Keittoaika ja -lämpötila Lämpötilan nostovaihe

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Keittoaika ja -lämpötila Lämpötilan nostovaihe"

Transkriptio

1 Hakekoko Hakekoko vaikuttaa keittokemikaalien imeytymiseen ja hakkeen pakkautumistiheyteen keittimessä. Keittokemikaalien imeytymisen osalta hakkeen paksuus on oleellisin tekijä. Vaikka keittoliuos imeytyykin nopeammin hakkeen pituussuunnassa, myös poikittaissuuntaista imeytymistä tapahtuu. Koska hakepalojen pituus on yleensä 3-10 kertaa niiden paksuus, paksuudella on suurempi merkitys imeytymisen kannalta. Hakkeen pituudella on merkitystä imeytymiseen jonkin verran, mutta enemmän hakepituus vaikuttaa pakkaustiheyteen keittimessä ja kuitujen pituuteen. Hakepaksuuden kasvaessa keittolipeän imeytyminen hakkeen sisäosiin vaikeutuu, hake keittyy epätasaisesti ja aiheuttaa kuituuntumattoman jakeen kasvun.

2 Hakepaksuuden kasvaessa on imeytymisolosuhteita parannettava kuituuntumattoman jakeen vähentämiseksi. Hakepinnan halkeamat ja epätasaisuudet edistävät imeytymistä. Hakkeen ohentaminen pienentää pakkaustiheyttä keittimessä ja saattaa aiheuttaa kapasiteettirajoituksen (hakepituutta ei välttämättä voida vastaavasti lyhentää kuidunpituuden lyhenemisen vuoksi). Pakkautumistiheys osoittaa, miten suuri osa mitatusta haketilavuudesta on kiinteää puuta. Pakkautumistiheyden vaihtelu vaikuttaa keittimessä hakkeen suotautumisvastuksen muutoksiin ja siten myös lämmön ja keittokemikaalien siirtymiseen. Hakkeen ohentuessa haketuksessa syntyvän hienoaineksen osuus kasvaa. Keittimeen joutuessaan hienoaines keittyy liikaa ja syntyvän kuituaineksen mekaaninen lujuus pienenee. Sulfaattikeitossa sopivana hakepaksuutena imeytymisen kannalta pidetään 2-5 mm, käytännössä optimipaksuus vaihtelee välillä 4-7 mm. Havupuuhake on yleensä paksumpaa kuin lehtipuuhake, koska tällöin päästään suurempaan hakepituuteen ja sitä kautta vähäisempään määrään haketuksessa katkenneita kuituja. Havupuukuidut ovat pidempiä ja havumassalle lujuus on olennaisempaa kuin lehtipuumassalle, joten vähäinen haketuksessa katkenneiden kuitujen määrä on havuhakkeelle olennaisempaa. Myös eri keittomenetelmien välillä on eroja; eräkeitto sietää pienempää (ja myös huonolaatuisempaa) haketta kuin vuokeitto. Tämä siksi, koska vuoketossa hakepatjan on pysyttävä liikkeessä ja vuokeittimen sihdit tukkeentuvat herkästi liian pienen hakekoon vuoksi.

3 Hakkeen tulee olla aina mahdollisimman tasalaatuista. Samoin hakkeen kuiva-aineen tietäminen mahdollisimman tarkkaan parantaa kemikaalien annostelutarkkuutta. Keittoaika ja -lämpötila Lämpötilan nostovaihe Keittohakkeen tulee olla mahdollisimman hyvin imeytynyt ennen keittovaiheen alkua (noin 140 C), toisin sanoen keittokemikaalia pitää olla riittävästi hakkeen sisäosissa ligniinin pilkkoutumisreaktioiden käynnistämiseen ja ylläpitämiseen. Lämpötilan nostonopeudelle ei ole olemassa mitään optimiarvoa vaan se riippuu imeytysolosuhteista. Perinteisessä eräkeitossa lämpötilan nosto tapahtuu noin 1.5 C/min, jolloin aikaa lipeiden annostelusta (noin 70 C) 140 C:een kuluu noin 45 min.

4 Uusissa eräkeittomenetelmissä lämpötilan nosto tapahtuu syrjäyttämällä keittimestä kylmä "imeytyslipeä" kuumalla lipeällä. Aikaa syrjäytykseen kuluu noin 20 min. Lisäksi voidaan imeytystä tehostaa kierrättämällä kylmää lipeää haluttu aika. Loppu lämmitys, joka on yleensä vain muutama aste, tehdään suoralla höyryllä. Vuokeitossa voidaan käyttää keittimen paineessa toimivaa esi-imeytystornia ennen keitintä. Tornin lämpötila on alle C ja hakkeen viipymä siinä on noin 30 min. Eräissä vuokeittomenetelmissä imeytys tapahtuu keittimen huipussa, jossa lämpötila on alle 140 C. Keittovaihe Keittoaika ja -lämpötila vaikuttavat yhdessä siten, että korkeampi keittolämpötila edellyttää lyhyempää keittoaikaa ja toisin päin. Keiton lämpötila havupuulla voi vaihdella C:n välillä. Lämpötilan nosto yli noin 175 C lisää saantohäviöitä. Saantohäviöiden määrä ja niiden alkamislämpötila on riippuvainen mm. alkalikonsentraatiosta ja sulfiditeetista. Keittoreaktiot nopeutuvat lämpötilan noustessa enemmän kuin aineensiirtonopeus hakkeen sisäosiin. Näin korkeampi lämpötila tyypillisesti lisää hakkeen epätasaista keittymistä, eli pintaosat hakkeesta keittyvät enemmän. Koivulla saantohäviöt kasvavat havupuuta voimakkaammin korkeissa lämpötiloissa, joten saannon kannalta turvallinen alue on C. Keittoaika voi vaihdella huomattavasti, käytännössä alle tunnista noin kolmeen tuntiin. Koivu keittyy noin puolta nopeammin kuin mänty mitattuna H tekijällä, jos alkaliannos on sama. Käytännössä kuitenkin koivun keittolämpötila ja alkaliannos ovat alemmat kuin havupuulla, joten keittoajat tehdasmitassa eivät olennaisesti poikkea toisistaan. Käytännössä keitto täydessä lämmössä kestää noin tunnin. Keittymistä tosin tapahtuu lämpötilan nostovaiheen aikana, 110 C:sta ylöspäin.

5 Eräkeitossa keittoaikaa voidaan suoraan säätää vaiheen kestoa muuttamalla. Käytännössä keittoajan määrää käytettävissä oleva keitinkapasiteetti. Vuokeitossa tuotantovauhti määrää suoraan hakkeen viipymän keittovyöhykkeessä. H-tekijän tavoitearvo voi vaihdella aina välillä. Käytännössä siihen tehtaalla vaikuttavat tavoitekapan, puulajin ja puulaadun lisäksi käytettävissä olevan alkalin määrä ja laatu sekä keitinkapasiteetti. Ylimääräinen keitinkapasiteetti voidaan hyödyntää joko keittolämpötilaa alentamalla tai alkaliannosta pienentämällä. Alkaliannos ja -konsentraatio Tehollinen alkaliannos (puumäärän suhteen) vaihtelee yleensä välillä % NaOH:na. 30% sulfiditeettitasolla sama kemikaaliannostus on vaikuttavana alkalina % NaOH:na. Annokset ovat pienempiä valmistettaessa ruskeita korkean kappaluvun massoja tai valkaistavia lehtipuumassoja. Alkalin väkevyys keittonesteessä eli alkalikonsentraatio (g/l) riippuu myös nestepuusuhteesta. Eli mitä korkeampi neste-puusuhde, sitä matalampi alkalikonsentraatio, vaikka alkalin määrä puun suhteen olisikin sama. Alkalikonsentraation vaikutus keittoreaktioihin on oleellista ja yleensä pyritäänkin välttämään hyvin korkeaa neste-puusuhdetta myös siksi, ettei alkaliväkevyys laskisi liian alas. Alkaliväkevyyden (NaOH ja Na2S) on oltava matala keiton alussa ja tasainen keiton ajan. Korkea alkaliväkevyys keiton alussa lisää selluloosan hajoamista ja kuluttaa alkalia tarpeettomasti. Liian suuren alkalikonsentraation välttämiseksi keiton alussa voidaan alkali (valkolipeä) annostella keittoon useammassa vaiheessa. Vaiheistettu annostelu on käytössä uusimmissa erä- ja vuokeittoprosesseissa. Toisaalta liian pieni alkalikonsentraatio keiton alussa (tai missä tahansa keiton vaiheessa) saattaa aiheuttaa ligniinin takaisin saostumista eli kondensoitumista, mikä vaikeuttaa massan valkaisua korkeisiin vaaleuksiin. Uudelleen saostuneessa ligniinissä on vähän ns. fenolisia rakenteita, joihin hapen ja klooridioksidin vaikutus perustuu.

6 ph:n laskun ja siitä aiheutuvan ligniinin uudelleen saostumisen välttämiseksi tulee keiton lopussa olla jäännösalkalia vähintään noin 5-10 g/l (tehollista NaOH:na). Käytännössä alkaliannoksen suuruuteen vaikuttaa tehtailla keiton tavoitekappaluku, valkaisun toiminta, mahdolliset prosessin pullonkaulat, käytettävissä olevan puuraaka-aineen laatu ja hakekoko sekä halutut massan laatuominaisuudet. Näin ollen mitään yleispätevää optimiannosta ei ole olemassa. Sulfiditeetti Natriumsulfidin (Na2S) läsnäolo nopeuttaa delignifioitumista, jolloin alkalin tarve on pienempi ja/tai keittoaika lyhenee. Tämän seurauksena hiilihydraatteja liukenee vähemmän. Männyllä sulfiditeettitason nousu aina 40%:n parantaa saantoa, koivulla 15%:n jälkeen ei saantoetua enää ole havaittavissa. Kielteisinä seikkoina sulfiditeettitason nousussa voidaan pitää hajukaasujen määrän ja korroosioriskin kasvua. Nykyaikaisen sellutehtaan sulfiditeettitaso on %. Korroosio voidaan hallita materiaalivalinnoilla ja käyttämällä esim. sähköistä suojausta. Hajukaasujen talteenotto ja poltto vähentävät hajurikkiyhdisteiden kasvun aiheuttamaa haittaa. Tehtaan sulfiditeettitaso määräytyy käytännössä rikki- ja natriumhäviöistä ja niiden korvaamiseksi käytettyjen kemikaalien Na/S -suhteesta. Yleensä sulfiditeetin vaihtelut ovat tehtaalla kohtuullisen pieniä ja muutokset hitaita, joten niillä ei voida katsoa olevan suurta merkitystä keiton hallinnassa varsinkaan sulfiditeettitason ollessa % Neste-puusuhde Neste-puusuhde (nestesuhde) ilmoittaa kaiken nesteen määrän puumäärän suhteen. Vaihtelut neste-puusuhteessa vaikuttavat suoraan keittonesteen alkaliväkevyyteen alkalipuusuhteen ollessa vakio.

7 Suuri neste-puusuhde parantaa keittimen virtausolosuhteita ja varmistaa, että kaikki hakepalat joutuvat alkalin kanssa kosketuksiin. Lisäksi se saattaa olla eduksi alkaliväkevyyden pienetessä, jolloin hiilihydraattien purkautuminen on vähäisempää. Eräkeitossa minimineste-puusuhde on noin 3,5 ja maksimin määrää keittimen tilavuus verrattuna keittoon annosteltuun kuivaan puumäärään ja on noin 5-6. Perinteisessä eli konventionaalisessa eräkeitossa neste-puusuhde voi vaihdella välillä 3,7-4,5. Alarajan määrää keittimen lipeäkiertojen toimivuus. Neste-puusuhteen kasvattaminen lisää keiton höyrynkulutusta, joten yleensä pyritään niin pieneen neste- puusuhteeseen kuin se on keiton tasaisuuden kannalta mahdollista.

8 Kehittyneissä eräkeittoprosesseissa (esimerkiksi RDH, SuperBatch) keitin on keiton aikana täynnä nestettä, jolloin saavutetaan suurin mahdollinen neste-puusuhde. Tehdasprosessissa neste-puusuhteen säätöön käytetään mustalipeää tai pesemön suodosta, jolloin vältetään lisäveden aiheuttama haihdutustarpeen kasvu. Jatkuvatoimisessa keitossa keittoon ei aina lisätä valkolipeän lisäksi muuta nestettä, usein kuitenkin käytetään mustalipeää tai pesemön suodosta. Laskennallinen neste-puusuhde on samaa suuruusluokkaa kuin eräkeitossakin, riippuen valkolipeän väkevyydestä, alkaliannoksesta ja puun kuiva-ainepitoisuudesta. Keittovyöhykkeessä lipeä viipyy haketta kauemmin, joten tehollinen neste-puusuhde on jonkin verran laskettua suurempi. Useimmiten neste-puusuhde vakioidaan prosessin tasaisen toimivuuden kannalta halutulle tasolle. Lähde: Knowpulp

Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomiinsinöörin tutkintoa varten Espoossa 5.12.2013.

Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomiinsinöörin tutkintoa varten Espoossa 5.12.2013. Kemian tekniikan korkeakoulu Puunjalostustekniikan tutkinto-ohjelma Janne Hämäläinen Eräkeittämön tuotannon optimointi Diplomityö, joka on jätetty opinnäytteenä tarkastettavaksi diplomiinsinöörin tutkintoa

Lisätiedot

SULFAATTISELLUN VUOKEITTO

SULFAATTISELLUN VUOKEITTO SÄÄTÖTEKNIIKAN LABORATORIO SULFAATTISELLUN VUOKEITTO MENETELMÄT, KEITON OHJAUS JA MASSAN PESU Jouni Ikäheimonen Esko Juuso Kauko Leiviskä Sakari Murtovaara Raportti B No 21, Joulukuu 2000 Oulun yliopisto

Lisätiedot

Oy Metsä-Botnia Ab, Kaskisten tehdas Valvoja: käyttöinsinööri Petri Viinikainen

Oy Metsä-Botnia Ab, Kaskisten tehdas Valvoja: käyttöinsinööri Petri Viinikainen Paperitekniikan koulutusohjelma Insinöörityö PAKSUUSSEULAN TOIMINNAN OPTIMOINTI Työn ohjaaja Työn teettäjä Kaskinen 2006 DI Pertti Viilo Oy Metsä-Botnia Ab, Kaskisten tehdas Valvoja: käyttöinsinööri Petri

Lisätiedot

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU

SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU 1 SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULU Risto Peltola SUOVAN HALLINTA PESEMÖLLÄ Tekniikan Porin Yksikkö Kemiantekniikan koulutusohjelma Kemiantekniikan suuntautumisvaihtoehto 2007 2 ALKUSANAT Työskennellessäni

Lisätiedot

SULFAATTISELLUN ERÄKEITTOPROSESSIN JATKUVATOIMINEN ANALYSOINTI

SULFAATTISELLUN ERÄKEITTOPROSESSIN JATKUVATOIMINEN ANALYSOINTI SÄÄTÖTEKNIIKAN LABORATORIO SULFAATTISELLUN ERÄKEITTOPROSESSIN JATKUVATOIMINEN ANALYSOINTI Laura Rahikka Esko Juuso Raportti B No 25, Joulukuu 2000 Oulun yliopisto Säätötekniikan laboratorio Raportti B

Lisätiedot

KALVOSUODATUS SELLUTEHTAAN KUITULINJALLA

KALVOSUODATUS SELLUTEHTAAN KUITULINJALLA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO LUT School of Energy Systems Energy Technology Diplomityö KALVOSUODATUS SELLUTEHTAAN KUITULINJALLA Työn tarkastaja: Prof. TkT Esa Vakkilainen Työn ohjaaja: DI Aki Muhli

Lisätiedot

ALKALIANNOKSEN VAIKUTUS SULFAATTISELLUN KUITUSAANTOON JA PAPERITEKNISIIN OMINAISUUKSIIN

ALKALIANNOKSEN VAIKUTUS SULFAATTISELLUN KUITUSAANTOON JA PAPERITEKNISIIN OMINAISUUKSIIN SAIMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikka Imatra Paperitekniikka Kuidutustekniikka Tero Pulkkinen ALKALIANNOKSEN VAIKUTUS SULFAATTISELLUN KUITUSAANTOON JA PAPERITEKNISIIN OMINAISUUKSIIN Opinnäytetyö 2010 TIIVISTELMÄ

Lisätiedot

Soodakattilan savukaasuvirrat eri puulajeilla. Flue gas flows of a recovery boiler with different wood species

Soodakattilan savukaasuvirrat eri puulajeilla. Flue gas flows of a recovery boiler with different wood species Lappeenrannan teknillinen yliopisto School of Energy Systems Energiatekniikan koulutusohjelma BH10A0202 Energiatekniikan kandidaatintyo Soodakattilan savukaasuvirrat eri puulajeilla Flue gas flows of a

Lisätiedot

Kurkistus soodakattilan liekkeihin

Kurkistus soodakattilan liekkeihin Kurkistus soodakattilan liekkeihin Esa K. Vakkilainen Lappeenrannan Teknillinen Yliopisto 1 17.8.2014 Sisältö Soodakattila mikä se on Oulusta Kymiin Mustalipeä on uusiutuva polttoaine Lipeän palaminen

Lisätiedot

SÄÄTÖTEKNIIKAN LABORATORIO KEITTOLIPEÄ- JA MASSA-ANALYYSI SELLUN KEITOSSA JA PESUSSA

SÄÄTÖTEKNIIKAN LABORATORIO KEITTOLIPEÄ- JA MASSA-ANALYYSI SELLUN KEITOSSA JA PESUSSA SÄÄTÖTEKNIIKAN LABORATORIO KEITTOLIPEÄ- JA MASSA-ANALYYSI SELLUN KEITOSSA JA PESUSSA Jouni Ikäheimonen Esko Juuso Kauko Leiviskä Sakari Murtovaara Raimo Sutinen Raportti B No 22, Joulukuu 2000 Oulun yliopisto

Lisätiedot

HEMISELLULOOSAN EROTUS SULFAATTISELLUTEHTAALLA

HEMISELLULOOSAN EROTUS SULFAATTISELLUTEHTAALLA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Kuitu- ja paperitekniikan laboratorio Kandidaatintyö HEMISELLULOOSAN EROTUS SULFAATTISELLUTEHTAALLA Iida Ollikainen Lappeenranta 23.11.2013 SISÄLTÖ

Lisätiedot

SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO

SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO SELVITYS Kari Koistinen 1(5) Savon Sellu Oy PL 57 70101 Kuopio Puh 010 660 6999 Fax 010 660 6212 SAVON SELLU OY:N TEKNIS-TALOUDELLINEN SELVITYS HAJUPÄÄSTÖJEN VÄHENTÄMISMAHDOLLISUUKSISTA JOHDANTO Savon

Lisätiedot

Betonin ominaisuudet talvella. Pentti Lumme

Betonin ominaisuudet talvella. Pentti Lumme Betonin ominaisuudet talvella Talven tulo Talven vaikutuksia Matalat lämpötilat Vaikutukset työolosuhteisiin, rakenteisiin, materiaaleihin, työkoneiden toimintaan jne Suojapeitteet, suojarakennelmat, sääsuojat,

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa

Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa Biodiesel Tuotantomenetelmien kemiaa Tuotantomenetelmät Kasviöljyjen vaihtoesteröinti Kasviöljyjen hydrogenointi Fischer-Tropsch-synteesi Kasviöljyt Rasvan kemiallinen rakenne Lähde: Malkki, Rypsiöljyn

Lisätiedot

Tasapainotilaan vaikuttavia tekijöitä

Tasapainotilaan vaikuttavia tekijöitä REAKTIOT JA TASAPAINO, KE5 Tasapainotilaan vaikuttavia tekijöitä Fritz Haber huomasi ammoniakkisynteesiä kehitellessään, että olosuhteet vaikuttavat ammoniakin määrään tasapainoseoksessa. Hän huomasi,

Lisätiedot

Jatkuvatoimisen sellukeittimen säätöjen suorituskyvyn analysointi

Jatkuvatoimisen sellukeittimen säätöjen suorituskyvyn analysointi LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO SÄHKÖTEKNIIKAN OSASTO Jatkuvatoimisen sellukeittimen säätöjen suorituskyvyn analysointi Diplomityön aihe on hyväksytty Lappeenrannan teknillisen yliopiston Sähkötekniikan

Lisätiedot

Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6

Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6 Lattialämmitetyn rivitalon perusparannus 2015 Talon valmistumisvuosi 1999 Asuinpinta-ala 441m2. Asuntoja 6 Maakaasukattila Lattialämmitys. Putkipituus tuntematon. Ilmanvaihto koneellinen. Ei lämmön talteenottoa.

Lisätiedot

Sään- ja lahonkestävyys. Martti Venäläinen ja Anni Harju Punkaharjun toimipaikka

Sään- ja lahonkestävyys. Martti Venäläinen ja Anni Harju Punkaharjun toimipaikka Sään- ja lahonkestävyys Martti Venäläinen ja Anni Harju Punkaharjun toimipaikka Puurakenteen sään- ja lahonkestävyys Esityksen sisältö: - puurakenteen elinkaari, säärasitus ja lahoaminen - kuinka puun

Lisätiedot

Hannu Annala PESURILLA

Hannu Annala PESURILLA Hannu Annala VALKAISUN PESUN TEHOSTAMINEN AVO PESURILLA Opinnäytetyö KESKI POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Kemiantekniikan koulutusohjelma Joulukuu 2007 KESKI POHJANMAAN AMMATTIKORKEAKOULU Kemiantekniikan

Lisätiedot

Tuontipuu energiantuotannossa

Tuontipuu energiantuotannossa Tuontipuu energiantuotannossa Yliaktuaari Esa Ylitalo Luonnonvarakeskus,Tilastopalvelut Koneyrittäjien Energiapäivät 2017 Hotelli Arthur Metsähakkeen käyttö lämpö- ja voimalaitoksissa 2000 2015 milj. m³

Lisätiedot

Happidelignifioinnin kappasäädön virittäminen havusulfaattisellutehtaalla

Happidelignifioinnin kappasäädön virittäminen havusulfaattisellutehtaalla Jaana Karhu Happidelignifioinnin kappasäädön virittäminen havusulfaattisellutehtaalla Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri AMK Kemiantekniikan koulutusohjelma Opinnäytetyö 29.11.2012 Tiivistelmä Tekijä(t)

Lisätiedot

5. Sähköuunit. 5.1 Sähköuunien panostus Tyypillisiä panosraaka-aineita. Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto

5. Sähköuunit. 5.1 Sähköuunien panostus Tyypillisiä panosraaka-aineita. Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 5. Sähköuunit Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 5.1 Sähköuunien panostus 5.1.1 Tyypillisiä panosraaka-aineita Kuva. Kiertoromua Kuva. Ostoromua 9.11.2011 Raimo Keskinen, Pekka Niemi

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

Aine-, energia- ja rahataseet prof. Olli Dahl

Aine-, energia- ja rahataseet prof. Olli Dahl Aine-, energia- ja rahataseet prof. Olli Dahl Puhtaat teknologiat tutkimusryhmä Sisältö Johdanto Aine- ja energiatase Reaaliset rahavirrat, yritystaso rahatase Esimerkkejä: Kemiallisen massan eli sellun

Lisätiedot

Biotuoteteollisuus, puusta lopputuotteeseen. CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Kyösti Ruuttunen

Biotuoteteollisuus, puusta lopputuotteeseen. CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Kyösti Ruuttunen Biotuoteteollisuus, puusta lopputuotteeseen CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit (5 op) Kyösti Ruuttunen Osaamistavoitteet Tämän luennon jälkeen opiskelija osaa kuvata massanvalmistuksen

Lisätiedot

ENGINEERING ADVANTAGE

ENGINEERING ADVANTAGE Termostaattianturit TRV Nordic Termostaattit Paineistus & Veden laatu Virtausten säätö Huonelämpötilan säätö ENGINEERING ADVANTAGE Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia,

Lisätiedot

CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit

CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit Biotuoteteollisuuden prosesseista ja taseista Kyösti Ruuttunen 2015 Kalvoja ovat olleet laatimassa myös Lauri Rautkari ja Olli Dahl Taseet KnowPulp

Lisätiedot

UPM:N PIETARSAAREN TEHTAALLE! TILL UPM JAKOBSTAD

UPM:N PIETARSAAREN TEHTAALLE! TILL UPM JAKOBSTAD UPM:N PIETARSAAREN TEHTAALLE! TILL UPM JAKOBSTAD Febr uary 1 UPM 2010 SELLU - huipputuote vai bulkkia? Veikko Petäjistö Tehtaanjohtaja UPM Pietarsaari UPM tänään UPM Plywood Vaneri- ja viilutuotteet UPM

Lisätiedot

Uusiutuvien ja kestävien raakaaineiden

Uusiutuvien ja kestävien raakaaineiden Uusiutuvien ja kestävien raakaaineiden kokonaisvaltainen hyötykäyttö TkT Risto Korpinen Luonnonvarakeskus Uudet liiketoimintamahdollisuudet Uudet tuotteet, palvelut ja teknologia Biokomponenttien erotus

Lisätiedot

TRV Nordic. Termostaattianturit Pohjoismainen muotoilu

TRV Nordic. Termostaattianturit Pohjoismainen muotoilu TRV Nordic Termostaattianturit Pohjoismainen muotoilu IMI HEIMEIER / Termostaatit ja patteriventtiilit / TRV Nordic TRV Nordic Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia,

Lisätiedot

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA LVI SÄHKÖLÄMMITYS

Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita HYVÄÄ SYYTÄ VALITA LVI SÄHKÖLÄMMITYS Kattava valikoima sähkölämmitystuotteita 10 HYVÄÄ SYYTÄ VALITA LVI SÄHKÖLÄMMITYS 1 1. TURVALLINEN 2. HUOLETON LVI lämmittimet ovat suljetun rakenteensa ansiosta lapsija paloturvallisia. Lämmittimien ja

Lisätiedot

RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ

RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ RAUTAFOSFATOINNIN PERUSKÄYTTÖ TELTTAKAMIINAN RAUTAFOSFATOINTI TELTTAKAMIINAN RAUTAFOSFATOINTI Telttakamiinat ovat Winnovan metalliosaston valmistamia, myytäviä tuotteita. Koska kamiinat kuumenevat käytössä

Lisätiedot

Kuoren rakenne ja kemia

Kuoren rakenne ja kemia Kuoren rakenne ja kemia 19.210 Puun rakenne ja kemia Luennon 12 oppimistavoitteet Ymmärrät, kuinka kuorta muodostuu. Tiedät pääkohdat kuoren rakenteesta. Ymmärrät, että kuoren koostumus sekä kuoripitoisuus

Lisätiedot

TRV Nordic sl. Termostaattit ENGINEERING ADVANTAGE

TRV Nordic sl. Termostaattit ENGINEERING ADVANTAGE Termostaattianturit - M 30 x 1,5 liitännällä TRV Nordic sl Termostaattit Paineistus & Veden laatu Virtausten säätö Huonelämpötilan säätö ENGINEERING ADVANTAGE Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit

Lisätiedot

Puun termiset aineominaisuudet pyrolyysissa

Puun termiset aineominaisuudet pyrolyysissa 1 Puun termiset aineominaisuudet pyrolyysissa V Liekkipäivä Otaniemi, Espoo 14.1.2010 Ville Hankalin TTY / EPR 14.1.2010 2 Esityksen sisältö TTY:n projekti Biomassan pyrolyysin reaktiokinetiikan tutkimus

Lisätiedot

Merkkausvärin kehittäminen

Merkkausvärin kehittäminen Merkkausvärin kehittäminen Heikki Juhe, 26.1.2011 1. Johdanto JL-tuotteet aloitti keväällä 2010 tutkimus- ja kehitysprojektin, jonka tarkoituksena oli tutkia käytössä olevien merkkausvärien imeytyvyyttä

Lisätiedot

Ilmastotavoitteet ja rakennusosien käyttöikä :

Ilmastotavoitteet ja rakennusosien käyttöikä : Rak-C3004 Rakentamisen tekniikat Rakenteellinen energiatehokkuus. Hannu Hirsi. Rakenteellisella energiatehokkuudella tarkoitetaan rakennuksen tilojen lämmitystarpeen pienentämistä arkkitehtuurin ja rakenneteknisin

Lisätiedot

Kasvissivutuotteen hyödyntäminen maanparannusaineena. Marja Lehto, Tapio Salo

Kasvissivutuotteen hyödyntäminen maanparannusaineena. Marja Lehto, Tapio Salo Kasvissivutuotteen hyödyntäminen maanparannusaineena Marja Lehto, Tapio Salo Kasvissivutuotteen rumpukompostointi Lähtö- ja seosaineet 2 Syksyllä analysoitiin näytteet Alitalon Vihannes Oy:stä 1-v ja 2-v

Lisätiedot

TRV Nordic. Termostaattianturit Joka sisältää tuntoelimen Pohjoismainen muotoilu

TRV Nordic. Termostaattianturit Joka sisältää tuntoelimen Pohjoismainen muotoilu TRV Nordic Termostaattianturit Joka sisältää tuntoelimen Pohjoismainen muotoilu IMI TA / Termostaatit ja patteriventtiilit / TRV Nordic TRV Nordic Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit

Lisätiedot

sinkinkadonkestävä VV Sekoitusventtiili DN 15 mallin rakenne, toiminta, asennus, huolto ja varaosat kuten syöttösekoitusventtiili (sivut 152-154).

sinkinkadonkestävä VV Sekoitusventtiili DN 15 mallin rakenne, toiminta, asennus, huolto ja varaosat kuten syöttösekoitusventtiili (sivut 152-154). 4210 Termostaattinen sekoitusventtiili (37 C 65 C) Venttiili on tarkoitettu lämpimän käyttöveden sekoitusventtiiliksi, joka rajoittaa verkostoon menevän veden lämpötilaa. (D1.: "henkilökohtaiseen puhtaanapitoon

Lisätiedot

KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011

KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011 KLAPI-ILTA PUUVILLASSA 27.9.2011 MANU HOLLMÉN ESITYKSEN SISÄLTÖ Aluksi vähän polttopuusta Klapikattilatyypit yläpalo alapalo Käänteispalo Yhdistelmä Vedonrajoitin Oikea ilmansäätö, hyötysuhde 2 PUUN KOOSTUMUS

Lisätiedot

5 Kehittämistutkimus... 54 5.1 Tutkimuskysymykset... 54 5.2 Tutkimuksen toteuttaminen... 55

5 Kehittämistutkimus... 54 5.1 Tutkimuskysymykset... 54 5.2 Tutkimuksen toteuttaminen... 55 Sisällys: 1 Johdanto... 3 2 Puu- ja paperikemia... 5 2.1 Puun kemiallinen koostumus... 6 2.1.1 Selluloosa... 7 2.1.2 Hemiselluloosa... 9 2.1.3 Ligniini... 9 2.1.3.1 Ligniinin eristys ja tutkimus... 10

Lisätiedot

Orgaanisten materiaalivirtojen pyrolyysistä

Orgaanisten materiaalivirtojen pyrolyysistä Orgaanisten materiaalivirtojen pyrolyysistä Kimmo Rasa, vanhempi tutkija, MMT Luonnonvarakeskus Sivuhyöty-hankkeen Seminaari 8.4.2015 Esityksen sisältö Pyrolyysi teknologiavaihtoehtona Laboratoriomittakaavan

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Keräimet asennetaan

Lisätiedot

KIINTEÄN AINEEN JA NESTEEN TILANYHTÄLÖT

KIINTEÄN AINEEN JA NESTEEN TILANYHTÄLÖT KIINTEÄN AINEEN JA NESTEEN TILANYHTÄLÖT Lämpölaajeneminen Pituuden lämpölaajeneminen: l = αl o t lo l l = l o + l = l o + αl o t l l = l o (1 + α t) α = pituuden lämpötilakerroin esim. teräs: α = 12 10

Lisätiedot

Harjoitus 7. Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys

Harjoitus 7. Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys Harjoitus 7 Kovettuvan betonin lämmönkehityksen arvioiminen, kuumabetonin suhteitus, betonirakenteen kuivuminen ja päällystettävyys Kovetuvan betonin lämpötilan kehityksen laskenta Alkulämpötila Hydrataatiolämpö

Lisätiedot

Lämpöistä oppia Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka

Lämpöistä oppia Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Lämpöistä oppia Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012 Alkudemonstraatio Käsi lämpömittarina Laittakaa kolmeen eri altaaseen kylmää, haaleaa ja lämmintä vettä. 1) Pitäkää

Lisätiedot

PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA. Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana?

PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA. Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana? PITKÄKESTOISEEN SUORITUKSEEN VALMISTAUTUMINEN JA TANKKAUS SUORITUKSEN AIKANA Miten optimoin valmistautumisen ja miten toimin suorituksen aikana? MIKKO LINNOLA Ravitsemusasiantuntija, ETK, kouluttaja Peak

Lisätiedot

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN

PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN PUUN LAADUN SÄILYTTÄMINEN Kastelu 1 Kastelu Kastelua käytetään kuusihiomopuun, koivuvaneri- ja havutukkien laatumuutosten estämiseen tai vähentämiseen Kastelua voidaan käyttää myös mänty- ja koivukuitupuun

Lisätiedot

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine

Termiikin ennustaminen radioluotauksista. Heikki Pohjola ja Kristian Roine Termiikin ennustaminen radioluotauksista Heikki Pohjola ja Kristian Roine Maanpintahavainnot havaintokojusta: lämpötila, kostea lämpötila (kosteus), vrk minimi ja maksimi. Lisäksi tuulen nopeus ja suunta,

Lisätiedot

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke

Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Metsäenergian mahdollisuuudet Hake, pelletti, pilke Kestävän kehityksen kylätilaisuus Janakkala Virala 23.10.2014 Sivu 1 2014 Miksi puuta energiaksi? Mitä energiapuu on? Puuenergia kotitalouksissa Sivu

Lisätiedot

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13

LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 AS OY PUUTARHAKATU 11-13 2 LÄMMITYSENERGIA- JA KUSTANNUSANALYYSI 2014 Yhtiössä otettiin käyttöön lämmön talteenottojärjestelmä (LTO) vuoden 2013 aikana. LTO-järjestelmää

Lisätiedot

KULJETUSSUUREET Kuljetussuureilla tai -ominaisuuksilla tarkoitetaan kaasumaisen, nestemäisen tai kiinteän väliaineen kykyä siirtää ainetta, energiaa, tai jotain muuta fysikaalista ominaisuutta paikasta

Lisätiedot

Geoenergia ja pohjavesi. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi

Geoenergia ja pohjavesi. Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi Geoenergia ja pohjavesi Asmo Huusko Geologian tutkimuskeskus GTK asmo.huusko@gtk.fi 1 Geoenergiaa voidaan hyödyntää eri lähteistä Maaperästä (irtaimet maalajit), jolloin energia on peräisin auringosta

Lisätiedot

thermowood 3 Thermowood Parantunut kestävyys Pidempi käyttöikä Muotopysyvyys Tasainen väri Ympäristöystävällinen materiaali

thermowood 3 Thermowood Parantunut kestävyys Pidempi käyttöikä Muotopysyvyys Tasainen väri Ympäristöystävällinen materiaali Thermowood Thermowood Metsä Woodin ThermoWood on lämpökäsiteltyä puuta. Lämpökäsittely vaikuttaa pysyvästi puun ominaisuuksiin. Käsittelyn ansiosta puu on kestävämpää, mittapysyvämpää ja sillä on parempi

Lisätiedot

Lämpötilan vaikutus työkykyyn / tietoisku Juha Oksa. Työterveyslaitos www.ttl.fi

Lämpötilan vaikutus työkykyyn / tietoisku Juha Oksa. Työterveyslaitos www.ttl.fi Lämpötilan vaikutus työkykyyn / tietoisku Juha Oksa Työterveyslaitos www.ttl.fi Puhutaan Lämpötasapaino Kylmä ja työ Kuuma ja työ Työterveyslaitos www.ttl.fi Ihmisen lämpötilat Ihminen on tasalämpöinen

Lisätiedot

POLYSULFIDIPROSESSIN VAIKUTUKSET HÖYRYNKULUTUKSEEN SULFAATTISELLUTEHTAASSA

POLYSULFIDIPROSESSIN VAIKUTUKSET HÖYRYNKULUTUKSEEN SULFAATTISELLUTEHTAASSA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Energiatekniikan koulutusohjelma Karoliina Szepaniak POLYSULFIDIPROSESSIN VAIKUTUKSET HÖYRYNKULUTUKSEEN SULFAATTISELLUTEHTAASSA Työn tarkastajat:

Lisätiedot

TRV 300. Termostaattianturit

TRV 300. Termostaattianturit TRV 300 Termostaattianturit IMI HEIMEIER / Termostaatit ja patteriventtiilit / TRV 300 TRV 300 Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia, tarkkoja ja pitkäikäisiä. Tärkeimmät

Lisätiedot

Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet

Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet Rakennusten energiatehokkuus rakennuksen elinkaaren vaiheet Lähde: LVI-talotekniikkateollisuus ry ja YIT Energian loppukäyttö rakennuksissa ERA17 Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika -toimintaohjelmassa

Lisätiedot

Fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien määritys (CEN TC335 / WG4)

Fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien määritys (CEN TC335 / WG4) 24.3.200 Fysikaalisten ja mekaanisten ominaisuuksien määritys (CEN TC335 / WG4) koskevat myös Energiaturpeen laatuohjetta 2006, NT ENVIR 009 Jaakko Lehtovaara erityisasiantuntija / polttoaineet VAPO OY

Lisätiedot

Ilman suhteellinen kosteus saadaan, kun ilmassa olevan vesihöyryn osapaine jaetaan samaa lämpötilaa vastaavalla kylläisen vesihöyryn paineella:

Ilman suhteellinen kosteus saadaan, kun ilmassa olevan vesihöyryn osapaine jaetaan samaa lämpötilaa vastaavalla kylläisen vesihöyryn paineella: ILMANKOSTEUS Ilmankosteus tarkoittaa ilmassa höyrynä olevaa vettä. Veden määrä voidaan ilmoittaa höyryn tiheyden avulla. Veden osatiheys tarkoittaa ilmassa olevan vesihöyryn massaa tilavuusyksikköä kohti.

Lisätiedot

Fysikaaliset ja mekaaniset menetelmät kiinteille biopolttoaineille

Fysikaaliset ja mekaaniset menetelmät kiinteille biopolttoaineille Fysikaaliset ja mekaaniset menetelmät kiinteille biopolttoaineille Hans Hartmann Technology and Support Centre of Renewable Raw Materials TFZ Straubing, Saksa Markku Herranen ENAS Oy & Eija Alakangas,

Lisätiedot

Pystypuusta lattialankuksi

Pystypuusta lattialankuksi Pystypuusta lattialankuksi Naapuripalstallamme tehtiin eräänä talvena avohakkuu, jonka seurauksena seuraavan kesän puhurituulet kaatoivat useita suuria kuusia oman metsäpalstamme suojattomasta reunasta.

Lisätiedot

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta.

Aurinkolämpö. Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Aurinkolämpö Tässä on tarkoitus kertoa aurinkolämmön asentamisesta ja aurinkolämmön talteen ottamiseen tarvittavista osista ja niiden toiminnasta. Keräimien sijoittaminen ja asennus Kaikista aurinkoisin

Lisätiedot

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta

Hiilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta iilidioksidista hiilihappoon, -tutkimuksia arkipäivän kemiasta Kohderyhmä: Työ on suunniteltu alakoululaisille sopivalle tasolle. Työ ei ole liian vaikea ymmärtää esikoululaiselle, muttei liian helppo

Lisätiedot

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin

Hakkurit. Ympäristönhoidosta urakointiin Hakkurit Ympäristönhoidosta urakointiin Puhumme kokemuksesta Junkkarin hakkurit ovat tyypiltään laikkahakkureita. Meillä on kokemusta niiden valmistamisesta jo yli 30 vuoden ja 10.000 laitteen verran.

Lisätiedot

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen

GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen GREDDY PROFEC B SPEC II säätäminen Päätin tehdä tällaisen ohjeen, koska jotkut ovat sitä kyselleet suomeksi. Tämä on vapaa käännös eräästä ohjeesta, joka on suunnattu Evoille (joka on koettu toimivaksi

Lisätiedot

Hiilidioksidin käytön mahdollisuudet metsäteollisuudessa. Teijo Linnanen

Hiilidioksidin käytön mahdollisuudet metsäteollisuudessa. Teijo Linnanen Hiilidioksidin käytön mahdollisuudet metsäteollisuudessa Teijo Linnanen 18.9.2018 Hiilidioksidin talteenotto savukaasuista vesikiertoon perustuvalla menetelmällä. Hiilidioksidin talteenotto fysikaalisella

Lisätiedot

TRV 300. Termostaattit ENGINEERING ADVANTAGE. Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia, tarkkoja ja pitkäikäisiä.

TRV 300. Termostaattit ENGINEERING ADVANTAGE. Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia, tarkkoja ja pitkäikäisiä. Termostaattianturit TRV 300 Termostaattit Paineistus & Veden laatu Virtausten säätö Huonelämpötilan säätö ENGINEERING ADVANTAGE Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia,

Lisätiedot

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut

Futura kuivaimen edut takaavat patentoidut tekniset ratkaisut Kuivain Futura Kuivain Futura Eurooppalainen patentti EP nro. 1029211 19 patenttia todistavat laitteen teknisten ratkaisujen omaperäisyyden pistettä ja teknisten ratkaisujen Futura, kansainväliset innovatiivisuuspalkinnot

Lisätiedot

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste.

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. TYÖ 36b. ILMANKOSTEUS Tehtävä Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. Välineet Taustatietoja

Lisätiedot

Lahti Precision Fluidisointijärjestelmä

Lahti Precision Fluidisointijärjestelmä Lahti Precision Fluidisointijärjestelmä 100 years of experience Lahti Precision -fluidisointijärjestelmä estää siilojen purkautumishäiriöt Patentoitu fluidisointijärjestelmä jauheiden ja muiden hienojakoisten

Lisätiedot

VALKAISUSSA KÄYTETTÄVIEN PESUVESIEN OPTIMOINTI

VALKAISUSSA KÄYTETTÄVIEN PESUVESIEN OPTIMOINTI VALKAISUSSA KÄYTETTÄVIEN PESUVESIEN OPTIMOINTI Case: Metsä-Botnia Oy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ala Kone- ja tuotantotekniikan koulutusohjelma Tuotantopainoitteinen mekatroniikka Opinnäytetyö

Lisätiedot

Happivaiheen koeajon suunnittelu

Happivaiheen koeajon suunnittelu Saimaan ammattikorkeakoulu Tekniikka, Lappeenranta Prosessitekniikan koulutusohjelma Tommi Kalinainen Happivaiheen koeajon suunnittelu Opinnäytetyö 2015 Tiivistelmä Tommi Kalinainen Happivaiheen koeajo

Lisätiedot

Kertasääteinen linjasäätöventtiili MSV-C

Kertasääteinen linjasäätöventtiili MSV-C Kertasääteinen linjasäätöventtiili MSV-C Tuotekuvaus MSV-C linjasäätöventtiilin käyttökohteita ovat jäähdytys-, lämmitys- ja lämmin käyttövesiverkostot. MSV-C on kertasääteinen linjasäätöventtiili, jonka

Lisätiedot

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste.

Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. TYÖ 36b. ILMANKOSTEUS Tehtävä Työssä määritetään luokkahuoneen huoneilman vesihöyryn osapaine, osatiheys, huoneessa olevan vesihöyryn massa, absoluuttinen kosteus ja kastepiste. Välineet Taustatietoja

Lisätiedot

Puulle sään- ja lahonkestoa omilla uuteaineilla. Martti Venäläinen & Anni Harju MMT, vanhempi tutkija Punkaharjun toimipaikka

Puulle sään- ja lahonkestoa omilla uuteaineilla. Martti Venäläinen & Anni Harju MMT, vanhempi tutkija Punkaharjun toimipaikka Puulle sään- ja lahonkestoa omilla uuteaineilla Martti Venäläinen & Anni Harju MMT, vanhempi tutkija Punkaharjun toimipaikka 5.9.2012 2 5.9.2012 3 http://www.ymparisto.fi/ Vanhat tehokyllästeet on kielletty

Lisätiedot

Tunne puuraaka-aineen lahoviat

Tunne puuraaka-aineen lahoviat Tunne puuraaka-aineen lahoviat Alkusanat Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa sellutehtaille tulevan raaka-aineen lahovikojen tunnistamista. Opas antaa tietoa puunhankinnassa, puun mittauksessa ja vastaanotossa

Lisätiedot

P 0 L T T 0 N E S T E E N

P 0 L T T 0 N E S T E E N METSÄTEHON KATSAUS 969 MOOTTORISAHAN P 0 L T T 0 N E S T E E N J A TERÄl'i VOITELUÖLJYN KULUTUS Useimpien Metsätehon vuosina 966-969 suorittamien puutavaran hakkuuta koskevien tutkimusten aineiston keruun

Lisätiedot

Lämpöoppia. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi

Lämpöoppia. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi Läpöoppia Haarto & Karhunen Läpötila Läpötila suuren atoi- tai olekyylijoukon oinaisuus Liittyy kiinteillä aineilla aineen atoeiden läpöliikkeeseen (värähtelyyn) ja nesteillä ja kaasuilla liikkeisiin Atoien

Lisätiedot

PATTERIVENTTIILIT / TERMOSTAATTIANTURIT

PATTERIVENTTIILIT / TERMOSTAATTIANTURIT PATTERIVENTTIILIT / TERMOSTAATTIANTURIT TERMOSTAATTIT Nämä omavoimaiset patteriventtiileiden termostaattianturit ovat luotettavia, tarkkoja ja pitkäikäisiä. NESTETÄYTTEINEN TUNTOELIN Suuri sulkuvoima pienentää

Lisätiedot

Polysulfidiprosessi sulfaattisellutehtaassa. Polysulphite process in a kraft pulp mill

Polysulfidiprosessi sulfaattisellutehtaassa. Polysulphite process in a kraft pulp mill Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknillinen tiedekunta Energiatekniikan koulutusohjelma BH10A0201 Energiatekniikan kandidaatintyö ja seminaari Polysulfidiprosessi sulfaattisellutehtaassa Polysulphite

Lisätiedot

Energiansäästö viljankuivauksessa

Energiansäästö viljankuivauksessa Energiansäästö viljankuivauksessa Antti-Teollisuus Oy Jukka Ahokas 30.11.2011 Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Maataloustieteiden laitos Agroteknologia Öljyä l/ha tai viljaa kg/ha Kuivaamistarve

Lisätiedot

Puunkorjuu talvella. Antti Asikainen Metla, Joensuu. Talvitutkimuspäivät 26.11.2009 Koli. www.metla.fi. Finnish Forest Research Institute

Puunkorjuu talvella. Antti Asikainen Metla, Joensuu. Talvitutkimuspäivät 26.11.2009 Koli. www.metla.fi. Finnish Forest Research Institute Puunkorjuu talvella Antti Asikainen Metla, Joensuu Talvitutkimuspäivät 26.11.2009 Koli Finnish Forest Research Institute www.metla.fi Metsähakkeen ja teollisuuspuun korjuuketjut Metsähake teollisuuspuu

Lisätiedot

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi

Betonin kuivuminen. Rudus Betoniakatemia. Hannu Timonen-Nissi Betonin kuivuminen Rudus Betoniakatemia Hannu Timonen-Nissi 25.1.2019 Betonin kuivuminen Betoni kuivuu hitaasti Kastunut betoni kuivuu vielä hitaammin Betoni hakeutuu tasapainokosteuteen ympäristönsä kanssa

Lisätiedot

Metos SelfCooking Center ja Metos VarioCooking Center etuja ensimmäisestä päivästä alkaen

Metos SelfCooking Center ja Metos VarioCooking Center etuja ensimmäisestä päivästä alkaen Metos SelfCooking Center ja Metos VarioCooking Center etuja ensimmäisestä päivästä alkaen Aikaa oleelliseen! Keittiöiden koko pienenee ja ammattitaitoisesta henkilökunnasta on pula. Käyttökustannukset

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN SELLUTEHTAAN BIOJALOSTAMOVAIHTOEHDOT

KEMIJÄRVEN SELLUTEHTAAN BIOJALOSTAMOVAIHTOEHDOT KEMIJÄRVEN SELLUTEHTAAN BIOJALOSTAMOVAIHTOEHDOT Julkisuudessa on ollut esillä Kemijärven sellutehtaan muuttamiseksi biojalostamoksi. Tarkasteluissa täytyy muistaa, että tunnettujenkin tekniikkojen soveltaminen

Lisätiedot

7. Resistanssi ja Ohmin laki

7. Resistanssi ja Ohmin laki Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI Tarmo Partanen Teoria (Muista hyödyntää sanastoa) 1. Millä nimellä kuvataan sähköisen komponentin (laitteen, johtimen) sähkön kulkua vastustavaa ominaisuutta? 2. Miten resistanssi

Lisätiedot

Luennon 3 oppimistavoitteet. Solulajit PUUSOLUT. Luennon 3 oppimistavoitteet. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia

Luennon 3 oppimistavoitteet. Solulajit PUUSOLUT. Luennon 3 oppimistavoitteet. Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Solulajit Puu-19.210 Puun rakenne ja kemia Luennon 3 oppimistavoitteet Osaat luokitella puusolut ja ymmärrät niiden tehtävät ja sijainnin puusolukossa. Tunnistat havupuiden ja lehtipuiden solukot mikroskooppikuvista.

Lisätiedot

SELLUTEHTAAN TRS-HAJAPÄÄSTÖJEN HALLINTA

SELLUTEHTAAN TRS-HAJAPÄÄSTÖJEN HALLINTA LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Teknillinen tiedekunta Ympäristötekniikan koulutusohjelma Milja Immonen SELLUTEHTAAN -HAJAPÄÄSTÖJEN HALLINTA Työn tarkastajat: Professori Risto Soukka Diplomi-insinööri

Lisätiedot

MITTASÄILIÖN RÄJÄHDYS. Matti Toppinen Teollisuuspalo- ja vartiopäällikkö Stora Enso Paper Veitsiluodon tehdas

MITTASÄILIÖN RÄJÄHDYS. Matti Toppinen Teollisuuspalo- ja vartiopäällikkö Stora Enso Paper Veitsiluodon tehdas MITTASÄILIÖN RÄJÄHDYS Matti Toppinen Teollisuuspalo- ja vartiopäällikkö Stora Enso Paper Veitsiluodon tehdas 7.11.2016 Veitsiluodon saaren rantaviivan muuttuminen vv. 1920-2003 Stora Enso Paper Veitsiluodon

Lisätiedot

T F = T C ( 24,6) F = 12,28 F 12,3 F T K = (273,15 24,6) K = 248,55 K T F = 87,8 F T K = 4,15 K T F = 452,2 F. P = α T α = P T = P 3 T 3

T F = T C ( 24,6) F = 12,28 F 12,3 F T K = (273,15 24,6) K = 248,55 K T F = 87,8 F T K = 4,15 K T F = 452,2 F. P = α T α = P T = P 3 T 3 76628A Termofysiikka Harjoitus no. 1, ratkaisut (syyslukukausi 2014) 1. Muunnokset Fahrenheit- (T F ), Celsius- (T C ) ja Kelvin-asteikkojen (T K ) välillä: T F = 2 + 9 5 T C T C = 5 9 (T F 2) T K = 27,15

Lisätiedot

Hydrostaattinen tehonsiirto. Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla.

Hydrostaattinen tehonsiirto. Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla. Komponentit: pumppu moottori sylinteri Hydrostaattinen tehonsiirto Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla. Pumput Teho: mekaaninen

Lisätiedot

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen

Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö. Pekka Karppanen Oulun kaupunki / Schneider Electric Buildings Finland Oy Energiatehokas kiinteistö Pekka Karppanen Valaistus Valaisimien sammuttaminen Yleispätevä ohje valaisimien sammuttamisesta tiloissa on, että jos

Lisätiedot

Profiilit kierrätysmuovista Tuotekuvasto

Profiilit kierrätysmuovista Tuotekuvasto Profiilit kierrätysmuovista Tuotekuvasto MUOVIX Ekokem muovinkierrätys Kierrätysmuovista valmistetut profiilit Muovix-profiileja voidaan käyttää monissa kohteissa, joissa yleensä on totuttu käyttämään

Lisätiedot

Lämpöopin pääsäännöt

Lämpöopin pääsäännöt Lämpöopin pääsäännöt 0. Eristetyssä systeemissä lämpötilaerot tasoittuvat. Systeemin sisäenergia U kasvaa systeemin tuodun lämmön ja systeemiin tehdyn työn W verran: ΔU = + W 2. Eristetyn systeemin entropia

Lisätiedot

METSÄNKÄSITTELYN KANNATTAVUUS. Hinta informaation välittäjänä vaikutukset metsänomistajan päätöksiin männikön harvennuksista ja kiertoajasta

METSÄNKÄSITTELYN KANNATTAVUUS. Hinta informaation välittäjänä vaikutukset metsänomistajan päätöksiin männikön harvennuksista ja kiertoajasta METSÄNKÄSITTELYN KANNATTAVUUS Hinta informaation välittäjänä vaikutukset metsänomistajan päätöksiin männikön harvennuksista ja kiertoajasta PURO-ohjausryhmäkokous 24.11.2004 Vantaa sami.pastila@helsinki.fi

Lisätiedot

Metsäsuunnitelman sisältämät tilat kartalla

Metsäsuunnitelman sisältämät tilat kartalla Metsäsuunnitelman sisältämät tilat kartalla Tämä suunnitelma koskee seuraavia kartalla näkyviä tiloja. Tarkemmat tiedot esitellään tarkempina kuviokarttoina, joiden sivujako näkyy tällä yleiskartalla.

Lisätiedot

Sentinel House Instituutin testi Epatherm kalsium-silikaattilevyjen puhtaudesta.

Sentinel House Instituutin testi Epatherm kalsium-silikaattilevyjen puhtaudesta. EPATHERM 1/4 Sentinel House Instituutin testi Epatherm kalsium-silikaattilevyjen puhtaudesta. Epasit GmbH tuotteen valmistajana teetti testin kyseisessä laitoksessa. Testin tuloksena Epatherm levyt ja

Lisätiedot