkintovaatimukset) Opintojakson osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata ja arvioida osaamistaan, taitojaan ja tietojaan suhteessa yleisiin akateemisten valmiuksiin sekä oman tieteenalansa ja tutkintonsa vaatimuksiin. Oman asiantuntijaidentiteetin tunnistaminen Opiskelija osaa tehdä omaa osaamistaan näkyväksi esimerkiksi CV:n, työhakemuksen tai vastaavan dokumentin laatimisen yhteydessä. Identiteetin kuvaaminen muille Opiskelija on muodostanut itselleen kuvan siitä, millaisia etenemispolkuja hänellä on opinnoissaan tai työurallaan kanditutkinnon jälkeen ja on valinnut jonkin näistä etenemispoluista sekä suunnitellut etenemisensä opinto- tai urasuunnitelman muodossa. Identiteettiin perustuva suunnitelmallinen eteneminen opinnoissa Opiskelija tuntee oman tieteenalansa työtilannetta, häntä kiinnostavien ammattien ja työnkuvien niihin hakeutuvalle asettamia vaatimuksia ja kykenee tekemään valintoja, jotka ohjaavat hänen ammatti-identiteettinsä ja osaamisensa kehittymistä hänen valitsemaansa suuntaan.

9 Portfoliotyöskentely 2 op (Lähde: kielten kandiohjelman tutkintovaatimukset) Opintojakson osaamistavoitteet: Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa kuvata ja arvioida osaamistaan, taitojaan ja tietojaan suhteessa yleisiin akateemisten valmiuksiin sekä oman tieteenalansa ja tutkintonsa vaatimuksiin. Oman asiantuntijaidentiteetin tunnistaminen Opiskelija osaa tehdä omaa osaamistaan näkyväksi esimerkiksi CV:n, työhakemuksen tai vastaavan dokumentin laatimisen yhteydessä. Identiteetin kuvaaminen muille Opiskelija on muodostanut itselleen kuvan siitä, millaisia etenemispolkuja hänellä on opinnoissaan tai työurallaan kanditutkinnon jälkeen ja on valinnut jonkin näistä etenemispoluista sekä suunnitellut etenemisensä opinto- tai urasuunnitelman muodossa. Identiteettiin perustuva suunnitelmallinen eteneminen opinnoissa Opiskelija tuntee oman tieteenalansa työtilannetta, häntä kiinnostavien ammattien ja työnkuvien niihin hakeutuvalle asettamia vaatimuksia ja kykenee tekemään valintoja, jotka ohjaavat hänen ammatti-identiteettinsä ja osaamisensa kehittymistä hänen valitsemaansa suuntaan. Identiteettiin perustuva eteneminen opinnoista työuralle

10 Portfolion laatiminen Opiskelijan omaa koko kanditutkinnon ajan jatkuvaa kirjallista työtä, joka auttaa omien opintojen (HOPS) ja tulevan työuran suunnittelussa (tiedot ja taidot, oma asiantuntijaidentiteetti ja -tehtävät, johon suuntaa). Portfolion runkona voi olla joko ennalta laadittu, kielten kandiohjelman yhteinen malli TAI ohjaavan opettajan itsensä laatima malli TAI esimerkiksi oppimisportfolio tai oppimispäiväkirja, jonka yhteydessä opiskelija tuottaa myös CV:n, työhakemuksen tai muita liitteitä. Portfoliotyöskentely-opintojakson kurssisivulle lisätään: Pohdintakysymyksiä, joita voi käyttää pohdinnassa apuna Tietoa uudesta eportfolio-työkalusta, joka tulee käyttöön kevätlukukauden aikana Tietoa muista työkaluista ja malleista, joita voi käyttää apuna kirjoittamisessa Weboodiin lisätään Portfoliotyöskentely-kurssia varten opintosuuntakohtaiset listat, joiden kautta voitte ilmoittautua kurssille muodollisesti.

11 Tapaamiset Lukukausittaiset tapaamiset järjestää ohjaava opettaja. Muita tapaamisia voivat järjestää myös ohjattavat itse (opintopiiri) tai kurssilla joissakin opintosuunnissa avustajina toimivat opiskelija-avustajat sekä kokonaisuuden vastuuopettaja, koulutusohjelma, tiedekunta tai työelämäpalvelut (näistä tiedotetaan kurssisivun kautta). Tapaamisten sisällöt voivat perustua joko oppiaineen, ohjaavan opettajan tai ohjattavien tarpeisiin (nettikyselyt toivotuista teemoista, opintosuunnaan opettajien näkemykset, edellisessä tapaamisessa sovitut teemat jne.) tai noudattaa jotain ennalta määrättyä, koko kolmen vuoden aikajänteen ylittävää aikataulua. Tapaamisten toistuvana teemana on opintojen suunnittelu, joka konkretisoituu HOPSin laatimisena.

12 Portfolion sisältö Portfolion tulisi olla oppimispäiväkirja ja näyteportfolio eli opiskelijan harkiten luoma valikoima opiskeluun ja oman urapolkunsa rakentamiseen liittyviä asiakirjoja, jota opiskelija voi käyttää paitsi oman asiantuntijaidentiteettinsä sekä opinto- ja urapolkunsa rakentumisen tukena, myös soveltuvin osin hakiessaan työ- ja harjoittelupaikkoja. Portfoliossa tulisi tehdä ero julkisen (ts. ohjaavalle opettajalle näkyvän) ja yksityisen (vain opiskelijalle näkyvän) portfolion välillä. Julkinen portfolio on opiskelijan yksityisestä portfoliosta rajaama kokoelma tekstejä ja muita artefakteja (kuvia, videoita ja muita tiedostoja), joiden hän itse katsoo parhaiten kuvastavan itseään ja jotka kuuluvat portfoliolle asettuihin vaatimuksiin.

13 Valmiissa portfoliossa (keväällä 2020) tulisi vähintään olla: Sisällysluettelo Lyhyt yhteenveto / johdanto portfolion sisällöstä ja rakenteesta Lukuvuosittain päivitettävä opintosuunnitelma (HOPS) tai linkki sellaiseen Oppimispäiväkirja, jossa opiskelija reflektoi opintojensa etenemistä opintojensa ja uratavoitteidensa kannalta keskeisten opintojaksojen ja opintokokonaisuuksien osalta Suppea näyteportfolio, jossa on harjoitustöitä tai muita opiskelijan tuottamia tämän osaamista kuvaavia tuotoksia eri opintojaksoilta tai eri vuosilta Yleinen CV tai ansioluettelo sekä tästä opiskelijan eri tarkoituksiin myöhemmin laatimia työnhaussa käytettyjä cv:itä Muuta, mitä: esimerkiksi kuvia tai videoita keskeisinä koetuista oppimistapahtumista (ei välttämättä vain kursseista), miellekarttoja, SWOTteja ja muita esityksiä omista opinto- ja uratavoitteista.

14 Seuraavaksi Ilmoittaudu kurssille: Mene KIK-415 Portfoliotyöskentelyn kurssisivulle ( ja ilmoittaudun oman opintosuuntasi ryhmään. Jos et löydy ryhmääsi, ota yhteyttä opintojakson vastuuhenkilöön Aloita portfolion laatiminen (ks. Seuraavat diat). Osassa oppiaineita syksyn HOPS-työskentelyyn on jo kuulunut osia porftolion laatimista. Seuraa KIK-415-kurssisivun ja kik-info-sähköpostilistan kautta tulevia uutisia ja tietoja kurssiin liittyvistä yhteisistä tapaamista. Kysy portfolioon liittyviä kysymyksiä ohjaavalta opettajaltasi tai minulta Ajattele portfoliota omana ajattelutyönäsi, jolla pyrit ohjaamaan opintojasi sellaiseen suuntaan johon itse haluat mennä, sen sijaan, että kelluisit opintojen ja elämän joessa virran mukana

15 Linkkejä KIK-415 Portfoliotyöskentely -kurssisivu: Kielten kandiohjelma, Ura ja työelämä sivut: Yliopiston urapalvelut: Uraohjaajan vinkit: Rehtorin päätös mm. työelämä- ja asiantuntijuusopinnoista:

16 Portfoliotyöskentelyn toteutus, malli, 1/2 Ohjaava opettaja tapaa opiskelijan kerran lukukaudessa ryhmätapaamisessa tai henkilökohtaisesti, Tapaamisissa käydään yhdessä läpi opintojen ja niiden suunnittelun etenemistä (vrt. hops-työskentely) sekä portfolion kirjoitusprosessia esimerkiksi opiskelijoiden viikkoa ennen tapaamista opettajalle lähettämien kysymysten pohjalta, jotka opiskelijat ovat koostaneet itse tai yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa opintopiirissään. Opettaja voi myös tarvittaessa tavata opiskelijoita henkilökohtaisissa ohjauskeskusteluissa näiden aloitteesta. Portfoliotyöskentelyn tulisi aidosti linkittyä opintoihin sekä työelämä- ja asiantuntijuusopintoihin -> jos opiskelija haluaa esim. vaikkapa kahden eri kielen opettajaksi, hänen tulisi valikoida tähän valmentavia kursseja ja opintokokonaisuuksia sekä huomioida kokonaisuuksien tuomien opintopisteiden vaikutus muuhun tutkintoon.

17 Portfoliotyöskentelyn toteutus, malli, 2/2 Opiskelija koostaa portfoliotaan hänellä annettujen mallien ja ohjeiden mukaisesti itse tai yhdessä opintopiirinsä kanssa. Ohjaava opettaja voi halutessaan pyytää opiskelijoita palauttamaan hänelle tiivistelmän portfoliosta lukukausittain ja antaa siitä palautetta. Opiskelijan tulisi saada palautetta työstään sitä pyytäessään. Opiskelija palauttaa portfolion ennen valmistumistaan ja opettaja arvostelee työn hyväksytty / hylätty asteikolla. Jos arvosana on hylätty, opiskelijan on korjattava työtä saamansa palautteen perusteella.

18 Portfolion toteutus Malli 1: Omat tiedostot Malli 2: eportfolio Opintoni-sivulla

19 Malli 1: Omat tiedostot -kansio Opiskelija voi yksinkertaisimmillaan aloittaa portfolionsa luomalla tietokoneelleen tai yliopiston verkon kotihakemistoonsa Portfolio-kansion (folder) sekä Word-tiedoston: Oppimispäiväkirja kl 2018.docx Ensimmäisen kevään aikana opiskelijan tulisi tallentaa kansioonsa tiedostot (mm. syksyllä laadittu opintosuunnitelma sekä Learn-kyselyn tulokset) sekä valita ja tallentaa kurssitöistään muutamia, joita pitää keskeisinä oppimisensa kannalta. Valintoja ja kurssitöiden merkitystä olisi hyvä pohtia osana portfoliota. Opiskelijan tulisi ensimmäisen opintovuoden aikana kirjoittaa omaa oppimispäiväkirjaansa vähintään 2 3 sivua ja käyttää pohjana esimerkiksi Alkuvaiheen avoimet kysymykset kysymyslistaa (ks. Portfoliotyöskentelykurssisivu). Keskeistä on, että opiskelija analysoi kirjoittamalla omia lähtökohtiaan ja tavoitteitaan opinnoissaan sekä oman opintosuuntansa ja tutkintonsa sisältöjä. Miksi olen täällä? Mitä haluan? Mitä ohjelma tarjoaa? Mihin haluaisin suunnata opintojeni aikana? Opettajalle kurssin lopuksi palautettava portfolio olisi tästä portfoliosta laadittava yhteenveto, jossa opiskelija pyrkisi esittämään suppeasti oman opintopolkunsa ja kehittymisensä kandiopintojen loppuun mennessä sekä suunnitelmansa siitä, mihin hän kielten kandista jatkaa.

20 Oppimispäiväkirjan pohdintojen tueksi: Lähtökohdat 1. Miksi olet hakeutunut yliopistoon opiskelemaan? Miksi päätit lähteä opiskelemaan pääainettasi? 2. Mikä pääaineessasi tuntuu kiinnostavimmalta? 3. Mistä muista aineista olet kiinnostunut? 4. Mitkä sivuaineet tukisivat pääaineesi opiskelua? 5. Mitä odotat oman alasi opiskelulta? Opiskelu 1. Miten opit mielestäsi parhaiten (Kirjoittamalla, kuuntelemalla, lukemalla, tekemällä? Ryhmässä vai itsenäisesti työskentelemällä)? 2. Mitä opiskelutaitojasi haluaisit kehittää? 3. Minkälaisessa ympäristössä opiskelet tehokkaimmin? 4. Mikä opinnoissa on tähän mennessä tuntunut vaikeimmalta? Miten olet selviytynyt ongelmatilanteissa? Opiskelun ja muun elämän yhteensovittaminen Työelämä (ks. KIK-415-kurssisivu)

21 Malli 2: eportfolio Portfolion voi tulevaisuudessa luoda myös yliopiston opiskelijoille tarjoaman Opintoni-portaalin eportfolio-työkalulla. Sisällön suhteen tähän pätevät samat ohjeet kuin ensimmäisen mallin sisältöön. eportfolio on työkaluna vielä keskeneräinen, mutta sen on arvioitu valmistuvan tämän vuoden aikana. Tarjoan kurssisivun kautta lisätietoa työkalusta kunhan se valmistuu. Työkalun ensimmäinen versio löytyy kuitenkin jo nyt jokaisen opiskelijan Opintoni-sivulta klikkaamalla ikkunan oikeassa yläkulmassa, English Svenska tekstien alapuolella olevaa neliönmuotoista profiilikuvaa.

22 Kysymyksiä Kommentteja???

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info

Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info Valintoja ja optioita! Valinnaisten opintojen info www.helsinki.fi/yliopisto 8.11.2018 1 Tilaisuuden sisältö Miksi valinnaisia pitäisi / voi suorittaa ja minkä verran? Eli tietoa tutkintorakenteista ja

Lisätiedot

OSATA. Osaamispolkuja tulevaisuuteen

OSATA. Osaamispolkuja tulevaisuuteen OSATA Osaamispolkuja tulevaisuuteen Miksi OSATA? Tulevaisuuden työelämässä uudenlaiset osaamisyhdistelmät korostuvat eikä työ sitoudu enää välttämättä tiettyyn ammattiin Opinto- ja työpolut eivät ole enää

Lisätiedot

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2.vsk 5.9.2013 Teknillinen tiedekunta 5.9.2013 Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2. vsk Henkilökohtainen opintosuunnitelma opiskelutaidot ehops Mahdollisuus ehopsin tekemiseen

Lisätiedot

Urapalvelut opiskelijoille

Urapalvelut opiskelijoille Urapalvelut opiskelijoille Lukuvuosi 2019-2020 Uraohjaajat Kirsi Vallius-Leinonen, Outi Suorsa, Saara Puittinen ja Janne Saarela Henkilökohtainen uraohjaus Uraohjauksen tavoitteena on tukea sinua rakentamaan

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

ORIENTOIVIEN LUENTOJEN AIKATAULU (loput aikataulut)

ORIENTOIVIEN LUENTOJEN AIKATAULU (loput aikataulut) Tänään aiheena 0 Muistutus fuxi-iltapäivästä. Alkaa to 4.9. klo 12.30 salissa L6. - opiskelijakeskus, YTHS, yliopistopastori, SOOL, ainejärjestön ja pienryhmäohjaajien järjestämää ohjelmaa 0 Orientoivien

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Johanna Kilpeläinen 3.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg Heli Alatalo Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg Heli Alatalo Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö 21.10.2013 YKYY0 Orientoivat opinnot ja HOPS 2 op 1. Orientoivat I: Tutkinto- ja opintoasiat Ma 2.9

Lisätiedot

OPINTOJEN SUUNNITTELU OSANA OPINTOPOLKUA. Opintoihin orientoitumisen luento

OPINTOJEN SUUNNITTELU OSANA OPINTOPOLKUA. Opintoihin orientoitumisen luento OPINTOJEN SUUNNITTELU OSANA OPINTOPOLKUA Opintoihin orientoitumisen luento 27.8.2014 Odotukset opiskelulle Keskustele pienessä ryhmässä: Mitä odotat tulevilta luokanopettajaopinnoiltasi? Millaisia taitoja

Lisätiedot

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava 29.8.2012 29.8.2012 Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1 2op) Pakollinen opintojakso kandidaatintutkinnossa

Lisätiedot

3 OPISKELIJAN VASTUU JA AKATEEMINEN VAPAUS OPINTOJEN VALINNOISSA

3 OPISKELIJAN VASTUU JA AKATEEMINEN VAPAUS OPINTOJEN VALINNOISSA 1 MIKÄ ON HOPS? HOPS on opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka tarkoituksena on auttaa omien opintojen suunnittelua ja kokonaisuuden hahmottamista, aikatauluttamista ja tavoitteiden saavuttamista.

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia)

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia) HOPS-PROSESSI Teatterikorkeakoulun perustutkintojen tutkintosäännön 12 :n mukaan opiskelija laatii opintojensa suunnittelun tueksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Opintosuunnitelma on tutkintokohtainen.

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

ehopsin käyttöohje opiskelijalle

ehopsin käyttöohje opiskelijalle ehopsin käyttöohje opiskelijalle 2 12 2009 1. Kirjaudu Weboodiin omalla käyttäjätunnuksella. 2. Valitse vasemmasta valikosta HOPS toiminto, jolloin tulet Opinto oikeudet ja opintosuunnitelmat ikkunaan

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2019 2020 Anarâškielâ máttááttâs 2019 2020 Syksy 2019 / Čohčâ 2019 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Harjaannuttaa opiskelijan aiheen valintaan, tiedonhankintaan, tiedon jäsentämiseen ja tieteelliseen esittämiseen kirjallisesti ja suullisesti

Harjaannuttaa opiskelijan aiheen valintaan, tiedonhankintaan, tiedon jäsentämiseen ja tieteelliseen esittämiseen kirjallisesti ja suullisesti Harjaannuttaa opiskelijan aiheen valintaan, tiedonhankintaan, tiedon jäsentämiseen ja tieteelliseen esittämiseen kirjallisesti ja suullisesti 10 sivua tieteellistä tekstiä 30 min tieteellinen suullinen

Lisätiedot

HOPS Farmasian tiedekunnassa

HOPS Farmasian tiedekunnassa HOPS Farmasian tiedekunnassa Opiskelija laatii henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli HOPSin koko opintojen ajaksi. HOPSin tavoitteena on tukea opiskelijan kykyä ottaa vastuu omasta oppimisestaan, suunnitella

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta

Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta 7 Opintojen suunnittelu ja opintoneuvonta Yliopisto julkaisee yleisoppaan, jokaista tiedekuntaa varten oman opinto-oppaan sekä kieliopintoja varten on erillisen

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja HOPS Riikka Leikola

Opintojen suunnittelu ja HOPS Riikka Leikola Opintojen suunnittelu ja HOPS Riikka Leikola Mitä kurssilla tehdään? Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Opiskelukäytännöt IT-harjoitus ja kirjastoharjoitus VP1 Ohjaustapaaminen Kansainvälistymistyöpajat

Lisätiedot

Portfolio Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Hannu Sirkkilä YTT, yliopettaja

Portfolio Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Hannu Sirkkilä YTT, yliopettaja Portfolio Humanistisessa ammattikorkeakoulussa Hannu Sirkkilä YTT, yliopettaja Portfolion eli kehittymiskansion kokoaminen on osa Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon koulutusohjelman opetussuunnitelmaan

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Pääaine: Puh: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Ylioppilastutkinnon jälkeen / ennen saksan

Lisätiedot

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin tutkintovaatimukset uudistuvat 1.8.2012. Siirtymäaika uusiin tutkintovaatimuksiin päättyy 31.7.2014,

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2018 2019 Anarâškielâ máttááttâs 2018 2019 Syksy 2018 / Čohčâ 2018 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops-toiminnolla KTK-tutkinto Mikä on ehops? ehops on WebOodin toiminto, jolla voit laatia sähköisen henkilökohtaisen opintosuunnitelman

Lisätiedot

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin tutkintovaatimukset uudistuvat 1.8.2012. Siirtymäaika uusiin tutkintovaatimuksiin päättyy 31.7.2014,

Lisätiedot

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta

Ulla Laakkonen. KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta Teknillinen tiedekunta Ulla Laakkonen KTK- ja KTM-tutkinnot Pääaineen ja ohjelman valinta 5.4.2017 Teknillinen tiedekunta Pääaineinfon ohjelma Pääaineen valintamenettely Ohjelman esittely Tuotantotalouden esittely Tietotekniikkan/tietojärjestelmätieteen

Lisätiedot

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat Opintojen ohjaus Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat 29.8.2017 Opiskelu yliopistossa Yliopisto-opintoihin kuuluu olennaisena osana akateeminen vapaus ja toisaalta myös vastuu omista opinnoista ja niiden

Lisätiedot

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla Mikä on ehops? ehops on WebOodin toiminto, jolla voit laatia sähköisen henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli hopsin

Lisätiedot

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE

AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE AHOT-OPAS TOISELLE ASTEELLE Sisällys AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT)... 3 Mitä on AHOT?... 3 Millaisesta osaamisesta AHOTointia voi hakea?... 4 Osaamisen osoittaminen,

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Puh: Pääaine: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Minut valittiin ranskan kielen opiskelijaksi vuonna.

Lisätiedot

Työelämäyhteydet kielten yhteisissä

Työelämäyhteydet kielten yhteisissä Työelämäyhteydet kielten yhteisissä opinnoissa (MKA) Monialaisen kieliasiantuntijan kandidaattiohjelma Kieli- ja viestintätieteiden laitos JY Sanna Lehtonen Monialaisen kieliasiantuntijan kandidaattiohjelma

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS TAMPEREEN YLIOPISTO Viestinnän, median ja teatterin yksikkö HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS Lomake on pdf-tiedosto, jota pääset muuttamaan. Tallenna lomake itsellesi, näin voit myös muokata sitä

Lisätiedot

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op

Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Aikuisopetuksen tehtäviin suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot 60 op Minna Daniel 15.6.2016 1 Opinnot Joka vuosi aloittaa 85 aikuisopetukseen suuntautuvaa opiskelijaa, joista puolet tutkintoopiskelijoita

Lisätiedot

1. HOPS-työkalun käyttöön ottaminen

1. HOPS-työkalun käyttöön ottaminen 1. HOPS-työkalun käyttöön ottaminen WebOodin HOPS-työkalun löydät, kun kirjaudut WebOodiin osoitteessa https://weboodi.uwasa.fi. HOPS-työkalu löytyy otsikon Omat opinnot alta. Paina HOPS -painiketta. Avautuvassa

Lisätiedot

AHOT Hyväksilukemisen uudet periaatteet

AHOT Hyväksilukemisen uudet periaatteet AHOT Hyväksilukemisen uudet periaatteet 16.5.2012 16.5. Humanistinen tiedekunta.2012 1 Taustaa Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen =hyväksiluku Rehtorin päätös Tdk-neuvosto Astuivat

Lisätiedot

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet)

HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) HOPS - HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUSUUNNITELMA (Tietojenkäsittelytieteet) Nimi: Täytetty..2016 Tämä lomake on tarkoitettu opiskelijoille, jotka suorittavat sekä kandidaatin että maisterin tutkinnon. Tässä

Lisätiedot

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma

Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma Etäkoulu Kulkurin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelma 10.6.2013 Koonnut Virpi Soini 2. luokan tavoitteet tutustuu verkko-opiskeluun ja harjoittelee käytännön työtaitoja, kuten tekstintuottamista

Lisätiedot

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES.

LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. LEADERSHIP IS NOT ABOUT COMPETITION. FOR US IT MEANS BEING OPEN AND SEIZING OPPORTUNITIES. Tuotantotalouden ja tietojärjestelmätieteen ohjelma Pääaineinfo 17.4.2018 Tervetuloa! Omaohjaaja Ulla Laakkonen

Lisätiedot

DeeJeepäivä DigiJobi digivalmiuksia työelämään

DeeJeepäivä DigiJobi digivalmiuksia työelämään DeeJeepäivä DigiJobi digivalmiuksia työelämään Sisältökokonaisuudet: Portfolio Verkkolomakkeet & Skype Videot Aikataulu: 1 2 3 8.00-10.00 A B C tauko 15min 10.15 13.00, tähän osioon sisältyy ruokatunti

Lisätiedot

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset

Tehtävän lisääminen ja tärkeimmät asetukset Tehtävä Moodlen Tehtävä-aktiviteetti on tarkoitettu erilaisten tehtävien antamiseen verkossa. Tehtävä-aktiviteettia ei ole tarkoitettu ainoastaan tehtävien palautukseen, kuten moni sen sellaiseksi mieltää,

Lisätiedot

OHJAUSSUUNNITELMA. Filosofian tutkinto-ohjelma. Ohjaus filosofian tutkinto-ohjelmassa

OHJAUSSUUNNITELMA. Filosofian tutkinto-ohjelma. Ohjaus filosofian tutkinto-ohjelmassa OHJAUSSUUNNITELMA Filosofian tutkinto-ohjelma Ohjaus filosofian tutkinto-ohjelmassa Filosofian tutkinto-ohjelmassa annettava ohjaus kohdistuu sekä opiskelijan opintojen ohjaukseen että opinnäytetöiden

Lisätiedot

Hopseilla opiskelijakeskeiseen ohjauskulttuuriin

Hopseilla opiskelijakeskeiseen ohjauskulttuuriin Hopseilla opiskelijakeskeiseen ohjauskulttuuriin nykyinen opiskelu/ohjauskulttuuri? opiskelijat: - aikaisempien opiskelukulttuurien vaikutukset > koulu, lukujärjestykset, suorittaminen - yliopisto-opiskelu

Lisätiedot

VAIHTOON KTK

VAIHTOON KTK VAIHTOON 2016-2017 KTK 17.11.2015 Päivi Martin, International Coordinator paivi.martin@ulapland.fi MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi: mitä

Lisätiedot

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO

VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO VALINNAISTEN OPINTOJEN INFO 22.3.2018 Presentation Name / Firstname Lastname 29/03/2018 1 KLO 16.00-17.00 YLEISINFO KLO 17.00-18.00 VALINNAISTEN OPINTOJEN ESITTELYÄ ERI PISTEISSÄ Presentation Name / Firstname

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opintonsa 2009-2010 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2009-2010) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA

OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA OHJAUS- JA HOPS-PROSESSI YMPÄRISTÖTEKNOLOGIAN KOULUTUSOHJELMASSA Mikkelin ammattikorkeakoulun pedagogisen strategian mukaan ohjauksen tavoitteena on edistää opiskelijoiden sitoutumista opiskeluunsa, tukea

Lisätiedot

USKONTOTIETEEN HOPS. Humanistinen tiedekunta

USKONTOTIETEEN HOPS. Humanistinen tiedekunta USKONTOTIETEEN HOPS Humanistinen tiedekunta ORIENTOIVIEN OPINTOJEN HOPS (2 op) Jakson aikana opiskelija hankkii valmiudet opintojensa aloittamiseen ja tutkintonsa suunnitteluun sekä tutustuu opiskeluympäristöönsä

Lisätiedot

Laatu linjakkuus ja osaamisperustaisuus koulutusohjelmassa case farmasia

Laatu linjakkuus ja osaamisperustaisuus koulutusohjelmassa case farmasia Laatu linjakkuus ja osaamisperustaisuus koulutusohjelmassa case farmasia Oppimisseikkailu 8.3.2017 Nina Katajavuori, Outi Salminen, Katariina Vuorensola Farmasian tiedekunta 1 Farmasian koulutusohjelmat

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu

Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 1 Kieli- ja viestintäopinnot ja valmentavat kieliopinnot Karelia ammattikorkeakoulussa 2019 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 2 Sisältö - Miksi opiskella kieliä? - Miksi opiskelisin

Lisätiedot

OPINTOJEN SUUNNITTELU JA HOPS

OPINTOJEN SUUNNITTELU JA HOPS OPINTOJEN SUUNNITTELU JA HOPS Jari Haimi ym. Lentävässä Lähdössä 2016 Mikä on HOPS? Henkilökohtainen opintosuunnitelma eli jokaisen opiskelijan oman opiskelun strategia, taktiikka ja toimeenpanosuunnitelma

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Alkuorientaatio Orientoivat opinnot Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas (s. 8-18)

Alkuorientaatio Orientoivat opinnot Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas (s. 8-18) Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 24.8.2015 Yliopisto, yksikkö, tutkinnot SIS-uuden opiskelijan opas 2015-2016 (s. 8-18) Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences - SIS Opintopäällikkö

Lisätiedot

1. Valitse suunniteltu valmistumisvuosi alasvetovalikosta ja tallenna valinta. 2. Luo uusi HOPS painikkeella pääset tekemään HOPSia.

1. Valitse suunniteltu valmistumisvuosi alasvetovalikosta ja tallenna valinta. 2. Luo uusi HOPS painikkeella pääset tekemään HOPSia. ehopsin käyttöohje opiskelijalle 1.2 versio Ennen kuin aloitat hopsin tekemisen, tutustu huolella tiedekuntasi HOPS ohjeistukseen ja pääaineesi/koulutusohjelmasi tutkintorakenteeseen. Tiedekuntakohtaisissa

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2017-2018 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

TKT50004 Akateemiset taidot, 1 op

TKT50004 Akateemiset taidot, 1 op TKT50004 Akateemiset taidot, 1 op Aloitusluento 1. vuoden opiskelijoille pe 8.9.2017 klo 14-16 Kjell Lemström SISÄLTÖ Vanha / uusi järjestelmä Kurssille ilmoittautuminen Kurssin tavoitteet Kurssin toteutus

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta 4.9.2019 Yleistä kieliopinnoista Suomen kieli ja viestintä Sisällys Toinen kotimainen kieli Englanti Muut vieraat

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2017 2018 Anarâškielâ máttááttâs 2017 2018 Syksy 2017 / Čohčâ 2017 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Miten suunnittelen opintoni?

Miten suunnittelen opintoni? Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Miten suunnittelen opintoni? PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO Opintojen suunnittelu... 3 Tärkeitä

Lisätiedot

Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018

Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018 Tieteenalaa tukevien opintokokonaisuuksien hakuohjeet ja valintaperusteet, kevät 2018 Sisällys 1. Yleistietoa tieteenalaa tukevista opintokokonaisuuksista... 1 2. Hakuohjeet... 1 3. Valintamenettely...

Lisätiedot

TKT50004 Akateemiset taidot, 1 op

TKT50004 Akateemiset taidot, 1 op TKT50004 Akateemiset taidot, 1 op Aloitusluento 1. vuoden opiskelijoille pe 7.9.2018 klo 14-16 Kjell Lemström SISÄLTÖ Vanha / uusi järjestelmä Kurssille ilmoittautuminen Kurssin tavoitteet Kurssin toteutus

Lisätiedot

Pienryhmätyöskentely

Pienryhmätyöskentely Pienryhmätyöskentely Miten oppiaineesi/yksikkösi opetussuunnitelmissa aiotaan konkretisoida JY:n linjaukset osaksi tutkintojen, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteita? tullaan varmistamaan

Lisätiedot

Portfolio OneNotessa

Portfolio OneNotessa Portfolio OneNotessa Mikä portfolio on ja miksi sitä on hyvä käyttää: Portfolio rakentuu opintojen aikana hankitun osaamisen, sen kuvaamisen ja itsereflektion kautta. Portfoliotyöskentelystä voidaan karkeasti

Lisätiedot

Ohjeet OpasOodin käyttöön Oikeustieteellinen tiedekunta

Ohjeet OpasOodin käyttöön Oikeustieteellinen tiedekunta Ohjeet OpasOodin käyttöön Oikeustieteellinen tiedekunta Sisältö OpasOodin löytäminen. 2 Oppaiden rakenteet... 4 Oikeustieteellisen tiedekunnan opinto-oppaat 10 OpasOodin päivittäminen. 13 Yhteenvetotaulukko:

Lisätiedot

Titta Koski, Tari Rantasuo, Anita Perttunen, Kaisa Karhu

Titta Koski, Tari Rantasuo, Anita Perttunen, Kaisa Karhu Titta Koski, Tari Rantasuo, Anita Perttunen, Kaisa Karhu OY:n strateginen valinta kehittää opiskelijoiden työelämävalmiuksia tuetun harjoittelujärjestelmän avulla (TOPIK) Vuosittain toteutetun seurannan

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.9.2016 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraryhmä toiminta Taiteiden tiedekunnassa - Uraryhmä aloitti syksyllä 2010 - Osallistujia 6-8

Lisätiedot

eportfolion käyttöliittymä Perusportfolio (syyslukukausi 2014)

eportfolion käyttöliittymä Perusportfolio (syyslukukausi 2014) eportfolion käyttöliittymä Perusportfolio (syyslukukausi 2014) eportfolioon kirjaudutaan edu.hel.fi-tunnuksilla, samoilla joilla sähköpostiin. Etusivulla on heti aluksi ohjevideo sekä käyttöohjeet opiskelijalle

Lisätiedot

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu.

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu. A-jakso: viikot 45 50 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 10-14 Aloitusseminaari ABC-jakson harjoittelijoille ti 23.10.2011 klo 12.30-14.00. C jakson infotilaisuus ti 19.2. 2013 Normaalikoulun luokka B

Lisätiedot

Maisteri-info. kevät

Maisteri-info. kevät Maisteri-info kevät 2018 1.3.2018 Kevät 2018 Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa Maisterivaiheen hopsin tekeminen oodihops-työkalulla Huolehdi keskeneräiset opinnot valmiiksi -kandintyö, harjoittelu,

Lisätiedot

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Eväitä opintojen sujumiseen - opintojen suunnittelu ja esteettömyys opiskelussa uraohjaaja Marika Tuupainen ja opintopsykologi Katri Ruth

Lisätiedot

Opintojen suunnittelu ja HOPS. Orientoivat opinnot - osa II Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling 19.3.

Opintojen suunnittelu ja HOPS. Orientoivat opinnot - osa II Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling 19.3. Opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot - osa II Hallintotieteiden tutkinto-ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling 19.3.2015 Iltapäivän ohjelma Opintokoordinaattori Aino Nordling - Mikä HOPS

Lisätiedot

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta

VAIHTO-INFO. Minna Nousiainen, International Coordinator Kasvatustieteiden tiedekunta VAIHTO-INFO Minna Nousiainen, International Coordinator minna.nousiainen@ulapland.fi Kasvatustieteiden tiedekunta MISTÄ ALOITAN? Tutustu tutkintorakenteeseesi ja opinto-oppaaseen Tarkista opintosuoritusotteesi:

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa

Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Tieto- ja viestintätekniikan opinnot Jyväskylän yliopistossa Humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta Syksy 2017 Tanja Välisalo tinyurl.com/hytk-tvt2017 Sisältö 1. Mitä teknologiataitoja tarvitsen?

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON?

Osaamisportfolio. Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi (5) MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Opiskelijan portfolio-ohje [Asiakirjan nro] Päivitetty viimeksi 27.12.2017 1 (5) Osaamisportfolio MIKÄ OSAAMISPORTFOLIO ON? Osaamisportfoliossa osoitat joko sellaisenaan tai erikseen annettujen tehtävien

Lisätiedot

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN OPISKELIJAN OHJEET

TYÖN OPINNOLLISTAMINEN OPISKELIJAN OHJEET TYÖN OPINNOLLISTAMINEN OPISKELIJAN OHJEET Työn opinnollistaminen tarkoittaa, että suoritat opintoja hankkimalla osaamista työtehtävissäsi tai osallistuessasi opintojen aikana muuhun sellaiseen toimintaan,

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 27.4.2017 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info

Vaihto-opinnot ulkomailla. Mari Trinidad Info Vaihto-opinnot ulkomailla Mari Trinidad Info 20.4.2017 Vaihto-opinnoista yleisesti Vaihdossa suoritetut opinnot hyväksytään joko kandidaatin tai maisterin tutkintoihin (ainakin vähintään vapaasti valittaviin

Lisätiedot

Työharjoittelun opinnollistaminen & työelämäkurssit

Työharjoittelun opinnollistaminen & työelämäkurssit Työharjoittelun opinnollistaminen & työelämäkurssit Anne Mäkelä, Biokemian ja molekyylilääketieteen tdk, Oulun yliopisto Päivi Palosaari-Aubry, Kemian tekniikan korkeakoulu, Aalto-yliopisto Oulun yliopisto

Lisätiedot

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs

Inarinsaamen kielen opetus Anarâškielâ máttááttâs Inarinsaamen kielen opetus 2017 2018 Anarâškielâ máttááttâs 2017 2018 Syksy 2017 / Čohčâ 2017 Perusopinnot / Vuáđu-uápuh 683659P Inarinsaamen peruskurssi I (5 op) 683660P Inarinsaamen suullinen käyttö

Lisätiedot

Opettajatuutorin opas

Opettajatuutorin opas Opettajatuutorin opas 2013-2014 Opettajatuutori, olet saanut haastavan ja antoisan tehtävän. Pääset luotsaamaan uudet opiskelijat alkuun kohti diplomi-insinööriksi valmistumista. Opettajatuutorointi kestää

Lisätiedot

3. Vuosikurssin info. Kaisa Leinonen 2016

3. Vuosikurssin info. Kaisa Leinonen 2016 3. Vuosikurssin info Kaisa Leinonen 2016 KANDIDAATIN TUTKINTO Millä mallilla on kandidaatin tutkielma? Huomioi ns. valmistumisprosessiin tarpeeksi aikaa! http://www.oulu.fi/ktk/opinnaytetyot MITÄ KURSSEJA

Lisätiedot

Maahanmuutto Opiskelu

Maahanmuutto Opiskelu - Yliopisto Haluaisin hakea yliopistoon. Kerrot, että haluat hakea yliopistoon Haluan hakea. Kerrot, että haluat hakea johonkin tutkinto-ohjelmaan kandidaatin ohjelmaan jatko-opintoihin tohtorin ohjelmaan

Lisätiedot

Ohjaus Oulun yliopistossa

Ohjaus Oulun yliopistossa Ohjaus Oulun yliopistossa Lähinnä sinua: oman tiedekuntasi lähipalvelut ja omaopettaja O Opintojen suunnittelu ja aikatauluttaminen Kaikille yhteisissä palveluissa: opintopsykologi ja suunnittelijat O

Lisätiedot

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia)

HOPS-ohjauksen vaiheet ovat seuraavat: (alleviivatut kohdat ovat ehopsin toiminnallisuuksia) HOPS-PROSESSI Teatterikorkeakoulun perustutkintojen tutkintosäännön 12 :n mukaan opiskelija laatii opintojensa suunnittelun tueksi henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Opintosuunnitelma on tutkintokohtainen.

Lisätiedot

Opiskelijaohjaus. Terveystieteiden

Opiskelijaohjaus. Terveystieteiden Terveystieteiden Opiskelijaohjaus Opiskelijaohjauksen tavoitteena on ystävällisessä ja toisia kunnioittavassa yhteistyön ilmapiirissä edistää opiskeluhyvinvointia, omien vahvuuksien ja osaamisen tunnistamista

Lisätiedot

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma (180 op) Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunta lukuvuosi

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma (180 op) Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunta lukuvuosi Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma (180 op) Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunta lukuvuosi 2017 2018 Tässä opetusohjelmassa on opetustiedot niistä opinnoista, jotka on merkitty alla

Lisätiedot

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla

ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla ehops Henkilökohtainen opintosuunnitelma Hopsin tekeminen WebOodin ehops toiminnolla Mikä on ehops? ehops on WebOodin toiminto, jolla voit laatia sähköisen henkilökohtaisen opintosuunnitelman eli hopsin

Lisätiedot

ehops-opastus

ehops-opastus ehops-opastus 5.11.2014 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN

POLKU OSAAMISEN YTIMEEN OSAAMISMATKA POLKU OSAAMISEN YTIMEEN MIKSI OSATA? Ohjauksen ja opetuksen roolin tulee muuttua siten, että se tukee oppijan osaamisidentiteetin kehittymistä ja antaa valmiuksia rakentaa omia yksilöllisiä

Lisätiedot

HOPS-PORTFOLIO. Miksi hakeuduin yliopistoon/ matemaattis-luonnontieteelliseen/tähän oppiaineeseen opiskelemaan

HOPS-PORTFOLIO. Miksi hakeuduin yliopistoon/ matemaattis-luonnontieteelliseen/tähän oppiaineeseen opiskelemaan HOPS-PORTFOLIO Henkilötiedot Nimi: Olli Olavi Opiskelija Opiskelijanumero: 1234567890 Osoite: Opiskelijankatu 1 A 1, 00100 Helsinki Puhelin: 090 1234567 email: olli.o.opiskelija@helsinki.fi Pääaine: tähtitiede

Lisätiedot