Ympäristöjuridiikan kirjoitusohje

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ympäristöjuridiikan kirjoitusohje"

Transkriptio

1 Ympäristöjuridiikan kirjoitusohje

2 1 1 LÄHDELUETTELO Lähdeluettelon tarkoituksena on informoida lukijaa siitä, millaisia lähteitä kirjoittaja on käyttänyt. Lähdeaineistona voidaan käyttää säädöksiä ja hallituksen esityksiä, eduskunnan valiokuntien mietintöjä ja lausuntoja, oikeustapauksia, oikeuskanslerin ja oikeusasiamiehen ratkaisuja, hallintopäätöksiä, kirjoja ja artikkeleita, opinnäytteitä, internet-lähteitä, haastatteluja yms. Kirjoituksessa käytetyt lähteet ilmaistaan sekä tekstissä että lähdeluettelossa. 1 Lähdeluetteloon ei saa jättää esimerkiksi sellaista kirjallisuutta, jota tutkittavasta aiheesta on tutkimusprosessin aikana luettu, mutta jota ei lopulta hyödynnetä valmiissa työssä. Eri lähdelajit erotellaan lähdeluetteloon väliotsikoin, esimerkiksi: kirjallisuus, virallislähteet, internet-lähteet ja oikeustapaukset. Kovin yksityiskohtainen eri lähdetyyppien erottelu erillisiksi ryhmiksi ei ole lukijaystävällistä. Kirjallisuus- ja virallislähteet voidaan myös esittää samassa luettelossa, jos lähteiden lukumäärä ei ylitä kahta sivua. Myös yksittäistä lähdekategoriaa esimerkiksi virallislähteitä voi tarvittaessa luokitella hienojakoisemmin, jos tälle on tutkimuskohteen vuoksi erityisiä perusteita. Tällainen tilanne voisi tulla eteen esimerkiksi silloin, jos tutkimuksessa keskitytään erityisesti hallituksen esityksiin ja niiden vertailuun. Pääsääntönä on, että säädöksiä (lakeja, asetuksia, direktiivejä, kansainvälisiä sopimuksia) ei merkitä lähdeluetteloon. Erillinen säädösluettelo ei ole tarpeen. Lähdeluettelomerkinnän yleisrakenne kotimaisen ja ulkomaisen kirjallisuuden osalta on seuraava: [kirjoittajan sukunimi, etunimi], [teoksen nimi]. [painos, jos kyseessä ei ole ensimmäinen painos]. [kustantaja ja ilmestymisvuosi]. Jokila, Helena, Tahdonvastainen suostumus ja liiallisen luottamuksen hinta. Raiskauksen ja muiden seksuaalirikosten oikeudellisen tiedon konstruktiot. Suomalainen lakimiesyhdistys Säädöksiin ja oikeustapauksiin viitataan tekstissä, muut viittaukset tehdään alaviittein. Käytetyn lähteen tiedot ilmaistaan kokonaisuudessaan ainoastaan lähdeluettelossa. Tekstissä ja alaviitteissä käytetään lyhennettyä viittausta, joka ohjaa katsomaan lähteen lähdeluettelosta. Poikkeuksen edellä mainitusta säännöstä muodostavat kotimaiset oikeustapaukset, joissa tekstissä ja lähdeluettelossa käytetty muoto on sama.

3 2 Myrsky, Matti, Ennakkopäätökset verotuksessa. 3. uudistettu painos. Talentum Jos kirjoittajia on useampia, käytetään kirjoittajien nimien välissä ajatusviivaa (huomaa välilyönti ajatusviivan molemmin puolin). Huomaa kuitenkin, että jos kirjoittajia on enemmän kuin kolme, lähteeseen viitataan muodossa Miettinen ym. 2009, joka tulee merkitä lähdeluetteloon sulkuihin: Marianne Malmgrén Matti Myrsky, Kansainvälinen henkilö- ja yritysverotus. 3. uudistettu painos. Alma Talent Miettinen, Tarmo Muukkonen, Matti Myrsky, Matti Pohjolainen, Teuvo, Uusi yliopistolainsäädäntö. Kauppakamari (Miettinen ym. 2009) Jos kirjoittajan lisäksi on mainittu suomentaja, tämä tulee ilmoittaa teoksen nimen jälkeen. Teoksen alkuperäinen ilmestymisvuosi pitää lisätä teoksen nimen jälkeen hakasulkuihin, jos tämä poikkeaa suomennoksen ilmestymisajankohdasta. Huom. alaviitteissä suomennoksen ilmestymisvuosi mainitaan kirjoittajan sukunimen jälkeen. Kelsen, Hans, Puhdas oikeusoppi [1960]. Suom. Olli Nikkola. WSOY Huom. bibliografiset tiedot (toimittajat, kääntäjät, painos jne.) ilmoitetaan alkuperäkielellä siten kuin ne on annettu kirjan kansilehdellä. Detterbeck, Steffen, Öffentliches Recht. Ein Basislehrbuch zum Staatsrecht, Verwaltungsrecht und Europarecht mit Übungsfällen. 9. Auflage. Vahlen Hart, H.L.A., The Concept of Law. 3 rd edition. Clarendon Press Jos teoksen tekijöinä on mainittu ainoastaan toimittaja(t), merkitään lyhenne (toim.) nimen perään: Miettinen, Tarmo (toim.), Kansanvalta. Joensuun yliopisto 2002.

4 3 MacCormick, Neil D. Summers, Robert S. (eds), Interpreting Statutes. A Comparative Study. Dartmouth publishing Englannin kielisessä yhteisjulkaisussa (toim.) sijaan tulee (ed) tai (eds) riippuen siitä, onko teoksen toimittanut yksi vai useampi henkilö. Artikkeli, joka sisältyy toimitettuun yhteisjulkaisuun tai vastaavaan (esim. artikkelikokoelmat) merkitään lähdeluetteloon seuraavasti: Sajama, Seppo, Argumentaatio oikeustieteellisessä tutkimuksessa, s teoksessa Tarmo Miettinen (toim.): Oikeustieteellinen opinnäyte Artikkeleita oikeustieteellisten opinnäytteiden vaatimuksista, metodista ja arvostelusta. Edita Publishing Aikakausikirjat ilman vuosikertanumeroa eli volyymia (lähinnä kotimaiset), ilmoitetaan numero ja ilmestymisvuosi. Artikkelin sivut pitää ilmoittaa kokonaisuudessaan. Huom. aiempaan käytäntöön verrattuna aikakausikirjojen vakiintunutta lyhennettä (LM, DL, OTJP jne.) ei enää käytetä lähteen kanssa alaviitteissä. Koivisto, Ida, Julkisen vallan rajoilla. Lakimies 5/2014, s Ernst, Wolfgang Sethe, Rolf, Zivilrechtliche Folgefragen der Finanz- und Wa hrungskrise. Zeitschrift fu r Europa isches Privatrecht 4/2013, s Tapio Määttä, Soft law kansallisen oikeuden oikeuslähteenä. Tutkimus oikeudellisen ratkaisun normipremissin muodostamisen perusteista ympäristöoikeudessa. Oikeustiede Jurisprudentia XXXVIII (2005), s Sellaisten aikakausikirjojen kohdalla, jotka käyttävät pääsääntöisesti vuosikertanumeroa eli volyymia (lähinnä englanninkieliset), ilmoitetaan poikkeuksellisesti vuosikerta. 2 Jos aikakauskirjan numeroinnissa käytetään roomalaista numerointia, ilmoitetaan julkaisun ilmestymisvuosi suluissa numeroinnin jälkeen.

5 4 Loughrey, Joan, Accountability and the Regulation of the Large Firm Lawyer. Modern Law Review 77(5) 2014, s Jos työssä käytetään saman kirjoittajan samalta vuodelta olevia useampia lähteitä, lähteet on erotettava toisistaan lisäämällä vuosiluvun perään a, b, c jne., jos lähteet eivät niihin viitattaessa ole muuten erotettavissa toisistaan. Teokset on tällöin yksilöitävä myös lähdeluettelossa kirjoittamalla julkaisusta alaviitteissä käytettävä lyhenne sulkeisiin muiden tietojen perään. Tällaista sulkeissa olevaa lähteen viittaustapaa yksilöivää merkintää käytetään lähdeluettelossa vain silloin, kun se on välttämätöntä. Pääosin lähteeseen viittaamisen tapa on lukijalle selvä ilman sen erillistä yksilöimistäkin. Tämän ohjeen lähdeluettelossa Vihervuoren kaksi julkaisua vuodelta 1989 on yksilöitävä käyttäen merkintöjä Vihervuori 1989a ja Vihervuori 1989b. Vihervuori, Pekka, Maa-ainesten ottaminen ja suojelu. Lakimiesliiton kustannus (Vihervuori 1989a) Vihervuori, Pekka, Ympäristöoikeuden ja esineoikeuden suhteesta, s teoksessa Esineoikeuden rajat. Turun yliopisto (Vihervuori 1989b) Elektroniset lähteet, kuten internetistä saatavat sivustot merkitään lähdeluetteloon mainitsemalla sivun tuottaja tai sivusta vastaava (tekijä), sivun otsikko, täydellinen internet-osoite tai - polku. Jos täydellinen internet-osoite on kovin pitkä ja sisältää runsaasti erikoismerkkejä, lukijaystävällisempää on mainita sivun otsikko, sivun sisällöntuottaja, internet-osoite ja polku sivustolle. Jos käytetään internet-osoitetta, tulee osoite sijoittaa kokonaisuudessaan hakasulkujen sisään. Hakasulkujen perään tulee sulkuihin päivämäärä, jolloin sivua on katsottu. Pohjois-Karjalan ELY-keskus: Pohjaveden käyttö. [ ( ) TAI

6 5 Pohjois-Karjalan ELY-keskus: Pohjaveden käyttö. > alueellista ympäristötietoa > Pohjois-Karjalan ympäristökeskus > vesivarojen käyttö > pohjaveden käyttö ( ) Kun internet-lähteen osoitteesta ei ilmene, mikä taho on sivujen ylläpitäjä, on se syytä erikseen mainita, jolloin lähteen luotettavuutta voidaan arvioida. Esimerkiksi viitattaessa SER-tuottajayhteisön toimintaan, sivuston -osoitteesta on vaikea päätellä, minkä tyyppinen taho on sivustojen sisällöntuottaja. Tällöin on syytä mainita, että sivun sisällöntuottaja on sähkö- ja elektroniikkaromun tuottajayhteisö Serty. 3 Työssä käytetyt internet-lähteet merkitään lähteisiin erillisen otsakkeen alle omaksi ryhmäkseen. Internetistä haetut artikkelit merkitään kuitenkin muiden kirjallisuus- ja virallislähteiden kanssa samaan ryhmään. Artikkelin yksilöinnin yhteydessä lähdeluettelossa mainitaan internetsivu, jolta artikkeli on saatavissa sekä päivä, jolloin sivulla on vierailtu. Laakso, Tero, Lahopuuta pykäläviidakossa. Edilex Oikeudelliset perusteokset (perusoikeudet, rikos- ja prosessi, sopimussuhteet, työ, ympäristö ja yritys) on käytettävissä paperiversioiden lisäksi Alma Talentin Fokus -palvelussa. Nämä versiot perustuvat painettuun kirjaan, mutta niiden ajantasaisuutta valvotaan. Tämän vuoksi muuttuneiden asioiden kohdalla on suositeltavaa käyttää nettiversiota. Tällöin dokumentointi kirjoitetaan kuten painettuun kirjaan viittaaminen, mutta painetun kirjan tietojen lisäksi annetaan myös Alma Talentin Fokus -palvelimen osoite ja viittauspäivämäärä, kuten internet-artikkeleihin viitattaessa. Internet-versiossa ei ole sivunumeroita, joten viittaus on yksilöitävä muutoin mahdollisimman tarkasti mainitsemalla luku, alaluku jne. 3 Serty 2013, kohta SER-tuottajayhteisö ry. 4 Edilexin omaan julkaisusarjaan viitataan poikkeuksellisesti artikkelin julkaisupäivämäärän mukaan, vrt. muut aikakausijulkaisut.

7 6 Virallisaineisto, esimerkiksi hallituksen esitykset, eduskunnan valiokuntamietinnöt, oikeustapaukset, ministeriöiden selvitykset ja ohjeet sekä vastaava EU-aineisto yksilöidään lähdeluetteloon asianmukaisilla tunnistetiedoilla. Vaikka tällainen aineisto olisi haettu internetistä (esimerkiksi Finlex), virallisaineiston yhteydessä oikeustieteellisessä tekstissä ei lähdeluettelossa koskaan mainita internet-sivua. HE 311/2010 vp, Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta. KOM (2000) 839, lopull. Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yleisön osallistumisesta tiettyjen ympäristöä koskevien suunnitelmien ja ohjelmien laatimiseen sekä neuvoston direktiivien 85/337/ETY ja 96/61/EY muuttamisesta. COM (2000) 839, final, Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council providing for public participation in respect of the drawing up of certain plans and programmes relating to the environment and amending Council Directives 85/337/EEC and 96/61/EC. PeVL 45/2004 vp: Perustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen esityksestä (HE 120/2004 vp) laiksi vesienhoidon järjestämisestä, laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta ja laiksi vesilain muuttamisesta sekä maasta toiseen ulottuvien vesistöjen sekä kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehdyn vuoden 1992 yleissopimuksen vesivaroja ja terveyttä koskevan pöytäkirjan hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriö, Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimukset valtio-, kunta- ja yksityissektorilla. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2007:18. Pääsääntöisesti lähdeluettelossa noudatetaan leipätekstin muotoiluja. Huomaathan kuitenkin, että lähteen dokumentoinnin jatkuessa toiselle riville, käytetään riippuvaa sisennystä (1 cm), joka ilmenee konkreettisesti tässä kirjoitusoppaassa esitetystä lähdeluettelosta.

8 7 2 ALAVIITTEET 2.1 Yleistä Tekstissä tiedot käytetyistä lähteistä on dokumentoitava eli on ilmoitettava, mistä lähteestä ja miltä kohtaa tieto on saatu. Oikeustieteissä dokumentointi tapahtuu alaviittein sivun alareunassa. Alaviitteiden pituutta ei ole lähtökohtaisesti rajoitettu. Jos alaviitteen pituus alkaa lähennellä puolta sivua, kannattaa kuitenkin miettiä, olisiko teksti paremmin sijoitettavissa päätasolle (leipäteksti) tai 2. tasolle (sisennetty teksti). Lähtökohtaisesti tulee aina viitata niille sivuille, joilta tieto on peräisin. Poikkeuksellisesti voidaan käyttää s. merkinnän sijaan merkintää passim. (jos jokin lähde käsittelee kirjoituksen aihetta kokonaisuudessaan) tai esim. s. 10 ss. (kun laaja alue alkaa tietyltä sivulta eteenpäin). Myös pelkästään kirjoittaja ja ilmestymisvuosi voidaan mainita, jos halutaan informoida lukijaa tietyn tutkimuksen olemassaolosta tai vastaavaa. 2.2 Kirjallisuus Alaviitteeseen käytetty lähde merkitään seuraavasti: tekijän sukunimi/tekijöiden sukunimet + julkaisuvuosi + sivu(t). Alaviitteissä kirjoittajan/kirjoittajien nimet kursivoidaan. Kirjoittajan nimen ja vuosiluvun jälkeen tulee pilkku ja s-kirjain ennen sivunumeroa/-numeroita. Lyhenteen s. jälkeen tulee välilyönti ennen sivunumeroita. Kirjaan viitattaessa alaviitteeseen merkitään esimerkiksi: Jokila 2010, s. 66, 69 ja 70. (Tietoa on otettu sivuilta 66, 69 ja 70.) Jokila 2010, s (Tietoa otettu sivuilta 80, 81 ja 82. Huomaa ajatusviiva sivunumeroiden välissä) Pölönen 2004, s. 63. Jos kirjoittajia on useampia, erotetaan nämä toisistaan ajatusviivalla:

9 8 Malmgrén Myrsky 2017, s Jos kirjoittajia on neljä tai useampia, viittaus lyhennetään alla olevaan muotoon. Tällöin ainoastaan ensimmäisen kirjoittajan nimi mainitaan ja muut nimet korvataan lyhenteellä ym. (ynnä muut). Tätä tekniikkaa käytettäessä tulee lähdeluetteloon merkitä kyseisen lähteen perään sulkuihin käytetty viittaus. Miettinen ym Silloin, jos kirjoituksessa käytetään lähteitä kahdelta saman sukunimen omaavalta henkilöltä, on näiden henkilöiden tunnistamiseksi syytä käyttää alaviitteessä etunimen ensimmäistä kirjainta osoittamaan, kuka on lähteen taustalla. Laakso, T Lain esityöt Esitöihin (esimerkiksi hallituksen esitykseen, valiokuntamietintöön, toimikuntamietintöön tai komission ehdotukseen) viitataan alaviitteissä kuten kirjallisuuteen (huomaa myös kursivointi): HE 73/2005 vp, s. 6. PeVL 45/2004 vp, s PeVM 25/1994 vp, s. 6. KOM (2000) 839, lopull., s. 4. VEPO-toimikunnan mietintö, s. 16. Sähköisessä muodossa olevissa lain esitöissä ei aina ole sivunumerointia. Jos asiakirjasta on saatavana pdf-muotoinen versio, on sähköisessä versiossa sivunumerot. Html-muotoisessa asiakirjassa sivunumeroita ei ole ja näissä tilanteissa sähköistä tietoa voidaan hyödyntää tutkimuksessa kuten painettuakin versiota, mutta sivunumerot täytyy tarkistaa esitöiden painetusta versiosta.

10 9 2.4 Muut virallislähteet Useilla oikeudenaloilla käytetään vakiintuneesti lähteenä valtion keskushallinnon tuottamia virallislähteitä, kuten ministeriöiden selvityksiä, oppaita, ohjeita, suunnitelmia ja hallinnollisia määräyksiä. Näiden virallislähteiden joukko on oikeudelliselta velvoittavuudeltaan hyvin kirjava. Esimerkiksi hallinnolliset määräykset voivat sitoa ohjauksen kohteena olevaa viranomaista oikeudellisesti, mutta oppaat ja ohjeet eivät tyypillisesti ole oikeudellisesti velvoittavia. 5 Alaviitteissä muihin virallislähteisiin kuin hallituksen esitykseen sekä komiteamietintöihin viitataan samalla tavoin kuin kirjallisuuteen. Tällöin ohjeen laatija (henkilö(t) tai organisaatio) merkitään tekijäksi ja tämän jälkeen vuosiluku ja sivunumero sisällytetään viitteeseen samoin kuin kirjallisuuslähteissä. Esimerkkinä voidaan käyttää sosiaali- ja terveysministeriön ohjetta: Sosiaali- ja terveysministeriö 2007, s. 12. Sellaiseen kokoomateokseen, jossa lukujen tai artikkeleiden yhteydessä on ilmoitettu kirjoittaja erikseen, viitataan kuten aikakausijulkaisussa ilmestyneisiin artikkeleihin (mutta ilman kokoomateoksen nimeä). Esimerkiksi Pekka Vihervuoren luonnonsuojelun henkilörelaatiokysymyksiä koskevaan artikkeliin teoksessa Pekka Vihervuori Kari Kuusiniemi Jari Salila (toim.): Juhlajulkaisu Erkki J. Hollo / Vihervuori 2000, s Samoin menetellään viitattaessa artikkelikokoelmiin eli sellaisiin yhteisjulkaisuihin, joissa jokaisen kirjoittajan osuus on itsenäinen kokonaisuus. Esimerkiksi viitattaessa teokseen Miettinen, Tarmo (toim.), Oikeustieteellinen opinnäyte Artikkeleita oikeustieteellisten opinnäytteiden vaatimuksista, metodista ja arvostelusta lähdeluetteloon merkitään erikseen jokainen viitattu artikkeli, ja niihin viitataan kirjoittajan nimen mukaan. 5 Laakso Suviranta Tarukannel 2006, s

11 10 Sajama 2016, s Alaviitteissä merkitykseltään samanarvoiset lähteet mainitaan ilmestymisjärjestyksessä vanhemmasta nuorempaan ja ne erotetaan toisestaan puolipilkulla. Poikkeuksen muodostavat tilanteet, joissa tietyn lähteen erityistä painoarvoa halutaan korostaa. Korostus on kuitenkin poikkeus pääsäännöstä ja sen käyttöä tulee tarkoin harkita. Jos jokin tai jotkut lähteet ovat muita tärkeämpiä, se tai ne mainitaan ensin ja erotetaan vähemmän tärkeistä pisteellä ja merkinnällä ks. myös. Alaviitteessä eri lähteet erotetaan puolipisteellä. Alaviite päättyy aina pisteeseen. Aarnio 1989, s ; Siltala 2003, s ; Siltala 2004, s Internet-lähteet Internet-lähteisiin viitataan alaviitteissä soveltuvin osin kirjallisuuden alaviitesääntöjä noudattaen. Tällöin kirjoittajan tai julkaisuorganisaation nimi mainitaan. Tämän jälkeen seuraa lähteen (internet-sivun) julkaisuvuosi ja viimeisenä sivunumero. Jos sivun perustamis- tai päivityspäivämäärää ei ole sivulla ilmoitettu, merkitään vuosiluvuksi alaviitteeseen se vuosi, jolloin sivulla on vierailtu. Jos sivunumeroa ei ole saatavissa, on se mahdollista korvata lähimmällä otsikolla, jonka alta viitattu kohta löytyy. Ta llöin s. korvataan ilmaisulla kohta. Esimerkki internetviittauksesta alaviitteessä: Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti 2018, kohta Tietoa instituutista. Internet-osoitetta tai täydellistä vierailupäivämäärää alaviitteeseen ei ole syytä selkeyden vuoksi laittaa. Nämä tiedot tulee kuitenkin sisällyttää lähdeluetteloon. 2.7 Lähteiden käytön ja viittaamisen tekniikkaa Vrt., ks. ja ks. myös Merkintää vrt. (vertaa) käytetään, jos lähteessä oleva kannanotto on osin tai täysin erilainen kuin kirjoittajan oma kanta tarkasteltavaan kysymykseen. Oikeustieteessä alaviitteet voivat olla joko

12 11 dokumentoivia (vain lähdeviite mainitaan) tai keskustelevia (kirjoittaja esittää alaviitteessä täydentäviä kommentteja). Alaviitteissä voi siis olla muutakin tekstiä kuin vain lähdeviitteet ja usein tämä on suositeltavaa. Ilmausta ks. (katso) käytetään silloin, kun kirjoittaja käyttää lähdettä oman argumentaationsa tukena. Yleensä ilmauksen käytön voi jättää halutessaan pois: Ks. Aarnio 1989, s ; Siltala 2003, s ; Siltala 2004, s TAI Aarnio 1989, s ; Siltala 2003, s ; Siltala 2004, s Ks. myös (katso myös) ilmauksella halutaan viestittää, että jokin alaviitteessä käytetty lähde on merkitykseltään suurempi kuin muut samassa alaviitteen kohdassa käytetyt lähteet: Aarnio 1989, s Ks. myös Siltala 2003, s ; Siltala 2004, s Yllä olevassa viittauksessa viitataan ensisijaisesti Aarnion tekstiin. Lisäämällä ks. myös Siltalan kirjoitusten eteen ilmaistaan, että niissä käsitellyt asia tukevat omaa argumentaatiota, mutta ovat painoarvoltaan jostain syystä vähäisempiä kuin Aarnion kirjoitus. Syy tälle voi olla esimerkiksi se, että pääasiallisessa lähteessä (tässä Aarnio 1989) ilmaistu seikka voi olla esimerkiksi laajemmin tai syvällisemmin käsitelty verrattuna muihin lähteisiin (Siltala 2003 ja Siltala 2004) Alaviitenumeron sijoittaminen Kotimaisessa oikeustieteellisessä kirjallisuudessa käytetään vakiintunutta dokumentointitapaa, jossa alaviitenumero tulee tekstissä aina lähtökohtaisesti pisteen jälkeen. Tästä pääsäännöstä on kaksi poikkeusta. Jos viittaus koskee selvästi vain virkkeen sisällä olevaa yksittäistä käsitettä, alaviitenumero voidaan sijoittaa keskelle virkettä. Kappaleen lopussa alaviitenumero voidaan poikkeuksellisesti sijoittaa ennen pistettä, jos viittaus kohdistuu selvästi vain kappaleen viimeiseen virkkeeseen ja tämä olisi muutoin epäselvää.

13 Nimien kursivointi Tekstissä esiintyvät nimet kursivoidaan nimen esiintyessä ensimmäisen kerran tietyssä asiayhteydessä. Esimerkiksi yhden kappaleen sisällä puhuttaessa tietystä asiasta kursivoidaan vain nimen ensimmäinen esiintymä, vaikka sama nimi esiintyisi useita kertoja kyseisessä asiayhteydessä. Uudesta asiayhteydestä puhuttaessa kursivointi aloitetaan alusta. Kursivoinnin tarkoituksena on helpottaa lukijaa havaitsemaan, mitkä tahot kirjoittaja on ottanut osaksi oikeudellista kirjoitusta. Valistunut lukija pystyy jo aihepiirin ja kursivoitujen nimien tai muiden lähteiden perusteella aavistamaan, mihin suuntaan kirjoitus etenee Suorat lainaukset Jos käytetystä lähteestä lainataan suoraan useiden sanojen muodostama kokonaisuus, suora lainaus merkitään lainausmerkkeihin. Lainausten käytössä tulee olla tarkkana, sillä lainauksen sisällön tulisi vastata välimerkkeineen ja virheineen täysin alkuperäistä tekstiä. Suorien lainausten käyttö on tehokeino, jonka käyttöä tulee aina erikseen harkita. Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että lainaus puoltaa paikkaansa, jos asia on sanottu alkuperäisessä erittäin hyvin tai halutaan kiinnittää lukijan huomio lainauksesta ilmenevään seikkaan Esimerkki lähteiden käytöstä ja merkitsemisestä Lähteiden käytöstä ja viitteiden merkitsemisestä esimerkiksi käy seuraava sisennetty tekstikatkelma. 6 Huomiota voi kiinnittää muun muassa oikeustieteessä tyypilliseen keskustelevaan alaviitteeseen, esitöiden käyttöön lähteenä kirjallisuuden tavoin, tekstissä esiintyvän kirjoittajan nimen (Seppälä) kursivointiin, lainausmerkkien käyttöön pitkässä suorassa lainauksessa sekä kappaleen lopussakin olevan viitenumeron sijoittamiseen pisteen jälkeen, vaikka viite koskee vain viimeistä virkettä (epäselvyyttä siitä, että viite koskee vain viimeistä virkettä, ei ole). Alaviitteestä 23 ilmenee myös, että siinä viitatut ympäristönsuojelulain ja vesilain säännökset ovat muuttuneet lakien säätämisen jälkeen. 6 Katkelma on artikkelista Määttä 2005, s. 354.

14 13 Vesienhoitolain 28 :n mukaan valtion ja kuntien viranomaisten on soveltuvin osin toiminnassaan otettava huomioon vesienhoitosuunnitelmat. 7 Perustuslakivaliokunta korosti lakiehdotuksesta antamassaan lausunnossa, että vesienhoitosuunnitelmat voivat vaikuttaa lupaviranomaisen lakiin perustuvaan harkintaan vain liita nna isaineistona. 8 Suunnitelmiin sisältyvät tavoitteet saavat oikeudellista merkitystä muun lainsäädännön, lupapäätösten ja mahdollisesti annettavien paikallisten ympäristönsuojelumääräysten kautta. Seppälän mukaan vesienhoitosuunnitelman oikeudellista vaikutusta kuvaavaksi termiksi valittiin huomioon ottaminen, koska se mielleta a n ympa ristönsuojelulainsa a da nnön kontekstissa va hemma n velvoittavaksi kuin suora noudattaminen. 9 7 Ympäristönsuojelulain 50.2 :ssä (1300/2004) ja vesilain 2:11a:ssä (1301/2004) on erikseen säädetty, että vesienhoitosuunnitelmat on otettava huomioon näiden lakien mukaisessa lupaharkinnassa. Kyseisten lakien mukaisessa pa a töksenteossa on vesienhoitosuunnitelmalle tarkoitettu antaa muuta lainsa a da ntöa syva llisempi merkitys, ks. Seppälä 2004, s PeVL 45/2004 vp, s Seppälä 2004, s. 97.

15 14 3 SÄÄDÖKSIIN VIITTAAMINEN Säädöksiin, kuten lakeihin, asetuksiin, direktiiveihin ja valtiosopimuksiin viittaaminen tapahtuu tekstissä. Tekstiin merkitään suoraan näkyviin, mistä säädöksen kohdasta tieto on saatu. Ensimmäisen kerran säädökseen viitattaessa ilmoitetaan säädöksestä myöhemmin tekstissä käytettävä lyhenne, säädöskokoelman numero ja säädöksen antamisvuosi: hallintolaki (HL, 434/2003) Suomen perustuslaki (PL, 731/1999) rikoslaki (RL, 39/1889) Säädöksiin viitattaessa käytetään yleensä vakiintuneita lyhenteitä, jotka selitetään tarvittaessa lyhenneluettelossa. Säädösviittaukset ovat osana tekstiä esimerkiksi seuraavasti: Metsa n ka yttöa koskevien velvoitteiden rikkominen tulee metsälain ja RL 48a luvun sijasta rikosoikeudellisesti arvioitavaksi rakentamisrikkomusta (maankäyttö- ja rakennuslaki, MRL, 132/1999, 185 ) tai ympäristön turmelemista (RL 48:1 4) koskevien säännösten perusteella, kun teko tapahtuu MRL:n mukaisessa kaavassa suojelualueeksi osoitetulla alueella. 10 Tekstinäytteessä MRL mainitaan ensimmäisen kerran, mutta metsälaki ja rikoslaki on mainittu tekstissä jo aiemmin. Huomaa tekstinäytteessä myös säännökset (pykälät) yksilöivien numeroiden ja -merkin erilainen käyttö maankäyttö- ja rakennuslaissa sekä rikoslaissa. MRL:n kohdalla -merkki lisätään aina lainatun/tulkitun/jne. säännöksen perään. Sen sijaan RL:n kohdalla menettelytapoja on kaksi: RL 48:1 tai RL 48 luvun 1. Erilainen merkitsemistapa johtuu siitä, että MRL:ssa on juokseva - numerointi lain alusta loppuun, kun taas rikoslaissa jokainen luku alkaa -numerolla yksi ja tästä syystä on aina erikseen yksilöitävä, mistä luvusta on kulloinkin kysymys Laakso Leppänen Määttä 2003, s Muitakin RL:a vastaavia lakeja on, muun muassa vesilaki (VL, 264/1961), maakaari (540/1995) ja ulosottokaari (705/2007).

16 15 Tekstinäytteestä on syytä huomioida myös peräkkäisten ajatusviivojen käyttö. Ne kertovat siitä, että alkuperäisestä virkkeestä on tässä esityksessä jätetty tuolta kohtaa jotakin pois. Toisin sanoen tätä merkintätapaa tarvitaan, kun lainausmerkkien sisällä olevan suoran lainauksen sisältä poistetaan joitakin alkuperäiseen tekstiin sisältyviä sanoja. Huomaa myös tekstikatkelmassa näkyvä ero ajatusviivan ( ) ja yhdys-/tavuviivan (-) välillä 12. Pykälän numeron ja -merkin väliin jätetään aina yksi välilyönti (esim. hallintolain 45 ). Säädösviittauksissa käytetään seuraavia muotoja: HL 45.2 (= hallintolain 45 :n 2 momentti) RL 6:8.1,4 (= rikoslain 6 luvun 8 :n 1 momentin 4 kohta) Lain säännöksiin viittaaminen vaihtelee hieman riippuen viittauksen kohteena olevasta säädöksestä. Sellaisiin säädöksiin, joissa on juokseva -numerointi läpi säädöksen, viitataan merkitsemällä tekstiin viitatun :n numero ja numeron perään -merkki (ks. yllä hallintolakia koskeva esimerkki). 13 Jos puolestaan kyseessä on säädös, joka on jaettu lukuihin ja -numerointi alkaa jokaisen luvun alussa uudestaan, ei tällöin käytetä -merkkiä vaan viittaus tapahtuu kaksoispistettä apuna käyttäen (ks. yllä rikoslakia koskeva esimerkki). 14 Tekstissä säännöksiin viittaamista kannattaa hieman varioida, jotta tekstistä tulee sujuvaa ja helposti luettavaa. Käytännössä tämän voi tehdä niin, että välillä aloittaa virkkeen viittaamalla suoraan ka sittelyn kohteena olevaan sa a nnökseen: Hallintolain 45 :n mukaan. Toinen yleinen tapa on kertoa säännöksen sisältö ensin leipätekstissä ja tämän jälkeen laittaa virkkeen loppuun sulkumerkit, jossa ka sittelyn kohteena oleva sa a nnös yksilöida a n: Hallinnollista perusteluvelvollisuutta koskeva vaatimus (HL 45 ). 12 Ks. Yhdys-/tavuviivan ja ajatusviivan erosta ja niiden käytöstä esim. Suomalainen lakimiesyhdistys 2013, kohta Oikeustiede-vuosikirjan kirjoittajaohjeet. 13 Tekstissa viittausta ka yteta a n esimerkiksi na in: Hallintolain 45 :n mukaan. 14 Tekstissa viittausta ka yteta a n esimerkiksi na in: Rikoslain 6:8:n mukaan. Poikkeuksena ta sta on tilanne, jossa kirjoitetaan lukunumerointi auki esimerkiksi muotoon: Rikoslain 6 luvun 8 :n mukaan.

17 16 Tekstiä kannattaa myös varioida siten, että välillä käytetään säädöksen koko nimeä, jos se ei ole pitkä, ja välillä säädöksen lyhennettä. Esimerkiksi jos uusi kappale aloitetaan säädöksen nimellä, tulisi tässä tapauksessa suosia säädöksen koko nimeä lyhenteen sijaan. Poikkeuksen tästä muodostavat sellaiset säädökset, jotka ovat niin pitkiä, että niihin ei ole ensimmäistä mainitsemiskertaa lukuun ottamatta tarkoituksenmukaista viitata myöhemmin tekstissä niiden koko nimellä. Jos lain nimi koostuu useasta osasta kuten laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista (228/1929) ja siihen viitataan genetiivimuodossa leipa tekstissa, ka yteta a n tapaa varallisuusoikeudellisista oikeustoimista annetun lain mukaan. Jos jokin säännös ei ole sisältynyt alkuperäiseen säädökseen tai säännöstä on myöhemmin muutettu, tulee tekstiin sisällyttää myös annetun tai muutetun säännöksen säädöskokoelman numero ja antamisvuosi, ainakin kun säännökseen ensimmäisen kerran 15 viitataan: Metsälain (1093/1996) 14b (552/2004) koskee menettelyä liito-oravailmoituksesta. Metsälain (1093/1996) 8 :n 2 momentin (1224/1998) mukaan taimikon perustamista koskevat toimenpiteet on saatettava loppuun viiden vuoden kuluessa uudistushakkuun aloittamisesta tai kolmen vuoden kuluessa uudistushakkuun päättymisestä. Lakien ja asetusten nimet kirjoitetaan tekstissä pienellä alkukirjaimella. Sama koskee myös esimerkiksi tuomioistuimien ja viranomaisten nimiä: korkein hallinto-oikeus (KHO), ympäristöministeriö (YM) ja niin edelleen. Virallislähteisiin (esimerkiksi säädösten valmisteluaineistoon) viitataan alaviitteessä samaan tapaan kuin kirjallisuuteen eli myös hallitusten esitysten ja muiden vastaavien lähteiden lyhenteet kursivoidaan alaviitteessä. Euroopan unionin lainsäädäntöön viitattaessa käytetään säädösten pitkien nimien vuoksi vakiintunutta lyhennettä. Ensimmäisen kerran unionin oikeudelliseen säädökseen viitattaessa ilmoitetaan säädöksen lyhennetty nimi, lyhenne sekä säädöskokoelman numero: 15 Tarvittaessa muutetun säännöksen yksilöintitiedot on mainittava tekstissä myöhemminkin riippuen asiayhteydestä. Tämä siksi, ettei synny sekaantumisvaaraa siitä, tarkoittaako kirjoittaja nimenomaisesti vanhaa jo kumottua säännöstä vai uutta säännöstä.

18 17 Vesipuitedirektiivi (VPD, 2000/60/EY) 16 Kansainvälisiin sopimuksiin, jotka on Suomessa saatettu voimaan, viitataan kuten kotimaisiin säädöksiin mainitsemalla ensin säädöksen pitkä nimi ja tämän perään sulkuihin lyhenne ja sopimussarjan numero: yleissopimus ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi (EIOS, SopS 18 19/1990) kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus ja siihen liittyvä valinnainen pöytäkirja yksilövalituksista (KP-sopimus, SopS 7 8/1976) taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus (TSSsopimus, SopS 6/1976) 16 Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2000/60/EY, annettu 23 lokakuuta 2000, yhteisön vesipolitiikan puitteista (EYVL L 327, , s. 1 72).

19 18 4 OIKEUSTAPAUKSIIN VIITTAAMINEN Pääsääntöisesti oikeustapauksiin viitataan tekstissä samalla tavoin kuin säädöksiin. Viitattaessa EU-tuomioistuinten tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntöön käytetään tekstissä yleensä asianosaisten nimiä. Tapauksen tunnistetiedot merkitään alaviitteeseen. Tapauksen täydelliset tunnistetiedot löytyvät lähdeluettelosta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tapauksiin viitataan seuraavasti 17 : Vilho Eskelinen -tapaus 18 Ciubotaru -tapaus 19 Euroopan unionin tuomioistuimen (ennen Lissabonin sopimusta 20 Euroopan yhteisöjen tuomioistuin) sekä Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen ratkaisukäytäntöön viitataan seuraavasti 21 : Van Gend en Loos -tapaus 22 World Wildlife Fund (WWF) -tapaus 23 AstraZeneca -tapaus 24 Weser -tapaus 25 Eurooppaoikeudellisiin oikeustapauksiin voidaan viitata käyttämällä joko englanninkielistä tai suomenkielistä versiota. Yleisesti ottaen viittaaminen tapahtuu siten, että suomenkieliseen versioon viitataan, jos sellainen on olemassa, mutta muutoin viitataan englanninkieliseen versioon. 17 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntö löytyy HUDOC-palvelimelta osoitteesta: > HUDOC database. 18 Vilho Eskelinen ja muut v. Suomi (2007), kohta Ciubotaru v. Moldova (2010), kohta EUVL, N:o C 306, , s Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytäntö löytyy EUR-Lex -palvelimelta osoitteesta: > kokoelmat > oikeuskäytäntö /62 Van Gend en Loos (1963) ECR 1, kohta C-435/97 WWF (1999) ECR I-5613, kohta T-321/05 AstraZeneca (2010) Kok. II-2805, kohta C-461/13 Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e.v. v. Saksa (2015), ei vielä julkaistu oikeustapauskokoelmassa, kohta 40.

20 19 Kaikissa tapauksissa on kuitenkin viitattava täsmälleen siihen kieliversioon, jota tosiasiallisesti on käytetty kirjoituksen taustamateriaalina. Huomaathan, että kieliversion valinta vaikuttaa esimerkiksi siihen, käytetäänkö pa a töksen yksilöintitiedossa muotoa Kok. vai ECR. Myös ECLI-tunnusta voi käyttää ratkaisun yksilöinnissä, jos ECR-numerointia ei löydy. C-358/11 Lapin luonnonsuojelupiiri ECLI:EU:C:2013:142 Kotimaisissa oikeustapauksissa tekstiin (ei alaviitteeseen) merkitään näkyviin tuomioistuimen nimilyhenne ja tapauksen tunnistetiedot. Korkeimman oikeuden ennakkopäätöksiin vuodelta 2011 viitataan seuraavasti: KKO 2011:37 KKO 2011:52 Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisut vuosilta 1980 ja 1999: KHO 1980 A II 78 KHO 1999:30 Yllä olevat korkeimman hallinto-oikeuden päätökset ovat vuosikirjaratkaisuja, joiden tunnistetietoina on käytettävä vuosikirjanumeroa (esim. KHO 2015:123). Tietokannoista 26 löytyy myös muita julkaistuja ratkaisuja. KHO:n ratkaisujen osalta näiden tunnistetietoina annetaan ratkaisun antopäivämäärä sekä taltionumero. Ratkaisun tunnistetietojen perään on lisäksi kirjoitettava lyhenne ATK tai LRS (riippuen siitä, onko ratkaisu annettu ennen vai sen jälkeen) kertomaan siitä, että kyseessä on muu kuin vuosikirjaratkaisuna julkaistu KHO:n ratkaisu. 27 Nykyisin KHO julkaisee vuosikirjapäätösten sekä lyhyiden ratkaisuselosteiden lisäksi myös muita 26 Esim. > Oikeuskäytäntö; > Ennakkoratkaisut; > Päätöksiä; > Oikeuskäytäntö. Huomioithan, että Itä-Suomen yliopiston opiskelijat voivat käyttää Edilex-tietokantaa ilmaiseksi myös yliopiston lähiverkon ulkopuolella kirjautumalla Itä-Suomen yliopiston kirjaston etusivulla etäkäyttöpalvelimelle ja siirtymällä sieltä Edilex-palvelimelle. 27 KHO antoi ensimmäisen lyhyeksi ratkaisuselosteeksi nimetyn päätöksensä Tätä aiemmin julkaistujen muiden kuin vuosikirjaratkaisujen yhteydessä KHO käytti ATK-merkintää. Sanottu koskee vain korkeinta hallinto-

21 20 päätöksiä, jotka erotetaan viittauksissa ilmaisulla muu pa a tös. Julkaisemattomiin KHO:n ratkaisuihin merkitään vain päivämäärä ja taltionumero: KHO t (ATK) KHO t (LRS) KHO t (muu päätös) KHO t Kirjoittajan on tekstissä tiivistäen kuvattava oikeustapauksen sisältö omin sanoin ja pyrittävä itsenäisesti analysoimaan kyseessä olevaa tapausta. Esimerkiksi tuomioistuimen laatiman vuosikirjaotsikon/tiivistelmän toistaminen sellaisenaan ei ole riittävää. Seuraavasta tekstikatkelmasta näkyy, miten oikeustapaukseen viitataan osana tekstiä samalla tavoin kuin säädöksiin. Kysymys luonnonsuojelulain 77 :ssa tarkoitettujen vanhojen luonnonsuojeluohjelmien normatiivisesta merkityksestä voi niiden muodollisesta legalisoinnista huolimatta olla edelleen epäselvä. Esimerkiksi ratkaisussa KHO t. 163 (LRS) arvioitiin, mikä merkitys on yleiskaavoituksessa annettava sille, että rantojensuojeluohjelma on ollut tarkoitus ottaa huomioon maankäyttöja rakennuslain nojalla hyväksyttävässä yleiskaavassa ensisijaisesti maakuntakaavan välityksellä. Ratkaisussa KHO linjasi, että tästä sääntelystä huolimatta rantojensuojeluohjelmaan sisältyvien alueiden luonnonarvot tulee maankäyttö- ja rakennuslain 39.2 :n 8 kohdan ja 73.1 :n nojalla kuitenkin ottaa myös va littöma sti huomioon osana yleiskaavan sisa ltövaatimuksia. 28 Oikeudellisissa kirjoituksissa voi tulla tarve käyttää myös esimerkiksi hovioikeuksien, hallintooikeuksien tai markkinaoikeuden oikeuskäytäntöä, joihin viitataan seuraavasti: Itä-Suomen HO t. 210 Helsingin HaO t. 10/1149/2 MAO t. 451/10/JH oikeutta. Korkein oikeus ei julkaise lyhyitä ratkaisuselosteita, vaan kaikki KKO:n julkaisemat ratkaisut ovat vuosikirjaratkaisuja. 28 Määttä 2005, s. 354.

22 21 Vastaavalla tavalla lähteenä voidaan käyttää myös eduskunnan oikeusasiamiehen 29 ja valtioneuvoston oikeuskanslerin 30 ratkaisuja: AOA dnro. 3130/4/02 OKA dnro. 434/1/99 Joissakin tapauksissa voi olla tarvetta viitata myös esimerkiksi vakuutuslautakunnan tai kuluttajariitalautakunnan lausuntoihin. Näihin tapauksiin viitataan seuraavasti: VKL dnro. 675/11 KRIL dnro. 324/81/2007 Viranomaisten, kuten aluehallintoviraston ja ELY-keskuksen päätöksiin viitataan seuraavasti: ESAVI dnro. 7406/ > Oikeusasiamiehen ratkaisut > Viranomaiset > Valtioneuvoston oikeuskanslerin tietokanta.

23 22 LÄHTEET KIRJALLISUUS Aarnio, Aulis, Laintulkinnan teoria. Yleisen oikeustieteen oppikirja. WSOY Detterbeck, Steffen, Öffentliches Recht. Ein Basislehrbuch zum Staatsrecht, Verwaltungsrecht und Europarecht mit Übungsfällen. 9. Auflage. Vahlen Ernst, Wolfgang Sethe, Rolf, Zivilrechtliche Folgefragen der Finanz- und Wa hrungskrise. Zeitschrift fu r Europa isches Privatrecht 4/2013, s Hart, H.L.A., The Concept of Law. 3 rd edition. Clarendon Press Jokila, Helena, Tahdonvastainen suostumus ja liiallisen luottamuksen hinta. Raiskauksen ja muiden seksuaalirikosten oikeudellisen tiedon konstruktiot. Suomalainen lakimiesyhdistys Kelsen, Hans, Puhdas oikeusoppi [1960]. Suom. Olli Nikkola. WSOY Koivisto, Ida, Julkisen vallan rajoilla. Lakimies 5/2014, s Laakso, Seppo Suviranta, Outi Tarukannel, Veijo, Yleishallinto-oikeus. Tampereen yliopisto Laakso, Tero, Lahopuuta pykäläviidakossa. Edilex Laakso, Tero, Lahopuu, hyönteistuhot ja oikeudellinen sääntely tutkimusretki oikeuden ja ekologian rajaseudulla. Ympäristöjuridiikka 2 3/2003, s Laakso, Tero Leppänen, Tanja Määttä, Tapio, Metsärikollisuus empiirisen oikeustutkimuksen kohteena. Defensor Legis 4/2003, s Launiala, Mika, Prejudikaatti ja prejudikaattinormi. Edilex Loughrey, Joan, Accountability and the Regulation of the Large Firm Lawyer. Modern Law Review 77(5) 2014, s MacCormick, Neil D. Summers, Robert S. (eds), Interpreting Statutes. A Comparative Study. Dartmouth publishing Marianne Malmgrén Matti Myrsky, Kansainvälinen henkilö- ja yritysverotus. 3. uudistettu painos. Alma Talent Miettinen, Tarmo (toim.), Kansanvalta. Joensuun yliopisto Miettinen, Tarmo Muukkonen, Matti Myrsky, Matti Pohjolainen, Teuvo, Uusi yliopistolainsäädäntö. Kauppakamari (Miettinen ym. 2009)

24 23 Myrsky, Matti, Ennakkopäätökset verotuksessa. 3. uudistettu painos. Talentum Määttä, Tapio, Soft law kansallisen oikeuden oikeuslähteenä. Tutkimus oikeudellisen ratkaisun normipremissin muodostamisen perusteista ympäristöoikeudessa. Oikeustiede-Jurisprudentia XXXVIII (2005), s Pölönen, Ismo, Ympäristövaikutusten arviointimenettely ympäristöoikeudellisena instrumenttina. Suomalainen lakimiesyhdistys Sajama, Seppo, Argumentaatio oikeustieteellisessä tutkimuksessa, s teoksessa Tarmo Miettinen (toim.): Oikeustieteellinen opinnäyte Artikkeleita oikeustieteellisten opinnäytteiden vaatimuksista, metodista ja arvostelusta. Edita Publishing Seppälä, Mika, Vesienhoitosuunnitelmien huomioon ottaminen ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisessa lupaharkinnassa. Ympäristöjuridiikka 3 4/2004, s Siltala, Raimo, Oikeustieteen tieteenteoria. Suomalainen lakimiesyhdistys Siltala, Raimo, Oikeudellinen tulkintateoria. Suomalainen lakimiesyhdistys Vihervuori, Pekka, Maa-ainesten ottaminen ja suojelu. Lakimiesliiton kustannus (Vihervuori 1989a) Vihervuori, Pekka, Ympäristöoikeuden ja esineoikeuden suhteesta, s teoksessa Esineoikeuden rajat. Turun yliopisto (Vihervuori 1989b) Vihervuori, Pekka, Luonnonsuojelun henkilörelaatiokysymyksiä, s teoksessa Pekka Vihervuori Kari Kuusiniemi Jari Salila (toim.), Juhlajulkaisu Erkki J. Hollo / Kauppakamari (Vihervuori 2000a) Vihervuori, Pekka, Arviointi teoksesta Roberth Nordh: Talerätt i miljömål. Särskilt om vattenrättsliga ansökningsmål samt om talan rörande allmänna intressen. JFT 1 2/2000, s (Vihervuori 2000b) VIRALLISLÄHTEET HE 73/2005 vp: Hallituksen esitys Eduskunnalle Eurooppalaisen maisemayleissopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. HE 311/2010 vp: Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta.

25 24 KOM (2000) 839, lopull. Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi yleisön osallistumisesta tiettyjen ympäristöä koskevien suunnitelmien ja ohjelmien laatimiseen sekä neuvoston direktiivien 85/337/ETY ja 96/61/EY muuttamisesta. PeVL 45/2004 vp: Perustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen esityksestä (HE 120/2004 vp) laiksi vesienhoidon järjestämisestä, laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta ja laiksi vesilain muuttamisesta sekä maasta toiseen ulottuvien vesistöjen sekä kansainvälisten järvien suojelusta ja käytöstä tehdyn vuoden 1992 yleissopimuksen vesivaroja ja terveyttä koskevan pöytäkirjan hyväksymisestä ja laiksi sen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. PeVM 25/1994 vp: Perustuslakivaliokunnan mietintö hallituksen esityksestä (HE 306/1994 vp) perustuslakien perusoikeussäännösten muuttamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriö: Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimukset valtio-, kunta- ja yksityissektorilla. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2007:18. Helsinki VEPO-toimikunnan mietintö. Ehdotus vesipolitiikan puitedirektiivin täytäntöönpanoa koskevaksi lainsäädännöksi. Ympäristöministeriön moniste 146. Helsinki INTERNET-LÄHTEET Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti: Tietoa instituutista. [ ( ) Suomalainen lakimiesyhdistys: Oikeustiede -vuosikirjan kirjoittajaohjeet. [ > lakimies > kirjoittajalle > kirjoittajaohjeet] ( ). Serty: Tuottajayhteisö SERTYn jäsenet. [ ( ). (sisällöntuottaja sähkö- ja elektroniikkaromun tuottajayhteisö Serty) Pohjois-Karjalan ELY-keskus: Pohjaveden käyttö. [ ( ). OIKEUSTAPAUKSET Euroopan ihmisoikeustuomioistuin

26 25 Vilho Eskelinen ja muut v. Suomi, 63235/00, suuri jaosto, Ciubotaru v. Moldova, 27138/04, Euroopan unionin tuomioistuin 26/62 N.V. Algemene Transport en Expeditie Onderneming Van Gend en Loos v Nederlandse administratie der belastingen (1963) ECR 1. C-435/97 World Wildlife Fund (WWF) and others v Autonome Provinz Bozen and Others (1999) ECR I C-461/13 Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland e.v. v Saksa (2015), ei vielä julkaistu oikeustapauskokoelmassa. Euroopan unionin yleinen tuomioistuin T-321/05 AstraZeneca v komissio (2010) Kok. II Korkein oikeus KKO 2011:37 KKO 2011:52 Korkein hallinto-oikeus KHO 1980 A II 78 KHO 1999:30 KHO t (ATK) KHO t KHO t. 163 (LRS) KHO t (LRS) KHO t (muu päätös) KHO 2015:123 Hovioikeudet Itä-Suomen HO t. 210

27 26 Hallinto-oikeudet Helsingin HaO t. 10/1149/2 Markkinaoikeus MAO t. 451/10/JH Valtioneuvoston oikeuskanslerin päätökset OKA dnro. 434/1/99: Oikeuskanslerin päätös kanteluun valtionhallinnon virantäyttöilmoitusten kelpoisuusvaatimuksia koskevassa asiassa. Eduskunnan oikeusasiamiehen päätökset AOA dnro. 3130/4/02: Apulaisoikeusasiamiehen päätös kanteluun Forssan Konikallion alueen metsähakkuita ja liito-oravien suojelua koskevassa asiassa. Vakuutuslautakunnan päätökset VKL dnro. 675/11 Kuluttajariitalautakunnan päätökset KRL dnro. 324/81/2007 MUUT LÄHTEET Haastattelut Vallinkoski Veli-Matti Pohjois-Savon Liikenne-, elinkeino- ja ympäristökeskus

Ympäristöjuridiikan kirjoitusohje

Ympäristöjuridiikan kirjoitusohje Ympäristöjuridiikan kirjoitusohje Ympäristöjuridiikka-lehdessä lähteiden dokumentointi sijoitetaan alaviitteisiin. Ympäristöjuridiikka-lehden viittauskäytännössä jokaisen käytetyn lähteen kaikki bibliografiset

Lisätiedot

Viittaaminen kotimaisissa oikeustieteellisissä julkaisuissa

Viittaaminen kotimaisissa oikeustieteellisissä julkaisuissa Viittaaminen kotimaisissa oikeustieteellisissä julkaisuissa Juridiska Föreningen i Finland rf Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry Oikeus- ja yhteiskuntatieteellinen yhdistys ry Suomalainen Lakimiesyhdistys

Lisätiedot

Oikeustapauksia verkossa

Oikeustapauksia verkossa Oikeustapauksia verkossa Tietoasiantuntijat Mirja Pakarinen ja Marja Autio Eduskunnan kirjasto 10.3.2015 Koulutuksen sisältö Oikeustapaukset oikeuslähteenä Kansalliset tuomioistumet Kuinka löydän näiden

Lisätiedot

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna 2011 2012 Itä-Suomen yliopisto Oikeustieteiden laitos Seminaarin tai opintosuorituksen nimi 5.9.2011 (esityspäivämäärä) Tekijä: (nimi ja

Lisätiedot

Ohjeita ympäristöoikeuden kirjallisten töiden laadintaan

Ohjeita ympäristöoikeuden kirjallisten töiden laadintaan Ohjeita ympäristöoikeuden kirjallisten töiden laadintaan Itä-Suomen yliopisto Historia- ja maantieteiden laitos Seminaarin tai opintosuorituksen nimi 19.8.2009 (esityspäivämäärä) Tekijä: (nimi ja opiskelijanumero)

Lisätiedot

OIKEUSTAPAUKSIA VERKOSSA. Tietoasiantuntijat Mirja Pakarinen ja Marja Autio

OIKEUSTAPAUKSIA VERKOSSA. Tietoasiantuntijat Mirja Pakarinen ja Marja Autio OIKEUSTAPAUKSIA VERKOSSA Tietoasiantuntijat Mirja Pakarinen ja Marja Autio 19.4.2016 1 Koulutuksen sisältö Oikeustapaukset oikeuslähteenä Kansalliset tuomioistuimet Kuinka löydän näiden oikeustapauksia

Lisätiedot

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi)

Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Lähdeviitteiden merkintä (Kielijelppi) Copyright 2004 2010, Kielijelppi Palvelun tekijänoikeuksia suojaa Creative Commons -lisenssi Lähdeviitteiden merkitsemiseksi on olemassa useita tapoja. Viitteet voidaan

Lisätiedot

Terveysoikeuden tiedonlähteet

Terveysoikeuden tiedonlähteet Terveysoikeuden tiedonlähteet Lain valmistelu Lainsäädäntö - Oikeustapaukset o Finlex, Edilex, Suomenlaki.com o Eduskunta o Valtioneuvosto, ministeriöt o Oikeuslaitos, Korkein oikeus, kho.fi o Muut virastot

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle eräiksi hallintolainkäyttöä koskevan lainsäädännön muutoksiksi annetun hallituksen esityksen (HE 112/2004 vp) täydentämisestä Esityksessä ehdotetaan eduskunnalle annettua

Lisätiedot

Oikeustapaukset verkossa. Mirja Pakarinen ja Marja Autio

Oikeustapaukset verkossa. Mirja Pakarinen ja Marja Autio Oikeustapaukset verkossa Mirja Pakarinen ja Marja Autio 27.2.2018 1 Koulutuksen sisältö Oikeustapaukset oikeuslähteenä Kansalliset tuomioistuimet Kuinka löydän näiden oikeustapauksia Finlexistä? Oikeuskäytäntö

Lisätiedot

Kirjoittajaohjeet. Turun yliopisto. Oikeustieteellinen tiedekunta

Kirjoittajaohjeet. Turun yliopisto. Oikeustieteellinen tiedekunta Kirjoittajaohjeet Turun yliopisto Oikeustieteellinen tiedekunta 2014 SISÄLTÖ 1 Johdanto... 1 2 Kirjoituksen rakenne ja asettelut... 1 Tekstin asettelu... 1 Kansilehti... 2 Sivunumerointi... 2 Sisällysluettelo...

Lisätiedot

keskus Euro TAMPEREEN YLIOPISTON KIRJASTO Yliopistonkatu 38 PL Tampere

keskus Euro TAMPEREEN YLIOPISTON KIRJASTO Yliopistonkatu 38 PL Tampere TAMPEREEN YLIOPISTON KIRJASTO Euro keskus Yliopistonkatu 38 PL 617 33101 Tampere www.uta.fi/laitokset/kirjasto/eu EU-informaatikko puh. (03) 215 7867 fax (03) 215 7493 e-mail: kileto@uta.fi 1 Tampereen

Lisätiedot

Yhteisen käytännön opas yhteisöjen säädöstekstien laatimiseksi ajantasaistaminen, huhtikuu 2009

Yhteisen käytännön opas yhteisöjen säädöstekstien laatimiseksi ajantasaistaminen, huhtikuu 2009 Yhteisen käytännön opas yhteisöjen säädöstekstien laatimiseksi ajantasaistaminen, huhtikuu 2009 (Muutokset koskevat painetun laitoksen sivuja seuraavan taulukon mukaisesti) Sivu Muutos 2 Korvataan Europa-palvelimen

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio)

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS. Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio) EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.9.2014 COM(2014) 586 final 2014/0272 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden tuonnista unioniin (kodifikaatio)

Lisätiedot

- Fontti: Times New Roman, 12 - Riviväli 1,5, välitys ennen ja jälkeen 0 - Kirjoituksen kappaleet erotetaan toisistaan tyhjällä rivillä

- Fontti: Times New Roman, 12 - Riviväli 1,5, välitys ennen ja jälkeen 0 - Kirjoituksen kappaleet erotetaan toisistaan tyhjällä rivillä BUSINESS LAW FORUM 2013 KIRJOITUSOHJEET 1. Kirjoitukset tulee jättää teoksen toimituskunnalle sähköpostitse viimeistään perjantaina 12.4.2013. Käytä mieluiten Word -97 ohjelmaa tai tätä uudempaa versiota

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI. direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti Mayotten osalta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 7.8.2013 COM(2013) 577 final 2013/0280 (CNS) C7-0268/13 Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Ranskan syrjäisempien alueiden ja erityisesti

Lisätiedot

Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet. Marja Autio Eduskunnan kirjasto

Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet. Marja Autio Eduskunnan kirjasto Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet Marja Autio Eduskunnan kirjasto 7.11.2017 Koulutuksen runko Yleistä säädöksistä ja säädöslähteistä Finlex Kaupalliset oikeudelliset palvelut Edilex Alma Talent Pro:

Lisätiedot

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä

HE 237/2009 vp. (1303/2004) täydennettiin lain säännöksiä Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi vesienhoidon järjestämisestä annetun lain 2 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Vesienhoidon järjestämisestä annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

OIKEUDELLISEN TIEDONHAUN HARJOITUKSIA 5/2004

OIKEUDELLISEN TIEDONHAUN HARJOITUKSIA 5/2004 OIKEUDELLISEN TIEDONHAUN HARJOITUKSIA 5/2004 Osio 1 Säädösvalmistelu 1. Valtioneuvoston hankerekisteri www.hare.vn.fi : Hae työsopimuslain valmistelua koskevia tietoja 2. Hae kaikki sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Mirja Pakarinen 28.11.2017 Koulutuksen sisältö Millaista oikeuskirjallisuutta Miten löydän tarvitsemani aineiston kun Selma-kokoelmatietokanta on osana Finna -

Lisätiedot

Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet. Marja Autio Eduskunnan kirjasto

Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet. Marja Autio Eduskunnan kirjasto Finlex ja muut kotimaiset säädöslähteet Marja Autio Eduskunnan kirjasto 23.10.2018 Aiheet Yleistä säädöksistä ja säädöslähteistä Finlex Kaupalliset oikeudelliset palvelut Edilex Alma Talent Pro: Suomen

Lisätiedot

Avoimet lakitietopalvelut muuttuva Finlex. Aki Hietanen, oikeusministeriö Säätytalo

Avoimet lakitietopalvelut muuttuva Finlex. Aki Hietanen, oikeusministeriö Säätytalo Avoimet lakitietopalvelut muuttuva Finlex Aki Hietanen, oikeusministeriö Säätytalo 10.3.2016 Finlexin vaiheista vaihe 0 paperilaki Finlexin vaiheista vaihe 1 reikäkorttilaki - Finlexin taustalla Oikeushallinnon

Lisätiedot

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö

Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Merialuesuunnittelun lainsäädäntö Ajankohtaista merialuesuunnittelussa Ympäristöministeriön Pankkisali 11.11.2016 Neuvotteleva virkamies Tiina Tihlman Merialuesuunnitteludirektiivi 2014/89/EU Edistää merialueiden

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.2.2013 COM(2013) 46 final 2013/0026 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta jauhetun maissintähkän lisäämiseksi

Lisätiedot

Lainlaatijan EU-opas. Kansallisten säädösten valmistelua koskevat ohjeet. 2. uudistettu painos

Lainlaatijan EU-opas. Kansallisten säädösten valmistelua koskevat ohjeet. 2. uudistettu painos Lainlaatijan EU-opas Kansallisten säädösten valmistelua koskevat ohjeet 2. uudistettu painos Helsinki 2004 Esipuhe Tässä Lainlaatijan EU-oppaassa käsitellään Euroopan yhteisöjen säädösten huomioon ottamista

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 27. heinäkuuta 2012 (27.07) (OR. en) 12945/12 ENV 645 ENT 185 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö

Lisätiedot

EU-OIKEUDELLINEN TAUSTA

EU-OIKEUDELLINEN TAUSTA EU-OIKEUDELLINEN TAUSTA Apulaisprof. Niko Soininen Helsingin yliopisto/helsus 18.3.2019 1 SISÄLTÖ 1. Suomen sääntelyn nykytila 2. EU-oikeuden vaatimukset ja komission palaute Suomelle 3. Suomen nykysääntelyn

Lisätiedot

Kirjallisten töiden ulkoasu ja tekniset ohjeet

Kirjallisten töiden ulkoasu ja tekniset ohjeet Kirjallisten töiden ulkoasu ja tekniset ohjeet Muokannut Katriina Uljas-Rautio Lapin yliopisto Oikeustieteen tiedekunta 1.9.2018 II SISÄLLYS 1 TEKSTILAJI JA SEN ULKOASU... 1 2 LÄHTEIDEN DOKUMENTOINTI...

Lisätiedot

Suomen Laki I,II ja III -teoksia (Talentum).

Suomen Laki I,II ja III -teoksia (Talentum). 1 Lakikirjan käyttö Lakikirjatentti Tentti, johon saat ottaa lakikirjan mukaan. Kirjanpito, kauppaoikeus, esineoikeus, perhe- ja jäämistöoikeus, työoikeus, ympäristöoikeus, kv. yksityisoikeus, rikosoikeus,

Lisätiedot

Finlex ja muut säädöslähteet. Kaisa Kipinoinen Eduskunnan kirjasto

Finlex ja muut säädöslähteet. Kaisa Kipinoinen Eduskunnan kirjasto Finlex ja muut säädöslähteet Kaisa Kipinoinen Eduskunnan kirjasto 14.11.2016 Koulutuksen runko Yleistä säädöksistä ja säädöslähteistä Finlex Kaupalliset oikeudelliset palvelut Edilex Alma Talent Pro: Suomenlaki.com,

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 5.3.2012 COM(2012) 90 final 2012/0040 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI neuvoston direktiivin 92/65/ETY muuttamisesta koirien, kissojen ja frettien kauppaan

Lisätiedot

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki

Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki Lähteisiin viittaaminen ja lähdekritiikki LÄHDEKRITIIKKI Lähdekritiikki on tiedonlähteiden arviointia. Lähdekritiikillä tarkoitetaan siis sen arvioimista, voiko tiedontuottajaan (siis esimerkiksi kirjan,

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunta 13. tammikuuta 2004 VÄLIAIKAINEN 2002/0043(CNS) LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten ja sisämarkkina-asioiden valiokunnalta kansalaisvapauksien

Lisätiedot

ympäristövaliokunnalle.

ympäristövaliokunnalle. PERUSTUSLAKIVALIOKUNNAN LAUSUNTO 45/2004 vp Hallituksen esitys laiksi vesienhoidon järjestämisestä, laiksi ympäristönsuojelulain muuttamisesta ja laiksi vesilain muuttamisesta sekä maasta toiseen ulottuvien

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 24.1.2013 COM(2013) 15 final 2013/0010 (COD) C7-0021/13 Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Euroopan yhteisöön suuntautuvaa puutavaran tuontia koskevan FLEGTlupajärjestelmän

Lisätiedot

Finlex ja muut säädöslähteet. Marja Autio Eduskunnan kirjasto 24.2.2015

Finlex ja muut säädöslähteet. Marja Autio Eduskunnan kirjasto 24.2.2015 Finlex ja muut säädöslähteet Marja Autio Eduskunnan kirjasto 24.2.2015 Koulutuksen runko Yleistä säädöksistä ja säädöslähteistä Finlex -palvelu Kaupalliset oikeudelliset palvelut Edilex Suomenlaki.com

Lisätiedot

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön

Istuntoasiakirja LISÄYS. mietintöön EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 15.5.2013 A7-0170/2013/err01 LISÄYS mietintöön ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yhteisön tullikoodeksista (uudistettu tullikoodeksi)

Lisätiedot

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna 2012 2013

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna 2012 2013 Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna 2012 2013 Itä-Suomen yliopisto Oikeustieteiden laitos Seminaarin tai opintosuorituksen nimi 5.9.2012 (esityspäivämäärä) Tekijä: (nimi ja

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/0068(CNS) 1.9.2015. oikeudellisten asioiden valiokunnalta Euroopan parlamentti 2014-2019 Oikeudellisten asioiden valiokunta 2015/0068(CNS) 1.9.2015 LAUSUNTOLUONNOS oikeudellisten asioiden valiokunnalta talous- ja raha-asioiden valiokunnalle ehdotuksesta neuvoston

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.6.2012 COM(2012) 270 final 2012/0145 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS polkumyynnillä muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta

Lisätiedot

Ohje tutkielman tekemiseen

Ohje tutkielman tekemiseen Sauvon koulukeskus 2011 Ohje tutkielman tekemiseen Aiheen valinta Etsi materiaalia Valitse itseäsi kiinnostava aihe. Sovi opettajan kanssa aiheen rajaus. Pyydä opettajalta tutkielmapassiin merkintä aiheen

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 10.4.2013 COM(2013) 193 final 2013/0104 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS yhteisön tullikoodeksista (uudistettu tullikoodeksi) annetun asetuksen (EY) N:o

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN UNIONI EUROOPAN PARLAMENTTI NEUVOSTO Strasbourg, 12. kesäkuuta 2013 (OR. en) 2013/0104 (COD) LEX 1356 PE-CONS 23/1/13 REV 1 UD 94 ENFOCUSTOM 77 MI 334 COMER 102 TRANS 185 CODEC 923 EUROOPAN PARLAMENTIN

Lisätiedot

Valtiosopimukset. Eduskunnan kirjasto, Kansalaisinfo tietoasiantuntija Mirja Pakarinen

Valtiosopimukset. Eduskunnan kirjasto, Kansalaisinfo tietoasiantuntija Mirja Pakarinen Valtiosopimukset Eduskunnan kirjasto, Kansalaisinfo 28.3.2017 tietoasiantuntija Mirja Pakarinen Koulutuksen rakenne perustietoa valtiosopimuksista ja valtiosopimusten hyväksyminen Suomessa valtiosopimukset

Lisätiedot

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET

SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMAN SOPIMUSSARJA ULKOVALTAIN KANSSA TEHDYT SOPIMUKSET 2007 Julkaistu Helsingissä 26 päivänä maaliskuuta 2007 N:o 22 25 SISÄLLYS N:o Sivu 22 Laki Euroopan poliisiviraston perustamisesta

Lisätiedot

ENNAKKOPÄÄTÖSANALYYSI. OTT, VT Sampo Mielityinen 22.9.2011

ENNAKKOPÄÄTÖSANALYYSI. OTT, VT Sampo Mielityinen 22.9.2011 ENNAKKOPÄÄTÖSANALYYSI OTT, VT Sampo Mielityinen 22.9.2011 Kurssin vaiheet Aloitusseminaari, ohjeet harjoitustyötä varten: to 22.9. klo 14-18 AU102 Töiden purku (esitykset, opponoinnit, keskustelu): Ma

Lisätiedot

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa

Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Maankäyttö ja rakennuslain muutos sekä kaavojen oikeusvaikutukset metsätaloudessa Ajankohtaista kaavoituksessa Suomen metsäkeskuksen kaavoituskoulutus metsäalan toimijoille Niina Riissanen 7.4.2017 10.4.2017

Lisätiedot

Eurooppalaiset lainsäädännön ja oikeuskäytännön standardit. Aki Hietanen, oikeusministeriö

Eurooppalaiset lainsäädännön ja oikeuskäytännön standardit. Aki Hietanen, oikeusministeriö Eurooppalaiset lainsäädännön ja oikeuskäytännön standardit Aki Hietanen, oikeusministeriö Eurooppalaisista oikeudellisten aineistojen standardeista - ELI ja ECLI Semanttisen Finlexin säädös- ja oikeustapausaineistojen

Lisätiedot

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT

L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti DIREKTIIVIT L 27/12 Euroopan unionin virallinen lehti 31.1.2008 DIREKTIIVIT KOMISSION DIREKTIIVI 2008/5/EY, annettu 30 päivänä tammikuuta 2008, muiden kuin Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/13/EY

Lisätiedot

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla)

Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) T A M P E R E E N Y L I O P I S T O Opinnäytteen nimi ja mahdollinen alaotsikko (tämä pohja toimii parhaiten Word2010-versiolla) Kasvatustieteiden yksikkö Kasvatustieteiden pro gradu -tutkielma NIMI NIMINEN

Lisätiedot

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA

***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Konsolidoitu lainsäädäntöasiakirja 23.5.2013 EP-PE_TC1-COD(2013)0104 ***I EUROOPAN PARLAMENTIN KANTA vahvistettu ensimmäisessä käsittelyssä 23. toukokuuta 2013 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen

Kouvolan iltalukio. Tutkielmakäytänteet. 27.10.2009 Päivi Hänninen Kouvolan iltalukio Tutkielmakäytänteet Tutkielman osat 1. Kansilehti 2. (Tiivistelmä) 3. Sisällysluettelo 4. Käsittelyosa 5. Lähdeluettelo 6. Liitteet Sisällysluettelo Tutkielman luvut ja sivut numeroidaan.

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 23.6.2011 KOM(2011) 377 lopullinen 2011/0164 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI kosmeettisia valmisteita koskevan direktiivin 76/768/ETY muuttamisesta sen liitteen III mukauttamiseksi

Lisätiedot

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna 2018 2019 Itä-Suomen yliopisto Oikeustieteiden laitos Seminaarin tai opintosuorituksen nimi 3.9.2018 (esityspäivämäärä) Tekijä: (nimi ja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI

Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 8.5.2018 COM(2018) 261 final 2018/0124 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivien 2006/112/EY ja 2008/118/EY muuttamisesta Italian kunnan Campione d Italian sekä Luganonjärven

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. marraskuuta 2012 (15.11) (OR. en) 16273/12 TRANS 397 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 13. marraskuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvosto Kom:n

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.5.2016 COM(2016) 304 final 2016/0157 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS viisumien myöntämisen helpottamisesta tehdyn Euroopan unionin ja Georgian välisen sopimuksen mukaisesti

Lisätiedot

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.)

(Vilkka 2006, 224; Hirsjärvi, Remes & Sajavaara 2009, 21.) 1 LÄHDEVIITTEET Työssä käytettyjen tietolähteiden esittäminen lisää tekstin luotettavuutta. Lähteet mainitaan sekä lähdeviitteinä tekstissä että lähdeluettelona tekstin lopussa. Lähteinä on käytettävä

Lisätiedot

Valmennuskurssi oikeustieteellisen alan valintakokeisiin 2019

Valmennuskurssi oikeustieteellisen alan valintakokeisiin 2019 Oikeusteoria Valmennuskurssi oikeustieteellisen alan valintakokeisiin 2019 Luento käsittelee valintakoekirjallisuuden Tapio Määttä & Mirjami Paso: Johdatus oikeudellisen ratkaisun teoriaan 1 lukua. Oikeudellinen

Lisätiedot

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu ,

KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu , EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.5.2019 C(2019) 3580 final KOMISSION DIREKTIIVI (EU) /, annettu 15.5.2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY muuttamisesta yhdenmukaistettujen riski-indikaattoreiden

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 26. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0296 (CNS) 5931/16 SC 16 ECON 75 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä

Lisätiedot

Suomen Laki -hakupalvelu kaikki laista, digitaalisesti. suomenlaki.almatalent.fi

Suomen Laki -hakupalvelu kaikki laista, digitaalisesti. suomenlaki.almatalent.fi Suomen Laki -hakupalvelu kaikki laista, digitaalisesti. YHDELLÄ HAULLA KAIKKI: LAINSÄÄDÄNTÖ, ESITYÖT JA OIKEUSKÄYTÄNTÖ. Suomen Laki -hakupalvelu päivittyy jatkuvasti. Tehokas hakutoiminto hakee koko palvelun

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 17.10.2012 COM(2012) 591 final 2012/0285 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS kalavarojen säilyttämisestä teknisten toimenpiteiden avulla Itämeren, Belttien

Lisätiedot

Matematiikan kirjoittamisesta

Matematiikan kirjoittamisesta Matematiikan kirjoittamisesta Asiasisältö Tärkeintä kaikessa on, että kaiken minkä kirjoitat, niin myös itse ymmärrät. Toisin sanoen asiasisällön on vastattava lukijan pohjatietoja. Tekstin täytyy olla

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 236. Laki

SISÄLLYS. N:o 236. Laki SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2005 Julkaistu Helsingissä 22 päivänä huhtikuuta 2005 N:o 236 240 SISÄLLYS N:o Sivu 236 Laki alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä vuonna 1973 tehtyyn kansainväliseen

Lisätiedot

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan Itä-Suomen yliopisto Oikeustieteiden laitos Seminaarin tai opintosuorituksen nimi 3.9.2019 (esityspäivämäärä) Tekijä: (nimi ja opiskelijanumero) Ohjaaja:

Lisätiedot

Vastaustekniikka. Tekninen osio

Vastaustekniikka. Tekninen osio Vastaustekniikka Tekninen osio 4 Lakien nimet kirjoitetaan pienellä. Säädöksen ja säännöksen ero: Säädös = yleisnimi kaikille säädöskokoelmassa julkaistaville normeille (lait, asetukset, valtioneuvoston

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 833. Laki. Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä

SISÄLLYS. N:o 833. Laki. Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen eräiden määräysten hyväksymisestä SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2002 Julkaistu Helsingissä 9 päivänä lokakuuta 2002 N:o 833 839 SISÄLLYS N:o Sivu 833 Laki Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamista koskevan yleissopimuksen eräiden määräysten

Lisätiedot

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 26.9.2014 COM(2014) 593 final 2014/0275 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS Turkista peräisin olevien maataloustuotteiden unioniin suuntautuvaa tuontia koskevien

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT

1994 ~ - HE 113 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ YLEISPERUSTELUT 1994 ~ - HE 113 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilakia muutettavaksi siten, että laissa säädettäisiin Euroopan

Lisätiedot

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B

12310/16 pmm/mmy/pt 1 DG F 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2015/0310 (COD) 12310/16 ILMOITUS Asia: Äänestystulos VOTE 52 INF 161 PUBLIC 57 CODEC 1280 Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 19.1.2017 COM(2017) 23 final 2017/0010 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON ASETUS Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY liitteen III muuttamisesta vaarallisuusominaisuuden

Lisätiedot

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn

HE 50/2016 vp. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ehdolliseen pääsyyn perustuvien ja ehdollisen pääsyn sisältävien palvelujen oikeussuojasta tehdyn eurooppalaisen yleissopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

Ehdotus päätökseksi (COM(2018)0744 C8-0482/ /0385(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen

Ehdotus päätökseksi (COM(2018)0744 C8-0482/ /0385(COD)) EUROOPAN PARLAMENTIN TARKISTUKSET * komission ehdotukseen 8.2.2019 A8-0014/ 001-008 TARKISTUKSET 001-008 esittäjä(t): Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta Mietintö Miroslav Poche A8-0014/2019 Energiatehokkuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 57/2001 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi kemikaalilain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan kemikaalilain säännöksiä muutettavaksi siten, että kemikaalin päällysmerkintöihin

Lisätiedot

HELSINKI, SIPOO JA VANTAA VASTINE 2 1

HELSINKI, SIPOO JA VANTAA VASTINE 2 1 HELSINKI, SIPOO JA VANTAA VASTINE 2 1 ELY-keskuksen kirje 11.3.2011 ÖSTERSUNDOMIN YLEISKAAVA-ALUEEN RAIDEYHTEYS HA - HANKKEEN YVA-MENETTELYN SOVELTAMISTARPEEN SELVITTÄ- MINEN Dnro 2011-440, Östersundom-toimikunta

Lisätiedot

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, Euroopan unionin neuvoston pääsihteeri Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 19. heinäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2012/0340 (COD) 11407/16 SAATE Lähettäjä: Saapunut: 19. heinäkuuta 2016 Vastaanottaja: Kom:n asiak. nro: Asia:

Lisätiedot

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna 2016 2017 Itä-Suomen yliopisto Oikeustieteiden laitos Seminaarin tai opintosuorituksen nimi 3.9.2016 (esityspäivämäärä) Tekijä: (nimi ja

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 14.10.2016 COM(2016) 658 final 2016/0322 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ulkorajojen ja viisumipolitiikan rahoitusvälineeseen osana sisäisen turvallisuuden rahastoa liittyviä täydentäviä

Lisätiedot

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista

Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Lausuntopyyntö 15.05.2017 OM 8/41/2017 Arviomuistio julkisista kuulutuksista annetun lain (34/1925) uudistamistarpeista Johdanto Arviomuistiossa selvitetään julkisiin kuulutuksiin liittyvä nykyinen sääntelytilanne

Lisätiedot

A8-0260/1. Tarkistus 1 Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta

A8-0260/1. Tarkistus 1 Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta 25..207 A8-0260/ Tarkistus Claude Moraes kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan puolesta Mietintö A8-0260/206 Mariya Gabriel Kolmannet maat, joiden kansalaisilla on oltava viisumi

Lisätiedot

LISÄYS PÖYTÄKIRJAEHDOTUKSEEN 1 Asia: Brysselissä 27. maaliskuuta 2000 pidetty neuvoston istunto (oikeus- ja sisäasiat)

LISÄYS PÖYTÄKIRJAEHDOTUKSEEN 1 Asia: Brysselissä 27. maaliskuuta 2000 pidetty neuvoston istunto (oikeus- ja sisäasiat) EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 13. huhtikuuta 2000 (10.05) (OR. fr) 7374/00 ADD 1 LIMITE PV/CONS 12 JAI 29 LISÄYS PÖYTÄKIRJAEHDOTUKSEEN 1 Asia: Brysselissä 27. maaliskuuta 2000 pidetty neuvoston 2251.

Lisätiedot

LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä.

LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä. LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN TEKSTIIN KANSANTALOUS 2008 Lähdeviitteiden käyttö kandidaatti- ja pro gradu työssä. Pohjautuu ohjeisiin tiedekunnan yleisiin ohjeisiin lähteidenkäytöstä: http://www.uwasa.fi/kauppatieteet/opiskelu/kirjoitusohjeet/lahteet/

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 30. heinäkuuta 2012 (30.07) (OR. en) 12991/12 ENV 654 ENT 191 SAATE Lähettäjä: Euroopan komissio Saapunut: 25. heinäkuuta 2012 Vastaanottaja: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.6.2015 COM(2015) 292 final 2015/0131 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS terrorismin ennaltaehkäisyä koskevan Euroopan neuvoston yleissopimuksen (ETS 196) allekirjoittamisesta Euroopan

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rikoslain muuttamisesta Esityksessä ehdotetaan tehtäväksi rikoslakiin muutokset, jotka aiheutuvat Suomen liittymisestä tarkastusten asteittaisesta lakkauttamisesta

Lisätiedot

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna

Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna Ohjeita oikeustieteiden kirjallisten töiden laadintaan lukuvuonna 2017 2018 Itä-Suomen yliopisto Oikeustieteiden laitos Seminaarin tai opintosuorituksen nimi 3.9.2017 (esityspäivämäärä) Tekijä: (nimi ja

Lisätiedot

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0000/

***I MIETINTÖ. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti A8-0000/ Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja A8-0000/2018 9.2.2018 ***I MIETINTÖ ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi direktiivin (EU) 2016/97 muuttamisesta siltä osin kuin on

Lisätiedot

Vero-oikeuden graduseminaari käytännön näkökulmia gradutyöskentelyyn. Apulaisprof. Tomi Viitala

Vero-oikeuden graduseminaari käytännön näkökulmia gradutyöskentelyyn. Apulaisprof. Tomi Viitala Vero-oikeuden graduseminaari 2016-2017 - käytännön näkökulmia gradutyöskentelyyn Apulaisprof. Tomi Viitala Oppimistavoitteet Tutkielma on tiedettä, mutta tutkimustulokset eivät ole tärkeintä Tärkeintä

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS,

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 3.4.2008 KOM(2008) 168 lopullinen 2008/0065 (CNS) C6-0175/08 Ehdotus: NEUVOSTON ASETUS, Egeanmeren pienten saarten hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 916 lopullinen 2006/0300 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI finanssiryhmittymään kuuluvien luottolaitosten, vakuutusyritysten

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 22.12.2006 KOM(2006) 910 lopullinen 2006/0305 (COD) Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI rahoitusvälineiden markkinoista annetun direktiivin 2004/39/EY

Lisätiedot

Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet. Tuula Marila Kevät 2011

Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet. Tuula Marila Kevät 2011 Tieteellinen kirjoittaminen Lähteet Tuula Marila Kevät 2011 Lähteet Sisältö Lähteiden äärellä 3 5 Viittaustekniikka 6 11 Lähdeluettelon laatiminen 12 21 2 Tutustu kirjallisuuteen 1. Tutustu teoksen sisällysluetteloon.

Lisätiedot