Pohjalainen Amerikan suomalaiset. Ulkomaille mennessä toinen nimi tar- peen. Pohjalainen Pohjalaisia kaatunut ja haawoittunut Trans- waalin sodassa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pohjalainen Amerikan suomalaiset. Ulkomaille mennessä toinen nimi tar- peen. Pohjalainen Pohjalaisia kaatunut ja haawoittunut Trans- waalin sodassa."

Transkriptio

1 1 N:o Amerikan suomalaiset. Jurwasta kotoisin olewa Herman Hill (hänen oikeata suomalaista nimeä ei tiedetä) on Cape Annin kiwimurtimossa pahoin murskannut päänsä, niin että hänet wietiin toiwottomassa tilassa sairashuoneeseen. Brulessa Wisconsinissa on heinäk. 31 p:nä murhattu suomalainen Jani Wiita eli Hermanson. Hän oli heinänteossa poikineen, kun läheisestä metsästä kuului pyssyn pamaus ja Wiita kaatui. Ampujiksi arweli hän joko weljeään tai waimoaan, näillä kun oli ollut liikanaista wäliä. Sowittaja raittiusseura Worcesterissa on päättänyt palkata erityisen lääkärin jäseniensä terweydenhoitoa warten. Kun Philadelphiaan kulkewa kuunari Belle Wooster kulki äskettäin Batteryn ohitse Newyorkin alapäässä, huusi laiwan kapteeni apua. Tullikutteri Chandler lähestyi nyt kuunaria. Siellä oli eräs merimiehistä, suomalainen Gust. Harris tullut mielipuoleksi ja uhkasi muuta miehistöä. Luutnantti Rogers tullikutterista meni neljän miehen kera ottamaan kiinni mielipuolta, mutta se onnistui wasta ankaran ottelun jälkeen. Kun mielipuoli oli wihdoinkin saatu rannalle, eiwät sairashuoneet tahtoneet häntä mitenkään ottaa wastaan. Luutnantti Rogers ilmoitti nyt poliisikonttooriin, että hän päästää mielipuolen irti, jos ei hänelle anneta turwaa. Silloin otti poliisi hänet haltuunsa. Ulkomaille mennessä toinen nimi tarpeen. Päähänpistoja on ihmisellä todella monenlaisia, mutta wertaistaan etsii se nimenmuutos, joka oli äsken Aamulehdessä. Siellä näet, eräs J.J. Helminen ilmoittaa nimekseen tästä lähtien J.J. Rennebond ja tämän hän tekee sillä perustuksella että se on wälttämätön hänen lähtiessään ulkomaille. Luuleekohan mainittu henkilö, että tuolla kummallisella Rennebond nimellä todella on ulkomaalaisen korwissa sen parempaa kaikua kuin Helmiselläkään, joskin se mahdollisesti täällä Suomessa tuntuu hiukan herrasnimeltä, sanoo mainittu lehti. N:o Pohjalaisia kaatunut ja haawoittunut Transwaalin sodassa. Kööpenhaminasta sähkötetään t.k.24 pnä: Rationaltidenden Pretoriassa olewa kirjeenwaihtaja ilmoittaa, että buuerien puolelta taistelussa Scholznekilla on kaatunut Emil Mattsson Uudestakaarlepyystä sekä haawoittunut 23-wuotias Otto Backman Uudestakaarlepyystä, 30-wuotias Johan Niklas Biklund Munisalosta, Wekjalasta, sekä wangiksi otettu waikeasti haawoitettu 25 -wuotias Henrik Hägglöf Munisalosta ja kewyesti haawoittunut 34 -wuotias Johan Mickelsson Waasasta. Kaikki kuuluiwat Skandinaawia-osastoon.

2 2 N:o Ameriikkaan muutto näyttää saawan yhä enemmän jalansijaa. Useissa kylissä on se tullut päiwän tärkeimmäksi kysymykseksi. Syynä siihen on kuten arwatakin sopii nykyinen sato ja useat muut waikeudet. Hätäapua owat pyytäneet useimmat kunnat ja on niitä saatukin, mutta ei niillä pitkälle päästä. Wähän niillä eletään siihen nähden, mitä tarwe waatisi. Minun mielestäni pitäisi maanwiljelysrahastojen olla suurempia, silloin woisiwat maanwiljelijät saada lainoja hywillä takaisinmaksuehdoilla, silloin saisiwat työttömät työtä ja silloin woisimme tehdä suurempia uhrauksia siwistyksen hywäksi. Mutta niin ei ole. Warmaan luulen, että jos waltio myöntäisi maamiehelle enemmän waltioapua kuin tähän asti, niin moni poikamme ja tyttäremme jäisi kotimaahan. Silloin olisi maamme ja kansamme tulewaisuus turwattu, silloin waltion warat tulisiwat hywin täytetyksi. Ei olisi minun mielestäni liian aikuista, jos säädyt ottaisiwat tämän laatuisetkin asiat harkittawakseen. J.L. M. N:o Arvoisat Suomen neitoset. Katsokaa ja lukekaa tämä! Meitä on täällä 3 Suomen poikaa, jotka haluaisimme tutustua kotimaan neitosten kanssa. Ikämme on 20 ja 30 vuotta. Neitosten, jotka huomioonsa ottavat ilmoituksemme tulee olla 18 ja 30 vuoden välillä. Kirjeenvaihdon pidämme omana salaisuutenamme. Kaikki kirjeet vastaamme; valokuva myös olisi tervetullut, vaan jos ei satu kuvaa olemaan niin mainitkaa painonne. Säätyeroitusta me emme rajoita kaikki ovat yhtä tervetulleita mökin eli hovin tyttäret vaan lesket älkööt vaivatko itseään. Nimemme ovat seuraawat: A. Odottavainen, B. Kaipaavainen, C. Lempiväinen. Fairport Harbor Ohio, L Box U.S. of Amerika.

3 3 N:o Suomalaiset lähetyssaarnaajat Kiinassa. Erään pääkaupunkiin tulleen sähkösanoman mukaan owat suomalaiset lähetyssaarnaajat neidit Ehrström ja Cajander Waasasta ja Arpiainen Säkkijärweltä, terweinä saapuneet Schanghaihin. Toisten lähetyssaarnaajien kohtalo on tuntematon. N:o Katkeralla kaiholla ilmoitan, että mieheni Salmon Valentin Pastupakka synt , kuoli , klo 10 illalla kotitilallaan Peräseinäjoella, palattuaan Amerikan matkaltaan rintatautisena, noin 2½ viikkoa sitten. Hiljaa ja levollisena vaipui hän kuolemaan, ikäväksi minulle ynnä 6 veljelleen, 2 sisarelleen, joista toinen Amerikassa, sekä muille sukulaisille ja laajalle tuttavapiirille. Helpi Ottilia Pastupakka os. Pahkala. U.v.k.n:o Kajaanin Lehti N:o Siirtolaisuus. Toisella wiikolla matkusti Hangon kautta ulkomaalle 236 suomalaista siirtolaista. H:ö. Suomalaiset Amerikassa. Laestediolaisten kuuluisasaarnaaja J. H. Kampi, joka wiime aikoina on toimittanut papillisia toimia Atlantic kaiwannon laestadiolaisille, kuuluu lähteneen kenellekään ilmoittamatta teille tietämättömille, saatuaan sitä ennen seurakuntalaisiltaan useampia satoja dollareita welkojensa maksamista warten etupäässä Calumetin Betlehemin seurakunnalle. Asemalta on saatu tietää, että hän on ostanut piletin Duluthiin. Pastori kuuluu unohtaneen perheensäkin kiireellisessä lähdössä. Amer. S:tar

4 4 Kans. Kasper Aho kuoli Red Lodgessa, Mont, kesäkuun 23 p:nä. Wainaja oli kotoisin Yliwetelistä. Itä 23 wuod. Suomalaiset saarnaajat Wenäjällä. Wiiden wuoden ajaksi on myönnetty 1,500 ruplaa wuodessa saarnaajain ja opettajain palkkaamiseksi suomalaisissa seurakunnissa Aunuksen Kuwernementissä. Krasnoje Selon leirikokouksen loppuparaatin jälkeen lausui H. K. K. suuriruhtinas Wladimir h. ylh. kenraalikuwernöörille olewansa erittäin tyytywäinen suomalaisiin pataljooneihin. Kenraali Bobrikoff ilmoitti tämän asianomaisille joukoille. Samassa tilaisuudessa puhutteli H. M. Keisari Suomen rakuunarykmentin komentajaa, öwersti Schaumania lausuen kiittäwiä sanoja suomalaisista rakuunoista. U. S. Kajaanin Lehti N:o Bulgarian mustalaisia sanoo Salmetar asettuneen leiriin Iisalmen kirkonkylään 7 hewoskuormaa. Uusi Kiinan-lähetyssaarnaaja. Neiti Anna Ehrström Waasasta, jonka wapaa sisälähetys on ottanut lähetyssaarnaajaksi Kiinaan, lähti torstaina Turkuun, jatkaakseen sieltä matkaa Englantiin, jossa hän tulee walmistautumaan lähetyssaarnaajaksi. Walmistawan kurssin Englannissa suoritettuaan lähtee hän Kiinaan. W. N. Suomalaiset woittiwat. Äskettäin pidettiin Newadassa, Amerikassa suuri kilpailu kiwenporaamisessa amerikalaisten ja suomalaisten kesken. Suomalaisia oli noin 30 miestä, joiden joukosta walittiin kaksi rotewintakilpailemaan kahden suuresta miesjoukosta walitun amerikkalaisen kanssa dollarin wetokin oli lyöty suomalaisten ja amerikkalaisten wälillä ja suuri oli kilpapalkintokin. Kunpa sitten ryhdyttiin poraukseen, näyttiwät amerikkalaiset alussa pääsewän woittajiksi, waikka suomenkin miehet porata ruhtoiwat kaikin woimin niin että porat särkyiwät. Lopputulokseksi kuitenkin jäi että määräajan, neljännestunnin kuluttua oli suomalaisilla harmaassa kiwessä 25 ½ tuumaa, mutta amerikkalaisilla waan 24 tuumaa. Suomalaisten pääsankarit tässä woitossa oliwat Kalle Konstu ja Isi Mäki, molemmat waasan läänistä. Mahtawain woittohuutojen kaikuessa jaettiin palkinnot. Suomalainen painoasiamiehenä Wenäjällä. Kuopion tappelusta kuuluisaksi tullut luutnantti Alfred Hartman, joka, kuten muistetaan, pyysi ja sai eron kapteenin arwolla, on nyt, nauttien eläkettä Suomen waltiolta, painoasiamiehenä Pietarissa, sensuroiden skandinaawialaisia lehtiä. Hra Hartman kuuluu olewan wihamielinen suomalaisia sanomalehtiä kohtaan, ne kun muka owat syypäät siihen, että hänen täytyi ottaa eronsa sotilaswirasta. Wiip. S. Raahen Lehti N:o Suuri siirtolaistulwa lähtee Toholammiltakin Amerikkaa kohden. Monia kymmeniä, warsinkin asewelwollisuusikään tulewia nuorukaisia, on näinä päiwinä lähtenyt matkalle pelottawia asewelwollisuus-rasituksia pakoon. Kohta jää maan asuminen ikäloppujen tehtäwäksi. Koff.

5 5 Raahen Lehti N:o Walheellisia juttuja suomalaisten agitaatiooneista syötetään eräältä taholta ehtimiseen ulkomaan sanomalehdille. Niinpä Standard julkaisi t.k. 2 p. kirjeenwaihtajansa sähkösanoman Odessasta, jossa puhutaan siitä agitatsioonista, jota suomalaiset muka harjoittawat ulkomaiden pääkaupungeissa, ja sen waarallisuudesta suomalaisten kansalliselle pyrinnölle. Wenäjän hallitus saa muka siitä syystä yhä ankarampiin ylimääräisiin toimenpiteisiin suuriruhtinaskunnassa. Uudella ministeriwaltiosihteerillä on hywin tarkat tiedot suomalaisten komiteain toimista ja yllytyksistä Lontoossa, New-Yorkissa ja muualla, y.m. Miten oikeutettu ja isänmaallinen ulkomailla olewain suomalaisten komiteain toiminta lieneekin, niin ei heidän nykyinen yllytyksensä muuta woi, kuin wahingoittaa suomalaisten kansallisten johtajain hartaita yrityksiä saada wenäläiswaltaa liewennetyksi yhdenmukaisemmaksi Suomen entisen autonomian periaatteiden kanssa. Wenäjän lehdet jo puhuvat ulkomaalla olewain suomalaisten systemaatillisesta yllytyksestä ja wertaawat sitä puolalaisten kansalliseen yllytykseen, jonka kohtalo on tunnettu. Täällä Suomessa tiedetään, että nuo jutut suomalaisten agitatsiooneista ja suomalaisista komiteoista ulkomailla owat kerrassaan perättömät. Mistä tarkoituksessa sellaiset jutut liikkeelle pannaan, on jokaiselle selwää.

6 6 Tekstin puhtaaksikirjoitus ja taitto: Siirtolaisuusinstituutti Alkuperäistekstit haettavissa Historiallisesta sanomalehtikirjastosta osoitteessa: /sanomalehti Yksittäisen lehden numero löytyy helpoimmin sivuston selailu-toiminnon kautta.

paikassa ja yhdistyksen päättäwä kokous oli 5 p:nä tätä kuuta. Uusi hedelmä kansalaistemme henkisissä riennoissa on tämäkin yritys. (P:lehti.

paikassa ja yhdistyksen päättäwä kokous oli 5 p:nä tätä kuuta. Uusi hedelmä kansalaistemme henkisissä riennoissa on tämäkin yritys. (P:lehti. 1 N:o 270 20.11.1890 Uusi suomalainen raittiusseura Newyorkiin. Yksityisessä kirjeessä tänne tulleiden tietojen mukaan on Newyork-Broklyyn suomalaisten keskuudessa perustumaisillaan uusi raittiusyhdistys

Lisätiedot

Kirje Amerikasta. Waasan lehti N:o 8 26.1.1884

Kirje Amerikasta. Waasan lehti N:o 8 26.1.1884 1 Waasan lehti N:o 8 26.1.1884 Kirje Amerikasta. (Sisältö: Uuden wuoden terweisiä. - Haitallisia maitten tuhlaamisia. - Mormonitulwa. - Kolera. - Sikainkolera. - Uusi sähköyhtiö. - Yksinkauppa.) Amerikan

Lisätiedot

Lisälehti Suomalaisen Wirallisen Lehden N:oon 20 17.2.1880

Lisälehti Suomalaisen Wirallisen Lehden N:oon 20 17.2.1880 1 Lisälehti Suomalaisen Wirallisen Lehden N:oon 20 17.2.1880 Tietoja Amerikan Suomalaisista siirtokunnista. Cokato, ensimmäinen suomalainen siirtokunta Amerikassa, on Wright countissa, Minnesotan waltiossa,

Lisätiedot

Kirje Amerikasta. Satakunta N:o 59 21.5.1896. 18 p. Huhtik. 1896. (Satakunnan kirjeenwaihtajalta.)

Kirje Amerikasta. Satakunta N:o 59 21.5.1896. 18 p. Huhtik. 1896. (Satakunnan kirjeenwaihtajalta.) 1 Satakunta N:o 59 21.5.1896 Kirje Amerikasta. 18 p. Huhtik. 1896 (Satakunnan kirjeenwaihtajalta.) Tämä kewät on täällä ollut kowin pitkä ja takatalwinen. Kylwöt owat senkautta hidastuneet ja heinäwuosikaan

Lisätiedot

Ulkomaalta. Kansan Lehti N:o 17 30.4.1870. Siperiassa löyty Helsingin kaupunnin kaima 12 penikulman päässä Omsk-kaupunnista. Siinä uudis-asunnossa

Ulkomaalta. Kansan Lehti N:o 17 30.4.1870. Siperiassa löyty Helsingin kaupunnin kaima 12 penikulman päässä Omsk-kaupunnista. Siinä uudis-asunnossa 1 Kansan Lehti N:o 17 30.4.1870 Ulkomaalta. Siperiassa löyty Helsingin kaupunnin kaima 12 penikulman päässä Omsk-kaupunnista. Siinä uudis-asunnossa asui w:na 1864 Suomalaisia, Wirolaisia ja Lettiläisiä

Lisätiedot

Työmiehen yhteiskunnallinen tila Amerikassa.

Työmiehen yhteiskunnallinen tila Amerikassa. 1 Tapio No 24 10.6.1876 Työmiehen yhteiskunnallinen tila Amerikassa. Itään palautunut pieneltä matkalta Lowell iin ja Lawrece niin, tahdon nyt kirjoittaa mitä siellä olen nähnyt. Lowell ja Lawrence, ajattelee

Lisätiedot

Siirtolaisuudesta Amerikkaan.

Siirtolaisuudesta Amerikkaan. 1 Uusi Suometar N:o 213 B 14.9.1890 Siirtolaisuudesta Amerikkaan. I. Rikkaasen Amerikaan! Tämä on jo wuosikausi ollut tuhansien suomalaistenkin tunnussanana. Amerikaan pyrkii köyhä isoperheinen työmies

Lisätiedot

Sanomia Turusta N:o 9 1.3.1872 Ilmoituksia. Maasta poismuuttajille! Matkustajain kuljettamista warten hywin sisustetuilla,

Sanomia Turusta N:o 9 1.3.1872 Ilmoituksia. Maasta poismuuttajille! Matkustajain kuljettamista warten hywin sisustetuilla, 1 Sanomia Turusta N:o 9 1.3.1872 Ilmoituksia. Maasta poismuuttajille! Matkustajain kuljettamista warten hywin sisustetuilla, isoilla, wahwoilla ja joutuisasti kulkewilla Allan-linjan höyryaluksilla toimittaa

Lisätiedot

Aura N:o 23 23.2.1893

Aura N:o 23 23.2.1893 1 Aura N:o 23 23.2.1893 Suomalainen miekkailija Ameriikassa. Ameriikkalaisessa lehdessä Scrancton Times tammikuun 27 p: ltä kirjoitetaan: Tuo jo edeltä käsin päätetty kaksintaistelu miekoilla tapahtui

Lisätiedot

Tietoja suomalaisten pesäpaikoilta Pohjois-Amerikasta.

Tietoja suomalaisten pesäpaikoilta Pohjois-Amerikasta. 1 Uusi Suometar N:o 98 Lisälehti 19.8.1879 Tietoja suomalaisten pesäpaikoilta Pohjois-Amerikasta. (Jatk. 95:een n:on lisälehteen.) Wuonna 1876 alkoiwat Kalmassa ja sen lähiseuduilla asuvat ewankelislutherilaista

Lisätiedot

Kirje Leiwonmäeltä. Suomalainen N:ro 40, 7.4.1909, s3

Kirje Leiwonmäeltä. Suomalainen N:ro 40, 7.4.1909, s3 1 N:ro 40, 7.4.1909, s3 Kirje Leiwonmäeltä. Pitäjämme on pieni ja ehkä wähemmin huomattu. Waan eteenpäin täälläkin pyritään aina askelin niin henkisellä kuin aineellisella alalla. Kirkkoherramme on perustanut

Lisätiedot

Siirtolaisuudesta sananen.

Siirtolaisuudesta sananen. 1 KAIKU. Sanomia Oulun kaupungista ja läänistä N:o 8. 22.1.1897 I. Kauan on jotenkin wälinpitämättömästi katseltu sitä suurta siirtolaistulwaa, mikä wuosittain wiime wuosikymmenillä on Suomesta Pohjois-Amerikaan

Lisätiedot

Päivälehti KAIKU. Espanjassa haudattu suomalainen. Päivälehti Kuollut merimies. Päivälehti Suomalaisia hukkunut kaivosonnettomuu- dessa Amerikassa.

Päivälehti KAIKU. Espanjassa haudattu suomalainen. Päivälehti Kuollut merimies. Päivälehti Suomalaisia hukkunut kaivosonnettomuu- dessa Amerikassa. 1 N:o 190 18.8.1896 Kansalaisemme Tuomas Määttä kuoli Astoriassa lyhyen taudin sairastettuansa. Wainaja oli siiwo ja kunnon mies. Häneltä jäi farmi, ja ollen naimatoin mies, jääpi perintö äidillensä Kuhmoniemen

Lisätiedot

Suomalaisten elämästä Siperiassa.

Suomalaisten elämästä Siperiassa. 1 Aamulehti N:o 29. 9.3.1886 Suomalaisten elämästä Siperiassa. Suomalaisten pappi Siperiassa, pastori J. Granö on lähettänyt Finland lehteen seuraawan kirjoituksen, jonka sisällön teemme tässä suoma taitawille

Lisätiedot

Haapojan juttu. Päivälehti N:o 251 29.10.1890

Haapojan juttu. Päivälehti N:o 251 29.10.1890 1 Päivälehti N:o 251 29.10.1890 Haapojan juttu. Haapojan juttu oli tänään toisen kerran esillä. Kadut raastuwan edustalla oliwat täynnä utelijaita katsojia. Sisään ei kuitenkaan ketään laskettu. Kaikki

Lisätiedot

Tampereen. Eläinsuojelus-yhdistyksen. Säännöt. Hämeen lännin kulvernöörin wahwistainnt. Tampereella, Tanipereen Kirjapaino-Osakeyhtiö 1891

Tampereen. Eläinsuojelus-yhdistyksen. Säännöt. Hämeen lännin kulvernöörin wahwistainnt. Tampereella, Tanipereen Kirjapaino-Osakeyhtiö 1891 Tampereen Eläinsuojelus-yhdistyksen Säännöt. Hämeen lännin kulvernöörin wahwistainnt. Tampereella, Tanipereen Kirjapaino-Osakeyhtiö 1891 Tampereen Eliiillslwiellls-Wistylselt Käännöt. A O i. Yhdistyksen

Lisätiedot

Siirtolaisuus. SATAKUNTA N:o 103 30.8.1892. Oulun läänin kuvernööri näkyy waatineen ruununvoudeilta

Siirtolaisuus. SATAKUNTA N:o 103 30.8.1892. Oulun läänin kuvernööri näkyy waatineen ruununvoudeilta 1 SATAKUNTA N:o 103 30.8.1892 Siirtolaisuus Oulun läänin kuvernööri näkyy waatineen ruununvoudeilta ja kunnallislautakunnilta lausuntoja siirtolaisuusasiasta. Kaisu on ollut tilaisuudessa saamaan Haapajärven

Lisätiedot

Matti Haapaoja oikeuden edessä.

Matti Haapaoja oikeuden edessä. 1 Turun Lehti N:o 3. 8.1.1895 Matti Haapaoja oikeuden edessä. Kuten lukija muistanee, teki Kakolan rangaistuslaitoksessa elinkautista wankeutta kärsiwä kuuluisa pahantekijä Matti Haapaoja wiime lokak.

Lisätiedot

Suomalaiset ulkomailla

Suomalaiset ulkomailla 1 N:ro 2, 8.1.1902, s3 Suomalaiset ulkomailla Amerikassa kuolleita. Viktor Niemi, synt. Isojoella, kuoli Covingtonissa, Mich. marrask. 22 p. 45 wuoden wanhana. Samuel Oskar Thompson, synt. Jalasjärwellä,

Lisätiedot

3aS. x. z?. Jywäskylän. Eläinsuojelus-seuran. Säännöt. (d%? ,U)Uiiiol«i«? ii, Weilin ja W»s'in fttjapaiuusfn, 1878

3aS. x. z?. Jywäskylän. Eläinsuojelus-seuran. Säännöt. (d%? ,U)Uiiiol«i«? ii, Weilin ja W»s'in fttjapaiuusfn, 1878 3aS. x. z?. Jywäskylän Eläinsuojelus-seuran Säännöt. (d%?,u)uiiiol«i«? ii, Weilin ja W»s'in fttjapaiuusfn, 1878 Iywäslyliw Eliiinsuojelus-seman Säännöt s i. Seuran tarkoitus on setä yleensä»vaikuttaa

Lisätiedot

Sä än nöt. Eläinsuojelusyhtiölle Tampereella. 36f,X./X. Tllmperetll», Keisatillisen Suomen Senaatin w«hwi»tam«zoufcfuim 5 p

Sä än nöt. Eläinsuojelusyhtiölle Tampereella. 36f,X./X. Tllmperetll», Keisatillisen Suomen Senaatin w«hwi»tam«zoufcfuim 5 p 36f,X./X Sä än nöt Eläinsuojelusyhtiölle Tampereella. Keisatillisen Suomen Senaatin w«hwi»tam«zoufcfuim 5 p. 1870. Tllmperetll», (Sinil Hagelbergin ja kumpp. lniapainossa, 1876 $**«*9t Gläinsuojelusyhtiölle

Lisätiedot

Kaikuja. Suur-Savo N:o 11 29.1.1909

Kaikuja. Suur-Savo N:o 11 29.1.1909 1 Suur-Savo N:o 11 29.1.1909 Kaikuja. Sosialistiset ihanneyhteiskunnat eiwät oikein tahdo menestyä meidä poroporwarillisessa isänmaassamme, liekö sitten syy ihanteissa, waiko niiden toteuttajissa. En nyt

Lisätiedot

Waasan lehti N:o 69, 28.8.1889, s2

Waasan lehti N:o 69, 28.8.1889, s2 1 Waasan lehti N:o 69, 28.8.1889, s2 Amerikasta takaisin. Tähän saakka on alinomaa kuultu kuinka Suomesta, etenkin Pohjanmaalta, suurissa joukoin on matkustettu Amerikan luultuun kultalaan. Mutta nyt näyttää

Lisätiedot

Suomalaiset Amerikassa. *)

Suomalaiset Amerikassa. *) 1 N:o 21 27.5.1876 *) *) Kirjoitt. A. Leinonen Amerikassa. Suomalainen ei ole ikinä ollut halukas jättämään isänmaatansa, mutta kuitenkin owat he muinen perustaneet siirtokunnan Delawaren ihanoilla rannoilla

Lisätiedot

Matti Haapoja kotiseudullaan.

Matti Haapoja kotiseudullaan. 1 N:o 243 20.10.1890 Matti Haapoja kotiseudullaan. Niinkuin sanomalehdissä on mainittu Syntyi Matti Haapoja Ylistaron pitäjässä. W. 1846 hän ensi kerran näki päiwän walon mainitun pitäjän Kainaston kylässä.

Lisätiedot

Sanomia Tampereelta Kaikenlaista. Amerikkaan siirtynyt Suomalainen. Wiipurin Sanomat Siirtolaisuus.

Sanomia Tampereelta Kaikenlaista. Amerikkaan siirtynyt Suomalainen. Wiipurin Sanomat Siirtolaisuus. 1 Sanomia Tampereelta N:o 14 3.4.1866 Kaikenlaista. Amerikkaan siirtynyt Suomalainen. Eräässä ruotsalaisessa sanomalehdessä luetaan kirja, joka ilmoittaa mikä kohtalo saattaa tawata monta niitä, jotka

Lisätiedot

Maawlljetys-Seuran. WllplMssa. Asetukset. Viipurissa, I. Ctberwall«r p«ikin«en

Maawlljetys-Seuran. WllplMssa. Asetukset. Viipurissa, I. Ctberwall«r p«ikin«en Maawlljetys-Seuran WllplMssa Asetukset. Viipurissa, I. Ctberwall«r p«ikin«en. 1850. lmprl!n» t u? : f> pillin^ren. . l. Nimellä Maawiljelys-Seura on Wiipurin kaupungissa toimeen tullut yhteys tilanhaltiain

Lisätiedot

Kaiku N:o 116 12.10.1898. Surkeaa roolia. näyttelee Helsingissä Työmies -lehden toimittaja,

Kaiku N:o 116 12.10.1898. Surkeaa roolia. näyttelee Helsingissä Työmies -lehden toimittaja, 1 Kaiku N:o 116 12.10.1898 Surkeaa roolia näyttelee Helsingissä Työmies -lehden toimittaja, hra Matti Kurikka, sekä hänen henkiheimolaisensa. Nyt kun koko maan menestys on kysymyksessä sekä koko kansan

Lisätiedot

Silmäys siirtolaistemme elämään ja oloihin Amerikassa.

Silmäys siirtolaistemme elämään ja oloihin Amerikassa. 1 Sanomia Porista. Tietoja Porista ja Satakunnasta. N:o 15. 5.2.1895 Silmäys siirtolaistemme elämään ja oloihin Amerikassa. I. Puheen aluksi. Siirtolaisten maallenousu New- Yorkissa ja ensimäiset huomiot

Lisätiedot

Säännöt. Lahden kauppalan eläinsuojelus yhdistykselle. Tampereella, Kirjapaino Suomi 1890

Säännöt. Lahden kauppalan eläinsuojelus yhdistykselle. Tampereella, Kirjapaino Suomi 1890 Säännöt Lahden kauppalan eläinsuojelus yhdistykselle. Tampereella, Kirjapaino Suomi 1890 Hämeenlinnan läänin Kuwernöörin päätös, jonka kautta lupa myönnetään Lahden kauppalan eläinsuojelus-yhdistyksen

Lisätiedot

Uudenkaarlepyyn maistraatilta 12, Kristiinankaupungin

Uudenkaarlepyyn maistraatilta 12, Kristiinankaupungin 1 KOKKOLA Sanomia Keski- Pohjanmaalta. N:o 46 14.6.1899 Suuri siirtolaisuus on olemassa Lohtajalla, werrattuna muihin paikkakuntiin. Kunnan wäkiluku on 3,366 henkeä, mutta näistä on nyt poissa Amerikassa

Lisätiedot

Säännöt. Eläinsuojelusyhtiölle Tampereella. Keisalillilen Suomen Senaatin wahwistama. Tonloluuu 5 p. 18?«. Lnmpereella,

Säännöt. Eläinsuojelusyhtiölle Tampereella. Keisalillilen Suomen Senaatin wahwistama. Tonloluuu 5 p. 18?«. Lnmpereella, Säännöt Eläinsuojelusyhtiölle Tampereella. Keisalillilen Suomen Senaatin wahwistama Tonloluuu 5 p. 18?«. Lnmpereella, Emi! Hagelberg'»» ia Kumpp. liii»pmossa, 1884 .

Lisätiedot

Helsingin Sanomat N:o 11 13.10.1904

Helsingin Sanomat N:o 11 13.10.1904 1 N:o 11 13.10.1904 Rakkaudenlait Malkosaarella. Matti Kurikan perustamassa ihanneyhteiskunnassa, Sointulassa, Malkosaarella on kerrottu miesten ja naisten välisissä suhteissakin oltavan vapaalla kannalla.

Lisätiedot

Pennikuvakirjasto VH.

Pennikuvakirjasto VH. Pennikuvakirjasto VH. Olipa seitsemän kiliä. waroittcli usein pienosiaan Emäkili sudesta, jonka sanottiin samoowan niillä tienoin. Ia Maroillansa oliwatkin tilit, niin ett'ei susi millään mokomin päässyt

Lisätiedot

Eija Turunen RÖTÖSUUTISIA SADAN VUODEN TAKAA

Eija Turunen RÖTÖSUUTISIA SADAN VUODEN TAKAA Eija Turunen RÖTÖSUUTISIA SADAN VUODEN TAKAA Raahen Sanomat 4.3.1905 Wiinan wika. Wiime keskiwiikko-iltana, eräs Pattijoen mies, joka wast ikään oli saapunut Oulun läänin wankilasta suorittamasta entisiä

Lisätiedot

Suomen Rauhanliiton. ja sen. paikallisyhdistyksien. Säännöt. o o o o o ««o o. Hinta 1 mk.

Suomen Rauhanliiton. ja sen. paikallisyhdistyksien. Säännöt. o o o o o ««o o. Hinta 1 mk. Suomen Rauhanliiton ja sen paikallisyhdistyksien Säännöt. 000 000 000 o o o o o ««o o Hinta 1 mk. ! suomen säännöt! 1. Liiton nimi ja tarkoitus. Liiton nimi on Suomen Rauhanliitto ja kotipaikka Helsinki.

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS

SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS A SUOMI EUROOPASSA 2002 -TUTKIMUS GS1. Alla kuvaillaan lyhyesti ihmisten ominaisuuksia. Lukekaa jokainen kuvaus ja rastittakaa, kuinka paljon tai vähän kuvaus muistuttaa teitä itseänne. a. Ideoiden tuottaminen

Lisätiedot

Lasten kirjasto...fc' 18. Heuttulan Niilo. penniä. Hinta: 5

Lasten kirjasto...fc' 18. Heuttulan Niilo. penniä. Hinta: 5 Lasten kirjasto...fc' 18. Heuttulan Niilo. Hinta: 5 penniä. K. L. Llntström, Henttulan Niilo. Henttulan Niilo oli ainoastansa kuuden wuoden wanha, kun hänen i«sänsä kuoli. Äitinsä oli heikko ja li* wulluinen,

Lisätiedot

Eläinsuojelusyhtiölle. Raision pitäjän, Naantalin kaupungin. Naantalin maaseurakunnan. sekä. ftrntafa Jututt.Suoinal. fthjnp. ja Saitoma(d)ti.?

Eläinsuojelusyhtiölle. Raision pitäjän, Naantalin kaupungin. Naantalin maaseurakunnan. sekä. ftrntafa Jututt.Suoinal. fthjnp. ja Saitoma(d)ti.? Säänn öt Raision pitäjän, Naantalin kaupungin sekä Naantalin maaseurakunnan Eläinsuojelusyhtiölle. Mm»! katsomaan jos (SUtfnfuojeluSfeura pitää liuolta U)duiolltjiuitfi*tmifa. ftrntafa 1903 Jututt.Suoinal.

Lisätiedot

ihmisten suuri. JumMn sumi pyhakoulukirj alli suutta Vmll W«re«. «pettäjille, wantjemmille j» lapsille. Hintn: Esitti Hclsingissä 18W.

ihmisten suuri. JumMn sumi pyhakoulukirj alli suutta Vmll W«re«. «pettäjille, wantjemmille j» lapsille. Hintn: Esitti Hclsingissä 18W. I. pyhakoulukirj alli suutta «pettäjille, wantjemmille j» lapsille. JumMn sumi ja ihmisten suuri. Esitti Vmll W«re«. Hclsingissä 18W. Weilin H Göösin olakeyhtiö» tirjopainoös» j>,!n>>l nt»!»,i. Hintn:

Lisätiedot

Jywäskylän Naisseuran. säännöt. ZyWäskyläss», Iywäslylän kirjapainossa,

Jywäskylän Naisseuran. säännöt. ZyWäskyläss», Iywäslylän kirjapainossa, Jywäskylän Naisseuran säännöt. ZyWäskyläss», Iywäslylän kirjapainossa, 1894 Jymsllyliin Ulllssturan Säännöt 1. Iywäskylän Naisseuran tarkoituksena on kristillisen rakkauden palweluksessa toimia Iywäskylän

Lisätiedot

OURtttVMRU MW. MKvtUMP. Hinta 5. P. Kurwinen. Pikku Hanna. penniä. eli. Toimitti ja kustansi. Emil Hllgelleig'in ja Kumpp, kirjllpcmwzsa 1888,

OURtttVMRU MW. MKvtUMP. Hinta 5. P. Kurwinen. Pikku Hanna. penniä. eli. Toimitti ja kustansi. Emil Hllgelleig'in ja Kumpp, kirjllpcmwzsa 1888, Pikku Hanna eli OURtttVMRU MW MKvtUMP. Toimitti ja kustansi P. Kurwinen. Hinta 5 penniä. Tllmpcreell», Emil Hllgelleig'in ja Kumpp, kirjllpcmwzsa 1888, Erään isän kääntymys lapsensa tantta. Eräässä kaupungissa

Lisätiedot

kenties sijoittaa joillekin, kansakoulun edessä olewan puistikon luona nykyisen maantien warrella sijaitsewille, kolmiomaisille ton= teille.

kenties sijoittaa joillekin, kansakoulun edessä olewan puistikon luona nykyisen maantien warrella sijaitsewille, kolmiomaisille ton= teille. 11 kenties sijoittaa joillekin, kansakoulun edessä olewan puistikon luona nykyisen maantien warrella sijaitsewille, kolmiomaisille ton= teille. Yhdistysten huoneistoiksi sopisi= wat rauhallisen asemansa

Lisätiedot

Ruotsin aikaan -näyttelyyn

Ruotsin aikaan -näyttelyyn Tehtäviä Ruotsin aikaan -näyttelyyn Sisällys 2 3 4 5 5 6 9 10 Ruotsin ajan suomalaisia Kuvateksti historiallisille kuville Ristikko Aikajärjestys Loppuarviointia Ratkaisut Sanaselityksiä 2 YHTEINEN HISTORIAMME

Lisätiedot

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki

Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki Keisarin puolesta Suomalaiset kaartinsotilaat Puolan taistelukentillä, 1831 FT Jussi Jalonen, Tampereen yliopisto Suomen Sotahistoriallinen Seura, Helsinki 14.12.2016 Suomen kaarti Suomalainen kansallinen

Lisätiedot

Eläinsuojelusyhtiö. Mikkelissä. Millkelissii, Kirjapllino-osakeyhtiön kirjapainossa, t*"*-

Eläinsuojelusyhtiö. Mikkelissä. Millkelissii, Kirjapllino-osakeyhtiön kirjapainossa, t**- Eläinsuojelusyhtiö Mikkelissä. t*"*- Millkelissii, Kirjapllino-osakeyhtiön kirjapainossa, 1882 Hänen Keisarillisen Korkeassa Nimessä, Hänen Suomen Senaattmsa Majesteettinsa päätös Kenraalimajuri N. Samandcrin,

Lisätiedot

(16.6. klo 9.10; Ulkosuomalaisparlamentin 9. istunto, avajaispuhe, Helsingin yliopiston päärakennus)

(16.6. klo 9.10; Ulkosuomalaisparlamentin 9. istunto, avajaispuhe, Helsingin yliopiston päärakennus) (16.6. klo 9.10; Ulkosuomalaisparlamentin 9. istunto, avajaispuhe, Helsingin yliopiston päärakennus) Hyvät ulkosuomalaisparlamentin osallistujat, Nuorena luulin, että maailma löytyy jostakin kaukaa. Nyt

Lisätiedot

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille

Koulumaailman tehtäväpaketti. alakoululaisille Koulumaailman tehtäväpaketti alakoululaisille TEHTÄVÄ 1 Miltä sanomalehti tuntuu? Tuleeko kotiisi sanomalehti? Mihin se laitetaan lukemisen jälkeen? 1 Kuinka monta sivua tämän päivän lehdessä on? 2 Miltä

Lisätiedot

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN?

MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? MITEN TEET AIKAAN LIITTYVIÄ KYSYMYKSIÄ JA MITEN VASTAAT NIIHIN? 1. MILLOIN? KOSKA? 2. MIHIN AIKAAN? 3. MINÄ PÄIVÄNÄ? 4. MILLÄ VIIKOLLA? 5. MISSÄ KUUSSA? 6. MINÄ VUONNA? 7. MILLÄ VUOSIKYMMENELLÄ? 8. MILLÄ

Lisätiedot

Neuwo, Hlä suinkaan, armaseni, tuskaudu, waikka se hätää. häntä lähtemään kerallasi meidän heinä- ja olkilatoloille,

Neuwo, Hlä suinkaan, armaseni, tuskaudu, waikka se hätää. häntä lähtemään kerallasi meidän heinä- ja olkilatoloille, Neuwo, miten talonpojat Wiipurin Läänissä, tänä hätäisenä talwena, tulewat raawaanru«wakfista autetuiksi. Otettu lähetetystä kirjasta. Näillä rahtimatkoillani ei ole minulta mielestä lähtenyt, miten sinä

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta

Nettiraamattu lapsille. Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Nettiraamattu lapsille Jumala koettelee Abrahamin rakkautta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT

KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Suomen Tunnustuksellinen PYHÄKOULUMATERIAALI 1(5) KUNINKAAN POJAN HÄÄT JA SUURET PIDOT Tänään meillä on kaksi vertausta, jotka kertovat siitä, kuinka Jumala kutsuu kaikkia taivaan hääjuhliin. 1. Kertomuksen

Lisätiedot

HiKKll Dlliil EIMNIMM.

HiKKll Dlliil EIMNIMM. HiKKll Dlliil EIMNIMM. 11. Kirjoittanut E., Myydään hywäksi. Wcihä«sä uskollinen.'" Porwoossa 1894, Werner Söderström'in kirjapainossa. Mietelmiä. Katso, minä olen teidän kanssanne i. joka päiwä maailman

Lisätiedot

Jywäskylän uusi asema= kaawa ja ehdotuksia sen uudestaan järjestämi= seksi.*)

Jywäskylän uusi asema= kaawa ja ehdotuksia sen uudestaan järjestämi= seksi.*) Jywäskylän uusi asema= kaawa ja ehdotuksia sen uudestaan järjestämi= seksi.*) Useammin kuin kerran on paikkakun= nallamme herännyt kysymys uuden asema= kaawamme epäkäytännöllisyydestä ja on myös tehty

Lisätiedot

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia

Mun perhe. * Joo, mulla on kaksi lasta. Mulla on Mulla ei oo. 1 2,3,4 + a ei + a. Mulla on yksi lapsi kaksi lasta Mulla ei oo lapsia 1 Mun perhe suomi äidinkieli suomi äidinkieli perhe äiti _ vaimo isä _ mies vanhemmat lapsi isoäiti tyttö isoisä poika isovanhemmat vauva sisko tyttöystävä poikaystävä veli Ootko sä naimisissa? * Joo,

Lisätiedot

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30

1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 Koulukysely oppilaille 1. Missä koulussa olet? Vastaajien määrä: 30 1/16 2/16 N Prosentti Hirvijärvi 0 0% Jurvan yhtenäiskoulu 0 0% Kangas 0 0% Keskikylä 30 100% Kirkonkylä 0 0% Koivisto 0 0% Koskue 0

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

3:ksi eduskunnalle on myönnettäwä täydellinen esitysoikeus sekä perustuslaki- että kirkkolakikysymyksissä;

3:ksi eduskunnalle on myönnettäwä täydellinen esitysoikeus sekä perustuslaki- että kirkkolakikysymyksissä; Sosialidemokratisen puolueen waaliohjelma. A. Waltiollisen kansanwallan toteuttaminen. 1. Eduskunnan oikeuksien laajentaminen. a) Lainsäädäntöoikeus Eduskunnan lainsäädäntöoikeutta on laajennettawa siihen

Lisätiedot

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915

Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Jacob Wilson, 7.10.1846 2.3.1915 Kaivostoimintaa FAMCON:n Suomen kaivoksilla johtanut Jakob Wilson oli syntymänimeltään Jaakko Sjöberg ja lähtöisin pohjanmaalta, Kalajoelta (syntynyt 7.10.1846). Hänen

Lisätiedot

SANATYYPIT JA VARTALOT

SANATYYPIT JA VARTALOT SANATYYPIT JA VARTALOT nominatiivi Kuka? Mikä? Millainen? t-monikko Ketkä? Mitkä? Millaiset? vartalo genetiivi Kenen? Minkä? Millaisen? opiskelija opiskelijat opiskelija- opiskelijan pöytä pöydät pöydä-

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ - 2 - Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas

Lisätiedot

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ

ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ EURO RUN -PELI www.uudet-eurosetelit.eu ANNA JA ALEKSI SETELINVÄÄRENTÄJIEN JÄLJILLÄ Anna ja Aleksi ovat samalla luokalla ja parhaat kaverit. Heillä on tapana joutua erilaisiin seikkailuihin. Taas alkaa

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

RuVil n. lunmltlamil »MM. l2xllmsip. KUBtöNNU!(SM. Wl!Ul-!852, KloutMU

RuVil n. lunmltlamil »MM. l2xllmsip. KUBtöNNU!(SM. Wl!Ul-!852, KloutMU RuVil n. lunmltlamil»mm Wl!Ul-!852, KloutMU l2xllmsip. KUBtöNNU!(SM. Sinun pitää lmmioittlllmn isttäs ja iiitiäs. l. Kuningas Fredrik Suuri ja hauen howipoikansa. Preussin kuninkaalla Fredrik Suurella

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Queenslandko suomalaiseksi siirtomaaksi?

Queenslandko suomalaiseksi siirtomaaksi? 1 Tampereen Uutiset N:o 110 10.6.1899 Queenslandko suomalaiseksi siirtomaaksi? Kaiku lehdestä on hra John Antell Oulusta kuuluttanut kehotuksen meikäläisille muuttamaan Austraaliaan Queensland nimiseen

Lisätiedot

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI!

Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! Nettielämä on oikeaa elämää JA SE ON TAITOLAJI! SINULLA ON OIKEUKSIA! Netistä saa enemmän irti, kun pitää oikeuksistaan huolta ja toimii itse vastuullisesti. Nettiä voi käyttää lähes jokainen ja jokainen

Lisätiedot

Rakkauden. Lakikirja. Claes Joh. Ljungström. Kirjoitti. (S n o m e n n o s). T»mpci'ccl!n, Kmil $agel6crg'in j.i Kuiuv. tlr]ayainosfa, 1876 > \ \

Rakkauden. Lakikirja. Claes Joh. Ljungström. Kirjoitti. (S n o m e n n o s). T»mpci'ccl!n, Kmil $agel6crg'in j.i Kuiuv. tlr]ayainosfa, 1876 > \ \ / j Rakkauden Lakikirja. Kirjoitti > \ \ s Claes Joh. Ljungström (S n o m e n n o s). T»mpci'ccl!n, Kmil $agel6crg'in j.i Kuiuv. tlr]ayainosfa, 1876 Rakkauden Lakikirja. Naimis.Kaari. Jos poika ja tyttö

Lisätiedot

Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2013

Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2013 Ur KB:s samlingar Digitaliserad år 2013 Mo(. TLLLTH.. Jjssikzeikspz Maailman suurempi szmatkalais höyrylaiwa-linjaä. Se oli ensin wuomxa 1840 kuin yksi höyrylaiwa yhteys atlantin yli tuli Britanian (Engld

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Päivälehti N:o 132 10.6.1892 Suomalainen ikiliikkujansa kanssa maailmannäyttelyyn.

Päivälehti N:o 132 10.6.1892 Suomalainen ikiliikkujansa kanssa maailmannäyttelyyn. 1 N:o 132 10.6.1892 Suomalainen ikiliikkujansa kanssa maailmannäyttelyyn. Helenassa, Montanassa, on eräs Aleks. Peltola niminen mies, kotoisin Kalajoelta, keksinyt ikiliikkujan ja on paraikaa kiireessä

Lisätiedot

MRttm isi ZU WiKZI, Hinta 5 penniä. P. K, Tampereella, Toimitti ja kustansi. G, E, Icmi-smi Kmnpp, kirjapain»z>n 1884,

MRttm isi ZU WiKZI, Hinta 5 penniä. P. K, Tampereella, Toimitti ja kustansi. G, E, Icmi-smi Kmnpp, kirjapain»z>n 1884, Rukoilevia äiti ja MRttm isi ZU WiKZI, Toimitti ja kustansi P. K, Hinta 5 penniä. Tampereella, G, E, Icmi-smi Kmnpp, kirjapain»z>n 1884, Ruloilewll äiti ja onnetoin isä ja poita. Eräs uskowainen rouwa

Lisätiedot

Puhemies Paavo Lipponen Suomen Hypoteekkiyhdistys 6.4.2006 klo 16.00

Puhemies Paavo Lipponen Suomen Hypoteekkiyhdistys 6.4.2006 klo 16.00 Puhemies Paavo Lipponen Suomen Hypoteekkiyhdistys 6.4.2006 klo 16.00 Johan Vilhelm Snellman oli suomalaisen sivistyksen esitaistelija ja modernin kansalaisyhteiskunnan rakenteiden kehittäjä. Snellman oli

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi

Nettiraamattu lapsille. Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Yleisöltä. Siirtolaisuudesta vielä sananen. Päivälehti. N:o 159 21.6.1899

Yleisöltä. Siirtolaisuudesta vielä sananen. Päivälehti. N:o 159 21.6.1899 1 Päivälehti. N:o 159 21.6.1899 Yleisöltä. Siirtolaisuudesta vielä sananen. Lyhykäisen ehdotukseni johdosta, että olisi Suomen sivistyneen kansan velvollisuus seuran tai muun toimen kautta järjestää maasta

Lisätiedot

Äänioikeuden aakkosia

Äänioikeuden aakkosia Äänioikeuden aakkosia naisille. Kirjoitti H. Räsänen Suomen naisyhdistyksen Kustantama, Helsingissä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kirjahainon Osakeyhtiö, 1906 siinä yleinen, on aika, jossa elämme.

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty

Nettiraamattu. lapsille. Seurakunnan synty Nettiraamattu lapsille Seurakunnan synty Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3 Winnipeg,

Lisätiedot

Lasien hnwituksia. Ulkona ja sisällä. Hnllä olikin niin paljo hnwituksia, mehua. nenäänsä ulos owesla, kanssa. Lauri tameli hän oli olewiransa

Lasien hnwituksia. Ulkona ja sisällä. Hnllä olikin niin paljo hnwituksia, mehua. nenäänsä ulos owesla, kanssa. Lauri tameli hän oli olewiransa Lasien hnwituksia. Ulkona ja sisällä 1. Galwtpäiwä. Oli kylmä, lunta satoi. Lapsst eiwät tahtoneet pistää nenäänsä ulos owesla, Hnllä olikin niin paljo hnwituksia, että he hywin woiwat olla sisällä. Anna

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Pillu Mari ja. Onneton Eetu. Toimitti ja kustansi P. K. Hinta 5 penniä. Tampereella, G, E, Illusion H KumpP, kiijllpllinoslll 18L4,

Pillu Mari ja. Onneton Eetu. Toimitti ja kustansi P. K. Hinta 5 penniä. Tampereella, G, E, Illusion H KumpP, kiijllpllinoslll 18L4, Pillu Mari ja Onneton Eetu. Toimitti ja kustansi P. K. Hinta 5 penniä. Tampereella, G, E, Illusion H KumpP, kiijllpllinoslll 18L4, Pikku Mari ja onneton Eetu. Pienessä, puhtaassa tumassansa istui matami

Lisätiedot

Elämän hawainnoita III: Suku=ylpeys; Tahdon woima

Elämän hawainnoita III: Suku=ylpeys; Tahdon woima Elämän hawainnoita III: Suku=ylpeys; Tahdon woima 1 A free download from http://manybooks.net Elämän hawainnoita III: Suku=ylpeys; Tahdon woima The Project Gutenberg EBook of Elämän hawainnoita III: Suku=ylpeys;

Lisätiedot

Jywäskylän kaupungin. Satama-asetus. Jywäskylässä, Keski=Suomen kirjapainossa, 1889.

Jywäskylän kaupungin. Satama-asetus. Jywäskylässä, Keski=Suomen kirjapainossa, 1889. Jywäskylän kaupungin Satama-asetus. Jywäskylässä, Keski=Suomen kirjapainossa, 1889. Jywäskylän kaupungin Satama=asetus. 1. Kaupungin satamapiiriin luetaan Mattilan rajan ja Luta= kon niemen wälillä olewa

Lisätiedot

ihmisellä welwollisuuksia eläimiä

ihmisellä welwollisuuksia eläimiä Onko ihmisellä welwollisuuksia eläimiä kohtaan. (K. ia V-) Näyttääpä kuin ci tähän woisi wastata muuta kuin yhdellä tawalla: Tietysti on ihmisellä welwollisuuksia eläinkuntaa kohtaan. Mutta jos katselemme

Lisätiedot

Elämän hawainnoita I: Uudistalo; by Pietari Päivärinta

Elämän hawainnoita I: Uudistalo; by Pietari Päivärinta Elämän hawainnoita I: Uudistalo; by Pietari Päivärinta 1 Elämän hawainnoita I: Uudistalo; by Pietari Päivärinta The Project Gutenberg EBook of Elämän hawainnoita I: Uudistalo; Halla=aamuna; Mökin Maiju;

Lisätiedot

Säkkijärwen pitäjän kylänjärjestyksen. Ohjesäännöt. liudassa lirjn^ainuösa,

Säkkijärwen pitäjän kylänjärjestyksen. Ohjesäännöt. liudassa lirjn^ainuösa, Säkkijärwen pitäjän kylänjärjestyksen Ohjesäännöt. liudassa lirjn^ainuösa, 1896 Wiipuiin läänin Lääninhnllitutseu päätös Säkkijärwen tunnan Kuutnlotuukscn csiniiehen Vintti Huwin täällä kirjallisesti

Lisätiedot

Sergei Radonezilainen -keppinukke

Sergei Radonezilainen -keppinukke Sergei Radonezilainen -keppinukke - Leikkaa hahmot ja lavasteet irti - Liimaa hahmon peilikuvat yhteen pohjapaloistaan (katso mallia ruhtinashahmosta). - Taita hahmot pystyyn siten, että valkoinen pala

Lisätiedot

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen

Usko Kemppi teki elokuvaan Minä ja mieheni morsian sekä käsikirjoituksen Usko Kemppi ja elokuva Usko Kemppi kotiutui sodasta 1944. Uusikaupunkilainen Ilmari Unho oli ohjaajana Suomi-Filmissä, ja hän järjesti tuttavalleen Usko Kempille työpaikan. Ensimmäisenä työpäivänä Risto

Lisätiedot

Elämän hawainnoita VI: Rakkauden suurin uhri; Sortunut; Olkkos=Kaisa

Elämän hawainnoita VI: Rakkauden suurin uhri; Sortunut; Olkkos=Kaisa Elämän hawainnoita VI: Rakkauden suurin uhri; Sortunut; Olkkos=Kaisa 1 A free download from http://manybooks.net Elämän hawainnoita VI: Rakkauden suurin uhri; Sortunut; Olkkos=Kaisa The Project Gutenberg

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille

Matt. 11:28-30. Väsyneille ja stressaantuneille Matt. 11:28-30 Väsyneille ja stressaantuneille Tulkaa minun luokseni.. ..kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat.. Minä annan teille levon. Matt. 11:29-30..Ottakaa minun ikeeni harteillenne ja oppikaa minusta:

Lisätiedot

REVIVAL EXPLOSION MINISTRIES WWW.REVIVALEXPLOSION.COM

REVIVAL EXPLOSION MINISTRIES WWW.REVIVALEXPLOSION.COM REVIVAL EXPLOSION MINISTRIES WWW.REVIVALEXPLOSION.COM REVIVAL EXPLOSIONIN MIRACLE-KOULUTUKSEN HAKEMUSKAAVAKE OLEN HAKEMASSA OPPILAAKSI MIRACLE-KOULUTUKSEEN: 1.-3.9.2014, TURUSSA, SUOMESSA. NIMI KUTSUMANIMI*

Lisätiedot

Jutelmia läheltä ja kaukaa II: Salojärwen kukkanen

Jutelmia läheltä ja kaukaa II: Salojärwen kukkanen Jutelmia läheltä ja kaukaa II: Salojärwen kukkanen 1 Jutelmia läheltä ja kaukaa II: Salojärwen kukkanen The Project Gutenberg EBook of Jutelmia läheltä ja kaukaa II: Salojärwen kukkanen, by Pietari Hannikainen

Lisätiedot

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!)

Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Kirjoita dialogi (yksi tai monta!) Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Poliisilaitos Kela Posti Pankki Työvoimatoimisto Poliisiasema Trafi Katsastus Maistraatti

Lisätiedot

Pohjanmaan Järviseudun siirtolaisuus

Pohjanmaan Järviseudun siirtolaisuus Olavi Koivukangas Professori Siirtolaisuusinstituutin johtaja Pohjanmaan Järviseudun siirtolaisuus Siirtolaisuusinstituutti Migrationsinstitutet Turku Åbo 2005 http://www.migrationinstitute.fi 2 Pohjanmaan

Lisätiedot